Page 1

Fotografija i grafi~ki dizajn

Икони на дигитален фотоапарат Кога сте фотографирате, можете да изберете помеѓу режимите на фотоапаратот за да се добие совршена слика во зависност од условите каде и што фотографирате. Се избираат на контролното вртливо копче на врвот на вашиот фото апарат, а во некои изведби можеби ќе треба да влезите во главното мени да ги најдете. Во секој случај, тука е тоа што некои од почесто употребуваните икони значи. Автоматско : Ова е обично стандардно поставување за повеќето дигитални камери. Иконата на вашиот фото апарат може да се чита како “Auto.” Ова автоматски го поставува блиц на фотоапаратот и да се фокусира со користење на нормален, просечен експозицијата. Close up: Овој режим треба да се користи за било која сликa од околу два метри или поблиску. Ако навистина сакате да се насочите во субјектот, користете го ова. Исто така, имајте на ум дека флеш веројатно нема автоматски da дојде со овој режим, така ќе треба да го поставите рачно. Пејзаж: Ова се користи за било која фотографија на далечни предмети. Исто така, блиц не треба да биде на овие типови на слики. Спорт режим: Ако фотографирате објектите кои се движат, ова е режимот ќе сакате да го користите. Тоа ја поставува брзината на блендата на вашиот фото апарат на својот најбрза вредност за да може да фати предмети во движење. Ноќен режим: Овој режим е очигледно користи за слики во текот на ноќта или за услови на слаба осветленост. Таа користи бавна брзината на блендата и исто така може да го користи блицот автоматски. Режимот на портрет: Ова главно се користи за лицата на луѓето. Тоа им помага да blur решение на позадина, па може да се фокусира во повеќе на лицето на човекот. Стабилизатор на сликата: Ако се познати да се несигурни раце кога сте преземање на слики, користете го овој режим. Тоа помага да се стабилизира вашиот фото апарат па сликата нема излезе сите матно. Мануелен режим: Ова е исто така многу честа појава на владата за употреба. Тој ќе ви даде целосна контрола врз отворот вашиот фото апарат(блендата) и експозицијата (брзината со која затвара блендата), така што е многу корисна во различни неидеални услови. Бленда-Приоритетен режим: Со ова, можете рачно да го поставите отворот на блендата, додека вашиот фото апарат контролира брзината на експозицијата за вас. Експозиција-Приоритетен режим: Оваа е спротивеност од предходнот режим. Со тоа, можете рачно се одбира брзината на експозицијата, додека вашиот фото апарат го контролира отворот на блендата.

46

ikoni na fotoaparat  
ikoni na fotoaparat  

ikoni na fotoaparat