Page 1

ΤΡΙΤΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Ε∆ΡΑ ΚΟΖΑΝΗ, ΤΣΟΝΤΖΑ 2 Tηλ. 24610 38611 \ 29872 Fax 24610 34611 e-mail: tharos@otenet.gr

www.tharos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝH ΕΦΗΜΕΡI∆Α ΤΗΣ ∆ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ Åôïò 52ï

ÔéìÞ öýëëïõ 0,75 ÅÕÑÙ

13892

Για απλήρωτους λογαριασµούς

Που βαδίζει το πολιτικό µας σύστηµα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΟΜΗΛΗ

Ε

ν αρχή είναι ο λαός, η κοινωνία. Στο όνοµα του -και υποτίθεται για το καλό του- γίνονται όσα γίνονται. Αυτόν επικαλούνται οι εκάστοτε κυβερνώντες. Όπως και οι αντιπολιτευόµενοι. Απ’ αυτόν αντλούν την όποια νοµιµοποίηση των έργων και των αποφάσεων τους. Γι’ αυτόν δηµιουργούνται τα κόµµατα, στην υπηρεσία του (υποτίθεται) είναι ταγµένο το κράτος. Ως οργάνωση και ως µηχανισµός. Για το καλό του (υποτίθεται) εφαρµόζονται οι διάφορες πολιτικές (οικονοµικές, παιδείας, υγείας, εξωτερικών κ.ά). Τι γίνεται όµως όταν οι ακολουθούµενες από µία κυβέρνηση ή και περισσότερες πολιτικές έχουν στα λόγια µεν ως στόχο το καλό του λαού και της χώρας του στην πράξη δε το κακό αµφοτέρων; Συνηθισµένη απάντηση: Στη ∆ηµοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Σωστή. Υπό µίαν όµως ανελαστική προϋπόθεση, ότι η ∆ηµοκρατία λειτουργεί σωστά. Τουλάχιστον στις βασικές της παραµέτρους. Κι αυτό, η σωστή λειτουργία της ∆ηµοκρατίας δεν είναι ούτε δεδοµένη ούτε εύκολη ούτε καν απλή τήρηση κάποιων τυπικών διαδικασιών. Η δική µας ∆ηµοκρατία – παρά τις κατά καιρούς επίσηµες δηλώσεις ότι λειτουργεί άψογα όσο ποτέ κατά το παρελθόν - χωλαίνει. Και χωλαίνει σοβαρά. Πρώτα πρώτα η συνταγµατικά κατοχυρωµένη διάκριση των εξουσιών κακοποιείται βάναυσα. Η νοµοθετική εξουσία τυπικά ασκείται από τη Βουλή. Ουσιαστικά από τους αρχηγούς των κοµµάτων και τα υψηλόβαθµα στελέχη τους. Η Εκτελεστική ασκείται από την κυβέρνηση. Η ∆ικαστική επηρεάζεται σε ικανό βαθµό από την κυβέρνηση. Και µόνο το γεγονός ότι η ηγεσία της επιλέγεται από αυτήν αρκεί να νοθεύσει την ανεξαρτησία της.

ΣΕΛ.5

Συνελήφθη 50χρονη στην Κοζάνη για οφειλές προς το ∆ηµόσιο Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Κοζάνη, από αστυνοµικούς του Τµήµατος Ασφαλείας Κοζάνης 50χρονη, για οφειλές προς το ∆ηµόσιο. Συγκεκριµένα, η συλληφθείσα όφειλε χρέη προς το ∆ηµόσιο, συνολικού ύψους 321.533,69 ευρώ. Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης. Οι κατηγορίες που την βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει µετά τη τροποποίηση µε το άρθρο 3 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το ∆ηµόσιο».

Συνεχείς βλάβες και ανεπαρκής τροφοδοσία της Τηλεθέρµανσης στην Πτολεµαΐδα Η ∆ήµαρχος Εορδαίας ζητά εξηγήσεις από τη ∆ΕΗ

ΜΠΛΟΚΟ

στις διακοπές ρεύµατος

Μπαίνουν χιονοφράχτες στον κόµβο της Εγνατίας στην Καλαµιά ΣΕΛ.3

Αξιολόγηση των 750.000 δηµοσίων υπαλλήλων

- ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΓΕΝΟΠ - ∆ΕΗ - ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ∆ΕΗ: ∆ΕΝ ΘΑ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑ∆ΕΣ -50.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Με γραπτά τεστ και συνέντευξη

ΣΕΛ.5

Παρατείνονται οι συζητήσεις για το “κούρεµα” ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Μέχρι τις 13 Φεβρουάριου θα κατατεθεί στους ιδιώτες πιστωτές η επίσηµη πρόταση για το πρόγραµµα ανταλλαγής των ελληνικών οµολόγων (PSI). Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, της τρόικας αλλά και του ιδιωτικού τοµέα είναι η συµφωνία να έχει αποκρυσταλλωθεί µέχρι την ηµεροµηνία εκείνη. Η τελική έγκριση των όρων του PSI αναµένεται να δοθεί στο Συµβούλιο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. ΟΙ ∆ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Οι διαβουλεύσεις µε τον ιδιωτικό τοµέα θα συνεχιστούν εντατικά στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης/27ης Οκτωβρίου. Οι ίδιες πηγές σηµειώνουν πως η ολοκλήρωση του PSI συνδέεται µε την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί ως προς το νέο δανειακό πρόγραµµα για τη χώρα.

ΚΙΝ∆ΥΝΟΣ ∆ΙΑΛΥΣΗΣ

Ο οικονοµικός σύµβουλος του πρωθυπουργού, Γκίκας Χαρδούβελης, µιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC έκανε λόγο για κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Αν υποθέσουµε ότι η Ελλάδα αφεθεί να φύγει από την

ευρωζώνη, τότε η αγορά θα ρωτήσει ποιος είναι ο επόµενος και η ευρωζώνη θα διαλυθεί».

ΣΟΙΜΠΛΕ-ΜΠΑΡΟΥΕΝ

Μια συµφωνία ανάµεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές «µοιάζει να σχηµατίζεται» δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονοµικών Φρανσουά Μπαρουέν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου µε τον Γερµανό οµόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Οι δύο υπουργοί µετέβησαν στη συνέχεια στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση του Eurogroup . Επί τάπητος τέθηκε και το θέµα των διαπραγµατεύσεων της Αθήνας µε τους ιδιώτες πιστωτές της για το PSI. «Υπάρχουν ενδείξεις µιας κάποιας σταθεροποίησης της κατάστασης στην ευρωζώνη και οι επενδυτές µοιάζει να συνειδητοποιούν τις σηµαντικές µεταρρυθµίσεις που έγιναν από τη µεγάλη πλειονότητα των κρατών µελών» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, σπεύδοντας όµως να προειδοποιήσει ότι δεν χρειάζονται θριαµβολογίες. Επιφυλακτικά αισιόδοξος εµφανίστηκε και ο Γερµανός υπουργός: Είµαστε στο σωστό δρόµο, όµως είναι ακόµη πολύ νωρίς για να πούµε ότι το χειρότερο βρίσκεται πίσω µας, το ελπίζω, όµως παραµένω επιφυλακτικός».

ΣΕΛ.3

11 σηµεία – αιτήµατα των Ενεργειακών ∆ηµάρχων στη συνάντηση τους µε τον ΥΠΕΚΑ ΣΕΛ.3

Από γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη θα κληθούν να περάσουν οι 750.000 δηµόσιοι υπάλληλοι, σύµφωνα µε τα όσα σχεδιάζει το υπουργείο ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης για την αξιολόγηση του προσωπικού του δηµόσιου τοµέα. Σύµφωνα µε τα όσα δήλωσε ο ∆ηµήτρης Ρέππας στη ΝΕΤ, ανοιχτό είναι το ενδεχόµενο να ακολουθηθεί η διαδικασία αξιολόγησης στα πρότυπα του νέου συστήµατος επιλογής διευθυντών που γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Ο κ. Ρέππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο υποχρεωτικών αποχωρήσεων δηµοσίων υπαλλήλων, στην περίπτωση κατάργησης οργανικών θέσεων, ωστόσο όχι απαραιτήτως των συγκεκριµένων εργαζοµένων των οποίων η θέση θα καταργηθεί. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει και η διαδικασία αξιολόγησης. Ο υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης επανέλαβε, επίσης, ότι υπάρχει η πιθανότητα εξέτασης της άρσης της µονιµότητας στο ∆ηµόσιο, στο πλαίσιο της συνταγµατικής αναθεώρησης.

Συνάντηση Σαµαρά - ΓΣΕΕ

∆εν θα στηρίξει πράξη νοµοθετικού περιεχοµένου Για την περικοπή µισθών η Ν∆ Τη διαβεβαίωση ότι η Ν∆ δεν θα στηρίξει πράξη νοµοθετικού περιεχοµένου για την περικοπή των µισθών στον ιδιωτικό τοµέα ζήτησε και έλαβε η διοίκηση της ΓΣΕΕ στη συνάντηση που είχε µε τον Αντώνη Σαµαρά. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν∆ είπε ότι αν γινόταν περικοπή 13ου και 14ου µισθού και µόνο από αυτό θα προκαλούνταν ύφεση της τάξης του 3,5%, θα διπλασιαζόταν η προβλεπόµενη ύφεση και θα έφθανε στο 7%. Ο κ. Σαµαράς επέµεινε λέγοντας ότι ούτε σε περίοδο πολέµου µία χώρα δεν είχε έξι χρόνια ύφεσης. Επίσης πρόσθεσε ότι είναι παράδοξο να µην ζητούν ούτε οι εργοδότες περικοπές στον ιδιωτικό τοµέα και παρόλα αυτά να τίθεται σαν θέµα. Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε την ηγεσία της ΓΣΕΕ ότι δεν θα στηρίξει πράξη νοµοθετικού περιεχοµένου για την περικοπή των µισθών. «∆εν λύνονται τέτοια θέµατα µε νοµοθετικές παρεµβάσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της Ν∆ και πρόσθεσε ότι «προσδοκά από τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων που είναι σε εξέλιξη». Ο κ. Σαµαράς είπε ότι φυσικά και πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονοµίας, ωστόσο το µισθολογικό κόστος είναι στην δέκατη έβδοµη θέση των συντελεστών που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα.


2

ÈÁÑÑÏÓ

Êïéíùíßá, ðïëéôéóìüò, ãñÜììáôá, ôÝ÷íåò, åêäçëþóåéò Ç öùôïãñáößá ôçò çìÝñáò Ç êëåøýäñá ôïõ ÷ñüíïõ… Áíáêïéíþèçêáí ôá ÊñáôéêÜ Âñáâåßá Ëïãïôå÷íßáò 2011 24 Éáíïõáñßïõ Áíáêïéíþèçêáí ôá ÊñáôéêÜ Âñáâåßá Ëïãïôå÷íßáò 2011 (áöïñïýí óôéò åêäüóåéò Ýôïõò 2010) óôá ïðïßá êáôÝëçîå ç ÅðéôñïðÞ Êñáôéêþí Âñáâåßùí Ëïãïôå÷íßáò áðü ôïí «âñá÷ý êáôÜëïãï» ôùí õðïøÞöéùí ðñïò âñÜâåõóç Ýñãùí. ÌåãÜëï Âñáâåßï ÃñáììÜôùí óôïí Íôßíï ×ñéóôéáíüðïõëï ãéá ôï óýíïëï ôïõ Ýñãïõ ôïõ, åíþ âñáâåßï ìõèéóôïñÞìáôïò áðïíÝìåôáé óôïí ÈùìÜ Êïñïâßíç ãéá ôï Ýñãï «Ï ãýñïò ôïõ èáíÜôïõ».

ÌáôéÝò óôçí ÅëëÜäá êáé ôïí êüóìï óáí óÞìåñá

• 41 – ÃåííéÝôáé ï Êáëéãïýëáò, Ñùìáßïò áõôïêñÜôïñáò • 1705 – ÃåííéÝôáé ï ÖáñéíÝëëé, Éôáëüò êáóôñÜôï ôñáãïõäéóôÞò • 1837 Øçößæåôáé óôçí ÅëëÜäá ï ðñþôïò Êþäéêáò ÏäéêÞò Êõêëïöïñßáò.

• 1848 Áñ÷ßæåé ï «ðõñåôüò ôïõ ÷ñõóïý» óôçí Êáëéöüñíéá ôùí ÇÐÁ, ãéáôß áõôÞí ôç ìÝñá ï James W. Marshall áíáêáëýðôåé Ýíá ÷ñõóùñõ÷åßï êïíôÜ óôï ÓáêñáìÝíôï.

• 1859 - Ç Âëá÷ßá êáé ç Ìïëäáâßá åíþíïíôáé óå ìéá ÷þñá ìå ôï üíïìá Ñïõìáíßá, õðü ôçí çãåóßá ôïõ ÁëåîÜíôåñ Êïýæá. • 1908 - ÎåêéíÜ óôçí Áããëßá ôï êßíçìá ôùí ðñïóêüðùí áðü ôïí Âñåôáíü Ñüìðåñô ÌðÝçíôåí ÐÜïõåë.

ÌåãÜëï Âñáâåßï ÃñáììÜôùí: ÁðïíÝìåôáé êáôÜ ðëåéïøçößá óôïí Íôßíï ×ñéóôéáíüðïõëï ãéá ôï óýíïëï ôïõ Ýñãïõ ôïõ.

• 1946 - Óõãêñïôåßôáé ç ÅðéôñïðÞ ÁôïìéêÞò ÅíÝñãåéáò ìåôÜ ôç äéÜëõóç ôçò ÃåíéêÞò ÓõíÝëåõóçò ôïõ ÏÇÅ ôçí ßäéá ìÝñá, ìå áñ÷éêÜ ìÝëç ôéò ÇÐÁ, ÊáíáäÜ êáé Âñåôáíßá.

• 1956 - Ï ¸ëâéò Ðñßóëåú êÜíåé ôçí ðñþôç ôïõ ôçëåïðôéêÞ åìöÜíéóç óôçí åêðïìðÞ Stage Show. • 1959 – ÃåííéÝôáé ç ÍáóôÜæéá Êßíóêé, Ãåñìáíßäá çèïðïéüò

• 1963 - Ï äéÜäï÷ïò Êùíóôáíôßíïò áññáâùíéÜæåôáé ìå ôçí ðñéãêßðéóóá ôçò Äáíßáò, ¢ííá Ìáñßá.

• 1984 ÐáñïõóéÜæåôáé óôçí áãïñÜ ï õðïëïãéóôÞò Macintosh.

• 1994 - H 17N äïëïöïíåß ôï äéïéêçôÞ ôçò ÅèíéêÞò ÔñÜðåæáò Ìé÷Üëç Âñáíüðïõëï êáé ôñáõìáôßæåé ôïí ïäçãü ôïõ Ãñßóðï Íéêüëáï • 2001 - Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ÊùóôÞò Óôåöáíüðïõëïò ðñáãìáôïðïéåß åðßóçìç åðßóêåøç óôï Âáôéêáíü êáé ãßíåôáé äåêôüò áðü ôïí ðÜðá ÉùÜííç Ðáýëï ´.

Aðü ôï ðáëéü «ÈÜññïò»…

ÌåãÜëïò äñüìïò

Ç öùôéÜ ó÷åäüí Ý÷åé óâÞóåé Êáé ìðñïóôÜ êÜðïéïò êëáßåé Ðïý ðåñíÜ ôïýôï ôï ÷Ýñé Ðïý ç èÝñìç ôïõ ðáñáìÝíåé Íý÷ôùóå Ôá ôæÜìéá ëéþíïõí

Âñáâåßï Ðïßçóçò: ÁðïíÝìåôáé ïìüöùíá óôïí Ãéþñãï Ìáñêüðïõëï ãéá ôï Ýñãï ôïõ ìå ôßôëï «Êñõöüò êõíçãüò», åêäüóåéò ÊÝäñïò.

Âñáâåßï Äïêéìßïõ-ÊñéôéêÞò: ÁðïíÝìåôáé ïìüöùíá åî çìéóåßáò óôçí Ãåùñãßá Ãêüôóç ãéá ôï Ýñãï ôçò ìå ôßôëï «Ç äéåèíïðïßçóéò ôçò öáíôáóßáò: Ó÷Ýóåéò ôçò åëëçíéêÞò ìå ôéò îÝíåò ëïãïôå÷íßåò ôïí 19ï áéþíá», åêäüóåéò Gutenberg êáé óôçí Âåíåôßá Áðïóôïëßäïõ ãéá ôï Ýñãï ôçò ìå ôßôëï «Ôñáýìá êáé ìíÞìç: Ç ðåæïãñáößá ôùí ðïëéôéêþí ðñïóöýãùí» åêäüóåéò Ðüëéò.

Åéäéêü âñáâåßï óå ëïãïôÝ÷íç ôïõ ïðïßïõ ôï âéâëßï ðñïÜãåé óçìáíôéêÜ ôï äéÜëïãï ðÜíù óå åõáßóèçôá êïéíùíéêÜ æçôÞìáôá: äåí áðïíÝìåôáé.

• 1935 - Ç åêêëçóßá ôçò Áãßáò Óïößáò ìåôáôñÝðåôáé, áðü ôçí ôïõñêéêÞ êõâÝñíçóç, áðü ôÝìåíïò óå Ìïõóåßï.

Ôï ðïßçìá ôçò çìÝñáò

Âñáâåßï ÄéçãÞìáôïò-ÍïõâÝëáò: ÁðïíÝìåôáé êáôÜ ðëåéïøçößá óôïí ×ñÞóôï Ïéêïíüìïõ ãéá ôï Ýñãï ôïõ ìå ôßôëï «ÊÜôé èá ãßíåé, èá äåéò», åêäüóåéò Ðüëéò.

Âñáâåßï Ðñùôïåìöáíéæüìåíïõ ÓõããñáöÝá: ÁðïíÝìåôáé ïìüöùíá åî çìéóåßáò óôïí Mé÷Üëç ÃåííÜñç ãéá ôï Ýñãï ôïõ ìå ôßôëï «Ðñßãêéðåò êáé äïëïöüíïé», åêäüóåéò ºíäéêôïò êáé óôïí ÈïäùñÞ Ñáêüðïõëï ãéá ôï Ýñãï ôïõ ìå ôßôëï «Öáãéïýì», åêäüóåéò Ìáíäñáãüñáò.

• 1929 - Ìéá íÝá èåùñßá ôïõ ¢ëìðåñô ÁúíóôÜéí, ðïõ åíþíåé ôç âáñýôçôá êáé ôïí çëåêôñïìáãíçôéóìü óå ìéá ïìÜäá ôýðùí, ðñïêáëåß ìåãÜëï åíäéáöÝñïí óôïí êüóìï ôùí öõóéêþí.

Öùô.: Ãéþñãïò Ìáñêïõúæïò

Âñáâåßï ÌõèéóôïñÞìáôïò: ÁðïíÝìåôáé ïìüöùíá óôïí ÈùìÜ Êïñïâßíç ãéá ôï Ýñãï ôïõ ìå ôßôëï «Ï ãýñïò ôïõ èáíÜôïõ», åêäüóåéò ¢ãñá.

Âñáâåßï Ìáñôõñßáò-Âéïãñáößáò-×ñïíéêïýÔáîéäéùôéêÞò Ëïãïôå÷íßáò: Ôï Âñáâåßï ×ñïíéêïý Ìáñôõñßáò áðïíÝìåôáé êáôÜ ðëåéïøçößá óôïí Ãéþñãï ×. Èåï÷Üñç ãéá ôï Ýñãï ôïõ ìå ôßôëï «Äßóôïìï - : 10 Éïõíßïõ 1944 - Ôï ïëïêáýôùìá», åêäüóåéò Óýã÷ñïíç ¸êöñáóç.

• 1915 - ÊáôÜ ôç äéÜñêåéá ôïõ Á' Ðáãêïóìßïõ ÐïëÝìïõ, âñåôáíéêÜ êáôáäñïìéêÜ âõèßæïõí ôï ãåñìáíéêü ðïëåìéêü ðëïßï Ìðëß÷åñ, óôï ïðïßï åðÝâáéíáí 870 Üôïìá.

• 1924 - Ç Áãßá Ðåôñïýðïëç ôçò Ñùóßáò ìåôïíïìÜæåôáé óå ËÝíéíãêñáíô.

Ôñßôç 24 Éáíïõáñßïõ 2012

Ç ÅðéôñïðÞ áðáñôßæåôáé áðü ôïõò: Íßêï ÄáââÝôá (óõããñáöÝá êáé êñéôéêü ëïãïôå÷íßáò), Ëßæõ Ôóéñéìþêïõ (ÊáèçãÞôñéá Áñéóôïôåëåßïõ Ðáíåðéóôçìßïõ Èåóóáëïíßêçò), ×ñÞóôïò Áóôåñßïõ (ÓõããñáöÝáò), ÄçìÞôñçò Êáñãéþôçò (Åðßêïõñïò ÊáèçãçôÞò Ðáíåðéóôçìßïõ Éùáííßíùí), Ôßíá ÌáíäçëáñÜ (Êñéôéêüò Ëïãïôå÷íßáò), ÄçìÞôñçò Ìßããáò (ÓõããñáöÝáò), ÁíäñÝáò ÌÞôóïõ (ÓõããñáöÝáò), Ëßíá ÐáíôáëÝùí (Êñéôéêüò Ëïãïôå÷íßáò). ***

«Äåí èÝëù ïýôå ôá âñáâåßá, ïýôå ôá ëåöôÜ ôïõò» ëÝåé ï Íôßíïò ×ñéóôéáíüðïõëïò

«Åßìáé åíáíôßïí ôçò êÜèå ôéìçôéêÞò äéÜêñéóçò áð' üðïõ êáé áí ðñïÝñ÷åôáé» Ýãñáöå ï Íôßíïò ×ñéóôéáíüðïõëïò óå êåßìåíü ôïõ ôï 1979 (Öùôïãñáößá: Eurokinissi . «Ïýôå èá åìöáíéóôþ ïýôå èá áðëþóù ôï ÷Ýñé ãéá íá ôï ðÜñù. Äåí èÝëù ïýôå ôá âñáâåßá ïýôå ôá ëåöôÜ ôïõò». Ìå áõôü ôïí ôñüðï áðÜíôçóå ï Èåóóáëïíéêéüò ðïéçôÞò, Íôßíïò ×ñéóôéáíüðïõëïò óôç äéÜêñéóÞ ôïõ ìå ôï ìåãÜëï âñáâåßï ôïõ Õðïõñãåßïõ Ðïëéôéóìïý, ðáñáðÝìðïíôáò óå ðáëéüôåñï êåßìåíü ôïõ (1979) ìå ôïí ôßôëï «Åíáíôßïí».

Ï 81÷ñïíïò ëïãïôÝ÷íçò áðÝóðáóå ôï ÌåãÜëï Âñáâåßï ÃñáììÜôùí ôùí Êñáôéêþí Âñáâåßùí Ëïãïôå÷íßáò ãéá ôï óýíïëï ôïõ Ýñãïõ ôïõ.

«Åßìáé åíáíôßïí ôçò êÜèå ôéìçôéêÞò äéÜêñéóçò áð' üðïõ êáé áí ðñïÝñ÷åôáé. Äåí õðÜñ÷åé ðéï ÷õäáßá öéëïäïîßá áðü ôï íá èÝëïõìå íá îå÷ùñßæïõìå. Áõôü ôï áðáßóéï "õðåßñï÷ïí Ýììåíáé Üëëùí", ðïõ ìáò Üöçóáí ïé áñ÷áßïé. Åßìáé åíáíôßïí ôùí âñáâåßùí ãéáôß ìåéþíïõí ôçí áîéïðñÝðåéá ôïõ áíèñþðïõ …» áíáöÝñåé, ìåôáîý Üëëùí, óôï êåßìåíü ôïõ «Åíáíôßïí» ï Íôßíïò ×ñéóôéáíüðïõëïò.

Tçí ÔåôÜñôç 25 Éáíïõáñßïõ êáé þñá 17:00 óôï êôßñéï ôïõ Åêèåóéáêïý ÊÝíôñïõ ÊïæÜíçò óôá Êïßëá, ôï ÅðéìåëçôÞñéï ÊïæÜíçò êáé ï Óýíäåóìïò ÅîáãùãÝùí Âïñåßïõ ÅëëÜäïò ìå ôç óõììåôï÷Þ ôïõ Ïéêïíïìéêïý Åðéìåëçôçñßïõ Äõô. Ìáêåäïíßáò äéïñãáíþíïõí åíçìåñùôéêÞ åêäÞëùóç ìå èÝìá: «ÐáñÜãù êáé ÅîÜãù: ôï íÝï ïéêïíïìéêü ìïíôÝëï áíÜðôõîçò ôçò ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò».

Ëáúêü ÐáíåðéóôÞìéï ÊïæÜíçò: Ðáñïõóßáóç âéâëßïõ ôùí óõããñáöÝùí ÁíäñÝá ÁèáíáóéÜäç êáé ×ñÞóôïõ Ìé÷áçëßäç ìå èÝìá "Ãåííçèåßò åéò Êáýêáóïí Ñùóßáò"

Ôï ÓÜââáôï 28 Éáíïõáñßïõ, ôï Ëáúêü ÐáíåðéóôÞìéï ÊïæÜíçò «Ãåþñãéïò Ðáñáêåßìåíïò», óôï ðëáßóéï ôïõ Èåìáôéêïý ôïõ Êýêëïõ ÔïðéêÞ Éóôïñßá, èá ðñáãìáôïðïéÞóåé ðáñïõóßáóç âéâëßïõ ôùí óõããñáöÝùí ÁíäñÝá ÁèáíáóéÜäç êáé ×ñÞóôïõ Ìé÷áçëßäç ìå èÝìá "Ãåííçèåßò åéò Êáýêáóïí Ñùóßáò". Ç åêäÞëùóç èá ðñáãìáôïðïéçèåß óôï èåáôñÜêé ôùí ï÷ëçñþí óôéò 6.00ìì êáé åßíáé áíïé÷ôÞ ãéá ôï êïéíü.

Ïé ðïéçôÝò ôïõ æùãñÜöïõ Ê. Íôéü óôï ðáôÜñé óïõ Óõíåôáéñéóôéêïý Âéâëéïðùëåßïõ

«Äåí åßíáé üôé åßìáé êáé ôüóï Ýîõðíïò. Åßíáé ðïõ ìÝíù ìå ôá ðñïâëÞìáôá ðåñéóóüôåñï». ÁëâÝñôïò ÁúíóôÜéí

Ðáñïéìéþäåéò åêöñÜóåéò: «Ìç ìïõ Üðôïõ»

Ôçí Ýêöñáóç áõôÞ, ðïõ óçìáßíåé ‘Ìç ì’ áããßæåéò’, ôçí åßðå ï ×ñéóôüò óôç ÌáãäáëçíÞ üôáí ôïí áíáãíþñéóå ýóôåñá áðü ôçí ÁíÜóôáóç (Éùáí. Ê´ 17). ËÝãåôáé ãéá Üíèñùðï ìõãéÜããé÷ôï, ðïõ ðñïóÝ÷åé ðïëý ðþò ðáñïõóéÜæåôáé.

Ôï îÝñáôå üôé… Óôá ïñíéèïôñïöåßá äßíïõí óôéò êüôåò ôñïöÝò ìå ôå÷íéêÝò ÷ñùóôéêÝò ãéá íá ðáßñíåé ÷ñþìá ï êñïêüò ôùí áõãþí ôïõò!

ÎÝíçò Ïóßáò êáé ôùí áõôÞò äýù èåñáðáéíßäùí Ðáýëïõ, Ðáõóéñßïõ êáé Èåïäïôßùíïò Ìáñôýñùí Âáâýëá ôïõ åí Óéêåëßá, Áãáðßïõ, ÔéìïèÝïõ Ìáñôýñùí Ìáêåäïíßïõ Ïóßïõ

Óõíå÷ßæåôáé óôï ðáôÜñé ôïõ Óõíåôáéñéóôéêïý âéâëéïðùëåßïõ ç Ýêèåóç æùãñáöéêÞò ìå èÝìá: «Ïé ðïéçôÝò ôïõ æùãñÜöïõ Êþóôá Íôéü êáé ïé Ìåôáìïñöþóåéò ôçò 25åôïýò ÐáñÝìâáóçò».

¸êèåóç æùãñáöéêÞò ôïõ Ìáíþëç Ìðáãêáôæïýíç

Óõíå÷ßæåôáé ç Ýêèåóç æùãñáöéêÞò ôïõ Ìáíþëç Ìðáãêáôæïýíç óôï Art Cafe. ¿ñåò ïé ëåéôïõñãßáò: Ïé þñåò ëåéôïõñãßáò ôïõ cafe.

Oé ôáéíßåò ôçò åâäïìÜäáò

1. «Ôï êïñßôóé ìå ôï ôáôïõÜæ»: Åßäïò: ÄñáìáôéêÞ ðåñéðÝôåéá. Óêçíïèåóßá: ÍôÝéâéíô Ößíôóåñ. Ðñùôáãùíéóôåß: ÍôÜíéåë Êñåãê 2. «ËÜñéóá åìðéóôåõôéêü»: Åßäïò: Êùìùäßá. Óêçíïèåóßá: ÓôñÜôïò Ìáñêßäçò. Ðñùôáãùíéóôïýí: ÄçìÞôñçò Óôáñüâáò, Ìé÷Üëçò Éáôñüðïõëïò, ÐÝôñïò Îåêïýêçò, ÃéÜííçò ÆïõãáíÝëçò, ê.á. 3. «ÓÝñëïê ×ïëìò»: Åßäïò: ÊùìéêÞ ðåñéðÝôåéá. Óêçíïèåóßá: ÃêÜé Ñßôóé. Ðñùôáãùíéóôåß: Ôæïõíô Ëï.

Ç ãùíéÜ ôïõ ðïëéôéóìïý

«ÔÏ ÌÕÓÔÇÑÉÏ ÔÙÍ ÎÙÔÉÊÙÍ» ÓÔÉËÔÏÍ ÔÆÅÑÏÍÉÌÏ «Ôé îÝöñåíç ìÝñá óôçí Ç÷þ ôùí Ôñùêôéêþí! Óôï ãñáöåßï ìïõ ìå ðåñéìÝíïõí âïõíÜ áðü óõìâüëáéá ðïõ ðñÝðåé íá õðïãñÜøù, ÷åéñüãñáöá ðïõ ðñÝðåé íá äéáâÜóù êáé Üñèñá ðïõ ðñÝðåé íá ãñÜøù… ¾óôåñá áðü ðïëëÝò þñåò óêëçñÞò äïõëåéÜò, áðïêïéìÞèçêá óôçí êáñÝêëá ìïõ êáé îáöíéê܅ âñÝèçêá óå Ýíá åñãïóôÜóéï ðáé÷íéäéþí óôï Âüñåéï Ðüëï! Ìéá ìõóôçñéþäçò Ýêðëçîç ìå ðåñßìåíå åêåßíç ôç íý÷ôá… Ïýôå ðïõ óáò ðåñíÜåé áðü ôï ìõáëü ðïéá Þôáí áõôÞ ç Ýêðëçîç!» ÁãáðçôÜ ìïõ ôñùêôéêÜ, Åäþ óôçí Ðïíôéêüíçóï, üëá ôá âéâëßá ìïõ Ý÷ïõí ãßíåé ìðåóô óÝëåñ. Ðñüêåéôáé ãéá îåêáñäéóôéêÝò ðåñéðÝôåéåò, ðéï ôñõöåñÝò áðü ôç öÝôá, ðéï íüóôéìåò áðü ôç ãñáâéÝñá êáé ðéï áñùìáôéêÝò áðü ôçí ðáñìåæÜíá… Åßíáé éóôïñßåò ðïõ èá óáò ìåßíïõí áîÝ÷áóôåò, óáò ôï åããõþìáé åãþ, ï Ôæåñüíéìï Óôßëôïí. Ç óåéñÜ ÎåêáñäéóôéêÝò Éóôïñßåò ôïõ

Ôæåñüíéìï Óôßëôïí áðåõèýíåôáé óå ðáéäéÜ áðü 7 ùò 12 åôþí êáé åßíáé ìïíáäéêÞ! Åßíáé ç óåéñÜ ðïõ áðïëáìâÜíïõí ôá ðáéäéÜ ãéáôß Ý÷åé ÷éïýìïñ, äñÜóç, êáé ðïëëÝò áíáôñïðÝò. Åßíáé ç óåéñÜ ðïõ åìðéóôåýïíôáé ãïíåßò êáé åêðáéäåõôéêïß ãéáôß ìåôáäßäåé äéá÷ñïíéêÝò çèéêÝò áîßåò. Ï áíáãíþóôçò ôáõôßæåôáé ìå ôïí Ôæåñüíéìï, ðïõ áíôéìåôùðßæåé ôéò äõóêïëßåò ôçò êáèçìåñéíÞò æùÞò ìå ÷éïýìïñ êáé áéóéïäïîßá. Ç óåéñÜ ãíùñßæåé ôåñÜóôéá åðéôõ÷ßá óå ïëüêëçñï ôïí êüóìï. Ôá âéâëßá ôïõ Ôæåñüíéìï Óôßëôïí ðñüêåéôáé íá ìåôáöñáóôïýí óå 36 ãëþóóåò, êõêëïöïñïýí óå 150 ÷þñåò êáé Ý÷ïõí ðïõëÞóåé ðåñéóóüôåñá áðü 60 åêáôïììýñéá áíôßôõðá ðáãêïóìßùò.

ÅðéìÝëåéá óåëßäáò Ä. ÊáñáãéÜííç

Pierre Reverdy

Ç ñÞóç ôçò çìÝñáò

Åïñôïëüãéï

Ìéêñüò ïäçãüò åêäçëþóåùí

EíçìåñùôéêÞ åêäÞëùóç ìå èÝìá: «ÐáñÜãù êáé ÅîÜãù: ôï íÝï ïéêïíïìéêü ìïíôÝëï áíÜðôõîçò ôçò ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò»

Áí ôï óðßôé åîáöáíßæïíôáí Ìáæß ìå ìáò ðßóù áð’ ôá äÝíôñá ÊÜðïéïò áêüìá èá ‘ìåíå Ìéá ãëõêéÜ öùíÞ èá ôñáãïõäïýóå Êáé ï ßóêéïò ôïõ ÷ñüíïõ èá ‘öåõãå Ôï âñÜäõ Íá êÜíåé ôï ãýñï ôïõ êüóìïõ


4 “Ï ÅÈÍÏÌÁÑÔÕÓ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇÓ ÃÑÅÂÅÍÙÍ ÁÉÌÉËÉÁÍÏÓ (1877-1911) ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÂÉÂËÉÏÕ ÃñÜöåé ï Âáóßëçò Áðïóôüëïõ, ÃñáììáôÝáò ôïõ Óõëëüãïõ Ãñåâåíéùôþí ÊïæÜíçò

Ç ðáñïõóßáóç: ÐñáãìáôïðïéÞèçêå ôçí ÔåôÜñôç 18 Éáíïõáñßïõ 2012 ç ðáñïõóßáóç ôïõ âéâëßïõ «Ï ÅÈÍÏÌÁÑÔÕÓ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇÓ ÃÑÅÂÅÍÙÍ ÁÉÌÉËÉÁÍÏÓ (1877-1911)» ôïõ ÉùÜííïõ Ã.Ðáðáäçìçôñßïõ êáèçãçôïý èåïëüãïõ áðü ôïí åðéìåëçôÞ ôçò ´ Ýêäïóçò Áðüóôïëï Ðáðáäçìçôñßïõ óôçí êáôÜìåóôç áßèïõóá ôïõ ÊïâåíôÜñåéïõ ÊïæÜíçò. ÄéïñãáíùôÞò ôçò åêäÞëùóçò Þôáí ï Óýëëïãïò Ãñåâåíéùôþí ÊïæÜíçò “Áéìéëéáíüò”.

Ç åêäÞëùóç Üíïéîå ìå åéóáãùãéêÞ ôïðïèÝôçóç ôïõ ðñïÝäñïõ ôïõ óõëëüãïõ ÄçìïóèÝíç ÔáãÜñá. Áêïëïýèçóå ÷áéñåôéóìüò ôïõ ÄçìÜñ÷ïõ Ãñåâåíþí ê. ÄçìïóèÝíç Êïõðôóßäç ï ïðïßïò äÞëùóå ôç óõìðáñÜóôáóÞ ôïõ óôï óýëëïãï êáé ðáñïõóßáóç ôçò ðñïóùðéêüôçôáò ôïõ åðéìåëçôÞ ôçò Ýêäïóçò áðü ôï ãñÜöïíôá. Ôçí åêäÞëùóç åêôüò áðü ôï ðëÞèïò ôïõ êüóìïõ ôßìçóáí ìå ôçí ðáñïõóßá ôïõò áêüìç ç áíôéäÞìáñ÷ïò Ãñåâåíþí ê. Êáôåñßíá ÐÝôñïõ, ï ðåñéöåñåéáêüò óýìâïõëïò ÊõñéÜêïò Ìé÷áçëßäçò, ïé ðñþçí ðñüåäñïé ôïõ óõëëüãïõ Ãñåâåíéùôþí ×ñÞóôïò Æõãïýñáò êáé ÄçìÞôñéïò Ëáãéþôçò êáé ïé íõí ðñüåäñïé ôïõ óõëëüãïõ Áãßïõ Áèáíáóßïõ ê. Ëáìðñüðïõëïò ÃéÜííçò êáé Çðåéñùôþí Êþóôáò ÔóÜíôáò. Ôï âéâëßï: Áðïôåëåßôáé áðü 204 óåëßäåò äéáíèéóìÝíï ìå 15 öùôïãñáößåò. Ï Áéìéëéáíüò åêëÝãåôáé Ìçôñïðïëßôçò Ãñåâåíþí ôï ÌÜñôéï ôïõ 1910. ¸íá ÷ñüíï ìåôÜ ôïí Ïêôþâñéï ôïõ 1911, 29 åôþí, óöáãéÜæåôáé áðü ôïõò å÷èñïýò ôïõ ¸èíïõò. Ôï 1961 ðåíÞíôá ÷ñüíéá áðü ôç óôõãåñÜ äïëïöïíßá, ôï ÃõìíÜóéï Ãñåâåíþí áíáèÝôåé óôï èåïëüãï ÉùÜííç Ðáðáäçìçôñßïõ êáèçãçôÞ ôïõ ãõìíáóßïõ ôçí Ýêäïóç âéâëßïõ ãéá ôïí ÅèíïìÜñôõñá Áéìéëéáíü. Ôï âéâëßï åêäüèçêå óôï ôõðïãñáöåßï ôçò ÊïæÜíçò ôïõ ÐáíôåëÞ Ôæþíïõ, ï ïðïßïò ðñïðïëåìéêÜ Þôáí åãêáôåóôçìÝíïò óôá ÃñåâåíÜ êáé åîÝäéäå ôçí åöçìåñßäá “ÖùíÞ ôùí Ãñåâåíþí” Ôï 2011 åêáôü ÷ñüíéá áðü ôï ìáñôõñéêü èÜíáôï ôïõ Ìçôñïðïëßôç êáé óáñÜíôá ÷ñüíéá áðü ôçí êïßìçóç ôïõ óõããñáöÝá ôçò á´ Ýêäïóçò, ôá ôÝóóåñá ðáéäéÜ ôïõ ÉùÜííç Ðáðáäçìçôñßïõ ðñïâáßíïõí óôç â´ Ýêäïóç ìå åðéìåëçôÞ Ýêäïóçò ôïí Á.Ð ìå óçìáíôéêÝò ðñïóèÞêåò, öÝñíïíôáò êáéíïýñãéá óôïé÷åßá ãéá ôï ìÜñôõñá êáé ðñïÜããåëï ôçò åëåõèåñßáò, üðùò ôéò åðéóôïëÝò ðïõ áíôÜëëáîå ìå ôï ìåôÝðåéôá Ìçôñïðïëßôç ÊïæÜíçò Éùáêåßì, ïé ïðïßåò öõëÜóóïíôáé óôçí ÊïâåíôÜñåéï ÄçìïôéêÞ ÂéâëéïèÞêç ÊïæÜíçò. Óýìöùíá ìå ôïí åðéìåëçôÞ ôçò åðáíÝêäïóçò çèéêüò áõôïõñãüò ôçò äïëïöïíßáò Þôáí ï ÌðåêÞñ ÁãÜò áðü ôï Ôóïýñ÷ëé, óçìåñéíü ¢ãéï Ãåþñãéï Ãñåâåíþí. ÊáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò ðáñïõóßáóçò ðñïâëÞèçêå video ìå ôçí åêöïñÜ ôïõ ìÜñôõñá Áéìéëéáíïý ëçöèÝí áðü éóôüôïðï ôùí Óêïðßùí. Ôïí Éïýëéï ôïõ 2011, Ýíéùóá ôçí áíÜãêç íá åðéóêåöôþ ôïí ôüðï ôïõ ìáñôõñßïõ. ÌåôÜ áðü ðåñéðëáíÞóåéò óôçí ðåñéï÷Þ, Ýëëåéøç óÞìáíóçò, Ýöôáóá óôç ìáñôõñéêÞ ÷áñÜäñá, óôï äéáìïñöùìÝíï ÷þñï áðü ôç íïìáñ÷éáêÞ áõôïäéïßêçóç, Üíáøá êåñß óôçí ïìþíõìç åêêëçóßá áíåãåñèåßóá ôï 1957 ìå äáðÜíç ôçò áäåëöÞò ôïõ Áéìéëéáíïý Äüìíáò, ðñïóêýíçóá óôï ìáñìÜñéíï êåíïôÜöéï ôï ïðïßï óôÞèçêå ôï 1954 ìå ðñùôïâïõëßá ôïõ Ìçôñïðïëßôç Ãñåâåíþí Ößëéððïõ. Ï åðéìåëçôÞò ôçò Ýêäïóçò: Ï Áðüóôïëïò Ðáðáäçìçôñßïõ ãåííÞèçêå óôç ÓéÜôéóôá ÊïæÜíçò ôï 1948 êáé Ýæçóå óôá ÃñåâåíÜ, ç ìçôÝñá ôïõ áðü ôï ÊïóìÜôé Ãñåâåíþí, ùò ôï ðÝñáò ôùí ãõìíáóéáêþí ôïõ óðïõäþí (1966). Åßíáé äéðëùìáôïý÷ïò çëåêôñïëüãïò - ìç÷áíïëüãïò ìç÷áíéêüò ôïõ Åèíéêïý Ìåôóï-âåßïõ Ðïëõôå÷íåßïõ (1971) êáé áðü ôï 1974 ùò ôï 2006 åñãÜóôçêå óôç Äçìüóéá Åðé÷åßñçóç Çëåêôñéóìïý óôçí ðüëç ôçò ÊïæÜíçò. Áó÷ïëÞèçêå åðß åéêïóéðåíôáåôßá ìå ôçí åðéóôçìïëïãßá êáé ôñåéò åñãáóßåò ôïõ åðß ôïõ èÝìáôïò áõôïý Ý÷ïõí åêäïèåß. 1. Ç êáëÞ áëëïßùóéò. 2. Ï êüóìïò ôïõ ëïãéêïý üíôïò. 3. ÅðéóôÞìç õëéóìüò êáé Ðßóôç. Áðü ôéò áñ÷Ýò ôçò äåêáåôßáò ôïõ 1990 ôï åíäéáöÝñïí ôïõ óôñÜöçêå ðñïò ôçí ôïðéêÞ éóôïñßá ìå óçìáíôéêÞ Ýêäïóç ôïõ á´ ôüìïõ «Óåëßäåò éóôïñßáò Ãñåâåíþí» óåë. 476 ìå ðåñéå÷üìåíï áðü Ðñïúóôïñéêïýò ÷ñüíïõò ùò ôï 1820. Ï äåýôåñïò ôüìïò åßíáé Ýôïéìïò ãéá åêôýðùóç. Öñïíþ üôé ïé ç ÐåñéöåñåéáêÞ Åíüôçôá Ãñåâåíþí êé ï ÄÞìïò Ãñåâåíþí áðü êïéíïý ïöåßëïõí íá óõíåñãáóôïýí ãéá ôçí Ýêäïóç ôïõ âéâëßïõ. Ôï áîßæåé ï ôüðïò ìáò. Åñãáóßåò ôïõ ðáñïõóéÜóôçêáí óå ôïðéêÜ óõíÝäñéá êáé äçìïóéåýèçêáí óå ðñáêôéêÜ. Áñèñïãñáöåß óå äéáöüñïõò éóôïôüðïõò. Äéåõèýíåé ùñéáßá êáôÜ åâäïìÜäá ôçëåïðôéêÞ åêðïìðÞ ìå ôßôëï “Ìáñôõñßᔠóôïí ôïðéêü óôáèìü ÔÏÑ. Åßíáé åðß óåéñÜ åôþí ðñüåäñïò ôïõ óõëëüãïõ “ÌáêñõãéÜííçò” ôçò ÊïæÜíçò êáé ìÝëïò ôïõ äéïéêçôéêïý óõìâïõëßïõ ôïõ ÓõíäÝóìïõ ãñáììÜôùí êáé ôå÷íþí íïìïý ÊïæÜíçò.

Åðùíõìßá ôïõ Óõëëüãïõ. Ìå ðñùôïâïõëßá ôïõ ÆÞóç Äáëáìðßñá áðü ÓðÞëáéï Ãñåâåíþí ðñáãìáôïðïéåßôáé êáôáóôáôéêÞ ÓõíÝëåõóç óôéò 25 Éáíïõáñßïõ 1979 óôç ìåãÜëç óÜëá ôïõ îåíïäï÷åßïõ ÁëéÜêìùí. Ðñüåäñïò ôçò óõíÝëåõóçò ïñßæåôáé ï ÐïñÜâáò Ãåþñãéïò, ï ïðïßïò óôçí ïìéëßá ôïõ áíáëýåé ôçí åðéôáêôéêÞ áíÜãêç äçìéïõñãßáò óõëëüãïõ Ãñåâåíéùôþí åí ÊïæÜíç ìå óêïðü ôçí áëëçëïãíùñéìßá, ôçí ðíåõìáôéêÞ åðéêïéíùíßá, ôçí øõ÷áãùãßá, ôçí ðåñéóõëëïãÞ êáé äéÜäïóç ôïõ ëáïãñáöéêïý êáé áñ÷áéïëïãéêïý õëéêïý ôïõ Íïìïý Ãñåâåíþí. ¸íá áðü ôá èÝìáôá ðïõ áðáó÷üëçóå ôçí êáôáóôáôéêÞ óõíÝëåõóç Þôáí ç åðùíõìßá ôïõ óõëëüãïõ. ÊáôáôÝèçêáí äýï ðñïôÜóåéò ãéá ôçí ïíïìáóßá ôïõ óõëëüãïõ . “È.ÆÉÁÊÁӔ êáé “ÁÉÌÉËÉÁÍÏӔ. ¸ãéíå øçöïöïñßá óôç Ãåí. ÓõíÝëåõóç êáé ðëåéïøÞöçóå ï ôßôëïò “ÁÉÌÉËÉÁÍÏӔ

ÊÏÆÁÍÇ ÈÁÑÑÏÓ

Áñ÷ޅÆïõìå Ìáæß: ÈÅËÅÉ Þ ÄÅÍ ÈÅËÅÉ ï êýñéïò ÐåñéöåñåéÜñ÷çò ôï Öùôïâïëôáúêü;

Óôï Ðåñéöåñåéáêü Óõìâïýëéï ôçò 19çò Éáíïõáñßïõ 2012 óõæçôÞèçêáí – ìåôáîý Üëëùí – ïé ÌåëÝôåò Ðåñéâáëëïíôéêþí Åðéðôþóåùí äýï åðåíäýóåùí: á) ôçò åãêáôÜóôáóçò Öùôïâïëôáúêïý óõóôÞìáôïò 200ÌWp óôï Ëéãíéôéêü ÊÝíôñï ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò, êáé â) ôçò åãêáôÜóôáóçò êáé ëåéôïõñãßáò ôçò ìïíÜäáò ÐÔÏËÅÌÁÚÄÁ V. Ãéá ôçí ðáñÜôáîÞ ìáò, ç õëïðïßçóç ôùí äýï Ýñãùí åðéâåâáéþíåé ôç ÄõôéêÞ Ìáêåäïíßá ùò åíåñãåéáêü êÝíôñï ôçò ÷þñáò, óõìâÜëëïíôáò óôçí âéþóéìç áíÜðôõîç ôçò ðåñéöÝñåéáò. ÊáôÜ ôçí äéÜñêåéá ôçò óõæÞôçóçò ôçò Ì.Ð.Å ôïõ Öùôïâïëôáúêïý óõóôÞìáôïò ï ê. ÐåñéöåñåéÜñ÷çò åðéóÞìáíå ôçí áíÜãêç óõìðåñßëçøçò åéäéêÞò åðéöýëáîçò ãéá ôï éäéïêôçóéáêü êáèåóôþò ôùí åêôÜóåùí åãêáôÜóôáóçò ôïõ Ýñãïõ, ëüãù ôçò áðü 20/09/2010 áßôçóçò áêõñþóåùò, ôçò ðñþçí Í.Á. ÊïæÜíçò åíþðéïí ôïõ ÓôÅ, êáôÜ ôçò ôåêìáéñïìÝíçò áðü ôçí ðÜñïäï áðñÜêôïõ ôñéìÞíïõ óéùðçñÞò áðüññéøçò ôïõ áéôÞìáôïò åðáíáðüäïóçò ôùí åêôÜóåùí áíåíåñãþí ïñõ÷åßùí. Ç åí ëüãù åðéöýëáîç ÄÅÍ óõìðåñéëÞöèçêå áðü ôçí

ðëåéïøçößá, êáôÜ ôç èåôéêÞ ãíùìïäüôçóç ôçò Ì.Ð.Å ãéá ôçí åãêáôÜóôáóç êáé ëåéôïõñãßá ôçò ìïíÜäáò ÐÔÏËÅÌÁÚÄÁ V, áí êáé ñçôÜ áíáöÝñåôáé, óôçí ðåñßëçøç ôçò Ì.Ð.Å. üôé: «Ç õðüøç íÝá ÌïíÜäá èá åãêáôáóôáèåß åíôüò éäéüêôçôïõ ïéêïðÝäïõ ôçò Åðé÷åßñçóçò, êáé óõãêåêñéìÝíá åíôüò ôïõ åîáíôëçìÝíïõ ÷þñïõ ëéãíßôç ôïõ Ïñõ÷åßïõ ÊïìÜíïõ ôïõ ðåäßïõ ôçò åõñýôåñçò ðåñéï÷Þò ôçò ÐôïëåìáÀäáò, ôïõ Íïìïý ÊïæÜíçò.» ÔåëéêÜ, èÝëåé Þ äå èÝëåé, ï ê. ÄáêÞò, ôï Öùôïâïëôáúêü ðÜñêï êáé ôï åñãïóôÜóéï êáôáóêåõÞò çëéáêþí ðÜíåë ðïõ äéåêäéêïýìå ùò ðáñÜðëåõñï Ýñãï;;;

24+1 ãéá ôçí ôçëåèÝñìáíóç Ðôïëåìáúäáò ÁÐÏ ÔÏ ÔÇÍ ÊÉÍÇÓÇ ÅÍÅÑÃÙÍ ÐÏËÉÔÙÍ ÅÏÑÄÁÉÁÓ

Ôï 1994 Ýíá ðñùôïðüñï Ýñãï ãéá ôçí ÅëëÜäá îåêéíÜ óôçí ÐôïëåìáÀäá, ç ÔçëåèÝñìáíóç. Óôçí óõíÝ÷åéá èá âñåé ìéìçôÝò êáé óå Üëëåò ðüëåéò (ÊïæÜíç, ÓÝññåò, Ìåãáëïýðïëç, Áìýíôáéï, Öéëþôá). Ôï ðñùôïðüñï áõôü ïéêïëïãéêü Ýñãï ìå áðåñéüñéóôåò äõíáôüôçôåò êáé ðñïïðôéêÝò, Ý÷åé äåßîåé üôé, ôïõëÜ÷éóôïí óôçí ÐôïëåìáÀäá (ìåôÜ ôá äýï ðñþôá ÷ñüíéá ëåéôïõñãßáò ôïõ), ðùò óéãÜ-óéãÜ «îåöåýãåé» áðü ôï êýñéï êáé âáóéêü ôïõ ñüëï, íá èåñìáßíåé ôçí ðüëç. Ôï áí öôáßåé (êýñéá ç ÄÅÇ êáé ëéãüôåñï ç Ä.Å.ÔÇ.Ð.) ôïí ðïëßôç ôçò ÐôïëåìáÀäáò ëßãï ôïí åíäéáöÝñåé, ìéáò êáé ôï óõìâüëáéï èåñìéêÞò ðáñï÷Þò ôï õðïãñÜöåé ìå ôçí Ä.Å.ÔÇ.Ð. êáé ü÷é ìå ôçí ÄÅÇ. ¸ôóé ìáæß ìå ôïõò ðïëßôåò ðïõ êÜèå ÷åéìåñéíÞ ðåñßïäï ôïõëÜ÷éóôïí 5-20 çìÝñåò óõíïëéêÜ, êáé ìÜëéóôá êáôÜ ôéò ðéï ðáãåñÝò ðåñéüäïõò âñßóêåôáé óôçí äõóÜñåóôç èÝóç íá ìçí Ý÷åé èÝñìáíóç, Ç ÊÉÍÇÓÇ ÅÍÅÑÃÙÍ ÐÏËÉÔÙÍ ÅÏÑÄÁÉÁÓ ÑÙÔÁ: 1ïí ÕðÞñîå ìåëÝôç óêïðéìüôçôáò ðïõ íá ìáò ëÝåé üôé ìå ôéò 50 MWth ôçò 3çò ìïíÜäáò ôïõ ÁÇÓ ÐôïëåìáÀäáò èá êáëõðôüôáí ôï óýíïëï ôçò èåñìéêÞò æÞôçóçò ôçò ðüëçò; 2ïí Áí ç ðáñáðÜíù ìåëÝôç äåí Ýãéíå, ôüôå áðëÜ ôï ðñùôïðüñï áõôü Ýñãï èá âñßóêåôáé óõíå÷þò õðü áìöéóâÞôçóç êáé èá ôáëáéðùñåß ôïõò ðïëßôåò ôçò ÐôïëåìáÀäáò, áí üìùò ç ìåëÝôç Ýãéíå ôüôå ðùò äéêáéïëïãåßôáé ôï åöåäñéêü óýóôçìá (ëÝâçôáò ðåôñåëáßïõ Ä.Å.ÔÇ.Ð), íá åßíáé 25 MWth; 3ïí Áí äå÷èïýìå üôé ôá ôñßá ðñþôá ÷ñüíéá åðáñêïýóáí ïé 50 MWth èåùñåßôå ëïãéêü íá Ý÷ïõìå Ýíá ðñùôïðüñï óýóôçìá ãéá üëç ôçí ÅëëÜäá êáé ôï åöåäñéêü óýóôçìá íá ôÝèçêå óå ëåéôïõñãßá ôï 2002; 4ïí ¼ëïé ìáò èõìüìáóôå üëá áõôÜ ôá ÷ñüíéá êáé äåí åßíáé ëßãá, ðüóåò öïñÝò êáôá÷åßìùíï ðáãþíáìå ðåñéìÝíïíôáò íá áðïêáôáóôáèïýí ïé âëÜâåò; (êýñéá ôçò 3çò ìïíÜäáò ôïõ ÁÇÓ ÐôïëåìáÀäáò). Ôé óõíÝâç êáé ôï åöåäñéêü óýóôçìá äåí õðÞñ÷å åî’áñ÷Þò; 5ïí Áöïý ôåëéêÜ áðïöáóßóôçêå íá ãßíåé ôï åöåäñéêü óýóôçìá ãéáôß äåí åðéëÝ÷ôçêå ç ðåñßðôùóç ôçò Á.Å.Â.Á.Ë.; ¼ðïõ êáé ëÝâçôáò õðÞñ÷å êáé ôï êüóôïò èá Þôáí ìéêñüôåñï áëëÜ êýñéá èá ìðïñïýóå íá Ý÷åé êýñéï êáýóéìï ôïí öôçíü ëéãíßôç Þ ôï áÝñéï êáé ü÷é ôï áêñéâü ðåôñÝëáéï; 6ïí Ç ðåñßðôùóç Á.Å.Â.Á.Ë. õðÞñ÷å óôï ðëÜíï ôïõ ÄÞìïõ êáé ôçò Ä.Å.ÔÇ.Ð.; 7ïí Ôï 2004 ìðáßíåé óôï óýóôçìá ï ÁÇÓ ËÉÐÔÏË ìå Üëëåò 25 MWth ôé óõíÝâç; Äéáðéóôþèçêå üôé ï áñ÷éêüò ìåëåôçôÞò åß÷å «ðÝóåé Ýîù» óôçí áñ÷éêÞ ôïõ ðñüâëåøç ùò ðñïò ôçí èåñìéêÞ æÞôçóç; 8ïí Ôï 2006 ìðáßíïõí óôï óýóôçìá ïé ÄåîáìåíÝò ÅíáðïèÞêåõóçò èåñìüôçôáò, èåñìéêÞò éó÷ýïò 25 MWth. Ç ÐôïëåìáÀäá åîáêïëïõèåß íá ôáëáéðùñåßôå êáé íá ðáãþíåé, îÝñåé êáíåßò õðåýèõíá ìáò ðåé ðüóç èåñìéêÞ éó÷ý Þèåëå ç ðüëç áðü ôçí áñ÷Þ (âÜóç ôçò ìåëÝôçò) êáé ðüóç ôï 2004; 9ïí ÌÝ÷ñé áõôÞí ôçí þñá öáßíåôáé üôé ôï Ýñãï ðñï÷ùñïýóå óôï «âëÝðïíôáò êáé êÜíïíôáò» êáé üëá ôá ðáñáðÜíù Þôáí óõìðëçñþìáôá êáé çìßìåôñá óôï íá ðñïóôåèåß èåñìéêÞ éó÷ýò. Ãéáôß áí åßíáé Ýôóé äåí æçôÞèçêáí åõèýíåò áðü ôïí ìåëåôçôÞ; 10ïí Ðüóï ôåëéêÜ åðéâáñýíèçêå ï ÄÞìïò êáé ç Ä.Å.ÔÇ.Ð. áðü üëåò áõôÝò ôéò ðñïóèÞêåò ôùí çìßìåôñùí; 11ïí Ðüóï ôåëéêÜ ìÝ÷ñé óÞìåñá Ý÷åé åðéâáñõíèåß ï ÄÞìïò êáé ç Ä.Å.ÔÇ.Ð. áðü ôçí åãêáôÜëåéøç ôïõ óõóôÞìáôïò ôïõ ðëáóôéêïý áãùãïý ðïõ èáâüôáí ìáæß ìå ôïí áãùãü ðáñï÷Þò èåñìüôçôáò êáé åß÷å óêïðü íá ôïðïèåôçèåß óýóôçìá åíäåßîåùí ðïõ èá åðéôçñïýóå óå ðñáãìáôéêü ÷ñüíï (ôçí ðïéüôçôá ôïõ íåñïý, ôçí äéáññïÞ êôë); 12ïí Ðüóï åðéðëÝïí óôïß÷çóå óôïí ÄÞìï êáé ôçí Ä.Å.ÔÇ.Ð. ç êáôáóêåõÞ ôùí åðéìÝñïõò õðïóôáèìþí óôçí ðüëç; 13ïí Ãéáôß äåí åðéëÝ÷ôçêå áðü ôçí áñ÷Þ ç ðáñï÷Þ ôçò èåñìüôçôáò óôïí êáôáíáëùôÞ ìå ôï óýóôçìá åíáëëáêôþí èåñìüôçôáò; 14ïí Ðüóï åðéðëÝïí ðñïóùðéêü ÷ñåéÜóôçêå þóôå íá åðáñêåß ãéá íá «ãßíåôáé ïõóéáóôéêÜ óõíôçñçôÞò» ôùí óõíäåäåìÝíùí êáôáíáëùôþí óôï Þäç êåíôñéêü óýóôçìá ôùí ïéêïäïìþí; 15ïí ¹äç áðü ôï 1998 Þ êáé íùñßôåñá êÜôé äåí «ðÜåé êáëÜ» êáé áñ÷ßæïõí ïé äéåñãáóßåò ãéá ôçí óýíäåóç ìå ôïí ÁÇÓ ÊáñäéÜò ÌïíÜäåò III, IV, ãéá èåñìéêÞ éó÷ý 100 MWth. Áðü ôçí óôéãìÞ ðïõ Þäç Ý÷ïõìå ôéò 100 MWth ( 50 ÌWth áðü ÁÇÓ ÐôïëåìáÀäáò + 25 MWth áðü ÁÇÓ ËÉÐÔÏË + 25 MWth áðü ôéò ÄåîáìåíÝò ÅíáðïèÞêåõóçò èåñìüôçôáò óýíïëï 100MWth ðñïò ôé ôï åðéðëÝïí êüóôïò ôçò åðÝíäõóçò; Äýï ðñÜãìáôá ìðïñïýìå íá óêåöôïýìå, á) Þ ç áñ÷éêÞ ìåëÝôç Þôáí ëÜèïò ùò ðñïò ôçí æÞôçóç èåñìüôçôáò êáé â) Þ ðñïóðáèïýìå íá âñïýìå Üëëïèé óôéò âëÜâåò ôçò 3çò ÌïíÜäáò ôïõ ÁÇÓ ÐôïëåìáÀäáò. 16ïí ÖõóéêÜ ï Þ ïé ìåëåôçôÝò ðëçñþèçêáí êáé ßóùò ðëçñþíïíôáé áêüìç åíþ ç ÁÍ.Ä.Å.Ð.(ÁíáðôõîéáêÞ ÄçìïôéêÞ Åðé÷åßñçóç ÐôïëåìáÀäáò) âñßóêåôáé õðü åêêáèÜñéóç. ÔåñÜóôéá ðïóÜ ÷Üèçêáí áðü ôçí ðüëç, ìÞðùò ìáò ëÝåé êÜôé áõôü;

17ïí ¸óôù üôé üëá ðÜíå êáëÜ êáé ç óýíäåóç ïëïêëçñùèåß óôï ôÝëïò ôïõ 2012 ¸÷åé ðñïâëåöôåß óå ðåñßðôùóç ðïõ áõôüò ï óôáèìüò (ÁÇÓ ÊáñäéÜò) ðåñéÝëèåé óå éäéþôç ôé èá ãßíåé; 18ïí ÕðÜñ÷åé äÝóìåõóç üôé êáé ï éäéþôçò èá ðáñÝ÷åé ìå ôï ßäéï êüóôïò ôçí èåñìéêÞ åíÝñãåéá óôçí Ä.Å.ÔÇ.Ð.; 19ïí Êáé åäþ ìðáßíåé êáé Ýíá ÂÁÓÉÊÏ ÊÁÉ ÏÕÓÉÁÓÔÉÊÏ ÅÑÙÔÇÌÁ. Ìå ôï äåäïìÝíï ôçò óýíäåóçò ìå ôïí ÁÇÓ ÊáñäéÜò ðñéí ôïí ó÷åäéáóìü ôïõ ÊáëëéêñÜôç ãéáôß äåí ÷ñçóéìïðïéÞèçêå áõôü ôï äõíáôü «÷áñôß» þóôå ï ÄÞìïò Äçìçôñßïõ ÕøçëÜíôç íá õðá÷èåß óôïí ÄÞìï Åïñäáßáò; Åßíáé Ýîù áðü êÜèå ëïãéêÞ íá ðáßñíïõìå èåñìéêÞ åíÝñãåéá áðü óôáèìü ðïõ áíÞêåé óå Üëëï ÄÞìï, åßíáé óáí íá äßíåé íåñü ç Ä.Å.Õ.Á.Ð. óôïí ÄÞìï Áìõíôáßïõ ÷ùñßò üöåëïò. 20ïí Áðü ôá óôïé÷åßá ôçò ßäéáò åðé÷åßñçóçò (Ä.Å.ÔÇ.Ð.) ðáßñíïõìå ôï ðáñáêÜôù ðßíáêá ãéá ôï ×ñçìáôïäïôéêü Ó÷Þìá ôïõ ¸ñãïõ ôçò óýíäåóçò ìå ôïí ÁÇÓ ÊáñäéÜò.

Êáé âëÝðïõìå óõíïëéêü êåöÜëáéï ôçò åôáéñåßáò åßôå áðü ßäéá êåöÜëáéá ÄÅÔÇÐ åßôå äáíåéáêÜ êåöÜëáéá ÄÅÔÇÐ, 12.261.067 €, üìùò óôï äåëôßï ôýðïõ ôçò Ä.Å.ÔÇ.Ð. (09-012012) áíáöÝñåôáé üôé ºäéá óõììåôï÷Þ Ä.Å.ÔÇ.Ð.: 9.635.368,98 € êáé ïé Ðñáãìáôïðïéçèåßóåò ÐëçñùìÝò 15.291.936,08 €, êÜôé äåí «êïëëÜåé» Þ ç óõììåôï÷Þ ôçò Ä.Å.ÔÇ.Ð. åßíáé ìåãáëýôåñç êáôÜ 3.030.869 € Þ áí ïé ðëçñùìÝò áöïñïýí ôï ðïóïóôü óõììåôï÷Þò ôüôå Ý÷ïõìå ðÜëé äéáöïñÜ. Ôé åðéôÝëïõò óõìâáßíåé; 21ïí ¸ãéíå áîéïðïßçóç ôçò ïäçãßáò ôçò Å.Å. 8/11-02-2004 ìå èÝìá: «Ðñïþèçóç ôçò óõìðáñáãùãÞò åíÝñãåéáò âÜóåé ôçò æÞôçóçò ãéá ÷ñÞóéìç èåñìüôçôá óôçí åóùôåñéêÞ áãïñÜ åíÝñãåéáò», ðïõ èá Ýðñåðå íá ôåèåß óå éó÷ý áðü ôá êñÜôç ìÝëç (êáé áðü ôçí ÅëëÜäá) ìÝ÷ñé ôçí 21ç Öåâñïõáñßïõ 2006; 22ïí ÅÜí Ýãéíå áîéïðïßçóç ôçò ðéï ðÜíù ïäçãßáò ãéáôß äåí Ýãéíå ìÝ÷ñé óôéãìÞò êáìßá åðÝíäõóç óôïí ôïìÝá ôùí âéïêáõóßìùí (âéïìÜæáò, âéïíôßæåë êôë) ðïõ ìå ìïíÜäá ðïõ èá âñßóêåôáé óôçí ðåñéï÷Þ ôçò Á.Å.Â.Á.Ë (êïíôÜ óôï êåíôñéêü áíôëéïóôÜóéï ôçò Ä.Å.ÔÇ.Ð.) íá óõììåôÝ÷åé óôçí óõìðáñáãùãÞ èåñìüôçôáò ãéá ôéò áíÜãêåò ôçò ðüëçò; 23ïí Ðþò íá åñìçíåýóïõìå ôï õðüìíçìá ôçò ÔçëåèÝñìáíóçò ÐôïëåìáÀäáò ðñïò ôç Äéïßêçóç ôçò ÄÅÇ (2110-2011), üðïõ ìåôáîý Üëëùí æçôÜ íá åîåôáóèåß ç äõíáôüôçôá åêìßóèùóçò åêôÜóåùí åîáíôëçèÝíôùí ïñõ÷åßùí ôçò ÄÅÇ 500-1000 óôñåììÜôùí êáô’ åëÜ÷éóôï, þóôå íá áíáðôýîåé êáëëéÝñãåéåò áðïêëåéóôéêÜ ãéá ôéò áíÜãêåò ðáñáãùãÞò èåñìüôçôáò êáé íá åîáóöáëßóåé ôçí óõììåôï÷Þ ÁÐÅ óôï åíåñãåéáêü ôçò éóïæýãéï; 24ïí Áðü óôïé÷åßá ôçò Ä.Å.ÔÇ.Ð. äéáâÜæïõìå Óýíïëï èåñìéêÞò æÞôçóçò ðüëçò 170 MW th Ðñï÷èÝò äéáâÜóáìå üôé óôçí óõíåäñßáóç ôïõ Ðåñéöåñåéáêïý óõìâïõëßïõ ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò, õðÞñ÷å èÝìá Ãíùìïäüôçóç ãéá ôçí Ì.Ð.Å. (ÌåëÝôç Ðåñéâáëëïíôïëïãéêþí Åðéðôþóåùí) ôïõ Ýñãïõ «ÅãêáôÜóôáóç êáé ëåéôïõñãßá íÝáò ìïíÜäáò ðáñáãùãÞò çëåêôñéêÞò åíÝñãåéáò ìéêôÞò ïíïìáóôéêÞò éó÷ýïò 660 MW, ìå êáýóéìï êïíéïðïéçìÝíï ëéãíßôç ìå äõíáôüôçôá ðáñï÷Þò èåñìéêÞò éó÷ýïò 140 ÌWth ãéá ôçëåèÝñìáíóç». Ìå äåäïìÝíï áõôÜ ðïõ áíáöÝñåé ç Ä.Å.ÔÇ.Ð.,(170 MWth), ìåôÜ áðü ìåñéêÜ ÷ñüíéá üôáí êáé áí êáôáóêåõáóèåß ç V ìïíÜäá ÐôïëåìáÀäáò, ç èåñìéêÞ æÞôçóç èá åßíáé ìéêñüôåñç áðü ôçí óçìåñéíÞ; 25ïí Óôçí Äéçìåñßäá 20 & 21 Ìáñôßïõ 2010 ìå èÝìá: ¢îïíáò ÔçëåèÝñìáíóçò-Óýíäåóç ÔçëåèÝñìáíóçò ÐôïëåìáÀäáò ìå ôïí ÁÇÓ ÊáñäéÜò óôçí óåëßäá 13 áíáöÝñåé Óçìåßùóç: áðü ôïí Ïêôþâñéï ôïõ 2011 êýñéá ðçãÞ ôñïöïäïóßáò èåñìéêÞò åíÝñãåéáò ôçò ôçëåèÝñìáíóçò ÐôïëåìáÀäáò èá åßíáé ïé ÌïíÜäåò III & IV ôïõ ÁÇÓ ÊÁÑÄÉÁÓ. Óôéò áíáêïéíþóåéò ôùí ôåëåõôáßùí çìåñþí ôïõ ÄÞìïõ êáé ôçò Ä.Å.ÔÇ.Ð. äéáöáßíåôáé üôé ìÜëëïí ðÜìå ãéá ôïí Ïêôþâñéï ôïõ 2012 (êáé áí áõôü äåí ãßíåé èá öôáßåé ç ÄÅÇ). Åìåßò üðùò êáé ïé ðïëßôåò ôçò Åïñäáßáò üðùò êÜíáìå õðïìïíÞ 18 ÷ñüíéá ôþñá ðåñéìÝíïíôáò ÏÑÉÓÔÉÊÇ ËÕÓÇ èá ðåñéìÝíïõìå ìÝ÷ñé ôïí Ïêôþâñéï ôïõ 2012, ÊÁÉ ÈÁ ÅÐÁÍÅËÈÏÕÌŅ…….

Ôñßôç 24 Éáíïõáñßïõ 2012

ÁËÇÈÅÉÅÓ ÊÁÉ ØÅÌÁÔÁ ÃÉÁ ÔÇÍ ÔÇËÅÈÅÑÌÁÍÓÇ ÐÔÏËÅÌÁÚÄÁÓ ÁÑÈÑÏ ÔÏÕ ÌÉ×ÁËÇ ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÕ

Ôéò ôåëåõôáßåò çìÝñåò åîåëßóóåôáé óôçí ÐôïëåìáÀäá Ýíá èÝáôñï ôïõ ðáñáëüãïõ ìå áöïñìÞ ôéò óõíå÷åßò äéáêïðÝò ôçò ëåéôïõñãßáò ôçò ÔçëåèÝñìáíóçò åîáéôßáò ôçò áäõíáìßáò ôñïöïäïóßáò áôìïý áðü ôçí ÄÅÇ Á.Å êáé óõãêåêñéìÝíá áðü ôïí ÁÇÓ ÐôïëåìáÀäáò. ÐñùôáãùíéóôÝò ç ÄÅÇ Á.Å , ç ÄÅÔÇÐ êáé ïé åñãáæüìåíïé ôçò êáé ïé ðïëßôåò ôçò ÐôïëåìáÀäáò (êáôáíáëùôÝò). Ôï óÞñéáë üìùò åßíáé åðáíáëáìâáíüìåíï êáèþò ç åêÜóôïôå äçìïôéêÞ áñ÷Þ Ý÷åé íá áíôéìåôùðßóåé ôï ßäéï ðÜíôá ðñüâëçìá , ôçí áäõíáìßá ôñïöïäïóßáò áðü ðëåõñÜ ÄÅÇ Á.Å. Ðïéåò åßíáé üìùò ïé áëÞèåéåò êáé ðïéá ôá øÝìáôá;. Ãéá íá áíôéìåôùðéóôåß ôï ðñüâëçìá ï ÄÞìïò Åïñäáßáò äáðÜíçóå Ýíá ìåãÜëï êïììÜôé åóüäùí ôïõ ÅÁÐ ãéá íá ÷ñçìáôïäïôÞóåé ôç óýíäåóç ôçò ÄÅÔÇÐ ìå ôïí ÁÇÓ ÊáñäéÜò, Ýñãï ðïõ Ý÷åé ïëïêëçñùèåß, áëëÜ äåí Ý÷åé áêüìç ôñïöïäïôÞóåé ôçí ÐôïëåìáÀäá. Êé åäþ åßíáé ôï ìåãÜëï åñùôçìáôéêü! Ãéáôß äåí åðéóðåýóèçêáí ïé äéáäéêáóßåò áðü ôçí ÄÅÇ Á.Å üôáí üëïé ãíùñßæïõí üôé ç ÔçëåèÝñìáíóç ÐôïëåìáÀäáò ôñïöïäïôåßôáé áðü ìßá ãåñáóìÝíç ìïíÜäá, ôçí III ôïõ ÁÇÓ ÐôïëåìáÀäáò; ÓõíôçñÞèçêå óùóôÜ ç óõãêåêñéìÝíç ìïíÜäá ôï êáëïêáßñé þóôå íá ìçí áíôéìåôùðßæåé ðñïâëÞìáôá ôï ÷åéìþíá;. Åßíáé ðñïöáíÝò ôï äßêáéï ôïõ áéôÞìáôïò ôïõ ÄÞìïõ Åïñäáßáò ãéá ìçäåíéêÞ ôéìïëüãçóç áðü ðëåõñÜò ÄÅÇ Á.Å ðñïò ôç ÄÅÔÇÐ ãéá ôéò çìÝñåò áðþëåéáò – ìç ôñïöïäïóßáò. ¸ôóé åßíáé áõôïíüçôï üôé ïé êáôáíáëùôÝò èá áðáëëá÷èïýí áðü ôï ðñüóèåôï êüóôïò èÝñìáíóçò ðïõ äçìéïõñãåß ï Þäç âáñýò ÷åéìþíáò. ¹äç áðü ðëåõñÜò ìïõ Ý÷åé êáôáôåèåß åñþôçóç óôï Êïéíïâïýëéï ìå ôçí ïðïßá êáëåßôáé ôï Õðïõñãåßï ÐÅÊÁ êáé ç äéïßêçóç ôçò ÄÅÇ Á.Å íá áðáíôÞóïõí åðßóçìá ãéá ôïõò ëüãïõò ôùí óõíå÷þí âëáâþí êáé ôçí ðïñåßá ôçò äéáóýíäåóçò ìá ôïí ÁÇÓ ÊáñäéÜò. ÈÝëù íá ðáñáêáëÝóù ôïõò ðïëßôåò ôçò Ðôïëåìáúäáò íá êÜíïõí õðïìïíÞ êáé íá åõ÷áñéóôÞóù ôïõò åñãáæüìåíïõò ôçò ÄÅÔÇÐ ïé ïðïßïé, áðü ôïí Ðñüåäñï êáé ôçí äéïßêçóç Ýùò ôïí ôåëåõôáßï åñãáæüìåíï, äßíïõí ìÜ÷ç ãéá íá áíôáðïêñéèïýí óôéò ðñïóäïêßåò üëùí ìáò, áëëÜ êáé íá áíôéóôáèïýí óôçí ðñïóðÜèåéá êÜðïéùí êáëïèåëçôþí íá áðáîéþóïõí ôï Ýñãï ôçò Åðé÷åßñçóçò ðïõ êáé ðñùôïðüñï êáé ôåñÜóôéï åßíáé ãéá ôïí ôüðï. Áðü ôçí Üëëç ðñÝðåé åðßóçò íá óõã÷áñïýìå êáé ôïõò åñãáæïìÝíïõò óôïí ÁÇÓ ÐôïëåìáÀäáò ïé ïðïßïé óå óõíåñãáóßá ìå ôçí Äéåýèõíóç ôïõ óôáèìïý , äßíïõí ôïí äéêü ôïõò áãþíá êüíôñá óôá ëÜèç êáé ôéò åðéëïãÝò ôùí áíùôÝñùí ôïõò. Ç ôçëåèÝñìáíóç ôçò ÐôïëåìáÀäáò Þôáí êáé åßíáé ìéá ìåãÜëç êáôÜêôçóç ôçò ôïðéêÞ êïéíùíßáò êáé äåí èá áöÞóïõìå êáíÝíáí êáé ôßðïôá íá ôçí áðáîéþóåé.

ÏìÜäåò Ðáñáãùãþí èá áðïôåëïýí ôï ó÷Þìá ôïõ íÝïõ Áãñïôéêïý Óõíåôáéñéóìïý Ðïëý ìåãÜëç óõììåôï÷Þ ôùí ÄåõôåñïâÜèìéùí Óõíåôáéñéóôéêþí Ïñãáíþóåùí ÷áñáêôÞñéóå ôç óýóêåøç óôï áìöéèÝáôñï ôçò Å.Á.Ó. ËÜñéóáò óôéò 22/01/2012. Ïé ðñüåäñïé ôùí ÄåõôåñïâÜèìéùí Ïñãáíþóåùí áëëÜ êáé ïé ÄéåõèõíôÝò åß÷áí ôç äõíáôüôçôá íá åêöñÜóïõí ôéò áðïñßåò ôïõò êáé ôéò áíçóõ÷ßåò ôïõò ó÷åôéêÜ ìå ôï íÝï èåóìéêü ðëáßóéï (í. 4015) ðåñß óõëëïãéêþí áãñïôéêþí ïñãáíþóåùí. Ôá ðïëéôéêÜ êüììáôá áëëÜ êáé ï Õöõðïõñãüò ÁãñïôéêÞò ÁíÜðôõîçò êáé Ôñïößìùí ê. Ñïíôïýëçò, äåóìåýôçêáí üôé èá óôçñßîïõí ôçí ðñïóðÜèåéá ìåôÜâáóçò êáé ìåôáó÷çìáôéóìïý ôùí Åíþóåùí óå ÐñùôïâÜèìéïõò Óõíåôáéñéóìïýò. Ôï ó÷Þìá ôïõ íÝïõ Áãñïôéêïý Óõíåôáéñéóìïý ðïõ èá ðñïêýøåé èá åßíáé ìå ÏìÜäåò Ðáñáãùãþí áíÜ ôïìÝá ðáñáãùãÞò, þóôå ç êÜèå ïìÜäá ðáñáãùãþí íá äéïéêåßôáé áðü ôïõò ßäéïõò ôïõò ðáñáãùãïýò. Áðü ôç óõíåäñßáóç öÜíçêå ç áíÜãêç äçìéïõñãßáò ìéáò åðéôñïðÞò ðïõ èá äéá÷åéñéóôåß êáé èá óõíôïíßóåé óå óõíåñãáóßá ìå ôï Õðïõñãåßï ÁãñïôéêÞò ÁíÜðôõîçò êáé Ôñïößìùí áëëÜ êáé ìå ôá êüììáôá ôá èÝìáôá ðïõ ðñïêýðôïõí êáôÜ ôç äéáäéêáóßá ìåôáôñïðÞò êáé óõã÷þíåõóçò. Êáô’ áõôüí ôïí ôñüðï ìå áóöáëÞ ãíþóç êáé ðëçñïöüñçóç íá êéíçèïýìå ãñÞãïñá ìÝóá óôï ÷ñïíïäéÜãñáììá ðïõ ðñïâëÝðåé ï íïìïèÝôçò êáé ðáñÜëëçëá íá êáôáèÝóïõìå áîéüðéóôá ðñïãñÜììáôá åîõãßáíóçò óôçí ÁÔÅ. Ç áíÜãêç ëïéðüí ôçò ìåôÜâáóçò óå íÝá ìåãÜëá ó÷Þìáôá êáé óýã÷ñïíá ðïõ èá êáëýðôïõí ôéò ïéêïíïìéêÝò áíÜãêåò ôçò åðï÷Þò , åßíáé åðéâåâëçìÝíç óÞìåñá ðåñéóóüôåñï áðü êÜèå Üëëç öïñÜ ãéáôß ìüíï ìÝóá áðü ôéò óõëëïãéêÝò ðñïóðÜèåéåò ôùí áãñïôþí êáé ôùí êôçíïôñüöùí ìðïñåß íá Ýñèåé ç áíÜðôõîç ôçò áãñïôéêÞò ïéêïíïìßáò óå üëç ôçí åëëçíéêÞ ýðáéèñï. Ç åðéôñïðÞ åñãáóßáò èá áðïôåëåßôáé áðü ôïõò ê.ê.: Êáìðñïýäçò Áîéþôçò:Å. :Å.Á.Ó Äéäõìüôåé÷ïõ ÁñáìðáôæÞò Ðáýëïò:Å.Á.Ó Âéóáëôßáò Ãéáííéôóüðïõëïò Ãåþñãéïò:Å.Á.Ó Áìõíôáßïõ Ôóéêñßêáò Óðýñïò:Å.Á.Ó ËÜñéóáò ÂáúüðïõëïòÃéþñãïò:¸íùóç Ê.Ó. Êáñäßôóáò Ðñßíôæïò ÍéêÞôáò:Å.Á.Ó Âüëïõ


5

Ç åõèýíç åßíáé óõëëïãéêÞ

ÅíäéáöÝñïõóá ç Üðïøç ôïõ êáèçãçôÞ Áíô. ÁíôùíÜêïõ, ãéá ôçí ðïëéôéêÞ êáôÜóôáóç, üðùò áõôüò ôçí êáôáãñÜöåé óôï «Öñïíåßí Åëëçíéêþò»: «Ç óýã÷ñïíç ðïëéôéêÞ ðáñïõóßá åßíáé óáí ìéá ôñÜðïõëá, ãéá ôçí áêñßâåéá, ìéá ðïëéôéêÞ ôñÜðïõëá, ç ïðïßá ðåñéëáìâÜíåé ôñáðïõëü÷áñôá êüêêéíá êáé ìáýñá. ÓðáèéÜ (ðïõ áãùíßæïíôáé ãéá ôï êüììá êáé ôïí áñ÷çãü ôïõò), êïýðåò (ðïõ ãåìßæïõí áðü ðïëéôéêü ÷ñÞìá), êáñþ (üëï ðñïóðïßçóç êáé åéêüíá) êáé ìðáóôïýíéá (äçë. áíôÜñôåò ðïõ ãáõãßæïõí ãéá íá ôá âñïõí ìðáóôïýíéá ïé áñ÷çãïß êáé ü÷é ìüíï)». Ç ôñÜðïõëá êáôÜ êáíüíá áíáêáôåýåôáé êé áõôïß ðïõ óõíÞèùò êåñäßæïõí åßíáé áö’ åíüò ôá ¨áöåíôéêܨ ôïõ ìáãáæéïý êáé áö’ åôÝñïõ áõôïß ðïõ ¨óôÞóáí¨ ôçí ðáñôßäá ôïõ ðáé÷íéäéïý. Ï ëáüò êáôÜ êáíüíá åßíáé áõôüò ðïõ ðëçñþíåé ôá óðáóìÝíá ¨êëåììÝíᨠêáé ïé íÝïé óùôÞñåò ìéëÜíå ðÜíôá óôï üíïìá… ôïõ åëëçíéêïý ëáïý ãéá ôç óùôçñßá ôçò ðáôñßäáò! Ðïëý ðáëéÜ ç ðáñáêÜôù éóôïñßá, üóï ðáëéÜ êáé ç ðïëéôéêÞ áãõñôßá óôá ÷ñüíéá ôïõ Ìáõñïãõáëïýñïõ. ¹ôáí ëÝíå êÜðïôå Ýíáò õðïõñãüò ðïõ üôáí Þñèå ç þñá íá êÜíåé ôç äéáèÞêç ôïõ, åíþ óôéò êüñåò ôïõ Üöçóå üëç ôïõ ôçí ðåñéïõóßá, óôï ãéü ôïõ ðïõ Þäç ôïí åß÷å ÷ñßóåé âïõëåõôÞ óôç èÝóç ôïõ, äåí Üöçóå ôßðïôá. Ìå áðïñßá ï ãéüò ôïõ ôï ñþôçóå ãéáôß áõôÞ ç ìåôá÷åßñéóç, ãéá íá ðÜñåé ôç áðÜíôçóç: «óå åóÝíá áöÞíù äÝêá ÷éëéÜäåò âüäéá íá óå øçößæïõíå!». ¸íá ïëüêëçñï êïðÜäé âüäéá Üöçíå ï ðáôÝñáòõðïõñãüò óôï ãéï-âïõëåõôÞ, ãéá íá ôïõò ðÜñåé ôï ãÜëá, ôï ìáëëß êáé ôï êñÝáò. Ç ðåßñá åß÷å äéäÜîåé óôïí õðïõñãü ðùò ôá âüäéá ðáñáìÝíïõí ðéóôÜ, áí ôá ìåôá÷åéñéóôåßò åðéäÝîéá, ôÜæïíôáò ðñïåêëïãéêÜ áåñüöïõóêåò, öôÜíåé íá Ý÷åéò ôá êáôÜëëçëá ôóïìðáíüóêõëá ãéá íá ðåñéöñïõñÞóåéò ôï êïðÜäé. ÊÜôé Þîåñå ãíùóôüò ðïëéôéêüò áñ÷çãüò, üôáí åßðå ðùò ôï ðñüâáôï ðïõ èá öýãåé áðü ôï ìáíôñß ôï ôñþåé ï ëýêïò! Áõôü üìùò ðïõ äåí åßðå, åßíáé ðùò áí ôï ðñüâáôï óõíå÷ßóåé íá ìÝíåé óôï ìáíôñß ðáñÜ ôç èÝëçóÞ ôïõ, óôçí êáëýôåñç ðåñßðôùóç èá ÷Üóåé ìáëëß-ãÜëá êáé óôç ÷åéñüôåñç èá ôï öÜåé ï ôóïìðÜíïò! ÓÞìåñá æïýìå óôçí åðï÷Þ ôçò ôñÝëáò, üðïõ êáíåßò äå óÝâåôáé ôßðïôá, äå ëïãáñéÜæåé êáíÝíáí êáé ôßðïôá! Ï ìÝãáò Êïõëïýñçò äßíåé ôï ðáñÜäåéãìá ðïõ åíþ ðáñáâßáóå êüêêéíï óçìáôïäüôç, Ýñéîå ôéò ñüäåò ôïõ óôïí åéäéêü öñïõñü æçôþíôáò êáé ôá ñÝóôá. Ïé íüìïé üìùò åßíáé ïé êáèñÝöôåò ôçò êïéíùíßáò, ðïõ Þ éó÷ýïõí ãéá üëïõò, Þ ãéá êáíÝíáí! ¼óï ðáëéüò åßíáé ï êüóìïò, ôüóï ç éóôïñßá åðáíáëáìâÜíåôáé ìå êÜðïéåò ðáñáëëáãÝò. Óôï âéâëßï ôïõ «ÓðïõäÞ ôçò éóôïñßáò» ï ¢ñíïëíô Ôüúìðç áíáöÝñåôáé óôïõò ôñüðïõò åðéâïëÞò ôçò åîïõóßáò. Óôçí ðåñßðôùóç ôçò ïèùìáíéêÞò áõôïêñáôïñßáò, ëÝåé ðùò ïé Ôïýñêïé ùò íïìáäéêüò ëáüò, æïýóáí ìå ôá ÷ñÞìáôá ôùí êáôáêôçìÝíùí ëáþí. Ãéá íá êñáôÞóïõí üìùò ôïõò êáôáêôçìÝíïõò ëáïýò óå õðïôáãÞ, äçëáäÞ ôï êïðÜäé, áõôü Ýðñåðå íá ìÝíåé Þóõ÷ï êáé íá ìçí áíôéäñÜ. Ôïí åéäéêü áõôü ñüëï êáôáóôïëÞò áíÝèåóáí óôá ìáíôñüóêõëá ðïõ ðñïÝñ÷ïíôáí áðü ôçí ïìÜäá ôùí êáôáêôçìÝíùí (ôïõ ëáïý). ÁõôÜ üìùò åß÷áíå ôçí õðï÷ñÝùóç íá äßíïõí ëüãï êáé íá åêôåëïýí áðïêëåéóôéêÜ ôéò åíôïëÝò ôùí âïóêþí-áöåíôéêþí. Ôá ìáíôñüóêõëá ðåñíïýóáíå æùÞ ÷áñéóÜìåíç, áëëÜ ðÜíôá ðéóôÜ óôá áöåíôéêÜ êáé ÷ùñßò çèéêïýò Þ Üëëïõò öñáãìïýò óôçí åêôÝëåóç åíôïëþí! Áí êÜíïõìå Ýíáí ðáñáëëçëéóìü óôá êüììáôá, èá êáôáëÜâïõìå ðïéïò åßíáé ï âïóêüò êáé ðïéá ôá ìáíôñüóêõëá! Ðïéåò åíáëëáêôéêÝò ëýóåéò åöåõñßóêïíôáé ìå íÝá ìáíôñüóêõëá, üôáí ôá ðñïçãïýìåíá Ý÷ïõí áðïôý÷åé êáé äå ìðïñïýí íá êñáôÞóïõí Üëëï ôï êïðÜäé óå õðïôáãÞ! ÊáôÜ Èïõêõäßäç: «Äåí êáôçãïñþ åêåßíïõò ðïõ åðéäéþêïõí íá åðåêôåßíïõí ôçí êõñéáñ÷ßá ôïõò, áëëÜ åêåßíïõò ðïõ åßíáé ðñïèõìüôåñïé íá õðïôá÷èïýí». Óôéò äçìïêñáôßåò ïé åõèýíåò âáñýíïõí üëïõò ôïõò ðïëßôåò, ãéáôß ïé êõâåñíÞóåéò åêëÝãïíôáé ìå øÞöï äéêÞ ôïõò. Ç áíï÷Þ äåí åßíáé êáé óõììåôï÷Þ; ¸ôóé Ýãéíå êáé ï ¨íüìïò ðåñß åõèýíçò õðïõñãþí¨, üðïõ ðáñÝ÷åôáé áóõëßá êáé ðáñáãñáöÞ óå êÜèå ðïëéôéêü êáêïýñãçìá êáé ãéá ôá ôóïìðáíüóêõëá, ôï íüìéìï åßíáé êáé çèéêü! Ï ÍÏÌÏÓ ÅÉÌÁÉ ÅÃÙ êáé áí óôï ¨óýóôçìᨠäåí áñÝóåé êÜôé Ýñ÷åôáé èåñáðåßá ìÝóù ôùí äçìïóêïðÞóåùí. Ðëýóç åãêåöÜëïõ ìå ðïëý÷ñùìïõò êüêêïõò, ãéá íá ìåßíåé ôï ýöáóìá êáèáñü! Ãéá ÷ñüíéá ôþñá äéáìïñöþíåôáé ìéá åíôåëþò äéáöïñåôéêÞ ÷þñá êáé ôï óôïé÷åßï ðïõ ëåßðåé áðü ôï óõíäõáóìü áõôüí, åßíáé ï ðáôñéùôéóìüò. Ç ðáôñßäá áðïêüðôåôáé áðü êÜèå ôé åëëçíéêü, ÷Üíïíôáò ôçí ðñáãìáôéêÞ ôçò ôáõôüôçôá. ÈÝëïõí ôþñá êáé áíáâïëÞ ôùí åêëïãþí ôïõ Öåâñïõáñßïõ ìå ôï äßëçììá ¨ðëÞñç õðáêïÞ Þ ðôþ÷åõóç, ãéá íá ¨ôáêôïðïéÞóïõí¨ üëá ôá èÝìáôá ðïõ êáôåäáößæïõí üëá üóá îÝñïõìå ùò ôþñá!¨ ÌÝóá óå áõôÞ ôç ìåãÜëç áíáôñïðÞ êÜðïéïé øÜ÷íïõí ôï óõíäéêáëéóôéêü (ðñþçí) êßíçìá. ¸÷åé ëïõöÜîåé ðáñáäßäïíôáò ôá üðëá; Åßíáé ìéá Üëëç ðáñáëëáãÞ ôïõ ðïëéôéêïý êáôåóôçìÝíïõ, üðïõ êáé åäþ ôá ìáíôñüóêõëá ðáßæïõí ôïí ßäéï ñüëï ðïõ áíáöÝñåé ï Ôüúìðç ãéá ôïõò ðïëéôéêïýò; Éó÷ýåé áõôü ðïõ ëÝíå, ðùò áêüìá êáé ïé ðéï íÝïé, áöïý êÜèéóáí óôç óõíäéêáëéóôéêÞ óêïõñéÜ, ðñþôá ëåñþèçêáí êáé ìåôÜ óêïýñéáóáí. Ï ÓôñÜôïò ôïõ ôñáãïõäéïý óÞìåñá, åßíáé áäéÜöïñïò ãéá ôï óõíäéêÜôï ôïõ, Þ ôï óõíäéêÜôï ôïõ áäéáöïñåß ãé’ áõôüí; Ï åñãáôïðáôåñéóìüò ðïõ üëïé ìáò óôçñßîáìå, ôåëéêÜ ïäÞãçóå óôç ìïíáîéÜ êáé ôçí áðïîÝíùóç óõíäéêÜôïõ-åñãáæüìåíïõ êáé ßóùò åßíáé ç þñá ãéá ìéá íÝá óõëëïãéêüôçôá áðü ôá êÜôù, áðü ôç âÜóç! Ç ÷ñüíéá áóèÝíåéá ôïõ óõíäéêáëéóìïý åßíáé ï åñãáôïðáôåñéóìüò, êÜôé ðïõ áîéïðïßçóáí ãéá ðÜñôé ôïõò ôá êüììáôá, êáé áöïý ôïí åêìåôáëëåýôçêáí, ôþñá ôïí êáëïýí ãéá óõíïìéëçôÞ üôáí Ý÷åé ôåëåéþóåé ôï ãåýìá. ÓõíäéêáëéóìÝíïé õðÜñ÷ïõí êõñßùò óå äçìüóéï êáé ÄÅÊÏ, åëÜ÷éóôïé óôïí éäéùôéêü ôïìÝá, áëëÜ üëïé áíôéìåôùðßæïõí ôï ¨êßíçìᨠìå äõóðéóôßá êáé áäéáöïñßá, äéüôé èåùñåßôáé ðùò üëá åßíáé óôçìÝíá êáé ìéëçìÝíá. Äåí åßíáé üìùò ÷áìÝíç õðüèåóç êÜôù áðü ðñïûðïèÝóåéò, áîéïêñáôßáò êáé äéáöÜíåéáò. Ïé êáéñïß Üëëáîáí, ðñÝðåé íá áëëÜîïõìå êé åìåßò. Íá ðéóôÝøïõìå ðùò ïé ðïëéôéêïß êáé ôá óõíäéêÜôá ðáñáìÝíïõí ßäéá, åö’ üóïí åìåßò ôá èÝëïõìå ßäéá êáé ðùò ÁÍ ÄÅ ÂÃÏÕÌÅ ÓÔÏ ÄÑÏÌÏ, ÈÁ ÌÅÉÍÏÕÌÅ ÓÔÏ ÄÑÏÌÏ! ÄéáìáíôÞò È. Âá÷ôóéáâÜíïò

ÊÏÆÁÍÇ ÈÁÑÑÏÓ

Ç áëëáãÞ êïõëôïýñáò ôçò åëëçíéêÞò äçìüóéáò äéïßêçóçòêáé ôï «èáýìá» ôçò ÂéâëéïèÞêçò ÂÝñïéáò

ÅÍÄÉÁÖÅÑÏÕÓÁ Ç ÅÊÄÇËÙÓÇ ÔÏÕ PRO-TASIS ÓÔÏ ÊÏÂÅÄÁÑÅÉÏ

Ãéá ôï ðþò óõíçèéóìÝíïé Üíèñùðïé ìðïñïýí íá åðéôý÷ïõí åîáéñåôéêÝò åðéäüóåéò êáé íá êÜíïõí ôç äéáöïñÜ ìÝóá áðü ôçí õéïèÝôçóç ìéáò äéáöïñåôéêÞò êïõëôïýñáò ìå óôïé÷åßá êáéíïôïìßáò, óõíåñãáóßáò, äçìéïõñãéêüôçôáò êáé äéáñêïýò áíáæÞôçóçò ãéá ôï êáëýôåñï, ìßëçóáí ôï âñÜäõ ôçò ÊõñéáêÞò óôï ÊïâåíôÜñåéï ï êáèçãçôÞò çãåóßáò êáé ìÜíáôæìåíô ÄçìÞôñçò ÌðïõñáíôÜò êáé ï äéåõèõíôÞò ôçò äçìüóéáò âéâëéïèÞêçò ÂÝñïéáò ÃéÜííçò Ôñï÷üðïõëïò, ðñïóêåêëçìÝíïé ôïõ äéêôýïõ Pro-tasis.

Ôï äßêôõï Pro-tasis óôç äåýôåñç êáôÜ óåéñÜ áíïé÷ôÞ óõæÞôçóç Ýöåñå óôï ôñáðÝæé ôïõ äéáëüãïõ ôï èÝìá ôçò äçìüóéáò äéïßêçóçò, ôï ïðïßï âñßóêåôáé ôïí ôåëåõôáßï êáéñü óôçí êïñõöÞ ôçò èåìáôïëïãßáò. Óôü÷ïò ôïõ äéêôýïõ åßíáé ç óýíäåóç ôçò èåùñßáò ìå ôçí ðñÜîç êáé ç áíÜäåéîç óõãêåêñéìÝíùí ðåñéðôþóåùí ðïõ ìðïñïýí íá ëåéôïõñãÞóïõí ùò ðáñáäåßãìáôá õøçëþí åðéäüóåùí ìå ðáãêüóìéá ðñüôõðá óå üëïõò ôïõò ôïìåßò ôçò äçìüóéáò æùÞò. Ï ÄçìÞôñçò ÌðïõñáíôÜò áíáöÝñèçêå óôçí áíÜãêç ãéá óôáèåñÞ áëëáãÞ ôïõ ôñüðïõ óêÝøçò êáé óõìðåñéöïñÜò êáé ôüíéóå üôé áí õðÜñ÷åé ìéá ðçãÞ åëðßäáò, þóôå íá âãïýìå áðü ôç äßíç ôçò êñßóçò, åßíáé ùò Üôïìá êáé ùò óõëëïãéêüôçôåò íá áëëÜîïõìå ôñüðï óêÝøçò. Ï ê. ÌðïõñáíôÜò

Ýêáíå ëüãï ãéá áëëáãÞ êïõëôïýñáò óôç äçìüóéá äéïßêçóç ìÝóá áðü ôçí õéïèÝôçóç êáíüíùí ðïõ áíôáíáêëïýí óõãêåêñéìÝíåò áîßåò, åíþ Ýäùóå Ýìöáóç óôï èÝìá ôçò åìðíåõóìÝíçò çãåóßáò. Ìßëçóå, åðßóçò, ãéá ôéò áãùíßåò ðïõ áíôéìåôùðßæïõí óÞìåñá ïé ðïëßôåò êáé ôçí áíÜãêç áíÜäåéîçò íÝùí äõíÜìåùí. Ãéá ôï ìéêñü èáýìá ôçò äçìüóéáò âéâëéïèÞêçò ÂÝñïéáò ìßëçóå ï äéåõèõíôÞò ôçò ÃéÜííçò Ôñï÷üðïõëïò. Ï ê. Ôñï÷üðïõëïò Ýäùóå ôï ìÞíõìá üôé áí ìðüñåóå ç âéâëéïèÞêçò ôçò ÂÝñïéáò, ôüôå êáé Üëëåò âéâëéïèÞêåò, áëëÜ êáé óôï óýíïëü ôçò ç äçìüóéá äéïßêçóç ìðïñåß íá ôá êáôáöÝñåé êáé íá áëëÜîåé. Ï äéåõèõíôÞò ôçò âéâëéïèÞêçò ðïõ ôïí Áýãïõóôï ôïõ 2010 êÝñäéóå ôï âñáâåßï «ðñüóâáóç óôç ãíþóç» áðü ôï ßäñõìá Bill and Melinda Gates ìïéñÜóôçêå ôç äéêÞ

ôïõ åìðåéñßá ìå ôï êïéíü, ôïíßæïíôáò ðùò èá ðñÝðåé ï êÜèå äçìüóéïò ëåéôïõñãüò áðü ôçí ðëåõñÜ ôïõ íá âëÝðåé ôé ìðïñåß íá êÜíåé ãéá íá âåëôéþóåé ôïí ôñüðï ôçò äïõëåéÜò ôïõ ìå âáóéêÝò áîßåò ôç óõíåñãáóßá, ôçí õðïóôÞñéîç ôùí ïìÜäùí ðïõ Ý÷ïõí áíÜãêç êáé âÝâáéá ôïí ðñïóáíáôïëéóìü óôçí êáéíïôïìßá êáé óôç ÷ñÞóç åñãáëåßùí ôçò íÝáò ôå÷íïëïãßáò. Óôç óõæÞôçóç ðïõ áêïëïýèçóå ôÝèçêáí èÝìáôá ðïõ ó÷åôßæïíôáé ìå ôçí áîéïëüãçóç óôç äçìüóéá äéïßêçóç, ôéò áîßåò ðïõ èá ÷áñáêôçñßóïõí ôç íÝá êïõëôïýñá, áëëÜ êáé ôï êáôÜ ðüóïí ðáñáäåßãìáôá üðùò áõôü ôçò ÂÝñïéáò ìðïñïýí íá áðïôåëÝóïõí ìïíôÝëá ðïõ ìðïñïýí íá õéïèåôçèïýí êáé óå Üëëïõò ïñãáíéóìïýò.

Åñþôçóç ôïõ Á. ÁèáíáóéÜäç ãéá ôçí Ôçëåèåñìáíóç Ðôïëåìáúäáò

Ôïí êßíäõíï äéáêïðÞò ôçò ëåéôïõñãßáò ôçò ÔçëåèÝñìáíóçò åðéóçìáßíåé ìå åñþôçóÞ ôïõ óôïí Õðïõñãü ÐåñéâÜëëïíôïò, ÅíÝñãåéáò êáé ÊëéìáôéêÞò ÁëëáãÞò Ãåþñãéï Ðáðáêùíóôáíôßíïõ, ï âïõëåõôÞò ÊïæÜíçò ÁëÝêïò ÁèáíáóéÜäçò: Ê. ÕðïõñãÝ ¼ðùò ðïëý êáëÜ ãíùñßæåôå óôçí ÐôïëåìáÀäá ëåéôïõñãåß ÄçìïôéêÞ åðé÷åßñçóç ÔçëåèÝñìáíóçò ðñïóöÝñïíôáò óôïõò 37000 êáôïßêïõò ôï áãáèü ôçò èåñìüôçôáò áðü åãêáôáóôÜóåéò óõìðáñáãùãÞò çëåêôñéóìïý êáé èåñìüôçôáò ìå ÷ñÞóç ôïõ ëéãíßôç. Ïé ìïíÜäåò ðáñáãùãÞò åíÝñãåéáò ðïõ ôñïöïäïôïýí ôï äßêôõï ÔçëåèÝñìáíóçò åßíáé ç 3ç ìïíÜäá ÁÇÓ ÐôïëåìáÀäáò êáé ç ìïíÜäá ôïõ Ë.Ê.Ä.Ì. Ôá äýï ôåëåõôáßá ÷ñüíéá ç ÄÅÇ áäõíáôåß íá êáëýøåé ôç óõìâáôéêÞ ðïóüôçôá åíÝñãåéáò ôùí 50+25 MW áíÜ þñá áöïý ïé óõíå÷åßò âëÜâåò êáé ç áíåðÜñêåéá ôùí ìïíÜäùí âÜóçò äåí ìðïñïýí íá áíôáðïêñéèïýí óôá áêñáßá êáéñéêÜ öáéíüìåíá. Ôï ìÝóï öïñôßï ëåéôïõñãßáò óÞìåñá äåí õðåñâáßíåé ôá 35+20 MW áíÜ þñá áðü ôïí ÁÇÓ ÐôïëåìáÀäáò 3 êáé áðü ôï Ë.Ê.Ä.Ì.Ç ìç êÜëõøç ôùí óõìâáôéêþí õðï÷ñåþóåùí ôçò ÄÅÇ Ý÷åé óáí óõíÝðåéá ôçí õðïëåéôïõñãßá ôïõ óõóôÞìáôïò ìå äõóÜñåóôá äõóôõ÷þò áðïôåëÝóìáôá ãéá ôïõò Äçìüôåò áöïý ïé ðïëéêÝò èåñìïêñáóßåò öôÜíïõí ôïõò 18 âáèìïýò. ÐáñÜëëçëá ç áðþëåéá åóüäùí ôçò ÄçìïôéêÞò åðé÷åßñçóçò áðü ôçí ìåéùìÝíç éó÷ý, ôéò óõ÷íÝò äéáêïðÝò ôñïöïäïóßáò êáèéóôïýí ôç ëåéôïõñãßá ôïõ óõóôÞìáôïò áóýìöïñç áöïý óýìöùíá ìå ôá ïéêïíïìéêÜ óôïé÷åßá ôçò ÄÅÔÕÐ ç óõíïëéêÞ áðþëåéá åóüäùí áíÝñ÷åôáé óå 8500000 åíþ ôï óõíïëéêü êüóôïò ðåôñåëáßïõ ãéá ôçí áíôéìåôþðéóç ôùí äéáêïðþí ôñïöïäïóßáò áíÝñ÷åôáé óå

«Ç Êüæéáíç» èá êüøåé ôçí ðñùôï÷ñïíéÜôéêç ðßôá

Ôï ÓÜââáôï 28 Éáíïõáñßïõ 2012 êáé þñá 21.30 ï Ðïëéôéóôéêüò & Ëáïãñáöéêüò Óýëëïãïò «Ç Êüæéáíç» èá êüøåé ôçí ðñùôï÷ñïíéÜôéêç ðßôá óôçí ïéêïãåíåéáêÞ ôáâÝñíá «Ôï Êëéïýãêé». Óôç óõíÝ÷åéá èá áêïëïõèÞóåé ãëÝíôé ìå ôçí ïñ÷Þóôñá ôïõ ìáãáæéïý. Êáëïýíôáé üëïé ïé ößëïé êáé ôá ìÝëç ôïõ óõëëüãïõ üðùò ôéìÞóïõí ôçí åêäÞëùóç ìå ôçí ðáñïõóßá ôïõò.

6000000. Åéäéêüôåñá áðü ôçí 29-12-2011 ìÝ÷ñé óÞìåñá áðáéôÞèçêå êáôáíÜëùóç 800 ôüíùí ðåôñåëáßïõ êßíçóçò áîßáò 1150000 åõñþ óôïí âïçèçôéêü óôáèìü ðïõ óõìðëçñþíåé ôçí ìåéùìÝíç éó÷ý.

Êýñéå ÕðïõñãÝ, 1) ÅðåéäÞ ôï èÝìá ôçò ÔçëåèÝñìáíóçò åßíáé ìßá êáôÜêôçóç ôùí ÄÞìùí, åðùöåëåßá ôùí ðïëéôþí êáé ôïõ ðåñéâÜëëïíôïò 2) ÅðåéäÞ ç ÄÅÇ ðñÝðåé íá áíôáðïêñéèåß óôéò óõìâáôéêÝò ôéò õðï÷ñåþóåéò ãéá ôá 50+25 MW áíÜ þñá. 3) ÅðåéäÞ ç ëýóç ìðïñåß íá âñßóêåôáé óôçí Üìåóç ôñïöïäüôçóç ôçò ÔçëåèÝñìáíóçò ÐôïëåìáÀäáò áðü ôïí ÁÇÓ ÊáñäéÜò, ùóôüóï êáèõóôåñåß ëüãù ÷ñçìáôïäüôçóçò. ÅñùôÜôáé ï Êýñéïò Õðïõñãüò: 1ïí Ðñïôßèåóôå óå óõíåñãáóßá ìå ôï Õðïõñãåßï Ïéêïíïìéêþí íá åíôÜîåôå ôçí ÔçëåèÝñìáíóç óôïõò äéêáéïý÷ïõò ðåôñåëáßïõ åóùôåñéêÞò êáýóçò (DIESEL) ÈÝñìáíóçò ìå ôï ìåéùìÝíï óõíôåëåóôÞ áöïý ç êáôáíÜëùóç ðåôñåëáßïõ áðü ôçí ÔçëåèÝñìáíóç ÷ñçóéìïðïéåßôáé áðïêëåéóôéêÜ ãéá ôçí åîõðçñÝôçóç ôùí áíáãêþí ôùí ôåëéêþí êáôáíáëùôþí; 2ïí Ðñïôßèåóôå íá ìçäåíßóåôå ôéò ÷ñåþóåéò ôçò ÄÅÇ ðñïò ôçí ÄÅÔÕÐ ôùí çìåñþí äéáêïðÞò ôñïöïäïóßáò êáé åéäéêüôåñá ãéá ôçí ôñÝ÷ïõóá ðåñßïäï ôùí çìåñþí ìå ðïëéêÝò èåñìïêñáóßåò; 3ïí Óå ðïéåò åíÝñãåéåò èá ðñïâåßôå ðñïêåéìÝíïõ íá äþóåôå ëýóåéò óôá áõîçìÝíá ëåéôïõñãéêÜ êüóôç ôçò äýóêïëçò áõôÞò ðåñéüäïõ óôïõò êáôáíáëùôÝò ïé ïðïßïé Þäç åðéâáñýíèçêáí ìå ôç ÷ñÞóç éäéùôéêþí åöåäñåéþí üðùò åßíáé ôá îýëá, ôï ðåôñÝëáéï, ôï çëåêôñéêü;

ÁÍÁÊÏÉÍÙÓÇ

Ðñïò ÌÝëç ôïõ ÅÂÅ ðïõ êáôÝâáëáí ôï Åéäéêü ÔÝëïò Çëåêôñïäïôïýìåíùí ÄïìçìÝíùí Åðéöáíåéþí ãéá Âéïôå÷íéêïýò ÷þñïõò.

Ôï Åìðïñéêü êáé Âéïìç÷áíéêü ÅðéìåëçôÞñéï Ð.Å. ÊïæÜíçò áöïõãêñáæüìåíï ôéò áíçóõ÷ßåò ôùí ìåëþí ôïõ ðñïôßèåôáé íá ðñïâåß óå ïðïéáäÞðïôå íüìéìç åíÝñãåéá åßíáé åöéêôÞ, áêüìá êáé äéá ôçò äéêáóôéêÞò ïäïý, ðñïêåéìÝíïõ íá óõíäñÜìåé ôá ìÝëç ôïõ ãéá ôçí áðáëëáãÞ Þ åðéóôñïöÞ ôïõ Åéäéêïý ÔÝëïõò Çëåêôñïäïôïýìåíùí ÄïìçìÝíùí Åðéöáíåéþí (Å.Å.Ô.Ç.Ä.Å.) ðïõ ðñïïñßæåôáé ãéá âéïìç÷áíéêÞ Þ âéïôå÷íéêÞ ÷ñÞóç, ìåôÜ áðü åðåîåñãáóßá ôùí áéôçìÜôùí ôïõò. Ôá åíäéáöåñüìåíá ìÝëç ðáñáêáëïýíôáé íá åðéêïéíùíÞóïõí ìå ôï ÅðéìåëçôÞñéï ÊïæÜíçò óôï ôçë. 24610 41693 ( Ä/íôñéá êá Áéê. ÊáñáêïõëÜêç)

Ôñßôç 24 Éáíïõáñßïõ 2012

Ðïõ âáäßæåé ôï ðïëéôéêü ìáò óýóôçìá

ÓõíÝ÷åéá áðï ôçí 1ç Óôçí ïõóßá äçëáäÞ Ý÷ïõìå âáóéêÜ ìïíáñ÷ßá (Þ êáëýôåñá «ðñùèõðïõñãáñ÷ßá») êáé êïììáôïêñáôßá. ¸÷ïõìå âÝâáéá êáé Ðñüåäñï ôçò Äçìïêñáôßáò, üìùò ï ñüëïò ôïõ åßíáé óõìâïëéêüò êáé ìÜëëïí äéáêïóìçôéêüò. ÈÜðñåðå åðßóçò íá ðñïóôåèïýí ïé ðáñåìâÜóåéò éó÷õñþí ïéêïíïìéêþí ðáñáãüíôùí óôéò íïìïèåôéêÝò êáé åêôåëåóôéêÝò áðïöÜóåéò, ç ãíùóôÞ «äéáðëïêÞ». Ïé ðïëéôéêïß – êáôÜ Ìáî ÂÝìðåñ – åßíáé áðáñáßôçôïé óôç Äçìïêñáôßá ùò áíôßâáñï óôç ãñáöåéïêñáôßá. Ìå ôïí üñï ãñáöåéïêñáôßá åõíïåßôáé ï êñáôéêüò ìç÷áíéóìüò ðïõ êÜíåé üôé ÷ñåéÜæåôáé ãéá íá ëåéôïõñãÞóåé ôï êñÜôïò (äéá÷åßñéóç ôçò íüìéìçò âßáò, åßóðñáîç öüñùí, äéïßêçóç äçìïóßùí õðçñåóéþí). Ïé äéêïß ìáò ðïëéôéêïß (ïé êáôÝ÷ïíôåò ôçí åîïõóßá) äåí áðïôåëïýí áíôßâáñï óôçí ãñáöåéïêñáôßá. Áíôßèåôá ðñïÀóôáíôáé áõôÞò. Êáé áñíïýíôáé (Þ åßíáé áíßêáíïé) íá ôçí ðåñéïñßóïõí. ¸ôóé ç ãñáöåéïêñáôßá ðáñáìÝíåé ôï âáóéêü åìðüäéï óôçí áíÜðôõîç êáé ðñïêïðÞ ôçò ÷þñáò. Ôá áðáñÜäåêôá ðïõ ðñïáíáöÝñèçêáí ü÷é ìüíï áíáéñïýí óå ìåãÜëï âáèìü ôçí Äçìïêñáôßá áëëÜ ãßíïíôáé éäéáßôåñá åðéêßíäõíá óå ðåñéüäïõò êñßóåùí üðùò áõôÞ ðïõ äéáíýïõìå ôþñá. Êé áõôü ôï äéáðéóôþíïõìå êáèçìåñéíÜ. ÐÝñáí áõôþí ç êïõôóïõñåìÝíç Äçìïêñáôßá ìáò áðïìáêñýíåé ôïõò íÝïõò áðü ôçí ðïëéôéêÞ êáé áõîÜíåé ôïí áñéèìü åêåßíùí ðïõ äçëþíïõí ðùò äåí èá øçößóïõí óôéò åðéêåßìåíåò åêëïãÝò. Ôé ëïéðüí ðñÝðåé íá ãßíåé; Ðñï ðïëëþí åôþí Ýíáò äéáêåêñéìÝíïò ðïëéôéêüò ìáò åß÷å ðåé: «¼ôáí ç Äçìïêñáôßá íïóåß, äþóôå ðåñéóóüôåñç Äçìïêñáôßá». Ìå ôéò óçìåñéíÝò óõíèÞêåò ðåñéóóüôåñç Äçìïêñáôßá – ðïõ åßíáé ôï âáóéêü æçôïýìåíï – óçìáßíåé: -ÑéæéêÝò áëëáãÝò óôï Óýíôáãìá. ÌåôÜ ôçí Üêáñðç ôñïðïðïßçóç ôïõ 2008 ç ó÷åôéêÞ äéáäéêáóßá áíáèåþñçóçò ìðïñåß íá áñ÷ßóåé ôïõ ÷ñüíïõ ôï 2013. ¢ñá Ýíá ÷ñüíï ìåôÜ ôçí áíÜëçøç ôùí êáèçêüíôùí ôçò íÝáò êõâÝñíçóçò ðïõ èá áíáäåé÷èåß áðü ôéò åðüìåíåò åêëïãÝò. Åßíáé ëïéðüí áðáñáßôçôï (êáé åðéâåâëçìÝíï) ôá ìåãÜëá ôïõëÜ÷éóôïí, êüììáôá ïöåßëïõí íá óõìðåñéëÜâïõí óôï êõâåñíçôéêü ôïõò ðñüãñáììá ôï ðïéá áêñéâþò Üñèñá èá ðñïôåßíïõí ðñïò áíáèåþñçóç ìå ðïéï óêïðü êáé ãéá ðïéïõò êõñßùò ëüãïõò. Ðñï ìåñéêþí ìçíþí ç ÍÄ áíÝöåñå êÜðïéåò ðñïôÜóåéò ôçò ãéá ôçí áíáèåþñçóç ôïõ ÓõíôÜãìáôïò. Åßíáé áðáñáßôçôï íá óõæçôçèïýí óôá áñìüäéá üñãáíá ïé ôåëéêÝò ðñïôÜóåéò êáé íá áðïôõðùèïýí óôï êõâåñíçôéêü ôçò ðñüãñáììá. -ÌÝôñá åêäçìïêñáôéóìïý. Ôùí êïììÜôùí ðñþôá (åóùêïììáôéêÞ äçìïêñáôßá) êáé ôïõ ðïëéôåýìáôïò åõñýôåñá. Ìå êáèéÝñùóç ð÷. åíüò Üëëïõ åêëïãéêïý óõóôÞìáôïò ðïõ åîáöáíßóåé, åé äõíáôüí, ôéò ðåëáôåéáêÝò ó÷Ýóåéò êáé èá áðïêëåßåé ôçí êáèïñéóôéêÞ ðáñÝìâáóç ôïõ áñ÷çãïý ôïõ êüììáôïò óôçí óõãêñüôçóç ôùí øçöïäåëôßùí. Ìå åíóùìÜôùóç óôïé÷åßùí Üìåóçò äçìïêñáôßáò, ìå ðåñéïñéóìü, óôï ìéóü ðåñßðïõ, ôïõ áñéèìïý ôùí âïõëåõôþí. -Åðáíßäñõóç ôïõ êñÜôïõò ìå éäéáßôåñç âáñýôçôá óôïí êïéíùíéêü ôïõ ðõëþíá. -ÐáñáãùãéêÞ áíáóõãêñüôçóç ôçò ÷þñáò ìå áîéïðïßçóç ôïõ ìåãÜëïõ ïñõêôïý ôçò ðëïýôïõ. -¸íá íÝï óýã÷ñïíï êáé áíèñþðéíï åêðáéäåõôéêü óýóôçìá êáé Ýíá ïñãáíùìÝíï êáé áðïôåëåóìáôéêü óýóôçìá õãåßáò. -¸íá Üëëï ìåßãìá ïéêïíïìéêÞò ðïëéôéêÞò, Ýíá íÝï ïéêïíïìéêü ìïíôÝëï óå óõíåñãáóßá ìå ôïõò åôáßñïõò ìáò ôçò ÅÅ, ðïõ èá åíôÜóóåôáé óôá ðëáßóéá åíüò ìáêñï÷ñüíéïõ ñåáëéóôéêïý ó÷åäéáóìïý ãéá ôçí Ýîïäï ôçò ÷þñáò áðü ôçí êñßóç, ôçí áíÜðôõîç êáé ôçí ðñïêïðÞ ôçò. ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏÑÏÌÇËÇÓ

Ìðëüêï óôéò äéáêïðÝò ñåýìáôïò

ÁðïöáóéóìÝíïé íá ìçí åðéôñÝøïõí ôç äéáêïðÞ ñåýìáôïò óå íïéêïêõñéÜ ðïõ äåí Ý÷ïõí ðëçñþóåé ôïõò ëïãáñéáóìïýò ôçò ÄÅÇ ìå ôï åéäéêü ôÝëïò áêéíÞôùí, äçëþíïõí ïé óõíäéêáëéóôÝò ôçò ÃÅÍÏÐ, ðïõ âñßóêïíôáé óõãêåíôñùìÝíïé Ýîù áðü ôá ãñáöåßá ôçò Åðé÷åßñçóçò, óôçí ïäü ×áëêïêïíäýëç, óôï êÝíôñï ôçò ÁèÞíáò. ÏÉ ÓÕÍÄÉÊÁËÉÓÔÅÓ Óå äçëþóåéò ôïõò óôç ÍÅÔ, ïé óõíäéêáëéóôÝò îåêáèÜñéóáí üôé äåí èá åðéôñÝøïõí ôéò äéáêïðÝò ñåýìáôïò, ðïõ îåêéíÞóïõí áðü ÷èåò ÄåõôÝñá, êáé èá ìðëïêÜñïõí áêüìá êáé ôïõò åñãïëÜâïõò ðïõ Ý÷ïõí áíáëÜâåé ôï Ýñãï. Ï ÁÑ. ÆÅÑÂÏÓ Óýìöùíá ìå ôïí ðñüåäñï êáé äéåõèýíïíôá óýìâïõëï ôçò ÄÅÇ, Áñèïýñï Æåñâü, ïé äéáêïðÝò èá îåêéíÞóïõí áðü ðåñéï÷Ýò üðïõ ç ôéìÞ æþíçò ôùí áêéíÞôùí õðåñâáßíåé ôá 2.500 åõñþ ôï ôåôñáãùíéêü êáé èá ãßíïõí ìå êïéíùíéêÜ êñéôÞñéá. ¼ðùò äéáâåâáßùóå ï ê. Æåñâüò, äåí ðñüêåéôáé íá êïðåß ôï ñåýìá óå åõðáèåßò ïìÜäåò ðëçèõóìïý. ÄÉÏÑÈÙÓÇ ËÁÈÙÍ Ç ðñïèåóìßá ãéá ôç äéüñèùóç ëáèþí óôïõò ëïãáñéáóìïýò (åðéöÜíåéá, ðáëáéüôçôá Þ ôéìÞ æþíçò ôïõ çëåêôñïäïôïýìåíïõ áêéíÞôïõ) Ýëçîå ôçí ÐáñáóêåõÞ.

Äåí êéíäõíåýïõí ìå äéáêïðÞ ñåýìáôïò üóïé Ý÷ïõí æçôÞóåé, åßôå áðü ôç ÃåíéêÞ Ãñáììáôåßá Ðëçñïöïñéáêþí ÓõóôçìÜôùí çëåêôñïíéêÜ åßôå áðü ôéò ÄÏÕ, åîáßñåóç, ìåßùóç Þ ñýèìéóç óå ó÷Ýóç ìå ôï åéäéêü ôÝëïò. Ïé êáôáóôÜóåéò Ý÷ïõí äéáâéâáóôåß óôç ÄÅÇ êáé Ýùò üôïõ áðïöáíèïýí, üðùò ðñïâëÝðåé ï íüìïò, ôá áñìüäéá üñãáíá, äåí ìðïñïýí íá åêäïèïýí åíôïëÝò äéáêïðÞò ñåýìáôïò. 50.000 ÁÉÔÇÓÅÉÓ ¹äç Ý÷ïõí õðïâëçèåß ðñïò ôéò ÄÏÕ Þ ôç ÃåíéêÞ Ãñáììáôåßá Ðëçñïöïñéáêþí ÓõóôçìÜôùí ôïõ õðïõñãåßïõ Ïéêïíïìéêþí 50.000 áéôÞóåéò åîáßñåóçò áðü ôï ÷áñÜôóé. Ïé áðïöÜóåéò áõôÝò ôùí ðñïúóôáìÝíùí ôùí ÄÏÕ, åöüóïí õðÜñ÷ïõí áíôéññÞóåéò ôïõ åíäéáöåñïìÝíïõ, èá åîåôÜæïíôáé óå äåýôåñï âáèìü áðü ôñéìåëåßò åðéôñïðÝò óôåëå÷þí ôçò êåíôñéêÞò õðçñåóßáò ôïõ õðïõñãåßïõ Ïéêïíïìéêþí. ÁÍÁÓÔÏËÅÓ Óçìåéþíåôáé ðùò ï íüìïò äßíåé êáé ôç äõíáôüôçôá óôïõò ðñïúóôáìÝíïõò ôùí ÄÏÕ íá áíáóôÝëëïõí ôçí Ýêäïóç åíôïëÞò äéáêïðÞò çëåêôñéêïý ñåýìáôïò êáé ôçí åêôÝëåóç ôçò åíôïëÞò äéáêïðÞò.


6

Ä´ ÅèíéêÞ

ÅðéìÝëåéá Ãéþñãïò Êáôóßêáò email: “vigelk5koz@yahoo.gr”

ÈÁÑÑÏÓ

Ôá ðáé÷íßäéá ìå ìéá ìáôéÜ Ìå ôï äåîß ç ÊïæÜíç . ¹ôôá ãéá ôï Âáôåñü

ÊïæÜíç-Ðõñóüò Ãñåâåíþí 4-0

Êõñéáêßäçò, Ìðïýêáò (75' ÐïõñíÜñáò), ÁëåîáíäñÞò, ÔóáñôóáñÞò (55' Ìðüæéáñçò), ÌðëÜíôïò, Ìðüëïò (55'Äñïìðïýñáò), ×áñáëáìðßäçò, ÃêÝôóéïò, ÊïõôóïìÞôñïò, ÄÞìïò.

ÍÜïõóá-Åèíéêüò Âáôåñïý 3-0

ÊÜóôùñ-ËåõêÜäéá 3-2

Må ôï äåîß îåêßíçóå ôï 2012 ôéò õðï÷ñåþóåéò ôçò ç ÊïæÜíç ãéá ôï ðñùôÜèëçìá ôçò Ä´ÅèíéêÞò . Ïé åñõèñüëåõêïé áíþôåñïé óôï ìåãáëýôåñï äéÜóôçìá ôïõ ðáé÷íéäéïý îåðÝñáóáí ó÷åôéêÜ åýêïëá ôï åìðüäéï ôïõ áîéüìá÷ïõ Ðõñóïý êáé ìåôÜ ôçí áðï÷Þ åíüò ìÞíá áðï ôá ãÞðåäá êáôÜöåñáí íá ðÜñïõí åõñåßá íßêç ìå 4-0. Ôï1-0 Ýãéíå ìå ôï "êáëçìÝñá", áöïý óôï 2´ï Êïõëïõêßäçò åâãáëå ôåô áôåô ôïí Óéêáëüðïõëï ðïõ áíáôñÜðçêå áðï ôïí ÁëõóóáíäñÜôï . Ôï ðÝíáëôé åêôÝëåóå åýóôï÷á ï ÊáñáìðáôæÜêçò áíïßãïíôáò ôï óêïñ. Ôï 2-0 Ýãéíå óôï 35 ìå ôïí Ôñáõëü,ìåôÜ áðü ùñáßá ðÜóá ôïõ ÔïðÜëç Óôï 49´ï Êïõëïõêßäçò èá äþóåé óôïí Ôñáõëü ðïõ åýêïëá áðï êïíôÜ èá ðëáóÜñåé, ãñÜöïíôáò ôï 3-0. Ôï ôåëéêü óêïñ äéáìüñöùóå ï Óéêáëüðïõëïò óôï 51,ýóôåñá áðï ùñáßá êïýñóá êáé ðÜóá ôïõ Ìðüæéáñç . Ï Óéêáëüðïõëïò ìÜëéóôá áðïâëÞèçêå óôï 88' ìå äåýôåñç êßôñéíç êÜñôá. Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÊÏÆÁÍÇ: ÃêáñáâÝëçò, Ôáêßäçò, Óõìåùíßäçò, Ðïæßäçò (55' Ìõñïöïñßäçò), ÊÜëöáò, ÊáñáìðáôæÜêçò, Ôñáõëüò (70' Áóëáíßäçò), Êïõëïõêßäçò (55' ÔóáâáëÜò), Óéêáëüðïõëïò, ÔïðÜëçò, Ìðüæéáñçò. ÐÕÑÓÏÓ ÃÑÅÂÅÍÙÍ: ÁëõóóáíäñÜôïò,

ÌáôóÜñá êáé ðïëëÜ ãêïë åß÷áìå óôçí ÊáóôïñéÜ üðïõ ï ôïðéêüò ÊÜóôùñ åðéêñÜôçóå ìå 3-2 ôùí Ëåõêáäßùí. Ôï 1-0 Ýêáíå ï ÌáëåãêÜíïò óôï 51', ãéá íá äéðëáóéÜóåé ôá ôÝñìáôá ãéá ôçí ïìÜäá ôïõ ï ÊáñáìáëÞò 4 ëåðôÜ áñãüôåñá. Ï Æïýñêïò óôï 60 ìåßùóå óôï 2-1, ùóôüóï, ï ÊÜóôùñ ðÝôõ÷å êáé ôñßôï ãêïë óôï 71 êáé êëåßäùóå ôç íßêç ìå ôïí ÌÞëéï. Ôï ôåëéêü 3-2 "Ýãñáøå" ï Áíáãíþóôïõ óôéò êáèõóôåñÞóåéò ôïõ áãþíá. Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÊÁÓÔÙÑ: ÔÝãïò, Ãêïýñëéáò, ÄéíÜäçò (81' Äáóêïõëßäçò), Óéïðüâïõ, Ðáíáãéùôßäçò, Êáñáâáóßëçò, Ðáíáãéùôßäçò, ÊáñáìáëÞò (90+1' Áíáãíþóôïõ), ÌÞëéïò (85' ÁíôùíéÜäçò), Ôæéþôæçò, Ôóïýêëçò, ÌáëåãêÜíïò.

ËÅÕÊÁÄÉÁ: Êùíóôáíôéíüðïõëïò, Êïõâáôæßäçò, Óßìïò, Ôóåúñáíßäçò (79' ÂáãéÜíçò), Êïôæá÷ñÞóôïò, ÌùõóéÜäçò, ÃéáïõôæÞò, Æïýñêïò, Åîáñ÷ïò, ÓõìðåèÝñçò, ÇëéÜäçò.

ÌðÜóêåô ãõíáéêþí Á1

ÍÝá Þôôá ãéá ôéò ìéêñÝò ôïõ Áðüëëùí ÐôïëåìáÀäáò

Ï Êñüíïò äåí åß÷å ðñïâëÞìáôá óôçí ÐôïëåìáÀäá ìå ôéò ìéêñÝò ôïõ Áðüëëùíá êáé ðÝñáóå Ýíá åýêïëï ìåóçìÝñé åðéêñáôþíôáò ìå 94-49 ðáßæïíôáò ÷ùñßò ôçí Âïõêßôóåâéôò ôçí þñá ðïõ ôá ÅîÜñ÷åéá åðÝâáëëáí ôïí ñõèìü ôïõò áðü íùñßò óôïõ ÓôñÝöç êüíôñá óôïí Áñç êáé åðéâëÞèçêáí ôåëéêÜ ìå 58-32 ìå ôéò Èåóóáëïíéêåßò íá êáôåâáßíïõí ìå Ýîé ðáßêôñéåò. 14ç áãùíéóôéêÞ Ðáíáèçíáúêüò – ÖÅÁ Åóðåñßäåò – Áðüëëùí Êáë. ÄÁÓÁË – ÐÁÏÊ Áèçíáúêüò – Ðáíéþíéïò Áðüëëùí Ðô. – Êñüíïò Áã. Äçì. ÁóôÝñáò Åî. – Áñçò

55-43 69-52 62-55 57-49 49-94 58-32

ÁÓÔÅÑÁÓ ÅÎ. - ÁÑÇÓ 58-32 ÄéáéôçôÝò: Ìðïýóéáò - ÊáñáêÜóçò. Ôá äåêÜëåðôá: 12-8, 27-16, 43-21, 58-32.

ÄÁÓÁË - ÐÁÏÊ 62-55 ÄéáéôçôÝò: Êïíôßëçò - ËïõêáñÜêçò. Ôá äåêÜëåðôá: 16-25, 33-31, 51-45, 62-55.

Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÁÓÔÅÑÁÓ ÅÎÁÑ×ÅÉÙÍ (ÊåñáìéäÜò): Äáóêáëïðïýëïõ 6, ×áñßôïõ 8 (2), ×áëéâåëÜêç 2, ÂëÜ÷ïõ 7 (1), ÃêáôñÝë 11, ÌÝëíéêá 8, ÄÜöêïõ, ×áúêÜëç 4, Ôæüïõíò 12. ÁÑÇÓ (Êùôïýëçò): Óýñá 3, Óôáõñßäïõ 6, Êáôïðþäç 6, ÔñÜíôá 8 (2), Ìïýëç 2, Óêéáäïðïýëïõ 7. ÁÐÏËËÙÍ ÐÔ. – ÊÑÏÍÏÓ ÁÃ. ÄÇÌ. 49-94 ÄéáéôçôÝò: Óõìåùíßäçò - Óéôáñßäçò. Ôá äåêÜëåðôá: 16-29, 28-49, 42-67, 49-94.

ÁÈÇÍÁÚÊÏÓ – ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ 57-49 ÄéáéôçôÝò: Ðáõëüðïõëïò - Êáôùôéêßäçò. Ôá äåêÜëåðôá: 19-17, 34-29, 44-39, 57-49.

Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÁÐÏËËÙÍ ÐÔÏË. (Êïýêïò): Ðáðáäçìçôñßïõ 2, ÊïæáúôæÞ, Ðáðáâáóéëåßïõ 3, Äåëçãéþñãç, Ëïãäáíßäïõ 6, ÁèáíáóéÜäïõ 13 (3), ÊáñáäÞìá 3 (1), ×ïëïðïýëïõ 14 (1), Êïôïýëá 8, ÐéóéÜííç. ÊÑÏÍÏÓ ÁÃ. ÄÇÌÇÔÑÉÏÕ (ÍáíÜêïò): ÃêïôæÞ 10, Åììáíïõçëßäïõ 5 (1), Âñï÷ßäïõ 11 (3), Êùíóôáíôßíïõ 15 (1), ÌÞ÷ïõ 10, ÊáêëÝá 9 (2), ÎÜíèïõ 17, Æéêéñßäïõ 17

Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÁÈÇÍÁÚÊÏÓ (Æåõãþëçò): ×Üíôé 6, Ëýìïõñá 15 (2ôñ, 7ñ, 4áó), ×áôæçíéêïëÜïõ 9(5ñ, 4áò), Êùôóüðïõëïò 19 (5), Ðåñïóßãéóêá 8(13ñ), Êå÷áãéÜ, Êõñéáêïðïýëïõ. ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ (ÐáððÜò): Áîéïðïýëïõ 3(4áò, 2êë), ÔáóïõëÞ, Ôæüíóïí 9 (1/9ôñ, 5ñ, 5áò), Ðáðáìé÷áÞë 17 (10 ñéìð.), ÈåïäùñïìáíùëÜêç, Ìßëêïâá 13(8ñ), Ãéáííáêïðïýëïõ 3(6ñ).

Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÐÁÍÁÈÇÍÁÚÊÏÓ (Óáìáíôïýñá): ÂëÜíç 9(1), ÓðáèÜñç 7(1), ÌáãêëÜñá 3, Ôóáêéñßäïõ, ÍôÝëâá 19(11ñ), Êüíéáëç 4, ×áâáëÝ 6, ÊïóìÜ 7(10ñ), Óëïýêá ÖÅÁ (ÊáðïãéÜííç): ÓôáìÜôç 6, ÄåëÞ 11(1), ÑåôæåìðÝñç 2, ÍéêïëáÀäïõ 17(8ñ), Ñïýóóïõ, ×áëéâÝñá 5(8ñ, 10ë), Óôåöáíßäïõ 2 ÅÓÐÅÑÉÄÅÓ – ÁÐÏËËÙÍ ÊÁË. 69-52 ÄéáéôçôÝò: Êõñéáêüðïõëïò - Ëéüôóïò. Ôá äåêÜëåðôá: 27-20, 42-29, 62-40, 69-52. Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÅÓÐÅÑÉÄÅÓ (ËåéâÜäçò): ÊáëïãÞñïõ 2 (6áò), Áìáíáôßäç, Áèáíáóßïõ 5 (1), ËïõêÜôïõ 7 (1), Óðßíïõ 2, ÌïõæÜêç 4, ËïõêÜ, ÊáëïðÞôá 6 (1), ÍéÜñ÷ïõ 2, ÍôÜíáì 15, Ïõßëéáìò 26 (4/5â, 11/16ä, 11ñ). ÁÐÏËËÙÍ ÊÁËÁÌÁÑÉÁÓ (Máõñßäçò): Ìðïýóôïò 2, ÊáæáíôæÞ Â. 18 (4), ÊáæáíôæÞ Ó. 7, Êáëáíôßäïõ 10, ÔáìïõôóÝëç 13 (13ñ, 8áò, 7êë), Åõóôáèßïõ, ÊáæáíôæÞ Óð. 2.

ÅÈÍÉÊÏÓ ÂÁÔÅÑÏÕ: Æçíüâéïò Ó. (80' ÅëåõèåñéÜäçò), Ïõíãéáëßßäçò, Áðïóôïëßäçò, Ìáíôæþëáò,Æåñâáíôáñßäçò, ÖùôéÜäçò, ÌåôçêÜíïò, Êáëëéáíßäçò, Æçíüâéïò Í., ÑÝâáò, Èåïäùñßäçò.

ÁëåîÜíäñåéáÁêáäçìßá Ðëáôáìþíá 0-1

Ëýôñùóç óôï ôÝëïò ãéá ôçí Áêáäçìßá Ðëáôáìþíá, ç ïðïßá åðéêñÜôçóå ìå 1-0 óôçí

Ýäñá ôçò ÁëåîÜíäñåéáò êáé Ýôóé ðáñÝìåéíå óôçí ðñþôç èÝóç ôçò âáèìïëïãßáò. Ôï "÷ñõóü" ôÝñìá ðïõ Ýêñéíå ôçí áíáìÝôñçóç, ðÝôõ÷å ï ÌáêñÜêçò óôï 81'. Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÁËÅÎÁÍÄÑÅÉÁ: Ëáìðñüðïõëïò, ÌåñáêëÞò (82' ÐÞ÷áò), Éôïýäçò, Ðáôñßêáò, Ðáðáäüðïõëïò, ÆùãñÜöïò, Áâñáìüðïõëïò, Óïýñëáò, ÐéðéëéÜñçò (46' Áâñáìßäçò), Ôóáëþíçò, Èáìíßäçò. ÁÊÁÄÇÌÉÁ ÐËÁÔÁÌÙÍÁ: Óáñðüôáò, Óäïýãêáò, Êáñáãêïýíçò, Ðáðáãéáííüðïõëïò, Êïëáîßäçò (67' Êõðáñéóóüðïõëïò), Ïéêïíüìïõ, ÌáêñÜêçò, ÊõñôÝãïò (73' Áðïóôïëéüò), ÔáñáóéÜäçò, ÊáëáìðÜêáò (86' Ôæüâáò), Óôïýìðïò.

ÔåôÜñôç 25/1 ÊÜóôïñáò – Áêáäçìßá Ðëáôáìþíá ÊïæÜíç - Åèíéêüò Âáôåñïý,. ÃñåâåíÜ ÁåñÜôá-ÍÜïõóá ÁóôñáðÞ ÌåóïðïôáìéÜò-Ðõñóüò Ãñåâåíþí Áêñßôáò Á÷ëÜäáò-ËåõêÜäéá Çìáèßáò

ÌðÜóêåô ôÅèíéêÞ

Ðáëçêáñßóéá íßêç ôïõ ÇñáêëÞ Óôï ôÝëïò ëýãéóáí ïé Äéüóêïõñïé

ÌåãÜëï íôÝñìðé Ýãéíå óôç Èåóóáëïíßêç, ìå ôïí "åöôÜøõ÷ï" ÇñáêëÞ ÊïæÜíçò íá åðéêñáôåß ôïõ Áíáôüëéá óôçí ðáñÜôáóç, ðïõ Ý÷áóå Ýäáöïò áðü ôç äéåêäßêçóç ôçò êïñõöÞò, åíþ ìå ôï "äéðëü" Ýöõãå êáé ï Öïßíéêáò ËÜñéóáò áðü ôçí ÊïæÜíç. Ðåñßðáôï Ýêáíáí ç Ìåôáìüñöùóç Âüëïõ êáé ï Ößëéððïò ÂÝñïéáò, ðïõ ìïéñÜæïíôáé ôçí êïñõöÞ ôçò âáèìïëïãßáò, óôïí 1ï üìéëï ôïõ ÂïññÜ.

Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÄÁÓÁË (ÃéáííïõëÜêçò): ×ñéóôáêïðïýëïõ, Ðáõëïðïýëïõ 4 (9ë, 4áò), Íáâñïæßäïõ, ÊáëáìðÜêïõ 6 (4áò, 2êë), Ôóé÷ñéôæÞ, Æá÷áñÜêç, Äßåëá 13 (1ôñ, 7ñ, 5áò, 5êë), ÁíùãåéáííÜêç 12 (5/5ä), ÐëáíÝôá 27 (15ñ, 12/21ä.), Âïýëãáñç. ÐÁÏÊ (ÄåìåñôæÞò): ÓôáìïëÜìðñïõ 4, ÁõôæÞ 8 (0/7ôñ), Óðáíßäïõ 4, Ãéáííüðïõëïõ 7 (1), ÂïõëãáñÜêç 6, ÍôÝéâéò 17 (3ôñ, 6áò, 5ñ), Ìðáñíò 9.

ÐÁÍÁÈÇÍÁÚÊÏÓ - ÖÅÁ 55-43 ÄåêÜëåðôá: 9-6, 19-19, 40-31, 55-43

Ôï "ôñßðïíôï" ðÞñå ç ÍÜïõóá ðïõ åðéêñÜôçóå ìå 3-0 ôïõ Åèíéêïý Âáôåñïý. Ðñáãìáôïðïéþíôáò êáëÞ åìöÜíéóç óôï äåýôåñï ìÝñïò, ïé ãçðåäïý÷ïé óêüñáñáí ôñßá ãêïë îåêëåéäþíïíôáò ôçí êáëïóôçìÝíç Üìõíá ôùí öéëïîåíïõìÝíùí êáé Ýôóé ðÞñáí áõôü ðïõ Þèåëáí. Ôá ôÝñìáôá ðÝôõ÷áí ïé Ðáó÷Üëçò (55), Á Âëá÷ïäÞìïò (68) êáé Ôïýöáò (82). Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÍÁÏÕÓÁ: Ðáðáäüðïõëïò, Ôóßëçò, Áñãõñßïõ Ã., ÐÝéêïò, Ðßôôïò (85' Óßãêáò), Áñãõñßïõ Ð., Ðåôñßäçò, ÐáóéáëÞò (80' Ôïýöáò), Ðáõëßäçò, Âëá÷ïäÞìïò Á. (85' Âëá÷ïäÞìïò È.), Ðåñçöáíüðïõëïò.

Ôñßôç 24 Éáíïõáñßïõ 2012

Ç Âáèìïëïãßá 1. Áèçíáúêüò 28 14-0 1048-710 2. Åóðåñßäåò 26 12-2 896-745 3. Ðáíéþíéïò 23 9-5 993-942 4. Ðáíáèçíáúêüò 23 9-5 920-836 5. ÁóôÝñáò Åî. 23 9-5 878-861 6. ÖÅÁ 21 7-7 938-892 7. ÄÁÓÁË 21 7-7 870-897 8. Êñüíïò Áã. Äçì. 19 5-9 861-908 9. ÐÁÏÊ 18 4-10 819-863 10. Áñçò 18 4-10 735-875 11. Áðüëëùí Êáë. 16 2-12 783-966 12. Áðüëëùí Ðô. 15 2-11 680-926 * Ï Áðüëëùí Ðôïëåìáúäáò Ý÷åé Ýíáí ìçäåíéóìü Åðüìåíç ÁãùíéóôéêÞ ÖÅÁ – Áðüëëùí Ðô. Áðüëëùí Êáë. – ÄÁÓÁË ÐÁÏÊ – Áèçíáúêüò ÁóôÝñáò Åî. – Ðáíáèçíáúêüò Êñüíïò Áã. Äçì. – Åóðåñßäåò Áñçò – Ðáíéþíéïò

Ôá áðïôåëÝóìáôá: Ìåôáìüñöùóç Âüëïõ - ¢ñãïò Ïñåóôéêü Áéãéíéáêüò - Ã.Ó. Âüëïõ Ößëéððïò ÂÝñïéáò - ÁëåîÜíäñåéá Äéüóêïõñïé ÊïæÜíçò - Öïßíéêáò ËÜñéóáò Áíáôüëéá - ÇñáêëÞò ÊïæÜíçò Ñåðü: ÁóôÝñáò ËÜñéóáò

100-74 65-54 92-55 58-68 78-79

Áíáôüëéá - ÇñáêëÞò ÊïæÜíçò 78-79 ÄéáéôçôÝò: Æáãïñßäçò - Êïúìôæüãëïõ. Ôá äåêÜëåðôá: 25-20, 43-33, 53-45, 69-69, 78-79. Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÁÍÁÔÏËÉÁ (Ôóïýñìáò): Âáóéëåßïõ, ÐáõëÝáò 4, Ìüó÷ïõ 15 (3), ×áôæáôïýñïö 9 (2), Êïúìôæüãëïõ 9 (3), ÌïõôóéáñÜò 20, ÔóÜôóéïò, Ìðñüæïò 9, Âåñãßíçò 12, Âëá÷ïäÞìïò. ÇÑÁÊËÇÓ ÊÏÆÁÍÇÓ (Ôæéëßíçò): Ðáðáäüðïõëïò 11 (1), ÍôéóëÞò 19 (3), Çëéüðïõëïò 3 (1), Ìé÷áçëßäçò 21 (3), Ñïýæéïò, Âßëáò 12 (2), ØÜëôïõ 13. Äéüóêïõñïé ÊïæÜíçò - Öïßíéêáò ËÜñéóáò 58-68 ÄéáéôçôÝò: Äåëçãéáííßäçò - Êïúìôæüãëïõ. Ôá äåêÜëåðôá: 14-14, 32-25, 49-45, 58-68. Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÄÉÏÓÊÏÕÑÏÉ ÊÏÆÁÍÇÓ (Ìðáñôæþêáò): ÊáôóÝëáò, ÂëÜ÷ïò 16 (2), Êùíóôáíôéíßäçò 7 (1), ÌðÜìðïò 4, Ìáõñßäçò 18(1), Êáñáíþôáò 2, ÌáêñÞò 8 (2), Êáñáãéáííßäçò 3. ÖÏÉÍÉÊÁÓ ËÁÑÉÓÁÓ (ÃéáóÜñçò): Âëá÷ïýëçò, ÔóéáìðáëÞò 10 (1), ËéÜêïò 13 (2), Óðáíïýëçò 17 (1), Äåëç÷ñÞóôïò 13 (1), Ðáðáâáóéëåßïõ 12 (1), Ðáðáäüðïõëïò 3 (1). Ìåôáìüñöùóç Âüëïõ - ¢ñãïò Ïñåóôéêü 100-74 ÄéáéôçôÝò: ÊïíôáñÜôïò - ÔóéñéíäÜíçò. Ôá äåêÜëåðôá: 23-23, 46-42, 74-58, 100-74. Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÇ (ÌõñéíôæÞò): Êáñáãåþñãïò È. 16 (3), Êáñáãéþñãïò 11 (2), Ãåùñãßïõ 15 (4), Êáëïãåñüðïõëïò 2, ÍÜíçò 20 (1), Ôïðïýæçò 4, ÊáñáâáóÜíçò 8, ÐáñáóêåõÜò 23, ÊáñáñÞãáò 1, ÊáñäïõëÜêçò. ÁÑÃÏÓ ÏÑÅÓÔÉÊÏ (Óïýëéïò): Ìðßæïãëïõ, ÖùôéÜäçò 4, ÓéäÝñçò, ÊáñáôæÜò 26 (6), Ôóáãêáñïýëçò 8, Ìß÷ïò 14, Ðáíôåëßäçò 3, Íôßíáò, Ìé÷áçëßäçò 12 (3), ÊáñáìÞôóïò 7, Âáóéëåßïõ. Áéãéíéáêüò - Ã.Ó. Âüëïõ 65-54 ÄéáéôçôÝò: Èåïäþñïõ-Ìáíéüò. Ôá äåêÜëåðôá: 18-10, 32-30, 53-34, 65-54.

Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÁÉÃÉÍÉÁÊÏÓ (Èùìáúäçò): ÌðÜãêé 12 (2), Ìáõñßäçò 13 (1), Ôóáúôïõñßäçò 3 (1), Ìé÷áçëßäçò, Èåïëüãïõ 4, Åõáããåëüðïõëïò, Áëâáíüò, Êáñáúóêïò 11 (2), Æåìðåêßäçò, ËÜöçò 14, Âïõëôóßäçò 8 (1). Ã.Ó. ÂÏËÏÕ (ÊïóìÜôïò): ÁãêñÞò 5 (1), ÐáëÜóêáò 2, Ãåñïêþóôáò 1, Ìáëéóéüâáò, ÊáëéôæÝïò, Ðáõëüðïõëïò 14 (2), Êõñëßäçò 14, ÓêáìáãêÜò 1, Êüêêáò 6, ÊïõëïõìðÞò 4, ÍÜíïò 7 (1). Ößëéððïò ÂÝñïéáò - ÁëåîÜíäñåéá 92-55 ÄéáéôçôÝò: Ðüíôáò - Äéìðéíïýäçò. Ôá äåêÜëåðôá: 23-23, 47-32, 67-43, 92- 55. Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí ÖÉËÉÐÐÏÓ ÂÅÑÏÉÁÓ (Ãêßìáò): ÊïèñÜò 9 (1), Ôñé÷üðïõëïò 12, Éùóçößäçò 8 (2), Ðñïäñüìïõ 24 (1), Ðáðáäüðïõëïò, ÐáðáðÝôñïõ 7 (1), ÊïõôÜíôæçò, Ôóáêßñçò 10, ÊáñáìïõóêÝôáò, ÊïôóÜìðáóçò 16 (1), Êüãéáò 6, ÊáóáìðáëÞò, ÊïõôÜíôæçò. ÁËÅÎÁÍÄÑÅÉÁ (Ðáðáäüðïõëïò): Ðáðáãåñßäçò 8, Ðëùìáñßôçò, ÔóÜôóáò 3 (1) Ðïõñëéïôüðïõëïò 5, ÓôÜèçò 15, Áâñáìßäçò 2, ×ýôáò, Íéêïëüðïõëïò 6 (1), ÊáñêÜñáò 15 (1), Ðñüéïò. Ç âáèìïëïãßá (óå 11 áãþíåò) Ìåôáìüñöùóç Âüëïõ 19 Ößëéððïò ÂÝñïéáò 19 Áíáôüëéá 17 Áéãéíéáêüò 17 ÇñáêëÞò ÊïæÜíçò 16 Öïßíéêáò ËÜñéóáò 15 ÁóôÝñáò ËÜñéóáò 15 Äéüóêïõñïé ÊïæÜíçò 13 ÁëåîÜíäñåéá 11 ¢ñãïò Ïñåóôéêü 11 Ã.Ó. Âüëïõ 11 Ç åðüìåíç áãùíéóôéêÞ (12ç, 29/01) Áéãéíéáêüò - Ìåôáìüñöùóç Âüëïõ ÁóôÝñáò ËÜñéóáò - ¢ñãïò Ïñåóôéêü Äéüóêïõñïé ÊïæÜíçò - ÁëåîÜíäñåéá Áíáôüëéá - Öïßíéêáò ËÜñéóáò Ã.Ó. Âüëïõ - ÇñáêëÞò ÊïæÜíçò Ñåðü: Ößëéððïò ÂÝñïéáò


8

Íéêüë ¢ííá ÌáíéÜôç

ÊïììÝíá Ëïõëïýäéá

ÈÁÑÑÏÓ

Ôñßôç 24 Éáíïõáñßïõ 2012

Åêäüóåéò Øõ÷ïãéüò

Ðüóá ìõóôéêÜ ìðïñåß íá êñýøåé Ýíáò Þëéïò ôïõò êáé ôá áñþìáôÜ ôïõò, íá ðñïóðáèÞóïõí íá êåñäßóïõí ôï ðïõ êÜèå ìÝñá áãêïìá÷þíôáò ìåôñÜåé âÜóá- ÷áìÝíï ÷ñüíï ðïõ äéáëýèçêå êáé äåí åðéóôñÝöåé. íá êáé áðïñçìÝíá ìÜôéá; Óå ðïéïõò êÞðïõò íá Ç Íéêüë ¢ííá ÌáíéÜôç ìáò ðñïóöÝñåé ìéá ôñáãéêÞ öéãïýñá óôáèåß ãéá ëßãï, íá ñßîåé åõôõ÷éóìÝíï öùò óå ìÜíáò ðïõ äåí óêÝöôåôáé, äåí ðïíÜåé, äåí ÷áìïãåëÜåé. Âñßóêåôáé ìðïõìðïýêéá êáé áíèïýò, íá ôá äåé íá îåðåôÜãïíôáé áìÝñéìíá ãéá ìðñïóôÜ óôç ìïßñá ôçò êáé ôçí õðïìÝíåé êáñôåñéêÜ êáé óéùðçëÜ. Ïé íá ñïõöÞîïõí áðü ôç æùÞ ôïõ; áíÜóåò ôçò, ôá üíåéñÜ ôçò äåí ôçò áíÞêïõí ðëÝïí. Åßíáé åõôõ÷éÊáíÝíáò Þëéïò äåí åßíáé éêáíüò íá ìáñóìÝíç ìå ôç óõíÝ÷åéÜ ôçò. Êñýâåé ôïí ______________________ ôõñÞóåé ðïéá ëïõëïýäéá äåí ìðüñåóáí íá ðüíï ôçò êáé íéþèåé åõôõ÷éóìÝíç ìå ôá ÃñÜöåé ï Âáóßëçò Ìüó÷çò îåðåôá÷ôïýí äßðëá äßðëá, ãéá íá ãåõôïýí êïììÝíá ëïõëïýäéá ôçò ðïõ åðÝóôñåøáí _______________________ ôï Üñùìá ðïõ ðëçììõñßæåé ãýñù ôñéãýñù óôïí êÞðï. Óå Ýíá êÞðï üðùò ôïí Þèåëå, êáé üëá ìáæß ìéá áãêáëéÜ íá áíáóáßíïõí üðùò ôïí Ýöôéáîå. óôïí ßäéï áÝñá, íá ôá ÷áúäåýïõí ïé ßäéåò á÷ôßíåò åíüò Üóðëá÷íïõ ÁëëÜ ç æùÞ îÝñåé ðïëý êáëÜ êáé êñáôÜ ìõóôéêÜ ôéò åðéèõìßåò ôçò. Þëéïõ. Êáé ãíùñßæåé áõôÜ ðïõ äåí ôá ãíùñßæåé êáíåßò Üëëïò. Ãéáôß ç æùÞ Ç Íéêüë ¢ííá ÌáíéÜôç óçìÜäåøå ìå ôç ìáôéÜ ôçò êáé ôçí åõáé- åßíáé ï ÷ñüíïò ðïõ öåýãåé, ìáò ðñïóðåñíÜ êáé ÷Üíåôáé. Êáé üôáí óèçóßá ôçò ôá “ÊïììÝíá Ëïõëïýäéᔠôïõ äéêïý ôçò êÞðïõ. Ìáò ùñéìÜæåé ï ÷ñüíïò, ñß÷íåé ôá âÝëç ôïõ óå ìéá äéêáéïóýíç ðïõ ìðïÜíïéîå Ýíá ìïíïðÜôé óôï äéêü ôçò êÞðï êáé ñåß íá åßíáé ôõöëÞ. ìáò ïäÞãçóå åêåß áêñéâþò üðïõ ï Þëéïò Ãåõôåßôå ôï êåßìåíï ôçò Íéêüë ¢ííáò Ýðáøå íá ÷áúäåýåé üíåéñá, íá æåóôáßíåé ÌáíéÜôç. Áêïëïõèåßóôå ôçí óôï äñüìï ðïõ áãêáëéÝò! óáò ïäçãåß. Êáé áíáêáëýøôå üôé ï äñüìïò Ôï ìõèéóôüñçìá ôçò Íéêüë ¢ííáò ôïõ êáèåíüò ìðïñåß íá åßíáé êáé äéêüò óáò. ÌáíéÜôç èá ìðïñïýóå íá åßíáé ìéá áëçèéíÞ Óå êÜðïéá óôéãìÞ, óå êÜðïéá óôñïöÞ ôïõ éóôïñßá. Áðü ôéò ôüóåò áëçèéíÝò éóôïñßåò ìïíïðáôéïý ðïõ èá ñßîåé ï Þëéïò ôï öùò ðïõ äåí âëÝðïõí ôï öùò ôïõ Þëéïõ áëëÜ ôïõ Þ ìðïñåß íá êáëõöèåß áðü êÜðïéï êñýâïíôáé êáëÜ ðßóù áðü ôá óêïôÜäéá ôïõ. ìáýñï óýííåöï. Ôá óêïôÜäéá ðïõ êñýâïõí ðïëý êáëÜ ÄéáâÜæïõìå óôçí ðåñßëçøç ôïõ âéâëßïõ: Ýíï÷åò óêÝøåéò êáé äçëçôçñéÜæïõí áíèñþÐþò èá ìðïñïýóå íá ìåôñçèåß ç ìçôñéêÞ ðéíåò ó÷Ýóåéò êáé äåí ôéò áöÞíïõí íá áíááãÜðç; Ìå ôé íá óõãêñéèåß; ¸÷åé üñéá ç óÜíïõí êáé íá ðïñåõôïýí ìáæß êáé åõôõ÷éèõóßá óôçí ïðïßá öôÜíåé ìéá ìÜíá ãéá ÷Üñç óìÝíá óå ìéá êïéíÞ ðïñåßá. Ï ìéêñüêïóìïò ôùí ðáéäéþí ôçò; Ç Åõäïêßá Ýêáíå áõôü åíüò æåõãáñéïý ðüóï äõóôõ÷éóìÝíïò ìðïðïõ ôçí ðñüóôáîå ç êáñäéÜ ôçò, äå óêÝñåß íá åßíáé üôáí ïé äñüìïé îåäéðëþíïíôáé öôçêå ïýôå óôéãìÞ ôïí åáõôü ôçò. äéáöïñåôéêïß ÷ùñßò êïéíü óêïðü, óå ìðåñÏ ×ñÞóôïò Þôáí ìéêñü ðáéäß áêüìç üôáí äåìÝíá ìïíïðÜôéá! ïäçãÞèçêå óôï ïñöáíïôñïöåßï ìáæß ìå ôéò Óå áõôÜ ôá ìïíïðÜôéá ìáò ïäçãåß ç ôñåéò áäåëöÝò ôïõ, ôçí Áíáóôáóßá, ôç Íéêüë ¢ííá ÌáíéÜôç êáé ìáò äåß÷íåé ôçí ÓôõëéáíÞ êáé ôï ìùñü, ôç Óïößá. ¹ôáí ðïñåßá êáé ôçí êáôÜëçîÞ ôïõ. Êáé ñß÷íåé áõôüò ðïõ áíÝëáâå íá ôéò öñïíôßæåé óôéò Üðëåôï öùò óôç ìáãéêÞ ìçôñéêÞ áãÜðç äýóêïëåò óõíèÞêåò, áäåëöüò êáé ãïíéüò ðïõ óôÝêåôáé áêëüíçôïò êÝñâåñïò ìðñïìáæß, áðïöáóéóìÝíïò êáé óêëçñüò. ¼óï óôÜ óôïí êßíäõíï ðïõ áðåéëåß ôá ðáéäéÜ óêëçñü ìðïñåß íá êÜíåé ç æùÞ Ýíá ïêôÜôçò. Êáé óâÞíåé ôï äéêü ôçò äñüìï êáé ÷ñïíï áãüñé. Êáé üôáí ôá ôñßá êïñßôóéá õéï÷áñÜæåé Ýíáí Üëëïí ãéá íá óõíå÷ßóïõí áíåèåôÞèçêáí áðü äéáöïñåôéêÝò ïéêïãÝíåéåò íü÷ëçôåò ïé øõ÷Ýò ðïõ ãÝííçóå, ðïõ äåí èÝëåé íá óâÞóïõí ïé áíÜ- êáé Ýöõãáí ìáêñéÜ, ï ×ñÞóôïò Þôáí êáé ðÜëé áõôüò ðïõ ïñêßóôçêå óåò ôïõò óôá ðñþôá âÞìáôá ôïõò êÜôù áðü ôï äõíáôü Þëéï. üôé êÜðïôå èá Ýâñéóêå îáíÜ ôéò áäåëöÝò ôïõ, êé üôé èá áíôÜìùíå ìå Ç æùÞ, üìùò, óõíå÷ßæåôáé Ýôóé üðùò èÝëåé áõôÞ êáé êñõöïãåëÜåé ôç ìÜíá ôïõ, üóá ÷ñüíéá êé áí ðåñíïýóáí, üóá ÷ñüíéá êé áí ÷ñåéáêáé äåí óôáìáôÜåé íá äßíåé ðüíïõò êáé åõôõ÷ßåò êáé ìéá ìéêñÞ åëðß- æüôáí íá ðåñéìÝíåé. äá ðïõ êáèçìåñéíÜ ãéãáíôþíåôáé. Ðáñáêïëïõèåß îå÷áóìÝíá âÞìáÌéá éóôïñßá ãéá ôÝóóåñá ðáéäéÜ, ôÝóóåñá êïììÝíá ëïõëïýäéá, ôá, äßíåé åëðßäåò óå óôü÷ïõò ðïõ åðéìÝíïõí êáé êáôáöÝñíïõí íá ðïõ áðïäåéêíýåé üôé ç áíéäéïôåëÞò áãÜðç Ý÷åé ôï ðéï ìåèõóôéêü ãåìßóïõí ðÜëé ôïõò êÞðïõò ìå ëïõëïýäéá, íá åíþóïõí ôá ÷ñþìáôá Üñùìá.

«Ìéá öïñÜ Ðñüóêïðïò, ãéá ðÜíôá Ðñüóêïðïò…»

Ï Ðñïóêïðéóìüò îåêßíçóå óôç Áããëßá óáí óÞìåñá, ôï 1908, êáé âáóßóôçêå óôéò éäÝåò ôïõ Ëüñäïõ ÌðÝçíôåí ÐÜïõåë êáé óôï âéâëßï ôïõ "Ðñïóêïðéóìüò ãéá ðáéäéÜ". Áðü ôçí Áããëßá ãñÞãïñá åðåêôÜèçêå ó' ïëüêëçñï ôïí êüóìï. Ôï 1911 õðÞñ÷áí 12 áíáãíùñéóìÝíá äéåèíþò Óþìáôá Ðñïóêüðùí, ôï 1980 ï áñéèìüò áõôüò Ýöèáóå ôá 112 ìå óõíïëéêÞ äýíáìç 13.877.768 ìÝëç, êáé óÞìåñá ïé ÷þñåò ðïõ áó÷ïëïýíôáé ìå ôïí Ðñïóêïðéóìü åßíáé ðÜíù áðü 160 ìå ðÜíù áðü 20 åêáôïììýñéá ìÝëç. Ï Ðñïóêïðéóìüò áðïôåëåß ßóùò ôçí ìåãáëýôåñç ÅèåëïíôéêÞ Êßíçóç ðáãêïóìßùò, ìå áñ÷Ýò ðáãêüóìéá áðïäåêôÝò êáé ðÜíôïôå åðßêáéñåò. Ç Ðáãêüóìéá ÐñïóêïðéêÞ Êßíçóç åßíáé ìéá "Áäåëöüôçôá ÅëåõèÝñùí Áíèñþðùí", ðïõ óêïðü ôçò Ý÷åé ôçí äçìéïõñãßá êáëþí ðïëéôþí. Óôü÷ïò åßíáé ç áíÜðôõîç ôçò óõíåñãáóßáò êáé ôçò öéëßáò ìåôáîý ôùí ðñïóêüðùí üëïõ ôïõ êüóìïõ, ãéá ôçí åäñáßùóç êáé ôç äéáôÞñçóç ôçò ðáãêüóìéáò êáôáíüçóçò êáé åéñÞíçò. Ï Ëüñäïò Baden Powell, ðïõ èåùñåßôáé éäñõôÞò ôïõ Ðñïóêïðéóìïý, åßíáé ìéá áðü ôéò ìåãáëýôåñåò ìïñöÝò ðáãêïóìßùò ðïõ þèçóáí óôç öéëáíèñùðßá êáé ôçí ðéï óõíåéäçôÞ êáé åíåñãÞ äñÜóç ôçí áíèñùðüôçôá. ÃåííÞèçêå óôï Ëïíäßíï ôï 1857. Óáí ðáéäß Þôáí ðÜíôá ðñüèõìïò íá ìÜèåé êáéíïýñãéá ðñÜãìáôá. ÃåíéêÜ ôïõ Üñåóå ç ðåñéðÝôåéá êáé óõ÷íÜ ðñïôéìïýóå ôçí åîåñåýíçóç ôùí äáóþí. Óå çëéêßá 19 åôþí, Üñ÷éóå ôçí ÅËËÇÍÉÊÇ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁ ÁÐÏÊÅÍÔÑÙÌÅÍÇ ÄÉÏÉÊÇÓÇ ÇÐÅÉÑÏÕ – ÄÕÔ. ÌÁÊÅÄÏÍÉÁÓ ÃÅÍÉÊÇ Ä/ÍÓÇ ÄÁÓÙÍ ÊÁÉ ÁÃÑÏÔÉÊÙÍ ÕÐÏÈÅÓÅÙÍ Ä/ÍÓÇ ÄÁÓÙÍ Í. ÊÏÆÁÍÇÓ ÄÁÓÁÑ×ÅÉÏ ÊÏÆÁÍÇÓ ÔÌÇÌÁ ÄÁÓÏÐÑÏÓÔÁÓÉÁÓ

Ëßãá ëüãéá ãéá ôïí Ðñïóêïðéóìü

óôñáôéùôéêÞ ôïõ èçôåßá óôçí Éíäßá, êé áñãüôåñá õðçñÝôçóå óôçí ÁöñéêÞ. Óå çëéêßá 43 åôþí, Ýãéíå áíþôáôïò áîéùìáôéêüò. Óôçí áñ÷Þ ôïõ 20ïõ áéþíá, åß÷å äéáêñéèåß ãéá ôïí çñùéóìü ôïõ êáé åß÷å Þäç ãñÜøåé Ýíá âéâëßï ãéá ôç âåëôßùóç ôçò ðñïåôïéìáóßáò ôùí íÝùí ðïõ êáôáôÜóóïíôáí óôï óôñáôü, ôï ïðïßï åß÷å ãßíåé ãíùóôü. Áõôü Þôáí ôï Ýíáõóìá ãéá íá îåêéíÞóåé ôç ìåëÝôç ìéáò ïìÜäáò íÝùí êáôáóêçíùôþí, êáé åß÷å óáí áðïôÝëåóìá ôç óõããñáöÞ ôïõ âéâëßïõ ôïõ «Ðñïóêïðéóìüò ãéá áãüñéá», ðïõ åêäüèçêå ôï 1908. Ôï 1910 ç ïìÜäá áõôÞ ôùí íÝùí åß÷å ìåãáëþóåé ôüóï, ðïõ áíáãêÜóôçêå íá áðïóõñèåß áðü ôï óôñáôü êáé íá áöéåñùèåß ðëÞñùò óå áõôü ðïõ Ýìåëëå íá ãßíåé ï ÄéåèíÞò Ðñïóêïðéóìüò. ¼ðùò ëÝåé ï Â.Ñ., ôï ìõóôéêü ãéá ôçí áíÜðôõîç ôïõ ðñï-

Áñ. Ðñùô. 1563/76

ÐÅÑÉËÇØÇ ÐÑÁÎÇÓ ×ÁÑÁÊÔÇÑÉÓÌÏÕ

Áíáêïéíþóïõìå üôé óýìöùíá ìå ôéò äéáôÜîåéò ôïõ Üñèñïõ 14 ôïõ Í. 998/79 åêäüèçêå êáôüðéí áéôÞóåùò ôçò ê. Êùíóôáíôßáò Êåìáíåôæßäïõ ç ôáõôÜñéèìç ðñÜîç ÷áñáêôçñéóìïý ôçò Õðçñåóßáò ìáò ãéá Ýêôáóç åìâáäïý 2000 ô.ì.( ôåì. 520) ðïõ âñßóêåôáé óôç èÝóç «Ìðá÷ôóÝäåò» óôçí êôçìáôéêÞ ðåñéï÷Þ ôçò ÔïðéêÞò Êïéíüôçôáò Áñãßëïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò ìå ôçí ïðïßá ç áíùôÝñù Ýêôáóç ÷áñáêôçñßæåôáé ùò ïýôå äÜóïò ïýôå äáóéêÞ, ÷ïñôïëéâáäéêÞ ôçò ðáñ. 6â ôïõ Üñèñïõ 3 ôïõ Íüìïõ 998/79 «Ðåñß ðñïóôáóßáò ôùí Äáóþí êáé ôùí äáóéêþí åí ãÝíåé åêôÜóåùí ôçò ×þñáò» ìç õðáãüìåíç óôéò äéáôÜîåéò ôïõ. ÊáôÜ ôçò ðñÜîçò ôïõ ÄáóÜñ÷ç åðéôñÝðïíôáé áíôéññÞóåéò åíôüò äõï (2) ìçíþí áðü ôçí ôåëåõôáßá äçìïóßåõóÞ ôçò åíþðéïí ôçò Á/èìéáò ÅÅÄÁ Íïìïý ÊïæÜíçò. Ðëçñïöïñßåò óôï ôçë. 24610-534538 ôéò åñãÜóéìåò çìÝñåò êáé þñåò. ÊïæÜíç 17-1-2012 Ï ÄáóÜñ÷çò ÊïæÜíçò Íéêüëáïò Óðõñéäùíßäçò Äáóïëüãïò

óêïðéóìïý Þôáí ç óõíåéäçôÞ äýíáìç ðïõ ïíïìÜæïõìå «ôï Ðíåýìá ôùí Ðñïóêüðùí». Ïé ãõíáßêåò Ïäçãïß îåêßíçóáí ìüíåò ôïõò, üôáí åìöáíßóôçêáí ìáæß ìå ôá áãüñéá óå ìéá ðáñÝëáóç êáé áíÜãêáóáí ôïí Â.Ñ. íá ôïõò äþóåé üíïìá êáé íá ôéò äéáêñßíåé áðü ôá áãüñéá. Ï Ðñïóêïðéóìüò óôç ÷þñá ìáò îåêßíçóå ôï 1910 êáé áðü ôüôå áíÝðôõîå ðëïýóéá äñÜóç. Ôï 1908 åß÷áí ãßíåé óôï Ëïíäßíï ïé 4ïé Ïëõìðéáêïß Áãþíåò. ÌÝëïò ôçò åëëçíéêÞò áíôéðñïóùðåßáò Þôáí êáé ï ÁèáíÜóéïò Ëåõêáäßôçò. Ôçí ôåëåõôáßá ìÝñá ôùí Ïëõìðéáêþí Áãþíùí, ïé ¢ããëïé Ðñüóêïðïé Ýêáíáí åðßäåéîç ôïõ ðñïãñÜììáôïò ôïõò óôï ÓôÜäéï ãéá íá ôïõò ãíùñßóåé ï êüóìïò. Ôçí ðáñÜóôáóç áõôÞ ðáñáêïëïýèçóå êáé ï Ëåõêáäßôçò êáé ôïõ ãåííÞèçêå ç éäÝá ï Áããëéêüò Ðñïóêïðéóìüò íá ìåôáöåñèåß êáé óôçí ÅëëÜäá. Ç éäÝá ôïõ áõôÞ äéáôñáíþèçêå áêüìá ðåñéóóüôåñï áðü Ýíá Üëëï ðåñéóôáôéêü. ÓõíÜíôçóå óå Ýíá êáôÜóôçìá ôïõ Ëïíäßíïõ Ýíáí ¢ããëï Ðñüóêïðï ìå óôïëޅ -Ôé åßóáé åóý; ôïí ñþôçóå. - «Ðñüóêïðïò», ôïõ áðÜíôçóå åêåßíïò.

-«Êáé ôé åßíáé Ðñüóêïðïò;» óõíÝ÷éóå ï Ëåõêáäßôçò. - «Ðñüóêïðïò», áðÜíôçóå ôï ðáéäß, «åßíáé áõôüò ðïõ êÜíåé êÜèå ìÝñá ìéá êáëÞ ðñÜîç». -«¸êáíåò åóý óÞìåñá, ùò Ðñüóêïðïò, êáìéÜ êáëÞ ðñÜîç;» ôïí îáíáñþôçóå. Êé åêåßíïò áðÜíôçóå: -«¼÷é, áëëÜ èá ôçí êÜíù ôþñá. Óáò ðáñáêáëþ íá ìå ðåñéìÝíåôå åäþ», åßðå êáé Ýöõãå ôñÝ÷ïíôáò ãéá íá åðéóôñÝøåé ìåôÜ áðü ëßãï Ý÷ïíôáò óôá ÷Ýñéá ôïõ ìåñéêÜ ðñïóêïðéêÜ âéâëßá. -«ÊáôÜëáâá», ôïõ åßðå, «üôé åßóôå îÝíïò. ÄéáâÜóôå ëïéðüí áõôÜ ôá âéâëßá êáé ßóùò èåëÞóåôå íá ìåôáöÝñåôå ôïí Ðñïóêïðéóìü êáé óôçí Ðáôñßäá óáò». Ôïí ÍïÝìâñéï ôïõ 1910 ï Ëåõêáäßôçò ßäñõóå ìå ìáèçôÝò ôïõ Ëõêåßïõ ‘Ìáêñޒ, üðïõ Þôáí êáèçãçôÞò, ôçí ðñþôç ïìÜäá ÅëëÞíùí Ðñïóêüðùí. ¸ðåéôá áðü ëßãïõò ìÞíåò áíÝëáâáí ìáæß ôïõ ôï Ýñãï ôçò ïñãÜíùóçò ôïõ Åëëçíéêïý Ðñïóêïðéóìïý ïé êýñéïé, ÌåëÜò ÐáóðÜôçò ×ñõóïâåëüíçò êáé ÐáíÜò. Áõôïß ïé ðÝíôå èåùñïýíôáé éäñõôÝò ôçò êßíçóçò ôïõ Ðñïóêïðéóìïý óôçí ÅëëÜäá. Ïé ¸ëëçíåò Ðñüóêïðïé ðñïóÝöåñáí ôçí ðïëýôéìç âïÞèåéÜ ôïõò óå ðïëëÝò ðåñéóôÜóåéò êáôÜ ôéò ïðïßåò ôïõò ÷ñåéÜóôçêå ç ÷þñá. Ãéá ôïõò Ðñïóêüðïõò ï Ðñïóêïðéóìüò åßíáé ‘ôñüðïò æùÞò’, åßíáé éäÝá. Ç öéëïóïößá ôïõ óôçñßæåôáé óå Ýíá óýóôçìá áîéþí ðïõ ðåñéëáìâÜíåé ôçí ÐñïóêïðéêÞ Õðüó÷åóç êáé ôïí Íüìï, êáé áöïñÜ ôçí ðïëýðëåõñç ïëïêëÞñùóç ôùí áíèñþðùí ìÝóá óå Ýíáí êáëýôåñï

ÁÍÁÃÍÙÑÉÓÇ ÓÙÌÁÔÅÉÏÕ

êüóìï. Ç êïéíùíéêïðïßçóç, ç åðáöÞ ìå ôç öýóç, ç óõíåñãáóßá, åßíáé ïñéóìÝíåò áðü ôéò âáóéêÝò áñ÷Ýò ôïõ Ðñïóêïðéóìïý. «Ìéá öïñÜ Ðñüóêïðïò, ãéá ðÜíôá Ðñüóêïðïò», ëÝíå… åííïþíôáò ðùò üóïé ðÝñáóáí Ýóôù êáé ãéá ëßãï áðü ôïí Ðñïóêïðéóìü, áðÝêôçóáí áîßåò êáé éäáíéêÜ ðïõ ðáñáìÝíïõí ñéæùìÝíá ìÝóá ôïõò ãéá ðÜíôá, ãé’ áõôü êáé ãßíïíôáé áíáãíùñßóéìá áðü ôïõò Üëëïõò áêüìá êáé ÷ùñßò ôç óôïëÞ. Ï Ðñïóêïðéóìüò óôçí ÊïæÜíç åìöáíßóôçêå ôï 1916 êáé áãáðÞèçêå ðïëý áðü ôïõò áíèñþðïõò ôïõ ôüðïõ. ÓÞìåñá ðåñßðïõ 350 ðáéäéÜ áó÷ïëïýíôáé ìå ôïí ðñïóêïðéóìü óôçí ðüëç ìáò, åíþ áñêåôïß åßíáé êáé ïé ðáëéïß Ðñüóêïðïé ðïõ åîáêïëïõèïýí íá áó÷ïëïýíôáé ìå ôïí Ðñïóêïðéóìü êáé íá ðéóôåýïõí óôá üìïñöá éäáíéêÜ êáé ôéò áîßåò ôïõ.

Ìå ôçí õð’ áñéèì. 447/2011 áðüöáóç ôïõ Ìïíïìåëïýò Ðñùôïäéêåßïõ ÊïæÜíçò, áíáãíùñßóôçêå ôï Óùìáôåßï ðïõ åäñåýåé óôçí ÊáéóÜñåéá ÊïæÜíçò ìå ôçí åðùíõìßá «ÁÑ×ÅÉÏ ÉÓÔÏÑÉÁÓ ÊÁÉ ÔÅ×ÍÇÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÐÁÐÁÈÁÍÁÓÉÏÕ» óêïðïß ôïõ ïðïßïõ åßíáé áõôïß ðïõ áíáöÝñïíôáé óôï Üñèñï 3 ôïõ êáôáóôáôéêïý êáé éäéáßôåñá: Ç ßäñõóç Åèíïãñáöéêïý-Éóôïñéêïý Ìïõóåßïõ êáèþò êáé Ìïõóåßïõ ÔÝ÷íçò ãéá ôç óôÝãáóç ôçò óõëëïãÞò ôïõ Ãåùñãßïõ Ðáðáèáíáóßïõ. ÊïæÜíç, 19-1-2012 Ï Ðëçñåîïýóéïò Äéêçãüñïò ÆÞíùí Ðáðáäüðïõëïò]

ÅðéìÝëåéá: Ä. Ê.

Ïé äñÜóåéò ðïõ ðñïôåßíåé ç åðéôñïðÞ ó÷åäéáóìïý ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò ãéá ôá 100 ÷ñüíéá áðü ôçí áðåëåõèÝñùóç ôçò ðüëçò ÐÑÏÔÁÓÅÉÓ ÅÊÄÇËÙÓÅÙÍ

ÑáöáÞë Ðüðïâéôò (ÄÇÐÅÈÅ). 4. ÈåáôñéêÞ ðáñÜóôáóç ìå ôç óýìðñáîç åñáóéôå÷íéêþí ïìÜäùí: ÈÅÁÔÑÏÄÑÏÌÉÏ, Ï×ËÇÑÏÉ, ÂÁÔÅÑÏ, ÊÑÏÊÏÓ, ÁÉÁÍÇ, ÊÁÉÓÁÑÅÉÁ, ËÅÕÊÏÂÑÕÓÇ. 5. ÌïõóéêÞ óõíáõëßá «ÐÁÍÄÙÑÁ». 6. ÌïõóéêÞ óõíáõëßá ÓõìöùíéêÞò Ïñ÷Þóôñáò Äçìïôéêïý Ùäåßïõ ÊïæÜíçò 7. ÌïõóéêÞ óõíáõëßá ôçò Ïñ÷Þóôñáò Äùìáôßïõ ôïõ Äçìïôéêïý Ùäåßïõ ÊïæÜíçò 8. ÌïõóéêÞ óõíáõëßá «Ïñ÷Þóôñáò ôùí ÁöéåñùìÜôùí». 9. ÌïõóéêÞ óõíáõëßá: Ïñ÷Þóôñåò ÷Üëêéíùí óôçí ÊïæÜíç. ÅÊÄÏÓÅÉÓ CD • ÐÁÍÄÙÑÁ • ÌïõóéêÜ Ýñãá Êïæáíéôþí óõíèåôþí. ÅÊÈÅÓÅÉÓ 1. ¸êèåóç Åéêáóôéêþí Êáëëéôå÷íþí (ïìáäéêÞ) 2. ¸êèåóç Öùôïãñáößáò (ïìáäéêÞ) 3. ¸êèåóç Öùôïãñáößáò: «ÊïæÜíç, óôéãìÝò åíüò áéþíá» Þ «Ç ÊïæÜíç ôïõ ×èåò êáé ôïõ ÓÞìåñá» 4. ¸êèåóç ÁèëçôéêÞò Öùôïãñáößáò ÅÍÅÑÃÅÉÅÓ 1. ÁíáêïìéäÞ ëåéøÜíùí Ãåùñãßïõ ËáóóÜíç 2. ÐñïóðÜèåéá áðüêôçóçò ôïõ îßöïõò ôïõ Ôïýñêïõ ÌÝñáñ÷ïõ (ÃéÜííçò ÊïñêÜò). 3. ÏñãÜíùóç îåíáãÞóåùí a. Ìïõóåßï ôïðéêÞò éóôïñßáò b. ¢ãéïò Íéêüëáïò c. ÂéâëéïèÞêç d. ×áñôïèÞêç 4. Äéáãùíéóìüò Ýêèåóçò óôá ó÷ïëåßá ìå èÝìá ôçí 11ç Ïêôùâñßïõ 1912. 5. Ðñüóêëçóç íá ðáñáóôåß ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ôçí 11ç Ïêôùâñßïõ 2012. 6. ÁíÜèåóç åñãáóßáò óå öïéôçôÝò ãéá ôçí ðáñïõóßá óôçí ðüëç ÂëÜ÷ùí, Âïúïôþí ìå ôç óõíåñãáóßá ôùí áíôßóôïé÷ùí óõëëüãùí. 7. Óõíåñãáóßá ìå ôïðéêÜ ÌÌÅ (ôçëåüñáóç, äéáäßêôõï) ãéá áðïôýðùóç - áñ÷åßï êáé æùíôáíÞ ìåôÜäïóç ôùí åêäçëþóåùí. 8. ÅðéóôïëÝò óôïõò áðáíôá÷ïý óõëëüãïõò Êïæáíéôþí. 9. Åðßóçìç ðñüóêëçóç óå äéáêåêñéìÝíåò ðñïóùðéêüôçôåò ðïõ êáôÜãïíôáé áðü ôçí ðüëç êáé ôçí ðåñéï÷Þ (éäßïéò åîüäïéò). 10. ÁíáæÞôçóç ôïõ öéëì ãéá ôá 50÷ñïíá ìå äçìüóéá ðñüóêëçóç (öéëì Ìßìç Ðáíáãéþôïõ). 11. ÁíáæÞôçóç ïðôéêïáêïõóôéêïý õëéêïý ãéá ôçí ðüëç êáé ôçí ðåñéï÷Þ áðü Ãåí. Ãñáììáôåßá Ôýðïõ, ÅËÉÁ, Áñ÷åßï ÅÑÔ, Åëëçíéêü ÊÝíôñï ÊéíçìáôïãñÜöïõ. 12. ÁíáæÞôçóç ðáëéþí ç÷ïãñáöÞóåùí áðü ëáúêïýò ìïõóéêïýò, ÷ïñùäßåò, óõãêñïôÞìáôá íÝùí ê.á. êáé øçöéïðïßçóÞ ôïõò. 13. Óõãêñüôçóç ïìÜäùí åèåëïíôþí

1. ÓõíÝäñéï: Ç Éóôïñßá ôçò ÊïæÜíçò áðü ôçí Ôïõñêïêñáôßá óôïí åëåýèåñï âßï. 2. á) ÓõíÝäñéï: «12ï Åèíéêü ÓõíÝäñéï ×áñôïãñáößáò» â) ×áñôïãñáöéêÞ Ýêèåóç «×áñôïãñáößá ôçò áðåëåõèÝñùóçò ôçò Ìáêåäïíßáò 1912» 3. ¸êäïóç ðñáêôéêþí óõíåäñßïõ «Ç éóôïñßá ôçò ÊïæÜíçò». 4. ¸êäïóç âéâëßïõ: ×ñ. ÌðÝóóá «Ôï ÷ñïíéêü ôçò ÊïæÜíçò 1919-1950» êáé ðáñïõóßáóÞ ôïõ. 5. ¸êäïóç âéâëßïõ (äéäáêôïñéêÞ äéáôñéâÞ) Âáó. Íïôïðïýëïõ «Ï Êïæáíßôçò éáôñïöéëüóïöïò Ã. ÓáêêåëÜñéïò, áíÝêäïôá áõôüãñáöÜ ôïõ» êáé ðáñïõóßáóÞ ôïõ. 6. ¸êäïóç âéâëßïõ ÔïðéêÞò éóôïñßáò ãéá ÃõìíÜóéï – Ëýêåéï êáé ðáñïõóßáóÞ ôïõ. 7. ÅðáíÝêäïóç âéâëßïõ ÔïðéêÞò éóôïñßáò ãéá Äçìïôéêü Ó÷ïëåßï. 8. Ðáñïõóßáóç ôçò ìåëÝôçò ôùí Ê. Êáìðïõñßäç – Ã. Óáëáêßäç «Tahrir Defter» óå óõíåñãáóßá ìå ôïõò «Ößëïõò ôçò âéâëéïèÞêçò». 9. Ðáñïõóßáóç ôïõ âéâëßïõ «Öáñìáêïëïãßá» ôïõ ×áñéóßïõ ÌåãäÜíç. 10. ¸êäïóç áíáìíçóôéêïý ãñáììáôïóÞìïõ êáé öáêÝëïõ Á’ çìÝñáò êõêëïöïñßáò óôéò 11-112012 11. Ó÷åäéáóìüò ëïãïôýðïõ 100 ÷ñüíùí. (ðéèáíÞ Ýêäïóç ìåôáëëßïõ êáé áíáìíçóôéêþí). 12. Çìåñßäá: «Ç ðïëéôéêÞ éóôïñßá óôá 100 ÷ñüíéá åëåýèåñïõ âßïõ» 13. Çìåñßäá: «Ôï åñãáôéêü êßíçìá ìåôÜ ôçí 11ç Ïêôùâñßïõ 1912 ùò ôéò ìÝñåò ìáò (Åñãáôéêü ÊÝíôñï) 14. Çìåñßäá ãéá ôçí Áõôïäéïßêçóç ìåôÜ ôçí áðåëåõèÝñùóç. 15. Çìåñßäá: Ç ÐïëåïäïìéêÞ åîÝëéîç óôá 100 ÷ñüíéá åëåýèåñïõ âßïõ (Ô.Å.Å. êáè. Í. Ìïõôóüðïõëïò – Óôñ. ÇëéáäÝëçò) 16. Çìåñßäá: 100 ÷ñüíéá ÔïðéêÞò Ïéêïíïìßáò (Å.Â.Å. ÊïæÜíçò, Ïéêïíïìéêü ÅðéìåëçôÞñéï, Åìðïñéêüò Óýëëïãïò ÊïæÜíçò) 17. Çìåñßäá: «Ï ôïðéêüò ôýðïò óôïí 100åôÞ åëåýèåñï âßï» (óõíåñãáóßá ìå ôïðéêÜ Ýíôõðá – Áíáóô. Ðáëéïý) 18. Çìåñßäá: «Ç óõìâïëÞ ôùí ðñïóöýãùí óôç äéáìüñöùóç ôçò óýã÷ñïíçò öõóéïãíùìßáò ôçò ðüëçò êáé ôçò ðåñéï÷Þò» (Óõíåñãáóßá ìå ðñïóöõãéêÜ óùìáôåßá) 19. Çìåñßäá: á) Ç óôñáôéùôéêÞ êáé ðïëéôéêÞ êáôÜóôáóç óôç ÷þñá êáé ôá ÂáëêÜíéá ôï 1912 (¸íùóç ÁðïóôñÜôùí Áîéùìáôéêþí – ÐáíåðéóôÞìéï Äõô. Ìáêåäïíßáò / Öëþñéíá) â) Ç óõìâïëÞ ôùí õðïëïßðùí ÅëëÞíùí óôçí áðåëåõèÝñùóç ôçò Ìáêåäïíßáò êáé ôá ÂáëêÜíéá (óõíåñãáóßá ìå Óýëëïãï ÊñçôþíÇÑÉÄÁÍÏ). 20. Çìåñßäá: «Ïé äñüìïé ôùí Êáñáâáíéþí êáé ôïõ Åìðïñßïõ, áðü ôçí ÊïæÜíç óôçí ÃÅÍÉÊÁ Ìåóåõñþðç (×. Æáöåßñçò – Ö. ÐÜìðáò) - ¼ëåò ïé åêäçëþóåéò èåóìéêïý ÷áñáêôÞñá: 21. Çìåñßäá: «Ôï ãëùóóéêü éäßùìá ôçò ÁðïêñéÜ, ËáóóÜíåéá êáé äýï ÖåóôéâÜë ìïõóéêÜ ÊïæÜíçò» ÌíÞìç Â. Öüñç, Ì. Ôñéáíôáöõëëßäç ðïõ ó÷åäéÜæïíôáé, èá áíáöÝñïíôáé óôçí åêáôï(ºäñõìá Ôñéáíôáöõëëßäç) íôáåôçñßäá. 22. Çìåñßäá: ÅõåñãÝôåò: Ìéá ðáñÜäïóç ðïõ - Èá õðÜñîåé óõíôïíéóìÝíç ðñïóðÜèåéá, þóôå óõíå÷ßæåôáé (Ä. ÌõëùíÜò). ï ðñïûðïëïãéóìüò íá åßíáé áðüëõôá åíáñìïíé23. Ç ÊïæÜíç ôïõ ÓÞìåñá êáé ôïõ Áýñéï. óìÝíïò ìå ôçí óõãêõñßá áëëÜ ü÷é ìßæåñïò. ÐñïïðôéêÝò. - Èá ãßíåé ðñïóðÜèåéá áîéïðïßçóçò êáé éäéùôéÅÊÄÇËÙÓÅÉÓ êþí ÷ïñçãéþí ü÷é ìüíïí óå ÷ñÞìáôá áëëÜ êáé 1. ÅêäÞëùóç: «Êïæáíßôåò ÐïéçôÝò». óå ðñïóöïñÜ õðçñåóéþí êáé áðáéôïýìåíùí 2. ÖåóôéâÜë ÁöÞãçóçò ìå ðáñáóôÜóåéò áðü ôéò åéäþí. ìÝñåò ôçò áðåëåõèÝñùóçò (ÄÇÐÅÈÅ). - Ï ó÷åäéáóìüò ôùí êÜèå åßäïõò åêäçëþóåùí 3. ÅêäÞëùóç – áöéÝñùìá óôïõò Êïæáíßôåò ìïõèá ðñïóâëÝðåé óôçí êáôï÷ýñùóç ôçò ìåãáëýóéêïýò: Äüñïõñá, ×ñõóï÷üïõ, Ëéïýöç, Äéäßëç. ôåñçò äõíáôÞò ðñïóôéèÝìåíçò áîßáò ãéá ôïí 4. ÅêäÞëùóç – áöéÝñùìá óôïõò íåþôåñïõò ôüðï. ìïõóéêïýò: Í. ¢óéìï, Ñáöáçëßäç, Êéïõñôóüãëïõ, ÔæÞìêá, Óåâßëïãëïõ, ×áíéþôç, Åë.Ëéüíá, Áöïé Äçìüðïõëïé. 5. Åêäçëþóåéò – ðíåõìáôéêÜ ìíçìüóõíá: - Ìçôñïðïëßôçò ÄÉÏÍÕÓÉÏÓ ØÁÑÉÁÅËËÇÍÉÊÇ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁ ÁÍÁÑÔÇÔÅÁ ÓÔÏ ÄÉÁÄÉÊÔÕÏ ÍÏÓ ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏ ÉÙÁÍÍÉÍÙÍ - Ìé÷Üëçò Ðáðáêùíóôáíôßíïõ ÐÑÕÔÁÍÅÉÁ - Êùí/íïò Óéáìðáíüðïõëïò Áñ. Ðñùô. 8490 - Íßêïò ÄåëéáëÞò êáé Âáóßëçò ÐÑÏÊÇÑÕÎÇ Óéáìðáíüðïõëïò 6. ÅêäÞëùóç: «Êïæáíßôåò ËïãïôÝ÷íåò Óôï ÖÅÊ 1198/30-12-2011 (ô. Ò) äçìïóéåýôçêå ç áñéèì. 5781/2áðü ôç ãÝííçóç ôçò ðüëçò ìÝ÷ñé óÞìå- 12-2011 ÐñïêÞñõîç ðëÞñùóçò ôçò ðáñáêÜôù èÝóçò ÄÅÐ ôïõ ñá. Ðáíåðéóôçìßïõ Éùáííßíùí, ùò åîÞò: ÉÁÔÑÉÊÇ Ó×ÏËÇ 7. ÅêäÞëùóç: ×ïñùäßá «ÅËÉÌÅÉÁ» ÔÌÇÌÁ ÉÁÔÑÉÊÇÓ (ôçë. Ãñáììáô. 26510-07924 êáé 07201) ÌíÞìç ÌÜêç Âá÷ôóåâÜíïõ. ÔÏÌÅÁÓ ÐÁÈÏËÏÃÉÊÏÓ 8. ÅêäÞëùóç: ×ïñùäßá ÂõæáíôéíÞò - Ìßá (1) èÝóç ÄÅÐ ôïõ Ðáèïëïãéêïý ÔïìÝá óôç âáèìßäá ôïõ ÌïõóéêÞò «ÉÁÊÙÂÏÓ ÍÁÕÐËÉÙÔÇÓ» ÁíáðëçñùôÞ êáèçãçôÞ ìå ãíùóôéêü áíôéêåßìåíï «Ñåõìáôïëïãßá ìíÞìç Âáó. Ãïýíáñç. ìå Ýìöáóç óôçí Áíïóïëïãßá» 9. ÅêäÞëùóç: «Ï Áèëçôéóìüò óôïí Ç ðñïèåóìßá õðïâïëÞò õðïøçöéïôÞôùí êáé äéêáéïëïãçôéêþí åëåýèåñï âßï». (åíäåéêôéêÜ: ëÞãåé óôéò 13-3-2012 Ïëõìðéáêüò, Ìáêåäïíéêüò, Åèíéêüò) Êáëïýíôáé ïé åíäéáöåñüìåíïé , ðïõ Ý÷ïõí ôá ôõðéêÜ ðñïóüíôá ÈÅÁÔÑÉÊÅÓ ÐÁÑÁÓÔÁÓÅÉÓ – íá õðïâÜëïõí áßôçóç õðïøçöéüôçôáò êáé üëá ôá áíáãêáßá ãéá ÌÏÕÓÉÊÅÓ ÓÕÍÁÕËÉÅÓ ôçí êñßóç äéêáéïëïãçôéêÜ óôç Ãñáììáôåßá ôïõ ÔìÞìáôïò 1. ÈåáôñéêÞ ðáñÜóôáóç Ã. Ðáößëç, ÉáôñéêÞò ôïõ Ðáíåðéóôçìßïõ Éùáííßíùí. ó÷åôéêÞ ìå ôçí áðåëåõèÝñùóç (ÄÇÐÅ- Ãéá ðåñéóóüôåñåò ðëçñïöïñßåò ïé õðïøÞöéïé íá áðåõèýíïíôáé ÈÅ). óôç Ãñáììáôåßá ôïõ ÔìÞìáôïò ÉáôñéêÞò óôá ôçëÝöùíá 2651007924 êáé 07201 (Äéåýèõíóç: Ðáí/ðïëç Éùáííßíùí – 45110). 2. ÁãÜëìáôá ôçò ðüëçò: Êùí/íïò ÉùÜííéíá, 13-01-2012 Äñßæçò (ÄÇÐÅÈÅ). Ï ÐÑÕÔÁÍÇÓ 3. ÁãÜëìáôá ôçò ðüëçò: ÅõãÝíéïò –

ÅËËÇÍÉÊÇ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁ ÁÍÁÑÔÇÔÅÁ ÓÔÏ ÄÉÁÄÉÊÔÕÏ ÍÏÌÏÓ ÊÏÆÁÍÇÓ ÊïæÜíç, 17 Éáíïõáñßïõ 2012 ÄÇÌÏÓ ÊÏÆÁÍÇÓ Áñéèì. ðñùô.: 2.974 Ä/ÊÙÍ & ÏÉÊ/ÍÙÍ ÕÐ/ÓÉÙÍ ÄÉÏÉÊÇÓÇÓ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ

ÐÅÑÉËÇÐÔÉÊÇ ÄÉÁÊÇÑÕÎÇ

1. Ï ÄÞìïò ÊïæÜíçò ðñïêçñýóóåé äéáãùíéóìü ãéá ôçí áíÜäåéîç áíáäü÷ïõ åêôåëÝóåùò ôïõ Ýñãïõ: «ÅÓÙÔÅÑÉÊÏ ÊÁÉ ÅÎÙÔÅÑÉÊÏ ÄÉÊÔÕÏ ÁÐÏ×ÅÔÅÕÓÇÓ ÁÊÁÈÁÑÔÙÍ Ä.Ä. ÌÁÕÑÏÄÅÍÄÑÉÏÕ», ðñïûðïëïãéóìïý 3.257.000,00Å. Ôï Ýñãï áíáëýåôáé óôéò áêüëïõèåò êáôçãïñßåò åñãáóéþí êáôÜ ôç ìåëÝôç: êïéíü áíôéêåßìåíï 183.155,55Å, õäñáõëéêÜ 1.487.928,53Å, çëåêôñïìç÷áíïëïãéêÜ 138.521,14Å êáé ïéêïäïìéêÜ 66.715,46Å, åñãïëáâéêïý ïöÝëïõò êáé ãåíéêþí åîüäùí 337.737,72Å, áðñüâëåðôùí åñãáóéþí 332.108,76Å, áíáèåþñçóçò 101.800,32Å êáé Ö.Ð.Á. 609.032,52Å êáé ìå áñéèìü ìåëÝôçò 112/2011. 2. Ïé åíäéáöåñüìåíïé ìðïñïýí íá ðáñáëÜâïõí ôá óõìâáôéêÜ ôåý÷ç ôïõ äéáãùíéóìïý áðü ôç Äéåýèõíóç Ôå÷íéêþí Õðçñåóéþí ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò (Ðë. 28çò Ïêôùâñßïõ – 501 00 ÊïæÜíç) Ýùò êáé ôçí ÐÝìðôç 2 Öåâñïõáñßïõ 2012. Ç äéáêÞñõîç ôïõ Ýñãïõ Ý÷åé óõíôá÷èåß êáôÜ ôï åãêåêñéìÝíï áðü ôïí Õðïõñãü ÐÅ.×Ù.Ä.Å. õðüäåéãìá ôýðïõ Â. Ðëçñïöïñßåò ôéò åñãÜóéìåò çìÝñåò êáé þñåò (7.00 ð.ì. – 15.00 ì.ì.), áðü ôç Äéåýèõíóç Ôå÷íéêþí Õðçñåóéþí, ôçëÝöùíï 24613 – 50400, FAX 24613 – 50422, áñìüäéá õðÜëëçëïò åðéêïéíùíßáò êá. Êáëëéüðç ÌáêñÞ. 3. Ï äéáãùíéóìüò èá äéåîá÷èåß ôçí 7ç Öåâñïõáñßïõ 2012 çìÝñá Ôñßôç. Ç þñá ëÞîçò åðßäïóçò ôùí ðñïóöïñþí åßíáé ç 10:00 ð.ì. êáé ôï óýóôçìá ðñïóöïñþí åßíáé ìå åðéìÝñïõò ðïóïóôÜ Ýêðôùóçò êáôÜ ïìÜäåò ôéìþí ìå Ýëåã÷ï ïìáëüôçôáò ôùí åðéìÝñïõò ðïóïóôþí Ýêðôùóçò ôïõ Üñèñïõ 6 ôïõ Í. 3669/08 (ÊÄÅ). 4. Óôï äéáãùíéóìü äéêáéïýíôáé íá óõììåôÜó÷ïõí: 4.1ÌåìïíùìÝíåò åñãïëçðôéêÝò åðé÷åéñÞóåéò: á. ÅããåãñáììÝíåò óôï Ìçôñþï Åñãïëçðôéêþí Åðé÷åéñÞóåùí (Ì.Å.ÅÐ.) ðïõ ôçñåßôáé óôç Ã.Ã.Ä.Å. ôïõ Õ.ÐÅ.×Ù.Ä.Å., åöüóïí áíÞêïõí óôéò êáôçãïñßåò êáôÜ æåýãç: * Õäñáõëéêþí 3ç Þ 4ç ôÜîç áíåîáñôÞôùò Ýäñáò êáé 5ç ôÜîç åíôüò ðåñéöåñåéáêÞò åíüôçôáò ÊïæÜíçò Þ óå äåýôåñç äçëùìÝíç ðåñéöåñåéáêÞ åíüôçôá êáé Çëåêñïìç÷áíïëïãéêþí 1ç êáé 2ç ôÜîç áíåîáñôÞôùò Ýäñáò êáé 3ç ôÜîç åíôüò ðåñéöåñåéáêÞò åíüôçôáò ÊïæÜíçò Þ óå äåýôåñç äçëùìÝíç ðåñéöåñåéáêÞ åíüôçôá (ëüãù êïéíïý áíôéêåéìÝíïõ). * Õäñáõëéêþí 3ç Þ 4ç ôÜîç áíåîáñôÞôùò Ýäñáò êáé 5ç ôÜîç åíôüò ðåñéöåñåéáêÞò åíüôçôáò ÊïæÜíçò Þ óå äåýôåñç äçëùìÝíç ðåñéöåñåéáêÞ åíüôçôá êáé Çëåêñïìç÷áíïëïãéêþí Á2, 1ç êáé 2ç ôÜîç áíåîáñôÞôùò Ýäñáò (ëüãù êïéíïý áíôéêåéìÝíïõ). â. Ðñïåñ÷üìåíåò áðü êñÜôç - ìÝëç ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò Þ ôïõ Åõñùðáúêïý Ïéêïíïìéêïý ×þñïõ (Å.Ï.×.) Þ áðü êñÜôç ðïõ Ý÷ïõí õðïãñÜøåé ôçí óõìöùíßá ãéá ôéò Äçìüóéåò ÓõìâÜóåéò (Ó.Ä.Ó.) ôïõ Ðáãêüóìéïõ Ïñãáíéóìïý Åìðïñßïõ (Ð.Ï.Å.), óôá ïðïßá ôçñïýíôáé åðßóçìïé êáôÜëïãïé áíáãíùñéóìÝ-

ÔÑÉÁÍÔÁÖÕËËÏÓ ÁËÌÐÁÍÇÓ

íùí åñãïëçðôþí, åöüóïí åßíáé åããåãñáììÝíåò óôïõò êáôáëüãïõò áõôïýò êáé óå ôÜîç êáé êáôçãïñßá áíôßóôïé÷ç ìå ôéò êáëïýìåíåò ôïõ Åëëçíéêïý Ìçôñþïõ Ì.Å.Å.Ð. ã. Ðñïåñ÷üìåíåò áðü ùò áíùôÝñù â´ êñÜôç, óôá ïðïßá äåí ôçñïýíôáé åðßóçìïé êáôÜëïãïé áíáãíùñéóìÝíùí åñãïëçðôþí, åöüóïí áðïäåéêíýïõí üôé Ý÷ïõí åêôåëÝóåé Ýñãá ðáñüìïéá ìå ôï äçìïðñáôïýìåíï, áðü ðïéïôéêÞ êáé ðïóïôéêÞ Üðïøç. 4.2 Êïéíïðñáîßåò Åñã. Åð. ôùí ðáñáðÜíù ðåñéðôþóåùí á, â êáé ã óå ïðïéïíäÞðïôå óõíäõáóìü ìåôáîý ôïõò, õðü ôïõò üñïõò ôïõ Üñèñïõ 16 ðáñ. 7 ôïõ Í. 3669/08 (ÊÄÅ) (Êïéíïðñáîßá óôçí ßäéá êáôçãïñßá) êáé õðü ôïí üñï üôé êÜèå ÅñãïëçðôéêÞ Åðé÷åßñçóç èá óõììåôÝ÷åé óôï êïéíïðñáêôéêü ó÷Þìá ìå ðïóïóôü ü÷é ìéêñüôåñï ôïõ 25% ôçò êáëïýìåíçò êáôçãïñßáò. 4.3 Êïéíïðñáîßåò åñãïëçðôéêþí åðé÷åéñÞóåùí ãéá ôçí êÜëõøç ôùí äéáöüñùí êáôçãïñéþí ôùí åñãáóéþí ôïõ Ýñãïõ õðü ôïõò üñïõò ôçò ðáñ. 3 ôïõ Üñèñïõ 16 ôïõ Í. 3669/08 (ÊÄÅ). Ôï ðïóïóôü óõììåôï÷Þò ôçò êÜèå åðé÷åßñçóçò óôï êïéíïðñáêôéêü ó÷Þìá ðñïêýðôåé áðü ôïí ðñïûðïëïãéóìü ôçò êáôçãïñßáò ãéá ôçí ïðïßá áõôÞ óõììåôÝ÷åé êáé äåí åßíáé áðáñáßôçôï íá áíáãñÜöåôáé. Êáôçãïñßá åñãáóéþí ìå ðïóïóôü êÜôù ôïõ 10% ôïõ ðñïûðïëïãéóìïý ôïõ Ýñãïõ (÷ùñßò áíáèåþñçóç êáé Ö.Ð.Á.), åöüóïí äåí êáëåßôáé óôç äçìïðñáóßá, áèñïßæåôáé óôïí ðñïûðïëïãéóìü ôçò ìåãáëýôåñçò êáôçãïñßáò. 4.4 ÊÜèå åñãïëçðôéêÞ åðé÷åßñçóç óõììåôÝ÷åé åßôå ìåìïíùìÝíá åßôå ùò ìÝëïò åíüò êïéíïðñáêôéêïý ó÷Þìáôïò. Ãßíïíôáé åðßóçò äåêôÝò êáé ìåìïíùìÝíåò åñãïëçðôéêÝò åðé÷åéñÞóåéò Þ êïéíïðñáîßåò åñãïëçðôéêþí åðé÷åéñÞóåùí êáô´ åöáñìïãÞ ôçò ðáñ. 9 ôïõ Üñèñïõ 16 ôïõ í. 3669/08 («êýñéá êáôçãïñßá»). ÊáôÜ ôá ëïéðÜ åöáñìüæïíôáé ïé éó÷ýïõóåò äéáôÜîåéò ãéá ôç óõììåôï÷Þ åñãïëçðôéêþí åðé÷åéñÞóåùí óå äéáãùíéóìïýò ãéá ôçí êáôáóêåõÞ Äçìïóßùí ¸ñãùí. 5. Ç åããýçóç ãéá ôçí óõììåôï÷Þ óôï äéáãùíéóìü ïñßæåôáé óå 50.924 €, êáé ìå éó÷ý ü÷é ìéêñüôåñç ôùí Ýîé (6) ìçíþí êáé ôñéÜíôá (30) çìåñþí áðü ôçí çìåñïìçíßá äçìïðñÜôçóçò, äçëáäÞ ðñÝðåé íá Ý÷åé éó÷ý ôïõëÜ÷éóôïí ìÝ÷ñé 06 Óåðôåìâñßïõ 2012. Ï ÷ñüíïò éó÷ýïò ôùí ðñïóöïñþí åßíáé Ýîé (6) ìÞíåò. 6. Ôï Ýñãï åßíáé åíôáãìÝíï óôï Ð.Å.Ð. Ìáêåäïíßáò – ÈñÜêçò 2007-2013 êáé óõã÷ñçìáôïäïôåßôáé áðü ôï Åõñùðáúêü Ôáìåßï ÐåñéöåñåéáêÞò ÁíÜðôõîçò (Å.Ô.Ð.Á) êáé áðü Åèíéêïýò ðüñïõò (áñéè. åíÜñ. Ýñãïõ 2011ÅÐ00580021) êáé õðüêåéôáé óôéò êñáôÞóåéò ðïõ ðñïâëÝðïíôáé ãéá ôá Ýñãá áõôÜ, ðåñéëáìâáíïìÝíçò êáé ôçò êñÜôçóçò 6‰ ôïõ Üñèñïõ 27 ðáñ. 34-37 ôïõ Í. 2166/93 (Ö.Å.Ê. 137 Á/24-8-93). 7. Ôï áðïôÝëåóìá ôçò äçìïðñáóßáò èá åãêñéèåß áðü ôçí ÏéêïíïìéêÞ ÅðéôñïðÞ ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò. Ï ÄÇÌÁÑ×ÏÓ ËÜæáñïò Í. Ìáëïýôáò ÁêñéâÝò Áíôßãñáöï ÊïæÜíç, 17 Éáíïõáñßïõ 2012 ÃñçãïñéÜäçò ÉùÜííçò


9

ÈÁÑÑÏÓ

Ä. ÌÁÊÅÄÏÍÉÁÓ

ÉÄÉÏÊÔÇÓÉÁ: ÅêäïôéêÞ ÅíçìåñùôéêÞ É. ÊÏÑÏÌÇËÇÓ Á.Å. ÅÊÄÏÔÇÓ: ÄÇÌÇÔÑÇÓ É. ÊÏÑÏÌÇËÇÓ ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: ÎÅÍÏÖÙÍ Å. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ ÓÕÍÔÁÎÇÓ: Ä. ÊÁÔÓÏÃÉÁÍÍÇÓ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÊÁÔÓÏÃÉÁÍÍÇÓ ÄÇÌÇÔÑÁ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇ ÁÈËÇÔÉÊÁ: ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÁÔÓÉÊÁÓ ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÅÓ: ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐËÅÔÓÏÓ ÉÄÑÕÔÇÓ: + ×Ñ. ÐÁÐÁÓÔÅÑÉÁÄÇÓ ¸ôïò éäñýóåùò 1960 ÔÇËÅÖÙÍÏ: 24610-38611 FAX. 24610-34611 E-MAIL:tharos@otenet.gr EÄÑÁ: ÊÏÆÁÍÇ ÓÕÍÄÑÏÌÇ: ÅÔÇÓÉÁ 72 Å ÅÎÁÌÇÍÇ 36 Å ÔÑÉÌÇÍÇ 18 Å ÅËÁ×ÉÓÔÇ ÓÕÍÄÑÏÌÇ: 15 Å ÔÑÁÐÅÆÙÍ ÏÑÃÁÍÉÓÌÙÍ: 190 Å

XPHÓIMA THËEÖÙNA

ÄÇÌÏÓ ÊÏÆÁÍÇÓ: 24610-50300 ÐÅÑÉÖÅÑÅÉÁ ÄÕÔ. ÌÁÊÅÄÏÍÉÁÓ: 24613-34732, 53111, -116 ÄÇÌÏÔÉÊÇ ÁÓÔÕÍÏÌÉÁ: 24613-01194 Ê.Å.Ð. ÍÏÌÁÑ×ÉÁ: 24613 51520 , 24613 51101, –113, -114 ÁÓÔÕÍÏÌÉÁ: 24610-22001 ÐÕÑÏÓÂÅÓÔÉÊÇ: 199 ÄÅÇ ÂËÁÂÅÓ: 24610-34515 ÏÔÅ ÂËÁÂÅÓ: 121 ÔÇËÅÈÅÑÌÁÍÓÇ: 24610-24600, 24006 ÄÅÕÁÊ: 24610-51500 ÑÁÄÉÏ ÔÁÎÉ: 24610-40500 ÔÁÎÉ: 14840 ÊÔÅË: 24610-34454 ÉÊÁ: 24610-22100, 31872 ÔÅÂÅ: 24610-34753 ÁÓÖÁËÉÓÔÉÊÏ ÄÅÇ: 24610-26172 ÍÏÓÏÊÏÌÅÉÏ: 24610-67600, -666 ÅÊÁÂ: 166 EXPRESS SERVICE: 24610-36966, 1154 INTERAMERICAN ÏÄ. ÐÑÏÓÔÁÓÉÁ: 24610-42253, 1158, 6942234356 OÄÉÊÇ ÂÏÇÈÅÉÁ ÅËÐÁ: 10400 S.O.S ASSISTANCE 24610-33000 OÄÉÊÇ ÂÏÇÈÅÉÁ HELLAS SERVICE: 1057, 24610-25876 KTEO: 24610- 31690 ÔÁ×ÕÄÑÏÌÅÉÏ: 24610-34500 ÏÁÅÄ: 24610-41729, 34011, -022 ÔÅÉ ÄÕÔ. ÌÁÊÅÄÏÍÉÁÓ: 24610-40161 ÌÇÔÑÏÐÏËÇ: 24610 -36050 &

ÈÁÑÑÏÓ

Ðëçñïöïñßåò, øõ÷áãùãßá, äéÜöïñá êáèçìåñéíÜ ...

Ôñßôç 24 Éáíïõáñßïõ 2012

Ç ãùíéÜ ôçò ãõíáßêáò

«Ìåôáìïñöþóôå ôá ìáëëéÜ óáò åíþ êïéìÜóôå!»

Ïé ëýóåéò óôç óåë. 11

Äñïìïëüãéá ÊÔÅË:

ÊïæÜíç - Èåóóáëïíßêç: 6.00, 7.15, 8.05, 9.00, 9.30, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.15, 20.00 ÊïæÜíç – ÁèÞíá: 8.15, 12.30, 16.00, 21.45

Äñïìïëüãéá áåñïðëÜíùí:

ÊïæÜíç- ÁèÞíá: ÄåõôÝñá: Áíá÷þñçóç 08.50, ¢öéîç 10.40 ÐÝìðôç/ÊõñéáêÞ: Áíá÷þñçóç 14.20 ¢öéîç 16.10 ÐáñáóêåõÞ: Áíá÷þñçóç 16.10, ¢öéîç 18.00 ÁèÞíá – ÊïæÜíç: ÄåõôÝñá: Áíá÷þñçóç 07.30, ¢öéîç 08.30 ÐÝìðôç/ÊõñéáêÞ: Áíá÷þñçóç 13.00, ¢öéîç 14.00 ÐáñáóêåõÞ: Áíá÷þñçóç 14.50, ¢öéîç 15.50

Ö ÁÑÌÁÊÅÉÁ

ÓÞìåñá Ôñßôç 24 Éáíïõáñßïõ äéáíõêôåñåýåé ôï öáñìáêåßï ôçò Êùôßäïõ ÊõñéáêÞò óôçí ïäü Ì. ÁëåîÜíäñïõ 43, ôçë. 24610 35147 êáé äéçìåñåýåé ôï öáñìáêåßï ôçò ËáìðñÝôóá Åëëçò óôçí ïäü Ðë. ËáóóÜíç 16, ôçë. 24610 40682

ÊÏÉÍÙÍÉÊÁ THËEÖÙNA

ÄÇÐÅÈÅ: 24610-21691

«ÇËÉÁ×ÔÉÄÁ»: 2461049752

ÄÅÐÁÊ: 24610-21285

ÅÈÅËÏÍÔÅÓ ÁÉÌÏÄÏÔÅÓ: 24610 -38177 & 6977337561

ÄÇÌÏÔÉÊÏ ÙÄÅÉÏ: 24610-34932

ÄÇÌÏÔÉÊÇ ÂÉÂËÉÏÈÇÊÇ: 24610-22245 «ÁÑÓÉÓ»: 24610-49799

ÅÑÕÈÑÏÓ ÓÔÁÕÑÏÓ: 24610-21388

ÓÕËËÏÃÏÓ ÃÑÁÌÌÁÔÙÍ ÊÁÉ ÔÅ×ÍÙÍ: 4610-33978 ÊÉÍÇÌÁÔÏÃÑÁÖÏÓ: 24610-22121

«ÊÉÂÙÔÏÓ»: 24610-95561

«ÏÑÉÆÏÍÔÅÓ»: 24610-21077

ÊÁÐÇ : 24610 29875, 26552

Ï ÊÁÉÑÏÓ

ÄÅÕÔÅÑÁ 23/1

ÔÑÉÔÇ 24/1

7ï -1ï

4ï 0ï

ÐéèáíÞ óõííåöéÜ

ÔÅÔÁÑÔÇ 25/1

ÐéèáíÞ ÷éïíüðôùóç

ÐÅÌÐÔÇ 26/1

×éïýìïñ

ÐÜåé íá åðéóêåöôåß Ýíáò Áèçíáßïò Ýíá ößëï ôïõ óôçí ËÜñéóá: ÖôÜíåé, ÷ôõðÜ ôçí ðüñôá âãáßíåé ç ãõíáßêá ôïõ ößëïõ ôïõ êáé ëÝåé: - Ïõñßóôå; Êáé ëÝåé áõôüò. - Äåí èÝëù, åõ÷áñéóôþ.

ÐáñÜîåíá…

«ÄåêÜ÷ñïíï êïñéôóÜêé ìéëÜåé 10 ãëþóóåò!»

Åßíáé ìüëéò 10 åôþí êáé ìðïñåß íá ìéëÞóåé Üðôáéóôá 10 ãëþóóåò, ìåôáîý áõôþí ôçí ãëþóóá Kazak êáé åêåßíç ôçò ÏõãêÜíôá. Ï ëüãïò ãéá ôçí ìéêñÞ Sonia Yang ìå êáôáãùãÞ áðü ôçí ÔáúâÜí ðïõ áðïóôïìþíåé ôïõò ðÜíôåò ìå ôï ðïëýãëùóóï ëåîéëüãéü ôçò. Ôï 10÷ñïíï êïñßôóé ðïõ ãåííÞèçêå óôçí ÔáúâÜí, êáôïéêåß óÞìåñá óôï Cheadle Hulme ôçò Áããëßáò, ìåôÜ áðü áðüöáóç ôùí ãïíéþí ôçò, ðïõ Þèåëáí íá ôçò ðñïóöÝñïõí ôçí êáëýôåñç äõíáôÞ åêðáßäåõóç. ¼ôáí Ýöôáóå óôá åäÜöç ôïõ ÇíùìÝíïõ Âáóéëåßïõ ìéëïýóå éêáíïðïéçôéêÜ ôá ÉáðùíéêÜ,ôá ÊéíÝæéêá êáé ôá ÁããëéêÜ êáé öõóéêÜ ôçí ìçôñéêÞ ôçò ãëþóóá. ÓÞìåñá, ìðïñåß íá ìéëÞóåé Üðôáéóôá ôá ÃåñìáíéêÜ, ôá ÃáëëéêÜ,ôá ÉóðáíéêÜ êáé ôá ÐïñôïãáëéêÜ. Ìå ôçí óõììåôï÷Þ ôçò óå äéáãùíéóìü ãíþóåùí äéáöïñåôéêþí ãëùóóþí ðñüóèåóå óôïí Þäç ìáêñý êáôÜëïãü ôçò, ôçí ãëþóóá Kazak êáé áõôÞ ôçò ÏõãêÜíôá ðïõ åßíáé áëëéþò ãíùóôÞ ùò ãëþóóá Lugandan. Ïé óõãêåêñéìÝíåò åß÷áí ùò óêïðü íá äéáðéóôþóïõí ôçí éêáíüôçôá ôùí óõììåôå÷üíôùí íá ìÜèïõí åíôåëþò êáéíïýñéåò ãëþóóåò.

Êé üìùò! Ôï êñåâÜôé ìðïñåß íá ãßíåé Ýíá ùñáéüôáôï êïììùôÞñéï êáé ìÜëéóôá åíþ êïéìÜóôå! Ïýôå áíáìïíÞ óôï êïììùôÞñéï äéáâÜæïíôáò ðåñéïäéêÜ ïýôå ôßðïôá...! Ôé êáëýôåñï;! Áí ëïéðüí ðÝóåôå íá êïéìçèåßôå ìå åëáöñþò âñåãìÝíá ìáëëéÜ äåßôå ôé ìðïñåßôå íá êÜíåôå áíáëüãùò ìå ôï áðïôÝëåóìá ðïõ åðéèõìåßôå! Áí èÝëåôå üãêï ÐåñÜóôå ôá ìáëëéÜ ìå Ýíá spray ãéá üãêï êáé óôç óõíÝ÷åéá ðéÜóôå ôá ðïëý øçëÜ áëïãïïõñÜ óôçí êïñõöÞ ôïõ êåöáëéïý óáò. ÊïéôÜîôå þóôå ç áëïãïïõñÜ íá ìçí åßíáé ðïëý óöé÷ôÞ äéüôé áöåíüò ôá ìáëëéÜ óáò äåí èá óôåãíþóïõí êáé áöåôÝñïõ èá êÜíïõí ôóÜêéóç óå åêåßíï ôï óçìåßï. Ôï ðñùß áöÞóôå ôá êÜôù êáé ÷ôåíßóôå ôá åëáöñþò ìå ôá äÜ÷ôõëá óáò. Èá Ý÷ïõí áðïêôÞóåé Ýíáí õðÝñï÷á öõóéêü üãêï! Áí ôá èÝëåôå êõìáôéóôÜ Åöáñìüóôå óôá ìáëëéÜ óáò ëßãç ìïõò ãéá ìðïýêëåò. Óôç óõíÝ÷åéá ÷ùñßóôå ôá ìáëëéÜ óáò óå äýï ìÝñç êáé êÜíôå äýï ðëåîïýäåò (áðü ìßá óôçí êÜèå ðëåõñÜ). Áí èÝëåôå íá åßíáé áêüìá ðéï êõìáôéóôÜ ìðïñåßôå íá êÜíåôå ðåñéóóüôåñåò áðü äýï ðëåîïýäåò. Ôï ðñùß âãÜëôå ôá ëáóôé÷Üêéá êáé ôá ìáëëéÜ óáò èá Ý÷ïõí áðïêôÞóåé Ýíá öõóéêü êõìáôéóìü óáò íá âãÞêáôå áðü ôç èÜëáóóá!

Ç óõíôáãÞ ôçò çìÝñáò ÐáíôæáñïóáëÜôá

ÕëéêÜ: • 250-300 ãñ. ðáíôæÜñéá. • 1 óôñáããéóôü ãéáïýñôé (ü÷é ìáãéïíÝæá!) • Ëßãåò óôáãüíåò ëåìüíé • ÁëÜôé-ðéðÝñé

ÅêôÝëåóç: • Îåöëïõäßæåôå/ðëÝíåôå ôá ðáíôæÜñéá êáé âñÜæåôå ìÝ÷ñé íá ìáëáêþóïõí. • Êüâåôå óå êýâïõò ìåãÝèïõò êÜôé ëéãüôåñï áðü 1åê. • Áíáêáôåýåôå óå ìðþë ìå üëá ôá õðüëïéðá õëéêÜ, êáé åðéôßèåóôå ìå öñÝóêï øùìß áíá ÷åßñáò. ÊáëÞ ¼ñåîç!

ÊÉÍ/ÈÅÁÔÑÏ ÏËÕÌÐÉÏÍ ôçë. 24610-22121

Ç ìéêñÞ Sonia áíÝöåñå ðùò ç ãëþóóá ôçò ÏõãêÜíôá äåí ôçí äõóêüëåøå éäéáßôåñá, áöïý åßíáé ðéï êïíôÜ óå åêåßíç ôçò ÔáúâÜí ðïõ åßíáé êáé ìçôñéêÞ ôçò. Ç áãáðçìÝíç ôçò ãëþóóá åßíáé ùóôüóï ôá ÁããëéêÜ, ãéáôß Ýôóé ìðïñåß íá åðéêïéíùíÞóåé ìå üëïõò. “Ôá ÁããëéêÜ åßíáé óßãïõñá ç áãáðçìÝíç ìïõ ãëþóóá, ï êáèÝíáò ìðïñåß íá óå êáôáëÜâåé”, äÞëùóå ç êïðÝëá.

ÍÝá áðü ôïí êüóìï

«Ëïò ¢íôæåëåò: ÅðÝæçóå âñÝöïò ìå âÜñïò 269 ãñáììÜñéá» ÅîéôÞñéï áðü íïóïêïìåßï ôïõ Ëïò ¢íôæåëåò ðÞñå âñÝöïò ðïõ êÝñäéóå ôç ìÜ÷ç ãéá ôç æùÞ ýóôåñá áðü ðÝíôå ìÞíåò óôçí åíôáôéêÞ êáé ôçí èåñìïêïéôßäá. Ôï êïñéôóÜêé åß÷å ãåííçèåß ðñüùñá, ìüëéò óôçí 24ç åâäïìÜäá ôçò êýçóçò êáé æýãéæå ìüëéò 269 ãñáììÜñéá, üóï äçëáäÞ Ýíá êïõôÜêé áíáøõêôéêïý. Ôï âñÝöïò Þôáí ôüóï ìéêñü ðïõ ÷ùñïýóå óôçí ðáëÜìç åíüò ÷åñéïý. Ïé ãéáôñïß äéáâåâáéþíïõí ôïõò ãïíåßò ðùò ç Ìåëßíôá Óôáñ Ãêïõßíôï, åßíáé õãéÝóôáôç êáé åîÝöñáóáí ôçí áéóéïäïîßá ôïõò ðùò èá Ý÷åé ìéá öõóéïëïãéêÞ áíÜðôõîç. Ðïëëïß êÜíïõí ëüãï ãéá éáôñéêü èáýìá, åíþ ôï êïñéôóÜêé êÝñäéóå ôïí ôßôëï ôïõ 3ïõ ìéêñüôåñïõ ìùñïý ôïõ ðëáíÞôç ðïõ êáôÜöåñå íá åðéâéþóåé, áí êáé ëéðïâáñÝò. (Áðü ôï äéáäßêôõï)

ÔÙÑÁ ÊÁÉ ÐÑÏÂÏËÅÓ 3D DOLBY 3D DIGITAL CINEMA ÁÉÈÏÕÓÁ 1

Ç ôñéëïãßá ðïõ Ýãéíå ðáãêüóìéï best seller. Óå ÐÁÍÅËËÇÍÉÁ ÐÑÅÌÉÅÑÁ ç ðïëõáíáìåíüìåíç ôáéíßá ôïõ ÍÔÅÚÂÉÍÔ ÖÉÍÔÓÅÑ

ÔÏ ÊÏÑÉÔÓÉ ÌÅ ÔÏ ÔÁÔÏÕÁÆ

Ìå ôïõò ÍÔÁÍÉÅË ÊÑÅÃÊ , ÑÏÕÍÅÚ ÌÁÑÁ, ÓÔÅËÁÍ ÓÊÁÑÓÃÊÁÑÍÔ, ÑÏÌÐÉÍ ÑÁÉÔ, ÊÑÉÓÔÏÖÅÑ ÐËÁÌÅÑ ÊÜèå ìÝñá 2 ðñïâïëÝò 7.00 & 10.00

ÁÉÈÏÕÓÁ 2

Óõíå÷ßæåôáé ç åëëçíéêÞ êùìùäßá

ËÁÑÉÓÁ ÅÌÐÉÓÔÅÕÔÉÊÏ

Ìå ôïõò ÌÐÅÓÕ ÌÁËÖÁ, ÊÁÔÅÑÉÍÁ ÐÁÐÏÕÔÓÁÊÇ, ÌÉ×ÁËÇ ÌÁÑÉÍÏ, ÊÙÓÔÁ ÂÏÕÔÓÁ, ÃÉÁÍÇ ÆÏÕÃÁÍÅËÇ, ÈÁÍÁÓÇ ÔÓÁËÔÁÌÐÁÓÇ ÊÜèå ìÝñá 1 ðñïâïëÞ 8.00 Óõíå÷ßæåôáé ÃÊÁÚ ÑÉÔÓÉ

ç ðåñéðÝôåéá äñÜóçò ôïõ

ÓÅÑËÏÊ ×ÏËÌÓ 2 ÔÏ ÐÁÉ×ÍÉÄÉ ÔÙÍ ÓÊÉÙÍ

Ìå ôïõò ÑÏÌÐÅÑÔ ÍÔÁÏÕÍÉ ÔÆÏÕÍÉÏÑ, ÔÆÏÕÍÔ ËÏ ÊÜèå ìÝñá 1 ðñïâïëÞ 10.00


10 

ΘΑΡΡΟΣ  |  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

OIKONOMIA

Πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Aegean: Υποβάθμιση σε «neutral» από Citigroup

Το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή 607η/19.1.2012 συνεδρίασή του έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις : Eπέβαλε πρόστιμα ύψους € 500.000 στον κ. Αρμόδιο Βωβό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας «ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» και € 500.000 στον κ. Ίωνα Βωβό, συγγενικό του πρόσωπο και υπάλληλο της ανωτέρω ετιρίας για παράβαση του αρ.72, παρ. 2 του ν. 1969/1991. Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από καταγγελία που της διαβιβάστηκε το 2010, διενήργησε έλεγχο στις συναλλαγές επί της μετοχής της εταιρίας «ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο από 1.7.2004 έως 30.9.2004. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι κ.κ. Αρμόδιος και ‘Ιωνας Βωβός χρηματοδοτούσαν μεγάλο αριθμό προσώπων προκειμένου αυτά να διενεργούν συναλλαγές επί της μετοχής της εταιρίας «ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται τεχνητά, με μεθοδευμένο τρόπο, η τιμή της. Ως εκ τούτου, διαδόθηκαν ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες ως προς τη μετοχή τής ως άνω εταιρίας, οι οποίες από τη φύση τους μπορούσαν να επηρεάσουν την τιμή και τις συναλλαγές επί της μετοχής αυτής.

Σε «neutral» από «buy» μείωσε η Citigroup τη σύστασή της για τη μετοχή της Aegean Airlines , σύμφωνα με το Reuters.

Τέρνα: Σύμβαση για ανάληψη έργου στη Βουλγαρία Σύμβαση για τη μελέτη και κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροκίνησης, μεταξύ των σταθμών Dimitrovgrad - Harmanli, υπέγραψε η Τέρνα ΑΕ, 100% θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα, με το βουλγαρικό δημόσιο στις 19 Ιανουαρίου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 69.535.696 ευρώ και η διάρκειά του 30 μήνες.

Επέβαλε πρόστιμο € 25.000 στην εταιρία «ΒΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» για μη επαρκή άσκηση συνεχούςεποπτείας για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά παράβαση του ν. 3691/2008. Επέβαλε πρόστιμο € 15.000 στον κ. Σπυρίδωνα Τασόγλου, μέτοχο της «VELL GROUP AE» διότι ανήγγειλε εκπρόθεσμα σημαντική μεταβολή συμμετοχής του επί των δικαιωμάτων ψήφου της παραπάνω εταιρίας κατά παράβαση του ν.3556/2007. Επέβαλε πρόστιμο € 14.000 στον κ. Ηλία Κυριακίδη μέτοχο της «FHL H. KΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΑΒΕΕ» διότι ανήγγειλε εκπρόθεσμα σημαντική μεταβολή συμμετοχής του επί των δικαιωμάτων ψήφου της παραπάνω εταιρίας κατά παράβαση του ν.3556/2007.

Coca Cola 3E: Μείωση τιμής στόχου από Nomura

Στις 744 μονάδες ο Δείκτης

Επέβαλε πρόστιμο € 10.000 στον κ. Αθανάσιο Λιάγκο, στέλεχος της εταιρίας «ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ ΑΕ» για παράβαση του ν. 3340/2005. Επέβαλε πρόστιμο € 7.500 στον κ. Στέλιο Πιτάκα μέτοχο της «ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΒΕΕ» διότι ανήγγειλε εκπρόθεσμα σημαντική μεταβολή συμμετοχής του επί των δικαιωμάτων ψήφου της παραπάνω εταιρίας κατά παράβαση του ν.3556/2007. Επέβαλε πρόστιμα € 6.000 στην κ. Μαριάνθη Τεγοπούλου και € 6.000 στην κ. Ελένη Τεγοπούμετόχους της «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ» διότι ανήγγειλαν εκπρόθεσμα σημαντική μεταβολή συμμετοχής τους επί των δικαιωμάτων ψήφου της παραπάνω εταιρίας κατά παράβαση του ν.3556/2007. Επέβαλε πρόστιμα € 5.000 στον κ. Μatthew Charles Stokes και € 6.000 στον κ. Jesse Grant Hester οι οποίοι είχαν τον έλεγχο της «LESITAL Enterprises Ltd» διότι δεν ανήγγειλαν σημαντική μεταβολή συμμετοχής της «LESITAL» επί των δικαιωμάτων ψήφου της «ΙNFORMER AE» κατά παράβαση των διατάξεων του ΠΔ 51/92 και του ν.3556/2007. Επιπρόσθετα για την ίδια υπόθεση επιβλήθηκε πρόστιμο € 4.000 στην εταιρία «LESITAL Enterprises Ltd». Επέβαλε πρόστιμο € 5.000 στην «ΣΑΝΥΟ EΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕ» διότι ανήγγειλε εκπρόθεσμα σημαντική μεταβολή συμμετοχής μετόχου της κατά παράβαση του ν.3556/2007.Επέβαλε πρόστιμα € 4.500 στον κ. Ιωάννη Λάππα και € 4.500 στον κ. Ιωάννη Κλουκίνα βασικούς μετόχους της εταιρίας «Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ –Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΑΕ» διότι ανήγγειλαν εκπρόθεσμα σημαντική μεταβολή συμμετοχής τους επί των δικαιωμάτων ψήφου της παραπάνω εταιρίας κατά παράβαση του ν.3556/2007. Επέβαλε πρόστιμο € 3.000 στην «Α.Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΕ» διότι δεν δημοσίευσε τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις για το Α' τρίμηνο της χρήσης 2011 κατά παράβαση του ν.3556/2007.

Dionic: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω μετατροπής ομολογιών

Στα 12,50 ευρώ από 14 ευρώ μείωσε η Nomura την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Coca Cola Τρία Έψιλον, όπως μεταδίδει το Reuters

5.693,95

0,65

XETRA D

6.332,93

1,82

CAC 40

3.269,99

1,40

DJ INDU

12.482,07

0,48

NASDAQ

2.728,08

0,64

NIKKEI

8.466,40

Ευρω/$

1,27380

Euribor 3M

1,21300

Χρυσός

1.652,00

BRENT

111,04

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 5,90%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,12% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 4,96%. Με εξαίρεση το δείκτη του Εμπορίου (-0,19%), οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών (+9,27%), των Τηλεπικοινωνιών (+7,24%) αι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+7,07%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πτώση κατέγραψε μόνο η μετοχή της Folli Follie (-0,28%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+22,77%), της Alpha Bank (+15,64%), του Τ.Τ (+11,13%), της Εθνικής (+10,58%) και της Πειραιώς (+10,34%).

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ηλεκτρονική Αθηνών -20,00%, Imperio -18,42%, Προοδευτική -17,53% και Καθημερινή -12,16%.

ΟΤΕ: Μείωση τιμής - στόχου από Barclays

Την 9.1.2012, ημερομηνία μετατροπής, ασκήθηκε δικαίωμα μετατροπής 98 ομολογιών με μετατροπή κάθε μίας ομολογίας ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ σε 25.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία, δηλαδή σε 2.450.000 νέες μετοχές της εταιρείας ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας την 10.01.2012 διαπίστωσε και πιστοποίησε την επελθούσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 735.000 ευρώ. Η διαφορά ύψους 245.000 ευρώ μεταφέρθηκε σε αποθεματικό από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο.

Στα 3,90 ευρώ από 4,20 ευρώ μείωσε η Barclays την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Πριν την αποφασισθείσα ανωτέρω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας το μετοχικό της κεφάλαιο ανερχόταν σε 8.711.995,80 ευρώ διαιρούμενο σε 29.039.986 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία διαπραγματεύσιμες στο ΧΑ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ  Τιμη

% μεταβ. Ογκ Συν.

Ελαχ.

Μεγ.

ȀȊȇǿǹ ǹīȅȇǹ A.S. COMPANY (Ȁȅ) ALPHA ǺǹȃȀ (Ȁȅ) ALSINCO (KO) ATTICA BANK ǹ.ȉ.Ǽ. (Ȁȅ) AUDIOVISUAL (Ȁȅ) AUTOHELLAS (Ȁȅ) AVENIR ǹ.Ǽ. (Ȁȅ) AXON ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Ȁȅ) BYTE COMPUTER (Ȁȅ) CENTRIC ȆȅȁȊȂǼȈǹ (Ȁȅ) COCA - COLA ȉȇǿǹ ǼȌǿȁȅȃ (Ȁȅ) CPI (Ȁȅ) CYCLON ǼȁȁǹȈ (ȀO) DIONIC (Ȁȅ) EUROBANK EFG (Ȁȅ) EUROBANK PROPERTIES ǹǼǼǹȆ (Ȁȅ) EURODRIP (ȀO) EUROMEDICA (KO) F.G. EUROPE (ȀO) FLEXOPACK (Ȁȅ) FOURLIS ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Kȅ) FRIGOGLASS (KO) INFORM ȁȊȀȅȈ Ȇ. (Ȁȅ) INTRACOM HOLDINGS (Ȁȅ) INTRAKAT (KO) J. & P. - ǹǺǹȄ (Ȁȅ) JUMBO (Ȁȅ) KLEEMAN HELLAS (KO) LAMDA DEVELOPMENT(Ȁȅ) LAVIPHARM (Ȁȅ) LOGISMOS (Ȁȅ) MARFIN INVESTMENT GROUP (Ȁȅ) MARFIN POPULAR BANK (Ȁȅ) MEDICON ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ) MERMEREN KOMB. A.D. PR. (ǼȁȆ) MEVACO (Ȁȅ) MIG REAL ESTATE (Ȁȅ) MINERVA (Ȁǹ) MLS ȆȁǾȇȅĭȅȇǿȀǾ (Ȁȅ) NEXANS ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ) PAPERPACK ȉȈȅȊȀǹȇǿǻǾȈ ǿ. (Ȁȅ) PASAL ǹ.Ǽ. (Ȁȅ) PROFILE (Ȁȅ) PROTON ȉȇǹȆǼǽǹ ǹ.Ǽ. (KO) QUALITY & RELIABILITY (Ȁȅ) QUEST ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Ȁȅ) REDS (ȀO) RILKEN (Kȅ) S & B ǺǿȅȂǾȋ. ȅȇȊȀȉǹ (Ȁȅ) SCIENS ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (ȀO) SPACE HELLAS (Ȁȅ) SPIDER - ȆǼȉȈǿȅȈ ȃ.& Ȋǿȅǿ (Kȅ) SPRIDER STORES (Ȁȅ) TRASTOR ǹ.Ǽ.Ǽ.ǹ.Ȇ. (Ȁȅ) UNIBIOS (Ȁȅ) ǹīȇȅȉǿȀǾ ȉȇǹȆǼǽǹ (Ȁȅ) ǹǼȇȅȆȅȇǿǹ ǹǿīǹǿȅȊ (Ȁȅ) ǹǿȅȁǿȀǾ ǹǼǼȋ (Ȁȅ) ǹȀȇǿȉǹȈ (Ȁȅ) ǹȁȀȅ ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ) ǹȁȅȊȂȊȁ (Ȁȅ) ǹȃǻȇȅȂǼǻǹ ǹǼǼȋ (Ȁȅ) ǹȃǼȀ (Ȁȅ) ǹȃǼȀ (Ȇȅ `90) ǹȃǼȀ (Ȇȅ `96) ǹȈȆǿȈ Ȇȇȅȃȅǿǹ (Ȁȅ) ǹȉȉǿȀǼȈ ǼȀǻȅȈǼǿȈ (Ȁȅ) ǺǹȁȀǹȃ ǹȀǿȃǾȉǹ (Ȁȅ) ǺǹȇǺǼȇǾȈ ȃ. - MODA BAGNO (Ȁȅ) ǺǿȅȀǹȇȆǼȉ (Ȁȅ) ǺǿȅȉǼȇ (Ȁȅ) ǺǿȅȋǹȁȀȅ (Ȁǹ) ǺǿȈ (Ȁȅ) ǺȅīǿǹȉǽȅīȁȅȊ SYSTEMS (Ȁȅ) ǺȍǺȅȈ ȂȆǹȂȆǾȈ (Ȁȅ) ī.Ǽ. ǻǾȂǾȉȇǿȅȊ (Ȁȅ) īǹȁǹȄǿǻǿ (Ȁȅ) īǼȀ ȉǼȇȃǹ (Ȁȅ) īǼȃǿȀǾ ǼȂȆȅȇǿȅȊ (Ȁȅ) īǿȅȊȇȅȂȆȇȅȀǼȇȈ (Ȁȅ) ǻǹǿȅȈ ȆȁǹȈȉǿȀǹ (Ȁȅ) ǻǼǾ (Ȁȅ) ǻǿǹȈ ǿȋĬ/īǼǿǼȈ (Ȁȅ) ǻȅȂǿȀǾ ȀȇǾȉǾȈ (Ȁȅ) ǻȇȅȂǼǹȈ (Ȁȅ) ǼǺȇȅĭǹȇȂǹ (Ȁȅ) ǼĬȃǿȀǾ ȉȇǹȆǼǽǹ (KO) ǼǿǻǾȈǼȅĭȍȃǿȀǾ ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ) ǼȀȉǼȇ (Ȁȅ) Ǽȁ. ǺǿȅȂ. ǽǹȋǹȇǾȈ (Ȁǹ) ǼȁǹȈȉȇȅȃ (ȀO)

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, ενδιαφέρον που στηρίζεται και στις εκτιμήσεις των διοικήσεων των τραπεζών ότι οι επισφάλειες που θα προκύψουν από τον έλεγχο της BlackRock είναι απολύτως διαχειρίσιμες από τις ελληνικές τράπεζες.

Βάσει των όρων του ανωτέρω ομολογιακού δανείου, κάθε ομολογία ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ δύναται κατ' επιλογή των ομολογιούχων να μετατραπεί σε 25.000 κοινές ονομαστικές μετοχές μετά ψήφου ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μια.

5,09% Μετοχeσ

Η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε σε ανοδική τροχιά για ένατη συνεχή συνεδρίαση, στην διάρκεια των οποίων έχουν καταγραφεί υψηλά κέρδη 19,01%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Νάκας +30,00%, Ιλυδα +29,71%, CPI+29,69% και Μαθιός Πυρίμαχα +27,58%.

Ειδικότερα, στις 8/10/2010 η εταιρεία εξέδωσε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο συνολικού ύψους 1.500.000 ευρώ με την έκδοση 150 ομολογιών ονομαστικής αξίας η κάθε μια 10.000 ευρώ, μετατρέψιμων σε μετοχές με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, με εκπρόσωπο των ομολογιούχων και διαχειριστή πληρωμών την εταιρεία MERIT ΧΑΕΠΕΥ.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να προεξοφλούν συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 744,26 μονάδες με κέρδη 5,09%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 60,418 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 134 μετοχές, 35 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προχώρησε η Dionic, ως αποτέλεσμα της μετατροπής των 98 από τις 150 ομολογίες του Μετατρέψιμου Ομολογιακού της Δανείου ύψους 1,5 εκ. ευρώ σε 2.450.000 νέες μετοχές.

ΑΓΟΡΕΣ

«Έκρηξη» κερδών στο Χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

0,247 0,554 0,301 0,217 0,099 1,00 0,07 0,092 0,26 0,209 14,00 0,128 0,289 0,248 0,384 3,62 0,624 0,327 0,455 8,30 1,48 3,27 0,668 0,17 0,433 0,643 3,54 0,72 2,50 0,192 0,369 0,371 0,28 1,89 4,90 1,01 2,05 0,899 2,04 1,96 0,121 0,236 0,332 0,18 0,45 0,71 0,605 3,40 4,53 0,203 1,28 0,126 0,13 0,598 0,029 0,227 1,31 0,895 0,241 0,34 0,26 0,115 0,105 2,00 0,64 0,67 1,90 0,349 0,382 0,248 0,18 2,97 0,65 1,20 0,413 0,096 0,419 0,634 0,326 0,204 5,90 3,21 0,91 0,53 0,232 0,301 1,71 0,269 0,436 0,905 0,475

0,82 13,99 0,00 4,83 -29,79 -1,96 -6,67 -2,13 0,39 -3,24 2,94 -16,88 -0,34 -0,80 12,28 1,97 0,00 0,00 -0,87 1,22 0,68 3,48 0,45 3,66 1,17 0,63 -0,56 0,00 2,04 4,35 0,00 4,51 1,08 0,00 -1,21 0,00 5,13 0,00 0,49 15,29 22,22 0,43 5,40 0,00 0,00 3,05 6,51 0,00 2,03 -0,98 0,00 0,00 0,00 -3,55 -3,33 6,07 0,00 -0,56 -2,43 0,59 4,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 16,33 0,00 15,89 1,12 1,37 0,00 0,00 -0,48 -14,29 3,20 0,63 -1,21 0,00 0,00 1,90 2,82 0,38 1,75 0,00 6,88 0,00 0,00 0,56 1,28

110 5.223.399 0 45.894 84.707 1.145 140.623 31.679 3.347 52.448 398.772 100 5.531 930.191 2.807.696 5.410 0 0 680 2.310 4.594 326.707 1.995 251.631 45.520 8.452 38.704 518 22.697 685 0 1.424.334 3.045.805 0 185 0 1 0 14.570 4 10 3.500 83.984 0 0 6.146 7.075 500 20.956 20.386 0 0 0 100 30.120 1.400.807 6.400 1.750 50 2.384 1.400 0 5.485 161 0 0 0 100 0 330 2.000 138.920 0 0 223.961 52.710 90 111.191 4.877 0 0 377.744 1.740 200 200 0 7.066.571 0 0 22.742 2.700

0,247 0,49 0,00 0,208 0,099 1,00 0,069 0,091 0,25 0,204 13,27 0,128 0,272 0,23 0,342 3,56 0,00 0,00 0,36 8,28 1,46 3,10 0,65 0,165 0,422 0,634 3,48 0,691 2,45 0,178 0,00 0,355 0,27 0,00 4,90 0,00 2,05 0,00 2,00 1,96 0,121 0,23 0,309 0,00 0,00 0,69 0,542 3,40 4,18 0,202 0,00 0,00 0,00 0,598 0,029 0,214 1,28 0,85 0,24 0,337 0,25 0,00 0,10 1,85 0,00 0,00 0,00 0,349 0,00 0,23 0,18 2,86 0,00 0,00 0,403 0,08 0,285 0,62 0,315 0,00 0,00 3,15 0,88 0,516 0,232 0,00 1,59 0,00 0,00 0,893 0,46

0,247 0,558 0,00 0,22 0,121 1,05 0,074 0,10 0,26 0,219 14,18 0,128 0,29 0,264 0,388 3,63 0,00 0,00 0,455 8,30 1,49 3,36 0,668 0,174 0,44 0,643 3,65 0,72 2,50 0,192 0,00 0,379 0,284 0,00 5,10 0,00 2,05 0,00 2,04 1,96 0,121 0,24 0,336 0,00 0,00 0,71 0,605 3,40 4,60 0,203 0,00 0,00 0,00 0,598 0,035 0,23 1,32 0,895 0,241 0,34 0,27 0,00 0,106 2,00 0,00 0,00 0,00 0,349 0,00 0,248 0,18 3,00 0,00 0,00 0,423 0,10 0,419 0,641 0,33 0,00 0,00 3,21 0,911 0,53 0,232 0,00 1,74 0,00 0,00 0,924 0,475

Μετοχeσ ǼȁǺǹȁ (Ȁǹ) ǼȁǺǼ ǹ.Ǻ.Ǽ.Ǽ. (Ȁȅ) ǼȁīǼȀǹ (Ȁȅ) Ǽȁǿȃȅǿȁ (Ȁȅ) ǼȁȁǹǻȅȈ ȉȇǹȆǼǽǹ (Ȁȅ) ǼȁȁǹȀȉȍȇ (Ȁȅ) ǼȁȁǾȃǿȀǹ Ȁǹȁȍǻǿǹ (Ȁȅ) ǼȁȁǾȃǿȀǹ ȆǼȉȇǼȁǹǿǹ (Ȁȅ) ǼȁȁǾȃǿȀǹ ȋȇǾȂǹȉǿȈȉǾȇǿǹ (Ȁȅ) Ǽȁȉȅȃ (Kȅ) ǼȁȉȇǹȀ (Ȁȅ) ǼȆǿȁǼȀȉȅȈ (Ȁȅ) ǼȉǼȂ (Ȁǹ) ǼȊǹĬ (Ȁȅ) ǼȊǻǹȆ (Ȁȅ) ǼȊȇȍȆǹȎȀǾ ȆǿȈȉǾ (Ȁȅ) ǼȊȇȍȈȊȂǺȅȊȁȅǿ (Ȁȅ) ǽǹȂȆǹ (Ȁǹ) ǿǹȈȍ (Ȁȅ) ǿǹȉȇǿȀȅ ǹĬǾȃȍȃ (Ȁȅ) ǿȀȉǿȃȅȈ ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ) ǿȁȊǻǹ (Ȁȅ) ǿȃȉǼǹȁ ȅȂǿȁȅȈ (Ȁȅ) ǿȃȉǼȇīȅȊȃȉ-ȄȊȁǼȂȆȅȇǿǹ (Ȇȅ) ǿȃȉǼȇīȅȊȃȉ-ȄȊȁǼȂȆȅȇǿǹ (Ȁȅ) ǿȃȉǼȇȉǼȀ (Ȁȅ) ǿȃȉȇǹȁȅȉ (Ȁȅ) ȀǹǼ (Ȁȅ) ȀǹĬǾȂǼȇǿȃǾ (Ȁȅ) ȀǹȃǹȀǾȈ Ȉ. (Ȁȅ) ȀǹȇǹȂȅȁǼīȀȅȈ (Ȁȅ) ȀǹȇǹȉǽǾ (Ȁȅ) ȀǼȀȇȅȌ (Ȁȅ) ȀǼȆǼȃȅȊ ȂȊȁȅǿ (Ȁȅ) ȀȁȅȊȀǿȃǹȈ - ȁǹȆȆǹȈ (Ȁȅ) ȀȁȍȈ/īǿǹ ȃǹȊȆǹȀȉȅȊ (Ȁǹ) ȀȅȇǻǼȁȁȅȊ ȋ. ǹĭȅǿ (Ȁȅ) ȀȅȇȇǼȈ (Ȁȅ) ȀȇǼȀǹ (Ȁȅ) ȀȇǼȉǹ ĭǹȇȂ (Ȁȅ) Ȁȇǿ - Ȁȇǿ (Ȁȅ) ȀȉǾȂǹ Ȁ. ȁǹǽǹȇǿǻǾ (Ȁȅ) ȀȊȆȇȅȊ ȉȇǹȆǼǽǹ (Ȁȅ) ȀȊȇǿǹȀǿǻǾȈ Ǿ.- F.H.L. (Ȁȅ) ȀȊȇǿǹȀȅȊȁǾȈ (Ȁȅ) ȁǹȃǹȀǹȂ (Ȁȅ) ȁǼǺǼȃȉǼȇǾȈ ȃ. (ȀA) ȁǼǺǼȃȉǼȇǾȈ ȃ. (Ȇǹ) ȁǿǺǹȃǾ ǼȀǻȅȉ. ȅȇī. (Ȁȅ) ȁȅȊȁǾ ȂȊȁȅǿ (Ȁȅ) ȂǹĬǿȅȈ ȆȊȇǿȂǹȋǹ (Ȁȅ) ȂǼȉȀǹ (Ȁȅ) ȂȅȉȅǻȊȃǹȂǿȀǾ (Ȁȅ) Ȃȅȉȅȇ ȅȎȁ (Ȁȅ) ȂȅȊǽǹȀǾȈ (Ȁǹ) ȂȅȋȁȅȈ (Ȁȅ) ȂȆǾȉȇȅȈ ȈȊȂȂǼȉȅȋǿȀǾ (KO) ȂȊȉǿȁǾȃǹǿȅȈ (Ȁȅ) ȃǹȀǹȈ ȂȅȊȈǿȀǾ (Ȁȅ) ȃǹȊȉǼȂȆȅȇǿȀǾ (Ȁȅ) ȃǾȇǼȊȈ (ȀO) ȃȉȇȅȊȀĭǹȇȂȆǼȃ ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ) ȅȁĬ (Ȁȅ) ȅȁȆ (Ȁȅ) ȅȆǹȆ (Ȁȅ) ȅȉǼ (Ȁȅ) ȆǹȎȇǾȈ ȆȁǹȈȉǿȀȍȃ (Ȁȅ) ȆǹȇȃǹȈȈȅȈ (Ȁȅ) ȆǼǿȇǹǿȍȈ ȉȇǹȆǼǽǹ (Ȁȅ) ȆǼȉȇȅȆȅȊȁȅȈ ȆǼȉȇȅȈ (Ȁȅ) ȆȁǹǿȈǿȅ COMPUTERS (Ȁȅ) ȆȁǹȈȉǿȀǹ ĬȇǹȀǾȈ (Ȁȅ) ȆȁǹȈȉǿȀǹ ȀȇǾȉǾȈ (Ȁȅ) ȆȇȅȅǻǼȊȉǿȀǾ (Ȁȅ) ȇǼǺȅȎȁ (Ȁȅ) ȈǹȇǹȃȉǾȈ īȇ. (Ȁȅ) ȈǹȇǹȃȉȅȆȅȊȁȅȈ ȀȊȁ/ȂȊȁȅǿ (Ȁȅ) ȈǼȁȅȃȉǹ (Ȁȅ) ȈǿǻǼȃȅȇ (Ȁȅ) ȈǿǻȂǹ (Ȁȅ) ȈȆȊȇȅȊ ǹīȇ. ȅǿȀ. (Ȁȅ) ȈĭǹȀǿǹȃǹȀǾȈ (Ȁȅ) Ȉȍȁ/īǼǿǹ ȀȅȇǿȃĬȅY (Ȁȅ) ȉ BANK (Ȁȅ) ȉǹȋȊǻȇȅȂǿȀȅ ȉǹȂǿǼȊȉǾȇǿȅ (Ȁȅ) ȉǼȇȃǹ ǼȃǼȇīǼǿǹȀǾ (Ȁȅ) ȉǼȋȃǿȀǾ ȅȁȊȂȆǿǹȀǾ (Ȁȅ) ȉǽǿȇǹȀǿǹȃ ȆȇOĭǿȁ (Ȁǹ) ȉǿȉǹȃ (Ȁȅ) ȉǿȉǹȃ (Ȇȅ) ȊīǼǿǹ (Ȁȅ) ĭǿǼȇǹȉǼȄ (Ȁȅ) ĭǿȃȉǼȄȆȅȇȉ (Ȁȅ)

Τιμη 1,14 0,69 0,312 0,607 12,22 1,26 1,40 6,07 2,46 0,56 1,45 0,54 0,229 3,08 3,15 0,447 2,19 4,68 0,65 0,284 0,832 0,27 0,60 0,308 0,182 0,384 0,725 6,90 1,35 1,47 0,555 1,88 2,09 0,813 0,368 0,30 0,248 3,08 0,295 0,40 0,68 0,22 0,551 0,47 0,45 0,489 0,348 0,879 0,23 1,44 0,23 5,79 0,317 5,10 0,189 0,97 0,407 2,81 0,494 0,22 0,433 0,344 9,48 8,77 6,36 2,80 0,462 0,292 0,277 1,63 2,50 0,449 3,94 0,13 0,479 1,97 1,13 0,307 0,958 0,456 0,374 1,06 0,528 0,048 0,424 1,24 1,31 0,249 11,84 5,00 0,25 0,109 0,295

% μεταβ. Ογκ Συν.

Ελαχ. Μεγ.

-2,56 0,00 -7,42 0,00 2,26 7,69 5,26 -1,62 -2,38 -5,08 0,00 2,86 -4,58 3,01 -1,56 -0,67 1,86 -4,10 0,00 2,53 -0,95 0,00 3,09 0,00 0,00 0,00 4,02 0,29 -18,18 6,52 11,00 1,62 0,00 2,78 0,00 0,00 0,00 -1,91 5,36 -6,54 1,49 7,32 2,80 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 7,46 18,56 1,40 26,80 0,00 0,00 29,51 -7,50 4,85 0,00 0,00 2,36 0,00 2,38 1,98 0,95 -2,78 0,00 7,75 10,36 0,00 0,00 0,22 1,81 -12,75 0,84 3,68 0,00 2,68 3,34 -6,94 -0,27 0,00 2,72 0,00 6,80 0,81 2,34 0,00 3,41 0,00 -2,34 7,92 0,00

1,14 0,64 0,30 0,00 11,94 1,17 1,27 6,00 2,46 0,557 1,45 0,52 0,227 2,99 3,08 0,447 2,10 4,41 0,614 0,259 0,786 0,00 0,60 0,00 0,00 0,00 0,69 6,78 1,33 1,47 0,50 1,88 2,08 0,81 0,325 0,00 0,00 2,90 0,295 0,33 0,68 0,183 0,532 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 1,32 0,20 5,69 0,317 5,03 0,00 0,525 0,308 2,69 0,00 0,00 0,425 0,00 9,38 8,32 6,30 2,78 0,00 0,292 0,245 0,00 0,00 0,425 3,88 0,13 0,45 1,90 0,00 0,304 0,92 0,456 0,264 0,00 0,515 0,00 0,392 1,22 1,21 0,00 11,45 5,00 0,25 0,103 0,00

8.800 1.000 38.250 0 4.316 180.077 25.479 75.229 441.040 3.743 7.450 120.951 4.220 471 5.308 25 500 375 2.375 6.702 1.320 0 117 0 0 0 127.949 30.130 40 10 4.299 2.350 300 3.500 1.630 0 0 195 500 2.428 730 2.110 3.604.152 0 0 0 0 0 0 2.010 10.100 34.644 50 194.683 0 5.681 7.743 339.524 0 0 7.458 0 1.862 12.506 569.293 553.027 0 620 2.007.788 0 0 5.824 2.650 2.500 1.360 32.805 0 4.527 22.304 1.050 175 0 125.445 0 508.651 131.404 24.042 0 27.120 390 30.380 2.555 0

1,19 0,69 0,322 0,00 12,50 1,26 1,40 6,13 2,54 0,60 1,47 0,554 0,241 3,08 3,20 0,447 2,19 4,84 0,656 0,284 0,867 0,00 0,61 0,00 0,00 0,00 0,725 6,90 1,35 1,47 0,57 1,92 2,14 0,84 0,37 0,00 0,00 3,10 0,295 0,428 0,68 0,22 0,558 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 1,44 0,23 5,80 0,317 5,12 0,00 0,973 0,407 2,81 0,00 0,00 0,436 0,00 9,48 8,87 6,45 2,88 0,00 0,30 0,277 0,00 0,00 0,449 3,95 0,186 0,48 1,99 0,00 0,309 0,968 0,52 0,375 0,00 0,533 0,00 0,428 1,25 1,55 0,00 12,58 5,00 0,26 0,109 0,00

Κλείσιμο Τιμών 23/1/2012 

Μετοχeσ

Τιμη

ȋǹȎǻǼȂǼȃȅȈ (Ȁȅ) ȋǹȁȀȅȇ (Ȁǹ) ȋǹȉǽǾǿȍǹȃȃȅȊ (Ȁȅ) ȋǹȉǽǾȀȇǹȃǿȍȉǾ Ǽ. Ȋǿȅǿ (Ȁȅ)

% μεταβ. Ογκ Συν. Ελαχ.

Μεγ.

0,846 0,444 0,049 0,699

1,44 0,68 0,00 3,10

350 2.841 5.059 60

0,834 0,423 0,049 0,699

0,851 0,444 0,049 0,699

2,63 5,70 6,87

2,73 1,06 2,69

15.381 2 1.214

2,55 5,70 6,72

2,67 5,70 6,88

7,60 0,195 0,383 0,319 0,14 2,57 7,05 0,27 1,59 14,00 80,00 16,79 0,12 0,12 1,98 0,439 0,026 0,134

5,26 5,98 0,00 0,00 0,00 7,53 0,00 0,37 -0,63 0,00 0,00 0,06 0,00 0,00 -0,50 -19,15 13,04 0,00

200 237 0 100 0 55.152 0 38.456 1.343 50 100 50 0 0 480 1.620 10 0

7,60 0,153 0,00 0,319 0,00 2,40 0,00 0,268 1,56 14,00 80,00 16,79 0,00 0,00 1,95 0,437 0,025 0,00

7,60 0,215 0,00 0,319 0,00 2,68 0,00 0,27 1,60 14,00 80,00 16,79 0,00 0,00 1,99 0,441 0,026 0,00

0,026 0,03 1,07 0,06 0,11 1,41 1,35 0,102 0,398 1,12 0,64 0,067 0,455 0,068 0,023 0,05 0,20 0,105 0,35 0,12 0,08 0,016 0,534 0,091 0,10 0,104 0,374 0,05 0,072 3,70 0,76 0,083 0,266 0,08 0,14 0,05 0,81 0,03 0,55 0,14 0,374 0,04 0,08 0,05 0,075 0,10 0,216 0,197 0,132 0,118 0,47 0,039 0,29 0,70 0,26 0,76 0,39 0,54 0,039

0,00 0,00 0,00 0,00 18,28 0,00 0,00 -3,77 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 19,30 4,55 -3,85 0,00 9,38 0,00 0,00 0,00 14,29 0,00 -2,15 0,00 -5,45 0,00 6,38 0,00 0,00 0,00 7,79 12,24 0,00 0,00 0,00 0,00 -9,09 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 19,05 -6,25 0,00 0,00 -1,01 -10,20 -5,60 0,00 18,18 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

69.605 2.274 0 0 100 0 0 20.300 0 0 0 0 0 500 3.000 22.005 0 941 0 0 0 1.000 0 110 0 2.527 0 5.750 0 0 0 4.500 100 0 0 0 0 13.000 0 0 0 0 0 4.399 8.000 0 0 31.110 18.085 7.000 0 7.116 240 0 0 0 0 0 0

0,026 0,027 0,00 0,00 0,11 0,00 0,00 0,101 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,068 0,023 0,05 0,00 0,096 0,00 0,00 0,00 0,016 0,00 0,075 0,00 0,096 0,00 0,05 0,00 0,00 0,00 0,083 0,266 0,00 0,00 0,00 0,00 0,03 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,05 0,074 0,00 0,00 0,191 0,121 0,102 0,00 0,036 0,29 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

0,026 0,03 0,00 0,00 0,11 0,00 0,00 0,106 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,068 0,023 0,052 0,00 0,105 0,00 0,00 0,00 0,016 0,00 0,093 0,00 0,109 0,00 0,05 0,00 0,00 0,00 0,083 0,266 0,00 0,00 0,00 0,00 0,03 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,05 0,079 0,00 0,00 0,21 0,147 0,125 0,00 0,039 0,29 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

ǻǿǹȆȇǹīȂǹȉǼȊȈǿȂǹ ǹȂȅǿǺǹǿǹ ȀǼĭǹȁǹǿǹ ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 NBGAM ETF īǻ ȋ.ǹ. ȋǹȂǾȁǾ ǻǿǹȈȆȅȇǹ ALPHA ǹȈȉǿȀǹ ǹȀǿȃǾȉǹ (Ȁȅ) ATTICA ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Kȅ) ELBISCO ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Ȁǹ) INTERFISH ǿȋĬ/īǼǿǼȈ (Ȁȅ) ǹĬǾȃǹ (Ȁȅ) ǹȈȉǾȇ ȆǹȁǹȈ (Ȁȅ) īǼȀǼ (Ȁǹ) īǼȃǿȀǾ ȉȇǹȆǼǽǹ (Ȁȅ) ǾȇǹȀȁǾȈ ǹīǼȉ (Ȁȅ) ǿȅȃǿȀǾ ȄǼȃȅǻȅȋǼǿǹȀǾ (Ȁȅ) ȀǹȇǼȁǿǹ (Ȁǹ) ȁǹȂȌǹ (Ȁȅ) ȁǹȃ-ȃǼȉ (KO) ȂǼȈȅȋȍȇǿȉǾ ǹĭȅǿ (Ȁȅ) ȂǿȃȍǿȀǼȈ īȇǹȂȂǼȈ ǹȃǼ (Ȁȅ) ȃǿȀǹȈ (Ȁȅ) ȆǼȇȈǼȊȈ (Ȁȅ) ȈǼȁȂǹȃ (ȀO) ȊȆȅ ǼȆǿȉǾȇǾȈǾ ALAPIS (Ȁȅ) ALTEC (Ȁȅ) ALTIUS ǹǼǼȋ (Ȁȅ) BETANET (Ȁȅ) COMPUCON (ȀO) EUROLINE AEEX (Ȁȅ) FASHION BOX (Ȁȅ) FORTHNET (Ȁȅ) HELLAS ONLINE (Ȁȅ) INTERINVEST AEEX (Kȅ) MICROLAND COMPUTERS (Ȁȅ) NUTRIART (Ȁȅ) OLYMPIC CATERING (Ȁȅ) PC SYSTEMS (Ȁȅ) RIDENCO (Ȁȅ) SATO AE (Ȁȅ) YALCO - ȀȍȃȈȉǹȃȉǿȃȅȊ (Ȁǹ) ǹǼīǼȀ (Ȁȅ) ǹȁĭǹ īȀȇǿȈǿȃ ǹ.Ǽ. (Ȁȅ) ǹȉǼȇȂȍȃ (Ȁȅ) ǹȉȁǹȃȉǿȀ (Ȁȅ) ǹȉȉǿ - Ȁǹȉ (Ȁȅ) ǺǹȇǹīȀǾȈ (Ȁȅ) ǺǹȇǺǹȇǼȈȅȈ (Ȁǹ) ǻǿǼȀǹȉ (Ȁȅ) ǻȅȁ (Ȁȅ) ǻȅȊȇȅȈ (Ȁȅ) ǼǻȇǹȈǾ - ȌǹȁȁǿǻǹȈ ȋ. (Ȁȅ) ǼǿȀȅȃǹ - ǾȋȅȈ (Ȁȅ) ǼȁǺǿǼȂǼȀ (Ȁȅ) ǼȁǼȊĬǼȇǾ ȉǾȁǼȅȇǹȈǾ (Ȁȅ) ǼȁȁǾȃǿȀǼȈ ǿȋĬȊȅȀǹȁ/ȇīǼǿǼȈ (Ȁȅ) ǼȁȁǾȃǿȀǾ ȊĭǹȃȉȅȊȇīǿǹ (Ȁȅ) ǼȂȆȅȇǿȀȅȈ ǻǼȈȂȅȈ (Ȁȅ) ǼȂȆȅȇǿȀȅȈ ǻǼȈȂȅȈ (Ȇȅ) ǼȃȍȂǼȃǾ ȀȁȍȈȉȅȏĭǹȃȉȅȊȇīǿǹ (Ȁȅ) ǾȁǼȀȉȇȅȃǿȀǾ ǹĬǾȃȍȃ (Ȁȅ) ǿȂȆǼȇǿȅ (Ȁȅ) ǿȆȆȅȉȅȊȇ (Ȁǹ) ȀǹȇǻǹȈǿȁǹȇǾȈ (ȀO) ȀǼȇǹȂǼǿǹ-ǹȁȁǹȉǿȃǾ (Ȁȅ) ȀȁȍȃǹȉǼȄ (Ȁȅ) ȀȁȍȃǹȉǼȄ (Ȇȅ) ȀȅȊȂȆǹȈ ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Ȁȅ) ȂǹȎȁȁǾȈ Ȃ.ǿ.(Ȁȅ) ȂǹȄǿȂ ȆǼȇȉȈǿȃǿǻǾȈ (Ȁǹ) ȂǹȇǹȀ ǾȁǼȀȉȇȅȃǿȀǾ (Ȁȅ) ȂǾȋǹȃǿȀǾ (Ȁȅ) ȂǾȋǹȃǿȀǾ (Ȇȅ) ȂȆȅȊȉǹȇǾȈ ǿ. & ȊǿȅȈ (Ȁǹ) ȂȆȅȊȉǹȇǾȈ ǿ. & ȊǿȅȈ (Ȇǹ) ȃǼȁ (Ȁȅ) ȃǼȍȇǿȅȃ (Ȁȅ) ȆǹȆȅȊȉȈǹȃǾȈ (Ȁȅ) ȆǼȉǽǼȉǹȀǿȈ ǹ. (Ȁȅ) ȆǾīǹȈȅȈ ǼȀǻȅȉǿȀǾ ǹ.Ǽ. (KO) ȆȇǹȄǿȉǼȁǼǿȅ (Ȁȅ) ȆȇǹȄǿȉǼȁǼǿȅ (Ȇȅ) ȈǹȃȊȅ ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ)

Μετοχeσ

Τιμη

ȈǹȅȈ (Ȁȅ) ȉǼīȅȆȅȊȁȅȈ ȋ.Ȁ. (Ȁȅ) ȉǼȄǹȆȇǼȉ (Ȁȅ) ȉǼȋȃǿȀǼȈ ǼȀǻȅȈǼǿȈ (Ȁȅ) ȉǾȁǼȉȊȆȅȈ (Ȁȅ) ȋǹȁȊǺǻȅĭȊȁȁȍȃ (Ȁȅ)

% μεταβ. Ογκ Συν. Ελαχ. Μεγ.

0,78 0,069 0,08 0,043 0,22 0,12

0,00 -17,86 0,00 0,00 0,00 0,00

0 2.381 0 0 18.720 0

0,00 0,069 0,00 0,00 0,22 0,00

0,00 0,069 0,00 0,00 0,22 0,00

ǼȁĭǿȀȅ (Ȁȅ) ǼȊȇȍȈȊȂȂǼȉȅȋǼȈ (Ȁȅ) ȉȇǿǹ ǹȁĭǹ (Ȁȅ) ȉȇǿǹ ǹȁĭǹ (Ȇȅ)

0,216 0,074 9,95 4,71

0,00 0,00 0,00 0,00

0 0 0 0

0,00 0,00 0,00 0,00

0,00 0,00 0,00 0,00

ȈǼ ǹȃǹȈȉȅȁǾ BETANET (Ȁȅ) CROWN HELLAS CAN (ȀO) DIVERSA (Ȁȅ) EUROLINE AEEX (Ȁȅ) INTERINVEST AEEX (Kȅ) MICROLAND COMPUTERS (Ȁȅ) VIVERE (Ȁȅ) ǹȁȊȈǿǻǹ (Ȁȅ) ǹȁȊȈǿǻǹ (Ȇȅ) ǹȈȆǿȈ Ȇȇȅȃȅǿǹ (Ȁȅ) ǹȉǼȇȂȍȃ (Ȁȅ) ǹȉȁǹȃȉǿȀ (Ȁȅ) ī.Ǽ. ǻǾȂǾȉȇǿȅȊ (Ȁȅ) ǻǿǼȀǹȉ (Ȁȅ) ǼȁǼȊĬǼȇǾ ȉǾȁǼȅȇǹȈǾ (Ȁȅ) ǼȂȆȅȇǿȀǾ ȉȇǹȆǼǽǹ (Ȁȅ) ǼȂȆȅȇǿȀȅȈ ǻǼȈȂȅȈ (Ȁȅ) ǼȂȆȅȇǿȀȅȈ ǻǼȈȂȅȈ (Ȇȅ) ǼȃȍȂǼȃǾ ȀȁȍȈȉȅȏĭǹȃȉȅȊȇīǿǹ (Ȁȅ) ȀǹȇǻǹȈǿȁǹȇǾȈ (ȀO) ȀȁȍȃǹȉǼȄ (Ȁȅ) ȀȁȍȃǹȉǼȄ (Ȇȅ) ȀȇǾȉȍȃ ǹȇȉȅȈ (Ȁȅ) ȁǹȃ-ȃǼȉ (KO) ȂǹȄǿȂ ȆǼȇȉȈǿȃǿǻǾȈ (Ȁǹ) ȂǼȈȅȋȍȇǿȉǾ ǹĭȅǿ (Ȁȅ) ȆǼȉǽǼȉǹȀǿȈ ǹ. (Ȁȅ) ȆȇǹȄǿȉǼȁǼǿȅ (Ȁȅ) ȆȇǹȄǿȉǼȁǼǿȅ (Ȇȅ) ȈǹȅȈ (Ȁȅ) ȉǼȄǹȆȇǼȉ (Ȁȅ) ȋǹȁȊǺǻȅĭȊȁȁȍȃ (Ȁȅ)

0,06 13,50 2,86 1,41 1,12 0,64 0,99 2,19 1,20 0,67 0,12 0,08 0,01 0,10 0,76 1,76 0,08 0,14 0,05 0,14 0,04 0,08 0,03 0,12 0,10 0,12 0,26 0,39 0,54 0,78 0,08 0,12

0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 1,14

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 150

0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 4,44

0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 4,44

ȆȇȅȈ ǻǿǹīȇǹĭǾ

ǼȃǹȁȁǹȀȉǿȀǾ ǹīȅȇǹ ALPHA TRUST (Ȁȅ) DIVERSA (Ȁȅ) ENVITEC (Ȁȅ) EPSILON NET (Ȁȅ) EUROXX (Ȁȅ) MEDITERRA (Ȁȅ) PERFORMANCE TECHNOLOGIES (Ȁȅ) VIDAVO (Ȁȅ) Ǻǿȅǿǹȉȇ & ȇȅȂȆȅȉ. ȉǼȋȃȅȁ. (Ȁȅ) ǼȃȉǼȇȈȅĭȉ (Ȁȅ) ȀȇǾȉȍȃ ǹȇȉȅȈ (Ȁȅ) ȃȉȅȆȁǼȇ (Ȁȅ) ȅȆȉȅǾȁǼȀȉȇȅȃǿȀǼȈ ȉǼȋȃȅȁ. (Ȁȅ) ĭȅȊȃȉȁǿȃȀ ǹ.Ǽ. (Ȁȅ)

0,90 2,86 2,23 0,60 3,00 0,94 2,52 3,65 1,80 0,97 1,04 1,88 1,12 4,44

Δραγατσανίου 6 (πλατεία Κλαυθμώνος) , 105 59Αθήνα , Τηλ.: 210 33 60 800 , Fax: 210 33 60 980 Email: sales@cfs.gr , website:www.cfs.gr Πλ. Ελευθερίας 1 , 601 00 Κατερίνη, τηλ. 2351037220 Fax 2351076200


11

ÐÑÏÓÖÅÑÏÕÍ ÅÑÃÁÓÉÁ

“Ç Áíþíõìç Âéïìç÷áíéêÞ åôáéñßá (Alfa - ÁÈ.Ä. ÊïõêïõôÜñçò ÁÅÂÅ), ðïõ äñáóôçñéïðïéåßôáé óôï ÷þñï ôùí ôñïößìùí, åðéèõìåß íá ðñïóëÜâåé ãéá ôï Êåíôñéêü ÊáôÜóôçìá ðïõ åäñåýåé óôï 1ï ÷ëì ÊïæÜíçò Áñãßëéïõ ôéò ðáñáêÜôù äýï åéäéêüôçôåò åñãáæïìÝíùí. Á) ÅÐÉÈÅÙÑÇÔÇ ÐÙËÇÓÅÙÍ ÌÅ ÁÐÁÑÁÉÔÇÔÇ ÐÑÏÛÐÇÑÅÓÉÁ ÓÔÉÓ ÐÙËÇÓÅÉÓ Èá åêôéìçèïýí éäéáßôåñá ôá ðáñáêÜôù ðñïóüíôá: Åìðåéñßá êáé ãíþóç ôçò áãïñÜò óôïí êëÜäï ôùí ôñïößìùí. Éêáíüôçôá äéáðñáãìÜôåõóçò êáé åðßôåõîçò óôü÷ùí, áíÜðôõîç ðñùôïâïõëéþí. Áðáñáßôçôá äßðëùìá ïäÞãçóçò áõôïêéíÞôïõ. ÐñïáéñåôéêÜ, ãíþóç ôçò ÁããëéêÞò ãëþóóáò. Â) ÅÐÉÈÅÙÑÇÔÇ ÐÙËÇÓÅÙÍ ÅÎÙÔÅÑÉÊÏÕ ÌÅ ÁÐÁÑÁÉÔÇÔÇ ÃÍÙÓÇ ÔÇÓ ÁÃÃËÉÊÇÓ ÃËÙÓÓÁÓ Èá åêôéìçèïýí éäéáßôåñá ôá ðáñáêÜôù ðñïóüíôá: Ãíþóç êáé äåýôåñçò îÝíçò ãëþóóáò Ðñïûðçñåóßá óôï ÷þñï ôïõ åîáãùãéêïý åìðïñßïõ Äõíáôüôçôá ìåôÜâáóçò åêôüò ÅëëÜäïò (ôáîßäéá)

ÁðïóôïëÞ âéïãñáöéêþí: email: info@alfapastry.com & Fax: 24610 33305.

ÐÑÏÓÖOÑÁ ÅÑÃÁÓÉÁÓ

ÆÇÔÅÉÔÁÉ ïäçãüò - ðùëçôÞò ãéá äéáíïìÝò áðáñáßôçôï äßðëùìá Ò êáôçãïñßáò Åìðåéñßá èá åêôéìçèåß. Ðëçñ. ôçë. 6977202758

ÆÇÔÏÕÍ ÅÑÃÁÓÉÁ

Êõñßá Åëëçíßäá áíáëáìâÜíåé ôç öýëáîç çëéêéùìÝíçò (ãõíáßêáò) Þ ôç öýëáîç ìéêñþí ðáéäéþí. Ôçë. 6980203627. Êõñßá 50 åôþí, Åëëçíßäá ìå ìåãÜëç åìðåéñßá êáé õðåõèõíüôçôá áíáëáìâÜíåé ôçí öýëáîç ðáéäéþí êáé çëéêéùìÝíùí óôçí ðåñéï÷Þ ôçò ÊïæÜíçò. Ôçë. 6983417512, ê. ¸öç

ÆÇÔÅÉÔÁÉ ×ÙÑÏÓ ÃÉÁ ÅÍÏÉÊÉÁÓÇ

Áðü ôï Óýëëïãï ÃïíÝùí - Êçäåìüíùí êáé Ößëùí Áôüìùí ìå ÅéäéêÝò ÁíÜãêåò Í. ÊïæÜíçò “ÇËÉÁ×ÔÉÄÁ” æçôåßôáé: ÷þñïò óå éóüãåéï ãéá åíïéêßáóç ðåñéöåñåéáêÜ ôçò ðüëçò ðïõ íá åßíáé äõíáôÞ ç óôÜèìåõóç ôùí áõôïêéíÞôùí ìå äýï áíåîÜñôçôïõò ÷þñïõò êáé ôïõáëÝôá. Ðëçñ. ôçë. 6947 894839

ÈÁÑÑÏÓ ÐÙËÇÓÅÉÓ ÁÊÉÍÇÔÙÍ

ÐÙËÏÕÍÔÁÉ ðñïíïìéïý÷á ïéêüðåäá óôï Äçìïôéêü ÄéáìÝñéóìá Ëåõêüâñõóçò Ä. ÊïæÜíçò (310 ôì - 430 ôì ìå áõîçìÝíï óõíôåëåóôÞ äüìçóçò). ÉÄÉÙÔÇÓ. ÔéìÝò ðñïóéôÝò. Ðëçñ. ôçë. 6970807577 ÐÙËÏÕÍÔÁÉ óôç ËåõêïðçãÞ 3 ïéêüðåäá, åíôüò ôïõ ïéêéóìïý Üñôéá êáé ïéêïäïìÞóéìá. Ðëçñ. ôçë. 6974556045 ÐÙËÅÉÔÁÉ äéáìÝñéóìá óôïí 2ï üñïöï 75 ôì êïíôÜ óôçí êáéíïýñãéá ÁóôõíïìéêÞ Ä/íóç ìå áõôüíïìç ôçë/íóç, çëéáêü, ðüñôá áóöáëåßáò, åíôïé÷éóìÝíç êïõæßíá. Ðëçñ. ôçë. 6980908969 ÅÕÊÁÉÑÉÁ ðùëåßôáé óå ôéìÞ åõêáéñßáò ãêáñóïíéÝñá, ñéæéêÜ áíáêáéíéóìÝíç, áõôüíïìç ôçë/íóç, åðéðëùìÝíç, ìå çëåêôñéêÝò óõóêåõÝò óôï êÝíôñï ôçò ÊïæÜíçò (ðåñ. Áã. ÍéêÜíïñá). Áðü 26.000 Å ôþñá. ÌÏÍÏ 20.000 Å. Ðëçñ. ôçë. 6985579207 ÐÙËÏÕÍÔÁÉ: Ïéêüðåäá óôï Ðñùôï÷þñé ÊïæÜíçò, (4 óõíå÷üìåíá, ðåñßðïõ 650 ô.ì. Ýêáóôï) ìáæß Þ ìåìïíùìÝíá. Áðñüóêïðôç èÝá óôï äÜóïò (Ìðïýñéíïò), ðñüóïøç óå äñüìï 10 ìÝôñùí, ñåýìá êáé áðï÷Ýôåõóç. Ôçë. 6984907614 ÐÙËÅÉÔÁÉ: áãñïôåìÜ÷éï ïéêïäïìÞóéìï óôçí ¢íù Êþìç ÊïæÜíçò, ðåñßðïõ 4 óôñÝììáôá, ðÜíù óôï êåíôñéêü äñüìï Êñüêïõ – ¢íù Êþìçò ( äßðëá áðü ôï ãÞðåäï ) ôçë. 6984 907614 ÐÙËÅÉÔÁÉ: áãñïôåìÜ÷éï ïéêïäïìÞóéìï óôçí ¢íù Êþìç ÊïæÜíçò, ðåñßðïõ 4 óôñÝììáôá, ðÜíù óôï êåíôñéêü äñüìï Êñüêïõ – ¢íù Êþìçò ( äßðëá áðü ôï ãÞðåäï) ôçë. 6984907614 ÐÙËÅÉÔÁÉ: åðáããåëìáôéêÞ óôÝãç 47 ôì., óå ðñïíïìéïý÷ï èÝóç, óôïí 3ï üñïöï, óôçí ïäü Ëéïýöç 3 óôçí ÊïæÜíç. ÔÉÌÇ ËÏÃÉÊÇ. Ðëçñ. 6944786002. ÐÙËÅÉÔÁÉ: ãùíéáêü ïéêüðåäï åðß ôùí ïäþí ÊáóëÜ êáé Ìïõóþí äßðëá óôï êôÞñéï ôçò ÄÅÇ ÊïæÜíçò ìå åìâáäüí 2.506,42 ôì (Ï.Ô. 991) ìå Óõíô. Äüìçóçò 0,80 êáôÜëëçëï ãéá êáôáóôÞìáôá, åðáããåëìáôéêÝò ÷ñÞóåéò êáé êáôïéêåßåò. Ðëçñ. ôçë. 6944 564003 ÐÙËÅÉÔÁÉ: ïéêüðåäï 286 ôì óôç óõí. Ðáíüñáìá (èÝóç ÃêÜæéá). Ðëçñ. ôçë. 24610 26785 ÐÙËÅÉÔÁÉ: ïéêüðåäï 760 ôì óôçí ðåñéï÷Þ ÊñåâáôÜêéá (ðßóù áðü ôçí Éùáííßäçò VW). Ðëçñ. ôçë. 24610 26785 ÐÙËÅÉÔÁÉ: çìéôåëÞò ìïíïêáôïéêßá 105 ôì óå ïéêüðåäï 600 ôì óôá Êïßëá ÊïæÜíçò. Ðëçñ. óôá ôçë. 24610 40434 24610 37743 êéí. 6978335984 ÐÙËÏÕÍÔÁÉ: ïéêüðåäï 630 ô.ì. óôçí ðåñéï÷Þ Áãßïõ ÍéêÜíïñïò êáé êáôÜóôçìá åðß ôçò Äçìïêñáôßáò 10, 24 ô.ì. ìå õðüãåéï. Ôçë. 24610 29737. ÐÙËÅÉÔÁÉ: äéáìÝñéóìá 100 ô.ì. óôç Èåóóáëïíßêç (ðåñéï÷Þ Ëáïãñáöéêü Ìïõóåßï) 3Ä, Ó., WC, êïõæßíá, óå ôéìÞ åõêáéñßáò. Ðëçñ. ôçë. 6944529650. ÐÙËÏÕÍÔÁÉ: äéáìåñßóìáôá áðü éäéþôç, ìå áðåñéüñéóôç èÝá óå íåïáíáãåéñüìåíç ïéêïäïìÞ åîáéñåôéêÞò êáôáóêåõÞò óå ãùíéáêü ïéêüðåäï (ìå ôñßá Þ äýï äùìÜôéá áíÜëïãá êáé óáëïôñáðåæáñßá, WC,ìðÜíéï, èÝóç óôÜèìåõóçò êáé áðïèÞêåò) êáèþò êáé ãêáñóïíéÝñåò êáé äõÜñéá óå ÔÉÌÇ ÅÕÊÁÉÑÉÁÓ. Ïéêüðåäï 480 ô..ì. óôçí ×áñáõãÞ ÊïæÜíçò.

Ôñßôç 24 Éáíïõáñßïõ 2012 ÅÍÏÉÊÉÁÓÅÉÓ ÁÊÉÍÇÔÙÍ

ÊáôÜóôçìá 45 ô.ì. ìå äéêü ôïõ õðüãåéï 40 ô.ì. áðïðåñáôùìÝíï Ðëçñïöïñßåò ôçë. 6932548844, 24610 37284, 6974872520. ÐÙËÏÕÍÔÁÉ: äéáìåñßóìáôá êáé ìåæïíÝôåò åôïéìïðáñÜäïôá êáé õðü êáôáóêåõÞ óôçí ðåõêüöõôç ðåñéï÷Þ ôïõ «ÎÅÍÉÁ» Üñéóôç êáôáóêåõÞ ìå áðïèÞêç êáé êëåéóôü ÷þñï óôÜèìåõóçò. Ðëçñïö. «ÅÊÁÔÅ Ï.Å» ôçë. 24610 31988 êáé 24610 32333, êéí. 6937088572êáé 6937032412 ÐÙËÅÉÔÁÉ: ïéêüðåäï 195 ôì. (óôïí ïéêéóìü “ÏËÕÌÐÉÁ”) óôçí ðñþôç óåéñÜ ìðñïóôÜ óôç èÜëáóóá. Ðëçñ. 6977686580. ÐÙËÅÉÔÁÉ: êáôÜóôçìá 1000 ô.ì. êáôÜëëçëï ãéá Super Market óôï êÝíôñï ôïõ Íïìïý Ãñåâåíþí. ÔéìÞ ìüíï 2.000.000 Å. Ôçë. 6944521731 ê. ÆÜððá ÐÙËÅÉÔÁÉ: ÷ùñÜöéá óôï Íïìü Çìáèßáò ðïôéóôéêÜ. Ðëçñïöïñßåò óôï ôçë. 6944521731 ê. ÆÜððá ÐÙËÅÉÔÁÉ: ãùíéáêü ïéêüðåäï 5,5 óôñÝììáôá óôá Êïßëá, äßðëá áðü ôï êáôÜóôçìá «ÌÅÔÑÏ» óôï äñüìï ÊïæÜíçò – Ðôïëåìáúäáò. ÔéìÞ 900.000 Å . Ôçë. 6944521731 ê. ÆÜððá ÐÙËÅÉÔÁÉ: êáôÜóôçìá óôçí Èåóóáëïíßêç óôçí ïäü Êùí. ÊáñáìáíëÞ, ãùíéáêü 200 ô.ì. éóüãåéï, 200 õðüãåéï, 100 ðáôÜñé. ÔéìÞ åõêáéñßáò 900.000 Å. Ôçë. 6944521731 ê. ÆÜððá ÐÙËÅÉÔÁÉ: üñïöïò 270 ô.ì. ãñáöåßá, åðß ôçò ïäïý ÂåíéæÝëïõ óôçí Èåóóáëïíßêç. ÔéìÞ 600.000 Å. Ôçë. 6944521731 ê. ÆÜððá ÐÙËÏÕÍÔÁÉ: 4 ìåæïíÝôåò ôùí 110 ô.ì. óå ïéêüðåäï 2 óôñåììÜôùí óôï ðñþôï ðüäé ×áëêéäéêÞò ðñþôï óôç èÜëáóóá, Ýôïéìåò õðÝñ ëïõî. Ðùëïýíôáé ðáêÝôï. ÔéìÞ 850.000 Å. Ôçë. 6944521731 ê. ÆÜððá ÐÙËÅÉÔÁÉ: ôóéöëßêé 8.000 óôñÝììáôá, äáóþäåò óôï íïìü Ãñåâåíþí. ÔéìÞ ìüíï 4,5 åêáôïììýñéá åõñþ. Ôçë. 6944521731 ê. ÆÜððá ÐÙËÅÉÔÁÉ: ãùíéáêÞ ïéêïäïìÞ óå ãñáöåßá 700 ô.ì. óôçí ÁèÞíá ðëáôåßá ØõññÞ. ÔéìÞ ìüíï 1.800.000 Å. Ôçë. 6944521731 ê. ÆÜððá ÐÙËÅÉÔÁÉ: ïéêïäïìÞ ãéá ðïëõêáôÜóôçìá óôá ÉùÜííéíá óôï êÝíôñï 900 ô.ì. êáéíïýñãéï êáôáóêåõÞ õðÝñ ëïõî, äñüìïò ìå ìåãÜëç êßíçóç. ÔéìÞ 6,5 åêáô. Åõñþ. Ôçë. 6944521731 ê. ÆÜððá ÐÙËÅÉÔÁÉ Þ ÁÍÔÁËËÁÓÅÔÁÉ: ìå Üëëï áêßíçôï, ìïíïêáôïéêßá (100 ôì., óõí áðïèÞêåò, êáëïñéöÝñ, A/C) óôç ËÅÕÊÁÄÁ, óå ïéêüðåäï 800 ôì. ìå Ó.Ä. 0,80. Ðëçñ. êïò ÃåùñãÜêáò Íéêüëáïò. Ôçë. 6986248352. ÐÙËÏÕÍÔÁÉ: íåüäìçôá äéáìåñßóìáôá êáé ìßá ìïíïêáôïéêßá (ìåæïíÝôá) óå ðñïíïìéáêÞ ôïðïèåóßá óôï Üëóïò ôùí Áã. ÓáñÜíôá, (ðéï ðÜíù áðü ôï ðÜñêï ôïõ Áã. Äçìçôñßïõ). Áðñüóêïðôç èÝá óôï ðñÜóéíï, êáôáóêåõÞ õøçëþí ðñïäéáãñáöþí. Ðëçñ. Ìßìçò ÐëéÜôóéïò ôçë. 2461030779, 6945706555. ÐÙËÅÉÔÁÉ: ôñéþñïöç ïéêïäïìÞ (124 ôì. ï üñïöïò). Óôïí 1ï üñïöï õðÜñ÷ïõí 2 ãêáñóïíéÝñåò íïéêéáóìÝíåò êáé Ýíá óôïýíôéï. Ïé Üëëïé 2 üñïöïé åßíáé çìéôåëåßò. ÈÝá êáôáðëçêôéêÞ, êÞðïò, ðÜñêéãê êëåéóôü (êáé áõôü íïéêéáóìÝíï), ÁåôïñÜ÷çò 21. Ôçë. 6973556337. ÐÙËÅÉÔÁÉ: ïéêüðåäï óôç Ëåõêüâñõóç 2 óôñÝììáôá. Ðëçñïöïñßåò ôçë. 24610 21896.êéíç. 6984307223.

“Á.ÐÉÓÔÏËÁÓ & ÓÉÁ Å.Ŕ ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ

INTERAMERICAN

ÏÄÉÊÇ ÂÏÇÈÅÉÁ-ÁÓÖÁËÅÉÅÓ ÔÇË./FAX: 24610 42253 ÃÑÁÖÅÉÏ: ÖÉËÉÐÐÏÕ Â’ 27 ÊÏÆÁÍÇ

ÈÏÄÙÑÏÓ Êéí.: 6942 234356 E-mail:odikipistolas@yahoo.gr

ENOIKIAZETAI äéáìÝñéóìá óôç Èåóóáëïíßêç (åðß ôçò Ìáñôßïõ), 2 äùìÜôéá, óáëüíé, áðïèÞêç, WC. Ðëçñïöïñßåò ôçë. 6944945165 ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ äõÜñé (äýï äùìÜôéá, óáëïêïõæßíá, ìðÜíéï), óå ðïëõ êáëÞ êáôÜóôáóç, åðéðëùìÝíï, ìå áõôüíïìç ôçë/íóç, óôçí ïäü Êáëëéüðçò 26 óôçí ÊïæÜíç (ðßóù áðü ôï ÊÏÕ-ÊÏÕ). Ðëçñ. ôçë. 6942444110. ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ ãêáñóïíéÝñá åðéðëùìÝíç åðß ôçò ïäïý Âïóðüñïõ 3 ÊïæÜíç. Ðëçñ. ôçë. 2461036109.

ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ äéáìÝñéóìá, 2 äùìÜôéá, óáëïêïõæßíá, ìðÜíéï áðïèÞêç êáé ãêáñÜæ, óôçí ïäü Ìáôéþ Óáêåëëáñßïõ 8 óôçí ÊïæÜíç (áðÝíáíôé áðü ôï Íïóïêïìåßï) ôçë. 24610- 26111

ENOIKIAZETAI ãêáñóïíéÝñá óôïí 1ï üñïöï óôçí ðåñéï÷Þ ôïõ ÊÔÅË ÊïæÜíçò. Ðëçñïöïñßåò óôá ôçë. 24610 32224 êéí. 6975855086 ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ äéáìÝñéóìá 75 ôì áíáêáéíéóìÝíï ìå çëåêôñéêÝò óõóêåõÝò, óôçí ïäü Ã. Ôéüëç óôïí 1ï üñïöï. Ðëçñ. ôçë. 6937086835

ÐÙËÇÓÅÉÓ - ÅÍÏÉÊÉÁÓÅÉÓ ÅÐÉ×ÅÉÑÇÓÅÙÍ

ÐÙËÅÉÔÁÉ: íåáíéêü êáöÝ óôï êÝíôñï ôçò ðüëçò, ðñïóöÜôùò áíáêáéíéóìÝíï. Ìüíï óïâáñÝò ðñïôÜóåéò. Ôçë. 6947183783, 6974707525. ÐÙËÅÉÔÁÉ: åðé÷åßñçóç Óïýðåñ ÌÜñêåô åíôüò ôïõ íÝïõ ÊÔÅË Õðåñáóôéêþí ÊïæÜíçò. Ðëçñ. óôï ôçë. 6942202446, 6946682676 ÐÙËÅÉÔÁÉ: åðé÷åßñçóç êáöÝ “ÓÔÁ ÐÅÑÉΔ, óôï êÝíôñï ôçò ÊïæÜíçò. Ðëçñ. 6948364733, 6947821122.

ÄÉÁÖÏÑÁ

ÐÙËÏÕÍÔÁÉ: äýï êëéìáôéóôéêÜ 55.000 BTU øýîç –

èÝñìáíóç, êáéíïýñãéá 6946333370.

óå

ôéìÞ

åõêáéñßáò.

Ôçë.

Ï êýêëïò ìáèçìÜôùí ôïõ öùôïãñáöéêïý åñãáóôçñßïõ ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò

ÊáôÜ ôç äéÜñêåéá ôïõ íÝïõ êýêëïõ ìáèçìÜôùí ôïõ Ýôïõò, ôïõ öùôïãñáöéêïý åñãáóôçñßïõ ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò «Öùôïäßïäïò», ôá ìáèÞìáôá øçöéáêÞò êáé áíáëïãéêÞò öùôïãñáößáò èá ðáñáäßäïíôáé êÜèå ÄåõôÝñá óôéò 20.30 óôï ÷þñï ôïõ öùôïãñáöéêïý åñãáóôçñßïõ (Êùíóôáíôéíïõðüëåùò êáé Óìýñíçò), åíþ ôá ìáèÞìáôá åðåîåñãáóßáò öùôïãñáößáò êÜèå ÔåôÜñôç óôéò 20.00, óôéò åãêáôáóôÜóåéò ôïõ ÊÅÊ ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò (ðáëéü ×ñéóôïöïñßäåéï ÃõìíÜóéï). ÐáñÜëëçëá êÜèå Ôñßôç óôéò 20.30, ç ïìÜäá ôïõ öùôïãñáöéêïý åñãáóôçñßïõ «Öùôïäßïäïò», èá ðñáãìáôïðïéåß ôçí åâäïìáäéáßá ôçò óõíÜíôçóç, ãéá íá óõæçôÜ ôá áðïôåëÝóìáôá ôùí äñÜóåùí ôïõ åñãáóôçñßïõ.

ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ óôïýíôéï óå êáéíïýñãéá ïéêïäïìÞ óôçí ðåñéï÷Þ Áã. ÍéêÜíïñá. Ðëçñ. óôá ôçë. 6974906981, 24610 36901 ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ: äéáìÝñéóìá ôñéÜñé ( 2 äùìÜôéá, óáëüíé, êïõæßíá) 3ïò üñïöïò, áõôüíïìç ôçëåèÝñìáíóç, åðß ôçò ïäïý ÊùóôÞ ÐáëáìÜ 23. Ôçë. 6946397559. ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ äéáìÝñéóìá 92 ôì ,3 êñåâáôïêÜìáñåò, óáëüíé, êïõæßíá, ìðÜíéï. ÄéðëÜ ðáñÜèõñá, çëéáêüò, áôïìéêÞ ôçë/óç óôçí ïäü Âïóðüñïõ 2, óôçí ÊïæÜíç. ÔéìÞ 240Å. Ðëçñ. ôçë. 24610 22335, 6981028946 ÅÍÏÉÊÉÁÆÅÔÁÉ äéáìÝñéóìá åðéðëùìÝíï óôá Çðåéñþôéêá ìå êëåéóôü ãêáñÜæ, ôæÜêé, ôçë/óç êáé èÝá. Ðëçñ. ôçë. 6948532288 ÅÍÏÉÊÉÁÆÏÍÔÁÉ: êåíôñéêÜ ãñáöåßá óõíïëéêïý åìâáäïý 110 ô.ì. óôïí Á’ üñïöï (3 êýñéïé ÷þñïé êáé 5 âïçèçôéêïß) åðß ôçò ïäïý Äçìïêñáôßáò 14. Ðëçñ. 6977975330. ÅÍÏÉÊÉÁÆÏÍÔÁÉ: éóüãåéï, ãùíéáêü êáôÜóôçìá åðß ÃêÝñôóïõ êáé Áí. Ñùìõëßáò, åìâáäïý ìÝ÷ñé 500ôì. êáé äåýôåñï éóüãåéï êáôÜóôçìá 350ôì. åðß ôçò Áí. Ñùìõëßáò, üëá ôá êáôáóôÞìáôá ìå åðéðëÝïí çìéùñüöïõò, åðßóçò éáôñåßï-ãñáöåßï 77ôì. óôï êÝíôñï. Ðëçñ. ôçë. 2461030779, 6945706555, ê. Äçì. ÐëéÜôóéïò.

ÐÁÑÁÄÉÄÅÉ ÌÁÈÇÌÁÔÁ

ÐÔÕ×ÉÏÕ×ÏÓ ÊËÁÓÉÊÇÓ öéëïëïãßáò ôïõ Ðáíåðéóôçìßïõ Éùáííßíùí, ðáñáäßäåé ìáèÞìáôá óå ìáèçôÝò äçìïôéêïý, ãõìíáóßïõ, ëõêåßïõ, êáé ÅÐÁË ìå õðåõèõíüôçôá êáé ðåßñá. ÔéìÝò ðñïóéôÝò êáé óõæçôÞóéìåò. Ðëçñ. ôçë. 6979029496 ÐÙËÇÓÅÉÓ ÁÕÔÏÊÉÍÇÔÙÍ - ÌÇ×ÁÍÙÍ

,

ÐÙËÅITAI TOYOTA RAV, ìïíôÝëï 2003, ôñßèõñï ìáýñï ìå çëéïñïöÞ. Ðëçñ. ôçë. 6932910005 ÐÙËÅÉÔÁÉ: åðáããåëìáôéêü VAN SEAT INCA, ðåôñÝëáéï, ìïíôÝëï 2003 óå ôéìÞ åõêáéñßáò. Ðëçñ. ôçë. 6947 323650

Âáóéëüðéôá ôçò ÐåñéçãçôéêÞò

Ç ÐåñéçãçôéêÞ ËÝó÷ç ÊïæÜíçò èá êüøåé ôçí ðñùôï÷ñïíéÜôéêç ðßôá óôéò 25 Éáíïõáñßïõ 2012 çìÝñá ÔåôÜñôç êáé þñá 18.00 óôï éóüãåéï ôïõ Îåíïäï÷åßïõ ÁËÉÁÊÌÙÍ. Ðáñáêáëïýìå ôá ìÝëç êáé ôïõò ößëïõò ôçò ÐåñéçãçôéêÞò íá ðáñáóôïýí ìåôÜ óõæýãùí óôçí åêäÞëùóç. Ôï Ä.Ó.

ÁÍÁÊÏÉÍÙÓÇ

Óôçí áßèïõóá ôïõ óõëëüãïõ «ÁÑÉÓÔÏÔÅËÇ» ðñüêåéôáé íá îåêéíÞóïõí ÔÌÇÌÁÔÁ ÅÊÌÁÈÇÓÇÓ ÐÏÍÔÉÁÊÙÍ ×ÏÑÙÍ ÅÍÇËÉÊÙÍ ÊÁÉ ÐÁÉÄÉÊÙÍ Ãéá äçëþóåéò óõììåôï÷Þò. Ðëçñïöïñßåò óôá ôçëÝöùíá: ÄÙÑÁ 6945757914 ÊÁÔÅÑÉÍÁ 6974937825 ÓÕËËÏÃÏÕ 2461036444

Ãéá ôéò ìéêñÝò óáò áããåëßåò ôçëåöùíåßóôå óôï 2461-0 38611 ÄÇÌÏÓÉÁ ÅÐÉ×ÅÉÑÇÓÇ ÇËÅÊÔÑÉÓÌÏÕ Á.Å.

Äéåýèõíóç ÕäñïçëåêôñéêÞò ÐáñáãùãÞò ÊÅØÅ ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò ÁéáíÞ 50004 ÊïæÜíç

ÄÉÁÊÇÑÕÎÇ ÄÅÇ Á.Å. / ÊÅØÅ ÄÕÔÉÊÇÓ ÌÁÊÅÄÏÍÉÁÓ

Ç ÄÅÇ Á.Å. / ÄÕÇÐ/ÊÅØÅ ÄÕÔÉÊÇÓ ÌÁÊÅÄÏÍÉÁÓ ðñïêçñýóóåé Áíïé÷ôü Ìåéïäïôéêü Äéáãùíéóìü ìå óöñáãéóìÝíåò ðñïóöïñÝò ãéá ôçí áíÜäåéîç Áíáäü÷ïõ ãéá ôï ¸ñãï: «ÕÐÇÑÅÓÉÅÓ ÊÁÈÁÑÉÏÔÇÔÁÓ ÓÔÏÕÓ ÅÑÃÏÔÁÎÉÁÊÏÕÓ ×ÙÑÏÕÓ ÔÏÕ ÊÅØÅ ÄÕÔÉÊÇÓ ÌÁÊÅÄÏÍÉÁÓ (ÁÉÁÍÇ ÊÏÆÁÍÇÓ)» Ïé åíäéáöåñüìåíïé ìðïñïýí íá ðáñáëÜâïõí ôá Ôåý÷ç ÄéáêÞñõîçò áðü : ÄÅÇ Á.Å./ÊÅØÅ ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò ÁéáíÞ êïæÜíçò 500 04 (êá Ê.Ìåíôåóßäïõ, ôçë. : 24610 98692, 24610 23768) Ïé ÐñïóöïñÝò èá õðïâëçèïýí êëåéóôÝò óôç äéåýèõíóç : ÄÅÇ Á.Å./ÄÕÇÐ/ÊÅØÅ ÄÕÔÉÊÇÓ ÌÁÊÅÄÏÍÉÁÓ ÁÉÁÍÇ 500 04 ÊÏÆÁÍÇ ÐñïóöïñÝò õðïâïëÞò ðñïóöïñþí Ýùò 09.02.2012 þñá 10.00 ð.ì. Ðñïèåóìßá õðïâïëÞò ðñïóöïñþí Ýùò 09.02.2012 þñá 10:00 ð.ì. Ê. ÐÁÐÁ’É’ÙÁÍÍÏÕ Ä/íôÞò ÊÅØÅ ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò

ÁÍÁÊÏÉÍÙÓÇ

Ó ôçí áßèïõóá ôïõ óõëëüãïõ «ÁÑÉÓÔÏÔÅËÇ» ðñüêåéôáé íá îåêéíÞóïõí ÔÌÇÌÁÔÁ ÅÊÌÁÈÇÓÇÓ ÐÏÍÔÉÁÊÙÍ ×ÏÑÙÍ ÅÍÇËÉÊÙÍ ÊÁÉ ÐÁÉÄÉÊÙÍ

Ãéá äçëþóåéò óõììåôï÷Þò. Ðëçñïöïñßåò óôá ôçëÝöùíá: ÄÙÑÁ ÊÁÔÅÑÉÍÁ ÓÕËËÏÃÏÕ 6945757914 6974937825 2461036444


ΘΑΡΡΟΣ

|

12

TΡΙΤΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ |

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο θαρραλέος σχολιάζει

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ / ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ / ΣΧΟΛΙΑ

Πρόσκληση στον Πατριάρχη…!

Πάλι καλά που για τα προβλήµατα της Τηλεθέρµανσης Πτολεµαϊδας ευθύνονται για τις επιλογές τους, κατά κύριο λόγο, οι πρώην άρχοντες της πόλης και όχι ο οιοσδήποτε άλλος. Σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεµος που ξεσπούσε θα ήταν πολύ µεγαλύτερος από την «Μποδοσάκεια σύρραξη» η οποία καλά κρατεί στον τόπο µας, εδώ και δεκαετίες!

Θα του πέσει το φλουρί…!

Μία µέρα…!

Για το Φανάρι αναχώρησαν χθες ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, ο Περιφερειάρχης ∆υτικής Μακεδονίας Γιώργος ∆ακής και οι ∆ήµαρχοι Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος. Σκοπός του ταξιδιού να προσκαλέσουν τον Οικουµενικό Πατριάρχη Βαρθολοµαίο, στα εγκαίνια του Επισκοπείου Κοζάνης και στον εορτασµό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης !

Σε συγκρότηση του νέου σώµατος του ∆ιοικητικού του Συµβουλίου προχωρά αύριο το πρωί το Σωµατείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. Θα προηγηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σωµατείου και απ’ ό,τι φαίνεται το φλουρί θα «πέσει» πάλι στο Γιώργο Αδαµίδη.Βέβαια ο πρόεδρος στις εκλογές του Σπάρτακου ήρθε πρώτος µε διαφορά σε ψήφους (901), αλλά έτσι κι αλλιώς το προεδρείο αναµένεται να είναι και πάλι διακοµµατικό, οπότε τη θέση του Γραµµατέα θα καταλάβει ο εκπρόσωπος της ∆ΑΚΕ Αθανάσιος Μάστορας!

Ανεµοφράκτες…!

Παράγω και εξάγω…!

Σε αντιπαραβολή, στην Τηλεθέρµανση Κοζάνης, η οποία συµπληρώνει κι αυτή 17 χρόνια λειτουργίας (ξεκίνησε τον ∆εκέµβρη του 93) παρατηρήθηκε µία και µοναδική µέρα βλάβης. Είναι συνδεδεµένη ταυτόχρονα µε τρεις, τις πιο σύγχρονες µονάδες του ΑΗΣ Αγίου ∆ηµητρίου. Έχει δηλαδή τριπλή εναλλακτική δυνατότητα σε περίπτωση βλάβης καθώς και το λεβητοστάσιο αιχµής ως τέταρτη εναλλακτική λύση. Η σύγκριση λοιπόν µεταξύ των δύο δικτύων τηλεθέρµανσης οδηγεί αυτονόητα συµπεράσµατα που έχουν να κάνουν µε τις ∆ηµοτικές Αρχές των δύο πόλεων που εγκατέστησαν τα δίκτυα…!

Μποδοσάκεια σύρραξη…!

Τοποθετούνται χιονοφράκτες ανάµεσα στους κόµβους των Κοίλων και της Καλαµιάς όπου δηµιουργήθηκε φέτος το µεγάλο πρόβληµα µε τον αποκλεισµό της Εγνατίας χριστουγεννιάτικα. Την παραπάνω διαβεβαίωση έδωσε χθες υπεύθυνος της Εγνατίας Α.Ε στο zougla.gr. Έπρεπε λοιπόν να δηµιουργούν τεράστια προβλήµατα, να χαθούν ακόµη και ζωές για να αποφασίσουν οι αρµόδιοι να προβούν στην τοποθέτηση ανεφρακτών!

422 µέρες βλαβών…! Στα 17 χρόνια λειτουργίας στην Τηλεθέρµανση Πτολεµαϊδας παρατηρήθηκαν 422 µέρες βλαβών και κυρίως ηµερών που επικρατούσαν πολικές θερµοκρασίες όπως το προηγούµενο διάστηµα όπου οι βλάβες στην µονάδα του ΑΗΣ που τροφοδοτεί το δίκτυο, ήταν συνεχείς. Η διαπίστωση προέρχεται από τη ∆ήµαρχο Εορδαίας η οποία παρέλαβε ως «προίκα» τα προβλήµατα της τηλεθέρµανσης από τους προκατόχους της. Ωστόσο, η Παρασκευή Βρυζίδου ζητά «εξηγήσεις» από τη ∆ΕΗ…!

«Παράγω και εξάγω: το νέο οικονοµικό µοντέλο ανάπτυξης της ∆υτικής Μακεδονίας»…Το παραπάνω αποτελεί τίτλο της ενηµερωτικής εκδήλωσης του ΕΒΕ Κοζάνης την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα. Σίγουρα όµως απηχεί στις φιλοδοξίες και τα σχέδια της νέα διοίκησης και όλων των µελών του Επιµελητηρίου!

www. tharos.gr

XΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Εκκρεµής δανειοδότηση plus!... «Σήµερα τα Φώτα κι οι φωτισµοί…» έψαλε η κυρία Πολυτίµη και ο σύζυγος εξανέστη, ωρυόµενος: «Και χαρές µεγάλες και αγιασµοί;» Η ενόχληση του εµπειροτέχνη πολιτικού αναλυτή, θείου Αφεντούλη, δεν έχει καµιά σχέση µε το όψιµο ενδιαφέρον για τα Θεοφάνεια που γιορτάσαµε προ ηµερών ούτε µε αυτούς καθαυτούς τους «αγιασµούς και φωτισµούς», αν και παρακολουθώντας την επικαιρότητα – Θα εγκριθεί το νέο δάνειο ή όχι; Η κυβέρνηση υλοποίησε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε προς τους δανειστές; κλπ. – µία επανάληψη δεν θα έβλαπτε. Του παπά η αγιαστούρα διώχνει την πολλή σκοτούρα. Άµα την κοπανήσει και στα κεφάλια των περισσότερων, αν όχι όλων, που φωτιστήκαµε στις 6 του µήνα κι από τις 7 … «45 Γιάννηδες…!» είναι ό,τι µας χρειάζεται. Αναγνώστες µου! Αν αισθανθήκατε τη θεία κατακεφαλιά, η αναισχυντία του αναλυτή πέρασε τον σκόπελο της λογοκρισίας του κ. εκδότη. Τελευταία αυξήθηκε η πρεσβυωπία του και να είναι καλά ο κ. Λοβέρδος µε τον ΕΟΠΥY που για να επισκεφτεί οφθαλµίατρο έπρεπε να είχε µεριµνήσει να πείσει κάποιο από τα παιδιά του να σπουδάσει την επιστήµη του Ιπποκράτη. Αν τον άκουσαν, στάθηκε τυχερός. Αν όχι, ας πρόσεχε! Με τα κουµάντα των κυβερνώντων στον χώρο της ∆ηµόσιας Υγείας οι ασθενείς θα κάνουν ουρές στα ιατρεία των συγγενών τους. Θυµάστε παλιά τι τραβούσαν όσοι κέρδιζαν το λαχείο από το σόι τους; Ο κ. εκδότης λέγεται Γιάννης – «χρόνια πολλά» είπαµε στις 7! – και τελευταία «τραγουδάει» για της αγάπης την οξυτοκίνη, µια ορµόνη που ερευνούν οι ειδικοί στο Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου, αντί να στρωθεί και να γράψει καµιά πρόβλεψη για την οικονοµία το κρίσιµο διάστηµα µέχρι τον Μάρτιο. Η Ευρωζώνη καίγεται. Εµείς χανόµαστε. Ο Πρωθυπουργός µε τον Βαγγέλη δεν ξέρουν πια τρύπα να πρωτοκλείσουν για να τα βρει η Τρόικα όλα, καλώς καµωµένα. Στο ΠαΣοΚ ψάχνουν ποια πόρτα να ανοίξουν για να πάει ο Γιώργος στο καλό. Ο Αντώνης σεκλετίζεται µε τα ηµερολόγια και τις εκλογές. Αν όλοι οι καλαµαράδες το ρίξουµε στις αγάπες ποιος θα ενηµερώσει τον κοσµάκη; Θα τον αφήσουµε στην πένα του Ρουµπινί και στις ξένες Κασσάνδρες; Τότε είναι που θα πάρει µαργαρίτες να µαδάει, να περιµένει της δραχµής τον γυρισµό! Από την αγωνία θα γεµίσουν κόσµο και κοσµάκη όλα τα «ανεµοδαρµένα ύψη». Τι θέλετε δηλαδή; Να πιάσουµε κάτι παλιά µελαγχολικά άσµατα του τύπου «µοιάζουν τα σπίτια µε σπιρτόκουτα» κι άµα θελήσει κανένας φουκαράς να τα δει από κοντά να λέµε όλοι µαζί: «Τι καλός που ήταν; Θα τον θυµόµαστε!» Βέβαια, όσο χτυπάει έστω και µια φλέβα του αναλυτή µη φοβάστε Τρόικα. Ιδού και η απόδειξη. Αναγνώστες µου, πώς είµαστε σήµερα και οι 22; Ηθικόν ακµαιότατον! Εύγε, γενναίοι µου. Ο κ. εκδότης ας αφήσει όµως κατά µέρος τις αγάπες για να γράψει κανένα σχετικό θεµατάκι. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ασφαλώς αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν πρέπει να πετάξει, που θα ‘λεγε κι ένας Σαράντος Καργάκος, και για να πετάξει χωρίς να λένε οι αναγνώστες: «Θα τον θυµόµαστε», ανήµερα των Θεοφανείων, ξεκίνησε να γράψει γράµµα στον βουλευτή Πιερίας της Ν∆ κ. Κώστα Κουκοδήµο. Εκτός από παιδί τζιµάνι που σχολιάζει η κυρία Πολυτίµη στη γειτονιά είναι και ολυµπιονίκης. Ο θείος θέλησε να φωτιστεί µε τα µυστικά του δεινού άλτη από πρώτο χέρι για να διδάξει τους 22 αγωνιστές που τον εµπιστεύονται πώς θα προσπερνούν την Τρόικα χωρίς να τους αγγίξει η φθορά της ύφεσης. Τότε ήταν που ο κ. εκδότης έκανε τη

ζηµιά µε τις αγάπες. Η θεία διάβαζε το άρθρο του «Αγάπη κατά… παραγγελίαν» και ρώτησε: «Ανέβασες οξυτοκίνη, όταν γνωριστήκαµε;» «Μάλλον ατµόσφαιρες. Θυµάσαι τα ντάκα ντούκα της καρδιάς µου;» απάντησε εκείνος. «Είχες φάει µπακαλιάρο σκορδαλιά!» υπενθύµισε η θεία και συνέχισε: «Όταν φώναξα: “Για ποια µε πέρασες;” η οξυτοκίνη σ’ έκανε να µε πάρεις αγκαλιά. Σε λίγο θα κυκλοφορήσει το χάπι της αγάπης του Εδιµβούργου!» «Έτσι κι ανεβάσω οξυτοκίνη λες να πάρω αγκαλιά και τη “Frau Nein”;» απόρησε ο αναλυτής. «Θα στα βγάλω τα µάτια!» τσίριξε εκείνη αλλά έπεσε έξω. Άλλη ήταν η έγνοια του αναλυτή και ρώτησε: «Χάπι να την κατεβάζει δεν έβγαλαν στο Εδιµβούργο;» «Η εφηµερίδα δεν γράφει τίποτα επ΄ αυτού» απάντησε εκείνη. «Χάπι νιου γίαρ» φώναξε ο αναλυτής και η οξυτοκίνη µπαστακώθηκε στα µηνίγγια του. Είναι γνωστό ότι αποτελεί το γερό χαρτί στα χέρια κάθε ελληνικής αποστολής που διαπραγµατεύεται µε τους εταίρους και την Τρόικα. Γνωρίζεται µε όλους τους ξένους ηγέτες κι έτσι και κάνουν κόνξες είναι ικανός να τους «φάει τα λαρύγγια». Λέµε τώρα! Θέλετε να τον ποτίσουν κανένα χάπι της αγάπης και να αρχίσει τις αγκαλιές; Αµάν ζηµιά για έναν αδάµαστο που όταν κοιµάται ονειρεύεται την επανάσταση του 1821! Φαίνεται ότι τότε δεν ήξεραν από οξυτοκίνες και το βράδυ των Φώτων πέρασαν από τον ύπνο του όλοι οι ήρωες και τον έφτυσαν. Ο Φώτος Τζαβέλας που γιόρταζε έριξε ένα «φτου» plus κι ο θείος τινάχτηκε, κατατροµαγµένος. Εξοµολογήθηκε τους φόβους του στη σύζυγο που θεώρησε το χάπι της αγάπης γιατρικό για τους ατίθασους και τον πήρε στο ψιλό. Μόλις πάει να κάνει τον άντρα, αρχίζει τα κάλαντα: «Σήµερα τα Φώτα κι οι φωτισµοί…» Την φώτισε ο κ. εκδότης και µόλις αγριέψει ο θείος πιάνει τον Λόρκα: «Λούζεται η αγάπη µου στο Γουαδαλκιβίρ!» «Επιθυµείς µατωµένο γάµο;» ούρλιαξε εκείνος προψές που θύµωσε, ακούγοντας από τηλεοράσεως, ότι οι εταίροι ζητούν να δώσουµε τη µάνα και τον πατέρα µας για να µη ζητήσει διαζύγιο η Ευρωζώνη. «Ρώτα τη “Frau Nein”!» απάντησε η θεία. «Στα όνειρα των Ελλήνων έχουν στρατωνιστεί βάρβαροι!» φώναξε ο αναλυτής κι ας κάνει τα στραβά µάτια ο ποιητής αν πάνω στην ταραχή έγινε κανένα λάθος κατά τη µεταφορά. Το 2012 είναι έτος Νικηφόρου Βρεττάκου, του κατ’ εξοχήν ποιητή της αγάπης, κι ο θείος τον έβαλε πλάι στο Ευαγγέλιο και βρήκε το αντίδοτο στην οξυτοκίνη. Σε όσους λένε ότι αγαπούν την Ελλάδα αλλά έχουν βγάλει την ψυχούλα των Ελλήνων µε τις εκκρεµείς δανειοδοτήσεις αφιερώνει στη γλώσσα τους κάτι από Μπιτλς: «The love you take is the love you make» (Η αγάπη που παίρνεις είναι η αγάπη που δηµιουργείς) Αυτή την αγάπη προσφέρει απλόχερα ο αναλυτής την οξυτοκίνη µέσα! -Ω-


3

ÊÏÆÁÍÇ ÈÁÑÑÏÓ

ÅÉÓ ÙÔÁ ÌÇ ÁÊÏÕÏÍÔÙÍ

«ÓéãÜ ôá áßìáôá»

Ôïí ê. ËïâÝñäï ôïí åß÷áìå ãéá óïâáñü Üíèñùðï, üóï óïâáñüò ìðïñåß íá åßíáé Ýíáò ðïëéôéêüò óÞìåñá. ¼ìùò áõôü ôï «èá ãßíåé ìáêåëåéü » ðïõ äÞëùóå ìå áñåéìÜíéï ýöïò. Ïôáí ñùôÞèçêå ãéá ôï åíäå÷üìåíï íá áêïõìðÞóåé ç Äéêáéïóýíç ôïí ëáôñåõôü ôïõ áñ÷çãü ôá ÷Üëáóå üëá. Å ü÷é íá ãßíåé íÝïò åìöýëéïò ãéá ôïí ðéï áðïôõ÷çìÝíï ðñùèõðïõñãü ôçò íåüôåñçò ÅëëÜäáò áãáðçôÝ ÁíäñÝá. ÐáñáðÜåé. Êáôáëáâáßíïõìå âÝâáéá üôé üëá áõôÜ áðïóêïðïýí óôéò øÞöïõò ôùí ðáðáíäñåúêþí áëëÜ ðüóï ÷áìçëÜ ìðïñåß íá ïäçãÞóåé Ýíáí Üíèñùðï áõôÞ ç ñçìÜäá ç ðïëéôéêÞ; Áðü ôçí Üëëç ðëåõñÜ üôé êé áí ãñÜöïõìå ï Ãéþñãïò äåí åßíáé áðñïóôÜôåõôïò. ¸÷åé ðëÜôåò óôïõò ðáãêüóìéïõò êõâåñíÞôåò êáé ðñïöáíþò äåí Ý÷åé ôçí áíÜãêç êáíåíüò ê. ËïâÝñäïõ. Åî Üëëïõ ôþñá ðïõ ôá ãñÜöïõìå ï åí ëüãù ðïëéôéêüò ãßãáò Ý÷åé áðëþóåé ôçí áñßäá ôïõ êÜðïõ óôçí Êüóôá-Ñßêá óå êÜðïéï ôáðåéíü îåíïäï÷åßï ðÝíôå áóôÝñùí ôï ÉíôåñêïíôéíÝíôáë ìå ôæáêïýæé, ðéóßíåò êáé éäéùôéêÞ ñåóåøéüí. ¼ôáí âáñéÝôáé èá ðÜåé óôçí ìÜæùîç ôùí áðáíôá÷ïý ðåéíáóìÝíùí óïóéáëéóôÜäùí çãåôþí üðïõ åßíáé … ôéìþìåíï ðñüóùðï!!! Äåí ðñÝðåé åðßóçò íá ëçóìïíçèåß üôé ï Ãéþñãïò áãíþìïíáò äåí åßíáé. Ôï ëÝåé êáé ôï ôñïðÜñéï: -Ðëïýóéïé åðôþ÷åõóáí êáé åðåßíáóáí ïé äå åîõìíïýíôåò Ãåþñãéïí ïõê åëáôôùèÞóïíôáé ðáíôüò áãáèïý! Éäïý ç ê, Ôßíá ìéá ÷áñÜ âïëåýôçêå. Éäïý ç ê, ÄáìáíÜêç, êïôóÜíé ôçí ðåñíÜåé. ÊÜèïíôáé êáé ôñùí êáé ðßíïõí êáé ôïõò Ãñáßêïõò öïâåñßæïõí: Âñå Ãñáßêïé êÜíôå ôïõìðåêß, ãéáôß óáò ðÜìå óôçí äñá÷ìÞ! Áì åêåßíïí ôïí ðëÝïí (ãéá íá ìç ðïýìå ôßðïôå Üëëï) áðïôõ÷çìÝíï õðïõñãü Ïéêïíïìéêþí; Åêåßíïí ðïõ ÷áñáêôçñßæïõí ïé ÅõñùðáúêÝò êõâåñíÞóåéò «ðåñóüíá íïí ãêñÜôá» äçëáäÞ áíåðéèýìçôï ; Åêåßíï ðïõ ïé îÝíïé áðïñïýí ðïõ êñýöôçêå , óôçí ÁñãåíôéíÞ , ôçí Íüôéï ÁöñéêÞ Þ ôçí ÌáäáãáóêÜñç. Ðïõ íá äéáíïçèïýí üôé ï ðáììÝãéóôïò ôïí Ýêáíå ðÜëé õðïõñãü. Ðïõ íá ôïõò ðÜåé ôï ìõáëü. Ôþñá ðïõ ôï óêåöôüìáóôå êáèþò ðëçóéÜæåé ç 25ç Ìáñôßïõ .Äåí èá åßíáé ðáñÜäïîï, ï ÁíäñÝáò, ï ×áñïýëçò, ç ÌáñéëÝíá êáé ôá Üëëá ðáéäéÜ íá èåùñÞóïõí üôé ôï íôáâáíôïýñé ðïõ èá ãßíåé èá åßíáé ãéá óõìðáñÜóôáóç óôïí Ãéþñãï. Äåí èÝëïõìå ôßðïôå Üëëï ðáñÜ íá öôÜóïõìå óôï óçìåßï íá ðéÜóïõíå ôïí ê. ËïâÝñäï íá ãñÜöåé óå ôïß÷ïõò ôï óýíèçìá «ËåõôåñéÜ óôïí Ãéþñãï»! Åäþ ðïõ ôá ëÝìå áñ÷ßæåé íá îå÷ùñßæåé ôï ìÝãåèïò ôùí áíèñþðùí ðïõ ìáò êõâåñíïýóáí êáé äõóôõ÷þò êñáôïýí áêüìá ôéò ôý÷åò ôïõ ôüðïõ óôá ÷Ýñéá ôïõò. ÐïëéôéêÜ ìõñìÞãêéá åßíáé ïé Üíèñùðïé êáé äåí ôïëìïýí íá îåìõôßóïõí áðü ôçí ìõñìçãêïöùëéÜ. Ãíùñßæïõí ðïëý êáëÜ üôé üôáí ôï ìõñìÞãêé èÝëåé íá ÷áèåß , âãÜæåé öôåñÜ . ÌåôÜ ðåñéìÝíïõìå áðü áõôïýò íá äéáðñáãìáôåõôïýí ìå ôçí ôñüéêá. Ôï ìüíï ðïõ îÝñïõí ðïëý êáëÜ åßíáé íá äÝíïõí êüìðïõò óôá äåóìÜ ðïõ ÷Üëêåõóáí ïé äáíåéóôÝò ìáò óôïí äýóìïéñï áõôü ëáü. Áõôü íá ôï áíáãíùñßóïõìå. Äåí åßíáé ôåëåßùò áíßêáíïé! Ï ÐÁÑÏÉÌÉÁÓ

Ìðáßíïõí ÷éïíïöñÜ÷ôåò óôïí êüìâï ôçò Åãíáôßáò óôçí ÊáëáìéÜ

×ñåéÜóôçêå íá áðïêëåéóôïýí ïäçãïß, íá èñçíÞóïõìå áíèñþðéíåò æùÝò, þóôå íá õðÜñîåé óïâáñüò ó÷åäéáóìüò êáé ðñïãñáììáôéóìüò áðü ôïõò õðåýèõíïõò ôçò Åãíáôßáò Ïäïý ãéá ôçí áóöÜëåéá êõêëïöïñßáò óôïí áõôïêéíçôüäñïìï. ÌÝóá óôéò åðüìåíåò äýï åâäïìÜäåò ðñüêåéôáé íá ëõèåß ïñéóôéêÜ, ìå ôçí ôïðïèÝôçóç ÷éïíïöñá÷ôþí, ôï ðñüâëçìá ðåñéïñéóìÝíçò ïñáôüôçôáò ðïõ áíôéìåôùðßæïõí ïé ïäçãïß ðïõ êéíïýíôáé óå ïñéóìÝíá ôìÞìáôá ôçò Åãíáôßáò Ïäïý óôç ÄõôéêÞ Ìáêåäïíßá. Ôï ðñüâëçìá, ðïõ äçìéïõñãïýí ôá ëåãüìåíá áíåìïóïýñéá, åíôïðßæåôáé óå ôìÞìá 12,5 ÷ëì, ìå ôï öáéíüìåíï íá åßíáé Ýíôïíï óå ôìÞìá 3,5 ÷ëì., áðü ôïí êüìâï ÊáëáìéÜò ðïõ âñßóêåôáé óôï 192,6 ÷ëì. åðß ôçò Åãíáôßáò Ïäïý, ìÝ÷ñé êáé ôïí êüìâï ôùí Êïßëùí óôï 204,8 ÷ëì. óôçí ðåñéï÷Þ maw. ¼ðùò áíáöÝñåé óôï zougla.gr ï õðåýèõíïò ëåéôïõñãßáò ôçò Åãíáôßáò Ïäïý ê. Ìáôèáßïõ, óôçí ðåñéï÷Þ åðß ôïõ áõôïêéíçôïäñüìïõ, ðíÝïõí âïñåéïäõôéêïß Üíåìïé, ðïõ öÝôïò ç ÝíôáóÞ ôïõò Ýöèáóå ìÝ÷ñé êáé ôá 12 ìðïöüñ êáé üôáí öõóÜåé êÜèåôá óôçí Åãíáôßá Ïäü ôá áíåìïóïýñéá áðü ôá ÷ùñÜöéá äåí ðåñéïñßæïõí áðëÜ ôçí ïñáôüôçôá ãéá ôïõò ïäçãïýò, áëëÜ ôï ðñüâëçìá åßíáé ôüóï Ýíôïíï ðïõ «äåí âëÝðåéò ïýôå ôç ìýôç óïõ». ÐéëïôéêÜ Ý÷ïõí ôïðïèåôçèåß áðü ôï 2006 óå ìÞêïò åíüò ÷ëì. ÷éïíïöñÜ÷ôåò, ðïõ åßíáé ðëáóôéêÜ ðëÝãìáôá êáé óôï ðñïóå÷Ýò äéÜóôçìá èá êáëõöèïýí êáé ôá õðüëïéðá 2,5 ÷ëì.. Ïé ÷éïíïöñÜ÷ôåò åéóÜãïíôáé áðü ôç Ãåñìáíßá êáé ôï êüóôïò ôïõò öèÜíåé óôá 20 åõñþ ôï ìÝôñï, åíþ ï ê. Ìáôèáßïõ óçìåßùóå üôé äåäïìÝíïõ üôé åãêáèßóôáíôáé óå áðüóôáóç 25 ìÝôñùí áðü ôï äñüìï, Þôáí áðáñáßôçôç ç óýìöùíç ãíþìç ôùí éäéïêôçôþí ôùí ÷ùñáöéþí. Åðéóçìáßíåôáé üôé ïé ÷éïíïöñÜ÷ôåò ôïðïèåôïýíôáé ôï ÍïÝìâñéï êáé ìáæåýïíôáé ôï ÌÜñôéï.

ÃåíéêÞ ÓõíÝëåõóç êáé åêëïãÝò óôï Óýíäåóìï ÃñáììÜôùí êáé Ôå÷íþí Í. ÊïæÜíçò

Ç åôÞóéá ÃåíéêÞ ÓõíÝëåõóç ôùí ìåëþí ôïõ ÓõíäÝóìïõ ìáò èá ðñáãìáôïðïéçèåß óôçí áßèïõóá ôïõ Éóôïñéêïý -Ëáïãñáöéêïý & Ö. Éóôïñßáò Ìïõóåßïõ ÊïæÜíçò ôçí ÊõñéáêÞ 12 Öåâñïõáñßïõ 2012 êáé þñá 11:00 ð.ì.. Ôá èÝìáôá çìåñÞóéáò äéÜôáîçò ôá áêüëïõèá: 1. Ëïãïäïóßá Äéïéêçôéêïý Óõìâïõëßïõ 2. Áðïëïãéóìüò ÷ñÞóåùò 2011 3. ¸êèåóç åîåëåãêôéêÞò åðéôñïðÞò 4. ¸ãêñéóç ðåðñáãìÝíùí 2011 5. ØÞöéóç Ðñïûðïëïãéóìïý ÷ñÞóçò 2012 6. ÄéÜöïñåò ðñïôÜóåéò 7. ÅêëïãÝò ãéá ôçí áíÜäåéîç ôïõ íÝïõ Äéïéêçôéêïý Óõìâïõëßïõ êáé ôçò ÅîåëåãêôéêÞò ÅðéôñïðÞò Ïäçãßåò ãéá ôçí øçöïöïñßá Ç Øçöïöïñßá èá áñ÷ßóåé ìåôÜ ôç ëÞîç ôùí åñãáóéþí 1. ôçò ÃåíéêÞò ÓõíÝëåõóçò êáé èá ãßíåé âÜóåé ôïõ ìçôñþïõ ìåëþí. 2. Äéêáßùìá øÞöïõ Ý÷ïõí üóïé ðëÞñùóáí ôç óõíäñïìÞ ôïõ Ýôïõò 2011 (ïéêïíïìéêÞ ôáêôïðïßçóç ìðïñåß íá ãßíåé ôçí çìÝñá ôçò óõíÝëåõóçò). 3. Ï Ðñüåäñïò ôçò ÃåíéêÞò ÓõíÝëåõóçò êáé ç åêëåãåßóá äéìåëÞò åöïñåõôéêÞ åðéôñïðÞ èá åðïðôåýóïõí ôçí åêëïãéêÞ äéáäéêáóßá, Ýôóé þóôå ôá ìÝëç íá áóêÞóïõí áíåðçñÝáóôá ôï åêëïãéêü ôïõò äéêáßùìá. 4. Ïé åíäéáöåñüìåíïé ãéá ôçí õðïøçöéüôçôá óôï Äéïéêçôéêü Óõìâïýëéï êáé ôçí ÅîåëåãêôéêÞ ÅðéôñïðÞ, õðïâÜëëïõí ôéò áéôÞóåéò ôïõò óôï Äéïéêçôéêü Óõìâïýëéï ôïõ ÓõíäÝóìïõ ìÝ÷ñé ôçí 10çí Öåâñïõáñßïõ 2012 êáé þñá 8.ì.ì.

Ôñßôç 24 Éáíïõáñßïõ 2012

Óõíå÷åßò âëÜâåò êáé áíåðáñêÞò ôñïöïäïóßá ôçò ÔçëåèÝñìáíóçò óôçí ÐôïëåìáÀäá Ç ÄÞìáñ÷ïò Åïñäáßáò æçôÜ åîçãÞóåéò áðü ôç ÄÅÇ ÄéáêïðÝò ôñïöïäïóßáò 422 çìåñþí!

ÅÐÉÓÔÏËÇ ÔÇÓ ÄÇÌÁÑ×ÏÕ ÅÏÑÄÁÉÁÓ ÓÔÇ ÄÉÏÉÊÇÓÇ ÔÇÓ ÄÅÇ Á.Å ÃÉÁ ÔÇÍ ÔÇËÅÈÅÑÌÁÍÓÇ.

Ç ÔçëåèÝñìáíóç Ðôïë/äáò ÄÅÔÇÐ êáôáãñÜöåé óõíïëéêÜ áðü ôçí Ýíáñîç ôçò ÔçëåèÝñìáíóçò (áðü ôï 1994) ìÝ÷ñé óÞìåñá, 422 çìåñþí äéáêïðÝò ôñïöïäïóßáò áðü ôçí ìïíÜäá âÜóçò (ÁÇÓ ÐôïëåìáÀäáò Ìïí.3), äçëáäÞ äýï ðëÞñùí ÷åéìåñéíþí ðåñéüäùí, (17+ çìÝñåò) åê ôùí ïðïßùí óå ðïëéêÝò óõíèÞêåò êáôÜ ôçí ôñÝ÷ïõóá ðåñßïäï. Ìå ôç äéáðßóôùóç áõôÞ êáé ìéá óåéñÜ áðü åðéðôþóåéò óôçí êïéíùíéêÞ-ïéêïíïìéêÞ æùÞ (ôáëáéðùñßá, ïéêïíïìéêÞ æçìéÜ), ç ÄÞìáñ÷ïò Åïñäáßáò ÐáñáóêåõÞ Âñõæßäïõ æçôÜ, ìåôáîý Üëëùí, ìå åðéóôïëÞ ôçò óôç ÄÅÇ, íá ðëçñïöïñçèåß óå ìéá óåéñÜ áðü åñùôÞìáôá ðïõ ðñïêýðôïõí óå ó÷Ýóç ìå ôéò áðáíùôÝò âëÜâåò êáé ôá ìÝôñá ðïõ ëáìâÜíåé ç åðé÷åßñçóç ãéá ôç ëýóç ôïõ óïâáñïý áõôïý ðñïâëÞìáôïò. Ç ÄÞìáñ÷ïò óôçí åðéóôïëÞ ôçò áíáöÝñåé:

«Áðü ôçí 29ç Äåêåìâñßïõ ìÝ÷ñé óÞìåñá êáé óå óõíèÞêåò ðïëéêïý øý÷ïõò ç ðüëç ôçò ÐôïëåìáÀäáò ôáëáéðùñåßôáé ìå áëëåðÜëëçëåò âëÜâåò ôçò 3çò ÌïíÜäáò ôïõ ÁÇÓ ÐôïëåìáÀäáò, ðïõ áðïôåëåß ôçí ÌïíÜäá âÜóçò ôñïöïäïóßáò èåñìüôçôáò óôçí ðüëç ìáò. Áðü ôçí óõ÷íüôçôá åðáíÜëçøçò ôùí âëáâþí, áëëÜ êáé áðü ôçí ãåíéêüôåñç õðïëåéôïõñãßá ôçò ÌïíÜäáò 3 êáôÜ ôçí ôåëåõôáßá ôñéåôßá, êáèßóôáôáé ðñïöáíÝò üôé ç õðüøç ìïíÜäá äåí óõíôçñåßôáé åðáñêþò áðü ðëåõñÜò óáò ãéá ôçí ïìáëÞ ðáñï÷Þ èåñìüôçôáò, ìÜëëïí ëüãù ôçò ðñïáíáããåëèåßóáò áðüóõñóÞò ôçò, ÷ùñßò üìùò ôáõôü÷ñïíá íá åðéóðåýäåôå ôéò äéáäéêáóßåò ïëïêëÞñùóçò ôïõ Ýñãïõ óýíäåóçò ôçò ÔçëåèÝñìáíóçò ìå ôïí ÁÇÓ ÊáñäéÜò. ÁðïôÝëåóìá ôùí ðáñáðÜíù åßíáé: 1. ç ôñáãéêÞ êáôÜóôáóç õðïôõðþäïõò ëåéôïõñãßáò ôçò ÔçëåèÝñìáíóçò êáé áäõíáìßáò èÝñìáíóçò ôùí 12.900 íïéêïêõñéþí , äçëáäÞ ôùí 37.000 êáôïßêùí ðïõ åîõðçñåôåß ç ÔçëåèÝñìáíóç, õðü óõíèÞêåò ðïëéêïý øý÷ïõò, 2. ç åêôüîåõóç ôïõ ëåéôïõñãéêïý êüóôïõò ôçò Åðé÷åßñçóçò ÔçëåèÝñìáíóçò, ëüãù ôçò åêôåôáìÝíçò ÷ñÞóçò ðåôñåëáßïõ êßíçóçò, 3. ç õðïèÞêåõóç ôïõ ìÝëëïíôïò ôçò äçìïôéêÞò åðé÷åßñçóçò êáé ôïõ óõóôÞìáôïò ÔçëåèÝñìáíóçò, ëüãù áíáîéïðéóôßáò ôçò ðáñï÷Þò èåñìüôçôáò. ÅðåéäÞ: 1. Ç õëïðïßçóç ôïõ óõóôÞìáôïò ôçëåèÝñìáíóçò áðïôåëåß êïðéþäç , êïóôïâüñá êáé ðïëëáðëþò áðïäïôéêÞ êáôÜêôçóç ôùí ÄÞìùí, åðùöåëåßá ôùí ðïëéôþí êáé ôïõ ðåñéâÜëëïíôïò, 2. Ç óõíôÞñçóç ôùí ìïíÜäùí óõìðáñáãùãÞò áðïôåëåß óõìâáôéêÞ õðï÷ñÝùóç ôçò ÄÅÇ, ç ïðïßá ðñïâëÝðåôáé óôçí ó÷åôéêÞ ôéìïëüãçóç êáé ãéá ôçí ïðïßá êáôáâÜëëïíôáé áðü ôçí ÄÅÔÇÐ ðïóÜ ðáãßùí ýøïõò 300.000 åõñþ åôçóßùò, 3. Ç óõìâáôéêÞ ðïóüôçôá ÅÍÅÑÃÅÉÁÓ áíÜ þñá ôùí 50 MW èåñìéêþí êáé 25 MW èåñìéêþí áðü ôïí ÁÇÓ ÐôïëåìáÀäáò êáé ËÊÄÌ áíôßóôïé÷á, üðùò êáô’åðáíÜëçøç åðéóçìÜíáìå óôéò õðçñåóßåò óáò, äåí ðáñÝ÷åôáé áðü ôçí ÄÅÇ ôá äýï ôåëåõôáßá ÷ñüíéá, åíþ áíôßèåôá ,ôï ìÝóï öïñôßï ëåéôïõñãßáò äåí õðåñâáßíåé ôá 35 MWth êáé 20 MWth áðü ôïí ÁÇÓ ÐôïëåìáÀäáò êáé ËÊÄÌ áíôßóôïé÷á, åíþ ïé ó÷åôéêÝò õðïäïìÝò ÷ñçìáôïäïôÞèçêáí óôï óýíïëü ôïõò áðü ôïí ÄÞìï êáé ôçí ÄÅÔÇÐ ãéá ôçí ðáñï÷Þ óõíïëéêïý öïñôßïõ 75 MWth, 4. Ç ÄÅÔÇÐ êáôáãñÜöåé óõíïëéêÜ áðü ôçí Ýíáñîç ôçò ÔçëåèÝñìáíóçò ìÝ÷ñé óÞìåñá äéáêïðÝò ôñïöïäïóßáò áðü ôçí ìïíÜäá âÜóçò (ÁÇÓ Ðôïëåìáúäáò Ìïí.3) 422 çìåñþí, äçëáäÞ ÄÕÏ ðëÞñùí ÷åéìåñéíþí

ÓõíåëÞöèçóáí óôçí ÊïæÜíç åßêïóé äýï Üôïìá, ãéá ðáñÜâáóç ôïõ íüìïõ ðåñß üðëùí êáé ðåñß âåããáëéêþí, ðõñïôå÷íçìÜôùí

ÓõíåëÞöèçóáí ôçí ÊõñéáêÞ ôï âñÜäõ, óôçí ÊïæÜíç, áðü áóôõíïìéêïýò ôïõ ÔìÞìáôïò Áóöáëåßáò ÊïæÜíçò, ôçò ÏìÜäáò ÄÉ.ÁÓ. êáé ôçò Ï.Ð.Ê.Å. ôçò ÁóôõíïìéêÞò Äéåýèõíóçò ÊïæÜíçò, åßêïóé äýï Üôïìá, åê ôùí ïðïßùí ï Ýíáò áíÞëéêïò, ãéá êáôï÷Þ ñïðÜëùí ðïõ åìðßðôïõí óôï íüìï ðåñß üðëùí êáé êñïôßäùí.

Åéäéêüôåñá, ìåôÜ áðü áóôõíïìéêü Ýëåã÷ï, óå óýíäåóìï öéëÜèëùí áèëçôéêïý óùìáôåßïõ(Ïëõìðéáêïý), üðïõ âñßóêïíôáí ïé óõëëçöèÝíôåò, âñÝèçêáí êáé êáôáó÷Ýèçêáí: • • • •

Ýíá ðôõóóüìåíï ìåôáëëéêü ãêëïð, äýï îýëéíá ñüðáëá ôïõ ìðÝéæìðïë, ôñßá áõôïó÷Ýäéá îýëéíá ñüðáëá êáé åßêïóé ðÝíôå êñïôßäåò.

ÐñïáíÜêñéóç åíåñãåß ôï ÔìÞìá Áóöáëåßáò ÊïæÜíçò. Ïé óõëëçöèÝíôåò èá ïäçãçèïýí óôïí ê. ÅéóáããåëÝá Ðëçììåëåéïäéêþí ÊïæÜíçò.

ðåñéüäùí, 17+ çìÝñåò åê ôùí ïðïßùí óå ðïëéêÝò óõíèÞêåò êáôÜ ôçí ôñÝ÷ïõóá ðåñßïäï, 5. Ç óõíïëéêÞ áðþëåéá åóüäùí ôçò ÄçìïôéêÞò åðé÷åßñçóçò, ëüãù ôùí ðáñáðÜíù äéáêïðþí, áíÝñ÷åôáé óå 8.500.000 åõñþ, åíþ ôï óõíïëéêü êüóôïò ðåôñåëáßïõ ãéá ôçí áíôéìåôþðéóç ôùí äéáêïðþí ôñïöïäïóßáò áíÝñ÷åôáé óå 6.000.000 åõñþ, 6. Åßíáé áõôïíüçôï üôé õðü óõíèÞêåò ïéêïíïìéêÞò êñßóçò êáé áíåñãßáò óôçí ðåñéï÷Þ ìáò, äåí åßíáé äõíáôü íá ìåôáêõëçèïýí ôá áõîçìÝíá ëåéôïõñãéêÜ êüóôç ôçò ôñÝ÷ïõóáò ðåñéüäïõ óôïõò êáôáíáëùôÝò ìáò, ïé ïðïßïé Þäç åðéâáñýíèçêáí ìå ôçí ÷ñÞóç éäéùôéêþí åöåäñåéþí (ðåôñÝëáéï, çëåêôñéóìüò êëð.), 7. óå ðåñßðôùóç óõíÝ÷éóçò ôùí ðñïâëçìÜôùí ôñïöïäïóßáò, åßíáé áäýíáôï íá åîõðçñåôçèåß ç ðüëç ìüíïí áðü ôçí äçìïôéêÞ åðé÷åßñçóç êáé áðü ôïí ÁÇÓ ËÊÄÌ êáé ç ÔçëåèÝñìáíóç èá åîáíáãêáóôåß óå ðëÞñç äéáêïðÞ ôçò ëåéôïõñãßáò ôçò. Ãéá üëïõò ôïõò ðáñáðÜíù ëüãïõò ðáñáêáëïýìå ãéá ôéò äéêÝò óáò Üìåóåò áðïöÜóåéò ãéá ôá åîÞò: 1. ¢ìåóç ðëçñïöüñçóç ôçò ÄÅÔÇÐ ôïõ ÄÞìïõ êáé ôùí ðïëéôþí ôçò Ðôïëåìáúäáò ãéá ôá ðñáãìáôéêÜ ãåãïíüôá ó÷åôéêÜ ìå ôéò áëëåðÜëëçëåò âëÜâåò ôïõ ÁÇÓ Ðôïëåìáúäáò êáé ãéá ôçí äõíáôüôçôá óõíÝ÷éóçò Þ ìç ôçò ëåéôïõñãßáò ôçò ÌïíÜäáò 3 êáôÜ ôçí ôñÝ÷ïõóá ðåñßïäï, 2. ÌçäåíéêÞ ôéìïëüãçóç áðü ôçí ÄÅÇ ôùí çìåñþí äéáêïðÞò ôñïöïäïóßáò êáé åéäéêüôåñá ãéá ôçí ôñÝ÷ïõóá ðåñßïäï ôùí çìåñþí áðü 29/12/2011 ìÝ÷ñé ôçí ðëÞñç áðïêáôÜóôáóç ôçò ëåéôïõñãßáò ôùí ìïíÜäùí, 3. ¢ìåóç åîáóöÜëéóç üëùí ôùí åíåñãåéþí ãéá ôçí ðáñï÷Þ ôïõ óõìâáôéêïý öïñôßïõ 50 + 25 MWth, áðü ôçí ÌïíÜäá 3 êáé ôïí ÁÇÓ ËÊÄÌ, 4. ÐëÞñç óõíôÞñçóç êáé ðáñÜôáóç ðÝñáí ôïõ Ýôïõò 2012 ôçò ðáñï÷Þò èåñìüôçôáò áðü ôéò ÌïíÜäåò óõìðáñáãùãÞò AHÓ Ðôïëåìáúäáò êáé ÁÇÓ ËÊÄÌ, ãéá ôçí ïìáëÞ ëåéôïõñãßá ôïõò ü÷é ìüíï êáôÜ ôçí èåñéíÞ ðåñßïäï , áëëÜ êáé êáôÜ ôçí äéÜñêåéá üëçò ôçò ÷åéìåñéíÞò ðåñéüäïõ, 5. ÁÌÅÓÇ áðïðåñÜôùóç ôùí Ýñãùí êáé Üìåóç ôñïöïäüôçóç ôçò Ðôïëåìáúäáò áðü ìßá ôïõëÜ÷éóôïí ìïíÜäá ôïõ ÁÇÓ ÊáñäéÜò. Åßìáóôå óôç äéÜèåóÞ óáò ãéá ôçí ôåêìçñßùóç ôùí ðáñáðÜíù áíáöåñïìÝíùí êáé ðáñáêáëïýìå ãéá ôçí Üìåóç äéêÞ óáò ðáñÝìâáóç, þóôå íá áðáíôçèïýí ôá ðáñáðÜíù êñßóéìá ãéá ôçí ÔçëåèÝñìáíóç æçôÞìáôá».

Óýëëçøç äýï áôüìùí ãéá êëïðÞ óôá ÃñåâåíÜ ÓõíåëÞöèçóáí ôï ðåñáóìÝíï ÓÜââáôï óôá ÃñåâåíÜ áðü áóôõíïìéêïýò ôïõ ÔìÞìáôïò Áóöáëåßáò Ãñåâåíþí êáé ôçò ïìÜäáò Äßêõêëçò Áóôõíüìåõóçò (ÄÉ.ÁÓ.) äýï Üôïìá, ìßá 21÷ñïíç ãõíáßêá êáé Ýíáò 56÷ñïíïò Üíäñáò, ãéá êëïðÞ.

ÓõãêåêñéìÝíá, ç 21÷ñïíç ãõíáßêá áöáßñåóå áðü ãñáöåßï ôïõ Ãåíéêïý Íïóïêïìåßïõ Ãñåâåíþí Ýíáí öïñçôü çëåêôñïíéêü õðïëïãéóôÞ éäéïêôçóßáò 35÷ñïíïõ çìåäáðïý, õðáëëÞëïõ ôïõ Íïóïêïìåßïõ, åêìåôáëëåõüìåíç ôçí ïëéãüëåðôç áðïõóßá ôïõ. Óôç óõíÝ÷åéá, åðéâéâÜóôçêå óå ü÷çìá ðïõ ïäçãïýóå ï 56÷ñïíïò Üíäñáò, ï ïðïßïò ôçí ðåñßìåíå óå êïíôéíü óçìåßï. Ç ðñÜîç êáôáããÝëèçêå êáé ìåôÜ áðü áóôõíïìéêÞ åðé÷åßñçóç óõíåëÞöèçóáí ïé öåñüìåíïé ùò äñÜóôåò. Ï áíùôÝñù çëåêôñïíéêüò õðïëïãéóôÞò êáôáó÷Ýèçêå êáé áðïäüèçêå óôïí ðáèüíôá. Ïé óõëëçöèÝíôåò èá ïäçãçèïýí óôïí ê. ÅéóáããåëÝá Ðëçììåëåéïäéêþí Ãñåâåíþí.

Ðñüãñáììá åðáããåëìáôéêÞò êáôÜñôéóçò ËÁÅÊ õëïðïéåß ï Ãåùðïíéêüò Óýëëïãïò Í. ÊïæÜíçò Åãêñßèçêå ôï ðñüãñáììá åðáããåëìáôéêÞò êáôÜñôéóçò (ËÁÅÊ 1-25) ôïõ ÏÁÅÄ ìå ôßôëï "ÐÑÏÂÏËÇ & ÐÑÏÙÈÇÓÇ ÂÉÏËÏÃÉÊÙÍ ÐÑÏÚÏÍÔÙÍ" äéÜñêåéáò 40 ùñþí, ãéá ôï ïðïßï åß÷å õðïâÜëëåé ðñüôáóç ï Óýëëïãüò ìáò. Äéêáéïý÷ïé ôïõ ðñïãñÜììáôïò åßíáé üëïé ïé ìéóèùôïß (áóöáëéóìÝíïé óôï ÉÊÁ) ðïõ åñãÜæïíôáé óå åðé÷åéñÞóåéò ìåëþí ôïõ Ãåùðïíéêïý Óõëëüãïõ Í. ÊïæÜíçò. Ç õëïðïßçóç èá áñ÷ßóåé åíôüò ôùí ðñïóå÷þí çìåñþí êáé åêôüò ùñþí åñãáóßáò êáôáóôçìÜôùí. Ãéá ðëçñïöïñßåò: ÊÅÊ ÄÉÁÂÁËÊÁÍÉÊÏ ôçë. 2461028020-21 þñåò ãñáöåßïõ

11 óçìåßá – áéôÞìáôá ôùí Åíåñãåéáêþí ÄçìÜñ÷ùí óôç óõíÜíôçóç ôïõò ìå ôïí ÕÐÅÊÁ Õðüìíçìá 11 óçìåßùí êáôÝèåóáí ïé ÄÞìáñ÷ïé ôçò ðåñéï÷Þò êáé ôá õðüëïéðá ìÝëç ôïõ Äéïéêçôéêïý Óõìâïõëßïõ ôïõ Äéêôýïõ Åíåñãåéáêþí ÄÞìùí, óå óõíÜíôçóç ðïõ åß÷áí ìå ôïí Õðïõñãü ÐåñéâÜëëïíôïò & ÊëéìáôéêÞò ÁëëáãÞò ê. Ãåþñãéï Ðáðáêùíóôáíôßíïõ, ôïí õöõðïõñãü ÕÐÅÊÁ ê. ÃéÜííç ÌáíéÜôç êáé ôïí Ãåíéêü ÃñáììáôÝá ÅíÝñãåéáò êáé ÊëéìáôéêÞò ÁëëáãÞò ê. Êùíóôáíôßíï ÌáèéïõäÜêç.

Ìå ôï õðüìíçìá ïé ÄÞìáñ÷ïé æçôïýí ôçí åðßëõóç ôùí ðñïâëçìÜôùí ðïõ Ý÷ïõí óõóóùñåõôåß åäþ êáé ðïëëÜ ÷ñüíéá óôéò ðåñéï÷Ýò ðáñáãùãÞò åíÝñãåéáò áðü ëéãíßôç. Ãßíåôáé áíáöïñÜ, ìåôáîý Üëëùí, óôçí êáôáíïìÞ êáé ôçí áýîçóç ôïõ áíôáðïäïôéêïý ôÝëïõò ôçí åðáíáðüäïóç ôùí åêôÜóåùí ôùí áíåíåñãþí ïñõ÷åßùí ôçí åðßóðåõóç äéáäéêáóéþí ìåôåãêáôÜóôáóçò ïéêéóìþí êáé ôç ëåéôïõñãßá ôçò ôçëåèÝñìáíóçò óôéò ðüëåéò ôùí ëéãíéôéêþí ðåäßùí.

Ðéü óõãêåêñéìÝíá ôá áéôÞìáôá ôùí ÄÞìùí óôéò ðåñéï÷Ýò ôùí ïðïßùí õðÜñ÷åé äñáóôçñéüôçôá åîüñõîçò ëéãíßôç êáé ðáñáãùãÞ åíÝñãåéáò áðü åñãïóôÜóéá ôçò Ä.Å.Ç. Á.Å. êáé óõãêåêñéìÝíá ôùí ÄÞìùí Áìõíôáßïõ, Åïñäáßáò, ÊïæÜíçò, Ìåãáëüðïëçò êáé Öëþñéíáò ó÷åôßæïíôáé ìå ôçí êáôáíïìÞ êáé ôçí áýîçóç ôïõ áíôáðïäïôéêïý ôÝëïõò ðïõ åäþ êáé Ýíá ÷ñüíï äåí êáôáâÜëëåôáé áðü ôç ÄÅÇ ìå åõèýíç ôïõ Õðïõñãåßïõ, ôçí åðéâïëÞ ôÝëïõò åîüñõîçò ëéãíßôç êáé óôç ÄÅÇ üðùò óôïõò éäéþôåò, ôçí åðáíáðüäïóç ôùí åêôÜóåùí ôùí áíåíåñãþí ïñõ÷åßùí ôçò ÄÅÇ óôéò ôïðéêÝò êïéíùíßåò ãéá áíáðôõîéáêïýò óêïðïýò, ôç äéáóöÜëéóç ôïõ äçìüóéïõ ÷áñáêôÞñá ôçò ÄÅÇ, ôçí ðåñéâáëëïíôéêÞ ðñïóôáóßá ôùí ðïëéôþí ìå äçìéïõñãßá ìïíÜäùí áðïèåßùóçò, ôçí åðßóðåõóç äéáäéêáóéþí ìåôåãêáôÜóôáóçò ïéêéóìþí ðïõ Ý÷ïõí ðëçãåß éäéáßôåñá áðü ôçí åîïñõêôéêÞ äéáäéêáóßá, ôçí ðñïóèÞêç åéäéêÞò ñýèìéóçò óôïí åðåíäõôéêü íüìï ìå õéïèÝôçóç åõíïúêþí üñùí ãéá ôçí ðñïóÝëêõóç åðåíäýóåùí óôéò ðåñéï÷Ýò ôùí ëéãíéôéêþí ðåäßùí, ôçí õëïðïßçóç åðåíäýóåùí áíáíåþóéìùí ðçãþí åíÝñãåéáò, ôç ëåéôïõñãßá ôçò ôçëåèÝñìáíóçò óôéò ðüëåéò ôùí ëéãíéôéêþí ðåäßùí êáé ôçí ôÞñçóç ôùí ðåñéâáëëïíôéêþí üñùí ëåéôïõñãßáò ôùí ïñõ÷åßùí êáé ôùí åñãïóôáóßùí áðü ôçí ÄÅÇ. Ïé ÄÞìáñ÷ïé ôùí ëéãíéôéêþí ðåñéï÷þí åßíáé áðïöáóéóìÝíïé íá äéåêäéêÞóïõí äõíáìéêÜ ôçí õëïðïßçóç ôùí áéôçìÜôùí ôïõò, êáèþò ïé ðåñéï÷Ýò óôéò ïðïßåò ðáñÜãåôáé ëéãíéôéêÞ åíÝñãåéá Ý÷ïõí õðïâáèìéóôåß óå ðïëý ìåãÜëï âáèìü êáé ïé ôïðéêÝò êïéíùíßåò åßíáé áíÜóôáôåò, êáèþò äåí âëÝðïõí êáëÞ äéÜèåóç áðü ôçí ðëåõñÜ ôçò Ðïëéôåßáò ãéá âåëôßùóç ôçò äõóìåíïýò êáôÜóôáóçò ðïõ ç ßäéá ìå ôéò åðéëïãÝò ôçò Ý÷åé äçìéïõñãÞóåé óôéò ëéãíéôéêÝò ðåñéï÷Ýò.

ΘΑΡΡΟΣ - 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012  

ΘΑΡΡΟΣ - 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012