Complete Rondreis IJsland met stadswandeling Reykjavik

Page 1


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

2


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

3


Deze gratis reisgids bevat 2 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door IJsland (Golden Circle route).

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid. Koop nu de digitale (pdf – 131 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 99 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

4


INLEIDING Onze 13-daagse rondreis doorheen IJsland brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van dit boeiende eiland, dat zich meer en meer op de kaart zet als toeristische bestemming. We beschrijven meer dan 85 bezienswaardigheden die je gemakkelijk kan bezoeken vanaf Ringweg 1. Elke dag voorzien we tal van extra trekpleisters, activiteiten en excursies. Op basis hiervan kan je de rondreis langer of korter maken. De meeste van deze bezienswaardigheden zijn (op het moment van schrijven) gratis, tenzij anders vermeld. De route gaat bijna overal over verharde wegen, zowel asfalt als grind en kan in de zomer perfect afgelegd worden met een normale personenwagen. Wij hebben de rondreis gemaakt in de maand mei. We hebben er voor gekozen om de ringweg tegen de wijzers van de klok af te rijden en starten in het zuiden. Het zuiden van IJsland is het toeristisch drukst bezochte deel. Hoewel de wegen in IJsland bewegwijzerd zijn, raden we toch het gebruik van een GPS aan. Wil je graag een stop-over maken tijdens je reis naar Noord-Amerika of Canada? Je kan tijdens je overstap tot 7 dagen in IJsland verblijven. Het is de ideale manier voor een korte kennismaking met dit prachtige land. Zo kan je de Golden-circle tour doen. Volg hiervoor de eerste 2 dagen van deze rondreis, en keer van Selfoss terug richting luchthaven. Of wat denk je van een citytrip ReykjavĂ­k? Op dag 13 vind je meer info en een stadswandeling door de hoofdstad. Veel lees- en reisplezier!

Totale afstand: 2.966 km Je reis naar IJsland voorbereiden? Boek je hotels snel online via deze link bij Booking. Wil je graag georganiseerde tours boeken in IJsland? Boek je tickets online bij GetYourGuide. Een auto huren in IJsland? Boek je huurwagen online bij Sunnycars (all-risk verzekering incl.).

Deze reisgids werd geschreven door een Certified Inspired by Iceland Specialist.

Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

5


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

6


DAG 1: KEFLAVÍK EN OMGEVING Uitvalsbasis van de dag is Keflavík, en de ruime omgeving rond de internationale luchthaven. We maken al meteen kennis met enkele IJslandse natuurfenomenen.

• • • •

Afstand: 174 km Beginpunt: Keflavík International Airport Eindpunt: Keflavík Bezienswaardigheden: •

Blue Lagoon

Krýsuvík Seltun

Lighthouses in Garðskagi

De brug der continenten

We starten de dag met de Blue Lagoon, een geothermisch lagune, die op een zo’n 20 km (ongeveer 20 minuten rijden) van de luchthaven ligt. Neem Weg 41 richting Reykjavík. Sla na 11 km rechts af richting Grindavík/Bláa Lónið (Weg 43), en neem na ongeveer 8 km de afslag Blue Lagoon (Bláa Lónið).

1

BláaLónið (de “blue lagoon”) is gelegen in Grindavík op het schiereiland Reykjanes in het zuidwesten van IJsland. Deze geothermische lagune, eigenlijk is het een kunstmatig

meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een temperatuur van 37 tot 39 graden Celsius. De lagune ontstond in 1976 toen koelwater van de geothermische centrale van Svartsengi (“zwarte weide”) in het mosveld geloosd werd. Vanaf begin jaren ‘80 begon men er in te zwemmen, en in de jaren ‘90 werd de Blue Lagoon gecommercialiseerd. Het water is rijk aan mineralen, zouten en blauwwier die het een lichtblauwe kleur geven. Het zou een helende werking hebben voor de huid. Langs het bad staan houten bakken met witte modder, die je op je gezicht en de rest van je lichaam kan smeren. Na tien minuten drogen heeft dit een fantastisch effect. De Blue Lagoon is een van de grootste toeristische trekpleisters van IJsland en wordt jaarlijks door meer dan 600.000 mensen bezocht.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

7


Bij de ingang ontvang je een armbandje met een chip dat gebruikt kan worden om je kluisje te openen en sluiten of om een drankje te kopen aan de bar. Zwemkledij en badhanddoeken kan je er huren en er zijn zwembandjes ter beschikking voor de allerkleinsten. Het is, zoals bij elk zwembad in IJsland, verplicht naakt te douchen voor en na het baden. We raden aan om geen juwelen aan te houden bij het baden, en om je haar achteraf goed te wassen. Tijdens de zomer is de Blue Lagoon dagelijks geopend van 09:00 tot 22:00 uur. Hou er rekening mee dat het in de winter vroeger sluit en dat je je tickets vooraf moet reserveren. Blue Lagoon, Norðurljósavegur 9, Grindavík, IJsland // GPS: 63.880047, -22.449305 // www.bluelagoon.com

Blue Lagoon - ©Shutterstock

Volgende stop is Krýsuvík Seltun, een van de meest active geothermische gebieden in Zuid-IJsland. Krýsuvík ligt op ongeveer 35 km van de Blue Lagoon. Neem vanuit de parking van de Blue Lagoon de weg richting Grindavík. Neem daar Weg 427, en dan Weg 42.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

8


2

Het thermisch gebied, Krýsuvík Noord-Amerikaanse

Seltun is gevormd op de kloof tussen de Europese en

tektonische

plaat.

Het

ruikt

er

naar

rottende

eieren

(waterstofsulfide). Je kan het gebied bezoeken via houten wandelpaden die tussen de pruttelende en kokende modderpoelen lopen. De bodem kleurt er groen, geel en rood. In de buurt zijn er verschillende kleine meren die werden gevormd door explosies, veroorzaakt door de oververhitte stoom van het grondwater. Het grootste meer is Grænavatn - tot 46 meter diep en 350 meter breed, in een prachtig smaragdgroen. In 1999 blies een boorgat zichzelf op. Nu is hier een krater met een diameter van 30 meter. De explosie blies toen ook een cafetaria mee de lucht in. Krýsuvík Seltún, IJsland // GPS: 63.894714, -22.051334

Krýsuvík Seltún - ©Shutterstock

Voor de volgende bezienswaardigheden keren we terug richting Keflavík. Rij terug naar Grindavík via Weg 427 en neem daar Weg 43 tot de kruising met Weg 41. Ga daar naar links richting Keflavík. Rij voorbij de luchthaven en neem Weg 45 tot in het plaatsje Garður. Neem daar Weg 402 naar de vuurtorens.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

9


3

De vuurtorens in Garðskagi

werden gebouwd 1897 en in 1944. De nieuwste

vuurtoren is 28 meter hoog en daarmee de hoogste vuurtoren van IJsland. Het

Byggðasafn Garðskaga of stedelijk museum van Garður met informatie over de bevolking en het maritieme leven in de streek, is te vinden in de bijgebouwen van het vuurtorenwachterhuisje. De nieuwste Garðskagi vuurtoren is geopend bij mooi weer. Je moet hiervoor eerst langs het museum te passeren. Je kan het museum en de vuurtorens bezoeken van 1 april tot 31 oktober, in de namiddag. Kijk op de website voor de exacte openingstijden. Garðskagi, Ijsland //GPS: 64.082505, -22.692033 // www.visitreykjanes.is/en/travel/services/folk-museum-in-gardurlighthouses

Garðskagi - ©Shutterstock

De laatste stop van de dag, voor we terugkeren naar Keflavík, is de Brug der Continenten. Deze bijzondere plek ligt op ongeveer 35 km van Garðskagi. Neem Weg 402 terug tot Weg 45. Sla rechts af richting Sandgerði, en blijf Weg 45 volgen tot je uitkomt aan Weg 44. Sla ook daar rechts af richting Hafnir. Neem daarna Weg 425 richting Sandvík. Neem de afslag richting Miðlína.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

10


4

Op het schiereiland Reykjanes kan je van de Euraziatische naar de Noord-Amerikaanse tektonische plaat wandelen via een voetgangersbrug in Miðlína,

de brug der

continenten. Je wandelt hier als het ware van Europa naar Noord-Amerika en terug. De tektonische platen drijven elk jaar 2 cm verder uit elkaar weg. Bridge of Continents, Miðlína, IJsland // GPS: 63.866495, -22.6761216

Bridge of Continents - ©Shutterstock

Het is vanuit Miðlína een dikke 20 km terug naar Keflavík, waar we overnachten.

 Op zoek naar een hotel in Keflavík? Kijk hier voor aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

11


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

12


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

13


DAG 2: KEFLAVÍK NAAR SELFOSS Vandaag staat er heel wat op het programma, zo veel dat je misschien niet alles in één dag wil doen. Deze dag kan gemakkelijk gesplitst worden over twee dagen.

• • • •

Afstand: 259 km Beginpunt: Keflavík Eindpunt: Selfoss Bezienswaardigheden: •

Þingvellir Nationaal Park

Geysir en Strokkur

Gullfoss waterval

Gamla Laugin (Secret Lagoon) (optioneel)

Kerið vulkaankrater

Hveragerði

Reykjadalur warmwaterrivier

Selfoss en het Bobby Fischer Center

Keldur Turfhuizen (optioneel)

‘Inside the Volcano’ (optioneel)

Kleifarvatn (optioneel)

Landmannalaugar (optioneel)

Eerste stop van de dag is in het nationale park Þingvellir, dat voor de IJslandse bevolking van groot nationaal belang is. Het ligt op zo’n 90 km van Keflavík. Neem Weg 41 richting Reykjavík. Rij vanuit Reykjavík via Weg 1, en volg daarna Weg 36.

5

Þingvellir National Park is een een obligate stop voor wie meer over het land te weten wil komen. Op deze plaats werd in 930 het IJslandse parlement (Alþing) gesticht.

Het is ook hier dat IJsland zich in 1944 onafhankelijk verklaarde van Denemarken. Het behoort tot het Unesco werelderfgoed. Het Alþing was de plaats waar al wie een belangrijke maatschappelijke functie bekleedde in de zomer bijeenkwam om meningsverschillen en conflicten uit te praten, en indien nodig te beslechten. Hier werden huwelijken gearrangeerd, zaken gedaan, processen gevoerd en nieuwe wetten aangenomen. Kortom, alles wat maar enigszins van belang was voor het land, werd op deze

mystieke

plaats

beslist.

In

de

loop

der

geschiedenis

hoorden

daar

ook

vogelvrijverklaringen, doodsvonnissen en terechtstellingen bij.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

14


Het is dan ook niet toevallig dat het Alþing zich in Þingvellir bevindt. Het is een bijzondere plaats omdat ze gevestigd is op een fissuur of een breuklijn die een grote kloof vormt, gekend als Almannagjá (de “kloof van alle mensen”). Deze kloof zorgt voor een zeer goede akoestiek dat het gesproken woord tot ver draagt. Naast de Almannagjá vind je hier ook de Oxararfoss waterval die ligt op de rivier de Öxará (waarvan de naam letterlijk “bijrivier” betekent), en het meer Þingvallavatn, zeer rijk aan vis en het grootste natuurlijke meer van IJsland. Þingvellir National Park, IJsland // GPS: 64.255933, -21.130397 // www.thingvellir.is

Snorkelen in het Þingvellir National Park Nabij het Þingvellir National Park bevindt zich de Silfra kloof. Deze is zo bijzonder omdat ze de natuurlijke scheiding vormt tussen het Europese en Amerikaanse continent. Je kan hier letterlijk tussen twee continenten duiken en snorkelen. Er is onderwater een zichtbaarheid tot wel 100 meter ver, wat zeer uniek is. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het duiken een gevoel van hoogtevrees kan ervaren. De helderheid komt enerzijds door het koude water (tussen de 2°- 4° Celsius), afkomstig van de nabije Langjökull gletsjer, en anderzijds van de poreuze lava ondergrond, die het gletsjerwater filtert. Het duurt 30 tot 100 jaar alvorens het water in het meer van Þingvellir terechtkomt. Deze natuurlijke filter zorgt voor de hoogst mogelijke helderheidsgraad. Je kan het water zonder problemen drinken, voor, na of ook tijdens je duik. Je kan een snorkel- of duikavontuur online boeken, klik hier voor een overzicht.

Op ongeveer 60 km van Þingvellir National Park ligt Geysir. De naam doet waarschijnlijk wel al vermoeden welk natuurfenomeen we hier zullen bezoeken. Volg Weg 36. Neem na ongeveer 17 km Weg 365. Deze volg je gedurende 14 km, waarna je Weg 37 (2de afslag) richitng Geysir neemt. Rijd 24 km verder op Weg 37. Neem vervolgens in Laugarvatnsvegur Weg 35 richting Geysir.

6

De naam Geysir is afkomstig van het werkwoord “að gjósa” wat opborrelen of spuiten betekent. Ook het Nederlandstalig woord geiser is hiervan afgeleid.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

15


Geysir heeft een diameter van 14 meter en is de breedste geiser van IJsland. Er wordt geschat dat hij zo’n 800 tot 900 jaar geleden actief werd. In de Oddaverjaannáll (een oude sage daterend van 1294) wordt melding gemaakt van nieuwe heetwaterbronnen die ontstonden na een reeks aardbevingen in de regio. Geysir werd toen nog niet bij naam genoemd; de geiser kreeg pas later zijn naam. Vroeger spoot Geysir om de 30 minuten zo’n 40 tot 60 meter hoog. Nu is hij slechts enkele keren per dag nog actief, en spuit hij 5 tot 6 meter hoog. Een kleinere maar zeer actieve geiser is Strokkur. Elke 5 minuten spuit hij kokend water tot 20 meter hoog. Je kan in het geothermische park een heuvel beklimmen van waar je een uitstekend zicht hebt over de regio en de gekleurde geisers. Er is heel wat kracht nodig om water rechtop naar boven te spuiten en het is een vrij zeldzaam natuurfenomeen. De grondlaag moet water bevatten, er is een warmtebron nodig (in dit geval de mantelpluim van een vulkaan) en er moet ook een natuurlijk reservoir met een natuurlijk gevormd systeem van leidinge aanwezig zijn. De warmtebron van een geiser is afkomstig van een nabijgelegen vulkaan. Geysir, IJsland // GPS: 64.313968, -20.299511

Geysir - ©Shutterstock

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

16


Ongeveer 10 km van Geysir ligt de Gullfoss waterval. Volg verder Weg 35. Goed om weten: zo’n 300 meter voor de parking aan de cafetaria is er rechts van Weg 35 een smalle weg naar een parking vlakbij de waterval. Deze wordt vooral gebruikt door bussen, maar kan ook handig zijn als je de (stijle) trap naar de waterval niet wil doen.

Gulfoss - ©Shutterstock

7

Gullfoss of Gouden waterval is een dubbele waterval en ligt op de Hvítá of witte rivier. De twee trappen staan haaks tegenover elkaar. De gehele waterval is zo’n 32 meter diep

en zorgt voor een indrukwekkend uitzicht. Bij het bezoek aan de waterval zal je meteen het vele stuifwater kunnen opmerken. Hierdoor kan je er dikwijls regenbogen zien. Ooit waren er plannen om op deze betoverende plek een waterkrachtcentrale te bouwen. De eigenaars van de Gullfoss hadden hier echter geen oren naar. Zij weigerden de grond te verkopen. De speculanten trokken naar de overheid in Reykjavík om hun zaak verder te bepleiten. De overheid was in eerste instantie gewonnen voor hun idee. De dochter van een van de eigenaars, Sigríður Tómasdóttir, bleef zich met hart en ziel verzetten, en dreigde zich van

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

17


de waterval naar beneden te werpen als de plannen zouden doorgaan. Gelukkig kwam het niet zo ver; de plannen werden definitief vertikaal geklasseerd. Wanneer je de Gullfoss waterval bezoekt, kan je een standbeeld van de activiste zien. Gullfoss Waterfall, IJsland // GPS: 64.325414, -20.131746 // gullfoss.is

Raften of een snelle boottocht? Ben je op zoek naar naar snelheid en adrenaline? Met Riverjet kan je een jetboottocht maken over de Hvítá, of ga raften op het schuimende water. •

Je kan een snelle boottocht online boeken, klik hier voor een overzicht.

Wil je graag raften? Op de Hvítá rivier zijn er meerdere mogelijkheden.

Heb je honger? Op de

Friðheimar boerderij kan je natuurlijke en duurzaam geteelde groenten proeven, al

doen ze vooral veel met tomaten. Stop er om hun populaire gerecht - tomatensoep à volonté met een assortiment van zelfgebakken brood - te eten. Verder kan je er ook een Bloody Mary van verse tomaten proeven en hebben ze een uitgebreid assortiment tomatendesserts. Friðheimar, Reykholt, IJsland // GPS: 64.177578, -20.444907 // fridheimar.is

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Wil je zwemmen in een natuurlijk, geothermisch zwembad? Maak dan een stop in Gamla Laugin, ook bekend als de Secret Lagoon. Gamla Laugin ligt op ongeveer 31 km van Gullfoss. Neem Weg 35 richting Selfoss, en sla na ongeveer 5,5 km af naar links, naar Weg 30. Blijf Weg 30 volgen, tot het plaatsje Flúðir en je komt bij Secret Lagoon.

A

De temperatuur van het water in Gamla Laugin is het hele jaar door een heerlijke 38°C. Je vindt er ook de Vaðmálahver warmwaterbron, die vroeger gebruikt werd als

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

18


schapenwasplaats. Er is ook een mini-geiser, die met regelmaat in het rond spuit. Zalig om te zien terwijl je aan het dobberen bent. Check de website voor openingsuren, deze variëren per seizoen. Gamla Laugin/Secret Lagoon, Ijsland // GPS: 64.137691, -20.309783 // www.secretlagoon.is

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Op ongeveer 56 km van de Gullfoss watervallen (of 39 km van de Secret Lagoon) ligt Kerið, één van de vele vulkanische kraters die je tijdens je rondreis zal tegenkomen. Neem vanaf de Gullfloss waterval Weg 35 richting Selfoss. Blijf deze weg volgen gedurende ongeveer 56 km (je zal op een bepaald moment links moeten afslaan, richting Selfoss). De krater bevindt zich aan de linkerkant van de weg.

8

De Kerið-krater is niet de enige krater in de regio. Andere vulkanische kraters zijn de Seyðishólar en de Kerhóll.

Wat deze echter zo bijzonder maakt, is het kratermeer dat na de explosie is ontstaan. In tegenstelling tot veel vergelijkbare kraters is de caldera of boiler nog vrij intact. De krater is 55 meter diep, 170 meter breed en 270 meter lang en ontstond zo’n 3000 jaar geleden, betaalde toegang. Kerið Volcanic Crater, IJsland // GPS: 64.0423193, -20.8883035 // www.kerid.is

 Overnacht in Selfoss of omgeving. Kijk hier voor aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

19


Kerið Crater - ©Shutterstock

24 km van Kerið, voorbij Selfoss, ligt het kleine stadje Hveragerði, bekend om zijn thermale bronnen en tuinbouw. Vervolg Weg 35 richting Selfoss (de stad zelf bezoeken we later) en neem daar Weg 1 richting Reykjavík. Sla na 14 km rechts af richting Hveragerði.

9

Hveragerði telt ongeveer 2500 inwoners en ligt aan de rivier de Varmá. Deze naam betekent warme rivier. De warmwaterbronnen (of zeg maar heetwaterbronnen) die in

de omgeving van de stad liggen, zijn, hoe kan het ook anders, van vulkanische oorsprong. De activiteit van de bronnen kan hier gerust hevig genoemd worden. Overal zie je stoompluimen uit de grond komen. De plaatsen in het stadje met heetwaterbronnen en kolkende modder werden netjes afgebakend en zijn te bewonderen door toeristen. Er wordt meestal toegangsgeld gevraagd. Verder is er ook een kleine geiser te bezoeken, de Grýla. Thermale bronnen Je kan genieten van de warmte van de heetwaterbronnen in het lokale zwembad Laugaskarð, het grootste zwembad van het land. Het staat bekend voor zijn goede accommodatie zoals heetwaterbronnen, aangelegde draaikolken, zonnelampen en natuurlijke stoombaden.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

20


Tuinbouw Het zal ook opvallen dat er overal serres in het stadje staan. De heetwaterbronnen worden immers ook gebruikt in de tuinbouw. De streek rond Hveragerði staat garant voor 40% van de serres van IJsland. Hier worden groenten, fruit en bloemen verbouwd die je hier normaal niet zou verwachten. Er worden zelfs bananen geteeld. Hveragerði, IJsland // GPS: 64.001228, -21.187213 // www.hveragerdi.is

Hveragerði - ©Shutterstock

Ontspannen na een lange dag? De Reykjadalur warmwaterrivier is daar ideaal voor. Rij wanneer je in Hveragerði aankomt het stadje door en volg gedurende 3 km de Breiðamörk, tot je aan een parkeerterrein komt waar het wandelpad naar Reykjadalur start.

10

In de vallei rond de Reykjadalur warmwaterrivier kan je verschillende warme baden en geothermische bronnen vinden. Vanaf het parkeerterrein is het een pittige

bergwandeling (je dient een beetje conditie te hebben) van ongeveer 45 minuten tot aan de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

21


warmwaterrivier. Volg de houten pijltjes van het wandelpad. Onderweg kom je langs stomende en pruttelende modderpoelen en naar zwavel ruikende bronnen. Het is een echte aanrader. Vergeet zeker je zwemkledij (vooraf al aandoen?) en handdoek niet, en breng eventueel een plastiek tasje mee om na het baden je natte zwemkledij in op te bergen. Reykjadalur warmwaterrivier, IJsland // GPS: 64.022650, -21.211752

Vanuit Hveragerði is het ongeveer een kwartier rijden naar Selfoss. Neem Ringweg 1 en na ongeveer 13,5 km kom je in de stad. Selfoss is een van de grotere steden in IJsland. Het is de ideale plek om even te stoppen en inkopen te doen in de supermarkt of om ‘s avonds iets te eten. In de Austurvegur straat kan je supermarkten, banken en enkele restaurants vinden.

11

In dit museum kan je memorabilia van de 11e wereldkampioen schaken Bobby Fischer vinden. In de zomer van 1972 versloeg Amerikaan Bobby Fischer in Reykjavík de Sovjet

grootmeester en regerend wereldkampioen schaken Boris Spassky. De wedstrijd werd gezien als de match van de eeuw en had plaats op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. In het museum kan je Bobby Fischer’s scoreblad terugvinden, een afdruk van de stralingsmetingen die geëist werden door Spassky’s delegatie, en een replica van het schaakbord dat gebruikt werd tijdens het spel. Bobby Fisher stierf op 17 januari 2008 op de 64-jarige leeftijd en ligt begraven in het kerkhof van Laugardælir, een paar honderd meter van het museum. We overnachten in Selfoss of omgeving. Bobby Fischer Centre, Austurvegur 21, Selfoss, IJsland // GPS: 63.937518, -20.996413 // www.fischersetur.is

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Nog geen zin om al een einde aan de dag te maken? Je kan nog een bezoek brengen aan de Keldur turfhuizen, op ongeveer 55,5 km van Selfoss. Volg vanuit Selfoss Weg 1 richitng Vík, tussen de steden Hella en Hvolsvöllur. Sla na ongeveer 44 km linksaf, en neem Weg 264 richting Keldur. Een deel van de weg is onverhard maar goed berijdbaar.

B

Keldur is zeker de moeite waard voor een omweg. De site ligt nabij de Hekla vulkaan, en bestaat uit 20 turfconstructies, met o.a. een boerderij van bijna 1000 jaar oud. Over

deze site wordt meermaals gesproken in de historische Njal’s Saga. De Keldur hal werd waarschijnlijk bewoond door Jon Loftsson, een religieuze leider uit de 12e eeuw.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

22


De turfhuizen in Keldur zijn uniek voor de regio. Het meest opvallende is echter de openbare hal die meerdere kamers heeft en waar je een smalle geheime ontsnappingtunnel kan vinden in de heuvel. Deze tunnel werd bij toeval ontdekt in 1932. Keldur, IJsland // GPS: 63.821936, -20.073910

Keldur - ©Shutterstock

Bezoek je slechts 2-3 dagen IJsland, dan kan je op dit moment van de route terugkeren richting luchthaven (96 km).

C

Heb je nog wat extra tijd? Breng dan een bezoekje binnenin een vulkaan met Inside the

Volcano. De Thrihnukagigur-krater in Zuidwest-IJsland biedt de unieke ervaring om

een vulkaan vanbinnen te bekijken. Daal af in de bodem van een 4000 jaar oude vulkaan en ontdek er een unieke ondergrondse wereld. Je komt er in een gigantische magmakamer getooid in alle mogelijke kleuren.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

23


Inside the Volcano ligt op ongeveer 60 km van Keflavík International Airport. Neem vanuit Selfoss Ringweg 1 richting Reykjavík. Neem na ongeveer 13 km de tweede afslag op de rotonde en rij via Blafjallavegur Weg 417 richting Bláfjöll, Bláfjallaskáli skigebeid. Blijf Weg 417 volgen (niet rechts afslaan). Parkeren kan aan het terrein van Inside The Volcano. Betaalde toegang, raadpleeg de website voor exacte openinguren. Inside the Volcano, IJsland // GPS: 63.982740, -21.652754 // insidethevolcano.com

Je kan ook overwegen om een bezoek aan de Kleifarvatn-duiksite.

D

Kleifarvatn

is het grootste meer op het schiereiland Reykjanes, gelegen op de

breukzone van de Mid-Atlantische Ridge. Een intrigerend aspect van dit meer is dat

bezoekers niet gemakkelijk water in of uit het meer kunnen zien komen, omdat bijna al het water ondergronds in en uit het meer wordt gecirculeerd. In feite zijn de meeste interessante kenmerken hier niet te zien, behalve onder de oppervlakte. Dit is een van de meest unieke en interessante duiklocaties in IJsland. Vlakbij de oever van het meer liggen enkele zeldzame vulkanische kraters. Duikers kunnen de bubbels uit deze kraters zien opstijgen als er vulkanisch gas ontsnapt en ervaren de verandering in watertemperatuur en trillingen bij deze onderwater warmwaterbronnen, die ongeveer 10 m uit de kust liggen.. Kleifarvatn Dive Site, Kleifervatn, IJsland // GPS: 63.926009, -21.971661

Voordat je morgen verder gaat richting Kirkjubæjarklaustur, kan je overwegen een omweg te maken naar Landmannalaugar. Het is belangrijk om te weten dat de middelen om Landmannalaugar te bereiken afhankelijk zijn van de weersomstandigheden - of de weg geschikt is voor normale auto's of dat je een voertuig met vierwielaandrijving nodig hebt. Het duurt vijf tot zes uur om deze omweg te maken (200 km in totaal).

E

De top van het gekleurde Landmannalaugar berglandschap ligt in het natuurreservaat Fjallabak, het hoogland van IJsland. Je kan het vinden aan de rand van het lavaveld van

Laugahraun, dat werd gevormd door een vulkaanuitbarsting in 1477. De locatie staat bekend om zijn natuurlijke warmwaterbronnen en om de adembenemende schoonheid van het omringende landschap, dat een palet is van geel, rood, bruin en groene kleur heeft.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

24


Het is tevens een bekende trekkingbestemming, ga je graag wandelen of wil je een (meerdaagse) trektocht doen, dan mag je Landmannalaugar zeker niet missen. De meest populaire routes hier zijn: •

een 2 uur durende wandeling over het lavaveld naar de berg Brennisteinsalda

de 1 uur durende wandeling op de berg Bláhnjúkur (de "blauwe top")

enkele langere wandelingen door de vulkanische woestijn in de omgeving

Vanaf Selfoss neem je Route 1 voor ongeveer 29 km; daarna neem je de afslag naar links naar Road 26. Vanaf daar rij je ongeveer 50 km en neem je de afslag naar rechts op Landmannaleið. Deze weg volg je nog 40 km om de F208 te bereiken (hou er rekening mee dat het F-bord de weg voor 4x4 auto's aangeeft) die je naar Landmannalaugar zal brengen. Terwijl je op de F208 rijdt, passeer je het Frostastaðavatn meer aan je rechterzijde. Landmannalauger, IJsland // GPS: 63.991017, -19.060648

Landmannalauger - ©Shutterstock

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 Op zoek naar een hotel in Selfoss? Kijk hier voor aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

25


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

26


Deze gratis reisgids bevat 2 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door IJsland (Golden Circle route).

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid. Koop nu de digitale (pdf – 131 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 99 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

27


DISCLAIMER We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijk niet-accurate informatie noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be. Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl. Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids? Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be.

Laatste update: januari 2020 © Alle rechten voorbehouden. Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay. Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Deze reisgids mag enkel voor privé- / niet-commerciële doeleinden gebruikt worden.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

28


Š Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

29