Page 1

Ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2013

84

εβδομαδιαία FREE PRESS ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

λά

Αλ

σε μια εβδομαδιαία εφημερίδα

www.tetartopress.gr

ε διάθεση! μ υ ζο

Κάθε Παρασκευή Δωρεάν

Δ ρο

σερέ

Κήποι, αυλές και ταράτσες για να υποδεχτείτε το καλοκαίρι στην Πάτρα

ς ανάσ

ες στο κέντρο!


editorial

του Ανδρέα Τσιλίρα

tsiliras@gmail.com

Ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν κομματικές σκοπιμότητες στην Ελλάδα, ότι δεν θεωρούνται χρήσιμες σε κανένα κόμμα όσες ρατσιστικές ψήφοι κουβαλά η Χρυσή Αυγή κι ότι τελικά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο συζητιέται και ψηφίζεται κανονικά. Ας υποθέσουμε επίσης ότι δεν θυμώνουν κάποιοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας επειδή ο νόμος τους απαγορεύει να βρίζουν ελεύθερα και να διώκουν μετανάστες, αριστερούς, άθεους, ομοφυλόφιλους και άλλα «κατώτερα όντα». Ας υποθέσουμε τέλος ότι η Χρυσή Αυγή είτε τελεί υπό απαγόρευση, είτε επιλέγει να ενταχθεί στο σύστημα και διαλέγει «σοβαρούς» εκπροσώπους για το Κοινοβούλιο κι όχι απλά μέλη των κομματικών μεραρχιών της. Εντάξει; Λύθηκε τώρα το θέμα του ρατσισμού στην Ελλάδα; Ας αφήσουμε τις υποθέσεις κι ας δούμε την ουσία. Η συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν ισοδυναμεί με συζήτηση για το ρατσισμό στην κοινωνία. Άλλωστε όλα ξεκίνησαν από μια τυπική υποχρέωση της Ελλάδας που έχει δεσμευτεί να ενσωματώσει στη νομοθεσία της μια ευρωπαϊκή αντιρατσιστική οδηγία. Το ουσιαστικό είναι να δούμε αν οι ρατσιστικές συμπεριφορές αυξάνονται, αν ο διπλανός μας ή ο ίδιος μας ο εαυτός είναι δηλωμένος ή εν δυνάμει ρατσιστής και αν μιλάμε σοβαρά στα σχολεία και στα σπίτια μας για το ρατσισμό και το φασισμό στους νέους ανθρώπους. Αυτά τα ερωτήματα καμιά Βουλή και κανένα τηλεοπτικό κανάλι δεν μπορεί να μας τα απαντήσει.

επικός βασιλιάς της electro swing To Σάββατο 25 Μαΐου ο αυστρια d show τέσσερα χρόνια για ένα full ban στρέφει στην Πάτρα μετά από βράδυ, η ι! Στην Πολιτεία μετά τις 10 το που αναμένεται να συναρπάσε από ειπολλή μουσική, χορό, ακόμα κι Πανσέληνος θα συνοδευτεί από ονς Λιγκ! βολής για τον τελικό του Τσάμπι δικά διαμορφωμένο χώρο προ

ιδέες…

Στείλτε μας τις δικές σας ιδέες για δημοσίευση στο email info@tetartopress.gr ή στη σελίδα μας στο facebook www.facebook.com/tetartopress

Με γνώμονα το δικαίωμα όλων των νέων στη δημιουργία, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μετέφερε μέρος του Εφηβικού της Φεστιβάλ μέσα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων του Αυλώνα όπου έγκλειστοι ανέβασαν παράσταση, αφήνοντας μάλιστα έκπληκτους όσους την παρακολούθησαν.

Εκδότης Βασίλης Πέττας ■ 24/05/2013

Φύλλο #84

τέταρτο

Ιδιοκτησία FINE VIEW Δοϊράνης 7, Πάτρα τηλ. 6944347030 www.tetartopress.gr info@tetartopress.gr

2

Διευθυντής Ανδρέας Τσιλίρας Φωτογραφίες Studio Στιγμιότυπο Νομικός σύμβουλος Περικλής Πασχάκης

Ηλεκτρονικά, από το σπίτι τους, θα μπορούν να «συναλλάσσονται» με τη Δημόσια Διοίκηση οι πολίτες για τη διεκπεραίωση 102 υπηρεσιών όπως η έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών. Οι τυποποιημένες αυτές διαδικασίες του ΕΡΜΗ βρίσκονται στην αρχική σελίδα (http://www.ermis.gov.gr/portal/ page/portal/ermis) κάτω από τον τίτλο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».

Εκτύπωση Παναγιωτόπουλος www.tipografio.gr Συνεργάτες Θανάσης Αντωνόπουλος Γιάννης Δοντάς Γιάννης Ευαγγέλου Ελένη Θεοδωροπούλου Αργυρώ Κουτσού Διονύσης Μαμάσης

Πάνω από 2.000 WorkCamps της ΕΛΙΞ σε 63 χώρες προσφέρουν μια εναλλακτική λύση για τις καλοκαιρινές διακοπές σας, ζητώντας από εσάς μόνο εθελοντική βοήθεια. Τα προγράμματα διαρκούν από 2 - 3 εβδομάδες και δίνουν σε 12 - 15 άτομα (το κάθε πρόγραμμα) να ταξιδέψουν οικονομικά σαν εθελοντές στο εξωτερικό. www.elix.org.gr

Μένια Μαραγκού Μarcos Δημήτρης Μουργελάς Αντωνία Μπαρμπετάκη Μαριάννα Ξυνή Ξενοφών Παπαευθυμίου Μαρία Παπαμαργαρίτη Μίμης Πλέσσας Χρήστος Ρούσσης Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου

Διανομή Αχαϊκές Ταχυμεταφορές τηλ. 2610623072 Συνδρομές - Ετήσια (45 φύλλα): 60€ - Εκτός Πάτρας: 100€ (ταχυδρομική αποστολή)


επιλέγω Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα… ■

Τις εκδηλώσεις

που θα διοργανώσει στην Πάτρα το Σωματείο «Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα», στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (29 Μαΐου). Την Κυριακή στο ξενοδοχείο «Patra Palace» στην Πάτρα στις 11.30 π. μ., θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Σύγχρονη Αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης», ενώ την Τετάρτη θα λειτουργούν ειδικά ενημερωτικά περίπτερα στην Πάτρα στην Πλατεία Γεωργίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και στις κεντρικές πλατείες στο Αγρίνιο και στον Πύργο, από τις 10.00 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, από τα οποία θα διανέμεται έντυπο υλικό ενημέρωσης για τη ΣΚΠ και το Σωματείο της ΕΕΑΣΚΠ. Οι εκδηλώσεις τελούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων: Πατρών, Αγρινίου και Πύργου και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ).

Το σχολικό λαχανόκηπο

που λειτουργεί από το φθινόπωρο στο Δημοτικό Σχολείο Αβύθου. Ο λαχανόκηπος ξεκίνησε με πρωτοβουλία των μαθητών της ΣΤ’ Τάξης και γρήγορα επεκτάθηκε σε όλες τις τάξεις. Χρησιμοποιήθηκε τμήμα του προαύλιου χώρου όπου προηγουμένως υπήρχε χλοοτάπητας. Έχουν φυτευτεί 18 είδη λαχανικών και ήδη έχει υπάρξει παραγωγή σε πολλά από αυτά. Η καλλιέργεια είναι εντελώς βιολογική, χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Παράλληλα, τα φυτικά υπολείμματα συγκεντρώνονται για παραγωγή κομπόστ. Κάθε τάξη έχει υποβάλει πρόγραμμα (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Αγωγής Καταναλωτή – Υγείας) στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Αχαΐας.

Την πρώτη ελληνική έκθεση καινοτομίας

τέταρτο

■ 24/05/2013

που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 16 – 19 Μαΐου. Από την Πάτρα συμμετείχε στην έκθεση η εταιρεία Netrinno με 2 προϊόντα της: Τις ιστοσελίδες delivery.gr και clickneat.gr και κατάφερε να κερδίσει την προσοχή του κοινού. Στο delivery.gr ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει το αγαπημένο του κατάστημα εύκολα και γρήγορα, να δεί το μενού και πληροφορίες του καταστήματος. Η καινοτομία υπάρχει στην υπηρεσία click and order που ο επισκέπτης του site μπορεί να παραγγείλει τηλεφωνικά, χωρίς καμία χρέωση, στο κατάστημα που επιθυμεί. Το clickneat.gr είναι ένα site online παραγγελιοληψίας. Ο επισκέπτης μπορεί με μερικά clicks να παραγγείλει από τον υπολογιστή, το smartphone ή το tablet του, εύκολα και γρήγορα. Η παραγγελία καταφθάνει στο κατάστημα μέσω μίας καινοτομίας text to speech, ώστε να εξασφαλίζει την άμεση εξυπηρέτηση του πελάτη. Ο συνιδρυτής της εταιρείας Χρυσόστομος Φιλιππάκης δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας δόθηκε η δυνατότητα να πάρουμε μέρος στην έκθεση. Μπορέσαμε να παρουσιάσουμε στον κόσμο τις καινοτόμες ιδέες μας που δουλεύουμε τόσο καιρό. Τα προϊόντα μας προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών και μόνο ικανοποιημένοι μπορούσαμε να είμαστε. Υπάρχει πολύ ταλέντο και πολλές ιδέες και γι’ αυτό τον λόγο ελπίζουμε να συνεχίσουν να γίνονται τέτοιες εκθέσεις».

3


επιλέγω

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

Ο MarCos κάνει τσάρκινγκ!

...και συνήθως χαλαρώνει όπου βρίσκει δροσιά...

Το σημαντικό βήμα

που έγινε προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα στην Πάτρα η λειτουργία του «Ιδρύματος Φιλοξενίας Ογκολογικών Ασθενών – Η Ελπίδα», ώστε να αρχίσει ο ξενώνας να δέχεται τους πρώτους ασθενείς, με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της διοίκησης του Ιδρύματος «Η Ελπίδα» και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη σύμβαση προχωρά άμεσα η διάθεση προσωπικού που θα στελεχώσει το Ίδρυμα Φιλοξενίας Ογκολογικών Ασθενών, κάτι που αποτελούσε τροχοπέδη στη λειτουργία του. Στον ξενώνα, ο οποίος θα διαθέτει 48 κλίνες, και όλες τις απαραίτητες υποδομές, θα μπορούν να φιλοξενούνται ασθενείς που έρχονται στην Πάτρα από πολλές γειτονικές περιοχές, για να υποβληθούν σε θεραπευτική αγωγή σε νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης. Επίσης, στις υποδομές του ξενώνα, υπάρχει πρόβλεψη και για την παραμονή συνοδών.

Εναλλακτικά Του Ανδρέα Καλλιβωκά

■ 24/05/2013

Θυμάμαι… ίου Του Ξενοφώντα Παπαευθυμ

■ info@kallivokas.gr

Πρόσφατα μια μικρή δεσποσύνη μπήκε στην ζωή μου και όλες μου τις γνώσεις πάνω στα ευεργετήματα των φυτικών λαδιών και των αιθερίων ελαίων αποφάσισα με αγάπη να της τις προσφέρω. Κρέμες με βάση την φύση, μείγματα λαδιών, τεχνικές μασάζ και πάνω από όλα αυτό που πάντα πίστευα. Τα μωρά θέλουν απέραντη αγάπη για να είναι υγιή. Πανάρχαια τεχνική που δίνει στους νέους γονείς την ευκαιρία να «δεθούν» ακόμη περισσότερο με το μωρό τους, το βρεφικό μασάζ βοηθά το μωρό να χαλαρώσει, ενώ συμβάλλει ιδιαίτερα στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του. Ένας θεσπέσιος τρόπος σωματι πες διάφορε σε χρήσιμο κής επαφής, το μασάζ για τα βρέφη είναι ριπτώσεις. Θα το βοηθήσει ιδιαίτερα όταν δυσκολεύεται να κοιμηθεί, όταν είναι νευρικό, όταν αντίθετα παρουσιάζει συνεχή υπνηλία, όταν έχει κολικούς, όταν υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Είναι ένα είδος «ιερής τελετουργίας» ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό, ι όταν γίνεται μέρα παρά μέρα ή και καθημερινά μετά το μπανάκ του, δεδομένου ότι το χαλαρώνει και το ευχαριστεί πάντοτε. Μην κάνετε μασάζ στο μωρό σας αμέσως μετά το φαγητό ή όταν είναι έτοιμο να κοιμηθεί. Ας δούμε μερικές συνταγές και προτάσεις για το ζωντανό «όνειρό» σας μετά τις πρώτες 10 ημέρες. Zητήστε από τον φαρμακοποιό σας να σας βάλει σε 100 ml γλυκού αμυγδαλέλαιου 5 σταγόνες λάδι Borage και Jojoba. Κάντε χρήση μετά το μπάνιο του. ε Μετά από κάθε αλλαγή πάνας μια κρέμα που μόνοι σας μπορείτ κοκΠοτέ της: θαύμα το κάνει θα να φτιάξτε, με τα πιο κάτω υλικά κινισμένος ποπούλης! Και μια ακόμα ιδέα: Σε 100 γρ. κρέμα καλέντουλα προσθέστε 1 ml λάδι υπέρικο, το γνωστό βαλσαμόλαδο, 2 σταγόνες tea tree, 3 σταγόνες λεβάντα, 10 ml jojoba, 5 ml λάδι καλέντουλας και τέλος 0,5 ο ml μαστιχέλαιο. Σίγουρα είναι μια συνταγή που πολύ εύκολα . ευάσετε παρασκ φαρμακοποιός σας θα σας βοηθήσει να την Με την άδειά σας αγαπητοί αναγνώστες, θα ήθελα να αφιερώσω αυτή την απλή γραφή στα μωρά όλου του κόσμου που αξίζουν την αγάπη όλου του κόσμου!

τέταρτο

Τις εταιρείες,

Το Μαρκάτο τη δεκαετία του ‘60

Μικρές «αιθέριες» συμβουλές για το μικρό σας θησαυρό

4

τις ομάδες πολιτών και τους φορ είς από την Πάτρα και την Αθήνα που ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν εντυπωσιακό κύκλο εκδηλώσεων που θα διοργανωθεί την 1η Ιουνίου στην Πάτρα με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντ ος. Οι εκδηλώσεις θα απευθύνονται σε παιδιά και μεγάλους και φιλοδοξούν να καθιερώσουν έναν ετήσιο θεσμό που θα συγκεντ ρώνει στη διοργάνωσή του όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέ χοντες. Περισσότερες λεπτομέρειες την επόμενη Παρασκευή.

αγοΣτο Μαρκάτο χτύπαγε η καρδιά της συγκεήταν εκεί ς καθώ ρας, Πάτ της ράς σιαντρωμένα τα περισσότερα παραδο Σήμερα . ματα γγέλ επα και ια στήρ εργα κά ιότημε πολλά επαγγέλματα και δραστηρ φωτοη ι μένε απο , ίψει εκλε ν έχου να τες θυγραφία της δεκαετίας του `60 να μας στην ζή Χατ του ίο ποιε ματο σαγ το ι μίζε οδό Καραϊσκάκη.

Τα retweets της εβδομάδας Του Γιάννη Δοντά

@yiannisd71

@Tugotone

2013: Ανοίγουν οι πόρτες των ΗΠΑ για ένα χρόνο για άνεργους νέους Έλληνες. 2014: Το άγαλμα της Ελευθερίας αντί για πυρσό, κρατάει πιτόγυρο. @stenikito

Όχι πες μου, όταν γράφουν οι Κινέζοι αυτά τα σπιτάκια δεν σου έρχεται να τους ρίξεις ένα ειδικό τέλος ακινήτων στη γραφή τους; @Kentavros_Eirwn

Μπήκα σ’ένα κατάστημα με λαμπτήρες για να πάρω μια ιδέα. @aristatik

Έρχονται τα 3 γουρουνάκια και μου λένε “σώσε μας, μας κυνηγάει ο λύκος”. Γρήγορα, τους λέω, δαγκώστε αυτά τα μήλα και μπείτε στο φούρνο. @7Natalaki 18 May

‘’Σήμερα θα πέσω για ύπνο νωρίς’’, ‘’Από αύριο θα κόψω το κάπνισμα’’, ‘’Δευτέρα αρχίζω δίαιτα’’. Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ‘’Γελιέσαι’’. @dodosmpe

Το πιο κοντινό σε μπάνιο στη θάλασσα που έκανα τελευταία, ήταν χθες, που μου ‘πεσε παραπάνω αλάτι στο φαΐ.. @fdelafraga

Καλοκαιρινό φαγητό τα γεμιστά, αλλά όχι για εμάς που τρώμε το ταψί, ένα βαρέλι φέτα και 2μιση κιλά ψωμί.


5

τέταρτο

■ 24/05/2013


Δροσερές εκπλήξεις στο κέντρο Κήποι, αυλές και ταράτσες που ανακαλύψαμε στην ανοιξιάτικη Πάτρα

Sakis Bistrot

Το έχουμε ξαναπεί

ότι η Πάτρα είναι γεμάτη μυστικά... Κρυφές γωνιές, εκπλήξεις που σε περιμένουν στο κέντρο και τις γειτονιές της και ανάσες που σε κάνουν να ξεχάσεις... Το τέλος της άνοιξης και η αρχή του καλοκαιριού βρίσκει κάθε χρόνο την Πάτρα να αποκαλύπτει μια ακόμα έκπληξή της. Τις αυλές, τους κήπους και τις ταράτσες στις οποίες μας περιμένουν πολλά από τα αγαπημένα στέκια του χειμώνα...

τέταρτο

■ 24/05/2013

Αν η Πάτρα κρατούσε κάτι από το σχέδιο του Σταμάτη Βούλγαρη που παράγγειλε ο Καποδίστριας μετά την απελευθέρωση, θα ήταν τώρα γεμάτη από αίθρια, κήπους και αυλές, καθώς το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο της νέας πόλης προέβλεπε διαρκώς τέτοιες ανάσες δροσιάς και πρασίνου.

6

Ηχότοπος

Όμως μια που δεν... προλαβαίνουμε να αντιστρέψουμε τόσο τα πράγματα, ας χαρούμε αυτά που έχουμε. Τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια της πόλης που το καλοκαίρι έβγαιναν σε κήπους, αυλές και ταράτσες ανήκαν άλλωστε πάντα στα χαρακτηριστικά της πόλης. Στην παλιά πόλη κυρίως, αλλά και στο κέντρο (όπως π.χ. η «Καζάρμα» στην Αράτου) υπήρχαν δεκάδες στέκια που συγκέντρωναν όσους έμεναν στην πόλη για το καλοκαίρι τους. Ανακαλύψαμε μερικές γωνιές της πόλης, εξαιρετικά ελκυστικές. Δώδεκα στέκια που σχεδόν όλα λειτουργούν και τη χειμερινή περίοδο, αλλά που από αυτές τις μέρες και ως το φθινόπωρο γίνονται εξαιρετικά ελκυστικά για τις καλοκαιρινές μέρες και νύχτες στην Πάτρα. Εννοείται πως οι κοντινοί και πιο μακρινοί παραθαλάσσιοι προορισμοί παραμένουν σταθερές αξίες, όμως δεν είναι εντυπωσιακό να έχεις εξίσου καλές επιλογές και χωρίς να χρειαστείς αυτοκίνητο;


Κι αν είστε παρατηρητικοί στις βόλτες σας στο κέντρο της πόλης θα βρείτε σίγουρα πολύ περισσότερες... προκλήσεις από αυτές που σας προτείνουμε.

Sakis Bistrot. Με ιστορία τριάντα χρόνων, το πιο κλασικό μπαρ μπιστρό της πόλης (Ρήγα Φεραίου 39) βγαίνει το Μάιο έξω, σε μια πανέμορφη και καταπράσινη ταράτσα.

Αλάμπρα. Η αυλή της Μεσολογγίου γίνεται πια πρωταγωνίστρια

Si Doux. Καφέ, γλυκό, παγωτό, μπύρα, ποτό... Όσα προσφέρει το Si Doux (Πατρέως 15) όλο το χρόνο, σας περιμένουν και στην πίσω αυλή του.

στο καφέ – εστιατόριο που βρίσκεται στο πιο χαρακτηριστικό κτήριο της πλατείας Υψηλών Αλωνίων.

Βερβίτας. Παλιά χαρακτηριστική ταβέρνα στην Άνω Πόλη (Γ. Ρούφου 82) με ιστορία δεκαετιών.

Cinema. Ο χαρακτηριστικός κήπος της Γεροκωστοπούλου φιλοξενεί live και είναι από το πρωί ως αργά το βράδυ σταθερή επιλογή για καφέ ή ποτό.

Δενδρόσπιτο. Παιδοτεχνότοπος (Επιδαύρου 11) που εκτός από την καλή παρέα που κάνει στα παιδιά, έχει και μια πολύ ωραία αυλή για τον καφέ των μεγάλων.

Kipos

Σινιάλο. Στην ταράτσα του αειθαλούς μεζεδοπωλείου (Καραϊσκάκη 68), τα γνωστά μενού και οι συζητήσεις που ξεκινούν πάντα στα τραπέζια του Σινιάλου έχουν το καλοκαίρι δροσιά και θέα στο Κάστρο. Φαγιούμ. Εδώ και πολλά χρόνια ο κήπος του Φαγιούμ (Βασ. Ρούφου 7) στην Άνω Πόλη είναι για τους φίλους του φαγητού κυρίως, μια κλασική καλοκαιρινή επιλογή.

Down town. Στη στοά της γωνίας Γούναρη και

Κανακάρη το αίθριο του χώρου προσφέρει καφέ, ποτό ή ελαφρύ φαγητό.

Ηχότοπος. Δεύτερο καλοκαίρι για την αυλή του

Ηχότοπου (Αράτου 14Α) στο ανακαινισμένο πλέον νεοκλασικό κτήριο.

Kipos. Ο επιβλητικός πολυχώρος απέναντι από το Ρωμαϊκό Ωδείο (Γερμανού 12) εκτός από τις προτάσεις για καφέ και ποτό, λειτουργεί φέτος και με εντελώς ανανεωμένο μενού με δημιουργική κουζίνα και πολλές εκπλήξεις. Παραδοσιακός καφενές. Παραδοσιακό τόσο

Σινιάλο

τέταρτο

■ 24/05/2013

στο μενού, όσο και στην εμφάνιση, λειτουργεί όλη την ημέρα (Αγίας Σοφίας και Έλληνος Στρατιώτου) για καφέ, ποτό ή φαγητό.

7


ατζέντα Μουσική Parov Stelar Band Princess Tour 2013 Προπώληση εισιτηρίων: Musical, Discover, Music station, City cafe, Ευοί Ευάν (Ρίον) Τα εισιτήρια στην είσοδο το βράδυ της συναυλίας θα κοστίζουν 25 ευρώ. Σάββατο 25/5, 21:00 Πολυχώρος Πολιτεία Ακτή Δυμαίων 84, Πάτρα Τηλ.: 2610 342200 Ελένη Βιτάλη Live Συνταξιδιώτες της Ελένης Βιτάλη ο τραγουδοποιός Νίκος Ξύδης που ανέλαβε και την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης και η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Βαλέρια Κουρούπη. Σημεία προπώλησης: Musical. gr, Ρήγα Φεραίου 127, Discover Παπασωτηρίου, Πατρέως 30, Πάτρα, Ηχότοπος - art café, Αράτου 14Α. Είσοδος: 12 ευρώ (μειωμένο: 10ευρώ) Τετάρτη 29/5, 21:30 Πολυχώρος Πολιτεία Ακτή Δυμαίων 84, Πά-

τρα Τηλ.: 2610 342200 Allah-Las & Social End Products Live Οι Allah-Las, επισκέπτονται για πρώτη φορά τη χώρα μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής περιοδείας τους. Τετάρτη 29/5, 20:00 Θέατρο Λιθογραφείον Μαιζώνος 172Β Τηλ.: 2610 328394 Active Member – Luka lesson Φράξια, Beyond Perception, SPInnERS Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Αναιρέσεις 2013» Παρασκευή 24/5, 21:30 ΤEI Πάτρας Χρήστος Θηβαίος & Mr. Highway Band, Υπεραστικοί Στα πλαίσια του φεστιβάλ «Αναιρέσεις 2013» Σάββατο 25/5, 21:30 ΤEI Πάτρας Artware Festival Level 3 Three, Feel in’, Minor Project, Tranquil Void Παρασκευή 24/5, 21:00

Επιμέλεια: Θανάσης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Μουργελάς Στείλτε μας τις εκδηλώσεις σας στο email info@tetartopress.gr Κτήριο Β’ του Πανεπιστημίου (πίσω από την πρυτανεία) Blowing in the Wind Παρουσιάζονται στα πλαίσια του «Μουσικού Μαΐου», που διοργανώνει η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών. Πρόκειται για ένα σύνολο πνευστών οργάνων σε ένα πρόγραμμα που κινείται στις παρυφές του κλασικού και ροκ ρεπερτορίου. Είσοδος Ελεύθερη Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών Ρήγα Φεραίου 7, Πάτρα Τηλ.: 2610 277740 Wired live Είσοδος ελεύθερη Σάββατο 25/5, 22:30 StoneBar, Ερμού 118, Πάτρα 14ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Διοργανώνεται από τη «Χορωδία Αιγίου 1933». Σάββατο 25/5, 19:30 Χώρος «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών», Αίγιο

«Το χώμα λερώνει»

Μουσική εκδήλωση του ωδείου Φίλιππος Νάκας Βραδιά μοντέρνου τραγουδιού της τάξης της Βασιλικής Κεφάλα όπου οι μαθητές της θα ερμηνεύσουν τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών όπως Ορφέα Περίδη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Σταμάτη Κραουνάκη, Micheal Massei, Elton

John κ.ά. Είσοδος ελεύθερη Παρασκευή 24/5, 19:30 Μαιζώνος 5, Πάτρα Τηλ.: 2610 225552 Μουσική από παιδιά για παιδιά Κύκλος εκδηλώσεων που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Πατρών ως τις 14/5 με συναυλίες και ρεσιτάλ από μαθητές και καθη-

γητές του Ωδείου. Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει 27/5 Ρεσιτάλ των μαθητών της τάξης Βιολιού του καθ. Γ. Μαυρίδη 28/5 Ρεσιτάλ των μαθητών της τάξης Βιόλας της καθ. Σβ. Χμούροβα 29/5 Ρεσιτάλ των μαθητών της τάξης Πιάνου της καθ. Μ. Ελευθεριώτη

10 -31 ΜΑΪΟΥ, 9μ.μ.

10/5 ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΙΘΑΡΕΣ 12/5 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ JAZZ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗΣ 13/5 ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ - ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗΣ 18/5 ΤΕΧΝΗ - ΥΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΗΜΕΡΙΔΑ 18/5 FLAMARABENCO 24/5 BLOWING IN THE WIND 31/5 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ / ΔΙΑΛΕΞΗ

■ 24/05/2013

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Ρήγα Φεραίου 7. Είσοδος Ελεύθερη

τέταρτο

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

8


Θέατρο «Ο κύκλος με την κιμωλία» Το έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ παρουσιάζεται από τη Θεατρική Ομάδα του 9ου ΕΠΑΛ Πάτρας, τη Συμφωνική Μαντολινάτα & τη Χορωδία Μικτών Φωνών του Μουσικού Σχολείου Πάτρας. Παρασκευή 24/5, 21:00 Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Παν/μίου Πατρών Τηλ.: 2610 993999 «Αντιγόνη» του Μπρεχτ Από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας, σε συνεργασία με το Θέατρο Τση Ζακύνθου-Αυλαία Τέχνης. Παρασκευή 24/5, 21:30 Ελεύθερη είσοδος Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Πάτρα Γιοι και κόρες μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας «Μπορείτε να θυμηθείτε την ιστορία που στιγμάτισε τη ζωή σας;». Το ερώτημα τέθηκε από τους 5 νέους ηθοποιούς της παράστασης, σε 85 νέους του παρελθόντος, παππούδες και γιαγιάδες δηλαδή, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι ηλικιωμένοι πρωταγωνιστές των ιστοριών, θυμήθηκαν πως υπήρξαν πρωταθλητές κολύμβησης, δήμαρχοι, χορευτές tango στην Κοζάνη του Μεσοπολέμου, διάσημοι ποδοσφαιριστές, δολοφόνοι, δίγαμοι, πλούσιοι έμποροι του Βελιγραδίου, πάμπτωχοι φοιτητές και εργάτες στη Γερμανία. Εισιτήρια: 12 ευρώ, φοιτητικό – ανέργων: 10 ευρώ Σάββατο 25/5, 21:30 Κυριακή 26/5, 19:00 & 21:30

«Η διαθήκη» του Μάριου Πόντικα Η «Διαθήκη» είναι ένα έργο το οποίο 35 χρόνια πριν, όταν γράφτηκε, χαρακτηρίστηκε ως «επίκαιρο προσωρινού χαρακτήρα». Ο θεατής μέσα από εύστοχες ατάκες με πηγαίο χιούμορ, αναγνωρίζει τη σάπια πραγματικότητα και το σαθρό πολιτικό, θρησκευτικό, νομικό, δημοσιογραφικό καθεστώς και κάθε είδους καθεστώς, το οποίο μας διοικεί και ακόμα, πόσο έχουν χαλαρώσει τα ήθη στη σημερινή κοινωνία. Σκηνοθεσία: Ηλίας Αναστασόπουλος, Μουσική: Γιώργος Γιαννόπουλος, Κοστούμια: Σάρρα Γαλάνη, Σκηνικά: Ηλίας Ψυχογιόπουλος, Μανώλης Στεφανάκης. 24-26/5, 21:30 Θέατρο Αγορά, Καραϊσκάκη 139-141, Πάτρα Τηλ.: 6942 207340 «Με δύναμη από την Κηφισιά» Η θεατρική ομάδα Αιγίου «Μονόλογοι», παρουσιάζουν σε σκηνοθεσία Διονύση Βούλτσου, την απολαυστική κωμωδία καταστάσεων των Δημήτρη Κεχαΐδη- Ελένης Χαβιαρά. 24-27/5, 21:30 Είσοδος 8 ευρώ. Για φοιτητές και ανέργους: 5 ευρώ Double theater, Ψαρών 3, πλησίον Τ.Ε.Ι. Πάτρα Τηλ.: 6986 811842 «Το χώμα λερώνει» Μια μαύρη κωμωδία σε κείμενα και σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα. Το έργο μιλά για την ιστορία μιας σημερινής κοπέλας, που μέσα στη δίνη της Ελληνικής κρίσης και των ατελείωτων προβλημάτων της ζωής της, περνάει μια νύχτα στο σταθμό του τρένου προσπαθώντας να αποφασίσει αν πρέπει να αυτοκτονήσει ή όχι. Μοναδική της παρέα της σε αυτή τη δύσκολη νύχτα ο ίδιος ο Χάρος, ένας Χάρος φιλικός και συμπαθής, που την συντροφεύει στη φαντα-

ΣεμινάριαΣυνέδρια «Οικογένεια, σχολείο, τοπικές κοινωνίες: Πολιτικές και πρακτικές για το παιδί» Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ) του Πανεπιστήμιο Πατρών και η AIFREF (Διεθνής Ένωση Κατάρτισης και Έρευνας στην Οικογενειακή Εκπαίδευση). Με δεκάδες διεθνείς συμμετοχές και με τεράστιο ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν νεότερες εξελίξεις από την έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο χώρο της εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία. 22 - 25/5 Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών Τηλ.: 2610 993999 www.aifref2013. upatras.gr/el/index.php

μα «Fight the Bite» με θέμα τον Ιό του Δυτικού Νείλου.. Παρασκευή 24/5, 17:30 Αίθουσα συνεδριακών εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Βυζαντινό» Τηλ.: 69774 75764 Σύγχρονη Αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης Επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας (ΕΕΑΣΚΠ), ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας ΣΚΠ. Κυριακή 26/5, 11:30 Ξενοδοχείο «Patra-Palace» Όθωνος Αμαλίας 15, Πάτρα «Διακοσμώ μόνος μου δερμάτινες σαγιονάρες και σανδάλια» Μαθαίνουμε να διακοσμούμε τις δικές μας δερμάτινες σαγιονάρες, με χάντρες, κορδέλες, φιόγκους, διάφορα κρεμαστά, νήματα, δέρματα. Δευτέρα 27/5, 16:00 Hobby, Αλίκη Διονυσοπούλου - Κυριαζή Παπαρηγοπούλου 6 & Ρήγα Φεραίου, Πάτρα Τηλ.: 2610 221251 www.hobbyxantres.gr

θα μας βρείτε δίπλα σας με ευθύνη, ποιότητα, τιμές

• •

Ελευθερίου Βενιζέλου 227, Πάτρα, Τηλ.: 2610 330.700 Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 204, Πάτρα, Τηλ.: 2610 454.919

Εργαστήρι Παραμυθιού θα γνωρίσουμε το έργο των διάσημων ζωγράφων Paul Klee και Matisse. Θα διαβάσουμε όμορφες ιστορίες όπως: «το παράθυρο που βλέπει στο ποτάμι» και «το νησί με τα μαγικά τετραγωνάκια», θα μάθουμε για την μοναδική τεχνοτροπία του κάθε ζωγράφου και θα ζωντανέψουμε με Θεατρικό παιχνίδι και με τη Μουσική τις ιστορίες αυτές. Σάββατο 25/5, 10:30 - 12:30 Νηπιαγωγείο «Μικρό καράβι» Αν Πολυζωίδη 25 και Μαρκορά, Τερψιθέα Πατρών Τηλ.: 2610 454033 Σεμινάρια Patra stARTs CRAFTing Ο καλλιτεχνικός σύλλογος Patra stARTs CRAFTing, με την

Αναστασία Κασιάδη, πατρινή ζωγράφο, διοργανώνει τη Δευτέρα 27/5, 17.30-19.30 σεμινάριο όπου μαθαίνουμε να φτιάχνουμε αντηλιακή κρέμα προσώπου και σώματος. Τιμή 15 ευρώ μαζί με τα υλικά. Τη Τρίτη 28/5, 9:30-12:30, Τετάρτη 29/5, 17:3020:30 & Πέμπτη 30/5, 17:00-20:00 σεμινάριο ζωγραφικής για ενήλικες με χρήση προτζέκτορα. Τιμή 15 ευρώ το τρίωρο μαζί με τα υλικά. Τηλ.: 2610 422524 & 6942 567200

Εκθέσεις «Έκθεση με έργα των σπουδαστών του τμήματος Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης» Θα φιλοξενηθούν έργα ζωγραφικής, ψηφιδωτά, νωπογραφίες, γλυπτά, σχέδια καθώς επί-

«Το οντολογικό status του αριθμού: αρχαίες και σύγχρονες προσεγγίσεις». Ομιλητές θα είναι μέλη ΔΕΠ από Τμήματα Φιλοσοφίας και Μαθηματικών των Πανεπιστημίων Πατρών και Αθηνών. Τετάρτη 29/5, 9:3014:00 & 16:45-21:00 Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (αίθουσα ΙΙ 9) Ημερίδα ενημέρωσης για τον ιό του Δυτικού Νείλου Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) του πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοιν. Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και με το εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώνουν το πρόγραμ-

■ 24/05/2013

30/5 Διπλώματα Δημοτικού Ωδείου» Στ. Κοκόγιας (Βιόλα) – τάξη Σβ. Χμούροβα Δημοτικό Ωδείο Πατρών Αράτου 21 Πάτρα τηλ. 2610 271087

«Να ζει κανείς ή να συζεί» Παράσταση της θεατρικής Ομάδας «Υποκριτές» που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Maydayz 2013. 24 - 26/5 & 30/5 - 2/6, 21:30 Θέατρο Λιθογραφείο Μαιζώνος 172Β Τηλ.: 2610 328394

σίωση μιας τέλειας και ιδανικής ζωής. Τους περίπου 15 ρόλους του έργου ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Τασσύ, Γιώργος Μάρκου, Ηρακλής Τζαβέλλας, Μαρία Καλλιαμβάκου, Παλαιολόγος Χαλίδας, Δημήτρης Τζαβάρας. Πσρασκευή 24/5, 21.30 Θέατρο act, Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65β Τηλ.: 2610 272037, 6936122263

τέταρτο

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Πάτρα τηλ. 2610 273613

9


σης συντηρημένα έπιπλα αντίκες και συντηρημένες αγιογραφίες. Μέχρι 25/5 Πολύεδρο γράμματα-τέχνες Κανακάρη 147, Πάτρα Τηλ.: 2610 277342 «Στο χορό της πινελίτσας» Aτομική έκθεση του ζωγράφου Ηλία Παπανικολάου. Δύο χρόνια μετά την έκθεσή του «Στ’ αεράκι απάνω ...», ο ζωγράφος επιστρέφει με τις εικόνες που αγαπά και την ευαισθησία που τον διακρίνει, με έργα μικρά και μεγαλύτερα που λειτουργούν συμπληρωματικά και συνθέτουν μια ζωγραφική εγκατάσταση. Μέχρι 15/6 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 – 14.00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά Cube gallery Μιαούλη 39, Πάτρα Τηλ.: 2611 110069 «Μινιμαλισμός και Φωτογραφία» Η έκθεση περιλαμβάνει 62 επιλεγμένες ασπρόμαυρες & έγχρωμες φωτογραφίες μελών της φωτογραφικής λέσχης Ηδύφως και είναι μέρος των εκδηλώσεών της με τίτλο «Μέρες Φωτογραφίας». Μέχρι 2/6, 18:00 21:00 Είσοδος ελεύθερη

Αίθουσα εκδηλώσεων Αίγλη, Veso Mare

Κανακάρη 147, Πάτρα Τηλ.: 2610 277342

«Πρόσωπα» Η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Γιώτας Ντάτσικα – Μαχαίρα. Μέχρι 28/5 Ιντεάλ Αγ. Νικολάου 4, Πάτρα Τηλ.: 2610 225565

«Παραμύθια… για μικρούς και μεγάλους» Οι αφηγήτριες Μαριάννα Τσουκαλά και Κατερίνα Γκούτη θα μας οδηγήσουν διαδραστικά στην περιπλάνηση των λαϊκών μας παραμυθιών. Είσοδος: 4 ευρώ Σάββατο 25/5, 12:00 Κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών», Κανακάρη 65 & Αράτου, Πάτρα Τηλ.: 2610 625257

Βιβλίο «Σιωπηλή συνομιλία» «Εννέα ιστορίες, εννέα μουσειακά αντικείμενα και οι άνθρωποι πίσω από αυτά. Οι άνθρωποι που τα δημιούργησαν, τα χρησιμοποίησαν, τα έζησαν. Εννέα ιστορίες που μας προσκαλούν να γίνουμε συμμέτοχοι μιας πραγματικότητας όπου το παρελθόν κυλά στο παρόν και το πλουτίζει με μνήμες, συνειρμούς και αναπάντεχες συνδέσεις...». Οι εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Κωστούρου «Σιωπηλή συνομιλία» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 στις 8.30 μ.μ. στη νέα αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κατερίνα Αλεξοπούλου, Δρ. Πανεπιστημίου Σορβόννης, ΑΤΕΙ Πάτρας και Δήμητρα Αλεξίου, φιλόλογος, ΜΑ Cultural Manager

«Οι τρεις φωτιές»

«Οι τρεις φωτιές» Τα βιβλιοπωλεία Παπαχρίστου και οι εκδόσεις Ωκεανίδα έχουν καλέσει τη συγγραφέα Άννα Γαλανού για να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της μυθιστορήματος «Οι τρεις φωτιές». Σάββατο 25/5 Γωνιά του βιβλίου Αγ. Νικολάου 32, Πάτρα

Άλλες εκδηλώσεις Ελληνικοί έρωτες, λατινικά πάθη Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου. Στη δέκατη εκδήλωση του κύκλου θα μιλήσει ο καθηγητής στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Παπαγγελής. Σάββατο 25/5, 13:00 Πολύεδρο γράμματα-τέχνες

4ο «Παιδικό Φεστιβάλ» Διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.) του Πανεπιστημίου Πατρών για 4η συνεχή χρονιά. Για μία εβδομάδα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με δημιουργικές δραστηριότητες και να συμμετέχουν στα εργαστήρια που οργανώνουν οι φοιτήτριες/φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. σε συνεργασία με τους διδάσκοντες. 27-31/5, 10:00-12:00 Στους χώρους του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η Τηλ.: 6986 084004 (11.00-16.00) «1o Τουρνουά street handball στο Αίγιο» Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αι-

γιαλείας, στηρίζοντας την αθλητική oμάδα handball «Πήγασος» Αιγίου, συμμετέχει στη διοργάνωση του 1ου Τουρνουά Street Handball. Ειδικότερα, την Παρασκευή 24 Μαΐου δύο ομοσπονδιακοί προπονητές θα διδάξουν τα μυστικά του αθλήματος σε καθηγητές Φυσικής Αγωγής των δημοτικών σχολείων της περιοχής. Το Σάββατο 25 Μαΐου, οι «μικροί πρωταγωνιστές» θα γνωρίσουν τον «κόσμο» του χάντμπολ σε αγώνες μικρής διάρκειας, που θα πραγματοποιηθούν από 10:00 έως 2.00. Κλεομένους Οικονόμου & Πλατεία Αγίας Λαύρας Αφιέρωμα στο έργο του συγγραφέα Ανδρέα Στάικου Ένα αφιέρωμα στο έργο του Ανδρέα Στάικου, ενός έργου που ξεκινά από το θέατρο και τη σκηνοθεσία και εκτείνεται στην πεζογραφία και τη μετάφραση, συνδιοργανώνουν το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το DANSARTE Κέντρο Χορού και Τεχνών, ο Σύλλογος Αποφοίτων Θεατρολογίας και το Πολύεδρο. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί διήμερο σεμινάριο δημιουργικής γραφής, με τους ηθοποιούς Γιώργο Μάρκου, Ελένη Καλαντζοπούλου και Ελένη Κα-

ραμούζη. Θα διδάξει ο Ανδρέας Στάικος. Κόστος Σεμιναρίου: 10 ευρώ 25-26/5, 17:00-22:00 Εκπαιδευτικός Χώρος Μπάρι Σανταρόζα 7, Πάτρα Την Δευτέρα 27/6, 21:00, θα γίνει η παρουσίαση του έργου του Ανδρέα Στάικου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. «Πάμε με Ποδήλατο» Ποδηλατική Βόλτα που διοργανώνει το Γυμναστήριο του Πανεπιστημίου με διαδρομή: Πανεπιστήμιο Πατρών – Πλατεία Γεωργίου. Η εγγραφή (απαραίτητη για τη συμμετοχή στις κληρώσεις) μπορεί να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10:30-11:50 στη γραμματεία που θα λειτουργεί ειδικά για τη διοργάνωση, εμπρός του κτηρίου της Πρυτανείας. Κυριακή 26/5, 12:00 Κτήριο της Πρυτανείας, Πανεπιστήμιο Πατρών «Παραδοσιακά παιχνίδια» Μαθαίνουν τα παιδιά, παιχνίδια πιο απλά, όπως τα έπαιζαν παλιά, σε κάθε γειτονιά. Εκδήλωση που πραγματοποιούν τα Εκπαιδευτήρια Σωτηρχοπούλου στον κήπο της Μικρούπολης. Κυριακή 26/5, 10:30 Κορυδαλλέως 86, Πάτρα Τηλ.: 2610 453525

σινεμά STER CINEMAS VESOMARE

Ακτή Δυμαίων 17, Πάτρα. Τηλ. κρατήσεων από σταθερό: 8018017837 και από κινητό: 210 8092690 www.stercinemas.gr

τέταρτο

■ 24/05/2013

TRANCE Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ Πρωταγωνιστούν: Τζειμς Μακαβόι, Βενσάν Κασέλ, Ροζάριο Ντόσον Κατηγορία: Θρίλερ Αίθουσα 1: Σαβ - Κυρ: 16:00, 18:10, 20:20, 22:30, Παρ & Δευ - Τετ : 18:10, 20:20, 22:30 ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ Σκηνοθεσία: Φέντε Αλβάρεζ Πρωταγωνιστούν: Τζέιν Λεβί, Σίλον Φερνάντεζ, Λου Τέιλορ Πούτσι, Τζέσικα Λούκας, Ελίζαμπεθ Μπλάκμορ Κατηγορία: Τρόμου Αίθουσα 2: Σαβ - Κυρ: 17:30, 19:30, 21:30,

10

23:30, Παρ & Δευ - Τετ: 19:30, 21:30, 23:30 IRON MAN 3 Σκηνοθεσια: Σέιν Μπλακ Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Ντον Τσιντλ, Γκάι Πιρς, Ρεμπέκα Χολ, Μπεν Κίνγκσλεϊ Κατηγορία: Περιπέτεια φαντασίας Αίθουσα 3: Σαβ - Κυρ: 16:20, 19:20, 22:20, Παρ & Δευ - Τετ: 19:20, 22:20 Αίθουσα 7: Σαβ - Κυρ: 17:50, 20:50, 23:50, Παρ: 20:50, 23:50, Δευ - Τετ: 20:50 O YΠΕΡΟΧΟΣ ΓΚΑΤΣΜΠΥ Σενάριο - Σκηνοθεσία: Μπαζ Λούρμαν Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τόμπι Μαγκουάιρ, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζόελ Έντγκερτον, Ίσλα Φίσερ, Τζέισον Κλαρκ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Αμιτάμπ Μπαχτσάν Κατηγορία: Κοινωνική Αίθουσα 4: Σαβ - Κυρ: 16:00, 19:00, Παρ & Δευ

- Τετ: 19:00 (3D) Αίθουσα 4: Παρ - Τετ: 22:00 Αίθουσα 5: Σαβ - Κυρ: 17:00, 20:00, 23:00, Παρ & Δευ - Τετ: 20:00, 23:00 Αίθουσα 6: Σαβ - Κυρ: 18:00, 21:00, 00:00, Παρ & Δευ - Τετ: 18:00, 21:00 ΟΙ ΚΡΟΥΝΤΣ (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) Σκηνοθεσία: Κρις Σάντερς, Κερκ ΝτεΜίκο Ακούγονται οι φωνές των: Νίκου Κουρή, Πέτρου Σπυρόπουλου, Βασίλη Μήλιου, Εβίτας Φιτσαντωνάκη, Ντορίνας Θεοχαρίδου Κατηγορία: Animation Αίθουσα 8: Σαβ - Κυρ: 17:10, 19:10, Παρ & Δευ - Τετ: 19:10 CHINESE ZODIAC Σκηνοθεσία: Τσάκι Τσαν Πρωταγωνιστούν: Τσάκι Τσαν Κατηγορία: Κωμική περιπέτεια Αίθουσα 8: Παρ - Τετ: 21:15, 23:40


Ελεάννα Βλαστού

Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

dimplessas@gmail.com

Foals - Holy Fire

[Transgressive Records, 2013]

Οι Foals μας απασχόλησαν για πρώτη φορά το 2008 με το ντεμπούτο άλμπουμ τους Antidotes να τους τοποθετεί στο μουσικό χάρτη ως ένα από τα λίγα αξιόλογα νέα Αγγλικά συγκροτήματα. Το ύφος που παρουσιάσαν δεν διέφερε πολύ από το εναλλακτικό ροκ με πινελιές post-punk, που πολλά συγκροτήματα της εποχής ακολούθησαν αλλά δεν κατάφεραν να φρεσκάρουν και οδηγήθηκαν στην αφάνεια. Μετά από δύο χρόνια ήρθε ένας ακόμα καλός δίσκος αλλά ακόμα η γενική αίσθηση ήταν ότι για να ξεχωρίσουν χρειαζόντουσαν το κάτι παραπάνω. Φέτος ήρθε η ώρα για το σημαντικό βήμα του τρίτου δίσκου και την ανάδειξη ή μη των Foals σε ένα εξελισσόμενο συγκρότημα, που εμπλουτίζει τον ήχο του και παρουσιάζει ένα φρέσκο δυνατό ροκ δίσκο. Η απάντηση δίνεται με εμφατικό τρόπο μέσα από το Holy Fire. Η τετράδα από την Οξφόρδη αρχίζει όλο και περισσότερο να θυμίζει μια σύγχρονη εκδοχή των Talking Heads και φαντάζει πιο ώριμη σε όλα τα επίπεδα από το συνθετικό εως την παραγωγή. Ο ήχος αποκτάει βάθος, οι κιθάρες ακούγονται σαν από μακριά και τα πλήκτρα ολοκληρώνουν αυτήν την αιθέρια αισθητική, χωρίς όμως παρόλα αυτά να χάνεται η δυναμική και η ένταση που τους χαρακτήριζε. Κατά ένα μοναδικό τρόπο το Holy Fire ακροβατεί ιδανικά ανάμεσα από χορευτικά ροκ singles όπως το Inhaler και το My Number, και ρυθμικά ατμοσφαιρικά ταξίδια όπως το εισαγωγικό Prelude, το αέρινο Late Night και το υπνωτικό κλείσμο με το Moon. Όλα αυτά σε ένα δίσκο με μεγάλη συνοχή όπου κάθετι αποτελεί μια γέφυρα για το επόμενο βήμα και όλα μαζί συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα. Το Holy Fire είναι ένας καθαρός ροκ δίσκος που θα σε κουνήσει από την καρέκλα σου, θα σε ταξιδέψει αν το θες και πάνω από όλα θα σε αφήσει γεμάτο μετά από κάθε ακρόαση. www.facebook.com/Foalsforever

Το βίντεοκλιπ της εβδομάδας: ■ Στα τέλη Μαρτίου ακούσαμε για πρώτη φορά τα δύο πρώτα single από την αναμενόμενη επιστροφή των Vampire Weekend. Το Modern Vampires of the City κυκλοφόρησε επίσημα πριν από λίγες μέρες και η πρώτη αίσθηση που άφησε είναι κάτι παραπάνω από θετική. Από το εξώφυλλο και μόνο προετοιμάζεσαι για ένα άλμπουμ με έντονα ρετρό στοιχεία, αλλά παράλληλα και μια φρέσκια ποπ αντίληψη κάτι που φαίνεται έντονα και στο πολύ όμορφο βίντεο του Step. www. youtube.com/user/VampireWeekendVEVO

διαβάζω

Εκδόσεις Πόλις

mpapamar.blogspot.com

Ραντεβού σήμερα με το πρώτο βιβλίο της Ελεάννας Βλαστού, τη συλλογή 6 διηγημάτων με τίτλο «Εξαφανίσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πολις. Η Ελεάννα Βλαστού γνωστή στο χώρο του βιβλίου ως αρθρογράφος στην “Athens Voice” και στο γυναικείο περιοδικό “Look”, γράφει για βιβλία αλλά και για θέματα της πόλης. Όπως η ίδια ομολογεί αγαπάει το διάβασμα και πάντα στα ταξίδια της συνοδεύεται από αποσκευές 2.500 σελίδων από φόβο μήπως ξεμείνει και δεν έχει κάτι να διαβάσει! «Στη χώρα που ξόδεψε τα παιδιά της, το παρόν μοιάζει με φάντασμα και γίνεται σημείο αναφοράς το παρελθόν. Έτσι, αναζητούνται κειμήλια και χαρούμενες αναμνήσεις, όνειρα, υποσχέσεις και άνθρωποι. Όμως οι άνθρωποι εξαφανίζονται. Γιατί; Γιατί έτσι. Έξι πρόσωπα καθημερινά, εκτεθειμένα στα απρόοπτα του βίου· άνθρωποι που κυκλοφορούν δίπλα μας, στην Αθήνα... Μονολογούν -κυρίως- και διαλέγονται -σπανίως-, το καθένα μέσα στο δικό του κλειστό σύμπαν. Αντιτάσσουν στη βιαιότητα των αλλαγών που τους επιβάλλονται τη δύναμη και τις αδυναμίες τους, την αξιοπρέπεια και το πείσμα τους. Έξι διηγήματα “δωματίου”, που αποδίδουν τη στιγμή με λιτή αφήγηση και χαμηλούς τόνους, ελεγχόμενο πάθος και συμπάθεια για τα ανθρώπινα.» Κάθε διήγημα ποσεγγίζει το θέμα της «εξαφάνισης» που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα από διαφορετικά περιστατικά που αποτελούν μέρος αναπόσπαστο της καθημερινότητάς μας σήμερα. Με λιτό και μεστό λόγο η Βλαστού αποκαλύπτει μπροστά μας τον κίνδυνο της «εξαφάνισης» της ψυχής μας, της χαράς μας, της ψυχικής μας ηρεμίας. Και «δείχνει» ότι ο κίνδυνος αυτός συνήθως δεν είναι αποτέλεσμα εξωγενούς παράγοντα αλλά προσωπικής επιλογής. Τα άσχημα συμβαίνουν μα η αδυναμία να τα διαχειριστούμε οδηγεί στις «εξαφανίσεις» μας. Ξεχώρισα το διήγημα με τίτλο «Ο Δότης», τα «Χαρούμενα σπίτια» και το «Ούτε χώρος ούτε χρόνος». Είναι οι «εξαφανίσεις» που πραγματεύονται αυτές που άγγιξαν τους δικούς μου προσωπικούς φόβους. Και αυτό είναι ένα από τα αξιόλογα χαρακτηριστικά της γραφής της Βλαστού. Μιλάει σε όλους χωρίς να γίνονται αδιάφορα τα διηγήματα που δεν τους αγγίζουν το ίδιο μοναδικά. Η εξαφάνιση έχει πολλά πρόσωπα και μέσα από τις ιστορίες της κατορθώνει να «ζωγραφίσει» τα περισσότερα. Αυθεντική και μεστή γραφή χωρίς ψέματα ή κατασκευασμένες αλήθειες. Η αλήθεια στέκεται μέσα από τις εξομολογήσεις και κρυφές σκέψιες των ηρώων που τους νιώθουμε τόσο οικείους. Και όταν οι αναμνήσεις τους τους κάνουν δυστυχισμένους ίσως πρέπει να στέκονται στη «λύπη» που προκαλεί η ανάμνηση όταν «λείπει». Καλύτερα να μην έχεις εξαφανισμένη μνήμη μάλλον προτείνει έμμεσα η συγγραφέας. Καλύτερα παρά τον κίνδυνο εξαφάνισης της χαράς μας.... Άρης Αλεξάνδρου

Το κιβώτιο

Εκδόσεις Κέδρος

Αγγελική Δαρλάση

Οι Ονειροφύλακες και ο φάρος των ονείρων

Άννα Γκέρτσου Σαρρή

Με εναντίους ανέμους Εκδόσεις Κέδρος

Εκδόσεις Πατάκη

Η 20ή επανέκδοση ενός από τα κορυφαία μυθιστορήματα της μεταπολεμικής πεζογραφίας μας. Το Κιβώτιο, έργο φαντασίας, εξαιρετικά ευανάγνωστο και συναρπαστικό σε όλα τα κεφάλαιά του, είναι κλασικό μυθιστόρημα. Η επικίνδυνη περιπέτεια μιας σαρανταμελούς ομάδας επίλεκτων αγωνιστών να μεταφέρουν ένα κιβώτιο αγνώστων στοιχείων από το περιεχόμενο του οποίου θα κριθεί η έκβαση της αποστολής. Το μήνυμα του βιβλίου; Ο συγγραφέας αρνείται να εφεύρει μια και μοναδική απάντηση για την ανθρώπινη μοίρα.

Βραβευμένο με κρατικό βραβείο, είναι μια συναρπαστική περιπέτεια, με έντονο το κινηματογραφικό σασπένς και με την ονειρική και δυστοπική ατμόσφαιρα να εναλλάσσονται. Μια αλληγορική ιστορία για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και στο όνειρο.

Η Δόμνα Βισβίζη είναι μια σχεδόν άγνωστη αρχόντισσα από τη Θράκη, που η μοίρα τής επιφυλάσσει ξεχωριστό ρόλο το 1821. Η Αννα Γκέρτσου - Σαρρή έγραψε ένα πολύ καλό ιστορικό μυθιστόρημα για νέους, ίσως από τα σημαντικότερα που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια. Με ωραία γλώσσα, θαλασσινή, τραχιά και χυμώδη, γλυκιά όπου πρέπει και θυμωμένη, με σκηνές εντυπωσιακές, συγκρούσεις, ταραχές, με ταξίδια επικίνδυνα και ναυτικές επιχειρήσεις, ήρωες και αντιήρωες, δειλούς αλλά και αποφασισμένους, μια Ελλάδα σε αναβρασμό, μια Ελλάδα επαναστατημένη, και μια γυναίκα θεϊκών διαστάσεων.

■ 24/05/2013

Του Μίμη Πλέσσα

Εξαφανίσεις

τέταρτο

ακούω

11


έξοδος

Άρωμα πόλης η στο μπαλκόνι σου ν΄αποΣ’ έχω δει πολλές φορές αραγμέν τις γλάστρες σου τις γελαμβάνεις τον καφέ σου παρέα με τα ποτίζεις, να τα κορφομάτες λουλούδια, άλλες φορές να επιδεικνύεις με περηφάνια λογείς και να τα φροντίζεις, να τα λκόνι γεμάτο βασιλικούς στις φίλες σου... Σ’ ένα παλιό μπα α της Γερμανού, στην Άνω ψηλά στην Κολοκοτρώνη, στα μέσ Ταμπάχανα, στο ΒλατεΠόλη, στην πλατεία Ελευθερίας, στα τους μικρούς κηπάκους ρό... να σκύβεις ευλαβικά πάνω από κι αμέσως τα φαντάζομαι ν’ σου σαν να μιλάς στα παιδιά σου μίσχους τους προς το μέανθίζουν μονομιάς, γέρνοντας τους τον τρόπο τους... ρος σου σαν να σ’ ευχαριστούν με μο για τα δικά μου αγαπηΚαι σε ζήλεψα... Και πήρα το δρό κήπους στα χαλάσματα ιους μένα μπαλκόνια, μέσα από άγρ τέρμα της Αγίου Νικοστο α ερειπωμένων σπιτιών, ανέβηκ η, κατηφόρησα στα Ψηλάου για να χαζέψω την Κάτω Πόλ Τριών Ναυάρχων και της ια» λαλώνια για να δω τα «περιβόλ ύτερα κρυμμένο –και καλ στο ύ κατέληξα μετά από δρόμο πολ της πόλης, στην Κάβα της ίσως το παλαιότερο– μπαλκόνι η αγνάντεψα από ψηλά άφν Δανιηλίδας και με λίγο Μαυροδ στην πόλη και τη θάλαστον μεγαλύτερο «κήπο» απ’ όλους σα εμπρός μου... Του Γιάννη Ευαγγέλου yiannis_evagelou@yahoo.gr

DELIVERY

ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

...για γλυκό ή παγωτό

24ΩΡΟ

Ρήγα Φεραίου 93-97, 2610 622764

Μια γλυκιά παράδοση με πολίτικες επιρροές, που ξεκίνησε το 1934, μας προσφέρει ένα απολαυστικό ταξίδι εξαιρετικής ποιότητας στον κόσμο του γλυκού και του παγωτού. Όθωνος Αμαλίας 85

Απολαύστε τον καφέ σας σε τιμή Happy Hour, κάθε μέρα 8:00 - 14:00 με 1,5 ευρώ και 16:00 - 24:00 με 2 ευρώ. Δείτε την αγαπημένη σας ομάδα σε projector. Wi Fi - δωρεάν επιτραπέζια παιχνίδια - τουρνουά με πολλά δώρα. Αράτου 9 (πλ. Όλγας), 2610 225680

35 χρόνια στο χώρο της ζαχαροπλαστικής στην Πάτρα, σταθεροί στην ποιότητα με παραδοσιακά γλυκά και καινούργιες γεύσεις. Μαιζώνος 124, 2610 323230 Σώμερσετ 80, Ρίο, 2610 991980

Άποψη, γνώμη, συζητήσεις, αναλύσεις. Δρώμενα πολιτικά, φίλοι κι αδελφοί. Μουσικά ταξίδια από Pink Floyd μέχρι Αγγελάκα και από Thievery Corporation μέχρι Πανούση. Υψηλών Αλωνίων 19

ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ

Ιδιαίτερες λιχουδιές για μικρά και μεγάλα παιδιά! Τα θεϊκά παγωτά της Kayak, ζαχαρωτά, Jelly Belly beans, ολόφρεσκα μπισκοτάκια με ζαχαρόπαστα, , βέλγικα petit fours, τα θρυλικά παγωτά Ben & Jerry’s! Επιμελούμαστε candy tables για κάθε περίσταση! Δετ-Σαβ 11:00-14:30 & 18:00-01:00, Κυρ 18:00-01:00 Γεροκωστοπούλου 40 & Καραϊσκάκη, 2610 274222

Ένας χώρος στο κέντρο της Πάτρας ο οποίος δημιουργήθηκε με σκοπό να γίνει ένα καλλιτεχνικό στέκι. Φιλοξενει και προβαλει θεματικές βραδιές, εκθέσεις, μουσικά σχήματα dj’s και αλλα, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την αξία και τις μορφές της τέχνης. Ρ. Φεραίου 129 & Παντανάσσης, 6936 699517

SI DOUX

...για καφέ ή ποτό ■

Το καφέ «Magazara»

τέταρτο

■ 24/05/2013

(Αράτου 9, Πλ. Όλγας) μας δροσίζει το καλοκαίρι με νέες μειωμένες τιμές όλη μέρα και κάθε μέρα. Απολαύστε λοιπόν το καφέ σας από τις 8:00 - 16:00 με 1,5 ευρώ και από τις 16:00 - 24:00 με 2 ευρώ.

12

Ο πεζόδρομος ακούει δυνατά μουσική! Η διακόσμηση σε ταξιδεύει στην Αμερική και οι μουσικές σ’ όλο τον κόσμο. Πέρνα από κει ακόμα και χωρίς πρόγραμμα. Κάποιο πάρτυ μπορεί να σε περιμένει!

Το ιδανικό μέρος για να ακούσει κανείς καλή jazz και rock μουσική, συζητώντας με φίλους, πίνοντας καφέ και απολαμβάνοντας μια βάφλα σοκολάτα-πορτοκάλι. 7-10 το πρωί κοστίζει λιγότερο. Πατρέως 13-15


έξοδος

Γνωρίστε το σούρουπο

την ταράτσα του «Σινιάλου» με τιμές... ισογείου! Στο μεζεδοπωλε ίο στην Καραϊσκάκη 68, στο ισόγειο μπορεί όμως να πιει κανείς με χαμηλότερες τιμές, αφού όπως λένε στο μαγαζί, όποιος μένει στο ισόγειο, κάνει... εξοικονόμηση ενέργεια ς και προστατεύει το περιβάλλον!

Mετά από ένα χρόνο

ενεργής δράσης οι «Jazz Do It» φιλοξενούνται και φέτος από το Cinema Cafe (Γεροκωστοπούλου κ Ηφαίστου) κάθε Tετάρτη στις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Κιθαρίστες, ντράμερς, μπασίστες, τραγουδίτριες, σαξοφωνίστες, τρομπετίστες, χορευτές, ποιητές και όποιος άλλος έχει αυτοσχεδιαστικές διαθέσεις μπορεί να συμμετέχει δημιουργικά και συλλογικά και να εκφραστεί όπως αυτός θέλει! Υπεύθυνοι του εγχειρήματος και βασικοί μουσικοί είναι οι: Γιάννης Πουπούλης (κιθάρα), Σπήλιος Καστάνης (κοντραμπάσο) και Σωτήρης Ντούβας (τύμπανα).

Η πλατεία Γεωργίου αλλάζει πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας… Την καλύτερη θέα την έχεις σταθερά από το Zizu. Με καλό καφέ και πολλές επιλογές στην μπάρα. Μαιζώνος 121, 2610 223504

Με στόχο

να βρει τον πιο γρήγορο και... άξιο πελάτη του, το House (Αγία Σοφίας 28, απέναντι από την πλατεία) διοργανώνει την Τετάρτη 29 Μαΐου στις 7 το απόγευμα διαγωνισμό με το ερώτημα «Πόσα Hot Dog μπορείς να φας μέσα σε τρία λεπτά;». Ο νικητής θα κερδίσει ένα tablet, ενώ για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο χώρο του καταστήματος καθημερινά από τις 6 το απόγευμα ως τις 6 το άλλο πρωί.

Αγίας Σοφίας. Ανοιχτά από το μεσημέρι ως τις 2:00 το βράδυ με ψητά σούβλας, ποικιλίες κρεατικών, λαχταριστά σουβλάκια κ.ά. Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας 7, 2610 434449 what’ s up 6971 656646 cu 6945 010870 wind 6930 402004

...για φαγητό

ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ

Χώρος ζεστός και πιάτα αγαπημένα από το 1997. Για παρέα μεγάλη αλλά και για πιο ιδιαίτερες στιγμές, ο Επιούσιος είναι πάντα μια σταθερή επιλογή. Ιδανικός και για τραπέζι γάμου και βάφτισης. Ψηλά στην Τριών Ναυάρχων. Σαχτούρη 77 & Ι. Βλάχου 2610 346205

Η γεύση που ζητάς στην τιμή που θες. Λαχταριστό σάντουιτς, πίτα και σουβλάκι, ελληνικό club sandwich, σαλάτα και χάμπουργκερ, χορταστική ποικιλία. Στο κατάστημα ή με delivery. Αγ. Ανδρέου 128 & Γούναρη, 2610 317400

Ένας νέος

ανανεωμένος χώρος για καφέ, μπύρα, ούζο και τσίπουρο, μόλις ξεκίνησε στην οδό Ιωνίας 1 και Βουλγάρεως. Χαμηλές τιμές, τίμιες γεύσεις και δυνατότητα παραγγελίας στο σπίτι στο τηλ. 2610 335880.

ποιότητας = Άριστα 10! Τριών Ναυάρχων 42, 2610 332323 Facebook (Café-ΤοΝεον)

Μεσογειακές γεύσεις, πρωτότυπες συνταγές, αγνές πρώτες ύλες και μια έντονη αίσθηση φρεσκάδας, συνδυάζονται με χαμηλές τιμές σε ένα χώρο με άποψη, δημιουργική διάθεση και έντονα ελληνικό χρώμα. Τρίτη - Παρασκευή βράδυ, Σάββατο μεσημέρι βράδυ και Κυριακή μεσημέρι. Θεμιστοκλέους 8 (πρ. Μουράγιο) Καστελόκαμπος, Πάτρα Τηλ. 2610 991356

ζέδες για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους. Πλατεία Γεωργίου 16 (στο κάτω μέρος), 2610 275587

Μακριά από κάθε τι φολκλόρ, δίχως κόκκινους βελούδινους καναπέδες, χρυσούς δράκους και ξαπλωτούς Βούδες, το κινέζικο εστιατόριο Wok Around, από τον Σεπτέμβρη του 2004, κερδίζει καθημερινά την αποδοχή των Πατρινών με το ποιοτικό φαγητό καθώς και με το φιλικό αλλά άμεσο σέρβις. Τις απίθανες γεύσεις του Wok Around, μπορείτε να τις απολαύσετε και στο σπίτι. Η υπηρεσία διανομής λειτουργεί 12 ώρες καθημερινά, από τη μία το μεσημέρι. ■ 24/05/2013

Γεροκωστοπούλου 39, 2610 322020 www.wokaround.gr

τέταρτο

Ψητοπωλείο στον πεζόδρομο της

Θρυλικό club sandwich. Δίδυμο hot-dog. Mega hamburger. Ποικιλία. Βάφλα. Γλυκό-παγωτό. Σχέση τιμής-

Στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης Μα και στο πιο ήσυχο την ίδια στιγμή το Τσουμπλέκι μαγειρεύει τις πιο νόστιμες παραδοσιακές συνταγές με το απαράμιλλο μεράκι της μαμάς. Κάθε μεσημέρι από της 12:00 φρεσκομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. Και το βράδυ με τσίπουρο, κρασί και με-

13


βλέπω

παίζω Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

mpapamar.blogspot.com

Το τζίνι της Άνοιξης Η ιστορία για το τζίνι είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Αυτό όμως που πολλοί δεν υποπτεύονται είναι ότι υπάρχουν και οι λίγο πιο εγκρατείς που ακόμα και αν το τζίνι εμφανιστεί μπροστά τους και τους πείσει για την αληθοφάνειά του, δε θα χαρούν. Και δε θα χαρούν γιατί θα βρεθούν σε μεγάλο δίλημμα σχετικά με την επιλογή των τριών ευχών. Τόσες πολλές οι επιθυμίες που δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Θα μπορούσαμε ίσως να περιοριστούμε στα γενικά που περιλαμβάνουν όλα τα υπόλοιπα όπως υγεία και τύχη. Δύο λέξεις που καλύπτουν μεγάλο φάσμα επιθυμιών και εξασφαλίζουν ασφάλεια ως προς τη μελλοντική πορεία της ζωής μας. Μα οι επιθυμίες «επιθυμούν» να είναι πιο συγκεκριμένες. Εγώ πάλι σκέφτηκα ότι κάθε εποχή θα μπορούσε να είχε το τζίνι της. Και έτσι θα ήταν ευκολότερο να οργανώσεις τις ευχές σου! Η Άνοιξη τελειώνει αλλά δεν τη χόρτασα. Ίσως πάλι οι περισσότεροι να ανυπομονούν για το καλοκαίρι. Όπως και να χει το τζίνι της Άνοιξης μπορείτε να το καλέσετε και να ευχηθείτε! Είναι ώρα για βόλτες στην παραλία το σούρουπο και ποδηλατάδες. Είναι ώρα για πολλά πολλά παγωτά παρέα με τα μικρά μας και για υπαίθριες παραστάσεις Καραγκιόζη. Ανοίξτε τα παράθυρα του μυαλού σας και δοκιμάστε κάτι διαφορετικό. Μιλήστε για τα σχέδια των διακοπών που πλησιάζουν. Συνήθως οι γονείς αυτό το μήνα το Μαγιάτικο παραπονιούνται για την έλλειψη συγκέντρωσης των παιδιών τους και της όρεξής τους για διάβασμα ενώ πολλοί πέφτουν στα βαθιά των εξετάσεων με το άγχος τους. Πρέπει όμως να βρείτε χρόνο να κάνετε κάτι χαλαρωτικό. Κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε το Μάιο. Δώστε του το δικό του πρόσωπο έτσι όπως το φαντάζεστε. Και ό,τι δε σας αρέσει αλλάξτε το!

Προβλέπω...

Της Μαριάννας Ξυνή

marionxini@yahoo.gr

Ένας υπέροχα Μεγάλος Gatsby του Baz Luhrman

Το πασίγνωστο παγκοσμίως έργο του F. Scott Fitzgerald The Great Gatsby δε χρειάζεται συστάσεις ακόμη και για όσους δεν ασχολούνται με τη λογοτεχνία. Τέσσερις κινηματογραφικές μεταφορές, μια όπερα και τρία θεατρικά έργα είναι αρκετά. Ο Baz Luhrmann καταθέτει τη δική του εκδοχή απαστράπτουσα και γοητευτική εξωτερικά, αλλά σκοτεινή και απρόσμενα σκληρή στο βάθος της, όπως και ο κόσμος των ρεαλιστικών βιωμάτων και των μυθιστορηματικών ψευδαισθήσεων του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα. O Nick Carraway (alter ego του Fitzgerald), θα ταξιδέψει στη λαμπερή Νέα Υόρκη του 1922 και θα χαθεί σε έναν κόσμο πνιγμένο στη σαμπάνια και τη jazz μουσική, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, της ηθικής κατάπτωσης και της θεοποίησης του χρήματος λίγο πριν το μεγάλο Κραχ. Θα γνωρίσει τον αινιγματικό Jay Gatsby και θα επανασυνδεθεί με τους αριστοκράτες συμμαθητές και φίλους του Daisy και Tom, θα ζήσει μαζί τους το αμερικανικό όνειρο σε όλο του το μεγαλείο αλλά και στη διάψευσή του. Θα γοητευτεί από τη λαμπρότητα του υλικού πλούτου αλλά και θα απογοητευτεί από την ηθική κενότητα που την ακολουθεί. Οι φίλοι του θα αποδειχτούν ατομιστές, αδιάφοροι και χωρίς ιδεολογικό προσανατολισμό, ενώ ο κατ’ επίφαση απατεώνας Gatsby που έχει πλουτίσει με τρόπους κατακριτέους υποστηρίζει με την ίδια του τη ζωή την πίστη του στο όνειρο, τον αληθινό έρωτα και στην Ιδέα του πραγμα ξαναγεν να τικού γλυκόπικρου νοήματος της ζωής που δε μπορεί νηθεί παρά μόνο μέσα από τις στάχτες του. Oι ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών εξαιρετικές, με τον Leonardo Di Caprio να αποδίδει τον ήρωα καθηλωτικά. Τα σκηνικά και τα κουστούμια εμβληματικά της αισθητικής του σκηνοθέτη, ενώ η μουσική ένα μείγμα ρυθμών της δεκαετίας του ’20 μπολιασμένα με μουσικές του σήμερα συνθέτουν έναν μεθυστικό καμβά που πάλλεται στη φρενίτιδα της εποχής. Όλα τα σημαίνοντα αφήνουν ανοιχτό το πεδίο για παραλληλισμούς και συγκρίσεις με τα σημαινόμενα της ταινίας που παραπέμπουν στη σύγχρονη εποχή, η οποία δε διαφέρει ούτε στα αρνητικά ούτε στα θετικά παρά μόνο στους τρόπους που τη βιώνουμε.

εκεί βαθιά στην Αραπιά, μη να ’ναι στα ψηλά βου- και ναααα κάτι τηλεθεάσεις και ακροαματικότητες και διαφημίσεις που αναβοσβήνουν... και ο madης σω καμιά είδηση και σοκάρομαι «ΣΟΚ: Καρχαρίας νά; Ψελίζω... επιτέθηκε σε ελικόπτερο» λέει, και να σου η σαγόνα I Ανάσα δε μ’αφήνουν να πάρω και στο δευτερό- αρχίζει κι αυτός να σβήνει... απ’ τη ζαλάδα. του καρχαρία να προσπαθεί να χάψει το ελικόπτερο. λεπτο σκάει νέα είδηση: «ΣΟΚ: Aν είναι δυνατόν! H Μετά αρχίζει να σβήνει γενικώς. Κι αν αρχίσεις να C Αλλάζω ενημέρωση μπας και βρω κάτι σε πιο Τούρκος κτηνοβάτης βίασε πάπια!!!». Α στο γεροδιά- σβήνεις, απ’ τις ειδήσεις να δεις που θα μείνει μόνη λο λέω, τέτοιο κακό να μη σε ’βρει. Ησύχασε madη έγκυρη στήλη να είναι οι προβλέψεις των ζωδίων. απαλό... μουρμουράω. Τουλάχιστον η είδηση έχει κι ένα ηθιB «Σε ποιες χώρες αυτοκτονούν οι άνθρωποι; Τι κό δίδαγμα: μην κάνεις την πάπια γιατί μπορεί να C Βέβαια θα σου μείνουν και τα δόντια απ’ τα σαγόνια του καρχαρία για σουβενίρ σε κουπόνι προσφοσυμβαίνει στην Ελλάδα;» σου κοστίσει. ράς, αλλά έτσι παίζεται το παιχνίδι λένε οι ειδικοί. F Εντάξει λέω, εδώ δεν έχει ΣΟΚ, πάει καλά. Μόνο H Μ’ αυτά και με τ’ άλλα τελικά ενημερώθηκα και B Πρέπει να πουλάμε, να πουλάμε και να ξαναπουν’ απαντήσω πρέπει στην ερώτηση γιατί με ρωτάεκπολιτίστηκα ο βάρβαρος ιθαγενής. λάμε. ει ο κυρ δημοσιογράφος. Σε ποιές χώρες ηλίθιε αναγνώστη μου αυτοκτονούν οι άνθρωποι; Μη να ’ναι @ Και δως του τα κλικ πέφτουν βροχή στις οθόνες F Εεε λοιπόν μια χαρά πουλιέστε...

τέταρτο

■ 24/05/2013

H Μπαίνω κι εγώ στο ίντερνετ σα madης να διαβά-

Ο Madης 14

madhs.tetartaios@hotmail.com


Μέχρι τη θάλασσα… ςιεξέλ ςιτ 'πα ωσίπ πίσω απ' τις λέξεις meniamaragou@gmail.com

Αυτές τις μέρες δεν μπορούσα

με τίποτα ν’ αντισταθώ στο κάλεσμά της. Περπατούσα σχεδόν εμμονικά δίπλα της, την αφουγκραζόμουν και προσπαθούσα να παρηγορηθώ με τη σκέψη πως η «κατάλληλη» εποχή που θα βρισκόμουν στην αγκαλιά της, δεν ήταν μακριά. Οι πρωτοπόροι βρίσκονταν ήδη στα νερά της, επισπεύδοντας την εποχή. Έδιναν έτσι το σήμα σ’ αυτούς που είχαν πλησιάσει ένα βήμα παραπάνω, αλλά παρέμεναν στις ξαπλώστρες κάπως άτολμοι και αυτοί με τη σειρά τους, έδιναν το σήμα σε όλους τους υπόλοιπους. Λατρεύω τη θάλασσα, τη μυρωδιά της, τον ήχο της, τα χρώματα που αλλάζει. Μα πιο πολύ από όλα λατρεύω την ιδέα της. Δεν είναι γαλήνεμα για μένα η θάλασσα, είναι ταξίδι όχι μόνο του σώματος, κυρίως του μυαλού. Είναι που σε όποιο μέρος κι αν βρεθώ, θα ψάξω εκείνο ακριβώς το σημείο που το μάτι θα χάνεται. Από εκεί την κοιτώ πάντα για να νοιώσω το μεγαλείο της, το απέραντό της, τη λευτεριά. Για να μπορέσω να διακρίνω κάπου στο βάθος την επαφή της με τον ουρανό. Κι αυτή ακριβώς η επαφή είναι για μένα τ’ όνειρο, η ουτοπία. Γιατί όσο κι αν θες να την πλησιάσεις αυτή μακραίνει, ώστε να μην μπορείς να την αγγίξεις. Κι όμως τούτο το ξεμάκραιμα είναι που σε τραβά μπροστά. Μισώ τους κάβους, είναι δεσμά. Μα πιο πολύ μισώ τις άγκυρες, γιατί ακόμα κι αν δε φαίνονται, υπάρχουν και σε κρατούν καθηλωμένο, μα-

κριά απ’ το ταξίδι. Θα ‘θελα να μπορούσαμε να λύσουμε με μιας όλους τους κάβους, να κόψουμε όλες τις άγκυρες. Γιατί κάθε κάβος που λύνεται, είναι σαν πόρτα κλουβιού που ανοίγει και κάθε άγκυρα που σηκώνεται, σα λαβωμένη φτερούγα πουλιού που γιατρεύεται. Μ’ αρέσει η θάλασσα όταν αγριεύει, γιατί μου θυμίζει πως τα πράγματα που αξίζουν, ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Θαυμάζω κείνους τους λίγους, τους τολμηρούς που τη γεύονται όλες τις εποχές, που δεν προδίδουν. Κι εκείνη, τη δικαιολογώ όταν θυμώνει και φουρτουνιάζει για μας, που δεν της είμαστε όσο πιστοί της πρέπει. Κι όμως όσο κι αν φουρτουνιάζει ή δυσκολεύει, έχει τη δύναμη να μας δίνει πάντα την οπτική προς το ταξίδι και τ’ όραμα. «Τη θάλασσα δεν πρέπει να τη φοβάσαι, πρέπει να τη σέβεσαι», λέγανε οι παλιοί. Κι έτσι είναι: θέλει τόλμη για να μπορείς να παραμερίσεις βουνά, πολυκατοικίες, κάγκελα και ιδιοκτησίες, για να βρεις μια χαραμάδα που θα σου δώσει την εικόνα της και θα σε οδηγήσει σ’ αυτή. Θέλει αρετή για να της δώσεις την πίστη που της αξίζει, για να μην πλανευτείς, να μην εγκαταλείψεις. Έτσι είναι για μένα η θάλασσα, μιαν ιδέα εμμονική και λυτρωτική. Μπορούμε και να χωριστούμε, φτάνει να ξέρω πως υπάρχει. Να ξέρω πως ‘κείνη την ώρα, υπάρχουν κάποιοι που τη γεύονται κι αυτό να με λυτρώνει. Να δω από μακριά σαν όνειρο τη μορφή της κι ας χρειαστεί ύστερα να μετακινήσω εμπόδια, για να βρεθώ στο δρόμο κυνηγώντας τη.

■ 24/05/2013

τέταρτο

Της Μένιας Μαραγκού

15


16

τέταρτο

■ 24/05/2013

tetarto#84  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you