Page 1

Setmana Santa Tarragona 2013

Foto: Carme Ribes Moreno

Semana Santa Tarragona 2013


Índex Índice 04 06 14 26 30 34 37 38 40

La Setmana Santa a Tarragona La Semana Santa en Tarragona Saludes Saludas Programa d’Actes Programa de Actos Ordre de la Processó del Sant Enterrament Orden de la Procesión del Santo Entierro “Escolta amb nosaltres... la Setmana Santa” “Escucha con nosotros... la Semana Santa” Especial Setmana Santa Especial Semana Santa Venda de tiquets Venta de tickets Recorregut de la Processó Recorrido de la Procesión Confraries Cofradías Guia Setmana Santa - Edició 2013 Edita: Cadena SER (Av. Roma, 5a 2-2. 43005 Tarragona) Patronat Municipal de Turisme de Tarragona (Carrer Major 39, Tarragona) Direcció: Mònica Cid i Català Organitza: Agrupació d’Associacions de Setmana Santa Coordinació: Marc Càmara, Marta Bonillo, Isabel Gracia, Érica Ferrándiz Textos i guió fotogràfic: Quim Mas Carceller, Marta Bonillo Disseny i Maquetació: Pastor Publicidad Fotografies: Carme Ribes Moreno, Pere Amenós Basora, Carles Mallol Parga, Quim Mas Carceller, Oriol Ventura Pedrol, Miquel Sanchis Bernabeu, Jordi Amenós, Ramón Giner Filella, Elvira Ferrando Gómez, Lluís Amnés Basora, Cadena Ser. D.L.: T-344-2013

05


MALLOL ARMATS

La Setmana Santa a Tarragona

La Semana Santa en Tarragona

La Setmana Santa de Tarragona constitueix una fita importantíssima en la vida de la ciutat des de fa ja molts anys - segles que fossilitzen tradicions -, ja que els seus orígens moderns cal situar-los a mitjan segle XVI . La Setmana Santa de Tarragona reuneix en pocs dies el major nombre de manifestacions de pietat popular que permeten confirmar-la com la millor de Catalunya, comparable a les més famoses d’Espanya, ni millor ni pitjor, sinó tan sols diferent, amb una participació directa de prop de 5.000 confrares. Les celebracions tenen com a protagonistes als Viacrucis de les diferents confraries, la Processó del Dolor del Dimecres Sant i la Processó del Sant Enterrament del Divendres Sant. Solemnitat, tradició i silenci han estat des de sempre les principals característiques de la més representativa i genuïna manifestació religiosa popular de la Setmana Santa tarragonina. Ens hem referit evidentment a la Processó del Sant Enterrament que té lloc al capvespre del Divendres Sant i que discorre principalment pels vells carrers del nucli antic de la ciutat. No és en va que aquesta processó va ser declarada l’any 1999 “Festa tradicional d’interès nacional” per la Generalitat de Catalunya, reclassificada el 2010 com “Element patrimonial d’interès nacional” i també, el 2009, “Festa tradicional d’interès nacional” a tot el conjunt de la Setmana Santa de Tarragona.

La Semana Santa de Tarragona constituye un hito importantísimo en la vida de la ciudad desde hace ya muchos años - siglos que fosilizan tradiciones -, puesto que sus orígenes modernos cabe situarlos a mediados del siglo XVI. La Semana Santa de Tarragona reúne en pocos días el mayor número de manifestaciones de piedad popular que permiten confirmarla como la mejor de Cataluña, comparable a las más famosas de España, ni mejor ni peor, sino tan sólo diferente, con una participación directa de cerca de 5.000 cofrades. Las celebraciones tienen como protagonistas a los Vía crucis de las diferentes cofradías, la Procesión del Dolor del Miércoles Santo y la Procesión del Santo Entierro del Viernes Santo. Solemnidad, tradición y silencio han sido desde siempre las principales características de la más representativa y genuina manifestación religiosa popular de la Semana Santa tarraconense. Nos referimos evidentemente a la procesión del Santo Entierro que tiene lugar al atardecer del Viernes Santo y que discurre principalmente por las callejuelas del casco antiguo de la ciudad. No es en vano que esta procesión fue declarada el año 1999 “Fiesta tradicional de interés nacional” por la Generalitat de Catalunya, reclasificada el 2010 como “Element patrimonial de interés nacional” y también, el 2009, “Fiesta tradicional de interés nacional” a todo el conjunto de la Semana Santa de Tarragona.

07


Jaume Pujol Balcells Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

Josep Fèlix Ballesteros Alcalde de Tarragona

COHERÈNCIA

Més d’una vegada us haureu preguntat —també jo ho faig, com va poder ser que aquells mateixos que un diumenge van aclamar Jesús quan entrava a Jerusalem a lloms d’un pollí, pocs dies després, el divendres, demanessin a crits a Pilat que el crucifiqués. Si l’estimaven un dia, com podien ser els seus enemics poca estona més tard? Una possible explicació la trobem quan mirem la nostra pròpia existència i veiem que, potser no d’una manera tan exagerada com els conciutadans de Jesús, també nosaltres sembla que uns dies diem que sí a Jesús i uns altres l’ignorem. Aquells habitants de Jerusalem, que un dia l’exalten i l’endemà l’increpen, no eren tan diferents de nosaltres. Potser s’amagaven en l’anonimat de la multitud, d’alguna manera havien perdut part de la seva condició personal. No volien complicacions, els interessava més el que feien tots, el que feia la massa, que no pas la veritat. I així es veuen arrossegats per aquells als quals Jesús feia nosa. Que visquem santament aquestes jornades santes. Són dies també de descans, però no perdem de vista que meditar la Passió de Jesús, participar en els oficis del tríduum pasqual, prendre part en les processons, ens ajudarà a conèixer Jesús més de prop i fer-lo present en la nostra vida, perquè molts arribin a conèixer també aquell que va morir per tots i va ressuscitar, i que viu per sempre: la mateixa Veritat. Reviure els esdeveniments de la Setmana Santa ens ha d’ajudar a ser coherents.

La primavera a Tarragona es desperta amb els sons dels tabals i les matraques de Divendres Sant. Cíclicament, any rere any, els tarragonins acomiadem l’hivern endinsant-nos en les tradicionals celebracions de la Setmana Santa. La plaça del Rei, la Baixada Peixateria son escenaris on es barregen tradició, religiositat popular i el misteri de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús de Nazaret. La ciutat torna a prendre els carrers amb els viacrucis, les visites als monuments, l’ofici de Tenebres i el Sermó de la Bufetada. Vestes, ciris, passos, estendards i el so de la musica sacra ens envaeixen suaument els sentits. I com no podria ser d’altra manera, els amics de la SER també hi són presents a les ones. Certament, el cicle de la vida ha tornat a ficarse en marxa.

Josep Fèlix Ballesteros Alcalde de Tarragona

† Jaume Pujol Balcells Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

09


Patrícia Anton i Martínez Presidenta del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona

Joaquim Julià Panadès President de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa

La Setmana Santa de Tarragona és una de les manifestacions populars de les quals els tarragonins ens sentim més orgullosos. No en va, la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant ha estat declarada “Element patrimonial d’interès nacional” per la Generalitat de Catalunya. Sempre s’ha dit que el silenci, el respecte i la solemnitat són les tres característiques que la fan única i diferent, una Setmana Santa considerada la més important de Catalunya. Són dies molt especials que commouen profundament els fidels; però també dies on la religiositat i la devoció comparteixen protagonisme amb els nostres visitants. No ens podem oblidar del gran flux de persones que s’acosten a presenciar aquest espectacle de fe i que queden enlluernades davant de totes les celebracions religioses i dels misteris, unes figures que sembla que prenguin vida en un marc monumental incomparable de més de dos mil anys. El tarragoní participa en tots els actes i el visitant ho gaudeix amb ell. El tarragoní transforma la seva rutina per una tradició i el visitant capta les seves bones vibracions. El tarragoní és, sens dubte, el millor ambaixador d’una de les festes que més estima i valora. Seguim treballant en aquesta línia de respecte cap al propi ciutadà i cap al visitant que durant aquests dies s’aboca a la nostra ciutat en espera de satisfer les seves expectatives. Tarragona és única per molts motius, tot un mosaic patrimonial, històric i cultural; però sens dubte, la seva Setmana Santa és un dels segells que li donen qualitat. Un sentiment molt profund que a ningú passa desapercebut. La Setmana Santa de Tarragona s’ha de viure.

Quantes vegades hem sentit de boca de reconeguts confrares o hem llegit en els escollits textos de prestigiosos escriptors o cronistes, aquestes expressions en les quals s’uneixen Tarragona i la Setmana Santa com dues realitats inseparables. Per a alguns, es tracta d’una disquisició merament semàntica; per a uns altres, solament un joc de paraules sense la major transcendència.

Patrícia Anton i Martínez Presidenta del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona

Joaquim Julià Panadès President de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa

Però el realment cert, la veritat irrefutable, és que la nostra Setmana Santa és part inseparable de l’essència de Tarragona quan no l’ànima mateixa de la ciutat, per més que alguns considerin que aquesta celebració i el que comporta durant tot l’any, juntament amb altres festes de marcada essència religiosa, són més una rèmora del passat que altre cosa. Els qui així pensen, ignoren que aquesta manifestació de genuïna i autèntica pietat popular ha modelat, amb paciència de segles, l’esperit dels tarragonins. I és que Tarragona, sense Déu, no s’entendria. Tarragona, sense Fe, seria una ciutat sense ànima. Una Festa que, després d’un llarg i acurat procés de gestació, sota les atencions i els desvetllaments de les nostres Confraries, Gremis, Germandats, Congregacions i Associacions, neix amb l’explosió de goig el diumenge de Ramos i creix i mor en el cor mateix de la ciutat amb l’efímera existència d’una setmana. Tota una vida tancada en set dies. I així, una vegada i una altra, fins que Crist vulgui, per a, cada primavera, tornar a néixer, a créixer i a morir en el mateix esplèndid escenari de la Part Alta.

11


Mònica Cid i Català Mònica Cid i Català Directora Cadena SER Tarragona

Tarragona es converteix durant la Setmana Santa en una ciutat que respira tradició a mans de milers de tarragonins i tarragonines. Més enllà de les creences que pugui tenir cadascú, la Setmana Santa de casa nostra s’ha convertit al llarg dels anys en la més important de Catalunya i una de les més visitades per turistes d’arreu de l’Estat. La Setmana Santa és un dels moments litúrgics més importants i intensos de l’any. Per alguns és una cita anual amb la devoció i la creença però també és un símbol d’identitat i cultura per la ciutat. És l’oportunitat perfecte per promocionar i donar a conèixer una ciutat amb una història mil·lenària que compta amb un importantíssim llegat romà declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO. Vull aprofitar també aquestes línies per agrair l’esforç i la il·lusió un any més de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona i del Patronat de Turisme de Tarragona. Aquestes entitats juntament amb la Cadena SER fan possible el que tenen ara a les seves mans. Des d’aquesta emissora volem fer allò que més ens agrada i que millor sabem fer: d’altaveu per explicar arreu una Setmana Santa que no es poden perdre.

Mònica Cid i Català Directora Cadena SER Tarragona

13


Del diumenge 24 de març al dissabte 29 de març V MOSTRA DEL PATRIMONI ARTÍSTIC DE LA SETMANA SANTA TARRAGONINA, organitzada per l’Agrupació d’Associacions, amb l’horari d’obertura següent: a la catedral, a les esglésies de Natzaret, Sant Llorenç i Sant Miquel del Pla: de 10 a 13 h i de 16.30 h a 20.30 h; a l’església de Sant Nicolau de Bari: Diumenge de Rams, de 10.15 a 11.30 h i el Dimecres Sant, de 17 a 19 h (per concertar altres horaris de visites en aquesta església, truqueu al telèfon 977 229 630). JORDI AMENÓS

Programa d’Actes Setmana Santa 2013 Divendres 1 de març A les 19 h. Al Centre Cultural de Cambrils (C. Sant Plàcid, 18) ALTRES MIRADES, inauguració de l’exposició “SPIRITUS LUX - L’esperit de la llum”. En aquesta mostra hi trobareu cera, oli, parafina, ciris, espelmes, atxes... matèria. Cerqueu la llum de l’Esperit. Oberta de l’1 de març fins al 5 d’abril, en horari de 15 a 22 h. Organitza: Associació d’Antics Alumnes de La Salle de Cambrils i l’Agrupació d’ASST. Dissabte 16 de març A les 19.30 h. VIACRUCIS a l’església de Sant Pere del Serrallo. A les 20 h. Sortida en PROCESSÓ des de l’església, que recorrerà els principals carrers del barri marítim. Organitza: GREMI DE MAREJANTS.

DIUMENGE DE RAMS, 24 de març A les 11 h. Carrer de les Coques. BENEDICCIÓ DE PALMES I RAMS. Tot seguit, PROCESSÓ DE PALMES I RAMS. A les 11.30 h. A l’altar major de la Catedral. MISSA PONTIFICAL de Diumenge de Rams. Durant l’Ofertori, el GREMI DE MAREJANTS lliurarà el Ciri Pasqual en nom de l’Agrupació d’ASST. A les 13 h. Saló de plens de l’Ajuntament. PREGÓ DE LA SETMANA SANTA TARRAGONINA 2013, a càrrec del Sr. ALBERT VALLVÉ NAVARRO. A les 16.30 h. Des de la parròquia de Sant Joan sortirà la PROCESSÓ DE DIUMENGE DE RAMS, amb el pas Entrada triomfal de Jesús a Jerusalem. Organitza: GERMANDAT DE NOSTRE PARE JESÚS DE LA PASSIÓ. A les 19 h. Església de Natzaret. VIACRUCIS pel recinte emmurallat i la Part Alta, organitzat per la R. I V. CONGREGACIÓ DE LA PURÍSSIMA SANG.

Divendres 22 de març A les 19 h. Església de Sant Llorenç. VIACRUCIS per l’interior de l’església. A les 20 h. PROCESSÓ pels carrers de la Part Alta. Organitza: GREMI DE PAGESOS.

DILLUNS SANT, 25 de març A les 10.30 h. A la Catedral. MISSA CRISMAL, organitzada pel Capítol de la Catedral. A les 19.30 h. A l’ermita de Sant Magí (Portal del Carro). Celebració de l’Eucaristia. A les 20.15 h. VIACRUCIS PROCESSIONAL per la Part Alta. Organitzen: ASSOCIACIÓ LA SALLE, CONGREGACIÓ DEL DESCENDIMENT i IL·LUSTRE CONFRARIA DE SANT MAGÍ, MÀRTIR.

Dissabte 23 de març A les 19.30 h. Església de Sant Nicolau de Bari. VIACRUCIS per l’interior de l’església. Organitza: COFRADÍA DEL CRISTO DEL BUEN AMOR. A les 20 h. Església de Sant Llorenç. CONCERT SACRE, a càrrec del COR L’ÀNCORA. Organitza: GREMI DE PAGESOS

DIMARTS SANT, 26 de març A les 19 h. Església de Sant Francesc d’Assis, organitzada per la REIAL GERMANDAT DE JESÚS NATZARÈ, Missa i VIACRUCIS a l’interior de l’església. A les 20 h. PROCESSÓ pels carrers de la Part Alta de la ciutat. DIMECRES SANT, 27 de març

Programa d’Actes Setmana Santa 2013

17


QUIM MAS L’ORACIÓ DE JESÚS A L’HORT

RAMÓN GINER JESÚS DE LA PASSIÓ

A les 19.15 h. A l’església de Sant Joan Baptista, RÉS DEL ROSARI DEL DOLOR i predicació. A les 19.45 h. Des de la plaça de Sant Joan Baptista PROCESSÓ DEL DOLOR. Organitza: GERMANDAT DE NOSTRE PARE JESÚS DE LA PASSIÓ.

Baptista, Sant Pau i Sant Pere del Serrallo. A les 10 h. i a la basílica de Santa Maria del Mar, de Barcelona, VIACRUCIS organitzat per la parròquia i la IL·LUSTRE CONFRARIA DE SANT MAGÍ, MÀRTIR (Maginets). El Museu Bíblic Tarraconense ens ofereix una jornada de portes obertes, d’11 a 13 h (entrada gratuïta). A les 12 h. A la Santa Església Catedral. ACCIÓ LITÚRGICA DE DIVENDRES SANT. A les 12.30 h. Des de l’ermita de Sant Magí (Portal del Carro): SERMÓ DE LES SET PARAULES, organitzat des del 1957 per l’ASSOCIACIÓ LA SALLE. A les 16 h. Des de l’església de Natzaret sortiran els Armats de la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang per iniciar la RECOLLIDA DE MISTERIS a la Rambla Nova, carrer Unió i Part Alta de la ciutat i traslladar-los a la plaça del Rei. Posteriorment a les 18,00 h. a la Part Alta de la ciutat, recolliran els que hi ha a l’església de Sant Llorenç i al Pla de la Seu.

DIJOUS SANT, 28 de març Cada associació de Setmana Santa organitza les celebracions de la MISSA DE DIJOUS SANT a les respectives esglésies i parròquies de la ciutat. A la Catedral se celebrarà a les 20 h, presidida pel Sr. Arquebisbe. A les 20 h. Església de Natzaret. Torns de GUÀRDIA D’HONOR dels armats de la Sang al Santíssim Sagrament. A les 21 h. Església de Sant Pere del Serrallo. Torn de Vetlla i Hora Santa. Els armats del Gremi de Marejants fan el torn de guàrdia al Santíssim Sagrament. DIVENDRES SANT 29 de març A les 0.15 h. VIACRUCIS fins al santuari del Llorito. Organitza: ASSOCIACIÓ JUVENIL LORETO i GERMANDAT DEL SANT ECCE-HOMO. (En acabar es disposa d’un servei d’autocars per retornar a Tarragona.) A les 6 h. A la Catedral. SERMÓ DE PASSIÓ, anomenat popularment “de la bufetada”. A les 6.15 h. sortiran de l’església de Natzaret, el Sant Crist de la Sang, acompanyat de congregants i representants de les confraries tarragonines amb les vestes i cucurulles per dirigir-se a la S.E. Catedral, on s’iniciarà el VIACRUCIS PROCESSIONAL per la Part Alta, que acabarà a la plaça del Rei. Organitza: R. I V. CONGREGACIÓ DE LA PURÍSSIMA SANG. VIACRUCIS PARROQUIALS: A les 9 h, a Sant Francesc, i a les 10 h, a Sant Joan

PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT A les 19,30 h. Des de l’església de Natzaret, plaça del Rei, sortirà la magna i tradicional PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT, declarada FESTA PATRIMONIAL D’INTERÈS NACIONAL per la Generalitat de Catalunya, organitzada per la R. I V. CONGREGACIÓ DE LA PURÍSSIMA SANG. Hi participen els Armats de la Sang i les dotze associacions de Setmana Santa que acompanyaran els respectius passos (vint en total).

Programa d’Actes Setmana Santa 2013

19


ORIOL VENTURA JESÚS ES DESPULLAT

DISSABTE SANT, 30 de març A les 18.30 h. Església de Natzaret. PROCESSÓ DE LA SOLEDAT organitzada per la CONGREGACIÓ DE SENYORES DE LA MARE DE DÉU DE LA SOLEDAT. A les 19 h. Carrer Major. Inici de la tradicional cantada de CARAMELLES per tota la ciutat organitzada pel COR GREGAL. A les 22.30 h. VETLLA PASQUAL a la Catedral. A la mateixa hora se celebrarà a totes les parròquies de la ciutat l’acte culminant de la Setmana Santa amb l’assistència de les respectives associacions de Setmana Santa de Tarragona. Després de la Vetlla Pasqual, cantada de CARAMELLES interpretada pel COR GREGAL, a la sala dels canonges de la Catedral. El diumenge al matí actuaran pels carrers del Serrallo. DIUMENGE DE PASQUA, 31 de març A les 11 h. Catedral. OFICI DE PASQUA. DIVENDRES 12 d’abril A les 20 h. Al Seminari Pontifici, III CONFERÈNCIA PASQUAL “El Santo Grial: mito y realidad” a càrrec de Jorge Manuel Rodríguez Almenar. A continuació III CONCERT PASQUAL a càrrec del Cor Jove dels Amics de la Catedral. Organitza: Agrupació d’ASST i Orde Eqüestre del Sant Sepulcre de Jerusalem.

Programa d’Actes Setmana Santa 2013

21


Del domingo 24 de marzo al sábado 29 de marzo V MUESTRA DEL PATRIMONIO ESCULTÓRICO DE LA SEMANA SANTA TARRACONENSE, con el siguiente horario de apertura: a la catedral y a las iglesias de Nazaret, Sant Llorenç y San Miquel del Pla: de 10 a 13 h y de 16.30 h a 20.30 h; y en la iglesia de San Nicolás de Bari: Domingo de Ramos, de 10.15 a 11.30 h, y el Miércoles Santo, de 17 a 19 h (para concertar otros horarios de visitas en esta iglesia llamar al teléfono 977 229 630).

MIQUEL SANCHIS VERGE DE L’AMARGURA I SANT JOAN EVANGELISTA

Programa de Actos Semana Santa 2013 Viernes 1 de marzo A las 20 h. Al Centre Cultural de Cambrils (C. Sant Plàcid, 18) OTRAS MIRADAS, inauguración de la exposición SPIRITUS LUX, El espíritu de la luz. En esta muestra encontraréis cera, aceite, parafina, cirios, velas, hachas.. materia. Buscad la luz del Espíritu. Abierta del 1 de marzo hasta el 5 de abril. Horario: de 15 a 22 h. Organiza: Asociación de Antiguos Alumnos de La Salle de Cambrils y Agrupación d’ASST. Sábado 16 de marzo A las 19.30 h. VÍA CRUCIS a la iglesia de San Pedro del Serrallo. A las 20 h. Salida en PROCESIÓN desde la iglesia, que recorrerá las principales calles del barrio marítimo. Organiza: GREMIO DE MAREANTES. Viernes 22 de marzo A las 19 h. Iglesia de San Lorenzo VÍA CRUCIS por el interior de la iglesia. A las 20 h. PROCESIÓN por las calles de la Parte Alta. Organiza: GREMIO DE LABRADORES Sábado 23 de marzo A las 19,30 h. Iglesia de San Nicolás de Bari, VÍA CRUCIS por el interior de la iglesia. Organiza: COFRADÍA DEL CRISTO DEL BUEN AMOR. A las 20,00 h. Iglesia de San Lorenzo. CONCIERTO SACRO, interpretado por el COR L’ÀNCORA. Organiza: GREMIO DE LABRADORES

DOMINGO DE RAMOS, 24 de marzo A las 11 h. En la calle de les Coques: BENDICIÓN DE PALMAS Y RAMOS. Acto seguido, PROCESION DE PALMAS Y RAMOS. A las 11.30 h. En el altar mayor de la Catedral, Misa Pontifical de Domingo de Ramos, presidida por el Sr. Arzobispo. Durante el Ofertorio, el GREMIO DE MAREANTES ofrecerá el Cirio Pascual en nombre de la Agrupación de ASST. A las 13 h. En el salón de plenos del Ayuntamiento: PREGÓN DE LA SEMANA SANTA TARRACONENSE 2013, por el Sr. ALBERT VALLVÉ NAVARRO. A las 16.30 h. Desde la parroquia de San Juan saldrá la PROCESIÓN DE DOMINGO DE RAMOS, con el paso Entrada triunfal de Jesús en Jerusalén. Organiza: HERMANDAD DE NUESTRO PADRE JESÚS DE LA PASIÓN. A las 19 h. Iglesia de Nazaret. VÍA CRUCIS PROCESSIONAL por las murallas y la Parte Alta. Organiza: R. Y V. CONGREGACIÓN DE LA PURÍSSIMA SANGRE. LUNES SANTO, 25 de marzo A las 10.30 h. A la Catedral, MISA CRISMAL, organizada por el Capítulo de la Catedral. A las 19.30 h. En la ermita de San Magín (Portal del Carro) celebración de la Eucaristía. A las 20.15 h. VÍA CRUCIS PROCESSIONAL por la Parte Alta. Organizan: ASOCIACIÓN LA SALLE, CONGREGACIÓN DEL DESCENDIMIENTO e ILUSTRE COFRADIA DE SAN MAGIN, MARTIR (Maginets). MARTES SANTO, 26 de marzo A las 19 h. En la iglesia de San Francisco de Asís y organizado por la REAL HERMANDAD DE JESÚS NATZARÈ. VÍA CRUCIS por el interior de la iglesia. Finalizado el Vía crucis saldrá el SOLEMNE DESFILE PROCESSIONAL, que recorrerá las calles de la Parte Alta de la ciudad.

Programa de Actos Semana Santa 2013

23


CARLES MALLOL EL CIRINEU

PERE AMENÓS EL SANT ENTERRAMENT

MIÉRCOLES SANTO, 27 de marzo. A las 19.15 h. En la iglesia de San Juan Bautista. REZO DEL ROSARIO DEL DOLOR y predicación. A las 20.15 h. Saldrá desde la plaza de San Juan Bautista la PROCESIÓN DEL DOLOR. Organiza: HERMANDAD DE NUESTRO PADRE JESÚS DE LA PASIÓN.

A las 9 h. en San Francisco y a las 10 h. en San Juan Bautista, San Pablo y San Pedro del Serrallo, VÍA CRUCIS PARROQUIALES. A la misma hora y a la basílica de Santa Maria del Mar, de Barcelona, VÍA CRUCIS organizado por la parroquia y la ILUSTRE COFRADIA DE SAN MAGÍN, MÁRTIR (Maginets). El Museo Bíblico Tarraconense ofrece una jornada de puertas abiertas, de 11 a 13 h (entrada gratuita). A las 12 h. A la Catedral. ACCIÓN LITÚRGICA DE VIERNES SANSANTO. A las 12.30 h. Desde la ermita de San Magín (Portal del Carro): SERMÓN DE LAS SIETE PALABRAS, organizado por la ASOCIACIÓN LA SALLE. A las 16 h. Desde la iglesia de Nazaret saldrán la cohorte romana de la Real y V. Congregación de la Pma. Sangre para iniciar la RECOGIDA de pasos a la Rambla Nova, calle Unión y plaza de la Fuente y trasladarlos a la plaza del Rey. Posteriormente, a las 18 h. y en la Parte Alta de la ciudad, recogerán los que se encuentran en la iglesia de San Lorenzo y al Llano de la Catedral.

JUEVES SANTO, 28 de marzo Cada asociación de Semana Santa organiza las celebraciones de la MISA DE JUEVES SANTO a las respectivas iglesias y parroquias de la ciudad. A la Catedral se celebrará a las 20 h, presidida por el Sr. Arzobispo. A las 20 h. En la iglesia de Nazaret, turnos de GUARDIA DE HONOR de la cohorte romana de la Sangre al Santísimo Sacramento. A las 21 h. En la iglesia de San Pedro del Serrallo. Turno de Vela y Hora Santa. La cohorte romana del Gremio de Mareantes harán turnos de GUARDIA DE HONOR ante el Santísimo Sacramento. VIERNES SANTO, 29 de marzo A las 0.15 h. VÍA CRUCIS PROCESSIONAL hasta el santuario del Loreto (Al terminar hay servicio de autocares para regresar a Tarragona) Organiza: ASOCIACIÓN JUVENIL LORETO y HERMANDAD DEL SANTO ECCE-HOMO. A las 6 h. A la Catedral. SERMÓN DE PASIÓN, denominado popularmente “de la bofetada”. A las 6.15 h. VÍA CRUCIS PROCESSIONAL desde la Santa Iglesia Catedral que recorrerá la Parte Alta, presidido por la imagen del Santo Cristo de la Sangre. Organiza: R.Y V. CONGREGACIÓN DE LA PURÍSSIMA SANGRE.

PROCESIÓN DEL SANTO ENTIERRO A las 19,30 h. Desde la iglesia de Nazaret, plaza del Rey, saldrá la magna y tradicional PROCESIÓN DEL SANTO ENTIERRO, declarada FIESTA PATRIMONIAL DE INTERÉS NACIONAL por la Generalitat de Catalunya, organizada por la R. Y V. CONGREGACIÓN DE LA PURÍSSIMA SANGRE. Participan la Cohorte Romana de la Sangre y las doce asociaciones de Semana Santa que acompañarán los respectivos pasos (veinte en total).

Programa de Actos Semana Santa 2013

25


ACOMIADA’T DE LES TEVES ULLERES

AMB LA CORRECIÓ VISUAL PER LÀSER PERE AMENÓS LA FLAGEL·LACIÓ

INMACULADA NIETO Operada de miopia a Clínica Baviera

DESCARREGA’T EL TEU CUPÓ A www.clinicabaviera.com/promociones

SABADO SANTO, 30 de marzo. A las 18.30 h. Iglesia de Nazaret. PROCESION DE LA SOLEDAD organizada por la CONGREGACIÓN DE SEÑORAS DE LA VIRGEN DE LA SOLEDAD. A las 19 h. Calle Mayor. Inicio de la tradicional cantada de “CARAMELLES” por toda la ciudad organizada por el COR GREGAL. A las 22.30 h. VIGILIA PASCUAL a la Catedral. También a la misma hora se celebrará en todas las parroquias de la ciudad el acto culminante de la Semana Santa con la asistencia de las respectivas asociaciones de Semana Santa de Tarragona. Tras la Vigilia Pascual, cantada de CARAMELLES interpretada por el COR GREGAL, en la sala de los canónigos de la catedral. El domingo por la mañana actuarán por las calles del barrio marítimo del Serrallo. DOMINGO DE PASCUA, 31 de marzo. A las 11 h. En la Catedral, OFICIO DE PASCUA. VIERNES 12 de abril. A las 20 h. en el Seminario Pontificio III CONFERENCIA PASCUAL a cargo del Sr. Jorge Manuel Rodríguez Almenar. A continuación III CONCIERTO PASCUAL a cargo del Cor Jove dels Amics de la Catedral. Organiza: Agrupación de ASST y Orden Ecuestre del Santo Sepulcro de Jerusalén.

* Promoció vàlida fins al 30 d´abril 2013 en el teu tractament de cirurgia refractiva làser per tots dos ulls. Descompte aplicat sobre tarifa privada de 995 €/ull. No acumulable a altres promocions. Descarrega’t el teu cupó a www.clinicabaviera.com/promociones.

Programa de Actos Semana Santa 2013 [ C I R U R G I A R E F R A CT I VA L À S E R ] [ V I S TA C A N S A D A ] [ C ATA R A CT E S ]

27


10. ECCE-HOMO, de la Germandat del Sant Ecce-Homo. Emili Solé Carcolé, (1994). 11. JESÚS DE LA PASSIÓ, de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió. Jordi Amenós Basora, (2008). 12. EL CIRINEU, de la Reial Germandat de Jesús Natzarè. Antoni Parera Saurina, (1930). 13. JESÚS NATZARÈ, de la Reial Germandat de Jesús Natzarè. Josep Rius Mestres, 1907. Salvador Martorell Oller, (1940). MIQUEL SANCHIS SANT SEPULCRE

Ordre de la Processó del Sant Enterrament 1. ARMATS DE LA SANG, cohort romana que encapçala la processó del Sant Enterrament, datada el 1758. 2. BANDERA NEGRA, de la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang. 3. SANT SOPAR, del Gremi de Marejants. Emili Solé Carcolé, (1995). 4. L’ORACIÓ DE JESÚS A L’HORT, de l’Associació La Salle. Messeguer-Rius (1942). 5. VETLLEU I PREGUEU, de l’Associació La Salle. Claudi Rius, (1943). 6. LA PRESA DE JESÚS, de l’Associació del Pas de la Presa de Jesús - Confraria de Pescadors. Jaume Satorras, (1956). 7. LA FLAGEL·LACIÓ, de la Secció d’Aspirants de la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist. Innocenci Soriano Montagut, (1948). 8. CRISTO DEL BUEN AMOR, de la Cofradía del Cristo del Buen Amor y Nuestra Señora de la Amargura con San Juan Evangelista. Maria Mercè Bessó i Carreras, (1996). 9. NUESTRA SEÑORA DE LA AMARGURA CON SAN JUAN EVANGELISTA, de la Cofradía del Cristo del Buen Amor y Nuestra Señora de la Amargura con San Juan Evangelista. Jesús Méndez Lastrucci, (2006).

14. JESÚS ÉS DESPULLAT DE LES SEVES VESTIDURES, de la Reial Germandat de Jesús Natzarè. Agustí Ballester Besalduch, (1961). 15. CRIST DELS PENITENTS i PENITENTS AMB IMPROPERIS, de la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang de N. S. Jesucrist. Innocenci Soriano Montagut, (1961). 16. SANT CRIST DE LA SANG. Salvador Martorell Oller, (1940). 17. EL DESCENDIMENT DE LA CREU, de la Congregació del Venerat Cos de Jesucrist en el Descendiment de la Creu. Josep Maria Bohigas Masoliver, (1948). Cisellades el 1953 per Reixach-Campanyà,i el 2010 per Melchor Gutiérrez San Martín. 18. LA PIETAT, del Gremi de Pagesos. Josep M. Martisella, (1944). 19. RETORN DEL CALVARI, de la Il·lustre Confraria de Sant Magí, màrtir, de Barcelona. Joan Salvadó Voltas, (1941). 20. SANT ENTERRAMENT, del Gremi de Marejants. Salvador Martorell Oller, (1941). 21. SANT SEPULCRE, del Gremi de Pagesos. Anònim S.XVII / J. M. Jujol, (1942). 22. LA SOLEDAT, Congregació de Senyores sota la Invocació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist i de la Mare de Déu de la Soledat. J. Viladomat i Massanas, (1963). 23. Bandera Principal de la processó; 24. Exm. i Rvdm. Sr. Arquebisbe i Capitulars; 25. Presidència principal de la processó; 26. Presidència d’autoritats provincials; 27. Presidència de la corporació municipal; 28. Banda Unió Musical de Tarragona.

Ordre de la Processó del Sant Enterrament

29


10. ECCE-HOMO, de la Hermandad del Santo Ecce-Homo. Emili Solé Carcolé, (1994). 11. JESÚS DE LA PASIÓN, de la Hermandad de Nuestro Padre Jesús de la Pasión. Jordi Amenós Basora, (2008). 12. EL CIRINEO, de la Real Hermandad de Jesús Nazareno. Antoni Parera, (1930). 13. JESÚS NAZARENO, de la Real Hermandad de Jesús Nazareno. Josep Rius Mestres, 1907. Salvador Martorell Oller, (1940). ORIOL VENTURA SANT CRIST DE LA SANG

Orden de la Procesión del Santo Entierro 1. COHORTE ROMANA DE LA PURÍSIMA SANGRE. Grupo de soldados romanos (Armats), que están documentados en 1758. 2. BANDERA NEGRA, de la R. y V. Congregación de la Purísima Sangre.

14. JESÚS ES DESPOJADO DE SUS VESTIDURAS, de la Real Hermandad de Jesús Nazareno. Agustí Ballester Besalduch, (1961). 15. CRISTO DE LOS PENITENTES y PENITENTES CON IMPROPERIOS, de la R. y V. Congregación de la Purísima Sangre de Nuestro Señor Jesucristo. Innocenci Soriano Montagut, (1961). 16. SANTO CRISTO DE LA SANGRE, imagen fundacional de la Congregación que lleva su nombre. Salvador Martorell Oller, (1940).

3. SANTA CENA, del Gremio de Mareantes. Emili Solé Carcolé, (1995).

17. EL DESCENDIMENTO DE LA CRUZ, de la Congregación del Venerado Cuerpo de Jesucristo en el Descendimiento de la Cruz. Josep Maria Bohigas Masoliver, (1948).

4.LA ORACIÓN DE JESÚS EN EL HUERTO,de la Asociación La Salle. Messeguer-Rius (1942).

18. LA PIEDAD, del Gremio de Labradores, Josep M. Martisella, (1944).

5. VELAD Y ORAD, de la Asociación La Salle. Claudi Rius, (1943).

19. RETORNO DEL CALVARIO, de la Ilustre Cofradía de San Magín, mártir, de Barcelona. Joan Salvadó Voltas, (1941).

6. EL PRENDIMIENTO DE JESÚS, de la Asociación del Paso del Prendimiento de Jesús - Cofradía de Pescadores. Jaume Satorras, (1956).

20. SANTO ENTIERRO, del Gremio de Mareantes. Salvador Martorell Oller, (1941).

7. LA FLAGELACIÓN, de la Sección de Aspirantes de la R. y V. Congregación de la Purísima Sangre de Nuestro Señor Jesucristo. Innocenci Soriano Montagut, (1948). 8. CRISTO DEL BUEN AMOR, Cofradía del Cristo del Buen Amor y Nuestra Señora de la Amargura con San Juan Evangelista. Maria Mercè Bessó y Carreras en (1996). 9. NUESTRA SEÑORA DE LA AMARGURA CONO SAN JUAN EVANGELISTA, de la Cofradía del Cristo del Buen Amor y Nuestra Señora de la Amargura con San Juan Evangelista. Jesús Méndez Lastrucci, (2006).

21. SANTO SEPULCRO, del Gremio de Labradores. Anónimo S.XVII J. M. Jujol, (1942). 22. LA SOLEDAD, de la Congregación de Señoras bajo la Invocación de la Purísima Sangre de Nuestro Señor Jesucristo y de la Virgen de la Soledad. J. Viladomat Massanas, (1963). 23. Bandera Principal de la procesión; 24. Excmo. y Rvdmo. Sr. Arzobispo y Capitulares; 25. Presidencia principal de la procesión; 26. Presidencia de autoridades provinciales; 27. Presidencia de la corporación municipal; 28. Banda Unión Musical de Tarragona.

Orden de la Procesión del Santo Entierro

31


Escolta amb nosaltres... Escucha con nosotros... Eduard Sedó

la Setmana Santa la Semana Santa

Professor de la Banda Infantil del Gremi de Marejants de Tarragona

Cap dels portants de la Verge de la Soledat

Joan Salvadó

“Les bandes infantils no tenen una ànima competitiva és una activitat de lleure per passar-ho bé. En el nostre cas està pensat per poder tenir com una cantera, com una mena de Barça però amb els timbals, és a dir, des de ben petits, poder dir aquests són els nostres timbalers del Gremi dels Marejants”.

“Tres generacions de la meva família sortiran enguany a la processó. És un sentiment, és una devoció, es una creença. Estan immerses moltes coses, la companyonia, l’amistat dels companys del pas, de la gent de la banda, molta gent hi té els pares, els fills, els germans…una vegada hi entres costa molt marxar”.

“Las bandas infantiles no tienen una alma competitiva es una actividad de ocio para pasarlo bien. En nuestro caso está pensado para poder tener como una cantera, como un tipo de Barça pero con los tambores, es decir, desde muy pequeños, poder decir estos son nuestros tamborileros del Gremio de los Mareantes”.

“Tres generaciones de mi familia saldrán este año a la procesión. Es un sentimiento, es una devoción, es una creencia. Están inmersas muchas cosas, el compañerismo, la amistad de los compañeros del paso, de la gente de la banda, mucha gente tiene los padres, los hijos, los hermanos…una vez entras cuesta mucho irse”.

Escolta amb nosaltres... Escucha con nosotros... Aina Mallol

Primera dona armat de la ciutat de Tarragona

la Setmana Santa la Semana Santa President Autoritat Portuària

Josep Andreu

“Des de ben petita ja em feia molta il·lusió. Sí que és veritat que sempre havia vist que sortien “homenots” a fer la processó de Setmana Santa, fins que aquest any vaig preguntar a veure si hi havia algun inconvenient i tot van ser bones cares, em van rebre amb els braços oberts”.

“Tarragona viu la Setmana Santa d’una forma molt especial, és de sempre una oportunitat per compartir la fe. Acosta joves i grans a l’esperança i la caritat, amb una força especial. És una celebració única, que uneix tradició i creença, amb una il·lusió excepcional”.

“Desde muy pequeña ya me hacía mucha ilusión. Sí que es verdad que siempre había visto que salían “hombretones” a hacer la procesión de Semana Santa, hasta que este año pregunté a ver si había algún inconveniente y todo van ser buenas caras, me recibieron con los brazos abiertos”.

“Tarragona vive la Semana Santa de una forma muy especial, es des de siempre una oportunidad para compartir la fe. Acerca jóvenes y grandes a la esperanza y la caridad, con una fuerza especial. Es una celebración única, que une tradición y creencia, con una ilusión excepcional”.

33


Escolta amb nosaltres... Escucha con nosotros... Cap de Comunicació de Repsol

Josep Bertran

“Ho visc amb intensitat. A nivell professional l’empresa està compromesa amb la Setmana Santa i a nivell personal aquest any m’han convidat a portar una de les banderes, en concret la de l’Ecce Homo, i aquestes coses fan il·lusió…el fet que pensin en tu fa que estigui content”. “Lo vivo con intensidad. A nivel profesional la empresa está comprometida con la Semana Santa y a nivel personal este año me han invitado a llevar una de las banderas, en concreto la del Ecce Homo, y estas cosas hacen ilusión…el hecho que piensen en uno mismo hace que esté contento”.

la Setmana Santa la Semana Santa Capatàs del pas de Jesús de la Passió

Francesc Gil

“A la processó hi surto des de l’any 54, des que tenia 7 anys i ara en tinc 65… Per mi és una costum, un sentiment perquè hi porto sortint 58 anys. Sí que tinc altres aficions però aquesta n’és una de primordial per mi”. · ELEMENT PATRIMONIAL D’INTERÈS NACIONAL

“A la procesión salgo desde el año 54, desde que tenía 7 años y ahora tengo 65… Para mí es una costumbre, un sentimiento porque llevo saliendo 58 años. Sí que tengo otras aficiones pero esta es primordial para mí”.

35


VISITES CATEDRAL

VISITAS CATEDRAL

PASSOS DE S. SANTA

PASOS DE S. SANTA

Dilluns 25

Lunes 25

VISITA GENERAL CATEDRAL 16 h i 17.30 h des de la porta del Claustre VISITA CATEDRAL+CAMPANAR+MUR DEL TEMPLE 16 h i 17.30 h des de la porta del Claustre

VISITA GENERAL CATEDRAL 16:00 y 17:30 h desde la puerta del Claustro VISITA CATEDRAL+CAMPANARIO+MURO DEL TEMPLO 16:00 y 17:30 h desde la puerta del Claustro

Visita guiada per a conèixer els passos i elements que componen la Processó del Sant Enterrament de Tarragona. L’Itinerari parteix de la Catedral i segueix per les esglésies de Sant Llorenç, Natzaret i Sant Miquel del Pla.

Visita guiada para conocer los pasos y elementos que componen la Procesión del Santo Entierro de Tarragona. El itinerario parte de la Catedral y sigue por las iglesias de Sant Llorenç, Natzaret y Sant Miquel del Pla

Dimarts 26, dimecres 27 i dijous 28

Martes 26, Miércoles 27 y Jueves 28

SORTIDA: Pla de la Seu

SALIDA: Pla de la Seu

VISITA GENERAL CATEDRAL 10 h, 11.30 h, 13 h, 16 h i 17.30 h des de la porta del Claustre VISITA CATEDRAL+CAMPANAR+MUR DEL TEMPLE 10 h, 11.30 h, 13 h, 16 h i 17.30 h des de la porta del Claustre

VISITA GENERAL CATEDRAL 10:00, 11:30, 13:00, 16:00 y 17:30 h desde la puerta del Claustro VISITA CATEDRAL+CAMPANARIO+MURO DEL TEMPLO 10:00, 11:30, 13:00, 16:00 y 17:30 h desde la puerta del Claustro

DURADA: 1 h i 30 min aprox.

DURACIÓN: 1 h y 30 min aprox.

PLACES: Limitades. Es recomana reserva prèvia.

PLAZAS: Limitadas. Se recomienda reserva previa.

PREU: 5€

PRECIO: 5€

PROGRAMACIÓ

PROGRAMACIÓN

Divendres 29 i dissabte 30

Viernes 29 y Sábado 30

VISITA GENERAL CATEDRAL 16.30 h des de la porta del Claustre VISITA CATEDRAL+CAMPANAR+MUR DEL TEMPLE 16.30 h des de la porta del Claustre

VISITA GENERAL CATEDRAL 16:30 h desde la puerta del Claustro VISITA CATEDRAL+CAMPANARIO+MURO DEL TEMPLO 16:30 h desde la puerta del Claustro

DIUMENGE DE RAMS 24 de març 11 h i les 18 h DILLUNS 25 de març 18 h DIMARTS 26 de març 11 h DIMECRES 27 de març 11 h DIJOUS 28 de març 18 h DIVENDRES SANT 29 de març 11 h

DOMINGO DE RAMOS 24 de Marzo 11:00 y 18:00 h LUNES 25 de Marzo 18:00 h MARTES 26 de Marzo 11:00 h MIÉRCOLES 27 de Marzo 11:00 h JUEVES 28 de Marzo 18:00 h VIERNES SANTO 29 de Marzo 11:00 h

PREUS I RESERVES

PRECIOS Y RESERVAS

INFORMACIÓ I RESERVES

INFORMACIÓN Y RESERVAS

VISITA GENERAL CATEDRAL Preu: 8€ adult 6€ jubilats i menors entre 7-16 anys* Reserva: reservas@argostarragona.com, per tel: 977 22 69 35 / 670 553 288 o directament a la guixeta de la Catedral Duració: 1 h i 30 min aprox

VISITA GENERAL CATEDRAL Precio: 8€ adulto 6€ jubilados y menores entre 7-16 años* Reserva: reservas@argostarragona.com, por tel: 977 22 69 35 / 670 553 288 o directamente en la taquilla de la Catedral Duración: 1 h y 30 min aprox VISITA CATEDRAL+CAMPANARIO+MURO DEL TEMPLO Precio: 15€ adulto 10€ jubilados y menores entre 7-16 años* Reserva: reservas@argostarragona.com, por tel: 977 22 69 35 / 670 553 288 o directamente en la taquilla de la Catedral Duración: 1 h y 30 min aprox

TELÈFON: 977 22 54 94 MAIL: reserves@aurigasc.com

TELÉFONO: 977 22 54 94 MAIL: reserves@aurigasc.com

VENDA D’ENTRADES

VENTA DE ENTRADAS

Abans de començar la visita al punt d’inici de la ruta. Al punt de venda de tiquets per al lloguer de cadires.

Antes de iniciar la visita en el punto de inicio de la ruta. En el punto de venta de tiques para el alquiler de sillas.

SESSIONS ESPECIALS

SESIONES ESPECIALES

Poseu-vos en contacte amb nosaltres (Auriga) per a reservar visites en horaris fora de la programació establerta.

Ponerse en contacto con nosotros (Auriga) para reservar visitas fuera de la programación establecida.

VISITA CATEDRAL+CAMPANAR+MUR DEL TEMPLE Preu: 15€ adult 10€ jubilats i menors entre 7-16 anys Reserva: reservas@argostarragona.com, per tel: 977 22 69 35 / 670 553 288 o directament a la guixeta de la Catedral Duració: 1 h i 30 min aprox *El pagament es farà directament a la guixeta de la Catedral.

*El pago se realizará directamente en la taquilla de la Catedral.

37


Venda de tiquets lloguer cadires 2013 Lloc de venda: ANTIC AJUNTAMENT, Carrer Major, 39 Dies: 26 al 28 de març: de 12 a 14 h i de 18 a 20 h Divendres Sant dia 29 de març: d’11 a 14 h i a partir de les 17 h NO ES FARÀ RESERVES DE CADIRES. PREU DE LES CADIRES: 6 i 7 euros Telèfon i fax d’informació de l’Agrupació d’Associacions: 977 22 96 30 e-mail: info@ssantatarragona.org

Venta de tickets alquiler sillas 2013 Lugar de venta: ANTIGUO AYUNTAMIENTO, Calle Mayor, 39 Días: 26 al 28 de marzo: de 12 a 14 h. y de 18 a 20 h. Viernes Santo día 29 de marzo: de 11 a 14 h. y a partir de las 17 h. NO SE HARÁ RESERVAS DE SILLAS. PRECIO DE LAS SILLAS: 6 y 7 euros Teléfono y fax de información de la Agrupación de Asociaciones: 977 22 96 30 e-mail: info@ssantatarragona.org

39


Recorregut de la Process贸 del Sant Enterrament

Recorregut Recorrido

Cadires Sillas

Sortides de vianants Salidas de peatones

Recorrido de la Procesi贸n del Santo Entierro

Passades especials dels armats Evoluciones especiales de la cohorte romana


Associació La Salle Asociación La Salle

RAMÓN GINER FILELLA

Fundació / Fundación: 1907 Domicili / Domicilio: Col·legi La Salle / Colegio La Salle Passos / Pasos: L’ORACIÓ DE JESÚS A L’HORT, de Messeguer-Rius (1942) i VETLLEU I PREGUEU, de Claudi Rius (1943) LA ORACIÓN DE JESÚS EN EL HUERTO, de Messeguer Rius (1942) VELAD Y ORAD, de Claudi Rius (1943)

Música / Música: Banda de tambors i banda de música Banda de tambores y banda de música Color de la vesta / túnica: Morada amb punys i estola grana Morada con puños y estola grana

Confraria de Pescadors

Cofradía del Cristo del Buen Cofradía del Amor Cristo del Buen Amor y Nuestra Señora de la Amargura con y Nuestra Señora de la Amargura San Juan Evangelista con San Juan Evangelista PERE AMENÓS

Fundació / Fundación: 1993 Domicili / Domicilio:: Església de Sant Nicolau de Bari Iglesia San Nicolás de Bari Passos / Pasos: CRISTO DEL BUEN AMOR, de M. Mercè Bessó Carreras (1996) i NUESTRA SEÑORA DE LA AMARGURA CON SAN JUAN EVANGELISTA, de Jesús Méndez Lastrucci (2006)

Música / Música: Banda de cornetes i tambors Banda de cornetas y tambores Color de la vesta / túnica: Blanca, faixí i capa liles Blanca, fajín y capa lilas

Germandat del Sant Ecce-Homo

Cofradía de Pescadores

Hermandad del Santo Ecce-Homo

QUIM MAS

CARLES MALLOL

Fundació / Fundación: 1955 Domicili / Domicilio: Parròquia de Sant Pere del Serrallo Parroquia de San Pedro del Serrallo Passos / Pasos: LA PRESA DE JESÚS, de Jaume Satorras (1956) EL PRENDIMIENTO DE JESÚS, Jaume Satorras (1956)

Música / Música: Banda de tambors Banda de tambores Color de la vesta / túnica: Blau grisós, faixí blau marí Azul grisáceo, fajín azul marino

Fundació / Fundación: Entre 1868 i 1871 Domicili / Domicilio: Santuari del Llorito Santuario del Loreto Passos / Pasos: ECCE-HOMO, d’Emili Solé Carcolé (1994) ECCE-HOMO, de Emili Solé Carcolé (1994)

Música / Música: Banda de tambors i sacs de gemecs Banda de tambores y sacos de gemidos Color de la vesta / túnica: Negra amb capa grana i escapulari blanc Negra con capa grana y escapulario blanco

43


Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió Hermandad de Nuestro Padre Jesús de la Pasión

R. i V. Cofradía del Cristo delCongregació Buen Amor de la Pma. y Nuestra Señora de de la Amargura con Jesucrist Sang Nostre Senyor San Juan Evangelista R. y V. Congregación Pma. Sangre de Nuestro Señor Jesucristo

ORIOL VENTURA

Fundació / Fundación: 1940 Domicili / Domicilio: Parròquia de Sant Joan Baptista Parroquia de San Juan Bautista Passos / Pasos: JESÚS DE LA PASSIÓ, de Jordi Amenós (2008) i L’ENTRADA TRIOMFAL DE JESÚS A JERUSALEM, de Santiago Lara (2003) JESÚS DE LA PASIÓN, Jordi Amenós (2008) i LA ENTRADA TRIUNFAL DE JESÚS EN JERUSALÉN, de Santiago Lara (2003)

ORIOL VENTURA

Música / Música: Banda de tambors i tarotes Banda de tambores y tarotas Color de la vesta / túnica: Vellut Granatós amb escapulari blanc. Els aspirants, blanca Terciopelo con escapulario blanco. Los aspirantes, blanca.

Fundació / Fundación: 1545 Domicili / Domicilio: Església de Natzaret / Iglesia de Nazaret Domicili / Domicilio: LA FLAGEL·LACIÓ (1948) i CRIST DELS PENITENTS (1961), d’Innocenci Soriano Montagut i SANT CRIST DE LA SANG, de Salvador Martorell Oller (1940) LA FLAGELACIÓN (1948) y CRISTO DE LOS PENITENTES (1961), de Innocenci Soriano Montagut y SANTO CRISTO DE LA

Congregació del V. Cos de Jesucrist en el Descendiment de la Creu

Reial Germandat de Jesús Natzarè Real Hermandad de Jesús Nazareno

Congregación del Venerado Cuerpo de Jesucristo en el Descendimiento de la Cruz

ELVIRA FERRANDO GÓMEZ

Fundació / Fundación: 1903 Domicili / Domicilio: Parròquia de Sant Francesc d’Assís Parroquia de San Francisco de Asís Passos / Pasos: JESÚS NATZARÈ, J. Rius (1907) i Salvador Martorell (1939). EL CIRINEU, d’Antoni Parera (1930) i JESÚS ÉS DESPULLAT DE LES SEVES VESTIDURES, d’Agustí Ballester (1961)

JESÚS NAZARENO, J. Rius (1907) y S. Martorell (1939). EL CIRINEO, de A. Parera (1930) y JESÚS ES DESPOJADO DE SUS VESTIDURAS, de A. Ballester (1961) Música / Música: Banda de cornetes, tambors i gaites. Banda de tambors infantil i Cor infantil. Banda de cornetas, tambores y gaitas. Banda de tambores infantil y Coro Infantil Color de la vesta / túnica: Negra / Negra

SANGRE, de Salvador Martorell (1940) Música / Música: Banda de tambors i coral, matraques i coral Banda de tambores y coral, matracas y coral Color de la vesta / túnica: Congregants i penitents, negra. Els aspirants, blanca i estola vermella. Los congregantes y penitentes, negra. Los aspirantes blanca y estola roja.

CARME RIBES

Fundació / Fundación: 1948 Domicili / Domicilio: Parròquia de Sant Pau Parroquia de San Pablo

Reixach-Campanyà y Melchor Gutiérrez (2010) Música / Música: Banda de tambors / Banda de tambores

Passos / Pasos: EL DESCENDIMENT DE LA CREU, Josep Maria Bohigas (1953) / ReixachCampanyà i Melchor Gutiérrez (2010) EL DESCENDIMIENTO DE LA CRUZ, Josep Maria Bohigas (1953)

Color de la vesta / túnica: Negra amb faixa, botons i guans morats. Negra con faja, botones y guantes morados

45


Il·lustre Confraria de Sant Magí Màrtir, de Barcelona Ilustre Cofradía de San Magín Mártir, de Barcelona ORIOL VENTURA

Fundació / Fundación: 1941 Domicili / Domicilio: Basílica de Santa Maria del Mar, de Barcelona Basílica de Santa María del Mar, de Barcelona Passos / Pasos: RETORN DEL CALVARI, de Joan Salvadó Voltas (1941)

Cofradía del Cristo delde Buen Amor Gremi Pagesos y Nuestra Señora la Amargura con Isidre de de Sant LLorenç i Sant San Juan Evangelista Gremio de Labradores San Lorenzo y San Isidro PERE AMENÓS

EL RETORNO DEL CALVARIO, de Joan Salvadó Voltas (1941) Música / Música: Grup de ministrers Grupo de ministriles Color de la vesta / túnica: Negra amb faixí i estola grisos Negra con fajín y estota grises

Gremi de Marejants

Fundació / Fundación: 1353 Domicili / Domicilio: Església de Sant Llorenç Iglesia de San Lorenzo Passos / Pasos: LA PIETAT, disseny de Jujol, fou cisellada per Josep M. Martisella (1944) i SANT SEPULCRE, anònim del segle XVII. La peanya és disseny de Jujol. LA PIEDAD, diseñada por Josep M. Jujol y tallada por Josep M. Martisella (1944)

i SANTO SEPULCRO, imagen anónima del siglo XVII. La peana es diseño de Jujol. Música / Música: Banda de tambors Banda de tambores Color de la vesta / túnica: Negra i escapulari blanc (Pietat) i negra amb capa blanca (Sant Sepulcre) Negra y escapulario blanco (La Piedad) y negra con capa blanca (Santo Sepulcro)

Congregació de Senyores de la Mare de Déu de la Soledat

Gremio de Mareantes

Congregación de Señoras de la Virgen de la Soledad

LLUÍS AMENÓS BASORA

CARLES MALLOL

Fundació / Fundación: S. XIV Domicili / Domicilio: Parròquia de Sant Pere del Serrallo Parroquia de San Pedro del Serrallo Passos / Pasos: SANT SOPAR, d’Emili Solé (1995) i SANT ENTERRAMENT, de Salvador Martorell (1941) SANTA CENA, de Emili Solé (1995) y

SANTO ENTIERRO, de Salvador Martorell (1941) Música / Música: Banda de tambors / Banda de tambores Color de la vesta / túnica: Negra amb escapulari triangular blau marí Negra con escapulario triangular azul marino

Fundació / Fundación: 1840 Domicili / Domicilio: Església de Natzaret / Iglesia de Nazaret Passos / Pasos: LA SOLEDAT, de Josep Viladomat Massanas (1963) LA SOLEDAD, de Josep Viladomat Massanas (1963)

Música / Música: Banda de tambors Banda de tambores Color de la vesta / túnica: Negra. Aspirants blanca, i faixí i escapulari blaus Negra. Aspirantes, blanca, y fajín y escapulario azul

47


Del 24 al 31 de marรง


Setmana Santa de Tarragona 2013  

Guia de la Setmana Santa de Tarragona 2013 Guía de la Semana Santa de Tarragona 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you