Oktober 2014

Page 1

Årgång 2 Oktober 2557

Thailand –idag

Thailand –idag 1


Kära läsare! Vi hoppas du ska finna vårt magasin intressant och informativt att läsa. Du hittar oss inte där gratistidningar vanligtvis ligger utan du som vill läsa oss får själv hämta, eller läsa den via vår hemsida.

Utges av: www.thailand–idag.asia E–post: bernt@thailand–idag.asia Webbtidningen för alla som har en anknytning till, eller kanske ett intresse av och i Thailand. Läs om spännande händelser och besöksmål, festivaler och fakta. Som prenumerant kan du ladda ner varje nummer av tidningen. Som läsare håller du dig ständigt uppdaterad och kan följa med i vad som händer i Thailand –idag. En annons når 10.000–tals svenskar både i Thailand och i övriga världen via radion och tidningen. Vi hoppas på många annonsörer för att senare kunna utöka redaktionen. Idag når vi omkring 38.000 läsare i främst Skandinavien och Thailand vilket gör att annonserna får stort genomslag och läses av många. Annonspriser per månad: Storlekarna utgår från A–4

Vi kommer med ett nytt fullmatat 32–sidors nummer varje månad året runt – läs oss överallt, i din dator, på surfplattan eller i mobilen. Du kan även ladda ner magasinet och läsa senare. Vi som jobbar med hemsidan, radion och tidningen bor och reser i Thailand, och vi har en mångårig erfarenhet av branschen. Vi gör sedan många år annonser, skyltar, visitkort och mycket mer till kunder både i Thailand och Sverige. Tveka inte att kontakta oss för förslag och offert du får förslag inom 24 timmar. Några har oss som sin egen reklambyrå. Vi gör även ett magasin på norska.

Det skrivs mycket negativt ibland om det här underbara landet, därför vill vi verka som en motvikt och berätta om allt det underbara som finns här – och som trots allt är det som överväger.

Välkomna till Thailand –idag, som lyssnare, läsare och annonsör!

1/1

7 000 • 7 000 • 10 000

1/2

4 000 • 4 000 •

ett 30-tal med fantastiska stränder som är nästan folktomma. Ni som varit i Thailand tidigare tycker jag ska överväga en semester i inlandet. Här finns fantastiska kulturskatter, sevärdheter och upplevelseparker som ni aldrig sett tidigare. Vi har i tidigare nummer berättat om några av dem men det finns oändligt många fler som bara väntar på att ni ska komma … Många tempel är också sevärda med sin annorlunda stil som inte påminner om något annat. Välkommen till Isaan – det äkta Thailand!

Jag bor mestadels i Isaan och pendlar till Pattaya några dagar varje månad men besöker aldrig havet – trots att Thailand är berömt för sitt rika undervattensliv. Det beror på att stränderna i turistparadisen blivit lite väl mycket exploaterade, men det finns gott om paradisöar att upptäcka och bara utanför Pattaya ligger

Vi vill vara annonsörernas skyltfönster i Thailand – genom att erbjuda annonsutrymme till mycket attraktiva priser – på nätet, i radion och i tidningen – eller varför inte i alla tre?

1/4 2 500 • 2 500 • 4 000

Båda

Faktiskt sover jag under 2-3 filtar i januari-februari eftersom nattemperaturen kan sjunga så lågt som till ca 15 grader i mellersta Thailand. I de norra delarna är det vanligt med nattfrost och människor vallfärdar för att få campa en helg i de kyliga bergen eftersom thailändare älskar kylan –precis som vi älskar värmen …

Inte bara för läsare och lyssnare

9 000

Radion

Men efter sex år har jag vant mig vid Thailands tre årstider. Efter den varma ”sommaren” är det rätt skönt med en lång period svalare väder innan hettan kommer tillbaka.

Har du en positiv upplevelse som du vill dela med dig – kontakta oss så vi kan berätta den för våra läsare och lyssnare.

Thailand –idag har redan fått 38 000 lyssnare och läsare per månad i främst Thailand och Skandinavien, men också i trettiotalet andra länder, vilket ger dig kontakt med många nya kunder.

Tidningen

Nu kommer svalkan och den torra årstiden som i november kan bli rätt kylig nattetid med temperaturer så låga som bara runt +25 på dagarna.

Thailand –idag 2

Web-Shop

Souvenirer som påminner deg om T h a i l a n d! Design din egen t-skjorte eller 
 velg bland våre bilder og tekster.

Have Money

Let us make your T-shirt! If you can think it – we can print it …

Want Honey

w w w . v i p r e i s e r . nMEDIARELATION o/webshop


Ett buddhistiskt tempel i Skåne Det thailändska buddhist templet Wat Sanghabaramee invigdes formellt på lördag i Näs gamla skola vid Trollenäs. Till invigningen kom bland andra Thailands ambassadör i Stockholm och kommunfullmäktiges ordförande i Eslöv Lena Larsson.

Bakgrund

På plats finns även de nio buddistmunkar som välsignar templet under ceremonin. – Vi räknar med att cirka 500 intresserade från hela Skåne kommer vädret blir bra, säger Olle Sundin, ledamot i den ideella föreningen Wat Sanghabaramee.

År 2006 fick vi veta att denna fastighet, som ägdes av en thai/svensk familj, var till salu. Vi såg möjligheten att skapa ett tempel i Skåne och därför togs beslutet att köpa fastigheten.

Det bor cirka 3 000 thailändare i Skåne.

Under år 2005 skänkte Fru Eh och hennes man Stein 5 hektar mark i norra Rörum för ett tempelbygge. Dock saknades kommunalt vatten och avlopp och det skulle därför medföra extra kostnader om vi skulle bygga där.

Huset har byggts om av thailändska buddhister samt deras partners som bor i södra Sverige.

Thailand –idag 3

De fick hjälp av munkarna från Wat Pa i Köpenhamn under ledning av Phar Kru Somsak, som höll i trådarna. Wat Sanghabaramee skulle bli ett av de thailändsk-buddhistiska templen i Europa som kan ta emot diplomatmunkar (Dhamma Yot) från Thailand. Wat Sanghabaramee drivs under ledning av Prakro Sangkharag Tongchai Suphachayo från den 19/10 2006.


Thailand på billigsalg Generalene gjorde kupp. Det kan du også gjøre NORDMENN REISER SOM FØR Nordmenns interesse for Thailand er vedvarende i perioden etter unntakstilstanden. – Både norske og internasjonale medier har dog påvirket ferielystne nordmenn med daglige skriverier og et negativt synspunkt om unntakstilstanden som naturlig nok har påvirket interessen for å reise til Thailand og har satt Thailand som et feriemål i et unødvendig og kritisk søkelys, sier Rezowan Hossain, daglig leder i Eastern Travel. – Til tross for unntakstilstanden har vi ikke hatt avbestillinger og kanselleringer av betydelig grad. Nordmenn reiser fortsatt som normalt. Thai Airways flyr daglig fra Oslo til Bangkok i sommer, og med høyt belegg, men det har selvfølgelig hatt en del å si for omsetningen til lokale hoteller, butikker, restauranter og bedrifter i de største byene grunnet kortere åpningstider. Nå er situasjonen normal igjen og mange hoteller tilbyr gode rabatter i tiden fremover for å trekke til seg solhungrige nordmenn tilbake til "Smilets Land". Nedgang på 249 prosent! Etter militærkuppet i mai sank antall ankomster til Thailand dramatisk. Også fra Norge. I dagene rett etter kuppet, da portfobudet ble innført og usikkerheten var på det største, droppet trafikken inn til Thailand fra Norge med hele 249 prosent. Den nedgangen var imidlertid svært kortvarig, og allerede ved utgangen av mai var trafikken godt restituert, både fra Norge og de fleste øvrige land.

Kina er et av de største markedene for Thailands turistnæring, og kineserne viste seg enda mer forsiktige enn andre nasjonaliteter. Rett etter kuppet sank antall reisende kinesere til Thailand med hele 437 prosent. Etter militærkuppet i mai sank bookingene til de fleste turisthotellene i Thailand som et søkke. – Det er «all time low» nå, sier Pitanu Boonyaratvej. Han er leder i Arlymear Travel Company og en veteran i turistindustrien. – Vi har problemer helt siden uroen startet i 2006, men prognonsene for høsten og vinteren vi har foran oss nå er de svakeste jeg har sett noen gang, sier han. – Vi ser at mange velger å reise til Myanmar, Vietnam, Kambodsja eller Kina i stedet akkurat nå, sier Boonyaratvej. Som normalt Både han og alle andre Dagbladet snakker med om tilstanden i landet, vil gjerne ha fram at kuppet hilses velkommen av det store flertallet i landet. Enkelte hevder det var nødvendig for å skape stabilitet og forutsigbarhet. – Thaiene merker forskjell. Nå blir det gjort noe her. Myndighetene har tatt mange grep, som å rydde opp i utbredt korrupsjon og samle inn masse våpen. – Som turist vil du derimot ikke merke noen forskjell på Thailand før og etter militærkuppet. Alt er egentlig som før. Det er ikke slik at gatene er fulle av soldater og tanks eller at det er spesielle restriksjoner som gjelder. Thailand –idag 4

– Portforbudet er borte for lenge siden, og det meste er egentlig som før, sier Boonyaratvej. Prisene faller Kanskje med unntak av optimismen. Enkelte hoteller opplever så mye som åtti prosent bookingsvikt foran den forestående høysesongen. Det er dramatisk. – Ja, selvsagt er det dramatisk. Turistnæringen er hardt presset nå og konsekvensene kan bli store. Det er mange som lever av turismen i Thailand og alle – fra de utallige gateselgerne, transportnæringen og hotellene – merker at det er dårlige tider. – I vårt firma har vi ikke hatt lønnsøkning siden 2006, og vi får det i alle fall ikke nå, sier Boonyaratvej. – Konsekvensen er at mange dropper prisene det er mulig å droppe dem – og gjerne enda litt lenger. Jeg vet personlig om flere luksushoteller som selger produktet sitt med tap nå. Det gjør de for å sikre en viss strøm av kontanter for å ha penger til lønninger og nødvendig drift. – Mange anser at det er bedre å drive med kontrollerte tap framfor å låne penger av banken, sier Boonayaratvej, og lover at det er mange gode kjøp å gjøre for den som er ute etter en Thailand–ferie til vinteren. – Jeg kan aldri huske at prisene har vært så lave, sier han. – Men strendene er akkurat like fine som før, etter min mening de beste i denne verdensdelen, maten er fortsatt like god og sola er minst like varm som før. Det sier seg selv at du får mye ferie for pengene her nå, soer Boonyaratvej. – Jeg tror det tallet er en del høyere, sier svenske Eric Hallin. Han er hotelldirektør på Rembrandt Hotel i Bangkok, og har som alle andre fått kjenne på konsekvensene av den sterkt reduserte turiststrømmen. – I januar hadde vi 81 prosent belegg, i juni var tallet 31. Det sier vel det meste, sier Hallin, som var nødt til å gå den tunge veien til banken for å låne penger til driften. – Vi hadde ikke noe valg. Men heldigvis ser det nå ut til at markedet er i bedring igjen. Selv om det er langt opp til normalen ser bookingsituasjonen noe lysere ut framover, sier han. Flyr inn 800 journalister – Vinteren som kommer blir en mager sesong. Men vi håper selvsagt å være tilbake på normalen så fort som mulig, sier Pitanu Boonayaratvej, og ber om hjelp fra myndighetene til å klare det.– Jeg vet det allerede er planer om å fly inn 800 journalister fra hele verden for å vise dem destinasjonene våre.


Långsvansrace

Tävlingsbåtarna som är små hantverk, inte större än en kajak och av trä, ägs ofta av ägarna eller arbetarna i små teknikbutiker över hela landet, vilka också tävlar med dem. Det finns ingen säte eller ratt, bara en pilot som antingen sittande eller knästående styr den lilla båten över vattnet. Kraften kommer från små 150 cc encylindriga motorer på obegränsat cc upp till tvåcylindriga motorcykelmotorer, som ger mer än tillräckligt med kraft för ekipaget.

Det finns inga säkerhetsåtgärder – inga hjälmar, inga flytvästar, inte ens en våtdräkt. Det är bara skjorta byxor och kanske en keps som gäller. Och när de snabbaste båtarna lätt kan toppa 160 km/t är det en riskfyllt tävlande, eftersom vid den hastigheten är vattnet ungefär lika hårt som betong. En huvudstupa fall utanför båten i en krasch vid den hastigheten kan lätt orsaka livshotande skador. Lägg in att det inget finns som kan hålla dig flytande om du slås medvetslös.

Anledningen till att de kallas Long Tails, är att propelleraxeln från motorn sticker ut från aktern som är delvis nedsänkt. Föraren kan justera trim genom att förändra vinkeln på svansen och propellern i vattnet, och genom att använda sin vikt för att styra båten, som en motorcykel. Eftersom båtarna är så lätta, även med förare, måste vikten hela tiden flyttas till vänster för att motverka vridmomentet från propellern som försöker styra båten till höger i hög hastighet.

Förutom säkerheten är detta en ganska genial form av racing, och vi kan bara lämna till det thailändska folket att göra det bästa av vad de har för att tillfredsställa sitt stora tävlingsintresse.

Denna sport är ganska populärt i vissa delar av landet, med ett stort antal ägare och team som reser runt i landet för att tävla. Även om det finns lite prispengar – som sägs mer eller mindre bara täcka kostnaderna för resor – är det äran och statusen som kommer med segern – det som driver dessa orädda tävlande.

Eftersom försäkringsbolagen förmodligen inte skulle tillåta oss faranger att själva tävla, får vi låta oss nöjas med att titta på när dessa våghalsar tävlar i farter som närmar sig 200 km i timmen …. Thailand –idag 5


Chon Buri Buffalo Races Vattenbuffel har alltid spelat en viktig roll inom jordbruket i Thailand. I denna årliga händelse, ses buffeln på ett mer ovanligt och underhållande sätt än plöjning av fält. De deltar i galopp- och skönhetstävlingar och diverse andra roliga aktiviteter och är en viktig del av attraktionerna som presenteras. Besökarna kan njuta av buffalo-racing som ett årligt evenemang för lokalbefolkningen i Chonburiprovinsen. Det inkluderar även en skönhetstävling för bufflar, ”Miss Farmer” skönhetstävlingen för flickor och en komisk kostymtävling, åkattraktioner för barn och konserter med folkmusik. Dessutom finns det massor med matstånd och hantverk vilket tilltalar besökare som älskar äkta thailändsk mat, snacks och godis.

Runt omkring själva tävlingen pågår många andra aktiviteter auktioner på vattenbufflar, thai-boxning, klättring uppför lerig påle och skjutning med slangbella. Även takraw sporten som liknar volleyboll, där man använder fötter, knän, bröst eller huvudet för att vidröra bollen. Sist men inte minst utses ”Miss Buffalo Beauty” vid en skönhetstävling där både buffel och skönhetsmiss är uppklädda i vackraste siden. Antalet vattenbufflar som tävla betyder inte att alla når mållinjen. Ryttarna kan bli antingen avslängda eller också vägrar buffeln att springa.

Chonburi är ett handelscentrum i östra Thailand när det gäller vattenbufflar och tävlingarna hålls dagen innan fullmånen i oktober. Tävling med vattenbuffel är inget nytt påfund utan har funnits i 142 år enligt arrangörerna. Att arrangera tävlingar på landsorten är ett sätt att sätta sin stad och provins på kartan. Risken är annars att städerna skulle glömmas bort. Thailand –idag 6

Man rider barbacka och det ser fullkomligt livsfarligt ut, man bör nog vara en skicklig ryttare, värd sitt pris om man nu lyckas komma i mål. Prissumman är på 80 000 bath och det täcker inte utgifterna men det är en rolig tävling. Man tränar bufflarna att springa fort och ingen dessa bufflar som tävlar arbetar ute på fältet. De bufflar som arbetar ute på fälten är mycket större eftersom de måste klara sin tunga uppgift. Men som kompensation får de istället vara med i Skönhetstävlingen.


Följ våra öden och äventyr på langliggare.se

Thailand –idag 7


KUY-SUAI FOLKET I GRENSEOMRÅDET ISAN-KAMBODSJA Kuy-folket, er også kjent som Kui, Suai og Kamen-boran (som betyr ”veldig gamle” eller historiske khmer). De fleste er bosatt i spredt bebygde landlige områder, i landsbyer blandet mellom landsbyer med landets majoritetsbefolkning.

En historie sier at de eldre en gang skrev ned språket på noen griseskinn, men det gikk tapt da skinnene ble spist opp av griser. Næringsgrunnlag De fleste kuy'ene er farmere, små risfarmer hvor en bruker vannbøfler både i jordbearbeidingen og i den lokale transport. Noen dyrker enkelte andre rotog nøtterfrukter.

Kuy-folket (i Kambodsja) hadde ikke i forhistoriske tider samme avanserte kultur som khmeren i det store khmerriket. I eldre tider var de spesielt anerkjent for sin dyktighet i grovsmed-arbeid. I Thailand er de i dag mest kjent for sitt forhold til elefanter. Generasjoners erfaringer med fanging av elefanter, temming og opptrening er holdt i hevd. Mahoutene fra Surin er høyt respektert for sin kjærlighet til og livslange forhold til ”sine” elefanter. Majoriteten av Kuy-folket (om lag 424 000) bor I Thailand, i provinsene Surin, Sisaket, Buriram og Ubon Ratchathani. De øvrige i sørlige deler av Laos (ca. 48 000) og i nordlige provinsene i Kambodsja (ca. 30 000). Språk Kuy-folket har sitt eget språk, i Thailand benevnt som suai. Språket skiller seg sterkt fra thai og laotisk, og skiller seg også fra Kambodsjas khmerspråk, selv om det hører til i språkgruppen Mon-Khmer. Som andre språk har også suai flere dialekter. Inntil nylig hadde de ikke eget skriftspråk.

Deres tradisjonelle kosthold består av ris, som etes med salt og chili. Tradisjonelt henter de ”medsiner” fra naturen. Det tradisjonelle levesettet har etter hvert blitt fortrengt som følge av avskoging og spredningen av mere industrielt betonet landbruk. Tro og religion 83 prosent av de som bor i Thailand er buddhister, 2,4 prosent kristne. I Kambodsja er andelen kristne noe større enn i Thailand. Deres opprinnelige tro er animisme og buddhisme her er sterkt preget av det. Buddhistisk templer i kuy-områder er gjerne små og av nyere dato. En særegenhet er at mange har en streng knyttet rundt nakken, midjen eller håndledd, som en beskyttelse mot onde ånder. Fortsatt søker de å løse helseproblemer på tradisjonell måte gjennom helere. Thailand –idag 8

Kuy-folket’s helt særegne munkeordinasjon, sammen med elefantene I landsbyen Ban Ta Klang* i provinsen Surin, hadde Kuy-folket (også benvent som Kui, Suai, Suay) sin årlige og helt spesielle form for munkeordinasjon. En begivenhet som etter hvert samler mange skuelystne turister, både landsmenn og utlendinger. Seremonien er unik, skjer bare her, og er en generasjoners tradisjon hos dette folket, en etnisk minoritetsgruppe, med sitt eget språk og kultur, men langt tilbake relasjoner til khmerfolket. Flere dager før ordinasjonsparaden, med (minst) 30 elefanter med munker og niviser på sin rygg, starter arbeidet med forberedelsene. På dagen for ordinasjonen kler de unge novisene seg i tradisjonelle, fargerike klær og hodeplagg, helt forskjellig fra det som ellers er vanlig ved munkeordinasjoner, hvor de som skal INN i munkestanden er kledt i hvitt og glattbarbert på hodet. Nå foregår selve ordinasjonen i templet Wat Chaeng Sawang, mens den tidligere skjedde på en liten øy (eller på stranda) til en nærliggende elv. Den fascinerende paraden tar nå også turen til dette stedet ved elva, og med en spesiell seremoni. I tilknytning til ordinasjonen arrangeres det nå en festival” over tre dager. Dette ved fullmåne, vanligvis i mai måned. I år var det dagene 11-1.mai, så vil du overvære og ta del i dette må du nok vente ett år til.


VIP-bio

i Thailand Ekar plånboken tom när du vill unna dig en lyxig semester? Misströsta inte, lyxen finns runt hörnet även för dig med tunn plånbok. Generellt kostar det cirka 20 kronor att se en film i Thailand, men om du vill uppleva något riktigt extra, högklassig teknologi och komfort, då är Paragon Cineplex i varuhuset Siam Paragon i Bangkok rätt plats för dig. Priset för detta är cirka 110 kr.

Snart fullbokat till Thailand i jul … Det är rusning till julsemestern. - Det är framförallt barnfamiljer som bokar, säger Mathias Bergendahl på Fritidsresor. Thailandsresorna över jullovet bokas ovanligt tidigt i år. Jämfört med förra året är 30 procent fler platser på flygplanen sålda. - Det märks tydligt att jul och nyår är lönetagarnas revansch i år, när få semesterdagar behövs för en längre ledighet, säger Mathias Bergendahl på Fritidsresor.

Han berättar att det blir en tydlig ökning av antalet bokningar efter långledigheter. När vi haft tid att umgås och prata ihop oss med släkt och vänner bokar vi våra utlandsresor. - Framförallt är det barnfamiljer som säkrar skolloven på familjehotellen Blue Village och Blue Star. Hotell med konceptlösningar, exempelvis för sport och träning, tar slut fort. Dessutom är det många som återkommer till samma ställe som året innan. Fritidsresor uppskattar att cirka 18 000 resenärer åker på chartersemester till Thailand från Göteborg. Thailand –idag 9

Thailändarna har haft dina fötter i åtanke för förutom ditt väl tilltagna benutrymme får du även sköna strumpor att värma fötterna med. Gör det riktigt skönt för dig själv, luta dig tillbaka i ditt reclinersäte och mys nedbäddad med den filt och kudde du fått. Dryck och snacks får du direkt när du kommer in och du erbjuds även en massage som inledning till ditt lyxiga biobesök. Du behöver inte heller oroa dig över att behöva gå upp och köpa tilltugg – det får du levererat direkt till din plats.


Skatteåterbäring går till resor …

Mörk choklad gör göross osslyckliga! lycklig! Mörk choklad innehåller massor av nyttiga ämnen. Till exempel har man relativt nyligen upptäckt att kakaobönorna innehåller ämnen som gör huden mer motståndskraftig mot UV–strålning. Det är därför viktigt att du väljer choklad som innehåller så mycket kakao som möjligt. Fisk innehåller omega 3 som är bra för vår hälsa på flera olika sätt. Huden är inget undantag. Det är främst fettsyrornas antiinflammatoriska verkan som hjälper till att skydda vår hud. Feta fiskar som lax och makrill innehåller mest omega 3, men även vit fisk som torsk, samt skaldjur som räkor innehåller dessa välgörande fettsyror. Studier tyder även på att Omega 3 kan hjälpa till att motverka vissa typer av cancer. Korsblommiga växter som broccoli och blomkål innehåller massor med skyddande vitaminer och antioxidanter. Dessutom innehåller brysselkål ämnen som specifikt motverkar uppkomsten av cancer i huden. Betakaroten som återfinns i röda och orangea frukter och växter (morot!) har visat sig dämpa effekterna av en solbränna. Melon, till exempel, innehåller mycket betakaroten som bevisats skydda mot solens skadliga strålar. Den innehåller även mycket c–vitamin. Röda och orangea frukter och grönsaker är bra. Lykopen är en viktig antioxidant i sammanhanget. Du hittar rikligt med lykopen i bland annat tomat, vattenmelon, röd grapefrukt, aprikos och papaya. Enligt en undersökning blir hudens naturliga skydd upp till 33 % mer effektivt om man får i sig tillräckligt med lykopen.

I början av juni får ungefär tre miljoner svenskar pengar tillbaka på skatten. Och många använder återbäringen till resor. 63 % av de tillfrågade i en undersökning tänker resa för pengarna. Enligt en undersökning som Resia Travel Group har gjort bland sina kunder, hamnar resor högst upp på listan över vad man vill göra med skattepengarna. 63 % av de tillfrågade som skulle få tillbaka på skatten, svarade att de tänker använda åtminstone en del av pengarna till resor. - Konsumtionen av resor ökar generellt, och för många innebär skattepengarna antingen en extra resa eller en resa lite längre bort än vad som var planerat. Att pengarna kommer precis innan semestern tror jag bidrar lite extra till att du väljer att resa för dem, säger Ingela Schönning, kommunikationschef på Resia Travel Group. USA populärt När det kommer till resmål är USA förstahandsvalet, följt av Grekland och Thailand. På fjärde och femte plats kommer Barcelona och Mallorca. Här är hela listan på hur skattepengarna prioriteras: 1. Resor 2. Möbler och inredning 3. Kulturella evenemang 4. Tekniska prylar/sport- och fritidsutrustning 5. Kläder och skor

Thailand –idag 10


Ja Choey Thailands alltid leende poliser Kamerautrustade polisdockor är uppsatta över hela Bangkok för att fånga förare som bryter mot trafikregler. Det finns människor som vill att de falska poliserna – alla heter Pol Sgt Choey (choey är "passiv", på thailändska) – ska placeras i olika områden för att avhålla bilister från att bryta mot trafikreglerna när den riktiga trafikpolisen inte är i tjänst.

"The Intelligent Pol Sgt Choey kommer att hålla ett öga på fordon som kör för fort, korsar heldragna linjer och tränger sig in i bilköer."

Men "Pol Sgt Choey är långt ifrån passiva, eftersom de är utrustade med TV- och radarkameror. De brottsbekämpande polisdockorna bidrar till att minska antalet trafikförseelser och uppmuntra människor att vara uppmärksam när man kör.

Stadens polismyndigheter planerar också att placera polisdockor – Pol Sgt Choey – i stadsdelar under närpolisverksamhetens system. Polisdockorna kan hjälpa till att indikera effektiviteten vid brottsbekämpning och hur allmänheten upplever polisen.

Den intelligenta Pol Sgt Choey placerades initialt på 13 orter där trafikreglerna bryts ofta och i områden där olyckor är vanliga, speciellt nära korsningar, före broar och vägar med heldragna spärrlinjer.

Om en dummy förstördes eller klottrades ner med förolämpande graffiti, kan det tyda på att många lagbrytare levde i området. Pol Sgt Choey har en skräddarsydd roll i samarbete med stadens närpolisverksamhet.

De kallas numera intelligenta Pol Sgt Choey.

Thailand –idag 11

De övervakningskameror man använder har radar och ett trådlöst kommunikationssystem. De kan sända bilder över två till fem kilometers avstånd och till “smartphones” och “surfplattor” som används av polisen.


Smaragdpoolen

på Krabi Sa Morakot, Smaragdpoolen, ligger i naturreservatet Khao Pra–Bang Kram i Krabi. Det är en het källa i låglandsskogen Khao Nor Chuchi och är cirka 3,5 meter djup, 115 meter lång och 214 meter bred. Det är tillåtet att simma i poolen, men på grund av de höga halterna kalciumkarbonat så är det inte bra att svälja vattnet eftersom du då riskerar att få njursten. Färgen på vattnet varierar beroende på ljuset och vilken tid på dagen det är. Det skiftar till sina smaragdgröna färg när solljuset är direkt, men återgår till sin "normala" färg i skymningen och tidigt på morgonen. Det finns tre stigar till Sa Morakot. Den första är den huvudsakliga skogsvägen som är runt 800 meter lång och går direkt från huvudingången. Den andra stigen kallas för Thung Tieo– Sa Morakot och är den perfekta vägen för naturälskare och fågelskådare. Den passar dock inte bra för äldre eller de som inte är äventyrliga. Denna stig är runt 1,400 meter lång. Den sista stigen är döpt till Tina Joliffe Nature Trail efter den brittiska naturalisten med samma namn. Detta är den längsta stigen med sina 2,7 kilometer och kan ta 1–3 timmar. Sa Morakot kan besökas året om och öppettiderna är 8:30–17 varje dag. Det kostar 100 baht för barn och 200 baht för vuxna. Tänk på att ta med dig egna badkläder och handdukar om du planerar att ta ett dopp. Ta dock inte med dig någon mat eftersom det är förbjudet vid poolen. Ha även i åtanke att det inte finns några toaletter. Thailand –idag 12


Bareier i Thailand Mange som har vært i Thailand på ferie drømmer om å starte en beer bar, men en bør tenke nøye etter før man går igang med sin drøm på andre siden av jorda. Etter sitt første møte med Thailand, gjerne på et sted som pattaya, patong eller koh samui blir det plutselig mang en manns drøm om å starte opp som bareier i Thailand. Fallgrubene for dette er mange, og en bør være oppmerksom på at en utlending ikke kan "eie" en beer bar i Thailand.

Den måten de fleste gjør det på er at de lar kona eller kjæresten eie baren, mens de selv frekventerer baren som sprudlende "gjest" for å dra mest mulig kunder til baren. Et svært lite fåtall av de som starter en beer bar i Thailand lykkes faktisk med dette. Som jeg skrev innledningsvis kan du ikke eie baren selv, men det er også mange andre feller man bør være oppmerksomme på. Hvilken forutsetning har du for å starte en bar? Thailand –idag 13

Vet du hvordan systemet med bardrift i Thailand fungerer? Vet du om stedets lokale politimenn krever "beskyttelsespenger" i det området du skal starte? Er du klar over at for å få baren til å gå rundt vil det mest sannsynligvis kreves at du selv møter opp i baren, 7 dager i uka, 365 dager i året. Det skal lite til for å bli en ihuga alkohiliker når man drikker hver dag, året rundt.


Phukets bästa utsiktsplatser Phuket är en ö med fantastiska landskap och vackra vyer som är väl värda att uppleva och fotografera. För att verkligen uppleva dessa vyer så är det bästa alternativet att ta sig till någon av de många utsiktsplatser som finns, och nedan listar vi några av de mest populära.

Monkey Hill Även denna utsiktsplats ligger i Phuket Town, och precis som namnet antyder så finns det gott om apor här. Denna kulle är relativt hög och huserar faktiskt flera utsiktsplatser på olika höjder, vilket gör det lite lättare att hitta en något mindre befolkad plats i jämförelse med de andra platserna på listan. Karon Viewpoint Detta är en av de mest besökta utsiktsplatserna på Phuket, och härifrån kan man blicka ut över stränderna Kata Noi, Kata Yao och Karon. Det tar cirka tio minuter att köra hit från Kata Beach, och väl här så kan man sätta sig i skuggan, njuta av utsikten och köpa mat och dryck från diverse stånd.

Khao Rang Denna plats ligger i Phuket Town och ger dig en fin utsikt över bland annat staden och närliggande öar. Det finns dessutom tre restauranger där du kan äta medan du njuter av utsikten. Om du föredrar en picknick så finns det en gräsplätt som man kan sitta på.

Windmill Viewpoint Denna plats ligger mellan stränderna Ya Nui och Nai Harn på södra Phuket, inte långt från Cape Promthep. Om du vill ha en någorlunda rofylld upplevelse så är Windmill Viewpoint att föredra över Promthep, eftersom färre besökare kommer hit. Här finns en sittplats med tak och ibland även försäljare av dricka och smycken. För de som gillar att observera båttrafik så kan detta var en bra plats eftersom man kan få se allt från små longtail–båtar till gigantiska kryssningsfartyg. Promthep Cape En av öns mest fotograferade platser och dessutom dess sydligaste spets. Här kan du bevittna fantastiska solnedgångar som reflekterar sig i havet, men var beredd att dela dem med stora mängder turister som kommer med utflyktsbussar varje kväll. Det finns även ett fyrtorn som har gjorts om till ett litet marinmuseum.

Thailand –idag 14


Eastern and Oriental Express Källa: reseguiden.se The Eastern & Oriental Express transporterar passagerare i lyx mellan Singapore, Malaysia och Thailand. Tåget färdas genom tät regnskog och höga berg senaste gyllene tempel; gummiplantager och fält av frangiapani, tapioka, solrosor och mangoodlingar; och avlägsna städer och byar. Det har fått en plats på världens topp 25 Tåg lista av The Society of International Railway Resenärer för sin exceptionella skönhet, service, mat och upplevelser off–tåget.

Den går mellan Singapores Woodlands Train Checkpoint och Hua Lamphong, Bangkok, stannar vid Kuala Lumpur, Butterworth och Kanchanaburi, tar tre dagar (två nätter). Sedan 2007 tåget har också rest mellan Bangkok och Vientiane, huvudstaden i Laos. Tåget är för närvarande drivs av statliga järnvägen i Thailand och Keretapi Tanah Melayu. Den kör ett par gånger i de flesta månaderna på året. Detta lyxiga tåg byggdes i Japan 1972 och drivs som Silver Star i Nya Zeeland. Alla 31 vagnar senare såldes till Orient–Express Hotels, med 24 regauged från Nya Zeelands 1067 mm (3 fot 6 tum) spårvidd till 1000 mm spårvidd för thailändska och malaysiska järnvägslinjer från A & G Pris på Themsen. En omfattande intern ombyggnad och fit–out plus utvändig målning och badging gjordes av de nya ägarna på deras (då) nybyggda underhållsdepå på KTMB mark i Singapores Keppel Road bangårdar. Utformningen av ombyggnad var av Gérard Gallet, mannen bakom mycket av designen och ombyggnad av andra Orient–ExThailand –idag 15

press produkter såsom British Pullman och Venedig Simplon–Orient–Express. Tåget har två restaurangvagnar med tabeller som sittplats två eller fyra; den har två bar bilar, varav den ena har en stor utomhus observation däck. Den har också ett bibliotek bil och en saloon bil för spill middagar. Tåget är helt luftkonditionerade, och har två president sovande hytter, statliga fack (fyra till en vagn) och Pullman fack. De mindre Pullman fack erbjuds inte på sex nattprogram.


På rundresa i Thailand Många som åker till svenskfavoriten Thailand hamnar på en enda plats - tillsammans med mängder av andra turister. Men landet har mycket mer att erbjuda. Vi guidar till tre rundresor, med kultur, badliv eller äventyr. Bekväma kulturresan Bangkok-Ayutthaya-Kanchanaburi Ett lagom äventyr är att ha Bangkok som utgångspunkt och göra dagsturer därifrån. The Big Mango, som staden ibland kallas, har det mesta en resenär kan önska sig, med shopping, god mat, och enastående tempel. Wat Phra Kaeo är till exempel ett storslaget tempelkomplex av guld och ståtliga Buddhafigurer. Det rymmer Thailands största, men i storlek minsta, klenod: Smaragdbuddhan. Den hittades år 1434 efter ett åsknedslag i ett tempel i Chiang Rai och har sedan dess ansetts besitta mäktiga egenskaper. Buddhan är endast 66 centimeter hög och 48 centimeter bred. Templet Wat Pho ligger alldeles bredvid, här finns den jättelika vilande Guldbuddhan, 15 meter hög och 46 meter lång. En lite mindre känd kulturell sevärdhet är Wimanmek Mansion. Det är en gyllene teakbyggnad, den största i världen i sitt slag, som ligger vackert inbäddad bland fikonträd och grönska. Men här är kunglig mark och klädkod gäller; alltså inga kortbyxor, linne eller sandaler.

Tempelstaden Ayutthaya ligger bara åtta mil norr om Bangkok och tjänade som huvudstad mellan 1350 och 1767. Den har mängder av sevärdheter: En vilande jättebuddha, vita stupor, intakta tempel och buddhor utmejslade i träd. Om du inte vill ta tåget går fina båtturer hit från Bangkok. Endast tolv mil västerut från staden ligger Kanchanaburi. Resmålet är känt för bron över floden Kwai. Den byggdes av krigsfångar 1942-1943 och är en del av dödens järnväg. Sträckan som skulle förbinda Thailand och Myanmar (Burma) skulle enligt arkitekter ta fem år att bygga, men japanska armén tvingade krigsfångar att färdigställa den på 16 månader. Omkring 16 000 människor dog under bygget. I dag är det en av Thailands mest gripande turistattraktioner. Trots närheten till Bangkok kan tågresan ta drygt tre timmar. Vill man inte ägna så mycket tid åt att sitta på ett tåg, som i det här fallet endast är tredjeklass, utgår flera dagsutflykter från Bangkok med buss. Prisexempel: Tåg mellan Bangkok och Kanchanburi kostar cirka 20 kronor i tredje klass och tar då tre timmar. Båt från Bangkok till Ayutthaya tur och retur, inklusive lunch, kostar drygt 300 kronor. Stora badresan Hua Hin - Ko Samui - Ko Phangan - Ko Tao - Ko Nangyan Packa badkläder och ta tåget söderut från

Bangkok mot Surathani, därifrån båt till öarna som ännu inte nåtts av massturismen som syns längre västerut, på bland annat Phuket. Första stoppet från Bangkok är Hua Hin. Thailändarnas egen favorit för avkoppling skiljer sig från många av de stora resmålen i Thailand. De högresta hotellen är få, låga träbyggnader kantar gatorna och enorma träpirer skjuter ut i vattnet.

Små affärer kantar gatan och längs den lugna stranden finns enkla restauranger och gott om variation på boende. Åk därefter till öarna längre norrut - Ko Phangan och Ko Tao. Den första är känd över hela världen för sina "full moon parties" (fullmånefester). Festerna hålls på sydöstra delen av ön, den som besöker de nordvästra delarna hör mest vågskvalp och rassel i palmbladen.

Här äter man himmelskt goda skaldjur under stjärnhimlen. I skymningen öppnar nattmarknaden med kulörta lyktor, wokad gatumat och rökelse. Stränderna sträcker sig längs hela bukten, framför hotellet Sofitel är den som finast. Från Surathani tar man båt ut i den glimmande övärlden. En av de största öarna är Ko Samui, och den mest kända stranden finns vid turistorten Chaweng.

En bra bit längre ut i havet ligger Ko Tao. Här handlar det mesta om livet under vattnet, ön är omringad av korallrev. Några kritvita stränder är det inte tal om, förutom ett par undanskymda vikar, och den lilla hamnby där man angör ön. Detta är ön med de runda klipporna. Ko Tao är också känd för sin lillasyster strax intill med namnet Ko Nangyan. Ön, som egentligen är tre, binds ihop av en tunn strandremsa med sagolikt vatten.

På öns norra del ligger sömniga Mae Nam. Stranden är bitvis kritvit, havet turkost.

Thailand –idag 16


Prisexemepel: Tåg från Bangkok till Surathani tar 8-12 timmar. Biljettpriset är 70 till 300 kronor, beroende på klass. Expressbåt från Surathani till Ko Samui tar 1,5 timmar och kostar drygt 50 kronor. Från Ko Samui till Ko Phangan är det 30 minuter, för omkring 15 kronor. Ko Tao kan också nås från Chumphon på fastlandet, men avgångarna är få och båtarna ofta inställda på grund av vädret. Äventyrsresa i norra Thailand Chiang Mai - Pai - Mae Hong Son Sukhothay I norra Thailand förändras allt. De brunbrända ansiktena är mer väderbitna, och de taggiga bergen lockar med äventyr. Norra Thailand är stort, en resa här kan ta flera veckor. Här bor också många av Thailands etniska minoritetsgrupper. Chiang Mai är utgångspunkten för det mesta, hit går inrikesflyg, dessutom tåg och buss direkt från Bangkok. Till Chiang Mai reser man i första hand av två anledningar: För att hitta en bra trekkingguide eller för att gå på kurs. Möjligheter till trekking finns i hela norra Thailand, men utbudet av kurser tycks ha blommat alldeles särskilt i Chiang Mai. Matlagningskurser är de allra vanligaste, men foto, yoga och att lära sig thai är också vanligt förekommande. På en resa mot de stora naturområden i nordväst är Pai ett namn att lägga på minnet. Förr stannade knappt bussen här, ett obetydligt vägskäl, på väg upp mot bergen. Numera har Pai blivit ett stort resmål, med massor av kaféer, restauranger, gallerier och nybyggda hostels. I närheten hittar man också heta källor och elefanter.

Ett av de allra största skälen att ta sig ännu längre upp i bergen heter Mae Hong Son. Ett utmärkt avstamp för den som vill gå på trekking i det vildaste av Thailand, och med färre turister än i Chiang Mai. Det är knappt 30 mil mellan Chiang Mai och Mae Hong Son (Pai ligger på vägen dit), men resan tar tid. Vägen upp mot det vilda är bra vad gäller markförhållanden, men krokig och ibland brant. Varning för åksjuka. Flyg till Bangkok från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg varierar enormt efter säsong. Under jullov kan en tur- och returbiljett kosta från 10 000 kronor (med flera mellanlandningar), i mars från 4 200 kronor. Resa runt Buss: Det finns såväl minbussar som stora med teve och toalett. I de senare bör man vara beredd på hög musik i högtalarna. Tåg: Finns i flera klasser, från första (ofta luftkonditionerade) till tredje där man sitter på ganska hårda bänkar. Bästa valet är andra klass. Om du väljer tåg med luftkonditionering, ta med en tröja, det kan bli riktigt kallt. Bra mat serveras (ingår ibland i biljettpriset) eller säljs på tågen. Tågen går också olika snabbt, beroende på om det är special express, express, rapid, ordinary. Båt: Även dessa finns i olika klasser och hastigheter och priset är därefter. Vill man spara pengar gäller det att inte ha bråttom. Taxi: Går alldeles utmärkt att boka för långa sträckor. Att ta sig mellan Bangkok och Hua Hin (drygt 20 mil) är ingen ovanlighet, och kostar cirka 500 kronor. Stor taxi för sju personer samma sträcka kostar omkring 650 kronor. Thailand –idag 17


”Jag studerade buddism i fängelset” Ett värdetransportrån, en vända på Hall och nu – en roll i Tom Cruises kommande film ”Edge of tomorrow”. Men Dragomir Mrsic vill inte tala om sitt förflutna. Han vill inte glamourisera kriminalitet. En man bankar på en kvinna med boxhandskar i det som en gång var ett plåtslageri på Östermalm i Stockholm. In genom dörren kommer några kostymmän och en tjej, förvillande lik en svensk megastjärna – om det nu inte är hon. Bevisligen har jag kommit rätt, till Dragomir Mrsic. Vem stjärnan är får vi hoppa över. – Den som tränar hos mig, oavsett om det är en filmstjärna eller en snickare, är garanterad integritet, säger han bestämt. Han känns inte som någon man tar strid med, ens verbalt. Men nu handlar det om honom – och om den senaste Tom Cruise–filmen. Även om vi börjar med killen från Fittja som nådde Hollywood; det vill säga om verkligheten bakom självbiografin som Dragomir Mrsic skrivit tillsammans med Majsan Boström. Det är mycket man kan undra. Som vad han som förortskille med trassliga hemförhållanden skulle ha sagt om någon förutspått att han en dag inte bara skulle bli framgångsrik kampsportare och tränare

utan också göra internationell skådespelarkarriär? Jag tror han ska svara att blotta tanken varit orimlig. Han gör tvärtom, försäkrar: – Det hade jag mycket väl kunnat tro. Varför då? – Varför inte? Var du så kaxig redan som liten? – Jag vet inte om det handlar om kaxighet. Eller självförtroende. Mer om att man måste tro på det man gör. Att lyckas som kampsportare är egentligen samma sak som att klara en filmroll. Man måste fokusera. Måhända hänger allt inte på livsfilosofi. Dragomir Mrsic, eller Gago som han kallas, kan också ha haft hjälp av en spåkvinnas ord riktade till hans mamma. – Mina föräldrar kommer från forna Jugoslavien. När mamma insåg att hon väntade mig hade pappa redan fått jobb i Sverige så hon försökte göra abort. Hoppa från en höskulle. Spåkvinnan avrådde, sa att pojken hon väntade var mycket speciell och skulle ge henne ljus. Det där har jag haft i bakhuvudet hela livet. Jo, han blev till slut sin mammas stolthet. Att hon avstår från premiärvisningar handlar mest om hans roller.

– Hon tycker de är för jobbiga, gråter bara. Därför ser hon filmerna senare, med några vänner. Hans mamma kan snart plocka fram en ny näsduk. Nästa vecka har ”Edge of tomorrow” premiär, science fictionfilmen där Gago spelar en superstark soldat tillsammans med bland andra Tom Cruise och Emily Blunt. Han fick rollen på väg till Göteborgspremiären av ”Snabba cash II”. Hans agent ringde upp, sa att man börjat förhandla. – Skit i det, sa jag. Säg ja direkt! Att i sin första internationella roll få spela med Tom Cruise är naturligtvis – ja, rena drömmen. Som Dragomir Mrsic första månaden trodde han skulle vakna upp ifrån. – Allt var så overkligt att jag tänkte att det måste vara ett misstag. I filmen spelar jag en av sex soldater, klädd i en dräkt som vägde 45 kilo. Vi fick åka över till London, där inspelningen gjordes, en månad i förväg bara för att träna med dräkterna. Hur mycket vi sen är med i filmen har jag ingen aning om. I en Tom Cruisefilm finns bara en hjälte. Jo, han hann bli vän med hjälten vilket betydde att när Tom Cruise var på Stockholmsbesök kom han ner till gymmet och hälsade på. En barngrupp hade avslutning, låt oss säga att mammorna tappade en del av koncentrationen på sina telningar när de insåg vem som stod där. – Cruise är hur schyst som helst, intygar Gago och drar med handen genom skägget. Att Hollywoodstjärnan skulle vara kortväxt – som ett av många rykten säger – avfärdar han direkt. Å andra sidan är han

Thailand –idag 18

själv inte särskilt lång. Eller åtminstone inte lika maffig, rent fysiskt, som han verkar på filmduken. – Styrkan sitter inte här, säger han och pekar på bicepsen. Du klarar ingenting om du inte är mentalt stark. Det jag försöker förmedla, till mina barngrupper, är den inre styrkan. Och respekten, för livet och andra människor. Jag har sett så mycket misär att jag lärt mig värdesätta vänner, lojalitet. Han är inget helgon, i sanningens namn. Om vi nu ska dra upp det som hände. Han gör det ogärna, ser en risk att kriminalitet glamouriseras – men visst; 1990 var han med om Sveriges största värdetransportrån. Trots att han var killen som avhöll sig från droger, som klarade skolan och tränade hårt. Efteråt åkte han dit, på ett dna– prov, och fick tre och ett halvt år på Hall. – Det var ingen tillfällig grej utan ett överlagt beslut, svårt att förklara. Man kan väl säga att jag riktade min energi åt fel håll. Och efteråt, när du väl åkt fast … – … har jag aldrig ångrat någonting. I fängelset kunde jag läsa, studera buddism, lära mig något av det som hänt. Det är han som säger att brott oftast leder till döden – eller drogmissbruk. Själv är han bevisligen undantaget. För när han väl kom ut blev han antagen till Bosöns idrottsfolkhögskola. Med varm röst talar han om Glenn Östh på SOK, Sveriges olympiska kommitté, som han mötte senare. Och om Johan Jansson som tipsade om lokalen där han kunde starta sitt gym. – De trodde på mig och sträckte ut en hjälpande hand. I dag kan jag tala om Johan utan att få tårar i ögonen, åtminstone i in-


Regionala

Visum öppnar världen I framtiden kan det bli lättare för resenärer att ta sig in i flera länder. Fyra stora regioner diskuterar nu att införa enhetliga visumregler. Men med svenskt pass kommer man redan långt. Att resa runt i flera länder är ibland en krånglig historia, med många olika visumregler att ta hänsyn till. Men i framtiden kan det bli lättare att besöka stora delar av världen. Nu planerar man nämligen regionala visum för fyra stora områden; delar av sydöstra Asien, östra Afrika, södra Afrika och Mellanöstern. Anledningen är att man vill underlätta för både turism och handel, på ett liknande sätt som Schengensamarbetet i Europa.

I Schengenländerna har man harmoniserad viseringspolitik och turister kan resa mellan 26 länder med ett enda visum. Fyra områden De enhetliga visumreglerna ska gälla mellan Vietnam, Laos, Kambodja, Thailand och Burma. I östra Afrika mellan Burundi, Kenya, Rwanda, Sudan och Uganda. Mellan femton länder i södra Afrika, bland annat Sydafrika, Namibia, Seychellerna, Zambia, Mauritius, Malawi och Tanzania. Samt mellan sex nationer i Mellanöstern, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. I Mellanöstern kan det bli aktuellt med ett enhetligt visum redan 2014. Thailand –idag 19

Men planerna för de olika regionerna lär annars stöta på en hel del byråkratiska hinder och ta åratal att genomföra, skriver The Telegraph. Svenskt pass användbart Ett svenskt pass ger annars tillträde till flest länder i världen, liksom även brittiska och finska pass. Det visar en genomgång av Henley & Partners, en organisation som gett ut liknande studier av visumrestriktioner sedan 2006. Svenskar kan besöka hela 173 länder utan visum. Nio av tio länder på topplistan över fritt resande är EU-länder. Sämst möjlighet att resa har afghaner, som endast kommer in i 28 länder utan visum,.


Thailand Ta pulsen på Bangkoks intense liv, bli bergtatt av det frodige landskapet i nord, plystre refrenget til kjenningsmelodien fra filmen når du krysser broen over Kwai, la tankene løpe mens du rusler barbeint på en av de vakre strendene i Sør–Thailand. Thailand er det eneste landet i Sørøst–Asia som aldri har vært underlagt noen kolonimakt, og thailenderne har derfor kunnet utvikle sin egen kultur og livsstil. Smilet, vennligheten, fargene, luktene, gunstige priser og et høyt servicenivå gjør Thailand til et land det er lett å bli glad i. Øyene og strendene har for lengst blitt legendariske for solhungrige nordmenn. Men både når det gjelder natur og kultur har Thailand så uendelig mye å by på. En tur på kanalene i Bangkok, også kalt klongene, gir et fascinerende innblikk i dagliglivet til de mange som bor i millionbyen. Bo på et flytende jungelflåte–hotell på Kwaielven i Kanchanaburi–provinsen. I nord finner du det sagnomsuste Gylne triangel og kulturbyene Chiang Mai og Chiang Rai, et område som viser noe av den fantastiske bredden i thailendernes liv og kultur. Og ikke minst Mekongelven; Sørøst–Asias hovedpulsåre som renner gjennom det frodige grenselandet der Thailand møter Burma og Laos.

Nord–Thailand Det svale og naturskjønne Nord–Thailand kjennetegnes av vakre fjellandskap med skogkledde topper og blomstrende daler, varme kilder og brusende fossefall. Ønsker du å oppleve det aller beste av dette området, anbefaler vi vår seksdagers rundtur til Karenfolkets rike i grenseområdene mot Burma. Turen starter i Chiang Mai med overnattinger i Mae Hong Son og Pai, en reise full av flotte naturopplevelser og mye spennende kultur før den avsluttes med to overnattinger i Chiang Mai. Lengre nord, mot grensen til Burma, ligger Chiang Rai. Dette er Chiang Mai slik byen var for 15–20 år siden. Hit reiser man først og fremst for å oppleve naturen og folket som bor rundt byen. Dette er stedet for elverafting, båttur på Mekongelven og trekking. Paradisiske strender Langs Thailands kyster og på de mange øyene, ligger strendene som perler på en snor. Små oaser der stillheten stort sett bare brytes av vindens svake krusing i palmebladene og dønningenes dovne slag. Bortgjemte viker og strender, regnskogskledde fjellsider og svaiende kokospalmer; et bilde identisk med det de fleste vil kalle paradis.

Bangkok Det første som møter deg i Bangkok er de spennende luktene, menneskemylderet og trafikken. Bangkok er Thailand i konsentrert form. Her finner du templer og skyskrapere, lokale markeder og moderne shoppingsentre, fantastiske måltider servert i luksusrestauranter eller fra en syklende gateselger. Bangkok er så mye; sjarmerende, kaotisk, overraskende og vakker – en mangfoldets og mystikkens by. Og et naturlig utgangspunkt for mange av våre reiser i både Thailand og Fjerne Østen for øvrig. Den yrende trafikken er som et eksotisk teater der de åpne sykkeldrosjene, tuk–tukene, kniver om plassen med turistbusser, andre motoriserte kjøretøy og fotgjengere med innebygget forakt for trafikklys. Den brede elven Chao Phraya flyter rolig og majestetisk gjennom Bangkok – en viktig ferdselsåre både for turister og lokalbefolkningen. Ta gjerne en byrundtur med de store elvebåtene eller en rispram ombygget til turistbåt. Bangkok er et shoppingparadis uten sidestykke. Over alt vrimler det av gateselgere, småbutikker og store varehus. Kanskje ønsker du å få sydd noen plagg av vakker thaisilke i vidunderlige farger? Hotellet kan anbefale gode skreddere. Du bør beregne tre til fire dager i Bangkok for å få med deg det viktigste. Et must er Grand Palace, Bangkoks gamle kongepalass med Smaragdbuddhaen og den praktfulle kroningssalen. En by– og tempeltur omfatter blant annet Gullbuddhaen, Den liggende buddhaen og Marmortempelet. Og selvfølgelig må du oppleve byens fargerike, flytende marked. Thailand –idag 20


Att "se" med händerna Spa Cenvaree Centara Grand på Central Plaza Ladprao Min massör, utövade sin magi med sina händer samtidigt i Bangkok, var det första hotellet som anställde blinda som de gjorde stretching, drog och sökte de efter promassörer. blempunkter att tillämpa tryckavlastande muskulär smärta Som flitig spa-besökare har jag provat en hel del olika stäl- och press på. Thailändsk kunglig massage täcker hela len, från lokala massagebutiker till femstjärniga lyxiga spa. kroppen, från tårna, flyttar upp längs benen, fram till rygg Alltid på jakt efter en ny upplevelse, blev jag intresserad och axlar, och en slutbehandling med huvudmassage. genom att läsa om "blinda massörer som på grund av de- Det lämnar dig helt avslappnad och föryngrad. Massagen ras brist på syn, anses att "se" genom sina händer, kanali- åtföljdes av den mjuka lugna musiken och den rogivande sera sin energi genom andra sinnen och känna flödet av doften av lavendel. energi med sin känsel. Därför bestälde jag tid för en timmes Royal Thai Massage i 60 minuter att inleda min helg i Bangkok på. Vid ankomsten välkomnades jag av doften av apelsin med en droppe av citrongräs. Spat har ett lotus zen-koncept, med design från lotusblommor.

Spa Cenvaree i Centara Grand är det första i Centara hotell med två blinda terapeuter. Ytterligare behandlings paket som dessa terapeuter utför är en 60 minuters traditionell fotmassage och en aromterapimassage i 90 minuter. Spapersonalen utgörs av välutbildade massörer som också erbjuder massage med olika paket och behandlingar, inklusive kroppsterapi, ansiktsvård och olika ayurvediska behandlingar.

Det har sju rum, ett för thailändsk massage, en manikyr- & pedikyrsvit och ett relaxrum. Medan jag njuter av en kall handduk och ett glas krusbärste, fick jag frågan om mina Har du aldrig provat blindmassage kan vi verkligen rekomindividuella preferenser och önskemål för att garantera en mendera ett besök. Det finns salonger eller blindskolor för massage på de flesta turistoprter. skräddarsydd behandling. Thailand –idag 21


Navin placerar sig själv i centrum Navin Rawanchaikuls utställning är till en början något förvirrande. Så mycket innehåll tränger sig på samtidigt: i seriestrippar, affischer, böcker, story boards, video och fotografier. Det är som att trängas på Bombays gator, sugas med i folkströmmen och ge upp hoppet om att kunna orientera sig genom skyltar och kartor.

Bollywood–filmen i utställningen med alla dess attiraljer i form av affischer, en story board och fotografier visar på detta konglomerat av kulturer. Den västerländska konsten har vid olika tillfällen i historien importerat konst från icke västerländska kulturer, men då har det varit frågan om exotiska inslag. Med biennalkulturen har konstkuratorn fått en allt viktigare roll. Asiatiska konstnärer blir gärna inbjudna och förväntas ta upp vissa frågeställningar kring identitet, globalisering och diaspora. Men alltför ofta är det fortfarande fråga om exotism och ett i grunden västerländskt konstbegrepp som gått på export och skapat en likformad masskultur, ett slags biennalkonst.

Mitt i alltihop reser sig en man och ställer sig frågan: Who is Navin? Det är konstnären, i form av en skulptur, som sträcker upp en skylt ovanför huvudet med ett för oss obegripligt budskap. Språkförbistring, kulturkrockar och identitetssökande är en röd tråd i utställningen men också mystiska samband mellan kulturer och människor. Som alla människor är Navin någonstans i djupet ensam och längtande efter mening och gemenskap. Därför bildade han ett pseudopolitiskt parti, Navinpartiet, som söker förena alla Navin i världen. Tillsammans med en stab av medarbetare i Navin Production formar han ett helt företag kring sitt namn och sin kulturella identitet som thailändsk konstnär född av indiska föräldrar, uppvuxen i Chiang Mai i Thailand men numera delvis bosatt i Japan där han har sin familj. Det personliga är en given utgångspunkt, ett egocentriskt nav kring vilket allting snurrar, men projektet handlar egentligen mer om hans plats i världen i förhållande till en ”kreoliserad” värld av kulturer och språk som blandas.

Vad Navin Rawanchaikul och flera av hans asiatiska kollegor vill visa på är någonting annat. Det är snarast det som Nicolas Bourriaud vill beskriva med sitt senaste begrepp, altermodern. Bourriaud som i början av 1990–talet lanserade begreppet relationell estetik menar att postmodernismen nått sitt slut. Nu håller ett annat slags modernitet på att formas som är global från början. Genom sitt resande mellan kulturer, sitt intresse för historia och tid orienterar sig Rawanchaikul i denna riktning.

Thailand –idag 22


Thailendere strømmer

til Svalbard Gruppa med thailendere på Svalbard vokser. I dag bor 100 innflyttere fra Thailand på øygruppa. Svalbardtraktaten gjør at thailenderne fritt kan reise dit, noe de fleste gjør utelukkende for å tjene penger til familiene hjemme i Thailand.

Lønna frister De aller fleste thailenderne på Svalbrad jobber som renholdere, og det er gjerne lønna som frister. – Den kan ikke sammenlignes. En årslønn i Thailand tjener jeg inn på en måned her på Svalbard, forteller Sampong.

Trives godt Sampong jobber som renholder tilknyttet Gruve 7 på Svalbard. Hun sørger for at det er rent og pent når gruvearbeiderne skal ta en velfortjent pause. – Jeg trives godt sammen med alle mannfolkene. De er så greie og tar vare på meg, sier Sampong Haug.

Fristed for arbeidsinnvandring Svalbardtraktaten har gjort øygruppa til et fristed hvor innvandrere kan slå seg ned uten at norske myndigheter griper inn.

Thailendere er blitt svært synlige i gatene i Longyerbyen. I dag teller gruppa 100 innflyttede fra Thailand.

Sampong trekker nyvaskede håndklær ut av en stor tørketrommel. – Disse må være ferdige før klokken halv tre. Da skal gruvearbeiderne ha rene håndklær klare, forklarer Sampong mens hun jobber. Sender penger hjem Hjemme i Thailand nyter Sampongs familie godt av pengene hun tjener på Svalbard. Vegg i vegg med huset hun vokste opp i, har Sampong bygget seg en flott bolig som foreldrene nå bor i. – Sampong sender oss penger fra Norge hver måned, forteller mor Plaeng Khamhuayyae.

– Vi savner jo de tre som bor i Norge. Det er jo veldig langt borte, sier far Samboon Khamhuayyae. Vil se Norge Den ene sønnen de har igjen hjemme er politimann, og har ansvaret for å dyrke familiens jord. – Hvis det er mulig en gang, så vil jeg gjerne reise til Norge. Men nå har jeg for mye å gjøre, både med jobb og binæringa. Så jeg har rett og slett ikke tid, sier bror Prapat Khamhuayyae. Blir i Norge Når Sampong flytter fra Svalbard en gang i fremtiden, vil hun likevel bli i Norge. – Jeg vil bo i Norge. Og så skal vi også bo i mitt hjemland deler av året. Jeg kan ikke tenke meg å bo her på Svalbard for alltid. Når den tid kommer at vi ikke har jobb her, er det bedre å reise til Thailand om vinteren og bo i Tromsø på sommeren. Pendle imellom, kan du si, avslutter Sampong.

Flere barn i Norge Foreldrene til Sampong jobber ikke selv, de er pensjonister. De har en sønn i hjembyen i Thailand, en sønn og datteren Sampong på Svalbard, og en datter som bor i Tromsø. Thailand –idag 23

Källa: nrk.se


Amazing Siam Tulip Thep Sathit District och "Pa Hin Ngam Nationalpark" är där "Dok Kra Jeaw Ngam eller Siam Tulip växer. Höjdpunkten är Siam Tulip själv som kommer att blomma över hela fält med sina vackra rosa blommor som bara blommar gång om året. Vi rekommenderas dig som vill uppleva den fantastiska skönheten att besöka nationalparken från slutet av juni till början av augusti – även om det kan komma lite regn för vi garanterar att upplevelsen är värd det eftersom det skulle bli lite dimmigt runt det område som höjer fältet och göra det ännu vackrare. Du kommer att ha tagit massor av bilder längs vägen dit, och parken kan vara fylld med besökare under blomningssäsongen, men parken har inte Siam Tulipfältet som enda attraktion. Siam Tulip eller Dok Krachiao kommer stå i full blom i början av regnperioden från juni till augusti. Under dessa månader, kommer nationalparkerna Pa Hin Ngam i Thep Sathit och Sai Thong i Nong Bua Ra Haew vara täckta med den exceptionella skönheten och dess rosa–lila blommor. Varje år är det Chaiyaphum i samarbete med Tourism Authority of Thailand (TAT) som organiserar en rad roliga aktiviteter inklusive särskilda rundturer för att se områdena med de rosa Krachiao blommorna och stenpartiet, musikkonserter, trekking turer i två nationalparker och i bås säljer lokala hantverkare inhemska One–Tambon–One–produkter (OTOP) i Chaiyaphum. Thailand –idag 24


Vana resenärer slarvar med passet Mellan 2008 och 2012 ökade utlandsresandet med 17 procent, enligt statistik från konsultbolaget Resurs. – Generellt är svensken väldigt resvan. Men reser man jättemycket kan man bli blasé och glömma enkla saker som att dubbelkolla att passet är giltigt, säger Kajsa Moström, hos Apollo. Även barnen Det vanligaste är att det krånglar med just passet. Ving och Fritidsresors informatörer berättar att det också händer att föräldrar inte känner till att små barn måste ha eget pass. Alla är inte heller medvetna om att vissa länder kräver att passet är giltigt sex månader efter hemkomst. För dem som flyger från någon av de större flygplatserna behöver inte ett ogiltigt pass betyda slutet på semesterresan. Där går det att skaffa ett tillfälliga pass. Hinns inte det med finns det risk för att det blir en hemmasemester.

– Under den absoluta högsäsongen är det tyvärr ofta fullbokat och svårt att boka om resan. Då blir resenärerna förtvivlade förstås, säger Kajsa Moström.

Oftast brukar det gå att lösa, men det blir ju betydligt mer besvärligt än om allt hade varit klart, säger Barbro Holmberg informatör hos Ving.

Det är kostnadsfritt att ta ut euro med bankkort i uttagsautomater i EMU-länderna. Med andra kort och i andra länder dras vanligen en avgift per uttag.

Det finns också exempel på resenärer som inte kommer iväg därför att de inte har betalat för sin resa när de kommer till incheckningen. Och ibland är inte semesterbudgeten tillräcklig. – Det är ofta yngre personer som inte har hushållat med semesterkassan så att pengarna är slut den sista dagen. Vi kan ju se till att de får vatten och mat, säger Kajsa Moström.

Enligt resebyråerna har de flesta resenärerna hemförsäkringar som täcker kostnader för sjukvård och eventuell hemtransport. – Men det händer att en del är helt oförsäkrade. Då riskerar man att dra på sig jättestora kostnader. Det kan handla om flera hundra tusen kronor beroende på vad som har hänt och om man behöver hemtransport, säger Kajsa Moström.

Tag reda på vad reseskyddet i hemförsäkringen täcker.

Stora kostnader

Fakta: Tips inför utlandsresan

Den som inte kan visa upp sitt gula vaccinationskort vid inresan till exempelvis Thailand kan också få bekymmer. – Man kan bli tvungen att ta vaccinationen på flygplatsen. Man kan bli hemskickad också, men det är ovanligt.

Vid kortbetalning är det ofta bättre att betala i lokal valuta än i svenska kronor. Köp valuta i förväg om kursen är bra. Kolla om det är lätt att betala med kort i landet du ska åka till.

Thailand –idag 25

Tänk på att reseskyddet i hemförsäkringen oftast bara gäller i 45 dagar och är svårt att förlänga om du redan är ute på resa. Se till få en försäkring till hyrbilen som motsvarar svensk trafikförsäkring, den kallas "third party liability". I många länder kan försäkringen bli lika dyr som bilhyran.

Källa: Swedbank och Konsumenternas Bank - och finansbyrå. (TT)


Far tigrarna illa i Thailand? Att titta på tigrar är populärt bland många turister i Thailand. Men nu varnar djurrättsorganisationer för att de "tama" djuren far illa. Templet vid Kanchanaburi i västra Thailand är populärt bland turister. Där kan man titta på tigrar men också klappa och rida på djuren. Templet presenterar sig självt som en fristad för räddade djur. Men nu riktas skarp kritik mot turistattraktionen. Nyligen påstod tigertemplet att man härbärgerade 17 räddade tigrar. I en ny rapport av djurrättsorganisationen Care for the Wild hävdas att det snarare rör sig om 115 tigrar som hålls i templet. Organisationen menar att man också föder upp tigerungar för sin egen vinnings skull. Efter att rapporten publicerades modifierade tigertemplet informationen på sin hemsida, där man medgav att man under ett tag haft 90 tigrar boende där.

Blir misshandlade Enligt rapporten behandlas tigrarna illa. De blir misshandlade, tvingade att uppträda och överexponerade för turister. Den verkställande direktören för Care for the Wild säger till tidningen Wanderlust: – Till den som tror att Tiger Temple är någon slags spirituell fristad för tigrar; det är det inte. Tror du att de räddar tigrar från missförhållanden, det gör de inte. Och om du tror att en tiger vill leva i en liten bur med en kedja runt halsen och turister på ryggen, kan jag säga att jag är rätt säker på att de inte vill det. Organisationen reagerade när tigertemplet fick turister att skriva under ett papper där de frikänner templet från ansvar vid eventuella incidenter. Turister som besöker tigrarna är alltså inte försäkrade och det finns ingen plan för hur man ska hantera nödsituationer, enligt Care for the Wild. Läs mer på: www.careforthewild.com/

Thailand –idag 26


Kungliga båtar …

Thailand –idag 27


Historien om de vackraste båtarna – de kungliga

Idag används båtarna i processionen vilken består av 51 historiska båtar och Royal Barge Narai Song Suban. Hans Majestät byggde Narai 1994, den enda båt som byggts under hans regeringstid.

Under snart 700 år har kungliga båtar seglat på vattenvägarna i Thailand vid ceremonier – både religiösa och politiska. Och två gånger har de nästan försvunnit för alltid: en gång när burmeserna attackerade Ayutthaya, och under andra världskriget, då de allierade bombade installationer längs floden. Det berättas att de vackraste av alla kungliga båtprocessioner inträffade 1683 då Siam öppnade sina dörrar för Europas nationer. Det första landet att skicka en ambassadör var Frankrike. För att visa att Ayutthaya var den mest magnifika staden i öst, om inte hela världen, välkomnade kung Nawrai den franska ambassadörenen genom att skicka sin flotta av kungliga pråmar nedströms till Pak Nam för att hedra de nyanlända.

Det officiella registret över dessa fantastiska diplomatiska resor uppför floden av kungar förlorades när burmeserna invaderade och plundrade staden 1776, men uppgifterna överlevde i form av tidskrifter som förvarades av franska, nederländska och portugisiska faranger som bodde i Ayutthaya på den tiden, såväl som i biografier och dokument. Det är en vacker resa – men den är för lång för att berättas om här. När burmeserna attackerade Ayutthaya år 1767, beordrade general Taksin båtarna att söka skydd i söder, men fienden förstörde ändå nästan alla av dem. Taksin lyckades driva tillbaka burmeserna, och han byggde sedan upp sin nya huvudstad i Thonburi, nära den lilla byn Bangkok. Han hade med sig flera av de allvarligt skadade kungliga båtarna. Det var dock inte förrän kung Rama I besteg tronen år 1782 för att bli den första kungen av nuvarande Chakridynastin som han inledde en förnyelse av all nationell konst och hantverk, vilket inkluderade byggandet av nya kungliga båtar.

Att upprätthålla och ta hand om dessa fartyg är inte en enkel uppgift. Kungliga båtar är de mest delikata av båtar, mellan 40 och 50 meter långa, flera är uthuggna av en enda stock. De måste bära upp till 80 roddare och besättning, och för speciella tillfällen måste den största och mest lysande av dessa båtar, Suphannahong, bära kungen av Thailand och hans följe nedströms från Kungliga slottet till Wat Arun, gryningstemplet. Kings Rama II och Rama III hade kungliga pråmar byggda till deras ära, och den traditionella konsten i kunglig båtbyggnad lever vidare från generation till generation. Under Rama IV:s regeringstid byggdes sju nya pråmar. Kung Rama V byggde en ny 44,9 meters båt, Suphannahong, huggen ur en enda teakstock. Han dog innan den var klar, och den tillägnades hans son, Rama VI, att bruka den 13 november 1911. Den är fortfarande i bruk än i dag.

Nationalmuseumet Kungliga Pråmar, som är öppen för allmänheten, är inget vanlig museum – det är mer som en workshop vilken sköts av grupper av konstnärer och hantverkare. Trots en otroligt stor hall, kan båthuset hysa högst åtta pråmar vid varje enskild tidpunkt. Resten av flottan är utspridda längs Bangkoks bryggor och skeppsvarv.

April 1932 markerade det 150:e firandet av Chakri dynastin. Kung Rama VII åkte i Suphannahong med en stor procession som mycket väl kan ha varit den sista i sitt slag. Ingen förutsåg den kommande militärkuppen, och att riket skulle gå från en absolut till en konstitutionell monarki. Många förändringar ägde rum, varav en var avslutningen av den kungliga båtprocessionen. Den årliga ceremoni på floden Chao Phraya upphörde under 25 år. Under tiden för andra världskriget inträffade ett annat förödande slag mot de kungliga båtarna. Bevarade under denna period i torrdockor på Bangkok Noi Canal, delade båtarna sin plats med japanska örlogsfartyg och tyvärr blev de därmed måltavla för de allierades bombplan. 1949 gick Hans Majestät Kung Bhumibol Adulyadej, efter sin återkomst från skolan i Europa, för att se båtarna. Han förfärades över hur deras tillstånd försämrats och beordrade en fullständig restaurering. Hantverkare under ledning av Fine Arts Department tilldelades för att reparera skadorna. År 1959 beslöt kungen att återuppliva traditionen av Royal Barge Procession för Kathin ceremonin. Idag sker processionen endast för de viktigaste kulturella och religiösa evenemangen. Under regeringstiden av kung Bhumibol, som spänner över mer än 60 år, har det bara inträffat 16 gånger, senast till minne av Hans Majestäts 80–årsdag den 5 december 2007. Thailand –idag 28

Båtarna bibehålls i långa kojer, upphöjda högt över vattenytan med mekaniska hissar. De individuella båtplatser är anslutna via ett nätverk av gångvägar. Från morgon till kväll, kan arbetare ses klättra högt uppe på byggnadsställningar, eller på gångbroar, sätta färg och trim på skroven. Grupper av konstnärer som med rent bladguld snyggar till den mest utsmyckade av de kungliga båtarna, och när jag tittade ner skjulet, för alla andra pråmar, kan jag bara föreställa mig de mantimmar som behövs för att hålla dessa båtar redo för de kungliga processioner.na – det arbetet tar aldrig slut.


Thailand –idag 29


Magisk monarki i osäkerhetens Thailand ÄLSKAD KUNG. Den 23 oktober är det allmän helgdag i Thailand då Chulalongkorn firas. Kungen, som anses ha förvandlat Siam till en rik och civiliserad nation, dyrkas alltmer som en gud. Konservativa politiska intressen hakar på kulten medan mer liberala krafter i landet kämpar emot. I Utanede i Ragunda kommun uppfördes i slutet av 1990talet en paviljong till minnet av kung Chulalongkorns besök i trakten år 1897. Hit vallfärdar nu thailändare i privat och officiell regi, i synnerhet i samband med minnesdagarna den 19 juli (då kungen besökte platsen) och 23 oktober (kungens dödsdag 1910), och placerar blommor och andra gåvor framför en bronsstaty av den älskade kungen. Utanede har på så vis blivit den kanske nordligaste utposten för den thailändska kungakulten som intensifierats kraftigt under de senaste 20 åren. Dess kärnpunkt återfinns i centrala Bangkok. Under tidigt 90-tal började framför allt medlemmar av den thailändska medelklassen att samlas vid en staty föreställande Chulalongkorn till häst för att be om magisk assistans i affärer, karriär, studier, kärlek med mera. Detta är bara ett av många uttryck för dyrkan av den döde kungen. De svenskar som besökt Thailand har säkert noterat att Chulalongkorns porträtt återfinns överallt i privata och offentliga miljöer, inte minst som tavlor på väggarna. Hans bild återfinns också på de amuletter som många thailändska kvinnor hänger i sina halsband. Enligt den folkreligiösa uppfattningen anses dessa avbildningar besitta övernaturliga beskyddande krafter. Kung Chulalongkorn betraktas alltså inte främst som en historisk personlighet, utan har förvandlats till en gudomlighet som med faderlig omtanke regelbundet ingriper i thailändarnas liv.

Hans ande tar tillvara den nyrika medelklassens världsliga intressen. Via andemedier, som vanligen är kvinnor, kan de som så önskar kommunicera med Chulalongkorns ande, för att be om råd och hjälp. Även om Irene Stengs inte diskuterar just den jämtländska dimensionen av den thailändska kungadyrkan, kastar hennes bok Worshipping the Great Moderniser: King Chulalongkorn, Patron Saint of the Thai Middle Class ett förklarande ljus över detta religiösa fenomen och dess politiska implikationer. Även om studien i huvudsak grundar sig på fältarbete som utfördes 1996–98 har den dagsaktuell relevans, med tanke på att rykten om regerande Kung Bhumiphon Adunyadets vacklande hälsa skapar allmän oro och förorsakar våldsamma svängningar på Bangkokbörsen. Stengs ser nämligen en koppling mellan den populära kulten av den absolutistiske Chulalongkorn och Bhumiphon, som kommit att åtnjuta en politisk särställning inom en vanligtvis mera demokratisk samhällsordning än den som farfadern regerade över. Bhumiphol kröntes 1946 och är därmed världens längst regerande monark, och Thailand står inför omskakande förändringar den dag han går bort. Stengs bok är en etnografisk studie av den sedan länge döde och den ännu levande monarkens platser i den thailändska föreställningsvärlden. Den centrala frågan hon försöker besvara är varför just Chulalongkorn plötsligt blev föremål för en omfattande folklig religiositet. Varför Chulalongkorn, och varför nu? Siam/Thailand har haft många kungar genom åren, men Chulalongkorn har kommit att inta en särställning i den offentliga kulturen. Stengs inleder sin bok med att beskriva den roll som kung Chulalongkorn givits i den officiella hisThailand –idag 30

torieskrivningen. Som boktiteln signalerar betraktas Chulalongkorn som den store moderniseraren av den thailändska staten och samhället: han avskaffade slaveriet han räddade Siam från att bli koloniserat av de europeiska stormakterna (bland annat genom att resa till Europa och bekanta sig med europeiska kungligheter som kung Oscar II); han omorganiserade statsapparaten; och han introducerade dåtidens främsta symboler för modernitet – järnvägen. Han förvandlade Siam till en rik och civiliserad nation. Under sin långa tid vid makten visade Chulalongkorn därmed prov på de egenskaper som kännetecknar det klassiska theravadabuddhistiska kungaidealet. Sedan 1912 är Chulalongkorndagen den 23 oktober allmän helgdag i Thailand. Denna firas över hela riket med officiella kransnedläggningsceremonier som bekräftar den thailändska statens hierarkiska ordning. På så vis har den privata förfädersdyrkan som Chakridynastins monarker tidigare ägnade sig åt innanför palatsets murar och bortom offentlighetens ljus delvis öppnats upp för ett bredare folkligt beskådande och deltagande. Myten om Chulalongkorn har sedan 1910-talet varit en viktig ingrediens i den officella nationalism som den thailändska statsapparaten propagerat. På så vis blev Chulalongkorn en exceptionellt lättillgänglig figur för vidare folkligt mytologiserande.


Omkring 400 000 svenskar åker till Thailand på semester i år, och turistströmmen är extra stor under november och december. Många missar att det finns andra vyer än soliga stränder och mörklagda diskotek. "Ong Bak" har gjort succé i Thailand och inneburit dt stora genombrottet för thaiboxaren Tony Jaa. Vi träffas på Winlirt (kallad Wille) Bhavaves restaurang Tamrab Thai på Hornsgatan. Han är även ordförande i thailändska föreningen i Stockholm och ger ut dess tidning. I tidningen medverkar även Ploy Jinda som går på Tumba gymnasium och Nantana Bunpuckdee som är skolbibliotekarie i Tensta. Alla tre åker till Thailand med jämna mellanrum och uppdaterar sig på bland annat film.

Made in Thailand

"Ong Bak" är årets publiksuccé i Thailand och har inneburit det stora genombrottet för Tony Jaa. Han är stjärna i thaiboxning, eller muya thai. Han hoppar fram på folks huvuden när han inte slår volter på biltak i full fart. Här har Jackie Chan och Jet Li fått en hård konkurrent. Alla tre följer med vad som händer på filmsidan i Thailand genom att läsa thailändska tidningar och tidskrifter, kolla internet eller se film på dvd som släktingar eller vänner skickar från Thailand till Sverige. – Film ska vara underhållande tycker Nantana, men helst inte så våldsam. Jag gillar inte att se blod. En gång i månaden går hon och ser barnfilm med barnen på biblioteket. Där kan man också låna filmer, men enbart svenska. Själv ser hon helst dokumentärer, gärna om livet i Thailand. Wille hinner inte se så mycket thailändsk film som han skulle vilja på grund av restaurangarbetet. Han ser framför allt svensk film på tv och är måttligt imponerad. – Svensk film är inte särskilt underhållande, den är rent ut sagt ganska tråkig om man jämför med amerikansk eller asiatisk film. Det är alldeles för lite action. Men svensk film är bra att se om man vill lära känna svenskarna och det svenska samhället. Man får lära sig mycket om svenskars relationer och familjeproblem. Så då och då plågar Wille sig med att se en svensk film för att hänga med i debatten om delad vårdnad eller bristerna i äldreomsorgen. Den som hänger med allra bäst är Ploy som både ser de senaste svenska filmerna på bio och de senaste thailändska på dvd tillsammans med sina kompisar.

Hur är det med censuren i Thailand? – Just nu är det mer öppet på film, man får vissa naket, litet bröst och så, men det varierar, säger Ploy. Det produceras alla sorters filmgenrer i Thailand. Barnfilmerna är däremot få, liksom de tecknade. Renodlade komedier är inte så populära som de är i Sverige, enligt Wille. En populär genre är historiska filmer som kommit tillbaka från att ha legat nere. En mycket uppmärksammad sådan är "Sri Suriyothai" från 2001, som är tre timmar lång och har samma producent som "Ong Bak". "Sri Suriyothai" är den största och dyraste film som gjorts i Thailand –idag 31

Thailand, med enorma fältslag som inkluderar tusentals statister, hundratals elefanter och massor av kanoner. Filmen utspelar sig under 25 år i mitten av 1700-talet och huvudperson är prinsessan Suriyothai, gift med kung Mahachakrapat. – Den har tagit flera år att spela in och är jättebra. Annars ser man samma sorts filmer i Thailand som överallt i världen, det vill säga amerikanska filmer. Men man tittar även mycket på kinesisk Hongkong-action, indiska musik- och dansfilmer och japanska skräckfilmer. Filmsmaken är som framgår bred.


Ikke g책 glipp av neste utgave!