Page 1

Fotografija i grafi~ki dizajn

1


Fotografija i grafi~ki dizajn

Историја на фотографија

Ф

отографијата е начин на регистрирање на слика на објектот од страна на светлината, на чувствителен материјал. Зборот потекнува од грчкиот photos (“светлина”) и graphein (“да се црта”), а истиот е прв пат искористен од страна на научник сер Џон Хершел во 1839 година. Терминот фотографија обично се однесува на формирањето на оптички слики проектирани од страна на објективот од фотоапаратот кон филмот или друг материјал кој има слој на светлосно осетливи сребро соли и дуплирање и репродукција на овие слики од светлината (печатење). Како средство на визуелна комуникација и изразување, фотографијата ги означува естетски способности. Со цел да ги разбереме, карактеристиките мора прво да се разбери самиот процес. Обично, но не е задолжително, сликата што се забележува е формирана од страна на објективот во еден фото апарат. По изложувањето на светлина за формирање на сликата, чувствителниот материјал се подложува на промени во неговата структура и се формира една латентна слика, која станува видлива со развивање,а трајна со фиксирање. Секако ова се однесува на филм или слајд, додека во дигиталната фотографија сето ова го прави светлосниот чип. Како технолошки напредок подобри фотографска опрема, материјали и техники, обемот на

2

фотографијата се прошири енормно. Со голема брзина фотографија има направено видлив одредени аспекти на движење никогаш порано види, со материјал чувствителен на невидливи зрачење, скриени аспекти на природата може да бидат откриени, и, со комбинација на фотографската, електронски, и вселенска технологија, па дури и планети може да се забележи на нови начини. Фотографија проникнува сите сфери на активност во модерната цивилизација. Нејзините thousandfold Апликации го направија тоа неопходен во секојдневниот живот. Фотографија дистрибуира информации за човештвото и природата, евиденција на видливиот свет, и се протега човечкото знаење во областите на око не може да навлезат. Печатениот збор, и сликата се едни од најважните средства за комуникација, и поради оваа причина фотографија е во потполност се нарекува најважниот изум од печатарска преса.

Пионерите Претходникот на камерата е камера обскура, darkchamber или соба со дупка (подоцна леќа) во еден ѕид преку која слики на објекти надвор од собата беа проектирани на спротивниот ѕид. Принципот е веројатно знае дека Аристотел повеќе од 2.000 години. Италијанскиот научник и писател Џамбатиста дела Порта, доцна во 16 век, покажа и ја опиша во детали употреба на камера обскура со леќа. До 18-ти век уметниците најчесто се користат со разни видови на камера обскура за да регистрираат прецизни слики од природата. Овие уреди се сеуште зависи од


Fotografija i grafi~ki dizajn

Првата фотографија “Поглед од прозорецот во Ле Грас” [приближно, 1826] цртачките вештини на уметникот. Во 1727 германскиот професор по анатомија Јохан Хајнрих Шулце покажа дека затемнување на сребро соли, познат уште од 16 век, а можеби и порано, беше предизвикан од светлина, а не топлина. Неговото откритие, во комбинација со камера обскура, се основните технологии потребни за фотографија. Тоа не се случисе до почетокот на 19 век, кога, фотографијата всушност дојде во битие, во голема мера преку уметнички аспирации од двајца Французи, Nicйphore Niepce и Луј-Жак-Mandй Daguerre, и двајца Англичани, Томас Ведвуд и Вилијам Хенри Фокс Талбот.

и е сега сочувани во колекцијата на Gernsheim на Универзитетот во Тексас. Niepce ја направи својата најуспешна копија на гравирање, портрет на кардиналот d’AMBOISE, во 1826 година. Таа беше правилно изложени во околу три часа Daguerre беше професионална сцена сликар. Помеѓу 1822 и 1839 тој беше ко-сопственик на диорама во Париз, на публиката, во која тој и неговиот партнер Чарлс-Мари Bouton прикажани огромна слики, 451 / 2 од 711 / 2 стапки (14 од 22 метри) по големина, на

Прилози за Niepce и Daguerre Niepce, е аматерски пронаоѓач кој живеел во близина на Chalon-сур-Saфne, град 189 милји југоисточно од Париз, кој дојде до фотографија преку неговиот интерес во литографија. Во овој процес цртежи беа копирани од страна кон литографски камен. За да направи цртежи Niepce се ,,потпира,, во уметничката вештина на својот син, но, откако тој замина во војска, тој остана без цртач. Во 1826-1827,со помош на камера обскура врз калаисана плоча, Niepce ја направи првата успешна фотографија од природата, поглед на дворот на неговиот имот во Грас, од горниот прозорец од куќата. Времето на експозиција беше околу осум часа, при што сонцето се пресели од исток кон запад, така што се чини дека сјај на двете страни на објектот. Фотографијата беше откриена во 1952 година од страна на историчарот Хелмут Gernsheim

Првa познатa, гравура на Nicéphore Niépce од 1825 година

3


Fotografija i grafi~ki dizajn

познати места и историски настани. Како и многу други уметници, Daguerre го направи своите прелиминарни скици од траги на слики произведени од страна на камера обскура. За 1826 тој почнал да неуспешни експерименти снимајќи сликана камерата “од страна на спонтаната акција на светлината.” Случајно Daguerre открил дека латентна слика Кардиналот d’AMBOISE форми на плоча јодизирана со сребро дека може да се “развие” и да се видат од изложеност на живина пареа, кои се населува на изложените делови на сликата. Изложеноста на светло сега можела неколку пати да се намали( од осум часа до 30 минути). Резултатите биле непостојани, кога развиените слики била изложена. Спротивно на неговиот договор со Niepce, Daguerre сега подобрениот процесот го нарекува по себе: daguerreotype. Во 1839 Daguerre и синот Niepce се продаваат сите права на daguerreotype и heliograph на француската влада, во замена за ануитети за живот. На 19 август

полно работно детали беа објавени. Daguerre напиша книшка опишува процес, историски и описни сметка на различните процеси на Daguerreotype и диорама, која одеднаш стана бестселер со 29 изданија и преводи ,а се појави пред крајот на 1839.

Прилози за Wedgwood и Талбот Во 1802 година Томас Ведгвуд, син на познатиот Потер Јосија Ведгвуд (Wedgwood), ги објави неговите експерименти во снимање на слики, со сребрен нитрат. Иако тој може да сними силуети на предмети ставени на хартија, тој не беше во можност да ги направи постојани така да се разочарално сепак тие се всушност првиот обид да се произведат фотографии. Свесни за работата на Wedgwood и францускиот пионери, Талбот, научник на Универзитетот во Кембриџ, беше предводник да се измислат фотографскиот процес. На одмор патување во Италија во 1833 година, дојде на идејата да со снимање со хемиски средства слики забележи во својата камера обскура. Тој ја направи хартијата светлочувствителна со натриум хлорид и сребро нитрат. Процесот не е успешен се до февруари 1839, кога Хершел предложи решавањето на негативи со натриум хипосулфат (сега наречена натриум тиосулфат).

Прво критики Двете пионерски процеси беа различни во неколку начини. Daguerreotypes беа на метал; фотогеничен

Првата фотографија со човек “Булевар на храмот” [Париз, 1838]

4


Fotografija i grafi~ki dizajn

Роберт Корнелиј, автопортрет, октомври или ноември 1839 година, приближно четвртина плоча daguerreotype која е постапката измислен во 1839 година со сребро на бакар плоча. Овој автопортрет е првиот фотографски портрет слика на човек .

цртежи беа на хартија. Секоја daguerreotype беше единствена, уникатна; додека фотогеничен цртежи може да се удвои. Естетската, како и физички карактер се разликува значително. На daguerreotype изречена детали до степен кој е извонреден, а фотогеничен цртање, поради влакнести структура на хартија поддршката на сребро , даде пошироко, малку дифузен ефект. Првите критики на фотографија во основа беа споредба со слика или цртеж, бидејќи нема други стандарди на сликата не постоеле. Извонредна можност фотографија да сними навидум неисцрпна

количина на детали беше восхитувачка повторно и повторно. Критичарите жалат што, поради големиот должината на експозицијата, објектите кои се движат не беа забележани или биле извршени матно и неопределено. Неспособноста на првиот процеси за снимање на бои е разочарувачки, но бидејќи критичари веќе беа условени да црно-бели отпечатоци и цртежи, ова не беше како сериозен недостаток како строгоста на тонската скала. Техниката на фотографија беше веднаш признати како кратенка за уметност. Веќе не беше потребно да се поминат години во уметничко училиште цртајќи за, да се справи со законите на линеарна перспектива .

5

Skripta Fotografija 1 Predavanje  

Skripta Fotografija 1 Predavanje-Istorija na fotografija

Skripta Fotografija 1 Predavanje  

Skripta Fotografija 1 Predavanje-Istorija na fotografija

Advertisement