Page 1

INDHOLDSPLAN 2018/19 TEXTILSKOLEN


INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til TEXTILSKOLEN Værdigrundlag og nærmere formål SIDE 6: Pædagogisk og fagligt sigte; historien, skolen og undervisningen SIDE 10: Indholds- og undervisningsbeskrivelser efterår 2018 på Designlinjen SIDE 12: Indholds- og undervisningsbeskrivelser forår 2019 på Designlinjen SIDE 40: Foredrag, virksomheds- og værkstedsbesøg SIDE 72: Kostskoleliv SIDE 74: Vejledning og mentorordning SIDE 82: Design10. Anderledes og kreativ 10.klasse på TEXTILSKOLEN SIDE 84: Bestyrelse, personale og undervisere SIDE 94: SIDE 96:

Skemaer og oversigter for skoleåret 2018/2019


0

INTRODUKTION TEXTILSKOLEN er en Fri fagskole for unge som drømmer om en videre uddannelse og karriere indenfor design. Med et forløb på TEXTILSKOLEN får du mulighed for at udvikle og prøve kræfter med dit designtalent, og du opnår de kompetencer, der skal til, hvis du vil i gang med en designuddannelse i Danmark eller i udlandet Skolen er en Fri fagskole under Undervisningsministeriet og tilbyder kurser af 5, 6 og 11 måneders varighed. Derudover tilbyder skolen en anderledes og kreativ 10.klasse. For dig som vil bruge et år efter folkeskolen på at arbejde seriøst med mode, design og syning og samtidig styrke din boglige faglighed på en kreativ og praksisnær måde. TEXTILSKOLEN ligger på De Conincksvej 20 i Holte -ved skov og sø, men tæt på byen. Bare 20 minutter med tog fra Københavns Hovedbanegård.


VÆRDIGRUNDLAG VÆRDIGRUNDLAG Vi har fokus på designproces og innovation. Vi har rødder i og kærlighed Vi har fokus pågode designproces til det håndværk. og innovation. Vi har rødder i og kærlighed til det gode håndværk. Skolens er at bibringe eleverne dannelse gennem erfaring med Skolens mål er atmål bibringe eleverne dannelse gennem erfaring med designproces og skabende virke, og skabende virke, og at give dem et fundament vi-menneske, som studerende og og at givedesignproces dem et fundament og vidensgrundlag for det videre liv og som densgrundlag for det videre liv som menneske, som studerende og som som udøvende professionnel. udøvende professionel.

NÆRMERE FORMÅL

NÆRMERE FORMÅL

Kloge hænder / The thinking hand Vi vil bringe de tekstile værdier og håndværket ind i en moderne og innovativ kontekst. Kloge hænder / The thinking hand Vi ser et behov i tiden for de kropsligt erkendte værdier -det taktile og det sanselige - og tror på vigtigheden i at forholde sig til verden gennem Vi vil bringe de tekstile værdier og håndværket ind i en moderne og innovativ kontekst. en materiel forståelse. Vi ser et behov i tidenatfor deeleverne kropsligt erkendte værdier -det taktile og det sanselige -og tror på vigtigVi tilstræber give et fundament og et vidensgrundlag baseheden i atretforholde til verdenoggennem enerkendelse. materiel forståelse. på bådesig en teoretisk en praktisk

Vi tilstræber at give eleverne et fundament og et vidensgrundlag baseret på både en teoretisk og en Kritisk sans praktisk erkendelse. Vi har fokus på at skolens elever træner og udvikler et fagligt sprog og kritisk sans. Vi tror på vigtigheden af evnen til at forholde sig analyseKritisk sans rende til eget og andres arbejde, og af at perspektivere sin egen praksis i samfundsmæssig, kulturel og historisk sammenhæng.

Vi har fokus på at eleverne træner og udvikler et fagligt sprog og kritisk sans. Vi tror på vigtigheden af Nærvær og fordybelse evnen til at forholde sig analyserende til eget og andres arbejde og af at perspektivere sin egen prakVores undervisning og samvær er baseret på nærvær, fordybelse og en sis i samfundsmæssig, og historiskeksperimenterende sammenhæng. og praktiske faglig forankring kulturel i det materialenære, arbejde. Nærvær og fordybelse Vi lægger vægt på at miljøet på TEXTILSKOLEN er åbent og at her er højt til loftet. Vi har øje for værdien af forskellighed, og lægger vægt på generøsitet,er åbenhed evne til at samarbejde baseret og Vores undervisning baseretogpå nærvær, fordybelsei etogfagligt en fagligt forankring i det materialenære, forpligtende fællesskab for alle elever og ansatte på skolen.

eksperimenterende og praktiske arbejde. Vi lægger vægt på at at miljøet på TEXTILSKOLEN er åbent og at her er højt til loftet. Vi har øje for værdien af forskellighed, og lægger vægt på generøsitet, åbenhed og evne til at samarbejde i et fagligt baseret og forpligtende fællesskab for alle elever og ansatte på skolen


Tekst der opsumerer ĂĽret

HOVEDSIGTE

Skolen tilstrĂŚber igennem sit samlede virke at bibringe eleverne: Livsoplysning, Folkelig oplysning og Demokratisk dannelse


NÆRVÆR & FÆLLESSKAB

”Skolen blev som mit andet hjem. Her har jeg mødt nogle af mine tætteste venner, og jeg besøger stadig skolen med glæde. Det er netop kombinationen af hjemlig atmosfære og det faglige høje niveau der gør TEXTILSKOLEN til en god skole.” Studerende på Designskolen Kolding Nanna Dam om sit forløb på TEXTILSKOLEN.

”Nu hvor jeg er stoppet på TEXTILSKOLEN er det stadig et sted som jeg føler en stor opbakning fra, og som jeg gerne kommer og besøger indimellem. Det beskrives vel bedst som en ’extended family’ ” Studerende på Kunstakademiets Designskole Lisbeth Dam om sit forløb på TEXTILSKOLEN.


FAGLIGHED OG INDIVIDUEL VEJLEDNING

Gennem året lærte lærerne mig og mit arbejde så godt at kende, at jeg kunne få god individuel vejledning og råd , og blive udfordret i forhold til det niveau jeg var på. Samtidig var det rigtig spændende at blive undervist af de mange gæstelærere udefra” Studerende på Designskolen Kolding Nanna Dam om sit forløb på TEXTILSKOLEN.

DEN PRAKTISKE VEJ

”Et år på TEXTILSKOLEN åbnede mine øjne for, at det var muligt at udvikle andre kompentencer end de boglige. Jeg er talblind og har derfor ikke gået i gymnasiet som min venner. Jeg har altid drømt om at lære at sy og i det hele taget udvikle kompetencer i en mere håndværksmæssig reting” Studerende på Designskolen Kolding Anine Svane om sit forløb på TEXTILSKOLEN.


HISTORIEN, SKOLEN OG UNDERVISNINGEN

TEXTILSKOLEN har eksisteret siden 1949 og var i sin tid en håndarbejdsskole under Haandarbejdets Fremme. I dag er TEXTILSKOLEN en Fri fagskole med fokus på design, idégenerering og innovation, men med en stærk faglig forankring i den håndværkstradition vi står på skuldrene af i kraft af vores historie. Det bestyder blandt andet at skolen har en særlig specialisering indenfor det tekstile felt og blandt andet tilbyder en række tekstilehåndværk som maskinstrik og vævning. Undervisningen er praksisnær og materialeorieneteret -det handler om at få hænderne i materialerne og gøre sig erfaringer med håndværk og teknikker, og at udfordre de gamle håndværk og udvikle nye spændende løsninger og idéer. Undervisningen sigter mod at forberede dig og give dig de kompetencer du har brug for, hvis du vil søge ind på en designuddannelse hvor konkurrencen om pladserne er benhård. Hvad enten du drømmer om en teknisk uddannelse på en erhvervsskole eller en kunstnerisk uddannelese på f.eks. Kunstakademiets Designskole i København eller en måske en designskole i udlandet, får du mulighed for at udvikle dit talent og dine kundskaber og blive klar til optagelsesprøverne på uddannelserne. Det faglige niveau på skolen er højt og ambitiøst -både i forhold til det tekniske håndværk, og på det kreative og kunstneriske plan. Du bliver undervist af professionelle designere som alle har en tæt tilknytning til branchen, uddannelserne og erhvervslivet. Udover skolens faste undervisere kommer du også til at møde mange andre kunstnere og designere når de kommer og underviser som gæstelærere, holder foredrag på skolen eller når vi tager på virksomheds- og atelier-besøg hos firmaer og kunstnere. Undervisningen på TEXTILSKOLEN tager altid udgangspunkt i den enkelte elev, og vi har øje for at både forudsætninger og mål med forløbet er forskelligt. Der er ingen krav til særlige forudsætninger eller kundskaber for at du kan starte på skolen -samtidig bliver alle udfordret på det niveau de er. Det eneste vi kræver af dig er engagement, lyst og vilje til at blive udfordret og udvikle dig i et spændende, intensivt og kreativt miljø.


1

GRUNDBLOK Hvordan får man gode idèer og hvordan styrer man trådretning og pasmærker? Introduktion til designfagets grundlæggende teknikker.


INTROWORKSHOP

Samarbejde og kommunikation, materialer og metoder. Fra idè til iscenesættelse. En designproces på to dage.


IDÉUDVIKLING

Research, registrering og analyse. Eksperimenter og metodegreb. IdĂŠer kan arbejdes frem.


FORM . KROP . PRODUKT

Teknik, nål og tråd. Lineal og stiftblyant. Fra 2d-mønstre og snit til 3d-former og linjer kroppen.


2

SHOWPIECE KULTURNAT 2018

Formudvikling og formforståelse. Produkt, iscenesættelse og showproduktion af et proffessionelt produceret modeshow i den københavnske kulturnat. Det handler om mod, nysgerrighed og fællesskab. Og om at turde kaste sig ud på dybt vand, tage chancer og se det lykkes når dit arbejde præsenteres på catwalken efter bare 5 intensive uger. Billederne på de følgende sider er fra et tidligere kulturnatprojekt: DOING DOTS.


DOING DOTS

Prik, prik, prikker. PÃ¥ vej mod et showpiece.


DOING DOTS Prikker med publikum. PĂĽ catwalken i Dansehallerne under Kulturnat 2015.


Foto: Hans BĂŚrholm


DOING DOTS Photoshoot.

Foto: Hans Bærholm

Foto: Hans Bærholm


3

REDSKAB, TEKNIK OG STUDIETUR Hvad er tekstil og hvordan ser det tekstile hĂĽndvĂŚrk ud anno 2018? I dybden med materialer, redskaber, tekstile teknikker, tegning og teori + studietur med indtryk og udsyn


TEKSTILE HÅNDVÆRK Væv, tryk eller maskinstrik 14 dages fordybelse i valgfag


DET TEKSTILE MØBEL

Flet, sav, lim! Form, funktion og komfort. Tekstile teknikker og gang i træværkstedet.


CROQUIS + TEORI & METODE Lys og skygge, bevĂŚgelse og balance. Proportioner pĂĽ 30 sekunder. Kontekst, analyse og kristisk sans. Bliv bevidst om din egen proces.


STUDIETUR TIL DUTCH DESIGNWEEK

Besøg på designskoler og kunstakademier i Amsterdam og Eindhoven. Udstillinger, events og masser af input på Europas største designfestival. Studietur med faglig tyngde.


MAROKKO


4

FORDYBELSE

TEKNIKKER OG REDSKABER SÆTTES I SPIL Fokus på løsningsorienteret design og bæredygtighed. Materialeudvikling, overflader, taktilitet, farve og struktur. Teoretiske og praktiske redskaber og metoder fra tidligere moduler sættes i spil. Billederne på de følgende sider er fra et tidligere fordybelses-projekt: JAPAN MASHUP.


JAPAN MASH-UP

IdĂŠudvikling, programskrivning og tekstile eksperimenter. Wabi Sabi og genbrug.


JAPAN MASH-UP

Produkt, udstillingsdesign og formidling.


JAPAN MASH-UP

IscenesĂŚttelse. Tekstil har mange udtryk.


5

TEMABLOK Bæredygtighed. Løsningsorienteret design. Social design og critical design. Kan design forandre verden? Hvordan bruger man sine designkompetencer til at ændre på menneskers livsvilkår og den måde vi indretter vores samfund på


6

SPECIALISERING/ GRUNDFORLØB Hvad er en serie og hvordan hænger en kollektion sammen? Er jeg til unika eller industri? Hvordan udvælger jeg materiale ud til mit portfolio? Augustholdet arbejder med serier og kollektioner, og specialiserer sig inden for unika eller produktdesign. Herefter arbejdes med kommunikation, layout og format i portfolioforløbet. Januarholdet får en komprimeret intro til designfagets grundlæggende redskaber, teknikker og metoder. Og udfordres i hånd og ånd i croquis samt Teori og metode.


KOLLEKTION OG SERIE

Funktion, farve, mønster og form. Serie, sammenhæng og nye udtryk.


produktion: rikke eller spørg evt PRODUKTION pernille winther Arbejdstegninger, stylespecs og måleskema.om Fra færdigt design til produktion på fabrik. papir


GRUNDFORLØB

Komprimeret grundforløb for nytilkomne. Tilskæring og drapering. Designteori og metode. Idéudvikling og croquis.


ILLUSTRATION & DIGITAL PRÆSENTATION Stil, streg, stemning. Udtryk og universer. Analoge og digitale redskaber til illustration og kommunikation.


7

STUDIEOPTAG

OPTAGELSESPRØVER/REDSKABSKURSER Verden venter. Hvad skal der ske efter TEXTILSKOLEN? Fokus på studieoptag med optagelsesprøver til skoler og akademier i ind- og udland. Og input med komprimerede kurser med nye faglige vinkler på designfaget.


OPTAGELSESPRØVER

Fremtidsdrømme og natarbejde. Glæder og sorger, nerver og printerkø. Kaos og kreative eksplosioner.


VÆRKSTEDSFAG OG PORTFOLIO Redskabskurser fra nye faglige vinkler.


e

characteristics translated to xtile samples.

PORTFOLIO

Sortere, og kommunikere. Opsætning og typografi. Hold styr på din fortælling.

Creative Confused Cozyness To feel safe Busy Immersed


TEKSTILE HÅNDVÆRK

Tryk, strik, print, væv, syning og beklædningelementer. Redskab, teknik og materiale


8

PROJEKTOPGAVE

UDADRETTET PROJEKT MED KONTAKT TIL BRANCHE OG ERHVERV Hvor mange skal der til et samarbejde, hvad er et team og hvordan bygger man en udstilling? Hvordan gør de i den virkelige verden? Et udadrettet samarbejde med design og kulturbranchen. Billederne på de følgende sider er fra tre tidligere projektopgaver


DANSEDRØMME

Denim og danseteater. Teamwork, kostumer og fitting. Designteam Maja Brix på Østre Gasværk.


DEN LEVENDE SKULPTUR

Poesi, draperinger, fald og folder. Beklædning, photoshoot og filmoptagelser på den Kongelige Afstøbningssamling. En dialog på tværs af tid.


AT TABE TRĂ…DEN

VĂŚv, metaforik og rum. Sort, hvid og en turkis container. Produkt, PR, udstillingsdesign og festlig fernisering i Hello Koral.


9

HOVEDOPGAVE

EXIT 2019. SHOW & CENSORPRÆSENTATIONER Semesteret kulminerer med hoveopgaven, hvor alle opnåede færdigheder og erfaring sættes i spil. Showpiece, iscenesættelse, show og præsentation med ekstern censor fra de videregående uddannelser. Billederne på de følgende sider er fra en tidligere Hovedopgave: DNA CHILD


DNA CHILD

Eskimoisk Samling og flagshipstores. Brandanalyse, form og farveundersøgelser. Kombinatorik og programskrivning.


DNA CHILD

Location, showopbygning, fitting og nerver.


Foto: Hans Bærholm

Foto: Hans Bærholm

Foto: Hans Bærholm

Foto: Hans Bærholm


Foto: Hans Bærholm

DNA CHILD Catwalk.

Foto: Hans Bærholm

Foto: Hans Bærholm


Foto: Hans Bærholm

DNA CHILD Photoshoot

Foto: Hans Bærholm

Foto: Hans Bærholm


Foto: Hans Bærholm

Foto:Foto: HansHans Bærholm Bærholm

Foto: Hans Bærholm


11

OPEN LECTURES & STUDIOBESØG Hvilken vej gik de store stjerner, og hvad formede dem? Hvem er Henrik Vibskov inspireret af? Foredrag ved nogen af de store danske designere og teoretikere. Inspiration, udsyn og indsigt. Et blik ud og ind i den proffesionelles arbejde og tankevirksomhed. Foredragsholdere og gæster i 2018/2019 offentliggøres løbende på skolens hjemmeside.


SKOLELIV Udstillinger, udflugter, research og inspiration. Torsdagstalk og ferniseringer.


SKOLELIV Venskaber, fællesskaber og solskinspauser. Kriser og kaffekopper. Søbad og sofasessions. Kærlighed og kopimaskinekø.


SKOLELIV Popupbar og julebanko. FletvĂŚrk, julemarked, fredag og festlige anledninger.


SULT Buffetkø og grønne sager. Klimakøkken, kageklub og køkkentjans.


VEJLEDNING OG MENTORORDNING Som elev på TEXTILSKOLEN bliver du tilknyttet en af skolens faste lærere som din mentor. Mentoren er din sparringspartner og vejleder i forhold til dine individuelle mål og dine drømme om videre uddannelse. Til mentorsamtalerne taler du med din mentor om dine drømme og mål, og din udvikling både fagligt og socialt. Mentoren er din sparringspartner, som hjælper dig med at finde vej i junglen af uddannelsestilbud og muligheder, og få overblik over, hvilke muligheder der er relevante for dig, og hvordan du når de mål og drømme du har. Skolens faste lærere er uddannede mentorer og kan også varetage særlige mentorforløb for elever med behov for ekstra mentorstøtte. En udvidet mentorordning er for elever uden kompetencegivende uddannelse, og tilrettelægges med udgangspunkt i elevens uddannelsesplan fra UU vejleder. Der udarbejdes en kontrakt mellem mentor og mentee hvor omfang, mål og opfølgning beskrives udfra den enkelte mentees behov.


DESIGN10.

10. KLASSE PÅ TEXTILSKOLEN Hvordan starter jeg mit eget brand og styrer økonomien? Kan man brodere digte og tegne en engelsk analyse? Design10. kombinerer en praktisk tilgang til et højt bogligt niveau med designfagets udtryk og metoder. Syteknik, tegning, idéudvikling, showpiece og styling, strik, væv og tryk. Brobygning, afgangsprøver, modeshows og udstillinger. Med en 10.klasse på TEXTILSKOLEN får du en fuld 10.klasse eksamen på linje med alle andre 10.klasser. Du har tre boglige fag, dansk, engelsk og matematik på en kreativ og anderledes måde og masser af kreative designfag og projekter. Den praktiske og kreative vej til en 10.klasse eksamen


DANSK OG DESIGN

Tekst og tekstil. Streetwear, strik og syteknik.


VALGFAG

MATEMATIK OG MÃ…GECROQUIS

Graphic novel og gruppearbejde. Tegning og farveanalyse. Den praktiske vej til en 10.klasse eksamen


ENGELSK, STUDIETUR OG SHOW London, kunst, shopping og sammenhold.


VENNER OG HVERDAG

Picnic og køkkentjans. Badeture, bowling og bio.


Foto: Hans Bærholm

SHOW

Op art, synsbedrag og cirkler. Showpiece og show.

Foto: Hans Bærholm

Foto: Hans Bærholm


PERSONALE

Andrea Lehmann Sivertsen Forstander og underviser. Beklædningsdesigner fra KADK og konstruktionskrædder.

Pernille Engbirk Underviser. Beklædningsdesigner fra KADK.

Laura Barüel Underviser. Beklædningsdesigner fra KADK

Sarah Alexandra Moutouh Underviser. Beklædningsdesigner fra KADK og modelsyerske.

Julie Henriksen Underviser. Industriel designer fra KADK og væver.

Marie Hugsted Underviser. Tekstildesigner fra KADK og læreruddannet.

Karen Hemmingsen Underviser. Illustrator og grafisk designer fra Designskolen Kolding.

Anne Dorte Johansson Matematik- og engelsklærer i Design10. Ingeniør, tekstilformidler og læreruddannet.

Helle Koldby Blæksprutte og skolesekretær.

Annette Grande Jensen Madmor og køkkenleder.

Helena Lindberg Underviser. Beklædningsdesigner fra KADK

Marianne Højager Pedersen Husalf og Køkkensassistent.


TEXTILSKOLEN BESTYRELSE

TEXTILSKOLENs bestyrelse er udpeget fra forskellige offentlige og private instanser og repræsenterer en stærk og kompetent faglighed fra erhvervslivet, uddannelserne og branchen.

Teri Lönborg (formand) Udpeget fra skolens hjemkommune Rudersdal Nanna Norup Udpeget af Dansk Designråd. Fra erhvervslivet Pia Odgaard Udpeget af brancheorganisationerne. Fra Dansk Mode og Tekstil Anne Damgaard Udpeget af Designsmuseum Danmark Ulrik Martin Larsen Udpeget fra Textilhögskolan Borås Dorte Bondo Udpeget af skoleforeningen Faff


SKEMA DESIGNLINJE


SKEMA DESIGNLINJE


SKEMA DESIGN10


Profile for Textilskolen

TEXTILSKOLEN indholdsplan 2018/2019  

TEXTILSKOLEN indholdsplan 2018/2019  

Advertisement