Page 1

Gula Bladet. Nummer 1 2017

Tjo och tjim i TFiF-huset lördagen den 1.4 sid. 25

”TFIF ÄR DET MEDLEMMARNA GÖR AV FÖRENINGEN”

TFIF / DIFF

Pärmbild: Niklas Sandström

Pia Kåll - TFiF:s nya ordförande


INTERVJU

TFiF:s nya ordförande Pia Kåll vill värna om traditioner. Samtidigt bör föreningen hitta nya sätt att vara relevant för sina medlemmar, säger hon.

HON VILL TA BORT GUBBSTÄMPELN Text: Lina Laurent, bilder: Niklas Sandström

P

ia Kåll har endast varit ordförande för TFiF i några veckor när vi träffas på hennes arbetsplats, Capman Buyout, en snöig januaridag. Vägen från studierna vid Tekniska högskolan till det välkända investeringsbolaget har varit intensiv och spännande. I sina karriärval har Kåll främst gått på känsla och hon har drivits av nyfikenhet och nya utmaningar.

evenemang till managementkonsulten McKinsey och kom sedan att jobba där åtta år, i stället för ett år som hon ursprungligen tänkt sig.

Efter gymnasiet hade Kåll tänkt studera industriell design på Konstindustriella högskolan. Strax innan ansökningstiden gick ut ändrade hon sig och skickade sina papper till Tekniska högskolan i stället. Där valde hon linjen som var svårast att komma in på – teknisk fysik. Sitt diplomarbete skrev Kåll om fusion och plasmafysik. - Studierna var spännande och intellektuellt utmanande. Jag gillade speciellt problemlösning.

”Det roliga med TFiF är att det finns möjligheter att göra vad som helst”

Efter studierna hade Kåll tänkt fortsätta inom högskolevärlden och skriva en doktorsavhandling. Hon snubblade ändå på ett rekryterings2

– Jag gillade jobbet, att resa och att träffa olika människor. Framförallt var det spännande att få människorna som jobbade på bolagen att hitta problemen, lösa dem och sedan implementera nya lösningar.

Kåll jobbade främst med företag inom den tunga industri: gruvbolag, pappersbolag och kraftverk. Under sina sista år jobbade hon mest i Ryssland och Norden. Att vara ung och kvinna i en mansdominerad miljö ser hon främst som en fördel.

– De andra har ingen aning om hur senior du är eller var i hierarkin de ska placera dig. Om du är kompetent och kan visa att du har något att bidra så godkänns du. – Men visst finns det också de vars inställning kan beskrivas som ”voj flicka lilla”. Då har det hjälpt att påminna dem om att jag har papper på att köra ett kärnkraftverk. Till investeringsbolag

Från McKinsey rekryterades Kåll till Outotec, en av hennes tidigare kunder. Hon blev medlem i ledningsgruppen och ansvarade för strategier och företagsköp. I slutet jobbade hon också med marknadsföring, processer, hälsa, säkerhet och patent. – Plötsligt var jag på insidan. Allt det jag funderat på som konsult, till exempel varför en lösning inte implementeras genast, såg jag nu med andra ögon och det var lärorikt. I februari 2016 ringde Ari Tolppanen, senior partner i Capman och undrade om hon var intresserad av


Gula Bladet. Nummer 1 2017

att byta jobb. – Jag är ingen bankir och snabba cash är inte för mig. Jag tänkte att riskkapital och private equity var det sista jag var intresserad av men täcktes inte säga det åt Ari. Kåll stämde träff med teamet på Capman Buyout och fick höra mer om jobbet hon sedan tackade ja till. Det visade sig nämligen att företaget inte var intresserat av att rekrytera en bankir utan någon som ville jobba med företagets portföljbolag och utveckla dem långsiktigt. Allt är möjligt på TFiF

TFiF har funnits med på ett hörn allt sedan Kåll studerade på Tekniska högskolan. Hon blev medlem inför den första TFiF-sitsen och har alltid upplevt medlemskapet som självklart.

”TFiF är det medlemmarna gör av föreningen” Någon exakt plan för vad Kåll vill hinna med under sin tid som ordförande finns inte. Hon poängterar att TFiF är det medlemmarna gör av föreningen. – Det roliga med TFiF är att det finns möjligheter att göra vad som helst. Vem som helst som kommer med en bra idé får antagligen förverkliga den.

TFiF:s nya ordförande Pia Kåll vill att medlemmar ska känna att TFiF finns där för dem oavsett om de är yngre, äldre, företagare, mitt i karriären, utan jobb eller om de har familj och barn eller inte.

Kåll vill börja med att kartlägga vilka åtgärder som behövs för att medlemmarna ska kunna göra det de vill.

– Det görs en massa bra och intressanta saker på TFiF men jag är inte så säker på att alla medlemmar känner till dem.

Profil

Pia Kåll

Född: 1980 Vem: Styrelseordförande för TFiF

2017–2019

Utbildning: Diplomingenjör, tek-

nisk fysik.

Språkkunskaper: Svenska, finska,

engelska, spanska (bodde ett år i Mexiko under studietiden), tyska (halvdålig) och förstår ryska.

Fritidsintressen: Friidrottade som

ung och försöker i dag röra på sig några gånger i veckan. Gillar handarbete och hantverk. ”Just nu blir det mest pyssel med dottern.” Läser: Massor, mest kriminalromaner.

TFIF / DIFF

– Finns det dörrar som ska öppnas eller trösklar som ska tas bort? Kåll vill också ”ta bort TFiF:s gubbstämpel”. Och för att nu ingen ska missförstå handlar det inte om att Kåll skulle kritisera föreningens aktiva seniorer. Det handlar om bilden många mindre aktiva medlemmar har av föreningen, med andra ord föreningens image.

3


LEDARE

Utnyttja våra tjänster

D

et är tuffa tider såväl på arbetsmarknaden som för föreningar och förbund. Trots ett litet uppsving i sysselsättningsgraden tampas våra medlemmar månatligen med samarbetsförhandlingar och omorganiseringar. Samtidigt arbetar vi, DIFF och TFiF, med att

behålla våra medlemmar och erbjuda ändamålsenliga tjänster och tillställningar för våra medlemmar. Konkurrensen om människornas fritid är hård och vi vill erbjuda er, våra medlemmar, den service och det nätverk ni är i behov av. Ett bra exempel på denna typs verksamhet

är intressegruppen för arbetssökande, som du kan läsa mera om i denna tidning. Föreningarna finner sin styrka i aktiva medlemmar, som är färdiga att ge av sitt kunnande till föreningarnas förfogande och förhoppningsvis också själv få något i gengäld av sin insats. Under året har du möjlighet att träffa DIFF:s

personal under medlemsluncher på arbetsplatserna eller i regionerna. Kom gärna för att träffa oss, få svar på dina frågor om medlemsskap och arbetsrelaterade frågor och ge oss ros och ris för vår verksamhet. Utnyttja föreningarnas tjänster. Vi finns till

för dig under hela din karriär.

Anne Granat-Jukakoski Verksamhetsledare, DIFF – Ingenjörerna i Finland

4


TFiF delade ut stipendier TFiF:s stipendieutskott beviljade hösten 2016 stipendier enligt nedanstående: Stipendier för studier ur minnesfonden Totat delades 11 000 euro ut till följande personer:

VINN DIN TOFSMÖSSA! TFiF lottar ut 4 stycken Tofsmössor bland årets phuxar och gulnäbbar som är medlemmar i TFiF!

”Vinn din tofsmössa” senast den 16 april 2017. Ifall du inte kommer ihåg hur du loggar in hittar du instruktionerna för detta på sidan 27.

Delta i utlottningen genom att logga in på www.tfif.fi och anmäla dig med i evenemanget

KORREKTA UPPGIFTER I DIN PROFIL? För att vi skall kunna kommunicera med dig både elektroniskt och per post samt för att du säkert skall få de tidningar som ingår i dina medlemsförmåner är det viktigt att dina uppgifter i din profil i medlemsregistret är korrekta.

Har du glömt dina inloggningsuppgifter hittar du anvisningar om hur du får dessa på sidan 27.

Jens Back ÅA Oscar Björklund Aalto Alexandra Bruncrona Aalto Patrik Carlson Aalto Axel Elfving ÅA Ben Eriksson ÅA Tobias Eriksson ÅA Ida Fraser Aalto Oscar Granlund ÅA Anna Hakala Aalto Ellen Heikkilä Aalto Tero Kamppinen Aalto Simon Karlais ÅA Simon Lund ÅA Andreas Nyman Aalto Elin Nyman Aalto Frida Sjögren ÅA Oscar Sjölund Vasa Univ. Filip Stenbacka Aalto Robert Talling ÅA Stipendier för studier utomlands Totalt delades 9 900 euro ut till följande personer: Cecilia Björkman Mathias Fontell Patrick Hallila Matias Lindgren Miriam Lundsten Alexandra Niemi Marcus Nordström Jani Oja Aada Palo Joel Sågfors Sofia Toroi Charlotta Weber

Aalto Aalto Aalto Aalto Aalto Aalto Aalto Aalto Aalto Aalto Aalto Aalto

Du har väl lagt märke till att sista

inlämningsdag för stipendieansökan till TFiF våren 2017 är söndagen den 30 april. Mera information om detta på bakpärmen av denna tidning.

TFIF / DIFF

TFiF eller DIFF får inte information om dessa förändringar annat än från medlemmen själv och från registret går informationen vidare till TEK för TFiF/TEK-medlemmarnas del samt till tidningshusen.

Gula Bladet. Nummer 1 2017

TEKNOLOGER

5


Pixhill

INTRESSEGRUPPEN FÖR ARBETSSÖKANDE

Varför får man inte jobba fast man vill? Och varför skapas inte fler jobb i Finland? Text: Siv Pensar

E

n examen är inte längre någon garanti för att få jobb. Kvartalsekonomin har lett till att flexibla ingenjörer ersätts av snuttjobbare med smal kompetens för specifika behov. De lediga jobben blir bara färre.

Många företag har potential att växa, men vill inte ta risken att anställa. Små enskilda uppdrag går att hitta, men det finns inget säkert sätt för en arbetslös att utföra dem på utan att förlora sin enda säkra inkomstkälla, dagpengarna. Den som startar eget borde försörja sig på det redan i planeringsskedet! Sådana saker hade vi grubblat på,

vi som råkat på varandra under diverse evenemang för arbetssökan6

de. Efter några diskussioner i Klubb Orfeus under sommaren grundade vi Intressegruppen för arbetssökande och fick tillräckligt med pondus för att sammanträffa med jurister på TEK och IAET och fråga dem hur man ska bära sig åt för att få jobba om man inte hittar heltidsjobb.

”Många företag har potential att växa, men vill inte ta risken att anställa” Det är en djungel att ta reda på vad

man får göra och inte göra som arbetslös: TE-byrån avgör varje enskilt fall separat, och kan ändra

sina utlåtanden retroaktivt. I praktiken borde man sitta i husarrest och skriva ansökningar. Trots att arbetslösa måste skaffa sig heltidsjobb så görs väldigt lite för att skapa sådana jobb. Vi var överens om att tricket är att

hitta dolda jobb: arbetsgivare som behöver bollplank för affärsidéer, eller tillfällig förstärkning, vilket kan leda till ett regelbundet samarbete. För detta behövs ett kontaktnätverk, och det har vi ju! Experiment i Tammerfors och Kuopio har visat att informella träffar mellan arbetsgivare och arbetssökande ofta resulterar i att ”jobb skapas nästan av sig själva”.


Gula Bladet. Nummer 1 2017

Vi hörde också att lagstiftningen

börjar luckras upp och tillåter småjobb via arbetsandelslag på vissa villkor. Fakturering via en mellanhand, som Eezy och Ukko, har hittills mestadels klassats som företagande.

”Tricket är att hitta dolda jobb” I november ordnade vi vårt första

”Jobb förmedlas via kontakter” I februari hade vi en diskussions-

kväll kring temat F.E.C. som är ett sätt för arbetslösa att få praktik hos arbetsgivare.

Ta kontakt ifall du är arbetssökande

och vill träffa andra med samma frågeställningar, eller vara med och starta ett arbetsandelslag, eller om du är arbetsgivare som behöver hjälp. Vi kan ta tag i problematiken tillsammans!

Du hittar oss på Facebook på adressen https://www.facebook.com/ groups/jobsearch.tfif.diff TFIF / DIFF

evenemang och tittade på ett webinarium om arbetsandelslag. I december hade vi en glöggträff med 20 deltagare, varav en del från Techteam rf, som grundades av medlemmar från TFiF, DIFF och Niord på 90-talet när det också var

rörigt på arbetsmarknaden, och som fortfarande verkar i nedbantad form. Man satsade då mycket på kompetensutveckling och tog initiativ till kursprogram av olika slag. Techteamarna delade med sig av sina erfarenheter till oss och betonade att jobb förmedlas via kontakter. Ett annat råd var att flytta utomlands.

7


8


Medlemsavgifterna år 2017 416 euro 162 euro 374 euro 60 euro 140 euro 0 euro

Gula Bladet. Nummer 1 2017

DIFF: MEDLEMSAVGIFTER

Ordinarie medlem med arbetstrygghetstjänster Ordinarie medlem utan arbetstrygghetstjänster (tidigare ideell medlem) Gifta/samboende (ordinarie medlemmar inom föreningen gifta/samboende) Utrikes bosatt medlem (utan arbetstrygghetstjänster) Utrikes bosatt medlem (med arbetstrygghetstjänster, exkl. IAET-kassan) Juniormedlem (ingenjörsstuderande)

Nedsatt medlemsavgift I specialfall kan medlem beviljas nedsatt medlemsavgift. Man ska ha varit arbetslös eller permitterad (d.v.s. utan inkomster från huvudsyssla) i minst 3 månader för att vara berättigad till att ansöka om nedsättning. Om man är familjeledig, långtidssjukskriven eller utför sin värnplikt kan man också ansöka om nedsättning. Ansökan om nedsatt medlemsavgift skall skickas under samma kalenderår som ansökan gäller. Ansökan riktas till styrelsen och skickas till kansli@diff.fi. Till ansökan bifogas en kopia på beslut från arbetslöshetskassan eller FPA. Företagare Man är företagare om man är en privat yrkes- eller näringsidkare eller om man arbetar i ett företag som vd eller är styrelsemedlem el.dyl. och äger minst 15% och/eller familjemedlemmarna tillsammans äger minst 30% av företaget. Läs mera om företagare på hemsidan. De ordinarie medlemmar som enligt ovan är företagare uppmanas kontakta DIFF:s kansli för ytterligare information om eventuell anslutning till en arbetslöshetskassa för företagare (t.ex. AYT) samt byte av medlemskategori. Blivande pensionärer Medlem som pensioneras bör kontakta kansliet för byte av karriärstatus. Skicka meddelandet per epost till kansli@diff.fi Närmare information om medlemsavgifterna hittar du på hemsidan diff.fi under fliken Medlemskap. Fakturorna på medlemsavgifterna skickas ut i februari. Kom ihåg att betala din faktura enligt förfallodatum. Vänligen observera att en obetald medlemsavgift är inte ett tecken på avslutande av medlemskap. Medlemskap bör alltid avslutas skriftligt (går att göra per e-post till adressen kansli@diff.fi) och medlemsavgiften faktureras fram tills det att kansliet informerats om avslutandet skriftligen.

Information om TFiF:s medlemsavgifter hittar du på sidan 17.

TFIF / DIFF 9


ARBETSMARKNADSSIDAN

LAGFÖRÄNDRINGAR Vid årsskiftet trädde förändringar i arbetsavtalslagen i kraft. Förändringarna gäller visstidsanställning, prövotid och arbetsgivarens återanställningsskyldighet. Övriga lagförändringar som trädde i kraft gäller uppsägningar på produktions- och ekonomiska grunder. Text: Anne Granat-Jukakoski

Visstidsanställning I fortsättningen kan arbetsgivaren göra ett avtal om visstidsanställning utan grund, ifall den anställda har varit arbetslös arbetssökande i minst 12 månader. Ett arbetsförhållande som varar högst två veckor avbryter inte arbetslösheten. Det tidsbundna arbetsförhållandet kan pågå i högst ett år. Arbetsgivaren och arbetstagaren kan komma överens om högst tre arbetsförhållanden under ett kalenderår.

Prövotid Den maximala längden för prövotid har förlängts från fyra till sex månader. Prövotiden kan dock vara maximalt hälften av ett tidsbundet arbetsförhållandes längd, t.ex. i ett arbetsföhållande på åtta månader kan prövotiden vara max fyra månader.

10

Arbetsgivaren har rätt att förlänga den sex månader långa prövotiden om arbetstagaren under denna tid har varit frånvarande från arbetet på grund av arbetsoförmåga eller familjeledighet. Arbetsgivaren har rätt att förlänga prövotiden med en månad för varje period av 30 kalenderdagar som arbetsoförmågan eller familjeledigheten fortgår. Arbetsgivaren ska underrätta arbetstagaren om att prövotiden förlängs innan den löper ut.

Återanställningsskyldighet Arbetsgivarens återanställningsskyldighet vid uppsägning har förkortats från nio till fyra månader. Ifall arbetsförhållandet pågått fortlöpande över 12 år vid uppsägningen är återanställningsskyldigheten sex månader.

Uppsägning baserat på produktions- och ekonomiska grunder Arbetsgivare, som regelbundet har minst 30 anställda, är skyldiga att erbjuda sina uppsagda arbetstagare arbetsplatshälsovård i sex månader efter att arbetsplikten slutat, samt utbildning som främjar sysselsättning inom två månader efter att uppsägningstiden tagit slut. Den uppsagdas arbetsförhållande ska ha pågått fortlöpande i minst fem år.


ÄNDRINGAR I ARBETSLÖSHETSSKYDDET

Gula Bladet. Nummer 1 2017

ARBETSMARKNADSSIDAN

Den första januari 2017 infördes ändringar i arbetslöshetsskyddet p.g.a. lagändringar och indexjusteringar Följande ändringar trädde ikraft: •

Den inkomstrelaterade dagpenningens grunddel sjönk och är 32,40 € / dag

Minimilönen för heltidsarbete vid beräkningen av arbetsvillkoret steg med 14 € och är 1 187 €/mån

Maximitiden för utbetalningen har förkortats till 400 dagar

Självrisktiden har förlängts till 7 dagar

Minskade förhöjningsdelar

En ny förmån, rörlighetsunderstöd, ersätter rese- eller flyttkostnader för en arbetslös om den dagliga arbetsresan är totalt över tre timmar, eller vid deltidsarbete över två timmar

Frivilliga studier – kostnadsersättning betalas inte längre

Periodiska intervjuer med arbetslösa införs

Rekryteringsprövning

Skyldigheten att ta emot arbete har skärpts

Närmare information om förändringarna hittar du på www.iaet.fi

ARBETSTIDEN FÖRLÄNGDES - ATMOSFÄREN PÅ ARBETSPLATSERNA FÖRSÄMRADES De Högre Tjänstemännen YTN:s

enkät bland förtroendemän visar, att förhandlingarna gällande arbetstidens förlängning enligt konkurrenskraftsavtalet gick smärtfritt.

På basen av resultaten slöts avtal om förlängning av arbetstiden på branscherna med kollektivavtal enligt konkurrenskraftsavtalet på nio arbetsplatser av tio. På 78 procent av arbetsplatserna förlängdes arbetstiden enligt konkurrenskraftsavtalet, dvs. 24 timmar. Över tio procent av arbetsplatserna beslöt

att inte förlänga arbetstiden. Det vanligaste sättet att genomföra arbetstidsförlängningen var att förminska timmarna från flexsaldot. Detta alternativ valde ca 40 procent av arbetsplatserna. På en femtedel av arbetsplatserna beslöts det att de ökade arbetstimmarna kvitteras antingen delvis eller helt genom komptenshöjande utbildning eller genom att öka arbetsvälmåendet.

TFIF / DIFF

Priset för förlängd arbetstid är försämrad atmosfär på arbetsplatserna. Inom kollektivavtalsbranscherna ansåg var tredje förtroendeman att förhandlingarna försämrade stämningen mellan de högre tjänstemännen och ledningen.

YTN genomförde enkäten i januari. Enkäten skickades till över tusen förtroendemän och svarsprocenten var 53.

11


TÄVLING: TEKNATUR

Den 3-4 februari arrangerades årets finaler av tävlingen TekNatur vid yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. TekNatur-finalerna bestod i år av två tävlingar: • TekNatur/Projekt, en projekttävling för åk 7-9 och gymnasier • TekNatur/Sjukampens final för sjundeklassister.

TEKNATUR -TÄVLINGARNA AVGJORDA!

Å

rets TekNatur/Projekt hade lockat 32 projekt och drygt 80 elever. Av projekten deltog 28 stycken i grundskoleklassen och 4 stycken i gymnasieklassen. I Sjukampens final kämpade 7 lag bestående av sjundeklassister från 7 olika högstadier. Sammanlagt deltog elever från 15 olika grundskolor och gymnasier från Svenskfinland i TekNatur-finaldagarna. Resultat TekNatur/Projekt 2017

I projekttävlingen i gymnasieklassen gick första pris för tredje gången i rad till Lucas Käldström från Jakobstads gymnasium för projektet Scaling Kubernetes on multiple architectures. Priset delades ut med motiveringen ”En mycket imponerande mjukvaru-utveckling för parallella processorer som gett Lucas en central position inom ett internationellt samfund.” Andra pris gick till Ossi Karhumaa, Calle Kiviniemi och Mikael Lindell från Svenska privatskolan i Uleåborg för projektet Vågpartikeldualism. Motiveringen för priset var ”Fin beskrivning av elektromagnetiska strålningens våg- och partikelnatur. Väldokumenterade egna experiment.” 12

Tredje pris gick till Samuel Säily från Svenska privatskolan i Uleåborg för projektet Bättre muskelåterhämtning. Motiveringen var ”Ett bra arbete, om hur man kan förbättra sin träning och återhämtning.” I projekttävlingens högstadieklass gick första pris samt Finska Kemistsamfundets pris till Veronica Winqvist från Winellska skolan i Kyrkslätt för projektet Hur påverkar pH-värde i matlagning?. Motiveringen var ”Imponerande kartläggning av koaguleringsegenskaper för sylter, marmelader och geléer med beaktande av pH-värdet.” Andra pris gick till Fanny Laakko, Charlotta Gustafsson och Johanna Forsblom från Lyceiparkens skola i Borgå för projektet Olika sätt att påverka hjärnan. Priset delades ut med motiveringen ”För att på ett intressant sätt ha undersökt hjärnans och våra sinnens funktion med flera experiment”. Tredje pris gick till Christian Aarnisalo från Kungsvägens skola i Sibbo för projektet Jämförelse mellan flask- och kranvatten. Motiveringen för priset var ”Tydlig presentation med kartläggning på pH-vär-

det, bakteriehalten och källan av olika slag av dricksvatten. Intressanta reflektioner kring lagring och buteljering ingick.” Ytterligare fick Projekt Östersjön från Godby högstadium på Åland specialpris samt StarT priset, ett pris instiftat för att hedra Finland 100 år. Specialpriset delades ut med följande motivering ”Ett fint exempel på ett grupparbete som resulterade i en helhet som bjuder på både estetiska och tekniska kvaliteter.” Resultat TekNatur/Sjukampens final

TekNatur Sjukampen har snabbt blivit mycket populär. I uttagningstävlingen, som hölls på hösten, deltog närmare 2000 elever runt om i Svenskfinland. Uppgifterna i finalen går ut på att tre medlemmar från de sju bästa klasserna i uttagningstävlingen bygger något, mäter något o.s.v. Finalmomentet poängterar därför idérikedom och fingerfärdighet. 1 pris: Klass 7A, Källhagens skola i Lojo. Klassen representerades av Matti Koikkalainen, Kia Kuparinen och Joel Westerholm


Gula Bladet. Nummer 1 2017

Runar Törnqvists fru Carita Holmström överräcker Runar Törnqvists pris till vinnarna i Sjukampens final. Detta år vann Källhagens skola i Lojo.

2 pris: Klass 7F, Sarlinska skolan i Pargas. Klassen representerades av Vilma Julin, Elias Boman och Thomas Rosbäck 3 pris: Klass 7C, Lyceiparkens skola i Borgå. Klassen representerades av Benjamin Antman, Lucas Fagerholm samt Tove Hammarström

Den mest betydande insatsen inom STV är det arbete Runar gjorde inom ramen för TekNatur och särskilt gällande Sjukampen. Det var på initiativ av Runar som Sjukampen skapades och den första tävlingen gick av stapeln läsåret 2006-2007 – därefter var han tävlingens dragare i flera år. Upplägget i Sjukampen, där samarbete, problemlösning, uppfinningsförmåga och fingerfärdighet spelar en betydande roll, är i stark koherens med Runars förhållningssätt till sin arbetskarriär både inom företag och i universitetsvärlden.

Om TekNatur TekNatur är en tävling som arran-

gerats sedan 1993 i de finlandssvenska högstadierna och gymnasierna med syfte att höja intresset för naturvetenskap och teknik genom aktivitetsformer som kompletterar skolarbetet. Tävlingsarrangörer för TekNatur är Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland, Tekniska Föreningen i Finland (TFiF), DIFF-Ingenjörerna i Finland, Yrkeshögskolan Arcada samt Fysikersamfundet i Finland. TekNatur stöddes i år av följande organisationer: Neste Oil, ABB, Konecranes, R. Erik Serlachius stiftelse, Aktia, Svenska kulturfonden, Kemira, Vaisala, Finska kemistsamfundet, Wärtsilä och Svenska folkskolans vänner.

TFIF / DIFF

Det vinnande laget i TekNatur Sjukampen erhåller Runar Törnqvists pris. Priset, en 3D-printad pokal, en prissumma och ett diplom, är instiftat för att hedra minnet av tidigare TFiF-medlemmen, Teknologie doktor Runar Törnqvist (*18.12 1952, † 19.6 2016) som skapade TekNatur Sjukamp. Motivet för varje pokal är inspirerat av en fråga i Sjukampens uttaningstävling – på så vis är varje pokal unik.

Teknologie doktor Runar Törnqvist kallades år 1999 till ledamot i Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland (STV).

13


TFIF

TFiF styrelse 2017 •  Pia Kåll • ordförande • mandatperiod 2017–2019

•  Anders Hedman •  I vice ordförande •  mandatperiod 2015 - 2017

•  Magnus Hindström •  ledamot •  mandatperiod 2015 – 2017

14

•  Vendla Sandström •  II vice ordförande •  mandatperiod 2017 - 2018

•  Markus Linder •  ledamot •  mandatperiod 2017 – 2019

•  Zacharias Aarnio •  ledamot •  mandatperiod 2017 – 2019

•  Siv Pensar •  ledamot •  mandatperiod 2016 – 2018

•  Svante Degerth •  ledamot •  mandatperiod 2017

•  Martin Ekman •  teknologrepresentant Kemistklubben vid Åbo Akademi •  mandatperiod 2017

•  Mikael Federley •  ledamot •  mandatperiod 2017 - 2018

•  Nina Gunell •  teknologrepresentant Teknologföreningen, Aaltouniversitetet •  mandatperiod 2017


Gula Bladet. Nummer 1 2017

DIFF

DIFF styrelse 2017 •  Kenneth J Jönsson • ordförande • mandatperiod 2017 - 2018

•  Britt Wilander •  II vice ordförande •  mandatperiod 2017 - 2018

•  Tomas Kindstedt •  ledamot •  mandatperiod 2016 - 2017

•  Thomas Liljeqvist •  ledamot •  mandatperiod 2016 - 2017

•  Antti Suvilehto •  ledamot •  mandatperiod 2016 - 2017

•  Mats Wiljander •  ledamot •  mandatperiod 2017 - 2018

•  Simon Lintu •  ledamot •  mandatperiod 2017 - 2018

•  Daniel Tallberg •  juniorrepresentant •  mandatperiod 2017

•  Thomas Mård •  ledamot, ÖB:s representant •  mandatperiod 2017 - 2018

TFIF / DIFF

•  Agneta Skogster-Järvi •  I vice ordförande •  mandatperiod 2016 - 2017

15


IT-PROJEKTET

EFFEKTIVITET, ANVÄNDARVÄNLIGHET OCH NYA FUNKTIONER

– några av kraven på DIFF:s och TFiF:s nya medlemsregister Text: Annika Nylander, bild: Helena Hagberg Förnyade hemsidor, möjlighet till e-faktura på medlemsavgiften och förbättrad elektronisk medlemsservice finns bland målen då DIFF och TFiF har börjat förnyelsen av sina medlemsregister. Den nuvarande systemlösningen börjar vara föråldrad och går inte att kostnadseffektivt integrera till andra system. Både TFiF och DIFF vill erbjuda sina medlemmar attraktiva medlemsförmåner samt aktivt och effektivt kommunicera med medlemmarna. En fortsatt god medlemsservice kräver effektivare arbetsverktyg för personalen. Införskaffningen av ett nytt medlemsregister påbörjades i slutet av år 2016 och det nya medlemsregistret planeras att tas i bruk under slutet av år 2017. Webbsidorna styrs även med den nuvarande registerlösningen vilket medför att dessa också kommer att förnyas under året. Moderna webbsidor med ett förnyat visuellt utseende och förbättrad struktur betjänar även bättre DIFF:s och TFiF:s medlemskår. Samtidigt ses även stödbehoven över för aktiva medlemmar som ordnar en stor del av programverksamheten för TFiF och DIFF. Medlemsregistret, kärnan för DIFF:s och TFiF:s IT är främst ett kansliverktyg men för medlemmen kommer denna förnyelse att synas 16

som ännu smidigare medlemsservice, möjlighet till e-faktura samt en förnyad medlemsportal för hantering av egna medlemsfrågor, evenemangsanmälningar samt övriga medlemstjänster som ligger bakom inloggning. TFiF och DIFF genomför IT förnyelserna tillsammans för att kostnadseffektivt kunna bemöta kraven. Annika Nylander har anställts till projektchef och arbetar i projektet både för TFiF och för DIFF. Utöver detta har både DIFF och TFiF utsett sina representanter till en gemensam styrgrupp för projektet.

Om du som medlem är intresserad av att medverka i projektet och föra fram dina åsikter så kan du delta i diskussionen i gruppen ”DIFF TFiF Digidiskussion” på Facebook.

”Se till att ha din e-postadress uppdaterad i medlemsregistret! En stor del av medlemskommunikationen sker elektroniskt”


Medlemsavgifterna år 2017 Basavgifterna: 130 euro (ordinarie TFiF-avgift) Ordinarie medlemmar i Norden

Gula Bladet. Nummer 1 2017

TFIF: MEDLEMSAVGIFTER

97 euro (nedsatt avgift) Pensionärer Nyutexaminerade Ordinarie medlem med tillfälligt nedsatt avgift (baserat på ansökan), se nedan*) 97 euro (senioravgift) Seniormedlemmar 65 euro (halv TFiF-avgift) Äkta maka/make eller sambo till ordinarie medlem Arbetslös (baserat på ansökan), se nedan*) 24 euro (TFiF utlandsavgift) Medlemmar utanför Norden (utan medlemsförmånstidningar) 0 euro (avgiftsbefriad medlem i TFiF) Yngre medlemmar (studerar på heltid), ständiga medlemmar och hedersmedemmar *) Ansökan om nedsatt avgift jämte bilagor (skannade versioner) skickas till TFiF:s kansli. Ansökan om nedsatt avgift bör göras inom samma kalenderår som ansökan riktas till. Ifall du är föräldraledig, arbetslös, idkar fortsättningsstudier, är långtidssjukskriven eller utför militärtjänst har du rätt att ansöka om nedsatt medlemsavgift. Tillvalstjänster: Förutom basavgiften innehåller fakturan priset för olika frivilliga tillval. Ett dylikt tillval utgör medlemskapet i TEK och IAET-kassan. I radtexten beträffande TEK-medlemskapet nämns separat huruvida medlemsavgift till arbetslöshetskassan IAET ingår. För studerande, av vilka inte uppbärs annan medlemsavgift, skrivs avgiften till IAET på egen fakturararad. Avgifterna för tillvalstjänsterna är följande: 254 euro 127 euro 149 euro 45 euro

TFiF/TEK-medlem i Norden / löntagare med a-kassa nedsatt avgift TFiF/TEK-medlem i Norden med a-kassa TFiF/TEK-medlem i Norden / löntagare utan a-kassa nedsatt medlemsavgift TFiF/TEK-medlem i Norden utan a-kassa, medlemsavgift för TFiF/TEK-utlandsmedlemmar utan a-kassa 149 euro TFiF/TEK-medlem i Norden / företagare utan a-kassa 39 euro TFiF/TEK-medlem / pensionär 0 euro TFiF/TEK-medlem / studerande 105 euro IAET-kassamedlemskap för studerande Avgifterna för tillvalstjänsterna läggs till medlemsavgiften i TFiF. TFiF-medlemmar har specialavgift för sitt TEK-medlemskap i och med att medlemskapet administreras via TFiF.

Närmare information om medlemsavgifterna hittar du på hemsidan tfif.fi under fliken Medlemsinfo.

TFIF / DIFF

Kom ihåg att betala din medlemsavgift enligt förfallodatum så att dina tjänster är aktiva. Vänligen observera att en obetald medlemsavgift är inte ett tecken på avslutande av medlemskap. Medlemskap bör alltid avslutas skriftligt (går att göra per e-post till adressen kansli@tfif.fi) och medlemsavgiften faktureras fram tills det att kansliet informerats om avslutandet skriftligen.

Information om DIFF:s medlemsavgifter hittar du på sidan 9. 17


TFIF

DIFF

Kallelse till årsmöte:

Kallelse till årsmöte:

Tekniska Föreningen i Finland r.f.

DIFF - Ingenjörerna i Finland r.f.

Tisdagen den 25 april 2017 klockan 17.30 på Tekniskas Salar, Eriksgatan 2, Helsingfors.

Tisdagen den 25 april 2017 klockan 17.30 på DIFF:s kansli i Vasa, Teräsgränd 1, 3 vån.

På mötet behandlas stadgeenliga ärenden som berör årsmötet.

På mötet behandlas stadgeenliga ärenden som berör årsmötet.

Därefter mingel i stora salen.

Möjlighet till distansdeltagande från Tekniskas Salar i Helsingfors, från Åbo och från Åland.

Mötesdeltagarna bjuds på en kvällsbit. Hjärtligt välkomna! Styrelsen

Ifall deltagarantalet från Helsingfors blir större än 6 deltagare, ordnas transport. Anmäl ditt intresse via evenemangskalendern på hemsidan. Mötesdeltagarna bjuds på en kvällsbit. Hjärtligt välkomna! Styrelsen

DIFF inledde sin arbetsplatsturné I slutet av januari inledde DIFF en av årets stora satsningar - arbetsplatsturnén. Under året kommer vi att åka på arbetsplatsturné och träffa våra medlemmar på eller nära deras arbetsplatser. Du kan ställa frågor gällande arbetsmarknadsärenden, arbetsliv eller ditt medlemskap. Dessutom är det ju trevligt att även ibland träffas ansikte mot ansikte så att våra medlemmar ser vem vi är som jobbar på kansliet. I januari ordnade vi en DIFF-lunch på Kesmo Runsor i Vasa och tillställningen var en succé. Ett åttiotal medlemmar deltog och fick svar på sina frågor om arbetsliv och medlemskap. Som bonus fick vi dessutom in närmare 50 tips och idéer för evenemang. Vill du att vi besöker dig nästa gång? Tipsa oss om din arbetsplats eller ditt favoritlunchställe per epost till anne.granat-jukakoski@diff.fi Pixhill

18


Trivsel och att skapa samhörighet står högt på TLK:s prioriteringslista. Likaså att få fler unga och särskilt unga kvinnor att intressera sig för ingenjörsstudier

Gula Bladet. Nummer 1 2017

DIFF

HUNDRAÅRIGA TLK SATSAR PÅ KAMRATSTÖD Text och foto: Lina Laurent

D

en 15 januari 1917 blev det klart. Elever vid Tekniska Läroverket godkände förslaget till stadgar och den nya föreningen Tekniska Läroverkets Kamratförbund såg dagens ljus. Protokollet som redogör för att kamratförbundet ”definitivt är bildat” är undertecknat av John Gestrin, Oscar Engström och E.L. Bilkenroth.

– Vi (TLK) måste försöka kompensera då när skolan inte räcker till, säger Tallberg. Bland annat har TLK erbjudit en matematikklinik och en gemensam informationsträff om praktik. Båda uppstod efter att studenterna sett att det skolan erbjöd inte var tillräckligt.

Till TLK:s främsta uppgifter hör att ”verka för sammanhållning och kamratskap”. Tallberg påpekar att samhörigheten har stor betydelse för hur studenterna trivs i skolan och i slutändan också för om de slutför sina studier eller inte. Gemensamma sociala evenemang har också fått större betydelse i en tid när distansstudier blir allt vanligare. Att föreningen lyckats bli hundra år och dessutom har ett bra utgångsläge för många år till beror enligt Tallberg och Sjöholm på sammanhållningen, strukturen och förmögenheten. – Jag tror inte TLK skulle ha överlevt så här länge utan Klubblokalfonden

TFIF / DIFF

Hundra år senare, i januari 2017, träffas ordförande nummer 99 och 100 på Tekniska muséet i Helsingfors. Markus Sjöholm och Daniel Tallberg är rätta personer att svara på hur jubilaren mår i dag. Den ena har ett ordförandeskap bakom sig, den andra har nyligen tillträtt och båda är lika entusiastiska.

– Det ger mer mening till vardagen att få vara med och påverka och fatta beslut, säger Tallberg. Han säger att TLK i dag är en välmående förening. Organisationen fungerar, ekonomin är tryggad och pengarna räcker för att driva verksamheten. Framtidens orosmoment hänger ihop med nedskärningar inom utbildningen.

19


TLK:s ordförande nummer 100 Daniel Tallberg och nummer 99 Markus Sjöholm

och De äldres råd. Jag är väldigt tacksam för att vi har dem, säger Sjöholm. Klubblokalfonden och De äldres råd är två rådgivande organ som främst består av äldre TLK:are. Klubblokalfonden har till uppgift att bland annat fatta beslut angående förbundets egendom och överse förbundets bostäder i Studentbostäderna i Majstranden. De äldres råd stödjer och ger råd och rekommendationer i andra frågor. TLK:s förmögenhet består i dag av placeringar i fastigheter och av värdepapper. Det sammanlagda värdet på förmögenheten är cirka tre miljoner euro. 20

– Visst har förmögenheten hjälpt otroligt mycket. Tack vare den har vi kunnat förbättra verksamheten för medlemmarna och hjälpa dem i karriären. Och när medlemmarna är nöjda blir de lojala och hjälper nya medlemmar, säger Tallberg. Till TLK:s planer under jubileumsåret hör att sprida information om ingenjörsstudierna för att locka fler nya studenter. – I stället för att se ingenjörsutbildningarna som svaga eller klaga på att de har för få sökande borde man se möjligheterna till tillväxt, säger Tallberg.

Tekniska Läroverkets Kamratförbund r.f. Tekniska Läroverkets Kamratför-

bund r.f. (TLK) grundades 1917. År 1996 sammanslogs Tekniska Läroverket med Lilla Hanken och Sjukis och bildade Arcada (Nylands svenska yrkeshögskola). Sommaren 2004 flyttade Arcada in under samma tak till den nybyggda fastigheten på Arabiastranden i Helsingfors. TLK fungerar i dag som ämnesförening för alla ingenjörstuderande på Arcada. Jubileumsårsfesten ordnas 4 mars

på hotel Clarion i Helsingfors.


Pixhill

ÅLANDSAVDELNINGEN ÄR IGÅNG I september ifjol startades en regional avdelning på Åland. Avdelningen är gemensam för TFiF och DIFF och leds av styrgruppen Bryggan. Avdelningen ordnar evenemang cirka en gång i månaden, ofta tillsammans med ett studiebesök med efterföljande eftersnack under friare former. Hittills har Bryggan ordnat flera lyckade evenemang och företagsbesök till bland annat PAF, Lotsbroverket, Ålands skid- och skidskyttecenter Nordens största landbaserade fiskodling-FIFAX. Håll utkik efter kommande evenemang i medlemsbrevet och på Facebook! Är du intresserad av att engagera dig i Ålandsavdelningens verksamhet? Kontakta Bryggans ordförande Johnny Lindström för mera information. Övriga styrmän i Bryggan 2017 är Gunnar Westling, Edvard del Prete, Hans Lavonius, Ivar Gullström och Kenneth Andersson.

Gula Bladet. Nummer 1 2017

Motion och Teknik: Uthållighetsträning - en väg till maraton och/ eller en bättre vardag? Varför skall uthållighetsträning vara en del av din vardag? Alla behöver inte springa i tighta tights och bli maratonlöpare men tränar man ett tag, ökar (maraton) risken hela tiden! Hur vet man hur man skall bygga upp sin träning, hur man skall förbereda sig för sina (löp)mål och hur undviker man skador? Torsdagen den 23.3 17:00–20:00 behandlar Tiina Saloranta-Simell (TkD, running coach, Liikuntapalvelut Vauhtisammakko) dessa frågor i auditoriet Salin i Axelia II i Åbo. Nu är det dags att köra igång! Evenemangt är gratis och man kan även boka in sig för en gratis konsultation (20 min.). Läs mera i evenemangskalendern på hemsidan

TFIF ALIASADRESSERNA UPPHÖR DEN 28.2 Tjänsten för TFiF-aliasadresser av formatet fornamn.efternamn@ tfif.fi upphör den 28.2. 2017. Ifall du inte använt eller distribuerat vidare din aliasadress behöver du inte göra något.

Börja med att göra en sökning i din inbox för att kolla varifrån du fått epost till din aliasadress och skicka din riktiga e-postadress till dessa. TFIF / DIFF

Ifall du använt dig av din aliasadress kan det vara bra att tänka på följande saker och byta ut adressen: - Var har du angivit din aliasadress (fornamn.efternamn@tfif.fi) som din kontaktuppgift? - Är aliasadressen din huvudsakliga kontaktuppgift i någon krets (t.ex. vänner, släkt, kolleger, föreningsmedlemmar)?

- Vilka webbtjänster har du registrerat dig på (t.ex. LinkedIn, Google, Dropbox, Kinopalatsi, Finnair osv.) med aliasadressen? - Använder du adressen som användarnamn någonstans eller som återställningsadress för lösenord?

Närmare instruktioner hittar du på TFiF:s hemsida under fliken Kontaktuppgifter (klicka på länken ”Hjälp” till vänster) Pixhill

21


DIFF

Nu är den klar – här är DIFF:s nya logo! Text: Emilia Juslin, foto: Peter Widell

Under våren 2016 utlyste DIFF en

logotävling som var öppen både för medlemmar och för utomstående. Hela 60 bidrag från 11 deltagare skickades in. Därefter var det DIFF:s styrelse uppgift att fatta ett beslut om logon. Man diskuterade bland annat ifall kugghjulet ska finnas med i den nya logon eller om det borde bytas ut till någon annan symbol med anknytning till ingenjörer och teknik. Efter mycket funderande kom styrelsen slutligen fram till att man bevarar kugghjulet i logon och att den utformas i samma stil som jubileumslogon för DIFF 80 år. Bland de logoförslag som skickades 22

in fanns tre bidrag som innehöll idéer eller element som användes som underlag för den nya logon. Dessa bidrag var inlämnade av Dick Bergholm, Bengt Nyberg och ett var anonymt. Priset i tävlingen var ett Leatherman Tread-armband och denna gång fick lotten avgöra vem som vann armbandet. Den lycklige vinnaren var Dick Bergholm. Logon finns i olika format, med

variationer i både färg och i texten. Den officiella versionen är den du ser här ovan som består av ett guldfärgat kugghjul och texten DIFF – Ingenjörerna i Finland. Den slutgiltiga logon har utformats av reklambyrå Signaali.

Dick Bergholm


Gula Bladet. Nummer 1 2017

TEKNIKENS AKADEMIKERFÖRBUND (TEK)

TEK:s fullmäktigeval hålls 21.3 - 3.4.2017 Röstberättigade är alla som är ordinarie TFiF/TEK medlemmar 1.1.2017. TFiF/TEK-medlemmarna kan välja sin kandidat bland 8 kandidater i valförbundet ”TFiFarna”. Av dessa röstas det fram 4 ordinarie ledamöter och 4 suppleanter. Du kan antingen rösta elektroniskt eller per post förutsatt att du inte förbjudit brevpost.

Mera information om valet, kandidaterna samt en valmaskin hittar du på val.tek.fi Valresultatet kungörs 11.4.2017 efter kl. 19.

Pixhill

Använd din rösträtt!

Kandidater i valförbundet ”TFIFarna”

•  DI David Helander •  Helsingfors

•  DI Emil Karlsson •  Helsingfors

•  TkD Annaleena Kokko •  Helsingfors

•  TkD Risto Korpinen •  Åbo

•  DI Kimmo Leveelahti •  St Karins

•  DI Pernilla Stubb •  Jakobstad

•  DI Sari Viljanen •  Åbo

TFIF / DIFF

•  DI Mikael Federley •  Esbo

23


DONATION

TFiF:s verksamhetsledare Britta Sunde överräckte stiftelsens donation till Aalto-universitetet.

TFiF:s Stiftelse donerade 34 000 € till Aaltouniversitetet Bild: Helena Hagberg

I

samband med firandet av TEK:s 120 år överräckte TFiF:s Stiftelse en donation till Aalto-universitetet på 34 ooo euro vid jubileumsseminariet i Otnäs den 17 november 2016. Checken överräcktes av Kaj Hedvall, Tekniska Föreningens i Finland Stiftelses styrelseorförande och TFiF:s verksamhetsledare Britta Sunde. Under TEK:s jubileumsår donerades sammanlagt en miljon euro till finländska universitet som en tyst demonstration mot resursnedskärningarna. Av denna summa stod TFiF för 60 000 euro. TEK:s styrelseordförande Marjo Matikainen-Kallström tackade i sitt tal den finska regeringen för att de

hörsammat den färska Nobelpristagarens och två andra ekonomiklokas förslag om att bereda tilläggsresurser för universiteten. ”Även om den utlovade resursökningen inte täcker de nedskärningar man fattat beslut om tidigare ökar detta universitetens prestanda på lång sikt. Kunnandet är Finlands konkurrensfördel som inte får försvagas”. Rubrikerna under seminariet var: - Regeringen bör fundera på en förnyelse av forsknings-, utbildnings och innovationssystemet - Kunnande är den bästa investeringen i Finlands framtid - Studerande utmanar fackförbunden att förnya sig - Aalto University Industrial Internet Campus (AIIC) förenar vetenskap och industri

Du har väl skrivit in 1:a maj -lunchen i din kalender? Måndagen den 1 maj klockan 12.00

24

Pixhill

Restaurang Tekniskas Salar, Eriksgatan 2 A, 6:e vån


Barnfest med Benny och Mumin! Vi kör igång på Lilla Teatern klockan 12.00 lördagen den 1.4. Äventyren fortsätter som vanligt på Tekniskas Salar... Kom med och hoppa och dansa !

Gula Bladet. Nummer 1 2017

TJO OCH TJIM I TFIF-HUSET!

Sista anmälningsdag torsdagen den 23.3 Pris Barn 14 €, barn under 1 år gratis Vuxna 20 €

TFIF / DIFF 25


EVENEMANGSKALENDERN

Februari • Fredag 24.2:

DIAS-gillets månadsmöte Klockan 12.00 Tekniskas Salar

• Lördag 25.2:

Kårspexet 2017 ”Karl XII - eller Knappast Karl För Sin Krona” Klockan 15.00 Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

• Tisdag 28.2:

Infokväll om hållbar utveckling på Åland - Bärkraft Klockan 16.30, Självstyrelsegården, Mariehamn

Mars • Lördag 4.3:

DIFF Åboavdelningens årsmöte och årsfest Klockan 18.00, Kuusisto

• Tisdag 7.3:

Yrittäjän viisasten kivet nätutildning Klockan 16.00

• Onsdag 15.3:

Företagsbesök till ABB Vasa Klockan 13.00

• Lördag 18.3:

Barnens teknikdag Klockan 13.00, Axelia, Åbo

• Tisdag 21.3:

Företagsbesök till OSTP, Jakobstad Works Klockan 17.00

• Onsdag 22.3:

Alumnkväll på Novia i Vasa Klockan 18.00

April • Lördag 1.4:

Barnfest med Benny och Mumin! Klockan 12.00, Lilla Teatern och Tekniskas Salar

26

• Tisdag 25.4:

TFiF:s årsmöte Klockan 17.30, Tekniskas Salar

• Tisdag 25.4:

DIFF:s årsmöte Klockan 17.30, DIFF kansli i Vasa Distansdeltagande från Tekniskas Salar i Helsingfors samt från Åbo och från Åland

Maj • Måndag 1.5: 1:a maj -lunch

Klockan 12.00, Tekniskas Salar

• Måndag 8.5 lördag 13.5:

Alumnkväll på Novia i Vasa onsdag 22.3

Infokväll om hållbar utveckling tisdag 28.2, Självstyrelsegården, Mariehamn

Resa till Gdansk

Juli • Lördag 1.7:

Bussresa från Vasa till Guns N’ Roses konsert Konsertbiljetten skaffar man själv

Lördag 1.4 Barnfest med Benny och Mumin Anmäl dig senast den 26.3!

Augusti • Fredag 25.8:

TFiF och DIFF golftävling Klockan 14.00, Nevas Golf, Söderkulla, Sibbo

November • Torsdag 16.11:

Stormskärs Maja (Myrskyluodon Maija) Klockan 19.00, Helsingfors Stadsteater

December • Lördag 16.12:

TFiF:s och DIFF:s traditionella jullunch Klockan 12.00 Tekniskas Sala

Kontakta Gula Bladet per e-post gulabladet@tfif.fi för att få in information i evenemangskalendern!


Gula Bladet. Nummer 1 2017

n den

10:ANS BORD 10:ans bord sammankommer två gånger i månaden till gemensam lunch på restaurang Tekniskas Salar, Eriksgatan 2, Helsingfors. Under våren 2017 träffas vi enligt följande

mars: 1.3 och 15.3 april: 5.4 och 19.4 maj: 3.5 och 17.5

Pixhill

juni: 7.6

LOGGA IN ONLINE: • Tips:

Webbsystemet - logga in, kolla och uppdatera dina uppgifter samt anmäl dig till evenemang (www.tfif.fi / www.diff.fi)

• Logga in:

Ifall du har glömt ditt användarnamn och ditt lösenord får du dessa genom att klicka på ”Logga in” uppe till höger på första sidan och därefter välja ”Glömt användarnamn?” alt. ”Glömt lösenord?”. Följ därefter anvisningarna. Viktigt är att du har korrekt e-post-

adress i din profil för att komma åt användarnamn och lösenord. Om du är osäker kontakta kansliet.

• Kontrollera uppgifter:

Då du är inloggad klickar du på fliken ”Min sida” och därefter ”Medlem” för att komma åt dina uppgifter. Observera att din medlemsstatus och dina tillvalstjänster ser du under ”Min sida” och ”Tjänster”.

• Uppdatera uppgifter:

Du kan enkelt ändra dina uppgifter i din profil då du valt ”Medlem”.

KONTAKTA OSS: • Utgivare:

Tekniska Föreningen i Finland r.f. (TFiF) DIFF - Ingenjörerna i Finland rf (DIFF)

• Ansvarig redaktör: Britta Sunde e-post:britta.sunde@tfif.fi

• Redaktör:

Ira Vaskola e-post: gulabladet@tfif.fi Banvaktsgatan 2 A, 00520 Helsingfors 040 58 52 586 (TFiF), 040 58 50 972 (DIFF). Kansliet är öppet kl. 9.00 – 15.00

• Anmäl dig till evenemang:

Som inloggad väljer du det evenemang i evenemangskalendern du önskar anmäla dig till och klickar på ”Anmälan”. Fyll i alla uppgifter och se till att lägga till eventuella avecer. Ifall evenemanget är avgiftsbelagt kom ihåg att klicka på ”Godkänn” då du flyttas till sidan ”Varukorgen” för att din anmälan skall gå igenom.

FÖRÄNDINGRAR: • Utgivningsdatum

Utgivningsdatum 2017: materialdag utkommer Mb3 23.03 GB2 03.04 Mb4 20.04 Mb5 17.05 Mb6 14.06 Mb7 24.08 GB3 11.09 Mb8 21.09 Mb9 19.10 GB4 13.11 Mb10 23.11 Mb11 13.12

30.03 27.04 27.04 24.05 21.06 31.08 28.09 28.09 26.10 30.11 30.11 20.12

GB= Gula Bladet Mb = Medlemsbrev

• Adressförändringar:

Kom ihåg att du enkelt kan ändra dina adress- och kontaktuppgifter via TFiF:s och DIFF:s hemsidor tfif.fi / diff.fi Kräver inloggning. Se närmare instruktioner i rutan ovanom.

TFIF / DIFF

• Adress och telefon:

Kom ihåg att klicka på ”Spara” efter att du gjort en uppdatering.

27


TFiF lediganslår stipendier

DIFF lediganslår stipendier

Stipendierna kan ansökas både av utexaminerade och yngre medlemmar.

Stipendierna är avsedda för praktik eller studier utomlands samt fortbildning inom yrket. Stipendierna kan sökas av både junior- och ordinarie medlemmar.

Stipendier utdelas under våren för teknologers studier utomlands, studieresor, teknologers utlandspraktik samt idrottsverksamhet Ansökningstiden går ut 30.4.2017 och ansökningarna bör skickas per post.

Ansökningstiden går ut 6.3.2017. Närmare information och ansökningsblanketter finns på www.diff.fi

Pixhill

Närmare information och ansökningsblanketter finns på www.tfif.fi

NÄSTA NUMMER AV GULA BLADET UTKOMMER

28

27.4.2017

Profile for tfif

Gula Bladet 1/2017  

Gula Bladet 1/2017  

Profile for tfif
Advertisement