Page 1

Programma t/m

12 14 september

Bruisend begin nieuw seizoen


2 P r o g r a M M a o P e n I n g C U lt U r e e l S e I Z o e n

l

12l13l14 SEPTEMBER 2013

Opening cultureel seizoen 12 t/m 14 september Met het bruisende evenement Opening cultureel seizoen laten organisaties op het gebied van kunst en cultuur, educatie en uitgaan zien wat er het komende seizoen allemaal in Emmen te beleven valt in de vrije tijd. Van zelf doen tot genieten van wat anderen kunnen, van beeldende kunst tot theater, van popconcerten tot allerhande cursussen, van lezingen tot kooruitvoeringen, van dans tot film en nog veel meer. Het programma begint op donderdag 12 september met de opening van de fotografie-expositie Duo in CQ Centrum voor de Kunsten, later op de avond gevolgd door de openluchtfilm Moonrise Kingdom voor het terras van De Brasserie in het centrum. Op vrijdag 13 september wordt in de Grote Kerk de tentoonstelling Door de bomen het bos geopend. Vanaf 20.30 uur vindt het dance-event Emmen Open Air plaats op het Muzevalpodium naast de HEMA.

Foto omslag Marc van Oers – Circle Percussion

Op zaterdag 14 september vindt de Uitmarkt plaats in het centrum van Emmen. In het gebied van het Noorderplein tot bij het oude Postkantoor presenteren zich ca. 80 organisaties op het gebied van kunst en cultuur, educatie en uitgaan. Een lint van kramen verbindt het Kinderplein met het Muzevalpodium en de Grote Kerk met het Amateurkunstpodium. Op de diverse podia en speelplekken treden artiesten, koren en orkesten op die u het komende seizoen in Emmen kunt zien. In het Centrum Beeldende Kunst Emmen wordt ’s middags de tentoonstelling ‘Takken- en Stamverband’ geopend. Organisatie De Opening cultureel seizoen wordt georganiseerd door de Bibliotheek, Theater De Muzeval, CBK, Stichting Grote Kerk Cultureel, het Filmhuis, CQ Centrum voor de Kunsten, de Leer- & Hobbymarkt, Ondernemersvereniging Vlinderstad Emmen Centrum, het Netwerk Amateurkunst en Poppodium Apollo. Het evenement kan georganiseerd worden dankzij bijdragen van de gemeente Emmen en de Vereniging Vrienden van De Muzeval. Het evenement maakt deel uit van de Drentse Culturele Uitmaand.

Bruisende opening


oP VerSCHIllende loCatIeS In He t

CENTRUM VAN EMMEN 3

DUO, een dubbele fotografie-expositie CQ presenteert, in samenwerking met Centrum voor de fotografie, twee getalenteerde amateurfotografen, Janny Achterkamp en Bernard Ensink. De tentoonstelling is verdeeld over de expositieruimtes van CQ in Emmen en Coevorden. Het werk van Janny Achterkamp wordt gekenmerkt door verwondering over de alledaagse dingen. Naast de natuur staat ook de mens centraal in haar fotograďŹ e. Zo volgde ze jaren lang de werkzaamheden op een kleinschalig tuinbouwbedrijf in Zwolle. Ook bij Bernard Ensink zijn mens en natuur hoofdonderwerpen. In de natuur richt hij zich op het landschap en in het bijzonder bomen.Telkens probeert hij de ervaring van het moment te transformeren in een krachtig beeld, zodat de kijker het moment kan navoelen. De opening van deze DUO tentoonstelling op twee locaties vindt centraal plaats in Emmen, Kapelstraat 121, op vrijdag 13 september 2013 om 19.30 uur. De opening wordt muzikaal ingeleid door het ensemble Ars MusiCQa onder leiding van Joske van der Hoeven. Expositieperiode: vrijdag 13 september t/m vrijdag 18 oktober 2013. www.cqcentrumvoordekunsten.nl

Mens en natuur staan centraal


4 P r o g r a M M a o P e n I n g C U lt U r e e l S e I Z o e n

l

12l13l14 SEPTEMBER 2013

Openluchtfilm Moonrise Kingdom Filmhuis Emmen vertoont iedere maandag- en woensdagavond in de Utopolisbioscoop bijzondere, spraakmakende of ontroerende films. Ieder jaar wordt het seizoen geopend met een gratis toegankelijke openluchtfilmvoorstelling op de laatste mooie zomeravond op de stadsvloer voor De Brasserie. Op donderdagavond 12 september om 21.00 uur wordt Moonrise Kingdom van Wes Anderson gedraaid. Als in de zomer van 1965 de verliefde tieners Sam (Jared Gilman) en Suzy (Kara Hayward) van huis weglopen, is het anders zo rustige eiland aan de Amerikaanse oostkust in rep en roer. Iedereen wordt gemobiliseerd om de twee op te sporen: van de lokale padvinders, waartoe Sam behoort, onder leiding van hopman Ward (Edward Norton) tot aan de sullige sheri Sharp (Bruce Willis), die een geheime aaire heeft met de moeder van Suzy (Frances McDormand). Een dreigende storm en de komst van de strenge medewerkster van jeugdzorg (Tilda Swinton) zetten de gebeurtenissen op scherp. www.filmhuisemmen.nl

Films die je raken


oP VerSCHIllende loCatIeS In He t

CENTRUM VAN EMMEN 5

Opening tentoonstelling ‘Door de bomen het bos’ Op vrijdag 13 september om 20.00 uur wordt in de Grote Kerk de tentoonstelling ‘Door de bomen het bos’ van Wout Wachtmeester en Gertjan Scholte-Albers geopend. Wout Wachtmeester is autodidact. Met zijn werk probeert hij schoonheid en vergankelijkheid weer te geven. De ruigheid en het pure van het Drentse land vormen de inspiratiebron voor indringende schilderijen die meer zijn dan alleen een weergave. Gertjan Scholte-Albers woont en werkt in Groningen. Hij kent het landschap door en door, maar trekt er toch iedere dag op uit. Op de fiets, gewapend met zijn karretje met schildersspullen, om op locatie te werken. Meestal schildert hij (loof-) bosranden, soms ook uitzichten op vlak landschap. www.sgkc.nl Organisatie: Stichting Grote Kerk Cultureel Periode: 13 september t/m 23 november 2013. Open: di, wo, do en za 13.00 – 17.00 uur.

De schoonheid van vergankelijkheid


6 P r o g r a M M a o P e n I n g C U lt U r e e l S e I Z o e n

l

12l13l14 SEPTEMBER 2013

Programma Emmen Open Air - Dance (Muzeva Poppodium Apollo en CQ Centrum voor de Kunsten presenteren in samenwerking met Theater De Muzeval het Dance-event Emmen Open Air.

CQ Dance Act (20.30 uur) Breakdance, Hiphop en Street/Jazzdance optredens van Emmens grootste danstalenten. www.cqcentrumvoordekunsten.nl DJ MR. Mix (20.45 uur) DJ MR Mix (Sven Grummel) is 14 jaar, afkomstig uit Emmen en winnaar van Kunstbende Drenthe (categorie DJ’s). Hij draait nu ongeveer 2 jaar, eerst op kinderfeestjes, maar inmiddels ook op gerenommeerde festivals als het Bevrijdingsfestival in Assen en Emmen. Zijn grote voorbeelden zijn Afrojack en Erik Arbores. Danny Da Costa (21.00 uur) Vijf jaar geleden begon Danny da Costa zijn carrière als DJ. Zijn unieke geluidscombinaties trekken een groot en gevarieerd publiek en zetten iedere dansvloer in lichterlaaie. Danny da Costa was twee jaar vaste DJ in de Kokomo Beach Club en vier jaar in Club & zo, beide in Groningen. Gemiddeld draait Danny drie shows in de week en is daarmee een zeer ervaren DJ geworden. Inmiddels is Danny ook internationaal doorgebroken en treedt hij ’s zomers veel op in landen als Italië, Bulgarije, Spanje, Turkije en Griekenland. Behalve als DJ is Danny actief als producer. In februari 2012 kwam zijn eerste grote release ‘Tessa’ uit op Armada Music van Armin van Buuren. www.djdannydacosta.com.

Programma Dance-event


oP VerSCHIllende loCatIeS In He t

CENTRUM VAN EMMEN 7

alpodium bij de HEMA) 13 september 20.30 – 23.00 uur Flexican & MC Fit (22.00 uur) The Flexican, muziekliefhebber, producer en prijswinnende DJ, groeide op in Mexico City. Omgeven door allerlei soorten latin en rock music, ontwikkelde de jonge Thomás op jonge leeftijd interesse in muziek. In 1992 verhuisde hij van Mexico naar Amsterdam. Hij ontwikkelde een fascinatie voor electronische muziek en Hip Hop. Hij volgde de opleiding in Audio Engineering, waar hij de kunst van muziekproductie en mixen leerde. In die periode ging hij opnamen maken. Zijn eerste mixtape ‘Summer Madness’ werd een grote hit. Met zijn eclectische stijl en zijn gevarieerde sound kan hij iedere menigte buiten zinnen brengen. Hip Hop, House en Electro wisselen af met allerlei stijlen die regelrecht uit de computer komen, zoals Dirty South, GhettoTech, MiamiBass, Broken Beats, Breaks, Baile Funk, Fidget House, Moombahton en Baltimore Club. Hij won diverse prijzen, zoals ‘The State Awards’ en ‘De Gouden Greep Award voor Beste DJ’. In Amsterdam leerde Thomás Sef kennen die zijn beste vriend werd en met wie hij begon te experimenteren met Hip Hop. In 2004 begonnen zij de Hip Hop groep ‘Flinke Namen’, samen met Glen Faria, beter bekend als MC Fit. ’Superstuntwerk’ was het langverwachte resultaat. Met enorme gigs zoals het Lowlandsfestival, diverse nominaties, 3FM ‘megahits’, vele TV-optredens en een uitverkochte live tour met Dio, werd Flinke Namen een immens succes. www.theflexican.com. Afterparty @Brasserie & Markant (23.00 – 01.00 uur) Na afloop van de optredens op het buitenpodium is er een Afterparty in De Brasserie en Markant. Toegang gratis. Kijk voor meer informatie op www.poppodiumapollo.nl.

Programma Dance-event


8 P r o g r a M M a o P e n I n g C U lt U r e e l S e I Z o e n

l

12l13l14 SEPTEMBER 2013

Programma Opening Cultureel seizo Donderdag 12 september Aanvang CQ Centrum voor de Kunsten, zie pagina 3 19.30

Stadsvloer (voor Café De Brasserie) zie pagina 4

Opening expositie ‘DUO’

21.00

Openluchtfilm ‘Moonrise Kingdom’

Zaterdag 14 september Aanvang Muzevalpodium (podium naast

Grote Kerk zie pagina 12/13

de Hema) zie pagina 10/11 13.00

Opening Evenement door wethouder H. Jumelet

13.15

Kim van Zeben

Henk Stekelenburg &

13.30

Martine Salomons,

13.45

Toonkunstkoor Emmen

13.55

Parne Gadje

14.15

Johanan Havinga &

14.40

Gea Passies

14.45

NNO-ensemble

Robin Scherpen &

15.00

Humoresque

Isabelle Doodhagen

15.15 15.20

Kapella Vocale Circle Percussion

15.45 15.55

Nina June

Laus Deo

16.15 16.30

Nueva Manteca

17.00 12.00 – 17.00 uur Informatiemarkt - een lint van kramen (p. 17) 13.00 – 16.15 uur Kinderplein met doorlopend programma op Noorderplein (p. 18)

Wat, waar en wanneer


oP VerSCHIllende loCatIeS In He t

CENTRUM VAN EMMEN 9

oen van 12 t/m 14 september 2013 Vrijdag 13 september Aanvang Grote Kerk Emmen, zie pagina 5 20.00

Muzevalpodium (naast de Hema), zie pagina 6/7

Opening expositie ‘door de bomen het bos’

20.30

‘Emmen Open Air - Dance’

Podium Amateurkunst (nabij oude Postkantoor) zie pagina 14/15 Gemengd Koor Zuidbarge

CQ Dans- en Balletschool

CQ Jazzorchestra

Blaasorkesten

Esdal Schoolorkest

14.30 uur Opening expositie ‘Takken- en Stamverband’ in CBK Emmen (p. 19)

Wat, waar en wanneer


10 P r o g r a M M a o P e n I n g C U l t U r e e l S e I Z o e n

l

12l13l14 SEPTEMBER 2013

Programma Muzevalpodium (naast d Op het Muzevalpodium krijgt u een voorproefje van het komende theaterseizoen in Theater De Muzeval. Zie verder www.mijnmuzeval.nl. Kim van Zeben (13.15 uur) Cabaretière Kim van Zeben dendert met ongekende turbulentie en muzikaliteit over het podium en schakelt razendsnel tussen typetjes en onderwerpen. Limburgers, Marokkanen, boeren, stripfiguren en zelfs dieren, ze strijden in Kim om de aandacht en willen allemaal het hoogste woord. Volgens de pers ‘een wervelwind’ en ‘verrassend anders’. Parne Gadje (13.55 uur) Als er één groep is waarop het begrip wereldmuziek van toepassing is, is het wel Parne Gadje. Zigeunermuziek passeert net zo gemakkelijk de revue als Griekse rembetiko’s en Oosterse melodieën. Het fundament daarbij is de altijd aanwezige, stevige en tranceverwekkende groove, veroorzaakt door exotische instrumenten als fietsbandbas, velofoon, dobro, duragadja en tapan. NNO-ensemble Humoresque (14.40 uur) NNO-ensemble Humoresque is ontstaan uit de wens van verschillende musici van het NNO om het Kwintet in g klein, opus 39 van Sergej Prokofjev te spelen. In de compositie wordt een drama rond een ballerina in een circus op een komische manier in muziek uitgebeeld. Dit werk zorgde dan ook voor de naam ‘Ensemble Humoresque’. De bezetting met viool, altviool, contrabas, klarinet en hobo is heel bijzonder. Daardoor kunnen ook andere, minder vaak gespeelde composities in verschillende bezettingen uitgevoerd worden.

Programma Muzevalpodium


oP VerSCHIllende loCatIeS In He t

C E N T R U M V A N E M M E N 11

de HEMA) 14 september 13.15 – 17.00 uur Circle Percussion (15.20 uur) Circle Percussion, de oervader van de Nederlandse slagwerkscene, bestaat maar liefst veertig jaar. De vierde generatie ‘trommeltopsporters’ verlegt op zijn bijzondere en uitgebreide instrumentarium en met zijn onnavolgbare speelstijl opnieuw de grenzen van de hedendaagse slagwerkcultuur. Volgens de Slagwerkkrant zijn ze “bloedmuzikaal en tegelijk toegankelijk”. Nina June (15.55 uur) De innemende singer-songwriter Nina June zette zich met haar tweede album ‘The World Awaits’ stevig op de kaart. Ze zingt een combinatie van prachtige popsongs van haar succesvolle cd, nieuwe nummers en pareltjes van andere singer-songwriters. Nueva Manteca (16.30 uur) Nueva Manteca mag dan van Hollandse origine zijn, de status van de groep in de wereld van de latinjazz is onomstreden. Vanmiddag geven ze een voorproefje van hun programma ‘Crime!’ waarin de door de wol geverfde muzikanten thema’s uit bekende misdaad- en gangsterfilms tot swingende latin bewerkten.

Programma Muzevalpodium


12 P r o g r a M M a o P e n I n g C U l t U r e e l S e I Z o e n

l

12l13l14 SEPTEMBER 2013

Programma Grote Kerk 14 septem Henk Stekelenburg, Martine Salomons en leerlingen (13.15 uur) Organist en pianist Henk Stekelenburg, zangeres Martine Salomons en haar leerlingen, jonge zangers en zangeressen van haar zangschool, laten u kennis maken met diverse stijlen van muziek. Deze jonge, enthousiaste mensen zingen de sterren van de hemel. Klassieke stukken en bekende musicalmelodieën zullen klinken! Toonkunstkoor Emmen (13.45 uur) Toonkunstkoor Emmen onder leiding van Iassen Raykov zal op 23 november 2013 een bijzondere semi-opera presenteren in de Goede Herderkerk. U krijgt vanmiddag alvast een voorproefje uit ‘King Arthur’, een werk van de Engelse componist Henry Purcell. Purcell noemde het een dramatische opera, maar daarmee zet hij de hedendaagse muziekliefhebber op het verkeerde been. Want deze ‘King Arthur’ uit 1691 is meer een muzikale komedie, boordevol muzikaal entertainment. Verteller tijdens het concert is Leonard Leutscher.

Johanan Havinga en Gea Passies (14.15 uur) De talentvolle pianist Johanan Havinga voert een klein deel uit van het concert dat hij op 29 september 2013 in de Grote Kerk zal geven. Gea Passies (sopraan), oud-Emmense waarmee hij ook regelmatig optreedt, zal ons vanmiddag ook toezingen! Beiden treden op in de Grote Kerk op 5 oktober tijdens Emmer Oogst waar ook cabaretier Chris Bernhart, theater Fusentast en het Noordelijk Light Verse Collectief hun opwachting maken.

Programma Grote Kerk


oP VerSCHIllende loCatIeS In He t

C E N T R U M V A N E M M E N 13

mber 13.15 – 16.15 uur Robin Scherpen en Isabelle Doodhagen (14.45 uur) Robin Scherpen (klassiek gitaar) en Isabelle Doodhagen (viool) spelen een voorproefje op het De Falla en Friendsfestival dat in het kader van het componistenportret in april 2014 wordt georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek, CQ en het Orion Ensemble. Behalve van De Falla hoort u muziek van Villa-Lobos. Kapella Vocale (15.15 uur) Gemengd koor Kapella Vocale onder leiding van Roelof Bosma geeft een voorproefje van de Bethlehem–cantate die vlak voor Kerstmis in de Grote Kerk wordt uitgevoerd.

Laus Deo (15.45uur) Tot slot speelt muziekvereniging Laus Deo uit Emmen, die haar 90 jarig jubileum viert op 23 november 2013 in De Muzeval in samenwerking met de bekende musicalster Stanley Burleson. Het opleidingsorkest, waar beginnende muzikanten van alle leeftijden bekend worden gemaakt met het spelen in een orkestsamenstelling, geeft alvast een proeve van bekwaamheid.

Programma Grote Kerk


14 P r o g r a M M a o P e n I n g C U l t U r e e l S e I Z o e n

l

12l13l14 SEPTEMBER 2013

Programma Amateurkunstpodium (voor ou Gemend Koor Zuidbarge (13.00 uur) Bij Gemengd Koor Zuibarge staat gezellig zingen en repeteren van nummers zowel in het Nederlands als in het Engels centraal. Onder leiding van dirigent Marco Warta brengt het koor meerstemmige nummers ten gehore begeleid door pianiste Ineke Kroodsma. CQ Dans-en Balletschool (13.30 uur) CQ Dans-en Balletschool biedt o.a. breakdance, hiphop, moderne dans, klassiek ballet, keep fit 50+, kinderballet , lyrical, streetjazz en kleuterdans. Of je nu 4 bent of 50+, CQ biedt lessen voor alle leeftijden en niveaus. Tijdens de Opening trakteert het demoteam onder leiding van docente Shirelle Kleefman u op een afwisselend optreden met diverse dansstijlen: lyrical, modern klassiek ballet, streetjazz, breakdance etc. Zie www.cqcentrumvoordekunsten.nl voor informatie of een gratis proefles. CQ Jazzorchestra (14.15 uur) Het CQ Jazz Orchestra is een bigband die bestaat uit 18 musici. De band speelt zeer diverse stijlen muziek: van swing, pop, ballads,latin tot salsa. De band treedt op in jazzcafé’s en op festivals, maar geeft ook gastoptredens bij muziekverenigingen in de regio. Diverse docenten van CQ hebben als gastsolist mogen optreden met het CQ Jazz Orchestra. De band beschikt over een vaste zangeres. Het CQ Jazz Orchestra repeteert iedere woensdagavond in CQ aan de Kapelstraat 121 te Emmen. De band staat onder leiding van trompettist Erik van der Weerd. www.cqcentrumvoordekunsten.nl.

Programma Amateurkunstpodium


oP VerSCHIllende loCatIeS In He t

C E N T R U M V A N E M M E N 15

ude postkantoor) 14 september 13.00 – 16.30 uur Blaasorkesten (15.00 uur) Muziekvereniging Amoroso uit Roswinkel bestaat al meer dan 90 jaar en staat onder leiding van Hans Weggemans. Nog steeds staat het met plezier muziek maken voorop. Naast de wekelijkse repetities en het jaarlijkse concert in Theaterboerderij De Noorderbak brengt dit blaasorkest op verzoek ook serenades. Muziekvereniging De Volharding uit NieuwDordrecht bestaat al meer dan 100 jaar. Onder leiding van Gert Webbink verzorgt het orkest regelmatig optredens tijdens bijzondere bijeenkomsten. Bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse dodenherdenking, communievieringen of een bedevaart. Muziekvereniging De Orre Blaozers uit BargerOosterveld is de jongste van het stel. Maar ook deze blaaskapel staat al meer dan 30 jaar garant voor gezellige optredens. Het repertoire bestaat uit Tiroler-, Egerländer- en Zuidamerikaanse muziek, maar ook Dixielandnummers en feestmuziek staan op het programma. Esdal schoolorkest (15.55 uur) Samen muziek maken en samen plezier beleven aan het musiceren. Onder leiding van dirigent Erik van der Weerd van de muziekschool van CQ repeteren leerlingen met veel plezier in het Esdal Schoolorkest. Natuurlijk wordt er gestreefd naar een zo hoog mogelijk niveau. De bedoeling is een gevarieerd programma te maken met optredens in binnen- en buitenland. Op het repertoire van het Esdal Schoolorkest staan o.a. pop- & musicalnummers en klezmermuziek.

Programma Amateurkunstpodium


16 P l a t t e g r o n d O P EN I NG C U LT U REEL S E I Z OEN

cbk

1 Muzevalpodium (naast HEMA) 2 Grote Kerk 3 Amateurkunstpodium 4 Kinderplein (Noorderplein) 5 CQ (Kapelstraat 121) 6 Openluchtfilm 7 CBK (Ermerweg 88b) Informatiemarkt

l

12l13l14 SEPTEMBER 2013


oP VerSCHIllende loCatIeS In He t

C E N T R U M V A N E M M E N 17

Informatiemarkt, een feestelijk lint van kramen Op zaterdag 14 september 2013 van 12.00 tot 17.00 uur geven tal van organisaties, verenigd in een lint van kramen, u alle informatie om uw vrije tijd in het komende seizoen op een aangename en zinvolle wijze in te vullen. De kramen van de Uit-, Leer- en Hobbymarkt staan opgesteld van het Noorderplein via de Grote Kerk naar het oude Postkantoor. Zij verbinden het Kinderplein op het Noorderplein met het Muzevalpodium (naast de HEMA), de Grote Kerk en het Amateurkunstpodium (bij het oude Postkantoor). U kunt genieten van een gevarieerd programma van muziek, dans en theater op deze podia, die een voorproefje bieden van het komende seizoen. Zo’n 70 organisaties op het gebied van educatie, cultuur en vrijetijdsbesteding presenteren zich. Er is echt voor iedereen informatie te vinden: van kinderdans tot Seniorenweb, van popmuziek tot het volgen van een cursus filosofie, van beeldende kunst tot koormuziek. U kunt actief deelnemen aan de markt, door bijvoorbeeld een portret te laten maken of een massagebehandeling te krijgen. Zet die stap in het Culturele Seizoen 2013/2014! Laat u verrassen en inspireren! Meer informatie vindt u op www.leer-hobbymarkt.nl

Inspirerende informatie


18 P r o g r a M M a o P e n I n g C U l t U r e e l S e I Z o e n

l

12l13l14 SEPTEMBER 2013

Noorderplein = Kinderplein Ook voor kinderen begint een nieuw cultureel seizoen! Kinderen hebben tijdens de Opening Cultureel Seizoen een eigen plekje. Het Noorderplein wordt op 14 september van 13.00 tot 16.15 uur speciaal ingericht als Kinderplein. Op dit Kinderplein worden verschillende en gevarieerde activiteiten aangeboden. Want ook voor kinderen start het culturele seizoen! Ga jij op de foto met Pluk van de Pettenflat? Schuif je aan bij een poppenkastvoorstelling van Jinky’s Mikmak? Leer je je eigen ballonnencreatie te maken met Bert? Of heb je gewoon zin om even te knutselen, te frutselen en te fröbelen? Kom dan naar het Noorderplein en laat je verrassen door wat er allemaal te doen is.

Seizoen vol jeugdig vermaak


oP VerSCHIllende loCatIeS In He t

C E N T R U M V A N E M M E N 19

Opening ‘Takken- en Stamverband’ van Dick van Arkel Vanaf zaterdag 14 september is in het Centrum Beeldende Kunst Emmen het werk te zien van Dick van Arkel. Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvedère te Heerenveen, opent de expositie om 14.30 uur. ‘Ik herinner me dat ik als kind met plezier bomen tekende, maar ik had er een hekel aan om daarna de lucht tussen de takken in te kleuren.’ De ruimte tussen de takken hield Dick van Arkel (1950, Den Haag) al op jonge leeftijd bezig. Nu beschouwt de kunstenaar deze gebieden voor een belangrijk deel het onderwerp van zijn werk. ‘Stel je hebt een schilderij waarop een boom staat – dan lijkt de boom het onderwerp. Maar je kunt ook naar de ruimte naast de boom, om de boom, achter de boom kijken; die ruimte kan ook het terrein van je interesse worden.’ Van Arkels belangstelling voor ruimte in de schilderkunst stamt uit het verleden, is een onderdeel van de geschiedenis van de schilderkunst. Dat op een paneel of doek een ruimtelijke voorstelling kon worden gecreëerd, was na de Middeleeuwen een sensationele ontdekking. Het schilderij was een plat ding aan een vlakke wand, maar door de lijst keek de beschouwer als het ware door een raam in een andere wereld. In de tentoonstelling Takken- en Stamverband gaat het over ruimte. Expositieperiode: van 14 september t/m 19 januari 2014 . Meer informatie op www.cbkemmen.nl.

Ruimte in de kunst


20 P r o g r a M M a o P e n I n g C U l t U r e e l S e I Z o e n

l

12l13l14 SEPTEMBER 2013

Life muziek in diverse cafés Alle horecagelegenheden in het centrum van Emmen hebben zo hun eigen publiek, meestal ook muziekliefhebbers. Van Nederlandstalig tot Dance en alles wat daar links en rechts omheen hangt. Er is een aantal etablissementen waar regelmatig live muziek te horen is. De achterzaal van Café Groothuis is helemaal in stijl verbouwd en regelmatig zijn daar live bands te horen. Groothuis doet dit o.a. in samenwerking met Poppodium Apollo. Verder is er elke 1ste en 3de zaterdag van de maand de Groothuisshow met dj’s. www.eetcafegroothuis.nl Rue de la Gare is een Grandcafé met Belgische en Bourgondische invloeden. In de muziekprogrammering kom je Live Blues, Funk, Soul en Rock tegen. Ook spelen er regelmatig buitenlandse en binnenlandse jazzmuzikanten van naam. Rue de la Gare opent het seizoen op zaterdag 7 september(aanvang 23.00 uur) met Jeff Kashiwa(USA, The Rippingtons). www.ruedelagare.nl Op maandagavond is in Café De Brasserie een open podium. Diverse artiesten spelen met begeleiding van de huismuzikanten van de Monday Night Music Club ongedwongen leuke sessies. De Brasserie is vooral populair bij de jongeren in Emmen. www.debrasserie.nl

Geniet van live muziek


oP VerSCHIllende loCatIeS In He t

C E N T R U M V A N E M M E N 21

Grandcafé & Restaurant Markant heeft elke derde zaterdag van de maand ‘Live Piano’s’. In verschillende samenstellingen zorgen zij voor een wervelende show en spelen veel nummers op verzoek. Regelmatig draaien de dj’s van HB Systems aan de knoppen met hun drive-in show ‘Dance Nights’. Markant kent ook het fenomeen ‘Classic Night’ waar oude muziektijden herleven. www.markantemmen.nl Kom het allemaal eens beleven dit najaar en komende winter. Een avondje lekker stappen. Genieten van muziek en leuke mensen om je heen.

Geniet van live muziek

Vooruit opening 2013, programmaboekje  

De feestelijk start van het nieuwe Culturele Seizoen vind in Emmen plaats van 12 t/m 14 september 2013. In dit programma boekje kunt u lezen...