Gelderland preview

Page 1


REISGIDS GELDERLAND Deze gratis reisgids bevat de eerste 11 bladzijden uit onze reisgids naar het mooie Gelderland.

Goesting in meer Gelderland? Koop dan nu voor minder dan de prijs van 1 uitsmijter met drankje de volledige, digitale (pdf – 50 blz A4) reisgids van Gelderland, met 1 volledig uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen en 4 fietsroutes, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

-2-


REISGIDS GELDERLAND Fiets-, wandel- en autovakantie in Gelderland: Nijmegen, Arnhem en Het Nationale Park De Hoge Veluwe De regio Arnhem - Nijmegen in Gelderland bezit heel wat natuurgebieden met als hoogtepunt Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Bovendien heeft deze regio een grote dichtheid aan attracties zoals het Kröller-Müller Museum, Airborne Museum ‘Hartenstein’, Afrika Museum … We laten je Gelderland ontdekken met twee fietsroutes, een autoroute en twee stadswandelingen: Arnhem en Nijmegen. Het is een zeer fietsvriendelijke regio met knooppunten en autovrije fietspaden tussen het groen van heide en bossen. Wie het wil kan ook met de auto de bezienswaardigheden ontdekken. Wandelaars kunnen hun hart ophalen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Cultuur, terrasjes en winkels zijn opgenomen in de stadswandelingen. En we kunnen je garanderen dat er een oneindig aanbod van is in Nijmegen en Arnhem. Tenslotte nemen we je mee naar de herinneringen aan de Slag om Arnhem, vastgelegd in de beroemde film ‘Een brug te ver’. Je zal tijd en ogen tekort komen in deze regio van Rijn en Waal.

Inhoud van deze reisgids ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢

De heide in bloei in het Nationaal Park Veluwezoom De Tuinen van Appeltern Fietsroutes vanuit Heelsum (nabij Arnhem) Overzichtskaart Gelderland Het Nationale Park De Hoge Veluwe Kröller-Müller Museum Bezienswaardigheden regio Nijmegen Stadswandeling Nijmegen Slag om Arnhem en herinneringen rond dit thema Bezienswaardigheden regio Arnhem Stadswandeling Arnhem Achterhoek: 5-daagse fietsvakantie Stadswandeling Zutphen Drie bijzondere bezienswaardigheden

3 4 6 7 9 11 13 (volledige reisgids) 14 (volledige reisgids) 23 (volledige reisgids) 28 (volledige reisgids) 29 (volledige reisgids) 33 (volledige reisgids) 35 (volledige reisgids) 48 (volledige reisgids)

Een reisprogramma ... We stellen je een verblijf voor in de omgeving van Arnhem. De stadswandeling en/of een selectie van de musea in Nijmegen kan je doen op de heen- en/of terugreis. Voor het bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe moet je zeker een volle dag uittrekken. Ter plaatse kan je zich daar het best verplaatsen met de Witte Fietsen die inbegrepen zijn in je entreeticket. We hebben de herinneringen aan de Slag om Arnhem aan elkaar gekoppeld met een fietsroute. Uiteraard kan je die ook bezoeken met de auto. Fietsen, een bezoek aan Airborne Museum 'Hartenstein' en nog een paar haltes onderweg zullen wellicht een volle dag in beslag nemen. Datzelfde moet je voorzien voor een stadsbezoek aan Arnhem.

Deze reisgids kwam tot stand in samenwerking met VVV Arnhem Nijmegen. Deze informatie kan je aanvullen met hun tips, kaarten en boeken die je kan terugvinden op hun website of in een van hun VVV kantoren: www.vvvarnhemnijmegen.nl

Aanrader op heen- of terugreis: De Tuinen van Appeltern Dit moet je gezien hebben! Meer informatie hierover lees je op de volgende pagina’s.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

-3-


REISGIDS GELDERLAND De bloei van de heide De bloei van de heide is nooit vooraf te voorspellen. Normaal is dat van half augustus tot begin september. Doch de weersomstandigheden kunnen die periode enigszins verleggen. De heide staat ook niet elk jaar even mooi in bloei. De bloeiende heide kan je het best zien in het gratis Nationaal Park Veluwezoom aan de Posbank.

NATIONAAL PARK VELUWEZOOM Wie naar de Veluwe gaat om te wandelen en te fietsen in de natuur hoeft daarvoor geen entreegeld te betalen, zoals in het Nat. Park De Hoge Veluwe. In het Nationaal Park Veluwezoom kan het gratis. Beide parken liggen als het ware naast elkaar, ten noorden van Arnhem (zie kaart).

Tip 1: Bezoekerscentrum Ga eerst naar het Bezoekerscentrum, heuvenseweg 5, Rheden, ook bekend als het ‘Veluwetransferium Posbank’. Coördinaten: N 052°01’0.782” E 006°01’29.96” Koop in het Bezoekerscentrum een wandelkaart waar ook fietsroutes en MTB- en ruiterpaden zijn opgetekend.

Tip 2: Start aan het Paviljoen de Posbank Daar is ruime parking en vertrekken er vele wandelpaden. Ook op deze locatie, bij het uitzichtpunt, kan je het meest genieten van de bloeiende heide halfweg augustus. Adres: Beekhuizenseweg, Rheden. Coördinaten: N 052°01’44.16” E 006°01’20.81”

Tip 3: Er is nog veel meer te zien Heb je zo’n wandelkaart gekocht dan zal je nog veel meer uitzichtpunten zien, o.a. de Emma Pyramide (Kluizenaarsweg, Velp) en het Natuurobservatiepost Elsberg op 500 meter stappen van het kruispunt Lange Juffer met de Schaasallee in Laag-Soeren.

Tip 4: Ook voor mensen met beperkte mobiliteit Je kan met de auto rustig rondtoeren door het park, zonder beperkingen. Er zijn heel wat wegwijzers en de wegen nodigen uit om traag te rijden en te genieten! Veel uitzichtpunten zijn ook zichtbaar vanuit de auto.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

-4-


REISGIDS GELDERLAND De Tuinen van Appeltern Adres: Walstraat 2A – 6629 AD Appeltern GPS-coördinaten: N 051°50’15.77” E 005°36’10.47” Website: www.appeltern.nl Openingsuren en tarief*: ➢ Bezoekperiode: van 1 maart t/m 31 oktober (november alleen tijdens de weekends) ➢ Openingsdagen: alle dagen binnen de bezoekperiode ➢ Prijzen verschillen per seizoen, richtprijs volwassenen € 13, kinderen t/m 12 jaar gratis, er zijn kortingen voor 65+ en groepen ➢ Auto parkeren kost 3€ (jeton aan de kassa vragen) ➢ Details van openingsuren en prijzen op www.appeltern.nl/nl/tickets/ Verloop van een bezoek Voorzie in je planning minstens 2 uur voor een blitzbezoek, 4 uur om alles rustig te bekijken en een ganse dag als je zoveel mogelijk ideeën wilt opdoen voor de aanleg van je eigen tuin. De totale oppervlakte bedraagt ca. 22 hectaren en daarin zijn meer dan 200 verschillende tuinen opgebouwd. Bij je aankomst krijg je een plannetje en het apparaatje voor de Fluistertour. Met dit zeer handig apparaatje kan je op een 100-tal plaatsen achtergrondinformatie krijgen over de opbouw en functie van een tuin. Superhandig is de knop met het sterretje. Bij de tuinen met een paneel van de Fluistertour kan je op het sterretje duwen en dan krijg je van die tuinen alle informatie per email. Je mailadres kan je ingeven bij het begin of op het einde van je bezoek bij de schermen aan de welkomstbalie.

Inleiding op je bezoek Het begon allemaal zo’n 25 jaar geleden toen Ben van Ooijen deze plek uitkoos om te wonen en te werken als hovenier. Hij ontwierp een paar inspiratietuinen voor zijn klanten want tuincentra gaven een te eng beeld van de mogelijkheden. Doordat er ook bezoekers kwamen die gewoon inspiratie wilden opdoen werden de tuinen opengesteld voor iedereen. De oppervlakte en het aantal tuinen nam elk jaar toe. Zo wandel je vandaag in een domein van 22 hectaren met meer dan 200 verschillende tuinen. Je ziet er stadstuinen, moderne tuinen, gelukstuinen ... Allen zijn ze aangelegd met de grootste zorg en oog voor detail. Elke tien meter dat je wandelt kom je in een andere sfeer terecht. Na je bezoek ben je wel overtuigd dat je zowat alles gezien hebt wat er mogelijk is met tuinen. Niet commercieel en toch praktisch Je ziet geen grote panelen met de naam van de tuinontwerper, trouwens 80% van de tuinen zijn ontworpen door Ben van Ooijen en zijn team. En toch is het eenvoudig om te weten te komen waar je nu net die tuinbank, bloempot, vijver of tuinaannemer kan vinden. Met het apparaatje van de Fluistertour duw je op het sterretje en je kan alle informatie thuis nalezen. Er is ook een lijst beschikbaar met de exposanten en partners, maar dit is minder handig.

Een hapje eten Een zeer gezellige taverne met zelfbediening en groot terras bevindt zich aan de ingang. Je kan er terecht voor een hapje of iets uitgebreidere lunch. Proef zeker de appeltaart! Halfweg het park is er ook nog gelegenheid om iets kleins te eten en te drinken. Maar je mag ook je picknick meenemen en die op een van de vele tuinterrasjes nuttigen of in een van de ‘feelgood ervaringsplekken’, zoals de foto hiernaast, met zicht op het water, een uniek moment.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

-5-


REISGIDS GELDERLAND Voor kinderen Inderdaad er is ook aan de kinderen gedacht. Aan de overkant van het water ligt een prachtige wilde tuin. Kinderen tot 10 of 12 jaar zullen er zich rot amuseren op de speeltuigen die er staan opgesteld. Ze zijn duurzaam gebouwd en zeer gevarieerd. Eigenlijk kunnen ze in elke tuin staan als decoratief element. Als je terug naar de overkant wilt dan kan je dit doen met het pontje dat je zelf moet bedienen.

Niets gemist? Je zal wel merken dat het niet eenvoudig is om elk hoekje te zien en niets te missen. Er zijn een paar hulpmiddelen zoals het plannetje, de borden van de Fluistertour en de pijlen van de ‘tuinenroute’. Elke tuin staat open en is dikwijls verbonden met kleine paden naar een andere inspiratietuin, je zou er het noorden bij verliezen. Dit maakt het net zo leuk. En heb je iets gemist, geen nood, via email krijg je te zien wat je allemaal hebt beluisterd met de Fluistertour en wat je hebt aangevinkt met het sterretje, maar ook wat je niet hebt beluisterd.

Thuis nagenieten of aan de slag gaan Dus thuis is het nog nagenieten, net zoals je zou doen met de foto’s die jezelf hebt gemaakt. Tenminste als je je mailadres hebt achtergelaten via het apparaatje van de Fluistertour. Massa’s informatie krijg je dan nog te lezen en te beluisteren. Je kan meteen aan de slag als je je tuin wilt (her)aanleggen of een bijzondere touch geven. Aan inspiratie zal het je niet ontbreken bij een bezoek aan de Tuinen van Appeltern.

* Openingsuren en tarieven zijn onderhevig aan veranderingen. Wij publiceren deze louter informatief en kunnen geen onderwerp zijn van enige schadevergoeding tegenover de uitgever AT-Europe bvba.

Foto’s: Yves Verfaillie

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

-6-


REISGIDS GELDERLAND FIETSEN, vanaf het Fletcher Hotel Klein Zwitserland Met je rug naar de hoofdingang van het hotel fiets je naar het lager gelegen kruispunt toe. Je zal daar aanwijzingsborden zien naar knooppunt 10 en vervolgens knooppunt 9. In Nederland zijn ze zuinig met het plaatsen van bordjes. Zo zal je op kruispunten waar je rechtdoor moet geen borden zien. We hebben de knooppunten die we hieronder meegeven op een kaartje geplaatst. We hebben meteen een lusje gemaakt die je op één dag 48 km laat fietsen en het ene hoogtepunt na het andere laat zien. Wie meerdere dagen wil fietsen kan onze twee voorgestelde lussen volgen of raden we aan de Recreatiekaart van ‘Arnhem, Betuwe, Veluwezoom & De Liemers’ te kopen bij de VVV of in het hotel. De fietsroutes die we hieronder voorstellen combineren bezienswaardigheden met prachtige natuurlandschappen.

Fietsroute 1: fietsen in combinatie met stadsbezoek Arnhem Start aan het Fletcher hotel Klein Zwitserland (Klein Zwitserlandlaan 5, 6866 DS Heelsum ) en volg de knooppunten: 10 > 9 > 37 > 53 > 38 (Airborne Museum) > 44 > 93 > 94 > 41, start van de wandeling tussen punt B en 3 op de wandelkaart (Willemsplein – Gele Rijdersplein). Daar is er een bewaakte fietsstalling (gratis). Terug via 41 > 94 > 39 > 53 > 37 (onderweg kom je langs de Oude Kerk en de Westerbouwing) > 09 > 10 > hotel.

Fietsroute 2: fietsen rond het thema Slag om Arnhem Start aan het Fletcher hotel Klein Zwitserland (Klein Zwitserlandlaan 5, 6866 DS Heelsum ) en volg de knooppunten: 10 > 09 > 37 > 53 > 39 (onderweg kom je langs de Oude Kerk en de Westerbouwing) > 38 (Airborne Museum) > 44 > 45 (onderweg kom je langs de militaire begraafplaats Airborne War Cemetery) > 46 > 47 > 42 > 41 > 29 > 28 > 27 > 59 > 53 > 37 (onderweg neem je het veer) > 09 > 10 > hotel. Het veer tussen Driel en Oosterbeek is er voor voetgangers en fietsers. Tijdens het toeristisch seizoen is het alle dagen in gebruik tot 18 uur. Bij hevige wind en/of stromingen is het mogelijk dat er geen overzet is. Raadpleeg daarom vooraf www.drielseveer.nl

Weetje … over waterplassen en heuvels Tijdens je tocht door deze regio zal het je opvallen dat er niet alleen veel heuvels zijn maar ook heel wat waterplassen. Dit komt namelijk doordat het water van de hoger gelegen delen in de Veluwe onder de zandgronden doorsijpelt. Vervolgens zoekt het zijn weg naar een lager gebied waar het terug bovengronds komt. De vele bossen en waters waren trouwens een belangrijk obstakel voor de Duitse pantserdivisie die hier gelegerd was. En die heuvels dan? Daarvoor moet je 150.000 jaar terug in de tijd. Toen was er een ijstijd, de voorlaatste, en het opstotend ijs dat van het noorden kwam heeft hier heuvels doen vormen van wel een paar honderd meter hoog. Erosie in de loop der eeuwen heeft samen met tussenkomst van de mens ervoor gezorgd dat de hoogste heuvels nu nog amper 100 meter boven de zeespiegel uitsteken.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

-7-


REISGIDS GELDERLAND

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

-8-


REISGIDS GELDERLAND

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

-9-


REISGIDS GELDERLAND Het Nationale Park De Hoge Veluwe Het Nationale Park De Hoge Veluwe is maar een klein deeltje van die prachtige Veluwe in Nederland. Het park zelf is 5400 hectaren groot en heeft een unieke biotoop met zeldzame dier- en plantensoorten. Naast veel klein wild zijn er zo’n 200 herten, 150 reeën, 50 wilde zwijnen en ongeveer 200 mouflons in het park aan het grazen. De natuurlijke biotoop bestaat uit drie elementen: bossen, stuifzanden en heide. Om de harmonie in dit park te behouden zijn er zo’n 350 vrijwilligers van de ‘Vrienden van de Hoge Veluwe’ die zorgen voor het natuurbeheer.

Wat vooraf ging … In 1909 kocht het echtpaar Kröller-Müller dit natuurgebied en liet er een hek omheen bouwen van zo’n 40 kilometer lang. Zo was meteen de basis gelegd voor het huidige park. Het echtpaar kocht verschillende diersoorten aan, zoals de Mouflons, en streefde ernaar de natuur in dit park in harmonie te laten samenleven. Ze hebben ook het Jachthuis Sint-Hubertus gebouwd in het park. Het Kröller-Müller Museum werd door de Nederlandse overheid. Omdat het echtpaar over minder financiële middelen beschikte door de crisisjaren is het park verkocht aan de Staat in 1935.

Je bezoek aan het park Er zijn drie ingangen: Schaarsbergen in het zuiden, Otterlo in het noordwesten en Hoenderloo in het noordoosten. Op deze drie locaties is er een betalende parking en staan er Witte Fietsen ter beschikking. Alle info over toegangen en prijzen: www.hogeveluwe.nl Verplaatsen in het park kan je met je eigen wagen (betalend) of met een van de 1700 Witte Fietsen (gratis). Er zijn ca. 40 kilometer fietspaden die je dwars door de natuur brengen. Het aantal wegen toegankelijk voor de auto is zeer beperkt. Het supplement om met de auto door het park te mogen rijden is laag omdat je dan geen parking moet betalen, parkeren in het park zelf is gratis en er zijn ruime voorzieningen. Met de auto mis je wel het directe contact met de natuur. Je mag je eigen fiets gebruiken in het park, alleen gemotoriseerde vervoermiddelen moeten een supplement betalen. Wandelaars en fietsers zijn strikt gescheiden gehouden in het park. Je mag dus niet wandelen op een fietspad en omgekeerd. Er zijn stallingen voor de Witte Fietsen aan de drie ingangen en bij elke bezienswaardigheid. Er zijn kinderfietsen beschikbaar zonder zijwieltjes. Elke fiets heeft een kinderzitje maar het is toch wel even wennen aan de remmen. Het is namelijk een voetrem, dus even met de pedalen naar achteren trappen als je wilt vertragen of stoppen. Vooral in het begin je snelheid wat milderen. De fietsen lopen zeer goed en er zijn er heus voldoende, zelfs tijdens de drukke weekends. Wie een bakfiets wil of nog een ander bijzonder model kan dit huren tegen betaling in de fietsherstelplaats naast het Bezoekerscentrum. Wandel- en fietsroutes zijn er uiteraard ook. Fietslus 1 (10 km) in het noorden is een aanrader omdat het je langs de belangrijkste bezienswaardigheden brengt en dwars door een zeer sterk afwisselend natuurlandschap. Fietslus 2 (26 km) is veel rustiger en brengt je naar het zuiden van het park doorheen stuifzanden, bossen en heide. Beide fietslussen starten aan het Bezoekerscentrum. Je kan erop inpikken aan de ingangen Schaarsbergen en Hoenderloo. De bewegwijzering is wel minimaal daarom raden we aan de kaart te kopen aan de ingang (richtprijs: 3 €). Op die kaart staan ook de verschillende wandelroutes. Er zijn een 8-tal luswandelingen van 3 tot 7 kilometer. Wie meer wil wandelen kan dit perfect combineren met de vele rustiger wandeltrajecten. ‘Rustgebieden’ zijn er voor de dieren en die zijn aangegeven met bordjes langs de wegen en paden in het park. Daar mag je de natuur niet intrekken. Op andere plaatsen is dat wel toegelaten. Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

- 10 -


REISGIDS GELDERLAND Het Nationale Park De Hoge Veluwe: eetgelegenheden Je kan hier op twee locaties lunchen: in het Museumrestaurant van het Kröller-Müller Museum of in het parkrestaurant aan het Bezoekerscentrum. Er is ook gelegenheid om te picknicken. Daartoe zijn er twee picknickweiden aangelegd, eentje naast de landschappentuin in de nabijheid van het Bezoekerscentrum en op het grasveld aan de vijver van het Jachthuis SintHubertus. Het Museumrestaurant Monsieur Jacques bevindt zich in het Kröller-Müller Museum. Het is een counterbedieningszaak die supersnelle service levert. Je kiest wat je wilt van soep en belegde broodjes tot salades en warme gerechten, en in een mum van tijd loop je met een plateau vol lekkers naar een tafeltje, binnen of buiten. Het is er absoluut niet duur en echt lekker. Meer info: www.monsieurjacques.nl, tel. 0318 59 16 57

Bezoekerscentrum en Museonder We raden aan om het Bezoekerscentrum (inbegrepen in inkomticket) eerste te bezoeken. Het is gelegen op een plein dat zowat het hart van De Hoge Veluwe. Er is een filmzaaltje waar je gratis een film kan aanvragen over de Veluwe. Het duurt ongeveer 30 minuten maar geeft schat aan informatie. Op het gelijkvloers is er een expositie over natuur en gebouwen. Zo kan je een diashow bekijken over het Jachthuis Sint-Hubertus dat nu gesloten is voor het publiek wegens restauratie.

als vormt je een

In het Bezoekerscentrum zal je een tunnel zien dat je naar het ondergrondse Museonder brengt (inbegrepen in inkomticket). Dit is een expositieruimte die je laat kennismaken met wat er onder de grond leeft. Als je beneden bent hangt er boven je hoofd een gigantische boomwortel van een 135 jaar oude boom. Het is een zeer educatieve ruimte die vooral kinderen zal boeien en bovendien de ouders zal weten te verrassen. Zo zie je hoe de dieren wonen onder de grond, hoe het komt dat een kei zijn gladde vorm krijgt, hoe het aanvoelt als de aarde beeft onder je voeten …

Jachthuis Sint-Hubertus Het echtpaar Kröller-Müller waren fervente jagers en Sint-Hubertus is de patroonheilige voor de jagers, de naamgeving was dus vrij logisch. Het gebouw werd getekend door de beroemde Nederlandse architect Berlage. Het grondplan heeft de vorm van een gewei van een hert. De bouw nam vier jaar in beslag van 1916 tot 1920. Het werd tot 1937 alleen gebruikt als buitenverblijf omdat het echtpaar Kröller-Müller in Den Haag woonden. Pas op het einde van hun leven was dit hun vaste verblijfplaats. Het Jachthuis Sint-Hubertus is gerestaureerd. Heel veel aandacht werd besteed aan de details van de afwerking. De originele kleuren zijn opnieuw zichtbaar. Voor deze moeilijke restauratie waren er tot 70 vakspecialisten aan de slag. Dit moet je gezien hebben. Er zijn dagelijks verschillende rondleidingen. Je moet hiervoor reserveren hetzij aan de kassa bij de ingang van het park of via de website. Raadpleeg www.hogeveluwe.nl voor meer informatie omtrent tarieven en online reservaties. De inrichting is prachtig en volledig in harmonie met de architectuur van het gebouw. Het merendeel van de meubelen werden ontworpen door de architect Berlage. Op het einde van de bouwwerkzaamheden was er een conflict tussen de architect en mevrouw Kröller-Müller waardoor hij zich terugtrok uit het project. De Belgische architect Henry Van de Velde begeleide het einde van de werkzaamheden. Het zal je opvallen dat de ruimtes vrij klein zijn in vergelijking met de omvang van dit kasteeltje. Elke ruimte is anders en kijk ook steeds naar het plafond! Foto: iStockphoto.com © robert van beets

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

- 11 -


REISGIDS GELDERLAND Kröller-Müller Museum Het echtpaar Kröller-Müller was zeer rijk door hun handelsactiviteiten in de zware industrie. Mevrouw Kröller-Müller volgde een cursus kunstbeschouwing en nam een kunstkenner onder de arm om te investeren in kunst. Ze koopt niet zomaar waardevolle werken aan. Haar doel was een collectie aan te leggen die niet alleen een belangrijke waarde heeft in de toekomst maar eveneens een boodschap uitdraagt. In de jaren ’20 breekt echter de crisis uit en komt het bedrijf van haar man in de problemen. Toch laat mevrouw Kröller-Müller de bekende Belgische architect Henry Van de Velde een plan maken voor een imposant museum. De crisis heeft die plannen gedwarsboomd. Alleen een muur nabij het beeldhouwwerk van Henry Moore, aan de voet van de Franse Berg, is overgebleven van haar droom. Tekeningen en foto’s van dit museum dat er nooit is gekomen kan je zien in het huidige museum Kröller-Müller. Omdat ze haar levenswerk met bijhorende collectie niet wou laten verloren gaan bracht ze die onder in een stichting. Die stichting heeft ze dan tijdens haar leven gratis overgedragen aan de Nederlandse overheid. De enige voorwaarde was dat de Staat dan haar museum zou bouwen. Maar ook de staat had niet zoveel geld en uiteindelijk heeft Henry Van de Velde een kleiner museum ontworpen. In 1938 werd het museum geopend en konden de meer dan 1000 kunstwerken van mevrouw Kröller-Müller tentoongesteld worden voor het publiek. Haar collectie omvat niet minder dan 88 schilderijen en 182 tekeningen van Van Gogh en is de grootste collectie van deze kunstenaar. Daarnaast bezat ze ook werken van Picasso, Renoir, Mondriaan en vele andere. Amper één jaar na de opening overleed mevrouw Kröller-Müller, haar man in 1942. In de jaren ’50 werd de huidige entreehal van het museum bijgebouwd. Later kwam er ook nog een beeldentuin van 25 hectaren. Het museum heeft steeds verder kunst aangekocht in de filosofie van mevrouw Kröller-Müller en heeft nu een collectie van meer dan 20.000 kunstwerken. Daardoor kunnen niet alle werken van Van Gogh getoond worden aan het publiek maar toch is deze kunstenaar prominent aanwezig. Je bezoek aan het Kröller-Müller Museum De toegang is niet inbegrepen in je inkomticket van het park. Opgepast, het museum is op maandag gesloten! Meer info op www.kmm.nl Een aantal werken worden toegelicht via audioguide. Naast de normale toelichting kan je ook luisteren naar de eigenzinnige visie van Nico Dijkshoorn op een kunstwerk. Dat is een bekende Nederlandse dichter en muzikant. Bezoektip : als je het eigenlijke museum binnenkomt (na de glazen wand), wat ze ook wel het Van de Velde paviljoen noemen, ga je linksaf. Je komt langs ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen en eindigt in een halfronde ruimte. Op het tussenverdiep staan computers waar je maximum 8 van 45 topwerken kan selecteren. Met de print krijg je een route en meer uitleg over deze werken. Je kan ook kiezen voor een themaroute. Voor de kinderen staan er op datzelfde tussenverdiep spelcomputers opgesteld waar je werken moet aankopen en met je vriendjes proberen het hoogste bod te doen. Daarnaast zijn er voor de jeugd ‘Speurspelen’ uitgedacht, zowel voor de Beeldentuin als het museum. Je wandeling door het museum start met het levensverhaal van mevrouw Kröller-Müller en haar collectie. En daar hoort natuurlijk het niet gerealiseerde museumgebouw bij. Dan begint het met een aantal werken waardoor vele kunstenaars en tijdgenoten van Van Gogh zich hebben laten inspireren. In het centrale gedeelte is de tentoonstelling te zien met de werken van Van Gogh. Mogelijks hangen ook de drie werken van Ensor er. Alhoewel die werken niet onmiddellijk in haar levensfilosofie pasten heeft ze zich laten overtuigen door de architect Henry Van de Velde. Zo zie je ook abstracte werken van Mondriaan. Omdat ze geen boodschap bevatten lag dit eveneens niet in de lijn van haar collectie maar omdat het een beginnend Nederlands talent was kocht ze een paar werken. De Beeldentuin behoort tot het museum en is een oord van rust in een zeer wisselend landschap. Door zijn omvang: 25 hectaren, kan je er lang vertoeven. Wat je zeker moet gezien hebben zijn de paviljoenen van Rietveld en Sonsbeek en de Jardin d’Email. Dit laatste is een constructie die je kan bezoeken via een smalle trap. Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

- 12 -


REISGIDS GELDERLAND

Deze gratis reisgids bevat de eerste 11 bladzijden uit onze reisgids naar het mooie Gelderland.

Goesting in meer Gelderland? Koop dan nu voor minder dan de prijs van 1 uitsmijter met drankje de volledige, digitale (pdf – 48 blz A4) reisgids van Gelderland, met 1 volledig uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen en 4 fietsroutes, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

- 13 -


REISGIDS GELDERLAND

Disclaimer We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige mogelijk niet-accurate informatie, noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be. Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl. Alle kaarten © OpenStreetMap.org Foto’s: © Shutterstock.com, Deamstime.com, iStockphoto.com en AT-Europe BV Adverteren in deze reisgids? Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be.

Laatste update: februari 2022 © Alle rechten voorbehouden. Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay. Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

- 14 -