Reisgids Schotland rondreis

Page 1

Deze gratis reisgids bevat de eerste 2 dagen van onze volledige uitgewerkte rondreis van Schotland.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 149 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 157 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 2
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 3
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 4

INLEIDING

Er zijn weinig landen die zoveel magie en mysterie uitstralen als Schotland. Het is dan ook niet gemakkelijk om de ziel van dit fascinerend mooie, diverse en ontembare land in woorden te vatten, al doen we in deze gids een (hopelijk geslaagde) poging.

In deze reisgids nemen we je mee op een rondreis van 2 weken doorheen Schotland. We stoppen niet alleen bij de topbezienswaardigheden; we vergeten uiteraard ook de verborgen pareltjes niet. Schotland is zoveel meer dan doedelzakken, haggis en geruite kilts. Wil je het “echte Schotland” leren kennen, dan zet deze reisgids je goed op weg. Je zal meer te weten komen over het land, de mensen, de cultuur, geschiedenis en landschappen. En wie weet spot je wel het Monster van Loch Ness!

Onze rondreis start en eindigt in Edinburgh. Na een korte verkenning van de Schotse hoofdstad trek je zuidwaarts om enkele ‘lowland’-bezienswaardigheden mee te pikken. Vervolgens gaat de weg richting het bruisende Glasgow

Hierna wacht de ongerepte natuur van het noorden, langs Loch Lomond en Trossachs National Park, en dan noordwaarts via het sfeervolle Rannoch Moor naar Glencoe. Van hieruit brengt de rondreis je naar het uiterste westen van het Britse vasteland, waar je de ferry kan nemen naar Mull, één van de mooiste en interessantste eilanden van Schotland.

Eens terug op het vasteland gaat het opnieuw verder noordwaarts, naar het adembenemende Isle of Skye, vervolgens verder langs de westkust, naar Applecross en tot Ullapool, dan Durness, terwijl je de hele tijd kan genieten van onvergetelijke landschappen.

Je stopt bij de meest noordelijke stad van Schotland, Inverness, vooraleer de weg zuidelijk afdraait, langs het prachtige Cairngorms National Park.

Je bezoekt de historische kasteelstad Stirling, en gaat dan oostwaarts naar Fife, waar je onder meer de pittoreske charme en geschiedenis van universiteitsstad St Andrews en de dorpjes van de East Neuk zal ontdekken. Als afsluiter steek je de Firth of Forth over naar Edinburgh, meteen ook het eindpunt van deze 14-daagse rondreis.

• Totale afstand: 2.550 km (1,600 mi)

Je reis naar Schotland voorbereiden? Bekijk hier onze favoriete verblijven & hotels in Schotland

Tickets of georganiseerde tours boeken in Schotland? Boek je tickets online bij GetYourGuide

Je ferry naar Schotland boeken? Lees er alles over op deze blogpagina.

Een auto huren in Schotland? Boek je huurwagen online bij Sunnycars.

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 5
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 6

DAG 1: EDINBURGH

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, is verreweg de meest bezochte (en vaak meest geliefde) Schotse stad, en met reden. De oude ‘New Town’ en de nóg oudere ‘Old Town’ barsten van de historische bezienswaardigheden, musea, geweldige winkels, restaurants en pubs. In deze stad vind je écht voor ieder wat wils.

Edinburgh heeft een wisselend karakter. Soms is de stad somber en grimmig, vooral op grijze, bewolkte - of zoals de Schotten ze noemen: ‘dreich’ - dagen. Soms is ze zacht en rustig, om dan op andere momenten, vooral tijdens het bekende jaarlijkse Edinburgh Festival, bijna uit haar voegen te barsten

Laat je echter niet van de wijs brengen door haar stemmingswisselingen, en ontdek de ziel van deze verfijnde stad die onder haar verschillende gezichten verborgen ligt.

Deze rondreis voorziet 1 dag in Edinburgh. Heb je meer tijd dan de voorziene 14 dagen, dan is deze stad zeker de moeite om wat langer te blijven en verder te verkennen.

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 7
Edinburgh-©Shutterstock
1

Voor onze 1-daagse verkenning van Edinburgh concentreren we ons op de Royal Mile, de bekende straat die langs de Old Town naar Edinburgh Castle leidt. Onderstaande stadswandeling belicht de bezienswaardigheden die je in dit deel van de stad vindt.

 Op zoek naar een hotel in Edinburgh? Bekijk onze favorieten per wijk.

Stadswandeling Edinburgh

Je bereikt het startpunt van deze wandeling na een stevige klim, die je meteen beloont met enkele prachtige uitzichten over de stad.

• Afstand: 6,4 km (4 mi)

• Beginpunt: Arthur’s Seat (zie ligging hier)

• Eindpunt: Edinburgh Castle (zie ligging hier)

Een wandeling naar de heuveltop Arthur’s Seat is een prachtige manier om je verkenning van de stad te starten. Er zijn niet veel steden die kunnen pronken met een vulkaan in het hartje van de stad! Toegegeven, de vulkaan van Edinburgh is slapend en groen, en de wandeling is niet speciaal avontuurlijk, want er ligt een mooi aangelegd (zij het soms steil) wandelpad. Maar de uitzichten over de stad tot Firth of Forth en Fife zijn toch echt speciaal. Hoewel het panorama vanuit het rustgevende Holyrood Park op elk moment van de dag de moeite is, is het extra bijzonder bij zonsopgang.

 Arthur'sSeat,HolyroodPark,Edinburgh//GPS:55.944062,-3.161988

Het Palace of Holyroodhouse is de officiële residentie van de Queen in de Schotse hoofdstad. Bezoekers kunnen er 14 prachtige appartementen en de ruïnes van de 12deeeuwse Holyrood Abbey bezichtigen, het meest bekend als de woonplaats van Mary, Queen of Scots. Boek je tickets voor het paleis hier online.

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 8
A B

 Palace of Holyroodhouse, Canongate, The Royal Mile, Edinburgh // GPS: 55.9527138, -3.1722724 // www.royalcollection.org.uk/visit/palace-of-holyroodhouse

Niet iedereen is fan van het moderne Scottish Parliament Building, met zijn mix van eik, graniet en staal. Sinds het in 2004 zijn deuren opende, huist hier de regering van Schotland. Het postmodernistische ontwerp, met elementen van de arts & crafts- beweging, valt misschien niet bij iedereen in de smaak, maar het blijft toch interessant om te zien waar het hart van de politieke macht in Schotland vertoeft.

Het gebouw wordt in ieder geval wel geprezen voor zijn duurzaamheid Er wordt alleen maar elektriciteit uit hernieuwbare energie gebruikt, en zonnepanelen zorgen er voor warm water.

 Scottish Parliament Building, Horse Wynd, The Royal Mile, Edinburgh // GPS: 55.952029, -3.175577 // www.parliament.scot/visitandlearn/visiting-the-parliament.aspx

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 9
HolyroodAbbey-©Shutterstock
C

Dynamic Earth is een futuristische en hypermoderne attractie, perfect voor gezinnen. Bezoekers worden er doorheen de geschiedenis van onze planeet geleid, vanaf de big bang tot aan de dag van vandaag. Niet te missen als je met kinderen reist, of als je zelf gefascineerd bent door het universum en alles wat erin rondzweeft.

 DynamicEarth,112HolyroodRd,Edinburgh//GPS:55.950560,-3.174424//www.dynamicearth.co.uk/

Van hieruit ga je langzaamaan omhoog op de Royal Mile, naar het kasteel bovenop de heuvel

White Horse Close is een verzameling gebouwen die je het gevoel geven dat je terug in de tijd bent gegaan. Niets is echter minder waar. Deze besloten binnenhof werd zwaar (en onjuist) gerestaureerd in de jaren 1960, en lijkt nu op een geromantiseerde sprookjesversie van het Edinburgh uit de 17de eeuw. Hoewel de plek dus geen correct beeld schept van de stad in lang vervlogen tijden, is het wel mooi om te zien.

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 10
TolboothbijdeRoyalMile-©Shutterstock
E
D

Dit was ooit de locatie van de White Horse Inn, een van de bekendste koetshuisherbergen van de stad, die in de jaren 1700 gesloten werd.

 WhiteHorseClose,27Canongate,Edinburgh//GPS:55.952635,-3.175464

Canongate Kirk is een presbyteriaanse kerk die dateert uit de 17de eeuw. Het is de begraafplaats van enkele eminente Schotten uit de geschiedenis, zoals de bekende econoom Adam Smith, de poëet Robert Fergusson en David Rizzio, de vermoorde (vermeende) privésecretaris van Mary, Queen of Scots. Er worden op deze plek het hele jaar door tal van concerten gehouden.

 CanongateKirk,153Canongate,Edinburgh//GPS:55.951843,-3.179610//www.canongatekirk.org.uk/

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 11
F
CanongateKirk-©Shutterstock

Tegenover de ‘kirk’ vind je het Museum of Edinburgh. Dit museum vertelt het verhaal van het sociale en industriële verleden van de stad. Je kan er een uitgebreide waaier aan voorwerpen bewonderen in de permanente collecties, en er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen. Toegang is gratis, maar een donatie wordt geapprecieerd.

 Museum of Edinburgh, 142-146 Canongate, Edinburgh // GPS: 55.951392, -3.179400 // www.edinburghmuseums.org.uk/venue/museum-edinburgh

Naast de ‘kirk’ ligt The People’s Story Dit museum geeft bezoekers een blik op het leven van de arbeidersklasse van Edinburgh van de 18de tot eind 20ste eeuw. De interessante collectie gaat dieper in op de geschiedenis, cultuur en ambachten van de Schotse samenleving door de eeuwen heen Dit museum is een must voor wie Schotland en haar bevolking beter wil leren kennen.

 People's Story, 163 Canongate, Edinburgh // GPS: 55.951498, -3.179877 // www.edinburghmuseums.org.uk/venue/peoples-story-museum

Het Scottish Storytelling Centre wijdt zich aan het behoud van het traditionele ‘storytelling’ of ‘verhalen vertellen’. Deze culturele traditie is diep verweven met de Schotse identiteit Je kan hier genieten van verschillende voorstellingen en interactieve vertoningen.

 ScottishStorytellingCentre,43-45HighSt,Edinburgh//GPS:55.950625,-3.184883//www.tracscotland.org/scottishstorytelling-centre

Het John Knox House wordt beheerd door het Scottish Storytelling Centre. Dit historische huis, gebouwd vanaf 1490, toont enkele interessante architecturale en decoratieve kenmerken, waaronder een mooi handgeschilderd plafond en een houten galerij. Hoewel het geassocieerd wordt met John Knox (16de eeuw), een bekend protestants hervormer, woonde Knox eigenlijk in een huis op Warriston Close. Waarschijnlijk zou hij hier slechts enkele maanden verbleven hebben, tijdens het beleg van Edinburgh Castle, hoewel hij hier misschien wel gestorven is.

Ongeacht deze connectie met Knox, geeft dit huis een andere boeiende blik op de geschiedenis van Edinburgh.

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 12
G H I J

 John Knox House, 43-45 High St, Edinburgh // GPS: 55.950570, -3.185008 // www.tracscotland.org/scottishstorytelling-centre/john-knox-house-step-inside-history

In het Museum of Childhood vind je speelgoed, spelletjes, tentoonstellingen en een poppentheater, ondergebracht in gebouwen die dateren uit de 18de eeuw.

 Museum of Childhood, 42 High St, Edinburgh // GPS: 55.950368, -3.185494 // www.edinburghmuseums.org.uk/venue/museum-childhood

Een van de beste en leukste manieren om het “verborgen” Edinburgh te leren kennen, is via een georganiseerde rondleiding langs verstopte hofjes en stegen. Overal lans de Royal Mile kom je mensen (al dan niet in kostuum) tegen die je willen meenemen op een thematische rondleiding. En eigenlijk is het best een aanrader. Sommige wandelingen focussen op de geschiedenis van de stad. Maar er zijn ook andere, meer “griezelige” rondleidingen, waarbij acteurs in historisch kostuum voor extra spanning zorgen. Behalve een bezoek aan de binnenhoven en steegjes, zou je ook een tour naar de City Vaults in de buurt van South Bridge kunnen overwegen. Daar bevond zich in het midden van de 19de eeuw een beruchte rosse buurt en sloppenwijk, waar heel wat zaken gebeurden die het daglicht niet mochten zien.

Edinburgh is een stad vol ondergrondse geheimen, en er valt veel te ontdekken als je tijd hebt… en durft! Boek deze bijzondere tour online

 The Real Mary King’s Close, High St, 2 Warriston’s Close, Edinburgh // GPS: 55.949852, -3.190459 // www.realmarykingsclose.com/

St Giles Cathedral, eigenlijk de 'High Kirk', is de belangrijkste gebedsplaats van de Kerk van Schotland in Edinburgh. Het gotische gebouw dateert uit de 14de eeuw, maar werd zwaar gerestaureerd in de Victoriaanse periode De opvallende kroonvormige spitstoren is een prominent herkenningspunt in de skyline van de stad.

In de ‘kirk’ werden huwelijken en begrafenissen van tal van bekende Schotten gehouden. Ze is ook bekend om haar link met John Knox, die hier preekte.

 StGilesCathedral,HighSt,Edinburgh//GPS: 55.949503, -3.190928 //www.stgilescathedral.org.uk/

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 13
K L M
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 14 StGilesCathedral-©Shutterstock StandbeeldvanDavidHume-©Shutterstock

Net buiten het Schotse High Court-gebouw, vind je het standbeeld van David Hume, een bekende Schotse filosoof en belangrijk figuur van de Schotse Verlichting Zijn ideeën en denkbeelden zijn vandaag de dag nog steeds relevant. Over vrijheid zei hij bijvoorbeeld: “Het gebeurt zelden dat vrijheid onder welke vorm dan ook in één keer volledig verloren gaat.” Stof tot nadenken

 StatueofDavidHume,TheRoyalMile,Edinburgh//GPS:55.949578,-3.192442

In het National Museum of Scotland ontdek je de diversiteit van de natuur, verschillende wereldculturen, kunst en design, wetenschap en technologie, en de geschiedenis van Schotland allemaal onder één dak! Kun je slechts één museum bezoeken tijdens je verblijf in Edinburgh, kies dan voor dit.

 National Museum of Scotland, Chambers St, Edinburgh // GPS: 55.947083, -3.189066 // www.nms.ac.uk/nationalmuseum-of-scotland/

NationalMuseumofScotland-©Shutterstock

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 15
N O

Een andere historische plek in de stad is Greyfriars Kirkyard Mary, Queen of Scots, gaf in 1562 toestemming om de vroegere kloostertuin te gebruiken als begraafplaats. Hier liggen enkele bekende Schotten begraven, waaronder de vader van Sir Walter Scott, James Craig, de ontwerper van de New Town van Edinburgh, en misschien wel de bekendste, Greyfriars Bobby, een loyale terriër die 14 jaar lang de wacht hield bij het graf van zijn baasje John Gray.

 GreyfriarsKirkyard,CandlemakerRow,Edinburgh//GPS:55.9471438,-3.192865//greyfriarskirk.com/

Gladstone's Land geeft bezoekers een idee over hoe het leven van een rijke handelaar uit de 17de eeuw eruit zag. Het is een leuke attractie voor het hele gezin.

 Gladstone's Land, 477B Lawnmarket, Edinburgh // GPS: 55.949461, -3.193669 // www.nts.org.uk/visit/places/gladstones-land

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 16
Greyfriar’s Bobby -©Shutterstock
P Q

Net achter Gladstone's Land ligt The Writers’ Museum, een klein museum gewijd aan enkele Schotse schrijvers Gehuisvest in een pand uit 1622 kan je hier onder meer manuscripten en persoonlijke spullen ontdekken van Burns, Scott en Stevenson, drie van Schotlands meest bekende schrijvers.

 The Writers' Museum, Lawnmarket, Edinburgh // GPS: 55.949656, -3.193862 // www.edinburghmuseums.org.uk/venue/writers-museum

The Witches’ Well is een gietijzeren fontein en herdenkingsmonument voor de honderden vrouwen die tussen de 15de en 18de eeuw van hekserij beschuldigd werden en hier op de brandstapel gezet of opgehangen werden. Hier werden meer vrouwen vermoord dan eender waar in Schotland tijdens de 16de eeuw, allemaal geëxecuteerd zonder eerlijk proces. De herdenkingsbron bevindt zich aan de zuidoostelijke muur, waar het voorplein van het kasteel overloopt in de Royal Mile.

 TheWitchesWell,Edinburgh//GPS:55.948921,-3.196430//www.royal-mile.com/history/witches-well.html

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 17
Gladstone’s Land -©Shutterstock
R S

Edinburgh Castle is bijna letterlijk de kers op de taart van historische sites in Edinburgh, en het is een van de belangrijkste, toeristische bezienswaardigheden van heel Schotland. Het kasteel wordt vaak gebruikt als symbool voor de Schotse identiteit. Het kasteel werd gebouwd op de restanten van een uitgedoofde vulkaan, op een plek die al sinds de IJzertijd bewoond werd (rond de 2e eeuw n.C.). Sinds de 12e eeuw staat er een koninklijk kasteel op de rots, en het bleef een koninklijke residentie tot 1633. Tegen de 17de eeuw werd de site vooral gebruikt als militaire kazerne. Door de eeuwen heen heeft dit centrale bolwerk een belangrijke rol gespeeld in heel wat oorlogen, waaronder de Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen en de Jacobitische Opstand van 1745. Het is de meest belegerde plek van Groot-Brittannië, en een van de vaakst aangevallen plekken ter wereld!

Het kasteel dat je vandaag de dag ziet, dateert voor het grootste deel van na de Lange Belegering uit de 16de eeuw, toen een groot deel van de vorige structuur verwoest werd, uitgezonderd van de St Margaret’s Chapel (vroege 12e eeuw), het oudste nog bestaande gebouw van Edinburgh.

Tijdens het Festival van Edinburgh vormt het kasteel de achtergrond van het beroemde Edinburgh Military Tattoo, een muziekfestival.

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 18
EdinburghCastle-©Shutterstock
T

Er zijn te veel interessante plekken in het kasteel om ze allemaal in detail op te noemen, maar je zou zeker Mons Meg, een 15de eeuws belegeringswapen, moeten bezichtigen, en de Half Moon Battery en St David’s Tower, het Royal Palace en de Palace Yard, en het Scottish National War Memorial Boek je tickets voor het kasteel met rondleiding hier online

 EdinburghCastle,Castlehill,Edinburgh//GPS: 55.948613,-3.199913//www.edinburghcastle.scot/

Daarmee eindigt onze wandeling door het oude stadsgedeelte van Edinburgh. Heb je meer tijd, dan kan je ook nog New Town verkennen, of misschien één of meerdere van onderstaande opties overwegen.

De mooie Princes Street Gardens werden in twee fases gecreëerd in de jaren 1770 en 1820, na het droogleggen van Nor Loch en de bouw van de New Town begin jaren 1760. Het loch (meer) was artificieel aangelegd als onderdeel van de middeleeuwse verdedigingswerken van het kasteel, en was een sterk vervuilde plek geworden. Nu is het een aangename plek om te vertoeven, populair bij zowel lokale bewoners als toeristen. Hier vinden elk jaar tal van evenementen plaats, zoals optredens tijdens het Festival, een populaire kerstmarkt en bijzondere 'Hogmanay' (oudejaarsavond) vieringen. Er staan veel standbeelden en monumenten in het park, waaronder het prominente Scott Monument, een gotische torenspits die in 1844 werd gebouwd ter ere van de bekende auteur

In het middelste gedeelte van het park, vind je de Scottish National Gallery met een belangrijke collectie Schotse en Europese kunstwerken en wisselende tijdelijke tentoonstellingen.

 PrincesStreetGardens,PrincesSt,Edinburgh//GPS:55.949555,-3.198771

 Scottish National Gallery, The Mound, Edinburgh // GPS: 55.950926, -3.195691 // www.nationalgalleries.org/visit/scottish-national-gallery

Georgian House is een historische bezienswaardigheid. Dit huis uit de 18de eeuw werd ontworpen door Robert Adam, ontwerper van neoklassieke architectuur en meubilair. Binnen vind je een reeks Schotse kunstwerken, historisch meubilair en een winkel. In dezelfde

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 19
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
U V

straat ligt Bute House, de officiële residentie van de Eerste Minister van Schotland en ook een ontwerp van Adam.

Het aantrekkelijke plein waarop je deze historische huizen kan vinden, wordt elke zomer gebruikt voor het International Book Festival van Edinburgh. In het centrum van het groene plein staat een Albert Memorial.

 GeorgianHouse,7CharlotteSquare,Edinburgh//GPS:55.9525495,-3.208079//www.nts.org.uk/visit/places/georgianhouse

De Scottish National Portrait Gallery is een echte must-see voor kunstliefhebbers. In deze grote Victoriaanse kunstgalerij vind je heel wat portretten van bekende Schotten uit de geschiedenis

 Scottish National Portrait Gallery, 1 Queen St, Edinburgh // GPS: 55.955518, -3.193567 // https://www.nationalgalleries.org/visit/scottish-national-portrait-gallery

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 20
GeorgianHouse-©Shutterstock
W

Vanaf Calton Hill krijg je nog een ander uitzicht over de stad. Op de top van de heuvel bevindt zich het National Monument, geïnspireerd op het Pantheon in Athene, maar door geldgebrek nooit afgewerkt.

Op de heuvel vind je ook een monument in Griekse stijl voor de 18de-eeuwse Schotse filosoof en wiskundige Dugald Stewart en het Nelson’s Monument, een eerbetoon aan vice-admiraal Horatio Nelson. Na Arthur’s Seat, kan je hier enkele van de beste uitzichten over de stad meepikken.

 CaltonHill,Edinburgh//GPS:55.955059,-3.182770

Vergeet zeker niet enkele lokale gerechten te proeven in een van de vele restaurantjes die stad rijk is. Geniet van de levendige pub-cultuur, of probeer een show of optreden mee te pikken. Zelfs wanneer er geen festival is, zijn er altijd genoeg culturele evenementen om uit te kiezen.

Je tijd in Edinburgh zit er helaas bijna op, maar de rest van Schotland ligt ongeduldig op je te wachten! Er is nog zoveel te doen, zien en beleven! Morgen zal je onder meer een historische abdij en een plek die erkend werd als UNESCO Werelderfgoed bezoeken, vooraleer je de dag eindigt in het dynamische Glasgow.

• Overnachten in Old Town? Kies voor Grassmarket Hotel

• Overnachten in New Town? Kies voor appartement The Wee Highland Coo

• Nog meer opties? Lees onze blog met overnachtingen per wijk in Edinburgh

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 21
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
X
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 22

DAG 2: EDINBURGH NAAR GLASGOW

De route van vandaag brengt je naar een heel andere stad. De rivaliteit tussen Glasgow, de grootste stad van Schotland, en Edinburgh, de hoofdstad, gaat soms hard, maar blijft gemoedelijk. In afstand liggen de twee steden misschien niet ver van elkaar, maar qua cultuur en sfeer zijn ze mijlenver verwijderd. Vooraleer je zelf de verschillen kan ontdekken, bezoeken we eerst nog enkele bijzondere bezienswaardigheden onderweg.

• Afstand: 220 km (136,5 mi)

• Beginpunt: Edinburgh

• Eindpunt: Glasgow

• Hoogtepunten:

• Floors Castle en Kelso Abbey

• Dryburgh Abbey (optioneel)

• Melrose Abbey en Abbotsford House

• Innerleithen en Traquair House

• Tweed Valley Forest Park (optioneel)

• New Lanark

Fans van The Da Vinci Code kunnen nog kort stoppen bij Rosslyn Chapel aan de zuidelijke rand van Edinburgh (GPS:55.855427,-3.159486), vooraleer verder zuidwaarts te rijden op de A68. Neem vanaf de A68, de A6089. Zo kom je bij Floors Castle en Kelso Abbey in het kleine stadje Kelso.

Floors Castle is eerder een landhuis dan een fort, en is eigendom van de Duke of Roxburghe. Het huis werd in de jaren 1720 gebouwd, waarschijnlijk rond een vroeger torenhuis (donjon). In de 19de eeuw werden verdere verfraaiingen zoals torentjes en kantelen toegevoegd Je kan het gebouw bezoeken, en er zijn ook enkele mooie tuinen.

Floors Castle ligt nabij Kelso, een aangenaam marktstadje gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Tweed en Teviot. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is Kelso Abbey Deze abdij werd gesticht door een gemeenschap monniken van de Orde van Tiron die in de 12de eeuw in Schotland aankwamen. Vandaag blijven alleen nog de westelijke toren en een deel van de ziekenboeg over.

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 23
2

 FloorsCastle,RoxburgheEstatesOffice,Kelso,Schotland//GPS:55.605237,-2.460782//www.floorscastle.com/visitus/

 KelsoAbbey,40-44BridgeSt,Kelso,Schotland//GPS:55.597267,-2.432528//www.historicenvironment.scot/visit-aplace/places/kelso-abbey/

FloorsCastle-©Shutterstock

Neem de A699 in westelijke richting

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Via een korte omweg kan je Dryburgh Abbey bezoeken. Neem de B6404 over de Tweed, en sla linksaf naar de B6356 richting Dryburgh.

Dryburgh Abbey werd gesticht in 1150, en de eerste kanonnen en hun abt arriveerden in 1152. In 1322 werd de abdij platgebrand door Engelse troepen, waarna ze weer werd opgebouwd, om in 1385 opnieuw af te branden Een betere periode brak aan in de 15de eeuw, toen de abdij haar bloeiperiode beleefde. Ze werd uiteindelijk vernietigd in 1544, en werd

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 24
A

tijdens de Schotse Reformatie geschonken aan de tweede Earl of Mar door James VI van Schotland. Schrijver Sir Walter Scott ligt hier begraven. Volgens een legende dwaalt er een spook door de ruïnes van de abdij: Fat Lips. Een vrouw die haar man verloor in de Jacobitische Opstand maakte haar thuis hier, en beweerde dat Fat Lips, een mannetje met ijzeren laarzen, haar cel voor haar schoonmaakte.

 Dryburgh Abbey, St Boswells Public Hall, Jenny Moore’s Rd, Dryburgh, Schotland // GPS: 55.577291, -2.649505 // www.historicenvironment.scot/visit-a-place/places/dryburgh-abbey/ DryburghAbbey-©Shutterstock

Ga je liever meteen door naar Melrose Abbey, blijf dan op de A699 en neem de B6359 in noordelijke richting naar Melrose.

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 25
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Melrose Abbey is een van de belangrijkste kerkelijke ruïnes van Schotland De abdij werd opgericht door Cisterciënzer monniken voor koning David I van Schotland en was de belangrijkste plek van deze religieuze orde tot aan de Schotse Reformatie. Het oostelijk deel van de abdij werd in 1146 afgewerkt. In de daaropvolgende 50 jaar werden de andere gebouwen toegevoegd.

Vandaag bestaat de abdij uit een verzameling sfeervolle ruïnes. Eén gebouw, dat dateert uit 1590, wordt als museum onderhouden en is open voor het publiek. Je vindt er de begraafplaats van verschillende Schotse koningen, net als een loden doos waarin het hart zou zitten van Robert the Bruce (Robert I van Schotland).

De abdij staat bekend om haar vele decoratieve details, waaronder heiligenbeelden, draken, waterspuwers en plantenreliëfs.

Iets meer westelijk op de A6091 ligt Abbotsford, het 19e-eeuwse landhuis van schrijver Sir Walter Scott. Je vindt er de werkkamer van de auteur en een ‘ sporran’ (een soort tas die bij een traditionele Schotse kilt hoort) die van de legendarische Schotse held Rob Roy zou geweest zijn.

De aangelegde tuinen van het huis zijn ook de moeite voor een bezoek

 Melrose Abbey, Abbey St, Melrose, Schotland // GPS: 55.599137, -2.718083 // www.historicenvironment.scot/visit-aplace/places/melrose-abbey/

 Abbotsford,AbbotsfordTerrace,Melrose,Schotland//GPS:55.600331,-2.779497//www.scottsabbotsford.com/

Ga verder in westelijke richting, langs de A72, naar Innerleithen.

Robert Smail's Printing Works is de belangrijkste reden om het rustige dorpje Innerleithen te bezoeken. Dit museum toont de werking van een volledig operationele boekdrukkerij in de Victoriaanse periode. Er worden nog steeds bestellingen voor allerhande drukwerk uitgevoerd. De site wordt nu beschermd door de National Trust van Scotland. Tijdens een bezoek van ongeveer 1 uur krijg je de kans om met de hand letters te zetten. Erg leuk!

Iets naar het zuiden van het dorp ligt Traquair House. Dit is het oudste nog steeds bewoonde huis in Schotland, en gaat terug tot 1107. Het werd sindsdien door niet minder dan 27 Schotse koningen en koninginnen bezocht. Sinds 1491 is het huis eigendom van de Stuart-familie. Het gebouw is tijdens de wintermaanden gesloten voor het publiek (behalve als B&B), maar is wel toegankelijk de rest van het jaar. Voor een kleine bijdrage kunnen bezoekers het huis, de gronden, doolhof, ambacht ateliers, het cottage restaurant en de wereldberoemde Traquair House Brouwerij bezoeken, waar je enkele lekkere ales kan proeven.

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 26
3 4

 Robert Smail's Printing Press, High St, Innerleithen, Schotland // GPS: 55.619668, -3.062031 // www.nts.org.uk/visit/places/robert-smails

 TraquairHouse,Traquair,Innerleithen,Schotland//GPS:55.608388,-3.064038//www.traquair.co.uk/

Keer terug naar de A72 en ga naar het westen.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Wie op zoek is naar wat groen, kan de A72 in noordelijke richting kort verlaten en wat ontspannen in het Tweed Valley Forest Park.

Glentress Forest, in het Tweed Valley Forest Park, biedt tal van mogelijkheden voor een leuke wandel- of fietstocht Er zijn niet alleen mountainbikepaden, maar ook 5 wandelpaden die je langs de gevarieerde fauna, flora en rijke geschiedenis van deze streek brengen. Heb je tijd, dan is dit een fijne plek om even de benen te strekken.

 GlentressForest,Schotland//GPS:55.651680,-3.133585//scotland.forestry.gov.uk/forest-parks/tweed-valley-forestpark/glentress

Ga verder langs de A72, A721 en A70, en volg de borden in zuidwestelijke richting naar New Lanark.

De New Lanark World Heritage site geeft je een unieke inkijk in hoe het leven eraan toeging in een 18e-eeuws Schots spinnerijdorp. Je komt er meer te weten over de industriële geschiedenis van Schotland.

New Lanark werd in 1786 gesticht door David Dale, die er katoenspinnerijen bouwde, samen met woongelegenheden voor de arbeiders. De spinnerijen draaiden op waterkracht, afkomstig van de Clyderivier die naast de site stroomt.

New Lanark werd een succesvolle onderneming en is een vroeg voorbeeld van een geplande nederzetting. Hierdoor is het een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van stadsplanning.

De spinnerijen waren operationeel tot 1968. Gelukkig werd al in 1974 besloten om de plaats te beschermen. New Lanark werd gerenoveerd, en is nu een belangrijke toeristische attractie Het

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 27
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
5 B

is niet alleen een van Schotlands Werelderfgoedsites, maar staat ook op de Europese Route van het Industriële Erfgoed.

 NewLanark,NewLanarkRd,Schotland//GPS:55.663905,-3.782371//www.newlanark.org/

Na je verkenning van het dorp en de spinnerij is het tijd om door te rijden naar Glasgow, via de A72 en M74. In Glasgow zijn er heel wat mogelijkheden om gezellig iets te gaan eten of drinken, of om te genieten van een live muziekoptreden Morgen nemen we de tijd om de stad beter te leren kennen, met een stadswandeling langs enkele van haar interessantste bezienswaardigheden.

Overnachten in Glasgow? Aparthotel Native Glasgow is gevestigd in een Edwardiaans gebouw in het centrum, gebaseerd op een oceaanstomer uit 1920.

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 28
NewLanarkWerelderfgoedsite-©Shutterstock
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 29

Deze gratis reisgids bevat de eerste 2 dagen van onze volledige uitgewerkte rondreis van Schotland.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 149 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 157 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 30

DISCLAIMER

Wij krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande, kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige mogelijk nietaccurate informatie, noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijk negatieve gevolgen. We waarderen het als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons door zou kunnen geven via info@themediabay.be.

Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl

Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Loch Ness Icon © Mat Rutherford van Noun Project

Adverteren in deze reisgids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be.

Laatste update: februari 2023

© Alle rechten voorbehouden.

Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay.

Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever

Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 31
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be! 32