Page 1

Thailand – idag Årgång 2 • augusti 2013


Kära läsare!

Vi som jobbar med hemsidan, radion och tidningen bor och reser mycket i Thailand, och vi har en hundraårig erfarenhet av branschen.

Vi hoppas du ska finna vår tidning intressant och informativ att läsa.

Utges av: www.thailand-idag.se E-post: EHUQW@thailand-idag.se Internettidningen för alla som har en anknytning till, eller kanske ett intresse av och i Thailand. Som prenumerant får du varje nummer av tidningen hem till dig vie e-post, – utan kostnad. Som läsare håller du dig ständigt uppdaterad och kan följa med i vad som händer i Thailand -idag. En annons når 10.000-tals svenskar både i Thailand och i övriga världen via radion och tidningen. Vi hoppas på många annonsörer för att senare kunna utöka redaktionen och ha en tätare utgivning. Redan från starten når vi 10 000 läsare i Skandinavien och Thailand vilket gör att annonserna får stort genomslag och läses av många.

Annonspriser per månad:

Du hittar den inte där gratistidningar vanligtvis ligger utan du som inte är prenumerant får själv hämta, eller läsa den på vår hemsida. Prenumeranter får en länk till varje nummer skickad med e-posten. Vi kommer ut med ett nytt fullmatat 32-sidors nummer varje månad året runt – läs oss i din dator, på surfplattan eller i mobilen.

Det skrivs mycket negativt om det här underbara landet, därför vill vi verka som en liten motvikt och berätta om allt det underbara – som trots allt är det som överväger. Har du en positiv upplevelse som du vill dela med dig av – kontakta oss så kanske vi kan berätta den för våra läsare och lyssnare.

Tillhör du den allt mer växande skara av nordbor som bor i Thailand bara över den skandinaviska vintern – för att sedan tillbringa den svenska sommaren i hemlandet? Tänk då på att ordna din försäkring när du bor i Thailand – Skandinaviska sjukförsäkringar gäller bara inom EU och respektive hemländer. I Thailand kan en sjukhusvistelse kosta åtskilliga tusen om dagen och man behandlar dig inte förrän du visat upp att du kan betala. Har du inga pengar kan du bli liggandes i en korridor för att långsamt – och ibland under svåra smärtor – invänta döden som en slutgiltig befriare. Men det är inte slut bara för att du råkat dö – sedan ska kroppen kremeras och askan kanske skickas till Skandinavien vilket kan bli en dyr affär för de efterlevande.

Inte bara för läsare och lyssnare. Vi vill vara annonsörernas skyltfönster i Thailand – genom att erbjuda dig annonsutrymme till mycket attraktiva priser – på nätet, i radion och i tidningen – eller varför inte i alla tre? Thailand –idag har redan från starten drygt 7 000 prenumeranter i Thailand och Skandinavien vilket kan ge dig kontakt med många nya kunder. Välkomna till Thailand –idag, som lyssnare, läsare och annonsör!

Så skaffa dig en sjukförsäkring! Vi berättar i det här numret om hur du enkelt kan försäkra dig mot olycksfall eller sjukdom när du vistas utanför Sverige. Gillar du thaimat? I det här numret presenterar vi några enkla recept på klassisk som du enkellt kan laga till själv. Historien om Asiens Venedig är en spännande och intressant inblick i landets kungadynasti – vi berättar historien om ”gudarnas boning” och ”världens huvudstad”. Mer känd som ”Änglarnas stad”. Visste du att det ingår 165 västerländska bokstäver i huvudstadens namn? 179 med mellanslag … Kanske dags för en ”sista-minuten” till det leende folket och den eviga sommarens? ! ! Varmt välkomna!

Storlekarna utgår från A-4 Tidningen 1/1 7000 !

5DGLRQ 7000 !

Båda 10.000 !

1/2 4000 !

4000 !

9000 !

1/4 2500 !

2500 !

4000 !

1/8 1400 !

1400 !

2500 !

1/16 800 !

800 !

1200 !

1/32 500 !

500 !

800 !

21 desember 2013

STORT JULEPARTY Med Mini-Messe for foretaks utstillere

Självklart ska du synas även på vår hemsida!

GEDIGENT JULEPARTY I PATTAY A / JOMTIEN! ALLE

OPP FOR DRE S TIL Å DELTA PÅ FEST EN, DER OVE RSK UDD GÅR TIL BAR NEH JEM OG FUN ET KSJO NSH EMM EDE I THA ILAN D! Festen starte

• Aktuell hemsida som uppdateras varje dag med nyheter. • En banner hos oss hjälper dig att hitta kunder som huvudsakligen intresserar sig för Thailand -idag.

r med oppmøte senest kl 18:00 på Baan Norway, i Soi Norway som ligger mellom Pattaya og Jomtien i Thappraya Road Soi 15. Det vil bli mulighet for alle som driver en forretning i Thailand å stille ut sitt foretak eller sine produkter her, så festen blir også en slags mini messe for utstillere. Selve midda gen vil bli servert 19:30 og er en stor buffet med både thai og vestlig mat, og det vil bli bar med alle rettigheter som serverer drikke. Middagen er inkludert i inngangspr isen, mens drikke kjøpes utenom. Under middagen vil det bli lett underholdning på scenen, presentasjon av utstillere og årets veldedighets aksjon. Etter middagen vil det blir dans fra band med profesjonelle musikere og andre innslag. Det blir også et par hyggelige overraskelse r under festen, som vi ikke ønske r å røpe her.

Priser 1:a sid med random på övriga sidor om de är lediga. Storlek banner Pris/månad i Baht 120 x 60 px • Högerframe

3.200

120 x 120 px • Högerframe 120 x 200 px • Högerframe

4 400 5 900

120 x 270 px • Högerframe

7 900

250 x 60 px • Högerframe 250 x 120 px • Högerframe

5 200 6 400

250 x 200 px • Högerframe 468 x 60 px • Nyheter

7 590 7 590

Et arrangement fra VIP Reiser

Påmelding: Festen koster totalt 1.200 thb pr person, og barn under 12 er gratis. Billetter må kjøpes innen 15 desember 2013. Men her lønner det seg å være tidlig ute. Det er kun plass til 200 deltakere. Festen inkluderer mat og masse underholdning, samt din støtte til Banglamung Home for Boys. Utstillere betaler 2.500 thb for å presen tere sitt selskap. Stand inneholder ett bord og strøm. Ta med resten av ditt materiell selv.

Specialplaceringar 666 x 60 pixlar top-frame 7 990 Bt 666 x 60 pixlar under text 9 960 Bt Bannerproduktion: 995 Bt

ALLA ANNONSER/BANNERS FÖRSKOTTSBETALNING! Samtliga banners inkluderar länk. kontakta oss via @-post eller på:

Telefon: +66 (0)80-63 08 815 Skype: thailand-idag Mail: christer@thailand-idag.se bernt@thailand-idag.se Thailand -idag


Välkommen till Thailand och vårt eget magasin Med magasinet, radion och hemsidan vill vi försöka ge dig den sanna bilden av Thailand – inte bara den som du kan läsaRP i resebroschyrer. Vi som skriver bor alla i Thailand sedan många år ochYL vill försöka ge dig den sanna bilden av det YDUGDJOLJDoch ack så behagliga livetL Thailand.

Sol & bad finner du vart du än åker längs Thailands långsträckta kuster och på de hundratals öarna. Fantastiska orörda små paradisstränder finns fortfarande± och de väntar på att du ska upptäcka dem. Dyk i världens klaraste vatten, upplev den fantastiska undervattensvärlden.

Nöjen & shopping Alla större byar och städer har shoppingcenter av varierande storlek. Enbart i Bangkok finns ett femtiotal enorma shoppingcenter med upp till WYntusen småbutiker i samma byggnad. Men också rejält stora märkesbutiker som säljer allt du någonsin kan drömma om. För dig som söker nattliga nöjen finns ett stort utbud nästan vart du än vänder dig. Bangkok, Pattaya och Phuket är nog de mest kända nöjesplatserna.

Marknader Ser du en samling hus finns där en lokal liten marknad. I städerna finns en marknad, stor eller liten, i varje kvarter och där handlar du allt till låga priser. På marknaden är det tillåtet att pruta eftersom priserna för det mesta dubblas när de upptäcker en turist …

Thailand -idag


Svenska turister bestjäls Varje år utsätts svenska turister för stölder motsvarande mångmiljonbelopp. Enbart de fall där resenärerna är försäkrade hos ERV uppgick under 2011 till mer än 2,5 miljoner kronor. Ny stöldfavorit på semestern är Iphone och andra smartphones. Stora sportmästerskap som OS är ett Klondyke för väskryckare, ficktjuvar och andra som livnär sig på att stjäla från turister. – För den som besöker stora sportevenemang gäller det att vara extra uppmärksam eftersom det kommer att vara perfekta tjuvförhållanden med mycket folk som samlas på samma plats. Ofta är tjuvarna välorganiserade och experter på att avleda uppmärksamhet. Det klassiska som ryker när tjuvarna är framme är kontanter, mobiltelefoner, finare klockor och datorer, säger Christina Karlegran, kommunikationschef ERV. ERV som är ledande i Sverige när det gäller separata reseförsäkringar, har tittat på statistik över semesterstölder de senaste åren. Föremål som har seglat upp som tjuvfavoriter är Iphones och andra dyrare smartphones som vi allt oftare bär med oss på semesterresan. Ficktjuveri Vanligaste tillvägagångssättet: Det är oftast två gärningsmän mot ett utvalt offer. En av tjuvarna distraherar genom att ställa en fråga om vägen

på mångmiljonbelopp eller ber om en cigarett medan den andra passar på att plocka av offret saker ur dennes fickor. Plats: De allra flesta fallen av ficktjuveri som rapporteras in sker på välbefolkade gator där det rör sig en del människor, på tunnelbanor eller på väg ut eller från flygplatser. Råd: Använd en liten väska som du bär innanför kläderna i snöre hängande runt halsen, undvik att bära runt på för mycket värdesaker när du vet att du ska röra dig på platser där det är mycket folk. Stöld Vanligaste tillvägagångssättet: Personen sitter på ett café och ska ta sig en fika och ställer ifrån sig sin väska vid sina fötter under bordet (därmed utanför sin direkta uppsikt). När den försäkrade ska lämna kafét så är väskan med dess innehåll borta. Detta sker oavsett om man är själv eller flera kollegor/vänner. Plats: De allra flesta fallen av stöd som inrapporteras till polisen inträffar på kaféer, restauranger och flygplatser. Thailand –idag

Råd: Lägg väskor där du har bra uppsikt, var vaksam på dina saker – särskilt när någon okänd vill ha din uppmärksamhet. Väskryckningar Vanligaste tillvägagångssättet: Två män kommer fram när offret är ensam. Oftast är det män som drabbas av väskryckningar under vapenhot. Tjuvarna inriktar sig på offer med dyra väskor alternativt dataväskor. Plats: Dessa inträffar på mörkt belysta gator eller gator som inte är så befolkade. Råd: Om du bär runt på stöldbegärliga föremål som dyrare smartphones, kameror eller klockor, undvik gator där det inte rör sig så mycket folk, särskilt kvällstid. Detta stjäl turisttjuvarna: 1.!!!!!! Kontanter 2.!!!!!! Mobiltelefoner 3.!!!!!! Klockor 4.!!!!!! Guld/smycken 5.!!!!!! Kameror 6.!!!!!! Datorer


NYHET NYHET

VIP Reiser flytter og åpner reisebyrå, servicesenter og kafe

ved siden av sjømannskirken Ve l k o m m e n i n n f o r e n k a f f e 1 a u g u s t

Kafeen

”ved kjerka”

Skandinavisk Kafe og service senter med servering av enkel mat og drikke, gratis Internett og VIP Reisebyrå

Te l . 0 8 1 - 6 8 7 0 3 4 0 • v e d d e n n o r s k e s j ø m a n n s k i r k e n , i P a t t a y a


Svenskarna vill helst inte

resa utomlands på sommaren

- men åker ändå … Över 35 procent av svenskarna mellan 16-50 år åker vanligtvis på utlandssemester på sommaren. Men mindre än fem procent skulle åka på sommaren om man intebehövde ta hänsyn till exempelvis jobb och studier. Det visar en ny undersökning som TNS-SIFO har utfört på uppdrag av Försäkringsbolaget Europeiska. – Det känns som om svenskarnas semestervanor inte har förändrat sig i samma takt som arbetslivets förutsättningar. Förr tvingades alla rätta sig efter industrisemestern. Nu, med mer individanpassade studier och med en mer flexibel arbetsmarknad borde även utlandssemestern kunna planeras mer fritt, säger Christina Karlegran, kommunikationschef på Europeiska.

- Med tanke på investeringen i såväl semesterdagar som i faktiska pengar är stor vid varje semesterresa så är det häpnadsväckande positiva siffror, säger Christina Karlegran, som också tycker att det är intressant vad som får oss att välja resmål. -70 procent uppger att de får tips från vänner eller bekanta i direkta samtal. Mer än var tionde person (12 procent) mellan 16-30 år har påverkats av vänners tips på Facebook. 30 procent uppger att de blir påverkade av resekataloger, trots att de största researrangörerna slutat tillverka resekataloger. Fyra av tio svenskar (39 procent) skulle vilja försäkra sig mot dåligt väder. Av personer mellan 16-30 år vill bara var tionde (9 procent) försäkra sig mot höga ljud och fylleri, medan var femte (19 procent) person mellan 51-74 år vill det. På frågan vad man helst skulle vilja försäkra sig mot vid en semesterresa utomlands svarar fyra av tio att de vill försäkra sig mot dåligt väder, följt av ”människor som försöker lura dig” (23 procent).

Svenskarnas privatekonomi ser ljus ut, sett till svaren i undersökningen: 35 procent av de tillfrågade planerar att åka utomlands oftare de närmaste två åren än vad man har gjort de föregående två åren. Och man anser utlandssemestern vara en god affär, hela 75 procent anser att en veckas utlandssemester är värd minst så mycket som den kostar. Thailand –idag


Platsen där lyckliga hjärtan bor!

VIP-bio

i Thailand – i Thailand

Ekar plånboken tom när du vill unna dig en lyxig semester? Misströsta inte, lyxen finns runt hörnet även för dig med tunn plånbok.

har vi ingen snö!

Generellt kostar det cirka 20 kronor att se en film i Thailand, men om du vill uppleva något riktigt extra, högklassig teknologi och komfort, då är Paragon Cineplex i varuhuset Siam Paragon i Bangkok rätt plats för dig. Priset för detta är cirka 110 kr.

Välkommen att bo hos oss 3-6 månader.

Vi är det största och äldsta skandinaviska semesteroch rehabiliteringshemmet – verksamma i över tio år • Vi klarar att ge alla sorters behandlingar i våra moderna anläggningar i Pattaya och That Phanom vilka är helt anpassade för funktionsnedsatta. • Egen fysioterapeut – som är godkänd av norska NAV. • Vi har en stor fordonspark som även kan ta rullstolsburna. • Vi har en duktig och välutbildad personal som trivs med sitt arbete och därför stannat hos oss genom alla åren. w w w. b a a n - s a b a i j a i . c o m Thailändarna har haft dina fötter i åtanke för förutom ditt väl tilltagna benutrymme får du även sköna strumpor att värma fötterna med. Gör det riktigt skönt för dig själv, luta dig tillbaka i ditt reclinersäte och mys nedbäddad med den filt och kudde du fått. Dryck och snacks får du direkt när du kommer in och du erbjuds även en massage som inledning till ditt lyxiga biobesök. Du behöver inte heller oroa dig över att behöva gå upp och köpa tilltugg – det får du levererat direkt till din plats.

Platsen där lyckliga hjärtan bor!

Thailand –idag


(

(

(

(

(

(

(

( (

Kafeen

”ved kjerka”

Skandinavisk Kafe og service senter med servering av enkel mat og drikke, gratis Internett og VIP Reisebyrå

Te l . 0 8 1 - 6 8 7 0 3 4 0 • v e d d e n n o r s k e s j ø m a n n s k i r k e n , i P a t t a y a

(

(

(

(

(

(

( ( ( (

Hur man tillverkar

( ( ( (

(

( (

en djungelskylt

När jag fick beställningen på en skylt till ett café´ här i Thailand kände jag att jag ville göra något annorlunda än bara ännu en vanlig skylt.

Så är de thailändarna – försöker alltid ge en annan släkting eller familjemedlem chansen att också tjäna en hacka på den rike farangen.

Jag ville göra en skylt som skulle uppmärksammas i den djungel av skyltar som finns överallt i Thailand. Och där kom idén till en skylt med bamburam.

Nåväl, efter att ha enats om 200 baht för mannens arbete och 100 baht till templet (ca 60 kr totalt) kunde vi börja planera för när arbetet skulle ske? Jag insisterade på att vi skulle sätta igång direkt och bad mannen sätta sig i bilen. När jag suttit en stund bakom ratten utan att någon annan än Nok klivit in frågade jag henne vart han tagit vägen? – Han går svarade hon, han åker aldrig någonting någonstans utan går alltid dit han ska.

Bambu är ju naturens starkaste material efter sten och väldigt lätt och hållbart. Dessutom vackert! Men jag bestämde mig för att jag skulle använda grön bambu – den färg som träet har innan det avverkas och en lång tid efteråt. Sedan skulle sol och regn sakta färga den brun. Skylten som skulle vara ca 2 meter bred och 60-70 cm hög ska sitta under en taknock och på en 2 m bred norrvägg.

X

Väl framme vid templet började jag se ut ett par lagom stockar vilket inte är helt enkelt eftersom bambu växer i klungor – precis som en 20-25 m hög och tät buske. Och det är först 4-5 m upp man kan kapa den eftersom den längst ner växt lite böjd och krokig innan den kunde sträcka sig mot himlen ….

X

När så stockarna läg där hemma på gården sa Nok att jag måste lägga dem i solen ett par dagar för att bli av med alla småkryp som annars skulle kläckas, föröka sig och käka upp allt med tiden. Efter torkningen ska jag binda ihop dem och fästa de utskrivna skyltarna med rep. Men till att sätta ihop stockarna till en ram kommer jag nog att använda hammare och spik – om det nu går att spika i bambu – jag är inte helt säker på det. Men jag har ju nestorn i huset att fråga, Noks morfar som är 85 år vet nog hur man bör göra.

Så var det då bara att sätta igång. Bambu växer ju överallt tänkte jag så det är väl bara att ge sig in en bit i djungeln och såga ner ett par stammar? När jag presenterade min plan för hustrun blev det genast tvärstopp. – “All mark ägs av någon och kommer man på dig med olaglig avverkning blir det böter“ sa hon. Dessutom är det svårt att hitta fin bambu – man måste klättra upp en bit fortsatte hon. Vi ber mammas granne, han ordnade bambu till pappas andeutdrivningsfest så han kan nog hjälpa oss. Så vi åkte bort till grannen och sedan började en lång diskussion med en massa förklaringar. I Thailand kan man inte bara beställa några bambustockar – man måste förklara i detalj vad de ska användas till, och varför man vill ha just det träslaget och därefter följer en förhandling om priset. Eftersom jag är farang ligger jag i underläge redan från starten av “löneförhandlingen” – alla faranger är ju så väldigt rika … Efter att vi kommit överens om ersättningen för ca 30 minuters arbete kom så frågan om var den bästa bambun för ändamålet kunde finas? Jag hade redan sett ett par fina stockar men de visade sig inte vara lämpliga eftersom mannen hade en son som är munk och det inom templets område fanns bambu kunde jag ju ge en slant till templet istället?

Priset för det hela blev cirka 3 000 baht för båda. Hur det ser ut med skyltarna på plats? Ja, varför åka inom på en kaffe med kanelbulle och se själva? Soi Norway (15) i Pattaya.

När jag stod där och försökte välja ut lämpliga stammar slog det mig att det nog inte var så enkelt att komma upp flera meter och sedan jobba med att hugga ner träden. Men efter att ha pekat ut vilka två jag ville ha klättrade mannen, omkring 70 år gammal, vig som en 20-+ring raskt och ljudlöst upp med sin stora manchete i byxlinningen. Det syntes att han gjort detta många gånger förr. När träden låg på marken gick det snabbt att kvista och kapa dem efter mina instruktioner. Jag blev förvånad över hur lätta de 2,5 m långa stockarna var – de vägde nästan ingenting. Nu förstår jag bättre varför bambu är så populärt till byggnadsställningar – lätt att transportera och väldigt starkt. Thailand –idag

FAKTA: Bambu är ett samlingsnamn på en grupp av gräs som växer i tropiska, subtropiska och tempererade områden i Asien och Amerika. Flertalet arter är ej lövfällande lignoser (vedartade växter). Bambun kännetecknas av att dess blad har bladskaft till skillnad från andra gräs som saknar dessa. De starka, lätta och böjliga stammarna är karakteristiska, och har många användningsområden. De används till hus, flottar, broar, byggnadsställningar och mycket annat. Bambun är snabbväxande. De späda skotten från bambu är även en vanlig och uppskattad ingrediens i asiatisk matlagning.


Det thailändska folket Thailands befolkning är kända för att vara ett trevligt och fredligt folk. De bryr sig mycket om varandra och stödjer sina familjer mycket. Leenden syns överallt i Thailand i folks ansikten – kombinerat med ett varmt hjärta för att få dig att trivas i landet.

Området är bättre känt som "Isaan", och befolkningen där betraktas som centrala thailändare – likvärdiga med "landbrukare". Idag, består folket i Thailand av en rik etnisk mångfald – främst av Mon, khmer, Tai, kinesiska, malajiska, laotiska, och indiska inslag – med resultatet att det inte finns någon typisk thailändsk fysionomi eller kroppsbyggnad. Det är små thailändare, rundansiktade thailändare, mörkhyad thailändare, och ljushyade thailändare.

Befolkning: Cirka 70.000.000 – 20: e största i världen Åldersstruktur: 0-14 år: 19,9%. 15-64 år: 70,9%. 65+: 9,2% Urbanisering: Cirka 34% av befolkningen bor i tätorter Medellivslängd: 73,6 år (113 plats i världen) Etniska grupper: Thai 75%, kinesiska 14%, övriga 11%

Cirka 80% av alla thailändare är sysselsatta på något sätt med jordbruk, det påverkar vilka (i varierande grad) och påverkas av de religiösa ceremonier och festivaler som bidrar till att göra Thailand till ett så mångfacetterat land.

Under sin långa historia har Thailand tagit emot många invandrare. Flera var duktiga som författare, målare, skulptörer, dansare, musiker och arkitekter. Dessa invandrare har bidragit till att berika Thailands inhemska kultur. Minoriteter i Thailand inkluderar kinesiska, thailändska malajer, och laoter. Allt mellan 9% – 15% av Thailands befolkning tros vara Sino-Thai (beroende på hur kinesiska definieras). I början av 19- och 20-talet, kom kinesiska invandrare och bosatte sig här. De gifte sig med thailändska kvinnor, tog thailändska namn och de flesta av dem antog buddhismen (även om de inte var skyldiga att avstå sin förfädersdyrkan) och lärde sig Thai. Liksom på andra håll i regionen, visade sig dessa kinesiska invandrare vara anmärkningsvärt skicklig på att tjäna pengar och idag kontrollerar de en oproportionerlig del av företagen. De thailändska malajerna finns främst i den södra regionen. De talar malajiska stället thailändska och majoriteten är muslimer istället för buddhister. Den laotiska befolkningen, som finns mest i den nordöstra regionen, utgör nästan en tredjedel av landets befolkning, är den minst synliga. Thailand –idag

HEMBAKAT • HEMLAGAT • HEMKÖRT Telefon: 08-99 29 12 10 • E-post: foodacademyb@gmail.com


Välkommen till Thailändska Paviljongen! Det står en Thailändsk Paviljong i den Jämtländska björkskogen. Som ett exotiskt smycke i vitt och guld står den där, den enda i sitt slag utanför Thailand. Denna byggnad är utan tvekan en av Sveriges märkligaste och vackraste! En Kunglig Thailändsk Paviljong mitt i den svenska björkskogen, en kvinna med stort hjärta och kunskap om thailändsk kultur. Allt är färdigställt för Kung Chulalongkorns minnesdag. Följ med på en kunglig minnescermoni i Ragundadalen.

– Jag älskar Kung Chulalongkorn och nu ska vi för förstag gången genomföra en ceremoni efter kungliga instruktioner i Ragunda. Chadaporn Ketpund tillverkar blomstertavlorna med konstnärlig van hand och berättar att  hon mediterat ett par dagar inför cermonin. Undra på det,hon har mediterat och undervisat i cirka tjugo år i Thailand. Hon vet vad som ska till för att hedra Kung Chulalongkorn Rama V på Thailändskt vis. Det är förstås inte alldeles enkelt för en novis som jag att hänga med i alla moment men jag är snabb och lär mig snabbt säger Chadaporn med glimten i ögat.

Ragunda kommun har fått Thailändska Paviljongen i vänskapsgåva av Thailand. Tillsammans med thailändska regeringen, thailands armé och thailändska utrikesdepartementet, thailändare boende i Thailand och Sverige samt  thailändska ambassader i olika länder kunde bygget genomföras. Under följande menyer är ni välkommen att läsa mer om oss och vi har också samlat en del användbara länkar och tips för er som är intresserad av att resa till Thailand. Thailand –idag

I mitten av 1992 besökte en thailändsk dansgrupp Ragunda kommun och de fick höra talas om vägen som var uppkallad efter deras kung. De besökte platsen och blev hänförda. 1993 bildades Föreningen Chulalongkorns Minne (FCM) som tog första steget till projektet. På initiativ av Ragunda kommun bildades 1994 en kommitté för det fortsatta arbetet. I gruppen ingick företrädare för svenska och thailändska intressen. Bygget av Paviljongen påbörjades 1997. Byggnadskostnaden uppgick till cirka sju milijoner, till detta tillkommer utsmyckningar på cirka tre milijoner kronor bland annat den förgyllda tornspiran. Bygget har finansierats genom insamlingar och sponsorer i Thailand och Sverige. Utsmyckningarna står den nuvarande thailändske kungens egna hantverkare för medan byggnaden i övrigt har projekterats av jämtländska företag. Paviljongen har 75 m2 golvyta. Den invändiga takhöjden är 7 m och hela byggnaden med spiran sträcker sig 26 m upp i luften. En stenmur av jämtländsk kalksten (varje sten väger 20 kg) inramar den vita paviljongen. Detta är den enda paviljongen i sitt slag utanför Thailand. Inne i paviljongen står en staty i brons av kung Chulalongkorn.


Söka lyckan

i Thailand?

En av de senaste årens bästa svenska dramaserier är utan tvekan 30 grader i februari, som sändes första gången vårvintern 2012. Den handlar om svenskar som av olika anledning flyttar till Thailand. Vi får följa en handfull fängslande människoöden och relationer. Den fule och naive ungkarlen Glenn (Kjell Wilhelmsen) som åker till Thailand för att träffa en kvinna. Det leder till en rätt omtumlande kärlekshistoria som ställer allt på ända för Glenn och tvingar honom att omvärdera både sig själv och andra. Och vi möter paret Majlis (Lotta Tejle) och Bengt (Kjell Bergqvist), hon kuvad, han tyrann i rullstol – också det en historia som får en oväntad och dramatisk utgång då den ena älskar landet och vill stanna och den andra hatar det. Tvåbarnsmamman Kajsa (Maria Lundqvist) stressar sig till en stroke hemma i Sverige och flyttar till Thailand med sina döttrar för att starta en bungalowby och börja om. I stället blir det strid och gräl med grannen som också flyttat från Sverige för att bli bungalowföretagare. En andra säsong påstås glädjande nog vara på gång av serien. Thailand –idag


Svenska män ratar solskyddsfaktor på semestern Var fjärde svensk man använder aldrig eller sällan solskyddsfaktor på utlandssemestern, det visar en ny undersökning utförd av TNS-Sifo på uppdrag av försäkringsbolaget Europeiska*. Skillnaden mellan hur svenska män och kvinnor skyddar sig i solen är stor. 26 procent av männen uppger att de sällan eller aldrig använder solskyddsfaktor på utlandssemestern, mot 10 procent av kvinnorna. Många svenskar befinner sig just nu i Thailand på semester. Enligt UD handlar det om cirka 40-50 000 svenskar vid varje givet tillfälle. En viktig del av utlandssemestern handlar om att skydda sig mot solen. En ny undersökning utförd av TNS-Sifo på uppdrag av försäkringsbolaget Europeiska visar att nästan två av tre kvinnor uppger att de alltid använder skolskyddsfaktor, mot bara var tredje man.

Av antalet anmälda brännskador orsakade av solen som rapporterats till EuroCenter Thailand är nästan hälften svenska resenärer. -Svenskar besöker gärna Thailand, säger Mai Ellegaard, men för att kunna njuta av sin semester och slippa uppsöka sjukvård måste de lära sig använda solkräm! Under perioden december-mars 2006 fick Euro-Center Thailand in totalt 33 brännskador så allvarliga att de tvingats uppsöka sjukvård, varav 22 svenskar. Under samma period 2009 hade siffran stigit till totalt 123 inkomna brännskador, varav 51 svenskar. (För tabell över utvecklingen 2006-2009, se bifogat pdf-dokument). Även om sjukvården i Thailand håller hög klass handlar det om att vara en medveten och förberedd resenär. Enkla åtgärder som att alltid ha på sig en hög solskyddsfaktor när man badar eller solar, helt undvika solande när solen lyser som starkast mellan kl 11 och 15 på dagen och att dricka mycket vatten för att undvika uttorkning kan rädda semestern.

Europeiskas servicekontor i Bangkok, Euro-Center, ser en oroväckande ökning i antalet brännskador bland svenskar i Thailand. - Det gäller att vara medveten om att solen här påverkar huden på ett helt annat sätt än i Sverige. Mellan elva och tre på dagen är solen som farligast, då måste man hålla sig i skuggan, säger Mai Ellegaard, chef för Europeiskas Euro-Center i Thailand. Thailand –idag


21 desember 2013

STORT JULEPARTY Med Mini-Messe for foretaks utstillere GEDIGENT JULEPARTY I PATT AYA / JOMTIEN! ALL E

OPP FOR DRE S TIL Å DELTA PÅ FES TEN , DER OVE RSK UDD GÅR TIL BAR NEH JEM OG FUN ET KSJ ONS HEM MED E I THA ILA ND! Festen start

er med oppmøte senest kl 18:00 på Baan Norway, i Soi Norway som ligger mellom Pattaya og Jomtien i Thappraya Road Soi 15. Det vil bli mulighet for alle som driver en forretning i Thailand å stille ut sitt foretak eller sine produkter her, så festen blir også en slags mini messe for utstillere. Selve midd agen vil bli servert 19:30 og er en stor buffet med både thai og vestlig mat, og det vil bli bar med alle rettigheter som serverer drikke. Middagen er inkludert i inngangs prisen, mens drikke kjøpes utenom. Under middagen vil det bli lett underholdning på scenen, presentasjon av utstillere og årets veldedighets aksjon. Etter middagen vil det blir dans fra band med profesjonelle musikere og andre innslag. Det blir også et par hyggelige overraskelser under festen, som vi ikke ønsker å røpe her.

Et arrangement fra VIP Reiser

Påmelding: Festen koster totalt 1.200 thb pr person, og barn unde r 12 er gratis. Billetter må kjøpes innen 15 desember 2013. Men her lønner det seg å være tidlig ute. Det er kun plass til 200 deltakere. Festen inkluderer mat og masse underholdning, samt din støtte til Bang lamung Home for Boys. Utstillere betaler 2.500 thb for å prese ntere sitt selskap. Stand inneholder ett bord og strøm. Ta med resten av ditt materiell selv.

Overskuddet går til barnehjem og funksjonshemmede i Thailand!

Gå ikke glipp av denne store skandinaviske festen 21 desember 2013 Festen koster totalt 1.200 thb pr person, og barn under 12 er gratis. Billetter må kjøpes innen 15.Desember 2013. Men her lønner det seg å være tidlig ute. Det er kun plass til 200 deltakere. Festen inkluderer mat og masse underholdning, samt din støtte til vårt utvalgte veldedige formål. Utstillere betaler 2.500 thb for å presentere sitt selskap. Stand inneholder ett bord og strøm. Ta med resten av ditt materiell selv.

For informasjon: Ring fra Thailand 081-98 37 210, kl 10-18 man - lør. Ring fra Norge + 66 81 98 37 210, man-lør kl 05-13 • vipreiser.no/juleparty/ • e-post: post@vipreiser.no


Vackra stränder i Thailand …

Thailand har bland de vackraste stränderna på jorden. De som redan varit i Thailand vet om den skönhet som väntar och att landet erbjuder några av de bästa platserna för semester i världen. Detta, tillsammans med den stora mängden historia och kultur som finns i landet. Att hitta på något att göra i Thailand är inte direkt en bragd – något finns det alltid att göra eller se. Eftersom mycket av marken i Thailand är relativt orörd är det enkelt att hitta avkoppling och för en stund leva i frid och utan storstädernas trafikbuller. Phi Phi Phi Phi Islands är bra året runt. Tidigare var ögruppen otillgänglig och nästan okänd, men platsen fick ett uppsving när Hollywood kom och spelade in filmen "The Beach" där. Nu rankas Phi Phi:s stränder som några av de mest populära i hela landet och det händer ofta att världskändisar besöker öarna. Phi Phi och dess vackra stränder är något du inte vill gå miste om – området är fantastiskt och vattnet varmt och inbjudande.

Krabi Västra Railey Beach i Krabi är en strand i Thailand som ännu inte blivit överexploaterad. På stranden är det dessutom ont om saker som är ovanligt dyra och det finns gott om prisvärt boende i området för den som vill spendera sina pengar på annat. Stränderna är kritvita och det klara vattnet gör sitt bästa för att locka dig att hoppa i. Inte helt otippat är dykning och snorkling väldigt populärt i området. Om man vill ta sig till alla sköna stränder i Krabi rekommenderas det starkt att ta en "long tail"-båt och bege sig ut på havet – Krabi och alla dess stränder har väldigt mycket att erbjuda! Khao Lak Khao Lak har några av de finaste stränderna i Thailand. Bara en kort bussresa från flygplatsen erbjuder detta område en riktig bra semester. Tack vare att området är till stor del obebott finns det en stor och färgstark regnskog i närheten tillsammans med en hel del vilda djur som inte direkt är svåra att få se. Vattnet är fortfarande varmt i november och december och dykningen är verkligen fantastisk.

Phuket Den populära hålligångorten Phuket har många bra stränder. Phuket avnjuter man som bäst perioden november till mars. På denna semesterö, som är Thailands största, finns det alltid något att göra. På de populäraste stränderna som Kata Beach och Patong kan det vara lite trångt då turismen verkligen tagit över, men Phuket är fortfarande väl värd ett besök, särskilt om man inte rest till Thailand så många gånger förut. Thailand –idag

Källa: mynewsdesk.com


Världens bästa hotell ligger i Thailand Six Senses är bäst när britterna tycker till Six Senses Hideaway Samui på Koh Samui blev nyligen utsett till världens bästa hotell. Här berättar vi varför. I en stor undersökning bland brittiska resenärer blev Six Senses Hideaway Samui på Koh Samui nyligen utsett till världens bästa hotell. Här bor gästerna i en egen villa och av dessa har nästan alla en egen pool. Vill du inte äta i någon av de båda restaurangerna finns det kockar som kommer hem till din villa och lagar maten. Anläggningen ligger på en egen halvö, så vill du inte bada i din egna pool har hotellet egna stränder. Eller så tar du en tur till biblioteket, gymmet eller utomhusbiografen. En annan av hotellets stoltheter är spaanläggningen. Behandlingarna sker både inom- och utomhus och här erbjuds allt från yoga och barnspa till klassisk massage. Smakar det så kostar det, du får räkna med att betala 4000 kronor för två personer per natt i en av villorna. Källa: reseguiden.se

Thailand –idag


Svensk byggmästare Källa: testathailand.se Kontakta Thony: thonygreen@hotmail.com

på Koh Chang

Thony Green heter han och har flera bra byggen igång – alla med riktiga kontrakt och en sagolik vy över nationalparken och Kai Bae. I en första etapp bygger man 8 hus på öns ”gräddhylla”, alla med makalöst vacker utsikt. Det första huset står redan inflyttningsklart och väntar på hugade spekulanter. Prislappen för de 2 första husen hamnar på 4 miljoner – baht. Alla husen byggs i traditionell stil men med det där lilla extra som kännetecknar svensk byggkvalitét. Man har bl a ett hus som är tänkt bli bar eller café. Koh Chang – Elefantön Man brukar kalla Koh Chang det sista Paradiset i Sydöstra Asien. Ön är Thailands tredje största efter Phuket och Koh Samui. Hit kommer många asiater på semester och eftersom ön är belägen på östra sidan av Siambukten drabbades den inte av tsunamin 2004. Här finns alla bekvämligheter men den stora skillnaden, jämfört med Phuket och Koh Samui, är att större delen av ön och dess kringliggande småöar med korallrev är nationalpark och ön kan därför inte exploateras på samma sätt som de andra. På västkusten, som är solsidan och den så kallade “turistsidan”, finns sex byar.

Kai Bae Mitt på den västra kusten ligger byn Kai Bae. En lite lugnare och mer familjevänlig by med en fin långgrund strand och ett långsammare tempo.  Här finns de flesta av de boenden vi erbjuder. Vi gillar Kai Bae för här kan man fortfarande känna den genuina thailändska känslan här och äta god billig thaimat men samtidigt hitta en köttbit eller ett glas rödvin om längtan blir för stor. All service – som bra och billig tvätt, 7-eleven finns men stämningen är ändå personlig och trevlig som i en liten by. Härliga stränder som passar både för bad och sköna långpromenader! 

White Sand Beach är det första och största som möter besökarna. Byn har lite ”Phuket-känsla” med sina stora hotell, mängder av barer och hålligång. Hit kan du åka om du blir sugen på västerländsk mat eller har tröttnat på milslånga vita stränder och den stora, djupa tystnaden.

I Bang Bao finns även några riktigt bra restauranger t ex Buddha View där du sitter med fötterna dinglandes över öppet hav och dricker förstklassiga drinkar. Det är också härifrån som det avgår många dyk– och snorkelbåtar.

Fortsätter man vidare längre söderut genom regnskogsbeklädda berg passerar man backpackerdelen av ön vid byn Bai Lan som har det lugnaste tempot av alla byarna. Hit reser många yngre som är ute på rundresa. 

Klong Prao Beach som ligger vid byn Klong Prao är naturskön, lugnare och väl värd ett besök. Här ligger en av öns vackraste stränder.

Bang Bao Det sista stoppet på västkusten är fiskebyn Bang Bao. Byn som är byggd på pålar i vattnet och lämnar ingen oberörd. Man möts av ett virrvarr med små butiker som säljer allt från vackra konstverk och souvenirer till mat och krimskrams. Thailand –idag

Salak Phet På Koh Changs östkust hittar man den oexploaterade fiskebyn Salak Phet. Där finns inga hotell och ingen turistnäring. På vägen dit kan du uppleva en genuin Thailändsk landsbygd.


Framtiden för tidskrifter? – Readly fungerar som ett Spotify för svenska tidskrifter, säger Per Hellberg, tillträdande VD på Readly. Läsaren får obegränsad tillgång till alla tidningarna i Readlys digitala tidningskiosk vilket betyder ett brett sortiment i din läsplatta.!

På kort tid har ett tiotal svenska förlag gått med i Readly, redan nu finns !över 200 tidningar att läsa och antalet växer hela tiden.! – Vi förhandlar med fler förlag och tidskrifter löpande. Tidningsförlagen får via Readly chansen att hitta nya läsare och nya upplageintäkter. Redaktionerna får nya insikter i vilka som läser, hur de läser och vad de väljer att dela med andra. De tidningar som läses i Readly registreras av TS, branschens opartiska organ för upplageräkning.!

Det är gratis att prova ett nummer av varje tidskrift på Readly. För den som vill ha obegränsad tillgång kostar det 99 kr/månad.! – Precis som Spotify gör det enkelt för lyssnaren att finna favoritartisterna och ny musik, möjliggör Readly för läsaren att läsa såväl favoritmagasin som att hitta ny intressant läsning i andra magasin, fortsätter Per Hellberg.!

Readly har höga ambitioner och planerar att växa internationellt. – Vi vill leda digitaliseringen av tidningsbranschen, fortsätter Per Hellberg. Planen är att växa vidare i de nordiska grannländerna, i Nordamerika och på nyckelmarknader i Europa. För amerikanska tidningsförlag är det en chans att hitta nya läsare över hela världen, utan kostnader för distribution av den fysiska tidningen.!

Tidskriftsläsandet står inför samma utmaningar som skivindustrin gjorde för fem år sedan. I och med läsplattans intåg kommer utvecklingen för tidskrifter att kunna ta samma väg som musikbranschen där digitala tjänster idag står för över 50% av omsättningen.!

Ladda ner appen gratis på App Store eller www.readly.com

– Readly använder samma modell som Spotify och Netflix: ett fast pris + “all you can eat”. Dessa betalningssystem uppskattas av konsumenterna.!

Välkommen till Europeiska

Thailand – idag Ett rikt liv

KOLAN

BARTENDERS

för ett helt slagit upp dörrarna EBS har precis ter på Phuket. t bartendercen av Patong nytt, supermodern på södra delen Skolan är belägen till stranden och gångavstånd och Beach och har av butiker, restauranger det ÀQQs massor närhet. nattliv i direkt lyxigt boende har man kombinerat kursI det nya centret med toppmoderna för sina elever tillsammans egen lounge. lokaler och en helt till verklighet! Gör drömmen och sol blått vatten, sommar Otroliga korallrev, till en internatiovinterhalvåret! Res under det kalla och får minnen träffar nya vänner på nell miljö där du Bartenderskolan till Europeiska för livet. Res hela värlPhuket, i Thailand. ungdomar från och fått toppEn skola där hundratals uppfyllt sina drömmar nya vänner den redan har som bartender, moderna utbildningar

an erbjuder branschens som Europeiska Bartenderskol . En bartenderskola ledande bartenderskola drömmar. uppfyller alla dina på ett heltidsjobb mål är att satsa Oavsett om ditt du vill uppleva bartender, om som professionell kul medan du tjänar intryck och ha för världen, få nya behöver ett jobb kanske om du pengar – eller DWWÀQDQVLHUDGLQDVWXGLHr. untimmars sex veckor, med Under fyra intensiva du en utbildning som uppfylfår dervisning per dag, godkänd av hostandard, och är ler internationell nschen. bl. tell- och restaurangbra ett jobb efteråt, hotell möjligheter att få Detta ökar dina och alldeles egna jobbdatabas. egen Morderna träningscenter där det pulserande nattskolans via a. Road egentligen ligger mitt på Beach medan du dig om vad bartending till att du har roligt världsledande livet påminner Samtidigt ser man saker och hittar i kombination med att du lär dig nya profesoch det handlar om. Detta dig för utbildar att du är väl rustad veckor på instruktörer gör nya vänner. efter fyra intensiva om sionella bartenderlivet Källa: mynewsdesk.c an. Europeiska Bartenderskol

livet. och minnen för

Thailand -idag

i ett fattigt Isaan …

Koh Tarutao

ett ”piraternas paradis” . var skärgården i Turatao inte så många år sedan 1500 kvadratkilometer. – de har alla varit här. För nationalpark – som omfattar Fångar, pirater och TV-tävlande och Thailands första marina Idag är det ett tropiskt turistparadis Natinalparken Koh Tarutao

Koh Tarutao

Elefantens nationaldag Den 13 mars är elefanternas nationaldag i Thailand. Varför behövs en dag speciellt för elefanterna, konungarikets symbol, integrerade i det thailändska folkets historia och kultur? De borde väl få allt det beskydd de behöver.

Fram till år 1989 fanns det ungefär 15 000 elefanter i norra Thailand, de ÁHVWa sysselsatta i den lönsamma skogsindustrin.

"Så är inte fallet" understryker naturvårdaren Khun Sangduan 'Lek' Chailert från Elephant Nature Park i Metamaan. "Om elefanterna skall kunna överleva i Thailand så måste landets lagar ändras – och det ÀQQs många saker som vi kan göra för att hjälpa till att säkerställa en tryggad framtid för dem". Lek, hennes veterinärer och personal strävar hårt året runt för att rädda elefanter med sin ”Jumbo Express”.

Andra var sysselsatta av bergsfolket Karen med jordbruksarbete och med transport av varor och människor. Elefanterna var en integrerad del av Karenfolkets kultur – en ny elefantunge betydde en ny medlem i familjen.

År 1989 stiftade den thailändska regeringen nya lagar där avverkning förbjöds för att skydda de snabbt minskande skogarna.

t möter Andamanhavet Thailand. Där Malackasunde Malaysia. Stränderna i Tarutao ligger i sydligaste öarna tröskel mot Langkawi finns bildar de 51 grönskande häpnadsväckande. Här Siktdjupet är på sina håll bra dykplatser. tillhör Asiens vackraste. korallrev med massor av djungel, mangrove och fiskrika nationalpark. som Thailands första marina är starkt begränsad. 1974 förklarades ö-gruppen exploaterat eftersom turismen Koh Tarutao är inte speciellt saknas. Till Tarutao söker man sig för att andas AC och och snorkling med korDiskotek, neonskyltar en bok eller varva sol, bad ut. Du kan gömma dig med ioner tare djungelexpedit

"Goda nyheter för träden, men ett dåligt omen för elefanterna" säger Lek. "I ett slag blev de ÁHVWa elefanterna och deras ägare bland Karenfolket arbetslösa och måste söka sig till andra inkomstkällor. Några fortsatte med att delta i illegal skogsavverkning och de elefanterna drogas ofta för att orka arbeta långa arbetspass." Många av Karenfolket tvingades att sälja sina djur till skogsbolag. Honor skildes från sina ungar, en del såldes till utländska cirkusar och andra turistföretag. Andra dog och några blev tiggare på gatorna i Chiang Mai och Bangkok".

er korallrev, Park omfattar 1490 kvadratkilomet som går att hitta i Ko Tarutao National Marine Similan det klaraste havsvattnetden marina faunan småöar, djungel och Ko tillhör mjuka och hårda koraller Thailand. Sjöanemoner, or. fyra arter havssköldpadd inte speciellt ofta. liksom delfiner, rockor och valar finns också, men syns LivetHänsynslös jakt Isaan är strävsamt odiler. i det fattiga Dugong (sjöko), valhaj och och inte för sina stora saltvattenskrok helt enkelt – men det ÀQQs tillfällen som lyser Ko Tarutao var länge ökänt historien. till dem upp tillvaron även har förpassat och för den fattigaste risbonde. i Ao Pante. Vildsvin är ett kranium på parkmuseet Det är att festligheter se. som bröllop och marknader eller lätta Det närmsta du kommer och rökgrå langur, är däremot att någon djungeldjur. byggt ett nytt hus. Vid dessa tillfällen två sorters apor, krabbmakak och fiskarkatt tillhör avdelning utter Mushjort, flygande lemur, ställer man till med Kungskobra, fest och grannar och vänner platser. vara en av Thailands ormrikaste sällan. kommer ses mycket man ur men Ko Tarutao sägs också huse för att överlämna pengagåvor bambuvipera finns på ön, en. och pytonorm, mangrove- och mangroveträsk delta i festligheterna. Som tack för pengagåvan när du åker båt genom ödlor. Varanerna är Håll utkik efter vattenvaraner största InUJlVWHUQDRIWDVW HQELWÁlVNN|WWPHGVLJKHP tre meter tillhör de världens och fåglar. Med en längd på upp till för allt utom krabbor, grodor respektingivande, men ofarliga Maten är oftabramingenkel med många risrätter, men Vitbukig havsörn, det observerats på Ko Tarutao. tre sorters serveras finns även Drygt 100 fågelarter har I djungeln lokala varianter och ÀVk eller kyckbåten redan vid Ao Pante. eater och beedet bluetailed lada och revhäger möter ling är nog vanligaste inslaget efter riset. och wreathed. Solfåglar, näshornsfåglar: giant, pied Ibland har man kanske lyckats fånga finns runt stugbyn i Ao Pante. en åkerråtta greater racket tailed drongo

som då genast serveras som en delikatess.

De ÁHVWa som bor i isaan är risbönder och Thailands bästa rissorter kommer härifrån. De allra ÁHVWa har även en bit land där de kan odla ananas, majs, mango, potatis eller ha några gummiträd. För de som har gummiträd väntar många nätters arbete då det är nattetid träden tappas på saven. Två nätters tappning följs av en natts sömn och på dagarna väntar risfälten.

Källa: thaifocus.com

Stränder på Koh Tarutao

vit och kantad av vid parkhögkvarteret är långgrund, som vid Ko Lipe eller Ko Ao Pante – Sandstranden Vattnet är inte lika klart kasuarina- och sammetsträd. sträng av sand och aprikosfärgade solnedgångar Adang, men med en generös till. Få turister, blått vatten man ständigt längtar tillbaka langurer, som far är det här en plats som och extremt långsvansade och inga försäljare. Krabbmakaker upplevs som en extra bonus. runt ovanför Ao Pantes långhus, dyker upp efter en långa stranden som plötsligt Ao Sone – Den tre kilometer oförglömligt intryck. Det här måste vara en av ett lång djungelvandring gör ödslig och med hårt stränder; isolerad, avlägsen, Thailands fem vackraste berg och ett pärlband av i vattnet ser jag djungel, ligger jag När sand. bli. packad Bättre kan det knappast fiskebåtar framför Ko Adang.

Under elefanternas dag kommer för ändamålet specialbyggda fordon att ÀQQDs i bergen för att besöka avsides liggande byar med sjuka elefanter. Om elefanterna skall kunna överleva i Thailand så måste landets lagar ändras – och det ÀQQs många saker som vi kan göra för att hjälpa till att säkerställa en tryggad framtid för dem. Elefanten är den thailändska nationalsymbolen eftersom den betytt så mycket för Thailand. "Den har hjälpt landet genom att kämpa i krig och den arbetar fortfarande hårt för ekonomin." Thailand –idag

Barnen fostras tidigt i att hjälpa till och att visa stor lydnad och respekt mot de äldre. Även den minsta lilla knatte hälsar artigt. Som brukligt är serveras gäster alltid ett glas kallt vatten.

De ÁHVWa husen saknar möbler och man äter sittandes på en tunn bastmatta direkt på stengolvet. Thailändarna kan sitta i skräddarställning ÁHUa timmar i sträck medan det för oss västerlänningar, som kommit en bit upp i åren, blir smärtsamt redan efter några minuter. Det är inte många som har råd att ha bil men en mc har de ÁHVWa familjer råd med eftersom det ÀQQV förmånliga avbetalningar. De ÁHVWa som har många risfält nöjer sig med en tuk-tuk-traktor. Den är användbar i jordbruket och som transportmedel.

De ÁHVWa byar har ett eller ÁHUD tempel med några munkar som bor där. Dessa går sin runda varje morgon för att be om allmosor vilket i de ÁHVWa fall blir mat – och det är för det mesta kvinnorna i byn som delar med sig. Och trots den stora fattigdomen så ÀQQs det alltid pengar att skänka till templet. Varje hushåll ger dessutom en årlig gåva om 1000 baht per vuxen förutom alla pengagåvor som ges vid någon av de många budhahelgerna. De ÁHVWa templen är mycket välmående med många trogna anhängare till den buddistiska läran. Thailand –idag

Pengaträden är ett vanligt sätt att samla in pengar på och man kan fästa sedlarna eller kuverten med sedlar direkt på några ”grenar”. Träden står ofta framme helt obevakade men det är mycket sällsynt att något blir stulet. Vardagen börjar redan vid 04-05 på morgonen då maten till munkarna förbereda och tillagas. Sedan är det dags för övriga i familjen att äta och vid kl 08 skiljs man åt. De vuxna går ut på risfälten medan de unga åker till skolan. Kvar i byarna blir bara de allra äldsta att vakta kycklingarna och hundarna. Hundstölder förekommer eftersom man i grannlandet Vietnam anser att hund är en delikatess … Sedan samlas inte familjen förrän solen går ned. Då ska maten tillagas, läxor göras och många andra sysslor som väntar en husmor. Ett liv som i mångt och mycket påminer om det liv vi i västvärlden levde för 50-100 år sedan. Och det är här många västerländska män väljer att sluta sina dagar här på jorden – tillsammans med sin isaanfamilj – de fattigaste men trots allt ständigt leende och lyckliga folket.

Hemsida • Magasin • Radio – bara om Thailand! Thailand –idag


Flodkryssning

Flodkryssning är en behaglig och upplevelserik semesterform, något som fler och fler upptäcker. Har man en gång varit på flodkryssning gör man det gärna igen

Det växande intresset och återkommande kunder har lett företagen i att utveckla utbudet av flodkryssning någonsin.

De bästa guiderna är de lokala guiderna Flodkryssning i norra Thailand, längs gränsen mot Laos, är en facinerade upplevelse och verkligen avkopplande och rogivande för stressade storstadsnerver.

Branschen har sett ett ökat intresse för exotiska kryssningar under de senaste åren och många kan nu erbjuda flodkryssningar i Burma, Laos, Vietnam, Kambodja och Thailand, utöver de mer traditionella kryssningarna på öppet hav. Den norska dominansen på marknaden är stor, säger Tove Voss på Escape Travel som började med flodkryssning i Norge för 16 år sedan.

Mest Vad är så speciellt med flodkryssning? Ett flodkryssningsfartyg rymmer endast 80 till 250 personer. Det är en liten och trivsam miljö ombord, och du har "hotellet" med dig på resan. Varje dag ordnas utflykter till intressanta städer och sevärdheter längs floden, och du kommer nära den lokala vardagen i landet, säger Voss. Det är älvarna som är de viktigaste farlederna för kultur och historia i de flesta länder, och därför finns det mycket att uppleva, säger hon. Thailand –idag

Mekongfloden är en av världens längsta och mest historiskt intressanta floder. Människor har färdats på dess vatten sedan Asien befolkades och floden har sett många kulturer och länder utvecklas och försvinna. Mycket av detta får kryssningsresenärerna se och lära känna, från ombordstigningen i Mekongdeltats huvudort My Tho i söder till Siam Rep och världsarvmärkta Angkor Wat i norr. Eller tvärt om, för den som de väljer att göra resan i andra riktningen.


Distansplugga till en ny karriär Allt fler väljer att läsa upp sina betyg på distans. För Mathias Kågell, 29, blev distansstudierna en väg mot juristdrömmen. Många förknippar gymnasial vuxenutbildning med vanliga klassrum – men på företagen som anordnar kommunal vuxenutbildning märker man ett ökat intresse för kurser på distans. – Distansutbildningarna passar ju otroligt bra om man vill läsa på tider som inte passar för vanlig klassrumsundervisning, säger Emma Rosengren, utbildningsledare på Folkuniversitetet. Intresset för distansutbildningar vaknade på allvar när läroplanen från 2010 slog fast att vuxenutbildningen ska sträva efter flexibla lösningar. – Det betyder att eleven ska kunna kombinera dels studier i flera former inom vuxenutbildningen, dels studier med arbete. Därför är distansstudier en bra studieform för de elever som behöver kombinera studier med till exempel jobb eller familjeliv, säger Lisa Wikner på Skolverket. Idag finns nästan 900 distansutbildningar inom komvux, 100 bara inom Folkuniversitetet.

– Vi växer med 30 procent per år. De flesta av våra elever är väldigt studiemotverade eftersom de vill komma in på en högskoleutbildning eller för att de vill få en komplett gymnasieutbildning, säger Emma Rosengren.

Hoppade av gymnasiet – nu läser han juridik När Mathias Kågell var 16 år hoppade han av gymnasiet. Han var skoltrött och hade inga större planer för sin framtid. Elva år senare var han redo för studier igen – och det rejält. För att få en fullständig gymnasieutbildning läste han in 28 gymnasiekurser under ett och ett halvt år på distans. – Jag insåg att jag var begränsad utan gymnasiebetyg och kunde inte välja vilket yrke jag ville. En kommunal studievägledare rekommenderade komvux på distans – och det var tack vare inspiration från arbetet inom kriminalvården som han valde att sikta på juristprogrammet efter distansstudierna. Idag går han termin fyra av nio. Thailand –idag

– Fördelen med komvux på distans var att jag kunde lägga upp studierna hur jag ville. Då levde jag familjeliv och kunde kombinera studierna och familjen med ett extrajobb som nattvakt i en reception. Nackdelen, säger Mathias Kågell, är att det kan vara svårt att få svar på svåra frågor över telefon, problem som läraren inte kan ta en whiteboard till hjälp att förklara. Och så disciplinen förstås. – Man ska inte tro att det bara är att hoppa på en distanskurs, det krävs vilja och engagemang– och gärna en del livserfarenhet innanför västen, säger Mathias Kågell.


Six Senses

Resorts & Spas

Six Senses tilfredsstiller alle dine sanser – også den sjette. Opplev prisbelønnet intelligent luksus med opphold på et av verdens mest trendsettende resorts. Six Senses Resorts & Spas er en eksklusiv samling av luksushoteller og spa i fem land; Thailand, Vietnam, Maldivene, Hotellene i Six Senses- gruppen er fordelt på to konsepter; Six Senses og Evason Six Senses. Få hoteller klarer å integrere alle luksusbegrepets små detaljer i et så helhetlig konsept som Six Senses. Dog krever det at man aksepterer Six Senses enkle fortolkning av det de kaller intelligent luksus. Tanken er veldig enkel – ekstravagant bæredyktig luksus kombinert med et økologisk streif og materialvalg av lyse tresorter, eksklusive bomull- og silkestoffer, rustikke møbler og luftig innredning. Det er overdådig og usnobbete på samme tid.

Evason Evasons filosofi er å tilby sine gjester moderne standard og førsteklasses fasiliteter med hovedvekt på bærekraftige, miljøgunstig løsninger. Hotellene er generelt større enn de andre hotellene i Six Senses-kjenden, men også her har personlig service høyeste prioritet. Evason har ett resort hver i Thailand, Vietnam og Jordan.

Servicen er upåklagelig – uten mas og jag, og personalet gir deg en følelse av å være der kun for deg. Six Senses har tre resorts i Thailand, to i Vietnam og ett hver i Oman og Maldivene. Thailand –idag


Soneva Kiri Superexklusiva Soneva Kiri ligger på en tropisk ö utanför den sydöstra kusten av Thailand. Detta paradis nås efter 1 timmes flygning i hotellets privata jetplan, samt 5 minuter med båt.

bokning av guidade turer finns tillgängliga. Andra bekvämligheter inkluderar bibliotek, concierge och barnklubb.

De mycket spatiösa poolvillorna erbjuder en otrolig komfort och ligger dels nere vid stranden och uppe på sluttningen. En mängd måltidsalternativ erbjuds på hotellet. För gourmanden erbjuds menyer kreerade av 3-stjärniga Michelinkocken Chef Jaume.

Varför inte dinera uppe i trädkronorna? Andra härligheter är bl. a. en storslagen vinkällare, glasspaviljong och ett s.k. chocolate room. Six Senses Spa, ett observatorium och en mängd aktiviteter håller även den rastlösa sysselsatt. Cinema Pardiso visar filmklassiker och The Den underhåller de yngre gästerna. Läge. Soneva Kiri ligger på stranden i Ko Kood och sevärdheter i området inkluderar Ta Pho Beach och Klong Chaos strand. Andra sevärdheter i regionen inkluderar Klong Prao Beach och Koh Mak Museum.

Bekvämligheter. På Soneva Kiri kan du välja på café och snackbar/ deli. Strandbar, poolbar, bar vid poolen och bar serverar drycker. Rumsservice finns tillgänglig under begränsade tider. Denna resort serverar en kostnadsfri frukostbuffé varje morgon i restaurangen. Fritidsanläggningarna inkluderar utomhuspool, barnpool, bastu, fitnessanläggning och ångbastu. Deras fullständiga spa har kroppsbehandlingar, massage- och behandlingsrum, ansiktsbehandlingar och skönhetsbehandlingar.

Gratis wi-fi finns tillgänglig i allmänna utrymmen. Gäster erbjuds kostnadsfri transport till och från flygplatsen enligt tidtabell. Bröllopstjänster och

Thailand –idag

De 29 luftkonditionerade gästrummen på Soneva Kiri har privata pooler och minibar. Alla rum har terrasser. Sängarna har bäddmadrass, dunfilt och sängtillbehör av högsta kvalitet. Utöver separat vardagsrum, har dessa individuellt möblerade och inredda rum också bäddsoffa och skrivbord. Kylskåp, espressobryggare och kaffeoch tebryggare finns. Badrummen har badkar och dusch med regndusch. De är även utrustade med smink/rakspegel, badrock och tofflor. Trådlös Internetanslutning som är kostnadsfri. Förutom värdeförvaringsskåp har rummen direkttelefon. 42 tum LCD-tv med kabelkanaler och dvdspelare. Rummen inkluderar även kostnadsfritt flaskvatten, takfläkt, fönster som kan öppnas och välkomstarrangemang. På begäran kan gäster få strykjärn/strykbräda och extra handdukar/sängkläder. Uppbäddningsservice varje kväll erbjuds och städtjänster finns tillgängliga dagligen.


Designade lyxhotell för vuxna i Thailand Att bo på vuxenhotell blir allt mer populärt och i Thailand har efterfrågan varit så stor att Ving fördubblat antalet hotellbäddar med vuxenkoncept till vintern 2013/14. Tre av de hotell som vänder sig till en vuxen publik är de läckra och stilrent designade Beyond-hotellen som ligger med bästa läge direkt vid de vackra stränderna i Khao Lak, Krabi och Karon. I Thailand har Ving en uppsjö av fina hotell i programmet, men några av de som sticker ut är de hotell som tillhör kedjan Beyond. Ving har tre Beyond-hotell i Thailand; Beyond Resort Khao Lak, Beyond Resort Krabi och Beyond Resort Karon. Hotellen har en åldersgräns på 18 år, vilket gör dem till en perfekt oas för vuxna som reser utan barn. Beyond-hotellen får dessutom mycket höga betyg av Vings resenärer och är populära bland de som reser utan barn. -! Att hotellen rankas högt av våra kunder är inte överraskande. Reser man utan barn och är ute efter ett boende i en läcker och lugn miljö är Beyond-hotellen verkligen att rekommendera. Den spännande arkitekturen och de fina inredningsdetaljerna är en fröjd för ögat. Att hotellen dessutom lockar med härliga poolområden, strandläge och trivsamma aktiviteter som spa och gym att sysselsätta sig med

gör ju inte saken sämre, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving. Beyond Resort Khao Lak är ett fräscht och snyggt hotell utanför Khao Lak. Här bor man både avskilt och med bästa läge direkt vid stranden. Hotellet är mycket uppskattat bland Vings kunder och får det höga kvalitetstalet 4,7 av 5 möjliga. Beyond Resort Khao Lak är ett väldesignat hotell som består av små villor. Här finns ett stort poolområde med fyra pooler, solstolar och poolbar. Är man sugen på att slappna av ordentligt finns ett vackert spa med ett brett utbud av olika behandlingar.! Därutöver erbjuder hotellet flera restauranger och gym. Rummen är stora och rymliga och har fint möblerade terrasser. Beyond Resort Krabi i Klong Muang är ett av de finaste hotellen i Krabi-området och ligger direkt på en fin paradisstrand. ! Hotellet passar perfekt om man är ute efter ett boende i ett inte alltför exploaterat område, men som ändå ligger nära shopping och nöjen. Beyond Resort Krabi är ett elegant och stilrent hotell med läcker arkitektur och många fina designdetaljer. Det snygga poolområdet ligger precis intill strandkanten, vilket gör att det är enkelt att kombinera poolhäng med härliga timmar på stranden. Förutom det finns både gym och spa samt restaurang och bar. Thailand –idag

Beyond Resort Karon är ett nyrenoverat, modernt och läckert designhotell med bästa läge i en skyddad vik mellan de populära orterna Karon och Kata på Phuket. I närområdet finns det gott om restauranger, shopping och nöjen om man önskar. Lockar hellre lugnet inne på hotellområdet har hotellet alla parametrar man kan önska sig av ett lugnt vuxenhotell. Här finns en á la carte restaurang, en bar nere vid havet, ett spa och ett snyggt poolområde. Vill man hellre bada i havet ligger stranden bara några meter bort.


Så kan du jobba inom dykning Många drömmer om att få jobba med sin favoritaktivitet. Om du drömmer om att få öppna upp dörren till en ny värld för andra människor så är jobbet som divemaster eller dykinstruktör kanske något för dig. För att lyckas med en karriär inom dykning krävs det att man går igenom olika steg i sin utbildning. Du väljer själv hur många steg du ska ta, beroende på vad du vill ha för ansvar och vilka arbetsuppgifter du vill ha behörighet till. Först måste du givetvis lära dig att dyka själv, vilket du gör genom att ta Open Water-certifikatet. Det är det första grundcertifikatet som ger dig möjlighet att dyka ner till 18 meter. Du lär dig det viktigaste om hur dykning fungerar, vad som händer i kroppen när man utsätts för tryck m. m. Erfarenhet hinner man inte skaffa sig mycket av under just denna kurs, men om du känner dig säker får du dyka utan instruktör. Men dyk alltid med en parkamrat, aldrig ensam! Vill du bli mer självständig och få mer frihet går du kursen Advanced Open Water. Då lär du dig planera och utforma dina egna dyk. Du får också tillgång till 30 meters djup och gör fem olika dyk med olika teman. Till exempel djupdykning, navigationsdykning, nattdykning, undervattensfotografering, vrakdykning o.s.v. Dessa två certifikat är de enda du behöver som amatördykare, det vill säga om du har det som hobby eller om du gör bara gör några dyk under semestern. Du kan med Advanced-certifikatet i regel! följa med på alla turer som erbjuds utan att vara begränsad. Nästa steg är EFR/Rescue. Här släpper du fokus på dig själv och koncentrerar dig på andra dykare som har problem – både på land och under vattnet. Det gäller allt från mindre skador till livshotande situationer. Du lär dig första hjälpen, samt övar på att ta rätt beslut vid rätt situation. Du får göra en räddningsplan som sedan efterföljs praktiskt. Självklart finns skådespelare på plats för bästa praktiska övningar och du får se till att hålla dig beredd då allt kan hända. Detta är en tuff men otroligt givande och rolig kurs!

Det första professionella steget Divemaster kommer efter Rescue-kursen. Med denna titel kan du söka ditt första jobb. Detta är den längsta utbildningen eftersom du här lär dig alla grunder. Du lär dig all dykteori såsom dykfysik, dykfysiologi och dyktabellen. Dykutrustningens alla delar, sökning och upphämtning av objekt ur vattnet, rita upp kartor över dykplatser, praktik och navigering är några mer praktiska ämnen, för att bara nämna en bråkdel. Du gör en hel del slutprov inom respektive ämne och du går på föreläsningar. Divemasterutbildningen innebär mycket praktiskt arbete och du får mycket erfarenhet genom att assistera på riktiga dykutbildningar som hålls av erfaren instruktör. Du agerar här som instruktörens extra ögon. Ditt jobb som färdigutbildad är att guida redan certifierade dykare runt korallreven. Du friskar också upp minnet för dem som inte varit i vattnet på ett tag genom att gå igenom värdefulla övningar. Obs! En färdigutbildad divemaster får inte ta hand om dykare som inte redan har certifikat. Om du vill få äran att utbilda och certifiera andra människor från steg ett är intruktörskursen (IDC = Instructor Development Course) något för dig. Med all kunskap du nu har från tidigare utbildningar fördjupar du dig ännu mer. Sedan lär du dig hur man undervisar all teori och alla praktiska övningar. Du lär dig att föreläsa samt hur pedagogiken bakom dykning fungerar. Självfallet lär du dig att lösa problem, vara flexibel samt ta hand om elever som har stött på svårigheter inom vissa moment. Efter utbildningen gör du något som kallas IE, Instructor Examination. Det är ett stort praktiskt och teoretiskt prov som bedöms av högt uppsatta inom PADI’s dykorganisation. Det är som en uppkörning till körkort kan man säga. Som Open Water Scuba Instructor får du ta med dig dina första elever under vattnet och lära dem allt om säker och rolig dykning. Det finns ytterligare steg inom dykningen. Föregående är de vanligaste och mest populära. PADI Course Director är det högsta steget och då har man som uppgift att utbilda upp till instruktörsnivå. Mycket erfarenhet, arbete och en hållbar framtidsplan för titeln krävs för att ansökan skall godtas.

Thailand –idag


Förkovra dig på en svensk kursgård

– i Thailand

Det finns många skäl för ett besök. Här är några: • Du är välkommen till de kurser som man har här • Du får gärna förlägga egna kurser hit • Varför inte fira bröllopet eller 50-årsdagen här? • Eller varför inte komma hit på semester? Unika utbildningar, kurser och träningsprogram för personlig utveckling av dig själv och andra.

Center of Excellence Training Har du någon gång undrat över varför en halv miljon svenskar besöker Thailand varje år eller varför 60.000 svenskar skaffat eget boende här? Detta har med många faktorer att göra, men sammantaget gör detta att många har förälskat sig i Thailand.

På deras hemsida www.slh.nu hittar du information om marknadsledande live- och distansutbildningar för personlig utveckling inom mental träning, coaching, kommunikation, hypnos, mindfulness, konflikthantering, talar- och röstutveckling, stresshantering och ledarskap. De har ett stort utbud av kurser och utbildningar som är unika i sättet att läsa, till innehållet och inte minst när det gäller gemenskapen och nätverkandet mellan de som läser hos dem.

Kurscentrat, som kallas för CET- Thailand (CET står för Center for Excellence Training) består av en huvudbyggnad (Thaislottet), en kurslokal med plats för ett 40-tal deltagare, ett antal hus för ett 40-tal boende, pool, tennisbana m. m. Det ligger ca 100 meter från havet vid den bästa stranden mellan Bangkok och Kambodja (Chackpong beach) och 25 min med båt från ”sagoön” Koh Samet.

Thailand –idag

Flera av våra utbildningar förlägger vi också delvis eller helt på vår underbara kursgård i Thailand – en miljö som stimulerar till avslappnad och fokuserad inlärning. Deras vision och förhoppning är att det kursutbud man har att erbjuda ska leda till en ännu bättre verksamhet och ett bättre liv för dig, din familj och dina medarbetare. Kontakt i Sverige: Skandinaviska Ledar Högskolan, SLH / SIU, Box 155, 701 43 Örebro Tel. 019-33 22 33. www.slh.nu • info@slh.nu


Skönaste hotellen … Bo lite lyxigare och få ut mer av semestern

Källa: resguiden.se

För dig som söker något mer, ett lite snyggare, lite skönare eller lyxigare boende så finns det hotell som har mer. Här är Thailands fem skönaste hotell, både lyxiga designhotell och landets bästa bungalowhäng. Här presenterar vi utvalda hotell för dig som söker optimal avkoppling. Här behöver du bara tänka på en enda sak, dig själv – och möjligheterna att vila upp sig är många. Vi har valt ut ett antal hotell som uppfyller de kriterier vi har på bra boende, utan att de för den sakens skull kostar skjortan. Det mesta i Thailand ger mycket valuta för pengarna jämfört med många andra länder. Alla dessa hotell ger dig en fantastisk upplevelse med bästa tänkbara service från personalen som kommer göra allt de kan för att du ska trivas. Det är inte bara boende i Thailand som ger mycket för pengarna utan det gäller det mesta annat också. Njut av måltider tillagade av kockar i världsklass, på nästan alla destinationer kan man hitta mat från alla världens hörn. 3. Sivalai Resort, Koh Mook Upplev totalt lugn. Sivalai Resort består av bungalows och villor som ligger direkt på stranden, vackert beläget vid vattnet. Här finns ett bra poolområde och bra service. Om rastlösheten ändå tar vid lånar hotellet ut cyklar. Det är cirka 1,2 km från samhället med några restauranger och en mataffär.

1. Six Senses Spa, Hua Hin Här bor du i lyxiga dubbelrum eller deluxerum, alternativt riktigt exklusivt med egen terass och pool. Här finns alla faciliteter och två riktigt bra restauranger. Egen vinkällare med en samling viner av toppklass. Charmigt och drömlikt uppbyggt med stengångar och lummiga palmträdgårdar.

2. Layana Resort, Koh Lanta Underbart lyx-spa som ligger mitt på en vacker sandstrand. Det är barnfritt med en åldersgräns på 18 år, så här slipper du skrik, bråk och ljumna barnpooler. Tvärtom finns här ett vackert poolområde med saltvattenbassänger och Jacuzzi. På hotellet finns bl a bibliotek och dykcenter.

4. Koh Jum Lodge, Koh Jum Bo mitt i tropisk grönska på stranden. Här råder en avslappnad stämning. Det finns ett litet poolområde med solstolar, strandbar och lobbylounge med litet bibliotek, bar och restaurang med bländande utsikt över havet.

5. Hotell Indigo Pearl, Nai Yang Vid stranden hittar du ett hotell utöver det vanliga. Indigo Pearl är ett designhotell, skapat där en tenngruva nyligen låg. Här hittar du inredningsdetaljer som Du bor i rum som finns i små villor med fyra rum vardera, villorna är placeraanspelar på gruvan och romantisk asiatisk lyx med kakelmosaik och flödande de runt en lummig trädgård. indigoblå tyger. Här finns tre pooler, ett härligt spa och förstklassig mat. Indigo Pearl har fått utmärkelsen "Asiens ledande designhotell år 2010" vid The World Travel Awards, framröstat av gäster och branschfolk. Thailand –idag


Nesten umulig å tegne ny reiseforsikring fra utlandet Planlegger du å være på reise mer enn 45 dager, kan reiseforsikringen bli dyr. Her er reglene. Eirik Bruem (22) ble liggende på et sykehus i Bangkok i nesten en måned uten reiseforsikring. Trafikkulykken endte med en regning på 750.000 kroner, som familien hans dekket ved å pantsette huset sitt. Men kunne Eirik egentlig ha tegnet ny reiseforsikring i Norge fra hans tilholdssted i Bangkok, etter at den gamle var gått ut? Dét er slettes ikke så enkelt. Må fornyes før den går ut Den største markedsaktøren, Europeiske Reiseforsikring, har strenge regler for når man kan tegne reiseforsikring hos dem. Assisterende informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland. – Man må tegne reiseforsikringen før reisen tar til, og selv om returdatoen kan stå åpen, må reiseforsikringen fornyes innen den går ut for at man skal opprettholde den hos oss, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske, Emma Elisabeth Vennesland.

Nordmenn kan få et rådyrt møte med sykehus i utlandet hvis de ikke har reiseforsikring. Her fra et sykehus i Phuket Thailand. Foto: AP Dyrere å fornye forsikring Tv2.no har ringt rundt til landets forsikringsselskaper for å finne ut hvilke regler som gjelder. Det eneste forsikringsselskapet tv2.no har klart å oppspore i Norge som tilbyr deg å tegne reiseforsikring mens du befinner deg i utlandet, er Gouda. Vilkårene for å tegne en slik ny reiseforsikring er at det ikke må ha gått over 60 dager siden du hadde reiseforsikring. Dessuten får du en karenstid på 14 dager fra dagen du tegner en slik reiseforsikring fra utlandet. Dette betyr at du fra Bangkok kan tegne for eksempel en ny 60 dagers reiseforsikring, men den tar ikke til å gjelde før etter 14 dager. Du må likevel betale for disse karensdagene. Prisen for en slik ny reiseforsikring for 60 dager er 2200 kroner, opplyser selskapet til tv2.no.

– Dette betyr altså at du ikke kan tegne ny reiseforsikring hos Europeiske fra utlandet, hvis du står der uten reiseforsikring, uansett årsak? – Nei, du må fornye den før den går ut, men til gjengjeld kan du da fornye den så mange dager du vil, prisen er 60 kroner dagen, sier Vennesland. For DNBs ulike forsikringer, som også omfatter blant andre American Express og SAGA-programmet, koster forlengelse 500 kroner uken for en enkeltperson. Hos Tryg koster en måneds forlengelse av en såkalt Reise Ekstra-forsikring for enkeltpersoner 1934 kroner, mens to måneder koster 3078 kroner. Tusenvis på sykehus I 2011 ble vel 3000 nordmenn lagt inn på sykehus i utlandet. I fjor ble det registret nesten 600 sykesaker blant nordmenn i Thailand, i mange av sakene manglet det forsikring. Utenriksdepartementet advarer mot å reise i utlandet uten reiseforsikring, og presiserer at UD ikke har noen mulighet til å hjelpe nordmenn som har blitt syke i utlandet økonomisk. En undersøkelse Ipsos MMI har utført for DNB Skadeforsikring har vist at så mange som 40 prosent av reiseforsikringstakerne sier de ikke kjenner til hva denne dekker. Nordmenn som ikke er vant til å tenke på medisinsk behandling som store personlige utgifter, kan få et rådyrt møte med virkeligheten på et sykehus i utlandet.

På et sykehus i Bangkok ligger Jan-Arne Barmen – Altfor mange gambler På et sykehus i Bangkok ligger Jan-Arne Barmen. Den utmagrede 42-åringen har vært på sykehus i flere måneder, uten reiseforsikring. Hjemtransporten og sykehusregningene vil koste flere hundre tusen kroner og alt må betales av egen lomme. Sjømannsprest Jan Olav Johannessen i Thailand mener det er så omfattende kostnader hvis man blir rammet av uhell på ferie, at reiseforsikring må påbys. – Altfor mange gambler på sin egen sikkerhet for å spare noen penger, men det å bli påkjørt bakfra kan ingen av oss hindre, sier Johannessen. Selger langtidsforsikring Mange tror en helårsforsikring dekker en reise som kan strekke seg opp mot ett år, men det er feil. En helårsforsikring dekker som oftest alle reisene du foretar i løpet av et år, men varigheten til disse strekker seg som oftest til kun 45 dager. Skal du reise lenge kan det for enkelte likevel lønne seg å ha en helårsforsikring i bunn, da denne som regel gjelder i 45 dager. Så kan du tegne tilleggsforsikring for resten av reisen hos samme selskap. Hos Gouda koster en 180 dagers enkeltreiseforsikring bygd opp på denne måten vel 8000 kr. Thailand –idag

Medisinsk behandling i utlandet kan bli dyrt uten reiseforsikring. Foto: AP Hvis du velger å tegne kun en enkeltreiseforsikring i 180 dager hos samme selskap er prisen 9150 kr. Kredittkortselskapene billigst En sammenligning av priser og reisetidsrom hos de fleste som tilbyr reiseforsikring i Norge viser at kredittkortselskapene er i en særstilling når det gjelder pris på enkeltreiser. Hvis du vet at du skal legge ut på en reise som vil strekke seg utover 45 dager, men ikke over 90 dager, bør du velge kredittkortselskap.

Källa: europeiska.no, tv2.no


Följ med på kryssning längs:

Mekongfloden

Från norra Thailand glider vår båt sakta fram. Förbi fiskebyar, vacker natur och lokala marknader. I världsarvsstaden Luang Prabang i Laos möter vi munkar och insuper den fridfulla atmosfären. Därefter når vi Siem Reap och den väldiga ruinstaden Angkor i Kambodja.

En njutbar flodresa som tar dig från Luang Prabang till norra Thailand, och stannar över natten vid Pakbeng. Vi stannar också vid de fascinerande Pakou Caves och vissa byar på vägen. Takten på floden är mycket avslappnad. Vi stannar i Ban Houeilampen för att besöka Hmongfolket. De är mycket fattiga, men har en intressant kultur och en färgstark historia.

Det är en resa längs silkesväverier, rispapperstillverkare, buddhistiska tempel och folkliv präglat av floden. Vi börjar i Ho Chi Minh, gamla Saigon, i Vietnam och fortsätter till distriktet Cai Be där vi bland annat besöker en flytande marknad. Genom fyra länder följer under några avkopplande dagar Mekongs nedre flöde – från Thailand och Laos gräns ned till södra Vietnams deltaområde. Det blir flera båtresor på Mekong och dess bifloder. I södra Laos finns dramatiska vattenfall och en arkipelag i floden med ca 4 000 öar. I Kambodja lämnar vi Mekong och färdas över Tonlesjön till Angkor och dess fantastiska tempelstäder. Vietnams Mekongdelta tillhör världens bördigaste områden och har öar i flodarmarna med fruktplantager som du besöker.

Vi gästar Tan Chau med sin silkestillverkning och vi tillbringar en tid i Kambodjas huvudstad Pnom Penh. Från den livliga storstaden gör vi en färd till den lilla byn Koh Chong dit tidens stress inte nått. Ännu en bit längre upp längs floden stannar vi vid tempelanläggningen Oudong. Vi avslutar kryssningen med en färd på den märkliga Tonle Sap floden, där flödet ändrar riktning under året, och besöker staden Kampong Chhnang i vilken vi bland annat besöker en flytande by. Thailand –idag


Ät dig till bättre hälsa med

thaimat

Den bland svenskar populära thaimaten gömmer hemligheter många inte känner till. Flera av de vanligt förekommande ingredienserna i thaimat har dokumenterat hälsobringande effekter på både kropp och hjärna. För ett hälsosammare 2013 – skippa artificiella vitaminer och mineraler och satsa på den goda och äkta varan! Oavsett vad du tidigare hört om kokosmjölk har hälsoforskning visat att både kokosmjölk och kokosnötsolja är mycket hälsosammare för dig än smör och de flesta vegetabiliska oljor. Kokosmjölk ökar den ”goda” kolesterolen (HDL) medan den minskar den ”dåliga” kolesterolen (LDL). Dessutom förbättrar den immunförsvaret, reglerar ämnesomsättningen och har en positiv påverkan på hyn. I det thailändska köket används koriander i två former, antingen som färsk krydda eller i sin fröform. Koriander innehåller många hälsosamma mineraler och vitaminer. Örten påverkar matsmältningen positivt och har även visat sig motverka olika typer av magproblem.  Den populära thailändska maträtten Tom Yum soppa är allmänt känd i Thailand som en mindre mirakelkur mot magont. Hemligheten är citrongräset som visat sig hjälpa mot både huvudvärk och magkramper. Medan alla typer av basilika innehåller en rejäl dos antioxidander, menar en del hälsoexperter att Thaibasilika, eller på engelska ”Holy Basil” är ”den bättre Basilikan”. Thaibasilikan har antistresseffekter, fungerar som ”detox” för levern och motverkar hudens åldrande.    Chili, som är en viktig ingrediens i de flesta thailändska rätterär känd för att vara bra för hjärtat, hjälper till att hålla insulin-och glukosnivåerna på en jämn nivå och sätter igång blodcirkulationen. Ny hälsoforskning har även visat att chili inte bara gör att du somnar snabbare, du sover även längre och djupare.  Ingefära har länge varit känd för att den förbättrar matsmältningen och har en dokumenterat god effekt mot illamående. Andra mindre kända goda effekter är ökad blodcirkulation, förbättrat tarmsystem och vackrare hy.    Lime har visat sig vara en riktig mirakelfrukt. Listan på dess hälsobringande effekter är lång. De mest kända effekterna är ökad viktminskning, förbättrad matsmältning och vackrare hud.   - Många av de grönsaker och örter vi använder i det thailändska köket har hälsobringande effekter på människokroppen. Tillagningstekniken i thaiköket som innebär att du hettar upp grönsaker snabbt gör att vitaminer och mineraler bevaras. Dessutom är maträtterna vanligtvis riktiga smakupplevelser. Den stora hemligheten med thaimat ligger därmed i att maten förutom att den smakar väldigt bra, även gör dig friskare och mer välmående, säger Mrs Nalinee Pananon, chef för Thailändska turistbyrån i Norden. Thailand –idag


Källa: reseguiden.se Veiken och hennes ressällskap i Thailand

– Jag testade spa i Thailand

Källa: reseguiden.se

Heta ångor, väldoftande örtoljor och naturpool i kanten av djungeln Reseguidens medlem Veiken berättar om utomhusspat Hide Away Day Spa i Patong

Redan när du kommer dit, möts du av någon som tar hand om dig, ber dig sitta ner och du får örtte att dricka. Under tiden du smuttar på teet, får du en presentation av vad som väntar dig och en liten genomgång av de olika preparat som ska användas och då står du inför att välja vilka örtoljor som passar bäst för just dig. Jag valde något som luktade gudomligt och var avslappnande. Som avslutning av steg ett, fick vi var sin tvål och därefter väntade bastun. Härligt, friskt och gott Va? Bada bastu i den här värmen? Min första tanke var: Jag åker till hotellet och svalkar av mig med luftkonditioneringen. När du ändå är här måste du i alla fall testa tyckte vännerna. Tråkigt att åka själv så OK då. Det visade sig att det som jag kallar bastu är det grova artilleriet, här var ångan het, men som en smekning. Vattnet hade på något vis blandats med citrusblad och andra örter. Det kändes härligt, friskt och gott. Utomhus naturpool i kanten av djungeln Avsvalkning i en naturpool, några minuters avslappning i en vilstol och strax kommer någon och hämtar dig för traditionell Thaimassage på cirka en timma, och använder då den olja som du redan har valt. Slutligen när du tar plats i vilstolen igen, kommer det någon med frukt och ett glas med krossad vattenmelon med mycket is. Det är bara så gott.

Entrén till Hide Away Day Spa i Patong. – Att besöka ett spa i Thailand är väl inte det första man tänker på när man ska åka dit, men man kan behöva gå ner i varv om det blir mycket av allt det fina som Thailand har att erbjuda, säger Veiken, eller Solveig som hon egentligen heter.

Hide Away Day Spa ligger alldeles i kanten av djungeln och alltihop sker utomhus, vilket gör det till en total upplevelse. Kostnad cirka 1800 baht för alltihop. Det är nu några år sen vi var där och jag tänker uppleva samma sköna behandling nu när vi kommer tillbaks! Vanlig Thaimassage kostar väl cirka 500 baht och det går inte av för hackor det heller, så några sådana hinner vi väl också med tror jag.

Hide Away Day Spa, ligger strax utanför Patong och man blir kungligt uppassad i ett par timmar. Thailand –idag


Barnprostitution – en kultur i Thailand? Medias och polisens fokusering på barnprostitutionen i Thailand har lett till flera gripanden under de senaste månaderna, vilket bidragit till att lyfta fram landets inneboende problem i hanteringen av denna mycket känsliga fråga. Här förklarar vi några av orsakerna bakom den ökande barnprostitutionen i Thailand och vad som har lett till dess spridning. För det första måste det påpekas att den nuvarande mediaintensitet kring barnprostitution, särskilt fallet Mikhail Pletnev, bara hjälper till att föra ut frågan till en bredare publik. De flesta är överens om att brott av detta slag har skett, inte bara i Thailand men även i ett antal grannländer, i över 30 år. Med risk för att öppna en "burk maskar", är det en kulmen på politiska, rättsliga, ekonomiska och sociala faktorer som möjliggjort en "fristad" för pedofiler och omoraliska människor som vill missbruka och orena små barn. Uppmärksamhet och styrning Relativt milda straff som tilldäms barnsexförbrytare i Thailand, 4-20 års fängelse och / eller 8-40 000 Bt i böter, är inte tillräckligt för att ingjuta respekt för lagen. ministraff är den vanligaste påföljden. För i många år har Thailand inofficiellt fått titeln huvudstaden för sexturism i Asien. Pattaya med sina blinkande neonljus, tätt följt av de ökända rött ljusdistriktet i Bangkok och i något mindre utsträckning barer och klubbar i Phuket. Trots de falska fronterna och "rökridåer" i turistreklamen är sanningen att nästan hälften av de länder som har en framträdande roll inom turistnäringen, redovisas under parollen "sexturism. Nya initiativ och förebyggande åtgärder som vidtas av både nationella och provinsiella myndigheter och myndigheter har bidragit till att bestraffa uppenbara brott.

Det är inte ovanligt att polisen avslöja hela nätverk av barnprostitution med rikstäckande och i vissa fall internationella kontakter, som opererar från legitima företag eller via intet ont anande mellanhänder.

I Pattaya har de lokala myndigheterna nyligen startat en kampanj som syftar till hårdare tag mot handlingar som barnmisshandel, utnyttjande och prostitution, för att sedan kunna avslöja rötterna till ett misstänkt pedofilnätverk och arresteringen av den internationellt kända ryska musikern Mikhail Pletnev för att nämna en gärningsman. Såvida Thailand inte inom alla former av regering och myndigheter, försöker utrota barnprostitutionen, kommer situationen att förvärras.

Den massiva ekonomiska klyftan i den thailändska ekonomin, som sträcker sig från den superrika eliten till de missgynnade risodlarna i Thailands ffattiga region Isaan bidrar starkt till den ökade barnprostitutionen. Ojämlikheten i välstånd och de inneboende nackdelar som detta medför (dålig hälsovård, utbildning och livskvalitet) innebär att många familjer, särskilt i Thailands landsbygd norr och nordöstra regioner, ser till sina barn för att ge en inkomstkälla. Det är inte ovanligt att se barn så unga som 10-år gamla sluta skolan för att hjälpa till i familjeföretaget.

På grund av de skillnaderna har prostitution av både minderåriga och vuxna blivit ett populärt yrkesval genom mer missgynnade av det thailändska folket, främst på grund av dess relativt lukrativa avkastning i stället för att arbeta på familjens gård. Trots att prostitution är olagligt i Thailand, är det ´ utbredd i hela kungariket. Barer, pubar och klubbar i varje större stad tillgodoser både lokala och utländska kunder. Ända sedan Vietnamkriget har prostitutionen blomstrat i nationen och har fått göra det främst på grund av de intäkter som skapas av besökande turister.

Thailand –idag


De vanligaste orsakerna när thailändska barn att bli inblandade i prostitution är: – De säljs eller hyrs ut av sina föräldrar eller vårdnadshavare, som ofta mår extremt dålig eller är desperat och använder kanske en agent för att underlätta affären. – Hemlösa eller barn på rymmen vänder sig till prostitution som ett sätt att överleva – Grupptryck, syskon eller vänner ”tvingar” dem in i branschen – De är offer för bedrägerier eller skrupelfria människor som utnyttjar situationen genom att tvinga dem till prostitution. – Offer för våldtäkt, sexuella övergrepp och misshandel, ofta rädda att berätta, blir de prostituerade. Framför allt barn som utsätts för sexuella övergrepp i hemmet vänder sig till att sälja sina kroppar. Nästan alla barn blir fångade i branschen efter bara ett fåtal kunder, deras oskyldiga sinnen är lätta att förvrängda och de är rädda för att vända sig till polisen eller sina föräldrar. Att börja eller bli involverad i prostitution vid ung ålder ger dem fel inställning till att använda sex för att tjäna pengar, fångar dem i branschen långsiktigt och ger dem mycket lite hopp om att leva ett relativt "normalt" liv.

Den sociala klyftan och mängden av prostitution i Thailand har i sig lett till en ökning av efterfrågan på yngre och yngre sexarbetare. Det är inte ovanligt att höra att barn hyrs ut eller säljs av sin familj, ibland för så lite som 2-3000. Vissa barn tvingas in i branschen, de har kanske körts bort från splittrade familjer eller tvingats till det genom vänner eller släktingar. Många barn från städerna söker sig till prostitution efter att de försökt sälja droger, en mycket riskabel syssla och hårt bestraffade brott – eller blir tiggare. Det lättpåverkade unga sinnet, resulterar vanligtvis i att de flesta barn blir "karriärprostituerade." Ovilliga att informera sina föräldrar eller myndigheter om sin situation, tvingas många barn till prostitution och kommer efter ett tag att acceptera sin situation och fortsätta erbjuda sig till försäljning. I Pattaya Enbart tros det vara cirka 2000 minderåriga inblandade i prostitutionsindustrin, medan ca 900 nya barn tros komma till området för prostitution varje år.

barnen själva. En agent kan leverera barnet till en kund eller öppna en olaglig bordell, vanligen fronted av en legitim verksamhet, där kunderna kan komma och få service i en kontrollerad miljö. Agenterna eller deras chefer kommer då att betala barnet pengar för dess sexuella tjänster och samtidigt ta en bit av kakan för sig själva.

Det är inte ovanligt för ett barn att bygga upp ett nätverk av regelbundna kunder, vilket är fallet med de flesta prostituerade, och väljer att lämna en agent eller bordell, och enbart förlita sig på återkommande stamkunder. Lögner och bedrägerier är ett vanligt sätt att locka barn till att utföra oanständiga handlingar. I början lurar man dem innan de befinner sig i en situation utan annat val än att fortsätta in i prostitution. Bluffen innebär vanligtvis att barn lockas att arbeta i en legitim verksamhet, ackumulerande en skuld till ägaren, innan de sedan erbjuds möjlighet att "arbeta" bort skulden genom att utföra oanständiga sexuella handlingar.

Endast en mycket liten andel av barnprostituerade fungerar som en individ i branschen, främst på grund av de verkliga riskern och faror som är förknippade med detta. De flesta barn, som är inblandade i branschen, kontrolleras eller hanteras av en agent. Barn köps eller handlas ofta mellan agenter eller företag för att dessa ska kunna behålla sin kundkrets. Bortsett från de lokala thailändska barnen har många agenter i Pattaya börjat köpa barn från grannländerna, såsom Kambodja och Laos. Kostnaden för ett 8 år gammalt barn från Kambodjaär runt 8000 Bt. Agenter är ansvariga för att vara länken mellan kunder eller potentiella kunder, och

Thailand –idag

För utomstående verkar det nästan omöjligt att tro att Thailand kan utrota barnprostitution och sexuellt utnyttjande av minderåriga. För att hejda flödet behöver barnen bli bättre utbildade i tidig ålder, om de faror det innebär att ägna sig åt prostitution. Samhällsengagemang, program och specialiserade telejourer skulle kunna ge berörda barn någonstans att vända sig – och som kan hjälpa och förklara för dem att det finns andra alternativ och sätt att lämna branschen. Som med de flesta frågor i samhället är utbildning nyckeln till förändring, det är dock ett bra omhändertagande av barnen som behövs för att starta en systematisk rörelse som hindrar ökningen av en sådan avskyvärd industri, och som samtidigt leder till gripandet av de inblandade brottslingarna.


– i Thailand har vi ingen snö!

Vi är det största och äldsta skandinaviska semesteroch rehabiliteringshemmet – verksamma i över tio år! • Vi klarar att ge alla sorters behandlingar i våra anläggningar i Pattaya och That Phanom vilka är anpassade för funktionsnedsatta. • Egen fysioterapeut – som är godkänd av norska NAV.

• Vi har en stor fordonspark som även kan ta rullstolsburna. • Vi har en duktig och välutbildad personal som trivs med sitt arbete och därför stannat hos oss genom alla åren.

w w w. b a a n - s a b a i j a i . c o m

Aug 2013  

Ditt digitala månadsmagasin som handlar om Thailand!