Page 11

‘THE MAPLE WOOD BLOCKS... ARE IN MY FINGERS UNTIL TODAY’ FRANK LLOYD WRIGHT

NAAM Frank Lloyd Wright

Richland Center (Wisconsin), 8 juni 1867

Frank Lloyd Wright trouwde driemaal en was vader van vier zonen en drie dochters. Ook adopteerde hij Svetlana Milanoff, de dochter van zijn derde vrouw.

Phoenix (Arizona), 9 april 1959

Wright heeft in Nederland een hele generatie architecten beïnvloed, onder wie De Stijlbeweging, Dudok met zijn stadhuis van Hilversum, Robert van ‘t Hoff, Jan Wils, en anderen.

GEBOREN

Zelf ontkende hij echter dat er ook maar iets zou geweest zijn dat hem in zijn ontwerp had geïnspireerd. Hij hield zich namelijk vast aan de romantische mythe van de architect als een persoon met een super creatief brein.

De geometrische vormentaal die in veel van zijn ontwerpen is gebruikt, leerde hij door in zijn jeugd te spelen met Fröbelblokken. Wrights moeder ontdekte de Fröbel-gifts op de wereldtentoonstelling van Philadelphia van 1879.

Verder werd hij beïnvloed door traditionele Japanse architectuur die hij voor het eerst zag in een replica tijdens de Columbian Exposition (1893) in Chicago en later tijdens zijn reis naar Japan (1905).

• • • •

Wright liet zich tevens sterk inspireren door de natuur. Hij raakte hiermee bekend tijdens zijn periode (1888-1893) bij Louis Henri Sullivan. Hij werd tijdens zijn verblijf in Europa (1909-1910) sterk geïnspireerd door de Wiener Sezession en de Arts-andcraftsbeweging.

9

OVERLEDEN

TRIVIA

Frank Lloyd Wright was een Amerikaans architect en schrijver over architectuur. Frank Lloyd Wright geldt als een van de invloedrijkste architecten van de twintigste eeuw.

De helden van biltz  
De helden van biltz  
Advertisement