Page 1

Κάθε Παρασκευή Δωρεάν

Ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο

6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 εβδομαδιαία FREE PRESS ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

www.tetartopress.gr

#103

Μια νέα σελίδα από σήμερα... Με οικονομικές προτάσεις και με ειδήσεις από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης • ΣΕΛ. 9

Ο Κούλογλου με το νέο του ντοκιμαντέρ, η "Μικρά Αγγλία" του Βούλγαρη και η βραβευμένη προβολή της Λέσχης... • ΣΕΛ. 14

υμε ο ζ ά Αλλ θεση! διά

Το Μυκηναϊκό Πάρκο Πατρών, ένας κρυμμένος θησαυρός λίγο έξω από την πόλη

Βόλτα στη Βούντενη


editorial

του Ανδρέα Τσιλίρα

Πέντε χρόνια πριν, ακριβώς σαν σήμερα, όταν την κρίση τη βλέπαμε στην τηλεόραση και (νομίζαμε ότι) αφορούσε μόνο τη φούσκα των ακινήτων στην Αμερική, σοκαριζόμασταν όταν αργά το βράδυ μαθαίναμε πως ένα 15χρονο παιδί σκοτωνόταν εν ψυχρώ από σφαίρες αστυνομικού. Στις επόμενες έντονες εβδομάδες η γενιά του Αλέξη Γρηγορόπουλου ένιωθε να αποκτά ένα σύμβολο. Όχι έναν ήρωα, αλλά ένα σημείο αναφοράς που θα τη χαρακτηρίζει για πάντα. Όσα ακολούθησαν τη δολοφονία ο καθένας τα εξηγεί και τα σχολιάζει ανάλογα με την πολιτική και ηθική του συγκρότηση, τα συμφέροντα που υπηρετεί, ακόμα και το μέρος απ’ όπου τα έζησε. Γιατί μπορεί στην Αθήνα η δημόσια συζήτηση να περιορίστηκε

tsiliras@gmail.com

ύποπτα στις εικόνες των σπασμένων καταστημάτων και στο καμμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλ. Συντάγματος, όμως στην Πάτρα κανείς δεν κατάφερε να αποσιωπήσει την επανεμφάνιση των «αγανακτισμένων πολιτών», ή τη... φιλική συμμετοχή των μελών της «Χρυσής Αυγής», τη συμμετοχή της οποίας στο Κοινοβούλιο ελάχιστοι προέβλεπαν τότε. Πέντε χρόνια μετά, οι νεκροί (από αυτοκτονίες, πολιτικές δολοφονίες, φτώχεια κ.τ.λ.) πολλαπλασιάζονται. Τώρα δεν μιλάμε για σύμβολα, αλλά για ανθρώπινες ζωές που χάνονται βίαια, χωρίς να μετράει η ηλικία, η ιδεολογία ή το επάγγελμά τους. Κι όλοι οι υπόλοιποι παραμένουμε παγωμένοι μάρτυρες ενός ακήρυχτου πολέμου, στον οποίο δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε αμέτοχοι.

Της Σοφίας Κροκιδά ■ sofiakrokida55@yahoo.gr Της υποσχέθηκε ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες. Της είπε ότι οι σχέσεις είναι δύσκολες, και οι άνθρωποι ακόμα πιο πολύ. Της είπε ότι κάποια καράβια βουλιάζουν στην κακοκαιρία. Αλλά θα έβαζε τα δυνατά του να στέκονται αγκαλιά σε κάθε κύμα που τους ταρακουνάει. Την φίλησε για πρώτη φορά και σαλπάρανε προς το άγνωστο.

■ 06/12/2013

Φύλλο #103

τέταρτο

Ιδιοκτησία FINE VIEW Δοϊράνης 7, Πάτρα τηλ. 6944347030 www.tetartopress.gr info@tetartopress.gr

2

Εκδότης Βασίλης Πέττας

Εκτύπωση Παναγιωτόπουλος www.tipografio.gr

Διευθυντής Ανδρέας Τσιλίρας

Συνεργάτες Θανάσης Αντωνόπουλος Γιάννης Δοντάς Γιάννης Ευαγγέλου Χριστίνα Ζουρνατζίδη Ελένη Θεοδωροπούλου Έλενα Καρανικολού Αργυρώ Κουτσού

Φωτογραφίες Studio Στιγμιότυπο Νομικός σύμβουλος Περικλής Πασχάκης

Σοφία Κροκιδά Διονύσης Μαμάσης Μένια Μαραγκού Μarcos Δημήτρης Μουργελάς Αντωνία Μπαρμπετάκη Μαριάννα Ξυνή Αναστασία Πανίτσα Ξενοφών Παπαευθυμίου Μαρία Παπαμαργαρίτη Μίμης Πλέσσας

Χρήστος Ρούσσης Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου Διανομή Αχαϊκές Ταχυμεταφορές τηλ. 2610623072 Συνδρομές - Ετήσια (45 φύλλα): 60€ - Εκτός Πάτρας: 100€ (ταχυδρομική αποστολή)


επιλέγω Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα… ■

Την πολύ ωραία ιδέα

που είχαν οι καταστηματάρχες της Παντανάσσης να φωτίσουν τον πεζόδρομο και να τον μετα τρέψουν σε μια δημιουργική πλευρά της πόλης. Ήδη συγκέ ντρωσαν φωτιστικά - πορτατίφ, καπέλα, φωτιστικά οροφής , απλίκες, φαναράκια, παλιά ή καινούρια, κλασικά ή φευγάτα και φιλοδοξούν με αυτά να δώσουν μια νέα όψη στην Παντανά σσης. Τους ευχόμαστε να το καταφέρουν και να βρουν γρήγ ορα μιμητές και σε άλλες εξίσου μοναδικές γωνιές της Πάτ ρας.

Τις προετοιμασίες

Την προκήρυξη

των υποτροφιών των Διμερών Μορφωτικών Συμφωνιών σε Έλληνες υπηκόους για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ή για θερινό σεμινάριο Γλώσσας και Πολιτισμού κατά το καλοκαίρι του 2014. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr) το πλήρες κείμενο της Προκήρυξης, ενώ αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου.

Τους δημοσιογράφους

και τα μέσα ενημέρωσης που κράτησαν και τη δεοντολογία και την ψυχραιμία τους στο θέμα της δολοφονίας της Ναταλίας Βουτσινά που ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο το θέμα που συζητούσε σχεδόν όλη η Πάτρα. Ειδικά τις πρώτες ώρες μετά το γεγονός (αλλά και σε κάποια ΜΜΕ ακόμα και την επόμενη μέρα), η κατάσταση από το δημόσιο χειρισμό του θέματος ήταν στις πιο πολλές περιπτώσεις απελπιστική.

Την ηλεκτρονική υποβολή

των αιτήσεων για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (www.eap. gr) της επόμενης χρονιάς Ο αριθμός των παρεχομένων θέσεων είναι 4.890 θέσεις για φοιτητές προπτυχιακών προγραμμάτων και 5.110 θέσεις για φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Επίσης υπάρχει η πρόβλεψη για υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σε ποσοστό 5% επί πλέον του αριθμού παρεχομένων θέσεων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών υποψηφίων πασχόντων από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.3794/2009, ενώ 511 θέσεις θα κατανεμηθούν σε μεταπτυχιακούς φοιτητές που είναι μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ και δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Η προθεσμία λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στα γραφεία του Ε.Α.Π. στη Πάτρα, Πάροδος Αριστοτέλους 18, Περιβόλα Πατρών (κτίριο Διοίκησης).

■ 06/12/2013

για το Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο της «Πολυφωνικής» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ. (ακριβώς) στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Η συναυλία θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της υψίφωνου Σόνιας Θεοδωρίδου, της Ορχήστρας «Mobile» (Διεύθυνση: Θεόδωρος Ορφανίδης) και των τμημάτων του Οργανισμού της «Πολυφωνικής»: Μικτή Χορωδία (Διεύθυνση: Σταύρος Σολωμός, πιάνο: Λούση Χριστοδούλου), Νεανική και Παιδική Χορωδία (Διεύθυνση: Ελένη Παπαδοπούλου - Αραβαντινού, πιάνο Αλμπένα Πένκοβα και Μαρίνα Μυλωνά) και Φιλαρμονική Ορχήστρα (Διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος), με ένα σύνολο 350 ερμηνευτών. Νωρίτερα από την έναρξη του Κοντσέρτου στις 7.45 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Προσυναυλιακή εκδήλωση, στο φουαγιέ του Κέντρου, με την Προπαιδική Χορωδία του Οργανισμού (Διεύθυνση: Κατερίνα Πολυμενάκου, βοηθός διεύθυνσης: Ελένη Μουζάκη, πιάνο: Σοφία Μιχαηλίδη).

τέταρτο

3


επιλέγω

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα… ■

Ο MarCos κάνει τσάρκινγκ! ...και περιεργάζεται τα χριστουγεννιάτικα στολίδια...

Την ομάδα

του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, αποτελούμενη από τους Γεωργόπουλο Λάμπρο, Γεωργόπουλο Νικόλαο, Κοτσάκο Ευάγγελο, Σιώκο Ιωάννη, Χάχαλη Βασίλειο στην κατηγορία optimist και Καρπούζα Βασίλειο-Πέτρο στην κατηγορία laser 4,7, συμμετείχε στους αγώνες «5ο Κύπελλο Ερυθρού Σταυρού - Κύπελλο Χιόνων» που συνδιοργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς και η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος, με τεράστια συμμετοχή αθλητών και καλά αποτελέσματα για τον Όμιλο καθώς στα laser 4,7 ο Βασίλης Καρπούζας ανέβηκε στην 4η θέση της Γενικής, την 1η ημέρα, για να καταταχθεί τελικά, μετά από 2 άτυχες εκκινήσεις, στην 6η θέση Γενικής Αγοριών. Στην κατηγορία optimist Αγοριών ο Βαγγέλης Κοτσάκος κατέκτησε την 31η θέση και ο Βασίλης Χάχαλης την 41η και στην κατηγορία optimist 11/χρονων, παίδων ο Γιάννης Σιώκος κατέκτησε την 19η θέση, ο Λάμπρος Γεωργόπουλος την 42η και ο Νικόλας Γεωργόπουλος την 68η. Στον αγώνα συμμετείχαν συνολικά 236 αθλητές optimist και 54 αθλητές laser 4,7.

Εναλλακτικά Της Χρυσάνθης Φετινίδου, Φαρμακοποιού

■ info@kallivokas.gr

Ένα θαυματουργό ποτήρι…

τέταρτο

■ 06/12/2013

Φαντάζομαι συμφωνείτε και εσείς πως ο καιρός που επικρατεί αυτές τις μέρες δεν είναι και ιδιαίτερα ευχάριστος... Για να μην μιλήσου ραντετης νέο στο πλέον πιστή μέρα κάθε με για αυτή τη νύχτα που βού πέφτει από τις 6 παρά. Σπίτι, κλεισούρα, ίντερνετ, κανένα βιβλίο να σου κρατάει συντροφιά, ίσως καμια ταινιούλα στην καλύτερη περίπτωση… Δεν γίνεται όλος ο χειμώνας να περάσει έτσι! Τι είναι άραγε αυτό το θαυματουργό ποτήρι; Πέντε μυστικές συνταγές, πέντε ποτήρια καυτό τσάι... Διαλέξτε ένα ανάλογα με τη διάθεσή σας και αφεθείτε στο ταξίδι των αρωμάτων του! • Μαύρο Τσάι: Για πολλούς θεωρείται ως ένας ελαφρύς καφές και όχι άδικα αφού η ποσότητα της καφεΐνης που περιέχει μπορεί να σας κρατήσει σε μια μικρή υπερένταση για όλο το υπόλοιπο της ημέρας. Αναζωογονεί τις αισθήσεις και έχει μια ιδιαίτερα έντονη γεύση. Είναι το τσάι της αφύπνισης. • Λευκό Τσάι: Περιέχει τη χαμηλότερη ποσότητα καφεΐνης αλλά τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι το λιγότερο επεξεργασμένο σε σχέση με άλλα είδη και η απαλή του γεύση, μόνο φρεσκάδα μπορεί να σας χαρίσει. Λέγεται ότι είναι το τσάι της ευτυχίας. • Πράσινο Τσάι: Δρα αποτοξινωτικά και ενάντια στο άγχος. Δεν έχει πολύ καφεΐνη και έτσι δεν θα σας «τσιτώσει». Δοκιμάστε ένα ζεστό ποτήρι ύστερα από μια δύσκολη μέρα και σίγουρα θα με θυμηθείτε! • Ινδικό Τσάι: Ένα υπέροχο μίγμα γεύσεων με άπειρα μπαχαρικά. Δοκιμάστε το σκέτο ή με μέλι ή ακόμη και με γάλα και σίγουρα θα ενταχθεί στην καθημερινότητά σας. Είναι το τσάι της δημιουργικής έμπνευσης. • Τσάι με διάφορα φρούτα: Προτιμήστε το όταν είστε κρυωμένοι και γενικά όταν δεν αισθάνεστε πολύ καλά. Διαλέξτε πορτοκάλι, λεμόνι, βατόμουρο, φράουλα ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Καλή απόλαυση!

4

Τη νέα διάκριση

της «Λουξ» η οποία στο πλαίσιο των βραβείων Made in Greece, που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά φέτος απ ό την «Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ» , ξεχώρισαν ανάμεσα σε 85 επιχειρήσεις με περισσότερες από 122 υποψηφιότητες απ ό διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους. Με σλόγκαν «Επιβραβ εύουμε την Παραγωγή , Αναδεικνύουμε την Ελλάδα», η «Λουξ» διακρίθηκε για την επι χειρηματική της αριστεία, αποδεικνύοντ ας ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα της συγκροτημένης προσπά θειας και της σωστής οργ άνωσης σε όλα τα επίπεδα της διοίκηση ς και της παραγωγικής της διαδικασίας.

Τα retweets της εβδομάδας Του Γιάννη Δοντά

@yiannisd71

@platitudinous

Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα διόδιο ανά οικογένεια. @stenikito

Το ΔΤ HD μοιάζει σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο. #ert @ThePressProject

Γ. Στουρνάρας: “Ώρα να πληρώσει και η Εκάλη”. Εδώ θα μείνει, το ζεστό το πέρασμά σου, Φωτιά που ανάβει η ματιά σου, Κομαντάντε Τσε Στουρνάρα @FragileAlex

Υπουργείο Οικονομικών: Δεν πρόκειται να φορολογηθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια! Τι ψυχούλες, μωρέ... @eelenaki

Η μόνη διαθέσιμη επιλογή που έχω στο ΑΤΜ είναι η αλλαγή του pin. Το κάνω μια φορά τη βδομάδα. Έτσι, να μη χάσω την επαφή. @ecrhris

Μεγάλες στιγμές έζησε η οικία μας σήμερα καθώς έγινε παραλαβή πετρελαίου. Ο πρατηριούχος έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. @stenikito

Πέρσι τουλάχιστον είχες να περιμένεις και μια καταστροφή του κόσμου.


Ά

Π 20 ΡΟ 13 ΓΡ -1 ΑΜ 4 Μ Α

τέταρτο

■ 06/12/2013

Δ Σ μλ Ό ημ Π θω οτικ α υμ ε t: άτρ νο ό Δη ρτIV παρ τ f: + α ς Π Π μο IT αγ ρώ τ IE ω e: +3 30 26 Αμ εριφ τη ικό S, & γή Μ w th 0 26 2 αλί ερ w ea 2 1 2 α ε Μ πα Θ Δ ΔΗ τά w t- 6 0 3 ς 6 εια Δ ε ρά έα ημ .Π το φρα , Τ κό e: ρα .dip pat 10 62 στ τρο οτ Ε. ν σ .Θ Θ et @o 62 3 pa μα ασ Α ικό Θ Α η ιμ : Γ . 1 έα tra τικ hep ten 3 73 η πό Θ Ε. τ ί 7 ι ρ 12 λλ έ Πά λ s.d ή 29 ο a et 4 0 ιο ώρ α ra Σχ tras .gr 7 7, Πά Δε ων τρο τρα γ Χ . ο m ολ .g ε κ τ ς ρα Π ς, ιλ Χ εμ απ ..με ει Δ asch ή Δ r & σ άκ ε βρ ς Δη ρα ό δ Π ΗΜ oo Η. το ίο η ιμω Π μ ιά τη ύν υ l@ Π ΕΡ Θ ν fa τη λατ οτικ 2 Ε Ο ά g Μ λ. ε ό c 0 . Ε Π αμ Ι m ς Π Θ e 13 Α Φ Τ κρ ία Θ b Ε Π ε ai Ε άτ η αρ α l.c . Π oo ατ Γεω έα ΑΤ ΤΡ ΕΡ ΙΚ Σα κπα Ε ρα φ k κ Ο ήσ ρ τρ om ά α Ρ π Ε Ο ντ ιδε Απ α γω ο Α τρ εω γίο ο ! ΙΑ αρ υτ ιδ γ ρ ό α Α Σ ν υ ς όζ ικό Κ Σκ 7 ευτ ή Δ μή 26 Α’ πό α ς Ο Φ ικό Η τ Π η 7 Χώ 10 17 λλω εβ ς .Π ο Θ αίζ νοθ & ρ ρο Χώ Ε. χ εο ου εσ ν 27 Κα ος υα ρο ΘΕ ιό φ ν ί Εκ 3 Ζ άν : Ν α: ρό Μ ρί ς . νι 61 πά ου ίκ Ελ π ο ωρ ου Μ Πά π λ ο Δ α έ ο ς 3 π ρ υ α τ ο ζ ν τ 20 άρ ρ ςΓ η ο ιδ ι Π ρα υ Δη υ Μ νύ Ν ια Μ ρο μ ευ 14 ι ας λ τ π λ Α μ π κα ατ ελ ο ιώ Ε πό οτ ολ α αν τι τα ικ ής ζά ικό ιέ ρ τ κέ το ργ ν 2 Μ κ ρ ρ , ει 2 Θ ου το έν υ ασ κτ ή Σ ς Σο Σκ ετά ικό χ Ια έ Θ Δ τή Δ φ ς ή η Σ φ νο ατ Η ρ ιά ρά κα εα κη νο ρ σύ έτ ολ Pa Κ .Π ιο υα ρο ν α θ ν ο τ ίνη ικ ε σ να ή ιε ρ σ Π Φ ς ρ t ζυ Ε Α σ η r ό D ι Μ ί α ε σ . ω : ο κ φ ό Π τ η : Γ ία- Α Θ ο Δη ρα as ις γο υ πόλ Σε an α : ήβ ι Μ Ε ι σ Σ ν 2 μ υ ώ s .Π σ εϊ ίζο μο Μά ρ ου δρ ς οτ γω o 01 λω κα σ cin Θ ου Πα Κε ρ γ υ γ ν ι ι υ έ κό ή Ο Δ ι άτ κο 4 ν g Αν αν λή, ν: ί: Ν ρω ος σικ ας Π ίμ ς ιχν Δ ι α ε ά 3 ημο Τεχ εργ to Δ ρ Θ Η π Βι δρ σ Σ ιο ίκ Γα Μ ή: Σ Μ ί ν ίδ ας ύ Θ έω τι νώ ασ C έα .Π ό ολ ιά ης τέ ν ος λ αρ Θ τά Π ασ ζου ο-Σ ιγ τρ Ε. λ ί: να Δ λιο ύσ Σ άνη α οδ ικο ετ τρ ν: κη ς 1 κό ν εά ία on ε ζιώ ω ς ρ ο Θ ι Φ Χ όβ ς ης ωτ ια Θ ν ό Γ μ τ ο 2 n ο ι ς Α κ ρ Π Ε ώτ α ρ Σο Β ηρ ε ώ Σ έ ύ τη ρή θ α e πα πό . Π ξ Φ ατ τσ λ ργ εσ ου εμ λ τ η ο η c ς ς η φ Δη άτ ό εβ ρο ος ου ο ία ς Π κίδ ς, ό ύλ π λλ ά εχ Αμ ιδ Στ t ρ ο ς μ Συ ινά Β ς Α ρο Α , τ τ , η ω έγ ιά απ , Μ ασ , Μ σο υλ πα πό οτι αΣε Κό Μ : Μ ν, ρας νά νε ρ υα πό η κό Μ αν ί ίλ α ς, ος ζή νε σί μη άρ ιλ ργ ια Α 2 Σ Γρ ρί λλ ς λι Ξ κο τιά πρ 2 Θ π τω λτο ης ρία Σο ασ Ε ; αμ ου ω Π κη α ε υ δ Ν έα άρ νίο ς Κό Κ φί ίλ μά ία κπ Χα νό , Φ ης Σ Βα αίζ νοθ 20 ν ιο οε τρ ι Ν κ α α υ εμ ο ε τ α ς2 με ι ρμ για ιο Ν Γιώ σί υ σ ίκα κα τρ μβ ο ω 1 ν ιν ν δ ι λ λ ί 4 π ί β ρ α ρί Απ ν τ 0 ς : ρ κ ης έ ίλ νη έλ α ο ευ άρ γο ης Ν : Ε 14 ου ό α , α ς , ση Δί τ N O Κ ί ς λ κ ια ό , Γ κτ ικ έ 20 λλω ος ν o n Ρ ι Δ Φ κ ά ο υ νν Π ύφ καλ Γι η Μ ο ών εβ li 13 ν 26 ημο va η α n ολ Θ ρο e ας ης λε π ς Σκ εά κα τικό Ae ο , ιτ υ λ η Γ X Μ ής ζά αρ ι τρ ώ ι 2 Θ ta Σκ ώρ νοθ Π ορ ίλ , ου ν ίο 7 έα s το Θ ην γο εσ Χο ρω ογρ ς2 Α τ ς Ν αν ς ρο ικά Ρ ία ρε τό αφ π 0 ρι ο Σ 1 ύο τυπ ία ίκα άση Α Φ ύ λ ύ 4 φ ίο πό υν η -Σ ωτ α νθ ς, ς Δ Χ υ ε λ ς : Κ Μ κη ι ση σμ 20 λω όβ Π άν ορ ουσ νική α ο ν Ε ρη 14 Απ ιδ σε ί-Β πι ίνα ικ Σ ι ς, λ ό κ 2 λ ί ή ντ ογ 6, 2 ή Σ κ Κο : Γι ύνθ εο 2 Τώ ή 9 ε κ 8 ώ α Σ 2 : τ Κε 2 σί ργ ση 7 Ο η το ρ ι Στ Ό ατ ρη ο : ιμ έω Δεκ & κτω νή, Γκ άθ Δ υ α έν Απ πε αν Σκ εμ 2 β Δη ρ , Σ ς Κ Σπ ς 28 ημο Ντέ π η ρ ω Δ ό ε ε 5 βρ 9 ρί μ έτ ςΜ & η πύ ου ύρο ν: , 2 τικ ιβι ου Ια ίο Δε ου οτι ελ Τ Σκ Κέ νοθ Δη Η.Π το τα ρί ρο βα ς Σ ήτ νο υ κε 2 κό το 9 ό Θ ντ γυ ε ν η Ε Σ Κ το ο α μ ρ Α Ε σ ς ,1 μ 0 σ ν … ν Π κην ργ υ Μ υ ύ ο ο ά . κ υ ι π ι ί υ Κ Θ α ν Γ Θ ο κ Π υ α έ β αι α ά ρ γ ρί τικ ι Θ Μ αίζ οθ ου ς βα ρί 1: ρί 13 έ σ ς Π ώρ θε ά-Κ Μ : Π λι ό Ε. αστ εό Ε αι Μ ό 30 τρ μετ ίζε ατ τη ου 00 ου πο ου εσ βα ρά ος Θ Π ηρ φ ο Μ αίζ γο ση οσ ακ Λ αν ρο ν 2 κπα δική άικ ρι ι υρ ν: ία , ρ 2 ά ς ς Π Μ Α έ ρ 11 20 α τρ ίο α έω ιδ Σ Κέ με Π αν ου Δ ρ τού έλ αγ άς δο Αλ : Γ Απ πρ αρ πό απ τώ ν: ίπ ω μ λ ιώ 014 Σ :0 ς 5 ευτ κη νι 14 τρο ας Μο στο ύμ έκ ιάν όλ ίζ τη τίο λλω αδ Κ Δ λα τό ια: αν τη Π κην ι ν 0 , υ υ ης ος νη Α τ η λ 1 αί ο ςΦ α! ερ μ ς υπ Κ Ια κός ή, υ ν σι Σ ά Α & ω π βα 1 ,Ε Σ ςΜ θ ζ τ ή ν ε ό ν 2 α κ έ ν ο α η ο : ε 1 Χ Γιώ δρ υ σ ου ώ κτ ού κε λλ 00 αφ 01 ς Μ νν ς, μι τρη υτ υσ ό 7: λί ό ν ί υ α ω δ λ ι α ρ υχ σο σ : ρ ς Λ ο ς ά Θ λα 4 00 ρί ος έ τσ ν γο να Τη : Σ ου Μ ύτ υδ ά, Γκ ία β χο ε ο δ ρ η α ά λ ς Μ Χ έ τρ α σι κ υ Μ ρα ία Δη οτσ ς Για ίτης ς τρ ίδη μ κ 2 α α π μ Λ Τ ο ή ς 01 άρ … κο , Α άρ λκ αχ τή ζα ήτ όπ ς: έλ υ ς ο ί υμ λέ νο ρη ου δ ι το κ λα 4, ου η, ς Τ Πα ή ξα υ υδ ς λο ν 19 σώ ν ς, νδ άκ ού :3 λ ρο η ης ρι 0 , ος ς

ν το . πό μού ι α τισ ίτα λι γε ο ρη ο Π χο εί πι ργ ς ε ου ρα Υπ άτ ο Π ιτ Ε. κα Θ ν Ε. έω .Π ατρ ΔΗ Π Το ήμο Δ

5


Την Κυριακή στη Βούντενη Το Μυκηναϊκό Πάρκο Πατρών είναι ένας κρυμμένος θησαυρός, λίγα λετπά έξω από την πόλη Κείμενο: Ανδρέας Τσιλίρας ■ tsiliras.wordpress.com Φωτογραφίες: ΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Λίγα μόλις λεπτά

από το κέντρο της Πάτρας, η μυκηναϊκή εποχή μας άφησε έναν καλά κρυμμένο θησαυρό. Και μπορεί οι αρχαιολόγοι να έκαναν σωστά τη δουλειά τους, να τον έφεραν στο φως, να τον μελέτησαν και να τον ανέδειξαν, όμως εμείς ως γνήσιοι σύγχρονοι πολίτες επιμένουμε πεισματικά να τον διατηρούμε καλά κρυμμένο.

τέταρτο

■ 06/12/2013

Λοιπόν... Αν αυτή την Κυριακή ο καιρός το επιτρέπει (την Τετάρτη που γράφαμε το κείμενο, πάντως, η πρόγνωση ήταν αισιόδοξη), σας έχουμε την καλύτερη πρόταση: Μια βόλτα στη Βούντενη! Το μυκηναϊκό νεκροταφείο και ο οικισμός που βρίσκονται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Πάτρας και σε υψόμετρο 250 μέτρων περίπου, είναι μια αληθινή έκπληξη! Όχι μόνο για την αρχαιολογική του αξία, αλλά κυρίως για τον τρόπο που έχει αξιοποιηθεί. Να τα πάρουμε με τη σειρά: Για να φτάσετε στη Βούντενη θα κατευθυνθείτε προς τα Συχαινά. Πάνω από το «Ολύμπιο Θεραπευτήριο», μην στρίψετε για το χωριό Άνω Βούντενη, αλλά προχωρήστε προς την άλλη πλευρά. Μετά τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, έστω κι αν δεν βρείτε καμία πινακίδα που να σας κατευθύνει. Μόλις φτάσετε, αφήστε το αυτοκίνητό σας στο άνετο πάρκινγκ (η πρώτη

έκπληξη) και... Καλωσήρθατε στο «Μυκηναϊκό Πάρκο Πατρών». Μη βιαστείτε να ειρωνευτείτε την επιγραφή της εισόδου, γιατί όντως πρόκειται για ένα χώρο που έχει όλες τις υποδομές και τα χαρίσματα ενός πάρκου: Κατάφυτο, με μονοπάτια, διαδρομές και στάσεις για να το περπατήσετε ή να το γυρίσετε με το ποδήλατό σας, με σημεία που χαρίζουν μαγευτική θέα, με χώρους υποδοχής και ευγενικούς φύλακες, με αίθουσα προβολών και φυσικά με τις απαραίτητες πληροφορίες για να γνωρίσετε καλύτερα τα χαρακτηριστικά των μυκηναϊκών τάφων που θα συναντήσετε. Πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας, αφιερώστε δέκα λεπτά για να δείτε τη μικρή ταινία που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Κοσμόπουλος και που θα σας βάλει με σύγχρονο και καθόλου βαρετά διδακτικό τρόπο στο πνεύμα της μυκηναϊκής περιόδου και θα σας γνωρίσει τους ανθρώπους που έζησαν εδώ για περίπου πέντε αιώνες. Η συνέχεια εξαρτάται από το χρόνο και την περιέργειά σας. Μπορείτε απλώς να κάνετε μια βόλτα, κάτι το οποίο συνηθίζουν οι τακτικοί επισκέπτες του Πάρκου, οι οποίοι το αντιμετωπίζουν και ως ευκαιρία για μια ανάσα οξυγόνου και ηρεμίας. Μπορείτε όμως και να ακολουθήσετε τη διαδρομή ανάμεσα στους (πάντοτε οικογενειακούς) μυκηναϊκούς τάφους και να μάθετε στοιχεία για την αρχιτεκτονική και τις παραδόσεις που τους συνόδευαν. Θα ξεχωρίσετε εύκολα του δύο τάφους που ανήκαν σε πρόσωπα που είχαν μια σχε-

ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ 42 • ΠΑΤΡΑ

6


Ευχαριστούμε την αρχαιολόγο Κωνσταντίνα Σούρα για την ξενάγηση και την ΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τη συνεργασία.

Ο μυκηναϊκός οικισμός της Βούντενης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της περιφέρειας του μυκηναϊκού κόσμου και είχε ζωή περίπου πέντε αιώνων (από το 1500 ως το 1000 π.Χ.). Οι διαρκώς μετακινούμενοι τότε πληθυσμοί φαίνεται πως επέλεξαν το συγκεκριμένο οικισμό λόγω των πλεονεκτημάτων της θέσης του: Έλεγχος του ορίζοντα προς τον Πατραϊκό και τα γύρω χερσαία περάσματα, φυσική οχύρωση, άφθονα νερά, καλό κλίμα, δυνατότητα επικοινωνίας με άλλες μυκηναϊκές εγκαταστάσεις, ύπαρξη μαλακού πετρώματος για το άνοιγμα τάφων εξασφάλιζαν στους κατοίκους προστασία, δυνατότητες αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τους χάριζαν προϋποθέσεις μακροχρόνιας διαβίωσης. Στα περίπου τριάντα στρέμματα της νεκρόπολης της Βούντενης, η οποία εκτείνεται στα νοτιοανατολικά του αρχαίου οικισμού, έχουν εντοπιστεί και ερευνηθεί εβδομηνταοκτώ τάφοι, που ήταν διανοιγμένοι σε ακτινωτή διάταξη. Η πρώτη έρευνα στο χώρο έγινε από τον Ν. Κυπαρίσση το 1923 ενώ από το 1988 έως το 2007 ανασκάφηκε συστηματικά, κατά περιόδους, από τον Λ. Κολώνα. Στο χώρο του οικισμού, στην απέναντι πλευρά από το νεκροταφείο, έχουν μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί οικοδομικά κατάλοιπα κτηρίων. Τα κτίσματα διατηρούνται στο ύψος της θεμελίωσης, που είχε κτιστεί με αργούς λίθους και στήριζε ανωδομή μάλλον από ωμόπλινθους. Υπήρχαν χαλικόστρωτοι δρόμοι, ενώ κάποια από τα κτήρια διέθεταν χαλικόστρωτες αυλές. Στα ευρήματα συγκαταλέγονται κεραμικά σκεύη, εργαλεία κ.ά.

■ 06/12/2013

Ναι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για να κερδίσει η Βούντενη τη θέση που της αξίζει ως σημείο τουριστικής έλξης, αλλά και για να γίνει πιο φιλική προς τους πολίτες: Η ανύπαρκτη σήμανση, ο στενός δρόμος στην «τελική ευθεία» που δεν επιτρέπει την πρόσβαση τουριστικών λεωφορείων και η γενικότερη άγνοια του περισσότερου κόσμου στην Πάτρα για την ύπαρξη αυτού του κοσμήματος (εξαιρούνται ίσως οι μαθητές των δεκάδων σχολείων που επισκέπτονται ευτυχώς το Πάρκο). Ακόμα κι αυτό το πέρασμα από την Ξερόλακκα λίγα μέτρα πριν φτάσουμε στον οικισμό, δημιουργεί άσχημους συνειρμούς... Όμως, όλ’ αυτά δεν είναι μόνο θέματα του υπουργείου Πολιτισμού ή των αρχαιολόγων. Είναι και ζήτημα της πόλης να αγκαλιάσει το Μυκηναϊκό Πάρκο, να απαιτήσει την καλύτερη προβολή του, να ανοίξει (επιτέλους!) το δρόμο... Αλλά για να γίνουν όλ’ αυτά θα πρέπει πρώτα η πόλη (εμείς δηλαδή) να επισκεφθεί και να αγαπήσει τη Βούντενη, ως ένα μέρος γεμάτο οξυγόνο και ιστορία, που βρίσκεται εντελώς δίπλα μας...

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάτε

τέταρτο

τική εξουσία στην εποχή τους και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει η τεράστια σημασία που έδιναν οι άνθρωποι της μυκηναϊκής περιόδου στους τάφους, αλλά και ο απίστευτος κόπος και χρόνος που χρειαζόταν η κατασκευή του καθενός από αυτούς...

7


Ονειροσκαλίσματα Άπ’ τον ωχαδερφισμό έως το «Ε, και τι έγινε» του Κεφαλογιάννη ένα κράτος δρόμος... Ε, λοιπόν έγινε το εξής: Συνηθίσαμε το τέρας και όχι απλά του μοιάζουμε φίλε μου αλλά το τρομάζουμε κιόλας. Μεταμορφωθήκαμε σε τερατόμορφα πλάσματα που διψούν για παραπληροφόρηση, Νότη Σφακιανάκη και καναπεδάκια. Άκουσα κάποιους να κατηγορούν τη μητέρα που άναψε το μαγκάλι. «Μα μαγκάλι;», λέει η άλλη στην εποχή μας... Ποια ακριβώς εποχή σε βολεύει να κάνεις το μυαλό σου να λειτουργήσει; Είναι σαν να σε βλέπω τωρα... Στολίζεις χριστουγεννιάτικο δέντρο και φτιάχνεις κουραμπιέδες με υποκατάστατο βουτύρου αυτή τη χρονιά, γιατί δυσκόλεψαν τα πράγματα.

■ 06/12/2013

τέταρτο

Έπειτα θα βάψεις τα νύχια σου και θα έχει φτάσει το Πάσχα που θα σουβλίσεις κατσικάκι, αυτή την φορα όχι αρνί όπως παλιά και μέχρι να το χωνέψεις θα έρθει καλοκαιράκι και παραλία. Πού καιρός για αφύπνιση συνειδήσεων, εσύ απλά ρεύεσαι το μέλλον μου, το μέλλον των παιδιών μας. Κι όταν τελειώσει αυτό που σε χορταίνει και αρχίσει η παλινδρόμηση στο στομάχι σου, ίσως τοτε να σε αντέξουν τα άντερά σου. Ίσως τότε κι εγώ να πάψω να νιώθω σαν πυροτέχνημα κάθε φορά που με κοιτάς και λες ένα «Ε, και τι έγινε;». Άλλωστε παντα πεινούσαν, πέθαιναν, αυτοκτονούσαν, έμεναν άνεργοι στον κόσμο, παντα χάνονταν παιδιά από μητέρες που προσπάθησαν να τα ζεστάνουν... Ε, λοιπόν έγινε καθημερινότητα πια...

Την Πάτρα λίγο πριν τα χρόνια τη

Θυμάμαι…

Ο Madης

Της Έλενας Καρανικολού (missy merida) ■ missy-merida.blogspot.gr

ς Επανάστασης

ίου Του Ξενοφώντα Παπαευθυμ

papaefks@hol.gr

οι ια αρχοντικά όπου κατοικούσαν αφία του Philip James Green. Κτίρ τογρ υδα αίες σε σημ 0, τις 180 από στα ω και γύρ ται ρα ρίνε Πάτ όπως διακ ξενεία των Ευρωπαϊκών χωρών, αρπρούχοντες και στεγάζονται τα προ παραπέμπει στην παραδοσιακή τους ογία φολ μορ Η . τερα ούσ απλ και α ότερ στεως μικρ ια ών κτίρ ιατι τους, αλλά και και τη χρήση των χαγ την απλή διαμόρφωση των όψεων χιτεκτονική με τις κεραμοσκεπές, γασμένων ημιυπαίθριων χώρων.

madhs.tetartaios@hotmail.com

H Όπου να ’ναι έρχονται τα Χριστούγεννα. Μα

χάπενινγκς, άρθρα σε εφημερίδες, περιοδικά...

το πιο αστείο είναι πως σιγά σιγά έρχονται και οι δημοτικές εκλογές.

F Και το κόλπο είναι πολύ εύκολο, τόσο εύκο-

C Κι αυτές οι δημοτικές εκλογές έχουν μεγάλη πλάκα και μπορώ να πω πως ο κόσμος φαίνεται να είναι πιο χαρούμενος λόγω των εκλογών που έρχονται παρά λόγω των Χριστουγέννων. Περίεργο πράμα...

λο που ακόμα κι εσύ αγαπητέ μου αναγνώστη μπορείς να το κάνεις. Όλο κι όλο σου χρειάζεται ένα μικρόφωνο, ένας φιλαράκος σου που θα το κρατάει –κι αν είσαι και λάρτζ τύπος– και μια όμορφη κοπέλα που θα κρατάει μια φωτογραφική για να σε απαθανατίζει.

B Καταρχήν, σου λέει, θα έχουμε από τώρα μέ-

I Ο φιλαράκος σου, που λες, θα κραδαίνει το

χρι να κλείσουν οι κάλπες κάθε μέρα κάλαντα. Τα επιτελεία θα πάρουν φωτιά. Δημόσιες εμφανίσεις, φωτογραφίσεις, κοσμικά και κοινωνικά

8

μικρόφωνο και θα κάνει πως σε ρωτάει. Εσύ θα κάνεις πως απαντάς. Και παραδίπλα η κοπελιά θα αστράφτει τα φλας. Εντάξει, θα χρεια-

στεί να έχεις και την πρέπουσα πόζα: λίγο θλιμμένος για την κατάντια, αλλά και αποφασισμένος να τελειώσεις όλη αυτή την κατάσταση. Θα πρέπει επίσης να είσαι λίγο ονειροπόλος αλλά προς Θεού μη σε περάσουν για ονειροπαρμένο. Τώρα αν εσύ κάθε βράδυ βλέπεις εφιάλτες αυτό δεν θα το καταλάβει κανένας.

H Μ’ αυτά και με τ’ άλλα το σημαντικό είναι να πείσεις πως είσαι... το όνομα μιας απουσίας. Θα πρέπει να πείσεις τον κόσμο πως αφού τελειώσει το νταβαντούρι θα εξαφανιστείς μέχρι την επόμενη φορά που θα ξαναγεμίσεις το πλάνο...


αγορά

■ Βρήκαμε στην «Κόκκινη Κλωστή» και σας παρουσιάζουμε:

Μεμβράνες stickiskinz™ Η μεμβράνη stickiskinz™ είναι ένα προϊόν σχεδιασμένο στην Ελλάδα έτσι ώστε να προσφέρει ισχυρή προστασία από γρατζουνιές και γδαρσίματα πάνω στις οθόνες αφής των smartphones. Ταυτόχρονα μετατρέπει τη συσκευή σου σε ένα μικρό έργο τέχνης δίνοντάς σου τη δυνατότητα να διαλέξεις το skin που σου ταιριάζει από μια τεράστια ποικιλία εικαστικών σχεδίων ή απλά να προσφέρεις τη μέγιστη προστασία που αξίζει το κινητό σου σε διάφορους χρωματισμούς. Επίσης προσφέρει εύκολη και απόλυτη εφαρμογή πάνω στην οθόνη και δεν αφήνει κατάλοιπα όταν αφαιρεθεί. Power Bank Για να μην μείνετε ποτέ από ενέργεια... στο κινητό σας η σε οποιαδήποτε USB συσκευή σας! Όλα αυτά τα προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε στην Πάτρα στο κατάστημα «Κόκκινη Κλωστή» στη Πλατεία Γεωργίου 3Α στο Εμπορικό Κέντρο Κόλλα. Τηλ. 2611 101759 info@kokkini-klosti.gr www.kokkini-klosti.gr Facebook: Κόκκινη Κλωστή

■ Η σειρά προϊόντων

τέταρτο

■ 06/12/2013

της μέλισσας αποτελεί αστείρευτη πηγή ενέργειας, με ατελείωτες ευεργετικές ιδιότητες για την πνευματική και σωματική υγεία και ομορφιά. Στο «Μελισσότοπο Bee Place» (στην Πάτρα, στην Ανθείας 232 και στην Κωνσταντινουπόλεως 66) γνωρίζουν πολύ καλά αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες και προσφέρουν μέλι και προϊόντα μελιού εξαιρετικής ποιότητας, σε συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς. Προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας (μέλι, τσάι και βότανα) και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές βρίσκονται πλέον και στο πρώτο franchise κατάστημα του «Μελισσότοπου» στην Αθήνα, επί της οδού Φιλαρέτου 84 στην Καλλιθέα (τηλ. 2114087195). Στο «Μελισσότοπο» θα βρείτε ακόμα: Βασιλικό πολτό, κηραλοιφές, πρόπολη, προπαλοιφές, βάμμα πρόπολης, Φυσικά καλλυντικά, είδη δώρων, αξεσουάρ.

9


έξοδος

Άρωμα πόλης τάζομαι να δένει τη βάρΚάθε χρόνο τέτοιες μέρες τον φαν περιδιαβαίνει στην πόλη, κα του στην ακροθαλασσιά και να γενειάδα του, να περπαήρεμος και γαλήνιος, με τη μακριά στικούς. Ένας σεβάσμιος τά στα στενά, να μιλάει στους περα ίσως δεν θα του έδινες καγέροντας, απλοϊκά ντυμένος που σου, θα τον προσπερνούσες μία σημασία στην καθημερινότητά μα. χωρίς να του χαρίσεις ούτε ένα βλέμ ητος ψαράς που θα μάζευε Ένας απλός, αμόρφωτος μα γλυκομίλ χούς, κατατρεγμένους, άρδίπλα του όσους είχαν ανάγκη, φτω λά μικρά παιδιά. Και θα τους ρωστους, πονεμένους αλλά και πολ ά με τα λόγια του, θα τους μιλούσε με τις ώρες, θα τους έδινε χαρ ύν. Κι αυτοί θα ένιωθαν τόσο έκανε να ελπίζουν και να χαμογελο τόσες περιπλανήσεις, αυτυχεροί κι ευλογημένοι που μετά από τόπο το δικό τους… τός ο άνθρωπος έμεινε για πάντα στον πολύς μαζεύεται κοντά στο Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες κόσμος θυμάται. Πολλοί όπως κι σπίτι του, δίπλα στη θάλασσα και τον ουν το πρόσωπό τους με εγώ κατεβαίνουν τα σκαλιά και βρέχ λίγες γουλιές και δροσίζοτο νερό του πηγαδιού του, πίνουν άνοιγες μόνος σου το μενται… Πιο παλιά που δεν είχε βρύση, μ’ ένα τσίγκινο κουβά δεταλλικό σκέπασμα του πηγαδιού και κάτω. Εκεί όπου βρισκόταν μένο μ’ αλυσίδα έφερνες νερό από όπως λέει η παράδοση για και η πηγή της Δήμητρας, μαντείο ιες μέρες τον θυμάμαι πιο τους αρρώστους. Κάθε χρόνο τέτο , τον Ανδρέα της Πάτρας… έντονα τον «πρωτόκλητο» Ανδρέα Του Γιάννη Ευαγγέλου yiannis_evagelou@yahoo.gr

Μετά τις πρώτες πετυχημένες βραδιές,

τέταρτο

■ 06/12/2013

στο «Τραμ» (Αράτου 24) συνεχίζονται με ελεύθερη είσοδο οι τάνγκο χορευτικές βραδιές κάθε Τετάρτη από τις 9.30 μ.μ., μεταμορφώνοντας το αγαπημένο τεϊοποτείο σε έναν ακόμα πιο ατμοσφαιρικό χώρο.

10

Ο... ρεμπετόχωρος της Πάτρα ς,

ο «Σκέντζος» λειτουργεί από το 195 7 στην Άνω Πόλη (Γερμανού 111) και έχει φανατικό κοινό σε όλες τις ηλικίες. Πλέον λειτουργεί και με νέο ωράριο: Από τις 12:00 το μεση μέρι, με εκλεκτούς μεζέδες και εξαίσια ρακή. Κι όπως πάντα με ζωντανή μουσική, με ρεμπέτικο σχήμα κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ. Την Κυριακή και Δευτέρα ο «Σκέντζος» παραμένει κλειστός . Τηλ. Κρατήσεων: 2610272851. ■

«Mahajak le kok»

είναι το όνομα της μπάντας που θα εμφανιστεί απόψε, από τις 10.30 μ.μ., στο Yiapi (πάροδος Δρακοπούλου 8) για μια βραδιά έντεχνου και ροκ ελληνικού τραγουδιού. Την αποτελούν οι: Γιώργος Κοκκινάρης, Αντρέας Λεοντάκης, Λεονάρδος Μαρκόπουλος και Νίκος Χατζάκης.

Ένα ιταλικό,

προκλητικά γλυκό, προϊόν μπορείτε πλέον να βρίσκετε αποκλειστικά στη «Λιχουδιά» (Ακτή Δυμαίων 132 και Ακρωτηρίου 228). Πρόκειται για το Choco kebap... Εξηγούμε: Γύρος από νιφάδες ποιοτικής ιταλικής σοκολάτας, που συνοδεύονται από λιωμένες πραλίνες και άλλα toppings, όπως φρούτα, σοκολάτες, σιρόπια, τα οποία τοποθετούνται στην αφράτη Choco Pita που φτιάχνεται μέσα σε μόλις σαράντα δευτερόλεπτα!


ακούω

Του Μίμη Πλέσσα ■ dimplessas@gmail.com

Cass McCombs - Big Wheel and Others [Domino Records, 2013]

Ο γεννημένος στην Καλιφόρνια Cass McCombs έζησε μεγάλος μέρος της ζωής του νομαδικά, ζώντας σε αμάξια και σκηνές, μετακομίζοντας συνεχώς από πόλη σε πόλη. Αυτός ο τρόπος ζωής επηρέασε προφανώς και τη μουσική του, με τη λιτή αμερικάνικη φολκ που περιγράφει αυτή την απέραντη χώρα να αποτελεί το φυσικό του στοιχείο. Βέβαια δεν πρόκειται για νεοεμφανιζόμενο μουσικό καθώς ο McCombs κυκλοφορεί δίσκους εδώ και μια δεκαετία με βάση κυρίως τη Βαλτιμόρη. Πατώντας πάνω στη γραμμή που συνδέει πολλούς (αμερικάνους κυρίως) τραγουδοποιούς εδώ και αρκετές δεκαετίες, ο νομάς μουσικός αποτελεί ίσως έναν από τους καταληλότερους ανθρώπους να μας ταξιδέψει σε αυτή την πολυπολιτισμική χώρα μέσα από την ευθύτητα και ειλικρίνεια της φολκ μουσικής παράδοσης. Ο Bod Dylan, o Neil Young ακόμα και ο μεταγενέστερος Elliott Smith αποτελούν βασικές επιρροές του και ο McCombs σεβόμενός τους, παραδίδει σε όσους αγαπάνε αυτό το είδος ένα δικό του κεφάλαιο, πιο σύγχρονο και ανανεωμένο. Όχι, βάζοντας ένα δίσκο του δεν περιμένεις να ακούσεις αυτό που θα φέρει επανάσταση στα μουσικά δρώμενα ή θα δημιουργήσει μια νέα τάση. Δεν ανακυκλώνει όμως τα ακούσματά του με ένα βαρετό τελματώδη τρόπο. Όπως άλλοι κάποτε με μια κιθάρα έλεγαν όλα όσα ήθελαν να πουν και περιέγραφαν την τότε Αμερική, έτσι και ο McCombs περιγράφει το τώρα της. Το Big Wheel and Others είναι ο έβδομος κατά σειρά δίσκος του, κυκλοφόρησε από την ιστορική Domino Records και έρχεται ως συνέχεια μιας πολύ καλής δισκογραφικής πορείας. Θα περίμενει κανείς να επαναλαμβάνεται ή να του ξεφύγει και κανένας μέτριος δίσκος, ακούγοντας όμως το Big Wheel and Others δεν τίθεται αμφιβολία. Πρόκειται για ένα διπλό εξαιρετικό άλμπουμ, διάρκειας σχεδόν μιάμισης ώρας! Απλά λιτά αρπίσματα στην κιθάρα, ταξιδευτική διάθεση, μοναδική ατμόσφαιρα και μεστά φωνητικά συνθέτουν αυτό το μινι-έπος σύγχρονης αμερικάνικης φολκ. Μάλλον είναι περιττό να μπούμε σε ανάλυση των κομματιών όταν ο ίδιος μας έχει παραδώσει σχεδόν δύο ντουζίνες υπέροχων τραγουδιών, προκαλώντας μας να χαθούμε μαζί τους ακούγοντας την πραγματική Αμερική. Ενδεικτικά επιλέγουμε τα Morning Star, There Can Be Only One και το Everything Has To Be Just-So. Αλλά επιλέγουμε και στο σύνολο του το Big Wheel and Others ως ένα σύγχρονο φολκ διαμαντάκι.

Ο wave 97.4 προτείνει Top 10 Δεκεμβρίου 01

White Lies - Goldmine

02

Placebo - Too Many Friends

03

Pearl Jam - Sirens

04

Kings of Leon - Supersoaker

05

Killers - Shot At the Night

06

Artic Monkeys - R U Mine

07

The Coasts - Wallow

08

Beady Eye - Flick of The Finger

09

Paul McCartney - Queenie Eye

10

Imagine Dragons - Demons

www.facebook.com/CassMcCombs

τέταρτο

■ 06/12/2013

Η επανακυκλοφορία της εβδομάδας: Η Merge Records είναι μια από τις σημαντικότερες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες των τελευταίων δεκαετιών με έδρα την Αμερική και στον κατάλογό της έχει ονόματα όπως οι Neutral Milk Hotel, οι Teenage Fanclub, οι Magnetic Fields, οι Arcade Fire, ο Caribou και πολλοί άλλοι. Φέτος η Merge κλείνει 25 χρόνια και για να το γιορτάσει θα κυκλοφορεί κάθε μήνα του 2014 συλλεκτικές επανεκδόσεις άλμπουμ από τον μεγάλο και πλούσιο κατάλογο της. Ένας από τους σημαντικότερους και ιστορικότερους δίσκους που κυκλοφόρησαν στην Merge είναι το Nixon των Lambchop, ένα lo-fi φολκ αριστούργημα, το οποίο θα είναι και το πρώτο που θα ανοίξει αυτή την επετειακή σειρά.

11


Επιμέλεια: Θανάσης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Μουργελάς

ατζέντα

Στείλτε μας τις εκδηλώσεις σας στο email info@tetartopress.gr

Μουσική

ΘΕΑΤΡΟ

Salto Mortale live Οι Salto Mortale ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία το 2011 πραγματοποιώντας live εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ο ήχος τους βασίζεται στο ελληνόφωνο ρόκ, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τη δεκαετία του ’90. Έχουν κυκλοφορήσει μέσω διαδικτύου ένα ντέμο με τίτλο «Ξεχασμένες Στιγμές» ενώ έχουν πραγματοποιήσει και εμφανίσεις με Υπόγεια Ρεύματα, Μίλτο Πασχαλίδη, Puressence, Μαχαιρίτσα-Στόκα-ΖουγανέληΣταρόβα, Σωκράτη Μάλαμα κ.α. Είσοδος Ελεύθερη Παρασκευή 6/12, 22:00 Memphis Rock Bar, Καραϊσκάκη 128, Πάτρα

«Πατρίτσια Υπάρχει» Πρόκειται για το θεατρικό κείμενο - θησαυρό του Πατρινού ποιητή και λογοτέχνη Δημήτρη Κάββουρα, το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά, για να μας αφηγηθεί μία παράξενη ιστορία ανεκπλήρωτης αγάπης. Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Τσαρδάκας Παίζουν: Δημήτρης Τζαβάρας, Ηρακλής Τζαβέλλας Μέχρι 28/12 Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 21:30 act, Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65β Τηλ.: 6936 122263, 2610 272037

Ματούλα Ζαμάνη live Γνωστή μας από την συνεργασία της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, η Ματούλα Ζαμάνη και οι τέσσερις σωματοφύλακές της παρουσιάζουν ένα διαστημικό eartrip που περιέχει τραγούδια από τον πρώτο προσωπικό της δίσκο «Varligali», γαλαξιακές διασκευές και απέραντη πειραματική – πειρατική διάθεση και αγάπη. Εισιτήρια στην προπώληση προς 10 ευρώ, Είσοδος στην πόρτα 13 ευρώ. Σημεία προπώλησης: Musical, Discover, City café, Music station, Ευοί ευάν (Ρίο) και Oro antico Παρασκευή 6/12, 21:00 Μικρός Πρίγκιπας, Ρ. Φεραίου 150, Πάτρα Τηλ.: 6972 807170

Cocktail Bar Mαρίνα Πάτρας

bandamadara acoustic live Παρασκευή 6/12, 22:00 Libido Café-Bar, Veso Mare Πάτρα Τηλ.: 2610 341807 Mode Plagal «Η Εποχή των Υβριδίων» Μουσικές της ελληνικής παράδοσης ενορχηστρωμένες σε jazz περιβάλλον μας καλούν σ’ ένα ταξίδι στις ρίζες του μουσικού μας παρελθόντος με σύγχρονα groovy, funky παιξίματα και ήχους. Σαξόφωνο - φωνητικά: Θοδωρής Ρέλλος, Κιθάρα – φωνητικά: Κλέων Αντωνίου, Ντραμς: Τάκης Κανέλλος, Μπάσο: Αντώνης Μαράτος Είσοδος: 10 ευρώ Σάββατο 7/12, 21:30 Μικρός Πρίγκιπας, Ρ. Φεραίου 150, Πάτρα Τηλ.: 6972 807170 Haig Yazdjian live Ένας από τους πιο γνωστούς βιρτουόζους στο ούτι. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές, καθώς και με σολίστες διεθνούς κύρους. Είσοδος 5 ευρώ Σάββατο 7/12, 22:00

Ευοί Ευάν, Σώμερσετ 61, Ρίο Τηλ.: 2610 995666 Red Snapper live Ένα χαρμάνι Acid Jazz/Trip-Hop/ Electronica ήχων χάρη σε ένα από τα σημαντικότερα και πλέον πρωτοπόρα συγκροτήματα των τελευταίων 20 χρόνων. Προπώληση εισητηρίων προς 15 ευρώ στα καταστήματα Musical, Discover, Music Station, City Café, Ευοι Ευαν, Oro Antico. Κυριακή 8/12, 21:00 Μικρός Πρίγκιπας, Ρ. Φεραίου 150, Πάτρα Τηλ. 6943268822 Aggeliki Toubanaki & Buzz Bastardz Bαλκανικοί ξέφρενοι ρυθμοί, δρόμοι ανατολής και μελωδίες της Μεσογείου, αναμειγνύονται με jazz αρμονία, crossover αυτοσχεδιασμούς, βοκαλισμούς, δημιουργώντας συναισθήματα, ατμόσφαιρες, εικόνες που εναλλάσσονται διαρκώς... Γενική Είσοδος: 10 ευρώ Πέμπτη 12/12, 21:30 Μικρός Πρίγκηπας, Ρ. Φεραίου 150, Πάτρα Τηλ.: 2610 240 994

τέταρτο

■ 06/12/2013

Ρεμπέτικα στο «Όπως παλιά» Με τους Αργύρη Ψάχο & Φώντα Κωνσταντακόπουλο. Σάββατο 7/12, 14:00 Ρ. Φεραίου 16, Πάτρα Τηλ.: 2611 104081

Ο Χρυσός Τρίφτης και ο Σεφ Φέρρης Της Κατερίνας Τσατσαράγκου και του Θεόδωρου Κανδηλιώτη. Οι σπουδαιότεροι σεφ στον κόσμο διαγωνίζονται με έπαθλο τον υπερπολύτιμο Χρυσό Τρίφτη! Μια σάτιρα της σύγχρονης τηλεγαστριμαργίας για μικρούς και μεγάλους, με επίκεντρο τη σωστή και υγιεινή διατροφή. Παίζουν: Τάκης Τσίτσας, Θεόδωρος Κανδηλιώτης, Γεωργία Ηλιοπούλου, Ζωή Δαβουρλή, Δημοσθένης Χριστόπουλος. Κάθε Κυριακή, 12:00 act, Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65β Τηλ.: 2610 272037 & 6936 122263 «Το Σώσε» Η θεατρική ομάδα Πάτρας «Υποκριτές» παρουσιάζουν την πολυβραβευμένη κωμωδία του Μάικλ Φρέιν. Μια ξεκαρδιστική φάρσα που μας παρασύρει στον κρυφό και φανερό κόσμο της θεατρικής προετοιμασίας, δημιουργίας και αποδόμησης ενός έργου. Σκηνοθεσία: Μίλτος Παπλάς Παίζουν: Ελένη Σαρακίνη, Ιάσωνας Φωτήλας, Κωνσταντινίδη, Ιωάννης Πετρούτσος, Νικολία Λάττα, Μάκης Νικολόπουλος, Καλλιρόη Τσώκου, Ανέστης Χανουμίδης, Μίλτος Στεφανάτος, Θανάσης Τσέρης, Μίλτος Παπλάς. Μέχρι 8/12, 21:30 Πολυχώρος «Επίκεντρο», Νόρμαν 14 & Αγίου Διονυσίου Τηλ.: 6985 917633 CHAT Πέντε ιστορίες εικο-

12

νικής πραγματικότητας και αληθινής ζωής αποτελούν το θεατρικό έργο CHAT του Gustavo Ott που παρουσιάζει η «Μηχανή τέχνης». Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Κολυροπούλλου, Ελένη Καλαντζοπούλου, Γιάννης Τσάκωνας, Νίκος Λυμπεράτος. Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.30 & Κυριακή: 20.00 Λιθογραφείον Μαιζώνος 172Β Τηλ. 2610328394 Πάτρα - Μπάρι «Ξεκινώντας από συνεντεύξεις ανθρώπων που διασχίζουν την Ευρώπη –οδηγοί σε φορτηγά οχήματα- ήρθαμε αντιμέτωποι με ερωτήματα για τη ζωή μας και τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Άλλοτε γελώντας και άλλοτε όχι σκιαγραφήσαμε επώδυνες καταστάσεις ανθρώπων σε μια Ευρώπη που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς...». Tο έργο Πάτρα-Μπάρι είναι εξέλιξη της περυσινής ομώνυμης παραγωγής που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου La Bottega II. Σκηνοθεσία: Ελένη Μποζά Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Θανάσης Δόβρης, Βασίλης Κόκκαλης, Μίλτος Νίκας και Γιώργος Ρούφας 6 - 8 Δεκεμβρίου, 21:30 Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» Τηλ.: 2610 273613 «Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω» Ο Ντάριο Φο καταφέρνει χρησιμοποιώντας το διαβρωτικό του χιούμορ αλλά και την καυστική ανελέητη σάτιρά του να αναδείξει την τραγωδία του σύγχρονου ανθρώπου, να φέρει στο προσκήνιο τα διλήμματα ανάμεσα στην ηθική και το συμβιβασμό, στη συνείδηση και την ανάγκη. Σκηνοθεσία: Μίλτος Σπυρόπουλος Παίζουν: Μιχάλης Σμυρλής, Κώστας Ηλιόπουλος, Μαρίνα Τσορτανίδου, Ηλίας Αναστασόπουλος, Αβροκόμη Ξενόγιαννη, Μίλτος Σπυρόπουλος. Μέχρι 8/12 Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 21:30. Οροπαίδιο, Κανακάρη 101 (εντός στοάς) Τηλ.: 2610 220034, 6980 183305

«Μόνος με τον Άμλετ» Πρόκειται για μια πρωτότυπη σκηνική ανάγνωση του πολυπρόσωπου θεατρικού αριστουργήματος του William Shakespeare «Άμλετ» σε διασκευή για έναν ηθοποιό. Ο Αιμίλιος Χειλάκης ερμηνεύει, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, όλους τους χαρακτήρες της τραγωδίας, με μοναδικό όπλο το κείμενο του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα στη διαχρονική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Συμπαραγωγή: αρτIVITIES, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Από Πέμπτη 12/12, 21:30 Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» Τηλ.: 2610 273613

ΕΚΘΕΣΕΙΣ Έκθεση ζωγραφικής «Ο ερωτικός Καβάφης» Η έκθεση διοργανώνεται από την Εταιρία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑ και την αίθουσα τέχνης «Παλίσσανδρος» με αφορμή τα 150 χρόνια από την γέννηση του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Μέχρι 15/12 Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 - 15:00 & Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-14:00 & 18:30-21:00 Αίθουσα τέχνης «Παλίσσανδρος»  Ερμού 8,Πάτρα Τηλ.: 2610223877 «ξεΡιζωμένοι» Έκθεση σχεδίων -ζωγραφικής της Εύας Μελά στα πλαίσια των εκδηλώσεων «19432013 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ» που διοργανώνει ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων. Στην έκθεση συμμετέχει ο ζωγράφος Νίκος Χριστοφοράκης παρουσιάζοντας το ίδιο θέμα από μιαν άλλη σκοπιά. Εγκαίνια Δευτέρα 9/12, 19:00 Μέχρι 21/12, Δευτέρα Σάββατο: 10:00-13:00 & 18:00-21:00 Παλαιά Δημοτικά Λουτρά, Γούναρη 118, Πάτρα Έκθεση Αντρέα Λυμπεράτου


ατζέντα

Έκθεση ρούχων από την ομάδα Risko Μέχρι 7/12 Ηχότοπος Art Cafe, Αράτου 14, Πάτρα «Εικαστικό Εργαστήρι Πάτρας» Το Εικαστικό Εργαστήρι Πάτρας ξεκινά τη λειτουργία του, παρουσιάζοντας την δουλειά των παιδικών τμημάτων της σχολικής χρονιάς 2011-2012. Μέχρι 21/12, 9:00 14:00 εκτός Κυριακής και Δευτέρας. Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πάτρας Τηλ.: 2610 620724

Σεμινάρια συνέδρια Σεμινάριο Εργατικό & Ασφαλιστικό Δίκαιο Το σεμινάριο διάρκειας 8 ωρών που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων σε Λογιστές που ασχολούνται εξειδικευμένα με τα θέματα μισθοδοσίας και προσωπικού κ.α. Σάββατο 7/12 Εγκαταστάσεις ΕΕΔΕ Πλατεία Πίνδου 1 Γούναρη κ’ Αγ. Ανδρέου Τηλ.: 2610 318573 www.eede.gr Θεραπευτικό εργαστήρι για παιδιά Το εργαστήριο οδηγεί τα παιδιά να αναπτύξουν & να εξισορροπήσουν τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Πολύ βοηθητικό σε Δυσλεξία, Υπερκινητικότητα, Διάσπαση προσο-

Κατασκευή Χριστουγεννιάτικων Χριστουγεννιάτικα Μομπιλέ και όμορφα στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Σάββατο 7 &14/12, 12:00 - 13:00, 17:30 19:00. Τρίτη 10/12, 17:30 19:00 Παιδικό καλλιτεχνικό εργαστήρι «Κόκκινα Μολύβια» Κανακάρη Ρούφου 41 Τηλ.: 6944 163408 - 6978 072303 2613016895 Σεμινάρια Patra stARTs CRAFTing Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με αλευρόκολλα, Παρασκευή 6/12, 17:30 - 19:00. Ζωγραφική σε πίνακες με προτζέκτορα Τρίτη 10/12, 9:30 - 11:00, Τετάρτη 11/12 πρωί και απόγευμα. Κατασκευάζουμε στολίδια δέντρου από γύψο, πηλό, ντεκουπάζ. Επίσης χριστουγεν/κα στεφάνια και σταχτοδοχείο. Σάββατο 7/12, 17:00 - 20:00. Τηλ.: 2610 422524, 6942 567200 (Αν. Κασιάδη) Σεμινάρια Hobby Μαθαίνω να φτιάχνω δικά μου Κοσμήματα, Γούρια και Μπρελόκ. Τρίτη 10/12, 18:00. Μαθαίνω το Υγρό Γυαλί. Πέμπτη 12/12, 18:00 Hobby, Αλίκη Διονυσοπούλου - Κυριαζή Παπαρηγοπούλου 6 & Ρ. Φεραίου, Τηλ.: 2610 221251 www.hobbyxantres.gr Εργαστήρια παραμυθιού από το «Μικρό Καράβι» Εργαστήρι παραμυθιού για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Θα ακούσουμε το χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό παραμύθι «Ο μυλωνάς και οι καλικάντζαροι». 10:00 - 12:00. Εργαστήρι Θεατρικής Έκφρασης για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, 12:30 - 14:00. Εργαστήρι Μουσικοκινητικής αγωγής «μαζί με τη μαμά» για παιδιά ηλικίας 2-4 ετών, 12:00 - 13:00. Εργαστήρι Μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά 4-6 ετών, 13:00 - 14:00 Σάββατο 7/12. Τηλ.: 2610 454033, 6939 700881 Αναστασίου Πολυζωίδη 25 & Μαρκορά, Πάτρα

ΒΙΒΛΙΟ «Ας είμαστε για μία φορά ευτυχισμένοι» Το μυθιστόρημα της Λίας Μεγάλου Σεφεριάδη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, θα παρουσιάσει ο Βασίλης Λαδάς συνομιλώντας με τη συγγραφέα. Πρόκειται για τις ιστορίες δύο γυναικών δεμένες από ένα ένοχο κρυφό μυστικό. Διατρέχουν μία ζωή εβδομήντα περίπου χρόνων. Από το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου μέχρι τις ημέρες μας. Αδέσμευτες, η κάθε μία με την δική της τύχη και μοίρα διαδηλώνουν με την στάση τους, τις αποδεχτές συμπεριφορές, ίσως μαζί αναζητούν την τρυφερότητα και την αγάπη. Πέμπτη 12/12, 20:00 Ξενοδοχείο Βυζαντινό, Ρ. Φεραίου 106 & Ασκληπειού «Άρια. Ο κόσμος από την αρχή» Ο Δημήτρης Στεφανάκης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Για το βιβλίο θα μιλήσει η αρχαιολόγος Εύη Παπαδοπούλου – Χρυσικοπούλου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελευθερία Μακρυγένη, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Ηρακλής Τζαβέλας. Τρίτη 10/12, 19:00 Public, Ερμού 55, Πάτρα

Άλλες Εκδηλώσεισ Χριστουγεννιάτικο Παζάρι από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Το Χριστουγεννιάτικο παζάρι θα πραγματοποιηθεί στο εθελοντικό εργαστήρι του οργανισμού που βρίσκεται στα γραφεία του Οργανισμού στην Πάτρα στην οδό Όθωνος Αμαλίας 83, (μεταξύ Φιλοποίμενος και Γούναρη). Μέχρι 22/12 Καθημερινά 10:0014:00 & 17:00-21:30 Σαββατοκύριακο 10:00–18:00 Εορταστικό bazaar του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ 11 - 12/12, 09:00- 21:00 Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αχαΐας, Ρ. Φεραίου 58, Πάτρα Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Συλλόγου Μέριμνας Ζώων Πανεπιστημίου Πατρών Παρασκευή 6/12, 12:00 – 21:00, Σάββατο 7/12, 10:00 – 21:00, Κυριακή 8/12, 10:00 – 19:00.

Κτήριο Μαραγκόπουλου, Αγ. Ανδρέου & Βότση «Μια βραδιά Ύμνος στον Έρωτα» Το «περί τεχνών» παρουσιάζει μια βραδιά «ύμνο» στον έρωτα με την ποίηση του «Σβήσε τα μάτια μου» του Ρ.Μ. Ρίλκε που έρχεται να συναντηθεί με την επώδυνη ερωτική ομολογία του Ελύτη στο «Μονόγραμμα» και να κορυφωθεί με το βαθύ σπαραγμό της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» του Ρίτσου. Θεατρικό Αναλόγιο με απόδοση από τους: Ευάγγελο Μιχάλη - Ρεφενέ Ε.Σ.Πάτρας, Λαμπρινή Ζώτου- Ρεφενέ Ε.Σ. Πάτρας και Πέρσα Ζηκάκη – Συγγραφέα. Κυριακή 8/12, 20:00, Κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών» Κανακάρη 65 & Αράτου Τηλ.: 2610 625257 «Fashion Bazaar» Από το Σύλλογο Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας. Παρασκευή 6/12, 9:0013:00 & 17:00-21:00 Αίθουσα Σώκαρη Μέγαρου Λόγου και Τέχνης, Πλ. Γεωργίου, Πάτρα

«H Πολλαπλή Σημασία της Αναζωγόνησης του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης» Εκδήλωση από τον κύκλο Μαγναύρα για τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό με παρουσίαση από τον Καθηγητή του ΕΜΠ & Πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νικόλαο Ουζούνογλου. Δευτέρα 9/12, 19:30 Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαίας, Μιχαλακοπούλου 58, Πάτρα Τηλ.: 2610 225180 «Ελάτε να φτιάξουμε τα γούρια σας» Διαλέγετε τα υλικά που σας αρέσουν, αφήνετε ελεύθερη την φαντασία σας και δημιουργήστε μόνοι σας ή με λίγη βοήθεια. Μπορείτε ακόμα και να επιλέξετε από όσα έχουν ήδη φτιάξει. Δεν θα λείπουν τα μελομακάρονα, η μουσική, και η καλή διάθεση. www.xantres.gr Κωνσταντινουπόλεως 89, Πάτρα 

«Τα φώτα στο βάθος» Μια επιλογή 38 κειμένων που δημοσιεύτηκαν στο blog της Niemands Rose από το 2007 μέχρι τις μέρες μας. Θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Γκιούλος, συγγραφέας, Σωτήρης Βλάχος, μέλος ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων και Έλενα Καρανικολού, blogger Missy Merida, via Skype. Η παρουσίαση γίνεται απο την ομάδα πολιτισμού & επικοινωνίας AREA 51 και το βιβλιοπωλείο discover. Σάββατο 7/12, 17:00 Ghetto Bar, Ευμήλου 8, Πάτρα

■ 06/12/2013

Έκθεση Ζωγραφικής Νίκου Κωτσάκη Θα παρουσιαστούν 25 παλιά και καινούργια έργα του. Την εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης θα καλύψει μουσικά η Ιόνια Ορχήστρα. Μέχρι 31/12. STEKI-BAR-CAFE, κάτω μέρος της Πλ. Γεωργίου Τηλ.: 2610 279696

χής, Μαθησιακές δυσκολίες, Βίαιη συμπεριφορά, Αντικοινωνικότητα, Μοναχικότητα. Τηλ.: 2610 452456, 6972 350743, www.humantherapy.gr

τέταρτο

Ο Ανδρέας Λυμπεράτος αναπτύσσει μία σύνθετη ενότητα από γλυπτά, σχέδια και ζωγραφική, καθώς και έργα που σχετίζονται με ορισμένες από τις performances του. Μέχρι 14/12 Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00 Τετάρτη Σάββατο 10:00 – 14:00 Cube Gallery, Μιαούλη 39, Πάτρα Τηλ.: 2611 110069

13


βλέπω

Της Μαριάννας Ξυνή ■ marionxini@yahoo.gr

Η Ζωή της Αντέλ ή Ζούσε τη ζωή της part 2

Η Ζωή της Αντέλ (Κεφάλαια 1 και 2) του Αμπντελατίφ Κεσίς δεν αποτελεί μια ερωτική ταινία που εξερευνά το νόημα της αγάπης, όπως τόσες και τόσες άλλες, αλλά μια κινηματογραφική εμπειρία ολκής πάνω στην ουσία του έρωτα, τα όριά του, μια κραυγή ηδονής αλλά και αγωνίας. Βασισμένη στο κόμικ Le Bleu est une couleur chaude της Julie Maroh η ταινία εστιάζει στην ερωτική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην Αντέλ (Αντέλ Εξαρχόπουλος) και σε μια φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών, την Έμμα (Λέα Σεϊντού). Η Αντέλ βρισκόμενη στην εφηβεία ανακαλύπτει τη σεξουαλική της ταυτότητα δοκιμάζοντας τον έρωτα όχι μόνο με το αγόρι που θα την απογοητεύσει, αλλά με την Έμμα που θα την απογειώσει. Από τα μαθήματα μέχρι τις πορείες η προσέγγιση του χαρακτήρα της ηρωίδας γίνεται σταθερά και διεισδυτικά σε όλη την καθημερινότητά της με μια φυσικότητα και οικειότητα μοναδική. Απολύτως ανθρωποκεντρικά και με στόχο την ουσιαστική αποκωδικοποίηση του ψυχισμού της ο σκηνοθέτης την ακολουθεί παντού, περιβάλλοντάς την με μια διάθεση αφοσίωσης και αγάπης χωρίς όμως περιττούς συναισθηματισμούς. Φιλήδονα χείλη, λάγνα βλέμματα, γεμάτες έξαψη κινήσεις αποτυπώνουν τον απόλυτο έρωτα που κεραυνοβολεί την Αντέλ και πυρπολεί την οθόνη. Χωρίς η πρόκληση να αποτελεί αυτοσκοπό αλλά ο προβληματισμός να επικεντρώνεται στο βαθύ και γνήσιο συναίσθημα και στο δικαίωμα αυ-

τοπροσδιορισμού της ταυτότητας του ατόμου, η ταινία αφήνει το πεδίο ανοιχτό για ακόμη περισσότερες προσεγγίσεις κοινωνιολογικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα. Κοντινά πλάνα στο άβαφο πρόσωπο της Αντέλ προκρίνουν έναν βαθύ ρεαλισμό, ενώ ο σκηνοθέτης δεν ξεχνά να τιμήσει τις εκλεκτικές συγγένειες είτε με άλλα κινηματογραφικά είδη, όπως ο βωβός κινηματογράφος, είτε με άλλες μορφές τέχνης, όπως τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη λογοτεχνία. Όσον αφορά στις γεμάτες ένταση και πάθος ερωτικές σκηνές, αν και πολλά ειπώθηκαν, ας αφήσουμε την ταινία να ολοκληρώσει το ταξίδι της και να υπενθυμίσουμε τη μοίρα των ταινιών που στηρίχτηκαν στην πρόκληση. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής. Αφήσαμε για το τέλος τις μοναδικές ερμηνείες των δυο κοριτσιών. Με αυθεντική φυσικότητα και αποκαλυπτική εμβάθυνση αποδίδουν το σφρίγος των νιάτων και του έρωτα τόσο εύθραυστα και δυναμικά όσο χρειάζεται, μεταμορφώνοντας την ταινία από μια ταινία για τον έρωτα σε ένα βαθύ μάθημα ζωής.

σινεμά STER CINEMAS VESOMARE

Ακτή Δυμαίων 17, Πάτρα. Τηλ. κρατήσεων από σταθερό: 8018017837 και από κινητό: 210 8092690 www.stercinemas.gr CARRIE Σκηνοθεσία: Κίμπερλι Πιρς Πρωταγωνιστούν: Κλόε Γκρέις Μόρετζ, Τζούλιαν Μουρ, Τζούντι Γκριρ, Άλεξ Ράσελ, Μισέλ Νόλντεν, Γκαμπριέλα Γουάιλντ, Πόρσια Νταμπλντέι Κατηγορία: Θρίλερ Αίθουσα 1: Παρ & Σαβ: 20:30, 22:30, 00:30, Κυρ Τετ: 20:30, 22:30 ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ: ΦΩΤΙΑ Σκηνοθεσία: Φράνσις Λόρενς Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Λόρενς, Τζος Χάτσερσον, Λίαμ Χέμσγουορθ, Γούντι Χάρελσον, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Στάνλεϊ Τούτσι, Λένι Κράβιτζ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Σαμ Κλάφλιν, Τζέφρι Ράιτ, Τζένα Μαλόουν, Αμάντα Πλάμερ Κατηγορία: Περιπέτεια φαντασίας Αίθουσα 2: Παρ & Σαβ: 18:20, 21:10, 00:10, Κυρ Τετ: 18:20, 21:10 Ο GUMMY BEAR ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ Κατηγορία: Κινούμενα σχέδιο Αίθουσα 5: Σαβ - Κυρ: 15:00, 17:30

τέταρτο

■ 06/12/2013

ΒΡΕΧΕΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ 2 Σκηνοθεσία: Κόντι Κάμερον, Κρις Περν Ακούγονται οι: Άννα Φάρις, Άντι Σάμπεργκ, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Τέρι Κριους, Τζέιμς Κάαν, Μπιλ Χέντερ Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Αίθουσα 8: Σαβ - Κυρ: 14:00, 16:00, 18:10, Παρ & Τρ - Τετ: 18:10 (ΜΕΤ/ΝΟ) ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Βασίλης Βασιλάκης, Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Ιγγλέση, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Αγγελική Παπαθεμελή Κατηγορία: Δράμα Αίθουσα 4: Σαβ: 18:00, 21:00, 00:00, Κυρ: 18:00, 21:00, Δευ - Τετ: 21:00, Παρ: 21:00, 00:00 Αίθουσα 5: Παρ - Τετ: 19:00, 22:00 Αίθουσα 6: Σαβ - Κυρ: 14:00, 17:00, 20:00, 23:00, Παρ & Δευ - Τετ: 20:00, 23:00

14

ΟΛΑ ΧΑΘΗΚΑΝ Σκηνοθεσία: Τζέι Σι Τσάντορ Πρωταγωνιστεί: Ρόμπερτ Ρέντφορντ Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 7: Σαβ - Κυρ: 14:30, 16:50, 19:10, Παρ & Δευ - Τετ: 19:10 THOR 2 ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Σκηνοθεσία: Άλαν Τέιλορ Πρωταγωνιστούν: Κρις Χέμσγουορθ, Νάταλι Πόρτμαν, Κατ Ντένινγκς, Τομ Χίντλεστον, Άντονι Χόπκινς, Ίντρις Έλμπα, Ζάκαρι Λεβί, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ρενέ Ρούσο, Ταντανόμπου Ασάνο, Κρίστοφερ Έκλεστον Κατηγορία: Περιπέτεια φαντασίας Αίθουσα 8: Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 20:10, 22:20 FREE BIRDS Σκηνοθεσία: Τζίμι Χέιγουορντ Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Αίθουσα 2: Σαβ - Κυρ: 14:20, 16:20 (ΜΕΤΑΓ/ΝΟ) Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκότ Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Μπράντ Πιτ, Πενέλοπε Κρουζ, Κάμερον Ντίαζ Κατηγορία: Θρίλερ Αίθουσα 7: Παρ - Τετ: 21:20, 23:40 Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον Πρωταγωνιστούν: Nτάνιελ Μπρούλ, Στάνλεϊ Τούτσι, Λόρα Λίνεϊ, Άντονι Μακί Κατηγορία: Θρίλερ Αίθουσα 1: Σαβ - Κυρ: 15:30, 18:00, Παρ & Δευ - Τετ: 18:00 ΕΓΩ, Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ Σκηνοθεσία: Πιέρ Κοφέν, Κρις Ρενό Ακούγονται οι: Στιβ Καρέλ, Κρίστεν Γουίγκ, Μιράντα Κόσγκροουβ,Ράσελ Μπραντ, Άιλα Φίσερ, Μπέντζαμιν Μπρατ και στη μεταγλωτισμένη εκδοχή οι: Γιάννης Ζουγανέλης, Σάκης Μπουλάς Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Αίθουσα 3: Σαβ - Κυρ: 15:40, 17:40 ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ Σκηνοθεσία: Γκάρι Φλέντερ Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Στέιθαμ, Τζέιμς Φράνκο, Γουινόνα Ράιντερ, Κέιτ Μπόσγουορθ Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 3: Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 19:30, 21:30, 23:30 Αίθουσα 8: Δευ: 19:30, 21:30, 23:30

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ Προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας Σκηνοθεσία: Κριστιάν Μουντζίου Πρωταγωνιστούν: Κοσμίνα Στράταν, Κριστίνα Φλουτούρ, Βαλέριου Αντριούτα, Ντάνα Ταπαλάγκα Δευ: 19:45, 22:30 Αίθουσα «Αίγλη» - Veso Mare, Πάτρα ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ Σκηνοθεσία: Στέλιος Κούλογλου Το ντοκιμαντέρ θαπροβληθεί με τη διοργάνωση του Δικτύου Αλληλεγγύης Πάτρας «Κανένας μόνος» παρουσία του Στ. Κούλογλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Δευ: 19:00 Προβολές του ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη, θα γίνουν επίσης: Ναύπακτος, Τετάρτη 11/12, Παπαχαραλάμπειος αίθουσα, 19:00 Αίγιο, Πέμπτη 12/12 Καλάβρυτα, Ξενοδοχείο Canyo, Παρασκευή 13/12, 19:00

Παμμικρασιατική Κινηματογραφική Λέσχη

Αίθουσα Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών & Περιχώρων Φωκαίας 26, πλ. Ελευθερίας, Πάτρα τηλ. 2610329787 ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΜΟΛΟΦΟΥΣ Σκηνοθεσία: Χιρόσι Τεσιγκαχάρα Πρωταγωνιστούν: Έιτζι Οκάντα, Κιόκο Κισίντα Ελεύθερη είσοδος Σάβ: 20:00

Δημοτικός Κινηματογράφος Αιγίου «Απόλλων» Κ. Φανέλλη 2, Αίγιο, τηλ. 26910 61977

ΕΓΩ, Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ Παρ - Τετ: 18:00 GRAVITY Σκηνοθεσία: Αλφόνσο Κουαρόν Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Μπούλοκ, Τζορτζ Κλούνεϊ Κατηγορία: Επιστημονικής φαντασίας Παρ - Τετ: 20:00, 22:00


Αρχοντοχωριάτης ξανά ςιεξέλ ςιτ 'πα ωσίπ πίσω απ' τις λέξεις Της Μένιας Μαραγκού

Πάντοτε θαύμαζες τους αυτοκράτορες, τους εστεμμένους ευγενείς και εν γένει τους άρχοντες. Σου άρεσε η επιβλητικότητά τους, ο τρόπος με τον οποίο απαιτούσαν και κέρδιζαν το σεβασμό και την υποταγή.

meniamaragou@gmail.com

κάθε του εκδοχή, θα εμφανιστεί σχεδόν απ’ το πουθενά, θα κοιτάξει το «δούλο» σου ίσια στα μάτια και θα του προσφέρει αυτό ακριβώς που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή. Ένα ποτήρι νερό και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Έπειτα θα εξαφανιστεί σχεδόν όπως εμφανίστηκε και θα επιστρέψει στην επόμενη παράστασή σου, μ’ ένα εγκάρδιο χαμόγελο ή μ’ ένα ζεστό ευχαριστώ.

Με τον καιρό, αποφάσισες να αδράχνεις κάθε ευκαιρία που σου παρουσιάζεται, ώστε να επιβάλλεις το κύρος και το σέβας σου και να κλέβεις λίγο απ’ την αίγλη όσων θαυμάζεις. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Φτάνει να πληρώνεις. Προβάρεις συχνά το επιβλητικό σου ύφος στον καθρέφτη κι έπειτα ψάχνεις για υποτελείς. Στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους βέβαια. Άλλοτε είναι υπάλληλοι, άλλοτε πωλητές, άλλοτε σερβιτόροι κ.ο.κ. Κάθε φορά, που σκοπεύεις να βάλεις το χέρι σου στην τσέπη, στήνεις πάντοτε το ίδιο σκηνικό: Γίνεσαι αφέντης για 10 λεπτά, μια ώρα, μια μέρα, δεν έχει σημασία. Μοιράζεις αφειδώς επικρίσεις και εντολές, ενώ μόνιμα είσαι δυσαρεστημένος. Αναλώνεσαι με γελοίες λεπτομέρειες, φτάνει να μπορείς κάτι να λες. Στις στιγμές που χαλαρώνεις, το «υπηρετικό» σου προσωπικό εξαϋλώνεται. Το βλέμμα σου, δε θα συναντήσει ποτέ το δικό τους. Δε θα παραμερίσεις ούτε χιλιοστό, για να τους διευκολύνεις. Εξάλλου, δε θα το έκανες ούτε στο πλυντήριο πιάτων σου! Δε θα αναρωτηθείς ποτέ, αν έχουν κάποια ανάγκη και βασικότερο όλων, δε θα πεις ποτέ «ευχαριστώ». Μιας και αφού πληρώνεις, δεν έχεις καμία υποχρέωση. Η άκρη του ματιού σου είναι συνέχεια πάνω τους. Έτσι, όταν σταματήσουν να κουνούν την ουρά τους ή όταν διαφοροποιηθεί το μέγεθος και το σχήμα του χαμόγελου που τους έχεις ορίσει, είσαι έτοιμος να τους επαναφέρεις με μια σου μόνο βλοσυρή ματιά.

τέταρτο

■ 06/12/2013

Νιώθεις την ελευθερία να εκφράσεις οποιοδήποτε κακεντρεχές ή προσβλητικό σχόλιο γι’ αυτούς, ακόμα και μπροστά τους. Αφού απ’ το ύψος που αισθάνεσαι ότι στέκεσαι, είναι αδύνατο να φτάσει ο ήχος της φωνής σου εκεί στα χαμηλά. Δυστυχώς όμως για σένα πολυχρονεμένε μου αφέντη, υπάρχει πάντοτε κάποιος κομπάρσος που σου χαλάει το άξεστό σου σενάριο. Σε

15


16

τέταρτο

■ 06/12/2013

Tetarto #103  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you