Page 1

Κάθε Παρασκευή Δωρεάν

Ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο

25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 εβδομαδιαία FREE PRESS ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

www.tetartopress.gr

#99

Ιδέες και προτάσεις για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, για όσους μείνουν στην πόλη • ΣΕΛ. 8-9

Η περίφημη κουκουναριά της Αρόης. Όχι μόνο δεν ενοχλεί, αλλά είναι και χρήσιμη... • ΣΕΛ. 15

υμε ο ζ ά Αλλ θεση! διά

Τείχη Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη. Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ. Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη· διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον. A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω. Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω. (Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

Κ.Π. Καβάφης


editorial

του Ανδρέα Τσιλίρα

Στο βιβλίο του «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» (κυκλοφόρησε από τον Πατάκη το 2006) ο Παντελής Καλιότσος περιγράφει μια ιστορία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που άκουσε ο συγγραφέας και για την οποία κατόπιν συνέλεξε και αρκετές μαρτυρίες. Η ιστορία διαδραματίστηκε τα Χριστούγεννα του 1914: «Πρώτη φορά σ’ έναν πόλεμο, και μάλιστα Παγκόσμιο, οι απλοί φαντάροι κι εχθροί, έκαναν ειρήνη μεταξύ τους, για την Ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914...». Εκατό χρόνια μετά, με τις απευθείας μαρτυρίες να έχουν πια ξεθωριάσει και την ιστορία να έχει ήδη αρχίσει να κινείται στα όρια του μύθου, ο πυρήνας της παραμένει αναλλοίωτος: Σε έναν από τους πιο αιματηρούς πολέμους της ιστορίας, οι

tsiliras@gmail.com

στρατιώτες των δύο αντίπαλων στρατοπέδων κατάφεραν παρακινούμενοι από ένα συμβολικό γεγονός όπως είναι τα Χριστούγεννα, να παρακούσουν τις εντολές των στρατηγών, να συντονιστούν (χωρίς να υπάρχουν ακόμα... κινητά τηλέφωνα και κοινωνικά δίκτυα) και να κηρύξουν τη δική τους ανακωχή (οι μαρτυρίες λένε πως στα χαρακώματα του πολέμου άγγλοι και γερμανοί στρατιώτες περπάτησαν μαζί, έφαγαν σε κοινωνικά τραπέζια, αντάλλαξαν δώρα, έπαιξαν ακόμα και ποδόσφαιρο). Οι προεκτάσεις και οι αναγωγές στο σήμερα, ας γίνουν από τον καθένα μας. Ή από όσους τουλάχιστον πιστεύουν ότι και σήμερα πόλεμο έχουμε κι ότι υπάρχουν περιθώρια πρωτοβουλιών από τους «στρατιώτες», κόντρα στους πάσης φύσεως «στρατηγούς»... «Καθένας έχει τη δική του “πισίνα ουρανού”, απλά κοιτάξτε ψηλά και “βουτήξτε”!». Η περιγραφή – σχόλιο του Γιάννη Ευαγγέλου στη φωτογραφία του που μοιράστηκε μαζί μας.

«Πώς ο χρόνος ενώνεται με το χώρο. Ο κισσός καλύπτει τελείως τον όμορφο φανοστάτη...». Τη φωτογραφία από την Πράγα μας έστειλε η Αφροδίτη Νιφόρου.

Ο καλός καιρός, το ισχυρό αίσθημα καθήκοντος και η διάθεση εθελοντικής προσφοράς μικρών και μεγάλων, έστειλαν δεκάδες κόσμου το πρωί του περασμένου Σαββάτου στη δράση καθαρισμού της παραλίας και του υδροβιότοπου της Αλυκής Αιγίου που διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Αιγιάλειας, τη ΜΚΟ Medasset και τον Περιβαλλοντικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αλυκής «Ο Άγιος Νικόλαος».

Εκδότης Βασίλης Πέττας ■ 25/10/2013

Φύλλο #99

τέταρτο

Ιδιοκτησία FINE VIEW Δοϊράνης 7, Πάτρα τηλ. 6944347030 www.tetartopress.gr info@tetartopress.gr

2

Διευθυντής Ανδρέας Τσιλίρας Φωτογραφίες Studio Στιγμιότυπο Νομικός σύμβουλος Περικλής Πασχάκης

Εκτύπωση Παναγιωτόπουλος www.tipografio.gr Συνεργάτες Θανάσης Αντωνόπουλος Γιάννης Δοντάς Γιάννης Ευαγγέλου Χριστίνα Ζουρνατζίδη Ελένη Θεοδωροπούλου Έλενα Καρανικολού

Στείλ’ τε μας τη δική σας φωτογραφία στο info@tetartopress.gr από μια στιγμή που ξεχωρίσατε από την επικαιρότητα ή την καθημερινότητά σας. Γράψτε αν θέλετε και κάποιο σχόλιο που να τη συνοδεύει. Κάποιες από τις φωτογραφίες θα δημοσιεύονται εδώ, ενώ οι περισσότερες θα δημοσιεύονται στη σελίδα μας στο facebook.

Αργυρώ Κουτσού Διονύσης Μαμάσης Μένια Μαραγκού Μarcos Δημήτρης Μουργελάς Αντωνία Μπαρμπετάκη Μαριάννα Ξυνή Αναστασία Πανίτσα Ξενοφών Παπαευθυμίου Μαρία Παπαμαργαρίτη Μίμης Πλέσσας

Χρήστος Ρούσσης Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου Διανομή Αχαϊκές Ταχυμεταφορές τηλ. 2610623072 Συνδρομές - Ετήσια (45 φύλλα): 60€ - Εκτός Πάτρας: 100€ (ταχυδρομική αποστολή)


επιλέγω Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα… ■

Την ημερίδα

με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία» που διοργανώνει ο φοιτητικός οργανισμός BEST Patras σε συνεργασία με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ ΑΕ στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, απευθυνόμενος σε φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών. Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι 1/11 στην ιστοσελίδα www. bestpatras.gr. Παρέχεται δωρεάν μετακίνηση προς το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ. Πληροφορίες στο τηλ. 6974476703.

κεραμικής και ζωγραφικής ArtRion που ξεκινά άλλη μία χρονιά στο Ρίο (Αμμόχωστου 25 & Εγνατία) αφιερωμένη στην τέχνη. Το πρόγραμμα μέχρι τέλος Ιουνίου έχει ως εξής: • Εργαστήρι κεραμικής ενηλίκων: Δευτέρα 10.00 - 14.00 ή Τέταρτη 15.00 - 19.00. • Εργαστήρι ζωγραφικής ενηλίκων: Τρίτη 10.00 - 14.00. • Παιδικό τμήμα μικτών υλών (Ηλικία 6-9): Παρασκευή 17.00 - 18.30. πληροοποιαδήποτε Για φορία και εγγραφές: Τηλ.: 6976852773 (Υπεύθυνη: Τότα Κοντογέωργα).

Το εικαστικό φεστιβάλ

«RE-culture 2» που διανύει ήδη την τελευταία του εβδομάδα, μετά από δύο μήνες δυναμικής παρουσίας, στην Αγορά Αργύρη, στο Σκαγιοπούλειο και στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά όπου φιλοξενήθηκαν οι εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Η Art in Progress που το διοργάνωσε βασισμένη στην ενεργή δράση της κοινωνίας των πολιτών, περιμένει μέχρι τις 31/10 όσους δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν το «RE-culture 2» για ξεναγήσεις, αλλά και για ξεχωριστές εικαστικές εμπειρίες. Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα των διοργανωτών www.artinprogress.eu.

Την παρουσία

της εταιρείας «Λουξ Μαρλαφέκας» στην 32η Διεθνή Έκθεση Anuga που διεξήχθη στην Κολωνία της Γερμανίας από 5 – 9 Οκτωβρίου, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της μέσω των υφιστάμενων, αλλά και νέων εμπορικών συνεργασιών. Επιπλέον, η Λουξ υπήρξε χορηγός της εκδήλωσης «Ελληνικός μεζές 2013», που οργάνωσε ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ με τη στήριξη του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ). Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκαν νέες γαστρονομικές προτάσεις για την ανάδειξη της ανταγωνιστικής ποιότητας των Ελληνικών τροφίμων και ποτών.

Το νέο βιβλίο

του Θαλή Π. Κουτούπη με τίτλο «333 απλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κρίση» που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις www. stergioushop.com και διατίθεται στην τιμή των £ 3. Από τους πλέον έμπειρους και επιτυχημένους ανθρώπους της επικοινωνίας, της διαφήμισης και των δημόσιων σχέσεων, ο Θαλής Κουτούπης ασχολήθηκε αυτή τη φορά με πρακτικές οδηγίες για τα θέματα της κατανάλωσης και ανίχνευσης των αληθινών αναγκών των σύγχρονων πολιτών.

Το «Σχολείο του σινεμά»

που ξεκίνησε προχθές Τετάρτη με τη διοργάνωση της ομάδας πολιτισμού & επικοινωνίας AREA 51, η οποία παρουσιάζει δύο σεμινάρια κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες στην «Κυψέλη» (Παναχαϊκού 4-6, Ψηλά Αλώνια). Πρόκειται για μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση με την επιμέλεια και τον συντονισμό του σκηνοθέτη, μοντέρ και κριτικού κινηματογράφου, Γιάννη Καραμπίτσου και αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία τόσο για όσους ασχολούνται με τον χώρο των εφαρμοσμένων και παραστατικών τεχνών, αλλά και για όσους αγαπούν τον κινηματογράφο.

■ 25/10/2013

Το εργαστήριο

τέταρτο

3


Εναλλακτικά Της Χρυσάνθης Φετινίδου, Φαρμακοποιού

■ info@kallivokas.gr

Σούπερ φυσικά αντιβιωτικά! Αν ο εφευρέτης του πρώτου αντιβιοτικού, Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ζούσε σ’ αυτή την εποχή σίγουρα θα μας έκανε ένα μεγάλο κήρυγμα. Και αυτό γιατί πολύ απλά η αλόγιστη χρήση των αντιβιωτικών έχει δημιουργήσει βακτήρια και ιούς σούπερ ήρωες ανθεκτικούς στα περισσότερα φάρμακα. Ευτυχώς από την «ανθρώ σματιαποτελε πινη υπερβολή» γλίτωσαν μερικές από τις πλέον κές ουσίες με αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες και για άλλη μια φορά η δύναμη της φύσης μας δίνει τη λύση! Σκόρδο: Αν σας έλεγα ότι είναι ικανό να θεραπεύσει από ένα απλό πόνο έως και την πνευμονία θα το πιστεύατε; Και όμως η σύγχρονη έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι διαθέτει πολλά αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το ενεργό συστατικό του σκόρδου, η αλλισίνη, καταστρέφει μια μεγάλη ποικιλία ιών αλλά

και μυκήτων. Echinacea: Παραδοσιακά εδώ και εκατοντάδες χρόνια χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο αυτό το ισχυρό βότανο μπορεί να καταστρέψει τα πιο μολυσματικά βακτήρια όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Pau d’Arco: Είναι ένα βότανο της Νότιας Αμερικής που χρησιμοποιούνταν από τους Ινδιάνους για ενίσχυση ανοσοποιητικού αλλά και σε απειλητικές ασθένειες για τη ζωή. Βρέθηκε ότι θεραπεύει μολύνσεις από βακτήρια, ιούς και μύκητες. Λαμβάνεται σαν τσάι ή αφέψημα αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής σε

τέταρτο

■ 25/10/2013

κάψουλες. Μέλι Manuka: Ένα είδος μελιού από τη μακρινή Αυστραλία! Χαρακτηρίζεται ως θανατηφόρος πράκτορας καθώς αν χρησιμοποιηθεί τοπικά σκοτώνει παθογόνα βακτήρια συμπεριλαμβανομένου και του MRSA.

4

Κάπου χάνω... κάπου κερδίζω. «Ναι... Γεια χαρά. Γραφείο απωλεσθέντων εκεί; Α, ωραία... Θέλω να σου ανακοινώσω πως βρήκα τον εαυτό μου! Ναι, ναι, το ξέρω: είναι απίστευτο. Πού τον βρήκα; Δεν θα το πιστέψεις: τόσο καιρό ήμουν σίγουρος πως βρισκόταν σε όσα ψωνίζει η τσέπη μου και στις βιτρίνες των μαγαζιών, πως ήταν στην τηλεόραση, στις προσταγές της κοινωνίας και στη γνώμη των άλλων. Τον έψαξα σε ιδεολογίες και σε θρησκείες, σε σαλόνια και πορείες μα ποτέ εδώ, μέσα μου, σ’ εμένα. Ήταν παντού και είναι ακόμη! Και μόνο εκεί δεν είχα ψάξει. Λοιπόν, σε αφήνω, γιατί βιάζομαι ν’ αλλάξω τον κόσμο. Τώρα ξέρω από πού πρέπει ν’ αρχίσω!». του Χρήστου Ρούσση

roussisc@gmail.com

Ονειροσκαλίσματα Της Έλενας Καρανικολού (missy merida) ■ missy-merida.blogspot.gr

Κάποιος Μοιάζουμε τόσο που τρομάζουμε, σαν νερόχρωμα ξεθωριάζουμε κι όταν στα μάτια μάς κοιτάζουνε η ψυχή μας αναταράζεται. Καθρέφτης σπάει. Παιδί γελάει. Μια Κυριακή που σε πονάει μια μηχανή σταματάει ένας ήλιος ξεδιψάει μια φωνή που σπάει ένα φιλί αλυχτάει μια πεταλούδα τριγυρνάει. Κι εσύ, αμυχή στης καρδιάς την ουλή κουβαλάς. Άνοιξε τα μάτια σου, ένα παιδί τρέχει ένας κύκνος πέφτει, μια προσευχή κοιμάται μια ξενιτιά φοβάται ένας ουρανός δακρύζει, η γη συνεχώς γυρίζει και εσύ κλείνεις τα μάτια την ελπίδα κάνεις κομμάτια, μα κοίτα κάποιος περνάει το δρόμο κάποιος αψηφά τον πόνο κάποιος πουλάει ευθύνες κάποια φοράει στολίδια και εσύ κλείνεις τα μάτια.


oloselidi/tetarto_2.pdf

1

10/24/13

9:34 AM

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

τέταρτο

■ 25/10/2013

K

5


Κωνσταντίνος Καβάφης (1863 – 1933) Έτος Καβάφη φέτος,

χάρη στα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή, και μπορεί οι εκδόσεις και τα αφιερώματα που έγιναν να μην ήταν (ίσως και λόγω κρίσης – όχι μόνο οικονομικής) αντάξια του μεγέθους του Κωνσταντίνου Καβάφη, όμως δόθηκαν τουλάχιστον αφορμές, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, για να ξαναδιαβαστούν τα ποιήματά του και να βουτήξουμε στα νοήματα, τις ηδονές και τις εικόνες που μας χαρίζουν. Η πρόσφατη ιστορία με την (τουλάχιστο) ατυχή πρωτοβουλία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση να επιλέξει συγκεκριμένους στίχους του Καβάφη και να ντύσει με αυτούς τρόλεϊ της Αθήνας, ήταν βέβαια μια αφορμή που θα ήταν καλύτερα να έλειπε... Οι φιλολογικές αντιδράσεις είπαν πως τα ποιήματα του Καβάφη δημιουργούν τη σωστή ατμόσφαιρα, μόνο όταν διαβαστούν ολόκληρα, ενώ οι πολιτικές αντιδράσεις βασίστηκαν στο επιβαρυμένο κλίμα των ημερών που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Γιατί όταν απομονώνεις στίχους πρέπει τουλάχιστον να εξασφαλίζεις ότι δεν παρερμηνεύονται· στην περίπτωση όμως της πρωτοβουλίας της Στέγης, ο στίχος «είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία», μιλάει για τη βιασύνη κι όχι για την βία «που πρέπει όλοι να καταδικάζουμε», ενώ ο στίχος «Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός» είναι άκρως ειρωνικός (και οι δύο στίχοι προέρχονται από το ποίημα «Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.»). Είναι όμως και κάτι άλλο: Θα μπορούσε ποτέ ο Καβάφης να χρησιμοποιηθεί για να υπερασπιστεί η όποια καθεστηκυία τάξη το νόμο και την κρατούσα ηθική; Μα ένας δημιουργός που ισορρόπησε με μαγικό τρόπο ανάμεσα στο νόμιμο και το έκνομο, μόνο ως σύμβολο της ψυχρής τάξης και νομιμότητας δεν μπορεί να σταθεί. Ο λογοτέχνης Βασίλης Λαδάς έγραφε πριν δέκα χρόνια (6/6/2003) στο αφιέρωμα της «Βιβλιοθήκης» της «Ελευθεροτυπίας»: «Ο Καβάφης λοιπόν γνωρίζει τη διαχωριστική γραμμή συντεταγμένων νόμων και κοινωνικής ηθικής. Το σέβας ανήκει στην κοινωνική ηθική, η υποταγή, στην εξουσία των νόμων της πολιτείας. Και παραινεί προς την αθέτηση και των δύο για την απόκτηση σημαντικότερου κέρδους. Της γνώσης μέσω όλων των εμπειριών. Η τάξη σε αποκόβει από την πλήρη θεώρηση των πραγμάτων. Η ευνομία ενεργεί ως πολιτισμική αξία που καθοδηγεί, αλλά παράλληλα στερεί τη γνώση των αγαθών που αποδοκιμάζει για να προστατεύσει άλλα. Κι αυτό, ένας πνευματικός άνθρωπος οφείλει να το παραβεί για να είναι ενάρετος στη γνώση...».

στο Νοέμβριο. Θα τη συνδιοργανώσει μαζί με τον «Παλίσσανδρο» η Εταιρία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία (www.koinotopia.gr).

Διαβάστε • • • •

Τα Αναγνωρισμένα, τα Ατελή και τα Κρυμμένα ποιήματα του Καβάφη σε εξαιρετικές εκδόσεις από τον «Ίκαρο» Την ιστοσελίδα www.kavafis.gr με όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον μεγάλο Αλεξανδρινό Το άρθρο του ακούραστου ερευνητή Νίκου Σαραντάκου για την καμπάνια στα τρόλεϊ, στο ιστολόγιο sarantakos.wordpress.com Τη μελέτη της Σόνιας Ιλίνσκαγια και την ανθολόγηση ποιημάτων του Καβάφη στο βιβλίο «Μια σύγχρονη ματιά στην ποιητική μας παράδοση» (επιμ.: Σ. Σκαρτσής, εκδ. ΤΟ ΔΟΝΤΙ, 2010).

Μια έκθεση στην Πάτρα

■ 25/10/2013

Σήμερα, ο καιρός είναι πολύ πιο δροσερός. Θερμόμετρο: 85. Βγήκα στις 9.45. Βρήκα τον Αλέξανδρο με τον Ηλιόπουλο σ' ένα καφενείο. Από κει, έκανα ένα περίπατο στην πόλη. Δεν μπορώ να βρω σχεδιάγραμμα των Πατρών· μου φαίνεται κιόλας πως δεν υπάρχει κανένα. Στην άλλη σελίδα θα ιχνογραφήσω ένα πρόχειρο (πολύ πρόχειρο κι ατελές) σχέδιο μερικών δρόμων. Η ακτή απέναντι απ' τις Πάτρες είναι γραφική. Οι λόφοι του Μεσολογγίου και τα βουνά της Αιτωλίας είναι ορατά, οι πρώτοι όμως όχι πολύ ευκρινώς. Η οδός Κορίνθου έχει μεγάλο μήκος, όμως τα μαγαζιά της και τα κτίριά της είναι πολύ κατώτερα απ' της οδού Μαιζώνος.

τέταρτο

Είναι αναπόφευκτο, όσο και αν φαίνεται αιρετικό, αλλά η ερωτική ποίηση του Καβάφη φτιάχνει εικόνες. Εικόνες ενός άλλου τόπου και χρόνου, όπου πορτρέτα φαγιούμ, ψηφιδωτά δάπεδα, πολυέλεοι, επαύλεις, αλλά και σκοτεινά δωμάτια, ύποπτα στενά, καφεποτεία, κλειστά παράθυρα, μισοστρωμένα κρεβάτια, ρούχα πεταμένα καταγής, κυρίως, όμως, σώματα που έχουν ανταλλάξει «κορμί και μοναξιά» μέσα στο σκοτάδι, όπως λέει και ένας άλλος ποιητής μας, αναδύονται μπρος σου. Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, καλλιτέχνες της Πάτρας θα παρουσιάσουν έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Ο ερωτικός Καβάφης». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τέχνης «Παλίσσανδρος» μέσα

Σκίτσο και αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Καβάφη, κατά το πέρασμά του από την Πάτρα, το καλοκαίρι του 1901. Από το βιβλίο: Κ. Π. Καβάφη, «Άπαντα τα πεζά», (επιμ.: Γιώργος Φέξης), εκδ. Μέρμηγκας, 1963

6


ακούω Του Μίμη Πλέσσα ■ dimplessas@gmail.com

Crystal Stilts - Nature Noir [Sacred Bones, 2013]

Μέσα από αυτή τη στηλή κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έχουμε παρουσιάσει αρκετά συγκροτήματα που έχουν υιοθετήσει το νέοψυχεδελικό στυλ και έχουν αναβιώσει σε μεγάλο βαθμό τον ήχο της δεκαετίας του ’60, δημιουργώντας ένα κύμα που συνεχώς μεγαλώνει και αποτελεί μια από τις κυριάρχες τάσεις της σύγχρονης ροκ. Οι περισσότερες από αυτές τις μπάντες δεν μένουν σε μια απλή επαναδιατύπωση μιας ψυχεδελικής φόρμας που έρχεται από το παρελθόν, αλλά δοκιμάζουν να την ντύσουν με τη δικιά τους αισθητική άποψη αλλά και τις διάφορες άλλες επιρροές τους. Κάπως έτσι το 2008 οι Crystal Stilts από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης υπέγραψαν ένα εξαιρετικό ντεμπούτο εν ονόματι Alight of Night, που παρουσιάζε πολλές ιδιαιτερότητες και μια εν γένει διαφορετική λογική. Τα κομμάτια τους είχαν πάντα ένα ψυχεδελικό υπόβραθρο αλλά στηριζόντουσαν σε μια ποπ λογική μελωδίας, με rock ‘n’ roll ρυθμό και μερικές φορές με μια σχετικά σκοτεινή ατμόσφαιρα. Πάνω κάτω θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάνουν κάτι αντίστοιχο με τους Velvet Underground ή τους Love, αλλά με μοντέρνο τρόπο. Ο μουσικός κόσμος τους έδωσε σημασία και οι Crystal Stilts στις δύο πρώτες τους δουλειές δεν τον απογοήτευσαν. Το τρίτο αλμπουμ μιας νέας μπάντας είναι συνήθως και το πιο κρίσιμο για την μετέπειτα πορεία της καθώς πολλοί κάπου εκεί ξεμένουν από έμπνευση. Οι Crystal Stilts με το φετεινό Nature Noir αποδεικνύουν σχετικά εύκολα ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με αυτούς. Πρώτο κομμάτι το επιβλητικά λιτό Spirit in Front of Me, ενώ η συνέχεια έρχεται με τις υπέροχες ενορχηστρώσεις του Star Crawl που χλευάζει με άνεση το διαχωρισμό μεταξύ ποπ και ροκ. Ακριβώς μετά έχουμε ένα rock ‘n’ roll δυναμίτη που ακούει στο όνομα Future Folklore και κάπου εκεί οι Νεοϋρκέζοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα κάνουν όλα καλά. Γι’ αυτό και ο υπόλοιπος δίσκος κυλάει στον αυτόματο πιλότο με μια ενδιάμεση ταχύτητα. Αφού κέρδισαν την προσοχή σου, σε αφήνουν να ταξιδέψεις χωρίς να σε πολυνοιάζει ο προορισμός. Άλλωστε δεν μας προσφέρουν εντελώς νέους προορισμούς αλλά μας δείχνουν πόσο γοητευτικοί είναι μερικοί που έχουμε ήδη επισκεφθεί. www.facebook.com/crystalstiltsofficial

Τα single της εβδομάδας:

Μετράμε αντίστροφα πλέον τις μέρες για την κυκλοφορία του Reflektor των Arcade Fire, που αναμένεται με μεγάλες προσδοκίες και έχει κυριαρχήσει τον τελευταίο καιρό στο μουσικό τύπο. Οι Καναδοί φροντίζουν να τονώνουν αυτήν την ανυπομονησία κυκλοφορώντας ένα ακόμα single. Το Afterlife το ακούμε μαζί με το αντίστοιχο βίντεο με σκηνές από το γαλλικό φιλμ Black Orpheus του 1959 εδώ: http://www.youtube.com/ user/ArcadeFireVEVO ■ Οι Wooden Shjips και τα ψυχεδελικά garage ροκ γκάζια τους επιστρέφουν στην δισκογραφία δύο χρόνια μετά το West, το καλύτερο τους άλμπουμ μέχρι στγμής. Η τέταρτη δισκογραφική απόπειρα της μπάντας από το Σαν Φρανσίσκο κυκλοφορεί στις αρχές Νοέμβρη με τίτλο Back To Land από την Thrill Jockey. Μέχρι τότε ακούμε το ομώνυμο πρώτο single εδώ: soundcloud.com/thrilljockey/wooden-shjips-back-to-land

τέταρτο

■ 25/10/2013

7


ατζέντα

Επιμέλεια: Θανάσης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Μουργελάς Στείλτε μας τις εκδηλώσεις σας στο email info@tetartopress.gr

Μουσική Blues Wire live Ένα σχήμα που διατηρείται για πάνω από 25 χρόνια είναι κάτι σπάνιο για τα παγκόσμια δεδομένα, πόσο μάλλον για τα ελληνικά. Tην συναυλία ανοίγουν οι Blues Antivirus. Προπώληση Εισιτηρίων προς 10 ευρώ στα εξής σημεία: musical, discover, city cafe, music station, ευοί ευάν. Είσοδος στην πόρτα: 13 ευρώ Παρασκευή 25/10, 21:00 «Μικρός Πρίγκηπας» Ρ. Φερραίου 150, Πάτρα Τηλ.: 6943 268822 Ezthetics live Mία μπάντα που αποτελείται από 5 μέλη και κινείται σε ρυθμούς funk, rockabilly, soul, western swing, blues, διασκευές και originals, με ιδιαίτερες προσμίξεις και εναλλαγές . Παρασκευή 25/10, 22:00 Libido Café Bar, Veso Mare Ακτή Δυμαίων 17 Τηλ.: 2610 341807 Black Humor live Είσοδος ελεύθερη Παρασκευή 25/10, 22:00 Yapi-Terazza, Ρ. Φεραίου 34 & Πάροδος Δρακόπουλου 8 Τηλ.: 2610 623775 No Stress live Σάββατο 26/10, 22:00 Passepartout, Γεροκωστοπούλου 56

ΘΕΑΤΡΟ

και Ηφαίστου Μαριάννα Βούλγαρη Πιάνο: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος Σαξόφωνο: Γιώργος Μπουρδόπουλος 26-27/10, 22:00 Central Mare, Ισόγειο Veso Mare Ακτή Δυμαίων 17 Τηλ.: 2610 361999 Θάνος Ανεστόπουλος - Κώστας Παρίσης Ο Θάνος Ανεστόπουλος, και ο Κώστας Παρίσης μας καλούν να παραβρεθούμε στην παρουσίαση της πρώτης τους μουσικής συνεργασίας. Τα τραγούδια θα ερμηνευτούν ακουστικά με δυο φωνές και δύο κιθάρες. Είσοδος 10 ευρώ. Είσοδος: 10 ευρώ Τετάρτη 30/10, 21:30 StoneBar Ερμού 118, Πάτρα Τηλ.: 6977 475764 Ημισκούμπρια live Προπώληση: 10 Ευρώ, Είσοδος: 12 Ευρώ Σημεία Προπώλησης: Δισκοπωλείο Musical, Βιβλιοπωλείο Discover, Art Cafe Ηχότοπος Σάββατο 2/11, 21:00 Μικρός Πρίγκηπας, Ρ.Φερραίου 150 Πάτρα

«Yapi, a very nice place» Η Ομάδα 7 μέσα από μια μόνιμη ερευνητική διαδικασία, πειραματίζεται με τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της χώρας, συνδυάζοντας σύγχρονες θεατρικές μεθόδους και τεχνικές. Η παράσταση επαναδομεί το Yapi, με πρώτο σταθμό το θέατρο act και μας καλεί ν’ ακολουθήσουμε τ’ αποτυπώματα της in situ ανθρώπινης εγκατάστασης από την Πλατεία Γεωργίου μέχρι τις σκάλες Γεροκωστοπούλου. Στην παράσταση συμμετέχει κι ομάδα Πατρινών ερασιτεχνών ηθοποιών. Για την Ομάδα 7 η έννοια του Yapi εμπεριέχει την προοπτική μιας επιτυχημένης ή μιας αποτυχημένης πραγματοποίησης σχεδίου. Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Βίκυ Μαστρογιάννη. Σύμβουλος Δραματουργίας και Επινόησης: Άννα Τσίχλη. Ηθοποιοί: Έλενα Γεωργίου, Νίκος Γεωργίου, Μαίρη Λούση, Βίκυ Μαστρογιάννη, Άννα Παπαδάκη, Γιάννης Τζέμης. Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Μειωμένο: 8 ευρώ (με την επίδειξη κάρτας φοιτητή, ανεργίας) 25 - 27/10 In situ Πλατεία Γεωργί-

Το Τέταρτο πιάνει τα 100! Ξανά μαζί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, με μια εορταστική έκδοση γεμάτη ιδέες, πρόσωπα και εικόνες της πόλης ■ 25/10/2013

Η Πάτρα, όπως είναι...

τέταρτο

www.tetartopress.gr www.facebook.com/tetartopress

8

«Yapi, a very nice place»

ου, 21.15 Θέατρο act, 21.30 Γεροκωστοπούλου 65β Τηλ.: 2610 272037 & 6936 122263 Ο Χρυσός Τρίφτης και ο Σεφ Φέρρης Της Κατερίνας Τσατσαράγκου και του Θεόδωρου Κανδηλιώτη. Οι σπουδαιότεροι σεφ στον κόσμο διαγωνίζονται, με έπαθλο τον υπερπολύτιμο Χρυσό Τρίφτη! Ποιος θα ‘ναι ο νικητής; Ο ανθυγιεινός Τοτόστ Προφιτερόπουλος, ο υποχόνδριος Πράσος Βιταμίνης ή ο σνομπ Κρουαζάν Ζακ Ροκφόρ; Ή μήπως έχει ελπίδες ο παρορμητικός πλην ατάλαντος νεαρός σεφ Φέρρης; Μια σάτιρα της σύγχρονης τηλεγαστριμαργίας για μικρούς και μεγάλους, με επίκεντρο τη σωστή και υγιεινή διατροφή. Σκηνοθεσία-στίχοι τραγουδιών: Θεόδωρος Κανδηλιώτης Παίζουν: Τάκης Τσίτσας, Θεόδωρος Κανδηλιώτης, Γεωργία Ηλιοπούλου, Ζωή Δαβουρλή, Δημοσθένης Χριστόπουλος. Είσοδος: 5 ευρώ. Δευτέρα 28/10, 17:00 και από 3/11 κάθε Κυριακή, 12:00 Θέατρο act, Γεροκωστοπούλου 65β

Τηλ.: 2610 272037 & 6936 122263 «12 μέρες…» Η θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ «Αγαπητέ Θεέ», είναι ένας ύμνος στη ζωή και στην ανθρώπινη ψυχή. Μια κραυγή αγωνίας από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Να ξαναβρεί το παιδί που έχει μέσα του, να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και τον κόσμο. Να ζει την κάθε μέρα έντονα, σαν να μην υπάρχει αύριο... Ο δεκάχρονος Όσκαρ και η Κυρία Ροζ συναντιούνται επί σκηνής και μας αποδεικνύουν πως μπορεί κανείς να ζήσει μια γεμάτη ζωή ακόμα και σε 12 μέρες. Όσκαρ: Γεράσιμος Ντάβαρης, Κυρία Ροζ: Μαρία Γκλαβά, Πέγκυ Μπλου (φωνή): Δανάη Κοκκόλη, Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ντάβαρης-Μαρία Γκλαβά. Εισιτήρια: 10 ευρώ, 8 ευρώ μειωμένο Παρασκευή & Σάββατο 21:15, Κυριακή 20:00 Θέατρο Αντίμετρο Φαβιέρου 5, Πάτρα Τηλ.: 6937 492516, 6942 227941

Άλλες Εκδηλώσεισ 6η Γιορτή χ ειροΠΟΙΗΤΩΝ Παρασκευή 25/10, 17:00 Σάββατο 26/10, 10:00 Πλατεία Όλγας, Πάτρα Περιπέτειες του ερωτικού λόγου Στο πλαίσιο του κύκλου «’Ερως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου», ο Συμεών Γρ. Σταμπουλού παρουσιάζει το θέμα: Ingeborg Bachmann, Ἡ αὐτοπυρπόληση τῆς μείζονος ποιήτριας μέσω τῆς γραφῆς. Τὸ μυθιστόρημα τῆς Ingeborg Bachmann Todesarten (τρόποι θανάτου) ὡς δραστικὴ παραίτηση ἀπὸ τὴν ποίηση καὶ τὴν ζωή. Παρασκευή 25/10, 20:30 Κήπος Πολυέδρου, Κανακάρη 147, Πάτρα Θέατρο Σκιών στον Μικρό Πρίγκιπα Ο Χρήστος Καλπουζάνης στήνει τον μπερντέ του για μια νέα παράσταση Καραγκιόζη. «ΌΧΙ στην παράγκα μου ΒΡΕ!!!» στις 17:00 με είσοδο 4 ευρώ. Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει εργαστήριο χει-

Ο MarCos κάνει τσάρκινγκ! ...και δεν βαδίζει με τον ρυθμό των εμβατηρίων...


ατζέντα

Απόλλων Πάτρας Κολοσσός Για την 3η αγωνιστική της Basket League. Κυριακή 27/10, 16:00 Κλειστό Γήπεδο Απόλλωνα

«Οι Μαγκουράτοι» Για το νέο βιβλίο της Αγαθής Δημητρούκα που η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Πάτρα, θα μιλήσουν: Εφη Αναλυτή, Πρόεδρος Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πατρών, Σόνια Τουρκολιά, Δικαστική Υπάλληλος, Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Κυπαρισσίας(ΜΕΣΚ) και η συγγραφέας. Κυριακή 27/10, 19.00 Αγορά Αργύρη. Αγίου Ανδρέου 12 ,Πάτρα Τηλ.: 2610 461740 «Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης» Το βιβλίο της Σοφίας Κολοτούρου παρουσιάζουν οι εκδόσεις Gutenberg και το Κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γ. Σπηλιόπουλος, φιλόλογος- λογοθεραπευτής και ο Ξ. Σινωπίδης, ιατρός – λέκτορας Παιδοχειρουργικής Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης θα παρέμβει με σύντομη ομιλία η συγγραφέας του βιβλίου Σοφία Κολοτούρου. Παρασκευή 1/11, 19:30 Κέντρο πολιτισμού «Περί Τεχνών», Κανακάρη 65, Πάτρα Τηλ.: 2610 625257 «Το καρναβάλι της Ελλάδας» Παρουσίαση του το φωτογραφικού λευ-

Σεμινάρια συνέδρια Σεμινάρια Patra stARTs CRAFTing Κατασκευές με αλευρόκολλα. Παρασκευή 25/10, 18:00 - 19:30. Κατασκευές με πηλό. Τρίτη 29/10, 18:00 19:30 Ζωγραφική σε κερί. Tετάρτη 20/10, 9:3011:00 Τηλ.: 2610 422524, 6942 567200 (Αν. Κασιάδη)

Σεμινάριο υποκριτκής από την Βάσω Σακελλάρη Το σεμινάριο έχει στόχο να φέρει τους μαθητές σε επαφή με τις βασικές αρχές της υποκριτικής τέχνης. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε φοιτητές παιδαγωγικών και φιλολογικών τμημάτων, σε ερασιτέχνες ηθοποιούς, αλλά και σε αυτούς που αγαπούν το θέατρο. Στο τέλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί παράσταση από τους συμμετέχοντες. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη 17:00-19:00. Κόστος μηνιαίως 40 ευρώ. Έναρξη 5/11 Θέατρο Λιθογραφείο Μαιζώνος 172β,Πάτρα Τηλ.: 2610 328394, 2610 420547

ΕΚΘΕΣΕΙΣ «Τα καφενεία της Ελλάδας» Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πίττα Μέχρι 6/11 Πολύεδρο Κανακάρη 147, Πάτρα Τηλ. 2610 277342 «Sound of silence» Έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Πάτση. Μέχρι 9/11 Γκαλερί Cube. Μιαούλη 39, Πάτρα Τηλ.: 2611 110069 «Όμορφες και παράξενες πατρίδες» Έκθεση ζωγραφικής από την εικαστικό Γεύσω Παπαδάκη. Μέχρι 25/10 Κέντρο πολιτισμού «Περί Τεχνών», Κανακάρη 65, Πάτρα Τηλ.: 2610 625257

Reculture 2 Δεκάδες εκθέσεις και εγκαταστάσεις στο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας που διοργανώνει ο Art In Progress, με workshops και πολλές ακόμα δράσεις. Διάρκεια: Μέχρι 31/10 Αγορά Αργύρη – Σκαγιοπούλειο - Παλαιά Δημοτικά Λουτρά «Εικαστικές συμπλοκές» Ο Γιώργος Λυκίδης και ο Φώτης Παναγιωτόπουλος συμπλέκουν τις δημιουργίες τους σε μια εικαστική συνάντηση αναζητώντας τα κοινά στοιχεία που φέρνουν όλους τους δημιουργούς κοντά. Εγκαίνια Παρασκευή 11/10, 20:30 Μέχρι 8/12 «ΙΝΤΕΑΛ» Αγ. Νικολάου 4, Πάτρα Τηλ.: 2610 225565

Εργαστήρι παραμυθιού Στο Εργαστήρι παραμυθιού που πραγματοποιείται στο νηπιαγωγείο «Μικρό καράβι» θα ακούσουμε το παραμύθι «Ο γάμος της ποντικούλας». Το εργαστήρι παραμυθιού απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας! Σάββατο 26/10, 10:00 - 12:00 Τηλ.: 2610 454033, 6939 700881 Αναστασίου Πολυζωίδη 25 & Μαρκορά, Πάτρα

■ 25/10/2013

«PINK THE BRIDGE» Μία δράση από το Σύλλογο «Άλμα Ζωής». Διασχίσουμε την Γέφυρα Ρίου –Αντιρρίου, ντυμένοι στα ροζ, και «κατασκευάσουμε» μια αλλιώτικη, μια ροζ Ανθρώπινη Γέφυρα Ζωής. Σημείο συνάντησης: Κλίμακες Πρόσβασης Ανατολικού Πεζοδρομίου Γέφυρας στο Ρίο. Δηλώσεις συμμετοχής στο περίπτερο του Συλλόγου στην Πλατεία Γεωργίου μέχρι 26/10 (καθημερινές 10:00 με 14:00 και 17:00 με 21:00 και τα Σάββατα 10:00 με 14:00). Συμβολική συμμετοχή 5 ευρώ για τη στήριξη των προγραμμάτων του Συλλόγου. Κυριακή 27/10, 11:00 Κλίμακες Πρόσβασης Ανατολικού Πεζοδρομίου Γέφυρας, Ρίο Τηλ.: 2610 222274 www.almazoispatras.gr

ΒΙΒΛΙΟ

Κατασκευές για παιδιά Διακοσμούμε με τα παιδιά λαχταριστά μπισκότα. Σάββατο 2/11, 12:0013:30, 17:30-19:00. Παιδικό καλλιτεχνικό εργαστήρι «Κόκκινα Μολύβια» Κανακάρη Ρούφου 41 Τηλ.: 6944 163408 6978 072303

τέταρτο

ροτεχνίας με είσοδο 3 ευρώ. Για το ενήλικο κοινό στις 21:30, τα «Τραγούδια του Μπερντέ» συνδέουν το ρεμπέτικο και το λαϊκό θέατρο. Στην αφήγηση ο καθηγητής και ερευνητής του Θεάτρου σκιών, Άρης Μηλιώνης. Ο καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Καλπουζάνης με τη συνοδεία της αυθεντικής ρεμπέτικης μπάντας «Η Τετράς του Πατρέα», θα καυτηριάσουν την επικαιρότητα. Είσοδος 5 ευρώ. Κυριακή 27/10 «Μικρός Πρίγκηπας» Ρ. Φερραίου 150, Πάτρα Τηλ.: 6943 268822

κώματος του Βασίλη Σπύρου αφιερωμένο στο Πατρινό Καρναβάλι του 2013. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Μαρία Κουρμπανά και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΠ «Καρναβάλι Πάτρας» Κωνσταντίνος Τρίγκος. Παρασκευή 25/10, 18:00 Επιμελητήριο Αχαϊας

9


βλέπω

Της Μαριάννας Ξυνή ■ marionxini@yahoo.gr

Νυχτερινό τραίνο για τη Λισαβόνα του Μπίλε Όγκουστ

Μια γυναίκα που αποπειράται να αυτοκτονήσει σε μια γέφυρα στη Βέρνη, το βιβλίο ενός Πορτογάλου συγγραφέα μέσα στο παλτό της κι ένα εισιτήριο τραίνου για τη Λισαβόνα κρυμμένο μέσα στις σελίδες του ανατρέπουν ολοκληρωτικά τη συμβατική καθημερινότητα του καθηγητή Λατινικών, Ρέιμουντ Γκρεγκόριους και τον οδηγούν στην ανακάλυψη μιας ιστορίας γεμάτης έντασης και πάθους, αντίβαρου στη δική του επίπεδη προσωπική περιπέτεια. Εμπνεόμενος από το ιδιαίτερο κείμενο και ακολουθώντας περισσότερο μια εσωτερική παρόρμηση παρά τη λογική αφήνει την εργασία του και ταξιδεύει στη Λισαβόνα για να βρει το συγγραφέα, Αμαντέου ντε Πράντο. Ακολουθώντας τα ίχνη του, ο Ρέιμουντ θα ανακαλύψει ένα τραγικό ερωτικό τρίγωνο με φόντο το πιο σκοτεινό κομμάτι της σύγχρονης Πορτογαλικής ιστορίας, κατά τη δικτατορία του Αντόνιο Σαλαζάρ και θα περιπλανηθεί στα σοκάκια της επανάστασης μέσα από τη γνωριμία με ανώνυμους πρωταγωνιστές της. Ο Ρέιμουντ θα βυθιστεί σε ένα ταξίδι όπου το παρελθόν και το παρόν σμίγουν και ο έρωτας είναι πάντα παρών για να οδηγηθεί τελικά στη δική του προσωπική ανατροπή. Η ταινία είναι βασισμένη

στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του βραβευμένου Ελβετού συγγραφέα, Πασκάλ Μερσιέ, που αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα γερμανόφωνα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών. Aκαδημαϊκής γραφής και ρομαντικής υφής με μια εκπληκτικά φωτογραφημένη Λισαβόνα αλλά άνευρη σκηνοθετικά και δίχως προσανατολισμό, με αφηγηματικά χάσματα που δήθεν γεμίζουν με τις φιλοσοφικές ατάκες του βιβλίου που οδηγεί τον καθηγητή, η ταινία υπόσχεται περισσότερα από όσα τελικά δίνει. Το σενάριο δεν καταφέρνει να παντρέψει με επιτυχία και να παρουσιάσει με ομοιογένεια τα διαφορετικά χρονικά επίπεδα και ξοδεύεται σε επιφανειακές συνδέσεις προσώπων και καταστάσεων. Η όμορφη όμως ποιητική ατμόσφαιρα με τις ρετρό αναφορές και η μελαγχολική πολλά υποσχόμενη μουσική σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες ερμηνείες –με εμβληματική αλλά όχι αξέχαστη αυτή του Τζέρεμι Άιρονς– σίγουρα αποτελούν εχέγγυα για δυο ευχάριστες ώρες. Μέχρι εκεί.

σινεμά STER CINEMAS VESOMARE

Ακτή Δυμαίων 17, Πάτρα. Τηλ. κρατήσεων από σταθερό: 8018017837 και από κινητό: 210 8092690 www.stercinemas.gr CAPTAIN PHILLIPS Σκηνοθεσία: Πολ Γκρίνγκρας Πρωταγωνιστούν: Τομ Χανκς, Κάθριν Κίνερ, Μαξ Μαρτινι, Barkhad Abdi, Chris Mulkey Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 1: Σαβ - Δευ: 16:00 Αίθουσα 3: Παρ: 18:00, 21:00, 00:00, Σαβ - Κυρ: 15:00, 18:00, 21:00, 00:00, Τρ - Τετ: 18:00, 21:00 Αίθουσα 4: Παρ - Τετ: 19:00, 22:00 Αίθουσα 7: Δευ: 18:00, 21:00 ΒΡΕΧΕΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ 2 Σκηνοθεσία: Κόντι Κάμερον, Κρις Περν Ακούγονται οι: Άννα Φάρις, Άντι Σάμπεργκ, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Τέρι Κριους, Τζέιμς Κάαν, Μπιλ Χέντερ Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Αίθουσα 5: Παρ & Τρι - Τετ: 19:30 (ΜΕΤ/ΜΕΝΟ) 3D Αίθουσα 6: Σαβ - Δευ: 15:20, 17:20, 19:20, Παρ & Τρ - Τετ: 19:20 (ΜΕΤ/ΜΕΝΟ)

τέταρτο

■ 25/10/2013

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μισέλ Φάιφερ, Τόμι Λι Τζόουνς, Ρικάρντο Κορντέρο, Νταϊάνα Άγκρον Κατηγορία: Κωμική περιπέτεια Αίθουσα 8: Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 20:15

Ακτή Δυμαίων 17, Πάτρα, Τηλ.: 2610 341.807

ΕΓΩ Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ 2 Σκηνοθεσία: Πιέρ Κοφέν, Κρις Ρενό Ακούγονται οι: Στιβ Καρέλ, Κρίστεν Γουίγκ, Μιράντα Κόσγκροουβ,Ράσελ Μπραντ, Άιλα Φίσερ, Μπέντζαμιν Μπρατ και στη μεταγλωτισμένη εκδοχή οι: Γιάννης Ζουγανέλης, Σάκης Μπουλάς Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Αίθουσα 2: Κυρ - Δευ: 14:10, 16:10, 18:10, 20:10, Σαβ: 14:10, 16:10, 18:10, Παρ & Τρ - Τετ: 18:10 (ΜΕΤ/ΜΕΝΟ) Αίθουσα 5: Σαβ - Δευ: 15:30, 17:30, 19:30 (ΜΕΤ/ ΜΕΝΟ) ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουάν Πρωταγωνιστούν: Βέρα Φαρμίγκα, Πάτρικ Γουίλσον, Λίλι Τέιλορ, Ρον Λίβινγκστον Κατηγορία: Θρίλερ Αίθουσα 2: Παρ - Σαβ: 20:10, 22:20, 00:30, Κυρ - Δευ: 22:20, Τρ - Τετ: 20:10, 22:20 ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ 2 (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) Σκηνοθεσία: Ράτζα Γκοσνέλ Πρωταγωνιστούν: Νιλ Πάτρικ Χάρις, Μπρένταν Γκλίζον Aκούγονται οι: Φοίβος Ριμένας, Φώτης Πετρίδης, Τηλέμαχος Κρεβαΐκας, Ντορέτα Παπαδημητρίου, Αντίνοος Αλμπάνης, Σίσσυ Χρηστίδου, Ηλίας Ζερβός Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Αίθουσα 8: Σαβ - Δευ: 14:00, 16:15, 18:20, Παρ & Τρ - Τετ: 18:20

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΡΑΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ Σκηνοθεσία: Μπίλε Όγκουστ Πρωταγωνιστούν: Τζέρεμι Άιρονς, Μελανί Λοράν, Τζακ Χιούστον, Μαρτίνα Γκέντεκ, Όγκαστ Ντιελ, Μπρούνο Γκανζ, Κρίστοφερ Λι, Σάρλοτ Ράμπλινγκ Κατηγορία: Μυστηρίου Αίθουσα 1: Παρ - Τετ: 21:10, 23:30

PRISONERS Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Τζέικ Τζίλενχαλ, Βαϊόλα Ντέιβις, Πολ Ντέινο, Μελίσα Λίο Κατηγορία: Θρίλερ Αίθουσα 6: Παρ - Τετ: 21:20 Αίθουσα 7: Παρ & Τρ - Τετ: 19:40, 23:00, Σαβ - Κυρ: 16:20,19:40, 23:00 Αίθουσα 8: Δευ: 16:20, 19:40, 23:00

RIDDICK Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Τουόχι Πρωταγωνιστούν: Βιν Ντίζελ, Κέιτ Σάκχοφ, Καρλ Ούρμπαν Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας Αίθουσα 5: Παρ - Τετ: 21:30, 23:50 Αίθουσα 8: Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 22:30

Η ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΝΙΚΑ Προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι Πρωταγωνιστούν: Ιρέν Ζακόμπ, Χαλίνα Γκριλασέφσκα, Καλίνα Γετρούσικ, Φιλίπ Βολτέρ, Σαντρίν Ντιμάς Δευ: 18:00, 20:15, 22:30

10

facebook.com/ Bar Cafe Libido

Παμμικρασιατική Κινηματογραφική Λέσχη

Αίθουσα Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών & Περιχώρων Φωκαίας 26, πλ. Ελευθερίας, Πάτρα τηλ. 2610329787 ΟΙ ΦΥΓΑΔΕΣ ΤΟΥ ΜΙΖΟΥΡΙ Προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας Σκηνοθεσία: Άρθουρ Πεν Πρωταγωνιστούν: Μάρλον Μπράντο, Τζακ Νίκολσον, Ράντι Κουέιντ, Κάθλιν Λόιντ, Χάρι Ντιν Στάντον Ελεύθερη είσοδος Σάβ: 20:00

Θέατρο «Λιθογραφείον»

Μαιζώνος 172Β, Αθήνα, τηλ. 2610328846 ΚΙΝSHASA SYMPHONY Προβολή του «Γυμνού οφθαλμού» και του «Λιθογραφείου» αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Αδαλόπουλου Σκηνοθεσία: Claus Wischmann και Μartin Baer Κατηγορία: Ντοκιμαντέρ Με την υποστήριξη της Φλεξογραφικής Πάτρας, του Goethe-Institut Athen και του Goethe-Zentrum Patras. Ελεύθερη είσοδος Παρ: 21:30

Δημοτικός Κινηματογράφος Αιγίου «Απόλλων» Κ. Φανέλλη 2, Αίγιο, τηλ. 26910 61977 ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ Σκηνοθεσία: Κλέι Χολ Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Παρ - Τετ: 18:00 ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Η ΠΤΩΣΗ Σκηνοθεσία: Ρόλαντ Έμεριχ Πρωταγωνιστούν: Τσάνινγκ Τέιτουμ, Τζέιμι Φοξ, Μάγκι Τζίλνεχαλ, Τζέιμς Γουντς Κατηγορία: Περιπέτεια Παρ - Τετ: 19:45, 22:00


11

τέταρτο

■ 25/10/2013


έξοδος

DELIVERY

ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

24ΩΡΟ

Άρωμα πόλης ■

αργά το βράδυ, είπα να Γυρνώντας σπίτι πριν λίγες μέρες, άσω από εκεί, να δω αν λοξοδρομήσω. Είχα καιρό να περ έντονα. Ο φούρνος - ζαακόμη υπάρχει, το είχα πεθυμήσει ά, όπως παλιά, λίγο παραχαροπλαστείο ανοιχτός μέχρι αργ γικών και η μηχανή στο κάτω από την πλατεία των Προσφυ ν είσοδο. Με τα δύο λευκά γνωστό της σημείο, αριστερά στη με το ένα να κρατάει το της χερούλια σαν χέρια ανθρώπινα, ω του το παγωτό. Το παχωνάκι και με το άλλο να ρίχνει πάν γωτό της μηχανής! πως ο κόσμος ίσως το Δεν είχε ουρά και σκέφτηκα για λίγο α στο χέρι το παγωτό μου ξέχασε, δεν το προτιμάει πια… Πήρ κι έκατσα στο απέναντι πεκαι την απαραίτητη χαρτοπετσέτα α μικρού παιδιού, που μόζοδρόμιο με τη χαρά και τη λαχτάρ αλάνα και με το χαρτζιλίκι λις απόκαμε από το παιχνίδι στην αργα ένα παγωτό πριν γυτου ξαπόστασε ν’ απολαύσει λαίμ μικτη κρέμα και σοκολάτα, ρίσει σπίτι. Γεμάτο το χωνάκι ανά α, μου ‘φερε στο μυαλό χωρίς χρώματα και περισσά φτιασίδι ονταν κι άλλοι, περαστιμνήμες… Σε λίγη ώρα δίπλα μου κάθ γλυκιάς παράδοσης αλλά κοί, μύστες της κρυμμένης αυτής δουν τι συμβαίνει νυχτιάκαι περίεργοι που σταμάτησαν να θηκαν κι αυτοί μ’ ένα χωτικα σ’ αυτό εδώ το μέρος και βρέ κοντοστάθηκε μπροστά στο νάκι στο χέρι. Μέχρι και μια γάτα φούρνο κοιτάζοντάς μας απορημένη! ση, άκουσα τη βάση απ’ Χαζεύοντας τον κόσμο και την κίνη , πήρα μια ανάσα από το το χωνάκι να σπάει στο στόμα μου ώθηκα. Γυρνώντας σπίνυχτερινό, γλυκό φαγοπότι και σηκ μές που κρατάνε στο χρότι σκεφτόμουν όλες αυτές τις στιγ κάνουν μικρά παιδιά! Γλυνο και μας δίνουν χαρά, που μας μηχανής, ένα βράδυ στα κές και αυθεντικές σαν ένα παγωτό Προσφυγικά…

Το «Απέριττο» και πάλι πρωτοτυπεί!

Από αυτή την Παρασκευή το «Απέριττο», στην οδό Ραδινού 6, φέρνει ξανά την πρωτοτυπία στην διασκέδαση με δύο προγράμματα τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου. Το πρώτο πρόγραμμα live μουσικής θα ξεκινάει αυστηρά στις 21.30 με λαϊκά τραγούδια από το Νίκο Μπαλή στην κιθάρα, τον Τάσο Σχίζα στο ακορντεόν και το Δημήτρη Βασιλακόπουλο στο μπουζούκι και θα κρατάει όσο είναι ανοιστή η κουζίνα, δηλ. μέχρι τη 1.30 περίπου. Μετά, το «Απέριττο» αλλάζει στιλ με έμφαση στα ποτά, κοκτέιλ, ρακόμελα, οινόμελα κ.λπ. και παρέα με τους Νίκο Σταμούλο και Θεολόγο Αναγνωστόπουλο τραβάει μέχρι το πρωί με έντεχνο λαϊκό πρόγραμμα για... άλλα γούστα!

...για γλυκό ή παγωτό

35 χρόνια στο χώρο της ζαχαροπλαστικής στην Πάτρα, σταθεροί στην ποιότητα με παραδοσιακά γλυκά και καινούργιες γεύσεις. Μαιζώνος 124, 2610 323230 Σώμερσετ 80, Ρίο, 2610 991980

■ 25/10/2013

Ιδιαίτερες λιχουδιές για μεγάλα και μικρά παιδιά! Ζαχαρωτά, Jelly Belly beans, σοκολάτες εισαγωγής, αλμυρά σνακς για απαιτητικούς, αλλά και απαραίτητα εργαλεία ζαχαροπλαστικής για τις γλυκές σας δημιουργίες! Χρωματιστή ζαχαρόπαστα, χρώματα ζαχ/κής, κουπάτ! Δετ-Σαβ 11:0014:30 & 18:00-01:00, Κυρ 18:0001:00 Γεροκωστοπούλου 40 & Καραϊσκάκη, 2610 274222

τέταρτο

MONALISA

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ

Του Γιάννη Ευαγγέλου yiannis_evagelou@yahoo.gr

12

...για καφέ ή ποτό

Το MonaLisa σας παρουσιάζει το Afterwork. Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 21.00 έως τις 23.00, δοκιμάστε finger food προσφορά με το ποτό σας, συντροφιά με μουσικές του κόσμου από τη δεκαετία του '70 μέχρι και σήμερα. Υψηλών Αλωνίων 19

Σε ένα απο τα πιο ωραία σημεία της Πάτρας, απο νωρίς το πρωί με καφέ, βάφλες, παγωτό και σνάκς μέχρι αργά το βράδυ με ιδιαίτερα ελληνικά μουσικά event και πολλές εκπλήξεις. Υψηλών Αλωνίων 20, Πάτρα 2610 310112


έξοδος

Συνεχίζονται την Κυριακή

οι βραδιές ζωντανής μουσικής (από τις 22:00) στο Teatro στη Veso Mare (Ακτή Δυμαίων). Με ήχους τζαζ, μπαλάντες και επιλογές από το ελληνικό ρεπερτόριο, η ατμόσφαιρα θα θυμίζει λίγο μπουάτ, αλλά με μεγαλύτερο εύρος ακουσμάτων και με μια υπέροχη θέα στη θάλασσα. Στο τραγούδι υπόσχεται να σας συνεπάρει η Μαρίτα Μιχαλοπούλου, την οποία θα συνοδεύει ο μουσικός Παναγιώτης Πετρίδης. ■

Μια σειρά

Την Κυριακή

στις 9.30 μ.μ. οι Tangoramenoi (Νίνα Καραμολέγκου – φωνή, Κώστας Ζυγούρηης – ακορντεόν, Κώστας Τσαρούχης – κοντραμπάσο, Αλέξανδορς Κλαδάς – κρουστά) θα βρίσκονται στο Jamon (Παντανάσσης 75). Και μη ρωτήσετε για τις μουσικές της βραδιάς... Τάνγκο φυσικά!

ΣΚΟΡΔΕΛΙΑ

από απογευματικά μουσική events έχει προγραμματίσει το Pas Mal για το επόμενο δεκαήμερο. Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου θα φιλοξενήσει τον dj Dim Pap, την Τρίτη σειρά έχουν οι Poldoore, ενώ την Κυριακή 3 Νοεμβρίου την τιμητική τους θα έχει η ηλεκτρονική μουσική, με πρωταωνιστή τον dj Serafim Tsotsonis.

Μεσογειακές γεύσεις, πρωτότυπες συνταγές, αγνές πρώτες ύλες και μια έντονη αίσθηση φρεσκάδας, συνδυάζονται με χαμηλές τιμές σε ένα χώρο με άποψη, δημιουργική διάθεση και έντονα ελληνικό χρώμα. Τρίτη - Παρασκευή βράδυ, Σάββατο και Κυριακή όλη μέρα. Θεμιστοκλέους 8 (πρ. Μουράγιο) Καστελόκαμπος, 2610 991356

...για φαγητό

ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ

Χώρος ζεστός και πιάτα αγαπημένα από το 1997. Για παρέα μεγάλη αλλά και για πιο ιδιαίτερες στιγμές, ο Επιούσιος είναι πάντα μια σταθερή επιλογή. Ιδανικός και για τραπέζι γάμου και βάφτισης. Ψηλά στην Τριών Ναυάρχων. Σαχτούρη 77 & Ι. Βλάχου 2610 346205

Η γεύση που ζητάς στην τιμή που θες. Λαχταριστό σάντουιτς, πίτα και σουβλάκι, ελληνικό club sandwich, σαλάτα και χάμπουργκερ, χορταστική ποικιλία. Στο κατάστημα ή με delivery. Αγ. Ανδρέου 128 & Γούναρη, 2610 317400

Στο si salé θα δοκιμάσεις λαχταριστά burger που φτιάχνονται μπροστά στα μάτια σου από ολόφρεσκα υλικά και σερβίρονται με φρέσκιες τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. Μπορούν να συνοδευτούν από σαλάτες, παγωμένη βαρελίσια μπύρα, σπιτικά γλυκά και επιλογές από jazz, soul και rock μουσική. Πατρέως 15, δίπλα στο si doux

τέταρτο

Με 7 πίτες γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο + 1 CocaCola 1,5lt, 12,00 €. Αυτή όπως και άλλες προσφορές, σας περιμένουν κάθε μέρα στα οικονομικά μενού του ψητοπωλείου «Πλατεία». Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας 7, 2610 434449 what’ s up 6971 656646 cu 6945 010870 wind 6930 402004

Μακριά από κάθε τι φολκλόρ, δίχως κόκκινους βελούδινους καναπέδες, χρυσούς δράκους και ξαπλωτούς Βούδες, το κινέζικο εστιατόριο Wok Around, από τον Σεπτέμβρη του 2004, κερδίζει καθημερινά την αποδοχή των Πατρινών με το ποιοτικό φαγητό καθώς και με το φιλικό αλλά άμεσο σέρβις. Τις απίθανες γεύσεις του Wok Around, μπορείτε να τις απολαύσετε και στο σπίτι. Η υπηρεσία διανομής λειτουργεί 12 ώρες καθημερινά, από τη μία το μεσημέρι. Γεροκωστοπούλου 39, 2610 322020 www.wokaround.gr

■ 25/10/2013

SI SALE

13


διαβάζω

Του Χρυσόστομου Φιλιππάκη

Γιάννης Χαριτάντης Το βιβλίο του Γιάννη Χαριτάντη «Στα μονοπάτια του Νου και του Κόσμου» αναδεικνύει τις σχέσεις. Τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, μεταξύ της φύσης και των ανθρώπων, ακόμα και μεταξύ των άψυχων αντικειμένων με τους ανθρώπους, που είναι όμως εικόνες τους, εικόνες του νου τους. Ένα βιβλίο που μιλάει για τον πόνο, όμως και για το θαύμα. Για τις ενοχές μας όταν δεν αντιμετωπίζουμε την αλήθεια με τόλμη, αλλά και για τη συμπόνια όταν δεν το καταφέρνουμε. Ένα βιβλίο που εξυμνεί την ομορφιά και που ελπίζει ότι ο άνθρωπος μπορεί να μεταμορφώνεται σε κάτι καλύτερο μέρα με τη μέρα. Οι διηγήσεις του

chfilippakis@netrinno.com

Στα μονοπάτια του Νου και του Κόσμου Εκδόσεις ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ (2013)

περιγράφουν το σκληρό γίγνεσθαι, το άγχος, την αγωνία και το φόβο. Όμως ας μην ανησυχούμε, γιατί όλα είναι εδώ και τίποτα δε χάνεται. Ας αφήσουμε το χρόνο, ας αφήσουμε τη βιασύνη στην άκρη, τα παράπονά μας και τις άκαιρες προσδοκίες μας γιατί όπως λέει ο Χαριτάντης, «όσο και να θέλουμε, ο χρόνος δεν συμπιέζεται». Ας φέρουμε στη μνήμη μας, στο νου μας τις ιστορίες που οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας διηγιόντουσαν, προσεγγίζοντας μέσα απ’ αυτούς την αλήθεια μας πότε πότε. Στα «Μονοπάτια του Νου και του Κόσμου» διαπιστώνουμε πόσο οντολογικές είναι οι διηγήσεις του: «Έτσι τώρα όταν μιλάω σ’ εσένα είναι σαν να ακούω κι εσένα. Έτσι μπορεί να κρύβομαι μέσα σ’ εσένα. Μπορεί να’ ναι πολλά αυτά που μας χωρίζουν αλλά ίσως είναι πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν. Ποιος ξέρει; Μπορεί σε κάποιες από τις στιγμές μας να ταυτιζόμαστε. Μπορεί ακόμα να έχουμε τις ίδιες επιθυμίες, τις ίδιες παρορμήσεις, γιατί όχι και τις ίδιες αμαρτίες. Μπορεί ο ένας να έχει ανάγκη ν’ ακούσει τον άλλον. Γι’ αυτό όταν μ’ ακούς ή όταν με διαβάζεις σκέψου πως μπορεί να είμαστε ίδιοι. Μας ενώνει η κοινή φύση μας». Αξίζει να διαβάσουμε «το ρολόι που μετράει δευτερόλεπτα», το μονόφθαλμο ταξί ή το θαύμα της Κολοκυθούλας σε σύνολο δεκαοχτώ αυτοτελών διηγήσεων. «Τίποτα σ’ αυτά δεν είναι αληθινό χωρίς όμως να είναι και ψεύτικο».

Θυμάμαι… Τον βομβαρδισμό της Πάτρας Του Ξενοφώντα Παπαευθυμίου ■

papaefks@hol.gr

πρώτες Αξιωματικοί της αεράμυνας τις μπροέμου πολ ού αλικ μέρες του ελληνοϊτ απότο αν αζότ στεγ που μα οίκη στά στο Αεής ητικ σπασμα της Υποδιοίκησης Παθ λετης ς μέρο ω πάν ράμυνας Πατρών, στο ς εύρω απλ παρ ων, άρχ Ναυ ν ωφόρου Τριώ , τερά αρισ των καταφυγίων. Δεύτερος από Ξενο γός λοχα υπο διακρίνεται ο έφεδρος φών Ιω. Παπαευθυμίου.

Ο Madης

madhs.tetartaios@hotmail.com

H

Υπάρχουν οι εκφράσεις «είχαν στήσει πάρτι υπεξαιρέσεων» ή «πάρτι κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος» ή «πάρτι διαφθοράς».

τέταρτο

■ 25/10/2013

C Επίσης ο άλλος λέει την λέξη «πάρτι» και θυμάται τα πάρτι της ΔΑΠ ή της ΠΑΣΠ (η ΚΝΕ δεν τα έλεγε πάρτι) όπου ο μοναδικός λόγος για να παραβρεθείς και το μοναδικό επίσης (και αδιάψευστο) κριτήριο επιτυχίας ήταν το ποσοστό συμμετοχής θηλυκών καλλονών. Τρέχανε τα αγοράκια από πίσω σύμφωνα με το πανάρχαιο ρητό περί ρυμούλκησης.

B 14

Μετά κάποιος άλλος ακούει τη λέξη

«πάρτι» και θυμάται τους Μπόνεϊ Εμ ή ξέρω κι εγώ ποιους άλλους αστέρες της δεκαετίας του ‘80 με την αφάνα το μαλλί ή τις γλυκανάλατες ρομαντικές φωνούλες και τα στρας και τα δεν συμμαζεύεται που τα έβλεπε η γιαγιά στην τηλεόραση και νόμιζε πως ήρθαν οι εξωγήινοι.

F Οι καρναβαλισταί ακούνε «πάρτι» και εννοούν σερπαντίνες (σε σπρέι) και κομφετί (κι αυτά σε σπρέι) και τα γνωστά «καρναβαλεύουμε» που ακούμε ξανά και ξανά με την αιώνια επιμονή και υπομονή σταλακτίτη. Εκατό χρόνια καρναβάλι, εκατό χρόνια να ξεκολλήσει η βελόνα απ’ το ίδιο τραγούδι.

I

Μ’ αυτά και με τ’ άλλα ακούει ο άλλος τη λέξη «πάρτι» και σου ξυνίζει τη μουρίτσα του, ότι δήθεν δηλαδής εμείς είμαστε του ανωτέρου επιπέδου και σε πάρτι δεν υποβιβαζόμαστε.

H

Άδικο δεν έχει ο χριστιανός. Αλλά και πώς να το πεις; Αντάμωμα; Θυμίζει βουνό και τσάμικο σε καταπράσινες λάκες ανάμεσα σε σουβλιστά αρνιά. Να το πεις «βραδιά»; Θα σου βγει πολύ κουλτουριάρικο.

C Πώς να το πεις το ρημάδι το «πάρτι» που θες να ετοιμάσεις για το επόμενο ΕΚΑΤΟΣΤΟ τεύχος Τέταρτου;

@ Ε;


Η κουκουναριά της Αρόης Κείμενο - Φωτογραφία: Διονύσης Χρ. Μαμάσης M.Sc., Περιβαλλοντολόγος - Χαρτογράφος

info@mamasis.gr

Η πεύκη η κωνοφόρος είναι γνωστή και με το όνομα κουκουναρία (Pinus pinea). Ένα τέτοιο είδος στέκεται όρθιο εδώ και δεκαετίες και στολίζει την είσοδο της περιοχής της Αρόης. Το δέντρο βρίσκεται στο κέντρο του δρόμου και χαρακτηρίζεται ως αξιόλογο «ζωντανό» τοπόσημο δεκαετιών για τη συγκεκριμένη περιοχή της Πάτρας. Η διάμετρος του κορμού ανέρχεται στα 3.10 εκατοστά ενώ με τη μέθοδο της δεντροχρονολόγησης (μέτρηση δακτυλίων) έχει υπολογιστεί η ηλικία περίπου στα 75 - 85 χρόνια. Έχει ευλύγιστα βελονοειδή φύλλα σε δέσμες και το πεύκο είναι άκρως υγιές. Η χαρακτηριστική ομπρελοειδή μορφή μαγνητίζει και ομορφαίνει το τοπίο. Για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών υπάρχει προβολέας που φωτίζει τον κορμό τις βραδινές ώρες και φυσικά οδική σήμανση προς τις δυο κατευθύνσεις, με προστατευτικό. Η κουκουναρία οχι μόνο δεν ενοχλεί την κυκλοφορία και ασφάλεια των διερχομένων αλλά είναι και λόγος μείωσης ταχύτητας των οχημάτων που αναπτύσσουν λόγω της κατηφόρας στην κατοικημένη περιοχή της Αρόης. Κάποιοι βέβαια επιθυμούν την κοπή του χλωρού είδους για το λόγο ότι το δέντρο βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο για τους διερχόμενους οδηγούς, της οδού Αρόης και υπάρχει κίνδυνος για μικροατυχήματα.

τέταρτο

■ 25/10/2013

Η μικρή ανωμαλία του οδοστρώματος μπορεί να βελτιωθεί πραγματοποιώντας μικροπαρεμβάσεις (μεγαλύτερη σήμανση, μειωτές ταχύτητας, βελτίωση οδοστρώματος) αποτέλεσμα μιας συνολικής βέλτιστης κυκλοφοριακής μελέτης που θα περιλαμβάνει και το πεύκο της Αρόης. Υπενθυμίζεται ότι η κουκουναριά είναι είδος που προστατεύεται από την κοινοτική οδηγία (92/43/ΕΚ).

15


16

τέταρτο

■ 25/10/2013

Tetarto #99  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...

Advertisement