Page 1

παρασκευή 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

63

εβδομαδιαία FREE PRESS ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

www.tetartopress.gr

Αλ

λά

Ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο

σε μια εβδομαδιαία εφημερίδα

ε διάθεση! μ υ ζο

Κάθε Παρασκευή Δωρεάν

Τι έγινε το 1973 στην Πάτρα;

Βιβλία, ιστοσελίδες και άλλες πηγές για να μάθετε περισσότερα για το δικό μας «Πολυτεχνείο»


editorial

του Ανδρέα Τσιλίρα

tsiliras@gmail.com

Διαβάζουμε δύο από τις βασικές ειδήσεις της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών: Στην πρώτη οι Έλληνες εργαζόμενοι, λογιζόμενοι ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας (λέμε τώρα...), συμμετείχαν στην πανευρωπαϊκη διαμαρτυρία ενάντια στη διαρκή ύφεση και λιτότητα που προκύπτουν από τα πολλαπλασιαζόμενα μνημόνια. Στη δεύτερη είδηση, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει (ξανά) το καθεστώς απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας, επιδιώκοντας επισήμως να ανακόψει το κίνημα της λαθρομετανάστευσης, ενώ στην πράξη απλώς θέλει να ανακόψει την άνοδο της «Χρυσής Αυγής» που έχει επενδύσει (πολιτικά και διά της βίας) στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως είτε στην περίπτωση που αγωνιζόμαστε και συνεργαζόμαστε ως ευρωπαίοι πολίτες, είτε σε αυτή που δείχνουμε θεσμικό φόβο και πανικό απέναντι στους κάθε λογής «ξένους», πρέπει πριν απ’ όλα να ορίσουμε ξανά τι ακριβώς σημαίνει να ζεις σήμερα στην Ελλάδα. Γιατί όταν αμφισβητείται (ακόμα κι από εμάς τους ίδιους!) η αξιοπρέπεια και η ανεξαρτησία των ανθρώπων που ζουν εντός των συνόρων, όταν η συμμετοχή στα κοινά θεωρείται περίπου ως αυτοκτονία, όταν οι επόμενες γενιές αντιμετωπίζονται ως υποχρεωτικά θύματα των δικών μας συσσωρευμένων εγκλημάτων κι όταν η έννοια της μετανάστευσης των Ελλήνων αρχίζει να ξανασυζητιέται, τότε η υποτιθέμενη ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και ο (αμφισβητήσιμος) κίνδυνος από τους «ξένους» μοιάζουν να είναι δευτερεύοντα προβλήματα.

Τιμητική εκδήλωση για το Θόδωρο Αγγελόπουλο, θα πραγμα μΝοε 26 τοποιηθεί τη Δευτέρα βρίου στο Δημοτικό Κινηματογράφο Αιγίου με τη διοργάνωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας, την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας και τη στήριξη της οικογένειας του Αγγελόπου . του ν λου και των συνεργατώ Με την επιμέλεια του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου, μαρτυρίες Αιγιωτών, εικόνες, μουσική και κινηματογραφικά αποσπάσματα από το «Θίασο» και το «Μελισσοκόμο» θα αναδείξουν φανερές και άγνωστες πτυχές της σχέσης του Θόδωρου Αγγελόπουλου με το Αίγιο και τους ανθρώπους του, ενώ τη μαρτυρία της για το σκηνοθέτη θα καταθέσει η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου.

ιδέες…

Στείλτε μας τις δικές σας ιδέες για δημοσίευση στο email info@tetartopress.gr ή στη σελίδα μας στο facebook www.facebook.com/tetartopress

■ Πρωτοποριακά

stent από βιολογικά υλικά τα οποία απορροφώνται από τον οργανισμό σε διάστημα δύο χρόνων και προστατεύουν τον ασθενή από τον κίνδυνο της θρόμβωσης εμφυτεύτηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε τρεις καρδιοπαθείς στην A’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ από τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Γεώργιο Σιάνο.

Εκδότης Βασίλης Πέττας ■ 16/11/2012

Φύλλο #63

τέταρτο

Ιδιοκτησία FINE VIEW Δοϊράνης 7, Πάτρα τηλ. 6944347030 www.tetartopress.gr info@tetartopress.gr

2

Διευθυντής Ανδρέας Τσιλίρας Φωτογραφίες Studio Στιγμιότυπο Νομικός σύμβουλος Περικλής Πασχάκης

■ Το πρώτο νησιωτικό σύμπλεγμα που

ικανοποιεί τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια έγινε το Τοκελάου, εγκαταλείποντας οριστικά τις ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Τοκελάου αποτελείται από τρεις ατόλες, βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό και ανήκει διοικητικά στη Νέα Ζηλανδία, η οποία μάλιστα χρηματοδότησε την «πράσινη» πρωτοβουλία με 7 εκατομμύρια δολάρια. Εκτύπωση Παναγιωτόπουλος www.tipografio.gr

Συνεργάτες Θανάσης Αντωνόπουλος Γιάννης Δοντάς Γιάννης Ευαγγέλου Ελένη Θεοδωροπούλου Αργυρώ Κουτσού Διονύσης Μαμάσης

■ Δωρεάν θέρμανση προσφέρει η Διεύθυνση Δασών Χανίων σε κατοίκους τριών ορεινών χωριών του Δήμου Πλατανιά.
Με κοινωνικά κριτήρια οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα έχουν από σήμερα τη δυνατότητα να προμηθευτούν δωρεάν καυσόξυλα που θα προκύψουν από τη διαπλάτυνση του δρόμου Λάκκοι - Ομαλός, τα οποία θα δίδονται δωρεάν στους κατοίκους των ορεινών χωριών του δήμου.

Μένια Μαραγκού Μarcos Δημήτρης Μουργελάς Αντωνία Μπαρμπετάκη Μαριάννα Ξυνή Ξενοφών Παπαευθυμίου Μαρία Παπαμαργαρίτη Μίμης Πλέσσας Χρήστος Ρούσσης Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου

Διανομή Αχαϊκές Ταχυμεταφορές τηλ. 2610623072 Συνδρομές - Ετήσια (45 φύλλα): 60€ - Εκτός Πάτρας: 100€ (ταχυδρομική αποστολή)


επιλέγω

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα… ■

Την απόφαση

της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών να οριστεί ο Δεκέμβριος ως μήνας «αμνηστίας»  για τις καθυστερημένες επιστροφές βιβλίων. Στο διάστημα αυτό οι χρήστες που έχουν στην κατοχή τους βιβλία της Βιβλιοθήκης που θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί έως 31/8/2012, μπορούν να επιστρέψουν αυτά τα βιβλία χωρίς να τους επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Τα νέα σημεί

α που μπορείτε πια τα οποία διαρ να βρίσκετε το «Τέταρτο» κα κώς αυξάνοντ ι αι. Στην πλατ Όλγας της Πάτ εία ρας το σταντ μα ς βρίσκεται πλ ον μπροστά στ έο αρτοποιείο Τηλιγάδη, εν λίγες εβδομά ώ σε δες θα μπορεί τε να βρίσκετε νέα σταντ – έκ και πληξη σε περι σσότερους χώ ρους.

Το μεγάλο ενδιαφέρον

ωνα Πάτρας να μπάσκετ του Απόλλ για τα εισιτήρια του αγώ της Περιβόό ιστ κλε (7.00 μ.μ.) στο με τον Αρη τη Δευτέρα η του Απόλμετά την εκτός έδρας νίκ λας, το οποίο αυξήθηκε προηγούμεΡόδου με 67-80 για την λωνα επί του Κολοσσού νη αγωνιστική. εξής: 15 ευρώ ν διαμορφώνονται ως Οι τιμές των εισιτηρίω υς των ομάέναντι από τους πάγκο (κερκίδα Α - καρέκλες απ ς πάγκους του ό απ Β - καρέκλες πίσω δων), 13 ευρώ (κερκίδα κάθισμα). ρίς χω ες κίδ κερ ώ (υπόλοιπες των ομάδων) και 10 ευρ ες, ο Απόλες οικονομικές συνθήκ Κατανοώντας τις δύσκολ ετών φιλάαρκ α νοποιήσει το αίτημ λωνας αποφάσισε να ικα εισιτήικά θητ μα και ά σει φοιτητικ , χωθλων και να κυκλοφορή «Γ» κίδα έκπτωση 30% (στην κερ ύορια στα οποία θα ισχύει ηθε ομ πρ τα αθλοι θα μπορούν να θημα ρίς καρεκλάκι) και οι φίλ ή ού τικ ιτη φο δειξη ισχύοντος νται αυστηρά με την επί τικού πάσου. κυλικείο του θα προπωλούνται από το Τα εισιτήρια του αγώνα οπτικών Φ. α ημ άστ Απόλλωνα, το κατ κλειστού γηπέδου του ο ΠΡΟΠΟ ρεί κτο πρα το , . Γεωργίου) Καμίσης (Κορίνθου & Πλ κατάστητο . Υψηλάντου 208 – 210), «Νίκος Αλεξόπουλος» (Αλ ρίνθου 270). μα Μάριου Μολφέτα (Κο

■ 16/11/2012

Την επαναλειτουργία,

τέταρτο

από την περασμένη Τρίτη, της έκθεσης «Η εποχή των Ιπποτών – Οι σταυροφόροι στο Μοριά» στον αρχαιολογικό χώρο στο Κάστρο Χλεμούτσι Ηλείας. Τμήμα του Μουσείου που στεγάζεται στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου και φιλοξενεί την έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από 8.00 – 15.00».

3


επιλέγω

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

Η φαντασία μου τα φταίει.

Τα τμήματα μουσικής προπαιδείας

που ξεκίνησαν στο Νέο Ωδείο Ρίου. Οι μικροί φίλοι της μουσικής από 2 έως 6 ετών έχουν πλέον ένα ακόμα μουσικό σπίτι. Κάθε Δευτέρα οι «Μουσικές αφυπνίσεις» (2-4 ετών) και οι «Μικροί μουσικοί» (4-6 ετών), σας περιμένουν να γνωρίσετε τον υπέροχο κόσμο της μουσικής. Πληροφορίες & εγγραφές καθημερινά (17.00-21.30) και Σάββατο (10.00-13.00) στο Ωδείο και στο τηλ. 2610 990479 & 2610 992463.

Την ιδέα που είχαν

στο ζαχαροπλαστείο «Μουσελίν» να διοργανώνουν ανταλλαγές ρούχων και άλλων αντικειμένων, η οποία αποδείχθηκ ε πραγματικός θησαυρός! Έτσι αποφάσ ισαν να της αφιερώνουν όλα τα πρωινά του Σαββάτου. Μπορείτε λοιπόν να ανοίγετε τις ντουλάπες σας, να διαλέγετε ρούχα, παπ ούτσια και αξεσουάρ που δεν χρειάζεσ τε πλέον και να τα πηγαίνετε στο ζαχαροπ λαστείο (Αγ. Ανδρέου 42) προς ανταλλαγ ή, ενώ από τη σελίδα των ζαχαροπλασ τείων στο facebook μπορείτε να πληροφορη θείτε και άλλες λεπτομέρειες. Κι όταν περισσεύουν κάποια είδη οι άνθρωποι του «Μουσελίν» φροντίσ ουν να πάει σε εκεί που πρέπει.

Τα τιτιβίσματα της εβδομάδας Του Γιάννη Δοντά

@yiannisd71

Ευτυχώς που υπάρχει το μηδέν και δεν κατεβαίνει κι άλλο το αφορολόγητο. Είναι τα τελευταία μέτρα που περάσαν. Μετά θα αρχίσουν να περνάνε ίντσες. Όταν βαριέμαι παίρνω τηλέφωνο στο Eurogroup και ρωτάω αν θελουν ντράμερ.

τέταρτο

■ 16/11/2012

Επόμενος στόχος. Ένας μετανάστης ανα οικογένεια. Να στέλνει λεφτά να πληρώνουν τα χαράτσια όσοι μένουν πίσω. Αυτό που με πληγώνει περισσότερο είναι ότι οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν δωρεάν παιδικό σταθμό. Σε καμιά δουλειά δεν με άφηναν να παίζω :( Βουλευτής: 8000€. Σύμβουλος Υπουργείου: 5000€. Υπάλληλος Βουλής: 4000€. Πτυχιούχος Ιδιωτικού τομέα: 400€. Απο την Τρόικα με αγάπη. Μίλα μου για σένα να σε γνωρίσω καλύτερα τι μουσική ακούς, τι ταινίες σου αρέσουν, απ’ όλα τα μνημόνια ποιο είναι το αγαπημένο σου;

4

Άργησα λιγουλάκι, αλλά νομίζω πως πήρα χαμπάρι! Τελικά, δεν φταις εσύ. Εσύ, μίστερ, που μοστράρεις το σούπερ-ντούπερ σμάρτφοουν ―με την κομμένη σύνδεση― δίπλα στη φραπεδιά σου, με την αρίδα σου απλωμένη στα μούτρα μας, κουνώντας την κλειδαρμαθιά της αβένζινης πλέον τζιπάρας σου, αυτής, της μισοπαρκαρισμένης στο πεζοδρόμιο. Εσύ, μαντάμ, που, στην άδεια καφετέρια, αερίζεσαι με χαρακτηριστική απάθεια και για ξεκάρφωμα ρωτάς «λες να ‘ναι το γκάζι;». Εσύ, γείτονα, που όρισες ως ώρα κοινής ησυχίας αυτή που σε βολεύει. Οι υπόλοιπες ώρες κυλούν επίσης κατά πώς ορέγεσαι. Εσύ, που αυτοπροσδιορίζεσαι ως καλλιτέχνις απ’ το «μάτι» που προσφέρεις και το πλήθος των λουλουδιών που σου εκσφενδονίζουν οι θαμώνες. «Δικό σας»! Εσύ, νιάτο μου, που συμβάλλεις στην έκπτωση του δημόσιου σχολείου καθοδηγώντας καταλήψεις, επειδή «δεν γουστάρεις μωρ’ αδερφέ μάθημα». Λογικά θα γουστάρεις να πληρώνεις. Εσύ, αγρότη μου, που μέχρι χτες πληρωνόσουν απ’ τις κρατικές επιχορηγήσεις, για να πετάς τα προϊόντα σου στη χωματερή, βολεύοντας εισαγωγείς και μεσάζοντες. Τουλάχιστον σήμερα, παραδέχεσαι ότι επαναπαύθηκες. Εσύ, συνειδητοποιημένε ψηφοφόρε, που, την ώρα της κάλπης, ήμουν σίγουρος πως θα ξερίζωνες τη σκουριά που μας τρώει όλους χρόνια τώρα. Όχι, δεν φταις εσύ. Άκου που σου λέω, μόνο εγώ φταίω. Εγώ, ο «αλάνθαστος», που έπρεπε να φτάσουμε εδώ, για ν’ ανοίξω τα στραβά μου. Εγώ, που περίμενα από εσένα να είσαι η λύση του προβλήματος, ενώ μέχρι και σήμερα που μιλάμε, είσαι μέρος του. Κι εγώ μαζί σου, που ακόμη πιστεύω σε σένα… του Χρήστου Ρούσση

roussisc@gmail.com

Τεχνολογία ■ Τα γνωστά αλλά παν τελώς άχρηστα slashes (//) στις διευθύνσεις των http (http://) δεν χρη σιμεύουν απολύτως πουθενά! Αυτό παραδέχτηκε σ’ ένα συνέδριο το 2009, ο (για πολλούς) δημιουργός του World Wide Web, Sir Tim BernersLee, ο οποίος εξομολογήθηκε πως τα περιττά slashes ήταν απλά μια ατυχής, δική του έμπνευσ η, την οποία αν μπορούσε σήμερα να εξαλείψει θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα άλλαζε πολύ ευχαρίστως στο Internet ! ■ Μια επαναστατική υπηρεσία τεστάρεται ήδη πειραμα τικά από το Facebook. Παροχή δωρ εάν WiFi Internet σε επιχειρήσεις και καταστήματα, ούτω ς ώστε και αυτά να παρέχουν στους πελάτες τους δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω Face book routers με προϋπόθεση φυσικά την είσοδο στο κοιν ωνικό δίκτυο. Έτσι οι χρήστες αποκτούν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι επιχειρήσεις προβάλλονται και το Face book λαμβάνει δωρεάν δεδομένα για στοχευμένες διαφημίσ εις! ■ Μετά τον φορητό υπολογιστή των $100, σειρά έχει το tablet των €17!! Το Aakash, η πρώτη έκδοση του οποίου κόστιζε €30, είχε κατασκευαστεί με την υποστήριξη της ινδικής κυβέρνησης στοχεύοντας τους μαθητές και σπουδαστές. Με €17 πλέον αγοράζετε το Aakash 2: οθόνη αφής 7 ιντσών, επεξεργαστής Cortex A8 1GHz, μνή μη RAM 512MB, αποθήκευση δεδομένων μέχρι και 4GB , εμπρόσθια κάμερα VGA, σύνδεση WiFi και USB και λειτ ουργικό Android 4.0.3 ICS. Καθόλου άσχημα!


5

τέταρτο

■ 16/11/2012


επιλέγω

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

Το ξεκίνημα

της «Αυτόνομης Ποδοσφαιρικής Ομάδας» στο πρωτάθλημα της Γ' κατηγορίας. Το όνειρο μιας παρέας ανθρώπων που η αγάπη τους για το ποδόσφαιρο τους έσπρωξε να δημιουργήσουν μια ομάδα χωρίς χορηγούς, παράγοντες και συμφέροντα, έγινε πραγματικότητα. Οδηγός τους η αγνότητα των παιδικών τους χρόνων, τότε που ανέμελα το μόνο που αρκούσε ήταν λίγος χώρος και μία μπάλα… Μια παρέα λοιπόν που αποφάσισαν να παρασύρουν τους φίλους τους (που ήταν πάρα πολλοί) και την προηγούμενη Κυριακή να στήσουν μια μεγάλη γιορτή στο γήπεδο του Κάτω Καστριτσίου γιορτάζοντας την πρώτη νίκη της «Αυτόνομης» και να ξεκινήσουν μαζί το ταξίδι της. Για την ιστορία το τελικό σκόρ ήταν Αυτόνομη - Άρης Άνω Σουδενεΐκων 3-0. Καλή συνέχεια...

Το 9ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar

που διοργανώνει o εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το παζάρι ξεκινά από την Δευτέρα στις 19/11 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16/12. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο εθελοντικό εργαστήρι του οργανισμού, στον 4ο όροφο του χώρου των γραφείων του στην Πάτρα, στην οδό Όθωνος Αμαλίας (μεταξύ Φιλοποίμενος και Γούναρη). Ο χώρος θα είναι ανοικτός καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

■ info@kallivokas.gr

Κοιμήσου αγγελούδι μου...

προπόνηση και μέτρα πρόΑν παρά τις συμβουλές για σωστή σμό μας με το ποδήλατο, ματι ληψης, δεν αποφύγαμε τον τραυ κάνουμε είναι: να ει πρέπ που οι πρώτες «κινήσεις» αι μυικές θλάσεις, ρήξεις Στην περίπτωση που διαπιστώνοντ ύς ακινητοποιούμε το σμο μυών και συνδεσμικούς τραυματι ε πιεστική επίδεση. ζουμ ρμό εφα τραυματισμένο μέλος και περιπτώσεις πρέπει να επιΕννοείται πως στις πιο πολλές ή ορθοπεδικό για διάγνωσκεφθούμε ειδικευμένο αθλίατρο ση και αντιμετώπιση. εφαρμόζουμε κρύο επίθεΣε μώλοπες και στραμπουλήγματα τες 2 - 3 μέρες. Σε επιφανειμα και πιεστική επίδεση τις πρώ ουμε την πληγή αν υπάρπιέζ ακά τραύματα και γδαρσίματα με νερό και απολυμαίνουμε χει αιμοραγία, την καθαρίζουμε με μπεταντίν. ίματα, ιδιαίτερα δημοφιΚι αν υποφέρουμε από μυικά πιασ ενους ή όταν υπάρχει ούμ ασκ υς λές πρόβλημα σε αρχάριο ποτε είδος γυμναστικής, χρονικά μεγάλη αποχή από οποιοδή ηλότερες εντάσεις με χαμ σε τότε συνεχίζουμε να ασκούμαστε πολλές διατάσεις στο τέλος.

■ 16/11/2012

Τη συνέχιση

των εβδομαδιαίων σεμιναρίων του Εργαστηρίου Γλώσσας και Γραφής, τρίμηνης διάρκειας, που λειτουργεί στο βιβλιοπωλείο «Anima libri» (Κολοκοτρώνη 36) στην Πάτρα με την ευθύνη του επιμελητή εκδόσεων Δημοσθένη Κερασίδη. Ακόμα κι αν χάσατε τις πρώτες συναντήσεις μπορείτε και τώρα να συμμετέχετε καθώς η θεματολογία κάθε συνάντησης επιτρέπει και την αυτοτελή παρακολούθησή τους. Στοχος του Εργαστηρίου είναι να διδαχθούν και να συζητηθούν τα μυστικά της γλώσσας μας, καλλιεργώντας στους συμμετέχοντας τη δυνατότητα μέσα από τη γνώση να ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης, αλλά και να γίνουν πιο απαιτητικοί αναγνώστες. Τα σεμινάρια διεξάγονται τα απογεύματα του Σαββάτου (Πληροφορίες στο τηλ. 2610279481).

Της Χρυσάνθης Φετινίδου, Φαρμακοποιού

Μετά τον τραυματισμό

Αθανάσιος Τσέρης

ς»

Αντιπρόεδρος Συλλόγου «Ποδηλάτρε

τέταρτο

Εναλλακτικά

Ορθοπεταλιές!

6

Την παρουσίαση

ζία στο του ποιητή Γιώργου Κο που θα ν ινώ χα Λε καφέ – ΟΣΕ (8.00 το ββα Σά ο άλλ γίνει το φέκα κό μ.μ.) στο ατμοσφαιρι ιαυσ ρο πα Θα ΟΣΕ Λεχαινών. ική ιητ πο του ια ύρ ινο στεί η κα λληλος» συλλογή «41ος Παρά από ντα πά , (έκτη κατά σειρά ενώ ), ή» ιγμ «Στ εις τις εκδόσ ν οι λου γεί αγ απ θα ατα ποιήμ .ΘΕ. Πάηθοποιοί του ΔΗ.ΠΕ ρικλής Πε ι κα τση τρας Βιβή Πέ . λος ου Βασιλόπ

Όταν ήμασταν μωράκια μας τραγουδούσαν γλυκά... Αργότερα μας διάβαζαν ένα όμορφο παραμυθάκι και αφηνόμασταν στο ευτυχισμένο τέλος του... Μεγαλώνοντας μας έλεγαν ότι μέχρι να μετρήσουμε 100 προβατάκια θα έχουμε αποκοιμηθεί... Τι γίνεται όμως όταν με το πέρασμα του χρόνου δεν «ξεγελιόμαστε» πια; Όταν περι νάμε ώρες και ώρες στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι μας, ανίκανο ; ηθούμε αποκοιμ να και ουμε ηρεμήσ να Τότε ο βασανιστικός όρος «αϋπνία» εισέρχεται στη ζωή μας... Μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: Aπό μια απλή καθης μερινή ένταση ή συναισθηματική φόρτιση, κατανάλωση καφεΐνη και ακόμη ή πόνο και αλκοόλ, μέχρι σοβαρή κατάθλιψη, σωματικό υπογλυκαιμία. Ας δούμε όμως μαζί μερικές συμβουλές ώστε ο πολυπόθητος Μορφέας να μας επισκεφτεί γλυκά! Ο τρόπος ζωής μας παίζει καθοριστικό ρόλο! Η συστηματική άσκηση παρέχει ευεξία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και καφέ, καθώς προκαλούν υπερδιέγερση και έντονη ανησυχία. Δοκιμάστε κάποιο ζεστό αφέψημα ή τσάι για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Περιέχει φλαβονοειδή, μαγγάνιο, βιταμίνη Ε και Cκαθώς και καφεΐνη φυσικά σε πολύ μικρότερη περιεκτικότητα. Η λήψη κάποιας πολυβιταμίνης που θα περιέχει ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορεί να σας καταπλήξει με τα αποτελέσματα της. Η L-Theanine ένα αμινοξύ ιδιαίτερα σημαντικό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Τέλος η valeriana officinalis είναι το κύριο φυτό με αγχολυτικές και κατευναστικές ιδιότητες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Προτιμήστε την σε μορφή καθαρού βάμματος ή σε συνδυασμό με Melissa και Passiflora. 15 - 20 σταγόνες διαλυμένες σε ένα ποτήρι νερό είναι πιο αποτελεσματικές από τη λήψη ενός χαπιού. Και όνειρα γλυκά σας…


Τι μπορούν να κάνουν τα ζώα για μας Λίγα λόγια για τη Θεραπευτική Ιππασία

«Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα…» Μάρτιν Μπούμπερ (1878-1965), Αυστριακός φιλόσοφος Η μέθοδος της Θεραπευτικής Ιππασίας βασίζεται σε εναλλακτικά προγράμματα αποκατάστασης που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική στέρηση. Η Θεραπευτική Ιππασία συνίσταται στις παρακάτω περιπτώσεις: - Σωματικά προβλήματα - Νοητικές αναπηρίες - Ψυχολογικά προβλήματα - Κώφωση - Καρδιαγγειακές παθήσεις - Τύφλωση

τέταρτο

■ 16/11/2012

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών χρησιμοποιούνται άλογα έμπειρα και κατάλληλα επιλεγμένα καθώς και ειδικός εξοπλισμός. Μετά από αξιολόγηση του ατόμου που θα συμμετάσχει, σχεδιάζεται το θεραπευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει και προσαρμόζεται ανάλογα, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιείται αξιολόγηση της προόδου σε τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχει συνεργασία με τους γιατρούς και τους υπόλοιπους θεραπευτές του ατόμου για την ομαλότερη διεξαγωγή της θεραπευτικής προσέγγισης. Στην περιοχή λειτουργεί τα τελευταία χρόνια η «Θεραπευτική Ιππασία Αχαΐας», μια ομάδα που ιδρύθηκε από την επικεφαλής της Σχολής Ιππασίας Πατρών Αλεξάνδρα Σακελλαρίου με τη συνεργασία πτυχιούχων προπονητών ιππασίας, καθηγητών φυσικής αγωγής, φυσιοθεραπευτών και λογοθεραπευτών. Τις τελευταίες εβδομάδες η ομάδα συνεργαζεται με τον Ιππικό Όμιλο Ρίου στο Πλατάνι, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν τη μέθοδο ολοένα και περισσότερες οικογένειες (τηλ. για πληροφορίες: 6945 776321). Γιατί αν ως τώρα ξέραμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για τα ζώα, μπορούμε πλέον να ανακαλύψουμε τι μπορούν να κάνουν αυτά για μας…

7


Οριστική απεξάρτηση Της Μένιας Μαραγκού

meniamaragou@gmail.com

Ήμασταν απ’ τους τελευταίους

στον κύκλο μας, που αγοράσαμε τηλεόραση και σίγουρα οι απολύτως τελευταίοι, που αντικαταστήσαμε την παλιά ασπρόμαυρη, με έγχρωμη. Συνεχίζοντας την οικογενειακή μας παράδοση, δεν άλλαξα ποτέ την τηλεόραση που είχα αγοράσει ως φοιτήτρια. Υπέρβαρη και αρκετά ντεμοντέ για τα σημερινά πρότυπα, μου είχε κρατήσει στο παρελθόν αρκετές ώρες καλής συντροφιάς. Τελευταία όμως, οι σχέσεις μας διέρχονταν κρίση. Κάτι οι πολλών χρόνων προσπάθειες απεξάρτησής μου, κάτι που όλο και πιο συχνά γίνονται αναφορές στην Υ.ΕΝ.Ε.Δ. με συμβολικές προεκτάσεις, φτάσαμε ένα βήμα πριν την οριστική ρήξη... Την κουβέντα για την επικείμενη είσοδο της ιδιωτικής τηλεόρασης στη ζωή μας, τη θυμάμαι. Ήμουν μικρή και παρότι όλοι χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι την πολλαπλότητα των επιλογών και την πολυφωνία, η δική μου παιδιάστικη αγωνία, συνοψιζόταν στο εξής: «Τι θα κάνουμε δηλαδή αν μας αρέσει κάτι σ’ ένα κανάλι και την ίδια ακριβώς ώρα, κάποιο άλλο παίζει κάτι που επίσης μας αρέσει;» Δεν ξέρω τι απορίες ή σκέψεις είχαν οι υπόλοιποι εκείνη την εποχή, δεν νομιζώ όμως να ήταν πολλοί αυτοί που θα μπορούσαν να προβλέψουν πως θα έρθει η στιγμή που η τρομερή εφεύρεση που λέγεται «τηλεκοντρόλ» θα περιοριστεί μόνο στην αυξομείωση του ήχου και η εναλλαγή στα κανάλια θα είναι άνευ σημασίας, αφού όλα εντέλει θα

δείχνουν το ίδιο ακριβώς. Επαναλήψεις της τελευταίας 10ετίας, ξένες σαπουνόπερες β΄ διαλογής και έρευνες εντελώς επιφανειακές. Ειδήσεις προσεκτικά επιλεγμένες και εκφρασμένες όλες με το ίδιο ακριβώς μοτίβο. Σε χροιά χωρίς πολλές εντάσεις και με εκφράσεις δήθεν ευφάνταστες, που παπαγαλίζονται μονότονα απ’ όλα τα μέσα με ιερή προσήλωση. «Πύρινη λαίλαπα», «αλλαγή ατζέντας», «βιβλικές καταστροφές» κ.λπ. Λες και προσπαθούν να μας μυήσουν σ’ ένα μονοδιάστατο τρόπο έκφρασης. Το κεντρικό θέμα, θα είναι παντού το ίδιο και θα υπάρχει η δυνατότητα μόνο στην αλλαγή σειράς των υπολοίπων θεμάτων, χωρίς φυσικά δικαίωμα σε προσθαφαιρέσεις νέων, γιατί θα ήταν επικίνδυνο. Όλα λοιπόν καλά ενορχηστρωμένα από ένα μονοφωνικό μαέστρο, που το άκουσμα του διαφορετικού θα το χαρακτήριζε παραφωνία και θα το απέβαλε. Αυτές τις προβλέψεις στο ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης, θα τη θεωρούσαμε σίγουρα ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας με Οργουελιανές επιρροές. Και δεν νομίζω κανένας μας να πίστευε πως θα ‘ρθουν καιροί που η τηλεόραση θα παίξει κεντρικό ρόλο στην αποξένωση και στον τρόπο ζωής μας, θα εισέβαλε στο μεσημεριανό μας τραπέζι, στο σαλόνι, στο υπνοδωμάτιο κι εμείς ολοένα και περισσότερο θα σωπαίναμε για να στρέψουμε την προσοχή μας, όχι στο συνομιλητή αλλά στις «ειδήμονες τηλεπερσόνες». Μετά θα πειραματίζονταν για τον απόλυτο έλεγχο στα «θέλω μας», σερβίροντας μας σκουπίδια, Θα μας καθόριζε κανόνες εν είδει «life style» και θα μας λάνσαρε ψυχαγωγία στην υγειά μας, αλλά με εμάς αποκλεισμένους.

Και πως θα έρχονταν επίσης καιροί που θα καταρρακώνονταν μέσα στη δίνη της εποχής. Οι άνθρωποι θα έβρισκαν εναλλακτικές διεξόδους, θα την αμφισβητούσαν, θα την απαξίωναν. Όμως εκείνη επίμονη θα συνέχιζε να περιφέρει το φάντασμά της μεταξύ τραπεζαρίας και υπνοδωματίου, πειραματιζόμενη με νέους τρόπους επιβολής. Άλλοτε θα μας χάιδευε, άλλοτε θα μας δωροδοκούσε με επιταγές επιβίωσης και άλλοτε θα εκστόμιζε απειλές. Κι εμείς εκεί, να παρατηρούμε ακόμη το κουφάρι της αποσβολωμένοι! Μ’ αυτές τις σκέψεις αποφάσισα πως έπρεπε τελικά να απαλλαγώ και εγώ και αυτή. Εγώ απ’ τις δικαιολογίες και τα άλλοθί μου, έστω και σε συμβολικό επίπεδο και αυτή απ’ το θλιβερό εαυτό της. Το τέλος θα έπρεπε να ήταν οριστικό και μεγαλεπήβολο, όμοιο μ’ αυτό που μου δίδασκε τόσα χρόνια, για να του δώσω και μια ειρωνική διάσταση. Την πλησίασα, την ξεσκόνισα στοργικά σαν τελευταίο χάδι, την αποσύνδεσα και τη μετέφερα με εξαιρετική προσοχή και ιδιαίτερο κόπο προς το παράθυρο που βλέπει στη βεράντα μου. Τη σκαρφάλωσα στο περβάζι. Και πριν οποιεσδήποτε δεύτερη σκέψη, σα να είδα στο βάθος του ορίζοντα τη γιαγιά μου να μου κλείνει το μάτι. Ενστικτώδης πολέμια της τηλεόρασης τη θυμάμαι να λέει πάντα ακούραστα: «Βγείτε παιδάκια μου να σας δει λίγο ο ήλιος, θα σας χαζέψει αυτό το πράγμα». «Γιαγιά, στο αφιερώνω!», είπα και χρειάστηκε μόνο ένα ελαφρύ εκδικητικό σκούντημα. Υ.Γ. Τα μπάχαλά μου, τα άφησα χαιρέκακα 2-3 μέρες πριν τα συμμαζέψω, ελπίζοντας να παραδειγματιστούν και τα διπλανά μπαλκόνια.

Μια αξέχαστη εμπειρία από τη Γρανάδα Εντυπώσεις ενός φοιτητή από το πρόγραμμα Erasmus

τέταρτο

■ 16/11/2012

Του Παναγιώτη Νικολή, Εξωτερικού Συνεργάτη Γραφείου Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Πατρών, Πτυχιούχου Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Παν/μίου Πατρών ■ grafdias@upatras.gr Το πρόγραμμα Erasmus Placements είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για προπτυχιακούς φοιτητές που τους προσφέρει τη δυνατότητα να εκπονήσουν την πρακτική τους άσκηση για 3 μήνες σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα της επιλογής τους, παρέχοντάς τους μία σημαντική υποτροφία για να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Η δική μου πρακτική άσκηση διήρκησε 3 μήνες (Μάρτιος - Μάιος 2012) και είχε προορισμό τη μαγευτική Γρανάδα στην Νότια Ισπανία, όπου εργάστηκα στο Κέντρο Επεξεργασίας Δεδομένων στο Δημαρχείο της πόλης. Βασικά καθήκοντά μου ήταν η διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων, διαχείριση δικτύων και Τεχνική Υποστήριξη των δημοσίων υπαλλήλων σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετώπιζαν με τον Η/Υ τους. Ένα άλλο από τα καίριας σημασίας καθήκοντα που μου ανατέθηκαν ήταν η λειτουργία των συστημάτων παρακολούθησης με κάμερες στο κέντρο της Γρανάδας, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η ομαλή κυκλοφοριακή αγωγή των οχημάτων και να εντοπίζεται άμεσα ο υπαίτιος σε περίπτωση ατυχήματος με πάγωμα της εικόνας. Οφείλω να επισημάνω ότι οι Ισπανοί έχουν σημειώσει εντυπωσιακή και σχεδόν επαναστατική πρόοδο σε θέματα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Η εμπειρία που απέσπασα ήταν μοναδική, καθώς μου δόθηκε η ευ-

8

καιρία να τελειοποιήσω τα ισπανικά μου, να γνωρίσω μια πανέμορφη μεσογειακή χώρα, να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία σε ευρωπαϊκό περιβάλλον και να έρθω σε επαφή με άτομα διαφορετικής κουλτούρας και καταγωγής και να συνδεθώ φιλικά μαζί τους. Πρέπει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα στάθηκε επίσης αρωγός σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς μέτρησε πολύ θετικά κατά την επιστροφή μου στην Ελλάδα για το βιογραφικό μου. Ύστερα από αιτήσεις σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, κατόρθωσα να αποσπάσω συνεντεύξεις μέσω τηλεφώνου και μέσω Skype με διεθνούς φήμης πολυεθνικές εταιρείες, όπως η AT&T, η Whirlpool, η Apple κ.λπ. Προσλήφθηκα έτσι για συνεργασία με την Apple στην Αθήνα, όπου εργάστηκα σε ένα από τα μεγαλύτερα τηλεφωνικά κέντρα της Ευρώπης ως «Ισπανόφωνος Σύμβουλος προϊόντων Apple». Το πρόγραμμα Erasmus Placement, το προτείνω ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε φοιτητή, γιατί είναι μία αξέχαστη εμπειρία που μένει χαραγμένη στη μνήμη για μια ζωή. Στο πλαίσιο του Erasmus συμμετείχα σε μια ανεκτίμητης αξίας εκπαιδευτική και εργασιακή διαδικασία για το επαγγελματικό μου μέλλον και απέκτησα γνώσεις και δεξιότητες, που σήμερα αποτελούν ένα πολύ ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα.


Πηγές για το δικό μας «Πολυτεχνείο» Πού θα βρείτε πληροφορίες για τα γεγονότα του 1973 στην Πάτρα

Καθιστική διαμαρτηρία στη γωνία Κορίνθου και Αράτου κατά την κατάληψη του Νοέμβρη 1973. (φωτ. αρχείο Β. Ζαφειρόπουλου)

για τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 στην Πάτρα, αλλά και για το γενικότερο κλίμα της εποχής κρύβει πάντα εκπλήξεις και νέα στοιχεία. Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν σαράντα χρόνια και μπορεί να γνωρίζουμε όλοι ανθρώπους που έζησαν εκείνες τις μέρες, όμως ακόμα και σήμερα πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι παράλληλα με την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, έγιναν και στην Πάτρα ανάλογα γεγονότα, με επίκεντρο φυσικά κι εδώ τους φοιτητές, ενώ παράλληλα βρίσκονταν σε εξέλιξη αρκετές προσπάθειες αντιδικτατορικής δράσης. Διαλέξαμε φέτος αντί για μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό, γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες απ’ όσα συνέβησαν εκείνο το Νοέμβριο στην Πάτρα, να επικεντρωθούμε στις ίδιες τις πηγές της πληροφόρησης και να χαρτογραφήσουμε πού μπορεί να αντλήσει κάποιος σήμερα πληροφορίες και στοιχεία για αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο. Δικαιολογημένα θα ξεκινήσουμε από το βιβλίο του Δημήτρη Κοσμόπουλου «Δικτατορία και αντίσταση στην Πάτρα (1967 – 1974)» που εκδόθηκε το 2003 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί ακόμα το μοναδικό βιβλίο με συγκεντρωμένες μαρτυρίες, ονόματα και στοιχεία για την περίοδο της χούντας στην Πάτρα. Μέρος του βιβλίου θα βρείτε ψηφιοποιημένο στην ιστοσελίδα του «Ιστορικού Αρχείου Πανεπιστημίου Πατρών Περιόδου 1967 – 1974» (arcadia. ceid.upatras.gr/haup) εμπλουτισμένο με διορθώσεις, προσθήκες και αναδιατυπώσεις από τον καθηγητή Δημήτρη Βεργίδη. Στην ίδια ιστοσελίδα θα βρείτε επίσης και μερικά ακόμα στοιχεία (κυρίως δημοσιεύματα εφημερίδων), φανταζόμαστε όμως ότι το ίδιο το Ιστορικό Αρχείο θα έχει πολύ περισσότερα στη συλλογή του. Μιλώντας για ιστοσελίδες… Η περισσότερο συναισθηματική δουλειά έχει γίνει στην ιστοσελιδα «Σύντροφοι του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος της Πάτρας» (www.afkpatras.gr). Με την πρωτοβουλία κάποιων εκ των πρωταγωνιστών της περιόδου, η ιστοσελίδα (που πάντως δεν έχει ανανεωθεί τα τελευταία δύο χρόνια) έχει ενδιαφέρουσες αναφορές, πλούσιο

Ο MarCos κάνει τσάρκινγκ! ...και του αρέσει να θυμάται να μην ξεχνάει...

φωτογραφικό υλικό, μαρτυρίες, αλλά και προτάσεις για το πώς το αρχείο της εποχής πρέπει να μελετηθεί με επιστημονικό τρόπο. Μια εξίσου ενδιαφέρουσα καταγραφή πολλών δημοσιευμάτων, στοιχείων, αναφορών και αναδημοσιεύσεων για την περίοδο του 1973 στην Πάτρα, θα βρείτε στο δημοφιλές μπλογκ «Μανιτάρι του Βουνού» (http://manitaritoubounou.wordpress.com) με αναρτήσεις –αλλά και σχολια επισκεπτών– που έγιναν κυρίως την περίοδο 2007 – 2008. Σκόρπια στοιχεία για το αντιδικτατορικό κίνημα και τα γεγονότα του 1973 στην Πάτρα θα βρείτε επιπλέον σε δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων (ενδιαφέρουσα η δημοσίευση του «Ιού» της «Ελευθεροτυπίας» στις 19/4/2009 - θα τη βρείτε στο www.iospress.gr), καθώς και σε βιβλία όπως αυτό του Ολύμπιου Δαφέρμου «Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα 1972-1973» (εκδ. Θεμέλιο, 1992). Αφήσαμε τελευταίο τον τοπικό Τύπο, όχι για άλλο λόγο, αλλά επειδή οι επίσημες εφημερίδες καθόλη τη διάρκεια της χούντας, μόνο αξιόπιστες δεν ήταν, εξαιτίας φυσικά της λογοκρισίας. Παρ’ όλ’ αυτά, ένα ξεφύλλισμα στις εφημερίδες του 1973 και ειδικά στα φύλλα των επίμαχων ημερών, έχει πάντα τη σημασία του. Θα τις βρείτε στο χώρο του Μουσείου Τύπου της Ένωσης Συντακτών (Μαιζώνος 200, Πάτρα, τηλ. 2610310488), αλλά και στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Μουσείου (www.mouseiotipou.gr), απ’ όπου μπορείτε να κατεβάσετε κιόλας την εφημερίδα ή το δημοσίευμα της επιλογής σας. Δεν είναι μόνο ιστορικοί ή επετειακοί οι λόγοι μιας έρευνας στα στοιχεία για την περίοδο της χούντας και ειδικά του 1973 στην Πάτρα. Είναι μάλλον πολύτιμα διδακτικοί για το τι μπορεί να σημαίνει αντίσταση (η ατυχής εξέλιξη κάποιων πρωταγωνιστών της περιόδου δεν ακυρώνει τη σημασία των τότε πράξεών τους) και αίσθηση του να παλεύεις σκληρά έστω κι αν ανήκεις σε μια μικρή μειοψηφία.

Θυμάμαι… ου Την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνεί Του Ξενοφώντα Παπαευθυμίου ίνθου, στο Παράρτημα του Νοέμβριος του 1974 στην οδό Κορ Η . Πανεπιστημίου Πατρών Πάτρα, όπως και όλη η Ελλάδα γιορτάζει την πρώτη επέτειο από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τα οποία αποτέλεσαν την αρχή για την κατάρρευση της Χούντας των Συνταγματαρχών. (Αρχείο Μουσείου Τύπου Πατρών)

■ 16/11/2012

Η αναζήτηση πληροφοριών

Νοέμβρης 1973. Από την κατάληψη του Παραρτήματος. Φωτ. αρχείο Π. Εσκίογλου

τέταρτο

16 Νοέμβρη 1973. Από την κατάληψη του Παραρτήματος. Το πανό «κάτω η χούντα» το έφτιαξε ο Πέτρος Εσκίογλου (με κόκκινο χρώμα πλην της λέξης ΧΟΥΝΤΑ που ήταν με μαύρο). Φωτ. αρχείο Π. Εσκίογλου

9


ατζέντα

Επιμέλεια: Θανάσης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Μουργελάς Στείλτε μας τις εκδηλώσεις σας στο email info@tetartopress.gr

Μουσική Θάνος Ανεστόπουλος Live O Θάνος Ανεστόπουλος από τα Διάφανα Κρίνα, live στην Πάτρα. Είσοδος Ελεύθερη Παρασκευή 16/11, 21:30 Trattoria Del Popolo, Γερμανού 48 Τηλ.: 2610 279651 New Phalanx live Είσοδος ελεύθερη Παρασκευή 16/11, 21:00 Cinema Cafe, Γεροκωστοπούλου 54, Πάτρα Τόνις Σφήνος & the playmates Παρασκευή 16/11, 21:30 Πολυχώρος Πολιτεία, Ακτή Δυμαίων 84, Πάτρα Τηλ.: 2610 342200 Mr. Green & Tiny Jackal (Fullface)

«Το χώμα λερώνει»

Θάνος Ανεστόπουλος

Στo πλαίσιo της επίσκεψής του στην Ελλάδα, την Πάτρα θα επισκεφθεί ο γνωστός Αμερικανός παραγωγός, Mr Green, που έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με τεράστια ονόματα του χώρου. Μαζί του ο Tiny Jackall

(Fullface), (Μαζί με τον Gus), και ο AlexKidone. Local Heroes: West Block (Obnoksious Kas & Προφήτης) - Παρουσίαση Εp-ιστροφή Στη Δύση! & Battlecry! Open: Απρόσκλητος & Δίλιος. + Ένας Secret Guest Από Αθήνα. Εί-

σοδος: 9 Ευρώ (Κράτηση - Προπώληση), 12 (Είσοδος). Πέμπτη 22/11, 21:00 Εμπάργκο, Γεροκωστοπούλου 59, Πάτρα Γιάννη Ζουγανέλης & 15-50 Ο Πολυχώρος «Μικρός Πρίγκηπας» επέλεξε να κάνει έναρξη με το Γιάννη Ζουγανέλη ο οποίος έρχεται μαζί με τους «15-50» να δημιουργήσει μια παράσταση-πάρτυ. Η παράσταση θα παντρεύει μουσική, τραγούδι και θέατρο. Ο χώρος ξεκινάει να υποδέχεται τον κόσμο από τις 20.30 με τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται 1 δωρεάν ποτό και ελεύθερος μπουφές. Προπώληση εισιτηρίων: «Οro Antico» (Αγ. Νικολάου 21, Πάτρα) Τρίτη 20/11, 21:00 Πολυχώρος Μικρός Πρίγκηπας Ρήγα Φεραίου 148-150 & Κανάρη

τέταρτο

■ 16/11/2012

Βραδιά έντεχνου Μια βραδιά αφιερωμένη στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι με τον Πάνο Πιερράτο, (τραγούδι - κιθάρα) και το Σαράντη Πατρινά, (ακορντεάν). Eίσοδος ελεύθερη. Παρασκευή 16/11, 22:00 cafe – bar «ΠΕΤΡΙΝΟ» Π.Ε.Ο. Διακοπτό - 6973 303371

10

Θέατρο «Το χώμα λερώνει» Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα στις 21.30, Κυριακή στις 20.30. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Τσαρδάκας, Μουσική: Χρήστος Σωτηρόπουλος. Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη, Φωτισμοί: Sue Lavina, Παραγωγή: SayNoMore. Παίζουν: Κατερίνα Τασσυ, Γιώργος Μάρκου, Ηρακλής Τζαβέλλας, Ζακελίνα Κυρούση, Παλαιολόγος Χαλίδας, Δημήτρης Τζαβάρας. Εισιτήρια: 12€ (8€ μειωμένο) Μέχρι 26/11 Θέατρο act Γεροκωστοπούλου 65β, Πάτρα Τηλ: 6936 122263 2610 272037 Ελέφαντας ΕΓΩ? Το θέατρο Λιθογραφείον παρουσιάζει στην παιδική του σκηνή την παράσταση ελέφαντας ΕΓΩ; που βασίζεται σε τρία παραμύθια του γνωστού Αμερικάνου ποιητή e.e.cummings. Η παράσταση είναι ένα ταξίδι ενηλικίωσης που ξεκινάει από τη στιγμή που θ’ αντιληφθείς την ύπαρξη σου μέχρι την ουσιαστική ενηλικίωσή σου. Γνωρίζεις τον εαυτό σου και στη συνέχεια μαθαίνεις να επικοινωνείς με τους άλλους, να μοιράζεσαι, ν’ αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι. Οι τρεις ηθοποιοί χο-

ρεύουν, αφηγούνται, αλλάζουν ρόλους και με την ενεργή συμμετοχή των παιδιώνθεατών δημιουργούν μια ζωντανή παράσταση που μιλάει για την αλληλεγγύη, τη διαφορετικότητα, την αυτογνωσία, την αγάπη και τη θέληση. Διασκευή- σκηνοθεσίαχορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου Παίζουν και χορεύουν: Λάμπρος Αραπάκος, Κατερίνα Κολλυροπούλου, Δημήτρης Χουρδούμης. Κάθε Κυριακή στις 12:00 και στις 18:00. Είσοδος: 5€ Θέατρο Λιθογραφείον Μαιζώνος 172β, Πάτρα τηλ. 2610 328394 «57 ώρες» Έργο του Γερμανού συγγραφέα Τόρστεν Μπουχστάινερ Πρόκειται για αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μόσχα όταν Τσετσένοι αυτονομιστές εισέβαλαν σε κεντρικό θέατρο της πόλης όπου παιζόταν η παράσταση Νορντόστ και κράτησαν οχτακόσιους πενήντα θεατές όμηρους για πενήντα εφτά ώρες. Η απαίτησή τους ήταν η πλήρης αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία. Η ομηρία και η επιχείρηση από τη Ρωσική κυβέρνηση στοίχισε τη ζωή σε εκατόν εβδομήντα ανθρώπους. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Σκηνοθεσία:


Δημόπουλου Μέχρι 30/11 Ποικίλη Στοά Ρήγα Φεραίου 129 & Παντανάσσης, Πάτρα «retour a la raison» Ατομική εικαστική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου Μέχρι 8/12 Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα τηλ.: 2611 110069

«Στη Φάρμα των Ζώων»

«Στη Φάρμα των Ζώων» Μια συμπαραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θέατρου Πάτρας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και το ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ. Καβάλας σε διασκευή-σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη. Το έργο βασίζεται στο προτελευταίο μυθιστόρημα του George Orwell «Η Φάρμα των Ζώων», που δικαίως θεωρείται ένα από τα λογοτεχνικά έργα που έχουν επηρεάσει περισσότερο και με τρόπο καταλυτικό, τη σκέψη του δυτικού πολιτισμού του 20ού αιώνα πάνω στα πεπραγμένα των πολιτικών ανακατατάξεων που συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο. Παίζουν: Δημήτρης Παπαδάτος, Γιάννης Δενδρινός, Αναστασία Γιαννάκη, Βιβή Πέτση, Αφήγηση: Μαρία Παρασύρη, Νέστορας Κοψιδάς Τα έσοδα της παράστασης της Κυριακής 18/11 θα διατεθούν στο Σταθμό Μέριμνας Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών. Κυριακή 18 και 25/11, 11:00 Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Πάτρα

Εκθέσεις «Σπουδή για την μεθη» Έκθεση ζωγραφικης

του Σωκράτη. Μια σπουδη αυτοπροσωπογραφιας μεσα στην συγχυση του μοντερνου τροπου ζωης που προκαλει ζαλη, μεθη και αδρανεια! Μέχρι 30/11 Ηχότοπος art café Αράτου 14Α, Πάτρα τηλ. 2611 104069 Χρήστος Ρηγανάς Διονύσης Γερολυμάτος To «περί τεχνών» παρουσιάζει τους γλύπτες Χρήστο Ρηγανά και Διονύση Γερολυμάτο σε μια έκθεση γλυπτικής. Ώρες λειτουργίες: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-14:00 & 18:00-21:00 Τετάρτη, Σάββατο 10:00-14:00 Κυριακή, Δευτέρα κλειστά. Είσοδος ελεύθερη Υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση του μπάρ. Μέχρι 22/11 Κέντρο Πολιτισμού «Περί Τεχνών» Κανακάρη 65 & Αράτου, Πάτρα τηλ. 2610 625257

Έκθεση Ζωγραφικής Βασίλη Σωτηρχόπουλου Το μεγαλύτερο μέρος των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι δουλειά των τελευταίων τριών χρόνων. Θα εκτεθούν περισσότερα από 40 έργα, λάδια και ακουαρέλες. Ο Βασίλης Σωτηρχόπουλος γεννήθηκε στην Αντίς-Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου οι γονείς του δάσκαλοι στο κοινοτικό σχολείο της παροικίας, ίδρυσαν μετά ιδιωτικό σχολείο

ΣεμινάριαΣυνέδρια Εργαστήρια του RE-culture 1 Εργαστήριο Χορού: «Δρόμος – Πορεία – Διαδρομή», Τιτή Αντωνοπούλου (χορεύτρια, εκπαιδευτικός). Ηλικίες: από 15 ετών /θέσεις συμμε-

«Μη Συνταγογραφούμενα Ομοιοπαθητικά Σχήματα» Μία πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού

Έκθεση «Στη Φάρμα των Ζώων» Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας με αφορμή την παράσταση «Στη Φάρμα των Ζώων» που παίζεται αυτή τη περίοδο στη Παιδική του Σκηνή, διοργάνωσε διαγωνισμό ζωγραφικής για τη δημιουργία της αφίσας του ομώνυμου έργου. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι ζωγραφιές όλων των παιδιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Κτήριο Μπάρι, Όθωνος Αμαλίας 6, Πάτρα τηλ: 2610 623730

■ 16/11/2012

«Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» Τη μαύρη κωμωδία, των Ρήγα – Αποστόλου παρουσιάζει η θεατρική Ομάδα Πάτρας «Υποκριτές». Στην παράσταση, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Λογαράς με βοηθό τον Τζίμη Πολίτη, συμμετέχουν (με σειρά εμφάνισης): Γιάννης Πετρούτσος, Μίλτος Παπλάς, Καλλιρρόη Τσώκου, Νικολέτα Μπακοπούλου, Νάντια Κωνσταντινίδη, Ιάσονας Φωτήλας, Σταύρος Σολακάκης, Νάνσυ Κωνσταντινίδη, Μάκης Νικολόπουλος, Ελένη Καραλή – Σαρακίνη και Θάνος Τσέρης. Την προσαρμογή κειμένου και την μουσική επιμέλεια έχει κάνει ο Γιώργος Λογαράς. Η χορογραφία, κινησιολογία είναι της Βίκυ Αγόρα και χορεύουν οι: Βάσω Μακρή, Ειρήνη Νικολούλη, Ανναθάλεια Καράμπελα, Βάσω Μπακαλάρου. Κρατήσεις θέσεων γίνονται στο τηλέφωνο 6985917633. Πωλήσεις εισιτηρίων στο ταμείο του θεάτρου από τις 8.00 το απόγευμα, τις ημέρες των παραστάσεων και στο cherry’s café (πάνω μέρος πλ. Γεωργίου) κάθε ημέρα, 2-4 το μεσημέρι.

Προπώληση εισιτηρίων και μέσω διαδυκτίου από το www. ticketwest.gr Μέχρι 26/11, 21:15 Κάθε μέρα εκτός Τρίτης και Πέμπτης. Θέατρο Πολιτεία, Ακτή Δυμαίων 84, Πάτρα

Έκθεση ζωγραφικής Νίκου Τσιρώνη Η τέταρτη ατομική έκθεση του ζωγράφου έχει κυρίαρχο στοιχείο την πορεία του ανθρώπου προς την εσωτερική ολοκλήρωση του. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό κατά τις ώρες καταστημάτων. Εγκαίνια Παρασκευή 16/11, 20:30 Μέχρι 1/12 Χώρος Τέχνης «Παλίσσανδρος», Ερμού 8 και Αγίου Ανδρέου, Πάτρα

τεχόντων: 10 άτομα ανά μέρα. Σύνολο θέσεων 20. Δηλώσεις συμμετοχής: 6946 958093, 17 -18/11 (10.0013.00) Εικαστικό Εργαστήριο: «Συναρμολογώντας τις διαφορετικότητές μας», Κατερίνα Σταμίδη (εικαστικός). Ηλικίες: από 6 – 12 ετών / θέσεις συμμετεχόντων: 15 άτομα ανά μέρα. Σύνολο θέσεων 30. Δηλώσεις συμμετοχής στο: 6939 088710 ή 2610 326760, 17 -18/11 (10.0013.00) Δημιουργία Street Art: «Όταν το εφήμερο δημιουργεί εφήμερο V», Παναγιώτης Φερεντίνος, Δημιουργία έργου σε εξωτερικό σημείο της πόλης. Σάββατο 17/11 Δημιουργία Street Art: «Όταν το εφήμερο δημιουργεί εφήμερο VI». Δημιουργία έργου σε εξωτερικό σημείο της πόλης. Παναγιώτης Φερεντίνος (εικαστικός) μαζί με waks, slipy, poiz, jimmy retard. Κυριακή 18/11 Αγορα Αργύρη Αγ. Ανδρέου 12, Πάτρα Τηλ.: 2610 461740

τέταρτο

Μαρία Καλλιαμβάκου, Δραματουργία: Έλενα Αλεξανδράκη. Παίζουν: Ιωάννα Κανελλοπούλου, Τζούλια Ροδοπούλου, Μαρία Καλλιαμβάκου Είσοδος: 8€ Δευτέρα & Τρίτη 21:30 (έως 18/12) Θέατρο Λιθογραφείον, Πάνω Χώρος Μαιζώνος 172β, Πάτρα τηλ. 2610 328394

Παρουσίαση χειροποίητων κοσμημάτων Οι δημιουργοί Maria G., KosmimART και Voodoo Dolly Crafts παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους. Μας περιμένουν καθημερινά από τις 17:30 Εγκαίνια Παρασκευή 16/11, 20:00 Μέχρι 25/11 «Ηχότοπος» Art Cafe Αράτου 14Α,Πάτρα

εκεί. Από το 1936 είναι πια Πατρινός. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1960 ως εκπαιδευτικός - φιλόλογος συμμετείχε στα Εκπαιδευτήρια Σωτηρχοπούλου και από το 1968 διευθύνει τα ομώνυμα εκπαιδευτήρια. Μέχρι 5/12 Πολύεδρο Γράμματα Τέχνες Κανακάρη 147,Πατρα Τηλ. 2610 277342

Έκθεση φωτογραφίας Σωτήρη

11


στολίδια με την τεχνική decoupage. Τρίτη 20/11, 17:00 20:00 Παρασκευή 23/11, 17:00 - 20:00 Τηλ. 6942 567200

Άλλες εκδηλώσεις Συλλόγου Αχαΐας και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αχαϊας & Νήσων (ΣΥ. ΦΑΝ.ΣΠΕ) λαμβάνει χώρα με τη πρόσκληση τριών ομιλητών προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη του για τα Μη Συνταγογραφούμενα Ομοιοπαθητικά Σχήματα. Τα θέματα της διάλεξης είναι: «Η θεωρητική βάση και η επιστημονική τεκμηρίωση των ομοιοπαθητικών φαρμακευτικών σχημάτων» με ομιλήτρια την ιατρό κα Κυριακοπούλου Ελένη. «Μία αποδοτική επιστημονική λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στα χέρια του φαρμακοποιού» με ομιλητή το φαρμακοποιό κ. Παπαδόπουλο Ιωάννη. «Μία επαγγελματική δρα-

στηριότητα που θα παραμείνει πάντοτε στη δικαιοδοσία του φαρμακοποιού, ανεξάρτητα από τις δραματικές ή μη εξελίξεις στο φαρμακευτικό χώρο» με ομιλητή το φαρμακοποιό κ. Φράγκο Τάκη. Τετάρτη 21/11,19:00 Γραφεία Φαρμακευτικού Συλλόγου Φιλοποίμενος 36-42, Πάτρα Χριστουγεννιάτικες κατασκευές Ο καλλιτεχνικός σύλλογος Patra stARTs CRAFTing με τη ζωγράφο Αναστασία Κασιάδη διοργανώνει 2 μονοήμερα σεμινάρια χριστουγεννιάτικων κατασκευών. Κατασκευή στολιδιών για το δέντρο από πηλό, γύψο, ξύλο, ύφασμα και τσόχα, ανακυκλώσιμα υλικά και

Encardia, Η πέτρα που χορεύει Το Βήμα Λόγου Επικοινωνίας Πολιτισμού παρουσιάζει την ταινία ντοκιμαντέρ «Encardia, Η πέτρα που χορεύει» με θέμα την ξεχασμένη διάλεκτο, μουσική, χορό που κάποτε έδινε ζωή και δύναμη στη φτωχή και ταλαιπωρημένη Νότια Ιταλία. Οι Εncardia ταξιδεύουν, από το 2010, με σύμμαχο την όμορφη και παράξενη αυτή διάλεκτο που μένει στα τραγούδια και στις ψυχές των ανθρώπων. Το συγκρότημα των encardia είναι: - Κώστας Κωνσταντάτος: κρουστά, μαντολίνο, βιολί, τραγούδι - Βαγγέλης Παπαγε-

ωργίου: ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι - Μιχάλης Κονταξάκης: κιθάρα, τραγούδι - Αναστασία Δουλφή: τραγούδι, καστανιέτες - Ναταλία Κοτσάνη: τραγούδι, κιθάρα - Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσο, τραγούδι - Κωνσταντίνα Καλκάνη: χορός - Γιάννα Χαμαλέλη: χορός 16 – 17/11, 21:30 Είσοδος: 6 ευρώ Ιντεάλ Αγίου Νικολάου 4, Πάτρα Βραδιά αφήγησης «Να βλέπεις με τ’ αυτιά» Μια βραδιά αφήγησης για την παρέα του «Κοινοτικόν». Ιστορίες και παραμύθια της προφορικής παράδοσης από διάφορους τόπους και χρόνους, με ένα αόριστο νήμα σοφίας να τις διατρέχει, πηγαίνοντας τον καθένα όπου αυτός διαλέξει. Αφηγούνται η Άρτεμις Θεολόγη και η Άσπα Παπαδοπούλου και συνοδεύουν μουσικά η Εύη Αργυροπούλου κι ο Χρήστος. Είσοδος ελεύθερη Κυριακή 18/11, 19:30 Στέκι «Κοινοτικόν», Ηφαίστου 50, Πάτρα Bazaar Αγοράστε ή πουλήστε αντίκες, βιβλία, κοσμήματα, χειροποίητα έργα τέχνης. 17 - 18/11 Ντιβάνι Πολυχώρος, Πολυδεύκη 1, Ροϊτικα Τηλ.: 2610 671192 Ραδιομαραθώνιος 2012 Κυριακή 18/11, 21:00 Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», Πλατεία Γεωργίου 17, Πάτρα Τηλ.: 2610 221200

■ 16/11/2012

Ν.Ο.Πατρών - Ν.Ο. Χίου Η αναμέτρηση του Ν.Ο.Πατρών με το Ν.Ο. Χίου για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος Α1 πόλο των Ανδρών. Σάββατο 17/11, 15:00 Εθνικό κολυμβητήριο «Αντώνης Πεπανός» 

τέταρτο

Αθλητισμός

Απόλλων Πατρών Άρης

12

Ημερίδα για τους Επαγγελματίες του Διαδικτύου Την ημερίδα με τίτλο «Επαγγελματίες του Διαδικτύου: Από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας» διοργανώνει σήμερα Παρασκευή από 10.30 – 14.00 το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (ΕΕΥΕΜ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τριών Ναυάρχων 40). Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι: - Αχιλλέας Καμέας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΑΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος έργου ProInterNet - Νίκος Λαμπρογεώργος, Account Manager, Τμήμα Πωλήσεων Δημοσίου Tομέα, Cisco Hellas - Λουκάς Ζαχείλας, Cedefop, Ανώτερος εμπειρογνώμων, σε θέματα προσόντων και μαθησιακών αποτελεσμάτων - Γιάννης Καπουτσής, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστοποίησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET) - Παντελής Ζησιμόπουλος, Education Specialist, Microsoft Hellas - Νεκτάριος Συλλιγκαρδάκης, Team Leader @ Eresus Team Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το Παρατηρητήριο Διαδικτυακών Επαγγελμάτων (http://e-jobs-observatory.eu). Μετά το τέλος της ημερίδας, στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Η «Φλόγα» γιορτάζει τα 30 χρόνια της Eκδηλώσεις εορτασμού για τα 30 χρόνια, έχει ετοιμάσει στην Πάτρα ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα»: Σάββατο 17/11: Δρώμενα με τη συμμετοχή σχολείων της Πάτρας και της Μπαντίνας του Δήμου στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου (10:00 – 13:00) και ενημερωτική εκδήλωση στην Αγορά Αργύρη με θέμα: «Η Αγάπη κρατά 30 χρόνια τη «Φλόγα» της Ελπίδας αναμμένη για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο» (18:30) Δευτέρα 19/11, 21:00: Στο Δημοτικό Θέατρο συναυλία από το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Αντηχώ» του συλλόγου «Α.Σ.Τ.Ο. Επικοινωνούμε» και την ορχήστρα νυκτών εγχόρδων της Πατραϊκής Μαντολινάτας για την ενίσχυση της «Φλόγας». Αγώνας για την Α1 Μπάσκετ Ανδρών 19/11, 19:00 Κλειστό Απόλλωνα Πατρών, Περιβόλα Παναχαϊκή – Πανσερραϊκός Αγώνας στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Football League. Κυριακή 18/11, 15:00 Γήπεδο Παναχαϊκής

Εuro Champion Belt Fight- Νight Patras Διεθνείς Αγώνες Κick boxing και Μixed Martial Arts Είσοδος 10 Ευρώ Κυριακή 18/11, 18:00 Κλειστό Απόλλωνα Πατρών, Περιβόλα


σινεμά

STER CINEMAS VESOMARE

Ακτή Δυμαίων 17, Πάτρα. Τηλ. κρατήσεων από σταθερό: 8018017837 και από κινητό: 210 8092690 www.stercinemas.gr Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής Πρωταγωνιστούν: Σεμπάστιαν Κοχ, Κατρίν Ντενέβ, Τζον Κλιζ, Γιάννης Βούρος, Λάκης Λαζόπουλος, Ακης Σακελλαρίου Κατηγορία: Ιστορική Αίθουσα 1: Σαβ - Κυρ: 13:40, 15:50, 18:00, 20:10, Παρ & Τρ - Τετ: 18:00, 20:10, Δευ: 23:50 Αίθουσα 3: Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 23:50

ΛΥΚΟΦΩΣ Η ΧΑΡΑΥΓΗ ΜΕΡΟΣ 2ο Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Κρίστεν Στιούαρτ, Τέιλορ Λότνερ Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας Αίθουσα 1: Δευ: 21:30 Αίθουσα 3: Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 21:30 Αίθουσα 4: Παρ - Σαβ: 17:00, 19:30, 22:00, 00:30, Κυρ - Τετ: 17:00, 19:30, 22:00 Αίθουσα 5: Σαβ - Κυρ: 13:30, 16:00, 18:30, 21:00, 23:30, Παρ & Δευ - Τετ: 16:00, 18:30, 21:00, 23:30 Αίθουσα 6: Παρ - Τετ: 20:00, 23:00 ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ 3: ΟΙ ΦΥΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ GR  (ΜΕΤΑΓ/NO) Σκηνοθεσια: Τομ ΜακΓκαρθ, Έρικ Ντάρνελ,

Κόνραντ Βέρνον Ακούγονται οι φωνές των: Σπύρου Ζουπάνου, Γεράσιμου Γενατά, Πέτρου Δαμούλη, Κατερίνα Γκιργκίς, Θάνου Καλλίρη Κατηγορία: Αnimation Αίθουσα 2: Σαβ - Κυρ: 14:20, 16:20, Παρ & Δευ - Τετ: 16:20 BARBIE AND THE POPSTAR (ΜΕΤΑΓ/ΝΟ) Αίθουσα 4: Σαβ - Κυρ: 13:00, 15:00 ΑΣΤΕΡΙΞ & ΟΒΕΛΙΞ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Σκηνοθεσια: Λορεν Τιράρ Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντενεβ, Ζεραρ Ντεπαρντιε, Εντουαρ Μπαερ, Φαμπρις Λουκινι Κατηγορια: Κωμικη περιπετεια Αίθουσα 6: Σαβ - Κυρ: 13:10, 15:30, 17:50, Παρ & Δευ - Τετ: 17:50 BRAVE GR (ΜΕΤΑΓ/ΝΟ) Σκηνοθεσία: Mark Andrews, Brenda Chapman Ακούγονται οι φωνές των: Ιωάννας Πηλιχού, Σάκη Μπουλά, Ελένης Τσαλιγοπούλου, Χριστίνας Βαρζοπούλου, Κώστα Μπακάλη, Τηλέμαχου Κρεβάϊκα Κατηγορία: Αnimation Αίθουσα 7: Σαβ - Κυρ: 13:45, 15:45, 17:45, Παρ & Δευ - Τετ: 17:45 J.A.C.E. Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης Πρωταγωνιστούν: Alban Ukaj, Στεφανία Γουλιώτη, Αργύρης Ξάφης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μηνάς Χατζησάββας, Κόρα Καρβούνη, Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννης Τσορτέκης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Μπερικόπουλος, Diogo Infante, Franco Trevisi Κατηγορία: Κοινωνική

Αίθουσα 8: Σαβ - Κυρ: 14:40, 17:30, 22:30, Παρ & Δευ - Τετ: 17:30, 22:30 ΑΓΑΠΗ Σκηνοθεσια: Μίκαελ Χάνεκε Αλεξάντρ Ταρό Κατηγορία: Αισθηματικη Αίθουσα 8: Παρ - Τετ: 20:15 ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ Προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν Ηθοποιοί: Ζαν-Πιερ Νταρουσέν, Αριάν Ασκαρίντ, Ζεράρ Μεϊλάν Αίθουσα 3: Δευ: 20:30, 22:30

ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ

Μαιζώνος 172Β, Πάτρα Τηλ. 2610328394 Σειρά προβολών: I wanna be your doc ΔΩΡΗΤΗΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ Σκηνοθεσία: Jerry Rothwell Προβάλλεται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και τα Grierson Awards Τετ: 21:00

Α.Σ.Τ.Ο. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ Βαλτετσίου 3, Πάτρα

12 / 12 RAZGNEVANNYH MUZHCHIN Ρωσία, 2007, 153’ Σκηνοθεσία: Nikita Mikhalkov Πρωταγωνιστούν: Sergei Makovetsky, Nikita Mikhalkov Κυρ: 19:45

■ 16/11/2012

ΤΙΝΚΕΡΜΠΕΛ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΕΡΑΪΔΟΦΤΕΡΩΝ (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) Σκηνοθεσία: Πέγκυ Χολμς Ακούγονται οι φωνές των: Αφροδίτης Αντωνάκη, Αλεξάνδρας Λέρτα, Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, Ιωάννας Πηλιχού, Κατερίνας Τσάβαλου, Φαίης Ζαφειράκου, Λίνας Σακκά, Γιούλικας Σκαφιδά, Στέλιου Ψαρουδάκη, Στεφανίας Φιλιάδη, Σύλβιας Δελικούρα, Πέτρου Σπυρόπουλου, Γιάννη Στεφόπουλου, Νατάσας Ασίκη, Βασιλικής Δήμου, Αφροδίτης Σημίτη Αίθουσα 1: Δευ: 17:20, 19:20 Αίθουσα 3: Σαβ - Κυρ: 13:20, 15:20, 17:20, 19:20, Παρ & Τρ - Τετ: 17:20, 19:20

J.A.C.E.

τέταρτο

SKYFALL Σκηνοθεσία: Σαμ Μέντες Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Κρεγκ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Ραλφ Φάινς, Μπερενίς Μαρλόχ, Τζούντυ Ντεντς, Αλμπερτ Φίνεϋ Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 1: Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 22:15 Αίθουσα 2: Παρ - Σαβ: 18:15, 21:15, 00:15, Κυρ Τετ: 18:15, 21:15 Αίθουσα 7: Παρ - Τετ: 19:45, 22:45

13


έξοδος

Άρωμα πόλης Για άλλους και μια γραμμή. Το «2». Για πολλούς ένας αριθμός. από τις δώδεκα, αν δεν κάνω Μια γραμμή αστικής συγκοινωνίας όχι, δεν είναι μια απλή γραμλάθος, που διαθέτει η Πάτρα. Αλλά ία, βαμμένα μπλε και λευμή. Είναι ένας στόλος από μικρά πλο χιπέλαγος» αυτής της πόλης. κό, που διασχίζουν κάθε μέρα το «αρ ιστικά λεωφορεία, σαν κι αυτά Άλλες φορές μου μοιάζουν με τουρ ϊκές πόλεις. Δεν είναι διπλά, που βλέπουμε στις μεγάλες Ευρωπα πολλές γλώσσες, δεν διασε ση ούτε έχουν ταυτόχρονη μετάφρα και που, ελεγκτή. ιά αρα και θέτουν ξεναγό. Μόνο οδηγό ταξιούχοι, νοικοκυρές, βιαΕπιβάτες, φοιτητές, εργαζόμενοι, συν εις του. Χάρτινα εισιτήστάσ στις στικοί ή όχι, ανεβοκατεβαίνουν ματα. Ζωντανά στοιχεία ανρια με διαφορετικά και ζωηρά χρώ οι και γειτονιές σε μια διαθρωπογεωγραφίας, στάσεις, άνθρωπ σεισμικό ρήγμα και την ορδρομή που τέμνει την Πάτρα σαν ένα , σε ένα αυστηρά τυποποιγώνει σχολαστικά χωρίς παρεκκλίσεις σε κάθε στροφή του οδηημένο ταξίδι, υπολογισμένο με ακρίβεια . ονιά γού, σε κάθε πλατεία, σε κάθε γειτ μια αυθεντική ξενάγηση ενός Σαν σε πολιτισμικό οδοιπορικό, σαν άζει το καθημερινό βιβλίο της τόπου από ντόπιο, ανοίγει και διαβ γειτονιές, λαϊκές συνοικίες, χες πόλης περνώντας μέσα από ήσυ , ξυστά από τα Ψηλαλώνια από το Ψαροφάι και τα Προσφυγικά υ και την διασχίζει ολόκληφτάνει στην αρχή σχεδόν της Κορίνθο για να φτάσει στο τέρμα. Και ρη κόντρα στην κίνηση του κέντρου ο, ανηφορικό ταξίδι της επιαπό εκεί να ξεκινήσει πάλι το ανάποδ διαδρομές. Κάθε μέρα… στροφής του μέχρι το ΤΕΙ. Αστικές Του Γιάννη Ευαγγέλου yiannis_evagelou@yahoo.gr

■ 16/11/2012

τέταρτο

ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

24ΩΡΟ

...για γλυκό ή παγωτό

Απολαύστε όποια γεύση σας ταιριάζει, φυσική, φράουλα, σοκολάτα ή μάνγκο και νιώστε τη μοναδικά πλούσια γεύση του. Παγωμένο γιαούρτι, λαχταριστό και υγιεινό που ταιριάζει σε μικρούς και μεγάλους. Ρήγα Φεραίου 114, Πάτρα

35 χρόνια στο χώρο της ζαχαροπλαστικής στην Πάτρα, σταθεροί στην ποιότητα με παραδοσιακά γλυκά και καινούργιες γεύσεις. Μαιζώνος 124, 2610 323230 Σώμερσετ 80, Ρίο, 2610 991980

Βόλτα στον κόσμο του καφέ με Single blend coffees. Καφές από μια συγκεκριμένη φάρμα, από έναν μεμονωμένο παραγωγό, που φημίζεται για την αξία και την ανώτερη ποιότητα. Μοναδικά χαρακτηριστικά σε ένα φλυτζάνι! Ακτή Δυμαίων 132, 2610 526215 Ακρωτηρίου 228, 2610 311330

Μετά από 100 χρόνια παράδοσης στην αρτοποιία και μπαίνοντας στην τέταρτη γενιά προσθέσαμε στα προϊόντα μας και μια μεγάλη γκάμα ιδιαίτερων γλυκών. Εργαστήριο: Γλαύκου 105, 2610 338182 Μαιζώνος 98, 2610 273561 Κολοκοτρώνη 26, 2610 620206 Ελλ. Στρατιώτου 23, 2610 426709

Το καφέ ζαχαροπλαστείο Μουσελίν σας βάζει σε γλυκούς πειρασμούς και διλήματα μεταξύ κρουασάν σοκολάτας, σαλάμι, πορτοκαλόπιτας, βελούδινου παγωτού και πολλών άλλων γευστικών απολαύσεων. Happy Hour 8:00 - 11:00 και 15:00 - 19:00. Αγίου Ανδρέου 42 & Όθωνος Αμαλίας 45, 2610 620004 Γεωργίου Ολυμπίου 81, 2610 336226

Καφές, ψωμί, γλυκό, σνάκς κ.ά. όλο το 24ωρο. 20 χρόνια συνεχούς ποιότητας και καταξίωσης από το πατρινό κοινό είναι η ταυτότητα της «Φαρίνα» που είναι γνωστή και έξω από τα σύνορα της Πάτρας. Ν.Ε.Ο. Πατρών - Αθηνών 174 Ν.Ε.Ο. Πατρών - Αθηνών 78 Νέος Λιμένας Πατρών

...για κάτι στο χέρι

...για καφέ ή ποτό

Οι Νassia & the VIPerformers

κάθε Σαββατόβραδο (από τις 10.30 μ.μ.) βρίσκονται στο Teatro Veso Mare για μεγάλα μουσικά ταξίδια σε jazz, latin, soul, pop & disco ήχους, με ελεύθερη μάλιστα είσοδο! «Πλοηγοί» στο μουσικό ταξίδι σε όμορφες γωνιές του κόσμου, οι εξαιρετικοί μουσικοί της μπάντας, η Νάσια Παπαγιαννάκη (τραγούδι), η Έλενα Φέντκο (πιάνο) ο Χάρης Πεγιάζης (κοντραμπάσο & ηλεκτρική κιθάρα) και ο Πέτρος Κολοτούρος (κρουστά).  Τo ρεπερτόριο όσο γεμάτο χρειάζεται για να υπόσχεται μια απολαυστική μουσική βραδια: Edith Piaf, Nina Simone, P. Desmond, Buena Vista Social Club, Manu Chao, μιούζικαλ των 60’s, 70s & 80s, ABBA και Bee Gees, αλλά και οι επιτυχίες των Amparanoia, Zaz, Imany, Adele.

14

DELIVERY

Βάλτε το φρέσκο ψωμί στο στόμα σας και απολαύστε τη γέμιση του τραγανού σάντουιτς που εσείς έχετε επιλέξει... η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό; Μα φυσικά EVEREST! Και για τις κρύες νύχτες του χειμώνα απολαύστε την γλυκιά ή αλμυρή κρέπα EVEREST. Αγίου Νικολάου 16 Ν.Ε.Ο. Πατρών - Αθηνών 158

Είναι η αλυσίδα που έκανε το πρωτοπόρο βήμα, συνδυάζοντας το παραδοσιακό καφεκοπτείο με υπηρεσίες COFFEE TO GO. Ο καταναλωτής βρίσκει στα Coffee Island πολύ καλής ποιότητας προϊόντα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Αγυϊά: Αγίου Κωνσταντίνου 15 Ρίον: Αθηνών 1 Ρήγα Φεραίου 98 Έλληνος Στρατιώτου & 5 Πηγαδίων 35


έξοδος

Σημείο αναφοράς για τη

ν Πάτρα, ο «Σταθμός» στα δεκαπέντ ε χρόνια της λειτουργίας του έχει συνδεθεί με υπηρεσίες υψηλο ύ επιπέδου και διαρκείς αλλαγές με τις οποίες προσπαθούσε να βρίσκεται πάντα ένα βήμ α μπροστά. Η παράδοση των αλλαγώ ν συνεχίζεται και τη φε τινή περίοδο τόσο στο χώρο, όσο και στο μενού... Έτσι στην πλευρά του «Στ αθμού» που βλέπει προ ς τον πολυσύχναστο προαστιακό δημ ιουργήθηκε μια βιτρίνα, στην οποία προβάλλονται προϊόντα τοπ ικών επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν οι χιλιάδ ες επιβάτες του προαστια κού το δυναμικό κομμάτι της τοπικής αγοράς. Όσο για το μενού, η πα ραδοσιακά καλή σχέση ποιότητας και τιμής έγινε… ακόμα καλ ύτερη, και με ακόμα περ ισσότερες επιλογές στο φαγητό. Υπέροχ ες σαλάτες, κοτόπουλο σούβλας, νέα πιάτα ζυμαρικών, χορτασ τικά χάμπουργκερ και κλα μπ σάντουιτς και αρκετές ακόμα εκπλήξ εις έχουν προστεθεί δίπ λα στις κλασικές μοναδικές ποικιλίες . Από αυτή την περίοδο μάλιστα, όλες οι επιλογ ές διατίθενται πλέον και κατόπιν παραγ γελίας (τηλ. 26106225 50) για το σπίτι ή τη δουλειά. Είναι όμως βέβαιο ότι το περιβάλλον του «Σταθμού », με δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ και με τη δυνατότητα πα ρακολούθησης όλων των αθλητικών γεγ ονότων, θα παραμένει για τους περισσότερους η πρώτη επιλογ ή.

Απολαύστε τον πρωινό σας καφέ σε τιμή Happy Hour, κάθε μέρα 08:00 14:00. Δείτε την αγαπημένη σας ομάδα σε projector. Wi Fi - δωρεάν επιτραπέζια παιχνίδια - τουρνουά με πολλά δώρα. Αράτου 9 (πλ. Όλγας), 2610 225680

Στους πονηρούς καιρούς, ίσως ο πιο τίμιος χώρος για καφέ-ποτό, με πάνω από 100 τίτλους επιτραπέζιων παιχνίδιών, WiFi και Sports TV. Τριών Ναυάρχων 42, 2610 332323

ΟΛΥΜΠΙΑ

Ο πεζόδρομος ακούει δυνατά μουσική! Η διακόσμηση σε ταξιδεύει στην Αμερική και οι μουσικές σ’ όλο τον κόσμο. Πέρνα από κει ακόμα και χωρίς πρόγραμμα. Κάποιο πάρτυ μπορεί να σε περιμένει! Ρήγα Φεραίου 93-97, 2610 622764

Πρωινό από τις 6:00 με καφέ, φυσικό χυμό και σφολιατοειδή σε μιά ιδιαίτερα πολύχρωμη αυλή, λίγα μόλις μέτρα από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Ρίου. Η ημέρα συνεχίζει με μπύρα ή ούζο συνοδευόμενα από snack, μεζέ και ποικιλία ως αργά το βράδυ, βλέποντας αγώνες σε Nova ή Conn-x tv. Σώμερσετ 93, Ρίο, 2610 995096

Αγαπημένο στέκι για καφέ, γλυκό και μεζέ από το 1923. Στο κέντρο της Τριών Ναυάρχων, με φανατικούς θαμώνες που μπορεί να πάνε πολλές φορές την ίδια μέρα και συχνά με βραδιές ζωντανής μουσικής. Τριών Ναυάρχων 47, 2610 325520

Art café & objects

Ο χώρος ζεστός, φιλοξενεί εκδηλώσεις κάθε εβδοµάδα. Live σχήµατα και καλλιτέχνες ή DJ, που παίζουν έντεχνο ελληνικό και ξένο, τζαζ ή φλαµένγκο, θα είναι και φέτος οι επιλογές του χώρου. Ρ. Φεραίου 145, 2610 000579

ΟΥΛΑΛΟΥΜ

Απολαύστε τον καφέ και την μπύρα σας με την καλύτερη rock μουσική της πόλης. Δείτε την αγαπημένη σας ομάδα στη Nova, χρησιμοποιείστε το WiFi, παίξτε δωρεάν παιχνίδια με την παρέα σας και ενημερωθείτε από τις εφημερίδες και τα επιστημονικά περιοδικά που φέρνουμε κάθε μήνα. Γεροκωστοπούλου 56 & Ηφαίστου 2611 104103, 6945 549666

Cocktail Bar στη Μαρίνα Πάτρας. Με χαλαρή διάθεση, ιδιαίτερη μουσική και υπέροχη θέα από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Ηρώων Πολυτεχνείου & Κύπρου 2, 2610 434100

■ 16/11/2012

Αφεθείτε σε ενα εικαστικό ταξίδι στο κέντρο της πόλης. Η μουσική και οι εκθέσεις φιλοξενούνται σε ενα ζεστό νεοκλασικό κτίριο όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ η το ποτό σας. Λίγα βήματα πάνω απο την πλατεία Όλγας. Αράτου 14Α, 2611 104069

Η Βάσω, ο Τάκης, ο Νίκος, ο Χρήστος, ο Χρηστάκης, ο Αλέξανδρος, o Αντρέας και ο Δημήτρης είναι η ψυχή, και η άριστη εξυπηρέτησή του. Και φέτος το χειμώνα η ζεστή αγκαλιά του LIBIDO θα είναι ανοιχτή με μικρές ευχάριστες εκπλήξεις... Ακτή Δυμαίων 17, Veso Mare, 2610 341807

Άποψη, γνώμη, συζητήσεις, αναλύσεις. Δρώμενα πολιτικά, φίλοι κι αδελφοί. Μουσικά ταξίδια από Pink Floyd μέχρι Αγγελάκα και από Thievery Corporation μέχρι Πανούση. Υψηλών Αλωνίων 19

τέταρτο

Γούναρη 63 Σμύρνης 98 Ακρωτηρίου 162 Δεμένικα: Ακρωτηρίου 375 Κορίνθου & Δ. Μάξιμου 22 ΝΕΟ Πατρών - Αθηνών 182 Κορίνθου 101 (Κιλκίς) Πατρών Κλάους 45 Όθωνος Αμαλίας & Φράττι Ζαρουχλέϊκα: Ανθείας 232 & Ζαφειροπούλου

15


έξοδος

...για καφέ ή ποτό

Ο πολυχώρος του «περί τεχνών», στο γνωστό κτήριο της γωνίας Κανακάρη και Αράτου, άλλαξε ριζικά εμφάνιση, δημιουργώντας ένα art-cafe για να απολαμβάνετε τον καφέ ή το ποτό σας συνομιλώντας με βιβλία, εικαστικές εκθέσεις και χειροποίητες δημιουργίες. Γκαλερί - Εκδόσεις - Πολιτιστικά δρώμενα Κανακάρη 65 & Αράτου, Πάτρα 2610 625257

SI DOUX

Το ιδανικό μέρος για να ακούσει κανείς καλή jazz και rock μουσική, συζητώντας με φίλους, πίνοντας καφέ και απολαμβάνοντας μια βάφλα σοκολάτα-πορτοκάλι. 7-10 το πρωί κοστίζει λιγότερο. Πατρέως 13-15

Η πλατεία Γεωργίου αλλάζει πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας… Την καλύτερη θέα την έχεις σταθερά από το Zizu. Με καλό καφέ και πολλές επιλογές στην μπάρα. Μαιζώνος 121, 2610 223504

και φέρνει στο τραπέζι, αλλά και στην μπάρα, φρεσκομαγειρεμένους μεζέδες αλλά και ψητά στη σχάρα, για να συνοδεύουν το τσίπουρα, το κρασί ή την μπύρα. Την ίδια ώρα, ένα μουσικό σχήμα κρατάει το ρυθμό. Ραδινού 6, Πάτρα, 2610 620179

Απολαύστε τις καλύτερες πίτσες και μακαρονάδες, ολόφρεσκες σαλάτες, ζουμερά μπιφτέκια και το πιο τρυφερό κοτόπουλο. Πάντα με τα πιο ολόφρεσκα και αγνά υλικά. Όλες οι πίτσες 6,5 € (κανονικό μέγεθος) και όλες οι μακαρονάδες 5 € για delivery και take away. Πάτρα: Αρχ. Ιεροθέου 89 2610 333322, What's up 6971 666693 Αίγιο: Μελετοπούλων 30-36 26910 29529, What's up 6978 720055 www.ciaopizza.gr

■ 16/11/2012

τέταρτο

Γνωστό στους καλοφαγάδες για χρόνια. Ξανασυστήνεται ως «Μεζέ-Bar»

16

Το γνωστό Jam Session

ΔΙΕΘΝΕΣ

Φρεσκομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό με βάση τη μεσογειακή κουζίνα για υγεία και ευεξία. Καθημερινές επιλογές από κυρίως πιάτα, λαδερά, σούπες, σαλάτες, πίτες, όσπρια, ψάρια, θαλασσινά και ψητά σχάρας. Κωνσταντινουπόλεως 28, 2610 432029 (delivery 12:00 - 19:00) Αλοννήσου 81 & Μεγ. Αλεξάνδρου, 2610 311132 (delivery 12:00 - 23:00)

Κλασικό στέκι από το 1998, για καφέ, φαγητό και παιχνίδια, ζεστά και οικονομικά όπως πάντα! Τώρα, λαχταριστά πιάτα με delivery στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Όλγας, σε τιμές ίδιες όπως και εντός καταστήματος. Αράτου 17-19 2610 622905 What's Up: 6984 864340 Wind-Q: 6993 572281

GOLDEN DRAGON

ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ

...για φαγητό

ΑΠΕΡΡΙΤΟ

της Πάτρας επιστρέφει δριμ ύτερο! Mετά από ένα χρόνο ενεργής δράσης οι «Jazz Do It» (Γιάννης Πούπουλης - κιθάρα, Σπήλιος Καστάνης - κοντραμπάσο, Σωτήρης Ντούβας - ντραμς) φιλοξενούνται και φέτος από το Cinema Cafe (Γεροκωστο πούλου 54) κάθε Τετάρτη στις 8:30 μ.μ.. Κιθαρίστες, ντράμερς, μπασίστες, τραγουδίστριες, σαξοφωνίστες, τρομ πετίστες, χορευτές, ποιητές και κάθ ε είδους άνθρωπος με αυτοσχεδια στικές διαθέσεις μπορεί να συμμετέχει δημιουργικά και συλλογικά και να εκφραστεί όπως αυτός θέλει χωρίς απα ραίτητα αυτό να είναι και καλό!

Εδώ και 25 χρόνια είναι στο σήμα κατατεθέν της κινέζικης κουζίνας στην πόλη, με δύο ξεχωριστούς χώρους, ένα στο κέντρο της Πατρας και ένα στο Ρίο. Ελευθερίας 10, Ρίο, 2610 993077 Αλ. Υψηλάντου 162, 2610 226226

Χώρος ζεστός και πιάτα αγαπημένα από το 1997. Για παρέα μεγάλη αλλά και για πιο ιδιαίτερες στιγμές, ο Επιούσιος είναι πάντα μια σταθερή επιλογή. Ιδανικός και για τραπέζι γάμου και βάφτισης. Ψηλά στην Τριών Ναυάρχων. Σαχτούρη 77 & Ι. Βλάχου 2610 346205

Ψητοπωλείο στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Ανοιχτά από το μεσημέρι ως τις 2:00 το βράδυ με ψητά σούβλας, ποικιλίες κρεατικών, λαχταριστά σουβλάκια κ.ά. Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας 7,

2610 434449 what’ s up 6971 656646 cu 6945 010870 wind 6930 402004

Hot dog από 0,80 €, burger, club sandwich, σαλάτες, ποικιλίες κ.ά. Αγίας Σοφίας 28, 2613 013353 What’ up 6985 981174

Από τις 9:00 το πρωί ως τις 3:00 τα ξημερώματα μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα ή το μπάνιο σας με καφέ ή ποικιλία καθώς και να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά πιάτα του εστιατορίου του. Παραλία Αραχωβιτίκων, 2610 932172


έξοδος

Μπορεί να το έχετε ακούσει,

αλλά σίγουρα πρέπει να το δοκιμάσετε για να καταλάβετε τι ενοούμε όταν λέμε γρήγορο φαγητό, μαγειρεμένο με μια διαφορετική ματιά. Τα burger στο «πιπέρι» (Γερμανού 73 & Λόντου) σίγουρα θα σας εκπλήξουν ευχάριστα με το εξαιρετικό χειροποίητο μπιφτέκι και το πολύ ξεχωριστό ψωμί τους. Οι επιλογές σας όμως δεν τελειώνουν εκεί. Κρέπες, μακαρονάδες, σάντουιτς, ψητά και σαλάτες σε όσους συνδυασμούς μπορείτε να σκεφτείτε. Και μην ξεχνάτε τα κρεπάκια σοκολάτας που παίρνετε δώρο σε κάθε παραγγελία (τηλ.: 2614 001024).

Η γεύση που ζητάς στην τιμή που θες. Λαχταριστό σάντουιτς, πίτα και σουβλάκι, ελληνικό club sandwich, σαλάτα και χάμπουργκερ, χορταστική ποικιλία. Στο κατάστημα ή με delivery. Αγ. Ανδρέου 128 & Γούναρη, 2610 317400 Burger, μακαρονάδες, κρέπες και ότι άλλο σκέφτεστε σε γρήγορο φαγητό μαγειρεμένα με προσεγμένα υλικά και με

Από το 1987 σας προσφέρει φρέσκα ψητά στα κάρβουνα, λαχταριστό και μυρωδάτο γύρο, χειροποίητα σουβλάκια και όλα τα σουβλιστά! Στη σάλα ή με delivery από τις 1:00 μ.μ έως και τις 1:00 π.μ. Κολοκοτρώνη 16, 2610 274048, 2610 362500, what's up 6976 841861 CU 6947 462001

Ποικιλία 2 ατόμων & 2 μπύρες (ποτήρι) = 12,50€

Ο Σταθμός της γεύσης! Η παραδοσιακά καλή σχέση ποιότητας και τιµής έγινε… ακόµα καλύτερη. Υπέροχες σαλάτες, κοτόπουλο σούβλας, νέα πιάτα ζυµαρικών, χορταστικά χάµπουργκερ και κλαµπ σάντουιτς, έχουν προστεθεί δίπλα στις κλασικές µοναδικές ποικιλίες. Όλες οι επιλογές διατίθενται πλέον και κατόπιν παραγγελίας. Όθωνος-Αμαλίας 27 (σταθμός ΟΣΕ), Πάτρα 2610 622550

■ 16/11/2012

Kρέπα, καφέ, Hot dog, σάντουιτς, burger, σαλάτα, ποικιλία και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε για ένα ολοκληρωμένο pic nic. Με ένα τηλέφωνο στο σπίτι ή την εργασία σας από τις 8 το πρωί ως τις 1 το βράδυ. Κορίνθου 41, 2613 013655 What' s up 6972 513384 Vodafone 6942 690851 Wind 6992 270606

νταγές, αγνές πρώτες ύλες και μια έντονη αίσθηση φρεσκάδας, συνδυάζονται με χαμηλές τιμές σε ένα χώρο με άποψη, δημιουργική διάθεση και έντονα ελληνικό χρώμα. Τρίτη - Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι. Θεμιστοκλέους 8 (πρώην Μουράγιο) Καστελόκαμπος, Πάτρα Τηλ. 2610 991356

τέταρτο

Η Θράκα είναι αναμένη και σας περιμένει με ζουμερά ψητά, λιχουδιές της σούβλας και της σχάρας, όλα φτιαγμένα με μεράκι. Τριών Ναυάρχων 17, 2610 334242 Έλληνος Στρατιώτου 76, 2610 455545

Από τις 12 το μεσημέρι μοσχομυρίζουν τα μαγειρευτά και οι μεζέδες σε όλη την πλατεία. Ο χώρος, ζεστός και φιλόξενος, προδιαθέτει για καλοπέραση με την παρέα. Τριών Ναυάρχων 58 & Κορίνθου, 2610 326101

μια διαφορετική…. ματιά. Eξαιρετικό το χειροποίητο μπιφτέκι, το ψωμί στα burger αλλά και τα κρεπάκια σοκολάτας που παίρνετε δώρο σε καθε παραγγελία. Διανομή 14:00 - 2:00 Γερμανού 73 & Λόντου Τηλ.: 2614 001024 What's up: 6978 063638

Μεσογειακές γεύσεις, πρωτότυπες συ-

17


ι συνεργάζομα

Από τη θεατρική ομάδα «Υποκριτές»

Διασκέδαση και ψυχοθεραπεία Ζητήσαμε –και θα συνεχίσουμε να ζητάμε– από καλλιτεχνικές και άλλες ομάδες της περιοχής κείμενα που να περιγράφουν το πώς βιώνουν την εμπειρία της συλλογικής δουλειάς, είτε αυτή καταλήγει σε μια παράσταση, μια συναυλία ή ένα φεστιβάλ, είτε αφορά κάποιον άλλο τομέα δράσης. Περιμένουμε και τα δικά σας κείμενα (έκτασης όχι μεγαλύτερης των 300 λέξεων) στο info@tetartopress.gr. Σε πείσμα της γενικής μαυρίλας και κατήφειας των ημερών, η θεατρική μας ομάδα, οι «Υποκριτές», παραδίδουν απλά μαθήματα αισιοδοξίας. Καλώς ήρθατε στο μαγικό κόσμο του θεάτρου. Το δικό μας μέρος του κόσμου είναι λίγο πιο ονειρικό, τρελό και πιθανόν σε άλλη διάσταση. Εκεί τα πιο δύσκολα μονοπάτια που περπατούμε, είναι τα περιπετειώδη μονοπάτια της δημιουργικής έκφρασης. Η ομάδα μας μετρά μόνο 1.5 χρόνο συναρπαστικής εμπειρίας. Κάθε νέα παράσταση, ένα καινούριο ταξίδι... Βάζοντας στόχο τόσο τους τομείς ανάδειξης των όποιων εκφραστικών και καλλιτεχνικών τάσεων όσο και τη δημιουργία, το κέφι, την καλή παρέα, επιτυγχάνει σήμερα να ανεβάσει τη δεύτερη θεατρική της παραγωγή με τίτλο: «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή». Καθ’ όλη τη διάρκεια της τετράμηνης ενασχόλησής μας με το κείμενο, ήρθαμε σε επαφή με το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό και την παντομίμα, το χορό πολλές φορές, και την επεξεργασία ρόλων. Το αποτέλεσμα της παράστασης είναι καρπός μιας ξεχωριστής διαδρομής που στηρίζεται στην αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης των μελών της ομάδας μας. Η παράσταση που ζέστανε τις καρδιές μας για 4 μήνες, με 15

παραστάσεις, θα μείνει στο θέατρο «Πολιτεία» για να διασκεδάσει το Πατρινό κοινό. Πιστεύουμε ότι το θέατρο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο μέσο διασκέδασης και ψυχοθεραπείας, την ώρα που όλα δοκιμάζονται και... γκρεμίζονται, όχι μόνο οικονομικά αλλά και σε επίπεδο σχέσεων. Με αυθορμητισμό, πείσμα και φαντασία η θεατρική μας ομάδα ξεπέρασε τα όποια προβλήματα και εμπόδια, δίνοντας παράδειγμα αλληλεγγύης, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού. Η χαρά της συμμετοχής, της έκφρασης και τέλος το χειροκρότημα και η αποδοχή του κοινού, αποτελεί για μας το μεγαλύτερο βραβείο.

Οι ταινίες που με «κυνηγούν» 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: ένας απολογισμός Του Νικόλαου Ε. Καββαδία

Λέω στον εαυτό μου

τέταρτο

■ 16/11/2012

και στους φίλους μου: «Εάν δω δέκα πολύ καλές ταινίες, που θα τις κουβαλήσω για καιρό και τρεις - τέσσερις, που θα μου “κλέψουν” την καρδιά και θα με “κυνηγάνε” για πάντα, τότε, θα είναι ένα καλό Φεστιβάλ». Για να δούμε, λοιπόν: Στις πολύ καλές ταινίες χωρίς αμφιβολία ανήκουν: «H Nύχτα της Σιωπής» (Lal gec / Night of Silence) του 51χρονου Τούρκου Reis Celik, «Η Αγάπη» (Miłość/Love) του 42χρονου Πολωνού Slawomir Fabicki, «Η Μάγισσα του Πολέμου» (Rebelle/War Witch) του 38χρονου Καναδού Kim Nguyen, «Τα Παιδιά της Κινσάσα» (Kinshasa Kids) του 59χρονου Marc-Henri Wajnberg, «Στα Βαθιά» (Djúpið/The Deep) του 46χρονου Ισλανδού Baltasar Kormakur, «Tabu» του 40χρονου Πορτογάλου Miguel Gomes, «Η Μούχλα» (Küf/ Mold) του 31χρονου Τούρκου Ali Aydin, «Ταμπούρ» (Taboor) του 31χρονου Vahid Vakilifar, «Τα Παιδιά του Σεράγεβο» (Djeca/Children of Sarajevo) της 36χρονης πιστής Σεραγεβίτισσας Αida Begic (Snow), «To χρώμα του χαμαιλέοντα» (The Color of the Chameleon) του 56χρονου Βούλγαρου Emil Christov, «Αγλαΐα» (Aglaja/Aglaya) της 58χρονης Ουγγαρέζας. Την καρδιά μου «έκλεψαν» οι: «Μονάχα ο Άνεμος» (Csak a szél/Just the Wind) του αγαπημένου 38χρονου Ούγγρου Bence Fliegauf (Dealer), «H Bιολέττα πήγε στον ουρανό» («Violeta, se fue a los cielos/Violetta Went to Ηeaven») του 47χρονου Χιλιανού Andrés Wood, «Τ' όνομά μου είναι Λι» (Ιo sono Li/Shun Li and the Poet) του 36χρονου Ιταλού Andrea Segre, «NO»του 36χρονου Χιλιανού Pablo Larrain (Tony Manero, Post Mortem), «Crazy and Thief»του 51χρονου Cory McAbee. Θα με κυνηγούν για καιρό: «Η Ομορφιά σου δεν αξίζει τίποτα» (Deine

18

Schönheit ist nichts wert/Your Beauty Is Worth Nothing) του 31χρονου Γερμανού Κούρδικης καταγωγής Huseyin Tabak «Fill the Void» (Lemale et ha’chalal) της 45χρονης Ισραηλίτισσας Rama Burshtein, «Like Someone in Love»του αξεπέραστου μάστορα των εικόνων Ιρανού Abbas Kiarostami. Θα με κυνηγάει για πάντα ο –δεν βρίσκω λόγια– Bent Simons, o «KID»της Fien Troch. Για την ταινία αυτή, που τρεις μέρες αφού την είδα δεν με αφήνει να ησυχάσω θα γράψω εκτενές άρθρο σε επόμενο «Τέταρτο». Για περισσότερα, μεταξύ των άλλων, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας: www.kid-film.be. Ας κάνουμε μαζί τον τελικό απόλογισμό: 9 μέρες πλημμυρισμένες στο σελιλόιντ μου χάρισαν 11 καλές ταινίες, 5 να «κλέβουν» την (κινηματογραφική) καρδιά μου, 3 να με κυνηγούν για καιρό και μια να με ακολουθεί για πάντα. Φαίνεται, ότι το 53ο Φεστιβάλ άξιζε και με το παραπάνω. Εσύ (κινηματογραφο)φίλε, τι λες;


Κέντρο

Αρτοποιείο Τηλιγάδης (Κολοκοτρώνη 26) ■ Zizu (Μαιζώνος & πλ. Γεωργίου) ■ Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31-33) ■ Emiliano Ζαχαροπλαστείο (Παντανάσσης 24) ■ Everest Πάτρας (Αγίου Νικολάου 16) ■ Ολύμπια (Τριών Ναυάρχων & Κανακάρη) ■ Κεντρικός Σταθμός ΟΣΕ ■ Πλατεία Αγίας Σοφίας (Περίπτερο) ■ ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας (Ζαΐμη) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------Αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 14) ■ Ζαχαροπλαστείο Μουσελίν (Αγίου Ανδρέου 42) ■ Colazione (Αγίου Ανδρέου 61) ■ Signore (Αγίου Ανδρέου 67) ■ Chick ‘N Chicken (Αγίου Ανδρέου 71) ■ News Stand (Αγίου Ανδρέου 77) ■ Tag (Αγίου Ανδρέου 125) ■ Ideal Bikes (Αγίου Ανδρέου 157) ■ Φαρμακείο Ταρνάρας (Αγίου Γεωργίου 68) ■ Γωνιά του Βιβλίου (Αγίου Νικολάου 32) ■ Ποτοποιία Χάχαλης (Αγίου Νικολάου 95) ■ Hot Dog House (Αγίας Σοφίας 28) ■ Αρτόπολις (Αγίας Σοφίας 38) ■ Ηχότοπος (Αράτου 14α) ■ Θέατρο ACT (Γεροκωστοπούλου 65β) ■ Ξενοδοχείο Marie (Γούναρη 6) ■ Τί & Τί (Γούναρη 135) ■ Family (Γούναρη 58) ■ Κάισσα (Γούναρη 85) ■ Αριστείδου Βιβλιοπωλείο (Ερμού 86) ■ Πολύεδρο (Κανακάρη 147) ■ Σινιάλο (Καραϊσκάκη 68) ■ Αχαϊκές Εκδόσεις (Κολοκοτρώνη 34) ■ Αρτοποιείο Τρίγγος (Κολοκοτρώνη 48) ■ Βιβλιοπωλείο Ρούμπυ (Κορίνθου 19 - 21) ■ Φαρμακείο Καλλιβωκά (Κορίνθου 204 - 206) ■ Πολυφωνική (Κορίνθου 280) ■ Σύγχρονο Ωδείο (Κορίνθου 337) ■ Αρτοποιείο Τηλιγάδης (Μαιζώνος 98) ■ Ζαχαροπλαστείο Λοτσάρη (Μαιζώνος 124) ■ Ecig (Μαιζώνος 47) ■ La Maizon (Μαιζώνος 88-92) ■ Cube Γκαλερί (Μιαούλη 39) ■ Amelie (Παντανάσσης 47) ■ Discover (Πατρέως 30) ■ City Cafe (Πλατεία Γεωργίου) ■ Copy Corner (Πλατεία Γεωργίου 25 - 27) ■ Λεμόνι (Πλατεία Γεωργίου 50) ■ Γωνιά (Πλατεία Ομονίας 25) ■ Πλατεία Ψητοπωλείο (Πλατεία Αγίας Σοφίας) ■ Music Station (Ρήγα Φεραίου 34) ■ Chillbox (Ρήγα Φεραίου 114) ■ Musical (Ρήγα Φεραίου 127) ■ Ποικίλη Στοά (Ρήγα Φεραίου 129) ■ Όπως Παλιά (Ρήγα Φεραίου 16) ■ Φιλαρμονική (Ρήγα Φεραίου 7) ■ Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Βιβλιοθήκη (Τριών Ναυάρχων & Μαιζώνος) ■ Θράκα (Τριών Ναυάρχων 17) ■ το Νέον (Τριών Ναυάρχων 42) ■ Mona Lisa (Υψηλών Αλωνίων) ■ Mangiare (Υψηλών Αλωνίων 28) ■ Πατραϊκό Ωδείο (Σισίνη 2) ■ Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β)

Με στάντ:

Βόρεια

Pas Mal (Ηρώων Πολυτεχνείου) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------Φρεμεντίτης Super Market (Πανεπιστημίου 197), (Πανεπιστημίου 281) ■ Coffee 1st (Πανεπιστημίου 117) ■ Πολυγένης Βιβλιοχ/λείο (Πανεπιστημίου 185) ■ Delicious (Μειλίχου & Πανεπιστημίου) ■ Εκπαιδευτήρια Σωτηρχοπούλου (Κορυδαλλέως 86) ■ Αρτόπολις (Ελλ. Στρατιώτου 108) ■ Τηλιγάδης Αρτοποιείο (Ελλ. Στρατιώτου 23) ■ Γνώμονας Φροντιστήριο (Κύπρου 44) ■ Ρούμπυ Βιβλιοπωλείο (Λεμεσσού 17) ■ Everest (ΝΕΟΠΑ 158) ■ Φαρίνα (ΝΕΟΠΑ 78), (ΝΕΟΠΑ 174) ■ Γωνιά (ΝΕΟΠΑ 4) ■ Χωριάτικο (ΝΕΟΠΑ 188) ■ W (Ηρώων Πολυτεχνείου & Λευκωσίας) ■ Μείλιχος Βιβλιοπωλείο (Νοταρά 122) ■ Τριβιζά Φαρμακείο (Αρέθα 73) ■ Αργύτη Παντοπωλείο (Καστελόκαμπος)

Νότια

Πέτρινο (Ακτή Δυμαίων 144) ■ All day Cafe (Ακτή Δυμαίων 140) ■ Izi (Ακτή Δυμαίων 130) ■ Λιχουδιά (Ακτή Δυμαίων 132) ■ Coffee Brands (Ακτή Δυμαίων 136) ■ Φαρίνα Porto (Νέος Λιμένας Πάτρας) ■ Passagio (Ανθείας 167) ■ Όασις Ζαχαροπλαστείο (Ανθείας 234) ■ Activus Γυμναστήριο (Παπαναστασίου 116) ■ Lexis Βιβλιοπωλείο (Κορίνθου 352) ■ Φάρμα Story (Κορίνθου 463) ■ Emiliano Ζαχαροπλαστείο (Σμύρνης & Μεσολογγίου) ■ VESO MARE

Με στάντ:

Ανατολικά

Carna (Ελευθερίου Βενιζέλου 277) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------Fitness College (Κων/νου Παρθένη 1) ■ Βιβλιοπωλείο Επίπεδο (Αυλώνος 50) ■ Overtime Cafe (Γήπεδο Απόλλωνα Περιβόλα) ■ Φαρμακείο Σκαλτσά (Πατρών Κλάους 7) ■ Το καθημερινό (Πατρών Κλάους 58) ■ Mega Cookies (Πατρών Κλάους 111) ■ Χωριάτικο (Πατρών Κλάους 238) (Ακρωτηρίου 256) ■ Comvos Glaukou (Πατρών Κλάους & Γλαύκου) ■ Cafe Χώρος (Εμμ. Πανσελήνου 2) ■ Λιχουδιά (Ακρωτηρίου 228) ■ Κρύο Ζεστό (Ακρωτηρίου 371) ■ Silver Line (Αγίου Στεφάνου & Γλαύκου) ■ Snack Time (Γλαύκου 87) ■ Μέλι - Γάλα (Εγλυκάδος 93) ■ Φαρμακείο Παναγιωτοπούλου (Δημοκρατίας 95, Οβρυά)

Με στάντ:

Ρίο

Σταθμός ΟΣΕ Ρίο, Κάκκου Μίνι Μάρκετ (Μεγ. Αλεξάνδρου 1) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πανεπιστήμιο Πατρών) ■ Πάρκο της Ειρήνης (Πανεπιστήμιο Πατρών) ■ Κυλικεία Πανεπιστημίου Πατρών ■ Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πατρών ■ Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Πατρών ■ Λοτσάρη Ζαχαροπλαστείο (Σώμερσετ 80) ■ Evathlon γυμναστήριο (Αθηνών 5) ■ Lexis Βιβλιοπωλείο (Αθηνών 11) ■ Ψάρεμα Ρίο (Αθηνών 72) Δρέπανο: No Work Cafe Άγιος Βασίλειος: Παναγοπούλου Μίνι Μάρκετ Αραχωβίτικα: Θάλασσα & Ουρανός (παραλία) Διακοπτό: Σταθμός Οδοντωτού Καλάβρυτα: Σταθμός Οδοντωτού Αθήνα: Εκδοτήρια ΚΤΕΛ Αχαΐας

Η

Μ

Ε

Ρ

Ο

Λ

Ο

Γ

Ι

Ο Του Ανδρέα Τσιλίρα

ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2012 Υ

11 ΚΥΡΙΑΚΗ

tsiliras.wordpress.com

Πολυτεχνείο με Κατσιμιχαίους Η απόφαση να αναβιώσουμε –έστω για μια φορά– τις φοιτητικές μαζώξεις στα σπίτια με κιθάρες, πάρθηκε πριν λίγες μέρες και σήμερα είχαμε ορίσει την πρώτη «πρόβα» με τον από τότε έχοντα το γενικό μουσικό πρόσταγμα. Θυμήθηκα με αυτή την αφορμή την προετοιμασία για τις συναυλίες που διοργανώναμε στο σχολείο τέτοιες μέρες για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το «επίσημο» ρεπερτόριο περιείχε φυσικά τα τραγούδια του Λοΐζου μαζί με λίγο Θεοδωράκη, όμως στις πρόβες συχνά ξεφεύγαμε και καταλήγαμε να παίζουμε Κηλαηδόνη ή «Ρίτα – Ριτάκι» των Κατσιμιχαίων. Την ευθύνη για τη γιορτή του Πολυτεχνείου είχαν τότε σχεδόν πάντα οι μαθητές. Υποτίθεται πως αυτό γινόταν για να εκπαιδευτούμε σε θέματα οργάνωσης μιας εκδήλωσης κι ας ξέραμε όλοι πως για το μέσο εκπαιδευτικό η διοργάνωση μιας σχολικής γιορτής ήταν μια απίστευτη αγγαρεία, την οποία με χαρά προσέφεραν σε μας. (Υπήρχαν βέβαια και τότε, όπως υπάρχουν και τώρα, αρκετοί νέοι δάσκαλοι και καθηγητές που έκαναν θαύματα και έδιναν απίστευτη ενέργεια στις σχολικές γιορτές, όμως ήταν –και μάλλον είναι ακόμα– εξαίρεση) Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η μικρή απόσταση που μας χώριζε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και το γεγονός πως ακόμα δεν ήταν ιστορία, ήταν η δικαιολογία των δασκάλων μας όταν τους ρωτούσαμε γιατί στα σχολικά βιβλία δεν υπήρχαν αναφορές στο Πολυτεχνείο και τη χούντα. Μόνο που όταν αμέσως μετα τους ρωτούσαμε γιατί στα ίδια βιβλία δεν υπήρχαν αναφορές ούτε για τον Εμφύλιο, εκεί άρχιζαν τα κομπιάσματα... Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω πως ακόμα και τώρα (εξήντα χρόνια μετά τον εμφύλιο και σαράντα μετά το Πολυτεχνείο) η επίσημη εκπαίδευση εξακολουθεί να μην καίγεται να συζητήσει αυτά τα θέματα. Όμως στη φετινή επέτειο, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι ίδιοι οι μαθητές έχουν πολλούς λόγους να μετατρέψουν τις σχολικές γιορτές σε ουσιαστικές εκδηλώσεις. Ο φασισμός –με διάφορα πρόσωπα– ξαναβγαίνει από το καβούκι του και η βία κάθε είδους κοντεύει να γίνει πρωταγωνίστρια. Γι’ αυτό και η επέτειος της εξέγερσης δεν αρκεί να γιορτάζεται με τα τραγούδια του Λοΐζου. Χρειάζεται κάτι περισσότερο και κυρίως χρειάζονται ουσιαστικές συζητήσεις… Κι αφού φαίνεται πως δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι στην κοινωνία να συζητήσουμε –και πολύ περισσότερο να δράσουμε– συλλογικά, ας γίνει τουλάχιστον ένα πρώτο βήμα στις σχολικές γιορτές.

19

■ 16/11/2012

Με στάντ:

;

τέταρτο

Πού θα βρω το


βλέπω

παίζω Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

Της Μαριάννας Ξυνή

mpapamar.blogspot.com

Αποκρυπτογραφώντας το σύνθημα της σημερινής γενιάς...

marionxini@yahoo.gr

Amour (ή η ζωή στα άκρα)

Παραμονή της εορταστικής επετείου των γεγονότων του Πολυτεχνείου και θυμόμαστε ξανά την ανεκτίμητη αξία αυτών των «αγαθών» που θεωρούμε δεδομένα. Εν έτει 1974 οι φοιτητές οργάνωσαν την εξέγερσή τους για την κατάρριψη του καθεστώτος της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας που είχαν στερηθεί για επτά ολόκληρα χρόνια. Με το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» η πολλά υποσχόμενη γενιά της εποχής θυσιάζοντας το άνθος της νεότητάς της αγωνίστηκε ηρωικά. Μα αν τη ρωτήσεις τώρα που διασχίζει την ενήλικη ζωή της ποια δημοκρατία κατακτήσαμε και απολαμβάνουμε σήμερα, δεν είμαι σίγουρη ότι ξέρει τι θα απαντήσει! Γιατί το παράδοξο που εξακολουθούμε και βιώνουμε όλοι μαζί ανεξαρτήτως ηλικίας και γενιάς είναι μία περίεργη μορφή απώλειας της δημοκρατίας. Κάθε μία από τις λέξεις του αλλοτινού συνθήματος δε διαφέρει πολύ από το σύνθημα που θα έγραφαν τα σημερινά παιδιά σε ένα αντίστοιχο πανό. Τι επιζητούν οι νέοι; Άμεση ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών, δικαίωμα στη μόρφωση και ελευθερία σκέψης, έκφρασης και πράξης. Μόνο που δίνοντας τόσο μεγαλύτερη έμφαση στην ικανοποίηση των υλικών αναγκών και αφήνοντας χώρο να δημιουργούνται όλο και περισσότερες, κατόρθωσαν οι μεγάλοι να καταδικάσουν τρόπον τινά τα παιδιά του σήμερα στην απώλεια των δεδομένων αξιών. Βρίσκονται ξαφνικά περικυκλωμένα στον ιστό που έφτιαξε η γραφειοκρατία του παγκόσμιου χωριού μας να αναζητούν τρομοκρατημένα επιβεβαιώσεις της ύπαρξης ελευθερίας. Πόσο ελεύθεροι όμως είναι οι αυριανοί πολίτες σε μία κοινωνία που δεν λειτουργεί με γνώμονα το σεβασμό του πολίτη; Ζήτησα από μια ομάδα μαθητών να φτιάξουν το δικό τους πανό για μια δική τους πορεία διαμαρτυρίας. Και η απορία τους ήταν αξιοσημείωτη: Γιατί διαμαρτυρίας; Δεν μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας συνθήματα απλώς και μόνο για μια πορεία που θα θέλαμε να κάνουμε ως γιορτή; Φυσικά και μπορούν, αρκεί να σταματήσουμε πια να εξαφανίζουμε το χώρο που πρέπει να υπάρχει για γιορτές. Γιατί αρκετά σκεπαστήκαμε με το μαύρο πέπλο της απώλειας του χαμόγελου, της αγωνίας και της ανησυχίας για την κρίση και την πορεία της ανθρωπότητας. Αρκετά υποτιμήσαμε την αξία της γιορτής, επετειακής ή μη. Προτείνω μάλιστα ανεπιφύλακτα να ζητήσετε από το παιδί που κρύβεται μέσα σας να φτιάξει το δικό του σύνθημα. Με λέξεις, με ζωγραφιές, με κώδικες, όπως θέλει. Και μοιραστείτε το με όλους όσους εις πείσμα των καιρών είναι αρκετά ήρωες για να μην πάψουν να γιορτάζουν τις χαρές της ζωής!

Ένα ογδοντάχρονο ζευγάρι, ο Ζώρζ και η Αν, βιώνει βασανιστικά o το θάνατο, καθώς η Αν παθαίνει εγκεφαλικό, μένει παράλυτη και τους Όλη . θανάτου πορεία την άνδρας της την ακολουθεί σε αυτήν η κοινή ζωή γεμάτη από μουσική και αγάπη. Ο θάνατος θα σταματήσει τη μουσική. Την αγάπη; Ο ίδιος ο τίτλος δίνει χαρακτηριστικά το στίγμα της ταινίας: περιεκτικός, απογυμνωμένος, ανοικτός. Ο μικρόκοσμός τους προσεκτικά οριοθετημένος, αξιοπρεπώς τακτοποιημένος έχει κατακτήσει εκείνη την ακριβή αρμονία που γητεύει ο χρόνος. Έχουν ζήσει τα πάντα και, αν και ξέρουν τι έρχεται, δεν μπορούν να προετοιμαστούν. Αυτό είναι το σκληρό μάθημα της ταινίας. Ο θάνατος αργός και στυγνά διαβρωτικός δεν έχει καμία ρομαντική πλευρά, δε μπορεί να αντιμετωπιστεί από κοινού, ακόμη κι αν το δέσιμο είναι τόσο δυνατό και η συμπόρευση δεδομένη. Η αρρώστια επιμελείται όχι μόνο το θάνατο του σώματος αλλά και της ψυχής απογυμνώνοντάς της από τη νοσταλγία. Η αφοσίωση του συζύγου ξεπερνά τη συγκίνηση, η υπομονή του πάει πέρα από την απαντοχή, όμως η επερχόμενη φθορά και ο τρόμος της λήθης τον κυριεύουν. Η μνήμη θα νικήσει τη λήθη. Μόνο που αυτό θα συμβεί αργότερα. Τις δραματικές εκείνες ώρες εκείνες του πόνου, όπου η αγάπη αναμετριέται στα άκρα με την ανυπαρξία, η μοναξιά είναι μόνο παρούσα. Όταν μιλάμε για ταινία του Χάνεκε ξέρουμε τι περιμένουμε. Η αισθητική της κυριαρχίας της σκληρότητας, της απαλλαγής από κάθε τι περιττό και της εμμονής ανατομικού τύπου στη λεπτομέρεια υπηρετείται άψογα διαμορφώνοντας αυτή τη γνώριμη αίσθηση του κλειστού χώρου, που αφήνει να διαφανεί η συναισθηματική διάβρωση της σχέσης του ζευγαριού με τρόπο ιδιότυπα ποιητικό και λυρικό. Καθηλωτικές οι ερμηνείες από τον εμβληματικό για το γαλλικό σινεμά Ζαν Λουί Τρεντινιάν και την Εμανουέλ Ριβά (Χιροσίι. μα Αγάπη μου). Η ταινία δεν είναι από αυτές που κουβεντιάζοντα ν… αντέχου την ι Πολλοί τη βλέπουν… κάποιοι τη βιώνουν... λιγότερο Καλή θέαση.

Προβλέπω... C

Ο άνθρωπος -λένε τα βιβλία- είναι ένα «ον». Σωστά;

B Λάθος! F Κι αν σας το έχουν πει διαφορετικά στο σχολείο, ξεχάστε το κι ακούστε τι έχει να σας πει ο madης.

I ■ 16/11/2012

Λοιπόν ο άνθρωπος γεννιέται «ζώον» και σ’ όλη του τη ζωή προσπαθεί να τινάξει τη λέξη, να βγάλει εκείνο το «ζώ» μπροστά απ’ το «ζώον» για να γίνει «ον».

τέταρτο

H Μια προσπάθεια που δυστυχώς έχει αμ-

φίβολα αποτελέσματα…

μαντικός κι άλλο μ@λ#$!

@ Το κακό της ιστορίας είναι πως αυτό που λέμε ανθρώπινες σχέσεις και κυρίως αυτές που αφορούν τις γυναίκες και τους άντρες θα πρέπει να τις λέμε πια με τ’ όνομά τους: δηλαδή ζωολογικές σχέσεις. Κι από εκεί ν’ αρχίσουμε μπας και καταλήξουμε κάποτε (που βέβαιον πάλι είναι πως δεν θα καταλήξουμε, αλλά τι πειράζει;).

C Διότι να το ξέρετε όσες δεν το έχετε πάρει ακόμη χαμπάρι: ο σαχλομπουμπούνας που κάθεται απέναντί σας στο τραπέζι με το κερί ανάμεσα σας ούτε ηλιοβασιλέματα έχει στο νου του, ούτε ροδοπέταλα.

B

Για να μη με παρεξηγήσετε να σας πω, πως δεν υπάρχει ρομαντικότερο πλάσμα από το madη. Από την άλλη όμως, άλλο ρο-

I Και η απόδειξη; H Αν τον ρωτήσετε

τι σόι πράγμα είναι ο άνθρωπος θα σας πει «ον».

@ Τόσο «ζώον».

Ο Madης 20

madhs.tetartaios@hotmail.com


ακούω

Ουίλιαμ Τρέβορ, Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου

διαβάζω

Καλοκαιρινό Ειδύλλιο Εκδόσεις Μεταίχμιο

Του Μίμη Πλέσσα

Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

dimplessas@gmail.com

Calexico – Algiers [Anti Records, 2012]

Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι πρώτες δισκογραφικές απόπειρες των Calexico έφεραν στο προσκήνιο μια μπάντα που επέλεξε να διαμορφώσει τον ήχο της συνδυάζοντας στοιχεία που εκ πρώτης όψεως φαίνονται διαφορετικά μεταξύ τους. Η κύρια ιδέα ήταν να εξερευνήσουν και να συμπεριλάβουν στη μουσική τους όλη την κουλτούρα του Αμερικάνικου νότου. Κάπως έτσι η country και η folk συνάντησαν μεξικάνικες μουσικές παραδόσεις, κινηματογραφικές σπαγγέτι- γουέστερν επιρροές από τον Ennio Morricone και όλα αυτά φιλτραρίστηκαν μέσα από μια εκλεπτυσμένη ροκ αισθητική που παραπέμπει σε συγκροτήματα του βορρά. Οι Calexico κατάφεραν να φέρουν κοντά διαφορετικούς κόσμους θέτοντας ένα ποιοτικό υπόβαθρο βάσει του οποίου ηχογράφησαν όλα αυτά τα χρόνια από καλούς έως εξαιρετικούς δίσκους. Το Algiers έρχεται τέσσερα χρονιά μετά το Carried to Dust που θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους δίσκους τους, αλλά η μπάντα από την Αριζόνα δεν φαίνεται να παρασύρεται από τις δάφνες και τις επιτυχίες του παρελθόντος. Αντιθετώς όντας ηχογραφημένο στην Νέα Ορλεάνη στηρίζεται σε μια πιο jazz λογική, με τις δραματικές εντάσεις των πνευστών σαφώς μειωμένες σε ένα ατμοσφαιρικό επίπεδο που το κάνουν να δείχνει πιο γυαλισμένο και ήπιο σε σχέση με τους προηγούμενους. Το Algiers είναι ένας δίσκος με την σφραγίδα των Calexico με τη διαφορά ότι παρουσιάζει μια πιο ώριμη και συνειδητοποιημενη εκδοχή τους.

mpapamar.blogspot.com

Ραντεβού σήμερα με έναν από τους δεξιοτέχνες της γραφής, τον Ιρλανδό Ουίλιαμ Τρέβορ, γνωστό ήδη στο αναγνωστικό κοινό της χώρας μας από τα βιβλία του «Οι εργένηδες των λόφων», «Ο θάνατος το καλοκαίρι», «Η ιστορία της Λούσι Γκολτ», «Μάταιη αναζήτηση», «Δυο ζωές» και «Οι απόφοιτοι»- που για μια ακόμη φορά με την παρουσίαση ενός ειδυλλίου καλοκαιρινού κλείνει στις στιγμές μιας σύντομης ερωτικής σχέσης όλα τα θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης ζωής. Ιρλανδία, δεκαετία του 1950, στην κωμόπολη Ραθμόι. Ένας έρωτας ξεκινά από μια κηδεία. Ένας άγνωστος, ο Φλοριάν, εμφανίζεται από το πουθενά και φωτογραφίζει την τελετή, μια νεαρή γυναίκα με ένα γαλάζιο φόρεμα περνά εκείνη την ώρα με το ποδήλατο. Παντρεμένη με τον αγρότη Ντίλαχαν, που πενθεί ακόμη την απώλεια της συζύγου και του παιδιού του, για την οποία ευθύνεται ο ίδιος, η Έλι ζει ωσεί απούσα τη νέα ζωή. Μέχρι τη στιγμή που θα συναντήσει εκείνον τον άντρα. «Έμεινε καθισμένη στη σιωπή για μια ακόμα ώρα, ίσως και περισσότερο. Δεν έκλαψε, παρότι το ήθελε. Η συμπάθεια που γύρευε ήταν διαθέσιμη, το ήξερε, αλλά της αντιστάθηκε. Τράβηξε τον σύρτη της πίσω πόρτας και βγήκε έξω ξανά. Προχώρησε στον δρόμο, ο νυχτερινός αέρας αναζωογονητικός, μια ανακούφιση. Περπάτησε για να ξεκουραστεί, τα τσοπανόσκυλα τη συνόδευσαν. Στην κουζίνα, όταν επέστρεψε, άνοιξε τον φούρνο και έριξε τις σελίδες που είχε σχίσει από το τετράδιο μέσα στα μαύρα, σβησμένα κάρβουνα. Γύρισε τον διακόπτη και άκουσε τη φωτιά να ζωντανεύει». Εικόνες ολοζώντανες, λεπτομερείς, που αναπνέουν θαρρείς μπροστά μας. Οι κάτοικοι μιας επαρχιακής πόλης μπλεγμένοι στον ιστό οικογενειακών μυστικών, ανομολόγητων πόθων, κρυφών απραγματοποίητων ονείρων παρουσιάζονται μπροστά μας τόσο αληθινοί. Η υπόθεση ακούγεται οικεία μα η διαφορά αυτού του ειδυλλίου είναι ο τρόπος που αντιματωπίζεται και παρουσιάζεται από το συγγραφέα. Η αλήθεια είναι ότι οι ερωτικές ιστορίες και μάλιστα οι απαγορευμένες δε θα πάψουν ποτέ να συγκινούν την ανθρώπινη ψυχή. Πόσο μάλλον όταν υφαίνονται με μοναδικά αριστοτεχνικό τρόπο, τέτοιο που σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι εκεί σε εκείνη την εποχή και ζεις το δράμα της κρυφής απαγορευμένης αγάπης. Ξαφνικά ξεχνάς το τώρα, τα προβλήματα και την ανία της καθημερινότητας και αναπνέεις το οξυγόνο της ουσιαστικής, της μίας μοναδικής στιγμής που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Μιας στιγμής φευγαλέας και αιώνιας μαζί, τόσο όσο κρατά ένα καλοκαίρι! Ευαγγελία Σιαφαρίκα, Αναστασία Στασινοπούλου

Δύο δεινοσαυράκια γνωρίζουν τις γεύσεις της Ελλάδας

Δήμητρα Νικολάου

Της Σκιάς τα παραμύθια

Jean Paul Noziere, Μετάφραση: Δημήτρης Σιδηρόπουλος

Η σιωπή των νεκρών

Εκδόσεις Night Read

Εκδόσεις Πόλις

Κι ο έρωτας σηκώθηκε. Μαύρος σαν τον οψιδιανό. Σκορπώντας φεγγαρόσκονη. Στους τόπους των ανθρώπων. Αναζητώντας ψυχές. Ντυμένος πεταλούδα. Παιδί του σκοταδιού κρυφό. Πίσω από μάσκα αγγέλου. Οχτώ διηγήματα εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα από την ιστορικό αρχαιολόγο Δήμητρα Νικολάου, μητέρα δύο παιδιών που πλάθει παραμύθια που ενώνουν τις εικόνες του μυθολογικού τότε με τις ανάγκες της ψυχής μας σήμερα.

Συνταξιούχος αστυνομικός, ο Κριστιάν ζει βουτηγμένος σε τύψεις. Απέτυχε στην τελευταία υπόθεση της σταδιοδρομίας του μια και χαρακτήρισε πρόχειρα αυτοκτονία το θάνατο ενός Άραβα παρά τις σοβαρές αμφιβολίες της αδελφής του νεκρού. Για να λυτρωθεί από τις ενοχές του, ξαναπιάνει την υπόθεση από την αρχή. Οι ήρωες αυτού του συναρπαστικού, βαθιά ανθρώπινου νουάρ μυθιστορήματος έχουν κλονιστεί από τις περιπέτειες της ζωής, αλλά αγωνίζονται να διατηρήσουν την ανθρωπιά και την υπερηφάνειά τους.

Εκδόσεις Καλέντης

τέταρτο

Νέες Κυκλοφορίες: ■ Ο ζωντανός θρύλος της ροκ Scott Walker, με μια πορεία που ξεκινάει πίσω στο μακρινό 1967, μπορεί να έμεινε πίσω από την έντονη δημοσιότητα όλα αυτά τα χρόνια και να θεωρήθηκε αινιγματική φυσιογνωμία αλλά η αξία της δουλειάς του ήταν πάντα αδιαμφισβήτητη. Φέτος επιστρέφει έξι χρόνια μετά την τελευταία του δουλειά, με το καινούργιο του άλμπουμ με τίτλο Bish Bosch να κυκλοφορεί επίσημα στις 4 Δεκεμβρίου μέσα από την 4AD. Το πρώτο single Epizootics παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες με βίντεο σκηνοθετημένο από τον Olivier Groulx και μπορείτε να το βρείτε στο κανάλι www.youtube.com/user/4ADRecords.

Δύο μικρά δεινοσαυράκια, ο Ντίκι και η Νίνα, που ζουν αιώνες μέσα σε μια σπηλιά στην Κίνα ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι σε μέρη άγνωστα και πρωτόγνωρα για τα ίδια. Βρίσκονται στη Μεσόγειο και φτάνουν στην Ελλάδα. Η περιπέτεια αρχίζει και μαζί τους οι μικροί αναγνώστες ταξιδεύουν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας γνωρίζοντας τα προϊόντα που παράγουν.

■ 16/11/2012

www.facebook.com/calexico

21


ταξιδεύω

Ευρυτανία

Στα Μικρά και Μεγάλα Χωριά

Κείμενα - Φωτογραφίες: Γιάννης Ευαγγέλου

ioannisevagelou.wordpress.com

Μεγάλο Χωριό

Την είχα ακούσει

ως το «Υδάτινο Λούνα Παρκ της Ελλάδας», την «Ελληνική Ελβετία» αλλά στην Ευρυτανία δεν με είχε βγάλει ποτέ ο δρόμος. Στο μυαλό μου είχα μόνο καλές εντυπώσεις και συστάσεις από φίλους και γνωστούς, μια πολύ όμορφη περιοχή, ένα νομό με κρυμμένες ομορφιές και έντονους παραλληλισμούς με το Αλπικό τοπίο, πνιγμένο στα βουνά και στα έλατα. Και όντως έτσι ήταν όταν το επισκέφθηκα για πρώτη φορά πριν μερικά χρόνια. Το παράδοξο ήταν πως βρέθηκα εκεί με μια παρέα την παραμονή μιας ιδιαίτερα ζεστής Πρωτοχρονιάς, χωρίς καθόλου χιόνι και μάλιστα σε υψόμετρο 720 μέτρων. Παρόλη την έλλειψη χιονιού, δεν απογοητευθήκαμε καθόλου!

τέταρτο

■ 16/11/2012

Από την Πάτρα προς το Καρπενήσι η διαδρομή ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα και με πολλές εναλλαγές. Τελικός μας προορισμός το Μεγάλο Χωριό, με ενδιάμεση στάση στην πόλη του Καρπενησίου για τις απαραίτητες προμήθειες. Στο δρόμο μας μετά το Καρπενήσι σε μια στάση σε ένα χασάπικο για παραδοσιακά λουκάνικα, στην είσοδο μας υποδέχεται ένα τεράστιο κεφάλι αγριογούρουνου… Πολλά αγροτουριστικά καταλύματα στο δρόμο μας και τοπωνύμια που μας προδιαθέτουν για έντονες γαστριμαργικές περιπλανήσεις. Το Βουτύρο και το Νόστιμο είναι κλασσικά παραδείγματα! Φτάνουμε στο Μεγάλο Χωριό που δεν είναι ούτε μεγάλο ούτε κλασσικά τουριστικό, είναι όμως πολύ φιλόξενο και σίγουρα πολύ καλοδιατηρημένο. Πολλά πετρόκτιστα σπίτια, μερικοί πολύ όμορφοι ξενώνες και πληθυσμός περίπου διακόσια πενήντα άτομα που ζουν εδώ χειμώνα-καλοκαίρι. Αξίζει μια επίσκεψη στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο το οποίο διαθέτει εκθέματα λαϊκής τέχνης, εκκλησιαστικά κειμήλια και εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων. Πριν φύγετε επίσης μην ξεχάσετε να αγοράσετε μέλι, βότανα και τοπικό λικέρ από κράνι (ένα είδος μούρου). Γύρω μας βουνά και καθαρός αέρας. Υπό τη σκιά του όρους

22

Μονή Προυσού

Καλιακούδα δοκιμάζουμε παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο σε ένα καφενείο μαζί με μια κούπα ζεστού καφέ. Σαββατοκύριακο και οι επισκέπτες έχουν αρχίσει να κατακλύζουν το χωριό. Απέναντι το αδελφάκι του, το Μικρό Χωριό και από πάνω του ο ορεινός όγκος της Χελιδώνας. Το βράδυ τρώμε εκεί υπέροχα κρεατικά. Νωρίς το πρωί και με συντροφιά την πρωινή ομίχλη, ή αλλιώς «αντάρα», παίρνουμε το δρόμο προς τον Προυσό, σε μια διαδρομή που έχει αποκαλεστεί και «Τέμπη της Ευρυτανίας». Από κάτω μας οι απότομες πλαγιές οδηγούν στα νερά του ποταμού Καρπενησιώτη. Κάποιοι κάνουν rafting! Μετά την επίσκεψή μας στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσας, σταματάμε για δοκιμή Ελληνικού προσούτο και άλλων υπέροχων αλλαντικών, δίπλα στον Προυσιώτη ποταμό. Το ίδιο απόγευμα και στην επιστροφή προς το Μεγάλο Χωριό σταματάμε στο Γαύρο για να δοκιμάσουμε πέστροφες τηγανητές σε φρέσκο βούτυρο… απλά υπέροχες! Στην Ευρυτανία το ελληνικό ορεινό τοπίο βρίσκεται πραγματικά στις καλύτερες στιγμές του. Πολλά βουνά και άφθονη βλάστηση, τρεχούμενα νερά, πολλές και διαφορετικές πεζοπορικές διαδρομές και διάσπαρτα γραφικά χωριουδάκια. Μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το τοπικό της χρώμα, την εξαιρετική γαστρονομία και την ανεπιτήδευτη γραφικότητα, ένας προορισμός με πολλές εναλλακτικές προτάσεις για όλο το χρόνο!

Καρπενήσι-Χελιδόνα


Ψαρόσουπα Επιστολές γραμμένες στον πάγκο της κουζίνας…

16 Νοέμβρη του 12

(Τον τελευταίο χρόνο έχω φτιάξει ψαρόσουπες αποχαιρετισμού. Για να μαλακώσουν τον πόνο. Για να κρατήσω τα χέρια μου απασχολημένα και το μυαλό μου μακρυά. Για να απαλύνω με μια κουταλιά απαλής και θρεπτικής σούπας το στόμα που έχει τη γεύση της απώλειας. Για να κάνουν οι άνθρωποι μετά την κηδεία κάτι κανονικό. Να κάτσουν, δηλαδή, στο τραπέζι και να φάνε. Αυτό είναι κανονικό. Το να χάνεις αυτόν που αγαπάς, όσο και να στο εξηγήσουνε, κανονικό δεν το νιώθεις ποτέ. [άκου αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=GUcXI2BIUOQ] Θα σου πω κάτι. Και μετά θα συνεχίσω με την ψαρόσουπα. Σαν τη ζωή δεν έχει. Είναι ανόητο να το θυμάσαι όταν νομίζεις πως κάπως αρρωσταίνεις ή όταν σου τυχαίνει να βρεθείς σε δυο κηδείες μέσα σε μια βδομάδα. Όπως έτυχε σε μένα. Και ξαφνικά θυμήθηκα αυτό. Σαν τη ζωή δεν έχει.) Το Σάββατο έκανα μια ψαρόσουπα που χρωστούσα στο φίλο μου το Στάθη δύο χρόνια. Μια χαρούμενη ψαρόσουπα. Αυτή θέλω να σου πω πώς να κάνεις. Θα χρειαστείς 2 ή 3 διαφορετικά ψάρια, ή δυο – τρία κιλά πετρόψαρα. Για τέσσερα άτομα. Για λιγότερα ή περισσότερα, θα παίζεις με το βάρος των ψαριών. Πρέπει να είναι 500 γραμμάρια ψαριού στο άτομο. Τουλάχιστον. Θες τα διαφορετικά είδη ψαριών για να πάρεις διαφορετικές νοστιμιές. Δεν είναι τυχαίο που το νοστιμότερο πιλάφι, το γαμοπίλαφο, βράζει

Από την Αργυρώ Κουτσού

σε ζωμό από διαφορετικά ζώα. Χρειάζεσαι και μιά – δυο μεγάλες γαρίδες ή καραβίδες ανά άτομο, αν θες μια αληθινά σπέσιαλ ψαρόσουπα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα θα βάλεις νερό να βράζει και ελαιόλαδο. Τσιγκούνικα το νερό. Θα το αλατίσεις καλά. Θα καθαρίσεις πατάτες, καρότα, λίγα κολοκυθάκια, τέσσερα πέντε κρεμμύδια. Τις πατάτες και τα καρότα εγώ τα βάζω ως εξής: 2 μέτρια για τον καθένα συν δύο μεγάλα από το καθένα. Τα μέτρια είναι για να τα σερβίρω μαζί με το ψάρι και τα μεγάλα για να τα πολτοποιήσω στο τέλος και να γίνει η σούπα μου βελουτέ. Όταν βράσεις το νερό, προσθέτεις τα λαχανικά και ένα μέτριο μάτσο σέλινο. Το οποίο θα βγάλεις μόλις βράσει. Όταν τα λαχανικά σου είναι έτοιμα και οι πατάτες καλοβρασμένες, θα τα βγάλεις από την κατσαρόλα και θα βάλεις μέσα τα ψάρια. Θα τα βράσεις για όσο χρειάζονται ανάλογα με το μέγεθός τους και δέκα λεπτά περίπου πριν να είναι έτοιμα, θα προσθέσεις τις γαρίδες ή καραβίδες αν χρησιμοποιείς. Όταν τα ψάρια καλοβράσουν, θα τα βγάλεις από την κατσαρόλα και θα πάρεις το ψαχνό από περίπου το ¼ της ποσότητας. Θα περάσεις το ζωμό από την κατσαρόλα από μία λεπτή σίτα, για να φύγουν τα κοκαλάκια, θα τον επιστρέψεις στην κατσαρόλα και πίσω στη φωτιά και θα βάλεις πίσω τις έξτρα πατάτες και τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα κολοκυθάκια και το

argyro.k@gmail.com

ψαχνό του ψαριού. Με μια ράβδο του πουρέ, θα τα πολτοποιήσεις μέσα στην κατσαρόλα σε μιά βελουδένια σουπα. Ή θα περάσεις τα λαχανικά και το ψάρι από το μπλέντερ και θα το ανακατέψεις πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα αφού το επιστρέψεις στην κατσαρόλα. Θα σερβίρεις τη σούπα πρώτα. Με λίγες σταγόνες λαδολέμονου, λίγο ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μετά το ψάρι και τα λαχανικά. Και λεμόνι. Και ελαιόλαδο. Και χοντρό αλάτι. Και πιπέρι. Και πολλές πολλές χαρτοπετσέτες. Και ένα βαθύ λεκανάκι για τα κόκκαλα. Και επιθυμία να ξεκοκκαλίσεις τα ψάρια σου με τα χέρια. Και να βάζεις στη γωνία το ψαχνό για να του βάλεις μετά πιπέρι, χοντρό αλάτι, και ελαιόλαδο και να το φας σε μια μπουκιά με βραστή πατάτα και που και που, να κλέβεις λίγο εκεί που το καθαρίζεις και να το βάζεις με τα δάχτυλα στο στόμα. Χωρίς πιρούνι. Νομίζω αν τρως το ψάρι σου με μαχαίρι και πιρούνι, χωρίς ποτέ κυριολεκτικά να έχεις γλύψει τα δάχτυλά σου ρουφώντας μια καραβίδα, μπορεί και να πλένεις τα δόντια σου πριν φιλήσεις έναν εραστή ή μια ερωμένη. Που σημαίνει ότι δεν παραδόθηκες. Ότι σταμάτησες για να σκεφτείς. Θαρρώ όμως, πως εσύ δεν είσαι έτσι. Λερώνεσαι...

α.

■ 16/11/2012

Μαγειρεύοντας την καρδιά μου

τέταρτο

δοκιμάζω

23


24

τέταρτο

■ 16/11/2012

tetarto#63  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you