Page 1

Themalijst : waargebeurde verhalen

Tranen in het zand – Nura Abdi Tranen in het zand is het onthutsende verslag van Nura's jeugd in Somalië en Kenia, haar vlucht naar Europa en haar strijd tegen de genitale verminking van jonge meisjes en vrouwen. Nura Abdi werd in 1974 in Mogadishu geboren. Tegenwoordig woont en werkt ze in Düsseldorf, waar ze zich inzet voor haar Somalische landgenoten.

Voor mijn familie was ik dood – Saira Ahmed Saira Ahmed groeit op in een verstikkend, traditioneel moslimgezin in Engeland, waar gewelddadige straffen dagelijkse kost zijn. Ze mag alleen onder begeleiding naar school, wordt 24 uur per dag in de gaten gehouden, en mag geen westerse vrienden hebben. Toch sluit ze een onschuldige vriendschap met een jongen. Een van Saira's broers komt erachter en ze wordt op het eerste het beste vliegtuig naar Pakistan gezet. Daar begint haar nachtmerrie pas echt: Saira wordt gedwongen om te trouwen met een onbekende man, die geen moeite doet om te verbergen dat hij alleen uit is op seks en een visum. Na een gevaarlijke ontsnapping naar Engeland keert ze toch weer terug naar haar familie, waar ze vanaf dat moment praktisch als een slaaf wordt behandeld. Dan besluit Saira dat het tijd is om te kiezen, voor haarzelf, haar dochter en een heel nieuw leven.

Getekend door het leven – Rania Al-Baz Rania Al-Baz groeit op in een welvarende Saoedische familie. Ondanks de strenge wetten in haar land, die het vrouwen verbieden om in het openbaar te verschijnen zonder mannelijke begeleider, weet zij op haar negentiende een baan te bemachtigen als nieuwslezeres. Ze trouwt met een charmante muzikant en krijgt twee zoons. Hun leven ziet er gelukkig en succesvol uit. Maar binnen de muren van hun huis wordt Rania geterroriseerd door haar echtgenoot, die het succes van zijn vrouw niet kan verkroppen. Op een kwade dag mishandelt hij Rania tot ze geen teken van leven meer geeft en laat haar daarna achter op de stoep van een ziekenhuis. Het kost 1


enkele dagen om haar te identificeren, maar gelukkig weten de artsen Rania's leven te redden en uiteindelijk haar gezicht te reconstrueren.

Verbode liefde – Norma Khouri Albaqueen De Jordaanse Norma begint samen met haar vriendin Dalia een eigen kapperszaak om een gearrangeerd huwelijk op de lange baan te kunnen schuiven. De onderneming wordt door beide families oogluikend toegelaten, en Norma en Dalia rebelleren heimelijk tegen alle restricties die vrouwen in hun land wordt opgelegd. In de kapsalon leert Dalia de katholieke Michael kennen en ze wordt op slag verliefd. Wanneer zij tijdens een ontmoeting met hem wordt betrapt door haar broers zijn de gevolgen niet te overzien. Twee dagen later verschijnt zij niet op haar werk. Norma, die angstige vermoedens heeft, vindt haar uiteindelijk in haar ouderlijk huis, doodgestoken door haar eigen vader: de eer van de familie moest gered worden. Dalia's vader ontkomt aan iedere vorm van vervolging, de moord op zijn dochter wordt legitiem verklaard. Norma daarentegen vlucht het land uit, als medeplichtige wacht haar eenzelfde lot als haar vriendin.

Ik was negen toen ik moest trouwen – Nojoud Ali 'Ik heet Nojoud en ik kom uit Jemen. Mijn ouders hebben me gedwongen te trouwen met een man die drie keer zo oud was als ik en die me seksueel misbruikte en sloeg. Op een dag ging ik de deur uit om brood te kopen en besloot toen dat ik niet meer terug zou gaan. Ik ging naar de rechtbank en vroeg om bescherming. Ik bleef daar wachten, net zolang tot een rechter bereid was naar me te luisteren.'Dankzij de hulp van een vrouwelijke advocaat, internationale hulporganisaties en de lokale media, lukte het Nojoud om haar scheiding erdoor te krijgen. Dit was een opmerkelijke gebeurtenis in Jemen, waar normaal gesproken iedereen zwijgt over het feit dat bijna de helft van alle meisjes wordt uitgehuwelijkt onder de wettelijke minimumleeftijd van vijftien jaar.

2


Ontheemd – Sameem Ali Verstoten door haar ouders groeit Sameem Ali op in een kindertehuis in Engeland. Als ze op haar zesde hoort dat haar familie graag wil dat ze weer thuis komt wonen, kan ze niet wachten tot de hereniging met haar moeder, broers en zussen. Als Sameem aankomt in de armoedige en vieze woning van haar Pakistaanse familie, wordt ze al snel aan het werk gezet. Alle normen, waarden en geborgenheid die ze in het tehuis kende, vervallen van de ene op de andere dag en Sameem moet – 6 jaar oud – het huishouden draaiende houden, eten koken dat ze niet kent en dit alles ondergaan gebukt onder een niet-ophoudende stroom van verbale en lichamelijke mishandelingen. Sameems leven lijkt een ommekeer te krijgen als ze – op dat moment 13 jaar – met haar moeder mee mag naar Pakistan. Wat een vakantie beloofde te zijn, blijkt een regelrechte nachtmerrie: Sameem wordt gedwongen met een veel oudere, onbekende man te trouwen en keert 2 maanden later zwanger, maar zonder echtgenoot, terug naar Glasgow, waar de mishandelingen door haar familie onverminderd en zelfs heftiger doorgaan. Ondanks de geboorte van haar zoon, lijkt Sameem's leven leger en eenzamer dan ooit, totdat ze eindelijk liefde vindt. Samen met haar geliefde vlucht ze naar Manchester in de veronderstelling de ellende uit haar verleden achter zich te laten. Ze is echter niet voorbereid op de eerwraak die haar familie bereid is te plegen…

Mijn schaduwzusje – Jane Alison Wanneer Jane Alison als vierjarige met haar ouders en zusje in Australië woont, ontmoeten zij een ander gezin dat wel een spiegelbeeld lijkt van henzelf: een vader in diplomatieke dienst, een knappe moeder, en ieder twee dochtertjes. Vanaf de eerste ontmoeting zijn de gezinnen onafscheidelijk. Maar wat begint als vriendschap, ontaardt al snel in iets heel anders: binnen enkele maanden hebben de volwassenen over en weer affaires met elkaar, en het duurt niet lang of de stellen hebben van partner geruild. Dat blijft niet zonder gevolgen. Twee scheidingen volgen, de nieuwe partners trouwen en pakken hun leven weer op alsof er niets aan de hand is. Twee gezinnen zijn uit elkaar gerukt, en de vier dochters blijven achter in shock.

3


Weg uit Irak – Lewis Alsamari Op zijn achttiende wordt Lewis Alsamari ingelijfd bij het Iraakse leger. Als zijn bazen merken dat hij Engels kan spreken, wordt Lewis geselecteerd om te dienen in het topgeheime elite-korps van Saddam Hoessein, een aanbod dat hij niet kan weigeren. Er rest hem slechts één optie: zijn geboorteland ontvluchten, met achterlating van zijn familie.

Op de vlucht voor eerwraak – Ayse Ayse is een moderne, jonge vrouw van eenentwintig, hip gekleed en altijd met haar mobiel binnen handbereik. Maar wanneer ze over straat loopt, kijkt Ayse voortdurend om zich heen, uit angst voor haar leven. Ze leeft ondergedoken, omdat ze wordt achtervolgd door haar ouders, die wraak op haar hebben gezworen: de oude, Jezidische traditie schrijft voor dat Ayse moet trouwen met een Jezidi. Op haar twaalfde werd ze al verkocht aan haar neef Hassan; met hem was ze voorbestemd te trouwen, maar Ayse is verliefd op de Duitse Oliver. Vlak voor haar geplande huwelijk ziet ze maar één uitweg: vluchten. Ze kan zich niet overgeven aan een gedwongen huwelijk en kiest voor haar liefde voor Oliver. Maar daarmee is de eer van de familie aangetast en gezichtsverlies behoort, zelfs in het moderne westen, niet tot de mogelijkheden...

Mijn jeugd hield op in Rotterdam – Diaryatou Bah Diaryatou (Guinee,1985) wordt op haar veertiende uitgehuwelijkt aan een dertig jaar oudere man. Hij neemt haar mee naar Rotterdam, waar hij al meerdere vrouwen blijkt te hebben. Diaryatou verliest twee kinderen en gaat gebukt onder dagelijks geweld, tot ze op een dag haar koffers durft te pakken en voor zichzelf kiest.

4


De tijgerklauw – Shauna Singh Baldwin Als Noor Khan verliefd wordt op de joodse musicus Armand, wordt hun relatie verboden door haar oom, die het gezin Khan zijn traditionele geloofsovertuigingen oplegt. Desondanks blijven Noor en Armand elkaar in het geheim ontmoeten. Als de Duitsers Frankrijk binnenvallen, haalt Armand Noor over om hem voor haar eigen veiligheid te verlaten. Noor vlucht met haar familie naar Engeland, waar ze zich aanmeldt bij de geheime dienst. Ze wordt opgeleid tot radiotelegrafiste en teruggezonden naar bezet Frankrijk. Daar voert ze haar dubbele missie uit: meewerken aan de bevrijding van Frankrijk en haar geliefde Armand opsporen.

Aman : het verhaal van een Somalisch meisje 'Ik heet Aman en ik ga de hele wereld mijn verhaal vertellen.' In dit levendige en unieke boek vertelt een moderne, charismatische Afrikaanse vrouw, het huiveringwekkende relaas van haar avontuurlijke leven. Aman is een openhartig en uiterst persoonlijk verhaal van de strijd van een jong -meisje in haar groei naar volwassenheid, en een boeiend verslag van de snelle maatschappelijke veranderingen in Noordoost-Afrika.

Tranen van de woestijn – Halima Bashir Halima Bashir werd geboren in een dorp in westelijk Soedan, als lid van de vrijgevochten Zaghawa-stam. Ze had een onbezorgde jeugd in een liefdevol gezin. Omdat ze goed kon leren, mocht ze naar de universiteit. Na haar studie medicijnen keerde ze terug naar haar dorp, als eerste arts van haar stam. Maar de idylle werd wreed verstoord door de komst van Arabische Janjaweed-krijgers die het dorp aanvielen en vrouwen en kinderen verkrachtten. Toen ze waren vertrokken, vertelde Halima aan journalisten en VN-waarnemers wat ze had gezien. En daarmee begon haar eigen nachtmerrie. Ze werd opgepakt, gefolterd en verkracht. Een van haar doodzonden, zo werd haar verteld, was dat ze als arts niet alleen de krijgers had behandeld, maar ook de mensen van haar eigen stam. Er restte Halima niets anders dan te vluchten.

5


Ver van huis – Ishmael Beah Oorlogen worden tegenwoordig vaak gevoerd door kinderen die, opgefokt door drugs, met speciaal voor de kinderhand gefabriceerde AK-47's lopen te zwaaien. Wereldwijd zijn er meer dan vijftig gewapende conflicten aan de gang waarbij naar schatting zo'n driehonderdduizend kindsoldaten betrokken zijn. Ishmael Beah uit Sierra Leone was een van hen. VER VAN HUIS is zijn verhaal.

Een bed in Afrika – Katelijn Berghoef Als Katelijn Berghoef in een documentaire over Sierra Leone ziet hoe soldaten een klein jongetje mishandelen, is ze diep geschokt en verontwaardigd. Ze besluit zich het lot van deze kinderen aan te trekken en vertrekt als hulpverleenster van War Child naar Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Ze treft een land aan waar tien jaar oorlog diepe wonden heeft nagelaten; tienduizenden mensen zijn vermoord of verminkt, onder wie talloze kinderen die werden geronseld of ontvoerd om mee te vechten in een uiterst gewelddadige guerrillastrijd. Vol overtuiging zet Katelijn zich in voor het lot van deze slachtoffertjes. Als creatief therapeut zet ze samen met haar collega's een programma op om de kinderen weer enig zelfvertrouwen te geven -- een ingewikkeld en moeizaam proces dat ook een aantal aangrijpende hoogtepunten kent: de tere vriendschap met het meisje Maddu, dat door rebellen is verminkt; en een groep Sierraleoners die ze zo weet te motiveren dat ze haar helpen en uitgroeien tot volwaardige collega's.

Ik was niet alleen – Paula Bernstein Stel je voor: iemand die er bijna hetzelfde uitziet als jij loopt op je af, kijkt je aan en zegt 'hallo' met je eigen stem. De Amerikaanse Elyse Schein woont in Parijs als ze op haar vijfendertigste besluit om naar haar biologische moeder op zoek te gaan. Deze zoektocht leidt tot een schokkende ontdekking die haar leven op z'n kop zet: Elyse heeft een identieke tweelingzus in New York. Als zij na enige aarzeling contact met haar zoekt, wordt ze geconfronteerd met

6


schokkende feiten: de zussen zijn na hun geboorte met opzet gescheiden voor een geheim wetenschappelijk experiment.

Gegijzeld door een psychopaat – Fleur Besters Zes uur lang op uiterst gewelddadige wijze verkracht worden in je eigen slaapkamer. Hoe beïnvloedt dat je leven? Wies de Win overleeft die aanval in 1988, maar haar leven wordt sindsdien gekenmerkt door angst. Dader Peter H. blijkt niet alleen een pathologische leugenaar en agressieve psychopaat, maar hij weet tijdens zijn gevangenschappen bovendien keer op keer te ontsnappen. Toch wordt de tbs'er in 2001 vrijgelaten. Die beslissing blijkt vijf jaar later fatale gevolgen te hebben. De vijftienjarige Melanie Sijbers wordt bijna 20 jaar na de afschuwelijke verkrachting van Wies de Win, gekidnapt, verkracht en vermoord. De dader is de stiefvader van haar beste vriendin.

Vlucht over de Himalaya – Maria Blumencron Elk jaar vluchten duizenden kinderen over de Himalaya om aan de Chinese onderdrukking te ontvluchten. Hun doel is de dalai lama te zien en een toekomst in India of het Westen op te bouwen waar ze ruimte hebben om te leven. De kinderen zijn vaak niet ouder dan 5, 6 of 8 jaar, en nauwelijks opgewassen tegen de vlucht over sneeuw en ijs langs de toppen van de Himalaya. Maria Blumencron, een jonge vrouw die actrice van beroep is, filmde zo'n vlucht. Het is de geschiedenis van Little Pema, Chime, Dolker en nog drie kinderen die over een 6000 meter hoge pas moeten vluchten met Chinese militairen altijd in hun spoor.

Ontsnapt uit de hel – Samira Bellil Samira Bellil groeide op in een probleemgezin waar haar brute vader de scepter zwaaide. Ze leefde grotendeels op straat en werd als puber meerdere malen het slachtoffer van groepsverkrachtingen. Schuldgevoel en walging, verwijten van haar familie en geroddel op straaat deden haar vluchten in drugs en alcohol. Verbitterd gaf Samira de maatschappij de schuld van alles wat haar was aangedaan. Vijftien jaar later, met zes jaar therapie achter de rug, vond Samira eindelijk de moed om haar verhaal te vertellen. Haar schokkende getuigenis laat

7


zien hoe seksueel geweld aan de orde van de dag is in de Parijse buitenwijken, waar het recht van de sterkste geldt.

Het meisje dat uit de stilte kwam – Fiona Bollag Dit is de geschiedenis van een meisje dat niets hoort. Of eigenlijk: niets hoorde. Fiona Bollag kwam doof ter wereld en leerde op jonge leeftijd liplezen. Op haar zestiende krijgt ze echter als een van de eersten een nieuw implantaat, waarmee haar hersenen geluiden kunnen omzetten en waardoor ze kan horen. Plotseling leeft Fiona in een compleet andere wereld. Want hoe beangstigend is het om van de ene op de andere dag muziek of voorbijrazend verkeer te horen?

Mijn ex, mijn stalker – Kate Brennan Kate Brennan was altijd al een beetje terughoudend in de liefde, uit angst om afgewezen te worden. Dus als ze Paul ontmoet, een rijke, charismatische zakenman met veel vrije tijd, is ze aanvankelijk op haar hoede. Na verloop van tijd weet hij haar toch voor zich te winnen, en ze geeft zich steeds meer aan hem over. Maar dan ontdekt ze dat hij haar stelselmatig ontrouw is. Wat haar betreft is de relatie meteen voorbij, maar Paul laat zich niet zo makkelijk aan de kant zetten. Hij breekt in in haar huis, luistert haar telefoon af en duikt regelmatig plotseling op, op plaatsen waar hij niets te zoeken heeft. Hij heeft genoeg geld en connecties om haar voortdurend in de gaten te houden, en haar leven compleet te beheersen...

De lelijkheid voorbij – Constance Briscoe Ondanks haar liefdeloze jeugd en het fysieke en psychische geweld dat haar moeder haar aandeed, heeft Constance Briscoe een plek weten te veroveren aan de universiteit van Newcastle. Met het volgen van haar rechtenstudie vervult ze een ambitie die ze al jaren nastreeft. Toch verandert het succes niets aan Constances gevoel van minderwaardigheid. Ze spaart net zo lang tot ze de cosmetische operaties kan betalen die nodig zijn om het gezicht te veranderen waarvan haar moeder altijd zei dat het lelijk was. Haar stageplaats bij een prestigieus advocatenkantoor zou haar meer zelfvertrouwen moeten geven – maar ook daar voelt ze niet de steun en de aanmoediging waarop ze hoopte... 8


Het einde van de onschuld – Sandra Brown Sandra Brown was acht jaar toen haar vriendin en buurmeisje, de twaalfjarige Moira Anderson, in 1957 uit Coatbridge verdween, een stadje dichtbij Glasgow. Moira is sindsdien nooit meer gezien. Vele jaren later bekent Sandra's vader dat hij bij de verdwijning van het meisje betrokken is geweest. Het einde van de onschuld is het explosieve verhaal van Sandra's zoektocht, in een poging het mysterie te ontrafelen en ervoor te zorgen dat er recht wordt gedaan.

Een gelukskind – Thomas buergenthal Thomas Buergenthal overleefde als kind het getto van Kielce, het concentratiekamp van Auschwitz en de beruchte Dodenmars van Auschwitz naar Sachsenhausen, in de barre winter van 1944. Gedreven door zijn ervaringen in de kampen komt Buergenthal tot de conclusie dat hij zijn leven in dienst wil stellen van de mensheid. Hij vertrekt in 1951 naar Amerika en begint een nieuw leven als voorvechter van de internationale mensenrechten. Als rechter werkte hij over de hele wereld voor de VS en de VN, om uiteindelijk de hoogste eer te behalen: de benoeming tot rechter van het Internationale Gerechtshof in Den Haag.

Mam, kun je me geld lenen? – Elizabeth Burton-Phillips Elizabeth Burton-Phillips, een Engelse lerares en huismoeder, wilde altijd het beste voor haar kinderen. Ze kon zich niet voorstellen dat haar vrolijke tweelingzoons Simon en Nick drugs zouden gaan gebruiken. Ze is dan ook geschokt als beide jongens op dertienjarige leeftijd worden geschorst van school omdat ze hasj roken. En dat is nog maar het begin. De tweeling raakt verslaafd aan heroïne. Ze liegen, stelen, dealen, en doen alles om hun volgende 'hit' te kunnen betalen. Dan, midden in de nacht, gebeurt waar Elizabeth altijd bang voor is geweest: de politie komt aan de deur met de mededeling dat Nick dood is. Hij heeft zelfmoord gepleegd uit wanhoop om zijn verslaving. 9


De hemel boven Afrika – Kerstin Cameron 4 juli 1998, middernacht: Cliff Cameron wordt hevig bloedend gevonden in de slaapkamer van zijn vrouw Kerstin, die gescheiden van hem leeft. Hoge schulden, alcohol en het slechte huwelijk leiden in deze nacht tot een tragische zelfmoord. Bijna twee jaar later wordt Kerstin Cameron gearresteerd. Alhoewel de politie ervan overtuigd is dat Cliff zichzelf heeft omgebracht, willen zijn ouders zich niet bij die conclusie neerleggen. Zij klagen Kerstin aan voor moord. Meer dan een jaar zit Kerstin onder verschrikkelijke omstandigheden vast in een vrouwengevangenis midden in Tanzania. Gescheiden van haar vier kleine kinderen ziet zij een verschrikkelijk lot onder ogen: de doodstraf.

Ik blijf toch jullie moeder – Angela Cannings Angela Cannings en haar man Terry kregen vier kinderen, van wie er drie kort na hun geboorte de wiegendood stierven. Verdacht, vond men in Engeland, en Angela werd na de dood van haar derde kind, Matthew, opgepakt en veroordeeld wegens moord. Pas na bijna twee jaar gevangenschap werd ze onvoorwaardelijk vrijgesproken en kon ze eindelijk proberen het verleden te overwinnen.

Hou mijn hand vast – Glenys Carl Het leven van Glenys Carl verandert volkomen door één telefoontje midden in de nacht. Een dokter vertelt dat haar zoon Scott, die halverwege een wereldreis in Australië is beland, een ongeluk heeft gekregen en het waarschijnlijk niet zal overleven. Terwijl Glenys zo snel mogelijk naar Australië probeert te komen, weet ze niet dat er nog veel strijd zal volgen. Want hoewel Scott uiteindelijk uit zijn coma komt, kan hij alleen zijn rechterarm nog maar bewegen. De artsen vertellen Glenys dat er weinig hoop is op volledig herstel. Gaandeweg leert Glenys op haar moederinstinct te vertrouwen en ieder moment met haar zoon te koesteren. Scotts moed en zijn

10


moeders vastberadenheid hem het best mogelijke bestaan te geven, doordrenkt dit ongelooflijke verhaal met een krachtige boodschap van hoop.

Leila : een meisje uit Bosnië – Alexandra Cavelius Leila is het waargebeurde verhaal van Leila Sisic (25), een van de duizenden vrouwen in voormalig Joegoslavië die tijdens de Balkanoorlog werden verkracht en mishandeld. Bijna vijf jaar later durft zij haar verhaal te vertellen en de wereld te laten weten wat er met haar en vele andere vrouwen is gebeurd. Een geschiedenis die de lezer niet meer zal loslaten.

De kus van Isabelle – Noëlle Chatelet Op een avond in mei 2005 neemt de 38-jarige Isabelle D. in een depressieve bui slaapmiddelen in. De volgende dag wordt ze wakker en lijkt ze in een nachtmerrie te zijn terechtgekomen. Haar hond heeft, wellicht in een poging haar wakker te maken, haar gezicht verminkt. Haar mond, wangen en neus zijn zo goed als verdwenen. Isabelle ondergaat de allereerste gezichtstransplantatie ter wereld. Het verhaal achter deze unieke operatie ging de hele wereld rond. Op basis van lange gesprekken met alle betrokkenen heeft Noëlle Châtelet zorgvuldig de hele geschiedenis verwoord. Niet alleen de medische en ethische aspecten van het verhaal, maar vooral ook de persoonlijke ervaringen van de patiënte komen naar voren in dit adembenemende verhaal dat je in één ruk wil uitlezen.

Het meisje van de foto – Denise Chong Op 8 juni 1972 werd een foto gemaakt die ons beeld van de oorlog in Vietnam voorgoed veranderde: een negenjarig meisje rent naakt en in paniek een weg af nadat een aanval met napalmbommen per ongeluk haar Zuid -Vietnamese dorp heeft getroffen. De foto won de Pulitzer -prijs. Het meisje op de foto, dat over de hele wereld bekend werd als 'het napalmmeisje', was een van de vele slachtoffers in een oorlog die voor Amerika op zijn einde liep. Toen de Noord -Vietnamese communisten in 1975 de oorlog wonnen, was Kim Phuc niet meer dan 'het meisje van de foto': haar identiteit en verblijfplaats in Vietnam waren onbekend, zelfs voor de nieuwe regering. Het meisje van de foto is het indringende en ontroerende verhaal

11


van het gevecht van Kim Phuc - eerst om te herstellen van haar zware brandwonden, en vervolgens om een eigen leven op te bouwen, ver buiten de publiciteit.

Het huis aan het strand – Hélène Cooper Het autobiografische verhaal van Helene Cooper over haar geboorteland Liberia, over haar voorouders, haar rijke jeugd in het huis aan het strand en de komst van het inwonende speelkameraadjes Eunice, een meisje uit een lagere klasse dat als een zusje voor haar wordt. Wanneer in 1980 de burgeroorlog uitbreekt, vlucht het gezin naar Amerika. Eunice blijft alleen achter.

Ik was twaalf en ik fietste naar school – Sabine Dardenne Sabine Dardenne is twaalf jaar oud als ze door Marc Dutroux en zijn handlanger van haar fiets wordt gesleurd, in een busje wordt gedrogeerd en naar een onbekend huis wordt gebracht. Wat Sabine Dardenne daar moet ondergaan is vreselijk. Zij moet zich uitkleden, Dutroux doet haar een ketting om de hals en bindt haar daarmee aan een bed. `Ik zei dat de ketting te strak zat, maar Dutroux zei dat hij zijn vuist er nog tussen kon steken.' Na een paar dagen wordt Sabine naar een kelder overgebracht, waar ze in de tijd die volgt steeds weer wordt lastig gevallen door Dutroux. Aan het eind van haar gevangenschap krijgt ze gezelschap van Laetitia Delhez en enkele dagen later worden de meisjes door de politie bevrijd.

Een jungle van tralies en beton – Felice Debloudts De Oliveira Samen met Dag Allemaal-journalist Guy Van Gestel vertelt Félice in Een jungle van tralies en beton hoe haar toenmalige 'vriend' haar in contact brengt met het drugsmilieu. Opgejaagd door de politie wijkt deze noodgedwongen uit naar Brazilië. Zij volgt hem. Tijdens een vliegtuigreis van Brazilië naar Engeland scheuren enkele van de cocaïnecapsules open die in haar maag zitten verstopt. Voor Félice is dit het begin van een ware nachtmerrie. Ze ontsnapt als bij wonder aan de dood en wordt, na een diepe coma waaruit ze uiteindelijk ontwaakt, veroordeeld tot vier jaar 12


opsluiting wegens drugssmokkel. Félice moet zich als enige blanke staande zien te houden in een Braziliaanse Penitenciária Feminina, waar een mensonterend gevangenisregime heerst...

De vliegende Hollander – Rudi Dekkers Begin 2001 bezat Rudi Dekkers twee vliegscholen en was hij bezig met het oprichten van een vliegtuigmaatschappij in Florida. Vliegen was zijn grote passie. He was living the good life. Dat veranderde drastisch op 11 september. Mohammed Atta en Marwan Al Shehhi, de piloten die met gekaapte Boeings het WTC in vlogen, hadden hun brevetten namelijk gehaald op zijn vliegschool... In de commotie die volgde verloor Rudi Dekkers alles. Klanten liepen weg en bleven weg. De media en de politiek tastten zijn imago aan. Banken, zakenpartners en zelfs zijn vrouw lieten hem in de steek.

Een sluier van stilte – Djura Een Sluier van Stilte vertelt het schokkende waar gebeurde levensverhaal van Djura, een zangeres van Algerijnse afkomst die zich met bovenmenselijke moed weet te ontworstelen aan de ketenen van de Islam. Jarenlang wordt zij bedreigd, mishandeld en geterroriseerd door haar familie, die er zelfs toe overgaat haar te ontvoeren en gevangen te houden. Alleen door haar eigen moed en doorzettingsvermogen, en door haar grote verlangen naar liefde kan zij uiteindelijk aan de wraakzucht van haar familie ontsnappen.

Mijn naam is Victoria – Victoria Donda De staatsgreep in Argentinië in 1976 leidde tot een van de bloedigste dictaturen in de geschiedenis – dertigduizend mensen werden ontvoerd, gemarteld en vermoord. Er werden honderden baby's gestolen die vervolgens illegaal werden geadopteerd. Dankzij de vasthoudendheid van mensenrechtenorganisaties zoals Grootmoeders van de Plaza de Mayo hebben sommige van die kinderen hun ware identiteit en die van hun vermoorde ouders kunnen achterhalen. Analía is een van die kinderen. Op zevenentwintigjarige leeftijd hoort ze dat degenen die haar hebben opgevoed niet haar echte vader en moeder zijn.

13


Land van tranen – Choga Regina Egbeme Choga Regina Egbeme groeide op in een harem in Nigeria, een jeugd die ze beschreef in haar bestseller Veertig moeders. Samen met enkele andere vrouwen zette ze daarna een vrouwengemeenschap op, die hulp en onderdak biedt aan vrouwen in nood. Maar nu staat Choga voor een zware opgave: de radicaal-islamitische bevolking in de streek waar ze wonen heeft de boerderij in brand gestoken. Ondanks de angst voor nieuwe ongeregeldheden gaan de vrouwen door: ze geven niet op en strijden voor de toekomst van hun toevluchtsoord, ook al zijn de meeste vrouwen in de gemeenschap hiv-positief, evenals Choga ''werkzaam als traditionele genezeres ''en haar zoontje Joshua.

De kleine gevangene – Jane Elliott Jane Elliott wordt sinds haar vierde jaar mishandeld en misbruikt door haar stiefvader. Niemand durft haar te helpen, en Jane sluit zich op in een fantasiewereld. Alleen zó kan zij overleven. Als Jane eenentwintig is vlucht zij het huis uit, samen met haar dochtertje. Enkele jaren later vindt ze de moed om naar de politie te gaan. Er volgt een rechtszaak. Haar stiefvader krijgt een gevangenisstraf van zeventien jaar opgelegd. Jane's moeder en de rest van haar familie kiest zijn kant.

Ik leef met het hart van een ander – Aline Feuvrier Aline was nog maar achttien toen haar hart ermee stopte. Ze bleek de hartafwijking te hebben waaraan zowel haar vader als haar grootvader waren gestorven. Urenlang balanceerde ze op het randje van de dood, wachtend op het hart van iemand die net was overleden. Een geschikt, kloppend hart, dat haar het leven zou teruggeven. Meer dan een jaar later lacht het leven Aline weer toe, dankzij een onbekende die haar zijn hart geschonken heeft. Haar aangrijpende getuigenis herinnert ons eraan dat wij allemaal die onbekende kunnen zijn die het leven van iemand als Aline kan redden.

14


De diepte in – Philip finch De Australische Dave Shaw reisde op nieuwjaarsdag 2005 naar de andere kant van de wereld, op zoek naar een steile, met water gevulde krater in de Kalahari woestijn. Zijn reisbestemming lag bijna 300 meter onder het wateroppervlak. Het drama dat zich een week later afspeelde in Bushman's Hole kan gerust een nachtmerrie genoemd worden.

Het leven waar je van droomde – Maribeth Fischer Jack, de driejarige zoon van Grace, is een medisch wonder. Hij vecht tegen een mysterieuze dodelijke ziekte. Iedereen roemt Grace om de manier waarop ze voor de gezondheid van haar kind knokt. Dan wordt Grace ervan beschuldigd dat ze haar kind zelf ziek maakt om de aandacht op zichzelf te vestigen – dat ze aan het syndroom van münchhausen-byproxy lijdt. Algauw wordt Grace door iedereen als verdachte gezien. Verplegers, dokters, vrienden – zelfs haar eigen man. Maar Grace heeft een ander geheim: ze heeft een affaire met Noah, haar grote jeugdliefde.

Schijngevecht – Dave Fisher Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, treedt Jasper Maskelyne op als illusionist in Londen. Kort daarop meldt hij zich als vrijwilliger voor het leger en hij stelt voor om zijn vaardigheden als illusionist in te zetten tegen de vijand. Het opperbevel is sceptisch, maar uiteindelijk krijgt hij de leiding over de zogenaamde Magic Gang, een uiterst geheim onderdeel van het Britse leger.

15


Het stiefkind – Donna Ford Toen Donna vijf was leerde haar vader zijn nieuwe vriendin Helen kennen, en kwamen zijn drie kinderen bij hen in huis. Al snel bleek dat Helen Donna niet kon luchten of zien. Als haar man niet thuis is schold zij het meisje uit voor ‘bastaard’, ‘kleine heks’ en erger. De kleine Donna werd vaak geslagen, misbruikt en opgesloten, waardoor Donna haar stiefmoeder begon te geloven: ze was een slecht kind. Na vele nachtmerrieachtige jaren gingen haar vader - die veel in het buitenland verbleef en nooit iets had gemerkt – en Helen uit elkaar. De elfjarige Donna kon eindelijk de scherven van haar gebroken jeugd bij elkaar rapen.

Mijn leven in de hel – Sarah Forsyth De negentienjarige Engelse Sarah Forsyth werkt op een crèche in een provinciestadje. Op een dag ziet ze een advertentie: leidsters gezocht voor kinderdagverblijf in amsterdam. Ze is wel toe aan wat avontuur en reageert onmiddellijk. Na een serieuze sollicitatieprocedure wordt ze aangenomen. Het lijkt wel een droom. Die droom verandert in een nachtmerrie op het moment dat Sarah op Schiphol aankomt. De mensen die haar ophalen duwen haar in een auto, nemen onder bedreiging haar paspoort af en rijden regelrecht naar de Amsterdamse Wallen. Daar wordt ze zonder pardon achter het raam gezet. Haar ontvoerders laten er geen misverstand over bestaan: als ze probeert te ontsnappen, zal dat haar dood worden. Anderhalf jaar lang ondergaat Sarah de meest vreselijke vernederingen, tot ze uiteindelijk dankzij puur geluk een onbewaakt ogenblik vindt om te ontsnappen.

Mijn vaders geheime oorlog – Lucinda Franks Al tijdens haar jeugd merkt Lucinda Franks dat er een verbitterde sfeer hangt rond haar ouders. Als Lucinda volwassen is ontdekt ze de brieven die haar vader aan haar moeder heeft geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog. En voor het eerst vangt ze een glimp op van een tedere man vol warmte. Maar na grimmige missies in de oorlog verandert de toon. Lucinda begint te zoeken naar aanwijzingen over de vader van wie ze houdt.

16


Mijn leed draagt jouw naam – Hanife Gashi Op haar zestiende werd Hanife door haar ouders uitgehuwelijkt. Haar echtgenoot leerde ze een dag voor de bruiloft kennen. Vlak na de geboorte van hun dochter Ulerika moest het gezin vluchten uit Kosovo. In Duitsland bouwden ze een nieuw leven op. Een gezin dat ogenschijnlijk integreerde. Maar achter de façade leden moeder en dochter onder de mishandelingen van de gewelddadige vader. In haar boek waarschuwt Hanife Gashi in haar boek alle vrouwen die, net als zij, door hun echtgenoot mishandeld worden, om hun situatie niet langer te accepteren en dit niet langer voor de buitenwereld verborgen te houden.

Mijn leven als verraadster – Zarah Ghahramani Zarah Ghahramani is geboren in 1981 en groeit beschermd op in Teheran. Als verwende dochter van liberale ouders wordt ze opgevoed in de veronderstelling dat onderwijs minder prioriteit heeft voor meisjes dan voor jongens. Ze wordt aangemoedigd literatuur te lezen en ze stort zich er gretig op. Maar zoals alle vrouwen van haar generatie moet ze zich kleden in ingetogen kleuren, en haar haren bedekken volgens de voorschriften van het Khomeini-regime. Het is deels jeugdig enthousiasme en deels verliefdheid op een student waardoor Zarah meedoet aan een demonstratie. Haar eerste politieke daad leidt tot een hel als ze door de geheime politie wordt meegenomen naar de beruchtste gevangenis van Teheran…

Ooit was ik een prinses – Jacqueline Gillespie Stel je voor: je wordt tot over je oren verliefd op een Maleisische prins, trouwt met hem, maar ziet het sprookje door een onfortuinlijke scheiding omslaan in een nachtmerrie. Dit is wat Jacqueline Pascarl is overkomen. Haar ex-echtgenoot ontnam haar haar twee kinderen. In een poging haar persoonlijk drama te vergeten stortte ze zich in haar werk. Ze werd ambassadeur voor de stichting Care International, en reisde af naar onder meer Bosnië, Kosovo en Oost-Timor om kinderen in moeilijke situaties bij te staan. Maar nog altijd was er geen enkel bericht over haar eigen kinderen… Pas in maart 2006 – Jacqueline heeft haar kinderen veertien jaar niet gezien – ontvangt ze eindelijk het nieuws waarop ze al jaren wacht. 17


Iedereen wist het – Lydia Gouardo Lydia’s lijdensweg begon op haar negende. Ze was een gevangene in het huis van haar vader, die haar soms meerdere malen per dag verkrachtte, en haar stiefmoeder deed niets om haar te helpen. Vaak werd ze dagen achtereen opgesloten op zolder. Soms, als ze erg werd mishandeld, liep ze weg, maar de politie bracht haar altijd binnen korte tijd weer naar huis. Niemand greep in: de buren niet, de politie niet, en ook niet de artsen in het ziekenhuis waar Lydia haar zes kinderen kreeg, hoewel haar vader er tegen hen zelfs over opschepte dat hijzelf de vader van de kinderen was. Lydia was zo gehersenspoeld dat zij pas na de dood van haar vader in 1999 begon te beseffen dat wat haar was overkomen niet normaal was. Ze begon een rechtszaak tegen haar stiefmoeder, die uiteindelijk in 2006 tot vier (!) jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

Goodbye bafana – James Gregory Dit is het waargebeurde verhaal van de blanke James Gregory, tijdens het apartheidsregime gevangenisbewaker op Robbeneiland in Zuid-Afrika. Door zijn kennis van het Xhosa krijgt hij de opdracht belangrijke zwarte gevangenen te bewaken, onder wie Nelson Mandela en zijn kameraden. Zijn talenkennis maakt van Gregory immers de ideale spion. Maar het loopt anders dan verwacht. De invloed van Nelson Mandela op James Gregory is overweldigend... Goodbye Bafana schetst een ontroerend en onvergetelijk portret van een belangwekkende periode in de recente Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Maar bovenal vertelt het boek het verhaal van een uitzonderlijke vriendschap tussen twee mannen, over de grenzen van twee tegengestelde werelden heen...

Verziekt – Julie Gregory Gregory beschrijft hoe ze in haar jeugd werd uitgehongerd, hoe ze medicijnen kreeg toegediend die ze niet nodig had en hoe haar moeder haar lucifers gaf waarop ze mocht zuigen alsof het snoepjes waren. Julies moeder sleepte haar van het ene naar het andere ziekenhuis terwijl ze

18


haar kind aanspoorde net te doen alsof ze ziek was. Julie werd gestraft als ze dat niet overtuigend genoeg deed.

Bangkok Hilton – Sandra Gregory Een vakantie in Thailand bevalt de Britse Sandra Gregory zo goed, dat ze besluit er een tijdje te blijven. Na een paar jaar voelt ze zich er erg thuis - - totdat ze ziek wordt. Terug naar Engeland kan ze niet omdat ze geen geld heeft voor een ticket. Een vreemdeling doet haar een voorstel: hij biedt haar duizend pond als ze een pakketje cocaïne met hem naar Tokio smokkelt. Hoewel Sandra twijfelt, besluit ze op zijn aanbod in te gaan, met desastreuze gevolgen. Het tweetal wordt op de luchthaven van Bangkok opgepakt, en het zal ruim zeven jaar duren voordat Gregory weer voet op Engelse bodem zet. Ze wordt na haar arrestatie overgebracht naar de beruchte Lard Yao-gevangenis, beter bekend als het 'Bangkok Hilton'. Na drie jaar voorarrest wordt zij veroordeeld tot vijfentwintig jaar cel, een periode waarin Gregory wordt geconfronteerd met de keiharde werkelijkheid van het leven in een Thaise gevangenis. Haar opluchting is dan ook groot als zij na vijf jaar wordt overgeplaatst naar een Engelse gevangenis, om daar de resterende achttien jaar uit te zitten. Vanwege haar strafmaat wordt Gregory op dezelfde zwaarbewaakte afdeling geplaatst als seriemoordenaars zoals Rosemary West. In 2000 krijgt Gregory, ter gelegenheid van de verjaardag van de Thaise koning, amnestie en kan zij na zeven jaar gevangenisstraf eindelijk naar huis.

In mijn onschuld – Merel van Groningen Na een nare periode keerde Merel van Groningen op haar vijftiende terug naar het internaat waar zij eerder had gewoond. Ze was een getraumatiseerde tiener die zich alleen voelde en wanhopig op zoek was naar liefde. Die vond ze bij haar mentor. Hij gaf haar het gevoel dat ze mooi en bijzonder was, en dat ze op z'n minst bij hem een heel speciaal plaatsje in zijn hart had. Zo wist hij haar te verleiden tot een geheime relatie. Pas toen bleek dat Merel bepaald niet zijn enige liefje was, begreep ze dat hij misbruik had gemaakt van haar vertrouwen. Hij had meer dan wie ook beter moeten weten, en daarom werd hij op staande voet ontslagen. Merel moest verder leven met een gebroken hart. Dit is haar eigen verhaal.

19


Morgen kifkif – Faiza Guene Doria woont in een grauwe voorstad van Parijs. Haar vader is teruggegaan naar Marokko om een tweede vrouw te vinden die hem wel een zoon kan schenken. Doria en haar moeder zijn onthutst achtergebleven. Wat nu? Aan aandacht geen gebrek. Ze heeft contact met een psychologe, praat veel met haar vriend Hamoudi en er komen sociaal werkers over de vloer. Dan heb je ook nog Nabil, van wie ze privé-les krijgt - en haar eerste kus. Langzamerhand begint het Doria te dagen: het vertrek van heet vader is geen vloek, maar een zegen.

Strafkamp 22 – Tig Hague Tig Hague, een jonge Brit die voor zijn bedrijf regelmatig naar Moskou vliegt, wordt op een dag uit de rij voor de Russische douane gehaald. Als zijn koffers open moeten slaat de schrik hem om het hart: in zijn spijkerbroek zit nog een klein beetje wiet na een nachtje stappen in Londen! Tig wordt direct gearresteerd, gefouilleerd, en op transport gezet naar Strafkamp 22.

Monster – Allan Hall In Monster. Een Oostenrijkse nachtmerrie vertellen de journalisten Allan Hall en Michael Leidig het gruwelijke verhaal van Jozef Fritzl. Ze interviewden familieleden, vrienden, buren, dokters, psychologen en agenten om een volledig beeld te kunnen schetsen van een verwrongen geest. Het boek geeft inzicht in het karakter van Elisabeth, haar leven voordat de nachtmerrie losbarstte en de 24 jaar in de horrorkelder. Daarnaast is er aandacht voor de nasleep, de mediahype en de gesteldheid van Elisabeth en haar kinderen. Het boek bevat ook de lange bekentenis van Fritzl zelf, waarin 'het monster' het waagt zichzelf te verdedigen.

20


Terwijl ze sliepen – Katryn Harrison Op een vroege ochtend in april vermoordt de achttienjarige Billy Gilley zijn ouders in hun slaap. Ook zijn jongste zusje Becky, die op het lawaai afkomt, wordt gedood. Hij loopt naar boven, naar de slaapkamer van Jody, zijn andere zus, en zegt haar: 'Nu zijn we vrij.' Maar kun je ooit werkelijk vrij zijn na een dergelijke misdaad? Met de moord kwam een einde aan de jarenlange mishandeling van Billy en Jody, maar ze moesten beiden opnieuw beginnen met hun leven. De een als levenslang veroordeelde, de ander als wees.

Een kind in nood – Torey L. Hayden Een waargebeurd verhaal van een meisje dat niet meer wilde praten, en ook verder nergens op reageert. Vermoed wordt dat ze doof is of misschien een hersenbeschadiging heeft. Ze komt terecht in het klasje van Torey Hayden, die gepecialiseerd is in de problematiek van kinderen met ernstige gedragsproblemen. Maandenlang tracht Torey op alle mogelijke manieren contact te krijgen met het meisje. Als dat uiteindelijk lukt, blijkt hoe dramatisch de thuissituatie van het meisje is…

Het begon met een blowtje – Hélène Een tienermeisje raakt aan de drugsVerbijsterend eerlijk en schokkend levensverhaal ?Voor alle kinderen die op een dag besluiten hun eerste joint te roken. Voor alle ouders die denken dat hun kinderen dat niet zullen doen. Voor iedereen die aan drugs is doodgegaan, en die ik heb overleefd. Voor iedereen die ik aardig vind en die mij de passie voor het leven leerde kennen. Hélène is twaalf jaar oud, een gevoelige, eenzame tiener die als zoveel jongeren bang is voor de harde wereld van de volwassenen om haar heen. Ze drinkt thuis stiekem alcohol en rookt haar eerste stickie. Al snel volgen andere soorten drugs. Ten slotte schakelt ze over op heroïne. Hélène is een junkie geworden. Ze loopt weg van huis en gaat niet meer naar school. Vrienden en bekenden overlijden de een na de ander aan een overdosis. Elke dag moet Hélène een wild gevecht leveren om te scoren. Tot ze probeert zelfmoord te plegen. Op haar achttiende, na zes verloren jaren, besluit Hélène voorgoed af te kicken. 21


Mijn droom van een kind – Ingrid Holla In Mijn droom van een kind geeft Ingrid op een persoonlijke en onbevangen wijze inzicht in de gebeurtenissen op het gebied van IVF, een drielingzwangerschap en adoptie, waarbij ze ook de rol van haar partner en haar carrière niet vergeet. Een boek vol emoties en pijn, maar vooral een boek dat moed geeft.

Hel in de Sahara – Harald Ickler Harald Ickler (geb. 1956, Zweden) onderging voor de eerste keer de overweldigende pracht van de woestijn in 1976, als soldaat voor de VN in de Sinaï-woestijn. Hij raakt voor de rest van zijn leven verslingerd aan de unieke ervaring van de onbegrensde ruimte, de schoonheid en vrijheid van de woestijn. Inmiddels getrouwd en vader van twee kinderen, laat hij desondanks de kans niet lopen om in februari 2003 deel te nemen aan een avontuurlijke expeditie door de Sahara in Algerije. De Duitse groep van zes deelnemers komt in een nachtmerrie terecht wanneer ze door Salafisten worden gekidnapt en bijna twee maanden samen met tien andere Europese gijzelaars in de woestijn vast worden gehouden.

De pijn van vrijheid – Immaculee Ilibagiza Immaculée Ilibagiza groeit op in Rwanda, het land waar ze van houdt, omringd door de familie die ze liefheeft. In 1994 wordt haar idyllische wereld wreed verstoord wanneer haar land in een bloedige burgeroorlog terechtkomt. Bij een massale moordpartij, die in nog geen drie maanden rijd bijna een miljoen Rwandezen het leven kost, wordt Immaculées familie afgeslacht. Immaculée overleeft deze holocaust op wonderbaarlijke wijze: samen met 7 andere vrouwen houdt zij zich 91 dagen schuil in de kleine badkamer van een dorpspastorie.

22


Verstrikt in jullie leugens – Inci Y. Op zestienjarige leeftijd wordt Inci, die sinds haar elfde bij haar moeder in Duitsland woont, uitgehuwelijkt aan de zoon van haar moeders geliefde. Hij woont in een klein, geïsoleerd dorp in Anatolië en vanaf de eerste dag van het huwelijk wordt ze het slachtoffer van onvoorstelbare vernederingen en bedreigingen, verkrachting en bedrog. Wanneer ze er uiteindelijk in slaagt te scheiden en daarna de voogdij over hun kinderen niet wil opgeven, probeert de familie van haar man haar te doden.

Vals paradijs – Terri Jentz In 1977 wordt Terri Jentz samen met een vriendin op een kampeerplek in Oregon aangevallen door een psychopaat die met zijn auto over hun tent heen rijdt en daarna de meisjes met een bijl aanvalt. Vijftien jaar later gaat Jentz terug naar de plek des onheils.

Ontsnapt – Carolyn Jessop In de besloten wereld van de Fundamentalistische Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (FHLD) is Carolyn Jessop gedwongen om aan elke eis van haar overheersende echtgenoot te voldoen. Ze heeft geen geld, geen macht en is slechts een van de zes vrouwen die vechten om de aandacht van hun echtgenoot. Zeventien jaar lang ondergaat Carolyn deze vernedering in het belang van haar kinderen. Ze probeert hen te beschermen wanneer de nieuwe sekteleider Warren Jeffs meisjes op steeds jongere leeftijd laat trouwen. Maar als Carolyn ontdekt dat haar twaalfjarige dochter drie dagen in Jeffs' huis heeft verbleven, weet ze dat ze alles in het werk moet stellen om te vluchten en haar kinderen mee te nemen.

23


L.O.V.E. – Mark Johnson De vader van Mark Johnson had love op zijn linkerhand getatoeëerd, dezelfde hand waarmee hij zijn zoon mishandelde. Mark kwam op school met gebroken vingers en gebroken tanden, maar niemand kwam op het idee de thuissituatie te onderzoeken. Als zevenjarige pleegde hij zijn eerste diefstal, op z'n achtste raakte hij aan de lijm en alcohol, en op z'n elfde ontdekte hij de roes van heroïne. Eerst bleef hij roken, maar uiteindelijk koos ook Mark voor de naald. Het scoren van heroïne werd allesbepalend en langzaam maar zeker verloor Mark al zijn menselijkheid. Hij sloeg volkomen vreemden voor niks in elkaar en verloor zelfs het bewustzijn, met de naald nog in zijn arm, terwijl hij op zijn tweejarige zoontje paste. Hij raakte dakloos, sliep op straat, at uit vuilnisbakken, en wachtte op de dood. Totdat iemand hem letterlijk van straat opraapte en hij die laatste kans benutte.

Kinderen van de hemel – Celeste Jones Vanaf hun derde jaar werden de drie zusjes gedwongen tot seksuele relaties. Ze kregen liefdesbrieven van mannen die oud genoeg waren om hun grootvader te kunnen zijn. Ze mochten niet naar school, moesten de straat op om te bedelen en werden meedogenloos geslagen. In dit boek beleven ze opnieuw hun ervaringen - hoe zij overleefden en toen ontsnapten aan een sekte die de levens en onschuld van duizenden leden heeft gekost.

De ochtend waarop ik besloot niet meer te eten – Justine De veertienjarige Justine is 1 meter 71 lang en weegt 76 kilo. En ze haat haar lichaam. Om zich lekkerder in haar vel te voelen, besluit ze om een paar kilo af te vallen. Maar na enige weken merkt de tiener dat ze niet meer wil stoppen met lijnen: ze geniet van het machtsgevoel dat ze over haar lichaam heeft. Ze denkt alleen nog maar aan wat ze eet – of eigenlijk aan wat ze níét eet. Uiteindelijk valt Justine 36 kilo af, tot zij aan een infuus moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Ze weegt dan nog amper 40 kilo. Aanvankelijk heeft het ziekenhuisregime resultaat, en ze gaat eten. Veel eten. Haar anorexia slaat om in boulimia, en haar lichaam geeft het op. Volledig uitgeput en totaal van slag moet zij een jaar verlof nemen van school... 24


Verkocht – Oxana Kalemi Van jongs af aan wordt de Oekraïense Oxana geconfronteerd met geweld en verkrachting. Om aan haar gewelddadige familie te ontsnappen, trouwt ze al heel jong, maar haar man blijkt een gewelddadige drugsverslaafde te zijn die haar regelmatig slaat. Dan wordt Oxana gekidnapt en verkocht aan een bende vrouwenhandelaren. Ze belandt in handen van verschillende pooiers voordat ze uiteindelijk naar Engeland wordt gesmokkeld, waar ze wordt verkocht om als prostituee in een sauna te gaan werken. Ze heeft geen paspoort, spreekt geen Engels en is ervan overtuigd dat ze de gevangenis zal ingaan als de politie haar vindt. Haar situatie lijkt hopeloos.

Het geheim van het vuur – F. Karimi Bijna vijfentwintig jaar geleden sloot Farah Karimi zich als dochter van een onteigende landeigenaar enthousiast aan bij de revolutie van ayatollah Khomeini in Iran. Net als tienduizenden jongeren geloofde ze in een socialistische, revolutionaire interpretatie van de islam. Maar het was de fundamentalistische politieke islam die de macht greep, en Farah ging in de oppositie. Een paar jaar lang leefde en werkte ze ondergronds, maar toen het regime steeds genadelozer optrad moest ze halsoverkop het land verlaten. Met haar pasgeboren zoontje vluchtte ze over de bergen van Koerdistan naar Irak, en vandaar naar Europa. Ze sloot zich aan bij de oppositie in ballingschap.

Wie hoort mijn tranen – Fauziya Kassindja Het schokkende, waar gebeurde verhaal van een jonge vrouw uit West-Afrika die haar huis en vaderland ontvlucht om te ontkomen aan vrouwenbesnijdenis en vervolgens zestien maanden wordt opgesloten in Amerikaanse gevangenissen.

25


De terroristenjager – Rita Katz Een onthullend verhaal van een joodse vrouw uit Irak, die een van de belangrijkste moslimterrorisme-experts ter wereld is. Vermomd als moslimvrouw infiltreerde ze in de VS in vele radicaal islamitische groeperingen om vitale informatie te verkrijgen over banden met organisaties als Hamas, Hezbollah en AlQaeda.

Wieg me zachtjes – Judith Kelly Midden jaren vijftig belandt Judith Kelly, na haar vaders overlijden, in een Engels katholiek weeshuis. Haar moeder gaat intussen op zoek naar een geschikte woonplaats voor haarzelf en de achtjarige Judith. De nonnen bij wie Judith wordt achtergelaten, zijn verre van liefdevol en voeren een psychologische terreur over de meisjes, die zij bovendien regelmatig mishandelden, Het leven van Judith en de anderen is een hel waaruit ze niet kunnen ontsnappen.

Verminkt – Khady Ieder jaar worden er twee miljoen meisjes besneden. Als gevolg daarvan zijn er wereldwijd 130 miljoen vrouwen genitaal verminkt. Volgens de traditie zou vrouwenbesnijdenis de vruchtbaarheid verhogen en de maagdelijkheid garanderen, evenals de trouw aan de echtgenoot. In werkelijkheid brengt deze barbaarse verminking levens in gevaar, wordt meisjes voor altijd de kans op genot ontnomen en hun ontplooiing als vrouw onmogelijk gemaakt.

26


Dochter van de jungle – Sabine kuegler Sabine Kueglers verhaal begint op haar vijfde wanneer ze als dochter van een Duitse taalkundige en een missionaris naar het westen van Papoea Nieuw-Guinea verhuist, naar een gewelddadige stam die nog leeft als in het stenen tijdperk. Midden in het oerwoud, ver van de beschaving, bouwen haar ouders voor henzelf en hun drie kinderen een huis.

Terug naar de jungle – Sabine kuegler Sabine Kuegler groeide op in de jungle van West-Papoea. Na meer dan vijftien jaar keert ze terug naar deze magische plek uit haar jeugd. Al snel blijkt dat het paradijs van haar kindertijd niet meer bestaat: de natuurlijke harmonie is verstoord en het geïsoleerde bestaan van de Fayu wordt bedreigd door de oprukkende westerse beschaving. De regering van Indonesië onderdrukt met geweld elke vorm van weerstand door de onafhankelijkheidsbeweging. Sabine Kuegler ziet zichzelf als Europeaan, als vreemdeling, gedwongen een kant te kiezen in dit conflict...

Ik laat je nooit in de steek – Philip kooke Bij Phil Kooke, de alleenstaande vader van Philip Kooke, wordt op z'n 64ste alzheimer vastgesteld. Gelukkig heeft Phil vrienden en familieleden die zich over hem ontfermen. Hij belooft zijn zoon nooit in de steek te laten. En Philip zijn vader niet. Dan gaat het mis. Phils karakter en zijn gedrag veranderen ingrijpend. Hij raakt panisch van angst bij de gedachte eenzaam en onverzorgd achter te blijven. In deze kwetsbare gemoedstoestand krijgt hij steun van een ex-vriendin. Phil wordt volledig afhankelijk van haar. Geleidelijk isoleert ze hem van zijn familie en beste vrienden. De patiënt is prooi geworden. Als hun geheimgehouden huwelijk aan het licht komt, blijkt de patiënt niet alleen beroofd van zijn waardigheid, maar ook van zijn kapitaal.

27


In de hel van Guantanamo – Murat Kurnaz Als de 19–jarige Murat Kurnaz in 2001 naar Pakistan reist om een Koranschool te bezoeken, heeft hij geen flauw idee welke ellende hem te wachten staat. Kort voor zijn terugkeer wordt hij gearresteerd en naar het Afghaanse Kandahar gedeporteerd, waar hij in een geheime gevangenis zwaar mishandeld wordt. Uiteindelijk brengen de Amerikanen hem naar het gevangenenkamp Guantánamo op Cuba. Al snel komen zij erachter dat Murat onschuldig is, maar desondanks moet hij bijna zes jaar de hel van Guantánamo verdragen: verhoren, martelingen, isoleercel, eindeloze vernederingen.

Schaduwduikers – Robert Kurson In 1991 wordt voor de kust van New Jersey een nazi-duikboot ontdekt die nergens geregistreerd staat. De duikers John Chatterton en Richie Kohler besluiten tot het uiterste te gaan om het mysterie van Hitlers verdwenen U-Boot op te lossen. Ondanks zeer gevaarlijke duiken (waarbij drie teamleden omkomen), complex historisch onderzoek en veel valse sporen, weten ze een ongelooflijk verhaal te reconstrueren.

De naam van mijn vader – Ileana de La Guardia Ileana de la Guardia groeit op in een gezin dat behoort tot de Cubaanse elite. Haar vader Antonio is een hooggeplaatste militair en een van Fidel Castro's vertrouwelingen. Van de ene dag op de andere verandert Ileana's leven totaal, wanneer haar vader samen met zijn tweelingbroer Patricio wordt gearresteerd op verdenking van drugshandel, en na een dubieus proces van minder dan een maand wordt geexecuteerd.

28


Ik was pas dertien – Lea Laasner Lea Saskia Laasner heeft een gelukkige jeugd, tot haar moeder via de yogacursussen die ze volgt interesse krijgt in haar geestelijke ontwikkeling. Zij en haar man verkopen hun huis en maken het geld, bijna een miljoen euro, over op de bankrekening van de 'Lichtoase', een sekte onder leiding van goeroe Benno, die vanaf dat moment het gezin in zijn macht heeft. De goeroe blijkt seks te zien als dé manier om de persoonlijkheid te ontwikkelen. Al snel laat hij zijn oog op de dertienjarige Lea vallen. Terwijl hij haar verkracht komt haar vader per ongeluk binnen. Die protesteert zwakjes, maar laat Benno uiteindelijk zijn gang gaan. Jarenlang leven Lea en haar familie in de sekte. Lea is inmiddels de persoonlijke seksslavin van de goeroe geworden. Protesteren heeft geen zin, want wie dat durft wordt door de hele groep afgestraft.

Eigenhandig – Alison Lapper Alison Lapper kwam ter wereld zonder armen en met zeer korte benen zonder kniegewricht. Haar moeder wilde haar niet en vanaf haar geboorte woonde Alison in een tehuis voor gehandicapte kinderen, waar vriendelijkheid en pure wreedheid elkaar afwisselden, waar ze gedwongen werd onmogelijke protheses te dragen, en waar haar toekomstperspectief een geïnstitutionaliseerd leven was. Maar Alison had andere plannen, ze werd kunstenaar, gooide haar plastic armen en benen weg, kocht een huis en besloot een baby te krijgen. Ze stond model voor het beroemde en controversiële beeld van Marc Quinn: Alison Lapper Pregnant. Nu leidt ze een onafhankelijk leven als kunstenaar en alleenstaande moeder van zoon Parys.

Niemand mag het weten – Julia Latchem-Smith Voor de buitenwereld lijken de ouders van Julia door en door fatsoenlijk. Maar vanaf haar zevende tot haar dertiende wordt Julia door haar vader seksueel misbruikt. Terwijl haar moeder zich obsessief met het huishouden bezighoudt, dringt Julia's vader zich bijna dagelijks aan zijn dochter op. Wanneer het wanhopige meisje eindelijk durft te vertellen wat er met haar gebeurt, beschuldigt haar moeder haar van leugens. Jaren later - Julia is inmiddels gelukkig getrouwd en heeft twee dochters - bekent haar vader zijn wandaden. Julia heeft het gesprek opgenomen en dient een aanklacht in. Haar vader wordt tot acht jaar cel veroordeeld.

29


Gedwongen huwelijk – Leila Net als in talrijke andere delen van de wereld wordt het Frans-Marokkaanse tienermeisje Leila gedwongen te trouwen met een man die zij niet zelf heeft uitgekozen. Leila smeekt tot het allerlaatste moment. Deze man, van wie ze niet houdt, zal haar slaan. Hij zal proberen haar te onderwerpen. Met ongekende moed vecht Leila tegen de druk van de traditie, vecht ze om haar vrijheid en haar waardigheid te behouden.

Het meisje in de rode jas – Roma Ligocka Roma Ligocka kan met haar moeder het getto van Krakau ontvluchten en vindt een onderduikadres bij een Poolse familie omdat die geroerd is door deze 'kleine aardbei'. Met valse papieren en blond geverfd haar overleeft zij de holocaust. Evenals haar moeder en haar neef, de latere cineast Roman Polanski. In dit boek vertelt zij op pijnlijk eerlijke wijze haar levensverhaal. Zij beschrijft de verschrikkingen gezien door de ogen van een klein meisje en schetst een indrukwekkend beeld over de betekenis om joods te zijn onder Hitlers regime. De vreugde om de bevrijding duurt niet lang in Polen. Wanneer het stalinistische regime aan de macht komt vlucht Roma Ligocka opnieuw, nu met haar man. Ze leven een nomadenbestaan en zamelen geld in voor het verzet. Maar de pijnlijke herinneringen blijven en Roma valt regelmatig ten prooi aan depressies. Totdat ze zichzelf terug ziet in de film Schindler's List.

Stille Anna – Elbie Lötter Ze noemde zichzelf Stille Anna omdat ze niemand kon vertellen wat haar stiefvader met haar deed. Nu, vele jaren later, verbreekt de Zuid-Afrikaanse Anna de stilte en onthult het seksuele misbruik dat ze in haar jeugd onderging, de impact op haar leven, en hoe ze er eindelijk in is geslaagd een nieuw, gelukkig leven op te bouwen.

30


Het gebeurde op een dinsdag – Charlene Lunnon In 1999 worden de tienjarige Charlene en Lisa op weg naar school in een auto getrokken. Vier dagen lang worden zij gevangen gehouden, gemarteld, verkracht en bijna vermoord. Het nieuws over de verdwijning van de meisjes beheerst dagenlang alle media en heel Engeland bidt voor hun veilige terugkeer. Maar dan gebeurt er een wonder: ze worden levend teruggevonden. Hun ontvoerder verdwijnt in de gevangenis en de zaak wordt gesloten. Voor Charlene en Lisa is de zaak echter verre van ten einde. Gedurende de jaren die volgen worstelen ze elk op hun eigen manier met hun pijnlijke herinneringen.

Onteerd – Mukhtar Mai De Pakistaanse Mukhtar Mai is 28 als op een dag een vete met een invloedrijke clan uit het naburige dorp een eind maakt aan haar rustige leven. Haar broer Shakur, die nog geen twaalf is, wordt ervan beschuldigd een van hun vrouwen te hebben aangerand. Mukhtar wordt afgevaardigd om namens haar familie excuses aan te bieden, maar haar lot is al bezegeld: een compleet dorpstribunaal wacht haar op en veroordeelt haar tot een groepsverkrachting, die ook ter plekke wordt uitgevoerd. Als het voorbij is wordt ze gedwongen om, half naakt en onteerd, door een haag van toeschouwers naar huis te lopen...

De wil van mijn vader – Mireille Makampe Mireille wil trouwen met geliefde, maar wordt uitgehuwelijkt aan een twintig jaar oudere man uit het geboortedorp van haar vader. Deze liefdeloze echtgenoot eist onvoorwaardelijke gehoorzaamheid. Mireille weigert zich bij deze situatie neer te leggen. De wil van mijn vader is een ontroerend voorbeeld van de strijd die veel meisjes en vrouwen in Afrika voeren tegen de greep die de traditie heeft op bestaan.

31


Alleen tegen de wereld – Somaly Mam Somaly Mam werd geboren in een dorpje diep in het oerwoud van Cambodja. Haar grootvader verkocht haar als seksslavin toen ze twaalf was. Tien jaar lang werd ze heen en weer geschoven tussen de talloze bordelen waar Zuidoost-Azië berucht om is. Het was een gevaarlijke en troosteloze wereld, en Somaly werd stelselmatig verkracht, gemarteld en verwaarloosd - totdat ze erin slaagde te ontsnappen, met hulp van een Franse ontwikkelingswerker.

Ik moest mijn land ontvluchten – Vesna Maric Als in 1992 de Bosnische oorlog begint, is Vesna Maric een zorgeloze zestienjarige. Tot sluipschutters de stad beginnen te bedreigen. Plotseling wordt het gevaarlijk om naar school te gaan, af te spreken in een café of stiekem een sigaretje te roken op straat. In een volgepakte autobus ontvlucht Vesna Bosnië; haar ouders blijven achter. Van de ene op de andere dag is zij zo'n meelijwekkend maar ook gevreesd persoon: een vluchteling.

Ondergedoken – Liza Marklund In Ondergedoken vertelt Liza Marklund het verbijsterende verhaal van Mia Eriksson, een jonge vrouw die verliefd wordt op een Libanese vluchteling. De relatie begint als een idylle, maar dat duurt niet lang. Hij wil niet dat ze in badkleding op het strand vertoeft. Hij wil niet dat ze zonder hem een vriendin bezoekt, laat staan een vriend. Ze wordt zijn bezit. Als ze hem ten slotte verlaat en met een andere man trouwt, begint hij haar en haar kinderen naar het leven te staan.

32


De vierde vrouw:leven in polygamie in Kameroen–Rosaline Massado Rosaline Massado wordt geboren in het westen van Kameroen, waar ze opgroeit in een traditionele gemeenschap waarin polygamie een grote rol speelt. Haar vader, adviseur van het dorpshoofd, heeft acht echtgenotes, onder wie de moeder van Rosaline. Rosaline groeit gelukkig op tezamen met haar vele broertjes en zusjes, tot haar vader een man voor Rosaline uitkiest met wie ze moet trouwen. Ondanks het gedwongen karakter van het huwelijk leidt Rosaline een redelijk rustig leven met Paul. Ze verhuist naar de hoofdstad Yaoundé, ver weg van haar familie. Na de te vroege dood van haar twee zoontjes en een miskraam verlaat Rosaline haar man. Ze trouwt opnieuw, dit keer als de vierde vrouw van een traditionele genezer. Bij hem ondervindt ze toegewijde liefde, maar ze ondergaat ook het dagelijks gevecht om zich te handhaven in de grote schare vrouwen en kinderen die zich om één man verzamelen.

Vlucht uit het land van de vrijheid – Anna Meijrink In 1984 werd Anna Meijerink door haar vader naar een afgelegen plaatsje in Missouri (VS) gestuurd. Ze werd uitgehuwelijkt aan de zoon van Abraham Wotherspoon, de leider van een sekte en de intellectueel leider en inspirator van de rechts-extremistische 'Christian Identity' beweging. In deze memoires vertelt Anna hoe zij bij de sekte terechtkwam, hoe het er daar aan toe ging en hoe zij steeds verder wegzonk in een ellendig leven. Ze kreeg in tien jaar zeven kinderen, werd langdurig mishandeld en had geen eigen leven. Haar kinderen werden seksueel misbruikt.

Vrij – Loubna Meliane Loubna Méliane is geboren en getogen in een buitenwijk van Dijon. Vanaf haar zesde jaar zorgt ze voor haar jongere broertjes en zusjes, omdat haar moeder tijdens een vakantie in Marokko is verdwenen. Wanneer haar vader en de jongere kinderen jaren later op vakantie naar Marokko gaan, blijven Loubna en haar oudste broer en zusje alleen thuis. De achttienjarige Loubna heeft in het geheim een afspraak met een vriendje, van wie ze hoopt dat hij met haar zal willen trouwen. Als haar oudere broer hierachter komt, kijkt iedereen in de buurt haar met de nek aan ze is een gevallen vrouw. Haar woedende vader ziet maar één oplossing: Loubna moet trouwen. Hij stelt haar voor aan een veel oudere Arabier, met wie ze met veel tegenzin trouwt. Dit 33


huwelijk loopt al snel op de klippen en Loubna besluit zich niet langer meer aan mannen te onderwerpen.

Ik was veertien en depressief – Mathilde monague Op veertienjarige leeftijd ondergaat Mathilde Monaque een depressie die gepaard gaat met een ernstige vorm van anorexia. Ze moet zelfs opgenomen worden op de jongerenafdeling in het ziekenhuis. Wanneer ze de depressie overwonnen heeft besluit ze haar verhaal op te schrijven. Met Ik was veertien en depressief richt Monaque zich zowel tot leeftijdgenoten als tot ouders die willen begrijpen wat er in het hoofd van hun kinderen omgaat. Jong zijn rijmt niet altijd op zorgeloosheid en levensvreugde. Het toenemend aantal depressieve adolescenten is hiervan het bewijs.

Maffiaprinses – Marisa Merico De Engelse Marisa verlaat op haar zeventiende haar moeder om bij haar vader in Italië te gaan wonen. Bij haar aankomst in Milaan heeft ze nog geen enkel vermoeden dat ze op het punt staat onderdeel te worden van een van de beruchtste maffiakartels van Italië. Op haar eenentwintigste wordt ze verliefd op haar vaders rechterhand, Bruno Merico. Ze trouwen en krijgen een dochter, maar Marisa’s lot raakt steeds meer verbonden met dat van haar maffiafamilie... Ze weet dat wat ze doet fout is, ze weet dat ze weg moet zien te komen, maar ze weet niet hoe ze de heilige Cosa Nostra moet verbreken zonder dat met de dood te bekopen.In 1993 wordt de familie verraden, en het hele kaartenhuis stort in elkaar. Ook Marisa wordt tot vier jaar cel veroordeeld.

Turks goud – Sherief Mukhtar Sherief Mukhtar is jong en populair bij de vrouwen. Vooral de Turkse meisjes zien hem zitten. Zijn vrienden waarschuwen nog. Verkering met Turkse meiden kan wel eens verkeerd aflopen. Maar Sherief is optimistisch. Hij is dan wel van Soedanese afkomst, maar hij is toch moslim? Het razend spannende, waargebeurde verhaal van een van de eerste mannelijke slachtoffers van eerwraak in Nederland. 34


Lolita lezen in Teheran – Azar Nafisi Azar Nafisi doceerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Teheran, maar mocht in haar colleges de westerse klassiekers niet meer behandelen. Samen met haar meest getalenteerde studentes verzon ze een list. Twee jaar lang, elke donderdag, kwamen zeven jonge vrouwen in het geheim bij Azar Nafisi thuis om te praten over de verboden westerse boeken die ze gelezen hadden.

Het land van de dochters – Yang Erche Namu De Chinezen noemen het Moso-gebied 'het land van de dochters'. Een unieke matriarchale samenleving, waarin dochters belangrijker zijn dan zonen, waar er geen woord voor vader bestaat en waar het huwelijk als iets achterhaalds wordt gezien. Zo gaan mannen en vrouwen geen vaste relaties aan en wonen ze ook niet samen. Volwassenen blijven bij hun moeder wonen en helpen mee met de zorg voor de kinderen van hun inwonende zussen. Het land van de dochters is het autobiografische verhaal van een meisje dat opgroeit in deze bijzondere samenleving, aan de voet van het Himalaya-gebergte. Namu heeft een sterke eigen wil, en als Chinese ambtenaren in het dorp komen zoeken naar zangtalent grijpt ze haar kans en doet iets onvergeeflijks: ze verlaat het huis van haar moeder om de wereld buiten het Moso-gebied te ontdekken.

Omhelsd door angst – Marina Nemat Marina Nemat groeit op in een christelijk gezin in Teheran gedurende de periode van de Islamitische Revolutie waarbij ayatollah Khomeini de macht grijpt., In de loop van 1981 worden alle linkse partijen verboden en studenten komen in opstand. Ook Marina protesteert in de klas tegen alle aandacht voor politieke ideologieën ten koste van andere vakken. Zij wordt samen met enkele medeleerlingen gearresteerd, naar de beruchte Evin-gevangenis gebracht en ter dood veroordeeld. Een van de gevangenbewaarders redt Marina ternauwernood van de dood en laat haar straf omzetten in levenslang. Als tegenprestatie eist hij dat zij met hem trouwt en zich tot de islam bekeert.

35


Een ongekende wereld – Jerry Newport Als Jerry en Marty Newport elkaar ontmoeten, slaat de vonk onmiddellijk over: geen van beiden voelde zich ooit zo op z'n gemak. Een muzikaal genie en een wiskundig wonder, de twee delen een buitensporig hoog IQ maar ze delen ook nog iets anders - bij hen is het syndroom van Asperger geconstateerd, een vorm van autisme waar miljoenen mensen aan lijden.

Ik zal overleven – Jerri Nielsen Jerri Nielsen is net gescheiden en werkt als eerste-hulparts in een ziekenhuis, als ze besluit dat het tijd wordt het roer radicaal om te gooien. Ze wordt de enige arts onder 41 onderzoekers op Antarctica. Tijdens de maandenlange poolwinter ontdekt ze een knobbeltje in haar borst. Het blijkt kanker te zijn. Vanwege de extreme kou kan er in de winter op de Zuidpool geen vliegtuig landen. Er zit voor Jerri niet anders op dan een biopsie op zichzelf uit te voeren. Pas maanden later, na drie chemokuren, kan ze eindelijk van het IJs worden gered.

Noodkreet uit Juarez – Arsène van Nierop Op 19 september 1998 werd de Nederlandse Hester van Nierop vermoord in het Mexicaanse Ciudad Juárez. Hester was 28 jaar oud, ze had net haar zus bezocht en was op weg naar de vs. Als pas afgestudeerd architect wilde ze daar een halfjaar werkervaring opdoen voordat ze in Nederland een baan zou zoeken. Hester was op de verkeerde plek, op de verkeerde tijd. Ze werd bewusteloos geslagen, verkracht en vermoord. In de loop der jaren bleek dat Hester een van de honderden vrouwen was die in Ciudad Juárez zijn vermoord; in tien jaar tijd werden daar 500 vrouwen om het leven gebracht en rond de 5000 vrouwen vermist. Hesters moeder Arsène van Nierop richtte na een bezoek aan Mexico in 2004 de Stichting Hester op om de strijd aan te gaan met het geweld tegen vrouwen in Juárez, en samen met Amnesty International zet zij zich nu in om de positie van vrouwen in het noorden van Mexico te verbeteren.

36


Geketend door een koning – Fatema Oufkir Fatéma Oufkir heeft Marokko in al zijn gedaanten meegemaakt. Het Franse protectoraat, het leven aan het hof van sultan Mohammed V, de onafhankelijkheidsstrijd, een huwelijk als zestienjarige met de aantrekkelijke officier Mohammed Oufkir en het paleisleven wanneer haar man de vertrouwenspersoon wordt van koning Hassan II. En daarna het verpletterende verdriet: generaal Oufkir, die volgens de officiële lezing 'zelfmoord pleegt', wordt doodgeschoten omdat hij een complot tegen de koning zou hebben gesmeed. Dan volgt een lijdensweg in de verschrikkelijke kerkers, waarin de wraakzuchtige monarch Hassan II Fatéma en haar zes kinderen twintig jaar lang laat verdwijnen. Fatéma Oufkir, nu weer een vrije vrouw, vertelt haar herinneringen aan de gelukkige jaren, aan de verwarrende persoonlijkheid van Hassan II, aan de complotten, aan de tijd van ellende, aan de ontsnapping en de periode daarna.

De uitverkorene – Fayza Oum’Hamed Fayza geniet van een onbezorgde jeugd in een grote Berberse familie in het noorden van Marokko. Ze kan goed leren, spreekt vloeiend Frans en droomt van een toekomst als journalist. Maar in een zomervakantie, als zij net vijftien jaar is, komt daar abrupt een einde aan. Haar vader stemt in met het uithuwelijken van zijn jonge dochter aan een man die zij nooit eerder heeft gezien. Een jaar later komt Fayza als importbruid in Amsterdam terecht, om tot haar verbijstering te moeten samenleven met een oerconservatieve echtgenoot en zijn familie, die haar opsluiten, als voetveeg gebruiken en mishandelen. Wanneer ze haar eerste kind krijgt besluit zij het gevecht met haar schoonfamilie aan te gaan. Stiekem kijkt ze naar soapseries om de Nederlandse taal te leren en ten slotte ontvlucht zij het huis.

De gevangene – Malika Oufkir Op vijfjarige leeftijd wordt Malika Oufkir geadopteerd door de Marokkaanse koning, als speelkameraadje voor zijn dochter, het prinsesje Amina. Malika brengt elf jaar door in weelderige paleizen, zij het in volslagen isolement en gescheiden van haar eigen familie. Ze moet zich staande houden in een wereld vol hofintriges, haat en nijd binnen de harem. In 1972 pleegt Malika's vader, generaal Mohammed Oufkir, een mislukte staatsgreep tegen koning Hassan II en hij wordt geëxecuteerd. Aan het luxueuze leven van de familie Oufkir komt een abrupt einde. 37


Samen met haar moeder, broertjes en zusjes wordt Malika gedeporteerd naar het zuiden van Marokko, waar ze uiteindelijk twintig jaar in gevangenschap doorbrengen op wisselende locaties.

Nacht over Kabul – Nelofer Pazira Een van Nelofer Pazira's mooiste jeugdherinneringen is 'de picknick van de rode bloem', een traditioneel feest waarbij alle Afghanen een dagje naar het platteland trekken om de tulpen en klaprozen te bewonderen die het landschap als eden tapijt bedekken. Het is midden jaren zeventig, en de toekomst ziet er veelbelovend uit voor de familie Nelofer. Maar als Nelofer vijf jaar oud is grijpen de communisten de macht en verandert Kabul in een onveilige, door oorlog geteisterde stad. Pas na tien haar weet Nelofer met haar familie het land te ontvluchten, eerst naar Pakistan, later naar Canada.

Weken van angst – Mariane Pearl Op 23 januari 2002 verliet Daniel Pearl, verslaggever voor de Wall Street Journal in Pakistan, zijn huis in Karachi voor een geheime ontmoeting. Het was de laatste keer dat zijn zwangere vrouw Mariane hem leven zag. Daniel werd ontvoerd door Pakistaanse terroristen, die hem ervan beschuldigden voor de CIA te werken en de vrijlating eisden van alle gevangen Taliban- en Al Qaeda-strijders. Vijf weken lang verkeerde de wereld, en met name zijn vrouw Mariane, in onzekerheid over zijn lot, tot bekend werd dat hij was vermoord.

Terug naar de wildernis – Bookey peek Stone Hills, een wildreservaat in het noordwestelijke Matabeleland, Zimbabwe. Hier wonen Bookey, haar man Richard en hun zoontje David te midden van de fascinerende schoonheid van de Afrikaanse natuur. Hun reservaat is beroemd om zijn vele zeldzame diersoorten. Je kunt er op safari gaan en genieten van zowel witte als zwarte neushoorns, olifanten, giraffen, leeuwen en luipaarden, apen, slangen en roofvogels.

38


Bitterzoete jaren – Richard B. pelzer In dit nieuwe boek vertelt de auteur in detail over een dramatisch, ontbrekend hoofdstuk uit zijn leven - als puberjongen op de grens van de volwassenheid. Met zijn gebruikelijke gevoeligheid en inzicht verhaalt Dave over de wrede pesterijen die hij in zijn tienerjaren krijgt te verduren. Maar ook over de échte vrienden die hij maakt en die hem leren terug te vechten. Manmoedig probeert Dave zijn helse jeugdjaren, die getekend werden door kindermisbruik, achter zich te laten. En het keerpunt van zijn leven komt eindelijk in zicht. Want aan een donkere hemel zie je de sterren het beste!

Ik ben niet slecht – Richard B. Pelzer Een van Richard Pelzers eerste jeugdherinneringen is dat hij toekijkt hoe zijn moeder zijn oudere broertje Dave gruwelijk mishandelt. Tot Dave op dertienjarige leeftijd door de politie uit huis wordt gehaald. Dan gebeurt waar Richard altijd zo bang voor is geweest. Hij wordt zijn moeders nieuwe slachtoffer. Vanaf zijn negende wordt Richard jarenlang stelselmatig zwaar mishandeld en vernederd. Niemand grijpt in. Toch overleeft hij. Dit is zijn ontroerende en ingrijpende levensverhaal.

Mijn moeders prooi – Richard B. Pelzer Als kind wordt Richard ernstig mishandeld en verwaarloosd door zijn gestoorde moeder. De afschuwelijke omstandigheden thuis laten een spoor van verwoesting na. Als tiener probeert Richard door middel van alcohol en drugs te ontsnappen aan de schaamte, de angsten en de pijn die hij niet kan begrijpen. Hoezeer hij zijn moeder ook haat, toch zou hij willen dat zij hem beschermt tegen alle kwaad.

39


Een veilig nest: leven met 4 autistische kinderen – Sandra Petit Op een aangrijpende en herkenbare manier beschrijft de auteur, een gewone Vlaamse huisvrouw, haar ervaringen met de opvoeding van vier autistische en drie gezonde kinderen. Tegelijk vergelijkt ze deze opvoedingsomstandigheden met het opvoedingsklimaat van haar eigen jeugd. Als een rode draad loopt het proces van actie en reactie, tussen haar ouders en haarzelf, haarzelf en haar man, haarzelf en haar kinderen, een rode draad die alleen in een autobiografisch werk zo concreet kan beschreven worden.

De kracht van een moeder – Marie-Laure Picat In de herfst van 2008 krijgt de Franse Marie-Laure Picat te horen dat ze kanker heeft, in de terminale fase. Haar eerste gedachte gaat uit naar haar kinderen: Julie van 11 jaar, Thibault, 9, Matthieu, 5, en Margot, 2 jaar oud. Wat zal er van hen terechtkomen? Marie-Laure wil dolgraag zelf een pleeggezin uitkiezen – maar stuit daarbij op een ondoordringbare, bureaucratische muur. Na haar dood zal niet zijzelf maar een rechter over het lot van haar kinderen beslissen. Geschokt door deze absurde situatie vraagt Marie-Laure de pers haar boodschap te verspreiden. Heel Frankrijk leeft mee en ze ontvangt meer steun dan ze ooit had durven hopen. Marie-Laure heeft dit boek in de eerste plaats voor haar kinderen geschreven, maar ook met de hoop dat de administratieve ketenen voor gezinnen in nood in de toekomst losser zullen worden.

Mijn vaders dochter – Hannah Pool De Eritrese Hannah Pool wordt als jong meisje geadopteerd door een blank echtpaar dat ontwikkelingswerk doet in het buurland Soedan. Nadat ze haar adoptiemoeder op jonge leeftijd verliest, verhuizen Hanna en haar vader terug naar Londen. Als zwarte dochter van een blanke wetenschapper voelt ze zich al snel anders dan haar blanke leeftijdsgenootjes. Op een dag ontvangt Hanne een brief van een onbekende broer waar ze zich lange tijd geen raad mee weet. Hoewel het voelt als verraad jegens haar vader, besluit ze uiteindelijk toch af te reizen naar haar familie in Eritrea.

40


Gods callgirl – Carla van Raay Carla van Raay groeit op in een katholiek gezin en is een vrolijk en avontuurlijk kind. Totdat traumatische ervaringen haar voor altijd veranderen. Dit doet haar besluiten op haar achttiende jaar het klooster in te gaan. Ze hoopt hier liefde en begrip te vinden, maar ze raakt verstrikt in een ingewikkeld systeem van regels en beperkingen. Uiteindelijk legt ze haar habijt af en ontsnapt naar de 'echte' wereld. Een ondoordacht snel huwelijk en een scheiding later staat ze er met haar dochtertje alleen voor en belandt ze in een ander eeuwenoud beroep, dat van prostituee. Wanneer de schaduwzijden van de business hun tol beginnen te eisen, begint Carla met het moeilijkste werk, het blootleggen van de donkere geheimen uit haar jeugd.

Twee meisjes uit Perzië – Nahid Rachlin Als jong meisje groeit Nahid op in het land van de sjah. Haar jeugdjaren worden gekenmerkt door een gebrek aan moederliefde. Samen met haar zusje Pari droomt Nahid van een carrière als schrijfster of actrice. Hun levens veranderen abrupt wanneer Pari trouwt met een rijke man die haar als zijn gevangene behandelt. Nahid kan ternauwernood ontsnappen aan een gedwongen huwelijk. Na lang soebatten mag zij van haar vader gaan studeren in Amerika. Op een dag ontvangt Nahid daar het bericht dat Pari onder mysterieuze omstandigheden is overleden. Nahid reist onmiddellijk terug naar Iran - nu onder het regime van de islam - om uit te zoeken wat er precies met haar zus is gebeurd - en om de confrontatie met haar verleden aan te gaan.

Rita Atira, een Siciliaanse rebel Op 5 november 1991 verscheen een jonge Siciliaanse voor de antimaffiamagistraat Paolo Borsellino, bezig met onderzoek naar de maffia, om de moord op haar vader en broer te wreken, beide leden van de cosa nostra. Zij overlegt haar dagboeken. Haar leven staat vanaf dat moment echter onder constante bedreiging, de maffia wil haar vermoorden. Verstoten door haar moeder, haar vriend en het hele dorp waarin ze is opgegroeid, is Rita gedwongen Sicilië te verlaten. Een groot probleem is echter haar geloofwaardigheid: zij zal moeten toegeven dat haar vader ook een maffiabaas was, die mensen liet vermoorden. Daarmee schendt zij de eer van de familie en verbreekt in feite alle banden.Ze duikt onder in Rome, waar Paolo Borsellino haar onder zijn 41


vleugels neemt en haar steunt in haar strijd om gerechtigheid. Vanaf die dag zijn haar dagen geteld. Ze heeft niet langer dan negen maanden nog te leven. Vlak voor haar achttiende verjaardag pleegt Rita Atria zelfmoord.

Voor Darwin en alle andere bavianen – Fransje van Riel Karin Saks houdt van bavianen. En degene die haar hart voor altijd gestolen heeft is Darwin. Op een hete Afrikaanse septemberdag in 1998 komt hij in haar leven, nog maar enkele weken oud. Vastgeklampt aan zijn moeder, die uit een boom wordt geschoten, is Darwin ook naar beneden gestort. Karin ontfermt zich over de kreupele wees en al snel accepteert hij haar hulp. Als Darwin wat ouder - en ondeugender - is, laat ze hem kennismaken met zijn wilde soortgenoten. Maar al snel wordt duidelijk dat hij door zijn handicap nooit meer in de Afrikaanse wildernis kan leven. Zo ontstaat Karins plan een afgeschermd gebied te zoeken voor zieke of gewonde bavianen, die zich niet meer bij hun troep kunnen aansluiten

In handen van de taliban – Joanie de Rijke In augustus 2008 worden tien Franse paracommando's door een talibangroepering in een hinderlaag gelokt en vervolgens gedood. Journaliste Joanie de Rijke besluit contact te leggen met de daders omdat ze hun kant van het verhaal wil horen. Na een aantal mislukte pogingen komt het op 1 november 2008 uiteindelijk tot een geheime ontmoeting met de groep van commandant Ghazi Gul. Wat een openhartig interview had moeten worden, ontaardt in een regelrechte nachtmerrie: samen met haar tolk wordt ze gegijzeld. Zes lange dagen leeft ze in doodsangst, tot – na spannende onderhandelingen over het losgeld – de vrijlating volgt.

De schoonheidssalon van Kabul – Deborah Rodriguez De meeste westerse hulpverleners in Afghanistan blijven binnen de veilige muren van een militair kamp. Deborah Rodriguez kiest er echter voor zich in de overweldigende drukte van Kabul te storten. Ze vertrekt naar Afghanistan met slechts een diploma als schoonheidsspecialiste op zak en het vaste voornemen te helpen het land op te bouwen. In Afghanistan ontdekt ze dat de eens zo befaamde traditie van schoonheidssalons door de Taliban 42


volledig is uitgeroeid. Ze besluit een salon te openen en lokale vrouwen de kans te bieden zich als schoonheidsspecialiste te bekwamen.

Mama Tenga, mijn leven in Afrika – Katrin Rohde In 1996 verkoopt Katrin Rohde haar boekhandel en vertrekt naar Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Hier begint ze een project om weeskinderen te helpen, die een erbarmelijk leven op straat leiden vol honger, drugs en criminaliteit. Stukje bij beetje bouwt Katrin een hele reeks voorzieningen op: weeshuizen, werkplaatsen en opleidingsplekken, een adviesbureau en een verpleegafdeling. Acht jaar later kent iedereen Katrin Rhode, die inmiddels moslim is geworden, als 'Mama Tenga' - moeder vaderland.

Ik overleefde mijn kind – Clara Rojas In februari 2002 wordt de Colombiaanse Clara Rojas samen met haar vriendin en partijgenote Ingrid Betancourt ontvoerd door de guerrillabeweging farc. Zes jaar lang zitten zij onder mensonterende omstandigheden gevangen in de jungle. Aan elkaar vastgeketend worden ze door de rebellen van het ene kamp naar het andere meegesleept, op de vlucht voor de regeringstroepen. Midden in deze hel bevalt Clara Rojas in april 2004 van een zoon: Emmanuel. Zijn vader is een van de guerrillastrijders. Maar na een paar maanden blijkt Emmanuel ernstig ziek en laat de FARC hem achter bij een plaatselijke boer, die hem naar een ziekenhuis brengt. Zo komt het jongetje, naamloos, in een weeshuis terecht. Pas na de bevrijding van zijn moeder en een dna-test wordt bekend wie hij echt is. In januari 2008 werpen de jarenlange internationale onderhandelingen eindelijk hun vruchten af, en wordt Clara Rojas samen met een paar medegevangenen vrijgelaten.

Dochter van Agadir – Ouarda Saillo Ouarda's vader wordt na het huwelijk met zijn jonge vrouw steeds vaker gewelddadig naarmate zijn psychische ziekte voortschrijdt. Hij mishandelt zijn vrouw regelmatig en dreigt haar te zullen vermoorden. De kleine Ouarda wordt heen en weer geslingerd tussen de liefde voor haar 43


moeder en de gehoorzaamheid die van haar wordt verlangd door haar waanzinnig geworden vader. In dit fatale conflict, dat alle personen binnen het gezin volledig boven het hoofd groeit, komt van buitenaf geen enkele hulp. En dan gebeurt de aangekondigde moord, die de wereld van het vijfjarige meisje op haar grondvesten doet trillen en haar sterk traumatiseert. Ze voelt zich medeschuldig aan de dood van haar moeder. Volledig verwaarloosd en in de steek gelaten, zowel psychisch als fysiek, raakt het leven van Ouarda en haar broer en zusjes helemaal ontwricht. Omgang met de dood van haar moeder en met haar door deze dood sterk beïnvloede leven, was voor Ouarda zeer lange tijd onmogelijk.

Een spoor van tranen – Ouarda Saillo Een spoor van tranen is het fascinerende vervolg, waarin ze vertelt over de moeite die zij doet om te integreren in een nieuw Duitsland, over de bedreigingen aan haar adres, en over haar inzet voor het lot van vele kinderen en jonge vrouwen in Marokko. Ondanks alle tegenslagen, heeft ze geleerd om in opstand te komen: tegen de ouderwetse structuren in Marokko, het sociale systeem waarin vrouwen tweederangsburgers zijn , en tegen de weerstand in haar nieuwe thuisland. Het is een oprechte en ontroerende verhaal van een vrouw die de kracht heeft gevonden om te vechten voor zichzelf en voor andere vrouwen..

Dwars door de wildernis – Kira Salak Het afscheid van huis valt zwaar, en vooral van haar verloofde, maar Kira is bijzonder gemotiveerd. Misschien ligt in het mysterieuze Papoea-Nieuw-Guinea het antwoord op al haar levensvragen. Drie maanden lang wordt haar uithoudingsvermogen tot het uiterste getest. Regen, muskieten, ondoordringbare jungle, roofdieren en soms vervaarlijk uitziende, exotische mensen; Kira krijgt het voor haar kiezen. Maar zij volbrengt haar missie en geniet elke seconde van deze unieke botsing tussen wildernis en beschaving.

De gouden kooi – Zainab Salbi Een schokkende getuigenis van een vrouw die opgroeide aan het hof van Saddam Hoessein. In deze openhartige en aangrijpende memoires vertelt Zainab Salbi over haar jeugd aan het hof van de dictator. Ze beschrijft zijn tirannie zoals zij die van dichtbij heeft meegemaakt, en stelt 44


eindelijk de vraag die haar al haar hele leven dwarszit: waarom hebben haar ouders zich laten gebruiken als marionetten van Saddam Hoessein.

Alleen ik overleefde – Carmina Saleido Sonoma County, Californië. Op 14 april 1989 slaat Ramon Salcido door. Als een wildeman schiet hij om zich heen: zijn vrouw Angela overleeft het niet, evenmin als haar twee jongere zussen, zijn schoonmoeder en de man die hij ervan verdenkt een affaire met zijn vrouw te hebben. Daarna snijdt hij zijn drie dochtertjes de keel door: Sophia van vier, Carmina van drie en Teresa van bijna twee. Hij laat de kinderen voor dood achter op de plaatselijke vuilnisbelt. Dertig uur later worden hun lichamen gevonden. Als door een wonder is de kleine Carmina nog in leven. 'Mijn papa heeft me gesneden,' weet ze uit te brengen. Nu, twintig jaar later, is Carmina voor het eerst terug in Californië, in de hoop meer te weten te komen over haar tragische verleden. Ook wil ze haar vader, die al jaren in de dodencel zit te wachten op de voltrekking van zijn vonnis, in de ogen kijken om haar herinneringen een plaats te geven en dat hoofdstuk van haar jeugd af te sluiten.

Het spoor van de zilverbeer – Lynn Schooler Een meeslepend en aangrijpend autobiografisch relaas van een woudloper en natuurgids uit Alaska. Het boek is zowel instructief waar Schooler schrijft over de geschiedenis en de structuur van het noordelijke ecosysteem als indrukwekkend; dat laatste omdat hij er in slaagt zijn eigen wezen, dat van zijn vriend (op Kimsjasa door een grizzly verscheurd) en hun onderlinge vriendschap in samenhang met dit wilde landschap te begrijpen.

De dochter van de imam – Hannah Shah Hannah Shah is de dochter van een Pakistaanse imam, een zeer gerespecteerd figuur in de lokale moslimgemeenschap in het noorden van Engeland. Haar vader lijkt te leven als een 45


voorbeeldige, vrome moslim, maar achter de voordeur, verborgen voor de buitenwereld, regeert hij als een ware tiran. Uit angst houdt Hannah haar mond, tot ze op haar zestiende uitgehuwelijkt dreigt te worden. Ze loopt weg van huis en duikt onder. Vanaf dat moment is Hannah Shah haar leven niet meer zeker. Haar vader heeft gezworen dat zij een gepaste straf voor afvalligen niet zal ontlopen.

Naar Afghanistan komt God alleen nog om te huilen – Siba Shakib Shirin Gol werd geboren in een afgelegen bergdorpje in Afghanistan. Ze is een klein meisje wanneer de Russen het land binenvallen en haar vaders en broers zich terugtrekken in de bergen om zich aan te sluiten bij het verzet. Als het dorp volledig wordt verwoest trekt Shirin Gol met haar familieleden naar de hoofdstad Kaboel. Daar wordt ze uitgehuwelijkt aan een soldaat, Morad, en ze leert lezen en schrijven op de Russische school. Bruut worden zij van elkaar gescheiden als hij terug moet naar de oorlog.

Sluier van angst – Samia Shariff De Algerijnse Samia wordt geminacht door haar ouders, omdat ze een meisje is. Op vijftienjarige leeftijd wordt ze uitgehuwelijkt aan een sadist. Haar ouders nemen haar haar zoontje af. Na haar echtscheiding bedreigt haar familie haar. Uiteindelijk weet ze met een deel van haar gezin terecht te komen in Frankrijk en vandaar in Canada.

Geschonden – Souad Souad, geboren in een dorpje op de Westelijke Jordaanoever, groeit op in een gezin waar haar brute vader de scepter zwaait. Op zeventienjarige leeftijd wordt Souad verliefd op een jongen uit haar dorp. Ze ontmoeten elkaar een paar keer voordat het noodlot toeslaat. Souad voelt zich moe en misselijk en realiseert zich tot haar grote schrik dat zij zwanger is. Als haar ouders erachter komen wordt er geen moment geaarzeld: Souad heeft de familie onteerd en moet sterven. Op een onverwacht moment besprenkelt haar zwager haar met benzine en strijkt een lucifer af. Zwaargewond weet Souad te vluchten, waarna ze door de dorpelingen naar een ziekenhuis wordt gebracht. Daar wordt haar kind twee maanden te vroeg geboren, terwijl haar lichaam is bedekt met derdegraads brandwonden. Maar zelfs in het ziekenhuis is zij niet veilig: haar moeder probeert de eer van de familie alsnog te redden. Souad overleeft ook deze aanslag, en weet naar het buitenland te vluchten. 46


Mijn hart blijft in Afrika – Claudia Tabbert In 1995 vertrekt de Duitse Claudia Tabbert naar Zuid-Afrika om voor de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties te werken. In een krottenwijk van Pretoria ontfermt zij zich over kinderen met tuberculose die daar onder erbarmelijke omstandigheden leven. Een van hen is de vierjarige Tillis. Hij verovert al snel Claudia's hart. Wanneer hij zonder haar medeweten uit het ziekenhuis wordt ontslagen, zwerft hij wekenlang moederziel alleen op straat. Claudia weet dat dit zijn dood kan betekenen. Wanhopig gaat ze op zoek naar haar beschermeling. Een welhaast vergeefse speurtocht te midden van een bureaucratische jungle en vijandige 'blanke' vooroordelen. Tot de hemel haar te hulp komt...

Yakuzadochter : mijn jeugd in de Japanse maffia – Shoko Tendo Als dochter van de Japanse maffiabaas groeit Shoko Tendo op in grote weelde. Maar er is ook de keerzijde: ze is uitschot, wordt gediscrimineerd, vernederd en mishandeld door haar vader. Nadat hij in de gevangenis belandt, gaat het mis: ze wordt lid van een straatbende en raakt verslaafd aan drugs, en met grote regelmaat wordt ze seksueel misbruikt door haar vaders vrienden. Na de dood van haar ouders en een mislukte zelfmoordpoging besluit Tendo radicaal met haar verleden te breken.

Eerst doodden ze mijn vader – Loung Ung 'Dit is een verhaal over overleving: mijn overleving en die van een deel van mijn familie. Het verhaal is de neerslag van mijn ervaringen, maar het is ook exemplarisch voor wat miljoenen andere Cambodjanen hebben meegemaakt. Als u destijds in Cambodja had geleefd, was het ook uw verhaal geweest.'- Loung Ung Het aangrijpende, moedige relaas van een kind dat het wrede regime van Pol Pot overleeft.

47


Met opgeheven hoofd – Kristiana Valcheva Kristiana Valcheva is een van de vijf verpleegsters die samen met een Palestijnse arts acht jaar lang vast zat in een Libische gevangenis. Zij werden ervan beschuldigd 426 kinderen in een kinderziekenhuis in Banghazi te hebben geïnfecteerd met het hiv-virus. Driemaal werden zij ter dood veroordeeld, waarna hun straf werd omgezet in levenslang. Door bemiddeling van eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner en de Franse presidentsvrouw Cécilia Sarkozy kregen de verpleegkundigen in de zomer van 2007 hun vrijheid terug.

Mijn gestolen leven – Renee Villancher In 1944 ontmoet de jonge Renée een knappe Russische soldaat die naar Frankrijk is gekomen tegen de Duitsers te vechten. Als de oorlog is afgelopen vraagt Yvan haar mee naar zijn familie te gaan. Ze trouwen, krijgen een dochtertje en vertrekken in 1946 naar de Sovjet-Unie. Yvan belooft zijn vrouw een communistisch paradijs, waar iedereen een beter leven wacht. Maar zodra Renée voet op Russische bodem zet merkt ze dat de realiteit heel anders is. De meeste steden en dorpen zijn verwoest en overal heerst een onvoorstelbare chaos en armoede.

Ik was één van hen – Giusy Vitale Gedurende een aantal jaren was Giusy Vitale maffiabaas, hoofd van een Siciliaanse clan die onderdeel was van de Corleoneses van capo Totò Riina. Giusy moest haar broers vervangen, die beiden in de gevangenis zaten. Na haar arrestatie besloot ze met haar familie te breken en samen te werken met Justitie. Ze leeft nu met haar twee kinderen onder een getuigenbeschermingsprogramma.

48


Mijn verloren zoon – Aicha el Wafi Het leven van Aïcha el Wafi kwam op zijn kop te staan toen op 12 september 2001 het gezicht van haar zoon op alle televisiezenders en voorpagina's ter wereld werd getoond. Zacarias Moussaoui zou medeplichtig zijn aan de aanslagen van 11 september; hij zou de man zijn die van plan was geweest een vliegtuig te kapen en daarmee het Witte Huis in te vliegen. Toen Aïcha enigszins van de schok bekomen was, besloot ze uit te vinden of dat verhaal op waarheid berustte.

Het begon toen ik veertien was – Elissa Wall Elissa Wall groeide op in een gemeenschap van de Fundamentalist Church of Latter Day Saints (flds). In deze mormoonse sekte is polygamie de norm; een man zou pas in de hemel kunnen komen als hij minimaal drie vrouwen heeft. Op veertienjarige leeftijd werd Elissa gedwongen te trouwen met haar vijf jaar oudere neef. Het huwelijk veranderde al snel in een nachtmerrie van vernedering en seksueel misbruik. Elissa wist te ontsnappen en in 2005 klaagde zij sekteleider Warren Jeffs aan wegens verkrachting en misbruik van minderjarige meisjes. De veroordeling van Jeffs in 2007 was wereldnieuws. In haar onthullende, schokkende memoires vertelt Elissa Wall voor het eerst haar persoonlijke verhaal.

Ik hoor de vogels vliegen – Louisa Waugh Twee jaar werkte Louisa Waugh als journalist in Ulaanbator, de hoofdstad van Mongolië. Toen besloot ze naar Tsengel te verhuizen, een klein dorpje in het uiterste oosten van dit uitgestrekte land, om Engelse les te geven. Ik hoor de vogels vliegen is het verslag van een jaar te midden van een gemeenschap die probeert een bestaan op te bouwen onder de moeilijkst denkbare omstandigheden. De winter duurt zes maanden en in januari vriest het bijna 50 graden. De dorpelingen, met name de mannen, laven zich aan 'arikh' en lokale goedkope wodka die de illusie wekt van warmte en afleiding. Louisa Waugh schrijft vol mededogen over de bewoners en vol bewondering over het landschap dat even adembenemend mooi als onbarmhartig is.

49


Alek – Alek Wek Alek (spreek uit: Oe-lek) werd geboren in Wau, in het zuiden van Soedan. Enkele jaren na haar geboorte raakte het land verstrikt in een burgeroorlog tussen de moslimregering en de rebellen in het zuiden, waarbij bijna twee miljoen mensen om het leven kwamen. In dit boek vertelt Alek over haar jeugd bij de Dinka-stam, en haar bijna onmogelijke vlucht uit Soedan. Op haar veertiende moest zij zich wekenlang op blote voeten in het bos verschuilen, tot zij de kans kreeg naar Londen te ontsnappen, waar zij door een gunstige speling van het lot uitgroeide tot een internationaal topmodel. Alek is haar onvoorstelbare en inspirerende verhaal.

Vaarwel, liefste Holly – Kevin Wells Op 4 augustus 2002 verdwenen Holly Wells en Jessica Chapman. De dertien dagen daarna waren hun families, de politie en de locale gemeenschap naar hen op zoek, terwijl de rest van Engeland ontzet toekeek. Holly was een getalenteerd tienjarig meisje. Haar ouders Kevin en Nicola waren er zeker van dat zij het eerste familielid was dat naar de universiteit zou gaan. Bijna twee weken nadat Holly en Jessica waren verdwenen, werden hun lijken gevonden - verbrand achtergelaten in een greppel. Twee dagen later werd Ian Huntley in staat van beschuldiging gesteld.

Tot de hel veroordeeld – Natalie Welsh Gedwongen door de omstandigheden waarin ze leeft met haar 4-jarige dochter Nikita besluit Natalie Welsh een deal te sluiten om 5 kilo cocaïne met een straatwaarde van ruim 325.000 pond van Venezuela naar Amsterdam te smokkelen. Al snel wordt ze opgepakt op het vliegveld en in voorarrest genomen. Haar dochter wordt opgevangen door de Britse ambassade en nadat Natalie tot 10 jaar gevangenis wordt veroordeeld, wordt Nikita teruggestuurd naar Engeland. Na 6 maanden voorarrest arriveert Natalie in San Antonio Prison: de meest beruchte gevangenis van Venezuela waar de gevangenen de dienst uitmaken en waar minstens 1 keer per week een dode valt. Om te overleven vlucht Natalie in een crackverslaving, tot ze hoort dat er een mogelijkheid is om overgeplaatst te worden naar een gevangenis die niet dagelijks in staat van oorlog lijkt te zijn. In de gevangenis van San Juan krijgt Nalatie langzaam haar leven weer op de rails: ze gaat naar school, heeft een redelijk rustig leven achter de gevangenismuren. Als ze na 6

50


jaar achter de tralies gezeten te hebben op dagverlof mag kan ze de verleiding niet weerstaan en neemt ze de moedige, maar riskante stap om te vluchten.

In de naam van de vader – Jeroen Wils Vijf jaar lang heerst de gruwel en de horror ten huize van de Hongaarse familie Pandy in de Brusselse gemeent Sint-Jans-Molenbeek. Tussen 1985 en 1989 vermoorden dominee Andras Pandy en zijn dochter Agnes zes van hun gezinsleden. De inzet van de slachtpartij is het bewaren van Het Grote Geheim: de incest van Pandy met zijn dochters. Hij heeft Agnes gehersenspoeld, zodat ze een willoze robot is in zijn handen.

Als een zeldzame vlinder – Nia Wyn Joe wordt twee weken te vroeg geboren. Hij haalt de maximale Apgarscore van tien punten. Het is een prachtige baby. Tot zijn ouders een paar maanden later van de doktoren te horen krijgen dat hun zoon nooit zal kunnen zien, spreken, horen of lopen. Joe heeft een ernstige hersenbeschadiging. Na het intense verdriet besluiten zijn ouders Nia en Alex de diagnose niet te accepteren. Met onvoorwaardelijke liefde en hoop, geduld en vastberadenheid blijven zij geloven in een menswaardig bestaan voor Joe. Er volgen eindeloze bezoeken aan specialisten en therapeuten. Dag en nacht is Nia in de weer met Joe. Dan komt de langverwachte doorbraak…

Dochter van China – Meihong Xu In dit meeslepende autobiografische boek vertelt Meihong Xu, dochter van de Chinese Culturele Revolutie, in een fascinerend verhaal hoe zij als officier van het Chinese leger verliefd werd op de Amerikaanse docent die zij geacht werd te bespionneren. Meihong Xu was de partijleiding al jong opgevallen. Daardoor kreeg zij een goede opleiding en ging ze uiteindelijk deel uitmaken van een elitegroepje jonge officieren die, binnen het Chinese systeem van repressie, verraad en zelfkritiek, werd opgeleid om later als spion in het Westen te kunnen functioneren. De eliteofficieren moesten niet alleen vertrouwd gemaakt worden met de westerse cultuur, maar ook het Engels volledig beheersen. Dus werden er ook buitenlandse docenten aangetrokken. Zo ontmoetten Meihong en Larry Engelmarm elkaar. Ook buiten de lessen om mocht Meihong niet Engelmann omgaan, echter alleen voor zover dat nodig was om informatie uit hem te krijgen die 51


ze moest doorgeven aan haar superieuren. Dat werd problematisch ` toen de twee verliefd werden. Uiteindelijk leidde dat tot Meihongs arrestatie, ondervraging en oneervol ontslag. Dan volgt het ongelooflijke verhaal van hoe de twee - met list en bedrog en de hulp van moedige kennissen - erin slagen toestemming te krijgen om te trouwen, waarna ze in een gammel bootje het land weten te ontvluchten.

Kind van Tibet – Soname Yangchen Soname is in 1973 geboren in de Tibetaanse provincie Yarlung. Haar vader was een geleerde monnik die tijdens de culturele revolutie gedwongen werd te trouwen. Haar moeder was van adel. Voor de Chinese machthebbers voldoende reden om Soname en haar familie te vervolgen. Op zesjarige leeftijd wordt Soname gescheiden van haar ouders en belandt in Lhasa waar ze slavenarbeid moet verrichten. Als ze zestien is vlucht ze over de Himalaya de vrijheid tegemoet.

Ik moest ook doden – Nima Zamar Nima Zamar is een jonge, joodse vrouw uit Frankrijk, die besluit te emigreren naar Israël. Alle Israëlische jongeren moeten drie jaar in dienst en Nima heeft het gevoel dat ze nooit als een ware Israëli beschouwd zal worden als ze niet in dienst gaat. Ze meldt zich aan. Tijdens de eerste maanden van haar training krijgt ze van een superieur de opdracht een computer te kraken. Als ze daarin tegen alle verwachtingen in slaagt, wordt ze gearresteerd. Ze is erin geluisd en ze moet kiezen tussen een aantal jaren gevangenisstraf of een contract voor tien jaar tekenen. Ze kiest het laatste en belandt in het trainingsprogramma van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Nima leert haar pijngrens te verhogen, verbale en lichamelijke martelingen te weerstaan en met wapens om te gaan. Ze krijgt de opdracht te infiltreren in Hezbollah. Door zich voor te doen als Zwitserse Palestijn die geld wil doneren, slaagt ze erin hun vertrouwen te winnen, traint ze in hun kampen en gaat ze mee op missies naar Libië, Syrië en Libanon.

52


Een man voor mijn moeder – Tatjana van Zanten 'Ik geef niet op,' zegt mijn moeder, 'toen met mijn rijbewijs zeiden ze ook allemaal: "ga jij nog door?" En mooi dat ik de achtste keer geslaagd was.'Een man voor mijn moeder is het waargebeurde verhaal van een moeder en een dochter. De moeder die na een in haar ogen 'fantastische relatie' in de steek wordt gelaten. De dochter die naast de drukte van een baan en een gezin met jonge kinderen haar moeder opvangt. De moeder die voor haar verdriet maar één oplossing ziet: een nieuwe man. De dochter die zich voorneemt die man voor haar bepaald niet alledaagse moeder te vinden. En daarin gaat ze ver, heel ver... Ze schrijft brieven op contactadvertenties, zoekt op internet, volgt interessante 'kandidaten' op straat. Een man voor mijn moeder is het ongekend openhartige relaas van een dochter-moeder relatie bij zwaar weer. Met de nodige humor vechten ze zich door de barre tijden. Wat ze samen meemaken is even ontroerend als hilarisch.

Een meisje voor dag en nacht – Renate van der Zee Ibtisam wordt als kind seksueel misbruikt door haar broers. Er is niets wat ze eraan kan doen, want in het traditionele Marokkaanse gezin waarin ze opgroeit, is de familie-eer heilig, en naar de buitenwereld toe wordt nooit iets schandelijks prijsgegeven. Ibtisams broers worden behandeld als prinsen en hoeven nooit ergens verantwoording over af te leggen. Seks is een taboe en buiten het huwelijk streng verboden; als het gebeurt, krijgt de vrouw vrijwel altijd de schuld. Er zit voor Ibtisam niets anders op dan haar mond te houden en haar broers jarenlang hun gang te laten gaan. Dat houdt ze vol tot ze de leeftijd bereikt waarop ze beseft dat ze zwanger kan raken.

53

Themalijst 1 Waargebeurde verhalen  
Themalijst 1 Waargebeurde verhalen  

samengesteld door The Book Girl http://tboekenblog.blogspot.nl

Advertisement