Page 1

Ă…rgĂĽng 5 December 2559

Thailand -idag

Thailand -idag


Utges av: www.thailand-idag.asia Redaktion: Khunhan Si Saket. E-post: bernt@thailand-idag.asia Mobil: 080-63 08 815 Skype: thailand-idag.asia

Thailand – idag

Vi försöker hålla dig uppdaterad om olika besöksmål och platser i Thailand -idag. och vi hoppas du ska finna vårt magasin intressant och informativt att läsa. Du hittar det inte där gratistidningar vanligtvis ligger utan du som vill läsa oss får själv ladda ner eller läsa oss via vår hemsida. Vi kommer ut med ett nytt nummer varje månad året runt och du kan läsa oss på din dator, surfplatta eller i mobilen överallt där det finns internet. Vi som jobbar med hemsidan, magasinet och radion bor här sedan många år, och reser runt mycket i Thailand. Det skrivs mycket negativt om det här underbara landet, därför vill vi verka som en motvikt och berätta om allt det underbara – det är ju det som trots allt är det som överväger. Har du en positiv upplevelse du vill dela med dig av – kontakta oss så kanske vi kan berätta om den för våra läsare och lyssnare. Här är det – vårt senaste nummer och vi är nu inne på årgång fem med magasinet. Radion har sänt i åtta år och har tillsammans med magasinet utvecklats för att bättre passa oss som jobbar för att ge dig en lättsam och glatt intryck av livet i Thailand.

Visste du att det sedan många år finns en svensk webbradio – Thailand-idag – som sänder dygnet runt och bara handlar om Thailand. Vi spelar en musikmix som de flesta känner igen blandat med mycket thailändska toner. Vi gör även egna program där vi pratar med bosatta skandinaver i Thailand och thailändare i Skandinavien om hur man upplever respektive länder.

Bernt och Christer heter eldsjälarna som sedan sju år sköter sändningarna. Radion drivs helt ideellt utan intäkter. Många tidigare försök av andra att hålla radion vid liv misslyckades eftersom det hela tiden var problem att hitta frivilliga programledare. 
 Man sände dessutom via FM-bandet vilket medförde at man i princip bara nådde något hundratal lyssnare i centrala Pattaya.

I och med att jag, Bernt Nilsson, kom med i bilden började vi banda och lägga upp programmen på internet via en hemsida där man kunde lyssna i efterhand och nådde därmed fler.

Sedan sex år tillbaka sänder vi bara via webben från hemsidan www.thailand-idag.asia och har idag drygt 6.000 lyssnare varje dag – en skara som hela tiden växer och idag finns lyssnarna i 40 länder runt om i världen. 
 Omkring 70% finns i Sverige, 23% i Thailand, 5% i Norge, 1,5% i Danmark och resten fördelat på övriga länder.

Thailand -idag

Sedan 5 år har vi även ett månatligt webbmagasin där vi ger tips om olika resmål och mycket annat. Naturligtvis finns det en Facebook- och en hemsida som också handlar om Thailand med många goda tips och råd om hur man får ett bra liv i sitt nya hemland eller kanske ett minnesvärt besök som turist.

Många i Skandinavien väljer att lyssna på Thailand-idag eftersom det är den enda webbradion utanför Thailand som spelar så mycket thailändsk musik. 
 Var tredje dag gör vi ett nytt program där vi berättar de senaste nyheterna, ger aktuella valutakurser och veckans väder blandat med egna upplevelser i Paradiset Thailand.

Bernt och Christer gör tillsammans program som handlar om hur det är att bosätta sig och kanske dö i Thailand – hur mycket kostar det att leva i Thailand, vad ska man se upp med, vad bör man tänka på och mycket annat.
 Vi intervjuar också skandinaviska företagare, och berätta om olika svenska skolor och bosättningar, och även om skandinaviska föreningar runt om i Thailand.

Så för den som vill hålla sig uppdaterad om vad som händer, lyssna på skandinaver som berättar om sitt liv i Thailand eller bara njuta av thailändska toner är Thailand-idag ett måste.

Och hör se´n!


Saker du inte bör missa i Krabi den Railey West – som också är den plats där långsvansbåtarna oftast lägger till när man anländer från piren i Krabi eller Ao Nang.

Krabi-provinsen i Thailand tillhör svenska folkets favoritresemål. Här ligger klassiska svenskdestinationer som Phi Phi-öarna och Ko Lanta, platser som mer än andra kan beskrivas som tropiska paradis. Några av Thailands finaste stränder ligger i Krabi-området, men det finns ännu fler aktiviteter att utöva och härliga platser att besöka.

Ko Lanta är Thailands kanske främsta svenskparadis och skälet är förstås stränderna. Alla de fina stränderna på Ko Lanta ligger på öns västra sida.

Och de flesta av dem är långa, fina och alldeles underbara. Här är några tips: 
 Klong Dao är en fin och tre kilometer lång sandstrand som lämpar sig utmärkt för bad. Detta är en riktig familjestrand varifrån solnedgången sägs vara som allra vackrast. Klong Nin-stranden är ytterligare en av många fina stränder på Ko Lanta. 


Klong Nin har smaragdgrönt vatten och en lummig grönska med vajande palmer längs stranden. I bakgrunden syns den tropiska regnskogen.

De mindre stränderna längre söderut vid Kantiang-bukten och Bamboo-bukten lämpar sig för dem som gillar lite ruffigare stränder med mer klippor och tätare vegetation. På dessa stränder är det också ännu färre människor än på stränderna på Ko Lantas nordvästra sida.

Railey Beach är kanske Thailands vackraste strand och som lockar besökarna till legendariska Railey Beach, i Krabi-området. Här finns egentligen tre stränder, inklämda mellan klippor. 
 Den vackraste av dem alla är Phra Nang-stranden, som är som plockad från ett vykort. Den omnämns ofta på listorna över världens finaste stränder. Du tar dig till Phra Nang-stranden genom en tunnelliknande klippformation från huvudbyn som ligger vid stranThailand -idag

Så fort man kliver av långsvansbåten vid Railey West känner man hur det klara vattnet sköljer upp över vaderna, samtidigt som man sakta sjunker ner några centimeter i den lena sanden för varje steg man tar.

Tigergrottans tempel – Wat Tham Sua Tigergrottans tempel, ett par kilometer nordost om Krabi, är ett buddhistiskt tempel och meditationscenter som ligger inne i en kalkstensgrotta omgärdat av fin skog med gamla träd. På grottans väggar finns målade konturer av stora tigertassar.

Även om templet ser gammalt ut byggdes det 1975. Många andra grottor finns i området att upptäcka. Från templet kan man också gå 1 200 trappsteg upp till en utsiktsplats för en fin titt på området.

Här finns inga tigrar, men vill man titta på djur finns det gott om vilda apor. Annat värt att beskåda är arkeologiska fynd. Att besöka Tigergrottan är en lämplig halvdagsutflykt, gärna under tidig morgon då det är lite svalare.


Phi Phi-öarna Phi Phi-öarna är en riktig ryggsäcksluffarfavorit och är känd från filmen "The Beach" med Leonardo DiCaprio. En smal landremsa full med små hotell och barer och restauranger är inklämd mellan de två halvmåneformade paradisstränderna Ton Sai Bay och Loh Dalum.

Även den lilla byn är en upplevelse. Här råder rena Kiviks marknad-stämningen med butiker, post och bank, dykskolor, frisörer och vad helst man kan önska sig. Det finns flera skandinaviska barer, restauranger och andra inrättningar. En del som kommer hit blir kvar i flera år.

Från Phi Phi kan man göra dagsutflykt till Maya Bay, som också räknas som en klassiker. Fast hit börjar turistströmmarna bli lite väl stora. Stora delar av Phi Phis huvudby spolades bort i tsunamikatastrofen 2004, men spåren av detta är i dag helt borta.

Från havet och längs kusten sticker lodräta kalkstensklippor rakt upp i skyn, ibland hundratals meter. Det är bedårande vackert och gör landskapet dramatiskt. Dessa klippväggar lämpar sig utmärkt för klättring och lockar klättrare från hela världen. Just vid Railey Beach finns en hel liten industri kring denna klättring. 
 Det finns kurser för både nybörjare och rutinerade klättrare och instruktörerna, som många gånger är lokala, pratar utmärkt engelska.

Varma källor vid Smaragdvattnet I området Sra Marakot, runt 40 kilometer söder om Krabi stad, ligger Emerald Pool. Det är en del av nationalparken Khao Phra Bang Khram.

Ao Nang-området Ao Nang är en mindre stad belägen vid bukten med samma namn. Det är lite av en centralort i Krabi vid sidan av Krabi stad. Ao Nang har också en trevlig, upphöjd strandpromenad. Att hyra en motorcykel eller ta en taxi här öppnar upp för att besöka hela regionen.

Här kan man bada i stora varma källor med turkost vatten. Detta är verkligen en annorlunda upplevelse. Omgivningen är fantastiskt fin med vacker skog. I närheten ligger Blue Lagoon, en annan varm källa som man inte får bada i. Dock går den bra att fotografera. Vattnet är, som namnet antyder, riktigt blått. Färgerna kommer från mineralerna i de underjordiska varma källorna som sipprar upp här. Från entrén måste man promenera en dryg kilometer, men det finns en pir i djungeln att gå på.

Klättra på klippor Krabi-området är framför allt känt för sina mäktiga kalkstensformationer.

Ko Lantas gamla stad På Ko Lanta finns en gammal stad, Ko Lanta Old Town, som absolut är värd ett besök.

Thailand -idag

Området är etniskt väldigt färgsprakande, med rester av kinesiska handelsfamiljer, traditionella så kallade havszigenare, och vanliga fiskefamiljer. Här finns också arabiska influenser från de sjöfarare som tidigare gjorde anhalt här på resor till bortre Orienten. I Krabis gamla stad ligger vackra trähus sida vid sida. i Många av dem ryms butiker som ofta specialiserat sig på högklassiskt hantverk och konstföremål. Det finns också några mysiga kaféer och restauranger som vänder sig till utländska turister. Här råder hög mysfaktor.

Fossil Shell Beach Alla som är intresserade av geologi och historia ska söka sig till stranden med de fossila snäckorna, Fossil Shell Beach. Vid en första anblick ser stenarna som ligger längst ut på en udde ut som spruckna cementblock, men beskåda dem lite närmre så uppenbarar sig spännande fossila snäckor på ytan av dessa stenblock. De är hela 40 miljoner år gamla och är resultatet av höjning och sänkning av vattenytan under långa perioder.

Hit kommer forskare för att studera regionens förhistoria. Det mest remarkabla med denna plats, är att liknande fossila snäckor bara finns på två andra ställen på jorden.

För geologer är denna plats ett mindre mirakel – för vanliga turister mer en spännande utflykt på några timmar.


Två barn på väg till skolan med sina sällskapsdjur När syskonen Nong, sju, och Ong, fem, traskar nästan en mil till skolan håller de en elefantunge i örat och med en äldre elefant i släptåg. Paret är så nära sina enorma husdjur att de kan ligga ner tillsammans i gräset för att ta en paus och göra sina läxor. Arunan från Chennai, Indien, sa: ”Jag reste genom Thailand och hörde talas om den lilla byn där människorna lever mycket nära elefanterna. ”De har en hel del djur där. Varje hus har en eller två elefanter som de håller som husdjur. Även hotellen har elefanter bosatta. ”Jag såg de två barnen med sina elefanter och bad att få ta bilder av dem när de gick till skolan. ”Det var otroligt hur nära de är. De kan även ligga ner tillsammans med den unga elefanten och känner sig helt säker. ”Folket i byn har ett unikt förhållande till elefanter som jag inte tror finns någon annanstans i världen.” Den lilla byn är hem för hundratals elefanter. Många hålls som sällskapsdjur och tros bringa lycka till hemmet. Andra hålls i fristäder eller utbildas för att användas i lokala utställningar och religiösa ceremonier.

Thailand -idag


Koh Yao Noi På boutiquehotellet Cape Kudu kan man bo i villa med privat pool. Ving utökar med ytterligare ett resmål i Thailand, det är Koh Yao Noi, en av de största öarna i den vackra Phang Nga-provinsen. Ön ligger mellan norra Phuket och Krabi och är framför allt känd för sina dramatiska kalkstensformationer och sina vackra vita stränder.

På Koh Yao Noi väntar dramatisk natur och vita stränder och trots att ön är ganska stor är turismen begränsad. Det finns inga stora vägar och bara ett fåtal hotell. 
 Ön är fantastiskt vacker och ett riktigt smekmånadsställe, där man snorklar, badar, dyker, läser eller bara njuter i en solstol.

Cape Kudu Hotel

Två rumstyper erbjuds:

På Koh Yao Noi finns det läckra boutiquehotellet Cape Kudu Hotel som är helt nybyggt och beläget direkt vid havet på öns östra sida. Hotellet ligger fridfullt, omgivet av regnskog och palmer med promenadavstånd till paradisstranden Pa Sai Beach.

Dubbelrum (ca 45 m2) med havsutsikt, för 2 personer.

Här finns även ett stilrent poolområde med bekväma balisängar samt en restaurang där man kan välja mellan både traditionella och moderna rätter med västligt inslag.

Flyg till Phuket, därefter transfer till Koh Yao Noi med buss och båt. Transfer med buss från Phukets flygplats till båten i Bangrong tar ca 30 minuter, båtresan över till Koh Yao Noi tar sedan ca 45 minuter.

Här bor man i dubbelrum med havsutsikt och den som vill bo extra lyxigt bokar en villa med egen pool.

Thailand -idag

Villa (ca 62 m2) med privat pool, för 2 personer.

Ta sig till Koh Yao Noi

Källa: reseguiden.se


På yogaresa i Thailand Hälsotrenden har även nått resebranschen. Allt fler hotell satsar på nyttig mat, träning, detox och olika behandlingspaket för den som vill fokusera lite extra på sin kropp under semestern. Nyttig mat, yoga och olika massagebehandlingar ska rensa ut gifter och på sätt och vis nollställa kroppen så att man kan få en nystart till ett förhoppningsvis mer hälsosamt liv. 
 Att göra en så kallad detoxkur under semestern känns för många betydligt enklare än att försöka klämma in en krånglig juicediet i en vardag av möten, storhandlingar och dagishämtningar.

Thailand har länge varit ett resmål känt för medicinsk turism, allt från tandreglering till provrörsbefruktning, och på senare år har allt fler lyxiga spahotell och hälsocenter med fokus på viktminskning, detox och olika medicinska behandlingar öppnat runt om i landet.

Koh Samui, som förr förknippades med billiga bungalows direkt på stranden, fullmånepartys och backpackers, har skakat av sig den värsta partystämpeln och profi-

lerat sig som en lyxdestination med femstjärniga hotell och många retreats, hotell inriktade på hälsa och välmående.

Runt om ön finns flera yogaretreats, men också hälsohotell och lyxiga spahotell. Det femstjärniga hälsohotellet Kamalaya. 
 Hotellet är vackert beläget i ett lugnt område på södra delen av ön, centrerat kring en urgammal grotta som lockat buddistmunkar i århundraden. Hela området är varsamt insprängt i naturen, med många små längor och hus utspridda i en lummig slänt som leder ner till en lugn och vacker liten badvik.

Överallt små porlande bäckar, vackra blomsterplanteringar och lummiga parker, ett område att långsamt vandra omkring i, designat för att gäster enkelt ska kunna glömma vardagen utanför.

Den första programpunkten är en inledande konsultation,

där alla besökare får en grundlig kroppsanalys och en genomgång av vilka mål man vill sätta upp för sin vistelse. 
 Besökare på Kamalaya har för det mesta valt ett program redan på förhand, som viktnedgång, detox eller fokus på yoga eller annan träning.

För den som väljer programmet ”Asian Bliss”, kommer dagarna på Kamalaya att präglas av lugn, avslappning och behandlingar som ska få kroppen och hjärnan att varva ner och hitta ny energi. Du börjar med att göra en så kallad bioimpedansanalys. Svag ström skickas igenom din kropp för att mäta andelen kroppsfett samt vatten- och mineralhalten i kroppen.

Efter analysen får du träffa en naturopat, en av Kamalyas specialister utbildade i såväl österländsk som västerländsk läkekonst, naturmedicin och modern forskning.
 Detoxprogrammet har hämtat mycket från indisk läkekonst och ayurveda. 
 Men eftersom de inte har någon utbildad ayurvedaläkare så går det inte att få en diet helt anpassad efter din kroppstyp, utan du väljer fritt ifrån en detoxmeny.

Thailand -idag

Den som äter den helt vegetariska detoxmaten äter inga mjölkprodukter, inget gluten, inget socker, inget kaffe eller svart te. Råvarorna är till mångt och mycket antiinflammatoriska, har lågt glykemiskt index och ska vara fria från allergener. 
 Givetvis är dieten alkoholfri, och man uppmanas att inte röka. Vi enas om att jag ska försöka välja detox-alternativen på menyn, men att helt avstå kaffe känns som en alldeles för svår utmaning.
 – Första dagarna är alltid de jobbigaste, speciellt för de gäster som detoxar.

Alla gäster uppmanas lämna telefonen på rummet och på området finns ingen wifi. Ett yogapass i den vackert belägna shalan högst upp på ett berg med vidunderlig utsikt över havet, lugnande massagebehandlingar och ljuvliga maträtter fullproppade med nyttigheter.
 Och när som helst kan man sätta sig i någon av områdets flera olika restauranger och beställa en svalkande fruktsmoothie eller en färskpressad juice.

Jämfört med traditionella hälsohem och mer strikta yoga- eller ayurvedaretreats i Indien, är Kamalaya mer som ett femstjärnigt lyxhotell med ett hälsofokus. Välmående, och det i hotellvärlden trendiga engelska ordet ”pampering”, som bäst kan översättas med att skämma bort, pyssla om eller ta hand om gästerna, är ledord för verksamheten på Kamalaya.


Örter

som sallad kan ge

bättre hälsa Att slösa med örter kan främja din hälsa. Minimalt med kalorier och extremt mycket näring, så kan man beskriva örterna. Örter är något vi borde äta stora mängder av, vilket redan är självklart i många andra kulturer. En ökad användning av örter kan i förlängningen leda till bättre hälsa. Att blåbär och grönkål är nyttigt är det ingen som tvivlar på. Många vet till och med att de är nyttiga för att de innehåller mycket antioxidanter, ämnen som bekämpar skadliga fria radikaler (en biprodukt som bildas när vi andas). Fria radikaler kan starta en oxidativ stress i kroppen, vilket i sin tur påskyndar åldrande och leder till sjukdom. Örter innehåller större mängd antioxidanter än både blåbär och grönkål. De är dessutom fulla av bland annat vitamin A, vitamin C, folsyra, kalcium och järn. Ämnen som är mycket viktiga för vår hälsa.
 – Vi svenskar äter pyttelite örter jämfört med andra kulturer, men vi hoppas att det kommer att vända nu säger Per-Ove Kårfors, grundare av Orto Novo och ordförande i Sveriges- Ört och Sallatsodlare. I Mellanöstern äts hela örter som råkost till maten. I Sydamerika i smakrika röror och i Thailand ihop med varma buljonger, soppor och grytor.

Örternas hälsoeffekter är vida omskrivna. Dels för att de är så näringsrika, dels för att de i tusentals år använts i medicinska syften. En av dem som tror på örternas välgörande egenskaper är vetenskapsjournalisten Henrik Ennart. I sin bok ”Den blå maten” beskriver han hur människor äter och lever i världens blå zoner (avgränsade områden där människor är friska och lever länge). I boken drar han slutsatsen att mycket örter i kosten är en gemensam nämnare för många av dessa människor.
 – Människorna i de blå zonerna är ofta intresserade av örters läkande kraft och odlar själva kryddväxter, skriver han.

Per-Ove Kårfors tipsar om enkla sätt att öka sitt örtintag.
 – Slösa med örter i din vanliga mat, det kommer göra den både godare och mycket nyttigare. Blanda ner färsk mejram i den råstekta potatisen eller i tomatsalladen, byt ut isbergssalladen mot färsk persilja och strö i mängder av färsk, strimlad salvia i gräddsåsen.

På Sveriges ört- och sallatsodlares hemsida orterochsallat.se finns massor av tips på hur du får in mer örter i vardagen. För hälsan men inte minst för njutningen.

Källa: mynewsdesk.com

Thailand -idag


Skapa minnen från en jul i Thailand Låter det härligt att resa iväg över jul? Res ifrån matlagning, julstök och stress med klappar och städning. Välj istället att spendera tid med din kärlek eller familjen på varmare breddgrader.

den den torra säsongen med temperaturer som oftast ligger på mellan 27 och 30 grader dagtid. Vattnet håller också en genomsnittlig temperatur på underbara 27 grader.

Flytta julfirandet till Thailand och få en exotisk jul och nyår som är värd att skriva hem om. Thailand har länge varit en favorit bland svenskar som söker sig till värmen i jultider, och de flesta väljer resmål som Phuket, Phi Phi-öarna, Koh Lanta, Krabi och Khao Lak. Reser du hit är du garanterad en vit jul på stränder med sand som är vit som mjöl, azurblått hav, exotisk mat och inbjudande leenden från lokalbefolkningen. December är en perfekt tid att resa hit på, då det är

Jul och nyår i Thailand

Då Thailand är ett buddhistiskt land, firas inte jul på samma sätt som hemma. Det är ändå väldigt uppstyrt på de populära turistorterna för ett lyckat julfirande. På det som är Thailands mest populära destination runt jultider, Phuket, finner du julinspirerade butiker, bodar och julmusik – till och med jultomten kommer hit, ridande på en elefant. Många gör så att de firar jul på en av strandöarna, och tar nyårsfirandet i storstaThailand -idag

den Bangkok. Oavsett om du väljer att dela upp semestern på olika destinationer eller inte kommer du ändå få uppleva de vackra fyrverkerierna som asiaterna kan bäst. Gör dig redo för en härlig semester med sol och bad i omgivningar du sent kommer glömma!

Julen närmar sig med stormsteg och för att försäkra dig om att hitta de allra bästa priserna är det läge att boka redan nu. Vi har samlat de bästa paketresorna till en fantastisk jul i Thailand. Priserna gäller per person när två vuxna reser och bor tillsammans, med avresa från 18 december till 30 december 2016.


Memories
 Beach Bar fixade biffen utan kök …

Trots att samtalet förs på thailändska är det helt uppenbart att taxichauffören inte vill köra oss till Memories Bar på Pakarangstranden i Khao Lak. Från Khao Lak centrum tar resan inte mer är femton minuter, men majoriteten av dem är på en mycket skumpig grusväg och väl framme inspekterar chauffören genast hur bilen har klarat sig. Vi andra tittar mest på solnedgången. Trots att färden gick i snigelfart hann vi ner till stranden precis innan den mörkt röda solskivan snabbt sjönk ner i havet. På en halvtimme förvandlas vit sand och turkosblått hav till kompakt mörker, endast upplyst av lyktor, stjärnor, och så småningom en eldshow.

Memories Beach Bar har funnits i ungefär fem år, och blivit ett populärt tillhåll för alltifrån surfare till filmstjärnor. Det drivs av thailändaren Ching, som döpt den till just Memories för att hedra de arbetskamrater som dog i tsunamin, som 2004 totalförstörde den restaurang som tidigare låg här. Här har han byggt upp en strandrestaurang med bar och bungalower där man kan övernatta. På stranden busar hans barn och i köket arbetar flera av familjens medlemmar.

Fast kök och kök, där köket brukade stå finns numera bara en enkel avspärrning och sotig sand. Bara två dagar före vårt besök brann hela köket ned. Nu basar den kvinnliga köksmästaren Oan över grönsakshackning och wokning i ett provisoriskt tält av presenningar med ilsket vita glödlampor i taket.

Fisk och färskvaror ligger i stora kylboxar, porslinet är staplat på rullvagnar och de rangliga borden är fyllda av kryddor, såser, pak choy, morötter, långbönor och olika sorters lök. I ett hörn står en förvaringslåda, vars ena hörn svetts av elden.

Vid borden på stranden märks inget av detta. Thailändsk mat, som nygrillad fisk, frasiga vårrullar, het papayasallad och generösa portioner pad thai bärs ut medan en lokal trubadur underhåller i bakgrunden.

Det provisoriska köket började byggas upp redan dagen efter branden, och inom kort räknar ägaren Ching med att ha byggt upp det riktiga igen. Till dess har vi överseende med att logistiken kanske inte fungerar helt perfekt, och tar in en kall, lokal öl och tittar på de thailändska lyktorna som sakta seglar upp mot natthimlen. Thailand -idag

Källa: DN.se


Gott om varma källor i Thailand Naturliga varma källor kan hittas på många ställen i Thailand. Flera av dessa platser har utvecklats till turistmål, med resorter faciliteter, träningsprogram och hälsopaket. Vissa platser har även gejsrar och heta källor i omedelbar närhet till vattenfall. Många av dessa platser lämpar sig utmärkt för dagsutflykter för dig som kanske gärna också tar ett bad i det helande termiska och skönt ljumma vattnet.

Thailand -idag

Varma naturkällor tros ha helande verkan Främst i att bota vissa sjukdomar, lindra hudproblem, rygg- och träningsvärk och främja fysiskt välbefinnande. Några av dem har utvecklats till turistattraktioner, vissa erbjuder även hälso- och mineralbad, norra Thailand har många varma källor.

Andra nordliga provinser med varma källor erbjuder ett komplett paket med hälso- och rekreationsanläggningar.


Varför är fisken viktig för folket i Thailand? I vad som anses vara en av de första och absolut viktigaste inskriptioner i det thailändska språket, ristade på en gammal stenvägg, finns idylliska beskrivningar av det gamla kungadömet Sukhothai, varav en del har följande lydelse: "I tiden av kung Ramkhamhaeng den store, är detta land av Sukhothai blomstrande. Det finns fisk i vattnet och ris i fälten." Thai historiker hävdar att dessa är de ord av kung Ramkhamhaeng den store, härskare över Sukhothai kungariket från 1279-1298 och skapare av det thailändska alfabetet, som beskriver hans länder under hans regeringstid. 
 Omnämnandet av rikligt med fisk, som ett sätt att porträttera en nation som är i fred och blomstrande, visar hur viktigt fisk alltid varit och att thailändarna har en källa till mat och en symbol för en fast civilisation.

Människor, som bor i ett land där både fisk och ris är riklig, kommer aldrig att gå hungriga.

Naturligtvis har fisken länge varit en källa till protein i Sydostasien. När allt kommer omkring är detta en frodig region som matas av stora floder som slingrar sig över bördiga slätter, så fisken har alltid varit rikligt. Sötvattensfisk av många olika arter lätt fångas i strömmar och kanaler.

Under regnperioden, när fisken leker och när vattnet står högt, kan de även hittas simma i översvämmade fält tillsammans med andra näringsrika godsaker, som krabbor och blötdjur.

För att göra det mesta av denna belöning, brukar det thailändska folket att gräva dammar för att fånga och odla fisk som sköljs in av översvämningarna. 
 Detta är källan till det thailändska ordspråk, Khut Bo Lo Pla eller "Gräv en damm och lura fisken", som nu beskriver någon som drar nytta av bedrägeri.

Fisk i flodvattnet kan lätt fångas, dessa fiskar anses ha kommit till naturen för att vårda människor. Attdöda dem för mat innebär ses inte om att ta ett liv på samma sätt som att äta andra djur skulle vara – en viktig skillnad i ett buddhistiskt land som Thailand.

Ibland blir fisk fångade för att släppas tillbaka i floder och bäckar som ett sätt att göra förtjänst. Denna tradition överlever, men i dessa dagar är det många Thailändska som inte arbetar på fälten så de kommer att köpa fisk i templet för att släppa fri - det ger dem en förbindelse med landsbygden rötter.

Under de kallare månaderna december, januari och februari som följer på regnperioden, är fisken som bäst efter månader av utfodring i näringsrika vatten.

Thailand -idag

Detta är den tid på året när bönder skördar den nya risskörden, så maten är rikligare än någonsin - därav det thailändska ordspråket, Khao Mai Pla Man eller "New Rice Fat Fish" som betyda att allt är perfekt.

Detta betydde i gångna tider, att folk var lyckligare när maten var mest tillgängliga. Nuförtiden används frasen för att beskriva nygifta i de perfekta första månaderna av äktenskapet.

Eventuellt kvarvarande fisk från regnperioden torkades eller saltade så att det fanns gott om mat för resten av året. Dessa tekniker, för att bevara fisk, har bidragit till de unika smaker som utgör många populära thailändska rätter och snacks - tänk till exempel på räkpasta, och torkad bläckfisk, de små torkade räkor som ingår in Phad Thai eller rätter som Pla Wan, eller soltorkat fisk Pla Daet Dieo.


Fisk – födan ur havet Eftersom Thailand är ett land med över 3.000 km kust, hundratals öar, mangroveskogar, korallrev och relativt lugna hav, har fiskeindustrin länge varit viktig, inte bara för att föda nationen utan också ekonomiskt. Thailand är världens tredje största leverantör av fisk och skaldjur, och industrin är värd mer än 200 miljarder baht per år. Så, om du inte har upplevt någon fantastisk skaldjursrätt, eller besökt några av de många charmiga fiskehamnarna och byarna runt om i landet, har du gått miste om en viktig del av Thainess.

Den thailändska gulfen och Andamansjön är rik på fisk, bläckfisk, räkor, hummer och pilgrimsmusslor. Men kanske den mest utbredda av fiskarna är den lilla men välsmakande Pla Tu, en liten makrill som är saltade och kan köpas i nästan varje stad och by i Thailand, så långt från havet man kan komma.

Några av Thailands mest kända och mest populära rätter är fisk, eller åtminstone baserad på skaldjur. Vad skulle en Tom Yam soppa vara utan saftiga räkor? 
 Hur kan en thailändsk fest vara komplett utan fiskkakor eller krabba med stekt ris? Så viktigt är fisk till den thailändska kosten – som i gångna tider, när folk var för fattiga för att ha råd med fisk att äta till sitt ris, kunde de hänga en liten utskuren modell av en fisk i sitt hem medan man äter sina skålar med ris.

Naturligtvis kan thailändare i dessa dagar njuta av mat från hela världen, och kyckling och fläsk rätter på varje meny. Men det finns fortfarande en speciell plats i hjärtat hos det thailändska folket för fisk. På en restaurang, är de flesta rätterna fisk, som bara stoppas in. Men fiskrätten, brukar vara det ångade fatet med fisken serverad med citron eller stekt med vitlök, alltid särbehandlad. Den presenteras av serveringspersonal med ett leende, och möts med uppskattande utrop från gästerna. När det gäller thailändska köket, förblir fisk mittpunkten.

Fisksås, en ständigt närvarande krydda Naturligtvis, om vi tittar på vikten av fisk i Thailand, kan vi inte glömma att de flesta rätter får sin angenäma smak av fisksås, Nam Pla. Denna illaluktande och salta fisksås är lika vanligt på thaibordet som salt och peppar är i västvärlden, och det tjänar ungefär samma syfte - att ge smak och förbättra smaken hos rätter.

Thailand -idag

Det finns många typer av fisksås i hela Sydostasien. De flesta är gjorda av små fiskar som ansjovis som efter att ha fångats, rensas och blandas med salt i stora krukor. Dessa burkar står kvar i solen och får fisken att jäsa.

Efter några månader, öppnas krukorna och resultatet är en smakrik sås som Thai älskar så mycket. Det finns många kvaliteter av fisksås, men som med olivolja, det är de första partierna som tas från krukorna som anses vara av högsta kvalitet.

Nam Pla är den vanligaste ingrediens som används i thailändsk matlagning och det finns några rätter som inte innehåller det. Som en bordskrydda, är Nam Pla blandad med chili och lite limejuice för att göra Prik Nam Pla - som finns i varje matstall längs vägarna eller på high-end restaurang. Vissa nykomlingar finner Nam Plas tämligen distinkta arom stötande först, men de flesta av dem blir snart hängivna, och fastnar även för sin egen favorit.


Källa: reseguiden.se

Thailand -idag


McDonalds ändrar Big Mac – för första gången McDonalds ändrar sitt recept för Big Mac för första gången - någonsin. I det nya receptet ingår den populära chillisåsen Sriracha.

Andra hamburgare som varit på tillfälligt besök är "Grand Deluxe Pepperoni 'n' Cheese" på Max, "Hamburgare Sous vide" på Sibylla eller "Chicken Legend Salsa" på McDonalds.

Nu kommer 126 restauranger i Colombus, Ohio, erbjuda en Big Mac med smak av Srirachasås istället för den klassiska McDonaldssåsen. Burgaren kommer att kallas "Signature Sriracha", skriver The Independent.

En milstolpe för McDonalds

Sriracha, som är en stark chillisås gjord på chillifrukter, vinäger, vitlök, socker och salt är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand och nu kommer den bli en del av hamburgekedjans storsäljare Big Mac.

Srirachafans använder såsen på pizza, hamburgare, kycklingvingar - och flera maträtter till. Nu kommer den också att ingå på burgaren.

Den klassiska Big Mac kommer dock att finnas kvar för de som inte vill gå över till en starkare variant.

Även på Burger King har de haft perioder med kampanjhamburgare så som "Manhattan Chicken Royale" och "New York Whopper".

Men det är inte bara på hamburgaren som såsen kommer att finnas tillgänglig: Den kommer också finnas som en lös dipsås att köpa, som testades i San Diego, Seattle och Los Angeles tidigare i år.

I ett nyhetsbrev från juni i år står det att den nylanserade burgaren kommer vara en exklusiv blandning av Sriracha och Big Mac såsen - burgaren ska enligt hamburgerestaurangen ge en kryddig smak på "ett sätt som bara McDonalds kan göra."

McDonalds talesperson Becca Hary har tidigare berättat för Business Insider: "Detta är en milstolpe för McDonalds".

Om den nya chili-inspirerade hamburgaren kommer att sälja bra så kommer Sriracha Big Mac att vara nationellt tillgänglig under nästa år.

Thailand -idag


Res billigt till värmen i januari Det är inte bara butikerna som har rea efter jul och nyår. I januari sjunker priserna på resor, chansen är stor att du lyckas göra ett riktigt klipp. Beställ redan nu så har du något att se fram emot efter jul. När julstressen är över och du har fixat och donat i veckor med att handla julklappar, laga mat, pynta hemmet och arrangera jul och nyår lockar det kanske enormt att få en paus i värmen?

Börja 2017 med en vecka i en solstol – vi har tagit fram de billigaste resorna till de bästa resmålen för värme i januari.

PS, när det närmar sig sportloven i februari och påsken i april kommer priserna att stiga igen, så januari är en ypperlig månad om du vill hitta en prisvärd resa som inte tar slut på hela semesterkassan.

Thailand -idag


Magiska tatueringar

i Thailand Boonyong Luangjumpol, även känd som Ajarn Ton, greps nyligen i Thailands Yanglad distrikt efter att han gav lokala tonåringar magiska tatueringar och berättade för dem att de gjorde dem oövervinnliga. Föga förvånande, ville de pröva sitt bläckpansar och hamnade i en rad slagsmål. Sak Yant, som är en gammal typ av thailändsk tatuering, sägs skänka bäraren mystiska krafter. 
 Den innehåller buddhistiska böner som kallas mantran eller Kata som kommer att åberopa övernaturliga krafter.

Dessa magiska trollformler ursprungligen inskrivna på tygstycken, och för århundraden sedan, skulle thailändska soldater bära Yant tryckt på jackor för att erbjuda dem extra skydd i strid.

Efter att Budhismen antogs som en religion i Thailand, blev det vanligt bland anhängarna att ha Sak Yant tatueringar etsade i sin hud. Även idag, tror många thailändska män på dess mystiska krafter, och har en eller flera tatueringar på sina kroppar.

Det finns också massor av historier om människor som bar Sak Yant-tatueringar och som sköts på nära håll utan att ens få sitt skinn genomborrat eller fruktansvärda bilolyckor som bärare av tatueringen undkommit oskadd.

Men den senaste tidens händelser har visat, att de inte alltid fungerar. Thailand -idag


Atlas – jättefjärilen Atlas moth (atlasspinnare) är en stor saturniid mal finns i tropiska och subtropiska skogar i Sydostasien, och är vanligt över den malaysiska skärgården.

bara A. a. ryukyuensis arter som hör hemma i Yaeyamaöarna, huvudsakligen Yonaguni, och som sådan kallas Yonaguni-san "Yonaguni silkes"). Det sägs att vara inspirationen för filmmonster Mothra.

Atlas nattfjärilar ofta anses vara den största nattfjärilar i världen när det gäller total vingytan, [2] men senare källor ger denna titel på Hercules Moth från Nya Guinea och norra Australien. [3] [4] Deras wingspans är också bland de största och når över 25 cm (9,8 tum). Honorna är betydligt större och tyngre än hanarna.

Den största lepidopteran i termer av vingspann anses vara den vita häxan, Thysania Agrippina. Ett rekord exemplar av atlasspinnare från Java mätte 262 mm, medan Thysania dokumenteras att vara ca 290 mm eller mer.

I Indien är Atlas malar odlas för sin silke i en icke-kommersiell kapacitet; Till skillnad från den som produceras av den närstående silkes mal (Bombyx mori), Atlas moth siden utsöndras som trasiga strängar. Denna bruna, ull-liknande silke tros ha större hållbarhet och är känd som Fagara. [7] Atlas moth kokonger har använts som plånböcker i Taiwan.

Atlas mal sägs att namnges efter antingen Titan i den grekiska mytologin, eller deras kartliknande vingmönster. I Hong Kong kantonesiska namn kan översättas som "ormens huvud mal", med hänvisning till den apikala förlängning av forewingen, som bär en mer än flyktigt likhet med en orm huvud. [5] Japan har Thailand -idag


Tyst turism bland öarna i

Thailand

Det är gott om vikar bland Hongöarna utanför Phuket. Ibland fraktas våra kanoter från en plats till en annan med hjälp av en long tail boat.
 Trettio minuter från stimmiga semesterorten Phuket öppnar sig en värld av orörd natur som få ger sig tid att upptäcka. I nationalparken utanför öarna Koh Yao Yai och Koh Yao Noi kan du paddla in i hemlighetsfulla laguner och bada från öde stränder. Vi glider tyst utmed en vägg av klorofyllstinn grönska. Det enda ljud som hörs är dropparna från kajakens paddeltag och då och då ett vrål från makakeraporna i teakträden som sträcker sina väldiga grenar ut över vattnet. 
 Då och då bryts tystnaden av ljud från cormorantfåglarna inifrån det täta buskaget ovanför våra huvuden.

Plötsligt öppnar sig en klyfta i berget och vi glider ljudlöst in i en hong, som på thailändska betyder rum. Det är en jättesal av vattenspeglingar som omger oss, en katedral av höga träd sträcker sina väldiga kronor mot ljuset. 
 I klippväggarnas sprickor omfamnar slingerväxter varandra, tätt, tätt i ett ändlöst virrvarr. Nästa dag förflyttar vi oss i gryningen längre ut i Phanga Nga Bay.

Genom det kompakta soldiset dyker den ena fiskebåten efter den andra upp ur intet, små träbåtar med klassiska långa propelleraxlar och ett litet segel för att motverkar dyningarnas rullningar. I båtarna jobbar två och två med att dra upp nattens nätfångst av i huvudsak yellowfish och groupa.
 –  Bästa inkomsten får de om de lyckas dra upp en hummer, säger guiden Khun Run. En enda kan innebära flera dagars inkomst om den levereras till någon av de lyxiga resorten på Koh Yao Noi eller inne i Phuket.

Inget ont om Phuket, Koh Lanta eller Krabikustens stränder och vackra turistanläggningar, men för dem som vill komma åt något annorlunda på en så vanlig charterdestinati on som Phuket är en aktiv semester som denna en upplevelse som inte är speciellt krävande. Faktiskt något för hela familjen.

Det blir strandhugg med medhavd picknick på en sandstrand vi för stunden äger helt för oss själva. Att få simma ut naken i det turkosskimrande vattnet är en sinnlig upplevelse av hög dignitet.

Vi besöker en gummiplantage. På nära håll får vi följa gummits väg från en skåra i barken till den ganska slabbiga tillverkningsprocessen då gummimassan tvättas och blandas med kemikalier för att stelna och manglas till tunna sjok som hängs på tork på långa störar.

Varje gång jag gör en liknande resa bortom de invanda turiststråken, bortom allfarvägarna, känner jag glädjen av att ha fångat en glimt av något oupptäckt, oförstört och unikt, en resandets konst som författaren Jolo uttrycker ungefär så här: ”Man måste gå vilse för att uppleva äventyret”. Men faktum är att det enda som krävs är en trettio minuters resa i speedboat från turistorten Phuket.

Thailand -idag

Vi lämnar sjölivet bakom oss för en cykeltur runt ön Koh Yao Noi, som på thailändska betyder den lilla Yao-ön. Det är en lagom stor ö för en dagstur med stopp för en matlagningskurs i byn Pa Ta Kvi.

Förr var det en lönsam verksamhet på Koh Yao Noi. I dag har konkurrensen hårdnat i takt med att kineserna börjat producera gummiträd i stor skala till ett lägre pris.

Källa: dn.se


Finns det svenskt kaffe på hotellet? En googling på "svenskt kaffe" ger över 25 000 träffar. En del handlar om Lasse Åbergs kultrulle "Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten" från 1980, andra om att svenskt kaffe är en snackis i New York eller om hur vanligt det är på hotellen i Thailand. "Svenskt kaffe" är ett koncept. Men vad sjutton är svenskt kaffe, egentligen?

- En blandning av kaffe från vissa länder som vi traditionellt har druckit i Sverige, som vi kallar svenskt kaffe, säger Anna Nordström, specialkaffeansvarig på Löfbergs och tidigare medlem i det svenska baristalandslaget.

Svenskt kaffe är alltså en superglobal historia. Men varför en blandning? Anna Nordström berättar att blandningar ofta smakar bättre än varje kaffe för sig. Dessutom blir det lättare att erbjuda samma smak året runt, vilket inte är givet med en produkt bestående av växande råvaror med kvaliteter som skiljer sig från årstid till årstid.

för att ta bort bitterheten.

- Gör du en blandning så är det lättare att justera lite grann, så att det smakar lika, säger Anna Nordström.

- Nej, det säger jag faktiskt ur ett globalt perspektiv. Och det håller kaffekännare över hela världen med mig om.

Starkt kaffe

Fakta: Svenskt kaffe på hotellet

Det om blandningen. Men finns det något i tillagningen som är svenskt?

Det är oklart hur många svenskar som faktiskt frågat efter svenskt kaffe på hotellet. Men det finns historiska belägg för att svenskar tagit kaffefrågan på allvar under sina utlandssemestrar.

Historisk förklaring

Hallå, klart det gör. Bryggkaffe.

En klassisk svensk mellanrostblandning brukar bestå av kaffe med basen i Brasilien, kanske även Colombia, och lite Östafrika på det, förklarar Anna Nordström. Lite Kenya eller Etiopien.

- Det är ju väldigt vanligt i Sverige, och det sätter ju också sin prägel på smaken.

- Det har väl sin historia i att vi exporterat mycket trä och stål till Sydamerika, och tagit hem kaffe därifrån. Kommer du till Danmark smakar kaffet lite annorlunda, för de har handlat med Holland, och Holland hade kolonier i Sydostasien och tog hem sitt kaffe därifrån.

- Vi gillar ganska starkt kaffe i Sverige.

TT: Styrkan då?

TT: Är det därför så många har mjölk i kaffet?

- Ja, det tror jag. Framför allt för att det är för starkt. Överdoserat kaffe är väldigt vanligt. Då vill man ha mjölk Thailand -idag

TT: Många är övertygade om att svenskt kaffe är så himla bra, har de rätt att vara det?

- Ja, det tycker jag. Vi ska vara jättestolta över det.

TT: Och det säger du inte för att du jobbar på Löfbergs?

Enligt Centrum för näringslivshistoria försågs Ica-förlagets och Fritidsresors charterresenärer på 1960-talet med kaffepaket och melittapåsar när de klev ombord på flygen söderut. I en undersökning som resebolaget Ving gjorde för två år sedan toppade kaffe listan med de vanligaste livsmedlen svenskar tar med sig på utlandssemestern.


Livet på ön flyter fram i ett stillsamt tempo. Hit åker man inte för att partaja – snarare för att uppleva stillhet och äkta thailändskt vardagsliv. De flesta av de båda öarnas befolkning livnär sig på fiske och gummiodling, men en del också på den spirande turismen från allt fler som söker sig bort från stressen i Phuket. Här har polisen inte mycket att göra konstaterar guiden Run.
 – Poliserna blir bara fetare och fetare. Eftersom 90 procent är muslimer blir det inga fyllebråk som på öarna runt omkring, säger han med ett illa dolt leende.

Här händer absolut ingenting som kräver en polisinsats bortsett från att kontrollera det sedan två år tillbaka införda hjälmtvånget för mc-förare.

Innan han säger det har jag under cykelturen runt ön funderat över varför bara mc-föraren bär hjälm, medan barnen eller passageraren konsekvent saknar något som helst skydd.


– Vore det inte lagstadgat skulle ingen bry sig om att bära hjälm, säger Run. De bärs enbart för syns skull eller snarare för polisens skull, säger han.

Det är hos hans mamma Ma Aui som vi en stund senare gör en lunchpaus.

Det blir en matlagningskurs i hennes enkla gaturestaurang. En av grannarna, en äldre man, gör oss sällskap vi bordet. Han heter Wari och han är bekymrad över öns styre som inte bryr sig ett dugg om den unga generationen.
 –  Vi lämnar våra ungdomar vind för våg, utan att hjälpa dem in i det modernare samhället där både nya och gamla sedvänjorna kan mötas sida vid sida. Nu blir de bara frustrerade, vilket gör att de skiter i allt.

En öl i baren och en simtur i poolen är en perfekt avslutning efter en heldag på cykel där vi kommit nära människorna på öarna och samtidigt fått en inblick i deras vardag. Överallt har vi mött stor gästfrihet.

Det går med andra ord mycket bra att kombinera en aktiv semester på öarna utanför Phuket med lojt strandliv på den välbekanta turistorten – och det passar hela familjen.

Svårare än så är det inte, summerar jag Thailandssemestern på snabbåten tillbaka till Bang Rong Pier på Phuket och ett restaurangbesök på China Inn på Thalang Road. Det är en upplevelse att bara kliva in i den koloniala byggnaden som serverar utsökt thaimat. Det blir vegetarisk Phat Khra Phao med pumpa.

Senare på eftermiddagen cyklar vi genom en vacker pinje- Vi sätter punkt för Thailand ur ett annorlunda perspektiv skog och längs små vägar utmed havet. Tillfredsställda till och ägnar resten av semesterresan åt några dagar på både kropp och själ hoppar vi på seneftermiddagen på stränderna runt Phuket. båten tillbaka till grannön och resorten Koh Yao Yai Village.

Ö-livet i Thailand

Thailand -idag


Husen är byggda av flaskor

Bortsett från den hisnande Iguazu Falls, en av de viktigaste turistattraktionerna i Iguazu området är huset av plastflaskor, byggd av plastflaskor och andra återvinningsbara material. Alfredo Alberto Santa Cruz fick idén att bygga ett hus från plastflaskor medan han skapar en lekstuga för sin lilla dotter. Efter att han avslutat det, märkte han plasten strukturen var ganska robust och insåg att han var på något. Det var då han bestämde sig för att bygga ett sovrum stuga av plastflaskor, för honom och hans familj.

Santa Cruz flaska hus har en säng, stolar, hyllor och även

en falsk hängande växt, alla gjorda av PET-flaskor. Praktiskt taget allt inne i huset är återvinningsbara, bortsett från trä inramning och några metallfästen. Väggarna är gjorda av två-liters plastflaskor, medan taket består av hundratals TetraPak kartonger (rutorna du dricker saft från). Alfredo har tillplattad dem till bältros och förvandla dem aluminium uppåt, för att spegla solen och hålla platsen sval. De skulle bara pågå i 4-5 år, på grund av regn, men han täckte dem med ett plastskikt, klippt från flaskor och säger att detta combo kan pågå till och med 20 år.

Jag har sett glasflaska hus innan, även ett tempel byggt av glasflaskor, men detta är min första plastflaska hus. Thailand -idag

Wat Pa Maha Kaew templet är det enda templet i världen bygga ut glasflaskor och kapsyler. Det hela började 1984 när de buddhistiska munkarna började samla flaskor för att dekorera sina skyddsrum. "Temple of miljoner flaskor" Wat Pa Maha Kaew ligger i Siasaket provinsen, ca 370 miles nordost om Thailands huvudstad, Bangkok.


Thailand idag … Antal invånare ca 70 010 502. Huvudstad: Bangkok.
 Den thailändska befolkningen är en av de mest homogena i Sydöstasien. De allra flesta invånarna talar thai och bekänner sig till theravadabuddismen. Men inom den thaitalande befolkningen finns regionala skillnader, och i landet ryms också flera etniska minoriteter. Religion En stor majoritet av befolkningen bekänner sig till theravadabuddismen, som genomsyrar samhällslivet och kulturen. Monarkin och staten har historiskt alltid haft starka band till religionen. Kungen måste enligt författningen vara buddist, men han ska samtidigt värna alla religioner.

Politiskt system Thailand är en konstitutionell monarki, där kungen måste vara buddist. Kungahusets formella makt är begränsad men i verkligheten har hovet ett stort inflytande över samhället.

Aktuell politik Den 22 maj 2014 genomförde militären en kupp och avsatte Thailands folkvalda regering, som leddes av Yingluck Shinawatra, syster till den omstridde tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra.

Författningen, som föreskrev att Thailand är en parlamentarisk demokrati, upphävdes av armén. Idag styrs landet av en tillfällig regering, uppbackad av militären.

Maktövertagandet skedde efter ett drygt halvår av regeringskritiska demonstrationer i Bangkok. Landet styrs idag av ett militärråd och saknar permanent författning, regering och parlament och mediecensur råder.

Utrikespolitik och försvar Thailand har alltid fört en pragmatisk utrikespolitik och anpassat sig till nya situationer. Landet kan också beskrivas som nationalistiskt med en skepsis mot utländsk inblandning i politiken.

Thailand -idag

Efter andra världskriget har utrikespolitiken varit utpräglat västvänlig, men Thailand strävar också efter att utöka samarbetet med andra länder i Sydöstasien.

Ekonomi Thailands ekonomi har vuxit snabbt sedan 1950-talet. Tillväxten drivs framför allt på av en stor export, som i hög grad består av elektroniska komponenter framställda av en modern industri. En omfattande turistnäring bidrar också till uppgången. Levnadsstandarden har stegvis höjts för invånarna, men förbättringen är ojämnt fördelad. Den ekonomiska uppgången märks mest i Bangkok med omnejd.

Utrikeshandel I takt med industrialiseringen från 1960-talet har Thailands utrikeshandel förändrats i grunden. Från att tidigare nästan uteslutande ha bestått av jordbruks- och fiskeprodukter utgörs exporten nu till största delen av varor från tillverkningsindustrin. Samtidigt har importen ökat kraftigt.


Välkommen till Europeiska

Thailand – idag Ett rikt liv

OLAN

BARTENDERSK

för ett helt slagit upp dörrarna på Phuket. EBS har precis bartendercenter av Patong nytt, supermodernt på södra delen Skolan är belägen till stranden och gångavstånd ger och Beach och har av butiker, restauran det finns massor närhet. nattliv i direkt at lyxigt boende har man kombiner rna kursI det nya centret toppmode med ns för sina elever tillsamma lounge. egen lokaler och en helt till verklighet! Gör drömmen och sol blått vatten, sommar Otroliga korallrev, till en internatio vinterhalvåret! Res under det kalla och får minnen träffar nya vänner på nell miljö där du Bartenderskolan till Europeiska för livet. Res hela värlPhuket, i Thailand. ungdomar från s hundratal och fått toppEn skola där uppfyllt sina drömmar , nya vänner den redan har bartender som ar moderna utbildning livet. och minnen för

branschens skolan erbjuder skola som Europeiska Bartender skola. En bartender ledande bartender drömmar. uppfyller alla dina b på ett heltidsjob mål är att satsa Oavsett om ditt om du vill uppleva ell bartender, som profession kul medan du tjänar intryck och ha ett jobb för världen, få nya behöver du kanske om pengar – eller studier. att finansiera dina timmars unveckor, med sex Under fyra intensiva du en utbildning som uppfylfår dervisning per dag, godkänd av hostandard, och är ler internationell gbranschen. bl. tell- och restauran ett jobb efteråt, möjligheter att få egna hotell Detta ökar dina nter och alldeles jobbdatabas. e nattMorderna träningsce a. via skolans egen Road där det pulserand g egentligen ligger mitt på Beach medan du dig om vad bartendin till att du har roligt hittar världsledande livet påminner Samtidigt ser man nya saker och i kombination med och att du lär dig det profeshandlar om. Detta dig för rustad utbildar väl att du är veckor på instruktörer gör nya vänner. livet efter fyra intensiva esk.com sionella bartender Källa: mynewsd skolan. Europeiska Bartender

Thailand -idag

i ett fattigt Isaan …

Koh Tarutao

ett ”piraternas paradis” . var skärgården i Turatao För inte så många år sedan 1500 kvadratkilometer. de – de har alla varit här. nationalpark – som omfattar Fångar, pirater och TV-tävlan is och Thailands första marina Idag är det ett tropiskt turistparad Natinalparken Koh Tarutao

Koh Tarutao

Elefantens nationaldag Den 13 mars är elefanternas nationaldag i Thailand. Varför behövs en dag speciellt för elefanterna, konungarikets symbol, integrerade i det thailändska folkets historia och kultur? De borde väl få allt det beskydd de behöver.

Fram till år 1989 fanns det ungefär 15 000 elefanter i norra Thailand, de flesta sysselsatta i den lönsamma skogsindustrin.

"Så är inte fallet" understryker naturvårdaren Khun Sangduan 'Lek' Chailert från Elephant Nature Park i Metamaan. "Om elefanterna skall kunna överleva i Thailand så måste landets lagar ändras – och det finns många saker som vi kan göra för att hjälpa till att säkerställa en tryggad framtid för dem". Lek, hennes veterinärer och personal strävar hårt året runt för att rädda elefanter med sin ”Jumbo Express”.

Andra var sysselsatta av bergsfolket Karen med jordbruksarbete och med transport av varor och människor. Elefanterna var en integrerad del av Karenfolkets kultur – en ny elefantunge betydde en ny medlem i familjen.

År 1989 stiftade den thailändska regeringen nya lagar där avverkning förbjöds för att skydda de snabbt minskande skogarna.

ndet möter Andamanhavet Thailand. Där Malackasu i Malaysia. Stränderna Tarutao ligger i sydligaste e öarna tröskel mot Langkawi finns bildar de 51 grönskand häpnadsväckande. Här Siktdjupet är på sina håll bra dykplatser. tillhör Asiens vackraste. korallrev med massor av djungel, mangrove och fiskrika rk. första marina nationalpa Thailands som är starkt begränsad. 1974 förklarades ö-gruppen exploaterat eftersom turismen Koh Tarutao är inte speciellt saknas. Till Tarutao söker man sig för att andas AC och snorkling med korDiskotek, neonskyltar och en bok eller varva sol, bad ut. Du kan gömma dig med tare djungelexpeditioner

"Goda nyheter för träden, men ett dåligt omen för elefanterna" säger Lek. "I ett slag blev de flesta elefanterna och deras ägare bland Karenfolket arbetslösa och måste söka sig till andra inkomstkällor. Några fortsatte med att delta i illegal skogsavverkning och de elefanterna drogas ofta för att orka arbeta långa arbetspass." Många av Karenfolket tvingades att sälja sina djur till skogsbolag. Honor skildes från sina ungar, en del såldes till utländska cirkusar och andra turistföretag. Andra dog och några blev tiggare på gatorna i Chiang Mai och Bangkok".

meter korallrev, Park omfattar 1490 kvadratkilo går att hitta i et som Ko Tarutao National Marine Similan det klaraste havsvattn den marina faunan småöar, djungel och Ko tillhör mjuka och hårda koraller Thailand. Sjöanemoner, fyra arter havssköldpaddor. ofta. speciellt inte liksom delfiner, rockor och syns men Livet valar finns också, i det fattiga s jakt Isaan är strävsamt och r. Hänsynslö Dugong (sjöko), valhaj och inte för sina stora saltvattenskrokodile helt enkelt – men det finns tillfällen Ko Tarutao var länge ökänt som lyser upp tillvaron även har förpassat dem till historien. och för den fattigaste risbonde. i Ao Pante. Vildsvin kranium på parkmuseet Det är att ett är festligheter kommer se. du som bröllop och marknader eller Det närmsta däremot lätta ak och rökgrå langur, är r. att någon djungeldju byggt två sorters apor, krabbmak avdelning ett nytt tillhör hus. Vid dessa tillfällen utter och fiskarkatt Mushjort, flygande lemur, ställer ra, fest och grannar till med Kungskob platser.man och vänner vara en av Thailands ormrikaste sällan. kommer ses mycket man ur men Ko Tarutao sägs också huse för att överlämna pengagåvor bambuvipera finns på ön, träsken. och delta pytonorm, mangrove- och mangrove i festligheterna. Som tack för pengagåvan ner när du åker båt genom ödlor. Varanerna är Håll utkik efter vattenvara största får gästerna oftast en bit fläskkött med sig hem. tre meter tillhör de världens Med en längd på upp till grodor och fåglar. krabbor, utom allt för respektingivande, men ofarliga Maten är oftabramingenkel med många risrätter, men Vitbukig havsörn, det observerats på Ko Tarutao. tre sorters serveras finns även Drygt 100 fågelarter har I djungeln lokala varianter och fisk eller kyckbåten redan vid Ao Pante. eater och beedet bluetailed lada och revhäger möter ling är nog vanligaste inslaget efter riset. och wreathed. Solfåglar, näshornsfåglar: giant, pied Ibland har man kanske lyckats fånga finns runt stugbyn i Ao Pante. en åkerråtta greater racket tailed drongo

som då genast serveras som en delikatess.

De flesta som bor i isaan är risbönder och Thailands bästa rissorter kommer härifrån. De allra flesta har även en bit land där de kan odla ananas, majs, mango, potatis eller ha några gummiträd. För de som har gummiträd väntar många nätters arbete då det är nattetid träden tappas på saven. Två nätters tappning följs av en natts sömn och på dagarna väntar risfälten.

Källa: thaifocus.com

Stränder på Koh Tarutao

, vit och kantad av vid parkhögkvarteret är långgrund som vid Ko Lipe eller Ko Ao Pante – Sandstranden räd. Vattnet är inte lika klart gade solnedgångar kasuarina- och sammetst sträng av sand och aprikosfär turister, blått vatten Adang, men med en generös till. Få man ständigt längtar tillbaka ade langurer, som far är det här en plats som aker och extremt långsvans och inga försäljare. Krabbmak upplevs som en extra bonus. runt ovanför Ao Pantes långhus, dyker upp efter en långa stranden som plötsligt Ao Sone – Den tre kilometer oförglömligt intryck. Det här måste vara en av ett lång djungelvandring gör ödslig och med hårt stränder; isolerad, avlägsen, Thailands fem vackraste berg och ett pärlband av i vattnet ser jag djungel, bli. packad sand. När jag ligger Bättre kan det knappast Adang. Ko framför fiskebåtar

Under elefanternas dag kommer för ändamålet specialbyggda fordon att finnas i bergen för att besöka avsides liggande byar med sjuka elefanter. Om elefanterna skall kunna överleva i Thailand så måste landets lagar ändras – och det finns många saker som vi kan göra för att hjälpa till att säkerställa en tryggad framtid för dem. Elefanten är den thailändska nationalsymbolen eftersom den betytt så mycket för Thailand. "Den har hjälpt landet genom att kämpa i krig och den arbetar fortfarande hårt för ekonomin." Thailand –idag

Barnen fostras tidigt i att hjälpa till och att visa stor lydnad och respekt mot de äldre. Även den minsta lilla knatte hälsar artigt. Som brukligt är serveras gäster alltid ett glas kallt vatten.

De flesta husen saknar möbler och man äter sittandes på en tunn bastmatta direkt på stengolvet. Thailändarna kan sitta i skräddarstä llning flera timmar i sträck medan det för oss västerlänningar, som kommit en bit upp i åren, blir smärtsamt redan efter några minuter. Det är inte många som har råd att ha bil men en mc har de flesta familjer råd med eftersom det finns förmånliga avbetalningar. De flesta som har många risfält nöjer sig med en tuk-tuk-trakt or. Den är användbar i jordbruket och som transportme del.

De flesta byar har ett eller flera tempel med några munkar som bor där. Dessa går sin runda varje morgon för att be om allmosor vilket i de flesta fall blir mat – och det är för det mesta kvinnorna i byn som delar med sig. Och trots den stora fattigdomen så finns det alltid pengar att skänka till templet. Varje hushåll ger dessutom en årlig gåva om 1000 baht per vuxen förutom alla pengagåvor som ges vid någon av de många budhahelgerna. De flesta templen är mycket välmående med många trogna anhängare till den buddistiska läran. Thailand –idag

Pengaträden är ett vanligt sätt att samla in pengar på och man kan fästa sedlarna eller kuverten med sedlar direkt på några ”grenar”. Träden står ofta framme helt obevakade men det är mycket sällsynt att något blir stulet. Vardagen börjar redan vid 04-05 på morgonen då maten till munkarna förbereda och tillagas. Sedan är det dags för övriga i familjen att äta och vid kl 08 skiljs man åt. De vuxna går ut på risfälten medan de unga åker till skolan. Kvar i byarna blir bara de allra äldsta att vakta kycklingarna och hundarna. Hundstölder förekommer eftersom man i grannlandet Vietnam anser att hund är en delikatess … Sedan samlas inte familjen förrän solen går ned. Då ska maten tillagas, läxor göras och många andra sysslor som väntar en husmor. Ett liv som i mångt och mycket påminer om det liv vi i västvärlden levde för 50-100 år sedan. Och det är här många västerländsk a män väljer att sluta sina dagar här på jorden – tillsammans med sin isaanfamilj – de fattigaste men trots allt ständigt leende och lyckliga folket.

Hemsida • Magasin • Radio – bara om Thailand! Thailand -idag

Thailand idag december 2559  

Magasinet från Thailand som berättar om Thailand idag …