Page 1

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΕΔΡΑ ΚΟΖΑΝΗ, ΤΣΟΝΤΖΑ 2 Tηλ. 24610 38611 \ 29872 Fax 24610 34611 e-mail: tharos@otenet.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝH ΕΦΗΜΕΡIΔΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Åôïò 49ï

ÔéìÞ öýëëïõ 0,75 ÅÕÑÙ

Áñéèìüò öýëëïõ 13447

Περιμένοντας τις αποφάσεις των Βρυξελλών

Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί καλούν τους πολίτες της περιοχής να ξεσηκωθούν…!

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΟΜΗΛΗ Έξι μήνες σχεδόν μετά τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου και η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιδίνηση της διεθνούς οικονομικής κρίσης που ειδικά στη χώρα μας όχι μόνον ανέδειξε «τα σκουπίδια» της αντιπαραγωγικής και διεφθαρμένης δημόσιας ζωής δεκαετιών, σκεπασμένα με «το χαλί» του πολιτικού λαϊκισμού, των πελατειακών σχέσεων και των ισχυρών πιέσεων συνδικαλιστικών και τοπικών ομάδων συμφερόντων που χαλιναγώγησαν τη διακυβέρνηση της χώρας από τη μεταπολίτευση και μετά. Η χώρα βιώνει μια κατάσταση πρωτόγνωρη στην ιστορία της. Μπορεί οι οικονομικές δυσκολίες του παρόντος να υπολείπονται σε οξύτητα των δεινών αλλοτινών εποχών, (όπως οι πόλεμοι και οι δικτατορίες, που ο λαός θυσίασε, υπέρ βωμών και εστιών, αγαθά ανεκτίμητης αξίας, όπως η ανθρώπινη ζωή και ελευθερία), αλλά φαίνεται να υπερτερούν σε αναξιοπιστία και υποκρισία με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τόσο θολού περιβάλλοντος, το οποίο βοηθά ασφαλώς μόνον τους επιτήδειους, τους καιροσκόπους και τους κερδοσκόπους.

ΣΕΛ.5

Åêôüò óôÞëçò Οι πολίτες μπροστά για την υγεία…!

ΣΕΛ.3

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ:

Αλλαγές σε τεκμήρια και αποζημιώσεις ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Αποπλάνησε και 11χρονο ο 23χρονος σε χωριό της Κοζάνης Αποπλάνησε και δεύτερο παιδί ο 23 χρόνος ο οποίος συνελήφθη σε χωριό της περιοχής για αποπλάνηση ενός ανήλικου ηλικίας 10 ετών. Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης προανάκρισης μετέβη και 11χρονος με τον πατέρα του στο Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης και κατήγγειλε ότι ο ανωτέρω δράστης ενήργησε ασελγείς πράξεις σε βάρος του αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο. Ενημερώθηκε ο κ. Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Κοζάνης, ο οποίος διέταξε οι απαραίτητες δικονομικές ενέργειες να διενεργηθούν από τον κ. Ανακριτή Κοζάνης.

ΣΕΛ.5

Ανάθεση καταγραφής ποιότητας της ατμόσφαιρας από το Δήμο Κοζάνης στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Κίνητρα από την τοπική αγορά στους καταναλωτές την Πασχαλινή περίοδο

ΣΕΛ.3

Το ζήτημα της υγείας στην περιοχή έτυχε τελευταία της πανελλαδικής δημοσιότητας λόγου του τραγικού θανάτου του 13ημενου βρέφους. Το κλείσιμο των παιδιατρικών κλινικών και η υπολειτουργία των υπολοίπων κλινικών στα νοσοκομεία της περιοχής αποτελούν εγκληματικές παραλείψεις του εθνικού συστήματος υγείας με υπόλογη κυρίως την Πολιτεία. Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών με αποχή από τις εφημερίες τους στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο, τις τραγικές ελλείψεις στα νοσηλευτικά δημόσια ιδρύματα κυρίως σε ιατρικό προσωπικό. Στη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα στην Κοζάνη το πρόβλημα υγείας είναι παλιό, σύνθετο και ο απολογισμός του των τελευταίων δεκαετιών, σε απώλειες ζωής, είναι τραγικός. Δυστυχώς οι ολιγωρίες της Πολιτείας σε συνάρτηση με τις τοπικές σκοπιμότητες και την απαράδεκτη στάση των τοπικών εκπροσώπων, οδήγησαν την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία ευρύτερα, στη σημερινή κατάντια της υγείας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη περιφέρεια από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, η οποία δεν διαθέτει Περιφερειακό νοσοκομείο. Δυστυχώς το κακό διαιωνίζεται και στις μέρες μας. Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα στα νοσοκομεία μας συνεχώς επιτείνονται, η αρμόδια Υφυπουργός βγήκε να δηλώσει ότι θα πληρώσουν οι υπαίτιοι για το θάνατο του παιδιού χωρίς να μπει καν στο κόπο η κα Γενηματά , να μιλήσει για «συνυπευθυνότητα» του κράτους. Από την πλευρά τους οι τοπικοί εκπρόσωποι απέδωσαν την ευθύνη στην Πολιτεία λες και οι ίδιοι είναι άμοιροι ευθυνών για το χάλι στην υγεία μας. Θα περίμενε κανείς μετά την πανελλαδική δημοσιότητα και την πολιτική διάσταση που έλαβε το θέμα με τον θάνατο του βρέφους, να συγκληθεί, τουλάχιστον, ένα έκτακτο νομαρχιακό η δημοτικό συμβούλιο στην Κοζάνη παρουσία όλων των εμπλεκομένων και των άλλων φορέων. Να δρομολογηθεί μια πανκοζιανίτικη κινητοποίηση, να ζητηθεί από την πολιτεία να πράξει τα αυτονόητα: Άμεση τοποθέτηση γιατρών ώστε να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι κλινικές του νοσοκομείο και δρομολόγηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος κατασκευής και λειτουργίας νέου σύγχρονου πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Κοζάνη. Όταν όμως οι ταγοί μιας κοινωνίας είναι ξεκομμένοι από το σύνολο, η ίδια η κοινωνία τους υπερβαίνει και μπαίνει μπροστά. Οκτώ και πλέον χιλιάδες πολίτες (μέχρι χθες) μέσα από το Facebook αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για την κακή κατάσταση του νοσοκομείου Κοζάνης στην κεντρική πλατεία της πόλης το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης. Οι πολίτες πήραν από μόνοι τους την υπόθεση υγεία στα χέρια τους! Θαρραλέος

ΣΕΛ.3

Εκδηλώσεις για την επανάσταση του ’21 στην Κοζάνη

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Διαβίωση… αλά Ελληνικά Δίκτυο συνεργασίας Καταναλωτών ΣΕΛ.3

ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Πληρ. τηλ. 6976 699353

Όλες οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέδειξε η κρίση φαίνεται να οδηγούν σε νέα μοντέλα ανάπτυξης που προαναγγέλλουν κι ένα νέο τρόπο ζωής, αφήνοντας πίσω τον καταναλωτισμό των τελευταίων δεκαετιών. Από όσα έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται, μπορεί να υποθέσει αληθώς κάποιος, αν όχι να συμπεράνει, ότι στη νέα εποχή θα επιχειρηθεί μια στροφή από την κατανάλωση στη δημιουργία και στην καινοτομία με έμφαση στην ποιότητα και στον ανταγωνισμό, ενώ μέρος του κοινωνικού κράτους μάλλον θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα, αναμένονται για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η ύφεση, ο περιορισμός της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η μετακίνηση της μεσαίας τάξης προς τα κάτω, η αύξηση της ανεργίας που μάλλον θα αυξήσει το 20% του πληθυσμού που ήδη ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ο περιορισμός των κρατικών δαπανών για κάποια από τα δημόσια αγαθά. Επομένως αναμένονται αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που εκ των πραγμάτων θα προκύψουν λόγω της μείωσης των εσόδων και της αύξησης των έμμεσων φόρων. Από

την προοιωνιζόμενη αλλαγή του τρόπου ζωής των πολλών, αν όχι των περισσότερων, αναφύεται φυσιολογικά ένα ερώτημα, όπως το έχει θέσει ο Κώστας Τσιρόπουλος στην «Αυτοψία μιας εποχής». «Με τι προζύμι θα πλαστεί η νέα αυτή, η πολυθρύλητη ζωή;» Κατά τη μεταβιομηχανική εποχή, στη χώρα μας, λόγω της ξενομανίας που καλλιεργήθηκε, ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ, υιοθετήθηκε ακατέργαστος ο δυτικός τρόπος ζωής και μάλιστα με υπερβολή των αρνητικών - κατανάλωση, διασκέδαση, υποκουλτούρα και μείωση των θετικών - κρατική οργάνωση, σεβασμός στους νόμους, πειθαρχία κλπ. Σήμερα λοιπόν φτάσαμε να «ζούμε σ’ εποχή άκριτης απόρριψης των πάντων» όπως γράφει ο Κ. Τσιρόπουλος, μεταξύ των οποίων ο λιτότερος και ηθικότερος τρόπος ζωής του παρελθόντος. Αλλιώς έζησε βέβαια ο Έλληνας στην αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, στην τουρκοκρατία, μετά το ΄21 ή στο μεσοπόλεμο. Κάθε περίοδος όμως από αυτές χαρακτηρίστηκε και από μια διαφορετική εκδοχή του κλασικού τρόπου ζωής, όπως μαρτυρά ο πολιτισμός αυτών των περιόδων.

ΣΕΛ.3

ΣΕΛ.4
ÈÁÑÑÏÓ

ÐÝìðôç

ÊÏÆÁÍÇ

Ë Á Æ Á Ñ É Í Å Ó 2010

Ìå åðéôõ÷ßá ðñáãìáôïðïéÞèçêå ôï ðïéçôéêü ôñéÞìåñï ÁÐÏ ÔÏ ÄÇÐÅÈÅ ÊÏÆÁÍÇÓ ÊÁÉ ÔÇÍ «ÐÁÑÅÌÂÁÓÇ»

Ïëïêëçñþèçêáí ôï âñÜäõ ôçò Ôñßôçò ïé åêäçëþóåéò ãéá ôï ðïéçôéêü ôñéÞìåñï ðïõ äéïñãÜíùóáí öÝôïò ìå áöïñìÞ ôçí ðáãêüóìéá çìÝñá ðïßçóçò ôï ÄÇÐÅÈÅ ÊïæÜíçò êáé ç ÐÁÑÅÌÂÁÓÇ. Ïé åêäçëþóåéò ïëïêëçñþèçêáí óôïí ÷þñï áíáìïíÞò ôùí ÊÔÅË ÊïæÜíçò üðïõ ðïëßôåò ôçò ÊïæÜíçò, äéÜâáóáí ðïéÞìáôá ðïõ äéÜëåîáí ïé ßäéïé êáé åß÷áí èÝìá «Ôï ôáîßäé». Ôçí åêäÞëùóç óõíüäåõóå ìïõóéêÜ ï Íßêïò ÐáðáðáñáóêåõÜò ìå Ýíá öëÜïõôï, äçìéïõñãþíôáò ìßá åîáéñåôéêÜ üìïñöç êáé æåóôÞ áôìüóöáéñá. ÊáôÜ ç äéÜñêåéá ôçò âñáäéÜò áêïýóôçêáí ðïéÞìáôá ðïõ áðÞããåéëáí ïé ßäéïé ïé óõããñáöåßò ôïõò êáé Üöçóáí ôéò êáëýôåñåò åíôõðþóåéò óôïõò ðáñáâñéóêüìåíïõò , áöïý ç ðïßçóç Ý÷åé ôç äýíáìç íá ãáëçíåýåé, ç ðïßçóç åßíáé áõôÞ ç Ü÷ñçóôç áó÷ïëßá, ðïõ îÝñåé íá åíèáññýíåé, íá åíäïóêïðåß êáé áðïêáëýðôåé áõôü ðïõ åßíáé äßðëá ìáò êáé äåí ôï âëÝðïõìå. Äåí åßíáé åðéóôÞìç íá åñåõíÜ, íá åîåôÜæåé, íá áðïäåéêíýåé. Ç ðïßçóç áðëÜ õðáéíßóóåôáé, ôçí Üëëç üøç ôçò æùÞò, ôçí áèÝáôç.

«Ôï ÄÇÐÅÈÅ ÊïæÜíçò öÝôïò áããßæåé ôçí ðïßçóç, üðùò ôüíéóå ï êáëëéôå÷íéêüò äéåõèõíôÞò ÃéÜííçò Êáñá÷éóáñßäçò. Øçëáößæåé ôá íïÞìáôá êáé ôéò áíáæçôÞóåéò ôçò. Ôçí ðñþôç çìÝñá óôï Ëáïãñáöéêü Ìïõóåßï ìå ôïõò åðùíýìïõò ðïéçôÝò, ôç äåýôåñç óå Ýíá ìðáñ, ì’åêåßíïõò ðïõ åðéìÝíïõí íá ãñÜöïõí, ÷ùñßò åîáóöáëéóìÝíç áíáãíþñéóç, ðüóï ìÜëëïí õóôåñïöçìßá êáé ôçí Ôñßôç ïé ðïëßôåò äéÜâáóáí ôçí ðïßçóç ðïõ ôïõò óõãêßíçóå, óôçí áßèïõóá áíáìïíÞò ôùí õðåñáóôéêþí ëåùöïñåßùí, óå Ýíáí ôüðï üðïõ ïé Üíèñùðïé Ýñ÷ïíôáé êáé öåýãïõí. ¼óï ãéá ìåëëïíôéêÝò âñáäéÝò ðïßçóçò, áí åßíáé íá Ýñèïõí, êáëüäå÷ôåò áò åßíáé. Ç ðïßçóç äåí ðñïáíáããÝëëåôáé, éó÷ýåé ðÜíôá óôï ðáñüí. ¼ôáí áêïýãåôáé Þ äéáâÜæåôáé.»

Ôá Ýóïäá áðü ôï «Èåóìü ÁãÜðçò SMS» ôçò COSMOTE óå êïéíùöåëåßò ïñãáíéóìïýò ãéá ôï ðáéäß - 325.000 åõñþ óå 8 óùìáôåßá ãéá ôï 2010, 3 áðü ôçí åëëçíéêÞ ðåñéöÝñåéá

Ç ÁËÉÊÇ ÔÙÍ ÈÁÕÌÁÔÏÕÑÃÙÍ ÅÉÓÐÑÁÎÅÙÍ Ç ôñéóäéÜóôáôç ìåôáöïñÜ óôçí ïèüíç áðü ôïí Ôéì ÌðÜñôïí ôïõ êëáóóéêïý ðáñáìõèéïý “Ç Áëßêç óôç ×þñá ôùí ÈáõìÜôùí” óõíå÷ßæåé íá êõñéáñ÷åß åéóðñáêôéêÜ óôéò áìåñéêáíéêÝò áßèïõóåò ãéá ôñßôç óõíå÷Þ åâäïìÜäá. Ôï óáââáôïêýñéáêï 20 êáé 21 Ìáñôéïõ, ç ôáéíßá óõãêÝíôñùóå 34,5 åêáôïììýñéá äïëÜñéá. Óôçí ôáéíßá ðñùôáãùíéóôåß ç Ìßá Âáóéëüöóêá óôï ñüëï ôçò Áëßêçò êáé ï Ôæüíé Íôåð óôï ñüëï ôïõ Ôñåëïý ÊáðåëÜ.

ÂñÜâåõóç ìáèçôþí áðü ôïí ÄÞìï Åëßìåéáò Ï ÄÞìïò Åëßìåéáò èá âñáâåýóåé ôïõò öïéôçôÝò êáé öïéôÞôñéåò ôïõ ÄÞìïõ ðïõ åéóÞ÷èçóáí óôá ÁÅÉ êáé ÔÅÉ ôçò ðáôñßäáò ìáò êáôÜ ôï áêáäçìáúêü Ýôïò 2009-2010 óÞìåñá ÐÝìðôç 25 Ìáñôßïõ 2010 êáé þñá 01.00 ì.ì. óôï Ðíåõìáôéêü ÊÝíôñï Êñüêïõ. Óôçí ôåëåôÞ âñÜâåõóçò èá ðáñáâñåèåß ç Õðïõñãüò Ðáéäåßáò êá Áííá Äéáìáíôïðïýëïõ.

TV ðñüãñáììá

Ôï óõíïëéêü ðïóü ôùí 325.000 åõñþ äéÝèåóå öÝôïò ç COSMOTE óå êïéíùöåëåßò ïñãáíéóìïýò ãéá ôï ðáéäß, ìÝóù ôïõ èåóìïý áãÜðçò ðïõ óõìðëçñþíåé öÝôïò Ýíôåêá ÷ñüíéá. Ç åôáéñåßá áðÝäåéîå ôï åíäéáöÝñïí ôçò ãéá ôá ðáéäéÜ óå êÜèå ãùíéÜ ôçò ÷þñáò, äéáèÝôïíôáò óçìáíôéêü ìÝñïò áðü ôï ðïóü ðïõ óõãêåíôñþèçêå áðü ôá Ðñùôï÷ñïíéÜôéêá SMS ðïõ áíôÜëëáîáí ïé ðåëÜôåò ôçò. Ãéá ôñßôç ÷ñïíéÜ, áíÜìåóá óôá óùìáôåßá óõãêáôáëÝãïíôáé êáé ôñåéò êïéíùöåëåßò ïñãáíéóìïß áðü ôçí åëëçíéêÞ ðåñéöÝñåéá. Ãéá ôï 2010 ôï ðïóü äéáôÝèçêå óôïõò êïéíùöåëåßò ïñãáíéóìïýò: Ößëïé ÊïéíùíéêÞò ÐáéäéáôñéêÞò «Áíïé÷ôÞ ÁãêáëéÜ», Åôáéñåßá Ðñïóôáóßáò Óðáóôéêþí, ÅËÅÐÁÐ, Óýëëïãïò Ãïíéþí Ðáéäéþí ìå ÍåïðëáóìáôéêÞ ÁóèÝíåéá «Öëüãá», Ìç êåñäïóêïðéêÞ ïñãÜíùóç «ÊÏÉÍÙÍÉÊÇ ÓÔÇÑÉÎÇ», Öéëáíèñùðéêü ºäñõìá êáé Öéëáíèñùðéêü Óùìáôåßï «ÌÅÑÉÌÍÁ ÐÁÉÄÉÏÕ» óôç Èåóóáëïíßêç, ÊÝíôñï ÅéäéêÞò ÁãùãÞò «Ç ÌÅËÉÓÓÁ» óôçí ÊÝñêõñá. ÅðéðëÝïí, ôï ðïóü ðïõ ðñïïñéæüôáí ãéá ôá åðé÷åéñçìáôéêÜ äþñá ôùí ×ñéóôïõãÝííùí ðáñáäüèçêå óôï Óýëëïãï ÃïíÝùí-Êçäåìüíùí êáé Ößëùí Áôüìùí ìå ÅéäéêÝò ÁíÜãêåò åðáñ÷ßáò ÍÜîïõ.

Åõ÷áñéóôÞñéï Ï Óýëëïãïò ôùí ÍÝùí ôïõ Åéäéêïý Åñãáóôçñßïõ ÊïæÜíçò «ÐñïïðôéêÞ» åõ÷áñéóôåß èåñìÜ ôçí êá ÂáóéëéêÞ Ðáõëüãëïõ – Ëßãêá ðïõ ãéá ôçí óõìðëÞñùóç ôñéþí ÷ñüíùí áðü ôï èÜíáôï ôïõ óõæýãïõ ôçò ×áñÜëáìðïõ (ÌðÜìðç), ðñïóÝöåñå ðáó÷áëéÜôéêá äþñá êáé åäÝóìáôá óôïõò åêðáéäåõüìåíïõò ôïõ Åéäéêïý Åñãáóôçñßïõ ÊïæÜíçò. Ôçí åðßóêåøç ðñáãìáôïðïßçóáí ïé êõñßåò ôïõ Óþìáôïò Ðáëéþí Ïäçãþí ÊïæÜíçò. Ôï Ä.Ó. ôïõ Óõëëüãïõ

Ôï ðïóü ðïõ äéáôÝèçêå èá êáëýøåé Ýíá åõñý öÜóìá äñÜóåùí ôïõò, üðùò åêðáéäåõôéêÜ ðñïãñÜììáôá êáé ðñïãñÜììáôá ðñþéìçò ðáñÝìâáóçò óôçí ÁèÞíá êáé ôçí ðåñéöÝñåéá, åêóôñáôåßåò ðñïëçðôéêÞò éáôñéêÞò óå áêñéôéêÝò ðåñéï÷Ýò ôçò ÷þñáò, êáèþò êáé ôç óôÞñéîç îåíþíá öéëïîåíßáò ãéá âáñéÜ íïóïýíôá ðáéäéÜ. «Ç óôÞñéîç ôçò COSMOTE åßíáé ïõóßá êáé ï èåóìüò áõôüò åõáéóèçôïðïéåß ðñáãìáôéêÜ ôï åõñýôåñï êïéíùíéêü ðåñéâÜëëïí, êÜôé ðïõ åßíáé éäéáßôåñá óçìáíôéêü», äÞëùóå óôï ðëáßóéï ôçò ðáñÜäïóçò ôùí åóüäùí, ç Ðñüåäñïò ôïõ óõëëüãïõ «Öëüãá», ê. Ìáñßá Ôñõöùíßäïõ. Áðü ôçí ðëåõñÜ ôçò, ç Áíôéðñüåäñïò ôçò ÅËÅÐÁÐ ê. Çñþ Êüâá ôüíéóå «ðñüêåéôáé ãéá ìéá ðñùôïâïõëßá ðïõ åîáóöáëßæåé âÞìáôá æùÞò óôï ðáéäß ìå Áíáðçñßá». «Ìå ôç äéêÞ óáò õðïóôÞñéîÞ ìáò âïçèÜôå íá ðéóôÝøïõìå óôá ðáéäéÜ áõôÜ êáé íá ôïõò äþóïõìå ìéá öõóéïëïãéêÞ æùÞ», õðïãñÜììéóå ç Ðñüåäñïò ôçò Åôáéñåßáò Óðáóôéêþí ê. ÄÜöíç Ïéêïíüìïõ.

Ðñüãñáììá Åêäçëþóåùí ÁÉÁÍÇ: Ðïëéôéóôéêüò Ìïñöùôéêüò Óýëëïãïò ç «Ðñüïäïò» ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ 26 ÌÁÑÔÉÏÕ 2010 19,00:ÅêäÞëùóç óôçí Áßèïõóá ÔÝ÷íçò. Áãõñìüò Ëáæáñßíùí. Ðáñïõóßáóç ÷ïñþí êáé ôñáãïõäéþí áðü Ëáæáñßíåò 10-16 ÷ñïíþí. Ôáõôüôçôá ôïõ äñþìåíïõ óôï ÷èåò, óôï óÞìåñá êáé áýñéï. ÅðéìÝëåéá-Ðáñïõóßáóç ÂáâëéÜñáò Ê ÓôÝöáíïò ô. ÄéåõèõíôÞò Äçìïôéêïý Ó÷ïëåßïõ ÁéáíÞò ÓÁÂÂÁÔÏ ÔÏÕ ËÁÆÁÑÏÕ 27 ÌÁÑÔÉÏÕ 2010 14,00: Ïé ìéêñÝò Ëáæáñßíåò 6-16 ÷ñüíùí óå ðáñÝåò (ìðëßêéá) åðéóêÝðôïíôáé üëá ôá óðßôéá ÷ïñåýïíôáò êáé ôñáãïõäþíôáò ôá ËáæáñéÜôéêá. 17,30: Ôï Ýèéìï ôçò ãÜóôñáò óôïí ðñïáýëéï ÷þñï ôïõ Éåñïý Íáïý ôçò Ðáíáãßáò 18,00: Ôñáíüò ÷ïñüò «Ôóéíôóéñü» áðü ôéò Ëáæáñßíåò üëùí ôùí çëéêéþí óôçí êåíôñéêÞ ðëáôåßá. 20,00: «ÊïíÜêé» ôùí Ëáæáñßíùí óôçí áßèïõóá ôïõ ðïëéôéóôéêïý óõëëüãïõÃëÝíôé ìå ðáñáäïóéáêÜ ËáæáñéÜôéêá ôñáãïýäéá êáé åäÝóìáôá ÊÕÑÉÁÊÇ ÔÙÍ ÂÁÚÙÍ 28 ÌÁÑÔÉÏÕ 2010 11,00: ×ïñüò ãõíáéêþí ìå ÂáúÜôéêá ôñáãïýäéá óôçí êåíôñéêÞ ðëáôåßá 11,30: ÎåíÜãçóç öéëïîåíïýìåíùí-åðéóêåðôþí óôï Áñ÷áéïëïãéêü Ìïõóåßï ÁéáíÞò 18,00: Ðáñïõóßáóç ×ïñåõôéêþí Äçìïôéêþí óõãêñïôçìÜôùí óôçí êåíôñéêÞ ðëáôåßá: ÓõììåôÝ÷ïõí : ÊÝíôñï Ëáïãñáöéêþí Åñåõíþí ËÜñéóáò Ðïëéôéóôéêüò Ìïñöùôéêüò Óýëëïãïò ÁéáíÞò ç «Ðñüïäïò» ÁÃÉÁ ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ: Ìïñöùôéêüò Áèëçôéêüò Ðïëéôéóôéêüò Óýëëïãïò «Ç Áãßá ÐáñáóêåõÞ» ÓÁÂÂÁÔÏ ÔÏÕ ËÁÆÁÑÏÕ 27 ÌÁÑÔÉÏÕ 2010 16,30: ×ïñüò ôùí Ëáæáñßíùí üëùí ôùí çëéêéþí óôçí ðëáôåßá ôïõ ÷ùñéïý. 18,00 : Ìïßñáóìá ðßôáò óôá óðßôéá 19,00: ÊïíÜêé ôùí Ëáæáñßíùí óôçí áßèïõóá ôïõ óõëëüãïõ óôï ðñþçí êïéíïôéêü êáôÜóôçìá ÔñáðÝæé ìå ðáñáäïóéáêÜ åäÝóìáôá êáé ËáæáñéÜôéêá ôñáãïýäéá ÊÕÑÉÁÊÇ ÔÙÍ ÂÁÚÙÍ 28 ÌÁÑÔÉÏÕ 2010 11,00: ×ïñüò ãõíáéêþí ìå ôñáãïýäéá ôùí «ÂáÀùí» óôïí ðñïáýëéï ôçò åêêëçóßáò ôçò Áãßáò ÐáñáóêåõÞò. ÑÏÄÉÁÍÇ: Óýëëïãïò Ãõíáéêþí «Ç Ùñáßá ÅëÝíç» ÓÁÂÂÁÔÏ ÔÏÕ ËÁÆÁÑÏÕ 27 ÌÁÑÔÉÏÕ 2010 15,00: ×ïñüò ôùí Ëáæáñßíùí üëùí ôùí çëéêéþí óôçí ðëáôåßá ôïõ ÷ùñéïý – Óôç óõíÝ÷åéá åðßóêåøç óôá óðßôéá ôïõ ÷ùñéïý ÷ïñåýïíôáò êáé ôñáãïõäþíôáò ôá ËáæáñéÜôéêá.. 20,00: ÊïíÜêé ôùí Ëáæáñßíùí óôçí áßèïõóá ôïõ óõëëüãïõ ãõíáéêþí «Ç Ùñáßá ÅëÝíç» óôï Äçìïôéêü Ó÷ïëåßï-ÔñáðÝæé ìå ðáñáäïóéáêÜ åäÝóìáôá êáé ËáæáñéÜôéêá ôñáãïýäéá. ÊÕÑÉÁÊÇ ÔÙÍ ÂÁÚÙÍ 28 ÌÁÑÔÉÏÕ 2010 11,00: ×ïñüò ãõíáéêþí ìå ôñáãïýäéá ôùí «ÂáÀùí» óôçí ðëáôåßá ôïõ ÷ùñéïý.

ÐÑÏÃÑÁÌÌÁ WEST CHANNEL ÐÅÌÐÔÇ 25/03/2010

04.30 ÐñÜóéíï Öùò 06.10 victory tv 06.35 Ñßæåò & ×ñþìáôá ôïõ Ôüðïõ ìáò (Å) 07.00 Ôé Ìáò Îçìåñþíåé 09.05 ¢ñùìá ÅëëÜäáò 11.10 victory tv 11.35 Ñßæåò & ×ñþìáôá ôïõ Ôüðïõ ìáò (E) 12.25 Forum Åðéêáéñüôçôáò (E) 14.00 ÄÅËÔÉÏ ÅÉÄÇÓÅÙÍ 14.30 Ç Ãõíáßêá ÌõóôÞñéï (Å) 15.20 ÍôïêõìáíôÝñ 16.10 West style 16.35 Auto West 17.00 Scorer

ÓÊÁÚ 08.00: Eðåôåéáêü ðñüãñáììá 10.00: Äïîïëïãßá 10.25: ÌïõóéêÞ ðáñÜäïóç 10.50: ÊáôÜèåóç óôåöÜíïõ 11.25: ÐáñÝëáóç 12.30: Åðåôåéáêü ðñüãñáììá 13.30: Ôï 21 êáé ïé îÝíïé æùãñÜöïé 14.00: ÅéäÞóåéò 14.30: Ôï ïõñÜíéï ôüîï 15.00: Ôï äéÜëåéììá 15.30: Áðßèáíç Êéì 16.00: ×Üíá ÌïíôÜí 16.30: Ïé ìÜãïé ôïõ ÃïõÝâåñëé 17.00: Áôßèáóá íéÜôá 18.00: Õìíïò åéò ôçí Åëåõèåñßá 19.00: ÃñÜììáôá óôï ÌáêñõãéÜííç 20.00: Ðáãêüóìéï ðñùôÜèëçìá 24.00: Åëëçíéêüò êéíçìáôïãñÜöïò «Âyron ìðáëÜíôá ãéá Ýíá äáßìïíá» 01.15: Åãêëçìá êáé Ýñåõíá «ÅãêëçìáôéêÞ óõìðåñéöïñÜ»

05.30: Õäñüãåéïò 06.00: ÊáëçìÝñá ìå ôïí Ãéþñãï ÁõôéÜ 10.00: Ðåßôå ôï óôï Alter 11.00: Åäþ êáé ôþñá 12.00: Ðïëý ìðëá ìðëá 15.00: Ìåóçìåñéáíü express 15.30: Áðïãåõìáôéíü äåëôßï åéäÞóåùí 16.15: Shwbiz news. 16.45: ÊïéôÜù ìðñïóôÜ. 18.45: ÓÞìåñá ìå ôïí ¢êç Ðáõëüðïõëï 20.00: Êåíôñéêü äåëôßï åéäÞóåùí. 21.00: ÎÝíç ôáéíßá. «Ïé ôåëåõôáßïé Þñùåò” 21.30: Auto Alter 23.45: ÎÝíç ôáéíßá «Áðüëëùí 13» 05.00: ÎÝíç ôáéíßá. «ÔïðÜæ»

06.00: ÏéêïãÝíåéá Ãêßëìïñ 06.45: Êéíïýìåíá ó÷Ýäéá 07.45: ÐñùéíÞ ÌåëÝôç 13.00: ÅéäÞóåéò 13.30: ÎÝíç ôáéíßá. «ÁäåëöÝò óôç ÍÝá Õüñêç» 15.15: ÎÝíç ôáéíßá «ÔñåëÝò óöáßñåò 33 1/3». 16.45: ÅëëçíéêÞ ôáéíßá «Ìáíôþ ÌáõñïãÝíïõò» 18.45: ÉáôñéêÝò õðïèÝóåéò. 19.45: ÅéäÞóåéò 21.00: ÎÝíç ôáéíßá «Ïäýóóåéá» 00.30: ÎÝíç ôáéíßá. «ÐåñéðÝôåéá óôçí Üêñç ôçò ãçò». 03.00: ÎÝíç ôáéíßá «Ï íÝïò åöéÜëôçò»

05.30: Ôá ÍÝá ôïõ ÓÊÁÉ 06.00: Ðñþôç ãñáììÞ 10.00: ÓêÜé ôþñá 13.00: ÍôáíôÜ ðñþôùí âïçèåéþí. 14.00: ¹ åãþ Þ ï óêýëïò 14.30: Wild weddings 14.50: Top Chef 16.00: Split ends 17.00: To ÊÜóôñï ôïõ ÔáêÝóé 17.30: Õðáóôõíüìïò Ñåî 18.30: Åêôüò ïñßùí 19.45: Doc it 20.45: ÅëëçíïöñÝíåéá. 21.00: Ôá íÝá ôïõ ÓÊÁÉ 21.45: Ïëõìðéáêüò – Ðñüêïì 24.00: Ãõíáßêåò äïëïöüíïé 01.00: Óôïí ôüðï ôïõ åãêëÞìáôïò 02.00: 24. 03.00: ÌáôéÝò óôïí êüóìï

25 Ìáñôßïõ 2010

19.00 ÄÅËÔÉÏ ÅÉÄÇÓÅÙÍ 19.55 ÍïçìáôéêÞ ÐñÜóéíåò ÅéäÞóåéò 20.15 IN & TOP 20.30 Ç Ãõíáßêá ÌõóôÞñéï 21.20 Ï ÐáñÜäåéóïò äåí åßíáé ìáêñéÜ 21.45 Åíôïðéóìïß 23.00 ÄÅËÔÉÏ ÅÉÄÇÓÅÙÍ 23.40 ÅéäÞóåÉò óôçí ÁëâáíéêÞ ãëþóóá 23.55 Oõìáíéóôéêü Çollywood Óýíôïìï äåëôßï 00.45 ÁíäñïðáñÝá 02.25 Ìç Ìïõ Ðåßò

NET 06.10: Love bites 07.00: ÊáëçìÝñá ÅëëÜäá 10.00: 10 ìå 1 ìáæß 13.00: Ôá íÝá ôïõ ÁÍÔ1 13.50: Ëüëá 14.45: Êùíóôáíôßíïõ êáé ÅëÝíçò 15.15: Èá âñåéò ôï äÜóêáëü óïõ 16.00: Ôï êáöÝ ôçò ×áñÜò 16.40: Áîßæåé íá ôï äåéò 18.00: Ôá íÝá ôïõ ÁÍÔ 1 17.45: ÑÜäéï Áñâýëá 18.50: Ìå áãÜðç 19.00: ÊÜñìá 20.00: ÁÍÔ-1 news 21.00: ÎÝíç ôáéíßá. «Óñåê ï ôñßôïò» 23.00: ÑÜäéï Áñâýëá 24.00: Criminal minds 00.45: ANT1 news 01.00: Êýñéïò êáé êõñßá Ðåëò 02.10: European poker tour 03.10: Ïóï õðÜñ÷åé áãÜðç 03.45: ÔçëåìÜñêåôéíãê 04.30: Mobile fun 05.15: Cheek to cheek

06.00: ÁÝñéíåò óéùðÝò 07.00: Êïéíùíßá þñá ÌÝãá 10.00: Ïìïñöïò êüóìïò ôï ðñùß 13.10: Ç æùÞ ôçò Üëëçò 14.00: Äåëôßï åéäÞóåùí 15.00: ÌðïõêéÜ êáé óõ÷þñéï 16.00: ÁðáñÜäåêôïé 16.50: Áðïãåõìáôéíü äåëôßï åéäÞóåùí 17.00: ÅñáóôÞò äõôéêþí ðñïáóôßùí 18.10: Ç æùÞ ôçò Üëëçò 19.00: Ôá ìõóôéêÜ ôçò ÅäÝì 20.00: Êåíôñéêü äåëôßï åéäÞóåùí 21.00: ËÜêçò ï ãëõêïýëçò 22.00: Ìßëá ìïõ âñüìéêá 23.00: Åìðüëåìç æþíç 00.50: Ôåëåõôáßá ãåãïíüôá 01.15: ÅëëçíéêÞ óåéñÜ 01.45: ÅëëçíéêÞ óåéñÜ 02.45: ÅëëçíéêÞ óåéñÜ 04.45: ÔçëåìÜñêåôéíãê 05.30: ÅðôÜ êáêÜ ôçò ìïßñáò ìïõ

06.00: Êïõò êïõò ôï ìåóçìÝñé 07.50: ÐÜíù óôçí þñá 10.00: ÊáöÝò ìå ôçí ÅëÝíç 13.00: ÅéäÞóåéò. 13.15: Êïõò êïõò ôï ìåóçìÝñé 14.00: ÄÝóôå ôïõò 17.00: ÊáâÜëá – ¢ñçò 19.00: ÅéäÞóåéò 20.00: ÊÜôé øÞíåôáé 21.00: ÐÜìå ðáêÝôï 23.45: ÅöéÜëôçò óôçí êïõæßíá 24.00: Sex and the city 01.00: Ïé éóôïñßåò ôïõ áóôõíüìïõ ÌðÝêá 02.00: 10ç åíôïëÞ 03.15: Ç êïõæßíá ôçò ìáìÜò 04.15: Åéêüíåò 04.30: ÔçëåáãïñÝò

05.00: Ðïñåßá ðñïò ôç ìåãÜëç óôéãìÞ – 1821 06.00: Ï äñüìïò ãéá ôçí åðáíÜóôáóç 07.00: Ï ÍôåëáêñïõÜ êáé ç åëëçíéêÞ åðáíÜóôáóç 08.00: ÔáëÜíôùí, ôõìðÜíùí êáé ÷ïñþí åãêþìéïí 10.00: ÐïñôñÝôá – áöéåñþìáôá 11.00: ÊáíôÜôá åëåõèåñßáò 12.00: ÅéäÞóåéò 13.00: ÌÝíïõìå ÅëëÜäá 15.00: ÅéäÞóåéò 16.00: Å÷åé ãïýóôï 17.00: O ìïíá÷éêüò ðëáíÞôçò 18.00: ÅéäÞóåéò 19.00: ÅëëçíéêÞ ôáéíßá «Áìöéâïëßåò». 21.00: ÅéäÞóåéò. 22.00: Ïõäåßò áíáìÜñôçôïò 23.15: ÎÝíç ôáéíßá «Óå åðéêßíäõíç ôñï÷éÜ» 01.30: The History Channel «Ôá åðôÜ èáíÜóéìá áìáñôÞìáôá»


ÈÁÑÑÏÓ

!

Ïé Íïóïêïìåéáêïß Ãéáôñïß êáëïýí ôïõò ðïëßôåò ôçò ðåñéï÷Þò íá îåóçêùèïýí…!

Ô

ïõò ðïëßôåò ôçò êïéíùíßáò êáëïýí ïé ãéáôñïß ôùí íïóïêïìåßùí ôçò ðåñéï÷Þò íá îåóçêùèïýí åíÜíôéá óôçí áäéáöïñßá ôçò Ðïëéôåßáò êáé ôùí ôïðéêþí åêðñïóþðùí óôï ðñüâëçìá õãåßáò ðïõ áíôéìåôùðßæåé ç ðåñéï÷Þ ìáò. Ôï ðáñáðÜíù åðéóÞìáíå ï Ðñüåäñïò ôçò ¸íùóçò íïóïêïìåéáêþí Ãéáôñþí ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò Óõñéáíüò Êá÷ëÜí óå óõíÝíôåõîç ôýðïõ ÷èåò. ÊáôÞããåéëå ôçí Ðïëéôåßá êáé ôïõò ôïðéêïýò åêðñïóþðïõò ãéá åìðáéãìü óôï æÞôçìá ôçò õãåßáò êáé åðéêñüôçóå ôçí ðñùôïâïõëßá ôùí ïêôþ êáé ðëÝïí ÷éëéÜäùí ðïëéôþí ìÝóá áðü ôï ßíôåñíåô ãéá óõãêÝíôñùóç äéáìáñôõñßáò ôçí ìåãÜëç ÔåôÜñôç óôéò 6,30 ôï áðüãåõìá, óôçí êåíôñéêÞ ðëáôåßá ôçò ÊïæÜíçò. ÕðïãñÜììéóå üôé ó’ áõôÞ ôçí áîéÝðáéíç ðñùôïâïõëßá ôùí êáôïßêùí èá ðñùôïóôáôÞóïõí ïé íïóïêïìåéáêïß ãéáôñïß ôçò ðåñéï÷Þò ãéáôß åßíáé áõôïß ðïõ âéþíïõí êáèçìåñéíÜ ôéò åãêëçìáôéêÝò åëëåßøåéò óôá íïóïêïìåßá ÊïæÜíçò. Ðáñþí óôçí ÷èåóéíÞ óõíÝíôåõîç Þôáí êáé ï Ðñïåäñåýùí ôçò Ïìïóðïíäßáò Íïóïêïìåéáêþí Ãéáôñþí ÄçìÞôñçò ÂáñíÜâáò ï ïðïßïò êáôÞããåéëå ôçí ðñïçãïýìåíç êáé íõí êõâÝñíçóç ãéá ôçí óôÜóç áðÝíáíôé óôá íïóïêïìåßá ôçò ÷þñáò áèåôþíôáò ôéò õðïó÷Ýóåéò ãéá ðñüóëçøç 4,5 ÷éëéÜäùí ãéáôñþí ôá äýï ðñïçãïýìåíá ÷ñüíéá êáé ôç ðåñéóôïëÞ ôùí åöçìåñéþí êáé äáðáíþí óôçí õãåßá áðü ôçí óçìåñéíÞ êõâÝñíçóç. Óôçí óõíÝíôåõîç åðßóçò ìßëçóå êáé ï ðñüåäñïò ôïõ Éáôñéêïý Óõëëüãïõ ÊïæÜíçò ÄçìÞôñçò Ëáìðñüðïõëïò ï ïðïßïò ìå áöïñìÞ ôéò äçëþóåéò ôçò Õöõðïõñãïý Õãåßáò Öþöçò ÃåííçìáôÜ ãéá áðüäïóç åõèõíþí óôïõò õðáßôéïõò ôïõ ôåëåõôáßïõ ôñáãéêïý ðåñéóôáôéêïý ìå ôï èÜíáôï ôïõ ðáéäéïý, äÞëùóå ìå êáôçãïñçìáôéêü ôñüðï: «Ïé åõèýíåò åßíáé ìüíï ôçò çãåóßáò ôïõ Õðïõñãåßïõ Õãåßáò êáé êáíåíüò Üëëïõ»!

Ì

Äßêôõï óõíåñãáóßáò Êáôáíáëùôþí

å ôïí íÝï íüìï ðïõ ðñïùèåß ç êõâÝñíçóç ðåñß ñýèìéóçò ïöåéëþí ôùí åðé÷åéñÞóåùí ðñïò ôéò ôñÜðåæåò, ïé ìéêñïìåóáßåò åðé÷åéñÞóåéò Ý÷ïõí ðëÝïí Ýíá óçìáíôéêü åñãáëåßï ãéá ôçí áíÜêôçóç ôçò ñåõóôüôçôá ôïõò ðïõ èá ôéò åðéôñÝøåé íá õðåñâïýí ôéò äõó÷Ýñåéåò ôçò ïéêïíïìéêÞò êñßóçò, áíÝöåñå ìåôáîý Üëëùí óôçí ïìéëßá ôïõ ï Ãåíéêüò ÃñáììáôÝáò ÊáôáíáëùôÞ ÄçìÞôñçò ÓðõñÜêïò óôçí ÷èåóéíïâñáäõíÞ åêäÞëùóç ðïõ äéïñãÜíùóå ôï ÅÂÅ ÊïæÜíçò óôï Åêèåóéáêü ÊÝíôñï óôá Êïßëá. Ï ê. ÓðõñÜêïõ åðéóêÝöèçêå, ðñéí ôçí ïìéëßá ôïõ óôá Êïßëá, ôçí äéïßêçóç ôïõ ÊÅÐÊÁ Í. ÊïæÜíçò óôá ãñáöåßá ôçò üðïõ áíáöÝñèçêå óôç âïýëçóç ôçò êõâÝñíçóçò íá óõíåñãáóôåß ìå ôá ÊÝíôñá ôùí êáôáíáëùôþí ôçò ÷þñáò äçìéïõñãþíôáò Ýíá äßêôõï óõíåñãáóßáò ðñïò üöåëïò ôïõ êáôáíáëùôÞ. Ìßëçóå ìå ôá ðëÝïí åðáéíåôéêÜ ëüãéá ãéá ôçí ðñïóðÜèåéá ðïõ êáôáâÜëëåé ôï ÊÝíôñï Êáôáíáëùôþí ÊïæÜíçò ðñïò ôçí êáôåýèõíóç åíçìÝñùóçò êáé óôÞñéîçò ôïõ êáôáíáëùôÞ êáé æÞôçóå ôçí óõììåôï÷Þ üëùí ãéá ôçí êáôáðïëÝìçóç ôçò áêñßâåéáò êáé ôçò õðåñêïóôïëüãçóçò ðïõ ðáñáôçñåßôáé óôá êáýóéìá. Áðü ôçí ðëåõñÜ ôïõ ï Ðñüåäñïò ôïõ ÊÝíôñïõ Êáôáíáëùôþí ÊïæÜíçò ÃéÜííçò Èåïöýëáêôïò åõ÷áñßóôçóå ôïí ÃñáììáôÝá ãéá ôçí áíôáðüêñéóç óôçí ðñüóêëçóç ôïõ ÊÅÐÊÁ êáé åîÝöñáóå ôçí ðåðïßèçóç ôïõ ãéá óõíå÷Þ óõíåñãáóßá ìå ôïí ÃñáììáôÝá ÊáôáíáëùôÞ ðñïò üöåëïò ðÜíôá ôïõ êáôáíáëùôÞ ôçò ðåñéï÷Þò.

Ðñüãñáììá åðéóêÝøåùí Ãåíéêïý ÃñáììáôÝá ÐåñéöÝñåéáò ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò Ï Ãåíéêüò ÃñáììáôÝáò ôçò ÐåñéöÝñåéáò ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò ê. Ãéþñãïò Êßñêïò êáôÜ ôïí åïñôáóìü ôçò ÅèíéêÞò Ðáëéãåííåóßáò ôçí 25ç Ìáñôßïõ 2010, èá ðáñáêïëïõèÞóåé ôçí ðáñÝëáóç ðïõ èá ðñáãìáôïðïéçèåß óôçí ðüëç ôçò ÐôïëåìáÀäáò. Ôçí ÐáñáóêåõÞ 26 Ìáñôßïõ 2010 óôéò 12 ôï ìåóçìÝñé, èá äå÷ôåß óôçí ÐåñéöÝñåéá ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò ôïõò Ðáãêüóìéïõò ÐñùôáèëçôÝò ôïõ TAE KWON DO ÊëåÜíèç ÔæÝëëï (áóçìÝíéï ìåôÜëëéï) êáé Ãñáììáôïýëá ×ñçóôßäïõ (÷Üëêéíï ìåôÜëëéï), ãéá íá ôïõò óõã÷áñåß ãéá ôç ìåãÜëç äéÜêñéóÞ ôïõò ìå ôá ÷ñþìáôá ôçò ÅèíéêÞò ÏìÜäáò óôï Ðáãêüóìéï ÐñùôÜèëçìá ðïõ Ýãéíå óôçí Ôé÷ïõÜíá ôïõ Ìåîéêü.

ÊÏÆÁÍÇ

ÐÝìðôç 25 Ìáñôßïõ 2010

Êßíçôñá áðü ôçí ôïðéêÞ áãïñÜ óôïõò êáôáíáëùôÝò ôçí Ðáó÷áëéíÞ ðåñßïäï Óôçí ïéêïíïìéêÞ êñßóç ðïõ äéÝñ÷åôáé ç ÷þñá ìáò ïé Ýìðïñïé çò ÊïæÜíçò êÜíïõí ôçí õðÝñâáóç äßíïíôáò êßíçôñá, üðùò êáëýôåñåò ôéìÝò êáôÜ ôçí åïñôáóôéêÞ ðåñßïäï óôï êáôáíáëùôéêü êïéíü. Áõôü åðéóÞìáíå ï ðñüåäñïò ôïõ Åìðïñéêïý Óõëëüãïõ ÊïæÜíçò Ãéþñãïò Óâþëçò óå óõíÝíôåõîç ôýðïõ ìå áöïñìÞ ôçí áíáêïßíùóç ôïõ åïñôáóìïý ðñïãñÜììáôïò ëåéôïõñãßáò ôçò ôïðéêÞò áãïñÜò. Óôéò äçëþóåéò ï ê. Óâþëçò ìåôáîý Üëëùí ôüíéóå: «Åßíáé ãåãïíüò üôé ïé ðáñáãùãéêÝò ôÜîåéò ôçò ÷þñáò áðïôåëïýí ôï ìåãáëýôåñï ïéêïíïìéêü êáé êïéíùíéêü ðíåýìïíá ôçò ÅèíéêÞò Ïéêïíïìßáò. Ӓ áõôÞí ôçí ïéêïíïìéêÞ êñßóç ðïõ ðåñíÜåé ç Êïéíùíßá, ï Åìðïñéêüò êüóìïò, ç ôïðéêÞ ìáò áãïñÜ áðáéôåß áðü ôçí ðïëéôåßá Üìåóåò ðáñåìâÜóåéò ðïõ ðñáãìáôéêÜ èá åêóõã÷ñïíßóïõí ôï êñÜôïò èá äçìéïõñãÞóïõí óõíèÞêåò äéáöÜíåéáò – õãéïýò áíôáãùíéóìïý êáé åðáíüäïõ óôçí ÁíÜðôõîç. Åðßóçò æçôÜ íá äþóåé ìåãáëýôåñç Ýìöáóç óôçí ðåñéóôïëÞ äçìïóßùí äáðáíþí – ü÷é ìÝóù ôçò ðåñéóôïëÞò ôùí áìïéâþí ôùí ìéóèùôþí êáé ôùí óõíôáîéïý÷ùí ïé ïðïßïé åßíáé üëá áõôÜ ôá ÷ñüíéá ïé óôõëïâÜôåò ôçò áãïñÜò – áëëÜ ìÝóù ôïõ åëÝã÷ïõ ôçò óðáôÜëçò ðïõ ãßíåôáé óå Üóêïðåò ðñïìÞèåéåò êáé óå öïñåßò ðïõ äåí ðñïóöÝñïõí ôßðïôá ðáñÜ äéïãêþíïõí ôçí ãñáöåéïêñáôßá êáé ôçí äéáöèïñÜ. Ç ôïðéêÞ áãïñÜ ðéóôåýåé üôé ìå êëáóóéêÝò åíÝñãåéåò äåí ÷ôõðéÝôáé ç ýöåóç áëëÜ ìå ôïëìçñÝò ôïìÝò êáé áíáðôõîéáêÝò åíÝñãåéåò. Ç áðïññüöçóç ôçò áýîçóçò ôïõ 2% ÖÐÁ áðáëëÜóóåé ôïõò êáôáíáëùôÝò ðåëÜôåò ìáò áðü ìéá åðéðëÝïí åðéâÜñõíóç óå äýóêïëïõò ãéá üëïõò ìáò êáéñïýò üôáí üìùò ï ìéóèüò ôïõ åñãáæüìåíïõ ìåéþíåôáé êáôÜ 12% óôá åðéäüìáôá êáé 30% óôá äþñá, üôáí êëïíßæåôáé ï êïéíùíéêüò êáé ïéêïíïìéêüò éóôüò ôçò ÷þñáò, ç ôïðéêÞ ìáò áãïñÜ ìðïñåß íá ìåßíåé ìüíï óôçí áðïññüöçóç ôïõ ÖÐÁ;… Ãé áõôü ç äéïßêçóç êáé ï åìðïñéêüò óýëëïãïò êáé ç ßäéá ç áãïñÜ ìáò ðñÝðåé íá êÜíïõí ôçí õðÝñâáóç, äßíïíôáò êßíçôñá, üðùò êáëýôåñåò ôéìÝò êáé åðß ôç êáôáíáëþóåé ôï êÝñäïò, áõôÝò ôéò Áãéåò ìÝñåò êáé ü÷é ìüíï, áëëÜ êáè’ üëç ôçí áãïñáóôéêÞ ðåñßïäï. Ãéá íá ãßíåé áõôü, ôï êýñéï ìÝëçìá – óýíèçìá ôçò ôïðéêÞò ìáò áãïñÜ». ÔÝëïò ï ðñüåäñïò ôïõ Åìðïñéêïý Óõëëüãïõ ÊïæÜíçò åíçìÝñùóå ãéá ôï ðñüãñáììá STAGE ôïõ ÏÁÅÄ, ó÷åôéêÜ ìå ôéò ðñïûðïèÝóåéò ðïõ áðáéôïýíôáé áðü ôïõò åñãïäüôåò.

- Íá ìçí Ý÷ïõí ìåßùóç ðñïóùðéêïý ôåëåõôáßï åîÜìçíï ðñéí ôçí õðïâïëÞ áßôçóçò ãéá ôçí Ýíôáîç óôï ðñüãñáììá. Ç áßôçóç ôùí åñãïäïôþí êáé ôùí õðïøçößùí ãéá áðáó÷üëçóç ãßíåôáé ìÝóù Çëåêôñïíéêïý õðïëïãéóôÞ óôç Äéåýèõíóç ôïõ ÏÁÅÄ. - ÐñïûðïèÝóåéò ãéá áðáó÷ïëïýìåíïõò íá åßíáé Üíåñãïé, íá Ý÷ïõí ôåëåéþóåé ôï ÃõìíÜóéï Þ ôï Ëýêåéï. - Íá ìçí Ý÷ïõí åñãáóôåß êáé íá ìçí Ý÷ïõí ðñáãìáôïðïéÞóåé ðåñéóóüôåñá áðü 49 Ýíóçìá ìÝ÷ñé ôçí ðñüóëçøÞ ôïõò. - Ç áìïéâÞ öèÜíåé ôá 670 åõñþ. - ¸÷ïõí áóöÜëéóç êáé Ýíóçìá. ÔÝëïò ïé åñãïäüôåò äåí åðéâáñýíïíôáé ïýôå Ýíá åõñþ êáé äåí âáñýíïíôáé ãéá ôçí áðáó÷üëçóç, ïýôå äåóìåýïíôáé , ïýôå áðïãñÜöïíôáé óôá âéâëßá ôïõ ÉÊÁ, ïýôå óôïí ðßíáêá ùñþí åñãáóßáò. ÐáñáèÝôïõìå óôç óõíÝ÷åéá ôï ðñüãñáììá êáé ùñÜñéï ëåéôïõñãßáò ôùí åìðïñéêþí êáôáóôçìÜôùí ÊïæÜíçò êáôÜ ôçí ðåñßïäï ôùí åïñôþí ôïõ ÐÜó÷á:

Ðñùß 8.30 – 2.00 Ðñùß 8.30-2.00 Ðñùß 8.30-2.00 Ðñùß 8.30-2.00

ÌÅÃ. ÄÅÕÔÅÑÁ 29-3-2010 Áðüãåõìá 5.00-9.00 ÌÅÃ. ÔÑÉÔÇ 30-3-2010 Áðüãåõìá 5.00-9.00 ÌÅÃ. ÔÅÔÁÑÔÇ 31-3-2010 Áðüãåõìá 5.00 – 9.00 ÌÅÃ. ÐÅÌÐÔÇ 1-4-2010 Áðüãåõìá 5.00-9.00 ÌÅÃ. ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ 2-4-2010

12 ì.ì. – 7 ì.ì. ÌÅÃ. ÓÁÂÂÁÔÏ 3-4-2010 8.30 ð.ì. – 4.00 ì.ì. Ôçí ðñþôç (4-4-2010) & Äåýôåñç (5-4-2010) çìÝñá ôïõ ÐÜó÷á ôá êáôáóôÞìáôá èá ðáñáìåßíïõí êëåéóôÜ. Ï Åìðïñéêüò Óýëëïãïò ÊïæÜíçò óáò åý÷åôáé ÊÁËÏ ÐÁÓ×Á

ÁíÜèåóç êáôáãñáöÞò ðïéüôçôáò ôçò áôìüóöáéñáò áðü ôï ÄÞìï ÊïæÜíçò óôï ÔÅÉ Äõô. Ìáêåäïíßáò ÕðåãñÜöç ÷èåò ÔåôÜñôç 24 Ìáñôßïõ 2010, óôéò 11 ð.ì., óôï Äçìáñ÷éáêü ÌÝãáñï, óýìâáóç ìåôáîý ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò êáé ôïõ ÔÅÉ ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò, ìå áíôéêåßìåíï ôçí åêôÝëåóç åñåõíçôéêïý Ýñãïõ ãéá ôçí ðáñáêïëïýèçóç êáé êáôáãñáöÞ ôçò ðïéüôçôáò ôçò áôìüóöáéñáò óôçí ðåñéï÷Þ ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò. Ï ÄÞìáñ÷ïò ÊïæÜíçò, ËÜæáñïò Ìáëïýôáò, ìåôáîý Üëëùí åðåóÞìáíå ðùò « Äßíåôáé Ýìöáóç óôçí õðïãñáöÞ ôçò óçìåñéíÞò óýìâáóçò, äéüôé áöïñÜ ôï ðåñéâÜëëïí, Ýíáí éäéáßôåñá êñßóéìï ôïìÝá ãéá ôçí ðåñéï÷Þ ìáò, Ýíáí ôïìÝá óôïí ïðïßï ôï ÔÅÉ Ý÷åé áíáðôýîåé ìßá óçìáíôéêÞ äñáóôçñéüôçôá. Ç áîßá áõôÞò ôçò óõíåñãáóßáò, åßíáé ðïëý ìåãÜëç, êáèþò ôï Ýñãï áíáôßèåôáé óôï ÔÅÉ, Ýíá ßäñõìá ìå ìáêñü÷ñïíç ðáñïõóßá óôçí ðüëç, ôï ïðïßï áðïäõíáìþèçêå ôïí ôåëåõôáßï ÷ñüíï ëüãù ôçò âÜóçò ôïõ 10 êáé ÷ñåéÜæåôáé óôÞñéîç. Ï ÄÞìïò ÊïæÜíçò åßíáé äéáôåèåéìÝíïò íá ðáñÝ÷åé âïÞèåéá ìå êÜèå ìÝóï». Ï Ðñüåäñïò ôïõ ÔÅÉ ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò, Ãéþñãïò ×áñáëáìðßäçò, ôüíéóå: «Èåùñþ óõìâïëéêÞ ôç ÷åéñïíïìßá ôïõ ÄÞìïõ, ðñïêåéìÝíïõ íá îåêéíÞóåé ìßá íÝá ðïñåßá óôç óõíåñãáóßá ôùí äýï öïñÝùí. Åëðßæù üôé ìå áõôÞ ôçí åõêáéñßá èá åíåñãïðïéÞóïõìå êáé Üëëïõò öïñåßò ôçò ÐåñéöÝñåéáò ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò íá

óôáèïýí äßðëá óôï ÔÅÉ, ãéáôß ôï áîßæåé, êáèþò äéáèÝôåé õøçëïý êýñïõò åðéóôçìïíéêü ðñïóùðéêü, åîïðëéóìü áëëÜ êáé õðïäïìÝò». Óôçí õðïãñáöÞ ôçò óýìâáóçò ðáñÝóôçóáí åðßóçò, ï Ìáíþëçò Ðáößëçò, Ðñüåäñïò ôçò ÄçìïôéêÞò ÅðéôñïðÞò Ðáéäåßáò, êáèþò êáé ï ÁèáíÜóéïò Ôñéáíôáöýëëïõ, êáèçãçôÞò ôïõ ÔÅÉ Äõô. Ìáêåäïíßáò êáé åðéóôçìïíéêüò õðåýèõíïò ôïõ Ýñãïõ. Ç óýìâáóç ðïõ õðåãñÜöç, áðïôåëåß ôï ðñþôï ìÝñïò ìéáò ïëïêëçñùìÝíçò ðñü-

ôáóçò Ýñãïõ, ðïõ Ý÷åé óêïðü ôçí áíÜðôõîç åíüò ïëïêëçñùìÝíïõ óõóôÞìáôïò ãéá ôç äéá÷åßñéóç ôçò ðïéüôçôáò ôïõ áÝñá óôçí ðåñéï÷Þ ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò, êáé ðåñéëáìâÜíåé: • Ôçí åãêáôÜóôáóç êáé ëåéôïõñãßá óå óçìåßï áíôéðñïóùðåõôéêü ôïõ åìðïñéêïý êÝíôñïõ ôçò ðüëçò ôçò ÊïæÜíçò óôáèìïý åëÝã÷ïõ ôçò ðïéüôçôáò ôïõ áÝñá ãéá ôç ìÝôñçóç ôùí óõãêåíôñþóåùí åéóðíåýóéìùí áéùñïõìÝíùí óùìáôéäßùí (ÁÓ10), SO2, NOx, O3, CO, ìåôåùñïëïãéêþí ðáñáìÝôñùí åðéöáíåßáò, Þôïé èåñ-

ìïêñáóßáò, õãñáóßáò, äéåýèõíóçò êáé ôá÷ýôçôáò áíÝìïõ. • ÅãêáôÜóôáóç êáé ëåéôïõñãßá åðéðëÝïí äýï óôáèìþí ìÝôñçóçò ÁÓ10 óå èÝóåéò áíôéðñïóùðåõôéêÝò Üëëùí ðåñéï÷þí ôïõ äÞìïõ, ðïõ èá åðéëåãïýí óå óõíåííüçóç ìå ôï ÄÞìï ÊïæÜíçò. • ÅíçìÝñùóç ôáõôü÷ñïíá ôïõ ðëçèõóìïý óå ðñáãìáôéêü ÷ñüíï ìÝóù ôïõ äéáäéêôýïõ ç/êáé öùôåéíÞò ïèüíçò ãéá ôéò ìåôñïýìåíåò ôéìÝò ìå áðëü êáé êáôáíïçôü óôï ðëáôý êïéíü ôñüðï. • Áîéïëüãçóç ôïõ óõíüëïõ ôùí äåäïìÝíùí, ìå óêïðü ôç ÷áñôïãñÜöçóç ôçò ðïéüôçôáò ôïõ áÝñá êáé ôçí áîéïëüãçóç ìå âÜóç ôçí åëëçíéêÞ êáé åõñùðáúêÞ íïìïèåóßá. Ç áíÜëõóç èá äþóåé ôçí åéêüíá ôçò êáôÜóôáóçò áðü ðëåõñÜò óõãêåíôñþóåùí ôùí áôìïóöáéñéêþí ñýðùí ðïõ èá ìåôñçèïýí, çìåñÞóéáò êáé åðï÷éêÞò ìåôáâïëÞò, áêñüôáôùí ôéìþí, êáèþò êáé áðïôßìçóç ôçò ðïéüôçôáò ôïõ áÝñá ìå âÜóç ôçí éó÷ýïõóá åèíéêÞ êáé åõñùðáúêÞ íïìïèåóßá. • ÅãêáôÜóôáóç åéäéêþí äåéãìáôïëçðôþí ÁÓ óõãêåêñéìÝíçò äéáìÝôñïõ ãéá ôç óõëëïãÞ äåéãìÜôùí ÁÓ10, þóôå íá áîéïðïéçèïýí óå åðüìåíç öÜóç ãéá ÷çìéêÝò áíáëýóåéò ôùí ÁÓ. Ç ÷ñçìáôïäüôçóç ôïõ Ýñãïõ èá ãßíåé áðü Åéäéêü Áíáðôõîéáêü Ðñüãñáììá (Å.Á.Ð.) Íïìïý ÊïæÜíçò 2007-2011, êáé áíÝñ÷åôáé óå 120.000 Å åõñþ. Öéëïäïîßá ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò, åßíáé ôï Ýñãï íá óõíå÷éóôåß êáé ðÝñáí ôïõ ÷ñïíéêïý ïñßïõ ôçò óýìâáóçò.

×ÑÏÍÏÃÑÁÖÇÌÁ

Äéáâßùóç… áëÜ ÅëëçíéêÜ ÓõíÝ÷åéá áðü ôçí 1ç ÓÞìåñá üëá äåß÷íïõí üôé Ý÷ïõí åãêáôáëåéöèåß áñêåôÜ óôïé÷åßá ôçò ðáñÜäïóçò êáé óôç èÝóç ôïõò õéïèåôÞèçêå ôï ÷áëáñü äõôéêüôñïðï lifestyle. Ç áðüññéøç áõôÞ óùñåýåé ôá ôåëåõôáßá ÷ñüíéá äéáñêþò ðñïâëÞìáôá êáé ÷ñÝç, ôá ïðïßá êáëåßôáé íá áíôéìåôùðßóåé ç óçìåñéíÞ êõâÝñíçóç. Ãéá íá óõìâåß áõôü éêáíÞ êáé áíáãêáßá óõíèÞêç åßíáé ç áëëáãÞ ôñüðïõ æùÞò üëùí çìþí ôùí õðïëïßðùí. «ÐáéäéÜ êé áããüíéá ôçò áðÜñíçóçò åßíáé üëá ìðÜóôáñäá» Ý÷åé ðåé ï Åëýôçò. Ç êáôÜ êñÜôïò åðéêñÜôçóç ôïõ «íüèïõ» (ÍÁÉ êáé Ï×É) óôç äçìüóéá æùÞ åßíáé óÞìåñá ðñïöáíÞò êáé Ý÷åé äéáðéóôùèåß åðáíåéëçììÝíá. ÁñêåôÝò öïñÝò, ïé êñáôéêÝò õðçñåóßåò åñãÜæïíôáé áëëÜ äåí öáßíåôáé íá ëåéôïõñãïýí, ïé åñãáæüìåíïé áìåßâïíôáé ÷ùñßò íá äéáèÝôïõí áãïñáóôéêÞ äýíáìç, ïé ÷áìçëïóõíôáîéïý÷ïé æïõí ÷ùñßò íá ðåèáßíïõí, ïé áóèåíåßò ãéáôñåýïíôáé «äùñåÜí» áëëÜ ôï îÝñåé ç ôóÝðç ôïõò, ôá ðáéäéÜ ìáèáßíïõí áëëÜ óõíÞèùò äåí îÝñïõí êáé ôï ãáúôáíÜêé êáëÜ êñáôåß. ¸íá ðáñÜäåéãìá ãéá ôç óõìâïëÞ ôçò áíåðåîÝñãáóôçò (÷ùñßò ôñéâÞ óôçí åëëçíéêÞ ðñáãìáôéêüôçôá) õéïèÝôçóçò îÝíùí ðñïôýðùí óôç äçìéïõñãßá áõôïý ôïõ «íüèïõ» ÍÁÉ êáé Ï×É, Ýñ÷åôáé áðü ôï ÷þñï ôçò åêðáßäåõóçò ðñïò

ôá ôÝëç ôçò äåêáåôßáò ôïõ ’80. ÊáôáâëÞèçêå ôüôå ðñïóðÜèåéá íá áíáìïñöùèåß ç äéäáóêáëßá ôçò ÖõóéêÞò, óôçí ïðïßá óõíÞèùò äõóêïëåýïíôáé ïé ðåñéóóüôåñïé ìáèçôÝò. ÕéïèåôÞèçêå ëïéðüí ôï áìåñéêáíéêü ðñüãñáììá PSSC, ìå åðéíïçôÞ ôïí êáèçãçôÞ ôïõ ÌÉÔ Jerrold Zacharias, ôï ïðïßï óêüðåõå óôçí êáôáíüçóç ôùí âáóéêþí íüìùí ôçò ÖõóéêÞò, áðü ôá ðáéäéÜ, ìå áðëÝò åñãáóôçñéáêÝò êáôáóêåõÝò- ð÷ êáñïôóÜêéá êëð- äßíïíôáò ôçí åõêáéñßá ãéá ôçí êáëëéÝñãåéá êáé Üëëùí äåîéïôÞôùí, üðùò ï ÷åéñéóìüò åñãáëåßùí, ÷ñÞóéìùí óå ôå÷íßôåò ôçò âéïìç÷áíßáò. ÐñÜãìáôé ôï ðñüãñáììá áõôü åß÷å åêðïíçèåß óôéò ÇÐÁ, êáôÜ ôç äåêáåôßá ôïõ ´50, ìå óêïðü íá óôñÝøåé ôïõò íÝïõò ðñïò ôçí ðïëåìéêÞ êõñßùò âéïìç÷áíßá, ëüãù ôïõ ðñïóðåñÜóìáôïò ðïõ åß÷å êÜíåé ôçí åðï÷Þ åêåßíç ç ôüôå ÅÓÓÄ. Åðüìåíï Þôáí óå ìéá ÷þñá, üðùò ç ÅëëÜäá, ðïõ äåí åðéäßùîå ðïôÝ íá áíáðôýîåé âáñéÜ âéïìç÷áíßá, ðïëý óýíôïìá íá åãêáôáëåéöèåß ôï ðñüãñáììá PSSC, ÷ùñßò üìùò íá óôáìáôÞóåé êáé ç áèñüá ðáñáãùãÞ ðôõ÷éïý÷ùí ôùí èåôéêþí ó÷ïëþí êáé ôùí ðïëõôå÷íåßùí, ïé áðüöïéôïé ôùí ïðïßùí ðáñáìÝíïõí Üíåñãïé, óå ìåãÜëï ðïóïóôü,. Ôï ðáñÜäåéãìá áõôü ßóùò íá áðïôåëÝóåé ÷ñÞóéìï «ðñïæýìé» ãéá ôç ìåôáññýèìéóç ôïõ åêðáéäåõôéêïý óõóôÞìáôïò ðïõ Ý÷åé åîáããåëèåß, ìå óýíèçìá «ðñþôá ï ìáèçôÞò» êáé Ýìöáóç óôéò íÝåò ôå÷íïëïãßåò êáé óôçí «øçöéáêÞ

ôÜîç» êáé áíáìÝíåôáé íá õëïðïéçèåß óôáäéáêÜ ôá åðüìåíá ÷ñüíéá. Áí ç «øçöéáêÞ ôÜîç» áîéïðïéåß ôïõò óýã÷ñïíïõò ôñüðïõò äéáäéêôõáêÞò åðéêïéíùíßáò êáé ãíþóçò «áëÜ åëëçíéêÜ», áíáäåéêíýïíôáò ôç óïößá, ôïí ðïëéôéóìü êáé ôéò ðáñáäüóåéò ôïõ ðáñåëèüíôïò ìáæß ìå ôéò êáôáêôÞóåéò êáé ôá åðéôåýãìáôá ôçò íåùôåñéêÞò åðï÷Þò, ðïëëÜ èá Ý÷åé áóöáëþò íá ðñïóöÝñåé ôüóï óôïõò ìáèçôÝò Üìåóá üóï êáé óôçí ïéêïíïìßá êáé óôçí êïéíùíßá ìáêñïðñüèåóìá. Áí ü÷é, êéíäõíåýåé íá áðïäåé÷èåß, ìéá áðü ôá ßäéá, ìå áíÜëïãåò ðñïóðÜèåéåò ôïõ ðáñåëèüíôïò, üðùò ð÷ ôï PSSC, áöÞíïíôáò óôï åñãáóéáêü êáé êïéíùíéêü ðåñéèþñéï ìáæß ìå ôç ãåíéÜ ðïõ óðïýäáóå ôç äåêáåôßá ôïõ ´90 êáé äéáãêùíßæåôáé (ìå èåìéôïýò –ÁÓÅÐ- êáé áèÝìéôïõò – ñïõóöåôïëïãéêïýò - ôñüðïõò) ãéá ìéá èÝóç óôï äçìüóéï êáé ôçí åðüìåíç. Áñêåôïß óÞìåñá ìéëïýí Þäç ãéá ìéá ÷áìÝíç ãåíéÜ óôç ÷þñá ìáò, ëüãù ôçò íïïôñïðßáò êáé ôùí ðñïêáôáëÞøåùí ôïõ ðáñåëèüíôïò ðïõ áóöáëþò äåí áöÞíåé ôï ðáñáìéêñü ðåñéèþñéï íá êéíäõíåýóåé íá ÷áèåß êáé ç åðüìåíç. Êáé äåí èá ÷áèåß áí óôï õëéêü ôçò «øçöéáêÞò ôÜîçò» ðåñéÝ÷åôáé, åêôüò ôùí Üëëùí, êáé ç óïößá ôïõ ÏäõóóÝá Åëýôç, ãéá íá ôçí õðåíèõìßæïõí äéáñêþò ïé íÝïé óôïõò ìåãáëýôåñïõò ìå ðñþôïõò ôïõò ðïëéôéêïýò: «Êåßíï ðïõ óïõ ðñïóÜðôïõíå ôá ÷åëéäüíéá åßíáé ç Üíïéîç ðïõ äåí Ýöåñåò.» -Ù-


ÈÁÑÑÏÓ

"

ÔñéóÜãéï óôç ìíÞìç ôïõ ÌáêåäïíïìÜ÷ïõ ÉùÜííç Éùáííßäç

Ì

å ôçí åõêáéñßá ôçò åðåôåßïõ ôïõ èáíÜôïõ ôïõ êáôáãüìåíïõ áðü ôçí ÊéïõôÜ÷åéá ôçò Ì. Áóßáò ÌáêåäïíïìÜ÷ïõ ÉùÜííïõ Éùáííßäç, ï óýëëïãïò Êéïõôá÷åéùôþí êáé Ìéêñáóéáôþí Öëþñéíáò «Ï Áã. ÌçíÜò» ôÝëåóå ôçí Ôñßôç 23 Ìáñôßïõ ôñéóÜãéï óôç ìíÞìç ôïõ Þñùá êáé ôùí 15 Üëëùí áãùíéóôþí ôïõ óþìáôïò Óêáëßäç ðïõ Ýðåóáí óôéò 23 Ìáñôßïõ 1906 áãùíéæüìåíïé ãéá ôçí åëåõèåñßá ôçò Ìáêåäïíßáò ìáò. Ç åðéìíçìüóõíç äÝçóç ôåëÝóèçêå óôçí ðñïôïìÞ ôïõ ÉùÜííç Éùáííßäç ðïõ âñßóêåôáé åðé ôçò ïäïý Êéïõôá÷åßáò áðü ôïí ð. Åéñçíáßï ×áôæçåöñáéìßäç êáé ðáñáâñÝèçêáí ðïëëÜ ìÝëç ôïõ Óõëëüãïõ. ÅÐÅÔÅÉÏÓ ÔÏÕ ÈÁÍÁÔÏÕ ÔÏÕ ÌÁÊÅÄÏÍÏÌÁ×ÏÕ ÉÙÁÍÍÇ ÉÙÁÍÍÉÄÇ Ï ÉùÜííçò Éùáííßäçò ðïõ ôéìïýìå óÞìåñá ôç ìíÞìç ôïõ, åßíáé ãÝííçìá ôçò áëçóìüíçôçò ðáôñßäáò ôùí ðáôÝñùí ìáò, ôçò ÊéïõôÜ÷åéáò. Ôá ëéãïóôÜ éóôïñéêÜ óôïé÷åßá äåí ìáò åðéôñÝðïõí íá ãíùñßæïõìå ëåðôïìÝñåéåò ãé ôç æùÞ ôïõ, ãíùñßæïõìå üìùò üôé åß÷å ôçí ôý÷ç íá ìåãáëþóåé óå ìéá ðåñßïäï ìåãÜëçò ïéêïíïìéêÞò ðñïüäïõ ôçò ÅëëçíéêÞò êïéíüôçôáò ôçò ÊéïõôÜ÷åéáò êáé åíôõðùóéáêÞò áíÜðôõîçò ôùí åêðáéäåõôçñßùí ôçò. ÕðÞñîå ìáèçôÞò ôïõ Üîéïõ äÜóêáëïõ ôïõ ÃÝíïõò ×ñÞóôïõ Ôïõñãïýôç, óôïí ïðïßï ïöåßëåé ðïëëÜ ç ÊéïõôÜ÷åéá. Ôï 1902, ï Éùáííßäçò Þôáí áêüìç ìáèçôÞò óôçí áóôéêÞ ó÷ïëÞ, üôáí ãéá ðñþôç öïñÜ åðéóêÝöèçêå ôçí ÊéïõôÜ÷åéá ðñïóêåêëçìÝíïò áðü ôïí ÖïõÜô-ÐáóÜ, (ðïõ Þôáí Ôïõñêïêñçôéêüò êáé ìéëïýóå Üðôáéóôá ôçí ÅëëçíéêÞ) ï Ãåíéêüò Ðñüîåíïò ôçò ÅëëÜäáò óôç Óìýñíç, Áíôùíüðïõëïò óõíïäåõüìåíïò áðü ôïí êáâÜóç ôïõ – Ýíáí åýæùíá ìå áèëçôéêü ðáñÜóôçìá-. Ïé Êéïõôá÷åéþôåò äåí åß÷áí îáíáäåß åýæùíá êáé åíôõðùóéÜóôçêáí. ÃñÜöåé ï ÓÜââáò Åöñáéìßäçò: «Ðáíæïõñëéóìüí ðñïåêÜëåóåí åéò ôïõò ìáèçôÜò ôçò áóôéêÞò ó÷ïëÞò ç ðáñïõóßá ôïõ êáâÜóç ìå ôçí åõæùíéêÞí ôïõ óôïëÞí ùò åêðñïóþðïõ ôùí áãùíéóôþí ôïõ 1821». Ôïí Áýãïõóôï ôïõ 1904, ç Äçìïãåñïíôßá ôçò Åëëçíïñèüäïîçò êïéíüôçôáò ÊéïõôÜ÷åéáò, áðïöÜóéóå íá óôåßëåé 10 Üñéóôïõò áðüöïéôïõò ôçò áóôéêÞò Ó÷ïëÞò, íá óõíå÷ßóïõí ôéò óðïõäÝò ôïõò óå ïíïìáóôÜ ó÷ïëåßá ôçò åðï÷Þò, ìå óêïðü íá åðéóôñÝøïõí ùò äÜóêáëïé óôá åêðáéäåõôÞñéá ôçò êïéíüôçôáò. Ìåôáîý áõôþí, Þôáí êáé ï ÉùÜííçò Éùáííßäçò, ðïõ åóôÜëç óôï ôåôñáôÜîéï ÃõìíÜóéï Ôóïôõëßïõ. Óôç Ìáêåäïíßá ï Éùáííßäçò Ýæçóå üëá ôá óõãêëïíéóôéêÜ ãåãïíüôá ôïõ Ìáêåäïíéêïý áãþíá, ðïõ åß÷å ðéá öïõíôþóåé êáé åíèïõóéÜóôçêå. ¸ôóé ôïí ÓåðôÝìâñç ôïõ 1905, óå çëéêßá ìüëéò 17 åôþí, åãêáôáëåßðåé ôá ìáèçôéêÜ èñáíßá êáé êáôáôÜóóåôáé óôçí áíôáñôéêÞ ïìÜäá ôïõ Êñçôéêïý ïðëáñ÷çãïý Ãåþñãéïõ Óêáëßäç. Ôï óþìá ôïõ Óêáëßäç Ýäñáóå óôçí ðåñéï÷Þ ôïõ Ìïñé÷üâïõ, ðïõ áíÞêåé óÞìåñá óôç FYROM êáé åßíáé ç ðåñéï÷Þ âüñåéá áðü ôïí Óêïðü êáé ôï ÊáúìáêôóáëÜí. Ï Óêáëßäçò õðÞñîå åîáéñåôéêÜ ãåííáßïò, ðáñÜôïëìïò, öéëüôéìïò áëëÜ êáé áðåßèáñ÷ïò, ìå áðïôÝëåóìá ôï ÊÝíôñï Ìïíáóôçñßïõ ðïõ Þôáí õðåýèõíï ãéá ôçí ðåñéï÷Þ, íá ôïí áðïêçñýîåé, ìáæß ìå ôïí åðßóçò Êñçôéêü ïðëáñ÷çãü Íéêïëïýäç. Ôüôå ï Óêáëßäçò Ýóôåéëå ôçí ðáñáêÜôù åðéóôïëÞ : « Ðñïò ôï Åèíéêü ÊÝíôñï Ìïíáóôçñßïõ. Êýñéå ÊáëáìáñÜ, ãáëïíÜ, êïëïêýèá, ðïõ ìáò äßíåéò äéáôáãÝò áðü ôï ãñáöåßï óïõ êáé ôï êñåâÜôé óïõ êáé ìáò äéþ÷íåéò áðü ôïõ ìðáìðÜ óïõ ôï ôóéöëßêé ôï Ìïñß÷ïâï êáé ìáò áðïêçñýôôåéò êáé åðéêçñýôôåéò. ¸ëáâá ôï Ýããñáöü óïõ. Èá ëÜâåéò ôçí áðÜíôçóÞ ìïõ. Ï óôáóéáóôÞò Ã. Óêáëßäçò, ïðëáñ÷çãüò» Íá ðïéá Þôáí ç áðÜíôçóç ôïõ Óêáëßäç üðùò ôçí êáôáãñÜöåé óôá áðïìíçìïíåýìáôÜ ôïõ ï ÉùÜííçò Êáñáâßôçò : «ÊáôÝâçêå ìå ôï óþìá ôïõ óôïí êÜìðï ôïõ Ìïíáóôçñßïõ, ðïõ äåí åß÷å ðáôÞóåé ðïôÝ ôï ðüäé ôïõ áíôÜñôçò êáé óáí íá ðçãáßíáíå óå ãÜìï ìå ôç ãêÜéíôá êáé ÷ïñåýïíôáò, ðÞñáí óâÜñíá ôá ÷ùñéÜ æçôþíôáò áðü ôïõò êïìéôáôæÞäåò íá âãïýíå íá ðïëåìÞóïõíå. Ôá ðáôñéáñ÷éêÜ ÷ùñéÜ áíáèáññÞóáíå êáé ðÞãáéíáí óôç Ìçôñüðïëç êáé æçôïýóáí íá åðéóôñÝøïõí êáé ðÜëé óôï Ðáôñéáñ÷åßï. Ïé åîáñ÷éêïß ðÜëé æçôïýóáí áðü ôïõò Ôïýñêïõò ðñïóôáóßá. ¼ôáí ôï ðñïîåíåßï åßäå ôçí áðÞ÷çóç ðïõ åß÷å ç äñÜóç ôïõ óþìáôïò, Ýóôåéëå åðéóôïëÞ êáé áíáêáëïýóå ôçí áðïêÞñõîç êáé Ýëåãå óôïí Óêáëßäç íá ôñáâç÷ôåß óôá âïõíÜ ôïõ Ìïñé÷üâïõ, ãéáôß ïé Ôïýñêïé åîáãñéþèçêáí ìå ôï ôüëìçìÜ ôïõ êáé åôïßìáæáí ìåãÜëç åðé÷åßñçóç åíáíôßïí ôïõ. Ï Íéêïëïýäçò èåþñçóå ôçí áëëáãÞ óôÜóçò ôïõ êÝíôñïõ åðáñêÞ êáé óõììïñöþèçêå, áëëÜ ï Óêáëßäçò äåí Þèåëå íá áêïýóåé ðëÝïí ôßðïôá êáé åðÝìåíå íá óôåßëåé óôï êÝíôñï ôçí áðÜíôçóç ðïõ õðïó÷Ýèçêå. ÆÞôçóå áðü ôïõò Üíôñåò ôïõ íá öýãïõí üóïé èÝëïõí ìå ôïí Íéêïëïýäç óôá âïõíÜ áëëÜ êáíåßò äåí äÝ÷èçêå íá öýãåé.» Óôéò 23 Ìáñôßïõ ôïõ 1906, ôï óþìá óõãêñïýóèçêå ìå äýíáìç 250 Ôïýñêùí êáé ðïëÝìçóáí ìÝ÷ñéò åó÷Üôùí óôçí ôïðïèåóßá ÊñÜðá ôïõ ÷ùñéïý ºâåíé (17 ÷éëéüìåôñá âüñåéá ôïõ ÷ùñéïý Óêïðüò) êáé Ýðåóáí ãéá ôç Ìáêåäïíßá ìáò, ï Ãåþñãéïò Óêáëßäçò êáé ïé 15 áðü ôïõò 16 Üíäñåò ôïõ, åíþ Ýíáò ôñáõìáôéóìÝíïò ðéÜóôçêå æùíôáíüò áðü ôïõò Ôïýñêïõò. Ôá ðáëéêÜñéá ôïõ Óêáëßäç ðïõ Ýðåóáí ðïëåìþíôáò ãéá ôç Ìáêåäïíßá ìáò Þôáí: 7 Ìáêåäüíåò: ÃéïâÜí Êïñìïýæçò, ÔñÜéêïò Óïâßôóå, Íéêüëáïò Êáñáíéêüëáò, Óôüéêï ÌÞôñå, Ãåþñãéïò ×ñÞóôïõ, Óôüéáí ÆëÜôå ÄçìÞôñéïò Ôóßôóéñáò, 4 Êñçôéêïß: Áíôþíéïò ÌðïõíôïõñÜêçò, Ìé÷áÞë ×áôæçäÜêçò, Êùóôáíôßíïò Êñïêßäçò, Ãåþñãéïò ÓáñáöÜêçò, 3 áðü ôçí Åëåýèåñç ÅëëÜäá: ÉùÜííçò ÍôÝìðáñçò, Âáóßëåéïò Êùóôüðïõëïò, ÄçìÞôñéïò Ìáíäþñïò êáé 1 ÌéêñáóéÜôçò, ï 18÷ñïíïò Êéïõôá÷åéþôçò ÉùÜííçò Éùáííßäçò . Ï ÉùÜííçò Éùáííßäçò äåí ãýñéóå ðïôÝ ðßóù óôçí ÊéïõôÜ÷åéá ãéá íá äéäÜîåé ôá ðáéäéÜ ôçò. ¸ìåéíå ãéá ðÜíôá óôç ÌáêåäïíéêÞ ãç ðñïðïìðüò êáé ëáìðáäçöüñïò üëçò ôçò ÅëëçíéêÞò êïéíüôçôáò ôçò ÊéïõôÜ÷åéáò ðïõ ôïí áêïëïýèçóå, áëßìïíï 17 ÷ñüíéá áñãüôåñá ìå ôïí îåñéæùìü áðü ôéò ðáôñïãïíéêÝò åóôßåò êáé åãêáôáóôÜèçêå óôç ãç ôçò Ìáêåäïíßáò, ðïõ ï Éùáííßäçò ðüôéóå ìå ôï áßìá ôïõ. Áò åßíáé áéùíßá ç ìíÞìç ôïõ.

ÐÝìðôç 25 Ìáñôßïõ 2010

ÊÏÆÁÍÇ Óõììåôï÷Þ Ãéþñãïõ Êáóáðßäç óôç óõíåäñßáóç ôçò Äéåèíïýò ÅðéôñïðÞò GLOBE ãéá ôçí áëëáãÞ ÷ñÞóçò ãçò êáé ïéêïóõóôçìÜôùí óôéò ÂñõîÝëëåò Ôçí åëëçíßäá åðßôñïðï, áñìüäéá óôá èÝìáôá ôçò áëéåßáò. ê. Ìáñßá ÄáìáíÜêç óõíÜíôçóå óôï ãñáöåßï ôçò óôçí Å.Å. ï âïõëåõôÞò ÊïæÜíçò Ãéþñãïò Êáóáðßäçò, êáôÜ ôç äéÜñêåéá ðáñáìïíÞò ôïõ óôéò ÂñõîÝëëåò ìå áðïóôïëÞ ôçò ÅëëçíéêÞò ÂïõëÞò. Ùò åêðñüóùðïò ôïõ åëëçíéêïý êïéíïâïõëßïõ, ï ÔïìåÜñ÷çò ÁãñïôéêÞò ÁíÜðôõîçò ôçò Í.Ä. Ãéþñãïò Êáóáðßäçò ìáæß ìå ôïí ðñüåäñï ôçò ÅðéôñïðÞò ÐåñéâÜëëïíôïò ôçò åëëçíéêÞò âïõëÞò âïõëåõôÞ Ìáãíçóßáò Êùíóôáíôßíï ÊáñôÜëç, óõììåôåß÷áí óôç óõíåäñßáóç ôçò äéåèíïýò åðéôñïðÞò Globe ãéá ôçí áëëáãÞ ÷ñÞóçò ãçò êáé ïéêïóõóôçìÜôùí ðïõ ðñáãìáôïðïéÞèçêå óôï Åõñùðáúêü Êïéíïâïýëéï óôéò ÂñõîÝëëåò. Óôç óõíåäñßáóç áíáðôý÷èçêå äéÜëïãïò ìåôáîý åêðñïóþðùí êïéíïâïõëßùí áðü ÷þñåò ìÝëç ôçò Å.Å. (Áããëßá, Äáíßá, Óïõçäßá, Éóðáíßá, Ðïñôïãáëßá, Ãáëëßá) ãéá èÝìáôá èáëáóóßùí ïéêïóõóôçìÜôùí êáé áëéåßáò åíüøåé ìÜëéóôá êáé ôçò åðéêåß-

ìåíçò áëëáãÞò ôçò ÊïéíÞò ÁëéåõôéêÞò ÐïëéôéêÞò ôçò Å.Å. ðïõ èá îåêéíÞóåé íá óõæçôéÝôáé åðßóçìá áðü ôéò áñ÷Ýò Éïõíßïõ. Ç åëëçíéêÞ áíôéðñïóùðåßá óôçí ôïðïèÝôçóÞ ôçò áíáöÝñèçêå óôçí éäéáéôåñüôçôá ôçò åëëçíéêÞò áëéåßáò ìå ôéò ìéêñÝò áëéåõôéêÝò ïéêïãåíåéáêïý ôýðïõ åðé÷åéñÞóåéò ðïõ áóêïýí

ôçí ðáñÜêôéá êáé ü÷é âéïìç÷áíéêÞ áëéåßá, ìå ôåñÜóôéá óõìâïëÞ óôçí ôïðéêÞ ïéêïíïìßá êáé êïéíùíéêÞ óõíï÷Þ. ÊáôÜ ôç óõíÜíôçóÞ ôïõò ìå ôçí ê. ÄáìáíÜêç ïé ¸ëëçíåò âïõëåõôÝò óõæÞôçóáí ìáæß ôçò äéåîïäéêÜ èÝìáôá ôçò åèíéêÞò êáé åõñùðáúêÞò áëéåõôéêÞò ðïëéôéêÞò, åíþ ï Ãéþñãïò Êáóáðßäçò åðåóÞìáíå óôçí åëëçíßäá åðßôñïðï ôçí áíÜãêç äéåõèÝôçóçò ôïõ ÷ùñïôáîéêïý ó÷åäéáóìïý ãéá ôéò é÷èõïêáëëéÝñãåéåò óôçí ÅëëÜäá ðïõ åßíáé ôï ìåãÜëï áãêÜèé óôïí ôüóï óçìáíôéêü ôïìÝá ãéá ôçí ïéêïíïìßá ôùí ðáñáèáëÜóóéùí êïéíùíéþí êáé ôçò ÷þñáò. Åðßóçò ï ê. Êáóáðßäçò Ýèåóå êáé ôï èÝìá ôçò áîéïðïßçóçò êáé ðåñáéôÝñù áíÜðôõîçò ôçò ìåãÜëçò ôå÷íïãíùóßáò ðïõ êáôÝ÷ïõìå ùò ÷þñá óå èÝìáôá é÷èõïêáëëéåñãåéþí, åíþ åðåóÞìáíå êáé ôçí áíÜãêç åíßó÷õóçò êáé åöáñìïãÞò áëéåõôéêÞò ðïëéôéêÞò óôá ãëõêÜ ýäáôá üðïõ åíôïðßæïíôáé ðïëëÜ êáé óïâáñÜ ðñïâëÞìáôá, áëëÜ êáé åßíáé Ýíáò ôïìÝáò ìå óïâáñÞ êáé åëðéäïöüñá ðñïïðôéêÞ ãéá ðåñéï÷Ýò ìå ìïíáäéêÜ ïéêïóõóôÞìáôá ãëõêþí õäÜôùí óôçí ðáôñßäá ìáò.

Åðéôõ÷Þò ç åêäÞëùóç ãéá ôçí ðïíôéáêÞ ðïßçóçò óôï ÔÅÉ Ä. Ìáêåäïíßáò

Ï

Åêäçëþóåéò ãéá ôçí åðáíÜóôáóç ôïõ ’21 óôçí ÊïæÜíç

é åïñôáóôéêÝò åêäçëþóåéò ãéá ôçí 189ç ÅèíéêÞ ÅðÝôåéï ôçò 25çò Ìáñôßïõ 1821, îåêßíçóáí áðü ÷èåò óôá ó÷ïëåßá ôçò ðåñéï÷Þò ìáò ìå ôçí êáôÜèåóç óôåöáíéþí óôï çñþï ôùí ðåóüíôùí áðü áíôéðñïóùðåßåò ìáèçôþí ôùí ó÷ïëåßùí ôçò ÊïæÜíçò ×èåò åðßóçò Ýãéíå ïìéëßá ãéá ôçí åðáíÜóôáóç ôïõ’21 óôçí Áßèïõóá ÓõíåäñéÜóåùí ôïõ Íïìáñ÷éáêïý Óõìâïõëßïõ óôïõò Äçìïóßïõò ÕðáëëÞëïõò êáé ÕðáëëÞëïõò ÍÐÄÄ ôçò Ýäñáò ôçò Íïìáñ÷éáêÞò Áõôïäéïßêçóçò. Ôï åïñôáóôéêü ðñüãñáììá ðñïâëÝðåé: ÐáéÜíéóç èñéáìâåõôéêþí èïõñßùí êáé åìâáôçñßùí áðü ôç óôñáôéùôéêÞ ìïõóéêÞ ôïõ Á´ Ó.Ó. êáé ôç öéëáñìïíéêÞ «ÐÁÍÄÙÑÁ» óôá ðñïêáèïñéóìÝíá äñïìïëüãéá ãéá ôï êÜèå ìïõóéêü ôìÞìá, åíþ ïé êáìðÜíåò ôùí åêêëçóéþí èá óçìÜíïõí ÷áñìüóõíá. 08:00 ð.ì. : Åðßóçìç Ýðáñóç Óçìáßáò. 10:30 ð.ì. : Åðßóçìç Äïîïëïãßá óôï Ìçôñïðïëéôéêü Íáü Áãßïõ ÍéêïëÜïõ. ÌåôÜ ôï ôÝëïò ôçò Äïîïëïãßáò èá áêïëïõèÞóåé ç åêöþíçóç ôïõ ðáíçãõñéêïý ôçò çìÝñáò. 11:00 ð.ì. : Åðéìíçìüóõíç äÝçóç óôá ìíçìåßá ôùí Çñþùí óôçí ÊåíôñéêÞ Ðëáôåßá Íßêçò. ÊáôÜèåóç óôåöÜíùí áðü ôïõò åêðñïóþðïõò öïñÝùí êáé ôçí ¢ííá Äéáìáíôïðïýëïõ, Õðïõñãü Ðáéäåßáò Äéá âßïõ ÌÜèçóçò êáé ÈñçóêåõìÜôùí ç ïðßá èá åêðñïóùðÞóåé ôçí êõâÝñíçóç óôéò óçìåñéíÝò åêäçëþóåéò óôçí ÊïæÜíç ÌåôÜ ôï ôÝëïò ôçò åðéìíçìüóõíçò äÝçóçò èá äïèåß äåîßùóç óôï Äçìáñ÷åßï áðü ôïí ê. ÄÞìáñ÷ï óôçí ïðïßá èá ðáñáóôïýí ïé Áñ÷Ýò ôçò ðüëçò. Óôéò 12:00 ì.ì : èá áêïëïõèÞóåé ç ðáñÝëáóç ðñï ôùí åðéóÞìùí ôùí ôíçìÜôùí: á) ÁíáðÞñùí êáé Ôñáõìáôéþí ðïëÝìïõ â) Áãùíéóôþí ÅèíéêÞò Áíôßóôáóçò ã) Ìáèçôþí Á/èìéáò Åêð/óçò ä) Ìáèçôþí Â/èìéáò Åêð/óçò å) Óðïõäáóôñéþí Ó÷ïëÞò Áäåëöþí Íïóïêüìùí óô) Ïäçãþí æ) Ðñïóêüðùí è) Óôñáôéùôéêþí ôìçìÜôùí Ïé åêäçëþóåéò èá ïëïêëçñùèïýí ìå Åëëçíéêïýò ÷ïñïýò áðü Ðïëéôéóôéêïýò Óõëëüãïõò ôçò ðåñéï÷Þò, óôçí êåíôñéêÞ ðëáôåßá

ÓõíÜíôçóç ÈáíÜóç ×áíôÜâá ìå ôçí ÃñáììáôÝá Ðïëéôéóìïý ÓõíÜíôçóç ìå ôç ÃåíéêÞ ÃñáììáôÝá Ðïëéôéóìïý ê. Ëßíá Ìåíäþíç åß÷å ôçí Ôñßôç 23/3 ï ÂïõëåõôÞò Í. Ãñåâåíþí ê. ÈáíÜóçò ×áíôÜâáò. ÓõæÞôçóáí æçôÞìáôá êõâåñíçôéêÞò ðïëéôéêÞò óôïí ôïìÝá ôïõ Ðïëéôéóìïý êáèþò êáé ãéá ôá Ýñãá Ðïëéôéóìïý ðïõ èá ìðïñïýóáí íá åíôá÷èïýí óôï ÅÓÐÁ. Óôï áìöéèÝáôñï ôïõ ÔÅÉ ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò «Óðýñïò ÁñóÝíçò», ï äéáêåêñéìÝíïò Íåõñï÷åéñïõñãüò, Åðßêïõñïò ÊáèçãçôÞò ôïõ Áñéóôïôåëåßïõ Ðáíåðéóôçìßïõ êáé ðïéçôÞò ôïõ ðïíôéáêïý åëëçíéóìïý, ×ñÞóôïò ÁíôùíéÜäçò, ùò ãíÞóéï ôÝêíï ôïõ Ðüíôïõ êáé ïðáäüò ôçò ñÞóçò ôïõ ÏäõóóÝá Åëýôç « Ìüíç Ýãíïéá ç ãëþóóá ìïõ», áðÜíôçóå óôï åñþôçìá: «ÕðÜñ÷åé óÞìåñá ç áíÜãêç ôçò ðïéçôéêÞò Ýêöñáóçò óôçí ðïíôéáêÞ äéÜëåêôï;» Ï ê. ÁíôùíéÜäçò áðáíôþíôáò èåôéêÜ óôï åñþôçìá ôüíéóå:«Ç åðéêïéíùíßá ôçò íåïëáßáò ìå ôç ÷ñÞóç ôçò ôå÷íïëïãßáò êáé ôï äéáäßêôõï ãåíéêüôåñá, ùò ìÝóï åðéêïéíùíßáò êáé åðáöÞò åßíáé ï êáëýôåñïò ôñüðïò, þóôå ïé íÝïé íá óõíïìéëïýí êáé íá áêïëïõèïýí ôá ìïíïðÜôéá ôçò ðáñÜäïóçò. Óôçí åðï÷Þ ôçò ðáãêïóìéïðïßçóçò ç

äéáôÞñçóç ôçò ãëþóóáò êáé ôçò éóôïñßáò ìáò êñßíåôáé éäéáßôåñá áðáñáßôçôç». Ï ê. ÁíôùíéÜäçò áíÝãíùóå ðïíôéáêïýò óôß÷ïõò ôïõ êáé ìÝñç áðü ôç «ÌÞäåéá» ôïõ Åõñéðßäç, Ýñãï ðïõ ìåôÝöñáóå óôçí ðïíôéáêÞ äéÜëåêôï, äßíïíôáò Ýôóé ôï óôßãìá ôçò éóôïñßáò ôïõ ðïíôéáêïý ðïëéôéóìïý êáé ôçò Üññçêôçò óõíÝ÷åéáò ôçò ðïíôéáêÞò ìå ôçí áñ÷áßá åëëçíéêÞ ãëþóóá. Ãéá ôïí Üíèñùðï – ãéáôñü êáé ðïéçôÞ ê. ×ñÞóôï ÁíôùíéÜäç, ìßëçóå ï áîéüôéìïò ÊáèçãçôÞò ÍÝáò ÅëëçíéêÞò Éóôïñßáò ôïõ Ðáíåðéóôçìßïõ ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò ê. Êùí/íïò ÖùôéÜäçò. Ç åêäÞëùóç Ýêëåéóå ìå ôïõò êáëëéôÝ÷íåò ê. Êþóôá Óéáìßäç êáé Ãéþñãï Óôåöáíßäç ïé ïðïßïé, ìáò ìåôÝöåñáí ãéá ëßãï óôá ìïõóéêÜ ìïíïðÜôéá ôïõ Ðüíôïõ ìå ôïõò óôß÷ïõò ôïõ ê. ×ñÞóôïõ ÁíôùíéÜäç. Ï ê. ×áíôÜâáò åðÝìåéíå íá ÷áñáêôçñéóôåß Üìåóá ôï Êáóôñß ùò áñ÷áéïëïãéêüò ÷þñïò êáé íá óõíôá÷èåß ìåëÝôç ôïõ Ýñãïõ áíÜäåéîçò ôùí áñ÷áéïôÞôùí ðñïêåéìÝíïõ íá åíôá÷èåß óôï ÅÓÐÁ. ÓõìöùíÞèçêå íá ðñáãìáôïðïéçèåß êáé íÝá óõíÜíôçóç Ýðåéôá áðü Ýíá ìÞíá.

ÓõíåäñéÜæåé ç 1ç Í.Å. ôç Í.Á. ÊïæÜíçò

Ç

Olympia Electronics åìðëïõôßæïíôáò ôï íÝï ôçò êáôÜëïãï äéáèÝôåé áðü 1ç Áðñéëßïõ 2010 ìßá ðëÞñç ãêÜìá Çëåêôñïíéêþí ballasts ôïõ Öéíëáíäéêïý Ïßêïõ HELVAR. Ðñüêåéôáé ãéá ðñïúüíôá õøçëÞò ðïéüôçôáò ðïõ ðëçñïýí üëåò ôéò åõñùðáúêÝò ðñïäéáãñáöÝò. Èá äéáôßèåíôáé ãéá üëïõò ôïõò ôýðïõò ëáìðôÞñùí öèïñéóìïý (T5 & T8 áðü 18W Ýùò êáé 80W) ìå äõíáôüôçôá ñïïóôÜôç (dimming) êáé óå ðïëý áíôáãùíéóôéêÝò ôéìÝò. Ãéá ðåñéóóüôåñåò ðëçñïöïñßåò ìðïñåßôå íá êáëåßôå óôï 23530-51200 (åóùô.43) êáé óôï E-mail info@olympiaelectronics.gr Þ íá óõìâïõëåõôåßôå ôï íÝï êáôÜëïãï ôçò åôáéñßáò ï ïðïßïò èá êõêëïöïñÞóåé ôïí åñ÷üìåíï Áðñßëéï. Åðßóçò åðéóêåöôåßôå ôo site ôçò åôáéñßáò ìáò www.olympia-electronics.gr óôï ïðïßï ìðïñåßôå íá äåßôå ôçí ðëÞñç ðáñïõóßáóç ôùí íÝùí ðñïúüíôùí ìáò.

ÓõíåäñéÜæåé ôçí ÐáñáóêåõÞ 26-3-2010 êáé þñá 13.30 óôï Íïìáñ÷éáêü êáôÜóôçìá ÊïæÜíçò ç 1ç Í.Å. ôçò Íïìáñ÷éáêÞò Áõôïäéïßêçóçò ÊïæÜíçò ìå èÝìáôá: * ¸ãêñéóç äéåíÝñãåéáò áíïéêôïý äéáãùíéóìïý ãéá ôçí ðñïìÞèåéá ãñáöéêÞò ýëçò * ¸ãêñéóç ðñïãñÜììáôïò «ÅÐÉ×ÅÉÑÇÓÉÁÊÏ Ó×ÅÄÉÏ ÃÉÁ ÔÇÍ ÐÑÏÂÏËÇ ÊÁÉ ÔÇ ÄÇÌÏÓÉÏÔÇÔÁ ÔÏÕ ÅÑÃÏÕ ÔÇÓ Í.Á. ÊÏÆÁÍÇÓ ÃÉÁ ÔÏ ÅÑÃÏ 2010 * ¸ãêñéóç ðëçñùìÞò äéáöüñùí äáðáíþí


ÈÁÑÑÏÓ

5

ÊÏÆÁÍÇ

Ðõîßäá ãéá ôï ìÝëëïí ÔÌÇÌÁ ÃÑÁÖÉÓÔÉÊÇÓ * Ô.Å.É. ÁèÞíáò Ìå ôé áó÷ïëåßôáé ôï ôìÞìá Óýìöùíá ìå ôçí éóôïóåëßäá ôïõ ôìÞìáôïò, óôü÷ïò ôïõ ÔìÞìáôïò ÃñáöéóôéêÞò åßíáé ç êáôÜñôéóç óôåëå÷þí ìå Üñôéï ôå÷íéêü êáé êáëëéôå÷íéêü õðüâáèñï, éêáíþí íá êáëýøïõí ôéò áíÜãêåò ìéáò ïëïÝíá êáé ðåñéóóüôåñï äéåõñõíüìåíçò áãïñÜò, ðïõ åêôåßíåôáé áðü ôïí ðïëýìïñöï ôïìÝá ôùí ãñáöéêþí ôå÷íþí, ôçò äéáöÞìéóçò - åíçìÝñùóçò, ôçò äéáìüñöùóçò êáôáíáëùôéêþí ðñïúüíôùí ìÝ÷ñé ôï Ýíôõðï êáé ôïí åêäïôéêü ôïìÝá ãåíéêüôåñá. Ôï ôìÞìá óôï÷åýåé, åðßóçò, íá êáëëéåñãÞóåé óôïõò ìåëëïíôéêïýò ãñáößóôåò Ýíá õøçëü êáëëéôå÷íéêü áéóèçôéêü åðßðåäï, ðïõ èá ôïõò êÜíåé éêáíïýò íá áíôáðïêñéèïýí óôéò êïéíùíéêÝò åõèýíåò ðïõ ðñüêåéôáé íá åðùìéóôïýí. Åßíáé ãåãïíüò, ðëÝïí, üôé ï ãñáößóôáò óÞìåñá óõìâÜëëåé áðïöáóéóôéêÜ óôïí ó÷çìáôéóìü ôùí áéóèçôéêþí áîéþí êáé êñéôçñßùí ìéáò ðïëý ìåãÜëçò ìåñßäáò ôçò åëëçíéêÞò êïéíùíßáò. Ôá Ýñãá ôïõ êáëýðôïõí ó÷åäüí êÜèå êáôáíáëùôéêü ðñïúüí êáé Ýôóé Üìåóá êáé Ýììåóá åðçñåÜæïõí êáé äéáìïñöþíïõí ôéò áéóèçôéêÝò áîßåò ôïõ ìÝóïõ êáôáíáëùôÞ ìå áíÜëïãåò óõíÝðåéåò.

ÐÝìðôç 25 Ìáñôßïõ 2010

Äçìüóéïò áðïëïãéóìüò äçìÜñ÷ïõ ÄåóêÜôçò óôéò ãõíáßêåò ôçò ðüëçò

Ôé ìáèÞìáôá èá êÜíù Oé óðïõäÝò óôï TìÞìá ÃñáöéóôéêÞò äéáñêïýí, ìå âÜóç ôï ôõðéêü ðñüãñáììá óðïõäþí, ïêôþ åîÜìçíá, óôï ðëáßóéï ôïõ ïðïßïõ ðñïâëÝðïíôáé åðôÜ åîÜìçíá èåùñçôéêÞò äéäáóêáëßáò êáé åñãáóôçñéáêþí áóêÞóåùí óôïõò ÷þñïõò ôïõ ôìÞìáôïò êáé Ýíá åîÜìçíï ðñáêôéêÞò Üóêçóçò óå ðáñáãùãéêïýò öïñåßò ôïõ äçìïóßïõ Þ ôïõ éäéùôéêïý ôïìÝá. Eðéðñüóèåôá, ïé óðïõäáóôÝò ôïõ ôìÞìáôïò õðï÷ñåïýíôáé íá åêðïíÞóïõí ðôõ÷éáêÞ åñãáóßá ãéá ôçí ïëïêëÞñùóç ôùí óðïõäþí ôïõò ç ïðïßá ïäçãåß óôçí áðüêôçóç ðôõ÷ßïõ ãñáöéóôéêÞò. Ôï ôìÞìá äåí ÷ùñßæåôáé óå êáôåõèýíóåéò. ÌåñéêÜ åíäåéêôéêÜ ìáèÞìáôá ôïõ ðñïãñÜììáôïò óðïõäþí åßíáé ôá áêüëïõèá: Éóôïñßá ôçò ÔÝ÷íçò, Åëåýèåñï Ó÷Ýäéï, Ãñáììéêü Ó÷Ýäéï, ×ñþìá, ÃñÜììáôá êáé Áñéèìïß, Öùôïãñáößá, ÃñáöéóôéêÞ, Éóôïñßá Ãñáöéêþí Ôå÷íþí, Âéïìç÷áíéêü Ó÷Ýäéï, Óçìåéïëïãßá, ÏðôéêÞ Åðéêïéíùíßá, ÄéáöÞìéóç, Ôå÷íïëïãßá Åêôõðþóåùí, Ðñïûðïëïãéóìüò Åíôýðïõ, ÌïíôÜæ, ÓçìåéùôéêÞ, Ìåôáîïôõðßá, Ôõðïãñáößá - Öëåîïãñáößá, Computer Graphics, Êéíïýìåíï Ó÷Ýäéï, ×áñáêôéêÞ Ëéèïãñáößá Offset, ÄéáêïóìçôéêÝò ÅöáñìïãÝò, ÁéóèçôéêÞ, ×ñþìá - Óêßôóï ê.Ü. Ôé ìåôáðôõ÷éáêÜ ìðïñþ íá êÜíù Ôï ôìÞìá äåí ðñïóöÝñåé ìåôáðôõ÷éáêÜ ðñïãñÜììáôá. Ïé áðüöïéôïé ôïõ ôìÞìáôïò, âÝâáéá, ìðïñïýí íá ðáñáêïëïõèÞóïõí ïðïéïäÞðïôå ðñüãñáììá åðéèõìïýí, óå ÷þñïõò üðùò ãñáöéóôéêÞ, äéáêïóìçôéêÞ, Ýíôõðç êáé çëåêôñïíéêÞ äéáöÞìéóç, ÷áñáêôéêÞ ê.Ü. Ðïý ìðïñþ íá äïõëÝøù êáé ôé åðáããåëìáôéêÜ äéêáéþìáôá èá Ý÷ù Óýìöùíá ìå ôçí éóôïóåëßäá ôïõ ôìÞìáôïò, ïé ðôõ÷éïý÷ïé, ìå âÜóç ôéò åðéóôçìïíéêÝò êáé ôå÷íéêÝò ãíþóåéò ôïõò, áðáó÷ïëïýíôáé åðáããåëìáôéêÜ óôïõò åîÞò ôïìåßò: 1. Eêäüóåéò: Béâëßá, ðåñéïäéêÜ, åöçìåñßäåò (åîþöõëëá, åéêïíïãñÜöçóç, óåëéäïðïßçóç). 2. Óôç äéáöÞìéóç: Áößóá åìðïñéêÞ, ðïëéôéêÞ êáé ðïëéôéóôéêÞ. Êáôá÷þñçóç ðåñéïäéêïý êáé åöçìåñßäáò. ÄéáêñéôéêÜ óÞìáôá åðé÷åéñÞóåùí êáé ïñãáíéóìþí, åðéóôïëü÷áñôá, öáêÝëïõò ê.ëð. 3. Óôçí åðéêïéíùíßá: ¼ëá ôá ðñüôõðá åíôýðùí åðéêïéíùíßáò êáé óõíáëëáãÞò, ìç÷áíïãñáöéêÜ Ýíôõðá åðé÷åéñÞóåùí, ëïãéóôéêÜ, ôñáðåæïãñáììÜôéá, óÞìáôá ïäéêÞò êõêëïöïñßáò, óÞìáôá óôáèìþí ëåùöïñåßùí êáé áåñïäñïìßùí. 4. Óôç óõóêåõáóßá: ÌåëÝôç êáé ó÷åäéáóìüò ðáñïõóßáóçò üëùí ôùí âéïìç÷áíéêþí ðñïúüíôùí. ÊïõôéÜ, åôéêÝôåò, óáêïýëåò, ÷áñôéÜ ðåñéôõëßãìáôïò. Êïõâåñôïýñåò êáé óõóêåõáóßá äßóêùí. 5. Ôçëåüñáóç êáé êéíçìáôïãñÜöï: Ó÷åäßáóç ôùí ôßôëùí ôçò áñ÷Þò ôùí ôáéíéþí. Ó÷åäßáóç êáé åðéìÝëåéá ôßôëùí êáé óôáôéóôéêþí ðéíÜêùí, êáèþò êáé üëùí ôùí ãñáöéóôéêþí Ýñãùí ðïõ âïçèïýí óôçí êáëýôåñç ðáñïõóßáóç ôùí åéäÞóåùí êáé ôùí åêðïìðþí. 6. Iäéùôéêüò ôïìÝáò: Oé áðüöïéôïé ãñáößóôåò ìðïñïýí íá åñãáóôïýí óôéò äéáöçìéóôéêÝò åôáéñßåò, óôïõò åêäïôéêïýò ïßêïõò, óôéò åðé÷åéñÞóåéò ãñáöéêþí ôå÷íþí êáé åöçìåñßäåò üðïõ äéáèÝôïõí áôåëéÝ. Óôïí äçìüóéï ôïìÝá, óå Í.Ð.Ä.Ä. êáé êïéíùíéêïðïéçìÝíï ôïìÝá, óå åðé÷åéñÞóåéò äçìïóßïõ åíäéáöÝñïíôïò, óå üóïõò ïñãáíéóìïýò äéáèÝôïõí áôåëéÝ ó÷åäéáóìïý êáé åðéìÝëåéá åíôýðïõ. 7. Óôçí åêðáßäåõóç (Ô.Å.É.): Óýìöùíá ìå ôçí éó÷ýïõóá íïìïèåóßá üðïõ äéäÜóêåôáé ôï ìÜèçìá ôçò ãñáöéóôéêÞò Þ ãåíéêÜ ìáèÞìáôá ó÷åäßáóçò êáé åðéìÝëåéá åíôýðïõ. Åðßóçò ìðïñïýí íá áðáó÷ïëçèïýí ùò ìÝëç åñåõíçôéêþí ïìÜäùí, óå èÝìáôá åöáñìïóìÝíçò Ýñåõíáò, óôá ðëáßóéá ôùí ðáñáðÜíù áñìïäéïôÞôùí ôïõò. 8. Ùò åëåýèåñïé åðáããåëìáôßåò (êõñßùò ãñáößóôåò). «Ï ãñáößóôáò äçìéïõñãåß ôá ðñüôõðá åéêáóôéêþí Ýñãùí, ðïõ ðñïïñßæïíôáé ãéá åêôýðùóç êáé áíáðáñáãùãÞ óôïí ÷þñï ôùí åíôýðùí, ôçò ðñïâïëÞò ðñïúüíôùí êáé õðçñåóéþí. Áñ÷éêÜ, óõëëáìâÜíåé ìéá éäÝá êáé ôç ìåôáôñÝðåé óå åéêüíá. Ç åéêüíá áõôÞ ìðïñåß íá óõíïäåýåé ìéá äéáöÞìéóç (óå Ýíôõðï Þ óôçí ôçëåüñáóç), ìðïñåß íá åßíáé Ýíá ó÷Ýäéï óå Ýíá êïììÜôé ýöáóìá Þ Ýíá óÞìá. Ï ãñáößóôáò áíáëáìâÜíåé ôç äçìéïõñãßá êáé ôçí åðéìÝëåéá ôçò ðáñáãùãÞò ðïéêßëùí åíôýðùí üðùò êÜñôåò, åðéóôïëü÷áñôá, öÜêåëïé, åîþöõëëá êáé áößóåò. Óôç óõíÝ÷åéá ìåëåôÜ ôï óõãêåêñéìÝíï ðñïúüí Þ ôçí õðçñåóßá ðïõ áöïñÜ ç ðáñáããåëßá, ó÷åäéÜæåé êáé óõíèÝôåé ôá ðñïó÷Ýäéá ôçò ìáêÝôáò, ðïõ ìðïñåß íá åßíáé áóðñüìáõñá Þ Ýã÷ñùìá. ÓõíåñãÜæåôáé ìå ôïí ðåëÜôç ôïõ êáé ôïí ôå÷íïëüãï åêôýðùóçò, ãéá íá êáèïñßóåé ôï ìÝãåèïò, ôï ó÷Þìá, ôá ÷ñþìáôá ôçò ìáêÝôáò, ôçí ôå÷íéêÞ êáé ôï õëéêü ôçò åêôõðùôéêÞò åñãáóßáò. Áêïëïõèåß ç êáôáóêåõÞ ôçò ôåëéêÞò ìáêÝôáò, ïé ðñïåêôõðùôéêÝò åñãáóßåò (öéëì, äéá÷ùñéóìïß ÷ñùìÜôùí, ìïíôÜæ), ç åðéìÝëåéá ôçò åêôýðùóçò ôçò ìáêÝôáò êáé áêïëïõèåß ç ðáñÜäïóÞ ôçò óôïí ðåëÜôç.» (Ðáéäáãùãéêü Éíóôéôïýôï, ÔïìÝáò Ó.Å.Ð. «Åêðáéäåõôéêü, ðëçñïöïñéáêü êáé õðïóôçñéêôéêü õëéêü Åðáããåëìáôéêïý Ðñïóáíáôïëéóìïý Çëåêôñïíéêïß Ïäçãïß»). ÔÝëïò, ïé áðüöïéôïé ôïõ ôìÞìáôïò åíôÜóóïíôáé óôïí ÊëÜäï Ð.Å. 18, Ðôõ÷éïý÷ùí ëïéðþí ôìçìÜôùí Ô.Å.É. (Êùäéêüò: Ð.Å. 1810, Ãñáöéêþí Ôå÷íþí, ÃñáöéóôéêÞò, ÄéáêïóìçôéêÞò êáé ÓõíôÞñçóçò Áñ÷áéïôÞôùí êáé ¸ñãùí ÔÝ÷íçò) êáé ìðïñïýí íá ðÜñïõí ìÝñïò óå äéáãùíéóìïýò ôïõ Á.Ó.Å.Ð. ãéá äéäáóêáëßá ó÷åôéêþí ìáèçìÜôùí óôç ÄåõôåñïâÜèìéá Åêðáßäåõóç. Ïé õðïøÞöéïé ðñÝðåé íá Ý÷ïõí, åðéðëÝïí, ôï ðôõ÷ßï ôçò ÁÓÐÁÉÔÅ (ðñþçí ÐÁÔÅÓ/ÓÅËÅÔÅ). Óôïí äéáãùíéóìü, âÝâáéá, ìðïñïýí íá óõììåôÜó÷ïõí êáé ïé ìç êÜôï÷ïé ôïõ ðôõ÷ßïõ ôçò ÁÓÐÁÉÔÅ, áëëÜ óôïõò ðßíáêåò êáôÜôáîçò êáé äéïñéóôÝùí ðñïçãïýíôáé ïé êÜôï÷ïß ôïõ. Óôï äéáãùíéóìü ôïõ Á.Ó.Å.Ð. ôï 2004 ðñïêçñý÷èçêáí 15 èÝóåéò, Ýêáíáí áßôçóç 426 Üôïìá, óõììåôåß÷áí óôï äéáãùíéóìü 277 êáé áðü áõôïýò 25 Þôáí åðéôõ÷üíôåò. ¸ôóé, ôï ðïóïóôü äéïñéóìïý (åðéôõ÷üíôåò / èÝóåéò) Þôáí ðåñßðïõ 60 % (3 óôïõò 5). Óôï äéáãùíéóìü ôïõ Á.Ó.Å.Ð. ôï 2008 (ÐñïêÞñõîç Áñéèìüò 4Ð/2008, Ö.Å.Ê. 531, 15/10/2008) ðñïêçñý÷èçêáí 6 èÝóåéò, Ýêáíáí áßôçóç 214 Üôïìá, óõììåôåß÷áí óôï äéáãùíéóìü 132 Üôïìá êáé áðü áõôïýò 58* Þôáí åðéôõ÷üíôåò. ¸ôóé, ôï ðïóïóôü äéïñéóìïý (åðéôõ÷üíôåò / èÝóåéò) Þôáí ðåñßðïõ 10 % (ðåñßðïõ 1 óôïõò 10). *Áðü ôïõò åðéôõ÷üíôåò, ïé 28 äéÝèåôáí ôï ðôõ÷ßï ôçò ÁÓÐÁÉÔÅ êáé ïé 30 äåí ôï äéÝèåôáí. Ôá óôïé÷åßá åðéôõ÷üíôùí ðñïÝñ÷ïíôáé áðü ôçí Ýêäïóç ôùí ðñïóùñéíþí áðïôåëåóìÜôùí ôïõ Á.Ó.Å.Ð. (Äåëôßï Ôýðïõ, 13/11/2009). Ôé Üëëï ÷ñåéÜæåôáé íá îÝñù * Ïé õðïøÞöéïé ãéá íá åéóá÷èïýí óôï ÔìÞìá ÃñáöéóôéêÞò èá ðñÝðåé íá åîåôáóôïýí êáé óôá åéäéêÜ ìáèÞìáôá ôïõ åëåýèåñïõ êáé ôïõ ãñáììéêïý ó÷åäßïõ. Ôï åéäéêü ìÜèçìá ãéá ôá ôìÞìáôá Ý÷åé óõíôåëåóôÞ 2 (ï âáèìüò ðïõ èá ãñÜøåé ï õðïøÞöéïò ðïëëáðëáóéÜæåôáé ìå ôï 200). Ùò âáèìüò åéäéêïý ìáèÞìáôïò õðïëïãßæåôáé ï ìÝóïò üñïò ôùí âáèìþí óôá äýï åéäéêÜ ìáèÞìáôá. * Ïé ãñáößóôåò äåí Ý÷ïõí êáôï÷õñùìÝíá åðáããåëìáôéêÜ äéêáéþìáôá. Áõôü óçìáßíåé üôé ìðïñåß íá åñãáóôåß ùò ãñáößóôáò êáé êÜðïéïò ðïõ Ý÷åé óðïõäÜóåé óå É.Å.Ê. Þ óå êÜðïéá Üëëç ó÷ïëÞ. * Ãñáößóôåò áðïöïéôïýí áðü ðïëëÜ É.Å.Ê. êáé ÊÝíôñá ÅëåõèÝñùí Óðïõäþí (ç ãñáöéóôéêÞ áðïôåëåß äçìïöéëÞ åéäéêüôçôá óôá êÝíôñá áõôÜ). * ¸íùóç Ãñáöéóôþí ÅëëÜäáò, Ôçë.: 210 36.10.819, Çë. Äéåýèõíóç: www.gda.gr * Ôï ôìÞìá êÜëõøå ôïí áñéèìü ôùí åéóáêôÝùí ðïõ ðñïâëåðüôáí áðü ôï õðïõñãåßï Ðáéäåßáò. * Óýìöùíá ìå äåëôßï ôýðïõ ôïõ Õðïõñãåßïõ Ðáéäåßáò (30/1/2009) áðü ôï áêáäçìáúêü Ýôïò 2010 – 2011 ðñïâëÝðåôáé ç ßäñõóç êáé ëåéôïõñãßá ôìÞìáôïò ÃñáöéóôéêÞò óôï Ô.Å.É. Óåññþí. Ðåñéóóüôåñåò ðëçñïöïñßåò ãéá ôá ôìÞìáôá ôùí Á.Å.É. - Á.Ô.Å.É. Óôñáôéùôéêþí Ó÷ïëþí ìðïñåßôå íá âñåßôå óôï âéâëßï ìáò «ÐÁÌŅÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏ 2010». Óôï âéâëßï ðáñïõóéÜæïíôáé áíáëõôéêÝò ðëçñïöïñßåò ó÷åôéêÜ ìå ôï ðñüãñáììá óðïõäþí ôùí ôìçìÜôùí, åíäåéêôéêÜ ìáèÞìáôá ðïõ äéäÜóêïíôáé óå êÜèå ôìÞìá, ôá ìåôáðôõ÷éáêÜ ðïõ ðñïóöÝñïõí ôá ôìÞìáôá, ôá åðáããåëìáôéêÜ äéêáéþìáôá ôùí áðïöïßôùí, ðßíáêáò Óôáôéóôéêþí Óôïé÷åßùí ìå: ÂÜóåéò, Áñéèìü ÅéóáêôÝùí, Äçëþóåéò ôìçìÜôùí ùò ðñþôç åðéëïãÞ ê.Ü. Óðýñïò Ìé÷áëïýëçò, M.Sc. Óýìâïõëïò Åðáããåëìáôéêïý Ðñïóáíáôïëéóìïý, ORIENTUM – Óýìâïõëïé Óôáäéïäñïìßáò Ôçë. 210/6778777 e-mail: spyrosm@orientum.gr

Áíôáðïêñéíüìåíïò óôç äÝóìåõóÞ ôïõ ãéá Üìåóç êáé óõíå÷Þ åíçìÝñùóç ôùí ðïëéôþí ãéá ôá ðñïâëÞìáôá ôïõ ÄÞìïõ ÄåóêÜôçò, ï äÞìáñ÷ïò ÄåóêÜôçò ê. Íßêïò Ìßãêïò ðñï÷þñçóå ôï ÓÜââáôï 20 Ìáñôßïõ óôïí äçìüóéï áðïëïãéóìü óôéò ãõíáßêåò ôïõ ÄÞìïõ ãéá ôá ðåðñáãìÝíá ôçò äçìïôéêÞò áñ÷Þò ôçí ôñéåôßá 2007 – 2009. Óå ìßá êáôÜìåóôç áßèïõóá óôïí êÝíôñï «Êáìâïýíéá», ðåñßðïõ 600 ãõíáßêåò áðü ôç ÄåóêÜôç êáé ôá ÄçìïôéêÜ Äéáìåñßóìáôá ôïõ ÄÞìïõ, ðáñáêïëïýèçóáí ôï Ýñãï ôùí ôñéþí ðñþôùí ÷ñüíùí ôçò äçìïôéêÞò áñ÷Þò. ÓÔÏ×ÏÉ ÊÁÉ ÁÑ×ÅÓ ÄÑÁÓÇÓ Áöïý åîÞñå ôïí âáñýíïíôá ñüëï êáé ôçí ìåãÜëç ðñïóöïñÜ ôùí ãõíáéêþí óôç óýã÷ñïíç êïéíùíßá, ï ê. Ìßãêïò áíáöÝñèçêå óôïõò ãåíéêïýò óôü÷ïõò ôçò äçìïôéêÞò áñ÷Þò ãéá áíÜðôõîç êáé êïéíùíéêÞ åõçìåñßá óôïí ÄÞìï ÄåóêÜôçò, êáèþò êáé óôéò áñ÷Ýò äñÜóçò ôçò ðáñïýóáò äéïßêçóçò ôïõ ÄÞìïõ ðïõ Ý÷ïõí ùò êåíôñéêü óôü÷ï ôçí äéáöÜíåéá êáé ôçí ïñèïëïãéêÞ äéá÷åßñéóç ôïõ äçìüóéïõ ÷ñÞìáôïò. Ç ÐÏÑÅÉÁ ÔÙÍ ÅÑÃÙÍ Ó÷åôéêÜ ìå ôá Ýñãá ðïõ åêôåëïýíôáé óôïí ÄÞìï ÄåóêÜôçò, ï ê. Ìßãêïò áíáöÝñèçêå óôçí åðéóêåõÞ ôïõ Êëåéóôïý Ãõìíáóôçñßïõ, óôçí ïëïêëÞñùóç ôïõ öñÜãìáôïò ýäñåõóç,ò ãéá ôï ïðïßï áðáéôåßôáé íá ãßíåé Üìåóç ÷ñçìáôïäüôçóç, êáèþò õðÜñ÷ïõí ìåãÜëåò ïöåéëÝò óôïí áíÜäï÷ï, óôéò áóöáëôïóôñþóåéò ðïõ Ýãéíáí óôï ðëáßóéï ôïõ ðñïãñÜììáôïò «Ðßíäïò» ãéá ôï ïðïßï åêôáìéåýèçêáí ðåñßðïõ 4 åêáôïììýñéá åõñþ, áëëÜ êáé óå ðïëëÜ Üëëá ìéêñüôåñá Ýñãá ðïõ óôï÷åýïõí óôçí âåëôßùóç ôçò êáèçìåñéíüôçôáò ôùí ðïëéôþí, üðùò åðßóôñùóç äñüìùí ìå êõâüëéèïõò, ï âéïëïãéêüò êáèáñéóìüò, ï Óôáèìüò Ìåôáöüñôùóçò ÁðïññéììÜôùí (ÓÌÁ), ïé ðáéäéêÝò ÷áñÝò, ôï ãÞðåäï 5×5, Ýñãá óôá íåêñïôáöåßá êáé áíáðëÜóåéò óôá ÄçìïôéêÜ Äéáìåñßóìáôá. Áêüìç ï äÞìáñ÷ïò ÄåóêÜôçò áíÝëõ-

óå ôá Ýñãá ðïõ ïëïêëçñþèçêáí êáé ïëïêëçñþíïíôáé óôï ðëáßóéï ôïõ ðñïãñÜììáôïò «ÈçóÝáò», üðùò ï ’ Ðáéäéêüò Óôáèìüò, ç ðëáôåßá âüñåéá ôïõ Äçìáñ÷åßïõ, ç ïéêéóôéêÞ áíáâÜèìéóç Ìðáñãéþôáò, ïé áóöáëôïóôñþóåéò, ïé áíáðëÜóåéò Äçìïôéêþí ÄéáìåñéóìÜôùí, ï áðï÷åôåõôéêüò áãùãüò êáé ìéá óåéñÜ ìåëåôþí. ÁÓÕÑÌÁÔÏ ºÍÔÅÑÍÅÔ ÊÁÉ “LEADER” Ôáõôü÷ñïíá, ï ê. Ìßãêïò áíáöÝñèçêå óôçí ðïñåßá õëïðïßçóçò ôïõ íÝïõ äñüìïõ ÃñåâåíÜ – ÄåóêÜôç, óôï äùñåÜí áóýñìáôï ºíôåñíåô ðïõ áðïëáìâÜíïõí ïé êÜôïéêïé êáé ïé åðéóêÝðôåò ôçò ÄåóêÜôçò áðü ôïí ÖåâñïõÜñéï ôïõ 2009, åíþ åðåóÞìáíå ôçí îå÷ùñéóôÞ óçìáóßá ðïõ Ý÷åé ãéá ôïí ÄÞìï ÄåóêÜôçò êáé ôïõò õðïøÞöéïõò åðåíäõôÝò ç Ýíôáîç ôïõ ÄÞìïõ óôï ðñüãñáììá “Leader” ìåôÜ áðü ðÜñá ðïëëÜ ÷ñüíéá. ÓÕÍÅÑÃÁÓÉÁ ÌÅ ÈÅÓÌÏÕÓ ÊÁÉ ÓÕËËÏÃÏÕÓ Éäéáßôåñç ìíåßá Ýêáíå ï ê. Ìßãêïò óôçí êáëÞ óõíåñãáóßá ôçò äçìïôéêÞò áñ÷Þò ìå ôç Íïìáñ÷éáêÞ Áõôïäéïßêçóç Ãñåâåíþí êáé ôï íïìÜñ÷ç ê. ÄçìïóèÝíç Êïõðôóßäç, ôïí ðñþçí âïõëåõôÞ ôïõ íïìïý Ãñåâåíþí ê. ×ñÞóôï Öþëéá êáé ôïí íÝï âïõëåõôÞ ê. ÈáíÜóç ×áíôÜâá, ðñïêåéìÝíïõ íá åðéëõèïýí ôá óýíèåôá ðñïâëÞìáôá ðïõ áíôéìåôùðßæåé ï ÄÞìïò ÄåóêÜôçò. Åðßóçò, ï ê. Ìßãêïò äåí ðáñÝëåéøå íá áíáöåñèåß óôçí Üñéóôç óõíåñãáóßá ôçò äçìïôéêÞò áñ÷Þò ìå üëïõò ôïõò åðáããåëìáôßåò, ôïõò óõëëüãïõò êáé ôïõò êïéíùíéêïýò öïñåßò ôïõ ÄÞìïõ ÄåóêÜôçò, áëëÜ êáé óôçí éóüôéìç ìåôá÷åßñéóç üëùí ôùí íôüðéùí åñãïëÜâùí. Óôç óõíÝ÷åéá, áíáöÝñèçêå óôçí ðïëý êáëÞ óõíåñãáóßá ìå ôïõò õðáëëÞëïõò ôïõ ÄÞìïõ êáé ôïõò õðçñåóéáêïýò ðáñÜãïíôåò ðïõ ðñþôéóôï óêïðü Ý÷åé ôçí Üñéóôç åîõðçñÝôçóç ôùí ðïëéôþí. ÐÏËÉÔÉÓÌÏÓ Ó÷åôéêÜ ìå ôéò äñÜóåéò óôïí ôïìÝá ôïõ ðïëéôéóìïý, ï äÞìáñ÷ïò ÄåóêÜôçò óçìåßùóå ôçí éóôïñéêÞ åðßóêåøç ôïõ Ïéêïõìåíéêïý ÐáôñéÜñ÷ç êê. Âáñèïëïìáßïõ óôç ÄåóêÜôç ôïí

ÓåðôÝìâñéï ôïõ 2009, áëëÜ êáé ôï ðåôõ÷çìÝíï 2ï ÁíôÜìùìá Áðáíôá÷ïý Äåóêáôéùôþí ðïõ ðñáãìáôïðïéÞèçêå ôïí Áýãïõóôï ôïõ 2009, êáèþò êáé óôéò õðüëïéðåò åêäçëþóåéò ðïõ Ýãéíáí ôá ðñïçãïýìåíá ôñßá ÷ñüíéá. «ÊÁËËÉÊÑÁÔÇÓ» ÅéäéêÞ áíáöïñÜ Ýêáíå ï äÞìáñ÷ïò ÄåóêÜôçò óôçí åðéêåßìåíç äéïéêçôéêÞ ìåôáññýèìéóç ôïõ êñÜôïõò (ðñüãñáììá «ÊáëëéêñÜôçò»), äéåõêñéíßæïíôáò üôé ç äçìïôéêÞ áñ÷Þ ÄåóêÜôçò ôÜóóåôáé õðÝñ ôçò ìåôáññýèìéóçò ìå ôçí ðñïûðüèåóç íá õëïðïéçèåß ôï ó÷åôéêü øÞöéóìá ôçò ÊåíôñéêÞò ¸íùóçò ÄÞìùí êáé ÊïéíïôÞôùí ÅëëÜäáò (ÊÅÄÊÅ) êáé ï ÄÞìïò ÄåóêÜôçò íá ðÜñåé ôçí èÝóç ðïõ ôïõ áñìüæåé óôçí åõñýôåñç ðåñéï÷Þ. ÁÐÁÓ×ÏËÇÓÇ ÊÁÉ ÊÏÉÍÙÍÉÊÇ ÐÏËÉÔÉÊÇ ÁíáöïñéêÜ ìå ôçí ðïëéôéêÞ ôçò óçìåñéíÞò äéïßêçóçò ôïõ ÄÞìïõ ÄåóêÜôçò ãéá ôçí áðáó÷üëçóç, ï ê. Ìßãêïò õðïóôÞñéîå ðùò üëåò ïé ðñïóëÞøåéò ãßíïíôáé ìå ôçí äéáäéêáóßá ôïõ ÁÓÅÐ óå êáèåóôþò ðëÞñïõò äéáöÜíåéáò, åíþ Ýêáíå åêôåíÞ áíáöïñÜ óôçí ßäñõóç Ôáìåßïõ Áëëçëåããýçò ðïõ ðñïùèåß ç äçìïôéêÞ áñ÷Þ ãéá ôçí óôÞñéîç ôùí ðéï áäõíÜìùí óõìðïëéôþí. «ÅðåéäÞ áêñéâþò ðéóôåýïõìå áêñÜäáíôá ðùò áí ìéá êïéíùíßá äåí ìðïñåß íá âïçèÞóåé ôïõò ðïëëïýò, ðïõ åßíáé ïé öôù÷ïß êáé ïé áäýíáôïé, äåí èá ìðïñÝóåé íá óþóåé ïýôå ôïõò ëßãïõò», åßðå ÷áñáêôçñéóôéêÜ ï äÞìáñ÷ïò ÄåóêÜôçò. ÌÜëéóôá, ôï Äçìïôéêü Óõìâïýëéï áðïöÜóéóå óôçí äéá÷åßñéóç ôïõ Ôáìåßïõ Áëëçëåããýçò ðïõ èá éäñõèåß íá óõììåôÝ÷åé êáé ï Óýëëïãïò Ãõíáéêþí ÄåóêÜôçò. ÔÏÐÉÊÇ ÁÕÔÏÄÉÏÉÊÇÓÇ ÊÁÉ ÃÕÍÁÉÊÅÓ Êëåßíïíôáò ôçí ïìéëßá ôïõ, ï äÞìáñ÷ïò ÄåóêÜôçò õðïãñÜììéóå üôé ìÝíïõí ðïëëÜ áêüìç íá ãßíïõí ãéá ôçí âåëôßùóç ôïõ âéïôéêïý åðéðÝäïõ ôùí ðïëéôþí ôïõ ÄÞìïõ ÄåóêÜôçò. Ôáõôü÷ñïíá, ôüíéóå üôé ç áõôïäéïßêçóç Ý÷åé áíÜãêç ôïí åíåñãüôåñï ñüëï ôùí ãõíáéêþí, áðåõèýíïíôáò ðñïò üëåò ôéò ãõíáßêåò Ýêêëçóç íá óõóôñáôåõèïýí óôçí êïéíÞ ðñïóðÜèåéá ãéá Ýíáí êáëýôåñï áýñéï.

Öïñïëïãéêü: ÁëëáãÝò óå ôåêìÞñéá êáé áðïæçìéþóåéò

Ê

áôáôÝèçêå ÷èåò óôçí ÂïõëÞ ôï ðïëõóõæçôÞìåíï öïñïëïãéêü íïìïó÷Ýäéï. ÐñïçãÞèçêå ðëÞèïò áíôéäñÜóåùí, óõóêÝøåùí, óõìâïõëßùí êáé äéïñèùôéêþí ðáñåìâÜóåùí. ÐåñáìÝíïõí âåâáßùò åðáããåëìáôéêÝò ïìÜäåò ðïõ ìéëïýí ãéá áäéêßåò êáé áðåéëïýí ìå áíôéäñÜóåéò. ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÓÔÇ ÂÏÕËÇ Ç óõæÞôçóç ôïõ öïñïëïãéêïý, óýìöùíá ìå ôçí áðüöáóç ôçò ÄéÜóêåøçò ôùí ÐñïÝäñùí èá óõæçôçèåß óôéò áñìüäéåò åðéôñïðÝò Ïéêïíïìéêþí êáé Åìðïñßïõ ôçò ÂïõëÞò ôçí ÌåãÜëç ÄåõôÝñá êáé ôçí ÌåãÜëç Ôñßôç, åíþ, áí ÷ñåéáóôåß, èá óõíå÷éóôåß ç åðåîåñãáóßá ôïõ êáé ôçí ÌåãÜëç ÔåôÜñôç. Ç óõæÞôçóç ôïõ óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò èá îåêéíÞóåé ôçí ÐÝìðôç, 8 Áðñéëßïõ, êáé èá ïëïêëçñùèåß óå ðÝíôå óõíåäñéÜóåéò. «Äåí êÜíïõìå åîáßñåóç ãéá êáíÝíáí, ãíùñßæïõìå üôé õðÜñ÷ïõí êëÜäïé ôïõ Äçìïóßïõ ðïõ Ý÷ïõí ðñáãìáôéêÜ éäéáßôåñåò áíÜãêåò, óôá ðëáßóéá, üìùò, ôçò Ýêôáêôçò áíÜãêçò ðïõ âéþíïõìå ùò ÷þñá êáé ùò ïéêïíïìßá» ôüíéóå ï êõâåñíçôéêüò åêðñüóùðïò Ãéþñãïò ÐåôáëùôÞò ãéá ôï öïñïëïãéêü. ÅðéóÞìáíå äå üôé óå áõôÜ ôá ðëáßóéá áðïöáóßóôçêå êáé óôï ÷ôåóéíü Õðïõñãéêü Óõìâïýëéï íá ìçí ãßíïõí äåêôÝò åîáéñÝóåéò êáé ðñüóèåóå üôé áðü åêåß êáé ðÝñá ç êõâÝñíçóç êñßíåé ôéò áíÜãêåò êÜèå êëÜäïõ îå÷ùñéóôÜ. ÁÐÏÆÇÌÉÙÓÅÉÓ ¼óïí áöïñÜ óôï ðëáöüí ôçò öïñïëüãçóçò ôùí áðïæçìéþóåùí áðü áðïëýóåéò, ï êõâåñíçôéêüò åêðñüóùðïò õðïãñÜììéóå üôé áõôü åßíáé 60.000 åõñþ. Ðñüóèåóå äå, ìåôáîý Üëëùí, üôé ç êõâÝñíçóç âÜæåé Ýíá õøçëü áöïñïëüãçôï êáé ðùò ìÝ÷ñé Ýíá ðïëý ìåãÜëï ðïóü åßíáé ðïëý ðéï åõíïúêÞ ç ñýèìéóç,ç ìåôá÷åßñéóç ôùí áðïæçìéþóåùí ôùí áðïëýóåùí áðü ôï éó÷ýïí êáèåóôþò.

Áðáíôþíôáò óå åñùôÞóåéò ó÷åôéêÜ ìå ôç öïñïëüãçóç åêåßíùí ðïõ ðáßñíïõí áðïæçìéþóåéò ðÜíù áðü 150.000 åõñþ, ï ê. ÐåôáëùôÞò ôüíéóå üôé åßíáé óôçí êïéíÞ ëïãéêÞ êáôáãåãñáììÝíï êáé åéäéêÜ óôéò óçìåñéíÝò óõíèÞêåò üôé èá ðñÝðåé íá öïñïëïãçèïýí. ÅðéðëÝïí, óçìåßùóå üôé äåí ìðïñïýìå áðü ôç ìßá íá ìéëÜìå ãéá ôá «ãêüëíôåí ìðüéò» êáé áðü ôçí Üëëç íá èÝëïõìå íá ìÝíïõí áöïñïëüãçôá êáé óôéò áðïæçìéþóåéò áðïëýóåùò. ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÊÊËÇÓÉÁ Åñùôçèåßò áí èá õðÜñîåé óõíÜíôçóç ôïõ Áñ÷éåðéóêüðïõ ê. Éåñþíõìïõ ìå ôïí ðñùèõðïõñãü ãéá ôï èÝìá ôçò öïñïëüãçóçò ôçò Åêêëçóßáò, ï åêðñüóùðïò áíÝöåñå üôé ðñïò ôï ðáñüí ëüãù êáé ôùí õðï÷ñåþóåùí ôïõ ðñùèõðïõñãïý óôéò ÂñõîÝëëåò äåí Ý÷åé ðñïãñáììáôéóôåß êÜôé ôÝôïéï êáé åðáíÝëáâå üôé ïé èÝóåéò ôçò êõâÝñíçóçò ùò ðñïò ôç öïñïëüãçóç ôçò Åêêëçóßáò åßíáé ãíùóôÝò. Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ Ìå ôïí ðñüåäñï ôçò ÊÏ ôïõ ÓÕÑÉÆÁ, ÁëÝîç Ôóßðñá óõíáíôÞèçêå ï Áñ÷éåðßóêïðïò Áèçíþí êáé ðÜóçò ÅëëÜäïò Éåñþíõìïò óôçí Áñ÷éåðéóêïðÞ, üðïõ ôÝèçêå åðß ôÜðçôïò êáé ôï èÝìá ôçò öïñïëüãçóçò ôçò Åêêëçóßáò. «Åßíáé ðáñùíõ÷ßäá ôï èÝìá ôçò öïñïëüãçóçò. Åßíáé áíÜãêç íá êáèßóïõìå üëïé, êüììáôá êáé Åêêëçóßá íá óõæçôÞóïõìå üëá ôá èÝìáôá áëëÜ êáé ôç öïñïëïãßá ìåãÜëçò áêßíçôçò ðåñéïõóßáò. ºóùò ôþñá äßäåôáé ìéá åõêáéñßá íá îåêáèáñßóïõìå ôï ðáñáìýèé ðïõ ëÝåé üôé ç åêêëçóéáóôéêÞ ðåñéïõóßá åßíáé Ýíáò èçóáõñüò, ãéáôß üôáí îåêáèáñéóôåß èá áðïäåé÷èåß Üíèñáêáò» äÞëùóå ï Áñ÷éåðßóêïðïò. Åñùôþìåíïò áí ç Åêêëçóßá óõíäñÜìåé óôï Ôáìåßï ÓôÞñéîçò ðïõ äçìéïõñãÞèçêå åßðå üôé áõôü èá ðñÜîïõí ïé éåñÜñ÷åò êáé ï ôñüðïò ðïõ èá ãßíåé èá êáèïñéóèåß óôçí Ýêôáêôç óõíåäñßáóç ôçò Éåñáñ÷ßáò ôçí ÐáñáóêåõÞ.

ÐåñéìÝíïíôáò ôéò áðïöÜóåéò ôùí Âñõîåëëþí ÓõíÝ÷åéá áðï ôçí 1ç

Ç ÅëëÜäá ðÝñáóå äýóêïëåò åðï÷Ýò êáé ïé ¸ëëçíåò Ý÷ïõí áðïäåßîåé üôé ìðïñïýí íá ôá êáôáöÝñïõí ìå ôï äéêü ôïõò ôñüðï. Ôüôå õðÞñ÷áí üìùò óçìáíôéêÝò äéáöïñÝò Ýíáíôé ôïõ ðáñüíôïò. Ïé åîùôåñéêïß å÷èñïß êáé ïé åóùôåñéêïß áíôßðáëïé Þôáí ïñáôïß êáé üëïé «êñáôïýóáí ôç èÝóç ôïõò» þóôå íá ìðïñåß êé ï áðëüò êïóìÜêçò íá âãÜëåé ôá äéêÜ ôïõ óõìðåñÜóìáôá êáé íá ðñÜîåé êáôÜ ðùò ôïí Ýêïâå ãéá íá âåëôéþóåé ôç æùÞ ôïõ ìÝóá áðü ôï åèíéêü óõìöÝñïí. ÓÞìåñá Ý÷åé åìöáíéóôåß êáèáñÜ ìüíïí ç äéåèíÞò êåñäïóêïðßá. Á÷Üñéóôç, óôñÝöåôáé åíáíôßïí ôùí ïéêïíïìéþí ôùí êñáôþí ðïõ Ýóùóáí ôá ÷ñçìáôïðéóôùôéêÜ éäñýìáôá óôá ôÝëç ôïõ 2008 êáé áíÜëãçôç, åðéôßèåôáé åíáíôßïí ôùí ïéêïíïìéêÜ áóèåíþí ÷ùñþí ìå áíÞèéêï ôñüðï, ðñïôåßíïíôáò ôïêïãëõöéêÜ åðéôüêéá äáíåéóìïý ðïõ èá åîïíôþóïõí ôéò êïéíùíßåò. ÁðÝíáíôß ôçò âñßóêåôáé ìéá äéåèíÞò ðïëéôéêÞ ðïõ äåí ìðïñåß íá áíáêôÞóåé ôá çíßá ôùí áðïöÜóåùí ãéá ôçí ïéêïíïìßá áðü ôïõò ôñáðåæßôåò êáé ìéá ÅõñùðáúêÞ ¸íùóç ðïõ ðÜíù áðü ôçí áóèìáßíïõóá åëëçíéêÞ ïéêïíïìßá óõíùóôßæåôáé, äéáöùíþíôáò ãéá ôï áí ðñÝðåé íá ôç äéáóþóåé êáé áí íáé ìå ðïéï ôñüðï èá åíåñãÞóåé. Èõìßæåé êÜðïéïí ðïõ ëéðïèýìçóå óôï äñüìï êáé, ïé ðñïóåëèüíôåò ãéá âïÞèåéá, Ý÷ïõí ðÝóåé ðÜíù ôïõ üëïé ìáæß ìå áðïôÝëåóìá íá ôïõ êüâïõí ïé ßäéïé ôï ïîõãüíï! ÊáôÜóôáóç óýã÷õóçò üìùò åðéêñáôåß êáé óôï åóùôåñéêü. ¼ëïé Ý÷ïõí äçëþóåé êáô´ áñ÷Þí üôé êáôáíüçóáí ôç óïâáñüôçôá ôçò êáôÜóôáóçò. Óôç óõíÝ÷åéá ðïëëïß, áí ü÷é ïé ðåñéóóüôåñïé, äéáöïñïðïéÞèçêáí ùò ðñïò ôá ìÝôñá ðïõ áðáéôïýíôáé Þ ùò ðñïò ôï ÷ñüíï ëÞøçò ôïõò ìå áðïôÝëåóìá áñêåôÝò öïñÝò íá óðñþ÷íåé ôï êÜñï ìüíïò ôïõ ï ëáüò ìÝ÷ñé ïé ðïëéôéêïß êáé ïé ïéêïíïìéêïß éèýíïíôåò íá ñõèìßóïõí ôéò ëåðôïìÝñåéåò ôïõ îåëáóðþìáôïò! ÊáôÜ ôéò ó÷åôéêÝò óõæçôÞóåéò óõíÞèùò ðåñéóóåýåé ç õðïêñéóßá êáé áñêåôÝò öïñÝò áíáäåéêíýåôáé ç Ýëëåéøç åìðåéñßáò ðïõ äßíåé ôçí åõêáéñßá óôïõò êåñäïóêïðéêïýò êýêëïõò ãéá áêüìç ðåñéóóüôåñç ëÜóðç. Êáé üóï ïé êåñäïóêüðïé Ý÷ïõí áíÜëïãåò åõêáéñßåò, êÜðïéåò öïñÝò áêüìç êáé áðü áíáñìüäéá êõâåñíçôéêÜ óôåëÝ÷ç, ôüóï ðéï ðïëý èá ÷ñåéáóôåß íá óðñþîåé ï ëáüò ãéá íá îåêïëëÞóåé ôï êÜñï! Ç óôÜóç êÜðïéùí ÅëëÞíùí åðé÷åéñçìáôéþí ðïõ áðü ôç ìéá öõãáäåýïõí ôéò êáôáèÝóåéò ôïõò óå ôñÜðåæåò ôïõ åîùôåñéêïý êáé âÜëëïõí åõèÝùò êáôÜ ôçò ñåõóôüôçôáò ôïõ åëëçíéêïý ôñáðåæéôéêïý óõóôÞìáôïò Þ åðåíäýïõí óôçí åðéóöÜëåéá ôùí åëëçíéêþí ïìïëüãùí êáé áðü ôçí Üëëç êáôáèÝôïõí, ìéêñü êáé áóÞìáíôï ãéá ôïõò ßäéïõò, ìÝñïò ôùí êåñäþí ðïõ áðïêüìéóáí áðü ôéò ðëçãÝò ôçò ïéêïíïìéêÞò ðåñéðÝôåéáò ôïõ åëëçíéêïý ëáïý óôï ôáìåßï äéÜóùóçò ôçò åëëçíéêÞò ïéêïíïìßáò ùò Üëëïé êáé óýã÷ñïíïé åõðáôñßäåò (;) ìüíï ùò õðïêñéôéêÞ ìðïñåß íá ÷áñáêôçñéóôåß. ÏÉ ÓÕÍÄÉÊÁËÉÓÔÅÓ Óôïí áíôßðïäá, áëëÜ ìå ü÷é ëéãüôåñç õðïêñéóßá, êéíåßôáé êáé ç óôÜóç óõíäéêáëéóôþí, êïììáôéêþí óôåëå÷þí êáé ôïðéêþí ðáñáãüíôùí ðïõ áíáëáìâÜíïõí õðåñáóðéóôÝò êåêôçìÝíùí ðñïíïìßùí ôïõ ðáñåëèüíôïò êÜðïéùí åðáããåëìáôéêþí ôÜîåùí. ¹ äåí Ý÷ïõí êáôáëÜâåé ôç óïâáñüôçôá ôçò êáôÜóôáóçò Þ õðïêñßíïíôáé! ÔÁ ÊÏÌÌÁÔÁ Ç ðëåéïøçößá ôïõ åëëçíéêïý ëáïý ðáñáêïëïõèåß âÝâáéá ðåñéóóüôåñï, áõôÞ ôçí ðåñßïäï ôç óõìðåñéöïñÜ, ôùí äýï êïììÜôùí åîïõóßáò. Óôï ôéìüíé ôïõò âñßóêïíôáé äýï íÝïé ó÷åôéêÜ ðïëéôéêïß ðïõ äåß÷íïõí íá Ý÷ïõí ôá ïñÜìáôá êáé ôéò éêáíüôçôåò íá äþóïõí óôç ÷þñá ìéá íÝá ðñïïðôéêÞ. Ï ðñùèõðïõñãüò êáôÜöåñå íá ìåôáôñÝøåé ôï æÞôçìá ôçò êåñäïóêïðßáò áðü åëëçíéêü óå äéåèíÝò. Óôçí Ýîïäï ôçò ÷þñáò áðü ôçí êñßóç äÞëùóå üôé èá âÜëåé ðëÜôç êáé ï áñ÷çãüò ôçò áîéùìáôéêÞò áíôéðïëßôåõóçò óôï ðñïóõíÝäñéï ôïõ êüììáôïò ôï ðåñáóìÝíï óáââáôïêýñéáêï. Êáé öõóéêÜ üëïé ïé ðáñéóôÜìåíïé ÷åéñïêñüôçóáí. Ìåôáîý áõôþí õðÞñîáí êáé áñêåôïß ðáëáìïêñïôçôÝò ðïõ áðïêáëïýóáí «ÃéùñãÜêç», ôï óçìåñéíü ðñùèõðïõñãü. Åíôüò ôçò êõâåñíþóáò ðáñÜôáîçò ïõäåßò áóöáëþò äéáíïåßôáé íá áðïêáëÝóåé «ÁíôùíÜêç» ôïí áñ÷çãü ôçò ÍÄ ãéá ôïõò íåùôåñéóìïýò ôïõò ïðïßïõò õðüó÷åôáé. Ùóôüóï ôá âáñßäéá åíôüò ôùí êïììÜôùí åîïõóßáò åîáêïëïõèïýí íá õðÜñ÷ïõí êáé ðáëáìïêñïôïýí õðïêñéôéêÜ. ¼ðùò õðÜñ÷ïõí êáé ïé õðÝñ ôï äÝïí êáéíïôüìïé, ïé ïðïßïé åßôå óå áíáìïíÞ ôçò íÝáò áíÜðôõîçò, ðñÜóéíçò ãéá ôçí êõâÝñíçóç êáé áåéöüñïõ ãéá ôçí áîéùìáôéêÞ áíôéðïëßôåõóç, Ý÷ïõí áäñáíïðïéçèåß êáé êéíäõíåýïõí íá áðïêïðïýí áðü ôï ðáñüí, æþíôáò óå ìéá åðï÷Þ ðïõ áêüìç äåí Þëèå. Ï êáëüò ïäçãüò ìéáò áìáîïóôïé÷ßáò öáßíåôáé óôïí áíÞöïñï êáé óôïí êáôÞöïñï. ¼ôáí ç ìç÷áíÞ áãêïìá÷Üåé áðáéôåßôáé áðïóýíäåóç ôùí âáãïíéþí ðïõ áðïôåëïýí ðåñéôôü âÜñïò, åíþ üôáí ï óõñìüò êéíäõíåýåé íá ðáñáóýñåé ôç ìç÷áíÞ áðáéôåßôáé Ýãêáéñç ôñï÷ïðÝäçóç. ÁõôÞ ôçí ôáêôéêÞ öáßíåôáé íá ðåñéìÝíåé óÞìåñá ï ëáüò áðü ôïõò áñ÷çãïýò ôùí äýï ìåãÜëùí êïììÜôùí ãéá íá ôïõò äþóåé ôï ÷Ýñé êáé íá âãÜëïõí ôç ÷þñá áðü ôçí ýöåóç. ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏÑÏÌÇËÇÓ


ÈÁÑÑÏÓ

$

Ò ÅèíéêÞ

ÅðéìÝëåéá Ãéþñãïò Êáôóßêáò email: “vigelk5koz@yahoo.gr”

ÐÝìðôç

25 Ìáñôßïõ 2010

Êëåßóåéò óå áðïëïãßá

Ç ÐñùôïâÜèìéá Ðåéèáñ÷éêÞ ÅðéôñïðÞ ôçò ¸íùóçò Åðáããåëìáôéêïý Ðïäïóöáßñïõ ´, ô ÅèíéêÞò Êáôçãïñßáò êÜëåóå óå áðïëïãßá ãéá óÞìåñá ÔåôÜñôç 24/03/2010 ôéò ðáñáêÜôù ÐÁÅ / ÔÁÐ êáé öõóéêÜ ðñüóùðá: Ôçí ÐÁÅ ÊÏÆÁÍÇ êáé ôïí Ð. ÄÏÕËÃÅÑÉÄÇ(ðñïðïíçôÞò) ãéá ðáñÜâáóç ôùí Üñèñùí 1, 3, 5, 11, 14, 15 ôïõ Ðåéèáñ÷éêïý Êþäéêá(ÐÁÅ ÊÏÆÁÍÇ - ÔÁÐ ÄÏÎÁ ÊÑÁÍÏÕËÁÓ 14-3-2010). Ôï ÔÁÐ ÄÏÎÁ ÊÑÁÍÏÕËÁÓ êáé ôïí Ã. ËÁÄÉÁ(äéåñìçíÝáò) ãéá ðáñÜâáóç ôùí Üñèñùí 1, 3, 5, 11, 14, 15 ôïõ Ðåéèáñ÷éêïý Êþäéêá (ÐÁÅ ÊÏÆÁÍÇ - ÔÁÐ ÄÏÎÁ ÊÑÁÍÏÕËÁÓ 14-3-2010). Ôçí ÐÁÅ ÈÅÑÌÁÚÊÏÓ ÈÅÑÌÇÓ êáé ôïí Á. ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏ(åêðñüóùðïò) ãéá ðáñÜâáóç ôùí Üñèñùí 1, 3, 5, 11, 12, 14, 15 ôïõ Ðåéèáñ÷éêïý Êþäéêá(ÐÁÅ ÈÅÑÌÁÚÊÏÓ ÈÅÑÌÇÓ - ÐÁÅ ÁÍÁÃÅÍÍÇÓÇ ÃÉÁÍÍÉÔÓÙÍ 14-3-2010).

Ôá íÝá ôçò Ò ÅèíéêÞò ÊÏÆÁÍÇ

Äýï ðáßêôåò áðïôåëïýí ðáñåëèüí áðü ôï ñüóôåñ ôçò ÊïæÜíçò. Ï ëüãïò ãéá ôïõò ÓôïãéÜíïö êáé Äåëüëìá ïé ïðïßïé Ýëõóáí ôçí óõíåñãáóßá ôïõò ìå ôïí óýëëïãï êáé åßíáé ðëÝïí åëåýèåñïé íá óõíå÷ßóïõí üðïõ åðéèõìïýí ôçí êáñéÝñá ôïõò. Áðü åêåß êáé ðÝñá, ï ðñïðïíçôÞò Âáóßëçò Ðáðáäüðïõëïò, ôüíéóå óå äçëþóåéò ôïõ: Ôç ìåãÜëç ÔåôÜñôç “ìáò ðåñéìÝíåé Ýíá áðü ôá ðéï óçìáíôéêÜ ðáé÷íßäéá ùò ôï öéíÜëå êáé áí êåñäßóïõìå èá åßìáóôå ðéï óßãïõñïé. Èá «ðáôÜìå» êáëýôåñá êáé èá ìáò öýãåé Ýíá ìåãÜëï âÜñïò. Ôï ðáé÷íßäé èá ôï ðÜñåé áõôüò ðïõ èá Ý÷åé áðïöáóéóôéêüôçôá ãéá ôç íßêç áëëÜ êáé áõôüò ðïõ èá Ý÷åé ôý÷ç. Ìå Ýíá èåôéêü áðïôÝëåóìá åêôüò Ýäñáò ìå ôçí ïìÜäá ôïõ Èåñìáúêïý èá ìáò êÜíåé íá âëÝðïõìå ðëÝïí ðéï áéóéüäïîá ôï ìÝëëïí ìáò óôçí êáôçãïñßá. Ï ê. Ðáðáäüðïõëïò ãéá ôï ðáé÷íßäé ôçò ÔåôÜñôçò äåí õðïëïãßæåé óôïõò ôéìùñçìÝíïõò ÌðÜêáíï êáé Âïýñá.

ÅÏÑÄÁÉÊÏÓ

ÐñïâëçìáôéóìÝíïò ìå ôçí åéêüíá ðïõ äåß÷íåé ç ïìÜäá óôá ôåëåõôáßá ðáé÷íßäéá êáé åéäéêÜ óôá åêôüò Ýäñáò åßíáé ï êüïõôò ôïõ Åïñäáúêïý Ôæï Ðáëáôóßäçò. Áõôü ôüíéóå óôïõò ðáßêôåò ôïõ êáé ôïõò åðéóÞìáíå üôé ðñÝðåé íá ðñïóðáèÞóïõìå üëïé ìáæß íá ôç âåëôéþóïõìå, óçìåéþíïíôáò ðáñÜëëçëá üôé áêüìá äåí Ý÷åé êñéèåß ôßðïôá êáé ðáñáìÝíïõí åíôüò óôü÷ùí Óôá áãùíéóôéêÜ ïé ðáßêôåò ðñïðïíïýíôáé ÷ùñßò ðñïâëÞìáôá êáé ÷èåò Ýãéíå äéðëÞ ðñïðüíçóç. Ïé ëéãíéôùñý÷ïé âñßóêïíôáé ðñïò áíáæÞôçóç ïìÜäáò ãéá öéëéêü ðáé÷íßäé. Éäéáßôåñá êñßóéìá ÷áñáêôçñßæïíôáé áðü ôçí ïìÜäá ôá åðüìåíá ðáé÷íßäéá êé éäéáßôåñá áõôü ìå ôï Âéóáëôéáêü.

ÐÕÑÓÏÓ ÃÑÅÂÅÍÙÍ

Ìå ôçí ðáñïõóßá üëùí ôùí ðáéêôþí ãßíïíôáé ïé ðñïðïíÞóåéò óôïí Ðõñóü êáèþò ï ÁíäñÝáò ÐáíôæéáñÜò åßíáé óôçí åõ÷Üñéóôç èÝóç íá

ìçí áíôéìåôùðßæåé êáíÝíá áãùíéóôéêü ðñüâëçìá. ×èåò ïé ðñÜóéíïé åß÷áí ñåðü êáé èá åðáíÝñèïõí óÞìåñá óôéò ðñïðïíÞóåéò åíüøåé ôïõ äýóêïëïõ åêôüò Ýäñáò áãþíá ôçò Ì. ÔåôÜñôçò ìå ôç ÂÝñïéá. Óôï ðáé÷íßäé ìå ôç ÂÝñïéá åðéóôñÝöïõí ïé ôéìùñçìÝíïé Äïõëêåñßäçò êáé ÓåñÝôçò áöïý åîÝôéóáí ôéò ðïéíÝò ôïõò êáé åßíáé óôç äéÜèåóç ôïõ ðñïðïíçôÞ.

ÂÅÑÏÉÁ

Ùò áðëÜ Ýíá áêüìç âÞìá ðñïò ôçí Üíïäï óôç ’ ÅèíéêÞ áíôéìåôùðßæïõí óôç ÂÝñïéá ôç íßêç åðß ôïõ ÐÁÏÍÅ ìÝóá óôç Èåóóáëïíßêç, ÷ùñßò... öáíöÜñåò êáé ôõìðáíïêñïõóßåò. ¹äç ïé “ñïóïìðëïý” Ý÷ïõí óôñÝøåé ôçí ðñïóï÷Þ ôïõò óôï åðåñ÷üìåíï ìáôò ðñùôáèëÞìáôïò ìå áíôßðáëï ôïí Ðõñóü Ãñåâåíþí ôç ÔåôÜñôç, êáèþò ïé ðáßêôåò ãõìíÜæïíôáé êáíïíéêÜ áðü ôç ÄåõôÝñá óôéò åãêáôáóôÜóåéò ôïõ Ôáãáñï÷ùñßïõ. ¼óïé áãùíßóôçêáí óôï ìáôò ôïõ ÌðáîÝ Ýêáíáí áðïêáôÜóôáóç, åíþ ïé õðüëïéðïé ðñïðïíÞèçêáí êáíïíéêÜ, ìå åîáßñåóç ôïõò ÂÝñôæï, Ìõñïöïñßäç ðïõ áêïëïýèçóáí áôïìéêü ðñüãñáììá.

ÁÏ ÔÑÉÊÁËÁ

Ðëåîßäáò: ×áñßæù ôçí ïìÜäá… ÌåôÜ ôéò áíôéäñÜóåéò ôïõ êüóìïõ ãéá ôçí ÷èåóéíÞ áíáêïßíùóç ôïõ ÂáããÝëç Ðëåîßäá ìå ôçí ïðïßá êáôçãïñåß ôïí êüóìï ôçò ïìÜäáò... Þñèå êáé ç “áðÜíôçóç” ôïõ ìåãáëïìåôü÷ïõ ìå ôçí ïðïßá... ÷áñßæåé ôïí ÁÏ Ôñßêáëá óå üðïéïí åíäéáöÝñåôáé íá ôïí áíáëÜâåé. ÌåôÜ áðü áõôÞ ôçí êßíçóç... åíäÝ÷åôáé íá õðÜñîïõí Üìåóá åîåëßîåéò óôçí éóôïñéêÞ ïìÜäá. Ç äÞëùóç ôïõ Ðëåîßäá áíáöÝñåé: “Áðü ôï ãñáöåßï ôïõ ìåãáëïìåôü÷ïõ ôçò ÐÁÅ ÁÏ Ôñßêáëá ÂáããÝëç Ðëåîßäá áíáêïéíþíåôáé, üôé ïé ìåôï÷Ýò ôçò ïìÜäáò áðü óÞìåñá ôï ðñùß åßíáé óôçí äéÜèåóç ðáíôüò åíäéáöåñïìÝíïõ Üíåõ ôéìÞò. Óçìåßùóç: Äåí óõæçôÜìå ãéá ôçí èÝóç ôïõ ðñïÝäñïõ êáè üóïí åäþ êáé äýï ìÞíåò åßíáé êåíÞ. ÂáããÝëçò Ðëåîßäáò Ëßãåò þñåò ðñéí ï Ðëåîßäáò ìå ãñáðôÞ ôïõ äÞëùóç åß÷å åêöñÜóåé ôçí äõóáñÝóêåéÜ ôïõ ãéá ôçí áäéáöïñßá ôùí öéëÜèëùí. Ç äÞëùóç åß÷å ùò åîÞò: «ÌåôÜ áðü Ýíáí áðïëïãéóìü 8 ìçíþí öÝôïò, êáôÜëáâá üôé ç ðüëç ðñáãìáôéêÜ äå óôç-

Ïñéóìïß - Åãêñßóåéò - Áäåéåò áãþíùí

ñßæåé ôïí ÁÏ Ôñßêáëá. Ôï ìüíï ðïõ îÝñïõí êÜðïéïé åßíáé íá êÜíïõí åßíáé êñéôéêÞ. ÅíôÜîåé, Ýãéíáí êáé ëÜèç, ç ïìÜäá äåí ìðüñåóå íá ðéÜóåé íùñßò êïñõöÞ. ÌÞðùò èåùñåßôå áðïôõ÷çìÝíç ôç ÷ñïíéÜ; ¼÷é âÝâáéá. Ôá Ôñßêáëá åßíáé áêüìç ìÝóá óôïõò óôü÷ïõò êáé ç èÝóç ôïõò äåí åßíáé åîåõôåëéóôéêÞ. Åßìáóôå óôçí 5áäá êáé áí êïéôÜîåé êÜðïéïò ôá ðñïçãïýìåíá ÷ñüíéá, ðïôÝ ï ÁÏÔ äåí Ý÷åé êÜíåé ôï áðüëõôï áðü ôçí Ē óôç Ò êáé áðü ôçí Ò óôç ’ êáôçãïñßá. Ðåñßìåíá êÜèå ÊõñéáêÞ ï êüóìïò íÜíáé óôï ðëåõñü ìáò. Ðùò åßíáé äõíáôüí üìùò, ìéá ïìÜäá ôçí ïðïßá áíÝëáâá ôçí ïìÜäá ðñéí áðü 2,5 ÷ñüíéá êáé Ý÷ïõí åðåíäõèåß ôüóá ÷ñÞìáôá, éóôïñéêÞ êáé ìå êüóìï êáé ï êüóìïò íá ìçí ôçí óôçñßæåé; 300 Üôïìá ìå ôïí Èåñìáúêü åßíáé êüóìïò; ÓõíïëéêÜ ôá åéóéôÞñéá ðïõ ðïõëÞèçêáí öÝôïò åßíáé ëéãüôåñá áðü ïðïéáäÞðïôå ïìÜäá ÷ùñéïý, äåí ôï óõæçôÜìå ãéá ðüëç. Äåí èÝëù íá óôçñßîïõí ôçí ïìÜäá ïéêïíïìéêÜ áëëÜ ìå ôçí äõíáìéêÞ ôïõò ðáñïõóßá. Áõôüò Üëëùóôå åßíáé êé ï ëüãïò ðïõ ôá åéóéôÞñéá Ý÷ïõí 5 êáé 10 åõñþ, ôá öèçíüôåñá óôçí êáôçãïñßá. ¼ôáí ïìÜäåò Ò ÅèíéêÞò ðïõ åäñåýïõí óå ÷ùñéÜ êüâïõí 3000 åéóéôÞñéá ìå ôéìÞ åéóéôçñßïõ 15 åõñþ; Ïé áðïñßåò ìïõ åßíáé ðïëëÝò. ÐñáãìáôéêÜ åßíáé þñåò ðïõ áíáñùôéÝìáé: Áîßæåé êÜðïéïò íá áó÷ïëåßôáé êáé íá óôçñßæåé ïéêïíïìéêÜ (êáé ìÜëéóôá ìå ôçí óçìåñéíÞ óõãêõñßá) ïìÜäåò üðùò ôá Ôñßêáëá; Êáé äåí ìéëÜù ìüíï ãéá ôïí ÁÏÔ. Äåí åßíáé äõíáôüí, íá ðáßæåé ï ÁÓÔ áãþíá ìå ôïí Ïëõìðéáêü óôï êëåéóôü êáé íá êüâåé 1000 åéóéôÞñéá. ÊÜðïéïò åðÝíäõóå ãéá íá äïýìå óôá Ôñßêáëá ðáß÷ôåò ðïõ ãéá íá ôïõò äåéò, ðñÝðåé íá ôáîéäÝøåéò 500 ÷éëéüìåôñá êáé íá ðëçñþóåéò 50 êáé 80 åõñþ åéóéôÞñéï. Áõôüò ëïéðüí ï “êÜðïéïò” ðïõ ëÝãåôáé Ðëåîßäáò ç Ãéáííïýëáò ç áýñéï ìåèáýñéï Ýíáò Üëëïò, èÝëïõí íá äïõí ôïí êüóìï íá áãêáëéÜæåé ôçí ïìÜäá êáé ü÷é íá õößóôáíôáé “õøçëޔ êñéôéêÞ áðü ôïí êáíáðÝ. ÄçëáäÞ ðüôå èá âïçèÞóïõí; ¼ôáí äïõí ôçí ïìÜäá “âãáëìÝíç”; Áõôü åßíáé ôï ðáñÜðïíü ìïõ êáé äåí ôï êñýâù, Ý÷ù óêåöèåß ìÝ÷ñé êáé...ìåôáêüìéóç, ôïõëÜ÷éóôïí íá áêïýóù êáé êáíÝíá...åõ÷áñéóôþ. Êáé ï íïþí, íïåßôù...»

Ē ÅèíéêÞ

ÅÈÍÉÊÏÓ ÂÁÔÅÑÏÕ: ÃåùñãéÜäçò: «Ôï Êýðåëëï åßíáé ôï áðùèçìÝíï ìáò» Óôï ðáñåëèüí Ý÷åé áöÞóåé ôï ðáé÷íßäé ìå ôçí ÓéÜôéóôá ï Åèíéêüò Âáôåñïý, ðïõ Þôáí êáé íéêçöüñï (2-0). Ç ïìÜäá ôïõ íïìïý ÊïæÜíçò åß÷å êáéñü íá êåñäßóåé êáé Ýêáíå äýï óåñß ôñßðïíôá ìå Áììï÷þñé êáé ÓéÜôéóôá êáé óôñÝöåé ôï åíäéáöÝñïí ôçò óôï ôåëéêü ôïõ ÊõðÝëëïõ ôçí ðñïóå÷Þ ÐÝìðôç ìå ôïí ¢ñç Êïìíçíþí óôéò 15:30. Ï ðñïðïíçôÞò, ÃéÜííçò ÃåùñãéÜäçò, ôüíéóå: «Åßìáóôå óå ðïëý êáëÞ êáôÜóôáóç, ìåôÜ áðü ìéá êïéëéÜ ðïõ åß÷áìå. ÁíáêôÞóáìå ôéò äõíÜìåéò ìáò êáé ðéóôåýù ðùò áí êåñäßóïõìå ôï ôñüðáéï ôüôå èá ðáßîïõìå óôç óõíÝ÷åéá ôïõ ÐñùôáèëÞìáôïò êáëýôåñá». ¼óïí áöïñÜ ôï Êýðåëëï áíÝöåñå: «ÐÝñõóé öôÜóáìå óôçí ðçãÞ, áëëÜ äåí Þðéáìå íåñü, íïìßæù ðùò Þìáóôå ðáíÝôïéìïé íá óçêþóïõìå ôçí êïýðá, åßíáé ôï áðùèçìÝíï ìáò Üëëùóôå ôï Êýðåëëï».

Äéáøåýäåé ãéá Äþíç ç ÁÅË

ÊáíÝíá èÝìá ìå ôïí ¸ëëçíá ôå÷íéêü äåí õðÜñ÷åé óýìöùíá ìå ôç “âõóóéíߔ ÐÁÅ

ÔÝëïò óôéò öÞìåò ðïõ Þèåëáí ôçí ÁÅË íá óêÝöôåôáé íá îáíá óõíåñãáóôåß ìå ôï Ãéþñãï Äþíç ôï ðñïóå÷Ýò êáëïêáßñé Ýâáëå ç ÐÁÅ ìå áíáêïéíùóÞ ôçò ôçí ÔåôÜñôç(24/3). ÁíáëõôéêÜ ç áíáêïßíùóç: “Ó÷åôéêÜ ìå ðñùôïóÝëéäï äçìïóßåõìá êáèçìåñéíÞò åöçìåñßäáò, ç ÐÁÅ ÁÅË 1964 åðéèõìåß íá ðñïâåß óôï áêüëïõèï ó÷üëéï: Ç ïìÜäá ìáò Ý÷åé éêáíüôáôï ðñïðïíçôÞ, ï ïðïßïò äéÜãåé êáôÜ ôç óõíåñãáóßá ìáò Üêñùò åðéôõ÷çìÝíç ðïñåßá. Åßíáé äå ãíùóôü óå üëïõò, üôé ç ÁÅË îÝñåé íá ôéìÜ ôïõò åðéôõ÷çìÝíïõò ðñïðïíçôÝò ôçò”.

«Ëßöôéíãê» óôçí ÐÁÅ ÁÅÊ ÁðïöáóéóìÝíïò íá ðñïâåß óå áëëáãÝò óôçí ëåéôïõñãßá ôçò ïìÜäáò åßíáé ï Óôáýñïò Áäáìßäçò ÁñêåôÝò áíáìÝíåôáé íá åßíáé ïé áëëáãÝò óôïí ôñüðï ëåéôïõñãßáò ôçò ÐÁÅ ÁÅÊ. Ï Óôáýñïò Áäáìßäçò, óå óõíåñãáóßá ìå ôïí áíôéðñüåäñï, ×Üñç ÊïóìÜôï, ðñïóðáèïýí íá ìåéþóïõí ôéò äáðÜíåò êáé íá ìåôáìïñöþóïõí ôçí «¸íùóç» óå åõÝëéêôç åôáéñßá. «Óôñþíïõí» ôá ðñÜãìáôá óôéò ðëçñùìÝò ðáéêôþí. ÅôïéìÜæåôáé äéáêáíïíéóìüò ÷ñåþí ìå ôç äéïßêçóç ôïõ ÏÁÊÁ. Ï íÝïò ðñüåäñïò ôçò ÁÅÊ åß÷å ãíþóç ôùí äõóêïëéþí ðñéí ìðåé óôçí ÐÁÅ ÁÅÊ. ÐëÝïí, ü÷é ìüíï Ý÷åé ëÜâåé ôéò áðïöÜóåéò ôïõ, áëëÜ Ý÷åé Þäç ìðåé óå åöáñìïãÞ ôï ó÷Ýäéï áíáäéÜñèñùóçò ôçò ïìÜäáò. Óçìáíôéêü ñüëï óôçí ðñïóðÜèåéá åîõãßáíóçò ðáßæåé ï áíôéðñüåäñïò, ×Üñçò ÊïóìÜôïò, ï ïðïßïò Ý÷åé áíáëÜâåé ôçí åðïðôåßá ôùí ïéêïíïìéêþí ôçò «¸íùóçò». ¹äç, óôá ÷Ýñéá ôïõ Áäáìßäç õðÜñ÷åé Ýíáò ïãêþäçò öÜêåëïò êáé ôï «áöåíôéêü» ôïõ óõëëüãïõ óôï ðñïóå÷Ýò äéÜóôçìá èá ëÜâåé ôéò ôåëéêÝò áðïöÜóåéò. ÐáñÜëëçëá, äåí ðñüêåéôáé íá åðáíáëçöèåß ôï öáéíüìåíï ôçò ðïëýìçíçò êáèõóôÝñçóçò ðëçñùìþí ôùí ðïäïóöáéñéóôþí. Ïé ðáßêôåò ôçò ÁÅÊ áðü óÞìåñá Ý÷ïõí äéáèÝóéìá óõíïëéêÜ 700.000 åõñþ ðïõ êáôáôÝèçêáí óôïõò ëïãáñéáóìïýò ôïõò ôçí ðñïçãïýìåíç çìÝñá. Ç êáôÜóôáóç Ý÷åé ïìáëïðïéçèåß, üðùò äéáìÞíõóå ï Óôáýñïò Áäáìßäçò êáé óôïí áñ÷çãü ôçò ïìÜäáò, ÐáíôåëÞ ÊáöÝ. ÔÝëïò, óõíÜíôçóç ìå ôçí ðñüåäñï ôçò äéïßêçóçò ôïõ ÏÁÊÁ, Áíôùíßá Æáöåéñïðïýëïõ, åß÷áí ïé Áäáìßäçò êáé ÄçìáñÜêçò ìå óêïðü ôïí äéáêáíïíéóìü ôïõ ÷ñÝïõò 1,2 åêáô. åõñþ ôçò ÐÁÅ. Ç ðñüôáóç åßíáé íá õðÜñîåé ñýèìéóç ôçò ïöåéëÞò óå ìçíéáßåò äüóåéò êáé áðïðëçñùìÞ ìÝóá óå Ýíá Ýôïò, êÜôé ðïõ èá óõæçôçèåß óôï Ä.Ó ôïõ ÏÁÊÁ.


ÈÁÑÑÏÓ

%

ÐÝìðôç

15ï ÔïõñíïõÜ ÇñáêëÞ ÐôïëåìáÀäáò

ÐÑÙÔÁÈËÇÌÁÔÁ ÃÑÇÃÏÑÏÕ ÓÊÁÊÉÏÕ Ôï ÓÜââáôï 20-03-2010 äéåîÞ÷èçóáí ôá ôïõñíïõÜ ãñÞãïñïõ óêáêéïý ôùí ôìçìÜôùí ôçò Áêáäçìßáò. ÁíáëõôéêÜ ôá áðïôåëÝóìáôá:

ÅðéìÝëåéá Ãéþñãïò Êáôóßêáò email: “vigelk5koz@yahoo.gr”

ÌåôÜ ôç äéïñãÜíùóç äåêáôåóóÜñùí åðéôõ÷çìÝíùí ôïõñíïõÜ ç Áêáäçìßá ðïäïóöáßñïõ<<ÇÑÁÊËÇÓ>> Ðôïëåìáßäáò åßíáé óôçí åõ÷Üñéóôç èÝóç íá óáòáíáêïéíþóåé ðùò èá äéïñãáíþóç ôï 15ï ÔïõñíïõÜ ðïäïóöáßñïõ ÐáéäéêþíïìÜäùí.Ç óõììåôï÷Þ äéáöüñùí ïìÜäùí (ìéêñþí Þ ìåãÜëùí)óôá ðñïçãïýìåíá ÔïõñíïõÜìáò êáé ïé åíôõðþóåéò ìå ôéò ïðïßåò Ýöõãáí,åßíáé ç êáëýôåñç äéáöÞìéóçãéá ôçí Áêáäçìßá ìáò.Óôü÷ïò ìáò åßíáé ç ðïéüôçôá ôïõ ðïäïóöáßñïõ êáé ¼×É áðïêëåéóôéêÜ ôïáðïôÝëåóìá,åðßóçò ôï Þèïò ôüóï ôùí ðáéêôþí üóï êáé ôùí ðáñáãüíôùí êáéïðùóäÞðïôå ï óåâáóìüò óôéò áñ÷Ýò êáé ôïõò êáíüíåò ðïõ äéÝðïõí ôï ðïäü-óöáéñï.Ç ðïéüôçôá ôçò äïõëåßáò ôùí ðñïðïíçôþí,ç áíôáëëáãÞ áðüøåùí ìå-ôáîý ôùí áèëçôþí êáé ïé áíèñþðéíåò ó÷Ýóåéò ðïõ ãåííéïýíôáé óå áõôÝò ôéò åêäçëþóåéò.Ïëá ôá ðáñáðÜíù ìáò êÜíïõí íá èÝëïõìå êÜèå ÷ñüíï íá äéïñãáíþíïõìå ÔïõñíïõÜ ðáéäéêþí ïìÜäùí.Ôçí äåýôåñç åâäïìÜäá ôïõ ÐÜó÷á êÜèå ÷ñüíï ãéá Ýíá ôåôñáÞìåñï óôï áèëçôéêüìáò êÝíôñï äéåîÜãïíôáé 200 áãþíåò ìå ôçí óõììåôï÷Þ 40 ïìÜäùí.Âáóéêü ñüëï ãéá ôçí äéåîáãùãÞ ôùí áãþíùí ðáßæïõí ôá ãÞðåäá ôçò Áêáäç- ìßáò ðïõ ðëçñïýí üëåò ôéò ðñïõðïèÝóåéò ãéá äéåîá÷èïýí éäáíéêÜ ïé áãþíåò ôïõ ÔïõñíïõÜ.Ïé ïìÜäåò ðïõ óõììåôÝ÷ïõí åßíáé áðü üëç ôçí ÅëëÜäá êáé ìåñéêÝò öïñÝò êáé áðü ôï åîùôåñéêü.Åðßóçò óõììåôÝ÷ïõí êáé ôïðéêÝò ïìÜäåò ãéáôß äåí ìðïñïýííá ìáò êáëýøïõí ôá îåíïäï÷åßá ôéò ðåñéï÷Þò.ÓõíïëéêÜ ïé ðïäïóöáéñéóôÝò ðïõ óõììåôÝ÷ïõí åßíáé çëéêßáò áðü 8-17 åôþíêáé ï áñéèìüò ôùí ðáéäéþí áããßæåé ôá 700.Ïé ìåôáöïñÜ ôùí ðïäïóöáéñéóôþí áðü êáé ðñïò ôá ãÞðåäá ãßíåôáé ìå ôçíåõèýíç ôçò Áêáäçìßáò. Ï Óýíäåóìïò äéáéôçôþí ÊïæÜíçò Ý÷åé ôçí åõèýíç äéåîáãùãÞò ôùí áãþíùí. Ôï ãåãïíüò üôé åóßùò öèÜóáìå óôï 15ï ÔïõñíïÜ åðéâåâáéþíåé ôçí åðéôõ÷ßáìáò êáé åðéâñáâåýåé ôçí ðñïóðÜèåéá ìáò.

ÅðáíÝñ÷åôáé ï ¸ëéãêôïí ÁóêÞóåéò ìå ìðÜëá Ýêáíå ìåôÜ áðï êáéñü Ýêáíå ï ðáßêôçò ôçò ÎÜíèçò Ñõèìïýò áýîçóå ìåôÜ áðï áñêåôü êáéñü ï Üóïò ôçò ÎÜíèçò ÍÝéèáí ¸ëéãêôïí ï ïðïßïò Ýêáíå ðñüãñáììá åðáíåíôáîÞò ôïõ êáé áóêÞóåéò ìå ìðÜëá. Ôï éáôñéêü ôéì ôçò ïìÜäáò åßíáé áéóéüäïîï êáèþò áðï ôçí ÐÝìðôç(25/3) èá ìðïñåß íá áñ÷ßóåé áôïìéêü ðñüãñáììá. Óôçí ðñïðüíçóç ôçò ÔåôÜñôçò(24/3) ðÝñá áðï ôïí Áããëï åðéèåôéêü èåñáðåßá Ýêáíå ï ÓôáèÜêçò åíþ ï ÌÜíôáëïò Ýëåéðå åîáéôßáò õðï÷ñåùóåþí ôïõ ìå ôçí ÅèíéêÞ ÍÝùí. ÔÝëïò ôçí ÐáñáóêåõÞ(26/3) èá âñáâåõôåß ï ÄçìÞôñçò ÓïõÜíçò ãéá ôï ãêïë ðïõ ðÝôõ÷å êüíôñá óôïí ÁóôÝñá Ôñßðïëçò êáé âñáâåýôçêå ùò ôï êáëýôåñï ôçò áãùíéóôéêÞò.

Çìåñïìçíßåò ÔÏÕÑÍÏÕÁ åßíáé: 7/4/2010 Ýùò 10/4/2010 ÊÁÔÇÃÏÑÉÅÓ Êáôçãïñßá ÐÁÉÄÉÊÏÕ: 1995-1996 Êáôçãïñßá ÐÑÏÐÁÉÄÉÊÏÕ: 1997-1998 Êáôçãïñßá ÔÆÏÕÍÉÏÑ: 1999-2000 Êáôçãïñßá ÌÉÍÉ: 2001-2002 ÊÜèå ïìÜäá èá êÜíåé ôÝóóåñåéò áãþíåò. ÄÉÁÑÊÅÉÁ ÁÃÙÍÙÍ Êáôçãïñßá ÐÁÉÄÉÊÏÕ: Óå êáíïíéêü ãÞðåäï11:11 2 çìß÷ñïíá ôùí 35’ Êáôçãïñßá ÐÑÏÐÁÉÄÉÊÏÕ: Óå êáíïíéêü ãÞðåäï11:11 2 çìß÷ñïíá ôùí 30’ Êáôçãïñßá ÔÆÏÕÍÉÏÑ: Óå ìéóü ãÞðåäï óôï ðëÜôïò 9:9 2 çìß÷ñïíá ôùí 25’ Êáôçãïñßá ÌÉÍÉ: Óå ìéóü ãÞðåäï óôï ðëÜôïò 9:9 2 çìß÷ñïíá ôùí 25’ ÄÉÁÌÏÍÇ Ç äéáìïíÞ êáé ç óßôéóç ôùí öéëïîåíïýìåíùí èá ãßíåé óå ðïëõôåëÞ îåíïäï÷åßá ôçò ðüëçò ìáò.Ôá äùìÜôéá åßíáé ôñßêëéíá ãéá ôá ðáéäéÜ êáé äßêëéíá ãéá ôïõò óõíïäïýò.Ïëá ôá äùìÜôéá äéáèÝôïõí ìðÜíéï,ôçëÝöùíï êáé ôçëåüñáóç.Ôï äéáôñïöéêü ðñüãñáììá åßíáé ðñïéüí äéáéôïëüãïõ þóôå íá åðéôõã÷Üíåôáé ç óùóôüôåñç äéáôñïöÞ ôùí áèëçôþí.

ÁÈËÇÔÉÊÅÓ ÅÃÊÁÔÁÓÔÁÓÅÉÓ Ôá ãÞðåäá ðïõ èá äéåîá÷èïýí ïé áãþíåò åßíáé ôï áèëçôéêü êÝíôñï ôçò Áêáäçìßáò «ÇÑÁÊËÇÓ». ÐåñéëáìâÜíåé äýï ãÞðåäá ìå öõóéêü ÷ïñôïôÜðçôá áðïäõôÞñéá ìå íôïýò,÷þñï áíáøõêôçñßïõ. ÄÉÅÎÁÃÙÃÇ ÐÑÙÔÁÈËÇÌÁÔÏÓ Ôï ÔïõñíïõÜ èá äéåîá÷èåß ìå âÜóç ôïõò êáíïíéóìïýò ôùí ðñùôáèëçìÜôùí ôçò ÅÐÏ.Ãéá ôç äéåîáãùãÞ ôùí áãþíùí êáé ôïí êáôáñôéóìü ôùí ïìßëùí åõèýíç Ý÷åé ç äéïñãáíþôñéá áñ÷Þ. ¢ËËÅÓ ÐËÇÑÏÖÏÑÉÅÓ: 1.Ïé ïìÜäåò ðñÝðåé íá ðáñåâñßóêïíôáé ãéá ôçí Ýíáñîç ôïõ ÔïõñíïõÜ óôéò 7/4/2008 êáé þñá 11,30 ð.ì. óôç Ýîïäï ôçò âüñåéáò ðëåõñÜò ôçò ðüëçò óôï õäñáãùãåßï ãéá îåêéíÞóç áðü åêåß ç ðáñÝëáóç ôùí ïìÜäùí ìÝóá áðü ôçí ðüëç. 2.ÊÜèå ïìÜäá èá ðñÝðåé áðáñáéôÞôùò íá öÝñåé ôá ðéóôïðïéçôéêÜ ãåííÞóåùò Þ ôá äåëôßá ôçò ÅÐÏ ôùí áèëçôþí ôçò.ÅëÜ÷éóôïò áñéèìüò ðáéêôþí 16. 3.Ç áíá÷þñçóç üëùí ôùí ïìÜäùí èá ãßíåé. ÓÜââáôï 10 Áðñéëßïõ óôéò 20.00 ì.ì Ðëçñïöïñßåò Áèëçôéêü êÝíôñï:2 ÷ëì Ðôïëåìáßäáò-Áñäáóóáò. 50200 Ðôïëåìáßäá Ôçë/fax 2463054355 www.akadiraklis.gr info@akadiraklis.gr ÁõôÞ ç äéåýèõíóç çëåêôñïíéêïý ôá÷õäñïìåßïõ ðñïóôáôåýåôáé áðü êáêüâïõëç ÷ñÞóç. ×ñåéÜæåôáé íá åíåñãïðïéÞóåôå ôçí Javascript ãéá íá ôç äåßôå. Êéí.6993673090 Êïõëßäçò É.

ÐÁÍÅËËÇÍÉÏ ÐÑÙÔÁÈËÇÌÁ ÍÅÁÍÉÄÙÍ

ÓÔÉÓ 8 ÊÁËÕÔÅÑÅÓ ÏÌÁÄÅÓ Ï ÃÓ ÊÏÆÁÍÇÓ ÌåãÜëç åðéôõ÷ßá ãéá ôçí ïìÜäá ôùí Íåáíßäùí ôïõ ÃÓ ÊïæÜíçò óôï ÐáíåëëÞíéï ðñùôÜèëçìá Íåáíßäùí ðïõ Ýãéíå óôï êëåéóôü ãõìíáóôÞñéï ôùí Âáóéëéêþí óôçí Èåóóáëïíßêç ìå ôçí óõììåôï÷Þ ôüóï óôçí ðñïêñéìáôéêÞ öÜóç üóï êáé ôçí çìéôåëéêÞ íá âñßóêåôáé ìÝóá óôéò ïêôþ êáëýôåñåò ïìÜäåò óôçí êáôçãïñßá ôçò. ÊïæÜíç êáé ×áíéÜ Þôáí ïé ìïíáäéêÝò ïìÜäåò ôçò åðáñ÷ßáò ðïõ áãùíßæïíôáé óôá ôïðéêÜ ðñùôáèëÞìáôá, åíþ ïé õðüëïéðåò ïìÜäåò ôçò çìéôåëéêÞò êáé ôåëéêÞò öÜóçò áãùíßæïíôáé óå ÅèíéêÝò êáôçãïñßåò. Ç åðéôõ÷ßá ìáò ðáßñíåé áêüìç ìåãáëýôåñåò äéáóôÜóåéò áí áíáëïãéóèåß êáíåßò üôé áðü ôçí áñ÷Þ ôçò ðåñéüäïõ ôï ôìÞìá ôïõ âüëåú ÅÊÄÉÙ×ÈÇÊÅ áðü ôï êëåéóôü ãõìíáóôÞñéï «É.ÓÊÁÑÊÁËÁÓ» ãéá íá âïëåõôïýí ôá óùìáôåßá ôïõ ÌðÜóêåô (6 ôìÞìáôá) ôá ïðïßá åßíáé óôçí ßäéá êáôçãïñßá ìå ôïí ÃÓ ÊïæÜíçò, ìå ìéêñüôåñç êáé ó÷åäüí áíýðáñêôç éóôïñßá óôï ÷þñï ôïõ áèëçôéóìïý óôçí ðüëç ìáò. Ôï âüëåú ôïõ Ãõìíáóôéêïý Óõëëüãïõ èá èõìÜôáé üëïõò ôïõò õðåýèõíïõò ðïõ Ý÷ïõí ôéò ôý÷åò ôïõ áèëçôéóìïý óôçí ðüëçò ìáò, üôé åßíáé ç ôáöüðëáêá ìáò êáé åßíáé ÁÈËÏÓ ðñáãìáôéêÜ ðïõ óå üëá ôá ðñùôáèëÞìáôá ðïõ åß÷áìå óõììåôï÷Þ åßìáóôáí ìåôáîý ôùí ðñþôùí , ìå ðñïðïíÞóåéò óå Ýíá åíôåëþò áêáôÜëëçëï êëåéóôü ãõìíáóôÞñéï (Âáëôáäþñåéï). ÅðåéäÞ ôï âüëåú äåí ðáßæåôáé áðïêëåéóôéêÜ êáé ìüíï óôá äýï áíôßðáëá ôåñáßí áëëÜ ìðïñåßò íá åðáíáöÝñåéò ôçí ìðÜëá áðü ïðïéïäÞðïôå óçìåßï ôïõ ãõìíáóôçñßïõ, ðñÜãìá ðïõ äåí óõìâáßíåé óôá Üëëá áèëÞìáôá, êáé ïé äéáóôÜóåéò ôïõò âüëåú óôï ãõìíáóôÞñéï åßíáé ó÷åäüí êïëëçìÝíïé óôïõò ôïß÷ïõò. ¼ôáí ëïéðüí äåí ìðïñåßò íá óåñâßñåéò áðü ìáêñéÜ , üôáí äåí ìðïñåßò íá ðÜñåéò öüñá ãéá íá êáñöþóåéò óôçí ðñïðüíçóç, ôüôå üôáí ìðáßíåéò óôï êëåéóôü ãõìíáóôÞñéï «É.ÓÊÁÑÊÁËÁÓ» ãéá åðßóçìïõò áãþíåò üëá óå öáßíïíôáé ðáñÜîåíá. ÊÜôù ëïéðüí áðü ôÝôïéåò óõíèÞêåò ôá áðïôåëÝóìáôá ðïõ Ýöåñå ç ïìÜäá ìáò ôüóï óôçí ðñïçìéôåëéêÞ öÜóç ðáßñíïíôáò ôçí 1ç èÝóç óôïí üìéëü ôçò êáé ôçí ðñüêñéóç óôçí çìéôåëéêÞ ,Ýñ÷ïíôáé óå äåýôåñç ìïßñá, áëëÜ áîßæåé íá ôá áíáöÝñïõìå ãéá áõôÜ ðïõ ìáò Üöçóáí íá êÜíïõìå.

Íåáíßäùí-Á’ ¼ìéëïò, ãÞðåäï «Âáóéëéêþí» ÐáíåëëÞíéïò – ×áíéÜ 3-0 (25-15, 25-21, 25-17) ÅÁ Ëáñßóçò – Åáñéíüò 1-3 (17-25, 25-19, 21-25, 16-25) ÅÁ Ëáñßóçò – ÐáíåëëÞíéïò 0-3 (22-25, 22-25, 17-25) Åáñéíüò – ×áíéÜ 3-0 (25-22, 25-21, 25-18) ×áíéÜ – ÅÁ Ëáñßóçò 0-3 (12-25, 16-25, 19-25) ÐáíåëëÞíéïò – Åáñéíüò 3-0 (25-22, 25-20, 25-19) Âáèìïëïãßá ÐáíåëëÞíéïò 6 (9-0) Åáñéíüò 5 (6-4) ÅÁ Ëáñßóçò 4 (4-6) ×áíéÜ 3 (0-9) Íåáíßäùí-’ ¼ìéëïò, ãÞðåäï «Âáóéëéêþí» ¢ñôåìéò – ÊïæÜíç 3-2 (25-16, 17-25, 25-14, 23-25, 15-11) ÇñáêëÞò – ÐáëëÞíç 3-2 (25-22, 25-13, 26-28, 20-25, 15-5) ÇñáêëÞò – ¢ñôåìéò 3-0 (25-15, 25-20, 25-18) ÐáëëÞíç – ÊïæÜíç 3-0 (25-15, 25-21, 25-22) ÊïæÜíç – ÇñáêëÞò 0-3 (23-25, 7-25, 18-25) ¢ñôåìéò – ÐáëëÞíç 3-1 (25-14, 22-25, 25-12, 25-23) Âáèìïëïãßá 1.ÇñáêëÞò 6 (9-2) 2.¢ñôåìéò 5 (6-6) 3.ÐáëëÞíç 4 (6-6) 4. ÊïæÜíç 3 (2-9) ÔÅËÉÊÇ ÖÁÓÇ ÐáíåëëÞíéïò-¢ñôåìéò 3-0 (25-21, 25-23, 25-19) ÇñáêëÞò-Åáñéíüò 3-0 (25-21, 25-15, 25-22) ÔÅËÉÊÏÓ ÇñáêëÞò - ÐáíåëëÞíéïò 1-3 (25-18, 20-25, 21-25, 19-25 ) ÌÉÊÑÏÓ ÔÅËÉÊÏÓ ÌÁÓ Åáñéíüò - ÁÃÓ ¢ñôåìéò 1-3 (25-15, 20-25, 22-25, 22-25)

ÔÌÇÌÁ ÁÑ×ÁÑÉÙÍ-1

ÈÅÓÇ 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22.

ÏÍÏÌÁÔÅÐÙÍÕÌÏ ÂÁÈÌÏÉ ÉÙÓÇÖ ÓÔÅÖÁÍÏÓ 5,0 ÓÊÏÕÔÅËÁÓ ÉÙÁÍÍÇÓ 4,0 ÄÁÖÊÁ ÉÙÁÍÍÁ 4,0 ÊÏÕËÏÕÌÐÑÉÄÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ 4,0 ÊÁÐÅËÁ ÐÏËÕÎÅÍÇ 3,5 ÊÁËÏÃÅÑÁÊÇÓ ÈÅÏÄÏÕËÏÓ 3,0 ÊÕÑÉÁÊÉÄÏÕ ÊÕÑÉÁÊÇ 3,0 ÇËÉÁÄÇÓ ÇËÉÁÓ 3,0 ÌÁÑÊÏÐÏÕËÏÕ ÂÁÓÉËÉÊÇ 3,0 ÊÁÔÓÉÄÇÓ ÓÐÕÑÉÄÙÍ 2,5 ÓÁÊÅËËÁÑÇÓ ÓÐÕÑÉÄÙÍ 2,5 ÔÓÉÏÃÊÁÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ 2,0 ×ÁËÁÚÄÏÐÏÕËÏÓ ÌÉËÔÉÁÄÇÓ 2,0 ÓÔÅÖÁÍÉÄÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ 2,0 ÌÉ×ÁÇËÉÄÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ 2,0 ÐÁÍÁÃÉÙÔÉÄÏÕ ÓÏÖÉÁ 2,0 ÌÁÑÊÏÐÏÕËÏÓ ÍÉÊÏËÁÏÓ 2,0 ÐÅÔÑÉÄÇÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ 1,5 ÍÔÁËÁÊÁÓ ÁÐÏÓÔÏËÏÓ 1,5 ÑÁËËÇ ÁÉÊÁÔÅÑÉÍÇ 1,0 ÊÁËÁÚÔÆÏÐÏÕËÏÓ ÐÁÑÇÓ 1,0 ÊÁËÁÚÔÆÏÐÏÕËÏÓ ×ÑÇÓÔÏÓ 0,5

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

ÔÓÁÊÌÁÊÇÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÔÓÏÔÓÏÓ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÔÓÁÊÌÁÊÇÓ ÄÇÌÇÔÑÉÏÓ ÉÙÓÇÖ ÓÔÅËÉÏÓ ÂÕÑËÇÓ ÑÁÖÁÇË ÄÁÖÊÁÓ ÉÙÁÍÍÇÓ ÊÏÕÔÓÏÕÐÁÊÇÓ ÉÙÓÇÖ ÂÁÌÂÁÊÁÓ ÃÑÇÃÏÑÉÏÓ ÃÏÔÏÕ×ÉÄÇÓ ÁÑÉÓÔÅÉÄÇÓ ÊÏÔÆÁÚÔÓÇÓ ×ÑÇÓÔÏÓ ÍÉÊÏËÁÏÕ ÍÉÊÏËÁÏÓ ÔÁÑÁÓÉÄÏÕ ÁÉÊÁÔÅÑÉÍÇ ×ÁÔÆÇÓÁÂÂÁ ÍÉÊÏËÅÔÁ ËÉÏÕÑÇ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁ ÂÁÌÂÁÊÁ ÌÁÑÉÁ ÈÅÏÄÏÓÉÁÄÇÓ ÖÁÍÇÓ

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22.

ÌÇÔÁÔÓÅËÇÓ ÓÁÑÁÍÔÇÓ ÐÁÐÏÕÔÓÇÓ ×ÁÑÁËÁÌÐÏÓ ÐÁÕËÉÄÇÓ ÌÉ×ÁÇË ÖÁÍÁÊÇÓ ÁÐÏÓÔÏËÏÓ ×ÁÔÆÇÓÁÂÂÁÓ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÔÏÕËÏÕÌÅÍÉÄÇÓ ÆÁ×ÁÑÉÁÓ ÔÓÅÌÐÅÑËÉÄÏÕ ÅÉÑÇÍÇ ÓÔÏÃÉÁÍÍÇÓ ÈÙÌÁÓ ÐÁÐÁÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÃÊËÉÁÃÉÁ ÓÔÅÑÃÉÁÍÇ ÓÔÅÖÁÍÉÄÇÓ ÄÇÌÇÔÑÉÏÓ ÔÓÅÌÐÅÑËÉÄÏÕ ÃÅÙÑÃÉÁ ÔÓÉÔÓÉÍÔÁÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ ×ÉÙÔÇÓ ÌÉËÔÉÁÄÇÓ-ÈÅÏÄÙÑÏÓ ÓÁÌÁÑÁ ÖÁÍÇ ÐÁÍÁÃÉÙÔÉÄÇÓ ×ÑÇÓÔÏÓ ÐÁÕËÉÄÇÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÐÁËÉÏÕÑÁÓ ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÓ ÐÁÕËÉÄÇÓ ÍÉÊÏËÁÏÓ ÐÁÕËÉÄÇÓ ÈÅÏÄÙÑÏÓ ÐÁÐÁÌÉ×ÁÇË ÓÔÅËËÁ ÔÏÑÍÉÊÉÄÇÓ ÈÅÏ×ÁÑÇÓ

ÔÌÇÌÁ ÁÑ×ÁÑÉÙÍ-2

ÔÌÇÌÁ ÅÑÁÓÉÔÅ×ÍÉÊÏ

Ôïí ðñþôï ëüãï ôüíéóå ïôé Ý÷åé ï Áñçò ãéá ôçí ðñïêñéóÞ ôïõ óôïí ôåëéêü ÊõðÝëëïõ ï ðñïðïíçôÞò ¸êôïñ Ñáïýë Êïýðåñ ùóôüóï áíÝöåñå ïôé äå èá ðñÝðåé íá ôïõò îåãåëÜóåé ôï ãåãïíüò áõôü.

“Ôï ðáé÷íßäé óôçí ÊáâÜëá åßíáé ôï ðéï êñßóéìï óôçí öåôéíÞ ÷ñïíéÜ. Ïé ðïäïóöáéñéóôÝò ìïõ Ý÷ïõí áíôéëçöèåß ôçí óçìáóßá ôïõ áãþíá êáé åßíáé áðïöáóéóìÝíïé íá äþóïõí ôïí êáëýôåñü ôïõò åáõôü ðñïêåéìÝíïõ íá êáôáêôÞóïõìå ôçí ðñüêñéóç. ¸÷ïõìå Ýíá ðñïâÜäéóìá áðü ôïí ðñþôï áãþíá, áëëÜ äåí ðñÝðåé íá ìáò îåãåëÜåé. ÄïõëÝøáìå ðïëý áõôÝò ôéò ìÝñåò ìå óôü÷ï íá ðáñïõóéÜóïõìå óôï ãÞðåäï ôï ðñüóùðï ðïõ èÝëïõìå êáé óôï ôÝëïò íá êáôáêôÞóïõìå ôçí ðñüêñéóç ðïõ ôüóï ðïëý ðåñéìÝíïõí êáé ïé ïðáäïß ìáò”. Ôçí ßäéá óôéãìÞ ç ÐÁÅ åîÝäùóå áíáêïß-

íùóç ðñïò ôïõò öéëÜèëïõò åíüøåé êáé ôïõ çìéôåëéêïý. ÁíáëõôéêÜ ç áíáêïßíùóç åðéóçìáßíåé ôá åîÞò: “H ÐÁÅ ÁÑÇÓ èá Þèåëå ãéá ìßá áêüìá öïñÜ íá åðéóçìÜíåé ôá ðáñáêÜôù óå ó÷Ýóç ìå ôïí áõñéáíü áãþíá êõðÝëëïõ óôçí ÊáâÜëá: Ìå âÜóç ôá ìÝôñá ôÜîçò ðïõ åëÞöèçóáí áðáãïñåýôçêå ç ïñãáíùìÝíç ìåôáêßíçóç ôùí öéëÜèëùí ôïõ ÁÑÇ, üðùò åðßóçò êáé ç åßóïäïò öéëÜèëùí ðïõ èá öÝñïõí äéáêñéôéêÜ ôçò öéëïîåíïýìåíçò ïìÜäáò. ÐáñÜëëçëá áðáãïñåýôçêå êáé ç åßóïäïò öéëÜèëùí ìå äéáêñéôéêÜ ïðïéáóäÞðïôå Üëëçò ïìÜäáò åêôüò ôçò ãçðåäïý÷ïõ. Ç ÐÁÅ ÁÑÇÓ, ëïéðüí, ðñïôñÝðåé ãéá ìßá áêüìá öïñÜ ôïõò öéëÜèëïõò ôçò íá åíáñìïíéóôïýí áðüëõôá ìå ôá óõãêåêñéìÝíá ìÝôñá”.

ÊáëçìÝñá ößëïé ìïõ, ìÝñá ÅèíéêÞò õðåñçöÜíåéáò ç óçìåñéíÞ ðáñüëáõôá åìåßò åäþ êáíïíéêÜ óôïí äéêü ìáò áãþíá, ìå óôü÷ï öõóéêÜ ôï ôáìåßï. Äåí ðÞãáìå êáé Üó÷çìá ôçò ðñïçãïýìåíåò ìÝñåò êáé åëðßæïõìå íá óõíå÷ßóïõìå áêüìç êáëýôåñá. Ëüãù ôïõ üôé áýñéï äåí èá âãåß ç åöçìåñßäá èá óáò ðñïôåßíïõìå áðü óÞìåñá ôá ðñïãíùóôéêÜ ìáò ãéá ôï êïõðüíé ôçò ÐáñáóêåõÞò. ÐÜìå üìùò ðñþôá íá äïýìå ôé èá ðáßîïõìå óÞìåñá, ãéá óçìåßï çìÝñáò èá åðéëÝîïõìå ôï × çìß÷ñïíï óôçí óðïõäáßá áíáìÝôñçóç ôçò ÍÜðïëé ìå ôçí ÃéïõâÝíôïõò, óå ìßá íáìÝôñçóç ðïõ ðéèáíüôáôá èá êñßíåé ðïéÜ ïìÜäá èá Ý÷åé ôïí ðñþôï ëüãï ãéá ôçí äéåêäßêçóç ôçò ôÝôáñôçò èÝóçò. Áðü åêåß êáé ðÝñá èá ôá âáóéêÜ ìáò óçìåßá áðüøå èá åßíáé ìéêñüôåñçò áðüäïóçò, ìå óêïðü ôï “åýêïëï” ôáìåßï åí üøåé ôïõ ìåãÜëïõ êïõðïíéïý ðïõ Ýñ÷åôáé. Áñ÷éêÜ èá åðéëÝîïõìå ôï äéðëü ôçò ÑåÜë ÌÜäñßôçò ìÝóá óôçí ×åôÜöå, ïé ÌáäñéëÝíïé ðëÝïí Ý÷ïõí ìüíï Ýíá óôü÷ï ôï ðñùôÜèëçìá, êáé üóï êåñäßæåé ç Ìðáñôóåëüíá èá ðñÝðåé íá êåñäßæåé êáé áõôÞ. Óõíå÷ßæïõìå ìå ôï ¸óìðéåñãê-0íôÝíóå ðïõ èá åðéëÝîïõìå ôï ×

4,0 4,0 4,0 4,0 3,5 3,0 3,0 3,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 1,0 0,5 0,5 5,0 4,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 1,0 1,0 1,0 1,0 1,0

ÔÌÇÌÁ ÁÃÙÍÉÓÔÉÊÏ 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17.

ËÅÆÃÉÄÇÓ ÖÙÔÉÏÓ ÅÌÌÁÍÏÕÇËÉÄÇÓ ÅÉÑÇÍÁÉÏÓ ÁËÅÎÉÏÕ ÄÇÌÇÔÑÁ ×ÁÑÉÆÏÐÏÕËÏÓ ÉÙÁÍÍÇÓ ÊÁÐÅÔÁÍÏÓ ÁÍÄÑÅÁÓ ÊÏÓÌÉÄÇÓ ÍÉÊÏËÁÏÓ ÏÊÏÕÔÓÉÄÇÓ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÃÊËÉÁÃÉÁÓ ÄÇÌÇÔÑÉÏÓ ÐÏÕÑËÉÁÊÁ ÔÁÔÉÁÍÁ ÓÁÌÁÑÁÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÃÊÏÃÊÏÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÅËÅÕÈÅÑÉÁÄÇÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÓÁÌÁÑÁ ÖÁÍÇ ÌÇÔÑÏÕËÇÓ ÈÅÏÄÙÑÏÓ ×ÁÔÆÇÓÔÅÖÁÍÏÕ ÖÙÔÉÏÓ ÄÅÌÅÑÔÆÉÄÇÓ ÕÐÁÔÉÏÓ ÃÊËÉÁÃÉÁ ÓÔÅÑÃÉÁÍÇ

4,0 4,0 4,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 1,0 1,0

Óõíå÷ßæïíôáé êáíïíéêÜ ôá ìáèÞìáôá óêÜêé , óôï åíôåõêôÞñéï ôùí óõëëüãùí (Ôñáðåæïýíôïò38). Ãéá ðëçñïöïñßåò åðéêïéíùíÞóôå óôá ôçëÝöùíá ôùí óõëëüãùí (24630) 29238 – 21070 êáèçìåñéíÜ 17:0021:00ì.ì.

Êïýðåñ: ¸÷ïõìå ôï ðñïâÜäéóìá Ãéá ôïí åðáíáëçðôéêü ÊõðÝëëïõ ìå ôçí ÊáâÜëá ìßëçóå ï Áñãåíôéíüò ðñïðïíçôÞò

25 Ìáñôßïõ 2010

çìß÷ñïíï óå ìéá áíáìÝôñçóç ðïõ áí èÝëåôå íá ñéóêÜñåôå åßíáé ðÜñá ðïëý ðéèáíü êáé × ôåëéêü. Êáé ôÝëïò èá åðéëÝîïõìå ôïí Üóóï ôçò ÑÜóéíãê ÌïíôåâéäÝï óôï ðáé÷íßäé ìå ôçí ÉíôåðåíôéÝíôå Ìåíôåãßí. Ç ÑÜóéíãê áöïý äåí Ý÷áóå ìÝóá óôçí Ìåíôåãßí ðëÝïí ìå íßêç êëåéäþíåé ôçí ðñüêñéóç, ðÜíôùò âëÝðïíôáò ôï ðñþôï ðáé÷íßäé áõôÞ ç Ìåíôåãßí ìüíï ìå èáýìá èá êáôáöÝñåé íá öýãåé ìå èåôéêü áðïôÝëåóìá ìÝóá óôï ÌïíôåâéäÝï. Ãéá ôá ðáé÷íßäéá ôçò ÐáñáóêåõÞò ôþñá, ôï óçìåßï ôçò çìÝñáò ðïõ èá åðéëÝîïõìå åßíáé ôï äéðëü ôçò öïâåñÞò êáé ôñïìåñÞò Ìðïýñóáóðïñ ìÝóá óôçí Ìðïõãéïõêóå÷éñ. Ìéá êáé ç Ìðïýñó Ý÷åé ìïíáäéêÞ åõêáéñßá íá öýãåé óôïõò 5 áðü ôçí ÃáëôÜóáñáé êáé áðÝíáíôé óôçí áäéÜöïñç Ìðïõãéïõêóå÷éñ áíáìÝíåôáé åýêïëá ç äýóêïëá íá öýãåé ìå ôï äéðëü. ÐÜìå ôþñá óôçò åðéëïãÝò ìáò, áñ÷ßæïõìå ìå ôï × óôçí áíáìÝôñçóç ôçò Ôïýñ ìå ôï Óôñáóâïýñãï, Ýíá áðïôÝëåóìá ðïõ âïëåýåé êáé ôïõò äýï, âëÝðåôå ìå éóïðáëßá êáé ïé äýï ðáßñíïõí âáèéÜ áíÜóá áðü ôçí ïõñÜ. Óõíå÷ßæïõìå ìå áêüìç ìßá éóïðáëßá áõôÞ ôçí öïñÜ óôçí áíáìÝôñçóç ôçò ËáâÜë ìå ôçí ÍÜíô. Ïé öéëïîåíïýìåíïé êáßãïíôáé ãéá

âáèìïýò áëëÜ ç ËÜâáë ìÝóá óôçí Ýäñá ôçò äåí ÷Üíåé(5íßêåò, 8éóïðáëßåò!), ðÜíôùò ç ÍÜíô ðñïóùðéêÜ äåí âëÝðù íá ÷Üíåé. Êëåßíïõìå ôçí ôñéÜäá ìáò ìå ôïí Üóóï ôçò Öñáíêöïýñôçò ìå ôçí Ïõíéüí Âåñïëßíïõ. Ïé ãçðåäïý÷ïé ôï ðÜëåøáí ìå ôçí Ìüíá÷ï 1860 áëëÜ äåí ôá êáôÜöåñáí áëëÜ ðëÝïí ðñÝðåé íá êåñäßóïõí ðÜóç èõóßá ôçí Ïõíéüí ãéá íá Ý÷ïõí åëðßäåò ðáñáìïíÞò. Ôï óçìåßï ôçò çìÝñáò (ÐÝìðôç) ÍÜðïëé-ÃéïõâÝíôïõò: × çìß÷ñïíï Áðüäïóç: 1,80 ÔñéÜäá(ÐÝìðôç) ÑÜóéíãê ÌïíôåâéäÝï-ÉíôåðåíôéÝôå Ìåíôåãßí: 1@ 1,95 ¸óìðéåñãê-ÏíôÝíóå : × çìß÷ñïíï@ 1,95 ×åôÜöå-ÑåÜë Ìáäñßôçò: 2@ 1,35 ÓõíïëéêÞ Áðüäïóç :5,13 Ôï óçìåßï ôçò çìÝñáò(ÐáñáóêåõÞ) Ìðïõãéïýêóå÷éñ-Ìðïýñóáóðïñ : 1 Áðüäïóç: 1,90 ÔñéÜäá(ÐáñáóêåõÞ) ËáâÜë-ÍÜíô: ×@ 3,00 Ôïýñ-Óôñáóâïýñãï: ×@ 2,90 Öñáíêöïýñôç-Ïõíéüí Âåñïëßíïõ: 1@ 2,30 ÓõíïëéêÞ Áðüäïóç: 20,01 ÊáëÞ åðéôõ÷ßá óå üôé êáé áí åðéëÝîåôå.


ÈÁÑÑÏÓ

&

ÐÝìðôç

25 Ìáñôßïõ 2010

ÅÉÄÇÓÅÉÓ

“ÈåôéêÞ åîÝëéîç” ÷áñáêôçñßæåé ï ôïõñêéêüò Ôýðïò ôçí åðßóêåøç ôïõ áñ÷éåðéóêüðïõ ôçò Êýðñïõ óôá êáôå÷üìåíá Ùò “èåôéêÞ åîÝëéîç” êáé ùò Ýíäåéîç ðñïüäïõ ðñïò ôçí êáôåýèõíóç ôçò ëýóçò ôïõ Êõðñéáêïý ÷áñáêôçñßæåé ï ôïõñêéêüò Ôýðïò ôçí åðßóêåøç ðïõ ðñáãìáôïðïßçóå ï Áñ÷éåðßóêïðïò Êýðñïõ ê. ×ñõóüóôïìïò óå åêêëçóßåò óôçí Áììï÷þóôïõ êáé ôçí Êáñðáóßá, äçëáäÞ óôá êáôå÷üìåíá êõðñéáêÜ åäÜöç. Ï áñ÷éåðßóêïðïò ×ñõóüóôïìïò åßíáé ï ðñþôïò ðñïêáèÞìåíïò ôçò Åêêëçóßáò ôçò Êýðñïõ, ï ïðïßïò “ðáôÜåé ðüäé” óôá åäÜöç ðïõ åëÝã÷ïíôáé áðü ôçí ôïõñêïêõðñéáêÞ “äéïßêçóç”, ìåôÜ ôçí åéóâïëÞ ôïõ Éïõëßïõ ôïõ 74, åðéóçìáßíïõí ïé ðåñéóóüôåñåò ôïõñêéêÝò åöçìåñßäåò. Ï ê.×ñõóüóôïìïò áíáìÝíåôáé íá åðéóêåöèåß ôçí Êùíóôáíôéíïýðïëç óôéò 18 Áðñéëßïõ ãéá ôçí åðßóçìç åðßóêåøÞ ôïõ óôï ÖáíÜñé, ìåôÜ ôçí åêëïãÞ ôïõ. Ï ðñïêáèÞìåíïò ôçò êõðñéáêÞò åêêëçóßáò åß÷å ðáëáéüôåñá áíáâÜëåé ðñïãñáììáôéóìÝíç åèéìïôõðéêÞ åðßóêåøÞ ôïõ óôï ÖáíÜñé, åðéêáëïýìåíïò ôçí ðïëéôéêÞ óõãêõñßá óôï Êõðñéáêü.

Ôçí áãïñÜ åéäþí êåíôñéêÞò èÝñìáíóçò åðçñåÜæåé ç ðôþóç ôçò ïéêïäïìéêÞò äñáóôçñéüôçôáò Ôçí áãïñÜ ôùí åéäþí êåíôñéêÞò èÝñìáíóçò åðçñåÜæåé áñíçôéêÜ ç ðôþóç ôçò ïéêïäïìéêÞò äñáóôçñéüôçôáò, üðùò ðñïÝêõøå áðü ôçí ôåëåõôáßá Ýêäïóç (8ç) ôçò ó÷åôéêÞò êëáäéêÞò ìåëÝôçò ðïõ åêðüíçóå ç äéåýèõíóç ïéêïíïìéêþí ìåëåôþí ôçò Icap Group. Ç åã÷þñéá áãïñÜ åéäþí êåíôñéêÞò èÝñìáíóçò äéáêñßíåôáé óôïõò ëÝâçôåò (÷õôïóéäçñïß, ÷áëýâäéíïé êáé áôïìéêÝò ìïíÜäåò èÝñìáíóçò), ôïõò êáõóôÞñåò (ðåôñåëáßïõ, áåñßïõ êáé ìéêôÞò êáýóçò), ôá èåñìáíôéêÜ óþìáôá (ôýðïõ ÁêÜí êáé panel) êáé ôïõò êõêëïöïñçôÝò. Ç åã÷þñéá æÞôçóç ãéá åßäç êåíôñéêÞò èÝñìáíóçò êáëýðôåôáé óå ìÝãéóôï âáèìü áðü åéóáãùãÝò, êáèþò ç åã÷þñéá ðáñáãùãÞ åßíáé ðåñéïñéóìÝíç êáé áöïñÜ êõñßùò ëÝâçôåò, áôïìéêÝò ìïíÜäåò êáé ïñéóìÝíåò ðïóüôçôåò èåñìáíôéêþí óùìÜôùí. Áíôßèåôá, ï åéóáãùãéêüò ôïìÝáò ôùí åéäþí êåíôñéêÞò èÝñìáíóçò ÷áñáêôçñßæåôáé áðü ôçí ýðáñîç ìåãÜëïõ áñéèìïý åðé÷åéñÞóåùí, ïé ðåñéóóüôåñåò åê ôùí ïðïßùí åéóÜãïõí ðáñÜëëçëá êáé Üëëåò çëåêôñéêÝò óõóêåõÝò (ð.÷. êëéìáôéóôéêÜ), åíþ ëßãåò áó÷ïëïýíôáé áðïêëåéóôéêÜ ìå ôçí åéóáãùãÞ êáé åìðïñßá ëåâÞôùí, èåñìáíôéêþí óùìÜôùí panels êáé êáõóôÞñùí. Ïé áíÜãêåò ôçò åã÷þñéáò áãïñÜò óå êáõóôÞñåò êáé êõêëïöïñçôÝò êáëýðôïíôáé áðïêëåéóôéêÜ áðü åéóáãùãÝò. Ç æÞôçóç ãéá åßäç êåíôñéêÞò èÝñìáíóçò ðñïÝñ÷åôáé ôüóï áðü éäéþôåò üóï êáé áðü åðáããåëìáôßåò (êáôáóêåõáóôÝò êôçñßùí) êáé åðçñåÜæåôáé áðü ôçí åîÝëéîç ôçò êáôáóêåõáóôéêÞò êáé ïéêïäïìéêÞò äñáóôçñéüôçôáò óôç ÷þñá, êáèþò êáé áðü ôï âáèìü áíôéêáôÜóôáóçò ôùí ðáëáéþí åãêáôáóôÜóåùí èÝñìáíóçò. Ç óõíïëéêÞ åã÷þñéá ðáñáãùãÞ ëåâÞôùí êáé áôïìéêþí ìïíÜäùí ðáñïõóßáóå ìåßùóç, êáôÜ ôç ðåñßïäï 2004 - 2008, ìå ìÝóï åôÞóéï ñõèìü ìåôáâïëÞò -13,5%. Åéäéêüôåñá, ôï 2008, ôï ìÝãåèïò ôçò ðáñáãùãÞò åìöÜíéóå ìåßùóç êáôÜ -17,9% óå ó÷Ýóç ìå ôï 2007. Åðßóçò, ôï ìÝãåèïò ôçò óõíïëéêÞò åã÷þñéáò áãïñÜò (êáôáíÜëùóçò) ëåâÞôùí êáé áôïìéêþí ìïíÜäùí ðáñïõóßáóå êáèïäéêÞ ðïñåßá, ôçí ðåñßïäï 2006 - 2008, ìå ìÝóï åôÞóéï ñõèìü ôçò ôÜîçò ôïõ 9%, ëüãù ôçò ðôþóçò ôçò éäéùôéêÞò ïéêïäïìéêÞò äñáóôçñéüôçôáò, ôá ôåëåõôáßá Ýôç. Ï âáèìüò åéóáãùãéêÞò äéåßóäõóçò óôá óõãêåêñéìÝíá ðñïúüíôá ðáñïõóéÜæåé óçìáíôéêÞ äéá÷ñïíéêÞ áýîçóç, êõìÜíèçêå äå ìåôáîý 65% - 70%, ôçí ôåëåõôáßá ôñéåôßá. Ç åã÷þñéá ðáñáãùãÞ - êáôáíÜëùóç èåñìáíôéêþí óùìÜôùí, ôýðïõ ÁêÜí, ðáñïõóéÜæåé óçìáíôéêÞ äéá÷ñïíéêÞ ìåßùóç. Ôá óõãêåêñéìÝíá ðñïúüíôá äÝ÷ïíôáé Ýíôïíï áíôáãùíéóìü áðü ôá èåñìáíôéêÜ óþìáôá, ôýðïõ panel, ôá ïðïßá õðåñÝ÷ïõí áéóèçôéêÜ êáé ÷áñáêôçñßæïíôáé áðü õøçëüôåñç áíôï÷Þ êáé ïéêïíïìßá åíÝñãåéáò. Ç åã÷þñéá áãïñÜ èåñìáíôéêþí óùìÜôùí, ôýðïõ panel åìöÜíéóå äéá÷ñïíéêÞ áýîçóç, ôo äéÜóôçìá 1995 - 2004, ìå ìÝóï åôÞóéï ñõèìü áýîçóçò 9,7%. Ïìïßùò, ç êáôáíÜëùóç êáé óôá óõãêåêñéìÝíá ðñïúüíôá åìöáíßæåôáé ðôùôéêÞ, ôá ôåëåõôáßá ÷ñüíéá (2006 - 2008), óçìåéþíïíôáò ìÝóï åôÞóéï ñõèìü ìåßùóçò 2,5%, åðçñåáóìÝíç áðü ôçí ðôþóç ôçò ïéêïäïìéêÞò äñáóôçñéüôçôáò. Ç óõíïëéêÞ åã÷þñéá áãïñÜ êáõóôÞñùí ðáñïõóßáóå åðßóçò ìåßùóç ôçò ôÜîçò ôïõ 3%, ôï 2007 - 2008, åíþ êáé ïé êõêëïöïñçôÝò åìöÜíéóáí ðôùôéêÝò ôÜóåéò, ôá ôåëåõôáßá ÷ñüíéá. Óôï ðëáßóéï ôçò ìåëÝôçò Ýãéíå êáé ÷ñçìáôïïéêïíïìéêÞ áíÜëõóç ôùí åðé÷åéñÞóåùí ðáñáãùãÞò åéäþí êåíôñéêÞò èÝñìáíóçò, âÜóåé åðéëåãìÝíùí áñéèìïäåéêôþí. Åðßóçò, óõíåôÜ÷èç ïìáäïðïéçìÝíïò éóïëïãéóìüò 6 åðé÷åéñÞóåùí ôïõ êëÜäïõ, ãéá ôéò ïðïßåò õðÞñ÷áí äéáèÝóéìá óôïé÷åßá éóïëïãéóìþí ôùí ÷ñÞóåùí 2007 êáé 2008. ¼ðùò ðñïêýðôåé áðü ôá äåäïìÝíá áõôÜ, ôï óýíïëï ôïõ åíåñãçôéêïý ôùí åðé÷åéñÞóåùí ôïõ äåßãìáôïò áõîÞèçêå êáôÜ 6,7%, ôï 2008, óå ó÷Ýóç ìå ôï 2007, åíþ ôï óýíïëï ôùí éäßùí êåöáëáßùí óçìåßùóå áýîçóç 44,5%, ôçí ßäéá ðåñßïäï. Ïé óõíïëéêÝò ðùëÞóåéò ôùí åðé÷åéñÞóåùí ôïõ äåßãìáôïò ìåéþèçêáí êáôÜ 16,2%, ôï 2008, óå ó÷Ýóç ìå ôï 2007. Ôá êÝñäç EBITDA áõîÞèçêáí ôï 2008 êáôÜ 25,7%. Ôá êáèáñÜ áðïôåëÝóìáôá, üìùò, ôïõ óõíüëïõ ôïõ äåßãìáôïò Þôáí áñíçôéêÜ êáé ôá äýï Ýôç. Åðßóçò, ðñáãìáôïðïéÞèçêå êáé ÷ñçìáôïïéêïíïìéêÞ áíÜëõóç ôùí åðé÷åéñÞóåùí åéóáãùãÞò åéäþí êåíôñéêÞò èÝñìáíóçò, âÜóåé åðéëåãìÝíùí áñéèìïäåéêôþí. ÐáñÜëëçëá, óõíåôÜ÷èç ïìáäïðïéçìÝíïò éóïëïãéóìüò 21 åðé÷åéñÞóåùí ôïõ êëÜäïõ, ãéá ôéò ïðïßåò õðÞñ÷áí äéáèÝóéìá óôïé÷åßá éóïëïãéóìþí ôùí ÷ñÞóåùí 2007 êáé 2008. ¼ðùò ðñïêýðôåé áðü ôá äåäïìÝíá ôïõ ïìáäïðïéçìÝíïõ éóïëïãéóìïý, ôï óýíïëï ôïõ åíåñãçôéêïý ôùí åðé÷åéñÞóåùí ôïõ äåßãìáôïò áõîÞèçêå ïñéáêÜ êáôÜ 1,5%, ôï 2008, óå ó÷Ýóç ìå ôï 2007, åíþ êáé ôï óýíïëï ôùí éäßùí êåöáëáßùí óçìåßùóå áýîçóç 8,6%, ôçí ßäéá ðåñßïäï. Ïé óõíïëéêÝò ðùëÞóåéò ôùí åðé÷åéñÞóåùí ôïõ äåßãìáôïò ìåéþèçêáí ïñéáêÜ êáôÜ 1,0%, ôï 2008, óå ó÷Ýóç ìå ôï 2007, åíþ ôï ëåéôïõñãéêü ðåñéèþñéï ðáñïõóßáóå ìåßùóç êáôÜ 9,8%, ôçí ßäéá ðåñßïäï. Áíôßóôïé÷á, êáé ôï êáèáñü áðïôÝëåóìá ôùí åôáéñéþí ôïõ äåßãìáôïò ðáñïõóßáóå ìåßùóç êáôÜ 9,2%, ôçí åîåôáæüìåíç ðåñßïäï.

ÕðåñêáôáíÜëùóç ôñïößìùí ìåôÜ ôï “Ìõóôéêü Äåßðíï”

Ôá ôåëåõôáßá 1.000 ÷ñüíéá êáôáíáëþíïõìå ìåãáëýôåñåò ìåñßäåò öáãçôïý êáé ãåíéêüôåñá êÜíïõìå õðåñêáôáíÜëùóç ôñïößìùí, áðïêáëýðôåé Ýñåõíá êáé ìåëÝôç ðåñéóóïôÝñùí áðü 50 ðéíÜêùí ðïõ áðåéêïíßæïõí ôï âéâëéêü “Ìõóôéêü Äåßðíï”. Ç ìåëÝôç, ðïõ ðñáãìáôïðïéÞèçêå áðü Ýíáí êáèçãçôÞ ôïõ ðáíåðéóôçìßïõ ÊïñíÝë êáé ôïí áäåëöü ôïõ ðïõ åßíáé ðñåóâõôåñéáíüò éåñÝáò êáé êáèçãçôÞò èñçóêåéïëïãßáò, áðïäåéêíýåé üôé ôï ìÝãåèïò ôùí ìåñßäùí êáé ôùí ðéÜôùí, ðïõ åìöáíßæïíôáé óôá Ýñãá ôÝ÷íçò êáôÜ ôçí ôåëåõôáßá ÷éëéåôßá, Ý÷ïõí áõîçèåß áðü 23% Ýùò 69%. Ôá åõñÞìáôá áõôÜ êáôáäåéêíýïõí üôé ôï öáéíüìåíï íá óåñâßñïíôáé ìåãáëýôåñåò ìåñßäåò óå ìåãáëýôåñá ðéÜôá- ãåãïíüò ðïõ óçìáßíåé üôé ïé Üíèñùðïé ùèÞèçêáí óôçí õðåñêáôáíÜëùóç ôñïößìùí- åîåëß÷èçêå óôáäéáêÜ óôçí ßäéá ÷ñïíéêÞ ðåñßïäï, äçëþíåé ï ÌðñÜéáí ÏõÜíóéíê, äéåõèõíôÞò ôïõ åñãáóôçñßïõ ôñïößìùí ôïõ ðáíåðéóôçìßïõ ÊïñíÝë. “Ôá ôåëåõôáßá 1.000 ÷ñüíéá õðÜñ÷ïõí êáôáãåãñáììÝíåò ìáñôõñßåò ãéá äñáìáôéêÞ áýîçóç ôçò ðáñáãùãÞò, ôçò äéáèåóéìüôçôáò, ôçò áóöÜëåéáò êáé ôçò áöèïíßáò

ôùí ôñïößìùí”, äçëþíåé ï êáèçãçôÞò ÏõÜíóéíê êáé óõããñáöåÜò ôïõ âéâëßïõ “Mindless Eating: Why We eat more than

ÐáñÜôáóç ãéá ôá Ýñãá ôçò ⒠öÜóçò ôïõ áíáðôõîéáêïý

Äéêáßùìá ðáñÜôáóçò êáôÜ Ýíá Ýôïò áðïêôïýí üëá ôá åðåíäõôéêÜ ó÷Ýäéá ðïõ Ý÷ïõí õðá÷èåß óôéò äéáôÜîåéò ôïõ íüìïõ 3299/2004 (ï ðñïçãïýìåíïò áíáðôõîéáêüò, äçëáäÞ) êáôÜ ôç äåýôåñç öÜóç ôïõ, Þôïé áðü ôçí 1ç Éïõëßïõ 2007, ìå âÜóç ôñïðïëïãßá ðïõ ðåñéëáìâÜíåôáé óôï ó÷Ýäéï íüìïõ ãéá ôçí áíáìüñöùóç ôïõ ÅÓÐÁ ðïõ Ýäùóå óôç äçìïóéüôçôá ç êõâÝñíçóç. Ç ðáñÜôáóç éó÷ýåé ãéá Ýñãá ðïõ Ý÷ïõí õðá÷èåß ìÝ÷ñé ôç äçìïóßåõóç ôïõ åí ëüãù íüìïõ óôçí åöçìåñßäá ôçò ÊõâÝñíçóçò. Åí ôù ìåôáîý, ðáñáìÝíåé óå åêêñåìüôçôá ìåãÜëïò áñéèìüò åðåíäõôéêþí ó÷åäßùí ðïõ åðéäéþêïõí íá åíôá÷èïýí óôïí áíáðôõîéáêü íüìï 3299/2004. Åéäéêüôåñá óôç ÃåíéêÞ Äéåýèõíóç Éäéùôéêþí Åðåíäýóåùí ôïõ õðïõñãåßïõ Ïéêïíïìßáò, Áíôáãùíéóôéêüôçôáò êáé Íáõôéëßáò, ï áñéèìüò ôùí åêêñåìþí áéôÞóåùí Ý÷åé áíÝëèåé óÞìåñá óôá 3.305 åðåíäõôéêÜ ó÷Ýäéá, óõíïëéêïý êüóôïõò åðÝíäõóçò 10,2 äéó åõñþ ðåñßðïõ êáé áéôïýìåíçò åðé÷ïñÞãçóçò 3,8 äéó åõñþ.

¸ôïéìï ôï ôåëéêü íïìïó÷Ýäéï ãéá ôï ÅÓÐÁ

Óôç äçìïóéüôçôá Ýäùóå ôï Õðïõñãåßï Ïéêïíïìßáò, Áíôáãùíéóôéêüôçôáò êáé Íáõôéëßáò ôç ÄåõôÝñá 15 Ìáñôßïõ ôï ôåëéêü ó÷Ýäéï íüìïõ «ÁðïêÝíôñùóç, Áðëïðïßçóç êáé Åíßó÷õóç ôçò Áðïôåëåóìáôéêüôçôáò ôùí Äéáäéêáóéþí ôïõ Åèíéêïý Óôñáôçãéêïý Ðëáéóßïõ ÁíáöïñÜò (ÅÓÐÁ) 2007 – 2013 êáé Üëëåò äéáôÜîåéò».

Åîïéêïíüìçóç êáô’ ïßêïí

Ç õðïõñãüò ÐåñéâÜëëïíôïò ÅíÝñãåéáò êáé ÊëéìáôéêÞò ÁëëáãÞò Ôßíá Ìðéñìðßëç, áíáêïßíùóå ôçí Ýíáñîç ôïõ ÐñïãñÜììáôïò “Åîïéêïíüìçóç êáô’ ïßêïí” óôá ôÝëç Éïõíßïõ 2010. Ôï ðñüãñáììá óôï÷åýåé ü÷é ìüíï óôçí åîïéêïíüìçóç åíÝñãåéáò ìÝóù ðáñåìâÜóåùí óôá êôÞñéá áëëÜ êáé óôçí åõáéóèçôïðïßçóç ôïõ êïéíïý üóïí áöïñÜ óôçí ïñèïëïãéêÞ ÷ñÞóç åíÝñãåéáò ìå ôçí êáëëéÝñãåéá åíåñãåéáêÞò óõíåßäçóçò óôïõò ðïëßôåò. Ôï ðñüãñáììá Ý÷åé ðñïûðïëïãéóìü 200 åêáô. åõñþ, êáé ðñïâëÝðåé åðéäïôÞóåéò ãéá ðáñåìâÜóåéò åîïéêïíüìçóçò åíÝñãåéáò óå êáôïéêßåò ìå ôïõò åîÞò ôñüðïõò: á) ìå äÜíåéá åðéäïôïýìåíïõ åðéôïêßïõ â) ìå áðåõèåßáò åðé÷ïñÞãçóç 30% ôïõ åðéëÝîéìïõ ðñïûðïëïãéóìïý ã) ìå 100% åðé÷ïñÞãçóç ôïõ êüóôïõò åíåñãåéáêÞò åðéèåþñçóçò êáé Ýêðôùóç áðü ôï öïñïëïãçôÝï åéóüäçìá Ýùò 2.500 åõñþ (äéðëáóéÜæåôáé ç ìåßùóç ôïõ öüñïõ). Ôï Ðñüãñáììá èá ÷ñçìáôïäïôçèåß áðü ôï ÅÐÁÍ ÉÉ êáé ðüñïõò áðü ôá ÐÅÐ. ÐåñéëáìâÜíåé äýï õðïðñïãñÜììáôá: Õðïðñüãñáììá Á: ÄÜíåéá ìå åðéäüôçóç åðéôïêßïõ Èá ìðïñïýí íá õðïâÜëëïõí ðñüôáóç ïé éäéïêôÞôåò êáôïéêéþí, åöüóïí ôï áôïìéêü äçëùèÝí åéóüäçìÜ ôïõò äåí îåðåñíÜ ôá 30.000 € Þ ôï ïéêïãåíåéáêü äçëùèÝí åéóüäçìÜ ôïõò äåí îåðåñíÜ ôá 50.000€. Õðïðñüãñáììá Â: Áðåõèåßáò åðé÷ïñÞãçóç 30% åðß ôïõ åðéëÝîéìïõ Ð/Õ Èá ìðïñïýí íá õðïâÜëëïõí ðñüôáóç ïé éäéïêôÞôåò êáôïéêéþí åöüóïí ôï áôïìéêü äçëùèÝí åéóüäçìÜ ôïõò äåí îåðåñíÜ ôá 15.000 € Þ ôï ïéêïãåíåéáêü äçëùèÝí åéóüäçìÜ ôïõò äåí îåðåñíÜ ôá 25.000€. Óôçí ðåñßðôùóç óõììåôï÷Þò ôùí éäéïêôçôþí ìéáò ðïëõêáôïéêßáò ùò åíéáßï êôÞñéï, èá éó÷ýïõí ïé ðåñéïñéóìïß åéóïäÞìáôïò ôïõ ÕðïðñïãñÜììáôïò Á. Ôï óýíïëï ôïõ ÐñïãñÜììáôïò èá äéá÷åéñéóôïýí ïé óõìâáëëüìåíåò ôñÜðåæåò, ïé ïðïßåò êáé åðùìßæïíôáé ôï êüóôïò äéá÷åßñéóçò, åíþ óõíôïíéóôéêü ñüëï èá Ý÷åé ôï ÔÅÌÐÌÅ. Ðñïûðüèåóç ãéá ôç óõììåôï÷Þ óôï Ðñüãñáììá åßíáé ç äéåíÝñãåéá åíåñãåéáêÞò åðéèåþñçóçò êáé ï áíþôáôïò åðéëÝîéìïò ðñïûðïëïãéóìüò äåí èá ìðïñåß íá õðåñâáßíåé ôá 15.000 åõñþ. Ôï ðïóïóôü åíßó÷õóçò áíÝñ÷åôáé óôï 30% åðß ôïõ åðéëÝîéìïõ ðñïûðïëïãéóìïý. ¼ðùò äéåõêñéíßóôçêå, ç åðé÷ïñÞãçóç êáôÜ 100% ôïõ êüóôïõò ôçò åíåñãåéáêÞò åðéèåþñçóçò (1 åõñþ áíÜ ôåôñáãùíéêü ìÝôñï) áöïñÜ ôéò ðñïôÜóåéò ðïõ èá åíôá÷èïýí óôï ðñüãñáììá, åíþ ôï ýøïò ôùí åðéôïêßùí èá ðñïêýøåé áðü ôéò äéáðñáãìáôåýóåéò ìå ôéò ôñÜðåæåò êáé ôï ìåôáîý ôïõò áíôáãùíéóìü. Ç åðéäüôçóç ôïõ åðéôïêßïõ áðü ôï ÕÐÅÊÁ áíÝñ÷åôáé óôï 5%, ìå áðïôÝëåóìá ôï ôåëéêü åðéôüêéï íá ðëçóéÜæåé ôï 1%. ¼ðùò åðßóçò åðéóçìÜíèçêå, äåí õðÜñ÷ïõí Ýîïäá öáêÝëïõ êáé ãéá üðïéåò áéôÞóåéò áðïññéöèïýí, ïé éäéïêôÞôåò äåí èá êëçèïýí íá ðëçñþóïõí ôßðïôá óôéò ôñÜðåæåò. ÔÁ ¹ÌÁÔÁ ÃÉÁ ÔÇÍ ÕËÏÐϺÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÏÃÑ¢ÌÌÁÔÏÓ 1ï ÂÇÌÁ: ÌåôÜ ôçí ðñïêÞñõîç ôïõ ÐñïãñÜììáôïò êáëåßôáé áðü ôïí åíäéáöåñüìåíï (ãéá íá ìðåé óôï Ðñüãñáììá) åíåñãåéáêüò åðéèåùñçôÞò ãéá äéåíÝñãåéá åíåñãåéáêÞò åðéèåþñçóçò ìå ôçí ïðïßá èá êáèïñéóèåß ç åíåñãåéáêÞ êáôçãïñßá ôçò êáôïéêßáò, ïé ðñïôåéíüìåíåò ðáñåìâÜóåéò ãéá áíáâÜèìéóç êáôÜ ìéá ôïõëÜ÷éóôïí êáôçãïñßá, ç åîïéêïíüìçóç ðïõ èá åðéôåõ÷èåß áíÜ ðñïôåéíüìåíç ðáñÝìâáóç êáé ôï áíôßóôïé÷ï êüóôïò áíÜ ðáñÝìâáóç. 2ï ÂÇÌÁ: ÕðïâïëÞ áßôçóçò óõíïäåõüìåíçò áðü ôá áðáñáßôçôá äéêáéïëïãçôéêÜ óå óõìâáëëüìåíç ôñÜðåæá. Óå ðåñßðôùóç ðïëõêáôïéêßáò ôï óýíïëï ôùí áéôÞóåùí õðïâÜëëïíôáé óôï ßäéï õðïêáôÜóôçìá. Åßíáé åðéëÝîéìåò ïé äáðÜíåò ðïõ áöïñïýí åñãáóßåò ðïõ èá ãßíïõí ìåôÜ ôçí Ýêäïóç ôïõ ðéóôïðïéçôéêïý. 3ï ÂÇÌÁ: Õðïäï÷Þ ôùí áéôÞóåùí áðü ôçí ôñÜðåæá / ¸ëåã÷ïò äéêáéïëïãçôéêþí öáêÝëïõ / ¸ëåã÷ïò åðéëåîéìüôçôáò ôçò áßôçóçò âÜóåé ôùí êñéôçñßùí. 4ï ÂÇÌÁ: ÌåôÜ ôï ðÝñáò õðïâïëÞò áéôÞóåùí áîéïëüãçóç êáé êáôÜôáîç âÜóåé êñéôçñßïõ åîïéêïíüìçóçò åíÝñãåéáò ðñïò êüóôïò ðáñÝìâáóçò / ¸êäïóç Áðüöáóçò Ýãêñéóçò áéôÞóåùí / Êïéíïðïßçóç ôçò Ýãêñéóçò óôç óõìâáëëüìåíç ôñÜðåæá / ÅíçìÝñùóç ÙöåëïõìÝíïõ. 5ï ÂÇÌÁ: Õëïðïßçóç åñãáóéþí. 6ï ÂÇÌÁ: 2ç ÅíåñãåéáêÞ åðéèåþñçóç / ¸êäïóç äåýôåñïõ ðéóôïðïéçôéêïý / ¸ëåã÷ïò åíåñãåéáêÞò áíáâÜèìéóçò êáôïéêßáò / Ðéóôïðïßçóç öõóéêïý êáé ïéêïíïìéêïý áíôéêåéìÝíïõ ôïõ Ýñãïõ 7ï ÂÇÌÁ: Ãéá üóïõò åíôÜóóïíôáé óôï Õðïðñüãñáììá Á (åðéäüôçóç åðéôïêßïõ) îåêéíÜåé ç åêôáìßåõóç ôïõ äáíåßïõ ìå ôçí áðüöáóç Ýãêñéóçò. Ãéá ôçí ïëïêëÞñùóç ôçò åêôáìßåõóçò ï ùöåëïýìåíïò ðñïóêïìßæåé: á) ôá ðáñáóôáôéêÜ ôùí äáðáíþí, êáé â) ôï äåýôåñï ðéóôïðïéçôéêü åíåñãåéáêÞò åðéèåþñçóçò êáé ðéóôïðïéåßôáé ç õëïðïßçóç ôïõ Ýñãïõ ìå äéïéêçôéêü Ýëåã÷ï. Ãéá üóïõò åíôÜóóïíôáé óôï Õðïðñüãñáììá  (áðåõèåßáò åðé÷ïñÞãçóç), ãéá ôçí êáôáâïëÞ ôçò åðé÷ïñÞãçóçò ï ùöåëïýìåíïò ðñïóêïìßæåé: á) ôá ðáñáóôáôéêÜ ôùí äáðáíþí, êáé â) ôï äåýôåñï ðéóôïðïéçôéêü åíåñãåéáêÞò åðéèåþñçóçò êáé ðéóôïðïéåßôáé ç õëïðïßçóç ôïõ Ýñãïõ ìå äéïéêçôéêü Ýëåã÷ï. 8ï ÂÇÌÁ: Äåéãìáôïëçðôéêüò Ýëåã÷ïò õëïðïßçóçò öõóéêïý áíôéêåéìÝíïõ áðü ôçí ÅéäéêÞ Õðçñåóßá Åðéèåùñçôþí ÅíÝñãåéáò (Å.Õ.ÅÐ.ÅÍ.) ôïõ ÕÐÅÊÁ. 9ï ÂÇÌÁ: ¸ëåã÷ïò / åðïðôåßá áðü ôï ÔÅÌÐÌÅ ôùí äéáäéêáóéþí ðëçñùìþí. ÐÏÉÅÓ ÊÁÔÏÉʺÅÓ ÌÐÏÑÏ¾Í ÍÁ ÅÍÔÁ×ÈÏ¾Í * Ìïíïêáôïéêßåò / Ðïëõêáôïéêßåò ùò åíéáßï êôÞñéï / ìåìïíùìÝíá äéáìåñßóìáôá õðü ðñïûðïèÝóåéò ðïõ áöïñïýí óôï óýóôçìá èÝñìáíóÞò ôïõò.

we think” ( Áðñüóåêôç ÄéáôñïöÞ: Ãéáôß ôñþìå ðåñéóóüôåñï áðü üóï íïìßæïõìå). “ Ðéóôåýïõìå üôé êáèþò ç ôÝ÷íç áðåéêïíß-

æåé ôç æùÞ, áõôü áíôéêáôïðôñßæåôáé óå ðßíáêåò ìå ôï äéáóçìüôåñï äåßðíï üëùí ôùí åðï÷þí”, óõíå÷ßæåé ï ßäéïò áíáöåñüìåíïò óôç ìåëÝôç ôùí ðéíÜêùí ðïõ Ý÷ïõí ùò èÝìá ôïõò ôï “Ìõóôéêü Äåßðíï”. Ïé åñåõíçôÝò áíÝëõóáí ôá óôïé÷åßá 52 ðéíÜêùí ìå èÝìá ôï “Ìõóôéêü Äåßðíï”, üðùò Ý÷ïõí êáôáãñáöåß óôï âéâëßï ôïõ 2000 “ Ï Ìõóôéêüò Äåßðíïò” ôùí åêäüóåùí Phaidon Press, êáé ìå ôç ÷ñÞóç ãñáöéêþí çëåêôñïíéêþí õðïëïãéóôþí áíÝëõóáí ôï ìÝãåèïò ôùí åéêïíéæüìåíùí öáãçôþí, ôùí óõíïäåõôéêþí, ôùí áñôïóêåõáóìÜôùí áëëÜ êáé ôùí óêåõþí. Áðü ôç óõãêñéôéêÞ ìåëÝôç ðñïÝêõøå üôé êáôÜ ôá ôåëåõôáßá 1.000 ÷ñüíéá, ôï ìÝãåèïò ôùí êõñßùò ðéÜôùí Ý÷åé áõîçèåß êáôÜ 69%. Ôï ìÝãåèïò ôùí ðéÜôùí óåñâéñßóìáôïò êáôÜ 66% êáé ôï ìÝãåèïò ôïõ øùìéïý Þ ôùí áñôïóêåõáóìÜôùí êáôÜ 23%. Ç Ýñåõíá, óôçí ïðïßá Ýêôïò áðü ôïí êáèçãçôÞ ÏõÜíóéíê, óõíåñãÜóôçêå êáé ï áäåëöüò ôïõ Êñåãê, ðñåóâõôåñéáíüò éåñÝáò êáé êáèçãçôÞò èñçóêåõôéêþí ìåëåôþí ôïõ Êïëåãßïõ ÏõåúóëÝéáí ôçò Âéôñæßíéá, èá äçìïóéåõèåß óôçí “ ÄéåèíÞ Åðéèåþñçóç ãéá ôçí Ðá÷õóáñêßᔠóôçí Ýêäïóç ôïõ Áðñéëßïõ.

* ÖÝñïõí ïéêïäïìéêÞ Üäåéá ðñéí ôçí 01.01.1980. * Âñßóêåôáé óå ðåñéï÷Þ ìå ôéìÞ æþíçò <1.500 €/ô.ì. * ×ñÞóç êýñéáò êáé ü÷é åîï÷éêÞò êáôïéêßáò. Ãéá ôçí ðåñßðôùóç ðïëõêáôïéêßáò ùò åíéáßï êôÞñéï, èá ðñÝðåé ôï êñéôÞñéï íá éêáíïðïéåßôáé ôïõëÜ÷éóôïí áðü ôï 50% ôùí äéáìåñéóìÜôùí. Óçìåéþíåôáé üôé äåí ìðïñïýí íá åßíáé åðéëÝîéìåò ðáñåìâÜóåéò óå ôìÞìáôá ôïõ êôçñßïõ ðïõ äåí ÷ñçóéìïðïéïýíôáé ãéá êáôïéêßá (ð.÷. êáôÜóôçìá óôï éóüãåéï êôçñßïõ Þ äéáìÝñéóìá ðïõ ÷ñçóéìïðïéåßôáé ùò åðáããåëìáôéêÞ óôÝãç). * ÂÜóåé ôïõ ðéóôïðïéçôéêïý åíåñãåéáêÞò åðéèåþñçóçò íá Ý÷ïõí êáôáôá÷èåß óå êáôçãïñßá ÷áìçëüôåñç Þ ßóç ôçò Ä êáé ïé áéôïýìåíåò ðáñåìâÜóåéò íá ïäçãïýí óå áíáâÜèìéóç êáôÜ ôïõëÜ÷éóôïí ìéá åíåñãåéáêÞ êáôçãïñßá. ÐÏÉÅÓ ÄÁТÍÅÓ ÅÐÉÄÏÔϾÍÔÁÉ Ïé åðéëÝîéìåò äáðÜíåò Èá ðñïêýðôïõí âÜóåé ôùí óõóôÜóåùí ôïõ Åíåñãåéáêïý ÅðéèåùñçôÞ êáé ìðïñïýí íá åßíáé (åíäåéêôéêÜ) ïé ðáñáêÜôù: 1. ÔïðïèÝôçóç äéðëþí èåñìïìïíùôéêþí õáëïðéíÜêùí êáé èåñìïìïíùôéêþí ðëáéóßùí/êïõöùìÜôùí (äýíáôáé íá óõìðåñéëáìâÜíïíôáé åîùôåñéêÜ êáëýììáôá ðáíôæïýñéá, ñïëÜ). 2. ÔïðïèÝôçóç èåñìïìüíùóçò äþìáôïò/ óôÝãçò – êåëýöïõò. 3. ÅãêáôÜóôáóç íÝïõ Þ ÁíôéêáôÜóôáóç óõóôÞìáôïò êáõóôÞñá / ëÝâçôá ìå êáéíïýñãéï ðåôñåëáßïõ Þ öõóéêïý áåñßïõ Þ óõóôÞìáôïò ðïõ êÜíåé ÷ñÞóç áíáíåþóéìùí ðçãþí åíÝñãåéáò. 4. ËïéðÝò ðñïôåéíüìåíåò ðáñåìâÜóåéò ðïõ áöïñïýí óå óýóôçìá áíôéóôÜèìéóçò óôïí êáõóôÞñá/ëÝâçôá óå óõíäõáóìü ìå áõôïíïìßá èÝñìáíóçò, ìüíùóç óùëçíþóåùí, óêßáóôñá, çëéáêïýò óõëëÝêôåò, êëð.

Ïäçãßåò óå ÍÝïõò Áãñüôåò ãéá ⒠äüóç ôïõ ðñéì åãêáôÜóôáóçò(ÊÕÁ 609/05)

Ïäçãßåò ðñïò ôïõò íÝïõò áãñüôåò (üóïé åíôÜ÷èçêáí óôï ó÷åôéêü ðñüãñáììá ôá Ýôç 2005 êáé 2006) ó÷åôéêÜ ìå ôïí ôñüðï õðïâïëÞò ôùí ó÷åôéêþí áéôÞóåùí ãéá üóïõò äåí Ý÷ïõí ëÜâåé áêüìç ôç äåýôåñç äüóç ôïõ ðñéì ðñþôçò åãêáôÜóôáóçò: á) ç áßôçóç ãéá ôç ÷ïñÞãçóç ôçò äåýôåñçò äüóçò ôïõ ðñéì õðïâÜëëåôáé ãåíéêÜ áöïý ïëïêëçñùèåß ôï Ó÷Ýäéï ÄñÜóçò. â) ïëïêëÞñùóç ôïõ Ó÷åäßïõ ÄñÜóçò óçìáßíåé êáé Üìåóç äõíáôüôçôá åðéôüðéïõ åëÝã÷ïõ üëùí ôùí êáëëéåñãåéþí óôï óôÜäéï ðáñáãùãÞò ôïõò, Þ ôùí æþùí ðïõ ðñïâëÝðïíôáé óå áõôü. ã) óôçí ðåñßðôùóç ðïõ ôï Ó÷Ýäéï ÄñÜóçò ðåñéëáìâÜíåé êáëëéÝñãåéåò Üëëùí åðï÷þí äéáöïñåôéêþí áðü ôçí åðï÷Þ õðïâïëÞò ôçò áßôçóçò ãéá ôç ÷ïñÞãçóç ôïõ ðñéì ôüôå ï åíäéáöåñüìåíïò åßíáé õðï÷ñåùìÝíïò íá æçôÞóåé áðü ôçí Õðçñåóßá ìáò Ýãêáéñá åðéôüðéï Ýëåã÷ï ãéá ôéò êáëëéÝñãåéåò ôùí ïðïßùí ôï óôÜäéï ðáñáãùãÞò ðñïçãåßôáé ôçò ïëïêëÞñùóçò ôïõ Ó÷åäßïõ ÄñÜóçò ðñïêåéìÝíïõ íá Ý÷ïõí åëåã÷èåß êáôÜ ôçí ïëïêëÞñùóç ôïõ üëåò ïé êáëëéÝñãåéåò ðïõ ðñïçãÞèçêáí. ä) ç üðïéá êáôáóôñáôÞãçóç ôçò óùóôÞò ðñáêôéêÞò èá åßíáé åéò âÜñïò ôïõ åíäéáöåñïìÝíïõ. å) ôá áíùôÝñù éó÷ýïõí êáé ãéá ôïõò íÝïõò ðïõ åíôÜ÷èçêáí óôï Ðñüãñáììá ôï Ýôïò 2009, óôá ðëáßóéá ôçò ÊÕÁ 704/2008. Åðßóçò åíçìåñþíïõìå ôïõò ðáñáãùãïýò ôïõ ðñïãñÜììáôïò ÂéïëïãéêÞò Ãåùñãßáò üôé ç êáôáëçêôéêÞ çìåñïìçíßá êáôÜèåóçò ôùí áéôÞóåùí ðëçñùìÞò ôçò 2çò ðåñéüäïõ åßíáé ç 31 Ìáñôßïõ 2010.

×ñïíéêüò ðñïãñáììáôéóìüò ðëçñùìþí

Ïé áãñüôåò ðëÝïí èá Ý÷ïõí óôç äéÜèåóç ôïõò Ýíáí ïëïêëçñùìÝíï ÷ñïíéêü ðñïãñáììáôéóìü ðëçñùìþí (áíáêïéíþèçêå ðñéí ëßãï áðü ôï Õðïõñãåßï ÁãñïôéêÞò ÁíÜðôõîçò) ÐëçñùìÝò Üìåóùí åíéó÷ýóåùí 2009

ÐëçñùìÝò ÁãñïôéêÞò ÁíÜðôõîçò 2009

Õðüëïéðï åíéáßáò åíßó÷õóçò 2009 ôùí ìåìïíùìÝíùí äéêáéïý÷ùí êáé ôùí äéêáéïý÷ùí ôùí íïìþí ðïõ Ý÷ïõí åîáéñåèåß

ÐëçñùìÝò Áñ÷Ýò Áðñéëßïõ

ÓõíäåäåìÝíç åíßó÷õóç âÜìâáêïò êáé âéïìç÷áíéêÞò íôïìÜôáò (215 åê €)

ÐëçñùìÝò Áñ÷Ýò Áðñéëßïõ

ÅéäéêÜ êáèåóôþôá åíßó÷õóçò (óêëçñïý óßôïõ êáé ñõæéïý, êáñðþí ìå êÝëõöïò, ìéêñÜ íçóéÜ Áéãáßïõ) 60 åê €

ÐëçñùìÝò ôÝëïò Áðñéëßïõ áñ÷Ýò ÌáÀïõ

ÐïéïôéêÜ ðáñáêñáôÞìáôá Üñèñïõ 69 (90 åê €)

ÐëçñùìÝò ôÝëïò Áðñéëßïõ áñ÷Ýò ÌáÀïõ

Ðñüùñç Óõíôáîéïäüôçóç Áãñïôþí 2010 (áðü Åèíéêïýò ðüñïõò)

Ãßíåôáé Þäç êÜèå ìÞíá

ÐëçñùìÝò Áãñïðåñéâáëëïíôéêþí ìÝôñùí (ÅîéóùôéêÞ Áðïæçìßùóç ÂéïëïãéêÞ ãåùñãßá, ÂéïëïãéêÞ êôçíïôñïößá, ìåßùóç íéôñïñýðáíóçò) (áðü Åèíéêïýò êáé Êïéíïôéêïýò ðüñïõò)

ÐëçñùìÝò ìüëéò õðïãñáöïýí ïé ó÷åôéêÝò áðïöÜóåéò êáôáíïìÞò ðéóôþóåùí áðü ôï Õðïõñãåßï Ïéêïíïìéêþí

ÁÖÏÉ ÔÏÐÇ Ï.Å. ÌåëÝôåò Áíáðôõîéáêþí Íüìùí Ó. ÂåíéæÝëïõ 71 – 59300 ÁëåîÜíäñåéá 2333023828 & 6977582662 e-mail:afitopi@yahoo.gr


'

ÈÁÑÑÏÓ

ÅÉÄÇÓÅÉÓ

ÐÝìðôç 25 Ìáñôßïõ 2010

ÎÕÐÍÇÌÁÔÁ

Óôï Ðåñéâáëëïíôéêü ÊÝíôñï ôïõ ÁÑÊÔÏÕÑÏÕ Êáëïêáßñé ìýñéóå êáé ïé áñêïýäåò îýðíçóáí Ãéá ôéò ðñþçí áé÷ìÜëùôåò áñêïýäåò ôïõ Êáôáöõãßïõ åßíáé ðïëý óçìáíôéêü íá áêïëïõèïýí öõóéêü âéïëïãéêü êýêëï êáé íá ðÝöôïõí óå ÷åéìÝñéï ýðíï. ÌÝóá óôï áêüìç ÷éïíéóìÝíï Êáôáöýãéï ôçò Áñêïýäáò, óôï Íõìöáßï ôçò Öëþñéíáò îýðíçóáí áðü ôï ÷åéìÝñéï ýðíï* êáé ïé 13 áñêïýäåò. ÖÝôïò ï ÷åéìþíáò ðïõ óå ìáò öÜíçêå óýíôïìïò Þôáí éêáíïðïéçôéêüò ãéá ôéò áñêïýäåò áöïý åß÷å ðïëý ÷éüíé ðïõ ôéò êñÜôçóå óå ýðíï ðåñßðïõ 2,5 ìÞíåò (ÉáíïõÜñéïò-ÌÜñôéïò). Ï õðÝñãçñïò –ãéá ôá ðáãêüóìéá äåäïìÝíá ïñßïõ æùÞò ôùí áñêïýäùí (20-25 Ýôç)- óáñáíôáðåíôÜñçò ÁíäñÝáò, ôá êáôÜöåñå êáé öÝôïò êáé îýðíçóå áêìáßïò. Ï ÃéùñãÜêçò ìå ôçí ÅéñÞíç ìïéñÜóôçêáí êáé öÝôïò ôçí ßäéá öùëéÜ êáé îýðíçóáí ôáõôü÷ñïíá. Ôá Üëëá ìÝëç ôçò ðáñÝáò ôïõò, ÌÞôóïò, Êáôåñßíá êáé ÊõñéÜêïò äåß÷íïõí íá Ý÷ïõí ìåãÜëç üñåîç ìåôÜ ôçí ðåñßïäï ôïõ ýðíïõ êáé ôçò áöáãßáò. Ç ÂÝóíá ðïõ âñßóêåôáé óôïí ßäéï ÷þñï ôïõ Êáôáöõãßïõ ðáñáìÝíåé íåõñéêÞ áöïý êïéìÞèçêå ôåëåõôáßá êáé îýðíçóå ðñþôç. Ç Ôáóïýëá ìåôÜ ôï ðñþôï îýðíçìÜ ôçò, ðñüóèåóå êé Üëëá öýëëá óôï óôñþìá ôçò êé åðÝóôñåøå óôç öùëéÜ ôçò ãéá íá îõðíÞóåé ôåëåõôáßá üðùò êÜèå ÷ñüíï. Ï Ìßóá êïéìÜôáé áêüìç, åíþ ïé ÌðÜñìðáñá, Ìáíþëçò, Ãéþñãïò êáé Íôéïýê Ý÷ïõí îõðíÞóåé ãéá ôá êáëÜ êáé êéíïýíôáé æùçñÜ. Ïé åðéóêÝðôåò ìðïñïýí êáé ðÜëé áðü ôçí 25ç Ìáñôßïõ, êáèçìåñéíÜ (êáé ôéò áñãßåò) áðü ôéò 10.00 ùò ôéò 16.30 íá åðéóêÝðôïíôáé êáé íá åíçìåñþíïíôáé ôüóï óôï Êáôáöýãéï ôçò Áñêïýäáò óôï Íõìöáßï üóï êáé óôïõò õðüëïéðïõò ÷þñïõò ôïõ Ðåñéâáëëïíôéêïý ÊÝíôñïõ ôïõ ÁÑÊÔÏÕÑÏÕ (ÊÝíôñï ÅíçìÝñùóçò ãéá ôçí Áñêïýäá óôïí Áåôü êáé Êáôáöýãéï ôïõ Ëýêïõ óôçí ÁãñáðéäéÜ). Ðåñéóóüôåñåò ðëçñïöïñßåò ãéá ôïõò åðéóêÝðôåò óôï www.arcturos.gr êáé óôï 2386 0 41500. Åðéêïéíùíßá ãéá äçìïóéïãñÜöïõò: ÂÜóù Ðåôñßäïõ: 6937 422537, 2310 555920 *ÊáôÜ ôïõò ÷åéìåñéíïýò ìÞíåò ç áñêïýäá ðÝöôåé óå ÷åéìÝñéï ýðíï êáé ü÷é íÜñêç áöïý ìðïñåß íá îõðíÞóåé áí åíï÷ëçèåß. Áîéïóçìåßùôï åßíáé ðùò åíþ üëá ôá æþá ðïõ ðÝöôïõí óå ÷åéìÝñéï ýðíï ðñÝðåé êáôÜ êáéñïýò íá îõðíÞóïõí ãéá íá áðïâÜëïõí ôá ïýñá ôïõò, ç áñêïýäá äåí ÷ñåéÜæåôáé íá êÜíåé êÜôé ðáñüìïéï äéüôé

äéáèÝôåé Ýíáí ìïíáäéêü ìç÷áíéóìü áíáêýêëùóçò ôçò ïõñßáò. Ôï Üëëï áîéïóçìåßùôï åßíáé üôé ç áñêïýäá ãåííÜ êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôïõ ýðíïõ 1-2 êáé óðÜíéá 3 ìéêñÜ ðïõ æõãßæïõí ìüëéò 200-300 ãñáììÜñéá ôï êáèÝíá! Êáé åðåéäÞ ïé áñêïýäåò îýðíçóáí, áõîçìÝíç èá åßíáé ç êéíçôéêüôçôÜ ôïõò áðü ôþñá êáé ìÝ÷ñé ôïí åðüìåíï ÷åéìþíá. Ãéá íá ìåéùèåß êáôÜ ôï äõíáôüí ï êßíäõíïò óõíÜíôçóçò ìå Ýíá ìåãÜëï æþï, üðùò ç áñêïýäá, óôï äÜóïò èá ðñÝðåé êÜðïéïò íá ãíùñßæåé üôé: * Ç áñêïýäá Ý÷åé åîáéñåôéêÞ üóöñçóç, ðïëý êáëÞ áêïÞ êáé ü÷é ôüóï êáëÞ üñáóç * ¸÷åé åîáéñåôéêÞ ìíÞìç êáé íïçìïóýíç * Ïñéïèåôåß ôçí åðéêñÜôåéÜ ôçò * Ï æùôéêüò ôçò ÷þñïò åßíáé 100-150 ÷ëì2 ãéá Ýíá èçëõêü êáé Ýùò êáé ðáñáðÜíù áðü 400 ÷ëì2 ãéá Ýíá áñóåíéêü Üôïìï. * áí äåí åíï÷ëçèåß, áêïëïõèåß óõãêåêñéìÝíç ñïõôßíá óôéò êáèçìåñéíÝò ôçò ìåôáêéíÞóåéò: ÷ñçóéìïðïéåß ôçí ßäéá ü÷èç ñåìáôéÜò êáé ôïí äáóéêü äñüìï ãéá ôéò ìåôáêéíÞóåéò ôçò, ôï ßäéï ìïíïðÜôé ãéá íá ðÜåé óôç öùëéÜ ôçò, ôïõò ßäéïõò ïðùñþíåò ãéá íá âñåé öñïýôá. * Ç üñèéá óôÜóç ôçò åßíáé óõìðåñéöïñÜ áíß÷íåõóçò Þ êáé öüâïõ êáé ü÷é åêäÞëùóç åðßèåóçò Ôá ðáñáðÜíù óçìáßíïõí ðùò áíôéëáìâÜíåôáé åýêïëá ôïí ãýñù ôçò ÷þñï êáé óõíÞèùò êáôáëáâáßíåé ðïëý íùñßôåñá ôçí ðáñïõóßá ôïõ áíèñþðïõ áðü üôé ï Üíèñùðïò ôç äéêÞ ôçò ðáñïõóßá êáé áðïìáêñýíåôáé. ¢ñá ãéá íá ìçí ôç óõíáíôÞ-

óïõìå, ðñïôåßíåôáé ç ðáñïõóßá ìáò óôï äÜóïò íá åßíáé èïñõâþäçò êáé éäéáßôåñá åìöáíÞò. Áí óõíáíôÞóåôå áñêïýäá óôï äÜóïò: Ç ÁÑÊÏÕÄÁ ÄÅÍ ÐÑÅÐÅÉ ÍÁ ÍÏÉÙÓÅÉ ÏÔÉ ÁÐÅÉËÅÉÔÁÉ áðü ôïí Üíèñùðï Áõôü óçìáßíåé: 1. ÊñáôÜìå ôçí øõ÷ñáéìßá ìáò 2. ÌÝíïõìå áêßíçôïé 3. Äåí ðáßñíïõìå «áðåéëçôéêÜ» áíôéêåßìåíá üðùò ðÝôñåò, êëáäéÜ êôë. 4. Ðñïóðáèïýìå íá ïðéóèï÷ùñÞóïõìå óôáäéáêÜ «áíáãíùñßæïíôáò» ôçí «êõñéáñ÷ßá» ôçò áñêïýäáò óôï ÷þñï 5. Äåí ôñÝ÷ïõìå 6. Óå ðåñßðôùóç óôåíþí ÷þñùí äçìéïõñãïýìå ÷þñï äéáöõãÞò ãéá ôçí áñêïýäá êáé äåí ôçò «êüâïõìå» ôï äñüìï Ôï ðéï ðéèáíü åßíáé üôé ìå ôçí ðáñïõóßá ìáò ç áñêïýäá èá Ý÷åé öýãåé. Ç áñêïýäá êéíåßôáé êõñßùò áðü ôï óïýñïõðï ùò ôçí áõãÞ êáé óðáíéüôåñá êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò çìÝñáò. Ç Üìåóç áíôéìåôþðéóç ôçò ðáñïõóßáò ôçò áñêïýäáò åßíáé éäéáßôåñá äýóêïëç äéáäéêáóßá êáé áðáéôåßôáé ôïõëÜ÷éóôï áðïöõãÞ áðåñßóêåðôùí åíåñãåéþí êáé óõíåñãáóßá ôùí áñìüäéùí öïñÝùí üðùò ç ÄáóéêÞ Õðçñåóßá êáé ç Áóôõíïìßá. ÅéäéêÞ ïìÜäá äñÜóçò ôïõ ÁÑÊÔÏÕÑÏÕ åðéóêÝðôåôáé óõ÷íÜ ôéò ðåñéï÷Ýò åìöÜíéóçò áñêïýäùí ìåôÜ áðü åðéêïéíùíßá êáé óõíåñãáóßá ìå ôéò ôïðéêÝò áñ÷Ýò. ¼ôáí ç áñêïýäá åðéóêÝðôåôáé ôáêôéêÜ ìéá êáôïéêçìÝíç ðåñéï÷Þ:

> Öñïíôßóôå íá êÜíåôå óõíå÷þò èüñõâï åöüóïí âñßóêåóôå óå åîùôåñéêü ÷þñï Þ íá ìéëÜôå äéáñêþò. > Ìáæåýåôå ôá óêïõðßäéá áðü ôïõò åîùôåñéêïýò ÷þñïõò, ôéò ðëáôåßåò, ôéò áõëÝò ôùí óðéôéþí êáèþò êáé üôé Üëëï ìðïñåß íá áðïôåëåß ôñïöéêÞ ðçãÞ ãéá ôçí áñêïýäá êáé åðïìÝíùò íá ôçí åëêýåé óôçí ðåñéï÷Þ. > Êáèáñßóôå õðïëåßììáôá áðü ðåñõóéíÞ óïäåéÜ ðïõ ìðïñåß íá õðÜñ÷ïõí óå ãåéôïíéêÜ ÷ùñÜöéá. > Ìçí ôáÀæåôå ôçí áñêïýäá Áîßæåé íá óçìåéùèåß ðùò ç «Üìåóç áíôéìåôþðéóç» üðùò óõ÷íÜ áíáöÝñåôáé, ïõóéáóôéêÜ åßíáé áíÝöéêôç êáé äåí ëýíåé ïñéóôéêÜ ôï ðñüâëçìá ôçò ðñïóÝããéóçò ôçò áñêïýäáò óå êáôïéêçìÝíåò ðåñéï÷Ýò, åéäéêÜ ôçí åðï÷Þ ðïõ äéáíýïõìå ìå ôçí Ýëëåéøç ôñïöéêþí ðçãþí. Ç ðñáãìáôéêÞ áéôßá ãéá ôçí óõìðåñéöïñÜ ôçò áñêïýäáò ó÷åôßæåôáé ìå êáêÝò äéá÷åéñéóôéêÝò ðñáêôéêÝò áðü ôçí ðëåõñÜ ôïõ áíèñþðïõ üðùò ç äéáôÞñçóç ìéêñþí Þ ìåãÜëùí óêïõðéäüôïðùí ãýñù áðü ôïõò ïéêéóìïýò êáé ç õðïâÜèìéóç ôïõ âéïôüðïõ ôçò. Êáé âÝâáéá, áíèñþðéíç åõèýíç åßíáé ç ðñüëçøç, ïðüôå ç åãêáôÜóôáóç çëåêôñïöüñùí ðåñéöñÜîåùí ãéá ôéò êáëëéÝñãåéåò êáé ôéò ìåëéóóïêïìéêÝò åãêáôáóôÜóåéò óå ïñåéíÝò ðåñéï÷Ýò êáèþò êáé ç öýëáîç ôùí êïðáäéþí áðü êáèáñüáéìïõò åëëçíéêïýò ðïéìåíéêïýò óêýëïõò åßíáé ïé ðéï áðïôåëåóìáôéêÝò ëýóåéò ãéá ôçí áñìïíéêÞ óõìâßùóç áíèñþðïõ êáé áñêïýäáò.

Ôï ¢ãéï ¼ñïò ùò ôïõñéóôéêüò ðñïïñéóìüò Ôï Ýíôïíï åíäéáöÝñïí ôçò âïõëãáñéêÞò ôïõñéóôéêÞò âéïìç÷áíßáò êáé ôïõ Ôýðïõ ðñïêÜëåóå ç ðáñïõóßáóç ôïõ Üãíùóôïõ, ó÷åôéêÜ, ãéá ôç âáëêáíéêÞ áõôÞ ÷þñá, ðñïïñéóìïý ôïõ Áãßïõ ¼ñïõò, ðïõ ðñáãìáôïðïéÞèçêå óôç Óüöéá. Ôï êïñõöáßï, éóôïñéêü, áëëÜ êáé óýã÷ñïíï ðíåõìáôéêü êÝíôñï ôçò Ïñèïäïîßáò, ôï ¢ãéï ¼ñïò, ìå ôï ðáãêüóìéáò åìâÝëåéáò ãüçôñï, åëêýåé ÷éëéÜäåò ðñïóêõíçôÝò, áëëÜ êáé áðëïýò åðéóêÝðôåò áðü üëï ôïí ðëáíÞôç. ÅõëïãçìÝíá åßíáé êáé ôá ìÝñç óôïõò ðñüðïäåò ôïõ ìåãáëåéþäïõò âïõíïý, ðïõ “öéëïîåíåߔ åäþ êáé áéþíåò ôçí ðßóôç, ôçí áãÜðç êáé ôçí åëðßäá ãéá áéþíéá æùÞ, ìáæß ìå ôçí áóêçôéêÞ áõôáðÜñíçóç êáé ôç óïößá… Ôç ãåííáéïäùñßá ôçò öýóçò êáé ôçí ðëïýóéá êëçñïíïìéÜ ôïõ ÷éëéåôïýò ðïëéôéóìïý óôá “ðåñß÷ùñᔠôïõ Áãßïõ ¼ñïõò, åß÷áí ôçí åõêáéñßá íá “áíôáìþóïõí” ÷éëéÜäåò êÜôïéêïé ôçò Óüöéáò, óôç äéÜñêåéá ôçò ðñüóöáôçò Ýêèåóçò ôïõñéóìïý óôç âïõëãáñéêÞ ðñùôåýïõóá. Óôç öåôéíÞ äéïñãÜíùóç, ç óõììåôï÷Þ 14 ôïõñéóôéêþí ðñïïñéóìþí ôçò ÅëëÜäáò áíáäåß÷èçêå, áäéáìöéóâÞôçôá, áíÜìåóá óôá ðëÝïí åíôõðùóéáêÜ óôïé÷åßá ôçò Ýêèåóçò. “Ç ðåñéï÷Þ ôá Ý÷åé üëá: ðáñèÝíá öýóç, üìïñöåò êáèáñÝò ðáñáëßåò, éóôïñßá, ðïëéôéóìü, ÷þñïõò Üèëçóçò, óýã÷ñïíåò îåíïäï÷åéáêÝò ìïíÜäåò…”, äÞëùóå ç åêðñüóùðïò ôïõ ôïðéêïý ïñãáíéóìïý ôïõñéóôéêÞò áíÜðôõîçò, Ìáñßá ÐáððÜ, áíáöåñüìåíç óôç ìáãåßá ôçò “ðýëçò” ôïõ Áãßïõ ¼ñïõò, óôç äéÜñêåéá ôçò åêäÞëùóçò, óôçí ïðïßá óõììåôåß÷áí åêðñüóùðïé ôáîéäéùôéêþí ãñáöåßùí ôçò Âïõëãáñßáò. Óýìöùíá ìå ôçí ßäéá, ðÜñá ðïëëïß áðü ôïõò ÷éëéÜäåò ãïçôåõìÝíïõò åðéóêÝðôåò ìÝíïõí ãéá ìÝñåò êáé åâäïìÜäåò ïëüêëçñåò ãéá îåêïýñáóç êáé áíáøõ÷Þ óôçí ðåñéï÷Þ, ðñïôïý îåêéíÞóïõí (áõóôçñÜ, ìüíï ïé Üíäñåò) ôï ðñïóêýíçìÜ ôïõò óôïí áéþíéï ÖÜñï ôçò Ïñèïäïîßáò. Ùóôüóï, óýìöùíá ìå ôçí ßäéá, åêôüò áðü ôïí áíäñéêü ðëçèõóìü ðïõ ìåôáâáßíåé óôá ìïíáóôÞñéá ôïõ Áãßïõ ¼ñïõò, ï ãõíáéêåßïò ðëçèõóìüò äåí Ý÷åé ôï “ðåñéèþñéï” íá âáñåèåß, áöïý óôçí ðåñéï÷]Þ “áíèßæïõí” äéÜöïñåò ìïñöÝò ôïõñéóìïý, ðÝñáí ôïõ ðáñáäïóéáêïý êáëïêáéñéíïý. Ãáóôñïíïìéêüò ôïõñéóìüò êáé áãñïôïõñéóìüò áðïôåëïýí äýï áêüìç åðéëïãÝò ãéá ôïõò åðéóêÝðôåò, åíþ ôá èáëÜóóéá óðïñ êáé ïé êáôáäýóåéò ðñïóöÝñïõí ìéá äéáöïñåôéêÞ “íüôᔠóôéò äéáêïðÝò. Ôï óÝñöéíãê êáé ïé êáôáäýóåéò óå èåñìÜ êáé äéáöáíÞ íåñÜ ìå ðëïýóéá õðïâñý÷éá æùÞ, ðïõ ðñïóöÝñåé ôï åéäéêü êáôáäõôéêü êÝíôñï ôïõ îåíïäï÷åßïõ “Eaglespalace SPA Hotel”, åßíáé ìåñéêÜ ìüíï áðü ôá ðïëõðïßêéëá èáëÜóóéá óðïñ óå üëåò ôéò ïñãáíùìÝíåò ðáñáëßåò óôçí ðåñéï÷Þ, êáôÜ ôçí ê. ÐáððÜ. “Ï áãñïôïõñéóìüò áíáðôýóóåôáé ìå ôá÷ýôáôïõò ñõèìïýò. ÓÞìåñá, óôçí ðåñéï÷Þ ìáò õðÜñ÷ïõí åßêïóé ìáêå-

äïíßôéêïé îåíþíåò, ïé ïðïßïé äéáèÝôïõí ðåñßðïõ åêáôü êëßíåò” ðñüóèåóå ç ê. ÐáððÜ êáé õðïãñÜììéóå ðùò “ðõñÞíáò” ôçò éóôïñéêÞò êëçñïíïìéÜò ôçò ðåñéï÷Þò ðáñáìÝíåé, âÝâáéá, ç ãåíÝôåéñá ôïõ ÁñéóôïôÝëç. “Ìðïñåßôå íá êÜíåôå Ýíá áîÝ÷áóôï ôáîßäé óôï âÜèïò ôùí áéþíùí, ðåñðáôþíôáò áíÜìåóá óôá ôåß÷ç êáé óôá áñ÷áéïëïãéêÜ åõñÞìáôá ôçò åëëçíéóôéêÞò ðüëçò ôùí Óôáãåßñùí, ôçò ãçò ðïõ ãÝííçóå ôïí ìåãáëýôåñï öéëüóïöï ôçò åëëçíéêÞò éóôïñßáò, ôïí ÁñéóôïôÝëç, ï ïðïßïò äßäáîå ôç æùÞ êáé ôçí åðéóôÞìç óôï ìåãáëýôåñï óôñáôçëÜôç ôïí áéþíùí, ôïí ÌÝãá ÁëÝîáíäñï”, êáôÝëçîå.

Èýìá äéáäéêôõáêÞò ðáñåíü÷ëçóçò Ýíáò óôïõò ôÝóóåñéò íÝïõò To 25,5% ôùí íÝùí Ý÷åé ðáñåíï÷ëçèåß äéáäéêôõáêÜ, óýìöùíá ìå Ýñåõíá ðïõ äéåîÞãáãå ôï 2009 ç Ìç ÊõâåñíçôéêÞ ÏñãÜíùóç «ÍÅÏÉ» êáé ðáñïõóéÜóôçêå óå åêäÞëùóç óôï ðáíåðéóôÞìéï Ìáêåäïíßáò, óôç Èåóóáëïíßêç. Tá ðåñéóóüôåñá áðü ôá èýìáôá áíÝöåñáí ôï ãåãïíüò óôïõò ößëïõò, ëéãüôåñïé óôïõò ãïíåßò åíþ êáíÝíáò äåí ôï êáôÞããåéëå óôéò áñìüäéåò áñ÷Ýò. Ç Ýñåõíá êáôáäåéêíýåé üôé ïé íÝïé ãíùñßæïõí ôïõò êéíäýíïõò ôïõ äéáäéêôýïõ, áëëÜ åðéëÝãïõí íá ñéøïêéíäõíåýóïõí, åêèÝôïíôáò ôá ðñïóùðéêÜ ôïõò äåäïìÝíá. ÓõãêåêñéìÝíá, ðáñÜ ôï ãåãïíüò üôé ôï óýíïëï ôùí åñùôçèÝíôùí (95%) êáôáôÜóóåé óôá áñíçôéêÜ ôïõ äéáäéêôýïõ ôçí ðáñáðëÜíçóç, ùóôüóï Ýíá ìåãÜëï ðïóïóôü áðïêÜëõøå óå éóôïóåëßäåò êïéíùíéêÞò äéêôýùóçò çëéêßá, ïíïìáôåðþíõìï êáé áñéèìü êéíçôïý ôçëåöþíïõ. ÌÜëéóôá, ôï 6,4% ôùí íÝùí ðïõ óõììåôåß÷áí óôçí Ýñåõíá äçìïóßåõóáí ôçí äéåýèõíóç êáé ôïí áñéèìü ôçëåöþíïõ ôïõ óðéôéïý ôïõò. ÐÜíù áðü ôï 1/3 ôùí åñùôçèÝíôùí (34%), óõíáíôÞèçêå êáé äéá æþóçò ìå êÜðïéïí ðïõ ãíþñéóå áðü ôï äéáäßêôõï, ÷ùñßò íá óõíïäåýåôáé áðü êÜðïéïí ößëï. Ç Ýñåõíá, ôçí ïðïßá ðáñïõóßáóå ç õðåýèõíç äçìïóßùí ó÷Ýóåùí ôçò ÏñãÜíùóçò, Ìáñßá ÑÜìïõ, ðñáãìáôïðïéÞèçêå óå äåßãìá 2.176 íÝùí áð’ üëç ôçí ÅëëÜäá. Ïé êáôáããåëßåò ðïõ äÝ÷èçêáí ïé «ÍÅÏÉ» ôï 2009 Þôáí êáôÜ 237% ðåñéóóüôåñåò óå ó÷Ýóç ìå ôï 2008 êáé ôï 90% áðü áõôÝò áöïñïýóå ôçí éóôïóåëßäá êïéíùíéêÞò äéêôýùóçò facebook. Ï ðñïúóôÜìåíïò ôïõ ÔìÞìáôïò Äßùîçò Çëåêôñïíéêïý ÅãêëÞìáôïò Èåóóáëïíßêçò, Áíôþíçò Ðáðáíôùíßïõ, õðïãñÜììéóå üôé áðü ôéò 90 õðïèÝóåéò ðïõ áðáó÷üëçóáí ôçí õðçñåóßá ôïõò ôñåéò ðñþôïõò ìÞíåò ôïõ 2010, ïé 23 áöïñïýóáí óôï facebook êáé óõãêåêñéìÝíá, ÷ñÞóç ðñïóùðéêþí óôïé÷åßùí ôñßôïõ ãéá ôï Üíïéãìá íÝïõ ðñïößë Þ õöáñðáãÞ êùäéêþí êáé áíáäéáìüñöùóç ôïõ ðñïößë. Ï ê. Ðáðáíôùíßïõ óõìâïõëåýåé íá åßìáóôå ðñïóåêôéêïß ìå ôçí äçìïóéïðïßçóç ôùí ðñïóùðéêþí äåäïìÝíùí-ìéá êáé åßíáé äéáèÝóéìá óå äéáäéêôõáêïýò «ößëïõò», «ößëïõò ößëùí», êëð- íá äéáôçñïýìå ìáêñïóêåëÞò êáé ðïëýðëïêïõò êùäéêïýò, äéáöïñåôéêïýò ãéá êÜèå õðçñåóßá ðïõ ÷ñçóéìïðïéïýìå. ÅðéðëÝïí, ïé ãïíåßò èá ðñÝðåé íá åîïéêåéùèïýí ìå ôçí ôå÷íïëïãßá êáé íá ðáñáêïëïõèïýí ôçí äéáäéêôõáêÞ äñáóôçñéüôçôá ôùí ðáéäéþí ôïõò, ôüóï ðñïóùðéêÜ, üóï êáé ìå ðñïãñÜììáôá ãïíéêïý åëÝã÷ïõ. Ç ðñüåäñïò ôùí «ÍÅÙÍ», ¢ííá Åõèõìßïõ åðÝóôçóå ôçí ðñïóï÷Þ óôá «øéëÜ ãñÜììáôá» ôïõ facebook. Ïðùò åßðå, üðïéïò åããñÜöåôáé óôçí éóôïóåëßäá óõíáéíåß óå ìéá óåéñÜ üñùí, ãéá ðáñÜäåéãìá üôé ç ìõóôéêüôçôá äåí åßíáé åããõçìÝíç êáé üôé ïé ðëçñïöïñßåò åßíáé äéáèÝóéìåò êáé ìåôÜ ôçí áðåíåñãïðïßçóç ôïõ ëïãáñéáóìïý. ÐáñÜëëçëá, áíÝöåñå üôé áðü ôï 2001 Ýùò ôï 2009 ïé éóôïóåëßäåò ðáéäéêÞò ðïñíïãñáößáò áõîÞèçêáí êáôÜ 350% êáé ï åôÞóéïò ôæßñïò ôïõò, ýøïõò 3 äéó. åõñþ, ðñïóåããßæåé áõôüí ôïõ åìðïñßïõ íáñêùôéêþí.

ÅËËÇÍÉÊÇ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁ ÐÅÑÉÖÅÑÅÉÁ ÄÕÔÉÊÇÓ ÌÁÊÅÄÏÍÉÁÓ ÍÏÌÏÓ ÊÏÆÁÍÇÓ ÄÇÌÏÓ ÊÏÆÁÍÇÓ Ä/íóç: ÐÏËÅÏÄÏÌÉÁÓ ÔìÞìá: ÑÕÌÏÔÏÌÉÁÓ ê Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÕ Ôá÷. Äéåýèõíóç: Ð. ×ÁÑÉÓÇ 6 Ðëçñïöïñßåò: ËÁÐÐÏÕ ÁÃÃÅËÉÊÇ ÔçëÝöùíï: 2461050683

Áñéè. Ðñùô. 643

ÁÍÁÊÏÉÍÙÓÇ ÖÝñåôáé óå ãíþóç ôùí åíäéáöåñïìÝíùí üôé Ý÷åé óõíôá÷èåß ç 1/2010 ÐñÜîç ÅöáñìïãÞò, ç ïðïßá áöïñÜ ôçí éäéïêôçóßá ìå Ê.Á. 0704021 (ÂÅÑÏÕËÇÓ ÊÙÍ/ÍÏÓ) óôï Ï.Ô. 984 óôçí ðåñéï÷Þ åðÝêôáóçò «ÊÏÌÂÏÓ – ÐÁÍÏÑÁÌÁ – Æ.Å.×.» ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò. Êáëïýíôáé ïé åíäéáöåñüìåíïé íá ðñïóÝëèïõí óôï ôìÞìá Ðïëåïäïìßáò ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò ãéá íá ëÜâïõí ãíþóç ôçò 1/2010 ÐñÜîç ÅöáñìïãÞò êáé íá õðïâÜëëïõí ôõ÷üí åíóôÜóåéò ôïõò, åíôüò 15 çìåñþí áðü ôçí äçìïóßåõóç ôçò ðáñïýóáò áíáêïßíùóçò. ÊÏÆÁÍÇ 22-3-2010 Ï ÁÍÔÉÄÇÌÁÑ×ÏÓ È. ÈÅÏÄÙÑÉÄÇÓ


10 ÖÖ֐…ŒÃ‡ÖÖÖÖ֌‚‘ɏÄÖÖ

Ö

ˆ‚‘‘“Ö ZÖ ‹ƒ‰ˆ†’ŠŽˆØƒŽ†ƒ’ňňØ؆vˆ†’Š“ƒØň”Ø“ÆŊ‹ˆ”؍ƒ‹†“ŽŠƒ”

OIKONOMIA ĮŃōĶņŸħĿĹŒŌŁŸ ōŃēĸŋŸYŸŌōŕŐňŎŸ ĻʼnŕŸīĿŃŊĻŃŗŋŸ ıŊŁēĻōŃŌōŁŊŃĻńĸ ǼȜȊŸ ŸȎȝșȦŸ ȊȘȤŸȜȊŸ ŸȎȝșȦŸ ǢȎȈȡțȎŸȐŸǺȎȒșȊȒȦȚŸ ȀșȐǢȊȜȒțȜȐșȒȊȓȇŸȜȐȕŸȜȒǢȇŸ YŸțȜȤȟȗŸȌȒȊŸȜȐŸǢȎȜȗȟȇŸȜȐȚŸ ǽȒȜȅȕŸȍȒȊȜȐșȦȕȜȊȚŸȜȐȕŸ ȊȖȒȗȔȤȌȐțȐŸ•G@MLPRE– ŸŸ •ǶȎȜȅŸȜȐȕŸȊȕȊȓȗȈȕȡțȐŸ ȜȡȕŸȊȘȗȜȎȔȎțǢȅȜȡȕŸ ȜȎȜȅșȜȗȝŸȜșȒǢȇȕȗȝ Ÿ ǢȎȒȦțȊǢȎŸȜȒȚŸȘșȗȋȔȆȠȎȒȚŸ ǢȊȚŸȌȒȊŸȜȒȚŸȘȡȔȇțȎȒȚŸ ŸȓȊȜȅŸ Ÿ Ÿ ȓȊȒŸ ŸȊȕȜȈțȜȗȒȟȊ Ÿ ȎȕȦŸǢȎȒȦțȊǢȎŸȜȒȚŸ ȎȓȜȒǢȇțȎȒȚŸǢȊȚŸȌȒȊŸȜȊŸ ȓȆșȍȐŸȊȕȅŸǢȎȜȗȟȇŸȌȒȊŸ ȜȐȕŸȈȍȒȊŸȘȎșȈȗȍȗŸȓȊȜȅŸ ŸŸȓȊȒŸ Ÿ ȊȕȜȈțȜȗȒȟȊ– ŸȊȕȊȞȆșȎȒŸ ȐŸȟșȐǢȊȜȒțȜȐșȒȊȓȇŸțȎŸ ȆȓȑȎțȇŸȜȐȚ

Ÿ%@GBDBŸ RGDŸǰȐǢȈȎȚŸȥȠȗȝȚŸ ŸŸȎȓȊȜ ŸȎȝșȦŸȜȗŸ

ŸǼȜȒȚŸ ŸǢȗȕȅȍȎȚ ŸĭōĻŸ ŸŸĿńĻō ŸĿŎŊŗŸľŃĻēňŊŏŗłŁńĻņŸňџŀŁēŃķŋŸōňŎŸ țȐŸȊȓȒȕȇȜȗȝŸȘȗȝŸȘșȊȌǢȊȜȗȘȗȒȇȑȐȓȎŸȜȗŸ

ňēĹŅňŎŸōŁŋŸ%@GBDBŸ RGDŸōňŸ ŸĻʼnŕŸ ŸĿńĻō ŸĿŎŊŗŸ ōňŸ ŸĭŖēŏŒņĻŸēĿŸōŁņŸōŊĶʼnĿŀĻ ŸŁŸĿʼnŃľĿĹņŒŌŁŸĻŎōĸŸ DZŸȊȥȖȐțȐŸȓȊȜȅŸ ŸȗȞȎȈȔȎȜȊȒ ŸȤȘȡȚŸȎȘȒțȐǢȊȈȕȎȜȊȒ ŸțȜȗŸ ňŏĿĹŅĿōĻџĻʼnňńŅĿŃŌōŃńĶŸńĻџēŕņňŸŌōŁņŸĻŖŇŁŌŁŸōŒņŸʼnŊň- țȝȕȍȝȊțǢȤŸȜȐȚŸȊȥȖȐțȐȚŸȜȡȕŸȓȊȑȊșȦȕŸȎțȤȍȡȕŸȊȘȤŸȜȤȓȗȝȚŸ ļŅķőĿŒņ

ȓȊȜȅŸ ŸȓȊȒŸȜȐȚŸǢȎȈȡțȐȚŸȜȡȕŸȎțȤȍȡȕŸȊȘȤŸȘșȗǢȇȑȎȒȎȚŸȓȊȜȅŸ 

ǮȒȊŸȜȐŸȟșȇțȐ ŸȐŸȗȘȗȈȊŸȆȔȐȖȎŸțȜȒȚŸŸȧȎȓȎǢȋșȈȗȝŸ ŸȜȊŸ ȔȎȒȜȗȝșȌȒȓȅŸȆțȗȍȊŸȊȕȇȔȑȊȕŸțȜȊŸ ŸȎȓȊȜ ŸȎȝșȦŸțȐǢȎȒȦȕȗ ǼȥǢȞȡȕȊŸǢȎŸȜȐȕŸȊȕȊȓȗȈȕȡțȐ ŸȐŸțȐǢȊȕȜȒȓȇŸȎȘȒȍȎȈȕȡțȐŸȜȐȚŸ ȕȜȊȚŸȘȜȦțȐŸ ŸțȎŸțȟȆțȐŸǢȎŸȜȗŸ Ÿ ȗȒȓȗȕȗǢȈȊȚŸȎȈȟȎŸȊșȕȐȜȒȓȇŸȎȘȈȍșȊțȐŸțȜȐȕŸȘȗȒȤȜȐȜȊŸȜȗȝŸȟȊșȜȗ ȞȝȔȊȓȈȗȝŸȜȡȕŸȍȊȕȎȈȡȕŸǢȎŸȊȘȗȜȆȔȎțǢȊŸȗȒŸȘșȗȋȔȆȠȎȒȚŸȌȒȊŸȜȐŸȟșȇ ȂțȜȤțȗ ŸȤȘȡȚŸȊȕȊȞȆșȎȜȊȒŸțȜȐŸțȟȎȜȒȓȇŸȊȕȊȓȗȈȕȡțȐ ŸțȎŸ țȐŸȕȊŸȊȕȆȔȑȗȝȕŸțȜȊŸ ŸȎȓȊȜ ŸȎȝșȦ ŸȘȊșȗȝțȒȅȏȗȕȜȊȚŸȊȥȖȐțȐŸ țȝȌȓșȈțȒǢȐŸȋȅțȐ ŸȜȊŸȔȎȒȜȗȝșȌȒȓȅŸȆțȗȍȊŸȊȝȖȇȑȐȓȊȕŸȓȊȜȅŸ Ÿ ŸțȎŸțȥȌȓșȒțȐŸǢȎŸȜȐȕŸȘșȗȐȌȗȥǢȎȕȐŸȟșȇțȐ

ǢȐŸțȝǢȘȎșȒȔȊǢȋȊȕȗǢȆȕȗȝŸȜȗȝŸȎȞȅȘȊȖŸȓȆșȍȗȝȚŸȊȘȤŸȜȐȕŸȘȦȔȐ

ŸğĠĥ ĮķŊņĻŸŸ ĭōŃŋŸ ŸŸ ōĻŸĿōĸŌŃĻŸŸ ĻʼnňōĿŅķŌēĻōĻ Ÿ

(µW ĝļĻŇŸĭōŃŋŸ Ÿ ĻņĻńňŃņŗņňņōĻџōĻŸ ĿōĸŌŃĻŸĻʼnňōĿŅķŌēĻōĻ

ŸĮŁņŸĮŊĹōŁŸŸħĻŊōĹňŎŸŸ ēĿōĶŸōňŸńŅĿĹŌŃēňŸōŁŋŸŌŎņĿľŊĹĻŌŁŋŸōňŎŸıŊŁēĻōŃŌōŁŊĹňŎŸĝłŁņŗņŸłĻŸĻņĻńňŃņŗŌĿџŁŸ ğĠĥ ĮķŊņĻŸōĻŸňŃńňņňēŃńĶŸōŁŋŸ ĻʼnňōĿŅķŌēĻōĻŸĽŃĻŸōňŸ ŸĢŸ ĿōĸŌŃĻŸĿņŁēķŊŒŌŁŸōŒņŸĻņĻŅŎōŗņŸłĻŸʼnŊĻĽēĻōňʼnňŃŁłĿş ōŁņŸīķēʼnōŁŸŸħĻĜňŎŸ

ŸǽȐŸǶ ŸǽȎȜȅșȜȐŸ  ŸȑȊŸȊȕȊȓȗȒȕȦ țȎȒŸȐŸ(µW ǣȋȊȖŸȜȊŸȗȒȓȗȕȗ ǢȒȓȅŸȜȐȚŸȊȘȗȜȎȔȆțǢȊȜȊŸȌȒȊŸ ȜȐŸȟșȇțȐŸ

DZŸȎȜȇțȒȊŸȎȕȐǢȆșȡ țȐŸȜȡȕŸȊȕȊȔȝȜȦȕŸțȟȎȜȒ ȓȅŸǢȎŸȜȊŸȗȒȓȗȕȗǢȒȓȅŸȊȘȗ ȜȎȔȆțǢȊȜȊŸȜȐȚŸȎȜȊȒșȎȈȊȚŸȑȊŸ ȘșȊȌǢȊȜȗȘȗȒȐȑȎȈŸȜȐŸȧȎȝ ȜȆșȊŸ  Ÿ

ǹdzŸǬǮǹǻǯǼ 5.659,42

-0,25

XETRA D

ΛΟΝΔΙΝΟ

6.019,98

0,05

CAC 40

3.929,42

-0,59

DJ INDU

10.859,58

-0,27

NASDAQ

2.403,80

-0,47

NIKKEI

10.815,03

0,38

Ευρω/$

1,33460

Euribor 3M Χρυσός

0,63600 77,33

0,78 % ÖÖÖÖ֌…ÏÅ$“ AEGEAN ǹǼ ALAPIS ǹǺǼǼ(Ȁȅ) ALPHA BANK ǹǼ(Ȁȅ) COCA COLA EEE (Ȁȅ) EUROBANK PROPERTIES FOLLI - FOLLIE ǹ.Ǻ.Ǽ.Ǽ.(ȀO) FORTHNET AE(Ȁȅ) FOURLIS ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ ǹǼ(Ȁȅ) FRIGOGLASS ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) GENIKI BANK (Ȁȅ) INTRALOT (Ȁȅ) J&P ǹǺǹȄ ǹǼ ǼȇīȅȁǾȆȉǿȀǾ ȉȅȊȇ.ǼȂȆ.Ǻǿ JUMBO ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) LAMDA DEVELOPMENT S.A.(Ȁȅ) MARFIN INVESTMENT GROUP MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD S & B ǺǿȅȂǾȋǹȃǿȀǹ ȅȇȊȀȉǹ (Ȁȅ) SPRIDER STORES ǹ.Ǽ. ǹȃǼȀ ǹǼ(Ȁȅ) ǹȃǼȀ ǹǼ(Ȇȅ) ǹȃǼȀ ǹǼ(Ȇȅ) ǹȉǼ ǺǹȃȀ ǺǿȅȋǹȁȀȅ ǼǺ.ȋǹȁȀȅȊ & ǹȁȅȊȂ(Ȁǹ) īǼȀ ȉǼȇȃǹ ǹǼ ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ īȇ. ȈǹȇǹȃȉǾȈ ǹǺǼǼ(Ȁȅ) ǻ/ȀȅȈ ȅȇīǹȃǿȈȂȅȈ ȁǹȂȆȇǹȀǾ(Ȁȅ) ǻǾȂȅȈǿǹ ǼȆǿȋǼǿȇǾȈǾ ǾȁǼȀȉȇǿȈȂȅȊ ǹ.Ǽ ǼĬȃǿȀǾ ȉȇǹȆǼǽǹ ȉǾȈ ǼȁȁǹǻȅȈ (Ȁȅ) ǼȁǺǹȁ ǹǼ(Ȁǹ) ǼȁȁǹȀȉȍȇ ǹǼ(Ȁȅ) ǼȁȁǾȃǿȀǹ ȆǼȉȇǼȁǹǿǹ ǹǼ(Ȁȅ) ǼȁȁǾȃǿȀǹ ȋȇǾȂǹȉǿȈȉǾȇǿǹ ǹǼ (Ȁȅ) Ǽȉ. ȊǻȇǼȊȈǼȍȈ & ǹȆȅȋǼȊȉ.(Ȁȅ) ǼȉǹǿȇǼǿǹ ȊǻȇǼȊȈǼȍȈ Ȁǹǿ ǹȆȅȋǼȉǼȊȈǼȍ ǿǹȈȍ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) ǿǹȉȇǿȀȅ ǹĬǾȃȍȃ ǼǹǼ(Ȁȅ) ǿȃȉȇǹȀȅȂ ǹǼ ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Ȁȅ) Ȁǹȉ. ǹĭȅȇȅȁȅīǾȉȍȃ Ǽǿǻȍȃ ǹǼ(Ȁȅ) ȂǼȉȀǹ ǹǼ(Ȁȅ) ȂǾȋǹȃǿȀǾ ǹǼ(Ȁȅ) ȂǾȋǹȃǿȀǾ ǹǼ(Ȇȅ) Ȃȅȉȅȇ ȅǿȁ ǼȁȁǹȈ ȂȆǹȂȆǾȈ ǺȍǺȅȈ ǻǿǼĬȃǾȈ ȉǼȋȃǿȀǾ ȂȊȉǿȁǾȃǹǿȅȈ ǹǼ ȅȂǿȁȅȈ ǼȆǿȋ(Ȁȅ) ȅȁȆ ǹǼ ȅȆǹȆ ǹǼ ȅȇī.ȉǾȁǼ/ȃǿȍȃ ȉǾȈ ǼȁȁǹǻȅȈ (Ȁȅ) ȅȇīǹȃǿȈȂȅȈ ȁǿȂǼȃȅȈ ĬǼȈȈǹȁȅȃǿȀǾȈ ȆȁǹǿȈǿȅ COMPUTERS A.E.(Ȁȅ) ȈǿǻǼȃȅȇ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) ȈȍȁǾȃȅȊȇīǼǿǹ ȀȅȇǿȃĬȅȊ ǹǼ(Ȁȅ) ȉǹȋȊǻȇȅȂǿȀȅ ȉǹȂǿǼȊȉǾȇǿȅ ǼȁȁǹǻȅȈ ǹ ȉǼȇȃǹ ǼȃǼȇīǼǿǹȀǾ ǹǺǼȉǼ ȉǿȉǹȃ ǹȃ.Ǽȉ.ȉȈǿȂǼȃȉȍȃ(Ȁȅ) ȉǿȉǹȃ ǹȃ.Ǽȉ.ȉȈǿȂǼȃȉȍȃ(Ȇȅ) ȉȇǹȆǼǽǹ ǼFG EUROBANK A.E.(Ȁȅ) ȉȇǹȆǼǽǹ ȀȊȆȇȅȊ (Ȁȅ) ȉȇǹȆǼǽǹ ȆǼǿȇǹǿȍȈ ǹ.Ǽ(Ȁȅ) ȊīǼǿǹ ǻǿǹīȃȍȈȉǿȀȅ ĬǼȇǹȆǼȊȉǿȀȅ ȀǼȃȉȇ ȋǹȁȀȅȇ ǹǼ (ȆȇȍǾȃ ǺǼȀȉȍȇ)(Ȁǹ)

-0,88 6220 -2,27 15500201 1,76 1584374 4,80 256404 0,40 6628 2,43 7296 6,00 1161623 0,55 7642 0,00 38319 1,61 370803 0,00 157822 0,95 15189 1,25 180049 -1,41 1112 3,55 2599145 2,03 1765172 0,43 1357 -4,05 54746 -1,92 133829 0,00 0 0,00 0 -1,27 739325 5,09 103499 0,19 79407 2,39 30706 1,25 6862 -2,00 809557 -0,14 2156587 -7,86 9312 0,23 153271 0,72 97128 1,12 154839 -1,97 8407 -0,25 20587 -1,17 10832 0,00 15228 -1,00 110846 -0,32 1770 -0,10 32648 0,00 220333 -1,33 18140 0,00 96605 -1,03 85689 1,84 332119 -0,79 1417 -0,12 555262 -0,98 586927 0,00 2344 -0,60 425 -2,92 70166 2,33 50752 -0,53 209164 0,00 420312 2,41 85113 -0,53 21 0,63 891647 0,86 1019254 0,48 629436 -2,80 85357 -1,75 10875

3,38 0,41 6,84 20 7,41 15,63 0,99 9 9 0,62 3,32 2,06 7,2 4,84 1,7 1,99 4,65 0,71 0,51 2,4 1,4 1,55 4 5,17 4,61 1,59 13,47 14,8 1,29 4,23 8,31 6,26 5,94 3,9 3,3 1,19 0,99 6,04 10,45 0,85 0,73 10,17 3,84 4,93 13,82 16,21 9,04 13,35 5 3,65 1,28 3,75 5,22 18,39 12,3 6,34 4,62 6,31 1,39 1,11

3,44 0,44 7,07 21 7,59 16,39 1,08 9,7 9,1 0,64 3,41 2,14 7,31 4,98 1,77 2,04 4,71 0,75 0,53 2,4 1,4 1,6 4,17 5,33 4,73 1,64 13,9 15,29 1,35 4,31 8,52 6,38 6,12 3,98 3,53 1,22 1,02 6,21 10,68 0,89 0,75 10,32 3,93 5,08 14 16,71 9,24 13,89 5 3,8 1,34 3,85 5,3 19,1 13,09 6,55 4,73 6,49 1,45 1,15

1,37 0,85 0,61 1,79 0,77 0,66 0,63 0,34 0,72 1,18 4,13 0,97 0,8 1,32 7,56 1,3 1,08 0,51 1,72 0,81 0,4 2,54 4,4 0,97 2,17

1,4 0,85 0,66 1,88 0,77 0,71 0,66 0,34 0,74 1,18 4,53 1,05 0,81 1,32 7,64 1,38 1,14 0,54 1,8 0,84 0,4 2,84 4,4 0,97 2,21

ȂǼȈǹǿǹ Ȁǹǿ ȂǿȀȇǾ ȀǼĭǹȁǹǿȅȆȅǿǾȈǾ ALPHA TRUST ǹȃǻȇȅȂǼǻǹ ǹǼǼȋ ALSINCO A.E Ǽǿǻȍȃ ǼȃǻȊȈǾȈ -ȊȆȅǻǾȈǾȈ ASPIS BANK ǹȃ.ȉȇǹȆǼǽǿȀǾ Ǽȉǹǿȇǿǹ AUTOHELLAS ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) BYTE COMPUTER ǹǺǼǼ(Ȁȅ) CENTRIC MULTIMEDIA ǹǼ CYCLON ǼȁȁǹȈ ǹǼ DIONIC ǹǼǺǼ EURODRIP ǹ.Ǻ.Ǽ.ī.Ǽ.(Ȁȅ) EUROLINE AEEX (KO) EUROMEDICA ǹ.Ǽ.ȆǹȇȅȋǾȈ ǿǹȉȇǿȀȍȃ ȊȆ F.G EUROPE ǹǼ (Ȁȅ) F.H.L ȀȊȇǿǹȀǿǻǾȈ Ȃ&ī ǹǺǼǼ(Ȁȅ) FASHION BOX ǼȁȁǹȈ ǹǼ FLEXOPACK AEBEP(Ȁȅ) INFOQUEST ǹǼǺǼ(Ȁȅ) INFORM Ȇ.ȁȊȀȅȈ(Ȁȅ) INTRAKAT ǹǼ KLEEMAN HELLAS A.B.E.E(Ȁȅ) LAVIPHARM ǹǼ(Ȁȅ) LOGISMOS ǹǼ MEDICON HELLAS ǹ.Ǽ. MERMEREN KOMBINAT AD PRILEP MEVACO ȂǼȉǹȁȁȅȊȇīǿȀǾ (Ȁȅ) MLS ȆȁǾȇȅĭȅȇǿȀǾ

1,39 0,85 0,62 1,88 0,77 0,68 0,64 0,34 0,73 1,18 4,14 1,05 0,8 1,32 7,64 1,31 1,08 0,51 1,76 0,82 0,4 2,54 4,4 0,97 2,21

2,96 -5,56 -4,62 -0,53 -1,28 -1,45 -1,54 0,00 0,00 0,00 0,24 2,94 -1,24 0,00 0,13 -1,50 0,00 -1,92 -2,22 1,24 0,00 -9,93 0,00 0,00 0,46

1781 10 254665 2585 50 109710 2403 13030 10678 0 86805 355 2585 0 4800 8780 1420 49673 720 13662 0 160 0 0 19126

ǬȘȤŸȜȗȝȚŸȎȘȒǢȆșȗȝȚŸȍȎȈȓȜȎȚŸȜȐŸǢȎȌȊȔȥȜȎșȐŸȅȕȗȍȗŸȓȊȜȆ ȌșȊȠȊȕŸȗȒŸȍȎȈȓȜȎȚŸȜȡȕŸǽșȗȞȈǢȡȕŸ ŸȓȊȒŸȜȡȕŸȀșȐǢȊ ȜȗȗȒȓȗȕȗǢȒȓȦȕŸǾȘȐșȎțȒȦȕŸ 

ǬȕȜȒȑȆȜȡȚŸȜȒȚŸǢȎȌȊȔȥȜȎșȎȚŸȊȘȦȔȎȒȎȚŸȘȊșȗȝțȈȊțȊȕŸȗȒŸ ȍȎȈȓȜȎȚŸȜȐȚŸǾȌȎȈȊȚŸ ŸȓȊȒŸȜȡȕŸǾȘȐșȎțȒȦȕŸǴȗȒȕȇȚŸȂȞȆ ȔȎȒȊȚŸ  Ÿ ǽȐŸǢȎȌȊȔȥȜȎșȐŸȅȕȗȍȗŸțȐǢȎȈȡțȊȕŸȗȒŸǢȎȜȗȟȆȚŸǬȓșȈȜȊȚŸ  ŸdzȘȘȗȜȗȥșŸȓŸ  ŸǭȒȗȓȊșȘȆȜŸ  ŸǯȔȔȐ ȕȒȓȆȚŸdzȟȑȝȗȓȊȔȔȒȆșȌȎȒȎȚŸ ŸȓȊȒŸǴȎșȊǢȎȈȊŸǬȔȔȊȜȈȕȐŸ 

ǽȐŸǢȎȌȊȔȥȜȎșȐŸȘȜȦțȐŸȓȊȜȆȌșȊȠȊȕŸȗȒŸǢȎȜȗȟȆȚŸ+@?B>HGŸ  ŸǯȔȞȈȓȗŸȓȗŸ  ŸǮǯǴǯŸ  ŸǯǵǭǬǵŸ Ÿ ȓȊȒŸ,@SRGKŸ 

ǬȘȤŸȜȒȚŸǢȎȜȗȟȆȚŸȘȗȝŸȍȒȊȓȒȕȇȑȐȓȊȕŸŸȓȒȕȇȑȐȓȊȕŸȊȕȗ ȍȒȓȅ ŸŸȘȜȡȜȒȓȅŸȓȊȒŸŸȘȊșȆǢȎȒȕȊȕŸțȜȊȑȎșȆȚ Ÿ

ŸĠĦĞĝĦŸŸ ĭōŃŋŸ ŸōĻŸ ŸĻʼnňōĿŅķŌēĻōĻŸŐŊĸŌŁŋŸ

ı ĝ ŸĠōĻŃŊŃńķŋŸʼnŊĶŇĿŃŋŸ ŸĮňŸıŊŁēĻōŃŌōĸŊŃňŸĝłŁņŗņŸĻņĻńňĹņŒŌĿŸōŁņŸĿŇĸŋŸĿōĻŃŊŃńĸŸʼnŊĶŇŁŸ ĽŃĻŸōŁņŸĮĿōĶŊōŁŸŸħĻŊōĹňŎŸŸ

ĮŁņŸīĻŊĻŌńĿŎĸŸŸħĻŊōĹňŎŸŸłĻŸĻņĻńňŃņŗŌĿџŁŸ ĠĦĞĝĦŸōĻŸňŃńňņňēŃńĶŸōŁŋŸĻʼnňōĿŅķŌēĻōĻŸĽŃĻŸōňŸ Ÿ ĭŁēĿŃŗņĿōĻџŕōџŁŸĿōĻŃŊĿĹĻŸľĿņŸłĻŸľŃĻņĿĹēĿџēķŊŃŌēĻŸ ĽŃĻŸōŁŸŐŊĸŌŁŸ

ŸKIBKŸ RGD ŸȘȊȥțȐŸȍȒȊȘșȊȌǢȅȜȎȝțȐȚŸțȜȗŸȀ Ǭ ŸȜȡȕŸȍȒȓȊȒȡǢȅȜȡȕŸȜȐȚŸ ǽșȅȘȎȏȊȚŸ•ǬǼǺdzǼŸǽǻǬǺǯǰǬŸǬ ǯ – ŸțȝǢǢȎȜȗȟȇȚŸțȜȐȕŸȘșȤțȞȊȜȐŸȊȥȖȐțȐŸȜȗȝŸ ǢȎȜȗȟȒȓȗȥŸȓȎȞȊȔȊȈȗȝŸǢȎŸȓȊȜȊȋȗȔȇŸǢȎȜșȐȜȦȕ ŸDZǢȎșȗǢȐȕȈȊŸȔȇȖȐȚŸȅțȓȐțȐȚŸ ȜȗȝŸȍȒȓȊȒȦǢȊȜȗȚŸȘșȗȜȈǢȐțȐȚŸȗșȈȏȎȜȊȒŸȐŸ 

DZŸȎȜȇțȒȊŸȜȊȓȜȒȓȇŸǮȎȕȒȓȇŸǼȝȕȆȔȎȝțȐŸȜȡȕŸǢȎȜȤȟȡȕŸȑȊŸȘșȊȌ ǢȊȜȗȘȗȒȐȑȎȈŸȜȐȕŸǽȎȜȅșȜȐŸŸdzȗȝȕȈȗȝŸ

Āûñöìýóüýñûóù 3,39 0,43 6,94 20,98 7,45 16 1,06 9,13 9 0,63 3,35 2,12 7,29 4,88 1,75 2,01 4,7 0,71 0,51 2,4 1,4 1,55 4,13 5,3 4,71 1,62 13,72 14,8 1,29 4,28 8,44 6,3 5,97 3,92 3,38 1,2 0,99 6,21 10,52 0,88 0,74 10,17 3,86 4,98 13,89 16,46 9,08 13,5 5 3,66 1,32 3,75 5,26 18,73 13,09 6,39 4,68 6,33 1,39 1,12

ǹŸȍȎȈȓȜȐȚŸȝȠȐȔȇȚŸȓȎȞȊȔȊȒȗȘȗȈȐțȐȚŸțȐǢȎȈȡțȎŸȅȕȗȍȗŸțȎŸ ȘȗțȗțȜȤŸ ŸȎȕȦŸȗŸȍȎȈȓȜȐȚŸȜȐȚŸǢȎțȊȈȊȚŸȓȎȞȊȔȊȒȗȘȗȈ ȐțȐȚŸȝȘȗȟȦșȐțȎŸȗșȒȊȓȅŸțȎŸȘȗțȗțȜȤŸ ŸȓȊȒŸȗŸȍȎȈȓȜȐȚŸ ȜȐȚŸǢȒȓșȇȚŸȓȎȞȊȔȊȒȗȘȗȈȐțȐȚŸțȐǢȎȈȡțȎŸȘȜȦțȐŸ 

#MPH?PBIŸĝŖŇŁŌŁŸŸ ŅĿŃōňŎŊĽŃńŗņŸńĿŊľŗņŸōňŸ

ǹŸȎȕȗȘȗȒȐǢȆȕȗȚŸȓȥȓȔȗȚŸȎșȌȊțȒȦȕŸȍȒȊǢȗșȞȦȑȐȓȎŸțȜȊŸ ŸȎȓȊȜ Ÿ Ÿ ȓȊȜȊȌșȅȞȗȕȜȊȚŸǢȎȈȡțȐŸ ŸțȎŸțȟȆțȐŸǢȎŸȜȗŸ ŸȐŸȗȘȗȈȊŸȗȞȎȈȔȎȜȊȒŸțȜȐȕŸ ȘȜȦțȐŸȜȡȕŸȜȒǢȦȕŸȘșȦȜȡȕŸȝȔȦȕŸȍȒȎȑȕȦȚ ŸǬȕȜȒȑȆȜȡȚ ŸȗȒŸȤȌȓȗȒŸȘȡȔȇțȎȡȕŸ ȘȊșȗȝțȈȊțȊȕŸȊȥȖȐțȐŸȜȐȚŸȜȅȖȐȚŸȜȗȝŸ 

ÖÖÖÖ֌…ÏÅ$“

DZŸȊȖȈȊŸȜȡȕŸțȝȕȊȔȔȊȌȦȕŸȊȕȇȔȑȎŸțȜȊŸ ŸȎȓȊȜ Ÿ ȎȝșȦ Ÿ

•DZŸțȐǢȎșȒȕȇŸȗȒȓȗȕȗǢȒȓȇŸȓȊȜȅțȜȊțȐŸțȜȐȕŸǯȔȔȅȍȊŸȊȕȊǢȆȕȎȜȊȒŸȕȊŸȎȘȐșȎȅ țȎȒŸȑȎȜȒȓȅŸȜȒȚŸȍșȊțȜȐșȒȤȜȐȜȎȚŸȜȗȝŸǹǺǬǺŸȜȗŸ– ŸȊȕȊȞȆșȎȒŸțȎŸȊȕȊȓȗȈȕȡțȇŸ ȜȐȚ Ÿ•ǬȘȤŸȜȐȕŸȅȔȔȐ ŸȜȗŸǺȊȌȓȤțǢȒȗŸǴȥȘȎȔȔȗŸȊȝȜȤŸȜȗŸȓȊȔȗȓȊȈșȒŸȊȕȊǢȆȕȎȜȊȒŸȕȊŸ ȊȕȜȒțȜȊȑǢȈțȎȒŸȜȐȕŸȎȘȒȋșȅȍȝȕțȐ –

ǽȐŸǶ ŸǽȎȜȅșȜȐŸ ŸȑȊŸȊȕȊȓȗȒ ȕȦțȎȒŸȐŸ(µW ǣȋȊȖŸȜȊŸȗȒȓȗȕȗǢȒȓȅŸȜȐȚŸȊȘȗ ȜȎȔȆțǢȊȜȊŸȌȒȊŸȜȐŸȟșȇțȐŸ

Ɍ‡ ‫נ‬֌…ƒ „ŠÖ“č …‹‚Å Œ…„

ǹŸǮȎȕȒȓȤȚŸȧȎȈȓȜȐȚŸǽȒǢȦȕŸȆȓȔȎȒțȎŸțȜȒȚŸ ŸǢȗȕȅ ȍȎȚ Ÿ

ǯȘȈțȐȚ ŸȐŸȟșȐǢȊȜȒțȜȐșȒȊȓȇŸȊȥȖȐțȎŸȓȊȜȅŸ ŸȜȒȚŸȘșȗȋȔȆȠȎȒȚŸȜȐȚŸȌȒȊŸȜȒȚŸ ȘȡȔȇțȎȒȚŸȜȐȚŸȎȜȊȒșȎȈȊȚŸȞȆȜȗȚŸțȜȊŸ ŸȍȒț ŸȎȝșȦ ŸȔȤȌȡŸȗșȒȊȓȅŸȝȠȐȔȤȜȎșȡȕŸ ȎȓȜȒǢȇțȎȡȕŸȌȒȊŸȜȗŸǼȜȗȈȟȐǢȊŸȓȊȒŸȜȊŸȊșȒȑǢȗȔȊȟȎȈȊ Ÿ

ĝŖŇŁŌŁŸōŁŋŸŅĿŃōňŎŊĽŃńĸŋŸńĿŊľňŏňŊĹĻŋŸŌōĻŸ ŸĿńĻō ŸŸĻʼnŕŸ ŸĿńĻō Ÿ ŸńĻōĶŸōŁņŸʼnŊňŁĽňŖēĿņŁŸŐŊĸŌŁ ŸľŁēŃňŎŊĽĹĻŸŎőŁŅŗņŸłĿōŃńŗņŸōĻēĿŃĻńŗņŸŊňŗņŸĻʼnŕŸŅĿŃōňŎŊĽŃńķŋŸľŊĻŌōŁŊŃŕōŁōĿŋŸŖőňŎŋŸŸĿńĻō ŸŸķņĻņōџ ĻŊņŁōŃńŗņŸōĻēĿŃĻńŗņŸŊňŗņŸŸĿńĻō ŸŸōňŸŸńĻџēĿĹŒŌŁŸōňŎŸńĻłĻŊňŖŸ ľĻņĿŃŌēňŖŸńĻōĶŸ ŸĻņĻńňĹņŒŌĿŸňŸęēŃŅňŋŸ#MPH?PBIŸŸĽŃĻŸōňŸ Ÿ

ȂǼīǹȁǾ ȀǼĭǹȁǹǿȅȆȅǿǾȈǾ

ǴȆșȍȐŸȓȊȜȅŸ ŸțȐǢȎȈȡțȎŸȜȗŸȀșȐǢȊȜȒțȜȇșȒȗŸȜȐȕŸ ǽȎȜȅșȜȐŸȎȕŸȊȕȊǢȗȕȇŸȜȡȕŸȊȘȗȞȅțȎȡȕŸȜȐȚŸȓșȈțȒǢȐȚŸǼȝȕȤ ȍȗȝŸǴȗșȝȞȇȚŸȌȒȊŸȜȐȕŸȘȊșȗȟȇŸȋȗȇȑȎȒȊȚŸțȜȐȕŸǯȔȔȅȍȊ Ÿ

ĭĿŸĻŖŇŁŌŁŸōŁŋŸŌŖŌōĻŌŁŋŸĽŃĻŸōŁŸēĿōňŐĸŸōňŎŸĪīĝīŸŌĿŸ•HMLI@PAHPF–Ÿ ĻʼnŕŸ•G@MLPRE–ŸńĻџōŁŋŸōŃēĸŋ ŌōŕŐňŎŸŌōĻŸ ŸĿŎŊŗŸĻʼnŕŸ ŸĿŎŊŗŸ ʼnŊňŐŗŊŁŌĿŸŌĸēĿŊĻŸŁŸWPHLHGŸ RGDŸ

ǯȒȍȇțȎȒȚŸ”ǯȘȒȟȎȒșȇțȎȒȚŸ”(µW ǬȋȊȖŸǼȜȒȚŸ ŸȊȕȊȓȗȒȕȦȕȗȕȜȊȒŸȜȊŸȎȜȇțȒȊŸȊȘȗȜȎȔȆ țǢȊȜȊ,$0#+W-X')' %XŸǽȎȜȅșȜȐ ŸŸ ǶȊșȜȈȗȝŸŸŸǯȓȜȥȘȡțȐǬȘȗțȜȗ ȔȇǿȝȔȅȖȜȎŸȜȗǮșȊǢǢȊȜȗțȎȒșȅǬȓȗȥțȜȎŸȜȗŸ

ǼȐǢȎȒȦȕȎȜȊȒŸȎȘȈțȐȚŸȤȜȒŸȐŸȐǢȎșȗǢȐȕȈȊŸ ȊȘȗȓȗȘȇȚŸȜȗȝŸȍȒȓȊȒȦǢȊȜȗȚŸǢȎșȈțǢȊȜȗȚŸ ȌȒȊŸȜȐŸȟșȇțȐŸȜȗȝŸŸȑȊŸȎȈȕȊȒŸȐŸǺȊșȊ țȓȎȝȇŸ  ŸȧȒȓȊȒȗȥȟȗȒŸǢȎșȈțǢȊȜȗȚŸ X@>HP?Ÿ"RL@ŸȎȈȕȊȒŸȗȒŸǢȆȜȗȟȗȒŸȜȐȚŸǽșȈȜȐȚŸ  

ǬȕȗȍȗŸȓȊȜȅŸ ŸŸ ȓȊȜȆȌșȊȠȎŸȜȗŸȀșȐǢȊȜȒțȜȇșȒȗŸ ǬȑȐȕȦȕŸȜȐȕŸǽȎȜȅșȜȐŸ

ĪīĝīŸĝŖŇŁŌŁŸŌŖŌōĻŌŁŋ ŸōŃēĸŋ ŌōŕŐňŎŸĻʼnŕŸWPHLHGŸ RGD

DZŸȎȜȇțȒȊŸȎȕȐǢȆșȡțȐŸȜȡȕŸȊȕȊȔȝȜȦȕŸ țȟȎȜȒȓȅŸǢȎŸȜȊŸȗȒȓȗȕȗǢȒȓȅŸȊȘȗȜȎȔȆțǢȊȜȊŸ ȜȐȚŸȎȜȊȒșȎȈȊȚŸȑȊŸȘșȊȌǢȊȜȗȘȗȒȐȑȎȈŸȜȐŸȧȎȝ ȜȆșȊŸ  Ÿ

1.090,750

BRENT

Ý÷íòçúïùúä÷ïõ Ññëåùïòõ

ÖÖÖÖ֌…ÏÅ$“

Ɍ‡ ‫נ‬֌…ƒ „ŠÖ“č …‹‚Å Œ…„

NEWSPHONE HELLAS SA NEXANS ǼȁȁǹȈ ǹȃ.ǺǿȅȂ.Ǽȉ.(Ȁȅ) NUTRIART A.B.E.E. PASAL ǹ.Ǽ. ǹȃǹȆȉȊȄǼȍȈ ǹȀǿȃǾȉȍȃ PROFILE ǹǼǺǼ ȆȁǾȇȅĭȅȇǿȀǾȈ PROTON ȉȇǹȆǼǽǹ ǹ.Ǽ REDS AE (KO) REVOIL ǹǼ RILKEN ǺǿȅȂ. ȀǹȁȁȊȃȉǿȀȍȃ(Ȁȅ) SATO ǹǼ(ȀO) SCIENS ǻǿǼĬȃǾȈ ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ ǹ.ǼȀO) SPACE ǼȁȁǹȈ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) TRASTOR ǹǼǼȆ VELL GROUP ǹ.Ǽ YALCO-ȀȍȃȈȉǹȃȉǿȃȅȊ ǹǼ(Ȁǹ) ǹ. S COMPANY ǼȂȆȅȇǿȀǾ -ǺǿȅȂ. Ǽȉ.-Ǿ/Ȋ (Ȁ ǹīȇ.ȅǿȀȅȈ ȈȆȊȇȅȊ(Ȁȅ) ǹǿȅȁǿȀǾ ǹǼǼȋ(Ȁȅ) ǹȀȇǿȉǹȈ ǺǿȅȂ. ȄȊȁȅȊ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) ǹȁȀȅ ǼȁȁǹȈ ǹǺǼǼ(Ȁȅ) ǹȁȅȊȂȊȁ ǺǿȅȂ. ǹȁȅȊȂǿȃǿȅȊ (Ȁȅ) ǹȁĭǹ īȀȇǿȈǿȃ ǹ.Ǽ ǹȇȉȅǺǿȅȂ/ȃǿǹ ȀǹȇǹȂȅȁǼīȀȅȈ(ȀO) ǹȉǼ ǹȈĭǹȁǿȈȉǿȀǾ ǹǼ ǹȉȁǹȃȉǿȀ ȈȅȊȆǼȇȂǹȇȀǼȉ ǹ.Ǽ. (KO) ǹȉȉǿȀǼȈ ǼȀǻȅȈǼǿȈ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) ǹĭȅǿ ȋ.ȀȅȇǻǼȁȁȅȊ ǹǼǺǼ(Ȁǹ) ǹȋȅȃ ǹ.Ǽ. ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ(Ȁȅ) ǺǹȇǹīȀǾȈ ǹǺǼȆǼ ǹǼ(Ȁȅ) ǺǹȇǻǹȈ ǹǼǺǼǼ ǺǿȅȀǹȇȆǼȉ ǹ.Ǽ (Ȁȅ) ǺǿȈ ǹǼ(Ȁȅ) ǺȅīǿǹȉǽȅīȁȅȊ SYSTEMS A.E.(KO) īǹȁǹȄǿǻǿ ĬǹȁǹȈȈǿǼȈ ȀǹȁȁǿǼȇīǼǿǼȈ (KO) īǼȃ.ǼȂȆȅȇǿȅȊ & ǺǿȅȂ/ȃǿǹȈ(Ȁȅ) īǿȅȊȇȅȂȆȇȅȀǼȇȈ ȂǼȈǿȉǼȈ ǹȈĭǹȁǿȈǼȍȃ ǹ ǻǹȎȅȈ ȆȁǹȈȉǿȀǹ ǹǺǼǼ(Ȁȅ) ǻǿǹȈ ǹǼǼȋ(ȀO) ǻǿǹȈ ǿȋĬȊȅȀǹȁȁǿǼȇīǼǿǼȈ ABEE(Ȁȅ) ǻǿǼĬȃǾȈ ǼȆǼȃǻȊȉǿȀǾ ǹǼǼȋ(ȀO) ǻȅȂǿȀǾ ȀȇǾȉǾȈ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) ǻȅȊȇȅȈ ǹǼ(Ȁȅ) ǻȇȅȂǼǹȈ ȆǹȆǹȆǹȃǹīǿȍȉȅȊ ǹǺǼǼǹ (Ȁȅ) Ǽ.ȆǹǿȇǾȈ ǹǺǼǼ ȆȁǹȈȉǿȀȍȃ(Ȁȅ) ǼǺȇȅĭǹȇȂǹ ǹǺǼǼ(Ȁȅ) ǼȀǻȅȉǿȀȅȈ ȅȇīǹȃǿȈȂȅȈ ȁǿǺǹȃǾ ǼȀȉǼȇ ǹǼ(Ȁȅ) Ǽȁ. ǻ. ȂȅȊǽǹȀǾȈ(Ȁǹ) ǼȁǹȈȉȇȅȃ ǹǼǺǼ(Ȁȅ) ǼȁǺǼ - ǼȃǻȊȂǹȉȍȃ ǹǼ(Ȁȅ) ǼȁīǼȀǹ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) ǼȁǼȊĬǼȇǾ ȉǾȁǼȅȇǹȈǾ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) Ǽȁǿȃȅǿȁ ǼȁȁǾȃǿȀǾ Ǽȉǹǿȇǿǹ ȆǼȉȇǼȁǹǿȍȃ ǹ Ǽȁȁ.ǺǿȅȂ.ǽǹȋǹȇǾȈ ǹǼ(Ȁǹ) ǼȁȁǾȃǿȀǹ Ȁǹȁȍǻǿǹ(Ȁȅ) ǼȁȁǾȃǿȀǾ ȊĭǹȃȉȅȊȇīǿǹ(ȀO) Ǽȁȉȅȃ ǹǼǺǼ.(ȀO) ǼȁȉȇǹȀ ǹǼ(ȀO) ǼȁĭǿȀȅ(Ȁȅ) ǼȂȆȅȇǿȀǾ ǼǿȈǹī.ǻǿȉȇȅȋȍȃ & ȂǾȋǹȃȍȃ Ĭ ǼȆǿȁǼȀȉȅȈ (Ȁȅ) ǼȆǿȋǼǿȇǾȈǼǿȈ ǾȋȅȊ Ȁǹǿ ǼǿȀȅȃǹȈ ǹǼ ǼȉǼȂ ǹǼ(Ȁǹ) ǼȊȇȍȆǹȎȀǾ ȆǿȈȉǾ ǹǼīǹ(Ȁȅ) ǼȊȇȍȈȊȂǺȅȊȁȅǿ ȈȊȂǺȅȊȁȅǿ ȉǼȋȃȅȁȅīǿǹ ǽǹȂȆǹ ǹǼ(Ȁǹ) ǾȁǼȀȉȇȅȃǿȀǾ ǹĬǾȃȍȃ ǹ.Ǽ. (Ȁȅ) ǿȀȉǿȃȅȈ ǼȁȁǹȈ ǹ.Ǽ-ǺǿȅȂ.Ȃǹȇ(Ȁȅ) ǿȁȊǻǹ ǹǼ ǿȂȆǼȇǿȅ ǹȇīȍ ǹ.M.Ǽ(Ȁȅ) ǿȃȉǼȇīȅȊȃȉ ȄȊȁǼȂȆȅȇǿǹ ǹȉǼȃǼ(Ȁȅ) ǿȃȉǼȇīȅȊȃȉ ȄȊȁǼȂȆȅȇǿǹ ǹȉǼȃǼ(Ȇȅ) ǿȃȉǼȇȉǼȀ ǹǼ(Ȁȅ) ǿȋĬȊȅȉȇȅĭǿǹ ȈǼȁȅȃȉǹ ǹǼīǼ(Ȁȅ) Ȁ.ȀǹȇǻǹȈǿȁǹȇǾȈ & Ȋǿȅǿ ǹǼǺǼ(Ȁȅ) ȀǹĬǾȂǼȇǿȃǾ ǹ.Ǽ. ǼȀǻȅȈǼǿȈ(Ȁȅ) ȀǹȇǹȉǽǾ BIOM.& ȄǼȃȅǻ/ȀǼȈ ǼȆǿȋ.ǹ.Ǽ. (Ȁȅ ȀȁȂ ǹǼ ȀȅȇȇǼȈ ǹ.Ǽ ȀȇǼ.Ȁǹ ǹǼ(Ȁȅ) ȀȇǼȉǹ ĭǹȇȂ ǹǺǼǼ(Ȁȅ) Ȁȇǿ Ȁȇǿ ǹǺǼǼ ȀȉǾȂǹ Ȁ. ȁǹǽǹȇǿǻǾ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) ȀȊȁǿȃǻȇȅȂ. Ȁ.ȈǹȇǹȃȉȅȆȅȊȁȅȊ(ȀO) ȀȊȁǿȃǻȇȅȂȊȁȅȈ ȁȅȊȁǾ(Ȁȅ) ȀȊȇǿǹȀȅȊȁǾȈ Ȃ.Ȁ.ȃ. ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) ȁǹȃǹȀǹȂ ǹǼ(Ȁȅ) ȂǹĬǿȅȈ ȆȊȇǿȂǹȋǹ ǹǼ(ȀO) ȂǹȇǹȀ ǹǺǼǼ ȂǿG RǼǹL ǼSȉǹȉǼ ǹ.Ǽ.

0,56 2,32 0,36 0,87 0,71 1,37 1,18 1,01 3,09 0,33 0,58 0,4 1,15 0,57 0,35 0,71 0,54 1,92 0,55 0,37 0,85 1,11 0,83 1,22 0,75 1,54 0,3 0,55 0,81 0,52 0,83 1,17 1,17 0,36 0,34 0,8 7,12 0,62 1,58 0,84 1,37 1,2 0,44 0,84 0,64 0,5 0,78 0,4 0,45 1,03 0,77 1,42 2,13 0,87 1,32 0,34 0,54 2,89 0,71 1,51 0,33 0,7 0,59 0,58 2,81 10,4 1,78 0,59 1,35 0,51 0,51 0,57 0,8 0,54 0,31 5 1,23 1,72 5,99 0,83 6,11 1,39 0,64 2,7 1,72 0,48 0,6 0,57 0,39 4

-5,09 10000 -7,20 100 -2,70 7184 -3,33 7405 -4,05 10450 0,00 130040 -0,84 942 2,02 6001 6,55 10954 3,13 8130 0,00 1855 0,00 0 1,77 3536 -1,72 7200 2,94 6129 0,00 1000 0,00 2670 3,23 851 10,00 1349 -2,63 5123 -1,16 970 -0,89 770 5,06 1980 0,00 2154 -3,85 2640 0,00 0 0,00 15350 -1,79 6904 0,00 0 -1,89 1535 9,21 7882 0,00 0 -4,10 1386 0,00 1800 0,00 44150 0,00 165738 0,00 0 1,64 14000 0,64 500 0,00 0 0,00 0 0,00 0 0,00 0 0,00 1830 -3,03 3933 -3,85 1980 0,00 4063 -4,76 240 -2,17 9870 6,19 10555 -1,28 1212 0,00 5070 -1,84 1710 0,00 10092 2,33 3830 3,03 100 -1,82 7890 -0,35 1800 -8,97 4652 -3,82 3280 0,00 100 -1,41 53140 -1,67 2270 1,75 1071855 -0,71 61070 0,00 87 0,57 703 -1,67 2000 1,50 326960 2,00 1425 4,08 509 0,00 0 0,00 5810 -1,82 14966 0,00 85220 1,83 590 0,82 170 -1,15 13521 -0,17 1629 1,22 1380 5,89 2 0,00 1638 0,00 0 0,00 0 0,00 700 0,00 1500 3,45 1230 0,00 6478 0,00 0 0,00 1225

0,56 2,32 0,36 0,87 0,71 1,35 1,15 0,99 3,05 0,32 0,57 0,4 1,12 0,55 0,34 0,71 0,5 1,88 0,5 0,37 0,84 1,11 0,81 1,2 0,74 1,54 0,29 0,55 0,81 0,48 0,78 1,17 1,1 0,36 0,33 0,76 7,12 0,62 1,58 0,84 1,37 1,2 0,44 0,77 0,64 0,47 0,72 0,4 0,44 0,92 0,77 1,42 2,08 0,84 1,25 0,34 0,54 2,75 0,71 1,5 0,33 0,69 0,57 0,55 2,81 10,4 1,73 0,59 1,32 0,47 0,5 0,57 0,77 0,54 0,31 4,91 1,15 1,71 5,96 0,81 6,11 1,32 0,64 2,7 1,72 0,48 0,57 0,52 0,39 4

˂˥˟˗ˬˣ˦˨ƹˌˣ˦˪˧ƹ  

0,58 2,32 0,4 0,88 0,72 1,41 1,19 1,02 3,19 0,33 0,59 0,4 1,17 0,58 0,36 0,72 0,54 1,92 0,58 0,38 0,86 1,14 0,83 1,25 0,75 1,54 0,31 0,57 0,81 0,53 0,83 1,17 1,22 0,36 0,35 0,83 7,12 0,62 1,58 0,84 1,37 1,2 0,44 0,84 0,64 0,5 0,78 0,4 0,46 1,04 0,8 1,43 2,23 0,88 1,34 0,34 0,56 2,9 0,86 1,64 0,33 0,7 0,59 0,59 2,87 10,4 1,78 0,6 1,38 0,51 0,51 0,57 0,84 0,57 0,33 5 1,23 1,84 6 0,87 6,11 1,39 0,64 2,7 1,72 0,48 0,61 0,58 0,39 4

Ɍ‡ ‫נ‬֌…ƒ „ŠÖ“č …‹‚Å

ȂǿȃǼȇǺǹ ǹĭȅǿ ǿ&Ǻ ȁǹǻǼȃǾȈ (Ȁǹ) 1,3 ȂȆǾȉȇȅȈ ȈȊȂȂǼȉȅȋǿȀǾ ǹǼ(Ȁȅ) 0,73 ȂȊȁȅǿ ȀǼȆǼȃȅȊ 0,79 ȃ.ǺǹȇǺǼȇǾȈ -MODA BAGNO ǹǼ(Ȁȅ) 0,5 ȃ.ȁǼǺǼȃȉǼȇǾȈ ǹǼ(ȀA) 0,61 ȃ.ȁǼǺǼȃȉǼȇǾȈ ǹǼ(Ȇǹ) 0,54 ȃǹȀǹȈ ȂȅȊȈǿȀǾ (Ȁȅ) 1,41 ȃǹȊȉǼȂȆȅȇǿȀǾ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) 0,56 ȃǼȍȇǿȅȃ ǹ.Ǽ. (Ȁȅ) 0,76 ȃǾȇǼȊȈ ǿȋĬ/īǼǿǼȈ ȋǿȅȊ ǹǼ.(Ȁȅ) 0,58 ȃȉȇȅȊȀĭǹȇȂȆǼȃ ǼȁȁǹȈ ǹǼǺǼ DFH SA (Ȁȅ 0,54 ȅȂǿȁ. ǿȃȉǼǹȁ ǹǺǼǼ ǻǼ & Ȉǿǹ(Ȁȅ) 0,84 Ȇ. ȆǼȉȇȅȆȅȊȁȅȈ ǹǼǺǼ(Ȁȅ) 3,1 ȆǹȇȃǹȈȈȅȈ ǼȆǿȋǼǿȇǾȈǼǿȈ ǹǺǼ(Ȁȅ) 1,06 ȆǾīǹȈȅȈ ǼȀǻȅȉǿȀǾ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) 2,75 ȆȁǹȈȉǿȀǹ ĬȇǹȀǾȈ ǹǺǼǼ(ȀO) 0,72 ȆȁǹȈȉǿȀǹ ȀȇǾȉǾȈ ǹ.Ǻ.Ǽ.Ǽ.(Ȁȅ) 3,42 ȈǼȁȂǹȃ(Ȁȅ) 0,67 ȈǿǻǾȇǼȂȆȅȇǿȀǾ ȂǹȀǼǻȅȃǿǹȈ ǹǼ 1,13 ȈȉǼȁǿȅȈ ȀǹȃǹȀǾȈ ǹǺǼǼ 1,55 ȈĭǹȀǿǹȃǹȀǾȈ ǹǼǺǼ(Ȁȅ) 0,96 Ȉȍȁ.ȁ.ȉǽǿȇǹȀǿǹȃ Ȇȇȅĭǿȁ ǹE(Ȁǹ) 0,46 ȉǼȋȃǿȀǼȈ ǼȀǻȅȈǼǿȈ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) 0,5 ȉǾȁǼȉȊȆȅȈ ǹǼ(Ȁȅ) 4,2 ȉȇǹȆǼǽǹ ǹȉȉǿȀǾȈ(Ȁȅ) 1,3 ȉȇǹȆǼǽǹ ǼȁȁǹǻȅȈ(Ȁȅ) 43,77 ĭǿȃȉǼȄȆȅȇȉ(Ȁȅ) 0,41 ȋǹǿǻǼȂǼȃȅȈ(Ȁȅ) 0,88 ȋǹȉǽǾȀȇǹȃǿȍȉǾ ǹȁǼȊȇ/ȃǿǹ(Ȁȅ) 0,44

0,00 0 2,82 500 0,00 0 0,00 0 -1,61 2750 0,00 0 0,00 0 1,82 480 5,56 1484496 0,00 33866 3,85 70 2,44 243 0,00 0 0,95 27935 -1,43 113149 -1,37 9429 0,00 0 -1,47 14380 -4,24 3825 3,33 1139 -2,04 1799 0,00 0 6,38 50 0,00 1623 -1,52 13722 3,67 13570 0,00 0 2,33 34 0,00 0

Œ…„

1,3 0,7 0,79 0,5 0,6 0,54 1,41 0,54 0,72 0,58 0,52 0,79 3,1 1,06 2,74 0,72 3,42 0,66 1,13 1,47 0,95 0,46 0,49 4,2 1,3 42,9 0,41 0,88 0,44

1,3 0,73 0,79 0,5 0,61 0,54 1,41 0,56 0,77 0,6 0,54 0,85 3,1 1,1 2,79 0,74 3,42 0,68 1,22 1,6 0,96 0,46 0,5 4,2 1,35 44,1 0,41 0,88 0,44

7,7 1,61 0,27 7,9 0,43 0,9 4 0,38 0,33 1,5 1,58 0,26 0,22 0,22 0,16 20,9 0,5 0,79 35,73 2,76 0,33 0,86 0,2 7,32 0,14 0,16 0,6 5,15 0,18 0,31 13,95 74 3 0,3 19,95 3,26 0,16 1,35 0,24 0,19 0,3 11,69 9,33 0,18 0,86 3,48 0,27

7,7 1,61 0,32 7,9 0,43 0,9 4,1 0,38 0,33 1,5 1,58 0,26 0,22 0,24 0,17 20,9 0,5 0,79 35,73 2,8 0,34 0,88 0,21 7,32 0,15 0,17 0,6 5,28 0,19 0,31 13,95 74,5 3,28 0,3 20 3,49 0,16 1,35 0,24 0,2 0,3 11,69 9,33 0,18 0,86 3,48 0,28

ǼǿǻǿȀȍȃ ȋǹȇǹȀȉǾȇǿȈȉǿȀȍȃ ALPHA ǹȈ. ǹȀǿȃǾȉǹ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) ATTICA GROUP ǹǼ(Ȁȅ) CPI A.E. ǾȁǼȀȉȇȅȃǿȀȍȃ Ǿ/Ȋ (Ȁȅ) CROWN HELLAS CAN ǹǼ(Ȁȅ) ELBISCO AE ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ(Ȁǹ) ELMEC SPORT ǹǺǼȉǼ(Ȁȅ) EMPORIKI BANK S.A(Ȁȅ) INFORMER ǹǼ(Ȁȅ) INTERFISH ǿȋĬȊȅȀǹȁȁǿǼȇīǼǿǼȈ ǹǼ Ȁȅ MARFIN Ǽīȃǹȉǿǹ ȉȇǹȆǼǽǹ OLYMPIC CATERING A.E.(Ȁȅ) PAPERPACK-ȉȈȅȊȀǹȇǿǻǾȈ ǹ.Ǻ.Ǽ.Ǽ.(Ȁȅ) QUALITY & RELIABILITY ABEE(Ȁȅ) SPIDER ȂǼȉǹȁ/ȋǹȃǿǹ(Ȁȅ) UNIBIOS ǹǼ ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ(Ȁȅ) VIVARTIA ǹǺǼǼ (ȀO) VIVERE AE Ȁȅ ǹĬǾȃǹ ǹȉǼ(Ȁȅ) ǹȁĭǹ - ǺǾȉǹ ǺǹȈǿȁȅȆȅȊȁȅȈ(Ȁȅ) ǹȈȉǾȇ ȆǹȁǹȈ ǺȅȊȁǿǹīȂ. ǹȄǼ(Ȁȅ) ǹȉȉǿ - Ȁǹȉ ǹȉǼ(Ȁȅ) ǺǹȁȀǹȃ ǹȀǿȃǾȉǹ ǹǼ (ȀO) ǺǿȅȉǼȇ ǹǼ(Ȁȅ) īǼȀǼ ǹ.Ǽ(Ȁǹ) ǼǻȇǹȈǾ - ȋ.ȌǹȁȁǿǻǹȈ ǹȉǼ(Ȁȅ) ǼǿȀȅȃǹ - ǾȋȅȈ ǹ.Ǽ.Ǽ.(Ȁȅ) ǼȀǻȅȈǼǿȈ ȁȊȂȆǼȇǾ ǹ.Ǽ.(Ȁȅ) ǾȇǹȀȁǾȈ (ǹȃ.īǼȃ.Ǽȉ.ȉȈǿȂǼȃ)(Ȁȅ) ǿ.ȂȆȅȊȉǹȇǾȈ & ȊǿȅȈ HOLDING(Ȁǹ) ǿ.ȂȆȅȊȉǹȇǾȈ & ȊǿȅȈ HOLDING(ȆA) ǿȅȃǿȀǾ (ȄǼȃȅǻȅȋ.ǼȆǿȋ.)(Ȁȅ) ȀǹȆȃȅǺǿȅȂǾȋǹȃǿǹ ȀǹȇǼȁǿǹ ǹǼ(ȀA) ȀǼȀȇȅȌ ȄǼȃȅǻ.ȉȅȊȇ.ȅǿȀ.ȁǹȉ.(Ȁȅ) ȀȁȍȈȉȅȊĭǹȃȉȅȊȇīǿǹ ȃǹȊȆǹȀȉȅȊ ǹǺǼǼ ( ȁǹȂȌǹ (ǹȃ.Ǽȉ.Ǽȁȁ.ȄǼȃȅǻȅȋ.)(ȀO) ȂǿȃȍǿȀǼȈ īȇǹȂȂǼȈ ǹ.ȃ.Ǽ.(Ȁȅ) ȂȅȋȁȅȈ ǹǼ(Ȁȅ) Ȇ.ī.ȃǿȀǹȈ ǹǺǼǼ(Ȁȅ) ȇǿȃȉǼȃȀȅ ǹǼ (Ȁȅ) ȈǹȃȊȅ ǼȁȁǹȈ ǹǼǺǼ(ȀO) ȈȊȈȉ. ȂǿȀȇȅȊȆȅȁȅīǿȈȉȍȃ ǹǼ(Ȁȅ) ȉȇǿǹ ǹȁĭǹ(Ȁȅ) ȉȇǿǹ ǹȁĭǹ(Ȇȅ) ĭǿǼȇǹȉǼȄ ǹĭȅǿ ǹȃǼǽȅȊȁǹȀǾ(Ȁȅ) ȋ.Ȁ.ȉǼīȅȆȅȊȁȅȈ ǼȀǻȅȈǼǿȈ ǹǼ(Ȁȅ) ȋ.ȂȆǼȃȇȅȊȂȆǾ & ȊǿȅȈ ǹǼ(Ȁȅ) ȋǹȉǽǾǿȍǹȃȃȅȊ ǹǺǼǼ (Ȁȅ)

7,7 1,61 0,3 7,9 0,43 0,9 4,02 0,38 0,33 1,5 1,58 0,26 0,22 0,23 0,16 20,9 0,5 0,79 35,73 2,8 0,34 0,87 0,2 7,32 0,14 0,17 0,6 5,19 0,19 0,31 13,95 74,4 3,01 0,3 19,99 3,48 0,16 1,35 0,24 0,19 0,3 11,69 9,33 0,18 0,86 3,48 0,28

0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 2,03 0,00 0,00 4,17 0,00 0,00 0,00 -4,17 -5,88 0,00 0,00 0,00 0,00 4,09 0,00 -1,14 0,00 -8,50 0,00 0,00 0,00 2,57 0,00 0,00 0,00 -0,67 0,33 0,00 2,62 2,96 0,00 0,00 0,00 -5,00 0,00 0,00 0,00 0,00 2,38 0,00 0,00

0 1680 503 0 0 0 13812 0 0 1538 0 0 0 7350 78397 0 0 50 223 21307 60120 1869 84796 70 10022 23090 2410 1679 59300 0 0 75 53 0 750 4007 1250 0 90 31003 0 0 0 0 100 1677 5100

ȊȆȅ ǼȆǿȉǾȇǾȈǾ ALTEC ǹǺǼǼ(Ȁȅ) COMPUCON ǼĭǹȇȂȅīǼȈ ȊȆȅȁȅīǿȈȉȍȃ ǹǺ HELLAS ONLINE ǾȁǼȀȉȇȅȃǿȀǼȈ ȊȆǾȇǼȈǿǼ PLIAS ǹȃ/ȂǾ ǺǿȅȂ/ȀǾ &ǼȂ/ȀǾ ǼȉǹǿȇǼǿǹ Ȁǹ ǹǼīǼȀ ǹǼ(Ȁȅ) ǹȉǼȇȂȍȃ ǹ.Ǽ(Ȁȅ) ǺǹȇǺǹȇǼȈȅȈ ǹ.Ǽ. (Ȁǹ) ǼȁǺǿǼȂǼȀ ǹ.Ǽ

0,15 0,08 1 0,25 0,88 0,14 0,19 3,7

0,00 0,00 0,00 4,17 0,00 0,00 0,00 0,00

172615 1000 431 614 26778 0 0 0

0,15 0,08 0,99 0,22 0,87 0,14 0,19 3,7

0,16 0,08 1 0,26 0,9 0,14 0,19 3,7

ÖÖÖÖ֌…ÏÅ$“

Ǽȁȁ.ǿȋĬȊȅȀǹȁȁ. ǹǺǼǼ(Ȁȅ) 0,12 ǼȂȆȅȇǿȀȅȈ ǻǼȈȂȅȈ(Ȁȅ) 0,11 ǼȂȆȅȇǿȀȅȈ ǻǼȈȂȅȈ(Ȇȅ) 0,14 ǼȊȇȍȈȊȂȂǼȉȅȋǼȈ ȀǼĭǹȁǹǿȅȊ & ǼȆǼȃǻȊ 0,15 ǽǾȃȍȃ ǹǼ ȇȅȂȆȅȉǿȀǾȈ Ȁǹǿ ȆȁǾȇȅĭȅȇǿȀǾ 1,39 ǿȆȆȅȉȅȊȇ ǹǼ(ȀA) 0,23 ȀǼȇǹȂǼǿǹ ǹȁȁǹȉǿȃǾ AE 0,63 ȀȁȍȃǹȉǼȄ ȅȂǿȁ. ǼȆǿȋǼǿȇ. AE(ȀO) 0,08 ȀȁȍȃǹȉǼȄ ȅȂǿȁ. ǼȆǿȋǼǿȇ. AE(ȆO) 0,09 ȀȅȊȂȆǹȈ ǹ.Ǽ. ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ(Ȁȅ) 0,27 Ȃ.ǿ.ȂǹǿȁǾȈ ǹǼǺǼ(Ȁȅ) 0,27 ȅȂǿȁ. ǿȃȉǼǹȁ ǹǺǼǼ ǻǼ & Ȉǿǹ(Ȇȅ) 8,26 ȆǼȇȈǼȊȈ Ȇȇȅǿȅȃȉǹ ǼǿǻǿȀǾȈ ǻǿǹȉȇȅĭǾȈ ǹ 0,47 ȆǼȉǽǼȉǹȀǾȈ ǹǼ(Ȁȅ) 0,42 ȆȇǹȄǿȉǼȁǼǿȅ ǹ.Ǽ. 0,39 ȆȇǹȄǿȉǼȁǼǿȅ ǹǼ (Ȇȅ) 0,54 ȆȇȅȅǻǼȊȉǿȀǾ ǹȉǼ(Ȁȅ) 0,23 ȉǼȄǹȆȇǼȉ ǹǼ(Ȁȅ) 0,13 ȉǼȋȃǿȀǾ ȅȁȊȂȆǿǹȀǾ ǹǼ(Ȁȅ) 0,47

Ɍ‡ ‫נ‬֌…ƒ „ŠÖ“č …‹‚Å Œ…„ 9,09 0,00 0,00 0,00 -0,71 9,52 8,62 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 7,69 0,00 0,00 -4,17 0,00 2,17

50 0 0 0 13010 900 25 0 0 0 17966 0 0 64375 0 0 24500 100 13000

0,12 0,11 0,14 0,15 1,36 0,23 0,63 0,08 0,09 0,27 0,26 8,26 0,47 0,39 0,39 0,54 0,22 0,13 0,46

0,12 0,11 0,14 0,15 1,41 0,23 0,63 0,08 0,09 0,27 0,27 8,26 0,47 0,42 0,39 0,54 0,24 0,13 0,47

0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 -1,38 0,00 0,00 0,00

0 0 0 2.500 0 0 0 0 50 0 215 0

1,01 2,18 2,15 4,03 2,52 2,47 1,4 1,05 2,15 2,62 2,1 2,07

1,01 2,18 2,15 4,03 2,52 2,47 1,4 1,05 2,15 2,62 2,1 2,07

0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

1,07 0,06 0,62 0,64 3,08 2,19 1,2 0,67 0,12 0,1 0,05 0,12 0,1 0,48 0,78 0,12 0,88

1,07 0,06 0,62 0,64 3,08 2,19 1,2 0,67 0,12 0,1 0,05 0,12 0,1 0,48 0,78 0,12 0,88

ǼȃǹȁȁǹȀȉǿȀǾ ǹīȅȇǹ ALPHA TRUST ǹ.Ǽ.Ȇ.Ǽ.Ȋ. 1,01 ENVITEC AE 2,18 EPSILON NET AE 2,15 EUROXX ȋȇǾȂǹȉǿȈȉǾȇǿȀǹȀǾ ǹ.Ǽ.Ȇ.Ǽ.Ȋ. 4,03 PERFORMANCE TECHNOLOGIES ǹ.Ǽ ȆȁǾȇȅ 2,52 Ǻǿȅǿǹȉȇ & ȇȅȂȆȅȉ. ȉǼȋȃȅȁ. 2,47 ǼȃȉǼȇȈȅĭȉ ǹǼ 1,4 ȀȇǾȉȍȃ ǹȇȉȅȈ ǹ.Ǽ.Ǻ.Ǽ 1,05 ȂǼȃȉǿȉǼȇȇǹ ǹǺǼE 2,15 ȃȉȅȆȁǼȇ ǹǺǼǼ 2,62 ȅȆȉȅǾȁǼȀȉȇȅȃǿȀǼȈ ǼȇīǹȈǿǼȈ ǹǺǼȉǼ 2,1 ĭȅȊȃȉȁǿȃȀ ǹǺǼǼ 2,07 ȊȆȅ ǹȃǹȈȉȅȁǾ ALTIUS ǹǼǼǼȋ KO BETANET ABEE HITECH SNT ǹǼ MICROLAND COMPUTERS(Ȁȅ) SINGULARLOGIC S.A. ǹȁȊȈǿǻǹ ǹǺǼǼ(Ȁȅ) ǹȁȊȈǿǻǹ ǹǺǼǼ(Ȇȅ) ǹȈȆǿȈ Ȇȇȅȃȅǿǹ ǹǼīǹ(Ȁȅ) ǹĭȅǿ ȂǼȈȅȋȍȇǿȉǾ ǹȉǼ(Ȁȅ) ǻǿǼȀǹȉ ǹȉǼ(Ȁȅ) ǼȃȍȂǼȃǾ ȀȁȍȈȉȅȊĭǹȃȉȅȊȇīǿǹ ǹ.Ǽ(ȀO) ȁǹȃ ȃǼȉ ǹ.Ǽ (Ȁȅ) ȂǹȄǿȂ - ȆǼȇȉȈǿȃǿǻǾȈ ǹǼ(Ȁǹ) ȃǹȊȉǿȁǿǹȀǾ Ǽȉǹǿȇǿǹ ȁǼȈǺȅȊ (Ȁȅ) ȈǹȅȈ ĭǼȇȇȊȈ ȋǹȁȊǺǻȅĭȊȁȁȍȃ(Ȁȅ) ȍȂǼīǹ ǹǼǼȋ (Ȁȅ)

1,07 0,06 0,62 0,64 3,08 2,19 1,2 0,67 0,12 0,1 0,05 0,12 0,1 0,48 0,78 0,12 0,88

ǻȡĮȖĮIJıĮȞȓȠȣ ʌȜĮIJİȓĮȀȜĮȣșȝȫȞȠȢ ǹșȒȞĮ ȉȘȜ)D[(PDLOVDOHV#FIVJUZHEVLWHZZZFIVJU ȆȜǼȜİȣșİȡȓĮȢȀĮIJİȡȓȞȘIJȘȜ)D[ ǹȡĮįİȓĮȢȜİȚIJȠȣȡȖȓĮȢǹʌȩijĮıȘIJȘȢǼʌȚIJȡȠʌȒȢȀİijĮȜĮȚĮȖȠȡȐȢ ǹȇȂǹǼǺǹĭȂǻȅȊĭǹǼǼǹĬǾȃȍȃ


ÈÁÑÑÏÓ

 ÈAPPOÓ

IÄIOKTHÓIA ÅêäïôéêÞ EíçìåñùôéêÞ I.KOPOMHËHÓ A.E ÅÊÄÏÔÇÓ ÄÇÌÇÔÑÇÓ É. ÊÏÑÏÌÇËÇÓ ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ ÎÅÍÏÖÙÍ Å. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ ÄIEYÈYNTHÓ ÓYNTAÎÇÓ Ä. KATÓOÃIANNHÓ IÄPYTHÓ + Xñ. ÐáðáóôåñéÜäçò Eôïò éäñýóåùò 1960 YÐEYÈYNOI THÓ EÖHMEPIÄAÓ “ÈAPPOӔ Ä. MAKEÄONIAÓ KAÓTOPIA Kþóôáò Äïýöëéáò ÓIATIÓTA Èåüäùñïò ÐåóíéêÜò ÓéÜôéóôá ÃåñÜíéá Tçë. 24650- 22.970 Tçë. 38611 Fax 34611 e-mail: tharos@otenet.gr EÄPA KOZANH ÓYNÄPOMH 72 E EËAXIÓTH ÓYNÄPOMH 15 E TPAÐEZÙN ÏPÃANIÓMÙN

190 E

XPHÓIMA THËEÖÙNA NOÓOKOMEIO 67600 EKAB 166 ÐYPOÓBEÓTIKH 199 ÄÇÌÏÔÉÊÇ ÁÓÔÕÍÏÌÉÁ 2461301194 KTEË 34454 ÄEH âëÜâåò Ä/ NÓH 34515 OTE BëÜâåò 121 TAÎI 34.605, 34.905 PAÄIO TAÎI 40500 AÓTYNOMIA 22001 OÓE 36067 OËYMÐIAKH AEP. 36.462 KñáôÞóåéò èÝóåùí 36.463 OAEÄ 22.930 IKA 22100 EÎÐPEÓ ÓEPBIÓ 36966 TAXYÄPOMEIO 34500 INTERAMERICAN OÄIKH ÐPOÓTAÓIA 24610 42253 6942234356 1158 KTEO 31690 ÏÄÉÊÇ ÂÏÇÈÅÉÁ ÅËÐÁ 10400 SOS ASSISTANCE 24610 33000

ÖÁÑÌÁÊÅÉÁ ÓÞìåñá ÐÝìðôç 25 Ìáñôßïõ äéáíõêôåñåýåé ôï öáñìáêåßï ôçò ×áñáìÞ ÔåñÝæáò óôçí ïäü 11çò Ïêôùâñßïõ 49, ôçë. 24610 28797 êáé äéçìåñåýåé ôï öáñìáêåßï ôïõ ÔóéöôóÞ Áñéóôåßäç óôçí ïäü ÌáêåäïíïìÜ÷ùí 23, ôçë. 24610 30230

ÐÑÏÓÖÅÑÏÕÍ ÅÑÃÁÓÉÁ ÆÇÔÏÕÍÔÁÉ: áðü åðé÷åßñçóç ðïõ áíáðôýóåôáé óôçí ðåñéï÷Þ (2) Üôïìá ãéá ðëÞñç áðáó÷üëçóç êáé (5) ãéá çìéáðáó÷üëçóç Üíù ôùí 22 åôþí. ÐáñÝ÷ïíôáé åëåýèåñï ùñÜñéï, äùñåÜí åêðáßäåõóç, ðñïïðôéêÞ åîÝëéîçò, äõíáôüôçôá åñãáóßáò áðü ôï óðßôé ìå Éíôåñíåô. Ðëçñ. ê. Ôïêáôëßäçò www.moneyhome4u.gr 6955 585750 ÁÔÏÌÁ ÆÇÔÏÕÍÔÁÉ ãéá áíåîÜñôçôç åðáããåëìáôéêÞ óõíåñãáóßá ìå áíôéêåßìåíï ôïí Ýëåã÷ï ôïõ âÜñïõò êáé ôç äéáôñïöÞ, çìéáðáó÷üëçóç 600-900 Å Þ ðëÞñç áðáó÷üëçóç 1500 Å êáé Üíù. ÊáëÝóôå Üìåóá ê. Óßóêïò Áíôþíéïò. Ôçë. 6976 653645 ðñïóï÷Þ ü÷é ðùëçôÝò íôÞëåñ

ÐÙËÇÓÅÉÓ ÁÊÉÍÇÔÙÍ

ÆÇÔÏÕÍÔÁÉ: íåáñïß 21-28 ìüíéìïé êÜôïéêïé ÊïæÜíçò ìå ãíþóåéò Ç/Õ (Excel) ãéá äéáíïìÞ áñùìÜôùí åðáããåëìáôéêþí ÷þñùí óôçí ÊïæÜíç. ÐáñÝ÷åôáé ìéóèüò, ÉÊÁ, bonus, ðåíèÞìåñï, 4ùñï (10.00-14.00). E-mail: anestis.sam@gmail.com, ôçë. 210 5742363, 2310 305945 ÆÇÔÏÕÍÔÁÉ: Üôïìá ãéá äéáíïìÞ äéáöçìéóôéêþí öõëëáäßùí. Ðëçñ. ôçë. 6947 933530 ÆÇÔÅÉÔÁÉ: ïäçãüò ãéá äéáíïìÝò. Ðëçñ. ôçë. 6972 899550 ÆÇÔÅÉÔÁÉ: áðü ÁÅ ëïãéóôÞò ìå ðñïûðçñåóßá, Üäåéá ïäÞãçóçò, ãíþóç Ç/Õ êáé îÝíçò ãëþóóáò ÷ùñßò óôñáôéùôéêÝò õðï÷ñåþóåéò. ÁðïóôïâïëÞ âéïãñáöéêþí óôï e-mail: vants@tee.gr

ËÅÉÔÏÕÑÃÏÓ ÐÑÁÔÇÑÉÏÕ ÕÃÑÙÍ ÊÁÕÓÉÌÙÍ ÌåãÜëç Åôáéñßá ðåôñåëáéïåéäþí, æçôÜåé ëåéôïõñãïýò äñáóôÞñéïõò êáé ìå ïéêïíïìéêÞ åðéöÜíåéá ãéá óýíáøç åìðïñéêÞò óõíåñãáóßáò óå ðñáôÞñéï ôçò åôáéñåßáò óôçí ðåñéï÷Þ ôçò ÊïæÜíçò. Ðñïçãïýìåíç åìðåéñßá óôïí ÷þñï ôùí ðåôñåëáéïåéäþí êáé åéäéêüôåñá óôçí äéá÷åßñéóç ðñáôçñßïõ èá èåùñçèåß åðéðëÝïí ðñïóüí. Ïé åíäéáöåñüìåíïé ðáñáêáëïýíôáé íá åðéêïéíùíÞóïõí ìå ôïí ê. ÔÜóêï óôï ôçëÝöùíï 6944867050.

ÔïðÜëçò Ð. ×ñÞóôïò

×åéñïõñãüò Ïñèïðáéäéêüò Åîåéäßêåõóç åéò ÏñèïðáéäéêÞ Ðáßäùí Ðôõ÷éïý÷ïò ÉáôñéêÞò Á.Ð.È. Õð. ÄéäÜêôùñ Éíóôéôïýôïõ Êáñïëßíóêá

ÐÙËÅÉÔÁÉ: ãùíéáêü ïéêüðåäï 260 ôì Üñôéï êáé ïéêïäïìÞóéìï ìå ÓÄ 1,4 åðß ôùí ïäþí Áñêáäßïõ êáé Ãåñì. ÊáñáâáããÝëç (áðÝíáíôé áðü ôï êáôáóô. åðßðëùí ÓÁÑÑÇÓ). Ðëçñ. ôçë. 6945 705504 ÐÙËÅÉÔÁÉ: ïéêüðåäï óôç Ëåõêüâñõóç 812 ôì. Ðëçñ. ôçë. 6979 005631 ÐÙËÅÉÔÁÉ: êôÞìá 5 óôñåì. ìå ïéêßá 80 ôì óå Üñéóôç êáôÜóôáóç (ñåýìá, íåñü, ôçëÝöùíï) óôçí ðåñéï÷Þ ÊÁÓËÁ, êïíôÜ óôçí áíôéðñïóùðåßá SKODA (ÐáðáôÜóéïò ÆáñïãéÜííçò). Ðëçñ. ôçë. 6932 335584 ÅÕÊÁÉÑÉÁ ÐÙËÅÉÔÁÉ: äéáìÝñéóìá 95 ôì óôïí 2ï üñïöï (2 õðíïäùìÜôéá, óáëïêïõæßíá, WC, ðÜñêéãê, ðõëùôÞ 16 ôì ôæÜêé, áðïèÞêç ÷ùñßò çìéõðáßèñéïõò ÷þñïõò) êáôáóêåõÞ 1997 åðß ôçò ïäïý Äåñâåíáêßùí 14 (Çðåéñþôéêá). ÔéìÞ 105.000 Å. Ðëçñ. ôçë. 24610 28961, 6976 995980 ÐÙËÅÉÔÁÉ: óôçí ËåðôïêáñõÜ Ðéåñßáò óôïõò ðñüðïäåò ôïõ Ïëýìðïõ - ïéêüðåäï 1.400 ôì ìå åëéÝò - ðåñéï÷Þ

ÃÝñïíôá, åêôüò ó÷åäßïõ ìå 50 ôì íåüêôéóôï óðßôé ìå öáíôáóôéêÞ èÝá. ÔéìÞ 110.000 Å. Ðëçñ. ôçë. 6970 513637 ÐÙËÅÉÔÁÉ: íåüêôéóôç ìïíïêáôïéêßá 100 ôì óå 1 óôñÝììá ïéêüðåäï óôçí ËåðôïêáñõÜ - óôïõò ðñüðïäåò ôïõ Ïëýìðïõ ðÜíù áðü ôçí ÅèíéêÞ ïäü, åêôüò ó÷åäßïõ - ìå öáíôáóôéêÞ èÝá. ÔéìÞ 150.000 Å. Ðëçñ. ôçë. 6970 513637 ÐÙËÏÕÍÔÁÉ: äéáìåñßóìáôá êáé ãêáñóïíéÝñåò ðïëõôåëïýò êáôáóêåõÞò óå áíåãåéñüìåíç ïéêïäïìÞ. Ðëçñ. ôçë. 24610 33134, 6979 729586, 6979 729585 ÐÙËÅÉÔÁÉ: ïéêüðåäï óôïí Êñüêï ÊïæÜíçò 870 ôì ÓÄ 0,8 (ôéìÞ 60.000 Å) êáé êôÞìá 6 óôñåì. óôç èÝóç ÌåóéÜ (ôéìÞ 30.000 Å). Ðëçñ. ôçë. 6944 985850 ÐÙËÅÉÔÁÉ: äéáìÝñéóìá áíáêáéíéóìÝíï óôç Èåóóáëïíßêç êïíôÜ óôá ÐáíåðéóôÞìáé, áðÝíáíôé áðü ôç Ñïôüíôá. ÄéáèÝôåé äýï äùìÜôéá, óáëüíé, êïõæßíá,WC. ÔéìÞ 95.000 Å. Ðëçñ. ôçë. 6979 985665, 6972 823840

ÐÙËÇÓÅÉÓ ÅÍÏÉÊÉÁÓÅÉÓ ÅÐÉ×ÅÉÑÇÓÅÙÍ

ÄÝ÷åôáé ìå ñáíôåâïý E-mail: christostopalis@yahoo.gr

Aíåîáñôçóßáò 17 ÐÁÑÃÁ ôçë.: 2684031767 www.ionion-realestate.com

ÁÓÖÁËÅÉÅÓ - ÏÄÉÊÇ ÐÑÏÓÔÁÓÉÁ

ÐÉÓÔÏËÁÓ ÈÅÏÄÙÑÏÓ Åêðñüóùðïò ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò Êéí.: 6942 234 356

ÁÉÈÏÕÓÁ ÐÁÑÃÁÓ, óå ïéêüðåäï 300ô.ì. ìå áíåìðüäéóôç èÝá èÜëáóóá, äýï áíåîÜñôçôåò ìïíïéêáôïéêßåò óå Üñéóôç êáôÜóôáóç, 2 Ä.2Ó.2Ê.2Ë. ôæÜêé, áðïèçêåõôéêïß ÷þñïé, ðëáêüóôñùôç áõëÞ ...2 60.000 Å – ÊÙÄ: (Ä-6) ÐÁÑÃÁ: ìå èÝìá èÜëáóóá ìïíïéêáôïéêßá 128 ô.ì. óå ïéêüðåäï – êÞðï 363 ô.ì êåíôñéêÞ èÝñìáíóç, êëéìáôéóìüò, 4 èÝóåéò ðÜñêéíãê, áðïèÞêç 185.000 Å – ÊÙÄ: (Ä-138). ÐÜñãá: Íåüäìçôç ìïíïêáôïéêßá 132ô.ì. åðéðëùìÝíç, 3 õðíïäùìÜôéá, 2 êïõæßíåò, 2 ìðÜíéá,ôæáêïýæé, ôæÜêé, êåíôñéêÞ èÝñìáíóç, êëéìáôéóìü, ìåãÜëåò âåñÜíôåò ìå áíïéêôü ïñßæïíôá,

ðÜñêéíãê 239.000EUR ÊÙÄ:[Ä-194]

-

Óýâïôá: ÅîáéñåôéêÞò áéóèçôéêÞò íåüäìçôç ðïëõôåëïýò êáôáóêåõÞò, ìïíïêáôïéêßá áðïôåëïýìåíç 2 õðíïäùìÜôéá, êïõæßíá ôñáðåæáñßá óáëüíé, êåíôñéêÞ èÝñìáíóç, ìåãÜëåò âåñÜíôåò, êÞðï, ðÜñêéíãê, ôæÜêé. 153.000EUR - ÊÙÄ:[Ä-78] ÐÜñãá: ÄéáìÝñéóìá íåüäìçôï óôï êÝíôñï ôçò ðüëçò, áðïôåëïýìåíï áðü êïõæßíá-êáèéóôéêü, ôñáðåæáñßá, óáëüíé, 2 õðíïäùìÜôéá, ìðÜíéï + óïößôá 16 ô.ì., êåíôñéêÞ èÝñìáíóç ,çëéáêüò èåñìïóßöùíáò, ìðáëêüíéá ìå êáôáðëçêôéêÞ èÝá óôçí ðüëç. 155.000EUR - ÊÙÄ:[Ä-74]

Aíåîáñôçóßáò 17 ÐÁÑÃÁ ôçë.: 2684031767 www.ionion-realestate.com

ÔÇË. 24610 37730 - 45253 FAX: 24610 37086 - 42253 ÔÇË. ×ÙÑÉÓ ×ÑÅÙÓÇ ÏËÏ ÔÏ 24ÙÑÏ: 1158 e-mail:odikipistolas@yahoo.gr

ÊÉÍ/ÈÅÁÔÑÏ ÏËÕÌÐÉÏÍ ôçë. 24610-22121

ÁÉÈÏÕÓÁ 1 Áðü ôïí ÌÁÑÔÉÍ ÓÊÏÑÓÅÆÅ ç åêðëçêôéêÞ ôáéíßá ìõóôçñßïõ

ÔÏ ÍÇÓÉ ÔÙÍ ÊÁÔÁÑÁÌÅÍÙÍ Ìå ôïõò ËÅÏÍÁÑÍÔÏ ÍÔÉ ÊÁÐÑÉÏ, ÌÁÑÊ ÑÁÖÁËÏ, ÌÐÅÍ ÊÉÍÃÊÓËÅÚ ÊÜèå ìÝñá 2 ðñïâïëÝò 7.00 êáé 10.00 ÁÉÈÏÕÓÁ 2 ÐñïâÜëëåôáé ç ðáéäéêÞ ôáéíßá

ÂÑÅ×ÅÉ ÊÅÖÔÅÄÅÓ Ôï öáãçôü åßíáé Ýôïéìï! ÊÜèå ìÝñá 1 ðñïâïëÞ 6.00 ÓÔÁ ÅËËÇÍÉÊÁ Óõíå÷ßæåôáé ãéá 2ç åâäïìÜäá ç åëëçíéêëÞ êùìùäßá

180 ÌÏÉÑÅÓ

Ìå ôïõò ÂËÁÄÉÌÇÑÏ ÊÕÑÉÁÊÉÄÇ, ÐÁÍÁÃÉÙÔÁ ÂËÁÍÔÇ, ÌÉ×ÁËÇÓ ÌÁÑÉÍÏÓ

Ðñüãñáììá ÐôÞóåùí ôçò ÏëõìðéáêÞò èåñéíÞò ðåñéüäïõ 02/04/2008 24/10/2008

ÊÜèå ìÝñá 2 ðñïâïëÝò 7.30 & 10.00

ÁÈÇÍÁ – ÊÏÆÁÍÇ: ÔåôÜñôç: áíá÷þñçóç 14.50 Áöéîç 15.55 ÐáñáóêåõÞ: Áíá÷þñçóç 14.50 Áöéîç 15.55 ÊÏÆÁÍÇ – ÁÈÇÍÁ: ÔåôÜñôç: Áíá÷þñçóç 16.20 Áöéîç 18.20 ÐáñáóêåõÞ: Áíá÷þñçóç 16.20 Áöéîç 18.20 (ìÝóù ÊáóôïñéÜò).

CLIK

Ãñáöåßï Ãíùñéìéþí Äþóôå ôÝñìá óôçí áíáìïíÞ êáé ôç ìïíáîéÜ. Åìöáíßóéìåò êïðÝëåò áðü Âïõëãáñßá - Ñùóßá æçôïýí ãíùñéìßá, ìå óêïðï ó÷Ýóçóõìâßùóç-ãÜìï êáé áõèçìåñüí, ðáíåëëáäéêÜ. Ôçë. 2410670840

ÈÅÑÌÁÍÓÇ ÕÄÑÅÕÓÇ ÅÃÊÁÔÁÓÔÁÓÇ ÅÐÉÓÊÅÕÇ Ôçë. 24610/38171 êéíçôü 6949 691430 ËÏÕÊÁÓ ÐÁÐÁËÏÕÊÁÓ

ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ: ãêáñóïíéÝñá åðéðëùìÝíç êáéíïýñãéá ìå áõôüíïìç ôçëåèÝñìáíóç, ðåñéï÷Þ Áãßïõ Äçìçôñßïõ. Ðëçñ. ôçë. 24610 30359, 6974 569194 ENOIKIAZETAI: éóüãåéï ôñéÜñé áíáêáéíéóìÝíï ìå áôïìéêÞ ôçë/íóç, ìçäáìéíÜ êïéíü÷ñçóôá, óôï êÝíôñï ôçò ðüëçò. Ðëçñ. ôçë. 6936 918537 ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ: ãêáñóïíéÝñá êáéíïýñãéá ìå áôïìéêÞ ôçëåèÝñìáíóç óôçí ðåñéï÷Þ ôïõ Áãßïõ Áèáíáóßïõ (êïíôÜ óôï Óïýðåñ ÌÜñêåô Ìáñéíüðïõëïò). Ôçë. éäéïêôÞôç 6973 982464, 6972 870764 ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ: éóüãåéï êáôÜóôçìá êåíôñéêü 160 ôì ìáæß ìå ðáôÜñé (Ýîôñá 110 ôì õðüãåéï ìå äýï åéóüäïõò), áíáêáéíéóìÝíï ðñüóöáôá, ëïõî êáôáóêåõÞò óôçí ïäü Í.Ðëáêïðßôç 4 (äßðëá óôï öáñìáêåßï ÄáêÞ). Ðëçñ. ôçë. 6978532994, 24650 41249, êïò ËÜæáñïò. ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ: äéáìÝñéóìá 50 ôì óôçí ïäü Ðôïëåìáßùí 6 ìå ôçëåèÝñìáíóç. ÔéìÞ 120 Å. Ðëçñ. ôçë. 24680 31262 ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ: ãêáñóïíéÝñá óå öïéôÞôñéåò ãéá 3 ÷ñüíéá, óôçí ïäü Ã. Ôéüëç 1, óå ëïãéêÞ ôéìÞ 150 Å. Ðëçñ. ôçë. 24610 36102

ÅÍÏÉÊÉÁÆÏÍÔÁÉ: 2 åðáããåëìáôéêïß ÷þñïé óôï 5ï ÷ëì ÊïæÜíçò Ðôïëåìáúäáò. óôçí ßäéá ôïðïèåóßá ìå åìâáäü 220 ôì êáé 270 ôì áíôßóôïé÷á êáé ìå ïéêüðåäï 2,5 óôñ. Ýêáóôïò. Ðëçñ. óôá ôçë. 24610 24742, 6932 717179 ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ: êáôÜóôçìá 165 ôì óôï êÝíôñï ôçò ÊïæÜíçò óôçí ïäü Ìçôñ. Öùôßïõ 8 . Ðëçñ. ôçë. 2310 832703 ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ: ìïíïêáôïéêßá 87 ôì óôç Í. ÊáñäéÜ ÊïæÜíçò ìå ôæÜêé, õðüãåéï, ãêáñÜæ êáé äéáìïñöùìÝíç áõëÞ. Ðëçñ. ôçë. 24630 27756, 6944849630 ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ: êáôÜóôçìá 102 ôì óôïí Êñüêï ÊïæÜíçò ôéìÞ (400 Å). Ðëçñ. ôçë. 6944 985850 ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ: äéáìÝñéóìá ðåíôáåôßáò óôá ÐëáôÜíéá Áã. ÁèáíÜóéï, äùìÜôéï - óáëïêïõæßíá, ìðÜíéï. Ðëçñ. ôçë. 24610 39687, 40935, 6979 447364 ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ: ãêáñóïíéÝñá 38 ôì óå íåüêôéóôç ïéêïäïìÞ óôï êÝíôñï ôçò ÊïæÜíçò (Ã. Ôéüëç êáé ×ñéóôïðïýëïõ). ÔéìÞ 160 Å. Ðëçñ. ôçë. 24610 38183, 39993 ÐÙËÇÓÅÉÓ ÁÕÔÏÊÉÍÇÔÙÍ ÌÇ×ÁÍÙÍ

25 Ìáñôßïõ 2010

ÆÇÔÁ ÅÑÃÁÓÉÁ

ÅÍÏÉÊÉÁÓÅÉÓ ÁÊÉÍÇÔÙÍ

ÐÙËÅÉÔÁÉ: åðé÷åßñçóç êïììùôçñßïõ ìå üëï ôïí åîïðëéóìü. Ðëçñ. ôçë. 6943 900142 ÐÙËÅÉÔÁÉ: åðé÷åßñçóç óïõâëáôæßäéêï óôçí ËåðôïêáñõÜ Êáôåñßíçò ðÜíù óôïí ðåæüäñïìï, ëüãù áíá÷þñçóçò óôï åîùôåñéêü. ÐÏËÕ ÊÁËÇ ÅÕÊÁÉÑÉÁ ãéá ôï êáëïêáßñé 2010. Ðëçñ. ôçë. 6988 323634, 6946 068197 êïò ÃéÜííçò ÐÙËÅÉÔÁÉ: åðé÷åßñçóç óôï êÝíôñï ôçò ðüëçò (øéëéêÜ, ôóéãÜñá, æá÷áñþäç) åðß ôçò ïäïý ÂåíéæÝëïõ 2. Ðëçñ. ôçë. 24610 31892, ôéìÞ ðñïóéôÞ ÐÙËÅÉÔÁÉ: åðé÷åßñçóç åóôßáóçò óå ëåéôïõñãßá ðëÞñùò åîïðëéóìÝíç óôï êÝíôñï ôçò ÊïæÜíçò ìå ìåãÜëï ðåëáôïëüãéï, ÷áìçëü åíïßêéï. ÔéìÞ 60.000 Å. Ðëçñ. ôçë. 6980965715 ÐÙËÅÉÔÁÉ: åðé÷åßñçóç “Óïýðåñ-ÌÜñêåô” (ìÝëïò óõíåôáéñéóìïý ðáíôïðùëþí) óôï êÝíôñï ôçò ÊïæÜíçò, ëüãù óõíôáîéïäüôçóçò. Ðëçñ. ôçë. 6946 682676

Åéäßêåõóç & Åîåéäßêåõóç: Ðáíåðéóôçìéáêü Íïóïêïìåßï Êáñïëßíóêá, Óôïê÷üëìç-Óïõçäßá Ì. ÄÞìôóá 20 (üðéóèåí 2ïõ & 5ïõ Ãõìíáóßïõ) 50100 ÊïæÜíç Ôçë. Éáôñåßïõ: 24610 21621 Êéíçôü: 6970 763 735

ÐÝìðôç

,

ÐÙËÅÉÔÁÉ: Jeep Cherokee 2,4 Classic ìïíôÝëï 2003, 130.000 ÷éëéüìåôñá. ÄåñìÜôéíï óáëüíé, ðëáúíÜ óêáëïðÜôéá, ó÷Üñåò ïñïöÞò. ÔéìÞ 12500 åõñþ. Ðëçñ. ôçë. 6974 269879

ÁëëáãÞ ôçëåöùíéêþí áñéèìþí óôï ÊÝíôñï ÅîõðçñÝôçóçò Ðïëéôþí (ÊÅÐ) Í. ÊïæÜíçò

ÊÕÑÉÁ: áíáëáìâÜíåé óéäÝñùìá ñïý÷ùí. Ðëçñ. ôçë. 6939 877694 ÏÄÇÃÏÓ ìå äßðëùìá Ò êáôçãïñßáò ìå åìðåéñßá óôç äéáíïìÞ ôñïößìùí Ä. Ìáêåäïíßáò êáé óôá ÷ùìáôïõñãéêÜ æçôÜ åñãáóßá. Ðëçñ. ôçë. 6948 188649

ÄÉÁÖÏÑÁ ÐÙËÅÉÔÁÉ: Ýðéðëï óáëïíéïý (óýíèåôï) óå Üñéóôç êáôÜóôáóç. Ðëçñ. ôçë. 6946 501718

ÐÜó÷á ìå ôçí ÐåñéçãçôéêÞ óôç ËïõìðëéÜíá Óëïâåíßáò Ç ÐåñéçãçôéêÞ ËÝó÷ç ÊïæÜíçò èá ðñáãìáôïðïéÞóåé 6Þìåñï åêäñïìÞ ôéò çìÝñåò ôïõ ÐÜó÷á óôç ËïõìðëéÜíá áðü 1 ìÝ÷ñé 6 Áðñéëßïõ. Èá ðáñáêïëïõèÞóïõìå ôïí åðéôÜöéï êáé ôçí ÁíÜóôáóç óå ïñèüäïîç åêêëçóßá ÓÝñâùí ôùí Áãßùí Êõñßëëïõ êáé Ìåèïäßïõ óôç ËïõìðëéÜíá, èá åðéóêåöèïýìå ôçí ÔåñãÝóôç êáé ôçí Âåíåôßá. Ðáñáêáëïýìå ôá ìÝëç, ôïõò ößëïõò ôçò ÐåñéçãçôéêÞò êáé ôõ÷üí åðéèõìïýíôåò óõìðïëßôåò ìáò, íá äçëþóïõí óõììåôï÷Þ óôá ôçëÝöùíá 2461030330- 40842- 3065630207. Áðáéôåßôáé äéáâáôÞñéï. Ôï Äéïéêçôéêü Óõìâïýëéï

Áðü ôçí 29ç Ìáñôßïõ 2010 ïé áñéèìïß ôçëåöþíùí ôïõ ÊÝíôñïõ ÅîõðçñÝôçóçò Ðïëéôþí ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò áëëÜæïõí. ÓõãêåêñéìÝíá ïé íÝïé áñéèìïß èá Ý÷ïõí ôçí åîÞò ìïñöÞ: 2461 3 50000-5. •ÐñïúóôÜìåíïò:24613 50000 •Ðëçñïöïñßåò: 24613 50001-2, 24613 50004-5 •FAX: 24613 50003 Äéåõêñéíßæåôáé üôé ïé ðáëéïß áñéèìïß äåí èá ëåéôïõñãïýí ðëÝïí. Ïé ðáñáðÜíù áëëáãÝò ãßíïíôáé óôá ðëáßóéá óõììåôï÷Þò ôïõ Ê.Å.Ð. óôï ðñüãñáììá «ÓÕÆÅÕÎÉÓ» ìå ôï ïðïßï ðáñÝ÷ïíôáé õðçñåóßåò äéáäéêôýïõ êáé óôáèåñÞò ôçëåöùíßáò. Âáóéêüò óôü÷ïò ôçò ëåéôïõñãßáò ôïõ ðñïãñÜììáôïò åßíáé ï åêóõã÷ñïíéóìüò ôùí äçìïóßùí õðçñåóéþí êáé ç ðáñåðüìåíç áðïôåëåóìáôéêÞ äéïßêçóç êáé âåëôßùóç ðáñï÷Þò õðçñåóéþí óôïõò ðïëßôåò.

H TASTY FOODS S.A., èõãáôñéêÞ ôçò PEPSICO INTERNATIONAL, ðñùôïðüñïò óôçí ÅëëçíéêÞ ÁãïñÜ óôï ÷þñï ôùí óíáê æçôÜ: ÐÙËÇÔÇ/ÐÙËÇÔÑÉÁ Ãéá ôçí ðñïþèçóç ôùí ðñïúüíôùí ôçò óôá ìéêñÜ óçìåßá ðþëçóçò óôï íïìü: ÇÌÁÈÉÁÓ Ïé õðïøÞöéïé/åò ðñÝðåé íá äéáèÝôïõí: * ÁðïëõôÞñéï Ëõêåßïõ, ÉÅÊ, Á.ÔÅÉ * Äßðëùìá ÏäÞãçóçò * Ìüíéìç êáôïéêßá óôï íïìü ÇÌÁÈÉÁÓ * Äõíáìéêü ÷áñáêôÞñá, åõ÷Üñéóôç ðñïóùðéêüôçôá êáé Üíåóç óôçí áíèñþðéíç åðéêïéíùíßá * Ðñïûðçñåóßá óå ðñïþèçóç êáôáíáëùôéêþí áãáèþí åðéèõìçôÞ áëëÜ ü÷é áðáñáßôçôç * Ãéá ôïõò Üíôñåò õðïøçößïõò åêðëçñùìÝíåò óôñáôéùôéêÝò õðï÷ñåþóåéò Ç åôáéñåßá ðñïóöÝñåé áíôáãùíéóôéêÝò áðïäï÷Ýò, ðñüóèåôç éäéùôéêÞ áóöÜëéóç, óõíå÷Þ åêðáßäåõóç êáé ðñïïðôéêÝò êáñéÝñáò óå ìßá äõíáìéêÜ åîåëéóóüìåíç ðïëõåèíéêÞ åôáéñåßá. Ïé åíäéáöåñüìåíïé ðáñáêáëïýíôáé íá óôåßëïõí âéïãñáöéêü óçìåßùìá, ìå ôçí Ýíäåéîç SAL-IMAT, óôçí çëåêôñïíéêÞ äéåýèõíóç www.tastycareers.gr Þ óôï öáî ìå áñéèìü 2310649505 Þ ôá÷õäñïìéêÜ óôçí áêüëïõèç äéåýèõíóç: TASTY FOODS ÁÂÃÅ Éáôñïý Ãùãïýóç & ÔñéðïôÜìïõ 2 Óôáõñïýðïëç Èåóóáëïíßêçò, ÔÊ 56430 Ôçëåöùíéêü êÝíôñï: 231649500 Õðüøéí : H.R. ìå ôçí Ýíäåéîç SAL-IMAT.

Ãéá ôéò ìéêñÝò óáò áããåëßåò ôçëåöùíåßóôå óôï 2461- 0 38611

CLIK

Ãñáöåßï Ãíùñéìéþí Äþóôå ôÝñìá óôçí áíáìïíÞ êáé ôç ìïíáîéÜ. Åìöáíßóéìåò êïðÝëåò áðü Âïõëãáñßá - Ñùóßá æçôïýí ãíùñéìßá, ìå óêïðï ó÷Ýóçóõìâßùóç-ãÜìï êáé áõèçìåñüí, ðáíåëëáäéêÜ. Ôçë. 2410670840


ΘΑΡΡΟΣ

|

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Με Θάρρος & Παρρησία

12

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 |

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ / ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ / ΣΧΟΛΙΑ

Σνομπάρισαν το Σύμφωνο….!

Δεν σνομπάρισαν αλλά ασθένησαν ο πρόεδρος και τα άλλα μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης και δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθούν στην συνάντηση των τοπικών φορέων που προκάλεσε, την προηγούμενη βδομάδα το ΕΒΕ Κοζάνης στο πλαίσιο της δημιουργίας «Συμφώνου Στήριξης της Τοπικής Οικονομίας». Αυτό μας απάντησε ο κ. Σβώλης και δεν έχει σημασία αν μας έπεισε, αλλά το γεγονός ότι ο βασικός φορέας των εμπόρων της Κοζάνης απείχε από την αξιέπαινη πράγματι πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου.

πρώτος δηλώνει τη διάθεση του για ενίσχυση της συνεργασίας του Δήμου με το ΤΕΙ και δεύτερος θεωρεί ως δεδομένη και αναγκαία τη συνεργασία των τοπικών φορέων σε ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Τεχνολογικού ιδρύματος. Ο κ. Τριανταφύλλου ήταν άλλωστε αυτός που κατέκρινε την Ν.Α για ανάθεση της επιδημιολογικής μελέτης στην Πανεπιστήμιο Αθηνών αφήνοντας απ’ έξω το ΤΕΙ.

Πρωτοβουλία Δημάρχου….!

Περί φαυλότητας και συνεργασιών…!

Δεν ενδιαφέρεται…! Πολλοί απέδωσαν την στάση αυτή του προέδρου του εμπορικού συλλόγου Κοζάνης στην προσωπική «κόντρα» με τον πρόεδρο του ΕΒΕ για τη διεκδίκηση της Δημαρχίας Κοζάνης. Ωστόσο ο κ. Σβώλης, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, κατέστησε σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για τον Δήμο!

Είπαν αλήθειες…!

Για να μην παίρνει όλους τους τοπικούς φορείς η μπάλα, πρέπει να αναφέρουμε την πρωτοβουλία του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα για συνάντηση των δεκατριών Δημαρχών της περιοχής στο γραφείο του, την μεγάλη Τετάρτη, όπου θα συζητήσουν το καυτό θέμα του νοσοκομείου Κοζάνης. Βέβαια οι πολίτες μέσω Facebook προηγήθηκαν για κινητοποίηση την ίδια μέρα …! Την ευκαιρία περί συνεργασιών τοπικών φορέων και ΤΕΙ άρπαξε και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γιώργος Χαραλαμπίδης ο οποίος στην χθεσινή συνέντευξη στο Δημαρχείο μίλησε, για «φαύλο κύκλο μη συνεργασίας με το Δήμο στο παρελθόν». Τα πράγματα έσπευσε να μπαλώσει, μετά από σχετική μας ερώτηση, ο υπεύθυνος παιδείας του Δήμου Μανόλης Παφίλης ο οποίος μίλησε για διαρκή συνεργασία του Δήμου και ΤΕΙ η οποία θα ενισχυθεί περεταίρω…..!

Καλά μας τα είπε…!

Θα παραβούμε το πρωτόκολλο!

Είπαν πολλές αλήθειες οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών την χθεσινή συνέντευξη τύπου. Πέρα από τον εμπαιγμό της πολιτείας υπάρχει και ο εμπαιγμός των τοπικών παραγόντων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας για την κατάντια της περίθαλψης και κάλεσαν τους πολίτες να ξεσηκωθούν, δήλωσαν ευθαρσώς οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών!

Φακελάκιδες…! Ο Προεδρεύων της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών δεν παρέλειψε να κάνει και την αυτοκριτική του: «Ευθύνες ανήκουν και σε μας που δεν καταφέραμε να πετάξουμε τους φακελάκιδες και τους παραοικονομούντες από τα νοσοκομεία…»

Αναρωτήθηκε…. Ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Κοζάνης περιορίστηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν άλλαξε ακόμη η διοίκηση του νοσοκομείου: «Μήπως πρέπει να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα και τότε τελικά η ηγεσία του Υπουργείου να αποδώσει ευθύνες;» αναρωτήθηκε ο κ. Λαμπρόπουλος ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση μας, αποστασιοποιήθηκε ως Ιατρικός σύλλογος από την τραγική κατάσταση της υγείας μας στην Κοζάνη !

Καλά μας τα είπε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας περί συσπείρωσης και οργάνωσης των καταναλωτών για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας που παρατηρείται στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και τα καύσιμα. Μήπως όμως κ. Γραμματέα, πέρα από τους καταναλωτές, πρέπει και το υπουργείο να κάνει την δουλειά του. Δηλαδή να εντατικοποιήσει τους ελέγχους;

Παλιοί γνώριμοι…! Παλιοί γνώριμοι ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο υπεύθυνος καθηγητής περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Σάκης Τρανταφύλλου. Ο

Το εθιμοτυπικό της ημέρας επιβάλει να περιοριστούμε στις δηλώσεις της εκπροσώπου της κυβέρνησης για την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας και την εξέγερση των Ελλήνων κατά των τούρκων. Εμείς (ως «Θ») όμως θα επιδιώξουμε να «παραβούμε» το πρωτόκολλο και να ρωτήσουμε την συντοπίτισσα μας υπουργό παιδείας να μας πει, τι μέλλει γενέσθαι με το «βαλτωμένο» πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα! Βέβαια με την ευκαιρία της επίσκεψη της η κα Υπουργός θα παραβρεθεί (13:30), στην εκδήλωση βράβευσης των εισαχθέντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πνευματικό Κέντρο Κρόκου) και στην συνέχεια(14:30) θα επισκεφτεί τη Βιβλιοθήκη της Κοζάνης.

Διαβάστε την ηλεκτρονική έκδοση του ΘΑΡΡΟΥΣ καθημερινά στο www.tharos.gr ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Επίσκεψη ενημέρωσης στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης

Α

νησυχία προκαλεί σε πολίτες , αλλά και σε φορείς της περιοχής η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης. Σήμερα το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης επισκέφθηκε τον διοικητή του Νοσοκομείου, Παναγιώτη Μπογιατζίδη για να ενημερωθεί για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Εμείς ζητήσαμε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, τόνισε ο πρόεδρος τους Εργατικού Κέντρου Άρης Κουρκούτας, να πραγματοποιήσουμε μία ενημερωτική συνάντηση, θέλοντας να εκφράσουμε την αγωνία μας για την κατάσταση που επικρατεί σε ότι αφορά στη λειτουργία του νοσοκομείου. Συναντηθήκαμε λοιπόν με τον κ. Μπογιατζίδη και με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, ώστε να ενημερωθούμε από όλες τις πλευρές για τις ελλείψεις του νοσοκομείου. Τα προβλήματα εντοπίζονται όπως γνωρίζουμε βέβαια στη στελέχωση του ιατρικού προσωπικού, διότι δεν υπάρχουν σήμερα γιατροί. Οι θέσεις οι οποίες πρέπει να καλυφθούν, σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, είναι 22 σε όσον αφορά τους γιατρούς. Όσο για τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο παραϊατρικό προσωπικό, επίσης υπάρχουν ελλείψεις οι οποίες θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Θα πρέπει να γίνουν λοιπόν άμεσα οι προσλήψεις για να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο.» «Διαπιστώσαμε επίσης, είπε ο κ. Κουρκούτας, πως θα πρέπει να αλλάξει το οργανόγραμμα του νοσοκομείου, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις ελλείψεις, αλλά και στις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα. Εμείς ως Εργατικό Κέντρο Κοζάνης θα βρισκόμαστε μπροστά στους αγώνες κα θα συμμετέχουμε σε όποια κινητοποίηση γίνει και θα αφορά στην διεκδίκηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.»

Εφημερίδα " Θάρρος "Δυτικής Μακεδονίας - Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010  
Εφημερίδα " Θάρρος "Δυτικής Μακεδονίας - Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010  

Εφημερίδα " Θάρρος " Δυτικής Μακεδονίας - Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010