Page 1

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΕΔΡΑ ΚΟΖΑΝΗ, ΤΣΟΝΤΖΑ 2 Tηλ. 24610 38611 \ 29872 Fax 24610 34611 e-mail: tharos@otenet.gr

www.tharos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝH ΕΦΗΜΕΡIΔΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Åôïò 49ï

Áñéèìüò öýëëïõ 13666

Τελικά οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές;

Τι έδειξαν οι 175 ερευνητικές γεωτρήσεις

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΟΜΗΛΗ

Κ

άνω και ξανακάνω τους λογαριασμούς, όμως δεν βγαίνουν. Και με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να πείθουν ότι θα βγούμε τελικά από την κρίση έστω και μετά από 20 χρόνια! Μέγα και πρώτο το δημόσιο χρέος που πλησιάζει τα 360 δις ευρώ δηλ. το 150% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και που βέβαια για χρόνια (άγνωστο πόσα) θα αυξάνεται συνεχώς. Κι ας δούμε τι λέει σχετικά μ’ αυτό, σε πρόσφατη έκθεση του, η σοβαρότερη δεξαμενή σκέψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ινστιτούτο Bruegel. Σχετικά με την προϋπόθεση που βάζει η Γερμανία για να «βοηθήσει» στην ενίσχυση του Ταμείου Σταθερότητας και να προχωρήσει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι να μειωθεί το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, και να μην αυξάνεται πέραν αυτού, το Ινστιτούτο Bruegel λέει: Για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 60% του ΑΕΠ σε 20 χρόνια (όχι σε τρία έως πέντε) θα πρέπει η χώρα μας να έχει πρωτογενές πλεόνασμα δηλ. να περισσεύει κάθε χρόνο (αφού πληρώσει όλες τις κρατικές δαπάνες: μισθούς, συντάξεις, ΕΣΥ κλπ) 8,4% του ΑΕΠ δηλ. 20 δις και για 20 συναπτά έτη 2014-2034. Αυτό είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Δεν το πέτυχε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Εκτός κι αν στο μεταξύ βρούμε πετρέλαιο και μας «επιτραπεί» η εξόρυξη του… Στην περίπτωση που επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου της Τροϊκας (τα 110 δις ευρώ) και μειωθεί το επιτόκιο στο 3,5% τότε κάθε χρόνο και για 20 επίσης χρόνια θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 6%. Κάτι τέτοιο μοιάζει με θαύμα… Οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Bruegel, που σημειωτέον χρηματοδοτείται από τη Γερμανία και τη Γαλλία και φημίζεται για την αξιοπιστία του, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως αδύνατο να αποφύγει τη στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία. Το γεγονός αυτό έκανε τους τροϊκανούς και τον «φιλέλληνα» Ζ.Κ. Γιούνγκερ (όπως και την κυβέρνηση μας) να μιλούν για πώληση (ή αξιοποίηση) δημόσιας περιουσίας μας που θα αποφέρει και θα διατεθούν απαραιτήτως για μείωση του χρέους τουλάχιστον 50 δις ευρώ! Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, το Σεπτέμβριο του 2010 σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ:

ÔéìÞ öýëëïõ 0,75 ÅÕÑÙ

στον ελλαδικό χώρο;

Πού ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων Ποιές περιοχές είναι “πετρελαιοπιθανές”

ΣΕΛ.3

ΣΕΛ.5

ΣΕΛ.5

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας

Παραμένει ο προβληματισμός στο Βόιο για το θέμα των σχολείων ΣΕΛ.4

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και γενικά οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι το θέμα που θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία. Επίσης θα συζητηθεί το θέμα με τις συγχωνεύσεις σχολείων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Να θυμίσουμε ότι ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής σε πρόσφατη συνάντηση του, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε το θέμα της παραχώρησης των 760 στρεμμάτων για την ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης στην περιοχή της ΖΕΠ. Σε δηλώσεις του ο κ. Δακής τόνισε ότι, «υπάρχει αναγκαιότητα για την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης γιατί μπορούμε να τρέξουμε την ανάπτυξη του πολυδύναμου κτιρίου με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και ήδη έχουν δεσμευτεί.

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Κυρία Έλενα, κοπιάστε!

Τ

ο Σάββατο, 4η μέρα του 9ου μήνα, από την υπογραφή του Μνημονίου, ο θείος Αφεντούλης, επινοητής (Λέμε τώρα!) του «τροϊκανού ημερολογίου», παρακολουθούσε, στα κανάλια, τον «πόλεμο» συζητήσεων και δηλώσεων με αφορμή τη συνέντευξη τύπου των επικεφαλής της τρόικας. Δεν ξέρει γιατί αλλά εκτίμησε ότι οι «τροϊκανοί» είπαν «χύμα» όσα προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση, αν και το ύφος του φάνηκε αλαζονικό και τον ενόχλησε. Εκεί λοιπόν που είχε τα «χύμα», επί της οθόνης, έλαβε και τα «τσουβαλάτα», δια της πένας της Έλενας Ακρίτα. «Χύμα και τσουβαλάτα» τα έγραψε η Έλενα για την ελληνική γλώσσα. (Κουτσομπόλη υποβολέα, εθισμένε στο τηλεοπτική «κοινωνική μαγειρική» του μεσημεριού, γιατί υπέθεσες αναληθώς ότι η κ. Ακρίτα επισκέφθηκε την οικία Αφεντούλη; Πού τέτοιο καλό. Η σύζυγος, κυρία Πολυτίμη, θα υποδέχονταν την επισκέπτρια ασμένως. Βλέπετε υπήρξε φανατική τηλεθεάτρια της «Βέρας στο δεξί». Όταν τελείωσε, μετακόμισε τηλεοπτικώς, στα «Μυστικά της Εδέμ»». Πρώτη

Η επιτάχυνση υλοποίησης του ΕΣΠΑ κύριο μέλημα των Αυτοδιοικητικών και των φορέων της Κοζάνης

πολυθρόνα, σαλόνι, η Πολυτίμη αλλά πώς να δει τα δελτία ειδήσεων ο Αφεντούλης, πασίγνωστος (και εις το Κατάρ!) για τις κατάρες, στα προγράμματα λιτότητας, και τις πολιτικές αναλύσεις; Η ανυπαρξία δεύτερης τηλεοπτικής συσκευής έχει εμφιλοχωρήσει έριδες στις σχέσεις του ζεύγους. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση παρακαλείται η κ. Ακρίτα, εκ των συγγραφέων των σίριαλ που προαναφέρθηκαν, να καταπιαστεί με το γράψιμο νέας σειράς με τίτλο: «Βέρες αναζητούν χέρια», «as soon aw possible» («το συντομότερο δυνατόν») για να μην ξεχνάμε και τη γλώσσα της τρόικας! Σε ότι αφορά την αφεντιά σου υποβολέα. Αν δεν μπορείς να βρεις γιατρό ο θείος, συνιστά, με τη μεσολάβηση της κ. Ακρίτα, διακοπές δύο εβδομάδων, στο «Νησί» του Mega, μπας και απεξαρτηθείς από το κουτσομπολιό, αν και το βλέπει χλωμό. Πολύ χλωμό! Κάτι σαν το χρώμα που προβλέπει να αποκτήσουμε όλοι εμείς αν συνεχίσει το Μνημόνιο να ανεβάζει νούμερα. Ήδη βρισκόμαστε στο plan 4 και ο Θεός να δώσει δύναμη και υπομονή.

ΣΕΛ.12

Κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης χθες από τους Δικηγόρους ΣΕΛ.3

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ΣΘΕΝΑΡΟ ΟΧΙ στην αποδυνάμωσή του. Της ΑΝΝΑΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Επικεφαλή μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Κοζάνης

ΣΕΛ.4

Αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε αγρότες του Ν. Κοζάνης Αποζημιώσεις ύψους περίπου 9,7 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει από σήμερα Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου ο ΕΛΓΑ στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή το 2010 από διάφορα ζημιογόνα αίτια (χαλάζι, παγετός, ανεμοθύελλα, βροχόπτωση, πλημμύρα). Πρόκειται για ζημιές που υπέστησαν 6.567 δικαιούχοι παραγωγοί των Νομών, Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας και Φλωρίνης. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους λογαριασμούς που διατηρούν στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος οι δικαιούχοι παραγωγοί. Αναλυτικότερα στοιχεία για κάθε παραγωγό υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ στην διεύθυνση www.elga.gr.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ * Σύλλογος Εφοριακών Δυτικής Μακεδονίας * Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας 5ο Π.Τ. Δυτικής Μακεδονίας * Περιοδικό Φορολογική Επιθεώρηση ΠΟΕ-ΔΟΥ Σας προσκαλούμε το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011 στις 09:00 π.μ. στο Ξενοδοχείο ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ στην Πτολεμαΐδα να παρακολουθήσετε το Φορολογικό Σεμινάριο με θέμα : «Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Συμπλήρωση εντύπων» Εισηγητής κ. Κατούδης Ηλίας – Τμηματάρχης Υπ. Οικονομικών Είσοδος ελεύθερη

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Για το Οικ. Επιμελητήριο Για τη Δ.Ε. της Εφοριακών Δ. Μακεδονίας Π.Τ.Δ. Μακεδονίας Φορ.Επιθεώρησης Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΑΟΠΟΥΛΟΣ Δ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ Ε ΠΑΝΤΑΖΗ Φ.
ÈÁÑÑÏÓ

ÐÝìðôç 17 Öåâñïõáñßïõ 2011

Êïéíùíßá, ðïëéôéóìüò, ãñÜììáôá, ôÝ÷íåò, åêäçëþóåéò

Ìéá Üëé ðñüôáóé ãéá ôéí åëéíéêß ãëüóá

17 Öåâñïõáñßïõ Ç êëåøýäñá ôïõ ÷ñüíïõ… ÌáôéÝò óôçí ÅëëÜäá êáé ôïí êüóìï 1600: Ï Éôáëüò öéëüóïöïò ôçò ÁíáãÝííçóçò êáé ðïéçôÞò ÔæéïñíôÜíï Ìðñïýíï, óôÝëíåôáé óôçí ðõñÜ, åîáéôßáò ôùí ðåðïéèÞóåùí ôïõ. ÈåùñÞèçêå áéñåôéêüò êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò ÉåñÜò ÅîÝôáóçò. 1801: ÅêëÝãåôáé 3ïò Ðñüåäñïò ôùí ÇÐÁ ï Ôüìáò ÔæÝöåñóïí. 1859: ÊÜíåé ðñåìéÝñá óôç Ñþìç ç üðåñá ôïõ Éôáëïý óõíèÝôç ÔæïõæÝðå ÂÝñíôé ï "×ïñüò ôùí ÌåôáìöéåóìÝíùí", ðïõ åßíáé âáóéóìÝíç óôç äïëïöïíßá ôïõ Óïõçäïý âáóéëéÜ ÃïõóôÜâïõ. 1867: ÐåñíÜ ôï ðñþôï ðëïßï áðü ôç äéþñõãá ôïõ ÓïõÝæ. 1888: ÃåííéÝôáé ï Áìåñéêáíüò öõóéêüò Ïôï Óôåñí, âñáâåõìÝíïò ìå ôï âñáâåßï Íüìðåë ôï 1943. 1890: Ðåèáßíåé ï Áìåñéêáíüò åöåõñÝôçò ôçò ãñáöïìç÷áíÞò, Êñßóôïöåñ ËÜèáí Óüëåò. 1900:Ôïõò 600 öôÜíïõí ïé íåêñïß áðü ôç öõìáôßùóç óôçí ÁèÞíá. 1904: ÊÜíåé ðñåìéÝñá óôç ÓêÜëá ôïõ ÌéëÜíïõ ç üðåñá ôïõ ÔæéÜêïìï Ðïõôóßíé, "ÌáíôÜì ÌðáôåñöëÜé". 1920: Ïé Óýììá÷ïé äéåèíïðïéïýí ôá ÄáñäáíÝëëéá êáé ôï Âüóðïñï. 1933: Âãáßíåé ãéá ðñþôç öïñÜ óôçí êõêëïöïñßá ôï ðåñéïäéêü Newsweek. 1960: ÓõëëáìâÜíåôáé óôéò ÇÐÁ, ï ÌÜñôéí Ëïýèåñ Êéíãê ìå ôçí êáôçãïñßá ôçò øåõäïñêßáò. 1962: Ðåèáßíåé ï Ãåñìáíüò ìáÝóôñïò êáé ìïõóéêïóõíèÝôçò Ìðñïýíï Ãïõüëôåñ 1963: ÃåííéÝôáé ï Áìåñéêáíüò ìðáóêåôìðïëßóôáò ÌÜéêë Ôæüñíôáí 1969: Ç Ãêüëíôá ÌÝéñ ãßíåôáé ç ðñþôç ãõíáßêá, ðïõ ïñêßæåôáé Ðñùèõðïõñãüò óôï ÉóñáÞë. 1970: Áíáêáëýðôåôáé ìåãÜëïò ðñïúóôïñéêüò ïéêéóìüò ôçò íåïëéèéêÞò åðï÷Þò óôï Ìáñáèþíá. 1982: Êáèéåñþíåôáé óôçí ÅëëÜäá, ï ðïëéôéêüò ãÜìïò ùò éóüôéìïò ìå ôï èñçóêåõôéêü. 1989: Ðåèáßíåé ï ÃÜëëïò ó÷åäéáóôÞò ìüäáò Ãêé Ëáñüò. 1993: ÔÝóóåñéò áêüìá ôÜöïé ôçò êëáóóéêÞò åðï÷Þò ìå ðëïýóéá êôåñßóìáôá, áíáóêÜðôïíôáé óôç ëåùöüñï Áìáëßáò, óôï óçìåßï üðïõ ãßíïíôáé ôá Ýñãá ôïõ Ìåôñü. 1995: Ôç óýóôáóç Óþìáôïò Äßùîçò Ïéêïíïìéêïý ÅãêëÞìáôïò, ðñïáíáããÝëëåé ï õðïõñãüò Ïéêïíïìéêþí ÁëÝêïò Ðáðáäüðïõëïò. 1996: Ï ðáãêüóìéïò ðñùôáèëçôÞò ÃêÜñé ÊáóðÜñïö êåñäßæåé ôïí computer ôçò IBM "Deep Blue" ìåôÜ áðü Ýíáí áãþíá 6 ðáé÷íéäéþí. Ï ÊáóðÜñïö Ý÷áóå ôï ðñþôï, êÝñäéóå ôï äåýôåñï, ðÝìðôï êáé Ýêôï, êáé Ýöåñå éóïðáëßá óôï ôñßôï êáé ôÝôáñôï ðáé÷íßäé.

Ç öùôïãñáößá ôçò çìÝñáò

ôçò ¸ëåíáò Áêñßôá

Æ

Þóáìå íá ôï áêïýóïõìå êé áõôü! Ï Êýðñéïò ãéáôñüò êáé åõñùâïõëåõôÞò ÌÜñéïò ÌáôóÜêçò æÞôçóå ôçí «áðëïðïßçóç» ôçò åëëçíéêÞò ãëþóóáò µå ó÷åôéêÞ åéóÞãçóç ðïõ êáôÝèåóå óôïí õðïõñãü Ðáéäåßáò ôçò Êýðñïõ ÁíäñÝá Äçµçôñßïõ. Ôçí ßäéá áêñéâþò ðñüôáóç ï êýñéïò ÌáôóÜêçò êïéíïðïßçóå óå üëïõò ôïõò Ýëëçíåò åõñùâïõëåõôÝò. Êáé ôïíßæåé üôé ðñÝðåé íá óõóôáèåß µéá ïëéãïµåëÞò åðéôñïðÞ ãëùóóïëüãùí ç ïðïßá èá êáôáèÝóåé µéá ðñüôáóç ãéá ôïí «åêóõã÷ñïíéóµü» êáé ôçí «áðëïðïßçóç» ôçò åëëçíéêÞò ãñáöÞò. Ðéï óõãêåêñéµÝíá ï ê. ÌÜñéïò ÌáôóÜêçò ðñïôåßíåé: 1. ÊáôÜñãçóç ôùí ãñáµµÜôùí «ç» êáé «õ» êé áíôéêáôÜóôáóç áðü ôï ãñܵµá «é» (ð.÷. êáèåóôéêéßá ôÜîé). 2. ÊáôÜñãçóç ôïõ ãñܵµáôïò «ù» êáé áíôéêáôÜóôáóç áðü ôï ãñܵµá «ï» (ð.÷. åãü ïñãáíüíï, åãü ðÜó÷ï áðü êüöïóç). 3. ÊáôÜñãçóç ôùí åîÞò óõíäõáóµþí ãñáµµÜôùí êé áíôéêáôÜóôáóç ùò åîÞò: «áé» óå «å», «åé» óå «é», «ïé» óå «é», «õé» óå «é», «áõ» óå «áâ», «åõ» óå «åâ» (ð.÷. åñåôéêüò, åîÝñåóé, åîéêßïóé, áâãü, åâáñÝóêéá). 4. ÊáôÜñãçóç ôçò ÷ñÞóçò ôïõ «ãã» êé áíôéêáôÜóôáóç áðü ôï «ãê» (ð.÷. áãêïýñé, ãÜãêñåíá). 5. ÊáôÜñãçóç ôïõ ôåëéêïý ãñܵµáôïò «ò» êáé áíôéêáôÜóôáóç áðü ôï ãñܵµá «ó» (ð.÷. ï êýñéïó). Ùò áðïôÝëåóµá, ç åëëçíéêÞ ãëþóóá èá Ý÷åé µüíï 21 ãñܵµáôá (á, â, ã, ä, å,

æ, è, é, ê, ë, µ, í, î, ï, ð, ñ, ó, ô, ö, ÷, ø) êáé Ýíá µüíï äßøçöï (ïõ)... Óôï ëéµÜíé ôïõ áðï÷ùñéóµïý èá êïõíÞóïõµå ôï µáíôßëé óôá ãñܵµáôá «ç», «õ», «ù»! Ï ê. ÌáôóÜêçò õðïóôçñßæåé üôé «ç áðëïðïßçóç ôçò åëëçíéêÞò ãñáöÞò êáèßóôáôáé áíáãêáßá µÝóá óôá ðëáßóéá µéáò ôÜóçò åíùôéêÞò ðïñåßáò ôùí ãëùóóþí óôçí ÅõñùðáúêÞ Åíùóç. ÅðéðëÝïí, µéá ôÝôïéá áëëáãÞ èá êáôáóôÞóåé ôçí åëëçíéêÞ ãñáöÞ ðéï áðëÞ êáé ðïëý ðéï åý÷ñçóôç. Éäéáßôåñá üóïí áöïñÜ ôç ÷ñÞóç çëåêôñïíéêïý õðïëïãéóôÞ êáé óå ó÷Ýóç µå µåãÜëï áñéèµü áôüµùí ðïõ Ý÷ïõí äéÜöïñåò µïñöÝò äõóëåîßáò». åñùôçìá ÐÑÙÔÏ: ÕðÜñ÷åé ç ëÝîç «êþëõµá» êáé ç ëÝîç «êüëëçµá». Áí ôéò ãñÜøïõµå êáé ôéò äýï «êüëéµá», ôé µÝëëåé ãåíÝóèáé… (ïõðò, óõããíþµç, ôé µÝëé ãåíÝóèå, ßèåëá íá ãñÜøï!). åñùôçìá ÄžÔÅÑÏ: Áíôå, êé åµåßò íá êáôáóôñÝøïõµå ôç ãëþóóá ãéá ôá üµïñöá µÜôéá ôçò ÅõñùðáúêÞò Åíùóçò. Áããëïé, ÃÜëëïé, ÐïñôïãÜëïé êáé ëïéðÝò äçµïêñáôéêÝò äõíܵåéò èá êáôáóôñÝøïõí êé åêåßíïé ôéò äéêÝò ôïõò; ¹ µüíï åµåßò èá ðåñÜóïõµå ôá åëëçíéêÜ áðü óôåãíü êáèÜñéóµá; åñùôçìá ÔÑÉÔÏ: «Ç áðëïðïßçóç èá âïçèÞóåé ôá Üôïµá µå äõóëåîßá». Ðܵå êáëÜ, êýñéå åõñùâïõëåõôÜ µïõ; Å÷ïíôáò äõóëåêôéêü Üôïµï óôï ðåñéâÜëëïí µïõ, óáò äéáâåâáéþíù üôé áõôü ðïõ èá âïçèÞóåé äåí åßíáé ç êáôáóôñïöÞ ôçò åëëçíéêÞò ãëþóóáò! Áõôü ðïõ èá ôá âïçèÞóåé ðñáãµáôéêÜ åßíáé ç óùóôÞ åíçµÝñùóç ôùí åêðáéäåõôéêþí, ïé óïâáñïß öïñåßò äéÜãíùóçò, êáôáíüçóçò êáé óôÞñéîçò, ç áðïäáéµïíïðïßçóç ôïõ äõóëåêôéêïý áôüµïõ, ç êáôáíüçóç – êÜðïôå – üôé ç äõóëåîßá äåí åßíáé ðáñÜ µéá äéáöïñåôéêÞ ëåéôïõñãßá ôïõ åãêåöÜëïõ!

¼ëá áõôÜ âÝâáéá äåí åßíáé êáéíïýñãéá. Óôçí «Éóôïñßá ôïõ Ãëùóóéêïý µáò ÆçôÞµáôïò» ôïõ ÊïñäÜôïõ, áðïôõðþíïíôáé ïé ðñïôÜóåéò ôïõ ÌÝíïõ ÖéëÞíôá ôï 1923: á) ÊáôÜñãçóç ô~ùí ç, õ, åé, ïé, õé· ’ áíô ` éò ãé’ á ’ õô ` á ô ` ï é å~ ’ éíáé ’ áñêåôü. â) ÊÜôù ô ` ï ù, ä ` å ÷ñåéÜæåôáé· ‘` åíá ï öôÜíåé. ã) Ô ` ï õ ô~ ùí áñ÷áßùí äéöèüããùí ãñÜöåôáé üðùò ðñïöÝñåôáé ö ’` ç â = áöôüò, Üâñéï, åöô ` éò ê.ëð. ä) Ô ` ï áé ä ` å ÷ñåéÜæåôáé, ô ` ï å öôÜíåé. å) Ô ` ï î êá ` é ô ` ï ø óÞµåñá å~ ’ éíáé ’` á÷ñçå÷ïõµå óôá, í ` á ô ` á ’ áíôéêáôáóôÞóïõµå µ ` å ô ` ï êò êá ` é ðò. óô) Í ` á ëåßøïõí ô ` á äßøçöá ïõ, ôò, ôæ (ãé ` á ô ` ï ïõ ’` å÷ïõµå ô ` ï öèüããï u). æ) Í ` á êáôáñãçèå~é ô ` ï äéðëï ãñÜøéµï ôï~õ ó (ó êá ` é ò), ‘` åíá å~ ’ éíáé ’ áñêåôü. Êá ` é ç) í ` á êáôáñãçèï~ õí ô ` á ðíåýµáôá êá ` é ï ‘ é ôüíïé (äáóåßá, øéëÞ, ðåñéóðùµÝíç, ’ ïîåßá, âáñåßá). Êëåßíïíôáò, áò èõµçèïýµå ôç ñÞóç ôïõ ×Ýíñé Êßóéíãêåñ: «Ï åëëçíéêüò ëáüò äåí êõâåñíéÝôáé åýêïëá! Ãé’ áõôü ðñÝðåé íá ôïí ðëÞîïõµå âáèéÜ óôéò ðïëéôéóµéêÝò ôïõ ñßæåò. Ôüôå ßóùò óõíåôéóôåß». Óå áðëá åëëçíéêá (äéêÜ µáò, ü÷é ôïõ êõñßïõ ÌáôóÜêç), íá åîïõäåôåñþóïõµå ôïí åëëçíéóµü ðëÞôôïíôáò ôç ãëþóóá, ôç èñçóêåßá, ôçí éóôïñßá êáé ôçí ðíåõµáôéêÞ ôïõ êëçñïíïµéÜ! Êé Ýôóé èá Ý÷ïõµå µéá ÅëëÜäá «öéëéêÞ ðñïò ôï ðåñéâÜëëïí». Êå µéá ßäé ñéµáãµÝíé åëéíéêß ãëüóá åêóéã÷ñïíéóµÝíé! Óéã÷áñéôßñéá, êßñéå åâñïâïõëåöôÜ! (Áðü ôá ÍÅÁ)

Ìéêñüò ïäçãüò åêäçëþóåùí Ìéá ðåñéÞãçóç óôïí êüóìï ôçò ìïõóéêÞò ôïõ 20ïõ êáé 21ïõ áé. Ôï Äçìïôéêü Ùäåßï ÊïæÜíçò äéïñãáíþíåé «áöéÝñùìá óôç ëüãéá ìïõóéêÞ ôïõ 20ïõ êáé 21ïõ áéþíá».Ôï ðñüãñáììá Ý÷åé ùò åîÞò: -ÓÜââáôï 19 Öåâñïõáñßïõ : ÊáèçãçôÝò ôïõ Ùäåßïõ ðáßæïõí óýã÷ñïíç ìïõóéêÞ. ¿ñá Ýíáñîçò 7.00 ì.ì -ÔåôÜñôç 23 Öåâñïõáñßïõ: Óõíáõëßá ìå Ýñãá êáèçãçôþí ôïõ Ùäåßïõ. ¿ñá Ýíáñîçò 8.30 ì.ì. -ÓÜââáôï 26 Öåâñïõáñßïõ: ÑåóéôÜë ðéÜíïõ ìå Ýñãá 20ïõ êáé 21ïõ áé. áðü ôç ÖáíÞ ÊáñáãéÜííç. ¿ñá Ýíáñîçò 7.00 ì.ì. -ÓÜââáôï 26 êáé ÊõñéáêÞ 27 Öåâñïõáñßïõ: ÓåìéíÜñéï ìå èÝìá ôç ìïõóéêÞ ôïõ 20ïõ êáé 21ïõ áé. áðü ôïí Âáóßëç Êßôóï. ÓÜââáôï 10.00 ð.ì.- 1.00 ì.ì. & 3.00 ì.ì. 6.00 ì.ì. ÊõñéáêÞ 10.00 ð.ì.- 1.00 ì.ì. & 4.00 ì ¼ëåò ïé åêäçëþóåéò èá ëÜâïõí ÷þñá óôçí áßèïõóá åêäçëþóåùí ôïõ Ùäåßïõ (Äñßæåéï) êáé ç åßóïäïò åßíáé åëåýèåñç.

¸êèåóç öùôïãñáößáò Óõíå÷ßæåôáé ìÝ÷ñé ôéò 26 Öåâñïõáñßïõ ç öùôïãñáöéêÞ Ýêèåóç ôïõ ÁëÝîáíäñïõ ÂñåôôÜêïõ, ìå èÝìá «Ôï ðáñüí åíïéêéÜæåôáé», óôïí åêèåóéáêü ÷þñï ôïõ ÄÞìïõ ÊïæÜíçò, áðÝíáíôé áðü ôçí Ìçôñüðïëç.

Ðáñïõóßáóç âéâëßïõ – Ðôïëåìáúäá Ôçí ÐÝìðôç 17 Öåâñïõáñßïõ, óôéò 7.00 ì.ì., èá ãßíåé ðáñïõóßáóç ôïõ âéâëßïõ ôïõ Ìé÷. ÐéôÝíç «Ç ðñïöçôåßá ôïõ Ìüôóáñô», óôï Ðáëáéïíôïëïãéêü Éóôïñéêü ìïõóåßï

Aðü ôï «ÈÜññïò» ôïõ 1966

Ðôïëåìáúäáò. Ãéá ôï âéâëßï èá ìéëÞóïõí: Ç ê. ÐáñáóêåõÞ Âñõæßäïõ, ÄÞìáñ÷ïò Åïñäáßáò, ç ê. ÔÜóá Ìðïýñôóïõ, ÄéïéêçôÞò ôïõ ÌðïäïóÜêåéïõ íïóïêïìåßïõ, êáé ï ê. ÄçìÞôñçò Ðïñöýñçò, åêðáéäåõôéêüò.

Öùô.: Á. Ìé÷áëüðïõëïò

Ôï ðïßçìá ôçò çìÝñáò ÌåôñéêÞ ìïñöÞ ¸íá ðïõëß ìÝóá óôéò ëåýêåò Åßíáé ï Þëéïò Ôá öýëëá åßíáé ìéêñÜ êßôñéíá øÜñéá Ðïõ êïëõìðïýí ìåò óôï ðïôÜìé Ôï ðïõëß ôá øáýåé Ç ìÝñá îõðíÜ ìåò óôá öôåñÜ ôïõ Ï Öïßíéêáò! Áõôüò áöÞíåé ìéá ìåãÜëç áíôáýãåéá ÁíÜìåóá óôéò ëåýêåò Ôï ôñáãïýäé ôïõ ÓâÞíåé ôç ëÜìøç áðü ôï èñüéóìá Ôùí öýëëùí êáèþò êñïôáëßæïõí Ìåò óôïí áãÝñá Ã. Ê. Ãïõßëëéáìò

Åïñôïëüãéï Èåïäþñïõ ÌåãáëïìÜñôõñïò ôïõ ÔÞñùíïò ÌáñéÜìíçò Áãßáò Áõîéâßïõ Åðéóêüðïõ Óüëùíïò ôçò Êýðñïõ

Ðáñïéìéþäåéò åêöñÜóåéò: «¸ñéîå ôá ìïýôñá ôïõ» Óôïõò Âõæáíôéíïýò ÷ñüíïõò, áëëÜ áêüìá êáé óÞìåñá, óå ðåñßðôùóç ìåôáìÝëåéáò êáé íôñïðÞò óêýâïõìå ôï ðñüóùðï êáôáãÞò «êÜôù íåýåéí êáé ôçí üøéí ñßðôåé åéò ôçí ãçí.» Óå åêêëçóéáóôéêü ìÜëéóôá êåßìåíï óõíáíôÜìå ôç öñÜóç: «Êáé Ýâáëå êÜôù ôçí üøéí ìçäÝí ëÝãùí». Áðü åäþ âãÞêå êáé ç öñÜóç ðïõ ôç ÷ñçóéìïðïéåß êÜðïéïò ðïõ ôáðåéíþèçêå, «Ýñéîå ôá ìïýôñá ôïõ».

Ôï îÝñáôå üôé… ¸íá ðáêÝôï êñÜêåñ ôçí çìÝñá áíôéóôïé÷åß óå 5 ëßôñá ìáãåéñéêïý ëáäéïý ôï ÷ñüíï.

ÈÝáôñï: «Ï ãëÜñïò» ôïõ ÔóÝ÷ùö

Ç ñÞóç ôçò çìÝñáò

"Ï ÃëÜñïò" ôïõ ¢íôïí ÔóÝ÷ùö èá ðáñïõóéáóôåß óôçí ðüëç ìáò áðü ôçí åôáéñåßá èåÜôñïõ Pequod ìå ôçí åõãåíéêÞ õðïóôÞñéîç ôçò ÏÐÁÐ Á.Å. êáé ôç óõíåñãáóßá ôïõ ÄÇ.ÐÅ.ÈÅ. ÊïæÜíçò, óôéò 17 Öåâñïõáñßïõ. ÔéìÞ åéóéôçñßïõ: 10 åõñþ

«Êñßìá ðïõ äåí áìáñôßá íá ðßíåéò íåñü, åßðå Ýíáò Éôáëüò. Ôé ãëõêåéÜ ãåýóç ðïõ èá åß÷å!» Ëß÷ôåíìðåñãê

ÈåáôñéêÞ ðáñÜóôáóç

Ï ÊÁÉÑÏÓ

H èåáôñéêÞ ðáñÜóôáóç ‘Ç øåõôñïý’, ãñáììÝíç óôï Êïæáíßôéêï éäßùìá áðü ôïí Ìáíþëç Ìáñêüðïõëï, èá áíÝâåé áðü ôçí èåáôñéêÞ ïìÜäá ôïõ Ðïëéôéóôéêïý Ëáïãñáöéêïý Óõëëüãïõ ÊïæÜíçò " Ç ÊÏÆÉÁÍÇ", óôçí Áßèïõóá ÔÝ÷íçò áðü ôï ÓÜââáôï 19 Ýùò ôçí ÐáñáóêåõÞ 25 Öåâñïõáñßïõ.

Ìáýñç êùìùäßá «¼ðïõ ï íåêñüò êáé íá êñõöôåß ï ÊáëëéêñÜôçò èá ôïí âñåé» åßíáé ï ôßôëïò ôçò èåáôñéêÞò ðáñÜóôáóçò ðïõ èá áíåâÜóåé ôçí ðåñßïäï ôçò ÁðïêñéÜò ôï ÄÇÐÅÈÅ ÊïæÜíçò ìå ôçí èåáôñéêÞ ïìÜäá ôùí «Ï÷ëçñþí». Ôï Ýñãï Ýãñáøå ï Ìé÷Üëçò ÐéôÝíçò êáé ôï óêçíïèåôåß ï Ãéþñãïò Êïíôïñßêïò. Ç ðáñÜóôáóç èá áíåâáßíåé ãéá 8 çìÝñåò, áðü ôçí ÐáñáóêåõÞ 25 Öåâñïõáñßïõ Ýùò êáé ôçí ðáñáìïíÞ ôçò ÌåãÜëçò ÁðïêñéÜò óôçí Áßèïõóá Ößëéððïò óôçí ÊïæÜíç óôéò 9 ôï âñÜäõ.

ÔÑÉÔÇ 15/2

ÔÅÔÁÑÔÇ 16/2

8ï 1ï Ðéèáíü ÷éïíüíåñï

6ï 3ï Ðéèáíü ÷éïíüíåñï

ÐÅÌÐÔÇ 17/2

ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ 18/2

8ï 4ï Ðéèáíü ÷éïíüíåñï

9ï 4ï ÁóèåíÞò âñï÷Þ

Ç ãùíéÜ ôïõ ðïëéôéóìïý ÅðôÜ âñáâåßá BAFTA ãéá ôïí «Ëüãï ôïõ ÂáóéëéÜ» Ìå åðôÜ âñáâåßá Ýöõãáí áðü ôçí ôåëåôÞ áðïíïìÞò ôùí âñåôáíéêþí âñáâåßùí BAFTA ïé óõíôåëåóôÝò ôçò ôáéíßáò «Ï Ëüãïò ôïõ ÂáóéëéÜ», ðïõ áðï ðïëëïýò ÷áñáêôçñßæåôáé áñéóôïõñãçìáôéêÞ. Ç ôáéíßá êÝñäéóå ôá âñáâåßá êáëýôåñçò ôáéíßáò, êáëýôåñçò âñåôáíéêÞò ôáéíßáò, á' áíäñéêïý ñüëïõ (Êüëéí Öåñè), â' áíäñéêïý ñüëïõ (ÔæÝöñé Ñáò), â' ãõíáéêåßïõ ñüëïõ (¸ëåíá Ìðüíáì ÊÜñôåñ), êáëýôåñçò ìïõóéêÞò, êáëýôåñïõ ðñùôüôõðïõ óåíáñßïõ. Ôï âñáâåßï óêçíïèåóßáò áðïíåìÞèçêå óôï «Social Network», åíþ ôï âñáâåßï á' ãõíáéêåßïõ ñüëïõ áðÝóðáóå ç ÍÜôáëé Ðüñôìáí («Ìáýñïò Êýêíïò»). «Ìïõ áñÝóåé íá Ýñ÷ïìáé åäþ» äÞëùóå ï Êüëéí Öåñè, ðáñáëáìâÜíïíôáò ôï âñáâåßï, ï ïðïßïò ðáñÝëáâå ãéá äåýôåñç êáôÜ óåéñÜ ÷ñïíéÜ ôï âñáâåßï á' áíäñéêïý ñüëïõ. ÐÝñõóé åß÷å âñáâåõôåß ãéá ôçí åñìçíåßá ôïõ óôçí ôáéíßá «A Single Man». Ç ôáéíßá «Social Network» ðïõ ðñáãìáôåýåôáé ôï öáéíüìåíï ôïõ Facebook êÝñäéóå Üëëá äýï âñáâåßá, ìåôáîý ôùí ïðïßùí ôïý êáëýôåñïõ äéáóêåõáóìÝíïõ óåíáñßïõ. Ç ÍÜôáëé Ðüñôìáí äåí ðáñáâñÝèçêå óôçí ôåëåôÞ åîáéôßáò ðñï÷ùñçìÝíçò åãêõìïóýíçò. Ï óêçíïèÝôçò ÍôÜñåí Áñïíüöóêé åîÞñå ôçí áöïóßùóÞ ôçò óôï ñüëï ôçò óôçí ôáéíßá «Ìáýñïò Êýêíïò». Ùóôüóï, ç âñáäéÜ äåí êýëçóå ôüóï åðéôõ÷çìÝíá ãéá ôïõò óõíôåëåóôÝò ôçò ôáéíßáò, êáèþò ôï âñáâåßï ôçò Ðüñôìáí Þôáí ôï ìïíáäéêü, ðáñÜ ôéò 12 õðïøçöéüôçôåò. ÔÝëïò, ç ôáéíßá Inception ôïõ Êñßóôïöåñ Íüëáí, ìå ðñùôáãùíéóôÞ ôïí ËåïíÜñíôï ÍôéÊÜðñéï, êÝñäéóå ôñßá âñáâåßá, ìåôáîý ôùí ïðïßùí ôá âñáâåßá åéäéêþí åöÝ êáé Þ÷ïõ.

(Ä. ÊáñáãéÜííç)


ÈÁÑÑÏÓ

!

Óõíåñãáóßá Áãùíéóôéêþí ÄõíÜìåùí ÄÅÇ

Ç

ðñùôïöáíÞò åðßèåóç åíÜíôéá óôïõò åñãáæüìåíïõò êáé óôç ÄÅÇ áðü ôçí êõâÝñíçóç, ç ïðïßá ìå ðñüó÷çìá ôï äÞèåí Üãíùóôï åîùôåñéêü ÷ñÝïò ôçò ÷þñáò, Ý÷åé ãßíåé ï ðñïðïìðüò êáé ôï üñãáíï ãéá ôçí åöáñìïãÞ ôçò ðéï áêñáßáò êáé áíÜëãçôçò íåïöéëåëåýèåñçò ðïëéôéêÞò óå üëç ôçí Åõñþðç, âñßóêåôáé óôï áðïêïñýöùìá ôçò, Åéäéêüôåñá ãéá ôç ÄÅÇ ôï ðïëõôéìüôåñï áðü ôá «áóçìéêÜ» ðïõ Ý÷ïõí âÜëåé óôï ìÜôé ôá åã÷þñéá êáé îÝíá óõìöÝñïíôá, ôï õðï÷èüíéï «ìíçìüíéï» ðïõ Ý÷åé õðïãñÜøåé êáé åðéêáéñïðïéÞóåé êáè’ õðáãüñåõóç ç êõâÝñíçóç, ðñïâëÝðåé ôçí ðëÞñç áðáîßùóç êáé ðáñÜäïóÞ ôçò óôï éäéùôéêü êåöÜëáéï, ìå êáôáóôñïöéêÝò óõíÝðåéåò ãéá ôï åñãáæüìåíï, ôá ëáúêÜ óôñþìáôá êáé ôçí åèíéêÞ ïéêïíïìßá. Óôá ðëáßóéá áõôÜ ðÝñá áðü ôç ôåñÜóôéá åðé÷åßñçóç ðñïðáãÜíäáò êáé áðïðñïóáíáôïëéóìïý ôïõ ëáïý ôá óõìöÝñïíôá áõôÜ êáé ïé ðëåéïøçöïýóåò (áêüìá) ðïëéôéêÝò äõíÜìåéò ÐÁÓÏÊ, ÍÄ, ËÁÏÓ êëð Ý÷ïõí åíåñãïðïéÞóåé ó÷Ýäéï óõíôñéâÞò ìå êÜèå ìÝóï, êÜèå åóôßá áíôßóôáóçò êáé áãùíéóôéêÞò óõóðåßñùóçò ôùí åñãáæïìÝíùí. Ðñùôáñ÷éêüò óôü÷ïò åßíáé ç äéÜóðáóç ôùí åñãáæïìÝíùí, ç óôñïöÞ ôçò ìéá êáôçãïñßáò åíÜíôéá ôçò Üëëçò êáé åíôÝëåé, ç åîïõäåôÝñùóç ôïõ Óõíäéêáëéóôéêïý ÊéíÞìáôïò, óôçí ðñþôç ãñáììÞ ôïõ ïðïßïõ åßíáé ç ÃÅÍÏÐ/ÄÅÇ êáé ôçò äõíáôüôçôáò áãùíéóôéêÞò êéíçôïðïßçóçò. Ãéá ôï óêïðü áõôü áîéïðïéïýí õðáñêôÝò áäõíáìßåò êáé êáôáóêåõÜæïõí Üëëåò, þóôå íá óðåßñïõí ôçí áðïãïÞôåõóç óôïõò åñãáæïìÝíïõò, íá öèåßñïõí ôï êýñïò ôùí óõíäéêÜôùí êáé ôùí óôåëå÷þí ðïõ äñáóôçñéïðïéïýíôáé óôéò ãñáììÝò ôïõò. Ç ÓÁÄ ìå ôçí ìáêñü÷ñïíç éóôïñßá áãþíùí ãéá ôïõò åñãáæïìÝíïõò êáé ôç ÄÅÇ ðïõ áðü ôéò ãñáììÝò ôçò Ý÷ïõí áíáäåé÷èåß åêáôïíôÜäåò óôåëÝ÷ç ðïõ ðÜíôá Þôáí óôçí ðñþôç ãñáììÞ ôùí áãþíùí, ãéá Ýíá óýã÷ñïíï ôáîéêü, áãùíéóôéêü êáé áêçäåìüíåõôï óõíäéêáëéóìü, åßíáé ç ôåëåõôáßá ðáñÜôáîç ðïõ èá äéêáéïëïãÞóåé Þ èá óõãêáëýøåé õðáñêôÝò áäõíáìßåò êáé èÝìáôá äåïíôïëïãßáò ôùí óõíäéêáëéóôéêþí öïñÝùí êáé ôùí óôåëå÷þí, áêüìç, êáé ãéá ôçí éäéùôéêÞ ôïõò äñáóôçñéüôçôá. Áíôßèåôá åßíáé áðïëýôùò åõèõãñáììéóìÝíç ìå ôçí áõîçìÝíç åõáéóèçóßá ôùí åñãáæïìÝíùí ìðñïóôÜ óôá öáéíüìåíá êñßóçò êáé äéáöèïñÜò, ðïõ Ý÷ïõí óçìáíôéêü ìåñßäéï åõèýíçò ãéá ôç óçìåñéíÞ êáôÜóôáóç ôïõ ëáïý. Áêñéâþò ãéá áõôü ôï ëüãï äéáôçñåß ôç óêÝøç êáé ôçí ìáôéÜ ôçò êáèáñÞ, þóôå íá äéáêñßíåé ôçí áëÞèåéá áðü ôá øÝìá êáé íá õðåñáóðßæåôáé ôçí äçìïêñáôéêÞ ëåéôïõñãßá êáé äåïíôïëïãßá éäéáßôåñá ôùí ÌÌÅ. Óå êáìéÜ ðåñßðôùóç äåí ðñüêåéôáé íá íïìéìïðïéÞóåé ðñáêôéêÝò êáé ìåèïäåýóåéò öáéÜò ðñïðáãÜíäáò óáí áõôÝò ôïõ ãíùóôïý ôçëåïðôéêïý ÷áëêåßïõ ôï ïðïßï Ý÷åé áíáëÜâåé åñãïëáâéêÜ ôéò ôåëåõôáßåò åâäïìÜäåò ôï ñüëï ôïõ õðïíïìåõôÞ ôçò ÃÅÍÏÐ/ÄÅÇ ìå ðñþôï óôü÷ï ôïí óõíÜäåëöï Ñßæï Ñßæï êïñõöáßïõ óôåëÝ÷ïõò ôçò ÓÁÄ áðü ôçí ßäñõóç ôçò. ÐÜåé ðïëý, ðáñÜãïíôåò êáé èéáóþôåò ôïõ ìíçìïíßïõ êáé öáóéæüíôåò ðïëéôéêïß, óõíäáéôõìüíåò ôçò Æïýãêëáò íá ãßíïíôáé ôéìçôÝò ôùí óõíäéêÜôùí êáé ôçò çèéêÞò ôÜîçò êáé äåïíôïëïãßáò. Ç ÓÁÄ äåí âéÜæåôáé íá Ýêäïóç ôçí åôõìçãïñßá ôçò ãéá ôïí óõíÜäåëöï Ïñãáíùôéêü ÃñáììáôÝá ôçò ÃÅÍÏÐ/ÄÅÇ Ýóôù êáé áí ãíùñßæåé ðïëý êáëÜ êáé ôïõò áãþíåò ôïõ ãéá ðÜíù áðü 35 ÷ñüíéá, êáé ôéò äéþîåéò ðïõ Ý÷åé õðïóôåß ãéá ôçí óõíäéêáëéóôéêÞ êáé ðïëéôéêÞ ôïõ äñáóôçñéüôçôá, êáé ôï èåóìéêü ôïõ ñüëï óôç ÃÅÍÏÐ/ÄÅÇ êáé ãåíéêÜ óôï Óõíäéêáëéóôéêü Êßíçìá. Ôïõ áíáãíùñßæåé ùóôüóï ôï äéêáßùìá êáé ôïí óôçñßæåé þóôå íá õðåñáóðéóèåß ôïí åáõôü ôïõ êáé ôçí óõíäéêáëéóôéêÞ ôïõ ôéìÞ êáé áãùíéóôéêÞ áîéïðñÝðåéá ìå üëá ôá íüìéìá ìÝóá êáé èåóìïýò. Óôá ðëáßóéá áõôÜ óõìöùíåß ìå ôçí áðüöáóÞ ôïõ íá áðÝ÷åé áðü ôá êáèÞêïíôá ôïõ Ïñãáíùôéêïý ÃñáììáôÝá ôçò ÃÅÍÏÐ/ÄÅÇ êáé íá áöïóéùèåß óôç ðñïóðÜèåéá áðÜíôçóçò óôéò êáôçãïñßåò. Êáëïýìå üëïõò ôïõ óõíáäÝëöïõò óå áãùíéóôéêÞ óõóðåßñùóç ãýñù áðü ôï ÓõíäéêÜôï ìáò, íá ìçí åíäßäïõí óôá ó÷Ýäéá áðïðñïóáíáôïëéóìïý ðïõ åðé÷åéñïýí ïé ãíùóôïß êýêëïé. Ðñïåéäïðïéïýìå üôé áõôÝò ïé åíÝñãåéåò èá óõíå÷éóèïýí êáé èá åíôáèïýí üóï ç ÃÅÍÏÐ/ÄÅÇ áíôéóôÝêåôáé óôá ó÷Ýäéá ôïõò. Êáëïýìå üëåò ôéò ðáñáôÜîåéò, êáé éäéáßôåñá áõôÝò, ðïõ Ýóðåõóáí íá õðïãñáììßóïõí ôçí «êáèáñüôçôÜ ôïõò» ÷ùñßò ßóùò, íá áíôéëáìâÜíïíôáé ôï ìÝãåèïò ôçò æçìéÜò ðïõ ðñïêáëïýí óôçí åíüôçôá êáé ôçí áãùíéóôéêÞ ðñïïðôéêÞ ôùí óõíäéêÜôùí ìáò, íá áñèïýí óôï ýøïò ôùí ðåñéóôÜóåùí. Ç åõèýíç üëùí åßíáé ôåñÜóôéá

ÐÝìðôç 17 Öåâñïõáñßïõ 2011

ÊÏÆÁÍÇ

Ç åðéôÜ÷õíóç õëïðïßçóçò ôïõ ÅÓÐÁ êýñéï ìÝëçìá ôùí Áõôïäéïéêçôéêþí êáé ôùí öïñÝùí ôçò ÊïæÜíçò

ÊáôÜëçøç ôïõ Äéêáóôéêïý ÌåãÜñïõ ÊïæÜíçò ÷èåò áðü ôïõò Äéêçãüñïõò

Ïé Äéêçãüñïé ôçò ÊïæÜíçò ðñï÷þñçóáí ÷èåò óå óõìâïëéêÞ, åéñçíéêÞ êáôÜëçøç ôïõ Äéêáóôéêïý ÌåãÜñïõ ÊïæÜíçò ãéá ôçí «ðñïþèçóç áðü ôçí ÊõâÝñíçóç äéáôÜîåùí ðïõ áöïñïýí óôç äÞèåí áðåëåõèÝñùóç ôïõ åðáããÝëìáôïò êáé óôçí áëëïßùóç ôïõ ëåéôïõñãçìáôéêïý ÷áñáêôÞñá ôçò äéêçãïñßáò».

Ç áãùíßá üëùí ãéá ôçí åðéôÜ÷õíóç õëïðïßçóçò ôïõ ÅÓÐÁ áíáäåß÷èçêå óôç äéÜñêåéá åõñåßáò óýóêåøçò ðïõ ðñáãìáôïðïéÞèçêå ìå ðñùôïâïõëßá ôçò ÃåíéêÞò ÃñáììáôÝá ÁðïêåíôñùìÝíçò Äéïßêçóçò Çðåßñïõ-ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò, ÄÞìçôñáò ÃåùñãáêïðïýëïõÌðÜóôá, ôï áðüãåõìá ôçò Ôñßôçò óôï «ÁìöéèÝáôñï-ÆÅл, óôçí ÊïæÜíç. Ç óýóêåøç åíôÜóóåôáé óôï ðëáßóéï ìéáò óåéñÜò åíçìåñùôéêþí óõíáíôÞóåùí ðïõ îåêßíçóå ç ÃåíéêÞ ÃñáììáôÝáò óôéò ÐåñéöåñåéáêÝò Åíüôçôåò ôçò ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò êáé ðñáãìáôïðïéÞèçêå óå óõíåñãáóßá ìå ôïí ÐåñéöåñåéÜñ÷ç ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò Ãéþñãï ÄáêÞ, ôïí ÁíôéðåñéöåñåéÜñ÷ç ÐåñéöåñåéáêÞò Åíüôçôáò ÊïæÜíçò ÉùÜííç Óüêïõôç, ôïõò ÄçìÜñ÷ïõò ÊïæÜíçò ËÜæáñï Ìáëïýôá, Åïñäáßáò ÐáñáóêåõÞ Âñõæßäïõ, Óåñâßùí-Âåëâåíôïý Âáóßëç Êùíóôáíôüðïõëï. Êýñéï áíôéêåßìåíï ôçò áðïôÝëåóå ç åíçìÝñùóç êáé ï óõíôïíéóìüò åíåñãåéþí ãéá ôçí åðéôÜ÷õíóç ôçò õëïðïßçóçò ôïõ Å.Ó.Ð.Á., ç áíÜëõóç ôùí ðñïôåñáéïôÞôùí êáé ôùí Üìåóùí åíåñãåéþí ãéá ôçí Ýíôáîç Ýñãùí óôï Ðåñéöåñåéáêü Åðé÷åéñçóéáêü Ðñüãñáììá (ÐÅÐ) ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò 2007-2013 êáé ç êáôáãñáöÞ ðñïâëçìÜôùí. ÌÝóá áðü åðïéêïäïìçôéêÞ óõæÞôçóç Ýãéíå áíáëõôéêÞ ðåñéãñáöÞ ôçò êáôÜóôáóçò ðïõ åðéêñáôåß óôçí ÐåñéöåñåéáêÞ Åíüôçôá ÊïæÜíçò

áíáöïñéêÜ ìå ôéò åíôÜîåéò Ýñãùí, ôçí áîéïëüãçóç ôùí ìåëåôþí ðïõ Ý÷ïõí êáôáôåèåß, ôç äçìïðñÜôçóç Ýñãùí, ôéò ðñïôåñáéüôçôåò ðïõ èá ðñÝðåé íá äïèïýí óôçí êáôÜèåóç íÝùí þñéìùí ìåëåôþí. «Ç óçìåñéíÞ äýóêïëç äçìïóéïíïìéêÞ óõãêõñßá, ìåãéóôïðïéåß ôçí åõèýíç üëùí ìáò áöïý ç ðåñéöåñåéáêÞ áíÜðôõîç åßíáé ìïíüäñïìïò. Ç ÄõôéêÞ Ìáêåäïíßá êáé ç ÐåñéöåñåéáêÞ Åíüôçôá ÊïæÜíçò Ý÷ïõí ìåãÜëåò äõíáôüôçôåò áíÜðôõîçò áñêåß íá áîéïðïéÞóïõí ôï âáóéêü ÷ñçìáôïäïôéêü åñãáëåßï ðïõ åßíáé ôï ÅÓÐÁ», õðïãñÜììéóå óôïõò óõììåôÝ÷ïíôåò ç ÃåíéêÞ ÃñáììáôÝáò, åíþ äåí ðáñÝëåéøå íá æçôÞóåé ôçí åðïéêïäïìçôéêÞ óõíåñãáóßá ôùí öïñÝùí êáé ôçí êïéíÞ ðñïóÞëùóç üëùí óôï óôü÷ï ôçò åîáóöÜëéóçò ðñïïðôéêþí áíÜðôõîçò ãéá ôçí ðåñéï÷Þ. Åðßóçò ç êá. ÃåùñãáêïðïýëïõÌðÜóôá åðåóÞìáíå ôçí áíÜãêç åðéôÜ÷õíóçò ôùí åíåñãåéþí áðü ôçí ðëåõñÜ ôùí íÝùí ÏÔÁ Á’ & ’ âáèìïý ãéá ôçí åíåñãïðïßçóç ôùí åìðëåêüìåíùí ìå ôá Ýñãá õðçñåóéþí êáé æÞôçóå áõóôçñÞ éåñÜñ÷çóç ðñïôåñáéïôÞôùí êáé êáôáãñáöÞ ôùí þñéìùí êáé ïëïêëçñùìÝíùí ðñïôÜóåùí áðü ôï Ðåñéöåñåéáêü êáé ôá ÄçìïôéêÜ Óõìâïýëéá óå óõíåñãáóßá ìå ôçí ÅíäéÜìåóç Äéá÷åéñéóôéêÞ Áñ÷Þ, þóôå íá áðïôåëÝóåé ôçí âÜóç ãéá ôçí ðñïåôïéìáóßá ôçò áíáèåþñçóçò ôïõ ÐÅÐ ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò ìå Ýñãá ðïõ èá Ý÷ïõí óôñáôçãéêÞ êáôåýèõíóç êáé áíáðôõîéáêÜ áðïôåëÝóìáôá ãéá ôçí ðåñéï÷Þ. Óôç äéÜñêåéá ôçò óýóêåøçò, áðü ôçí ðñïúóôáìÝíç ôçò Äéá÷åéñéóôéêÞò Áñ÷Þò Ýãéíå áíáëõôéêÞ ðáñïõóßáóç ôùí áîüíùí ôïõ Åðé÷åéñçóéáêïý

ÐñïãñÜììáôïò êáèþò êáé ôùí êùäéêþí ÈåìáôéêÞò Ðñïôåñáéüôçôáò. Áðü ôçí ðëåõñÜ ôïõò ïé óõììåôÝ÷ïíôåò óôç óýóêåøç åß÷áí ôçí åõêáéñßá íá áíáëýóïõí ôçí èÝóç ôïõò, ôüóï óå ó÷Ýóç ìå ôéò ðñïôåñáéüôçôåò êáé ôéò áíÜãêåò ðïõ Ý÷ïõí êáôáãñÜøåé êáôÜ ôçí ðñþôç ðåñßïäï ôçò áíÜëçøçò ôùí õðï÷ñåþóåþí ôïõò, üóï êáé ìå ðñïôÜóåéò ðïõ ðñïôßèåíôáé íá õðïâÜëëïõí ãéá ôçí åðéôÜ÷õíóç ôïõ ðñïãñÜììáôïò. Áðü üëïõò äüèçêå éäéáßôåñç Ýìöáóç óôçí õëïðïßçóç Ýñãùí ïäïðïéßáò ìå ðñþôç ðñïôåñáéüôçôá óôïí êÜèåôï Üîïíá Öëþñéíá-ÐôïëåìáúäáÊïæÜíç-ËÜñéóá êáé ç áíÜãêç ïëïêëÞñùóçò ïäéêþí äéáóõíäÝóåùí üðùò ï äñüìïò ÊïæÜíç-ÓÝñâéá. Áðïôõðþèçêå ç ðñïôåñáéüôçôá üëùí óå Ýñãá ðñïóôáóßáò ôïõ ðåñéâÜëëïíôïò êáé áíÜäåéîçò ôùí ðïëéôéóôéêþí ðüñùí ôçò ÐåñéöåñåéáêÞò Åíüôçôáò ÊïæÜíçò, åíþ Ýãéíå éäéáßôåñç áíáöïñÜ óôá æçôÞìáôá ðïõ ó÷åôßæïíôáé ìå ôï íÝï êôÞñéï ôïõ Ðáíåðéóôçìßïõ ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò. ÔÝëïò, äüèçêå Ýìöáóç óôï æÞôçìá ôùí Ýñãùí õðïäïìÞò ôùí ïéêéóìþí ðïõ ìåôåãêáèßóôáíôáé êáé óôï æÞôçìá ôçò õãåßáò ìå áíáöïñÜ óôï Íïóïêïìåßï ôçò ÊïæÜíçò. Óôç óýóêåøç óõììåôåß÷áí åðßóçò, ðïëéôåõôÝò, áíôéäÞìáñ÷ïé ôçò ðåñéï÷Þò, ï ÄéïéêçôÞò ôïõ «ÌáìÜôóåéïõ» Íïóïêïìåßïõ ÊïæÜíçò Íßêïò Êßôóéïò, ç ÄéïéêçôÞò ôïõ Íïóïêïìåßïõ ÐôïëåìáÀäáò Áíáóôáóßá Ìðïýñôæïõ, åêðñüóùðïé ïéêïíïìéêþí êáé êïéíùíéêþí åôáßñùí, óôåëÝ÷ç ôçò Äéá÷åéñéóôéêÞò Áñ÷Þò áëëÜ êáé õðçñåóéáêïß ðáñÜãïíôåò ôçò ÁðïêåíôñùìÝíçò Äéïßêçóçò êáé ôçò ÐåñéöÝñåéáò.

ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÁÓÁÐÉÄÇÓ: Íá áíáèåùñÞóåé ç êõâÝñíçóç ôéò áðïöÜóåéò ãéá ôá ïðùñïêçðåõôéêÜ Ï Õðåýèõíïò ôïõ ÔïìÝá ÐïëéôéêÞò Åõèýíçò ÁãñïôéêÞò ÁíÜðôõîçò ôçò ÍÝáò Äçìïêñáôßáò, âïõëåõôÞò ÊïæÜíçò, ê. Ã. Êáóáðßäçò, Ýêáíå ôçí áêüëïõèç äÞëùóç: «Ç öåôéíÞ äéåèíÞò Ýêèåóç öñïýôùí êáé ëá÷áíéêþí ôïõ Âåñïëßíïõ, ìå ôç óõììåôï÷Þ 2.300 åêèåôþí áðü 70 êáé ðëÝïí ÷þñåò, ìå ðåñéóóüôåñïõò áðü 50 ÷éëéÜäåò åìðïñéêïýò åðéóêÝðôåò áðïôåëåß óçìåßï áíáöïñÜò ãéá ôçí áãñïôéêÞ ïéêïíïìßá óå ðáãêüóìéï åðßðåäï. Ç ÷þñá ìáò, ìå ðáñáãùãÞ öñïýôùí êáé ëá÷áíéêþí Üñéóôçò ðïéüôçôáò, åêðñïóùðÞèçêå áðü åðé÷åéñÞóåéò ôïõ êëÜäïõ, éäéùôéêÝò êáé óõíåôáéñéóôéêÝò, ó’ Ýíá ðåñßðôåñï, ðïõ äåí áðïôýðùíå ôç äõíáìéêÞ êáé ôá ðëåïíåêôÞìáôá ôïõ êëÜäïõ. Ç êéíçôéêüôçôá ôùí åêèåôþí ìáò êáé ç óõíäñïìÞ ôçò Ðñåóâåßáò ìáò óôï Âåñïëßíï åß÷áí èåôéêü áíôßêôõðï óôçí ðñïâïëÞ ôùí ðñïúüíôùí ìáò êáé êÝíôñéóáí ôï åíäéáöÝñïí îÝíùí åìðïñéêþí åðéóêåðôþí. Ôçí ßäéá þñá, üìùò, ìå ôåëåßùò Üóôï÷åò êáé áøõ÷ïëüãçôåò åíÝñãåéÝò ôçò, ç êõâÝñíçóç áðïäõíáìþíåé ôçí ðñïïðôéêÞ êáé ôç äõíáìéêÞ ôïõ êëÜäïõ. ¸÷ïíôáò ùò ìïíáäéêü ÷ñçìáôïäïôéêü åñãáëåßï ôá ó÷Ýäéá âåëôßùóçò óôçí áãñïôéêÞ ðáñáãùãÞ, ïé óýìâïõëïé ôïõ Õðïõñãïý, ìå ôéò ðñïôÜóåéò ôïõò, ðåñéïñßæïõí ôçí åðéëÝîéìç äáðÜíç ãéá åðåíäýóåéò óôïí ôïìÝá ôùí ïðùñïêçðåõôéêþí ìÝ÷ñé ôéò 50.000 åõñþ. Ìå ôÝôïéåò áðïöÜóåéò åßíáé ó÷åäüí áäýíáôç ç ðñïïðôéêÞ âåëôßùóçò êáé áíôáãùíéóôéêüôçôáò ôçò ðáñáãùãÞò. Êáëïýìå ôçí êõâÝñíçóç íá ìçí ðñï÷ùñÞóåé óôçí åöáñìïãÞ äéáôÜîåùí ðïõ áíáéñïýí ôá óõãêñéôéêÜ ðëåïíåêôÞìáôá ôïõ êëÜäïõ êáé íá áíáèåùñÞóåé ðëÞñùò ôéò áñ÷éêÝò ôçò áðïöÜóåéò ãéá ôïí ôïìÝá ôùí ïðùñïêçðåõôéêþí».

Ç êéíçôïðïßçóç Ýãéíå ìåôáîý ïêôþ êáé äÝêá ôï ðñùß ÷ùñßò íá õðÜñîåé ôï ðáñáìéêñü åðåéóüäéï. ¼ðùò ìáò áíÝöåñå ï ðñüåäñïò ôïõ Óõëëüãïõ ×ñÞóôïò Óáââßäçò ç ÏëïìÝëåéá ôùí ÐñïÝäñùí ôùí Äéêçãïñéêþí Óõëëüãùí ÅëëÜäïò, ðïõ óõíÞëèå óôéò 12.2.2011 óôçí ÁèÞíá, áðïöÜóéóå ôçí áðï÷Þ ôùí Äéêçãüñùí áðü ôá êáèÞêïíôá ôïõò áðü ôéò 15.2.2011 êáé ôçí 21.2.2011 óå Ýíäåéîç äéáìáñôõñßáò ãéá ôçí ðñïþèçóç áðü ôçí ÊõâÝñíçóç äéáôÜîåùí ðïõ áöïñïýí óôç äÞèåí "áðåëåõèÝñùóç" ôïõ åðáããÝëìáôïò êáé óôçí áëëïßùóç ôïõ ëåéôïõñãçìáôéêïý ÷áñáêôÞñá ôçò äéêçãïñßáò. Ïé Äéêçãüñïé äéáôñáíþóïõí ôçí áíôßèåóç êáé äéáìáñôõñßá ôïõò ôüóï óôéò ìåèïäåýóåéò ôçò êõâÝñíçóçò, üóï êáé óôçí "åðéëåêôéêÞ óéùðÞ" ôçò ðëåéïíüôçôáò ôùí ìåãÜëùí ðáíåëëáäéêþí óõãêñïôçìÜôùí ôýðïõ (Ýíôõðïõ, çëåêôñïíéêïý êáé ñáäéïôçëåïðôéêïý) ðïõ óêïðü Ý÷åé ôçí õðïâÜèìéóç ôïõ áãþíá ìáò, áöïý ç ìç óõììåôï÷Þ ôïõ Ä Ó Á óôéò êéíçôïðïéÞóåéò ìáò, åêëáìâÜíåôáé áðü ôïí ôýðï, ùò áöïñìÞ ãéá ôç ìåèïäåõìÝíç ðáñáðëçñïöüñçóç ôçò êïéíÞò ãíþìçò üôé ïé äéêçãüñïé óõìöùíïýí ìå ôéò åðéëïãÝò ôçò êõâÝñíçóçò êáé äåí èßãïíôáé áðü ôï õðü øÞöéóç íüìï - ðëáßóéï.

ÓõíÜíôçóç êéíçìÜôùíóõëëïãéêïôÞôùí ôçò ÊåíôñïäõôéêÞò Ìáêåäïíßáò

Ì

éá ìáæéêÞ, ðïëý åíäéáöÝñïõóá, åëðéäïöüñá êáé äõíáìéêÞ óýóêåøç êéíçìÜôùí-óõëëïãéêïôÞôùí ôçò ÊåíôñïäõôéêÞò Ìáêåäïíßáò ðñáãìáôïðïéÞèçêå ôçí ÔÝôáñôç 9 Öåâñïõáñßïõ 2011 óôç ÍÜïõóá. Ìå ïéêïäåóðüôç ôçí «ÁíåîÜñôçôç Ðñùôïâïõëßá ôçò ÍÜïõóáò»óõãêåíôñþèçêáí ìÝëç êïéíùíéêþí êéíçìÜôùí (ðñïóÞëèáí áêôéâéóôÝò) áðü ôï íïìü ÊïæÜíçò, ôç ÂÝñïéá, ôçí ÅðéóêïðÞ, ôç Óêýäñá, ôçí ¸äåóóá, ôá ÃéáííéôóÜ, ôçí Áñáâçóóü, ôçí Êñýá Âñýóç êáé óõæÞôçóáí ôçí ùò ôþñá ðïñåßá ôïõò , ôçí ðáñáðÝñá óõíåñãáóßá ôïõò êáé äñÜóç ôïõò.

Óå Üìåóç ðñïôåñáéüôçôá ôÝèçêáí ôá æçôÞìáôá ôçò áíåñãßáò ðïõ ðëÞôôåé Üãñéá ôçí ðåñéï÷Þ ìáò, ôçò óõññßêíùóçò êáé åìðïñåõìáôïðïßçóçò ôïõ êïéíùíéêïý áãáèïý êáé äéêáéþìáôïò ôçò õãåßáò (êëåßóéìï íïóïêïìåßùí, êáèéÝñùóç «åéóéôçñßïõ» ãéá éáôñéêÝò åîåôÜóåéò êáé óõíôáãïãñÜöçóç êëð), ôçò ðáñáðÝñá éäéùôéêïðïßçóçò êáé õðïâÜèìéóçò ôùí ÌÝóùí ÌáæéêÞò ÌåôáöïñÜò (áýîçóç ôùí êïìßóôñùí, êáôÜñãçóç äñïìïëïãßùí ôïõ ÏÓÅ, Äéüäéá), ôïõ ñáôóéóìïý êáé ôçò óõìðáñÜóôáóçò óôïõò 300 áðåñãïýò ðåßíáò, ôïõ áãñïôéêïý æçôÞìáôïò, ôçò ðñïÜóðéóçò ôùí äçìïêñáôéêþí èåóìþí êáé äéêáéùìÜôùí ðïõ êáôáëýïíôáé êáé ôçò õðåñÜóðéóçò ôùí åñãáóéáêþí áóöáëéóôéêþí êáé óõíôáîéïäïôéêþí äéêáéùìÜôùí. Óôï êëåßóéìï ôçò óõíÜíôçóçò ïé óõëëïãéêüôçôåò áðïöÜóéóáí íá óõíå÷ßóïõí ôç óõíåñãáóßá ôïõò êáé íá óõíå÷ßóïõí áêüìá ðéï äõíáìéêÜ êáé ìáæéêÜ ôç äñÜóç ôïõò óå æçôÞìáôá êïéíùíéêÜ êáé ðïëéôéêÜ, ðïõ áöïñïýí ôüóï ôéò ôïðéêÝò êïéíùíßåò êáé ôçí ÊåíôñïäõôéêÞ Ìáêåäïíßá ãåíéêüôåñá, üóï êáé ôïí åõñýôåñï Åëëáäéêü ÷þñï. Ðñþôç êïéíÞ äñÜóç ïñßóôçêå ç êáôÜ ôüðïõò äéïñãÜíùóç êáé äõíáìéêÞ óõììåôï÷Þ óôç ãåíéêÞ áðåñãßá óôéò 23 Öåâñïõáñßïõ 20011. Óôçí óýóêåøç óõììåôåß÷áí: ÁíåîÜñôçôç Ðñùôïâïõëßá ÍÜïõóáò ÅðéôñïðÞ Áãþíá Ðïëéôþí Äõô. Ìáêåäïíßáò & Çìáèßáò åíÜíôéá óôá Äéüäéá Ðñùôïâïõëßá Ãõíáéêþí óå ÄñÜóç ¸äåóóáò Áõôüíïìï ÓôÝêé «Ìðáñïýôé» ÂÝñïéáò ÁíôéñáôóéóôéêÞ Ðñùôïâïõëßá Êñýáò Âñýóçò Êßíçóç åíÜíôéá óôï ñáôóéóìü êáé ôç öáóéóôéêÞ áðåéëÞ Í. ÐÝëëáò Äßêôõï Ðïëéôþí ãéá ôï ÐåñéâÜëëïí Ãéáííéôóþí

ÉùÜííçò Çë. ÔóéáìðáñëÞò ×åéñïõñãüò Ïäïíôßáôñïò Ìåôåêðáéäåõèåßò óôçí ÐñïóèåôéêÞ êáé óôçí ÁéóèçôéêÞ ÏäïíôéáôñéêÞ óôï ÐáíåðéóôÞìéï ôçò ÍÝáò Õüñêçò (N.Y.U)

É. ÔñÜíôá 10, ÊïæÜíç Ôçë. 24610 40565, Fax 24610 27788 ÄÝ÷åôáé ìå ñáíôåâïý êáèçìåñéíÜ 9-2ðì êáé 5-9ìì


ÈÁÑÑÏÓ

"

ÐáíåðéóôÞìéï ÄõôéêÞò Ìáêåäïíßáò ÓÈÅÍÁÑÏ Ï×É óôçí áðïäõíÜìùóÞ ôïõ. Ôçò ÁÍÍÁÓ ÍÁÍÏÐÏÕËÏÕ ÅðéêåöáëÞ ìåßæïíïò áíôéðïëßôåõóçò ÄÞìïõ ÊïæÜíçò Ç ôïðéêÞ ìáò êïéíùíßá Ý÷åé åêöñáóôåß äéá÷ñïíéêÜ, óõíïëéêÜ êáé ïìüöùíá õðÝñ ôïõ Ðáíåðéóôçìßïõ ìáò, ðïõ ðñÝðåé íá ôï äéáöõëÜîïõìå óáí êüñç ïöèáëìïý. ¼÷é âÝâáéá ìå ëïãßäñéá êáé êïñþíåò , áëëÜ ìå óõóôçìáôéêü áãþíá åíßó÷õóçò êáé èùñÜêéóÞò ôïõ. Ï ôüðïò ìáò ðïõ âÜëëåôáé ðïéêéëüôñïðá áðü ôï õøçëüôåñï ðïóïóôü áíåñãßáò, ôá ëïõêÝôá, ôçí ðåñéâáëëïíôéêÞ õðïâÜèìéóç , ôçí Ýëëåéøç áíáðôõîéáêþí ðñïïðôéêþí ãéá ôï Üìåóï ìÝëëïí, åðåíäýåé êõñéïëåêôéêÜ óôçí ôñéôïâÜèìéá åêðáßäåõóç ü÷é óå ìéá ëïãéêÞ ðåëáôåéáêÞ, áëëÜ êýñéá óáí åëðßäá êáé äéÝîïäï ãéá öõãÞ áðü ôçí ðïëõåðßðåäç êñßóç ðïõ óôçñßæåôáé âÝâáéá óôçí éóôïñßá ìáò êáé ôïí ðïëéôéóìü ìáò. ÅÜí ç êõâÝñíçóç áíáêÜëõøå ôþñá ôçí áíÜãêç «ÊáëëéêñÜôç óôçí ðáéäåßá» íá ôïí åöáñìüóåé áñ÷ßæïíôáò áðü ôçí ÁôôéêÞ êáé åíéó÷ýïíôáò ôçí ÐåñéöÝñåéá ìå ìåôáöïñÜ ôìçìÜôùí óôá ÐåñéöåñåéáêÜ ÐáíåðéóôÞìéá ôá ïðïßá èá ëåéôïõñãïýí ìå ôçí ìïñöÞ «¸íá äõíáôü ÐáíåðéóôÞìéï» áíÜ ÐåñéöÝñåéá ðïõ ü÷é áðëÜ äåí èá õðïëåßðåôáé , áëëÜ èá õðåñôåñåß Ýíáíôé ôïõ «÷Üïõò» ôùí êåíôñéêþí ó÷ïëþí. ¸íá ÐáíåðéóôÞìéï ðïõ èá äéáêñßíåôáé áðü ôï õøçëü åðßðåäï äéäáóêüíôùí, ôçí ðïéüôçôá ôçò ðáñå÷üìåíçò ãíþóçò , ôéò êôéñéáêÝò åãêáôáóôÜóåéò åðéðÝäïõ, áðü äéåõêïëýíóåéò êáé êßíçôñá óôçí æùÞ ôùí öïéôçôþí óôçí ðüëç, þóôå ðñáãìáôéêÜ íá åßíáé «ïõóßá » åëêõóôéêü. Âåâáßùò ãéá ôçí åíßó÷õóç ôùí ðåñéöåñåéáêþí Ðáíåðéóôçìßùí ç Ðïëéôåßá ðñÝðåé «íá âÜëåé ÷Ýñé» óôï êáèçãçôéêü êáôåóôçìÝíï ðïõ ÷áñáêôçñßæåôáé áðü ôçí ëáôñåßá ôïõ óõãêåíôñùôéóìïý üëùí óå ÁèÞíá êáé Èåóóáëïíßêç ãéáôß âÝâáéá åêåß ç áðáó÷üëçóç óôá õðïôéèÝìåíá êýñéá êáèÞêïíôá ôïõ êáèçãçôÞ åßíáé ôï ðÜñåñãï åí ó÷Ýóåé ìå ôéò Üëëåò äñáóôçñéüôçôåò ðïõ óõíÞèùò Ý÷ïõí. Ìéá ïëüêëçñç ãåíéÜ «ðåöùôéóìÝíùí » íåïåëëÞíùí åðéóôçìüíùí îåíéôåýåôáé êáé êÜíåé áêáäçìáúêÞ êáñéÝñá óôï åîùôåñéêü, ãéáôß åäþ êáíåßò äåí Ý÷åé ôï óèÝíïò íá óðÜóåé êÜðïéá «áðïóôÞìáôá» , ðïõ üëïé ôá ãíùñßæïõí êáé êáíåßò äåí ôá «ôÝìíåé» . ÁíåîÜñôçôá áðü ôçí áíÝãåñóç ôçò Ðáíåðéóôçìéïýðïëçò – ðïõ âÝâáéá óôéò ðáñïýóåò óõíèÞêåò öáíôÜæåé óáí üíåéñï – èåùñþ üôé ðñÝðåé íá áíáæçôçèïýí åöéêôÝò ëýóåéò , Üìåóçò êáé áðïôåëåóìáôéêÞò áíôéìåôþðéóçò ôïõ êôéñéáêïý ìå ôçí óõìâïëÞ ðïëéôéêþí êáé áõôïäéïéêçôéêþí ðáñáãüíôùí. Åðßóçò êáôÜ ôçí ÜðïøÞ ìïõ üëïé ïé áéñåôïß èá ðñÝðåé íá ëÜâïõí èÝóç êáé íá áðïêñïýóïõí êÜèå éäÝá Ýóôù, óõã÷þíåõóçò Ðáíåðéóôçìßïõ êáé ÔÅÉ õðåñáóðéæüìåíïé ôçí áõôïôÝëåéá êáé ôçí åíßó÷õóç êáé ôùí äýï éäñõìÜôùí ôçò ôñéôïâÜèìéáò åêðáßäåõóçò. Äåí åßíáé äõíáôüí íá áíå÷üìáóôå íá êÜíïõìå âÞìáôá ðßóù áðü êåêôçìÝíá ôïõ ôüðïõ ìáò ìå ðñüó÷çìá ôçí êñßóç. Ç êñßóç ìðïñåß íá áíáäåé÷èåß óå åõêáéñßá åíßó÷õóçò ôçò ÅëëçíéêÞò ÐåñéöÝñåéáò ìå óïâáñÝò áðïöÜóåéò. Ï åíåñãåéáêüò ÷áñáêôÞñáò ôïõ ôüðïõ ìáò ìðïñåß íá áðïôåëÝóåé ôï óõãêñéôéêü ðëåïíÝêôçìá óôïí íÝï ÷Üñôç ôçò åêðáßäåõóçò . Ìáò ôï ïöåßëïõí.

ÓõíÜíôçóç ôïõ âïõëåõôÞ Í. Ãñåâåíþí È. ×áíôÜâá ìå ôçí ðïëéôéêÞ çãåóßá ôïõ Õðïõñãåßïõ ÁãñïôéêÞò ÁíÜðôõîçò êáé Ôñïößìùí ÓõíÜíôçóç ìå ôïí Õðïõñãü ÁãñïôéêÞò ÁíÜðôõîçò êáé Ôñïößìùí ê. Êþóôá Óêáíäáëßäç êáé ôï Ã. Ã. ôïõ Õðïõñãåßïõ ê. Ãåþñãéï Êáíåëëüðïõëï åß÷å ôçí Ôñßôç 15-2-2011 ï ÂïõëåõôÞò Í. Ãñåâåíþí ê. ÈáíÜóçò ×áíôÜâáò. Ï ê. ×áíôÜâáò æÞôçóå áðü ôïí ê. Õðïõñãü íá êáèïñéóôåß çìåñïìçíßá óõíÜíôçóçò, óôçí ïðïßá èá óõììåôÝ÷ïõí åêðñüóùðïé ôçò óõíôïíéóôéêÞò åðéôñïðÞò áãñïôþí Í. Ãñåâåíþí êáé åêðñüóùðïé ôçò ÄåóêÜôçò, ãéá íá óõæçôçèïýí ôá ðñïâëÞìáôá ðïõ áðáó÷ïëïýí ôïí áãñïôéêü êüóìï ôïõ Í. Ãñåâåíþí. Ùò çìåñïìçíßá óõíÜíôçóçò êáèïñßóôçêå ç Ôñßôç 8-3-2011. Ï ê. ÂïõëåõôÞò áðáßôçóå áðü ôïí Õðïõñãü íá áðïóýñåé Üìåóá ôç âÜóç ôùí 40 ìïñßùí óôá Ó÷Ýäéá Âåëôßùóçò êáé ðñüôåéíå ç áîéïëüãçóç ôùí Ó÷åäßùí íá ãßíåôáé, ãéá êÜèå Íïìü, ìå âÜóç ôç ìåãáëýôåñç âáèìïëïãßá, áíåîáñôÞôùò ìïñßùí. ÆÞôçóå åðßóçò, ôç ìåãéóôïðïßçóç ôçò ÷ñçìáôïäüôçóçò óôï æùéêü êåöÜëáéï êáé óå ïñéóìÝíåò êáëëéÝñãåéåò, üðùò ôá ìáíéôÜñéá. Ï ê. ×áíôÜâáò åíçìÝñùóå ôïí ê. Õðïõñãü ãéá ôá ðñïâëÞìáôá ðïõ áíôéìåôùðßæïõí ïé áãñüôåò ìå ôïõò Ô.Ï.Å. êáé æÞôçóå áðü ôçí ðïëéôéêÞ çãåóßá ôïõ Õðïõñãåßïõ íá áðïóôåßëåé êëéìÜêéï ôå÷íéêþí, ðñïêåéìÝíïõ íá åðéèåùñÞóïõí ôá ãåùöñÜãìáôá êáé íá êáôáãñÜøïõí ôá õöéóôÜìåíá ðñïâëÞìáôá, ãéá íá äñïìïëïãçèåß ç åðßëõóç ôïõò.

ÊÏÆÁÍÇ

ÐáñáìÝíåé ï ðñïâëçìáôéóìüò óôï Âüéï ãéá ôï èÝìá ôùí ó÷ïëåßùí

¸íôïíïò åßíáé ï ðñïâëçìáôéóìüò óôéò ôÜîåéò ôùí öïñÝùí, ôùí êáôïßêùí êáé ôçò äçìïôéêÞò áñ÷Þò ôïõ ÂïÀïõ, óå üôé Ý÷åé êÜíåé ìå ôï èÝìá ôùí óõã÷ùíåýóåùí ó÷ïëéêþí ìïíÜäùí ôçò ðåñéï÷Þò, êáèþò ïé áðáíôÞóåéò ðïõ ðÞñáí ôçí Ôñßôç áðü ôçí ÐåñéöåñåéáêÞ Äéåõèýíôñéá Åêðáßäåõóçò, ÅëÝíç Æõãïýñç, äåí ôïõò éêáíïðïßçóáí . Ïé öïñåßò ôïõ ÂïÀïõ, ðñáãìáôïðïßçóáí ôçí Ôñßôç 15 Öåâñïõáñßïõ, êéíçôïðïßçóç ìå áõôïêéíçôïðïìðÞ ðïõ îåêßíçóå áðü ôïí ÐåíôÜëïöï êáé êáôÝëçîå óôçí ÊïæÜíç êáé óôá ãñá-

öåßá ôçò ÐåñéöåñåéáêÞò Äéåýèõíóçò Åêðáßäåõóçò, ïðïý åêåß åðéôñïðÞ ìå åðéêåöáëÞò ôç ÄÞìáñ÷ï ÂïÀïõ, Ðáíáãéþôá Ïñöáíßäïõ, åðÝäùóå øÞöéóìá óôç Äéåõèýíôñéá, ÅëÝíç Æõãïýñç. Óôï øÞöéóìá ïé öïñåßò ôïõ ÂïÀïõ äéáôñáíþíïõí ôçí åäþ êáé êáéñü áìåôáêßíçôç áðüöáóÞ ôïõò ãéá ìç êëåßóéìï êáìßáò ó÷ïëéêÞò ìïíÜäáò ôçò ðåñéï÷Þò, êáèþò óýìöùíá ìå ôá óôïé÷åßá ðïõ õðÜñ÷ïõí üëåò åßíáé âéþóéìåò êáé ëåéôïõñãéêÝò. ÐáñÜëëçëá ôüíéóáí óôçí ê. Æõãïýñç ôçí éäéïìïñößá ôçò ðåñéï÷Þò, ìå ôéò äýóâáôåò ðåñéï÷Ýò êáé ôéò äýóêïëåò ìåôáêéíÞóåéò éäéáßôåñá ôï ÷åéìþíá, äéáìçíýïíôáò ðùò áí ôï Õðïõñãåßï Ðáéäåßáò ðñï÷ùñÞóåé óå áðüöáóç êëåéóßìáôïò Þ óõã÷þíåõóçò êÜðïéïõ ó÷ïëåßïõ, ìéá ôÝôïéá åíÝñãåéá èá åßíáé ôïõëÜ÷éóôïí Üóôï÷ç êáé ðñï-

âëçìáôéêÞ. «Äåí èá åðéôñÝøïõìå óå êáíÝíáí íá óôåñÞóåé êáé Üëëï áíèñþðéíï äõíáìéêü áðü ôï Âüéï», ôüíéóáí óýóóùìïé ïé öïñåßò ôïõ ÂïÀïõ, ïé ïðïßïé áðï÷þñçóáí åìöáíþò ðñïâëçìáôéóìÝíïé áðü ôç óõíÜíôçóç ìå ôçí êá ÅëÝíç Æõãïýñç, ç ïðïßá Üöçóå íá åííïçèåß ðùò ôï Õðïõñãåßï èá áðïöáóßóåé, åêôüò ôùí Üëëùí, ìå êñéôÞñéá ðïõ Ý÷ïõí íá êÜíïõí ìå ôï áñéèìçôéêü äõíáìéêü ôùí ó÷ïëåßùí. Ç ÄçìïôéêÞ Áñ÷Þ êáé ïé öïñåßò ôïõ ÂïÀïõ ðáñáìÝíïõí óå êáôÜóôáóç «åðéöõëáêÞò» ãéá ôï åí ëüãï æÞôçìá ôïíßæïíôáò ðùò äåí èá åðéôñÝøïõí áñíçôéêÝò åîåëßîåéò ãéá ôçí åêðáéäåõôéêÞ êïéíüôçôá ôçò ðåñéï÷Þò, ïé ïðïßåò åßíáé âÝâáéï ðùò èá ðñïêáëÝóïõí êáé ðåñáéôÝñù åðéðôþóåéò óôïí êïéíùíéêü éóôü ôïõ ÂïÀïõ.

Åëåýèåñç êßíçóç êåöáëáßùí: H ÅðéôñïðÞ ðáñáðÝìðåé ôçí ÅëëÜäá óôï Åõñùðáúêü ÄéêáóôÞñéï åðåéäÞ ç ÷þñá åðéâÜëëåé ðåñéïñéóìïýò óôéò åðåíäýóåéò Ç ÅõñùðáúêÞ ÅðéôñïðÞ áðïöÜóéóå íá ðáñáðÝìøåé ôçí ÅëëÜäá óôï ÄéêáóôÞñéï ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò åðåéäÞ ç ÷þñá äéáôçñåß åðåíäõôéêïýò ðåñéïñéóìïýò êáôÜ ðáñÜâáóç ôùí åíùóéáêþí êáíüíùí ó÷åôéêÜ ìå ôçí åëåýèåñç êßíçóç êåöáëáßùí. Ç ÅðéôñïðÞ èåùñåß üôé ïé åðåíäõôéêïß ðåñéïñéóìïß óôéò áðïêáëïýìåíåò «óôñáôçãéêÝò åðé÷åéñÞóåéò» åðéâÜëëïõí äõóáíÜëïãá áíþôáôá üñéá óôçí éêáíüôçôá åíüò ðñïóþðïõ íá áðïêôÞóåé ìåôï÷Ýò ðÝñáí ïñéóìÝíïõ åðéðÝäïõ. Ôïí ÍïÝìâñéï 2008 ç ÅðéôñïðÞ áðÝóôåéëå óôçí ÅëëÜäá «áéôéïëïãçìÝíç ãíþìç» êáëþíôáò ôçí íá óõììïñöùèåß ìå ôï åíùóéáêü äßêáéï. Ùóôüóï, ïé åëëçíéêÝò áñ÷Ýò ïýôå êáôÞñãçóáí ïýôå ôñïðïðïßçóáí ôïí áìöéóâçôïýìåíï íüìï. Ôé åðéäéþêïõí ïé åí ëüãù åíùóéáêïß êáíüíåò; Ç åëåýèåñç êßíçóç êåöáëáßùí åõñßóêåôáé óôï åðßêåíôñï ôçò åíéáßáò áãïñÜò êáé áðïôåëåß ìßá áðü ôéò «ôÝóóåñéò åëåõèåñßåò» ôçò. ÅðéôñÝðåé ðéï áíïéêôÝò, ïëïêëçñùìÝíåò, áíôáãùíéóôéêÝò êáé áðïôåëåóìáôéêÝò áãïñÝò êáé õðçñåóßåò óôçí Åõñþðç. Ãéá ôïõò ðïëßôåò óçìáßíåé ôçí éêáíüôçôá åêôÝëåóçò ìéáò óåéñÜò åñãáóéþí óôï åîùôåñéêü, üðùò ôï Üíïéãìá ôñáðåæéêïý ëïãáñéáóìïý, ç áãïñÜ ìåôï÷þí ìç åã÷þñéùí åôáéñåéþí Þ ç áãïñÜ áêéíÞôùí. Ãéá ôéò åôáéñåßåò óçìáßíåé ôçí éêáíüôçôá åðÝíäõóçò óå åôáéñåßåò êáé áðüêôçóçò ôçò êõñéüôçôáò åôáéñåéþí óå Üëëåò åõñùðáúêÝò ÷þñåò, êáèþò êáé åíåñãïý óõììåôï÷Þò óôç äéá÷åßñéóÞ ôïõò. ÊáôÜ ðïéï ôñüðï ç ÅëëÜäá äåí ôçñåß ôïí êáíüíá áõôü; Ôï 2009 èåóðßóôçêáí óôçí åëëçíéêÞ íïìïèåóßá äýï ìç÷áíéóìïß áäåéïäüôçóçò ðïõ ðåñéïñßæïõí áäéêáéïëüãçôá ôçí éêáíüôçôá åíüò ðñïóþðïõ íá áðïêôÜ ìåôï÷Ýò ìå äéêáßùìá øÞöïõ óå ðïóïóôü Üíù ôïõ 20% êáé íá ëáìâÜíåé áðïöÜóåéò óôéò áðïêáëïýìåíåò «óôñáôçãéêÝò åðé÷åéñÞóåéò». Ïé äéáôÜîåéò ôïõ íüìïõ ïñßæïõí üôé ìüíï ôï Äçìüóéï ìðïñåß íá õðåñâåß ôï üñéï áõôü, åêôüò åÜí Ý÷åé ÷ïñçãçèåß ðñïçãïõìÝíùò Ýãêñéóç áðü ôç ÄéõðïõñãéêÞ ÅðéôñïðÞ ÁðïêñáôéêïðïéÞóåùí. Ïé äéáôÜîåéò áíáöÝñïõí

åðßóçò üôé ïñéóìÝíåò óçìáíôéêÝò åôáéñéêÝò áðïöÜóåéò, êáèþò êáé ïñéóìÝíåò áðïöÜóåéò ðïõ áöïñïýí åéäéêÜ èÝìáôá äéá÷åßñéóçò, áðáéôïýí ôçí Ýãêñéóç ôïõ Õðïõñãïý Ïéêïíïìéêþí þóôå íá åßíáé Ýãêõñåò. Ç ÅðéôñïðÞ êñßíåé üôé êáé ôá äýï óõóôÞìáôá áäåéïäüôçóçò åðéâÜëëïõí äõóáíÜëïãïõò ðåñéïñéóìïýò óå äõíçôéêïýò åðåíäõôÝò. ÅðéðëÝïí, ïðïéïóäÞðïôå åðéæçôåß ðñïçãïýìåíç Ýãêñéóç ôçò ÄéõðïõñãéêÞò ÅðéôñïðÞò ÁðïêñáôéêïðïéÞóåùí ïöåßëåé íá ðëçñïß Ýíá óýíïëï áóáöþò ïñéæüìåíùí êñéôçñßùí. Ï íüìïò ðáñáëåßðåé êñéôÞñéá ãéá êáôáóôÜóåéò ðïõ áöïñïýí ôçí åê ôùí õóôÝñùí Ýãêñéóç ôïõ Õðïõñãïý Ïéêïíïìéêþí. Ç êáôÜóôáóç áõôÞ äßíåé óôéò äéïéêçôéêÝò áñ÷Ýò õðåñâïëéêÞ äéáêñéôéêÞ åõ÷Ýñåéá, ç ïðïßá, êáôÜ ôçí Üðïøç ôçò ÅðéôñïðÞò, ðáñáâéÜæåé ôç íïìïèåóßá ôçò ÅÅ ó÷åôéêÜ ìå ôçí åëåýèåñç êßíçóç êåöáëáßùí. ÅðéðëÝïí, ç åëëçíéêÞ íïìïèåóßá äåí êáèïñßæåé óáöþò ðïéåò åôáéñåßåò êáé êëÜäïé äåóìåýïíôáé áðü ôïõò ìç÷áíéóìïýò áõôïýò Þ åíäå÷ïìÝíùò èá äåóìåýïíôáé óôï ìÝëëïí. Ç áóÜöåéá ùò ðñïò ôï ðåäßï åöáñìïãÞò ôçò íïìïèåóßáò óçìáßíåé üôé èá ìðïñïýóå åíäå÷ïìÝíùò íá åöáñìïóôåß óå åõñý öÜóìá ìç êáèïñéæüìåíùí åðß ôïõ ðáñüíôïò åôáéñåéþí. Ôïýôï ïäçãåß óå Ýëëåéøç áóöÜëåéáò äéêáßïõ êáé áíôéâáßíåé óôïõò êáíüíåò ãéá ôçí åëåýèåñç êßíçóç êåöáëáßùí. ÊáôÜ ðïéï ôñüðï ðëÞôôïíôáé ïé ðïëßôåò Þ/êáé ïé åðé÷åéñÞóåéò ôçò ÅÅ óõíåðåßá ôùí áíùôÝñù; Ùò áðïôÝëåóìá ôçò åí ëüãù íïìïèåóßáò, ïé åðåíäõôÝò óôåñïýíôáé áóöÜëåéáò äéêáßïõ êáé Ýôóé ìðïñåß íá ðáñåìðïäéóôïýí êáé íá áðïôñáðïýí áðü ôï íá åðåíäýïõí óå åëëçíéêÝò åôáéñåßåò ïé ïðïßåò èá ìðïñïýóáí áñãüôåñá íá ÷áñáêôçñéóôïýí áðü ôéò åëëçíéêÝò áñ÷Ýò ùò óôñáôçãéêÞò óçìáóßáò. ÅðéðëÝïí, ìðïñåß åðßóçò ïé åëëçíéêÝò áñ÷Ýò íá åìðïäßóïõí «óôñáôçãéêÝò åðé÷åéñÞóåéò» íá õëïðïéÞóïõí óçìáíôéêÝò áðïöÜóåéò ðïõ Ý÷ïõí ëçöèåß áðü ôïõò ìåôü÷ïõò ôïõò. Åöüóïí äåí õðÜñ÷ïõí óáöþò êáèïñéóìÝíá êñéôÞñéá ãéá ôïí ôñüðï åöáñìïãÞò ôùí ìç÷áíéóìþí Þ ãéá ôéò åôáéñåßåò óôéò ïðïßåò åöáñìüæïíôáé, ç íïìïèåóßá óõíåðÜãåôáé óå ìåãÜëï âáèìü Ýëëåéøç áóöÜëåéáò äéêáßïõ êáé õðÝñìåôñç äéáêñéôéêÞ åõ÷Ýñåéá ãéá ôéò åëëçíéêÝò áñ÷Ýò.

ÐÝìðôç 17 Öåâñïõáñßïõ 2011

«Åîõãßáíóç, áíáäéÜñèñùóç ôùí áóôéêþí óõãêïéíùíéþí ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÃÉÁÍÍÇ ÂËÁÔÇ ÓÔÇ ÂÏÕËÇ

Ïóïé ðáñáêïëïõèïýí ôéò óõæçôÞóåéò ðïõ ãßíïíôáé ôï ôåëåõôáßï äéÜóôçìá ãéá ôéò áóôéêÝò óõãêïéíùíßåò, ðñÝðåé íá áéóèÜíïíôáé ôïõëÜ÷éóôïí áðïãïçôåõìÝíïé. Ï êáíüíáò, äõóôõ÷þò, êáé ðÜëé åßíáé Ýíáò: ÊåíÝò ñçôïñåßåò êáé Üêñáôïò ëáúêéóìüò. Êáìßá ðñüôáóç, êáìßá ëýóç óôá õðÝñïãêá ðñïâëÞìáôá. …ÎåêéíÜìå, ëïéðüí, áðü ôá óôïé÷åéþäç êáé áõôïíüçôá, üðùò óõ÷íÜ óõíçèßæåé íá ëÝåé êáé ï Ðñùèõðïõñãüò. Ôï ïöåßëïõìå óôïí åëëçíéêü ëáü íá åßìáóôå åðéôÝëïõò åéëéêñéíåßò. Ïé ðïëéôéêÝò ôïõ âïëÝìáôïò, ôïõ ñïõóöåôéïý êáé ôùí áëüãéóôùí äçìüóéùí äáðáíþí ìáò ïäÞãçóáí óôç óçìåñéíÞ êáôÜóôáóç êáé áõôü äåí ìðïñåß íá óõíå÷éóôåß. ÊÜðïéá áðü ôá Êüììáôá ôçò Áíôéðïëßôåõóçò êáé ðïëëïß óõíäéêáëéóôéêïß öïñåßò ìáò êáôçãïñïýí ãéá áíôéäçìïêñáôéêÝò ðïëéôéêÝò, ãéá êáôáóôñáôÞãçóç êåêôçìÝíùí äéêáéùìÜôùí ïìÜäùí ðïëéôþí… Ñùôþ, ëïéðüí, åñ÷üìåíïò êáé óôï óçìåñéíü íïìïó÷Ýäéï: Ãéáôß åßíáé äçìïêñáôéêü íá ðëçñþíïõí üëïé ïé ¸ëëçíåò ðïëßôåò ãéá ôçí åðéäüôçóç ôïõ åéóéôçñßïõ ôùí êáôïßêùí ôçò ðñùôåýïõóáò; Ãéáôß áðïôåëåß êåêôçìÝíï äéêáßùìá ôùí ðïëéôþí ôçò ÁèÞíáò íá ðëçñþíïõí öèçíüôåñï åéóéôÞñéï åðåéäÞ áõôü åðéäïôåßôáé áðü ôï êñÜôïò, åíþ ïé ðïëßôåò ôçò ðåñéöÝñåéáò ïöåßëïõí íá êáôáâÜëëïõí åéò ïëüêëçñï ôï ýøïò ôïõ êïìßóôñïõ; Ãéáôß åßíáé äçìïêñáôéêü ïé ðïëßôåò ôçò ÊïæÜíçò Þ ôçò Ðôïëåìáúäáò íá ðëçñþíïõí 2 Þ 2,20 ãéá äéáäñïìÝò ðïëý ìéêñüôåñåò áð’ áõôÝò ðïõ ïé ðïëßôåò ôçò ÁèÞíáò ðëÞñùíáí ìÝ÷ñé ðñüóöáôá 1 åõñþ; Åßíáé äçìïêñáôéêü êáôÜ ôç ãíþìç óáò íá åðùìßæïíôáé üëïé ïé ¸ëëçíåò ìÝóù ôïõ êñáôéêïý ðñïûðïëïãéóìïý ôï êüóôïò äáíåéóìïý ôùí áóôéêþí óõãêïéíùíéþí ôçò ÁèÞíáò; Äýï äéò åõñþ äáðÜíçóå ôï åëëçíéêü êñÜôïò ãéá ôéò åí ëüãù áóôéêÝò óõãêïéíùíßåò ìÝóá óå ðÝíôå ÷ñüíéá. ÅëëÜäá üìùò äåí åßíáé ìüíï ç ÁèÞíá êáé êáìéÜ äçìïêñáôéêÞ ðïëéôåßá äåí äéêáéïýôáé íá äéá÷ùñßæåé ôïõò ðïëßôåò ôçò âÜóåé ôïõ ôüðïõ äéáìïíÞò ôïõò. Åßíáé äçìïêñáôéêü üôáí õðÜñ÷ïõí öïñåßò êáé ïñãáíéóìïß ôïõ Äçìïóßïõ ðïõ äåí ìðïñïýí íá êáëýøïõí êáí ôéò ïñãáíéêÝò ôïõò èÝóåéò –íïóïêïìåßá, áóôõíïìéêÜ ôìÞìáôá ê.ëð.- ï áñéèìüò ôùí åñãáæïìÝíùí óôéò áóôéêÝò óõãêïéíùíßåò ôçò ðñùôåýïõóáò íá îåðåñíÜ áõôüí ðïõ ðñïâëÝðåôáé óôá ïñãáíïãñÜììáôÜ ôïõ; ÄçëáäÞ åðåéäÞ ïé áðüöïéôïé ôçò éáôñéêÞò äåí æçôïýí êáé ðïëëÜ ñïõóöÝôéá, ïé ïñãáíéêÝò èÝóåéò óôá ðåñéöåñåéáêÜ íïóïêïìåßá ðáñáìÝíïõí êåíÝò, åíþ åðåéäÞ ðïëëïß áðüöïéôïé ëõêåßïõ –áò ðïýìå- æçôïýí ñïõóöÝôéá, ôïõò ðñïóëáìâÜíïõìå óôçí «Ôñáì Á.Å.» êé áò ìçí ôïõò ÷ñåéáæüìáóôå. Åßíáé ëïãéêÞ áõôÞ óýã÷ñïíçò, åõíïìïýìåíçò, äçìïêñáôéêÞò ðïëéôåßáò; Ôñåéò âáóéêÝò áëëáãÝò óôçí ïñãÜíùóç êáé ôç ëåéôïõñãßá ôùí áóôéêþí óõãêïéíùíéþí ðñïùèåß ôï áñìüäéï Õðïõñãåßï ìå ôï ðáñüí íïìïó÷Ýäéï. Óôá ðñþôá Üñèñá åßíáé ç ïñãÜíùóç, ï ó÷åäéáóìüò, ç ëåéôïõñãßá, ìå äýï ëÝîåéò ç äçìéïõñãßá ìçôñïðïëéôéêïý öïñÝá ãéá ôéò áóôéêÝò óõãêïéíùíßåò ôçò ÁôôéêÞò, ç óõã÷þíåõóç üëùí ôùí öïñÝùí êáé ï ïñéóìüò ôïõ ÏÁÓÁ ùò õðåõèýíïõ ãéá ôï ó÷åäéáóìü ëåéôïõñãßáò ôïõò, ç ìåôáâßâáóç êáé ç áîéïðïßçóç ôùí ðåñéïõóéáêþí óôïé÷åßùí ôùí õöéóôÜìåíùí öïñÝùí, ç äéáãñáöÞ ôùí ÷ñåþí. Äåýôåñç ìåãÜëç áëëáãÞ: ÍÝá ôéìïëïãéáêÞ ðïëéôéêÞ, âéùóéìüôçôá, áðïäïôéêüôçôá ôùí íÝùí öïñÝùí, üñéï óôçí êñáôéêÞ åðé÷ïñÞãçóç. Íáé, åðéôÝëïõò íá ìðåé Ýíá üñéï ðïõ äåí îåðåñíÜ ôï 40% ôïõ åôÞóéïõ ëåéôïõñãéêïý êüóôïõò. Ïé ïñãáíéóìïß ðáñáìÝíïõí õðü äçìüóéï Ýëåã÷ï. Ôñßôç ìåãÜëç áëëáãÞ åßíáé ïé íÝïé êáíïíéóìïß åñãáóßáò, ç äéáðñáãìÜôåõóç ôùí íÝùí óõëëïãéêþí óõìâÜóåùí, ç åíéáßá äéá÷åßñéóç ðñïóùðéêïý êáé ç ìåßùóç ôùí åñãáæïìÝíùí ìÝóù ôùí ìåôáôÜîåùí. Äåí áðïëýåôáé êáíåßò. Ç ïõóßá åßíáé ìßá: Ïé áóôéêÝò óõãêïéíùíßåò, áí êáé åßíáé êïéíÞò ùöÝëåéáò êáé åðïðôåõüìåíåò áðü ôï Äçìüóéï, äåí ðáýïõí íá åßíáé áíþíõìåò åôáéñåßåò êáé ùò áíþíõìåò åôáéñåßåò, áí äåí åßíáé êåñäïöüñåò, åßíáé êáôáäéêáóìÝíåò íá ðôù÷åýóïõí…Ç áíáäéïñãÜíùóç ôùí áóôéêþí óõãêïéíùíéþí ôçò ÁôôéêÞò èá åßíáé óå üöåëïò üëùí ìáò. ÂÜóåé ôïõ íÝïõ ó÷åäéáóìïý ìðïñïýìå íá âãïýìå êåñäéóìÝíïé, ïé ÷ñÞóôåò ôïõ äéêôýïõ ãéáôß èá Ý÷ïõí êáëýôåñåò õðçñåóßåò, ïé ðïëßôåò åêôüò ÁôôéêÞò ãéáôß äåí èá åðùìßæïíôáé ìÝóù ôïõ êñáôéêïý ðñïûðïëïãéóìïý ôá ôåñÜóôéá ÷ñÝç ôùí õöéóôÜìåíùí öïñÝùí, ïé åñãáæüìåíïé ãéáôß èá áðïêáôáóôáèåß ç áîéïêñáôßá êáé èá âåëôéùèïýí ïé óõíèÞêåò åñãáóßáò êáé ôÝëïò ôï ßäéï ôï êñÜôïò ãéáôß ç êåñäïöïñßá ôùí áóôéêþí óõãêïéíùíéþí èá áðáëëÜîåé åðéôÝëïõò ôïí êñáôéêü ðñïûðïëïãéóìü áðü ôï äõóâÜóôá÷ôï âÜñïò ôùí åëëåéììÜôùí êáé èá äþóåé ôç äõíáôüôçôá äéï÷Ýôåõóçò óõãêåêñéìÝíùí ðüñùí óå ôïìåßò ðïõ ôüóï áíÜãêç ôïõò Ý÷ïõìå üðùò ç ðáéäåßá êáé ç õãåßá. Äõóôõ÷þò óôç ÷þñá ìáò ç äçìïêñáôßá åßíáé ìßá ðáñåîçãçìÝíç ëÝîç. ×ñçóéìïðïéåßôáé êáôÜ êüñïí êáé êáôÜ ôï äïêïýí. Ç ðñüóâáóç óôéò áóôéêÝò óõãêïéíùíßåò åßíáé öõóéêÜ äéêáßùìá üëùí. Ç ðñüóâáóç, üìùò, óå öèçíÝò êáé ðïëëÝò áóôéêÝò óõãêïéíùíßåò ãéá êÜðïéïõò êáé óå áíýðáñêôåò Þ áêñéâÝò ãéá Üëëïõò áðïôåëåß äéá÷ùñéóìü ôùí ðïëéôþí óå äýï êáôçãïñßåò êáé áõôü äåí åßíáé ïýôå èåìéôü êáé ïýôå ìðïñåß íá ãßíåé áðïäåêôü. Ôï óçìåñéíü íïìïó÷Ýäéï ðñïóðáèåß íá èÝóåé íÝåò âÜóåéò óôç ëåéôïõñãßá ôùí áóôéêþí óõãêïéíùíéþí ôçò ÁôôéêÞò, âÜóåéò ñåáëéóôéêÝò, óýã÷ñïíåò êáé äßêáéåò. Ãé’ áõôü üóïé äåí èÝëïõí íá êñýâïíôáé ðëÝïí ðßóù áðü ôï äÜêôõëü ôïõò, Ý÷ïõí ÷ñÝïò íá ôï øçößóïõí. Êáé áõôü èá êÜíïõìå.


ÈÁÑÑÏÓ

#

Ôñüðïò æùÞò….

Áðïëáýóôå ôá ÷åéìåñéíÜ óðïñ ìå áóöÜëåéá... Ãéá ðïëëïýò ôï êñýï ôïõ ÷åéìþíá åßíáé ìéá áöïñìÞ ãéá æåóôÝò íý÷ôåò ìðñïóôÜ óôï ôæÜêé, ìå êáëÞ ðáñÝá, öáãçôü êáé ðïôü. Ãéá êÜðïéïõò Üëëïõò, åßíáé ðñüêëçóç ãéá ìéá ðåñéðÝôåéá êïíôÜ óôç öýóç. Ôï óêé óôï ÷éüíé,( áëðéêü óêé, óêé áíôï÷Þò, ïñåéâáôéêü) ôï snowboard, ïé ÷éïíïñáêÝôåò, winter walking, ôï Ýëêçèñï, ôï snowmobile êáé ïé ÷åéìåñéíÝò áíáâÜóåéò âïõíïý êåñäßæïõí äéáñêþò ïðáäïýò êáé áðïôåëïýí ðçãÞ øõ÷éêÞò åõöïñßáò. Ùóôüóï, êñýâïõí êáé ðëÞèïò êéíäýíùí, ðïõ ðñÝðåé íá áíôéìåôùðßæïíôáé ìå ðñïóï÷Þ. Ãéá ôï ëüãï áõôü óôéò ðéï êÜôù ãñáììÝò ðáñáôßèåíôáé ìéá óåéñÜ áðü óõìâïõëÝò, þóôå ç áäñåíáëßíç ôùí ÷åéìåñéíþí óðïñ íá ìçí áðïâåß êáôÜ êáíÝíá ôñüðï åðéæÞìéá ãéá ôçí õãåßá ìáò. Íôõèåßôå æåóôÜ Ç Ýêèåóç óôï êñýï ìðïñåß íá ðñïêáëÝóåé óïâáñÝò áóèÝíåéåò, ïé ïðïßåò óõíÞèùò åêäçëþíïíôáé ìå ýðïõëï ôñüðï êáé åîåëßóóïíôáé ôá÷ýôáôá. Ãéá ôï ëüãï áõôü åßíáé åðéâåâëçìÝíïò ï êáôÜëëçëïò ñïõ÷éóìüò Äþóôå, åðßóçò, ìåãÜëç óçìáóßá óôï õëéêü áðü ôï ïðïßï åßíáé êáôáóêåõáóìÝíïò ï ñïõ÷éóìüò óáò. Áðáñáßôçôåò, ßóùò ðåñéóóüôåñï áðü ôá õðüëïéðá åíäýìáôá, åßíáé êáé ïé ìÜëëéíåò êÜëôóåò, ïé ïðïßåò æåóôáßíïõí ôá ðüäéá äß÷ùò íá áðïññïöïýí ôïí éäñþôá Áêüìç, ìçí ðáñáëåßøåôå íá öïñÝóåôå ìðüôåò. ÐñïôéìÞóôå üóåò Ý÷ïõí åóùôåñéêÞ åðÝíäõóç êáé ëáóôé÷Ýíéï ðÝëìá êáé öñïíôßóôå íá åöáñìüæïõí êáëÜ óôá ðüäéá óáò. Êáëü èá åßíáé íá õðåñâáßíïõí ôïí áóôñÜãáëï óå ýøïò õðïóôçñßæïíôáò Ýôóé ôç óõãêåêñéìÝíç Üñèñùóç, êáèþò ç ïëéóèçñüôçôá ôïõ åäÜöïõò ìðïñåß íá áðïâåß ìïéñáßá ãéá ôéò áñèñþóåéò êáé ôç äéÜèåóÞ óáò. ÔÝëïò, ìçí îå÷Üóåôå íá öïñÝóåôå ìÜëëéíá ãÜíôéá, óêïýöï êáé êáóêüë, ôï ïðïßï ìðïñåßôå íá ôõëßîåôå ãýñù áðü ôï ðñüóùðü óáò áí ïé êáéñéêÝò óõíèÞêåò åßíáé ôüóï áêñáßåò, þóôå íá äõóêïëåýïõí ôçí áíáðíïÞ. Êáé åöüóïí èá áó÷ïëçèåßôå ìå êÜðïéï äõíáìéêü óðïñ, ç ÷ñÞóç ôïõ êñÜíïõò åßíáé ðëÝïí åðéâåâëçìÝíç. ÊÜíôå êáëÞ ðñïèÝñìáíóç Ç áðüôïìç Ýêèåóç ôïõ óþìáôïò óôï êñýï åõíïåß ôïõò ôñáõìáôéóìïýò, êáèþò ï âáèìüò åëáóôéêüôçôáò ôùí ìõþí åßíáé ðáñÜ ðïëý ìéêñüò. ÊÜíôå Ýíá ìéêñü æÝóôáìá óå åóùôåñéêü ÷þñï ðñéí âãåßôå Ýîù, üðïõ ïé èåñìïêñáóßá ðåñéâÜëëïíôïò åßíáé õøçëüôåñï ÁêïëïõèÞóôå óùóôÞ äéáôñïöÞ Ç Ýêèåóç óôï êñýï áõîÜíåé ôéò åíåñãåéáêÝò áðáéôÞóåéò ôïõ ïñãáíéóìïý êáé, êáôÜ óõíÝðåéá, èá ðñÝðåé ïé ôñïöÝò íá åßíáé ðëïýóéåò óå ðñùôåÀíåò, õäáôÜíèñáêåò êáé âéôáìßíåò. Áí ðñüêåéôáé íá ðáñáìåßíåôå óå ðåñéâÜëëïí ìå éó÷õñü øý÷ïò èá åßíáé êáëü íá ôñþôå ðïëëÜ êáé ìéêñÜ ãåýìáôá, åíþ, ãéá ðåñéðôþóåéò åêôÜêôïõ áíÜãêçò, ÷ñÞóéìï åßíáé íá äéáèÝôåôå óôçí ôóÝðç óáò ìéá óïêïëÜôá, ç ïðïßá Ý÷åé ôç äõíáôüôçôá íá åöïäéÜóåé Üìåóá ôïí ïñãáíéóìü ìå åíÝñãåéá êáé äýíáìç. Íåñü êáé áëêïüë ÓõíÞèùò ç ðáñáìïíÞ óå ðåñéâÜëëïí ìå ðïëý êñýï äçìéïõñãåß ôçí øåõäáßóèçóç üôé ï ïñãáíéóìüò äåí áðáéôåß ôçí ðñüóëçøç õãñþí. Ùóôüóï, ç åí ëüãù áßóèçóç åßíáé ðïëý óõ÷íÜ ðáñáðëáíçôéêÞ Ìðïñåß íá ìçí íéþèåôå äßøá, ùóôüóï êáëü èá åßíáé íá äéáôçñåßôå ðÜíù óáò Ýíá ìðïõêÜëé ìå íåñü êáé íá ðßíåôå ôáêôéêÜ áðü áõôü. ¼óï ãéá ôï áëêïüë, åßíáé åõíüçôï üôé èá ðñÝðåé íá áðïöåýãåôáé ðëÞñùò. Êáé óå áõôÞí ôçí ðåñßðôùóç õðÜñ÷åé ï ìýèïò üôé ëßãï ïéíüðíåõìá ìðïñåß íá èåñìÜíåé ôïí ïñãáíéóìü êáé íá ôïí âïçèÞóåé íá áíôåðåîÝëèåé óôï êñýï. ÖõóéêÜ êÜôé ôÝôïéï äåí éó÷ýåé, áöïý ç áßóèçóç ôçò èåñìüôçôáò åßíáé ðñïóùñéíÞ. Ôï ïéíüðíåõìá ôåëéêþò ðñïêáëåß Ýíôïíç äéïýñçóç êáé áðïâïëÞ õãñþí, åíþ ðáñÜëëçëá äéïãêþíåé ôá áéìïöüñá áããåßá êáé åõíïåß ôçí Ýîïäï ôçò èåñìüôçôáò áðü ôï óþìá. Õðïèåñìßá: ï ýðïõëïò å÷èñüò Ùò õðïèåñìßá íïåßôáé ç ðôþóç ôçò èåñìïêñáóßáò ôïõ óþìáôïò êÜôù áðü ôï öõóéïëïãéêü üñéï, ðïõ åßíáé ïé 35 âáèìïß Êåëóßïõ. Ìðïñåß íá åêäçëùèåß ðÜñá ðïëý ãñÞãïñá áí ôï Üôïìï áìåëÞóåé íá öñïíôßóåé ãéá ôç äéáôÞñçóç ôçò èåñìïêñáóßáò ôïõ êáé ôá êõñéüôåñá óõìðôþìáôÜ ôçò åßíáé ç äéáíïçôéêÞ óýã÷õóç, ç åëÜôôùóç ôçò êáñäéáêÞò êáé áíáðíåõóôéêÞò óõ÷íüôçôáò, ç áíéêáíüôçôá âÜäéóçò óå åõèåßá ãñáììÞ êáé ï áêáôÜëçðôïò ëüãïò, üðùò áõôüò ðïõ åêöñÜæåôáé üôáí Ýíáò Üíèñùðïò âñßóêåôáé óå êáôÜóôáóç ìÝèçò. Áí äéáðéóôùèåß êÜôé ôÝôïéï, ôï Üôïìï èá ðñÝðåé íá ìåôáöåñèåß áìÝóùò óå êëåéóôü, æåóôü ÷þñï, íá ôïõ áöáéñåèïýí áìÝóùò ôá ñïý÷á êáé íá ôõëé÷ôåß óå ìéá Þ ðåñéóóüôåñåò óôåãíÝò êïõâÝñôåò, åíþ áðáñáßôçôç êñßíåôáé êáé ç ðáñïõóßá åíüò éáôñïý. Åðéêßíäõíïò êáé ï... Þëéïò ¼óïé áðü åóÜò íïìßæåôå üôé ï Þëéïò ðñïêáëåß åãêáýìáôá ìüíï ôï êáëïêáßñé, êÜíåôå ëÜèïò. Ç öõóéêÞ ðçãÞ èåñìüôçôáò êáé öùôüò ôïõ ðëáíÞôç ìáò åßíáé éêáíÞ íá ðëÞîåé êõñßùò ôï äÝñìá ôïõ ðñïóþðïõ áêüìç êáé óå ìéá ÷éïíéóìÝíç ðëáãéÜ, ëüãù ôïõ öáéíïìÝíïõ ôçò áíôáíÜêëáóçò. ¼óïé êÜíåôå óêé, áëëÜ êáé üóïé åêôßèåóôå óôï ÷éüíé, áãïñÜóôå ôá åéäéêÜ ãõáëéÜ êáé åöïäéáóôåßôå ìå áíôçëéáêÝò êñÝìåò, äéüôé ôï Ýãêáõìá ðñïóþðïõ óôï âïõíü åßíáé ðïëý ðéï ýðïõëï, ïäõíçñü êáé åðéêßíäõíï. Ç áðüëáõóç ìéáò ÷åéìåñéíÞò áðüäñáóçò èá ðñÝðåé íá áðïôåëåß áöïñìÞ ãéá îåêïýñáóç êáé ü÷é Ýêöñáóç åíüò áðùèçìÝíïõ, ðïõ ìüíï áðüëáõóç äåí ðáñÝ÷åé. ÁêïëïõèÞóôå ÷áëáñïýò ñõèìïýò êáé áõîÞóôå ôçí Ýíôáóç ìüíï óå ü,ôé ÷ñÞæåé ôçò ðñïóï÷Þò óáò, þóôå íá ìðïñÝóåôå íá åðáíáëÜâåôå êáé óôï ìÝëëïí áõôÞí ôçí ðáíÝìïñöç åìðåéñßá. ÊáëÞ åîüñìçóç…óôá ÷éïíéóìÝíá âïõíÜ..!!!!!

Tæéëßíç ËéÜíá ÊáèçãÞôñéá ÖõóéêÞò áãùãÞò – Ðôõ÷éïý÷ïò ÁÐÈ Personal Trainer – Fitness instructor

ÐÝìðôç 17 Öåâñïõáñßïõ 2011

ÅÉÄÇÓÅÉÓ ÕðÜñ÷åé ðåôñÝëáéï óôïí åëëçíéêü ÷þñï;

Ìå ìüëéò 175 åñåõíçôéêÝò ãåùôñÞóåéò óå óýíïëï Ýêôáóçò 130.000 ôåôñáãùíéêþí ÷éëéïìÝôñùí, ç ÅëëÜäá ÷áñáêôçñßæåôáé ùò ìéá áðü ôéò ëéãüôåñï åñåõíçìÝíåò ðåñéï÷Ýò ôïõ êüóìïõ ãéá ôçí áíáêÜëõøç êïéôáóìÜôùí ðåôñåëáßïõ êáé öõóéêïý áåñßïõ. Åßíáé ÷áñáêôçñéóôéêü üôé ãéá ôçí áíáêÜëõøç ôùí êïéôáóìÜôùí óôç ëåêÜíç ôïõ Ðñßíïõ, ðïõ Ý÷åé Ýêôáóç ðåñßðïõ 450 ôåôñáãùíéêþí ÷éëéïìÝôñùí Ý÷ïõí ãßíåé 26 åñåõíçôéêÝò ãåùôñÞóåéò, êáé ïé åñåõíçôéêÝò åñãáóßåò óôçí ðåñéï÷Þ óõíå÷ßæïíôáé. ÏÉ ÅÑÅÕÍÅÓ Óýìöùíá ìå ôá óôïé÷åßá ðïõ ðáñïõóßáóå óå ðñüóöáôï óõíÝäñéï ôïõ Éíóôéôïýôïõ ÅíÝñãåéáò ÍïôéïáíáôïëéêÞò Åõñþðçò ï Äñ. Êùíóôáíôßíïò ÍéêïëÜïõ, ãåùëüãïò ðåôñåëáßùí êáé åíåñãåéáêüò ïéêïíïìïëüãïò, ôï éóôïñéêü ôùí åñåõíþí ãéá áíáêÜëõøç õäñïãïíáíèñÜêùí óôçí åëëçíéêÞ åðéêñÜôåéá Ý÷åé ùò åîÞò: - Áðü ôï 1903 ùò ôï 1974 Ýãéíáí 52 åñåõíçôéêÝò ãåùôñÞóåéò áðü äéåèíåßò ðåôñåëáúêÝò åôáéñßåò, ìåôáîý áõôþí ïé åôáéñßåò BP, TEXACO, CHEVRON êáé OCEANIC. - Áðü ôï 1960 ùò ôï 1967 ôï Åëëçíéêü Äçìüóéï Ýêáíå 17 ãåùôñÞ-

óåéò. - Óôï äéÜóôçìá 1975 - 1996 ç ÄÅÐÅÊÕ (ðñþçí èõãáôñéêÞ ôùí ÅËÐÅ ìå áíôéêåßìåíï ôçí Ýñåõíá êáé åêìåôÜëëåõóç õäñïãïíáíèñÜêùí) Ýêáíå 74 ãåùôñÞóåéò. - Áðü ôï 1971 ùò ôï 2010 ç Êïéíïðñáîßá NAPC êáé ïé åôáéñßåò ðïõ ôçí äéáäÝ÷èçêáí, ìåôÜ ôçí áðï÷þñçóÞ ôçò ôï 1999, Ýêáíáí 26 ãåùôñÞóåéò óôçí ðåñéï÷Þ ÊáâÜëá/Ðñßíïõ, óôï Èñáêéêü ÐÝëáãïò. - Ïé ôåëåõôáßåò ðáñá÷ùñÞóåéò ðåñéï÷þí ãéá Ýñåõíá Ýãéíáí ôï 1997 óôç ÄõôéêÞ ÅëëÜäá, óå êïéíïðñáîßåò ôùí ÅËÐÅ ìå ôéò åôáéñßåò Enterprise Oil êáé Triton, üðïõ åêôåëÝóôçêáí óõíïëéêÜ 6 ãåùôñÞóåéò ùò ôï 2002. ÔÁ ÊÏÉÔÁÓÌÁÔÁ Ôá êïéôÜóìáôá ðïõ áíáêáëýöèçêáí ìå ôçí ïëïêëÞñùóç ôùí åñåõíþí áõôþí åßíáé, áíáëõôéêÜ: 1) Óôï Èñáêéêü ðÝëáãïò ôá êïéôÜóìáôá ðåôñåëáßïõ Ðñßíïò, Âüñåéïò Ðñßíïò, ¸øéëïí, ¢èùò, Áììþäçò êáé ÁíáôïëéêÞ ÈÜóïò êáé ôï êïßôáóìá öõóéêïý áåñßïõ Íüôéá ÊáâÜëá. 2) Óôç ×áëêéäéêÞ, ôï êïßôáóìá öõóéêïý áåñßïõ ÅðáíùìÞ. 3) Óôï Éüíéï, ôï êïßôáóìá ðåôñåëáßïõ Äõôéêü ÊáôÜêùëï êáé ç áíáêÜëõøç êïéôÜóìáôïò áóöÜëôïõ óôç ÆÜêõíèï. Óýìöùíá ìå ôïí ê. ÍéêïëÜïõ, áðü ôéò 149 ãåùôñÞóåéò ðïõ Ýãéíáí åêôüò

ôçò ðåñéï÷Þò ôïõ Èñáêéêïý ðåëÜãïõò, ìüíï ïé 20 ìå 22 áíôáðïêñßíïíôáé óôá óýã÷ñïíá åðéóôçìïíéêÜ äåäïìÝíá. Áõôü óçìáßíåé üôé ðåñéï÷Ýò ðïõ Ý÷ïõí åñåõíçèåß óôï ðáñåëèüí ÷ùñßò áðïôÝëåóìá, ìðïñåß óÞìåñá íá ðáñïõóéÜæïõí åíäéáöÝñïí. ÓÔÇ ÄÕÔÉÊÇ ÅËËÁÄÁ Åßíáé åíäåéêôéêü üôé ïé åðüìåíåò ðáñá÷ùñÞóåéò ðïõ ó÷åäéÜæåé ôï Äçìüóéï, ìå ôçí åíåñãïðïßçóç ôïõ íÝïõ öïñÝá ãéá ôçí Ýñåõíá õäñïãïíáíèñÜêùí, ó÷åäéÜæïíôáé óôç ÄõôéêÞ ÅëëÜäá. ÄçëáäÞ óôéò ßäéåò ðåñéï÷Ýò ðïõ åß÷áí ðáñá÷ùñçèåß ãéá Ýñåõíá ôï 1997 , ïðüôå åß÷áí ðáñá÷ùñçèåß äýï ðåñéï÷Ýò óôç âïñåéïäõôéêÞ Ðåëïðüííçóï êáé ôçí ¹ðåéñï óôçí Enterprise Oil êáé Üëëåò äýï óå Áéôùëïáêáñíáíßá êáé Ðáôñáúêü Êüëðï óôçí Triton. Ïé Ýñåõíåò ôüôå äåí áðÝäùóáí, áëëÜ êáé ïé ãåùôñÞóåéò äåí Ýöèáóáí ôï âÜèïò ðïõ ðñïÝâëåðáí ïé áñ÷éêÝò óõìöùíßåò. ÐÉÈÁÍÅÓ ÐÅÑÉÏ×ÅÓ Óôéò «ðåôñåëáéïðéèáíÝò» ðåñéï÷Ýò ôçò ÷þñáò, óýìöùíá ìå ôçí ßäéá ðáñïõóßáóç, ðåñéëáìâÜíïíôáé ç ÄõôéêÞ ÅëëÜäá, ôá ÃñåâåíÜ, ï Èåñìáúêüò Êüëðïò, ôï Èñáêéêü ðÝëáãïò, ç ÄõôéêÞ ÈñÜêç, ç èáëÜóóéá ðåñéï÷Þ ôùí ÓðïñÜäùí, ôï Áéãáßï êáé ç èáëÜóóéá ðåñéï÷Þ íüôéá-íïôéïáíáôïëéêÜ ôçò ÊñÞôçò.

ÌÅÉÙÓÇ ÔÅËÏÕÓ ÔÁÎÉÍÏÌÇÓÇÓ ÅÙÓ 100%

Áðü 300 Ýùò 2.800 åõñþ ôï êÝñäïò áðü ôçí áðüóõñóç ôùí É× Óôéò áñ÷Ýò Ìáñôßïõ èá îåêéíÞóåé ç äéáäéêáóßá ôçò áðüóõñóçò ãéá 2,5 åêáô. É× ìå Üäåéá êõêëïöïñßáò Ýùò 31/12/1998.

«ÅÌÅÉÓ ÄÅÍ ÐÏÕËÁÌÅ ÊÁÉ ÄÅÍ ÐÏÕËÉÏÌÁÓÔÅ»

ÊéíçôïðïéÞóåéò êáôÜ ôçò éäéùôéêïðïßçóçò ÎÅÊÉÍÁ Ç ÃÅÍÏÐ-ÄÅÇ ÊéíçôïðïéÞóåéò îåêéíÜ ç ÃÅÍÏÐ áíôéäñþíôáò óôá ó÷Ýäéá ãéá éäéùôéêïðïßçóç ôçò ÄÅÇ. «Ðñüêåéôáé ãéá Ýíá ðñþôï ìÞíõìá óå üóïõò ó÷åäéÜæïõí ôçí ðåñáéôÝñù ìåôï÷ïðïßçóç ôçò ÄÅÇ» áíáöÝñåé ç ÃÅÍÏÐ, Ý÷ïíôáò ùò óýíèçìá «åìåßò äåí ðïõëÜìå êáé äåí ðïõëéüìáóôå».

Óå ó÷åôéêÞ áíáêïßíùóç ç ÃÅÍÏÐ åðáíáëáìâÜíåé ôç äéáöùíßá ôçò ìå ôçí ðåñáéôÝñù ìåôï÷ïðïßçóç - éäéùôéêïðïßçóç Þ åê÷þñçóç ôïõ management ôçò ÄÅÇ «ãéáôß åÜí óõìâåß ïôéäÞðïôå áðü ôá ðáñáðÜíù ìå ìáèçìáôéêÞ áêñßâåéá ï åëëçíéêüò ëáüò èá êëçèåß íá ðëçñþóåé ôñåéò öïñÝò ðÜíù ôçí êéëïâáôþñá».

Ç äéáäéêáóßá ôçò áðüóõñóçò èá äéáñêÝóåé Ýùò ôéò 20 Äåêåìâñßïõ 2011, åíþ ðñïûðüèåóç åßíáé íá Ý÷ïõí êáôáâëçèåß ôá ôÝëç êõêëïöïñßáò ãéá ôï 2011 êáèþò êáé ôõ÷üí ïöåéëÝò ðñïçãïýìåíùí åôþí.

Õðïóôçñßæåé üôé «ïé äïìÝò ôçò ÄÅÇ, ôá éäéïêôçóéáêÜ ðÜãéá óôïé÷åßá áëëÜ êáé ïé ðáñå÷üìåíåò åêôÜóåéò üðùò ï õðüãåéïò ðëïýôïò ôçò, ï ëéãíßôçò êáé ôá íåñÜ óôá öñÜãìáôÜ ôçò, åßíáé ðåñéïõóßá ôïõ åëëçíéêïý ëáïý êáé äåí ìðïñïýí ïýôå ùò óêÝøç íá åíôá÷èïýí óôï ó÷Ýäéï ðùëÞóåùí ôçò êõâÝñíçóçò».

Ôï üöåëïò ãéá ôïí êáôáíáëùôÞ áõîÜíåôáé áíÜëïãá ìå ôïí êõâéóµü ôïõ íÝïõ µïíôÝëïõ ðïõ èá åðéëÝîåé íá áãïñÜóåé.

ÃÉÁ ÔÇÍ ÇËÅÊÔÑÏÄÏÔÇÓÇ ÔÙÍ ÍÇÓÉÙÍ

= 2.145 åõñþ, äçëáäÞ èá ðëçñþóåé ôÝëïò 2.355 åõñþ.

Ãéá ðáñÜäåéãìá, ãéá áðüóõñóç êáé áãïñÜ É× 1.200 êõâéêþí, ÷ïíäñéêÞò áîßáò 9.000 åõñþ êáé ëéáíéêÞò ãýñù óôá 12.000 åõñþ, ôï ôÝëïò ôáîéíüìçóçò õðïëïãßæåôáé ùò 12% × 9.000 åõñþ = 1.080 åõñþ.

Ç åñãïóôáóéáêÞ áîßá ôùí ìåôá÷åéñéóìÝíùí áõôïêéíëçôùí õðïëïãßæåôáé áíÜëïãá ìå ôçí «çëéêßá» ôïõò, óõãêñéôéêÜ ìå ôçí áñ÷éêÞ ôéìÞ.

¢ñá, ôï üöåëïò åßíáé 6.000 × 12% =720 åõñþ êáé èá ðëçñùèåß ôÝëïò 360 åõñþ (3.000 × 12%).

1) Ãéá ôïí ðñþôï ÷ñüíï, ç ìåßùóç èá áíÝñ÷åôáé óå 1,30% ãéá êÜèå ìÞíá êõêëïöïñßáò, ãéá ôïí äåýôåñï óå 0,70% êáé ãéá ôïí ôñßôï ÷ñüíï óå 0,50%

Óå áðüóõñóç êáé áãïñÜ É× 1.600 ê.åê. ÷ïíäñéêÞò áîßáò 15.000 åõñþ êáé ëéáíéêÞò ãýñù óôá 22.000 åõñþ, ôï ôÝëïò ôáîéíüìçóçò õðïëïãßæåôáé ùò 15.000 × 30%=4.500 åõñþ.

Ãéá ôá ðÝíôå åðüìåíá ÷ñüíéá, ç ìåßùóç åßíáé 0,40% ãéá êÜèå ìÞíá êõêëïöïñßáò., ãéá ôá ôñßá åðüìåíá ÷ñüíéá 0,30%, ãéá ôá äýï åðüìåíá ÷ñüíéá 0,20% êáé ãéá ôá åðüìåíá ÷ñüíéá, ç ìåßùóç èá áíÝñ÷åôáé óå 0,10% ãéá êÜèå ìÞíá êõêëïöïñßáò.

¸ôóé, ôï üöåëïò åßíáé ôï 65% ôïõ ôÝëïõò ìÝ÷ñé 11.000 åõñ, äçëáäÞ üöåëïò = 65% (11.000 × 30%) =65% 3.300

ÓõíÝ÷åéá áðï ôçí 1ç «Îåêéíïýìå Ýíá öéëüäïîï ðñüãñáììá ðïõ åöáñìüæåôáé óå Ýíá åõñýôáôï öÜóìá ôïìÝùí, üðùò ìåôáöïñÝò, åíÝñãåéá, ôçëåðéêïéíùíßåò, áêßíçôá, ÄÅÏ êáé ÔñÜðåæåò, ìÝóù áð’ åõèåßáò ðþëçóçò, õðïãñáöÞò óýìâáóçò ðáñá÷þñçóçò, äçìïóßïõ äéáãùíéóìïý, éäéùôéêïðïéÞóåùí, óôñáôçãéêþí óõíåñãáóéþí Þ åôáéñåéþí holding». Ðñï÷èÝò óôçí ÁèÞíá äÞëùóå: «Äåí ðïõëÜìå ãç, êé áí êÜôé ôÝôïéï ÷ñåéáóèåß èá ãßíåé ìå äéáöÜíåéá êáé èá ðåñÜóåé áðü êïéíïâïýëéï» Åýëïãá èÜëåãå êáíåßò üôé áí áðïöáóßóåé ç êõâÝñíçóç íá ðïõëÞóåé ãç ìÜëëïí èá ôï «ðåñÜóåé» áðü ôç ÂïõëÞ áöïý êáôÜ ôåêìÞñéï äéáèÝôåé êïéíïâïõëåõôéêÞ ðëåéïøçößá. ÅðïìÝíùò ç èÝóðéóç íüìïõ ì’ áõôü ôï ðåñéå÷üìåíï äåí åîáóöáëßæåé ôç ìç ðþëçóç ãçò. ÁëëÜ êáé ÷ùñßò ôçí åêðïßçóç ãçò üðùò äÞëùóå óôç ÍÝá Õüñêç ï Ðñùèõðïõñãüò õðÜñ÷ïõí êáé ðïëëÜ Üëëá äçìüóéá áãáèÜ ðïõ ìðïñïýí íá åêðïéçèïýí Þ íá Üëëùò ðþò íá áîéïðïéçèïýí (ìåôáöïñÝò, åíÝñãåéá, ôçëåðïéêïéíùíßåò, áêßíçôá, ÄÅÊÏ, ÔñÜðåæåò ê.á.) Óýìöùíá ìå ôá ðáñáðÜíù ç êõâÝñíçóç âñßóêåôáé óå áäéÝîïäï. To ìíçìüíéï, ðáñÜ ôá óêëçñÜ êáé áíôéëáúêÜ ìÝôñá, äåí Ýöåñå ôá ðñïóäïêüìåíá áðïôåëÝóìáôá. Êáé ðþò íá ôÜöåñíå Üëëùóôå; «¸âëåðå» ìüíï ôï Ýëëåéììá (ëÜèïò Þ óêïðéìüôçôá; ¢ãíùóôï) êáé Üöçíå áð’ Ýîù ôï ÷ñÝïò. Ôï ÷ñÝïò åßíáé ðÝñá áðü ôéò ïéêïíïìéêÝò äõíáôüôçôåò ôçò ÷þñáò. Ðñïêýðôåé ëïéðüí ç Üìåóç áíÜãêç åêðïßçóçò Þ áîéïðïßçóçò êñáôéêÞò ðåñéïõóßáò. Êé áõôü ãéáôß ãéá íá õðá÷èïýìå óå êÜðïéï åõíïúêü ãéá ìáò åõñùðáúêü ðñüãñáììá, üðùò ôïíßæïõí äéáðñåðåßò áíáëõôÝò ðñÝðåé íá ìåéþóïõìå Üìåóá ôï ÷ñÝïò. ÔïõëÜ÷éóôïí êáôÜ 50 äéò åõñþ. ¼óá áêñéâþò áíáêïßíùóáí ôñïúêáíïß êáé êõâÝñíçóç. Ç åêðïßçóç ðñïêáëåß ü÷é ìüíï áðÝ÷èåéá (êáëþò Þ êáêþò äåí Ý÷åé óçìáóßá) áëëÜ êáé ïñãÞ óôï ëáü. ¸÷åé ìå Üëëá ëüãéá, ôåñÜóôéï ðïëéôéêü êüóôïò. ¢óå ðïõ ãéá íá ðñï÷ùñÞóåé èá ðñÝðåé íá ãßíïõí, ëüãù ôçò êáôÜóôáóçò ôçò ÷þñáò, óçìáíôéêÝò åêðôþóåéò óôéò ôéìÝò. Èá ôï ôïëìïýóå Üñáãå ç êõâÝñíçóç êáé óå ðïéï âáèìü; Ç áîéïðïßçóç åîÜëëïõ üôáí ìÜëéóôá, êáôÜ ËïâÝñäïí êé ü÷é ìüíï, «äåí õðÜñ÷åé óÜëéï» åßíáé ìéá äýóêïëç õðüèåóç êáé ÷ñïíïâüñá. ¢ñá äåí åðéöÝñåé Üìåóá áðïôåëÝóìáôá. ÕðÜñ÷ïõí âÝâáéá, üðùò áíáöÝñåôáé ìåôÜ áðü Ýñåõíá, ôïí ÉÓÔÁÌÅ Áíäñ. ÐáðáíäñÝïõ 110 ìüíï áðü ôá 71.000 äçìüóéá áêßíçôá ðïõ ìðïñïýí íá áîéïðïéçèïýí, ìå ôïí Ýíá Þ Üëëï ôñüðï, óýíôïìá. ÁëëÜ åßíáé áäýíáôï íá êáëýøïõí Ýóôù êáé ôï ìéóü áðü ôï æçôïýìåíï ðïóü. Ç êõâÝñíçóç êáôÜ óõíÝðåéá, äåí ìðïñåß íá áíôéìåôùðßóåé áðïôåëåóìáôéêÜ ôá ðñïâëÞìáôá åëëåßììáôïò êáé ÷ñÝïõò. Ïýôå ìðïñåß íá äéá÷åéñéóèåß ôéò äåóìåýóåéò ðïõ áíÝëáâå áðÝíáíôé óôçí Ôñüúêá. Ïýôå êáé íá ðåñéìÝíåé óõíáßíåóç áðü ôçí áíôéðïëßôåõóç. ÅîÜëëïõ üôáí Þôáí óôçí áîéùìáôéêÞ áíôéðïëßôåõóç ðÜíôá áñíéüôáí óôçí åêÜóôïôå êõâÝñíçóç áõôü ðïõ óÞìåñá åðßìïíá æçôÜåé. ÔÝëïò åîáíôëåßôáé ç õðïìïíÞ ôïõ «ðáëéïý Ðáóïê» áëëÜ êáé óôåëå÷þí ôçò «ðñïåäñéêÞò öñïõñÜò». ¼ëá áõôÜ åýëïãá ãåííïýí ôç óêÝøç üôé åßíáé ðïëý ðéèáíü ï Ã. ÐáðáíäñÝïõ íá ðñïêçñýîåé – óýíôïìá ìÜëéóôá, ßóùò ôïí åðüìåíï ìÞíá – ðñüùñåò åêëïãÝò. ºäùìåí. ÃéÜííçò ÊïñïìÞëçò

ÊëåéóôÞ åßíáé áõôÞ ôçí þñá ç ×áëêïêïíäýëç áðü óõãêÝíôñùóç åñãáæïìÝíùí ôçò ÄÅÇ ìðñïóôÜ áðü ôá êåíôñéêÜ ãñáöåßá ôçò åðé÷åßñçóçò.

Ôï üöåëïò ãéá ôïí êáôáíáëùôÞ åßíáé áðü 300 Ýùò 2.800 åõñþ, åíþ ðáñÜëëçëá ïé åôáéñåßåò ðñïóðáèïýí íá äåëåÜóïõí ôïõò õðïøÞöéïõò áãïñáóôÝò ìå åðéðëÝïí ðñïóöïñÝò.

Óôá É× Ýùò 900 êõâéêÜ åêáôïóôÜ èá ãëéôþóåé ìÝ÷ñé 300 åõñþ, óôçí êáôçãïñßá áðü 901 Ýùò 1.400 ê.åê. ôï µÝãéóôï üöåëïò öôÜíåé ôá 960 åõñþ, óôá 1.401 Ýùò 1.600 ê.åê. ç ôéµÞ ôïõ êáéíïýñãéïõ áõôïêéíÞôïõ µåéþíåôáé Ýùò 1.430 åõñþ, µåôáîý 1.601 êáé 1.800 ê.åê. ç ìåßùóç áíÝñ÷åôáé Ýùò 2.100 åõñþ êáé áðü 1.801 Ýùò 2.000 ê.åê. ï áãïñáóôÞò ãëõôþíåé Ýùò 2.800 åõñþ.

ÔåëéêÜ ïäçãïýìáóôå óå ðñüùñåò åêëïãÝò;

Åñùôçèåßò åÜí ôßèåôáé èÝìá çëåêôñïäüôçóçò ôùí åëëçíéêþí íçóéþí áðü ôïõñêéêÝò åðé÷åéñÞóåéò óôï ðëáßóéï ôçò áðåëåõèÝñùóçò ôçò áãïñÜò åíÝñãåéáò, ï êõâåñíçôéêüò åêðñüóùðïò, Ã.ÐåôáëùôÞò, áðÜíôçóå: «Åßíáé äåäïìÝíï üôé ôï ñåýìá óôá íçóéÜ ðáñÝ÷åôáé áðü óôáèìïýò ôçò ÄÅÇ, õðÜñ÷åé ùóôüóï äéáâïýëåõóç ãéá Ýíáí êþäéêá ðñïìÞèåéáò áðü éäéùôéêÝò åôáéñåßåò, ïé ïðïßåò üìùò åßíáé äåäïìÝíï üôé ôï ñåýìá ðïõ èá ðáßñíïõí èá åßíáé êáé ðÜëé áðü ñåýìá ôçò ÄÅÇ» Ï ê.ÐåôáëùôÞò åðåóÞìáíå üôé ôçí áðåëåõèÝñùóç åíÝñãåéáò äåí ôçí æçôÜ ç ôñüéêá, áëëÜ åßíáé Ýíá æÞôçìá ðïõ ìáò áöïñÜ ùò ÷þñá êáé ôüíéóå üôé ãé' áõôü ãßíïíôáé êáé ðïëý ðñïóåêôéêÜ âÞìáôá. «¢ëëï áí ôßèåôáé ùò æÞôçìá åîüäïõ áðü ôçí êñßóç» ðñüóèåóå.


ÈÁÑÑÏÓ

6

ÐÝìðôç 17 Öåâñïõáñßïõ 2011

à ÅèíéêÞ

ÅÐÓ ÊïæÜíçò

ÅéäÞóåéò óôá ðåôá÷ôÜ ÊïæÜíç: Êáé ôþñá Íßêç ÅðéìÝëåéá Ãéþñãïò Êáôóßêáò email: “vigelk5koz@yahoo.gr”

üôé ç ïìÜäá áðÝ÷åé 11 ïëüêëçñïõò âáèìïýò áðü ôçí áðåìðëïêÞ ôçò áðü ôçí åðéêßíäõíç æþíç. Ùóôüóï, Üðáíôåò ôïíßæïõí ðùò èá äþóïõí ôá ðÜíôá ãéá íá "ðáëÝøïõí" ìå ôç óùôçñßá.

Óôï ðáñåëèüí áíÞêåé ç åíôüò Ýäñáò éóïðáëßá ìå ôç ÆÜêõíèï ãéá ôçí ÊïæÜíç êáé üëïé ðëÝïí Ý÷ïõí ôï ìõáëü ôïõò óôï ðáé÷íßäé ìå ôç Íßêç Âüëïõ. ¸íá ìáôò, ôï ï ïðïßï êÜèå Üëëï ðáñÜ åýêïëï èá åßíáé, áëëÜ üëïé äçëþíïõí ðùò èá ôá äþóïõí üëá ãéá ôï èåôéêü áðïôÝëåóìá. Ðñïò ôï ðáñþí, äåí õðÜñ÷ïõí óçìáíôéêÜ ðñïâëÞìáôá ãéá ôï ôå÷íéêü åðéôåëåßï.

ÏäõóóÝáò ÁíáãÝííçóçò: Ôá âëÝììáôá óôïí ÌÝãá ÁëÝîáíäñï Ï ÏäõóóÝáò ÁíáãÝííçóçò, áí êáé åß÷å ôçí ìåãÜëç åõêáéñßá íá ðÜñåé ôïõò ôñåéò âáèìïýò ôçò íßêçò óôï ðáé÷íßäé áðÝíáíôé óôçí ÁÅË ÊáëëïíÞò, äåí ôçí åêìåôáëëåýôçêå. ÐëÝïí ïé Óåññáßïé óêÝöôïíôáé ôï åðåñ÷üìåíï ãåéôïíéêü íôÝñìðé ìå áíôßðáëï ôïí ÌÝãá ÁëÝîáíäñï. Óå Ýíá ðáé÷íßäé, üðïõ ìïíüäñïìï áðïôåëåß ôï èåôéêü áðïôÝëåóìá, êÜôé ðïõ ãíùñßæïõí Üðáíôåò.

Íßêç Âüëïõ: Ôá "Üêïõóáí" Óå êáíÝíáí äåí Üñåóå ç Þôôá ôçò Íßêçò Âüëïõ áðü ôçí ÁíáãÝííçóç Ãéáííéôóþí. ×áñáêôçñéóôéêü åßíáé üôé ç ïìÜäá ãíþñéóå áðïäïêéìáóßåò åéò äéðëïýí, áöïý ç áðïóôïëÞ ôçò Íßêçò êáôÜ ôçí åðéóôñïöÞ ôçò áðü ôá ÃéáííéôóÜ "ãéïõ÷áñßóôçêå"! ¼ðùò Ýãéíå ãíùóôü, ôï ðïýëìáí ðïõ ìåôÝöåñå ôçí áðïóôïëÞ ôùí êõáíüëåõêùí óõíÜíôçóå áñ÷éêÜ ïðáäïýò ôïõ Ïëõìðéáêïý Âüëïõ (ðåñßìåíáí ôç äéêÞ ôïõò ïìÜäá áðü ôç ËÜñéóá) ðïõ ôïõò áðïäïêßìáóáí, åíþ üôáí Ýöôáóáí óôïí ðñïïñéóìü ôïõò, ôïõò ðåñßìåíáí ïðáäïß ôçò Íßêçò, áðü ôïõò ïðïßïõò åðßóçò ôá Üêïõóáí ðáßêôåò êáé ü÷é ìüíï!

ÊáëëïíÞ: ÐÞñå Áìðáôæßäç Ôçí óõíåñãáóßá ôçò ìå ôïí ãõìíáóôÞ Çëßá Áìðáôæßäç, ôïõ Ðéåñéêïý, áíáêïßíùóå ç ÊáëëïíÞ. Ï ãíùóôüò ãõìíáóôÞò áðü ôç óõíåñãáóßá ôïõ ìå ôçí ÐÁÅ ÐÁÏÊ, óôá ôìÞìáôá õðïäïìÞò ôïõ äéêåöÜëïõ ôïõ ÂïññÜ óõìöþíçóå ðáñáìïíÝò ôïõ áãþíá ìå ôïí ÏäõóóÝá ìå ôç äéïßêçóç ôçò ÁÅËÊ êáé áíáëáìâÜíåé ðüóôï óôç èÝóç ôïõ Îåíïöþíôá ×áñáëáìðÞ O Áìðáôæßäçò âñÝèçêå êáé óôï ìáôò ôùí Óåññþí, ðáßñíïíôáò ìéá ðñþôç ãåýóç áðü ôç íÝá ôïõ ïìÜäá.

ÌÝãáò ÁëÝîáíäñïò ÇñÜêëåéáò: ÅðéóôñïöÞ óôéò åðÜëîåéò Ñåðü åß÷å ôçí ðåñáóìÝíç áãùíéóôéêÞ ï ÌÝãáò ÁëÝîáíäñïò ÇñÜêëåéáò êáé ðëÝïí, ïé ðïäï-

óöáéñéóôÝò ôïõ óõëëüãïõ, îåêéíïýí ôçí ðñïåôïéìáóßá ôïõò ãéá ôï åñ÷üìåíï ðáé÷íßäé ìå ôïí ÏäõóóÝá ÁíáãÝííçóçò Óåññþí. Ç ïìÜäá ôïõ Ãéþñãïõ ÌáñáíôÜ èÝëåé íá ðÜñåé ôïõò ôñåéò âáèìïýò ãéá íá êÜíåé áêüìç Ýíá âÞìá ãéá ôçí ðáñáìïíÞ ôçò óôçí êáôçãïñßá. Áí êáé äåí Ý÷åé ðñüâëçìá, Üðáíôåò èÝëïõí íá åîáóöáëßóïõí ôçí óùôçñßá ôïõò, üóï ôï äõíáôüí ãñçãïñüôåñá.

Ôýñíáâïò: "Äßêáéï áðïôÝëåóìá" Ï ðñïðïíçôÞò ôïõ Ôýñíáâïõ, Ìé÷Üëçò Æéþãáò, áíáöÝñèçêå óôï ðáé÷íßäé ìå ôç Äüîá Êñáíïýëáò êáé ÷áñáêôÞñéóå äßêáéï ôï áðïôÝëåóìá. "Èá ðñïóðáèÞóïõìå óôç óõíÝ÷åéá íá äéïñèþóïõìå ôéò áäõíáìßåò ìáò êáé íá ðáñïõóéáóôïýìå êáëýôåñïé", åßðå ÷áñáêôçñéóôéêÜ ï êüïõôò ôçò èåóóáëéêÞò ïìÜäáò. ÐëÝïí, Üðáíôåò êïéôïýí ôç óõíÝ÷åéá ôïõ ðñùôáèëÞìáôïò, ç ïðïßá áíáìÝíåôáé íá åßíáé äýóêïëç êáé áìößññïðç.

Ìáêåäïíéêüò: Ðñïâëçìáôéóìüò Óôï óôñáôüðåäï ôïõ Ìáêåäïíéêïý åðéêñáôåß ðñïâëçìáôéóìüò, ìåôÜ ôç íÝá åíôüò Ýäñáò Þôôá (üãäïç öåôéíÞ) óôï ðñùôÜèëçìá, áõôÞ ôç öïñÜ áðü ôïí Öùêéêü. ÐëÝïí óôç ÍåÜðïëç Ý÷ïõí áñ÷ßóåé íá óõíçèßæïõí óôçí éäÝá ôïõ õðïâéâáóìïý, äåäïìÝíïõ

ÐÞñáí ôï íôÝñìðé ïé ÌðÝìðçäåò

Ìßëçóå ï Üãñáöïò íüìïò ôïõ ðïäïóöáßñïõ ç ìðÜëá ôéìþñçóå ôçí ÊïæÜíç 2004 ÍÝï åíäéáöÝñïí áðïêôÜ ôï ðñùôÜèëçìá ôçò ’ ÅÐÓÊ óôï äåýôåñï üìéëï ìåôÜ ôçí Þôôá ôçò ÊïæÜíçò 2004 ýóôåñá áðü 11 áãþíåò ìå 3-2 ìÝóá óôïõò ÌðÝìðçäåò. Ç ìðÜëá ôéìþñçóå ôïõò íåáñïýò ðáßêôåò ôïõ ÓôÝöáíïõ Ãêïõñôóïýëç ðïõ Ý÷áíáí ôç ìßá åõêáéñßá ìåôÜ ôçí Üëëç. Ôçí Þôôá ôçò ÊïæÜíçò 2004 åêìåôáëëåýôçêå ç ×áñáõãÞ ðïõ ðÞñå óçìáíôéêü äéðëü ìÝóá óôïí Ðïëõíßêç üðùò êé ï ÇñáêëÞò ÐôïëåìáÀäáò ðïõ êÝñäéóå ôï Íéêçöüñï ÊïéëÜäáò ìå óêïñ 6-1.

Íáõðáêôéáêüò: ×ñõóáíèüðïõëïò: "Áõôü ðïõ æïýìå ìå ôç äéáéôçóßá, äåí Ý÷åé ðñïçãïýìåíï" "ÖùíÜæïõí" ãéá ôç äéáéôçóßá ôïõ Ìðïõìðáñáóüðïõëïõ óôçí áíáìÝôñçóç ìå ôïí Åïñäáúêü, ïé Üíèñùðïé ôïõ Íáõðáêôéáêïý. Ï ãåíéêüò áñ÷çãüò ËÜìðñïò ×ñõóáíèüðïõëïò ôüíéóå : "Áõôü ðïõ æïýìå åöÝôïò ìå ôçí äéáéôçóßá äåí Ý÷åé ðñïçãïýìåíï. ÅéëéêñéíÜ äåí ðÜåé Üëëï. Ï Ìðïõìáñáóüðïõëïò ìå ôçí áðüöáóÞ ôïõ íá êáôáëïãßóåé ðÝíáëôé ãéá Ýíá ôæáñôæÜñéóìá þìï ìå þìï äéáìüñöùóå ôï éóüðáëï áðïôÝëåóìá êáé ìáò óôÝñçóå äýï ðïëýôéìïõò âáèìïýò"

ÅðáíïìÞ: Óïê ìå ÌðáëáóÜ Áðüôïìá ôïõò Þñèå óôçí ÅðáíïìÞ, ç ðáñáßôçóç ôïõ ðñïÝäñïõ ôçò ÁíáãÝííçóçò, Ìé÷Üëç ÌðáëáóÜ, ìåôÜ ôçí ãêÝëá ôçò ÊõñéáêÞò ìå ôïí Åèíéêü ÖéëéððéÜäáò. Óá íá ìçí Ýöôáíå ç íÝá ÷áìÝíç åõêáéñßá ôùí ðñÜóéíùí íá ðáôÞóïõí êïñõöÞ, ðëÝïí ìÝíïõí êáé áêÝöáëïé äéïéêçôéêÜ! ÐëÝïí, êáèïñéóôéêÞ çìÝñá èåùñåßôáé ç ÔåôÜñôç, êáèþò èá óõãêëçèåß Ýêôáêôç ãåíéêÞ óõíÝëåõóç ãéá ôçí åðüìåíç ìÝñá óôá äéïéêçôéêÜ. Ï Ìé÷Üëçò ÌðáëáóÜò èåùñåßôáé áñêåôÜ äýóêïëï íá ìåôáðåéóôåß!

Ò ÅèíéêÞ

16ç ÁÃÙÍÉÓÔÉÊÇ ÌðÝìðçäåò Êïßëùí – ÊïæÜíç 2004 Áê. ÇñáêëÞ ÐôïëåìáÀäáò – Íéêçöüñïò ÊïéëÜäáò Ðïëõíßêçò ÐôïëåìáÀäáò - Ì. Áë. ×áñáõãÞò ÐñïÜóôåéï Ðñïáóôåßïõ – ¢ñçò ÌáõñïðçãÞò ÇñáêëÞò Êñõüâñõóçò – Áðüëëùí Ðåíôáâñýóïõ Åëðßäåò ÁÅ ÊïæÜíçò – ¢ñçò ÐôïëåìáÀäáò Áôñüìçôïò Ðôïë/äáò – Ößëéððïò Åìðïñåßïõ 3-0

3-2 6-1 0-1 1-3 4-3 3-0 á.á.

ÂÁÈÌÏËÏÃÉÁ Ì. Áë. ×áñáõãÞò 43 Áê. ÇñáêëÞ ÐôïëåìáÀäáò 43 ÊïæÜíç 2004 40 ÌðÝìðçäåò Êïßëùí 36 Áôñüìçôïò ÐôïëåìáÀäáò 35 ÇñáêëÞò Êñõüâñõóçò 33 Ðïëõíßêçò ÐôïëåìáÀäáò 28 ÐñïÜóôéï Ðñïáóôßïõ 27 Íéêçöüñïò ÊïéëÜäáò 22 Åëðßäåò ÁÅ ÊïæÜíçò 20 ¢ñçò ÌáõñïðçãÞò 19 ¢ñçò ÐôïëåìáÀäáò 9 Áðüëëùí Ðåíôáâñýóïõ 6 *Ï Ößëéððïò Åìðïñßïõ äåí óõììåôÝ÷åé óôï ðñùôÜèëçìá ÅÐÏÌÅÍÇ ÁÃÙÍÉÓÔÉÊÇ

Óå ôñï÷éÜ áíüäïõ ï Åïñäáúêüò

Áðüëëùí Ðåíôáâñýóïõ - ¢ñçò ÐôïëåìáÀäáò Ì. Áë. ×áñáõãÞò - Ößëéððïò Åìðïñßïõ ¢ñçò ÌáõñïðçãÞò - Íéêçöüñïò ÊïéëÜäáò

Åïñäáúêüò – Öùêéêüò 2-1

ÊïæÜíç 2004 - ÇñáêëÞò Êñõüâñõóçò ÌðÝìðçäåò Êïßëùí - Áê. ÇñáêëÞ ÐôïëåìáÀäáò

ÔáöáñëÞò), Ðáõëßäçò (68' ÐáóéáëÞò), ÊÜëöáò, ÌðåëåâÝôçò (79' Ðñïâßäáò), Óéêáëüðïõëïò, ¢ããïò. Öùêéêüò (Ìé÷Üëçò ÊáóÜðçò) ÐáñáóêåõÜò, Èùìüðïõëïò, ÊáëëÝñãçò, Êùóôüðïõëïò, Óêáñßìðáò, Êáíåëëüðïõëïò, Êïõìðñüãëïõ, Äçìçôñßïõ, Ôñåëëüðïõëïò, ÄÞìáò, ÔæÝêïò (75' Äçìçôñïõëüðïõëïò). Ç ÂÁÈÌÏËÏÃÉÁ (Óå 21 áãþíåò) 1. ÊáëëïíÞ

Ôï åéò âÜñïò ôïõ 0-1 áíÝôñåøå ìÝóá óôçí ÐôïëåìáÀäá ï Åïñäáúêüò êáé ðÞñå ìßá óðïõäáßá íßêç ìå 2-1 åðß ôïõ Öùêéêïý, óå åî áíáâïëÞò ðáé÷íßäé ôçò 20çò áãùíéóôéêÞò ôïõ ïìßëïõ ôïõ ÂïññÜ ôçò Football League 2. ¸ôóé, ôï óõãêñüôçìá ôïõ Ãéþñãïõ ÓôñÜíôæáëç êáôÜöåñå íá äéáôçñçèåß «æùíôáíü» óôï êüëðï ôçò áíüäïõ. Óôï 55’ ï ÌðåëåâÝôçò ãéá ëïãáñéáóìü ôùí ãçðåäïý÷ùí åß÷å äïêÜñé. Óêüñåñ: Óéêáëüðïõëïò (22', 82'), - Êïõìðñüãëïõ(8’). ÄéáéôçôÞò: Óõìåùíßäçò (Ðéåñßáò). Ïé óõíèÝóåéò ôùí ïìÜäùí Åïñäáúêüò (Ãéþñãïò ÓôñÜíôæáëçò) Áðïóôüëïõ, Ñéæïýëçò, Óôåñãéüðïõëïò, ÄåëçæÞóçò, ÔóéáíÜêáò, ÊïõôóïõñÝò (46'

ÐÁÏÊ

37

2. ÁíáãÝííçóç ÅðáíïìÞò

36

3. Öùêéêüò

35

4. ÁíáãÝííçóç Ãéáííéôóþí

35

5. Íßêç Âüëïõ

30

-. Åïñäáúêüò

30

7. ÊïæÜíç

28

-. Äüîá Êñáíïýëáò

28

9. Áåôüò Óêýäñáò

27

10. ÌÝãáò ÁëÝîáíäñïò ÇñÜêëåéáò

25

-. Ðüíôéïé Êáôåñßíçò

25

12. Ôýñíáâïò

25

-. ÆÜêõíèïò

25

13. Åèíéêüò ÖéëéððéÜäáò

24

-. Íáõðáêôéáêüò ÁóôÝñáò

24

16. ÏäõóóÝáò ÁíáãÝííçóçò

21

17. Ìáêåäïíéêüò

14

Ôé íá... ìçí êÜíåôå! íá óõíå÷ßóïõí íá óôçñßæïõí ôçí ïìÜäá óôçí öåôéíÞ åõñùðáúêÞ ôçò «ìÜ÷ç», ÷ùñßò áêñüôçôåò ðïõ ìðïñïýí íá åðéöÝñïõí óçìáíôéêÝò ðïéíÝò. Ößëáèëïé, óåâáóôåßôå ôçí öéëïîåíïýìåíç ïìÜäá, ôïõò äéáéôçôÝò êáé êõñßùò ðñïóôáôåýóôå ôïí ÐÁÏÊ.

Áíáêïßíùóç ìå ôçí ïðïßá åíçìåñþíåé ôïí êüóìï ãéá ôï ôé íá ìçí êÜíåé óôï ãÞðåäï ôçò Ôïýìðáò, þóôå íá áðïöýãåé ï ÐÁÏÊ ôï åíäå÷üìåíï ìßáò ôéìùñßáò. ¢ëëùóôå, ï äéêÝöáëïò ôïõ âïññÜ Ý÷åé ðÜñåé êáé óôá ðñïçãïýìåíá ðáé÷íßäéá ôï ìÞíõìá áðü ôçí ÏÕÅÖÁ ðùò èá ðáñáêïëïõèåßôáé óôåíÜ. ÁíáëõôéêÜ, ç áíáêïßíùóç ôçò ÐÁÅ ÐÁÏÊ: “"Ç Ð.Á.Å. Ð.Á.Ï.Ê. åíüøåé ôïõ áãþíá åíáíôßïí ôçò PFC CSKA ãéá ôç öÜóç ôùí "32" ôïõ UEFA Europa League óôï ãÞðåäï ôçò Ôïýìðáò èÝëåé æçôÞóåé áðü ôïõò ößëïõò ôçò

Ðïëõíßêçò ÐôïëåìáÀäáò - Åëðßäåò ÁÅ ÊïæÜíçò

ÂÏËÅÉ Â´ ÅÈÍÉÊÇÓ ÁÍÔÑÙÍ

Áêüìá ìéá Þôôá ãéá ôïí Áñßùí Áêüìá ìéá Þôôá ðñüóèåóå óôï ðáèçôéêü ôïõ ï Áñßùí, ÷Üíïíôáò áðü ôïí ÌÝãá ÁëÝîáíäñï ìå 0-3 óåô. ÌåôÜ êáé áðü áõôÞ ôïõ ôçí Þôôá ï Áñßùí âñÝèçêå óôçí ðñïôåëåõôáßá èÝóç ôçò âáèìïëïãßáò êáé ôï ðáé÷íßäé ôçò åðüìåíçò áãùíéóôéêÞò óôçí Áëåîáíäñïýðïëç áðïêôÜ ÷áñáêôÞñá ôåëéêïý. Ôá áðïôåëÝóìáôá: Áñßùí ÐôïëåìáÀäáò - ÌÝãáò ÁëÝîáíäñïò 0-3 (20-25, 18-25, 24-26) ÖÅ Éùáííßíùí - ÁÏ Óåññþí 3-0 (25-17, 25-23,25-20) ÏñåóôéÜäá - Åëðßò ÁìðåëïêÞðùí 3-1 (25-13, 19-25, 26-24, 25-14) ÌÅÍÔ - ÃÅ Áëåîáíäñïýðïëçò 3-1 (25-17, 25-19, 20-25, 25-21) Âáèìïëïãßá ÏÌÁÄÁ Í-Ç Â ÓÅÔ 1. ÏñåóôéÜäá 9-0 25 27-8 2. ÌÝãáò ÁëÝîáíäñïò 8-1 21 25-12 3. Åëðßò ÁìðåëïêÞðùí 6-3 18 23-14 4. Ì.Å.Í.Ô. 6-3 17 22-16 5. Á.Ï. Óåññþí 2-7 9 13-21 6. ÖÅ Éùáííßíùv 2-7 8 13-22 7. Áñßùí 2-7 6 9-22 8. ÃÅ Áëåîáíäñïýðïëçò 1-8 3 8-24

ÐáñÜëëçëá, ç Ð.Á.Å. Ð.Á.Ï.Ê. èÝëåé íá åðéóçìáßíåé ôá åîÞò: 1. Áðáãïñåýåôáé ÁÕÓÔÇÑÁ ç ÷ñÞóç ðõñóþí, êñïôßäùí, êáðíïãüíùí, öùôïâïëßäùí êáé âåããáëéêþí êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôùí áíáìåôñÞóåùí óôéò ÅõñùðáúêÝò äéïñãáíþóåéò. 2. H UEFA áðåéëåß ìå áõóôçñÝò ðïéíÝò ôõ÷üí åðßäåéîç åðéãñáöþí Þ ðáíü ìå åèíéêéóôéêü Þ ñáôóéóôéêü ðåñéå÷üìåíï. Ðáñáêáëïýíôáé åðßóçò ïé ößëáèëïé íá áöÞíïõí êåíÜ ôá äéáæþìáôá óôéò èýñåò. 3. ¼ëåò ïé èýñåò ôïõ ãçðÝäïõ èá áíïßîïõí óôéò 19:30. Ðáñáêáëïýíôáé üóïé Ý÷ïõí ôç äõíáôüôçôá íá ðñïóÝëèïõí íùñßò óôï ãÞðåäï, íá ôï ðñÜîïõí, ðñïêåéìÝíïõ í' áðïöåõ÷èåß ï óõíùóôéóìüò óôéò èýñåò åéóüäïõ. 4. Íá ðñïóÝëèïõí óôï ãÞðåäï ìüíï üóïé Ý÷ïõí åîáóöáëéóìÝíç ðñüóâáóç óôï ãÞðåäï, êáèþò èá õðÜñ÷ïõí áõóôçñïß Ýëåã÷ïé êáé óôïí ðåñéâÜëëïíôá ÷þñï ôçò Ôïýìðáò êáé èá áðáãïñåýåôáé ç ðñüóâáóç óå ïðïéïíäÞðïôå äå öÝñåé åéóéôÞñéï.

ÐñïÜóôéï Ðñïáóôßïõ - Áôñüìçôïò ÐôïëåìáÀäáò

5. Ç ðñüóâáóç óôá ðáéäéÜ ÷ùñßò åéóéôÞñéï, ïðïéáóäÞðïôå çëéêßáò, ÄÅÍ åðéôñÝðåôáé. 6. Äåí éó÷ýåé ÊÁÌÉÁ êÜñôá åëåýèåñçò åéóüäïõ, åêôüò ôùí äéáðéóôåýóåùí ôçò Ð.Á.Å. Ð.Á.Ï.Ê . êáé ôçò UEFA 7. Ç åßóïäïò ôùí ÁÌÅÁ èá ãßíåé áðü ôç Èýñá 7 êáé ôá óõãêåêñéìÝíá Üôïìá èá öéëïîåíçèïýí óôïí åéäéêÜ äéáìïñöùìÝíï ÷þñï ìðñïóôÜ áðü ôçí Èýñá 7. Åõ÷áñéóôïýìå åê ôùí ðñïôÝñùí ôïõò öéëÜèëïõò ìáò ãéá ôçí óõìðáñÜóôáóç êáé ôçí âïÞèåéÜ ôïõò. ÐÁÅ ÐÁÏÊ".

Åðüìåíç ÁãùíéóôéêÞ: ÓÜââáôï 19/2/2011 Óåññþí 19.30 ÁÏ Óåññþí - ÏñåóôéÜäá ÓÜââáôï 19/2/2011 É.Ëåìïíßäçò 18.30 Åëðßò - ÌÅÍÔ ÓÜââáôï 19/2/2011 Áëåî/ðïëçò 18.30 ÃÅ Áëåîáíäñïýðïëçò - Áñßùí ÓÜââáôï 19/2/2011 Âüôóç 18.00 Ìåã. ÁëÝîáíäñïò - ÖÅ Éùáííßíùí


ÈÁÑÑÏÓ

% Ä ÅèíéêÞ

ÅðéìÝëåéá Ãéþñãïò Êáôóßêáò email: “vigelk5koz@yahoo.gr”

ÐñïôÜóåéò óùôçñßáò

Ðñéí áðü ëßãåò çìÝñåò êáé ìÝóù ôçò óõíôïíéóôéêÞò åðéôñïðÞò ôçò Ä ÅèíéêÞò, ëÜâáìå ìéá éäéáßôåñá ðñùôïðïñéáêÞ ðñüôáóç ôçí ïðïßá ìåëÝôçóáí åðß ìáêñüí êáé êáôÝëçîáí íá äçìïóéåýóïõí ìÝóá áðü óõæçôÞóåéò êáé ðñïôÜóåéò ôùí óùìáôåßùí ôïõò, ïé ôÝóóåñéò Åíþóåéò Ðïäïóöáéñéêþí Óùìáôåßùí ôçò ÊñÞôçò, Ý÷ïíôáò ùò óôü÷ï íá óõìâÜëëïõí óôçí äéÜóùóç ôïõ åñáóéôå÷íéêïý ðïäïóöáßñïõ, ìå äåäïìÝíï üôé ôüóï ç Ðïëéôåßá, üóï êáé ç ÅÐÏ áäéáöïñïýí ðëÞñùò ãéá ôá ðñïâëÞìáôá ðïõ áíôéìåôùðßæïõí ôá åñáóéôå÷íéêÜ óùìáôåßá ó' üëç ôçí ÅëëÜäá. Åßíáé ÷áñáêôçñéóôéêü ôï üôé ç åêëåãìÝíç áðü ôá óùìáôåßá ôçò Ä ÅèíéêÞò êáôçãïñßáò óõíôïíéóôéêÞ åðéôñïðÞ, áíôéìåôþðéóå óôçí óõíÜíôçóç áêñüáóç êïñïúäßá áðü ôï Ä. Ó. ôçò ÅÐÏ, áí ü÷é ôïí ÷ëåõáóìü ôçí ðëÞñç áäéáöïñßá, åíþ áêüìç ðåñéìÝíåé íá ïñéóôåß óõíÜíôçóç ôïõëÜ÷éóôïí ìå ôïí Ã. Ã. Á. ê. ÌðéôóáîÞ, áíáãêÜæïíôáò ôçí åðéôñïðÞ íá áðåõèýíåé ôï åñþôçìá ðñïò ôá óùìáôåßá ãéá áðï÷Þ áðü ôï ðñùôÜèëçìá ôï ðñïóå÷Ýò äéÜóôçìá. Áíáìößâïëá ðñüêåéôáé ãéá ìéá ðñùôïðïñéáêÞ êßíçóç ðïõ áíáìÝíåôáé íá áëëÜîåé ôá äåäïìÝíá ðïõ ßó÷õáí ìÝ÷ñé óÞìåñá óôïí åñáóéôå÷íéêü áèëçôéóìü. Ìå áðáñ÷Þ ôçí åðáíÜóôáóç ðïõ êÞñõîå ï Åèíéêüò Áãßáò ÔñéÜäáò. ¸ôóé ðáñïõóéÜæïõìå ôï ÷ïñçãéêü ðñüãñáììá, ðïõ èá êáôáèÝóïõí ïé ÅÐÓ ÊñÞôçò óôïí ÏÐÁÐ, ôé èá æçôÞóïõí, ðïéá åßíáé ôá óõí êáé ðïéá ôá ðëçí..., ðïéåò åßíáé ïé áíôéäñÜóåéò Ïé ÅÐÓ üëçò ôçò ÊñÞôçò, ìç ìðïñþíôáò íá æçôéáíåýïõí ãé' áõôÜ ðïõ äéêáéïýíôáé, áðïöÜóéóáí íá äéáðñáãìáôåõôïýí ìå ôïí ÏÐÁÐ ôï ðñïúüí ðïõ áíôéðñïóùðåýïõí äßíïíôÜò ôïõ ôçí åõêáéñßá íá ôï áãïñÜóåé. Ìáæß ìå áõôü èá ðñïóöÝñïíôáé êáé äåêÜäåò ÷ïñçãßåò ðïõ, åöüóïí äå÷ôåß ôç óõìöùíßá, ôüôå èá ìðïñåß ôéò ÷ñçóéìïðïéÞóåé. Ôçí ðñùôïðïñéáêÞ áõôÞ êßíçóç áíáìÝíåôáé íá ôçí õéïèåôÞóïõí üëåò ïé ÅÐÓ ôçò ÅëëÜäïò, åíþ äåí ðñÝðåé íá îå÷íÜìå üôé åÜí áñíçèåß ï ÏÐÁÐ, ôüôå ïé Åíþóåéò èá óôñáöïýí óôéò Üëëåò óôïé÷çìáôéêÝò åôáéñßåò ðïõ åôïéìÜæïíôáé íá ìðïõí óôçí åëëçíéêÞ áãïñÜ. ÌÝóá óå üëá ôá ðáñáðÜíù áîßæåé íá ðñïóèÝóïõìå üôé ç ÅëëÜäá áñéèìåß 4.200 ðïäïóöáéñéêÜ åñáóéôå÷íéêÜ óùìáôåßá. Ôé óçìáßíåé áõôü; ¼ðïéá åôáéñßá áðïöáóßóåé íá ãßíåé ï åðßóçìïò ÷ïñçãüò, áõôïìÜôùò èá áðïêôÞóåé üëåò ôéò ïìÜäåò ìå ôï ìÝñïò ôçò.

Ôá áñíçôéêÜ êáé ôá èåôéêÜ

Ç óõãêåêñéìÝíç ðñüôáóç, åöüóïí ðåñÜóåé, ìüíï èåôéêÜ ïöÝëç èá Ý÷åé ãéá ôá ðåñéóóüôåñá óùìáôåßá, êáèþò ôá Ýóïäá åêôüò ôïõ üôé èá áõîçèïýí, èá äßíïíôáé ðñïãñáììáôéóìÝíá óôçí þñá ôïõò, êÜôé ðïõ óçìáßíåé ðùò ç êÜèå äéïßêçóç èá ìðïñåß íá êÜíåé áíÜëïãåò êéíÞóåéò óôçí áñ÷Þ êÜèå óåæüí. Óõã÷ñüíùò, ôï âÜñïò ðïõ êïõâáëïýí ìÝ÷ñé ôþñá ïé ðáñÜãïíôåò üóïí áöïñÜ óôçí åýñåóç ÷ïñçãþí èá åëáôôùèåß óå ìåãÜëï âáèìü áöïý ôï ìðÜôæåô èá Ý÷åé âãåé êáôÜ Ýíá óçìáíôéêü ðïóïóôü. ÕðÜñ÷ïõí üìùò êáé êÜðïéá óùìáôåßá, óáöÝóôáôá ðéï ëßãá, ðïõ äåí âëÝðïõí ìå êáëü ìÜôé ôç óõãêåêñéìÝíç ðñüôáóç, êáèþò äåí äéáôßèåíôáé íá ÷áñáìßóïõí ÷ïñçãßåò ðïõ öÝñíïõí ðåíÞíôá êáé åîÞíôá

÷éëéÜäåò åõñþ åôçóßùò. Ãéá ðáñÜäåéãìá, óå ìéá ïìÜäá Ä' ÅèíéêÞò, ðïõ ç ÷ïñçãßá óôç öáíÝëá ðùëåßôáé ïêôþ ÷éëéÜäåò åõñþ, èá ìðïñåß ç óôïé÷çìáôéêÞ åôáéñßá ðïõ èá óõìöùíÞóåé íá ÷ñçìáôïäïôåß, íá áãïñÜóåé ôçí åí ëüãù ÷ïñçãßá åöüóïí õðÜñ÷åé ìÝóá óôï ÷ïñçãéêü ðáêÝôï ôùí ÅÐÓ;

Ôï ÷ïñçãéêü ðñüãñáììá

ÏõóéáóôéêÜ ïé ÅÐÓ ÊñÞôçò ðñïôåßíïõí ìéá åìðïñéêÞ óõíåñãáóßá áíÜìåóá óôïí ÏÐÁÐ êáé ôéò ïìÜäåò ðïõ åêðñïóùðïýí ôïí åñáóéôå÷íéêü ðïäüóöáéñï ôïõ íçóéïý êáé êáô' åðÝêôáóç ôçò ÊñÞôçò. ÓõãêåêñéìÝíá, ç åðéäßùîç ôïõ ðñïãñÜììáôïò åßíáé íá ðïõëÞóåé ôï ðñïúüí óôïí ïñãáíéóìü ðïõ êñáôÜåé ìÝ÷ñé óÞìåñá ôéò ôý÷åò ôùí ôõ÷åñþí ðáé÷íéäéþí óôçí ÅëëÜäá ëëùóôå óôïí ðñüëïãï ôçò ðáñïõóßáóçò õðÜñ÷åé ç îåêÜèáñç Üðïøç ðïõ ëÝåé: Ôá óùìáôåßá äåí ìðïñïýí íá ôåëïýí óå áíáãêáóôéêÞ ïìçñßá ôùí öïñÝùí, áëëÜ óå ïñèïëïãéêü ðñïãñáììáôéóìü, óå êáíüíåò ôïõ marketing, ìå êñéôÞñéá, üñáìá êáé óõíáßóèçìá. Ç óõíåñãáóßá ìáò åßíáé åðéâåâëçìÝíç. Ç ôåëåõôáßá öñÜóç äåß÷íåé êáé ôéò ðñïèÝóåéò ôùí åíþóåùí. ÅÜí ï ÏÐÁÐ áñíçèåß ìéá ôÝôïéá óõíåñãáóßá, ôüôå ïé ðñüåäñïé ôùí ÅÐÓÇ èá óôñáöïýí óå Üëëåò óôïé÷çìáôéêÝò åôáéñßåò ðïõ ðñüêåéôáé íá åãêáôáóôáèïýí ïóïíïýðù óôçí ÅëëÜäá êáé ï óôü÷ïò ôïõ åßíáé íá äéáöçìßóïõí ôï ðñïúüí ôïõò üóï ãßíåôáé êáëýôåñá.

Ïé ðáñï÷Ýò ôïõ ÷ïñçãéêïý ðñïãñÜììáôïò

1. ×ñÞóç ôçò öñÜóçò ×ïñçãüò ÐñùôáèëÞìáôïò Ðåñéöåñåéáêïý, Á' Ôïðéêïý, Â' Ôïðéêïý êáé Ã' Ôïðéêïý - Ìåôïíïìáóßá ôïõ ðñùôáèëÞìáôïò ìå ôï üíïìá ôçò óôïé÷çìáôéêÞò åôáéñßáò (ð.÷. ÐñùôÜèëçìá Bwin Þ ÐñùôÜèëçìá ÏÐÁÐ). 2. ×ñÞóçò ôùí åìâëçìÜôùí ôùí Åíþóåùí. 3. Óçìáôïðïßçóç ôùí ãçðÝäùí ìå ôçí ïíïìáóßá ôïõ ÐñùôáèëÞìáôïò. Ç óôïé÷çìáôéêÞ åôáéñßá ãéá ôéò åðéêïéíùíéáêÝò ôçò áíÜãêåò èá Ý÷åé ôï äéêáßùìá: 1. ×ñÞóçò ôçò ìåôÜöñáóçò ÌÝãá ×ïñçãüò ôçò ïìÜäáò. 2. ×ñÞóçò ôïõ åìâëÞìáôïò ôçò ïìÜäáò. 3. ×ñÞóçò ôçò ïìáäéêÞò öùôïãñáößáò. 4. Íá ÷ñçóéìïðïéåß ôï ëïãüôõðï ôçò åôáéñßáò óôï ìáíßêé ôçò öáíÝëáò. 5. Èá ÷ñçóéìïðïéåß ôï ìðñïóôéíü ìÝñïò ôçò öáíÝëáò ðñïêåéìÝíïõ íá äéáöçìßæåé ôï ðñïúüí (ð.÷. ÐÜìå óôïß÷çìá, ÏÐÁÐ, William Hill). 6. Íá ÷ñçóéìïðïéåß ôï óïñôò (óôï ðßóù ìÝñïò) ðñïêåéìÝíïõ íá åêèÝôåé ôï ëïãüôõðï ðïõ åðéèõìåß ï ÷ïñçãüò. 7. ÅîùôåñéêÞ óçìáôïðïßçóç ôçò êåíôñéêÞò èýñáò åóüäïõ Þ åóùôåñéêÜ ôçò êåñêßäáò. 8. Ìéá óôáèåñÞ ôçëåïðôéêÞ ðéíáêßäá óÝíôñáò, äéáóôÜóåùí 40m.x1m. 9. Backdrop óõíåíôåýîåùí Ôýðïõ ôùí ðñïðïíçôþí. 10. ÅóùôåñéêÜ êáé åîùôåñéêÜ ôùí ðÜãêùí ôùí ïìÜäùí. 11. ÅóùôåñéêÜ êáé åîùôåñéêÜ ôçò öõóïýíáò åéóüäïõ ôùí áèëçôþí.

Ä´ ÅèíéêÞ

Åèíéêüò Âáôåñïý: Ðñüâëçìá óôá åêôüò... Ï Åèíéêüò Âáôåñïý äåí êáôÜöåñå ôçí ÊõñéáêÞ íá ðÜñåé ôï èåôéêü áðïôÝëåóìá óôçí Ýäñá ôçò ÍÜïõóáò, ãíùñßæïíôáò ôçí Þôôá. Áõôü, ðñïâëçìáôßæåé ôï ôå÷íéêü åðéôåëåßï ôïõ óõëëüãïõ, áöïý ôï Âáôåñü óôá ôåëåõôáßá ôñßá åêôüò Ýäñáò ðáé÷íßäéá ðïõ Ý÷åé äþóåé, ìåôñÜåé éóÜñéèìåò Þôôåò... ÓõãêåêñéìÝíá, ç ïìÜäá Ý÷åé ÷Üóåé óå Óâïñþíï, Åèíéêü Êáôåñßíçò êáé ôçí ÊõñéáêÞ áð' ôç ÍÜïõóá. Áõôü, ðñïêáëåß ðñïâëçìáôéóìü, áöïý óôá åêôüò Ýäñáò ìáôò, ôï Âáôåñü äåí åßíáé óôáèåñü. Óå 11 ìáôò ðïõ Ý÷åé äþóåé ìáêñéÜ áðï ôï "óðßôé" ôïõ, Ý÷åé ðÝíôå íßêåò...

ÓéÜôéóôá: Äåí ôá ðáñáôÜíå...

Ìðïñåß ç ÷ñïíéÜ ãéá ôç ÓéÜôéóôá íá åßíáé ÷áìÝíç, áöïý ç ïìÜäá èá õðïâéâáóôåß, ùóôüóï, êáíåßò äåí ôá ðáñáôÜåé.

Ïé ðïäïóöáéñéóôÝò, ðñïóðáèïýí êáé èÝëïõí íá áðï÷áéñåôÞóïõí ôçí êáôçãïñßá ìå øçëÜ ôï êåöÜëé... Óå êÜèå ìáôò, Üðáíôåò ôá äßíïõí üëá êáé üôé "âãåé". Óôü÷ïò, åßíáé íá "ìáæÝøïõí" üóï ôï äõíáôüí ðåñéóóüôåñïõò âáèìïýò.

ÊÜóôùñ: Éêáíïðïßçóç

ÌåôÜ ôï äéðëü óôçí Êáôåñßíç åðß ôïõ Åèíéêïý, óôïí ÊÜóôùñ åðéêñáôåß éêáíïðïßçóç. Ôï óõãêñüôçìá ôïõ ê. Âüëôóç Ýêáíå ìåãÜëï âÞìá ãéá ôçí ðáñáìïíÞ ôçò óôçí êáôçãïñßá êáé áõôü éêáíïðïéåß Üðáíôåò óôïí óýëëïãï. Ôá âëÝììáôá ðëÝïí óôñÝöïíôáé óôï äåýôåñï óåñß åêôüò Ýäñáò ìáôò ìå ôïí Áñç Ëüöùí, üðïõ óôü÷ïò åßíáé êáé ðÜëé ôï èåôéêü áðïôÝëåóìá.

TZ. ÓÉÓÅ Ôá... öïõóôáíåëÜôá! Åíá cd Ýêðëçîç ãéá åóÜò! Ï åêêåíôñéêüò ÓéóÝ Ýêáíå ôï èáýìá ôïõ êáé ðëÝïí üëç ç ÅëëÜäá îÝ÷áóå ìïíïìéÜò ôçí êñßóç, ôï ãåãïíüò üôé äåí õðÜñ÷åé ïýôå óÜëéï óôï ðïñôïöüëé ìáò êáé üëïé áó÷ïëïýíôáé ìå ôçí öïýóôá! Ïé Ïëõìðéáêïß âãÞêáí áìÝóùò íá ðïõí üôé ï «ÓéóÝ Ýäåéîå ôá ãïýóôá ôïõ», åíþ ïé «ðñÜóéíïé» áðÜíôçóáí êáôåõèåßáí ðùò «áí óçêùèåß ç öïýóôá èá âãåé ôï... áíáêüíôá» Ïðùò êáé íá Ý÷åé áõôÜ äåí ìáò åíäéáöÝñïõí! Áõôü ðïõ ìáò íïéÜæåé åìÜò åßíáé ôï... ïéêïíïìéêü, ãé áõôü îåêßíçóáìå áðü åêåß! Ï Ôæéìðñßë, áíåîÜñôçôá ôïõ ôé ïìÜäá åßóáé, ðïõëÜåé êáé ìÜëéóôá ðïëý, ãéáôß åßíáé ðáé÷ôáñÜò! ÅðïìÝíùò âñÞêáìå ìßá... ðñùôïðïñéáêÞ éäÝá ãéá íá âãÜëïõìå ëåöôÜ! Ï÷é äåí èá ñÜøïõìå öïýóôåò ãéáôß äåí èá ðïõëÞóïõí, áëëÜ èá âãÜëïõìå CD! Áëëùóôå ðïëëÜ ôñáãïýäéá ôáéñéÜæïõí! ÌáæÝøáìå ôéò ìåãáëýôåñåò... öïõóôïåðéôõ÷ßåò êáé óáò ôéò ðáñïõóéÜæïõìå! Ïé åíäéáöåñüìåíïé ðïõ èá èåëÞóïõí íá áãïñÜóïõí ôï CD íá óôåßëïõí e-mail! Ôï èÝìá åßíáé ÷éïõìïñéóôéêü êáé ìüíï Ýôóé èá ðñÝðåé íá ôï äåßôå! Êáé íá ìçí ôï îå÷Üóù. Ïé óõíÜäåëöïß ìïõ äåí Þèåëáí íá ôï ðù, áëëÜ åéëéêñéíÜ äåí ìðïñïýóá íá êñáôçèþ! Ïëïé êñÜæïõí ôïí ÓéóÝ ãéá ôçí öïýóôá. Åíáò, ìá Ýíáò (åêôüò áðü åìÝíá) íá ôïí êñÜîïõí ãéá ôçí êÜêéóôç åðéëïãÞ óôï óáêÜêé ðÜíù áðü ôçí öïýóôá, áëëÜ êáé ôï ìðïôÜêé äåí âñÝèçêå íá ôï ðåé; Ëïéðüí áðïëáýóôå ôá ôñáãïýäéá áðü ôï cd ìáò ìå

ÐÝìðôç 17 Öåâñïõáñßïõ 2011

ôßôëï ôá... ÖïõóôáíåëÜôá! Êáé ìçí îå÷Üóåôå íá óôåßëôå e-mail ãéá íá ôï ðáñáããåßëåôå! Ç ôéìÞ åßíáé óõæçôÞóéìç!! 1) Öïýóôá ÊëáñùôÞ ÃéÜííçò ÂïãéáôæÞò 2) Ìßíé Öïýóôá Á. ÊéôóÜêçò 3) ÂáããÝëçò Êáëáúôæüãëïõ Ç öïýóôá 4) ÓôÝëëá ×áóêßë Ìå ôç ìáêñéÜ óïõ ôç öïýóôá 5) ÌðÜìðçò Ôóåôßíçò – Ëßôóá ÄéáìÜíôç Ìßíé öïýóôá 6) Ãêüãêïò Êïýíá ôç öïýóôá 7) Åëåõèåñßá ÁñâáíéôÜêç - Ôï êüêêéíï öïõóôÜíé 8) Êáßôç ÃáñìðÞ – Êé áí îõðüëõôç ÷ïñåýù 9) Å÷ïõìå êáé Äéïíýóç... ÄÜãêá (ó.ó. ×Üñçò Ñþìáò) óå ñõèìïýò... Öëùñéíéþôç êáé üëá áõôÜ ãéá ôçí öïýóôá!

12. ÄåêáðÝíôå ç÷çôéêÜ ìçíýìáôá óå êÜèå åíôüò Ýäñáò áãþíá.

Åðßóçìç éóôïóåëßäá

¼ëåò ïé ïìÜäåò óå óõíåñãáóßá ìå ôéò Åíþóåéò èá áíáãêáóôïýí âÜóåé ôïõ ÷ïñçãéêïý ðñïãñÜììáôïò íá äçìéïõñãÞóïõí ôçí åðßóçìç éóôïóåëßäá ôïõ. Ôá ïöÝëç áðü ôç óõãêåêñéìÝíç åíÝñãåéá ôùí Åíþóåùí ãéá ôç óôïé÷çìáôéêÞ åôáéñßá èá åßíáé ðïëëáðëÜ, áí ðÜñïõìå ùò äåäïìÝíï üôé èá äçìéïõñãçèïýí 4.200 éóôïóåëßäåò, üóá åßíáé êáé ôá åñáóéôå÷íéêÜ óùìáôåßá óôçí ÅëëÜäá.

ÏéêïíïìéêÜ - ÓõíôåëåóôÝò

¸íá âáóéêü êïììÜôé ôï ïðïßï èá ðñÝðåé íá îåêáèáñéóôåß åßíáé ï ôñüðïò ìå ôïí ïðïßï èá ìïéñÜæïíôáé ôá ÷ñÞìáôá, ðïõ èá åßíáé óõíÜñôçóç ôùí ðáñáêÜôù ðÝíôå óõíôåëåóôþí: á) Ç êáôçãïñßá óôçí ïðïßá áãùíßæåôáé ôï óùìáôåßï (Ä' ÅèíéêÞ, Á' Ôïðéêü, Â' Ôïðéêü, Ã' Ôïðéêü). â) Ç óõìðåñéöïñÜ ôùí ïìÜäùí - Fair Play. ¼ôáí ëÝìå óõìðåñéöïñÜ ôùí ïìÜäùí åííïïýìå: ã) Ôç óõìðåñéöïñÜ ôùí ðïäïóöáéñéóôþí åíôüò áãùíéóôéêïý ÷þñïõ (ðüóåò êßôñéíåò êáé ðüóåò êüêêéíåò êÜñôåò äÝ÷èçêå ôï óùìáôåßï óå ìéá óåæüí). ä) Ï áñéèìüò ôùí áèëçôþí ðïõ áèëïýíôáé óôï óùìáôåßï ìáæß ìå ôá ôìÞìáôá õðïäïìþí. å) Ç ãåùãñáöéêÞ ôïðïèåóßá ôçò ïìÜäáò. ÁíÜëïãá ìå ôï ðïý âñßóêåôáé ç ïìÜäá, êáèþò ïé óýëëïãïé ôùí íÞóùí Ý÷ïõí ðïëëÜ áêôïðëïúêÜ Ýîïäá. óô) ÃçðåäéêÝò åãêáôáóôÜóåéò. Åßíáé áðïëýôùò êáôáíïçôü üôé ïé ïìÜäåò ðïõ Ý÷ïõí äéêÝò ôïõò åãêáôáóôÜóåéò Ý÷ïõí ðåñéóóüôåñá Ýîïäá óõíôÞñçóçò.

Ïé Üäåéåò ôùí ðñáêôïñåßùí

ÌÝóá óå üëá ôá ðáñáðÜíù õðÜñ÷ïõí êáé ôá ïöÝëç áðü ôá ðñáêôïñåßá. Óôç óôïé÷çìáôéêÞ åôáéñßá èá ðñïôáèåß íá äþóåé áðü ìßá Üäåéá ðñáêôïñåßïõ áíÜ 20 ïìÜäåò, üðïõ ôá Ýóïäá èá äéá÷åéñß-

æïíôáé áðü ôçí ¸íùóç ðïõ èá áíÞêïõí.

ÓôÜëèçêå ç ÷ïñçãéêÞ ðñüôáóç

¼ðùò åß÷å áðïêáëýøåé ï ðñüåäñïò ôçò Å.Ð.Ó. Ñåèýìíïõ ïé ôÝóóåñéò Å.Ð.Ó. ÊñÞôçò åðß Ýíá ðåñßðïõ ìÞíá åðåîåñãÜóôçêáí êáé ïëïêëÞñùóáí ðñüôáóç ðñïò ôïõò ê.ê. Õðïõñãü õöõðïõñãü Áèëçôéóìïý êáé ê. ðñüåäñï ôïõ ÏÐÁÐ, ç ïðïßá åß÷å æçôçèåß üôáí ôïí åðéóêÝöèçêáí ôïí ÄåêÝìâñéï ôïõ 2010. Ç ðñüôáóç åßíáé Þäç óôá email, êáé ôùí 53 Å.Ð.Ó. ôçò ÷þñáò üðïõ ìÝ÷ñé 112-201 ôïõò æçôÞèçêáí ôõ÷üí ðñïôÜóåéò êáé áíôéññÞóåéò. ¼ðùò áíáöÝñåé ó÷åôéêÞ áíáêïßíùóç ôçò ÅÐÓ Ñåèýìíïõ Óôçí åìðåñéóôáôùìÝíç ðñüôáóç ×ÏÑÇÃÉÊÏÕ ÐÑÏÃÑÁÌÌÁÔÏÓ ÅÑÁÓÉÔÅ×ÍÉÊÏÕ ÐÏÄÏÓÖÁÉÑÏÕ ÓÙÌÁÔÅÉÙÍ ÅËËÁÄÏÓ áíáöÝñåôáé ôï óêåðôéêü ôïõ áéôÞìáôïò ãéá ÷ïñçãßá üðïõ èá óôáìáôÞóïõí íá ôåëïýí õðü ïìçñßá êáé ìçí ôïõò áðïäßäïõí ïé áñìüäéïé öïñåßò Ýãêáéñá ôá 6,57 ÅÕÑÙ çìåñçóßùò ðïõ äéêáéïýíôáé (ç Á Å.Ð.Ó.), áëëÜ ôïõ marketing, ìå êñéôÞñéá, êßíçôñá, üñáìá áëëÜ êáé óõíáßóèçìá. Óêïðüò ôïõ êïéíïý ÷ïñçãéêïý ðñïãñÜììáôïò ôùí Å.Ð.Ó. åßíáé íá âåëôéùèåß êáé íá áíáðôõ÷èåß ï åñáóéôå÷íéêüò áèëçôéóìüò áëëÜ êáé ç äçìéïõñãßá ðñüôõðïõ åñáóéôå÷íéêïý ðïäïóöáßñïõ åíôüò êáé åêôüò áãùíéóôéêïý ÷þñïõ. Ç áðïôåëåóìáôéêüôçôá ôïõ ÷ïñçãéêïý ðñïãñÜììáôïò åßíáé äåäïìÝíç, ãéáôß èá ðñïâëçèåß ìÝóù 4.200 åñáóéôå÷íéêþí óùìáôåßùí ôá ïðïßá óõãêñïôïýí ïé ïìÜäåò ãõíáéêåßïõ ðïäïóöáßñïõ, Ä ÅèíéêÞò, Á,  êáé à Ôïðéêïý. Çäç ç ðñüôáóç óå CD äüèçêå óôïí ðñüåäñï ôçò ÅÐÏ áðü ôïí ðñüåäñï ôçò Å.Ð.Ó. Ñåèýìíïõ Ãåþñãéï ÓôáñÜêç, åíþ èá áðïóôáëåß óôá áñìüäéá õðïõñãåßá êáé ôçí ÏÐÁÐ Á.Å. ìåôÜ ôçí 14ç Öåâñïõáñßïõ, åíþ åßíáé ðéèáíüí íá äïèåß êïéíÞ óõíÝíôåõîç ôýðïõ ôùí åìðíåõóôþí óôçí ÁèÞíá. ¹äç ïé ðñþôåò åíäåßîåéò åßíáé ðÜñá ðïëý åíèáññõíôéêÝò.

ÐÑÙÔÁÈËÇÌÁÔÁ ÃÑÇÃÏÑÏÕ ÓÊÁÊÉÏÕ Ôï ÓÜââáôï 12.02.2011 äéåîÞ÷èçóáí ôá ôïõñíïõÜ ãñÞãïñïõ óêáêéïý (blitz) ôùí ôìçìÜôùí ôçò Áêáäçìßáò. ÁíáëõôéêÜ ôá áðïôåëÝóìáôá:

ÔÌÇÌÁ ÁÑ×ÁÑÉÙÍ -1

ÈÅÓÇ 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17.

ÏÍÏÌÁÔÅÐÙÍÕÌÏ ÊÏÔÆÁÚÔÓÇÓ ×ÑÇÓÔÏÓ ÔÁÑÁÓÉÄÏÕ ÁÉÊÁÔÅÑÉÍÇ-ÅÉÑÇÍÇ ÔÓÉÏÃÊÁÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÉÄÏÕ ÓÏÖÉÁ ÓÁÌÁÑÁÓ ÓÔÁÕÑÏÓ ×ÁËÁÚÄÏÐÏÕËÏÓ ÌÉËÔÉÁÄÇÓ ÓÉÙÌÏÓ ÂÁÓÉËÅÉÏÓ ËÉÏÕÑÇ ÓÔÕËÉÁÍÇ ÓÔÅÖÁÍÉÄÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ ËÉÏÕÑÇ ÌÁÑÉÁ ÊÁÑÕÄÇÓ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÌÁÑÊÏÐÏÕËÏÓ ÍÉÊÏËÁÏÓ ÌÐÏÕÄÁËÇÓ ×ÁÑÁËÁÌÐÏÓ ÔÓÉÏÓ ×ÁÑÁËÁÌÐÏÓ ÊÙÄÏÕÍÁÓ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÌÁÑÊÏÐÏÕËÏÕ ÂÁÓÉËÉÊÇ ÉÙÓÇÖÉÄÏÕ ÁÍÍÁ-ÌÁÑÉÍÁ

ÈÅÓÇ 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24.

ÏÍÏÌÁÔÅÐÙÍÕÌÏ ÔÓÁÊÌÁÊÇÓ ÄÇÌÇÔÑÉÏÓ ÔÓÁÊÌÁÊÇÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÓÊÏÕÔÅËÁÓ ÉÙÁÍÍÇÓ ÉÙÓÇÖ ÓÔÅËÉÏÓ ÄÁÖÊÁÓ ÉÙÁÍÍÇÓ ÊÁËÏÃÅÑÁÊÇÓ ÈÅÏÄÏÕËÏÓ ÊÏÕÔÓÏÕÐÁÊÇÓ ÉÙÓÇÖ ÍÔÁËÁÊÁÓ ÁÐÏÓÔÏËÏÓ ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÓ ÊÕÑÉÁÊÏÓ ËÉÏÕÑÇ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁ ÖÁÍÁÊÇÓ ÉÙÁÍÍÇÓ ÊÁÔÓÉÄÇÓ ÓÐÕÑÉÄÙÍ ÐÁÍÁÃÏÓ ÌÇÍÁÓ ×ÁÔÆÇÓÁÂÂÁ ÍÉÊÏËÅÔÁ ÈÅÏÄÏÓÉÁÄÇÓ ÈÅÏÖÁÍÇÓ ÔÓÏÔÓÏÓ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÊÁËÁÚÔÆÏÐÏÕËÏÓ ÐÁÑÁÓÊÅÕÁÓ ×ÁÑÉÆÏÐÏÕËÏÕ ÐÁÍÁÃÉÙÔÁ ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÕ ÁÍÍÁ ÊÁËÁÚÔÆÏÐÏÕËÏÓ ×ÑÇÓÔÏÓ ÐÁÐÁÊÏÓÌÁÓ ×ÑÇÓÔÏÓ ÓÁÑÁÍÔÉÍÅËËÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ ×ÁÔÆÏÐÏÕËÏÕ ÓÏÖÉÁ ÐÅÔÑÉÄÇÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ

ÔÌÇÌÁ ÁÑ×ÁÑÉÙÍ -2

ÂÁÈÌÏÉ 5,0 4,0 3,5 3,5 3,0 3,0 3,0 3,0 2,5 2,5 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 1,0 1,0

ÂÁÈÌÏÉ 4,5 4,5 4,0 4,0 3,5 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 2,5 2,5 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 1,5 1,0 1,0 1,0 0,5

ÔÌÇÌÁ ÅÑÁÓÉÔÅ×ÍÉÊÏ

ÈÅÓÇ 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21.

ÏÍÏÌÁÔÅÐÙÍÕÌÏ ÐÁÌÐÏÑÇÓ ÂÁÓÉËÅÉÏÓ ÌÇÔÁÔÓÅËÇÓ ÓÁÑÁÍÔÇÓ ÐÁÐÁÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÊÏÓÌÉÄÇÓ ÍÉÊÏËÁÏÓ ÓÉÓÌÁÍÉÄÇÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÖÁÍÁÊÇÓ ÁÐÏÓÔÏËÏÓ ÐÁÐÏÕÔÓÇÓ ×ÁÑÁËÁÌÐÏÓ ÃÊËÉÁÃÉÁÓ ÄÇÌÇÔÑÉÏÓ ÐÁÕËÉÄÇÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÓÔÏÃÉÁÍÍÇÓ ÈÙÌÁÓ ÌÇÔÑÏÕËÇÓ ÈÅÏÄÙÑÏÓ ÓÁÌÁÑÁ ÖÁÍÇ ÃÊËÉÁÃÉÁ ÓÔÅÑÃÉÁÍÇ ÅËÅÕÈÅÑÉÁÄÇÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÐÁÕËÉÄÇÓ ÈÅÏÄÙÑÏÓ ÔÏÕËÏÕÌÅÍÉÄÇÓ ÆÁ×ÁÑÉÁÓ ÐÁÕËÉÄÇÓ ÍÉÊÏËÁÏÓ ÃÊËÉÁÃÉÁÓ ÍÉÊÏËÁÏÓ ÃÊÏÃÊÏÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÐÁÕËÉÄÇÓ ÌÉ×ÁÇË ÓÔÁÕÑÉÁÍÍÉÄÏÕ ÐÏËÕÎÅÍÇ

ÈÅÓÇ 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

ÏÍÏÌÁÔÅÐÙÍÕÌÏ ÓÁÌÁÑÁÓ ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÅÌÌÁÍÏÕÇËÉÄÇÓ ÅÉÑÇÍÁÉÏÓ ×ÁÑÉÆÏÐÏÕËÏÓ ÉÙÁÍÍÇÓ ÔÓÅÌÐÅÑËÉÄÏÕ ÃÅÙÑÃÉÁ ÔÓÅÌÐÅÑËÉÄÏÕ ÅÉÑÇÍÇ ÉÙÁÍÍÉÄÇÓ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÔÓÉÔÓÉÍÔÁÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ ×ÁÔÆÇÓÔÅÖÁÍÏÕ ÖÙÔÉÏÓ ÐÁËÉÏÕÑÁÓ ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÓ ×ÉÙÔÇÓ ÌÉËÔÉÁÄÇÓ ÈÅÏÄÙÑÏÓ ÃÑÇÃÏÑÉÁÄÏÕ ×ÑÕÓÏÕËÁ

ÔÌÇÌÁ ÁÃÙÍÉÓÔÉÊÏ

ÂÁÈÌÏÉ 4,0 4,0 4,0 4,0 3,5 3,5 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 1,0 1,0 1,0

ÂÁÈÌÏÉ 4,0 4,0 3,0 3,0 2,5 2,5 2,0 2,0 1,0 1,0 1,0

Óôçí Áêáäçìßá ôçò ðüëçò ìáò ëåéôïõñãïýí ôìÞìáôá áñ÷áñßùí êáé ðñï÷ùñçìÝíùí. Ôá ìáèÞìáôá ðåñéëáìâÜíïõí 2 þñåò èåùñßá, 1 þñá áóêÞóåéò êáé 1 þñá áãþíåò ôçí åâäïìÜäá. Ïé åíäéáöåñüìåíïé ìðïñïýí íá áðåõèýíïíôáé óôá ôçë. 24630-29238, 21070 Þ óôï åíôåõêôÞñéï ôùí óõëëüãùí Ôñáðåæïýíôïò 38 êáèçìåñéíÜ 17:00-21:00ì.ì.


&

ÈÁÑÑÏÓ

ÐÝìðôç 17 Öåâñïõáñßïõ 2011

ÅÉÄÇÓÅÉÓ «ÊáëëéêñÜôçò» óôçí ðáéäåßá Þ «ÊáëëéêñÜôçò» óôçí åñÞìùóç;

Ôï ôñéþäéï ìüëéò Üíïéîå áëëÜ ïé ìÜóêåò Ýðåóáí Þäç «ÐôïëåìáÀäá 5» = ×áìÝíá üíåéñá (;)

Ñ

çôÜ êáôçãïñçìáôéêüò üôé ç ÌïíÜäá V ôçò ÐôïëåìáÀäáò èá ãßíåé, åìöáíéæüôáí óôéò 19 Éáíïõáñßïõ ï Ðñüåäñïò ôçò ÄÅÇ Áñèïýñïò Æåñâüò êáôÜ ôçí åðßóêåøÞ ôïõ óôçí ðåñéï÷Þ õðïãñáììßæïíôáò ìÜëéóôá ÷áñáêôçñéóôéêÜ üôé ç ìïíÜäá èá ãßíåé «ïðùóäÞðïôå». Åß÷å, äå, óðåýóåé íá äéåõêñéíßóåé –ùò êáëüò êáé äéïñáôéêüò Ðñüåäñïò ðïõ åßíáé- üôé ç çìåñïìçíßá ôïõ äéáãùíéóìïý êáé ôïõ áíïßãìáôïò ôùí ðñïóöïñþí ãéá ôçí êáôáóêåõÞ ôçò ìïíÜäáò èá ìåôáôåèåß ðåñßðïõ 15 çìÝñåò ìåôÜ ôçí êáôáëçêôéêÞ çìåñïìçíßá ôçò 8çò Öåâñïõáñßïõ. Êé Ýôóé üëïé êáé üëá çóý÷áóáí Þ ìÞðùò åöçóý÷áóáí; ¼ëá Ýãéíáí ñüäéíá êáé ùñáßá, ç æùÞ óõíå÷ßóôçêå åðáíáðáõìÝíç êáé áðáëÜ áêïõìðéóìÝíç óôéò óôéâáñÝò äçëþóåéò ôïõ ÐñïÝäñïõ. Ôé Üëëï íá æçôÞóåé êáíåßò; ÓÞìåñá, óôá ìÝóá ôïõ ÖëåâÜñç êáé ìåôÜ ôçí íÝá áíáâïëÞ êáé ôçí åê íÝïõ ïñéóìïý çìåñïìçíßáò áíïßãìáôïò ôùí ðñïóöïñþí ãéá ôçí êáôáóêåõÞ ôçò ìïíÜäáò ôï ðñÜãìá åßíáé ðëÝïí îåêÜèáñï. ÄçëáäÞ ôé áêüìá èÝëïõìå ãéá íá êáôáëÜâïõìå üôé ÌÏÍÁÄÁ ÄÅ ÐÑÏÊÅÉÔÁÉ ÍÁ ÃÉÍÅÉ. ×Üóáìå ðéá ôïí ëïãáñéáóìü ôùí áíáâïëþí, ôùí äçëþóåùí, ôùí äåóìåýóåùí êáé ðñéí ÷Üóïõìå ôåëåßùò ôç ðßóôç ìáò óôï üôé ç ìïíÜäá ðñÝðåé íá êáôáóêåõáóôåß, ÊÁÔÉ ÐÑÅÐÅÉ ÍÁ ÃÉÍÅÉ. Ï ðñïêëçôéêüò ôñüðïò ìå ôïí ïðïßï ÷åéñßæïíôáé êáé áíôéìåôùðßæïõí Ýíá æÞôçìá ðïõ óõíäÝåôáé ìå ôçí ýðáñîç êáé ôçí áîéïðñåðÞ áíÜðôõîç ìéáò ïëüêëçñçò ðåñéï÷Þò, èá ðñÝðåé åðéôÝëïõò íá áðáíôçèåß ìå ôïí ðëÝïí åíäåäåéãìÝíï ôñüðï. Íá áðáíôçèåß ìå ðñÜîåéò êáé Ýíáñîç ôïõ Ýñãïõ. ÅðéðëÝïí, ãéá íá ìçí îå÷íéüìáóôå áëëÜ êáé ãéá íá ìçí îå÷áóôåß ÊÁÉ ôï èÝìá ÌÅËÉÔÇ ÉÉ èá ðñÝðåé íá ðñïôÜîïõìå ôá áéôÞìáôá áõôÜ, ìáæß, áíáðüóðáóôá êáé áíÝíäïôá. Ðñéí øõ÷ïññáãÞóïõí ïé ôåëåõôáßåò åëðßäåò. ¹ñèå ç þñá íá áðáéôÞóïõìå ìå äõíáìéêÝò ðáñåìâÜóåéò êáé êéíçôïðïéÞóåéò ôï ðëÝïí áõôïíüçôï ãéá ôçí ôïðéêÞ êïéíùíßá ãéáôß ìåôÜ ôéò 30 ôïõ ÌÜñôç ðïëý öïâÜìáé üôé èá îåêéíÞóåé ç áíôßóôñïöç ìÝôñçóç ãéá ôçí ðåñéï÷Þ ìáò êáé ìáêñïðñüèåóìá ãéá üëïõò ôïõò ¸ëëçíåò. Äå ìðïñïýí íá ðáßæïõí Üëëï ìå ôçí áíï÷Þ êáé ôá íåýñá åíüò ôüðïõ ðïõ óôÞñéîå ôçí ÅèíéêÞ ïéêïíïìßá êáôáðßíïíôáò, åêôüò áðü ôá ìõñéÜäåò øÝìáôá êáé ÷éëéÜäåò ôüíïõò ôÝöñáò. Áîßæïõìå ðïëëÜ ðåñéóóüôåñá áðü ôçí êïñïúäßá êáé ôá øåýäç ðïõ ôå÷íçÝíôùò êÜèå öïñÜ ìáò ðëáóÜñïõí. ÁñêåôÜ. Ï êÜèå Ýíáò áò áíáëÜâåé ôéò åõèýíåò ôïõò: ÓõíäéêÜôá, Åñãáæüìåíïé, ÔïðéêÞ êïéíùíßá. ¼ËÏÉ, áëëÜ ìåôÜ áðü ôéò åõèýíåò ðïõ ïöåßëïõí íá áíáëÜâïõí ç ðïëéôéêÞ çãåóßá êáé üëïé üóïé ôüóï êáéñü âïëåýïíôáé ìå ôá øåýäç, ôçí õðïêñéóßá, ôçí áðáîßùóç. ¼ôáí óôéò 11 Éïõíßïõ 2010 äéÜâáæá óôï energypress ñåðïñôÜæ ðïõ Ýöåñå ôïí ôßôëï «Áðü ôçí Ðôïëåìáúäá Ìðéñìðßëç - Æåñâüò âÜæïõí "ëïõêÝôï" óôç ìïíÜäá 5», äõóôõ÷þò ÷ñåéÜóôçêáí ëßãá äåõôåñüëåðôá ãéá íá ðåßóù ôïí åáõôü ìïõ üôé åðñüêåéôï ãéá ôõðïãñáöéêü ëÜèïò. Êáêþò, ðïëý êáêþò êáèþò èá Ýðñåðå íá ôï èåùñÞóù ÐÏËÕ ÊÁÊÏ ÏÉÙÍÏ (ëáíèÜíïõóá ðÝííá ôçí áëÞèåéá ëÝãåé). Ãéá ìßá áêüìá öïñÜ. Ãéá ðïëëïóôÞ öïñÜ:: Ãéá üóïõò äåí ôï Ý÷ïõí êáëÜ óõíåéäçôïðïéÞóåé ëõðïýìáóôå ðïõ èá ôïõò âãÜëïõìå áðü ôï ëÞèáñãü ôïõò áëëÜ Ï ×ÑÏÍÏÓ Å×ÅÉ ËÇÎÅÉ êáé ôá ÷åéñüôåñá åßíáé ìðñïóôÜ ìáò. Óôï ÷Ýñé ìáò åßíáé íá ôá áíáôñÝøïõìå. ÓÞìåñá, ôþñá, ôïýôç ôç óôéãìÞ. Óå äéáöïñåôéêÞ ðåñßðôùóç åßìáóôå Üîéïé ôùí ðñÜîåþí ìáò êáé ôùí üóùí ìå ôï óôáíéü ðñïóðáèïýí íá ìáò åðéâÜëëïõí.

Ôá ó÷ïëåßá ôçò ÷þñáò êáé ôçò ðåñéï÷Þò âñßóêïíôáé åäþ êáé êáéñü óå ìéá êáôÜóôáóç óõíáãåñìïý ëüãù ôçò åöáñìïãÞò ôïõ ‘ÊáëëéêñÜôç’ êáé óôçí åêðáßäåõóç. ÐñïâëÝðåôáé Ýôóé óõã÷þíåõóç äéáöüñùí ó÷ïëéêþí ìïíÜäùí, êÜôé ðïõ èá Ý÷åé óáí óõíÝðåéá ëéãüôåñá ëåéôïõñãéêÜ Ýîïäá -Üñá êáé ðåñéóóüôåñç ïéêïíïìßá ãéá ôï êñÜôïò óå ìßá åðï÷Þ êáôÜ ôçí ïðïßá êáé ç ïéêïíïìßá ôïõ ôåëåõôáßïõ åõñþ åßíáé óçìáíôéêÞ ãéá ôç ÷þñá. Ó÷ïëåßá óõã÷ùíåýïíôáé ðáíôïý, êáé ìÝóá óôéò ðüëåéò, áëëÜ êáé Ýîù áðü áõôÝò. Åêåßíá üìùò ôá ó÷ïëåßá ðïõ ðëÞôôïíôáé ðåñéóóüôåñï áðü áõôÝò ôéò ñõèìßóåéò –êáé ìáæß ðëÞôôåôáé êé ï ôüðïò óôïí ïðïßï ëåéôïõñãïýí- åßíáé ôá ó÷ïëåßá ðïõ âñßóêïíôáé óå ÷ùñéÜ, óå ìÝñç êÜðùò áðïìáêñõóìÝíá áðü ôá áóôéêÜ êÝíôñá. Ãéáôß áõôÜ ôá ìÝñç êéíäõíåýïõí íá áäåéÜóïõí êáé íá åñçìþóïõí êõñéïëåêôéêÜ. Ðñüêåéôáé ãéá ðåñéï÷Ýò ðïõ, ðáñÜ ôï ãåãïíüò üôé áðÝ÷ïõí áðü ôçí ðüëç, åîáêïëïõèïýí üìùò óôçí ðëåéïøçößá ôïõò íá åßíáé áêüìá æùíôáíÝò ïéêïíïìéêÜ, áëëÜ êáé êïéíùíéêÜ. ¸ôóé âëÝðïõìå óôéò ïñåéíÝò ðåñéï÷Ýò ôïõ íïìïý ÊïæÜíçò, ÷ùñéÜ ôïõ Âïúïõ êáé ôùí Óåñâßùí -ôá ïðïßá Ý÷ïõí ìÜëéóôá êáé ó÷ïëåßá éóôïñéêÜ- íá êéíäõíåýïõí íá ìåß-

íïõí ÷ùñßò êáèüëïõ ó÷ïëåßá, ëüãù ôïõ ÷áìçëïý áñéèìïý ìáèçôþí ðïõ äéáèÝôïõí. Áõôü –äåí õðÜñ÷åé áìöéâïëßá- äåí åßíáé ðáñÜ Ýíá ðñïïßìéï åñÞìùóçò áõôþí ôùí ðåñéï÷þí… Ãéáôß ôá ó÷ïëåßá êáé ïé ìáèçôÝò äßíïõí ìßá áßóèçóç –Þ Ýóôù øåõäáßóèçóç- æùíôÜíéáò êáé ýðáñîçò áíèñþðùí óôá ìÝñç áõôÜ. ÐÝñá áðü ôï èÝìá ôïõ ãïÞôñïõ –ãéáôß êáé áõôü õðÜñ÷åé óôéò ìéêñÝò ôïðéêÝò êïéíùíßåò- åßíáé êáé æÞôçìá æùôéêÞò óçìáóßáò, äéüôé ç Ýëëåéøç ó÷ïëåßùí èá ìåôáôñÝøåé ôá ÷ùñéÜ áõôÜ óå ÷ùñéÜ ãåñüíôùí. Åðßóçò, ìåôáêéíïýìåíá ôá ðáéäéÜ ðñïò ôï ìåãÜëï ó÷ïëåßï Þ ôç ìåãÜëç ðüëç, èá Ý÷ïõí áêüìá ðåñéóóüôåñåò ðéèáíüôçôåò íá åãêáôáëåßøïõí ôï ÷ùñéü áõôÜ êáé ïé ïéêïãÝíåéÝò ôïõò, åöüóïí äåí èá õðÜñ÷åé êáíÝíáò ïõóéáóôéêüò ëüãïò ãéá íá ìåßíïõí åêåß. ÁíôéèÝôùò, ç êáôÜóôáóç áõôÞ èá äçìéïõñãåß óôçí êáèçìåñéíüôçôÜ ôïõò ðïëëÜ ðñáêôéêÜ åìðüäéá. Ôï ðñüâëçìá öõóéêÜ êáé óå áõôÞ ôçí ðåñßðôùóç Ý÷åé äýï üøåéò. Áðü ôç ìßá, åßíáé ç ðëåõñÜ ôùí êáôïßêùí ôùí æùíôáíþí áõôþí ÷ùñéþí, ðïõ ìå ôï êëåßóéìï ôùí ó÷ïëåßùí äåí âëÝðïõí ðïõèåíÜ ôç óõíÝ÷åéá ôïõ ôüðïõ ôïõò, áëëÜ êáé ôùí ßäéùí… Áðü ôçí Üëëç, åßíáé ç ðëåõñÜ ôïõ êñÜôïõò, ôï ïðïßï Ýñ÷åôáé áíôéìÝôùðï ìå Ýíá õðáñêôü ðñüâëçìá ðïõ áäõíáôåß íá áíôéìåôù-

ðßóåé, êáé êáôáëÞãåé óå áõôÞ ôç ëýóç ìçí Ý÷ïíôáò êÜðïéá êáëýôåñç. ÕðÜñ÷åé âÝâáéá êáé ìéá Üëëç ðáñÜìåôñïò ãýñù áðü áõôü ôï æÞôçìá. Åßíáé áëÞèåéá üôé ïé ìéêñÝò ó÷ïëéêÝò ìïíÜäåò ôùí áðïìáêñõóìÝíùí ðåñéï÷þí åßíáé ðéï õðïâáèìéóìÝíåò óå ìïñöùôéêü åðßðåäï óõãêñéôéêÜ ìå ôéò ó÷ïëéêÝò ìïíÜäåò ôùí áóôéêþí êÝíôñùí. Ï óõíáãùíéóìüò åêåß ìåôáîý ôùí ìáèçôþí åßíáé ðïëý ðåñéïñéóìÝíïò, åíþ äåí õðÜñ÷ïõí êßíçôñá êáé åñåèßóìáôá ãéá ðåñáéôÝñù áíÜðôõîç ôùí ãíþóåùí êáé ôùí äõíáôïôÞôùí ôùí ìáèçôþí. Óôï ìåãÜëï ó÷ïëåßï ôçò ðüëçò õðÜñ÷åé ìåãáëýôåñç Üìéëëá, êáé ðïëý ðåñéóóüôåñá åñåèßóìáôá. Ï ðñþôïò ìáèçôÞò óôï ãõìíÜóéï åíüò ÷ùñéïý åßíáé óõíÞèùò ï ìåóáßïò óôï ãõìíÜóéï ôçò ðüëçò. ÅðïìÝíùò, ç óõã÷þíåõóç ßóùò Ý÷åé êáé êÜðïéá åõåñãåôéêÜ áðïôåëÝóìáôá óôçí êáèåáõôü ìáèçóéáêÞ êáé ìïñöùôéêÞ äéáäéêáóßá. Ôï æÞôçìá Ý÷åé ìÜëëïí ðïëëÝò åêäï÷Ýò êáé ðïëëÝò ðôõ÷Ýò. Èá Ýðñåðå íá óõíåêôéìçèïýí üëïé áõôïß ïé ðáñÜãïíôåò, üðùò êáé äéÜöïñïé Üëëïé… Ôï âÝâáéï åßíáé ðùò ïé åí èåñìþ áíôéäñÜóåéò ôùí ôïðéêþí êïéíùíéþí, ðïõ íéþèïõí üôé èá óôåñçèïýí Ýíá óçìáíôéêü ìÝñïò ôïõ æùíôáíïý ôïõò ðëçèõóìïý, áëëÜ êáé ïé áðüëõôåò èÝóåéò áðü ìÝñïõò ôïõ êñÜôïõò, ðïõ áðü ôç ìßá øÜ÷íåé áðåëðéóìÝíá äéÝîïäï óôá ïéêïíïìéêÜ ôïõ ðñïâëÞìáôá êé áðü ôçí Üëëç åßíáé èåùñçôéêÜ ìüíï õðÝñ ôçò áðïêÝíôñùóçò êáé ôçò ðáéäåßáò, äåí ïäçãïýí óå ëýóç. Ôï èýìá óôï ôÝëïò åßíáé ï ìáèçôüêïóìïò, óôçí ðëÜôç ôïõ ïðïßïõ ãßíïíôáé äéÜöïñïé áãþíåò, ðåéñáìáôéóìïß, ðáßæïíôáé ïéêïíïìéêÜ êáé Üëëá ðáé÷íßäéá. Êé áõôÞ ç ìéêñÞ çëéêéáêÜ ìåñßäá ôçò êïéíùíßáò äõóôõ÷þò äå ìðïñåß ïýôå íá ðåé ôçí ÜðïøÞ ôçò, ïýôå íá áíôéäñÜóåé óôéò áðïöÜóåéò ðïõ ëáìâÜíïíôáé ãé’ áõôÞí. ÐÝñá áðü üëåò üìùò ôéò ðáñáìÝôñïõò êáé ôá äåäïìÝíá, áí åóôéÜóåé êáíåßò óôï èÝìá, èá äåé üôé ãéá ìéá áêüìá öïñÜ ç ïõóßá ôïõ ðñïâëÞìáôïò äåí åßíáé ðáñÜ ôï ìïíßìùò ðñïâëçìáôéêü åêðáéäåõôéêü ìáò óýóôçìá êáé ôï ãåãïíüò üôé ç ðñáãìáôéêÞ ãíþóç äåí ðáñÝ÷åôáé óÞìåñá ðïõèåíÜ óôçí ÅëëÜäá ìå ôñüðï ïõóéáóôéêü. Êé áõôü äåí Ý÷åé íá êÜíåé ìüíï ìå ôï ìéêñü Þ ôï ìåãÜëï ó÷ïëåßï, ôçí ðüëç Þ ôï ÷ùñéü. ¸÷åé íá êÜíåé ìå ôç ãåíéêüôåñç õðïâÜèìéóç ôçò ðáéäåßáò êáé ôçò ÷þñáò. Ä. Ê.

ôïõ ¢íôïí ÔóÝ÷ùö

ÐÝìðôç 17 Öåâñïõáñßïõ , óôï «Èåáôñïäñüìéï» (ðñþçí ÕÅÂ), 9 ì.ì.

Ç

åôáéñåßá èåÜôñïõ Pequod ìå ôçí åõãåíéêÞ õðïóôÞñéîç ôçò ÏÐÁÐ Á.Å. êáé ôç óõíåñãáóßá ôïõ ÄÇ.ÐÅ.ÈÅ. ÊïæÜíçò ðáñïõóéÜæåé óôçí ÊïæÜíç ôï Ýñãï "Ï ÃëÜñïò" ôïõ ¢íôïí ÔóÝ÷ùö. ¸íá Ýñãï ãéá ôçí ôÝ÷íç, ôïí Ýñùôá, ôçí ïéêïãÝíåéá, ôçí áãÜðç êáé ôçí ÝëëåéøÞ ôçò, ôá ìåãÜëá üíåéñá ôçò íåüôçôáò êáé ôçí ðñáãìáôéêüôçôá ôçò åíçëéêßùóçò. Ç ðáñÜóôáóç, âáóéæüìåíç óôçí áðü ôï Ýñãï óõíèÞêç ýðáñîçò èåÜôñïõ ìÝóá óôï èÝáôñï, ôïðïèåôåß ôçí óêçíéêÞ äñÜóç ó’ Ýíáí åíéáßï ÷þñï, êáôáñãþíôáò Ýôóé ôçí áðüóôáóç áíÜìåóá óå çèïðïéïýò êáé èåáôÝò. Ç ÷ñÞóç åîÜëëïõ ôïõ ðñáãìáôéêïý ÷þñïõ ùò óêçíéêü, åíéó÷ýåé ôçí áßóèçóç üôé äåí âñéóêüìáóôå ó’ Ýíá öáíôáóôéêü «áëëïý», áëëÜ üëá óõìâáßíïõí åäþ êáé ôþñá.

Ìå ôï Üíïéãìá ôïõ Ôñéùäßïõ, ðïõ Ýãéíå óôéò 12 Öåâñïõáñßïõ, ÊõñéáêÞ ôïõ Ôåëþíïõ êáé Öáñéóáßïõ, Üíïéîáí êáé ôá öôåñÜ ôçò ôïðéêÞò äéïßêçóçò ãéá ôïí åðéêåßìåíï åïñôáóìü ôçò áðïêñéÜò. ¢ñ÷éóáí åíôáôéêÜ ïé ðñïåôïéìáóßåò ãéá ôá Üñìáôá ôçò ðáñÝëáóçò, ôïõò öáíïýò, ôá èåáôñéêÜ, ôïí åïñôáóôéêü óôïëéóìü ôçò ðüëçò. ¼ëá áõôÜ âñßóêïíôáé ðëÝïí óôçí êïñýöùóÞ ôïõò! Ç ðüëç óéãÜ óéãÜ ãåìßæåé áðü ôéò óõìðáèçôéêÝò ìåèõóìÝíåò öéãïýñåò ðïõ óå ðñïúäåÜæïõí ãéá ôï êÝöé ðïõ èá áêïëïõèÞóåé ôéò çìÝñåò ôçò áðïêñéÜò. Óôá íüôéá ôçò ðüëçò, óôï åñãáóôÞñéï êáôáóêåõÞò áñìÜôùí êáé Üëëùí áðïêñéÜôéêùí åéäþí, Ýêáíå Þäç ôç äçìüóéá åìöÜíéóÞ ôïõ ï ðñþôïò êáñíÜâáëïò. Ìðïñåß íá ìçí åßíáé ï êåíôñéêüò ðïõ èá ôïðïèåôçèåß óôçí ðëáôåßá, áëëÜ èá åßíáé óßãïõñá ìéá áðü ôéò êåíôñéêÝò öéãïýñåò ôùí çìåñþí.

ÓÔÇÍ ÊÉÊÇ ÄÇÌÏÕËÁ ÔÏ ÌÅÃÁËÏ ÂÑÁÂÅÉÏ ËÏÃÏÔÅ×ÍÉÁÓ

«Ï ÃËÁÑÏÓ»

ÁÍÁÐËÇÑÙÔÇÓ ÃÑÁÌÌÁÔÅÁÓ “ÓÐÁÑÔÁÊÏӔ ÌÅËÏÓ ÄÁÊÅ “ÓÐÁÑÔÁÊÏӔ ÔÓÁÊÕÑÁÊÇÓ ÃÉÁÍÍÇÓ

¸ñ÷ïíôáé ìå âÞìá ôá÷ý ïé ÁðïêñéÝò óôçí ÊïæÜíç

ÊñáôéêÜ âñáâåßá ëïãïôå÷íßáò 2010

ÌåôÜ ôç äéáäñïìÞ ôçò óôçí ÁèÞíá (Ênot Gallery, Üíïéîç êáé ÷åéìþíáò ôïõ 2010, ÈÝáôñï ×þñá êáëïêáßñé 2010 Bob theatre festival) ç ðáñÜóôáóç èá ôáîéäÝøåé áõôüí ôïí ÷åéìþíá óôçí ÅëëÜäá.

ÓõíôåëåóôÝò Óêçíïèåóßá: ÄÇÌÇÔÑÇÓÎÁÍÈÏÐÏÕËÏÓ ÌåôÜöñáóç: ÎÅÍÉÁ ÊÁËÏÃÅÑÏÐÏÕËÏÕ ÓêçíïãñáöéêÞ êáé ÅíäõìáôïëïãéêÞ ÅðéìÝëåéá: ÍÉÊÏÓ ÊÏÍÉÁÑÇÓ ÅðéìÝëåéá Êßíçóçò: ÂÁÓÙ ÃÉÁÍÍÁÊÏÐÏÕËÏÕ Âïçèüò ÓêçíïèÝôç: ÁÃÃÅËÉÊÇ ÌÁÑÉÍÏÕ

Ðáßæïõí: ÃÉÙÑÃÏÓ ÁÃÃÅËÏÐÏÕËÏÓ | ÁÑÇÓ ÁÑÌÁÃÁÍÉÄÇÓ | ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÃÅÙÑÃÁËÁÓ | ÂÁÓÙ ÊÁÂÁËÉÅÑÁÔÏÕ | ÃÉÁÍÍÇÓ ÊËÉÍÇÓ | ÌÉ×ÁËÇÓ ÌÁÈÉÏÕÄÁÊÇÓ | ÁÃÃÅËÉÊÇ ÌÁÑÉÍÏÕ ÍÉÊÏËÉÔÓÁ ÍÔÑÉÆÇ | ÁÃÃÅËÉÊÇ ÐÁÐÁÈÅÌÅËÇ | ÊÙÓÔÁÓ ÐÁÐÁÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÕ. ÔéìÞ åéóéôçñßïõ: 10 åõñþ Ðëçñïöïñßåò êáé ðñïðþëçóç åéóéôçñßùí óôá ãñáöåßá ôïõ ÄÇ.ÐÅ.ÈÅ, óôçí «Áßèïõóá ÔÝ÷íçò» óôïí çìéþñïöï êáé óôï ôçë.24610-24062 (åóùô. 1).

Áíáêïéíþèçêáí áðü ôç Äéåýèõíóç ÃñáììÜôùí ôçò ÃåíéêÞò Äéåýèõíóçò Óýã÷ñïíïõ Ðïëéôéóìïý ôïõ õðïõñãåßïõ Ðïëéôéóìïý ôá ÊñáôéêÜ Âñáâåßá Ëïãïôå÷íßáò 2010, ðïõ áöïñïýí óôéò åêäüóåéò Ýôïõò 2009. Ôá âñáâåßá Ý÷ïõí ùò áêïëïýèùò:

ÌåãÜëï Âñáâåßï Ëïãïôå÷íßáò:

ÁðïíÝìåôáé êáôÜ ðëåéïøçößá óôçí ÊéêÞ ÄçìïõëÜ ãéá ôï óýíïëï ôïõ Ýñãïõ ôçò

Âñáâåßï Ðåñéïäéêïý:

ÁðïíÝìåôáé êáôÜ ðëåéïøçößá åî çìéóåßáò óôá ðåñéïäéêÜ «Ôï ÄÝíôñï» êáé «ÄéáâÜæù» ãéá ôç óõìâïëÞ ôïõò óôçí ðñïâïëÞ êáé äéÜäïóç ôçò åëëçíéêÞò ëïãïôå÷íßáò.

Âñáâåßï Ðïßçóçò:

ÁðïíÝìåôáé êáôÜ ðëåéïøçößá óôïí ÐáíôåëÞ ÌðïõêÜëá ãéá ôï Ýñãï ôïõ ìå ôßôëï «ÑÞìáôá», åêäüóåéò ¢ãñá.

Âñáâåßï ÄéçãÞìáôïò:

ÁðïíÝìåôáé êáôÜ ðëåéïøçößá óôïí Ðáíáãéþôç ÊïõóáèáíÜ ãéá ôï Ýñãï ôïõ ìå ôßôëï «ËïîÝò éóôïñßåò ðïõ ôåëåéþíïõí ìå åñùôçìáôéêü», åêäüóåéò ºíäéêôïò.

Âñáâåßï ÌõèéóôïñÞìáôïò:

ÁðïíÝìåôáé êáôÜ ðëåéïøçößá óôç ÂáóéëéêÞ Çëéïðïýëïõ ãéá ôï Ýñãï ôçò ìå ôßôëï «Óìéè», åêäüóåéò Ðüëéò.

Âñáâåßï Äïêéìßïõ ÊñéôéêÞò:

ÁðïíÝìåôáé êáôÜ ðëåéïøçößá óôïí ¢ããåëï ×áíéþôç ãéá ôï Ýñãï ôïõ ìå ôßôëï «Èåáôñéêüôçôá êáé äçìüóéïò âßïò óôïí åëëçíéóôéêü êüóìï», ÐáíåðéóôçìéáêÝò Åêäüóåéò ÊñÞôçò.

Âñáâåßï ×ñïíéêïý Ìáñôõñßáò:

ÁðïíÝìåôáé êáôÜ ðëåéïøçößá óôï Ãéþñãï ÂÝç ãéá ôï Ýñãï ôïõ ìå ôßôëï «Áðü ôï Ôüêéï óôï ×áñôïýì: Ìáñôõñßåò, óõíäçëþóåéò», åêäüóåéò ÊÝäñïò.

ÁÐÏÕÊÑÅÓ ÔÏÕ ×ÈÅÓ 1) Ïé áðïêñéÝò éíå Ýíá Ýèéìï ðïõ ôï âñßêáìå áðü ôïõò ðñïãïíïõò ìáò êáé ðñÝðåé íá ôï óõíå÷ßóïõí ïé Íåüôåñé Ïõ öáíüò 2) ðùò îåêéíïýóå êáé ðùò ôÝëéùíå áõôü ßíå êÜôé ðïõ ÷ñéÜæåôå ðïëý ìá ðÜñá ðïëý óõæßôéóé ãéáôß Ý÷é áñ÷é ÷ùñßò ôÝëïò. 3) Ðñüôá áð’ üëá îåêéíïýóå áðü ôïõò ìåñáêëßäåò, ðïõ ìÝò ôï ÷éìþíá áíôÜìïíáí êáé ëÝãáí ôé èá êÜíïõí ãéá ôï öáíü ãéá ôï Üñìá êáé ôï ôñáãïýäé. 4) ÁõôÜ ãéíüôáí óå ìÝñï ðñïóßëéï Ýîù óôï ìá÷áëÜ êÜðïõ ðïõ äåí öéóïýóå. 5) Ãéá íá ãßíé Ýíáò öáíüò ÷ñéÜæïíôå ôá åîßò, ËåöôÜ ãéá ôï äáäß, êñáóß ãéá ôïõò ôñáãïõäéò ôÜäåò ìåæÝäåò ðïõ ôïõò Ýöåñíáí ïé ãéôüíéóåò. Êáé ôá êñáóéÜ áðü ôïõò ãéôïíåò. Áöôïß ôá Ýöåñíáí áöôïß ôá ðßíáí ôá êñáóéÜ êáé ôñüãáí ôïõò ìåæÝäåò, ïé ÈåáôÝò áãíÜíôåâáí êáé Üêïõãáí ôá ôñáãïýäéá. 6) Ç öïôéÜ Üíáâå ðå´ñéðïõ ìéá þñá ìåôÜ ðïõ íß÷ôïíå êáé ôá´ëéïíå ìåôÜ áðü ôñéò 4 þñåò, ôåëéþíïíâôáò ôï ãëÝíôé, êáôïõñéóáí ôçí öïôéÜ üò óéíßèïò êáé å´ñ÷ïõíôáí ãéá êáëÞôåñé ÷ñïíéÜ. 7) Ôá Üñìáôá ôá êáôáóêÝâáæáí é ßäãé ãéáôß üëïõò ôïõò ßîåñáí áðü ìáóôïñéêß. 8) Ç ðáñÝëáóé îåêéíïýóå áðü ôï Êéñáìáñãéü, áíÝâåíå ôçí ïäü Ð. ×áñßóç êáé Ýìðåíå óôçí ðëáôßá Íßêçò êáé ôÝëéùíå óôï Äçìáñ÷ßï üðïõ âñßóêïíôáí ç åðßóéìé ôéò ðüëåþò ìáò. 9) ¼ëá áõôÜ ãßíïíôáí áðü ôïõò ßäéïõò êáé ãéá ôïí Êïæíáßôéêï êüóìï 10) Ïëåò ôéò ìÝñåò ôçò ÁðïêñéÜò ãéíüíôáí ÷ïñïßóå êÝíôñá ðïõ ß÷å ôüôå ç ÊïæÜíç, óôï éðüãéï ôïõ Îåíïäï÷ßïõ ôùí Áöþí ÔáñôÜñá, óôï Ïëßìðéï, óå Ýíá êÝíâôñï ðïõ Þôáí ð÷éï êÜôï áðü ôïí Áãéï Íéêüëá óôïí ðÜíï üñïöï ôïõ êáöåíßï ôïõ Ðáðáãéüñ áðÝíáíôé áðü ôçí ÅèíéêÞ ÔñÜðåæá, ßóïò êáé óå êÜðéá Üëá ðïõ äå èéìÜìå. 11) Áð’ áöôÜ ôá êÝíôñá ìáæÝâáìå ôüôå åìßò é ðéôóéñéêÜäåò ôá öëïõñéÜ, ôá ïðïßá ôá êÜíáìé öïýíôåò äåìÝíá ìå óêéíß êáé ôï êñåìïýóáìå ðÜíù áð’ ôïí öáíü. 12) Åðßóçò é ìåãÜëïé ìáò Ýäùíáí Ýíá ôóéíß êáé åìßò óôßíáìå êáñôÝñé óôïõò ä´ñïìïõò êáé ìáæÝâáìå ëåöôÜ ãéá íá áãïñÜóïõí ôï äáäß é ìåãÜëé. 13) Ôï áðïêïñßöùìá áõôþí ôùí çìåñþí ßôáí ïé ðáñÝåò ðïõ íôßíïíôáí êáñíáâÜëéá ìå ìÜóêåò êáé ðåñðáôïýóáí ôéò ãéôïíéÝò êáé üðïõ éðßñ÷åéí ãíùóôß ôïõò Ýìðåíáí ìÝóá êáé ôïõò áíáóôÜôùíáí öùíÜæïíôáò êáé ãéñíïýóáí ôéò ñïêÜíåò ðïõ ß÷áí ìáæß ôïõò êÜíïíôáò èüñéâï êáé óáìáôÜ. ÁõôÝò ïé ðáñÝåò Þôáí ðïëý êáé Ýäùíáí óå üëïõò ÷áñÜ. ¼ëá áöôÜ ãßíùíôáí üôáí ï êüæìïò Þôáí öôï÷üò êáé áãáðéìÝíïò , ßôáí áöôï ôï Ýèéìï áöôÞ ç ðáñÜäïóç, Ýôóé ßôáí êáé Ýôóé Ýðñåðå íá ìßí, ìå´÷ñé óÞìåñá äéóôé÷üò ôüñá ßñèáí üëá áíÜðïäá. ÍÔÉÏÍÔÉÏÕÓ ÏÕ ÁÃÑÁÌÌÁÔÏÕÓ


'

ÈÁÑÑÏÓ ÈAPPOÓ

IÄIOKTHÓIA ÅêäïôéêÞ EíçìåñùôéêÞ I.KOPOMHËHÓ A.E ÅÊÄÏÔÇÓ ÄÇÌÇÔÑÇÓ É. ÊÏÑÏÌÇËÇÓ ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ ÎÅÍÏÖÙÍ Å. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ ÄIEYÈYNTHÓ ÓYNTAÎÇÓ Ä. KATÓOÃIANNHÓ IÄPYTHÓ + Xñ. ÐáðáóôåñéÜäçò Eôïò éäñýóåùò 1960 YÐEYÈYNOI THÓ EÖHMEPIÄAÓ “ÈAPPOӔ Ä. MAKEÄONIAÓ KAÓTOPIA Kþóôáò Äïýöëéáò ÓIATIÓTA Èåüäùñïò ÐåóíéêÜò ÓéÜôéóôá ÃåñÜíéá Tçë. 24650- 22.970 Tçë. 38611 Fax 34611 e-mail: tharos@otenet.gr EÄPA KOZANH ÓYNÄPOMH ÅÔÇÓÉÁ 72 E ÅÎÁÍÇÌÇ 36 Å ÔÑÉÌÇÍÇ 18 Å EËAXIÓTH ÓYNÄPOMH 15 E

ÐÝìðôç 17 Öåâñïõáñßïõ 2011

Ðëçñïöïñßåò, øõ÷áãùãßá, äéÜöïñá êáèçìåñéíÜ ...

«Ôï Üã÷ïò êáé ôá ìáëëéÜ ìáò» Ôï Üã÷ïò, üðùò üëïé îÝñïõìå, êÜíåé êáêü êáé óôá ìáëëéÜ ìáò. Ëüãù ôçò êáèçìåñéíüôçôáò êáé ôùí ãñÞãïñùí ñõèìþí æùÞò, ôá ìáëëéÜ ìáò ôáëáéðùñïýíôáé áðü ôï ìïëõóìÝíï ðåñéâÜëëïí êáé ôéò êáéñéêÝò óõíèÞêåò, êáé üðùò åßíáé åðüìåíï ôç óùìáôéêÞ, áëëÜ êõñßùò ôç øõ÷ïëïãéêÞ ìáò êïýñáóç. Åßíáé åê ôùí ðñáãìÜôùí áäýíáôïí íá åîáëåßøïõìå ôï Üã÷ïò ìáò, ìðïñïýìå üìùò ìå ôç èÝëçóÞ ìáò íá ôï åëáôôþóïõìå ùò Ýíáí âáèìü. Ôï Üã÷ïò óå óõíäõáóìü êáé ìå Üëëïõò ðáñÜãïíôåò (êëçñïíïìéêÞ ðñïäéÜèåóç, çëéêßá, äéáôñïöÞ) ìðïñåß íá åðéäåéíþóåé ôï ðñüâëçìá ôçò ôñé÷üðôùóçò. Áõôü ëïéðüí ðïõ ðñÝðåé íá êÜíïõìå åßíáé íá ðñïóÝ÷ïõìå ôç äéáôñïöÞ ìáò êáé íá ëáìâÜíïõìå êáèçìåñéíÜ ôéò áðáñáßôçôåò âéôáìßíåò åíôÜóóïíôáò óôï äéáôñïöéêü ìáò ðñüãñáììá öñïýôá, ëá÷áíéêÜ êáé ôñïöÝò ðëïýóéåò óå âéôáìßíåò Â, D, E áëëÜ êáé ôñïöÝò ðëïýóéá óå ù-3 ëéðáñÜ ïîÝá êáé öõóéêÜ, íá ìçí ðáñáëåßðïõìå íá ðßíïõìå Üöèïíï íåñü óå êáèçìåñéíÞ âÜóç. Óôç óõíÝ÷åéá, ðñïóðáèïýìå üóï ìðïñïýìå íá áã÷ùíüìáóôå ëéãüôåñï êáé óçìáíôéêüò áñùãüò óå áõôÞ ìáò ôç ðñïóðÜèåéá åßíáé íá êÜíïõìå ðñÜãìáôá ðïõ ìáò åõ÷áñéóôïýí.

TPAÐEZÙN ÏPÃANIÓMÙN 190 E

XPHÓIMA THËEÖÙNA

Ç ãùíéÜ ôçò ãõíáßêáò

Ç óõíôáãÞ ôçò çìÝñáò

ÐáñÜîåíá…

ÊÏÉÍÙÍÉÊÁ THËEÖÙNA

‘Êáôáóêåýáóáí áðü ôï 1976 áåñïäñüìéï ãéá ðñïóãåßùóç ôùí UFO!’

ÖÁÑÌÁÊÅÉÁ ÓÞìåñá ÐÝìðôç 17 Öåâñïõáñßïõ äéáíõêôåñåýåé ôï öáñìáêåßï ôçò Éáêùâßäïõ - ÌçôëéÜãêá Ìáñßáò óôçí ïäü ÓôïÜò 10 ôçë. 24610 31333 êáé äéçìåñåýåé ôï öáñìáêåßï ôïõ ÓôåöÜíïõ ËáæÜñïõ óôçí ïäü Ðë.Íßêçò 1, ôçë. 24610 31783

¸íá ÷ùñéü êïíôÜ óôçí ðåñéï÷Þ Ìðïñíôü ôçò íïôéïäõôéêÞò Ãáëëßáò, êáôáóêåýáóå ôçí äåêáåôßá ôïõ '70 Ýíá "áåñïäñüìéï ãéá åîùãÞéíïõò" ! Ç "ëåéôïõñãßá" ôïõ îåêßíçóå 1976, åíþ ç êáôáóêåõÞ ôïõ áðïôåëåßôáé áðü ìßá ôñéãùíéêÞ åîÝäñá ðïõ åßíáé ôïðïèåôçìÝíç äßðëá óôç èÜëáóóá ìå ôï óêåðôéêü üôé Ýôóé ç ðñïóãåßùóç ôùí UFO èá ãßíåôáé åõêïëüôåñá! Óôçí åßóïäü ôïõ åßíáé ôïðïèåôçìÝíç ðéíáêßäá ðïõ áíáãñÜöåé "ÈÝóåéò êëåéóìÝíåò ãéá ôáîéäéþôåò ôïõ äéáóôÞìáôïò". ÌåôÜ áðü áðüöáóç ôïõ äçìáñ÷éáêïý óõìâïõëßïõ - ç ïðïßá åëÞöèç ìå áðüëõôç ðëåéïøçößá- ï äÞìáñ÷ïò áðïöÜóéóå ïé åîùãÞéíïé åðéóêÝðôåò íá ôõã÷Üíïõí åéäéêþí ðñïíïìßùí, üðùò íá Ý÷ïõí áðáëëáãÞ áðü ôïõò öüñïõò ôïõ áåñïäñïìßïõ áëëÜ êáé íá óõììåôÝ÷ïõí óôéò äñáóôçñéüôçôåò ôçò êïéíüôçôáò! Ôï Ýñãï åß÷å êïóôßóåé ôüôå ðåñßðïõ 1300 äïëÜñéá, áëëÜ üðùò åêôéìïýí ïé êÜôïéêïé ôçò ðåñéï÷Þò Üîéæå êáé ìå ôï ðáñáðÜíù ôá ëåöôÜ ôïõ áöïý êÜèå ÷ñüíï ðåñéóóüôåñïé áðü 20.000 ôïõñßóôåò åðéóêÝðôïíôáé ôçí ðåñéï÷Þ ãéá íá äïõí áðü êïíôÜ ôï "åîùãÞéíï áåñïäñüìé ‘’Ïé ðåñéóóüôåñåò áíôéäñÜóåéò åßíáé óïâáñÝò. ¸íáò ÁìåñéêÜíïò ôç äåêáåôßá ôïõ 1980 óõíå÷Üñç ôï ôïðéêü óõìâïýëéï êáé åîÝöñáóå ôï èõìü ôïõ ðñïò ôïí Ðñüåäñï ôùí Ç.Ð.Á. Ñüíáëíô ÑÞãêáí ðïõ äåí Ýêáíå êÜôé ðáñüìïéï", äÞëùóå ðñüóöáôá ï äÞìáñ÷ïò Æáí ÐåññéÝ óôï dailytelegraph.com.au. Ïé êÜôïéêïé ôïõ ÷ùñéïý Ares, óôï ïðïßï âñßóêåôáé ôï áåñïäñüìéï, áöïý ðåñßìåíáí õðïìïíåôéêÜ 34 ïëüêëçñá ÷ñüíéá ìÞðùò êáé óõìâåß ç ðïëõðüèçôç ðñïóãåßùóç UFO, áðïöÜóéóáí íá ðÜñïõí ôï èÝìá óôá ÷Ýñéá ôïõò!

ÍÝá áðü ôïí êüóìï Ôïõñêßá: «¸íï÷ç 50% ç ãõíáßêá óôï âéáóìü» ¸íôïíç óõæÞôçóç Ý÷ïõí ðñïêáëÝóåé óôçí Ôïõñêßá ïé áðüøåéò ôïõ Ïñ÷Üí ÔóåêÝñ, êáèçãçôÞ óå éåñáôéêÞ ó÷ïëÞ, ó÷åôéêÜ ìå ôéò ðåñéðôþóåéò óåîïõáëéêþí ðáñåíï÷ëÞóåùí êáé âéáóìþí.

×éïýìïñ Äýï ößëïé óõíáíôéïýíôáé. ËÝåé ï Ýíáò óôïí Üëëï: - ‘Ôï îÝñåéò üôé ï ÃéÜííçò åßíáé ôñáõìáôéóìÝíïò Üó÷çìá óôï íïóïêïìåßï;’ -‘ Ðùò åßíáé äõíáôüí; Ôïí åßäá ÷èåò âñÜäõ áãêáëéÜ ìå ìéá ðáíÝìïñöç êïêêéíïìÜëëá.’ - ‘Ôïí åßäå üìùò êáé ç ãõíáßêá ôïõ...’

TV ðñüãñáììá WEST CHANNEL

Óå äçëþóåéò ôïõ óôçí åöçìåñßäá ×áìðÝñôïõñê õðïóôÞñéîå üôé óå êÜèå âéáóìü ç ãõíáßêá åõèýíåôáé óå ðïóïóôü 50%. «Ðïéïò õðÜñ÷åé óôï åðßêåíôñï ôïõ ðñïâëÞìáôïò; Ç ãõíáßêá. ÅÜí åóý öïñÝóåéò íôåêïëôÝ, ôüôå äåí èá åßíáé Ýêðëçîç áí áíôéìåôùðßóåéò ôÝôïéåò åêðëÞîåéò. Äåí åßíáé ëïãéêü íá ðáñáðïíéÝóáé ãéá ôï áðïôÝëåóìá áöïý ðñïçãïõìÝíùò ðñïêÜëåóåò. Ìç èåùñçèåß üôé õðåñáóðßæïìáé ôïõò åãêëçìáôßåò. íáìöéóâÞôçôá åßíáé ÷õäáßá ðñÜîç. Ùóôüóï åßíáé ìåãÜëïò ï ñüëïò ôïõ íôåêïëôÝ êáé ôùí ãõíáéêþí ðïõ íôýíïíôáé ðñïêëçôéêÜ óôï Ýãêëçìá áõôü. Óßãïõñá óôçí ðåñßðôùóç áõôÞ Ýíï÷ïò åßíáé ï Üíôñáò, áëëÜ áí ðáñáâëåöèåß ç åíï÷Þ êáé ôçò ãõíáßêáò, ç ëýóç ðïõ èá âñåèåß èá åßíáé ëáíèáóìÝíç. Óôçí ðñïêåéìÝíç ðåñßðôùóç Ýíï÷ïé åßíáé êáé ïé äýï».

ÅÔ 3

ËïõêïõìÜäåò

ÕëéêÜ: * 2 êïýðåò áëåýñé * 1 êïõôáëÜêé ôïõ ãëõêïý ìðÝéêéí ðÜïõíôåñ * 1-2 âáíßëéåò * íåñü ôüóï üóï íá ãßíåé Ýíáò áñêåôÜ óöé÷ôüò ÷õëüò, ðéï ðá÷ýñåõóôïò áðü ìÝëé * ëÜäé ãéá ôï ôçãÜíéóìá * ìÝëé, ôñéììÝíá êáñýäéá êáé êáíÝëá ÅêôÝëåóç: * Óôï ìßîåñ ÷ôõðÜìå ôá õëéêÜ åêôüò áðü ôï ìÝëé, ôá êáñýäéá êáé ôçí êáíÝëá, ðñïóèÝôïíôáò áíÜëïãá áëåýñé Þ íåñü þóôå íá Ý÷ïõìå ôïí êáôÜëëçëï ÷õëü-æýìç * Óå ìéá âáèåéÜ êáôóáñïëßôóá âÜæïõìå ôï ëÜäé íá êÜøåé áñêåôÜ * Ìå Ýíá êïõôÜëé ôçò óïýðáò ðáßñíïõìå ìéá êïõôáëéÜ áðü ôïí ÷õëü êáé ìå ôïí áíôß÷åéñá ôçí ñß÷íïõìå ãñÞãïñá ìÝóá óôï ëÜäé * ¸ôóé èá äçìéïõñãçèåß ôï ãíùóôü ìðáëÜêé ëïõêïõìÜò * Ìå ìßá ôñõðçôÞ êïõôÜëá âãÜæåôå ôïõò Ýôïéìïõò ëïõêïõìÜäåò êáé åôïéìÜæåôáé ôïõò õðüëïéðïõò * ÊÜèå ðáñôßäá ôçí ðåñé÷ýíåôå ìå ìÝëé, êáíÝëá êáé ôñéììÝíá êáñýäéá Ãéá íá åßóôå óßãïõñïé üôé ôï ëÜäé åßíáé óôçí óùóôÞ èåñìïêñáóßá, êÜíåôå ôï åîÞò ôåóô: Áí ìå ôçí ðñþôç êïõôáëéÜ, ï ÷õëüò äåí áíåâåß áìÝóùò óôçí åðéöÜíåéá ôüôå ðñÝðåé íá ôï áöÞóåôå ëßãï áêüìá. Ãßíïíôáé ðåíôáíüóôéìïé êáé êáèüëïõ ëáäåñïß. Ôï ìõóôéêü åßíáé üôé üóï ðéï óöé÷ôÞ æýìç êÜíåôå, ôüóï ðéï óôñïããõëïß êáé ãåìÜôïé èá åßíáé ïé ëïõêïõìÜäåò óáò.

ÊÉÍ/ÈÅÁÔÑÏ ÏËÕÌÐÉÏÍ ôçë. 24610-22121 ÔÙÑÁ ÊÁÉ ÐÑÏÂÏËÅÓ 3D DOLBY 3D DIGITAL CINEMA

ÁÉÈÏÕÓÁ 1 Óõíå÷ßæåôáé ç ðéï áóôåßá ðáéäéêÞ ôáéíßá ÆÏÕÌÐÁÉÏÓ ÊÁÉ ÉÏÕËÉÅÔÁ ÓÅ ÔÑÉÓÄÉÁÓÔÁÔÇ 3D ÐÑÏÂÏËÇ ÊÜèå ìÝñá 1 ðñïâïëÞ 6.00 óôá ÅËËÇÍÉÊÁ Óõíå÷ßæåôáé ãéá 2ç åâäïìÜäá ç åêðëçêôéêÞ ðåñéðÝôåéá ðáñáãùãÞò ôïõ ÔÆÅÚÌÓ ÊÁÌÅÑÏÍ ÔÏ ÁÄÕÔÏ ÓÅ ÔÑÉÓÄÉÁÓÔÁÔÇ 3D ÐÑÏÂÏËÇ Ìå ôïõò ÑÉÔÓÁÑÍÔ ÑÏÎÌÐÅÑÃÊ, ÃÉÏÁÍ ÃÊÑÉÖÉÈ ÊÜèå ìÝñá 2 ðñïâïëÝò 8.00 & 10.15 ÁÉÈÏÕÓÁ 2 ÐñïâÜëëåôáé ç óõíáñðáóôéêÞ ðåñéðÝôåéá ÔÏ ÌÏÕÔÑÏ Ìå ôïõò ÔÆÅÚÓÏÍ ÓÔÅÚÈÁÌ, ÌÐÅÍ ÖÏÓÔÅÑ, ÍÔÏÍÁËÍÔ ÓÁÄÅÑËÁÍÔ ÊÜèå ìÝñá 2 ðñïâïëÝò 7.30 êáé 10.00 Ãéá ôï ðñüãñáììá ôïõ êéí/öïõ åðéóêåöôåßôå ôçí éóôïóåëßäá ìáò www.cineolympion.gr

NET


10 ֐…ŒÃ‡ÖÖÖÖÖÖu…ƒ‘Ä‚‘‰ÄÖÖÖ

Ö

ˆ‚‘‘“Ö ZÖ ‹ƒ‰ˆ†’ŠŽˆØƒŽ†ƒ’ňňØ؆vˆ†’Š“ƒØň”Ø“ÆŊ‹ˆ”؍ƒ‹†“ŽŠƒ”

OIKONOMIA ǯȖȊȌȗșȅ ǢȊǢȗȥȑ

ǾȘȤŸȜȗȕŸȆȔȎȌȟȗŸȜȐȚŸȌȊȔȔȒȓȇȚŸ /RGHǘ T@GLBKŸȘȎșȕȅŸȐŸȎȜȊȒșȎȈȊŸ ȋȒȗȜȎȟȕȗȔȗȌȈȊȚŸ%@GQOF@

ǹǺǯŸŸŸ ǬȕȊȓȗȒȕȦȑȐȓȎŸ ȜȗŸțȟȆȍȒȗŸŸ ȎȓȑȎțȒȊȓȗȥŸ ȘșȗȌșȅǢǢȊȜȗȚŸ ȌȒȊŸȜȗŸŸ

ŸĭĿŸĻŊņŁōŃńŕŸķľĻŏňŋŸňŅňńŅŁŊŗłŁńĿŸŁŸ ŌŎņĿľŊĹĻŌŁŸōňŎŸıŊŁēĻōŃŌōŁŊĹňŎŸĝłŁņŗņŸ ŐłĿŋŸĮĿōĶŊōŁŸēĿŸōŁņŸĻļĿļĻŃŕōŁōĻŸĽŃĻŸōňŸ ōџēķŅŅĿџĽĿņķŌłĻџŌĿŸĿʼnĹʼnĿľňŸĿŎŊŒŀŗ ņŁŋŸŌŐĿōŃńĶŸēĿŸōŁņŸŎŃňłķōŁŌŁŸʼnĻńķōňŎŸ ēķōŊňŎŸʼnňŎŸłĻŸĻʼnĻņōĶŸĻʼnňōĿŅĿŌēĻōŃńĶŸ ŌōŁņŸńŊĹŌŁŸŐŊķňŎŋŸņĻŸʼnŊňŌōĹłĿōĻџŌōŁņŸ ĻʼnňĽňĸōĿŎŌŁŸĻʼnŕŸōĻŸŐłĿŌŃņĶŸŌōňŃŐĿĹĻŸ ʼnňŎŸķľĿŃŇĻņŸēĿĽĻŅŖōĿŊŁŸōŁŋŸĻņĻēĿņŕēĿ ņŁŋŸŖŏĿŌŁŸĽŃĻŸōŁņŸĿŅŅŁņŃńĸŸňŃńňņňēĹĻ Ÿ ǹŸǮȎȕȒȓȤȚŸȧȎȈȓȜȐȚŸǽȒǢȦȕŸȆȓȔȎȒțȎŸțȜȒȚŸ Ÿ ǢȗȕȅȍȎȚ ŸǢȎŸȊȘȦȔȎȒȎȚŸ ŸǢȎŸȜȗȝȚŸȎȘȎȕȍȝȜȆȚŸȕȊŸ ȜȐșȗȥȕŸțȜȅțȐŸȊȕȊǢȗȕȇȚŸȓȊȒŸȜȗȕŸȤȌȓȗŸȜȡȕŸțȝȕȊȔ ȔȊȌȦȕŸȕȊŸȝȘȗȟȡșȎȈŸțȎŸȟȊǢȐȔȤȜȎșȊŸȎȘȈȘȎȍȊ ŸțȎŸ țȟȆțȐŸǢȎŸȜȗŸȘșȗȐȌȗȥǢȎȕȗŸȍȒȅțȜȐǢȊ

DZŸȊȖȈȊŸȜȡȕŸțȝȕȊȔȔȊȌȦȕŸȊȕȇȔȑȎŸțȜȊŸ ŸȎȓȊȜ Ÿ ȎȝșȦ

ǬȘȗȑȆǢȊȜȊŸ ŸȎȓȊȜ ŸȋȊșȎȔȒȦȕ

ǹŸȍȎȈȓȜȐȚŸȝȠȐȔȇȚŸȓȎȞȊȔȊȒȗȘȗȈȐțȐȚŸțȐǢȎȈȡțȎŸ ǢȒȓșȇŸȘȜȦțȐŸțȎŸȘȗțȗțȜȤŸ ŸȎȕȦŸȗŸȍȎȈȓȜȐȚŸȜȐȚŸ ǢȎțȊȈȊȚŸȓȎȞȊȔȊȒȗȘȗȈȐțȐȚŸȎȕȒțȟȥȑȐȓȎŸțȎŸȘȗțȗțȜȤŸ ŸȓȊȒŸȗŸȍȎȈȓȜȐȚŸȜȐȚŸǢȒȓșȇȚŸȓȎȞȊȔȊȒȗȘȗȈȐțȐȚŸ țȐǢȎȈȡțȎŸȅȕȗȍȗŸ 

ĭōĻŸ ŸļĻŊķŅŃĻŸŁēĿŊŁŌĹŒŋŸĻŎŇĸłŁńĿŸ ŁŸʼnĻŊĻĽŒĽĸŸʼnĿōŊĿŅĻĹňŎŸŌōňņŸīŊĹņň ŸĥĻōĶŸŸŌĿŸ ŸļĻŊķŅŃĻŸōŁņŸŁēķŊĻŸĻŎŇĸ łŁńĿŸŁŸʼnĻŊĻĽŒĽĸŸōňŎŸńňŃōĶŌēĻōňŋŸʼnĿōŊĿŅĻĹ ňŎŸōňŎŸīŊĹņňŎ ŸēĿōĶŸōŁņŸĿʼnŃōŎŐĸŸňŅňńŅĸŊŒŌŁŸ ōŁŋŸĽĿŗōŊŁŌŁŋŸ•W – ŸĻʼnŕŸōŁņŸňʼnňĹĻŸŎʼnňŅň ĽĹŀĿōĻџŕōџłĻŸʼnĻŊĻŐłňŖņŸĻʼnňłķēĻōĻŸōŁŋŸōĶŇĿ ŒŋŸōŒņŸ ŸĿńĻōňēēŎŊĹŒņŸļĻŊĿŅŃŗņŸēķŌĻŸŌōŁņŸ ĿʼnŕēĿņŁŸōĿōŊĻĿōĹĻ

ǬȕȜȒȑȆȜȡȚŸȜȐŸǢȎȌȊȔȥȜȎșȐŸȘȜȦțȐŸțȐǢȎȈȡțȊȕŸ ȗȒŸǢȎȜȗȟȆȚŸȜȐȚŸL@=RGDŸ  ŸȜȐȚŸǯȔȔȅȓȜȡșŸ ŸȓȊȒŸȜȐȚŸǭȒȗȟȅȔȓȗŸ 

ǬȘȤŸȜȗȝȚŸȎȘȒǢȆșȗȝȚŸȍȎȈȓȜȎȚŸȜȐŸǢȎȌȊȔȥȜȎșȐŸȅȕȗ ȍȗŸȓȊȜȆȌșȊȠȊȕŸȗȒŸȍȎȈȓȜȎȚŸȜȡȕŸǶȆțȡȕŸǯȕȐǢȆșȡ țȐȚŸ ŸȓȊȒŸȜȡȕŸǾȘȐșȎțȒȦȕŸǴȗȒȕȇȚŸȂȞȆȔȎȒ ȊȚŸ 

•ǯȈǢȊțȜȎŸȆȜȗȒǢȗȒŸȕȊŸțȝȕȎȟȈțȗȝǢȎŸȜȒȚŸȎȘȎȕȍȥțȎȒȚŸȎȞȤ țȗȕŸȍȐǢȒȗȝșȌȐȑȗȥȕŸȗȒŸȓȊȜȅȔȔȐȔȎȚŸȘșȗȝȘȗȑȆțȎȒȚ– ŸȘșȗ țȆȑȎțȎ

ǬȕȜȒȑȆȜȡȚŸȜȒȚŸǢȎȌȊȔȥȜȎșȎȚŸȊȘȦȔȎȒȎȚŸȘȊșȗȝțȈ ȊțȊȕŸȗȒŸȍȎȈȓȜȎȚŸȜȡȕŸǭȒȗǢȐȟȊȕȒȓȦȕŸǺșȗȢȤȕȜȡȕŸ ŸȓȊȒŸȜȡȕŸǽȐȔȎȘȒȓȗȒȕȡȕȒȦȕŸ  Ÿ

ǬȘȤŸȜȐȕŸȘȔȎȝșȅŸȜȗȝŸȗŸǭȊȌȌȆȔȐȚŸǺȊȘȘȅȚ ŸȘșȤȎȍșȗȚŸȜȗȝŸ ȧǼŸȜȐȚŸ)RTRERŸ-BEŸȎȘȊȕȇȔȑȎŸțȜȗŸȊȈȜȐǢȊŸȌȒȊŸȓȊȜȊțȓȎȝȇŸ ȝȘȤȌȎȒȊȚŸȊȘȗȑȇȓȐȚŸȞȝțȒȓȗȥŸȊȎșȈȗȝŸțȜȗŸȓȗȈȜȊțǢȊŸ•ǷȤȜȒȊŸ ǴȊȋȅȔȊ–ŸȜȗȝŸǺșȈȕȗȝ

DZŸȘȊșȊȌȡȌȇŸȜȗŸŸȊȕȇȔȑȎŸțȎŸŸȎȓȊȜȗǢǢȥșȒȗŸȋȊșȆ ȔȒȊŸȓȊȒŸȌȒȊŸȜȗŸŸȗŸțȜȤȟȗȚŸȎȈȕȊȒŸȕȊŸȊȝȖȐȑȎȈŸȓȊȜȅŸŸ țȎŸ ŸȎȓȊȜȗǢǢȥșȒȗŸȋȊșȆȔȒȊ

ŸǢȎȜȗȟȆȚŸȓȒȕȇȑȐȓȊȕŸȊȕȗȍȒȓȅ ŸŸȘȜȡȜȒȓȅŸȓȊȒŸ ŸȘȊșȆǢȎȒȕȊȕŸțȜȊȑȎșȆȚ

ǽȐŸǢȎȌȊȔȥȜȎșȐŸȅȕȗȍȗŸțȐǢȎȈȡțȊȕŸȗȒŸǢȎȜȗȟȆȚŸ ǯȘȈȔȎȓȜȗȚŸ  ŸǯȔȎȥȑȎșȐŸǽȐȔȎȤșȊțȐŸ  Ÿ dzȔȝȍȊŸ ŸȓȊȒŸ!HFIM>HGŸ  Ÿ

•DZŸȘȊșȊȌȡȌȇŸȊȝȖȇȑȐȓȎŸȊȔȔȅŸȑȎȡșȗȥǢȎŸȤȜȒŸȍȎȕŸȆȟȗȝǢȎŸ ȜȐȕŸȘȗȔȝȜȆȔȎȒȊŸȜȗȝŸȎȞȐțȝȟȊțǢȗȥ ŸȓȊȑȦȚŸȆȟȗȝǢȎŸȏȇțȎȒŸțȜȗŸ ȘȊșȎȔȑȤȕŸȜȒȚŸțȝȕȆȘȎȒȎȚŸȜȐȚŸȎȝȓȊȒșȒȊȓȇȚŸȊȕȜȒǢȎȜȦȘȒțȐȚŸ ȜȐȚŸȔȎȒȜȗȝșȌȈȊȚŸȜȐȚŸȎȜȊȒșȎȈȊȚŸǼȇǢȎșȊ ŸȜȦșȊ ŸȍȒȎȓȍȒȓȗȥ ǢȎŸȜȗŸȍȒȓȊȈȡǢȊŸțȜȒȚŸȎȘȎȕȍȥțȎȒȚ ŸȜȗŸȍȒȓȊȈȡǢȊŸțȜȐȕŸȎșȌȊ țȈȊ ŸǶȘșȗțȜȅŸǢȊȚŸȋșȈțȓȎȜȊȒŸȘȔȆȗȕ ŸȜȗŸȆșȌȗŸȜȐȚŸȝȘȤȌȎȒ ȊȚŸȊȘȗȑȇȓȐȚŸȞȝțȒȓȗȥŸȊȎșȈȗȝ ŸǯȓȎȈŸȘȔȆȗȕ ŸȑȊŸșȈȖȗȝǢȎŸȜȗŸ ȋȅșȗȚŸȓȊȒŸȑȊŸȎȘȒȓȎȕȜșȦțȗȝǢȎŸȜȒȚŸȍȝȕȅǢȎȒȚŸǢȊȚ –

DZŸȌȎȦȜșȐțȐŸWŸȘșȊȌǢȊȜȗȘȗȒȇȑȐȓȎŸțȎŸȋȅȑȗȚŸ Ÿ ǢȆȜșȡȕŸȓȊȒŸțȜȐŸțȝȕȆȟȎȒȊŸȊȓȗȔȗȥȑȐțȎŸȐŸȜȗȘȗȑȆȜȐțȐŸȜȗȝŸ ȊȕȊȌȓȊȈȗȝŸȘȊșȊȌȡȌȒȓȗȥŸȎȖȗȘȔȒțǢȗȥ ŸDZŸȆȕȊșȖȐŸȜȐȚŸȘȊșȊ ȌȡȌȇȚŸȝȔȗȘȗȒȇȑȐȓȎŸțȜȒȚŸŸǿȎȋșȗȝȊșȈȗȝ Ÿ

-0,43 0,01 0,29 -0,29 -0,40 0,20

ǬȘȤŸȜȒȚŸǢȎȜȗȟȆȚŸȜȐȚŸȝȠȐȔȇȚŸȓȎȞȊȔȊȒȗȘȗȈȐțȐȚŸ ȜȐŸǢȎȌȊȔȥȜȎșȐŸȅȕȗȍȗŸȓȊȜȆȌșȊȠȊȕŸȗȒŸǢȎȜȗȟȆȚŸȜȐȚŸ +'%Ÿ  ŸȜȐȚŸȧǯDZŸ  ŸȜȐȚŸǴȥȘșȗȝŸ  ŸȓȊȒŸȜȐȚŸǽȒȜȅȕŸ  Ÿ

ȡȕŸȎșȌȊțȈȊȚŸȜȐȚŸǯȜȊȒșȎȈȊȚ ŸǹȝțȒȊțȜȒȓȅ ŸȘșȤȓȎȒȜȊȒŸȌȒȊŸǢȒȊŸ țȜșȊȜȐȌȒȓȇŸȎȘȒȔȗȌȇŸȘȗȝŸȆȟȎȒŸȊȘȗȍȎȒȟȑȎȈŸȎȘȒȟȎȒșȐǢȊȜȒ ȓȅŸȜȎȓǢȐșȒȡǢȆȕȐŸȓȊȒŸȎȓŸȜȗȝŸȊȘȗȜȎȔȆțǢȊȜȗȚŸȗșȑȇ ŸȓȊȑȦȚŸ ȊȘȤŸȜȗŸŸȆȟȎȒŸȎȘȒȜȎȝȟȑȎȈŸȗŸȜșȒȘȔȊțȒȊțǢȤȚŸȜȐȚŸȘȊșȊ ȌȡȌȇȚ ŸǢȆțȊŸȊȘȤŸȆȕȊŸȘșȤȌșȊǢǢȊŸȎȘȎȕȍȥțȎȡȕŸȘȗȝŸȘȔȆȗȕŸ ȆȟȎȒŸȖȎȘȎșȅțȎȒŸȜȊŸŸȎȓȊȜȗǢǢȥșȒȊŸȍȗȔȅșȒȊ– ŸȍȇȔȡțȎŸȗŸ ǶȊȑȒȤȚŸǻȇȌȊȚ ŸȘșȤȎȍșȗȚŸȓȊȒŸȍȒȎȝȑȥȕȡȕŸțȥǢȋȗȝȔȗȚŸȜȐȚŸ #G@PU@RGŸ-BEŸµŸ%RK

ǼȥǢȞȡȕȊŸǢȎŸțȟȎȜȒȓȇŸȊȕȊȓȗȈȕȡțȐŸȜȐȚŸ#G@PU@RGŸ-BEŸµŸ %RKŸȘȗȝŸȎȓǢȎȜȊȔȔȎȥȎȜȊȒŸȜȊŸȓȗȒȜȅțǢȊȜȊŸȜȗȝŸǺșȈȕȗȝ ŸȐŸȌȎȦ ȜșȐțȐŸȎȕȜȅțțȎȜȊȒŸțȜȗŸȘȔȊȈțȒȗŸȜȗȝŸȘșȗȌșȅǢǢȊȜȗȚŸ•ǺșȈ ȕȗȚŸ –ŸȘȗȝŸțȜȗȟȎȥȎȒŸțȎŸțȝȕȗȔȒȓȇŸȊȥȖȐțȐŸȜȐȚŸȐǢȎșȇ țȒȊȚŸȘȊșȊȌȡȌȇȚŸțȜȊŸ ŸȋȊșȆȔȒȊ ŸǢȎŸȎȘȎȕȍȥțȎȒȚŸȥȠȗȝȚŸ ŸȎȓȊȜ ŸȍȗȔȊșȈȡȕŸǢȆțȊŸțȜȗŸ

ǬǮǹǻǯǼ 6.034,30 7.397,13 4.108,62 12.232,13 2.805,88 10.746,67 1,35090 1,09000 1.372,750 102,84

ħŃńŊĸŸʼnōŗŌŁŸ Ÿ ŌōňŸıŊŁēĻōŃŌōĸŊŃňŸ ŐłĿŋŸĮĿōĶŊōŁ

ŸĢŸĽĻŅŅŃńĸŸŏĻŊēĻńňļŃňēŁŐĻņĹĻŸ/RGHĉ T@GLBKŸŌŎē ŸȝȘȊȔȔȇȔȗȝȚŸțȎŸȘȊȌȓȤțǢȒȗŸȎȘȈȘȎȍȗ

ŏŗņŁŌĿŸņĻŸĻĽňŊĶŌĿџōŁņŸĻēĿŊŃńĻņŃńĸŸŏĻŊēĻńĿŎōŃńĸŸ ĿōĻŃŊĿĹĻŸļŃňōĿŐņňŅňĽĹĻŋŸ%@GQOF@ŸķņĻņōџōňŎŸʼnňŌňŖŸōŒņŸ ǯȒȍȒȓȎȥȎȜȊȒŸțȜȊŸȔȎȌȤǢȎȕȊŸ•ȗșȞȊȕȅ–ŸȞȅșǢȊȓȊŸȘȗȝŸȘșȗȗșȈȏȗ ŸľŃŌ ŸľňŅĻŊĹŒņ

ȕȜȊȒŸȌȒȊŸțȘȅȕȒȎȚŸȘȊȑȇțȎȒȚ ŸǬȕȊȘȜȥțțȎȒŸȘșȡȜȎǫȕȎȚ ŸȊȕȜȒțȦǢȊȜȊ Ÿ ȌȎȕȎȜȒȓȆȚŸȑȎșȊȘȎȈȎȚ ŸȋȒȗȣȔȒȓȅŸȓȊȒŸȞȅșǢȊȓȊŸǢȒȓșȦȕŸǢȗșȈȡȕŸȌȒȊŸ ǺșȤȓȎȒȜȊȒŸȌȒȊŸȜȐŸȍȎȥȜȎșȐŸǢȎȌȊȔȥȜȎșȐŸțȎŸȊȖȈȊŸțȝǢȞȡȕȈȊŸțȜȐȕŸ ȕȎȞșȗȘȅȑȎȒȎȚ ŸȌȎȕȎȜȒȓȆȚ ŸȊȝȜȗȅȕȗțȎȚŸȓȊȒŸȓȊșȍȒȊȓȆȚŸȊțȑȆȕȎȒȎȚ Ÿ ȒțȜȗșȈȊŸȜȐȚŸȋȒȗȜȎȟȕȗȔȗȌȈȊȚ ŸǢȎŸȜȐȕŸȗȘȗȈȊŸȐŸ/RGHǘŸȊȘȗȓȜȅŸȘșȤ ȗșȑȗȘȎȍȒȓȅŸȘșȗȋȔȇǢȊȜȊ ŸȓȊșȓȈȕȗȝȚŸȓȊȒŸǢȎȜȊǢȗțȟȎȥțȎȒȚ

țȋȊțȐŸțȜȐȕŸȊȌȗșȅŸȑȎșȊȘȎȈȊȚŸțȘȅȕȒȡȕŸȊțȑȎȕȎȒȦȕ

ǼȥǢȞȡȕȊŸǢȎŸȜȐȕŸȊȕȊȓȗȈȕȡțȐ ŸȐŸ/RGHǘŸȑȊŸȓȊȜȊȋȅȔȎȒŸȜȗŸȘȗțȤŸ ǶȎŸȜȐȕŸȓȈȕȐțȐŸȊȝȜȇ ŸȐŸȌȊȔȔȒȓȇŸȎȜȊȒșȈȊŸȎȘȒȍȒȦȓȎȒŸȕȊŸȊȕȜȒ ȜȡȕŸŸȍȗȔȊșȈȡȕŸȌȒȊŸȓȅȑȎŸǢȎȜȗȟȇŸȜȐȚŸ%@GQOF@ŸțȎŸǢȎȜșȐȜȅ ŸȎȕȦŸ țȜȊȑǢȈțȎȒŸȜȐŸǢȎȈȡțȐŸȜȡȕŸȎțȤȍȡȕŸȜȐȚŸȊȘȤŸȞȅșǢȊȓȊ ŸȌȒȊŸȜȊŸ ȘșȗȋȔȆȘȎȜȊȒŸȓȊȒŸȜȗŸȍȒȓȊȈȡǢȊŸȓȊȜȊȋȗȔȇȚŸȓȊȒŸȘșȤțȑȎȜȡȕŸȘȗțȦȕŸ ȗȘȗȈȊŸȆȟȎȒŸȟȅțȎȒŸȇŸȘșȤȓȎȒȜȊȒŸȕȊŸȟȅțȎȒŸȜȐȕŸȘșȗțȜȊțȈȊŸȜȐȚŸȘȊȜȆ >HGLBGU@GLŸTREM@ŸPBUVL ŸȜȗŸȗȘȗȈȗŸȑȊŸțȝȕȍȆȎȜȊȒŸǢȎŸȜȐȕŸȎȘȈȜȎȝ ȕȜȊȚ

ȖȐŸțȝȌȓȎȓșȒǢȆȕȡȕŸțȜȤȟȡȕŸȘȡȔȇțȎȡȕŸȜȗȝŸȞȊșǢȅȓȗȝŸ*@FLPR?RŸ ȓȊȜȅŸȜȐȚŸȘȗȔȔȊȘȔȇȚŸțȓȔȇșȝȕțȐȚ ŸȜȗŸȗȘȗȈȗŸȘȊșȅȌȎȒŸȐŸ%@GQOF@ Ÿ &Ÿ%@GQOF@ ŸȆȍșȊŸȜȐŸǶȊțȊȟȗȝțȆȜȐ ŸȎȈȕȊȒŸȐŸȜșȈȜȐŸǢȎȌȊȔȥȜȎ ȇŸǢȎŸȜȐȕŸȎȘȈȜȎȝȖȐŸȜȡȕŸțȜȤȟȡȕŸȌȒȊŸȜȐȕŸȘȊșȊȌȡȌȇŸȍȥȗŸȅȔȔȡȕŸ șȐŸȎȜȊȒșȎȈȊŸȋȒȗȜȎȟȕȗȔȗȌȈȊȚŸțȜȗȕŸȓȤțǢȗŸǢȎŸȘȎșȒțțȤȜȎșȗȝȚŸȊȘȤŸ ȞȊșǢȅȓȡȕŸȜȐȚŸ ŸȜȗȝŸ!@P@QOF@ŸȓȊȒŸȜȗȝŸ$R=PRQOF@

ǼȝǢǢȎȜȗȟȇŸțȎŸŸȍȒȎȑȕȎȈȚŸ ȎȓȑȆțȎȒȚŸȘȗȝŸȊȞȗșȗȥȕŸțȜȗȝȚŸ ȓȔȅȍȗȝȚŸȜșȤȞȒǢȊ ȗȈȕȗȒ ȘȗȜȅ Ÿ ȍȗǢȒȓȅŸȝȔȒȓȅ ŸȋȒȗǢȐȟȊȕȒȓȤŸ ȎȖȗȘȔȒțǢȤ ŸȆȘȒȘȔȊ ŸȎțȡȜȎșȒ ȓȇŸȍȒȊȓȤțǢȐțȐ ŸȐȔȒȊȓȇŸȎȕȆș ȌȎȒȊ ŸȓȊȔȔȝȕȜȒȓȅŸȓȊȒŸȎȕȍȥǢȊ ȜȊŸțȟȎȍȒȅȏȎȒŸȕŸȊŸȆȟȎȒŸȞȆȜȗȚŸ ȘȊșȗȝțȈȊŸȗŸǯȔȔȐȕȒȓȤȚŸǹșȌȊ ȕȒțǢȤȚŸǯȖȡȜȎșȒȓȗȥŸǯǢȘȗșȈȗȝŸ ǹǺǯŸǢȎŸȜȐŸǢȎșȈȍȊŸȜȗȝŸȔȆȗ ȕȜȗȚŸțȜȒȚŸȎȔȔȐȕȒȓȆȚŸțȝǢǢȎȜȗ ȟȆȚŸțȎŸȍȒȎȑȕȎȈȚŸȎȓȑȆțȎȒȚŸȕȊŸ ȎȖȊȓȗȔȗȝȑȎȈŸȕȊŸȓȊȜȆȟȎȒŸȗŸȓȔȅ ȍȗȚŸȜȡȕŸȜșȗȞȈǢȡȕŸȓȊȒŸȘȗȜȦȕ Ÿ ǽȗŸǼȟȆȍȒȗŸǯȓȑȎțȒȊȓȗȥŸǺșȗ ȌșȅǢǢȊȜȗȚŸȜȗȝŸǹǺǯŸȌȒȊŸȜȗŸ ŸȓȊȜȊșȜȈțȜȐȓȎŸȓȊȒŸȘȎșȒ ȔȊǢȋȅȕȎȒŸȆȕȊŸǢȈȕȒǢȗȝǢŸȊșȒȑ ǢȤŸȋȊțȒȓȦȕŸȍȒȎȑȕȦȕŸȓȔȊȍȒ ȓȦȕŸ ȎȓȑȆțȎȡȕŸ țȜȒȚŸ ȗȘȗȈȎȚŸ ȗŸ ǹǺǯŸ ȘșȤȓȎȒȜȊȒŸ ȕȊŸ ȍȒȗș ȌȊȕȦțȎȒŸȜȐŸțȝǢǢȎȜȗȟȇŸȜȡȕŸ ǯȔȔȐȕȒȓȦȕŸȎȘȒȟȎȒșȇțȎȡȕ ŸǽȗŸ ȘșȤȌșȊǢǢȊŸȊȝȜȤŸțȜȅȔȑȐȓȎŸ țȜȊŸȎȘȒǢȎȔȐȜȇșȒȊŸȓȊȒŸțȜȗȝȚŸ țȝȕȍȆțǢȗȝȚŸȜȐȚŸȟȦșȊȚ ŸȘșȗ ȓȎȒǢȆȕȗȝŸȕȊŸȎǢȘȔȗȝȜȒțȑȎȈŸȓȊȒŸ ǢȎŸȅȔȔȎȚŸȍȒȎȑȕȎȈȚŸȎȓȑȆțȎȒȚ Ÿ țȜȒȚŸȗȘȗȈȎȚŸȑȎȡșȗȥȕŸțȓȤȘȒ ǢȐŸȜȐŸțȝǢǢȎȜȗȟȇ ŸȎȖȡțȜșȎ ȞȦȕŸȓȔȅȍȡȕŸȜȐȚŸǯȔȔȐȕȒȓȇȚŸ ȘȊșȊȌȡȌȇȚ ŸǨȘȡȚŸȘșȗȓȥȘȜȎȒŸ ȊȘȤŸȜȗŸȊșȟȒȓȤŸțȟȆȍȒȗ ŸțȎŸȤȜȒŸ ȊȞȗșȅŸțȜȊŸȜșȤȞȒǢȊŸȘȗȜȅŸȑȊŸ țȝǢǢȎȜȅțȟȗȝǢȎŸțȎŸȍȒȎȑȕȎȈȚŸ ȎȓȑȆțȎȒȚŸȘȗȝŸȑȊŸȌȈȕȗȝȕŸțȜȐŸ ǮȎșǢȊȕȈȊŸȜȐŸǻȡțȈȊŸȜȊŸDZȕȡ ǢȆȕȊŸǬșȊȋȒȓȅŸǯǢȒșȅȜȊ ŸȜȐȕŸ dzȊȘȡȕȈȊ ŸȜȐŸǶ ŸǭșȎȜȊȕȈȊ ŸȜȐȕŸ ǹȔȔȊȕȍȈȊŸȓȊȒŸȜȒȚŸDZǺǬ

ΛΟΝΔΙΝΟ XETRA D CAC 40 DJ INDU NASDAQ NIKKEI Ευρω/$ /$ Euribor 3M Χρυσός BRENT

ĭōŃŋŸ ŸēňņĶľĿŋ

ǽȐŸǢȎȌȊȔȥȜȎșȐŸȘȜȦțȐŸȓȊȜȆȌșȊȠȊȕŸȗȒŸǢȎȜȗȟȆȚŸ dzȕȜȎȅȔŸȓȗŸ  ŸǬȞȗȈŸǴȗșȍȆȔȔȗȝŸ  ŸǶȘȗȝ ȜȅșȐȚŸȓŸ ŸȓȊȒŸǬȑȐȕȅŸ 

•ǹȒŸțȝȕȎȟȎȈȚŸȎȘȎȕȍȥțȎȒȚŸțȎŸȤȜȒŸȊȞȗșȅŸȜȒȚŸȌȎȡȜșȇțȎȒȚŸ ȎȈȕȊȒŸȗŸǢȗȕȊȍȒȓȤȚŸȍșȤǢȗȚŸȌȒȊŸȜȐȕŸȍȒȊȜȇșȐțȐŸȜȐȚŸȘȊșȊ ȌȡȌȇȚŸȓȊȒŸȜȐŸȍȒȊțȞȅȔȒțȐŸȜȐȚŸȋȒȡțȒǢȤȜȐȜȊȚŸȓȊȒŸȜȡȕŸȑȆțȎ

0,1 %

Āûñöìýóüýñûóù ÖÖÖÖ֌…ÏÅ$“

ÖÖÖÖ֌…ÏÅ$“

Ɍ‡ ‫נ‬֌…ƒ „ŠÖ“č …‹‚Å Œ…„

ȂǼīǹȁǾ ȀǼĭǹȁǹǿȅȆȅǿǾȈǾ ALAPIS (Ȁȅ) ALPHA ǺǹȃȀ (Ȁȅ) COCA - COLA ȉȇǿǹ ǼȌǿȁȅȃ (Ȁȅ) EUROBANK EFG (Ȁȅ) EUROBANK PROPERTIES ǹǼǼǹȆ (Ȁȅ) FORTHNET (Ȁȅ) FOURLIS ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Kȅ) FRIGOGLASS (KO) INTRACOM HOLDINGS (Ȁȅ) J. & P. - ǹǺǹȄ (Ȁȅ) JUMBO (Ȁȅ) LAMDA DEVELOPMENT(Ȁȅ) MARFIN INVESTMENT GROUP (Ȁȅ) MARFIN POPULAR BANK (Ȁȅ) PROTON ȉȇǹȆǼǽǹ ǹ.Ǽ. (KO) S & B ǺǿȅȂǾȋ. ȅȇȊȀȉǹ (Ȁȅ) ǹīȇȅȉǿȀǾ ȉȇǹȆǼǽǹ (Ȁȅ) ǹǼȇȅȆȅȇǿǹ ǹǿīǹǿȅȊ (Ȁȅ) ǺǿȅȋǹȁȀȅ (Ȁǹ) ǺȍǺȅȈ ȂȆǹȂȆǾȈ (Ȁȅ) īǼȀ ȉǼȇȃǹ (Ȁȅ) īǼȃǿȀǾ ȉȇǹȆǼǽǹ (Ȁȅ) ǻǼǾ (Ȁȅ) ǻȅȁ (Ȁȅ) ǼĬȃǿȀǾ ȉȇǹȆǼǽǹ (KO) ǼȁǺǹȁ (Ȁǹ) ǼȁȁǹȀȉȍȇ (Ȁȅ) ǼȁȁǾȃǿȀǹ ȆǼȉȇǼȁǹǿǹ (Ȁȅ) ǼȁȁǾȃǿȀǹ ȋȇǾȂǹȉǿȈȉǾȇǿǹ (Ȁȅ) ǼȊǹĬ (Ȁȅ) ǼȊǻǹȆ (Ȁȅ) ǿǹȈȍ (Ȁȅ) ǿǹȉȇǿȀȅ ǹĬǾȃȍȃ (Ȁȅ) ǿȃȉȇǹȁȅȉ (Ȁȅ) ȀȊȆȇȅȊ ȉȇǹȆǼǽǹ (Ȁȅ) ȂǼȉȀǹ (Ȁȅ) ȂǾȋǹȃǿȀǾ (Ȁȅ) ȂǾȋǹȃǿȀǾ (Ȇȅ) Ȃȅȉȅȇ ȅȎȁ (Ȁȅ) ȂȊȉǿȁǾȃǹǿȅȈ (Ȁȅ) ȅȁĬ (Ȁȅ) ȅȁȆ (Ȁȅ) ȅȆǹȆ (Ȁȅ) ȅȉǼ (Ȁȅ) ȆǼǿȇǹǿȍȈ ȉȇǹȆǼǽǹ (Ȁȅ) ȆȁǹǿȈǿȅ COMPUTERS (Ȁȅ) ȈǹȇǹȃȉǾȈ īȇ. (Ȁȅ) ȈǿǻǼȃȅȇ (Ȁȅ) ȉǹȋȊǻȇȅȂǿȀȅ ȉǹȂǿǼȊȉǾȇǿȅ (Ȁȅ) ȉǼȇȃǹ ǼȃǼȇīǼǿǹȀǾ (Ȁȅ) ȉǿȉǹȃ (Ȁȅ) ȉǿȉǹȃ (Ȇȅ) ȊīǼǿǹ (Ȁȅ) ȋǹȁȀȅȇ (Ȁǹ)

0,53 4,4 20,45 4,24 6,46 0,65 5,98 11 0,56 1,3 5,48 3,85 0,88 1,09 0,82 4,73 0,77 2,23 4,36 1,6 3,5 2,08 12,2 0,58 7,25 1,44 3,81 7,37 6,66 4,61 5,2 1,42 0,67 2,63 3,2 10,57 0,46 0,35 8,97 5,7 15,7 14,44 15,95 7,35 1,56 4,7 3,05 3,33 3,25 3,9 15,85 9,12 0,7 0,87

-0,45 -0,39 -1,4 -2,27 4,36 -1,87 -1,52 -0,18 -1,28 3,53

0,64 -3,75 -0,45 -2,46 2,56 0,29 -0,48 1,67 1,75 -0,68 3,6 -3,05 -1,07 -1,04 3,6 1,96 -3,4 0,38 1,27 -1,03 -2,78 0,79 0,88 7,09 1,76 0,06 -0,68 -0,64 3,98 0,91 2,9 1,21 1,45

467.042 1.392.127 116.248 972.527 20.651 496.340 82.496 39.412 685.500 81.118 139.904 4.367 1.140.777 2.618.059 1.135.860 4.814 358.921 6.418 125.460 502.581 57.524 38.183 375.468 23.135 2.175.763 8.034 265.204 80.453 415.534 33.552 66.744 9.980 36.243 143.954 543.147 38.761 59.362 15.217 101.245 171.757 23.165 20.466 447.563 621.740 2.405.169 1.570 37.756 15.405 220.444 116.354 78.604 800 32.233 60.597

0,53 4,33 20,38 4,24 6,37 0,64 5,64 10,91 0,55 1,29 5,35 3,85 0,85 1,09 0,81 4,7 0,77 2,21 4,36 1,51 3,46 2,02 11,95 0,55 7,19 1,4 3,81 7,27 6,66 4,44 5,07 1,42 0,66 2,57 3,15 10,56 0,45 0,34 8,86 5,63 14,76 14 15,75 7,3 1,56 4,66 3,02 3,27 3,24 3,77 15,5 9,04 0,67 0,86

0,55 4,47 20,7 4,38 6,7 0,69 5,98 11,25 0,57 1,32 5,59 3,94 0,88 1,11 0,86 4,75 0,81 2,25 4,63 1,67 3,55 2,11 12,2 0,59 7,4 1,44 3,93 7,44 6,88 4,7 5,27 1,48 0,67 2,64 3,22 10,82 0,47 0,37 9 5,75 15,79 14,95 15,95 7,47 1,59 4,7 3,1 3,35 3,33 3,9 15,85 9,2 0,71 0,91

ǻǿǹȆȇǹīȂǹȉǼȊȈǿȂǹ ǹȂȅǿǺǹǿǹ ȀǼĭǹȁǹǿǹ NBGAM ETF īǻ ȋ.ǹ. NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30

16,81 7,98

ȂǼȈǹǿǹ Ȁǹǿ ȂǿȀȇǾ ȀǼĭǹȁǹǿȅȆȅǿǾȈǾ A.S. COMPANY (Ȁȅ) ALSINCO (KO) ATTICA BANK ǹ.ȉ.Ǽ. (Ȁȅ) AUDIOVISUAL (Ȁȅ) AUTOHELLAS (Ȁȅ) AVENIR ǹ.Ǽ. (Ȁȅ) AXON ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Ȁȅ) BYTE COMPUTER (Ȁȅ) CENTRIC ȆȅȁȊȂǼȈǹ (Ȁȅ) CPI (Ȁȅ) CYCLON ǼȁȁǹȈ (ȀO) DIONIC (Ȁȅ) EURODRIP (ȀO) EUROLINE AEEX (Ȁȅ) EUROMEDICA (KO) F.G. EUROPE (ȀO) FLEXOPACK (Ȁȅ) QUEST ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Ȁȅ) INFORM ȁȊȀȅȈ Ȇ. (Ȁȅ) INTERINVEST AEEX (Kȅ) INTRAKAT (KO) KLEEMAN HELLAS (KO) LAVIPHARM (Ȁȅ) LOGISMOS (Ȁȅ) MEDICON ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ) MERMEREN KOMB. A.D. PR. (ǼȁȆ)

0,37 0,34 1,04 0,51 1,83 0,3 0,59 0,53 0,48 0,29 0,49 0,59 1,26 1,41 1,77 0,6 8,58 1,59 1,17 1,12 1,55 1,4 0,52 0,82 2,24 5,82

-2,86 -0,95

1.000 860 33.576

0,36 0,34 1,03

0,37 0,34 1,07

-6,35 1,92 -2,04

807 47.002 1.000 700 57.557

1,83 0,29 0,59 0,52 0,48

1,83 0,3 0,6 0,53 0,5

11.850 236.300 16.000

0,48 0,58 1,26

0,5 0,6 1,28

50 104 1.500 27.394 8.940

1,77 0,56 8,48 1,55 1,14

1,78 0,6 8,58 1,6 1,2

4,03 2,19

189.769 14.170 20.190

1,43 1,36 0,52

1,57 1,41 0,54

4,19 0,34

30 15

2,2 5,81

2,24 5,82

-1,67 -3,08 -0,56 -0,12 2,58 0,86

MEVACO (Ȁȅ) MIG REAL ESTATE (Ȁȅ) MINERVA (Ȁǹ) MLS ȆȁǾȇȅĭȅȇǿȀǾ (Ȁȅ) NEXANS ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ) PASAL ǹ.Ǽ. (Ȁȅ) PROFILE (Ȁȅ) QUALITY & RELIABILITY (Ȁȅ) REDS (ȀO) RILKEN (Kȅ) SCIENS ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (ȀO) SPACE HELLAS (Ȁȅ) SPRIDER STORES (Ȁȅ) TRASTOR ǹ.Ǽ.Ǽ.ǹ.Ȇ. (Ȁȅ) VELL GROUP ǹ.Ǽ. (Ȁȅ) YALCO - ȀȍȃȈȉǹȃȉǿȃȅȊ (Ȁǹ) ǹǿȅȁǿȀǾ ǹǼǼȋ (Ȁȅ) ǹȀȇǿȉǹȈ (Ȁȅ) ǹȁȀȅ ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ) ǹȁȅȊȂȊȁ (Ȁȅ) ǹȁĭǹ īȀȇǿȈǿȃ ǹ.Ǽ. (Ȁȅ) ǹȃǻȇȅȂǼǻǹ ǹǼǼȋ (Ȁȅ) ǹȉȉǿȀǼȈ ǼȀǻȅȈǼǿȈ (Ȁȅ) ǺǹȇǺǼȇǾȈ ȃ. - MODA BAGNO (Ȁȅ) ǺǿȅȀǹȇȆǼȉ (Ȁȅ) ǺǿȈ (Ȁȅ) ǺȅīǿǹȉǽȅīȁȅȊ SYSTEMS (Ȁȅ) īǹȁǹȄǿǻǿ (Ȁȅ) īǿȅȊȇȅȂȆȇȅȀǼȇȈ (Ȁȅ) ǻǹǿȅȈ ȆȁǹȈȉǿȀǹ (Ȁȅ) ǻǿǹȈ ǹǼǼȋ (Ȁȅ) ǻǿǹȈ ǿȋĬ/īǼǿǼȈ (Ȁȅ) ǻȅȂǿȀǾ ȀȇǾȉǾȈ (Ȁȅ) ǻȅȊȇȅȈ (Ȁȅ) ǻȇȅȂǼǹȈ (Ȁȅ) ǼǺȇȅĭǹȇȂǹ (Ȁȅ) ǼǿǻǾȈǼȅĭȍȃǿȀǾ ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ) ǼȀȉǼȇ (Ȁȅ) Ǽȁ. ǺǿȅȂ. ǽǹȋǹȇǾȈ (Ȁǹ) ǼȁǹȈȉȇȅȃ (ȀO) ǼȁǺǼ ǼȃǻȊȂǹȉȍȃ (Ȁȅ) ǼȁīǼȀǹ (Ȁȅ) ǼȁǼȊĬǼȇǾ ȉǾȁǼȅȇǹȈǾ (Ȁȅ) Ǽȁǿȃȅǿȁ (Ȁȅ) ǼȁȁǹǻȅȈ ȉȇǹȆǼǽǹ (Ȁȅ) ǼȁȁǾȃǿȀǹ Ȁǹȁȍǻǿǹ (Ȁȅ) ǼȁȁǾȃǿȀǾ ȊĭǹȃȉȅȊȇīǿǹ (Ȁȅ) Ǽȁȉȅȃ (Kȅ) ǼȁȉȇǹȀ (Ȁȅ) ǼȆǿȁǼȀȉȅȈ (Ȁȅ) ǼȉǼȂ (Ȁǹ) ǼȊȇȍȆǹȎȀǾ ȆǿȈȉǾ (Ȁȅ) ǼȊȇȍȈȊȂǺȅȊȁȅǿ (Ȁȅ) ǾȁǼȀȉȇȅȃǿȀǾ ǹĬǾȃȍȃ (Ȁȅ) ǿȀȉǿȃȅȈ ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ) ǿȁȊǻǹ (Ȁȅ) ǿȂȆǼȇǿȅ (Ȁȅ) ǿȃȉǼǹȁ ȅȂǿȁȅȈ (Ȁȅ) ǿȃȉǼȇīȅȊȃȉ-ȄȊȁǼȂȆȅȇǿǹ (Ȇȅ) ǿȃȉǼȇīȅȊȃȉ-ȄȊȁǼȂȆȅȇǿǹ (Ȁȅ) ǿȃȉǼȇȉǼȀ (Ȁȅ) ȀǹĬǾȂǼȇǿȃǾ (Ȁȅ) ȀǹȃǹȀǾȈ Ȉ. (Ȁȅ) ȀǹȇǹȂȅȁǼīȀȅȈ (Ȁȅ) ȀǹȇǹȉǽǾ (Ȁȅ) ȀǼȆǼȃȅȊ ȂȊȁȅǿ (Ȁȅ) ȀȁȅȊȀǿȃǹȈ - ȁǹȆȆǹȈ (Ȁȅ) ȀȅȇǻǼȁȁȅȊ ȋ. ǹĭȅǿ (Ȁȅ) ȀȅȇȇǼȈ (Ȁȅ) ȀȇǼȀǹ (Ȁȅ) ȀȇǼȉǹ ĭǹȇȂ (Ȁȅ) Ȁȇǿ - Ȁȇǿ (Ȁȅ) ȀȉǾȂǹ Ȁ. ȁǹǽǹȇǿǻǾ (Ȁȅ) ȀȊȇǿǹȀǿǻǾȈ Ǿ.- F.H.L. (Ȁȅ) ȀȊȇǿǹȀȅȊȁǾȈ (Ȁȅ) ȁǹȃǹȀǹȂ (Ȁȅ) ȁǼǺǼȃȉǼȇǾȈ ȃ. (ȀA) ȁǼǺǼȃȉǼȇǾȈ ȃ. (ȆA) ȁǿǺǹȃǾ ǼȀǻȅȉ. ȅȇī. (Ȁȅ) ȁȅȊȁǾ ȂȊȁȅǿ (Ȁȅ) ȂǹĬǿȅȈ ȆȊȇǿȂǹȋǹ (Ȁȅ) ȂȅȉȅǻȊȃǹȂǿȀǾ (Ȁȅ) ȂȆǾȉȇȅȈ ȈȊȂȂǼȉȅȋǿȀǾ (KO) ȃǹȀǹȈ ȂȅȊȈǿȀǾ (Ȁȅ) ȃǹȊȉǼȂȆȅȇǿȀǾ (Ȁȅ) ȃǼȍȇǿȅȃ (Ȁȅ) ȃǾȇǼȊȈ (ȀO) ȃȉȇȅȊȀĭǹȇȂȆǼȃ ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ) ȆǹȇȃǹȈȈȅȈ (Ȁȅ) ȆǹȎȇǾȈ ȆȁǹȈȉǿȀȍȃ (Ȁȅ)

ÖÖÖÖ֌…ÏÅ$“

Ɍ‡ ‫נ‬֌…ƒ „ŠÖ“č …‹‚Å Œ…„ 1,02 2,96 1,06 2,63 2,65 0,48 0,55 0,4 0,68 2,74 0,43 1,43 0,35 0,81 0,15 0,37 1,84 0,69 0,66 0,74 0,64 1,31 0,65 0,45 0,79 0,75 1,38 0,35 0,67 5,81 0,78 1,79 1,28 1,07 0,36 0,5 0,45 0,67 1,12 0,96 0,6 0,73 0,32 1,4 34,81 1,24 0,3 0,62 1,47 0,51 0,61 0,59 3,27 0,25 0,76 0,52 0,31 0,79 0,4 0,31 0,75 4,8 1,81 0,81 1,91 0,97 1,06 0,42 4,26 0,55 2,79 0,95 0,45 0,58 0,5 0,63 0,6 0,49 0,81 1,71 0,71 0,65 0,65 0,88 0,39 0,48 0,81 0,42 0,86 0,51

-1,92

300 1.000

1,02 2,96

1,02 2,96

4.916 10 1.800 4.773 750 1.580

2,62 2,65 0,46 0,5 0,4 0,66

2,65 2,65 0,48 0,56 0,4 0,68

18.350

0,42

0,44

2,78 1,1 -2,82 3,13 1,37

14.483 38.650 19.000 500 110 100 732 13.973

0,34 0,8 0,14 0,36 1,79 0,66 0,65 0,71

0,36 0,81 0,15 0,37 1,84 0,71 0,66 0,76

3.152

1,31

1,31

4,65

3.050

0,44

0,45

-3,85

100 110 310

0,75 1,38 0,32

0,76 1,38 0,35

1.430.305 20.424 500 2.205

0,77 1,73 1,28 0,91

0,79 1,79 1,28 1,09

-0,38 3,11 -2,04 5,77

1,25

9,37

6,55 5,94 6,38 2,27

2.700 280

0,44 0,44

0,5 0,45

-3,45 -2,04 -3,23 -3,95 18,52

15.961 29.765 5.570 2.530 566

1,1 0,93 0,6 0,73 0,29

1,17 0,99 0,61 0,74 0,32

-0,11 3,33

1.618 320 1.236 11.405 2.297 79.821 27.150 1.035 38.225 14.000 27.934 56.231 4.340 512

34,8 1,21 0,28 0,61 1,44 0,45 0,61 0,58 3,19 0,24 0,73 0,46 0,3 0,79

35 1,24 0,31 0,64 1,5 0,51 0,62 0,59 3,29 0,25 0,77 0,53 0,31 0,82

-1,59 -3,92 18,6 -1,61 1,72 0,31 -3,85 7,04 15,56 6,9 -9,2

-0,55 0,53 -1,85 -8,7 -1,16 -1,76 5,56 -4,26

8,62

-7,79 -4,41 8,33

-7,69 1,25 7,69 -3,37 4,08

˂˥˟˗ˬˣ˦˨ƹˌˣ˦˪˧ƹ  

170 1.007

4,8 1,73

4,8 1,81

1.159 40 14.821 4.320 1.666 5.130 4.470 5.549 500 1.190 2.020 199

1,81 0,97 1,05 0,42 4,21 0,53 2,78 0,89 0,45 0,58 0,5 0,63

1,94 0,97 1,08 0,42 4,39 0,56 2,82 0,95 0,45 0,58 0,52 0,63

24.580 11.506 3.806 340

0,7 0,64 0,61 0,8

0,77 0,67 0,65 0,88

81.961 23.419 3.000 56.356 4.685

0,47 0,79 0,4 0,85 0,49

0,52 0,82 0,42 0,91 0,51

ȆǼȉȇȅȆȅȊȁȅȈ ȆǼȉȇȅȈ (Ȁȅ) ȆǾīǹȈȅȈ ǼȀǻȅȉǿȀǾ ǹ.Ǽ. (KO) ȆȁǹȈȉǿȀǹ ĬȇǹȀǾȈ (Ȁȅ) ȆȁǹȈȉǿȀǹ ȀȇǾȉǾȈ (Ȁȅ) ȇǼǺȅȎȁ (Ȁȅ) ȈǹȇǹȃȉȅȆȅȊȁȅȈ ȀȊȁ/ȂȊȁȅǿ (Ȁȅ) ȈǼȁȂǹȃ (ȀO) ȈǼȁȅȃȉǹ (Ȁȅ) ȈȆȊȇȅȊ ǹīȇ. ȅǿȀ. (Ȁȅ) ȈĭǹȀǿǹȃǹȀǾȈ (Ȁȅ) Ȉȍȁ/īǼǿǹ ȀȅȇǿȃĬȅY (Ȁȅ) ȉǼȋȃǿȀǾ ȅȁȊȂȆǿǹȀǾ (Ȁȅ) ȉǼȋȃǿȀǼȈ ǼȀǻȅȈǼǿȈ (Ȁȅ) ȉǽǿȇǹȀǿǹȃ ȆȇOĭǿȁ (Ȁǹ) ȉǾȁǼȉȊȆȅȈ (Ȁȅ) ĭǿȃȉǼȄȆȅȇȉ (Ȁȅ) ȋǹȉǽǾȀȇǹȃǿȍȉǾ Ǽ. Ȋǿȅǿ (Ȁȅ) ȋǹȎǻǼȂǼȃȅȈ (Ȁȅ)

Ɍ‡ ‫נ‬֌…ƒ „ŠÖ“č …‹‚Å 2,57 0,58 0,57 3,27 0,94 2 0,38 0,8 0,6 0,58 1,04 1,5 0,42 0,44 1,76 0,29 0,69 1,17

7,41 4,47 1,08

3.620 6.826 7.480 1.300

3,90 -6,25 1,75

18.950 2.232 16.250 115.784 4,90 26.569

0,54 0,57 3,14 0,94

Œ…„ 0,59 0,58 3,3 0,95

0,75 0,58 0,56 1,03 1,35

0,81 0,61 0,6 1,06 1,51

-2,76

471

1,76

1,77

4,55

3.118 2.851

0,61 1,1

0,7 1,17

5,26 -0,15

450 800 5.150

7,6 0,79 13,5

7,6 0,8 13,5

-4,55

1.036 10.000

0,7 0,21

0,71 0,21

-4,17 14,29

102 10.250 22.000 18.761

0,16 0,14 0,23 0,07

0,17 0,14 0,23 0,08

0,32 0,45 0,22 3,55 1 2,29 0,58

3,23 -8,16 4,76

328 1.580 92.351

0,3 0,45 0,21

0,36 0,47 0,22

7,01 1,75

168 18.453 30.030

1 2,12 0,52

1 2,36 0,62

7,51 0,25 1,6 6,7 4,56 14 67,5 2,95 0,4 18,98 0,35 0,1 0,11 0,44 1,06

0,13 -3,85 3,23

30 3.050 5.706

7,51 0,24 1,54

7,51 0,26 1,64

-0,44

644 370 50 5.350 800 300 200 41.900 1.180

4,56 14 67,5 2,85 0,4 18,97 0,35 0,1 0,11

4,57 14 67,5 3 0,4 19 0,35 0,1 0,11

ǼǿǻǿȀȍȃ ȋǹȇǹȀȉǾȇǿȈȉǿȀȍȃ ALPHA ǹȈȉǿȀǹ ǹȀǿȃǾȉǹ (Ȁȅ) ATTICA ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Kȅ) CROWN HELLAS CAN (ȀO) ELBISCO ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Ȁǹ) INTERFISH ǿȋĬ/īǼǿǼȈ (Ȁȅ) MARFIN Ǽīȃǹȉǿǹ ȉȇǹȆǼǽǹ (Ȁȅ) NUTRIART (Ȁȅ) OLYMPIC CATERING (Ȁȅ) PAPERPACK ȉȈȅȊȀǹȇǿǻǾȈ ǿ. (Ȁȅ) PC SYSTEMS (Ȁȅ) SATO AE (Ȁȅ) SPIDER - ȆǼȉȈǿȅȈ ȃ.& Ȋǿȅǿ (Kȅ) UNIBIOS (Ȁȅ) VIVARTIA ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Ȁȅ) VIVERE (Ȁȅ) ǹĬǾȃǹ (Ȁȅ) ǹȃǼȀ (Ȁȅ) ǹȃǼȀ (Ȇȅ `90) ǹȃǼȀ (Ȇȅ `96) ǹȈȉǾȇ ȆǹȁǹȈ (Ȁȅ) ǺǹȁȀǹȃ ǹȀǿȃǾȉǹ (Ȁȅ) ǺǹȇǻǹȈ (Ȁȅ) īǼȀǼ (Ȁǹ) īǼȃǿȀǾ ǼȂȆȅȇǿȅȊ (Ȁȅ) ǼȂȆȅȇǿȀǾ ȉȇǹȆǼǽǹ (Ȁȅ) ǽǹȂȆǹ (Ȁǹ) ǾȇǹȀȁǾȈ ǹīǼȉ (Ȁȅ) ǿȅȃǿȀǾ ȄǼȃȅǻȅȋǼǿǹȀǾ (Ȁȅ) ȀǹȇǼȁǿǹ (Ȁǹ) ȀǼȀȇȅȌ (Ȁȅ) ȀȁȍȈ/īǿǹ ȃǹȊȆǹȀȉȅȊ (Ȁǹ) ȁǹȂȌǹ (Ȁȅ) ȂȅȊǽǹȀǾȈ (Ȁǹ) ȂȅȋȁȅȈ (Ȁȅ) ȂȆȅȊȉǹȇǾȈ ǿ. & ȊǿȅȈ (Ȁǹ) ȂȆȅȊȉǹȇǾȈ ǿ. & ȊǿȅȈ (Ȇǹ) ȃǿȀǹȈ (Ȁȅ) ȆǼȇȈǼȊȈ (Ȁȅ) ȈǹȃȊȅ ǼȁȁǹȈ (Ȁȅ) ȉǼīȅȆȅȊȁȅȈ ȋ.Ȁ. (Ȁȅ) ȉȇǿǹ ǹȁĭǹ (Ȁȅ) ȉȇǿǹ ǹȁĭǹ (Ȇȅ) ĭǿǼȇǹȉǼȄ (Ȁȅ) ȋǹȉǽǾȎȍǹȃȃȅȊ (Ȁȅ)

7,6 0,8 13,5

ÖÖÖÖ֌…ÏÅ$“

Ɍ‡ ‫נ‬֌…ƒ „ŠÖ“č …‹‚Å Œ…„

ȂǹȎȁȁǾȈ Ȃ.ǿ.(Ȁȅ) ȂǿȃȍǿȀǼȈ īȇǹȂȂǼȈ ǹȃǼ (Ȁȅ) ȃǼȁ (Ȁȅ) ȆǼȉǽǼȉǹȀǿȈ ǹ. (Ȁȅ) ȆȇȅȅǻǼȊȉǿȀǾ (Ȁȅ) ȈǿǻȂǹ (Ȁȅ) ȉǼȄǹȆȇǼȉ (Ȁȅ)

0,19 2,89 0,18 0,26 0,2 0,91 0,09

0,7

1,11

2.103 801 22.652

0,19 2,79 0,17

0,1 2,9 0,1

10.000 400

0,2 0,91

0, 0,9

ǼȃǹȁȁǹȀȉǿȀǾ ǹīȅȇǹ ALPHA TRUST (Ȁȅ) VIDAVO (Ȁȅ) ENVITEC (Ȁȅ) ǼȃȉǼȇȈȅĭȉ (Ȁȅ) EPSILON NET (Ȁȅ) EUROXX (Ȁȅ) ȀȇǾȉȍȃ ǹȇȉȅȈ (Ȁȅ) MEDITERRA (Ȁȅ) Ǻǿȅǿǹȉȇ & ȇȅȂȆȅȉ. ȉǼȋȃȅȁ. (Ȁȅ) ȃȉȅȆȁǼȇ (Ȁȅ) PERFORMANCE TECHNOLOGIES (Ȁȅ) ȅȆȉȅǾȁǼȀȉȇȅȃǿȀǼȈ ȉǼȋȃȅȁ. (Ȁȅ) DIVERSA (Ȁȅ) ĭȅȊȃȉȁǿȃȀ ǹ.Ǽ. (Ȁȅ)

0,97 3,96 1,64 1,4 0,58 3,3 1,12 1,8 2,47 2,2 2,52 1,85 2,86 3,96

ȊȆȅ ǹȃǹȈȉȅȁǾ 0,71 0,21 0,47 0,17 0,14 0,23 0,08

0,13 0,27 13 4,4 0,2 0,1

6,25

-2,32 2,79 -9,09 0,05

-8,33

260

1,06

1,06

8.800 2.512

0,13 0,26

0,13 0,27

25.000

0,09

0,1

136.251 90

0,07 0,07

0,07 0,08

1,67

2.100

0,61

0,62

1,79

13.140 400 870 1.551

0,22 0,14 0,07 0,57

0,23 0,14 0,07 0,61

14.000

0,18

0,2

8,33

ALTIUS ǹǼǼǼȋ KO HITECH SNT ǹǼ MICROLAND COMPUTERS(Ȁȅ) ǹīȇȅȉǿȀǾ ǹȈĭǹȁǿȈȉǿȀǾ ǹ.Ǽ. ǹȁȊȈǿǻǹ ǹǺǼǼ(Ȁȅ) ǹȁȊȈǿǻǹ ǹǺǼǼ(Ȇȅ) ǹȁĭǹ-ǺǾȉǹ ǺǹȈǿȁȅȆȅȊȁȅȈ ǹ.Ǽ. ǹȈȆǿȈ Ȇȇȅȃȅǿǹ ǹ.Ǽ.ī.ǹ. ǹȉǼȇȂȍȃ ǹ.Ǽ(Ȁȅ) ǹĭȅǿ ȂǼȈȅȋȍȇǿȉǾ ǹȉǼ(Ȁȅ) ǺETANET ABEE ǻǿǼȀǹȉ ǹȉǼ(Ȁȅ) ǼȀǻȅȈǼǿȈ ȁȊȂȆǼȇǾ ǹ.Ǽ. ǼȂȆȅȇǿȀȅȈ ǻǼȈȂȅȈ(Ȁȅ) ǼȂȆȅȇǿȀȅȈ ǻǼȈȂȅȈ(Ȇȅ) ǼȃȍȂǼȃǾ ȀȁȍȈȉȅȊĭǹȃȉȅȊȇīǿǹ ǹ.Ǽ(ȀO) ȀǹȇǻǹȈǿȁǹȇǾȈ (ȀO) ȁǹȃ ȃǼȉ ǹ.Ǽ (Ȁȅ) ȂǹȄǿȂ - ȆǼȇȉȈǿȃǿǻǾȈ ǹǼ(Ȁǹ) ȂǹȇǹȀ ǾȁǼȀȉȇȅȃǿȀǾ (Ȁȅ) ȆȇǹȄǿȉǼȁǼǿȅ ǹ.Ǽ. ȆȇǹȄǿȉǼȁǼǿȅ ǹǼ (Ȇȅ) ȈǹȅȈ ĭǼȇȇȊȈ ȋǹȁȊǺǻȅĭȊȁȁȍȃ(Ȁȅ) ȍȂǼīǹ ǹǼǼȋ (Ȁȅ)

1,07 0,62 0,64 1,53 2,19 1,2 35,73 0,67 0,12 0,12 0,06 0,1 0,6 0,08 0,14 0,05 0,14 0,12 0,1 0,29 0,39 0,54 0,78 0,12 0,88

ȊȆȅ ǼȆǿȉǾȇǾȈǾ ALTEC (Ȁȅ) COMPUCON (ȀO) FASHION BOX (Ȁȅ) HELLAS ONLINE (Ȁȅ) RIDENCO (Ȁȅ) ǹǼīǼȀ (Ȁȅ) ǹȉȁǹȃȉǿȀ (Ȁȅ) ǹȉȉǿ - Ȁǹȉ (Ȁȅ) ǺǹȇǹīȀǾȈ (Ȁȅ) ǺǹȇǺǹȇǼȈȅȈ (Ȁǹ) ǺǿȅȉǼȇ (Ȁȅ) ǼǻȇǹȈǾ - ȌǹȁȁǿǻǹȈ ȋ. (Ȁȅ) ǼǿȀȅȃǹ - ǾȋȅȈ (Ȁȅ) ǼȁǺǿǼȂǼȀ (Ȁȅ) ǼȁȁǾȃǿȀǹǿ ǿȋĬ/īǼǿǹǿ (Ȁȅ) ǼȁĭǿȀȅ (Ȁȅ) ǼȊȇȍȈȊȂȂǼȉȅȋǼȈ (Ȁȅ) ǿȆȆȅȉȅȊȇ (Ȁǹ) ȀǼȇǹȂǼǿǹ-ǹȁȁǹȉǿȃǾ (Ȁȅ) ȀȁȍȃǹȉǼȄ (Ȁȅ) ȀȁȍȃǹȉǼȄ (ȆO) ȀȅȊȂȆǹȈ ȈȊȂȂǼȉȅȋȍȃ (Ȁȅ)

0,07 0,08 1,5 0,61 0,07 0,23 0,14 0,07 0,57 0,16 0,2 0,08 0,04 3,7 0,09 0,24 0,12 0,16 0,44 0,04 0,06 0,19

14,29

-7,69 9,09

1.800 2.569 3.983

0,09 0,24 0,1

0,09 0,24 0,12

7.560 1.000

0,04 0,06

0,04 0,06

ǻȡĮȖĮIJıĮȞȓȠȣ ʌȜĮIJİȓĮȀȜĮȣșȝȫȞȠȢ ǹșȒȞĮ ȉȘȜ)D[(PDLOVDOHV#FIVJUZHEVLWHZZZFIVJU ȆȜǼȜİȣșİȡȓĮȢȀĮIJİȡȓȞȘIJȘȜ)D[ ǹȡĮįİȓĮȢȜİȚIJȠȣȡȖȓĮȢǹʌȩijĮıȘIJȘȢǼʌȚIJȡȠʌȒȢȀİijĮȜĮȚĮȖȠȡȐȢ ǹȇȂǹǼǺǹĭȂǻȅȊĭǹǼǼǹĬǾȃȍȃ


ΘΑΡΡΟΣ

|

12

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 |

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο θαρραλέος σχολιάζει

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ / ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ / ΣΧΟΛΙΑ

Θέλει τρέξιμο…!

Η Περιφέρεια να συντονίζει και να κατανέμει τα κονδύλια για την μεταφορά των μαθητών, ζητά η διοίκηση του ΚΤΕΛ Υπεραστικών Κοζάνης. Το παραπάνω επισήμαναν οι εκπρόσωποι του ΚΤΕΛ στην προχθεσινή συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας Βασίλη Πάτρα γιατί πιστεύουν ότι ο κατακερματισμός του συγκεκριμένου κονδυλίου στους Δήμους θα δημιουργήσει πρόβλημα!

Πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε το ΕΣΠΑ. Όπως σχετικά δήλωσε η

Θα ψάξουν για πετρέλαιο στα Γρεβενά…!

Και για το εργοστάσιο των panels…! υπεύθυνη της Διαχειριστικής Αρχής Γεωργία Ζεμπιλιάδου στην προχθεσινή ευρεία σύσκεψη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Δυστυχώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη ωριμότητα των έργων ώστε να απορροφηθούν 59 εκ. ευρώ μέσα στο 2011 με βάσει τις δεσμεύσεις του Μνημονίου!

Θα τα χάσουμε…!

Τα Γρεβενά συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές της χώρας, όπου η κυβέρνηση, αναμένεται να προχωρήσει σε έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τη δημιουργία και ενεργοποίηση Εθνικού Φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις σχετικού νομοσχεδίου που καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Λέτε να ‘χουμε πετρέλαιο κάτω από τα πόδια μας και δεν το ξέρουμε!

Σωρεία παραβάσεων….!

Αν δεν απορροφήσουμε ως Περιφέρεια το ποσό που μας αναλογεί από το ΕΣΠΑ μέσα στο χρόνο που διανύουμε, αυτά τα κονδύλια θα χαθούν από τη Δυτική Μακεδονία. Στην καλύτερη περίπτωση τα χρήματα που δεν θα απορροφηθούν θα επιστρέψουν και θα ενσωματωθούν σε εθνικούς πόρους. Σημασία έχει ότι θα χαθούν από την περιοχή μας κονδύλια τα οποία τα έχουμε ανάγκη!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενδιαφέρον για το έργο της Κοζάνης φαίνεται ότι έχουν και όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι παίκτες της Ενέργειας και των φωτοβολταϊκών, μεταξύ των οποίων οι όμιλοι Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Μπόμπολα, Περιστέρη, Λάτση και Λασκαρίδη. Να σημειώσουμε, ότι ανάλογο είναι το ενδιαφέρον για το εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων το οποίο θα κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή και σε εκτάσεις ιδιοκτησίας της ΔΕΗ!

Σωρεία παραβάσεων στην εκτέλεση του έργου της αποναρκοθέτησης του Γράμμου εντοπίστηκαν μετά από έρευνες των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομίας. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε από το ΣΔΟΕ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης, Ιωάννης Κούτρας. Το έργο, ύψους 4,4 εκατ. ευρώ φέρεται ότι εκτελέστηκε επί των ημερών της διοίκησης του Ανδρέα Λεούδη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Κατόπιν αυτών οι ελεγκτές πρότειναν την απένταξη του έργου από την «Κοινωνία της Πληροφορίας»..

Με τους δικούς του…!

Σε επιφυλακή στο Βοϊο…!

Ναυαρχίδα…!

Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν, Δημοτική Αρχή και οι φορείς του Βοΐου για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων της περιοχής, καθώς οι απαντήσεις που πήραν την Τρίτη από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ελένη Ζυγούρη, δεν ικανοποίησαν των Βοιώτες. Η κ. Ζυγούρη, άφησε να εννοηθεί πως το Υπουργείο θα αποφασίσει, εκτός των άλλων, με κριτήρια που έχουν να κάνουν με το αριθμητικό δυναμικό των σχολείων.

Όχι στο κατακερματισμό…! Το πρόβλημα ετοιμότητας (μελέτες για ένταξη έργων) εστιάζεται κυρίως «περιφερειακά) γιατί η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης έχει μεγάλη ωριμότητα στα υπό ένταξη έργα. Ιδιαίτερα ο Δήμος Κοζάνης χαρακτηρίστηκε ως η ναυαρχίδα στην προετοιμασία για το ΕΣΠΑ, από τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας ΓεωργακοπούλουΜπάστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη.

Μεγάλο ενδιαφέρον για το φωτοβολταϊκό…! Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές του πλανήτη στην παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο διαγωνισμό, που έχει προκηρύξει ο όμιλος ΔΕΗ ΑΕ, για την κατασκευή γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη. Οι πληροφορίες λένε ότι το έργο της Κοζάνης συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων παικτών…!

Μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς ήρθε η μέρα να απολαύσει τους καρπούς του ιδρώτα του. Τον πρώτο μισθό από την σύνταξη του ο κυρ.Χάρης θέλησε να τον μοιραστεί με τους «δικούς του», προσφέροντας ένα βασιλικό δείπνο στους ανθρώπους που τον στηρίζουν και τον αγαπούν. Οι ευχές τους, για μακροημέρευση υγεία και ευτυχία, θα το συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή του !

www. tharos.gr ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Κυρία Έλενα, κοπιάστε! Συνέχεια από την 1η Ο θείος πληροφορήθηκε, από τη στήλη της κ. Ακρίτα, στα «Νέα», την εισήγηση Κύπριου ευρωβουλευτή, προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου, την οποία κοινοποίησε και στους Έλληνες συναδέλφους του, για «απλοποίηση» της ελληνικής γλώσσας. Προτείνει το αλφάβητο να μείνει με 21 γράμματα. Τα «η», «υ» θα αντικατασταθούν με «ι» και το «ω» με «ο». Τα δίψηφα «ει», «οι», «υι» θα γράφονται «ι», ενώ το «αι» θα γίνει «ε». Το «υ» στα «αυ», «ευ» γίνεται «β» και αντί για «γγ» θα έχουμε «γκ». Το μυαλό του Αφεντούλη, μόλις διάβασε το άρθρο, πήγε στον «Μήτσο», τέως εργαζόμενο, νυν καφενόβιο και δια βίου «ανελλήνιστο». Στο καφενείο καταφθάνει πλέον «εποχούμενος» Ι.Π. (ιδιωτικό περπάτημα)-Σιγά μην κόψει ο «Μήτσος» το «εποχούμενος»!και βρίζει. Πρώτα την «κενονία» που τον έριξε στην ανεργία και μετά τη «σιγκενονία» που προσφέρει εισιτήρια… «φαρμάκι»! Ο «Μήτσος» θα έπαιρνε λοιπόν, στην Ορθογραφία, «10΄», από τον κ. Μάριο Μπατσάκη. Ο θείος, ύστερα από σύντομη πάλη με τον εαυτό του, αναφέρει το όνομα του Κύπριου ευρωβουλευτή. Πιστεύει ότι το αυτό πράξατε και εσείς κ. Ακρίτα. Δεν θα κάνουμε και διαφήμιση από πάνω! Προσοχή στον τόνο. Ο Αφεντούλης τον κρατά για να τονίζει το «ου»-ευτυχώς μάς το αφήνουν!-κι ας αποδειχτεί αχρείαστο. Ο ευρωβουλευτής προτείνει όμως την κατάργηση του τελικού «ς». Πώς θα ξυπνάει, ο θείος, όταν η σύζυγος τον στέλνει για ύπνο στον καναπέ, μη ανεχόμενη το ροχάλισμα; Σαν «σ»;(!). Κυρία Έλενα κάνετε κάτι «as soon aw possible»! Γιατί θεωρεί αναγκαία την «απλοποίηση», ο κ. Ματσάκης; Λόγω της ενωτικής πορείας των γλωσσών, στην ΕΕ, της διευκόλυνσης στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και προς όφελος των δυσλεκτικών. «Μήτσε» οι δυσκολίες που βιώνεις λόγω της ενωτικής πορείας των εθνικών νομισμάτων, προς το ευρώ, θα πάψουν να είναι «αγγούρια». Θα γίνουν «αγκούρια»! Ο θείος δεν άκουσε κουβέντα δικού μας πολιτικού ή γραμματιζούμενου, Έλληνα ή Κύπριου, επί του θέματος. Αν δεν απατάται, ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, κ. Ανδρέας Δημητρίου, είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Περιμένει να τοποθετηθούν. Καλό είναι να γνωρίζουν ότι έχει το «ου» έτοιμο. Τη στάση περιμένει!

Μια πρώτη απάντηση, για τη στάση των πολιτικών, έδωσε η κυρία Πολυτίμη, γραπτώς, στο περιθώριο της εφημερίδας. «Πιούν τι νίσα! Άφισαν τι γλόσα στα χέρια της Ακρίτας!» «Τα επώνυμα δεν κλίνονται. Η Έλενα παθαίνει σκοτοδίνη. Χάνει τον κόσμο!» παρατήρησε ο Αφεντούλης. «Πώς το ξέρεις;» απόρησε εκείνη. Ο σύζυγος, ύστερα από «επώδυνο»(!) ψάξιμο, έβγαλε ένα απόκομμα εφημερίδας με τίτλο «Ομιλείτε ελληνικά;» και ημερομηνία 16 Ιαν. 2010. Είχε την υπογραφή της κ. Ακρίτα. Η θεία το διάβασε, διαπίστωσε το δίκιο του Αφεντούλη και απάντησε: «Λέει ότι την ενοχλεί το “s”. Τώρα θα γράφουμε «σ»!». Κύριε «εβροβουλεφτά»! Ο θείος νυμφεύθηκε την «Πολυτίμη». Τι να την κάνει την «Πολιτίμι»; Να σάς τη στείλει πεσκέσι τώρα που οι «τροϊκανοί» συμβουλεύουν (sic!) να αξιοποιήσουμε (=πουλήσουμε;) τα «ασημικά»; Αν κατά πως πάμε με τα plan, -Λέμε ανπέσει «λιμός», στην οικία Αφεντούλη, και καταλάβουν οι άλλοι για «λοιμό» θέλετε να βρεθεί το ζεύγος στο Λοιμωδών; Εμ ξενηστικωμένοι, εμ διασωληνομένοι; Τον υπουργό Υγείας τον σκεφτήκατε; «Κόλπος» θα του έλθει έτσι και δει τα έξοδα! Η γλώσσα δεν είναι λεφτά για να δέχεται τις βίαιες παρεμβάσεις και τις επιθέσεις των αγορών. Διαμορφώνεται μόνη στο διάβα του χρόνου. Ο Χίτλερ θέλησε να αλλάξει «το τηλέφωνο» με το γερμανικό «fern sprechen». Μήπως γνωρίσατε κανέναν Γερμανό, στις Βρυξέλλες, που να μην λέει: «telefon»; Πάντως αργήσατε να υποβάλετε τις προτάσεις κι έχασε το Νόμπελ Ορθογραφίας… ο Μποστ! Κυρία Έλενα. Ο θείος παρακαλεί να μην παρεξηγήσετε τους δικούς μας πολιτικούς ή γραμματιζούμενους. Λόγω φόρτου εργασίας είπαν να σάς αφήσουν να κάνετε κάτι κι εσείς! Όπως άφησαν και τον Σεφέρη να κάνει, μόνος, τη δήλωση εναντίον της χούντας. Τότε, από το Παρίσι, υποβολέα! Αν τύχει να βρεθείτε για δουλειές, στο χωριό, κοπιάστε στο φτωχικό του ζεύγος. Θα χαρούν πολύ. Παρά πολύ! ΥΓ. Ξέχασαν να πουν τη διεύθυνση; Στην εξώθυρα της αυλής γράφει «Οικία Αφεντούλη». Ελληνικά και καλλιγραφημένα! -Ω-

Μνημόσυνο

Την Κυριακή 20-2-2011 τελούμε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοζάνης 40ήμερο μνημόσυνο για τον αγαπημένο μας αδερφό και θείο

ΝΙΚΗΤΑ ΧΑΡΣΟ καλούμε τους συγγενείς και φίλους να τιμήσουν την μνήμη του . ΣΗΜ: Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του Ναού. Η αδερφή Τα ανήψια

Μνημόσυνο

Τελούμε την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προσφιλούς ημών συζύγου, πατέρα και παππού

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΛΟ’Ι’ΖΙΔΗ καλούμε τους συγγενείς και φίλους ως και πάντας τους τιμώντας την μνήμη του, όπως προσέλθουν εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης και ενώσωσι μεθ’ ημών τας προς τον Υψιστον δεήσεις. Η σύζυγος Τα τέκνα Η εγγονή ΣΗΜ: Ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα σταλούν. Η δεξίωση στην οικία μας Β. Φόρη 1.

ΘΑΡΡΟΣ - 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011  

ΘΑΡΡΟΣ - 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011