Lustrumboekje '10 jaar Aan de Slinger'

Page 1


(advertentie)

Get started! Arts op College de Heemlanden College de Heemlanden feliciteert Aan de Slinger met het 10-jarig jubileum!

Kunst ervaren en kunst maken. Er actief mee aan de slag gaan. Je inleven in een ander. Zelf keuzes maken. Je verwonderen. Op College de Heemlanden vinden wij het belangrijk dat je nieuwe, onbekende werelden onderzoekt. Ver weg en dichtbij. Alleen zo ontdek je wat bij je past. Hierin zijn we ambitieus en betrokken.

Kijk voor meer informatie over onze school op www.heemlanden.nl

Samen met Educatie Aan de Slinger en andere culturele partners organiseren we in ieder leerjaar activiteiten en excursies op het gebied van kunst en cultuur. Wij bedanken Aan de Slinger voor de ďŹ jne samenwerking en kijken uit naar de volgende 10 jaar!

De Slinger 48 - 3995 DE Houten | Telefoon: 030 - 6379944


10 jaar Aan de Slinger

Arjen Berendse Directeur/bestuurder Aan de Slinger

‘Na dat magische moment dat, al was het maar heel even, iedereen deed voelen dat schoonheid troost kan geven‘ uit Theaterlied Houten (2008)

Tien jaar Aan de Slinger, wat vliegt de tijd en wat geniet ik elke dag om hier te werken. Kort voor het slaan van de eerste paal van het nieuwe theatergebouw kwam ik in Houten terecht. Een bijzonder hartelijke gemeente, weliswaar zonder theater, maar beroemd in Nederland om zijn uitvoeringen in de raadzaal. Na een bewogen bouwperiode zijn we in september 2008 van start gegaan. Al tien jaar stel ik mijzelf de vraag: wat kan een theater bijdragen aan het leven van iedere inwoner van Houten? Vanaf de opening hebben we alle amateurgezelschappen en kunstenaars omarmd. We hebben enorm veel uitvoeringen, ver boven het landelijk gemiddelde. De fusie met twee kleine stichtingen in 2013 hielp het theater groeien tot een brede culturele organisatie, de grootste in Houten. Nu organiseren we festivals, hebben een cultuurmakelaar in ons midden en zorgen we voor prachtige kunsten cultuurprojecten op scholen. Naast het presenteren van mooie en prikkelende voorstellingen gaan we de komende jaren nog meer op zoek naar onze maatschappelijke waarde. Bijvoorbeeld met projecten voor ouderen en talentontwikkeling voor jongeren. Onze foyer is nu elke werkdag geopend van ‘s morgens vroeg tot laat in de avond. Een ontmoetingsplek voor iedereen met liefde voor kunst, cultuur, sport, voor ondernemers, kortom voor iedereen! Wees welkom om te genieten, ontmoeten en actief bezig te zijn met kunst en cultuur. Mooie momenten om samen de dagelijkse beslommeringen even los te laten. Warme groet en dank dat u Aan de Slinger bezoekt! 1


10 jaar helpende handjes!

2


“Al 10 jaar een heerlijk theater”

Wouter de Jong Cultuurliefhebber en burgemeester

10 jaar Theater Aan de Slinger. Inmiddels een onmisbare plek in Houten. Ik herinner me nog de zweterige avonden in de omgebouwde raadzaal. Dat was decennia het theater in Houten. Wat ben ik blij met ons heerlijke Theater Aan de Slinger! Intiem. Feestelijk. Compleet. Elke keer weer geniet ik van de goede sfeer en de mooie uitstraling. Een avond in het theater is een avond weg uit de dagelijkse beslommeringen. Een avond waarin je geraakt wordt door mooie muziek, bijzonder toneel, elegante dans of een aangrijpende film. Het is ook een mooie plek om een feest te vieren. Een afscheidsreceptie, de uitreiking van een koninklijke onderscheiding, een symposium. Onze kinderen hebben er opgetreden bij muziekuitvoeringen. Ik heb er prachtige dans en zang gezien. Tot denken aanzettende toneelstukken. Indrukwekkende audiovisuele spektakels. Ontroerde gedecoreerden bij de lintjesregen. Meeslepende concerten. Humoristisch cabaret. En de film ‘I, Daniel Blake’, samen met medewerkers van de gemeente, die ons heeft geraakt en geïnspireerd. Er liggen inmiddels heel veel herinneringen in de diverse zalen van Aan de Slinger. En daarbuiten natuurlijk, waarbij ik doel op aansprekende ontwikkelingen met locatietheater zoals Loeren bij de Boeren en het FORTE festival. Veel waardering voor het cultureel ondernemerschap van directeur Arjen Berendse en zijn mensen. Die grote groep vrijwilligers die verschrikkelijk goed werk doet om het theater draaiende te houden. Jullie hebben alle reden om trots te zijn op wat er is bereikt! Voor de komende jaren wens ik Aan de Slinger volle zalen, mooie voorstellingen, verrassende cultuur en net dat stukje creativiteit dat maakt dat we elke keer weer nieuwsgierig uitzien naar het volgende jaarprogramma.

3


“Het theater zijn wij en wij zijn het theater” De overstap van de raadzaal naar Aan de Slinger, 10 jaar geleden, was voor mij groot en uitdagend. Ik kreeg meer uren, taken en ik was niet meer alleen. Ik ging de lokalen boven de Theaterzaal aan het Houtens Muziek Collectief verhuren. Ook kwam er een directeur, die niet meer na korte tijd wegging. Alles werd professioneler. Het gebouw was zichtbaar voor de Houtenaar. Meer medewerkers, voorstellingen en activiteiten. We zijn van een beetje kneuterig dorpstheatertje uitgegroeid tot een theater dat er stáát. Dat geeft voldoening. Het theater zijn wij en wij zijn het theater, de medewerkers en vrijwilligers. Ik hoop dat ik hier over 10 jaar nog werk, dat de sfeer blijft en dat we onze klanten blijven kennen. Het fijne aan het werken hier is dat je persoonlijk contact hebt. Door de professionalisering moet je er wel voor oppassen, dat je dat niet kwijtraakt. Gastvrijheid hebben we hoog in ons vaandel. Mensen gaan een avondje uit en willen een leuke avond. Ik hoop dat de voorstellingen goed blijven lopen. Dat het nieuwe, vaak jonge talent een plek blijft houden. En dat we niet al te groot groeien.

Ella woont sinds 1980 in Houten, is trots op haar Schalkwijkse roots en heeft een gezin met drie volwassen kinderen. Ze werkt al 18 jaar voor het theater in Houten en is officieel hoofd kaartverkoop en administratie. En doet veel dat niet bij een ander ‘poppetje’ hoort. Ella houdt van cabaret en van veel artiesten die ze al jaren kent.

Ella Butselaar Spin in het web op kantoor 4


Hartje Houten Een kerstproductie met liefde gemaakt!Â

5


“Het verbreedt mijn perspectief� Ik heb het theater zien ontstaan. Door de jaren heen heb ik met mijn vrouw en gezin mooie theatervoorstellingen bezocht. Ik geniet van de intimiteit van de zaal. Voor de film kwam ik weleens naar de Theaterzaal van Aan de Slinger. Meestal ging ik naar Utrecht. Inmiddels hebben we de fijne Kleine Zaal ontdekt. Het filmaanbod is mooi, divers en interessant. De stoelen zijn goed. Ik blijf ook weleens hangen. Het drankje inclusief vind ik praktisch en heel leuk. Natuurlijk betaal ik er voor, maar het is wel relaxed. We komen steeds vaker. Lekker dichtbij. We vinden het ook leuk om het filmtheater te steunen en zijn daarom Filmfan geworden. De sterren op de muur in de kleine foyer brachten me op het idee. Ik dacht, daar wil ik ook tussen staan. Ik zie het als een speelse vorm van sponsoring en tegelijkertijd een manier om mijn bedrijf zichtbaar te maken. Voor de toekomst hoop ik op meer filmdagen. Met sneakpreviews en korte films, of een festival met makers. Film en theater kunnen inspirerend en confronterend zijn. Als je er de volgende dag nog steeds aan terugdenkt, vind ik het vaak een goede film of theatervoorstelling. Het verbreedt mijn perspectief op dingen.

Elco, 46 jaar, woont 20 jaar in Houten. Hij is vader van twee kinderen in de middelbare schoolleeftijd. Hij heeft een eigen bedrijf, Denkschets, waar hij veel creativiteit in kwijt kan. In zijn vrije tijd doet hij aan improvisatietheater en bezoekt regelmatig Aan de Slinger.

Elco van Staveren Film- en theaterliefhebber 6


Buitenbioscoop Warme truien en dekens in de aanslag!

7


“Ik ben ooit begonnen met cabaret� Aan de Slinger is zo lekker dichtbij, ik kan er op de fiets naar toe. Ik kan hier alles zien wat ik wil zien, er is genoeg keuze. De programmering is gedurfder dan vroeger en met meer variatie. Het verrast me steeds als ik nieuwe dingen bezoek. Ik voel me hier thuis en kan makkelijk in mijn eentje naar theater. Dat is fijn. Ik ben ooit begonnen met cabaret. Inmiddels kies ik niet meer alleen voor de grote namen. Ik vind de jonge makers een grotere uitdaging. Muziek is ook erg fijn. Laatst zweefde ik helemaal weg op Eric Vloeimans, Jeroen van Vliet en Kinan Azmeh. Vorig jaar heb ik ook Likkebaarden bezocht. Dat is voor herhaling vatbaar. De nieuwe filmzaal en de programmering zijn voor mij een hele verbetering. Volgend seizoen doe ik het iets rustiger aan. Drie avonden achter elkaar theater en ook nog film is soms wel veel. Het kleinschalige van Aan de Slinger spreekt me aan. De aanwezigheid van vrijwilligers vind ik heel bijzonder, ze doen goed hun werk en zijn bevlogen. Ook geniet ik van de jonge hardwerkende horecamedewerkers. Het theater is voor mij niet meer weg te denken uit Houten. Mensen worden mooier van cultuur. Als je daar als gemeente je geld niet in stopt, mist een samenleving wat.

Joke is 61 jaar, fulltime werkend in de gezondheidszorg. Ze is een trouwe theaterbezoeker, Theatervriend en Filmfan. Ze is een laatbloeier als het gaat om theater- en filmbezoek en heeft pas de laatste vijf jaar haar rust gevonden in het theater.

Joke Wijntjes Fervent bezoeker 8


Likkebaarden langs de Linie De Hollandse Waterlinie als traktatie met optredens en een diner

9


10


Zwerven achter de schermen 11


Bureau Houten Een podium vol Houtens talent! 12


“Als ze ons zien, is er iets fout. The men in black”

Bas Maas Theatertechnicus

Ik werk nu zeven jaar in Aan de Slinger als technicus. Mijn werk is erg divers. Samen met een vaste groep freelance technici assisteer ik de gezelschappen die hier optreden. We starten bij een avondvoorstelling begin van de middag. We doen een bakkie. Om 13.00 uur komt de ploeg van het gezelschap. In een klein theater wordt er door iedereen een groot beroep op de techniek gedaan. We werken met techniek-freelancers en stagiaires, wat zorgt voor een frisse wind. Techniek is altijd onopvallend aanwezig. Dat wil ik graag zo houden. Als ze ons zien, is er iets fout. ‘The men in black’. Ik vind vooral het werken voor de amateurclubs leuk. Zij willen iets en jij vertaalt dat naar het technisch aspect. Daarna moet je het in een uur voor elkaar zien te boksen. We zeggen nooit ergens ‘nee’ op. Veel amateurs zie ik elk jaar terugkomen. Wat je ze adviseert, pakken ze meestal op. Dat merk je het jaar erna. De afgelopen jaren zijn we in Aan de Slinger gegroeid. We zijn technisch goed georganiseerd. We werken in beide zalen veel met ledlicht, dat is veel sneller en makkelijker. Zelf ben ik ook echt gegroeid. We worden als Aan de Slinger steeds bekender in de theaterwereld. Men spreekt positief over ons, over onze goede technische ploeg. Dat is leuk om te horen.

Bas is al zeven jaar de vaste technicus van Aan de Slinger. Hij is 31 jaar en woont in Tilburg. Hij werkte ook in Theaters Tilburg en Theater aan de Parade.

13


Dansende Woorden Al 10 jaar poĂŤzie, dans en beeldende kunst door jongeren 14


“Direct naast de school, echt een luxe”

Rianne van Leur Cultuurcoördinator College de Heemlanden

Mijn doel is leerlingen zoveel mogelijk in aanraking te laten komen met cultuur. Actief en passief. Theater, film, musea, fotografie, en zo verder. We willen als school graag een CultuurProfielSchool worden. Dat betekent dat de leerlingen in contact komen met cultuur, en examen kunnen doen in de vakken drama en beeldend. Ik weet dat niet alle leerlingen gemotiveerd zijn voor cultuur. Daarom bieden we hen altijd een keuzeprogramma aan. Ik vind het belangrijk dat niks opgelegd wordt. We werken veel samen met Aan de Slinger: met educatie voor onder andere Dansende Woorden, de Gedichtendag en de Kunstendag ARToday, en met de techniek bij het ‘Kijkje achter de schermen’. Met de programmering regelen we de theaterkaarten. Onze jaarlijkse musical en diploma-uitreiking zijn in het theater. En er zijn leerlingen die als maatschappelijke stage meewerken bij de techniek en de gastvrouwen. Vroeger werkten we samen met Kunst Centraal Utrecht. We gingen dan naar de Utrechtse schouwburg. Nu zitten we direct naast de school. Dat maakt het laagdrempeliger, echt een luxe. Het verstevigt mijn werk. Door in contact te zijn met elkaar, houd je elkaar ook scherp. Theaterbezoek is belangrijk voor de hele cultuur van Houten. Als je als leerling veel ziet, sta je ook anders in het leven. Door jongeren nog meer bij Aan de Slinger te betrekken, krijg je ook meer jong publiek. Ik hoop dat onze samenwerking blijft.

Rianne van Leur is cultuurcoördinator op College de Heemlanden. Ook is ze beeldend kunstenaar. Ze is 54 jaar en heeft een gezin met drie kinderen van 15, 17 en 22 jaar.

15


Loeren bij de Boeren Een heerlijk festival, met de neus in de zon en de voeten in het gras 16


“Spannend, zoveel mensen op je terrein”

Wim Vernooij Gastheer van Loeren bij de Boeren

Vijf jaar geleden kwam Bea (cultuurmakelaar van Aan de Slinger) naar mij toe. Ze wilde graag mijn boomgaard gebruiken voor het festival Loeren bij de Boeren. Ik zei ja. Het is leuk dat er door het festival zoveel mensen uit Houten naar dit mooie plekje komen. Het is wel spannend, zoveel mensen op je terrein. Als er ’s avonds 1000 man staat, vind ik dat leuk. Tijdens het festival kom ik veel bekenden tegen. Mijn vier dochters zijn er meestal ook. Je merkt dat de mensen die het festival organiseren steeds meer ervaring hebben. Het gaat vlotter, de opbouw duurt niet langer dan een week. Het programma wordt steeds beter. Het is de kunst om iemand te programmeren die zowel bij de jeugd als ouderen populair is natuurlijk. Aan slecht weer kunnen ze niks doen. Daar moeten ze dan op inspelen. Ze werken met veel vrijwilligers, zelf kijk ik ook of ik me nuttig kan maken. Als er iets gebeurt dat mij niet zint, zeg ik het direct. Je vertrouwt ze toch je hele spul toe. Vorig jaar was het de eerste keer dat ik in het theater bij Ellen ten Damme was. Zij was eerder ook bij Loeren. Ze is heel goed in het bespelen van het publiek, op het festival én in het theater.

Wim Vernooij, getrouwd met Annie, woont al 73 jaar in zijn geboortehuis aan de Beusichemseweg in ’t Goy. Met de veehouderij is hij tien jaar geleden gestopt. Nu werkt hij nog in de appel- en perenboomgaard.

17


Krabbels uit

10 jaar artiestenboeken

Schudden, NoĂŤl van Santen en Emiel de Jong speelden We Vieren het Maar in 2013

Spinvis speelde Tot Ziens, Justine Keller in 2012

Meningen... 18

Emilio Guzman speelde Een dunne dekmantel in 2015Â


10 jaar Aan de Slinger

... & feiten

10 jaar Aan de Slinger

3,5 miljoen bezoekers aan het theatergebouw

27.460 festivalbezoekers

Pluim uit 10 jaar inbox

Pluim uit 10 jaar inbox

10 jaar Aan de Slinger

“Het was weer een prachtige week met volle zalen en veel nieuw jong talent!”

“Aan de Slinger gaf onze sprekers het podium dat ze verdienen”

136.700 biertjes en 29.300 bitterballen

10 jaar Aan de Slinger 4.200 technici op de vloer

10 jaar Aan de Slinger 1.050 professionele voorstellingen en 900 films

10 jaar Aan de Slinger 820 zakelijke huurders

10 jaar Aan de Slinger 15 cultuur(kennis)cafés voor het Houtense culturele veld

10 jaar Aan de Slinger 39.717 deelnemers aan educatieprojecten sinds 2013

Pluim uit 10 jaar inbox “Heerlijk om professionals om je heen te hebben die weten wat ze moeten doen”

10 jaar Aan de Slinger 10 jaar Aan de Slinger 750 amateurvoorstellingen

571 cursisten van de Jeugdtheaterschool sinds 2011

19


Basi ssch ool D e

Oude Dorp

Grasse n

De Dr oomc irkel

Bouwen

De P oel

Basiss chool Ridde rspoo r

Basissch ool De B engelbo ngerd Mossen Landen Slagen

Sch afte n

Poo rten

Font ein

Fort ‘t Hemeltje Werk aan de Waalse Wetering

Waters

Coll ege de

Kaden

Ho ven Bog en

Hee mla nde n

Pold ers Hon en

Landg oed W ickenb urgh

De V lind er

Basisschool De Triangel

Montessori Limes Tuinen

Fort Everdingen

Centrum

veld Cultuurhuis Schone

Mer en

Er ven

Bruggen

Werk aan de Korte Uitweg

In de afgelopen 10 jaar heeft Aan de Slinger een stempel gedrukt op Houten en omgeving. In alle wijken, op alle scholen, bij de forten en op tal van andere bijzondere plekken. Onder het mom van ‘u ziet ons ook overal’: een overzicht!

Bas issc hoo l

Sch oo lhu ys

Basis scho ol De Zeve nspro ng

Basissc hool St. Michiel

Basisschool Berg en Bosch Onderwijs

Ba sis sch oo l ‘t

We ide n

ogerd Basisschool De Bo

Klavertje Vier Basisschool

Reikwijdte Aan de Slinger 10 jaar alle windrichtingen! 20

Stenen oort genp n i k i V i essor Mont

ij ernoo aard V g m o nbo Kerse n turij ven A l hoo issc Bas

n Velde n Bote


W ul ve n Ho fv an

De Bij en ko rf

Ba sis sc ho ol

We llan tco lleg e Mo len s

Akkers Hagen

Borchen

m llu ste Ca

Ro nd we g

De Wi ss el

l choo arte S Van H

ten Ves ek zaĂŻ Mo et lH oo sch en sis rm Ba Be Ba sis sc ho ol

en or p S

ge nta a l eP lD o o nel ch eS iss d s n Ba t Aa une n L e rd Oo

ren Mu

k Ste e D ol ho c s sis Ba en Gild

g Bru De l o ho issc Bas ool ssch n a rm oge es B n n a Joh

en Camp

en Schep s outen Het H

De Staart

olen Montessori Korenm Linielanding

Gaarden

Basisschool De Zonnewijzer

Boer van Oostrom Slote n nd t Ro He

oy ‘t G

Houten se Held en

Basi ssch ool W ereld wijs

Hou ten Ho eve n

Mak ebli jde

21


Gluren bij de Buren De gezelligste huiskamers van Houten openen hun deuren! 22


“Het is een beetje uit de hand gelopen�

Isalinde Glerum Cursist van de Jeugdtheaterschool

Ik heb in 2011 in Aan de Slinger mijn passie gevonden, omdat de Jeugdtheaterschool van Mayon lessen aanbood. Het was niet de bedoeling dat het zo uit de hand zou lopen. Ik begon met een snuffelcursus en wilde door. Ik heb nu zes producties bij de Jeugdtheaterschool gedaan. En dat is superleuk. Ik ben zelf best verlegen en stil. Maar als ik op het toneel sta, durf ik opeens alles. Dat is eigenlijk wel gek als je er over nadenkt. Natuurlijk ben ik vooraf zenuwachtig, maar eenmaal op het podium voel ik me vrij en fijn. Het is een verademing je even in iemand anders te verbeelden. Dus dat je eigenlijk even niet jezelf bent. Dat het niet allemaal zo serieus is. Ik ben echt het gelukkigst als ik toneelspeel. Het is heel leuk dat het theater er is. Ik ga er ook naar de film en speel mee in de schoolmusical. Ik vind het jammer dat naar het theater gaan bij mijn leeftijdsgenoten niet populair is. Ik ga veel naar cabaret en toneel. Mijn ouders hebben dat altijd gestimuleerd. Eva Crutzen is mijn favoriete cabaretier. Ik hoop dat het ooit cool wordt voor jongeren om naar theater te gaan. Misschien moet Aan de Slinger feesten organiseren, zodat het een plek wordt waar je zo binnenloopt voor een avondje uit.

Isalinde is 18 jaar en woont in Houten. Ze heeft van alle cursisten van de Jeugdtheaterschool Aan de Slinger nu de meeste jaren les, en speelde eerder ook bij Toneelgroep Amsterdamjunior in Oedipus. Haar droom? Actrice worden.

23


Musicus in de Klas Luisteren, kijken, zelf proberen, verslingerd raken! 24


“We zijn wederzijds fan”

Ro Krauss Muzikant bij de Wëreldbänd

We hebben een verleden met Houten. Het is voor ons een basis van fans die direct vanaf het eerste moment hebben opgepakt wat wij doen: muzikaal op hoog niveau grappen maken. Op de een of andere manier begrijpen ze dat in Houten heel goed. Al heel snel werkte de mond-tot-mondreclame en bij de tweede voorstelling was het uitverkocht! Het is een ontzettend fijne plek om te repeteren en te presenteren. We kennen de technici. We zijn wederzijds fan. De komende 10 jaar zien jullie ons zeker terug. Ook al gaan we ook in grotere zalen spelen. In Carré ben ik onder de indruk, ben ik ontzettend trots dat ik daar sta en geniet ik met volle teugen, maar in Aan de Slinger komen we echt thuis. Onze fans zijn trouw aan ons, maar wij zijn ook trouw aan onze fans. In theaters als Aan de Slinger drink je na afloop nog een biertje. Er is persoonlijk contact. Er wordt niet beleefd gedaan. Mensen zeggen wat ze van de show vinden. En dat heb je als artiest gewoon nodig. Mijn tip voor de toekomst? Hou het zoals het is! Het is hartstikke fijn hier. En de Wëreldbänd komt zeker weer!

Ro Krauss is een van de vijf theatermakers/muzikanten van de Wëreldbänd. Hij heeft zijn roots in de volks- en klassieke muziek. Vanaf zijn 5e was hij ‘muzikant in wording’. De Wëreldbänd ontstaat in 1997. Sinds 2005 speelt de groep in theaters. Ze was bij de opening van Aan de Slinger in 2008.

25


2008-2018: 10 jaar ‘samen in beeld’! Ik ken Arjen al vanaf 2006. Toen niet alleen stichting Culturele Kring Houten gebruik maakte van de raadzaal van het gemeentehuis, maar ik ook met de ‘Stumpfl Gebruikers Groep’. Dat is een groep mensen die gebruik maakt van de audiovisuele software van AV Stumpfl, het Oostenrijkse bedrijf waar ik distributeur voor ben. AV Stumpfl is ook een fabrikant van filmschermen. Wij zijn in 2008 met de gebruikersgroep meeverhuisd naar De Slinger en komen hier al sinds de opening. Aan de Slinger werd ons nieuwe thuis, daarom wilde ik zorgen voor sponsoring. Door de jaren heen heeft AV Stumpfl Nederland regelmatig filmschermen tegen gereduceerd tarief geleverd. Twee filmschermen voor de Theaterzaal, een scherm voor de Rabobankzaal, voor de Buitenbioscoop en voor de Kleine Zaal. Bij het grootste scherm voor de Theaterzaal, een scherm van maar liefst 9 bij 7 meter, hoort nog een mooie anekdote. Dat scherm weegt maar liefst 500 kilo. Het moest met een extra lange vrachtwagen geleverd worden, en eenmaal hier, verplaatst naar de Theaterzaal. Maar hoe? We hebben twee vorkheftrucks geregeld waarmee we het uit de wagen kregen en het in de zaal konden optakelen. Voor reparatie is het scherm zelfs een keer terug naar Oostenrijk geweest, dat was een avontuur. Moest er eerst weer een kist gemaakt worden, het doek met ontzettend precisiewerk langs het zijtoneel en de laad en los manoeuvreren. Het ging allemaal maar net…

Jan Roeleveld Huurder, sponsor en organisator 26

Vier keer per jaar kom ik met de Stumpfl Gebruikers Groep in het theater. De groep bestaat uit zo’n 230 leden. Het zijn liefhebbers van het maken van foto’s en audiovisuele filmpjes, zoals een vakantieverslag. Sinds de opening van Aan de Slinger zijn we al meer dan 40 keer bijeen gekomen! De sfeer van het theater past goed bij ons. Tijdens de workshopdag leggen we ons software programma uit. Het is leren door doen. Is de muziek in een filmpje niet te hard, staan de plaatjes mooi recht, zijn de overgangen goed?


Mondiavisueel: een volle zaal bij de multimedia show van Katja Staartjes

De directie in Oostenrijk is er trots op; het 25-jarig jubileum van de Stumpfl Gebruikers Groep is in Aan de Slinger gevierd in bijzijn van het complete management-team.

Ik heb naast AV Stumpfl Nederland nog een activiteit: Mondiavisueel. Dit zijn multimedia-shows door beroepsavonturiers als Jolanda Linschooten, Jeroen Komen, Melvin Redeker en Marica van der Meer. Wij faciliteren deze avonden. De shows gaan over het avontuurlijke outdoor-gevoel, van duiken met orka’s of fietsend de wereld rond, tot geheel zelfvoorzienend door Alaska trekken. Het publiek geniet van de mooie beelden en de ontmoeting met de avonturier. Houten is onze toplocatie, door de centrale ligging en goede parkeergelegenheid, mijn netwerk en de knusse sfeer. Ik hoop als AV Stumpfl Nederland en Mondiavisueel nog lang gebruik te maken van Aan de Slinger, ook als sponsor. Het is toch een beetje mijn theater. Ik ben kritisch op mijn sprekers, en zorg dat er wat goeds staat. Voor Aan de Slinger hoop ik dat er niet bezuinigd wordt, maar juist geïnvesteerd. Zeker in extra ruimtes, waar zakelijke huurders om vragen. Bouw een brug naar de overkant en combineer de functies van bibliotheek en theater. Dan wordt het echt het culturele ‘dorpshuis’ van Houten.

Het 25-jarig jubileum van de Stumpfl Gebruikers Groep werd gevierd in Aan de Slinger.

Jan is eigenaar van NDS/AV Stumpfl Nederland. Hij organiseert in Aan de Slinger de live multimedia theatershows en de bijeenkomsten voor de Stumpfl Gebruikers Groep. AV Stumpfl Nederland is sponsor van Aan de Slinger.

27


Jeugdtheaterschool Aan de Slinger Leuke, spannende, lange en korte theatercursussen voor allerlei leeftijden 28


Cultuureducatie met kwaliteit Een meerjarenproject op basisscholen. Leerlingen maken kennis met dans, muziek, circus en theater

29


Filmfestival Een weekend voor jong en oud, vol films, inleidingen, meet & greets, workshops en lekker eten en drinken 30


“In het begin keek ik tegen artiesten op”

Gerda Vernooij Gastvrouw in Aan de Slinger

Ik ben hier vanaf het begin. Of ik het fijn werk vind? Zeker weten. Anders houd je het geen 10 jaar vol! Ik geniet van alles: de artiesten, de voorstellingen en de verhuringen. Je ontmoet altijd leuke mensen. Het werken voor en met een club mensen – publiek en collega’s – , is fijn. We hebben als gastvrouw vaste taken. Ik pak het liefste alles aan. Niks is mij te veel. Omdat ik alleen woon, ga ik vaak als laatste weg, want ik hoef voor niemand thuis te zijn. Het verschil met 10 jaar geleden? Er is meer werk. We worden groter. Ik word zelf steeds vrijer. Het publiek gaat me steeds beter kennen. In het begin keek ik tegen artiesten op. Dat hoeft nu allang niet meer. En wat zie ik een mooie voorstellingen, zoals van de Wëreldbänd. Ik hoop dat Aan de Slinger blijft veranderen en dat ik dit werk nog lang vol kan houden. Ik krijg er alleen maar energie van. Ik ben 72 maar qua energie voel ik me 27!

Gerda is geboren in Houten en is sinds 2007 gastvrouw in Aan de Slinger. Ze heeft 20 jaar in Utrecht gewoond en gewerkt. Toen de VUT in aantocht kwam, is ze teruggekeerd naar haar roots. Sinds 2005 doet ze vrijwilligerswerk. Ze is actief in de kerk, doet aan mantelzorg en heeft haar fiets- en wandelclub. Gerda is net als de andere vrijwilligers een fantastische ambassadeur.

31


Gouden Dans Een dansproject speciaal voor senioren uit Houten en omstreken 32


“Het borrelt en bruist”

Monique van Buren Voorzitter raad van toezicht

Toen ik 4 jaar geleden werd gebeld met de vraag te solliciteren als bestuurder bij Aan de Slinger heb ik dat direct gedaan. Dat leek me leuk en dat is het ook. Het is een mooie verbreding van mijn werk. De Raad van Toezicht kijkt mee met alle zaken die in Aan de Slinger gebeuren. Aan de Slinger voelt voor mij als thuis. Het is altijd leuk om hier te zijn en om de kinderen mee te nemen. Mijn ervaring als bezoeker is belangrijk voor mijn rol als bestuurder. Soms ben je na een theaterbezoek een ander mens, dan heb je zoiets moois gezien. Het is bijzonder dat al het werk gedaan wordt met zo’n tien vaste medewerkers en veel vrijwilligers. Aan de Slinger blijft groeien, het borrelt en bruist. Het theater speelt ook een belangrijke verbindende rol binnen de gemeenschap. Voor elke Houtenaar is er wel een reden een bezoek te brengen: of je nu lessen volgt, film en theater bezoekt of overdag een werkplek nodig hebt. Ik ben helemaal trots op ons werk. Wel is mijn wens dat álle activiteiten van de stichting bij iedereen meer bekend worden. Er zit zo ontzettend veel meer achter het theater.

Monique woont 10 jaar in Houten, is 45 jaar en heeft een gezin met twee kinderen van 11 en 13 jaar. Ze werkt als jurist op de Hogeschool in Utrecht. Monique is nu 4 jaar voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Aan de Slinger. Theater heeft al jaren haar warme belangstelling.

33


“Een theater dat blijft groeien” Elena In 2003 werd ik theaterprogrammeur in Houten. In de raadzaal van het stadhuis werd elk weekend een piepklein podium gebouwd. Veel vrijwilligers zorgden voor een warm welkom aan artiesten en het publiek. Maar Houten groeide en behalve woningen kwam er in 2008 ook een cultureel centrum met een theaterzaal. De centrale ligging van Houten trekt jonge gezinnen met een nieuwsgierige geest. Die heb ik ook, dus programmeren voor de grotere zaal was een feest.

Jeanne In oktober 2013 nam ik, na het eerste lustrumfeest, het stokje over van Elena Hanselaar. Theater Aan de Slinger is voor mij een theater met een fijn theaterpubliek, goede vrijwilligers en jonge collega’s. Een theater dat blijft groeien. Meer voorstellingen, meer locaties, nieuw publiek. Programmeren is en blijft voor mij een mooie uitdaging. Toch stop ik na 25 jaar werken als theaterprogrammeur. Voor Aan de Slinger wordt het tijd voor een jonge programmeur.

Cherany Als nieuwe programmeur is het mijn wens elk seizoen een programma te realiseren met een blijvend divers aanbod. Mijn streven is dat het programma het publiek uitdaagt en dat de bezoekers jong en vernieuwend talent blijven omarmen. Zodat we over een toekomstig groot talent kunnen zeggen: hij of zij is hier begonnen. Ik hoop dat het publiek ook bij mij vertrouwt op een kwalitatief goede programmering.

Drie programmeurs aan het woord 34

Van links naar rechts: Elena Hanselaar, Jeanne Kers en Cherany Emck


Lustrumweekend Lustrumfeest voor genodigden en opening van de nieuwe trap

10 jaar Aan de Slinger vieren we in seizoen 2018-2019 met drie weekenden en een surprise!

Donderdag 6 september

Proef het Theater lustrum-editie Zaterdag 8 september

10 jaar Open Podium Zondag 9 september Alle deelnemers en finalisten van de afgelopen jaren zijn uitgenodigd

Filmweekend Films, documentaires, inleidingen, lezingen, meet & greets en lekker eten en drinken Zaterdag 2 en zondag 3 februari

Feestweekend Jeugd

Maandelijkse surprise

De Brief voor de Koning

Het hele seizoen wordt elke maand een tiental kaarten cadeau gedaan. Aan wie 10 jaar is. Aan wie op huisnummer 10 woont. Aan wie dagelijks 10 kilometer fietst. Aan wie precies? Dat is nog een verrassing!

Zaterdag 15 september 19.30 uur try-out, 8-14 jaar, musical

Dikkie Dik & Ik Zondag 16 september 11.00 en 14.00 uur try-out, 2-6 jaar

35


Krabbels uit

10 jaar artiestenboeken

Micha Wertheim speelde Voor je het weet in in 2013

Martijn Koning speelde Koning te rijk in 2017

Maartje en Kine

Meningen... 36

speelden de première van De Goldberg Machine in 2016


... & tekeningen

Fay Lovsky, Laurens Joensen en Jet Stevens speelden De Bezemkast in 2013

Krabbels uit

10 jaar artiestenboeken

Huub van der Lubbe Johanna ter Steege

speelde Wat Speelt in 2018

speelde De Liefde voorbij in 2014 37


van

W I JN S PE C I A L I S T Al 10 jaar de wijnleverancier van Aan de Slinger!

Bestel uw wijn online: gratis bezorgd in Houten

nieuwe website!

vandort-wijnspecialist.nl


bedankt: zangers/zangeressen, vrijwilligers, Theatervrienden, schoonmakers, schrijvers, stagiaires, sponsoren, Reuringmakers, oud-vrijwilligers, oud-medewerkers, ouders en verzorgers, ontwerpers, narren, de NS, muzikanten, leveranciers, laatkomers, kunstenaars, junioren en senioren, journalisten, impresariaten, idolen, iedereen die we zijn vergeten, huurders, Houtense ondernemers, Houtense gitaristen, gemeente Houten, & Friends, fotografen, Filmfans, filmdistributeurs, drukkers, dieven en insluipers, dansers, cultuurliefhebbers, cultuurcritici, cultuurbarbaren, cateraars, buren, bezoekers, bestuurders, boeren, amateurgezelschappen, artiesten, acteurs/actrices en alle gedecoreerden! 39


Hoofdsponsors MKB Schoon! Rabobank Rijn en Heuvelrug NDS / AV Stumpfl Nederland

De programmering van Theater Aan de Slinger wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Houten en het Fonds Podiumkunsten.

Sponsors Jef Slijderink, Piano’s en Vleugels Notariskantoor Stigter & Leskens Woninginrichting Het Rond Boekhandel Wijs The Readshop Het Vonkt

Met dank aan Beelen Belangenvereniging Winkelcentrum Het Rond Brasserie &ZO Carel Nengerman Fonds Cultuurfonds Houten Duurzaamheidsfonds Houten Fonds Voor Cultuurparticipatie Janivo Stichting K.F. Hein Fonds Lions Club Houten Ons Fonds Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht Provincie Utrecht Rotary Club Houten Stichting Elise Mathilde Fonds Stichting Mazzel Stichting Mien van ‘t Sant Fonds Stichting OAMW Stichting RCOAK Stichting Sluyterman Van Loo Stimuleringsfonds Rabobank Rijn en Heuvelrug Suzanne Hovinga Stichting VSBfonds De bijdragen van de Theatervrienden en Filmfans De vrijwillige bijdragen van publiek via de Cultuur Aan de Slinger spaarpotjes

Dé cultuuragenda van Houten en omgeving: www.uitinhouten.nl

40

Colofon Aan de Slinger 030 – 63 51 024 info@aandeslinger.nl www.aandeslinger.nl Uitgave: Stichting Aan de Slinger Bezoek- en postadres: De Slinger 40, 3995 DE Houten Oplage: 16.500 Samenstelling: Cherany Emck, Hanneke Hartman, Jeanne Kers en Petra Wolf Met dank aan alle geïnterviewden en alle collega’s van Aan de Slinger Vormgeving: Het Vonkt (Houten) Drukwerk: Badoux (Houten) Verspreiding: Van Straaten Post (Nieuwegein) Deze lustrumuitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld, schrijffouten en wijzigingen voorbehouden. Deze brochure is CO2 neutraal gedrukt. Fotografen: Albert Wollaars, Bas Maas, Don Leben, Ellis Scheppink, Hans Hordijk, Jaap Reedijk, Jan Roeleveld, Jason Oostveen, Marieke Wiersma, Paul van der Klei, René van den Brandt en To Tasseron.


Trappen Constructies Bordessen

realisatie: stalen trap theater Houten

Ramen & Deuren Schuifpuien

Van Hengstum B.V. Korte Schaft 17 3991 AT Houten 030 637 33 33 www.vanhengstum.nl

Met meer dan 200 jaar ervaring leveren wij maatwerk en speciale wensen uit eigen fabriek. Onze eigen montage teams en deskundige medewerkers denken graag met u mee.


Jef Slijderink piano’s en vleugels Meer dan 40 jaar een klinkende naam!

Vanaf 1975 is Jef Slijderink actief in het piano-vak. Stemmen, adviseren, repareren en verkopen. Wij verkopen piano’s en Silent piano’s van grote merken zoals Schimmel, Kawai en Yamaha. En omdat we ook piano’s inruilen hebben we altijd een interessante collectie gebruikte piano’s in een perfecte conditie.

Voor meer informatie of een demonstratie: Showroom: Loerikseweg 7a 3991 AA Houten Telefoon: 030 637 89 19 of mail info@slijderink.nl

www.slijderink.nl