__MAIN_TEXT__

Page 1

VOLUME

GRATIS !

IN K A C LU AR SI PA G T! EF 40 IN A

BINCKHORST STREET ART NOVEMBER 2018

T R A T E E R S T I DE GU

1


B

T S R O H K C IN S TR

E D I U G EE T ART

DIVERSE ARTIESTEN LEGALE OEFENLOCATIE “HALL OF FAME”............2

ERWIN VERKADE TELEPORT HOTEL [LOBBY].....................................19

DIVERSE ARTIESTEN HAAGSE MILIEU SERVICES.....................................4

DIVERSE ARTIESTEN TELEPORT HOTEL [GARAGE].................................20

MR CENZ & HUGO MULDER POLLUX STUDIO’S.......................................................5

ENIGMA & MICHA DE BIE TELEPORT HOTEL [ENTREE]..................................22

DAAN BOTLEK BINCKHAVEN................................................................6

LILY BRIK TELEPORT HOTEL [LOBBY]....................................23

SOPHIA DEN BREEMS LEGER DES HEILS......................................................6

DARRY PERIER TELEPORT HOTEL [LIFTEN]....................................24

ERWIN VERKADE MAANWEG....................................................................7

ZESTA & PAGE33 BINCKHORSTLAAN 151.............................................27

THSA SATURNUSSTRAAT.....................................................7

DIVERSE ARTIESTEN TRUCK IN TRUCK FESTIVAL....................................28

DIVERSE ARTIESTEN BIER & BRAAD FESTIVAL..........................................8

LILY BRIK WEGASTRAAT............................................................30

BIER EN BROOD FOKKERHAVEN...........................................................10

DARRY PERIER BINCKHORSTLAAN 151.............................................32

ARTDRENALINE & GRAPHIC SENSE APOLLO 14...................................................................12

ARTDRENALINE ST. BARBARA.............................................................33

ZESTA & PAGE33 FOKKERHAVEN...........................................................13

ANGST MOOOF........................................................................34

TOBIAS BECKER HOFF CABFAB........................................................................14

ANGST ZONWEG.....................................................................35

WE-ARE-AMP & TYPEISH DE BESTURING..........................................................14

KARSKI & BEYOND WEGASTRAAT............................................................36

DIVERSE ARTIESTEN TELEPORT HOTEL [KAMERS]..................................16

PATRICK DE LEEDE BINCKHORSTLAAN...................................................38

STREET ART GUIDE BINCKHORST THEODORE PRONK

DE STREET ART ROUTE BINCKHORST is een concreet voorbeeld van hoe de samenwerking vorm krijgt. In het gebied, waar creatieven sowieso goed vertegenwoordigd zijn in bedrijfsverzamelgebouwen zoals Bink36, CabFab, Pollux Studio’s en MOOOF, verschijnt steeds vaker werk van street art kunstenaars. De rauwe, industriële Binckhorst toont zich een ideaal podium en een fascinerend decor. Met support van de gemeente Den Haag, Stedin en het Teleport Hotel, en medewerking van tal van enthousiaste ondernemers zijn we bezig om street art nog wijder te verspreiden over de Binckhorst.

STREET ART heeft de afgelopen decennia meer en meer terrein gewonnen en is uitgegroeid tot een fenomeen dat je overal ter wereld, in allerlei vormen en stijlen tegenkomt. De doorbraak kwam in de jaren ’90 toen op grotere schaal zichtbaar werd wat de kracht van de stroming is. Street art is direct, 24 uur per dag te zien én te maken. Verschillende steden tellen inmiddels meerdere street art gebieden, plekken waar creativiteit de ruimte krijgt zich te openbaren en die daardoor aantrekkelijker worden voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

DEN HAAG kan zich met recht een stad noemen waar street art de vrijheid krijgt zich te manifesteren. In 2017 werd het werk van KARSKI & BEYOND op de Laakweg uitgeroepen tot het beste van Nederland, dit jaar won het duo BIER & BROOD zelfs de titel ‘BEST MURAL BENELUX’ met hun schildering op het gebouw van het Nederlands Dans Theater. Die waardering komt niet uit de lucht vallen. Den Haag telt namelijk veel makers, jong en oud, die enthousiast blijk geven van hun kunnen. Daarvoor krijgen ze ook de ruimte van de gemeente Den Haag die net als wij graag zoveel mogelijk toffe schilderingen ziet.

DEZE STREET ART GUIDE BINCKHORST geeft een beeld van hoe Haagse makers en ’gasten’ uit binnen- en buitenland extra schwung en kleur geven aan het gebied. Dat de selectie bij het drukken van dit boekje alweer is achterhaald, is onvermijdelijk… We hebben het namelijk bijzonder naar ons zin in de Binckhorst en ontdekken er continu nieuwe locaties waar street art past en kan. Die lijn trekken we de komende jaren dan ook graag door. Je zult dus vast en zeker, wanneer je ter plekke gaat om de werken in hun context te bekijken, meer tegen het lijf lopen dan deze gids schetst. De STREET ART ROUTE BINCKHORST is, net als het gebied zelf, namelijk volop in de maak.

OVER THE HAGUE STREET ART The Hague Street Art (THSA) is een platform van Stichting Aight dat zich inspant om street art wijd te verspreiden over de regio Den Haag. Bij ons platform zijn ruim dertig kunstenaars aangesloten die ons helpen die ambitie waar te maken. Dat doen we met verschillende activiteiten. Zo

maken we wandschilderingen en organiseren we exposities, teambuildings-uitjes, street art tours, demo’s en events. Ook geven we het enige gratis street art magazine van Nederland uit. Meer info over wat we doen en kunnen, vind je online.

THE HAGUE STREET ART VAN DER KUNSTRAAT 12 2521 BB DEN HAAG - WWW.THEHAGUESTREETART.NL - WWW.FACEBOOK.COM/ THEHAGUESTREETART - WWW.INSTAGRAM.COM/ THEHAGUESTREETART/ ERGENS IN DE BINCKHORST ....

2

3


DIVERSE ARTIESTEN

BINCKHORSTLAAN 36 2516 BE DEN HAAG

LEGALE GRAFFITI-OEFENPLAATS

WOENSDAG 2 DECEMBER 2009 13:23 CET ... Het is onder makers van street art en graffiti een bekende spot: de legale graffiti oefenplaats, onder het spoorviaduct bij het bedrijfsverzamelgebouw Bink36. Het is de tweede legale plek van Den Haag en trekt sinds de ‘opening’ beginnende en ervaren makers aan uit heel het land die ‘tijdelijkheid’ integreren in hun werk. Het gebeurt namelijk nog wel eens dat muren, op drukke dagen, door verschillende makers, meermaals worden overgespoten in alle mogelijke stijlen. De plek heeft als grote voordeel dat je er als street art artist droog kunt werken. De verwachting is dan ook dat de dikte van de verflagen op de wanden de komende jaren toeneemt. Er valt dus zeker meer te zien, al wordt de doorgang er misschien iets smaller van.

FOTO’S: AS

” E M A F F O “HALL 4

5


DIVERSE ARTIESTEN

PLUTOSTRAAT 1 2516 AL DEN HAAG

ZONDAG 17 JULI 2016 13:10 CET ...

HAAGSE MILIEU SERVICES

2

POLLUXSTRAAT 10 2516 AX DEN HAAG

POLLUX STUDIO

VRIJDAG 16 JUNI 2017 17:02 CET ...

3

FOTO’S: AS

1

MR CENZ & HUGO MULDER

5

in tegenstelling tot afval dat steeds meer de nieuwe habitat van heremietkreeften wordt.

1 2 3 4 5 6 7

ROELOF “BEYOND” SCHIERBEEK STEVEN VAN BODEGRAVEN SOPHIA DEN BREEMS NIENKE LIT STIJN KOSTERMAN THOMAS KLAUI QUINTEN BROUWER & JET OPPERMAN

Zes kunstenaars laten, in opdracht van de Haagse Milieu Services, sinds 2016 op panelen bij de HMS hun interpretatie zien van ‘afval’. In het werk van Sophia den Breems staan heremietkreeften centraal die steeds nieuwe schelpen nodig hebben om hun achterlijven te beschermen. Op het land zijn schelpen echter schaars,

7

Ook Thomas Klaui gebruikt in zijn werk een dier. Hij toont een meeuw die betoeterd toekijkt hoe extra stevige, meeuw-bestendige, vuilniszakken worden ingeladen. De schildering van Roelof Schierbeek verbeeldt hoe metaal wordt geproduceerd en wordt hergebruikt, in allerlei vormen en kleuren. Stijn Kosterman neemt de strijd tegen de ‘viezigheid’ als uitgangspunt. Dat proces is volgens hem kunst an sich en wordt tot dusdanig verheven met de plaatsing van een ondergrondse rest-afvalcontainer in een expositieruimte. Een heel andere interpretatie van afval geeft Nienke Lit die ‘alle spullen die mensen verbruiken’ als afval ziet. Die beginnen in een vast vorm, maar lossen uiteindelijk op 6

6

als afval waaraan herinneringen aan (on)fijne momenten kleven. Een meer to-the-point benadering van het thema geeft Steven van Bodegraven, ook bekend als Donzige Deef. Hij stelt dat afval thuishoort in de afvalbak. In zijn schildering beeldt hij de afvalbak af als hotel waar afval na een tijdelijk verblijf wordt opgehaald door de Haagse Milieu Services. Bij de Haagse Milieu Services is naast het werk op panelen ook een betonnen wand onder handen genomen. Dit is gedaan door de jonge talenten Quinten Brouwer en Jet Opperman die hun ontwerp hebben opgebouwd uit afval. Tussen de spijkers, houten planken, banden en metalen voorwerpen hebben Opperman en Brouwer ook een aantal pijlen verwerkt die refereren aan het symbool voor recycling.

Stichting Aight organiseert jaarlijks het festival I Love Hip Hop. Tijdens de 2017-editie hiervan werden kunstenaars Mr Cenz uit het Verenigd Koninkrijk en ‘De’ Hugo Mulder (DHM) gevraagd om werk te maken op de loodsmuren van de toen net geopende Pollux Studio’s. Mr Cenz etaleert er zijn voorliefde voor vrouwen, terwijl (De) Hugo Mulder in een meer grafisch ontwerp een panter heeft afgebeeld.

FOTO’S: AS

4

7


BINCKHAVEN Boogie Woogie. De vier delen heeft Botlek naast elkaar geplaatst om er vervolgens zijn bekende anonieme figuur doorheen te laten bewegen terwijl cementstukken voorbijkomen.

SOPHIA DEN BREEMS

SINT BARBARAWEG 4 2516 BT DEN HAAG

ERWIN VERKADE

KRUISING MAANWEG MELKWEGSTRAAT, DEN HAAG

MAANWEG

SATURNUSSTRAAT 26 2516 AH DEN HAAG

ZONDAG 17 JUNI 2018 16:31 CET ...

SATURNUSSTRAAT

FOTO’S: AS

Op een straffe betonnen muur bij het Leger des Heils in de Binckhorst heeft kunstenares Sophia den Breems een schildering gemaakt waarin verschillende facetten van ‘het Leger’ tot uitdrukking komen. In het kleurrijke ontwerp is uiteraard plek voor Leger-icoon Majoor Bosshardt, een Heilsoldaat en het vliegende symbool van vrede, een duif, opgenomen. De schildering is gemaakt op initiatief van het Leger des Heils. 8

THE HAGUE STREET ART

ZONDAG 10 JUNI 2018 14:13 CET ...

FOTO’S: AS

LEGER DES HEILS

ZONDAG 17 JUNI 2018 19:15 CET ...

Erwin Verkade laat op het kruispunt van de Maanweg en de Melkwegstraat zijn grafische stijl zien hoe de oude en nieuwe industrie in relatie staan tot elkaar in de Binckhorst. In zijn ontwerp voor het elektriciteitshuisje van Stedin heeft Verkade rekening moeten houden met de ligging aan een drukke weg. Het geheel toont dan ook wat ingetogener dan je normaal van street art zou verwachten.

FOTO: AS

Den Haag eerde in 2017 kunstenaar Piet Mondriaan met het ‘Mondriaan-jaar’. Op allerlei plekken in de stad zijn evenementen en activiteiten georganiseerd die te maken hadden met de De-Stijl-icoon. Steven van Lummel van PIP nam samen met Starling Structures het initiatief om kunst in de geest van Mondriaan naar de Binckhorst te brengen. Op een houten wand bij de cementfabriek in de Binckhaven heeft Daan Botlek zijn eigen Mondriaan gemaakt. Het is een abstractie geworden van Mondriaans bekendste schilderij, de Victory

DONDERDAG 22 JUNI 2017 17:02 CET ...

FOTO’S: AS

BINCKHAVEN, TEGENOVER CABFAB

Op de voormalige Reparcoloods heeft The Hague Street Art in opdracht van Impact City de tekst ‘Binckhaven’ aangebracht. De kapitale letters, in het lettertype dat WE- ARE- AMP heeft ontworpen voor de Binckhorst, markeren de Binckhaven als dé startup hub van Den Haag.

Twee weken is The Hague Street Art met deze singning bezig geweest die menigeen doet denken aan de krachtige Hollywood-letters. 9

FOTO’S: JB

DAAN BOTLEK


KRUISING MELKWEGSTRAAT SATURNUSSTRAAT, DEN HAAG

FOTO’S: AS

D A A R B & BIE R L A V I T S E F

ZONDAG 17 JUNI 2018 16:31 CET ...

FOTO’S: AS

DIVERSE ARTIESTEN

10

11


BIER EN BROOD

FOKKERKADE 14 2516 CC DEN HAAG

FOKKERHAVEN

WOENSDAG 20 JUNI 2018 14:41 CET ...

De Fokkerhaven in de Binckhorst telt inmiddels een tweede horecagelegenheid. Na Capriole Café heeft namelijk in juni 2018 ook wineen foodbar Glaswerk er de deuren geopend. Op een van de muren van het voormalige fabrieksgebouw is een imposante schildering te zien van Bier en Brood, onder andere bekend van de mural op het Nederlands Dans Theater waarmee het Rotterdamse kunstenaarsduo in 2018 de Street Art Award Benelux heeft gewonnen.

FOTO’S: AS

Op het gebouw toont Bier en Brood in de vertrouwde zwartwitte stijl een hand met een glas.

12

13


APOLLO 14

MAANDAG 16 JULI 2018 11:12CET ...

BINCKHORSTLAAN 235 2516 BB DEN HAAG

FOKKERHAVEN

14

MAANDAG 19 JULI 2018 14:23 CET ...

Ze waren in de stad en stonden te popelen om aan het werk te gaan. Aan The Hague Street Art dus om een goede spot te vinden voor Zesta en Page33 waar ze hun gang konden gaan. Bij de Fokkerhaven werd een betonnen schutting gevonden waar de Zuid-Afrikaanse makers zichtbaar direct enthousiast van werden.

FOTO: JB

Het gebouw Apollo14 dient als thuisbasis van ondernemers die zich bezighouden met ‘global challenges’. De gemeente Den Haag wil hiermee, vanuit het programma ImpactCity, die impact makers stimuleren en faciliteren hun ambities waar te maken. Om het gebouw wat meer smoel te geven, werd The Hague Street Art ingeschakeld, mét resultaat. Kunstenaars (Patrick) Artdrenaline en (Marcel) Graphic Sense hebben op de gevel een grafisch beeld gemaakt van de Apollomaanlander. Ook de kleine astronaut, populair onder selfie-makers, op de linker zijwand bij de trap hoort bij het ontwerp.

ZESTA & PAGE33

FOTO’S: AS

SATURNUSSTRAAT 14 2516 AH DEN HAAG

FOTO’S: AS

ARTDRENALINE & GRAPHIC SENSE

15


CABFAB

WOENSDAG 5 SEPT 2018 12:55CET ...

Decennia lang werden er in de fabriek van Caballero sigaretten gemaakt, maar na de herontwikkeling is het complex vooral bekend als CabFab, een bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve bedrijven. Tobias “Klash” Becker Hoff laat in zijn werk, op een elektriciteitskast die staat op de parkeerplaats van de Caballero Fabriek, zien hoe historie en heden zich volgens hem tot elkaar verhouden in de Binckhorst. WE-ARE-AMP & TYPEISH

SATRUNUSSTRAAT 91 (KADE) 2516 AG DEN HAAG

DE BESTURING

Voor ateliercomplex De Besturing, waar zo’n 40 kunstenaars, ontwerpers en andere makers gehuisvest zijn, ontwierpen Typeish en WE-ARE-AMP een lettertype en gevel aanzicht aan de kade-kant van het gebouw die de mentaliteit en dromen van het collectief verbeelden.

DONDERDAG 6 SEPT 2018 16:07 CET ...

De muurschildering is aangebracht door WE-ARE-AMP en NWay. 16

FOTO’S: JB

SATURNUSSTRAAT 60 2516 AH DEN HAAG

FOTO: AS

TOBIAS (KLASH) BECKER HOFF

17


DIVERSE ARTIESTEN

BINCKHORSTLAAN 131 2516 BA DEN HAAG

HET TELEPORT HOTEL IS EEN DOORLOPEND PROJECT, GESTART IN 2016

TELEPORT HOTEL HOTELRS

START: MAANDAG 4 APRIL 2016 10:18 CET ...

K AM E

10

11

12

2

14 3

1

13

15

4

5

6

16

7

18

9

16

18

FOTO’S: TELEPORT HOTEL

FOTO’S: TELEPORT HOTEL FOTO’S 1,9,21,23: FERENC MOLNAR

8

19

20

19

21


DIVERSE ARTIESTEN

BINCKHORSTLAAN 131 2516 BA DEN HAAG

ERWIN VERKADE

TELEPORT HOTEL

BINCKHORSTLAAN 131 2516 BA DEN HAAG

LOBB Y

23

7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

SUZANNE VAN SOEST ARTDRENALINE MARILOU KLAPWIJK SERGE KB TOBIAS BECKER HOFF SOGO (SOPHIA DEN BREEMS & GORDON MEULEMAN) GRAPHIC SENSE BEYOND ANGST CRAIL MOANSBURG ARTDRENALINE MICHA DE BIE JAWGEM ONE B DAVY DE RONDE MAEDIST ZESTA JOY CHIQUITA AMIK SHAKE RINGO RAKE STREKEN ERWIN VERKADE PAGE33 NWAY

24

22

Het Teleport Hotel aan de Binckhorstlaan ontpopt zich steeds meer als street-arthotspot. In navolging van de flink bespoten vestiging die de keten in Amsterdam heeft, krijgen makers van street art ook in Den Haag volop de ruimte. In opdracht van het hotel zijn de pilaren beschilderd door Enigma Geometricks en Micha de Bie. Ieder vanuit hun eigen stijl zijn ze naar elkaar toe gaan werk om elkaar halverwege te treffen. PAGINA 24 ... Een bezoek van twaalf internationale artiesten, die in Nederland waren voor het project ‘Graffiti without gravity’ van de European Space Agency (ESA), heeft ook sporen achtergelaten; in de parkeergarage is onder andere een wandschildering aangebracht door de Zuid-Afrikaanse makers Zesta en Page33.

FOTO’S: TELEPORT HOTEL

1 2 3 4 5 6

25

Ook in het hotel is er volop street art. Zo heeft de Spaanse artiest Lily Brik, bekend van haar portretten van krachtige vrouwen, in de lobby een schildering gemaakt van Vrouwe Justitia, een verwijzing naar de internationale stad van vrede en recht. PAGINA 25 ... PAGINA 26 ... Verder zijn de liften beschilderd door de Darry Perier (Frankrijk) en is in kamers en op gangen van de drie hoteletages werk te vinden. PAGINA 18 ... Voor de zesde etage die het Teleport Hotel op korte termijn in gebruik wil nemen, zijn plannen voor nog meer street art.

PAGINA 22 ... 20

21

DINSDAG 5 APRIL 2016 12:48 CET ...


DIVERSE ARTIESTEN

BINCKHORSTLAAN 131 2516 BA DEN HAAG

TELEPORT HOTEL

ZATERDAG 19 MEI 2018 15:13 CET ...

G A R AG E

1

2

3

5

FOTO’S: AS

4

6

7

1 2 3 4 5 6 8

9

22

7 8 9

ARSEK (BULGARIJE) BOOGIE (DUITSLAND) ERASE (BULGARIJE) BRAD WATERS (UK) BOOGIE (DUITSLAND) ZESTA & PAGE33 (ZUID AFRIKA) MR CENZ (UK) SHANE SUTTON (IERLAND) & DARRY PERIER (FRANKRIJK) LILY BRIK (SPANJE) RESER (ITALIE) DARRY PERIER (FRANKRIJK)

23


ENIGMA GEOMETRICKS & MICHA DE BIE

BINCKHORSTLAAN 131 2516 BA DEN HAAG

DONDERDAG 6 SEPTEMBER 2018 11:19 CET ...

TELEPORT HOTEL

BINCKHORSTLAAN 131 2516 BA DEN HAAG

LOBB Y

FOTO: JB

FOTO: JB

FOTO’S: AS

TELEPORT HOTEL ENTREE

LILY BRIK

24

25

DONDERDAG 4 OKTOBER 2018 16:14 CET ...


DARRY PERIER

BINCKHORSTLAAN 131 2516 BA DEN HAAG

TELEPORT HOTEL LIFTEN

26

DONDERDAG 4 OKTOBER 2018 16:28 CET ...

27


ZESTA & PAGE33

BINCKHORSTLAAN 151 2516 BB DEN HAAG

BINCKHORSTLAAN 151

ZATERDAG 8 SEPTEMBER 2018 16:19 CET ...

FOTO’S: RM

Op de dakopbouw van het pand Binckhorstlaan 151 prijkte een reclame van een kringloopwinkel die er (tijdelijk) gevestigd was. Tegenwoordig is het een heel ander aanblik. Op het pand dat wordt beheerd door Anna Vastgoed is nu werk te zien PAGINA 34 ... van de Franse kunstenaar Darry Perier die volledig vrij is gelaten om met zijn herkenbare retro eighties stijl de gevel op te sieren. In het gebouw zelf is ook werk te bezichtigen. Daar hebben de Zuid-Afrikaanse kunstenaars Zesta en Page33, zich tijdens hun verblijf in Den Haag van hun ijverige kant getoond.

28

29


KRUISING MELKWEGSTRAAT SATURNUSSTRAAT, DEN HAAG

FOTO’S: AS

K C U R T N TRUC K I L A V I T S E F

DINSDAG 14 AUGUSTUS 2018 14:23 CET ...

FOTO’S: AS

DIVERSE ARTIESTEN

30

31


LILY BRIK

WEGASTRAAT 67 2516 AN DEN HAAG

WEGASTRAAT

WOENSDAG 3 OKTOBER 2018 13:36 CET ...

FOTO: JB

FOTO’S: AB

Groot(s) is het werk van Lily Brik op de zijwand van een transformator-gebouw van Stedin in de Wegastraat zeker. De uit Lleida (Spanje) afkomstige kunstenares heeft er op groot formaat haar interpretatie gegeven van ‘de Binckhorst’. Daarbij heeft de Spaanse maakster, die drie jaar geleden met ‘verven’ is begonnen, een prominente plek ingeruimd voor St. Barbara, naar wie de begraafplaats is vernoemd en die tevens de beschermheilige is van de tunnelboorders van de Rotterdamsebaan. Opvallende elementen zijn het zwaard en de pauw, attributen van de beschermheilige.

32

33


BINCKHORSTLAAN 151 2516 BA DEN HAAG

ARTDRENALINE

SINT BARBARAWEG 6 2516 BT DEN HAAG

ST. BARBARA

ZATERDAG 6 OKTOBER 2018 15:15 CET ...

FOTO’S: AS

BINCKHORSTLAAN 151

DONDERDAG 4 OKTOBER 2018 15:02 CET ...

Een unieke locatie in de Binckhorst is de katholieke begraafplaats St. Barbara, sinds kort een begraafplaats met een street-art-werk in de bidkapel. Patrick Artdrenaline, die ook alle in-memoriam-doeken voor ADO maakt, heeft deze op verzoek van de begraafplaats aangebracht.

FOTO: JB

FOTO’S: AS

DARRY PERIER

34

35


ANGST

BINCKHORSTLAAN 135 2516 BA DEN HAAG

ZONWEG, TER HOOGTE VAN DE MELKWEGSTRAAT

ZONWEG

ZONDAG 7 OKTOBER 2018 13:56 CET ...

De grote kraan van de cementfabriek torent uit boven de Binckhorst en is daarmee voor velen een oriëntatiepunt. De kraan is door stencilkunstenaar ANGST op iconische wijze afgebeeld op een Stedinkast aan de Zonweg.

FOTO: AS

De geschiedenis van de Binckhorst is een dankbaar onderwerp voor street art. Dat bewijst ook kunstenaar ANGST met zijn gestencilde affiche van een Solex (die in de Binckhorst werden geproduceerd) dat is te zien op een Stedin-kast bij het bedrijfsverzamelgebouw MOOOF. ANGST die graag gebruikmaakt van stenciltechnieken heeft voor deze afbeelding ook het ontwerp van het stempel ‘Made in de Binckhorst’ gemaakt dat rechtsboven op de kast is te zien. Ook het door grafische ontwerpbureau WE-AREAMP ontwikkelde lettertype van de Binckhorst is hierin gebruikt.

36

37

FOTO: AS

FOTO’S: JB

MOOOF

ANGST

ZONDAG 7 OKTOBER 2018 10:56 CET ...


KARSKI & BEYOND

WEGASTRAAT 67 2516 AN DEN HAAG

WEGASTRAAT

ZONDAG 14 OKTOBER 2018 12:58 CET ...

FOTO: AS

De voorzijde van het Stedingebouw in de Wegastraat is door het Amsterdams-Haagse duo Karski & Beyond beschilderd. Voor hun verhalende mural hebben de kunstenaars kunnen putten uit input vanuit de hele Binckhorst via Viktor de Vries van Repro van de Kamp. In hun werk tonen Karski & Beyond elementen uit het verleden van de Binckhorst, (zoals de Mazda’s die er werden verkocht, autosloperijen en oude fabrieken) en aspecten van de Binckhorst van nu (bijvoorbeeld de hopplanten die worden gebruikt voor de productie van bier). En de kippen zijn er ook bij, dat waren ze toen en zijn ze nog steeds.Â

38

39


DARRY PERIER

BINCKHORSTLAAN, TER HOOGTE VAN MOOOF

BINCKHORSTLAAN

DINSDAG 16 OKTOBER 2018 15:12 CET ...

MAANDAG 29 OKTOBER 2018 14:51 CET ... ERGENS IN DE BINCKHORST ....

Patrick de Leede is een fervent stencilaar. Die techniek past hij ook toe op de elektriciteitskast bij MOOOF, naast het Solex-affiche van ANGST. De Leede beeldt hierop een panter af die jaagt op kippen die van oudsher in de Binckhorst zijn te vinden.

FOTO’S: AS

TO BE CONTINUED ....

40

41


REDACTIE: THE HAGUE STREET ART / LEO HEUSDENS

11

k Tre

1

DIVERSE ARTIESTEN LEGALE OEFENLOCATIE “HALL OF FAME” BINCKHORSTLAAN 36, 2516 BE DEN HAAG at

4

DAAN BOTLEK BINCKHAVEN BINCKHAVEN, TEGENOVER CABFAB

7

THSA SATURNUSSTRAAT SATURNUSSTRAAT 26, 2516 AH DEN HAAG

8

DIVERSE ARTIESTEN BIER & BRAAD FESTIVAL KRUISING MELKWEGSTRAAT - SATURNUSSTRAAT, DEN HAAG

9

BIER EN BROOD FOKKERHAVEN FOKKERKADE 14, 2516 CC DEN HAAG

10

ARTDRENALINE & GRAPHIC SENSE APOLLO 14 SATURNUSSTRAAT 14, 2516 AH DEN HAAG

11

ZESTA & PAGE33 FOKKERHAVEN BINCKHORSTLAAN 235, 2516 BB DEN HAAG

12

TOBIAS BECKER HOFF CABFAB SATURNUSSTRAAT 60, 2516 AH DEN HAAG

13

WE-ARE-AMP & TYPEISH DE BESTURING SATRUNUSSTRAAT 91 (KADE), 2516 AG DEN HAAG

14 15 16 17 18 19

DIVERSE ARTIESTEN TELEPORT HOTEL [KAMERS] ERWIN VERKADE TELEPORT HOTEL [LOBBY] DIVERSE ARTIESTEN TELEPORT HOTEL [GARAGE] ENIGMA GEOMETRICKS & MICHA DE BIE TELEPORT HOTEL [ENTREE] LILY BRIK TELEPORT HOTEL [LOBBY] DARRY PERIER TELEPORT HOTEL [LIFTEN] BINCKHORSTLAAN 131, 2516 BA DEN HAAG

20

ZESTA & PAGE33 BINCKHORSTLAAN 235 BINCKHORSTLAAN 235, 2516 BB DEN HAAG

o Po

n

Ura

156 1716 25 25 1921 28 25

24 8

ra

t

aa

tr uss

145 167 18 20

st

PATRICK DE LEEDE BINCKHORSTLAAN BINCKHORSTLAAN, TER HOOGTE VAN MOOOF

26 23

eg kw

28

sw eg

el

KARSKI & BEYOND WEGASTRAAT WEGASTRAAT 67, 2516 AN DEN HAAG

ulu

M

27

3

Re g

eg nw

1313 at

ra

1215

de

ka

910

714 812 20 12

13 26

2117 23 19 er kk

109

Zo

n

ANGST ZONWEG ZONWEG, TER HOOGTE VAN DE MELKWEGSTRAAT

ga We

laa

26

t

aa

str

l Po 3

st or

ANGST MOOOF BINCKHORSTLAAN 135, 2516 BA DEN HAAG

g swe uriu

kh nc

25

Or

t

Bi

ARTDRENALINE ST. BARBARA SINT BARBARAWEG 6, 2516 BT DEN HAAG

str lux

rc

DIVERSE ARTIESTEN TRUCK IN TRUCK FESTIVAL KRUISING MELKWEGSTRAAT - SATURNUSSTRAAT, DEN HAAG

24

at

tra

s ion

aa

Me

22 22 27 18

Ko

at

ERWIN VERKADE MAANWEG KRUISING MAANWEG - MELKWEGSTRAAT, DEN HAAG

DARRY PERIER BINCKHORSTLAAN 151 BINCKHORSTLAAN 151, 2516 BA DEN HAAG

str er

lst

6

23

eg tw

e me

at

a

SOPHIA DEN BREEMS LEGER DES HEILS SINT BARBARAWEG 4, 2516 BT DEN HAAG

LILY BRIK WEGASTRAAT WEGASTRAAT 67, 2516 AN DEN HAAG

TEKST: THEODORE PRONK

g we us uri

rc

Me

5

22

FOTOGRAFIE: AKBAR AKBAR SIMONSE SIMMONS (AS) JURRIAN BROBBEL JURRIAAN BROBBEL(JB) (JB RINGOMOLLINGER MOLLINGER (RM) RINGO

an

MR CENZ & HUGO MULDER POLLUX STUDIO’S POLLUXSTRAAT 10, 2516 AX DEN HAAG

aweg

tla rs

str

o tSERVICES DIVERSE ARTIESTEN HAAGSE MILIEU Plu PLUTOSTRAAT 1, 2516 AL DEN HAAG

3

21

rnov

22

a

2

Supe

o kh nc

T S R O H K INC

ONTWERP: WE-ARE-AMP

Bi

B

n

lei

tp

e vli

u

rn

u at

t ss

611

S

Fo

44 1110 at

eg DEZE BINCKHORST STREET ART GUIDE w n IS GEMAAKT IN OPDRACHT VAN DE GEMEENTE DEN HAAG aa MEN IS GEPRESENTEERD TIJDENS DE LANCERING VAN

tra

s no

Ju

de

ka

p

r ite

40 42

Ju

DE BINCKHORST STREET ART ROUTE OP 9 NOVEMBER IN HET TELEPORT HOTEL IN DE BINCKHORST, DEN HAAG. 43 41


TO BE CONTINUED... 44

Profile for TheHagueStreetArt

Binckhorst Street Art Guide 01  

Binckhorst Street Art Guide 01  

Advertisement