Theaterkrant Theater de Schuur Zevenbergen

Page 1


theaterkrant seizoen 2022/2023 2022 7 sep

_ Lezing fotoclub

10/11 sep _ Expositie fotoclub 17 sep _ Arjan Kleton 25 sep _ OPEN SCHUUR 1 okt

_ Thjum Arts

8/9 okt _ Protheze 15 okt _ De SchuurRocked 22 okt _ Max van den Burg 5 nov

_ Kees van Amstel

12 nov _ Up The Irons 26 nov _ Mark van de Veerdonk 3 dec

_ Chris Verlaan

17 dec _ Back on Track 29 dec _ Vincent Bijlo

40 jaar Stoffer & Blik Zou het dan dit jaar wel een keer ‘normaal’ verlopen? ‘We hebben het gered!’ 2 jaar Corona ligt achter ons. Als ik dit schrijf is alles nagenoeg terug naar normaal. We geven elkaar wel weer eens een hand, af en toe een zoen op de wang en staan weer in elkaars ‘personal space’ en …… dat mag weer. Wat heeft Corona toch veel gevraagd van mensen, bedrijven en verenigingen, maar wat heeft het soms ook voor een creatieve oplossingen gezorgd. Creativiteit! Daar word ik vrolijk van. Of dit nu in theatersetting is, voor een probleem op het werk, carnavalsoutfits, een creatie, een liedje, een vrijgezellenfeest of hoe een kind bedenkt hoe hij of zij toch dat snoepje weet los te futselen bij oma. Ik word er gewoon blij van. Lekker ‘out of the box’ denken, met zijn allen hard lachen om het idiote idee dat op tafel ligt om vervolgens te concluderen dat het niet kan om praktische of ethische redenen. Heel wat brainstormavondjes gehad die mij veel plezier en energie gaven. Het proces is leuk, maar het resultaat is natuurlijk het belangrijkste. Het voorstel op je werk, je uitvoering met je club, een waanzinnig feest, een grandioze voorstelling of dat felbegeerde snoepje. Toen het gezicht van Theater de Schuur, Henk Hendrikx, mij vroeg om voorzitter te worden moest ik uiteraard goed nadenken. Past het bij me? Wat hebben zij nodig? Hoeveel tijd vraagt het van mij? Kan ik geven wat zij verwachten? Ik denk het wel, dus daarom ja gezegd en inmiddels begonnen. Voor jullie ligt trouwens een jubileumeditie van de theaterkrant. Stichting Stoffer en Blik bestaat namelijk 40 jaar. Een mijlpaal die niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Er wordt nog het nodige voorbereid. Hierover komt vanzelf berichtgeving uw kant op. Deze krant is in elk geval al een eerste actie om het jubileum op te luisteren.

De mix aan verenigingen, zowel sport als cultuur, dragen in grote mate bij aan de leefbaarheid in onze prachtige gemeente. Daar moeten we energie en creativiteit in stoppen om dat voor de komende jaren ook te behouden. Wij voelen ons aangesproken dit op cultureel vlak aan én na te jagen. Daarom gaan wij nadenken welke rol en bijdrage wij kunnen leveren om het theater en cultuur in brede zin binnen de gemeente Moerdijk te garanderen. Een flinke opgave, dus dat willen we én kunnen we niet alleen. Gelukkig denkt de gemeente hierin mee en zetten we samen met andere enthousiaste verenigingen hier binnenkort een eerste stap in. Ideeën en input hiervoor zijn altijd welkom. Klamp één van ons aan en vertel ons eens wat je gaaf vindt aan cultuur in Moerdijk of ons prachtige Theater, of wat staat je eigenlijk tegen en waar zie jij nog kansen? We horen ze graag! Naast de toekomst hebben we voor komend seizoen natuurlijk weer een prachtig programma in ons Theater voor u klaar staan. Dit programma kan worden opgevoerd in een geheel technisch herziene Schuur. Nieuwe tribune, nieuwe technische ruimte, led belichting en hopelijk, nog voor de seizoenstart, luchtbehandeling zodat het aangenaam vertoeven is in de zaal. In deze krant leest u meer over het nieuwe theaterseizoen. Om niets te missen kunt u zich natuurlijk altijd abonneren op onze digitale nieuwsbrief via onze website www.theaterdeschuur.nl. Wellicht niet bij u bekend, maar het theater draait grotendeels op vrijwilligers. Net als vele verenigingen zoeken wij er ook. Wij zijn op zoek naar mensen achter de bar, als technicus, als bestuurslid of voor het beheer van de schuur. Wij verkennen graag samen met u hoe u uw spaarzame vrijwilligerstijd zo waardevol mogelijk in kan zetten.

2023 14 jan _ Maarten Westra Hoekzema 21 jan

_ Road To Ruin / Californicated

4 feb

_ Lucinda Sedoc

11 feb

_ Stones Sessions

4 mrt _ Remie Evers 11 mrt _ EL Pio Popvocals 18 mrt _ Chairman Of The Board 25 mrt _ Mannen van Naam 1 apr

_ Back to the 80’s

15 apr _ Fabian Franciscus 22 apr _ Skeftum! 13 mei _ Lotte Velvet 3 jun

_ Mein Herz

24 jun _ Kindertheater 30 sep _ Sgt. Pepper Rest mij nog twee dingen: Henk te danken voor het waarnemend voorzitterschap. Nu kan hij zich weer volledig richten op het secretariaat, het beheer en zijn rol als regisseur. Ten tweede de vrijwilligers en leden te feliciteren met het jubileum van de stichting! Veel leesplezier en tot ziens in ons theater! Mark Rouss voorzitter Stichting Stoffer en Blik

Voorpagina: Poster Kindertheater Stoffer & Blik seizoen 1985-1986

Stichting


7/10/11 september 2022

17 september 2022

Fotoclub Moerdijk

Arjan Kleton

LEZING EN EXPOSITIE

SLUITINGSTIJD

Fotoclub Moerdijk gaat weer exposeren in het weekend van 10 & 11 september ’22! De opening is zaterdag 10 september om 13.00 uur, de deuren sluiten 17.00 uur, op zondag zijn de deuren open van 10.00 uur tot 17.00 uur. Het thema dit jaar is AFSTAND! Bij dit onderwerp denk je al snel ‘wat moet ik hiermee’? Maar uiteindelijk als je na gaat denken zijn er zoveel mogelijkheden! Onze expositie foto’s zullen dan ook een zeer breed en gevarieerd beeld geven. Er zit een kleine wedstrijd aan de geëxposeerde foto’s vast, de bezoekers vragen wij welke foto er voor hun uitspringt om te nomineren tot mooiste foto!

Nog nooit is het woord sluitingstijd zo beladen en actueel geweest als de laatste tijd. De avondklok; op de klok naar huis racen om nog net op tijd binnen te zijn, op afspraak winkelen (hoe laat ook alweer?) en kunnen we nog een biertje bestellen? Bovendien leven we in Nederland sowieso nogal op de klok. Gelukkig vergeten we tijdens een avondje stappen wel allemaal de tijd. Naarmate de avond vordert, hoe minder de klok een rol speelt. En hoe lekker is dat! Als barkeeper maakte Arjan Kleton dit regelmatig mee. ooral tegen sluitingstijd. Na het laatste rondje is niets meer wat het lijkt.

Nog voor de expositie is er op 7 september een presentatie! De invulling van deze avond is aan onze focusgroep M&D (mensen en dingen) om te organiseren. Het onderwerp is nog niet bekend, maar het moet gezegd worden dat zij heel origineel voor de dag kunnen komen. Ook als u geen lid bent van de fotoclub en u wilt de activiteit bijwonen dan bent u van harte welkom, zie t.z.t. het nieuws hierover in de agenda van De Moerdijkse bode. Meld u zich voor deze avond wel even van Vrij entree te voren aan via info@fotoclub-moerdijk.nl

In zijn tweede solo voorstelling laat Nederlands grappigste barman en cabaretier je lachen om herkenbare, grappige, soms gênante maar ook persoonlijke verhalen uit de horeca. Er valt vooral veel te lachen deze avond om Arjan’s typische humor met af en toe een rauw randje. Maar even serieus: hoe moet het nu verder met de horeca …. is het inmiddels letterlijk sluitingstijd? Zonder horeca ziet de wereld er een stuk minder gezellig en minder sociaal uit. Dat hebben we de afgelopen tijd www.kletoni.com toch wel ervaren?

www.fotoclub-moerdijk.nl

25 september 2022

Foto Helene Wiesenhaan

30 september 2022

Stichting

Open Schuur

EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN

40 jaar Stichting Stoffer & Blik! Van kindertheater uitgegroeid tot een theater waar van alles te doen is. Op 25 september laten wij u graag zien wat ons theater allemaal te bieden heeft. Kom gezellig langs en maak kennis met de verschillende disciplines en de vrijwilligers van het theater. De verschillende theatergroepen zullen zich presenteren net als de techniek en onze eigen grimegroep Blikvanger. Op deze dag maakt u ook kennis met het programma van Plumeau en Bezemkast en laten we zien wat er allemaal achter de schermen nodig is om het theater draaiende te houden.

Cine 7 VRIJDAGAVOND FILMAVOND Cine7 is een filmhuis in de gemeente Moerdijk, onderdeel van Cultuur Moerdijk. Cine7 is er voor alle filmliefhebbers in de gemeente Moerdijk en daarbuiten, met als sterke punt dat deze zijn favoriete film nu dicht bij huis en in een sfeervolle omgeving kan zien. Cine7 richt zich op jong en oud. U vindt het actuele aanbod op cultuurmoerdijk.nl of onze facebook pagina. Data 2022/2023: 30 september 2022 14 oktober 2022 21 oktober 2022 4 november 2022 18 november 2022

2 december 2022 16 december 2022 30 december 2022 6 januari 2023 20 januari 2023

3 februari 2023 24 februari 2023 10 maart 2023 24 maart 2023 7 april 2023

14 april 2023 28 april 2023 12 mei 2023

Kortom, een gezellige theaterdag voor jong en oud! € 7,50 www.cultuurmoerdijk.nl

kijk voor meer informatie over ons jubileum of seizoen 22/23 op www.theaterdeschuur.nl


1 oktober 2022

8 en 9 oktober 2022

Thjum Arts

Theatercollectief Protheze

TIJDLOOS GENOT

HET DINER

What you see is what you get! Een authentieke gast met doordachte humor. “Thjum speelt in zijn voorstelling ‘Tijdloos Genot‘ een anti-held en dat doet hij met verve. Met zijn intelligente grappen kiest hij de route van het understatement. Arts brengt een droogkomische performance”. Dit schrijven anderen over hem, dan zal het wel zo zijn. In 2012 besloot Thjum mee te doen aan de jaarlijkse talentenjacht van school met zijn eigen geschreven theatermonoloog. Het was een poging tot verbinden met zijn schoolgenoten, maar tot zijn grote verbazing moest iedereen lachen en bleek wat hij deed ‘comedy’ te heten. Hij won de tweede prijs: een bon voor de Free Record Shop. Dat hij sinds de talentenjacht een enorme ontwikkeling door heeft gemaakt, blijkt als hij in 2018 mee doet aan het Amsterdams Studenten Cabaret festival en daar de Jury- en Publieksprijs wint. Niet veel later is hij ook finalist bij het Leids Cabaret festival en in 2021 wint hij de Jury- en Publiekprijs bij www.thjum.nl Cabaretfestival Cameretten. Foto Lieke Bielderman

15 oktober 2022

Het Diner is in 2009 geschreven door multi-talent Herman Huibert Koch. Hij is een Nederlandse televisie- en radiomaker, schrijver en acteur. (Jiskefet). De Nederlandse verfilming ging in 2013 in première met Daan Schuurmans, Theckla Reuten, Kim van Kooten en Jacob Derwig. Daarna volgde een Italiaanse en een Amerikaanse versie met o.a. Richard Gere. Twee broers komen met hun echtgenoten bij elkaar voor een heftig gesprek. Het betreft hun zoons. Die hebben zichzelf in de nesten gewerkt en goed ook. Het wordt duidelijk dat de loyaliteit en de aanpak ter bescherming van de jongeren totaal anders wordt benaderd. Serge ziet zijn politieke toekomst in duigen vallen. Paul, die altijd in de schaduw van zijn broer heeft moeten staan, wordt achtervolgd door zijn eigen gewelddadige verleden. Claire en Babette willen vooral hun zonen beschermen. Maar ook daar komen loyaliteitskrachten los die grote gevolgen zullen hebben. De confrontatie loopt door alle opgekropte spanningen behoorlijk uit de hand. (Je moet doen wat je moet doen jongen…je moeder hoeft niet alles te weten…) Zaterdag 8 Oktober 2022 - 20.00uur Toegangskaarten € 10,00 - reserveren via: Zondag 9 Oktober 2022 - 14.30 uur christavkleef@hotmail.com - 06-31744076

22 oktober 2022

De SchuurRocked 2022

Max van den Burg

PUB QUIZ

CULTUREEL ERFGOED

Zaterdag 15 oktober van 20.30 u tot 22.30 u. Vrij entree!! Zaal open 20.00 u. Na het succes van de 3e editie in 2021, rocked de schuur op 15 oktober 2022 weer uit zijn voegen!! De bezoekers worden getrakteerd op de beste live optredens van: Moskou 1991, Pinkpop, Rock am Ring, Rock Werchter en vele andere legendarische rock en metal concerten. Op een groot scherm worden deze optredens getoond. Hierdoor beleef je alle oude optredens alsof je er zelf bij was!! Daarnaast testen we jouw kennis! Weet jij wie “Rosie” is of in welke band speelde Dave Grohl van de The Foo Fighters eerder? Kortom een avondje stevige rock muziek, gecombineerd met een spannende pub quiz. Kijk op Facebookpagina DeSchuurRocked 2022 en blijf deze in de gaten houden voor updates. Vrij entree Facebook DeSchuurRocked 2022

Terwijl buiten de culturele oorlog woedt, zit Max binnen op de bank te radicaliseren. an al die schreeuwende wappies en wokies, op links en rechts, wordt hij radicaal midden en ver-langt hij maar één ding: Wolter Kroes te zijn. Hij geniet van zijn kleine wereldje van poep-luiers, natte doekjes, koken met vrienden en verdedigt zijn parkeerplaats voor de deur als een “redneck on steroids”. Terwijl gestaag zijn buik én de overwaarde op z’n huis groeien, wacht Max tot het allemaal over gewaaid is. Áls het ooit nog overwaait.... Cultureel Erfgoed: een dynamische en muzikale cabaretshow over vooruitgang, verandering en aanpassings(on)vermogen. “Max schoffelt heerlijk in een politiek correcte wereld” – De Stentor “Feest der herkenning, in een unieke theatrale comedystijl” – De Theaterkrant. “Een cabaretshow van Max van den Burg is altijd een theatraal eenmansspektakel, waar de verhalen, de types, de persiflages en de muziek je om de oren vliegen, en je je zeker geen moment verveelt!” - Clown Bassie. www.maxvandenburg.nl

kijk voor meer informatie over ons jubileum of seizoen 22/23 op www.theaterdeschuur.nl


5 november 2022

12 november 2022

Kees van Amstel

Up The Irons

VLUCHTWEG ALTIJD VRIJHOUDEN

A TRIBUTE TO IRON MAIDEN

Waarom vluchten we toch zo graag? Voor verantwoordelijkheden, voor stress en voor elkaar? Kees vlucht ook graag, maar dan voor z’n plezier. Kees houdt z’n vluchtweg altijd vrij, of zoals hij noemt: reizen. Reizen naar gewone en ongewone werelden. Thuis, in z’n hoofd, in ’t onderwijs, maar eigenlijk is de hele wereld nu wel een keer aan de beurt. En wat fijn dat Kees werkelijk van elke situatie iets komisch weet te maken (zegt de Volkskrant). De Telegraaf noemt hem een sterke verhalenverteller met gouden grappen, dus, zoals gewoonlijk, ga je ook weer lachend de zaal uit. Zin om even te vluchten? Kom dan snel naar het theater want in zijn vierde solovoorstelling ga je weer iets mee maken. En lachen. eel lachen.

www.keesvanamstel.nl

26 november 2022

Up The Irons is a well-known name in both the Iron Maiden realm as in “tribute-land” worldwide. Packing more than 15 years of experience, the band has done loads of shows everywhere in the world. Up The Irons consists of five very experienced Maiden maniacs, which is a guarantee for an explosive, high-energy performance. All the Iron Maiden blockbuster hits, combined with other fan-favourites, makes Up The Irons the ultimate Iron Maiden Tribute band for both the casual rock-fan as well as the hardcore, rabid Maiden fans that the bandmembers are themselves. Make sure to witness the best you can get, and maybe Eddie will join you for a snack as well... Some examples of the more memorable shows are tours with Paul Di’Anno, playing Graspop Metal Meeting in 2006 and 2015 (for an estimated crowd of 25.000 metal maniacs!), touring Italy, France, Belgium, Germany and the UK besides Holland, being supported by Lauren Harris and many more. Not by any means downplaying the fact that the band still massively enjoys playing gigs € 17,50 anywhere, anytime in any country! www.uptheirons.nl

3 december 2022

Mark van de Veerdonk

Chris Verlaan

PODIUMBEEST ONTSNAPT!

MAN IN DE MAAK

In het jaar 1876 was hij winnaar van het Leids Cabaretfestival. Zijn hele verdere leven heeft hij gegeten van de lach, het applaus en alle aandacht. Gegroeid in het licht van de volgspot, heeft hij vele moordende recensies overleefd. Maar nu, duizenden voorstellingen verder, is Het Podiumbeest kaal, krom en versleten en wil hij eindelijk op weg naar de uitgang. Mocht hij die vinden, dan is hij vastbesloten de deur met een onvergetelijke KNAL achter zich dicht te smijten. Het zal niet onopgemerkt blijven! Maar gaat hem dat lukken? En zal dit solitaire zoogdier ook buiten zijn veilige leefgebied kunnen overleven, met weet ik hoeveel mensen met een jachtvergunning? PODIUMBEEST ONTSNAPT! mag dan het allerlaatste cabaretprogramma van Mark van de Veerdonk worden, zijn handelsmerk blijft hetzelfde: een overdosis aan oneliners, anekdotes en prettig gestoorde meningen op een zalige hoop gegooid. En dat alles met zowaar een rooie draad! Ook in dit programma jakkert de Brabander weer lekker door in een ondenkbaar decor waar een doorsnee milieustraat zijn vingers bij aflikt. Na afloop rest maar één vraag: waarom zou hij in hemelsnaam www.markvandeveerdonk.nl stoppen? Foto Cathrien van de Veerdonk

Chris Verlaan won met zijn droogkomische en cynische liedjes de harten van het publiek en in 2018 glorieus de Jury en publieksprijs bij Cameretten. ‘Man in de Maak’ is zijn debuutprogramma en Chris kreeg het zwaar te verduren. De première moest een aantal keer uitgesteld worden en Chris moest tot zijn grote ongenoegen veel geduld hebben. De verplichte periodes waarop er niet gespeeld werd deed Chris als theatermaker geen goed. Als mens kwam hij tot rust. Vanaf afgelopen maart mag Chris eindelijk weer het podium op met ‘Man in de Maak’. Nog een paar maanden dan. Weer die auto in met je spanning en je heimwee, ver weg van je veilige huis. Nog maar weer een zaal vol vreemden vertellen over pijnlijke eerste dates, ongemakkelijke sociale situaties op werk en geluk vinden in het afsluiten van de dag met sushi en Chocomel. Aangevuld met heldere grafieken en warrige liedjes.

www.chrisverlaan.nl Foto Ruben Schipper

kijk voor meer informatie over ons jubileum of seizoen 22/23 op www.theaterdeschuur.nl


40 jaar Stichting Stoffer & Blik Een overzicht van 40 jaar Stichting Stoffer & Blik is niet in een verhaal samen te vatten. Laten we beginnen met waar het allemaal mee begon en dan in het kort iets over de de groepen en activiteiten van nu en toen.

K

indertheater Stoffer & Blik In 1982 begonnen wij, Hans Boot, Annemiek van Exsel, Adrie Beljaars, Jan Dekkers en Henk Hendrikx met de theatergroep. Het idee vond zijn oorsprong in het gemis van theater voor kleuters. Hans, Adrie en Jan waren lid van theatergroep Blanco van vormingscentrum ’t Hoekske, Henk was begeleider en regisseur. Tijdens de Autour de Vincent in Zundert werd het idee werkelijkheid en de naam was te danken aan een kapot gevallen glas op het terras en de zoektocht naar, inderdaad een stoffer en blik. Blik (Hans) werd op basis van de commedia del arte de witte serieuze clown (Harlekijn) en Stoffer ( Henk) werd de slordige klunzige clown (August). Adrie deed het geluid, Jan decor en licht. Annemiek de regie.

Stoffer & Blik in theater schuur In mei 1983 was de eerste première in de kleine zaal van het restaurant in sporthal de Molenberg. Bladerend in de regionale telefoonboeken hadden we kleuterscholen en bekenden uitgenodigd. De animo was groot, het zaaltje zat bomvol. In de pauze zagen we drie dames weggaan? Geen leuke voorstelling? Later blijkt dat zij de eerste zijn die ons boeken, ze wilden graag het tweede deel zien op hun school, BS de Klimroos uit Roosendaal. Bij de afsluiting van het schooljaar spelen we ieder jaar, in totaal 12 keer. In het begin in de speelzaal voor de kleuters en later in een volle sporthal de Dijke voor alle klassen. Het eerste seizoen spelen we de voorstelling 32 keer, vooral in basisscholen, bij de tweede voorstelling ontstaat er belangstelling vanuit de theaters. Het derde seizoen komen de instellingen voor verstandelijk beperkten er bij. Speciaal was Nootdorp waar we 10 keer hebben gespeeld. De cliënten stonden al 2 uur voordat we aankwamen, bij de poort te wachten om mee te helpen bij de opbouw, weer of geen weer. In die 12 seizoenen speelden we gemiddeld 50 voorstellingen. Voordat we in première gingen waren, het seizoen reeds volgeboekt. Vanaf de vierde voorstelling huurden we een huis in Zeeland, in de week voor Koningin-

De stichting krijgt naast het kindertheater een aantal autonome groepen.

nedag. De eerste tryout was op 30 april in een bomvolle sporthal van Serooskerke. Repeteren deden we eerst in ‘t Hoekske, daarna in de kelder onder het podium van Hotel van der Hooft, later in het Zoldertheater in Klundert. Na 12 jaar kwam het besluit om te stoppen, het was voor Hans en Henk niet meer te combineren met hun werk, even is gedacht aan professioneel verder te gaan, maar dat bleek te onzeker. De stichting ging verder met het verzorgen van voorstellingen in het Zoldertheater. Hans ging de regie doen van de nieuwe kindertheatergroep Ikke en Jijtje en later Pi en Pau. Henk ging aan de slag met Impro, TiT, Kindertheater en Stof, verder deed hij de regie van amateurtoneel in de regio. Als blijvende herinnering zijn er de opnamen van alle liedjes gemaakt bij het 5 jarig en 10 jarig bestaan. Bij de opening van de Schuur hebben we nog eenmaal de laatste voorstelling gespeeld.

Blikvanger bij Bont Gemauw

B

likvanger Bij het 5 jarig bestaan is er feest bij van der Hooft, eigenlijk een kindertheaterfestival. Een aantal collega theatergroepen treden op en kinderen kunnen gegrimeerd worden. We hebben bij het BCA ( Brabants Centrum voor Amateurtoneel) een grimecursus gevolgd. In 1990 na 700 jaar Zevenbergen start de grimegroep Blikvanger, inmiddels bestaat deze groep 32 jaar en verzorgen ze naast cursussen, de grime voor onze theatergroepen en allerlei andere evenementen.

V

oorstellingen Stoffer & Blik; 1) 1983/1984 Stoffer & Blik 2) 1984/1985 Speeltuinpret 3) 1985/1986 Dat had je gedroomd 4) 1986/1987 Lelijk gezicht, ogen dicht! 5) 1987/1988 Lach met een traan 6) 1989/1990 Daar sta je dan. 7) 1990/1991 SST… 8) Help … mijn lampje! 9)1991/1992 Is ’t echt? 11) Ben ik dat ?! 12)1992/1993 Feest. Er was nog een dertiende, in het kader van 10 jaar Stoffer & Blik maakten we een voorstelling voor volwassenen met de titel ‘Geen weg terug’ samen met regisseur Jan Kruik en pianist Hans de Wit. Speciale aandacht voor onze tekenaar Jeroen Steehouwer; alle tekeningen van het kindertheater en het logo van de stichting zijn een ontwerp van hem. Hij begon als 14 jarig talent bij ons met carriere als striptekenaar. Er zijn nog originele van de strip die hij wilde maken van onze groep. Hij maakte de tekeningen voor een sprookje wat gebruikt werd in een van de voorstellingen. Hij is inderdaad striptekenaar geworden en heeft meerdere boeken gemaakt. www.steehouwerenleenheer.nl/jeroen-steehouwer

Het Theater staat voor plezier! Niet alleen voor de toeschouwers maar ook voor de medewerkers achter de schermen. Zoals BLIKVANGER.

De pest bij de Canon van Moerdijk op Fort Sabina Cecile van Erp – Blikvanger is de grimeafdeling van Stichting Stoffer en Blik in Theater de Schuur in Zevenbergen en verzorgt de grime en schmink bij theatervoorstellingen in de Schuur, van Impro-groep, de volwassengroep en de kindergroep. Blikvanger heeft zich daarnaast ook als doel gesteld om grimecursussen te geven aan volwassenen en kinderen. Door de jaren heen zijn er al vele cursusavonden geweest met veel plezier en steeds weer leuke, verrassende resultaten. anuit de volwassengroep zijn regelmatig mensen blijven hangen die lid worden van Blikvanger en meewerken bij opdrachten. Momenteel zijn er 9 leden, maar we kunnen zeker nieuwe leden gebruiken. In april jl. zijn we weer gestart met de cursusavonden. Er komt dit najaar weer een cursus voor de volwassenen. Door middel van opdrachten leer je in 4 avonden te werken met verschillende materialen en technieken. an kinderschmink tot karaktergrime zoals iemand oud grimeren. Daarna kun je het zelf toepassen bij themafeesten, op school, met carnaval en kinderfeestjes. Misschien vind je het zo leuk om het vaker te willen doen, dan ben je ook van harte welkom om onze club te versterken en krijg je verder begeleiding. Naast de opdrachten binnen de Stichting worden we ook

kijk voor meer informatie over ons jubileum of seizoen 22/23 op www.theaterdeschuur.nl


40 jaar Stichting Stoffer & Blik

B

gevraagd voor producties door toneelverenigingen in de Theater de Borgh. Op Fort Sabina mochten we meewerken aan de producties van o.a. de Canon van Moerdijk en Robin Hood. Ook in de periode van carnaval zijn er leuke activiteiten zoals het grimeren bij de maauwers bij het Bont Gemaauw en kinderen schminken op de kindermiddag.

ezemkast 2019 De jongste groep, ontstaan uit Plumeau en verantwoordelijk voor de organisatie van de theaterconcerten. Ze bestaan dit jaar 5 jaar. Gestart met twee concerten per seizoen, zijn dat er inmiddels uitgegroeid tot 7 concerten, 4 onder de eigen vlag en 3 in samenwerking met Tributeworld.

braille papier en Vincent Bijlo, geschreven op vrouw. vertaald door zijn

Werkruimte Blikvanger De opdrachten worden voorbereid tijdens de oefenavonden. Momenteel zijn de voorbereidingen bezig voor de Openingsspektakel van de Haven op 16 september. We hebben daarvoor een mooie locatie op de eerste verdieping in Theater de Schuur. BLIKVANGER staat dus voor het hele jaar door een leuke creatieve bezigheid ! Zoek jij nog een leuke uitdaging of weet je iemand die het wel leuk lijkt om de cursus te volgen? Stuur dan een mail naar info@theaterdeschuur.nl.

veel aandacht, een blinde cabaretier is heel bijzonder. Zelfs een groot artikel in de Margriet. De kaartverkoop schiet de lucht in en we krijgen de melding 225 kaarten verkocht. Tot de dag van vandaag weten we niet meer hoe we dit aantal mensen er in hebben gekregen. incent speelt nog steeds zijn eerste voorstelling in ons theater. We krijgen de vraag van zijn impresariaat om meer voorstellingen te organiseren. In 1990 ziet Plumeau het daglicht en bestaat inmiddels dus ook 32 jaar. We verhuizen in 1991 naar het theater met de paal zoals Jochem Meijer het noemt, theater de Schuur. Na iedere voorstelling schrijven ze in een map hun ervaringen. In deze krant staan er een aantal.

Brainbox met Jan Akkerman

K

indertheatergroep. We starten enthousiast met een groep voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Wendy Konijnendijk regisseert in het begin deze groep ruim 12 jaar samen, alleen of geassisteerd door leden vanuit de Impro groep. Samen een eigen voorstelling maken. an wachtlijsten vol, verdwijnt ineens de animo voor deze groep. In 2015 wordt een doorstart gemaakt en inmiddels is deze groep o.l.v. Sanne Schoneveld (Van Creatieve Huize) weer terug in ons theater.

We verhuizen in 1991 naar het theater met de paal zoals Jochem Meijer het noemt, Theater de Schuur.

Onno Innemee, geschreven met de krijtjes in de crèche die destijds in de Schuur huisveste.

P

lumeau Na de verhuizing in 1988 en de realisatie van het Zoldertheater 1989 in Klundert ontstaat het idee om voorstellingen te gaan verzorgen. Dit komt voort uit de eerste voorstelling die werd georganiseerd door de Culturele Raad van Klundert. Zij hebben Vincent Bijlo gecontracteerd en zij hebben hiervoor het Zoldertheater geboekt. incent krijgt op dat moment landelijk in de pers

Fer Hendrikx – Ik vertelde Vincent dat we het zoldertheater, de Eendracht, wilde kopen en wel voor het symbolisch bedrag van 1 gulden. incent stopte mij de gulden toe zodat we dit konden doen. Deze koop is echter nooit doorgegaan, maar die gulden heb ik altijd bewaard met plakband vastgeplakt op het toegangskaartje van zijn laatste voorstelling in het zoldertheater. De desbetreffende gulden heb ik netjes aan hem terug kunnen geven toen we hem weer in Zevenbergen in Theater de Schuur konden verwelkomen voor zijn eerste voorstelling daar waarna er gelukkig nog vele volgden.

Kindertheatergroep

T

IT Tiener Improvisatie Theater. Omdat vanuit de kindergroep deelnemers verder willen met toneel wordt deze groep opgestart. ijf producties hebben ze zelf gemaakt o.l.v. Henk Hendrikx. Door gebrek aan vrijwillige regie is deze groep gestopt. Nog veel van de toenmalige deelnemers zijn nog actief bij onze stichting. Henk Hendrikx

In de loop der jaren bouw je zoveel contacten op dat de impresariaten zelf al bellen aan het begin van het seizoen!

kijk voor meer informatie over ons jubileum of seizoen 22/23 op www.theaterdeschuur.nl


17 december 2022

29 december 2022

Back on Track

Vincent Bijlo & Friends

THE ULTIMATE JOE COCKER EXPERIENCE

EINDEJAARCONFERENCE

Een band met enkele muzikanten die in het verleden al eens eerder met elkaar muziek hebben gemaakt. Na een reünie in 2010 werd besloten de koppen weer bij elkaar te steken en zo ontstond 2 jaar geleden de band Back on Track. Bij de band voegde zich Aad als gitarist en Frits als toetsenman, later dit jaar kwam Jeroen als 2e pianist bij de band en om de band compleet van een geweldige sound te voorzien waren ook Maria en zus Ans, met vol enthousiasme in deze coverband getreden.

Na de succesvolle Oudejaarsconferences ‘Stikstof Zijt Gij’, ‘Kuchschermtijd’ en ‘Functie Elders’ komt Vincent Bijlo in 2022 weer met een eindejaarconference. Over de titel van de show heeft hij nog geen besluit genomen. ‘From Russia With Hate’, ‘Poetins Vuurwerk’, ‘Dan Maar Liever Een Pandemie’… de loop van het jaar zal het leren. Het enige dat zeker is omtrent deze show is dat hij gespeeld gaat worden. Hoewel, is dat wel zo zeker? We gaan het zien! Misschien is dat wel een goede titel. Bijlo komt met zangeres Mariska Reijmerink, een pianist, een drummer en een saxofonist. Het zijn de muziek en de grappen die knallen. Bijlo & Friends komen in vrede.

€ 17,50 www.backontrackcoverband.nl

14 januari 2023

www.vincentbijlo.com Foto Geerke Vermeulen

21 januari 2023

Maarten Westra Hoekzema TOEN EINDELIJK ALLES LUKTE Haal alles uit het leven, want je leeft maar één keer! Daar geloofde Maarten heilig in. Tot hij op een dag, kijkend naar de zoveelste Netflix-reeks, besefte dat zijn leven maar de helft was van wat het had kunnen zijn. Hij nam een radicaal besluit: hij ging vol voor succes! En het lukte! Zijn zalen liepen vol, het geld stroomde binnen en er kwamen lovende recensies. Op een zondagochtend om 11 uur vond hij zichzelf terug in een jacuzzi van een Amsterdams tophotel, naast een dronken Amerikaanse investeerder. Hij dacht: hoe ben ik hier beland? Is dit niet een beetje te veel doorgeslagen? In Toen eindelijk alles lukte vraagt Maarten zich af wat ‘alles uit het leven halen’ betekent en waarom zo weinig mensen daarin slagen. www.maartenwestrahoekzema.com Foto Kipgrafiek

Road To Ruin - FOO FIGHTERS TRIBUTE & Californicated - RHCP TRIBUTE In samenwerking met tributeworld presenteert Bezemkast; Road To Ruin speelt al sinds november 2006 in de huidige bezetting en bestaat uit vier ervaren muzikanten. De naam ‘Road to Ruin’ is ontstaan in 2011 en is afgeleid van het nummer ‘Long road to ruin’ van ‘Foo Fighters’. Een live show van Road To Ruin is een optreden vol energie en passie. Uiteraard zullen de hits ‘This Is A Call’, ‘Learn To Fly’, ‘Everlong’, ‘The Pretender’, ‘All My Life’, ‘Best Of You’, ‘Congregation’ en natuurlijk ‘Long Road To Ruin” niet ontbreken. De band Californicated is dé nieuwste sensatie in het straatje van de RHCP Tribute bands en blaast op zijn eigen wijze nieuw leven in dit begrip. De band reproduceert de laatste albumhits, de meervoudig bekende Billboard Hits én de klassieke Grammy-winnaars. Er zijn meer dan 20 hits die een show vol bekende nummers vult, niet alleen voor de RHCP fans, maar voor € 15,00 elke moderne rock liefhebbers. tributeworld.com - californicatedband.com

kijk voor meer informatie over ons jubileum of seizoen 22/23 op www.theaterdeschuur.nl


4 februari 2023

11 februari 2023

Lucinda Sedoc

Stones Sessions

GIRLSTRIP

A TRIBUTE TO THE ROLLING STONES

Lucinda Sedoc is terug met haar tweede avondvullende programma. Geroemd om haar scherpe humor snijdt ze in haar theaterwerk zeer herkenbare thema’s aan. Ze wordt geprezen om haar zelfspot, sketches en improvisatietalent. Deze comedyshow is een ode aan de vrouw. De show gaat over geheimen, onzekerheden, positieve en negatieve ervaringen die alléén met vrouwen besproken kunnen worden. Dit is een women-only show dus zorg dat alle mannen (inclusief de buitenmannen) thuisblijven! Kom genieten van een avond vol met herkenbare vrouwenzaken door middel van hilarische verhalen, maar bovenal zelfspot. *Queer best friends zijn natuurlijk van harte welkom.

Stones Sessions brengt je de muziek van The Rolling Stones met een imponerende show en personality die je lanceert, terug naar de 1970’s. De band laat zich inspireren door albums als Let it Bleed, Sticky Fingers en Exile on Main street, waarbij aan het decennium van seks, drugs & Rock ‘n Roll op gepaste wijze eer wordt gedaan. In 2019 tourde Stones Sessions wereldwijd rond met de typische Fender Telecaster gitaar-riffs van Keith Richards en de licht hitsige teksten van Mick Jagger. De band heeft een imponerende lijst concerten achter haar naam staan met tournees door China, de Caribbean en zelfs België. Dit sneeuwbaleffect komt niet voor niets: The Rolling Stones zijn immers niet alleen de hits, het is een hele sterke culturele, bijna religieuze beweging waar Stones Sessions als een stel rockende discipelen in meedraait. € 17,50 www.stonessessions.nl

www.lucindasedoc.nl

11 maart 2023

4 maart 2023

EL Pio Popvocals

Remy Evers

KOORD, WAT ONS VERBINDT

GEWOON REMY

EL Pio Popvocals trapt haar nieuwe show “KOORd, wat ons verbindt” af in de Schuur. Family and friends is het fundament waarop EL Pio deze show heeft opgebouwd en deze verbinding loopt als een rode draad door de avond. De verbinding met het verleden, met elkaar, met het publiek, met muziek die raakt, met samen zingen en met onze dromen voor de toekomst. Na het daverende succes van a License to Sing – een ode aan James Bond – staat EL Pio weer te trappelen om het publiek in de Schuur te verrassen met prachtige nummers, mooie arrangementen en boeiende intermezzo’s en verhaallijnen.

Remy Evers (winnaar juryprijs Cameretten 2019) doet in zijn voorstelling ‘Gewoon Remy’ de ultieme poging om iets van het leven te maken. Zijn ouders zeiden altijd dat hij een bijzonder kind was: “Remy jij bent een bijzonder kind, jij bent anders dan alle andere kinderen.” En niet alleen zij zeiden dat, maar ook andere ouders, andere kinderen, leerkrachten en zorginstellingen. Remy barst van de energie en staat te popelen om de wereld te ontdekken, maar eerst moet hij nog even Prins Carnaval worden om zijn overleden vader te eren. Absurdistisch, beeldend en een vleugje engagement. Een reis door het brein van een jongen die twijfelt of hij volwassen wil worden.

De show is op zaterdag 11 maart 2023 en start om 20.00 uur en voor € 13,50 staat dit bekende popkoor uit Etten-Leur garant voor een fijne muzikale trip waar u zich zeker mee verbonden zult voelen. De zaal gaat om 19.30 uur open. Info over kaartverkoop via www.elpio.nl. € 13,50 kaartverkoop via www.elpio.nl

www.remyevers.nl Foto Anneloes van den Adel

kijk voor meer informatie over ons jubileum of seizoen 22/23 op www.theaterdeschuur.nl


40 jaar Stichting Stoffer & Blik

S

tof 1985-1986 Een groep studenten uit Breda wil graag straattheater gaan doen. We starten i.s.m. met poppodium PARA met repetities in Breda en later in Zevenbergen. Deze groep bestaat 2 jaar en spelen op alle straattheaterfestivals in Noord Brabant en ook in Belgie. In 1985 spelen we voor het eerst op het theaterterras tijdens de braderie in Zevenbergen op een klein door ons georganiseerd straattheaterfestival, dit is de voorloper van de latere grote festivals Een aantal van de acteurs van Stof, stromen door naar de theaterscholen in Nederland.

hoorde we uit het publiek een jongen met een zware stem keihard 'KUSSEN KUSSEN KUSSEN' roepen waarop we spontaan reageerde met een dikke kus naar elkaar waarop iedereen uitbarstte van het lachen. Dat zijn leuke herinneringen die je bij blijven We hebben ook voor volwassenen en kinderen gespeeld die heel de dag in bed of in een rolstoel doorbrengen en waar bijna geen reactie van komt. Als er dan na zo’n voorstelling een moeder naar je toe komt en zegt, 'dank je wel, mijn dochter die heeft echt een uur zitten genieten van jullie.' Dat zijn reactie’s die wel even binnen komen.

Maison Stillenburg

Ik wil nog zeggen dat we met een verschrikkelijke leuke groep mensen in het theater bezig zijn. Ik ben blij dat ik daar deel vanuit mag maken.

STOF

K

indertheater Piet Vegers – Onder leiding van Hans Boot zijn we met vier mensen kindertheater gestart onder de naam Pi en Pau. Het plezier dat je met het spelen voor kinderen had was echt enorm. En ook de spontane reacties van kinderen waren altijd geweldig, het was een genot om te doen. Nadat kindertheater Pi en Pau stopte, zijn Diana van Trigt en ik verder gegaan met een nieuw kindertheater onder de naam Borstel.

S

tofdoek Dit is de naam van het kledingmagazijn in theater de Schuur. Na het grote theaterspektakel 700 jaar Zevenbergen werd deze groep gestart met als erfenis de kleding van deze voorstelling. Inmiddels is er een goed gevuld magazijn met kleding aanwezig en is alles door vrijwilligers geordend. De kleding wordt niet meer verhuurd, maar wordt gebruikt door de eigen theatergroepen.

We vroegen Anita Broeders, een van de spelers, om in het kort haar ervaringen op te schrijven over deze theatergroep;

Breuk 70

I Borstel We speelden overal, op scholen in Zuid Nederland tot in theater de Nobelaar in Etten Leur, maar ook voor de Sovak en in het Pieter Baancentrum hebben we gestaan. De ene keer stond je in een mooie kleedruimte en zo stond je in de bezemkast jezelf om te kleden, en dat hoorde juist bij deze vorm van theater maken. Veel leuke reactie van de kinderen, zo ook bij de Sovak; we speelden daar het theaterstuk 'Vriendschap'. Ons decor was een strandtentje waar we samen ons spel zaten te doen over onze vriendschap, ineens

De Kleine Prins

mpro Ruim 25 jaar maakt Impro eigen voorstellingen. Breuk 70 was de laatste voorstelling in 2021 en 2022. Naast voorstellingen in het eigen theater, waren er voorstellingen op locatie zoals ‘Ongegrond” in de parkeerkelder van het gemeentehuis en op Fort Sabina ’Rats, kuch en bonen’ in het kader van 100 jaar eerste wereldoorlog en de canon van het Fort. Impro ontving in 2018 de cultuurprijs van de gemeente Moerdijk. De Stichting kreeg eerder de Cultuurprijs van de gemeente Klundert en de Cultuurprijs van de gemeente Zevenbergen. Naast de eigen voorstellingen spelen we ook in andere projecten mee, zoals de voorstellingen in het kader van de Kinderboekenweek geproduceerd door’ Van Creatieve Huize’.

Hoe kan ik in het kort vertellen dat het bijna wekelijks gebeurd dat de tranen over je wangen rollen.

Anita Broeders – Dan wordt je gevraagd...vertel je ervaringen eens bij de Impro. Direct buitelen de herinneringen door je hoofd ...en toveren een glimlach op mijn gezicht. Hoe kan ik in het kort vertellen dat het bijna wekelijks gebeurd dat de tranen over je wangen rollen omdat je teamgenoot vanuit een vingerknip iets grappigs improviseert. Het zo heerlijk bevrijdend is met je medespelers onbegrensd je fantasie los te laten, het fijn is met elkaar tijdens de improvisatie mee te bewegen en de ander in zijn kracht te laten staan als die in de goede flow zit. Hierdoor leer je mensen “ lezen” en draag je in het spel aan wat nodig is. Maar ook zo spannend dat tijdens de uitvoeringen je inspiratie en improvisatie ook “op zijn plaats” moet vallen. Het spelen en bespelen, de balans bewaren en regie behouden...wat een kick als dat weer lukt met elkaar. Na Breuk 70 weer naar een nieuwe productie.. wat een feest.....ALLES ligt weer open!

Z

oldertheater en theater de Schuur In 1988 verhuizen we van de kelder bij van Hooft in Zevenbergen naar de Eendracht in Klundert. De zolder wordt ingericht met een tribune en naast repetities organiseren we voorstellingen. Natuurlijk de premieres van Stoffer & Blik, maar daarnaast ook vanaf 1990 de cabaretvoorstellingen van Plumeau. Een van de jaarlijkse hoogtepunten was de nieuwjaarconference van Lebbis en Janssen. Drie jaar achter elkaar kwamen ze zo van de heide naar Klundert om de laatste repetities te doen en dan de generale voor publiek en de vertegenwoordiging van de VARA.

kijk voor meer informatie over ons jubileum of seizoen 22/23 op www.theaterdeschuur.nl


40 jaar Stichting Stoffer & Blik

L De Eendracht Klundert De plannen om samen met de Heemkunde Kring Klundert in de Eendracht een museum en theater te bouwen, maar door de herindeling en het ontstaan van de gemeente Moerdijk, verdwenen deze plannen in de prullenbak. Een moeilijke tijd brak aan voor onze Stichting, we bleven alleen achter in de Eendracht en het gebouw verpieterde en het was niet veilig meer om er voorstellingen te verzorgen. Er was sprake van een sterfhuisconstructie. Het alternatief, de Schuur in Zevenbergen werd door de toenmalige gebruikers tegen gehouden. Op het moment dat wij wethouder Kramer mededeelden dat we het niet langer verantwoord vonden om door te gaan, nam hij de beslissing dat we de Schuur als theater in gebruik mochten nemen.

icht en geluidsverhuur; Naast het verzorgen van de voorstellingen van Stoffer & Blik waren Adrie Beljaars en Henk Dekkers (hij had inmiddels Jan vervangen wat betreft het verzorgen van het licht) actief in de verhuur van licht en geluid. Vele verenigingen hebben geprofiteerd van deze voorziening in de regio. Bij het betrekken van theater de Schuur besloten we als stichting deze activiteiten af te stoten, immers het beheer van het theater vroeg alle aandacht en tijd. Adrie stopte, met geluid, maar bleef tot nu onze penningmeester. Corné Dekkers was gestart met Dekkersound en Henk ging zelfstandig verder met Dekkersdelight.

Als Stichting hebben we veel evenementen geïnitieerd en georganiseerd.

S S

Na vele uren bouwen en aanpassen kunnen we in 2022 zeggen dat deze plek is uitgegroeid tot een echt theater, waar we trots op zijn.

Dit evenement moesten we stoppen omdat de vertolkers van het levenslied niet meer kwamen voor een aandenken als, maar vergoedingen vroegen en vooral omdat er plaatselijk te weinig sponsors te vinden waren. chelmenfestival Brabant 200 In het kader van provinciale festiviteiten Brabant 200, kregen 8 toneelschrijvers de opdracht om een wagenspel te schrijven voor het schelmenfestival wat in verscheidende steden in Brabant werd gehouden. Ad van der Kieboom schreef ‘ Klundert geplunderd’ over de bezetting door de Fransen. Wij kregen het verzoek dit stuk te spelen. De spelers waren allemaal inwoners uit Klundert.

Straattheaterfestival Zevenbergen

Theater de Schuur

Smartlappenfestival

traattheaterfestival In 1986 besloot het Brabants Centrum voor Amateurkunst om het West Brabants Straattheater Festival voortaan niet meer alleen in Zegge te organiseren maar afwisselend in 3 plaatsen. Het lukte ons om dit festival naar Zevenbergen te halen. In totaal hebben we dit 2 maal georganiseerd in 1987 en 1990. Het eerste festival met ruim 10.000 bezoekers werd een groot succes. Door het wegvallen van de subsidie van de provincie en het terugtrekken van de grootste sponsor was het niet meer mogelijk dit te organiseren. Bij het laatste festival was er ook op zaterdag een kindertheaterfestival, een mooie theaterbelevenis die helaas ook niet meer mogelijk was.

W

est Brabants Kunstfestival De organisatoren van dit festival wilden naast de beeldende kunst die zij een plek gaven in de regio, graag theater realiseren. Ze vroegen ons om een voorstelling te maken als openingsact in het gemeentehuis van Oudenbosch. Met deelnemers van TIT, Kindergroep en Impro maakten we een prachtige voorstelling met een uniek decor van kunstschilder Rob Hopstaken (Skapareplan). Deze heeft ook de nis van het theatercafe in de Schuur geschilderd.

S Kindertheatergroep

martlappenfestival We wilde vooraf aan het straattheaterfestival op de zaterdagavond een evenement organiseren. Het idee, een smartlappenfestival in alle cafees van Zevenbergen. Een unicum in Nederland wat nog door velen zou worden overgenomen. Bomvolle zalen en kroegen genoten van theatrale vertolkingen van smartlappen en in Zaal van Hooft de prijsuitreiking en daarna ging men gewoon weer door in de kroegen. Na 1987 werd jaarlijks georganiseerd tot en met 1990.

Ons hoogtepunt toch even noemen onze nieuwe tribune. We worden steeds een mooier en echter theater, en ik ben daar best wel heel erg trots op.

Trots op de nieuwste aanwinst!

Schildering Rob Hopstaken Het opvolgende jaar werden we gevraagd een voorstelling te realiseren op de Amalia Hoeve in de Biesbosch. Dit werd een spectaculaire productie over het moeraslijk Trijntje, gevonden in de Biesbosch. In deze voorstelling brachten we haar leven in beeld in de tijd van toen en nu.

kijk voor meer informatie over ons jubileum of seizoen 22/23 op www.theaterdeschuur.nl


18 maart 2023

25 maart 2023

Chairman of the board

Mannen van Naam

A TRIBUTE TO FRANK SINATRA

DE DUIVELSBRUG

In samenwerking met tributeworld presenteert Bezemkast; Iedereen kent Frank Sinatra van talloze albums met big bands en grote orkesten. De hoogdagen van ‘The Voice’ bij de platenmaatschappij Capitol Records resulteerden in legendarische opnames met de orkesten van onder meer Nelson Riddle en Billy May. Wat minder mensen weten is dat Sinatra regelmatig optrad met een kleinere bezetting. Jean Van Lint, ‘de Belgische Frank Sinatra’, neemt u samen met zijn 5 koppige band terug mee in de tijd en brengt voor u de gouden klassiekers zoals ‘New York, New York’, ‘I’ve Got You Under My Skin’ en ‘The Lady Is A Tramp’.

€ 20,00 www.chairmanoftheboard.be

1 april 2023

Ooit stonden ze alle drie aan de basis van Pater Moeskroen. De laatste jaren bewijzen ze nog veel meer in hun mars hebben. De MANNEN VAN NAAM brachten al vier theaterprogramma’s op de planken en toerden onder meer met Sylvia Houtzager, bekend van FLAIRCK. Met hun sympathieke presentatie creëren de mannen een gezellige huiskamersfeer waarin ze moeiteloos schakelen tussen hilarische grappen en kleine persoonlijke liedjes. Uiteraard ontbreken de vrolijke Keltische folkdeunen niet. Daarvoor brengen ze een keur aan instrumenten mee, waaronder een heleboel snaarinstrumenten, fluiten, een accordeon en een doedelzak. Deze keer vertelt zanger/verteller Ton Smulders het verhaal van DE DUIVELSBRUG, muzikaal ondersteund door zijn kompanen Ad Grooten en Wilbert van Duinhoven. Een spannende oude sage die als kapstok dient om juist de actualiteit te duiden. Om als spiegel te dienen: was alles wel zo anders vroeger? Gaat het nu beter of juist slechter met ons? En hoe staat het met ons morele kompas? Zal dat www.mannenvannaam.nl ons wel veilig over de Duivelsbrug leiden? Foto Jaap Reedijk

15 april 2023

Back to the 80’s

Fabian Franciscus

LIVEBAND 80’S DILEMMA

LEKKER GEZELLIG!

In samenwerking met tributeworld presenteert Bezemkast;

Na twee zeer goed ontvangen shows is het tijd voor Fabian zijn derde. Met zijn kenmerkende sympathiek, ontwapenende en vooral ook bange houding trotseert Fabian het leven. Niet met heel veel succes overigens... maar juist dat maakt het leven natuurlijk zo heerlijk onvoorspelbaar en leuk!!

Liveband 80’s Dilemma verzorgt een spetterende muzikale tijdreis! Zeven doorgewinterde muzikanten nemen je mee terug naar de fantastische jaren tachtig. Of zij nu het publiek The Time of Your Life laten herbeleven, of op het plafond laten dansen met Lionel Richie: 80’s Dilemma staat garant voor een liveshow die mensen niet snel zullen vergeten.

€ 17,50 www.artilla.nl

Toch? Nou ja, achteraf kun je maar beter om alles lachen, dat is wel zo gezellig. Of zoals Fabian het zou zeggen: “Het leven is maar zwaar en voor je het weet valt er een piano uit de lucht en ga je dood. Je zou er bijna depressief van gaan worden. En dat deed ik dan ook, als enige wel echt met groot succes. In plaats van bang werd ik nog banger en zelfs bangst. En dat op zich vond ik dan ook weer eng. Dus dan maar accepteren dat het er niet beter op gaat worden en dat ik waarschijnlijk toch wel op de meest verschrikkelijke manier ooit dood zal gaan. En dat dan waarschijnlijk óók nog eens blijkt dat ik op de een of andere manier dodelijk allergisch ben voor doodgaan. Zul je net zien... Kortom; een avondje keihard lachen dus, lekker gezellig!” www.kletoni.com Foto Helene Wiesenhaan

kijk voor meer informatie over ons jubileum of seizoen 22/23 op www.theaterdeschuur.nl


22 april 2023

13 mei 2023

Skeftum!

Lotte Velvet

A TRIBUTE TO GOLDEN EARRING

ONDERGROND

Skeftum bestaat sinds 2015. Met hun aanstekelijke bekende covers van vele muzikale grootheden weet Skeftum een echt feest te bouwen. Skeftum speelt als een geoliede machine en staat als een huis. De muziek swingt, rockt, zweet en het plezier druipt er vanaf. Naar aanleiding van hun optreden op Big Rivers 2015 lanceerde de organisatie hier van het idee om bij de volgende editie de band een eerbetoon aan de Golden Earring te laten doen. Dit werd een groot succes en smaakte zeker naar meer. Met nummers als Going to the Run, Back Home, Twilight Zone, Radar Love en nog vele andere zorgen zij voor een fantastisch feestje. De energie spat van het podium. Deze heren brengen de rocksound en het live gevoel van de Golden Earring echt over op het publiek.

Lotte Velvet (1984) won in 2020 met haar voorstelling ‘Ondergrond’ de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. In haar dystopische cabaretvoorstelling verbreekt zij haar relatie met de wereld. Door middel van muziek, spoken word en personages geeft zij een stem aan mensen die ook worstelen met de wereld en controle proberen te houden over de huidige veranderende omstandigheden. Pers over eerder werk van Lotte: “Velvet (…) was ontegenzeggelijk de bijzonderste en spannendste finalist.” Volkskrant “Met slim geconstrueerde en geestige liedjes en sketches over de klimaatcrisis en ontevreden burgers won Lotte Velvet het Amsterdams Kleinkunst Festival.” NRC “Velvet zwiert met haar gitaar en elektrische viool van punkcabaret tot prachtige poëzie.” Theaterkrant.nl

€ 17,50 www.skeftum.nl

3 juni 2023

www.lottevelvet.nl Foto Anne van Zantwijk

30 september 2023

Mein Herz

Sgt. Pepper

A TRIBUTE TO RAMMSTEIN

A TRIBUTE TO THE BEATLES

Als de krachtpatsers van Mein Herz het podium op gaan volgt een spetterend eerbetoon aan Rammstein. Jarenlange ervaring in het hardere metal segment zorgt voor sublieme uitvoeringen van de beste Rammstein nummers in een visueel spectaculaire verpakking. Superstrak worden de bekende hits aaneengeregen met minder voor de hand liggende nummers tot een rockshow van ongekende proporties. Keihard meebrullen gegarandeerd.

Deze Antwerpse band slaagt er in om de prachtige muziek van de fab. Four te vertalen in een hedendaags kleedje. Een veelheid van klanken, sounds en samenzang van de 4 stemmen zorgt vaak voor kippenvelmomenten. Daarnaast rockt en stoomt de band doorheen alle periodes van de Beatlesmuziek. Pop, ballads, psychedelica, Rock and Roll, je krijgt het allemaal te horen. De blijheid van de muzikanten spat er zo af en wordt doorgegeven aan het publiek, zodat ieder optreden van Sgt. Pepper een feest is voor de toehoorders.

Mein Herz veranderd elk podium in een ware rockarena met groots geluid, licht en special FX. Zelfs in de kleinste kroeg waar dit voorheen als onmogelijk werd gezien. Dus trek je Rammstein shirt aan, neem je vrienden mee en ga samen met ons helemaal uit je dak!

€ 17,50 www.meinherzband.nl

€ 17,50 www.sgt-pepper.be

kijk voor meer informatie over ons jubileum of seizoen 22/23 op www.theaterdeschuur.nl


40 jaar Stichting Stoffer & Blik

K

ullekusbal SCZ; Al 31 jaar maken we voor de Stichting Carnaval Zevenbergen de voorstellingen voor de kinderen. De eerste 15 jaar voor de maandagmiddag en inmiddels al 16 jaar voor de onderbouw van de basisscholen in Zevenbergen. De eerste jaren als kindertheater Stoffer & Blik en de laatste 16 jaar met het Productieteam van onze stichting en de ereraad.

In het seizoen 2014-2015 hebben we iedere maand stil gestaan bij 70 jaar bevrijd met ‘Brieven van Kitty (bewerking van toneelstuk Anne Frank, ook gespeeld in 2004 in het Zoldertheater), Ongegrond in de parkeerkelder van het gemeentehuis door Impro, fi lmfestival door Cine 7, bevrijdingsconcert in de Hervormde Kerk en het eerste Bevrijdingsfestival op de Markt. In 2019, 75 jaar bevrijd lukte het niet om dit te herhalen, enerzijds gelukkig door de pandemie, maar anderzijds jammer.

H

ebben we nog plannen? Op ons verlanglijstje staat nog ‘Hoop, vrees en vreugde’ deze voorstelling over het rampjaar 1944 in Zevenbergen kon niet doorgaan bij 70 jaar bevrijd, wat zou het mooi zijn als het wel lukt in 2024 bij 80 jaar bevrijd.

Kullekusbal 2022 Naast de reeds genoemde zijn er meerdere evenementen te noemen waar we als stichting onze medewerking aan hebben gegeven. 1990 het spektakeltheater ‘ 700 jaar Zevenbergen’.

Verdronken verdriet

Zonder jou geen theater in Zevenbergen 40 jaar bestaan! Dit kon alleen door de inzet van veel vrijwilligers in al die jaren. We zijn natuurlijk altijd op zoek naar vrijwilligers. Wat kun je doen bij onze stichting? Achter de bar! Voor achter de bar zoeken we nog vrijwilligers voor zowel de theateravonden als de concerten.

Verdronken verdriet. Dit is de werktitel van een voorstelling in het kader van het herdenken van 70 jaar Watersnood. In samenwerking met Fort Producties, Impro en het productieteam van Stichting Stoffer & Blik wordt onderzocht of het mogelijk is om een voorstelling te maken over deze ramp in de gemeente Moerdijk.

40 jaar theater maken en een theater beheren, kort samen vatten? De vraag is niet of dat gelukt is, we weten dat we als Stichting Stoffer & Blik iets unieks hebben gerealiseerd met de inzet van vele vrijwilligers. We staan op de drempel van mogelijk nieuwe ontwikkelingen als het gaat over cultuur in de gemeente Moerdijk en we hopen dat we als stichting een bijdrage kunnen leveren aan het verankeren van een volwaardig podium in de gemeente, als makers en als podium. Henk Hendrikx

Kaartverkoop seizoen 2022/2023 Voorstellingen theatercollectief ‘Plumeau’ Aanvang voorstellingen 20.15 uur, zaal open 19.45 uur

€ 12,50

Concerten muziekcollectief ‘Bezemkast’ € 17,50 Aanvang concert 20.30 uur, zaal open 19.45 uur, let op: er zijn geen voorprogramma’s Concerten in samenwerking met Tributeworld kunnen een andere prijs hebben. Handelingskosten € 3,00 per bestelling

Achter de knoppen; Vind jij techniek leuk en wil je dit leren? Dat kan, onze deskundige theater technici zorgen er voor dat jij aan de slag kunt in ons theater. Ben je al een volwaardige technicus dan ben je natuurlijk ook welkom om mee te werken. Op het toneel; Kindertheater; in september zijn er weer open repetities. Ben je tussen de 8 en 12 jaar dan ben je van harte welkom op dinsdag van 18.00 uur tot 19.30 uur. Achter de schermen; Blikvanger; we zijn altijd op zoek naar mensen die het interessant vinden om ‘iemand’ een ander gezicht te geven. Je bent welkom op onze cursus- en werkavonden. Voor meer informatie; info@theaterdeschuur.nl Nieuwsgierig? Kom op 25 september naar de Open Schuurdag. Op deze dag zijn we er allemaal en kun je kennismaken met alles wat we doen.

Overige voorstellingen zijn niet georganiseerd door theatercollectief ‘Plumeau’ of muziekcollectief ‘Bezemkast’. In de teksten en op onze website ziet u hoe u kaarten kunt bestellen. Meer informatie vindt u op www.theaterdeschuur.nl

In deze krant leest u over het nieuwe theaterseizoen, echter heeft afgelopen tijd ons helaas geleerd dat er veel kan veranderen. Om niets te missen kunt u zich abonneren op onze nieuwsbrief via onze website www.theaterdeschuur.nl.

Theater de Schuur Kerkstraat 23 - Zevenbergen www.theaterdeschuur.nl info@theaterdeschuur.nl

kijk voor meer informatie over ons jubileum of seizoen 22/23 op www.theaterdeschuur.nl