Page 1

Κάθε Παρασκευή Δωρεάν

Ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο

14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 εβδομαδιαία FREE PRESS ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

www.tetartopress.gr

#112

Οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας και οι ακόμα καλύτερες στιγμές του twitter... • ΣΕΛ. 3-4

υμε ο ζ ά Αλλ θεση! διά

Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να 'ρθει Πάμπλο Νερούδα

Παρατήρηση πουλιών στην Πάτρα; Κι όμως... Οι εκπλήξεις είναι δίπλα μας! • ΣΕΛ. 7


editorial

του Ανδρέα Τσιλίρα

Παρασυρμένοι από γελοίες ή σοβαρές πλευρές της (περίπου) προεκλογικής περιόδου, αλλά κυρίως από το χάος των πληροφοριών που παίρνουμε ή νομίζουμε ότι παίρνουμε στο διαδίκτυο ή στους τηλεοπτικούς δέκτες, μας ξεφεύγουν θέματα που θα μας ξαναγύριζαν στα... βασικά. Για παράδειγμα: Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να γίνει πρώτο θέμα η τραγική κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Κι ακόμα λιγότερες είναι οι πιθανότητες να γίνει θέμα η διεκδίκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των φυλακισμένων (κυρίως των ανήλικων ή όσων νοσηλεύονται με βαριά προβλήματα υγείας), όσο σοβαρά κι αν είναι τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί, όποια κι αν είναι η εθνικότητά τους.

tsiliras@gmail.com

Το πρόβλημα στις φυλακές δεν είναι μόνο τα κυκλώματα, τα ναρκωτικά ή η βία. Είναι η απροθυμία διασφάλισης της στοιχειώδους αξιοπρέπειας των κρατούμενων και ο νόμος της σιωπής που δεν επιτρέπει στους υπεύθυνους φορείς να κάνουν σοβαρή δικαστική ή άλλη έρευνα για όσα συμβαίνουν. Υπάρχει βέβαια και μια άλλη άποψη, ακραία φασιστική, αν και καλυμμένη με (νεο)φιλελεύθερο πρόσωπο, που λέει ότι η ελευθερία του ανθρώπου προϋποθέτει την ωριμότητά του. Επομένως, με δεδομένο ότι οι έγκλειστοι των φυλακών μάλλον δεν ήταν ώριμοι όταν εγκληματούσαν, όχι μόνο δεν δικαιούνται την ελευθερία τους, αλλά ούτε καν την υπεράσπιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους.

Της Σοφίας Κροκιδά ■ sofiakrokida55@yahoo.gr Καμιά φορά την έβλεπες τσαντισμένη. Σκεφτότανε πολύ τα πράγματα και κατέληγε να τα βάζει με τον εαυτό της και με τον κόσμο όλο. Θυμωμένη έσφιγγε τις γροθιές της και έλεγε «Σε ποιον ανήκει αυτός ο κόσμος επιτέλους;». Αναλογιζότανε τη ζωή, τις αλήθειες της, τους πρωταγωνιστές και τους αφανείς ήρωες. Στ’ αλήθεια έπρεπε να τη δεις να τα βάζει με όλους και στο τέλος αποκαμωμένη να σωριάζεται στην πολυκαιρισμένη πολυθρόνα της, λες και έδινε μάχη πρόσω-

■ 14/03/2014

Φύλλο #112

τέταρτο

Ιδιοκτησία FINE VIEW Δοϊράνης 7, Πάτρα τηλ. 6944347030 www.tetartopress.gr info@tetartopress.gr

2

πο με πρόσωπο. Κι ύστερα σηκωνότανε. Κοίταζε έξω απ’ το παράθυρό της και δεν χόρταινε. Κοίταζε τα παιδιά που τρέχανε βάζοντας τα γέλια γιατί το ‘σκασαν απ’ το σχολείο. Το κορίτσι με τα πορτοκαλί ακουστικά που κούναγε το κεφάλι χωρίς να δίνει σημασία στη βροχή. Τον άντρα που άφηνε τη γραβάτα του να ανεμίζει πάνω στο ποδήλατο. Κοίταζε με παράθυρο τον κόσμο και παραδινόταν καμιά φορά. «Σ’ εμάς ανήκει τελικά, σ’ εμάς.»

Εκδότης Βασίλης Πέττας

Εκτύπωση Παναγιωτόπουλος www.tipografio.gr

Διευθυντής Ανδρέας Τσιλίρας

Συνεργάτες Θανάσης Αντωνόπουλος Γιάννης Δοντάς Γιάννης Ευαγγέλου Χριστίνα Ζουρνατζίδη Ελένη Θεοδωροπούλου Έλενα Καρανικολού Αργυρώ Κουτσού

Φωτογραφίες Studio Στιγμιότυπο Νομικός σύμβουλος Περικλής Πασχάκης

Σοφία Κροκιδά Διονύσης Μαμάσης Μένια Μαραγκού Μarcos Δημήτρης Μουργελάς Αντωνία Μπαρμπετάκη Μαριάννα Ξυνή Αναστασία Πανίτσα Ξενοφών Παπαευθυμίου Μαρία Παπαμαργαρίτη Μίμης Πλέσσας

Χρήστος Ρούσσης Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου Διανομή Αχαϊκές Ταχυμεταφορές τηλ. 2610623072 Συνδρομές - Ετήσια (45 φύλλα): 60€ - Εκτός Πάτρας: 100€ (ταχυδρομική αποστολή)


επιλέγω Τη βραδιά

Τη λειτουργία

του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και στην Πάτρα. Το γραφείο λειτουργεί σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και ξενώνας για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, ο οποίος θα παρέχει στέγη και φροντίδα σε αυτά τα παιδιά, διαφυλλάσσοντάς τα από κυκλώματα και άλλους κινδύνους.

Τη διάλεξη

«Η τέχνη του Θεάτρου Σκιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Το νεοελληνικό Θέατρο Σκιών και ο πατρινός Καραγκιόζης» που πραγματοποιήθηκε στο χώρο «Περί Σκιών» με προσκεκλημένο ομιλητή το Θωμά Αθ. Αγραφιώτη, Δρ. Παιδαγωγικής – καραγκιοζοπαίχτη - συγγραφέα. Με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και με έμφαση στην ιστορία του νεοελληνικού (και ειδικότερα του πατρινού) Καραγκιόζη ο ομιλητής κέντρισε το ενδιαφέρον. Ήταν η πρώτη ομιλία με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την ανάδειξη του νεοελληνικού θεάτρου σκιών. Θα ακολουθήσουν και άλλες ομιλίες – εισηγήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων θα παραβρεθούν στο «Περί Σκιών» καραγκιοζοπαίχτες, καταξιωμένοι σκηνοθέτες, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, ερευνητές-καθηγητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εκπαιδευτικοί που έχουν ασχοληθεί στενά με τον ξυπόλυτο ήρωα και το θέατρο σκιών.

Την εξαμελή

Ολυμπιακή Ομάδα δευτεροετών φοιτητών του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών που κατέκτησε πέντε μετάλλια  στην  8η Μαθηματική Ολυμπιάδα  για Φοιτητές Πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South Eastern European Mathematical Olympi ad for University Students SEEMOUS 2014). Ο διεθνής διαγωνισμός διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου της Ρουμαν ίας από 5 έως 9 Μαρτίου. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών που διακρίθηκαν είναι Ιωάννης Τσόκανος (χρυσό μετάλλιο), Ανδρέας Κωστακιώτης, Μαρία-Χριστίνα βαν ντερ Βέιλε (αργυρά μετάλλια) και Ιωάννης Βαξεβανάκης, Γεωργία Σούλη. Η ομάδα των 6 φοιτητών, η οπο ία επελέγη κατόπιν εξετάσεων, προετοι μάστηκε για το διαγωνισμό με ειδικά σεμ ινάρια επί ένα έτος από τους καθ ηγητές του Τμήματος Μαθηματικών Δημήτρη Γεωργίου, Ιάκωβο βαν ντερ Βέιλε, Σταύρο Κουρούκλη καθώς και από τον περσινό χρυσό Ολυμπιονίκη, τριτ οετή φοιτητή Σπυρίδωνα Κακαρούμπα.

■ 14/03/2014

που επιφύλαξε στο κοινό η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Νέων της Πατραϊκής Μαντολινάτας στην πρώτη της ατομική της εμφάνιση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Άγιου Ανδρέα την Κυριακή 9 Μαρτίου. Τη διδασκαλία και διεύθυνση της ορχήστρας Νέων είχε η Ana Belen Tejedor. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο» του Μ. Χατζιδάκη ενορχηστρωμένο από την Ana Belen Tejedor καθώς επίσης με τρία τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη ενορχηστρωμένα για την ορχήστρα νέων από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ομίλου υτης Μαντολινάτας Νίκου Δημογιάννη.

τέταρτο

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

3


επιλέγω

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

Τζάνκι

Τη συμμετοχή L STAR υξ» ως χορηγού στο 21ο «AL για μια ακόμα φορά της «Λο χυμοί και ά κτικ ψυ ανα κά ένα ελληνι γGAME 2014». Τα αγαπημ πρα που ψυκτικό της διοργάνωσης αποτέλεσαν το επίσημο ανα στο ού δισ Κλα ιο τήρ Κλειστό Γυμνασ ματοποιήθηκε στο Δημοτικό ρτίου. Σαββατοκύριακο 8 & 9 Μα το τη, Κρή ν δήμο Χανίων στη

Είναι ο δικός μας άνθρωπος. Του ζητάμε λίγα και ουσιώδη και μας υπόσχεται τα πάντα. Είναι ο πολιτικός μας, που ίσως και να ήθελε να αντιπροσωπεύσει επάξια τους εντολείς του. Προφανώς δεν ανταποκρίνεται και φταίει ο εθισμός. Κάθε πρωί ανοίγει την πόρτα του κόμματος, πάει στο τραπέζι και βλέπει έτοιμη, φτιαγμένη και προκλητική την κομματική γραμμή. Τραβάει μια δυνατή μυτιά απ’ άκρη σ’ άκρη και ποτίζεται ολόκληρος απ’ τη σκληρή πρέζα. Aυτή η εξάρτηση γλυκαίνει και δυναμώνει: πληρώνεται αδρά για το ναρκωτικό του με μισθό κι εξουσία και μόνο με την χρήση θα εξακολουθήσει να πληρώνεται. Πόσο θλιβερό φαντάζει στα μάτια μου το επάγγελμα του πολιτικού. Ομολογώ πως είναι φορές που στενοχωριέμαι για δαύτον... του Χρήστου Ρούσση

Τα τρία επόμενα σεμι νάρια πο

roussisc@gmail.com

υ θα διοργανώσει το Σύ γχρονο Ωδείο Πατρών (Κορίνθου 337 & Μιαούλη, τηλ. 2610 314332). Μετά από το αυριανό σεμινάριο παραδοσιακής μουσική ς, θα ακολουθήσουν: Κυριακή 30 Μαρτίου, ώρα 10.00 – 14.00 μ.μ . Μηνιαίος κύκλος εργαστηρίων «Επικοινω νία μέσω της Μουσική ς» με τους μουσικοθεραπευτές Χριστ ίνα Καλλιώδη και Δημή τρη Κουκουράκη. Σάββατο 5 Απριλίου, ώρ α 10.00 π.μ. & Κυριακή 6 Απριλίου, ώρα 10.00 π.μ. Σεμινάριο πιά νου της Ναταλίας Μιχα ηλίδου με έργα Beethoven.

Εναλλακτικά Της Χρυσάνθης Φετινίδου, Φαρμακοποιού

■ info@kallivokas.gr

Μύθοι και αλήθειες…

τέταρτο

■ 14/03/2014

Αν σας μιλήσω για έναν εστέρα ονόματι χλωρογενικό οξύ, είμαι σχεδόν σίγουρη πως δεν θα συνεχίσετε την ανάγνωση παρακάτω. Και επειδή αυτό δεν με συμφέρει, θα αναφέρω απλά δύο λέξεις! Πράσινος καφές ή αλλιώς η καινούρια μόδα αυτών των ημερών. Περί τίνος πρόκειται λοιπόν; Ουσιαστικά είναι οι κόκκοι του καφέ που δεν έχουν ψηθεί. Περιέχουν την ίδια ποσότητα καφεΐνης αλλά πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χλωρογενικό οξύ, το μόριο που πρέπει να «πάρει» όλα τα εύσημα. Οι λόγοι πολλοί: • Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με αντιγηραντικές ιδιότητες και προστασία από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. • Αντιφλεγμονώδης και παυσίπονη δράση. • Αντιμικροβιακή δράση και ασπίδα κατά των ιώσεων. • Απώλεια κιλών. Η τελευταία δράση είναι άλλωστε και η αιτία της δημοσιότητας του πράσινου καφέ. Έρευνες έχουν δείξει ότι το χλωρογενικό οξύ προωθεί την απώλεια βάρους με την μείωση της απορρόφησης των λιπαρών και της γλυκόζης στο έντερο και τη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης βελτιώνοντας τη μεταβολική λειτουργία. Λήψη εκχυλίσματος 80-200mg ημερησίως μπορεί να προκαλέσει απώλεια κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε μερικές «προειδοποιήσεις». Ο πράί σινος καφές δεν παύει να είναι καφές, που σημαίνει πως διατηρε ευερε, Αϋπνία καφέ. ού κανονικ του γειες παρενέρ όλες τις γνωστές θιστότητα, στομαχικές διαταραχές, άγχος και καρδιακές αρρυθμίες είναι μερικές από τις πιο αθώες που μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Θα ήταν πραγματικά ευχής έργο να μπορούμε να τρώμε ότι θέλουμε και με ένα θαυματουργό μόριο να διατηρούμε το σωματικό μας βάρος στην εντέλεια. Μπορεί οι κόκκοι του πράσινου καφέ να βοηθούν στην απώλεια κιλών αλλά μην ξεχνάτε πως μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι το ήμισυ του παντός!

4

Τη διοργάνωση,

για εντέκατη χρονιά της εκστρατείας ECOMOBILITY (για τις πράσινες μεταφορές και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών), που διοργανώνει το ECOCITY με τη συμμετοχή και συστράτευση σημαντικών επιστημονικών ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων. Με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται», ομάδες μαθητών από 30 πόλεις της χώρας μελέτησαν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και οι συνθήκες μετακίνησης στην πόλη τους και στη διάρκεια του τρέχοντος διμήνου καταθέτουν προτάσεις για τις πράσινες μεταφορές στη περιοχή τους. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση εργασιών από τις ομάδες των μαθητών της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Φαρών και του Γυμνασίου Μαζαρακίου.

Τα retweets της εβδομάδας Του Γιάννη Δοντά

@yiannisd71

@demetrakor

Όταν θα χωριστεί η Ουκρανία στα δύο να στείλουμε τον Κουβέλη να τραβήξει τις κόκκινες γραμμές. @YBoyio

Απορία: Αφού ο Σ. Θεοδωράκης πιστεύει ότι "τα κόμματα καταδυναστεύουν τη χώρα" γιατί έφτιαξε κόμμα; #topotami @iPantix

Με 100% ποσοστό βγηκε ο Κιμ στην Κορέα. Παράξενο νόμιζα θα έπαιρνε παραπάνω. @kanekos69

Πρώτη φορά γράφουν τα ξένα ΜΜΕ Malaka tragedy και δεν αφορά την Ελλάδα. @FragileAlex

15 ακίνητα στην περιοχή της Πλάκας προτίθεται να ξεπουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ! Πλησιάζουμε σιγά - σιγά στην Ακρόπολη... @vasilis_tag

"Σε 5 λεπτά" η πιο άκυρη μονάδα μέτρησης χρόνου. @_bourdas

Κωλοτούμπες στην πολιτική, κωλοτούμπες στην ζωή, εμείς δεν είμαστε χώρα - πρωταθλητές ενόργανης είμαστε. @platitudinous

Στα 100 τρισ. το παγκόσμιο χρέος. Νέο μνημόνιο θα επιβληθεί στη Γη, δηλώνουν στελέχη της διαγαλαξιακής τράπεζας. @risinggalaxy

Στείλτε τον Άδωνη στη Γιουροβίζιον να πει το "Λιλλύ Μαρλέν" και αφήστε τα χαζά #eurovision2014greece @Mard_el

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του Λιακόπουλου το Μπόινγκ 777 εκτελεί ήδη low cost flights στην Κοίλη Γη.


Οι σπουδαστές του τμήματος γραφιστικής επιμελήθηκαν μέρος του έντυπου υλικού του Καρναβαλιού ενώ ο τομέας παιδαγωγικών συμμετείχε με τις σπουδάστριες του στην Καρναβαλούπολη που διοργανώθηκε στην Πλατεία Γεωργίου.

Με τέτοιες δράσεις το ΙΕΚ ΑΚΜΗ δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές του να αναδείξουν τις δυνατότητες τους και να εφαρμόσουν στην πράξη όλα όσα έχουν διαδαχθεί κατα τη διάρκεια της φοίτησης τους σε πραγματικές συνθήκες εργασίας ενώ ταυτόγχρονα συμβάλει στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης των Πατρών στηρίζοντας τον σημαντικότερο θεσμό της. (Φωτογραφίες του Παναγιώτη Μουλίνου)

■ 14/03/2014

Συγκεκριμένα το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στα πλαίσια της χορηγίας ανέλαβε με τις σπουδάστριες του τμήματος αισθητικής το μακιγιάζ και τον καλλωπισμό της βασίλισσας, τόσο στις επίσημες εμφανίσεις της σε όλη τη διάρκεια του Πατρινού Καρναβαλιού, όσο και κατά τη διάρκεια των παρελάσεων του Σαββάτου και της Κυριακής.

Στις καρναβαλικές δρασεις συμμετείχε επίσης και το τμήμα των διακοσμητών που σχεδίασαν ενα εντυπωσιακό σκηνικό για το θέμα του κρυμμένου θησαυρού των χορηγών. Τα μέλη των καρναβαλικών πληρωμάτων έπρεπε να φέρουν ενα συστατικό απο τα γλυκά και φαγητά του καρναβαλιού και να το τοποθετήσουν σε κάποιο απο τα γράμματα που σχημάτιζαν το λογότυπο του ΙΕΚ. Τα τρόφιμα δόθηκαν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τις οποίες το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στηρίζει έμπρακτα με κάθε δυνατό τρόπο καθ’ολη τη διάρκεια του χρόνου.

τέταρτο

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Δυτικής Ελλάδας μετά την επιτυχημένη συμμετοχή του ως χορηγός στις εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού το 2013 , στήριξε και φέτος ενεργά με τους σπουδαστές του όλες τις δράσεις του κορυφαίου θεσμού της Πόλης. Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ με σημαντική παρουσία στο χώρο της εκπαίδευσης απο το 1992 στη Δυτική Ελλάδα πέρα απο το σημαντικό και πολύπλευρο εκπαιδευτικό έργο που προσφέρει γίνεται αρωγός των φορέων της πόλης υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα.

5


Ονειρο σκαλίσματα Της Έλενας Καρανικολού (missy merida) ■ missy-merida.blogspot.gr

Χαρταετός

Κυριακή

2 Μαρτίου 2014

Ημερολόγιο Του Ανδρέα Τσιλίρα tsiliras.wordpress.com

Όχι για το Καρναβάλι, για την πόλη Πρωινό Κυριακής του Καρναβαλιού. Λίγο πριν ξεκινήσουμε για το ραντεβού της παρέλασης, αποφασίζω να το παίξω... τουρίστας στην καρναβαλική Πάτρα. Σκέφτηκα να πάω λοιπόν στο Καρναβαλικό Κέντρο στην Αγορά Αργύρη για να χαζέψω την έκθεση και να πάρω κανένα αναμνηστικό.

Τους πήρε πολύ καιρό να καταφέρουν να συναντηθούν, όμως τα κατάφεραν να ανέβουν σε εκείνο το ύψωμα και να αναπνεύσουν καθαρό αέρα. Από κάτω η Πάτρα ούρλιαζε αγριεμένη και λιγάκι κακοποιημένη μετά από το τριήμερο του καρναβαλιού. Είχε παλμό ακόμα από τα πατήματα και τις μουσικές, τους μασκαράδες και το σοκολατοπόλεμο. Της είχε φτιάξει έναν πολύχρωμο χαρταετό με τα χέρια του, άλλωστε για εκείνον είχε φτερά που φανερώνονταν μονό σ’ εκείνον, την είχε δει να πετάει, να τσακίζεται και να προσπαθεί ξανά. Κάθισαν για ώρα στη σιωπή κι έπειτα της προτείνε να πετάξουν το χαρταετό. «Δεν θα τα καταφέρω», είπε! «Πάρε στα χέρια σου τον αετό και τρέξε μακριά», της είπε. «Όταν σου πω θα τον αφήσεις, εντάξει;». Έτσι κι έκανε, άρχισε να τρέχει πάνω από την πόλη και να κοιτάζει πίσω της για ένα του νεύμα, μέχρι που εκείνος φώναξε «άφησέ τον»... Ξάπλωσε στα χορτάρια και ακολούθησε με το βλέμμα της τον πολύχρωμο χαρταετό της... «Και τώρα τι θα τον κάνουμε;», ρώτησε. Κάθισε και εκείνος διπλά της αγκαλιάζοντας τα γόνατά του. «Τι θα ήθελες να κάνουμε;», είπε. «Να τον ελευθερώσουμε για πάντα, να κόψουμε κάθε σκοινί που τον κρατάει δέσμιο. Ναι, θέλω να ελευθερώσουμε το χαρταετό για πάντα!» Έκοψαν τα σχοινιά και ο χαρταετός ξεμάκρυνε μέχρι που έγινε κουκίδα στον ουρανό. Κοιτάχτηκαν και χαμογέλασαν... Κατέβηκαν τα σκαλιά της αγίου Νικολάου και κάπου κάπου κοίταζαν πίσω τους, όμως μοναχά τα σχοινιά στα χέρια μαρτυρούσαν ό,τι είχε προηγηθεί. «Μάθε με να πετάω», της είπε και τον αγκάλιασε σφιχτά. «Μάθε με να ελευθερώνω πολύχρωμους χαρταετούς», του είπε και πιάστηκαν χέρι - χέρι.. «Πάμε, είναι νωρίς ακόμα»...

■ 14/03/2014

Ο MarCos κάνει τσάρκινγκ! ...κι ακόμη βουίζει το κεφάλι του από τα καρναβάλια...

Λογική ιδέα, όμως, φαίνεται ότι δεν την είχε κανένας άλλος. Γιατί στο Καρναβαλικό Κέντρο κυκλοφορούσαν μόλις οκτώ άτομα, εκ των οποίων φαντάζομαι ότι τουλάχιστον δύο θα ήταν υπάλληλοι ή εθελοντές του Δήμου (που πάντως δεν ήταν καρναβαλικά ντυμένοι, ούτε καλωσόριζαν τους επισκέπτες). Η αισιόδοξη εξήγηση γι’ αυτή την ερημιά λέει πως ο κόσμος ήξερε ότι σε λίγη ώρα θα έπιανε δυνατή μπόρα και προτίμησε να μη ρισκάρει. Φοβάμαι όμως πως μάλλον η απαισιόδοξη εκδοχή είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Και λέει πως το Καρναβαλικό Κέντρο δεν είχε διαφημιστεί σωστά και πως το Καρναβάλι δεν έχει βρει ακόμα τρόπο να πείσει τους επισκέπτες του ότι αξίζει να δουν κάτι παραπάνω από τις δύο παρελάσεις και τα πυροτεχνήματα στο Μώλο. Υπήρχε και μια ευχάριστη έκπληξη. Κάπου σε μια γωνία της Αγοράς Αργύρη, μια ομάδα εθελοντών επιστημόνων από την Αθήνα, έκανε δωρεάν εξετάσεις για το AIDS και ενημέρωνε σχετικά με τον ιό. Η πρωτοβουλία τους δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη, καθώς δεν είχε γίνει καθόλου γνωστή. Επιπλέον όταν το Σάββατο επιχείρησαν να μοιράσουν στο δρόμο δωρεάν προφυλακτικά, στο πλαίσιο σχετικής καμπάνιας, άκουσαν διάφορα «γαλλικά» από τους περαστικούς. Οι οποίοι πίστευαν μάλλον, όπως οι Έλληνες του 1980, ότι για να κολλήσεις AIDS θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον ναρκομανής ή ομοφυλόφιλος και πιθανότατα φίλος του Ιόλα και του Μπίλλυ Μπο... (Σημείωση για τους νεότερους: Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση της Ελλάδας στη δεκαετία του ‘80 αναζητήστε το πώς αντιμετώπιζαν το AIDS – είναι εξαιρετικά διδακτικό!) Η απόπειρα να υποδυθώ τον τουρίστα έληξε άδοξα όταν ξεκίνησε η βροχή. Κι ενώ αναζητούσα τα (ευτυχώς πολλά) υπόστεγα του κέντρου για να φτάσω από τα ΚΤΕΛ ως την αφετηρία της παρέλασης, κοιτούσα φευγαλέα τις βιτρίνες των καταστημάτων και τα διερχόμενα οχήματα. Κι άρχισαν οι απορίες: Μα καλά, πόσο λογικό είναι να μην υπάρχουν περισσότερες από δέκα βιτρίνες στο κέντρο με έστω κάποια λίγα καρναβαλικά στοιχεία; Πόση φαντασία χρειάζεται για να φορέσουν έστω ένα καπέλο οι οδηγοί ταξί και λεωφορείων; Πόση έμπνευση απαιτείται από τους αρμόδιους ώστε το Καρναβαλικό Κέντρο να μην ανοίγει στις 10 το πρωί (όταν όλοι κοιμούνται), αλλά να παραμένει ανοικτό κυρίως το βράδυ που όλοι είναι στους δρόμους;

τέταρτο

Ας φερθούμε επιτέλους με λίγη καλή διάθεση. Κι ας μην το κάνουμε ούτε για το Δήμο, ούτε για το Καρναβάλι. Ας το κάνουμε –επιτέλους!– για την πόλη.

6


Για τη ζωή ΜΟΥ, ρε γαμώτο Της Χρύσας Στρατίκη

Κάθε μέρα είναι ξεχωριστή.

πρωί, πάει στη δουλεία του, γυρίζει σπίτι και κάθεται όλη την υπόλοιπη μέρα μπροστά στη τηλεόραση, ούτε αυτός είναι ανούσιος. Είναι απλά βαρετός. Μπορεί η ανούσια ζωή του να τον μετατρέπει σε ένα κοινό και ανιαρό άνθρωπο, στο κλασικό αμερικανάκι που προβάλλεται μέσα από το «κίνημα» της παγκοσμιοποίησης, αλλά σε καμία περίπτωση οι άνθρωποι δεν είναι κενοί.

Εγώ είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Ζω μια ανούσια ζωή. Βιώνω τη ρουτίνα βαθιά στο πετσί μου. Η διαφορά είναι, όμως, στο ότι εγώ γνωρίζω γι’ αυτή μου την αδυναμία, διότι για αδυναμία πρόκειται, την παραδέχομαι και παλεύω για να της ξεφύγω. Ξέρω πως πολλοί θα ισχυρίζονταν ότι μια ανούσια ζωή σε κάνει και εσένα ανούσιο. Σε μετατρέπει σε ένα άνθρωπο κενό, χωρίς φιλοδοξίες και σου στερεί τη δύναμη να παλέψεις για τον εαυτό σου.

Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι δημιουργικός και ονειροπόλος. Ο άνθρωπος είναι ένα πολύ όμορφο πλάσμα. Ο θεός, το σύμπαν, το Μπιγκ Μπανκ (ή σε ο,τιδήποτε άλλο πιστεύει ο καθένας) δημιούργησε τον άνθρωπο για να σκέφτεται, να ονειρεύεται και να παλεύει για τη ζωή του με οποιοδήποτε τρόπο.

Μια ζωή μέσα σε ένα δοχείο σου προσφέρει μονάχα μια ρουτίνα. Μια ζωή τόσο ανούσια και κενή που κανείς δεν θα ήθελε να ζήσει. Κι όμως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τη ζουν, είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι.

Ψέματα. Δεν είναι έτσι. Κανείς δεν είναι ανούσιος. Κανείς. Ακόμα και ο πιο βαρετός άνθρωπος του κόσμου. Ακόμα και αυτός που ξυπνά το

Ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε για να τα παρατάει, φτιάχτηκε για να ξεπερνά τα όρια του και να υπερασπίζεται το δικαίωμά του για μια θέση κάτω από τον ήλιο.

Παρατήρηση πουλιών (birdwatching) στην πόλη μας Κείμενο - Φωτογραφία: Διονύσης Χρ. Μαμάσης M.Sc., Μελετητής, Περιβαλλοντολόγος

Εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με την παρατήρηση πουλιών (birdwatching) μέσω έρευνας και αναψυχής. Είναι μία ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας κυρίως από περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η ΟΙΚΙΠΑ, κερδίζοντας όλο και περισσότερους φυσιολάτρεις. Η παρατήρηση πουλιών είναι μια από τις ανερχόμενες μορφές εναλλακτικού οικοτουρισμού. Αποτελεί αναπτυξιακή τοπική πολιτική και οικονομική ευκαιρία για την ενδιαφερόμενη περιοχή. Ο καλλικρατικός δήμος Πατρεών ενδείκνυ-

ται για birdwatching ως μια νέα δραστηριότητα για όλες τις εποχές του χρόνου. Το αστικό αλλά κυρίως το παραθαλάσσιο μέτωπο αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής προσελκύοντας σημαντικό αριθμό ειδών. Εκτός από το Παναχαϊκό όρος, ως προστατευόμενη περιοχή Natura, τα πάρκα, το δασύλλιο, το παράκτιο έλος Αγυιάς και σ’ όλη τη θαλάσσια ζώνη συναντάμε σε κοπάδια παμφάγα πουλιά να εκμεταλλεύονται πηγές τροφής.

Με τη βοήθεια εποπτικών μέσων όπως κιάλια, τηλεσκόπιο, ψηφιακή μηχανή έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε στη πόλη μας πολλά θαλασσοπούλια που μένουν κοντά στις ακτές, όπου ξεκουράζονται, φωλιάζουν και ψάχνουν για τροφή. Παρατηρούνται θαλασσοκόρακες να στέκονται όρθιοι σε βράχια, μικρόσωμοι καστανοκέφαλοι γλάροι, Σιβηρικοί, ασημόγλαροι της Μεσογείου, κορμοράνοι να λιάζονται με ανοιχτές τις φτερούγες, αιγαιόγλαροι, μελανόγλαροι, μύχοι, σούλες με τις εντυπωσιακές διαγώνιες βουτιές τους, αλκυόνες να πετούν με γρηγοράδα και υδροβάτες που μοιάζουν σαν τα χελιδόνια. Ακόμη καταγράφονται κοινά μικροπούλια εντός του αστικού ιστού όπως καρδερίνες, κοτσύφια, σπουργίτια, φλώροι, σπίνοι, καλόγεροι, κοκκινολαίμηδες, σουσουράδες, χελιδόνια, περιστέρια, δεκαοχτούρες, ψαρόνια, καρακάξες και πουλιά που περιλαμβάνονται ως αυστηρά προστατευόμενα στην κοινοτική Ευρωπαϊκή οδηγία 79/409 «για την διατήρηση των άγριων πουλιών». Βασική προϋπόθεση για τον σωστό birdwatcher αποτελεί ο σεβασμός στη φύση και η καλλιεργημένη οικολογική συνείδηση.

■ 14/03/2014

και τα συναντάμε παντού. Πουλιά που τα θαυμάζουμε για τις πτήσεις τους, τους ελιγμούς τους, για τα μεταναστευτικά τους ταξίδια και τις ταχύτητες που αναπτύσσουν, για τα ερωτικά τους παιχνίδια, τη συμπεριφορά και τα οικολογικά τους χαρακτηριστικά.

info@mamasis.gr

τέταρτο

Τα πουλιά τα βλέπουμε

7


διαβάζω

Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

Eduardo Galeano, Μτφ: Ισμήνη Κανσή

mpapamar.blogspot.com

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ

Εκδόσεις Πάπυρος

Ραντεβού σήμερα με το βιβλίο του Eduardo Galeano που έχει εκπλήξει ευχάριστα το αναγνωστικό κοινό, χάρη βέβαια και στη «χαρισματική» μετάφραση της Ισμήνης Κανσή. Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πάπυρος μας θυμίζει κάτι που δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θυμόμαστε. Ο τίτλος του το διαλαεί ότι «Οι λέξεις ταξιδεύουν». Πού ταξιδεύουν οι λέξεις; Ταξιδεύουν στον κόσμο των ιδεών που σημαίνουν και εκπροσωπούν. Μα ταυτόχρονα –και αυτό είναι το πιο μαγικό– ταξιδεύουν όπου κάθε ένας επιθυμεί να ταξιδέψει. Γιατί κάθε λέξη παίρνει τη σημασία που ο χρήστης της θέλει να της δώσει. Όμορφος τίτλος, ενδιαφέρουσα και προκλητική ιδέα, μα πάνω από όλα ταλαντούχα και αφοπλιστική γραφή. Οι λέξεις λοιπόν ταξιδεύουν με την πένα του Galeano και μαζί του ταξιδεύουμε και εμείς, οι αναγνώστες και θαυμαστές του. Κάθε λέξη αφήνεται ελεύθερη και τοποθετείται στη σελίδα του με τέτοιο τρόπο που όχι μόνο δε χάνει τη δύναμή της αλλά αυξάνει και τη δυναμική της. Οι λέξεις εξαρ-

τώνται από τον τρόπο και το «χώρο» στον οποίο «χρησιμοποιούνται» και αυτό ο Galeano φαίνεται να το έχει συνειδητοποιήσει καλά. Ακούγεται θεωρητική η προσέγγιση της ανάγνωσης των ιστοριών του μα είναι τόσο μαγική και ταξιδιάρικη η αίσθησή τους που οποιαδήποτε άλλης μορφής μεταφορά τους θα φαινόταν αν μη τι άλλο να υπολείπεται του μεγαλείου τους. Ιστορίες σε μορφή διηγήματος μα και ποιητικής φόρμας –σε μεγάλη βέβαια έκταση– για τα καθημερινά «αποσπάσματα» των συνταξιδευτών μας. Ιστορίες για πάθη αναομολόγητα ή όμολογημένα, για μίση, για αγάπες και έρωτες, για δυστυχίες ή χαμόγελα. Ιστορίες μόχθου, αγωνίας, ελπίδας που ποτέ δεν κάμπτεται. Ιστορίες ταξιδιάρικες που σε παρασύρουν όχι τόσο στην πλοκή τους –η οποία όλο και κάτι σου θυμίζει– μα στη σαρωτική τους δύναμη να σε σηκώνουν ψηλά και να σε παίρνουν πάνω, μαζί τους, εκεί στον «άλλον τόπο» από τον οποίο όλα φαίνονται ίδια όπως τα ξέρουμε μα και τόσο διαφορετικά. Θεωρώ ότι το βιβλίο με το οποίο σας καλώ για ραντεβού μαζί του σήμερα ξεχωρίζει πρώτιστα χάρη στον τρόπο γραφής και «καλέσματος» των λέξεων να υπηρετήσουν τις ιστορίες του. Θαρρείς και όλο το βιβλίο θέλει να σου πει μια ιστορία με πολλά πρόσωπα. Και η ιστορία είναι τούτη η απλή. Κάθε λέξη σε ταξιδεύει αρκεί να μην ξεχνάς να της δίνεις υπόσταση. Καλή ανάγνωση!

Θυμάμαι… Την Πάτρα το 1834 ίου Του Ξενοφώντα Παπαευθυμ

papaefks@hol.gr

νιού της από τη βοριΗ άποψη της Πάτρας και του λιμα Εθνολογικό Μουρικό νή πλευρά, του 1834, από το Ιστο άρχισε να παίρμας η πόλ η σείο Αθηνών, μας θυμίζει πως κέντρου και σημαντινει τη μορφή ενός μεγάλου αστικού μεταεπαναστατικά χρόκού λιμανιού ήδη από τα πρώτα τρια και τον πολεοοδίσ Καπ νια, χάρη στη μέριμνα του Ι. η. λγαρ Βού Στ. δομικό σχεδιασμό του

Ο Madης

madhs.tetartaios@hotmail.com

H Συνήθως όταν ένας δεν έχει κάτι να μας πει

αρχίζει τα «κάποια στιγμή πρέπει να...», «ίσως κάποτε θα έπρεπε να...», «καλό θα ήταν να...» και τα λοιπά και τα λοιπά.

C Οι παλιοί τα έλεγαν αυτά λόγους παραινετι-

F Τι πα' να πει δηλαδή αυτό το «καλό θα ήταν να...». Για ποιόν είναι καλό ρε μεγάλε; Και γιατί είναι καλό; Επειδή σ’ αρέσει εσένα;

νει το μάτι λέγοντάς σου υποσυνείδητα: «εγώ το λέω για το καλό σας και σ’ εσάς πλέον μένει να κάνετε αυτό που πρέπει».

I Όχι όμως. Δεν σου μιλάει λογικά ο τύπος. Μι-

F Δηλαδή ένα πράγμα όπως μιλάει ο καλός θε-

κούς και συνήθως ήταν κηρύγματα που έκαναν οι παπάδες κάθε όποταν έπρεπε το έθνος να πάρει τα ίσα του και να έρθει στον ίσιο δρόμο (δηλαδή κάθε Κυριακή).

λάει θεολογικά. Για την ακρίβεια δεν σου μιλάει. Κατηχητικό σου κάνει κι εσύ φρόντισε να είσαι σωστό παπαδοπαίδι, να κρατάς τη λαμπάδα ψηλά για να μη στάζει και λέγε μετά από αυτόν: «καλόν είναι να...».

B Περάσαν οι καιροί και αυτού του τύπου οι

C Και φυσικά «ίσως κάποτε θα έπρεπε να απο-

τέταρτο

■ 14/03/2014

θρησκευτικές παραινέσεις ξέφυγαν από τον φυσικό τους χώρο, αυτόν της εκκλησίας, και γέμισαν τις στήλες των εφημερίδων, τις στήλες των πόρταλ και γενικώς πήξαμε στην μπουρμπουλήθρα.

8

φασίσουμε σαν κοινωνία ότι...». Δεν σου λέει δηλαδή ο τύπος τι είναι αυτό που θέλει να πει καθαρά και ξάστερα. Όοοοοχχχι! Σου λέει ότι κοίτα να δεις εγώ λέω αυτό αλλά «ίσως», «κάπου», «κάποτε», «κάποιοι», «καλό θα ήταν», να αποφασίσουν αυτό που σου λέω εγώ. Και ταυτόχρονα σου κλεί-

ούλης στα κακά παιδιά: κοίταξε παιδί μου, εγώ δεν σε πιέζω –μην ξεχνάς όμως πως είμαι θεός– αλλά ίσως θα έπρεπε να –μην ξεχνάς πως είμαι θεός– να αποφασίσετε όλοι μαζί ότι εγώ είμαι ο θεός κι αυτό που λέω είναι το σωστό. Και πρόσεξε αγαπητό μου παιδί: αν δεν αποφασίσετε, εσείς όλοι μαζί, αυτό που σου λέω εγώ, η κόλαση έχει ανοίξει τις πύλες της και σας περιμένει.

B Με άλλα λόγια καλώς ήρθατε στο νέο μεσαιω-

νικό κολαστήριο λόγο που απευθύνεται σε άλογα όντα. Καλώς ήρθατε στο κατηχητικό της νέας χιλιετίας...


ακούω

Του Μίμη Πλέσσα ■ dimplessas@gmail.com

Temples - Sun Structures [Heavenly Recordings, 2014]

Ένα από τα κυριότερα ρεύματα της εποχής στον εναλλακτικό ήχο, είναι φυσικά αυτό της νεο-ψυχεδέλειας, δίσκους του οποίου έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές μέσα από τη στήλη. Πολλά συγκροτήματα, κυρίως από την Αμερική αλλά στη συνέχεια και από πολλές άλλες χώρες, ανέσυραν τις ψυχεδελικές φόρμες από τη δεκαετία του ’60 και αναγέννησαν ένα είδος που φαίνεται να έχει ευρεία αποδοχή και εξίσου μεγάλη δεξαμενή δημιουργίας. Σαν να έμεινε ανέγγιχτο από το χρόνο και με ένα φρεσκάρισμα φαντάζει ο κυριάρχος ήχος στη σύγχρονη ροκ. Από τις πολλές χώρες που έβγαλαν τα τελευταία χρόνια τέτοιες μπάντες απουσιάζε μέχρι στιγμής η Αγγλία. Η νεο-ψυχεδέλεια όμως έφτασε και στο νησί και έστω κι αν δεν την έχουμε συνδέσει τόσο με τη ροκ παράδοση των Βρετανών (με εξαιρέσεις φυσικά όπως είναι κάποιες εποχές των Beatles και των Pink Floyd), οι Temples προσπαθούν να αποδείξουν ότι τα καταφέρνουν το ίδιο καλά με τους ομοϊδεάτες τους στην Αμερική, όπου η ψυχεδέλεια κυλάει στις φλέβες τους. Η πρώτη εμφάνιση των Temples ήρθε το καλοκαίρι που μας πέρασε με τα singles Shelter Song και Colours to Life να αποπνέουν μια φρεσκάδα που συνδυάζει την ψυχεδέλεια με την κατά βάθος ποπ λογικής σύνθεση. Το Sun Structures λοιπόν ήταν ένας δίσκος που κυριαρχούσε στην δισκογραφική ατζέντα και αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Shelter Song ανοίγει το δίσκο και ακούγοντας το ετοιμάζεσαι για ένα up-tempo ψυχεδελοποπ δίσκο, που θα έχει μελωδίες που θα σου κολλήσουν στο μυαλό και θα φαίνονται οικείες από τις πρώτες ακροάσεις. Όντως κάπως έτσι είναι και η συνέχεια που δεν απογοητεύει σε καμία στιγμή. To ομώνυμο Sun Structures θα σε κάνει να πιστέψεις ότι μαζί τους παίζει ο Syd Barrett, στο Keep In The Dark ο John Lennon και στα Move With The Season και The Guesser ότι κάνουν πολύ καλή παρέα με τους Byrds και τους Love. Τελικά όμως η μουσική τους, ενώ δανείζεται πολλά στοιχεία από όλους αυτούς που έγραψαν ιστορία στο είδος, έχει το δικό τους μοντέρνο στίγμα. Ίσως αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την παρουσία πλήκτρων, από τη γεμάτη παραγωγή ή την ισορροπία ανάμεσα στη χαοτική αίσθηση της ψυχεδέλειας και τη ζεστασία της ποπ. Το εύλογο όμως ερώτημα απαντάται ξεκάθαρα. Οι Temples μπορεί να αγαπάνε πολύ το παρελθόν, αλλά δεν βαλτώνουν σε αυτό. Το Sun Structures είναι ένα ψυχεδελικό διαμάντι, που συνεχίζει το είδος από εκεί που έμεινε στα τέλη των ‘60s, όταν οι περισσότεροι χαόθηκαν σε αυτό τον πολύχρωμο κόσμο.

Ο wave 97.4 προτείνει Top 10 Μαρτίου 01

U2 – Invisible

02

White Lies - Getting Even

03

Editors – Formaldehyde

04

The Pixies - Blue Eyed Hexe

05

Placebo – Purify

06

Franz Ferdinand - Right Action

07

The Vaccines - Melody Calling

08

You Me at Six - Room to Breathe

09

Cage The Elephant - Come A Little Closer

10

Jagwar Ma - Uncertaint

www.templestheband.com

Τα νέα της εβδομάδας: ■ O Tricky επιστρέφει στη χώρα μας για δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 11 και 12 Απριλίου αντίστοιχα. Ο βρετανός μουσικός που ξεκίνησε με τους Massive Attack στις αρχές της δεκαετίας του ’90, φέρνοντας επανάσταση με τη γέννηση του trip-hop, μετράει άλλες δύο δεκαετίες σταθερά καλής προσωπικής δισκογραφίας. Στην Ελλάδα θα έρθει έχοντας στις αποσκευές του το τελευταίο του εξαιρετικό άλμπουμ False Idols, που έχουμε παρουσιάσει στη στήλη.

τέταρτο

■ 14/03/2014

■ Τίτλοι τέλους έπεσαν δυστυχώς για τους The Rapture, μια μπάντα από τη Νέα Υόρκη που συνδύασε τη χορευτική κουλτούρα με τη ροκ δυναμική και ταυτίστηκε με το λεγόμενο κίνημα dancepunk. Σίγουρα δεν έχει το ειδικό βάρος άλλων, αλλά σαν μπάντα προσέφερε κάμποσα χορευτικά singles που τιμήσαμε δεόντως αρκετές φορές (αρκεί να θυμηθούμε τα How Deep Is Your Love? και House of Jealous Lovers).

9


Μικροί επιχειρηματίες, μεγάλο όραμα!

έξοδος

Της Χριστίνας Ζουρνατζίδη

Είσαι φοιτητής;

Ονειρευόσουν από μικρός να διοικήσεις τη δική σου επιχείρηση; Τώρα μπορείς να διοχετεύσεις το επιχειρηματικό σου ταλέντο μέσα από το Business Talents, έναν πρωτοποριακό, εθνικό και διεθνή διαγωνισμό για φοιτητές!

Όχι, μην αγχώνεσαι... Η δημιουργική διάθεση, το επιχειρηματικό δαιμόνιο και φίλοι με το ίδιο όραμα αρκούν για να συμμετάσχεις με την ομάδα σου στο διαγωνισμό. Διαθέτει επιχειρηματικό προσομοιωτή μέσω του οποίου διεξάγονται τα αποτελέσματα και αποτελεί πιστή αναπαράσταση μιας εταιρίας, δίνοντας τη δυνατότητα εξάσκησης και πρακτικής, απόκτησης εμπειρίας και μάθησης, ενώ παράλληλα σε στελεχώνει με εφόδια και δυνατότητες για επαγγελματικό προσανατολισμό. Εκτός από ανάπτυξη δεξιοτήτων και προσωπική ικανοποίηση, όμως, δίνει επιπλέον αξία στο βιογραφικό σου και η διάκριση στο διαγωνισμό συνδυάζεται με βραβεία, υποτροφίες, διπλώματα και κύρος. «Μότο» του διαγωνισμού: «Όλα στην επαγγελματική ζωή είναι διοίκηση!» Κι επειδή ζούμε και σπουδάζουμε στην όμορφη Πάτρα, δε γίνεται να μην αναφερθεί η διάκριση του Πανεπιστημίου Πατρών στο διαγωνισμό, που μέχρι στιγμής βρίσκεται με την ομάδα των Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών στην 31η θέση από τους 625 συμμετέχοντες! Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου μας, βέβαια, δεν σταματά εκεί, αφού μπορεί καθένας από εμάς να το φθάσει ακόμα και στην πρώτη θέση!

Ένα κέρασμα – έκπληξη

σας περιμένει αύριο Σάββατο μετά τη 1 το μεσημέρι στο «Απέριττο» της Ραδινού. Το «Απέριτττο» σας κερνά ούζο, τσίπουρο ή μπύρα παρέα με εκλεκτά μεζεδάκια... Στόχος να δείτε το νέο πρόσωπο του μαγαζιού που έχει πλέον μετατρέψει και τους δύο ορόφους του σε έναν all-day μεζεδοκαφενέ με στόχο να γίνει η καθημερινή σας βόλτα!

λίσματα Νάξο, Αιγαιοπελαγίτικα με αρχοντική Άνδρο, τη του Κάβο Ντόρο, την

από το στενό δων, των Ζευκαλήσιά των Σφουγγαρά τη Σαντορίνη, τα νη μικρασιατικές ακτές τις ν αλλά και από ρω σά υρ Κο ν τω ν, δω την Κυριακή μετά ς, θα παρουσιαστούν της Ιωνίας και Αιολία ελεύθερη είσοδο. ικο (Ηφαίστου 36), με τις 9.30 μ.μ. στο Απτάλ ερα όχθη του θα τίπ αν στο Αιγαίο και την ση νη λά ισπ περ ική υσ Η μο ύδι, Νίκο Μήλα στο ραμολέγκου στο τραγο γίνει από τους: Νίνα Κα Τσαρούχη στο ούτι. στο σαντούρι και Κώστα βιολί, Χριστίνα Κουκή

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να ανατρέξεις στο www. businesstalents.com.

Απόψε στο Rocky Raccoon

(Πουκεβίλ 24) οι Απόστολος Οικονόμου και Μίμης Πλέσσας συμπράττουν στα ντεκς και διαλέγουν τα δικά τους Top of the Pops για μια groovy, up tempo και pure pop Παρασκευή... Μετά τις 10 ο τηλεφωνικός θάλαμος δέχεται κλήσεις από Αγγλία μεριά!

Οι Misty Rio 

τέταρτο

■ 14/03/2014

εμφανίζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Πάτρας, live στο Ευοί Ευάν στο Ρίο, αύριο Σάββατο μετά τις 10 το βράδυ με alternative, psyched elic και ροκ διάθεση.

10


Το «Ερωκέρι»

ζωντανή κεφάτη καρναβαλική βιτρίνα

που ετοίμασε το κατάστημα ρούχων "Simeonidou dressing spot" στην πλατεία Όλγας (Ρ. Φεραίου) ήταν από τις καλύτερες στιγμές του καρναβαλιού. Με τη συμμετοχή ανάμεσα σε άλλους και του γνωστού ηθοποιού Πάνου Σκουρολιάκου, η βιτρίνα ζωντάνεψε για τα καλά λίγες μέρες πριν το τέλος του Καρναβαλιού, προκαλώντας έκπληξη σε πελάτες και περαστικούς και ακόμα μεγαλύτερο κέφι και σατιρική διάθεση σε όσους το μάθαιναν μέσα από τα δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Στη σελίδα

ιλοποίτου «Πλέξη class» (Φ k μποoo eb fac μενος 34) στο μερώενη να ς ρκώ δια ρείτε λαβές ρα νεστε για τις νέες πα πλερ υά σο αξε σε νήματα και είρν πα να και λά αλ ξίματος, ς γίε υρ τε ιδέες για τις δημιο καένο γημ λο που με δικαιο ημεριμάρι επιδεικνύουν καθ νέονά οι πελάτισσες που εμπ ώτα πρ τα ρει νται ή έχουν πά α. τημ άσ κατ το ό απ μαθήματα

■ 14/03/2014

(Βότση 60, τηλ. 2613017913) κάνε ι πραγματικότητα το ονειρό σας! Το εργαστήρι του «Ερωκέρι» σε συν εργασία με εσάς κάνει την ιδέα σας πραγματικό τητα δημιουργώντας πρωτότυπες λαμπάδες για τον γάμο σας και ότι χρειάζεστε για την διακ όσμηση της εκκλησίας και της δεξίωσης. Οι τιμέ ς του εργαστηρίου και τα υψηλής ποιότητα ς υλικά θα ξεπεράσουν κάθε φαντασία σας αφή νοντας έκπληκτους εσάς και τους καλεσμένους σας.

■Η

τέταρτο

αγορά

11


Επιμέλεια: Θανάσης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Μουργελάς

ατζέντα

Στείλτε μας τις εκδηλώσεις σας στο email info@tetartopress.gr

Μουσική Υπόγεια Ρεύματα live Τα Υπόγεια Ρεύματα, στη νέα εποχή που εγκαινιάζουν, ανακατασκευάζουν τον ήχο τους, προσεγγίζουν ξανά τα τραγούδια τους και γράφουν από την αρχή καινούργια. Αποτελούνται από τους Γρηγόρη Κλιούμη (κιθάρα - τραγούδι), Μάριο Τσάγκαρη (πλήκτρα -τραγούδι), Νίκο Γιούσεφ (ηλεκτρικό μπάσο, μουσικό πριόνι) και Τάσο Πέππα (τύμπανα). Opening: Sophokles Thavmastos & the dream walkers. Προπώληση: 8 ευρώ Είσοδος: 10 ευρώ Σάββατο 15/3, 21:00 Μικρός Πρίγκηπας, Ρ. Φεραίου 150, Πάτρα Τηλ.: 6972 807170 Διονυσία Καρόκη live Παρασκευή 14/3, 22:30 Teatro, Veso Mare, Πάτρα The Halay Τrio live Μουσικές της ανατολής και συνθέσεις των Ara Dinkjian, Omar Faruk Tekbilek, Κώστα Θεοδώρου, NY Gypsy All-Stars κ.α. από τους Μίκη Ατταλειάδη (μπάσο), Αλέξανδρος Κλαδάς (κρουστά), Κώστας Τσαρούχης (ούτι). Είσοδος ελεύθερη Τριτη 18/3, 22 00 «Το μεγάλο μας τσίρκο» Αρχιεπισκόπου Κυρρίλου 14, Πάτρα «Νόστιμα Θέλγητρα» Ο κιθαρίστας και συνθέτης Ανδρέας Γεωργίου δημιουργεί επι σκηνής με την οκτάχορδη κιθάρα του 15 μουσικά ιντερμέτζι, εμπνεόμενος από την ποιητική συλλογή «Νόστιμα Θέλγητρα» του Φώτη Δη-

Cocktail Bar Mαρίνα Πάτρας μητρόπουλου. Τα ποιήματα θα αποδώσουν οι ηθοποιοί: Έφη Αναλυτή και Μιχάλης Σμυρλής και ο ποιητής Φώτης Δημητρόπουλος. Σάββατο 15/3, 20.00 «Περί Τεχνών»» Κανακάρη 65 & Αράτου, Πάτρα «Άλλοι δρόμοι» Ρεσιτάλ πιάνου με έργα της διακεκριμένης συνθέτιδος Μαριέττας Θεοτίκου, παρουσιάζει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας. Είσοδος Ελεύθερη. Σάββατο 15/3, 20:30 Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου Παλαιό Νοσοκομείο, Αίγιο Νέδα: Σύγχρονες Συνθέσεις από τη Μουσική Παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου Οι «Νέδα» δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2012 από τους: Χρήστο Μπάρμπα (νέι, φωνή), Βικτώρια Τάσκου (ούτι, φωνή), Γιώργο Παπαϊωάννου (βιολί), και Παύλο Σπυρόπουλο (κοντραμπάσσο) μετά τη γνωριμία τους στο Μουσικό Εργαστήριο «Λαβύρινθος» Χουδετσίου, Κρήτης. Είσοδος 8 ευρώ. Σάββατο 15/3, 21:30 Θέατρο «Αγορά» Καραϊσκάκη 149 Τηλ.: 2610 225584

ΘΕΑΤΡΟ «Η ζωή μπροστά σου» Η ιστορία μίας ηλικιωμένης γυναίκας της μαντάμ Ρόζας που μεγαλώνει ένα ορφανό παιδί που της το έχουν εγκαταλείψει οι γονείς του. Tο έργο του Ρομάν Γκαρί παρουσιάζει ο θίασος της Άννας Βαγενά. Εισιτήρια: Απογευματινή 12 ευρώ, Βραδινή 15 ευρώ (Μειωμένο 12 ευρώ) 17/3, 18:00 & 21:00 18/3, 21:00 «Θέατρο Απόλλων» Πλατεία Γεωργίου,Πάτρα Τηλ.: 2610 273 613 «Τα 7 μπισκότα» Δυο ξαδέλφια πρέπει να φέρουν σε πέρας μια πρωτόγνωρη γι’ αυτούς αποστολή, προκειμένου να βοηθήσουν τον θείο και ευεργέτη τους, που βρίσκεται σε δύσκολη στιγμή και τους χρειάζεται. Παίζουν οι Μάκης Παπαδημητράτος και Βαγγέλης Αλεξανδρής και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τιμπιλής. Είσοδος 8 ευρώ (φοιτητικό – ανέργων), 10 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (ταμείο) Τρίτη 18/3, 21:30 θέατρο Λιθογραφείον, Μαιζώνος 172Β, Πάτρα Τηλ.: 2610 527584, 6932 319222

■ 14/03/2014

«Οι βαλίτσες» Από τη Θεατρική ομάδα Εκπαιδευτικών Πάτρας Ρωγμή σε κείμενο και σκηνοθεσία του Ανδρέα Θανασούλα. Εισιτήρια: 7 ευρώ (έσοδα των πωλήσεων θα δοθούν στην Εθελοντική Ομάδα χέρι χέρι) 14 - 16 & 20 - 23/3, 21.00 «Θέατρο Επίκεντρο» Νόρμαν 16 και Αγ. Διονυσίου Τηλ.: 2610461 272, 6987 704990

τέταρτο

«Τα κοκκινομπλέ πατίνια» Ο Αργύρης ζει με τη μάνα του στο Παγκρά-

12

τι. Μια μέρα, αναπάντεχα, κερδίζει από μεγάλη τράπεζα ως «δώρο» ένα ζευγάρι πατίνια, που ήταν πάντα παιδικό του όνειρο. Στη σημερινή ηλικία του όμως, 43 ετών, δεν ξέρει πώς να τα χρησιμοποιεί και καταφεύγει σε αγνώστους κυρίους, μήπως μπορέσουν αυτοί να τον συμβουλέψουν. Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ντάβαρης, Παίζουν: Γεράσιμος Ντάβαρης, Γιώργος Λογαράς, Παναγιώτης Κολυρόπουλος, Δημήτρης Σπηλιωτόπουλος. Μέχρι 13/4 Πέμπτη-Σάββατο 21:15 & Κυριακή 20:15 Θέατρο Αντίμετρο Φαβιέρου 5, Πάτρα Τηλ.: 6937 492516 «Με αφορμή το χιόνι που λειώνει» Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας παρουσιάζει μία θεατρική διασκευή από το έργο του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι «Σημειώσεις από το Υπόγειο». Κεντρικό πρόσωπο της νουβέλας ο άνθρωπος χωρίς όνομα, που μιλάει από το υπόγειο της ύπαρξής του. Διασκευή-Σκηνοθεσία Ελένη Μποζά, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, Παίζουν: Νίκος ΓιαλελήςΣοφιάννα Θεοφάνους. 14 - 16/3 Παρασκευή - Σάββατο, 22:00. Κυριακή, 19:00 & 22:00. Εκπαιδευτικό Χώρο Μπάρι. Σανταρόζα 7 & Καρόλου «Moliere –George Dandin» Το θέμα του απατημένου συζύγου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σατανική κοινωνική μηχανή, απασχολεί τον κωμωδιογράφο της γαλλικής κλασικής δραματουργίας, Μολιέρο. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος-12 ευρώ μαθητικό, φοιτητικό και άνω των 65 ετών. 10 ευρώ το ομαδικό & η απογευματινή παράσταση του Σαββάτου (18:30). 5 ευρώ ανέργων και ΑΜΕΑ. Μέχρι 16/3. Παρασκευή στις 21:15, Σάββατο 18:30 & 21:30. Κυριακή 20:00. Δημοτικό Θέατρο Απόλλων Πλατεία Γεωργίου, Πάτρα Τηλ.: 2610 273613 «On line» Το «on line» είναι ένας ιστότοπος, ένα εικονικό περιβάλλον, ένας τρόπος να ζεις

χωρίς πραγματική επαφή, με την ασφάλεια της απόστασης και της ανωνυμίας. Ένα κοινωνικό φαινόμενο που χαρακτηρίζει την εποχή του δυτικού τρόπου ζωής. Σκηνοθεσία - Σύνθεση -Επιλογή κειμένων: Γιώργος Ρούφας. Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Μαντώ Κεραμιδά, Γιώργος Μάρκου, Δημήτρης Παπαδάτος, Λυδία Τζανουδάκη, Τηλέμαχος Τσώλης. Παρασκευή 14/3, 17:15 Δημοτικό Θέατρο Απόλλων Πλατεία Γεωργίου,Πάτρα Τηλ.: 2610 273613 «Ο Κυρ Σιμιγδαλένιος» Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί από το τμήμα του νηπιαγωγείου «Κέντρο Προσχολικής Αγωγής - Κατερίνα Γεώρμα». Προλογίζει η Κωνσταντίνα Κοτσή, Ψυχολόγος – Σύμβουλος. Τετάρτη 19/3, 19:30 Θέατρο Λιθογραφείο, Μαιζώνος 168-174, Πάτρα «Η Κάλπικη Λίρα» Από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας- Αχαΐας σε σκηνοθεσία Ηλία Αναστασόπουλου. Είναι βασισμένο στο γνωστό κινηματογραφικό έργο, το οποίο διασκεύασαν μέλη της ομάδας μαζί με το σκηνοθέτη. 13-17/3, 21:15 Λιθογραφείο, Μαιζώνος 172β, Πάτρα Τηλ.: 6972 692684 Ελένης Λαδά «Κρεμάστρα» Ένας άντρας. Mία γυναίκα. Θύτης και θύμα. Ένα μονόπρακτο για δύο. Μία σύγκρουση με τα θέλω δίχως τέλος και αρχή. Όταν η πόρτα κλειδώσει, τα πάντα αλλάζουν. Σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης,
Με τους Μάριο Κρητικόπουλο, Παναγιώτα Μπιμπλή.
Μέχρι 18/3, 21.30 Θέατρο Act Σκάλες Γεροκωστοπούλου, Πάτρα Πήτερ Μπαμ (funny magic show) Μια διαδραστική παράσταση για παιδιά και γονείς με ταχυδακτυλουργικά κόλπα, διαγωνισμούς δεξιοτήτων, χορό και πολλά μαγικά τρικ. Με τον Τάκη Τσίτσα Μέχρι 13/4, κάθε Κυριακή στις 12.00 Θέατρο Act Σκάλες Γεροκωστοπούλου, Πάτρα

ΕΚΘΕΣΕΙΣ «Χειροποιήματα» Τριήμερη έκθεση χειροποίητων δημιουργιών - μοναδικά κοσμήματα, γουστόζικες τσάντες και λαχταριστά σαπούνια. Μέχρι 16/3, 11:0021:00 Ηχότοπος Art Cafe Αράτου 14Α, Πάτρα together for ever Έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Νικολάου. Μοναχικές αλλά και συντροφικές φιγούρες που στροβιλίζονται σε αέναους χώρους με τα άπειρα και χαώδη μυστικά που τα διέπουν να διαφαίνονται πίσω από τα ομιχλώδη χρώματα. Μέχρι 22/3 Cube Γκαλερί, Μιαούλη 39, Πάτρα Τηλ.: 2611 110069 Έκθεση Ζωγραφικής της Έφης Τσελέντη Κουλουμπαρίτση Μέχρι 6/4 Ιντεάλ,, Αγ. Νικολάου 4 Τηλ.: 2610 225565 «Μικροαπορρίματα στη Μεσόγειο» Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας - Παράρτημα της Πάτρας. Είσοδος Ελεύθερη Μέχρι 11/4, 9:00-14:00 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Τηλ.: 2610 996732, 969972, 969973 «Σχέδια και χαρακτικά Ελλήνων εικαστικών Δωρεά Τάκη και Μαίρης Τσονάκα» Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται χαρακτικά όλων των τεχνικών, απο ξυλογραφίες, χαλκογραφίες και οξυγραφίες, μέχρι λιθογραφίες και μεταξοτυπίες, αλλά και πρωτότυπα σχέδια. Μέχρι 17/5 Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών


ατζέντα

Θεατρικό Εργαστήρι στο θέατρο act Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και εφήβους με βάση τον αυτοσχεδιασμό. Ασκήσεις υποκριτικής και θεατρικό παιχνίδι με την ηθοποιό Ελένη Καραμούζη, με σκοπό την ανάπτυξη της φαντασίας και της εξωστρέφειας του παιδιού, παράλληλα με τη διασκέδαση! Εργαστήρι υποκριτικής και θεατρική κίνηση. Η σωματική κίνηση και η υποκριτική τέχνη στο σύγχρονο θέατρο. Κύκλος τρίμηνου σεμιναρίου με την ηθοποιό Ελένη Καραμούζη (υποκριτική) και την χορογράφο Τριάδα Παπαγεωργίου (physical theater, κινησιολογία). Διάρκεια Σεμιναρίου: Μάρτιος-Μάιος. Kάθε Τετάρτη & Παρασκευή 16:00-19:00 Κόστος Σεμιναρίου: 60 ευρώ ανά μήνα Πληροφορίες-κρατήσεις: 6975 884762 Θέατρο Act Σκάλες Γεροκωστοπούλου, Πάτρα Σεμινάριο Ορθοφωνίας-Μονωδίας στο θέατρο act Με την Κωνσταντίνα Μάντζαρη. Απευθύνεται όχι μόνο σε όσους χρησιμοποιούν τη φωνή τους στις εργασιακές τους συνθήκες, (εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς ,ηθοποιούς, τραγουδιστές κ.ά.) αλλά και στον καθένα που θέλει να βελτιώσει την ποιότητα της επικοινωνίας στην καθημερινότητά του. Διάρκεια Σεμιναρίου: 32 ώρες Από το Σάββατο 15/3, Κάθε Τρίτη & Σάββατο 17:00-19:00

«Εγκεφαλικές αποδράσεις» Σχολική Ημερίδα που διοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής, στα πλαίσια της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο». Κυριακή 16/3, 10:00 Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστήμιο Πατρών «Δημιουργία και Διαχείρηση Ιστσελίδων με JOOMLA» Σεμινάριο από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων. 21/3, 17:00-21:00 22/3, 9:00-17:00 Πλατεία Πίνδου 1, Πάτρα Τηλ.: 2610 318573 Σεμινάρια Patra strΑRΤs crafting Πρωινά και απογευματινά τμήματα ζωγραφικής με προτζέκτορα,Τρίτη - Πέμπτη. Τμήμα μεταποίησης και ανακαίνησης επίπλου, Τρίτη 11/3, 17:00 - 19:00. Τηλ.: 2610 422524, 6942 567200 (Αναστασία Κασιάδη). Παιδικό Εργαστήρι «Παίζω με την διατροφή μου» Δώστε τη δυνατότητα στο παιδί σας να μάθει πως να τρέφεται σωστά και να κάνει νέους φίλους μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά 6 - 10 ετών και η διάρκεια του είναι 3 μήνες (2 ώρες την εβδομάδα. Κόστος: 20 ευρώ/μήνα. Έναρξη 15 Μαρτίου. Ευτροφία, Μαιζώνος 52, Πάτρα Τηλ.: 2610 220159 Παιδικά εργαστήρια Tα παιδια δημιουργούν κοσμήματα για την άνοιξη με διάφορα χρώματα και σχέδια. Σάββατο 15/3, 11:3013:30 & 18:00-20:00 Παιδικό καλλιτεχνικό εργαστήρι «Κόκκινα Μολύβια» Κανακάρη Ρούφου 41

Τηλ.: 6944 163408, 6978 072303, 2613 016895 «Ιγκόρ, το πουλί που δεν μπορούσε να τραγουδήσει» Εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Σάββατο 15/3, 10:3012:30 Μικρό Καράβι Τηλ.: 2610 454033, 6939 700881 Αναστασίου Πολυζωίδη 25 & Μαρκορά, Πάτρα

Άλλες Εκδηλώσεισ «Αυλαία». Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Αθηνάς Καλλιμάνη Η Αθηνά Καλλιμάνη είναι εκπαιδευτικός και Διευθύντρια του Θεατρικού Εργαστηρίου της «Πολυφωνικής». Η παρουσίαση της συλλογής θα γίνει με την ευθύνη των εκδόσεων «ΤΟ ΔΟΝΤΙ» και θα μιλήσουν η Ελευθερία Κρούπη- Κολώνα, Δρ. Φιλολογίας- π. Σχολικός Σύμβουλος, η Μάχη Παπαζήση, εκπαιδευτικός και ο Άρης Δρουκόπουλος, φιλόλογος. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τρία μελοποιημένα ποιήματα της Αθηνάς Καλλιμάνη, με μουσική που έγραψε η Δήμητρα Πίτσου και τα οποία θα ερμηνεύσει η Δώρα Πετρίδη. Θα τη συνοδεύσουν μουσικά ο Σέργιος Σοιλές [φλάουτο], ο Κώστας Κονδύλης [κρουστά] και η Δήμητρα Πίτσου [πιάνο]. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Σάββατο 15/3, 20:00 Αίθουσα συναυλιών «Τόλης Νομικός», Πολυφωνική Χοροδία πάτρας, Κορίνθου 280

02:00 το βράδυ. Τηλ.: 2610 321687,6970 292266 (10:00 – 14:00) «Παραμυθοβραδιά» Μια παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία κρουστών για μικρά και μεγάλα παιδιά. Στην αφήγηση η Άννα Δενδρινού. Στα κρουστά ο εμψυχωτής και δάσκαλος κρουστών Νίκος Φορλίδας. Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος «Θεόφιλος Κορυδαλλεύς». Είσοδος Ελεύθερη Σάββατο 15/3, 18:3020:00 16ο Γυμνάσιο Πατρών Οδός Κορυδαλλέως, Πάτρα «Αφιέρωμα σε Έλληνες Ποιητές» Εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια μέρα ποίησης διοργανώνει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία με την υποστήριξη του Ιδρύ-

ματος Ποίησης και του Θεάτρου Αγορά. Είσοδος Ελεύθερη. Τετάρτη 19/3, 19:30 «Θέατρο Αγορά» Καραϊσκάκη 149, Πάτρα «Από τις Δύο Πλευρές του Αιγαίου» Ο Χώρος Εναλλακτικής Παρέμβασης «Κοινοτικόν» διοργανώνει τη προβολή του Β΄ Μέρους της σειράς των ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Παρασκευή 14/3, 20:00 & 22:00 Τιμές Εισιτηρίων: 5 Ευρώ (Κανονικό), 3 Ευρώ (Φοιτητικό/Μαθητικό) Κινηματογράφος Ιντεάλ Πεζόδρομος, Αγ. Νικολάου 4, Πάτρα «Kρίσιμες Ναυμαχίες στα Νερά του Ιονίου: Άκτιο-ΝαύπακτοςΝαυαρίνο» Η εκδήλωση οργανώνεται από τον κύκλο ΜΑΓΝΑΥΡΑ. Αίθουσα Επιμελητηρίου

Αχαίας, Μιχαλακοπούλου 58, Πάτρα Τηλ.: 2610 225180 Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πατρών - Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το έργο των δύο βιβλιοθηκών και θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων και διαλόγου με πρόσωπα και φορείς από την ακαδημαϊκή κοινότητα, το χώρο του βιβλίου και της βιβλιοθηκονομίας. Παρασκευή 14/3, 19:30 Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών

«Επίσκεψη στην Αθήνα» Το Αχαϊκό Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων οργανώνει μονοήμερη εκδρομή στην Αθήνα. Η επίσκεψη περιλαμβάνει παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «ΣΥΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ» & επίσκεψη σε Μουσείο της Αθήνας. Σάββατο 15/3, Ώρα αναχώρησης: 08:00 το πρωί – επιστροφή

■ 14/03/2014

«Ενεργειακές προτεραιότητες στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα» Το «3o Forum Ενέργειας» διοργανώνεται από την εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με Συνδιοργανωτή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Δυτικής Ελλάδος. Παρασκευή 14/3, 17:00 - 22:00, Σάββατο 15/3, 10:00 20:00, Ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ»

Κόστος Σεμιναρίου: 140€ Πληροφορίες - κρατήσεις: 6975 884762 Θέατρο Act Σκάλες Γεροκωστοπούλου, Πάτρα

τέταρτο

Σεμινάρια συνέδρια

13


βλέπω

Της Μαριάννας Ξυνή ■ marionxini@yahoo.gr

Στα άδυτα του Dallas Buyers Club του Ζαν-Μαρκ Βαλέ

Η αρένα του ροντέο για τον τολμηρό καουμπόι Ρον Γούντραφ είναι η ίδια η ζωή που τη δαμάζει καθημερινά πιάνοντάς την από τα κέρατα, ζώντας στα άκρα, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος. Ρατσιστής, ομοφοβικός, προκλητικός στη λεκτική επικοινωνία, επιθετικός με τους γύρω του αλλά και με μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ επιδίδεται σε παντός είδους καταχρήσεις. Επικίνδυνοι έρωτες και καθημερινές συνήθειες που επιμελούνται την αυτοκαταστροφή του είναι παράλληλα όλα αυτά που τον αναζωογονούν. Η διάγνωση όμως ότι πάσχει από τον ιό HIV και πως έχει μόνο 30 μέρες ζωής θα τον κάνουν, αφού ξεπεράσει τα στάδια της άρνησης και της απόγνωσης, να αλλάξει εντελώς την κοσμοθεωρία του – όχι βέβαια και τον τρόπο ζωής του. O Γούντραφ θα ανακαλύψει πως η πειραματική χρήση του ΑΖΤ, μοναδικού νόμιμου φαρμάκου στις ΗΠΑ έχει πολλές παρενέργειες και δεν οδηγεί στη θεραπεία και θα προσπαθήσει να αντιταχθεί στην παντοδύναμη φαρμακοβιομηχανία που το προώθησε και στον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων που το υιοθέτησε αποκλειστικά, οδηγώντας στο θάνατο πολλούς από τους πρώτους ασθενείς του AIDS. Ο Γούντραφ θα ταξιδέψει μόνος του αρχικά στο Μεξικό και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο για να βρει εναλλακτικά φάρμακα. Στην αρχή θα τα εισάγει για προσωπική χρήση και στη συνέχεια θα ιδρύσει μαζί με τον οροθετικό ομοφυλόφιλο Ρεγιόν ένα κλαμπ, όπου οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα με μηνιαία συνδρομή. Η πορεία του για τις 2500 περίπου μέρες που ακολούθησαν την αρχική διάγνωση μέχρι το θάνατό του θα είναι απίστευτη και καθοριστική για την αντιμετώπιση των οροθετικών εκείνα τα πρώτα χρόνια της άγνοιας γύρω από τη νέα αυτή μάστιγα. Διεκπεραιωτική σκηνοθεσία και ενδιαφέρουσα σεναριακή επεξεργα-

σία μιας ιδιαίτερης ιστορίας που χαρακτηρίζεται για την τόλμη της, την πρωτοτυπία της αλλά και την ευαίσθητη προσέγγιση ενός λεπτού θέματος, σε μια ταινία που δίνει πραγματικά μαθήματα ζωής, μηνύματα αισιοδοξίας και ανθρωπιάς και συγκινεί βαθιά με την αλήθεια της. Ο Μάθιου Μακόναχι μεταμορφωμένος εξωτερικά, υποδύεται συγκινητικά τον επιθετικό και ψυχολογικά ασταθή ήρωα και δίκαια αναδείχθηκε νικητής στην κούρσα των Όσκαρ. Ο Τζάρεντ Λέτο υποστηρίζει εντυπωσιακά το ρόλο του αποστεωμένου οροθετικού Ρεγιόν που ακροβατεί με μαεστρία ανάμεσα στη θλίψη της ζωής που δεν έζησε και της ναρκισσιστικής ζωής που επέλεξε να ζήσει, κερδίζοντας επάξια το Όσκαρ β ανδρικού ρόλου. Οι υπόλοιπες ερμηνείες, ηθελημένα χαμηλόφωνες τονίζουν ακόμη περισσότερο την κεντρική ερμηνεία και αφήνουν το μήνυμα να αναδυθεί αλώβητο: η πίστη σε ένα σκοπό δίνει νόημα στη ζωή ακόμη κι όταν αυτή σιγοσβήνει.

σινεμά STER CINEMAS VESOMARE

Ακτή Δυμαίων 17, Πάτρα. Τηλ. κρατήσεων από σταθερό: 8018017837 και από κινητό: 210 8092690 www.stercinemas.gr PHILOMENA Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς Πρωταγωνιστούν: Τζούντι Ντεντς, Στιβ Κούγκαν, Σόφι Κένεντι Κλαρκ, Μέιρ Γουίνινγκχαμ, Μπάρμπαρα Τζέφορντ Κατηγορία: Δράμα Αίθουσα 1 Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 19:00

τέταρτο

■ 14/03/2014

300: Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ Σκηνοθεσία: Νόαμ Μούρο Πρωταγωνιστούν: Σάλιβαν Στέιπλετον, Έυα Γκριν, Λένα Χίντεϊ, Χανς Μάθεσον, Ροντρίγκο Σαντόρο Κατηγορία: Πολεμική Αίθουσα 1 Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 00:00, Δευ: 17:30, 20:00, 22:30 Αίθουσα 2 Παρ - Τετ: 18:00, 20:30, 23:00 Αίθουσα 3 Σάβ - Κυρ: 15:00, 17:30, 20:00, 22:30, Παρ & Τρ - Τετ: 20:00, 22:30 Αίθουσα 4: Σάβ - Κυρ: 17:10, 19:20, 21:30, 23:40, Παρ & Δευ - Τετ: 19:20, 21:30, 23:40 (3D) Αίθουσα 5 Παρ - Τετ: 21:00, 23:30 Αίθουσα 6 Σάβ: 14:30, 17:00, 19:30, 22:00, 00:30, Κυρ: 14:30, 17:00, 19:30, 22:00, Δευ - Τετ: 19:30, 22:00 ΨΥΧΡΑ & ΑΝΑΠΟΔΑ (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) Σκηνοθεσία: Κρις Μπακ Ακούγονται οι: Κώστας Δαρλάσης, Ηλίας Ζερβός, Φοίβος Ριμενας, Χρήστος Συριώτης, Σία Κοσκινά, Βάσια Ζαχαροπούλου, Κώστας Μπακαλης, Πάνος Μουζουράκης Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Αίθουσα 1 Σάβ - Κυρ: 14:40, 16:50

14

ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΔΡΕΣ Σκηνοθεσία: Τζορτζ Κλούνεϊ Πρωταγωνιστούν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Ματ Ντέιμον, Μπιλ Μάρεϊ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τζον Γκούνταμν, Ζαν Ντιζαρντέν Κατηγορία: Ιστορική Αίθουσα 1 Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 21:10 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΟΣ Σκηνοθεσία: Στιβ ΜακΚουίν Πρωταγωνιστούν: Τσιούτελ Έτζιοφορ, Μπραντ Πιτ, Μάικλ Φασμπίντερ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Πολ Ντάνο, Σάρα Πόλσον Κατηγορία: Βιογραφικό Αίθουσα 8 Παρ - Τετ: 19:40, 22:20 BARBIE Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΩΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Αίθουσα 4 Σάβ - Κυρ: 15:10 (3D) Αίθουσα 5 Σάβ - Κυρ: 14:20 ΦΩΤΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ Σκηνοθεσία: Πολ Άντερσον Πρωταγωνιστούν: Κιτ Χάρινγκτον, Έμιλι Μπράουνινγκ, Τζάρεντ Χάρις, Κίφερ Σάδερλαντ, Κάρι Αν Μος, Τζέσικα Λούκας Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 2 Σάβ - Κυρ: 16:00 Ο KΟΣ ΠΙΜΠΟΝΤΙ & Ο ΣΕΡΜΑΝ (ΜΕΤΑ/ΜΕΝΟ) Σκηνοθεσία: Ρομπ Μίνκοφ Ακούγονται οι: Χριστόδουλος Στυλιανού, Νατάσα Ασίκη, Μαρία Ζερβού, Θανάσης Κουρλαμπάς, Στεφανία Χούγια, Αρσένιος Χαλκιόπουλος Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Αίθουσα 5 Σάβ - Κυρ: 16:40, 18:40, Παρ & Δευ -

Τετ: 16:40, 18:40 Αίθουσα 8 Σάβ - Κυρ: 15:40, 17:40 DALLAS BUYERS CLUB Σκηνοθεσία: Ζαν Μαρκ Βαλέ Πρωταγωνιστούν: Μάθιου Μακόναχι, Τζένιφερ Γκάρνερ, Τζάρεντ Λέτο, Ντένις Ο’ Χερ, Στιβ Ζαν Κατηγορία: Βιογραφικό Αίθουσα 8 Σάβ - Κυρ: 14:00, 16:30, 18:50, 21:20, 23:50, Παρ & Δευ - Τετ: 18:50, 21:20, 23:50 ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ Προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους Πρωταγωνιστούν: Τομ Χίντλεστοουν, Τίλντα Σουίντον, Άντον Γιέλτσιν Αίθουσα 2 Δευ: 18:00, 20:15, 22:30

Παμμικρασιατική Κινηματογραφική Λέσχη

Αίθουσα Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών & Περιχώρων Φωκαίας 26, πλ. Ελευθερίας, Πάτρα τηλ. 2610329787 Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΘΕΡΙΣΜΟΥ Σκηνοθεσία: Μαρίνα Ραζμπεζκίνα Ελεύθερη είσοδος Σάβ: 20:00

Δημοτικός Κινηματογράφος Αιγίου «Απόλλων» Κ. Φανέλλη 2, Αίγιο, τηλ. 26910 61977

300: Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ Παρ, Κυρ - Τετ: 18:00, 20:00, 22:00, Σάβ: 20:00, 22:00


Αποσπάσματα από τη βιογραφία ενός Καθαριστή ςιεξέλ ςιτ 'πα ωσίπ πίσω απ' τις λέξεις Της Μένιας Μαραγκού

Πάντοτε είχε μεγάλες προσδοκίες και με ό,τι καταπιάστηκε, βρισκόταν στην κορυφή. Τούτη τη φορά όμως, το επάγγελμα ήταν λες και τον επέλεξε. Ήταν ένας Καθαριστής. Όχι βέβαια καθαριστής πολυκατοικιών ή αυτοκινήτων, ούτε φυσικά οδοκαθαριστής! Κανένα πρόβλημα δεν έχει ασφαλώς, με την «ευγενή» τάξη παντός καθαριστών και καθαριστριών και το ότι αποφεύγει να μπει μαζί τους στο ασανσέρ, έχει να κάνει με το ότι είναι «fit» και προτιμά τις σκάλες. Αυτός είναι πάντα κομψοντυμένος και λαμποκοπά μιας και είναι καθαριστής ανθρώπων ή προσωπικοτήτων, όπως προτιμά να λέει. Είναι από τους πιο πετυχημένους στο χώρο του. Βέβαια δεν είναι ο μοναδικός. Όμως όπως είναι φυσικό τέτοιας κοινωνικής βαρύτητας άτομα, δεν αναλώνονται με μικροανταγωνισμούς. Έχουν στο σύνολό τους ιδρύσει μια κοινοπραξία καθαρισμών και ο καθένας έχει υπ’ ευθύνη του, ένα μέρος της συνολικότερης διαδικασίας. Γιατί ο καθαρισμός ανθρώπων είναι μια διαδικασία, πολλαπλών σταδίων. Οι εξπέρ του είδους έχουν κατορθώσει να δώσουν μέχρι και νόμπελ ειρήνης, στους μεγαλύτερους σφαγείς λαών. Μόνο που αυτοί ανήκουν σε άλλη κατηγορία, είναι παγκοσμίου επιπέδου. Βεβαίως και ο περί ου ο λόγος και οι συνεργάτες του, δεν έχουν και λίγα να κομπάσουν. Έχουν κατορθώσει να ξεπλύνουν από περιφερόμενα εκατομμύρια σε τσουβάλια ή βαλίτσες, από τσεκούρια έως μπαλταδάκια και κάθε λογής απατεώνες.

Όσο μεγαλύτερος ο λεκές τόσο πιο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα. Βασικό στοιχείο της επιτυχίας, είναι η εξατομίκευση. Κάθε υποψήφιος προς καθαρισμό, υφίσταται και διαφορετικό πρόγραμμα πλύσης. Άλλος υφίσταται υπερέκθεση, τόση ώστε οι προβολείς να επισκιάσουν το λεκέ. Τι κι αν τραβολογιέσαι με δικαστήρια, τι κι αν χρωστάς στους υπαλλήλους σου, μπορείς πάντα με την κατάλληλη επεξεργασία, να είσαι πανταχού παρών celebrity. Σ’ άλλον αρκεί και μόνο η παρουσία του Καθαριστή και μια κούπα καφέ, στην υγειά του. Σ’ άλλον χρειάζεται η υπερπροβολή του ατοπήματος, ώστε κάθε περαιτέρω αναφορά να φαντάζει γραφική. Εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν και το μεγαλύτερο άγχος της δουλειάς, είναι η ανά πάσα στιγμή απαίτηση, επαρκούς ποσότητας σωτήρων. Γιατί τούτη η διαδικασία πλύσης, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Θέλει μεγάλη δόση λήθης, επαρκή απόσυρση, καλό ξέπλυμα και εντατικό στέγνωμα. Βεβαίως κατά καιρούς, έχουν πολλά να επιδείξουν. Άραγε πόσες και πόσες φυγές, δε μετονομάστηκαν επιτυχώς σε εξορίες και μεταναστεύσεις! Και πόσοι δεν ήταν αυτοί που αγνάντευαν ταβάνια, μέχρι την «αμόλυντη» επιστροφή τους. Τούτες οι εποχές, είναι οι πιο προσοδοφόρες για τον καθαριστή. Μιας και η «ασυδοσία» του διαδικτύου, βγάζει πολλούς λεκέδες στην επιφάνεια. Υπάρχουν φορές που και ο εν λόγω Καθαριστής χρειάζεται μια κάποια αυτοκάθαρση. Μα τούτο δεν είναι πρόβλημα για τους γνωρίζοντες την τέχνη. Το μόνο του πρόβλημα είναι η ταχεία ανάλωση των «μεσσιών» που προκύπτει σήμερα. Βέβαια κι αυτό θα το υπερπηδήσει, με τη δημιουργία ενός ξεπλυμένου μικροσωτήρα (έστω και συναδέλφου βρε αδερφέ, όπως ο ίδιος λέει) για όσο στεγνώνει τους μεγαλύτερους στα μανταλάκια. Η πραγματική δυσκολία όμως, βρίσκεται αλλού. Στο ότι η εποχή των «μεσσιανιστών» τελειώνει και η κοινοπραξία, θα κλείσει δια παντός. Κάτι που γνωρίζει άλλωστε καλά. Ως τότε όμως, πρέπει να σπεύσει να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί, μήπως και του φανούν κάπου χρήσιμα.

■ 14/03/2014

να πλανάται στο άπειρο και ένα ελαφρύ μειδίαμα χαράχτηκε στα χείλη του. (Η θεατρικότητα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα του, ακόμα κι όταν έμενε μόνος με τις σκέψεις του).

meniamaragou@gmail.com

τέταρτο

Άφησε το βλέμμα του

15


σι ο ίκ ε α τ ε µ υ ο ίν ε λ κ ς ο τ έ Φ και κάνουµε το Απέριττο

άνω κάτω

*

6 Ραδινού

* 2 όροφοι για ό,τι τραβάει η όρεξή σου!

Το πρόγραµµα της ηµέρας στο «Απέριττο» είναι γεµάτο! Από το πρωί σε υποδέχεται για καφέ και κουβέντα µε χαλαρή διάθεση, για να παίξεις το αγαπηµένο σου επιτραπέζιο, για διάβασµα αλλά και σερφάρισµα µε δωρεάν Ίντερνετ. Λίγο αργότερα, σου προτείνει µικρό διάλειµµα µε ούζο και µεζέ, ενώ το µεσηµέρι καλό φαγητό µαζί µε δροσερή µπύρα. Όσο για το βράδυ, ό,τι κι αν διαλέξεις από το πλούσιο µενού, θα το συνοδεύσεις µε ζωντανή µουσική, παρέα µε στιγµές από όλες τις εποχές του ελληνικού τραγουδιού. ∆ύο όροφοι που έχουν γίνει... άνω κάτω στο παραδοσιακό «Απέριττο» της Ραδινού... Ένας all-day µεζεδοκαφενές που θα γίνει η καθηµερινή σου βόλτα!

Κέρασµα έκπληξη! Το µεσηµέρι του Σαββάτου 15 Μαρτίου, µετά τη 1:00, κερνάµε όλους τους φίλους µας καφεδάκι, ούζο, τσίπουρο ή µπύρα παρέα µε τα διάσηµα µεζεδάκια µας... Ελάτε να δείτε το νέο µας πρόσωπο!

Η καθηµερινή σου βόλτα! all-day µεζεδοκαφενές

τέταρτο

■ 14/03/2014

Ραδινού 6 | Πάτρα τηλ. 2610.620.179

16

Tetarto #112  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...

Advertisement