Page 1

16

LC zaterdag 28 september 2013 - bijlage@lc.nl

smaak^stijl

LC zaterdag 28 september 2013 - bijlage@lc.nl

Interieur van De Dom van Trier.

FOTO’S SHUTTERSTOCK

Trier

Uitstapjes

Trier ligt in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat RheinlandPfalz, en grenst aan Frankrijk, Luxemburg en België. Afstand Leeuwarden-Trier: zo’n 500 kilometer. De Romeinse keizer Augustus gaf net voor het begin van onze jaartelling opdracht de stad te bouwen. Trier was zelfs even hoofdstad van het West-Romeinse rijk en kreeg de bijnaam Secunda Roma, het Tweede Rome. Volgens een overlevering is Trier nog ouder: vijfduizend jaar geleden zouden er al Keltische nederzettingen op deze plek aan de Moezel zijn geweest. De Moezel vormt de noordgrens van de Hunsrück. Dit gebied is een laaggebergte vol bossen en groene akkers, waar diverse rivieren en kleine watertjes hun weg vinden. En waar het dankzij Fahrradbahnen - een soort snelwegen voor de fiets die niet te veel stijgen en dalen - prima fietsen is. En voor wie het toch te ver is: een speciale bus haalt vermoeide fietsers weer op.

Niet alleen in Trier zelf, ook in de omgeving zijn diverse bezienswaardigheden: In Bitburg - 30 kilometer ten noorden van Trier - staat de beroemde Bitburger bierbrouwerij, bekend van de slogan ’Bitte ein Bit’. Liefhebbers van archeologische bezienswaardigheden moeten in Otzenhausen zijn, zo’n 50 kilometer ten zuidoosten van Trier. Hier bevindt zich een van de grootste Keltische bouwwerken, stammend uit de vijfde of vierde eeuw voor Christus. De Hunnenring, zoals dit bouwwerk ook wel genoemd wordt, beslaat ruim 18 hectare. Naast de Moezel is de Saar ook een belangrijke rivier in de Hunsrück-regio. Aan de Saar ligt het wijnstadje Saarburg, beroemd om de waterval in het oude stadscentrum. Bij het plaatsje Irrel, zo’n 20 kilometer ten noordwesten van Trier ligt het Ferschweiler plateau. Hier kunnen geologie-fans hun hart ophalen: een avontuurlijke wandeling tussen miljoenen jaren oude rotsformaties, kloven en watervallen. Hoogtepunt is de Teufelsschlucht, waar de wandelaar door een metershoge kloof moet zien te komen. Langs de Moezel loopt de Mosel Radweg. Deze 240 kilometer lange Moezel-fietsroute loopt van Perl naar Koblenz en doet naast Trier ook bekende Moezelplaatsen als het middeleeuwse Bernkastel-Kues, de jugendstilstad Traben-Trarbach en het schilderachtige Cochem aan.

17

Chocoladefestival Voor de elfde keer vindt zondag in Zutphen het grootste chocoladefestival van Nederland plaats. Op de Groen- en Houtmarkt staan de negen beste chocolatiers uit het land om hun kunnen te laten zien en te laten proeven, onder wie Arthur Tuytel, winnaar

Vrijdag 4 oktober is er in en rond Veenhuizen een zwerftocht bij nacht en ontij. Al dolend door de contreien van dit aparte dorp komt men duistere figuren tegen, maar ook muziek, zang, straattheater en film passeren de revue. De tocht begint om half negen.

Een oude stadspoort, thermen, een amfitheater. In Trier waan je je soms eerder in Romeinse sferen dan in een Duitse stad. SYBYLLE KROON

S

ecunda Roma wordt Trier ook wel genoemd. De oudste stad van Duitsland, gelegen aan een sierlijke S-bocht van de Moezel, bekoort op haar eigen

manier. Ruim tweeduizend jaar geleden werd Trier gebouwd, in opdracht van de Romeinse keizer Augustus. Oud dus, maar met honderdduizend inwoners zeker niet groot. Een overzichtelijke stad, gelegen aan de Moezel en omringd door het laaggebergte van de Hunsrück en de Eifel. Fietsend vanaf ons kloosterhotel aan de Moezel rijden we via de Kaiser Wilhelmbrücke probleemloos de binnenstad in. Het geometrische stratenpatroon leidt ons linea recta naar de Porta Nigra. Dankzij de Romeinen hebben we daar geen kaart voor nodig. Aangezien we onze fiets niet tegen dit fraaie werelderfgoed mogen stallen, parkeren we de tweewielers in de nabijgelegen ondergrondse stalling. Te voet gaan we verder, want achter de zwartgeblakerde Romeinse toegangspoort - gebouwd in de tweede eeuw ligt het oude centrum, een voetgangersgebied. Direct al stuiten we op de VVV, waar we vriendelijk welkom worden gehe-

ten en een gratis kaart van de stad meekrijgen. We wandelen van de Porta Nigra over de Simeonstrasse naar het centrale stadsplein, de Hauptmarkt, naar verluidt het mooiste plein van Duitsland. En hoewel hier honderden mensen samenkomen om te winkelen, op een van de vele terrassen te zitten of naar de markt te gaan, is de sfeer gemoedelijk.

Konditorei Op deze zonnige herfstdag zien de historische, sierlijke en kleurrijke panden er nog indrukwekkender uit. Waar je ook kijkt: alles op en rondom deze markt is charmant, fotogeniek en uitnodigend. We kunnen de verleiding niet weerstaan en gaan op het terras zitten van een van de vele cafés en Konditoreien. En ook tegen de inhoud van de rijkelijk gevulde vitrines kunnen we geen nee zeggen. Zwei Kaffee und zwei Schwarzwälder Kirschtorte, bitte. We moeten verder, er wachten nog veel meer bezienswaardigheden, allemaal binnen een straal van anderhalve kilometer van de Hauptmarkt, dus prima wandelend te doen. Diverse bouwwerken uit de Romeinse tijd en de klassieke oudheid staan op de Werelderfgoedlijst. En dat de inwoners van Trier er trots op zijn, blijkt wel uit de uitstekende

staat van onderhoud. Op weg naar het amfitheater en de Kaiserthermen komen we langs de Dom van Trier - de oudste kerk van Duitsland, op Romeinse fundamenten gebouwd - en de Constantijn Basiliek. Het exterieur van deze historische panden is al imposant, het interieur overweldigt ons bijkans. Nadat we de zware deur van de basiliek hebben opengeduwd, komen we in een imposante ruimte. De basiliek heeft enorme afmetingen, de ruimte is maar liefst 30 meter hoog en opvallend leeg. Je voelt je er nietig bij. Onder de indruk lopen we verder door het openluchtmuseum Trier. Het Keurvorstelijk Paleis (Kurfürstliches Palais) pal naast de basiliek staat helaas in de steigers, maar de wandeling door de paleistuin is ook de moeite waard. Grenzend aan de tuin is het Rheinisches Landesmuseum, waar de geschiedenis van Trier en de omgeving in archeologische stukken en kunst tot leven komt.

Marx Trier telt verschillende musea, waaronder het geboortehuis van Karl Marx. Die bezoeken we de volgende keer dat we deze stad aandoen. Hoogste tijd om op een terras even bij te komen van alle indrukken van

LUX E M B U RG

Luxemburg

E42

Trier

E422

Mitlosheim E29

Afstand: 45 kilometer Start bij een bijzondere pleisterplaats aan de noordkant van Trier: Klosterschenke, een eeuwenoud klooster aan de Moezel dat tegenwoordig dienst doet als hotel en restaurant. Gelegen in de noordelijke wijk Pfalzel. Gasten slapen in een voormalige nonnenkamer en het restaurant combineert traditie met eigentijdse streekgerechten. En uiteraard staan de beste Moezelwijnen zoals riesling op de kaart. Op het terras met uitzicht op de Moezel kan ook de passerende wandelaar of fietser even verpozen. Klosterschenke ligt pal aan de Moezel-fietsroute. Liefhebbers van wijngaarden en middeleeuwse dorpjes fietsen stroomafwaarts richting Koblenz, waar de Moezel in de Rijn uitmondt. Dat is een fietstocht van een aantal dagen. Fans van natuur, cultuur en historie fietsen de andere kant op: met het water aan de linkerhand (westoever) stroomopwaarts door Trier richting de grens met Luxemburg. In het grensplaatsje Wasserbillig brengt een pontje de reiziger naar de andere kant. Het fietspad leidt weer naar Trier. Aan deze oever (oostkant) staan middeleeuwse loskranen uit 1423 en 1774 die gebruikt werden voor het laden en lossen van schepen die de stad aandeden. Het centrum van Trier is ongeveer een kilometer fietsen.

Het tweede Rome

D U I TS L A N D

© LC/MapCreator 210913 | RH

Trier. Dat doen we met een glas koude riesling. Naast een historische stad is Trier namelijk ook dé wijnstad van de regio: en dit is de bakermat van de beroemde witte wijn. We wandelen nog geruime tijd door de brede straten van het centrum, de fotocamera maakt overuren. De zon gaat bijna onder als we weer onder de zwarte poort doorlopen en onze fietsen ophalen. We verlaten de stad via de Romerbrücke, ook al een stuk werelderfgoed. Het voelt bijzonder om te fietsen over een brug waar tweeduizend jaar geleden Romeinen paradeerden. Halverwege, boven de Moezel, stoppen we even. We kijken om en bewonderen de stad aan de Moezel terwijl de laatste herfstzon de historische skyline koestert. Tegelijkertijd realiseren we ons dat Trier als oudste stad van Duitsland grote godsdienstige, cultureel-historische en politieke ontwikkelingen heeft doorgemaakt en het nodige te verduren heeft gehad. Geplunderd door Noormannen, vernietigd door Franken, verwoest door bommen. Het Tweede Rome is door de eeuwen heen grotendeels verloren gegaan. Maar uit de ashopen van oorlog en geweld verrees een bekoorlijke stad: het Tweede Trier.

Detail van een fontein die de Hauptmarkt siert.

> www.chocoladefestival-zutphen.nl

Fietsen door havengebied

Caravana 2014 (23-28 januari) in WTX Expo in Leeuwarden is met vierhonderd exposanten al volgeboekt. De grootste kampeerbeurs van ons land trekt elk jaar tienduizenden bezoekers die zich oriënteren op caravans, tenten en campers, of op een geschikt reisdoel. De beurs beleeft zijn 54ste editie.

Het havengebied Rotterdam beschikt sinds kort over een heel nieuw fietsroutenetwerk. De ANWB stelde twintig fietsroutes samen dwars door de wereld van schoorstenen, gekleurde containers en loodsen die ogen als bungalows en bundelde deze in de fietsgids Rotterdam Havengebied. Kilometers fietsplezier langs havens en raffinaderijen, monumentale panden vol havenhistorie, vestingstadjes maar ook via veerpontjes en over dijken door het oer-Hollandse achterland. Industrie en natuur vormen een prachtige mix.

> www.caravana.eu

> www.anwwb.nl

Caravana al volgeboekt

Wittlich

E44

Fietsen langs de Moezel

Bitburg

van de prestigieuze prijs ‘Coupe du Monde’. In de hele stad vinden diverse activiteiten plaats die alles te maken hebben met chocolade.

Nachtelijke zwerftocht Veenhuizen

> www.gevangenismuseum.nl

> www.hotel-klosterschenke.de

+

kortweg

reizen

De majestueuze Dom van Trier.

LC

mooisteplekje Het Keurvorstelijk Paleis.

De Hauptmarkt, volgens sommigen het mooiste plein van Duitsland.

In deze rubriek laten LC-lezers zien welke bijzondere plekken ze bezochten op vakantie in binnen- en buitenland. Bijdragen zijn welkom via bijlagen@lc.nl.

La Viste, Rousset (Frankrijk), aan het stuwmeer van Serre Ponçon, niet ver van Gap. Mooier uitzicht vanuit de caravan (rechts in beeld) hebben we nog niet gehad.’’

,,In 2009 stonden we op camping

Diny Makkinga, Wolvega.

Trier - het tweede Rome  

Reisreportage over de Duitse stad Trier. Met fietsroute en uittips in de regio. Gepubliceerd in de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noo...