Page 1


GAERANO DONIZETTI IL CAMPANELLO REDATELJICA: Snježana Banović DIRIGENT: Vladimir Kranjčević ULOGE: Don Annibale – Ronald Braus Serafina – Blanka Tkalčić Enrico – Ozren Bilušić Madama Rosa – Nada Abrus Spiridone – Božidar Peričić Arleccina – Petra Radošević Arlecchino – Emil Kuzminski & ZBOR & GLAZBENICI PRODUKCIJA: Opera bb Il campanello jedna je od brojnih Donizettijevih komičnih opera. Zaplet je vrlo jednostavan: Enrico, bivši Serafinin ljubavnik, čini sve kako bi u prvoj bračnoj noći omeo Don Annibalea u ispunjavanju bračne dužnosti. Uz stalnu zvonjavu zvonca na vratima, potporu Annibaleove punice Madame Rose i ostalih ukućana te presvlačenjem u razne uloge Enrico na koncu uspijeva u svom naumu. Dolazi jutro kad Don Annibale mora na put, a gosti uz veselu napitnicu odlaze svojim kućama. Opera je složena od glazbeno pitkih i zanimljivih arija, dueta i ansambala. U ovoj našoj izvedbi upotpunjena je i s nekoliko duhovitih dramskih scena na hrvatskom jeziku.


G. B. Pergolesi RiTa REDATELJ: Dinko Bogdanić ULOGE: Rita: Lidija Horvat-Dunjko Beppe: Nikša Radovanović Gasparo: Ronald Braus Bortolo: Dinko Bogdanić RITA – opera/priča o energičnoj i zločestoj ženi mirnog i poslušnog Beppea. Bračnu idilu prekida pojava Gaspara, Ritinog prvog muža za kojeg su vjerovali da su utopio u moru. Ustvari Gasparo je od Rite pobjegao u Kanadu i vratio se u potragu za bračnim ugovorom kako bi se mogao drugi put oženiti! Beppe pak u pojavi Gaspara vidi mogućnost da se riješi zločeste žene. Dva se muškarca dogovore igrom nadmudriti Ritu. Konačno je rješenje duhovito kao i cijela opera protkana privlačnim arijama, duetima i tercetima, te govornim dijelovima s prepoznatljivom glazbom originalnog donizettijevskog stila.


G. B. Pergolesi SLUŽAVKA GOSPODARICA IZVODE: Blanka Tkalčić Breglec Ronald Braus Stipe Kostanić Davor Ljubić REDATELJ: Dinko Bogdanić IZ KRITIKE Opera se sastoji od dva čina (dva intermezza) na tekst G.A. Nellia, koja je u Italiji u svoje vrijeme predstavljala osamostaljenje od ozbiljne opere i izazvala sukob među pristalicama ozbiljne i komične. Ova naoko jednostavna moglo bi se reći naivna, ali u biti komplicirana opera je nadživjela operu kojoj je trebala biti tek intermezzo i do danas ostala remek djelo talijanske komične opere. Radnja se događa u 18. stoljeću u Italiji, a prvi put je izvedena 1733. godine u Napulju. Tema podsjeća na književna djela Moliera i Goldonija, gdje se služavka predstavlja mudrijom od gospodara.

operaf1  
operaf1