Page 1

1 Door: Thecla Blaas


Inhoud Wie ben ik?

Pagina 4

Personal DNA Test

Pagina 6

Google Jezelf

Pagina 8

Spiegel

Pagina 9

100 vragen

Pagina 10

10 antwoorden

Pagina 12

Black Boxes

Pagina 14

Mindmap

Pagina 16

Opvallende reclames

Pagina 18

Recensie Ruud de Boer

Pagina 20

Wat gebruik ik voor merken?

Pagina 24

5 logo’s

Pagina 26

Magazine Spread

Pagina 28

Magazine Voorkant

Pagina 30

Visitekaarten

Pagina 31

Merk Analyse Chocomel

Pagina 32

Persoonsmerkanalyse Spice Girls

Pagina 36

Typografie

Pagina 38

Magazine Inhoud namaak

Pagina 40

Moodboard Analoog

Pagina 42

Moodboard Digitaal

Pagina 44

Merkontwikkeling

Pagina 46

Theek 2 Merkanalyse

Pagina 48

Theek 2 Fonts

Pagina 49

Theek 2 Kleursenschema

Pagina 50

Reflectieverslag

Pagina 51

2


Spiegel jezelf Pagina 9

Black Boxes Pagina 14

Persoonsmerkanalyse Spice Girl Pagina 36

Merkontwikkeling Pagina 46

3


Wie ben ik?

4


Mijn eerste blog Ik ben Thecla Blaas, 21 jaar en net begonnen aan een nieuwe studie Communicatie en Multimedia Design. We hebben pas een les gehad , en daarin moesten wij een blog starten. Ik heb erg veel zin in deze studie en het is vanaf de eerste dag al een hoop huiswerk. Nu is mijn vrije tijd een hoop beperkt tot het maken van het huiswerk, wat ik overigens helemaal niet erg vind, want het is hartstikke leuk om te doen! Voor de rest ben ik veel bezig in mijn vrije tijd met het maken van films en voornamelijk het editen. Ook vind ik het erg leuk om met vrienden of mijn vriend wat te gaan doen, zoals naar de bioscoop of een drankje op het terras te doen. Verder probeer ik 1 keer in de week te gaan fitnessen, maar eerlijk gezegd ben ik daar wel een beetje te lui voor. Dus ik heb alweer een goed voornemen voor 2013, wat overigens nog heel ver weg is, maar goede voornemens kunnen nooit te vroeg zijn toch? Ik vind het erg lastig om een blog te schrijven, maar dit is ook mijn eerste weblog, dus ik moet ook niet al te hoge verwachtingen van mezelf scheppen! In mijn volgende blog vertel ik jullie over de 100 vragen die ik aan mezelf moest stellen en er 10 van moet beantwoorden.

5


Personal DNA Test

Voor Brand Design heb ik een Personal DNA Test gedaan. Ik ben een dynamic creator. Over het algemeen klopt het goed met wat er staat. Dynamic betekent dat ik geen moeite heb met het ontmoeten van nieuwe mensen en veel vrienden die dicht bij me staan. Dit geldt deels voor mij, in sommige situaties waar ik me niet thuis voel, heb ik nog wel moeite met het ontmoeten van nieuwe mensen. Creator betekent zelfvertrouwen, fantasie, de wil om verder uit te zoeken en waardering voor het mooie. Het zelfvertrouwen moet ik

6


7


Google Jezelf

Wat gebeurt er als je je eigen naam opzoekt met google. Op Thecla Blaas zijn er 4.470 resultaten in 0,12 seconden. Ik ben de enige Thecla Blaas in Nederland op dit moment en daarom zijn de resultaten op de eerste pagina’s allemaal van mij. Dit is positief, want dit betekent dat als mensen op mijn naam zoeken, ze altijd mij zullen vinden in de eerste resultaten, wat betekent dat dit mij sneller meer Echter zie ik ook een paar negatieve dingen die ik er liever niet op heb.bekendheid zullen opleveren. Klachten die ik online heb geplaatst nadat schriftelijk niet hielp zijn erop terug te vinden. En ik wil natuurlijk niet dat mensen denken dat ik een zeurkous ben. Voor de rest ben ik tevreden op het resultaat, want zo’n aparte naam is niet altijd even handig, maar als mensen mij zoeken ben ik wel gelijk goed te vinden.

8


Spiegel

Vraag aan drie mensen of zij drie eigenschappen van jou willen vertellen en klopt dit met jou idee over jezelf? Chris, mijn vriend: Doorzettingsvermorgen, Creatief en Lief Marianne, mijn moeder: Ongeduldig, Hardwerkend en Gezellig Patrick, mijn beste vriend: Sociaal Hulpvaardig, Doorzetter Ik vind zelf ook dat ik doorzettingsvermorgen heb en hardwerkend. Ik probeer altijd het beste eruit te halen voor mezelf maar ook voor anderen. Pas dan durf ik te zeggen dat ik tevreden op mezelf ben. Ongeduldig is ook zeker een eigenschap van mij, ik kan er heel slecht tegen als ik lang moet wachten. Creatief is iets wat ik aan het onderzoeken ben, maar door te leren kun je er beter in worden en iedereen is wel ergens creatief in vind ik! Het is erg leuk om eens te vragen hoe mensen over jou denken en wat voor eigenschappen ze bij vinden horen, zo weet je ook gelijk of je zelfbeeld ook klopt.

9


100 n e g a vr

10


1. Hoe heet je? 2. Wat is je lievelingskleur? 3. Wat is je favoriete eten? 4. Wie inspireert jou? 5. Wat voor studie doe je? 6. Wat is jouw droom? 7. Wat is je schoenmaat? 8. Hoe oud ben je? 9. Wat zou je doen als je de loterij zou winnen? 10. Wat is je lievelingsgeurtje? 11. Wat is je favoriete tijdschrift om te lezen? 12. Hoe zou jij jezelf omschrijven? 13. Wat voor computer heb je? 14. Heb je een vriend? 15. Hoe heet je vriend? 16. Wat voor mobiel heb je? 17. Wat voor laptop heb je? 18. Wat voor werk doe je? 19. Wat is de grappigste situatie die je ooit hebt meegemaakt? 20. Hoe ben je geworden tot wie je nu bent als je het in een zin mocht beschrijven? 21. Wat voor kleur haar heb je? 22. Wat is je lievelingspretpark en waarom? 23. Wat is verste waar je ooit naar op reis bent gegaan? 24. Wat is het mooiste wat je in je leven hebt gezien? 25. Waar zou je graag nog een keer naartoe willen reizen? 26. Wat is je lievelingsspel? 27. Heb je broertjes of zusjes? 28. Hoe oud zijn je vader en moeder? 29. Wat is de boodschap die jij graag aan de wereld zou willen meegeven? 30. Op welke partij ga je stemmen? 31. Wat voor kleur ogen heb je? 32. Wat is je lievelingskledingstuk? 33. Wat is het beste boek wat je ooit hebt gelezen? 34. Waar ben je het meest trots op in je leven? 35. Wat zijn je hobby’s? 36. Waar ben je geboren 37. Op welke middelbare school heb je gezeten? 38. Doe je aan sport en zo ja welke? 39. Wat heeft jou het meest pijn gedaan in jouw leven? 40. Wat is het mooiste lied? 41. Wie is je favoriete regisseur? 42. Wat is de mooiste film die je ooit hebt gezien? 43. Wat is de slechtste film die je ooit hebt gezien? 44. Wat is jou meest genante moment? 45. Wat wil je later worden? 46. Wat is je mooiste sieraad? 47. Heb je tatoeages? 48. Heb je piercings? 49. Wat vind je van school? 50. Hoe zou je je kinderen later noemen?

51. Wie is je beste vriend/vriendin? 52. Hoe zou jij de wereld verbeteren? 53. Wat is je lievelingsdrankje? 54. Waarom heb je gekozen voor je studie? 55. Wat vind je van drugsgebruik? (harddrugs) 56. Wat is het leukste concert waar je naartoe bent geweest? 57. Wanneer beschouw jij iemand als je vriend? 58. Wat is jouw beste eigenschap? 59. Vind jij jezelf lief? 60. Hoe voel je je nu? 61. Kan je iets bijzonders? 62. Heb je ooit iets gedaan in je leven waar je spijt van hebt? 63. Wat doe je als iemand bestolen word? 64. Wat doe je als je hoort dat bij de buren iemand in elkaar word geslagen? 65. Wat vind jij slecht eigenschappen van jezelf? 66. Wat vind jij goeie eigenschappen van jezelf? 67. Hoeveel paar schoenen heb je? 68. Heb je er wel eens aan gedacht hoe het zou zijn om van het andere geslacht te zijn? 69. Waar woon je? 70. Vind je het moeilijk om alleen te zijn? 71. Wat vind je het mooiste aan jezelf? 72. Doe jij jezelf wel eens anders voor dan je bent? 73. Schrijf je links of rechts? 74. Als je eens wens mocht laten uitkomen, wat zou dit zijn? 75. Hoe zien anderen mensen jou? 76. Maak jij makkelijk contact met mensen? 77. Word je snel boos? 78. Wat is het antwoord op de ultieme vraag van het leven, het universum of alles? 79. Ben je ongeduldig? 80. Waar droom je over als je slaapt? 81. Ben je onzeker? 82. Wat vind je het mooiste aan jezelf? 83. Wat is jouw kledingstijl? 84. Ben je op iemand jaloers en waarom? 85. Wat wilde je als kind later worden? 86. Hoe heeft een ingijpende gebeurtenis jouw leven veranderd? 87. Wat denk je dat er gaat gebeuren na de dood? 88. Verbrand jij snel? 89. Luister je vaak muziek? 90. Wat gebruik jij om jezelf te verzorgen? 91. Hoe was jij als kind? 92. Hoe was jij als tiener? 93. Hoe vaak twijfel jij aan jezelf? 94. Ben je perfectionistisch? 95. Hoe probeer je alles uit het leven te halen? 96. Aan wat voor mensen erger jij je het meest? 97. Is er iemand in jouw leven die je liever niet ziet? 98. Volg jij de mode? 99. Ben jij gelukkig? 100. Vond je het lastig om tot 100 vragen te komen?

11


10 antwoorden 1.

Wat is je lievelingskleur?

Het is een simpele vraag, maar de kleur paars is een kleur die ik al bijna mijn hele leven mooi vind. Het is een kleur die me altijd is bijgebleven en ik draag altijd iets paars, al zijn het maar mijn sokken.

2.

Hoe ben je geworden tot wie je bent als je het in een zin mocht beschrijven?

Ik ben geworden tot wie ik nu ben, doordat ik heb geprobeerd altijd mezelf te blijven en me niet anders voor te doen.

3. Wat is het mooiste wat je in leven hebt gezien? Mijn ouders hebben mij toen ik 14 was meegenomen naar Amerika. Daar heb ik verchillende dingen gezien die indruk op mij hebben gemaakt. De natuur is daar zo overweldigend. Het mooiste wat ik daar heb gezien, was de zonsopgang van de Grand Canyon, Arizona. Het was een indrukwekkend plaatje om te zien hoe de zon langzaam maar zeker erbovenuit komt.

9. Wat is de mooiste film die je ooit hebt gezien? De mooiste film die ik ooit heb gezien is De Ofrivilliga (Involuntary). Het is een mooie film waarin de regisseur vijf alledaagse situaties neerzet die hij zelf heeft meegemaakt. Hij heeft daarin gekozen om het beeld steeds op 1 standpunt vast te houden per scene. Dat maakt het juist heel interessant, omdat je soms zo benieuwd bent als iedereen uit beeld is wat er daar dan gebeurd. Hij weet je de hele film lang geboeid te houden.

8. Waar ben je het meest trots op in je leven? Ik ben het meest trots dat ik altijd ben blijven doorzetten. Wat er ook gebeurd in je leven, ik ben altijd doorgegaan. Ik probeer optimistisch te blijven en het leven met een lach te zien.

12


5. Wat vind jij slechte eigenschappen van jezelf? Eigenschappen over jezelf vind ik altijd lastig om te beschrijven. Ik ben koppig, waar ik soms net wat te ver mee kan gaan. Ik kan soms wat overemotioneel zijn, dat ik te snel boos of verdrietig ergens over word, terwijl dit dan helemaal niet het geval hoeft te zijn.

6.

Waar droom je over als je slaapt?

Ik droom over van alles, en vaak kan ik het de volgende ochtend nog goed navertellen. Mijn dromen zijn elke nacht wel weer anders. Wat wel vaak terugkomt in mijn dromen is dat ik leer vliegen. Ik maak dan sprongen die steeds groter en groter worden, totdat ik uiteindelijk

7.

Ben jij gelukkig?

4.

Waarom heb je gekozen voor de studie die je nu doet?

Dit vind ik een lastige vraag om te beantwoord, want wat is de definitie van gelukkig. Dit zal voor iedereen anders zijn, maar voor mij betekent het dat ik blij ben met het leven wat ik nu heb. Dit is het geval, dus ik durf mezelf wel gelukkig te noemen.

Ik heb gekozen voor de studie, omdat ik me graag meer wil verbreden. Ik heb een vakopleiding montage hiervoor gedaan, maar voel me erdoor beperkt. Door deze studie te gaan volgen, kan ik me meer verbreden met meerdere aspecten van multimedia.

10. Hoe zou jij jezelf omschrijven? Ik ben een rustig meisje, dat graag eerst de kat uit de boom kijkt. Als ik me ergens op mijn gemak voel, dan kan ik iedereen wel de oren uit zijn kop kletsen.

13


Black Boxes

Eigen stijl

Sociaal

14


Voor Brand Design hadden wij de opdracht om vijf eigenschappen uit te beelden in Black Boxes. Voor het kiezen van de eigenschappen heb ik een mindmap en een Personal DNA test gemaakt. Ik vond dit nog best lastig en heb me er lange tijd mee bezig gehouden en ook weer een tijd niet om op nieuwe ideeĂŤn te komen. Uiteindelijk ben ik toch wel een klein beetje trots op het resultaat.

Hardwerkend

Oog voor detail

Creatief

15


Mindmap

16


Ontdek jezelf door een mindmap over jezelf te maken. Als je begint dan weet je nog niet wat bij mekaar hoort of wat aan mekaar kan linken. Al gauw genoeg als je eenmaal aan het schrijven en aan het bedenken bent, ga je verbanden leggen. Paars, daar herkennen mijn vrienden mij aan, en zelfs collega’s. Ik ben altijd hardwerkend geweest en een doorzetten, wat mij ontzettend heeft geholpen in het leren van de montage. Tijdens mijn opleiding Montage was het opvallend hoe weinig mensen deden en was ik erg blij dat ik een strebertje ben die graag hard doorwerk. Creatief zijn is iets wat ik lastig vind en helemaal om fouten te kunnen maken, maar je leert jezelf er wel door te ontdekken. Eigenlijk denk ik zo nooit na over het creatief zijn en kom je zo toch op andere inzichten.

17


Opvallende reclames

Voor het vak Brand Design moesten wij op zoek gaan naar reclames die je bij bleven. Nu heb ik de afgelopen dagen heel braaf tijdschriften en kranten doorgelezen om te kijken of iets me zou bijblijven. Eerlijk gezegd is dit helemaal niet het geval geweest. Nu ben ik ook op zoek gegaan naar internet en er waren een aantal reclames die me echt goed bij bleven en die ik daardoor ook zo wist terug te vinden. Ik kreeg ook ontzettende trek in een kitkat van de reclame, dat was lang geleden dat ik er eentje had gegeten. Om het af te sluiten leek me de laatste reclame ook erg praktisch na al het gesnoep .

18


19


Recensie Ruud de boer

20


Vandaag heb ik een video bekeken van Ruud de Boer waarin hij uitlegt wat Brand Design is en hoe ontwikkel je een merk. Hij vertelt hierover in 7 verschillende hoofdstukken, In de eerste hoofdstukken gaat het om wat er allemaal komt kijken bij een merk, zoals merk innerlijk, merk uiterlijk en merkgedrag. Uiteindelijk hoe breng jij je merk in de markt en maak jij het je eigen merk?

21


22


Allereerst is het een hele leuke man om naar te luisteren en kan hij de dingen ook heel goed uitleggen. Wat heel prettig is, is dat hij er voorbeelden bij gebruikt, zodat je ook ziet hoe een merk echt tot stand is gekomen en waar het merk voor staat. Zoals bijvoorbeeld bij merk uiterlijk, gebruikte hij een heel sterk voorbeeld van Sinterklaas. Als je het uiterlijk van sinterklaas aanpast, dan is gelijk het hele idee achter Sinterklaas anders.

Ik zag net een reclame, waarbij pas op het eind te zien is dat het over een geurtje van Lady Gaga ging, je toch gelijk haar stijl kunt herkennen. Haar aparte, vreemde stijl was gelijk terug te vinden in de reclame.

Hoe zet jij jezelf in de markt en wat maakt jou uniek? Wat ik met name zelf het meest interessant vond was het stuk over Personal Branding. Hoe ga jij jezelf in de markt zetten en wat maakt jou uniek. Hierbij werden eerdere onderwerpen tijdens de lezing nogmaals aangekaart, alleen dan op toepassing met jezelf. Ik ging er gelijk over nadenken over wat is nou bijvoorbeeld mijn lijfspreuk, waarvoor wil ik dat mijn merk staat. Hoe ga ik dit in het uiterlijk tot stand brengen. Als belangrijkste, hoe zorg ik dat mijn merk innerlijk, uiterlijk en merkgedrag op mekaar aansluiten en het versterken. Dat is een heel belangrijk punt om over na te denken als ik mijn eigen merk ga ontwikkelen.

Als ik binnenkort echt bezig ga met het ontwikkelen van mijn eigen merk, zal ik daar zeker nog mijn aantekeningen van zijn presentatie bij gebruiken.

Wat ik minder interessant vond, was toen hij vertelde hoe een pak tot stand komt en wat daar allemaal bij komt kijken. Dit was meer een technisch verhaal, als dat het echt over het ontwikkelen van een merk ging. Wat ik heb geleerd van deze presentatie, is dat er een hoop bij komt kijken om een merk tot stand te brengen. De hema lijkt bijvoorbeeld heel simpel, maar als je erover gaat nadenken zit daar een heel groot verhaal achter waarin ze zichzelf willen blijven verkopen en vernieuwen. Ook merkte ik gelijk dat toen ik net tv ging kijken, ik ging kijken of het merk herkenbaar was. Nu ging het in het laatste onderwerp over Lady Gaga en of zij over vijf jaar nog steeds herkenbaar zal zijn. Op dit moment kun je gelijk aan de reclame zien dat het over Lady Gaga gaat.

23


? 24


25


logo’s Het logo van het iffr vind ik een heel interessant logo. Het zwarte logo maakt contact doordat het recht naar je kijkt en het dwingt tot een reactie. De typografie in kapitale past ook perfect bij het concept.

Het disney logo vind ik perfect passen bij het merk Walt Disney. Het is een magisch vrolijk lettertype in combinatie met het kasteel

Het logo van van soundcloud vind ik erg leuk verzonnen door de combinatie van van het wolkje en de geluidsgolven. Het logo is in kapitalen geschreven en in een vrolijk oranje kleur gemaakt. Dit is wat het logo erg goed maakt en ook pakkend.

26


Het leuk eaan dit logo is dat het elke keer anders is, maar het toch herkenbaar blijft. De kleuren en het lettertype wat wordt gebruikt is

typisch Google. Op bepaalde dagen zoals Halloween of Pasen hebben ze altijd een creatief ontwerp rond het logo wat ze maken.

Het mooie aan het logo van Vividways vind ik de manier waarop ze het plaatje 3D laten lijken. Door schaduwen erin te gebruiken hebben ze dit effect goed weergegeven. V en de W van de naam hebben ze in de vorm van een krul neergezet, door het logo zo terug te laten komen. Dit met het gebruik van verschillende kleuren is dit heel mooi weergegeven.

27


Magazine Spread Bauhaus Wat mij gelijk aanspreekt van de magazine spread is dat het volledig in de opmaak van de Bauhausstijl is gemaakt. Ze hebben duidelijk verschillende kopjes gemaakt door het rood te markeren en hebben het in duidelijke kolommen geschreven.

Jump Deze magazine spread is heel vrolijk door alle felle kleuren die eruit springen op het witte papier. Het leuke hieraan vind ik ook dat de meisjes er ook bij springen. Het artikel is geschreven in duidelijke kolommen. De inleiding van het artikel staat in wat grotere dikgedrukte letters beschreven, zodat je gelijk weet waar het artikel over gaat.

Oil Deze magazine spread viel mij gelijk op door de foto die groot op de linkerpagina staat. De foto is heel intens door de manier waarop zij met haar ogen kijkt en al het “olie� wat over haar heen zit. Ik vind het een hele sterke, krachtige foto. De grauwe kleur op de achtergrond van de pagina in combinatie met de foto maakt het ook een duister plaatje. In de titel word ook al gelijk duidelijk waar het artikel over gaat en is in een soort onheilspellende lettertype geschreven.

28


Love Deze cover vind ik gelijk aantrekken door de manier hoe de woorden op de linkerpagina beschreven zijn. Het is niet gelijk duidelijk waar het over gaat, door de verschillende losse woorden. Het enige woord wat duidelijk naar voren komt is love. Het is in een bruin, zwart en witte stijl gemaakt. De foto is in verschillende rondjes neergezet wat ook doorgaat in de mensen op de foto. Al met al vind ik het zelf een mooie spread geworden.

Electronic Dit is denk ik een cover wat je leuk vind of juist helemaal niks vind. Ik vind het skelet met de blauwe draden eruit erg mooi getekend. Ook de typografie met de gekraste letters passen goed in deze lay-out. De grauwe achtergrond in de grijze kleuren maken het geheel compleet. Ik vind het zelf een hele interessante spread geworden.

29


Magazine voorkant Time Time heeft altijd uitdagende covers, die je zullen dwingen om er in de winkel naar te kijken. De cover is erg gedurfd omdat er al een wat ouder kind aan de borst van Obama zit. Zelf vind ik het een hele gedurfde maar ook goede cover. Het herkenbare aan Time is dat ze altijd gebruik maken van een rode rand en het logo van Time erin verwerkt. Zo kun je altijd herkennen van welk magazine het komt. Het heeft hierdoor ook een eigen karakter.

Look De cover van het magazine Look is een interessante cover, omdat de foto met een enorme close-up is genomen. De gezichten van de meisjes zijn bleek, met als uitspringers de knalrode lippen en de zwarte intense ogen. Ik vind dat dit is wat de cover zo mooi maakt. Als ze lichte make-up op hadden gehad, was het een hele timide cover, die niet snel was opgevallen.

30


Another De cover van Another magazine heeft een hele lichtgrijze achtergrond met op de voorkant Tilda Swinton in een knalroze jurk en een opvallende gezichtsuitdrukking. Het maakt mij gelijk nieuwsgierig waar het interview over zal gaan met Tilda Swinton. Het mooie aan deze cover zijn de grauwe kleuren in contrast met de felle kleur roze. Dit maakt de cover een heel stuk levendiger.

Love Love is een magazine waarbij de naam goed opvalt. Dit staat groot op de voorgrond bovenin. Zo weet je gelijk over welk magazine het gaat. De kleuren in deze cover vind ik erg mooi gebruik gemaakt. De verschillende zachte kleuren van roze en blauw door de cover heen, maakt het erg mooi. Het meisjes op de foto is bijna engelachtig, maar ook heel erg intrigerend, door de manier waarop ze naar je kijkt. Dat is wat het voor mij tot een hele interessante cover maakt.

31


ID Het magazine ID heeft een opvallend eigen kenmerk. Op de cover is een oog nooit zichtbaar. Dit wordt op verschillende manieren uitgevoerd. Ik vind het creatief bedacht, voor elke cover verzinnen ze iets anders. Zoals bij het meisje dat sieraden en kralen op haar ogen geplakt heeft gekregen en het andere meisje dat haar oog dichtgeknepen heeft. Het maakt de covers van ID heel eigenzinnig en omdat ze het elke keer op een andere manier uitvoeren wordt het ook zeker

32


Visitekaarten

33


Merkanalyse

Irene van der Meijs Fotografie

34


De wondere wereld van chocomel

35


Merk Innerlijk Merkvisie: De visie van Chocomel is om 100% van de chocomel met cacao van UTZ Certified te produceren, en Chcomel wilt graag de gebruikersfrequentie verhogen door Chocomel een relevante rol te geven in het dagelijks leven va nde mensen.

Merkwoorden: Gezelligheid, warmt en kou, winter en zomer, de grootste

Merkmissie: In 2014 is 100% van de cacaobonen UTZ Certified. Iedereen die vroeger chocomel dronk, nog steeds aan de chocomel te houden door middel van een campagne: “Heb jij het nog in je?� In deze campagne spelen ze in op het gevoel van mensen die ze vroeger hadden als kind, toen je je nog lekker liet gaan. Durf dat nu weer eens te doen!

Merkbelofte: De enige echte

Merkpersoonlijkheid: Een vriend voor jong en oud die er voor je is in de warme en koude tijden

Merk-kern concept: Gezellig, net zoals vroeger

Merkgedrag Externe communicatie: Iedereen aan de chocomel, jong en oud. De boodschap is: Heb jij het nog in je? Vroeger toen je alles deed, zou jedat nu weer doen als je de mogelijkheid kreeg? Uitingen door middel van Social Media, advertenties en reclames. Ook komen ze overal, in cafes wordt chocomel aangeboden, maar ook in de Winterefteling wordt het aangeboden. Interne communicatie: Er moet voor gezorgd worden dat binnen het bedrijf ook een sfeer heerst van gezelligheid en warmte en dat iedereen van jong tot oud de mogelijkheid heeft om er te werken.

36

Het bedrijf achter het merk: Chocomel is onderdeel van Friesland Campina. Voorheen werd dit geproduceerd door Nutricia. Merkdiensten: Iedereen herkent chocomel en door zijn eigen kleur en herkenbare verpakking springt het uit de schappen bij de supermarkt. Het pak geeft alle benodigde informatie zoals bijvoorbeeld bereiding, product, herkomst, voedingswaarden.Ook biedt chocomel verschillende soorten chocomel aan, zoals dark, halfvol, gewone chocomel, chocomel hot. De kern blijft wel ten allen tijden chocolademelk.


Merk Uiterlijk Zien: Het logo en de kleuren (bruin en geel) laat gelijk zien dat het chocomel is. Voelen: Samen met Fristi voel je de herkenbare verpakkingen zoals : de glazen fles, het pe-flesje. Het geeft je ook een gevoel van warmte als je het in de winter opdrinkt en een gevoel van frisheid, als je op een warme dag een lekker glas koude chocomel neemt.. Horen: De slogan die veel gehoord is: Heb jij het nog in je? Proeven: Ongeacht welke chocomel je ook neemt, je moet altijd de enige echte chocomel blijven proeven Ruiken: De cacaogeuren van chocomel moeten je lokken om chocomel te drinken Taal: Chocomel heeft zijn eigen woord van chocolademelk gemaakt, en dat is nu een gebruikt woord in Nederland. Zelfs als iemand zin heeft in chocolademelk van een ander merk, wordt vaak alsnog de naam chocomel gehoord.

37


Persoonsmerk Analyse

Merkvisie: De visie van de Spice Girls was om de hele wereld te entertainer met hun muziek door middel van GirlPower. Merkmissie: De hele wereld veroveren met hun muziek en op de nummer 1 in de ranglijsten staan. Merkwoorden: Gezelligheid, zelfvertrouwen, feministisch Merkpersoonlijkheid: Een groep vrouwen die door hun verscheidenheid iedereen aanspreekt. Merkbelofte: GirlPower

Externe communicatie: Een groep verschillende vrouwen met allemaal een eigen karakter: Ginger, Baby, Scary, Posh en Sporty. Voor iedereen spreekt het aan. Interne communicatie: Met elkaar de wereld veroveren als vriendinnen. Het moet altijd leuk blijven Het bedrijf achter het merk: Spice Girls werkten samen met hun manager Simon Fuller tot 1998, waarna ze hem ontsloegen en hun eigen bedrijf waren. Merkdiensten: Iedereen herkent de Spice Girls door hun eigen persoonlijkheden. Baby was altijd de schattige, Ginger de wilde, Sporty de sportieve, Posh de kakker en Scary de enge.

38

Zien: Spice Girls in hun eigen merk door hun naar de persoonlijkheid te kleden en het peace-teken. Voelen: Je voelt de Girl Power van de meiden en je wordt erin mee getrokken. Horen: De vrolijke mooie liedjes. Taal: Het woord Girl Power stonden ze voor bekend en werd ook bij hun benoemd. Iconen: De Spice Girls zelf: Emma Bunton, Geri Halliwel, Melanie Brown, Melanie Chrisholm en Victoria Beckham.


Typografie in het wild Typografie in het dorp. Mijn vriend woont in een klein dorp Heteren met een aantal kleine dorpjes erom heen. Ik was nieuwsgierig wat voor typografie er daar nou te vinden was. In de stad hangt er genoeg om je heen, maar hoe is dat in een dorp. Al snel bleek dat er in een dorp ook genoeg te vinden is, niet altijd even mooi, maar als je goed gaat zoeken kun je een heel hoop vinden. Alle foto’s van onderstaand zijn gemaakt in dorpen. Vooral van Appelsientje vond ik het erg mooi, fris en fruitig, precies zoals het merk ook wilt overkomen. Een aantal waren gelijk te herkennen, zoals de apotheek die overal hetzelfde is en de DA. Anderen had ik dan weer nooit gezien, zoals Franken of van Bokhoven.

39


Magazine Inhoud

INHOUD 10 Documentaire fotografie, Verhalen vertellen

20 Frido Troost, Academiefotografie versus amateurfotografen 25 Column, Karel Maat 26 State of the Art, Canon EOS 1D X 34 Beeldbewerking, Adaptive Wide Angle 38 Jeroen Kramer, Zelfkritiek, tandenknarsen en geluk 44 State of the Art, Nikon D4 48 10 Gouden Kinderfotografie tips 50 Mijn kunstmaatje en ik, Creatieve ontmoetingen 56 Video, Verhaal in beeld, deel 1

10 DOCUMENTAIRE FOTOGRAFIE

20 FRIDO TROOST

26/44 STATE OF THE ART

Verhalen vertellen Mariska Lamsbergen, Jeroen Visser en Hans Weelden werkten de afgelopen jaren met veel overgave aan een documentair project. Peter sprak met hun over het project.

Academiefotografie versus

Profs testen topcamera

amateurfotografen Naar aanleidingen van het eindexamenwerk van de verschillende kunstacademies deelt Frido Troost zijn opvattingen over de verschillen.

In state of the art delen professionele

40

fotografen hun ervaring met het neusje van de zalm onder de camera’s. In deze


62

74

98

DE NIEUWE WILDERNIS

BETHANY DE FOREST

MITCH DOBROWNER

Oergevoel in de flevopolder Mariska Lamsbergen, Jeroen Visser en Hans Weelden werkten de afgelopen jaren met veel overgave aan een documentair project. Peter sprak met hun over het project.

Romantisch absurdisme Naar aanleidingen van het eindexamenwerk van de verschillende kunstacademies deelt Frido Troost zijn opvattingen over de verschillen.

De onstuimige Stormjager In state of the art delen professionele fotografen hun ervaring met het neusje van de zalm onder de camera’s. In deze

INHOUD

De nieuwe wildernis, Oergevoel in de flevopolder 62 Column, Liesbeth van Asselt 69

Albert Smith, Surrealistische wereld 70

Bethany de Forest, Romantisch absurdisme 74

Wim van Venrooy, Futureland 84

Guy van Hoek, Bewogen experimenten 86 Miek Boortman, Gevangen sfeer 88

Pie Dierickx, Gepassioneerd natuurfotograaf en reiziger 90 Mitch Dobrowner, Onstuimige Stormjager 98

Rachel Schaven, Borrelende creativiteit 102

41


Moodboard analoog Maak een moodboard op papier en probeer het gevoel je merk hierin te verwerken. Dat vond ik lastiger als gedacht, ik wil alle kanten van film laten zien, maar hoe druk is mezelf uit. Ik ben op zoek gegaan naar een interessant plaatje wat eruit spreekt, omdat dit voor mijn magazine ook van belang is. Mooie spreads die opvallen. Ik vond het gezicht van de schreeuwende vrouw prachtig, dit springt eruit in vergelijking met de rest. Net als het logo van IFFR. Hij dwingt je tot kijken en dat is wat ik ook wil met mijn merk. Kom maar kijken en kom leren, wees nieuwsgierig!

42


43


Moodboard digitaal Maak een moodboard digitaal en probeer het gevoel je merk hierin te verwerken. Dit gaf mij iets meer vrijheid als analoog, want wat is er nou tegenwoordig niet online te vinden. Ook hier heb ik gezocht naar interessante plaatjes, zoals van the Shining en Requem for a dream. Ook heb ik hierin montage verwerkt, camera’s en extra’s, omdat Theek 2 je meeneemt naar de wereld achter film. Hoe wordt zo’n prachtige scene van the Shining van het jongetje op zijn fiets in mekaar gezet. Ik heb geprobeerd de verschillende kanten van film in dit moodboard neer te zetten.

44


45


Merkontwikkeling

2

2 H ee k

heek

46

h

2 2

k k

2


Het bedenken van de naam van mijn logo was niet lastig: Theek 2. Dit heeft alles te maken met film. Het lastige stuk was het ontwerpen van een logo. Uren ben ik bezig geweest om van alles uit te proberen en te testen. Verschillende dingen waarmee ik het mezelf soms behoorlijk lastig maakte. Dan was ik uren bezig geweest met een logo en wilde ik het trots laten zien aan wat vrienden en dan loopt het programma vast en ben je een ding vergeten: saven. Wat baalde ik daarvan en mijn hele logo kon oprotten samen met mijn laptop. Uiteraard deed ik dat niet en ging ik verder proberen. Uiteindelijk kwam Emiel op een goed idee. Waarom geen filmposters of scenes in het font verwerken. Ik ging het uittesten en daar kwamen wat mooie dingen uit. Dan was de volgende stap de perfecte font vinden om ervoor te gebruiken Font na font heb ik door zitten kijken maar niks was goed genoeg voor mij. Dan had ik een font gevonden, maar dan bleek dat toch niet helemaal lekker te werken of te sfeerbepalend. Toen besloot ik om te gaan zoeken naar filmfonts en kwam ik het font Bladerunner tegen. Dit sprak mij gelijk aan. Dit font heb ik aangepast tot een doorlopende t en 2, zodat het een geheel is. Hierop ben ik achtergronden gaan toevoegen, voor het effect. Het werkte, mijn logo was geboren. Een simpel maar duidelijk logo, waarbij mensen gelijk aan film denken.n.

heek

heek

47


Theek 2 merkanalyse Dan is het logo van Theek 2 gemaakt, maar wat houdt Theek 2 nou eigenlijk in? Om dat zo duidelijk mogelijk te stellen is er een merkanalyse gemaakt van Theek 2. Merk Innerlijk

Merk uiterlijk

Merkvisie: De visie van Theek 2 is om iedereen wegwijs te maken in de wereld van film. Om mensen kennis te laten maken met de achtergrond van de film.

Zien: Zien is nogal duidelijk voor Theek 2, alles heeft met kijken te maken, maar wel met verder kijken. Het is herkenbaar door het font met in de achtergrond een film.

Merkmissie: Een maandelijkse magazine waarin we alles uitleggen over hoe film wordt gemaakt.

Voelen: Bij Theek 2 voel je de behoefte om verder te kijken, verder te gaan dan alleen de film.

Merkwoorden: Leergierig, eigen, oog voor detail Merkpersoonlijkheden: Een leerling die wilt weten hoe een film wordt gemaakt en elk detail in de gaten houdt.

Horen: Theek 2 laat zichzelf horen door middel van films, tijdschriften, documentaires, intervieuws, social media en alles wat zij zich maar kan bedenken. Met de slogan: Gaat verder dan je ogen Proeven: Je proeft de wondere wereld en dat smaakt naar meer.

Merkbelofte: Gaat verder dan je ogen

Ruiken: Bij Theek2 ruik je de nieuwsgierigheid en kom je naar de geur toe om er meer van af te willen weten.

Merkgedrag

Taal: Theek2 is een eigen woord met het BladeRunnerFont wat is aangepast zodat het een herkenbaar font voor theek 2 is. Theek 2 zal een veelgebruikt woord gaan worden onder de mensen.

Externe communicatie: Ken jij de wereld achter film? Kijk jij wel eens verder dan je ogen? Als je een film kijkt, denken we niet na over de prachtige wereld die erachter uit schuilt, theek 2 deelt deze wereld met je. Interne communicatie: Samen de wereld ontdekken achter film, door zelf films te maken, het te documenteren, specialiseer je in wat jij leuk vind. Het bedrijf achter het merk: Theek 2 is tevens ook het bedrijf Merkdiensten: Iedereen zal Theek 2 herkennen doordat zij het gezicht achter de film laten zien.

48

Theek2


Fonts theek 2 Het was belangrijk dat Theek 2 een goed duidelijk leesbaar font zou krijgen. Hierop ben ik verschillende fonts gaan uittesten, wat ik het mooiste vond. Zie hieronder mijn verschillende opties: abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 1234567890 BLDERUNNER abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 1234567890 Noteworthy abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 1234567890 Myriad Pro abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 1234567890 Calibri abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 123456789 Minion Pro abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 1234567890 Cambria

Uiteindelijk heb ik gekozen voor het lettertype Minion Pro. Ik vind dit een mooi duidelijk lettertype waar je ook verschillende mogelijkheden mee hebt, zoals bold, bold cond, italic bold enzovoorts. Hierdoor kun je met een en dezelfde lettertype alle kanten op. Ook maak ik gebruik van het lettertype Bladerunner Moviefont, omdat dit ook het font is van mijn logo. Zo blijft dit altijd herkenbaar.

49


Kleurenschema theek 2 Een kleurenschema vond ik erg lastig om te maken, omdat het voor mij heel afhankelijk is welke film ik ging doen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de film Avatar, waar ontzettend veel blauwe kleuren van toepassing zijn. Daarom heb ik gebruik gemaakt van het vijfde kleurenschema samen met het eerste, omdat ik zwart en wit een hele mooie combinatie met blauw vind.

50


Reflectieverslag De course Brand Design vond ik een ontzettende lastige course. Bedenk een merk en breng het in de wereld. Doe dat maar eens en werk het dan ook nog maar eens goed uit. Wat ik erg fijn vond is dat we in het begin nog niet met het merk bezig waren, maar meer met het onderzoeken van jezelf, om je merk later tot goede uiting te brengen. Dit heeft mij erg geholpen in het proces, omdat ik al gauw mijn merk kon laten terugvallen op een aantal eigenschappen. Daarna gingen we echt bezig met het merk, wat ging het inhouden en wat ging je de wereld vertellen. Voor mij was het snel duidelijk, film en dan voornamelijk de achtergrond van film. Ik vind dat een fantastische wereld die ik graag met iedereen zou willen delen. Het lastige vond ik het ontwerpen van een logo, want ik had zoveel dingen die ik wilde doen, maar ook weer zo lastig om uit te voeren. Nadat ik mijn lettertype had gevonden en uit had gebouwd ging het eigenlijk in een stroomversnelling en ontwikkelde ik een prachtig merk: Theek 2 met een sterk design. Wat hield mijn merk nu eigenlijk in, mijn motto was voor mij duidelijk: gaat verder dan je ogen. Laat de mensen kennis maken met de wereld achter film, maak ze nieuwsgierig, zorg dat ze het lezen, kijken, zien. Zo zien zij de passie en doorzettingsvermogen, wat ook een kenmerk is van mijn merk. Je passie overbrengen naar een ander. Nu was dat makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe ging ik dat de wereld in brengen. Mijn logo was goed, maar dan ben je er helaas nog lang niet. Daarna ging ik verder met het maken van een magazine en het werken in Indesign. Indesign wist ik helemaal niks van af aan het begin van deze course en tijdens het maken van mijn magazine en digitaal werkboek. Uiteindelijk leerde ik het steeds beter kennen, waardoor het steeds beter en beter werd. Mijn teksten stonden eerst dwars en scheef door mekaar, en ik wist niet hoe ik dat goed ging krijgen, tot ik de hulp van Patrick en Emiel kreeg, die mij wat mooie instellingen gaven. Dit hielp mij enorm in het verder ontwerpen van het magazine. Ik heb spreads gemaakt, teksten geschreven en het gestuurd naar de drukker. Ik kreeg het gelijk terug van de drukker met de melding dat ik het nog moest aanpassen zodat het drukgereed was. Ook daar wist ik weer niet wat ik moest doen en ben ik goed geholpen door Emiel en Martijn. Mijn helden op dat moment, omdat ik al bang was dat mijn magazine niet op tijd zou zijn uitgeprint. Nadat ik het nogmaals had verstuurd, kwam ik er tot mijn grote schrik achter dat ik de verkeerde had gestuurd met spelfouten en de onjuiste paginanummering. Snel gebeld met de drukker en niks aan de hand, als ik het juiste bestand direct kon sturen zouden zij dat printen. Gelukkig, dacht ik, want anders staan er wel een paar foute woorden in en een paginanummering waarmee ik het niet zou kunnen inleveren. Dinsdag 14 januari werd het bezorgd bij de buren en op 15 januari heb ik het opgehaald en geopend. Na eerst snel gekeken te hebben, werden mijn ogen groot. Het juiste bestand wat ik had aangeleverd is NIET gedrukt, maar het foute bestand met de onjuiste paginanummering en spelfouten. Helaas is het nu te laat om het nogmaals te laten drukken, omdat ik dit via het internet heb gedaan. Dus vandaag 17 januari 2013 zal ik dit met jullie overleggen en hoop ik dat jullie begrip hebben voor mijn situatie. Het juiste magazine kan ik volgende week afleveren, maar ik hoop dat we samen een oplossing kunnen vinden. Al met al heb ik een hoop geleerd van deze course en heb ik echt een merk tot stand kunnen brengen. Ik ben tevreden over het eindresultaat.

51

Digitaal Werkboek  
Digitaal Werkboek  

Digitaal Werkboek Thecla Blaas