Page 1

Thailand – idag Nr. 11 • MAJ 2013

Thailand –idag

lo l ö r B

and l i a h piT


Kära läsare!

Vi som jobbar med hemsidan, radion och tidningen bor och reser mycket i Thailand, och vi har en hundraårig erfarenhet av branschen.

Vi hoppas du ska finna vår tidning intressant och informativ att läsa.

Utges av: www.thailand-idag.se E-post: EHUQW@thailand-idag.se Internettidningen för alla som har en anknytning till, eller kanske ett intresse av och i Thailand. Som prenumerant får du varje nummer av tidningen hem till dig vie e-post, – utan kostnad. Som läsare håller du dig ständigt uppdaterad och kan följa med i vad som händer i Thailand -idag. En annons når 10.000-tals svenskar både i Thailand och i övriga världen via radion och tidningen. Vi hoppas på många annonsörer för att senare kunna utöka redaktionen och ha en tätare utgivning. Redan från starten når vi 10 000 läsare i Skandinavien och Thailand vilket gör att annonserna får stort genomslag och läses av många.

Annonspriser per månad:

Du hittar den inte där gratistidningar vanligtvis ligger utan du som inte är prenumerant får själv hämta, eller läsa den på vår hemsida. Prenumeranter får en länk till varje nummer skickad med e-posten. Vi kommer ut med ett nytt fullmatat 32-sidors nummer varje månad året runt – läs oss i din dator, på surfplattan eller i mobilen.

Det skrivs mycket negativt om det här underbara landet, därför vill vi verka som en liten motvikt och berätta om allt det underbara – som trots allt är det som överväger. Har du en positiv upplevelse som du vill dela med dig av – kontakta oss så kanske vi kan berätta den för våra läsare och lyssnare.

Stannar du också i Thailand hela året? Vi är faktiskt rätt många som slutat hoppas på att få uppleva en fin svensk sommar igen – vädret är inte som förr i Sverige numera. Förra sommaren blev ju utsedd till århundradets sämsta och den efterföljande vintern följaktligen till den värsta. Och så har det varit de senaste åren, dåligt väder året om med bara någon enstaka fin dag. De trofasta utropar då genast att ”inget går upp mot en svensk sommar” – men det håller vi som stannar i Thailand och har sommar året om inte med om. Är du som svensk lite avundsjuk på hur norrmännen firar sin 17 maj? Nu kan du själv få vara med i det karnevalsaktiga firandet här i Thailand. Man ställer nämligen till med kalas uppe i That Phanom. på Baan Sabaijai dit alla är välkomna – så boka buss- eller flygbiljetten redan nu!

Inte bara för läsare och lyssnare. Vi vill vara annonsörernas skyltfönster i Thailand – genom att erbjuda dig annonsutrymme till mycket attraktiva priser – på nätet, i radion och i tidningen – eller varför inte i alla tre? Thailand –idag har redan från starten drygt 7 000 prenumeranter i Thailand och Skandinavien vilket kan ge dig kontakt med många nya kunder. Välkomna till Thailand –idag, som lyssnare, läsare och annonsör!

Fast i år finns en speciell anledning att stanna kvar i Thailand under juli månad – i Pattaya i alla fall. Den 13 juli går nämligen det stora RebusLøpet av stapeln. ett norskt/svenskt projekt där deltagarna besöker olika företag i Pattaya med omnejd för att sedan samlas till en finalfest på Baan Norway, soi Norway (15) i Jomtien under kvällen. Anmälan görs direkt till Tom på VIP-rejser. Det kommer också att ordnas en Mini-Mässa och företag som vill visa upp sig kan göra det gratis under dagen – och kanske träffa nya målgrupper. Mingel, mat och chans att möta många trevliga skandinaver samtidigt som du kanske får reda på sådant som du tidigare inte hade en aning om? Naturligtvis finns vi på Thailand-idag på plats tillsammans med VIP-rejser, Baan Norway, Baan Sabaijai, Scandinavian Expats och några fler. " " Varmt välkomna!

Storlekarna utgår från A-4 Tidningen 1/1 7000 !

5DGLRQ 7000 !

Båda 10.000 !

1/2 4000 !

4000 !

9000 !

1/4 2500 !

2500 !

4000 !

1/8 1400 !

1400 !

2500 !

1/16 800 !

800 !

1200 !

1/32 500 !

500 !

800 !

Vil du feire 17 mai 2013

sammen med oss?

Självklart ska du synas även på vår hemsida! • Aktuell hemsida som uppdateras varje dag med nyheter. • En banner hos oss hjälper dig att hitta kunder som huvudsakligen intresserar sig för Thailand -idag. Priser 1:a sid med random på övriga sidor om de är lediga. Storlek banner Pris/månad i Baht 120 x 60 px • Högerframe

3.200

120 x 120 px • Högerframe 120 x 200 px • Högerframe

4 400 5 900

120 x 270 px • Högerframe

7 900

250 x 60 px • Högerframe 250 x 120 px • Högerframe

5 200 6 400

250 x 200 px • Högerframe 468 x 60 px • Nyheter

7 590 7 590

Vi inviterer alle familier og enslige med norsk tilknyttning til en tradisjonell 17 maifeiring med hornorkester, barnetog og barneleker! 

Specialplaceringar 666 x 60 pixlar top-frame 7 990 Bt 666 x 60 pixlar under text 9 960 Bt Bannerproduktion: 995 Bt

ALLA ANNONSER/BANNERS FÖRSKOTTSBETALNING!

Anmelding til: 089-74 39 501 post@baan-sabaijai.com

Samtliga banners inkluderar länk. kontakta oss via @-post eller på:

Telefon: +66 (0)80-63 08 815 Skype: thailand-idag Mail: christer@thailand-idag.se bernt@thailand-idag.se Thailand -idag Thailand –idag

Fra programmet: • Barnetog med hornorkester. • Tale for Dagen og tale for barna. • Festmiddag på kvelden (optional).  Ta med norske flagg og gjerne norske bunader. Programmet legges opp når vi vet interessen. ALLE nasjonaliteter er velkomne!


Paradiset Thailand …

”All Inclusive” under 4000:Utnyttja lågsäsongen för att pröva på ”all inclusive”-konceptet. Maj och början av juni, liksom sista veckan i augusti, är några av de billigaste perioderna på året att resa på en mycket prisvärd solsemester för hela familjen. Före och efter jul- och nyårshelgerna är en annan. Passa på att resa på en prisvärd familjeresa när du får mycket för pengarna. Res i maj och juni Har du möjlighet att ta ledigt en vecka, så väntar en skön sommarvärme i Thailand. Naturen är fortfarande fräsch och servicepersonalen är inte slitna av en lång säsong. Är du den aktiva typen, är det fortfarande inte alltför varmt för att uppleva historiska städer – du kan hitta en perfekt balans mellan storstad eller solbad på stranden. Destinationer för sol & bad maj och juni Vill du vara "säker" på att få det riktigt varmt nu, så bör du rikta in dig på en resa till Thailand som är solsäkert året runt. det regn som förekommer håller oftast inte på så länge utan känns mer som en uppfriskande och skön paus i värmen.

I skuggan av plataner Föredrar du att ströva runt i städer, shoppa unika ting eller sitta på ett kafé i skuggan, försjunken i en bok med en kallnande espresso, skall du kolla in resor i juli eller augusti. Överallt i Thailand hittar du rik historia, sköna städer och mycket sevärdheter. Kameran på axeln och kängorna på Tycker du bättre om att stryka svetten ur pannan efter att ha tagit dig fram till högsta punkten på den vackra vandringsleden? Naturupplevelser, träning och aktivitet blir allt mer populärt bland semestrande svenskar, efterfrågan på temaresor och aktivitetsresor blir allt större för varje år. Men du kan ju göra allt detta enkelt på egen hand, speciellt om du hyr dig en liten bil eller mc som underlättar rörligheten. Passar det med All Inclusive-konceptet? Ja, många väljer att hoppa över lunchen och äta lite på rörlig fot istället, då prisläget är så gynnsamt. Problemet blir kanske att hålla sig till den nyttigare delen av middagsbuffén på kvällen. Välj resor där du får ett stort utbud av natursköna turer och sportiga aktiviteter. Thailand –idag

Året runt Till Thailand kan du resa året runt och ha soligt väder och sommarkänsla. Så hittar du billiga resor Använd söktjänster för charter och sista-minuten som reseguiden.se för att få en överblick över utbudet. Vill du vara helt uppdaterad, så tankar du ner Reseguidens sista minuten-app. Appen är naturligtvis helt gratis och har bland annat en bevakningstjänst som är mycket effektiv. All-inclusive Jagar du all inclusive-resor, så gör du det bäst med en chartertjänst där kan du filtrera fram de just nu billigaste all inclusive-resorna. Du länkas sen över till researrangören för att hitta mer information och för att boka din resa. För att underlätta för dig, kan du sätta maxpriset till 4 000:-. Utbudet varierar från dag till dag, men här finns chans till riktiga fynd. Du får välja avreseort för att hitta just dina alternativ och du kan använda olika filter för att minska resultatlistan.


Thailand -idag Du www hittar .tha o ilan ss på d-id : ag.s bern E-p e t@T o hail st: and -ida g.se

Hemsida + Magasin + Radio

Vi berättar om det vardagliga livet i Thailand och försöker ge dig den sanna bilden om vad som händer i Paradiset

Allt handlar om livet i Thailand … OM THAILAND -IDAG PÅ HEMSIDAN KAN DU BOKA DET MESTA FÖR DIN VISTELSE I THAILAND – FÖR LÅNG ELLER KORT TID Flyg, golf, hotell, upplevelser och mycket annat hittar du på vår hemsida och det är bara för dig att ta för dig av vad vi erbjuder.

MAGASINET Läs om det spännande Thailand, om vad du bör uppleva och vad du bör undvika. Barnens Thailand – bästa upplevelserna? Var finns bästa stranden, bästa boendet? I vårt livsstilsmagasin hittar du svaren på det mesta som gäller Thailand.

Isaan uppe i nordöstra Thailand påminner mycket om Sverige

RADION SÄNDER FRÅN THAILAND Vi reser mycket i Thailand och i våra dagliga program kan du höra oss berätta om vardagslivet och spännande saker eller platser vi upplevt.

Vi färdas landet runt på olika sätt – i ur och skur.

Ditt digitala magasin! Du hittar oss inte där gratistidningar vanligtvis finns utan bara på vår hemsida – eller i din epost om du tillhör våra knappt 70 000 läsare!

Thailand –idag

Imponerande last – eller hur?


Finnairs nya Airbus sparar 300 ton bränsle per år och plan Om ett år landar Finnairs fem nya Airbus A321 utrustade med de nya supersnåla motorerna – IAE V2533-A5 – på Helsingfors flygplats. De nya flygplanen ersätter Finnairs nuvarande flotta av Boeing 757. Ett byte som innebär en minskad bränsleförbrukning på hela 300 ton per flygplan och år enligt Airbus tester. Inte nog med det, motorerna är också de mest tystgående som tagits fram hittills. Det innebär att Finnair kan räkna med lägre landningsavgifter vid bullerkänsliga flygplatser. Planet har också två stycken bränslesparande "Sharklet wing tip" på vingarna. Den låga bränsleförbrukningen sänker också priset när det gäller köp av utsläppsrätter och start- och landningsavgifter vid bullerkänsliga flygplatser. Finnairs Skandinavienchef Kenneth Gillberg ser fram emot flygplansskiftet: –Det finns bara ett sätt att erbjuda grönare flyg och det är att investera i den senaste tekniken. Därför är detta en framtidssatsning som jag är säker på att våra klimatmedvetna kunder kommer att uppskatta. Bilden: Finnairs nya Airbus. Automatisk flytt av Finnair-bagage inom Sverige Nu flyttas ditt bagage automatiskt på Arlanda flygplats till nästa anslutningsflyg inom Sverige. Hittills har resenären varit tvungen att hämta ut sitt bagage från bandet och sedan ta det till incheckning för inrikesflyg. På Landvetter och Bromma flygplatser har Finnair tillämpat det nya systemet en tid till stor belåtenhet. Den nya servicen gäller vid 36 svenska flygplatser. Hagfors, Torsbys och Oskarshamns flygplatser omfattas ännu inte av de nya reglerna då de saknar s.k. ICAP-status. Finnair snabbast till Seoul från norra Europa Den 2 juni 2008 började Finnair flyga nonstop fem dagar i veckan från Helsingfors till Seoul i Sydkorea. Idag fyra år senare är Finnair fortfarande det snabbaste alternativet från norra Europa. Den totala restiden från Stockholm är 11 timmar och 10 minuter, Göteborg 12 timmar och 20 minuter och från Köpenhamn 11 timmar och 55 minuter. Flygtiden från Helsingfors är 8 timmar och 50 minuter.

För den miljömedvetne resenären är det ett aktivt klimatval att välja Finnair från Stockholm, Göteborg, Norrköping och Köpenhamn. Rakaste vägen innebär alltid mindre utsläpp och dito bränsleförbrukning. Finnair flyger sträckan med branschens mest klimatanpassade tvåmotoriga långdistansplan i sin klass Airbus A330-300 med Business Class och Economy Class. Samtliga passagerare har tillgång till egen bildskärm med ett brett utbud av filmer, spel och ljudfiler. I Business Class har samtliga stolar horisontellt sängläge: "Flat bed seats".

Finnair serverar dagens vegetariska på långlinjer Från och med november månad erbjuder Finnair ett vegetariskt dagligt alternativ i ekonomiklass på samtliga interkontinentala linjer till Asien och Nordamerika. Förslaget till "Dagens vegetariska" kom från den svenske kocken och restauratören Sanjoo Malhotra i Stockholm, som var en av Finnairs Quality Hunters 2011. Finnairs personal har testat en mängd olika recept och givit tummen upp för en vegetarisk curryanrättning. Naturligtvis går det som vanligt att beställa en vegetarisk måltid vid bokningstillfället.

Thailand -idag Thailand –idag

Källa: mynewsdesk.com


Välkommen att bo med oss i

Baan Sabaijai Baan-Sabaijai i That Phanom er et norsk rehabliterings senter for

Arealet i That Phanom er pĂĽ 223 600 rai (357,76 kvadrat kilometer).

Hit kommer det rundt 200 000 men-

I That Phanom finnes det et kjøpe-

funksjonshemende personer i nordøst Thailand. Vi holder til i That Phanom ved grensen til Laos. Du kan lese om vüre aktiviteter pü

Det viktigste landemerke her i That Phanom er selve Wat That Phanom, altsĂĽ That Phanom templet. Det sies at templet ble bygd 8 ĂĽr

nesker fra hele Thailand og nabolandet Laos. For det sü er That Phanom et tettbygd sted. Om trent alle kjenner hverandre. Og selvføl-

senter Tesco Lotus, 4-5 smĂĽ hotel med god standard og mange gode restaranter. 2 bussterminal, lokal marked og Indochina marked hvor

vür hjemmeside og Facebook. That Phanom er en distrikt tilhører Nakhon Phanom provinsen.

etter Buddha døde. Arkeolog og forskere mener templet var bygd for 1200-1400 ür siden.

gelig hilser folk pü hverandre nür de treffes. En koselig og fredelig plass. Fra kl. 04 morgen kan man hører

de selger alt mulig fra nabolandet Laos. Vi savner ingen ting fra store byer her.

Distriktet er et grenser-distrikt som ligger langs Mekhong elven (39,75 km. lang). Det er ca. 52 km. fra Nak-

I dag er templet et av det viktigste og mest kjente i Thailand. Inne i tĂĽrnet pĂĽ templet ligger det

munkene driver ĂĽ be fra templet. Kl. 06 er de ute og samle inn mat. Folk stĂĽr langs veien for ĂĽ ofre mun-

For ü komme til That Phanom gür det buss og fly fra Bangkok. Det er ogsü fine veier ü kjøre helt fra

hon Phanom til That Phanom, og 50 km. fra Mukdahan.

beinrester av Buddha. Ă…rlig er det et stort festival som arrangeres fra 31 januar.

kene maten. Og slik har det eksistert i flere hundre ĂĽr.

Bangkok hit (ca 720 km.). Det gĂĽr 2 avganger med fl y fra Bangkok om dagen

Fakta: Längs  den  laoitiska  gränsen  i  nordvästra  Thailand  ligger  Nakhon  Phanom.   5HTUL[ZVTIL[`KLYILYNLUZZ[HKÄJRTHUH]9HTHKLUM€YZ[LVJOZ`Mtar  pü  de  massiva  bergspartier  som  reser  sig  pü  den  laoitiska  sidan  av  

5HROVU7OHUVTpYLUZLTLZ[LYVY[ZVTLYIQ\KLYLUZ[PSSZHTVJOH]RVWWSHUKLTPSQ€TLKILOHNSPNH[TVZMpYL[[WLYMLR[YLZTrSM€YKLUZVT]PSS \WWSL]HL[[HUUVYS\UKHVJOH]RVWWSHUKLYLZTrS

NYpUZLU4HLRVUNĂ&#x2026;VKLU\[NÂ&#x20AC;YLUUH[\YSPNNYpUZTV[NYHUUSHUKL[VJOP KLZZUpYVTYrKLĂ&#x201E;UUZĂ&#x2026;LYHUH[\YZRÂ&#x20AC;UHVTYrKLU <UKLY rYO\UKYHKLU OHY SHVP[LY VJO HUKYH MVSRZSHN [HNP[ ZPN Â&#x20AC;]LY Ă&#x2026;VKLU

)\KKOH.HSSLYPpYIHYHLUH]HSSHMHU[HZ[PZRHZL]pYKOL[LYP5HROVU7OHUVT<Y]HSL[H]IVLUKLUpYH)\KKOH.HSSLYP]HYPLYHYZ[VY[HSS[MYrUS`_OV[LSS[PSSWYPZ]pYKH]HUKYHYOLT5HROVU7OHUVTpYILYÂ&#x20AC;T[MÂ&#x20AC;YWVW\SpYH

VJOIVZH[[ZPNWr[OHPSpUKZRTHYR+L[[HOHYNQVY[H[[5HROVU7OHUVTZ R\S[\YVJOKPHSLR[Mr[[LU\UPRVJOTrUNR\S[\YLSSWYpNLS 5rNV[ZVTpY[`WPZRMÂ&#x20AC;YWYV]PUZLUpYMVSRKHUZLU:YP2V[YHI\U =PKUrNVUH]WYV]PUZLUZTrUNHOÂ&#x20AC;N[PKLYĂ&#x201E;UUZKLU[YHKP[PVULSSHKHUZLU VM[HTLKZVT\WW]PZUPUN(]Z[rUKL[[PSS)HUNRVRpYJHRPSVTL[LYVJO

attraktioner  sĂĽsom  Wat  Phra  That  Phanom.   gYSPNHSQ\ZIr[ZMLZ[P]HSLUpYLUSPN[[YHR[LUZILMVSRUPUNKLU]PR[PNHZ[LOÂ&#x20AC;N[PKLU-LZ[P]HSLUZVTpYH]I\KKPZ[PZR[\YZWY\UNSVJRHY]HYQLrYTpUNKLY H]ILZÂ&#x20AC;RHYLPZS\[L[H]VR[VILY[PSSIÂ&#x20AC;YQHUH]UV]LTILY+YHRIr[Z[p]SPUNHYVJO\WW]PZUPUNHYTLKSQ\ZKLRVYLYHKLIr[HYpYUrNYHH]KLHR[P]P[LY

Z[YpJRHU[YHĂ&#x201E;RLYHZKHNSPNLUH]I\ZZVJOĂ&#x2026;`N;OH[7OHUVTLYIQ\KLYLU Z\]LYpUIHZMÂ&#x20AC;YH[[\[MVYZRH5HROVU7OHUVTWrKQ\WL[ 0;OH[7OHUVTĂ&#x201E;UUZKL[Ă&#x2026;LYHPTWVULYHUKLZL]pYKOL[LYH[[ILZÂ&#x20AC;RHKpYP-

ZVT Z[rY Wr ZJOLTH[ 5HROVU 7OHUVTZ Ă&#x2026;VKWYVTLUHK pY L[[ ]HJRLY[ WYVTLUHKVTYrKL]PK4HLRVUNĂ&#x2026;VKLUZZ[YHUKIHUR<[ZPR[LUHUZLZZVT ]HJRYHZ[UpYZVSLUNrY\WWÂ&#x20AC;]LYILYNLUPÂ&#x20AC;Z[LY

ISHUK>H[7OYH;OH[7OHUVTVJO)\KKOH.HSSLYP Thailand â&#x20AC;&#x201C;idag Thailand -idag


Bröllop i Thailand Koh Lipe

uristigt men ännu inte överexploaterat”

Giftaslystna säger ”ja” i Thailand

atten, gyllenbrun sand, palmer, berg. Bilderna som passerar när från Langkawi närmar sig Koh Lipe rt tagna från Paradiset. Väl på plats anpassa sig till öns lugna tempo. ängesedan det hette att ön var i stort svårtillgängligt paradis som var som gång varit. Ett sådant rykte sprider sig när jag själv till slut tar mig till Koh Lipe tillsammans med såväl paketturister kers.

Varför inte utforska vad som finns under yta Ryktet säger att det är färgstarkt och att det fin många fiskar. Snorkel, cyklop, fenor och lunchlåd ingår i båtarnas dagsutflyktspaketet, liksom e förare och en guide. Båten tuffar fram i lagom mak, passerar den e djungelklädda ön efter den andra och flera b snorkel- och dykställen. Det är klar sikt i vattnet o en och annan blå korall lyser upp bland de överv gande bruna, där fiskar i olika storlekar och färg simmar och nafsar. Vackert? Ja. Imponerand Absolut, om du inte är en erfaren snorklare so sas enkla bambubungalows ho- i Thailand? Vill ni ha bröllopet i Thailand? Vill du fria på en sagolikt romantisk plats? Personligt arrangerademed bröllop simmat med sköldpaddor och revhajar. är poolen är ett självklart alternativ till Något speciellt att fira? VIP-reiser sköter allt det praktiska medan ni njuter av er stora dag.  havsvattnet. Några boenden ligger i Och när turen avslutas med ett varv runt Koh Li bröllopet om, tillsammans planerar ni ett person– Intresset för att gifta sig på en exotisk strand hos en munk är större än li draDeärarrangerar placerade direkt ni pådrömt stranden. enas alla i båten omeller att det bästa med den här ligt utformat, romantiskt strandbröllop vad vi kunnat ana, sägerön Tom Stenshavn, VIP-reiser. pockar restauranger, småbutiker och utifrån era önskemål. De ordnar faktiskt finnsinformatör ovanförpåytan. I alla fall den hä för det perfekta frieriet, romantiskt och omöjligt att motstå. enplatsen på din uppmärksamhet. dagen.tarViVIP-reiser lutar åt hand oss tillbaka i varsin De solstol Inför och under thailandsresan om det praktiska. hjäl- o VIP-reiser även andra som jubileum, bröllopsdagar, per till att utforma bröllopet med alltkall – från ankomsten till hemresan. ppas på en arrangerar orörd verklighet bör begivenheter alltså beställer dryck. Solen dag somettkryper långsamt n en stämningsfull inramning till att av förnya de löften ni gav varandra vid er Våra bröllopsproffs hjälper till med det praktiska paren kan njuta av sin n eller annanstans. Vi andra kan njuta bakom berget lägger så ett att rosa skimmer över ön o vigsel? Födelsedagar eller varför inte en romantisk middag för två i det ljumhögtidsdag, säger Tom Stenshavn. haglig tillvaro. För här finns allt som vi bara gillar läget. Varken mer eller mindre. ma kvällsmörkret på stranden? Hos VIP-reiser går det att välja bland olika bröllopspaket med till exempel skönt avslappnande semester – men En middag senare drar vi oss mot öns enda egen fler reser till Thailand för att gifta sig. Till hjälp har de VIP-reisor som fotografering, egen long-tail-båt, måltidsmenyer, dekorationer, blommor, et Fler meroch – och här finns inga inkastare liga gata, Walking street,välsignelse som frånavbörjan var bröllopsarrangör hjälper finns er medinte själva bröllopet, resan, och uppehället sminkning och håruppsättning. Paren väljer mellan präst på roggator och på vilka stranden av lokalbefolkningen, men som för både bröllopspar och gäster under hela vistelsen. stranden eller ceremoni sandgata med munk ianlagd ett thailändskt tempel. ga försäljare eller masserande damer. och med turismens tillväxt gjordes om till en 2 Thailand –idag kommer och går, i januari är det bland meter bred cementväg för några år sedan. Här k


Men det er plasser som Krabi, Koh Samui, Pattaya, Khao Lak og ikke minst Phuket som klinger mest når turister skal på sin første tur til Thailand. Om du velger en tradisjonell bryllupsreise, så er sjansen for at du finner Krabi først på listen, da det er ett av de første chartermålene. Men skal vi anbefale deg bryllup og bryllupsreise, så velg heller en av de mindre besøkte øyene som har alt. VIP Reiser er spesialister på bryllup og kan finne plassen som passer for alle. I tillegg er de lokalisert i Thailand og de ansatte har vært overalt i Thailand flere ganger. Det virkelige ekte Thailand har mange steder man heller bør besøke enn de største turistplassene. Men skal du velge reisemål, så er det viktig å tenke på hva man ønsker av en ferie, eller la de som er kjent med landet hjelpe deg. Enten man ønsker å være på ett sted, eller reise rundt. Thailand har det meste og tilby.

Men det er der paradis øyene er som lokker de fleste. Den steinete stranden på sørvest siden av Krabi tilbyr gode muligheter for snorkling. Karon beach på vestsiden er en populær men likevel veldig rolig strand. Utflukter til nærliggende øyer og steder som Rawai Beach er sterkt anbefalt. Det er mulig å leie såkalte "long-tail båter," så hvorfor ikke benytte anledningen til å besøke noen ubebodde øyer der dere kan snorkle rundt i det krystallklare vannet. Det reiser et utrolig stort antall turister til Thailand hvert år, men likevel er det ikke noe problem å finne en øde og idyllisk øy som bare ligger der og venter på deg og din kjæreste. Husk at det finnes mange idylliske plasser der man kan få den absolutt flotteste bryllupsreisen noensinne. Man finner ikke de mest idylliske, romantiske plassene på nettet, der man først og fremst får opp de mere vanlige plassene ved søk. Snakk med noen som kan landet og som kan anbefale dere den mest romantiske ferien med både vielse, bryllupsfest og deretter bryllupsreise.

Koh Yao Noi ligger i bukten bak Phuket og like nord for turist paradis av Phi Phi-øyene. Det ønsker nyåpnede Evason Hideaway & Six Senses Spa bryllupet par som lengter etter innbydende og romantiske strender. Disse menneskene reise fra Puket med enten en båttur på ca 45 minutter eller en 15 minutters helikoptertur. Det første møtet når du kommer til feriestedet er de ansatte varme, vennlighet og følelse av tjenesten. Anlegget gir sjenerøse personlige plass og opprettholde de høyeste standarder når det gjelder velfortjent luksus. De tilbyr en elegant utformet arkitektur i sitt naturlige miljø blander med asiatisk stil. Hver av de eksklusive villaene har en fantastisk utsikt over bukten og den frodige grønne rundt. Villaene har sin egen "uendelig pool" og solterrasse, noe som gir en illusjon av en mangel på grenser mellom bassenget og havet. Følelsen av fred og ensomhet er håndgripelig og gleden vil være komplett med din kjære en ved siden av deg. Konseptet er basert på et besøk her for å fylle de fem sansene for å oppnå "sjette sans", og det er ikke veldig vanskelig å forestille seg at følelsen om du tar en klassisk massasje i hotellets spa eller vandre alene på en av de mest romantiske strender . Hvis du snakker med noen av de ansatte kan bidra til å arrangere overraskelser til sin elskede som f.eks. en middag på en privat liten strand eller et avslappende boblebad.

Evason Hideaway beskytter den økologiske balansen som vi har sett kanskje særlig i bygging i anlegget. Når byggingen av anlegget har blitt brukt av tradisjonelle og lokale byggeteknikker og har også gjort bruk av naturlige og miljøvennlige byggematerialer. Materialet som brukes i stor grad består av tre spesielt dyrket for dette formålet, alle til ikke berøre den naturlige flora.

Koh Yao Noi er en av de største øyene i området ble berømt over hele verden når det dukket opp i James Bond-filmen "Mannen med den gyldne pistol". Noen tror at strendene Pasai Hat og Hat Tha Khao Koh Yao Noi er blant de beste i Thailand. Søster Yao Noi, ligger bare noen få minutter unna med båt, gir gode muligheter for dagsturer gjort ved å gå eller sykle.

Øyvind & Siw Thailand –idag


Bryllup i Thailand Thailand med sitt behagelige klima, lave priser og vakre omgivelser er en av Skandinavias absolutte favoritter for eventyr bryllup. VIP Reiser har utviklet seg fra å bare jobbe med turer til også organisere festlige arrangementer og eventyrlige bryllup.

Thailand har alt du kan ønske for en romantisk og uforglemmelig bryllup. Svaiende palmer på miles av sandstrender, krystallklart vann, vakre templer, eksotisk og uvanlig mat er noen av de tingene som Thailand har å tilby. De som velger å la VIP Reiser arrangere bryllup i Thailand venter på et eventyr av høyeste klasse.

Men tenk på kles reglene når man besøker templer. Her skal man ikke vise nakne ben eller skuldre. Noe annet som en ikke bør gå glipp av er de berømte og eksotiske markedene som er spredt rundt i byen. Her kan du finne gode kjøp blant håndverk, frukt, klær og mat. For å si det mildt, så er også et litt annerledes marked som er vel verdt et besøk det "flytende markedet". Der blir man fraktet rundt i Longtail båter, og de selger alle slags varer til kunder langs strandlinjen og butikker på påler ute i vannet. Turister kan leie båt og dermed komme ut på elva for å handle på en litt annen måte enn man er vant til. Selv om Bangkok har mye å tilby, er det alle de vakre strendene langs kysten og de mange øyene som tiltrekker turister mer og mer. Noen som tenker litt lengre enn strender og bading tiltrekkes også av eventyrlige Chang Mai i NordThailand, her man finner fjell og jungel og Thailands flotteste natur.

Folk reiser til Thailand, der et besøk til den sagnomsuste og travle hovedstaden Bangkok er noe vi virkelig kan anbefale. Bangkok ligger ved Chao Phraya elven om lag 40 kilometer nord for Gulf of Siam. Foruten å være en av verdens mest populære turistmål er Bangkok i dag en av de raskest voksende og økonomisk viktige byer i Sørøst-Asia. Med sine moderne skyskrapere, palasser og templer varierer bybildet betydelig. De gull bedekte og glitrende bygningene som utgjør Grand Palace, som er det største tempelet i Bangkok er et av byens og landets mest populære attraksjon. Thailand –idag


Allt fler gifter sig utomlands

Thailand lockar mest Intresset för att gifta sig utomlands är större än någonsin. Nästan 70 procent skulle vilja gifta sig utomlands och allra mest lockar ett barfotabröllop i Thailand. Sol, värme och en exotisk miljö är det som främst gör att många planerar sitt bröllop utomlands, men även kravlösheten och enkelheten. En tredjedel av dem som vill gifta sig utomlands vill ha ett bröllop utan gäster.

Nästan hälften säger att den främsta anledningen till att man skulle vilja gifta sig utomlands är sol, värme och en exotisk miljö. Att kunna hålla bröllopet enkelt och kravlöst, och möjligheten att ha få eller inga bröllopsgäster är andra argument som talar för ett bröllop utomlands. Nästan 10 % drömmer om att kombinera ett bröllop med en längre resa och nio av tio tycker att det är helt okej att önska sig pengar till bröllopsresan i present.

– Vi ser ett stadigt ökat intresse för att kombinera sitt bröllop med en utlandsresa och maj till augusti är högsäsong för oss. I dag är det relativt enkelt att lösa administrationen och många av våra samarbetspartners erbjuder tjänsten att hjälpa till med bröllopsplaner och förberedelser om man vill gifta sig utomlands. Kritvita stränder och romantiska solnedgångar brukar vara det som står högst upp på önskelistan, säger Tom Stenshavn, chef för VIP-reiser i Pattaya.

– Mitt hetaste tips är att planera i god tid så att man verkligen får det man drömmer om. Gifter man sig hemma och vill komma iväg direkt efter bröllopet kan det vara värt att fundera igenom vilken säsong som är bäst för det resmålet man siktat in sig på. Jag vill också uppmuntra till att våga tänka utanför det paketerade, det går att kombinera trygghet och hjälp med en unik upplevelse, säger Tom Stenshavn.

Borgelig vigsel mest populär När det gäller bröllop utomlands är den borgliga vigseln mest populär. 70 % vill helst ha en borglig vigsel och 30 % vill vigas genom trossamfund. 58 % säger att de vill att den närmsta familjen ska närvara på bröllopet, medan 12 % vill dela bröllopet med ett större sällskap.

Skandinavernas drömplats för ett bröllop utomlands 1. Thailand, 2. Italien (Capri/Rom), 3. Grekland, 4. Karibien, 5. New York, 6. Paris, 7. Hawaii, 8. Maldiverna, 9. Las Vegas, 10. Mallorca.

VIP Reiser Thailand - spesialister på eksotiske bryllup Vielse på strand i nydelige eksotiske omgivelser, bryllupsfest med alt av underholdning Vi arrangerer ditt drømmebryllup i Thailand for alt fra 2 til 100 personer. Se vår web side for mere info. http://vipreiser.no/bryllup

Vi kan tilby tilleggstjenester som: Brudepar ankommer på elefant Live musikk både norsk og Filippinsk Flamme danseshow Gigantisk fyrverkeri Vi er lokalisert i Thailand, så husk:  Bestiller du via oss, får du også hjelp når du trenger det! VIP Reiser / VIP Tours Thailand P: +66 819 837 210 (nor-eng) • +66 38 304051 (nor-eng-thai) http://vipreiser.no • www.thailandmc.no For the company Thai Tour Golf Co.,Ltd

Tradisjonell Thai dans Blomster dekorasjoner i alle størrelser Thailand –idag


Bangkok Källa: reseguiden.se

– kaotiskt och förtjusande

Bangkok är staden där de flesta spenderar en dag eller två – antingen på väg till badorten eller som sista stopp innan hemresan – eller både och. För många betyder dessa dagar shopping, shopping och åter shopping!

När benen inte orkar mer finns det en sjunde våning byggt enbart för nöje; sjunk ner i en biosoffa, spela arkadspel eller hyr ett eget litet karaokebås. Andra gallerior som kan vara värda att ha i minnet är The Emporium – ett av stadens lyxigaste varuhus på Sukhumvit Soi 24, Oriental Plaza – lyxmode, smycken och artefakter på 301 Charoekrung 38 New Road samt Pantip Plaza – fem våningar fulla med elektronik på 4 Rajdamri Road.

Helgmarknaden Chatuchak Market med 15 000 stånd, 142 000 kvadratmeter och 300 000 besökare dagligen är inte bara störst i Thailand utan troligen störst i världen. Här finns allt man kan köpa för pengar – letar du efter något speciellt så finns det med största sannolikhet här.

En kvinna säljer sina varor på Floating Market Ett besök i Bangkok brukar upplevas med skräckblandad förtjusning. Trafikkaos och avgaser blandas med människor i gränder, på torg och marknader. I stekande hetta. Men älskar du shopping, ja då älskar du nog också Bangkok! Gallerior och varuhus Många hittar sitt shoppingparadis mellan Siam Square och Cental World Plaza där gigantiska gallerier tornar upp sig. Gaysorn och Siam Paragon är galleriorna för dig som är ute efter riktig lyx. Bara ett stenkast därifrån, i korsningen Rama I och Phaya Thai ligger det alldeles utomordentliga varuhuset Mah Boon Krong Center – mer känt som MBK. Här hittar du hundratals små och prisvärda butiker i sex olika våningsplan.

MBK – shoppingmecka , sex våningar, 2000 butiker Marknader En shoppingtur till Bangkok är inte komplett utan ett besök på några av stadens många marknader. Thailand –idag

Andra marknader som är väl värda ett besök är Khao San Road – den klassiska backpackergatan som aldrig tystnar. Här finns allt från piratkopior till thailändska designerkläder. Hit vallfärdar unga och gamla resenärer för att bo billigt och hitta nya vänner – ett måste när du besöker Bangkok. Pratunam Market i korsningen av Ratchaprarop Road och Petchaburi är enligt många stadens bästa när det gäller billiga kläder. Här är det öppet dygnet runt. Floating Market några mil utanför stadskärnan är nuförtiden mer en turistfälla än en bra marknad, men den kaotiska flodmarknaden är ändå värd ett besök för upplevelsens skull.


Happy Child Barnhemmet i Muang Mai

Sussie fann ett sätt att överleva när livet förlorade sin mening. Nu ger hon många utsatta barn en möjlighet till ett värdigt liv. I barnhemmet som hon och hennes Hans driver i Thailand, kan barnen bo och utvecklas till trygga individer med en framtid. – Jag älskar de här barnen och målet är att de ska kunna påverka sin situation och ha möjlighet att välja liv när de lämnar oss. Om det sedan är en yrkeskarriär eller familjen spelar ingen roll, bara de gör sitt val med hjärtat. Och har ett val. Hur går livet vidare när man har förlorat båda sina barn? Annandagen 2004 försvann Sussie Janssons båda döttrar, Eleonor 14 och Josefin 12, i tsunamin som skövlade allt i området Khao Lak där de semestrade tillsammans med sin pappa och hans nya familj. Senare skulle det visa sig att sex av sju i familjen omkom i vågorna den dagen. Sussie fick först höra om tsunamin av sin pappa som ringde och berättade vad som hade hänt, men de trodde att flickorna klarat sig för på nyheterna talade man bara om Phuket. Ingen nämnde något om Khao Lak. Till en början. Sedan blev det känt att just Khao Lak var det mest drabbade området. – Jag hittade på massor av förklaringar varför jag inte fick kontakt med mina flickor, berättar Sussie. Att de var på utfl ykt, att det inte fanns någon täckning där de var just då, att de var nere vid stranden och badade... Att föreställa sig någonting annat var otänkbart. Sussie och hennes sambo Hans åkte själva ner till Khao Lak den 29 december för att söka efter familjen, trots att UD varnade för att åka dit eftersom det fanns döda kroppar kvar på stränderna och man var rädd för epidemier och andra sjukdomar.

– Vi åkte dit eftersom det var omöjligt att få någon vettig information så länge vi var kvar här i Sverige. Jag ville inte tro att det som hade hänt hade hänt. Jag trodde ända in i det sista att flickorna fanns räddade någonstans. När Sussie kom tillbaka till Sverige i januari var allting svart. – Jag låste in mig i mitt rum under två månader och ville bara dö, berättar hon. Sussie ville inte tala med någon, allra minst nyfi kna kvällstidningsjournalister, men när Marianne Rundqvist frågade om hon ville tala i direktsändning i SVT ställde hon upp. Då skulle hon få möjlighet att berätta om sina upplevelser och hur besviken hon var på det stöd hon inte fått från svenska myndigheter till skillnad från thailändarna, som varit helt fantastiska när Sussie och Hans hade varit i Thailand och letat efter fl ickorna och familjen. I samma TV-program fanns också Narin och Maria Florén-Daengtakote med, grundarna till barnhemmet i Muang Mai på nordöstra Phuket, som byggdes i en rasande fart för att kunna användas av människor som drabbats av tsunamin och inte hade någonstans att ta vägen. Så när Sussie kände att hon ville tillbaka till Phuket tog hon kontakt med Narin och Maria och frågade om hon och Hans kunde komma Thailand –idag

och hjälpa till på barn- och familjehemmet. Men bara om de verkligen kunde vara till nytta och göra en insats. Hon ville inte att de skulle säga ja för att de tyckte synd om henne. I mars 2005 åkte de dit och har i princip aldrig kommit tillbaka. – Det fanns så mycket att göra och jag vet inte riktigt hur det gick till, men vi fick ta över mer och mer ansvar för driften och helt plötsligt var vi de som drev barnhemmet. Och det var aldrig meningen att Narin och Maria skulle driva det vidare. De ville bara göra en snabb insats när de såg att människor behövde katastrofhjälp. Idag är det barn som av olika skäl levt i misär som kan få en chans till ett bättre liv på barnhemmet. – Det här är inte ett barnhem i traditionell mening, berättar Sussie. Det är ett hem för barn där man bor, ibland tillsammans med sin mamma, under en period av sitt liv för att bli stark och trygg och få möjlighet till en utbildning. Barnen här blir skjutsade till och från skolan varje dag. De får lära sig att städa, tvätta, laga mat och allt som krävs för att klara sig själv. Alla – vuxna och barn – hjälper till att ta hand om barnhemmet. Text: Ingvor Farinotte Bild: Happy Child


FAKTA OM BARNHEMMET Barnhemmet består av tre radhusliknande byggnader där det förutom alla sovrum finns gemensamt kök, tvättplats, matrum och ett större samlingsrum med teve. Det ligger på en 7 000 m2 stor tomt som ägs av munkarna från Wat Muang Mai. Här finns också en pagod (ett litet andehus) dit man kan gå och meditera eller bara sitta en stund i lugn och ro. Den är avsedd för alla svenska själar som omkom i tsunamin, och hela området här är helig mark. Här bor som mest 50 barn, men oftast är de runt 40. Många kommer hit via någon annan hjälporganisation, t ex Röda korset, och en del har hört talas om hemmet och kommer dit själva. Tyvärr kan inte alla tas emot, bara de som är i stort behov av hjälp. Ofta kommer de från så fattiga förhållanden att det är svårt att föreställa sig för oss västerlänningar. Ibland kommer de från hem med missbruk eller kriminalitet, eller från hem där de har blivit vanvårdade av någon annan anledning. Ibland har föräldrarna dött i Aids, trafikolyckor eller på annat sätt. Några mammor och en mormor bor också på hemmet. En del vuxna som idag arbetar på hemmet, kom hit som hjälpsökande och har stannat. Barnhemmet är inte ”lyxigt” även om det kan upplevas så när man jämför med andra barnhem i Thailand där det kan finnas 200–300 barn på samma yta. Där taggtråd omger barnhemmen och små barn med rakade huvuden springer barfota på en smutsig bakgård, ofta med sjukdomar som borrelia som inte behandlas. Bedriver volontärverksamhet Förutom de fast anställda finns normalt sett fem volontärer som jobbar här. Man måste stanna i minst tre månader och ha ett stort intresse för verksamheten. Idag är de flesta volontärer ungdomar från Sverige och Danmark. – Alla som vill komma och hälsa på barnhemmet är välkomna hit, säger Sussie. Turister, donatorer och andra intressenter. Det är bara så vi sprider kunskap om barnhemmet. Vi lägger inte en krona idag på att göra ”reklam” om oss för att få in bidrag. Vill du också ge ett bidrag Barnhemmet ägs av en thailändsk stiftelse, Barnhem Thai-Swedish Foundation, och drivs enbart med hjälp av privata donationer som till 95 procent är svenska. I Sverige får man stort stöd av bl a insamlingsstiftelsen och minnesfonden Happy Child Foundation, som startades i kärleksfullt minne av anhöriga till familjen JansonFalk. Pengarna går till driften av barnhemmet och kan inte knytas till ett speciellt barn (även om Sussie funderar på en typ av fadderverksamhet när det gäller finansiering av högre utbildning som kostar mycket pengar i Thailand). Om du vill lämna ett bidrag kan du antingen via autogiro bli en månatlig givare av en liten summa som du själv bestämmer, eller ge ett engångsbidrag till BG 5330-6585. Du kan också köpa ett silverhjärta för 250:- där pengarna oavkortat går till barnen. För mer information besök www.happychild.se. – Det är inget konstigt för thailändska barn att ”hjälpa till”. Det är en självklarhet och man gör det med glädje. Ibland tror jag att vi i Sverige gör barnen en björntjänst när vi curlar vägen för dem. I Thailand känner barnen att de behövs, att de fyller en funktion, och det är bara naturligt för en tonårskille som kommer hem från skolan och ser en äldre kvinna rensa ogräs, att han går dit och hjälper till. Det finns många tonåringar som bor på barnhemmet nu. De har samma drömmar som andra ungdomar, och har hamnat mitt emellan föräldragenerationens värderingar och västvärldens MTV, som visar någonting helt annat. – Det är inte lätt, menar Sussie. Och det ställer stora krav på oss när det gäller hur vi ska närma oss dem och prata om problemen. Det är så lätt att utgå från Sverige som ”norm”, men så är det ju inte alls. Sussie har stor hjälp av Wow, en thailändska som driver barnhemmet tillsammans med Sussie och Hans, och det gäller inte bara thailändskt tänkande: – Hon gör verkligen skäl för sitt namn, säger Sussie med ett leende. Hon är helt fantastisk och vi skulle inte klara oss utan henne. Vi har mycket att lära av thailändarna, menar Sussie. De är mentalt starka och har en förmåga att leva i nuet. De fokuserar gärna på det som är positivt, även om det bara handlar om små enkla saker. De undviker konflikter och gör det mesta med ett leende, även när det gäller situationer som vi i västvärlden skulle bli tokarga på, och skrika på varandra. Not ”Jag älskar dig till himmelen” är ett thailändskt uttryck för stor kärlek. Det har barnen på hemmet lärt sig säga på svenska och säger det ofta. Det här vackra silversmycket går att köpa för 250:- som oavkortat går till barnhemmet. Beställning kan göras via www.happychild.se Thailand –idag


Food Academy Bangkok Hej kära läsare! Efter nästan 12 år Thailand har jag funderat mycket på hur man ska kunna hjälpa thailändare, som bor i slummen – och framförallt de unga som växer upp där. En avgörande händelse blev våren 2012 då jag arbetade med ett projekt som hette IOB (inside out Bangkok) tillsammans med den engelska filmaren Polly McGovern på den engelska nyhetskanalen BBC. "Inside out" är en fransk förlaga som startade i Paris 2010 av konstnären JR. Han ifrågasatte varför bara politiker och andra kända människor skulle få synas när staden består av vanliga invånare. Därför började han porträttera folk som bodde i Paris och klistrade upp deras porträtt i deras eget kvarter.

minns lystern i hans ögon då han fick använda brandstegen för att ta sig upp, medan vi var livrädda för att han skulle ramla ner. Han blev en viktig kugge i hjulet och i den stunden, växte idén fram om att starta något mer bestående – en liten restaurangskola där kunde unga matintresserade thailändare utan annan ekonomisk möjlighet kan lära sig internationell matlagning för att i förlängningen få ett anställning inom restaurangbranchen. VISION

Det behövs ett komplement till alla kostsamma kockutbildningar, en kortare yrkesutbildning som kan bygga upp deras självkänsla och självrespekt. Kursen handlar inte om "fine-dining" utan om att traggla baskunskaper tills det sitter. Sedan handlar det ju om att komma upp på morgnarna … Learning by doing.

Han fick ledigt en eftermiddag för att hjälpa mig och mina kollegor att klistra upp stora foton på stan, rörande projektet. Han hjälpte de frivilligt inkallade brandmännen med att klistra upp bilder och jag

Kompetens, utbildning och arbete ger inkomst och en bättre plattform att stå på i livet, det är en mänsklig rättighet. Vi kommer att kombinera skolan med att också servera god mat till förbipasserande och tillresta. Vetskapen om att du som gäst betalar för en säker ekonomisk framtid för servitrisen, servitörens eller kockelevens framtid ger tillfredsställelse förutom en god måltid i trevlig personlig miljö. Catering finns också med som en bra inkomstkälla.

Food Academy Bangkok hyr nu in sig i en gammal industrilokal på ca.150 kvm nere i Klong Toey. På restaurangskolan tränar vi unga pojkar och flickor till ett framtida arbete, och på det sättet får de ett bättre liv. Inte bara ge dem en summa pengar och tro att de skall lösa deras problem. Ungdomar från Klong Toey hamnar ofta i drogmissbruk, kriminalitet och prostitution och genom att hjälpa de som inte har råd att gå på dyra fina restaurangskolor, ökar man deras chanser på arbetsmarknaden betydligt.

Turen hade alltså kommit till Bangkok och dess invånare. Eftersom jag har haft en del med Klong Toey att göra, tack vare min goda vän Annika som driver projektet "Hang on Hangers", tilldelades jag den stadsdelen. Under projektets gång minns jag speciellt en ung kille på 17 år, som arbetade dagarna i ända med att köra ut och leverera drickabackar.

VÄRDERING

Vi kommer att ta hjälp av professionella kockar som skall lära ut internationell och viss thailändsk matlagning. I kursen ingår också livsmedelshygien, kosthållning, ekonomi, engelska, försäljning och service. Även kunskaper i miljötänk, kunskaper i arbetsmiljö och näringslära. Under utbildningstiden vill vi kunna ge dem en studiepeng för att de skall kunna överleva och slippa känna att de måste arbeta med annat. Efter sju månader får de ett diplom som säger att de genomgått alla stegen och ett slutgiltigt examensprov, sedan hjälper vi dem att hitta arbete på en lämplig restaurang. Thailand –idag

Genom att äta på Food Academy Bangkok restaurangen blir det en unik mötesplats för thailandsresenärer såväl Bangkokbor. Även konstskolan Silpakorn i Bangkok kommer att ha utställningar i lokalen och visa upp sin konst. Men vi börjar med hygien och bakning. Bangkok Food Academy är en non-profit organisation; allt eventuellt överskott kommer att återinvesteras i rörelsen. Vi kommer också att dela ut stipendier till duktiga studenter. Jag jobbar dessutom parallellt med en fotobok, en dokumentation om projektets början och om hur det växer fram. Tack för ordet, med vänlig hälsning Susanna. Om du vill donera pengar till F.A.B kan du göra det i Sverige: SEB – 5207 34 644 67 eller i Thailand: Bangkok Bank – 101-7-71994-7 OM ni vill följa oss så kan ni gå in på Facebook: www.facebook.com/foodacademybangkok Blogg: www.foodacademybkk.blogspot.com eller mejla till oss på: foodacademyb@gmail.com


Ekonomiska fördelar med att bo i Thailand Thailand har under en tid varit ett mycket populärt resmål för svenskar. Den senaste tiden har andelen svenskar som valt att bosätta sig där ökat. De ekonomiska fördelarna finns främst att finna för personer med betydande utländska inkomster. Inkomstskatten i Thailand är något högre än genomsnittet i övriga länder i regionen. Med en skattesats som sträcker sig från 5 procent på inkomster överstigande cirka 14 000 kr till 37 procent på överstigande cirka 700 000 kr ter sig ändå den thailändska skattenivån inte särskilt betungande. Det thailändska skattesystemet tar hänsyn till den skattskyldiges familjesituation vid beräkning av den skattepliktiga inkomsten. Thailand tillämpar, liksom flertalet länder, ett system där skatteavdrag medges istället för att utbetala exempelvis barnbidrag från socialförsäkringen. Avdragen är inte särskilt stora (barnavdraget uppgår till cirka 2 600 kr per år och barn) men tillsammans med grundavdrag och vissa personliga avdrag sker ändå en betydande reducering av den skattepliktiga inkomsten. Skattefria inkomster Thailand tillämpar ett så kallad ”remittance-system” liknande Storbri-

tanniens regler som kan vara väldigt fördelaktigt. En person som vistas färre än 180 dagar per år i Thailand är endast skattskyldig för inkomster förvärvade i Thailand. Vid vistelse överstigande 180 dagar under aktuellt år uppkommer skattskyldighet i Thailand även för utländska inkomster, men endast om dessa inkomster förs in i Thailand under samma år som de erhålles. Detta innebär att om de utländska inkomsterna inte förs in i Thailand förrän året efter de förvärvas, så undantas de från beskattning i Thailand. Detta ger avsevärda planeringsmöjligheter för personer bosatta i Thailand men som erhåller inkomster från utlandet. En svensk som emigrerar från Sverige till Thailand kan erhålla helt skattebefriade inkomster, exempelvis kapitalvinster från aktier i ickesvenska bolag, förutsatt att dessa inte förs in i Thailand samma år som de uppbärs. Denna möjlighet gäller även andra inkomster såsom vissa pensionslösningar, bonus och lön. Det bör dock påpekas att det är viktigt att undersöka om eventuell skattskyldighet uppkommer i den stat från vilken inkomsten uppbärs. Sverige och Thailand har ingått ett skatteavtal som fördelar beskatt-

ningsrätten mellan de båda staterna. Avtalet innebär att en svensk beskattas enligt svenska regler, oavsett om han är bosatt i Thailand och att inkomsten där kan undantas från beskattning. Om den skattskyldige emigrerat och inte behållit väsentlig anknytning till Sverige kan skatten emellertid begränsas till 25 procent. Kapital och förmögenhet Skattereglerna för ränteinkomster och utdelningar som förs in, eller med källa i Thailand, är relativt komplexa och flertalet regleringar finns. I huvudsak innebär dessa att utdelning och ränta beskattas enligt samma progressiva skattesats som tjänsteinkomster. Den skattskyldige kan dock välja att istället beskattas med 15 procent om detta är mer fördelaktigt. Kapitalvinster på lös egendom (exempelvis aktier) beskattas enligt samma skattesats som tjänsteinkomst, enligt remittance-reglerna. Thailand har varken förmögenhetseller gåvoskatt. Däremot utgår fastighetsskatt med 12,5 procent av ett årligt värde på fastigheten. Särskilda skatteregler Utländska personer som arbetar vid rörelsedrivande huvudkontor i Thailand kan, om det är fördelaktigare, välja att beskattas med 15 procent

Thailand –idag

skatt på tjänsteinkomsten under en period om två år istället för den progressiva skatten på 5–37 procent. Därefter beskattas de åter enligt de vanliga reglerna. Socialförsäkring En svensk som flyttar till Thailand för att bo där längre tid än ett år, omfattas inte av svenskt socialförsäkringsskydd. Innan en eventuell flytt till Thailand är det därför viktigt att undersöka i vilken utsträckning personen ifråga omfattas av socialförsäkringssystemet i Thailand, eftersom detta kan variera beroende på den enskildes situation. I somliga fall kan det vara nödvändigt att teckna privat försäkring för att täcka upp försäkringsskyddet. Planering Som alltid räcker det emellertid inte att endast se till skattereglerna i Thailand utan det är även nödvändigt att undersöka om det föreligger någon skattskyldighet i Sverige eller i det land från vilket inkomsterna härrör ifrån. Det finns även andra, inte bara skattemässiga, aspekter som bör beaktas varför det kan vara klokt med en grundlig genomgång av helheten tillsammans med expertis innan flytt.


Foto: Sakpinit Promthep/RTAF Museum Källa: corren.se

Flygvapenchefen gen.major Micael Bydén med Air Chief Marshal Itthaporn Subwahong, som var flygvapenchef för thailänds flygvapen.

JAS Gripen

på museum i Thailand

Ett enda flygmuseum utanför Sverige har ett Gripen-plan i sina samlingar. Royal Thai Air Force Museum i Bangkok har fått ett Gripen-plan till sina samlingar.

– Det kom en förfrågan och vi hade ett lämpligt skrov, säger Micael Bydén. Vi har ett oerhört positivt samarbete med thailändska flygvapnet, och museet är väldigt fint.

Flygvapnets högste chef, generalmajor Micael Bydén, var med vid överlämnandet, som skedde i mars i år. – Jag var i Thailand för att delta i ett återkommande möte med thailändska flygvapnet, och då gjorde vi även ett besök på museet, säger Micael Bydén. Fick loggbok

Enda utanför Sverige

Museet ligger i Don Muang utanför Bangkok, på ett område som drabbades hårt i tsunamin 2004. Anläggningen hade just kommit i ordning efter översvämningarna, och skrovet av Gripenplanet just ihopskruvat.

I vanliga fall är det Flygvapenmuseum i Linköping som hanterar utlåning av svenska plan till muséer runt om i världen. Det berättar Anders Sandström, intendent på muséet. – Vi har exempelvis Viggen och Draken på flera ställen i Europa. Men just Gripen finns bara utställd på F10 i Ängelholm, här i Linköping - och så i Thailand. Skrovet av Gripenplanet på RTAF Museum i Thailand har däremot skänkts direkt av FMV till museet.

– Det var pragmatiskt och enkelt att göra en liten ceremoni i sammanhanget. Vi överlämnade planet samt loggboken som hör till planet, och visar hur det flugit. Det var en tydlig gest, och nog lite mer än de förväntat sig, berättar Micael Bydén.

Thailand –idag

Har tillhört F10 i Ängelholm och F17 i Kallinge • Har genomfört 1 139 uppdrag • Har de svenska tre kronorna målade på ena sidan, och en haj på andra sidan märket för en av flygdivisionerna i thailändska flygvapnet Inträdet till RTAF Museum är gratis - för den som har tid och möjlighet att ta sig till Don Muang!


SKANDINAVISK

SOMMERPARTY http://vipreiser.no/sommerparty Overskuddet går til barnehjem og funksjonshemmede i Thailand!

Arrangør : VIP-Reiser Thailand Tel. 081-98 37 210

Sted for festen: Baan Norway, Thapraya Road, Soi 15 mellom Pattaya og Jomtien

Påmeldingsavgift: 5HEXVO¡SRJIHVW࡚SHUVRQ .XQIHVW࡚SHUVRQ

Meld dere på til VIP Reiser

En til 4 deltakere kan være med som ett lag. Alle lag må ta seg frem til forskjellige artige poster i Pattaya og Jomtien området, og man kan gjerne ha en sjåfør. Man må løse oppgaver for å finne postene, og man får også forskjellige oppgaver underveis.

Rebusløpet varer fra 2 - 4 timer. Løpet avsluttes med stor fest med middag, dans og band på Baan Norway i Soi 15 Thapraya Road.

Tel. 038-30 40 51 post@vipreiser.no

Vi holder en storslagen sommerfest for alle som ønsker å delta på Baan Norway i Thapraya Soi 15 den 13. juli 2013. Det vil bli en mini messe der forskjellige skandinaviske firmaer stiller ut. Det blir servert storslagen buffet middag og det blir dans fra et profesjonellt band til ut i de små timer. Dette vil bli en fest alle kommer til å huske …

Velkommen!

Thailand –idag


– Vi bytte Sverige mot 3 månader i Thailand Sofie tog med familjen på långledighet på Koh Lanta. Till vardags jobbar Sofie som eventkoordinator och bor med familjen i småländska Norrahammar. Men nu har de tagit en paus från ekorrhjulet och bytt vintermörkret mot tre månader på härliga Koh Lanta.

3. Boka flygbiljetter Var ute i god tid och jämför priser även där. Man kan även få ner priset genom att göra fler stopp och mellanlandningar.

4. Vaccinationer Man får höra många olika bud på vad som gäller med vaccinationer, men vi nöjde oss med vad vaccinationscentralen rekommenderade.

5. Lägg upp en budget Vi har lagt oss på femhundra kronor per dag för mat och dryck. Dessutom har vi en slant för hyra av moped exempelvis.

6. Visum På väg till Saladan för att käka och shoppa lite. Lillkillen Max på stranden.

Sofies checklista

Vi har inte fixat visum längre än 30 dagar så vi tänkte åka till Malaysia runt jul och sedan till Kambodja i januari. Det ger oss ett nytt visum på 30 dagar varje gång vi lämnar landet. Annars kan man ju söka dubbelt turistvisum hemifrån.

1. Kolla upp skola till barnen

Fotbollsträning på stranden. Medlemmen Sofiegrahnat har gjort det som många drömmer om – hon har givit sig själv och sin familj en välbehövlig paus från vardagen. Just nu befinner de sig på Koh Lanta där de laddar batterierna och bara har det gott. Här delar Sofie med sig av sina planeringstips:

Vissa skolor tycker att självstudier är okej medan andra föredrar att barnen får gå i skola i Thailand. Plats på skolan är ingenting man ska ta för givet, vi fick en reservplats till Felix efter ganska många veckor.

7. Håll kontakten med de hemma Vi har installerat Skype för att kunna kommunicera med Sverige på ett billigt sätt. Vi har även fixat det till våra föräldrar och min bror, det kostar ingenting att ringa och man kan fixa en kamera om man vill kunna se varandra.

2. Fixa boende Kolla runt och jämför priser. Blocket är väldigt bra och där hyrs det faktiskt ut ganska mycket hus och lägenheter just i Thailand. Vi hittade en nybyggd villa precis nere vid stranden. Thailand –idag

Av Sofie Grahnat, reseguiden.se


– Jag skrev en bok om Thailand Britt-Marie flyttade till Phuket. Nu har hon skrivit en resehandbok om sitt nya hemland Året var 1998 och Britt-Marie åkte på en charterresa till Thailand. – Jag blev direkt betagen och kände det som jag kom hem. Detta trots att det i stort sett regnade i två veckor! Två månader senare var jag tillbaka på en andra resa. Ett år senare bodde jag här! Reseguidens medlem, Mal, eller Malee som hon kallas i Thailand, heter egentligen Britt-Marie Bergman Saengkhamchu. Den 48 åriga korsordskonstruktören från Bollnäs bor i Phuket tillsammans med sin man, Bangkokgfödde Chanin ”Ging” Saengkhamchu.

Har du några tips till andra som funderar på att flytta till Thailand? – Läs på om landets kultur. Var inte naiv. Det är lätt att tappa all vett och sans när solen skiner och alla ler mot en. Att flytta till ett nytt land är som en kärlekshistoria. År ett = smekmånad. År två = egenheterna som var charmiga börjar irritera. År tre = Då ser du landet som det är utan skygglappar. Accepterar du det som är mindre bra kan du bli kvar länge. Många åker hem under sitt tredje år. Många kärlekshistorier tar slut under sitt tredje år också.

Vad inspirerade dig till att skriva boken Resa i Thailand? – Jag är född nyfiken, så när jag insåg att jag visste alltför lite om landet satte jag igång och läsa allt som fanns. Tyckte det fanns dåligt med information på svenska om hur landet fungerar, i guideböcker skrivs mest om de billigaste hotellen och var man hittar vackraste stränder. Det är viktigt, men man får ut mer av sin resa om man förstår varför saker och ting fungerar som det gör. Du beskriver en hel del "kulturkrockar" i din bok. Vilka är de största kulturella utmaningarna enligt din erfarenhet? – Jag har seglat fram rätt bekymmerslöst i landet. Mycket på grund av att jag träffade min "thaibror" i ett tidigt stadium. Han har lotsat mig förbi svårigheter och fallgropar. För många är den största kulturella utmaningen att man måste glömma bort svenskt tankesätt. Acceptera att du är i Thailand, försök inte ändra thailändarnas sätt att tänka till svenskt rationellt tänkande, och som jag tidigare sa: var inte naiv!

– Sommartid bor vi i Sverige och vintertid lever vi i ett litet trevligt hus med grönskande trädgård mellan Rawai och Nai Harn. Alldeles bredvid vårt eget hus har vi byggt Phukets minsta lägenhetshotell, Maleé Garden, berättar Britt-Marie. – År 2003 kom jag i kontakt med ICA bokförlag som var intresserade av att ge ut en bok om Thailand. Sedan dess har arbetet med boken pågått parallellt med mitt vanliga jobb. Att skriva Resa i Thailand har varit en mycket givande upplevelse, mycket resande och mycket läsande, säger hon.

Hur är det att leva som svensk i Thailand? – Det är så bra så, vi är rätt många numer. När jag började bo i Thailand var det mycket exotiskt. Nu övervintrar var och varannan svensk här. Det gör att det bland annat finns svensk mat att tillgå. Alla är numera också datoriserade så det är lätt att hålla kontakten. Det jag eventuellt saknar skickas på post, jag får en låda med tidningar, böcker och svenskt kaffe varje månad – så jag har julafton varje månad!

Vi läste Britt-Maries bok "Resa i Thailand" och blev nyfikna på kvinnan bakom texten: När bestämde du dig för att flytta till Thailand? – Jag har alltid velat bo i värmen under vinterhalvåret, väntade länge på att tekniken skulle komma ikapp mina drömmar. När den väl gjorde det fanns ingen tvekan. Att jag valde att flytta till Phuket berodde på att jag redan förälskat mig i Thailand och Phuket som turist.

Thailand –idag


&OCMPNTUFSGFTUJWBMI´MMT´SMJHFOJ$IJBOH.BJ JOPSSB5IBJMBOE)FMBTUBEFOGZMMTE´BWCMPNNPSBWBMMBEFTMBHPDIG¾SHFS Det hülls en ürlig blomsterfestival i Chiang Mai, i norra Thailand. Hela staden fylls dü med blommor av alla de slag och färger.

'050/."5456/&)"(

5"/,"3'3Ă&#x2018;/#-0.45&3'&45*7"-&/*$)*"/(."*

Blomstefestival med 3 000 blommor i

  ORKIDĂ?ER SLUMP ELLER SKAPARE 7BSKF´STFEBO  HĂ?LLS EN GIGANTISK OCH PRAKTFULL BLOMSTERFESTIVAL I #HIANG -AI I NORRA 4HAILAND 3TADEN Ă&#x2039;R DEFI NITIVT THAILĂ&#x2039;NDSK MEN HAR EN KOSMOPO LITISK KARAKTĂ&#x2039;R $ET FINNS GOTT OM BĂ?DE TURISTER OCH EN UPPSJĂ&#x161; AV UTLĂ&#x2039;NDSKA ORGANISATIONER SOM HAR STADEN SOM BAS FĂ&#x161;R ARBETE I 3YDOSTASIEN #HIANG -AI HAR ETT BEHAGLIGARE KLIMAT Ă&#x2039;N "ANGKOK OCH Ă&#x2039;R FJĂ&#x2039;RRAN "ANGKOKS MARDRĂ&#x161;MSLIK Sedan 1977FRĂ?N hĂĽlls en gigantisk ĂĽrlig NANDE TRAFIKSTOCKNINGAR blomsterfestivali Chiang Mai uppe &RĂ?N NOVEMBER TILL FEBRUARI Ă&#x2039;R DET i nordvästra Thailand. vVINTERv DET VILL SĂ&#x2039;GA LIKT SVENSK SOM MAR ) SLUTET DENNA vVINTERv HĂ&#x161;LLSen DEN Staden tillhĂśrAVThailand men har Ă?RLIGA FESTIVALEN

I Ă?R DEN genom n  FEBRUARI kosmopolitisk karaktär sin $EN KAN MEDmot (OLLANDS närhet tillJĂ&#x2039;MFĂ&#x161;RAS gränsen LaosTULPAN och PRAKT ELLER *APANS KĂ&#x161;RSBĂ&#x2039;RSBLOMNING

Burma. Det finns gott om turister och FAST GIVETVIS MED SIN EGEN KARAKTĂ&#x2039;R mĂĽnga fĂśretag och organisationer $E   ORKIDĂ?SORTERNA BLOMMAR VID som har sin verksamhetsbas fĂśr hela DENNA TID OCH EN STOR MĂ&#x2039;NGD AV DESSA

Asien i staden. Trots att Chiang Mai är en miljonstad saknas de mardrÜmslika trafikstockningarna och kaoset som finns i Bangkok.

Chiang Mai

FINNS ATT BESKĂ?DA UNDER TRE DAGAR PĂ? STADENS GATOR OCH I DESS PARKER "LOMSTERFESTIVALEN PRĂ&#x2039;GLAS AV STORA PARADER OCH UTSTĂ&#x2039;LLNINGAR ETT Ă&#x161;VERFLĂ&#x161;D AV BLOMMOR MEN GIVETVIS Ă&#x2039;VEN MYCKEN MAT OCH DIVERSE HANTVERK &Ă&#x161;R OSS SOM GILLAR BĂ?DE BLOMMOR OCH ASIATISK MAT Ă&#x2039;R DET EN FRĂ&#x161;JD FĂ&#x161;R BĂ?DE Ă&#x161;GON NĂ&#x2039;SA OCH SMAKLĂ&#x161;KAR -EN DE ESTETISKA UPPLEVEL SERNA VĂ&#x2039;CKER OFRĂ?NKOMLIGEN Chiang Mai har ett mycketEXISTENTIEL behagligt LA FRĂ?GOR LIVnordbor 6ARIFRĂ?Noch KOMMER klimat fĂśrTILL oss den SKĂ&#x161;N thaiHETEN $EN UNDERSKĂ&#x161;NA MĂ?NGFALDEN AV ländska â&#x20AC;?vinternâ&#x20AC;?, frĂĽn november till FĂ&#x2039;RGER FORMER OCH DOFTER

februari pĂĽminner mycket om den svenska sommaren. )BEFEFOTWFOTLB ELLER FĂ&#x161;R ALL DEL DEN

SOCIALA INGENJĂ&#x161;RSKON I SINGAPORIANSKA slutet av â&#x20AC;?vinternâ&#x20AC;? hĂĽlls blomsterfesSTEN FĂ?TT STYRA HADE DET SĂ&#x2039;KERLIGEN tivalen, fĂśr det mesta i bĂśrjan avBARA febFUNNITS TRE OLIKA GRĂ&#x161;NA ELLER RĂ&#x161;DA FĂ&#x2039;RGER ruari, och den är fullt jämfĂśrbar med OCH ETT DUSSINTAL ORKIDĂ?ARTER HADE VĂ&#x2039;L Hollands tulpanprakt eller Japans RĂ&#x2039;CKT -EN NU Ă&#x2039;R KREATIVITET BORTOM ALLA kĂśrsbärsblommning â&#x20AC;&#x201C; fast med andra blommor och buskar. Chiang Mais 3000 orkidĂŠer blommar vid denna tiden pĂĽ ĂĽret och mĂĽnga av

BEGRĂ&#x2039;NSNINGAR OCH VI Ă&#x2039;R TUSENTALS MED MĂ&#x2039;NNISKOR SOM VANDRAR PĂ? #HIANG -AIS GATOR OCH BEVITTNAR SKAPELSENS MĂ?NGFAL DIGA FRĂ&#x161;JDER 3KULLE ALLT DETTA KUNNA VARA EN FRUKT AV TID PLUS SLUMP $ET FINNS DE SOM TROR DET OCH DET STĂ?R DEM FRITT -EN VI SOM SER OCH ANAR EN SKAPARHAND KAN KNAPPAST ANKLAGAS FĂ&#x161;R IRRATIONELLA TROS SPRĂ?NG GĂ&#x161;R DET HAR NOG ALDRIG dessa $EN finnsSOM utställda under de tre INSUPIT DEN OTROLIGT VARIATIONSRIKA dagar som festivalen pĂĽgĂĽr. VERKLIGHET SOM FINNS RUNT OMKRING OSS

Vid BLIR denna tidpunkt varuhuset OCH VĂ&#x2039;LDIGT SYNBARbrukar PĂ? #HIANG -AIS BLOMSTERFESTIVAL Siam Paragon i Bangkok ordna en

egen blomsterutställning pĂĽ bottenvĂĽningen. Ett â&#x20AC;?mĂĽste besĂśkaâ&#x20AC;? ."54 fĂśr den som inte kan ta sig till Chiang Mai. 56/&)"( $IJBOH.BJ 

Blomsterparaden i Chiang Mai präg5IBJMBOE las av münga och stora parader, mängder av blommor men givetvis även mycket thailändsk mat och thailändskt tradiotinellt hantverk.

Thailand -idag Thailand â&#x20AC;&#x201C;idag

FĂśr alla som gillar blommor, thailändsk mat och hantverk är det en frĂśjd och en underbart fin upplevelse fĂśr näsa, Ăśgon och smaklĂśkarna. Blomsterfestivalen uppvisar en kreativitet och mĂĽngfald som är svĂĽr att finna nĂĽgon annanstans i världen. SkĂśnheten väcker stor beundran fĂśr alla blomsterskapelser, dess kreativitet och mĂĽngfald. SĂĽ boka ett besĂśk infĂśr nästa ĂĽrs blomsterfestival â&#x20AC;Ś


!

#

$%&&''()&*+,'

#

!

% ( % . & " &% "

Thailand -idag

Thailand –idag

Soi Aruno Thai • Niran Condominium • 089-54 48 655

$%&&''()&*+,'


Tsunami vågor … Varningssystem för tsunamivågor FN räknar med att inom drygt ett år ha ett varningssystem för tsunamivågor i Indiska oceanen. Kostnad 30 miljoner dollar. Det finns nu i Stilla havet och kan snabbt vidgas till Syd- och Sydostasien. Globalt ska systemet vara utbyggt i jumi 2007.

Vad är egentligen en tsunami? Tsunamier är vågor orsakade av plötsliga och kraftiga rörelser i havet på grund av jordbävningar, jordskred under eller vulkanutbrott eller i sällsynta fall meteoritnedslag. De flesta tsunamis orsakas av jordbävningar. Vågornas storlek och hastighet beror på hur de skapades. Små jordbävningar kan orsaka vågor på några få centimeter, medan ett stort meteoritnedslag teoretiskt sett kan skapa vågor som är flera kilometer höga och med en hastighet på över 800 km i timmen.

Dart-systemet*

Antenner

3 Data sänds till en vädersatellit. 4 Satelliten reläar informationen till varningsstationer.

Dart-bojen mäter vindhastighet, temperatur och barometertryck. Modem

Tecken på en analkande tsunami

Indiska Oceanen

Kontrollenhet

Människa i samma skala

Varningssystem Genom att mäta aktiviteter i jordskorpan kan man förutsäga i vilka områden som kan drabbas av tsunamivågor. Sådana mätningar görs av flera oceanografiska organisationer världen över och på många ställen finns varningssystem där myndigheterna kan varna allmänheten.

Boj

4,3 m

Man kan inte räkna med att upptäcka något egentligt tecken på att en tsunami är på väg. Man ska däremot alltid uppsöka skydd om man upptäcker att vattnet vid stranden oväntat drar sig tillbaka eller om det hörs ett plötsligt dånande ljud från havet. Var också extra uppmärksam om det nyss varit jordskalv i området.

1 Vattentrycket mäts när tsunamivågen passerar.

Havsytan Omvandlare för akustisk signal.

Vad gör man om larmet går?

2 Data sänds till bojen i form av akustisk signal.

Det gäller då att snabbt ta sig mot högre liggande områden eller upp i närmaste höga byggnad. Tänk på att inte gå inte tillbaka till stranden för tidigt. Fler vågor kan komma. Vänta tills myndigheterna har meddelat att faran är över. Befinner man sig i en båt på havet så rekommenderas att inte stanna nära land utan gå ut på minst 370 m djupt vatten. Finns inte tid att nå djupt vatten rekommenderas att snabbt ta sig i land och upp i höglänta områden. ThailandKälla: –idagNoaa

6000m

Utanför Indonesiens kust finns ett geologiskt mycket aktivt område som ger upphov till jordskalv. Ett varningssystem upprättades efter den stora tsunamin som inträffade år 2004, då 230 000 människor omkom.

Ankare Havsbotten

* Deep-ocean Assessment and Reporting of Tsunamis (Dart)

REUTERS NEWSMAP


Den nya trenden

Källa: amazingwellness.se

Medicinsk turism Att förena semester med hälsovård är en ny kombination som allt fler svenskar på besök i Thailand provar på. Den amerikanska organisationen Patients Beyond Borders listar Thailand som en av de tio mest attraktiva destinationerna i världen för hälso- och sjukvårdsturism. Anledningarna är flera. Vårdinrättningarna är modernt utrustade, har kunnig personal och är i princip helt utan väntetider. Det tar sällan mer än en kvart att få träffa en specialistläkare på ett thailändskt sjukhus. Dessutom är mottagandet varmt och servicegraden hög samtidigt som priserna är överkomliga. Exempelvis kostar ett besök hos tandläkaren i Thailand betydligt mindre än det gör i Sverige. – Vi ser ett ökat intresse för att  kombinera semester med hälsovård. Ett besök hos en thailändsk tandläkare kan spara många kronor till semesterkassan, ofta är det hälften eller en tredjedel så dyrt att gå till tandläkaren i Thailand jämfört med i Sverige, säger Nalinee Pananon, chef för den Thailändska turistbyrån i Stockholm. I Thailand har svenskar tillgång till ett brett spektrum av högkvalitativa vårdtjänster. Några av de mest populära tjänsterna för utländska besökare i Thailand är allmänna hälsokontroller, tandvård, enklare kirurgiska ingrepp och skönhetsbehandlingar.

Hälsotips från resenärer En tur till stranden, lite shopping, en god middag och – ett besök hos tandläkaren! Ja, så ser semesterplanerna ut för allt fler svenskar. Många har upptäckt att det är betydligt billigare att laga tänderna i Thailand, att det är enklare att hitta duktiga tandläkare på turistorterna och att det går snabbt att få tid. Här berättar svenska resenärer hur det är att gå till tandläkaren under Thailandssemestern. Egils tandläkarbesök i Cha Am bekostande semestern Egil Johnsson, 48 år från Vännesby utanför Umeå, har semestrat i Thailand så gott som varje år de senaste tio åren. När han upptäckte att han hade sprickor i fyra tänder bestämde han sig för att laga dem i Thailand.

Britt blekte tänderna i Phuket Britt Hallbrink, 53, från Salbohed utanför Sala bukar semestra tillsammans med sin man i Thailand en eller två gånger per år och för sex år sedan när hon ville bleka tänderna passade hon på att göra det under semestern i Phuket.

Thailand –idag

Leif bytte sju plomber på semester i Phuket Leif Persson, 68 år från Forshaga, och hans fru semestrar i Thailand varje år, det brukar bli en månad med en kombination av strand och stad. På förra årets semester i Phuket testade Leif att gå till tandläkaren i Kata Beach.

Mikael hängde med kompis till tandläkaren i Thailand Mikael Knutsson, 48 år från Sundsvall, har en flickvän från Thailand och reser dit regelbundet sedan många år. Men det var först när hans kompis planerade en käkoperation Thailand för två år sedan som Mikael också gick till tandläkaren i Thailand.

Göran är stammis hos tandläkaren i Rayong Göran Nolhus, 70 år från Mellerud, åker till Thailand varje år sedan tio år tillbaks, de senaste åren har han och hans fru tillbringat ungefär halva året i Rayong-området där de har ett hus i byn Ban Phe. Varje gång de behöver gå till tandläkaren gör de det i Thailand.

Lena blev av med tandläkarskräcken på Koh Lanta Lena Mårtensson, 53, från Malmö har besökt Thailand en eller två gånger om året de senaste tio åren och de senaste tre åren har hon och hennes man gått till tandläkaren under vistelsen på Koh Lanta där de har ett semesterhus.


Fiasko för nakenkameran Maskiner värda 100 miljoner kronor kan inte användas

Här är framtidens säkerhetskontroll

De omtalade nakenkamerorna riskerar att bli ett kostsamt fiasko. Amerikanska myndigheter har tvingats ta totalt 91 maskiner – värda närmare 100 miljoner kronor – ur drift och låta magasinera dem. De kontroversiella kamerorna, som installerats i säkerhetskontroller på flygplatser världen över, röntgar resenärer i jakt på förbjudna ämnen som kan ha dolts innanför kläderna.

Du vet nog hur det fungerar vid det här laget. Jackan ska av. Bältet likaså. Oftast skorna också. Sedan kan du plocka ut din dator ur handbagaget och lägga den i en speciell låda. Och slutligen lägga upp alla vätskor i en genomskinlig påse innan det är dags att gå igenom metalldetektorn. Men. Det var då.

Resultatet visas i form av en nästan-naken-bild, vilket lett till massiva protester från resenärer som anser att kamerorna inkräktar på den personliga integriteten.

I dag presenterade den internationella flygorganisationen IATA, som samarbetar med 230 flygbolag på 93 procent av världens flygplatser, sin vision om framtidens säkerhetskontroller på en kongress i Singapore. Och det är – minst sagt – en enklare historia.

Den gubben gick inte

Tre kategorier

Ny programvara i kamerorna skulle göra det möjligt att ersätta ”nakenbilderna” med enklare streckgubbar. Men nu har amerikanska Transportation Security Administration (TSA) kommit fram till att den nya programvaran helt enkelt inte fungerar tillräckligt bra i många kameror.

I korthet är iden att du inte ska behöva ta av dig några kläder eller annat, då hela du söks igenom medan du går genom en korridor. Alla passagerare delas upp i tre olika säkerhetsnivåer; ”känd resenär”, ”normal” eller ”förhöjd säkerhet”. Vilken du tillhör ska finnas som biometrisk information i ditt pass. ”Dags att tänka om”

Därför plockades totalt 91 röntgenmaskiner bort från flygplatser i bland annat New York, Chicago, Los Angeles, Boston, Charlotte och Orlando, skriver USA Today online. Har kostat en miljard De kasserade maskinerna står nu i en lagerlokal i Texas. Tidigare var tanken att de skulle skeppas iväg för att användas på mindre flygplatser runt om i USA. Men nu konstaterar TSA att dessa flygplatser helt enkelt inte har plats för dem. När en ny, fungerande programvara till kamerorna kan vara klar kan TSA inte säga. Totalt har myndigheten hittills köpt in 1000 kameror – både med den gamla nästan-naken-bild-tekniken och den nyare streckgubbe-tekniken – för närmare en miljard kronor.

Nytt förslag

”Känd resenär” kan till exempel vara de som jobbar för myndigheter och har fullständiga bakgrundskontroller. ”Normal” skulle gälla för de flesta passagerare och ”Förhöjd säkerhet” är för de passagerare där det finns mycket lite information, eller slumpvis utvalda. – Dagens säkerhetskontroller togs fram för fyra decennier sedan, när man skulle hindra terrorister från att ta sig ombord med metallvapen. Mycket har förändrats sedan dess och det är dags att tänka om vad det gäller allt. Vi kan se stora förändringar i säkerhetskontrollen inom två eller tre års tid, säger Giovanni Bisignani, IATA:s vd.

Thailand –idag


Källa: resguiden.se

Familjeparadiset

– Thailand

Att Thailand är ett mycket barnvänligt resmål är ingen hemlighet, men det finns platser i landet som passar extra bra för de som reser med barn – Khao Lak är ett av alla dem. Khao Lak har det mesta man längtar efter när man sitter hemma i Sverige och drömmer om att resa till Thailand. Milslånga stränder, fina hotell med fantastiska poolområden och den goda maten. Här guidar vi dig till barnfamiljens Khao Lak. De bästa stränderna Små barnfötter gillar mjuk sand att springa i, och det finns det gott om i Khao Lak. Stranden är bred och har sin speciella gyllengula sand, dessutom är det väldigt långgrunt. Det finns gott om plats på stranden, inga solsängsuthyrare, bara några få solsängar nedanför hotellen, och inga säljare som tjatar på dig. De flesta hotellen i Khao Lak ligger på eller väldigt nära stranden. Detta är verkligen ett paradis för barnfamiljer.

Upplevelser för hela familjen När man bor i Khao Lak skall man passa på att åka ut på en båtutflykt till Surin Islands. Det är en härlig dag på havet och runt ögruppen kan man se både färgglada fiskar och havssköldpaddor – garanterat en hit hos barnen. En annan utflykt som brukar vara minst lika populär är en djungeltur där man tar sig fram med kanot, till fots och på elefantryggen. Reser man med små barn kan det vara en bra idé att bo på ett hotell med skandinavisk barnklubb, så att barnen kan få göra en massa olika aktiviteter och samtidigt ha chansen att träffa nya vänner. Du som däremot reser med äldre barn kan testa att vara med på en thailändsk matlagningskurs, en trevlig aktivitet som familjen kan göra tillsammans och som avslutas med en god måltid som man tillagat själv. Ut och äta

aldrig något problem att få maten anpassad efter små munnar. En favorit när man bara vill ha något snabbt och gott är de thailändska pannkakorna som finns att köpa överallt. Du väljer sedan själv vilken fyllning – barnen kommer att älska den med nutella, banan och kokos. Eftersom thailändarna älskar barn så är man alltid hjärtligt välkommen på alla restauranger. Det är inte ovanligt att barnen får väldigt mycket uppmärksamhet och föräldrarna får då tid till att äta och njuta av sin egen mat, medan barnen leker med de som jobbar där. Den färska frukten man kan köpa här smakar gott i värmen, och är ett bra sätt att få i barnen lite mat och vätska.

Det finns stora resorter och mindre hotell så det är inga problem att hitta ett hotell som passar just din familj perfekt. Vill man ha många faciliteter och barnklubb är Blue Village Mai Khao Lak och SunGarden Emerald Beach Resort & Spa bra val. Vill du ha alla faciliteter, men klarar dig fint utan barnklubb och kvällsunderhållning är La Flora Resort & Spa ett bättre val. Så tar du dig hit och runt

Hotell för barnfamiljen Det finns ett stort urval av hotell i Khao Lak, och de allra flesta är strandhotell. Standarden är hög och även ett trestjärnigt hotell brukar vara väldigt flott.

Det är ingen hemlighet att det finns mycket stark mat i Thailand – kanske inte perfekt för de minsta, men det är Thailand –idag

Det går direktcharter till Phuket från Sverige och därifrån är det bara en timme med transferbuss till de första hotellen i Khao Lak. Du kan också resa hit med reguljärflyg, då med minumum ett stopp på vägen, och du landar även då på Phukets flygplats. Flygresan till Phuket från Sverige tar cirka 11 timmar. När du är i Khao Lak tar du dig enklast runt med taxi eller tuk-tuk om inte hotellet du bor på har shuttleservice.


På Koh Jum står tiden stilla Koh Jum, Thailand Ön ligger i Krabi-provinsen i södra Thailand. Resa dit: Enklast med flyg till Krabi, dit Thai Airways flyger från Sverige med endast ett byte (Bangkok) Eller flyg till Bangkok och därefter inrikesflyg (till exempel Air Asia eller Thai Airways) till Krabi. På flygplatsen kan du boka taxi och färja hela vägen till Koh Jum. Färja går även från Koh Lanta. Biljettpriser från cirka 100 kronor per person. Från Phi Phi-öarna kan du hyra långsvansbåt med chaufför, färden tar cirka en timme och kostar 200-400 kronor per person. Bästa tiden: November-mars. Valuta: Baht. 100 baht≈23 kronor. Prisnivå: Middag på restaurang kostar 15-50 kronor, en öl från 10 kronor. Bo: Budget: På enklaste resorter, som Joy Bungalows och New Bungalows, bor du för någon hundralapp per rum och natt. Mellan: Season Bungalows, från ca 300 kronor/natt. Lyx: Koh Jum Lodge, från ca 1 200 kronor. Äta: Skaldjur! Gott och pinfärskt. Se: Naturen! Solnedgången med Phi Phi-öarna i horisonten är fantastisk. Göra: Sola, bada, vila, njut! Shopping: Enkel och billig shopping i den lilla byn; souvenirer, t-shirts och saronger. Bra att veta: Ön kallas även Koh Pu ibland, vilket kan stå på en del kartor. LÄS MER OM En ljuvlig oas bland alla välfyllda turistöar. Koh Jum är en bit av Thailand där du fortfarande hittar lugnet, de långsträckta vita stränderna och de charmiga strandbarerna. Mellan Krabi, Koh Lanta, Phi Phi-öarna och Phuket ligger Koh Jum. Grannöarna har fyllts av charterhotell, men detta är ännu en plats för lugn och ro. På 1990-talet och början av 2000-talet var Koh Jum backpackerns hemliga favorit-ö, dit man återvände för att bo i en bambuhydda för 20 kronor natten och njuta av friden och mat för några kronor tillsammans med de thailändska familjerna som drev små resorter utan elektricitet och andra moderniteter. Bevarad charm Även på Koh Jum har förstås utvecklingen rullat på. I dag finns nybyggda resorter med pool, pizzaugnar och internet, men charmen är bevarad och du

behöver inte leta länge för att hitta en hängmatta, en enkel bungalow och en egen bit strand. Vi har åkt med färjan från Koh Lanta mot Krabi. En bit utanför Koh Jum får vi kliva ner i en väntande långsvansbåt. Bagaget lyfts ner och vi åker sen in mot land och Season Bungalows, där vi ska bo. Resorten ligger på Koh Jums västkust, och vi har kommit till den strand som kallas Golden Pearl. Vattnet är klart, och i högvatten är det perfekt att bada. Vid lågvatten blir det stenigare, men letar man lite är det inga problem att bada då heller. Stranden kantas av lummiga träd och palmer, vilket ger behaglig och ofta efterlängtad skugga. Vi har flyttat in i en stor bungalow i trä, med veranda mot havet, för cirka 300 kronor natten. Varken väggar eller golv är helt täta men det känns ändå som ett härligt, prisvärt boende. Mysig by Nästa morgon, innan solen hunnit alltför högt upp på himlen, tar vi en strandpromenad söderut. Golden Pearl-stranden övergår i Andamanstranden, den mest kända på Koh Jums. Här ligger klassiska resorten Joy Bungalows som var den första av alla på Koh Jum, som sannolikt väcker nostalgiska minnen hos många backpackers, och som än i dag håller stilen med enkla hyddor i bambu och elektricitet bara vissa tider på dygnet. Vi möter inte många under vår halvtimmeslånga promenad. Några ensamma morgonvandrare, ett förälskat par som håller varandras händer, någon som plockar snäckor. En avstickare in mot ön via en liten skogsstig leder oss fram till byn Koh Jum. Den är inte stor, men här hittar vi t-shirts, souvenirer, färsk ananas, flip flops och några restauranger. Här blandas turister med öns lokalbefolkning, som barnen som kommer från skolan en bit bort och den gamla damen som vinkar till oss från sin slitna veranda längs huvudgatan. Det blir taxi tillbaka till Season Bungalows, en färd med motorcykel med sidovagn för en tjuga längs dammiga grusvägar. Koh Jum fascinerar, förför och lugnar sinnena. En bit av ett annat Thailand, väl värt att besöka.

Thailand –idag

Källa: mynewsdesk.com


Välkommen TILL SUNDSVALLS THAIFESTIVAL 2013! Nu upprepar vi succén! Årets festival kommer att bli något alldeles extra. Välkommen till en äkta folkfest med god mat, härlig kultur, show, sång och dans. Upplev en bit av Thailand i Sverige på Norra Berget i Sundsvall 18-21 juli 2013.

Su

li u nds j vall 18-21

Thailand –idag


M U A Y Thaiboxning (Muay Thai på thailändska) är en thailändsk fullkontakts kampsport. Kampsporten har sitt ursprung från den forntida thailändska arméns närstridssystem, kallat Muay Boran. Självförsvar, vapen och så vidare har dock skalats bort under åratal av hårt urval då stilen optimerats för ringen och de tävlingsregler som gäller i dag.

T H A I I Sverige finns idag väl utvecklade möjligheter att tävla under säkra former på en nivå som passar den enskilda utövaren. Sverige är en stark thaiboxningsnation och har genom åren haft flera proffs och amatörvärldsmästare.

I Sverige arrangeras de flesta tävlingar av Svenska Muay Thai-förbundet. De flesta matcher som arrangeras är D-klass-matcher, D-klass innebär att thaiboxaren måste använda kampväst, benskydd, huvudskydd och självklart tandskydd. I Sverige används även tjockare handskar än i Thailand. Man följer boxningsstandard när det gäller tjockleken på handskarna (dvs. efter utövarens vikt) som mäts i Once. Generellt sätt kan man säga att handskarna går från 10-16 once. I Thailand omges tävlingarna av ritualer, som att de tävlande framför en dans före matchen som sedan ackompanjeras av thailändsk musik. Denna dans kallas ram muay (boxardans).

"Muay Thai är en åttapunkters kampsport, det vill säga; Fötter, knän, händer och armbågar." En thaiboxningsmatch går under fem ronder gånger 3 minuter och reglerna tillåter slag, sparkar, kast, knän och i bland annat Thailand, Finland och Skottland (nu även Sverige) även armbågar med full kraft och utan andra skydd än handskar, tandskydd och suspensoar. Till skillnad från många andra kampsporter har thaiboxningen nämligen få och enkla tekniker. I stället för att lära sig fler och fler tekniker slipar thaiboxarna sina grundtekniker, sin fysiska kondition och tekniska finesser med hjälp av säck, mitts och sparring.

Man använder skenben, knän, händer och armbågar i framför allt slag- och sparktekniker, men även kast (med armarna enbart) är tillåtna. Knockout ger omedelbar seger oavsett poängställning. Slag ger mindre poäng än sparkar. Det som ger mest poäng är knän in mot höftpartiet och gärna ovanför, i njurhöjd. I enlighet med klassiska regler får man även använda armbågar, och de enda skydd som används är suspensoar och tunna handskar. I Europa sker det dock sällan att armbågar tillåts och när så sker är det uteslutande i finalmatcherna i stora turneringar. Thailand –idag

Under dansen har thaiboxarna en huvudbonad som kallas för Mong Kong, vilken till formen påminner lite om en tennisracket utan nät. Dansen som utförs syftar dels till att driva bort onda andar, dels till att hedra boxarnas läromästare. En annan ritual som utförs före matchen är wai kru, där boxaren hedrar sin kung, sin gud och sin tränare genom att gå tre varv runt boxningsringen och sedan buga tre gånger. Wai kru kan se olika ut beroende på vilken Camp man tävlar för. De flesta Camper eller "klubbarna" Har oftast sina egna Wai kru:s och de kan variera mycket i utseende. Källa & bilder: wikipedia


Hetaste trenderna Välkommen till För många svenskar är Thailand det perfekta turistlandet och tiotusentals åker hit varje vinter. Vi tipsar om de hetaste resetrenderna. Thailand är ett resmål där det händer mycket. Det dyker hela tiden upp nya hotell och sevärdheter. Här är de bästa just nu.

That Phanom

Nytt resmål: Si Kao I vinter arrangerar Fritidsresor resor till det nya resmålet Anantara Si Kao där man man byggt en ny hotellanläggning, Blue Village Exotic. Hotellet ligger utanför Si Kao, söder om Krabi, och har flera pooler och utsikt över fantastiska kalkstensklippor. Utanför Si Kao ligger ön Koh Kradan som är populär bland dykare på grund av de vackra korallreven. Hotellet är mycket barnvänligt med särskilda barnpooler och barnklubbar. Allt fler hotell med superlyx Hotellen i Thailand blir allt fler – och allt lyxigare. I Pattaya finns det 5-stjärniga Hilton Pattaya. Alla rum har HD-TV och bredband – plus en bra utsikt.  På ön Koh Samui finns 5-stjärniga Outrigger Koh Samui Resort & Spa med 79 exklusiva rum och stugor.  Hotellet har både ett stort spa och ett kök där man har kurser i thailändsk matlagning. Hotellet ligger vid Big Buddha Beach på norra Koh Samui. Många av de hotellen i Thailand är inte bara lyxiga utan också vackert och trendigt designade.  Ett av de mest udda är Casa de La Flora i Takuapa norr om Phuket. Det består av 36 stugor som är byggda i form av cementlådor. Varje stuga har perfekt havsutsikt, egen pool och privat butler. Testa thailändska viner På bara 20 år har Thailand blivit en stor vinproducent och rundresor till de många vingårdarna blir allt vanligare. De största vinområdena är Mae Chanoch Phu Rua-dalarna nära Chiang Mai i norra Thailand, området kring nationalparken Khao Yai norr om Bangkok och runt Hua Hin söder om Bangkok. Det finns flera arrangörer av vinresor men det går också att besöka vingårdarna för vinprovning på egen hand.   Satsning på gay-hotell

– i Thailand har vi ingen snö!

Välkommen att bo hos oss 3-6 månader. Vi är det största och äldsta skandinaviska semesteroch rehabiliteringshemmet – verksamma i över tio år! • Vi klarar att ge alla sorters behandlingar i våra anläggningar i Pattaya och That Phanom vilka är anpassade för funktionsnedsatta. • Egen fysioterapeut – som är godkänd av norska NAV. • Vi har en stor fordonspark som även kan ta rullstolsburna. • Vi har en duktig och välutbildad personal som trivs med sitt arbete och därför stannat hos oss genom alla åren.

Charterjätten Apollo arrangerar nu paketresor till gayvänliga hotell i Thailand. I ett första skede ordnar man resor till åtta hotell i Bangkok, Koh Lanta, Koh Samui, Mai Khao Beach och Patong Beach. Alla hotellen tillåter homosexuella att dela rum men vissa hotell är bara till för manliga gäster.

Ön Koh Kradan i Thailand har perfekt vatten för dykning

Källa: resguiden.se Thailand –idag


Kulturskatter & elfenben Källa: mynewsdesk.com

– Vet du egentligen vad det är du köper som turist? När man är utomlands vill man gärna köpa med sig souvenirer, dessvärre kan det vara svårt att som turist veta om det man köper är lagligt eller inte. Det kan handla om allt från antikviteter till föremål tillverkade av utrotningshotade djur. Även om du är ovetandes om att det du köper är illegalt kan det leda till både böter och fängelsestraff. Många har säkert läst skriverierna i tidningarna om det i Sverige bosatta paret från Island som köpte en sten på en marknad i Turkiet. När de turkiska tulltjänstemännen till parets förvåning upptäckte att stenen var antik så slutade det dessvärre inte med champagne och gratulationer på Antikrundan, det slutade med turkiskt häkte och hot om fängelse i upp till tio år. Undvik att köpa föremål vars ursprung du är osäker på Om man vill göra det enkelt för sig skulle man kunna säga: köp inte föremål vars ursprung du inte känner till, och det är tråkigt nog det bästa tipset jag kan ge när det kommer till föremål av typen ”antik sten”.

Det krävs helt enkelt en expert (inom det föremål det rör sig om) för att kunna avgöra om föremålet är okej att köpa eller inte. Alltså, om du inte är en expert eller hundra procent säker på din sak, undvik att köpa föremålet om det verkar röra sig om en antikvitet. Svaret kanske kan verka otillräckligt, men att lista ALLA föremål som är att betrakta som illegala går helt enkelt inte. Du måste helt enkelt lita till ditt sunda förnuft. Handel med utrotningshotade djur vanlig Däremot finns ett stående tips; undvik helt produkter och föremål som är tillverkade av djur. Om du köper ett föremål som visar sig vara tillverkat eller innehålla delar av ett utrotningshotat djur så gör du dig skyldig till artskyddsbrott. Dessvärre är den här typen av handel vanlig. I Thailand förekommer till exempel öppen handel med elfenben från tjuvskjutna elefanter, ofta i form av smycken och prydnadssaker, och i Kina blir olika delar av utrotningshotade djur komponenter i mediciner som säljs, listan kan göras lång. Thailand –idag

Den illegala handeln bidrar till att stödja tjuvjakt och att utarma länders kulturarv Om det inte vore för att det gick att tjäna pengar på handeln så skulle den upphöra. Den internationella handeln betraktas som det näst största hotet mot alla världens djur och växter. Att vara en del av den handeln, ens om det gäller en liten prydnadssak av elfenben, är att bidra till det hotet. Genom Cites-konventionen – vars syfte är att sätta stopp för olaglig handel med växter och djur – gör dock myndigheter världen över sitt bästa för att få stopp på den illegala handeln med djur. Konventionen är i nuläget undertecknad av fler än 170 länder. Slutsats Att köpa illegala föremål innebär inte bara en risk för resenärer på ett personligt plan utan innebär även ett hot mot världen i stort. Det betyder att det är viktigt att vi som turister är vakna och ifrågasättande beträffande det vi köper. Genom att iaktta försiktighet kan vi både hjälpas åt att skapa en trevligare värld, men även se till att undvika situationer som den med den antika stenen från Turkiet.


When ever you need a Song or two

www.pattaya-rose.com

Call me at:

086 322 23 23

Listen to me every evening at

Rose´s Garden Soi Buakhao in Pattaya (opposit the Butchers Arms Pub)

DRINKS • FOOD • KARAOKE Open 5 pm to midnight. Welcome! Thailand –idag


Su

i nds jul vall 18-21

Thailand â&#x20AC;&#x201C;idag

Maj 2013  

Ditt digitala månadsmagasin som handlar om Thailand!

Maj 2013  

Ditt digitala månadsmagasin som handlar om Thailand!

Advertisement