Page 1

Het gezond paard Het is belangrijk om een dagelijkse controle uit te voeren of het paard gezond is, zo kan men de kleinste afwijkingen tijdig opsporen en adequaat reageren. Bij deze controle zijn er enkele punten die men moet observeren:

Het gedrag Bekijk u paard wanneer het losloopt, een gezond paard is nieuwsgierig, reageert snel en is goed gezind. Het heeft een heldere blik en beweeglijke oren. Hij toont belangstelling voor zijn omgeving.

De huidplooitest Deze test toont of het paard geen vocht te kort heeft. Het gaat als volgt: neem bij de schouder een stukje huid vast en trek dit omhoog. Kijk hoe lang het duurt voordat het weer op zijn plaats zit. Wanneer een paard voldoende vocht opgenomen heeft is de huid voldoende elastisch en neemt de huid onmiddellijk zijn plaats terug in. Wanneer dit echter twee tot drie seconden duurt komt het paard vocht tekort. Hoe langer de plooi blijft hoe ernstiger de uitdroging. Wanneer het paard niet voldoende drinkt kan dit aan de kwaliteit van het water liggen. Normaal moet een paard tot 50 liter water per dag drinken.

Algemene indruk Het paard moet een glanzende vacht hebben en heldere ogen. Hij mag niet te dik zijn maar ook niet te mager. Wanneer een paard geen belangstelling heeft voor zijn eten moet dit ook alarmerend zijn voor u.

Belangrijke zones De plek waar het zadel zit moet men onderzoeken op wondjes, zwellingen of vereeltingen, deze kunnen pijn veroorzaken bij het rijden. Ook het bit kan wondjes veroorzaken, controleer dus ook de mond en de mondomtrek. Na iedere rit moet de ruiter er een gewoonte van maken om met zijn hand langs de pezen van het paard te gaan. Zo kan men abnormale temperatuur, zwellingen of verhardingen tijdig vaststellen. Het is vanzelfsprekend dat de hoeven iedere dag minstens 1 keer moeten uitgekrabd worden en voor en na iedere rit. Ook moet men controleren of de hoeven dezelfde temperatuur hebben. Een warmere temperatuur kan wijzen op een infectie. Uitscheiding

De uitwerpselen moeten een stevige vorm en een gezonde geur hebben. Wanneer een paard niet mest moet de ruiter op zijn goede zijn! Hetzelfde geldt voor de urine, kleurverandering in de urine of problemen bij het urineren zijn een reden om de dierenarts erbij te halen. De temperatuur bij paarden De temperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37.5 en de 38째C. Bij een veulen ligt dit iets hoger:38.5째C. Koorts begint dus bij 39째C.


De pols Het ritme van de hartslag ken men op verschillende plaatsen vaststellen, gemakkelijk is onder de onderkaak. Bij een volwassen paard in rust ligt dit tussen de 32 en 44 slagen per minuut. (Bij een veulen is dit iets sneller, tussen de 50 en de 70 slagen per minuut.) Na een inspanning kan de hartslag oplopen tot 160 tot 250 slagen per minuut. Het ademhalingsritme Dit kunt u het best meten door u hand voor de neusgaten van u paard te houden en te kijken naar het op-en neergaan van de borstkas. In rust ademt een paard 7 tot 15 keer per minuut in en uit. Na een inspanning kan dit oplopen tot 45 keer.

De kleur van het tandvlees bij paarden Wanneer het tandvlees abnormaal bleek is of gelig kan dit wijzen op bloedarmoede, ook een erg rode kleur is alarmerend. Gezond tandvlees is glad, en licht roze. Wanneer u op het tandvlees drukt moet dit onmiddellijk zijn roze kleur terug krijgen, wanneer dit langer dan 2 seconden duurt, is er iets aan de hand.

Het medicijnkastje U moet altijd een medicijnkistje bij de hand hebben, zowel als u thuis bent bij u paard of als u op verplaatsing gaat rijden. Op deze manier moet je de eerste hulp kunnen toedienen aan u paard indien dit nodig is. Wat moet er allemaal in? Ì Een thermometer ¼ Een schaartje zonder punt: om dood weefsel van een wond weg te knippen. è Een pincet: om vuil uit een wonde te halen. 9 Een tondeuse: om haar rond een wonde te kunnen wegscheren, of wanneer het paard een injectie moet krijgen. (op deze manier worden de aderen beter zichtbaar) Ü Een prang x Een muilkorf: om het paard te beletten te eten P Hoefsmidtoebehoren: u moet in staat zijn een hoefijzer te verwijderen wanneer een paard zich verwond heeft. r Desinfecterende middelen Ì Steriele kompressen: om tussen een wond en een verband te leggen. U Kaardgaren katoen: dit legt men onder de banden om de benen warm te houden en het tegen stof en schokken te beschermen. D Velpeau banden en zelfklevend elastisch verband: om een wond te beschermen. Ì Stalbandages! ê Jodium en desinfecterende zeep: voor de verzorger of voor het verzorgend materiaal te reinigen ˆ Waterstofperoxide: om diepe wonden te reinigen Ì Steriele zoutoplossing: om een door mest of modder vuile wond schoon te maken. t Tetanusserum: zie hoofdstuk inentingen. Ì Vette antiseptische zalf en vaseline: preventie en behandeling van kloofjes Ì Paraffineolie: om de doorvoer te vergemakkelijken wanneer een paard koliek heeft Dit is een standaard medicijnkistje, bij deze producten kunnen nog meer individuele producten worden toegevoegd. Maar let op! Ga zelf niet voor


doktertje spelen! Let ook op de vervaldatum van de producten en bewaar het kistje op een koele en donkere plaatst, en hou het materiaal schoon. Links: Informatie over Anky van Grunsven Informatie over paarden Een filmpje: Anky van Grunsven WK

Caroline  

caroline opdracht informatica het paard