Holland boven Amsterdam Rondreis (PDF)

Page 1


Deze gratis reisgids bevat een wandeling door Alkmaar en info over de Zaanse Schans.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid. Koop nu de volledige, digitale (pdf – 60 blz A4) reisgids van Holland boven Amsterdam met 3 uitgewerkte wandelingen + fietsroute, een complete autorondreis en meer dan 50 bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

2


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

3


AUTOROUTE HOLLAND BOVEN AMSTERDAM • • • •

Afstand: 215 km Beginpuntpunt: Broek in Waterland Eindpunt: Zaandam (Zaanse Schans) Bewegwijzering: Geen

Holland Boven Amsterdam is de regio ten noorden van Haarlem en Amsterdam. Met deze autoroute maak je een rondreis met start op het eilandje Marken. Je krijgt drie stadswandelingen er bovenop: Marken, Hoorn en Alkmaar. We brengen je verder naar de bezienswaardigheden van Enkhuizen, Den Helder en Bergen. We geven je tips mee om te fietsen. Je komt langs een prachtige kuststroken zoals het deel tussen Huisduinen en Petten met bezoek aan het Informatiecentrum en een wandeling op de Kijkduin. Zin in een bijzonder dorpje? De Rijp ligt op het traject naar het eindpunt van deze rondreis: Zaanse Schans.

 De Zaanse Schans bezoeken?

Koop je ticket hier online met korting .

Wegenwerken, omleidingen … We raden steeds aan om onze beschrijving én de kaart uit te printen. Soms zijn er wegenwerken of omleidingen waarvan wij niet op de hoogte zijn. Met de kaart kan je dan opnieuw naar het juiste traject navigeren.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

4


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

5


ALKMAAR: DE KAAS- EN WINKELSTAD Deze Noord-Hollandse stad dankt zijn naambekendheid aan zijn kaasmarkt. Alkmaar is omringd door water van afgesneden kanaaltjes en singels. Wandelen in het oude deel brengt je terug naar de 17de eeuw. Het is er best gezellig. De gevels van de Waag, het stadhuis ademen historie uit. Ook het Waagplein heeft een aparte ‘geurige’ geschiedenis omdat hier sedert 1622 de bekende kaasmarkt van Alkmaar plaatsvindt. Over die kaasmarkt lees je verderop. Maar Alkmaar is méér dan enkel de kaasmarkt. Het Stedelijk Museum bezit historische belangrijke schilderijen o.a. van de Bergense School en brengt de geschiedenis van Alkmaar tentoon. De shoppers komen in Alkmaar ook zeker aan hun trekken. De winkelstraten in het verkeersvrije centrum worden graag bezocht, zeker op zondagnamiddag. Wie graag een biertje lust, zal vast en zeker willen binnenlopen in het Nationaal Biermuseum de Boom. De Sint-Laurenskerk biedt behalve de gebruikelijke kerkschatten ook … drankjes aan en vormt een mooi decor voor allerhande exposities. Je kan op een heerlijk leuk groen uithoekje naar de Molen van Piet. Je leest het, Alkmaar is veelzijdig. Aan jou om het te komen ontdekken. Wie denkt van ‘waar heb ik de stad Alkmaar nog al horen vernoemen?’, hoeft het niet ver te zoeken. De voetbalclub AZ speelt in de eredivisie van het Nederlands Voetbal. De club werd bekend als AZ ’67 na een fusie. Hoogtepunt van de inmiddels AZ Alkmaar genoemde voetbalploeg was de landstitel in 1981 en 2009. We nemen je mee naar plaatsen waar het gonst van bedrijvigheid maar ook naar een stiltetuin. Wie dat wil kan wat bijleren over de Slag op de Zuiderzee. En het Westfriese Museum ziet er niet alleen van buiten heel erg fraai uit, maar dat kan ook gezegd worden van de collecties die in de zalen worden getoond.

Zondag = shoppingnamiddag Het zal je al wel opgevallen zijn bij het naderen van het centrum dat er enorm veel winkelketens aan de rand van de stad liggen. Tijdens de wandeling zal je echter vaststellen dat ook het verkeersvrije centrum ook dik bezaaid is met winkels. Vooral de Langestraat zal de shopper weten te bekoren. Bovendien zijn de winkels elke zondagnamiddag (12 tot 17 uur) geopend. Wij konden vaststellen dat in de drukke shoppingstraten zowat 80% van de winkels open waren, hoe verder weg van die winkelstraten hoe meer deuren er dicht bleven.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

6


Kaasstad en kaasmarkt De kaasmarkt, een geurig kijkstuk Je moet het ooit eens gezien hebben, de kaasmarkt van Alkmaar. Twee mannen met hoeden die al lopend kaas van de markt wegbrengen op een soort draagberrie. Vanaf de eerste vrijdag in april tot de eerste vrijdag van september, dan vindt de beroemde kaasmarkt van Alkmaar plaats. Folklore? Ja, een beetje wel maar de toeristen lusten het nog steeds, voornamelijk de Duitsers. De kaasmarkt vindt al plaats sinds 1622 en steeds op dit plein, het Waagplein. Ook telkens in dezelfde periode van april tot september. Omdat altijd maar méér kaas werd verhandeld, werd het Waagplein al vlug te klein en werd het in oppervlakte vergroot, tot acht keer toe zelfs. Over vemen, de tasman, de kaaspapa, … Veel is traditie en wordt zoveel jaren later nog altijd in ere gehouden. Vanaf 7.00 u worden de kaasbollen (Edammer of Gouda) uitgestald in lange rijen door de zetters, mannen in piekfijne klederdracht (zwarte broek, blauw hemd). Meestal gaat het om kleine 2500 stuks kaas, goed voor bijna 30 000 kilo. De marktmeesters houden alles goed in het oog. Om 10.00 u stipt luidt een klok en is de kaasmarkt geopend. Dan komen de kopers en kaasmeesters de kazen keuren, er wordt geroken, met een boortje een deeltje kaas eruit genomen, geproefd, het vet- en vochtgehalte gecontroleerd enz. Om 9.30 u is deze keuring afgelopen en is intussen onderhandeld over prijzen en de verkoop bezegeld met handjesklap. Dan komen de kaasdragers in beeld. Zij dragen een wit kostuum en een strohoed. Zij behoren tot

de

kaasdragersgilde

die

bestaat

uit

vier

afzonderlijke ‘vemen’ (kaasgenootschappen). Deze vier vemen hebben hun eigen kleur als herkenning: blauw, groen, geel en rood. Elke veem bestaat uit zes kaasdragers en een ‘tasman’. De kleur vind je terug in de strooien hoed én de kleur van de draagberrie. Om 9u45 houdt de zogenaamde kaasvader appèl in het Waaggebouw. Die kaasvader is herkenbaar aan de oranje goed (toeval?) en een stok. De kaasdragers worden verdeeld op de markt om de gekochte kaas op een draagbaar naar de Waag te brengen. De ‘tasman’ (hij draagt een leren tas om het middel, vroeger ontving hij het geld) weegt de kaas. De waagmeester controleert of het juiste gewicht correct wordt aangerekend. De kaas wordt op een berrie gelegd en gemarkeerd door de tasman.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

7


Daarna lopen de dragers nog eens over de markt (voor de toeristen?) en wordt de verkochte kaas in de vrachtwagens geladen. Per berrie kunnen acht van die kaasbollen gestapeld worden. Reken op ongeveer 14 kilo per kaas, d.w.z. dat de kaasdragers toch een 130 kilogram … lopend moeten transporteren. Niet voor iedereen weggelegd. De kaasdragers hebben een eigen ‘kaasgangetje’ ontwikkeld om het wat makkelijk te houden. Om het wat duidelijk te houden voor de vele buitenlandse toeristen die op de kaasmarkt komen afgezakt, wordt in het Duits, Engels, Frans en Spaans op vaste tijdstippen uitleg gegeven aan de toehoorders. Om 12u30 moet het Waagplein opnieuw vrijgemaakt zijn. De kazen worden dan ingeruild voor terrasjesstoelen. Wie al vooraf eens digitaal wil kijken en zich wil verdiepen in het kaasverhaal van Alkmaar, die moet zeker naar de officiële website www.kaasmarkt.nl.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

8


Wandeling in Alkmaar • • • •

Afstand: 3 km Beginpuntpunt: Parkeergebouw Kanaalschiereiland (uitgang betaalautomaten) Eindpunt: Parkeergebouw Kanaalschiereiland (uitgang betaalautomaten) Parkeren: Mallegatsplein, Alkmaar GPS-coördinaten: N 052° 38’ 6,96” E 004° 44’ 50.03” (zie ligging op de kaart)

Bewegwijzering: geen, zie beschrijving en routekaart

Parkeren Het is niet eenvoudig als je rond 15 uur op zondagnamiddag aankomt om een parkeerplekje te vinden. Het parkeergebouw Kanaalschiereiland waar de wandeling start is dan vaak volzet. Alternatief is de parkeergarage Singel (er staan pijlen). De uitgang van deze parkeergarage is bij punt 2 op de kaart.

1

Als je het parkeergebouw verlaat zou je dit moeten doen aan de zijde waar de

betaalautomaten zich bevinden. Dat is de plaats waar de wandeling start op de kaart. Daar is het zeer eenvoudig om de veiligste manier te vinden om deze drukke weg te kruisen. Je moet dus naar de groene zone aan de rechterzijde. Daar neem je het wandelpad en dat blijf je alsmaar volgen tot bij de molen. Dan ben je bij punt 2 op de kaart.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

9


A

Munnikenbolwerk en vestingwal. In de 16de eeuw lag er rond het oudste stadsdeel van Alkmaar nog een

verdedigingsgordel bestaande uit vestingen. Dit bolwerk werd bijzonder knap getransformeerd naar een park. Veel inwoners komen er wandelen en de kinderen ravotten.

B

De Molen van Piet staat op een mooie locatie bij het water waar vroeger het

bolwerk lag. De molen is echt van Piet, maar niet van iemand met Piet als voornaam maar heus wel áls familienaam. Het is al de vierde generatie van de familie Piet die de molenwieken geregeld laat draaien.

De molen heeft lange tijd graan

gemalen. Nu is die uit steen, bouwjaar 1769. Voordien stonden er drie kleinere houten molens. Ooit waren er een tiental van deze graanmolens op de vestingen te zien. De molen kan jammer niet meer bezocht worden vandaag. Er veel over lezen kan wel op www.molenvanpiet.nl.

2

Als je op de rijbaan komt moet je naar links in de Ritsevoort. Je blijft deze winkelstraat volgen tot bij de Grote Kerk. Onderweg kruis je nog veel belangrijker winkelstraten.

Achter de kerk, op een plein, boven de fietsbergplaats, zie je in de hoek de toegang tot het Stedelijk Museum (tussen de bibliotheek en het theater).

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

10


C

De

Sint-Laurenskerk (of Grote Kerk)

is geen gewone kerk meer sedert 1996.

Het doet daarom voor Vlamingen, die dit (nog) niet gewoon zijn wat raar aan om tafels en stoelen te zien staan waar bezoekers een koffietje drinken, een biertje, … Elk jaar vindt er zelfs een bierfestival en een whiskygebeuren plaats! De Sint-Laurenskerk dateert uit begin 16de eeuw en bestaat bijna 500 jaar. Het interieur bevat heel wat waardevolle kerkschatten. Bijvoorbeeld de twee orgels. Het Van Covelens orgel uit 1511 (het kleinste orgel) moet één van de oudste zijn in Nederland. Het grote orgel was klaar in 1645. Verschillende orgelbouwers en kunstenaars werkten er aan (Jacobus Caltus van Hagerbeer, Jacob van Campen, Caesar van Everdingen). Kijk naar de vloer, er liggen hier bijna 2000 mensen onder begraven. Ze wordt sinds de restauratie (1996) gebruikt voor allerlei tentoonstellingen en als evenementenhal. De kerk heeft zelfs een eigen website www.grotekerk-alkmaar.nl

D

Het

Stedelijk Museum

tegenover de

Sint-Laurenskerk biedt al sinds 1875 een

uitgebreid overzicht van hoe Alkmaar is ontstaan. Naast dit geschiedenisverhaal, verteld aan de hand van voorwerpen en schilderijen kan je er ook veel kunst ontdekken. Er zijn zowel permanente als tijdelijke exposities. Beneden staat Alkmaar tijdens de Gouden Eeuw centraal met ondermeer schilderijen uit de 16de en 17de eeuw. Je zal er ook werken vinden van de Bergense School, een kunststroming die ontstond doordat kunstenaars rond 1900 zich in de gemeente Bergen kwamen vestigen. Hier hangt o.a. werk van Leo Gestel, Dirk Filarski, Arnout Colnot, Piet en Matthieu Wiegman. Pronkstukken in het museum zijn een uniek rozet met voorstelling van Anna-te-drieën uit de tegenoverliggende Sint-Laurenskerk, een prachtig kunstkabinet met bloemmotieven uit ebbenhout 1680 en het portret van de Oude Schutterij (1657) van Caesar van Everdingen. Op de bovenverdieping laat het moderne Alkmaar zich zien. Info op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

11


3

Neem nu de Langestraat, heel eenvoudig te herkennen door de toren van het

stadhuis. Dit is de belangrijkste winkelstraat van Alkmaar. Onderweg kom je langs het prachtige en monumentale stadhuis. Wandel tot op het einde, dat is een plein. Er staan prachtige huizen en ga daar even naar rechts, je ziet daar nog overdekte gaanderijen, nu gebruikt als terras voor een restaurant. Op dit plein moet je dus naar links. Op het einde bij de brug heb je een prachtig zicht over de Waag. Daar ga je naar rechts (Fnidsen) tot bij een gebouw (Huis met de Parel) waar je links een brugje ziet. Op de plaats van het brugje bevindt zich links het Huis met de Kogel. Je krijgt op die locatie ook nog eens een mooi zicht over de Waag en het Waagplein. Ga dan naar links naar het plein toe.

E

Bekijk die brede mooie gotische gevel en het bordes van

het stadhuis

op de

Langestraat. Het stadhuis werd voltooid in 1520 na een bouwtijd van ongeveer tien jaar. Een grondige restauratie had plaats tussen 1911 en 1913, de laatste in 2012. Ook de 8-hoekige toren trekt de aandacht. Ook daarin is het fraaie witte bandenwerk verwerkt. rechtervleugel

stellen

De twee beelden bij de de

Waarheid

en

Gerechtigheid voor. Je kan het niet vanbinnen bezoeken, tenzij… je hier zou trouwen. Het gebouw links van het stadhuis is het Moriaanshoofd, een patriciërshuis uit 1748.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

12


F

Dit merkwaardige gebouw:

De Waag, met een zeer mooie

renaissance voorgevel op het Waagplein werd voltooid in 1603. Vanaf 1582 werd hier de kaas gewogen. Eerder was het in gebruik als een kapel van het H. Geestgasthuis ernaast. De spreuk in gouden letters heeft het over de moed en kracht die nodig bleken te zijn om de Waag na een strijd in oktober 1573 terug te geven aan de burgers van Alkmaar (vrije vertaling). Onder het kleurrijke schilderij zie je twee leeuwen, het is een voorstelling van handel en nijverheid uit lavasteen. In datzelfde gebouw (lage gedeelte) is ook de dienst toerisme (VVV) gehuisvest en een klein kaasmuseum. In het kaasmuseum gaat alle aandacht naar de twee bekendste kazen uit Nederland: Gouda en Edammer. ‘s Avonds met de belichting is de Waag feeëriek verlicht. In de toren zit een beiaard. Op elk uur komen er houten ridders tevoorschijn gewapend met een lans en voeren een steekspel uit terwijl er trompetgeschal klinkt. Leuk om horen en zien. Website van het kaasmuseum, zie www.kaasmuseum.nl

G

Het

Huis met de Kogel is het gebouw

net aan het water met de groene houten

aflopende wand, hoek Appelsteegbrug. De kogel is origineel uit 1573 maar werd er wel in de muur gestopt. Die herinnert aan een kanonvuur tijdens

de

Tachtigjarige

Oorlog

toen

de

Nederlanden probeerden vanonder het juk van de Spaanse overheersers te komen. Dat lukte in Alkmaar voor het eerst in de geschiedenis van de 80-jarige Oorlog omdat de dijken werden doorgestoken en de Spaanse troepen dienden af te druipen. Het is bekend als het Alkmaars Ontzet.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

13


4

Op het plein neem je rechts de Houttil. Bij het eerste kruispunt bevindt zich rechts de achterzijde van het Biermuseum. De wandeling gaat verder links in de Koningsstraat.

Je wandelt deze af tot je aan een groot plein komt. Daar is het naar rechts. Bij de grote rijbaan zie je links al het parkeergebouw. Einde wandeling.

H

Het Nationaal Biermuseum de Boom, de ingang bevindt zich langs de waterkant. Het museum is knap geïnstalleerd in een historisch gebouw van een voormalige brouwerij

De Boom bestaat sinds 1987. Wat je wil weten over bierbrouwen, je komt het hier te weten. Een collectie voorwerpen, machineapparatuur, brouwketels, bierglazen, flesjes, … Het staat allemaal netjes opgesteld in het museum. Uiteraard is bij een bezoek een degustatie inbegrepen. Dat vindt plaats in het Proeflokaal, een Bourgondisch café (website www.proeflokaaldeboom.nl). Tijdens de zomermaanden wordt geserveerd op een dekschuit met een terras. Meer info lees je op de website www.biermuseum.nl

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

14


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

15


ZAANSE SCHANS, HET TYPISCHE 17DE-EEUWSE HOLLAND Een dagje Zaanse Schans heeft voor jong en oud een waaier aan leuke activiteiten, verrassende ontmoetingen,

attracties,

en

een

rist

bezienswaardigheden. Je verplaatst je even terug naar de 17de eeuw, ook de Gouden Eeuw genoemd, met de houten huisjes, de molens (ooit waren het er 600!), de ambachten en industrieën die tijdens de 18de eeuw vooral en nog in het begin van de 19de eeuw hun bloeiperiode kenden (scheepsbouw, industriemolens voor meel, hout, olie, mosterd, … walvisvangst).

Praktisch •

Met de auto mag je sowieso niet de Zaanse Schans binnenrijden. Er ligt een parking in de Leeghwaterweg op ca. 500 meter, 1509 BT Zaandam.

GPS-coördinaten: N 052°28’ 22.39” E 004°49’18.67”

Vanop dezelfde parking heb je zowel toegang tot het Zaans Museum, de Zaanse Schans en het infocentrum van de Zaanse Schans

 De Zaanse Schans bezoeken?

Koop je ticket hier online met korting .

Zaanse Schans, dorp als openluchtmuseum De Zaanse Schans is een grote buurt maar zou je misschien beter een kunstmatig dorp kunnen noemen. Ene Jaap Schippers bedacht eigenlijk het project. Vanaf 1961 was het voor écht toen de eerste huisjes werden getransporteerd naar waar nu de Zaanse Schans ligt. Groengeverfde houten huisjes in de ‘Zaanse stijl’, windmolens, oude bedrijfspanden, winkeltjes, … ze werden in de omliggende Zaanstreek afgebroken en terug opgebouwd op een plaats waar tijdens de 16de eeuw nog een schans (opgeworpen verdedigingswal uit aarde) lag.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

16


Zulke schansen lagen hier wel meer verspeid in de Zaanstreek om de Spaanse vijand de baas te kunnen (Tachtigjarige Oorlog 1568-1648, strijd tussen de Nederlanden en het Spaanse Rijk). Van die schans is al lang geen spoor meer. Maar de verhuis van het industriële erfgoed en de woningen bleek een voltreffer als aantrekkingskracht voor het toerisme. Je zou de Zaanse Schans een groot museum in openlucht kunnen noemen. Je vindt in de Zaanse Schans naast het Zaans museum nog een handvol andere kleinere en thema gebonden musea: het Molenmuseum, Bakkerijmuseum, Nederlandse uurwerken in museum Zaanse Tijd, het Wevershuis met weefgetouwen, een kuiperij waar houten vaten werden gemaakt, een tinnegieterij en een tiental nog actieve industriële molens.

Oude ambachten, kleine industrieën Altijd interessant om zien zijn de oude ambachten, al worden sommige ook vandaag nog wel uitgeoefend. Klompen maken bijvoorbeeld en een kaasmakerij. Het klinkt wat ongelovig maar de Zaanregio kan bestempeld worden als één van de eerste ‘grote’ industriegebieden van West-Europa in de 18de eeuw. De windmolens kwamen hier als paddenstoelen uit de grond. Je mag zomaar binnen gluren in een mosterdmolen, een oliemolen, een houtzaagmolen, enz. Ook een scheepswerf kan je bezoeken waar houten boten worden gerepareerd of nieuw gemaakt. Wat nog meer? In sommige woningen kan je kamers bezichtigen zoals ze er toen in de 16de, 17de en nog tot in de 18de eeuw eruitzagen mét het meubilair en gebruiksvoorwerpen uit het huishouden. Je kent beslist het warenhuisketen Albert Heijn. De allereerste winkel werd in Oostzaan geopend, in de onmiddellijke buurt van waar nu de Zaanse Schans ligt. Een reconstructie van die eerste ‘Albert Heijn’ met de toonbanken van toen en de meest verkochte producten kan je gaan bekijken. Er is zelfs zoveel te zien en te doen dat je moeilijk rondkomt met een daguitstap. Misschien daarom ook dat de per dag enkele musea en attracties er telkens worden geselecteerd die men openstelt voor het publiek. Om de keuze iets makkelijker te maken? Raadpleeg daarom best vooraf aan je bezoek de website om te zien wat er ‘in aanbieding is’. Op de site vind je ook heel veel meer interessante informatie over het ontstaan van de Zaanse Schans. www.dezaanseschans.nl

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

17


Zaans Museum Het Zaans Museum is eigenlijk een verlengstuk van de Zaanse Schans. De geschiedenis van de Zaanstreek wordt er op een boeiende en originele wijze getoond met interactieve schermen, filmpjes. Een audiogids begeleidt je tijdens je bezoek. Eerst kom je langs een maquette waarin je een kijk krijgt over de Zaanregio. Nadien stap je van de ene plek naar de andere met op elke plaats een uitgewerkt thema (weven, kuiperij,, houtbewerking, …). Vast heb je meermaals koekjes binnengesmuld van Verkade. Het Verkade Paviljoen laat je kennismaken met draaiende machines die koekjes van de band laten rollen, met de toen bestaande marketingmiddelen, foto’s, …Mooi meegenomen, het uitzicht op de Zaanstreek en de Zaanse Schans vanop de derde verdieping. Al een kijkje nemen? Dat kan op de website www.zaansmuseum.nl

Zaanse Schans Card Er is apart toegangsgeld te betalen wil je op de Zaanse Schans bijvoorbeeld het Zaans Museum, het Wevershuis, de Kuiperij, Verkade Paviljoen of een windmolen bezoeken. Het wordt veel interessanter als je een Zaanse Schans Card aanschaft. •

Met deze pas krijg je voor één bedrag dan vrije toegang in zowel het Zaans Museum als in enkele andere, alsook een molen naar keuze.

Bezoek je nog andere molens, dan bekom je al een korting.

Ook het parkeren (dagtarief) wordt dan iets goedkoper. De Zaanse Schans Card is verkrijgbaar in het Informatiecentrum van het Zaans Museum, het Wevershuis en het Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans.

Meer info over de Zaanse Schans Card en online kopen via deze link.

Een boottocht langs de Zaanse Schans boeken? Klik hier voor je ticket.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

18


LOGEERTIPS HOLLAND BOVEN AMSTERDAM We raden aan om minstens op 2 plaatsen te logeren wil je de volledige regio verkennen zoals met deze autoroute. We geven je hierbij enkele logeertips mee: ten noorden in Den Helder (Huisduinen), iets daaronder in Julianadorp en in Bergen dat centraal ligt aan de kust.

Grand Hotel Beatrix ****, Den Helder - Huisduinen Dit prachtige 4* hotel ligt op een unieke locatie langs de kust van Den Helder. Heel rustig en met uitzicht op het strand en de zee is het genieten. De kamers zijn mooi ingericht en voorzien van alle comfort. Op het dak ligt het restaurant C'est la Vie. Je geniet er niet alleen van een prachtig uitzicht op de zee maar ook van culinaire specialiteiten. Er is ook nog een binnenzwembad met sauna en solarium. Maar wellicht zal de wandelboulevard je meer aanspreken. Meer informatie en reservaties.

Inntel Hotels Amsterdam ****, Zaandam De unieke gevel van dit hotel zal je zeker niet ontgaan! Het Inntel Hotels Amsterdam Zaandam bestaat namelijk uit ongeveer 70 gestapelde typische Zaanse huisjes. Elke kamer is ook geïnspireerd door de rijke lokale geschiedenis en ingericht met historische foto's van typisch Nederlandse taferelen. Daarnaast heeft het hotel ook een wellnesscentrum en fitnessruimte ter beschikking. Het 4-sterrenhotel bevindt zich in het centrum van Zaandam, naast het treinstation dat je in 12 minuten naar het levendige Amsterdam brengt. De ideale locatie voor je verblijf in Zaandam. Meer info en boeken.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

19


Landal Beach Resort Ooghduyne Dit vakantiepark heeft in 2016 een gloednieuw centrumgebouw met o.a. een subtropisch zwembad, restaurant

met

terras,

indoor

speelplaats

en

bowlingbanen. Nieuwe troef voor Landal Beach Resort Ooghduyne zijn de 66 strandhuisjes die geschikt zijn voor 4 volwassenen en 2 kinderen en voorzien van alle modern comfort. Men leeft er als het ware op het strand, geniet je van de zonsondergang en val je in slaap met het geluid van de branding. Het park beschikt veder over een 2x9-holes golfbaan met A-status en een familiegolfbaan. Je kan zich culinair laten verwennen in Juliana’s, wij genoten er van het verrassingsmenu van de chef. Ook kan je ’s morgens beroep doen op de broodjesservice of voor ’s avonds een gourmetmaaltijd bestellen. Meer informatie en reservaties.

Blooming hotel ****, Bergen Gelegen aan de rand van Bergen en het duinengebied. Je kan er vele kanten uit: wandelen of mountainbiken in de immense duinenrij (6 km breedte), strandbezoek, kuieren in de gezellige dorpjes of met de wagen op uitstap gaan. Het hotel blooming is gebouwd rond een villa, ooit privé-bezit, maar direct na afwerking, nog eind de jaren ’20 van vorige eeuw verlaten wegens geldgebrek. Na de oorlog werd er een volkshogeschool in gevestigd met de bedoeling cursussen en opleidingen te verzorgen. Toen ook deze activiteit ‘verleden’ tijd bleek is het hotel blooming op de proppen gekomen en is het geheel (ondertussen fel uitgebreid) gerestyled met een modern maar gezellig interieur. Het hotel met 128 kamers kan ook steunen op een ongelooflijk hoogstaande culinaire kwaliteit. Privé met zijn tweetjes of in groep wordt men verwend met de nieuwste kooksensaties. Meer informatie en reservaties.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

20


Deze gratis reisgids bevat een wandeling door Alkmaar en info over de Zaanse Schans.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid. Koop nu de volledige, digitale (pdf – 60 blz A4) reisgids van Holland boven Amsterdam met 3 uitgewerkte wandelingen + fietsroute, een complete autorondreis en meer dan 50 bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

21


DISCLAIMER We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijk niet-accurate informatie noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het erg als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be. Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl. Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids? Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be.

Laatste update: mei 2021 © Alle rechten voorbehouden. Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay. Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

22


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

23


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.