Page 1

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

78

εβδομαδιαία FREE PRESS ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

www.tetartopress.gr

Αλ

λά

ε διάθεση! μ υ ζο

Κάθε Παρασκευή Δωρεάν

Ζωή χωρίς ευρώ

Δίκτυα ανταλλακτικής οικονομίας. Οι Βολιώτικες ΤΕΜ βάζουν ιδέες

Ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο

σε μια εβδομαδιαία εφημερίδα


editorial

του Ανδρέα Τσιλίρα

tsiliras@gmail.com

Η αρχική σκέψη ήταν να αφιέρωσουμε το σημερινό φύλλο στην Πρωταπριλιά που «γιορτάζουμε» τη Δευτέρα. Να μιλήσουμε για «τρολ» και ψέματα, να γράψουμε για την Πάτρα και την καθημερινότητά μας όπως τη φανταζόμαστε, να συζητήσουμε για το ρόλο που έπαιξαν διάφορα μεγάλα ψέματα στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τον αθλητισμό ή την επιστήμη, να διαδώσουμε ψευδείς ειδήσεις και άλλα πολλά. Η ιδέα δεν εγκαταλείφθηκε, όμως μας... πρόλαβαν άλλοι. Οι «φίλοι» μας, οι «σύμμαχοί» μας, οι «ηγέτες» μας... Όλη η Ευρώπη έζησε και ζει ακόμα τις τελευταίες μέρες γεγονότα που θα μπορούσαν άνετα να περιγράφονται πριν λίγα χρόνια σε αφιερώματα για την Πρωταπριλιά ή να έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς επιστημονικής φαντασίας. Θα το κάνουμε το αφιέρωμα στο ψέμα, έστω και χωρίς την αφορμή της Πρωταπριλιάς. Ήδη τα κείμενα της Μένιας και της Μαρίας σας δίνουν μια πρώτη γεύση για το τι περίπου ετοιμάζαμε. Όμως τώρα πρέπει να αφήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεγάλες αλήθειες. Και πιο πολύ σ’ αυτές που δεν θα τις γράψουμε ή θα τις διαβάσουμε για να ξεσπάσουμε και να πάμε παρακάτω. Είναι ώρα για αλήθειες που πρέπει να παραδεχτούμε, να τις συζητήσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους και να αποφασίσουμε επιτέλους αν και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε.

μ.μ.) και αύριο (7.00 και Δημοτικό Θέατρο απόψε (9.30 στο τεί ιασ ουσ παρ θα που Το «Νήμα» αγγίξει με μοντέρνο λεξινου χορού που προσπαθεί να χρο σύγ αση άστ παρ μια ι είνα ) 9.30 μ.μ. άνθρωπο, το άτομο την ς αλλά και σήμερα βασανίζει τον ρού και ά κατ που α τημ ερώ λόγιο ένα OROXORO και του ΔΗ.ΠΕ. παραγωγή της ομάδας χορού συμ ας ώντ τελ Απο . άδα μον κή ωργίου και τα σκηκοινωνι χορογραφία της Τριάδας Παπαγε στη αι ίζετ βασ αση άστ παρ η ς, ΘΕ.Πάτρα αγιάννη, Νίκος ΜαρκόπουΓκρέης Ηλιοκαύτου, Βάλια Καρ υν: εύο Χορ . λλα Μή νη Γιάν νικά του δου και Αγγελική Σούκουλ. μοπούλου, Ιωάννα Ονταμπασί ονο Οικ να Έλε ς, λλα Μή νης λος, Γιάν

ιδέες…

Στείλτε μας τις δικές σας ιδέες για δημοσίευση στο email info@tetartopress.gr ή στη σελίδα μας στο facebook www.facebook.com/tetartopress

■ Παραδόθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) στο δήμο Καλαμάτας ένα νέο σύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει το μουσικό σχολείο της πόλης. Πρόκειται για μια «πράσινη» βιοκλιματική σχολική μονάδα, η κατασκευή της οποίας είχε προϋπολογισμό 5,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη.

Εκδότης Βασίλης Πέττας ■ 29/03/2013

Φύλλο #78

τέταρτο

Ιδιοκτησία FINE VIEW Δοϊράνης 7, Πάτρα τηλ. 6944347030 www.tetartopress.gr info@tetartopress.gr

2

Διευθυντής Ανδρέας Τσιλίρας Φωτογραφίες Studio Στιγμιότυπο Νομικός σύμβουλος Περικλής Πασχάκης

■ Τέσσερα από τα επτά συνολικά πάρκα

που ήδη διαμορφώνονται αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι το Πάσχα, σε συνολική έκταση μεγαλύτερη των 22 στρεμμάτων, από την αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι τέσσερις επετειακοί κήποι, των οποίων η διαμόρφωση ολοκληρώνεται, βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και στις περιοχές της Μαρτίου, της Λαγκαδά και της Τριανδρίας. Εκτύπωση Παναγιωτόπουλος www.tipografio.gr

Συνεργάτες Θανάσης Αντωνόπουλος Γιάννης Δοντάς Γιάννης Ευαγγέλου Ελένη Θεοδωροπούλου Αργυρώ Κουτσού Διονύσης Μαμάσης

Χτισμένη μεταξύ 475 με 450 π.Χ. η Ποικίλη Στοά της Αθήνας, ήταν διακοσμημένη με έργα ονομαστών ζωγράφων και θέματα από μυθικά και ιστορικά κατορθώματα των Αθηναίων. Ένα μέρος της έχει ήδη αποκαλυφθεί στο Μοναστηράκι, ενώ απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ανοίγει τον δρόμο στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών για περαιτέρω ανασκαφικές έρευνες.

Μένια Μαραγκού Μarcos Δημήτρης Μουργελάς Αντωνία Μπαρμπετάκη Μαριάννα Ξυνή Ξενοφών Παπαευθυμίου Μαρία Παπαμαργαρίτη Μίμης Πλέσσας Χρήστος Ρούσσης Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου

Διανομή Αχαϊκές Ταχυμεταφορές τηλ. 2610623072 Συνδρομές - Ετήσια (45 φύλλα): 60€ - Εκτός Πάτρας: 100€ (ταχυδρομική αποστολή)


επιλέγω Το δεύτερο

Τη γιορτή

που πραγματοποίησε το 2ο Γυμνάσιο Πάτρας, στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, καθώς παρουσίασε τη ζωή του Κατσαντώνη, ενός ήρωα γνωστού περισσότερο από τις παραστάσεις του Καραγκιόζη και λιγότερο για τη συμβολή του στην προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα. Η παράσταση περιελάμβανε πολλές δραματοποιημένες σκηνές από τη ζωή του Κατσαντώνη τα οποία διασκεύασαν οι καθηγήτριες Μαρία Μοσχόβη και Παναγιώτα Παλυβού. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάστηκε και μία άγνωστη στους περισσότερους ενέργεια του Καποδίστρια, στη Λευκάδα τον Ιούλιο του 1807. Η παράσταση επίσης εμπλουτίστηκε από ποιήματα, χορούς από τη Ρούμελη και τη Λευκάδα, καθώς και τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μαρίας Ελευθεριώτη. (Φωτογραφία: Π. Μουλίνος)

Την ίδρυση

και λειτουργία Κέντρω ν Δια Βίου Μάθησης στο Δήμο Ερυ μάνθου. Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκω ν έχουν άτομα ηλικίας 25 - 65 ετώ ν, τα ποία θα κληθούν με δημόσια πρ όσκληση και εφόσον ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμ μετοχής στο Πρόγραμμα, προκειμένου να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους. Στο κάθε τμή μα μάθησης ο αριθμός των εκπαιδ ευόμενων κυμαίνεται μεταξύ 8 και 20 ατόμων και ο συνολικός αριθμός ωρ ών παρακολούθησης θα κυμαίνετα ι από 25 - 50 ώρες ανάλογα με τον τύπ ο του τμήματος.

■ 29/03/2013

Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου με θέμα: «Η χειραφέτηση του ανθρώπου: Διαφωτισμός» που διοργάνωσε και φέτος το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η τελική φάση του διαγωνισμού θα διεξαχθεί στην Πάτρα σήμερα και αύριο. Της βράβευσης των επιτυχόντων, η οποία θα γίνει την Κυριακή 31 Μαρτίου, θα προηγηθεί Ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο (16:30 – 20:30) στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Παν/μίου Πατρών, με θέμα: «Η Φιλοσοφία στην Εκπαίδευση ΙΙΙ: οι Ιδέες του Διαφωτισμού στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Λυκείου». Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Παν/μίου του Harvard, με την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, και με την Π.Ε.Φ.(Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων).

τέταρτο

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

3


Ζωή χωρίς ευρώ, όχι χωρίς κέρδος Ανταλλακτική οικονομία: Λίγα πράγματα που μάθαμε γι’ αυτή

Ο προβληματισμός είναι δεδομένος

και εκφράσεις όπως «φως στο βάθος του τούνελ», «διέξοδος» κ.τ.λ. μοιάζουν εξωφρενικά αισιόδοξες, με τα μέτρα με τα οποία έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε. Όμως αυτό ακριβώς το φαινομενικό (;) αδιέξοδο ίσως μπορεί να μας «εκβιάσει» στο να βρούμε άλλες λύσεις, με προσωρινό ή μόνιμο θετικό αντίκτυπο. Μία από αυτές, που έχει εμφανιστεί σε αρκετές χώρες σε διάφορες ιστορικές περιόδους, είναι και αυτή της ανταλλακτικής οικονομίας, μέσα από τοπικά δίκτυα που δεν έχουν σκοπό το κέρδος. Κάτι τέτοιο δοκιμάζεται ήδη σε διάφορες ελληνικές πόλεις, με πιο χαρακτηριστικό όμως παράδειγμα αυτό του Βόλου. Ο στόχος ενός τοπικού δικτύου ανταλλακτικής οικονομίας είναι διπλός. Από τη μια πλευρά η τοπική ανάπτυξη μέσα από συναλλαγές που δεν θα χρειάζονται οικονομική ρευστότητα κι από την άλλη η ουσιαστική αλληλεγγύη με την παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Βασικός εκφραστής τέτοιων δικτύων είναι οι τοπικές εναλλακτικές μονάδες ανταλλαγής. Στην περίπτωση του Βόλου (www.tem-magnisia.gr) το τοπικό δίκτυο ανταλλακτικής οικονομίας έχει ως μέσο συναλλαγής όχι φυσικά το ευρώ, αλλά την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Είναι μια Εναλλακτική Μονάδα, με βάση την οποία κοστολογούνται όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που ανταλλάσσονται από τα μέλη του Δικτύο, μέσα στα όρια του Νομού Μαγνησίας. Κι αν έχετε απορία ποιο είναι αυτό το περιβόητο Δίκτυο, η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή. Χωρίς να έχει νομική μορφή, το Δίκτυο αποτελεί ένωση φυσικών και νομικών προσώπων, που γίνονται μέλη με μια απλή αίτηση στην οποία αποδέχονται τους κανόνες ισοτιμίας στη λήψη αποφάσεων, αλληλεγγύης και κοινής διαχείρισης.

Τεχνολογία ■ Μήπως συνηθίζετε να τρολάρετε στο διαδίκτυο; Ή μήπ ως το κάνετε χωρίς να ξέρετε ακριβώ ς την έννοια του όρου; ■ Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τα τρολ ς είναι μυθικά, δαιμόνια πλάσματα της Σκανδιναβικής και πιο συγκεκριμένα της Νορβηγικής μυθ ολογίας και λαογραφίας, θηλυκού και αρσενικού γένους, τα οποία έχουν τρομακτική όψη και είναι τεράστια. Ο θρύ λος λέει πως απεχθάνονται τον ήλιο γιατί αυτός τα πετρ ώνει κι έτσι είναι κυρίως νυκτόβια.

Γενικά η λέξη τρολ αναφέρεται σε κάποιον που μπαίνοντας σε διαδικτυακές συζητήσεις αποσκοπεί στη διασπορά άσχετων, προκλητικών και ανό ητων αλλά παράλληλα σοβαροφανών πληροφοριών και ειδή σεων με σκοπό να δημιουργήσει σύγχυση, αποπροσαν ατολισμό και να ερεθίσει τους υπόλοιπους με στόχο να ανα κατώσει τα πάντα! Το μυστικό του καλού τρολαρίσματος δεν είναι απλά να λες άσχετα πράγματα αλλά να τα λες με τρόπο σοβαροφανή ούτως ώστε να μπερδεύεις τους υπόλοιπ ους! Η ιστορία του διαδικτύου λέει πως τα τρολς εμφανίσ τηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά σύμφωνα με την Wikipedia η πρώτη διαδικτυακή συζήτηση στην οποία εμφανίστηκαν τρολς έλαβε χώρα το 1991... ■

τέταρτο

■ 29/03/2013

■ Μερικές ακόμη χρή σιμες έννοιες: Τρολάδικο ή τρολ οκομείο ονομάζεται το site που έχει γεμίσει από τρολιές... Ο τρολετάριος είναι αυτός ο τύπος που προέρχεται από την εργατική τάξη και αρέσκεται στο χαβαλέ και το τρολάρισμα! Συναφείς έννοιες η τρολιά, το τρολάρισμα ή trolling κ.ά. Όμως προσοχή! Το τρολάρισμα δεν είναι απλό, θέλει τέχνη και μαεστρία αλλιώς κινδυνεύετε να πεταχτείτε εκτός συζήτησης από το διαχειριστή της!

4

Αυτό που ουσιαστικά κάνει το Δίκτυο είναι να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των μελών του, τα οποία φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν, την ποιότητα των υπηρεσιών και προϊόντων που διακινούν και βέβαια ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τις φορολογικές και άλλες Αρχές. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει ήδη και οι πρώτες εκπαιδευτικές δράσεις (παιχνίδια κ.τ.λ.), ώστε να μεταδοθεί το μικρόβιο των ΤΕΜ και στις μικρότερες ηλικίες! Η ευκαιρία μοιάζει εξαιρετική. Φυσικά και νομικά πρόσωπα (ακόμα και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης), αλλά και επιχειρήσεις συμμετέχουν δημιουργικά στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής, αυξάνοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών, αποκλειστικά στα άλλα μέλη του Δικτύου. Με τη συμμετοχή του στο Δίκτυο κάθε μέλος μπορεί να προσφέρει εργασία, προϊόντα ή υπηρεσίες για τις οι οποίες θα αμειφθεί με μονάδες ΤΕΜ, πιστώνοντας έτσι το λογαριασμό του. Η πίστωση σε μονάδες ΤΕΜ στην πράξη σημαίνει ότι κάποιος έχει τη δυνατότητα, πάντα μέσα στα όρια του συγκεκριμένου Δικτύου, να αναζητήσει με τη σειρά του υπηρεσίες ή προϊόντα που υπάρχουν διαθέσιμα από άλλα μέλη του Δικτύου και να τα «πληρώσει» με μονάδες ΤΕΜ. Πληρωμή λογαριασμών, αγροτικά προϊόντα, επισκευές ζημιών, μαθήματα, ακόμα και εισιτήρια σε συναυλίες μπορούν να πληρώνονται με ΤΕΜ, χωρίς δηλαδή ούτε ένα ευρώ! Το θέμα της ανταλλακτικής ή αλληλέγγυας οικονομίας είναι φυσικά τεράστιο, με πολλές διαφορετικές μορφές (τράπεζες χρόνου, προτάσεις για την κοινωνική διαχείριση αγαθών όπως το νερό κ.ά.). Στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, σε αρκετά νησιά αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης δημιουργούνται ανάλογα δίκτυα, ενώ το θέμα αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια αν τέτοιες προσπάθειες αντέξουν στο χρόνο. Χάνουμε όμως τίποτα να προσπαθήσουμε;

Ο MarCos κάνει τσάρκινγκ! ...κι άρχισε να εκνευρίζεται που αργεί η άνοιξη...

Θυμάμαι… Την απελευθέρωση των Ιωαννίνων όπως την απαθανατίζει ο Ι. Αρβανιτόπουλος ίου Του Ξενοφώντα Παπαευθυμ από τη μάχη του Μπιζανίου Έχουν συμπληρωθεί 100 χρόνια ων και υπάρχουν πολλές και την απελευθέρωση των Ιωαννίν φωτογραφικές καταγραφές σαν πολύτιμες μαρτυρίες αυτών των γεγονότων. Σημαντικές είναι οι καταγραφές του πρωτοπόρου Πατρινού φωτογράφου Ιωάννη Αρβανιτόπουλου σε μία από τις οποίες απεικονίζεται το επιτελείο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη μάχη του Μπιζανίου.


ατζέντα

Επιμέλεια: Θανάσης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Μουργελάς Στείλτε μας τις εκδηλώσεις σας στο email info@tetartopress.gr

Μουσική Βασίλης Παπακωνσταντίνου live Είσοδος: 10 ευρώ προπώληση, 15 ευρώ ταμείο Σημεία Προπώλησης: Musical, discover, music station, ticket west.gr, Ηχότοπος. Opening: Παρρησία Παρασκευή 29/3, 20:30 Πολυχώρος Πολιτεία, Ακτή Δυμαίων 84 Πάτρα Τηλ.: 2610 342200

Band In Water live Είσοδος 7 ευρώ με μπύρα  Σάββατο 30/3, 22:30 Ευοί Ευάν Σώμερσετ 77, Ρίο Τηλ.: 2610 995666 Ελένη Τσαλιγοπούλου & Κώστας Λειβα-

δάς live Προπώληση 10 ευρώ (Oro Antico, Musical) Ταμείο 12 ευρώ Σάββατο 30/3, 21:30 Μικρός Πρίγκηπας, Ρήγα Φερραίου 148150 & Κανάρη Πάτρα Τηλ.: 6942 555432 Θανάσης Αντωνόπουλος - Δημήτρης Μουργελάς live Παρουσιάζοντας το νέο τους demo με τίτλο «Ξεχασμένες Στιγμές» και το καινούριο τους πρόγραμμα που καλύπτει όλο το φάσμα της ελληνικής ροκ σκηνής. Μαζί τους: Γιώργος Μαρκόπουλος, κιθάρα Τάσος Γεωργουδιός, drums Σάββατο 30/3, 21:30 Ουλαλούμ café-bar Γεροκωστοπούλου 48 & Ηφαίστου, Πάτρα Συναυλία Πολυφωνικής χορωδίας Πάτρας για τον όμιλο ΑγκαλιάΖω Στη συναυλία συμμετέχουν: Προπαιδική Χορωδία, Γυναικείο Φωνητικό Σχήμα «Εμμέλεια», Φιλαρμονική Ορχήστρα, Θεατρικό Εργαστήρι). Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του σκοπού του Ομίλου ΑγκαλιάΖΩ. Είσοδος: 10 ευρώ Σάββατο 30/3 20:30 Συνεδριακό και Πολι-

τιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Θέατρο «Οι Κρισκατάρατοι» Με κοινό άξονα την κρίση σε όλα τα επίπεδα -οικονομικό, κοινωνικό, σχέσεων, θεσμών, δομών - ο Γιάννης Παπαθανάσης και ο Κωνσταντίνος Πασσάς υποδύονται δεκάδες ρόλους. Είσοδος ελεύθερη Παρασκευή 29/3,21:30 Trattoria del popolo, Γερμανού 48 Πάτρα Τηλ.: 2610 279651 performance Bombsong O επίκαιρος μονόλογος της γερμανίδας συγγραφέα Thea Dorn σε σκηνοθεσία Μartin Scharnhorst. Είσοδος: 8 ευρώ

Παρασκευή 29/3, 21:30 Θέατρο Λιθογραφείον, Μαιζώνος 168-174, Πάτρα Τηλ.: 2610 328394 «Η άλωση της Κωσταντίας» Μια ανατρεπτική κωμωδία γεμάτη από γεύσεις και αρώματα του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Δύο γυναίκες φίλες, σύγχρονες Ελληνίδες της Πόλης, η Άννα Βαγενά και η Ελένη Γερασιμίδου, ζουν και βιώνουν μέσα από τη διήγηση ενός γράμματος ανείπωτες καταστάσεις. Γενική είσοδος 12 ευρώ Κυριακή 31/3, 20:00 Θέατρο Πάνθεον, Γούναρη 34, Πάτρα Τηλ.: 2610 325778 «Σεμινάριο Βλακείας»

«Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ»

Θανάσης Αντωνόπουλος - Δημήτρης Μουργελάς

Το θέατρο act φιλοξενεί τον θεατρικό οργανισμό Politheatro με το θεατρικό έργο του Σάκη Σερέφα. Πρόκειται για έναν μονόλογο με έντονα κωμικοτραγικά στοιχεία, για τη «βλακεία» που συχνά προσάπτουμε και μας προσάπτουν με ευκολία. Μέσα από έναν ρέοντα και ζωντανό λόγο, αναδεικνύεται ο πυρήνας της ανθρώπινης φύσης και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας επιβάλλουν ένα απάνθρωπο πρότυπο ζωής σε κοινωνικό, πολιτικό και προσωπικό επίπεδο. Κείμενο: Σάκης Σερέφας Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος Μουσική επιμέλεια: Γιάννα Κούλα, Αχιλλέας Κάππης Σκηνικά – Φωτισμοί: Θοδωρής Γκόγκος Το κοστούμι επιμελήθηκε ο: Τάκης Στεφάνου Στο ρόλο του Εισηγητή ο Κωνσταντίνος Μπάζας Είσοδος: 10 ευρω 29-31/3, 21:30

Θέατρο act Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65β Τηλ.: 2610 272037, 6936 122263 «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» Πρόκειται για το πλέον αυτοβιογραφικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ. Είναι μονόπρακτο, με σκόρπια αποσπάσματα, στα οποία συναντάμε πολλά επεισόδια που συνέβησαν πραγματικά στον ίδιο τον Μπέκετ. Το έργο δεν έχει ερμηνευθεί ποτέ από γυναίκες και σε αυτή την πρώτη απόπειρα στο θέατρο act, τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Βιβή Μπακαλάρου (69χρονος Κραπ) και Δήμητρα Δερμιτζάκη (39χρονοςΚραπ - μαγνητοταινία). Ο Κραπ κάθε χρόνο, την ημέρα των γενεθλίων του ηχογραφεί σε μία μαγνητοταινία την περίληψη της χρονιάς που πέρασε. Εμείς τον συναντάμε την ημέρα που κλείνει τα εξήντα εννέα του χρό-

■ 29/03/2013

Ρεσιτάλ κιθάρας Στα πλαίσια του 15ου Podium Νέων Καλλιτεχνών η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών διοργανώνει ρεσιτάλ κιθάρας με τους: Φώτη Τσιλεμέκη και Μαρία-Ειρήνη Τριανταφυλλοπούλου. Παρασκευή 29/3, 21:00 Αίθουσα Συναυλιών Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών Ρήγα Φερραίου 7, Πάτρα Τηλ.: 2610 277740

Βασίλης Παπακωνσταντίνου

τέταρτο

Puressence live Ο τραγουδιστής James Mudrizcki και ο κιθαρίστας Lowell Killen έρχονται για μια εβδομάδα στη χώρα μας για μια ακουστική περιοδεία. Προπώληση 6 ευρώ (musical - oro antico) Ταμείο 10 ευρώ Παρασκευή 29/3, 21:30 Μικρός Πρίγκηπας, Ρήγα Φερραίου 148150 & Κανάρη Πάτρα Τηλ.: 6942 555432

5


νια. Προτού ηχογραφήσει την καθιερωμένη επετειακή του μαγνητοταινία, αποφασίζει πρώτα, να ακούσει την ηχογράφηση των τριάντα εννέα χρόνων του. Τιμή εισιτηρίου 10/ μειωμένο 8€ Μέχρι 23/4, Δευτέρα και Τρίτη, 21:30 Θέατρο act Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65β Τηλ: 2610 272037, 6936 122263 «Ιλιάδα: Οργής Εικόνες» Κύριο θέμα της παράστασης, πού είναι βασισμένη στο Ομηρικό έπος, είναι η «μήνις», δηλαδή η οργή όπως αυτή εκφράζεται μεταξύ ανθρώπων και θεών.

Σκηνοθεσία: Bαγγέλης Ιεζεκιήλ Παπάς Δραματουργική επεξεργασία: Βαγγέλης Ιεζεκιήλ Παπάς, Δανάη Παπαδάκη Κείμενα: Νόρα Δημοπούλου, Δημήτρης Γκιούλος Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμητρα Τσαγγούρη Μουσική: Βίκτωρας Φορλίδας Φωτογραφίες/Βίντεο: Δημήτρης Γκιούλος, Βασίλης Κολοκύθας Παίζουν: Φελίσια Κάκου, Γεωργία Καλογεράτου, Σοφία Νικολετάκη, Φωτεινή Παπαρρηγοπούλου, Μαργαρίτα Σιώτου Τιμή εισιτηρίου: 7€ 4 - 28/4 Θέατρο act Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65β Τηλ.: 2610 272037,

«Πρόσωπα»

6936 122263 NHMA Μια παράσταση σύγχρονου χορού που προσπαθεί να αγγίξει με μοντέρνο λεξιλόγιο ένα ερώτημα που κατά καιρούς αλλά και σήμερα βασανίζει

«Βλέμματα»

τον άνθρωπο, το άτομο, την κοινωνική μονάδα. Συμπαραγωγή της ομάδας χορού OROXORO και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας Τιμές εισιτηρίων: 9 και 7 ευρώ φοιτητικό Παρασκευή 29/3, 21:30 & Σάββατο 30/3, 19:00 & 21:30 Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», Πάτρα Τηλ.: 2610 273613 Ανακαλύπτοντας τον Χάουαρντ Μπάρκερ Δύο σκηνοθέτες με μία ομάδα νέων ηθοποιών προσπαθούν να εξερευνήσουν το μυστήριο της δραματουργίας του Χάουαρντ Μπάρκερ. Σκηνοθεσία: Ελένη Μποζά, Θοδωρής

Αμπαζής. Δραματουργική επεξεργασία: Ρούσα Μπαλασοπούλου Παίζουν: Γιάννης Δενδρινός , Αναστασία Γιαννάκη, Βιβή Πέτση. Προπώληση εισιτηρίων-κρατήσεις: στο Μπάρι, Όθωνος Αμαλίας 6. Τηλ.: 2610 623730 Εισητήριο: 6 ευρώ Μέχρι 31/3, 22:30 Εκπαιδευτικός Χώρος-Μπάρι Καρόλου και Σανταρόζα 7, Πάτρα

Εκθέσεις «Ταξίδια να σε βρω...» Τη νέα της δουλειά θα παρουσιάσει στο πα-

τέταρτο

■ 29/03/2013

Το 25ο Ατομικό Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα θα διοργανώσει η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου. Δικαίωμα δήλωσης συμμετοχής είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων των νομών Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας. Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 28 Μαρτίου λοιπόν, οι συμμετοχές είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τις περσινές, καθώς επίσης και το «όριο» που η διοργάνωση προσδοκούσε, ξεπερνώντας τις 500! Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 31 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κτήμα Διαμαντή», στον κόμβο Κουρλαμπά επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού 111 (στροφή προς Χαλανδρίτσα). Η φυσική παρουσία των αθλητών και αθλητριών θα διαρκέσει από τις 7:30 ως τις 8:30, ενώ όσοι προσέλθουν μετά από αυτή την ώρα θα συμμετάσχουν από το δεύτερο γύρο. Η έναρξη των αγώνων στις 9:15 θα τηρηθεί αυστηρά. Το παράβολο συμμετοχής παρέμεινε και φέτος στα 3 ευρώ.

6

τρινό κοινό η ζωγράφος Γεωργία Καραχάλιου. Μέχρι 11/4 Πολύεδρο γράμματα-τέχνες Κανακάρη 147, Πάτρα Τηλ.: 2610 277342 «Βλέμματα» Ζωγραφικά έργα 7 καλλιτεχνών της Πάτρας. Πρόκειται για τους Φωτεινή Καλαβεσίου, Παναγιώτη Καρώνη, Ηλιοστάλακτη Κόντου, Διονυσία Μπελεγρή, Εύα Πανίτσα, Καλλιρρόη Τσιλιμάγκου και Δέσποινα Τσιρώνη. Εγκαίνια Παρασκευή 29/3, 20:30 Μέχρι 20/4 Αίθουσα τέχνης Παλίσσανδρος Ερμού 8, Πάτρα «Και μην ξεχνάς, εμείς ταΐζουμε το λύκο της δύναμης» Eικαστική ατομική έκθεση της Έλλης Μπαρμπαγιάννη. Τα έργα που παρουσιάζονται στη έκθεση είναι ζωγραφικά, έργα μικτής τεχνικής και μια εγκατάσταση στο χώρο. Εγκαίνια Παρασκευή 8/3, 20:00 Μέχρι 6/4 Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα Τηλ.:2611 110069 www.cubegallery.gr «Επιστήμες και Αθλητισμός» Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών (Μ.Ε.Τ) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας. Η έκθεση παρουσιάζει παραδείγματα ερευνών που πραγματοποιούνται στη Γαλλία


Βιβλίο «Τα μαγγάνια των ανεράιδων» Το βιβλίο της Ιωάννας-Μαρίας Γιακουμάκη παρουσιάζουν οι εκδόσεις Χρυσομηλιά και το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία στην Πάτρα. Για παιδιά από 5 ετών και άνω, με ελεύθερη είσοδο. Το βιβλίο περιέχει 12 λαϊκά παραμύθια του 19ου αιώνα, τα οποία προέρχονται από την περιοχή των Καλαβρύτων και του Χελμού. Η παρουσίαση του παραμυθιού θα γίνει με δραματοποιημένη αφήγηση και οι ήρωες θα ζωντανέψουν μπροστά στους μικρούς μας φίλους με θεατρικές κούκλες.

Σάββατο 30/3, 12:00 Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία Γεροκωστοπούλου 31, Πάτρα «Η νέα ελληνική κουζίνα σε 88 συνταγές» του Βασίλη Καλλίδη Το Miele Store Μιχαηλίδης και οι εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν σε μια γευστική συνάντηση με τον γνωστό σεφ Βασίλη Καλλίδη με αφορμή το βιβλίο του. Δευτέρα 1/4, 20:00 Miele Μιχαηλίδης Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 74, Πάτρα «Και ήταν λέει ένα όνειρο…» Oι εκδόσεις «Δρόμων» και το «Περί Τεχνών» παρουσιάζουν το βιβλίο της Άννας Δενδρινου. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Βασίλης Σχοινάς, εκπαιδευτι-

κός και η συγγραφέας του βιβλίου μαζί με τα παιδιά θα πουν και θα «παίξουν» το παραμύθι. Είσοδος Ελεύθερη Σάββατο 30/3, 12:00 Κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών» Κανακάρη 65 & Αράτου, Πάτρα Τηλ.: 2610 625257 «Ξαναφτιάχνοντας μια γειτονιά» Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κυριακόπουλου. Με τον συγγραφέα συνομιλούν: Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Προκοπάκης, ο Καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν Ανδρέας Πετρόπουλος, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Ιωάννου και ο Καθηγητής Πολιτικής

Επίσημης Αστέρης Χουλιαράς. Τετάρτη 3/4, 19:00 Public Ερμού 55, Πάτρα

ΣεμινάριαΣυνέδρια Νοσήματα του Θυρεοειδούς Αδένα: Αλήθειες και κάποιοι Μύθοι Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κοινο_Τοπία και τους Πολίτες Εν Δράσει. Είσοδος Ελεύθερη Τετάρτη 3/4, 19:00 Πολυχώρος Κοινο_Τοπίας, Μαιζώνος 139, Πάτρα «Σκλήρυνση κατά πλάκας και πρωτοβάθμια περίθαλψη» Την Ημερίδα διοργανώνει το Νευρολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Π «Ο Άγιος Ανδρέας». (Δ/

ντής Dr. N. Μακρής) Σάββατο 30/3, 16:00 Αγορά Αργύρη Έναρξη σεμιναρίων νέων μελών της «Πρότασης» Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν ουσιαστικά την «ΠΡΟΤΑΣΗ» και μετέπειτα να αποφασίσουν αν επιθυμούν να ενταχθούν στα τακτικά μέλη της και να συμβάλλουν ως εθελοντές στο έργο που πραγματοποιεί ο φορέας. Η διάρκεια του σεμιναρίου θα είναι 20 ώρες και θα διεξαχθεί σε 5 συναντήσεις των 4 ωρών εκάστη. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του σεμιναρίου θα είναι οι Δευτέρες 1/4, 8/4, 15/4, 22/4 και 13/5 και θα πραγματοποιείται από

■ 29/03/2013

«Πρόσωπα» Η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Γιώτας Ντάτσικα – Μαχαίρα. Μέχρι 28/5 Ιντεάλ

Αγ. Νικολάου 4, Πάτρα 2610225565

τέταρτο

στον τομέα του αθλητισμού σε σχέση με μια σειρά επιστήμες. Έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Κέντρο Επιστημονικού, Τεχνικού και Βιομηχανικού Πολιτισμού CCSTI, με τη συνεργασία Ερευνητικών Εργαστηρίων της Γαλλίας. Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί από το ΜΕΤ ΠΠ με υποστηριχτικό υλικό. Μέχρι 26/4 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημιούπολη Κάτω από το Πάρκο Ειρήνης και πίσω από το Εκκρεμές του Φουκώ. Τηλ.: 2610 278796

7


και Μαρκορά, Τερψιθέα, Πάτρα Τηλ.: 2610 454033, 6939 700881

Άλλες εκδηλώσεις

17:00 - 19:00 Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της κίνησης «Πρόταση» Σαρανταπόρου 20, Πάτρα Τηλ.: 2610 451790 «Κρεμαστά διακοσμητικά με πηλό, κοχύλια και ξύλα της θάλασσας» Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 20 ευρώ Δευτέρα 1/4, 16:30 Hobby Place, Αλ.Υψηλάντου 215 & Γούναρη, Πάτρα Τηλ.: 2610278719 Κατασκευές με πηλό Το σεμινάριο διοργανώνει ο καλλιτεχνικός σύλλογος Patra stARTs CRAFTing με τη ζωγράφο Αναστα-

σία Κασιάδη. Δευτέρα 1/4 και Δευτέρα 8/4, 17:00-20:00 Επίσης σεμινάρια ζωγραφικής Τρίτη 2/4, 9:30 - 12:30, Τετάρτη 3/4 και Πέμπτη 4/4, 17:00 - 20:00 Tηλ.: 2610 422524, 6942 567200 Εργαστήρι παραμυθιού Θα ακούσουμε την ιστορία: «Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Γοργόνα». Θα μάθουμε για την ιστορική προσωπικότητα του Μέγα Αλεξάνδρου, τη ζωή του και θα ζωντανέψουμε το μύθο της γοργόνας. Σάββατο 30/3, 10:30 - 12:30 Νηπιαγωγείο «Μικρό καράβι» Αν. Πολυζωίδη 25

«Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη» Στην εκδήλωση θα διαβάσει η Ελένη Ανδρικοπούλου με τη συνοδεία του κιθαρίστα Τέλη Καλέρη ενώ η Σοφία Δουκλιά θα ερμηνεύσει τα μελοποιημένα ποιήματα του. Την επιμέλεια της βραδιάς έχει ο Βασίλης Σχοινάς σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού περί Τεχνών. Κυριακή 31/3, 20:00 Κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών» Κανακάρη 65 & Αράτου, Πάτρα Τηλ.: 2610 625257 «Μη φοβάσαι - Παραμύθια και μύθοι για να νικήσεις το Φόβο» Ο Στέλιος Πελασγός θα αφηγηθεί παραμύ-

θια από όλον τον κόσμο που προσπαθούν να ξορκίσουν τον φόβο. «Φτύστε το φαρμακωμένο μήλο του» και ελάτε να ακούσετε παραμύθια από όλο τον Ελληνισμό αλλά και από την Ευρώπη, την Μεσόγειο και την Αφρική. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5€ για παιδιά και 8€ για τους μεγάλους. Τετάρτη 3/4, 18:00 Κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών» Κανακάρη 65 & Αράτου, Πάτρα Τηλ.: 2610 625257 «DUCK - Μύθοι και Ιστορίες ζωής σε οικονομικό πόλεμο» Ο αφηγητής Στέλιος Πελασγός θα παρουσιάσει μια νέα αφήγηση για μεγάλους, εμπνευσμένη από τον παραλογισμό που επικρατεί στη σημερινή κοινωνία. Την εικαστική επιμέλεια και το διαδραστικό animation της παράστασης έχει επιμεληθεί ο εικαστικός δημιουργός Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Τιμή εισιτηρίου 10€ και φοιτητικό 8€. Τετάρτη 3/4, 20:30 Κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών» Κανακάρη 65 & Αράτου, Πάτρα Τηλ.: 2610 625257 «Η Ελληνίδα γυναίκα στο χρόνο» Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας Κυριακή 31/3, 19:00 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημιούπολη, Ρίο Τηλ: 2610 969973 Η σταφίδα και η συμβολή της στη διαμόρφωση της οικονομίας και της κοινωνίας της Αιγιαλείας (1920-1950) Σάββατο 30/3, 19.00 Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου (Παλαιό Νοσοκομείο) «Συζητώντας για τις ∆ιαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Εφηβεία» Παρασκευή 29/03, 20:00 Το στέκι της «Πρότασης»

Σαρανταπόρου 20, Τηλ: 2610 451790 «Θάλασσα τραγουδισμένη» Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας Χορευτικό Τμήμα. Συμμετέχουν: Χορευτικό Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΤΕΙ Πάτρας, Χορευτικό των εν Πάτραις Κεφαλλήνιων, Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου «Ηδύφωνο». Τα έσοδα θα δοθούν στο «Χαμόγελο του παιδιού» Εισιτήριο: 7€, Μαθητικό: 3€ Κυριακή 31/3, 20.00 Συνεδριακό κέντρο πανεπιστημίου Πατρών

σινεμά STER CINEMAS VESOMARE

Ακτή Δυμαίων 17, Πάτρα. Τηλ. κρατήσεων από σταθερό: 8018017837 και από κινητό: 210 8092690 www.stercinemas.gr ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ Σκηνοθεσία: ΝτέιβιντΆγιερ Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Γκίλενχαλ, Μάικλ Πένια, Άννα Κέντρικ, Νάταλι Μαρτίνεζ Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 1: Σαβ - Κυρ: 13:30, 15:40, 17:50, 20:00, Παρ & Τρ - Τετ: 17:50, 20:00 ZERO DARK THIRTY Σκηνοθεσία: Κάθριν Μπίγκελόου Πρωταγωνιστούν: Έντγκερτον, Τζένιφερ Ελ, Μαρκ Στρονγκ, Κάιλ Τσάντλερ και Έντγκαρ Ραμίρεζ Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 1: Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 22:15 ΣΑΜΜΥ 2 Σκηνοθεσία: Μπεν Στάσεν Ακούγονται οι φωνες των: Ακίνδυνου Γκίκα, Σοφίας Τσάκα, Οθωνα Μεταξά, Δημήτρη Μενούνου, Βασιλικής Σούτη, Αρσένιου Χαλκιόπουλου, Αννας Σταματίου, Χρύσας Διαμαντοπούλου, Τάσου Κωστή Κατηγορία: Animation Αίθουσα 1: Δευ: 17:10 Αίθουσα 3 Σαβ - Κυρ: 13:10, 15:10, 17:10, Παρ & Τρ - Τετ: 17:10

■ 29/03/2013

Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΕΠΕΣΕ Σκηνοθεσία: Αντουάν Φουκουά Πρωταγωνιστούν: Τζέραρντ Μπάτλερ,Άαρον Έκχαρτ, Μόργκαν Φρίμαν, Άντζελα Μπάσετ, Κόουλ Χάουζερ, Μελίσα Λιο, Ντίλαν Μακντέρμοντ, Ράντα Μίτσελ, Ρικ Γιουν, Φιλ Τζέικομπσεν Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 1: Δευ: 19:10, 21:30, 23:50 Αίθουσα 3: Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 19:10, 21:30, 23:50 Αίθουσα 4: Παρ - Τετ: 22:30

τέταρτο

ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας

8

Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Κατερίνα Λέχου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βασιλική Ανδρίτσου, Τζένη Θεωνά, Θανάσης Βισκαδουράκης, Αντώνης Λουδάρος Κατηγορία: Κωμωδία Αίθουσα 2: Σαβ - Κυρ: 13:00, 15:00, 17:20, 19:20, 21:20, 23:20, Παρ & Δευ - Τετ: 17:20, 19:20, 21:20, 23:20 Αίθουσα 4: Παρ - Τετ: 20:20 TAD Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ (ΜΕΤ/ΝΟ) Σκηνοθεσία: Eνρίκε Γκάτο Ακούγονται οι φωνες των: Παναγιώτη Καποδίστρια, Στεφανξίας Φιλιάδη, Ανδρέα Ευαγγελάτου, Τηλέμαχου Κρεβαΐκα, Νίκου Ιωαννίδη, Κώστα Δαρλάση, Χρήστου Θάνου, Κώστα Μπακάλη, Ζωής Ρηγοπούλου, Αρσένιου Χαλκιόπουλου Κατηγορία: Animation Αίθουσα 4: Σαβ - Κυρ: 14:10, 16:10, Παρ & Δευ - Τετ: 16:10 BARBIE ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ΠΟΥΕΝΤ Ακούγονται οι ηθοποιοί: Σία Κοσκινά, Ινώ Στεφανή, Φοίβος Ριμένας, Μαριλού Κατσαφάδου, Βίνα Παπαδοπούλου, Λίλα Μουτσοπούλου, Γιάννης Στεφόπουλος, Δημήτρης Πακσόγλου, Σοφία Παναηλίδου, Ηλίας Ζερβός, Στεφανία Χούγια, Ζωή Κατσάτου Κατηγορια: Αnimation Αίθουσα 5: Σαβ - Κυρ: 13:50, 15:20, 16:50, 18:20, Παρ & Δευ - Τετ: 16:50, 18:20 BROKEN CITY Σκηνοθεσία: Άλεν Χιουζ Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Ράσελ Κρόου, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Μπάρι Πέππερ, Κάιλ Τσάντλερ, Νάταλι Μαρτίνεζ, Τζέφρι Ράιτ Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 5: Παρ - Σαβ: 19:50, 22:00, 00:10, Κυρ Τετ: 19:50, 22:00 Αίθουσα 6: Σαβ - Κυρ: 14:30, 16:40, 18:50, 21:00, 23:10, Παρ & Δευ - Τετ: 16:40, 18:50, 21:00, 23:10 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΕΡΑΤΑ (ΜΕΤ/ΝΟ) Σκηνοθεσια: Γκέντυ Ταρτακόφσκυ Ακούγονται οι φωνές των: Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, Στεφανίας Φιλιάδη, Άγγελου Λιάγκου,

Ηλία Ζερβου, Πέτρου Δαμουλή, Γιώργου Πετρόχειλου, Φωτεινής Ντεμίρη, Θανάση Κουρλαμπά, Φώτη Πετρίδη, Ντορίνας Θεοχαρίδου, Χρύσας Διαμαντοπούλου Κατηγορία: Αnimation Αίθουσα 7: Σαβ - Κυρ: 14:20, 16:30, 18:30, Παρ & Δευ - Τετ: 16:30, 18:30 PASSION Σκηνοθεσία: Μπράιαν Ντε Πάλμα Πρωταγωνιστούν: Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Νούμι Ράπας, Πολ Άντερσον Κατηγορία: Ψυχολογικό Θρίλερ Αίθουσα 7: Παρ - Τετ: 20:50, 23:00                ΡΑΛΦ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΙΣΤΑ Σκηνοθεσια: Ριτς Μουρ Ακούγονται οι φωνές των: Βασίλη Αξιώτη, Κλεοπάτρας Ροντήρη, Όθωνα Μεταξά, Ιφιγένειας Στάικου, Αντρέα Ευαγγελάτου, Αφροδίτης Αντωνάκη, Κώστα Τσάκωνα, Νέστορα Κοψιδά, Ακίνδυνου Γκίκα Κατηγορια: Animation Αίθουσα 8: Σαβ - Κυρ: 14:00, 16:20, Παρ & Δευ - Τετ: 16:20 ΟΖ Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ Σκηνοθεσία: Σαμ Ράιμι Πρωταγωνιστούν: Τζειμς Φράνκο, Μίλα Κούνις, Ρέιτσελ Γουέιζ, Μισέλ Γουίλιαμς, Ζακ Μπραφ Κατηγορία: Φαντασίας Αίθουσα 8: Παρ - Τετ: 18:40, 21:10, 23:40 ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Η ΜΠΕΪΜΠΙ ΤΖΕΪΝ Προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Όλντριτς Πρωταγωνιστούν: Μπέτι Ντέιβις, Τζόαν Κρόφορντ Αίθουσα 3: Δευ: 18:00, 20:30, 22:30

ΠΑΜΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ Φωκαίας 26, Πάτρα τηλ. 2610329787

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ Σκηνοθεσία: Βσέβολοντ Πουντόβκι Σάβ: 20:00


ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

...για γλυκό ή παγωτό

αι μακριά από την πόλη... κι Είναι που αυτό τον καιρό βρίσκομ πάρω την ανηφοριά για να έτσι δεν μπόρεσα μέχρι τώρα να ι στο σπίτι του που πολύ χάβρεθώ στα μέρη του και να μπω πάλ Μα χαίρομαι μιας και σε λίρηκα μόλις έμαθα πως ξανάνοιξε... γρήγορα το γνώριμο δρόμο γες μέρες επιστρέφω και θα πάρω φορίζει δίπλα στις φραγκοπου φτάνει ως την πύλη και που ανη ρίσσια να τον χωρίζουν στα συκιές και τα αμπέλια, με τα κυπα πόρτα του κάστρου του διδυο, ν’ αντικρύσω τη μεγάλη ξύλινη ύει όπως πάντα από μέσα άπλατα ανοιχτή κι εκείνον ν’ αγναντε λώντας όσους ανεβαίσκα και να κλείνει το μάτι εγκάρδια προ αμέσα... παρ νουν μέχρι εκεί επάνω να κοπιάσουν ς τα άφησα την τελευταία Θέλω να δω αν όλα είναι έτσι όπω ς ατημέλητα κι αναπαυμέφορά, ακίνητα κι ακούνητα, επιμελώ τους, με τη χαρακτηριστική να στην αιώνια αχλύ της ιστορίας σταφυλιού ξύλου, τα παμυρωδιά του ποτισμένου στο χυμό του ωδιά του κρασιού του διάλιά βραβεία και τις κορνίζες, τη μυρ ακόμη μια φορά την πόρτα χυτη στην ατμόσφαιρα! Να περάσω άρι και να ξαναδώ τα βαρέπου οδηγεί στο Αυτοκρατορικό Κελ υγκραστώ την ηρεμία του λια με το πολύτιμο κρασί του, να αφο ς πάντα... αν ωριμάζει ανεκαι να το ρωτήσω αν όλα είναι όπω πιμότητες και πρόσκαιρα τανόχλητο και ήρεμο μακριά από σκο ρα από το μοναδικό μπαλρακουνήματα! Να ατενίσω την Πάτ ροδάφνης να πλημμυρίκόνι του παρέα με πολλές γουλιές Μαυ από ώρα πολλή να έχω, ζουν το στόμα μου και φεύγοντας μετά του ανικανοποίητου επισκέόπως κάθε φορά, αυτό το αίσθημα είδε και δεν τα γεύτηκε όλα, πτη που για μία ακόμη φορά δεν τα μετά από λίγο καιρό, πάλι αφορμή για να ξαναβρεθώ πάλι εκεί μπροστά σε πόρτες ανοιχτές...

Μια γλυκιά παράδοση με πολίτικες επιρροές, που ξεκίνησε το 1934, μας προσφέρει ένα απολαυστικό ταξίδι εξαιρετικής ποιότητας στον κόσμο του γλυκού και του παγωτού. Όθωνος αμαλίας 85

35 χρόνια στο χώρο της ζαχαροπλαστικής στην Πάτρα, σταθεροί στην ποιότητα με παραδοσιακά γλυκά και καινούργιες γεύσεις. Μαιζώνος 124, 2610 323230 Σώμερσετ 80, Ρίο, 2610 991980

...για καφέ ή ποτό

Ο πεζόδρομος ακούει δυνατά μουσική! Η διακόσμηση σε ταξιδεύει στην Αμερική και οι μουσικές σ’ όλο τον κόσμο. Πέρνα από κει ακόμα και χωρίς πρόγραμμα. Κάποιο πάρτυ μπορεί να σε περιμένει! Ρήγα Φεραίου 93-97, 2610 622764

Άποψη, γνώμη, συζητήσεις, αναλύσεις. Δρώμενα πολιτικά, φίλοι κι αδελφοί. Μουσικά ταξίδια από Pink Floyd μέχρι Αγγελάκα και από Thievery Corporation μέχρι Πανούση. Υψηλών Αλωνίων 19

Στους πονηρούς καιρούς, ίσως ο πιο τίμιος χώρος για καφέ-ποτό, με πάνω από 100 τίτλους επιτραπέζιων παιχνίδιών, WiFi και Sports TV. Τριών Ναυάρχων 42, 2610 332323 Facebook (Café-ΤοΝεον)

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ

Του Γιάννη Ευαγγέλου yiannis_evagelou@yahoo.gr

Ζαχαρωτά, σοκολατάκια, lollipops, καραμελοσυνθέσεις. Του κόσμου οι λιχουδιές για μικρά και μεγάλα παιδιά! Στα σκαλάκια της Γεροκωστοπούλου ένα μαγαζί όλο γλύκα. Δευτέρα - Σάββατο 11:00 - 14:30 & 18:00 - 02:00. Κυριακή 18:00 - 02:00 Γεροκωστοπούλου 40 & Καραϊσκάκη, 2610 274222

Ο πολυχώρος του «περί τεχνών», στο γνωστό κτήριο της γωνίας Κανακάρη και Αράτου, άλλαξε ριζικά εμφάνιση, δημιουργώντας ένα artcafe για να απολαμβάνετε τον καφέ ή το ποτό σας συνομιλώντας με βιβλία, εικαστικές εκθέσεις και χειροποίητες δημιουργίες. Γκαλερί - Εκδόσεις - Πολιτιστικά δρώμενα Κανακάρη 65 & Αράτου, Πάτρα 2610 625257

■ 29/03/2013

Άρωμα πόλης

Απολαύστε όποια γεύση σας ταιριάζει, φυσική, φράουλα, σοκολάτα ή μπισκότο και νιώστε τη μοναδικά πλούσια γεύση του. Παγωμένο γιαούρτι, λαχταριστό και υγιεινό που ταιριάζει σε μικρούς και μεγάλους. Ρήγα Φεραίου 114, Πάτρα

24ΩΡΟ

τέταρτο

έξοδος

DELIVERY

9


έξοδος

Μοναδικές γεύσεις παγωτού

της εταιρείας Kayak σε ατομική συσκευασία σας περιμένουν στην Πάστα Φλώρα (Γεροκωστοπούλου 40 & Καραϊσκάκη)! Εσείς δεν έχετε παρά να διαλέξετε: Lemon grass! Sorbet chocolata! Choco chips belgian! Sorbet φράουλα! Βανίλια μαδαγασκάρης! Μέντα με choco chips! Βανίλια cookies! Γρανίτα μάνγκο!

Κάθε Σαββατόβραδο

φιλόξενο χώρο του από τις 10.30 μ.μ., στον όμορφο και ένα μεγάλο ρεπερμε TEATRO café bar /VESO MARE, Edith Piaf, Nina την από νής τόριο της μουσικής σκη na Vista Social Club Simone, τον P. Desmond τους Bue λ των 60’s, 70s & 80s, και τον Manu Chao, στα μιούζικα επιτυχίες των Pink στις και στους ABBA και Bee Gees le, οι Nassia & Ade ny, Ima Zaz, oia, Martini, Amparan μοναδικά την πιο the VIPerformers «υπογράφουν» απολαυστική μουσική βραδιά! όμορφες γωνιές του «Πλοηγοί» στο μουσικό ταξίδι σε (τραγούδι), η Έλεκόσμου η Νάσια Παπαγιαννάκη ς (κοντραμπάσο & να Φέντκο (πιάνο) ο Χάρης Πεγιάζη ρος (κρουστά). οτού Κολ ρος Πέτ ηλεκτρική κιθάρα) και ο Η είσοδος είναι ελεύθερη.

...για καφέ ή ποτό

στίζει λιγότερο. Πατρέως 13-15

ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ

Ένας χώρος στο κέντρο της Πάτρας ο οποίος δημιουργήθηκε με σκοπό να γίνει ένα καλλιτεχνικό στέκι. Φιλοξενει και προβαλει θεματικές βραδιές, εκθέσεις, μουσικά σχήματα dj’s και αλλα, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την αξία και τις μορφές της τέχνης. Ρ. Φεραίου 129 & Παντανάσσης, 6936 699517

SI DOUX

Η πλατεία Γεωργίου αλλάζει πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας… Την καλύτερη θέα την έχεις σταθερά από το Zizu. Με καλό καφέ και πολλές επιλογές στην μπάρα. Μαιζώνος 121, 2610 223504

...για φαγητό

ΑΠΕΡΙΤTΟ

Νηστεία με νοστιμιές!

Το Κάσπερ (Αγ. Ανδρέου & Γούναρη ) όπως πάντα και για όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής νηστεύε ι! Μερίδες, ποικιλίες, σάντουιτς με νηστίσιμα, όλα με την γνωστή ποιότητα Κάσπερ. Νηστεύουμε...νόστιμα με καλαμαρ άκια, πρασομπιφτέκια, ταραμοκεφτέδες, πιπεριές φλωρίνη ς, ντολμαδάκια, κολοκυθομπιφτέκια, ταραμοσαλάτα σπιτ ική, κρεμμυδοκροκέτες και πολλά πολλά άλλα!

συνοδεύουν το τσίπουρα, το κρασί ή την μπύρα. Την ίδια ώρα, ένα μουσικό σχήμα κρατάει το ρυθμό. Ραδινού 6, Πάτρα, 2610 620179

Ένας καλός προορισμός για τους φίλους της γεύσης. Εκτός από τα εκλεκτά και αντιπροσωπευτικά εδέσματα της ψησταριάς, θα σας μαγέψουν γευστικά τα εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα του μερακλή σεφ Γιώργου. Όλες οι γεύσεις κάθε Παρασκευή, Σαββάτο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι συνοδεύονται από τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού, με ζωντανή μουσική. Παραλία Μονοδενδρίου 2610 670660

νομικά όπως πάντα! Τώρα, λαχταριστά πιάτα με delivery στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Όλγας, σε τιμές ίδιες όπως και εντός καταστήματος. Αράτου 17-19 2610 622905 What's Up: 6984 864340 Wind-Q: 6993 572281

ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ

Χώρος ζεστός και πιάτα αγαπημένα από το 1997. Για παρέα μεγάλη αλλά και για πιο ιδιαίτερες στιγμές, ο Επιούσιος είναι πάντα μια σταθερή επιλογή. Ιδανικός και για τραπέζι γάμου και βάφτισης. Ψηλά στην Τριών Ναυάρχων. Σαχτούρη 77 & Ι. Βλάχου 2610 346205

τέταρτο

■ 29/03/2013

ΔΙΕΘΝΕΣ

Το ιδανικό μέρος για να ακούσει κανείς καλή jazz και rock μουσική, συζητώντας με φίλους, πίνοντας καφέ και απολαμβάνοντας μια βάφλα σοκολάτα-πορτοκάλι. 7-10 το πρωί κο-

10

Γνωστό στους καλοφαγάδες για χρόνια. Ξανασυστήνεται ως «Μεζέ-Bar» και φέρνει στο τραπέζι, αλλά και στην μπάρα, φρεσκομαγειρεμένους μεζέδες αλλά και ψητά στη σχάρα, για να

Κλασικό στέκι από το 1998, για καφέ, φαγητό και παιχνίδια, ζεστά και οικο-

Ψητοπωλείο στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Ανοιχτά από το μεση-


έξοδος

Στην... προκλητική

όλες τις ώρες, αυλή του, γιορτάζουν την άνοιξη οι φίλοι του Ηχότοπου στην Αράτου, λίγο πάνω απ' την πλατεία Όλγας. Με καφέ, μπύρα, ποτό και ό,τι άλλο τους προσφέρει το καθιερωμένο πια στέκι τους. Όσο για τις Κυριακές... το ξέρετε πια: Ένα χορταστικό πρωινό σας περιμένει μαζί με τον καφέ σας και με τιμή μόνο 5 ευρώ!

Ένας ολοκαίνουριος χώρος

ρει στην Πάτρα ήρθε να μας προσφέ ρίμε ς, υδιέ γλυκιές εκπλήξεις και λιχο αιέναν όν σχεδ ζουν ζες που μας γυρί κιμώ», ώνα πίσω. Οι συνταγές του «Εσ φρέμε με πολίτικες επιρροές αλλά και πακαι λες βάφ ά, σκιες ιδέες για γλυκ στην και ν πλέο καν άθη γωτά, εγκαταστ 85. Πάτρα, στην οδό Όθωνος Αμαλίας

Ποικιλία 3 ατόμων & δώρο Amstel 0,5L = 21€

Απολαυστικά burger σε τιμές για όλους. Επιλογή απο Ham, Cheese, Bacon, Chicken fillet sandwich, BBQ chicken snitzel, από 2,50€ έως 3,80€. The best burger in town, στο Σταθμό ή με delivery. Παρασκευή & Σάββατο live μουσική! Όθωνος-Αμαλίας 27 (σταθμός ΟΣΕ), Πάτρα, 2610 622550 Η γεύση που ζητάς στην τιμή που θες. Λαχταριστό σάντουιτς, πίτα και σουβλάκι, ελληνικό club sandwich, σαλάτα και χάμπουργκερ, χορταστική ποικιλία. Στο κατάστημα ή με delivery. Αγ. Ανδρέου 128 & Γούναρη, 2610 317400

Μεσογειακές γεύσεις, πρωτότυπες συνταγές, αγνές πρώτες ύλες και μια έντονη αίσθηση φρεσκάδας, συνδυάζονται με χαμηλές τιμές σε ένα χώρο με άποψη, δημιουργική διάθεση και έντονα ελληνικό χρώμα. Τρίτη - Παρασκευή βράδυ, Σάββατο μεσημέρι βράδυ και Κυριακή μεσημέρι. Θεμιστοκλέους 8 (πρώην Μουράγιο) Καστελόκαμπος, Πάτρα Τηλ. 2610 991356

Στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης Μα και στο πιο ήσυχο την ίδια στιγμή το Τσουμπλέκι μαγειρεύει τις πιο νόστιμες παραδοσιακές συνταγές με το

Μακριά από κάθε τι φολκλόρ, δίχως κόκκινους βελούδινους καναπέδες, χρυσούς δράκους και ξαπλωτούς Βούδες, το κινέζικο εστιατόριο Wok Around, από τον Σεπτέμβρη του 2004, κερδίζει καθημερινά την αποδοχή των Πατρινών με το ποιοτικό φαγητό καθώς και με το φιλικό αλλά άμεσο σέρβις. Τις απίθανες γεύσεις του Wok Around, μπορείτε να τις απολαύσετε και στο σπίτι. Η υπηρεσία διανομής λειτουργεί 12 ώρες καθημερινά, από τη μία το μεσημέρι. Γεροκωστοπούλου 39, 2610 322020 www.wokaround.gr

■ 29/03/2013

Θρυλικό club sandwich. Δίδυμο hotdog. Mega hamburger. Ποικιλία. Βάφλα. Γλυκό-παγωτό. Σχέση τιμήςποιότητας = Άριστα 10! Τριών Ναυάρχων 42, 2610 332323 Facebook (Café-ΤοΝεον)

απαράμιλλο μεράκι της μαμάς. Κάθε μεσημέρι από της 12:00 φρεσκομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. Και το βράδυ με τσίπουρο, κρασί και μεζέδες για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους. Πλατεία Γεωργίου 16 (στο κάτω μέρος), 2610 275587

τέταρτο

μέρι ως τις 2:00 το βράδυ με ψητά σούβλας, ποικιλίες κρεατικών, λαχταριστά σουβλάκια κ.ά. Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας 7, 2610 434449 what’ s up 6971 656646 cu 6945 010870 wind 6930 402004

11


Εναλλακτικά

παίζω

Της Χρυσάνθης Φετινίδου, Φαρμακοποιού Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

mpapamar.blogspot.com

Την αλήθεια όλοι αγάπησαν, το ψέμα ουδείς; Και μια και δε το αγάπησε κανείς, τσουπ έτσι από το πουθενά απόκτησε και το ψέμα την εορταστική του επέτειο! Είτε μας αρέσει να το παραδεχόμαστε είτε όχι η αλήθεια είναι ότι όλοι μας κάποια στιγμή φλερτάρουμε παιχνιδιάρικα με την επιθυμία να δοκιμασουμε τη δεινότητά μας να «κοροϊδέψουμε». Να πούμε ένα ψεματάκι ρε αδερφέ, ένα τόσο δα μικρό ψεματάκι, έτσι για να αλλάξουμε λίγο τη ρουτίνα της αλήθειας! Η δε λαϊκή σοφία έχει αποκτήσει αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα υποστηρικτές αυτών που κατηγορούνται για τη ροπή τους στο παραμυθιάζειν. Πέρα από το γνωστό «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω» μια και κάθε μορφή «αμαρτίας» -όπως ισχυρίζονται- όλους με κάποιο τρόπο θα τους αγγίξει, κάποια στιγμή άρχισε να χτίζεται και όλο αυτό το φιλοσοφικό-ψυχολογικό οικοδόμημα για τη δυνατότητα αντοχής της αλήθειας! Άκουσον άκουσον! Ποιος είπε ότι όλοι μας αντέχουμε την αλήθεια; Μάλιστα. Όπως το διαβάζετε. Γιατί έτσι ξαφνικά προέκυψε και αυτός ο προβληματισμός περί ψυχολογικής αντοχής του καθενός. «Ε, μα το ήθελε το παραμύθι του, αφού δε θέλει να καταλάβει!». Ποιος είναι αυτός ο καψερός που το ήθελε; Είναι ο γείτονας; Είναι ο γονιός του άτακτου, ανεπίδεκτου μαθήσεως μαθητή; Είναι ο Έλληνας που έμαθε στην καλοπέραση χωρίς να τον νοιάζει το κόστος και τώρα καλείται να πληρώσει το τίμημα των συσσωρευμένων ψευδών τόσων ετών; Ποιος είναι αλήθεια αυτός που επιθυμεί τις κορδέλες και τα περιτυλίγματα παρά το απλό αλλά πολλές φορές σκληρό «δέμα» της αλήθειας; Μάλλον όλοι μας είμαστε! Η αλήθεια είναι σκληρή, άσε που πάντα σχεδόν πάντα είναι σχετική. Η αλήθεια, η αδιαπράγματευτη αλήθεια μας έχει πέσει θύμα των διαπραγματεύσεων της εποχής μας. Μικροί και μεγάλοι μαθητεύουμε στην απαλότητα, στο να μας χαϊδεύουν τα αυτιά γιατί δεν πρέπει να πληγωθούμε, γιατί η ζωή είναι μικρή ρε αδερφέ και όσο καλύτερα την περάσουμε τόσο το καλύτερο για όλους, γιατί, γιατί, γιατί... Δηλαδή έτσι για να έχουμε καλό ρώτημα... Τελικά την αλήθεια την αγάπησε κανείς; Μήπως για να την αγαπήσουμε ήρθε ο καιρός να αρχίσουμε να μην τη φοβόμαστε; Γιατί το ψέμα πρωταρχικά δεν κάνει κάτι άλλο παρά να κρύβει εντέχνως αυτό που δε μας αρέσει, αυτό που μας κάνει να ντρεπόμαστε, αυτό που μας χαλάει τη διάθεση. Ε ψιτ, καιρός ήρθε πια ό,τι δε μας αρέσει να το αλλάξουμε. Και αυτό δεν είναι ψέμα. Μα μέχρι να αρχίσουμε σιγά σιγά να το κάνουμε, ας σκεφτούμε κανά δυο ψεματάκια να γιορτάσουμε την Πρωταπριλιά μας!

■ info@kallivokas.gr

Να το πάρει το ποτάμι; Είμαι ένας φυλλοβόλος θάμνος με όμορφους πορτοκαλοκόκκινους καρπούς.. Υπάρχω στην γη, χμ για να σκεφτώ λίγο… μάλλον από την εποχή των παγετώνων! Ο Θεόφραστος αλλά και ο Διοσκουρίδης ήταν από τους πρώτους που ανακάλυψαν τις θεραπευτικές μου ιδιότητες! Κακά τα ψέμματα, περιέχω τόσες πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (γύρω στα 180) που τολμώ να αυτοαποκαλούμαι ένα από τα πιο ισχυρά θεραπευτικά φύτα που υπάρχουν στον κόσμο! Για κάποιον που είναι δύσπιστος διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, θα σας τα αναφέρω ένα ένα… 1. Βιταμίνες A, C, D, E, K και σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12). 2. Μεταλλικά στοιχεία όπως Ca, Mg, Fe, P, Cu, K, Se και Zn, απαραίτητα σε διάφορες βιολογικές σας αντιδράσεις. 3. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα κυρίως ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9 αναγκαία για το νευρικό και καρδιαγγειακό σας σύστημα. 4. Φλαβονοειδή, αποκλειστικά φυτικές ουσίες διάσημες για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. 5. Καροτενοειδή ειδικά β-καροτένιο και λυκοπένιο, που αποτρέπουν την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. 6. Β-Σιτοστερόλη, μιας ουσίας που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα και δρα προστατευτικά στην υπερπλασία του προστάτη. Όλα τα παραπάνω σκεφτείτε ότι τα περιέχω υπερσυμπυκνωμένα σε έναν μόνο καρπό! Δεν είναι φοβερό; Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός υπερπολύτιμων θρεπτικών συστατικών σας προσφέρει ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από καρδιαγ αποτοα, ενέργει ματα, προβλή ικά οφθαλμ και ικά γειακά, δερματ ξίνωση και κυτταρική αναζωογόνηση! Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για εσάς; Α,ναι! Να σας πω τελικά ότι είμαι το… Ιπποφαές!!

Προβλέπω... χορό με τον ξανθόν Απρίλη»...

στενάζουν με νόημα, να κοιτούν αόριστα το γαλα- F Όπου γυρίζει η νεαρά, αφυπνισμένη πλήρως, νό ουρανό, λίγο να γέρνουν ρομαντικά το κεφαλάκι σχεδόν έντρομη και μου λέει: «Τι έπαθες; Τι βλακείκαι να μουρμουράνε με λιωμένη τη φωνή: «Αχχχ... ες είναι αυτές;». Μπαίνει η Άνοιξη». I «Μα είναι Σολωμός», ψέλλισα. C Ενώ δηλαδή η Φύσις όλη ξυπνάει, εμείς φαίνε- H «Καπνιστός;» μου αντέτεινε ειρωνικά. Και συνέται σα να πέφτουμε σε χειμερία νάρκη, σε λήθαργο χισε: «Με ξενέρωσες ρε φίλε!». ονειροπόλησης και αποχαύνωσης... κι αυτό λέει εί@ Αν θέλετε λοιπόν να μην την πάθετε όπως ο ναι επειδή μπαίνει η Άνοιξη. madης και ξεμείνετε στα καλά καθούμενα ιδού η B Μια φορά λοιπόν πριν χρόνια πήγε να το παί- συνταγή: ξει και ο Madης λίγο ρομαντικός μέσα στο γενικόB Μια σταλιά βλέφαρο ελαφρώς γερμένο, σα να τερο κλίμα της εποχής. Στον πρώτο αναστεναγμό μισοβλέπετε οπτασία. Ανακατέψτε επίσης ολίγη της νεαράς άρχισε ν’ απαγγέλει «Έστησ’ ο έρωτας νωχελικότητα απ’ αυτή την μαχμουρλίδικη που

τέταρτο

■ 29/03/2013

H Κάθε Άνοιξη τα ίδια: Τους ακούω όλους ν’ ανα-

μοιάζει με σιρόπι παχύρευστο και προσθέστε, πριν δέσει η σάλτσα, έναν ή δυο καθαρισμένους απ’ τη βραχνάδα αναστεναγμούς – προσέξτε μόνο να μην το παρακάνετε γιατί θα πάει αλλού το πράμα...

I Απαραίτητο αξεσουάρ είναι ένα μισοβλαμμένο μισοσβησμένο χαμόγελο στο στόμα και μια αύρα νοσταλγίας και προσμονής που όμως δεν θα εκβιάζει τα συναισθήματα κανενός: πάει να πει εσείς απλώς θα κάθεστε εκεί και θα το παίζετε χαλαροί /-ες και διαθέσιμοι /-ες. F Μετά... H Μετά θα περάσει η Άνοιξη και θα ’ρθει το Καλοκαίρι...

Ο Madης 12

madhs.tetartaios@hotmail.com


Μαρία Φακίνου

Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

dimplessas@gmail.com

Girls Names - The New Life [Slumberland, 2013]

Οι Girls Names ξεκίνησαν ως ένα ντουέτο από το Μπέλφαστ της Ιρλανδίας και μετά την κυκλοφορία ενός πολύ καλού ep βρέθηκαν υπό τη στέγη της ανεξάρτητης Slumberland. Το πρώτο άλμπουμ Dead to Me δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του και η τριμελής πλέον μπάντα έδειξε ότι είναι γνήσιο τέκνο της ιστορικής εταιρείας. Γρήγορη κιθαριστική ποπ, λιτή παραγωγή, «βρώμικος» ήχος ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά που θυμίζαν συγκροτήματα όπως οι Black Tambourine και οι πιο πρόσφατοι Crystal Stilts (επίσης στην ίδια εταιρεία). Η συνέχεια για πολλούς ήταν αναμενόμενη, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις περισσότερες μπάντες του είδους. Οι Girls Names όπως έκαναν την έκπληξη και παρότι έδειξαν την αγάπη τους για την κιθαριστική ποπ και τον ήχο της δεκαετίας του ’90, κατάλαβαν ότι αυτό πρέπει να αρχίσει να αποκτάει και πινελιές φρεσκαρίσματος. Στο New Life αποφάσισαν να μπλέξουν ένα ακόμα κομμάτι του παρελθόντος. Με τις πρώτες νότες του δίσκου ξεδιπλώνεται ένας ατμοσφαιρικός ήχος που θυμίζει Cure και Joy Division. Με το πέρας της πρώτης ακροάσης νομίζεις ότι άκουσες ένα δίσκο με κιθάρες απο τους Cure και φωνητικά που αποτίουν φόρο τιμής στον Ian Curtis αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον αντιγράφουν. Όλο αυτό όμως αποκτάει το δικό τους στίγμα καθώς αποφεύγει να γίνει τόσο σκοτεινό όσο οι επιρροές του και προτιμάει απλά να ωριμάσει μέσα από αυτές. Τα γκαζωμένα ριφ του πρώτου δίσκου έδωσαν τη θέση τους σε ένα πραγματικά υπέροχο αιθέριο δίσκο με εξαιρετικές συνθέσεις που θα ήθελε να έχει γράψει ο ίδιος ο Curtis αν ζούσε σήμερα. www.facebook.com/GirlsNames

Τα single της εβδομάδας: ■ Οι Vampire Weekend μας συστήθηκαν το 2008 με το ομώνυμο αλμπουμ να λαμβάνει πολύ καλές κριτικές ενώ η συνέχεια με το δεύτερο αλμπουμ του 2010 (Contra) τους έφερε στην κορυφή των Charts καθώς οι γρήγορες surf pop-rock μελωδίες τους είχαν μεγάλη απήχηση. H μπάντα από τη Νέα Υόρκη επιστρέφει φέτος με το Modern Vampires Of The City να κυκλοφορεί στις 6 Μαΐου. Μέχρι τότε μας προϊδεάζει θετικά το πολύ όμορφο εξώφυλλο και τα δύο πρώτα δείγματα που ακούμε εδώ: www.youtube.com/user/ VampireWeekendVEVO

διαβάζω

Εκδόσεις Καστανιώτης

mpapamar.blogspot.com

Ραντεβού σήμερα με μία από τη νέα γενιά γυναικών συγγραφέων του εγχώριου λογοτεχνικού μας προσκηνίου, τη Μαρία Φακίνου. Κόρη συγγραφέων διατηρεί διακριτικό προφίλ και συναντά με την ιδιαίτερη «φωνή» της και τη θεματολογία της τους φανατικούς αναγνώστες της με μια νουβέλα 147 σελίδων που διαβάζεται απνευστί. Μετά το πρώτο της πόνημα, «Το καπρίτσιο της κυρίας Ν.» από τις εκδόσεις Καστανιώτη που της χάρισε την υποψηφιότητα για το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω», η Μαρία Φακίνου στήνει τώρα ένα σκηνικό με στοιχεία μαγικού παραμυθιού, φανταστικής λογοτεχνίας και αστυνομικού μυστηρίου. «Μια γυναίκα καταφθάνει στην παραθαλάσσια κωμόπολη Χ. τον Φεβρουάριο του 2000. Μόνες της αποσκευές μια μικρή βαλίτσα και μια γυάλα με δύο χρυσόψαρα. Κατά την παραμονή της μια σειρά ανεξήγητα γεγονότα θα συμβούν: ακραίες καιρικές συνθήκες, ένας μικρός σεισμός, η γέννα ενός παράξενου ζώου, μια ασυνήθιστη κλοπή και, τέλος, ένας φόνος με άγνωστους θύτες. Η σύγκρουση μεταξύ των κατοίκων μοιάζει αναπόφευκτη. Τι γυρεύει πραγματικά η γυναίκα στην κωμόπολη και ποιος είναι ο άγνωστος άντρας τον οποίο ισχυρίζεται ότι περιμένει;» Μια πολιτεία χωρίς όνομα με τους πολίτς της να ονοματίζονται με βάση την ιδιότητά τους: ο Ταχυδρόμος, ο Κρεοπώλης, ο Καφετζής, η γυναίκα του. Μια πολιτεία που λειτουργεί με βάση ένα δικό της αυστηρά δομημένο κοινωνικό σύστημα το οποίο διαταράσσεται από την άφιξη της άγνωστης. Σας θυμίζει κάτι; Ανεξαρτήτως του ρόλου που ο καθένας υπηρετεί με θρησκευτική θαρρείς ευλάβεια και χωρίς ίχνος της παραμικρής αμφιβολίας με την άφιξη της νέας γυναίκας ξεκινά η δημιουργία ενός δραματικού τριγώνου: Καθένας κινείται ανάμεσα στα νήματα του διώκτη, του σωτήρα, του θύματος. Αρχικά, ως σωτήρες, έδωσαν στη γυναίκα μια καρέκλα για να περιμένει το χορδιστή. Της συμπαραστάθηκαν μα όταν ο καιρός περνούσε άρχισαν να υιοθετούν το ρόλο του διώκτη. Μετά το δεύτερο σημείωμα του χορδιστή που ενημέρωνε για τη μεγαλύτερη καθυστέρησή του ένιωσαν εξαπατημένοι και βιώσαν το ρόλο του θύματος. Τι έγινε στο τέλος και πώς αντέδρασε μια κοινωνία που άλλοτε δείχνει να κινείται όπως επιτάσσει η θρησκεία της και άλλοτε αυτοδύναμα και αντίθετα στο προϋπάρχον σύστημα, μπορεί κάποιους να ενθουσιάσει και κάποιους άλλους να θλίψει. Εξαρτάται τι προσδοκά ο καθένας. Μα όποια και αν είναι η κοσμοθεωρία μας για το κακό η κοινωνία που περιγράφεται από τη Μ. Φακίνου με τη διεισδυτική της ματιά και την αριστοτεχνική χρήση της περιγραφικής της γλώσσας είναι η κοινωνία του σήμερα όπου ακόμα η διαφορετικότητα παλεύει με την τάση μαζοποίησης. Μυρτώ Γεωργίου Νίλσεν

Αμάντα Μιχαλοπούλου

Πάνος Χριστοδούλου

Εκδόσεις Πατάκη

Εκδόσεις Κέδρος

Έτσι κάνουν τα παιδιά

Έρχεται ο Ίνξορ

Ο Θάνος, ανίκανος να αντισταθεί στον πειρασμό, μπουκώνεται λαίμαργα μόλις δει μπισκότα, σοκολάτες και ζαχαρωτά. Η Σοφία ζηλεύει όχι χωρίς λόγο όταν φτάνει το καινούργιο μωρό στην οικογένεια. Τον Έντουαρντ τον πιάνουν τα μπουρίνια του όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλει. Και η Μαριώ, όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, λέει ψέματα. Χιουμοριστική και διαφωτιστική προσέγγιση καθημερινών προβλημάτων για γονείς και παιδιά!

«Λοιπόν, η ιστορία μου δεν έχει δράκους, ντετέκτιβ, πριγκίπισσες. Δεν έχει μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, γάλα για πρωινό, μαγιό και σάντουιτς με τυρί και ντομάτα... Αν θέλετε να μάθετε πώς είναι η ζωή με ρούχα από σενιτόλη και σάντουιτς με κιντρίλι ωμό, τότε συνεχίστε να διαβάζετε. Θα κάνουμε όμως μια συμφωνία. Δε θα λέτε κάθε λίγο και λιγάκι “μας δουλεύει αυτός ο τύπος”, εντάξει;». Μια όμορφη αναγνωστική πρόταση για τα παιδιά και ιδίως γι'αυτά που στην ερώτηση «Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς καθαρό περιβάλλον;» απαντούν «Θα πάμε σε άλλο πλανήτη»!

Εκδόσεις Νίκας/Ελληνική Παιδεία

Η μπάλα της ζωής τους

Αν νομίζετε ότι οι μπάλες ποδοσφαίρου είναι άψυχα αντικείμενα, κάνετε μεγάλο λάθος! Στην Aκαδημία Ποδοσφαίρου «Το Σκληρό Φάουλ» ζει μια μπάλα... με προσωπικότητα και ανησυχίες, που αντιπαθεί ιδιαίτερα τους αλαζόνες και όσους κοροϊδεύουν τους αδύναμους. Για το λόγο αυτό βοηθά τον ατάλαντο νεαρό αθλητή Παντελή Χασογκόλη, τον οποίο όλοι στην ακαδημία περιγελούν να αναδειχθεί σε κορυφαίο σκόρερ! Κοντά τους η μπάλα θα μάθει πως αξίζει κανείς να υπάρχει, ακόμη και μέσα σε έναν άδικο κόσμο, και να αγωνίζεται για να τον κάνει καλύτερο.

■ 29/03/2013

Του Μίμη Πλέσσα

Η Αρχή του κακού

τέταρτο

ακούω

13


Ρεπορτάζ! ςιεξέλ ςιτ 'πα ωσίπ πίσω απ' τις λέξεις Της Μένιας Μαραγκού

meniamaragou@gmail.com

• Τα ΕΛΤΑ ανακοίνωσαν ότι: Την Κυριακή θα λειτουργεί κανονικά η υπηρεσία διανομής, ώστε να φθάσουν εγκαίρως την Πρωταπριλιά όλες οι ευχετήριες κάρτες των πολιτών, στους αγαπημένους τους πολιτικούς. • Ο μεγιστάνας και πατέρας του δακρυικού κολλυρίου «hypocritic» σε αποκλειστική του συνέντευξη στο «τέταρτο» εκμυστηρεύτηκε πως η πρωτοποριακή αυτή ανακάλυψη έγινε πριν από κάποια χρόνια στο Καστελόριζο. Έκτοτε να θυμίσουμε πως έχει χρησιμοποιηθεί από καταξιωμένους τηλεπαρουσιαστές, διάσημους αστέρες και μεγάλους ηγέτες. Σύντομα, μας ανακοίνωσε ότι θα βγει στην παραγωγή αντίστοιχη φόρμουλα για κοινούς θνητούς, με σοβαρή αντένδειξη όμως, σε όσους έχουν έστω και ψήγματα γνήσιας ευαισθησίας. • Ο πρωθυπουργός φανερά ενοχλημένος, μίλησε σε έντονο ύφος στα στελέχη της κυβέρνησης, αποτρέποντας τους να κάνουν καθησυχαστικές δηλώσεις. «Κάθε καθησυχαστική δήλωση από τα χείλη αξιωματούχων, οδηγεί σε αιμορραγία της οικονομίας μας, εκροή κεφαλαίων και ύφεση. Τέτοιες συμπεριφορές στο εξής δε θα είναι ανεκτές», είπε σε έντονο ύφος. • Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου, παρευρέθηκε στα εγκαίνια της νέας μουσειακής αίθουσας της βουλής με το όνομα: «Άφαντων - Πρώην». Η αίθουσα αυτή, που κοσμείται με τα κέρινα ομοιώματα όλων των εν ζωή πρώην πρωθυπουργών της χώρας, θα χρησιμοποιείται από τους ίδιους για παρουσιάσεις βιβλίων, ποιητικών συλλογών, πτυχιακών ή διπλωματικών τους. Επίσης για μία φορά το χρόνο θα εμφανίζονται με μια μονολεκτική δήλωση τύπου: «ανησυχώ», «ελπίζω», «συμπονώ», κ.λπ.

τέταρτο

■ 29/03/2013

• Μια πολύ προοδευτική διάσταση, της απουσίας τους, έδωσαν οι πρώην πρωθυπουργοί με κοινή τους δήλωση: «Είναι γνωστό πως η Ελλάδα γέννησε και συνεχίζει να διδάσκει δημοκρατία. Εμείς οι πρώην πρωθυπουργοί, καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία, ώστε να μην ασχολούμαστε πλέον με δηλώσεις και εμφανίσεις. Πολλοί εξ ημών, οδηγηθήκαμε έτσι σε αυτοαπομονωτισμό, αυτοεξορία, και ασκητική ζωή. Έτσι επανανοηματοδοτήσαμε τη δημοκρατία, επαναφέραμε το μύθο και την ιερότητα στο πρόσωπό μας. Ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει απαρχή, ώστε στο μέλλον και οι εν ενεργεία πρωθυπουργοί και λοιποί αξιωματούχοι να αντιμετωπίζονται τοιουτοτρόπως. Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη δημοκρατία, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού να σχολιάζονται, να αμφισβητούνται, ή ακόμα και να σατιρίζονται!»

14

• Το ΕΣΡ φαίνεται να δέχεται πιέσεις απ’ την «υπεύθυνη» Αριστερά, ώστε κάθε εκπομπή, στόχος ή τακτικός πελάτης, να μπορεί να δηλώνει έναν μονοψήφιο αριθμό. Κατόπιν το ΕΣΡ θα προσθέτει μηδενικά και θα προκύπτουν έτσι δημοκρατικότερα πρόστιμα. Παρόλα αυτά, μέλη του ΕΣΡ αν και δεν εναντιώνονται στην ιδέα, αρνούνται να την υιοθετήσουν δηλώνοντας πως οποιαδήποτε υποχώρηση κηλιδώνει την «ανεξαρτησία» του οργάνου. • Νέο σενάριο ως προς τη διεξαγωγή των παρελάσεων, δείχνει να επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Η πρόταση να καταργηθούν απορρίφθηκε ομόφωνα μιας που οι παρελάσεις είναι «δωρικής προέλευσης» και μας συνδέουν με το αρχαιοελληνικό πνεύμα. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η επικρατέστερη άποψη είναι να γίνονται σε τυχαία ημερομηνία, ώστε να αιφνιδιάζουν τους διαμαρτυρόμενους. • Με κοινή ανακοίνωσή τους, το σύνολο των κατεστημένων μίντια μας ενημερώνουν πως για την τήρηση της παράδοσης, κάθε Πρωταπριλιά θα έχουν στην ύλη τους 1 ολόκληρη αλήθεια! • Σε ιδιαίτερα κιόσκια, στην κεντρική πλατεία κάθε πόλης θα μπορούμε στο εξής να βρούμε σουβενίρ και αναμνηστικά πιστά ομοιώματα όλων των πολιτικών αρχηγών. Η συλλογή θα περιλαμβάνει: μπρελόκ, γούρια, εικονογραφίες και κούπες με το πρόσωπο του αγαπημένου μας αρχηγού. Σε περιορισμένο αριθμό θα κυκλοφορούν και στόχοι με φωτογραφία του αγοραστή και βελάκια το πρόσωπο του πολιτικού της επιλογής του. Κατόπιν συμφωνίας όλων των αρχηγών το 50% των αμύθητων κερδών των πωλήσεων, θα διατεθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Το άλλο 50% θα διατεθεί στα κόμματα, ανάλογα με το ποσοστό των εδρών που θα ήθελαν να πάρουν στις επόμενες εκλογές.

Για την πληρότητα και την αληθοφάνεια αυτού του ρεπορτάζ, θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους τους αξιότιμους προπαγανδιστές των κυρίαρχων ΜΜΕ. Η ενδελεχής μελέτη και αντιγραφή των μεθόδων τους, με οδήγησε σε αυτή την επιτυχία. Δε θα αποτολμήσω προσωπικές αναφορές, αφ’ ενός γιατί εξαιτίας του μεγάλου πλήθους τους, θα κινδυνεύσω να παραλείψω κάποιον. Αφ’ εταίρου, θα ήταν υποδεέστερο στο ομαδικό πνεύμα με το οποίο συνεργάζονται ώστε να μας σερβίρουν πανομοιότυπα το ολόιδιο.


Ταχινόπιτα 29 Μαρτίου του 13

Είναι μερικές λιχουδιές, που μέσα στο χρόνο, κάπως τις ξεχνώ. Όχι ότι δεν τις χρησιμοποιώ, αλλά να, δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Το ταχίνι είναι μία από αυτές. Και ξαφνικά, έρχεται η Σαρακοστή και το ταχίνι βγαίνει από το ντουλάπι της κουζίνας και παίρνει τη θέση του στον πάγκο. Δεν είναι που είναι πραγματικά τόσο εξαιρετικά πλούσια τροφή σε βιταμίνες. Είναι αυτό το άρωμά του, που μοσχοβολά καβουρδισμένο σουσάμι, που με ξετρελαίνει. Κι έτσι, την περίοδο της νηστείας, μπαίνει και στα αλμυρά και στα γλυκά. Σκέφτηκα να σου δώσω μια συνταγή για ταχινόπιτα. Μου την έχει δώσει χρόνια πριν μια καλή φίλη από την Κύπρο. Δεν είναι μπελαλίδικη, δεν είναι και εύκολη. Θέλει την φροντίδα της, αλλά στο τέλος αποζημιώνει με την ιδιαίτερα αρωματική νοστιμιά της. Θα χρειαστείς: Για τη ζύμη: 380 γραµ. αλεύρι δυνατό 120 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη 80 γραμ. κρυσταλική ζάχαρη 2 κουταλιες της σούπας κανέλα 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη Χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί Για τη γέμιση: 400 γραµµ. ταχίνι 100 γρ. καστανή ζάχαρη 1½ κ.σ. κανέλα Σε μια βαθειά λεκάνη, σμίγεις τα δύο αλεύρια. Πασπαλίζεις το αλάτι, και προσθέτεις τη ζάχαρη, τη μαγιά σε σκόνη, την κανέλα, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακατεύεις με μια κουτάλα τα στεγνά υλικά σου, ώστε να σκορπιστούν τα αρωματικά σου σε όλη τη ζύμη αργότερα. Κάνεις μια λακκουβίτσα στη μέση και αρχίζεις να ρίχνεις αργά το χλιαρό νερό. Το ζυμώνεις καλά, προσθέτοντας χλιαρό νερό αν χρειαστεί, μέχρι η ζύμη σου να γίνει μια μπάλα. Συνήθως παίρνει σκάρτο ενάμιση φλυτζάνι νερό. Αυτή την μπάλα χρειάζεται να την παίξεις λιγάκι ακόμα. Θα την πάρεις από τη λεκάνη, θα ρίξεις λίγο αλεύρι σε μια λεία επιφάνεια, στο

Επιστολές γραμμένες στον πάγκο της κουζίνας… Από την Αργυρώ Κουτσού

argyro.k@gmail.com

τραπέζι ή στον πάγκο της κουζίνας σου και θα τη δουλέψεις για δέκα λεπτά τουλάχιστον. Θες να τη νιώσεις στα χέρια σου μαλακή και έτοιμη να παραδωθεί στο γέμισμά της. Θα καθαρίσεις τη λεκάνη στη οποία τη ζύμωσες με λίγο χαρτί, να φύγουν τα αλεύρια που πιθανόν να έχουν κολλήσει στα τοιχώματα, θα την αλείψεις με λίγο λάδι και θα βάλεις μέσα τη ζύμη. Θα τη σκεπάσεις και θα την αφήσεις για μια ώρα περίπου για να φουσκώσει. Όση ώρα φουσκώνει η ζύμη, εσύ μπορείς να ετοιμάσεις τη γέμιση. Σε ένα μπωλ, ανακατεύεις το ταχίνι, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Τα ανακατεύεις καλά, ώστε η κανέλα και η ζάχαρη να μοιραστουν σωστά μέσα στο ταχίνι. Αν θες, μπορείς να προσθέσεις και μια κουταλιά της σουπας μέλι. Μπορείς να κλέψεις λίγη από τη ζάχαρη και να προσθέσεις 3 - 4 κουταλιές της σούπας σταφίδες. Ή ψιλοκομμένο καρύδι. Όλα αυτά της πάνε της ταχινόπιτας! Χωρίζεις τη ζύμη σου σε 8 μέρη. Παίρνεις ένα κομμάτι ζύμης στα χέρια και σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, το ανοίγεις σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, περίπου 25 εκατοστά μήκος. Με ένα πινέλο ή την πλάτη ενός κουταλιού της σούπας, αλείφεις καλά τη γέμιση με το ταχίνι, αφήνοντας λίγο ζύμη κενή στις άκρες για να μπορέσει να κολλήσει κλείνοντάς την. Τη γυρνάς τώρα σε ένα ρολό και τη στρίβεις σαν σαλιγκάρι. Να, όπως κάνουν τις στριφτές τυρόπιτες. Βάζεις τις ταχινόπιτες σε ένα ταψί, στο οποίο έχεις στρώσει λαδόκολλα. Τις βάζεις αραιά, γιατί θα τις αφήσεις για μισή ώρα ακόμα να φουσκώσουν λίγο ακόμα. Στο μεταξύ, θα προθερμάνεις το φούρνο σου στους 150 βαθμούς. Θα ψήσεις τις ταχινόπιτες για περίπου 40 λεπτά. Θα τις δεις να χρυσαφίζουν και θα ξέρεις πως είναι έτοιμες. Μπορείς να φανταστείς τα αρώματα της κανέλας, της μαστίχας και του μαχλεπιού μαζί. Αυτό που δεν μπορείς να φανταστείς όμως, είναι πώς τα δένει όλα αυτά σε μια μοναδική γεύση το ταχίνι. Πώς λιώνει μέσα στο αρωματικό ζυμάρι και μαζεύει όλη την ουσία του στην κάθε του μπουκιά για να σε ξετρελάνει. Γιατί θα σε ξετρελάνει. Στα σίγουρα! α.

■ 29/03/2013

Μαγειρεύοντας την καρδιά μου

τέταρτο

δοκιμάζω

15


16

τέταρτο

■ 29/03/2013

tetarto#78  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...