Page 1

să vedem lumea prin artă

atelier de arte vizuale / vizită spațiu artă contemporană

Școala Gimnazială “Ion Ghica” Iași

aprilie 2015

școala altfel

să știi mai multe, să fii mai bun!

1


2


În cadrul Săptămânii Altfel (6 - 10 aprilie 2015) elevii clasei a VIII-a A din cadrul Școlii Gimnaziale “Ion Ghica” au participat la atelierul de arte vizuale organizat în colaborare cu theartstudent.org la spațiul din Iași al asociației tranzit.ro. Atelierul „SĂ VEDEM LUMEA PRIN ARTĂ” a urmărit implicarea elevilor într-un proces interdisciplinar de descoperire a artei vizuale prin exemple de lucrări de artă și artiști vizuali care răspund la întrebările lor despre rolul artei în viață. Alături de vizitarea unui spațiu dedicat artei contemporane și prezentarea proiectelor asociației tranzit.ro, activitatea a presupus parcurgerea unor exemple din istoria artei universale (clasice și contemporane) sub forma unor răspunsuri referitoare la rolul artei, dar și la problematizări personale ale elevilor în privința artei în general: “vreau să știu dacă arta …”, “eu cred că un artist trebuie să …”, “dacă aș fi un artist plastic aș …”. Prin realizarea unui mini-concurs de idei și gesturi artistice atelierul și-a propus stimularea creativității elevilor, lărgind aria lor de cunoștințe despre posibilitățile de a gândi și reprezenta lumea prin intermediul artei vizuale.

Luminița Apostu,

profesor coordonator 3


Ne bucurăm că am avut ocazia să găzduim atelierul SĂ VEDEM LUMEA PRIN ARTĂ în spațiul în care asociația tranzit.ro își defășoară activitatea. Vizita elevilor școlii gimnaziale “Ion Ghica” a contribuit la un scop mai amplu pe care îl are asociația, și anume acela de a face cunoscută activitatea organizațiilor care produc artă contemporană vizuală în Iași, în rândul tinerilor, deci și al elevilor de gimnaziu. Am fost plăcut surprinși de entuziasmul elevilor pentru informații noi din domeniul artei vizuale, dar și de potențialul creativ al acestora, atent evidențiat prin activitățile propuse de coordonatorea grupului. Recomandăm pe viitor mai multe inițiative în rândul școlilor de a organiza acțiuni educaționale în spații care promovează arta contemporană, considerând că astfel de interacțiuni sunt benefice atât pentru elevi, cât și pentru asociații.

Delia Bulgaru asociația tranzit.ro /Iași

4


fișă de activitate Obiectivele activității

Atelierul “SĂ VEDEM LUMEA PRIN ARTĂ” a urmărit îndeplinirea următoarelor obiective: • Familiarizarea elevilor cu nume de artiști marcanți din istoria artei universale și lucrările realizate de aceștia; • Familiarizarea elevilor cu limbajul artei contemporane prin intermediul publicațiilor, albumelor și revistelor de artă din biblioteca tranzit.ro /Iași; • Stimularea gândirii creative prin exerciții de creație artistică.

Resurse implicate • •

umane: elevii clasei a VIII - a A ai Școlii Gimnaziale “Ion Ghica” Iași, Delia Bulgaru, Florin Bobu - asociația tranzit.ro /Iași; materiale: masă de lucru, scaune, ecran LED, laptop, cărți și albume de artă din biblioteca tranzit.ro/ Iași, markere / creioane colorate, hârtii colorate, coli de scris, fișe, lipici, scoci dublu adeziv, coli mucava, apă potabilă, pahare.

Rezultate aşteptate • • •

„Gestul meu artistic” pentru oamenii din jur – fișă de jurnal artistic; Fotografii cu materialele realizate și din timpul activității; Un copac al gândurilor despre lumea înconjurătoare prin artă (folosind citate ale unor artiști celebri și sloganuri propuse de elevi în timpul exercițiilor de grup).

Modalităţi de evaluare a activităţii • •

Aplicarea metodei „Știu / Vreau să știu / Am aflat” în identificarea unei noi înțelegeri comune asupra artei; Chestionar evaluare a activității de către elevi.

5


desfășurarea activității introducere

Prezentarea asociației tranzit.ro (a spațiului și a proiectelor realizate în Iași). Explicarea temei “Să vedem lumea prin artă”.

informare

Prezentare Powerpoint a unor lucrări reprezentative din istoria artei universale. Discutarea lucrărilor în relație directă cu întrebările adresate anterior de elevi. Vizionare video “What is art for” (The School of Life).

0.5h 1h

6


atelier

Redactarea unor “gesturi artistice” inspirate din lucrările de artă vizionate. Confecționarea și decorarea unui copac al gândurilor despre artă (cu citate existente și personale); expunerea copacului.

evaluare

Selecția gesturilor câștigătoare. Acordarea de premii în cărți și materiale informative ale asociației tranzit. Completarea chestionarelor de evaluare a activității de către elevi.

2h

0.5h

7


vreau să știu dacă arta ...

eu cred că un artist trebuie să ...

dacă aș fi un artist plastic aș ...

Anterior activității elevii au completat cu răspunsuri personale propozițiile de mai sus. Pornind de la ideile lor a fost concepută prezentarea informativă cuprinzând 38 de imagini ale unor lucrări de artă datând din Renaștere până în perioada curentă. 8


ne ajută în viață / poate surprinde realitatea / uimește / poate fi orice desen / este folositoare / este frumoasă / poate fi o glumă / te poate ajuta să îți găsești drumul în viață / este ceva pentru mine / este importantă / poate fi o meserie / mă va ajuta în viață / înseamnă doar talent / poate schimba vieți / este importantă pentru viitorul meu / te face faimos / ne ajută mai departe în viață / ne face să câștigăm bani / este esența cea mai profundă / constă în sculpturi renumite sau desene vechi / poate fi făcută de oricine / mă poate ajuta cu ceva / are un rol în viață / interesează / evoluează / ne poate înveseli facă multe picturi și să decoreze orașele în arta lor / arate talentul lui tuturor / cuprindă în lucrarea lui întreaga atmosferă a lumii din jur / aibă imaginație / aibă puțină nebunie / fie creativ / picteze / fie lăsat în liniște să creeze / își exprime sentimentele prin propriile desene / se inspire din toate lucrurile din jurul său și din gesturile oamenilor / să învețe să valorifice arta / își caute un loc de muncă / citească multe cărți / schimbe starea de spirit a oamenilor / pună dragoste în operele sale / se inspire / aibă propria lume și multă creativitate / fie un om modest / aibă talent / fie creativ / aibă inspirație / aibă imaginație și nu talent / aibă și alte ocupații decât desenul / fie melancolic / știe să deseneze / aibă o imaginație bogată / aibă talent și pasiune / aibă talent și imaginație bogată

realiza o galerie de artă cu propriile lucrări / face artă prin figurarea defectelor omenești / crea o statuie proprie / încerca să-mi exprim talentul cât mai mult și mai frumos posibil / crea tablouri formidabile / face desene din viața mea sau picturi / picta / munci / face desene în fiecare zi / realiza ceva fabulos / crea lucruri originale / lucra în ajutorul naturii pentru a arăta frumusețea sa / arăta ce pot face cu un creion și o foaie / face mulți bani / m-aș reprofila / m-aș sinucide / reprofila / merge în parcuri pentru inspirație / mi-aș dedica întreaga viață artei / fi renumit / fi faimos / fi modestă / fi renumită / fi renumit / renumit pentru desenele mele / deschide un magazin de picturi / investi în artă / desena în fiecare zi lucruri abstracte și interesante / fi renumită / fi renumit / fi renumită / face picturi pe care le-aș vinde și le-aș face renumite și apoi cu banii aș ajuta oamenii mai dezavantajați 9


10


citate personale

despre artă

Pornind de la o serie de citate despre artă ale unor artiști consacrați ai istoriei artei moderne, elevii au compus și redactat propriile citate despre artă. Acestea au fost apoi alăturate celor existente și decupate sub formă de frunze stilizate pentru a forma coroana unui arbore decorativ. 11


Realizarea copacului gândurilor despre artă a presupus decuparea unei coli de mucava de 100 x 70 cm după un contur realizat împreună cu elevii, urmată de decorarea trunchiului de către aceștia folosind creioane și markere colorate. Lucrul în echipă a fost coordonat astfel încât fiecare participant la atelier să lucreze într-o zonă diferită: decuparea formelor copacului cu ajutorul unui cutter, lecturarea citatelor selectate, compunerea unor citate originale, decuparea citatelor sub formă de frunze stilizate, desenarea și colorarea tulpinii copacului, pregătirea bucăților de bandă adezivă pentru lipirea copacului pe perete. Spațiul tranzit.ro /Iași a pus la dispoziție materialele și suprafețele de lucru necesare pentru buna desfășurare a activității. În același timp, elevii au compus pe cartonașe separate propuneri ale unor idei / gesturi artistice care au fost expuse și apoi jurizate de către membrii asociației. Activitatea s-a încheiat cu premierea câștigătorilor, aceștia primind câte o carte de artist editată de tranzit. ro /Iași a artiștilor români Cezar Lăzărescu și Cristina David.

12


13


Iacob Corina

premiul I

FEȚE NECUNOSCUTE Realizarea unei măști care să surprindă stările de spirit ale oamenilor obișnuiți și aplicarea diferitelor mesaje care să spună ceva despre acea stare. Amestecarea și împărțirea măștilor altor oameni necunoscuți și scrierea primelor impresii. 14


Chimingeriu Mihaela Alexandra

premiul II

DIN CUVINTE, ÎN ARTĂ! Mereu după ce citesc o carte aud de la cei mai mulți copii: “Nu este o carte frumoasă”. Eu mereu am avut o pasiune pentru citit și am un argument pe care mi-l asum cu vehemență: “Nu există cărți urâte”. Așa că m-am gândit să fac o galerie care să aibă numele “Din cuvinte, în artă” - aici, toți cei care au citit o carte să lase un citat care să o definească. Așa vom avea o sală plină de bilețele cu cele mai minunate păreri.

15


16


Copacul gândurilor și gesturile artistice au rămas expuse în spațiul tranzit.ro /Iași timp de o săptămână, urmând ca apoi copacul să fie reasamblat pe holul școlii “Ion Ghica” până la finalul anului școlar.

17


Școala Gimnazială “Ion Ghica”

Şcoala nr. 24 din Iași a fost deschisă pe 15 septembrie 1972, având 16 săli de clasă, 3 laboratoare şi alte anexe. Noua şcoală a trebuit să răspundă cerinţelor educaţionale ale copiilor care locuiesc în zonele: Ţesătura, Primăverii, Splai Bahlui şi Ţuţora. Ca urmare a creşterii numărului de elevi, în 1975 a fost construită aripa stângă, o clădire cu 8 săli de clasă. În ultimii 30 de ani, şcoala a instruit multe generaţii de elevi sub îndrumarea unor dascăli devotaţi. De aceea, mulţi dintre foştii elevi sunt astăzi specialişti în diverse domenii (învăţământ superior şi preuniversitar, ştiinţe tehnice, geologie, medicină, media, etc.). În 1994, şcoala a fost denumită după economistul şi diplomatul Ion Ghica. Bustul acestuia a fost dezvelit pe 30 mai 1998, un eveniment cu ocazia căruia a avut loc şi întâlnirea dintre profesori şi foştii lor elevi şi un important schimb de experienţă între diversele generaţii de profesori.

http://scig.ro

18


Asociația TRANZIT.RO

Theartstudent.org

TRANZIT.RO este la rândul ei o rețea, activând în trei spații permanente în orașele Iași, Cluj și București. Cu o arie mare de activități, experimentând diferite metodologii de lucru și colaborare, tranzit. ro își propune să întemeieze o platformă inovativă dedicată artei contemporane în România.

Concentrându-se pe scena locală din Iași, theartstudent.org încearcă să identifice scenarii și posibilități de poziționare a studenților la arte în contextul practicilor artei contemporane.

a fost înființată în 2012 la inițiativa Fundației ERSTE (Austria), devenind astfel a 5-a membră a TRANZIT.ORG, o rețea de organizații independente non-profit din Austria, Cehia, Ungaria și Slovacia.

este o platformă flexibilă de promovare a inițiativelor și proiectelor propuse de studenții de la arte.

http://theartstudent.org

Fondat de un colectiv de curatori și artiști din România (Matei Bejenaru, Livia Pancu, Lia Perjovschi, Attila Tordai-S, Raluca Voinea), tranzit.ro are ca scop încurajarea practicilor de artă contemporană dezvoltate în România în diferite contexte socio-culturale locale.

http://ro.tranzit.org

19


6 - 10 aprilie 2015

Sa vedem lumea prin arta - SCOALA ALTFEL 2015  

În cadrul Săptămânii Altfel (6 - 10 aprilie 2015) elevii clasei a VIII-a A din cadrul Școlii Gimnaziale “Ion Ghica” au participat la atelier...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you