Page 1

t

e h

Núm. 21 · MARÇ 2011 · Exemplar gratuït

L’informatiu de l’esport andorrà

ALT RENDIMENT ESPORTIU CENTRE DE TECNIFICACIÓ D’ORDINO

ELS RESULTATS ACOMPANYEN LA FEDERACIÓ D’ESQUÍ CUIDANT ELS TEUS GENOLLS

LES MILLORS VIES D’ESCALADA EN GLAÇ D’ANDORRA QUAN CAL PRENDRE ELS BATUTS DE PROTEÏNES

SENSE POR ALS CARBOHIDRATS


THE ESPORT L’INFORMATIU OFICIAL DE LA FEDERACIÓ ANDORRANA DE TAEKWONDO Casal de l’Esport - Baixada del Molí, 31 AD500 Andorra la Vella www.fandtaekwondo.com Director de la publicació Juan Diego Guijarro - President FATKD Editor Juanjo Padrós Maquetació Rosy RodGon Reinaldo Márquez Carles Cecilia Masgrau Fotografia Nuria Moreno & Emilio Prenas Creative Design Rosy RodGon Reinaldo Márquez Miguel Angel Gálvez Impressió Impremta Envalira D.L. AND - 491 - 2009 Publicació mensual Edita Federació Andorrana de Taekwondo Per contactar amb els nostres fotografs mail : epbfotografiand@gmail.com google site : f76cendrosand Disseny Rosy: rosy.rodgon@gmail.com

SUMARI · MARÇ 2011 4-5 7 8 9 11 12 13 15 16 17 18 19 21 22 23 24/5 27 28 29 30/1 32 35 36 37 39 41 42 46 48

PROGRAMA ARA FED. TAEKWONDO \ TCA PATINATGE CLUB RÍTMICA SERRADELLS FED. KUNGFU CONSULTES KARATE SHOTOKAN SERRADELLS ENTREVISTA top esport Natació sincronitzada FEDERACIÓ Natació ALPESPORT COL·LEGI DEL PIRINEU esports yeti ST. JULIÀ ESPORTS ESQUÍ DE FONS per JORMA FEDERACIÓ ESQUI DIETÉTICA TANA FISIOTERAPIA GOLF PRO marta pons: ELS CARBOIDRATS psicoB FEDERACIÓ VOLEIBOL PSICOLOGIA ESPORTIVA river basquèt c.a. ATLETISME CAVA BLOG CAFÈ RÍTMICA: CLUB HEURA

humor DPT. ESPORT ANDORRA LA VELLA

SALUTACIÓ DEL CAP DE GOVERN Amics i amigues, M’adreço als lectors de THE ESPORT amb l’objectiu de compartir amb satisfacció com el Centre de tecnificació d’Ordino es va convertint en una realitat. Gràcies a la bona predisposició del Govern d’Andorra i, molt especialment de la Secretaria d’Estat d’Esports, Joventut i Voluntariat, s’ha pogut anar superant el concepte competitiu de l’esport a Andorra per integrar-lo en un concepte de vida i salut molt més ampli, on hi tenen cabuda nous estils més saludables i equilibrats. Edificis com el projectat, esdevenen imprescindibles en el complex món de l’esport, tant a nivell de recuperació d’atletes professionals o de practicants de federacions esportives com a nivell de millora tècnica dels esportistes. S’han realitzat canvis importants en el disseny de l’avantprojecte inicial de l’any 2007 per adaptar-lo a les necessitats esportives actuals. Canvis que han buscat incloure el màxim de programes de tecnificació esportiva i d’alt nivell per a les federacions andorranes, els esports del programa ARA i disposar d’espais polivalents i adaptables a les característiques i al creixement dels nous models esportius que es donen a casa nostra. L’edifici disposarà d’una àrea de medicina esportiva, fonamental per al tractament i la recuperació de lesions i el seguiment de l’esforç cardíac. Una molt bona inversió si tenim en compte l’alçada d’Ordino, que permetrà que aquest Centre de tecnificació sigui tot un referent per als atletes d’arreu del món que desitgen entrenar-se en unes condicions especials i disposar de fisioterapeutes, psicòlegs i metges al seu servei. Aquest Centre de tecnificació esdevindrà en un veritable edifici de serveis –que es preveu que estigui enllestit del tot el 2014– i permetrà donar resposta als conceptes de prevenció, estudi i investigació en l’àmbit esportiu i resultarà, sens dubte, un reclam molt positiu per a la imatge internacional de la parròquia d’Ordino i també del conjunt del país. Hi confio plenament. Jaume Bartumeu Cassany Cap de Govern

th

e Núm. 21 · MARÇ 2011 · Exemplar gratuït

L’informatiu de l’esport andorrà

ALTA RENDIMENT ESPORTIU CENTRE DE TECNIFICACIÓ D’ORDINO

Agraïments model de la portada: Kevin Esteve FOTO I DISSENY: Reinaldo Marquez

ELS RESULTATS ACOMPANYEN LA FEDERACIÓ D’ESQUÍ CUIDANT ELS TEUS GENOLLS

LES MILLORS VIES D’ESCALADA EN GLAÇ D’ANDORRA QUAN CAL PRENDRE ELS BATUTS DE PROTEÏNES

SENSE POR ALS CARBOHIDRATS

CONTACTE THE ESPORT: esport@fandtaekwondo.com CONTACTEU PER MAIL I DEMANEU NÚMEROS ANTERIORS Visita la nostra pàgina al facebook: THE ESPORT


Programa d’Alt Rendiment d’Andorra

Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino (CTO) El Goven d’Andorra impulsa la construcció del Centre de Tecnificació d’Ordino que ja és una realitat. Les obres van començar amb la col·locació de la primera pedra el dia 3 de febrer, i la finalització de la primera fase està programada per a la tardor de l’any 2012.

El Centre de Tecnificació d’Ordino és un projecte dissenyat i pensat amb l’objectiu de millorar la pràctica de l’esport de competició del nostre país, ajudant a potenciar els programes de tecnificació esportiva i d’alta competició de les federacions. VOLEM FACILITAR LES EINES NECESSÀRIES PER ASSOLIR L’ALT RENDIMENT ESPORTIU I PERQUÈ EL NOSTRE ESPORT SIGUI COMPETITIU EN L’ÀMBIT INTERNACIONAL.

La construcció dels equipaments esportius i dels diferents serveis que inclourà el Centre de Tecnificació està pensada, prioritàriament, per donar resposta a les necessitats dels esportistes del nostre país, sense oblidar el potencial que presenta l’entorn d’Ordino i la xarxa esportiva d’Andorra per acollir estades esportives d’alt nivell i poder compartir experiències amb esportistes i tècnics d’altres països, la qual cosa també ens ajudarà a millorar el nostre nivell tècnic i esportiu. Cal destacar també que el CTO es troba al costat d’un centre educatiu (Escola Andorrana de Secundària), fet que permetrà desenvolupar un projecte educatiu i esportiu, compaginant la formació acadèmica amb l’entrenament d’alt nivell. Es tracta d’un projecte històric que feia falta al nostre país i que donarà la confiança necessària a les famílies dels joves esportistes per compaginar la formació acadèmica obligatòria o la seva posterior ampliació amb els requeriments de la pràctica esportiva d’alt nivell. SUPERFÍCIE DEL CENTRE DE TECNIFICACIÓ La superfície total del projecte ocuparà, aproximadament, uns 17.000 m2 i es troba en un emplaçament idoni per planificar entrenaments en alçada, ja que és a 1.300 m sobre el nivell del mar. DISSENY S’han realitzat importants canvis en el disseny de l’avantprojecte inicial del CTO de l’any 2007 per adaptar-lo a les necessitats esportives actuals, amb el suport de tècnics del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès i del CSD de Madrid ─que tenen una experiència de més de 20 anys de funcionament, assolint un alt nivell d’excel·lència esportiva. Aquests canvis en el disseny del CTO han intentat incloure la majoria de programes de tecnificació esportiva i d’alt nivell de les federacions andorranes i dels esports inclosos al programa ARA. A més a més, es volen oferir espais esportius polivalents i adaptables a les característiques del nostre esport, que cada dia creix més. PROGRAMES DE TECNIFICACIÓ ESPORTIVA DE LES FEDERACIONS Actualment 21 federacions esportives desenvolupen programes de tecnificació esportiva o d’alta competició, destinats a desenvolupar el nivell físic i tècnic dels joves per poder arribar a participar en l’alta competició internacional (Jocs Olímpics, Campionats del Món i Campionats d’Europa). D’aquestes 21 federacions, 13 reben beques del programa ARA amb 43 esportistes becats.


th

ESPAIS ESPORTIUS DEL CENTRE DE TECNIFICACIÓ Espais esportius a l’aire lliure -Futbol 11: Camp de mides internacionals (105x68), que facilita la possibilitat de disposar de 2 camps d’entrenament de futbol 7. -Graderia per a 500 persones aproximadament -Zona d’atletisme: Zona de salts verticals (perxa i alçada) i horitzontals (llargada i triple salt) i zona d’entrenament polivalent. Espais esportius coberts -Tennis: 2 pistes de tennis cobertes + 1 pista central al pavelló poliesportiu -Mòdul d’atletisme: Recta coberta amb 6 carrers (115 m) i zona de salts verticals (perxa i alçada) i horitzontals (llargada i triple salt). -Pavelló poliesportiu : Pavelló amb una petita graderia que permetrà la pràctica d’alt nivell d’esports individuals (tennis i gimnàstica) i col·lectius (bàsquet, hoquei patins, voleibol i futbol sala). -Sales polivalents: 3 Sales polivalents per al desenvolupament dels programes de tecnificació dels esports de combat (taekwondo, judo i karate) i altres esports (gimnàstica, tennis taula, etc.).

ESPAIS I SERVEIS DE L’EDIFICI DEL CTO -

Zona mèdica. Zona d’aigües. Sala de readaptació a l’esforç. Zona de fisioteràpia. 2 sales de musculació. 2 vestidors individuals. 4 vestidors d’equip.

- 2 vestidors col·lectius. - 4 aules. - Bar cafeteria. - Espais tècnics per a federacions: despatxos. - Aparcament: 70 places cobertes, 37 places descobertes i 4 places d’autobusos.

e

Núm. 21 Març 2011

3


th

e

Núm. 21 Març 2011

6


hee tth

Ivan Sánchez, al campionat de França sènior

Núm. 21 Març 2011 Núm. 21 Març 2011

7 5

El taekwondo andorrà per Ivan Sánchez del Taekwondo Club Andorra al Campionat de França sènior celebrat el 5 de febrer a Estrasburg. Va ser el primer campionat oficial d’alt nivell del competidor andorrà en pes mosca, una categoria que avui en dia és una de les més fortes a escala europea, en ser subcampions d’Europa 2010. L’Ivan va tenir un sorteig molt complicat, ja que si el primer combat contra el representant d’Îlle de France ja era complicat, al segon combat teniacom a contrincant a un medallista francès i, al següent el campió de França, Arnaud Sangué. Sense que això ens afectés gaire va començar la competició amb el combat número dos, i aquí va ser on van castigar més a l’Ivan, perqué no va tenir prou temps per estar totalment a punt. L’Ivan va sortir molt tens al primer combat i es va trobar un competidor molt dur. Amb aquest panorama L’Ivan va fer de tot per guanyar, però finalment el marcador va quedar per 9 a 5 a favor de Mohamed Zarrouki. L’Ivan, segueix formant-se i s’està posant a punt per competir a escala internacional després d’una parada de sis anys, cosa que no és gaire fàcil.

Ivan Sánchez, de blau, fent un tuit chagui

Plata d’Arnau i Bronze de Boris al Catalunya cadet

Foto: Serge Signore tkd.photos.free.fr

L’equip cadet del Taekwondo Club Andorra: Arnau Gomez - 33 kg Fabrizio Monteagudo - 33kg Jorge González - 57 kg Boris Ruiz - 61kg Van participar en el Campionat de Catalunya cadet de la temporada 2011, i Jorge González va haver d’abandonar un combat que estava guanyant per 2 a 0 conta Oscar Martinez del club Alfaro, perqué tenia una ferida al peu que no parava de sagnar i aquest combat li donava accés a les semifinals. Boris, va passar una ronda i va perdre el següent combat amb el campió de la seva categoria Francesc Cardenas del club Talma i finalment va guanyar la medalla de bronze. Fabrizio va guanyar per 2 a 0 el primer contra Eric Fonseca pero i va perdre el següent per 2 a 0 en la lluita per la medalla contra Jonathan Segovia del club Damian. L’Arnau va ser el protagonista. Va passar tres eliminatòries i va guanyar la semifinal al club Harondo per KO en menys d’un minut contra Cristian Martinez, però a la final no va tenir res que fer contra el campió de Catalunya i medallista d’Espanya Abdelfateh Bentarifet, encara que cal destacar que aquest competidor té dos anys més que Arnau i pesa cinc kilos més. Aquest equip té totes les qualitats per arribar molt lluny i guanyar moltes medalles.

gtt@gtt-transport.com - www.gtt-transport.com SERVEIS DIARIS ESPANYA (BCN) · FRANÇA (TSE) SERVEIS REGULARS AMÈRICA, ÀSIA I EUROPA C/ Closa, 15 · Tel.: (+376) 807 255 · Fax: (+376) 807 256 AD500 ANDORRA LA VELLA (Principat d’Andorra)

MATERIAL I MOBLES D’OFICINA · FABRICACIÓ PROPIA DE SEGELLS · INFORMÀTICA I SERVEI TÈCNIC

unipaper@andorra.ad Tel: (+376) 724 413 · Fax: (+376) 724 169 Avda. d’Enclar 26 · AD500 Andorra la Vella

LA SEGURETAT D’UN SERVEI RÀPID


Un lloc a Catalunya per a Anna i Sandra Les patinadores Sandra Patrícia De Sousa i Anna Palacios han assolit ja l’última prova d’iniciació, que els ha permès entrar a la categoria benjamí i aleví respectivament. Aquest pas els obre les portes al món de la competició més elitista. A partir d’ara, ja podran participar en tot tipus de campionats internacionals oficials (Campionat de Catalunya, Copa d’Europa, Copa Suïssa, etc.).

Les dues esportistes han estat les patinadores més joves de la història del club que han entrat en la categoria oficial. Sandra De Sousa ho ha fet amb només 8 anys i això la converteix en la patinadora més jove de la Territorial de Lleida a assolir-ho. Cal destacar que només hi ha dues nenes en tota la Territorial de Lleida que hagin aconseguit ser benjamines i només n’hi ha una vintena a tot Catalunya. D’altra banda, Anna Palacios ha accedit a aquesta categoria amb 9 anys, edat en què també són molt poques les patinadores que arriben a superar les proves d’iniciació. D’aquesta manera, el Club de Patinatge Artístic Principat d’Andorra passa a tenir dues categories més i fa història en el patinatge andorrà. Les joves patinadores van ser seleccionades per una quinzena de professionals del grup de tecnificació territorial de la Federació Catalana de Patinatge. Cal destacar que en aquesta prova van aprovar deu dels tretze participants del CPAPA: Aroha Benet i Joana Ribeiro en la categoria E; Canòlich Álvarez, Gemma Obiols i Anna Cèlia Júnior en la categoria C; Àlex Palacios, Mònica Robles i Valeria Cuevas en la categoria B, i Sandra De Sousa i Anna Palacios en la categoria A.

TROFEU DE L’AMISTAT El prestigiós Trofeu de l’Amistat de patinatge artístic va tenir lloc el 4 i el 5 de febrer a Cerdanyola del Vallès. Clubs d’Espanya, França i Andorra hi participen cada any amb els seus quinze millors patinadors. La participació del CPA d’Andorra va ser tot un èxit, aconseguint quatre podis individuals i dos premis especials al millor estil i interpretació en la competició. En la categoria E, que va comptar amb 24 participants, Aroha Benet va quedar campiona i Cèlia Besolí, en segona posició. En la categoria C, amb 36 participants, Gemma Obiols va aconseguir una cinquena posició, Anna Isal va quedar sisena, Jana Palmerola vuitena i Anna Cèlia Júnior onzena. En la categoria B, amb 50 patinadores, Sofia Romano va obtenir el tercer lloc, Maria Solano va quedar en novena posició, Bruno en onzena, Júlia Remolins en tretzena, Sandra Marisa en quaranta-quatrena i Laia de Pablos en quaranta-cinquena. En la categoria A, amb 30 participants, Anna Palacios va aconseguir un molt meritori segon lloc, mentre que Clàudia Haro i Sandra De Sousa van quedar en novena i desena posició respectivament. Aquests resultats van portar al CPAPA a la tercera posició en la classificació general per clubs, només darrere del CN Terrassa i dels amfitrions, el CPA Cerdanyola. Darrere del club andorrà van quedar els altres clubs participants en la competició: CPA Sentmenat, CP Castelldefels, CP Lliçà d’Avall, CP Lliçà d’Amunt, EP Du Bearn, AP Lanzarote, CP Manresa i CD Sataute. La jornada es va completar amb els premis especials a l’estil i a la interpretació, atorgats a dues patinadores del CPA Andorra: Anna Isal (categoria C) i Clàudia Haro (categoria A), que van ser les millors de la competició en aquest apartat.

Deliri

Discoteca

Deliri

• IMPRESSIÓ SERIGRAFIA I TAMPOGRAFIA, • TRANSFERS, BRODATS, LASER • TALLER PROPI • ASSESSORAMENT • QUALITAT I SERVEI

C/ Les Costes, s/n · Naus Armengol · Local 2-A (Costat Naus Cervós) AD500 ANDORRA LA VELLA · Tel.: 725 300 · Fax: 725 301 Discoteca www.seriprintandorra.com


he e t ht

Núm. 21 Març 2011 Núm. 21 Març 2011

99

Campionat d’Andorra de conjunts El Club Rítmica Serradells va participar-hi en les categories següents: R Prebenjamí mans lliures R Benjamí mans lliures R Aleví pilotes R Infantil pilotes i cèrcols Els resultats van demostrar altra vegada el bon nivell de les nostres gimnastes.

Gimnastes i entrenadores

CLASSIFICACIÓ del C.R.S. 2

es

R P r e b e n j a m í : 2es classificades R B e n j a m í : 5es classificades R A l e v í : 1es classificades R I n f a n t i l : 4es classificades.

Benjamí classificaDES Cristina Ferriz exhibició

Aleví 1es classificaDES Benjamí 5es classificaDES

Amb aquesta competició, donem per finalitzada la temporada de conjunts de gimnàstica rítmica i ara comencen les competicions d’individuals, Campionat d’Andorra i Copa Catalana. Us esperem al proper Campionat d’Andorra d’Individuals al Centre Esportiu Serradells el proper 9 i 10 d’abril, que serà organitzat pel Club Rítmica Serradells amb la Federació Andorrana de Gimnàstica i el suport del Comú d’Andorra la Vella. Eduard Magrinyà President Club Rítmica Serradells

Infantil 4es classificaDES

ESTRENA 4 DE MARÇ

awww.cinesmodern.com CINEMES MODERN INFORMACIÓ DE HORARIS I RESERVES 890 800

Al comprar la teva entrada d’Enredados i entregant aquest anunci, tindràs un regal (posters, samarretes, etc.)*  * Fins a exhaurir existències.


th

e

Núm. 21 Març 2011

10

OFFICIAL ETU MARTIAL ART EQUIPMENT


th

e

Núm. 21 Març 2011

11


th

e

e Consultes t hE sport

Núm. 21 Març 2011

12

Quins exercicis he de fer per guanyar volum? I per aconseguir una millor definició? Jorge, Encamp Per guanyar volum, cal fer els exercicis bàsics de cada grup muscular. I per a la densitat muscular, cal fer exercicis “aïllants”.

Quants exercicis, sèries i repeticions he de fer per guanyar volum? Hi ha un nombre de sèries i repeticions ideal per a principiants i avançats? Miquel, Serradells En el nivell principiant: 2 exercicis bàsics per a cada grup muscular, 3-4 sèries per exercici i 8-12 repeticions. En el nivell intermedi: 3-4 exercicis per a cada grup muscular gran i 2-3 exercicis per a cada grup muscular petit, 4 sèries i 6-12 repeticions. En el nivell avançat: 4-5 exercicis per a cada grup muscular gran i 3-4 exercicis per a cada grup muscular petit, 4-5 sèries i 6-10 repeticions.

Puc créixer sense suplements? Marc, la Massana

Si deixo de fer pesos o de prendre aminoàcids, m’engreixaré? Joel, Andorra

No, però si deixes de fer exercici i de menjar de forma adequada i canvies a una vida sedentària dominada per menjar alt en greixos i sense valor nutricional, pots estar segur que t’engreixaràs i es deteriorarà la teva salut.

Dama Hernández Entrenador personal Gimnàs Fit

Sí. Tal com indica el seu nom, només poden suplir alguna deficiència alimentària o poden complementar nutrients que de forma natural de vegades són difícils de consumir i absorbir pel cos. Amb la pràctica de la musculació, els nostres requeriments calòrics augmenten de la mateixa manera que les nostres necessitats de nutrients proteics; per tant, sempre s’aconsella fer una dieta específica segons la necessitat i els objectius.

Envia la teva consulta a: esport@fandtaekwondo.com Són efectives les dietes màgiques? Per perdre pes el que realment funciona és disminuir la ingesta d’aliments equilibradament, si pot ser respectant el percentatge de nutrients bàsics, i fer una reducció calòrica del 30% del que necessitaríem habitualment; és a dir, del nostre metabolisme basal, perquè la pèrdua sigui progressiva i es minimitzi el possible efecte rebot. El ritme ideal és d’1 kg màxim a la setmana, però això depèn de molts altres factors, com ara l’activitat física, l’edat, la situació fisiològica de la persona, etc. Com més equilibrada i variada sigui aquesta dieta, més fàcil serà mantenir-la en el temps i aconseguir una reeducació dels hàbits alimentaris, que a la llarga és el que ens permetrà mantenir un pes adequat. Katia Durich. Centre d’assessorament dietètic


th

EL KARATE ANDORRÀ AL PODIUM CATALÀ

e

Núm. Núm. 21 21 Març 2011 2011 Març

13

XAVIER SPITZER CAMPIÓ DE CATALUNYA ABSOLUT El dia 29 de gener va tenir lloc a Montornès del Vallès el Campionat de Catalunya Sènior Absolut, que dóna pas a la preselecció per anar al Campionat d’Espanya Sènior. Noel Porro, del Club Karate Manel Jodar, i Xavier Spitzer, representant del Club Natació Barcelona, van participar en aquest campionat en les modalitats de kumite masculí -75 kg i -67 kg respectivament. Noel Porro va perdre el primer comCampionat de Catalunya Infantil Absolut 5-2-2011 Una altra cita important per als més petits del nostre club va ser el Campionat de Catalunya Infantil Absolut, que també fa de pont per participar en els Campionats d’Espanya. Nou karatekes, entre el Karate Club Shotokan Andorra la Vella i el Karate Manel Jodar, i vuit medalles guanyades diuen molt de la qualitat de la nostra base. Del Karate Club Shotokan Andorra la Vella, van participar-hi els competidors següents: Daniel Maia, Eric Jordi Da Silveira, Sergio Borges, Rahul Manwani, Eric Mateu Freixas, Àlex Salvat Guiu i Von Marc Lacaste. Del Club Karate Manel Jodar, van participar-hi: Andrea Baraut i Kentia Porro.

bat per un punt als últims segons. Cal destacar la progressió d’aquest karateka i el treball que fa cada dia. Xavier Spitzer va guanyar el primer combat per 8 a 0, tot i que li va costar bastant perquè era la primera intervenció. El segon també el va guanyar per 8 a 0. A la semifinal va guanyar per 3 a 0 contra Roberto Rubio, competidor de la selecció catalana, i a la final va lluitar contra Víctor Ridao, membre també de la selecció catalana i company d’equip de Spitzer en el darrer Campionat d’Europa Shotokan. El resultat del combat va ser de 7 a 2 a favor de l’andorrà i es va proclamar campió de Catalunya absolut.

Propers campionats: 20 de febrer: I Trofeu Comú d’Andorra la Vella 27 de febrer: 2a fase Trofeo Ayuntamiento de Utebo 26 i 27 de març: Campionat d’Espanya Sènior Absolut

KATA Juvenil Masculí Eric Jordi Da Silveira 3r class. Prekumite Infantil Masc. -36 kg Daniel Maia 2n class Prekumite Infantil Masc. +48 kg Von Marc Lacaste 3r class. Kumite Juvenil Masculí -40 kg Von Marc i Eric Mateu Sergio Borges 1r class. Kumite Juvenil Masculí -45 kg Eric Jordi Da Silveira 1r class. Rahul Manwani 3r class. Kumite Juvenil Femení – 42 kg Kentia Porro 3a class. Cal destacar l’actuació d’Eric Mateu i Àlex Salvat, que es van quedar a les portes d’obtenir la medalla de bronze en la categoria Prekumite Masculí -42 kg.

Taller de Joieria Tot tipus de trofeus, copes, commemoratives, medalles, etc...

plaques

Avda. Meritxell 20 . Roc dels Escolls 3-4 . Andorra la Vella Tel. +376 - 808 160 . www.quiratssl.com


th

e

Núm. 21 Març 2011

14


Luigi San Nicolás

th

e

L’entrevista TOP ESPORT:15

Fotografia: Albert Martín - Disseny: Reinaldo Márquez - Perruquería i maquillatge:

És, actualment, un dels millors jugadors del futbol andorrà, amb tan sols 18 anys. Ha passat per equips com l’Alt Segre, l’Espanyol, l’Arsenal (proves), el Santander i l’Andorra. Quant temps fa que jugues a futbol i per què vas començar? Jugo a futbol des dels 5 anys i vaig començar perquè, des de petit, la meva família em va inculcar aquest esport −el meu pare volia que jugués a futbol− i perquè sempre estava veient els partits a la televisió i jugava amb jocs de futbol a l’ordinador. Quantes hores dediques a l’entrenament setmanal? Quina és la part més dura? Dedico 8 hores setmanals a l’entrenament amb l’equip juvenil i ho complemento amb la selecció absoluta i amb el meu entrenador personal, en Miguel Ángel. El més dur és l’esgotament físic, però, si t’agrada, ho aguantes fàcilment. Ara mateix tens ofertes per ser fitxat per algun equip? Tinc un nou representant, el senyor Isaac Tutumlu, i tinc ofertes per canviar d’equip a França i Espanya, però no puc dir els equips, ja que no hi ha cap contracte tancat. Vas entrenar en equips europeus molt coneguts. Com va ser l’experiència? El futbol de l’Andorra és diferent del futbol de l’Espanyol i de l’Arsenal. Tenen un nivell i un ritme diferents. Amb l’Espanyol vaig gaudir molt i vaig tenir l’oportunitat de quedar-me, però, com que era molt jove i molt tímid, els meus pares no em van deixar fer-ho i al cap de dos anys vaig tornar. Tot i que era un nen, ja em tractaven com un professional i em feien veure què és el futbol, què significa pertànyer a un equip i, sobretot, la importància del toc de pilota. A Anglaterra és un joc molt diferent, més físic i lluitador, però també tècnic. Quina temporada recordes amb més il·lusió? L’any passat, amb l’equip juvenil, vam aconseguir guanyar la lliga andorrana i ascendir de divisió. Va ser una lliga molt especial, que vam guanyar gràcies al treball en equip i, sobretot, a la confiança i la combativitat que ens va inculcar el nostre entrenador, Justo Ruiz. El teu millor resultat? I el teu objectiu en competició més proper? El millor resultat que vaig tenir va ser quedar pitxitxi del meu equip amb 15 gols. L’objectiu més proper és pujar de categoria un altre cop i quedar entre els dos primers. De moment, anem sisens, però l’equip té capacitat per aconseguir-ho. En l’àmbit internacional, aquest mes tenim un partit amb la selecció sub-21 i volem guanyar. Com portes la pressió el dia abans d’un partit? Quin ha estat el moment amb més pressió dins del futbol? La nit abans intento dormir molt per descansar bé, encara que em costa dormir-me pensant en el partit. Sempre tinc la mateixa pressió abans d’un partit. Sempre estic molt nerviós al camp, encara que no ho sembli exteriorment perquè tinc molta sang freda. També tinc molta pressió quan jugo amb la selecció defensant el meu país, Andorra. Com portes la formació acadèmica? Què estudies? Ara mateix estudio Batxillerat Professional dedicat al comerç, al Lycée Comte de Foix. Fins a quina edat t’agradaria jugar? Vols ser professional? Fins que el cos em digui que ja no pot més, que espero que sigui tard, als trenta-quatre anys més o menys. És clar que vull ser professional. Per això em dedico a aquest esport, perquè és el meu somni. Quines qualitats t’afegiries si tinguessis una vareta màgica? No me n’afegiria cap. Essent tu mateix és quan demostres les teves millors qualitats. T’agradaria ser l’exemple dels jugadors de futbol de la base andorrana? Què penses de la revista Sí, m’agradaria molt arribar a ser un professional The Esport? per fer veure a la base que tot és possible al món Penso que és una molt bona revista, ja que dóna a del futbol i de l’esport. conèixer a tothom l’elit andorrana actual i les joves promeses, que podran arribar molt lluny algun dia. Fabricació i comercialització de trofeus · Equipaments i material esportiu · Regals d’empresa i obsequis diversos per a empreses · Servei integrals de packaging i embolicalls per a la presentació de productes. Demaneu pressupost sense compromís. Camí Ral, 1 - Local 3 - AD500 ANDORRA LA VELLA Tel: +376 - 865 003 - Fax: +376 822 323 - E-mail: totstock@andorra.ad

Núm. 21 Març 2011

Edat: 18 anys / Pes: 67 kg / Alçada: 1,75 m / Modalitat esportiva preferida: futbol / Un país: Itàlia / Un altre esport: tennis / Un somni: jugar al Barça / Una virtut: confiança en mi mateix i segons els entrenadors, intel·ligència a l’hora de jugar a futbol / Un defecte: sóc mandrós / Pel·lícula o llibre favorit: Soy leyenda (Will Smith) / La teva fita esportiva: arribar a Primera Divisió


e t ht h e

Núm. 21 Març 2011

16 16

Núm. 21 Març 2011

Campionats de natació sincronitzada del Club Esportiu Seradells

2a Jornada (esquena) de la Lliga Base Natació Participació de es nostres nedadores en la “segona jornada (esquena) de la lliga base natació”, organitzada per la FAN. El divendres 28 de gener es va celebrar la Segona Jornada (esquena) de la Lliga Base de natació a la piscina dels Serradells. En aquesta competició, poden participar-hi nedadores nascudes a partir de l’any 1999. Així, van ser-hi presents Nerea De Sousa (1999), Alexandra Mossoll (2000), Ona Ferrando (2002), Txell Escoda (2002), Júlia Camardons (2003) i Ilargui Bazan (2003).

D’esquerra a dreta: Nerea De Sousa (2a classificada), Júlia Camardons (8a classificada), Ilargui Bazan (7a classificada), Alexandra Mossoll (4a classificada), Txell Escoda (9a classificada) i Ona Ferrando (7a classificada).

Lliga Catalana de Figures

D’esquerra a dreta: Adei Bazan, Nerea De Sousa, Neus Serracanta, Iris Delgado, Nàdia Tudó i Jana Serracanta.

venda de car n a l’engros

CONILLS - POLLASTRE DERIVATS - OUS GUATLLES - PICANTONS PORC - EMBOTITS XAI - VEDELLA VEDELLA GALICIA - BOU Especialitats artesanals / carns d’alta qualitat / Servei fresc diari

Les nedadores de la nostra secció van participar també en les Jornades de la Lliga Catalana de figures. Tres jornades que es van celebrar del 13 de novembre de 2010 al 5 de febrer de 2011; totes a la piscina de la Blume de Barcelona. En categoria aleví, van participar-hi Nerea De Sousa i Jana Serracanta. I en categoria infantil, van participar-hi Adei Bazan, Iris Delgado, Neus Serracanta i Nàdia Tudó.


hee tth

Campionats de Catalunya d’hivern CAMPIONAT DE CATALUNYA D’HIVERN INFANTIL Lloc: Club Natació Barcelona Data: 11-13 de febrer de 2011 Piscina de 25 metres amb cronometrador electrònic MILLORS RESULTATS

Pablo Feo, 16 anys, 100 esquena: 1.05.69 MMP (6è) 200 esquena: 2.22.61 MMP (7è) 200 lliures: 2.09.19 MMP (19è) 100 lliures: 58.92 MMP (15è) Clàudia Palau, 13 anys 100 esquena: 1.12.68 MMP, mínima del camp. Espanya infantil (9a) 200 braça: 3.03.42 MMP (9a) 200 esquena: 2.42.22 MMP (11a) 100 braça: 1.25.19 MMP (8a) Cristhopher Hernandez, 14 anys 100 estils: 1.12.92 MMP (14è) 100 lliures: 1.04.24 MMP (24è) Eric Areny,14 anys 200 lliures: 2.21.78 MMP (34è) 100 lliures: 1.04.42 MMP (25è) Felix Pacheco, 15 anys 100 estils: 1.15.59 MMP (25è) 100 lliures: 1.05.36 (32è) Guillem Bringuè, 14 anys 100 esquena: 1.13.68 (24è) 100 lliures: 1.04.93 MMP (28è) Chloe Gutiérrez ,13 anys 100 lliures 1.09.00 MMP (25a)

Núm. 21 Març 2011 Núm. 21 Març 2011

17 17

CAMPIONAT DE CATALUNYA D’HIVERN ALEVÍ

DIA: 18 al 20 de febrer del 2011 LLOC: C.N. OLOT PISCINA: 25 metres cronometrador Electrònic MILLORS RESULTATS Miquel Oliveros (1998) 1500 lliures: 19.47.57 MMP (7è) 200 lliures: 2.18.11 MMP (5è) 400 lliures: 4.57.25 MMP (8è) 100 lliures: 1.03.15 MMP (5è) Marc Rodriguez (1998) 200 estils: 2.55.08 MMP (36è) 100 braça: 1.27.85 (18è) 100 lliures: 1.10.23 MMP (40è) 200 braça: 3.11.79 MMP (19è) Ariadna Villalta (1999) 200 estils: 2.56.83 MMP (23a) 200 esquena: 2.49.50 MMP (8a)

100 lliures: 1.14.07 MMP (36a) 100 esquena: 1.20.51 MMP (14a) Aïda López (1999) 200 lliures: 2.31.95 MMP (10a) 100 Papallona: 1.24.92 MMP (20a) 100 lliures: 1.11.79 MMP (21a) 400 lliures: 5.17.72 MMP (11a) Rodney Stokes (1999) 200 estils: 3.12.53 (41è) 100 esquena: 1.27.26 MMP (29è) 100 Papallona: 1.39.36 MMP (26è)

F.A.N Equip de Relleus: Femení: Sara Pinto(99), Nerea De Sousa (99), Aïda López (99), Ariadna Villalta (99) Masculí:Rodney Stokes (99), Marc Rodriguez (98), David Guardiola (98), i Miquel Oliveros (98). 4x100 Lliures Masculí: 2.44.57 (10a) 4x100 Lliures Femení: 2.57.52 (18a) 8x50 estils Mixte: 5.02.21 (13è) 8x50 lliures Mixte: 4.25.28 (13è)


e t ht h e

Núm. 21 Març 2011 Núm. 21 Març 2011

18 18

Cabana Sorda

Escalada en Glaç a Andorra Una petita introducció a un món nou i apassionant. Fa més de mig segle que a Europa es practica l’escalada en gel i mixt, però amb els anys el concepte de lliure ha guanyat prioritat entre els escaladors. Ara Alpesport presenta el millor espai per practicar i gaudir de l’escalada en glaç a Andorra a les cascades de gel de la cabana Sorda. Per arribar-hi hem d’anar a la vall d´Incles i des d’aquí surt un sender que ens porta al refugi, del refugi hem de voltar el llac i deseguida serem a peu de vies, en total 1h 45 min. amb condicions de neu normals. La dificultat va del grau III al V. Són escalades generalment amb molt gel i amb qualitat. Només hi ha un inconvenient, les cascades de la dreta poden acumular molta neu i l’orientació que tenen pot produir algun ensurt perquè el sol els toca de ple a les 12 del migdia.Val la pena aprofitar un parell de dies i dormir al refugi lliure, que està en molt bones condicions. En definitiva, un regal de la natura d’Andorra on podem fer la millor escalada. TOT HO TROBARÀS A LA VENDA A ALPESPORT

Av. Pont de la Tosca,9 - Escaldes/Engordany Tel. Botiga 804108 Tel. Web 804107 Mail: tienda@alpesport.ad Web: www.alpesport.com ADRECES IMPORTANTS: · EMERGÈNCIES. Tel. 112

En aquesta panoràmica localitzem les vies del sector A, encara que falta l’entrada directa a la del mig, que es va obert més tard.

Aquesta via es bastant recomanable per a iniciació.

Melodia secreta, és probablement una de les millors cascades que pots escalar a Andorra i una de les joies del sector. Actualment hi podem accedir per dos llargs que pugen directes des de baix. Hi ha més vies en aquest sector que detallarem en els propers números. Ara pren nota d’aquests consells bàsics de seguretat, que és el més important.

Material: Consells d’Alpesport El material de gel en l’última dècada ha patit una evolució enorme. Eficàcia i lleugeresa són dues de les pautes on se centren les marques. - A l’hora de comprar una eina, cal preguntar primer quin tipus de rutes pujare (vies d’alta muntanya, cascades de gel, dry tooling)? - Hi ha tres marques que trobaràs a ALPESPORT que destaquen sobre la resta, que han sabut innovar i han produït material i prototips de primera classe: Petzl-Charlet, Black Diamond i Grivel. Cadascuna té una bona varietat de grampons, piolets i cargols de gel. - Els piolets: els piolets de doble nansa estan guanyant força al mercat i s’estan convertint en l’eina més comuna entre els escaladors de gel de tot el món. - Els grampons: el monopunta és sens dubte la precisió màxima en un grampó. Permet fer torsions de genoll com en l’escalada en roca, a més de poder donar suport al crampon en petites fissures. - Els cargols de gel: és el material bàsic d’assegurament en terreny gelat. En podem trobar de diverses mides (10, 13,17, 21cm), en funció del gruix del gel. L’accessori més recomanable que introdueix el cargol és la maneta, que facilitarà la maniobra de col.locació i alhora estalviarà temps i energia . La seguretat és el primer - Assegureu-vos de portar el material de muntanya imprescindible i de saber utilitzar-lo adequadament. - La boira o el vent poden aparèixer sobtadament. Les temperatures baixes i el vent poden provocar una sensació tèrmica molt baixa que pot provocar congelació. - La neu tapa els senders i és més difícil orientar-se. - És recomanable no anar-hi sol. - Informeu-vos del risc d’allaus a les zones on aneu. - Procureu no passar sota cornises, parets o cordons rocosos, ja que s’en poden desprendre roques o trossos de gel. - Recórrer crestes i llomes gelada és perillós, sobretot els dies de vent. Agraïm la col laboració a Xavi Bonatti, alpinista.


e t he th

Núm. 21 Març 2011 Núm. 21 Març 2011

19 19

L’esquí al Col.legi del Pirineu

L’Acadèmia d’Esquí del Col·legi del Pirineu organitza les activitats d’hivern de la temporada 2011. Alumnes del Pirineu al Trofeu Borrufa 2011

Aquest any la temporada serà més llarga perquè les vacances de Setmana Santa són a finals d’abril, així tindrem 17 dies d’esquí de més. Ara, esperem que les condicions de la neu siguin bones!. Més de cent alumnes del Col·legi del Pirineu esquien habitualment durant totes les setmanes d’hivern. La distribució de l’activitat per edats és la següent: els dilluns el primer cicle de primària, els dimarts, el primer cicle de secundària, els dimecres, el segon cicle de primària, els dijous, batxillerat i els divendres, el tercer cicle de primària. Els grups tenen una mitjana de vint- icinc alumnes per dia, organitzats en quatre grups segons el nivell d’esquí i cada professor es fa càrrec de sis alumnes. L’activitat té molt bona acollida per part dels alumnes i tots gaudeixen i aprenen aquest bonic esport tan apassionant.


th

e

Núm. 21 Març 2011

20


hee tth

Núm. 21 Març 2011 Núm. 21 Març 2011

21 21

K2: Panoramic

“Primer van aparèixer els cantells metàl·lics, deprés els càrving, i més tard els esquís amb rocker. Ara arriba Baseline™ i el nou model K2 PANORAMIC” -Amb la tecnologia Baseline ™ de K2, els diversos tipus de rocker determinaran les característiques,les prestacions i a quin públic va dirigit cada esquí. Alguns esquís requereixen més o menys de cada esquiador, i centrant-nos en els Baseline ™, K2 s’assegura la línia més versàtil d’esquís per a tots els nivells i condicions de neu. D’altra banda, K2 en el seu afany per oferir un producte específic per a dones, continua amb la sèrie T-Nine, que és una gamma exclusivament dissenyada per i per a dones, que compta amb set models que van des del freeride extrem fins a models d’iniciació”

El més sorprenent és que funcionen increïblement bé en la pista. El rocker fa que l’esquí es comporti com si tingués un radi molt menor del que té en realitat, i com que és una taula flexible però amb nervi, l’adherència és genial. Mai vaig havia pensat que a hores d’ara m’agradaria tant un esquí que resultés tan polivalent! Adrian.

Arribaràs on vulguis

NO SURF LIMITS Aquesta temporada el nou model de taula de K2 té la particularitat que la pots fer servir per a les baixades i els fora pista més espectaculars amb una innovació que només K2 podia dissenyar: la taula es pot convertir en uns esquís d’excursió nòrdica All montain per practicar el més brutal Backcountry. Estem segurs que amb aquest model els amants de l’aventura i del fora pista tenen la diversió assegurada i viuran emocions úniques. Però això no és tot! Aquesta taula arriba amb les tecnologies més noves de K2, com per exemple la tecnologia Bambooyah premiada com la millor innovació per a aquest hivern 2010-2011. Una altra característica que té, és la tecnologia rocker, que consisteix a fer que la zona de l’espàtula s’aixequi més del sòl i ho faci abans per flotar millor sobre la neu verge i així evitar enganxades.

E S Q U Í - F I T N E S S - NATAC I Ó FUTBOL - RUNNING SURF DE NEU - TREKKING SUBMARINISME - SURF BÀSQUET - TENNIS

ESPORTS ALBERT Av. Carlemany, 58 Tel. +376 810355 - Escaldes- Engordany YETI ESPORTS Av. Meritxell, 103 Tel. +376 823375 - Andorra la Vella ESPORTS MARATHON Av. Meritxell, 81 Tel. +376 828091 - Andorra la Vella YETI ESPORTS II Av. Meritxell, 77 Tel. +376 861105 - Andorra la Vella


th

e

Núm. 21 Març 2011

22


Els andorrans, en la Marxa Beret El Naturlandia Fons - CE. Sant Julià es fa veure a la 32a Marxa Beret al portar a 23 dels seus corredors a la popular cursa que es va portar a terme el 6 de febrer a la vall d’Aran. El bon ambient va regnar en un dia esplèndid per a la pràctica de l’esquí nòrdic. Els nostres corredors van fer un extraordinàri esforç en finalitzar les diferents distàncies de 10, 21 i 42 km al Pla de Beret. Felicitem al Carles, la Montse, l’Irineu, el Cedric, el Josep Ma, la Canòlich, la Claudia, l’Hasier, l’Ona, el Gaspar, el Marc, la Encarna, la Carmen, el Martí, el Max, la Montse, el Daniel, el Guillem, el Cerni, l’Oriol, l’Oscar, la Laura i la Iurdana per la vostra entrega i per fer al nostre club i l’esport de l’esquí nòrdic més gran.

FELICITATS CAMPIONES I CAMPIONS! Fotos fototur.net

Corredors del CESTJ

e t he h t

Núm. 21 Març 2011

23 23 Núm. 21 Març 2011

CAMPIONAT DE CATALUNYA OPENESQUÍ DE FONS Gràn èxit del Naturlandia Fons – CE. Sant Julià als Campionats de Catalunya OPEN obtenint dos pòdiums dels sis corredors que hi varen participar. L’Ona Ferrando va quedar campiona de la seva categoria benjamí amb un temps de 7’47’’ per

davant de Marta Guitart del club CENA i Maria Selles del club esquí Bellver. Per la seva banda el Gaspar Pellicer va quedar tercer classificat de la categoria màster, en la que el Jaume Forcada i el Carles Gamisans ambdós del PEC varen quedar primer i segon classificat respectivament. També van participar als Campionats de Catalunya el Marc Pellicer i l’Hasier Ferrando 10è i 11è classificats, l’Oriol Gasset quedant 4t classificat i Cèdric Cantó en 10a posició. Felicitats a tots ells pel seu esforç i per la bona participació i representació del club als Campionats de Catalunya!

TROFEU TOPOLINO- ITALIA Gràcies a la col·laboració entre el CESJ i la FAE, una delegació andorrana amb quatre esquiadors andorrans van participar al prestigiós Trofeu Topolino d’esquí de fons a Val di Fiemme, el campionat está considerat com el mundial de les categories inferiors (de 6 a 16 anys) i va ser una experiencia molt positiva per a tots.


th

e

Nú e th

Núm. 21 Març 2011

Andorra, campiona del Trofeu Borrufa 2011

Núm. 21 Març 2011

2424

Trofeu Borrufa 2011

L’equip d’Andorra s’ha classificat en 1ª posició per equips en la 19ª edició del trofeu Borrufa, per davant de Suïssa i Espanya, segons i tercers respectivament. La classificació per punts va quedar aixi: 1a-Andorra: 529 punts 2a- Suïssa: 390 punts 3a- Espanya: 287 punts 17 podis dels andorrans es tot un record! I a més a més, “23 top 10”!

Molt bons resultats de tot l’equip andorrà, cal destacar aquestos corredors; C.Pallàs, S.Raméntol, X.Salvadores, R.Martí. També destacar un gran nombre de “top 10” i quatre corredors que pugen als podis en quedar dels 5 primers; M.Raméntol, A.Perez, N.Esteve i K.Courrieu.

Medallistes andorrans

Borrufa Ordino

Resultats de l’equip d’Andorra Categoria Cursa  SL 

Infants 1 femení    Marta Ribo 6ª  Noemi Mora 7ª  M. Raméntol 14ª 

Infants 1 masculí    R.Martí  4º  J.Farre  9º  R.Cierco 12º  Q.Rodriguez  18º   

Infants 2 femení    C.Pallàs 1ª  S.Raméntol  3ª  M.Perez  20ª  C.Planas 25ª 

GS

N.Mora  7ª  M.Raméntol 8ª  M.Ribo 11ª 

R.Martí  1º  A.Perez  8º  j.Farre  14º 

C.Pallàs  1ª  S.Raméntol 2ª  M.Perez   21ª 

SG  

M.Raméntol  5ª  M.Ribo  9ª 

R.Martí  1º  A.Perez  6º  J.Farre  9º  R.Cierco  11º  Q.Rodriguez  24º 

C.Pallàs  2ª  S.Raméntol  3ª  M.Perez  17ª  C.Planas  22ª 

SG

M.Raméntol  5ª  M.Ribo  11ª 

R.Martí  1º  J.Farre  12º  R.Cierco  17º  Q.Rodriguez  18º 

S.Raméntol  1ª  C.Pallas  2ª  M.Perez  22ª 

SC

M.Raméntol  7ª 

R.Martí  2º  A.Perez  5º  J.Farre  9º  Q.Rodriguez  28º 

C.Pallas  1ª  S.Raméntol  2ª  M.Perez  20ª 

Infants 2 masculí    X.Salvadores   3º  N.Esteve  6º   M.Piñar 7º  M.Vargas 14º  J.Sasplugas 19º  M.Vieitez 23º  N.Esteve  5º  K.Courrieu  12º  J.Sasplugas  22º  O.Binon  31º  M.Vieitez  39º   X.Salvadores  1º  K.Courrieu 4º  N.Esteve  6º  M.Vargas   10º  M.Vieitez  15º  J.Sasplugas 28º  O.Binon  31º  X.Salvadores  2º  M.Vargas  8º  N.Esteve  10º  M.Vieitez   25º  J.Sasplugas  28º  O.Binon  31º  J.Sasplugas  23º  N.Esteve   30º  X.Salvadores  31º 

Nil Esteve cinquè GS

Robert Marti SL


Campionats del Món d’esquí alpí a Garmisch Partenkirchen

th

e the Núm. 21 Març 2011

Núm. 21 Març 2011

2525

Resultat històric de Kevin Esteve

Kevin Esteve

Roger Vidosa

Mimi Gutiérrez

Victòria de Carmina Pallàs a l’Skofja Loka

Carmina Pallàs

Brillant resultat de Carmina Pallàs al GS de l’Skofja Loka, cursa FIS internacional que reuneix els millors esquiadors en categoria infantil. Resultats dels andorrans: Infants I à Robert Martí: 9è en GS i 13è en SL Infants II à Carmina Pallàs: 1a en GS i 6a en SL / Sara Ramentol: 24a en SL / Xavi Salvadores: 15è en GS

En el seu primer Mundial, Kevin Esteve ha aconseguit el que molts altres esquiadors no aconsegueixen en tota la seva trajectòria esportiva: ficar-se en un top ten. El jove esquiador de la FAE va aconseguir ser sisè en el descens de la supercombinada. Kevin va saber treure partit al fet de ser un dels primers a baixar (dorsal 5) i va llegir molt bé les exigències tècniques i físiques de la selectiva i dura pista Kandahar 2. Aquest jove corredor, amb tan sols sis participacions a la Copa d’Europa i cinc a la Copa del Món i amb un futur enorme per endavant, va fer la cursa perfecta. Pel que fa a la resta de curses disputades en aquest Mundial, l’esquiador va finalitzar 21è en SC i 34è en DH. Els altres dos representants d’Andorra als Mundials han estat Roger Vidosa i Mireia Gutiérrez. Roger Vidosa ha estat 29è en SG, 28è en SC, 40è en GS i 32è en SL. Mireia Gutiérrez no ha tingut sort en aquests Mundials perquè no ha finalitzat cap de les quatre curses disputades.

Copa d’Europa Femenina

Andorra torna a acollir el circuit de la Copa d’Europa. Us esperem els dies 9 i 10 de març a la pista Avet de Soldeu per presenciar aquest gran espectacle!


th

e

Núm. 21 Març 2011

26


Molta gent és reticent a prendre suplements i, fins i tot, podeu sentir que poden ser perjudicials per a la salut, però això passa quan es prenen en excés, com si mengessis molt pollastre o beguessis molta llet. També cal recordar que no fan miracles, és a dir que, per molt que en prenguis, no creixeràs més; cal entrenar al màxim i seguir una alimentació adequada. Per què cal prendre batuts de proteïnes? En el món del fitness i el culturisme tothom sap que ha de prendre 2 g de proteïna per cada quilo de múscul del seu cos, encara que genèricament es diu el pes total, ja que no s’assimila tot el que es menja i no se sap amb certesa el total del múscul que tenim. Ara bé, treure tota la proteïna de fonts naturals com ara el pollastre o la tonyina no és la millor manera d’aconseguir-ho. Per exemple, encara que una hora abans de l’entrenament poguessis menjar un pit de pollastre, no seria la millor solució, ja que el cos necessita el seu temps per extreure i assimilar aquesta proteïna i no estaria disponible en el moment que comencés l’entrenament. Així doncs, és aquí on tenim amb els batuts de proteïnes la solució d’aquest problema. La quantitat de carbohidrats Els esportistes que volen perdre greix han de prendre els batuts de proteïnes amb la quantitat mínima possible d’hidrats de carboni. A DIETÈTICA TANA trobaràs marques com ara Novadiet, Nutrisport o Scientec Nutrition, amb una quantitat relativament petita, uns 5 g. Aquests grams d’hidrats s’usen per donar sabor al producte i perquè la proteïna s’assimili molt més de pressa. Al matí Quan ens acabem de llevar, el cos ha estat tota la nit sense aliment i, per tant, el múscul ha pogut començar un catabolisme, ja que això passa quan el nivell de glicogen al fetge baixa considerablement. D’aquesta manera, si quan ens aixequem del llit ens prenem un batut de proteïnes que contingui fructosa, acabarem amb el catabolisme, ja que la fructosa recupera el nivell TROBA’LS A de glicogen del fetge i les proteïnes assimilades (s’assimilen en DIETÈTICA 30 minuts aproximadament) van directament al múscul. TANA Batuts abans d’entrenar? És un bon moment per prendre un batut que contingui el doble d’hidrats que de proteïnes. Una manera de fer-ho és prenent fruita al costat de mig batut de proteïnes. La fructosa no dispara l’alliberament d’insulina, que dificultaria utilitzar el greix com a combustible. Aquest batut no és indispensable i és recomanable per a gent que realitzarà un entrenament de força o potència, en fase volum, o que tingui molt càrdio en la seva rutina diària. Però si es fa definició o manteniment, se’n pot prescindir i només prendre la fruita per recarregar el glicogen. El moment perfecte! En acabar l’entrenament, hem esgotat el múscul i ens hem de nodrir de proteïna al més aviat possible. La millor manera és amb un batut de proteïnes perquè s’assimila en 30 minuts. A més, hem de recuperar els dipòsits de glicogen, així que l’ideal és combinar les dues solucions de la manera següent: després de l’entrenament, prenem una beguda energètica o un plàtan, ja que ara necessitem hidrats ràpids per recarregar, i tot seguit prenem el batut de proteïnes. Aquests batuts de proteïnes han de ser de sèrum de llet (s’aïlla la proteïna), ja que són d’absorció molt ràpida i s’assimilen just en el moment idoni. El batut de caseïna A l’hora d’anar a dormir, sabem que ve un període de temps en què el cos no tindrà nutrients i que recorrerà al greix i al múscul per buscar-ne. És un bon moment per prendre un batut de proteïna d’assimilació lenta (caseïna) amb pocs carbohidrats.

th

e

Núm. 21 Març 2011

27

El millor moment per prendre els batuts Tots nosaltres ens hem preguntat alguna vegada quin és el moment idoni per prendre batuts. Aquí us donem alguns consells senzills per prendre el vostre batut i perquè entengueu la importància de prendre’l. Primer de tot, cal deixar clar que els batuts proteics no són il·legals ni nocius per a l’organisme. Només cal prendre les mateixes precaucions que es prenen quan mengem un pit de pollastre o tonyina. També és important tenir en compte que els suplements no substitueixen el menjar. El que fan és ajudar l’esportista a prendre un extra de macronutrients en un moment concret.

Baixada del Molí, 5 AD500 ANDORRA LA VELLA (Principat d’Andorra) Tel.: 867 782

- Depilació a la cera - Massatge Circulació - Massatge Cel·lulitis - Tractament d’Acné

- Tractament Anti-Ride - Tractament d’Algues - Micropigmentació - Aromaterapia


e t ht h e

Núm. 21 Març 2011 Núm. 21 Març 2011

28 28

R Primer exercici

Cuidant els teus genolls

Els genolls acostumen a ser la part més afectada en la majoria dels exercicis quan treballem cames al gimnàs. Tendinitis, luxacions i trencaments de lligaments són algunes de les lesions més habituals que es produeixen al genoll. La majoria de les vegades, aquestes lesions es deuen a un excés en la càrrega quan entrenem les cames, però gran part de culpa la té la manera que tenim de col·locar-nos a l’hora de fer els diferents exercicis de cames. Un dels moviments que acostumen a afectar més el nostre genoll és el d’estirar del tot les cames quan aixequem una determinada càrrega. Quan estirem del tot les cames, obliguem al genoll a aguantar un excés de pressió, fent que a poc a poc es danyin els teixits que el conformen. Però no només en estirar la cama ens passa això, també a l’hora de doblegar massa el genoll amb pes. En aquest cas, pot passar el mateix perquè realitzem un moviment massa llarg. Per tot l’esmentat, les lesions de genoll són molt comunes i en la majoria dels casos es deuen a una musculatura poc desenvolupada. Si entrenem les cames de manera intensa, descarreguem gran part de la tensió als genolls, part que es pot veure greument danyada si no prenem precaucions. A continuació, teniu uns exercicis que us ajudaran a enfortir aquesta zona i a aconseguir una millor resposta per part de les cames. Aquests dos primers exercicis es poden fer a casa. No requereixen la intervenció de cap tipus de màquina i són molt senzills.

Per al primer exercici, ens asseurem en una cadira amb l’esquena recta i els genolls flexionats a 90º. Realitzarem una extensió completa de genoll i la mantindrem entre 5 i 8 segons, dirigint el peu en direcció cap a nosaltres. Relaxarem uns segons la cama i tornarem a realitzar la mateixa acció. Posteriorment, podem anar afegint pes de manera progressiva.

R Segon exercici El segon exercici serveix tant per treballar la part anterior com la part posterior de l’extremitat inferior, el que es coneix com a “squat” o “sentadillas”. Ens col·loquem dempeus amb l’esquena ben recta i les cames separades a l’alçada dels malucs. A poc a poc, i realitzant una flexió dels genolls, anem baixant el nostre cos sense encorbar l’esquena. Aguantem uns segons en aquesta posició i realitzem el moviment contrari per tornar a la posició inicial. A mesura que anem agafant força, augmentarem els graus de flexió dels genolls, sense passar dels 90º.

R Te r c e r e x e r c i c i Si sou al gimnàs, el més pràctic és que utilitzeu les màquines que hi ha. Podeu fer servir, per exemple, un banc de quàdriceps i, si voleu avançar feina, podeu utilitzar, al mateix temps, un estimulador muscular. Col·loqueu l’esquena recta i els genolls a 90º, amb l’estimulador posat. Feu l’extensió del genoll -amb un pes inicial baix o nul, a fi d’escalfar el músculquan l’estimulador realitzi la contracció de la musculatura, i el relaxareu en el moment de la pausa. És important no baixar la cama de cop. Hem d’acompanyar el moviment de manera que aquest sigui suau per evitar així qualsevol lesió.

R Quar t exercici També podem utilitzar un “curl” de bíceps femoral amb el qual, estirats de bocaterrosa, realitzarem flexions de genolls en direcció als glutis amb diferents tipus de resistències o pesos. Això sí, com sempre, hem d’evitar moviments bruscos a l’hora de realitzar la flexoextensió dels genolls perquè aquests no pateixin. Tampoc no convé aixecar més pes del que podem, evitant així possibles ruptures musculars. Aquests exercicis els hem de fer quan volem executar un entrenament intens de cames. Per això, cal que tinguem en compte la necessitat d’entrenar aquesta part del cos, que sempre ens beneficiarà, sense oblidar-nos que les màquines de cames poden ser molt perjudicials per als genolls si no les fem servir correctament. Heu provat alguna vegada de córrer marxa enrere? Aquest exercici pot tenir més beneficis dels que us penseu. El fet de córrer marxa enrere fa que treballem músculs i lligaments de manera diferent, ajudant a enfortir el genoll. No es tracta de fer grans distàncies marxa enrere, sinó uns metres en cada entrenament, podent, fins i tot, incloure-ho en l’escalfament.

Consumibles · Impressió off-set · Etiquetatge · Serigrafia · Postals de Nadal · Paper de regal · Film alimentari · Film estirable · Lots de Nadal · Rotlle registradora · Material de papereria · Impressió sobres / targetes · Segell automàtic / manual · Formularis paper continu · Calendaris / Agendes · Bossa de plàstic / paper per a comerç · Bossa de paper per al pa · Cinta adhesiva · Rètol publicitari · Caixa de cartró ondulada · “Packaging” cartronet

Av. Verge de Canòlich, 86 · AD600 Sant Julià de Lòria Tels.: +376 844 620 · 844 640 · Fax: +376 844 640 · naturpaper@andorra.ad

Si no s’està acostumat a córrer marxa enrere, es pot començar fent sèries curtes de 50 metres a baixa velocitat i fins a 100 o 200 metres si teniu més pràctica. En la carrera marxa enrere els isquiotibials són els protagonistes i això es nota a l’hora d’estabilitzar el genoll. I, com sempre, recordeu la importància de realitzar els estiraments! CREF Centre de Rehabilitació Esportiva i Fisioteràpia


th

e

Núm. 21 Març 2011

29


th

e

Núm. 21 Març 2011

30

SÓN VITALS!

No tinguis En una alimentació equilibrada, els hidrats de carboni proporcionen un 55% de l’energia diària, els greixos un 30% i les proteïnes un 15%. En l’alimentació dels esportistes, aquests paràmetres no varien gaire. En aquest cas, es té més en compte la font d’aliments i, sobretot, quan s’han de prendre. Els hidrats de carboni són la principal font d’energia del nostre organisme. A través de la digestió es transformen en glucosa, que s’absorbeix i s’emmagatzema en forma de glicogen al fetge i al múscul. Entre àpats, el fetge allibera glucosa per mantenir els nivells a la sang en tot l’organisme. En canvi, el glicogen muscular es reserva per ser utilitzat només al múscul, de manera que, quan comencem a fer exercici físic, aquest glicogen es converteix en glucosa que s’oxida per transformar-se en energia. Després de 90-120 minuts d’exercici, els dipòsits de glicogen musculars estan buits i l’organisme obté l’energia del metabolisme dels greixos. La pro-

Quan s’han de consumir?

Si l’emmagatzematge d’hidrats de carboni és insuficient, l’organisme, a més d’oxidar els greixos, recorre a les proteïnes per obtenir energia i es perd massa muscular. porció de greixos destinada a producció d’energia va augmentant progressivament, sobretot en exercicis de llarga durada, però el procés no és tan eficient i es disminueix el rendiment físic. Com que els hidrats de carboni proporcionen la major part de l’energia diària, han d’estar presents en tots els àpats que realitza l’esportista i en forma de carbohidrats complexos, és a dir, en forma de pa, patata, pasta, arròs o altres cereals. Als entrenaments es buiden els dipòsits de glicogen muscular i, per aquest motiu, si es fan entrenaments successius, és important assegurar amb l’alimentació que es recuperen els nivells de glicogen muscular. S’ha de tenir en compte, però, que un excés d’hidrats de carboni en un mateix àpat es guarda en forma de greix. Per això, s’aconsella fer 5 àpats al dia lleugers, en lloc de 3 àpats copiosos.

por

Generalment, a l’àpat previ a l’inici de l’exercici, 2-3 hores abans (per tenir temps de digerir-los), són més recomanables els hidrats de carboni complexos per tal d’afavorir unes correctes reserves de glicogen. Durant l’exercici i immediatament després, optarem pels hidrats de carboni d’absorció ràpida.

Podem classificar-los en dos grups:

Hidrats de carboni simples o d’absorció ràpida - moderada, dels quals obtindrem energia al cap de pocs minuts d’haver-los ingerit. Alguns exemples: sucre, mel, fruita seca (panses, figues, prunes, dàtils, orellanes...), fruita, almívars, sucs de fruita, melmelada, codonyat, xocolata, galetes, barretes energètiques, begudes ensucrades, begudes per a esportistes i gels de glucosa. Hidrats de carboni complexos o d’absorció moderada lenta, que necessiten una digestió més perllongada per tal de ser utilitzats. Alguns exemples: pa, arròs, pasta, patates, llegums i cereals. Són els més recomanables en la dieta diària d’un esportista. A la pràctica, tot i que l’absorció més o menys ràpida d’un aliment depèn de molts factors, en general s’alenteix quan va acompanyada de fibra, greixos o proteïnes.


th

e

Núm. 21 Març 2011

31

dels

carbohidrats

Què es l’índex glucèmic? És una mesura dels efectes dels hidrats de carboni, en el nivell de sucres en la sang. Els hidrats de carboni que es descomponen ràpidament durant la digestió i alliberen glucosa ràpidament dins del torrent sanguini tenen un alt índex glucèmic, és adequat per a la recuperació després de l’exercici o en el cas d’una persona que tingui hipoglucèmia. Un índex glucèmic baix allibera la glucosa de forma més lenta i sostinguda.

Rang d’índex glucèmic

Exemples

Baix IG

55 o menys

La majoria de fruites i verdures, llegums, gra integral, carn, ous, llet, fruita seca, fructosa i productes baixos en carbohidrats.

Mitjà IG

56–69

Productes amb blat integral, arròs basmati, moniatos i sacarosa.

Alt IG

70 i per sobre

Patates cuites, síndria, pa blanc, la majoria dels tipus d’arròs blanc, crispetes, cereals per esmorzar i glucosa.

Classificació

DIETA PER A ESPORTISTES EN PLENA COMPETICIÓ RICA EN HIDRATS DE CARBONI ESMORZAR: Suc de taronja (2-3 peces) 2 iogurts o llet amb cacau i muesli MIG MATI: Entrepà de formatge fresc i pernil dolç + té amb mel

DINAR: Amanida de pasta (amb panses, nous, pastanaga, etc..) Hamburguesa amb puré de patata Codonyat

BERENAR: Torrades amb formatge fresc i mel o melmelada SOPAR: Crema de pèsols Pollastre amb arròs Maduixes amb plàtan


e

Anem a un psicòleg esportiu! th

Núm. 21 Març 2011

32 35

En el número anterior de The Esport iniciàvem la nostra participació exposant les funcions i beneficis del psicòleg de l’esport. A partir d’aquí, si més d’un esportista s’ha pogut sentir encuriosit pel procés que es duu a terme, detallem les fases que es desenvolupen quan un esportista decideix gaudir dels beneficis del psicòleg esportiu. Primer de tot, el procés comença amb una avaluació psicològica, la qual s’adapta a la seva àrea d’actuació (esport de rendiment, de base o iniciació). A continuació, es durà a terme una planificació i programació de la intervenció i se seguirà amb el control del treball desenvolupat. L’inici del procés: un diagnòstic eficaç Molts processos en psicologia de l’esport fracassen perquè no es fa una avaluació adequada del tractament. Per tant, quan un esportista demana suport psicològic, el procés s’ha d’iniciar amb un bon diagnòstic.

a) Definició de les metes: •

Establir un bon estudi de les necessitats abans d’establir els objectius de la seva intervenció. L’avaluació s’ha d’iniciar amb l’estudi del dia a dia de l’esportista, per tal de realitzar una anàlisi de la situació i del comportament que presenta l’esportista o l’equip. L’avaluació s’ha de centrar en el context esportiu, que inclou els esportistes, els entrenadors, els familiars, l’equip directiu... Plantejar els objectius i les possibles alternatives d’actuació.

b) Avaluació psicològica: •

L’avaluació ha de ser tant del subjecte com del grup. Per portar a terme aquesta avaluació, el psicòleg utilitza

instruments d’avaluació, com ara tests i qüestionaris, entrevistes, tècniques i procediments d’autoobservació i autoregistre, registres d’observació i registres psicofisiològics. Planificació i programació del treball psicològic Un cop s’hagi portat a terme l’avaluació, s’haurà d’explicar la metodologia adequada i després s’haurà de fer una planificació de les alternatives i possibilitats d’intervenció o de treball psicològic més adequat en cada situació i cas particular.

La planificació implica:

es pugui obtenir la màxima efectivitat. Control i seguiment de la intervenció Això és necessari per verificar si l’esportista ha aconseguit superar la dificultat que li impedia rendir òptimament. Per això, és molt important el propi feedback que pot donar l’esportista a mitjà i llarg termini, així com l’observació que es pugui fer durant els entrenaments i les competicions, avaluant la solidificació de la intervenció implementada o bé observant possibles recaigudes. Per portar a terme un bon control del procés, caldran dos requisits importants:

1. La definició dels objectius que volem assolir.

Comunicació a través de la retroali-

2. L’establiment de les possibles alternatives d’actuació. 3. L’elecció i posada en pràctica d’un pla (programa de treball).

mentació. Compromís ètic: informar el client de la consecució dels objectius.

4. L’elecció i utilització de tècniques, instruments i procediments més adequats.

5. L’establiment de sistemes de control i avaluació per portar a terme els ajustaments i les modificacions oportunes en cada cas o situació. 6. L’avaluació final per comprovar la consecució dels objectius. En aquesta planificació i programació s’haurà de tenir en compte la coordinació amb la resta de professionals que envolten l’esportista perquè de forma interdisciplinària

Si bé tota aquesta intervenció sembla feixuga i complicada, no ho és. Requereix temps, però, si hi ha interès per part de l’esportista i per part de l’equip i l’entorn, els problemes o situacions que siguin susceptibles de canvi o millora es podran resoldre amb relativa eficàcia i rapidesa.

Sònia Bigordà + Mariona Buxó Psicòlogues


th

e

Núm. 21 Març 2011

33


th

e

Núm. 21 Març 2011

34


ENTRENAMENTS DE L’EQUIP NACIONAL MASCULÍ

th

Pensant en els compromisos de la Selecció Nacional Absoluta per aquests propers mesos, fase final del Campionat d’Europa, divisió Petits Països, i els Jocs dels Petits Estats a Liechtenstein, el seleccionador, Martí Castella, ha començat a treballar amb un ampli grup de jugadors que no són a les files del CV Andorra de Lliga FEV, fent un entrenament setmanal per treballar conceptes de joc i anar veient l’evolució de jugadors que poden integrar l´equip nacional junt amb els que ja estan competint amb el CVA.

e

Núm. 21 Març 2011

35

PARTITS A ANDORRA - MARÇ 2011 Sènior Masculí 12/Mar CVAndorra vs Univ. de Granada 26/Març CVAndorra vs CV Oviedo Juvenil masculí -19/Març CVAndorra vs CE Hortons Juvenil femení-26/Març CVAndorra vs CV Viladecans B

Vine i gaudeix del Vòlei Campionat de Catalunya CV Andorra juvenils

Selecció

L’equip juvenil masculí del CV Andorra ha començat la 2a fase del Campionat de Catalunya de 2a Divisió que l’ha d’enfrontar amb el Sant Pere i Sant Pau Tarragona 2017, el CV Vall d’Hebrón “B”, el CE Hortons, l’EMM S.M. i els Monjos, i l’Anna Gironella Mundet/IES La Sedeta. En el debut, van perdre en la seva visita a Tarragona (3-0) i van trobar a faltar el rodatge que els falta als jugadors més nous que s’han incorporat enguany a l’equip. Aquesta lligueta els ha de servir precisament per anar adquirint l’experiència necessària. El CV Andorra juvenil masculí: Entrenador- Lluís Hillaire Jugadors - Luis De Oliveira, Ivan Haro, David Castillo, Gerard Torralba, Eleazar Roman, Joaquim Comes, Miquel Altimir, Miquel Angel Fernández.

Juvenil femení Les noies estan fent una excel·lent trajectòria, amb 12 partits guanyats, i, només quatre derrotes en els enfrontaments directes amb els equips que les precedeixen a la classificació, on ara són quartes amb els mateixos punts que el Vilafranca A, que és tercer. Els dos primers llocs semblen reservats al Sant Pere i Sant Pau Tarragona 2017 (1r) i el FC Barcelona B (2n).


e th the

Núm. 21 Març 2011

Núm. 21 Març 2011

3629

Com funciona

Saps com funciona l’atenció? Imagina la següent escena: Vas conduint i mentres parles amb un amic que està al teu costat. Li expliques totes les coses que vas fer durant el cap de setmana. De sobte un gos creua el carrer i has de fer una ràpida maniobra per no trepitjar-li… Si estiguessis en aquesta situació, creus que seguiries parlant mentre intentes esquivar l’obstacle? La resposta ès no. Deixaries de parlar automàticament mentre resols el problema i tornaries a la conversa quan el perill hagués passat. Aquest exemple pot exemplificar molt bé com funciona l’atenció en els humans: Podem dividir la nostra atenció en diferents tasques en funció de la dificultat d’aquestes. Quan una tasca és automàtica (com conduir, o caminar), li dedicarem molt poca atenció…fins que sorgeix un imprevist i necessitem aparcar per un moment les altres tasques i dedicar més atenció a aquesta. Es podria dir que disposem d’uns recursos atencionals limitats, i els “dividim” per fer diverses coses alhora, però que no podem “multiplicar” aquests recursos, sinó aprendre com utilitzar-los millor.

l’atenció

en l’esport?

Com funciona l’atenció en l’esport? Podríem dir que funciona d’una manera semblat: Si dediquem atenció a estímuls que no tenen a veure amb la tasca (el públic, la valoració de l’àrbitre, els oponents o els nostres propis pensaments negatius o símptomes d’ansietat) estem perdent capacitat d’atendre al que és realment important. Si no enfoquem tota l’atenció al nostre objectiu, ens estem allunyant d’ell. Aquesta focalització conscient és el que anomenem concentració, i una de les claus de l’èxit esportiu està en dirigir i mantenir l’atenció, és a dir concentrar-nos, únicament en els aspectes rellevants de la competició, que variaran depenent de l’esport. Segons Nideffer, hi ha 2 variables (amplitud i direcció) que es combinen entre si i donen lloc a 4 tipus diferents d’atenció. - Àmplia - Externa: Es centra en diversos estímuls externs a l’esportista. Serveix per a situacions en les quals l’entorn canvia ràpidament, i ens ajuda a avaluar ràpidament tots els elements de la situació esportiva. - Reduïda - Externa: Es centra en seleccionar un sol aspecte rellevant del context i ens ajuda a actuar, descartant els estímuls que ens podrien distreure o que no són importants. Ens concentra exclusivament en aquell estímul clau necessari per donar una resposta efectiva. - Àmplia - Interna: L’esportista focalitza la seva atenció en les seves vivències i sensacions internes (dolor, ansietat, pensaments, cansament…). Serveix per detectar els errors que estem cometent o aplicar solucions que ens facin sentir millor. També per planificar estratègies i prendre decisions que millorin la nostra actuació - Reduïda - Interna: Centrada en un aspecte intern de l’esportista en situació de competició. Serveix per concentrarse al màxim en alguna cosa o repassar mentalment la propera execució, per exemple concentrar-nos a executar perfectament el proper moviment o a disminuir la nostra ansietat una vegada l’hem detectat. Durant una situació de competició, anem canviant d’un tipus d’atenció a una altra en funció de les necessitats de

cada moment. Per exemple, quan un futbolista està intentant desmarcar-se perquè li passin la pilota, la seva atenció serà Àmplia - Externa, perquè està atenent a molts estímuls de l’entorn. No obstant això, quan ha de llançar un penal, la seva atenció serà reduïda externa, ja que solament atén a la distància entre ell i la porteria i a la posició del porter. Encara que pugui semblar que aquests canvis entre els diferents tipus d’atenció succedeixen de manera totalment automàtica i fora del nostre control, això no és del tot cert. L’atenció, com moltes altres funcions del nostre cervell es pot entrenar per treure-li el màxim profit. I en el cas d’un esportista, on l’atenció hi juga un paper tan crucial, és important treballar per aconseguir el nostre millor rendiment. Un exercici que pots fer és pensar en l’esport que més practiques, ja sigui de manera professional o be com aficionat. -Quins estímuls són més importants? -Quines coses solen fer que et distreguis amb més freqüència? -En què sols concentrar-te quan aconsegueixes els millors resultats? -Quin tipus d’atenció utilitzes en cada moment del teu esport? -Quines sensacions tens quan estàs totalment concentrat en la tasca? -Què és el que més t’ajuda a concentrar-te? Hi ha diverses tècniques per a millorar l’atenció i concentració en l’esport, però el primer pas, és conèixer com funciona la nostra l’atenció. Només coneixent-nos molt bé a nosaltres mateixos podem traçar la millor estratègia per a millorar.


ee tt hh

Núm. 21 Núm. 21 Març 2011 Març 2011

37

River B.C.A. equips cadet

masculí i femení

EQUIP CADET MASCULÍ El cadet masculí està format per jugadors nascuts els anys 1995 i 1996. Una bona 1a fase els va permetre d’accedir al Campionat de Catalunya interterritorial, una categoria molt exigent que els exigeix al màxim i en la que de ben segur acabaran demosJugadors trant tot el seu potencial. Adrià Besolí – Cristian Blanca – Pol Bartolomé – Eduard FerDies d’entrenament: dinández – Joan Albert Ginesta – Francesc González – Marc marts, dijous i divendres Iserte – Sergi Jiménez – Sergi Jordana – Isaac Navas – Serni de 19h a 20h. Ramisa – Adrià Rodríguez – Óscar Serra – Joan Vall – Robert Vilella Entrenadors Esteve Malet i Xavier Galera

EQUIP CADET FEMENÍ Jugadors Maria Vidal – Aina Solana – Dolça Fajardo – Laura Navarro – Clàudia Brunet – Cristina Andres – Marta Aguilera – Andrea Moreno – Anna Vidal – Clàudia Guri – Anna Pla – Meritxell Rocha

Entrenadors Marina Calamita i Eva Vilarrubla

Aquest equip format per jugadores nascudes majoritàriament l’any 1995 competeix a la categoria interterritorial on està fent un paper excel·lent lluitant per les primeres posicions. Les tres darreres temporades han competit al màxim nivell en les exigents lligues organitzades per la Federació Catalana de Bàsquet. Dies d’entrenament: dilluns, dimecres i dijous de 19.00h a 20.30h


th

e

Núm. 21 Març 2011

38


th

Mitja marató de Granollers

e

Núm. 21 21 Núm. Març Març 2011 2011

39

ls atletes del CAVA, Toni Bernadó i Marcos E Sanza, van fer un bon paper a la 25a edició de la prestigiosa Mitja Marató de Granollers. La

cursa es va disputar el diumenge 6 de febrer entre Granollers i la Garriga amb rècord de participants, entre els quals hi havia el campió d’Europa de marató, el suís Viktor Röthlin, que va disputar la cursa com a preparació per a la marató de Londres, que tindrà lloc el proper 17 d’abril. ls esportistes andorrans van córrer junts en un petit grup amb Jordi Comas (FC Barcelona) i el subcampió mundial de marató a París l’any 2003, l’espanyol Julio Rey, fins al km 16, moment en què Bernadó va trencar el grup aprofitant la lleugera baixada dels darrers quilòmetres. Li va faltar ben poc per atrapar el marroquí Btaimi, dotzè, adjudicant-se, per tant, una excel·lent tretzena plaça, si tenim en compte l’alt nivell dels primers classificats. El segon participant andorrà, Marcos Sanza, que tenia com a únic objectiu ajudar el seu company de club i d’entrenaments, va acabar obtenint la catorzena plaça. ctualment Toni Bernadó està encarant la recta final de la seva preparació per a la marató de Barcelona, que tindrà lloc el proper 6 de març, on buscarà la puntuació necessària per disputar la seva cinquena marató olímpica el 2012 a Londres.

E

A

Mitja Marató de Granollers - Classificació General 1. Erik Kibet (Kenya) 1’03’25 2. Thomson Cherogoni (Kenya) 1’03’40 3. Rafael Iglesias (Adidas) 1’04’26 7. Viktor Röthlin (Suïssa) 1’05’34 13. Toni Bernadó (CAVA Andorra) 1’07’03 14. Marcos Sanza (CAVA Andorra) 1’08’02 173. Victor Cunill (CAVA Andorra) 1’21’23 MMP fins a 6.681 atletes arribats a meta

Laia fregant el record d’Andorra

Bona actuació de Vilchez al català de pista coberta

’altra banda, l’esportista andorrana Laia Isús va participar a Sabadell en el control absolut en pista coberta, organitzat per la Federació Catalana d’Atletisme. Va córrer la prova dels 800 metres llisos i va fer marca personal amb 2’28’72, a només 59 centèsimes del rècord d’Andorra sub 23 en pista coberta.

er la seva banda, Miquel Vilchez (CAVA) va aconseguir la sisena posició en el Campionat de Catalunya de proves P combinades en pista coberta en categoria júnior, disputat

D

PODI DE DAVID PUEYO (CAVA) AL 79è CAMPIONAT DE CATALUNYA DE MARXA l marxador del CAVA David Pueyo va aconseguir la tercera plaça del podi al Campionat de Catalunya Absolut de marxa atlètica, celebrat a Badalona. a prova, de 20 km, va ser dominada en tot moment pel campió del món de marxa a Stuttgart 93, Jesús Ángel García Bragado, seguit per dos atletes que participaven fora de concurs, ja que no tenien llicència catalana. Pueyo va seguir l’estela de la jove promesa Oriol Soler en els primers quilòmetres, però l’excel·lent ritme de Soler va fer que aquest s’acabés imposant amb claredat.

E L

Campionat de Catalunya de Marxa Atlètica Classificació General 1. Jesús A. García Bragado (Canal Isabel II) 1’28’20 fc. Juan Porras (EAMJ Fuerteventura) 1’31’44 (fora de concurs) fc. Alejandro Florez (ADA Calvià) 1’35’24 (fora de concurs) 2. Oriol Soler (CA Laietania) 1’39’39 3. David Pueyo (CAVA Andorra) 1’44’08

Tel. +376 - 865 915

a Sabadell. Vilchez va fer un campionat molt regular. Va obtenir la segona posició en la seva millor prova, el salt amb perxa, amb 3’55 metres, i va quedar tercer en els 60 metres llisos, amb 7’44 metres. La puntuació total obtinguda en les set proves va ser de 3.806 punts.

Campionat d’Espanya de cros per clubs

l tercer front del CAVA va ser el Campionat d’Espanya de cros per clubs, que es va disputar a Punta Umbría E (Huelva), en el mateix escenari on es farà el Campionat

del Món de cros el proper 20 de març. Van participar-hi 45 clubs i l’equip del CAVA va aconseguir classificar-se en el 29è lloc. El millor dels andorrans va ser Marcos Sanza, que va quedar 40è. Manuel Fernandes Pita va quedar en el lloc 106, Edgar Ordóñez en el 171 i Cèsar Alonso en el 176. a prova, la va guanyar amb autoritat l’atleta del Bikila, Ayad Lamdassem, resident a Lleida i actual subcampió d’Europa de cros, que no va poder, però, aconseguir el títol en l’apartat de clubs, ja que Kafewake Li Ning Guadalajara va ser molt més regular, classificant els seus quatre atletes ─entre els quals hi havia el català Carles Castillejo─ en els llocs 5è, 6è, 7è i 8è. Així, va sumar 26 punts, onze menys que els 37 punts del Bikila.

L


th

e

Núm. 21 Març 2011

41


hee tth

Núm. 21 Març 2011 Núm. 21 Març 2011

43 43

Pluja de trofeus

al Club Heura de la Massana Hom pot pensar que aquesta és una manera molt pretensiosa i ostentosa de començar un article, però no és així. “Pluja de trofeus” no vol ser simplement una descripció enumerativa de la gran quantitat de pòdiums que va obtenir el Club Heura a la VII Copa Andorrana de conjunts. “Pluja de trofeus” és la cloenda idònia al sacrifici de les nostres gimnastes i a les hores que hi han dedicat les nostres entrenadores. “Pluja de trofeus” és el premi a aquelles hores robades a les estones amb els amics, amb la família... “Pluja de trofeus” és el camí a recórrer per poder emocionar i fer bategar el cor de les gimnastes i el públic alhora. “Pluja de trofeus” és el premi a la família del Club Heura, als seus principis, als seus valors i al que significa pertànyer a un grup esportiu.

Aleví Conjunt pilotes

Esquerra a dreta: Lara Font, Joana Ferreira, Carla Luque, Martina Cardozo

“Pluja de trofeus” És la satisfacció que dóna a la família Heura el poder desitjar molta sort a les gimnastes Fiona Pallarès i Anaís Buffa perquè van estar seleccionades per representar a Andorra en la propera competició internacional, que tindrà lloc a Budapest (Bulgària). Felicitats i ànims, campiones!

Enhorabona a totes! Els resultats obtinguts pel Club Heura a la final de la VII Copa Andorrana de conjunts en les diferents categories van ser els següents: Benjamins 1r Benjamí B (Club Heura) 2n Benjamí A (Club Heura) 3r Benjamí C (Club Heura) 4t Benjamí D (Club Heura)

Infantils 1r Infantil A (Club Heura) 2n Infantil B (Club Heura) 3r Infantil C (Club Heura)

Alevins 3r Aleví A (Club Heura)

Júniors 1r Júnior (Club Heura)

Els primers d’Andorra . més de 20 anys al seu servei!

Anaïs Buffa

Fiona Pallarès

MESTRES CARNISSERS MÉS DE 50 ANYS AL VOSTRE SERVEI

CARNISSERIA SIMONET

Tel. 835290


th

e

Núm. 21 Març 2011

44


th

e

Núm. 21 Març 2011

45


th

e

Núm. 21 Març 2011

46

-Amor Una senyora es - Doctor, em trobo malament, meu, amor meu, va a fer el passaport. El tot em fa voltes i, a més, em crema el cor. digue’m una paraula Avui fem una funcionari li pregunta: - Miri, senyora, en primer lloc, no sóc doctor, sóc amb amor! excepció i us mostrem alguns - Quants fills té, senyora? cambrer, en segon llloc,vostè no està malalta, està -Amortidor. dels missatges a Twitter: - Deu. borratxa; i en tercer lloc, no li crema el cor, té un - Com es diuen? pit al cendrer. Rubaku: Sóc a Orlando i ni rastre de la - Bernardo, Bernardo, Bernardo, Bernardo, fàbrica de tomàquet per enlloc. Bernardo, Bernardo, Bernardo, Bernardo, JoseSM: Vinc de Leganés, la història del Bernardo, i Bernardo. monstre és una estafa. - Tots es diuen Bernardo? I com s’ho fa per cridarUn home truca hgutierrezv: Bustamante: “Saps que han tirat los quan, per exemple, estan jugant tots fora? el timbre d’un porter avall el mur de Berlín?”. Bisbal:”Que cabrons, els del - Molt fàcil, crido “Bernardo!”, i entren tots. automàtic i diu: -Carmen, estàs malalta? T’ho Facebook, pobre Mag!” - I si vol que vagin a menjar? - No hi ha neu a Grandvalira... pregunto perquè aquest matí, he vist sortir CabeludoPLC : Mai s’han vist tants pocs cotxes - Igual. Crido “Bernardo!” i tothom s’asseu a Se sent una veu que contesta: un metge de la casa teva. circulant per Venècia, tant de bo s’acabi aviat la menjar. -L’espia viu al cinquè, -Perdonaaaaa!. Tros de llesta, ahir al matí jo vaig inundació. - Però si vol parlar amb un en particular, idiota! veure sortir un militar de la casa teva i no corb22: Aquí, a Vic, buscant la fàbrica dels bolígrafs. com ho fa? estem en guerra, oi? karol14O1: Vaig anar a Bruges i no vaig trobar a la -Ah! En aquest cas, el crido pel meva sogra. cognom. LauraDuranAguad: No aneu a Grècia, que està tot en Un de Canillo li diu a un altre: ruïnes. - Escolta, Josep, passa’m el xampú AlbertMallorca: Mai s’han vist les platges de l’Antàrtida - Però si al bany n’hi ha un. tan desertes, a veure si s’acaba aviat l’onada de fred! -Sí, home, però aquest és per als cabells inmatrece: Cristiano Ronaldo és de Madeira, com el Digui’m. Quin és el motiu pel secs i jo ja me’ls he mullat. Pinotxo. qual vol divorciar-se del seu marit? NereaKaiser: He conegut dues napolitanes, una de - El meu marit em tracta com si fos un gos. crema i l’altra de xocolata. -La maltracta, li pega? MarysaSuarez25 : El David Bisbal se sent molt -No, vol que li sigui fidel. sensibilitzat per l’epidèmia de còlera a Haití. “La gent hauria de controlar les seves emocions”, va declarar. Spaniard: Si los de Kenia son keniatas, los de Cuba son cubatas? Olatz76: Mai s’havia vist Alaska tan poc transitada. Tant de bo tornin aviat els Pegamoides. Un nen que és a la sarargallardo: Vaig anar a Vigo i ni banyera amb la seva mare, i es queda rastre de Mortensen. mirant els seus testicles i pregunta: -Doctor, - Mare, mare, això d’aquí sota arrugat i doctor, tinc complex de lletja. rodonet és el meu cervell? -De complex,res. - Encara no, fill meu, encara no.


th

e

Núm. 21 Març 2011

47


THE ESPORT 21  
THE ESPORT 21  

THE ESPORT MAGAZINE APRIL 2011

Advertisement