Page 1

Derde editie van theatermanifestatie op 4 mei Amsterdam, 12 maart 2012 – Op 4 mei 2012 om 21.00 uur opent voor het derde jaar op rij een groot aantal theaters de deuren voor een nieuwe editie van Theater Na de Dam. Op de dag van de Nationale Dodenherdenking wordt het herdenken na de twee minuten stilte op de Dam voortgezet met een theaterprogramma dat bestaat uit voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog. Na twee succesvolle jaren sluiten in 2012 nog meer zalen – zowel in Amsterdam als in de rest van Nederland - zich aan bij dit initiatief.

Voor het eerst neemt het DeLaMar Theater deel. Daar herneemt Dirk Roofthooft speciaal voor Theater Na de Dam de monoloog Bezonken Rood (Toneelhuis, Guy Cassiers) naar het boek van Jeroen Brouwers. Acteurs van Toneelgroep Amsterdam lezen in de Amsterdamse Stadsschouwburg Incident in Vichy van Arthur Miller. In navolging van het succes van Theater Na de Dam 2011 zal in Carré weer een eenmalige, speciaal voor de gelegenheid gemaakte muziektheatervoorstelling plaatsvinden. Een belangrijke rol binnen Theater Na de Dam is weggelegd voor jonge theatermakers. Theater Na de Dam heeft onder andere Sadettin Kirmiziyuz en Thomas Spijkerman gevraagd wat de Tweede Wereldoorlog voor hen betekent en daarover een voorstelling te maken. In cultureel jongerencentrum Volta (Westerpark) maken jongeren van 11 tot 18 jaar een voorstelling over hun buurt in de Tweede Wereldoorlog. Ter inspiratie gaan ze in gesprek met hun oudste buurtgenoten. Jongerentheatergroep Jong RAST en MC Theater maken voor het tweede jaar voorstellingen waarin de verbinding wordt gemaakt tussen de generatie die de oorlog meemaakte en de jongeren van nu. Buiten Amsterdam sluiten in 2012 diverse theaters en gezelschappen aan bij Theater Na de Dam. Zo speelt in de Rotterdamse Schouwburg Fred Vaassen Schreeuwen aan het graf. Toneelgroep Maastricht geeft in hun thuisstad een theatrale lezing van het toneelstuk Jubileum van Tabori.

Voor het eerst wordt aan de vooravond van de Nationale Dodenherdenking in de Balie een debat gevoerd over herdenken in hedendaags Nederland. Hoe werkt de Tweede Wereldoorlog door in de derde generatie? Verandert de betekenis voor nieuwe generaties? Waar hebben we het liever niet meer over? Gasten onder wie toneelspelers, historici en filosofen gaan hierover met elkaar in gesprek. Programma en sprekers worden binnenkort bekend gemaakt. Het debat is een initiatief van Theater Na de Dam, in samenwerking met het Amsterdams 4 & 5 mei Comité en De Balie.

Artiesten, publiek en sprekers: iedereen is na afloop van de voorstellingen welkom op het toneel van de Oude Zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam. Napraten met een drankje, terwijl diverse artiesten korte muzikale, theatrale en poëtische bijdragen leveren om de avond af te sluiten en Bevrijdingsdag in te luiden. De ontwikkeling van het programma is op de voet te volgen op de nieuwe website www.theaternadedam.nl. Noot voor de redactie, niet voor publicatie Voor meer informatie, interviewaanvragen, beeldmateriaal of perskaarten: Elselien Leemhuis / elselien@theaternadedam.nl / 0643871110 of Neeltje van Balkom / neeltje@theaternadedam.nl / 0627566294

Theater Na de Dam groeit door  
Theater Na de Dam groeit door  

Theater Na de Dam groeit door Derde editie van theatermanifestatie op 4 mei Amsterdam, 14 maart 2012 – Op 4 mei 2012 om 21.00 uur opent vo...

Advertisement