Page 1

COVER PAGE


TABLE OF CONTENTS


CENTRE FOR ECOLOGICAL AND ENVIRONMENTAL RESEARCH AND STUDIES, BHOPAL (MP, INDIA) p6 TEHSIL OFFICE, SEHORE (MP, INDIA) p14 STATE LIBRARY PROPOSAL (MP, INDIA) p22 AYODHYA NAGAR HOUSING (MP, INDIA) p26 ATAL VIHAAR YOJNA, BIJABHAT (CG, INDIA) p36


ABHISHEK JAIN ARCHITECTURE PORTFOLIO

EDUCATION 2012 - 2017 : Rajiv Gandhi Proudyogiki Vishwavidyalaya, Bhopal Bagulamukhi College Of Architecture and Planning, Bhopal 2001 - 2012 :

Jawaharlal Nehru Sr. Sec. School, Habibganj, Bhopal

WORK EXPERIENCE Aug 2016 Mar 2017 :

CONTACT INFORMATION BIRTH - 30 / June / 1994 PHONE - +91-8889924866, +91-9039647057 EMAIL jainabhishek1994@gmail.com

4

Kushwah And Kushwah, Bhopal Active member of Design Team in multiple projects Created BIM Models Site Supervision Site Execution Created Architectural Presentation Drawings Created Architectural Construction Drawings Created Rendered Views for Clients Created Walkthroughs/Animation for Clients Researched Materials, New Technologies, etc + Costs Active member of BIM Research and Development Team Edited and Revised Marketing Products for Website and Print Content Writing - Essays and Articles for Submissions of for Various Competitions


COMPETITIONS

COMPUTER SKILLS

ANDC ‘14 - Qualified ANDC ’15 - Qualified Louis I Kahn Trophy - Shortlisted in Top 10 Entries Writing Architecture Trophy Product Design Trophy at 57TH Annual NASA Convention GRIHA Trophy AT 57TH Annual NASA Convention Saint Gobain’s TRANSPARENCE ‘14 Saint Gobain’s TRANSPARENCE ‘15

ArchiCAD Revit AutoCAD Rhinoceros Photoshop Illustrator SketchUp Vray Lumion Indesign Word Powerpoint Excel

WORKSHOPS & SEMINARS 3D Printing Workshop Environmental Design Workshop by AR. Rohin Sher Seminar by Kalhaan Mattoo at PARISHKRITI 2K13. Seminar by Christopher Benninger at 57TH ANC. Seminar by Rafiq Azam at 57TH ANC. Seminar by Karan Grover at 57TH ANC. Seminar by Takaharu Tezuka at 57TH ANC.

EXTRA CURRICULAR ACTIVITIES Successfully Hosted 59th Zonal NASA Convention, Zone 2 at BMCAP, Bhopal An active Participant of ZONASA ‘12, PARISHKRITI FEST ‘13, MEGAZONAL ’13, 57TH ANC and 58TH ANC Winners of Intra-College Football Competition Deejayed at VAIBHAV FEST 2K14, 58TH ANC and ENSO, 59th ZNC.

PERSONAL SKILLS + + + + + + + + + +

Leadership Time Management Organization and Planning Public Speaking Drafting Model Making Sketching Photography Graphic Design Presentation Preparation

REFERENCES Available on request.

5


6


THESIS PROJECT

REVIT, PHOTOSHOP, SKETCHUP, LUMION

CENTRE FOR ENVIRONMENTAL AND ECOLOGICAL RESEARCH AND STUDIES (MP, INDIA) In the city of Bhopal (M.P, India), a centre was required to study the biodiversity of the city and the surrounding area. The centre has to cater two major sections; The Institute, where people will be educated about ecology and environment and The Research Lab, where focus will be on new developments in the field of ecology and environment.

SOUTH ELEVATION

7


Form development: At first the mass was put along the top contour to maximize vistas from the building, then it was made to follow the shape of the contours. Finally, punctures were made into the mass.

View showing the harmony between the building and the context

8


SHADING TREES: - Neem (Azadirachta indica) - Ashoka (Saraca Thaipingensis) - Shisham (Dalberia Sissoo)

SCREENING TREES: - SAPTPARNI (ALSTONIA SCHOLARIS) - ASHOKA (SARACA THAIPINGENSIS)

ORNAMENTAL TREES: - Amaltas (Cassia Fistula) - Kadambh (Neolamarkia Cadamba) - Palash(Butea Monosperma) - Aam (Mangifera Indica) Road Length (On Slope) - 826 m Slope Gradient (Avg.) - 1:43

Total Area - 24.13 ha (60.08 acre) Ground Coverage Permissible - 7.23 ha (30%) Used - 14123.3 sqm [1.41 ha] (5.84%) F.A.R - 1 Permissible Built up - 24.13 ha Used - 14923.3 sqm [1.49 ha] (6.17%) Land Use - Educational. Slope Gradient (Avg.) - 1:23

9


The panoramic view of the region exempted from any heavy built mass visually, And so, an approach to the design was concluded. The built mass should not over-power the serene scenic views of the hills. The form of the building was planned such that it followed the contours of the building. This created a monotonous experience for the users. the building blocks were staggered to allow light, wind and to create semi-private courts for each unit. The blocks were linked via a common roof. The roof was punctured to allow air to continuously move, creating well ventilated spaces in the building.

10


West Side View

11


While planning the building, a more humanly connected approach was adapted. Each zone was designed keeping in mind the human scale and visual comfort. Finally a form was created which catered all the design and planning concepts and approaches required for the design, specifically: -

Connecting built with natural. Proper light and air ventilation. Selective Privacy. Common semi-private courts. Built for human scale and comfort. Connected, yet segregated.

The courtyards: - Keeps the building cool - Acts as a buffer space. - Acts as a release space - binds outdoor and indoor together. - Fades the boundary between built and natural. Maximizing vista:

View of Cafeteria

Entrance and large central courtyard

12

- Courtyards are placed such that the vista on the north is not blocked. - Blocks are placed, strategically, so that each block gets the view of the reservoir.

View of the curved corridor, leading to the entrance of the building


Solar Orientation: - Corridor on the south side - reduces heat - Courtyards on the northern side - always partially shaded - Open towards north - max diffused light Maximizing Interaction - Maximizing privacy: - A large central courtyard is provided at the entrance of the building, this will be the major Interaction zone. - Smaller courtyards are provided for each block to use as semi-private courtyards. Wind Orientation: - Blocks placed in such a way that it allows max Cross ventilation. - Punctures between blocks - allows air to transfer to farthest of blocks. - Courtyards placed in such a manner that, through vegetation, keeps the vicinity cool. Breaking the vision lines: The corridor has been curved, so that it breaks the monotonic nature of straight corridors Aerial View of CEERS

Central plaza of the building which connects all departments

Small shaded semi-private courtyards, exclusive to all departments

13


14


INTERNSHIP

ARCHICAD, PHOTOSHOP, SKETCHUP, LUMION

TEHSIL OFFICE, SEHORE (MP, INDIA) The city of Sehore, which is constantly growing, required a Tehsil Office to exapnd it’s ever expanding administration. In the vicinity of 15661 sqm of the land parcel owned by the government, 2500 sqm were allotted for the construction of the new Tehsil Office Building.

15


1. View of the entrance porch and drop off. A green court was created in front of the building to balance the weight of the heavy structure, to keep the visual weight light and provide the users with a big open space to transverse about. 2. The two main blocks of the building create a ever shaded central courtyard, keeping the overall temperature cool. 3. Different design elements, like Jalis and inward openings allow the use of selective privacy. 4. Plan of the Building. 5. Use of Jali to reduce heat gain, at the same time, allowing light and air into the building

Front View

View of Central Courtyard

16

Front view


SITE PLAN

KEY PLAN

17


Ground Floor Plan

18


First Floor Plan

19


Third Floor Plan

20


South Elevation

North Elevation

21


22


INTERNSHIP

ARCHICAD, PHOTOSHOP, LUMION

STATE LIBRARY PROPOSAL (MP, INDIA) Madhya Pradesh is one of the largest state of India, yet it does not have a State Library. A proposal was set forward for the construction of the state library, explaining the impacts it may have on the city and the state.

23


Design Brief The design strives to create a sense of place that is open, porous and fluid. The “non-Buildingâ€? designed here interweaves landscape, open spaces in a tapestry of architectural form that is inviting, exciting and engaging for its stakeholders. The design began by positioning the functional spaces in a manner that maximizes entire public floor as one public space where various activities can happen simultaneously. By elevating entire auditorium to first floor level and moving all services and parking to lower ground floor level, entire upper ground floor is freed up for public event and interactions. Spaces for art gallery, cafĂŠ, auditorium entrance, book shop, functions lobby are positioned on same level where major part of open spaces are shaded by buildings & shading elements . The design significantly increase engagement of users and extend the amount of time spent in the place

Shadow Analysis

Front View

View of Central Plaza

24


Energy efficiency features/Design efficiency • • • • • • • •

Double Glass Units for glazing. GRC/ Epoxy impregnated Stone screen facade. Grey Water Plumbing. Packaged Portable Sewage treatment plant. Natural daylighting in most public areas. Occupancy Sensor driven LED lights in stacks & other utility areas. Solar panels also act as shading devices for the plaza. Epoxy impregnated sandstone in plazas.

• •

High thermal mass is provided on west facade with minimum openings. The orientation of blocks is almost east west which is thermally most efficient. Pre-Design Sun path studies have been conducted to ensure shaded outdoors Auditorium slab is placed on column grids within café/gallery etc area, making the structure more economical. Post tensioning will be done to achieve cost efficiency considering loading requirements. All service areas of library are organized around a central core for easy movement of volumes and employees.

• • • •

Ground floor can be freed up for public spaces

Building blocks should not create dominating. Monolithic blocks and create more fluid massing

25


26


INTERNSHIP

ARCHICAD, PHOTOSHOP, LUMION

AYODHYA NAGAR HOUSING (MP, INDIA) In the state of Madhya Pradesh, a multi-storied residential project was proposed. The proposal is for over 10,000 residents, to live in a rich, green and clean environment, helping in improving the quality of the lives of the residents.

27


28


Key Features • • • •

The buildings are placed such that they surround the central Green Podium, providing the residents with a large central open space for community gatherings. The Central Podium is lifted up a floor, so that all parking requirements are fulfilled on the ground floor. Building is oriented such that it gains the most light and wind without gaining much heat. Centrally placed club house.

29


30


31


32


33


34


35


36


INTERNSHIP

ARCHICAD, PHOTOSHOP, LUMION

ATAL VIHAAR YOJNA, BIJABHAT (CG, INDIA) In the state of Madhya Pradesh, a multi-storied residential project was proposed. The proposal is for over 10,000 residents, to live in a rich, green and clean environment, helping in improving the quality of the lives of the residents.

37


RESIDENCES

Sector 1

View of Garden

View of Singlexes

Sector 2

Sector 3

Sector 4

Sector 5

38


Type 1

Type 2

Type 3

Type 4

39


Design Brief Atal Vihar Yojana is a residential scheme named after Mr. Atal Bihari Vajpayee, a former Prime Minister of India. This project was earlier named as Vikas Nagar Yojana. Atal Vihar Yojana is the biggest housing scheme of Chhattisgarh Housing Board in the state since Chhattisgarh came into being. The Chhattisgarh Housing Board will construct 100,000 houses at 40 locations in the state under Atal Vihar Yojana. One of these locations being Bijabhat. A total of 824 houses, one commercial complex and a clubhouse are to proposed to be built.

Given Site

40

Sector Layout

Road Layout

Green Areas


Clubhouse and PSP - Sector 6, 7

Clubhouse

View of Clubhouse

Sector 2 Garden

Sector 3 Garden A

Sector 1 Garden

Sector 3 Garden B

View of Sector 2 Garden

41


42


PHOTOGRAPHY

43


44


Open up to change.

45


46


Destiny of everything. This one in particular makes me think about, no matter what it is, everything goes back to the Earth. Even if it is a sculpture of extravagance. That holds true for even for your problems. No matter how hard it may seem today, it’s going to end some day. It’s going to get buried into the ground. Just like that old man who used to yell at you for playing around his house. Jokes apart, since everything is eventually getting buried into the ground, why not respect it and stay close to it, so that when you fall, you don’t fall too hard. After all, isn’t Earth the destiny of everything?

47


48


Stories of the old.

49


Where’d you wanna go?

50


I’m shaded!

51


52


Thank you. - Abhishek Jain

+91-8889924866|+91-9039647057

53


Abhishek Jain - Portfolio, Sept'17  

Architecture Undergraduate and Internship Portfolio

Abhishek Jain - Portfolio, Sept'17  

Architecture Undergraduate and Internship Portfolio

Advertisement