Page 1

Κάθε Παρασκευή Δωρεάν

Ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο

28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 εβδομαδιαία FREE PRESS ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

www.tetartopress.gr

#113

Διατροφικές παγίδες της Σαρακοστής. Μπορεί το ψυγείο μας να γίνεται «ελαφρύτερο», αλλά... • ΣΕΛ. 4

υμε ο ζ ά Αλλ θεση! διά

Λευτεριά στα όνειρα.

Οι παραστάσεις, οι συναυλίες, οι εκθέσεις και οι προβολές της εβδομάδας. • ΣΕΛ. 12-14


editorial

του Ανδρέα Τσιλίρα

Αναμενόμενα και αφόρητα πληκτικά όσα έγιναν και φέτος στην Εθνική Εορτή. - Ο Πρόεδρός μας ήταν και πάλι σκληρός και άτεγκτος και μάλιστα περίπου παρομοίασε τους δανειστές με τους Τούρκους του 1821. Ευτυχώς δεν υποστήριξε ότι είχε πολεμήσει και σε εκείνη την Επανάσταση... - Τα μέσα ενημέρωσης είχαν τη συνηθισμένη ποικιλία απόψεων. Κάποιος έγραψε και φέτος ότι η Επανάσταση δεν ήταν όπως τη μάθαμε στο σχολείο, κάποιοι άλλοι έπεσαν να τον φάνε και να τον κατηγορήσουν ως ανθέλληνα κι έτσι αρκετά πόρταλ βρήκαν άρθρα να αντιγράφουν χωρίς φυσικά να αναφέρουν την πηγή. - Διαβάσαμε και πάλι γκάλοπ για το αν ξέρουν οι μαθητές τι

tsiliras@gmail.com

γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου, αν την μπερδεύουν με το «ΟΧΙ» ή αν ξέρουν πιο πολλά για το Μέσι παρά για την Μπουμπουλίνα. - Οι κεντρικές παρελάσεις έγιναν και φέτος σε κλειστό οικογενειακό κύκλο. Έτσι ήταν δικαιολογημένη η σπουδή των κρατούντων να πληρώσουμε και φέτος αρκετές χιλιάδες ευρώ για τις επιδείξεις των αεροσκαφών. Μόνο ό,τι... πέταγε ήταν ορατό στους κοινούς θνητούς... - Και φυσικά δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση (εκτός από τις ηρωικές αναρτήσεις στο facebook) για τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα... δάνεια της Επανάστασης, τα οποία μας δίνουν αρκετά διδάγματα για όσα ζούμε σήμερα. Και του χρόνου!

Της Σοφίας Κροκιδά ■ sofiakrokida55@yahoo.gr Το κίτρινο ήταν το αγαπημένο της χρώμα. Κίτρινα παπούτσια, κίτρινα πιάτα, κίτρινα γυαλιά, κίτρινο αυτοκίνητο, μια ζωή στο κίτρινο. Της είχαν πει κάποτε ότι το κίτρινο τη φώτιζε, και αποφάσισε να το υιοθετήσει, να είναι πάντα φωτεινή και κίτρινη. Τη μέρα που αποφάσισε να κυκλοφορήσει το φρεσκοβαμμένο της κίτρινο ποδήλατο στους δρόμους της πόλης, ένιωθε σαν πρωταγωνίστρια σε γαλλικό κινηματογράφο. Την ώρα που άρχισε να βρέχει ένιωσε σαν πρωταγωνίστρια σε low budget ταινία.

■ 28/03/2014

Φύλλο #113

τέταρτο

Ιδιοκτησία FINE VIEW Δοϊράνης 7, Πάτρα τηλ. 6944347030 www.tetartopress.gr info@tetartopress.gr

2

Η μπογιά έτρεχε ποτάμι στο πλακόστρωτο, έβαφε τα χέρια της και έκανε τα παπούτσια της ακόμα πιο κίτρινα. Οι περαστικοί την κοιτούσαν απορημένοι, μια κίτρινη καταιγίδα που δεν είχαν ξαναδεί κι εκείνη πάτησε με θυμό το πετάλι, άφησε μια κίτρινη πόλη πίσω της κι έφτασε στη θάλασσα. Το χρώμα έβαψε τις πέτρες, τα βότσαλα, τα πλαστικά μπουκάλια κι εκείνη ξάπλωσε ανάμεσα στο χάος που είχε προκαλέσει. Αντί να κλάψει, έβαλε τα γέλια ικανοποιημένη. Τελικά ήταν όλα κίτρινα!

Εκδότης Βασίλης Πέττας

Εκτύπωση Παναγιωτόπουλος www.tipografio.gr

Διευθυντής Ανδρέας Τσιλίρας

Συνεργάτες Θανάσης Αντωνόπουλος Γιάννης Δοντάς Γιάννης Ευαγγέλου Χριστίνα Ζουρνατζίδη Ελένη Θεοδωροπούλου Έλενα Καρανικολού Αργυρώ Κουτσού

Φωτογραφίες Studio Στιγμιότυπο Νομικός σύμβουλος Περικλής Πασχάκης

Σοφία Κροκιδά Διονύσης Μαμάσης Μένια Μαραγκού Μarcos Δημήτρης Μουργελάς Αντωνία Μπαρμπετάκη Μαριάννα Ξυνή Αναστασία Πανίτσα Ξενοφών Παπαευθυμίου Μαρία Παπαμαργαρίτη Μίμης Πλέσσας

Χρήστος Ρούσσης Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου Διανομή Αχαϊκές Ταχυμεταφορές τηλ. 2610623072 Συνδρομές - Ετήσια (45 φύλλα): 60€ - Εκτός Πάτρας: 100€ (ταχυδρομική αποστολή)


επιλέγω Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

Την ομόφωνη βράβευση

του Βασίλη Λαδά στα φετινά Κρατικά Βραββεία Λογοτεχνίας. Του απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη που προάγει το διάλογο πάνω σε κοινωνικά ζητήματα για το έργο του με τίτλο «Παιχνίδια Κρίκετ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. (Η φωτογραφία είναι από το ιστολόγιο panagiotisandriopoulos. blogspot.com).

Την παραχώρηση

της φωτογραφικής συλλογής Μιχάλη Δωρή στον «Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων – Δημοτική Βιβλιοθήκη» από την κόρη του αείμνηστου αρχιτέκτονα Κατερίνα Δωρή. Ο Μιχάλης Δωρής ήταν αρχιτέκτοντας (σχεδίασε ανάμεσα στ’ άλλα και το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης) και την περίοδο 1969 – 1971 είχε καταγράψει κτήρια και λεπτομέρειες της Πάτρας σε περισσότερες από 2000 φωτογραφίες. Τα αρνητικά αυτών των φωτογραφιών παραχωρήθηκαν στο Δήμο προκειμένου να ψηφιοποιηθούν και να αποτελέσουν τον πυρήνα σχετικής έκθεσης και φωτογραφικού λευκώματος που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2014 από τον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Τη γιορτή

που ετοίμασε το 2ο Γυμνάσιο Πατρών στις 24 Μαρτίου, η οπο ία ήταν αφιερωμένη το ναυτικό αγώ να των Ελλήνων και ιδιαίτερα στη ζωή του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη. Οι μαθητές παρουσίασαν πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά στοι χεία σχετικά με τις αντιξοότητες και τις σκληρές συνθήκες που αντιμετώπισαν οι ‘Ελληνες στον αγώνα τους καθώς και προσωπικές σκέψεις και ενέργειες του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη. Την επιμέλεια της γιορτής είχαν οι καθηγήτριες Μαρία Μοσχόβη και Αικατερίνη Δρίτσου. Υπεύθυνη της χορωδίας είναι η καθηγήτρια Μαίρη Ελευθεριώτου. Το ζωγραφισμένο σκηνικό επιμελήθηκε η καθηγήτρια Αικατερίνη Σκαρπέντζου.

Τα καλά νέα

τέταρτο

■ 28/03/2014

που ήρθαν και πάλι από το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ): Πριν ένα χρόνο, ο ΣΦ είχε δώσει λίγο σάλιο και γράφτηκε στο «Χάρισε Ζωή», Το ΚΕΜΔΟΠ τον ενέταξε στην Εθνική και Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών. Πριν λίγες εβδομάδες έλαβε ένα τηλεφώνημα από το «Χάρισε Ζωή» πως είχε βρεθεί συμβατός με ασθενή που έπασχε από λευχαιμία, για τον οποίο ο μόνος τρόπος για να ιαθεί ήταν η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συμβατό δότη. Ο ΣΦ ήταν η μοναδική ελπίδα για τον ασθενή. Ήταν ο μοναδικός συμβατός ανάμεσα στα 23 εκατ. εθελοντές δότες που είναι καταγεγραμμένοι στην παγκόσμια δεξαμενή δοτών. Η δωρεά των πολύτιμων βλαστικών κυττάρων πραγματοποιήθηκε με λήψη ΑΙΜΑΤΟΣ στα κέντρα αιμοδοσίας, και όχι όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν με χειρουργείο. Επειδή τέτοια καλά νέα πρέπει να πολλαπλασιάονται επισκεφτείτε το www.xarisezoi.gr ή καλέστε στο 2610 327 730 (Δευτ.-Παρ.: 09.00-17.00).

3


επιλέγω ■

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

Τις διακρίσεις

του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών στο φετινό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα κατέλαβε την 1η θέση Γενική και 1η Αγοριών στην κατηγορία laser 4,7 με τον Βασίλη Καρπούζα, στην κατηγορία optimist την 2η Αγοριών και 3η Γενική με τον Βασίλη Χάχαλη και την 1η θέση Junior και 10η Γενική με τον Γιάννη Σιώκο. Εκτός από τους κυπελλούχους κέρδισαν την πρόκριση για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα-Πρόκριση Εθνικών Ομάδων οι 7 από τους 9 αθλητές της αποστολής, ο Αχιλλέας Αργυρίου με την 7η θέση αγοριών στα laser ενώ στα optimist οι Αριστοτέλης Κουλουμπής-Καλογερόπουλος με την 15η θέση, ο Λάμπρος Γεωργόπουλος με την 20η θέση και ο Νικόλας Γεωργόπουλος με την 25η θέση (4η Junior). Άτυχη στιγμή για τον αθλητή της αποστολής Βαγγέλη Κοτσάκο, ο οποίος παρά την 1η θέση στην 1η ιστιοδρομία και την 5η στην 3η ιστιοδρομία, με δυο ακυρώσεις στην 2η και 4η βρέθηκε εκτός πρόκρισης. Ατυχία και για τον Αναστάσιο Μαρκεζίνη, ο οποίος αγωνίστηκε με πρόβλημα στο τιμόνι και δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση.

Εκλογές με τηλεκοντρόλ Απ’ την εποχή που ο Ρίγκαν χρίστηκε προέδρος των ΗΠΑ με προβλημάτιζαν τα τηλεοπτικά πρόσωπα που κατείχαν δημόσια αξιώματα. Από τότε, μερικές δεκαετίες και τηλεπερσόνες μετά, η εγχώρια πολιτική σκηνή βρίθει ηθοποιών και μεγαλοδημοσιογράφων. Δεν στέκομαι στην ικανότητα –ή στην έλλειψή της– του καθενός τους να ασκήσει πολιτική. Mε ξενίζει το γεγονός πως η φυσική τους θέση είναι απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας, να την ελέγχουν και να ξεμπροστιάζουν τα στραβά της. Όταν το συνδυάζω και με την άρρωστη υποψία μου κρυφών συμφερόντων που κινούν τα νήματά τους, μπαίνω πάντα στον πειρασμό να διεξάγω τις προσωπικές μου, τις εσωτερικές μου εκλογές τηλεοπτικών σταρ. Επικρατέστεροι μέχρι στιγμής είναι ο Ρούχλας και ο Ισοβίτης... του Χρήστου Ρούσση

roussisc@gmail.com

Την ολοκλήρωση 4» που οργάνωήσεις φωτογραφίας 201 του 2ου κύκλου «Συζητ και Ενεργοποίησης η Ομάδα Εθελοντισμού σε και πραγματοποίησε Οικολογικής Κίη φορά, στην αίθουσα της PATRINISTAS, για δεύτερ με την παρουου, ρτί Μα έπεσε την Πέμπτη 20 νησης Πάτρας. Η αυλαία φλας και γ) ση Χρή β) ιση ράφ χτερινή φωτογ σίαση των ενοτήτων α) Νυ ». «Συζητήσεις φωτογραφίας Κριτική φωτογραφίας και

Εναλλακτικά Της Χρυσάνθης Φετινίδου, Φαρμακοποιού

Οι «παγίδες» της Σαρακοστής

■ info@kallivokas.gr

τέταρτο

■ 28/03/2014

Οι ξέφρενοι εορτασμοί του Τριωδίου πέρασαν, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδότησε την έναρξη της νηστείας και η Σαρακοστή πλέον βρίσκεται στη μέση της διαδρομής. Πέρα από την πνευματική και σωματική κάθαρση αυτής της περιόδου, η νηστεία έχει τόσο οφέλη όσο και μικρές διατροφικές παγίδες. Και επειδή δεν θέλω να σας πάρω από τα μούτρα, ας ξεκινήσουμε με τα θετικά στοιχεία! Είναι η περίοδος που το ψυγείο μας γίνεται «ελαφρύτερο», καθώς εγκαταλείπουμε το κρέας και χαμογελάμε σε μια πιο μεσογειακή διατροφή με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα. Οι καλύτερες διατροφικές συνήθειες που αποκτούμε, βοηθούν στην πιο εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, καθώς τα νηστίσιμα καλούδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και παράλληλα στην μείωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων. Ο αποκλεισμός των ζωικών τροφών μειώνει την κακή χοληστερόλη ενώ τα επίπεδα της γλυκόζης μπορούν να ρυθμιστούν ευκολότερα. Τέλος, η επιστροφή σε πιο υγιεινά μοντέλα διατροφής, προσφέρει και ψυχολογική ανάταση. ς Ας δούμε τώρα και μερικές «παγίδες» αυτών των ημερών. Θέλοντα ηαπαραίτ υν περιέχο α προϊόντ κομικά γαλακτο τα και μη, το κρέας και τα θρεπτικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, πρωτεΐνες, ασβέστιο, Βιταμίνη Β12 ,τα οποία θα πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας πιο εναλλακτικά. Προτιμήστε σουπιές και καλαμάρια, για τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Συνδυασμοί φαγητών όπως σπανακόρυζο και ρεβυθόρυζο μας χαρίζουν επίσης πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας. Φακές και σπανάκι είναι πλούσια σε σίδηρο, ενώ όταν συνδυάζονται με λεμόνι αυξάνεται η απορρόφηση του από τον οργανισμό μας. Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας αμύγδαλα και καρύδια που είναι πλούσια σε ασβέστιο και καλύψτε το έλλειμμα Β12 με γάλα σόγιας ή ρύζι. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην παγίδα της υπερβολής καθώς το αίσθημα της πείνας μας οδηγεί σε επιλογές όπως ζυμαρικά και ψωμί τα οποία «βομβαρ ξεχνάμην ας Τέλος ς. δίζουν» τον οργανισμό μας με άπειρες θερμίδε με ότι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως μικρά παιδιά, εγκυ. μονούσες και ηλικιωμένοι, καλό θα ήταν να απέχουν από τη νηστεία Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής!

4

Λοσιόν με βότανα κατά της τριχόπτωσης & της πιτυρίδας Υλικά: ½ ποτήρι Ροδόνερο 2 κουταλιές Θυμάρι 1 κουταλιά Μαντζουράνα 1 κουταλιά Δενδρολίβανο 1 κουταλιά Τσουκνίδα ¼ ποτηριού καθαρό Οινόπνευμα 1 κουταλιά σταφίδες 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο Υλάνγκ-Υλάνγκ Τρόπος παρασκευής: Βάζουμε το οινόπνευμα & το ροδόνερο μέσα σε γυάλινο βάζο. Προσθέτουμε όλα τα βότανα, τις σταφίδες & το αιθέριο έλαιο και αφήνουμε το βάζο κοντά σε παράθυρο που βλέπει ο ήλιος για 1 εβδομάδα. Σουρώνουμε το υγρό και το φυλάσσουμε σε σκούρο μπουκάλι. Η λοσιόν αυτή δημιουργεί υπεραιμία και ο πλούτος των μεταλλικών στοιχείων, που περιέχει, δυναμώνει τις ρίζες των μαλλιών δίνοντας στα μαλλιά δύναμη, ελαστικότητα και λάμψη. Τρόπος χρήσης: Μετά το λούσιμο, χωρίς να έχουν στεγνώσει εντελώς τα μαλλιά, κάνουμε εντριβή στο δέρμα της κεφαλής και κατά το μήκος της τρίχας. Δεν ξεπλένουμε.


Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

επιλέγω

Τα προγράμματα

«Άθλησης για Όλους» που υλοποιεί και φέτος το Τμήμα Άθλησης Πολιτισμού & Νέας Γενιάς της Διεύθυνσης Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Κοινωνικής Προστασίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από 24 Μαρτίου έως 31 Ιουλίου. Ορίζεται αντίτιμο συμμετοχής 5€ ανά άτομο/αθλούμενο, μηνιαίως, το οποίο είναι προαπαιτούμενο. Πληροφορίες στα τηλ.2610 342270, 2610 313404 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:onap@otenet.gr.

Το διήμερο

Τις εκδηλώσεις

που θα γίνουν και φέτος σε σχολεία και άλλους χώρους για την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου (ημερομηνία γέννησης το 1805 του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν). Τα παραμύθια και τα άλλα βιβλία για παιδιά φαίνεται ευτυχώς να έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση, γι’ αυτό και αφορμές όπως ο εορτασμός της 2ας Απριλίου έχει ουσιαστική αξία.

Τη συμμετοχή

της Λουξ στην 1η FOOD EXPO, τη νέα μεγάλη έκθεση για Τρόφιμα και Ποτά, που πραγματοποιήθηκε από 15 - 17 Μαρτίου 2014, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Στο πλαίσιο του προγράμματος μετά κλησης και φιλοξενίας διεθνών αγοραστών της FOOD EXPO, επισκέφθ ηκαν το περίπτερο της Λουξ στελέχη από μεγάλες εταιρείες αλυσίδων super market, Foodservers και Distributors από τις ΗΠΑ, αλλά και από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα της εταιρίας και να συζητήσουν το ενδεχόμενο εμπορικών συνε ργασιών. Στόχος της Λουξ για την προσεχή πεντ αετία είναι οι εξαγωγές να αποτελούν το 10% του κύκλου εργασιών της εταιρίας, αφού νέα καινότομα προϊόντα, αλλά και σημαντικές εμπο ρικές συνεργασίες θα αποτελούν το μόχλο ώθησης προκειμένου να υλοπ οιηθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Τα retweets της εβδομάδας Του Γιάννη Δοντά

@yiannisd71

@evagelakis2

Αφού το taxis καταχωρεί αμοιβές, τόκους καταθέσεων, γνωρίζει τις αγορές, έχει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εμάς τί μας ανακατεύει; @FragileAlex

Τι του έλειπε του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης; Ο ορισμός Επιτροπής Εγκαινίων! Ε, την όρισε ο τιτανομέγιστος Υπουργός κ.Παναγιωτόπουλος. @aristatik

Φαινόταν ότι ήταν φεϊσμπουκάς ο Ερντογάν. @platitudinous

Συνελήφθησαν Τούρκοι ακτιβιστές με μικροποσότητα τουίτ. @Frasier_24

Μια γαλοπούλα (Turkey) απαγορεύει τα τιτιβίσματα (tweets). Και τα πουλιά τρελάθηκαν! @Sox_Ht

Ευτυχώς το 1821 δεν υπήρχαν άνετοι καναπέδες και τουίτερ. @XalaraSeLew

Η πρώτη διαφωνία της ημέρας λέγεται ξυπνητήρι.. @akispanagiot

Η νέα ατάκα για τα καλλιστεία θα είναι: “παγκόσμια ειρήνη και να βρεθεί το μποινγκ” @giakatse

Ξεκίνησα γυμναστήριο εδώ και μια εβδομάδα, και το μόνο που έχασα είναι ...τα ευρώ της εγγραφής. @ilerseth

Η ανθρωπότητα πέρασε από την συλλογικότητα στον ατομικισμό... αυτός είναι ο λόγος που το όραμα δεν βρίσκει ανταπόκριση, αλλά αμήχανα αδιέξοδα. @beatBukowski

Εν τω μεταξύ, αν δούλευα από ενός έτους, στα 36 θα έπαιρνα σύνταξη. Αλλά πού μυαλό τότε.. @miltostr

Τέτοια μπάλα σαν το #ElClassico, από το 7-0 του Πλατανιά με την Καλλονή έχουμε να δούμε... @shawshanck

Λογικά το έθιμο με μπακαλιάρο σκορδαλιά είναι από το 1821. Τρώγαμε σκορδαλιά για να μη μας πλησιάζουν οι Τούρκοι.

5

■ 28/03/2014

τέταρτο

Χορωδιακής πράξης που οργανώθ ηκε τη Δευτέρα 24 Μαρτίου με απόλυτη επιτυχία από την «Πατραϊκή Μαντολινάτα & Μικτή Χορωδία». Το διήμερο ξεκίνησε με σεμινάριο απευθυνόμενο σε εκπαιδευτικο ύς μουσικής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης και σε μαέστρους χορωδιών με θέμα «Παιδική & Νεανική Χορωδία». Βασική προσκεκλημέν η και διδάξασα του σεμιναρίου ήταν η Dr. Mαρία Έμμα Μελιγκοπούλου. Στα πλαίσια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες παρακολο ύθησαν εργαστήριο με συμμετοχή των τμημάτων της Πατραϊκής Μαντολινάτας (Παιδική Χορωδία, γυναικείο σύνολο “ΑΝ ΤΗΧΩ” ) και της φιλοξενούμενης Νεανικής χορω δίας Ι.Ν. Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλο νίκης. Αποκορύφωση του διήμερου αποτ έλεσε η συναυλία των παραπάνω σχημάτω ν σε ιδιαίτερα απαιτητικές ερμηνείες ενός πλούσιου ρεπερτορίου. (Φωτογραφία: Παν αγιώτης Μουλίνος)


επιλέγω Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα… ■

Το διπλό μήνυμα

για τη σημασία του περιβάλλοντος και την τουριστική ανάπτυξη που θα εκπέμψει η τουριστική έκθεση Activetrip, η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από 4 έως 6 Απριλίου στην αίθουσα Αίγλη της Veso Mare στην Πάτρα. Τα εγκαίνια θα γίνουν το πρωί του Σαββάτου (11.30 π.μ.) ενώ καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν θεματικές εκδηλώσεις και συζητήσεις, ενώ αρκετοί από τους δεκάδες εκθέτες έχουν σχεδιάσει εκπλήξεις και προσφορές για τους επισκέπτες της έκθεσης. Η εκδήλωση του Σαββάτου, όπως κάθε χρόνο θα κλείσει με την καθιερωμένη απονομή τιμητικής διάκρισης σε πρόσωπο καθολικής αποδοχής και αναγνωρισμένης προσφοράς. Για πληροφορίες: 2610-220607 και 2610-226540.

Το βιωματικό

εργαστήριο αυτογνωσίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Απριλίου (15.00 – 20.00) με τίτλο «Πόσο κοντά σε αντέχω;». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην οδό Μιαούλη 48 με συντονίστρια τη Μαρία Λεοντίου, M.Sc Ψυχολογίας Υγείας – ψυχοθεραπεύτρια με τιμή συμμετοχής 30 ευρώ. Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2610341700, 6944538541.

Κυριακή

23 Μαρτίου 2013

Ημερολόγιο Του Ανδρέα Τσιλίρα tsiliras.wordpress.com

Από τη νοσταλγία στο σεβασμό Ψαχουλεύοντας στο Διαδίκτυο μαρτυρίες για κάποιες πλευρές της ιστορίας της πόλης, εκπλήσσομαι για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες από τον ορυμαγδό των ιστοσελίδων, των γκρουπ στο facebook και των κάθε λογής αναρτήσεων που γίνονται σε καθημερινή βάση κι έχουν ένα κοινό θέμα: το παρελθόν της Πάτρας. Οι πιο πολλές από αυτές τις αναρτήσεις περιορίζονται σε φωτογραφίες και καρτ ποστάλ που στόχο έχουν να δείξουν την εικόνα της Πάτρας σε κάποιες παλιότερες δεκαετίες. Συνήθως μάλιστα καταλήγουν με το συμπέρασμα ότι η πόλη υπήρξε όμορφη, ισχυρή και δημιουργική, ενώ τώρα εμείς οι νεότεροι τα έχουμε καταστρέψει όλα. Ας μη σταθούμε στο συμπέρασμα και στο αν και γιατί η Πάτρα υπήρξε όμορφη και ισχυρή κάποιες εποχές. Άλλωστε συμβαίνει συχνά στις πόλεις, όταν μετατρέπονται σε αστικά κέντρα, να νοσταλγούν το παρελθόν τους, να χαζεύουν εικόνες από τότε που έμοιαζαν περισσότερο με χωριά και να μονολογούν ότι κάτι στράβωσε στην πορεία (κι ας ξέρουν πολύ καλά ότι ελάχιστοι κάτοικοί τους θα ήθελαν να ζουν σ’ εκείνες τις «όμορφες» δεκαετίες). Είναι και σύνδρομο της «κρίσης» η νοσταλγία. Δείτε για παράδειγμα πώς έχει αλλάξει η ματιά μας απέναντι στις παλιές ελληνικές ταινίες. Δεν στεκόμαστε πια μόνο στις ατάκες ή τα βλέμματα των κωμικών, αλλά χαζεύουμε τα σπίτια, τους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας, ψιλοζηλεύουμε για το πόσο συχνά πήγαιναν (;) τότε στο Ζαμπέτα και στα άλλα μπουζούκια και αναστενάζουμε μελαγχολικά για όσα είχαμε και μας έφυγαν μέσα απ’ τα χέρια μας. Για την Πάτρα όμως μιλούσαμε... Η οποία, ανάμεσα στους πολλούς που την έχουν αγαπήσει (αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν καν γεννηθεί εδώ), διαθέτει και μια ικανή ομάδα από εξαιρετικούς συλλέκτες και μελετητές της ιστορίας της. Που μπορεί να μην έχουν απαραίτητα την ταυτότητα του ιστορικού, αλλά είναι άνθρωποι με βαθιά γνώση της ιστορίας της. Αρκετοί μάλιστα είναι απολαυστικοί όταν σου διηγούνται και στιγμές από τα «παρασκήνια» της πόλης. Τα κουτσομπολιά και τις κακίες της κάθε εποχής, αυτά που δεν θα γραφτούν ποτέ στην επίσημη ιστορία, έστω κι αν συνέβησαν ή ελέχθησαν από ιστορικά πρόσωπα.

■ 28/03/2014

Πολλοί από αυτούς έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα κι ακόμα περισσότερες ώρες για να συλλέξουν τεκμήρια για το παρελθόν της Πάτρας. Φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα και εφημερίδες που καθρεφτίζουν τις μικρές ή τις μεγάλες στιγμές της και τα οποία τα έχουν συχνά δημοσιεύσει σε βιβλία και μελέτες.

τέταρτο

Κι εδώ υπάρχει ένα μικρό παράπονο: Καλή η νοσταλγία, όμως μήπως πρέπει όλοι όσοι δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες, σελίδες από βιβλία και άλλες μαρτυρίες για την Πάτρα, να αναζητούν και να αναφέρουν και την προέλευσή τους; Όχι γιατί θα πρέπει να φοβούνται νομικές συνέπειες, αλλά για να δείξουν τον ελάχιστο σεβασμό σε αυτούς που «έσκαψαν» για να ανακαλύψουν αυτό το υλικό.

6


Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ ΑΤ Ι ΚΟ Ε Π Ι Π ΛΟ www.chairs.gr

Η προσφορά, η ζήτηση και Τα Ρω του έρωτα Του Λεωνίδα Πανόπουλου

Έτσι λοιπόν κάθε μέτρο που υπόσχεται την «απελευθέρωση» της αγοράς από τέτοιου εί-

Στην περίπτωση του βιβλίου λοιπόν οι συντεχνίες είναι οι εξής: οι συγγραφείς, οι μεταφραστές, οι επιμελητές, οι γραφίστες, οι τυπογράφοι, οι εκδότες, οι βιβλιοπώλες. Οι άνθρωποι δηλαδή που δημιουργούν το βιβλίο και που το διακινούν. Και φαίνεται ότι όλες αυτές οι «συντεχνίες» (οι οποίες έχουν και μεταξύ τους διαφορετικά συμφέροντα) βάλθηκαν να υπερασπίσουν τα κεκτημένα τους εις βάρος των αναγνωστώνκαταναλωτών από τους οποίους ζουν. Η αλήθεια δυστυχώς πολύ απέχει από το να υποθέσει κάποιος πως όλες αυτές οι παραπάνω

«συντεχνίες» αποτελούνται από ανθρώπους που έχουν γίνει πλούσιοι. Η Ελλάδα στην οποία μέσος αναγνώστης θεωρείται όποιος διαβάζει 4 βιβλία τον χρόνο και στην οποία ένα βιβλίο θεωρείται επιτυχημένο εμπορικά αν πουλήσει πάνω από 1000 αντίτυπα γιατί έβγαλε τα έξοδα της έκδοσής τους, δεν είναι η χώρα που κάποιος θα προσδοκούσε να βγάλει λεφτά από τα βιβλία... Αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό της αγοράς βιβλίου υπάρχουν θεσμοί που εποπτεύουν και που μπορούν να αποκαταστήσουν και να διορθώσουν τις όποιες στρεβλώσεις. Όταν όμως θεωρείς το βιβλίο ένα «ψυχρό» προϊόν δεν νομοθετείς απλώς. Δείχνεις πως ο στίχος του Ελύτη ή το διήγημα του Παπαδιαμάντη υπόκειται στις καμπύλες και στα μαθηματικά των οικονομικών. Αλήθεια, αυτές οι ίδιες καμπύλες και οικονομικές θεωρίες πόσο καλά τα κατάφεραν τα τελευταία αυτά χρόνια;

■ 28/03/2014

(και αρκετές φορές δικαιολογημένη) η καχυποψία απέναντι σε «κρυφά» ή «φανερά» συμφέροντα και συντεχνίες που καθορίζουν τις τιμές της αγοράς προς όφελός τους. Και φυσικά η αίσθηση που έχουμε είναι πως κάποιοι μας εκμεταλλεύονται κρατώντας τις τιμές των προϊόντων ψηλά για να κερδίζουν αυτοί. Κλασικό παράδειγμα είναι η άτοπη σύγκριση των τιμών ανάμεσα σε ένα βιβλίο ή ρούχο ή φάρμακο κ.λ.π το οποίο στο εξωτερικό κάνει για παράδειγμα 10 ευρώ και στην Ελλάδα 20 ευρώ. Το «συμπέρασμα» βγαίνει αβίαστα (!;) πως στην Ελλάδα κάποιοι αισχροκερδούν.

δους συμφέροντα δημιουργεί ένα έντονο κύμα συμπαράστασης και μια έντονη διαμάχη όπου στη μια πλευρά βρίσκεται η σιωπηλή πλειοψηφία των «εκμεταλλευόμενων» καταναλωτών και από την άλλη η όποια συντεχνία (ή συντεχνίες) οι οποίες προσπαθούν να κρατήσουν τα κεκτημένα τους εις βάρος των καταναλωτών.

leonidas.panopoulos@gmail.com

τέταρτο

Στην Ελλάδα είναι έντονη

7


διαβάζω

Τέσσερις προτάσεις για την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στις 2 Απριλίου 1805, έγινε αφορμή για την καθιέρωση από το 1996 της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Τιμώντας αυτό τον εορτασμό, οι εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ προσφέρουν εκπτώσεις και προσφορές για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες που θα γίνουν το διάστημα 24 Μαρτίου – 6 Απριλίου στα παραμύθια και βιβλία για παιδιά που έχουν κυκλοφορήσει. Πιο συγκεκριμένα τα τέσσερα βιβλία για παιδιά που κυκλοφορούν από το ΔΟΝΤΙ διατίθενται σε πακέτο δώρου στην τιμή των 28 ευρώ, έναντι 37 ευρώ που είναι η κανονική τους αξία. Πρόκειται για τα βιβλία: - Εικαστικά παιχνίδια μέσα από τη ζωγραφική του Κώστα Σπυρόπουλου, 2013. Ένα βιβλίο με δραστηριότητες για παιδιά που παίρνουν αφορμές από τα γεμάτα χρώμα έργα του ζωγράφου Κώστα Σπυρόπουλου. Ταυτόχρονα πρόκειται για ένα αναδρομικό αφιέρωμα στη ζωγραφική του Σπυρόπουλου, μέσα από τα κείμενα του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, του συγγραφέα Γιώργου Μανιώτη, της ιστορικού τέχνης Ήρας Παπαποστόλου και του ίδιου του ζωγράφου.

- Μαρίας Παπαμαργαρίτη – Μπασινά, Μια τούρτα για την Ιωάννα, 2013. Μια ιστορία που γράφτηκε ως δώρο για τα γενέθλια της μικρής Ιωάννας κι έγινε παραμύθι. Μια σύντομη ιστορία που ξεκινά από το πώς φτιάχνεται μια τούρτα και καταλήγει να μιλά για την αξία της αγάπης και της φιλίας. - Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου, Τη νύχτα που έλαμψε το Άστρο…, 2011. Η πιο γνωστή γέννηση όλων των εποχών, δοσμένη μ’ έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο. - Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου, Η μοναξιά του χαρταετού, 2014 Γιατί μπορεί οι χαρταετοί να μην έχουν φωνή, αλλά έχουν ψυχή, νιώθουν, χαίρονται, λυπούνται, αγωνιούν, αγαπούν… Επιπλέον στο πλαίσιο της ίδιας προσφοράς με κάθε ηλεκτρονική παραγγελία άνω των 10 ευρώ, για οποιοδήποτε βιβλίο των εκδόσεων, θα αποστέλλεται ως δώρο ένα παραμύθι. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα todonti.wordpress. com.

Θυμάμαι… πουλου

Τον Ευαγγελισμό του Επαμ. Θωμό

ίου Του Ξενοφώντα Παπαευθυμ

papaefks@hol.gr

νων ενάντια ώς μαζί με τον ξεσηκωμό των Ελλή Διπλή γιορτή στις 25 Μαρτίου, καθ οποίο είστον υ και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκο έχει στον Οθωμανικό ζυγό γιορτάσαμε θέση ή ριστ ξεχω υ όπο ικός ναός της Πάτρας, ώνδα ναι αφιερωμένος και ο μητροπολιτ μειν Επα ύ αϊκο δημ ακα και ου ρινού ζωγράφ και ο ομώνυμος πίνακας του πατ την υπόλοιπη νιστική ματιά, που ξεχωρίζει από εσιο ιμπρ μία με έργο , Θωμόπουλου αγιογράφηση του ναού.

Ο Madης

madhs.tetartaios@hotmail.com

ταίες μέρες. Ή μήπως δανός;

κάνουμε. Τόσα μπορεί το πλεόνασμα, τόσα θα πάρουμε κι εμείς.

C Πήρε το κρασάκι του, έκατσε μπροστά στην

I Και χύθηκε ο κόσμος στις πλατείες να βλέ-

H Ο madης την είδε πολύ σουηδός τις τελευτηλεόραση και απόλαυσε τσακωμό για το πώς θα διατεθεί το μονογενές (ή κάπως έτσι, δεν τα πάω καλά με τις ορολογίες) πλεόνασμα στους πληβείους μονομάχους της αρένας.

B Κι έβλεπε να λέει ο άλλος «πλεόνασμα» κι

ήταν σα να λιώνει στο στόμα του σοκολάτα και ήταν λες και σου ‘δινε κι εσένα ένα κομματάκι και χόρταινες κι αγαλλίαζες.

F

τέταρτο

■ 28/03/2014

Βγήκαν τα κουμπιουτεράκια και βρήκαν πως τελικά βγαίνει σε κάθε φτωχό έλληνα ενάμιση ευρώ την ημέρα αύξηση πλεονασματική. Ας είναι κι έτσι μπάρμπα. Εμείς θέμα δεν

ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ 42 • ΠΑΤΡΑ

8

πει να πέφτουν τα φραγκοδίφραγκα τα πλεονασματικά, να μαζέψει ψηφαλάκια κι ο καλός ο κομματάρχης κι ο άλλος ο κομματάρχης να ζηλεύει που δεν μπορεί αυτός να δώσει πλεόνασμα στο λαό, αλλά ευτυχώς δεν είπε πως αν γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει τα ελλείματα στην πρότερή τους κατάσταση, γιατί σχεδόν αυτό λέει συνέχεια.

C Έβλεπε ο madης, έβλεπε κι αγαλλίαζε κι ευφραινόταν η καρδιά του που τώρα πια το μονογενές πλεόνασμα θα μπορέσει σιγά σιγά να πολλαπλασιαστεί στην κάλπη για να ‘χουμε και του χρόνου να βουτάμε το ψωμάκι μας

στην παπάρα.

F Μετά από δυό τρία τέσσερα πέντε ποτηράκια κρασί ο madης νόμισε πως ο κύριος δημοσιογράφος της τηλεοράσεως του απηύθυνε τον λόγο: «εσείς κύριε madη τι έχετε να πείτε για το πλεόνασμα;» B «Αγαπητέ μου Μίκε Χατζημιχολάου έχω να

δηλώσω πως το πλεόνασμα είναι υπαρκτό και καλά θα κάνουν μερικοί μερικοί να μην κάνουν τον δύσκολο, να το πάρουν κι ας ειν’ και ρώγες. Εξάλλου του κόβεις του άλλου ένα ευρώ τη μέρα, φωνάζει. Του δίνεις ένα ευρώ τη μέρα πάλι φωνάζει.»

C Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε, αλλά έχουμε πολλή πλάκα...


Του Μίμη Πλέσσα

■ dimplessas@gmail.com

Broken Bells - After the Disco

Της Έλενας Καρανικολού (missy merida) ■ missy-merida.blogspot.gr

Πίσω από το πρότζεκτ των Broken Bells βρίσκονται δύο πολύ ταλαντούχοι μουσικοί που πριν από μερικά χρόνια, εκτιμώντας ο ένας την δουλειά του άλλου, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις και το μουσικό τους ύφος σε έναν πολυ ιδιαίτερο συνδυασμό. Από τη μια έχουμε τον Brian Burton, γνωστό και ως Danger Mouse, με ένα πλούσιο βιογραφικό κυρίως ως μουσικός παραγωγός. Σημειώστε ότι έχει κάνει παραγωγή σε άλμπουμ των Beck, Black Keys, Gorillaz και Norah Jones μεταξύ άλλων, αλλά και πολύ καλούς προσωπικούς δίσκους όπως ο πρώτος των Gnarls Barkley και η συνεργασία του με τον Daniele Luppi στο πανέμορφο άλμπουμ Rome. Κοινώς τα τελευταία χρόνια σε ό,τι καταπιάνεται ο Danger Mouse, γίνεται εξαιρετική δουλειά είτε σε επίπεδο παραγωγής είτε σε επίπεδο σύνθεσης. Από την άλλη ήρθε και τον βρήκε ο James Mercer, ο ηγέτης και η φωνή των The Shins, μια μπάντα που την τελευταία δεκαετία έχει να παρουσιάσει μερικά χαρακτηριστικά δείγματα εκλεπτυσμένης αμερικάνικης indie rock. Ο πρώτος καρπός της συνεργασίας έφτασε στ’ αυτιά μας το 2010 με το ομώνυμο άλμπουμ, ένας δίσκος που έδειξε πώς μπορούν να συνδυαστούν τα ρυθμικά synths με τη χαλαρή ποπ διάθεση. Τέσσερα χρόνια μετά, επιστρέφουν και το πρώτο δείγμα από το After the Disco, ήταν το ομώνυμο single που τον Ιανουάριο μας είχε προετοιμάσει για ένα ακόμα ποπ διαμαντάκι. Λίγο καιρό μετά και έχοντας ακούσει ολόκληρο το δεύτερο δίσκο των Broken Bells, η εικόνα έχει ολοκληρωθεί. Μέσα στο After the Disco αποφάσισαν να χωρέσουν τη soul, την indie pop και την disco, με ένα τρόπο που τίποτα από όλα αυτά δεν θα κυριαρχούσε. Σαν να ήθελαν να φτιάξουν ένα δίσκο που θα απευθύνεται σε όλους και θα έχει έρεισμα σε ευρύ ακροατήριο, μην θέλοντας να εγκλωβιστούν σε συγκεκριμένα μονοπάτια. Από το εναρκτήριο Perfect World και τη θετική του αύρα, οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι. Ο Danger Mouse χτίζει το υπόβαθρο, όπως μόνο αυτός ξέρει και ο James Mercer δίνει στις συνθέσεις αυτόν τον γλυκά μελαγχολικό τόνο με την όπως πάντα αψεγάδιαστη ερμηνεία του. Το ομώνυμο κομμάτι και το Holding On for Life που ακολουθούν είναι τραγούδια για χορό και θα τα ακούσουμε ευχάριστα πολλές φορές. Το Leave It Alone είναι ίσως η πιο όμορφη ατμοσφαιρική στιγμή του δίσκου, που κατά τα άλλα δεν σκοπεύει να μας ταξιδέψει συναισθηματικά αλλά να μας δημιουργήσει την αίσθηση που έχεις όταν ακούς κάτι οικείο και καλοφτιαγμένο. Αυτό ίσως είναι και ένα από τα προβλήματα που εντοπίζει κανείς στο After the Disco. Ενώ είναι ένας πολύ καλός δίσκος, ακούγεται περισσότερο οικείος από όσο θα θέλαμε, με την πρωτοτυπία που περιμέναμε από αυτούς τους δύο να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. www.brokenbells.com

Τα νέα της εβδομάδας

ακόμα απώλεια για τη ροκ μουσική είναι πλέον αυτή του ντράμερ και ιδρυτικού μέλους των Stooges, Scott Asheton, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών. O Asheton μαζί με τον αδερφό του Ron, τον Iggy Pop και τον μπασίστα Dave Alexander ήταν αυτοί που δημιούργησαν τους Stooges. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στην αρχή αυτής του ’70, οι Stooges παρουσιάσαν ένα επιθετικό και αγριεμένο rock ‘n’ roll που ξέφυγε από την τάση της εποχής. Παρότι η δισκογραφική τους πορεία ήταν μικρή, ήταν και είναι επιδραστικοί όσο λίγοι. Ο μοναδικός πλεόν επιζών από τη θρυλική αυτ μπάντα είναι ο αειθαλής Iggy Pop.

Αφού ζούμε, ας ζήσουμε Μάζεψαν τις πεταμένες πλαστικές κούκλες, τις ακέφαλες καλλονές με τα μακριά πόδια και τις έσερναν στην Αιόλου. Πλησίασε τα σκουπίδια και κοιτούσε για ώρα μια σκισμένη φωτογραφία, ένα ζευγάρι που κάποτε αγαπήθηκε πολύ, τώρα μονάχα ο ένας και λουλούδια στο τραπέζι. Τώρα κανείς. Μια αγάπη στα σκουπίδια. Κοιτάχτηκαν στα μάτια, λίγα πράγματα σήμερα, δύο τρία μεταλλικά έπιπλα και κάτι κεσεδάκια. Πόσες μέρες έχεις να φας; Κούνησε το κεφάλι και συνέχισε πιο κάτω. Κερνάω ρακί στο τσαρδί μου. Χωρίς μεζέ; Και ξέσπασαν σε γέλια. Λίγο πιο κάτω ακούγονταν τραγούδια, τα παιδιά πάλι, εκείνα με τις φωτιές στα μάτια, είπε. Το τραίνο γρύλιζε και το κρύο δυνάμωνε, οι μπάτσοι κουνούσαν χέρια και έδιωχναν τους μικροπωλητές. Μια από τις ακέφαλες καλλονές στη μέση του δρόμου ξέφυγε και ποζάρει στα φλας των περαστικών αυτοκινήτων. Η γυναίκα, φίλε, ή σε απογειώνει, ή σε ρίχνει στα τάρτατα. Πού καιρός για έρωτες; Αν δεν κάνω σύντομα μεροκάματο ούτε να τις ονευρευτώ δεν θα μπορώ, νηστικό αρκούδι βλέπεις, δεν ονειρεύεται... Ξημέρωνε. Η νύχτα κρύβει ψεγάδια. Τα τακούνια της τον έκαναν να γυρίσει το κεφάλι του, το στομάχι του έπαιζε μουσικές και το μυαλό του παιχνίδια. Την πλησίασε και εκείνη επιτάχυνε το βήμα της. Κοπελιά!! Μια μαντινάδα να σου πω, μην φοβάσαι. Τον κοίταξε τρομαγμένη και χάθηκε στο πλήθος. Τι τα θες; Πεινάει το στομάχι, πεινάει κι η ψυχή για έρωτα. Ξεχνιέται η πείνα; Η δίψα; Μπλε κάδος ανακύκλωσης και ένα βιβλίο μισοσκισμένο, τίτλος «να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις». Να ζεις...

Ο MarCos κάνει τσάρκινγκ! ■ 28/03/2014

[Columbia, 2014]

■ Μια

Ονειρο σκαλίσματα

...και κάθε βήμα του τον οδηγεί στα όνειρά του...

τέταρτο

ακούω

9


έξοδος ■

Με αναφορές

στις λονδρέζικες pub όσον αφορά στη διακόσμηση, το Transistor bistrot που μόλις άνοιξε στην οδό Γερμανού 2, φιλοξενεί βραδιές με φαγητό και ποτό στις καλύτερες τιμές. Με υπογραφή των γνωστών και έμπειρων επιχειρηματιών και με μια δημιουργική ομάδα στο νεοκλασικό στην οδό Γερμανού 2 δημιουργήθηκε ένα από τα πλέον ενδιαφέρον μαγαζιά της πόλης. Το μεγάλο ατού του νέου hot spot είναι το φαγητό. Ένα μενού που βασίζεται στη μεσογειακή κουζίνα αλλά αγκαλιάζει επιρροές από τις εκλεπτυσμένες γεύσεις της Ευρώπης. Το άψογο service και η φιλική εξυπηρέτηση από το ευγενέστατο προσωπικό είναι τα συν του Transistor με διακόσμηση που ισορροπεί ανάμεσα στον μινιμαλισμό, τα σκούρα χρώματα και τη lounge διάθεση.

Soundtrope festival in Patras

Εδώ και πολλά χρόνια

της Γεροκωστοπούλου έχει συντο καφέ Cinema στον πεζόδρομο και πιο έμπειρων μουσικών, κυδεθεί με τις live εμφανίσεις νέων άδοση συνεχίζεται και φέτος. ρίως από το χώρο της τζαζ. Η παρ εμφανίζονται οι «Mellow Trip Κάθε Δευτέρα από τις 10 το βράδυ Κριθαράκης, Γιώργος Κοκστος Χρή , Jazz Quartet» (Βίλλυ Σινούρη ς), ενώ κάθε Τετάρτη μετά τις κινάρης και Γιάννης Σταυρόπουλο «Jazz do it!» με τους Γιάννη 9.30 μ.μ. διοργανώνονται βραδιές ήρη Ντούβα. Σωτ και Πουπούλη, Σπήλιο Καστάνη

τέταρτο

■ 28/03/2014

Είναι η δεύτερη εκδήλωση μουσικώ ν / καλλιτεχνών από το χώρο της ambient/experimental σκηνής. Το φεστιβαλ θα πραγματοποιηθει στο συναυλιακο χωρο του ΕΥΟΙ ΕΥΑ Ν (Σώμερσετ 61) στο Ριο αύριο Σάββατο 29 Μαρτίου, ξεκινώντας από τις 8 το βράδυ και με τιμή εισόδου τα 5 ευρώ (με μπύρα). Tο πρόγραμμα του Soundtrope έχει ως εξής: 20:30 - 21:00 Βασίλης Κανάκης (solo bass/effect) 21:05 - 21:35 Πάνος Λαγδάς (Electronic ambient music+video projection) 21:40 - 21:45 Παπανικόλα Χριστίνα (πειραματική απαγγελία) 21:55 - 22:40 Elektronik Meditati on- Γιάννης Αναστασάκης (guitar/ effects-synth) και Deniz Αγγελάκ η. (live painting). 22:50 - 23:35 Débrifon - Στέλιοs Ρωμαλιάδηs (flute, effects) και Γιώ ργοs Βαρουτάs (guitar, sound trea tment) 23:45 - 00:30 Nerve Nets - Διον ύσης Κανάκης (ηλεκτρική κιθάρα, fx, loops και “Dreamie” drums και samples) Παράλληλα, θα υπάρχει από τoυς Πέτρο Κολότουρο και Μένανδρο Μανουσάκη Video Art projecti on σε διάδραση με live μουσική . (Nerve Nets - Βασίλης Κανάκης).

10

Ο Κώστας Μπίγαλης

θα βρίσκεται απόψε για μια μοναδική εμφάνιση στο Disco Room (Αγ. Ανδρέου 88). Οι πόρτες ανοίγουν στις 11.00 μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 6944421616 και email: info@discoroom.gr.

Καλεσμένοι όλοι οι Πατρινοί

το Έπακρον» στο και όχι μόνο, στον πολυχώρο «Εις 18:00 – 23:00, τις από Μιντιλόγλι, αύριο Σάββατο ύ. μενο μένο νεω ανα για να γευτούν το συνταγές με εντυΙδιαίτερες γεύσεις, παραδοσιακές ς και μουσική, οίνο ς ονο πωσιακές παραλλαγές, άφθ θα κατακτήπου ύ, μενο ίαση ουσ σε μια μοναδική παρ ς ουρανίσκους. σει ακόμη και τους πιο απαιτητικού της επιχείρησης ταση Το CATERING είναι η νέα πρό α για κάθε εκπιάτ α κρύ και με μοναδικές επιλογές τάσεις, τώρα προ ς τικέ γευσ ικές νομ οικο δήλωση. Με του catering μέσω ο πολυχώρος «Εις το Έπακρον», ε. κεστ βρίσ αν κι’ φροντίζει για εσάς, όπου απολαύσενα ιρία ευκα την ε έχετ Το Σάββατο θα πιάτα που α κρύ και τε όλες τις προτάσεις με ζεστά εων και γεύσ των μο κόσ θα σας παρασύρουν στον άρυνση. επιβ ική νομ οικο ία καμ ίς των αρωμάτων, χωρ Πληροφορίες: 6949722138


αγορά

■ Το Επιμελητήριο Αχαΐας και η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Αχαΐας

σε συνεργασία με -τον τουριστικό όμιλο TUI, που εκπροσωπεί τουρίστες από τις χώρες Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία, Αυστρία, Ελβετία κ.α. και τον τουριστικό όμιλο Μουζενίδης που εκπροσωπεί τουρίστες από την Ρωσία και θα επισκεφθούν την περιοχή μας στην επόμενη θερινή περίοδο, συμφώνησαν να συμμετέχουν σε οδηγό-έντυπο και ηλεκτρονικό οδηγό που θα εκδοθεί και θα διανέμεται σε όλους τους επισκέπτες με στόχο την οργάνωση επισκέψεων στην πόλη της Πάτρας, με εβδομαδιαία συχνότητα. Οι επισκέψεις θα έχουν σαν προορισμό τον Απόστολο Ανδρέα και το Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνδυασμό με επίσκεψη και παραμονή στην αγορά της Πάτρας για αγορές. Το πρόγραμμα θα ονομασθεί «Culture and Shopping» και το Επιμελητήριό μας θα συμμετάσχει στην έκδοση του οδηγού με καταχώριση και οικονομική συνδρομή για να στηρίξει την προσπάθεια προβολής αυτών των δράσεων.

Η εγκυμοσύνη, και περίοδος μεγάλων αλλαγών. Γι’ αυτό είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης, μια α, σώμ το με ώς απλ ται ζωής, δεν γίνε η συμβολή στη δημιουργία μιας νέας αστι γυμν με αδή Δηλ μα. πνεύ το νου και αλλά και με τα συναισθήματα, το σωμόνο όχι για το χαρμόσυνο γεγονός, κή, που βοηθά στην προετοιμασία . γικά ματικά αλλά και ψυχολο κής τις καλύτερες μεθόδους γυμναστι Το Prenatal Pilates, είναι μια από της σωοδο περί α πειτ μετέ τη και ά αλλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ρει μέθοδος εκγύμνασης που προσφέ ματικής αποκατάστασης. Είναι μια α. δύναμη και ευλυγισία σε όλο το σώμ τη 0 325877) επιλέγονται ασκήσεις με 261 , 250 ρνης (Σμύ se Hou rts Στο Spo διίες οπο οι ν, βολή έμπειρων δασκάλω μέθοδο Prenatal Pilates, με τη συμ με τις ανάγκες των γυναικών που λογα ανά ηνο τρίμ αφοροποιούνται κάθε ρεί να είναι ατομικά ή ομαδικά μπο οποία ακολουθούν τα προγράμματα, τα ιγια τη συμμετοχή είναι η γραπτή έγκρ μέχρι 6 ατόμων. Η μόνη προυπόθεση ση από το γιατρό.

Τέχνη και φαντασία

τέταρτο

Πασχαλινές λαμπάδες με διαφ ορετικές τεχνικές πάνω στο κερί, διακοσμημένες με κέρινα στοιχεία, fusing γυαλάκια, στοιχεία από ορείχαλκο ή φύλλο αλουμινίου, κέρινο decoupage με φωτογραφίες vintage-retro και πολύχρωμε ς κορδέλες! Όλ’ αυτά μαζί με λαμπάδες για αγόρια, κορίτσια, παιδιά, κυρίες, κυρίους, ζευγαριών σε τιμές εργαστηρίου, θα τα βρείτε στο «Ερωκέρι » (Βότση 60, τηλ. 2613017913).

■ 28/03/2014

11


ατζέντα Μουσική Βασίλης Παπακωνσταντίνου live Στην συναυλία αυτή θα συνοψίσει σε ένα τρίωρο πρόγραμμα, μερικές από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές αυτής της σαραντάχρονης πορείας. Τραγούδια που έχουν συντροφεύσει διαφορετικές γενιές και παραμένουν πάντα ζωντανά, ειδικά όταν τα ερμηνεύει επί σκηνής και ενώνεται η φωνή του με τις φωνές του κοινού. Είσοδος: 15 ευρώ, (12 ευρώ τα 250 πρώτα εισιτήρια). Σάββατο 29/3,22:00 Μικρός Πρίγκηπας, Ρ. Φεραίου 150 Τηλ.: 6972 807170 Dis connected Live Φανή Αντωνοπούλου- Φωνή, Χρήστος Πετρόπουλος- Φωνή, Μιχάλης Τσιρώνης- Κιθάρα, Άκης Χατζημικές- Κρουστά, Γιάννης Σταθόπουλος- Μπάσο Σάββατο 29/3, 21:30 Ghetto beer, food and more Ευμήλου 8, Πάτρα Τηλ.: 6906 248005

τέταρτο

■ 28/03/2014

Punkofonix, SickChoice & DivineRemains live Είσοδος 4 ευρώ με μπύρα Σάββατο 29/3, 21:00 Memphis Rock Bar, Καραϊσκάκη 128, Στάθη Δρογώσης live Διοργάνωση Kοινωνικός Συνεταιρισμός Πάτρας «Ανακυκλώνω στην πηγή». Είσοδος 5 ευρώ για την ενισχυση του Δικτύου αλληλεγγύης Πάτρας «ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ». Κυριακή 30/3, 21:00 Μικρός Πρίγκηπας, Ρ. Φεραίου 150, Πάτρα Τηλ.: 6943 268822, 6972 807170 Γιάννης Αγγελάκας Live Μαζί του οι Ντίνος Σαδίκης, Χρήστος Χαρμπίλας, Τίτος Καργιωτάκης, Στάθης Αραμπατζής. Opening act: Παρησσία Προπώληση: 12 ευρώ (Φοιτητικό - ανέργων 10 ευρώ) Παρασκευή 28/3, 21:30 Θέατρο Λιθογραφείον, Μαιζώνος 172, Πάτρα Τηλ.: 6932 319222

12

Απόστολος Γουγουλάκης Ο Απόστολος Γουγουλάκης παρουσιάζει κομμάτια από την πρώτη δισκογραφική δουλειά «Είδα Φως και Βγήκα» που σύντομα θα κυκλοφορήσει, σε ένα πρόγραμμα με διασκευές από τη rock μέχρι την παράδοση. Είσοδος Ελεύθερη. Κυριακή 30/3, 22:00 Ποικίλη Στοά Ρ. Φεραίου 129, Πάτρα Ηρώ Σαϊα Live Η ανερχόμενη ερμηνεύτρια, παράλληλα με τις εμφανίσεις της στην Αθήνα με τον Σταύρο Ξαρχάκο και την Ελένη Βιτάλη, ετοίμασε μια μουσική παράσταση στην οποία παρουσιάζει αγαπημένα τραγούδια από τις μουσικές της συναντήσεις. Προπώληση εισιτηρίων: Musical, Discover, Ηχότοπος. Εισητήρια: 8 ευρώ Πέμπτη 3/4, 21:30 Θέατρο Λιθογραφείον, Μαιζώνος 172, Πάτρα Τηλ.: 6932 319222, 6932 319099 «Μουσικές Συναντήσεις» στη Φιλαρμονική Το Σάββατο 29/3, 18:30 η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών διοργανώνει ομιλία της καθηγήτριας Πιάνου κ. Εύης Πάππας για το 5ο Κοντσέρτο (αυτοκρατορικό) για πιάνο του L.v. Beethoven. Την Κυριακή 30/3, 11:00 η Σχολή Πιάνου του Ωδείου διοργανώνει συναυλία των μικρών μαθητών της. Την Τρίτη 1/4, 20:30 ολοκληρώνεται ο θεσμός «PODIUM Νέων Καλλιτεχνών», με ρεσιτάλ κιθάρας του Θοδωρή Μπερμπερίδη, σε έργα των E. Granados, A Barrios, G. Sanz, M. Ponce, κ.ά. Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρ. Φεραίου 7, Πάτρα Με ελεύθερη είσοδο. www.fe-odeiopatron.gr

Επιμέλεια: Θανάσης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Μουργελάς Στείλτε μας τις εκδηλώσεις σας στο email info@tetartopress.gr

Έµεινες σπίτι; Εδώ παραγγέλνεις, απλά.

ΘΕΑΤΡΟ Πήτερ Μπαμ - funny magic show Το θέατρο act μετά την μεγάλη επιτυχία της παιδικής του παράστασης «Ο Χρυσός Τρίφτης και ο Σεφ Φέρρης», παρουσιάζει ένα διαδραστικό σόου με τον Τάκη Τσίτσα. Ο αγαπημένος Σεφ Φέρρης των παιδιών επιστρέφει σε ένα διαφορετικό ρόλο. Μαγικά, χορός, δώρα, διαγωνισμοί, ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Ένα διαδραστικό σόου για όλη την οικογένεια. Γενική είσοδος: 5 ευρώ Μέχρι 13/4, κάθε Κυριακή στις 12.00 Θέατρο act, Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα Τηλ.: 6936 122263, 2610 272037 www.act-theater.gr «Τώρα που Γυρίζει» του Ντέιβιντ Μάμετ Ένας επιτυχημένος παραγωγός (Αλέκος Συσσοβίτης), μόλις έχει αναλάβει τη θέση του Διευθυντή Παραγωγής σε ένα από τα μεγαλύτερα Στούντιο του Χόλυγουντ. Ο επί σειρά ετών φίλος του και στενός συνεργάτης (Αλέξανδρος Μπουρδούμης), έχει έτοιμη την πρόταση προς τον νέο Διευθυντή: Μια συμφωνία συνεργασίας, με έναν από τους πιο γνω-

στούς σταρ του Χόλυγουντ, για έναν εξασφαλισμένο εμπορικό θρίαμβο. Τα σχέδια τους, έρχεται να ανατρέψει μια γοητευτική γραμματέας (Ευτυχία Γιακουμή). Μετάφραση: Αντώνης Πέρης, Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος - 12 ευρώ φοιτητικό, ανέργων, ομαδικό. Παρασκευή 28/3 στις 21:15, Σάββατο 29/3 στις 18:30 & 21:15 Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», Πλατεία Γεωργίου, Πάτρα. Τηλ.: 2610 273613

«Ερωτικά Γράμματα» του Α.R. Gurney. Ρεσιτάλ ερμηνείας από τους Κ.Ρουγγέρη και Ν.Δαφνή. Η τρυφερή και ρομαντική ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας, μέσα από την εξ’ αποστάσεως επικοινωνία τους για 50 χρόνια… Επιστολές, σημειώματα, κάρτες, ζωγραφιές. Σάββατο 29 Μαρτίου, 21.30 Θέατρο Λιθογραφείον Μαιζώνος 172, Πάτρα Τηλ.: 6932 319222 «Τα κοκκινομπλέ πατίνια» Ο Αργύρης ζει με τη μάνα του στο Παγκράτι. Μια μέρα, αναπάντεχα, κερδίζει από μεγάλη τράπεζα ως «δώρο» ένα ζευγάρι πατίνια, που ήταν πάντα παιδικό του όνειρο. Στη σημερινή ηλικία του όμως, 43 ετών, δεν ξέρει πώς να τα χρησιμοποιεί και καταφεύγει σε αγνώστους κυρίους, μήπως μπορέσουν αυτοί να τον συμβουλέψουν. Οι συνομιλητές του όμως έχουν τα δικά τους βάσανα. Άλλος γιατί μεγάλωσε και διαπι-

στώνει έντρομος μια «κάμψη» που τον πανικοβάλλει ως άντρα, άλλος γιατί παίζει θέατρο στη ζωή, μια και δεν τον άφησαν να γίνει ηθοποιός όπως ήθελε, κι άλλος γιατί βρίσκει την ευκαιρία να πλασάρει στον Αργύρη ένα «πολύτιμο» ρολόι. Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ντάβαρης, Παίζουν: Γεράσιμος Ντάβαρης, Γιώργος Λογαράς, Παναγιώτης Κολυρόπουλος, Δημήτρης Σπηλιωτόπουλος. Μέχρι 30/3 Πέμπτη-Σάββατο 21:15 & Κυριακή 20:15 Θέατρο Αντίμετρο Φαβιέρου 5, Πάτρα Τηλ.: 6937 492516 Μικρές Ζωές Μια καταγραφή στιγμών μέσα από τη ζωή του καθενός μας. 12+1 μονόλογοι από τη θεατρική ομάδα β.λ.ε.πο. σε σκηνοθεσία Αντώνη Σαξιώνη. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ. 3-5 Απριλίου, 21:30 Θέατρο Act, Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα Τηλ.: 2610 222192


Σεμινάρια συνέδρια ΕΚΘΕΣΕΙΣ «Απεικόνιση Συναισθημάτων» Έκθεση φωτογραφίας του Ευθύμιου Κούστα. Μέχρι 30/3, 10:00 13:00 & 18:00 - 22:00 Αίθουσα Αίγλη Veso Mare, Πάτρα «διά...κοσμο» Ατομική έκθεση της Αθηνάς Σουγλέρη όπου η εικαστικός παρουσιάζει τη νέα της σειρά από επιζωγραφισμένα έργα μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων σε οικολογικό ανακυκλώσιμο χαρτί. Τα έργα ανήκουν στη ζωγραφική ενότητα «παράλληλοι κόσμοι». Μέχρι 26/4 Cube gallery, Μιαούλη 39, Πάτρα Tηλ.: 2611 110069 www.cubegallery.gr «Μικροαπορρίματα στη Μεσόγειο» Η Μεσόγειος αποτελεί την μεγαλύτερη και βαθύτερη ημίκλειστη θάλασσα στον κόσμο. Η επικοινωνία της με άλλες θάλασσες είναι περιορισμένη, γι’αυτό είναι ευάλωτη στη ρύπανση. Η θαλάσσια βιοποικιλότητα είναι υψηλή και πολλά από τα είδη που συναντάμε είναι ενδημικά. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας Παράρτημα της Πάτρας. Στον σχεδιασμό της έκθεσης και των δράσεων που την συνοδεύουν έχουν συμβάλει οι οργανισμοί: Expédition Med, Tara Ocean, Μεσόγειος SOS. Είσοδος Ελεύθερη Μέχρι 11/4, 9:0014:00 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Τηλ.: 2610 996732, 969972, 969973

Στη συλλογή που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, συμπεριλαμβάνονται χαρακτικά όλων των τεχνικών, απο ξυλογραφίες, χαλκογραφίες και οξυγραφίες, μέχρι λιθογραφίες και μεταξοτυπίες, αλλά και πρωτότυπα σχέδια, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και τεχνοτροπικών αναζητήσεων, από μια πληθώρα εικαστικών οι οποίοι πρόσφεραν στην νεολληνική τέχνη, εκτός απο αυτόνομα εικαστικά έργα και πολλές εικονογραφήσεις που κόσμησαν τη νεοελληνική βιβλιογραφία, συνομιλώντας με το έργο πολλών σημαντικών λογοτεχνών. Μέχρι 17/5 Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών Greece_in_Piece Έκθεση της Βασιλικής Κασπίρη υπό την αιγίδα του ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ.Πάτρας. Η τεχνική της στίλβωσης, που χρησιμοποιήθηκε στα έργα είναι πανάρχαια, απ’ την αρχαία Αίγυπτο, στην Ελλάδα, το Βυζάντιο ως την Αναγέννηση. Μια επιφάνεια επίπεδη ή κυρτή, προετοιμάζεται με ζωική κόλλα και γύψο. Καλύπτεται με το αμπόλι, και φύλλα καθαρού χρυσού ή ασημιού. Τέλος τα φύλλα στιλβώνονται με τον όνυχα ή τον αχάτη και παίρνουν την εμφάνιση και τη λάμψη του συμπαγούς μετάλλου. Μέχρι 4/4 Αγγλικανική Εκκλησία, Αγίου Ανδρέου και Σατωβριάνδου, Πάτρα Τηλ.: 6977 306309

Θεατρικό Εργαστήρι στο θέατρο act Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και εφήβους με βάση τον αυτοσχεδιασμό. Ασκήσεις υποκριτικής και θεατρικό παιχνίδι με την ηθοποιό Ελένη Καραμούζη, με σκοπό την ανάπτυξη της φαντασίας και της εξωστρέφειας του παιδιού, παράλληλα με τη διασκέδαση! Εργαστήρι υποκριτικής και θεατρική κίνηση. Η σωματική κίνηση και η υποκριτική τέχνη στο σύγχρονο θέατρο. Κύκλος τρίμηνου σεμιναρίου με την ηθοποιό Ελένη Καραμούζη (υποκριτική) και την χορογράφο Τριάδα Παπαγεωργίου (physical theater, κινησιολογία). Διάρκεια Σεμιναρίου: Μάρτιος-Μάιος. Kάθε Τετάρτη & Παρασκευή 16:00-19:00 Κόστος Σεμιναρίου: 60 ευρώ ανά μήνα Πληροφορίες - κρατήσεις: 6975 884762 Θέατρο Act Σκάλες Γεροκωστοπούλου, Πάτρα Σεμινάρια Patra strΑRΤs crafting Σπιτική ζαχαρόπαστα και διακόσμηση πασχαλινών κουλουριών με royal icing, Παρασκευή 28/3. Τεχνικές με κερί, Δευτέρα 31/3, 17:00 - 20:00 Πρωινά και απογευματινά τμήματα ζωγραφικής με προτζέκτορα,Τρίτη - Πέμπτη. Τηλ.: 2610 422524, 6942 567200 (Αναστασία Κασιάδη).

ατζέντα πιπέρης, κοιν. λειτουργός - ψυχοθεραπευτής. Κόστος Συμμετοχής: 35 ευρώ (25 ευρώ για φοιτητές – άνεργους). Σάββατο 29/3, 15:00 21:00. Πατρέως 13–15 & Ρ. Φεραίου, Πάτρα Τηλ.: 6972 504344 Εργαστήρι παραμυθιού από το «Μικρό Καράβι» Για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Θα ακούσουμε το παραμύθι: «O μεγάλος ΘΥΜΟΣ»… Αλήθεια εσύ όταν θυμώνεις τι κάνεις; Σάββατο 29/3. Τηλ.: 2610 454033, 6939 700881 Αναστασίου Πολυζωίδη 25 & Μαρκορά, Πάτρα Παιδικά εργαστήρια Από την Τρίτη 1/4 διακοσμούμε λαμπαδες για την Ανάσταση και κατασκευάζουμε όμορφα καλάθια για τα αυγά και τα κουλουρια! Ώρες εργαστηρίων: Δευτέρα-Παρασκευή, 17:30-18:30, 19:0020:00, Σάββατο 10:3011:30. Παιδικό καλλιτεχνικό εργαστήρι «Κόκκινα Μολύβια» Κανακάρη Ρούφου 41 Τηλ.: 6944 163408, 6978 072303, 2613 016895

Άλλες Εκδηλώσεισ «Φιλοσοφία με παιδιά» Ομιλήτρια θα είναι η Λέκτoρας του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, κα. Ρένια Γασπαράτου, η οποία θα παρουσιάσει μια εισαγωγή στη «Φιλοσοφία με Παιδιά», ένα εκπαιδευτικό κίνημα με αίτημα την εισαγωγή της φιλοσοφίας, υπό μορφή φιλοσοφικών συζητήσεων, στην πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται κριτικά και να συζητούν πειθαρχημένα. Είσοδος

ελεύθερη. Παρασκευή 28/3, 20:00 Σαρανταπόρου 20, Πάτρα Τηλ.: 2610 451790 Εκδήλωση για τον ποιητή Κώστα Κουτσουρέλη Θα μιλήσουν: Μάρω Γαλάνη, χορογράφος - πανεπιστημιακός, Φρύνη Κωσταρά - φιλόλογος. Σάββατο 29/3, 13:00 «Πολύεδρο» Κανακάρη 147, Πάτρα Τηλ.: 2610 277342

«Η Τέχνη της Επικοινωνίας» Ένα βιωματικό workshop για την επικοινωνία βασισμένο στις αρχές και τη μεθοδολογία της ψυχοθεραπείας Gestalt. Συντονιστής: Χρήστος Καρα-

τέταρτο

■ 28/03/2014

«Σχέδια και χαρακτικά Ελλήνων εικαστικών Δωρεά Τάκη και Μαίρης Τσονάκα»

13


βλέπω

Της Μαριάννας Ξυνή ■ marionxini@yahoo.gr

Philomena του Stephen Friars

Η Philomena Lee, όταν ήταν έφηβη έμεινε έγκυος. Μέσα στο συντηρητικό και θρησκόληπτο περιβάλλον της Ιρλανδίας του ’50 οι γονείς της την έκλεισαν σε μοναστήρι και το παιδί της πουλήθηκε σε μια οικογένεια Αμερικανών. Μετά από 50 χρόνια η Philomena ξεκίνησε ένα ταξίδι αναζητώντας τα ίχνη του γιου της με τη βοήθεια ενός απολυμένου δημοσιογράφου, ο οποίος φιλοδοξούσε να ξαναφτιάξει την καριέρα του μέσα από αυτήν την ιστορία. Η ταινία βασίζεται σε ένα αληθινό γεγονός, συχνό για τα δεδομένα της εποχής. Πιο συγκεκριμένα στηρίχτηκε στο βιβλίο «The Lost Child of Philomena Lee» του Μάρτιν Σίξσμιθ. Δυο κόσμοι με αντίθετες καταβολές και εντελώς διαφορετική κοσμοθεωρία ξεκινούν ένα ταξίδι αυτογνωσίας, για να μάθουν τελικά να πιστεύουν στη δύναμη της ζωής και να αγκαλιάζουν και τα καλά και τα κακά της με υπομονή. Eκείνος με εκλεπτυσμένους τρόπους, ξεχωριστή αίσθηση του χιούμορ που συχνά αγγίζει το σαρκασμό αλλά και κυνική συμπεριφορά έχει πολλά να διδαχθεί από μια γυναίκα κατ’ επίφαση απλοική, που ευχαριστιέται με τις καθημερινές μικροχαρές και διδάσκει την ειλικρινή αφοσίωση. Η Philomena έχοντας κρατήσει κρυφό το μυστικό της για 50 χρόνια έχει πολλά διδαχθεί από τις εμπειρίες της. Έχει προσπαθήσει να ξεπεράσει τις ενοχές της, έχει αναπτύξει ένα προοδευτισμό που αντιτίθεται στον μικροαστικό της περίγυρο και καλλιεργεί τη στωικότητα και την ανοχή προς τον συνάνθρωπο προκρίνοντας έναν βαθύ και απτό ανθρωπισμό. Η Philomena είναι ένα διαφορετικό road movie, μια δυνατή ταινία που δε φείδεται συγκινήσεων, αποφεύγει επιμελώς τις σειρήνες του μελοδράματος και δεν παραπαίει στο διδακτισμό, όσο κι αν το θέμα το ευνοεί. Ο ρεαλιστής και πάντα πολιτικοποιημένος Φρίαρς δεν παραλείπει

να κάνει νύξεις για το δογματισμό και την απολυτότητα της καθολικής εκκλησίας που συχνά ξεχνά το νόημα της αγάπης και απομακρύνει από την πραγματική ουσία της αληθινής πίστης. Μέσα από την προσωπικότητα της κεντρικής ηρωίδας δίνει μαθήματα για τη δύναμη της συγχώρεσης. Θα μπορούσαμε ίσως να του καταλογίσουμε ότι εμμένει υπερβολικά στον κάθετο διαχωρισμό μεταξύ του καλού και του κακού, αλλά το ξεχνάμε μπροστά στη μαεστρία με την οποία μας δίνει τη μεστή ιστορία μιας ανιδιοτελούς αγάπης που ο χρόνος δεν έσβησε. Όσο για την Τζούντι Ντέντς είναι απλά καθηλωτική. Καταφέρνει για μια ακόμη φορά και κλέβει την παράσταση με όπλα την απλότητα και την ειλικρίνεια της υποκριτικής της, αποφεύγοντας κλισέ και μανιέρες που υποδεικνύει ο ρόλος. Οι σιωπές της πιο εύγλωττες από οποιοδήποτε μονόλογο και το καθαρό της βλέμμα, χείμαρρος των συγκρατημένων για χρόνια συναισθημάτων, αποδίδουν την εύθραυστη ψυχοσύνθεση της Philomena χωρίς επιτήδευση ή υπερβολή, με έμφαση σε αυτό που δεν φαίνεται. Στο άφατο και γι’ αυτό υπάρχον στο διηνεκές…

σινεμά STER CINEMAS VESOMARE

Ακτή Δυμαίων 17, Πάτρα. Τηλ. κρατήσεων από σταθερό: 8018017837 και από κινητό: 210 8092690 www.stercinemas.gr Η ΤΑΙΝΙΑ LEGO (MET/MENO) Σκηνοθεσία: Φιλ Λόρντ & Κρίστοφερ Μίλερ Ακούγονται οι: Σταύρος Σιούλης, Τάνια Παλαιολόγου, Ντίνος Σούτης, Νίκος Νίκας, Χρήστος Θάνος, Γιώργος Πετρόχειλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Στεφανία Φιλιάδη Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Αίθουσα 1 Σαβ - Κυρ: 15:50, 17:50 Αίθουσα 4 Σαβ - Κυρ: 15:20,17:20 Αίθουσα 5 Σαβ - Κυρ: 14:20 ,16:30

τέταρτο

■ 28/03/2014

300: Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ Σκηνοθεσία: Νόαμ Μούρο Πρωταγωνιστούν: Σάλιβαν Στέιπλετον, Εύα Γκριν, Λένα Χίντεϊ, Χανς Μάθεσον, Ροντρίγκο Σαντόρο Κατηγορία: Πολεμική Αίθουσα 1 Παρ - Σαβ: 20:00, 22:10, 00:20, Κυρ Τετ: 20:00, 22:10 Αίθουσα 2 Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 19:00 Αίθουσα 4 Παρ - Τετ: 19:20  O KOΣ ΠΙΜΠΟΝΤΙ & ΣΕΡΜΑΝ (ΜΕΤ/ΜΕΝΟ) Σκηνοθεσία: Ρομπ Μίνκοφ Ακούγονται οι: Χριστόδουλος Στυλιανού, Νατάσα Ασίκη, Μαρία Ζερβού, Θανάσης Κουρλαμπάς, Στεφανία Χούγια, Αρσένιος Χαλκιόπουλος Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Αίθουσα 1 Σαβ - Κυρ: 15:00, 17:00 Αίθουσα 6 Σαβ - Κυρ: 15:30, 17:30 NEED FOR SPEED Σκηνοθεσία: Σκοτ Γουό Πρωταγωνιστούν: Άαρον Πολ, Ντόμινικ Κούπερ, Μάικλ Κίτον, Ιμοτζέν Πουτς, Ραμι Μαλεκ, Ντακότα Τζόνσον Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 2 Παρ - Κυρ: 21:10, 23:50, Τρ - Τετ: 21:10 

14

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ Σκηνοθεσία: Νιλ Μπέργκερ Πρωταγωνιστούν: Σαϊλίν Γούντλι, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζέι Κόρτνεϊ, Άσλεϊ Τζαντ, Μάγκι Κιού, Ρέι Στίβενσον, Ζόι Κράβιτζ, Κρίστιαν Μάντσεν, Τεό Τζέιμς, Τόνι Γκόλντουιν, Μπεν Λόιντ Χιου, Μπεν Λάμπ Κατηγορία: Φαντασίας Αίθουσα 2 Δευ: 20:00, 22:30 Αίθουσα 3 Σαβ - Κυρ: 14:00, 17:30, 20:00, 22:30, Παρ & Τρ - Τετ: 20:00, 22:30 ΝΩΕ Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι  Πρωταγωνιστούν: Ράσελ Κρόου, Άντονι Χόπκινς, Τζένιφερ Κόνελι, Έμα Ουάτσον, Ρέι Ουίνστον, Ντάγκλας Μπουθ, Λόγκαν Λέρμαν  Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 4 Παρ - Κυρ: 21:30, 00:00, Δευ - Τετ: 21:30 (3D) Αίθουσα 5 Παρ - Τετ: 18:30, 21:00, 23:30 Αίθουσα 6 Παρ - Σαβ: 19:30, 22:00, 00:30, Κυρ Τετ: 19:30, 22:00 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ GRAND BUDAPEST Σκηνοθεσία: ΟυέςΆντερσον Πρωταγωνιστούν: Ρέιφ Φάινς, Τίλντα Σουίντον, Έντουαρντ Νόρτον, Μπιλ Μάρεϊ, Σίρσα Ρόναν, Έϊντριεν Μπρόντι, Όουεν Ουίλσον, Ουίλεμ Νταφό, Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ, Ματίε Αμαλρίκ, Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τζουντ Λο, Τζέισον Σουόρτσμαν, Τομ Ουίλκισον, Τόνι Ρεβολόρι Κατηγορία: Κωμωδία Αίθουσα 7 Σαβ - Κυρ: 15:10, 17:10, 19:10, 21:20, 23:20, Παρ & Δευ - Τετ: 19:10, 21:20, 23:20  ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Πέτρος Ζερβός, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Γιάννης Αναστασάκης, η μικρή Πωλίνα Δελλατόλα, Γιάννης Βουλ-

γαρακης, Μαρία Καλλιμάνη, Αλέκος Πάγκαλος, Σόνια Θεοδωρίδου, Πόπη Τσαπανίδου Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 8 Σαβ - Κυρ: 14:30, 18:00, 20:30, 23:00, Παρ & Δευ - Τετ: 18:00, 20:30, 23:00 ΜΕΛΙ Προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας Σκηνοθεσία: Βαλέρια Γκολίνο Πρωταγωνιστούν: Jasmine Trinca, Carlo Cecchi, Libero De Rienzo, Vinicio Marchioni, Iaia Forte, Roberto De Francesco Αίθουσα 2 Δευ: 18:00, 20:15, 22:30

Παμμικρασιατική Κινηματογραφική Λέσχη

Αίθουσα Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών & Περιχώρων Φωκαίας 26, πλ. Ελευθερίας, Πάτρα τηλ. 2610329787 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΓΚΡΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Σκηνοθεσία: Stanislav Barabas Ελεύθερη είσοδος Σάβ: 20:00

Δημοτικός Κινηματογράφος Αιγίου «Απόλλων» Κ. Φανέλλη 2, Αίγιο, τηλ. 26910 61977

O KOΣ ΠΙΜΠΟΝΤΙ & ΣΕΡΜΑΝ (ΜΕΤ/ΜΕΝΟ) Παρ - Τετ: 18:00 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΟΣ Σκηνοθεσία: Στιβ ΜακΚουίν Πρωταγωνιστούν: Τσιούτελ Έτζιοφορ, Μπραντ Πιτ, Μάικλ Φασμπίντερ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Πολ Ντάνο, Σάρα Πόλσον Κατηγορία: Βιογραφικό Παρ - Τετ: 19:45, 22:00


Χρώματα στ’ όνειρο ςιεξέλ ςιτ 'πα ωσίπ πίσω απ' τις λέξεις Της Μένιας Μαραγκού

Πήρε το μπλοκ ζωγραφικής.

Κάθε χρόνο ζωγράφιζε, μα πάνε κάποια χρόνια που το ‘χε αφήσει στην άκρη. Ζωγράφιζε όνειρα. Τα όνειρά της για το μέλλον. Έπαιρνε τα φωτεινότερα χρώματα και ζωγράφιζε για ώρες. Έσβηνε, διόρθωνε, ξανάρχιζε απ’ την αρχή. Έδινε μεγάλη σημασία στο φως και τις σκιές, στην κατάλληλη ανάμιξη των χρωμάτων και κυρίως στις λεπτομέρειες. Δεν έπρεπε να έχει την παραμικρή ατέλεια, μιας και μέσα της πίστευε πως όσο πιο τέλειο καμωνόταν, τόσο πιο πολύ θα πλησίαζε στο να πραγματοποιηθεί. Έμεινε για ώρες ασάλευτη μπροστά στο χαρτί. Τα χρώματα γύρω της, την εκλιπαρούσαν να τ’ αναμίξει. Μα εκείνη τίποτα. Έκανε βουτιά στις σκέψεις της και πάλι πίσω. Είχαν αλλάξει τα χρόνια, είχαν αλλάξει κι οι σταθερές. Δεν ήξερε πια τι να ποθήσει, τι θα ήταν δίκαιο να ζητήσει απ’ το μέλλον. Ίσως να μην ποθούσε πλέον τίποτα. Πήρε στα χέρια της το μαύρο, είπε να κάνει μια προσπάθεια. Μα γρήγορα το άφησε. Δεν ήταν καλή βάση μήτε για τα χρώματα, μήτε και για τ’ όνειρα. Έπειτα πήρε το καφέ, μα ήταν και τούτο πολύ σκούρο.

meniamaragou@gmail.com

πε μόνο ύλη και μετά το κενό. Γυρίσαν όμως οι καιροί, έγινε ανάγκη τ’ αυτονόητο, ξεθώριασε η ύλη και οι πόθοι ακόμα και για τ’ αξιόλογο ήταν σαν ύβρις μπρος στην ανέχεια. Έτσι εγκλωβίστηκαν τα όνειρα· από φόβο. Φοβόταν να ονειρευτεί, είχε ξεχάσει πια πώς ονειρεύονται, δε σκεφτόταν το μέλλον, ούτε έκανε σχέδια. Μα πώς να σχεδιάζει όμως, δεν είχε ξεχάσει. Είχε ακόμα τεχνική. Πήρε στα χέρια της το λευκό χαρτί κι άρχισε να του αραδιάζει πάνω του χρώματα. Απ’ τα σκοτεινά στα φωτεινά και πάλι πίσω και ξανά απ’ το σκοτάδι στο φως. Το σχέδιο ήταν αφηρημένο, σχεδόν ασυνάρτητο κι έπιανε όλο το χαρτί απ’ άκρη, σ’ άκρη. Την πήρε το χάραμα να ζωγραφίζει μέσα σε έκσταση. Και κάπου με τα πρώτα χρώματα της αυγής, πήρε στα χέρια της το πιο ζωηρό χρώμα και άρχιζε να γράφει. Δίνοντας μεγάλη σημασία στο βάθος και τη λεπτομέρειά του. Ήταν σίγουρα το πιο πολύωρο και καλοφτιαγμένο έργο της και αυτό του έδινε μεγάλες πιθανότητες να γίνει αληθινό. Το κοίταξε από μακριά, διόρθωσε και την τελευταία ατέλεια σε κάποιο τόνο. Το ξανακοίταξε. Μέσα σ’ ένα αφηρημένο και άρτια τεχνικά φόντο, έγραφε:

Άφησε τα χρώματα και πήρε στα χέρια της το μπλοκ. Θ’ αναζητούσε στα παλιά της όνειρα μιαν έμπνευση.

τέταρτο

■ 28/03/2014

Είδε ένα μικρό κουτάβι. Έπειτα ένα πάρτι με όλη την οικογένεια, ακόμα και το θείο της το ναυτικό που έλειπε για χρόνια. Έπειτα είδε ένα πτυχίο και στη συνέχεια έναν μεγάλο έρωτα. Συνέχισε να ξεφυλλίζει. Κάποια μηχανή, ένα όμορφο σπίτι με αυλή και πιο κάτω ένα σπορ αυτοκίνητο. Έπειτα ύλη, ξανά ύλη και όσο συνέχιζε να φυλλομετρά, έβλε-

15


16

τέταρτο

■ 28/03/2014

Tetarto #113  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you