Page 1

Το περιοδικό της Στ τάξης του 1ου Δημ Σχ, Ευκαρπίας. Τμήμα: Στ2

Στο τεύχος που κρατάτε:  Νίκη Ευκαρπίας: Η ομάδα μας  Το αυτοκίνητο από το χθες στο… αύριο  Τα μεγάλα ποτάμια της Ευρώπης  Το ηλιακό μας σύστημα (και για αγγλόγλωσσους!)  Άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.

Μάρτιος 2015


Μαθητικό περιοδικό του ΣΤ2 www.mathitesefkarpias.blogspot.com

Το αυτοκίνητο από το χθες στο… αύριο …………………………………………….. σελ. 1 Βεζούβιος ……………………………………………………………………………………………. σελ. 2 Τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ευρώπης ………………………………………………… σελ. 3 Πάμε μια βόλτα στο διαδίκτυο; …………………………………………………………… σελ. 4 Νίκη Ευκαρπίας: Μια ομάδα, μια ιστορία ……………………………………………. σελ. 5 Γενίτσαροι και Μπούλες ………………………………………………………………………. σελ. 6 Μουσουλμανικές γιορτές …………………………………………………………………….. σελ. 7 Ταξιδεύω με ένα βιβλίο ………………………………………………………………………… σελ. 8 25η Μαρτίου ………………………………………………………………………………………… σελ. 9 Ιωάννης Καποδίστριας: Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ………………… σελ. 10 Η δολοφονία του Καποδίστρια ……………………………………………………………… σελ. 11 Πασχαλινά Έθιμα από το Νεροφράχτη Δράμας …………………………………….. σελ. 12 Πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο ……………………………………………………. σελ. 13 Τα μάτια σας δεκατέσσερα – Το ηλιακό σύστημα ………………………………… σελ. 14 Το Ηλιακό σύστημα … in English ………………………………………………………………σελ. 15 Συνεργαζόμαστε, δημιουργούμε, πειραματιζόμαστε, διασκεδάζουμε …. σελ. 18

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015


Το αυτοκίνητο από το χθες στο …αύριο! Αυτοκίνητο ονομάζεται κάθε τροχοφόρο επιβατικό όχημα με ενσωματωμένο κινητήρα. Σύμφωνα με τους συνηθέστερους ορισμούς, τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται ώστε να κινούνται (ως επί το πλείστον) στους αυτοκινητόδρομους, να έχουν καθίσματα για ένα ως εφτά άτομα, έχουν συνήθως τέσσερις τροχούς και κατασκευάζονται κυρίως για τη μεταφορά ανθρώπων, αλλά και μερικές φορές για την μεταφορά διαφόρων πραγμάτων. Ωστόσο, ο όρος αυτοκίνητο καλύπτει και άλλα οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία κτλ). Ιστορία Την αρχή έκανε στην Γαλλία, το έτος 1769, ο Νικολά Κουνιό (Nicolas Jοseph Cugnot), δημιουργώντας το πρώτο αυτοκίνητο όχημα, ένα ατμοκινούμενο αμάξι, το fardier. Το ασταθές αυτό όχημα ανετράπη και χτύπησε σε ένα τοίχο, αποτελώντας έτσι και το πρώτο ατύχημα με αυτοκινούμενο όχημα στην ιστορία.

ΧΘΕΣ

Το έτος 1770, ο Γερμανο-Αυστριακός εφευρέτης Ζίγκφριντ Μάρκους (Siegfried Marcus) συναρμολόγησε ένα αμαξίδιο. Το όχημα του Μάρκους έχει ήδη ξεπεράσει το μηχανικό κινητήρα του Κουνιό σε μηχανική ενέργεια. Το έτος 1862, 92 χρόνια αργότερα, ο Ετιέν Λενουάρ (Etienne Lenoir) έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης και ένα χρόνο αργότερα, το 1863 ο Λενουάρ πραγματοποίησε το 1ο ταξίδι στον κόσμο καλύπτοντας κυκλική διαδρομή 19,3 χλμ. με μέση ταχύτητα 6,4 χλμ/ώρα και ισχύ μόλις 0,5 ίππους. Το έτος 1885 παρήχθη στη Γερμανία αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης και καύσιμο τη βενζίνη από τον Καρλ Μπεντς (Karl Benz). Ένας ακόμη σταθμός στην ιστορία της αυτοκίνησης σημειώνεται το 1892. Είναι το έτος που ο Ρούντολφ Ντίζελ (Rudolf Diesel) κατασκευάζει τον πρώτο κινητήρα εσωτερικής καύσης με καύσιμο το πετρέλαιο.

ΣΗΜΕΡΑ

ΑΥΡΙΟ

Ζωή Μικούδη 1


Ο Βεζούβιος είναι ένα βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάπολη. Στους πρόποδες του βουνού, στις ακτές της Καμπανίας, κοντά στην σημερινή Νάπολη, κτίστηκε από τους Έλληνες τον 5ο αιώνα η Πομπηία. Η πιο τρομερή έκρηξη έγινε το 79 μ.Χ., που είχε σαν αποτέλεσμα να θαφτούν κάτω από την πύρινη λάβα και την τέφρα η Πομπηία και το Ηράκλειο και 20.000 άτομα να πεθάνουν από τα αέρια, την τέφρα και την βροχή των ηφαιστειακών λίθων. Ο Πλίνιος ο νεότερος, περιγράφει σε τρεις επιστολές που διασώθηκαν, τις τραγικές αυτές στιγμές της καταστροφής. Πριν την έκρηξη ο Βεζούβιος απέφερε πολλά χρήματα στην Πομπηία λόγω του εύφορου εδάφους γύρω του. Όμως, αν και το έδαφός του έμοιαζε με παράδεισο, στην πραγματικότητα ήταν ένας εφιάλτης διότι ήταν ένα ενεργό ηφαίστειο, μόνο που οι κάτοικοι δεν το ήξεραν, αφού βρισκόταν σε "ύπνωση". Μέχρι την έκρηξη του 79 μ.Χ. θεωρούσαν τον Βεζούβιο ένα απλό βουνό. Ο Στράβωνας λέει ότι ήταν ένα απλό όμορφο βουνό, σκεπασμένο με ωραίους αγρούς, εκτός από την κορυφή του που ήταν επίπεδη, μαύρη και σκεπασμένη εδώ και κει και γι' αυτό είχαν βγάλει το συμπέρασμα πως το βουνό είχε πάρει κάποτε φωτιά και είχε καεί, αλλά η φωτιά έσβησε, επειδή έλειπε το καύσιμο υλικό . Σήμερα εξακολουθούν να βγαίνουν από τον κρατήρα ποσότητες αερίων και μικρά νέφη καπνού, σημεία ότι ο Εγκέλαδος δεν παύει να προετοιμάζει στα εργαστήρια του μια νέα έκρηξη.

Γιάννης Καλαϊτζίδης

2


Τα μεγαλύτερα ποτάμια της Eυρώπης

Βόλγας Ο Βόλγας είναι ποταμός της Ρωσίας, που εκβάλλει στην Κασπία θάλασσα και ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης τόσο σε μήκος όσο και σε ευρύτητα της λεκάνης απορροής Το μήκος του είναι 3.531 χλμ. και με τους παραποτάμους του, πολλοί από τους οποίους είναι μεγάλοι ποταμοί (Μόσχοβας, Σαμάρα κ.α.), σχηματίζει ένα τεράστιο ποτάμιο σύστημα, από τα μεγαλύτερα στη Γη. Πηγάζει από τα υψώματα Βαλντάι, και εκβάλλει στην Κασπία. Είναι πλωτός σε όλο του το μήκος .

Δούναβης Ο Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα). Θεωρούμενος διεθνής υδάτινος δρόμος, ο Δούναβης έχει τις πηγές του στην πόλη Ντοναουεσίνγκεν, που βρίσκεται στο Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας. Ο Δούναβης ρέει έπειτα προς τα ΝΑ για 2.872 χλμ περνώντας μέσα από τέσσερις πρωτεύουσες χωρών της κεντρικής Ευρώπης προτού εκβάλλει στον Εύξεινο Πόντο μέσω του Δέλτα του σε Ρουμανία και Ουκρανία Ο ποταμός περνάει ή αγγίζει τα σύνορα δέκα χωρών: Ρουμανία, Ουγγαρία, Σερβία, Γερμανία,, Βουλγαρία, Σλοβακία, Κροατία, Ουκρανία, Μολδαβία και Αυστρία.

Ουράλης O Ουράλης είναι ποταμός της νότιας Ρωσίας, που πηγάζει από τα Ουράλια όρη και χύνεται στην Κασπία Θάλασσα. Ο ποταμός, καθώς και τα Ουράλια, στα οποία οφείλει και το όνομά του, αποτελούν τα φυσικά σύνορα που χωρίζουν την Ασία από την Ευρώπη. Το συνολικό μήκος του είναι 2.534 χιλιόμετρα. Ο Ουράλης είναι πλωτός σε μια απόσταση 1.500 χλμ. από τις εκβολές του. Αποτελεί μια από τις βασικές εμπορικές οδούς μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, μέσω της οποίας διακινούνται σιτηρά , κτηνοτροφικά προϊόντα και διάφορα είδη ψαριών. Δημήτρης Τσακάλης


Ιστοσελίδες για διασκέδαση, παιχνίδι και εκπαίδευση!

Στο www.paidika.gr/ μπορείτε να επιλέξετε διάφορα σχέδια για να ζωγραφίσετε . Όταν βρείτε κάποια που να σας αρέσει, μπορείτε να κάνετε ένα κλικ πάνω στην εικόνα για να την εκτυπώσετε! Επίσης, αριστερά στο τέλος της ιστοσελίδας μπορείτε να βρείτε να διαβάσετε δωρεάν e-books, παροιμίες, συνταγές, ανέκδοτα και πολλές άλλες δραστηριότητες . Είναι ΤΕΛΕΙΑ ιστοσελίδα για να περνάτε ώρες απασχολημένοι!

Το www.kizi.com είναι μια ιστοσελίδα που έχει πάνω από 100 διασκεδαστικά παιχνίδια που σε ξεναγεί το αστείο τερατάκι KIZI . Είναι ένα πράσινο μικρό πλάσμα που μπορείς να το βρείς και σε παιχνίδι. Σε αυτή την ιστοσελίδα υπάρχουν παιχνίδια δράσης, μαγειρικής κτλ. Είναι τέλεια ιστοσελίδα !!!!!

Με ένα κλικ στο www.kidsfun.gr/ θα βρείτε πληροφορίες για τέλεια παιδικά πάρτι και πεντανόστιμες συνταγές τα παιδιά σας με πολύ ευκολία και διασκέδαση. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε φανταστικές κατασκευές για να στολίσετε το δωμάτιο σας. Οι γονείς μπορούν να ενημερωθούν για την ανάπτυξη, την διατροφή ου παιδιού κτλ.

Αθανασία Νουσιοπούλου 4


Η ποδοσφαιρική ομάδα της Α.Μ.Π. ΝΙΚΗ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ιδρύθηκε το 1954 από μια παρέα Μικρασιατών φίλων που την αποτελούσαν οι Λουκίδης Γ., Πυμγιώτης Δ., Τσινός Ε., Μπάκας Κ., Κανελλίδης Α., κ.ά. όλοι κάτοικοι Ευκαρπίας. Η Νίκη Ευκαρπίας συμμετείχε για πρώτη φορά στα τοπικά πρωταθλήματα το 1954 ξεκινώντας την πολύχρονη διαδρομή της στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από την Γ' Ερασιτεχνική κατηγορία. Πρωταθλήτρια έχει αναδειχθεί:

1963 - 1964: Πρωταθλήτρια Γ' Κατηγορίας 1978 - 1979: Πρωταθλήτρια Β' Κατηγορίας 1989 - 1990: Πρωταθλήτρια Γ' Κατηγορίας 1998 - 1999: Πρωταθλήτρια Α' Κατηγορίας

Η Νίκη Ευκαρπίας ήταν πρωτοπόρος στη δημιουργία τμημάτων υποδομής. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη δεκαετία του 1980 οι παιδικές της ομάδες έπαιρναν μέρος στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Μ. Σήμερα στο δυναμικό της ομάδας υπάρχουν  δύο εφηβικές,  δύο παιδικές  δύο τζούνιορ ομάδες καθώς και ο όμιλος Ελπίδα. Χρώμα φανέλας ΜΠΛΕ-ΛΕΥΚΟ ή σκέτο ΜΠΛΕ.

Γιάννης Μενεγάτος

5


To Γενίτσαροι και Μπούλες[1] είναι παλαιότατο αποκριάτικο έθιμο της Νάουσας Ημαθίας και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Δύσκολα μπορούμε σήμερα να βρούμε τις ρίζες του, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα από τα έθιμά μας. Όμως όλα τα στοιχεία του μας οδηγούν σε παλαιούς χρόνους. Τα κυριότερα στοιχεία του εθίμου είναι: • Η συγκρότηση του μπουλουκιού, που προϋποθέτει την αυστηρή αποδοχή και τήρηση ορισμένων κανόνων τέλεσης του εθίμου για συμμετοχή σ' αυτό. • Αυτοί που συμμετέχουν είναι μόνο νέοι άνδρες. • Τη γυναικεία μορφή (νύφημπούλα) την υποδύεται πάντα άνδρας. • Η ένδυση, η μεταμφίεση και η συμπεριφορά των τελεστών διέπονται από πατροπαράδοτους κανόνες. • Τα μουσικά όργανα, οι χοροί, το δρομολόγιο, είναι προκαθορισμένα από το τελετουργικό, που ακολουθείται αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και πιθανότατα έχει σχέση με τελετές φυλετικής μύησης όπως η τελετή ενηλικίωσης κατά την οποία ο νέος, ντυμένος με γυναικεία ρούχα και οδηγούμενος από ανύπανδρους άντρες της φυλής, θα μυηθεί με τη σειρά του στα μυστικά της, θα αποβάλλει τη γυναικεία ενδυμασία και θα μεταμορφωθεί. Σήμερα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι στη μακραίωνη ιστορία του το έθιμο μεταπλάθει και παράλληλα ενσωματώνει στα επί μέρους στοιχεία του, την τοπική παράδοση, τους μύθους, τους θρύλους, τα τραγούδια και τους ηρωικούς αγώνες της Νάουσας. Οι τελεστές ήταν και είναι πάντα νέοι άνδρες. Ο αριθμός τους τα παλαιότερα χρόνια φαίνεται να ήταν από έξι μέχρι δώδεκα, ενώ σήμερα μπορεί να συμμετέχουν και περισσότεροι. Στο μπουλούκι, από πολύ παλιά έπαιρναν μέρος και μικρά αγόρια.

Σταύρος Μίλκας ξηοληξλ

6


Μουσουλμανικές γιορτές Στην μουσουλμανική θρησκεία υπάρχουν δύο ειδών γιορτές: το Κουρμπάν Μπαϊράμ και το Ραμαζάν Μπαϊράμ. Το κουρμπάν Μπαιράμ ονομάστηκε έτσι γιατί ένας προφήτης του Αλλάχ, πήρε κάποτε το μικρό παιδί του και πήγε σ' ένα μέρος για να το θυσιάσει. Τότε ο Αλλάχ έστειλε ένα πρόβατο για να σφαγιαστεί στη θέση του παιδιού. (Η ιστορία αυτή θυμίζει τη θυσία του Αβραάμ). Η μέρα αυτή ονομάστηκε Κουρμπάν (πρόβατο) Μπαϊράμ. Το Κουρμπάν Μπαϊράμ, γιορτάζεται μια φορά το χρόνο και διαρκεί πέντε μέρες και δεν προβλέπεται καθόλου νηστεία. Την πρώτη μέρα, σηκώνονται πολύ νωρίς οι μουσουλμάνοι και πηγαίνουν στο τζαμί για να προσκυνήσουν. Ύστερα γυρίζουν στα σπίτια τους και ετοιμάζουν τα μαχαίρια τους ή ό,τι άλλο χρειάζεται για τη σφαγή του προβάτου. Η σφαγή αυτή πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μέρες, μετά απαγορεύεται. Τις υπόλοιπες ημέρες κάνουν επισκέψεις σε σπίτια των συγγενών ή φίλων. Κανείς δεν εργάζεται. Το Κουρμπάν (αρνί) που σφάζουν, το μοιράζονται με φτωχές οικογένειες, όπως το επιβάλλει η θρησκεία, για την αλληλοστήριξη και βοήθεια στους φτωχούς. Έτσι μπορούν και οι φτωχοί να συμμετέχουν με χαρά στο Μπαϊράμι. Το "Ραμαζάν Μπαϊράμ" γίνεται γύρω στο Νοέμβριο, ανάλογα με το φεγγάρι. Η γιορτή συνδέεται με την αποκάλυψη του Κορανίου στο Μωάμεθ από τον Αλλάχ. (μας θυμίζει την ιστορία της αποκάλυψης των "Δέκα Εντολών" στο Μωυσή). Είναι μια ευκαιρία για τους μουσουλμάνους να "καθαρίσουν την ψυχή τους και το σώμα τους", όπως οι χριστιανοί κάνουν κατά τη νηστεία. Άλλωστε "ραμαζάν" σημαίνει νηστεία. Κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Τη νύχτα μπορούν να φάνε ό, τι θέλουν. Όταν τελειώνει ο μήνας τελειώνει και η νηστεία. Τότε γιορτάζουν το "Ραμαζάν Μπαϊράμ", που διαρκεί τρεις ημέρες. Την πρώτη μέρα, σηκώνονται το πρωί και πηγαίνουν στο τζαμί για να προσκυνήσουν. Γυρίζοντας στα σπίτια τους τρώνε όλοι μαζί και οι νεότεροι σε ηλικία εύχονται στους ηλικιωμένους "χρόνια πολλά", φιλώντας τας τους το χέρι. Εκείνοι τους προσφέρουν δώρα ή χρήματα και γλυκά. Κατόπιν, οι νέοι και τα παιδιά, επιστρέφουν πάλι στο τζαμί, ντυμένοι με παραδοσιακά φορέματα. Μετά, αρχίζουν να γυρνάνε στο χωριό, από σπίτι σε σπίτι με τα νταούλια και τους ζουρνάδες. Όσο διαρκεί το Μπαϊράμι, διοργανώνονται γλέντια και εκδηλώσεις.

Ιντζεπεχλιβάν Ασημούλα 7


ΤΙΤΛΟΣ: Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΚΥΡΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2004

ΤΙΤΛΟΣ: ΑΟΡΑΤΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡ : Η κραυγή της Τζοκόντα ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Άρης Δημοκίδης ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2013

Ο Φιλέας Φογκ δεν δεχόταν να μην πιστεύουν τα λόγια του η άλλοι. Κάποιο βράδυ αποφάσισε να βάλει στοίχημα ότι μπορεί να κάνει το γύρω του κόσμου σε 80 ημέρες. Με αντάλλαγμα, αν δεν τα καταφέρει, να δώσει όλη του την περιουσία . Ξεκίνησε λοιπόν με τον πιστό του υπηρέτη για ένα ταξίδι όπου σίγουρα θα είχε να αντιμετώπιση πολλές περιπέτειες, και σίγουρα θα χρειαστεί πολλά μεταφορικά μέσα της εποχής για να κινηθεί όπως και κάποια από αυτά θα ήταν μεγαλόσωμα ζώα όπως ο ελέφαντας. Το ταξίδι του τελείως φτάνοντας ξανά στη πατρίδα του. Κατάφερε τελικά να καταφέρει το στοίχημα του;

Πίνακες που πετούν, ένα κορίτσι με απίστευτα μυστικά, ένα εξωφρενικό λούνα παρκ, μια τραγουδίστρια που μαγειρεύει καταπληκτικά, το κρυφό ελληνικό νησί που αρχίζει από σίγμα, μια ματιά στην ιστορία της τέχνης, ταξίδια και ιπτάμενα κυνηγητά! Ο Φίλιππος θα αναζητήσει στοιχεία στη Νορβηγία, την Αυστρία, την Αμερική, τη Γαλλία, τη Σουηδία. Κι όμως, τελικά, η απάντηση θα έρθει από την Ελλάδα.... Μια διασκεδαστική περιπέτεια για τη μαγεία της τέχνης και τη δύναμη της αλήθειας, με ήρωες τους πιο παράξενους και επιδέξιους ρεπόρτερ του κόσμου!!!

Ζήσης Κόλιας

Στέφανος Μπαμπλικου

8


Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Σε μια μικρή κωμόπολη της Γαλιλαίας, τη Ναζαρέτ ζούσε μια κοπέλα η Μαρία, η οποία ήταν αρραβωνιασμένη με έναν ξυλουργό, τον Ιωσήφ. Μια μέρα εμφανίστηκε μπροστά στη Μαρία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Τη χαιρέτησε και της είπε ότι θα γεννήσει γιο που θα τον ονομάσει Ιησού. Η Μαρία απόρησε και ρώτησε πώς θα γίνει αυτό από τη στιγμή που είναι ανύπαντρη. Ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι θα γεννήσει με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος. Το γεγονός αυτό ονομάζεται Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και σημαίνει τη χαρμόσυνη είδηση για τη γέννηση του Σωτήρα μας, του Χριστού. Κάθε χρόνο γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου

Η επανάσταση του 1821 Τετρακόσια ολοκληρα χρόνια οι Έλληνες ζούσαν σκλαβωμένοι στους Τούρκους κάτω από άθλιες συνθήκες. Χιλιάδες άνθρωποιυπέφεραν, βασανίζονταν από τους κατακτητές. Όμως όσα κι αν περνούσαν οι Έλληνες, η φλόγα της ελευθερίας δεν έσβησε ποτέ από μέσα τους. Έτσι την άνοιξη του 1821 κηρύχτηκε η επανάσταση. Με αρχηγούς τον Κολοκοτρώνη, τον Μιαούλη, τον Ανδρούτσο, τον Κανάρη, την Μπομπουλίνα, το Μακρυγιάννη και πολλούς άλλους ο ελληνικός λαός έδωσε ένα σκληρό αγώνα που κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια. Και τελικά βγήκε νικητής.

Δημήτρης Μιμηγιάννης

9


Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 1776 Ο πατέρας του Αντώνιος - Μαρία καταγόταν από οικογένεια ευγενών, καθώς ένας από τους πρόγονούς του είχε λάβει τον τίτλο του Κόμη Ο νεαρός Ιωάννης σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα της Ιταλίας. Το 1797 εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του Κέρκυρα και άσκησε το επάγγελμα του ιατρού - χειρούργου. Δύο χρόνια αργότερα, όταν η Ρωσία και η Τουρκία κατέλαβαν για λίγο τα Επτάνησα, του ανατέθηκε η διοίκηση του στρατιωτικού νοσοκομείου. Το 1801 τα Επτάνησα αυτονομούνται και ο Ιωάννης Καποδίστριας γίνεται ένας από τους δύο διοικητές της Ιονίου Πολιτείας, σε ηλικία 25 ετών. Τον Ιανουάριο 1809 ο Καποδίστριας εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία της Ρωσίας, κατόπιν προσκλήσεως του Τσάρου Αλέξανδρου Α'.

Το 1813, διορίστηκε εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ελβετία, στην πρώτη του μεγάλη αποστολή, με σκοπό να συνεισφέρει στην απαλλαγή της από την επιρροή του Ναπολέοντα. Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά του, καθώς είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον τσάρο Αλέξανδρο, που καταδίκαζε κάθε επαναστατική κίνηση στην Ευρώπη, πιστός στις αποφάσεις της Ιεράς Συμμαχίας. Το 1822 εγκαταστάθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου έχαιρε υπόληψης για την προσφορά του στη δημιουργία της Ελβετικής Ομοσπονδίας, λαμβάνοντας τον τίτλο του επίτιμου πολίτη. Παρέμεινε εκεί έως το 1827, βοηθώντας ποικιλοτρόπως το επαναστατημένο έθνος. Το 1828 έφτασε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ως τον Σεπτέμβριο του 1831 οπότε και δολοφονήθηκε.

Πηνελόπη Φασυλή

10


Η δολοφονία του Καποδίστρια Ο Καποδίστριας είχε να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά εμπόδια στην πολιτική του για την οικοδόμηση του νεαρού ελληνικού κράτους: Α) την εχθρότητα Γαλλίας και Αγγλίας και Β) Τα τοπικιστικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των κοτζαμπάσηδων, Φαναριωτών και πλοιοκτητών, που έβλεπαν την εξουσία να φεύγει από τα χέρια τους. Τελικά ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων προετοίμασε το έδαφος και οδήγησε στη δολοφονία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας στις 9 Οκτωβρίου 1831 (27 Σεπτεμβρίου 1831 με το Ιουλιανό ημερολόγιο). Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 με το Ιουλιανό ημερολόγιο (δηλαδή στις 9 Οκτωβρίου 1831), έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία. Τον Καποδίστρια συνόδευε ο Κρητικός μονόχειρας σωματοφύλακάς του Γεώργιος Κοζώνης, ο οποίος πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Τον τελευταίο τον αποτελείωσε ο όχλος, το δε πτώμα του πετάχθηκε στο λιμάνι. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία, από όπου και παραδόθηκε στις αρχές για να δικαστεί ύστερα από την επιμονή του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί και απειλούσε να κάψει την πρεσβεία. Τελικώς καταδικάστηκε σε θάνατο και τουφεκίστηκε λίγες μέρες αργότερα. Απ’ ότι φαίνεται πάντως, σημαντικό ρόλο στη δολοφονία έπαιξαν οι Άγγλοι και οι Γάλλοι. Ο τραγικός θάνατος του Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον γεωργικό πληθυσμό, ενώ αντίθετα στην Ύδρα δέχτηκαν την είδηση με πανηγυρισμούς.

Δήμητρα Δημίου Στεργιάδου

11


Πασχαλινά έθιμα στον Νεροφράχτη Δράμας  Δυο μέρες πριν το Σάββατο του Λαζάρου οι γηραιότερες γυναίκες του χωριού φτιάχνουν τα «Λαζαράκια». Τα «Λαζαράκια» είναι πάνινες κούκλες πάνω σε έναν ξύλινο σταυρό. Το Σάββατο του Λαζάρου τα κορίτσια παίρνουν από ένα Λαζαράκι κι ένα καλαθάκι στο χέρι και γυρίζουν όλο το χωριό τραγουδώντας και μαζεύοντας αυγά.  Τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε νοικοκυρά φτιάχνει στο σπίτι της κουλουράκια που τα έχουν για κεράσματα.

 Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουν τα αυγά με κρεμμυδόφυλλα και με καρυδόφυλλα. Για σχέδια, πριν βάψουν τα αυγά, μαζεύουν από τον κήπο ό,τι φύλλο δέντρου υπάρχει. Βάζουν το φύλλο πάνω στο αυγό και το κλείνουν με καλσόν. Όταν το αυγό βράσει, το σχέδιο του φύλλου αποτυπώνεται και μένει πάνω στο αυγό.

 Το Μεγάλο Σάββατο οι άντρες του χωριού σφάζουν ένα αρνί και τη Δευτέρα του Πάσχα φτιάχνουν «κουρμπάνι». Για το κουρμπάνι παίρνουν τα συκωτάκια από το αρνί, ρύζι, κρεμμύδι και ψωμί και γεμίζουν την κοιλιά του αρνιού. Ευαγγελία Σαρβανάκη

12


Τ

α έθιμα βέβαια που έχουμε στη χώρα μας όλοι τα ξέρουμε λίγο πολύ. Αυτό που πιθανότατα δεν γνωρίζουμε είναι τα ήθη και τα έθιμα στις χώρες του εξωτερικού κατά την περίοδο του Πάσχα.

Στο Μεξικό , χιλιάδες κάτοικοι την προηγούμενη μέρα του Πάσχα βγαίνουν στους δρόμους, φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα και το κρεμούν κάπου ψηλά σε ένα κεντρικό σημείο, ώστε όλοι να περνούν και να το χτυπούνε, να τον βρίζουν τιμωρώντας τον έτσι για την προδοσία του. Οι Μεξικάνοι λοιπόν συνεχίζουν να χτυπάνε την αχυρένια κούκλα του Ιούδα, μέχρι που τα ξημερώματα αυτή ανοίγει και χιλιάδες λιχουδιές και σοκολάτες πέφτουν από το εσωτερικό της. Στην Αρμενία και στη Συρία, οι ιερείς δείχνουν ένα πολύ καλό πρόσωπο προς τους αστέγους. Η γιορτή του Πάσχα σε εκείνα τα μέρη έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τη φιλανθρωπία. Καλούν λοιπόν όλους τους άστεγους να μπουν στις εκκλησίες και τους πλένουν τα πόδια αναπαριστώντας ακριβώς τα όσα έκανε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου. Στην Ιρλανδία, τη μέρα του Πάσχα τρώνε συνέχεια αυγά , για να δηλώσουν τη λήξη της νηστείας και από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ χορεύουν και γλεντούν με τους παραδοσιακούς ιρλανδικούς χορούς , με έπαθλο πατροπαράδοτα γλυκά. Στην κοντινή μας Βουλγαρία, σε όλες τις ορθόδοξες οικογένειες υπάρχει ένα παλιό έθιμο . Μια δυο μέρες πριν το Πάσχα , κόβουν ένα κομμάτι ψωμί και μαζεύουν και δέκα με δεκαπέντε αυγά κόκκινα, τα βάζουν σε ένα καλάθι και τα στέλνουν σε φιλικές τούρκικες οικογένειες, οι οποίες τα δέχονται με μεγάλη χαρά και συγκίνηση . Ο αγγελιαφόρος αυτού του πασχαλινού δώρου πάντα φιλεύεται με νομίσματα από τις τούρκικες οικογένειες. Τέλος, στον Καναδά και ιδιαίτερα στην πόλη του Κεμπέκ ένα πολύ ασυνήθιστο έθιμο κρατάει την πρώτη θέση τις μέρες του Πάσχα. Οι χωρικοί συγκεντρώνονται όλοι σε λαϊκές αγορές με τις μαύρες κότες τους. Η μαύρη κότα θεωρείται κάτι το αρνητικό στο κοτέτσι για την Κυριακή του Πάσχα κι η πώλησης της συμβολίζει το τέλος της νηστείας. Οι γονείς διηγούνται ένα παλιό μύθο στα παιδιά, ότι μονάχα για αυτή την Κυριακή του Πάσχα, όλες οι κότες , εκτός από τις μαύρες μπορούν και γεννάνε πολύχρωμα αυγά. Κι όλοι μαζί παίρνουν από ένα καλάθι και πάνε να τα μαζέψουν από το κοτέτσι. Φυσικά πρόκειται για τα πολύχρωμα αυγά , που οι γονείς ή άλλοι συγγενείς έχουν κρύψει από νωρίς το πρωί στα κοτέτσια τους.

Γεωργία Δήμου 13


Τα μάτια σας δεκατέσσερα!  Όταν θέλουμε να περάσουμε από μία διάβαση, κοιτάμε δεξιά και αριστερά. Αν υπάρχει σηματοδότης, περιμένουμε να ανάψει το πράσινο.  Υπακούμε πάντα στις εντολές του τροχονόμου.  Ποτέ δεν περνάμε μια διασταύρωση διαγώνια.  Δεν διακινδυνεύουμε να περάσουμε απέναντι σε ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.  Δε σταματάμε πάνω σε μία διάβαση.  Δεν περνάμε ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα.  Τηρούμε πάντα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.  Όταν περπατάμε σε δρόμο χωρίς πεζοδρόμιο, βαδίζουμε στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Αν είναι νύχτα, κρατάμε έναν φακό για να μας βλέπουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων. Χρύσα Ιωαννίδου

Το Ηλιακό μας σύστημα

Τ

ο ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από τον Ήλιο, τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους. Ο Ήλιος είναι το αστέρι του ηλιακού μας συστήματος. Είναι αυτόφωτο ουράνιο σώμα δηλαδή εκπέμπει φως. Γύρω του περιφέρονται οι πλανήτες που είναι ετερόφωτα ουράνια σώματα με τους δορυφόρους τους. Ετερόφωτα ονομάζονται τα ουράνια σώματα που δεν έχουν δικό τους φως αλλά φωτίζονται από τον αστέρα τους, δηλαδή τον Ήλιο. Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη, ο Άρης, ο Δίας (Ζευς), ο Κρόνος, ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας Δορυφόρος της Γης είναι η Σελήνη που ακολουθεί την τροχιά της Γης.

Σταύρος Παναγιωτόπουλος 14


The solar system THE SUN (ΗΛΙΟΣ) The Sun is the star at the center of the Solar System. It is by far the most important source of energy for life on Earth. The Sun is a nearly perfect spherical ball of hot plasma, with internal convective motion that generates a magnetic field via a dynamo process. The diameter of the Sun is about 109 times that of Earth, and it has a mass about 330.000 times that of Earth, accounting for about 99, 86% of the total mass of the Solar System. Chemically, about three quarters of the Sun’s mass consists of hydrogen, whereas the rest is mostly helium and much smaller quantities of heavier elements, including oxygen, carbon, neon and iron. Χρύσα Ιωαννίδου MERCURY (ΕΡΜΗΣ) Mercury is the smallest and closest to the Sun of the eight planets in the Solar System with an orbital period of about 88 Earth days. Seen from Earth, it appears to move around its orbit in about 116 days, which is much faster than any other planet in the Solar System. It has no known natural satellites. The planet is named after the Roman deity Mercury, the messenger to the gods. Because Mercury moves in an orbit around the Sun that lies within Earth’s orbit, it can appear in Earth’s sky in the morning or the evening, but not in the middle of the night. Also, like Venus and the Moon, it displays a complete range of phases as it moves around this orbit relative to Earth. Although Mercury can appear as a bright object when viewed from Earth, its proximity to the Sun makes it more difficult to see than Venus. Two spacecrafts have visited Mercury: Mariner 10 flew by in the 1970s and Messenger, launched in 2004, remains in orbit. Ευαγγελία Σαρβανάκη VENUS (ΑΦΡΟΔΙΤΗ) Venus is the second planet from the Sun. It orbits the Sun every 224.7 earth days. It has no natural satellite. It is named after the Roman goddess of love and beauty. After the Moon, it is the brightest natural object in the night. Venus is a terrestrial planet and is sometimes called Earth’s “sister planet” because of their similar size, mass, proximity to the Sun and bulk composition. However, it has also been shown to be radically different from Earth in other respects. It has the densest atmosphere of the four terrestrial planets, consisting of more than 96% carbon dioxide. The atmospheric pressure at the planet’s surface is 92 times that of Earth’s. With a mean surface temperature of 4620C, Venus is by far the hottest planet in the Solar System, even though Mercury is closer to the Sun. Its surface is a dry desertscape. Ασημούλα Ιντζεπεχλιβάν 15


THE EARTH (ΓΗ) The Earth is the planet where people and millions of other species live, and the only planet that we know that there is life. It is the third planet in distance from the Sun, the fifth largest in mass of the planets of our Solar System and the largest among the four planets which have solid crust. The planet was formed before 4, 5 billion years and has one natural satellite, the Moon. The biological and geological future of Earth can be predicted based on the estimated impact of various long-term effects. These include the chemistry of the Earth’s surface, the rate of cooling in the interior of the planet, the gravitational interactions with other objects of the Solar System and a steady increase in the brightness of the Sun. An uncertain element in this prediction is the continuing influence of the technology that has been introduced by man and which could cause significant changes in the world. The current biotic crisis that was caused by technology and its results can last up to 5 million years. In turn, the technology could lead to the extinction of humanity, gradually leaving the return to a slow evolution that depends only on a long-term natural process. Νουσιοπούλου Νάνσυ, Μικούδη Ζωή

MARS (ΑΡΗΣ) Mars is the fourth planet from the sun and the second smallest planet in the Solar System, after Mercury. Named after the Roman god of war, it is often described as the “Red Planet” because the iron oxide prevalent on its surface gives it a reddish appearance. Mars has two moons, Phobos and Deimos, which are small and irregularly shaped. Mars can easily be seen from Earth with naked eyes, as can its reddish coloring. Mars’s average distance from the Sun is roughly 230 million km. Mars has approximately half the diameter of Earth. In other words, it is 53% the size of Earth. Γιάννης Καλαϊτζίδης, Γιάννης Μενεγάτος

JUPITER (ΔΙΑΣ) Jupiter is the fifth planet from the Sun and the largest planet in the Solar system. Fittingly, it was named after the king of the gods in Roman mythology. In a similar manner, the ancient Greeks named the planet after Zeus, the king of the Greek pantheon. It is a gas giant with mass one-thousandth of that of the Sun but is two and a half times the mass of all the other planets in the Solar System combined. Jupiter is classified as a gas giant along with Saturn, Uranus and Neptune. Together, these four planets are sometimes referred to as the Jovian or outer planets. Jupiter spins faster than any other planet, taking a little under 10 hours to complete a turn on its axis, compared with 24 hours for Earth. This rapid spin makes Jupiter bulge at the equator and flatten at the poles, making the planet about 7% wider at the equator than at the poles. Jupiter has at least 63 moons, which are often named after the Roman god’s many lovers. The four largest moons of Jupiter, now called Io, Europa, Ganymede and Callisto, were discovered by Galileo Galilei himself and are appropriately known today as the Galilean satellites. Γιάννης Καλαϊτζίδης, Γιάννης Μενεγάτος 16


SATURN (ΚΡΟΝΟΣ) Saturn is the sixth planet from the Sun and the second largest in the Solar System, after Jupiter. Named after the Roman god of agriculture, its astronomical symbol represents the god’s sickle (δρεπάνι). Saturn is a gas giant with an average radius (ακτίνα) about nine times that of Earth. Although only one-eighth the average density of Earth, with its larger volume, Saturn is just over 95 times more massive. The planet exhibits a pale yellow hue due to ammonia crystals in its upper atmosphere. Saturn’s magnetic field strength is around one-twentieth the strength of Jupiter’s. Wind speeds on Saturn can reach 1800 km/h, faster than on Jupiter, but not as fast as those on Neptune. Σταύρος Παναγιωτόπουλος

URANUS (ΟΥΡΑΝΟΣ) Uranus cannot be seen from the Earth without a telescope. The seventh planet from the Sun, it was not known in ancient times, unlike the planets from Mercury to Saturn. Uranus was the ancient Greek God of the heavens whose sons were the Giants and Titans. It has a total of 27 moons, most of whom are named after characters in Shakespeare’s Midsummer Night’s Dream. The five major moons are called Titania, Oberon, Miranda, Ariel and Umbriel. Umbriel is not from Shakespeare but is the “melancholy sprite” in a poem by Alexander Pope. Uranus is one of the “gas giants”, the four outer planets which are entirely composed of gas, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune. It is the smallest of the four giants, but is still several times larger than the Earth. It has a diameter of 47.150 kilometers, compared to Earth’s diameter of just under 12.760 kilometers. Most of the centre of Uranus is a frozen mass of ammonia and methane, which gives it the blue- green colour. The atmosphere also contains hydrogen and helium. Uranus orbits the Sun lying on its side and takes 84 years to complete one orbit. The Earth goes round the Sun in 365 days, one year. Because Uranus is lying on its side as it orbits the Sun, for nearly a quarter of its orbit one pole of the planet is in complete darkness. Δήμου Γεωργία NEPTUNE (ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ) Neptune is the eighth, in order of distance from the Sun, planet of the Solar System. It is not visible to the naked eye and, if observed with powerful telescope, it is like a green disc. It was discovered on September 23, 1846. It has 14 moons. Neptune has been visited only by one spacecraft, Voyager 2, which flew by the planet on August 25, 1989. The interior of Neptune, like Uranus, is composed mostly of ice and rocks. Traces of methane in the outermost regions of its atmosphere are partly responsible for the bluish appearance of the planet. Because of the distance from the Sun, the outer atmosphere of Neptune is one of the coldest places in the Solar System, with the temperature at the top clouds approaching the -2180C. However, the temperature of the planet’s center is about 50000C. Neptune has a faint and fragmented ring system, which had been detected during the 1960s. Μικούδη Ζωή, Νουσιοπούλου Νάνσυ 17


Συνεργαζόμαστε, δημιουργούμε, πειραματιζόμαστε, διασκεδάζουμε

18

Merged document 11  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you