Page 1

trondheim folkebibliotek - arrangementer

vĂĽren

2020 januar - februar - mars - april


Lånekort på mobilen n e l i b o m å p t r o k Låne fil.

Berit Skillingsaas Nygård biblioteksjef

Biblio n e p ed ap Last n inn”. g g o på “L Trykk

inn Skriv mer m u n t r låneko kode. og PIN gang e t s r fø ssord dette a p k u t r t b e r g Opp inn, o de senere. r e g g du lo for PIN-ko t istede ditt, t e t r o lånek frister, u d r a Her h nnleverings e dine i en kan se fornye lån Vipps, , e l a l i i v t s r y be le geb rd eller a t e b og sterca a M , VISA xept. BankA

Nå har vi lagt Bokåret 2019 bak oss og mange av Trondheims innbyggere har besøkt oss, faktisk har vi igjen passert 1 million besøkende. Noen har lånt bøker, noen har deltatt på kurs, vært på ulike arrangement eller laget noe på et verksted. For å «øve» oss på å bli nye Trondheim, programmerte Trondheim folkebibliotek sammen med klæbyggene i 2019, og nå er vi én stor kommune, med programmet som du holder i hendene. Hurra til oss alle! Vi skal nå utvikle kommunen og bibliotekene SAMMEN! Så velkommen til 2020, og godt nytt leseår! Berit Skillingsaas Nygård Biblioteksjef


ARRANGEMENT Trondheim folkebibliotek er Trondheims største kulturhus målt i antall besøkende. I tillegg til bøker fylles biblioteket hvert år med arrangementer av alle slag og for alle målgrupper. Fra intime lesesirkler til foredrag med ­internasjonale navn skal alle innbyggere i Trondheim kunne finne noe av ­interesse hos oss. Etter at markeringen av Bokåret ble rundet av i d ­ esember går vi nå et nytt årti i møte. Men aller først skal vi kaste blikket tilbake og oppsummere fjorårets utgivelser - årets første arrangement finner sted på Kulturtorget 14. januar. Der vil du få høre bokanmeldere og bibliotekarers ­favoritter fra fjoråret. Velkommen skal du være!

Bokåret 2019 - takk for i år! I 2019 var det 500-årsjubileum for den første boka trykket i Norge, og Nasjonalbiblioteket markerte dette med bred arrangementsstøtte til biblioteker og kulturhus over hele landet. På Trondheim ­folkebibliotek arrangerte vi debatter, litterære samtaler, lesesirkler, høytlesning, ­iscenesettelser og vandringer under fanen Bokåret 2019. Takk for besøket! Fremover vil vi ha bibliotekets rolle i samfunnet i tankene når vi ­arrangerer. Vi vil prøve å være synlige og tilstede også på steder der befolkningen ikke er vant til å se oss; kanskje på kafeen, i marka eller på julemarkedet? Vi vil også være bevisst bibliotekets unike rolle som tilbyder av både ­informasjon og kulturelle opplevelser. Kildekritikk, fake news og ­folkeopplysning er ord i tiden, og Trondheim folkebibliotek har som mål at de besøkende skal være litt klokere når de forlater biblioteket enn de var da de kom.

Følg med på www.tfb.no og Facebook-siden vår for fullstendig program og eventuelle oppdateringer. Billetter kjøpes på https://tfb.hoopla.no/sales


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

bokåret 2019 - EN OPPSUMMERING

Litterær torsdag

14. januar kl 19.00. Kulturtorget, hovedbiblioteket Gikk du glipp av høydepunktene fra bokåret 2019? Vi har satt ­sammen et panel med bokfolk, som vil trekke linjer og snakke om sine favoritter fra året som gikk.

Torsdager kl. 17.30. Magistratsalen, hovedbiblioteket.

Les&del 6. februar

2. april

Hanna Malene Lindberg, ansatt ved Trondheim folkebibliotek og utdannet litteraturviter. Hanna er styremedlem i Litterært Kollektiv, redaksjonsmedlem i BLA (Bokvennen litterære avis) og har arbeidet med flere kultur- og litteraturfestivaler.

7. mai

Samtalen ledes av Frode Lerum Boasson, førsteamanuensis ved institutt for språk og litteratur, NTNU.

Vi inviterer til å delta i en lesesirkel der vi møtes og diskuterer felles leseopplevelser. Møtene er uformelle og alt som trengs er lyst til å delta og interesse for litteratur. Åpen lesesirkel er gratis, men meld deg på via https://tfb.hoopla.no/sales

20. februar

19. mars

23. april

28. mai

Den dunkle dottera

Dora Bruder

Stiklingen

Tips og triks:

av Patrick Modiano

av Elena Ferrante

Strikk & lytt 5

Stein Roll, bokkritiker i Adresseavisen.

En uforpliktende drop in lesesirkel for deg som vil lytte til og snakke om gode ­tekster sammen med ­andre. Gratis. Vi møtes første torsdag i hver måned:

5. mars

ÅPEN LESESIRKEL

16. januar

Panelet består av: Anne Cathrine Straume, kulturjournalist og litteraturkritiker hos NRK

13. februar

av Adudur Ava Olafsdottir

Alt du trenger å vite for å starte og delta i lesesirkel.

Foto: Anne Hybertsen Tatt under arrangementet Bokhøsten 2019 på Sellanraa.

Velkommen til en ny vår med Strikk og lytt! Ta med deg strikketøy, heklenål eller bare kom og lytt hvis du vil, til gode fortellinger og vakre dikt. OBS! 12.mars leses det i kantina i 4. etg. Gratis.

12. mars

16. april

Inngang: 100,- / 50,-, billetter kjøpes på Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/bokaaret2019

14. mai

7

69


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

ARRANGEMENT januar

barneuniversitetet:

voi voi

det magiske materialet som aldri går tom for strøm

Lørdag 25. januar kl. 12.00. 4. etg, hovedbiblioteket

Fredag 24. januar og lørdag 25. januar. Royal Garden

Er det ikke kjedelig når batteriet i mobilen går tom for strøm? Men, visste du at det finnes et nærmest magisk materiale som kan sørge for at du aldri trenger å lade mobilen på nytt? I dette foredraget forteller Ola Gjønnes Grendal fra NTNU mer om dette spennende materialet, og du vil med egne hender få muligheten til å teste om du klarer å produsere strøm med det. For skolebarn mellom seks og ni år. Foreldre og søsken kan besøke bibliotekets barneavdeling i mellomtiden. Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla.

Voi Voi er en festival for et voksent publikum som ønsker seg kultur, kunnskap og sosialt påfyll. Festivalen arrangeres av Trondheim Symfoniorkester i samarbeid med Trondheim kommune og en rekke av byens kulturtilbydere.

utrolige materialet vitenlunsj: Det som du aldri har hørt om

Se hele programmet på: https://www.tso.no/program/voi-voi Bibliotekets bidrag:

Lørdag 25. januar kl 13:30. Magistratsalen, hovedbiblioteket

Fredag kl 15:30 Poetiske smakebiter ved dikterne Asieh Amini og Marte Huke. Læringssenteret ved biblioteket vil også bemanne en stand og fortelle om sitt tilbud.

I dette foredraget forteller Ola Gjønnes Grendal om materialene som lar oss holde tiden, som lar deg se ditt ufødte barn, som har revolusjonert fisking og som kan lage helt CO 2-fri strøm. Vi skal se inn i framtiden, der denne type materialer kanskje også kan brukes i matproduksjon, som implanterbare fastleger og til gruvedrift på andre planeter. Velkommen til et foredrag om den piezoelektriske tidsalderen!

Lørdag kl 14:00

Arrangementet er gratis.

“Inni er vi alltid unge”, foredrag ved psykolog Sissel Gran.

7

Arrangeres i samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

7

89


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

upolert: fattig student Mandag 20. januar kl. 18.00. Biblioteket på Byåsen Karen Elene Thorsen, bedre kjent som for den populære instagramkontoen @fattig.student, ga i 2018 ut en kokebok hvor hun samlet sine tips for hvordan man kan spise sunt og spare penger samtidig. Har du planer om å leve billigere og mer bærekraftig i 2020 er dette foredraget for deg! Gratis.

ARRANGEMENT januar

panelsamtale: min kropp er mitt tempel Tirsdag 28. januar kl. 19.00. Kulturtorget, hovedbiblioteket Å spise sunt og holde kroppen i form er viktig for å ha en god helse. For noen blir imidlertid fokuset på kropp og helse altoppslukende. For noen blir også alt som er knyttet til mat problematisk, og kan føre til lidelser som anoreksi eller ortoreksi. Det sies ofte at opptattheten av kropp og helse har overtatt religionens plass i moderne menneskers liv. Vi har invitert et panel av fagfolk som har ulike innfallsvinkler til tematikken: sokneprest Steinar Leirvik, psykiater Finn Skårderud, og førsteamanuensis Dorthe Stensvold ved NTNU. Møteleder blir Jo Skårderud, journalist i Klassekampen. Arrangementet er gratis. Arrangeres i samarbeid med Kunnskapsbyen.

dyrendal senioruniversitetet: asbjørn om konspirasjonsteorier Tirsdag 21. januar kl. 11.00. Rådhussalen, hovedbiblioteket Konspirasjonsteorier får stadig økende oppmerksomhet, både som uttrykk for politisk kultur, som “falske nyheter” og som (des) informasjonsdelen av lavintensitets krigføring. Hva er “konspirasjonsteorier” og hvordan fungerer de i s­ amfunnet og for dem som tror på dem? Hva skjer med samfunns-­debatten når konspirasjonsteorier får en sentral plass? Bør vi reagere som samfunn, og i så fall når og hvordan?

Gratis inngang for medlemmer av Senioruniversitetet. Inngang for andre kr 100,For info og spørsmål, kontakt Mary Skimmeli på tlf 917 60 245.

9

babykonsert med eldbjørg raknes Onsdag 29. januar kl. 14.00. Magistratsalen, hovedbiblioteket Denne våren blir det babykonsert i Magistratsalen tre onsdager kl 14! Med stemme, perkusjon og live sampling inviterer Eldbjørg Raknes babyene inn i sitt univers – og til å være med å lage lyd, så ingen vet hvor stort kor eller orkester vi får!

Gratis, men krever plassbillett fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/baby2001

10


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

Musikk i planetariet: björk - homogenic Torsdag 30. januar kl. 19.00. Vitensenterets planetarium

ARRANGEMENT februar

tore skeie: hvitekrist Tirsdag 4. februar kl. 18.00. Kulturtribunen på Ranheim Onsdag 5. februar kl. 18.00. Biblioteket på Heimdal

Noe av apellen ved de to første soloplatene til Björk, Debut (1993) og Post (1995), lå i det stilistiske spennet hun trakk opp, men på sitt tredje album, utgitt i 1997, søkte det islandske geniet fokus. “This is more like one flavor,” fortalte hun til det engelske musikktidsskriftet SPIN i et intervju: “Me in one state of mind. One period of obsessions. That’s why I called it Homogenic.” Inngang kr. 75,- Serien arrangeres i samarbeid med Vitensenteret i Trondheim.

klassikertimen: Anne-cath. vestly 100 år Lørdag 1. februar kl. 13.00. Rådhussalen, hovedbiblioteket Universitetslektor og barnebokforfatter Agnes-Margrethe Bjorvand foredrar om legendariske Anne-Cath. Vestly i ­anledning hundreårsdagen for Vestlys fødsel. Hvem var denne folkekjære forfatteren og hvordan lese henne i dag? Bjorvand er ansatt ved Universitetet i Agder, og er ekspert på Astrid Lindgren og AnneCath. Vestly. Arrangementet er gratis. Arrangeres i samarbeid med Kunnskapsbyen.

11

Historiker Tore Skeie har skrevet den kritikerroste boken “Hvitekrist, om Olav Haraldsson og hans tid”. Boken er den første i en planlagt fembindsserie om Norges store viking- og middelalderkonger og tar for seg Olav Haraldssons liv før han ble helgenen vi alle kjenner. Hvitekrist gir et friskt blikk på norgeshistorien, hvor vikingtidens mennesker og begivenheter løftes opp og ut av sagaene og inn i en større europeiske sammenheng. Skeie måtte dessverre avlyse foredraget sitt på Heimdal i høst, men våren 2020 kommer han tilbake til Trondheim og besøker to av bydelsbibliotekene våre!

Gratis inngang. Ingen påmelding.

12


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

hvorfor skriver vi om a-ha?

ARRANGEMENT februar

Fredag 7. februar kl. 17.00. Rådhussalen, hovedbiblioteket.

birger emanuelsen og monica isakstuen: vær snill med barna

a-ha fremfører sitt ikoniske debutalbum Hunting High and Low i Trondheim Spektrum 7. februar.

Torsdag 13. februar kl. 19.00. Kulturtorget, hovedbiblioteket

Klokken 17 samme dag samtaler forfatterne Jan Omdahl og Ørjan Nilsson med Audun Vinger om a-has vesen i bokform. Omdahl er forfatteren bak a-ha-biografien The Swing of Things (2004), mens Nilsson har skrevet Tårer fra en stein - samtaler om et arbeid (2017) om Pål W ­ aaktaar Savoy. Høsten 2019 slapp han også boken Hjemkomst, om Morten Harkets intense 90-tall.

Inngang kr 100 / 50. Billetter selges i Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales

Under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i sommer møttes forfatterne Birger Emanuelsen og Monica Isakstuen til en samtale som vi likte så godt at vi inviterte dem opp til Trondheim for å fortsette diskusjonen. Emanuelsen og Isakstuen har begge skrevet bøker om å bli foreldre og de utfordringene man møter når foreldrerollen ikke passer eller ikke lar seg forene med egne utfordringer. Kanskje burde ikke alle få barn? Og hva kan man si om dette i det litterære?

Levi Henriksen Onsdag 12. februar kl. 11.00. Kulturtribunen på Ranheim Vi har invitert forfatter og musiker Levi Henriksen til å lese fra sin nyeste ­novellesamling Så langt hjemmefra, så nær der jeg bor. Fortelleren fra Kongsvinger heier på outsideren, tror på Jesus og har et eget ølmerke. Det blir salg og signering av bøker etter arrangementet. Inngang kr 200,– inkl. servering. Påmelding til Kulturenheten, tlf. 72 54 57 00 eller 72 54 57 14. Arrangeres i samarbeid med Seniorkultur.

1313

Foto: Paal Audestad

Inngang kr 100 / 50. Billetter selges i Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/bemi

14


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

ingar sletten kolloen Forfatter, professor og tidligere journalist Ingar Sletten Kolloen er i gang med et ­fembindsverk om andre verdenskrig i Norge, og den første boka - Under krigen. Vi må ikke falle - har fått strålende kritikker og mye oppmerksomhet.

ARRANGEMENT februar

vinterferieaktiviteter på bibliotekene Uke 8 - Byåsen, Heimdal, Klæbu, Moholt, Ranheim, Risvollan, Saupstad og hovedbiblioteket I vinterferieuka 17.- 21. februar blir det mange kreative aktiviteter for barn på hovedbiblioteket og alle bydelsbibliotekene! Følg med på www.tfb.no eller Facebooksiden vår når det nærmer seg for å se oversikt over tidspunkter og aktiviteter.

vinterfest i trondheim Tirsdag 18. februar til søndag 23. februar. Hovedbiblioteket

I uke 8 arrangeres det vinterfest i Trondheim i forbindelse med Ski Tour 2020, da

langrennssirkuset besøker Trøndelag. Festivalen har fokus på miljø, mat og idrett for alle aldre. Foto: Morten Brun/Gyldendal

På hovedbiblioteket blir det bollebaking for barna fredag 21. på Kulturtorget, i samarbeid med Sellanraa bok & bar.

Tirsdag 18. februar kommer Kolloen til Trondheim for å holde to foredrag på Trondheim folkebibliotek:

Tirsdag 18. februar kl 19.00 vil kokk og forfatter

Kl. 11.00 opptrer han i regi av Senioruniversitetet i Rådhussalen på hovedbiblioteket. Inngang kr 100, gratis for medlemmer.

Kl. 18.00 presenterer han boka på bydelsbiblioteket på Moholt, i Moholt allmenning 1. Dette arrangementet er gratis.

Andreas Delsett holde foredrag om sin bok Kjøkkenveien, et levende og innsiktsfullt portrettet av kokkeyrket, på hovedbiblioteket. Foredraget vil ta for seg demokratiseringen av matkulturen. Delsett vil også holde et kort lunsjforedrag på hovedbiblioteket kl 12, der han vil beskrive hverdagen som kokk på et høyklasse restaurantkjøkken.

Torsdag 20. februar arrangerer Senioruniversitetet et foredrag

om matkultur i Trøndelag ved Roar Hildonen, daglig leder ved To rom og kjøkken. Arrangementet starter kl 11.00 og har inngang kr 100,- / gratis for medlemmer. Foto: Sigurd Fandango / Forlaget Press

15

16


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

ARRANGEMENT februar

vinter og ski i bergkunsten

økland om klassikertimen: einar arne garborg og haugtussa

Lørdag 22. februar. 4. etg, hovedbiblioteket

Lørdag 22. februar kl. 13.00. Rådhussalen, hovedbiblioteket

«Nordmenn er født med ski på beina» er et kjent uttrykk. Det er nok ikke alle som er like flinke til å gå på ski, men uttrykket sier kanskje noe om at ski har lange tradisjoner. Her får du høre om de eldste sporene vi har av ski i bergkunsten. Historien bak bildene har for lengst blitt glemt, men bergkunst finnes fortsatt i dagens landskap og kan fremdeles oppleves selv flere tusen år etter de ble laget. Heidrun Stebergløkken, førsteamanuensis ved NTNUs Institutt for historiske studier, holder foredrag for barn på barneuniversitetet og for voksne på VitenLunsj.

I 2020 er det 125 år siden Arne Garborgs diktsyklus H ­ augtussa kom ut. Med sine ­beskrivelser av mystisk natur og ungdommelig lengsel har Haugtussa fengslet lesere i generasjoner, og verket har høy status i den norske ­nasjonallitteraturen. Hvordan kan Haugtussa og Garborgs forfattervirksomhet for øvrig sees i et samtids­perspektiv? Einar Økland er en av de mest allsidige og ­originale f­orfatterne i norsk litteratur. Han har siden d ­ ebuten i 1963 gitt ut nærmere 80 ­bøker ­innenfor de fleste sjangere og har ­mottatt en lang rekke priser. I sine k­ orttekst-samlinger ­utfolder han seg som er en av våre mest ­entusiastiske ­formidlere av alt fra a­ ntikvariske trykksaker til ­norske ­forfatterkollegaers tekster. I 2020 er 80-­årsjubilanten ­aktuell med en ny slik samling, kalt Oss imellom?

Kl. 12.00 Barneuniversitetet

Gratis inngang. Arrangeres i samarbeid med Kunnskapsbyen

Kl. 13.30 Vitenlunsj

einar økland - 80 år Lørdag 22. februar kl. 19.30. Rådhussalen, hovedbiblioteket 17. januar 2020 fyller forfattaren Einar Økland 80 år. Bak seg har han eit av dei mest ­allsidige forfattarskapa i norsk etterkrigslitteratur. Men også framfor han ligg det utråkka veger. Så seint som i fjor gav han ut han ­diktsamlinga «Rosemalte selfies – og omvendt», og til våren kjem «Oss imellom?», ei småprosasamling om litterære og m ­ enneskelege venskap. I desse småprosasamlingane ­utfoldar han seg som ein av våre mest entusiastiske ­f­­ormidlarar av alt frå antikvariske bruksgjenstandar til tekstar av ­norske forfattarkollegaer. Denne kvelden kan du høyre han lese eigne dikt og samtale med Anne Dorte Lunås.

Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla. Arrangeres i samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

17

Arrangeres i samarbeid med Litteraturhuset

Inngang: 150/ 100. Billetter selges i Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/

18


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

ARRANGEMENT februar

våren 2020

gull i munn: trøndersk matkorn 2019 Tirsdag 25. februar kl. 18.00. Kulturtorget, hovedbiblioteket

babykonsert med eldbjørg raknes Onsdag 26. februar kl. 14.00. Magistratsalen, hovedbiblioteket Denne våren blir det babykonsert i Magistratsalen tre onsdager kl 14!

Hvordan blir melet av kornavlinga fra 2019? I j­anuar og februar skal det både males, analyseres og testes ut. Hvilke kvaliteter kan vi vente oss av årets avling med lokalt mel fra Trøndelag?

Med stemme, perkusjon og live sampling inviterer Eldbjørg Raknes babyene inn i sitt univers – og til å være med å lage lyd, så ingen vet hvor stort kor eller orkester vi får!

Tirsdag 25. januar inviterer nettverket for lokalt mel og gamle kornsorter, i samarbeid med ­Trondheim folkebibliotek, Gullimunn AS og ­Sellanraa bok & bar, til lansering av årets t­rønderske ­matkornavling - og til en feiring av lokal matkornproduksjon i Trøndelag. Det vil bli faglige innledninger og en folkelig ­utspørring av eksperter. Inngangsprisen inkluderer også en rikholdig kveldsmatbuffet, der bidragsyterne er amatørbakere og profesjonelle som presenterer og byr fram sine testresultater.

Gratis, men krever plassbillett fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/baby2002 Billettene legges ut 3. februar kl 10:00.

Inngang kr 100, billetter på Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales

upolert + ukm på isak I vår samarbeider Upolert med UKM om to arrangementer på kultursenteret ISAK i Prinsens gate 44.

25. februar kl. 18.00 Spillkveld Har du skikkelig peiling på rollespill og brettspill, eller kan du ingenting? Den 25. februar varmer vi opp til UKM Play den 11. mars ved å fylle ISAK med spill og sprell, følg med på internett og sosiale medier for mer informasjon!

19

14. mars Teater-, litteratur- og filmfestival Ung Kultur Møtes er en møteplass for ­ungdom som vil skape noe sammen, og den 14. mars er det tid for teater-, ­litteraturog filmfestival! Trondheim folkebiblioteks unge arrangørgruppe Upolert vil bidra, følg med på vår nettside og sosiale medier for informasjon om programmet!

Musikk i planetariet: emilie nicolas Søndag 27. februar kl. 19.00. Vitensenterets planetarium Emilie Nicolas debuterte med albumet Like I’m a Warrior i 2014, med stor både kredibel og kommersiell suksess. Alvorlig sykdom satte henne ut en lengre periode, men fire år etterpå var hun klar med oppfølgeren, Tranquile Emilie, en mer raffinert og sofistikert plate som innbyr til full konsentrasjon i lyttegjerningen. Dette er kvelden for akkurat det. Inngang kr. 75,- Serien arrangeres i samarbeid med Vitensenteret i Trondheim.

20


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

8. mars: syklubb fra hælvete Søndag 8. mars kl. 15.00. Rådhussalen, hovedbiblioteket

ARRANGEMENT mars

barneteater: askeladden og de gode hjelperne Lørdag 7. mars kl. 14.00. Barneavdelinga, hovedbiblioteket Askeladden Friteater presenterer en familieforestilling inspirert av Asbjørnsen og Moes eventyr. Det var en gang en konge, som hadde hørt tale om et skip som gikk like godt til lands som til vanns og i lufta med, så ville han også ha slikt et, og til den som kunne bygge det, lovte han ut kongsdatteren og halve kongeriket. Hent gratisbillett på: https://tfb.hoopla.no/sales for å være sikker på plass. For barn fra to år og oppover.

For fjerde året på rad inviterer vi til “Syklubb fra hælvete”. Å snakke om kjønn og f­rigjøring er noe i nærheten av et nødvendig onde. Både de som synes det skal snakkes om det og de som ikke vil snakke om det skulle ønske de slapp. Men kan vi komme utenom det i ei tid da vi på rystende vis ser at tradisjonelle makt- og kjønnsrollemønstre avkles både internasjonalt og i vårt eget land? Klubben består av: Linn Stalsberg, forfatter og journalist. Teuta Dibrani, redaktør for tidsskriftet VOKS. Kari Kristensen: bartender, tekstforfatter og sosialist med bleika hår og mascara. Klubbleder Azra Halilovic: frilans scenekunstner, forteller, spaltist i Adresseavisen og minoritetskonsulent i Trondheim kommune.

Foredrag: “En feminisme for kvinner flest lener seg ikke frem, men sparker ut”

21

by og land - hand i hand? Onsdag 11. mars kl. 19.00. Kulturtorget, hovedbiblioteket Er forskjellene mellom by og land i ferd med å øke? Hvilke konsekvenser vil det ha med tanke på aktuelle samfunnsutfordringer, som for eksempel klimakrisen? Vi har invitert et bredt panel til å diskutere spørsmål knyttet til denne tematikken. Felles for dem alle er at de har erfaringer med å bo i både bygd og by.

Søndag 8. mars kl. 16.00. Rådhussalen, hovedbiblioteket

Med Tone Sofie Aglen, politisk kommentator VG, Hilde Gunn Slottemo, professor i historie Nord universitet, Kim Småge, forfatter, og Eirik Magnus Fuglestad, forsker hos Ruralis.

Foredrag ved Linn Stalsberg, rett etter syklubben.

Møteleder: Jo Skårderud, journalist i Klassekampen.

Arrangementene er gratis.

Arrangeres av Trondheim folkebibliotek i samarbeid med Kunnskapsbyen Trondheim. Gratisbilletter på Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/byogland

22


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

ARRANGEMENT mars

familielørdag på bibliotekene: trufilotten Lørdag 14. mars

kl 11.00: Heimdal

kl 13.00: Saupstad

Lørdag 21. mars

kl 11.00: Ranheim

kl 13.00: Moholt

Lørdag 28. mars

kl 11.00: Byåsen

kl 13.00: Hovedbiblioteket

Lørdag 4. april

kl 11.00: Risvollan

kl 13.00: Klæbu

poirot 100 år klassikertimen: hercule med jan boris stene Lørdag 14. mars kl. 13.00. Rådhussalen, hovedbiblioteket I 1920 kom Agatha Christies første utgivelse, The Mysterious Affair at Styles, ut. Inspirert av innvandring fra kontinentet som følge av den første verdenskrig, og av Arthur Conan Doyles detektivfortellinger, introduserte boka verden for en rund eksilbelgier med stram bart: Hercule Poirot. I de neste hundre år har vel kun Sherlock Holmes selv overgått Poirot i å befeste ideen om den ensomme, geniale og eksentriske privatdetektiven som overgår både politiet og skurkene. Ranheims egen krimkonge Jan Boris Stene, forfatter av bøkene om gentlemansdetektiven Astor Falkener, er en klar fan av Agatha Christies fortellinger. I dette foredraget forteller han om inspirasjonen fra Poirot og denne fiktive skikkelsens fantastiske karriere.

Foto: Jørgen Kvam

Gratis. Arrangementet er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen Trondheim.

lien om senioruniversitetet: erik trondheims skulpturer Naturforskeren Lonnie har noe spennende å fortelle. En mystisk skapning befinner seg rett i nærheten, en som ingen har sett før. Det er en Trufilott! Trufilotten er en komedieforestilling om annerledeshet og vennskap med målgruppe 3-9 år. Vi ønsker å vise utfordringene, men også mulighetene som kan oppstå i møte med noen som er forskjellig fra en selv. Alle forestillingene er gratis, men på hovedbiblioteket 28. mars kreves gratis plassbillett fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales

23

Tirsdag 17. mars kl. 11.00. Rådhussalen, hovedbiblioteket En vandring gjennom deler av Trondheims historie med utvalgte skulpturer og statuer som illustrasjon og utgangspunkt. Gratis inngang for medlemmer av Senioruniversitetet. Inngang for andre kr 100,For info og spørsmål, kontakt Mary Skimmeli på tlf 917 60 245.

24


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

barneuniversitetet: hundene som løp til sydpolen Lørdag 21. mars kl. 12.00. 4. etg, hovedbiblioteket

vitenlunsj: fram-kokken adolf h. lindstrøm Lørdag 21. mars kl 13:30. Magistratsalen, hovedbiblioteket

Foredrag ved journalist og forfatter Jan Ove Ekeberg

Foredrag ved journalist og forfatter Jan Ove Ekeberg

Roald Amundsen er en verdensberømt mann fordi han og fire andre gikk på ski inn til Sydpolen for mer enn 100 år siden. Men ville de klart det uten hjelp fra «Obersten» og de over hundre andre grønlandshundene som trakk sleder for dem?

Av de mange som fulgte Roald Amundsen til de kaldeste og mest forblåste steder på kloden, er det kokken mannskapet skriver om i sine dagbøker fra lange vinternetter. Det er varmen i byssa, den næringsrike maten og Adolf Henrik Lindstrøms uoppslitelig gode humør som varmer gjennom den lange polarnatta. Og det er kokken som får lengst ­fartstid om bord i norsk polarfarts flaggskip, «Fram».

Ikke alle kom tilbake, men også noen av hundene ble berømte, som «Obersten», som fulgte eieren sin hjem til Norge. Her hjemme lå han ofte på fortauet utenfor en slakterbutikk. Og han likte godt å bli klappet.

Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla.

25

ARRANGEMENT mars

Da Roald Amundsen selv nevner den viktigste av alle norske polarfarere, peker han ikke på seg selv og heller ikke den enda mer berømte Fridtjof Nansen. Den 5. april 1911, i den lille hytta «Framheim», der han venter på å gjøre fremstøtet mot Sydpolen, skriver polarfareren om sin kokk: «Han har ydet de norske polarexpeditioner større; v­ erdifullere Arrangeres i samarbeid med Kunnskapsbyen.

26


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

news og god bless america! fake donald trumps vei til det hvite hus Tirsdag 24. mars kl. 19.00. Kulturtorget, hovedbiblioteket Det pågår en nasjonalistisk strømning over den vestlige verden. Populistiske politikere spiller ofte på religiøse følelser i folket når de søker velgernes støtte. Det skjedde i stor grad ved de siste valgene i USA, Frankrike, Tyskland, Tyrkia og i mange land i tidligere Øst-Europa. Det er ikke første gang det skjer: Adolf Hitler oppdaget hvor effektivt slagordet «Gott mitt uns» var. Vi har sett og ser også liknende t­­endenser i Norge. Foredraget er basert på den siste boken til Simonnes, «Kampen om korset i politikken», som blant annet diskuterer Sylvi Listhaug og borgerkrigen i KrF.

Helge Simonnes er tidligere ­sjefredaktør i Vårt Land. Han er nå fast spaltist i ­Dagsavisen og har de siste årene gitt ut to bøker om religionsfilosofi og sammenblandingen av religion og politikk.

ARRANGEMENT mars

agnes ravatn & ruth lilegraven: om krim Torsdag 26. mars kl. 19.00. Kulturtorget, hovedbiblioteket Agnes Ravatn og Ruth Lillegraven har med Dei sju dørene og Alt er mitt begge skrevet bøker med en ny måte å gå inn i krimsjangeren på. Rett før krimhøytiden påske vil de diskutere sitt forhold til krim og bøkene på hovedbiblioteket. Ruth Lillegraven, fra Granvin i Hardanger, skriver skjønnlitteratur for voksne og barn. Hun vant Brageprisen i 2013 med diktsamlingen Urd, og har både skrevet skuespill, romaner og bildebøker. Alt er mitt kom ut i 2018. Agnes Ravatn er primært romanforfatter, særlig kjent er Fugletribunalet fra 2013. Hun har også skrevet den selvutleverende selvhjelpsboka Operasjon sjølvdisiplin. Dei sju dørene ble gitt ut i 2019.

Gratis inngang.

Musikk i planetariet: Led zeppelin - II Torsdag 26. mars kl. 19.00. Vitensenterets planetarium Led Zeppelins andre album ble spilt inn på farten, mens de turnerte i USA og Europa etter suksessen med debutalbumet utgitt samme år (1969). II fremstår den dag i dag som bandets tyngste album. Du trenger ikke vannkjemme håret denne kvelden, for vi garanterer bakoversveis! Inngang kr. 75,- Serien arrangeres i samarbeid med Vitensenteret i Trondheim.

27

Inngang kr 100 / 50, billetter kjøpes på https://tfb.hoopla.no/sales

28


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

babykonsert med eldbjørg raknes Onsdag 1. april kl. 14.00. Magistratsalen, hovedbiblioteket Denne våren blir det babykonsert i Magistratsalen tre onsdager kl 14! Med stemme, perkusjon og live sampling inviterer Eldbjørg Raknes babyene inn i sitt univers – og til å være med å lage lyd, så ingen vet hvor stort kor eller orkester vi får!

ARRANGEMENT april og roy jacobsen: barrøyromanene veien videre Tirsdag 14. april kl. 19.00. Kulturtorget, hovedbiblioteket Etter debuten i 1982 med novellesamlingen Fangeliv (som fikk Vesaas-prisen) har Roy Jacobsen markert seg som en av våre mest populære og kritikerroste forfattere. Seierherrene, fra 1991, var et tidlig høydepunkt og Jacobsens definitive gjennombrudd. Han er nominert til Nordisk Råds litteraturpris to ganger. Trilogien om familien Barrøy, som ble avsluttet i 2017 med Rigels øyne, er kanskje Roy Jacobsens fremste verk. Da et panel av kritikere i 2017 fikk i oppdrag av Lom folkebibliotek å kåre 25 moderne klassikere i nyere norsk litteratur fikk første boka De usynlige en naturlig plass på listen. I 2017 ble Jacobsen shortlistet til The Man Booker International Prize for De usynlige, som den første norske forfatter noensinne.

Gratis, men krever plassbillett fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/baby2003 Billettene legges ut 2. mars kl 10:00.

Nå har du muligheten til å oppleve Roy Jacobsen på Kulturtorget, der han vil fortelle om prosessen rundt Barrøy-trilogien samt sine nyeste prosjekter.

Asieh amini: fribyforfatteren Onsdag 12. april kl. 12.00. Biblioteket på Moholt Tusenvis av forfattere over hele verden er fengslet eller opplever forfølgelse fordi de benytter seg av ytringsfriheten. Fribynettverket ICORN ble ­opprettet for å kunne tilby forfattere et fristed der de kan ­arbeide og uttrykke seg uten å bli sensurert eller trenge å frykte for sitt liv. Asieh Amini er poet og journalist, menneskerettighetsforkjemper og kvinneaktivist fra Iran som debuterte med sin første diktsamling i 2004. Amini kom til Trondheim i 2010 hvor hun fikk status som fribyforfatter og har siden da gitt ut flere diktsamlinger på norsk. På biblioteket på Moholt vil hun fortelle om livet sitt, jobben sin som journalist og aktivist, og også lese dikt.

Gratis. Arrangeres i samarbeid med Kulturenheten.

29

Foto: Cappelen Damm

Inngang kr 100 /50 Billetter på Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales

30


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

ARRANGEMENT april

Upolert + dnt: gå våren i møte

petersen senioruniversitetet: anna om klemenskirken Tirsdag 21. april kl. 11.00. Rådhussalen, hovedbiblioteket Funnet av Klemenskirken havnet i 2016 på det verdens-­omspennende HERITAGE Daily`s liste over de ti mest spennende arkeologiske funn i verden. Hvorfor? Hva betyr funnet lokalt, ­nasjonalt og internasjonalt?

Onsdag 15. april kl. 18.00 Aslak Dahle ga høsten 2019 ut diktsamlingen Tanker på tur, hvor han tar utgangspunkt i naturens rom for refleksjon. Bli med DNT ung Trøndelag og Upolert på tur med Aslak Dahle, og finn rom til både ord og stillhet.

Ved Anna Petersén, arkeolog og forsker ved NIKU (Institutt for kulturminneforskning). Gratis inngang for medlemmer av Senioruniversitetet. Inngang for andre kr 100,For info og spørsmål, kontakt Mary Skimmeli på tlf 917 60 245.

Gratis. Oppmøtested blir annonsert! Foto: Lyrikkforlaget

barnekonsert: hva kommer nå?

konsert: gras

Lørdag 18. april kl. 13.00. Avdeling for barn og unge Hovedbiblioteket

Onsdag 22. april kl. 11.00. Kulturtribunen på Ranheim Trioen Gras består av Jeanette Hoseth, Solveig Salthammer Kolaas og Ingrid Elise Andersen. De har i fellesskap skapt et særegent, vokalsterkt og folkelig uttrykk med tydelige referanser til rock, folkemusikk, bluegrass, country og viser. Trioens sound refereres til som musikalsk og lekent, og er inspirert av Gåte, Katzenjammer, trønderrock, folkemusikk og Ronja Røverdatter-musikken.

Hva kommer nå? er et interaktivt improfortelleri ved Frode Eggen i samspill med ­publikum og fabelaktige lydbilder. Kombinert med Eldbjørg Raknes´ barnesanger til tekster av Inger Hagerup og Torgeir Rebolledo Pedersen. Morsomt! Skummelt! Vakkert! Ekkelt! Pinlig! Herlig! Frode Eggen forteller, spør og ­gestikulerer! Eldbjørg Raknes synger, lager mange slags lyder og hopper, kanskje! Og DU kommer og er med og bestemmer hva som skjer!

Inngang kr 170,- inkl. servering. Påmelding til Kulturenheten på tlf. 72 54 57 00 eller 72 54 57 14.

Gratis inngang, men på grunn av begrenset antall plasser kreves gratisbillett. Den kan kjøpes på https://tfb.hoopla.no/sales når konserten nærmer seg.

31

Arrangeres i samarbeid med Seniorkultur.

28

32


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

barneuniversitetet:

ARRANGEMENT april

bli kjent med ladejarlene

Musikk i planetariet: Pink floyd - meddle

Lørdag 25. april kl. 12.00. Lade gård Bli med på en vandring i Ladejarlenes fotspor. Vi møtes på tunet til Lade gård, hvor vi blir tatt imot av representanter for dagens eiere. Arkeolog Axel Christophersen vil så fortelle om hvem de var, Ladejarlene, som en gang for over 1000 år siden slo seg ned på denne halvøya i Trondheimsfjorden. Hvor kom de fra, hvorfor slo de seg ned akkurat på Lade og hvilken rolle spilte de da byen Trondheim vokste fram? For barn mellom seks og ti år.

Torsdag 23. april kl. 19.00. Vitensenterets planetarium Med Meddle og det tjuetre-og-et-halvt minutter lange mesterverket Echoes (hele B-siden) etablerte Pink Floyd seg som et anonymt studio-band i en æra preget av overdådige rockestjerne-divaer som som Led Zeppelin og The Who. Fordyp deg i vellyden denne kvelden.

Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla.

Inngang kr. 75,- Serien arrangeres i samarbeid med Vitensenteret i Trondheim.

ytringsfrihet eller ekkokammer?

og vitenlunsj: ladejarlene kaupangen på nidarneset

Tirsdag 28. april kl. 18.00. Kulturtorget, hovedbiblioteket

Lørdag 25. april kl. 13.30. Lade gård Med utgangspunkt i tunet på Lade gård starter vi vår lille vandring i Ladejarlenes fotspor. Arkeolog Axel Christophersen tar utgangspunkt i jarleættas historie, og viser hvordan den er tett bundet sammen med Trondheims eldste historie.

I hverdagen blir vi eksponert for utallige ytringer fra hele verden, men hvilke er det som faktisk når gjennom støyfilteret og påvirker hvordan vi opptrer eller argumenterer? Kan den norske offentligheten og ytringene som kommer til syne i Norge i dag best beskrives som et ekkokammer eller et mangfoldig rom – og hvordan utvikler det seg?

Håløygjarlene slo seg ned i Trøndelag som et ledd i sin ekspansjon sørover, hvor målet ikke minst var å sikre viktige handelsruter. Hvilken rolle kom de til å spille i regionens politiske, sosiale, kulturelle og økonomiske liv, og hvordan var forholdet mellom jarlesetet på Lade og den framvoksende kaupangen på Nidarneset?

Med oss for å diskutere disse komplekse spørsmålene har vi samfunnsdebattant og friby-­ forfatter Asieh Amini, journalist Lars O. Skjønberg som arbeider med en serie for NRK som følger opp boka “Skamløs” og tar for seg hvordan negativ sosial kontroll påvirker unges liv, og leder av norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum. Gratis. Arrangeres i samarbeid med Kunnskapsbyen Trondheim

Gratis. Arrangeres i samarbeid med Kunnskapsbyen Trondheim

33

28

34


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

bydelsbibliotekene

våren 2020

biblioteket på byåsen Selsbakkveien 34 (ved Byåsen VGS)

7027 trondheim

biblioteket i klæbu 74 17 42 40

byåsen@tfb.no

Kollektivt: Buss nr 3 til Hallset (7 min å gå), Trikk nr 9 til Munkvoll (6 min å gå) eller buss nr 23 til Byåsen skole (9 min å gå).

hallsetbakken 2

7541 klæbu

92805464

klabu@tfb.no

Kollektivt: Tog til Heimdal stasjon (5 min å gå), Buss nr 1, 2, 16, 46, 50, 77 eller 78 til Heimdal stasjon (5 min å gå).

Arrangementer på Byåsen våren 2020:

Arrangementer på Klæbu våren 2020:

30.01. 18.00 28.03. 11.00

04.04. 13.00 Familielørdag med barneteateret Trufilotten. Gratis

Upolert: Fattig student, foredrag med tips! Familielørdag med barneteateret Trufilotten. Gratis

Fra jan uar 202 0 blir Klæ bu en d el av Trondh eim kom mune, o Klæbu g folkebib liotek blir en del av T rondhe im folkebib liotek!

Språkkafé hver torsdag kl 13. Lesestund for barnehager annenhver tirsdag (partallsuker) kl 10.30, eller etter avtale. Fra uke 6 til og med uke 20.

biblioteket på heimdal industriveien 7, inngang c

7072 heimdal

biblioteket på moholt 72 54 95 15

heimdal@tfb.no

Kollektivt: Tog til Heimdal stasjon (5 min å gå), Buss nr 1, 2, 16, 46, 50, 77 eller 78 til Heimdal stasjon (5 min å gå).

7050 trondheim

72 54 58 20

Arrangementer på Moholt våren 2020:

15.01. 05.02. 18.00 14.03. 11.00 18.03. 28.03. 15.04.

18.02. 18.00 17.03. 12.00 21.03. 13.00 15.04. 12.00

Medlemsmøte, Heimdal Husflidslag Tore Skeie holder foredrag om Olav den Hellige. Gratis! Familielørdag med barneteateret Trufilotten. Gratis Medlemsmøte, Heimdal Husflidslag Påskeverksted på biblioteket Medlemsmøte, Heimdal Husflidslag

moholt@tfb.no

Kollektivt: Buss nr 3 eller 14 til Moholt studentby (3 min å gå) eller buss nr 12 til Moholt storsenter (6 min å gå).

Arrangementer på Heimdal våren 2020:

Språkkafé hver onsdag kl 13.

35

moholt allmenning 1

Ingar Sletten Kolloen: Under krigen, gratis bokpresentasjon. Quiz med oss! Gratis kulturkafé i samarbeid med Kulturenheten. Familielørdag med barneteateret Trufilotten. Gratis Fribyforfatteren: Et møte med Asieh Amini. I samarbeid med Kulturenheten.

En-til-en datahjelp hver onsdag klokka 13 fra onsdag 8. januar. Lesestund for barnehager annenhver tirsdag (partallsuker) kl 10.30, eller etter avtale. Fra uke 2 til og med uke 20.

36


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

bydelsbibliotekene

våren 2020

biblioteket på ranheim ranheimsvegen 172

7055 ranheim

72 54 92 25

biblioteket på risvollan ranheim@tfb.no

ingeborg aas veg 2

7036 trondheim

72 54 39 98

Kollektivt: Buss nr 1 eller 201 til Ranheim idrettsplass (1 min å gå).

Kollektivt: Buss nr 11 til Risvollan senter (3 min å gå).

Arrangementer på ranheim våren 2020:

Arrangementer på Risvollan våren 2020:

11.01. 10.00

Familielørdag med spill og hobbyaktiviteter i aktivitetsrommet.

04.04. 11.00

01.02. 10.00

Familielørdag med spill og hobbyaktiviteter i aktivitetsrommet.

04.02. 18.00

Tore Skeie holder foredrag om Olav den Hellige. Gratis!

12.02. 11.00

Levi Henriksen, i samarbeid med Seniorkultur.

17., 18. & 20.02. kl 11 til 15 VinterferieTweenies med aktiviteter for 5.-7. trinn. 29.02. 10.00

Familielørdag med spill og hobbyaktiviteter i aktivitetsrommet.

21.03. 11.00

Familielørdag med barneteateret Trufilotten. Gratis

28.03. 10.00

Familielørdag med spill og hobbyaktiviteter i aktivitetsrommet.

22.04. 11.00

Konsert: Gras, i samarbeid med Seniorkultur.

Språkkafé i regi av Presthus frivilligsentral hver onsdag kl 17.00 Lesestund for barnehager: på bestilling til epost: ranheim@tfb.no eller tlf. 72549225. Etter skoletid for Tweenies (for 5.-7. trinn): mandag til torsdag kl. 14-16:15. Ingen påmelding Sosial møteplass for seniorer: fredager kl. 11-14:30 i regi av Ergoterapitjenesten. Teatergruppe på biblioteket på Ranheim: mandager kl. 17:30-19:00 i regi av Kulturenheten. Ranheim barnekor: torsdager kl. 17-19. Påmelding og info: ranheim.barnekor@gmail.com

risvollan@tfb.no

Familielørdag med barneteateret Trufilotten. Gratis

Språkkafé hver tirsdag kl 13, fra 7. januar. Lesestund for barnehager annenhver torsdag (oddetallsuker) kl 10.30 eller etter avtale. Fra uke 3 til og med uke 19.

biblioteket på saupstad reier søbstads veg 24

7078 saupstad

72 54 80 12

saupstad@tfb.no

Kollektivt: Buss nr 2, 16 eller 50 til Saupstadsenteret (4 min å gå).

Arrangementer på Saupstad høsten 2020: 14.03. 13.00

Familielørdag med barneteateret Trufilotten. Gratis

Språkkafé hver mandag kl 13. Lesestund for barnehager annenhver onsdag (partallsuker) kl 10.30, eller etter avtale. Fra uke 4 til og med uke 18.

Se rutetider på www.atb.no og www.nsb.no

37 29

38


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

faste tilbud

våren 2020

bøker og bylab elgeseter

lunsj BLANT BØKENE

Professor Brochs gate 2.

Kyndige bibliotekarer presenterer smakebiter fra den store samlingen vår. Kom og sett deg ned en liten stund!

Åpent 12-20 tirsdag til torsdag og 12-16 på søndager. Bøker & bylab Elgeseter er vårt nyeste bibliotekprosjekt, hvor du kan komme innom for å finne et godt sted å være, lese, jobbe og diskutere byen vår. Lokalet er fylt av kasserte biblioteksbøker som du fritt kan forsyne deg av - om du ønsker kan du sette igjen en annen bok i bytte. Gjennom semesteret vil det være flere aktiviteter, foredrag og debatter på Bøker & bylab, følg med på våre nettsider og sosiale medier for å bli oppdatert!

Hver onsdag på hovedbiblioteket mellom 22. januar og 25. mars. Velkommen! Kl. 12.00, i 2. etasje på hovedbiblioteket.

Bruktmarked Kl. 12.00 til 16.00 på 26. januar, 23. februar, 29. mars og 26. april Den siste søndagen i måneden blir det lavterskel bruktmarked på Bøker & bylab Elgeseter! Her kan du stå på stand og gi andre mulighet til å finne skatter i dine gamle ting, eller selv gå på skattejakt! Mer info finner du på Bøker & bylab Elgeseter sin facebookside.

Skrivesøndag med Litterært Kollektiv

søndagsåpent Fra oktober og ut mars er hoved-­ biblioteket søndagsåpent! I tillegg til bibliotekets vanlige tilbud kan du få med deg Søndagsbarn med høyt-­ lesning for barn og enkelt ­verksted med klippe og lim i barneavdelinga kl 13 hver søndag. På de fleste søndager mens b ­ iblioteket er søndagsåpent kan vi også tilby ­gratis ­kammerkonserter i samarbeid med Trondheim S ­ ymfoniorkester:

39

kammerkonserter våren 2020 Søndager kl. 13.00 26.01. Strykekvartett med obo og fløyte 09.02. Renata og Mona Beethoven sonater for fiolin og klaver 16.02. Strykekvartett 01.03. Trio no Treble 15.03. Kristin og Jørgen: Sonater for fiolin og klaver 22.03. Sarah med venner 29.03.

Kl. 12.00 til 16.00 på 19. januar, 16. februar, 15. mars og 19. april Skrivesøndag er Litterært Kollektivs forsøk på å lage et felles sted for tekstarbeid. Her kan du komme og sitte i et hjørne for deg selv og jobbe med artikkelen, masteren, diktet, romanen – eller skrive deg på en responsliste og teame deg opp med andre som ønsker tilbakemelding på teksten sin av et eksternt blikk. Påmelding er ikke nødvendig - bare dukk opp et sted mellom 12:00 og 16:00 - så finner vi ordene i flersomhet eller fellesskap!

Russeverksted Onsdag 22. april kl 18 Ønsker du deg en russebukse/-dress som viser hvem du er? Kom innom Bøker & bylab den 22. april, og sy, lim og stryk deg fram til det perfekte russeutstyret!

Aaron og Ana med venner

40


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

faste tilbud

våren 2020

fiks det selv!

spesielle utlån

Trondheim folkebibliotek tilbyr flere arrangementer i samarbeid med Miljøenheten i

Du visste sikkert at du kan låne papirbøker, lydbøker, e-bøker, filmer og musikk på biblioteket. Men visste du at du også kan låne:

Trondheim kommune. I løpet av våren blir det: Lekebyttedager Har du vokst fra de gamle lekene dine? Ta med deg tre leker som du vil bytte i tre “nye”.

Musikkinstrumenter? Musikkavdelinga på hovedbiblioteket har flere instrumenter til utlån, fra ukulele og gitar til fiolin og keyboard. Lånetid på musikkinstrumenter er 4 uker.

Matlagingskurs med restemat på Ranheim bydelsbibliotek. Vi lager mat av råvarer donert av Matsentralen og lokale butikker. Klesreparasjonskurs Lær å reparere klærne dine selv! Vi stiller med symaskiner og annet utstyr. Passer også for nybegynnere. Sykkelverksted Få hjelp av erfarne sykkelmekanikere til å gjøre sykkelen din klar til våren! Fiksefest

Frø? Nå kan du låne frø fra vår lille frøbank på hovedbiblioteket. Dyrk selv på kjøkken eller balkong. Ta gjerne med frø fra din nye plante og lever tilbake oss igjen, men du forplikter deg ikke til dette.

Elektrisk lastesykkel? På Moholt og hovedbiblioteket kan du låne elsykkel med lasteplan. Sykkelen har piggdekk på vinteren og den kan lånes i inntil 3 dager.Det er 18 års aldersgrense for lån av el-sykkel. Sykkelen reserveres ved å kontakte biblioteket på telefon eller epost.

Få hjelp av erfarne fiksere til å reparere elektronikk, tekstiler og sykler! Verktøy? Nå kan du låne verktøy på biblioteket! Verktøybiblioteket er et prøveprosjekt etter en ide fra Framtiden i våre hender. Verktøyet kan reserveres og lånes av alle over 18 år, men må hentes og leveres på Byåsen, Moholt og Saupstad bibliotek.

Symaskin? På Moholt bibliotek kan du låne symaskin til bruk i biblioteket. Følg med på www.tfb.no og Trondheim folkebiblioteks Facebookside for informasjon om datoer og tidspunkter for disse arrangementene.

33 41

42


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

faste tilbud

våren 2020

Lesestunder for barn på bibliotekene

språkkaféene

De fleste bydelsbibliotekene har faste dager der bibliotekarene leser høyt, forteller ­eventyr, synger og snakker med barna. Tilbudet passer best for barnehagebarn i alderen 3-6 år, men alle er velkomne! Hvis noen ønsker lesestund på et annet tidspunkt er det bare å ta kontakt med det aktuelle biblioteket.

Byåsen

annenhver tirsdag

i partallsuker

kl 10.30

Heimdal

annenhver tirsdag

i oddetallsuker

kl 10.30

i oddetallsuker

kl 10.30

Hovedbiblioteket Moholt

Språkkaféen er et tilbud til deg som vil øve deg på å snakke norsk. Vi treffes til en uformell samtale over en kopp kaffe eller te.

Byåsen: hver torsdag kl. 13.00 Heimdal: hver onsdag kl. 13.00 Hovedbiblioteket: hver torsdag kl 13.00, starter 09. jan Ranheim: hver onsdag kl. 17.00 i regi av Presthus frivilligsentral Risvollan: hver tirsdag kl. 13.00 Saupstad: hver mandag kl. 13.00

etter avtale annenhver tirsdag

Ranheim

etter avtale

Risvollan

annenhver torsdag

i oddetallsuker

kl 10.30

Saupstad

annenhver onsdag

i oddetallsuker

kl 10.30

advokatvakt Tirsdager mellom kl. 16.00 og 18.00. Trondheimsrommet (2.etg), hovedbiblioteket. Advokatforeningen i Trondheim tilbyr advokatveiledning på hovedbiblioteket hver tirsdag mellom 16:00 og 18:00. Det tilbys gratis veiledning i 20 minutter.

New Amigos Language Café The first Tuesday of each month, 17.00 Kulturtorget, hovedbiblioteket We play New Amigos, the language game that makes learning fun and social. Choose from Spanish-Norwegian, Arabic (Syrian) -Norwegian, English-Norwegian and French-Norwegian version of the game. New Amigos can be played on three levels and allow beginners and advanced players to play along with an equal chance of winning. We meet on the first Tuesday of the month at 17:00 at Kulturtorget on the ground floor of the main library. Feb 2.

March 3.

April 7.

May 5.

Free entrance, tea and coffee will be served. Everyone is welcome! Påmelding mellom 08-16 på: aml@bjerkan-stav.no / 73 80 22 80

33 43

The event is a collaboration between Litteraturhuset i Trondheim and Trondheim public library.

44


TRONDHEIM FOLKEBIBLIOTEK

våren 2020

datahjelpen 2020

Alle kurs er gratis, men krever påmelding. Kursrom på hovedbiblioteket.

onsdager 13.00 - 14.30

torsdager 16.30 - 18.00

15. januar: 22. januar: 29. januar: 12. februar: 26. februar: 4. mars: 11. mars: 18. mars: 1. april: 22. april: 13. mai:

23. januar: 27. februar: 19. mars: 23. april:

Spør om det du vil Nettbrett Instagram og snapchat Helse-nettsider Smarttelefon Spør om det du vil Facebook Offentlige digitale tjenester CV og jobbsøknad Bibliotekets apper Spør om det du vil

Facebook Snapchat Apper Bestille på nett

påmelding og kontaktinform asjon: tlf : 952 63 117 Epost: laring@tf b.no Nettside: www.tf b.no

Du kan melde deg på fra 6. januar.

Datahjelpen

Nettravn

Datahjelpen er et tilbud der vi går gjennom aktuelle tema og øver oss sammen. Noen ganger er tema åpent og du kan spørre om det du vil.

Nybegynnerhjelp til data i samarbeid med Seniornett. Moholt bibliotek: ons, kl 13-15. Tlf: 72 54 58 20 Risvollan bibliotek: ons, kl 13-15. Tlf: 72 54 39 98

Passer for deg som er litt vant til å bruke data, apper eller nettsider. Det er gratis, men du må melde deg på for å være sikker på å få plass. Hovedbiblioteket.

Digihjelp

EntilEn-opplæring

Veiledning i data, mobil, nettbrett. Passer for deg som er nybegynner. Hovedbiblioteket.

I bibliotekenes åpningstid gir vi enkel datahjelp som f.eks utskrift, skanning og å finne frem på internett. Ingen påmelding.


Byåsen Selsbakkveien 34 7027 Trondheim Telefon: 74 17 42 40 byasen@tfb.no

Moholt Moholt Allmenning 1 7050 Trondheim Telefon: 72 54 58 20 moholt@tfb.no

Heimdal Industriveien 7 inngang C 7072 Heimdal Telefon: 72 54 95 15 heimdal@tfb.no

Ranheim Ranheimsvegen 172 7055 Ranheim Telefon: 72 54 92 25 ranheim@tfb.no

Hovedbiblioteket Peter Egges plass 7011 Trondheim Telefon: 72 54 75 00 post@tfb.no

Risvollan Ingeborg Aas veg 2 7036 Trondheim Telefon: 72 54 39 98 risvollan@tfb.no

Klæbu Hallsetbakken 2 7541 Klæbu Telefon: 92805464 klabu@tfb.no

Saupstad Reier Søbstads veg 24 7078 Saupstad Telefon: 72 54 80 12 saupstad@tfb.no

Takk til våre samarbeidspartnere:

Kunsthall Trondheim

Profile for tfbno

Trondheim folkebibliotek - Program våren 2020  

Hva skjer på biblioteket? Oversikt over høstens arrangementer og tilbud ved Trondheim folkebibliotek

Trondheim folkebibliotek - Program våren 2020  

Hva skjer på biblioteket? Oversikt over høstens arrangementer og tilbud ved Trondheim folkebibliotek

Profile for tfbno
Advertisement