Page 1

Nr. 8 • FEBRUARI 2013


Kära läsare!

Vi som jobbar med hemsidan, radion och tidningen bor och reser mycket i Thailand, och vi har en hundraårig erfarenhet av branschen.

Vi hoppas du ska finna vår tidning intressant och informativ att läsa.

Utges av: www.thailand-idag.se E-post: @thailand-idag.se Internettidningen för alla som har en anknytning till, eller kanske ett intresse av och i Thailand. Som prenumerant får du varje nummer av tidningen hem till dig vie e-post, – utan kostnad. Som läsare håller du dig ständigt uppdaterad och kan följa med i vad som händer i Thailand -idag. En annons når 10.000-tals svenskar både i Thailand och i övriga världen via radion och tidningen. Vi hoppas på många annonsörer för att senare kunna utöka redaktionen och ha en tätare utgivning. Redan från starten når vi 10 000 läsare i Skandinavien och Thailand vilket gör att annonserna får stort genomslag och läses av många.

Du hittar den inte där gratistidningar vanligtvis ligger utan du som inte är prenumerant får själv hämta, eller läsa den på vår hemsida. Prenumeranter får en länk till varje nummer skickad med e-posten. Vi kommer ut med ett nytt fullmatat 32-sidors nummer varje månad året runt – läs oss i din dator, på surfplattan eller i mobilen.

Det skrivs mycket negativt om det här underbara landet, därför vill vi verka som en liten motvikt och berätta om allt det underbara – som trots allt är det som överväger. Har du en positiv upplevelse som du vill dela med dig av – kontakta oss så kanske vi kan berätta den för våra läsare och lyssnare.

Tillhör du den allt mer växande skara av nordbor som bor i Thailand bara över den skandinaviska vintern – för att sedan tillbringa den svenska sommaren i hemlandet? Tänk då på att ordna din försäkring när du bor i Thailand – svensk sjukförsäkring gäller bara inom EU. I Thailand kan en sjukhusvistelse kosta åtskilliga tusen om dagen och man behandlar dig inte förrän du visat upp att du kan betala. Har du inga pengar kan du bli liggandes i en korridor för att långsamt – och ibland under svåra smärtor – invänta döden som en slutgiltig befriare. Men det är inte slut bara för att du råkat dö – sedan ska kroppen kremeras och askan kanske skickas till Skandinavien vilket kan bli en dyr affär för de efterlevande.

Annonspriser per månad: Storlekarna utgår från A-4 Tidningen 1/1 7000 ฿

 7000 ฿

Båda 10.000 ฿

1/2 4000 ฿

4000 ฿

9000 ฿

1/4 2500 ฿

2500 ฿

4000 ฿

1/8 1400 ฿

1400 ฿

2500 ฿

1/16 800 ฿

800 ฿

1200 ฿

1/32 500 ฿

500 ฿

800 ฿

Självklart ska du synas även på vår hemsida! • Aktuell hemsida som uppdateras varje dag med nyheter. • En banner hos oss hjälper dig att hitta kunder som huvudsakligen intresserar sig för Thailand -idag. Priser 1:a sid med random på övriga sidor om de är lediga. Storlek banner Pris/månad i Baht 120 x 60 px • Högerframe

3.200

120 x 120 px • Högerframe 120 x 200 px • Högerframe

4 400 5 900

120 x 270 px • Högerframe

7 900

250 x 60 px • Högerframe 250 x 120 px • Högerframe

5 200 6 400

250 x 200 px • Högerframe 468 x 60 px • Nyheter

7 590 7 590

Specialplaceringar 666 x 60 pixlar top-frame 7 990 Bt 666 x 60 pixlar under text 9 960 Bt Bannerproduktion: 995 Bt

ALLA ANNONSER/BANNERS FÖRSKOTTSBETALNING! Samtliga banners inkluderar länk. kontakta oss via @-post eller på:

Telefon: +66 (0)80-63 08 815 Skype: thailand-idag Mail: christer@thailand-idag.se bernt@thailand-idag.se Thailand -idag

Inte bara för läsare och lyssnare. Vi vill vara annonsörernas skyltfönster i Thailand – genom att erbjuda dig annonsutrymme till mycket attraktiva priser – på nätet, i radion och i tidningen – eller varför inte i alla tre? Thailand –idag har redan från starten drygt 7 000 prenumeranter i Thailand och Skandinavien vilket kan ge dig kontakt med många nya kunder. Välkomna till Thailand –idag, som lyssnare, läsare och annonsör!

Så skaffa dig en sjukförsäkring! Vi berättar i det här numret om hur du enkelt kan försäkra dig mot olycksfall eller sjukdom när du vistas utanför Sverige. Gillar du thaimat? I det här numret presenterar vi några enkla recept på klassisk som du enkellt kan laga till själv. Historien om Asiens Venedig är en spännande och intressant inblick i landets kungadynasti – vi berättar historien om ”gudarnas boning” och ”världens huvudstad”. Mer känd som ”Änglarnas stad”. Visste du att det ingår 165 västerländska bokstäver i huvudstadens namn? 179 med mellanslag … Kanske dags för en ”sista-minuten” till det leende folket och den eviga sommarens?  Varmt välkomna!


Välkommen till Thailand och vårt eget magasin Med magasinet, radion och hemsidan vill vi försöka ge dig den sanna bilden av Thailand – inte bara den som du kan läsa i resebroschyrer. Vi som skriver bor alla i Thailand sedan många år och vill försöka ge dig den sanna bilden av det vardagliga och ack så behagliga livet Thailand.

Sol & bad finner du vart du än åker längs Thailands långsträckta kuster och på de hundratals öarna. Fantastiska orörda små paradisstränder finns fortfarande och de väntar på att du ska upptäcka dem. Dyk i världens klaraste vatten, upplev den fantastiska undervattensvärlden.

Nöjen & shopping Alla större byar och städer har shoppingcenter av varierande storlek. Enbart i Bangkok finns ett femtiotal enorma shoppingcenter med upp till tusen småbutiker i samma byggnad. Men också rejält stora märkesbutiker som säljer allt du någonsin kan drömma om. För dig som söker nattliga nöjen finns ett stort utbud nästan vart du än vänder dig. Bangkok, Pattaya och Phuket är nog de mest kända nöjesplatserna.

Marknader Ser du en samling hus finns där en lokal liten marknad. I städerna finns en marknad, stor eller liten, i varje kvarter och där handlar du allt till låga priser. På marknaden är det tillåtet att pruta eftersom priserna för det mesta dubblas när de upptäcker en turist …

Thailand -idag


Havet eller poolen?

Trots att det i många delar av landet är kallt och regningt just nu så är faktiskt sommar- och badsäsongen här! Med det i åtanke har vi tittat närmare på vilka skillnader i risker det finns om man väljer badstranden eller poolen på semestern.

Risker med att bada i öppet vatten

Risker med att bada i pool

• Stenar – Många skador som inträffar beror på att personer halkar på, klämmer sig mellan eller snubblar på stenar som gömmer sig under ytan. • Kyla – Är det kallt i vattnet riskerar man stelhet och att man blir utmattad snabbare.

• Halkrisk – Många skadar sig när de halkar på poolkanten så att de ramlar och slår sig.

• Skräp – Skärsår i fötterna är väldigt vanligt, av glas, trasiga snäckor eller andra vassa föremål. • Vind – Barn bör inte bada på luftmadrasser eller andra uppblåsbara leksaker utan vuxet sällskap eftersom det finns en risk att driva ut till havs. • Strömmar och vågor – Starka undervattensströmmar kan bli riktigt farliga att hamna i när man är ute och simmar. Vi får också in fall där personer slagits omkull av höga vågor.

• Bakterier – Ju varmare vattnet är desto mer trivs bakterier. Nyligen skedde ett stort magsjukeutbrott i Turkiet där man misstänker poolvattnet som smittospridare. Öroninflammation är en annan sjukdom som framförallt barn drabbas av efter att de badat i pool. • Trångt – Är det fint väder brukar poolerna fyllas snabbt. Ju trängre det är desto högre risk för att man krockar eller dyker på någon. Det är också svårare för föräldrar att hålla uppsikt över sina barn. • Vattenrutschbanor – Höga hastigheter och nonchalans av regler gör att det blir en del olyckor i vattenrutschbanorna.

• Djur – beroende på om man är i Sverige eller utomlands finns olika djur som kan ge bett eller sting som kräver läkarvård. I Sverige är det framförallt insektsbett eller ormbett man får på stranden, men i exempelvis Thailand finns farliga maneter, giftiga fiskar och spetsiga sjöborrar. Trots att farorna ser värre ut i hav och sjö, är det vanligare att barn (0-17 år) • Algblomning – Man kan bada i vatten med algblomning, så länge man skadas i simhallar och badanläggningar än vid naturliga badstränder visar en låter bli att svälja vattnet. Symptomen vid förgiftning är illamående, kräkningundersökning från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). ar och diarré. Enligt statistik därifrån är det också vanligast att pojkar i nio till femtonårsåldern skadar sig i samband med bad. Tappade saker – Att hitta något man tappar i havet är svårt, särskilt glas• Källa: mynewsdesk.com ögon har en tendens att försvinna spårlöst enligt vår skadeavdelning. Thailand –idag

Vad säger statistiken?


Annika Jonasson som är bosatt i Bangkok, driver ett projekt som sysselsätter kvinnor i Bangkoks slum. Visionen lyder: ”Genom att köpa Häng På Galgar hjälper du unga ensamstående mammor, mödrar med handikappade barn och kvinnor som av andra anledningar har svårt att försörja sig, att överleva rent ekonomiskt. Det leder till att de kan känna större trygghet inför sin och sina barns framtid.”

Hang on Hangers Annika Jonasson flyttade till Bangkok i början av 2002 efter att ha bott i Kina i 2 år. Tanken var att stanna här också i 2 år men det har bara fortsatt. Annika har en son i Bangkok en man som mestadels befinner sig i Kina, en dotter i Sverige och en son i USA, men trots att de är spridda över jordens kontinenter så ses de ändå en hel del.

Annika berättar att allting var mycket annorlunda och spännande. – Att ha bott i ett litet samhälle med cirka 1.200 invånare i 40 år till att flytta till miljonstäderna Beijing och Bangkok var en riktigt stor förändring. Men ändå var det enklare än vad jag trodde att komma in i det nya livet utomlands.

Annika har engagerat sig mycket i hjälparbete både under tiden i Kina och nu här i Bangkok. Sedan några år tillbaka driver Annika en del egna projekt där hon på ett eller annat sätt hjälper kvinnor och barn i Bangkoks slumområden. Bangkok är en fantastisk stad att bo i och Annika har inte haft tråkigt många timmar sedan hon flyttade hit – här finns alltid något att hitta på. Så vad Annika pysslar med för tillfället kan du läsa om på hennes blogg 50+ i Bangkok. En dag tröttnade Annika på att det var så svårt att se resultat i vad organisationer gör för människor som har det svårt, så hon bestämde sig för att ta saken i egna händer. Nu, efter tio år har hon hunnit med att hjälpa många människor i slummen.

För snart 12 år sedan lämnade Annika Jonasson Sverige för att först flytta till Beijing och två år senare bosätta sig i Bangkok. – Min man fick ett jobberbjudande i Kina. Den största anledningen till att jag var positiv till att flytta var att vi hade en liten son som jag kunde vara hemma med längre än om vi skulle bott kvar i Sverige. Att flytta till en annan del av världen för självklart med sig en del förändringar.

Efter 10 år i Bangkok har Annika hunnit med många olika projekt. Hon berättar att hon tröttnade på att det är så svårt att så något resultat i vad alla organisationer gör för människorna i slummen så hon bestämde sig för att själv göra något åt saken. – Jag har kört mina egna projekt tillsammans med vänner i Sverige som ställt upp som sponsorer till de personer eller familjer som jag väljer att hjälpa. Det har blivit många under alla år jag har varit här. Annika har bland annat tillsammans med sin syjunta i Sverige hjälpt Jip, en ung flicka, till att kunna läsa ett IT-program på universitetet och hon har nu ett bra jobb som programmerare. För två år sedan byggde hon tillsammans med några andra ett hus åt en ensamstående mamma med en gravt handikappad dotter. En handikappad pojke har fått hjälp att börja i en specialskola som sponsorer bekostat. Ploy, en ung mamma, har fått nya tänder. – Jag har kört stickcafé, lärt ut att baka, haft loppisar. På min blogg finns mina senaste projekt presenterade. Ett av de senaste projekten är "Häng På Galgar". Annika ville starta ett projekt som kvinnorna i slummen själva kan fortsätta med den dag hon inte längre bor kvar i Bangkok. – Efter mycket funderande blev det tillslut en klädhängare som kläderna inte glider av från, berättar Annika. Vi har fått ett fantastiskt gensvar och galgarna säljs lite varstans i Sverige. Thailand –idag

Överskottet använder Annika till nya projekt för kvinnorna och deras familjer i slummen. Om man är intresserad i att köpa galgarna kan man antingen göra det i Bangkok eller hos någon av Annikas vänner i Sverige som ställer upp och hjälper till att sprida galgarna. De finns också i några heminredningsaffärer. Kontakta Annika på jonasson.annika@gmail.com om det är något du undrar över.

Förutom att arrangera olika projekt i slummen så gillar Annika att resa. Men, hon är inte mycket för fina hotell. Hon trivs bättre i ett tält i Mongoliet eller i ett kloster i Tibet. – På fritiden gillar jag att yoga, ta en massage och njuta av storstadslivet med allt vad det innebär.


Österns Venedig Redan när man närmar sig Bangkok anar man konturerna av en modern asiatisk storstad. Skyskraporna, som växte upp som svampar ur jorden under den ekonomiska boom som ändade med förskräckelse 1997, då bubblan sprack i de asiatiska tigerekonomierna, ligger utspridda som på måfå. Staden har inget egentligt centrum och är svåröverblickbart. Det finns gott om sprickor i den fina fasaden, slum och trista bostadsområden. Stadsplaneringen är minst sagt undermålig.

Och så finns det en mycket stor uppsättning guldglittrande buddhistiska tempel. De dyker upp där man minst anar det och utgör stadens viktigaste turistattraktioner. Vissa hävdar att om man har sett ett tempel, har man sett alla. Men det är långt ifrån fallet, åtminstone vad gäller Bangkok. Templen varierar mycket i stil och utförande, och de är intimt förknippade med landets historia. År 1767 drabbades Siam, nuvarande Thailand, av en radikal förstörelse som skulle påverka landet under mycket lång tid framöver. Huvudstaden Ayutthaya, grundad redan på 1300-talet, totalförstördes av invaderande burmesiska styrkor. Erövrarna brände ner staden, däribland de flesta av de talrika templen och palatsen. Skatterna plundrades och den del av befolkningen som inte dödades tvingades fly ut på landsbygden. Ur detta kaos trädde en karismatisk ledare fram, general Taksin. Inom ett år lyckades han samla sina styrkor och driva bort burmeserna. Han etablerade sedan sig själv som kung och flyttade huvudstaden till Thonburi på västra stranden av Chao Phrayafloden, som löper genom dagens Bangkok. Det följande decenniet ägnade han åt att befästa sin makt och att utöka Siams territorium.

Kung Taksins beteende blev emellertid mer och mer egensinnigt, många var övertygade om att han hade tappat förståndet. 1782 revolterade man inom hovet och avsatte honom. Enligt gammal kunglig sed från Ayutthayaperioden la man honom i en säck av sammet och slog ihjäl honom med en klubba av sandelträ. Valet av ny kung föll på en annan framgångsrik militär ledare, Chao Phraya Chakri. Han regerade 1782–1809 under namnet Rama I och blev den första kungen i Chakridynastin, vilken än i dag styr Thailand. Hans främsta seger var erövrandet av Vientiane – en stad i dagens Laos – och en helig Buddhastaty, Phra Keo eller Smaragdbuddhan. Chao Phraya Chakri var ute på ett fälttåg i Kambodja när han fick vetskap om den dramatiska utvecklingen hemma i huvudstaden. Han begav sig genast dit och sedan han anlänt erbjöds han kronan. Ett av kungens första beslut var att flytta staden till den andra sidan av floden, till Bangkok som då snarast var en fiskeby och handelsstation. Valet av plats hade flera orsaker. För det första var det lättare att försvara en stad på den östra stranden. För det andra låg det i Rama I:s intresse att inte bli associerad med en stad som grundats av föregångaren. Och för det tredje behövdes större arealer, då planerna för den nya staden var betydligt mer anspråksfulla än för Thonburi. Redan valet av namn skvallrar om de höga anspråken: Krungthep mahanakhon amonratanakosin mahintra ayutthaya mahadilok popnopparat ratchathani burirom udomratchaniwet mahasathan amonpiman avatansathit sakkathattiya witsanukamprasit. Namnet gör bland annat gällande att Bangkok, som är det namn västerlänningar använder, både är ”gudarnas boning” och ”världens huvudstad”. Thailändarna nöjer sig i dag med kortnamnet Krungthep, ”Änglarnas stad”. Rama I lät kambodjanska fångar gräva en kanal genom en utbuktning i landmassan på Bangkoksidan. På så vis bildades en artificiell ö. Senare grävdes fler kanaler som gjorde ön ännu mer lämplig ur försvarssynpunkt.

Murar med rader av befästningstorn lät man också bygga. Ön och dess byggnader skulle bilda själva kärnan i den thailändska staten: monarkin, religionen och nationen. Ovan nämnda Buddhastaty fick mycket stor symbolisk betydelse. Den nya ön kallades Rattanakosin, ”Smaragdbuddhans viloplats”. Under denna tidiga period hade Bangkok bara tre vägar, och en av dem var en elefantstig. Staden var en relativt lugn och stillsam plats. Den omgavs av prunkande grönska och floden och kanalerna utgjorde de huvudsakliga transportlederna. Det var nu som Bangkoks smeknamn ”Österns Venedig” myntades.

På ön byggdes efterhand de viktigaste byggnaderna, till att börja med en hemvist för Smaragdbuddhan. Tempelkomplexet heter Wat Phra Kaeo och fungerar som kungligt kapell. Den nuvarande kungen Bhumibol, eller Rama IX, förestår än i dag en traditionell och betydelsemättad ceremoni. Man byter kläder på den mytomspunna Smaragdbuddhan, olika klädedräkter för varje säsong. Det är en mycket viktig ritual, eftersom den anses vara lyckobringande för hela Thailand. Sedan byggdes Grand Palace, ett palatsområde med ett i  dag trettiotal imponerande byggnader i högst skiftande stilar, inte minst europeiska. Här ligger bland annat tronsalar, det inre palatset och de tidigare kungarnas, deras familjers och höga ämbetsmäns residens. I det inre palatset fanns som en stad i staden reserverad för kungens många hustrur och barn.


Sönerna fick emellertid bara bo i denna del av Grand Palace fram till dess att de nådde puberteten. En kvinnlig vaktstyrka såg till att ministadens särskilda lagar efterlevdes. Den sista byggnaden i Grand Palace uppfördes i slutet av 1800-talet. 1946 bytte kungen residens till en lugnare del av Bangkok. Grand Palace och tempelområdet Wat Phra Kaeo är tveklöst Bangkoks mest sevärda platser. Ansamlingen av byggnader med färggranna och förgyllda detaljer, marmor och dekorationer av färgat glas glittrar i solen. Spridda över komplexet finns en mängd dekorativa figurer som ska skydda mot onda andar och som ofta avbildar figurer ur Ramakien, den thailändska versionen av det fornindiska eposet Ramayana. Runt hela området löper Ramakiengalleriet i något som påminner om en klostergång. Dess väggar är dekorerade med mycket detaljerade muralmålningar.

Nu blomstrade också ekonomin, vilket kom stora delar av befolkningen till del, inte bara i Bangkok. Allt detta har gjort Rama V till en av Thailands allra mest populära kungar.

Ett annat viktigt tempel och en stor sevärdhet är Wat Pho, som ligger strax söder om Grand Palace. Det anses vara Thailands äldsta läroanstalt, är landets största tempel och hyser den imposanta liggande buddhan – en fjorton meter hög och fyrtiosex meter lång staty. Bara fötterna är tre meter långa, och utsökt belagda med pärlemor. Rama I:s insatser betydde mycket, inte minst för bevarandet av Siams kulturarv och för samlandet av den politiska, symboliska och kulturella makten till Bangkok. Rama II (1809–24) och Rama III (1824–51) fortsatte på den inslagna vägen. Rama II lät bygga ett stort antal tempel, byggnader som alltså fortfarande utgör ett mycket påfallande inslag i Bangkoks stadsbild. Hans mest betydande verk är Wat Arun – ”Skymningstemplet”. Det är ett mäktigt bygge som ligger på Chao Phrayaflodens västra strand och vars mittspira, eller prang, är hela sjuttio meter hög. Rama III lät dekorera Wat Arun på ett egensinnigt vis; utsmyckningarna består bland annat av keramikskärvor som använts som ballast på kinesiska handelsfartyg. Rama IV (1851–68) var liksom sina två föregångare västorienterad, han lärde sig utländska språk och begrep sig på både västerländsk kultur och teknik. Bangkoks historia har i synnerligen hög grad formats av dess kungar, deras infall och preferenser. 1863 lät Rama IV bygga Bangkoks första regelrätta väg. Hans son, Chulalongkorn eller Rama V (kung 1868–1910), var än mer inspirerad av Europa och ändrade en rad ceremoniel som han ansåg tillhöra det förflutna. Han avskaffade till exempel seden att alla undersåtar och besökare skulle buga sig till marken inför kungen. När Rama V tillträdde som kung fanns det nästan inga skolor, få sjukhus, vägar och järnvägar. Militären var illa rustad och dåligt organiserad. För att ändra på sakernas tillstånd tog han hjälp av rader av utländska rådgivare. 1884 fick Bangkok sina första elektriska ljus och Rama V anlitade danska ingenjörer för att bygga en elektrisk spårvagnslinje – den blev klar tio år innan till exempel Köpenhamn fick sina elektriska spårvagnar. Under Rama V:s ledning ändrade Bangkok utseende radikalt; staden växte kraftigt österut och vid förra seklets början var Bangkok en av Asiens mest moderna städer.

Rama VI (1910–25), utbildad vid Oxford, drev moderniseringsprocessen vidare. Undervisningen blev obligatorisk och i Bangkok öppnades landets första universitet. Hans excesser ledde emellertid till att statsfinanserna underminerades – de hade varit sällsynt sunda under Chulalongkorns tid som kung. Efter Rama VI:s tidiga död tog sonen Rama VII (1925–35) över och utmärkte sig genom att driva en mer återhållsam ekonomisk politik. Under hans regim grundlades också en rad institutioner som än i dag fyller viktiga kulturella funktioner – bland annat Nationalbiblioteket och Nationalmuseet. Trots Rama VII:s samvetsgranna hantering av statsfinanserna drabbades Thailand mycket hårt av depressionen under början av 1930-talet. Man tvingades strama åt de ekonomiska tyglarna ytterligare, vilket ledde till missnöje inom försvarsmakten och byråkratin. År 1932 gjorde en statskupp, den första i en lång rad, slut på den absoluta monarkin. Under ett sjuttiotal kuppmakares ledning genomfördes ”revolutionen”. Ett fåtal stridsvagnar ockuperade strategiska platser i Bangkok och de äldre prinsarna hölls fängslade. Efter andra världskriget (då Japan en kort tid ockuperat landet) sköt moderniseringsprocessen fart igen. Pengar strömmade in i landet, inte minst eftersom USA såg Thailand som en motvikt till kommunistiska stater i Sydostasien. Under Vietnamkriget vilade amerikanska soldater upp sig i Bangkok och spenderade mycket pengar där. Somliga hävdar att det var då den beryktade sexindustrin tog sin början, men prostitutionen var utbredd långt tidigare. Under 1980-talet blev Thailand, med Bangkok som finansiellt centrum, utsett till ”tigerekonomi”. Men landet drabbades hårt av den följande kraschen. I  dag är dock Thailand relativt stabilt både ekonomiskt och politiskt och Bangkok behåller sin position som landets helt dominerande centrum inom de flesta områden. Turister i miljontal lockas också till huvudstaden, men många stannar bara ett kort tag – värmen och trafiken gör det till en ganska frustrerande stad att vistas i.

Historieintresserade bör emellertid stanna minst ett par tre dagar innan de åker vidare. Fakta om Bangkok: Under drygt fyra hundra år regerade trettiotre kungar över riket Ayutthaya och dess huvudstad med samma namn. I dag vittnar mängder av ruiner och tempel om den forna storhetstiden. Ayutthaya ligger bara drygt åtta mil norr om Bangkok, på en ö där floderna Chao Phraya, Pa Sak och Lopburi möts. 1991 tog Unesco upp Ayutthaya på sin världsarvslista. Det var ett erkännande av dess många ruiners och tempels stora arkeologiska och historiska värde. I dag är vissa av dem restaurerade. Staden grundades kring år 1350 av Ramathibodi I, som flydde undan en smittkoppsepidemi i Lopburi. I början bestod staden av en blygsam samling hus av teak, med en omkringliggande jordvall som enda försvarsvärn. De flesta husen för enkelt folk var emellertid byggda på träpålar ut över vattnet i floderna. Efterhand spred sig rikets inflytandesfär i alla väderstreck och på 1400-talet var Ayutthaya ett verkligt maktcentrum. Ett par hundra år senare var staden en av Sydostasiens rikaste; rikedomen baserade sig bland annat på export av ris, djurhudar och ädelträ. Invånarantalet var en miljon, större än dåtidens London. Handelsmän kom från Europa, Mellanöstern och andra platser i Asien. Staden lockade också missionärer, äventyrare och legosoldater. Européerna var imponerade av hovets rikedomar och av de två tusen förgyllda templen. I början av 1700-talet, efter år av strider, började Ayutthaya sakta men säkert förlora sin maktställning. Burmesiska styrkor hade många gånger tidigare hotat staden, och 1767 genomförde de en våldsam attack som inte gick att stå emot. Inom ett år hade Ayutthaya nära nog förvandlats till en spökstad, invånarantalet hade sjunkit till tio tusen. Även sedan burmeserna besegrats var staden bortom räddning. Den nya huvudstaden förlades, bland annat av försvarsmässiga skäl, till Thonburi i dagens Bangkok på Chao Phrayas västra strand. av: Ola Wihlke


Svenska pass stulna i rånkupp mot hotell i Thailand Hur ska man egentligen gå till väga om man blir av med sitt pass när man är utomlands? Svenska medier rapporterade nyligen att en rånarliga slagit till mot ett thailändska hotell. Utöver värdesaker och kontanter ska även pass blivit stulna, varav 28 stycken från svenskar. I samma artikel betonas vikten av att ha en reseförsäkring.

Två rån har inträffat den här månaden Det första rånet av den här typen ska ha inträffat 9 januari i år. Tillvägagångssättet var precis som under det senaste rånet: hotellets receptionpersonal och säkerhetsvakter har fått sömnmedel och rånarna har därefter brutit upp samtliga av hotellets säkerhetsboxar. Omständigheterna kring händelsen är dock omtvistad i nuläget; i samma artikel berättar en representant från Ving att rånet, enligt deras rapporter, både var mindre sofistikerat och omfattande. Faktum kvarstår dock att många svenskar blivit av med sina pass i rånet.

Rån mot hotell är ovanligt – att bli av med sitt pass är det inte Även om det är ovanligt att bli av med sitt pass i omständigheter som dessa, så är det dessvärre desto vanligare att människor blir av med sina pass av andra orsaker. Det kan handla om allt från att man förlägger passet till att ens väska blir stulen på flygplatsen. Oavsett vad orsaken är till att man blivit av med sitt pass, så är det viktigt att veta vad man bör göra när det inträffat.

Hjälp finns att få, men det finns också mycket du kan göra i förebyggande syfte Det första du bör göra om du blir av med ditt pass – vare sig du tappat bort det eller fått det stulet – är att anmäla förlusten till den lokala polisen. Tänk på att du också måste kontakta svenska polisen för att få pass och id-kort spärrade. För att få hjälp ska du besöka din lokala ambassad eller konsulat, dessa kan hjälpa dig på plats och svara på frågor. I förebyggande syfte kan det vara bra att ta en kopia på sitt pass och förvara digitalt till exempel på mailen, så att du alltid snabbt kan komma åt den. Om du vill läsa mer om hur du ska gå tillväga om du blir av med ditt pass kan du läsa på vår hemsida om vad manska man göra om man förlorar passet utomlands.

Teckna en försäkring med egendomsskydd I medias artikel om hotellrånen i Thailand poängteras vikten av att ha en reseförsäkring om man blir av med sitt pass. För att täcka alla kostnader, både för värdet av själva passet, och för alla kostnader runt omkring så ska man se till att ha teckna en försäkring där egendomsskydd ingår. Merkostnaderna som uppstår då man förlorat passet är lätta att glömma, men kan ändå bli minst lika dyra som kostnaden för få tag på ett nytt pass. Det kan handla om resor till och från ambassaden, kostnader för eventuell tolk med mera. Vilka merkostnader som täcks av försäkringen kan variera beroende på vilken försäkring du tecknar.

Thailand –idag


Ett drömhus i Thailand! Många drömmer om ett hus eller en vacker lägenhet i Thailand. Det är ett vackert land med leende vänliga människor men den annorlunda kulturen gör det svårt för oss svenskar att agera på ett korrekt sätt vid husköp. Det är ofta stora pengar inblandade och det är viktigt att man ser sitt husköp som en investering och tar hjälp av både jurist och mäklare.

En internationell marknad ökar värdet på din investering

Den thailändska fastighetsmarknaden är utvecklad och fungerar bra

Phuket har haft en mycket bra tillväxt ända sedan början av 2000 talet. Marknaden är internationell med köpare och säljare från hela världen vilket borgar för en fortsatt god fastighetsmarknad. Den internationella prägeln skapar också ett mycket bra andrahandsvärde då kunderna kommer från världens alla hörn. Phuket har en speciell ställning i Thailand och ses av den övriga regionen (sydostasien) som ”Asiens solkust”.

Det är viktigt att förstå att det inte fungerar som i Sverige. I Sverige har mäklaren det juridiska ansvaret även vid ”förmedling” av fastigheter. Det regleras i lag och det finns ett försäkringsskydd för köpare och säljare om mäklaren agerar felaktigt. Ingenting av detta finns i Thailand där vem som helst kan kalla sig mäklare och i Thailand har de inget juridiskt ansvar. Precis som på så många andra platser i världen bör istället köparen anlita en jurist som ser till att kontrakt och andra juridiska dokument som markrättsdokumentet är i ordning. På grund av okunskap och slarv kan det lätt uppstå problem som lätt hade kunnat undvikas om man tagit hjälp av en affärsjurist vid husköpet.

Lyxvillor blandas med mer överkomliga fastigheter och öns infrastruktur är oslagbar med internationellt sjukhus och högskolor. Matälskaren hittar fantastiska restauranger i alla prisklasser och stränderna är i världsklass. Dykning, segling och andra vattensporter är mycket populära och det finns för närvarande sex golfbanor och ett par stora marinor för den som älskar båtlivet. Allt detta skapar förutsättningar för en långsiktigt stabil värdeökning av fastighetsmarknaden i Phuket. Källa: reseguiden.se

Thailand –idag


Lägesrapport mars månad: Sverige: snålblåst, regn + 4 grader … Thailand: solsken, värme + 35 grader …

Dags för en

sista minuten? Sommaren månad hade det sämsta vädret någonsin, med regn, rusk och kyla över hela landet. För de flesta av oss låg nog en bokning av en sista minuten-resa inte långt borta. En resa som sker spontant kräver mindre planering och risken för att man glömmer något kan vara större. Reseförsäkringen tillexempel. När väderkartan visar ösregn flera dagar finns det några förutom biograferna, shoppingcentren och museerna som gläds; resebolagen. En dålig svensk sommar innebär klirr i kassan eftersom många lämnar Sverige för solgarantin i södra Europa. Bokningarna av sista minuten-resorna ökar i samma takt som regnmätarna fylls i de svenska trädgårdarna och vi har tittat närmare på dessa resor och vad man ska tänka på inför avresa.

Glöm inte försäkring!

Har man en hemförsäkring som grundskydd passar vår Årsreseförsäkring extra bra vid spontana resor. Den tecknas nämligen inför en resa och är sedan giltig för hur många resor som helst under ett års tid.

Packa det viktigaste Packlistor har en tendens att bli långa och opersonliga eftersom det är så individuellt vad man vill ha med sig. Vi utgår därför från det viktigaste - sådant som du inte kan eller kan få problem med att köpa på plats: • • • • • • • • •

Även om det bara är några få veckor till avfärd rekommenderar vi att du tecknar ett avbeställningsskydd för din resa. Sjukdomar och olycksfall inträffar ju dessvärre även sommartid och tänk om det blir kris på arbetet och du får in• dragen semester! ERVs avbeställningsförsäkring tecknas vid bokningen av resan, senast 2 dagar innan avresa. Thailand –idag

Pass Biljetter Id-kort, körkort Mobiltelefon Kamera Laddare till mobiltelefon, kamera etc. Personliga mediciner Preventivmedel (exempelvis p-piller) Ett litet resapotek med exempelvis huvudvärkstabletter, åksjuketabletter och nässpray Adress till nära och kära Källa: mynewsdesk.com


Siktar du på en internationell karriär? Då kan nyckeln vara kunskaper i språk. Nu blir det enklare att plugga utomlands. I Sverige kan du studera en mängd olika språk. De vanligaste är de germanska och latinska språken men du kan också plugga bland annat arabiska, grekiska, finska, japanska, ryska och teckenspråk. När du studerar språk i Sverige kan du göra det genom gymnasiet, högskolan, folkhögskola eller privata aktörer. Det finns också en mängd alternativ att studera språk utomlands genom språkresor, utbyten och volontärresor.

Nu ska det bli lättare att plugga utomlands

Men dagens studiemedelssystem för utlandsstudenter har många brister, enligt utredningen som presenterades på fredagen. Lånebeloppen är olika för olika länder och metoden för att fastställa summan godtycklig. – Regelverket är väldigt krångligt, säger utredaren Stig Orustfjord. Utredningen föreslår att studiemedlet ska vara detsamma för studier i utlandet som för studier i Sverige. Systemet bör också stödja studenter som vill söka sig till prestigeuniversitet med höga avgifter. Att studera på högt rankade lärosäten som Yale, Cambridge eller Harvard kan kosta uppemot 375000 per år. – Men det finns stora variationer. Universitet konkurrerar i dag med att de vill ha de smartaste eleverna och de bästa avhandlingarna. Är du en duktig student som universitetet vill ha dit finns det ofta stipendier att ta till. Har man inte så bra resultat kan det bli dyrare, säger Orustfjord. Ett merkostnadslån på max 320000 kronor som kan tas under en kortare tid ska hjälpa svenska studenter att få in en fot.

Studiemedelssystemet för utlandsstudenter är krångligt och rättsosäkert, enligt en ny utredning som föreslår flera ändringar. Bland annat ska det bli lättare att söka sig till prestigeuniversitet. Det lönar sig att studera utomlands. Arbetsgivarna gillar det, självkänslan stärks och lönen blir ofta högre. Thailand –idag


Välkommen att bo med oss i

Baan Sabaijai Baan-Sabaijai i That Phanom er et norsk rehabliterings senter for

Arealet i That Phanom er pĂĽ 223 600 rai (357,76 kvadrat kilometer).

Hit kommer det rundt 200 000 men-

I That Phanom finnes det et kjøpe-

funksjonshemende personer i nordøst Thailand. Vi holder til i That Phanom ved grensen til Laos. Du kan lese om vüre aktiviteter pü

Det viktigste landemerke her i That Phanom er selve Wat That Phanom, altsĂĽ That Phanom templet. Det sies at templet ble bygd 8 ĂĽr

nesker fra hele Thailand og nabolandet Laos. For det sü er That Phanom et tettbygd sted. Om trent alle kjenner hverandre. Og selvføl-

senter Tesco Lotus, 4-5 smĂĽ hotel med god standard og mange gode restaranter. 2 bussterminal, lokal marked og Indochina marked hvor

vür hjemmeside og Facebook. That Phanom er en distrikt tilhører Nakhon Phanom provinsen.

etter Buddha døde. Arkeolog og forskere mener templet var bygd for 1200-1400 ür siden.

gelig hilser folk pü hverandre nür de treffes. En koselig og fredelig plass. Fra kl. 04 morgen kan man hører

de selger alt mulig fra nabolandet Laos. Vi savner ingen ting fra store byer her.

Distriktet er et grenser-distrikt som ligger langs Mekhong elven (39,75 km. lang). Det er ca. 52 km. fra Nak-

I dag er templet et av det viktigste og mest kjente i Thailand. Inne i tĂĽrnet pĂĽ templet ligger det

munkene driver ĂĽ be fra templet. Kl. 06 er de ute og samle inn mat. Folk stĂĽr langs veien for ĂĽ ofre mun-

For ü komme til That Phanom gür det buss og fly fra Bangkok. Det er ogsü fine veier ü kjøre helt fra

hon Phanom til That Phanom, og 50 km. fra Mukdahan.

beinrester av Buddha. Ă…rlig er det et stort festival som arrangeres fra 31 januar.

kene maten. Og slik har det eksistert i flere hundre ĂĽr.

Bangkok hit (ca 720 km.). Det gĂĽr 2 avganger med fly fra Bangkok om dagen

        $%*)&$*.((%))*3"$%,$%2()*&).

"&%%&$0(%)$)*(&(*)&$(!+(%)* ##)$&,"&'' #%$ #!2$# *$&)0(**'("*()$1#2(%)&$, ##

  

      (0%)%"&%4&%+*2(%%*+(# (0%)$&*(%%#%*& ))%0(&$(13%%)4(%*+()"2%&$(1%

+''#,**%%&(#+%&,"&''#%()$1# + ##( 0((%,##%*)* )"),0(*( "&% %&$(,#*,&%%0( + ##( ,( (()*&(*##*(1%#.-

%( 1(+%(% ( #& *( & %( &#")# * * ) 2,( 4&% &&)**) '1* #0%)"$(" **(!&(***"&%%&$) "+#*+(& #"*1**%+% "&$1%"+#*+(##'(0#

&*##* ##'( ),0(,%(($"&%%&$0((2$*2('&'+#0(    /(# #!+)1*))* ,#%0(%# **("*%)&#"% %%, "* )*2* 

1&*)&$0(*.' )"2('(&, %)%0(&#"%)%( &*(+% %1&%,'(&, %)%)$1%2* (3%%)%*( * &%##%)% &*$)&$+'', )% %,)*1%** ## %"&"0(" #&$*(&

% )* ,#%)&$0(,+ )* )"*+()'(+%#&"(,(!1($0%( ,)2"( )#+**,&"*&(* ##2(!%,%&,$( ("1*)*0,# % (&+'', )% %($#!+)"&((1*(0(%1(,"* , *(

)*(0"%*(3"()# %,+))&4.*%&$(!+(% )+,(0%)2(**+*&()""&%%&$'1!+'* *%&$3%%)*4( $'&%(%),0(*(**)2"0( 

)&$ )*1( '1 )$* "&% %&$) 4&'(&$% 0( ** ,"(* '(&$%&$(1, "&%4&%))*(%%"*) "*%%)))&$ ,"()*%0()&#%1(+''2,((% 2)*(

#%*(*%&$& + ##( 

 


Källa: mynewsdesk.com

Thailand – på gott & ont … När ämnet Thailand kommer upp runt de svenska fikaborden brukar de frälsta verka smått chockade när det visar sig att någon inte följt strömmen dit. Svenskarnas resande till Thailand ökar nu så fort att det är smått otroligt. Om alla svenska thailandsturister under 2011 skulle ha varit där samtidigt kunde vi roat oss med att utnämna Thailand till Sveriges tredje största län!

Det är en lite konstig känsla att ord som "läroplan" och "läsår" plötsligt blandats in i den thailändska kryddmixen. Fast elevernas vardag är förstås annorlunda än i Sverige på många sätt. Snorkling ersätter snöbollskrigen, och bland teckningarna på väggarna i klassrummen sitter skriftliga instruktioner för hur man beter sig vid kobrabett.

Ko Lanta – svenskarnas ö

Ko Lanta är den kanske tydligaste symbolen för vad som hänt mellan svenskarna och Thailand. Svenskarna har börjat se landet som sin främsta tillflyktsort. Vi har skapat en bild – en lätt förenklad och romantiserad bild, men ändå – av att det är räddningen undan ekorrhjulet. Och i Ko Lanta går det att få tag på svenskt smågodis, kvällstidningar och annat ”oumbärligt”.

V går runt på ön Ko Lanta och kan bara konstatera att tiden då Thailand mest var ett resmål för sexköpare känns långt borta. Koh Lanta är det mest svenska stället i Thailand och en storfavorit bland barnfamiljer. Ingen annanstans i Thailand finns det så många Andersson, Pettersson och Lundström, och sätter du dig på en restaurang är det troligt att det pratas svenska vid något av grannborden. En kvalificerad gissning är att ungefär hälften av alla turister som kommer till Lanta är svenskar. Vi besöker en av Ko Lantas två svenska skolor. Jo, det finns två stycken: Lilla svenska skolan och Lanta Sanuk School, som var först när den startade 2004. Elever från dagisåldern upp till nionde klass kan plugga på ön.

Flykten från ekorrhjulet

Men det är ändå skönt att Lanta inte är helt förstörd av turismen. Charterbolagens intåg har börjat, men det är fortfarande inte något turistgetto modell sardinburk. Det faktum att ön är muslimsk ger ett litet skydd mot den hotande invasionen av barer och festande, och öns styrande har ansträngt sig för att hålla på regler som begränsar hur höga hotell får bli, hur många solstolar som får finnas på stranden och liknande.

Det är inte minst de svenska familjerna som fallit för Ko Lanta. Som på många andra ställen i södra Thailand finns det elefanter att rida på, en populär familjeaktivitet. Faktum är att turisterna blivit räddningen för thailands elefanter. De blev arbetslösa när det blev olagligt för dem att arbeta i skogen 1989. Någon klipsk person kom på idén att använda dem för att frakta runt turister, och därmed var pensionen säkrad för Thailands kanske sista generation arbetselefanter. Ko Lanta är en populär ö bland undervattensmänniskorna. Folk bär på snorklar och dyktuber mest hela tiden, och vattnen runt ön anses av många bjuda på några av Thailands finaste undervattenslandskap. Platser som Ko Rok, Ko Ha och Hin Daeng är välkända i dyk- och snorklingskretsar.

Ko Tarutao Ko Lanta är en lugn och skön plats att vara på, men den där känslan av att vara i främmande land, långt hemifrån, naggas obönhörligen i kanten när det finns så mycket svenskar på plats. Och i en tid då Thailand är farligt nära att överexploateras känner man lätt suget efter en ö som är som Thailand var förr i tiden, innan alla hittade dit.


Regnet vräker ner när Jacob lämnar Ko Lanta och beger sig söderut mot piren i staden Pak Bara. Därifrån går båtarna mot en ö som sägs kunna uppfylla drömmen: Ko Tarutao.

Paradoxalt nog har ön Ko Tarutao varit en av Thailands mest avskydda platser. 1936 utsågs den till fängelseö, eftersom den var så gott som omöjlig att åka till och från under monsunperioden. Dessutom var ön och dess vatten fulla av krokodiler, hajar och malariamyggor som skulle avskräcka flyktförsök. När fängelseverksamheten var på topp fanns cirka 3 000 fångar på ön. Men när andra världskriget kom började förnödenheterna från fastlandet att tryta på ön. Hundratals dog när mat och malariamedicin tog slut, och till slut gjorde fångar och fångvaktare myteri och bildade Andamanhavets mest fruktade sjörövargäng. De brutala piratdåden pågick mellan 1944 och 1946, tills de stoppades av brittiska flottstyrkor och fängelset stängdes för gott.

Fäste för ekoturism Idag är Tarutao en marin nationalpark som består av totalt 51 öar, varav Ko Tarutao är den största. Området är politiskt lugnt – de oroligheter som förekommit i södra Thailand har varit på östra sidan och inte här. Även på andra sätt är det fridfullt. Om det är för lätt att ta sig till en vacker thailändsk ö blir den oftast exploaterad ganska snabbt, men Ko Tarutao ligger några timmar från närmsta storflygplats och det är tillräckligt mycket strapats för att spela en stor roll. Vår färd mot ön blir dessutom extra strapatsrik i och med hällregnet som piskar båten.

Fast jämfört med monsunperioden är överfarten enkel – mellan maj och oktober går det normalt inga båtar till ön överhuvudtaget. Tarutao är känt för att vara naturnära och orört, ett vackert exempel på hur ekoturism ska bedrivas. Ön är så vacker och fridfull att den amerikanska versionen av Expedition Robinson, Survivor, spelats in där en säsong under 2002. Det finns bara ett par ställen att bo på hela ön, och en del väljer att campa. Bungalowerna där vi ska bo sköts av nationalparken, och lågenergilamporna och de insamlade pantflaskorna visar att man tänker på miljön här.

Hotat paradis Och när regnet släppt greppet om ön visar det sig att den uppfyller bilden av en sista thailändsk utpost, en ö som inte håller på att sjunka under turismens tyngd. Långa, vita, öde stränder med klart vatten, makakapor som springer mellan bungalowerna, och en oändlig djungel med rikt djurliv. Det är ingen lyxig plats, men det är fantasieggande och en väldig kontrast mot Thailands mest turisttäta platser. Vi följer med en grupp thailändare ut på vattnet, och snart visar det sig att även om piraterna är borta så finns det andra hot – mot miljön. Båtpropellern fastnar plötsligt i en tross som tillhör ett fiskenät. Någon av fiskebåtarna utanför ön har lagt ut ett nät på grundare vatten, trots att det är olagligt. Jacobs nya thailändska vänner kapar trossen och fiskebåten smiter. – De vet själva varför de smiter, säger Max Piya Khoulek. Tjuvfiskarna riskerar höga böter om de åker fast. Fiskarna har stora finmaskiga nät som sveper med sig allting.

De tänker bara på sig själva och på pengarna i fickan, inte alls på framtiden. Vi är bara glada att ha fått andas den rena luften på Ko Tarutao, där besökarna får anpassa sig till naturen istället för tvärtom. Och den modellen är förmodligen enda utvägen om turisterna inte ska krama sönder det här landet i framtiden. För svenskarnas längtan efter Thailand lär fortsätta länge än.

Myntets baksida Att svenskarna nu är tokiga i Thailand är inte bara en rosenröd kärlekshistoria. Några exempel att hålla i huvudet: – Vi svenskar brukar säga att vi föredrar att resa till demokratier. Ibland i alla fall. Thailands demokratiska tradition är klart svajig, militärkuppen 2006 var ett tydligt exempel. Men inte heller under premiärminister Thaksin Shinawatras tid blomstrade yttrandefriheten. Under hans år vid makten rasade Thailand från plats 29 till 107 på listan över hur fri pressen är i världens länder, en ranking som görs årligen av organisationen Freedom House. – Tiden då det mest var sexturister som åkte från Sverige till Thailand är definitivt över. – Även oskyldigt semestrande kan ställa till problem. Det som många besökare redan känt på sig sägs nu också från svenskt resebyråhåll: Thailand är på väg att bli överexploaterat. Ironiskt nog, för många thailändska stränder blir alltmer överfulla samtidigt som flera av grannländerna har mycket att erbjuda besökare och på många sätt skulle må bra av fler turister. Exempelvis gäller det Kambodja, Vietnam, Malaysia och Laos.


Den 13 mars är elefanternas nationaldag i Thailand. Varför behövs en dag speciellt för elefanterna, konungarikets symbol, integrerade i det thailändska folkets historia och kultur? De borde väl få allt det beskydd de behöver.

Fram till år 1989 fanns det ungefär 15 000 elefanter i norra Thailand, de flesta sysselsatta i den lönsamma skogsindustrin.

"Så är inte fallet" understryker naturvårdaren Khun Sangduan 'Lek' Chailert från Elephant Nature Park i Metamaan. "Om elefanterna skall kunna överleva i Thailand så måste landets lagar ändras – och det finns många saker som vi kan göra för att hjälpa till att säkerställa en tryggad framtid för dem". Lek, hennes veterinärer och personal strävar hårt året runt för att rädda elefanter med sin ”Jumbo Express”.

Andra var sysselsatta av bergsfolket Karen med jordbruksarbete och med transport av varor och människor. Elefanterna var en integrerad del av Karenfolkets kultur – en ny elefantunge betydde en ny medlem i familjen.

Under elefanternas dag kommer för ändamålet specialbyggda fordon att finnas i bergen för att besöka avsides liggande byar med sjuka elefanter. Om elefanterna skall kunna överleva i Thailand så måste landets lagar ändras – och det finns många saker som vi kan göra för att hjälpa till att säkerställa en tryggad framtid för dem. Elefanten är den thailändska nationalsymbolen eftersom den betytt så mycket för Thailand. "Den har hjälpt landet genom att kämpa i krig och den arbetar fortfarande hårt för ekonomin." Thailand –idag

År 1989 stiftade den thailändska regeringen nya lagar där avverkning förbjöds för att skydda de snabbt minskande skogarna. "Goda nyheter för träden, men ett dåligt omen för elefanterna" säger Lek. "I ett slag blev de flesta elefanterna och deras ägare bland Karenfolket arbetslösa och måste söka sig till andra inkomstkällor. Några fortsatte med att delta i illegal skogsavverkning och de elefanterna drogas ofta för att orka arbeta långa arbetspass." Många av Karenfolket tvingades att sälja sina djur till skogsbolag. Honor skildes från sina ungar, en del såldes till utländska cirkusar och andra turistföretag. Andra dog och några blev tiggare på gatorna i Chiang Mai och Bangkok". Källa: thaifocus.com


Källa: mynewsdesk.com

Bo i tält i Thailand? Campingen på Koh Laoliang ligger inom nationalparken Koh Petra, i provinsen Trang utanför Thailands södra västkust. Resa hit: Flygexempel StockholmBangkok i februari, flyg tur och retur med Qatar Airways (en mellanlandning) från cirka 6 400 kronor. Kortast väg därefter är inrikesflyg från Bangkok till staden Trang, och därifrån taxi eller minibuss till hamnen. Sedan går Tigerline-färjan som bland annat trafikerar Koh Laoliang. Det går även att åka Tigerline från Koh Lanta till Laoliang. Alternativt hyra långsvansbåt med chaufför om man befinner sig på någon av öarna i närheten, som exempelvis Koh Kradan. Gör upp om pris först! Bo: I tält på Laoliang Island Resort. Pris: Cirka 350 kronor per person och natt, inklusive helpension. 150 kronor extra för tält i raden längst fram närmast havet. Finns även paketpriser om man stannar flera nätter, och om man vill kombinera med aktiviteter. Aktiviteter: Laoliang Island Resort arrangerar en rad olika aktiviteter, som fisketurer, dykning, snorkling och bergsklättring för alla kunskapsnivåer från nybörjare till avancerad. Bästa tiden: Från november till april. Tänk på att: Det finns ingen affär på Laoliang. Se till att ha med solkräm, insektsmedel och annat du kan tänkas behöva under vistelsen. Språk: Engelska fungerar bra. Visum: Behövs inte för vistelse upp till 30 dagar. Passet måste vara giltigt sex månader efter hemresedatum. Vaccination: Hepatit A rekommenderas för alla resenärer. I södra Thailand räcker det, men kontrollera med din vaccinationscentral för individuellt råd. På denna lilla ö finns det inga vanliga hotell, Laoliang Island Resort erbjuder enbart boende i tält. Och det är bekvämare än du kan tänka dig. Stora, fina tält med tjocka madrasser – och till och med el indraget. En enkel men fin träbyggnad med toaletter och duschar finns strax bakom den sista tältraden. Tältet blir basen Det går snabbt att komma in i lugnet och det liv som är helt utan uppbyggda bekvämligheter. Vårt tält blir vår självklara bas och känns som ett mysigt hemma. På eftermiddagarna hänger vi blöta badkläder på tork på linor som har spänts upp mellan träden. På Laoliang är det naturen som gäller. De hisnande bergväggarna med sina mäktiga droppformationer som hänger ner som spjutspetsar över de båda strandändarna. Kajakturerna in under de utskjutande klipporna blir häftiga upplevelser, och dessutom ser vi fiskar i alla tänkbara färger bara genom att titta ner i det kristallklara vattnet under oss. Fiske- och snorkelutflykter erbjuds av resorten, liksom bergsklättring, och det går att boka aktivitetspaket i förväg tillsammans med boendet. Men för den som inte vill ägna sig alls åt äventyr på semestern finns det alla möjligheter att låta dagarna gå tillsammans med en god pocketbok på stranden eller utanför tältet.

Helpension Det enda man måste passa på Laoliang är mattiderna. Här finns nämligen ingen vanlig restaurang, utan när man bokar är det alltid ett paketpris bestående av tält och helpension. Som ett slags tält-all-inclusive. På särskilda tider står frukost-, lunch- och middagsbuffé uppdukad, alltid thailändska rätter som nudlar, kycklinggrytor och färsk fisk. Maten äter vi sedan sittande på enkla plaststolar vid borden som står utplacerade under bar himmel. Vatten, kaffe och te står framdukat hela dagarna. Är man sugen på en läsk eller en öl under dagtid får man själv gå in i baren och hämta, och sätta ett streck i en skrivbok där man får skapa sin egen barnota och betala vid avfärd. Framåt senare delen av eftermiddagen brukar en bartender dyka upp och sköta affärerna under några timmar. Laoliang Island Resort är ett eko-resort. Inga träd har tagits ner för att bygga det lilla i byggnadsväg som finns på ön utan man har använt spillvirke och nerblåsta träd. Minimalt med cement har använts, och målsättningen är att verksamheten ska drivas med så liten påverkan på miljön som möjligt.

Max 60 besökare Därför känns allting befriande primitivt på Laoliang. Inga hyr-datorer eller luftkonditionering. Inga vägar, bilar eller vespor. Maten lagas i en enkelt uppbygd köksbyggnad, där berget hjälper till att forma den ena väggen i köket. Det finns totalt 30 tält, och maxgränsen är två vuxna per tält. Totalt kan det alltså vara max 60 vuxna samtidigt här. När vi besöker Laoliang bor det folk i knappt ett femtontal av tälten, och långa stunder på dagarna känns det som att man befinner sig ensam på en öde ö. Vi stannar i tre nätter, vilket känns som en lagom tid. Tillräckligt länge för att fullständigt gå ner i varv och slappna av, men utan att börja sakna affärer, restauranger eller en säng att sova i. Det blir en fantastisk vistelse. Att glida i en kajak längs den vita strandremsan, en bit ut på det nästan overkligt klara vattnet, och samtidigt beskåda den fascinerande naturen är verkligen hur fint som helst. Och lugnet på Laoliang är medicin för själen. Liksom att somna ovaggad, omgiven av frisk luft och vågskvalp utanför tältduken i den svarta thailandsnatten.


Källa: reslust.se

Ön är fyra km lång, och som bredast en km. Den ligger inom nationalparken Hat Chao Mai i provinsen Trang. Flyg från Sverige till Bangkok, Phuket eller Krabi. Från Bangkok går det nattåg till Trang. Från någon av resebyrårena vid järnvägsstationen kan du enkelt ordna taxi till hamnen och ca 45 min båtfärd i långsvansbåt eller speedboat till Koh Kradan. Från Phuket och Krabi tar du färja till Koh Lanta. Därifrån går färjan Tigerline till Koh Kradan, tar 1,5 tim. BOENDE De billigaste bungalowerna (utan dusch) kostar från 150 kr på Paradise Lost Resort i djungeln. Med dusch från cirka 230 kr. En strandbungalow på Kradan Beach Resort kostar runt 550 kr per dygn. Några hundralappar lägre pris om du bor utan havsutsikt. På exklusiva Sevenseas Resort & Spa kostar rummen i vinter från cirka 1 500 upp till 3 000 kr per natt. MAT & DRYCK En huvudrätt med t ex Pad Thai (en nudelrätt som är en av Thailands nationalrätter) kostar 20-60 kr på de enklare restaurangerna. Priserna på läsk och öl är något högre än i en supermarket på till exempel Koh Lanta eller Phuket. En Singha går att få för runt 15 kr. Vin finns enbart på Sevenseas restaurang, en flaska kostar runt 500 kr. Där finns också ett stort drinkutbud, 80 kr styck. AKTIVITETER Här är det sol, bad och lugn som gäller. Snorklingen är jättefin strax utanför ön. Det går också att hyra långsvansbåt med chaufför som kan ta dig till smaragdgrottan på Koh Muk, som ligger i närheten. TÄNK PÅ ATT Ta med kontanter! Det finns ingen bankomat på Koh Kradan. Det finns heller ingen affär. Jag hade nästan varit orolig för att återvända. Ön som var så perfekt i mitt minne, som nu var några år gammalt. Hade charmen bestått? Eller hade lugnet hunnit bytas ut mot något nytt stort hotellbygge och asfalterade vägar? Men i samma stund jag stiger i land den här ljumma kvällen så vet jag. Koh Kradan finns kvar. Just sådär vackert och enkelt som jag mindes det. Solen har gått ner under min färd i långsvansbåt från den lilla hamnen på fastlandet. Några killar från resorten släntrar ner över stranden för att ta mitt bagage.

Jag går upp mot receptionen för att checka in, vilket i Thailand ofta innebär att passnummer, fullständigt namn, hemadress, yrke, födelseort och allt möjligt annat ska skrivas ner på ett antal formulär. Checkar aldrig in "No, no, check in tomorrow. Here is key. Welcome", säger receptionistkillen, som även ska visa sig vara medarbetare i resortens restaurang – och den som spelar bongotrummor i strandbarens husband på kvällarna. Jag blir kvar i tio dagar, och checkar faktiskt aldrig in under den tiden. "Later", säger receptionisten några dagar i rad, och till slut glömmer vi båda bort det. Koh Kradan är ön som många bara besöker som en del av de dagsutflykter till olika öar som anordnas av researrangörer på de större turistöarna, som Koh Lanta. Men det är synd att bara ta ett snabbt dopp här. Boka i stället in dig på något av öns fyra resorter några dagar! Bra utgångspunkt Koh Kradan Beach Resort är en enkel men charmigt resort på "huvudstranden", där båtarna anländer. Här finns tre bungalowrader med hus i olika storlekar, och även några helt nybyggda mer exklusiva bungalows. Jag flyttar in i ett hus i raden längst fram, närmast stranden. Min bungalow är som ett större rum med dubbelsäng, ett litet kylskåp, några krokar att hänga kläder på och ett bord framför en spegel. Duschen finns i en förlängd del av toaletten, och har inget tak utan är under bar himmel. Kradan Beach Resort är en perfekt utgångspunkt att bo på under vistelsen på ön. Som ett litet nav, där det går att få sitt frukostkaffe, boka båtbiljetter, hänga i strandbaren, använda internet, och umgås med folk om man vill det. Lite mer liv och rörelse. Färgstarkt under ytan Här finns också kajaker att låna, och det gör man gärna på Koh Kradan. Undervattenslivet strax utanför öns stränder är nämligen välkänt för sitt färgstarka liv med fiskar och koraller. Från kajaken ser jag mängder av fiskar, bara när jag glider runt ett tjugotal meter ut från land. Av samma skäl är det naturligtvis även fint att snorkla i vattnet utanför ön. På Koh Kradan finns inga asfalterade vägar, inga bilar och inga affärer. Jag tänker därför fokusera på Thailand –idag

det varma havet och mina pocketböcker under mina dagar här. Och det fantastiska är att det bara är att gå, åt vilket håll som helst, för att hitta sin egen plats. Turiststränderna med solstolar i trånga rader känns långt borta när jag sakta går bortanför resorten, rundar kröken och möts av vidsträckt, vit sand. Inte en människa. Jag fortsätter runt nästa krök, och det är samma sak där. Djungelpromenad På öns "baksida", där inga resorter ligger, finns också två ljuvliga stränder dit man bara tar sig genom en djungelpromenad och lite enkel klättring ner på en skogsstig. Det är värt mödan – mycket vackrare än så blir det nämligen inte. Här ligger jag en hel dag helt ensam, omgiven av stupande bergssluttningar som ramar in stranden, och så det klara havet som rullar ut framför mig. Ett annat bra skäl att besöka Koh Kradan är den oerhört goda maten som serveras på Paradise Lost, en resort och restaurang mitt på ön. Här blir jag stammis under vistelsen, hos den amerikanska sjömannen Wally som stannade till här en gång, förtjusades, och byggde upp denna pärla mitt i djungeln. Med sin bullriga stämma, generösa midjemått och glada skratt förgyller han stämningen och ger stället en väldigt familjär karaktär. Ficklampa ett måste Det är kolsvart när jag går tillbaka på skogsstigen som leder ut mot stranden och Kradan Beach Resort, ficklampa är ett måste, och snart hörs musiken från strandbaren mellan de lätt vajande träden. Killen som står i receptionen på dagarna har nu tagit plats vid bongotrummorna och han vinkar glatt när jag passerar på väg mot min bungalow. Thailändska toner flödar ut i den sena kvällen, och det är lätt att somna gott. Mycket mer än så här går inte att önska sig.


K채lla: mynewsdesk.com


RESETRENDER

2013 Källa: mynewsdesk.com Svenskarnas resvanor har förändrats rejält de senaste tio åren. Här är de senaste stora resetrenderna. Svenska folket älskar att resa men är samtidigt traditionsbundet. Det ska gärna vara Kanarieöarna, Turkiet, Grekland och Thailand. Men faktum är att resandet de senaste tio åren förändrats mer än många kanske tror. Här är de hetaste resetrenderna just nu:

FAKTA

1. Ändrade semestervanor. Vi sparar semesterveckor från sommaren till vintern, vilket leder till att resandet ökar i januari och februari.

Fritidsresors ackumulerade försäljning ligger 5 procent högre för innevarande vinter, jämfört med samma period förra året, och charterbolaget planerar en kapacitetsökning på 10 procent.

2. Vägra vara Svensson. 2013 reser vi exklusivt. Man söker unika upplevelser. Upplevelser i kombination med sol &bad tillsammans med familjen och/ eller vännerna. 3. Res med klass. Allt fler väljer att åka affärsklass för att unna sig "det där lilla extra". 4. Go west! Vi reser västerut, till ställen som Jamaica, USA, Barbados, Dominikanska Republiken och Mexiko."Det är ett jättesug efter Karibien. Vi ser en 80-procentig ökning", säger Magdalena Öhrn på charterjätten Ving. 5. "Nya Thailand". Att åka på Mekongfloden är supertrendigt! Samtidigt går det på grund av finansoron att göra rejäla fynd på resor till Spanien och Grekland. Nu går det att bo på femstjärnigt hotell för samma pris som det för ett år sedan kostade att bo på fyrstjärnigt.

”Fjällarrangörerna brukar alltid hävda att när snön kommer till Stockholm vill folk alltid åka till svenska fjällen. Det vi ser är att när snö, och det som brukar betraktas som sämre väder, kommer till södra Sverige så går trafiken på webben upp och bokningarna ökar också”, säger Lottie Knutson. 

”Det är alltid en del som kommer på att de absolut måste bort över jul och nyår och det skapar mycket trafik på sajterna, eftersom folk tvingas leta runt. För nio av tio resor är redan sålda över jul och nyår”, säger Lottie Knutson. Garanterad sol och värme är det som efterfrågas. ”Det är mycket Thailand och Mexiko som efterfrågas. Även Kanarieöarna, men där vet folk att det snarare är försommarvärme. Egypten ser vi en avmattning på, eftersom det är lite turbulent där.” Även resebyrån Ticket märker av ett ökat intresse. ”Trycket ökar markant vid denna typ av väderomslag. Efter en risig sommar och en lång kall vinter så ökar intresset mycket att resa bort”, hälsar Tickets marknadschef Martin Durnik, som befinner sig på resande fot. Ticket ligger 12-14 procent bättre till när det gäller bokningar den här vintern, jämfört mot föregående år. För den som blir ressugen mellan snöstormarna kan det bli svårt att göra några klipp, konstaterar Lottie Knutson. ”Man kan nog tyvärr glömma att göra några fynd över jul och nyår. Det skulle vara någon avbokning. Däremot, om man har chansen att ta ut några extra semesterdagar i januari och februari är prisläget och utbudet ett helt annat”, säger hon.

Martin Durnik hälsar att det fortfarande finns resor kvar över jul- och nyårsSnökaos gör att trycket på vinterresorna till solen ökar ännu mer. "Generellt helgen, ”så länge man är lite flexibel på ut- och hemresedatum.” är dåligt väder bra försäljningsväder för oss som säljer solresor", säger FriEnligt honom är det lättare att hitta platser på reguljärflyget än på charter. tidsresors kommunikationsdirektör Lottie Knutson. Thailand –idag


Soi Aruno Thai • Niran Condominium • 089-54 48 655

Thailand -idag


T I G R A R

T H A I L A N D S Tidigare kunde man hitta tigrar ända från Turkiet i väst till Ryssland i öst, idag finns de bara i några få länder i Asien. Tigern lever och jagar ensam. Den äter främst större hovdjur, t ex hjortar, men jagar även andra djur som vildsvin och apor. Tigern är mest aktiv under dygnets mörka timmar och tillbringar resten av dygnet i vila. Hanarna rör sig över ett större område än honorna och ett tigerrevir i exempelvis Indien kan uppgå till runt 60 kvadratkilometer för hanarna och 25 kvadratkilometer för honorna. I områden med lägre bytestäthet, som till exempel Sibirien, kan ett tigerrevir vara upp till 1 000 kvadratkilometer. Redan under den sena eftermiddagen startar tigern sin jakt. Den jagar under större del av natten och kan täcka hela reviret. Det är främst beskogade områden som genomsöks.

Trivs i olika naturtyper och klimat Tigerhonan blir könsmogen vid 3-4 års ålder. Tre månader efter parningen föder hon vanligtvis 1-3 mycket små, blinda och hjälplösa ungar. Den första månaden hålls de väl gömda, gärna i en grotta eller bland täta buskar. Ungarna diar tills de är fem månader gamla, men börjar att äta kött redan efter sex veckor. Vid sex månaders ålder börjar ungarna att jaga tillsammans med sin mamma och vid två års ålder lämnar de henne för gott.

Bara tigern har tillgång till vatten och föda samt skydd för sig själv och sina ungar trivs den i mycket olika naturtyper och klimat. Den kan leva i Sibiriens kalla barrskogar, i norra Kinas ekskogar eller i Sydostasiens monsun-, bambu-, mangrove- och regnskogar.

Människan och tigern Normalt undviker tigern all kontakt med människor, men olyckor med dödlig utgång sker ibland. En tiger som blir överraskad kanske anfaller och en tiger försvarar alltid sina ungar. Dålig tillgång på bytesdjur kan också leda till att tigern ger sig på människor. Trots riskerna rör sig människor fortfarande i tigerreservaten med eller utan tillåtelse, för att t ex fånga fisk eller samla ved. För att minska risken för olyckor placerar myndigheterna ut människoliknande dockor som är försedda med starkström. De ger en anfallande tiger en stark stöt och efter en sådan näsbränna tar det lång tid innan tigern anfaller en människa igen. Skogsarbetare som arbetar i områden med tigrar bär ofta ansiktsmasker på bakhuvudet, eftersom tigern oftast attackerar bakifrån. Man placerar också ut boskap i reservaten för att tigrarna inte skall söka sig till bebyggda områden i jakten på föda. Studier med hjälp av radiosändare har visat att tigrar ofta lever nära människor utan att förorsaka några problem.

Thailand -idag


VISUM Thailand Har du tänkt att spendera föräldraledigheten i Thailand, eller vill du kanske köpa ett hus i detta vackra land? Ska du arbeta eller kanske studera? Vi har listat de vanligaste visumtyperna samt viktiga saker att tänka på när du ansöker om ditt visum. Vilken typ av visum behöver jag? Först och främst är det viktigt att du tänker efter vad syftet med resan är. Det finns flera olika sorters visum och väljer man att ansöka om fel typ av visum kan detta leda till problem, och i värsta fall till att du blir nekad inresa i landet. Här följer kortfattad information om de olika visumtyperna du kan välja att ansöka om.

Affärsvisum Ska du besöka Thailand för affärsresa eller för att jobba behövs ett speciellt visum för det. Visumet kallas Non-Immigrant Visa och det finns i många olika varianter beroende på syftet med resan. Förutom de vanliga dokumenten krävs många viktiga papper, bland annat ett godkännande från arbetsministeriet i Thailand. För att få ett sådant måste din arbetsgivare i Thailand ansöka om det hos Office of Foreign Workers Administration, Department of Employment, Ministry of Labour. Med ett affärsvisum kan du stanna i Thailand i 90 dagar. Det går även att ansöka om förlängning på plats i Thailand hos migrationsmyndigheterna.

Turistvisum Det här är den vanligaste typen av visum, och alltså den som gäller om du ska till Thailand på semester under en längre period. Som svensk behöver du inte visum om du ska stanna i upp till 30 dagar. Ifall du planerar att stanna längre än 30 dagar är det smidigast att ansöka om visum hemifrån i god tid innan avresa. Då får du istället stanna i 60 dagar, med möjlighet att förlänga med ytterligare 30 dagar på plats. Ifall du reser ut ur landet för att återvända direkt kan man förlänga sin vistelse med 7-15 nya dagar. Det här får man endast göra två gånger. Med ett turistvisum får man inte arbeta i Thailand, inte ens gratisarbete i någon form. När du fått ditt visum måste du påbörja din resa inom 90 dagar. Ifall du väljer att resa hem innan ditt visum gått ut är visumet förbrukat och du måste ansöka om ett nytt visum nästa gång du reser. Det finns dock även visum som är giltiga för två eller tre inresor. Tänk på att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter inresedatumet. Du behöver också visa en kopia av din flygbiljett för att bevisa att du har en hemresa inbokad. Är du ute och reser till exempel jorden runt och önskar ansöka om turistvisum går det bra att besöka den thailänska ambassaden i det land du befinner dig i. Besöksvisum Om du ska åka till Thailand för att besöka någon släkting så behöver du ett visum som kallas för Non Immigrant Visa ”O”. Förutom de vanliga papperna behöver du kunna visa upp ett dokument, i form av äktenskapbevis, födelseattest eller liknande, som bevisar ditt förhållande med en thailändsk medborgare. Med ett besöksvisum får du stanna i landet i 90 dagar, visumet kan dock förlängas på plats hos migrationsmyndigheterna.

Foto av Jan Luthman: Jan Luthman

Overstay Se till att inte stanna i Thailand längre än vad visumet tillåter. Ifall du gör detta kommer du att behöva betala en så kallad "overstay-fee". Att stanna för länge är ett lagbrott och bör undvikas då detta stämplas i ditt pass och kan ge dig problem vid nästa resa. För varje dag du stannat för länge får du betala 500 thailändska baht, med undantag för första dagen som är gratis. Böterna betalas vanligtvis på flygplatsen och kan du betala dessa och har en biljett ut ur landet brukar det inte vara några problem. Men kan du ej betala boten eller visa upp en biljett kan du få stora problem och bli förd till Immigration Detention Centre.

Pensionärsvisum

Andra viktiga saker att tänka på

För dig som är pensionär och minst 50 år gammal finns det möjlighet att få ett långtidsvisum till Thailand. Visumet kallas för Non Immigrant Visa ”O-A” och med ett sådant kan du få stanna i Thailand i ett år, men var 90:e dag behöver du besöka migrationsmyndigheterna i Thailand och rapportera att du finns på plats. Det finns även möjlighet till förlängning. För att få ansöka om ett pensionärsvisum finns flera krav du behöver uppfylla, bland annat får du ej ha för avsikt att jobba, inte finnas i polisens register och inte ha sjukdomar som till exempel spetälska, tuberkulos och narkotikamissbruk.

Var noggrann när du fyller i din visumansökan, då den thailändska ambassaden har strikta regler och inte behandlar ofullständiga eller felaktiga ansökningar. Se till att ditt pass är helt och att inte någon sida saknar eller riskerar att trilla bort.

Studentvisum För dig som tänkt studera i Thailand behövs ett visum som kallas för Non-Immigrant Visa ”ED”. Förutom de vanliga ansökningspapperna behövs bland annat antagningsbesked från skolan och rekommendationsbrev från din skola i Sverige. Samma visum behövs för dig som tänkt praktisera på ett företag i Thailand. Då krävs dock fler dokument och redogörelser. Med det här visumet får du stanna i Thailand i först 90 dagar, men det går att förlänga på plats hos migrationsmyndigheterna. Thailand –idag

OBS att du behöver skicka med två passfoton i svartvitt eller färg som är max 6 månader gamla. De ska vara 45×35 mm och med vit bakgrund. Byt inte pass efter att du fått ditt visum då detta är knutet till ditt passnummer, skaffar du ett nytt pass kommer du att behöva ansöka om ett nytt visum. Ifall du ej är svensk medborgare besök ambassadens hemsida för information om hur du bäst ansöker om visum. Viktigt för alla att tänka på är att visuminformationen kan ändras, se därför alltid till att hålla dig uppdaterad på thailändska ambassaden i Stockholms hemsida.

Källa: mynewsdesk.com


Semestersabotörer Sommaren står för dörren och semestern likaså. Men tänk om semestern inte blir som man tänkt sig? Vi har tittat på de tre vanligaste åkommorna som drabbar våra kunder – framförallt barn och hur man i största mån undviker dem. Snart är det sommar och de flesta av oss ser fram emot den efterlängtade sommarsemestern. Många barnfamiljer har sedan länge inbokade chartersemestrar och nedräkningen har börjat. Det sista man vill är att semestern förstörs av sjukdomar eller sönderbrända ryggar. Hur gör man då för att undvika att hotellrummet blir det enda man ser i en vecka istället för vita stränder och böljande vågor? Vi har samlat de tre vanligaste semestersabotörerna som charterresenärer råkar ut för och kan ge några tips för hur man minimerar risken för att drabbas av dessa otrevligheter på resan. Öroninflammation

Magsjuka En annan otrevlig, men ack så vanlig åkomma på semestern är magsjuka. Dock finns många olika råd för hur du undviker det: •

Var noga med att tvätta händerna, speciellt när ni haft kontakt med djur, vid matlagning och innan ni äter samt när ni tagit i sedlar och mynt.

Drick bara vatten som ni köper på flaska

Se upp med sallad, frukt, kyckling, såser, glass och isbitar. De är vanliga smitthärdar utomlands.

Ha alltid en flaska alcogel i väskan när det inte finns möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten

Solskador

Det här är en av de absolut vanligaste åkommorna hos våra yngre resenärer. Små barn drabbas lättare av infektioner än vuxna, men det finns tre enkla åtgärder som kan förebygga öroninflammation:

Små barns hud och ögon är även de känsligare än vuxnas. Som regel gäller att barn inte ska vistas i solen alls när den står som högst. Skydda dem i vilket fall ordentligt med solhatt, solglasögon, lätta kläder och parasoll. Att bara smörja med solkräm räcker oftast inte.

Torka ur barnens öron ordentligt efter att det har badat

Strandstölder

Undvik tobaksrök eftersom det faktiskt ökar risken för inflammation

Låt barnen ha öronproppar när de badar

Se upp för tjuvar när du badar. Hoppa inte i alla samtidigt eftersom tjuven slår till blixtsnabbt när han ser att du inte har full koll – de har full koll på dig …

Thailand –idag

Källa: mynewsdesk.com


Källa: mynewsdesk.com Efterfrågan på barnfria hotell växer för varje säsong. I vinter mer än fördubblar Fritidsresor utbudet med fler rum och fyra helt nya Coupleshotell. Dessutom presenteras ytterligare 130 hotell med vuxenprofil.

– Intresset är enormt och nästan 80 procent av Blue Couples Sensimar Khao Lak Beachfront är redan bokat, säger Bassam el Mattar. Vuxna resenärer är charterns enskilt största kundgrupp, följt av barnfamiljer.

– Allt fler söker sig till hotell som är specialdesignade för en viss målgrupp, inte minst vuxna som reser utan barn, säger Bassam el Mattar, Fritidsresors Sverigechef. Från och med i vinter finns tio Couples-hotell i Fritidsresors utbud, varav fyra är nyheter. För första gången lanseras ett Couples-hotell i Thailand.

– Ett sätt att nå en vuxen målgrupp är satsningen på Couples – allt är upplagt för att man ska gå ner i varv, njuta och ha gott om tid för varandra, säger Bassam el Mattar. – I vinter har vi också ytterligare 130 hotell i olika prisklasser som i huvudsak vänder sig till vuxna resenärer även om de inte är garanterat barnfria.

Thailand –idag


Vårens flygbolagskonkurser har satt spår hos många resenärer. Hälften av svenskarna uppger att vårens konkurser har fått dem att tänka annorlunda om de skulle boka en flygbiljett idag. Samtidigt är kunskapen om vilket skydd man har vid en konkurs väldigt låg. Så många som 83 procent känner inte till vilket ansvar ett flygbolag som går i konkurs har gentemot resenären. Det visar en färsk undersökning som TNS Sifo har gjort på uppdrag av Resia. Våren har kantats av flygbolagskonkurser där stora bolag som Spanair, Malev, Cimber Sterling och nu senast Skyways har lämnat in konkursansökningar. Många resenärer har blivit påverkade, men enligt den undersökning som TNS Sifo har gjort på uppdrag av Resia är det väldigt få svenskar som känner till att resenärer som bokat resa på egen hand oftast är relativt oskyddade ekonomiskt om ett flygbolag går i konkurs.

Väljer flygbolag mer noggrant De senaste flygbolagskonkurserna har påverkat svenskarna i hur de väljer flygbolag och bokar sin resa framöver. 28 procent uppger att de är mer noggranna när de väljer flygbolag, 13 procent väljer att i större grad teckna försäkringar eller trygghetsgarantier och 11 procent vänder sig till en resebyrå för att få hjälp. Enligt undersökningen är det bara en tredjedel av svenskarna som känner till att man får ett bättre ekonomiskt skydd genom att boka hotell och boende på samma gång. - Om ett flygbolag går i konkrus får de som bokar en paketerad resa på en resebyrå hjälp. Vi har fullt av möjligheter att hitta en ny resa och boka om till något annat eller i slutändan ge pengarna tillbaka om någon hellre önskar det. Resebyråns roll i oförutsedda situationer är att leverera trygghet, något som man inte minst har nytta av om man blir strandsatt ute i världen, säger Bo Jakobsson.

- Jag är förvånad över att så få känner till vad som gäller om det flygbolag man har bokat sin resa med går i konkurs. Resenärer har mycket att vinna bara genom mer kunskap om olika boknings- eller betalningsalternativ. Sedan är det också klokt att se över så att man är rätt försäkrad, säger Bo Jakobsson, Försäljningsdirektör på Resia. Thailand –idag

Källa: mynewsdesk.com


Boka

sommarens

resa nu

Det kan kännas konstigt att planera nästa års sommarsemester redan nu, men sanningen är den att om du är ute i god tid erbjuder charterbolagen givmilda "första minuten-rabatter". Förutom att spara pengar genom att boka tidigt kan du dessutom välja och vraka mellan tusentals resor och få precis den semestern du drömt om. Risken med att vänta till nästa år, eller kanske till och med vänta och se om du hittar en sista-minuten, är att de bästa resorna tagit slut samt att det kan bli väldigt kostsamt. Om nästa sommar blir lika dålig som årets kommer priserna ligga högt även under 2013 och en sista minuten-resa kommer vara långt ifrån billig. Hemligheten för en billigare resa är alltså att planera och boka i god tid. Thailand är ett mycket populärt resmål bland oss svenskar. De soldränkta stränderna, den fantastiska servicen och den goda maten är några av de saker som lockar. För att du ska bli ännu mer sugen på att resa dit lockar nu charterbolagen med nyheter. Eftersom vi svenskar rest en hel del i Thailand de senaste åren är det svårt för charterbolagen att hitta helt nya och orörda platser. Därför består endel utav nyheterna av nya områden eller hotell. Här kan du läsa mer om alla nyheter. Apollos nyheter

På området finns skandinaviska barnklubbar, spa och aktiviteter. En trevlig nyhet för alla lite större familjer är att det finns plats för fem personer i nästan alla rum. Flygtiden till Phuket som är närmsta flygplatsen är cirka 12 timmar och 20 minuter. Buss från flygplatsen till hotellen i Khao Lak tar cirka 2 timmar. Sensimar Khao Lak Beach Front Resort Det här fantastiska boendet är Thailands första Blue Couples-hotell. Välkommen till paradiset för dig som väljer att resa utan barn. Här får man en lyxig känsla av lugn och ro – på riktigt. Då hotellet ligger direkt vid Nang Thong-stranden har du aldrig långt till ett svalkande, salt dopp. På det här resortet är allt designat för två – antingen för paret eller de vuxna vännerna som söker ett flott hotell med närhet till havet. Är du sugen på att hoppa i poolen finns det flera att välja på, varav den ena med "swim-up-bar". För den som vill ta hand om sig lite extra finns självklart massage och ett fint gym. Frukostbuffé ingår och halvpension finns att boka som tillval.

Koh Lipe En ö som funnits i chartervärlden i några år, men som tidigare varit ganska krånglig att nå. Med Apollos nya satsningar blir det nu enklare och smidigare att ta sig till den här härliga barfotaön. Resvägen blir mycket smidig då det nu finns direktcharter till Langkawi i Malaysia. Därifrån går det sedan en snabb och smidig transfer till Koh Lipe. Den här ön är en paradisisk thailandsö, oförstörd och med ett avslappnat tempo. Här finns inga bilar och du kan gå runt ön om du så önskar. De som reser hit gillar det stillsamma livet och lugna tempot. Om du tröttnar på sol och bad så är snorklingen runt ön fantastisk och du kan enkelt hyra en båt och göra egna utflykter. Eftersom man ändå landar i Malaysia går det utmärkt att kombinera Koh Lipe med lite tid på till exempel Langkawi. Flygtiden till Langkawi beräknas till cirka 11 timmar och 10 minuter. Transporten till Koh Lipe tar sedan ungefär 1 timme. Apollo har fyra sköna hotell att välja på.

Vings nyheter Koh Koh Khao Ving har i år ett nytt resmål i Thailand – Koh Kho Khao som ligger strax norr om Khao Lak. Här behöver man inte stressa. Man tar dagen som den kommer och trots att ön blivit mer och mer populär finns det ändå gott om plats på den kilometerlånga stranden och man behöver absolut inte trängas. Ifall du ändå vill hitta på någonting kan du rida på elefanter eller ägna dagen åt lite vattensporter. Om shoppingsuget blir för stort är det enkelt att ta sig till Khao Lak med båt och tuk-tuk, det tar bara ungefär en halvtimme. Flygtiden till Phuket är ungefär 12 timmar och 20 minuter och transfern till hotellen på Koh Koh Khao tar sedan cirka 2 timmar. Transfer ingår ej, men kan köpas till.

Beyond Resort Khao Lak

Fritidsresors nyheter Blue Village Exotic Mai Khao Lak Hos Fritidsresor är det Khao Lak som växer mest i Thailand. Med allt denna plats har att erbjuda är det inte så konstigt att det blivit en riktig svenskfavorit. Den höga efterfrågan har gjort att Fritidsresor nu slår upp portarna för ytterligare ett stort hotellområde – Blue Village Exotic Khao Lak. Det här är det femte av sitt slag i Thailand. Hotellet ligger vid den långgrunda naturstranden Pakveep och är ett modernt och naturnära hotell med en väldigt barnvänlig omgivning.

Ytterligare en nyhet hos Ving är Beyond Resort Khao Lak, som är ett nybyggt hotell i modern thaistil. Då det finns en 18-årsgräns passar detta bäst för den vuxna publiken som njuter av lugna och vackra omgivningar. Här bor du i rymliga villor som inretts i en mycket modern och smakfull stil. Fånga dagen på bästa sätt genom att starta dagen med ett uppfriskande yogapass, följt av bad i någon av de fyra poolerna och avnjut sedan en god lunch på hotellets restaurang. Frukostbuffé är inkluderat och halvpension kan läggas till mot en avgift.

Thailand –idag

Källa: reseguiden.se


Enkellt laga thaimat hemma Santa Maria först med Kapraw Paste

Källa: mynewsdesk.com

Nu lanserar Santa Maria marknadens första Kapraw Paste - en färdig thailändsk kryddpasta som får sin smak av karaktäristisk Holy Basil och het Thai Chili. Du lagar enkelt fantastiskt goda rätter bara genom att smaksätta kyckling, biff- eller fläskkött med Kapraw Paste. Ytterligare en spännande smak och doft från Thailand har kommit in i ditt kök. – Vi har ett brett thai-sortiment som vi är glada att kunna utöka med marknadens första Kapraw Paste, säger Anne Lantz, produktchef på Santa Maria. Thailändsk mat är mångsidig och smakrik. Dessutom är den inte svår att laga själv. Den bygger på tre viktiga hörnstenar: färska råvaror, snabb tillagning och balanserade smaker. Kapraw förekommer allt oftare på menyn på thairestauranger. Den ger god smak åt kyckling, biff eller fläskkött och serveras tillsammans med ris eller nudlar. Fritt översatt betyder Kapraw "kryddig basilika". – Kapraw Paste fungerar som en färdig kryddblandning. Den karaktäristiska smaken kommer från Holy Basil och styrkan från Thai Chili (små röda, starka chilifrukter), säger Anne Lantz. – Vi kan rekommendera två spännande thailändska rätter, Kapraw Muu och Phad Kapraw, som du lätt lagar hemma. Följ bara våra nya recept. Santa Maria Kapraw Paste Med nya Kapraw Paste sätter du snabbt och enkelt smak på rätter med kyckling, fläsk- och nötkött. Kapraw Paste får sin karaktär av Thai Chili, Holy Basil och vitlök. Kan användas som ensam smaksättare. Santa Maria Kapraw Paste innehåller 110 gram och kostar cirka 14,90 SEK. Holy Basil I det thailändska köket används två sorters basilika: Sweet Basil och Holy Basil (Helig Basilika i svenska grönsaksdiskar). Sweet Basil motsvarar vår Thaibasilika och är ganska stark och pepprig i smaken. Holy Basil känns igen på de blanka, flikiga, lite ludna, mörkgröna bladen som drar åt lila. Holy Basil härstammar från Indien. Den förekommer mest inlagd i olja och är den signifikanta smaken i den thailändska rätten Kapraw. Inom framför allt asiatisk läkekonst anses Holy Basil motverka förkylning, huvudvärk och magproblem. Moderna studier pekar på att den innehåller anti-inflammatoriska ämnen och anti-oxidanter samt att högt kolesterolvärde och blodsocker kan motverkas. Holy Basil är en ettårig ört som kan bli upp till en meter hög.

Kapraw Muu (4 portioner)

Phad kapraw (4 portioner)

Muu är det thailändska ordet för fläskkött. Kapraw Muu är en riktig smakupplevelse.

Phad betyder stekt. Phad Kapraw är en smakrik och het köttfärs, perfekt som snabb vardagsmat.

500 g skivad fläskfilé eller kycklingfilé 2-3 msk Santa Maria Thai Kapraw Paste 1 msk matolja 1 röd paprika, tärnad 1⁄2 purjolök, strimlad 1/2 dl Santa Maria Thai Oyster Sauce 1/2 dl vatten 1 tsk maizena

500 g blandfärs 100 g minimajs 3 msk Santa Maria Thai Kapraw Paste 1 msk matolja 1 tsk ingefära, malen 1 lime, saften av 1 kruka färsk koriander 1 msk Santa Maria Thai Fish Sauce

Så här gör du: Stek köttet med Kapraw Paste i matolja. Tillsätt paprika och purjolök. Häll i oystersauce och vatten, red av med maizena. Servera med Santa Maria Thai Premium Egg Noodels.

Så här gör du: Stek färsen och minimajsen med Kapraw Paste i matolja. Krydda med ingefära, lime, koriander och Fish Sauce. Servera med Santa Maria Thai Premium Egg Noodle.

Thailand –idag


– med Santa Maria Slutsatserna är klara: Den asiatiska maten är populär. Smakrik, god, spännande och exotisk. Vi äter ofta, men helst på restaurang. Det visar den första svenska undersökningen om vårt förhållande till asiatisk mat som är gjord av ScandInfo Marketing Research på uppdrag av Santa Maria. Samtidigt som svenska folket efterlyser fler recept, idéer och tips i köket, lanserar Santa Maria åtta nya produkter inom det asiatiska sortimentet. Svenskar är mycket intresserade och nyfikna på såväl ny mat som nya smaker. Just asiatisk mat med thai och india i spetsen blir allt populärare. Både det indiska och det thailändska köket är välkänt hos oss svenskar och allra mest hos yngre storstadsbor. Men än så länge verkar det vara lite av ett storstadsfenomen. På landsbygden uppger till exempel över 40 % att de inte alls känner till det indiska köket. Santa Marias undersökning visar att trots att de flesta av oss svenskar ännu inte har besökt vare sig Thailand eller Indien så faller maten oss i smaken. 45 % tycker om både indisk och thailändsk mat. Thailändsk mat är i särklass populärast och föredras av en tredjedel av de tillfrågade. Och vi äter ofta. Fyra av fem äter indisk eller thailändsk mat regelbundet både till vardags och till helgen. Helst av allt äter vi den på restaurang eller som takeaway.

Undersökningen genomfördes i juni 2009 och besvarades av 230 personer jämt fördelade i åldrarna 18-65 år. Höstens nyheter i Santa Marias India-, Thaioch Spicy World-sortiment: Tandoori Paste Tandoori Paste är en våt kryddpasta som innehåller yoghurt och är därför klar att använda direkt. Den praktiska, engångsförpackningen gör det lätt att prova flera smaker. Hur enkelt och bekvämt som helst. Tillagningsanvisning på påsen (gäller även wok- och cookingsaucer). Påsarna innehåller 100 gram, vilket är lagom till 500 gram kyckling. Fri från konserveringsmedel och smakförstärkaren glutamat E621. Källsorteras som mjuka plastförpackningar. Cirkapris i butik: 12,90 kr.

Tandoori Paste Original

Att laga egen thailändsk och indisk mat är vi däremot sämre på. Över hälften uppger att de varken kan laga indisk eller thailändsk mat. - Undersökningen visar att många tycker om asiatisk mat men inte vet hur man lagar den själv. Och det är ju synd när det finns ett så stort intresse kring ny mat och nya smaker. Många indiska och thailändska rätter går lätt och snabbt att laga med hjälp av våra produkter. I höst lanserar vi åtta nyheter inom det asiatiska sortimentet som gör att man enkelt själv kan få till de rätta smakerna, säger Anne Lantz, produktchef på Santa Maria.

Tandoori är en klassisk indisk kryddblandning som älskas världen över. Tandoori Paste Original får sin runda och balanserade smak från yoghurt, ingefära, spiskummin, kardemumma och koriander. Gott till kyckling, fäskfilé och lamm. Tandoori Paste Mango Mango används flitigt i det indiska köket och ger en fruktig sötma. Innehåller hela 30 procent mango! Sötman kompletterar den rundasmaken av yoghurt, ingefära, spiskummin, kardemumma och koriander perfekt. Passar till kyckling och fisk. Tandoori Paste Tamarind Tamarind är en välkänd smak i det indiska köket och kommer från bönorna i tamarindträdets bönskidor. Tamarind ger en sötsyrlig karaktär tillsammans med yoghurt, ingefära, spiskummin, kardemumma och koriander. Gott till kyckling och fläskkött. Wok Sauce Färdig wok sauce för två portioner, packad i en smart engångsförpackning. Ett enkelt och bekvämt sätt att laga thailändsk mat i det egna köket. Finns i två nya smaker. Fri från smakförstärkaren glutamat E621. Innehåller 120 gram. Källsorteras som mjuka plastförpackningar. Cirkapris i butik: 9,90 kr. Wok Sauce Yellow Curry En unik och mild smak av gul curry och kaffir lime. Perfekt även för barnen. God till wokgrönsaker med kött, fågel eller fisk. Tips! Lyxa till med färsk ananas. Wok Sauce Ginger & Lemongrass Med en klassisk mild smak av soja, ingefära och citrongräs finns nu woksåsen som passar alla. Jättegod till kyckling och biff. Cooking Sauce Färdig cooking sauce för två portioner, packad i en smart engångsförpackning. Bara att fräsa upp lite kyckling, tillsätta såsen och servera med ris eller nudlar. Innehåller 200 ml. Fri från smakförstärkaren glutamat E621. Källsorteras som mjuka plastförpackningar. Cirkapris i butik: 17,90 kr. Cooking Sauce Paneng Red Curry Kokosmjölk och röd curry i kombination med citrongräs och kaffir lime ger en genuin smak av Thailand. Passar utmärkt till kyckling och är lätt att variera med grönsaker och fläskkött. Cooking Sauce Green Curry Fyllig och mustig sås baserad på kokosmjölk, thailändsk grön curry och kaffir lime. Passar utmärkt till kyckling och är lätt att variera med grönsaker eller skaldjur.

Årets produktnyheter är Teriyaki Sauce Ginger & Sesame, Tandoori Paste i smakerna Original, Tamarind och Mango, Wok Sauce i smakerna Ginger & Lemongrass och Yellow Curry samt Cooking Sauce i smakerna Paneng Red Curry och Green Curry.

Teriyaki Sauce Ginger & Sesame Den första och enda smaksatta teriyakisåsen! Färsk ingefära och rostade sesamfrön ger en spännande smak av Japan. Fri från smakförstärkaren glutamat E621 och konserveringsmedel. Teriyaki Sauce Ginger & Sesame innehåller 360 gram. ca-pris i butik: 34,90 kr.

Om undersökningen Undersökningen om svenskarnas inställning till indisk och thailändsk mat har genomförts på uppdrag av Santa Maria av Scandinfo Marketing Research. Thailand –idag

Källa: mynewsdesk.com


Smaksatt kokosvatten från

Go Coco! Go Coco är ett färskt sött kokosvatten direkt från Thailand. Vattnet buteljeras på plats och skickas sedan direkt till Europa för att serveras till dig på bästa och färskaste sätt. I våras lanserade vi det rena kokosvattnet och nu kommer tre smaksatta uppföljare; Pineapple, Mango och Lychee i 33 cl PET flaska.

OM KOKOSVATTEN Kokosvatten är den klara vätska som finns inuti unga kokosnötter, som är helt sterilt tills kokosnöten öppnas. Mogna kokosnötter tenderar inte att ha vatten inuti sig utan istället vitt fruktkött och luft. Vattnet från dessa enormt stora gröna frön som hänger från vajande palmer är en vätska som länge använts av de infödda i den handfull producentländer som medicinska och näringsmässiga välgörare.

Vattnet tas direkt från det sterila centrum av unga, gröna kokosnötter som har odlats i linje med ett Fair Trade avtal som gynnar den lokala ekonomin. Kokosnötter från olika delar av världen smakar annorlunda. Go Coco valde sin källa i Thailand eftersom kokosnötter odlas och skördas av en liten plantage av speciell betydelse för företaget. Eftersom Go Coco är 100% naturlig, kan det variera något i färg och smak. Den är lämplig för vegetarianer och glutenfri kost - men kan innehålla spår av nötter. Är antibakteriell och kan motverka virus såsom herpes, cytomegalovirus, influensa och olika sjukdomsframkallande bakterier. Vid regelbunden konsumtion kan det även minska urinvägsproblem. Kokosvatten ska drickas av dig som är på språng, tränar eller sportar mycket. Det är en dryck när du ska återfukta och ersätta förlorad vätska.

SMAKERNA ScandChoco lanserade Go Coco under januari 2012 som ett komplement till befintligt sortiment anpassat för hälsokost och lifestyle och utökar nu med ytterligare tre produkter i 33 cl PET flaska. Smakerna är Pineapple, Mango och Lychee vilka ger en fräsch smak till kokosvattnet.


s n e d a Mån d l i b R LÄSA

Thailand idag feb 2013  

Thailand idag med resor, information och mycket mer

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you