Noord-Brabant Rondreis (PDF)

Page 1


Deze gratis reisgids bevat een wandeling door Bergen-opZoom en langs Fort de Roovere

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid. Koop nu de volledige, digitale (pdf – 185 blz A4) reisgids van Noord-Brabant met 11 uitgewerkte wandelingen + 2 fietsroutes, een complete autorondreis en meer dan 125 bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

2


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

3


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

4


INLEIDING Verkenning van het westelijk deel van Noord-Brabant We brengen in dit deel van Noord-Brabant een flinke brok cultuur maar hebben ook oog voor de mooiste natuur. Die vinden we zeker terug in de Biesbosch, een nationaal park met eilandjes en veel groen. Je kan er eindeloos genieten: wandelend, fietsend of varend. De Sint-Pietersbasiliek zien in … Oudenbosch? Dit plaatsje heeft een kopie staan, al is deze 16 keer kleiner dan die van Rome. Als je binnen bent, geloof je je eigen ogen nauwelijks. Gezellige stadjes als Breda en Bergen-op-Zoom verkennen we met een compleet uitgewerkte stadswandeling met daarin de belangrijkste bezienswaardigheden. We treden ook in de voetsporen van Vincent Van Gogh, één der meest beroemde Nederlandse schilders. Dat doen we in Zundert en bezoeken er het Van Goghhuis (museum). In Etten-Leur staat de Van Goghkerk. In een Hervormde kerk loopt een permanente expositie over het verblijf van Vincent Van Gogh bij zijn terugkeer na omzwervingen in Europa.

Verkenning van het oostelijk deel van Noord-Brabant Ga je mee om te ontdekken hoe mooi groen het oostelijke deel van de provincie Noord-Brabant wel is? Vergeet dus je wandelschoenen niet en neem ook je fiets mee. Natuurbeleving én gezonde beweging mooi gecombineerd. De Brabantse Natuurpoorten zijn toegangspoorten tot prachtige natuurplekjes. Nog méér natuur beleef je in het Nationaal Park De Groote Peel. We nemen je ook mee naar vestingstadjes zoals Heusden en Woudrichem. Steden van een ander allooi vinden we in Helmond en ’s Hertogenbosch. We vonden ze interessant genoeg om er een stadswandeling uit te tekenen met de highlights. Ook in het oostelijke deel is er aandacht voor Vincent Van Gogh. Je moet in Nuenen zeker het Vincentre museum bezoeken. In de buurt van Eindhoven ligt Oirschot, een charmant dorp met tal van historische overblijfselen, een gezellig marktplein, leuke shops en een lokale brouwerij waar je lekker kan proeven. Als je Oirschot hebt gezien, kan je de omliggende rustgevende natuurgebieden ook nog verkennen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

5


NOORD-BRABANT WESTELIJK DEEL Levendige stadjes, Van Gogh en mini St-Pieters uit Rome Om Noord-Brabant goed te leren kennen, stellen we de provincie voor in twee delen. In dit westelijk deel brengen we onder meer de steden Breda en Bergen-op-Zoom onder de aandacht. Twee levendige, oergezellige Noord-Brabantse trekpleisters waar je gerust in enkele uren op een aangename manier de stad leert kennen. We laten je de meest populaire bezienswaardigheden ontdekken, maar ook de intieme, ‘stille’ plekjes. Je kan een museum meepikken, shoppen in de betere winkelstraten en shoppingcentra.

Vincent Van Gogh was een Noord-Brabander, heeft er gewoond en gewerkt en keerde er af en toe terug na zijn bekende omzwervingen. We brengen Van Gogh als een rode draad doorheen deze autoroute in het westelijke deel van Noord-Brabant.

In Etten-Leur heb je de Van Goghkerk. Je kan naar Zundert waar zijn geboortehuis omgevormd is tot een museum. Proefde je al de Zundert trappist? Combineer het met Van Gogh en je ervaart een unieke beleving in Zundert.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

6


Weetje Noord-Brabant en niet Brabant? Heel simpel, omdat er ook een Zuid-Brabant heeft bestaan. Eigenlijk is het Belgische Brabant het vroegere Zuid-Brabant waarvan Leuven de hoofdstad was. De stad Antwerpen viel dus in die tijd onder Brabant.

Stel, je wil ooit wel eens de Sint-Pietersbasiliek in Rome zien maar voorlopig lukt dat niet. Ben je dan tevreden met een kopie voorlopig? In

het plaatsje Oudenbosch staat een basiliek die, vanaf je er

een voet binnensteekt, je met totale verstomming zal slaan. Zó goed lijkt die op zijn grote broer in Rome. Zullen we dan ook nog

de natuur instappen in Noord-Brabant? De Biesbosch is een Nationaal

Park ontstaan door indijking. Nu vind je er een prachtige natuur, rustgevende wandelpaden, liggen er eilandjes, kan je zelf elektrisch varen of mee met een fluisterboot. Of je bezoekt er een buitenmuseum en bezoekerscentra.

Van Gogh in Noord-Brabant Vincent Van Gogh

heeft veel te maken met Noord-

Brabant. Geboren in Zundert en er een deel van zijn jeugd doorgebracht, in Tilburg ging hij tekenlessen volgen. De familie Van Gogh verhuisde naar het toenmalige Etten. Vincent woonde niet meer in bij zijn ouders, maar kwam er na omzwervingen op 28-jarige leeftijd voor een korte, maar voor zijn verdere beroepsleven bepalende passage, terug. Nuenen kreeg de Van Goghs als inwoners tussen 1882 en 1885. Het museum aldaar gaat uitgebreid in op dit verblijf. In ’s Hertogenbosch kan je originele schilderijen van Van Gogh zien in het Noordbrabants Museum. Het is dus ook logisch dat je in deze reisgids Noord-Brabant zal lezen over en kijken naar tastbare getuigen van het roemruchte leven van de ontegensprekelijk boeiende schilder die Vincent Van Gogh was. Een zeer aan te bevelen website over Van Gogh is deze: www.vangoghbrabant.com Afbeelding Van Gogh: Natata / Shutterstock.com

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

7


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

8


BERGEN-OP-ZOOM Bergen-op-Zoom is één van de oudste steden van Nederland. Het draagt al een geschiedenis van ruim 800 jaar met zich mee als handelsstad, als garnizoensstad en nu als één van de meest gezellige steden in Nederland. Er is dan ook heel wat van die geschiedenis te ontwaren op vele plekjes in de binnenstad. Dat historisch erfgoed en moderne architectuur goed samengaan, is in Bergen-op-Zoom mooi te zien. De smalle steegjes, de pleintjes met de leuke terrassen, de leuke winkeltjes, … het doet eigenlijk wat Vlaams aan. Nogal logisch dus dat veel Vlamingen de weg naar hier vinden. Niet alleen toeristisch is de stad erg in trek geworden. Ook economisch heeft het zich een plaats weten te bemachtigen zeker na de aanleg van het Schelde-Rijnkanaal midden de vorige eeuw. Op nauwelijks een halfuurtje van Antwerpen, ligt Bergen-op-Zoom ideaal gelegen voor een uitstapje.

Parkeren Er zijn verschillende parkings, allemaal betalend. Voor info kijk op www.parkerenbergenopzoom.nl

Stadswandeling in Bergen-op-Zoom • • •

A

Afstand: 2,8 km Beginpuntpunt: Grote Markt Eindpunt: Grote Markt

Grote Markt: stadhuis en Sint-Gertrudiskerk De Grote Markt van Bergen-op-Zoom zou zomaar ergens in een Belgische stad met

aanzien kunnen liggen. Een grote kerk, statige herenhuizen en talrijke terrasjes.

Het stadhuis

bestaat uit 3 panden met een in 1611 gerenoveerde voorgevel. Zie je de spreuk ‘Mille Periculis Supersum’? Het betekent: ‘duizend gevaren kom ik te boven’ en verwijst naar het verzet van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Te bezichtigen in de namiddag van dinsdag tot en met zondag. Wie zich afvraagt wie de grote mijnheer voor het stadhuis is. Het is Willem Asselbergs, een dichter en hoogleraar, in Bergen-op-Zoom geboren in 1903.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

9


Er heeft in 1397 een grote brand gewoed in de stad. Het stadhuis, de Sint-Gertrudiskerk en wat nu het hotel De Draak is, bleven wonderwel van de vlammen gespaard. De Draak is wellicht de oudste herberg van Nederland. Wie lang genoeg op de Grote Markt vertoeft zal elk kwartiertje een deuntje horen van de beiaard.

De Sint-Gertrudiskerk is al een oude kranige tante, genoemd naar de patroonheilige van de stad. Ze is uit de 15de eeuw maar werd diverse keren verbouwd. Godsdienstoorlog, stormen, verwoestingen en een brand op 10 april 1972 hebben de kerk meermaals beschadigd. Mis binnen de 17de-eeuwse biechtstoelen met Mechels houtsnijwerk niet en de monumentale orgels. Wie wil kan klimmen naar de top van de toren, de Peperbus genoemd. Zie je de gelijkenis? Heel leuk is het uitzicht van de Peperbus tijdens Vastenavond, want dan wordt de toren frivool in een kleedje gestoken en krijgt de bovenbouw een leuk ‘gezicht’. Toegang via de Kerkstraat, betalend zowel kerk als de toren. Van mei tot oktober, dinsdag t/m zondag 13.00-16.30u.

Stadsschouwburg De Maagd: Tot 1990 was dit een rooms-katholieke kerk getooid in een strakke neoclassicisme stijl.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

10


De wandeling beginnen we op de Grote Markt. Neem eens de tijd om rondom te kijken.

1

Je ziet behalve het

stadhuis en de Peperbus (kerktoren van de Sint-Gertrudiskerk)

nog tal van fraaie herenhuizen, grote terrassen en De Maagd wat vroeger een kerk was. •

We houden de Sint-Gertrudiskerk in de rug, kijken recht vooruit naar het stadhuis en nemen de linkse straat van het stadhuis, de Fortuinstraat. Vergeet niet naar boven te kijken want anders zie je niet dat alle huizen een naam hebben. Iets wat je nog veel zal terugzien tijdens deze wandeling door Bergen-op-Zoom.

Op het eerste kruispunt sla je links af in de Lievevrouwestraat. Helemaal achterin zie je een monumentale stadspoort. Daar stappen we nu heen.

Kijk in deze straat eens bij de huizen naar de eerste verdieping. Daar zie je soms een bordje hangen ‘stadsherstel’. Na de restauratie van het Markiezenhof werden oude waardevolle panden opgekocht door een organisatie, gerestaureerd en terug verkocht. Dat gebeurde met zo’n honderd huizen. De werkloosheid was groot en de restauratie van het Markiezenhof (23 jaar) en die honderd huizen brachten veel werk.

Ondergrondse tip: ‘De Grebbe’. Op weg naar de Gevangenpoort stap je zonder het te weten over een zeer oud rioleringsstelsel. De stadsriool De Grebbe is al aangelegd in de 13de eeuw en werd recent gerestaureerd. Een deel van die meer dan 700 meter lange riool is toegankelijk voor een bezoek met gids. Je bezoek kan je reserveren in het kantoor van de VVV. Neem wel een warme trui mee want de temperatuur is er nooit hoger dan 13°C. •

Ben je bij de stadspoort, ga er dan onderdoor, dwars de rijweg en stap rechtdoor in de Rijkebuurtstraat tot bij een bovengrondse parking. Punt 2 op de kaart.

B

Gevangenpoort of Lievevrouwepoort Het is het oudste monument van de stad uit halfweg 14de eeuw. Deze poort is één van

de oudste stadspoorten van Nederland. Ze maakte deel uit van een vestingmuur met een gracht ervoor. Eind 15de eeuw liep de haven door tot in de stad tot bij de Gevangenpoort. De stad kreeg een uitbreiding waardoor de poort binnen de stad kwam te liggen. Zo verloor ze haar functie als toegangspoort. Toen deed ze ook al dienst als gevangenis en dat bleef zo tot in de beginjaren van de 20ste eeuw. Tot voor kort kwam het wegverkeer er nog door. De Gevangenpoort kan je individueel bezoeken. Voor meer info, zie www.gevangenpoortboz.nl

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

11


Je kijkt nu uit op een troosteloze parking maar tot 1960 liep er nog water en kwam de

2

haven tot hier. Er is immers altijd een verbinding geweest met de Noordzee (toen de

Oosterscheldekering er nog niet lag) en met de Binnenschelde naar Antwerpen (huidig ScheldeRijnkanaal). •

Stap hier naar rechts, langs het Spuihuis, nu een restaurant, maar voorheen had het diverse functies (o.a. sluiswachterwoning, woning havenmeester, opslagplaats).

Ga dan direct rechts in de Moeregrebstraat.

Verderop dwars je opnieuw de Westersingel en blijf rechtdoor wandelen in de Moeregrebstraat tot je op een pleintje uitkomt, het Beursplein.

Let eens op de woorden en muzieknoten. Ze komen uit het lied ‘Merck toch hoe sterck’. Je hebt al een mooi uitzicht op de toren van het

Markiezenhof.

Je kan via de poort tot op het

binnenplein van het Markiezenhof.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

12


Spui en Vastenavond

C

Het mag hier op het moment dat je hier bent vrij rustig lijken, maar een keer in het jaar

is het hier een gekkenhuis. Met Vastenavond (bij ons heeft men het over carnaval) gaat bijna elke inwoner aan het vieren, dansen en plezier maken. Hier beweert men het grootste carnavalsgebeuren van heel Nederland te hebben. Het standbeeld in de achtergrond is een directe link met Vastenavond. Wie goed rondkijkt tijdens de wandeling kan af en toe een krab zien, of een geitje. Je vindt het op gevels, achter de ramen van woonhuizen, op een pleintje. Het zijn symbolen die verband houden met Vastenavond.

Krabbegat? Het is de naam van een plant maar in Bergen-op-Zoom verwijst het naar het dier de krab. Ook tijdens Vastenavond wordt de stadsnaam tijdelijk herdoopt in Krabbegat.

Weetje: ‘Merck toch hoe sterck’ is een lied dat in de beginjaren van de 17de eeuw populair werd. Het verwijst naar de geldingsdrang van de Bergenaren om zich niet zomaar te laten doen en zich met hand en tand te verdedigen tegen aanvallen. Bergen-op-Zoom heeft zich altijd goed weten te verdedigen. Zelfs tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) hield het kranig stand. Vooral de Spanjaarden hadden het gemunt op de stad. In 1622 hadden de inwoners nog maar eens een aanval op de stad afgeslagen van de Spaanse troepen. Er werd een liedje over gemaakt. Nu wordt het beschouwd als hét volkslied van Bergen-op-Zoom.

Voor wie het museum van het Markiezenhof niet wenst te bezoeken, hebben we een

3

vluchtweg gevonden. •

Stap het binnenplein over en ga naar de verste linkerhoek. Daar vind je een deur die toegang verleent tot het Kapelleke (vroeger archief van de markiezen).

Stap via de andere deur het Kapelleke terug buiten en je belandt op een tweede binnenplein. Daar bevindt zich behalve een horecazaak ook het West-Brabants Archief. Aan de rechterzijde kan je (als de hekken openstaan) een kijkje nemen in een parkje met beelden en een kleine moestuin.

Je verlaat het binnenplein van het Markiezenhof via de grote poort.

Stap dan rechtdoor, dit is de Hofstraat.

Op het eind rechtdoor in de Klaverstraat. Hier was het vroeger een drukke uitgaansbuurt van studenten maar die zitten nu elders in de stad.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

13


Op het eind van de Klaverstraat dwars je de Noordsingel.

Je komt vervolgens in de Van Overstraetenlaan (punt 4).

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

14


D

Markiezenhof (bouwjaren 1485-1514) is het vroegere stadspaleis van rijke families en markiezen van Bergen-op-Zoom, in de periode van einde 15de eeuw tot halfweg 18de

eeuw. Dit is meteen ook het oudste stadspaleis van Europa. Voordien stond hier een landbouwers bedrijf dat in 1485 aangekocht werd door Dhr. Keldermans, een architect, die er een paleisje van heeft gemaakt. Pas later kreeg het de naam ‘Markiezenhof’ toen de eigenaar markies werd. Toen de Fransen kwamen in 1747 werd het een hospitaal tot ze in 1820 vertrokken en alles leeggeplunderd hebben. Het was nog goed genoeg om er een militaire kazerne van te maken en die soldaten bleven hier gedurende 150 jaar. Het is dan ook vanzelfsprekend dat er nog amper muren recht stonden. Zoals je al eerder kon lezen heeft het 23 jaar geduurd om het te restaureren. Dat heeft een bom geld gekost maar was ook een tewerkstellingsproject. Sinds de jaren ’80 is het een museum, maar zonder iets origineels. Wat je te zien krijgt is geschonken, gekocht of in bruikleen. Het enige originele is de schouw in de Hofzaal op de begane grond. Die konden de Fransen niet meenemen want ze weegt 20 ton. Dit is een schouw die getekend werd door de eerste eigenaar, architect Keldermans. Na de restauratie werd er al wat bijgebouwd zoals de bibliotheek op de grote binnenplaats. In het museum volg je een parcours en kom je zo voorbij de grote maquette en de afdeling ‘kermis’. De stad is voor veel kermisbedrijven de verblijfplaats tijdens de winterstop, het heeft ook de eerste en laatste kermis van het seizoen. Mede hierdoor is dit museum ook leuk voor kinderen, er is voor hen een speurtocht beschikbaar. Het Markiezenhof is een museum maar tegelijkertijd ook een plaats waar evenementen en private feesten doorgaan. Website: www.markiezenhof.nl

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

15


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

16


4

Je bent nu in de Van Overstraetenlaan. •

Stap deze af tot je bij een groene wandelstrook komt.

Daar sla je rechts af en neem één van de wandelpaden.

Voorbij een lyceum neem je de eerste straat aan je rechterzijde. Je krijgt meteen een zicht op het Ravelijn.

Via de Le Grandstraat kom je langs het Ravelijn. Het is heel verleidelijk om tot beneden te gaan op de hoek van de straat en de bolle passage over te stappen. Doe dit niet, want het is verboden (tenzij bij een begeleiding met een gids).

Op de grote weg aanbeland (Noordsingel) ga je naar links en dan terug eerste links in de Burgemeester Vergroesenstraat.

Je blijft dus het water aan je zijde houden. Op het eind naar links.

Bij een loopbrug kan je naar de toegang van het Ravelijn. Daarna stap je tot bij het kruispunt.

E

Steek rechts de rijweg over. Punt 5 op de kaart.

Het Ravelijn op den Zoom, het is een restant van de vestingen die eind 17de eeuwbegin 18de eeuw werden opgetrokken ter verdediging van de stad. De vestingbouwer

Menno van Coehoorn tekende er de plannen voor. Een ravelijn is een eilandje in een vestinggracht. Er hebben er hier in Bergen-op-Zoom een achttal gelegen. Dit is het enige dat overbleef. Het Ravelijn maakte deel uit van de WestBrabantse Waterlinie, een verdedigingslinie die liep van Bergen-op-Zoom tot in Steenbergen. Overal stonden forten en werden er wallen aangelegd. Wie meer wil lezen over die waterlinie kan terecht op www.westbrabantsewaterlinie.eu. Nog maar sinds juni 2018 is het voor het grote publiek toegankelijk maar dan wel enkel met een gids en enkel op zondag, gidsbeurt om 13 en 15.00 u. Die neemt je dan mee naar de kazematten en tot in de diepste ondergrondse gangen. Je kan individueel aansluiten bij een groep, maar die is beperkt tot 20 personen. Meld je aan bij het VVV-kantoor (telefonisch of online) liefst dus ruim op voorhand om ontgoochelingen te vermijden.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

17


Ga naar rechts en neem het wandelpad naar beneden in het park. Je kan naar believen

5

hier een ‘groene’ adempauze nemen en het park vrij verkennen. Deze wandeling loopt langs het water tot bij een brugje. Voor een mooi uitzicht kan je eventjes tot bij de brug stappen. •

Keer dan terug en ga licht oplopend het park uit. Je komt op de Lange Parkstraat. Ga nu naar rechts.

Dwars de rijbaan en zo kom je in de Korte Parkstraat. Stap rechtdoor tot bij een parking. Onderweg kom je langs een graspleintje met een kunstwerk, een geitje.

Voorbij de parking sla je op het kruispunt links af. Neem dan de eerste straat rechts, de Kleine Kerkstraat. Op het eind ben je bij punt 6.

Het geitje van Mie d’n Os. Het kunstbeeld van het geitje op het graspleintje is dé blikvanger elk jaar op 11 november om 23.11 u. Dan komen vele inwoners rond het geitje staan om officieel het vastenavondgebeuren in gang te zetten.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

18


Leuk is de legende van ‘De

geit van Mie d’n os’ waarover ook een vastenavondliedje is gemaakt.

We hoorden de legende vertellen door een stokoude inwoner tijdens onze verkenning. “Mie was de dochter van een tuinier die als bijnaam d’n Os had. Mie had een geitje waarmee ze vaak ging wandelen. Op een dag kwam de militaire muziekkapel voorbij het huis van Mie. Opgeschrikt door de muziek maakte het geitje een vreemde sprong waardoor het beestje in de prikkeldraad belandde en de uier kwetste.”

6

Op de hoek van de Kleine Kerkstraat met de Blauwehandstraat sla je links af. Niet toevallig de naam van de straat. Kijk op huisnummer 32, ‘De Blauwe Hand’. Het verwijst naar de tijd van de middeleeuwen toen hier blauwververs (lakennijverheid) aan het werk waren in deze buurt. Het blauw was een erg gewilde kleur toen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

19


Stap deze straat volledig af. Dan ga je kort naar rechts en dan meteen schuin links Zuivelplein naar de kerk toe.

Via de trappen tot naast de kerk maar je kan ook om de kerk heen via de Kerkstraat. De toegang van de kerk ligt in de Kerkstraat. Via de Hoogstraat beland je terug op de Grote Markt, einde van de wandeling.

 Op zoek naar een hotel in Bergen-Op-Zoom? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

20


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

21


FORT DE ROOVERE Fort de Roovere is een onderdeel van de West Brabantse Waterlinie. Deze Waterlinie is het oudste deel van de Zuiderwaterlinie. De Zuiderwaterlinie verbindt 11 historische vestingsteden en de ommelanden met elkaar. Fort de Roovere is vernoemd naar Pompejus de Roovere. Hij begeleidde de bouw van de fortificaties. Deze wandeling voert je door het terrein van Fort de Roovere, het aangrenzende bosgebied van het Brabants Landschap en langs Fort Pinssen.

Geschiedenis Water als bescherming.

Al eeuwen gebruikt Nederland water als bescherming tegen

plunderende legers en rondtrekkende roversbenden. Daarom werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog de zuidgrens van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gevormd. De vestingsteden in Brabant speelden een cruciale rol op het strijdtoneel. Pas na 1648 vormde de kralenketting van Brabantse vestingsteden een sterke verdedigingslinie. Tijdens de Franse inval in 1672 bleek dat dit soort van verdediging ook een zwakke kant heeft, namelijk vorst.

Fort de Roovere •

In 1628 werd Fort de Roovere aangelegd op een hoge zandrug en vormde samen met de forten Pinssen en Moermont en het Halsters Laag de zogenaamde linie naar Steenbergen. Het gebied tussen de vestingen Steenbergen en Bergen op Zoom kon via een sluis onder water worden gezet.

In 1727 werd Fort de Roovere verbeterd aan de hand van de plannen van Menno van Coehoorn. Er kwam een aansluitende liniewal aan de zuidzijde van het fort.

In 1816 werd het fort als vestingwerk opgeheven.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

22


Innovaties in vestingbouw.

Door de eeuwen heen zijn er verschillende veranderen

doorgevoerd in de bouw en het ontwerp van vestinggebouwen. Zo werden steden eerst omringd door hoge stenen muren met torens. Dankzij de muren kon de vijand niet zomaar de stad binnenkomen en de torens zorgden ervoor dat de verdedigers een tactisch voordeel hadden. Zo kon namelijk tijdens een belegering de vijand van boven bestoken worden met pijlen en kon de vijand goed in de gaten worden gehouden. Toen kwam de uitvinding van het kanon en dit veranderde de oorlogsvoering. De hoge muren met torens die voorheen bescherming boden, waren nu makkelijk kapot te schieten. Dit heeft ervoor gezorgd dat het bij de bouw van muren niet meer om de hoogte ging, maar vooral om de dikte. Zo werden de muren ook geschikt om er kanonnen op te plaatsen en kon de verdediger terugschieten. Op het moment dat de Tachtigjarige Oorlog uitbrak begonnen ze in Nederland met het aanpassen van de vestingwerken. Net zoals in Italië wilde ze de nieuwste ontwikkelingen doorvoeren. Helaas dwongen gebrek aan geld en natuursteen ertoe om te kiezen voor goedkopere materialen. In plaats van steen ging men aarde gebruiken en hierbij moesten alle boeren uit de omgeving helpen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

23


Het ontwerpen van een vesting werd beschouwd als wetenschap. Zo kozen specialisten ervoor om in plaats van rechte muren voor hoeken te gaan. Hierdoor hadden de verdedigers geen dode hoek en konden ze de aanvaller constant in de gaten houden en onder vuur nemen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

24


Wandeling in en rondom Fort De Roovere Startpunt: Fort De Roovere, Halsteren

Eindpunt: Fort De Roovere, Halsteren

Type: Wandelroute

Afstand: 6 km

Duur: 1 à 2 uur

Wegdek: Grotendeels onverhard

Bewegwijzering: Nee

Rolwagens: Niet toegankelijk

Parkeren Aan de Ligneweg is een parkeerplaats, op ongeveer 30 meter afstand van fort De Roovere. Hier kun je gratis je auto parkeren. Zoek op “Fort de Roovere Parkeerplaats”. Adres: Ligneweg Halsteren GPS-Coördinaten: https://www.google.com/maps/@51.5289456,4.2973259,18.77z

Vertrek vanuit de parkeerplaats in oostelijke richting naar fort De Roovere.

1

Na ongeveer 50 meter zie je aan de linkerkant informatieborden staan. •

Steek de houten brug over en blijf rechtdoor lopen. Na ongeveer 150 meter ligt aan de rechterkant informatiecentrum “De Schaft”.

Loop links het pad omhoog. Aan het einde van dit pad staat uitkijktoren “Pompejus”. Deze toren kun je beklimmen.

A

Pompejus uitkijktoren

gelegen op een hoek van fort De Roovere. De toren is

vernoemd naar de vooraanstaand politicus Pompejus de Roovere. Naast het doel als

uitkijktoren kunnen er in Pompejus ook exposities gehouden worden en vinden er openluchtvoorstellingen plaats. De toren is ongeveer 25 meter hoog en heeft 129 traptreden. Wanneer je de top bereikt hebt, bied dit een prachtig uitzicht over fort De Roovere, Halsteren en het naastgelegen dorp Moerstraten. Het ontwerp van de toren heeft een ingewikkelde geometrie en architectuur. Bijzonder is dat onderdelen van de uitkijktoren te koop zijn. Er zijn verschillende pakketten die oplopen van waarde. Zo gaat het van een pakket met een bout en moer, naar een pakket met ramen, deuren of zelfs een deel van de fundering. Met het geld dat hierbij wordt opgehaald wordt een nieuw icoon voor Bergen op Zoom van gebouwd. Dit doen ze met behulp van

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

25


studenten van het ROC en het SPB of er worden mensen ingezet die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

2

B

Vervolg de route en loop het pad weer omlaag. Na ongeveer 300 meter zie je aan de linkerkant de “Mozesbrug”.

Bij de Mozesbrug loop je dwars door het water, maar zonder dat je natte voeten krijgt. Hieraan heeft de brug dan ook haar naam te danken. De brug ligt als een soort sleuf in

de gracht.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

26


Steek de “Mozesbrug” over en sla linksaf. Volg dit pad tot aan de verharde weg (Schansbaan).

3 • • •

Steek de verharde weg (Schansbaan) over en loop schuin naar rechts het zandpad op. Volg dit zandpad tot aan de verharde weg (Het Laag). Sla hier rechtsaf. Volg deze weg totdat je terug bij de Schansbaan bent. Steek de Schansbaan over en loop bij de slagboom het bospad in. Sla na ongeveer 100 meter het 1e bospad rechts in. Blijft dit pad langs het water volgen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

27


Ga bij de T-splitsing naar rechts.

4 • •

Ga bij de eerstvolgende kruising rechtsaf. Volg deze weg en na ongeveer 100 meter zie je aan de rechterkant een ven liggen in het weiland. Blijft het bospad volgen tot aan een hek met een vee-wildrooster. Loop hier vóór het hek links het pad in.

Blijf dit pad volgen totdat je bij de verharde weg aankomt (’t Wasven). Bij de kruising sla je rechtsaf.

5 • •

Volg de verharde weg (’t Wasven) en sla na ongeveer 250 meter bij het 1e zandpad rechtsaf. Blijf het zandpad volgen totdat je na ongeveer 300 meter uitkomt bij fort Pinssen. Hier zie je aan de linkerkant van het zandpad een steile trap omhooggaan met bovenaan een hekje. Hier kun je het fort rondom bekijken, maar het is niet open om te bezoeken. Keer daarna terug naar het zandpad.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

28


Vanaf 1628 dichtte

C

fort Pinssen het gat tussen de forten De Roovere en Moermont.

Kolonel Willem Pijnssen (Pinssen) van der Aa kreeg de opdracht van de Staatsen om het

fort tijdens de bouw te beschermen tegen de vijand. Vandaar de naam van het fort. In 1816 ging fort Pinssen dicht en sindsdien neemt de natuur de overhand.

Vanaf het zandpad ga je tegenover het trappetje bij fort Pinssen aan de rechterkant een klein wandelpaadje op. Hier loop je langs de bosrand af totdat je weer bij de verharde weg uitkomst (Ligneweg).

3

Bij de verharde weg (Ligneweg) sla je rechtsaf. Loop aan de rechterkant van het fietspad de rug van de heuvel op. Waar je nu overheen loopt is ook onderdeel van het linielandschap.

Blijf over de rug van deze heuvel lopen. Loop helemaal door tot aan het eind van de zandheuvel. Ga aan het einde rechts het zandpad in.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

29


• •

Blijf het zandpad volgen en ga aan het eind mee met de bocht naar links. Na ongeveer 70 meter kom je uit bij de gracht van fort De Roovere. Sla hier rechtsaf. Volg het zandpad tot aan de Mozesbrug. Steek de brug over.

Loop nu alsmaar rechtdoor tot aan de parkeerplaats.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

30


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

31


Praktische informatie Picknickplaatsen Op een aantal plekken langs de wandelroute zijn er picknickplaatsen of bankjes te vinden. Op fort De Roovere staan er ook een aantal picknicktafels bij “De Schaft”. Dit is een informatiecentrum over de Pompejus toren en hier kun je wat eten en/of drinken.

Eet- en drinkgelegenheid Wil je voor, tijdens of na de wandelroute in de buurt iets drinken of eten? Hieronder staan de dichtstbijzijnde adressen: •

Eeterij en Midgetgolf de Melanen Adres: Langstraat 5A, 4661 SE Halsteren Website: http://www.eeterijdemelanen.nl/

De Kannebuis Adres: Poelekes 12, 4661 LR Halsteren Website: http://www.grandcafedekannebuis.nl/

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

32


1633 Eten & Drinken Adres: Dorpsstraat 22, 4661 HP Halsteren Website: http://www.1633.nl/

Plaza Dorpzicht Adres: Dorpsstraat 82, 4661 HR Halsteren Website: https://www.plazafoodforall.nl/vestigingen/plaza-dorpszicht/

Lotus Adres: Dorpsstraat 172, 4661 HV Halsteren Website: https://lotushalsteren.nl/

Restaurant De Nieuwe Dam Adres: Steenbergseweg 1, 4661 RJ Halsteren Website: https://denieuweram.com/

Overnachten Bent u op zoek naar een slaapplaats in of in de buurt van Halsteren? Hieronder staan een aantal opties: •

Hotel Old Dutch Adres: Stationsstraat 29/31, 4611 CB Bergen op Zoom, Nederland Website: Boek het verblijf hier online

B&B Op de Brabantse Wal Adres: Kannewielseweg 16 B, 4661 RR Bergen op Zoom, Nederland Website: Boek het verblijf hier online

B&B in Heerle Website: Boek het verblijf hier online

Ecovlot in De Heen Website: Boek het verblijf hier online

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

33


Deze gratis reisgids bevat een wandeling door Bergen-opZoom en Fort de Roovere

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid. Koop nu de volledige, digitale (pdf – 185 blz A4) reisgids van Noord-Brabant met 11 uitgewerkte wandelingen + 2 fietsroutes, een complete autorondreis en meer dan 125 bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

34


DISCLAIMER We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijk niet-accurate informatie noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het erg als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be. Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl. Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids? Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be.

Laatste update: mei 2021 © Alle rechten voorbehouden. Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay. Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

35


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

36