Juhlavuoden ensimmäinen numero on ilmestynyt

Page 1

www.balticguide.ee Viron kadehdittavat kartanot Vertailussa talviset käsityöoluet Tallinnan Suomi-baarit Nykypäivän keskiajan mestarit Uudet gourmet-ravintolat Noblessnerissa Kriisien dokumentaristi Ivar Heinmaa H inta suomalaisissa myyntipisteissä 1,70€ (sis.alv.) Sofi Oksanen: 30 ”En kavahda putinisteja” TALVIKEVÄT 2023 Jakelussa SUOMESSA
HELSINKI KESKELLÄ TALLINNAA
KARAOKE BAAR I VIRU 18, TALLINNA I AVOINNA: SU-TO 10-01, PE-LA 10-04 EESTIN KUUMIN KARAOKEBAARI
HELSINKI
Älä unohda S-Etukorttia, koska SAAT BONUSTA myös Viron Prismoista. Prisma Lasnamäe, Sikupilli, Mustamäe, Vanalinna, Tartu Sõbra ja Narva palvelevat 24/7 Tuotteiden saatavuus vaihtelee myymälöittäin. Tarjoukset ovat voimassa 5.01-1.02.2023 Tule Prismaan! Prismasta löydät ennestään tuttujen tuotteiden lisäksi laajan ja laadukkaan virolaistuotteiden valikoiman. Il Capolavoro Pinot Grigio Italialainen SMM-viini 12% vol 750 ml (6,65/l) 499 Il Capolavoro Bianco Italialainen SMM-viini 12,5% vol 750 ml (6,65/l) 499 Il Capolavoro Rosso Organico Italialainen SMM-viini 13,5%vol 750 ml (7,99/l) 599 Katso helmikuun tarjouksia verkosta www.balticguide.ee Luuv Deodorantti Fresh 50 ml (183,80/l) 919 Normaalihinta 10,89 -16 % Luuv Deodorantti Unisex 50 ml (217,80/l) 919 Normaalihinta 10,89 -16 % Luuv Deodorantti Citrus 50 ml (183,80/l) 919 Normaalihinta 10,89 -16 % Gourmet Club Klassinen hummus 750 g (11,95/kg) 239 Normaalihinta 2,85 Valio Gran Regale -juusto 180 g (13,28/kg) 239 Normaalihinta 2,89 -16 % -17 % Farmi Tuorejuusto, valkosipuli; original; ruohosipuli 150 g (11,00/kg) 165 Normaalihinta 2,19 -25 % Linnamäe Hirven savumakkara 230 g (17,35/kg) 399 Normaalihinta 4,99 -20 % Kylmäsavukirjolohi ginin ja katajanmarjojen kera 90 g (44,33/kg) 399 Normaalihinta 4,99 -20 % Rannamõisa Mustikka-broilerin reisiliha 400 g (9,73/kg) 3 89 Normaalihinta 4,59 -15 %

Jäniksen vuosi 2023

En ole mikään horoskooppiuskovainen, mutta kiinalaisiin horoskooppeihin haluan uskoa.

Otetaan nyt vaikka tämä jänis kiinalaisesta eläinhoroskoopista. Se on alkavan vuoden 2023 horoskooppi.

Kaikki kiinalaiset horoskoopit lupaavat aina hyvää. Menestystä, rahaa, vaikutusvaltaa, terveyttä ja ystäviä.

Vuonna 2023 jänis lupaa lisäksi yltäkylläisyyttä ja vaurautta sekä suunnitelmien toteutumista ja uusien tulolähteiden avautumista.

Laivavuoroja alkavana jäniksen vuonna Helsingin ja Tallinnan välillä riittää. Niitä on enemmän kuin junavuoroja Helsingin ja Turun välillä.

Näyttäisi vahvasti siltä, että monessa asiassa pääsemmekin jo koronaa edeltäneelle tasolle.

Ulkomaisten ja kotimaisten turistien määrä Tallinnassa nousi vuoden 2022 kolmannella vuosineljänneksellä edelliseen vuoteen verrattuna jopa 77 prosenttia. Esimerkiksi Tallinkin liikevaihto kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 49,9 prosenttia ja alkaa muistuttaa jo aikaa ennen pandemiaa. Suomalaisten osuus ulkomaalaisista yöpyjistä oli tänä aikana 41 prosenttia.

pääkirjoitus

Sisältö

Tallink tuntuu uskovan erityisesti jäniksen vuoteen, kun se tilasi pahimpaan korona-aikaan Rauman telakalta huhtikuussa 2020 uuden matkustaja-autolautan M/S MyStarin. Sen tilaushinta oli 250 miljoonaa euroa, mikä on 20 miljoonaa enemmän kuin 2015 valmistunut Megastar. Alunperin aluksen piti valmistua kylläkin jo vuosi sitten.

Laivavuoroja alkavana jäniksen vuonna riittää. Niitä kulkee Helsingin ja Tallinnan välillä parikymmentä päivässä, mikä on enemmän kuin junia Helsingin ja Turun välillä. Kilpailu laivayhtiöiden välillä kovenee, ja se tietää toivottavasti myös asiakkaille halvempia hintoja. Edestakaisen matkan hintaa keskellä viikkoa auton kanssa ei voi pitää erityisen halpana, jos se maksaa noin 100 euroa.

Konsernijohtaja Paavo Nõgenen mukaan tulevan vuoden ensimmäinen neljänneskin näyttää varsin hyvältä. Uusi MyStar tuntuu lisäävän heti kiinnostusta Tallinkin vuoroille.

Positiivista on sekin, että Kiina teki täyskäännöksen koronapolitiikassaan. Kiinalaiset ovat nyt miljoonien jänislaumana liikkeellä. Tämä lisää kiinalaisturistien virtaa Eurooppaan ja varmasti myös ryhmämatkoja Viroon. Toivottavasti eivät kuitenkaan tuo muuntautuneita viruksia tullessaan. Kiinalaiset ovat vaatineet itselleen nyt esteetöntä pääsyä matkalaisilleen, vaikka kolme vuotta pitivätkin itse maailman tiukinta kontrollia omilla rajoillaan.

Klikkaa koodista suoraan lehteen

Lue verkossa osoitteessa www.balticguide.ee

Kulttuuri

Päätoimittaja: Petri Saraste Toimituspäällikkö: Susanna Poikela Ulkoasu: Evelin Linholm

Tämän numeron avustajat: Andrei Chertkov, Tuuli Hirvelä, Timo Huttunen, Ville Hytönen, Jane Konga, Tapio Mäkeläinen, Mikko Savikko, Antti Sarasmo, Mark Taylor, Mikko Virta Yhteydet: Põhja pst 25, 10415 Tallinna, Viro Toimitus: editorial@balticguide.ee Ilmoitusmyynti: jane@balticguide.ee Verkkosivu: www.balticguide.ee

Kustantaja ei voi vastata lehdessä mahdollisesti olleiden virheiden aiheuttamista vahingoista. Mikäli ilmoituksia ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta johtuvista syistä voida julkaista sovitusti, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen. Huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisemispäivästä.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 4
Tapahtumat 6 Talven tärkeimmät tapahtumat 6 Tallinnan laululavan vierailukeskus Ajankohtaista 9 Hüttünen ja näistä puhutaan Henkilö 10–11 Sofi Oksanen ei kavahda putinisteja 32–33 Kriisien dokumentaristi Ivar Heinmaa Ravintolat 17 Suomalaisten suosimat baarit Tallinnassa 18 Noblessnerin sataman Michelin-ravintolat 21 Nahkiaiset ovat virolaista perinneruokaa 24 F.Burger tarjoaa pikaruoan à la cartea Testi 22 Pienpanimoiden talvioluet testissä Ostokset 28–29 Keskiaikaisten mestareiden jalanjäljillä Kauneus ja terveys 30 Uusin kylpylähelmi Ring Spaa 31 Koko perheen suolahuone Matkailu 38–39 Kartanoiden luvattu maa Kolumni 47 Ville Hytönen: ”Luetaan viroa, luetaan suomea”
51 Ikoniset ja kuuluisat käsilaukut Adamson-Ericin taidemuseossa 51 Nigulisten kirkon torniin pääsee pian hissillä Luonto 44 Kokoran vanhan viinatislaamon mailla kasvatetaan nyt kukkia 52–53 Mikko Virta kertoo mitkä ovat Viron seitsemän luonnonihmettä Historia 54–55
Kuva:
Antti Sarasmo kertoo Hansaliitosta ja Hansan maailmasta Kannessa: Sofi Oksanen
© Toni Härkönen
@balticguideFIN @thebalticguidesuomi
@thebalticguide
Kuva Jane Konga Jäniksen vuosi on merkkivuosi myös The Baltic Guidelle, koska lehti täyttää tänä vuonna 30 vuotta.
Ruokavirasto_BG_012023_KONV.indd 1 21.12.2022 18.55.19

tapahtumat

Omaperäisiä tapahtumia ja festivaaleja talvella ja alkukeväällä

1.–5.2. Tallinnan DocPoint -festivaali Viisipäiväinen dokkarifestivaali, jonka aloittivat suomalaiset elokuvantekijät, juhlii tänä vuonna kymmenettä syntymäpäiväänsä. Ohjelmisto julkaistaan tammikuun aikana.

1.2–28.2. Maistuva

Tartto

Tarton ravintolat tarjoavat herkkujaan koko helmikuun ajan. Ravintolat ovat laatineet kolmen ruokalajin erikoismenut, jotka sisältävät jännittäviä uusia ruokia ja ne on valmistettu pääasiallisesti paikallisista raaka-aineista.

4.2. Täydenkuun syömingit ÖÖsööming)(Täiskuu

Peipsijärven alueella helmikuu on täynnä kotoisia makuja.  yhden yön ravintolaa avaa ovensa ja tarjoaa kylmään talvi-ilmaan sopivia herkkuja elävän tulen äärellä. Tapahtuma on suunnattu koko perheelle. Pihapiireissä on myös lapsille aktiviteetteja. Keskiyönsyömingeissä nautitaan hyvästä ruuasta, tähtitaivaasta ja yhdessäolosta.

19.2. Tarton perinteinen hiihtomaraton Otepäällä

Tarton hiihtomaraton on yhtä suosittu kuin virolaiset laulujuhlat. Maratonille osallistuu

vuosittain tuhansia virolaisia ja ulkomaalaisia hiihdon ystäviä. Maratonin perinteisimmät matkat ovat  ja  kilometria.

9.–12.3. Enigman kiertue

Enigma oli -luvulla ainutlaatuinen ilmiö maailman musiikkitaivaalla. Bändi ei kiertänyt lavoja ennen vuotta . Kiertueellaan Enigma esittää ajattomia ja ikonisia hittejään, kuten ”Sadness” ja ”Return to Innocence”.  Enigman newage-henkistä musiikkia on myyty maailmalla yli  miljoonaa levyä. Yhtye esiintyy tänä vuonna ensimmäistä kertaa Virossa. Konsertit järjestetään Pärnussa, Tartossa, Jõhvissa ja Tallinnassa.

24.2.–5.3.

Kings of Tallinn -pokeriturnaus

Pokeritapahtumaan odotetaan peräti tuhatta vierailijaa. Turnaus järjestetään . helmikuuta–. maaliskuuta Olympic Park Casinolla ja Hilton Tallinn Parkissa. Turnauksessa on useita eri sarjoja. Peleihin osallistuu kaiken tasoisia pelaajia aivan aloittelijoista kovimpiin ammattilaisiin.

10.–12.3. Kauneusmessut ja Motoexotica-messut

Maaliskuun toisena viikonloppuna järjestetään Tarton Messukes-

kuksessa kahdet messut samanaikaisesti.

Moottoriurheilun ja kauneuden ystävät löytävät molemmat omat tuotteensa saman katon alta kolmipäiväisillä messuilla. Paikalle odotetaan noin   kävijää.

15.–17.3.

Tarton sTARTUp Day

sTARTUp Day on suurin Baltian alueen businesstapahtuma tuoden yhteen yli   osallistujaa ympäri maailmaa. Tapahtuman raameissa järjestetään seminaareja, luentoja, demoja ja paljon muuta. ■

Tallinnan laululavalla on laulettu, tanssittu ja tehty vallankumous

Lava toimi laulavan vallankumouksen keskuspaikkana.

Tallinnan laululavan vierailukeskuksen näyttely kertoo Tallinnan laululavan historiasta ja yli  vuotta vanhasta laulujuhlaperinteestä.

”Näyttelymme rakentuu kolmesta osasta: Ensimmäinen osa kuvaa laulujuhlakulttuuria, toinen osa laulavan vallankumouksen aikaa ja kolmas osa kuvaa Tallinnan laululavan rakennusvaiheita. Näyttelyssä olemme päätyneet painottamaan laulavaa vallankumousta, koska se on niin merkittävä ajanjakso Virolle ja virolaisille”, kertoo laululavan vierailukeskuksen johtaja Urmo Saareoja

Laulava vallankumous alkoi -luvun puolivälissä ja jatkui aina . elokuuta  asti, jolloin Viro palautti itsenäisyytensä noin  miehitysvuoden jälkeen.

Vierailukeskuksen aulassa voi katsella laulavasta vallankumouksesta kertovaa videokoostetta ennen varsinaiseen näyttelytilaan astumista.

Näyttelytilan ovella istuvat kaksi nukkea vieretysten, joista toinen kuvaa ensimmäisten laulujuhlien laulajaa vuodelta  ja toinen farkkupukuista luvun miestä, joka on osallistu-

nut laulavaan vallankumoukseen. Ilmiselvästi näitä kahta hahmoa yhdistää vuosisatainen lauluperinne, mikä osoittautui Virolle kulttuuria säilyttäväksi, yhdistäväksi ja lopulta myös vapauttavaksi voimaksi.

Näyttelyssä kuvataan hienosti, miten Neuvostoliiton symbolit alkoivat vuosikymmenien saatossa vaihtua sinimustavalkoisiksi ja miten esimerkiksi Viron lippu uskallettiin ottaa uudelleen käyttöön kokoontumisissa ja mielenosoituksissa.

Lisäksi näyttelyssä esitellään monia virolaisia laulajia, kulttuurivaikuttajia ja poliitikkoja, jotka kaikki kamppailivat vapaan Viron puolesta yhtenäisessä kansanrintamassa juuri ennen uudelleenitsenäistymistä. ”Üks kord me võidame niikuinii” (suomeksi ”kerran me kuitenkin voitamme”), kaikuivat Heinz Valkin sanat Tallinnan laululavalla vuonna  ja ne ovat jääneet soimaan jokaisen virolaisen sydämeen ikuisesti.

Laulujuhlat vain kasvattavat suosiotaan Virossa Viimeisessä huoneessa on esillä pienoismalli Tallinnan laululavasta, jonka ympärille on koottu kuvaelma laululavan rakennusvaiheista.

”Laululavan remontissa vuonna  paljastui, ettei komeaan kaarikattoon oltu käytetty piirrosten mukaisesti kolmea puukerrosta, vaan vain kahta. Kolmas oli kadonnut kuin tuhka tuuleen rakennustyömaalla. Kukaan ei tiedä mihin materiaali oli päätynyt, mutta voidaan vain arvailla, että sille löytyi muuta käyttöä”, naurahtaa Urmo Saareoja.

”Nyt uudistetun laululavan katossa on kaikki kolme puukerrosta alkuperäisten piirustusten mukaisesti. Laulajat ovat sitä mieltä, että akustiikka on selvästi parantunut.”

Laululavalle mahtuu kerralla jopa   laulajaa.

”Viime vuosikymmenien aikana laulujuhlakulttuuri on kasvattanut suosiota entisestään. Laululavan alue on aina tupaten täynnä ihmisiä”, kertoo Urmo Saareoja. Nuorten laulu- ja tanssijuhlat järjestetään seuraavan kerran tämän vuoden kesä-heinäkuun vaihteessa ja suuri laulujuhla vuonna .

Laululavan vierailukeskus on avoinna maanantaista perjantaihin kello – välisenä aikana. Pääsylippu näyttelyyn maksaa  euroa. Perhelipun hinta on  euroa. ■

Tallinnan laululava, Narva mnt 95, Tallinna.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 6
TEKSTI SUSANNA POIKELA, KUVAT RAUL MEE, GUNNAR LAAK Laulujuhlaperinne on jatkunut sukupolvelta toisella jo yli 150 vuoden ajan ja oli merkittävä tekijä Viron uudelleenitsenäistymisessä. Tallinnan laululava rakennettiin Kadriorgiin vuonna 1960.

evät alkaa ja illa

Kun lumi on sulanut ja aurinko lämmittää, koittaa Jazzkaar -musiikkifestivaalin aika. Jazzkaar järjestetään Tallinnassa 23.–30.4. Festivaali tarjoaa kattauksen tämän hetken parhaimpien muusikoiden ja nuorten lahjakkuuksien konsertteja.

Esiintyjiä on Yhdysvaltojen lisäksi Euroopasta ja erityisesti Pohjoismaista. Festivaalilla huomioidaan myös ikäryhmien erilaiset kiinnostuksen kohteet lapsista aina eläkeläisiin. Jazzkaaren kuulijakunnan keski-ikä on 39 vuotta eli paljon nuorempi kuin Euroopan jazzfestivaaleilla yleensä.

Jazzkaaren konserteista nautitaan Telliskiven luovassa keskuksessa. Päälavoina on Vaba Lava ja viereisen valokuvataiteen museon Fotografiskan jazzklubimainen konserttisali.

Konserttien välissä voi tehdä makumatkoja ja löytöretkiä alueen taidekeskuksiin, ravintoloihin, katuruokapaikkoihin ja designputiikkeihin. Fotografiskan ravintolan kattoterassilta avautuu upea näkymä Toompean mäelle.

Tämän vuoden Jazzkaaren esiintyjälista on häkellyttävän monipuolinen. Legendaarinen kitaristi Mike Stern, joka itse on saanut aikanaan oppia muun muassa Miles Davisin ja Jaco Pastoriusen yhtyeissä ja soittanut lähes kaikkien jazzhuippujen kanssa, tuo lavalle oman bändinsä. Kokoonpanossa ovat kitaristi ja laulaja Leni Stern, rumpali Dennis Chambers, saksofonistiguru Bob Franceschini ja basisti Chris Minh Doky.

The Baylor Project nousi kuuntelijoiden tietoisuuteen vuonna 2018 debyyttialbumillaan ”The Journey”. Albumi sai kaksi Grammy-ehdokkuutta. Nyt yhtye on jo viisinkertainen Grammy-ehdokas. Jazzkaaressa bändi esittää tunnettuja jazzklassikoita ja omaa tuotantoa.

Saksofonisti, säveltäjä ja visionääri Steve Coleman on Amerikan kuumimpia nimiä uuden jazzin piirissä. Hänen musiikkinsa sulautuu kaupun-

kikulttuuriin, räppiin, hiphoppiin ja muihin ajankohtaisiin vaikutteisiin.

Suomalainen saksofonisti Linda Fredrikssonin ensimmäinen sooloprojekti Juniper (2021) on herättänyt paljon huomiota jazzmaailmassa. Muusikko on esittänyt ohjelmistoaan muun muassa Tampere Jazz Happeningissä ja North Sea Jazzissa. Hänen debyyttinsä ”Juniperin” intiimiys ja soundimaailma ovat löytäneet kuulijansa.

Jazzkaaressa esiintyy aina myös maailmanmusiikin edustajia. Tällä kertaa kuullaan uuden sukupolven fadolaulajaa Sara Correiaa, jonka vuonna 2018 ilmestynyt debyyttilalbumi oli valtava menestys ja hänen vuoden 2020 albuminsa ”Do Coração” oli ehdolla Latin-Grammyn saajaksi. Sara Correian puhdas ja intohimoinen ääni avaa portugalilaisen sielun syvyydet.

Jazzkaaren tapahtumia järjestetään Tallinnan lisäksi ympäri Viroa. Festivaali tavoittaa myös kaupungin kadut ja ostoskeskukset. Festivaalivierailu kannattaa aloittaa jo 23. huhtikuuta, jolloin järjestetään ilmaisia konsertteja Telliskiven luovassa keskuksessa.

Tässä vain pieni makupala koko laajasta esiintyjäkavalkadista. Jazzkaaren koko ohjelmisto julkaistaan helmikuun alussa festivaalin kotisivuilla.

www.jazzkaar.ee

Nähdään Jazzkaarella!

Jazzkaar tuo Viroon kansainväliset huippumuusikot. MAINOS
Jazzkaarella esiintyy vuosittain kymmeniä ulkomaalaisia huippubändejä.
Kulje suomalaisella, niin Suomella kulkee paremmin.
Kuva: Siiri Padar
Vieraileva pääesiintyjä Moldovan kansallinen ooppera ja balettiteatteri, Chișinău 25.-30. heinäkuuta 2023 Saarenmaan Oopperapäivät 27.07 | klo 20 To P. Tš aikovskin baletti JOUTSENLAMPI Ke 26.07 | klo 20 G. Puccinin LA BOH ÈME Ti 25.07 | klo 20 G. Puccinin TURANDOT 29.07 | klo 20 OOPPERAGAALA La 29.07. | klo 23 Keskiyön salonki OPERA ROYAL LASTEN BALETTIGAALA 30.07 | klo 14 Su Pe 28.07 | klo 20 G. Verdin AIDA 28.07 | klo 23 Keskiyön salonki OPERA ROYAL Lisätietoja: saaremaaopera.com Lipunmyynti: piletimaailm.com The Baltic Guide toivottaa kaikille hyvää ja onnellista uutta vuotta!

Maaseutu tyhjenee ja virolaiset kaupunkilaistuvat

Miten koko Viro pidetään asutettuna?

HÜTTÜNEN

Muuttoliike maalta kaupunkeihin jatkuu. Tilanne on ollut Virossa samanlainen koko uuden itsenäisyyden ajan.

Vaikka asuntojen hinnat ovat aivan eri luokkaa Viron suurissa kaupungeissa kuin maaseudulla, muuttavat ihmiset pois maalta. Syynä on se, että työpaikat ovat suurissa kaupungeissa ja myös palkat ovat korkeampia.

Koska työpaikat ovat keskittyneet kasvukeskuksiin, usein ainoa tulolähde maaseudulla ovat mat-

kailupalvelut tai ainakin jotkut erilliset turisteille suunnatut toiminnot, kuten esimerkiksi kesäasuntojen huolto ja kunnostus.

Tulot maalla koostuvatkin usein pienistä rahavirroista.

Onneksi Virossa on maaseudun tyhjenemiseen havahduttu. Maalle yritetään houkutella ihmisiä erilaisin keinoin. Esimerkiksi televisiossa ja lehdissä on usein maalla asumista ihannoivia ohjelmia, dokumentteja ja artikkeleita.

Samalla on kuitenkin tehty päätöksiä, jotka eivät varsinaisesti edistä maalle muuttoa. Esimerkiksi viime vuonna tehdyt suuret hinnankorotukset Saarenmaan ja

Näistä puhutaan

Hiidenmaan autolautoilla vähentävät matkailua saarille ja nostavat myös saarelaisten elinkustannuksia.

Virolaiset ovat maakansaa. Juuret ovat tukevasti mullassa. Lomalla lähdetään heti maalle, jos se on suinkin mahdollista. Näyttäisikin siltä, että monella virolaisella olisi halua asua maaseudulla, jos taloudelliset realiteetit sen sallisivat.

Kaupungistumista johtavat Tallinna ja Tartto. Myös pienemmät kaupungit keskusten ympärillä kasvavat. Kasvukeskusten lähellä sijaitsevista pikkukau-

pungeista on tulossa suurten kaupunkien nukkumalähiöitä, joista käsin käydään suurkaupungissa töissä.

Syrjäisempien pienten kaupunkien ja maaseutualueiden v äkiluku siis vähenee, mutta onneksi hitaammin kuin vuosina 2000–2011.

Viron tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 33 prosenttia Viron väestöstä asui Tallinnassa, ja 43 prosenttia työllisistä työskenteli pääkaupungissa. Molemmat luvut ovat nousussa. Vuonna 2000 Tallinnassa asui 29 prosenttia väestöstä. Vuonna 2011 määrä oli 30 prosenttia.

Vuonna 2011 39 prosenttia työllisistä työskenteli Tallinnassa. Vuonna 2021 luku oli jo 43 prosenttia. Väestönlaskentatietojen mukaan noin puolet Viroon muuttavista ulkomaalaisista jää Tallinnaan.

Uudisrakentamista on tehty alueilla, joille ihmiset ovat muuttaneet tai muuttamassa.

Peräti 88 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana valmistuneista asunnoista on rakennettu Harjumaalle tai Tarton maakuntaan. Tallinna sijaitsee Harjumaalla.

UUSIEN ASUNTOJEN MYYNTI VIROSSA LASKI 80 PROSENTTIA

Uusien asuntojen kysyntä Virossa on hiipumassa. Marraskuussa 2022 myytiin vain 70 uutta asuntoa. Vuonna 2021 luku oli yli 350. Tämä on yli 80 prosentin vähennys.

Huolimatta rajusta kysynnän laskusta, ei tilanne ole vielä näkynyt asuntojen hinnoissa. Ostajille tarjotaan usein vain muutaman prosentin alennusta.

Kauppahinnat eivät kuitenkaan kuvasta tilannetta täysin oikein. Asuntojen myyjät tarjoavat asiakkaille esimerkiksi ilmaisia parkkipaikkoja ja keittiökalusteita. Virossa nämä tavallisesti ostetaan erikseen.

Viimeaikaisten lainojen koronnousun lisäksi myös nousseet elinkustannukset ja korkea energian hinta sekä Ukrainan sota vaikuttivat virolaiskuluttajien luottamukseen tehdä investointeja.

UKRAINALAISIA PAKOLAISIA LÄHETETÄÄN VIROSTA SUOMEEN

Virossa pakolaisten vastaanottojärjestelmä on kuormittunut. Viroon on tullut Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan jälkeen noin 120 000 ukrainalaista pakolaista. Heistä 65 000 on jäänyt maahan. Tämä tarkoittaa, että noin viisi prosenttia Virossa olevista ihmisistä on ukrainalaisia sotapakolaisia.

Viron valtion tekemät taloudelliset panostukset ovat olleet suuret. Pakolaiset saavat rahallista avustusta ja valtio on pyrkinyt järjestämään heille myös asunnon. Esimerkiksi Tallinkin Isabella-laiva on vuokrattu kelluvaksi asuntolaksi ukrainalaisille.

Pakolaisten suuri määrä on johtanut siihen, että Tallinnan vuokra-asuntomarkkinat ovat kuumentuneet ja vuokrat nousseet.

Lähes kaikki ukrainalaiset puhuvat ukrainan lisäksi venäjää. Koska suuri osa virolaisista puhuu myös venäjää, on englantia osaamattomien ukrainalaisten helpompi integroitua Viron yhteiskuntaan kuin esimerkiksi Suomessa tai Ruotsissa, joissa venäjää puhutaan vähemmän.

Suomi on tarjoutunut vastaanottamaan Virossa olevia ukrainalaisia. Suomi on valmis vastaanottamaan Virosta 50–100 ukrainalaista pakolaista viikossa, kertoi Suomen sisäministeriö.

Vuoden 2022 lopussa oli noin 46 000 ukrainalaista hakenut Suomesta tilapäistä suojelua. Uusia hakemuksia rekisteröidään viikoittain noin 400–500.

Tällä hetkellä ei vielä tiedetä kuinka moni ukrainalainen haluaa muuttaa Virosta Suomeen.

Viron väkiluku oli vuoden 2022 alussa 1,3 miljoonaa ja Suomen 5,6 miljoonaa.

Siirrot alkavat tammikuussa.

Sähkön ja kaasun hinta on Virossa noussut samoihin lukuihin kuin Suomessa. Myös korvaavien energiamuotojen hinnat ovat kasvaneet. Esimerkiksi polttopuun hinta on vuodessa kaksinkertaistunut.

Erona Viron ja Suomen välillä on se, että Virossa noin 80 prosenttia kuluttajien solmimista sähkösopimuksista on markkinahintaisia pörssisähkösopimuksia. Suomessa pörssisähkösopimuksia on noin 20 prosentilla kuluttajista.

Viron valtio on kehittänyt erilaisia väliaikaisia tuk ia lieventämään energian hinnan nousun vaikutuksia kotitalouksiin.

Tuet koskevat kuluttajille 1. lokakuuta 2022–31. maaliskuuta 2023 välisenä aikana kulutetusta energiasta tehtyjä laskuja. Tuet ovat automaattisia, eli myyjä alentaa jo sähkön, kaasun tai kaukolämmön yksikköhintaa kotitalouksien saamista laskuista.

Tuen avulla keskimääräisen kuluttajan sähkön hinta alenee noin 21 prosenttia. Kaasun osalta tuki voi olla vieläkin suurempi.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVI-KEVÄT 2023 9 ajankohtaista
ENERGIAN HINTA POMPSAHTI –ONNEKSI VIRON VALTIO KOMPENSOI KULUTTAJIEN LASKUJA Kuva: Diana Vyshniakova / Unsplash Kuva: Andrei Chertkov Kuva: Andrei Chertkov

Vaikka putinistit yrittävät kampittaa, Sofi Oksanen uskoo virolaiseen leipään ja kieleen

Sofi Oksanen vastaa haastatteluun tällä kertaa Kroatiasta, jossa hänen ylistystä saanut Koirapuisto-teoksensa on vastikään ilmestynyt. Vuonna  julkaistun romaanin oikeudet on myyty  kielialueelle.

Kriitikot ympäri maailmaa ovat palkinneet romaanin viidellä tähdellä. Sitä on kehuttu muun muassa ”suurteokseksi, jossa pimeä menneisyys on punottu taidokkaasti yhteen” ja ”romaaniksi, joka on yhtä aikaa terävä analyysi yhteiskunnasta sekä nerokkaasti rakennettu jännitysromaani”.

”Ensi viikolla olen jo Saksan Giessenissä missä on Koirapuiston teatteriadaptaation maailman ensi-ilta. Uusi romaani on myös jo työn alla”, Sofi Oksanen paljastaa. Mutta kysymykseen, milloin se ilmestyy, hän vastaa salaperäisesti, ”silloin kun se tulee”.

Juuri nyt päällimmäisenä ajatuksena on huominen työaikataulu. Kirjailija matkustaa noin sata päivää vuodessa ja kiirettä riittää.

Putin on koko uransa aikana ollut onnekas ja ratsastanut erilaisten onnenkantamoisten aallonharjalla, joten siinä mielessä ei ole ihme, että hän luottaa onneensa ja sattumaan.

Kaija Saariahon säveltämä Innocence-ooppera, jonka libreton Oksanen on kirjoittanut suomeksi, puhuttaa myös maailmalla. Mielessä pyörivät myös Venäjä ja Ukraina.

Sofi Oksanen on todellinen kosmopoliitti. Jyväskylässä syntyneestä kirjallisuuden opiskelijasta on kehkeytynyt maailmanluokan tähti, jonka teoksia on myyty miljoonia kappaleita.

Hänet tunnetaan myös terävistä ja rohkeista mielipiteistään. Kun Oksanen palkittiin Rans -

kan ritarikunnan kunniamerkillä, mainittiin palkintoperusteissa nimenomaan rohkeus. Häntä ylistettiin yhtenä eurooppalaisen kulttuurin symbolina.

Sofi Oksanen on käsitellyt romaaneissaan paljon juuri Viron, Neuvostoliiton, Ukrainan sekä Suomen lähihistoriaa sekä sotaan, väkivaltaan ja naiseuteen liittyviä aiheita. Esseissään hän on

käsitellyt paljon suomettumista, ihmisoikeuksia ja sananvapautta.

Kun Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi marraskuisella Suomen vierailullaan, että Suomi näkee Venäjän vihdoin Viron silmin, oli Sofi Oksanen täysin samaa mieltä. Suomalaiset vähättelivät virolaisten tuntemuksia vuosikausia jopa varsin korkealla poliittisella tasolla.

Entä tunteeko hän myötähäpeää näistä kommenteista, etenkin kun hän on äitinsä puolelta virolainen ja tuntee maan kärsimykset neuvostoajalta erittäin hyvin?

”Minulla on alentunut häpeän tunne, en ole siinä kovinkaan hyvä, joten en koe häpeää Suomen puolesta. Sen sijaan se toki oli kovin paljastavaa monella tavalla”, Oksanen vastaa.

Sofi Oksasen lempipaikat Virossa:

■ ”Merenranta, kaikkialla. Virolaisilla kuin suomalaisillakin on vahva luontosuhde.”

■ ”Valo kaikkialla. Virolainen valo on toisenlainen kuin Suomen.”

■ ”Kaikki Viron vanhat kirkot ja kartanot. Olen aina ollut moisiohullu.”

■ ”Vanhat riihitalot.”

Voittaako Putin ja kyllästyykö Eurooppa?

Putin ja putinistit odottavat, että Eurooppa kyllästyy vähitellen meneillään olevaan sotaan ja ajautuvat keskenään riitoihin Ukrainan avustamisesta.

”Epäilemättä joskus on aika luopua pakotteista ja niistä luovutaankin, mutta on eri asia, milloin niin tapahtuu. Voi myös olla, että se ei tapahdu meidän elinaikanamme. Ja varmasti monet valtiot ajautuvat riitoihin keskenään, mutta on eri asia, milloin ja missä nämä kiistat tapahtuvat, tai ehtiikö Putin niitä näkemään”.

”Putin on koko uransa aikana ollut onnekas ja ratsastanut erilaisten onnenkantamoisten aallonharjalla, joten siinä mielessä ei ole ihme, että hän luottaa onneensa ja sattumaan sekä mustiin joutseniin”, Oksanen pohtii.

(Musta joutsen metafora tarkoittaa yllättävää, vaikutuksiltaan laaja-alaista tapahtumaa, jota ei jaksettu uskoa mahdolliseksi. Toimittajan huomautus.)

”Venäjä kohdistaa disinformaatiota myös Viron lähihistoriaan samalla tavalla kuin se tekee Ukrainan suhteen. Pitkään Venäjä esitti muun muassa, ettei Viro ole oikea valtio ja että virolaiset rakensivat keskitysleirejä venäläisille.”

Omakohtaisia kokemuksia hyökkäyksistä

Myös Sofi Oksanen on joutunut tällaisten hyökkäysten kohteeksi. ”Vuonna  julkaisimme Suomessa asuneen toimittaja-kirjailija Imbi Pajun kanssa artikkelikokoelman ”Kaiken takana on pelko”. Kirjaan osallistui lukuisia asiantuntijoita monista eri maista.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 10 henkilö
Sofi Oksasta voi hyvällä syyllä kutsua kosmopoliitiksi. Hänen kirjojaan on käännetty kymmenille eri kielille.

”Kirjan lanseeraustilaisuuteen Helsingin Sanomatalossa tuli Pro Putin -aktivisteja Pietarista ja suomalaiset putinistit järjestivät niin ikään omia demonstraatioitaan. Myös Duuman jäseniä tuli Suomeen pitämään oman lehdistötilaisuutensa ja he julkaisivat lehdistötiedotteen kirjasta, jota eivät olleet edes lukeneet. Putinistit syyttivät meitä tekijöitä muun muassa russofobiasta”, muistelee kirjailija.

Ranskalaiset ovat hyvin leipätietoista kansaa, enkä ihmettelisi, vaikka Viro olisi ainoa maa, josta he vievät leipää tuliaisina kotiin.

Sofi Oksanen kertoo myös valekritiikeistä ja venäläisten käännösten ”lukuohjeista”. ”Eri maissa on ilmestynyt valekritiikkejä, jotka näyttävät oikeilta ja voivat myös olla positiivisia, mutta itse teksteissä on disinformaatiota, kuten esimerkiksi, että väitetään virolaisten kyydittäneen venäläisiä Siperiaan.”

”Puhdistus-romaanini venäjänkielisten käännösten vedoksissa oli lukuohje romaania varten. Sen sanoma oli selvä: disinformaatiota ja valheita. Agentuuri sai kuitenkin poistettua ne ennen kirjan painoon menoa”, Oksanen kertoo.

Mitkä asiat erottavat Suomea ja Viroa?

Suomalaisia ja virolaisia yhdistävät ja erottavat monet asiat. Eroista Sofi Oksanen mainitsee muun muassa huumorin. Siihen on tosin vaikea perehtyä, jos ei osaa kieltä. Mutta aina voi lukea esimerkiksi suomalaistuneen virolaisen kirjailijan Antto Terraksen tuotantoa.

Virolainen huumori on usein sarkastista ja jopa ironista. Terras on sanonut, että satiirissa kannattaa olla tarkkana, koska virolaisille ja suomalaisille sama asia pitää kertoa kahdella eri tavalla.

Erojen listaa voi jatkaa monilla pikkuasioilla, esimerkiksi virolaisten suosimilla ruoka-aineilla, kuten hapankermalla, kuminalla ja piparjuurella, hasselpähkinöillä tai marsipaanilla. Asioilla, joita Suomessa syödään harvemmin. Marsipaania on valmistettu Virossa jo vuosisatoja. Keskiajalla sitä jopa myytiin lääkkeenä.

Ero suomalaisen ja virolaisen leivän välillä on myös selvä. Virolainen leipä on suomalaista makeampaa, mutta näyttää sopivan keskieurooppalaiseen makuun.

”Moni ulkomaalainen hämmästyy, kuinka hyvää virolainen leipä on. Kun olin ranskalaisten toimittajien kanssa lehdistömatkalla Virossa, niin ennen kotimatkaa he halusivat ostaa leipää mukaansa. Ranskalaiset ovat hyvin leipätietoista kansaa, enkä ihmettelisi, vaikka Viro olisi ainoa maa, josta he vievät leipää tuliaisina kotiinsa”, kertoo kirjailija.

”Kroatiassakin puhutaan virolaisesta leivästä ja hekin ovat vieneet sitä kotiin tuliaiseksi”, Oksanen hehkuttaa.

Sofi Oksasen suosikkiravintolat Tallinnassa:

■ ”Tchaikovsky, parasta mahdollista uutta venäläistä kekseliästä keittiötä, loistava palvelu. Säilyttänyt tasonsa ja luovuutensa pitkään.”

■ ”Noa, kekseliäs keittiö, loistavat näköalat.”

Viron kieli on uudistunut Viron Suomenlahden rannikon väestöllä oli kontakteja suomalaisten kanssa ja Luoteis-Viron asukkailla ruotsalaisten kansa. Peipsjärven rantojen asukkaat pitivät yhteyttä venäläisiin ja etelävirolaiset latvialaisiin. Virossa puhutaan myös metsävirolaisista, merenrantavirolaisista ja saarivirolaisista.

Viron yhteisellä kirjakielellä on ollut suuri merkitys virolaisten identiteetin kannalta. Viro on pieni maa niin alueeltaan kuin väestöltäänkin, mutta siitä huolimatta maahan mahtuu useita murteita. Maastot ja pihojen ilmeetkin vaihtelevat.

”Viro uudisti kielensä uudelleen itsenäistymisen myötä itsenäisen maan kieleksi, jossa ilmaisut vastaavat ihmisten oikeita kokemuksia. Suomessa vastaavaa tietoista päätöstä kielen ja ilmaisun uudistamisen suhteen ei ole tehty Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen”, Oksanen sanoo. ■

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 11
henkilö
Sofi esiintymässä Koirapuiston espanjannoksen tilaisuudessa Nollegiu-kirjakaupassa Barcelonassa. Kollegat Oksana Zabuzhko ja Alvydas Slepikas osallistuivat myös Barcelonan ajatusfestivaaleille. Nollegiu-kirjakaupassa oli liitutaululle kirjoitettu espanjan kielinen katkelma Puhdistuksesta.

Edessäsi on laaja valikoima Kochin panimoravintolassa paikan päällä valmistettuja eläviä oluita.

Olutmestarimme tarjoaa eri oluttyypeille ominaisia makuja ja aromeja. Kochin panimo ravintolan oluet tarjoavat elämyksen kaikille aisteillesi.

I Castelli Romeo & Giulietta Prosecco/ Prosecco Rose 11% 75cl Staropramen 5% 24x33cl 6,50 € 8,67 €/L 19,99 € 2,52 €/L + pantti 2,40 €
Lootsi 10, Tallinna Ravintola avoinna joka päivä 12.00-22.00 Puh. +372 5908 2626 · info@ebf.ee Estonian Burger Factory www.ebf.ee www.kochiaidad.ee
8,99 € 11,99 €/L Allimant-Laugner Pinot Gris 14,1% / Riesling 12,5% 75cl Pagus Bisano Pinot Grigio 12,5% 75cl Pagus Bisano Valp. Ripasso 13,5% 75cl Villa Annaberta Amarone 15% 75cl Villa Annaberta Lugana 13% 75cl Vina Dante Medium Sweet Red/ White 11% 300cl BIB Alsina & Sarda Cava Reserva Brut Organic 11,5% 75cl Montvermeil Cremant de Loire Brut 12% 75cl www.viinarannasta.com 6,99 € 9,32 €/L 8,99 € 11,99 €/L 13,99 € 4,66 €/L Yali Reserva Carmenere 13%/ Sauvignon Blanc 12,5% 6x75cl Greg & Juju Marselan Syrah 13,5%/ Pinot Grenache 12,5%/ Terret Sauvignon 12,5% 6x75cl 5,99 € 7,99 €/L 21,99 € 29,32 €/L 10,99 € 14,65 €/L 39,95 € 8,88 €/L 34,95 € 7,77 €/L 9,99 € 13,32 €/L Huomio! Alkoholi voi vahingoittaa terveyttäsi!
Avoinna Ma-Su 8-22 SA Valka Valka, Raina iela 3 superalko.valka@aldar.lv +371 2442 8489 SA Ainazi Ainazi, Darza iela 1 superalko.ainazi@aldar.lv +371 2442 8544 SA Murati “VECLAICENES RKP”, Veclaicenes pagasts, Aluksnes novads. superalko.murati@aldar.lv +371 2442 8023 Charles de Cazanove Brut 12% 75cl Chateau Seguleongue AOC Medoc 13% 75cl Hartwall Cranberry 5,5% 24x33cl Hartwall Strong 7,5% 24x33cl Hartwall Gin & Red Grapefruit 5,5% 24x33cl Hartwall Vodka Lime 5,5% 24x33cl Hartwall Light 5,5% 24x33cl Hartwall Orange 5,5% 24x33cl Bouachon Chateauneuf du Pape 14,5% 75cl Xante Sparkling Rose & Pear 10% 75cl Prosecco Giotti Brut 11% 75cl Amore Bianca Pinot Grigio 12% 300cl Vinao Vino Blanco 11%/ Tinto 12% 300cl Mailly Grand Cru Brut Reserve 12% 75cl 2,99 € 3,99 €/L 5,99 € 7,99 €/L 8,99 € 3,00 €/L 11,49 € 3,83 €/L 36,99 € 49,32 €/L Huomio! Alkoholi voi vahingoittaa terveyttäsi! 26,99 € 35,99 €/L 22,39 € 29,85 €/L 5,99 € 7,99 €/L 19,99 € 2,52 €/L Hintoihin ei lisätä panttia. 25,99 € 3,28 €/L Hintoihin ei lisätä panttia. 21,99 € 2,78 €/L Hintoihin ei lisätä panttia. 19,99 € 2,52 €/L Hintoihin ei lisätä panttia. 19,99 € 2,52 €/L Hintoihin ei lisätä panttia. 19,99 € 2,52 €/L Hintoihin ei lisätä panttia. Riga Vidzeme Daugavpils Jelgava Kurzeme Liepäja LATVIA Valka Ainazi Murati

Ülemiste-keskus on ”Tallinnan Tripla” – ympäristöä säästäen

”Ülemiste on nykyaikainen , tilava ja inspiroiva ostos- ja viihdekeskus, jossa on panostettu brändien monipuolisuuteen ja laajaan valikoimaan. Samalla pyrimme kuitenkin mahdollisimman pieneen ekologiseen jalanjälkeen”, Ülemiste-keskuksen markkinointi- ja vastuullisuuspäällikkö Tiia Nõmm kertoo.

Ülemiste on tavallaan ”Tallinnan Tripla”. Se sijaitsee kolmen kilometrin päässä niin matkustajasatamasta kuin Viru-aukioltakin. Perille pääsee kätevästi ratikkalinjalla 4, sataman ja lentokentän väliä ajavalla bussilinjalla 2 tai junalla.

Paljon puhuttuun vihreään siirtymään Ülemiste suhtautuu erittäin vakavasti. Kaikki keskuksen käyttämä sähkö on peräisin tuulipuistoista ja jokapäiväistä energiankulutusta optimoidaan älyratkaisuilla. Kierrätyspisteitä on runsaasti, muun muassa vaatteille.

”Lähivuosina asennamme katolle aurinkopaneelit”, sanoo Ülemiste-keskuksen johtaja Guido Pärnits.

Vaikka Ülemisteä uudistettiin ja laajennettiin vuonna 2019, sitä laajennetaan pian lisää. Ülemistestä on tulossa valtava matka-, ostos- ja viihdekeskus, joka nitoo yhteen juna-aseman,

itse kauppakeskuksen sekä lentoaseman. Jos Helsingin ja Tallinnan välinen tunneli joskus toteutuu, siinä kulkevien junien pääasema on juuri Ülemiste.

”Olemme rakentaneet 29 vammaisparkkipaikkaa. Lisäksi opastamme asiakkaita myös pistekirjoituksella ja pyörätuolilla pääsee kaikkialle kuntosaleja myöten”, Tiia Nõmm kuvailee.

Asiakkaiden mukavuuden takaavat 2 000 pysäköintipaikkaa ja älylaitteisiin asennettava Ülemiste-sovellus, joka helpottaa navigointia. Kestävä kehitys näkyy myös pysäköinnissä: Ülemistessä on yli sata paikkaa polkupyörille ja potkulaudoille.

MAINOS MAINOS Kuva: Kaido Haagen
2016 Euroopan parhaan kauppakeskuksen tittelin voittanut Ülemiste on päättänyt huolehtia myös jälkipolvista. Ympäristöystävällisyydellä ja vastuullisuudella on keskeinen rooli keskuksen toiminnassa.
Vuonna
on paljon päivänvaloa. Polkupyöräpaikat on varustettu yleiskäyttöisillä polkupyörän pumpuilla. Lapsilla on monia mahdollisuuksia pitää hauskaa – liukumäestä leikkikenttään. Kuva: Kaido Haagen Kuva: Kaido Haagen Kuva: Kaido Haagen
Kauppakeskuksessa

Täällä ”sommid” kokoontuvat

Kalamajan oma kotibaari, nuorten suosikit ja muut suomalaispaikat.

Baltian asematoria vastapäätä könöttää iloisenvihreä vanha puutalo, josta on löytänyt kotinsa Baar living room ät. ”Ensi keväänä juhlimme jo 5-vuotissyntymäpäiviä”, kertoo baarin suomalainen omistaja Jukka Tenhunen

”Täällä Kalamajassa ja Telliskiven alueella liikkuvat matkailijat ovat löytäneet paikkamme hyvin. Suusta suuhun markkinointi on ollut parasta mainontaa. Matkailijat, jotka kerran ovat löytäneet meidät, palaavat yleensä takaisin ja tuovat mukanaan uusia mukavia asiakkaita”, Tenhunen sanoo.

Baarin asiakaskunta puhuukin keskenään suomea, ruotsia ja englantia. Viroa tai venäjää kuulee vähemmän.

Ohjelmaa on myös säännöllisesti. ”Meillä käy täällä duoja ja trubaduureja musisoimassa. Järjestämme myös bingoja, ja joka toinen viikonloppu järjestetään tietovisa, jossa kysymykset ovat myös suomeksi. Meillä on järjestetty myös runoiltoja, joissa ovat esiintyneet paikalliset ja ulkomaiset runoilijat”, Tenhunen hehkuttaa.

Ätin seinille on ripustettu taiteilijoiden töitä, ja niitä voi myös ostaa. Kaikista tapahtumista kerrotaan baarin omilla facebook-sivuilla. Kotoisa ja kiireetön tunnelma saa viihtymään. Baarimestarilla on aikaa rupatella asiakkaidensa kanssa ja ihmiset tutustuvat mutkattomasti toisiinsa.

”Meillä tarjotaan muuten kaikille motoristeille ilmaiset kahvit”, itsekin moottoripyöräilyä ja enduroa harrastava Jukka vinkkaa vielä lopuksi. Baar living room ät on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin.

Suomalaisopiskelijoiden vinkit illanviettoon

Suomalaiset opiskelijat Jarno Puumalainen, Iris Parikka ja Ida Siili viihtyvät vapaa-ajallaan Tallinnan yöelämässä. ”Opiskelijoiden

suurimmassa suosiossa ovat Satumaa, Nimeta Baar ja Ruddy, vaikka muitakin paikkoja on, joissa opiskelijat tykkäävät kierrellä ennen illan viimeiseen paikkaan suuntaamista.”

”Yleensä viimeiseksi juhlapaikaksi valikoituu joko Satumaa, Club Münt, Studio tai Club Hollywood. Club Müntissä on budjettiystävällisimmät hinnat”, sanoo Jarno Puumalainen.

TSOJ eli Tallinnan suomalaiset opiskelijat -yhdistys järjestää

säännöllisesti opiskelijatapahtumia. ”Nämä mainitsemamme baarit ottavat opiskelijat aina avosylin vastaan. Tallinnassa hinnat ovat myös kohdillaan. Yleensä meille tarjotaan vielä alennuksiakin tapahtumien yhteydessä”, kertovat TSOJ:n tapahtumajärjestäjät Iris Parikka ja Ida Siili. ”Näissä paikoissa on aina mahtava tunnelma ja aika varmasti sieltä löytyy kavereita, vaikka ei olisi sovittu ennakkoon tapaamisia.”

Suomalaisten kantapaikat Viru-kadulla ja muualla Tallinnassa

Muita suomalaisten suosimia baareja ovat Viru-kadulla olevat Lokaal ja Helsinki. Karaokesta pitävien kannattaa suunnistaa Satumaahan, Helsinki-baarin tai uuteen Tähtikaraokeen. Kaikki kolme laulupaikkaa ovat lähellä toisiaan.

Lokaal on pubiravintola, josta saa juoman rinnalle myös yksinkertaista ja hyvää pubiruokaa. Yleisin puhuttu kieli on suomi. Helsinki-baari on vastikään remontoitu ja paikassa on nyt aivan uudenlainen tunnelma. Karaokelaulajat voivat valita niin suomen- kuin englanninkielisiä kappaleita laajasta valikoimasta.

Yksi uusimmista tulijoista on Harju-kadulla sijaitseva OlyBet Bar & Grill, jonka ovat löytäneet niin paikalliset kuin matkailijatkin. Kahdeksalta suurelta taulutelevisiolta voi seurata urheilua ja samalla nauttia maittavista annoksista ja juomista.

”Sporttibaarista on tullut nopeasti suosittu lounas- ja illanviettopaikka, johon tullaan isommallakin porukalla katsomaan peliä ja viettämään vapaa-aikaa”, kertoo Olympic Entertainment Groupin markkinointi- ja myyntipäällikkö Marko Arpiainen.

Hieman kauempana keskustasta sijaitseva Vana Villem Pub on myös suosittu pubiravintola, jossa erityisesti viikonloppuisin istuu suomalaisseurueita. Vana Villemista saa myös hyviä ja täyttäviä ruoka-annoksia. n

THE BALTIC GUIDE ™ TALVI-KEVÄT 2023 17 ravintolat
TEKSTI SUSANNA POIKELA JA TIMO HUTTUNEN, KUVAT SUSANNA POIKELA, MILLA-MARIA KUJALA Ulla Pietarinen ja hänen ystävänsä Anneli eivät ole ensimmäistä kertaa Baar ätissä. ”Löysimme ekan kerran tämän paikan viime kesänä ihan kävelemällä sisään”, nauraa Ulla Pietarinen. Muusikko Ilkka Alanko ja ravintoloitsija Minna Railo nauttivat Baar ätin tunnelmasta. ”Tänne on kiva tulla aina, kun täällä Tallinnassa käyn”, sanoo Ilkka Alanko. Suomalaisten opiskelijoiden paikallisjärjestö TSOJ järjestää tapahtumia myös Tallinnan suomibaareissa.

Rouheasta tehdashallista löytyy nuorekas bistro

Bistroravintola

Lore Bistroo avattiin Noblessnerin satamaan lokakuussa vuonna . Ravintolan tarina sai alkunsa kuitenkin jo vuonna  Tallinnan vanhankaupungin Leib-ravintolasta, nykyisestä ravintola Leestä.

”Päätimme yhdessä Janno Lepikin kanssa perustaa uuden ravintolan. Siinä missä Leib-ravintolamme edusti kotimaista keittiötä, uudesta paikasta halusimme luoda paikallisten ihmisten rennon kokoontumispaikan. Umamia suunniteltiin tähän samaan tilaan, mutta silloin Noblessnerin aika ei vain ollut

vielä kypsä. Avasimmekin Umamin Mustamäelle. Vasta neljän vuoden kuluttua muutimme näihin nykyisiin tiloihimme,” kertoo Kristjan Peäske ravintolan polveilevaa syntytarinaa. Omistajat Janno Lepik ja Kristjan Peäske päättivät muuton yhteydessä vaihtaa myös ravintolan nimen Lore Bistrooksi. ”Koska paikka, koko konseptimme ja myös menu muuttuivat. Henkilökunta pysyi kuitenkin samana”, tarkentaa Kristjan Peäske.

Ravintola tarjoaa vain vastuullisesti kasvatettua lihaa ja kalaa

Lore Bistroossa Janno Lepik on vastuussa keittiöstä yhdessä pääkokin Tauno Tammin kanssa. Ruokien valmistuksessa käytetään paikallisia aineksia sekä vastuullisesti kasvatettua lihaa ja kalaa.

Sen lisäksi, että Lore tarjoilee herkullista ruokaa ja että ravintola on heti alkajaisiksi päässyt Michelinin tunnetulle ravintolalistalle, on paikan tunnelma myös mutkaton ja lämmin. ”Me halusimme luoda ravintolasta ajattoman ja sellaisen kokoontumispaikan, mihin ihmiset tulevat mielellään ja viihtyvät.”

Tehdasinteriöörin korkea katto ja rouhea olemus kehystää hyvin ravintolan muuta sisustusta, joka on Marit Tillisonin kädenjälkeä.

Ravintolaan voi tulla koko perheen kanssa ja myös hyvin käyttäytyvät koirat ovat tervetulleita. Ravintolan maistelumenua kannattaa kokeilla. Se on pöytäseurueen kesken jaettava makumatka ja läpileikkaus ravintolan ruoista. ■

Alkuruuat: 8–15 e Pääruuat: 17–26 e Jälkiruuat: 8–14 e

Matthias Diether:

”Vieraamme haluavat nähdä keittiön toiminnassa”

Michelin-tähden ruokaelämys Noblessnerissa.

Michelinravintola

Michelin-tähden saanut fine dining -ravintola ° sijaitsee Pohjois-Tallinnan modernilla ja trendikkäällä Noblessnerin satama-alueella, vain alle kymmenen minuutin taksimatkan päässä Vanhastakaupungista.

Ravintolan moderni ja ajaton tyyli, suuret ikkunat merinäköalalla ja suora näkymä keittiöön ihastuttavat. On kuin istuisi amfiteatterissa ja katsoisi näyttämölle.

Ravintolan perustajalle ja keittiömestarille Matthias Dietherille tilaratkaisu oli harkittu. ”Ravintolamme vieraat pitävät siitä, he saavat nähdä tarjoilijoiden lisäksi myös keittiön työntekijät. Lisäksi ihmiset voivat esittää kysymyksiä suoraan kokeille. Ihmiset haluavat tietää, millaista on päivittäi-

nen työ Michelin-tähden ravintolassa”, Diether kertoo.

Ravintolasalin suora näkymä keittiöön muistuttaa Dietheriä myös lapsuuden kodista, josta hänen ruokamatkansa sai alkunsa. Hänen perheensä kokoontui olohuoneen sijaan keittiöön keskustelemaan päivän tapahtumista samalla, kun hänen äitinsä teki illallisen tuoreista raaka-aineista.

Ravintolan tarjoamissa annoksissa näkyy ja maistuu selkeä ranskalainen vaikutus. Diether on saanut inspiraatiota ravintolansa ruokalistaan omilta matkoiltaan.

Kotimaassaan Saksassa hän työskenteli kahden ja kolmen Michelin-tähden ravintoloissa sous-chef-tehtävissä (apulaiskeittiömestari). ”Ranskalainen keittiö, ranskalaiset maut ja ruuanlaittotavat ovat lähes kaikkien saksalaisten Michelin-ravintoloiden perusta”, Diether selittää.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ° olisi ranskalainen ravintola. ”Kun nautit meillä kuuden ruokalajin maistelumenun, sinul-

le tarjoillaan erilaisia makuja ja erilaisilla tekniikoilla valmistettuja annoksia. Ruokailukokemus on eräänlainen maailmankiertue”, kuvailee Diether.

Tarjolla oleva maistelumenu päivitetään neljännesvuosittainen. Uusi menu lanseerataan helmikuussa. Ravintolan suosion vuoksi on suositeltavaa tehdä varaus vähintään kaksi kuukautta etukäteen. ° ei tarjoa vegaanista ruokalistaa. Ravintola on avoinna keskiviikosta lauantaihin kello –.. ■

180° by Matthias Diether, Staapli 4, Tallinna.

6 ruokalajin maistelumenu 159 euroa ja sopiva juomamenu 99–269 euroa.

4 ruokalajin maistelumenu 139 euroa ja sopiva juomamenu 79–239 euroa. Juustovalikoima 45 euroa

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 18 ravintolat
TEKSTI SUSANNA POIKELA, KUVA LORE BISTROO Lore Bistroo, Peetri 12, Tallinna. Vanhaan tehdashalliin on luotu viihtyisä ravintola, jossa nautitaan hyvästä ruuasta ja seurasta. Matthias Dietherin ravintolassa tarjoillaan ranskalaisia makuja. 180° -ravintolasta on näköala merelle ja keittiöön. TEKSTI MARK TAYLOR, KUVAT LAURI LAAN

ukketeatterin taikamaailma lumoaa

Tallinnan vanhassakaupungissa sijaitsevassa Nukketeatterimuseossa (Nukuteatrimuuseum) vieraille avautuu nukketeatterin maaginen maailma, jossa jokainen voi valita osallistuuko siihen vai jääkö katsojaksi.

Nukketeatterimuseo sijaitsee Viron nuorisoteatterin (Eesti Noorsooteatri) vieressä ja esittelee nukketeatterin tekemisen historiaa, muotoja sekä tapahtumia ja asioita kulissien takaa.

Museon pysyvä näyttely tarjoaa yleiskatsauksen suosituimmista nukketyypeistä, joita jokainen kävijä voi yrittää liikutella.

Näytteillä ovat legendaarisen nukkenäyttelijän Helle Laasin seiväs- ja käsinuket 1990-luvulta. Esillä on myös teatterinukkeja tunnetuista saduista, kuten ”Joutsenlampi” ja ”Peukaloinen”.

Esiripun takaa löytyvät kaikkien halukkaiden käyttöön tarkoitetut nuket, joiden avulla voi harjoitella nukketeatterin

tekemistä ja tehdä jopa pienen esityksen.

Pöytänukkeja eli takaa ohjattuja nukkeja esittelevässä huoneessa ovat näytelmän ”Vaike Gavroche” nuket. Näy-

telmä perustuu kohtauksiin Victor Hugon suurromaanista ”Kurjat”.

Näyttelyä varten on varta vasten valmistettu kahdesta nukesta kopiot, joiden avulla

voivat kaikki harjoitella pöytänuken liikuttamista.

Vaikka kaikki eivät sitä tiedäkään, tosiasiassa yhden nuken liikuttamiseen tarvitaan yleensä kolme näyttelijää. Videolta

voi katsoa, kuinka pöytänuket itse asiassa liikkuvat lavalla.

Marionettihuoneessa sijaitsee Viron vanhin säilynyt teatterinukke. Marionettinukke Tiiu vuodelta 1938. Tiiu näytteli useassa eri nukkenäytelmässä. Näyttelijä Olli Ungveren mukaan Tiiu oli luonteeltaan hyvä, nöyrä ja hauras.

Samassa huoneessa on marionettilava, jossa olevia nukkeja voivat vieraat myös kokeilla.

Nukketeatterimuseo on kuin labyrintti, jossa voi tutkia nukkeja ja viettää aikaa pidempäänkin. Koska kukapa ei haluaisi tavata rakastettua nukkenäyttelijää Ferdinand Veike Buratinoa, tutustua seitsemän metriä pitkään Gulliver-nukkeen, vaellella illassa tai matkustaa aikakoneella?

Tule tutustumaan nukketeatterin taikamaailmaan tiistaista sunnuntaihin klo 10–18.

Tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta www.eestinoorsooteater.ee

SMAK kattaa pöydän perinteisillä mauilla, viihtyisällä tunnelmalla ja erinomaisella palvelulla.

Meidän parhaat ruoat on valmistettu palavalla intohimolla ja loistavalla mielikuvituksella.

Tavoitteemme on ylittää niin omat kuin vieraamme kaikki odotukset ja tämän toteuttaa mukava ja avulias tiimimme.

Tarjoamme niin sinulle kuin seurueellesi unohtumattoman lounaan tai illallisen.

MAINOS
Nukketeatterimuseossa voi myös leikkiä luomoavilla ja hauskoilla lavanukeilla. Kuva: Anette Konksi
Olemme avoinna: MA-TO 11.00 -22.00 PE-LA 11.00-23.00 Pöytävaraukset: info@smak.ee puh. +372 588 77903 SMAK resto www.smak.ee/en LOOTSI 10-3, TALLINNA Parkkipaikka ravintolan sisäpihalla veloituksetta! Lämpimästi tervetuloa ravintolaamme! Laaja valikoima cocktaileja!

Huikea näköala yli koko Tallinnan

Vuonna 1980 valmistunut Tallinnan televisiotorni on virolaisille tärkeä paikka. Viron uudelleen itsenäistyessä vuonna 1991, oli tornia suojelemassa suuri joukko virolaisia neuvostotankeilta.

Nykyisin televisiotorni on yksi Tallinnan tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Torni on 314 metriä korkea. Ravintola on 180 metrin korkeudessa. Supernopea hissi vie vieraat vauhdilla ylös.

Tornista avautuu ainutlaatuinen näkymä Tallinnaan ja Suomenlahdelle. Hyvällä säällä näkyy myös Helsinki, varsinkin auringonlaskun aikaan, kun auringonsäteet heijastuvat Helsingin kerrostalojen lasi-ikkunoista.

Kahden siskon kolme kahvilaravintolaa

Muutama vuosi sitten sisarukset Küllike Tammelaan ja Riina Aasma päättivät perustaa yhdessä ravintolan.

Pian sisarukset huomasivat pyörittävänsä legendaarista Teletorni Restorania eli Tallinnan televisiotornin ravintolaa. Nyt heillä on paikkoja jo kolme.

”Minä työskentelen ravintoloiden parissa koko ajan. Markkinointi on Riinan vastuulla”, Küllike Tammelaan sanoo.

Tallinna on muutakin kuin vain Vanhakaupunki ”Tallinna on mukava matkakohde myös talvella. Kaupungissa on paljon muutakin kuin vain Vanhakaupunki ja ostoskeskukset”, kertoo Küllike Tammelaan.

Esimerkiksi kahden päivän matkan aikana ravintoloitsija suosittelee vierailemaan Kadriorgin puistossa sekä Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa.

Kävelyretki Kadriorgin puistossa

Kadriorgin puisto yhdessä Kadriorgin palatsin kanssa tehtiin ja rakennettiin 1700-luvun alussa, kun Pietari I osti Drentelnin suvulle kesätilan ja noin sata hehtaaria maata Lasnamäen alta vuonna 1714.

22. tammikuuta asti palatsissa voi nauttia taidenäyttelystä ”Rooma 1810. Baltian suojelija von Blanckenhagenin taidehankinnat”. Lisäksi museossa tutustutaan veistoskokoelmaan

ja siellä voi ihastella hollantilaista, venäläistä, italialaista ja saksalaista taidetta.

Kulttuuriin tutustumisen jälkeen kannattaa poiketa linnan kahvilassa, jossa emäntä on omin käsin aamulla leiponut tuoreita piirakoita ja pannut esille leivonnaisia sekä valmistanut lounaaksi keittoja ja muita lounasannoksia. Kahvilassa on erittäin edulliset hinnat. Talvella voi ostaa lämmittävän omenaglögin ja lisätä siihen hieman rommia.

Päivä luonnon keskellä poistumatta Tallinnasta

Vuonna 2023 Tallinna on Euroopan vihreä pääkaupunki. Suuri osa vuoden tapahtumista järjestetään Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa.

Talvella kasvitieteellisen puutarhan Palmutalo on todellinen keidas trooppisille ja subtrooppisille kasveille. Maaliskuussa vieraat voivat nauttia erilaisista orkideoista.

”Suosittelen ilmoittautumaan viikoittaisille opastetuille kierroksille, niin oppii lisää kasvimaailmasta” jatkaa Küllike.

Kierroksen voi varata ennakkotilauksella myös yksityisille ryhmille.

Palmutalossa on myös kahvila, jossa on tarjolla tuoreita leivonnaisia, kakkuja sekä aromikasta kahvia ja teetä. Kahvila on nimetty australialaisen Kirribilli-orkidean mukaan, joka tarkoittaa aboriginaalien kielellä männynkuoren murtajaa.

”Kuka sanoi, ettei Tallinnassa voi muka nauttia juomista palmujen alla”, nauraa Küllike Tammelaan.

Ravintola 180 metrin korkeudessa Päivästä saa kaiken irti kävelemällä muutaman sadan metrin päässä kasvitieteellisestä puutarhasta sijaitsevaan Tallinnan televisiotorniin.

Yhteinen pääsylippu kasvitieteelliseen puutarhaan ja tv-torniin tekee vierailusta helpon.

Televisiotornin 22. kerroksen kahvilassa voi nauttia kevyen lounaan. On myös mahdollista ostaa liikelounaslippu, eli 37 eurolla pääsee vierailemaan tornin näyttelyalueella sekä nauttimaan kahden ruokalajin lounaan kahvin tai teen kera Teletorni-ravintolan kahvila-alueella.

”Ainutlaatuisen kokemuksen saamiseksi suosittelen kuitenkin varaamaan illallispöydän ravin-

tolaan, jossa voi nauttia herkullisen illallisen ravintolan à la carte -listalta kaupungin valoja katsellen”, Küllike kehottaa.

Kolmea ravintolaa yhdistää kahden sisaruksen ja heidän lastensa intohimo hyvään ruokaan ja ajanviettoon hyvässä seurassa.

Ravintola Teletorn

Pöytävaraukset +372 5111 493. restoran@teletorn.ee www.teletornirestoran.ee Kloostrimetsa tee 58a, Tallinna.

Kahvila Lossikohvik

Pöytävaraukset +372 5222 986. Kadriorgin palatsi, A. Weizenbergi 37, Tallinna.

Kahvila Kirribilli Pöytävaraukset +372 5222 986.

Tallinnan kasvitieteellisen puutarhan Palmutalo, Kloostrimetsa tee 52, Tallinna.

MAINOS MAINOS
Sisarukset Küllike ja Riina. Televisiotornin ravintolasta avautuvat henkeäsalpaavat näkymät yli Tallinnan Suomenlahdelle. Ravintola Teletornin naudan fileestä valmistettu tartarpihvi. Kahvilan listalta löytyy myös kreppejä. Ohukaiset tarjoillaan marjojen kera. Palmutalossa olevassa Kirribilli-kahvilassa voi nauttia marjatartletin vaniljakerman kera. Lossikahvilan terassialue on avoinna myös talvella.

Ennakkoluulottomien herkku

Parhaat nahkiaissaaliit saadaan Narvajoesta.

Koska kalan rasvapitoisuus on korkea, yli  prosenttia, niin etikkainen marinadi sopii hyvin.

Rantaravintola

Nahkiaiset eivät ole nykypäivän Suomessa kovinkaan tavallisia herkkuja ruokapöydässä tai ravintoloiden ruokalistoilla. Niitä pyydetään ja syödään enimmäkseen Perämeren ja Kokemäenjoen alueella.

Virossa ne sen sijaan ovat tuttua ruokaa niin ravintoloissa kuin kotonakin. Nahkiaisia elää monessa joessa, mutta suurimmat nahkiaissaalit saadaan Narvanjoesta.

Nahkiaisia pyydetään kartiomaisilla metallisilla tai muovisilla pyydyksillä, viroksi torbikuilla, joiden suuaukko on enintään  senttiä. Niitä sidotaan rinnakkain kymmenittäin suuaukko alavirtaan päin. Vuodessa annetaan ammattilaisille lupa yhteensä   pyydykselle.

Pyynnistä on paljon erilaisia tarinoita, jotkut varsin karmeitakin. Eläimen valmistaminen ruuaksikaan ei ole kovin kaunista katseltavaa ja nahkiaisen käärmemäinen muoto saattaa jopa pelottaa ja inhottaa. Mutta ne, jotka ovat kerran saaneet maistaa siitä tehtyjä ruokia, ovat

tavallisesti päässeet ennakkoluuloistaan.

Perinteisesti niin Suomessa ja Virossa nahkiaiset kypsennetään avotulella eli halstrataan. Syksyisin ravintoloissa niitä on syöty sinappikastikkeen ja tietenkin snapsin kera. Virossa nahkiaisia purkitetaan marinointiliemeen.

Viime syksynä Narva-Jõesuussa pidetyn nahkiasfestivaalin aikaan paikallisen ravintolan Franzian keittiömestari Indrek Kõverik julkaisi keittokirjan, jossa hän humoristisesti esittelee  nahkiaisreseptiä. Kõverik on nykyaikainen ruuanvalmistaja, joka muun muassa käy itse poimimassa ja säilöö ravintolassaan tarjottavat sienet. Kirjassa ”Mu silmud” eli nahkiaiseni hän jakaa ohjeita viroksi, suomeksi ja ranskaksi.

Nahkiaiset ovat tietenkin myös ravintola Franzian ruokalistalla. Kõverik kutsuu omaa ruuanlaittotyyliään nimellä ”Cuisine Brutale”. Maut, joita hän tuo lukijoilleen ja asiakkailleen ovat tutustumisen arvoisia. Keittiössä tämä kokki on muutakin kuin nahkiaisvelho. ■

Franzia, Koidu 10, Narva-Jõesuu.

”Silm suhu”

Nahkiaisen nimi viroksi on silm eli sanan perusmuoto on sama kuin silmää tarkoittavalla sanalla. Otsikon lause voi siis tarkoittaa joko nahkiainen tai silmä suuhun.

silm, silmud – nahkiainen, nahkiaiset silm, silmad – silmä, silmät silmamoondaja – silmänkääntäjä silmumoondaja – nahkiaisvelho

HYVÄN RUUAN YSTÄVILLE

Modernia slaavilaista ruokaa intohimolla tehtynä!

Löydät meidät Vanhankaupungin ja sataman läheltä Kalamajasta. Osoite: Võrgu 3, Tallinna Avoinna: ti–to 17-23, pe 17-24, la 13-24, su 13-21 ja ma suljettu Puh.: +372 6314 575 • moon@restoranmoon.ee www.restoranmoon.ee

Ruokaa pikana ja hitaasti aasialaisella kosketuksella!

Löydät meidät kaupungin keskustasta Telliskiven alueelta Kalamajasta. Osoite: Telliskivi 2, Tallinna Avoinna: ti–la 12–23, su 13–21 ja ma suljettu Puh.: +372 6644 055 • sibulad@kolmsibulat.eu www.kolmsibulat.eu

- RESTORAN PELGULINNAS
Käytä salasanaa: The Baltic Guide ja saat 10 % alennuksen
- RE S TOR A N K ALAMAJ ASSUOSIKKIANNOSTEN LISÄKSI MUUN MAAILMAN MAKUJA. Odotamme
sinua Uulits-ravintoloissa Tallinnassa, Tartossa ja Viimsissä!
Soo
UUSI
UULITS-RAVINTOLA ON AVATTU! Kadaka tee 135A, Tallinna
1B/6, Tallinna | Kopli 1, Baltian asematori, Tallinna Sõpruse tee 15, Viimsi | Rüütli 7, Kampus, Tartto
www.uulits.ee |
THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 21 ravintolat
UUDELTA RUOKALISTALTAMME LÖYTYY NYT VANHOJEN
#uulits | uulitsrestoran
TEKSTI JA KUVAT MIKKO SAVIKKO Nahkiaiset savustetaan Franzian pihassa.

testi

Savunmakuinen KUUU pesi kilpailijansa

Pienpanimoiden talvioluet testissä.

Viron oluttuotanto on käytännössä lähes kokonaan A. Le Coqin ja Sakun hallinnassa. Niiden markkinaosuus oli vuonna  peräti , prosenttia.

Pienpanimoiden osuudeksi jäi vain , prosenttia. Määrä pieneni edellisvuodesta. Pienpanimot tuottivat noin , miljoonaa litraa olutta. Koronapandemian aikana muutama pienpanimo lopetti toimintansa. Suurin pienpanimo Põhjala tuottaa karkean arvion mukaan noin  prosenttia pienpanimoiden markkinaosuudesta.

Pienpanimobuumi alkoi Virossa noin vuonna –, jolloin esille nousivat etenkin IPA-oluet, joiden katkeruusnumeroista (IBU tai EBU) keskusteltiin suurella vakavuudella. Myyntiin tulivat siis uudet, perusoluisiin tottuneille vieraat oluet. Kun esimerkiksi A. Le Coq Premiumissa katkeruutta on  IBU-pisteen verran, niin jopa Põhjalan Virmalised-oluen  IBU-pistettä oli uusien arvioitsijoiden mukaan liian vähän.

Viron pienpanimoista suurinta osaa voi aivan hyvin kutsua käsityöpanimoiksi, koska useassa niistä on vain pari työntekijää ja tuotanto jää muutamaan kymmeneen tuhanteen litraan vuodessa.

Testattiin pienpanimoiden talvioluet

Testiin valittiin virolaisten pienpanimoiden oluita, joiden katkeruus eli IBU (tai EBU) -arvo oli matala. Tavoitteena oli siis löytää

sopivia vaihtoehtoja tavalliselle oluen ystävälle.

The Baltic Guide järjesti oluttestin Tallinnan vanhassakaupungissa, osoitteessa Lai . Siellä on sekä olutkauppa (õllepood) että baari nimeltään Koht. Testipäivänä kaupan valikoimassa oli  erilaista olutta. Testiin valittiin henkilökunnan ammattimaisella avustuksella talviseen nauttimiseen sopivia virolaistuotteita.

Testin teki Suomen suurimpiin olutseuroihin kuuluvan Olutsil-

TBGTESTAA TALVIOLUET

Testissä olleiden oluiden tiedot ja tyypit:

■ Werner, wieniläinen lager, 4,5 %, Pühaste Brewery (kausituote)

■ Linda, kurpitsaolut, 6,5 %, Toht Brewery, kausituote

■ Kohalik Laager Dark Edition, 4,8 %, müncheniläinen dunkel. Käbliku Pruulikoda

■ Sumin Honey Tripel, 9,5 %, belgialainen tripel, Pruulikoda Kolk

■ KUUU, 6,5 %, savu-bock, Viljandi Vaadimees

■ Metsatöll, 7,9 %, balti porter, Purtse Pruulikoda

korkeat pisteet. Sen valmistaja on alle kaksi vuotta toiminut pienpanimo Viljandi Vaadimees.

ta-Õllesild ry:n Tallinnan Õllekomandon iskuryhmä. Kaikille kiinnostuneille avoimen Õllekomandon tavoitteena on syventää tietämystä Tallinnasta ja sen baarielämästä. Yhtenä tunnuksena toiminnassa on periaate: elämä löytyy marginaalista. Tällä kerralla se löytyi pienpanimo-oluista.

Testissä arvioitiin erikseen tuotteiden ulkonäkö, tuoksu, suutuntuma/maku sekä jälkimaku. Kaikille osa-aluille annettiin pisteitä yhdestä viiteen. Oluen

testaaminen poikkeaa viinin maistelusta, koska oluen jälkimaku syntyy vasta, kun juoma on nielty.

Hyvä olut on maultaan tasapainoinen. Joidenkin mielestä edellä mainittu voimakas katkeruus peittää monet muut oluen hienot maut.

Testissä saatujen yhteispisteiden tulos oli varsin tasainen kaikilla testaajilla. Ensimmäiseksi noussut KUUU, tyypiltään savubock, sai kaikilta yksimielisesti

Oluet poikkesivat toisistaan, mutta kaikki sopivat hyvin talvisiksi juomiksi. Arvioissa todettiin niiden lämmittävä vaikutus. Esikolmikkoon noussut Sumin Honey Tripel -hunajaolut oli vahvin, mutta sen alkoholipitoisuus ei tuntunut maussa. Kurpitsaolut Lindaa voisi hyvin kokeilla lämpimän ruoan oheen.

Joillakin olutvalinta voi liittyä myös musiikkiin, joten baltialaiseksi portteriksi nimettyä Metsatöll-olutta voi juoda etenkin metallista etnomusiikkia kuunnellessa. Metsatöll kun on erittäin suosittu virolainen raskasta musiikkia soittava bändi. ■

Tasapainoinen, hyvä jälkimaku, mukavan savuinen

Makea tuoksu, mausteinen jälkimaku

Hunajainen tuoksu, lämmittää mukavasti, pehmeä maku

Lämmittävä, miedon makuinen portteriksi

Miellyttävä lager, helppo juoda

Näyttää paremmalta kuin maistuu, maltainen tuoksu

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 22 KUUU LINDA SUMIN HONEY TRIPEL METSATÖLL WERNER KOHALIK LAAGER DARK EDITION ALK.% 6,5 6,5 9,5 7,9 4,5 4,8 VALMISTAJA Viljandi Vaadimees Toht Brewery Pruulikoda KolkPurtse PruulikodaPühaste BreweryKäbliku Pruulikoda PISTEET 62 57 56 56 53 51
KOMMENTIT
TEKSTI MIKKO SAVIKKO, KUVAT ANDREI CHERTKOV
The
talvioluet
Baltic Guide -testi:
TESTIVOITTAJA!
Talvioluet maistuvat myös kylmänä vuodenaikana.

Tallinnan u ein kau unkikortteli on makujen ja vii teen keskus

Rotermanniin on keskittynyt edustava valikoima Tallinnan ruoka- ja juomapaikkoja. Tallinnan ensimmäisestä autottomasta kaupunginosasta löytyy 20 erilaista ja ainutlaatuista ruokapaikkaa.

Michelin Guide -ravintolat

Ravintoloiden joukossa on myös Michelin Guiden ravintoloita, joita ovat Ravintola Pull ja R14. Pullin tavoitteena on tarjota laadukkaita pihvejä, matalalla lämmöllä kypsennettyä lihaa ja herkullista grilliruokaa. Painopiste on aidolla tulella ja useimmat ruoat grillataan hiilillä. Yksi Pullin tunnusruoista on Enn Tobrelutsin kuuluisa hiilillä kypsennetty pihvi (dirty steak).

Ravintola R14 yhdistää laatuviinit ja hyvän ruoan. Ravintolan yhteistyökumppani on aulassa toimiva Rein Kaselan Viinihuone, jonka huolella valittu viinivalikoima täydentää jokaista ruoka-annosta. Viinihuone tarjoaa myös kursseja ja viininmaistiaisia. Ravintolasta voi ostaa mukaan myös viinipullon.

Ainutlaatuiset

ja persoonaalliset pikkupaikat

Hiljattain Stalkerin kujalle avattiin aito espanjalainen tapas-baari ”Siesta”. Se on pieni, viihtyisä ruokapaikka aidolla espanjalaisella tunnelmalla. Ruokalistalla on tietysti vain perinteistä espanjalaista ruokaa, jota täydentää laadukas viinivalikoima.

Ravintola FLAMMin erikoisuus on elsassilaiset Flammkuchenit eli liekkipiirakat, jotka valmistuvat asiakkaan silmien edessä paahtavan kuumassa uunissa. Flammkuchenin seuralaiseksi sopii parhaiten hyvä viini ja mukava seura.

Musiikkia, viihdettä ja hyviä juomia

Rotermannissa toimii 30-luvun tyyliin elävää musiikkia tarjoava ruoka- ja tanssiravintola Chicago 1933. Chicagon ainutlaatuisuus on päivittäin tarjottava livemusiikki ja esitykset. Viikonloppuisin ikäraja on 21 vuotta.

Brewdog on käsityöoluiden lippulaiva. Stalker-kadulta löytyvä baari on paikka, jossa rentoutua hyvä oluen äärellä ystävien seurassa. Jos etsii jotain erityistä, Rotermannissa on avattu Itä- ja Pohjois-Euroopan ensimmäinen täysin automaattinen robottibaari “Yanu”. Tässä ainutlaatuisessa loungessa robotti sekoittaa cocktaileja ja tarjoilee myös alkoholittomia juomia. Yanu soveltuu hyvin myös erilaisten yritystapahtumien ja yksityistilaisuuksien järjestämiseen.

Tässä vain pieni otanta Rottermannin viihtyisistä ruokaja illanviettopaikoista. Lisäksi Rottermannin korttelista löytyy paljon kauppoja ja palveluita. Kannattaa tulla paikan päälle tutustumaan. Rottermannissa voi ottaa rennosti ja nauttia kaikessa rauhassa ihmisille ja nautinnoille luodusta kaupunkitilasta!

Lähiruokaa puhdasta, kaikki hyvää, mitä pöytään tarjotaan.

Kohota lasi, skoolaa, ensimmäinen annos jo odottaa, Talon kokin loihtima, herkkusuiden yllätys.

Olkoon aamu, päivä tai ilta, meille nauttimaan voi tulla aina.

Viini, ruoka, hyvä mieli onpi ravintolamme ainoa kieli! TSUNFT

Rotermann. The Bold Town of Tallinn. www.rotermann.eu
MAINOS
Flammin erikoisuus on Flammkuchenit eli liekkipiirakat. Brewdogissa on suuri valikoima käsityöoluita. Kuva: Rotermann Kuva: Marek Metslaid
on ainutlaatuinen ja aito lähiruokaravintola, vinoteekki ja leipomo. Toom-Kuninga 21, Vanhankaupungin laidalla, Tallinna Varaukset +372 5905 9406 I tere@tsunft.eu Puhdasta lähiruokaa Käytä salasanaa: The Baltic Guide ja saat 10 % alennuksen - RESTORAN KADRIORUSja Uniikilla otteella valmistettuja Välimeren keittiön herkkuja! Löydät meidät keskustan ja Kadriorgin puiston läheltä.
ma ja su
Osoite: Poska 19A, Tallinna. Avoinna: ti–pe 17–23, la 12–23,
suljettu • Puh.: +372 6659 555 restoran@mantel-korsten.ee www.mantel-korsten.ee

Katuravintola

Pikaruoan à la cartea

F.Burger yllättää konseptillaan.

F.Burger on mielenkiintoinen uusi ”dirty burger” -paikka Viru Keskuksen Ruokakadulla. Omistajapariskunta Dmitri Fomenko ja Eva Unt kokeilevat rohkeasti perinteisen hampurilaisen rajoja onnistuen siinä erinomaisesti.

”Teemme annokset paikan päällä alusta loppuun, pihvit, kastikkeet ja briossisämpylät. Mitään annosten osia ei osteta valmiina, kuten monissa muissa hampurilaispaikoissa tehdään”, sanoo Eva Unt.

Fomenko ja Unt ovat molemmat työskennelleet vuosia ravintola-alalla. Siellä pariskunta myös tutustui alun perin. ”Ystävystyimme ja sitten meistä tuli perhe”, nauraa suorasukainen Dmitri.

Miten F.Burger sai sitten alkunsa? ”Jossain vaiheessa tulee hetki, kun toisen ravintolassa työskentely ei enää anna riittävästi ja tulee omia ideoita ruokien suhteen. Me molemmat olemme työskennelleet aina fine dining -ravintoloissa. Minä olin kolme vuotta esimerkiksi ravintola Ö:n pääkokkina ja Eva työskenteli ravintola Enzon riveissä. Halusimme yhdessä luoda jotain yksinkertaisempaa, mutta lopulta kuitenkin päädyim-

Menusta löytyy niin kasvis- kuin lihaburgereita sekä gluteenittomia annoksia.

me tarjoamaan fine dining -konseptilla hampurilaisia”, selvittää Dmitri Fomenko hymyssä suin.

Myös virolainen ravintolaopas White Guide nosti ruokapaikan listoilleen. ”Suosittelemme-taso on White Guide-listauksen kaikkein mielenkiintoisin taso. Tältä tasolta ei yleensä löydy ravintoloita niiden perinteisessä merkityksessä, vaan persoonallisilla konsepteilla ravintolamaailmaa rikastuttavia ruokapaikkoja. Ilman näitä paikkoja Viron ruokakartta olisi paljon tylsempi”, White Guiden perustaja Harri Hanson kertoo.

Perinteisen naudanlihapihvin sijaan asiakas voi valita myös kat-

karapuburgerin, lohiburgerin tai portobellohampurilaisen. Listalla on myös hampurilaisia, joissa sämpylöinä on käytetty avokadoa tai perunapihvejä. Mehukkaan ”dirty burgerin” voi nauttia joko limsan tai hyvän viinin kera. Ruokalistalta löytyy myös keitot ja salaatit sekä lasten menu. ■

F.Burger, Viru keskus, Viru väljak 4-6, Tallinna

Alkuruuat: 10–13 e Hampurilaiset: 8,50–16,50 e Jälkiruuat:

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 24 ravintolat
Eva Unt ja Dmitri Fomenko avasivat F.Burgerin ensin Lasnamäelle ja sitten Viru Keskuksen Ruokakadulle.
6 e
F.Burgerin hampurilaiset ovat myös visuaalisesti upeita. TEKSTI SUSANNA POIKELA, KUVAT SUSANNA POIKELA, KATERINA BOROUHHINA Fomenkon käsissä syntyy mehukkaat gourmet-burgerit.

Tallinnan vanhassakaupungissa sijaitsevassa, modernia virolaista ruokaa tarjoavassa FARM-ravintolassa arvostetaan puhtaita raaka-aineita.

Ruokalista kunnioittaa virolaisen keittiön pitkiä perinteitä sekä gastronomisia trendejä.

Tarjoamme muun muassa tuoretta ruisleipää hampunsiemenillä, käsintehtyä jäätelöä, kunnolla kypsytettyä lypsyvasikan lihaa ja vihanneksia Viron pelloilta.

Valikoimassamme on pohjoismaisia viinejä, kotitekoisia virvoitusjuomia, eikä oluen ystäviäkään ole unohdettu. Ravintolan ytimessä on ainutlaatuinen lasiseinäinen keittiö, jossa voi seurata ruoan valmistusta.

Viihtyisässä ilmapiirissä sekä sisustuksessa on vanhan ja vauraan virolaisen maatilan tunnelmaa. Saatavilla on myös lahjakortteja.

Kahvila/leipomo RUKIS on viihtyisä paikka, jossa voi rentoutua keskellä kaupungin vilskettä ja antaa ajatusten rauhoittua. Kahvila sijaitsee Tallinnan vanhankaupungin sydämessä. Meillä on oma leipomo ja konditoria, joissa työskentelevät alansa todelliset mestarit.

Joka aamu kahvila on täynnä vastapaistetuiden leivonnaisten ja kahvin tuoksuja. Kakkuvitriini on täytetty herkullisilla kakuilla. Leivonnaisia, leipiä ja piirakoita paistetaan uunista koko päivän ajan tarpeen mukaan.

RUKIS-kahvilan tunnelma on kodikas ja tuo mieleen maaseudun. Tule nauttimaan paikan päällä tai osta mukaasi! Saatavilla on myös lahjakortteja.

www.rukis.ee • Viru 11, Tallinna. • Avoinna ma–pe 8–20. www.restaurant.farm
Uusiseelantilaisesta "Wellerman"-merimiesballaadista v. 2021 some-hittikappaleen tehnyt skottiartisti THE DUBLINERS – yhtyeen tribuuttikonsertti, paljon hyvää brittimusiikkia sekä Viron folk-parhaimmisto: UNTSAKAD, DUO RUUT, DAGÖ, MARI KALKUN, HELSINKI CÈILIDH BAND JÄÄÄÄR, LÕÕTSAKUNINGAD ym. – kaikkea tätä ovat elokuiset kansanmusiikkifestarit Virumaalla, alle 80 km päässä Tallinnasta. NATHAN EVANS Festivaalivieraille majoitustarjous Rakveren Aqva Hotel & SPA:sta, kuljetukset Käsmuun ja takaisin festivaalibusseilla. 11.8. ja 12.8.2023 päivien festivaalilippuihin merkityllä Promokoodilla -15% alennus kaikista huoneluokista. Kun syötät hotellin kotisivuilla (www.aqvahotels.ee) huonetiedustelukaavakkeeseen Promokoodin, näet vapaina olevien huoneiden määrät ja alennushinnat. Voit tehdä huonevarauksen myös puhelimitse kertomalla koodin hotellin myyntipalveluun (ma-pe klo 9-17) puh. +372 326 0014, puh. +372 326 0005 sekä sähköpostilla: sales@aqvahotels.ee 11.–13.08.2023 KÄSMUNKYLÄSSÄKAPTEENIEN • festivaali virufolk.ee • BRITTEIN SAARTEN TEEMAVUOSI • virufolk.ee
• Müürivahe 27b, Tallinna. • Avoinna ma–pe 17–23, la 12–23, su 12–22.
SHOP & OUTLET
Tuo lomatunnelma kotiin. Untuvapeitot, -tyynyt ja untuvatakit VALITSE ITSE! KEHYKSET TAI LINSSIT -50% TALLINN: Viru Keskus tel 610 1361, Ülemiste Keskus tel 603 4727, Stockmanni kaubamaja V korrus tel 668 0460, Kristiine kaubanduskeskus tel 665 0317, Magistrali Keskus tel 677 4190, Mustamäe Keskus tel 660 3700, Lasnamäe Centrum tel 600 8923, Haabersti 1 tel 603 4340, Arsenal tel 644 0044, Nautica Keskus tel 650 6280, Laagri tel 654 4404, Kärberi keskus tel 664 4900 VIIMSI: Viimsi Market tel 666 0017 instru.ee Tarkat säännöt Instrun myymälöissä. TÄLLÄ KUPONGILLA PÄRLIPESAN KAIKISTA TUOTTEISTA -25 % TARJOUS EI OLE VOIMASSA MUIDEN ALENNUSTEN KANSSA! TARJOUS VOIMASSA 20.6.2023 ASTI. JALOMETALLIT LASIHELMET KRISTALLIT PUUHELMET KORUTARVIKKEET TOHO SIEMENHELMET JALOMETALLIT (925-HOPEAA) PUOLIJALOKIVET VALMIIT KORUT JA PALJON MUUTA VERKKOKAUPPA: PARLIPESA.EE NARVA MNT. 13, TALLINNA, EKSPRESSIN TALO +372 5553 4915 MA-PE 10-18, LA 11-15 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 45 | www.vivianvau.ee Puh. +372 641 6440 Kuninga 1, Tallinna ma-pe 11-19, la 12-17 Koot 33-45
JOUTSEN
VANA-VIRU 11A, 10111 TALLINNA Puh. +372 6550 548 shop-tallinn@joutsen.com Avoinna: MA-PE klo 11-18 LA klo 11-15
Toimitamme tuotteet suoraan Suomeen! Sisustussalonki Pärnu mnt 160, Tallinna Puh.
83 16,
Avoinna: Ma-Pe 9:00 - 18:00, La 11:00 - 16:00 Ahtri 8, WTC-talo, Tallinna. Liikkeen lähellä on D-terminaali ja Nautican keskusesta tarvitsee vain tulla tien yli. • Puh. +372 6 313 337 • Avoinna ma-pe 10–17 • Tunor OY Tunor tukkuja vähittäismyynti TALLINK SPA MERE PST. VIRU KESKUS AHTRIHOBUJAAMANARVA MNT NAUTICA KESKUS D-TERMINAALI B-TERMINAALI A-TERMINAALI Tue paikallista mestaria, arvosta perintöä tänään ja huomenna! Käsityökaupat Tallinnassa: Kaarmanni Käsitöö, Vanaturu kael 8, avoinna ma–la 11–19, su 11–18 Eesti Käsitöö Maja, Pikk 22, avoinna ma–la 10–18, su suljettu www.folkart.ee Arvosta perinnettä, nyt ja tulevaisuudessa! www.crafts.ee Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit esittää: 6.–9.7.2023 Keskiajan päivät Tallinnan Vanhassakaupungissa 9.–11.11.2023 Martin Markkinat Saku Suurhallissa
Laadukkaat sisustusmateriaalit Teidän kotiinne, maailman johtavilta kauppamerkeiltä.
+372 651
werm@wermstock.ee www.wermstock.ee

Keskiaikaisten mestareiden jalanjäljillä

Tallinnan vanhankaupungin sisäpihoille ja kujille kätkeytyy ikivanhoja perinteitä ja osaamista.

Laborassa vaalitaan vanhoja perinteitä Vanhankaupungin luoteismuurin kylkeä kulkee vanha Laboratooriumi-katu, jonka varrella sijaitsee Laboran kirjapaino ja kalligrafiakoulu. Kirjapainoa vastapäätä samalla sisäpihalla toimii kirkko. ”Siellä on isäni Anatolin rakentama Ukrainan kreikkalaiskatolinen kirkko”, selvittää Nestor Ljutjuk. Hän avaa päätalon oven ja johdattelee sisälle kolmikerroksisen, sokkeloiselta tuntuvan talon uumeniin.

Ensimmäisestä kerroksesta löytyy kirjapaino, jossa painetaan vanhalla 1400-luvulta peräisin olevalla kirjapainotekniikalla kirjoja, kortteja ja taidegrafiikkaa. Tupaa lämmittää kamiina ja sen vieressä apulainen valmistaa parhaillaan kortteja Laboran omaan taide- ja paperikauppaan Vene-kadulle.

Kellarikerroksessa tehdään käsin talon oma paperi. Huoneen täyttää kostea, villainen, vielä märän paperin tuoksu. Ensin paperi näyttää huovalta, mutta painon ja kuivatuksen jälkeen se on pehmeää, taipuisaa ja valmista painoon. Talon ylimmässä kerroksessa on kalligrafian työhuone, jossa järjestetään säännöllisesti myös kursseja.

Ora et Labora et Lege –Tasapainoisen ihmisen salaisuus

”Jotta ihminen voisi tuntea itsensä hyvinvoivaksi, elämästä tulisi löytyä henkinen puoli ja sitten

myös fyysinen puoli. Tulee siis käyttää käsiä ja päätä. Tällainen tasapaino hengen ja aineen välillä kuvastaa todellista keskiaikaista mielentilaa: Ora et Labora et Lege. Rukoile, tee työtä ja lue”, kertoo hymyilevä Nestor. ”Meille on ollut tärkeää säilyttää vanhoja arvoja, jotteivat ne katoaisi lopullisesti.”

Hänen viimeisimmät työnsä löytyvät kirjailija-toimitta-

ja Mikko Virran ”Luontoretkelle Viroon” -kirjasta. Nestor Ljutjuk on kuvittanut kaikki kirjan eläinja luontohahmot. Lisäksi hän on julkaissut yhdessä runoilija Timo Maranin kanssa kauniin ”Poeetiline punane raamat” -runokirjan (suomeksi Runollinen punainen kirja). Kirja ottaa kantaa Viron uhanalaisten lajien hauraaseen olemassaoloon. ”Tällä hetkellä on valmistumassa kuvitus Timo

Maranin uusimmalle runokirjalle”, selvittää Nestor Ljutjuk.

Ikivanhat materiaalit savi ja lasi ihastuttavat yhä edelleen Mestareiden pihalla Parem Pool-kaupan kellarikerroksessa toimii latvialainen lasitaitelija Laura Šmideberga. Hänen kaulallaan roikkuvat näyttävät ja värikkäät lasihelmet. Hän ottaa

Muranon lasiputken pihteihin ja alkaa kuumentaa kovaa lasia sinisen liekin alla. Kymmenisen minuutin kuluttua kylmänä sojottavasta putkesta on muokattu pienen kämmenen kokoinen läpikuultava ja siro lasipallo. Kädet työskentelevät vakaasti ja työ näyttää helpolta, mitä se tuskin on.

Laura Šmideberga on työskennellyt lasitaiteilijana viimeiset 12 vuotta. Hän on tehnyt yhteistyötä

THE BALTIC GUIDE ™ TALVI-KEVÄT 2023 28
Olde Hansassa jokainen yksityiskohta on taidetta. Nestor Ljutjuk esittelee isänsä Anatoli Ljutjukin kirjaa, jonka sivuilla on tarinoita Ukrainan sodasta ja puuhevosesta. TEKSTI SUSANNA POIKELA, KUVAT ANDREI CHERTKOV, SUSANNA POIKELA, OLDE HANSA Keramiikkataiteilija Kauri Kallas on aikanaan työskennellyt myös Pentikin tehtaalla Posiolla.
ostokset
Laura Šmideberga valmistaa lasipalloa tuhatasteisen liekin alla.

myös arkeologien kanssa ja valmistanut arvokkaita kopioita arkeologisten lasikorulöydösten mukaan.

”Lasikorut olivat keskiajalla käypää valuuttaa, ja lasihelmiä ei tietääkseni ole valmistettu Tallinnassa keskiajalla ainakaan ennen -lukua, vaan ne tuotiin muualta. Lasimestarien ammattikunta oli arvossa pidetty, koska heidän materiaalinsa oli kallista ja vain rikkailla oli siihen varaa.

Lasitavarassa käytettiin myös värejä ja suosituin väri oli sininen ja toisena tuli keltainen. Punainen ja roosa olivat harvinaisempia, koska punaisten lasikorujen valmistamiseen tarvittiin kultaa”, kertoo Laura Šmideberga.

Keramiikkataiteilija Kauri Kallaksen studio löytyy Mestarien pihan perältä. Sisällä saviuuni lämmittää mukavasti tupaa. Taiteilija on nostanut pöydälle suuren savisen pään, joka muistuttaa afrikkalaista naamiota. Ikkunalaudalla on toinen valtava värikäs pää, joka on ilmiselvästi valmis taideteos.

Mestarien pihalta löytyy käsityöläisten ja taiteilijoiden ateljeemyymälöitä.

Perinnetyöpajoja, gallerioita ja taideryhmiä Virossa:

Parem Pool, Meistrite Hoov, Vene 6, Tallinna.

Laura Šmidebergan lasistudio, Meistrite hoov, Vene 6, Tallinna.

Kauri Kallas, Keraamikakoda, Meistrite hoov, Vene 6, Tallinn.

Labora Shop Vene 18, Tallinna.

Laboran kirjapaino, Laboratooriumi 22, Tallinna.

Tallinnan kalligrafiakoulu, Laboratooriumi 22, Tallinna.

Katariinan kilta, Vene 12, Tallinna.

Perinneseppä Heikki Põldma, Ridaküla Sepikoda, Suur tee 25, Kolkja.

Hortus Musicus keskiaikainen orkesteri, Värava torn, Lühike jalg 9, Tallinna.

Muotoilun ja arkkitehtuurin galleria, Pärnu mnt 6, Tallinna.

Kaurin teokset eivät ole perinteistä kuppia ja kippoa, toki niitäkin hän tekee tilauksesta. ”En ole aikaisemmin tutkinut keskiaikaista taidetta, mutta suunnitellessani Olde Hansan astiastoa, perehdyin siihen ja itse asiassa sain havainnoistani paljon inspiraatiota myös omiin teoksiini. Omissa töissäni käsittelen ihmisen kehoa, päätä ja erilaisia figuureja. Yhdistelen mielikuvituksellisia olentoja töihini”, kertoo Kauri Kallas.

Viime vuoden lopussa taiteilija kuratoi keramiikkataiteilijoiden liiton yhteisnäyttelyn Muotoilun ja arkkitehtuurin galleriassa, jossa oli myös hänen työnsä ”Art of crying”. Hänen teoksensa oli suuri pää, joka itki. ”Yhteisnäyttelyn teemana oli paine, ja itkeminen vapauttaa paineesta”, naurahtaa Kauri Kallas ja kuopaisee hellästi pikku kimpaleen savea veistoksensa silmäkulmasta. ■

Olde Hansa ei ole teemaravintola, vaan elävää keskiaikaa

”Onko sinulla sukulaisia keskiajalta”, kysyy ravintola Olde Hansan isäntä Auri Hakomaa. Hän naurahtaa, koska toimittaja on kerrankin hämillään. ”No, kaikillahan on niitä, siitä ei ole aikaakaan, kun esi-isämme tekivät täällä kauppaa”. Auri tarjoaa talon itse valmistavaa pippuriviinaa, joka avaa hengitystiet ja rauhoittaa mielen. ”Näitä meidän omilla resepteillämme valmistettuja tervehdyttäviä juomia on listalla lähes parikymmentä.” Valinnanvaraa siis on ja Olde Hansan palveluskunta valitsee vieraalle sopivimman.

Olde Hansa vaalii keskiaikaista perintöä viimeistä piirtoa myöten. Jokainen maalaus, kangas, puku, lautanen, lasimalja ja penkki ovat

nykymestareiden suunnittelemia käsityö- ja taideaarteita. Myös keskiaikaista livemusiikkia on tarjolla kuutena iltana viikossa.

”Lukematon määrä lahjakkaita taiteilijoita on tehnyt meidän kanssamme yhteistyötä. He kaikki ovat olleet luomassa tätä paikkaa. Me emme ole mikään teemaravintola, vaan todellista ja elävää kulttuuria edustava ravintola,” toteaa Auri Hakomaa.

Luomisprosesseihin ovat ottaneet osaa muun muassa keramiikkataiteilijat Rita Randmaa ja Kauri Kallas, joiden töitä löytyy myös Mestarien pihan Keraamikakoda -nimisestä ateljeesta sekä lasitaiteilija Anne-Liis Leht, kuvataiteilija Martin Mikson, graafikko

Ari Tenhunen ja kalligrafisti Tatiana Iakovleva.

”Vastikään tilasimme Ranskasta renessanssiajalle tyypillisiä tekstiilejä. Näin Olde Hansassa alkaa pian näkymään renessanssin vaikutukset”, Auri Hakomaa jatkaa silmin nähden ylpeänä  vuotta täyttäneestä ravintolastaan.

Olde Hansan kolme kerrosta on nimetty värien mukaan: vihreäksi, punaiseksi ja ylin kerros siniseksi. Kynttilät palavat, palvelijat tarjoilevat, aseet ja maallinen mammona laitetaan penkin sisuksiin ruokailun ajaksi ja höyryävä ruoka tarjoillaan pöytiin. Nyt on aika nauttia talon herkuista ja tunnelmasta. ■

”Lahjakkaat taiteilijat ovat tehneet työtä kanssamme”, kertoo Auri

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 29
Hakomaa. Nestor Ljutjukin herkkää kuvitusta Timo Maranin runokirjasta. Olde Hansan seinälle on maalattu Baltian ja Skandinavian kartasto.
ostokset

Uusin kylpylähelmi Tallinnassa

venäläinen sauna ja perinteinen virolainen savusauna.

Saunojat saavat monikulttuurisia saunaelämyksiä

Vain kahdeksan kilometrin päässä keskustasta sijaitsee Tallinnan uusin kylpylä Ring Spaa & Saunad.

Saunakeskuksessa on  erilaista saunaa ja altaita jokaiseen makuun. Kokeiltavissa on muun muassa katajasauna, lempeä suola-höyrysauna, rentouttava turkkilainen ”hamam”, kuumankostea

Ulkona on vielä puulämmitteinen sauna, joka odottaa kylpijöitä maanantai- ja keskiviikkoiltaisin kello kuudesta kymmeneen. Ulkosaunaan voi ostaa mukaan tammi- tai eukalyptusvihdan saunakeskuksen kahvilasta.

Vihtomisen jälkeen voi pulahtaa viereiseen kylmäaltaaseen. Jos et ole kylmän ystävä, sisätiloista löytyy höyryävän lämmin japanilainen allas.

Kylpylässä voi järjestää juhlat tai osallistua saunarituaaleihin Ring saunakeskuksessa järjestetään tiistaisin, torstaisin, perjantaisin ja viikonloppuisin suosittuja saunarituaaleja, joihin voi ottaa osaa ilmaiseksi. Niitä ovat muun muassa aromirituaali, suolarituaali ja löylyrituaali.

Lapsia ei suinkaan ole unohdettu. Heille löytyy oma lasten allasalue liukumäkineen ja leikkialueineen.

Allasosastolla on myös valoisa juhlahuone, joka on varattavissa yksityiskäyttöön. Juhlapöydän ääreen mahtuu kymmenkunta osallistujaa. Juhlatilasta on näkyvyys sekä kylpylään että ulos. Leveät ja pehmeät lepotuolit houkuttelevat kylpylävieraita rentoutumaan saunomisen ja altaissa uimisen lomassa. Jos nälkä yllättää, kylpylän kahvilassa valmistuvat maukkaat pizzat. Menu on monipuolinen ja pizzalista kattava. Kahvila tarjoaa päivittäin myös edulli-

sen lounaan. Viikoittain päivittyvä lounaslista löytyy myös facebookista ”Ring sport & saunad” -sivuilta. Ring saunakeskuksen yläkerrassa on erillinen + -tila, joka on varattavissa yksityistilaisuuksia varten. Tiloissa on viihtyisä lounge, avara lasiseinällä varustettu sauna, johon mahtuu kymmenen saunojaa kerralla, poreallas ja runsaasti yksityistä juhlatilaa. ■

Ring Spaa & Saunad, Õismäe tee 130, Tallinna.

Ripsienpidennykset: klassiset 39,90,volyymit 49,90,-

lotus@thailotus.ee www.thailotus.ee Salonki on avoinna joka päivä 09.00–21.00 Puh. +372 51 997 707, +372 6 003 029 MERE PST. NARVA MNT. Viru hotelli Rotermannin kortteli Löydät meidät nyt osoitteesta Mere pst 4 (2. kerros, sisäänpääsy rakennuksen takaa, Mysushin terassin luota) Thai-hieronta ja spa-ohjelmat Olemme muuttaneet! Täällä kupongilla Thai hieronta -20% (Ainoastaan thai-hieronnasta alkaen 60 min.) Varaa aikasi puh. +372 502 0708 tai kirjoita info@sistyle.ee www.sistyle.ee Sijaitsemme Metropol-hotellin alakerrassa, Roseni 13, Rotermannin alueella. Lyhyt matka satamasta Kasvoja elvyttävä ja kirkastava timanttihionta 39,90,Klassinen tai aromahieronta45 min 28,90,Alessandro-jalkahoito 29,90,- Suomessa 80,(jalkakylpy, kuorinta,
kovettumien poisto, kynsien ja kynsinauhojen hoito, voide) Spa-jalkahoito+geelilakkaus 49,90,Värjäys+leikkaus+kampaus lyhyet 49,- keskipitkät 59,- pitkät 69,Käsihoito+geelilakkaus 29,90,Hiusten leikkaus miehet 19,- naiset alk. 25,Suomessa alk. 79,-/99,-
THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 30 kauneus&terveys
HEMMOTTELUHETKET AMMATTILAISTEN KÄSISSÄ
Suomessa 180,- ilman veistä 90 min 79,BDR nuorentava kauneusterapia, rypyt pois
TEKSTI SUSANNA POIKELA, KUVAT RING SPAA & SAUNAD Tunnelmallinen savusauna puhdistaa niin kehon kuin mielen. Lepoalueita on sijoitettu eri puolille kylpylää.

Suolahuone kuin leikkikenttä

Haloksen suolahuoneessa lapset viihtyvät.

TEKSTI SUSANNA POIKELA,KUVAT HALOS

Nyt Tallinnan ydinkeskustaan on avattu uusi suolahuone. Suolahuone Halos on rakennettu ottamaan huomioon erityisesti lasten tarpeet ja viihtyvyys. Lapsilla voi olla ikävää istuskella puoli tuntia huoneessa, jossa ei ole mitään puuhasteltavaa. Haloksen suolahuoneesta löytyy leluja, suolalohkareista rakennettu söpö leikkimökki ja huoneen lattian peittävällä vuorisuolalla voi myös leikkiä turvallisesti. Valaistus on hämyisä ja rauhoittava.

Haloksen suolahuoneeseen mennään mielellään ilman kännyköitä. Näin taataan rauhallinen ja kiireetön tunnelma.  minuuttia kuluvat kuin siivillä lapsen kanssa leikkiessä. ”Sinun ei tarvitse olla lapsi tullaksesi nauttimaan suolahuoneemme tervehdyttävästä vai-

Haloksen suolahuoneeseen ovat tervetulleita niin lapset kuin myös aikuiset.

kutuksesta. Meillä on myös paljon aikuisia suolahuoneasiakkaita. Kansainvälisiä asiakkaitamme palvelemme englanniksi. Vierailu maksaa vain kahdeksan euroa”, kertoo Haloksen toinen omistaja Kairi Org.  Mihin suolaterapiaa tarvitaan? Suolahuone sopii ihmiselle, joka kärsii esimerkiksi nuhasta, tukkoisuudesta, astmasta, allergioista tai heikosta vastustuskyvystä. Ilmassa leijuva hienonhieno suola on hyväksi myös iholle, erityisesti aknesta, atooppisesta ihosta kärsiville tai psoriaatikoille. Suola tunkeutuu nenän ja suun kautta elimistöön. Puhdistavan ja virkistävän vaikutuksen tuntee jo ensimmäisen kerran jälkeen. Suolahuoneesta poistuessa olo on kuin olisi nauttinut raikkaasta merenrantakävelystä. ”Yksi kertakin on ihan hyvä, mutta suosittelemme käymään suolahuoneessa säännöllisesti niin tulokset ovat pysyvämpiä”, neuvoo Kairi Org. ■

Halos laste heaolu- ja soolakeskus, Liivalaia 40, Tallinna.

UUSI HYMY VUOROKAUDESSA

Korkean teknologian hammasimplantti- ja hammasproteesiklinikka ZAGA Center on konsernin ainoa edustaja Skandinaviassa, joka tarjoaa täyden ja nopean erikoishammashoidon erittäin vaativissakin tapauksissa. Jopa täysin hampaaton suu voidaan hoitaa nopeasti klinikallamme!

Zygomatic-implantteihin perustuva All-on-4 tai All-on-6 -proteesimenetelmä antaa mahdollisuuden hymyillä jälleen leveästi, vaikka olisit aikaisemmin ollut vuosia hampaaton. Mikä parasta – koko toimenpide kestää vain pari päivää!

hampaat

Palvelut:

Zygomatic-implanttien asennus yhdistetyt hoitomenetelmäratkaisut neuvonta jälkihoidosta

Varaukset ja lisätiedot: kalevspa@kalevspa.ee tai puh: +372 649 3303 Käytä tarjouskoodia "KALEV" ja rentoutu parhaaseen hintaan! Kaikille su-to yöpyville: •ilmainen lasillinen kuohuviiniä Allee-ravintolassa; •Sauna-Oasis (18+) 3 tunnin lippu kahdelle erikoishintaan 29 € (normaalihinta 38 €); •lisäksi salasanalla „KALEV“ salonkin Kauneus&Terveys hoidoilta -10%; alennus ei koske erikoistarjouksia ja päiväkylpylöitä. * Voimassa 20.04.2023 asti Löydä täydellinen majoitusvaihtoehto ja erikoistarjous nettisivuilta kalevspa.ee Tervetuloa! THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 31

ZAGA CENTER TALLINN
Valmiit
Ahtri 6a, Tallinna, Admirali maja, B-sisäänkäynti, 2. kerros Puh: +372 689 8888 • sähköposti: info@hshambaravi.ee www.zagatallinn.com/ • Toimintaluvan nro: L03473 24 tunnissa!
yksivaiheinen implanttien ja proteesien asennus “All on 4“-proteesi “All on 6“-proteesi
kuolleiden hampaiden poisto implanttien asennus yksilöllisten hammasproteesien valmistus  hammasproteesien asennus
kauneus&terveys
Vastaanotto on suunniteltu pieniä vieraita silmällä pitäen.

Kun suomalainen katsoo televisiosta dramaattisia kuvia Ukrainasta, Syyriasta, Afganistanista, Meksikosta ja Afrikasta tai seuraa ihmissalakuljettajien vaiheita Välimerellä, ovat otokset hyvin todennäköisesti virolaisen Ivar Heinmaan kuvaamia.

Kollegat ympäri maailmaa tuntevat Ivarin hyvin, mutta koska hän viihtyy itse enemmän kameran takana kuin edessä, on hän suomalaisille ja monille virolaisillekin tuntematon.

-vuotiaasta Ivar Heinmaasta on tullut kolmessa vuosikymmenessä elävä legenda. Mies, joka on kiertänyt kriisikohteita noin sadassa eri paikassa ja käynyt jo  maassa.

Viron televisiossa hän aloitti isänsä jalanjäljissä vuonna  ja Suomen Ylelle hän on tehnyt töitä vuodesta .

Uskallan sanoa, että jos emme olisi vuonna 2014 olleet Naton jäseniä, niin tilanne täällä Virossa voisi olla hyvin toisenlainen.

Rambo-nimen hän sai Keniassa, kun oli kuvaamassa dokumenttia Ylen toimittaja Kati Juuruksen kanssa. Vaalea Kati ja huivipäinen Ivar herättivät ihmetystä pienessä kylässä ja monet olivat aivan varmoja, että Rambo ja Meg Ryan olivat saapuneet vierailulle heidän kyläänsä.

Kuvaajan uraan mahtuvat sodat hajonneessa Jugoslaviassa, Tšetšeniassa, Ruandassa, Syyriassa, Aasian tsunami, Israelin ja palestiinalaisten vihanpito ja paljon muuta. Viime vuonna hän vietti yhteensä  päivää Ukrainassa.

Ivarista on tehty kirjakin ”Rindeoperaator Ivar Heinmaa. Kus pörgus sa jälle käisid?” Eli ”Sotakuvaaja Ivar Heinmaa. Missä helvetissä sinä taas kävit?”

Ivar on vaatimaton mies. Hän myöntää olleensa nuorena poikana jopa ujo. Sodat ja katastrofit ovat opettaneet hänet myös olemaan valittamatta pikkuasioista.

”Kriisialueilla ihmisillä on pulaa kaikista perusasioista ja

Virolainen sankarikuvaaja

Ivar Heinmaalle maailman katastrofit ovat arkipäivää.

Rakkaimmat paikat Virossa

■ Unissa Ivar palaa usein lapsuutensa maisemiin. Hän syntyi 8. helmikuuta Nõmmella, josta hän muistaa yhä hyvin lapsuudenkotinsa pihamännyt. Hyppyrimäki oli myös lähellä. Perhe kävi myös uimassa Pühajärvellä, jossa oli kahdeksanmetrinen hyppytorni.

■ Maardun louhos on hänelle tuttu paikka. Kehätien laidassa hän laittaa kesällä usein rullasukset jalkaansa ja hiihtää pyörätietä aina Lagediin ja takaisin. Maardu-järvellä hän käy myös yhä uimassa.

■ Myös Otepään hiihtokeskus tuli vuosien aikana Ivarille tutuksi. Yhdistetyn harrastus alkoi noin kymmenvuotiaana ja loppui armeijan jälkeen parikymppisenä. ”Otepäässä oli hyvät harjoittelumahdollisuudet ja leirit. Lisäksi varusteet olivat tuohon aikaan ilmaisia”, Ivar muistelee.

täällä valitetaan, jos kaupasta ei löydy juuri tietynlaisia kenkiä”, hän tuhahtaa.

Milloin vain ja minne vain Kun puhelin soi, on Ivar heti valmis lähtemään. Yleensä laukut ovat jo valmiiksi pakattuina. Niitä on neljä. Yksi on vaatteille ja muille tarpeellisille tavaroille ( kg), sen lisäksi on jalustalaukku ( kg), videokamera laukkuineen ( kg) ja suuri selkäreppu, johon mahtuu kaksi kannettavaa tietokonetta, laturit ja mikrofonit ( kg).

Yhteensä tämä lasti painaa  kiloa, eikä ole väliä lähteekö reissuun kahdeksi päiväksi vai kuukaudeksi. Nämä tavarat on pakattava aina mukaan ja kannettava itse.

Ivar urheilee säännöllisesti ja hänellä on myös hyvä pohja sitä varten. Nuorempana hän kilpaili yhdistetyssä ja kuului Viron maajoukkueeseenkin. Myös pari vuotta neuvostoarmeijassa koulutti häntä tuleviin koitoksiin.

Aika neuvostoarmeijassa opetti myös suhtautumaan venäläisiin. ”Pronssipatsas-mellakat eivät olleet niin vakavia, mutta kyllä ne minua silloin ärsyttivät. Nyt uskallan sanoa, että jos emme olisi vuonna  Ukrainan sodan

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 32
henkilö
Ivar Heinmaalle on ollut paljon hyötyä hyvästä fyysisestä kunnosta, jota hän pitää yllä jopa sodan keskellä. Kuva on Ukrainan Mykolajevista vuoden 2022 keväällä.

alettua olleet Naton jäseniä, niin tilanne täällä Virossa voisi olla hyvin toisenlainen. Nato-jäsenyys oli Virolle paljon suurempi asia kuin Euroopan Unionin jäsenyys tai siirtyminen euroon”, Ivar pohtii.

Ivarilla on - ja -vuotiaat pojat pari vuotta sitten päättyneestä avioliitosta. Pojat eivät suunnittele kuvaajan uraa isänsä tai isoisänsä tapaani. He ovat nähneet, miten isä on jatkuvasti menossa ja kokeneet myös sen, miten yhteyttä ei voida pitää joskus moneen päivään.

Kotona ollessaan Ivar viettää mielellään aikaa kotonaan poikiensa ja tuoreen kihlattunsa kanssa. Välillä monen läheisen on vaikea ymmärtää, miksi Ivar on aina menossa ja vieläpä erittäin vaikeisiin olosuhteisiin.

Ex-vaimon mukaan vaikeinta elämässä oli se, ettei pystynyt suunnittelemaan omaa ajan käyttöään koskaan varmasti. Koko ajan piti olla valmiina siihen, että Ivar ilmoittaa, että nyt tuli lähtö. Hän kuitenkin tiesi jo naimisiin mennessään, mitä oli tulossa.

Pahimmat paikat

Ivar kertoo kirjassaan nähneensä unta sodasta vain noin kymmenen kertaa, mutta ne eivät ole olleet pahimpia painajaisia.

Kauheimmassa unessa Ivar istuu mäkihyppytornin huipulla ja katsoo alas. Valmentaja heiluttaa lippua merkiksi, mutta Ivar ei uskalla hypätä. Oksettaa ja jalat tärisevät. Ivar on korjaavinaan monojensa kiinnitystä, mutta oikeasti hän murtaa siteet rikki. Sitten hän nostaa kätensä teknisen vien merkiksi ja lampsii suksineen portaita alas.

Palkittu ohjaaja ja kuvaaja

Ivar Heinmaa vastaanotti marraskuun lopulla Viro-säätiön Aino Kallas -palkinnon ansioistaan sota- ja kriisialueiden kuvaajana ja dokumenttiohjaajana. Palkinto jaettiin 15. kerran.

Kiitospuheessaan Heinmaa sanoi, että ihmisten ahdinkoa ja vaikeita oloja pitää edelleen tuoda esiin. ”Jos meitä ei olisi, kukaan ei tietäisi, mistä oikeasti on kyse”, hän muistutti.

Viro-säätiön mukaan Heinmaan työ on erittäin tärkeätä nykyisessä turvallisuustilanteessa. Parhaan dokumenttielokuvan Prix Europa -palkinnon Heinmaa sai vuonna 2014 elokuvastaan ”Syyrian sodan kasvot”. Palkintoja on tullut myös muun muassa Berliinin elokuvafestivaaleilta ja Moskovan kansainvälisiltä elokuvajuhlilta.

nään vain noin  sentin päähän. Toisen kerran hän oli astua miina-ansaan Bosniassa, mutta huomasi metallilangan viime hetkellä, kun auringon säde osui siihen.

Kotimaa on kallis, mutta joskus myös vieras Matkapäiviä Ivarille kertyy keskimäärin  vuodessa. ”Olen miettinyt, mitä teen Virossa sitten, kun en enää matkusta? Oikeastaan en tiedä sitä”, hän sanoo. ”Se ei ole sitä, että minusta tuntuisi pahalta olla

Virossa.” Ivar ei tunne kuuluvansa siihen joukkoon, joka menee kuvaamaan Tallinnan Toompealla parlamentin lehdistötilaisuutta. ”Minulla on sellainen tunne kuin olisin tullut olympialaisista piiritason kisoihin”, hän kuvailee.

Monelle sota- ja katastrofialueilla työskenteleville kirjeenvaihtajille on vaikea sopeutua normaaliin elämään. Veri vetää ja adrenaliinin himo pakottaa lähtemään aina vain uudelleen. Tämän tunteen Ivar tietää. ■

Pahimpia sotakokemuksia ovat tuoreimpien Ukrainan kokemusten lisäksi Tšetšenia. Häntä hämmästytti se, miten alle miljoonainen kansa taisteli niin urheasti venäläisiä vastaan.

”En ole nähnyt missään niin paljon mutaa. Groznyi oli aivan raunioina. Siellä menehtyi   siviiliä, joista   oli lapsia. Tien varressa oli suuri kyltti, jossa luki: Tervetuloa helvettiin!”

Venäläiset äidit haukkuivat Jeltsiniä ja pitelivät sotaväessä olevien poikiensa kuvia. Äidit eivätkä pojat ymmärtäneet mitä tekemistä heillä oli Tšetšeniassa.

Muutaman kerran Ivar on itsekin käynyt hyvin lähellä kuolemaa. Toinen kerta tapahtui Georgiassa hänen kuvatessaan parvekkeella, kun tarkka-ampujan luoti osui sei-

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 33
henkilö Tien varressa oli suuri kyltti, jossa luki: Tervetuloa helvettiin!
Ivar on käynyt Ukrainassa koko sodan ajan ja kollegat tuntevat hänet siellä hyvin. ”Ivar säilyttää pahoissakin tilanteessa rauhallisuutensa”, he sanovat. Kuva on Kiovasta syksyllä 2022. Venäjän kielen taidosta on Ivarille ollut paljon hyötyä Ukrainassa. Ivar suoritti asepalveluksensa Neuvostoliiton armeijassa georgialaisessa Batumin kaupungissa ilmatorjuntayksikössä. Kuva vuodelta 1986.

Suomalaisten kuusi suosikkia Tallinnassa

Suomalaiset matkailijat ovat olleet ensimmäisiä, jotka ovat saapuneet Tallinnaan hankalien aikojen ja matkustusrajoitusten jälkeen. Monissa kaupungin museoissa ja nähtävyyksissä ilahduttiin viime vuonna suomalaisten vieraiden paluusta. Lue, missä Tallinnan kohteissa suomalaiset käyvät eniten.

1. Lentosatama, Viron merimuseo Pääsylippu 15 €

Tallinn Cardilla ilmaiseksi

Kävelymatkan päässä Tallinnan keskustasta sijaitsee entisessä vesilentokoneiden hallissa ja satama-alueella Tallinnan suurin ja suosituin museo, Lentosatama.

Yksi sen omaperäisimmistä elämyksistä on 1930-luvulta peräisin oleva sukellusvene Lembit, johon voi tutustua myös sisältäpäin ja kuvitella, miltä merimiehistä tuntui asua ahtaissa olosuhteissa veden alla. Satama-alueella voi vierailla myös Suur Tõll - höyryjäänmurtajalla.

Museo ei ole pelkästään meriaiheisten esineiden esittelyä, vaan tilaan on luotu valoilla, äänillä ja esineillä jännittävä kokonaisuus, ja mystisyyttä lisää kupolikaton antama kaiku. Lentosatamassa riittää paljon tekemistä myös kaikenikäisille lapsille. Sukellussimulaattorin lisäksi on myös lentosimulaattori ja paljon kosketeltavia näyttelyesineitä.

Huom.! Lentosataman Maru-kahvilassa saat Tallinn Cardilla 10 % alennuksen.

2. Tallinnan televisiotorni Pääsylippu 15–17 €

Tallinn Cardilla ilmaiseksi

Tallinnan televisiotorni on Viron korkein rakennus, ja sillä on mielenkiintoinen historia. Se rakennettiin vuonna 1980 Tallinnassa järjestettyjen olympiakilpailuiden purjeregatan ajaksi ja sillä oli tärkeä merkitys myös Viron uudelleenitsenäistymisessä – juuri tällä paikalla virolaiset pakottivat Neuvostoliiton panssarivaunut perääntymään Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen.

Nykyään televisiotornissa sijaitsee mielenkiintoinen vierailukeskus, jonka ulkonäköalatasanteelta voi ihailla Tallinnan lahtea ja laitakaupungin vihreyttä. Kirkkaalla säällä voi nähdä jopa Suomeen asti. Voit tutustua televisiotornin tarinaan ja tieteellisiin näyttelyihin tai lentää VR-kierroksen tornin ympäri. Rohkeimmat voivat lämpiminä kuukausina osallistua turvaköysien avulla tornin reunakäve-

” Me nautimme

Proton keksintötehtaasta täysin rinnoin, vaikka olemmekin aikuisia. Oli hienoa nähdä omat yli 50-vuotiaat vanhempamme nauttimassa VR-matkaa kuumailmapallolla ja kilpailemassa polkupyöräradalla.

Todella hauska paikka!

” Ensikokemus

oli mahtava!

Tänne haluan varmasti palata perheen kanssa uudestaan. Näköalat ovat upeat! Tämän kokemuksen voisi kokea jokainen ainakin kerran.

lyyn näköalatornin ulkoreunalla, ja voit heilutella jalkoja 170 metriä tyhjyyttä allasi. Huom.! Televisiotornin ravintolassa saat Tallinn Cardilla 10 % alennuksen.

3. Kiek in de Kökin linnoitusmuseo Pääsylippu 12 € Tallinn Cardilla ilmaiseksi Tallinnan vanhassakaupungissa keskiaikaisten katujen yllä kohoaa museo, jonka eri osat ovat olleet käytössä Itämeren maiden jykevimpänä tykkitornina, tunnettujen virolaistaiteilijoiden ateljeetiloina, neuvostovuosina ydinpommisuojana sekä 1980-luvun suosittuna juhlapaikkana.

Kaikkiaan yli puolen kilometrin mittainen Kiek in de Kökin linnoitusmuseo yhdistää toisiinsa 1400-luvulta peräisin olevan mahtavan tykkitornin, maanalaiset Bastionien tunne-

lit sekä kolme jännittäviä tarinoita kätkevää tornia. Matkan Bastionin tunneleissa tekee vielä mielenkiintoisemmaksi tarinoita kertova mobiilisovellus NUMU, jonka voit ladata ilmaiseksi ja käyttää omassa puhelimessasi.

4. Paksun Margareetan museo-vierailukeskus, Viron merimuseo

Pääsylippu 15 € Tallinn Cardilla ilmaiseksi

1500-luvulta peräisin oleva Paksun Margareetan tykkitorni on Tallinnan maamerkki satamasta saapujille.

Paksun Margareetan tornissa sijaitsee täysin peruskorjattu näyttelyalue, joka antaa katsauksen merenkäynnistä, meriviranomaisista ja navigoinnista aina keskiajalta lähtien. Museon tärkeimpänä nähtävyytenä on Tallinnanlahdesta löydetty 500-vuotias koggi-rahtilaiva ja

MAINOS MAINOS
Keksintötehdas PROTO Tallinnan televisiotorni

Linnoitusmuseo on paikka, jossa Tallinnassa vierailijan on ehdottomasti käytävä. Suosittelen varaamaan sen vierailuun ja historiaan tutustumiseen riittävästi aikaa. Paikka on erittäin tyylikäs, taiteellinen ja hienosti tehty.

OSTA TALLINN CARD!

Tallinn Cardilla

• pääset ilmaiseksi lähes viiteenkymmeneen kaupungin museoon ja nähtävyyteen

• matkustat maksutta julkisessa liikenteessä

• saat etuja erilaisilla opastetuilla kierroksilla, ravintoloissa, kahviloissa ja myymälöissä.

Tallinn Cardin hinta aikuisille 35–63 €, lapsille 21–33 €. tallinncard.ee

sen esineet. Valojen, äänien ja jättikokoisten näyttöjen avulla on koggin ympärille luotu jännittävä maailma.

Museossa voi tutustua purjeja höyrylaivojen pienoismalleihin sekä nykyaikaisiin moottoriveneisiin ja useisiin muihin meriaiheisiin esineisiin. Kaikkialla voi kokeilla myös itse: museossa voi oppia tekemään merimiessolmuja, tutkia tuulen suunnan vaikutusta purjelaivan purjeisiin tai lähettää oma laiva Tallinnasta johonkin maailman kaukaiseen satamaan.

Koko tämä elävöitynyt kaupunginosa, jossa Fotografiska sijaitsee, on tutustumisen arvoinen. Fotografiskan näyttelyt ovat aina fantastisia!

Puuhaa ja näkemistä oli paljon niin aikuisille, teini-ikäisille kuin pikkulapsillekin. Kaikki oli niin mielenkiintoista, että ensimmäisellä kerralla ei ennättänyt kaikkiin näyttelyesineisiin tutustuakaan. Tulemme varmasti pian takaisin.

Kesäisin Paksun Margareetan katolla on avoinna verraton kattokahvila, josta on näköala merelle ja vanhaankaupunkiin. Esteettömäksi suunniteltu Paksun Margareetan museo sopii vierailukohteeksi myös liikuntarajoitteisille ja iäkkäille ihmisille.

5. Keksintötehdas PROTO

Pääsylippu 14 – 16 € Tallinn Cardilla ilmaiseksi Noblessnerin satama-alue sijaitsee viiden minuutin kävelymatkan päässä Lentosatamasta. Kaksi pietarilaista liikemiestä, Emanuel Nobel (maailmankuulun Alfred Nobelin veljenpoika) ja Arthur Lessner, perustivat Noblessneriin vuonna 1912 huippusalaisen sukellusvenetehtaan.

Vedenalaisten taistelualusten valmistus loppui ensimmäisen maailmansodan päätyttyä, mutta laivanrakennus- ja telakkatöitä tehtiin Noblessnerissa aina vuoteen 2018 saakka.

Tätä nykyä valimon on valloittanut eurooppalaisittainkin ainutlaatuinen virtuaalitodellisuuden keskus Proto, jossa vuosisatoja sitten kehitetyt keksinnöt heräävät henkiin VR-teknologian avulla. Kuvittele, että ohjaat maailman ensimmäistä autoa, veturia tai kuumailmapalloa, kävelet valtameren pohjassa tai leijut vapaailmalennolla Alppien kohdalla...

PROTOn maailma kiehtoo kaikenikäisiä lapsia, ja ja sisäisen lapsensa löytävät asiallisimmatkin aikuiset.

Huom.! Proton kahvilassa saat Tallinn Cardilla 15 % alennuksen.

6. Fotografiska Tallinna

Pääsylippu 15 – 16 € Tallinn Cardilla ilmaiseksi

Alun perin tukholmalainen valokuvataiteen keskus sijaitsee Telliskiven luovan linnakkeen sydämessä ja on alueen merkittävin kohde. Tallinnassa sijaitsee maailman kolmas Fotografiskan museo. Muut museot sijaitsevat Tukholmassa ja New Yorkissa.

Entiseen tehdasrakennukseen on luotu viihtyisä nykyaikainen taidekeskus, jossa nähdään maailman huippuvalokuvaajien teoksia. Samaan aikaan on esillä 3 – 4 näyttelyä, jotka vaihtuvat kolme kertaa vuodessa. Vuoden 2023 alussa Fotografiskassa on esillä amerikkalaisen poptaiteilijan, Andy Warholin, ranskalaisen valokuvaajan, Sarah Moonin ja korealaisen taiteilijan Cho Gi-Seokin näyttelyt.

Huom.! Fotografiskan 1. kerroksen kahvilassa saat Tallinn Cardilla 10 % alennuksen.

MAINOS MAINOS
Kiek in de Kökin linnoitusmuseo Paksun Margareetan museo-vierailukeskus, Viron merimuseo ” Tämä on erinomainen esimerkki Viron 2000-luvun museokulttuurista. Museossa on täydellinen tasapaino – se on aikuisille akateeminen ja lapsille hauska. Erinomainen kokemus, suosittelen ehdottomasti! Fotografiska Tallinna
Haluatko nähdä Tallinnassa paljon? Haluatko tehdä sen helpolla tavalla? Lentosatama, Viron merimuseo

Viron

Michelin-tähdet kahdelle ravintolalle

Ruokaravintoloiden taso on Virossa noussut kohisten viime vuosina. Yhtenä syynä on varmasti ravintoloita arvioivien oppaiden tulo maahan. Tunnetuimmat niistä ovat Michelin-opas ja White Guide.

Vuonna 2022 Michelintähden sai kaksi ravintolaa, jotka ovat: NOA Chef’s Hall (Tallinna) on tyylikäs ravintola. Etusijalla ovat ylelliset ruoka-aineet, joita tuodaan eri puolilta maailmaa. Myös paikallisesti kasvatetut ja säilötyt tuotteet ovat löytäneet paikkansa. Seitsemän ruokalajin ateria pitää vieraat pauloissaan alusta loppuun. Ainutlaatuiset annokset ovat yhdistelmä, joka on täynnä erilaisia makuja ja tekstuurien kerroksia.

180° by Matthias Diether (Tallinna) sijaitsee Noblessnerin satamassa parin kilometrin päässä keskustasta ja on saanut nimensä 180 asteen näkymästä, joka avautuu ravintolan U-muotoisesta avokeittiöstä. Kunnianhimoiset ja näyttävät annokset ovat kokeneen saksalaisen kokin Matthias Dietherin tavaramerkki. Hän luo annoksista makujen elämyksiä pienimpiä yksityiskohtia unohtamatta.

”Viro kuuluu niihin maihin, joita tarkastajamme ovat seuranneet mielenkiinnolla jo vuosien ajan. Matkustellessaan usean kuukauden ajan maata ristiin rastiin, he löysivät kihisevän ravintolamaailman, joka käsittää paljon laadukkaita ravintoloita ja monimuotoisia ruokaperinteitä. Maan ravintolat ovat jännittäviä, innovatiivisia ja kehittyvät nopeasti. Voidaan syystä sanoa, että Viro on päässyt nyt kulinaariselle maailmankartalle”, kehui Michelin-oppaiden kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec.

Michelin Vihreä tähti -palkinnon saajat

Michelin Green Star tuo esille ravintoloita, jotka ovat aktiivisesti sitoutuneet kestävään gastronomiaan.

Vihreän tähden saivat:

• Põhjakan kartano (Mäeküla)

• Fotografiska (Tallinna)

Vihreä tähti -ravintolat ovat inspiraation lähde näyttämällä esimerkkiä muille pienentämällä ravintolan ekologista jalanjälkeä, kierrättämällä ruuanjätteitä, kasvattamalla vihanneksia ja yrttejä sekä lisäämällä vieraidensa ekologista tietoisuutta.

Bib Gourmand -tunnustus

Bib Gourmand -tunnustus annetaan hyvästä laadusta ja hintalaatusuhteesta. Kategoria palkitsee ravintoloita yksinkertaisesta mutta taitavasta tehdystä ruuasta.

Bib Gourmand -tunnustuksen saivat:

• NOA (Tallinna) on ravintola, josta avautuu upea näköala Tallinnan kaupunkiin ja merelle. Ruokalista vaihtelee sesongin mukaan.

• Härg (Tallinna) on brasserie-ravintola, jonka edullisten nykyaikaisten ruokalajien joukossa ovat etusijalla grilliruoat, ennen kaikkea pihvit.

• Fellin (Viljandi) sijaitsee Viljandin vanhankaupungin laidalla. Ilmapiiri on samanaikaisesti boheemi ja huomaavainen. Huolella valmistetut perinteiset ruokalajit pursuavat makuja.

Lore Bistroo (Tallinna) sijaitsee Noblessnerin satamassa vanhassa varastorakennuksessa. Teräspalkit ja betonipylväät luovat taustan, jolle avokeittiö antaa oman lisänsä. Ruoka-annokset on tarkoitettu jaettaviksi.

• Mantel ja Korsten (Tallinna) on ravintola, jonka miljöö on kuin

suoraan postikortista. Vihreä laatoitettu tulisija piippuineen on vaalean sisustuksen keskellä. Välimerellisten ruokien seurana tarjotaan laadukkaita luomu- ja biodynaamisia viinejä.

Michelin Guide 2022 -oppaassa maininnan saaneet ravintolat Michelin-tähdellä tai Bib Gourmandilla ja Vihreällä tähdellä palkittujen ravintoloiden lisäksi Michelin Guide Estonia -oppaassa on mainittu seuraavat ravintolat:

• 38, Tallinna

• Cru, Tallinna

• Fii, Tartto

• Gianni, Tallinna

• Hõlm, Tartto

• Horisont, Tallinna Joyce, Tartto

• Lahepere Villa, Kloogaranna Lee, Tallinna

• Mere 38, Võsu

• Mon Repos, Tallinna

• Moon, Tallinna

• Paju Villa, Tallinna

TARTTO JA ETELÄ-VIRO

Etelä-Virossa asuu useita etnisiä ryhmiä, joilla on omat kulinaariset perinteensä, jotka tuovat alueen ruokakulttuuriin oman lisänsä.

Mestaritaso (Master Level)

• GMP Pühajärve

Erittäin korkea taso (Very Fine Level)

• Hõlm

• Kolm Sõsarat

• Joyce

• GMP Patisserie

SAARENMAA JA HAAPSALU

Muhun saarella sijaitsevassa Pädasten kartanossa sijaitseva Alexander on yksi viidestä Master Level -ravintolasta, jotka sijaitsevat Tallinnan ulkopuolella.

Mestaritaso (Master Level)

• Alexander

• Pull, Tallinna

• Puri, Tallinna

• R14, Tallinna

• Rado, Tallinna

• Ruhe, Neeme

• SMAK, Tallinna

• Tchaikovsky, Tallinna

• Tuljak, Tallinna

• Wicca, Laulasmaa

Parhaat virolaiset ravintolat White Guiden listalla White Guide -opas esittelee hyviä ravintoloita ympäri Viroa Hiidenmaalta Narvaan. Tässä artikkelissa luetellaan alueittain ravintolat, jotka ovat saaneet parhaimmat arviot. Katso koko suosituslista White Guide -sivulta. Vuoden 2023 White Guide -listalla on yhteensä 150 ravintolaa eri puolilla Viroa. flavoursofestonia.com/eng/ restaurant-guide/ Lista on jaoteltu alueittain: TALLINNA

Kansainvälinen mestaritaso (Global Master Level)

• 180 Degrees by Matthias Diether NOA Chef’s Hall

Mestari taso (Master Level) Fotografiska

Erittäin korkea taso (Very Fine Level) Rado Haapsalu

• Haapsalu Kuursaal

• Von Gernet

• Ku-Kuu

• Pilgusen kartano

• Kärme Küülik

• Hapsal Dietrich

POHJOIS- JA KESKI-VIRO

Tämä Viron alue on tunnettu villistä, koskemattomasta luonnostaan ja osa parhaista ravintoloista sijaitsee kauniissa merenrantakohteissa tai metsän ympäröiminä.

Mestaritaso (Master Level)

• SOO@Maidla Nature Resort Põhjakan kartano

• Lahepere Villa

Erittäin korkea taso (Very Fine Level)

• Wicca

• Mere 38 Ruhe

• Fellin

PÄRNU

Pärnun ravintolakenttä on etenemässä kohti maan muita huippukulinaristisia kohteita. Nyt voit rentoutua rannalla päivisin ja herkutella illalla gourmet-ravintolassa.

Erittäin korkea taso (Very Fine Level)

• Raimond

• Anno

• Pastoraat

• Mon Ami

MAINOS MAINOS
Puri Lee
Art Priori
Mantel ja Korsten
ensimmäiset
Ravintolat saavat tunnustusta laadukkaista raaka-aineista ja huolellisesti ja korkeatasoisesti valmistetuista ruoista.
Annosten esillepano on fine dining
tärkeää. Kuva: Visit Estonia / Ken Mürk Kuva: Visit Estonia / Näljane Nelik (@n2ljane4k) Katso lisää: visitestonia.com/fi
Fotografiska sai Michelin-oppaan vihreän tähden.
-ravintoloissa

Viron matkailussa

Visit Estonian johtajana eli Viron matkailujohtajana aloittanut Rainer Aavik (kuvassa) lupaa, että Suomi pysyy jatkossakin kärjessä Viron matkailun strategiassa.

”Luonto, ruoka ja kulttuuri ovat keihäänkärkiä, kun matkailua kehitetään ja Suomi on meidän lähin markkina-alueemme”, johtaja Rainer Aavik sanoo.

”Suomalaiset ovat suurin matkailijaryhmä ja teemme parhaamme houkutellaksemme naapureitamme tutustumaan Viroon. Olemme esimerkiksi onnellisia 31 Michelin-listatusta ravintolastamme, joita voimme suomalaisille suositella”, hän lisää.

Alkavana vuonna on paljon suomalaisia kiinnostavia tapahtumia. Vuonna 2023 juhlitaan myös saunavuotta. Tähän liitty-

viä tapahtumia järjestetään eri puolilla maata.

”Kutsumme suomalaiset ystävämme tutustumaan virolaisiin saunoihin ja saunatraditioihin sekä kokeilemaan muun muassa iglusaunaa, jääsaunaa ja turvesaunaa”, Aavik jatkaa.

Tallinna on vuonna 2023 Euroopan vihreä pääkaupunki ja se näkyy myös monissa tapahtumissa ja palveluissa.

”Matkailussa tarvitaan uusia kestäviä innovaatioita ja digitaalisia ratkaisuja. Visit Estonia kehittää niitä jatkuvasti. Olemme yhdessä muiden Pohjois-

Perheloma talvella

Viro on myös talvella oivallinen lähilomakohde lapsiperheille. Tekemistä löytyy kaupungeista, maaseudulta elämyskeskuksista, museoista, luonnosta ja seikkailupuistoista niin perheen pienimmille, teini-ikäisille kuin vanhemmillekin.

Talvella on helppo myös suunnata maaseudulle nauttimaan kylmästä vuodenajasta ulkona. Aktiivisen ja urheilullisen loman viettoon on monia mahdollisuuksia: hiihto ja laskettelu, lumilautailu, lumikenkä- ja potkukelkkaretket, luistelu ja retkiluistelu sekä kelkkailu.

Yksi eksoottinen kokemus on ajelu Peipsijärven jäällä karakatitsalla. Karakatitsa on Peipsin kalastajien itse tekemä jääajoneuvo, jossa on suuret pyörät.

Valgan maakunnassa sijaitseva pieni Otepään kaupunki on kaikille tuttu talvilomakohde. Kaupungissa ja sen ympäristössä voi harrastaa hiihtoa, luistelua ja lumilautailua. Rennosta lomakaupungista löytyy myös ylellisiä spa-hotelleja ja ravintoloita. Maakunnassa on muutenkin hyvät murtomaahiihtomahdollisuudet.

Useissa Viron kaupungeissa on hyvin hoidettuja ja valaistuja luistinratoja, joihin pääsee usein aivan ilmaiseksi. Luistin-

ratoja löytyy esimerkiksi Tallinnasta, Tartosta, Pärnusta ja Viljandista.

Tekemistä sisätiloissa

Tallinnasta perhekohteita kaikkina vuodenaikoina ovat muun muassa merenkulun historiasta kertova  Merimuseo ja Lentosatama , Keksintötehdas PROTO, Energian oivalluskeskus, Kadriorgin lastenmuseo Miiamilla, Nukketeatterimuseo ja Viron palokuntamuseo Viron Poliisimuseo sijaitsee Rakveressa ja koko perheen elämyskeskus Thule Koda Kuressaaressa.

Tartosta löytyvät Tiedekeskus AHHAA sekä entisaikojen leikkikaluja esittelevä Tarton lelumuseo. Tarton lähellä on myös Jääkausikeskus, joka kertoo elämästä viime jääkauden jälkeen.

Hiidenmaalla Elämyskeskus Tuuletorn yhdistää museon, tiedekeskuksen ja leikkipuiston.

Tekemistä tarjoaa Kiviõlin seikkailukeskus sekä lukuisat muut Viron seikkailupuistot. Myös Viron Kaivosmuseo on Itä-Virumaalla.

Liikenteeseen ja moottorien maailmaan voi tutustua puolestaan Põlvan lähellä Viron maantiemuseossa, Haapsaluun johtavan tien varrella Laitse Rally

maiden kanssa viiden parhaan joukossa kestävän kehityksen

Rainer Aavik kannustaa suomalaisia matkustamaan myös

”Suomalaiset suhtautuvat edelleenkin hieman varautuneesti matkustamiseen Tallinnan ulkopuolelle julkisilla kulkuneuvoilla. Se on sääli. Rohkaisen kaikkia hyppäämään bussiin, junaan tai jopa lentokoneeseen ja tutustumaan laajemmin Viroon. Suurimmat paikkakunnat ovat helposti saavutettavissa”, Aavik muis-

Rainer Aavik tuntee hyvin matkailualan, sillä hän toimi viisi vuotta Pärnun apulaiskaupunginjohtajana ja hänen vastuullaan oli muun muassa matkailun kehittäminen.

”Toinen kotimme on Pärnussa, ja vietän mielelläni myös siellä paljon aikaa perheeni kanssa. Perheeseemme kuuluu vaimon lisäksi 5-vuotias poika ja vuoden vanha tytär, jotka lohkaisevat vapaa-ajasta leijonan osan.”

”Kesällä Länsi-Viro, Pärnu, Saarenmaa ja Haapsalu ovat minulle rakkaita. Talvisin olen paljon Etelä-Virossa. Siellä harrastan hiihtoa ja muita talvilajeja. Syksyllä suuntaan usein Lahemaan alueelle ihailemaan luonnon värejä ja keväällä taas Keski-Viroon Türiin ja Kirnan kartanon tulppaanipuistoihin”, Aavik luettelee.

Parkissa sekä monilla muilla sisä- ja ulkokartingradoilla.

Eläinten ystävät viihtyvät Tallinnan eläintarhassa, Pärnun Mini Zoossa  ja muissa Viron lukuisissa eläinpuistoissa. Maailman suurimman linnun voi nähdä  Muhun saaren strutsitilalla.

Viron kuuluisin koira Lotte, taas asuu laajassa Lottemaan teemapuistossa, joka sijaitsee Pärnumaalla. Pärnumaalla on myös Viron automuseo

Hyödyllisiä linkkejä talviloman suunnitteluun:

• www.visitestonia.com/fi/nae-jakoe/aktiivi-ja-seikkailulomat/ talviriemut

• www.visitestonia.com/fi/nae-jakoe/matkan-tyyppi/perhelomat

• www.visitestonia.com/fi/miksi-juuri-viro/article-title-pohjoinen-ajanviete-murtomaahiihto

• www.visitestonia.com/fi/miksi-juuri-viro/parhaat-luistinradatvirossa

• www.visitestonia.com/fi/ miksi-juuri-viro/sisatilakohteetlapsille-nuket-ja-muut-lelut • www.visitestonia.com/fi/ miksi-juuri-viro/sisatilakohteetlapsille-tekniikka-ja-tiede • www.visitestonia.com/fi/ miksi-juuri-viro/sisatilakohteetlapsille-historia-ja-luonto

MAINOS MAINOS
Virosta löytyy lapsille paljon tekemistä.
Suomi pysyy kärkimaana
Virossa voi harrastaa murtomaahiihtoa monessa paikassa.
Elämyskeskuksissa on mielenkiintoista tekemistä perheen pienimmillekin. Kuva:
Kuva: Visit Estonia / Laura Nestor Visit Estonia / Rauno Liivand Katso lisää: visitestonia.com/fi
Kuva: Visit Estonia / Rene Riisalu

Virossa on vielä nykyäänkin satoja kartanoita tai linnoja. Joskus ne ovat olleet saksalaisten, tanskalaisten tai venäläisten maanomistajien koteja, mutta nykyään niissä on museoita, taidegallerioita, kylpylähotelleja ja ravintoloita. Monet ravintoloista on mainittu myös Viron parhaiden ravintoloiden oppaissa. Osa kartanoista on yksityisomistuksessa.

Aikamatkalla 500 vuoden takaiseen Sagadin historiaan

Sagadin kartanoon johtava pikkutie on mutkitteleva ja liukas. Perillä on saksalaisen von Fockin aatelissuvun marjapuuron punainen komea kartano kellotorneineen, valkoisiksi kalkittuine kaaristoineen ja tiilikattoineen.

Sagadin kartanon historia yltää yli 500 vuoden päähän. Vanhat aitat, tallit, vaunuvajat ja navetat on entisöity nyt muihin tehtäviin. Nyt tässä Viron komeimpiin kuuluvassa, rakennustaiteellisestikin merkittävässä kartanokokonaisuudessa toimii museo, hotelli ja ravintola ja luontokoulu.

Nykyisen rokokoo-tyylinsä kartano sai vuonna 1796. Museon seinämaalaukset ovat Viron kauneimpia. Metsästyshallissa on esillä vuosisatoja vanha ja koko Baltian laajin metsästysaseiden valikoima.

Näin talvikuukausina kartanossa eletään hiljaisia aikoja. On

Kartanoiden luvattu maa

Myös matkailija pääsee nauttimaan kartanoelämästä.

vaikea kuvitella, että 1800-luvun puolivälissä siellä työskenteli noin 50 ihmistä. Sagadi oli myös aikanaan Viron vauraimpia kartanoita. Kartanon herrasväen tärkeimpiä tehtäviä oli juhlien järjestäminen. Näyttävät pidot olivat hyvä tapa esitellä omaa vaurautta ja makua sekä urkkia samalla tietoa naapurien ja sukulaisten elintasosta.

Häitä, merkkipäiviä ja konferensseja

Nykyään juhliminen painottuu kesään. Sesonki alkaa huhtikuussa ja jatkuu syyskuun loppuun asti. Sagadin myynti- ja markkinointijohtaja Kairi Leemets kertoo, että 17 prosenttia vieraista on suomalaisia. Muita ulkomaalaisia ryhmiä tulee Latviasta, Saksasta ja Ruotsista.

”Jouluna hotelli on täynnä suomalaisia. Yleisin vierailuaika on kaksi yötä”, Leemets kertoo. Vieraat hakevat yleensä rauhaa ja lepoa. Lahemaan metsät ja luontopolut kiinnostavat ja merikin on vain noin seitsemän kilometrin päässä.

Hotellissa ja kartanomuseossa järjestetään paljon häitä ja merkkipäiviä, kokouksia, seminaareja ja konferensseja. Hotellissa ja vierastalossa on yhteensä sata majoituspaikkaa. ”Kesällä matkaajat samoilevat metsässä, marjastavat ja sienestävät. Opiskelijoiden suosiossa on hostelli, jossa on tilaa noin 30 vieraalle sekä suomalainen sauna”, Leemets jatkaa.

Kesäisin vieraat nauttivat myös kartanoalueen vihreistä nurmikentistä, puiston jykevistä puista, ruusuistutuksista ja lammesta. Puistossa on yksi Viron

suurimmista tammista, joka on 33 metriä korkea.

Konferenssimatkaajat pääsevät vasta entisöityyn museoon ilmaiseksi, muilta vierailu maksaa viisi euroa. Tänä päivänä Sagadissa työskentelee ympäri vuoden 35 työntekijää ja sesonkiaikana tämän lisäksi kymmenen kausityöntekijää.

Avoinna ympäri vuoden Sagadi sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Tallinnasta ja Narvaan matkaa on noin 140 kilometriä. Alueella on myös monia muita kartanoita, kuten Vihula ja Palmse. Hinnat ovat talvikuukausina varsin edullisia. Kahden hengen huone on 68 euroa vuorokaudelta ja superior-huone 80 euroa. Sesonkiaikana perushuone maksaa 88 euroa ja superior 104 euroa. Yö hostellissa maksaa 15 euroa ihmiseltä.

Kartanon nykyinen isäntä on Viron metsähallitus eli Riigimetsa Majandamise Keskus.

Rakkaudella ja hyvällä maulla kunnostettu Vihulan kartano

Vihulan kartanon historia ulottuu aina 1100-luvulle ja tanskalaisaikaan Virossa. Viime vuosikymmenen aikana kunnostetussa kartanossa on kaikkiaan peräti 25 rakennusta. Kaksi merkittävää kartanon rakennusta ovat vanha vesimylly, joka on muutettu pieneksi museoksi ja kahvilaksi sekä kartanon viinakeittiö.

Näistä jälkimmäinen kerrytti 1800-luvulla vaurautta kartanolle, jolloin tislaamon valmistamaa viinaa myytiin. Nykyään Vihulan viinaa valmistetaan edelleen alkuperäisen reseptin mukaan.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVI-KEVÄT 2023 38
TEKSTI THE BALTIC GUIDEN TYÖRYHMÄ PETRI SARASTE, MARK TAYLOR, SUSANNA POIKELA, TAPIO MÄKELÄINEN, ANTTI SARASMO, TIMO HUTTUNEN, KUVAT PETRI SARASTE, SAGADIN KARTANO, VIHULAN KARTANO
matkailu
Kartanon ravintolan ruokalista ei ole laaja, mutta annokset ja ruokalajien esillepano ovat guormet-tasoa. Sagadin kartano oli omalla ajallaan yksi Viron vauraimmista. Nauti hoidosta ekologisessa päiväspassa. Kairi Leemets sanoo, että vieraat etsivät rauhaa ja lepoa.

Vihula tarjoaa palveluja jokaiseen makuun

Lahemaan kansallispuiston mailla sijaitseva Vihula on pittoreskin maiseman ympäröimänä.

Kartanossa on uusittu, hyvin varusteltu ja moderni kylpylä. Kylpylässä on useita saunoja, porealtaita ja uima-allas. Kartanon ekologinen spa tarjoaa myös erilaisia hoitoja.

”Viikolla on hienoa tulla Vihulan kartanoon, koska silloin kylpylä on rauhallinen ja ihmisiä on vähemmän”, suosittelee Vihulan kartanon tapahtumapäällikkö Reelika Uleksin.

Lisäksi kartanossa järjestetään ohjattuja kierroksia, joissa tutustutaan tilan kotieläimiin, tuulimyllyyn ja ajoneuvomuseoon.

Talvella kartanon mailla voi myös luistella. Lähellä sijaitseva Lahemaan kansallispuisto tarjoaa mahdollisuuden reippailuun raikkaassa ulkoilmassa. Viikonloppuisin myös kahvila ja pubi ovat avoinna.

Kesäkuukausina on vielä enemmän tekemistä, kuten minigolf tai mahdollisuus vuokrata polkupyörä ja vierailla neljän kilometrin päässä sijaitsevalla rannalla. ”Vihulassa tulisi viettää useita päiviä, jotta ehtisi nauttia kaikesta, mitä kartanolla on tarjottavana”, toteaa Vihulan kartanon markkinointiprojektipäällikkö Dina Kivi

Ruokaelämys kartanon upeassa juhlasalissa

Vihulan kartanon ravintolan annokset ovat fine dining -tasoa. Kolmen ruokalajin illallinen viineineen maksaa noin sata euroa henkilöltä. Ateria nautitaan Vihulan juhlasalissa. ”Mielestäni palvelu oli erittäin henkilökohtaista. Ruoka ja viinivalikoima olivat erinomaisia”, kertoo hotellivieras Ingrid Abel.

Buffetaamiainen on monipuolinen ja pöydästä löytyy kaikki klassiset aamupalaherkut. “Vali-

Kartanoita joka makuun

Tietokirjailija Tapio Mäkeläinen on noin neljännesvuosisadan ajan järjestänyt joka kesä tuglasseuralaisille kartanomatkan Viroon. Aluksi asiantuntijaoppaana oli professori Juhan Maiste, myöhemmin professori Ivar Sakk. Vuosien aikana yli tuhat suomalaista on tutustunut virolaisiin kartanoihin, joita valikoitui kaikkiaan noin 250.

Matkoilla asiantuntijat kehittivät kartanoista 50 prosentin säännön, joka on: n 2 000 – asiantuntijoiden mukaan nykyisen Viron alueella on ollut yhteensä kartanoita eri vuosisatoina  n 1 000 – on tiedossa ainakin kartanon nimi jollakin kielellä tai paikka, missä kartano on sijainnut n 500 – on säilynyt jotakin, joskus vain puiston puuvanhus, osa entistä varastoaittaa tai muuta rakennusta n 250 – on vielä nähtävissä jotain konkreettista kartanokauteen liittyvää n 125 – tavallinen ihminenkin tajuaa ilman taustatietoja, että paikalla on joskus ollut kartano n 62–63 – mainitaan nähtävyytenä n 31–32 – turistiretkien kohteina

Tapio Mäkeläisen suositukset

Jos ei ehdi lähteä Tallinnaa kauemmas, niin voi tutustua Kadriorgin palatsiin ja Maarjamäen linnaan. Ensin mainittu on taidemuseo keskellä omaa entistä puistoaan ja jälkimmäisen eri rakennuksissa on kolmekin mielenkiintoista museota ja pihalla ajankohtainen neuvostokauden patsas- ja muistomerkkipuisto. Eikä unohtaa sovi myöskään Glehnin linnaa Nõmmen kaupunginosassa.

näyttelytilana. Entisen Tähtveren kartanon päärakennuskin on yhä olemassa. Nykyisin se on Maaülikool-korkeakoulun käytössä.

Haapsalun kaupungin alueella on sekä Uuemõisan kartano, että Ungrun linna ja nykyisin tyylikkääksi butiikkihotelliksi kunnostettu Villa Friedheim, entinen von Gernet-aatelissuvun kesäkartano.

Viljandin kartanon päärakennus on hiljattain kunnostettu upeaksi hotelliksi, joka tunnetaan nykyisin nimellä Schloss Fellin.

Tallinnan lähiympäristöstä Harjumaalta löytyy useita näyttäviä kartanoita. Niitä ovat muun muassa Alun kartano, Harkun kartano, Kumnan kartano, Laitsen linna, Maardun kartano, Murasten kartano, Sakun kartano, Sauen kartano ja Väänan kartano. Viron todellisiin kartanohelmiin kuuluvat myös Keila-Joan kartano sekä Kernun kartano että luostariraunioiden vierellä sijaitseva Padisen kartano.

Hyvän ruoan takia kannattaa matkustaa Muhun saarelle Pädasten kartanoon. Jos taas ajaa Tallinnasta Tarttoon, niin valtatien vieressä on herkullisesta ja edullisesta keittiöstään tunnettu Põhjakan kartano.

Suuret häät tai syntymäpäiväjuhlat voi järjestää joko Vihulan kartanossa Länsi-Virumaalla tai aivan Latvian rajan tuntumassa Taageperan kartanossa eli Schloss Wagenküllissä. Kylpylänautintoja kartanoympäristössä tarjotaan Schloss Wagenküllin ohella esimerkiksi Mäetagusen ja Sakan kartanohotelleissa Virumaalla.

koima oli runsas ja terveellinen. Pöydässä oli myös lohta ja tuoreita hedelmiä”, kiittää Ingrid Abel.

Palkittu ja edullinen pakopaikka kaukana kaupungin melusta

Vihulan kartano palkittiin vuonna 2020 arvostetulla ”Paras historiallinen hotelli Euroopassa” -tittelillä. Syy on helppo ymmärtää. Jopa standard-huoneissa on ensiluokkainen tunnelma. Kartanohotellissa on neljä eritasoista huonetta: standard, zen, zen deluxe ja zen-sviitti. Yhden yön hinta on 95–450 euroa.

Hinta sisältää aamiaisen ja pääsyn kylpylään. Hotelli tarjoaa

myös useita erilaisia paketteja sekä lyhyempään että pidempään oleskeluun.

”Useat kanta-asiakkaamme Suomesta ovat yöpyneet luonamme jo yli 45 yötä ja se on paljon”, Reelika Uleksin selittää.

Tie Vihulaan

Ylivoimaisesti helpoin tapa päästä Vihulaan on autolla. Matka Vihulaan kestää hieman yli tunnin. Baltian asematorin bussipysäkiltä kulkee kerran päivässä myös linja-auto (linja 18V). Matka linja-autolla taittuu vajaassa kahdessa tunnissa. Hotelli tarjoaa myös kuljetuspalvelun. n

Tarton Karlovan kaupunginosasta löytyy samannimisen kartanon päärakennus, ja kun menee Viron kansallismuseoon, niin aivan vieressä on entisen Raadin kartanon puisto, jossa on esillä veistoksia, kartanon upea ulkomuuri ja vesitorni

Listalle pitää lisätä vielä Alatskivin linna Tartumaalla ja Sangasten linna Valgamaalla sekä Lahemaan kansallispuiston alueella sijaitseva Palmsen kartano.

Jos Viron kartanot alkavat enemmänkin kiinnostaa, niin lisävinkkejä löytyy pian 16-osaiseksi kasvavasta Tapio Mäkeläisen ”Tapion matkassa” -matkaopassarjasta. n

Ritari sai oman kylän ja kartanon

Virossa on ollut suunnilleen kaksi tuhatta kartanoa ja se on paljon. Muinais-Viron valloittivat sydänkeskiajalla saksalaiset, jotka elivät feodaalisissa kuningaskunnissa. Valloitetusta Virosta jokainen ritari sai tietenkin oman kylän ja kartanon. Virolaiset saivat ostaa ja omistaa maatalousmaata vasta 1800-luvun puolivälissä. Siihen asti käytännössä kaikki maa kuului kartanoille.

Pietari Suuri perusti Pietarin kaupungin 1703 valtakuntansa pääkaupungiksi. Mitä kaupungissa tarvittiin, se tuotiin Virosta, joko rannikkoaluksilla tai maanteitse. Viron kartanoiden kultakausi alkoi, kaikki meni kaupaksi ja rahantuloa ei voinut estää. Viron kartanoiden kultakausi hiipui rautateiden tuloon 1800-luvun jälkipuoliskolla. Muualtakin voitiin nyt tuoda tavaroita Pietariin ja vieläpä edullisemmalla hinnalla”, kertoo Antti Sarasmo Viron kartanoiden historiasta.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVI-KEVÄT 2023 39
matkailu
Vihulan kartanon päärakennus. Zen Deluxe –huone täyttää vaativammankin asiakkaan toiveet. Vihulan kartanon ravintolan ruokasalin viihtyvyyttä lisää takka.

Suosituimmat yleisötapahtumat Virossa 2023

Vuosi 2023 on Virossa erittäin vilkas tapahtumavuosi. Suuria ja pieniä juhlia, konsertteja sekä urheilu- ja kulttuuritapahtumia on joka puolella maata. Listaan on kerätty vuoden 2022 lopussa tiedossa olevat tärkeimmät tapahtumat. Kevään aikana niitä tulee varmasti vielä lisää. Listasta löytyvät suurimmat urheilutapahtumat kuin myös kuuluisien esiintyjien konsertit ja mielenkiintoisimmat kulttuurifestivaalit.

Elokuun 2023 loppuun asti. Päivitetty 21.12.2022, muutokset mahdollisia

Tammikuu 2023

20.1. Apocalyptica, Epica ja Wheel, Tallinna 30.1. Manowar-yhtyeen konsertti, Tallinna

Helmikuu 2023

9.–11.2. Tourest matkamessut, Tallinna

8.–11.2. International Biathlon Uunion Junior Cup, Otepää 18.–20.2. Biljardin 9-pallon Euroopan cupin osakilpailu, Tallinna 19.2. Tarton 49. hiihtomaratoni, Otepää-Elva 23.–26.2. Miss Valentine –kansainvälinen voimistelukilpailu, Tartto  25.2. Kallasten karakatitsatapahtuma, Kallaste/ Sipulitie

Maaliskuu 2023

5.3. Kolkja Kelk -potkukelkkatapahtuma, Kolkja/Sipulitie 10.–12.3. Tallinnan venemessut –Tallinn Boat Show, Tallinna 11.3. The Boomtown Rats, featuring Bob Geldof, Garry Roberts, Pete Briquette and Simon Crowe, Tallinna 11.3. Sipulitien sauna-festivaali SaunafEST, Sipulitie 15.–17.3. sTARTUu Day 2023 – the most startup-minded business festival ”From zero to hero”, Tartto 21.3. Murtomaahiihdon maailmancup Tallinnassa, Tallinnan laulukenttä 30.3.–2.4. Happy Big Band Weekend, Tartto

Huhtikuu 2023

6.4. Sabaton – The Tour To End All Tours, Tallinna 15.4. Ultima Thule juoksumaratoni, Kuressaare/Saarenmaa

20.–22.4. Maamess – maatalousmessut, Tartto 22.–23.4. Võhandun melontamaratoni, Võru 22.–30.4. Opiskelijoiden kevätpäivät, Tartto 23.–30.4. Jazzkaar-musiikkifestivaali, Tallinna 26.4. The Italian Tenors ”Viva Italia”, Tallinna 28.–29.4. Tallinn Coffee Festival, Tallinna 28.–30.4. Tarton Supilinn-kauppunginosan päivät, Tartto 28.–30.4. Haapsalun kauhuelokuvien festivaali, Haapsalu 29.4. Varnjan kalamarkkinat ja Sipulitien kalakahviloiden päivä, Sipulitie

Toukokuu 2023

1.5. Viljandijärven juoksu, Viljandi 6.5. Läänemaan suklaafestivaali, Haapsalu 8.–14.5. Kirjallisuusfestivaali Prima Vista, Tartto 10.–14.5. Tallinn Music Week -festivaali, Tallinna 12.–14.5. Luigen maatalousmessut, Luige 14.5. Tarton maastojuoksumaratoni, Tartto  19.–21.5. Türin kukkamarkkinat (järjestetään jo 44. kerran), Türi

19.5. Måneskin – Loud Kids Tour Gets Louder 22–23, Tallinna

25.5. Yes/The Album Series Tour, Tallinna

25.–27.5. Tour of Estonia -pyöräilytapahtuma, Tallinna ja Tartto

27.5. Ruokafestivaali Narvan maut, Narva 27.–28.5. Jänedan puutarha- ja kukkamessut, Jäneda 28.5. Tartu Rattaralli -pyöräilytapahtuma, Tartto

Kesäkuu 2023 2.–4.6. Tallinnan vanhankaupungin päivät, Tallinna 2.–3.6. Italialaisten viinien festivaali, Haapsalu 3.6. Italialaisen musiikin festivaali, Haapsalu 6.–9.6. Estonian Fashion Festival -festivaali, Tartto  9.–10.6. Hyvän ruoan festivaali Grillfest, Pärnu 9.6.–2.7. Saarenmaan pionifestivaali, Saarenmaa 17.6. Scorpions – Rock Believer World Tour 2023, Tallinnan laulukenttä 21.6. Pärnun kesäkauden avajaiset, Pärnu 23.6. Avinurmen tynnyrimarkkinat, Avinurme 22.6. Voitonpyhän juoksumaratoni ja Pärnun Kesän juoksu, Pärnu  29.6.–2.7. Pärnu Summer Cup XXI (nuorten jalkapalloturnaus), Pärnu 30.6.–2.7. Pärnun hansapäivät, Pärnu 30.6.–2.7. Nuorten laulu- ja tanssijuhlat, Tallinna

Heinäkuu 2023 30.6–2.7. Pärnun hansapäivät, Pärnu

30.6.–2.7. Nuorten laulu- ja tanssijuhlat, Tallinna

25.–29.7. Saarenmaan Oopperapäivät, Kuressaare/Saarenmaa 27.–30.7. Viljandin kansanmusiikkijuhlat, Viljandi

27.–30.7. Haapsalu Early Music Festival, Haapsalu 29.–30.7. Viron maatilapäivät, Jäneda

30.7. Vanemuine teatterin synfoniaorkesterin ulkoilmakonsertti, Tartto 31.7.–3.8. Kuressaaren meripäivät piensatamissa, Saarenmaa

Elokuu 2023

3.8. Kärla Triip – paikallinen musiikkifestivaali, Kärla/Saarenmaa

1.7. Emajõgi -festivaali (tapahtuma Emajoella), Tartto  6.–9.7. Tallinnan keskiaikapäivät, Tallinna 6.–12.7. Klaaspärlimäng-festivaali (musiikki, kirjallisuus, taide), Tartto ja Tallinna 7.–8.7. Haapsalun jazzfestivaali TAFF:fest, Haapsalu  7.–9.7. Pärnun huurliharppufestivaali Harmonicum ja Baltic-Nordic Open -kilpailu, Pärnu 8.7. Mullfest-kuohuviinifestivaali, Pärnu 8.7. Alatskivin antiikkimarkkinat, Alatskivi/Sipulitie 8.–9.7. Tarton hansapäivät, Tartto 9.–15.7. Muhun regatta, Länsi-Viron satamat 12.–21.7. Pärnun musiikkifestivaali ja Järvi Aktatemia, Pärnu  13.–16.7. I Land Sound – musiikkija elämäntyylifestivaali, Orissaare/Saarenmaa 14.–16.7. Tallinnan meripäivät, Tallinna

14.–16.7. American Beauty Car Show, Haapsalu 20.–23.7. Hiiu Folk -musiikkifestivaali, Hiidenmaa  20.–23.7. Rally Estonia, Etelä-Viron kunnat Tartu, Otepää, Elva, Kanepi, Kambja, Peipsiääre ja Mustvee

21.–22.7. Haapsalu Food Truck Festival, Haapsalu

3.–5.8. Hiidenmaan kotikahviloiden päivät, Hiidenmaa 4.–5.8. Pärnun kiltapäivät ja käsityömarkkinat, Pärnu 4.–5.8. Kuressaaren meripäivät Raiekivin niemellä, Saarenmaa 4.–6.8. Augustibluus-musiikkifestivaali, Haapsalu  4.–6.8. Posetiivifestivaali, Tartto 5.8. Setomaan kuningaskuntapäivä, Rõsnan kylä, Setomaa  6.8. Depeche Mode, Memento Mori Tour, Tallinna 5.–6.8. Supeluse kadun markkinat, Pärnu 7.–13.8. Rakkauselokuvien festivaali Tartuff, Tartto 10.–11.8. ” We Love The 90s” -festivaali (Cascada, Wighfield, Katrina And The Waves, Groove Coverage, DJ Alligator, Londonbeat, Dr. Alban, Haddaway), Tallinna

11.–13.8. Viru Folk -musiikkifestivaali, Käsmu 12.8. The Weeknd, After Hours til Dawn Tour, Tallinna  12.8. Bonnie Tyler, Tallinna  12.8. Haapsalun kotikahviloiden päivä, Haapsalu 12.–13.8. Elokuununettomuus -kaupunkifestivaali, Pärnu 24.–28.8. Valkoisen Daamin aika -festivaali, Haapsalu 26.8. Muinastulien yö, kaikkialla Virossa 26.8. Sipulimarkkinat Kallastessa, Kallaste/Sipulitie

Katso lisää: www.visitestonia.com/fi/nae-ja-koe/tapahtuma

MAINOS MAINOS
Kuva: Andrei Chertkov
Vuonna 2023 on Virossa tapahtumia kansantansseista suuriin rock-konsertteihin.

Luonnonläheinen Narva-Jõesuu

Viehättävä kylpyläkaupunki Narva-Jõesuu sijaitsee Itä-Virumaalla Narvajoen suussa Suomenlahden rannalla, vain 14 kilometrin päässä historiallisesta Narvasta.

Narva-Jõesuu sai lempinimen ”Pohjoismaiden Riviera”, kun Pietarin yläluokka viehtyi pienen rantakaupungin silmänkantamattoman pitkiin hiekkarantoihin, keuhkoja parantaviin mäntymetsiin ja kylpylähoitoihin, joita Narva-Jõesuussa tarjottiin jo 1800-luvulla.

Viron kuuluisimpaan lomakaupunkiin tutustumisen voikin luontevasti aloittaa kylpylästä. Viihtyisistä SPA-komplekseista on upeat näkymät Suomenlahdelle. Kylpylät tarjoavat monipuolisen valikoiman saunoja, uima-altaita sekä kauneus- ja terveyspalveluita.

Tervehdyttävien kylpylähoitojen historia ulottuu aina 1800-luvulle, jolloin Narva-Jõesuuhun perustettiin ensimmäinen terveyskylpylä. Tästä alkoikin kylpyläkaupungin aikakausi. Nykyään kaupungissa on kolme suurta kylpyläkompleksia, vesipuisto ja monia viihtyisiä pieniä

hotelleja jokaiseen makuun ja budjettiin.

Medical Spa tarjoaa esimerkiksi kehon detox-puhdistushoitoja niille, jotka ovat tulleet hoitamaan omaa yleiskuntoaan.

Gastronomisia nautintoja tarjoavat paikalliset ravintolat ja kahvilat. Kannattaa kokeilla taitavien keittiömestareiden valmistamia gourmet-aterioita. Narvan kuuluisia nahkiaisia kannattaa myös ehdottomas-

ti maistaa. Ne nimittäin voivat viedä kielen mennessään.

Jälkiruokia voi nauttia esimerkiksi merenrantakahviloissa, joihin paikalliset leipurit ovat toimittaneet herkullisia kotitekoisia leivonnaisia.

Luonto on läsnä kaikkialla Ulkoilun ystäville Narva-Jõesuun pitkät hiekkarannat tarjoavat paikan, missä kävellä, urheilla ja samalla nauttia kauniista merimaisemista kaikkina vuodenaikoina.

Raikas meri-ilma yhdistettynä havumetsien hiljaisuuteen on mukava tapa paeta arjen rutiineista ja rauhoittua.

Alueella on myös hiihtoja retkeilyreittejä niille, jotka rakastavat liikuntaa. Maisemista voi nauttia myös vähän maata korkeammalta eli 30 metrisestä näkötornista. Hyvällä säällä huipulta voi nähdä jopa Suomeen.

Narva-Jõesuun kotiseutumuseo tarjoaa kiehtovan katsauksen paikallishistoriaan. Vaivaran Sinimäkien museo sopii erityisesti toisen maailmansodan taistelujen historiasta kiinnostuneille. Opastettuja kierroksia tarjotaan myös suomeksi.

Luonnonkauniissa Narva-Jõesuussa odottavat unohtumattomat talvielämykset. Tervetuloa nauttimaan ikivihreiden mäntymetsien hiljaisuudesta ja kylpylänautinnoista.

Talvinen auringonlasku Narva-Jõesuussa. Sinimäen hiihtoreitti. Kuva: Aleksandr Kljuchenkow
Kuva: Anna Markova
MAINOS MAINOS
Viron Riviera tarjoaa elämyksiä myös talvella.
Narvan nahkiaiset perinteisellä Nahkiaisfestivaalilla. Merenrantakahvila Kohvik Albatross.
Kuva: Björn OÜ Kuva: Anna Markova Kuva: Anna Markova
Meresuu Spa Hotellin saunat.

Virumaa on kuin minikokoinen Viro

Ihastu

seutuun, josta koko maa on saanut nimensä.

Jo 700 vuoden ajan on Viron pohjoisrannikolla, Tallinnasta itään sijaitseva Virumaa ollut suomalaisten tavaranvaihtoeli seprakauppiaiden sekä kartanoelämää, hyvää ruokaa ja luontoa arvostavien matkakohde.

Historiallisen merkityksensä myötä Virumaa-sanasta on johdettu kutsumanimi koko valtiolle ja kansalle. Mitä kiehtovaa seudulla nykyisin on? He, jotka ovat jo käyneet, sanovat, että Virumaa on kuin minikokoinen Viro. Lyhyiden matkojen päässä toisistaan voi nähdä jälkiä hyvin eri aikakausista ja kulttuureista.

Historian patinaa ja uusia tuulia

Jos olet tutkinut Tallinnan jo läpikotaisin ja käynyt Pärnussa, ota nyt suunta itään ja tutustu upeisiin kartanoihin ja linnoituksiin, törmärannikkoon sekä Narvaan, jonka historian kulkuun Ruotsi-Suomi antoi panoksensa jo 1600-luvulla ja itsenäistynyt Suomi myös Viron vapaussodassa vuonna 1918.

Narva kehittyy vauhdilla. Jo parissa päivässä ehdit nauttia hyvistä kahviloista ja ravintoloista, musiikki- ja taideklubeista, shoppailla, tutustua Narvan linnan itäsiipeen avattuun huippumuseoon. Halutessasi voit myös yöpyä linnoituksessa tai hotelli Narvan uudistetuissa DeLuxe-huoneissa sekä tehdä jokiristeilyn EU:n ja Venäjän rajalla – kirjaimellisesti.

Lähellä ovat Narva-Jõesuun kylpylät ja lähes kahdeksan kilometriä pitkä pehmeä Suomenlahden rantahietikko, jolla voit astella kuin 1800-luvun pietarilaiset aristokraatit. He nimittivät lomakeidastaan Pohjolan Rivieraksi, eivätkä syyttä.

Luontoa, kartanoita ja tapahtumia

Matkalla Virumaan läpi kohtaat folklorea, rannikon idyllisiä kalastajakyliä ja satamia kesäbistroineen, Lõnga Liisun kaltaisia käsityöläisten myymälöitä sekä tyylikkäitä kartanohotelleja, jotka nekin tarjoavat matkaajille kylpylähemmotteluja ja lähiruokaherkkuja ravintolois-

Voita matka Virumaalle!

Tilaa QR-koodilla tai nettisivulta www.virumaa.fi/arvonta seudun matkailuaiheista kertova uutiskirje, niin osallistut 31.1.2023 kahden hengen matkapaketin arvontaan.

Vuotuiset huipputapahtumat: helmikuu Alutagusen hiihtomaraton ja yöhiihto toukokuu Jänedan puutarhaja kukkamessut Narvan maut -ruokafestivaali kesäkuu Rakveren kaupunkipäivät Viron saunakulttuuri päivät, Narva heinäkuu Rakveren keskiaikapäivät elokuu Viru Folk Käsmun kylässä Narvan oopperajuhlat syyskuu Etnoa ja ruokaa: Kamalammas, Rakvere Station Narva -kaupunkifestivaali lokakuu Lahemaan ravintolaviikko marraskuu Jõhvin balettifestivaali Makuseikkailu -ravintolakuu, Itä-Viro Rakveren kulttuurifestivaalit joulukuu JoulukyläPalmse, Rakvere ja Narva

Lisätietoja tapahtumista: www.virumaa.fi

saan. Äläkä unohda piipahtaa Sillamäellä, tuossa arkkitehtuuriltaan Ukrainan Odessaa muistuttavassa ”neuvostovirolaisen salamyhkäisyyden pyhätössä”.

Upean linnoituksen ja Tarvas-patsaan juurella sijaitseva Rakvere on monien yleisötapahtumien pitopaikka. Sinne ennätät Tallinnasta reilussa tunnissa pikkurahalla myös juna- tai bussikyytiä käyttäen. Lapsuutensa täällä viettäneen säveltäjämestari Arvo Pärtin henki näkyy ja kuuluu eri puolilla kaupunkia. Konsertit, festivaalit, markkinat ja muut Virumaan tapahtumat löydät Virumaa.fi -sivuston jatkuvasti päivittyvästä kalenterista.

Tai jos kaipaat elämäniloisen hyörinän ja Poliisimuseon ampumarata-actionin sijasta rauhaa ja hiljaisuutta, jonka keskeyttää vain linnunlaulu, vaella tai pyöräile kansallispuistoon. Niitä Virumaalla on kaksinkin kappalein. Jo 50 vuoden ikään ehtinyt Lahemaa tunnetaan ympäri Eurooppaa ikimetsistään ja pohjoisessa poimuilevasta rannikostaan, jolle jääkausi on kylvänyt Suomesta kulkeutuneita siirtolohkareita.

Valitsisitko taivaan vai helvetin?

Itäisemmän eli Alutagusen kansallispuiston erikoisuuksia ovat Viron ainoat rämeiden keskeltä

MAINOS MAINOS
Rakveren linnan sisäpihalla voi mm. eläytyä ritaritaisteluihin, tutustua alkemistin ja sepän työhön sekä linnoituksen kotieläimiin, ja nauttia kievarin antimista. Sillamäen promenadi on uhkea osa entistä suljettua sotateollisuusyhteisöä.
Kuva: Visit Estonia / Priidu Saart
Kuva: Visit Estonia / Rivo Veber

Lepispea Camping & Caravan

Võsun satama ja ravintola

Palmsen kartanohotelli

Sagadin kartano ja metsämuseo

Vergin satama ja ravintola

Vihulan kartanon SPA-hotelli

Eisman satama ja autovuokraus

Toolsen ritarilinnan rauniot

Lammasmäen sauna- ja lomakylä

Mereoja Camping & Caravan

Kiviõlin seikkailukeskus

Viron kaivosmuseo ja kahvio

Sakan kartanon spa-hotelli

Palavankiven museo

Jõhvin konserttitalo ja galleria

Toila SPA-hotelli ja Männisalu

Oru-puisto ja virtuaalipalatsi

Sillamäen meripromenadi

Vaivaran sotamuseo

Meresuu SPA-hotelli

Narva-Jõesuun terveyskylpylä

Kauppakeskukset Astri ja Fama

Kahvila-ravintola Muna

kohoavat harjumaiset hiekkadyynit eli kriivat, Peipsijärven ääressä yli 30 kilometrin pituiseksi levittäytyvä rantahietikko sekä karhut, liito-oravat ja muut metsäneläimet, joita voi tarkkailla erityisrakenteisista kojuista.

Kauaksi ei tarvitse siirtyä voidakseen kokea myös ”helvetin” eli maanalaiset Viron kaivosmuseon käytävät sekä taivaan eli Kuremäen kauniin ortodoksiluostarin, sen pyhän tammipuun ja terveyttä parantavaksi uskotun lähteen. Aistia pihapiirissä askeltavien nunnien mielenrauhaa.

”Virumaan kontrastisuus on saanut minut näkemään rosoisuudessakin kauneutta.

Muualla suhteellisen yhtäläisinä toistuvat perusmukavat ketjuhotellit ja -ravintolat tuntuvatkin jo aika tylsiltä”, kertoo lähes 20 vuotta Virossa asunut suomalainen matkailuasiantuntija Timo Raussi. ”Toki täällä kohtaa konstailemattomuutta ja itsepäistäkin uskoa rustiikkiin tyylitajuun, mutta sitähän aito ja hyvätapainen virolaisuus onkin.”

Oma koti matkalle mukaan Pakettimatkoja Virumaalle voi ostaa eri matkanjärjestäjiltä, luontoelämyksiä oppaineen firmalta Lahemaa Ecotourism (lahemaaturism.ee) ja ryhmäkyytejä Bremmer Toursista. Entäpä he, jotka liikkuvat ”kakkoskotin-

Tilaa Virumaan matkailun uutiskirje, niin osallistut 31.1.2023 kahden hengen matkapaketin arvontaan. www.virumaa.fi/arvonta

sa” voimin eli matkailuajoneuvolla tai veneellä?

Viron tiestö on hyväkuntoista ja liikenne Virumaalla varsin leppoisaa. Pääkaupunkien kaistastressiltä välttyy näppärästi Eckerö Linen Vuosaari-Muuga-reitin laivalla, jolloin matka alkaa kuin jo puolesta välistä. Lännessä Jänedan kartanon tilukset ja etenkin Lahemaan kansallispuis-

to kurottavat liki Tallinnan reunamille asti. Eikä Narvaankaan ole kuin 211 kilometriä – vähän Tampere-Helsinki-väliä enemmän. Kokeneiden karavaanareiden arvostamia leirintäalueita ovat Suomenlahden rantapengermällä sijaitsevat Mereoja Camping ja Sakan kartanon matkailuautoalue palveluineen, Käsmun rantakylän naapurissa Võsulla oleva Lepispea, Toilan SPA-hotellin operoima Männisalu Camping sekä Kunda-joen penkereellä savusaunoilta tuoksuva Lammasmäen lomakeskus. Puskaparkkeja voi tutkia Viron metsähallituksen eli RMK:n virkistysaluesivulta www.loodusegakoos.ee, joka on juuri suomennettu.

Koillis-Viron rantavedet ovat matalahkoja ja rannikon edusta saareton, joten moni suuntaa Helsingistä tai Kotkasta lahden yli pienisyväyksisellä moottoriveneellä. Matka Virumaan seitsemään vierasvenesatamaan Võsun ja Narvan välillä vaihtelee lähtöpaikasta riippuen noin 40 ja 65 merimailin välillä. Vinkkejä matkalle ja satamapalveluihin saa myös sivulta virumaa.fi.

1 Käsmun kylä ja Viru Folk 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
Väike-Maarja Rakvere Jõhvi Kohtla-Järve Tudu Tapa Laekvere Tudulinna Haljala Kunda Narva Sillamäe Narva-Jõesuu Ambla Viru-Jaagupi Mäetaguse Kiviõli Iisaku Kadrina Tamsalu Simuna Roela Toila Rakke Viru-Nigula Jäneda VENÄJÄ Itä-Virumaa Länsi-Virumaa 5 km Vasknarva Kauksi Peipsijärvi Suomenlahti Kuremäe 24 25 26 23 10 15 19 12 16 20 14 17 21 13 18 22 29 27 5 7 40 35 38 37 36 34 39 33 32 11 2 6 8 3 4 9 1 31 TALLINNA 25 Narvan linna ja ravintola 26 Uudistuva hotelli Narva 27 Kreenholmin tekstiilitehdas 28 Kuremäen nunnaluostari 29 Iisakun pitäjänmuseo 30 Kauksin ranta ja kahvila 31 Emumägi ja näköalatorni 32 Võiveren myllyn Struve-museo 33 Lõnga Liisu
34 Rakveren
35 Katariinan
36
37 Leipomo-kahvila
38
39
40
MAINOS MAINOS
käsityömyymälä
linna ja kievari
majatalo ja ravintola
Viron Poliisimuseo
Päts
Õnnelan majatalo ja saunat
Moen pirtutehtaan museo
Jänendan kartano ja mini-SPA
European Union European Regional Development Fund Investing in your future Palmsen kartanon tiluksiin voi tutustua myös romanttisesti hevoskyydillä.
Kuva: Virumaan museosäätiö / Karli Saul
Kimmo Pohjonen hurmasi syyskuussa Station Narva -kaupunkifestivaalin yleisön.
VIRO Lisätietoja nähtävyyksistä: 28 30
Kuva: Anna Markova Voita matka Virumaalle!

Suomalainen Tuuli kasvattaa kukkia Peipsijärven äärellä

Talvinen päivä, ensimmäinen aurinkoinen sellainen joulukuussa. Valo hiipii ikkunasta pöydälle ja kuusenhavuille. Kaksi suurta kranssia lähtevät noin  minuutin ajomatkan päähän Nugisen kotieläinpihaan.

Perillä kotieläinpihan emäntä Ksenija tervehtii lämpimällä halauksella, ripustamme kranssit ja saan tehdä vielä lyhyen kierroksen kotieläinpihassa ennen lähtöä. Tällainen on talvinen Sibulatee eli Sipulitie: lämminhenkinen, kaunis ja täynnä ystäviä ja iloisia yllätyksiä.

Tulin Suomesta Viroon noin yhdeksän vuotta sitten. Tallinnasta tie vei Tarttoon. Sieltä muutin pari vuotta sitten Peipsijärven ääreen,  asukkaan Kokoran kylään. Päädyimme mieheni kanssa Kokoraan, koska täällä sattui olemaan oikeaan aikaan myynnissä meille sopiva talo.

Omaperäinen talomme, -vuotias entinen viinatislaamo, hurmasi meidät tontteineen heti. Pian aloimme ymmärtää miten, upealla seudulla uusi kotimme on. Tunnen, että olen oikeassa paikassa ja kotonani.

Tänä keväänä perustin oman yrityksen. Kasvatan leikkokukkia avomaalla. Teen myös floristin töitä. Noudatan Slow Flowers

-kasvatuksen periaatteita, eli toiminta on paikallista, ekologista, myrkytöntä ja ottaa huomioon ympäristöystävällisyyden sekä kestävyyden. Kukkia kasvatan vain luonnollisella kasvukaudella ja talvella käytän töissäni esimerkiksi kuivakukkia ja kuusenoksia. Tuontikukkia en käytä lainkaan. Perustimme kahden muun samanhenkisen kasvattajan kans-

MYYDÄÄN!

sa MTÜ Slow Flowers Estonia -yhdistyksen, jonka tavoitteena on jakaa tietoa ja tukea paikallisia kasvattajia. Yksi rohkaiseva tekijä yrityksen perustamiseen olikin juuri Sipulitie, joka yhdistää Peipsiäären alueella eri alojen paikallisia yrittäjiä verkostoksi.

Matkailijoille Sipulitie näyttäytyy kiehtovana reittinä, jonka varrelta löytyy tekemistä, näkemistä, majoituspaikkoja ja ainutlaatuisia makuelämyksiä.

Seudun puoleensavetävyys piilee sen omaperäisessä kulttuurissa ja luonnossa, sekä ennen muuta yhteisöllisyydessä. Pienet yritykset ja yhteisöt ovat kuin tilkkutäkin osia, jotka yhdessä muodostavat suuren, iloisenkirjavan peiton.

Varsinainen leikkokukkakausi alkaa jo toukokuussa narsisseilla ja tulppaaneilla, mutta valmistelut jo paljon aiemmin.

Esikasvatus tapahtuu luonnonvalossa asuintiloissa. Näin

esikasvatukseen ei kulu ylimääräistä energiaa.

Lähiseudulla yritykseni on otettu hyvin vastaan. Pelkkänä harrastuksena ei kukkien kasvattamista jaksaisi pidemmän aikaa tehdä.

Yhteisöllisyys ja verkostoon kuuluminen antaa paljon ja tuo tilaustöitä ja yhteistyöprojekteja.

Parasta kukkien kasvattamisessa on luonnon rytmissä kulkeminen. Keväällä varovaisesti heräilevät lumikellot, sitä seuraa tulppaanien ja narsissien ilotulitus. Kevään edetessä vehreys syvenee taianomaiseen juhannusaikaan, pionit, laukat ja liljat kukkivat.

Loppukesästä puutarha on täynnä toinen toistaan kauniimpia kukkia, perhosia ja lintuja. Syksyllä värit alkavat jälleen hiljalleen hiipua. Kaikkein harmaimmalla hetkellä puutarhuri istuttaa kukkasipulit ennen kuin puhdas lumivaippa peittää puutarhan. ■

Ainutlaatuinen ja ylellinen 2-kerroksinen rakennus, jossa on suuri viuhkamainen sali.

Sopii esimerkiksi myymälä- tai kauppatilaksi, toimistoksi, majoitustoimintaan, varastoksi, catering-tilaksi jne. Salin seinämaalaukset ovat taiteilija Eva Jänesen tuotantoa. Salin valaistuksen on suunnitellut taiteilija Maie Laulu ARS:sta.

Tontin koko: 5 414 m2

Rakennuksen kokonaispinta-ala: 2 390,5 m2

Salin koko: 381,4 m2

Osoite: Tamsalu, Põdrangu tee 1, Tapan kunta, Länsi-Virumaa, Viro.

Hinta: 105 000 euroa

Kiinteistö ID: 3484398

Kiinteistötunnus (katastritunnus): 78701:003:0109

Lisätietoja: Hele Kaasiku, Tare Real Estate, +372 529 4787

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 44 luonto
TEKSTI VENÄJÄ LATVIA Tallinna Kuressaare Viljandi Pärnu Rakvere Narva Haapsalu Tartto Kokora Tuuli Hirvelän Kokorassa loihtimaa kukkaloistoa.

Lumoava Raplamaa ei jätä kylmäksi talvellakaan

Raplamaan maakunta sijaitsee vain 40 kilometrin päässä Tallinnasta, joten alueella on helppo vierailla. Lumisten metsien ja kauniiden suoalueiden Raplamaassa riittää elämyksiä niin kulttuurista ja gastronomiasta nauttiville kuin myös luonnossa liikkujalle.

Raplan kaupunki on Raplamaan maakuntakeskus. Pieneen kaupunkiin voi tutustua kävellen noin neljän kilometrin pituisella kaupunkikierroksella. Kaksi tuntia kestävän kierroksen voi tehdä jalkaisin ja se sopii kaikenikäisille. Kaikissa kierroksen kohteissa voi vierailla ilmaiseksi vuorokauden ympäri, paitsi Raplan matkailukeskusta, joka on avoinna arkipäivisin.

Kierroksella käydään muassa Maria Magdalenan kirkossa, vapaussodan muistomerkillä, Raplan kauniilla satavuotiaalla kaariholvisillalla ja jokipromenadilla. Paikallisia tuotteita löytyy Rabav Raplamaa -myymälästä.

Nauti ulkoilusta ja saunomisesta täysin rinnoin Vuosi 2023 on julistettu Virossa saunavuodeksi. Raplamaalla onkin runsaasti lomakeskuksia ja mökkejä, joissa voi nauttia ympäröivästä talvisesta maisemasta ja hyvistä löylyistä.

Laukatagusen lomakylä sijaitsee 17 kilometriä Raplan kaupungista itään, suuren lammen rannassa luonnonkauniiden metsien ja peltojen ympäröimänä. Lomakylä on täydellinen paikka luonnonläheiseen lomailuun ja rentoutumiseen. Talvella puulämmitteinen sauna ja savusauna hellivät lempeillä löylyillään ja avantouinti lammessa virkistää kehoa.

Kesäisin Raplamaan Vigalajokea seilaa saunalaiva, jonka voi vuokrata yksityiskäyttöön juhlia varten. Talviaikana rannassa odottaa tilava vuokra -

mökki, joka sekin soveltuu er inomaisesti juhlapaikaksi. Mökissä on sauna, grillikatos, terassi suoraan joelle ja noin 30 vuodepaikkaa.

Luhtren maatalo sopii mainiosti seminaarien pitämiseen ja yritystilaisuuksia varten sekä perhetapahtumien juhlapaikaksi. Maatalossa on myös museo, saunamökkejä ja urheilumahdollisuuksia. Tilalla on myös käsityökauppa. Itse maatalo on rakennettu vuonna 1897. Vuonna 2007 Luhtre valittiin Viron parhaimmaksi maatilamatkailukeskukseksi.

Talviset urheiluaktiviteetit odottavat Palukülassa, jossa sijaitsee mäen laskuun rakennettu ”tuubirata”. Viikonloppuisin aamu kahdeksasta ilta kymmeneen voi paikan päältä vuokrata ”lumituubin”, jolla mäessä lasketaan. Arkisin varaus pitää tehdä etukäteen.

Mäkeä huolletaan jatkuvasti ja iltaisin se on myös valaistu. Pulkkamäki odottaa kaikkia lumesta ja vauhdista nauttijoita. Laskujen jälkeen voi vuokrata myös saunan tai kokonaisen mökin.

Lähellä sijaitsevat Palukülan lomamökki ja Palukülan saunat, joita molempia voi myös vuokrata yksityiskäyttöön.

Kartanoita ja kulinaarisia elämyksiä luonnon keskellä Leipomisesta kiinnostuneiden kannattaa suunnistaa Atlan kartanon Piparkakkukuningaskuntaan. Piparkakkukuningaskunnan kursseilla opetetaan valmistamaan kohokuvioituja ja kullattuja piparkakkuja. Lisäksi opitaan monia mielenkiintoisia yksityiskohtia piparkakkujen historiasta. Piparkakkujahan tehtiin jo tuhat vuotta sitten. Kurssin lopuksi valitaan myös Piparkakkukuningaskunnan sen kertainen hallitsija. Kurssi sopii kaikenikäisille leivonnan ystäville.

Viihtyisä Ruunawere Postimõis -hotelli sijaitsee kaukana kaupungin hälinästä, lumisten metsien ympäröimänä. Vierailla on mahdollisuus rentoutua kartanon saunakeskuksessa ja porealtaissa sekä levätä kartanon suurissa, viihtyisissä huoneissa. Lähimaastossa on huollettuja luontopolkuja myös talvella.

Maidlan kartanon mailla sijaitsee arkkitehtonisesti mielenkiintoiset Kaseke, Käbi ja Poku -huvilat. Elämysmajoitus sisältää myös kierroksen 1700-luvulla rakennetussa Maidlan kartanossa.

Gourmet-elämyksiä etsivät löytävät etsimänsä palkitun ravintola SOO:n pöydästä. Ravintola sijaitsee Maidlan kartanon vanhassa ”Palvelijoiden talossa”. SOO:n pääkokki Daanius Aas kutsuu vieraat lämpimästi tervetulleeksi ainutlaatuiselle viiden ruokalajin illalliselle. Se on maukas gastronominen elämys, jossa historia ja annokset kietoutuvat moderniin minimalismiin. Ravintolaan tulee varata pöytä.

Toinen gastronomisia herkkuelämyksiä tarjoava ravintola on Ööbikun gastronominen maatila. Ööbiku tarjoaa vierailleen viidestä annoksesta koostuvan yllätysmenun. Tarjottavat ruoat kerrotaan vasta ravintolassa. Mutta ei kannata huolestua, koska keittiömestari Ants Uustalu tarjoaa vain parasta.

Lisäksi Ööbiku maahantuo itse joitain tarjolla olevista viineistä. Ants Uusitalo esittelee vieraille ne, kuten myös annokset. Ööbikuun tulee myös varata pöytä ennakkoon.

Viro on tunnettu maailmalla menestyneistä gineistään. Yksi virolaisen ginin valmistajista löytyy Tohisoon kartanosta, jossa valmistetaan Tohi-merkkistä giniä. Tehtaalla järjestetään kierroksia, joilla pääsee seuraamaan

läheltä, miten tätä tunnettua juomaa valmistetaan. Tohisoon kartanossa toimii nykyään koulutuskeskus ja tiloja voi vuokrata myös yksityistilaisuuksiin.

Jos livemusiikki ja pubiruoka ovat listan kärjessä, kannattaa suunnistaa Nõmme Kõrtsiin. Krouvi tarjoaa maukkaita ja täyttäviä annoksia sekä viikonloppuisin myös paikallisten artistien tarjoamaa livemusiikkia.

Raplamaalla kaikki on mahdollista, jopa yöpyminen puussa. Puumaja Tiigrisilma Treehouse sijaitsee Kohilassa, vain 30 minuutin ajomatkan päässä Tallinnasta. Jos puussa yöpyminen ei kiinnosta, Varbolan lähettyviltä löytyy Intiaanikylä Preeriakoda. Telttakylä on ainutlaatuinen elämys perheille, pariskunnille ja suuremmillekin seurueille. Yö vietetään tiipiissä villin Raplamaan luonnon keskellä nuotion loimussa ja kirkkaan talvisen tähtitaivaan tuikkiessa tiipiin savuaukosta.

Nähdään Raplamaalla!

Raplamaan turismi-info, Viljandi mnt 4, Rapla. www.raplamaa.ee

Tämän QR-koodi vie karttasovellukseen, josta löytyvät Raplamaan majoitus- ja ruokapaikat, vaellusreitit, turistitalot ja museot. Sovellus on viroksi, englanniksi, saksaksi, venäjäksi ja suomeksi.

MAINOS MAINOS
Maidlan kartanon alueella on myös elämysmajoitushuviloita. Raplamaalla on tekemistä koko perheelle. Euroopa Liit Euroopa Regionaalarengu Fond Eesti tuleviku heaks
Kuva: Tõnu Tunnel Kuva: Ööbiku restoran Kuva: Preeriakoda OÜ
Preeriakoda-telttakylässä yö vietetään tiipiissä luonnon keskellä.
Kuva: Parvematkad OÜ
Ööbikun gastronomisella maatilalla tarjotaan gourmet-ruokia.

Etelä-Viro on mäkinen ja luminen satumaa

Talvi on valkoinen ja puhdas, kylmä mutta samalla täynnä ihmeitä.

Etelä-Virossa on monta maakuntaa ja monta erilaista kulttuurialuetta. Alueelta löytyy vanhoja perinteitä ja tapoja, koskematonta luontoa sekä rauhaa ja mahdollisuutta keskittyä vain olennaiseen.

Etelä-Virossa voi viettää aikaa läheisten kanssa ja nauttia elämästä sellaisena kuin se juuri nyt ja tässä on.

Vaivaton kaupunkiloma

Etelä-Viron suurin kaupunki on Tartto, joka tarjoaa elämyksiä niin suurille että pienemmillekin vieraille, kaikilla keleillä, myös talvella.

Kaupungista löytyy monta mukavaa majoituspaikkaa, jännittävää tekemistä ja mahtavia makuelämyksiä. Koko helmikuun Tartossa voi herkutella Maukas Tartto -ruokatapahtuman merkeissä. Helmikuun loppuun asti saa Tarton Raatihuoneentorilla myös luistella.

Marraskuussa avattiin Tarton AHHAA-tiedekeskuksessa uusi näyttely ”Ahhaa, aivot!”, joka kertoo siitä, mitä päämme sisällä tapahtuu.

Viron kansallismuseossa avataan helmikuussa uusi näyttely ”Oikea kroppa, väärä kroppa?”, joka käsittelee ihmiskehon normeja ja rajoituksia.

Kulttuurien kirjo Tartumaa pitää toisaalta sisällään idässä sijaitsevan, vanhauskovaisuuden perinteitä ja tapoja vaalivan Sipulitien sekä toisaalta nykyaikaisen ja urheilullisen pikkukaupungin nimeltä Elva.

Sipulitiellä talvi on rauhallisempaa aikaa. Ennakkoon tilaamalla voi kuitenkin kokea monia asioita, kuten mielenkiintoisia kursseja ja työpajoja sekä elämysretkiä vaikkapa Peipsijärven jään päällä.

Elva taas kiehtoo talvella lukuisilla hiihtoladuillaan ja muilla urheilullisilla aktiviteeteillaan. Elvaan voi matkustaa vaivattomasti junallakin.

Jääkausikeskuksessa on koko talven avoinna marraskuussa avattu tulevaisuuteen katsova näyttely ”Materiaalin muutos. Muotoilu ja uudet teknologiat”.

Jõgevamaan Kulttuuritie on reitti läpi historian. Kun matkustaa Tartosta pohjoiseen pitkin Peipsijärven rantaa, kannattaa muistaa, että samaa postitietä ovat aikoinaan käyttäneet monet tär keät valtiomiehetkin matkustaessaan Pietarista Eurooppaan.

Jõgevamaalla pääsee tutustumaan niin muinaisiin raunioi-

hin kuin kartanokulttuuriinkin. Alueella on ainutlaatuisia luontokohteita ja makuelämyksiäkin löytyy Kulttuuritien varrelta.

Kalevipoja Koda eli Kalevipojan talon museo kertoo kaiken vironlaisesta Kalevipoeg-kansalliseepoksesta ja Peipsijärven villi yösyöminki-tapahtuma helmikuussa on koettava itse!

Hiihtoloman voi viettää etelän lumessa Etelä-Virossa ovat Viron korkeimmat mäet ja villein luonto. Erämaan retkipoluilla tapaa useammin ketun tai jäniksen kuin toisen ihmisen.

Võrun maakunnan alueella on runsaasti eri pituisia hiihtolatuja pulkkamäkiä ja laskettelurinteitä. Maakuntaan kuuluvat myös lukuisat matkailumaatilat ja savusaunat sekä väkevä paikallinen murre.

Setumaalla on täysin omat tapansa ja perinteensä. Asukkaat ovat uskonnoltaan ortodokseja, joten he viettävät kaikki pyhäpäivänsä vanhan kalenterin mukaan.

Setukaisten hopealla koristellun kansallispuvun tunnistaa jo kaukaa. Setumaan museot Värskassa, Obinitsassa ja Saatsessa vaalivat juuri setukaisten perinteitä ja kulttuuria.

Põlvamaa on tunnettu luonnostaan ja vehreydestään. Täällä löytyy retkipolulkuja, jotka kulkevät jokien rannoilla, läpi soiden ja rämeiden ja halki niittyjen.

Virossa vuosi 2023 on saunavuosi

Sauna on virolaisille yhtä tärkeä kuin suomalaisillekin. Vana-Võromaan savusaunaperinne on päässyt myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Erilaisia saunoja löytyy Etelä-Virosta runsaasti. On savusaunoja, suomalaistyyppisiä saunoja, tynnyrisaunoja ja iglusaunoja.

Koko talven ajan alueella järjestetään erilaisia saunomismaratoneja ja muita saunomiseen liittyviä tapahtumia.

Eksoottisia luontoretkiä järjestetään sekä päiväaikaan että iltaisin lyhtyjen valossa. Vuodenajasta riippuen voi näillä retkillä liikkua lumikengillä tai suksilla, kävellen tai polkupyörällä, kesällä jopa kanootilla tai kumiveneellä. Talvella voi myös luistella niin järvenjäällä kuin suolammillakin.

Põlvamaalla voi loman ja työn myös yhdistää. Sitä varten on perustettu etätyöverkosto Kupland.

Visitsouthestonia.com -sivulta voi aloittaa mielenkiintoisimpien matkakohteiden etsimisen.

MAINOS MAINOS
Etelä-Virosta löytyy ainutlaatuisia luontokohteita. Merkityillä vaellusreiteillä ei eksy. Jääkausikeskus kertoo tapahtumista jääkauden jälkeen. Hiihtolomalla on aikaa harrastaa talvisia aktiviteetteja.
Kuva: Toomas Tuul Kuva: Ülle Jukk
Kuva: Sven Začek
www.visitsouthestonia.com

Suomesta kuuluu hälyttäviä uutisia lasten lukutaidon heikentymisestä. Äidinkielen tunnit koostuvat opettajien mukaan kaikesta muusta kuin kirjallisuudesta, sillä oppiainetta on täydennetty lisävaatimuksilla.

Sisällöt vaikuttavat laajoilta. On vuorovaikutusta, ryhmäviestintää, monilukutaitoa, tiedonhankintaa ja eettistä viestintää. Aikaa ei jää kirjallisuudelle eikä pitkille teksteille.

”Äidinkieli on tärkeä aine –äänestä siis Jarkko Laine”, ilmaisi Suomen kirjailijaliiton entinen puheenjohtaja oman mielipiteensä eduskuntavaalikampan-

Luetaan viroa, luetaan suomea

jassaan parikymmentä vuotta sitten. Laine olisi asiassa oikeassa tänäänkin.

Katselin virolaista maaseutukoulua käyvän ekaluokkalaiseni lukujärjestystä. Viron kielen tunnit hallitsevat kokonaisuutta ja erikseen on vielä oppiaine, jossa opettaja lukee lapsille kirjallisuutta. Myöhemmillä alakoulun luokilla tulee mukaan erillinen kirjallisuuden oppiaine.

Heti ensimmäisen luokan alettua vanhemmat saivat pitkän lukulistan, jota pitäisi keräillä kaupoista ja kirjastoista. Lista koostui virolaisen lastenkirjallisuuden klassikoista, kuten Eno Raudin Sipsikistä () tai Ellen Niitin Pille-Riinistä (). Lukupäiväkirjan pitäminen alkaa heti ensimmäisestä luokasta eikä kännyköitä pidetä koulussa esillä.

Virolaisille onkin luontevaa pitää omaa kieltään ja kirjalli-

suuttaan arvossaan. Huolimatta maan menestyksestä alustatalouden start-upien ja kehittyneiden järjestelmäsovellusten maailmassa, virolaiset filosofit ovat saaneet sanomansa läpi oppijärjestelmälle: fennougrinen ajattelu on erilaista kuin indoeurooppalainen ajattelu. Se johtuu kielestä.

Tästä virolaisilla on valitettavasti kokemusta. Miehityksen aikaan maassa totuttiin siihen, ettei omia tarkoitusperiä voinut ilmaista kulttuurisesti täysin erilaisesta lähtökohdasta lähteneelle miehittäjälle. Koko ajattelumaailma on erilainen. Virolaisessa puhekielessä ilmaistiin värikkäästi erilaisia luonnon muotoja tai jäljiteltiin ääntä paljon monimuotoisemmin kuin venäläisessä kansankielessä.

Konn krooksub, konna kurnuttaa; part prääksub, ankka rääkyy; karu röögib, karhu karjahtelee. Vahvoja, ilmaisuvoimaisia sano-

ja ja taatusti jännittäviä niemimaamme indoeurooppalaiselle enemmistölle.

Neuvostoliitto sen sijaan toi mukanaan uuskielen, jossa piti ymmärtää virastoissa luotujen sanojen kaksoismerkitys. Kieli ei luonutkaan rehellistä kuvausta siitä mitä maailma on, vaan sillä muokattiin todellisuutta sellaiseksi kuin haluttiin. Ja koska se ei onnistunut, luotiin valtava keinotekoinen kielellinen apparaatti, joka oli pakko pitää hengissä, jottei koko järjestelmä mädännäisyys paljastuisi.

Virossa on varsin pieni kirjailijakunta ja mitä nyt kollegoitani tunnen, melko epävarmoissa taloudellisissa kantimissa. Heidän yhteiskunnallinen arvonsa silti on suurempi kuin suomalaisilla kirjailijoilla. Runoilijoita juhlitaan päivälehdissä näyttävästi. Kirjailijat kiinnostavat pienilläkin paikkakunnilla. Filosofien mielipiteitä arvostetaan.

Virolainen kirjailija Jaan Kaplinski ajatteli, että virolainen, suomalainen tai vaikkapa ersäläinen ei ole välttämättä valmis heti muotoilemaan ajatuksiaan ”niin sanotussa kommunikatiivisessa tilassa”, kuten Kaplinskin ilmaisee. Ranskalaiselle ja italialaiselle

itämerensuomalaisen ajattelu on erilaista, kenties syvempää, jotain jota on vaikeampi ilmaista heidän kielirakenteillaan.

Virossa tämä ymmärretään, kun Suomessa taas edelleen kuulee silloin tällöin ajatuksia englannin nostamisesta kolmanneksi viralliseksi kieleksi. Kyse olisi ainoan todellisen supervoimamme tahallisesta tuhoamisesta. Omalaatuisen ajattelun kuolemasta.

Kielen rakenteiden ja niiden taustalla olevien mallien sisäistäminen on olennainen osa minuuttamme. Suomalais-ugrilaisen kielten täysin poikkeavat rakenteet ja tausta tekevät omasta ajattelustamme erikoista, ei eksoottista, vaan luovalla tavalla ainutlaatuista.

Olemme sopineet pojan kanssa, että hän lukee yhden suomenkielisen tai vironkielisen satukirjan vähintään joka toinen päivä. Lisäksi tulevat koulun määräämät kirjat ja äänikirjat.

Hän saa toki lukea myös indoeurooppalaisia klassikoita. Nytkin äänikirjana on menossa Taru Sormusten Herrasta, suomennettuna tosin. Sen kirjoittaja muuten oli opiskellut suomea ymmärtääkseen ainutlaatuista fennougrista ajattelua. ■

ly et ar rill nousi Tallinnan toiseksi ar aaksi ravintolaksi

OlyBet Bar & Grill avattiin viime vuoden joulukuussa Tallinnan Vapaudenaukion lähettyville Harju-kadulle. Tämän vuoden huhtikuussa ravintola pääsi huikealle kakkossijalle Toptaste-toimituksen järjestämässä Tallinnan paras ravintola 2022 -äänestyksessä. ”Olemme erittäin otettuja tästä tunnustuksesta ja haastamme itseämme kehittymään tästä vielä lisää. Vuoden sisällä OlyBet Bar & Grill -sporttibaarista on tullut suosittu lounas- ja illanviettopaikka, mihin tullaan isommallakin porukalla katsomaan peliä tai viettämään vapaa-aikaa”, kertoo Olympic Entertainment Groupin markkinointi- ja myyntijohtaja Marko Arpiainen.

OlyBet Bar & Grillin lounaan ovat löytäneet niin paikalliset kuin myös matkailijat. Se ei ole ihme, koska herkullisen makunsa lisäksi lounas maksaa vain 5–7 euroa. Uudelta ruokalistalta löytyy nyt myös paljon kasvisvaihtoehtoja ja jaettavia annoksia. Menusta löytyy esimerkiksi herkullinen

Beyond meat-vegaaniburgeri ja Combo, joka on täyttävä annoslajitelma isommalle porukalle.

”Jalkapallon MM-kisat lähestyvät ja niihin olemme tietenkin valmistautuneet hyvin. Kahdeksalta suurelta taulutelevisiolta seuraa vaivattomasti otteluita ja samalla voi tilata maittavia ruokia ja juomia pöytään. Lisäksi monet tarjoilijoistamme palvelevat suomeksi”, vinkkaa Marko Arpiainen ja

kutsuu kaikki nauttimaan leppoisasta tunnelmasta OlyBet Bar&Grilliin. Keittiö on avoinna arkisin kello 23 asti ja viikonloppuisin puoleen yöhön.

Avoinna: ma–to 12–00 pe–su 12–02

OlyBet Bar & Grill Harju 6, Tallinna. www.olybetbarandgrill.ee

MAINOS Viihtyisä sporttibaari sijaitsee Tallinnan vanhassakaupungissa. Jaettavat Combo-ateriat sopivat isomman porukan illanviettoon. Ville Hytönen on Harkun Suurupissa asuva Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja.
kolumni 47 THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023
Ville Hytösen kolumni

Viiking Spa -hotellin vesikeskukseen on rakennettu lumisauna, johon mahtuu kerralla peräti kymmenen henkilöä.

Lumisauna on ainutlaatuinen koko Baltiassa. Lumisaunan kylmälämpöhoito auttaa moniin vaivoihin.

”On ainutlaatuista, että lumisauna sijaitsee vesikeskuksessamme ’saarella’, jonka ympärillä virtaa vesi. Lumisauna lumitykkeineen on tiettävästi ainoa koko pohjolassa. Olimmekin jo jonkin aikaa etsineet jotain uutta tarjottavaa vieraillemme”, sanoo Viiking Spa -kylpylän toimitusjohtaja Kairi Lusik.

”Avasimme vesikeskuksemme vuonna 2015. Parin viime vuoden aikana olemme tunteneet, että tarvitsemme vielä jotain jännittävää. Viimeinen innovaatio ennen lumisaunaa oli ikkunallinen iglusauna kattopuutarhassamme. Iglusaunassa voi istua lauteilla ja ihailla puutarhaa.”

Konse karavaanialue ja vierastalo Pärnussa

”Idea lumisaunasta tuli meille jo kaksi vuotta sitten. Kävimme Italiassa tutustumassa siellä oleviin lumisaunoihin. Innostuimme siitä, että ainutlaatuisen kylpemiskokemuksen lisäksi lumisauna tarjoaa helpotusta moniin vaivoihin. Viiking Spa ei ole vain kylpylä, vaan myös kuntoutuskeskus. Tämä oli tärkeä syy päätökseemme rakentaa vesikeskukseen lumisauna”, kertoo Kairi Lusik.

Kylpeminen lumisaunassa vahvistaa immuniteettijärjestelmää, auttaa rentoutumaan ja parantaa unen laatua, lievittää kipuja, lisää energiatasoa, polttaa rasvaa ja poistaa kuonaa kehosta sekä vähentää stressiä.

Saunominen perustuu kuuman ja kylmän vaihteluun. Aluksi lämmitellään 70–90 asteisessa saunassa noin 15 minuuttia. Tämän jälkeen siirrytään viidestä kymmenen asteen pakkaseen noin viideksi minuutiksi.

Kylmässä tilassa Istutaan tai seisotaan, jotta keho jääh-

tyisi. Hellävarainen lumihieronta auttaa kehoa jäähtymään entistä tehokkaammin. Tämä vaikuttaa muun muassa verenkiertoon. Myös kipualueita voidaan jäähdyttää lumen avulla kivun lievittämiseksi.

Terveysvaikutusten lisäksi sauna tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen. Lumisauna on luonnollista talviympäristöä jäljittelevä, viihtyisästi sisustettu tila, josta on näkymä vesikeskukseen.

Viiking Span lisäksi lumisauna-projektiin ovat osallistuneet TechnoAlpin- ja Snowroom-tiimit.

Hanke on osittain Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama, tuen määrä on 194 298,69 euroa. Rahoitus on osa Euroopan unionin toimia COVID-19-pandemiaa vastaan.

Viiking Spa Sadama 15, Pärnu. www.viiking.ee

• Vierastalossa 60 vuodepaikkaa: kahden, kolmen janeljän hengen huoneissa • Perhehuoneita, joissa keitto-nurkkaus • Aidattu parkkipaikka • 80–90 sähköistettyä vaunu-paikka (suihkut ja WC erikseen) • Sauna takkahuoneineen • Polkupyörien vuokraus
Suur-Jõe 44a, Pärnu • Puh. +372 53 435 092 info@konse.ee • www.konse.ee Sijaitsemme Pärnun keskustassa Pärnujoen rannalla.
ärnussa kylvetään terveyttä arantavassa lumisaunassa MAINOS
lämmitellään kuumassa saunassa. Sen jälkeen siirrytään muutaman asteen pakkaseen noin viideksi minuutiksi.
Aluksi
sijaitsee ”saarella”. Saunan ympärillä virtaa vesi. vanhahyväpubi www.hahnpub.eu Lasten leikkinurkkaus Lautapelejä Elävää musiikkia Maukkaat ruoat 35+erilaista OLUTTA avoinna ma-pe 11- 22 pe-la 11- 24 Riia mnt 129a ,Pärnu +372 5682 8229 ilmainen pysäköinti C.F.Hahn Pub
Lumisauna

Viron kuumimman lomakaupungin vuosi on täynnä tekemistä

Kylpyläloma

Pärnussa

Vuonna 1838 avattiin Pärnun ensimmäinen kylpylä. Kaupungin sijainti, lempeä hiekkaranta, raikas ilma, vehreät puistot ja kaupunkielämä yhdessä laadukkaiden hoito- ja rentoutumispalvelujen takasivat ja takaavat nykyäänkin Pärnun kylpylöiden tason ja suosion.

Kylpyläuutisia

Viiking Spa -hotellin vesikeskukseen on rakennettu lumisauna, johon mahtuu kerralla peräti kymmenen henkilöä.

Lumisauna on ainutlaatuinen koko Baltiassa ja Pohjoismaissa. Lumisaunan kylmälämpöhoito auttaa moniin vaivoihin.

Frost Boutique -hotellin rentoutumisalue on viihtyisä keidas keskellä Pärnua.

Alueella on kaksi saunaa: suomalainen sauna ja höyrysauna.

Rentoutumisalueella nauttia šungiittikivien rauhoittavasta vaikutuksesta ja vilvoitella kloorittomassa allasvedessä. Altaan syvyys on 130 senttiä, altaan veden lämpötila 29 astetta. Allasvesi on puhdistettu suolalla, joka on luonnollista ja hellävaraista keholle ja iholle.

Jõe Puhketalun intiaanikylä Vändran metsässä Pärnumaalla sijaitsee luonnonkauniilla pai-

TÄMÄSÄILYTÄSIVU, KUN PÄRNUUN!TULET

kalla kauniisti mutkittelevan Massu-joen rannalla. Täällä voi nauttia menneisyyden tunnelmasta ja luonnon läheisyydestä neljässä omaleimaisessa intiaanitiipiissä, joissa on modernit mukavuudet.

Intiaanikylän tornisaunassa voi nauttia kylpemisestä kahdessa kerroksessa. Tilavan ja ilmavan saunan lämmitys kestää kolmesta neljään tuntia.

Jõulumäe

Tervisespordikeskus

Jõulumäen terveysurheilukeskuksessa on järjestetty erilaisia liikkumismahdollisuuksia luonnossa.

OKOK Vaba Aja Keskus

OKOK-vapaa-ajankeskuksessa on kymmenen Brunswick-keilarataa. Keskuksessa voi pelata Glow Golfia, heittää tikkaa ja kokea todentuntuista virtuaalitodellisuutta.

Maarja-Magdaleena Gild

Kilta tarjoaa vierailleen hyvää virolaista kulutustaidetta ja sydämellä tehtyjä käsitöitä. Täältä saa Pärnun tunnettujen mestareiden töitä ja nähdä omin silmin, miten ne valmistuvat.

Pärnun luistinrata Pärnun sydämessä sijaitseva luistinrata toivottaa kaiken ikäiset luistelijat ovat tervetulleita uudelle tekojäälle. Voit luistella omilla luistimillasi tai vuokrata ne paikan päältä.

Alpakkatila

Alpakoiden lisäksi tilalla voi nähdä myös laamoja, kääpiövuohia, minilampaita, marsuja, kanoja, kenguruja ja kaneja. Maatilakaupasta voit ostaa matkamuistoja, alpakkalankaa, neuleita ja muita tuotteita.

Ranna Rancho -kotieläintarha

Ranna Ranchossa on 14 eri eläin- ja lintulajia, yhteensä noin 300 yksilöä. Tilalla voi tutustua uhanalaisten rotujen hevosiin sekä maalaisrotuihin. Tilalla on myös kalkkunoita, kanoja, hanhia, ankkoja, lampaita, vuohia, vuoristokarjaa, lehmiä ja monia muita eläimiä.

MiniZoo

Pärnun keskustassa sijaitsevassa MiniZoossa pääsee tutustumaan moniin eksoottisiin terraarioeläimiin. Eläintarhassa on käärmeitä pienistä suuriin pytoneihin. Esillä on kymmeniä myrkyllisiä käärmelajeja: kyykäärmeitä, kobraja ja kalkkarokäärmeitä. MiniZoossa on myös liskoja.

Pärnumaan museot

Automuseo

Automuseossa on esillä yli 70 erilaista ajoneuvoa eri valmistajilta ympäri maailmaa. Museossa on neuvostoaikana Virossa olleita henkilöautoja ja eurooppalaisia ja amerikkalaisia klassikkoautoja.

C. R. Jakobsonin maatilamuseo

C. R. Jakobson oli Viron tiedostava maanviljelijä, poliitikko ja kansanvalistaja. Museon rakennukset on rakennettu Jakobsonin piirustusten mukaan. Vierailijoita vastassa ovat karja, lampaat ja hevoset.

Häädemeeste-museo Museosta löytyy luettelo rannalla rakennetuista purjelaivoista sekä kuvia niistä. Museossa saa myös yleiskatsauksen seudun historiaan.

Torin hevoskasvatusmuseo Vuonna 1856 toimintansa aloittaneella Torin hevostilalla hevosten jalostusta harjoitetaan edelleen. Tilalla pääsee tutustumaan Torin kartanoon kuuluvaan tallikokonaisuuteen.

Tärkeimmät tapahtumat 2023:

09.–10.6. Grillfest – hyvän ruoan -festivaali www.grillfest.ee 21.6. Tere Pärnu Suvi –Pärnun kesän avaus www.parnu.ee 22.6. Pärnumaan Voitonpäivän maraton ja Pärnun kesäjuoksu www.2silda.ee 29.6.–2.7. Pärnu Summer Cup XXII www.summercup.org 30.6.–2.7. Pärnun Hansapäivat www.hansa.parnu.ee 7.–9.7. Pärnu Harmonica Festival ja BalticNordic Open -kilpailu www.piccolo.ee

8.7. Mullfest 2023 www.mullfest.ee 12.–21.7. Pärnu Muusikafestival www.parnumusicfestival.ee

4.–5.8. Pärnun kiltapäivät www.maarjamagdaleenagild.ee

5.–6.8. Supelusen markkinat www.facebook.com/ aastalaat

12.8.–13.8. Augustiunetus eli elokuun unettomuus (tarkka päivämäärä varmistuu myöhemmin) www.augustiunetus.ee 26.8. Muinaistulien yö www.muinastuled.ee 2.–3.9. Jüri Jaansonin kahden sillan juoksu www.2silda.ee 10.9.–17.9. PromFest www.promfest.ee 21.–23.9. ÖÖvalgel-valofestivaali (tarkka päivämäärä varmistuu myöhemmin) www.oovalgel.ee 22.10. Pärnu Rannajooks www.2silda.ee

kotiravin-

Toidul, joka tarjoaa vierailleen muun muassa laadukkaan kolmen ruokalajin illallisen.

Nähtävää, tekemistä ja aktiviteetteja
MAINOS MAINOS
Kuva: Priidu Saart
Kaupungista löytyy monta gourmet-ravintolaa.
Kylpylät tarjoavat laadukkaita hoito- ja rentoutumispalveluita. www.visitparnu.com/fi
Pärnu
Kuva: Laura Rohtlaan Kuva: Wasa Resort Pärnun parhaat ruokapaikat Ravintola opas White Guide 2023 suosittelee:  • Restoran Groot • Kohvik Kastrul • Restoran Mon Ami • Kohvik Pastoraat • Restoran Raimond • Kohvik Supelsaksad Tõstamaa Meierei resto • Vana Kooli Kohvik Lindil Villa Ammende Restoran • Villa Wesset Restoran
Vana-Rääma-kadulla
Pärnun ensimmäinen
Idyllinen
sijaitsee meren rannalla. Se on myös Viron kesäpääkaupunki.
Pärnun ensimmäinen kotiravintola
sijaitsee
tola Kirss

Tallinn Music Week vie keväiseen

Tallinnaan uuden musiikin, taiteen ja ruokaelämysten löytöretkelle

10.–14.5. Viron Tallinna täyttyy uudesta musiikista ja monipuolisista kulttuurielämyksistä. 15. kertaa järjestettävä Tallinn Music Week (TMW) on Euroopan yksi tärkeimpiä kansainvälisen musiikkitapahtumia ja samalla myös monipuolinen kaupunkifestivaali.

TMW tarjoaa maailman parhaimman uuden musiikin lisäksi myös kaupunkikulttuuria, uniikkia virolaista taidetta, designia ja makuelämyksiä.

Koko Tallinnan dynaaminen ja luova kaupunkikulttuuri on viiden päivän ajan yhteistä kaikille. Konsertteja järjestetään ympäri kaupunkia konserttilavoilla, kahviloissa, gallerioissa ja putiikeissa. Telliskiven luova keskus tarjoaa upeat puitteet konserteille siinä missä myös viehättävä Vanhakaupunki.

Tapahtuman aikana voi heittäytyä äänien, makujen ja tarinoiden keskelle. Kaupunkitilan jännittävät helmet avautuvat opastettujen kierrosten ja ainutlaatuisten installaatioiden kautta.

TMW:llä kuulet niin tuttuja kuin nousevia tähtiä monista musiikkigenreistä. Festarilla metallifani kohtaa maan kovimman kamarikuoron ja kokee palan

suomalais-ugrilaista lauluperintöä vaikkapa heti kanadalaisen RnB -sensaation jälkeen. Kaikki tyylilajit täydentävät toisiaan, ja lähes kaikki virolaiset kuorot ovat kansainvälisesti palkittuja!

TMW on paras paikka tutustua virolaiseen musiikkiin laidasta laitaan – Mikael Gabrielin ja virolaisen Nublu-räppärin yhteisestä biisistä, joka nousi myös Suomen soittolistoille, aina moderneihin klassisen musiikin maestroihin.

TMW on tehnyt tiivistä yhteistyötä myös suomalaisten muusikkojen kanssa alusta alkaen. Vuoden 2009 avajaisfestivaalin jälkeen, jolloin Disco Ensemble oli toinen tapahtumassa esiintyneistä kahdesta ulkomaisesta artistista, on tapahtumassa esiintynyt humppabändi Eläkeläiset, indiemusiikin mestarit 22-Pistepirkko ja Jaakko-Eino Kalevi, harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen ja monia muita.

TMW:llä on järjestetty unohtumattomia bileitä yhteistyössä Suomen kuumimpien festivaalien FLOW:n ja Tuskan sekä yhteistyökumppaneiden Stupido Recordsin, Fullsteamin ja Tampere Talon kanssa. Jopa Muumit ovat päässeet TMW:lle! ”Nykyään festivaalimme on yksi tunnetuimmista uuden musiikkikulttuurin esittelijöistä Euroopassa. Emme olisi kuitenkaan koskaan saavuttaneet tätä ilman suomalaisia ystäviä, työtovereita ja muusikoita. Nykyään Viro-Suomi -silta on vahvempi kuin koskaan ja on ilo nähdä, kuinka virolaiset kulttuurinystävät käyvät suomalaisilla festivaaleilla, gallerioissa ja ruokapaikoissa, ja myös päinvastoin.”

”Tänne tulee yhä enemmän suomalaisia. Musiikin lisäksi TMW:n tehtävänä on esitellä Tallinnan mielenkiintoisia kaupunginosia, ravintoloita, designputiikkeja ja gallerioita sekä nostaa esiin Tallinnan jännittävää ja inspiroivaa puolta. Tallinna Music Weekin aikana Tallinna on aina uusi”, kertoo TMW:n perustaja Helen Sildna.

MAINOS MAINOS Kuva: Milla-Esta Koitmaa Kuva: Johanna Rannula Kuva: Kaupo Kalda
Laivamatkan päässä odottaa vuoden mukaansatempaavin musiikki- ja kulttuurifestivaali! TMW
2023 tmw.ee
vuonna vietetään festivaalin 15-vuotissyntymäpäiviä!
Tänä
TMW:llä ovat esiintyneet brittilegendat Vashti Bunyan, Glen Matlock ja Floating Points, eteläafrikkalainen hip-hop -tähti Costa Titch, yhdysvaltalainen noiserockin edustaja A Place To Bury Strangers ja ukrainalainen poptähti Ivan Dorn. The Guardian on listannut TMW:n viiden parhaan festivaalin joukkoon maailmassa, ja New York Times pitää sitä yhtenä jännittävimmistä kulttuuritapahtumista maailmassa. TMW-konferenssissa ovat puhuneet kolme Viron presidenttiä, useita Euroopan yöpormestareita ja lukemattomia popkulttuurihistorian sankareita. Kuva: Patrik Tamm TMW:n pitkäaikainen yhteistyökumppani Nordic Hotel Forum toivottaa vieraat tervetulleiksi kaupungin ydinkeskustassa. Tallinnan värikäs ravintolamaailma tarjoaa jokaiselle TMW-päivälle erilaisia makumatkoja. Aamun voi aloittaa tuoreiden kanelipullien ja kahvin tuoksussa. Päivä jatkuu katuruoan, hampurilaisten, kimchin, georgialaisen gastronomian ja fuusiokeittiöiden herkkuja maistellen.

Ikoniset ja kuuluisat käsilaukut Adamson-Ericin taidemuseossa

Adamson-Ericin taidemuseossa Tallinnan vanhassakaupungissa pääsee tutustumaan mielenkiintoiseen poikkileikkaukseen käsilaukkujen historiasta ja kuuluisimmista laukkumalleista.

Näyttely on avoinna . maaliskuuta asti. Hienostunut näyttely ”Aina muodissa.  vuotta käsilaukkuja” tarkastelee käsilaukkumuotia viimeisen sadan vuoden aikana.

Käsilaukku voi olla käytännöllinen ja arkinen seuralainen, mutta myös ylellinen harvinaisuus ja kallis statussymboli tai korun kaltainen katseita keräävä designelementti, joka peilaa kantajansa sosiaalista asemaa.

Naisen käsilaukku ei koskaan ole pelkkä päivittäiskäytössä oleva muodikas käyttöesine, vaan usein monikäyttöinen, joskus myös epäkäytännöllinen taideteos.

Laukku kertoo paljon kantajansa tyylistä, elämäntavasta

ja yhteiskunnallisesta asemasta samoin kuin luonteesta, identiteetistä ja maailmankatsomuksesta.

Näyttelyssä on esillä lähes  alkuperäistä käsilaukkua ja edustettuina ovat tunnetut muotitalot Hermés, Gucci, Dior, Fendi, Louis

Vuitton, Chanel ja muut. Esillä on myös Grace Kellyn, Jacqueline Kennedyn, prinsessa Dianan ja muiden muoti-ikonien käyttämiä kuuluisia laukkumalleja. ■

Adamson-Ericin museo, Lühike jalg 3, Tallinna.

Nigulisten kirkontornissa odottaa vierailijaa huikaisevat maisemat.

Nigulisten kirkon torniin pääsee pian myös hissillä

Adamson-Ericin museon lähettyvillä sijaitsevan Nigulisten kirkon museoon on valmistumassa torniin vievä hissi ja näköalatasanne. Ne otetaan käyttöön tämän vuoden alkupuoliskolla. Tornista aukeaa ainutlaatuinen näkymä Tallinnan vanhaankaupunkiin, Tallinnan lahteen ja kaikkiin neljään ilmansuuntaan.Hissi ja

näköalatasanne ovat esteettömiä ja kaikkien museovieraiden käytettävissä. Myös perinteiset tornin portaat on entisöity ja avoinna kaikille, jotka haluavat kiivetä omin voimin ylös huipulle. Kiipeämällä pääsee myös tutustumaan tornin arkkitehtuuriin ja yksityiskohtiin kaikessa rauhassa. ■

Nigulisten museo, Niguliste 3, Tallinna www.kunstimuuseum.ekm.ee

SAGADIN KARTANO Hotelli Ravintola Kartano Metsämuseo Luontoretket Seminaarit Juhlat Häät RMK Sagadin metsäkeskus, Lahemaan kansallispuisto +372 676 7888 sagadi@rmk.ee www.sagadi.ee THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 51 kulttuuri TEKSTI SUSANNA POIKELA, KUVA ENDEL APSALON
Näyttelyssä esitellään kauniita käsilaukkuja viimeisten sadan vuoden ajalta. TEKSTI SUSANNA POIKELA, KUVA KUMUN KUVA-ARKISTO

Viron seitsemän luonnonihmettä

Virossa on monta huikeaa luontonähtävyyttä, jollaisia ei Suomessa pääse kokemaan.

Rantojen jylhät jyrkänteet Kalkkikiviseinämä kohoaa pystysuoraan meren aalloista. Myrskyt ovat lohkaisseet mahtavia paloja rantatörmästä. Jyrkänteen reunalta avautuvat komeat näkymät Suomenlahdelle. Tämä on Pakrin rantajyrkänne Paldiskin lähellä, yksi Viron komeimmista jyrkänteistä.

Pakrin jyrkänteen luona voi ihmetellä jylhää maisemaa, ja sitä, miten erilainen se onkaan Suomenlahden toisella puolella oleviin kalliorantoihin verrattuna. Peruskalliota on Viron puolella turha etsiskellä, se sukeltaa ennen Viron rannikkoa syvyyksiin.

Pakrin ohella vaikuttavia kalkkikivijyrkänteitä on muuallakin pohjoisrannikolla. Korkeimmillaan jyrkänne on Ontikan seudulla Itä­Virumaalla. Siellä se kohoaa yli 50 metriä merenpinnasta. Tallinnan lähellä sijaitseva Türisalun rantatörmä on mainio päiväretkikohde.

Saarenmaalla kannattaa vierailla Pangan hienolla rantatörmällä, joka kohoaa yli 20 metriä merenpinnasta.

Maalaukselliset putoukset

Suurin osa Viron putouksista sijaitsee Pohjois­Virossa. Tunnetuimpia niistä ovat Keila ja Jägala, jotka ovat myös Viron suosi­

tuimpia luonnonnähtävyyksiä. Putouksia käy vuosittain ihastelemassa jopa satatuhatta ihmistä.

Noin kahdeksan metriä korkea ja 50 metriä leveä Jägala on Viron suurin luonnon muovaama putous. Viron Niagaraksi kutsuttu putous muuttuu talvella upeaksi jäätaideteokseksi.

Viron korkein putous on Itä­Virumaalla sijaitseva Valas­

te. Yli 30 metriä korkea putous syntyi aikoinaan ihmisen työn tuloksena peltojen kuivatuskanavien suulle. Kohisevaa putousta voi ihailla turvallisesti muutama vuosi sitten avatusta portaikosta, joka vie jyrkänteen juurelle.

Valasten vierailulla kannattaa pitää mielessä, että putouksessa on yleensä eniten vettä keväällä. Loppukesästä voi vesi olla

jo melko vähissä. Valastella on onneksi paljon muutakin nähtävää. Jyrkänteen seinämässä on upeasti näkyvissä eri aikakausien satoja miljoonia vuosia vanhoja kerrostumia.

Valasten luontopolku johdattaa kulkijan jyrkänteen juurella kasvavaan metsään, jota on kutsuttu myös Pohjolan viidakoksi. Nimi ei ole tuulesta temmattu,

sillä komeat vaahterat, lehmukset, jalavat ja muut lehtipuut muodostavat jättimäisten kotkansiipien kanssa ainutlaatuisen kokonaisuuden. Metsä on saanut kasvaa jyrkänteen juurella kaikessa rauhassa, sillä metsätyökoneet eivät sinne pääse.

Suomenlahden rannalla kävellessä kannattaa olla tarkkana, sillä juuri Ontikan seudulla on erityisen paljon fossiileita. Itä­Virumaalla on useita muitakin kauniita putouksia.

Piusan salaperäiset luolat Piusan hiekkakiviluolasto on huikea. Maan alla risteilee kilometrikaupalla holvimaisia käytäviä. Vaalea hiekka hohtaa taskulampun valossa taianomaisena. Tunnelma on kuin maanalaisessa temppelissä.

Luolien syntytarina on arkisempi. Luolat syntyivät vuosina 1922–1966, kun Piusassa kaivettiin hiekkaa lasin valmistamista varten.

Nykyään Piusan luolasto on yksi Viron jännittävimmistä luontonähtävyyksistä. Vaikka sortumavaaran takia ei enää pääsekään syvälle luolien syövereihin, on luolien katselu hieno kokemus myös suuaukon tasanteelta.

Luolista tekee erityisen myös se, että Piusa on yksi Itä­Euroopan tärkeimmistä lepakoiden

THE BALTIC GUIDE ™ TALVI-KEVÄT 2023 52 luonto
MIKKO VIRTA, KUVAT MIKKO VIRTA, MATI KOSE, ANDREI CHERTKOV, KATRIN LAURSON Jägalan komea putous houkuttelee runsaasti kävijöitä ympäri vuoden. Pakrin jyrkänne on henkeäsalpaavan hieno kohde, joka sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä Talllinnasta. Jyrkänteen lähellä voi tutustua myös Pakrin hienoon majakkaan. Pikkuruisessa

talvehtimispaikoista. Maanalaiset luolat sopivat lämpötilan ja kosteuden puolesta täydellisesti nahkasiiville. Luolissa voi viettää talvea jopa kolme tuhatta lepakkoa seitsemästä eri lajista.

Piusassa toimii vierailukeskus, jossa voi tutustua paitsi luolaston syntyhistoriaan, myös siellä talvehtiviin lepakoihin.

Taevaskoda –luonnon pyhättö Vaaleanruskea hiekkakiviseinämä kohoaa parikymmentä metriä kohti taivasta tummana virtaavan Ahjajoen rannalta. Ylhäältä sitä reunustaa havupuiden jylhä rivistö. Näky on vaikuttava.

Uskomuksen mukaan Taevaskoda on paikka, jossa taivas koskettaa maata. Sitä on kutsuttu myös luonnon pyhätöksi. Seinämää katsellessa voi hyvin yhtyä ajatukseen.

Taevaskodasta on sanottu, että jokaisen virolaisen on käytävä ainakin kerran elämässä sitä katsomassa. Sitä pidetäänkin yhtenä Viron kauneimmista luonnonnähtävyyksistä.

Taevaskodalla on itse asiassa kaksi komeaa hiekkakiviseinämää, Iso ja Pieni Taevaskoda. Molempiin voi tutustua luontopolulla, joka kiertää muutaman kilometrin lenkin Ahjajoen molemmin puolin.

Viron korkein hiekkakiviseinämä Härma Mäemine müür (43 m) sijaitsee etelämpänä Piusajoen laaksossa.

Soomaan viides vuodenaika Soomaan kansallispuiston tulvia kutsutaan viidenneksi vuodenajaksi. Perinteisesti tulvia on ollut keväisin lumien sulamisen aikaan, mutta nykyään joskus myös kesällä ja syksyllä. Silloin

Soomaan joet tulvivat yli äyräidensä ja vesi valtaa suuria alueita kansallispuistosta.

Alueen asukkaat ovat tottuneet siihen, että vesi saattaa keväisin nousta pirttiin tai navettaan. Perinteisesti tulva-aikaan on ollut avuksi Soomaan tyypillinen

kulkupeli haapio eli yhdestä haapapuusta veistetty vene. Haapioilla on menty kirkkoon, kouluun ja kauppaan. Isoon haapioon mahtui koko perhe.

Haapioperinnettä on vaalittu Soomaalla ja vanhojen haapiomestarien taitoja on opetettu uusille sukupolville. Pitkäjänteisen työn tuloksena Soomaan haapioperinne pääsi vuonna 2021 Unescon maailmanperintöluetteloon. Nykyään Soomaan viides vuodenaika on vetonaula, joka houkuttelee kansallispuistoon runsaasti matkailijoita.

Alueen matkailuyrittäjät tarjoavat tulvien aikaan opastettuja melontaretkiä, joilla pääsee melomaan veden valtaamille niityille ja metsien siimekseen.

Vanhat jättitammet

Virossa näkyy hienoja, suuria tammia joka puolella maata: peltojen keskellä, puistoissa ja pihapiireissä. Tammi on pyhä puu, jonka annetaan kasvaa, olipa se sitten vaikkapa keskellä jalka-

pallokenttää, kuten Saaremaalla Orissaaressa.

Vaikuttavia tammivanhuksia löytyy Virosta lukuisia. Maan jykevin tammi kasvaa Urvastessa, Võrumaalla. Noin 700-vuotiaalla puuvanhuksella on ympärysmittaa peräti kahdeksan metriä. Jättimäinen ikitammi on siis nähnyt monet aikakaudet keskiajalta tähän päivään. Tamme-Laurin tammeksi kutsuttu puu oli myös Viron kymmenen kruunun setelissä.

Kuuluisia tammia ovat myös muun muassa Viiraltin tammi Viljandissa, Puhtun tammi Virtsun lähellä ja Pühajärven Sotatammi. Ne ovat kaikki noin 400-vuotiaita puuvanhuksia.

Kaalin kraatteri

Kaalin meteoriittikraatteri kuuluu kaikkien Saarenmaalla ensimmäistä kertaa vierailevien matkailijoiden pakollisiin kohteisiin. Pyöreän kraatterijärven syntytarina on kiehtova, ja sisältää monia arvoituksia.

Virossa on kiistelty pitkään siitä, miten vanha Kaalin kraatteri on. Erään arvion mukaan meteoriitti iskeytyi maahan noin 7 500 vuotta sitten. Maahan pudonneet osat aiheuttivat yli sata metriä halkaisijaltaan olevan pääkraatterin lisäksi kahdeksan pienempää kraatteria.

Presidentti Lennart Meri pohdiskeli teoksessaan Hopeanvalkea, että Kalevalassa kerrotaan juuri Kaalin meteoriitin räjähdyksestä. Kuka tietää, ehkäpä k ansallis eepoksessa mainittu tulikipuna olikin Saarenmaalle pudonnut meteoriitti.

Virossa on muitakin kraattereita. Suurin niistä on Luoteis-Virossa merenpohjassa sijaitseva Neugrundin kraatteri, jonka halkaisija on peräti yhdeksän kilometriä. n

THE BALTIC GUIDE ™ TALVI-KEVÄT 2023 53
luonto
Rakvere Pärnu Viljandi Paide Haapsalu Valga Tartto Tallinna Tamme-Laurin tammi Ontikan jyrkänne Valasten putous Jägalan putous Türisalun jyrkänne Keilan putous Pakrin jyrkänne Pangan jyrkänne Kaalin kraatteri Kuressaare Soomaan kansallispuisto Piusan luolat Narva Kärdla Taevaskoda Võru
Piusan luolassa tunnelma on kuin maanalaisessa temppelissä. Taevaskodan hiekkakiviseinämä ja tummana virtaava Ahjajoki muodostavat upean kokonaisuuden. Soomaan tulvien aikaan perinteinen kulkupeli on haapio eli yhdestä haapapuusta veistetty vene.

Keskiaikainen Tallinna oli hansakaupunki, mutta mikä oikeastaan olikaan se Hansaliitto, jonka jäsen Tallinna oli?

Hansaliitto ja Hansan maailma

Kauppaa käydään aina. Keskiajalla Välimerellä oli suuria kauppahuoneita, joiden rikkaat omistajasuvut sitten ostivat taidetta ja rakensivat palatsejaan ympäri Italiaa. Itämerellä kauppaa käytiin omaan laskuun ja kauppahuoneeseen kuuluivat kauppias, hänen perheensä ja apulaisensa.

Pienten tekijöiden piti luonnollisesti liittoutua ja niinpä kauppakaupungit organisoituivat Hansaliitoksi, jonka tehtävä oli puolustaa vapaata kauppaa.

Sellaisia ruhtinoita ja hallitsijoita oli ihan tarpeeksi, jotka mielellään olisivat ottaneet ”ilmaista rahaa” kauppamiehiltä vaikka läpikulkumaksuilla tai tulleilla.

Yhdessä oltiin riittävän vahvoja vastustamaan hallitsijoita, sillä Hansaliiton kaupunkien kauppiaat hoitivat käytännössä koko Itämeren alueen kaupan. Yhteistyössä oli voimaa.

Tallinnakin oli Hansaliiton jäsen ja sen kauppiaat olivat hansakauppiaita. Henkilökohtaiset siteet Hansakaupunkien kauppiaiden välillä olivat hyvin tärkeitä, elettiin paitsi Hansaliitossa niin myös Hansan maailmassa.

Perheyritys

Tallinnan keskiaikainen kauppias asui kivitalossaan yleensä Raatihuoneen torin ja sataman välisillä kaduilla. Talot olivat kiveä tulipalovaaran vuoksi ja niiden päädyt olivat kadulle, jotta tila kaupunginmuurien sisällä voitaisiin käyttää tehokkaammin.

Katuovesta päästiin varsinaiseen kauppahuoneeseen. Näytillä oli paljon erilaista tavaraa ja jossa kauppaa käytiin. Kauppahuoneen sivussa oli avoin kupolikattoinen keittiö, jossa paloi avotuli. Keittiön takaa päästiin asuintiloihin: muutamaan huoneeseen, jossa kauppiasperhe eli.

Keittiön vierestä veivät rappuset holvikellariin, jossa säilytettiin perheen ruokavaroja. Kauppahuoneen sivusta nousivat rappuset ylempiin kerroksiin, jotka olivat varastoina. Raskaammat tavarat nostettiin vinssillä kadulla seisovista vankkureista suoraan ylös oikeaan varastokerrokseen.

Pihalla olivat talli ja navetta sekä talousrakennuksia. Aamuisin lehmät ajettiin laitumelle kaupungin ulkopuolelle Suur- ja Väike-Karja katuja pitkin nyt jo kadonneen Karjaportin kautta.

Merimuseossa, Paksun-Margareetan tornissa on näytteillä Tallinnan lahteen aikoinaan uponneen koggin hylky. Näyttelyssä kerrotaan myös merikaupasta eli ajasta kun Itämeri oli Hansaliiton meri.

Kauppahuoneen henkilöstön muodostivat itse kauppias, hänen apulaisensa, oppipojat ja kauppiaan puoliso. Tavallisesti Hansan maailmassa kauppiaan vaimo oli toisen kauppiaan tytär. Usein hän oli koulutettu eli osasi lukea ja laskea. Kauppiaan rouva vastasi taloudenhoidosta ja toisinaan myös kirjanpidosta ja kauppahuoneen tileistä.

Oppipojat olivat isännän liikekumppanien poikia, jotka lähetettiin oppimaan kauppiaan ammatti toiseen kaupunkiin. Kun oppipoika oli oppinsa saanut, hän siirtyi jonkin toisen kauppiaan apulaiseksi, kunnes oli kypsä perustamaan oman kauppahuoneensa.

Tallinnan kauppias saattoi olla syntynyt vaikkapa Rostokissa, ollut oppipoikana Riiassa, apulaisena Stettinissä, mennyt naimisiin lyypekkiläisen kauppiaan tyttären kanssa ja perustanut sitten kauppahuoneen Tallinnaan.

Kaikki olivat samalla tavalla verkottuneita. Syntyjään tallinnalainen kauppias jatkoi ehkä isänsä liikettä, mutta ammattinsa hän oli oppinut toisissa kaupungeissa.

Tämä oli se Hansan maailma, henkilökohtaisten tuttavuuksien ja sukulaisuuksien verkosto, joka ulottui ympäri Itämeren rantoja.

Hansan kaupunki Tallinna eli ulkomaankaupasta ja kaukokaupan harjoittajat olivat kaupungin eliittiä. Kaukokauppiaat muodostivat Suurkillan ja Suurkillasta noustiin kaupungin Raatiin. He johtivat ja hallitsivat kaupunkia.

Hansakaupungit olivat keskenään löyhässä liitossa, toisten kaupunkien kaukokauppiaiden oikeus harjoittaa kauppaa tunnustettiin myös toisissa kaupungeissa ja kaupunkien lainsäädäntö oli käytännössä sama.

Toisinaan yhteiset kaupalliset edut olivat jonkin ahneen ruhtinaan vuoksi vaarassa ja siksi pidettiin Hansapäivät. Han-

sakaupunkien edustajat kokoontuivat ja sopivat vastakeinoista kaupan vapauden puolustamiseksi. Yleensä toteutettiin kauppasaarto ja yleensä se myös tehosi.

Hansan meri Ulkomaan kauppa oli merikauppaa, sillä peruskauppatuotteet olivat painavia. Perustuote mitä tuotiin Tallinnaan, oli suola ja perustuote mitä vietiin Tallinnasta, oli riihikuivattu vilja.

Kauppareitit olivat pitkiä ja usein tavaraa myytiin eteenpäin toisille kauppiaille. Hansalaiset huolehtivat usean valtion tavarahuollosta.

Suomesta, Turusta ja Viipurista, jotka eivät olleet Hansakaupunkeja, ostettiin koivun tuhkaa, satoja tynnyrillisiä vuodessa. Koivutuhka laivattiin sitten Belgian eli Flanderin Bryggeen joka oli keskiajalla kutomateollisuuden keskus.

Hansaliiton kauppiaat hoitivat käytännössä koko Itämeren alueen kaupan. Yhteistyössä oli voimaa. Hansalaiset huolehtivat usean valtion tavarahuollosta.

Suomalainen koivutuhka oli saippuan raaka-aine ja saippualla pestiin se englantilainen villa jonka toiset kauppiaat olivat ostaneet Englannista. Valmiit villakankaat myytiin Hansan kauppamiehille ja niin ne levisivät ympäri Pohjois-Eurooppaa. Tallinnalaisessa kauppahuoneessa Virumaan aatelinen saattoi sitten ostaa itselleen arvoonsa sopivan pukukankaan.

Hansan laivat kuljettivat kaikkea. Ruotsista hankittiin kankirautaa Euroopan sepille, Norjasta tuotiin kapakalaa, jota tarvittiin paaston aikana alueilla, jotka eivät saaneet tuoretta kalaa merestä tai joista. Biskajan lahdelta ostettiin merisuolaa suurista kuivaamoista ja suolaa myytiin vaikkapa Tallinnaan.

Tähän kaikkeen tarvittiin hyviä laivoja. Hansan oma edistyksellinen laivatyyppi oli koggi. Se oli yksimastoinen rahtilaiva, jossa keulassa ja perässä oli korotettu ”lin-

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 54
historia
Koggi-laivan hylky Tallinnassa Sarasmo TARINOI

historia

noituskansi”, sillä merirosvot olivat jatkuva vaara ja vaiva.

Itämerelle toimi merirosvojärjestö ”Vitaaliveljet”, jolla saattoi olla yhtä aikaa jopa  merirosvoalusta merellä. Vitaaliveljien tukikohta oli Gotlannin saari, jonka he olivat valloittaneet. Lopulta Vitaaliveljiin tuskaannuttiin ja Saksalainen ritarikunta lähti sotaan ja lopetti Vitaaliveljet, ihan kirjaimellisesti.

Kaupankäyntiä

Tallinnalainen hansakauppias otti vastaan suolalastin ja antoi kuljetettavaksi takaisin ruista. Ruis oli tuotu kartanoista Tallinnaan talvella, kun kuormat kulkivat helposti rekikeleillä.

Suolan kaukokauppias myi maakauppaa tekeville kauppiaille, hänellä ei ollut halua lähteä viemään muutamaa suolatynnyriä vaikkapa Paideen tai muualle maaseudulle. Tämä oli pienkauppiaiden elinkeino.

Tallinnalaiset kauppiaat olivat kuin kotonaan Itämeren alueelle, jokaisessa kaupungissa oli tuttavia.

Ulkomailta kauppiaalle oli tullut suolan lisäksi paljon muutakin tavaraa. Osa oli hänen itsensä tilaamaa kuten mausteita tai hienoja villakankaita. Hansan maailman hienous oli keskinäisessä luottamuksessa.

Tallinnalaiselle kauppiaalle lähetettiin myyntitiliin mitä erilaisimpia tavaroita. Hän saattoi myydä muutaman hienon miekan eteenpäin ja ”ostaa” itseltään niillä rahoilla vaikkapa liikekumppanin tilaamia karhuntaljoja, jotka hän sitten lähetti joko laskun tai vaihtorahojen kanssa.

Tallinna kuului keskiajalla suureen maailmaan. Laivat kulkivat ja niissä matkustettiin tai ainakin lähetettiin kirjeitä ja tilauksia. Tallinnalaiset kauppiaat olivat kuin kotonaan Itämeren alueelle, jokaisessa kaupungissa oli tuttavia, useissa myös sukulaisia. Tieto kulki, muotia seurattiin, samaa kieltä puhuttiin koko Hansaliiton alueella eli Hansan maailmassa. Hansakaupunki Tallinna ei ollut syrjässä. ■

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 55

Tallinn City Tour -kiertoajelubussit

Punainen

Ääniopastus on kymmenellä kielellä.

Lue lisää: www.citytour.ee/fi

Taksin käyttö Tallinnassa

■ Jokainen taksiyhtiö määrittelee omat hintansa. Taksien kilometrihinta voi olla eri suuruinen päivällä ja yöllä (23.00–6.00).

■ Taksissa tulee olla näkyvillä kuljettajan kuvallinen kortti sekä hinnasto sivuikkunassa ja kojelaudalla.

■ Hinnastosta pitää näkyä aloitusmaksu, kilometrihinta ja odotusmaksu.

■ Matkan hinta näkyy aina taksamittarista, eli “sopimushintoihin” ei pidä suostua.

■ Jos taksinkuljettaja ei anna matkasta printattua kuittia, matkaa ei tarvitse maksaa.

■ Kannattaa olla huolellinen valitessaan taksia, koska joidenkin firmojen hinnat ovat moninkertaiset verrattuna kilpailijoihin.

■ Sovelluksella tilatun taksimatkan kuitti tulee sähköpostiin.

■ Jos käyttää Tallinnan polkupyörätakseja, tulee varmistua, että kuljettajalla on kaulassaan viranomaisten myöntämä kuvallinen kuljettajakortti. Ennen pyörätaksimatkaa kannattaa sopia matkan lopullinen hinta.

■ Mikäli epäilet joutuneesi Tallinnassa taksipetoksen uhriksi, lähetä valitus osoitteeseen korrapidaja@tallinnlv.ee tai soita Tallinnan kaupunkipoliisin numeroon +372 144 10.

Taksin voi myös tilata mobiilisovelluksella. Virossa käytössä ovat muun muassa Bolt ja Uber.

Asemat

Tallinnan linjaautoasema (Tallinna Bussijaam) Lastekodu 46, Tallinna Asema avoinna 7–23, lipunmyynti ma–su 8–19 puh: +372 681 3408 Aikataulut www.tpilet.ee

Pysäköinti Tallinnassa

TALLINNAN RAITIOLIIKENNE

Tallinnassa on neljä raitiovaunulinjaa. Sataman terminaaleja lähimpinä ovat linjojen 1 ja 2 pysäkit Linnahall ja Kanuti. Kaikki neljä linjaa kulkevat Virukeskuksen edustalla olevan Hobujaamapysäkin kautta. Matkailijalle kätevä linja numero 4 vie keskustasta Tallinnan lentokentälle.

Narvamnt

Pärnu mnt Paldiskimnt

Tartumnt

Tallinnan julkinen liikenne ja matkaliput

Tallinnan julkiseen liikenteeseen kuuluvat bussit (buss), raitiovaunut (tramm) ja johdinbussit (troll). Bussilinjoja on yli 60, raitiolinjoja neljä ja johdinbussilinjoja neljä. Julkisen liikenteen käyttö Tallinnassa on hyvin edullista. Esimerkiksi päivälippu maksaa 4,50 euroa ja kolmen päivän lippu 7,50 euroa.

Eri tapoja ostaa matkalippu

1 KÄYTÄ MATKAKORTTIA

Osta esimerkiksi R-kioskista tai suurimpien ruokakauppojen infotiskiltä 2 euroa maksava vihreä matkakortti (ühiskaart). Voit ladata siihen haluamasi määrän rahaa tai matkalippuja tai vaikka päivälipun. Näytä matkakorttia kulkuneuvoon astuessasi lukijalaitteelle.

2

OSTA QR-LIPPU KÄNNYKKÄÄN

Voit ostaa matkalipun qr-koodina sivustolta tallinn. pilet.ee tai mobiilisovelluksesta pilet.ee. Lippu lähetetään sähköpostiin. Kulkuneuvoon astuessasi näytä koodia puhelimen näytöltä tai paperilta lukulaitteelle. Qr-koodin lukulaite on etuoven luona. Qr-lippu on voimassa yhden matkan, eli vaihto-oikeutta ei ole.

Tallinnan rautatieasema (Balti Jaam) Toompuiestee 37, Tallinna

Viron sisäisen junaliikenteen info ja lippukassat auki ma–su 7–21.30 24 h puh: +372 616 0245

Aikataulut elron.ee

Tallinnan lentokenttä (Tallinna Lennujaam) Tartu mnt 101, Tallinna

Matkailijoiden infopuhelin +372 605 8888

www.tallinn-airport.ee

3 MAKSA PANKKIKORTIN LÄHIMAKSULLA

Tunnin matkalipun (1,50 e) voi ostaa lipunlukijalaitteesta käyttämällä pankkikortin lähimaksua. Näytä korttia laitteelle, valitse nuolinäppäimillä matkustajien määrä, paina ok-nappia ja vahvista osto vielä kerran maksukorttia näyttämällä. Matkan voi maksaa Mastercardin, Maestron, Visan tai Visa Electronin korteilla.

Tallinnan joukkoliikenteessä ei voi enää ostaa matkalippua kuljettajalta.

Ilman lippua matkustamisesta voi saada 40 euron tarkastusmaksun. Alle kouluikäiset ja alle 3-vuotiaiden lasten kanssa matkustavat aikuiset saavat matkustaa ilmaiseksi. Tallinnan julkinen liikenne on ilmaista vain Tallinnassa kirjoilla oleville asukkaille.

Esteetön liikkuminen Tallinnassa

Tallinnan julkisessa liikenteessä on paljon matalalattiaisia vaihtoehtoja. Suurin osa busseista ja kaikki johdinbussit ovat matalalattiaisia. Raitiovaunuista uusimmat ovat matalalattiaisia. Aikatauluissa matalalattiaiset kulkuneuvot on merkitty alleviivatulla kellonajalla. Jos tarvitsee apua ennen julkiseen kulkuneuvoon menoa, kannattaa huikata bussin etuovella kuljettajalle, joka voi tulla laskemaan kulkuneuvon keskiovella luiskan sisäänpääsyn helpottamiseksi.

Pyörätuolissa liikkuva lapsi ja hänen saattajansa matkustavat molemmat ilmaiseksi Tallinnan kaupunkiliikenteessä.

Tallinnan julkisen liikenteen aikataulut: transport.tallinn.ee

Matkalippujen ostaminen: pilet.ee tallinn.pilet.ee

Kaupungin pysäköintialueet Tallinnassa on sekä kaupungin että yksityisten firmojen pysäköintialueita. Kaupungin pysäköintialueiden nimet ovat Kesklinn, Südalinn, Vanalinn ja Pirita. Kaupungin alueilla ensimmäiset 15 minuuttia pysäköintiä ovat ilmaisia, kun käyttää parkkikelloa. Hinnoittelu on kerrottu alla. Satunnainen matkailija voi maksaa pysäköinnin ostamalla automaatista parkkilipun.

Pysäköintihinnat ja -ajat Tallinnan parkkipaikoilla

Kesklinn (1,5 e / h)

Maksullinen ma–pe 7–19, la 8–15, su ilmainen

Südalinn (4,8 e / h) Maksullinen 24/7.

Vanalinn (6 e / h) Maksullinen 24/7. Pirita (0,6 e / h) Maksullinen 15.5.–15.9. klo 10–22

Yksityiset pysäköintialueet

Yksityisten pysäköintialueiden hinnat vaihtelevat. Pysäköinnistä voi maksaa ostamalla parkkilipun. Puomillisilla EuroPark-pysäköintialueilla voi maksaa suomalaisella ParkManmobiilisovelluksella. Joillakin parkkipaikoilla voi olla päivystyskopissa asiakaspalvelija, jolle maksu maksetaan. Paikalliset maksavat pysäköinnin usein tekstiviestillä, mutta siihen tarvitaan virolainen puhelinliittymä. Parkkisakko on jopa 57 euroa. Jos auto on hinattu pois, sitä voi tiedustella Tallinnan kaupunkipoliisin numerosta +372 661 9860.

Lisätietoa pysäköinnistä Tallinnassa: www.parkimine.ee.

Suomalainen pysäköintiyritys GoParking palvelee kauppakeskus T1 Tallinnassa. Goparking T1 Tallinnasta on hyvät jatkoyhteydet lentokentälle, satamaan ja Tallinnan keskustaan. Edulliset hinnat ja turvallisesti vartioidut paikat. Osoite: Peterburi tee 2/Kauppakeskus T1 Tallinna. Avoinna ympäri vuorokauden. Lisätietoa ja varaukset ennakkoon www.goparking.fi

Omalla autolla Virossa

■ Maanteillä perusrajoitus on 90 km/h ja taajamissa 50 km/h.

■ Autossa on oltava mukana varoituskolmio, heijastinliivi ja jauhesammutin.

■ Promilleraja on Virossa 0,2, mutta käytännössä maassa on alkoholin suhteen nollatoleranssi.

■ Tiepalvelun numero on 1888.

■ Ajankohtaista tietoa tietöistä: tarktee.mnt.ee

Yllä lueteltujen lipunostotapojen lisäksi Tallinnan julkisen liikenteen 1,50 euron tuntilipun voi ostaa kortilla lippuautomaatista A- ja D-terminaalista, linja-autoasemalta, lentoasemalta sekä Balti Jaam -rautatieasemalta.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 56 mitä missä milloin yleistietoa
Virosta
KADRIORG
TONDI
SUUR-
2 2
4
TALLINNA
km KOPLI 1
vanhakaupunki rautatieasema
D-terminaali Tallinnanlahti
linjaautoasema
PAALA A-, B-terminaalit LENNUJAAM lentokenttä
1 3
3 4
1
reitti – Keskusta Vihreä reitti – Pirita Sininen reitti – Rocca al Mare
Viron junakalusto on uutta ja matkustaminen mukavaa ja edullista.

Passi tai henkilökortti

matkalle mukaan!

Suomalaisella matkailijalla pitää olla mukanaan Viroon tullessaan passi tai Suomen poliisin myöntämä henkilökortti. Suomen ajokortti tai Viron ID-kortti ei ole Suomen kansalaisen matkustusasiakirja.

Ilman matkustusasiakirjaa matkustava henkilö syyllistyy Virossa valtionrajarikkomukseen, josta voi olla seurauksena enintään 800 euron sakko.

Ennen matkalle lähtöä voi tehdä Suomen ulkoministeriön matkustusilmoituksen osoitteessa matkustusilmoitus.fi.

Yleistietoa

■ Rahayksikkö on euro.

■ Maasuuntanumero on +372.

■ Talviaika on GMT +2, kesäaika GMT +3.

■ Sähkövirta on 220 V, 50 Hz. Käytössä ovat eurooppalaiset pistokkeet.

■ Hanavesi on kaikkialla Virossa juotavaa.

Tullimääräykset

Matkustaja saa polttoainetta lukuun ottamatta tuoda rajoituksetta toisesta EU-maasta hankkimiaan tuotteita omaan käyttöönsä.

EU-maista tuotavissa tupakkatuotteissa pitää olla painettuna suomenja ruotsinkieliset varoitusmerkinnät. Niiden puuttuessa ovat voimassa seuraavat rajoitukset:

200 KPL SAVUKKEITA

TAI 250 G PIIPPU- JA

SAVUKETUPAKKAA

Henkilöautossa tai moottoripyörässä olevien kannettavien säiliöiden sisältämä polttoaine on tullitonta ja verotonta 10 litraan saakka, jos se on samaa kuin kyseisessä ajoneuvossa käytetään.

Huumausaineita ei saa tuoda ilman lupaa. Myös mm. elävien eläinten ja kasvien, uhanalaisten eläin- ja kasvilajien sekä niistä saatavien tuotteiden, ampuma-aseiden ja -tarvikkeiden sekä vaarallisten teräaseiden tuontia on rajoitettu.

Piraattituotteiden tuonti on kielletty. Katso myös www.tulli.fi

Tullineuvonta puh. +358 295 5201

Sanasto

olkaa hyvä palun kiitos aitäh, tänan anteeksi vabandage hei.............................................. tere, tervist hyvää huomenta tere hommikust hyvää päivää tere päevast hyvää iltaa tere õhtust hyvää yötä head ööd näkemiin nägemist, head aega kaikkea hyvää kõike head, kõike paremat hyvää matkaa head reisi hyvää ruokahalua jätku leiba, head isu terveydeksi terviseks paljonko se maksaa? kui palju see maksab? onko teillä? kas teil on? on teil? missä on kus on… mikä se on mis see on? mitä se tarkoittaa? mida see tähendab? kuinka voitte? kuidas elate?

Yleinen hätänumero 112

Apteekit ja ensiapu

24 h apteekit

Tõnismäe südameapteek Tõnismäe 5 Puh. +372 644 2282

Vikerlase südameapteek Vikerlase 19 Puh. +372 638 4338

24 h ensiapu

Itä-Tallinnan keskussairaala Ravi 18, Tallinna Puh. +372 620 7040 (ensiavun vastaanotto)

Pohjois-Viron aluesairaala J. Sütiste tee 19 Puh. +372 617 1369 (ensiavun vastaanotto)

Posti

Tallinnan keskustan postikonttori Pärnu maantee 22 (Finest-liikerakennus) Avoinna ma–pe 10–19, la 10–15 Viron kaikki postikonttorit: www.omniva.ee/private/map

Suomen suurlähetystö

Konsuliosaston asiakaspalvelu Pikk jalg 14, Tallinna Puh: +372 6103 304, +372 6103 240 Fax: +372 6103 288 Avoinna ma ja pe 9–12, ti-to 9–12 ja 13–15

Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 tai paivystys.um@formin.fi

miten menee? ei se mitään, ei valittamista hauska tavata

oli hauska tutustua mitä kello on? en osaa viroa (venäjää)

puhutteko suomea? ....................................................keelt? englantia/ruotsia/saksaa?

kuidas läheb? pole viga! rõõm teid näha, meeldiv kohtuda oli hauska tutustua oli meeldiv tutvuda palju kell on? mina ei oska eesti (vene) keelt kas te räägite soome keelt? inglise/rootsi/ saksa keelt? Auto läks katki Bensiin sai otsa Siin on avarii Teel on ummik

Viro–suomi–viro-sanakirja netissä: www.eki.ee/dict/efi

Pyhäpäivät ja loma-ajat

Auto hajosi Bensa on loppunut Täällä on onnettomuus Tiellä on ruuhkaa Missä on autokorjaamo/ rengashuolto? ...........................................................töökoda/kummiparandus?

Kus on autoremonditöökoda/kummiparandus?

1. tammikuu – uudenvuodenpäivä 24. helmikuu – itsenäisyyspäivä Pääsiäinen – pitkäperjantai ja 1. pääsiäispäivä 1. toukokuu – vapunpäivä 23. kesäkuu – voitonpäivä 24. kesäkuu – juhannus 20. elokuu – uudelleenitsenäistymisen vuosipäivä 24. joulukuu – jouluaatto 25. joulukuu – ensimmäinen joulupäivä 26. joulukuu – toinen joulupäivä

Lehti automatkustajille!

Helsingin Länsiterminaali 2:ssa ja Katajanokan terminaalissa on The Baltic Guiden jakelupiste automatkustajia varten ennen lähtöselvitystä.

THE BALTIC GUIDE ™ TALVIKEVÄT 2023 57 mitä missä milloin yleistietoa Virosta
www.balticguide.ee Jakelussa Shoppailuelämyksiä Baltian asematorilla Hiihtoloman kärkikohteet koko perheelle Ravintolavihjeitä joka makuun
Huippumalli nauttii Tallinnasta miehille! inta suomalaisissa myyntipisteissä 1,70 (sis.alv.)
Anne Kukkohovi
Kuva: Andrei Chertkov
Kuva: Bolt Kuva: Tuul
Mobiilisovelluksella toimivan sähköpotkulaudan vuokrausyhtiöitä ovat Tuul ja Bolt. Palvelu toimii useassa kaupungissa. Sähköpotkulaudalla ajaminen edellyttää vähintään 18 vuoden ikää. Bolt vuokraa myös autoja.
MY CY CMY K
C M Y CM
HELSINKI OULU • JYVÄSKYLÄ • LAHTI TAMPERE • KOTKA Liisankatu 5 • 09 135 4172 kolmekruunua@sijo. • www.kolmekruunua.