Page 1

παρασκευή 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

www.tetartopress.gr

σε μια εβδομαδιαία εφημερίδα

ε διάθεση! μ υ ζο

Κάθε Παρασκευή Δωρεάν

Ψηφίζουμε μουσική! - Πολιτικό τραγούδι: Δεν θα ησυχάσει ποτέ - Tα σάουντρακ του καλοκαιριού - Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μουσικής

■ 15/06/2012

Αλ

λά

Ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο

τέταρτο

50

εβδομαδιαία FREE PRESS ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

1


editorial

του Ανδρέα Τσιλίρα

tsiliras@gmail.com

Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε ένα πρόβλημα ουσίας στις εκλογές της Κυριακής είναι πως για πρώτη φορά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα ψηφίσει με έντονο το συναίσθημα ότι την επόμενη κιόλας στιγμή ίσως και να το έχει μετανιώσει και ότι είναι πολύ πιθανό να απογοητευτεί από την επιλογή της. Δεν είναι ότι θα ψηφίσουμε οι περισσότεροι ένα κόμμα, προκειμένου να τιμωρήσουμε κάποιο άλλο (αυτό έχει ξανασυμβεί πολλές φορές…). Είναι πως τελικά θα ψηφίσουμε με μισή καρδιά και με μόνο θετικό σημάδι να είναι η εμπειρία που έχουμε(;) αποκτήσει από τα γεγονότα της τελευταίας τριετίας. Γι’ αυτό και σήμερα στο «Τέταρτο» διαλέξαμε να «υποδεχτούμε» τις εκλογές με μουσική. Να μιλήσουμε για το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα, αλλά και να διαλέξουμε μουσικές και εκδηλώσεις για το καλοκαίρι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που γιορτάζουμε την Πέμπτη. Γιατί τουλάχιστον με τα τραγούδια μπορούμε ακόμα να ονειρευόμαστε, να διαμαρτυρόμαστε, να σκεφτόμαστε. Όλ’ αυτά, δηλαδή, που με τις εκλογές δεν μπορούμε να πετύχουμε…

ξανά γεμάτες… ας Σοφίας στην Πάτρα) είναι Αγί της ή αυτ ως (όπ ς τείε πλα Οι τους παίκτες της καυτηριάζουν το Σάντος και να ές» νητ οπο «πρ ες ιάδ χιλ Με να έχουν οργιάσει, ωμοσίας» για τους διαιτητές συν ίες ωρ «θε τις με ς, ική Εθν να προσφέρουν ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του νες αγώ ς του με και ά αλλ περισσότερες. που όλοι θέλουμε να γίνουν ις, ήσε κιν συγ κές αδι μον νά συχ

ιδέες…

Στείλτε μας τις δικές σας ιδέες για δημοσίευση στο email info@tetartopress.gr ή στη σελίδα μας στο facebook www.facebook.com/tetartopress

■ Το

Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» διοργανώνει από 9-20/7 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ / ΤΕΙ. Αιτήσεις υποβάλλονται ως 25/6 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την ιστοσελίδα http://edu.demokritos.gr.

Εκδότης Βασίλης Πέττας ■ 15/06/2012

Φύλλο #50

τέταρτο

Ιδιοκτησία FINE VIEW Δοϊράνης 7, Πάτρα τηλ. 6944347030 www.tetartopress.gr info@tetartopress.gr

2

Διευθυντής Ανδρέας Τσιλίρας Φωτογραφίες Studio Στιγμιότυπο

■ Με

339 εισαγωγές τραυματισμένων άγριων ζώων στον Σταθμό Α´ Βοηθειών συλλόγου προστασίας και περίθαλψης άγριων ζώων «ΑΝΙΜΑ» έκλεισε ο Μάιος, ενώ μόνο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου κατέφθασαν περίπου 130 νέοι «επισκέπτες». Πουλιά, θηλαστικά, χελώνες και φίδια, νεοσσοί και ενήλικα, ο Σταθμός έχει κατακλυσθεί από φιλοξενούμενους και προσωπικό και εθελοντές εργάζονται πυρετωδώς. Εκτύπωση Παναγιωτόπουλος www.tipografio.gr Νομικός σύμβουλος Περικλής Πασχάκης Συνεργάτες Γιάννης Δοντάς Γιάννης Ευαγγέλου Αργυρώ Κουτσού

Κι ένα καλό παράδειγμα για όλα τα φεστιβάλ: Και φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών θα προσφέρει τη δυνατότητα σε άνεργους να παρακολουθήσουν δωρεάν μια σειρά από εκδηλώσεις του.

Ρούλα Κωστακοπούλου Μένια Μαραγκού Αντωνία Μπαρμπετάκη Ξενοφών Παπαευθυμίου Μαρία Παπαμαργαρίτη Μίμης Πλέσσας Χρήστος Ρούσσης Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου

Διανομή Αχαϊκές Ταχυμεταφορές τηλ. 2610623072


επιλέγω

Τη συναυλία

του Αλκίνοου Ιωαννίδη που στις 22 Ιουνίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία και επιλογές από τραγούδια άλλων δημιουργών, αρκετά εκ των οποίων θα ακουστούν για πρώτη φορά. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30 και η ώρα έναρξης είναι 21:30. 
Εισιτήρια: 15 ευρώ. 
Προπώληση εισιτηρίων: στο Discover, στο Musical, στο κατάστημα οπτικών Καραμούζη και μέσω πιστωτικής κάρτας στο 13855 & www.viva.gr.

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

Το εξαιρετικό άρθρο

της ελληνίστριας, λογοτέχνιδας και ποιήτριας Ruth Padel, προσκεκλημένης ομιλήτριας στο Διεπιστημονικό Συνέδριο του περασμένου Μαΐου που έγραψε στη βρετανική εφημερίδα Independent. Με ψύχραιμη και ενδιαφέρουσα περιγραφή για την Πάτρα, εγκωμιαστικά σχόλια τόσο για το συνέδριο, όσο για τη δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο, το ΕΙΧΗΜΥΘ και το Επιστημονικό Πάρκο, η Padel μιλά παράλληλα και για «το ελληνικό πρόβλημα που είναι και δικό μας». Διαβάστε το πλήρες άρθρο στη διεύθυνση http://tinyurl.com/73c9hp5.

Την ανάδειξη

νέου διοικητικού συμβουλίου του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας μετά τις πρόσφατες εκλογές. Πρόεδρος εξελέγη η Λουκία Σιμονοβίκη, αντιπρόεδρος ο Παντελής Πανής, γραμματέας η Ανδριανή Καπογιαννάτου, ταμίας η Τζούλια Ροδοπούλου και μέλη οι: Κώστας Κατσιγιάννης, Κωνσταντίνος Μάγνης, Σάκης Πεφτίκογλου, Ελίζα Σιγαλού και Γιώργος Φαφούτης.

Την απόφαση

του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού που ψήφισε την Τετάρτη θετικά για την κατεδάφιση απαλλοτριωμένων κτιρίων για την ανάδειξη του Ρωμαϊκού Σταδίου στην οδό Ηφαίστου στο κέντρο της Πάτρας. Συγκεκριμένα το ΚΑΣ ψήφισε υπέρ της κατάρτισης ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει σε πρώτη φάση την κατεδάφιση όλων των απαλλοτριωμένων κτιρίων και την ανασκαφή στα σημεία που θα απελευθερωθούν ώστε να αποκαλυφθεί σταδιακά το μνημείο. Έτσι, έστω κι αν φαντάζει δύσκολο, το όνειρο για ένα μεγάλο αρχαιολογικό περίπατο που θα διασχίζει την πόλη, από τον Άγιο Ανδρέα μέχρι το Κάστρο και το αρχαίο Υδραγωγείο, παραμένει ζωντανό.

■ Την

επιτυχία

της Αντωνίας Στεργίου που θα συμμετάσχει το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού πέρασε το όριο του 1.92μ στο άλμα σε ύψος, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διασυλλογικών αγώνων.

Την ανταπόκριση

του κοινού της Πάτρας την περασμένη Δευτέρα στη μουσικοθεατρική εκδήλωση του ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ.Πάτρας που είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Γνωστοί Μουσικοί της πόλης έθεσαν τη μουσική τους στην υπηρεσία αυτών που έχουν ανάγκη, ενισχύοντας την Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου Πατρέων με αγαθά που έφεραν οι θεατές αντί εισιτηρίου.

Εν, δυο, κάτω

τέταρτο

του Χρήστου Ρούσση

■ 15/06/2012

Είναι μέρες που το σκέφτομαι. Πες πως κατεβαίνουμε σε επανάσταση. Όμορφα... Σαφώς και δεν κάνει να λείπω. Μπορώ, όμως, να κατέβω έτσι; Δεν μπορώ. Πρέπει οπωσδήποτε να πάω στο γυμναστήριο. Να σφίξω λίγο, βρε αδερφέ! Να βγει η Χρυσαυγή στο δρόμο σαν από σμίλη Λατίνου γλύπτη κι εγώ να είμαι ωσάν μορφή αναγεννησιακού πίνακα; Δεν γίνεται να είμαι ο «δυο σε ένα» επαναστάτης, να πιάνω και το χώρο του διπλανού μου. Και τα κανάλια; Να θέλουν να δείξουν τη λαοθάλασσα και μόνο εγώ νά ‘μαι στο πλάνο; Αποκλείεται. Χαλάει η αντικειμενικότητα. Τέλος. Από Δευτέρα ασκησούλες. Σειρά έχει η ορθοφωνία. Στονάρω λιγουλάκι... roussisc@gmail.com

3


επιλέγω

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

Θυμάμαι…

Το ζωγράφο Σπύρο Σώκαρη Του Ξενοφώντα Παπαευθυμίου Έχουν περάσει 30 χρόνια από το καλοκαίρι που χάθηκε τόσο πρόωρα ο Σπύρος Σώκαρης και λείπει πολύ από τους φίλους, τους μαθητές του και την πόλη του. Ανάμνηση η φιγούρα του στην αυλόπορτα του κήπου του, όπου βρισκόταν και το εργαστήριό του, τόπος συνάντησης με μαθητές του και φίλους, για γόνιμες και δημιουργικές συναντήσεις.

■ Το 1ο Φεστιβάλ Εκπαίδευσης

Τη συνεργασία

της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και του Future Library, που ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα συμμετο χής εθελοντών για την προώθηση της ανάγνωσης στις παιδικές ηλικίες και της υποστήριξης της βιβλιοθήκης. Tην αίτηση εθελοντισμο ύ καθώς και σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στo www.futurelib rary.gr, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Τις Θερινές Αθλητικές Ακαδημίες

του Ναυτικού Ομίλου Πατρών που ξεκινούν τη Δευτέρα 18/6 για τα αθλήματα της Κολύμβησης και Πόλο. Προβλέπονται δύο περίοδοι διάρκειας 6 εβδομάδων. Η πρώτη περίοδος θα είναι από 18/6 - 27/7 και η δεύτερη περίοδος από 30/7 - 7/9. Πληροφορίες δίνονται στα γραφεία του ΝΟΠ (τηλ. 2610317766), ενώ οι ώρες λειτουργίας της γραμματείας είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 13.00 και 16.00 έως 19.00 και Σάββατο 10.00 – 13.00.

Το Συμπόσιο Ποίησης

που θα διεξαχθεί και φέτος στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Ποίηση και Όνειρο» από 5-8 Ιουλίου, με την πρώτη του μέρα να είναι αφιερωμένη στο Νικηφόρο Βρεττάκο. Το πλήρες πρόγραμμα του Συμποσίου βρίσκεται στο www.poetrysymposium.gr.

που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στον «Έσπερο» στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, οι σπουδαστές του Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης «Βέργη». Στην εκδήλωση συμμετείχαν σπουδαστές όλων των ειδικοτήτων του ΙΙΕΚ «Βέργη» και συγκεκριμένα από τις σχολές: Προσχολικής Αγωγής, Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής Τέχνης, Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών, Φυσικοθεραπευτών, Πολυμέσων, Κομμωτικής, Αισθητικής Μακιγιάζ και Ονυχοπλαστικής. Με τη συνδρομή των καθηγητών τους, οι σπουδαστές παρουσίασαν σπουδαία δείγματα της δουλειάς τους και προσέφεραν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους παρευρισκομένους. Κέρδισαν τις εντυπώσεις και καταχειροκροτήθηκαν σύσσωμοι από το κοινό το οποίο ξεπέρασε τα 2.000 άτομα!

Το διαγωνισμό φωτογραφίας ■

τέταρτο

■ 15/06/2012

με θέμα την Πάτρα που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
«14ο Διεθνές Πανόραμα»
 που θα διεξαχθεί φέτος από 1η και έως την 8η Οκτωβρίου στην Πάτρα, διοργανώνουν τον 6ο διαγωνισμό φωτογραφίας που απευθύνεται στους πολίτες της Πάτρας.
H τελευταία μέρα υποβολής συμμετοχών είναι η 30ή Ιουνίου, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στο τηλ. 2610 426779ή στο e-mail: festival@independent.gr.

4

Το φεστιβάλ

τοπικών προϊόντων που θα διεξαχθεί το Σάββατο 23 Ιουνίου, , από τις 6 το απόγευμα και μετά στην παραλία των Αραχωβιτίκων. Με περίπτερα τοπικών επιχειρήσεων, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Αχαΐας και με χορηγό το εστιατόριο «Θάλασσα και ουρανός». Το φεστιβάλ θα περι ρεία αυλ συν και μα ακό ει βάν λαμ μπέτικου και λαϊκού τραγουδιού με την Ιόνιο Ορχήστρα.

Την ταινία μικρού μήκους

Την εμφανή ανανέωση

στο χώρο του παλιού «Μουράγιου» στον Καστελόκαμπο, που λειτουργεί πια με καινούρια διεύθυνση, νεανική διάθεση και ακούει στ’ όνομα «Σκορδελιά». Η κουζίνα είναι πλέον περισσότερο μεσογειακή, τα υλικά φρέσκα και η φιλοδοξία είναι να ξαναγίνει ο χώρος το αγαπημένο σημείο συνάντησης των φίλων του καλού φαγητού.

«Παιχνίδι πέρα από χρώματα» που δημιουργήθηκε από τους μαθητές της Ε' και της ΣΤ' τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων «Σινεμά στα θρανία», με θέμα τους μετανάστες. Η ταινία πήρε μέρος στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Ένας πλα βρα και » ιρία νήτης... μια ευκα σε ριση διάκ τική τιμη με βεύτηκε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας.


www.atto.gr

για κάτι ...διαφορετικό δοκιµάστε!!!

Το δικό µας frozen yogurt προσφέρει ισορροπηµένη διατροφή σε µικρούς και µεγάλους, µε σηµαντικά λιγότερες θερµίδες από το παγωτό.

frozen yogurt σοκολάτα

frozen yogurt mango

Μία νέα πρόταση στην καρδιά της πόλης, έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις... Εκατοντάδες Πατρινοί απολαµβάνουν καθηµερινά, αυτό το ιδιαίτερο παγωµένο γιαούρτι, συνδυασµένο µε απίθανες γαρνιτούρες. Καλωσήρθατε στο chillbox - frozen yogurt & juicy spoons! Με µεγάλη παράδοση στα γαλακτοµικά προϊόντα και ιδιαίτερα στην παραγωγή παγωτού, ξεκινήσαµε µια µεγάλη αλυσίδα καταστηµάτων chillbox. Το frozen yogurt ξεκινά την καριέρα του, το 1970 στην Νέα Αγγλία. Το δικό µας frozen yogurt είναι 100% ελληνικό προϊόν και εξαιρετικά υγιεινό, µε µόλις 1,6% λιπαρά και χωρίς προσθήκη κρυσταλλικής ζάχαρης. Περιέχει φρέσκο παστεριωµένο γάλα, φυσικό γιαούρτι και φυτικές ίνες, που ενισχύουν την άµυνα του οργανισµού µας και βελτιώνουν την φυσική µας κατάσταση. Έχει υπέροχη γεύση, βελούδινη υφή και συνδυάζεται υπέροχα µε µια µεγάλη ποικιλία γαρνιρισµάτων. Σας καλούµε να το δοκιµάσετε και να µας πείτε τις εντυπώσεις σας, στην οδό Ρήγα Φεραίου 114 και Πατρέως, επί του πεζόδροµου.

τέταρτο

■ 15/06/2012

Καλή απόλαυση!

TETARTO.indd 1

5

6/13/12 3:20 PM


Ένας αντίλογος για το πολιτικό τραγούδι Του Βασίλη Πέττα

pettasb@gmail.com

Πολλοί είναι αυτοί

τέταρτο

■ 15/06/2012

που έχουν οριοθετήσει το πολιτικό τραγούδι μέχρι τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Καλλιτεχνικές μορφές όπως οι Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Λοΐζος, Θάνος Μικρούτσικος, Φαραντούρη, Δημητριάδη, Πάνος Τζαβέλας, Νίκος Ξυλούρης, Μητσιάς, Μπιθικώτσης και τόσοι άλλοι άγγιξαν σχεδόν το μύθο και έδωσαν σαφώς ένα ανεξίτηλο στίγμα. «Ήταν άλλες εποχές τότε… πιο ρομαντικές, με περισσότερη ουσία και πάθος», επιμένουν πολλοί και εγκλωβίζουν το πολιτικό τραγούδι στο τότε. Δεν έχω κανένα περιθώριο να συμφωνήσω με μια τέτοια άποψη. Αφενός γιατί τίποτα ρομαντικό δε θα μπορούσα να βρω στο «Σφαγείο» του Θεοδωράκη ή στο πιο μελωδικό κατά τα άλλα «ακορντεόν» του Μάνου και αφετέρου γιατί αυτές οι εποχές των ασφυκτικά γεμάτων γηπέδων, ήταν ένα μόλις κλικ μετά τη μεταπολίτευση. Ήταν τότε ακριβώς που η πλειοψηφία τόλμησε να δυναμώσει το ραδιόφωνο της και να πανηγυρίσει την πρόσφατα αποκτημένη ελευθερία του λόγου. Τότε που οι αγώνες της μειοψηφίας επισφραγίζονταν με τα θέλω της άτολμης πλειοψηφίας. Το πολιτικό τραγούδι όμως δεν εγκλωβίζεται, συνεχίζει νομοτελειακά όσο υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι. «Με δίχως ιδέες και δίχως σημαίες…» και «Για την κοινωνία σας ήμουν εμπρηστής…», ήταν το σαφές πολιτικό στίγμα του Νικόλα Άσιμου που δεν θεωρούνταν καθαρά μεταπολιτευτικός. Την ίδια εποχή ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδώντας «Σακατεμένα τα τραγούδια» και «Φοβάμαι» έδινε τα δικά του μηνύματα και ο Παύλος Σιδηρόπουλος με τραγούδια όπως «Της εθνικής συμφιλίωσης» και «Ποιοι είσαστε εσείς» εξέφραζε την κοινωνική του αντίθεση. Στην αμέσως επόμενη περίοδο το πολιτικό τραγούδι σχεδόν μονοπωλήθηκε από το ελληνικό ροκ. Οι Τρύπες έλεγαν: • Φρόνιμοι όλοι με ύφος νικητών, διασκεδάστε στο χορό των δειλών. • Όσοι δε σκύβουν και δε διατάζουν… είναι επικίνδυνοι. Οι Panx Romana τραγουδούσαν: • Νέρωνες στην εξουσία. • Σκηνοθέτες βίας. Ενώ ο Αγγελάκας τονίζει με πάθος: • Θα πάω να χτίσω μια φωλιά στον ουρανό… σιγά μη κλάψω • Η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νοιώθει ότι φταίει Μπορεί στα χρόνια της κοινωνικής ανόδου και ευημερίας τα αυτιά του νεοέλληνα να πειραματίζονταν με νέες μουσικές επιλογές (έντεχνα, ελαφρολαΐκά, ποπ, σκυλάδικα κ.ά.) όμως το πολιτικό τραγούδι ήταν πάντα παρόν. Μπορεί η κοινωνική κριτική να σκεπάζονταν κατά καιρούς από τη φασαρία των μπουζουκτσίδικων, αλλά ποτέ δεν απουσίασε.

6

Το πολιτικό τραγούδι λίγο μετά το 1980 ως και τα πρώτα χρόνια μετά το 2000 δεν λογοκρίθηκε όπως στο παρελθόν, όμως το «σύστημα» είχε δικούς του τρόπους να χαμηλώσει την έντασή του. Μπορούσε να δημιουργήσει πολύ βοή με μουσικούς διαγωνισμούς, μουσικά ριάλιτι και δισκογραφικές εταιρείες ώστε να το περιορίζει. Παρόλα αυτά, όσο οι κοινωνικές συνθήκες αποκλίνουν από την ουτοπία, το πολιτικό τραγούδι δεν θα ησυχάσει. Και τι γίνεται με το σήμερα; «Αν σήμερα υπήρχαν δημιουργοί του βεληνεκούς του Θεοδωράκη ή του Λοΐζου, ο κόσμος θα ήταν ήδη στους δρόμους, και θα μέτραγε νίκες». «Αν δεν ξεσηκώσει σήμερα το τραγούδι τον κόσμο τότε πότε;», αναρωτιούνται πολλοί. «Ποτέ», θα απαντήσω εγώ, γιατί ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν και ούτε είναι δυνατόν να γίνει. Ποτέ τα μουσικά κινήματα δεν προηγήθηκαν των κινημάτων των δρόμων. Η ανάγκη είναι αυτή που θα οδηγήσει στην αντίδραση και η μουσική έπειτα θα εξηγήσει και θα καλοπίσει τα γεγονότα που δημιουργούνται όταν θυμωμένοι άνθρωποι πατούν τα βουνά ή την άσφαλτο. Η σημερινή εποχή έχει την πολυτέλεια και να δανειστεί πολιτικό λόγο από το παρελθόν και να δημιουργήσει δικό της. Έμπρακτη απόδειξη ένας τοίχος που φωνάζει «Πάρε τηλέφωνο τη μοναξιά σου ή βγες ξανά στο δρόμο της φωτιάς», όπως τραγουδούσε πριν 25 περίπου χρονιά ο Σιδηρόπουλος και μερικά τετράγωνα πιο κάτω ένας άλλος τοίχος που γράφει «Στις δανεικές τις προσευχές μάθε να μην κλαις» των Active Member. Ή ακόμα και η διασκευή του παλιού αντάρτικου «Ήρωες» από τα «Μεθυσμένα Ξωτικά». Μαγικό! Σήμερα οι «Διαρρήκτες» κρεμούν ευφάνταστα το Βασιλιά μιας Σκακιέρας. Ο «Ραψωδός Φιλόλογος» τραγουδά το «Ακόμα». Οι «Javaspa» προσθέτουν με τη σειρά τους «Αγγίξαμε την Ουτοπία». Ο «Μαυροπρόβατος» προτρέπει «Γκρέμισ’ το τείχος στη ζωή, μάθε στην ανυπακοή». Οι «Υπεραστικοί» δηλώνουν «Μες στα σπαράγματα ενός κόσμου που αλλάζει, γεννιέται ορίζοντας για μια ζωή καινούρια…». Οι «Active Member» με τη σειρά τους: «Τέλος στην ανακωχή των δειλών, επιστροφή στα πεδία των μαχών» & «και δεν πληρώνω… τα σπασμένα σας». Οι δημιουργοί της εποχής μας, δίνουν ηχηρό παρών και σαφέστατα μηνύματα. Οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο συγχρονίζονται και τα ευήκοα ώτα πολλαπλασιάζονται. Απομένει μόνο η δικαίωση. Υ.Γ. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί άλλοι δημιουργοί που έπαιξαν και παίζουν το δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού τραγουδιού και η μη αναφορά τους στο κείμενο είναι προφανώς παράλειψη. Αξίζει ίσως ο κάθε ένας μας να ανατρέξει στα δικά του βιώματα και να τους τιμήσει σιγοτραγουδώντας τους.


Συννέφιασε, συννέφιασε, ψιλή βροχούλα έπιασε… Ο Μάνος Χατζιδάκις για το πολιτικό τραγούδι Ο Μάνος Χατζιδάκις σε ένα σχόλιό του στο τρίτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας στις 3 Σεπτεμβρίου 1978 (θα το βρείτε στο βιβλίο «Τα σχόλια του Τρίτου») μιλά με το δικό του μοναδικό τρόπο για το πολιτικό τραγούδι: «Πέντε άνδρες συνωμοτούν υπό βροχήν, κάτω από μίαν ομπρέλα. Στοιβάζονται μάλιστα κάτω απ’ την ίδια ομπρέλα, για να μη βραχούν. Την ίδια ώρα ακούγεται το τραγουδάκι "Συννέφιασε, συννέφιασε, ψιλή βροχούλα έπιασε". Σαφώς το τραγουδάκι είναι πολιτικό, ιδιαίτερα σαν συνδεθεί με

τους πέντε συνωμότες, που προσπαθούν να μη βραχούν. Αν όμως το τραγούδι ακουστεί σε παραλία ερημική, την ώρα που δεν βρέχει, μπορεί να γίνει και προφητικό, αν τύχει και ξεσπάσει η μπόρα, μες σε πέντε το πολύ λεπτά. Αν πάλι δεν βρέξει διόλου, τότε το τραγούδι γίνεται απλούστατα ένα ρεμπέτικο τραγούδι, με κάποιες τάσεις εγωιστικές γι’ αυτόν που το τραγουδάει, μια κι όλο προσπαθεί να μη βραχεί, ενώ στο τέλος βρέχεται για τα καλά και το φωνάζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση στους άλλους τραγουδώντας… για κοίτα με πως βράχηκα».

Tα soundtrack του καλοκαιριού dimplessas@gmail.com

Beach Boys – Pet Sounds [1966, Capitol]

Σχεδόν μισό αιώνα από την κυκλοφορία του, το Pet Sounds παραμένει μια διαχρονική επιλογή με το surf-rock’ n’ roll ύφος που καθιέρωσαν οι Beach Boys να συνδέεται άρηκτα με την καλοκαιρινή διάθεση. Ο ρομαντισμός και το συναίσθημα κυριαρχούν σε ένα δίσκο που αποτυπώνει τις εμπειρίες διαφορετικών γενεών. Τα αδέρφια Wilson στην καλύτερη στιγμή της μεγάλης καριέρας τους ηχογραφούν ένα δίσκο ορόσημο της ποπ κουλτούρας και συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο τις καλοκαιρινές εξορμήσεις.

Yo La Tengo – Summer Sun [2003, Matador]

Αν ταιριάζει κάτι πολύ καλά στην καλοκαιρινή ραστώνη τότε αυτό είναι σίγουρα η dream pop των Yo La Tengo και πόσο μάλλον ένας δίσκος αφιερωμένος στην καλοκαιρινή λιακάδα. Η γλυκιά μεθυστική ατμόσφαιρα του Summer Sun συνδυάζει επιρροές απο την jazz μέχρι την post-rock και ενδύκνειται για εκείνες τις στιγμές χαλάρωσης που η μουσική των Yo La Tengo μπορεί να συμπληρώσει το κάδρο ενός υπέροχου καλοκαιρινού ηλιοβασιλέματος.

Παύλος Παυλίδης & οι B-Movies - Αυτό Το Πλοίο Που Όλο Φτάνει [2010, Archangel]

Η άλλοτε ηγετική φυσιογνωμία των Ξύλινων Σπαθιών, έχει να παρουσιάσει και πολύ καλά δείγματα μέσα από την προσωπική του δισκογραφία. Οι συνθέσεις του αγγίζουν πλέον

την γλυκιά μελαγχολία της folk και λιγότερο την ένταση και το δυναμισμό της ροκ. Ο Παύλος Παυλίδης μεγάλωσε, ωρίμασε και άρχισε να γράφει τραγούδια που χαρακτηρίζονται από την απλότητα τους. Η νοσταλγία και η ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε ταξίδι κάνουν το Αυτό Το Πλοίο Που Όλο Φτάνει ένα δισκό που σε κάνει να αναζητάς τους καλοκαιρινούς προορισμούς.

The Radio Dept. - Clinging to a Scheme [2010, Labrador]

To συγκρότημα απο τη Σουηδία κοντεύει να κλείσει μια δεκαετία ζωής και πριν από δύο χρόνια έδειξε ότι εξελίσσεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η αγάπη που τρέφουν στους Field Mice, στους Boo Radleys αλλά και στους Orange Juice δεν κρύβεται και οι Radio Dept φαίνεται να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι για αυτήν τους την επιλογή. Πατάνε γερά στις επιρροές και τα ακούσματά τους και συνθέτουν εκ νέου τον dream pop ήχο. Το Clinging to a Scheme μέσα απο την ονειρική του ατμόσφαιρα, είναι ένας δίσκος που ταιριάζει στο καλοκαίρι και σε όλες εκείνες τις εμπειρίες που θα ανακαλείς αργότερα στο άκουσμά του.

Marvin Gaye – What’s Going On [1971, Motown]

Όταν το 1971 ο Marvin Gaye έφτανε στο ζενίθ της δισκογραφίας του με ένα καθαρά πολιτικοποιημένο δίσκο, που έμεινε στην ιστορία ως ένας απο τους καλύτερους όλων των εποχών, μάλλον δεν φανταζόταν ότι εν έτει 2012 η μουσική του θα ακουγόταν ακόμα επίκαιρη. Ενώ όμως στιχουργικά το What’s Going On έχει μια καθαρή κοινωνικό-πολιτική χροιά (αφορά άλλωστε τα ταραγμένα χρόνια του Ντιτρόιτ), η ζεστή soul και η βελούδινη φωνή του έχουν και ένα καθαρά ερωτικό χαρακτήρα. Είναι λες και ακροβα-

τεί ιδανικά ανάμεσα από δύο συναισθήματα, την καλοκαιρινή ερωτική διάθεση και κοινωνικές συγκυρίες που το καλοκαίρι του 2012 φαντάζουν περισσότερο επίκαιρες απο ποτέ.

Porcelain Raft – Strange Weekend

[2012, Secretly Canadian]

Ίσως ο πιο ωραίος δίσκος της φετινής χρονιάς μέχρι στιγμής, που αξίζει να συμπεριληφθεί στις καλοκαιρινές επιλογές. Οι Cocteau Twins συναντάνε τους νεότερους M83 και η indie pop βρίσκεται στα καλύτερα της. Η φρεσκάδα και η λάμψη που διακρίνουν το Strange Weekend συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που ταιριάζει στην ατμόσφαιρα των καλοκαιρινών ταξιδιών. (Πλήρης κριτική στο τεύχος #31, 27 Ιανουαρίου).

Blur – Parklife

[1994, SBK Records]

O τρίτος και καλύτερος ίσως δίσκος της μπάντας απο την Αγγλία που σημάδεψε τα ‘90s και την brit pop σκηνή περιέχει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια των καλοκαιρινών πάρτυ. Επειδή το καλοκαίρι συνεπάγεται και ανεβαστική διάθεση, τραγούδια όπως το Girls & Boys, το London Loves αλλά και το ομόνυμο Parklife δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν απο ένα αφιέρωμα σε καλοκαιρινούς δίσκους. Ο υπόλοιπος δίσκος συμπληρώνεται και από ήπιες και χαλαρές στιγμές που φτιάχνουν ένα αρμονικό παζλ λαμπερής και αισιόδοξης ποπ μουσικής.

■ 15/06/2012

τέταρτο

Του Μίμη Πλέσσα

7


ατζέντα

Στείλτε μας τις εκδηλώσεις σας στο email info@tetartopress.gr

Μουσική Αντώνης Ρέμος Σάββατο 16/6 Αστέρια Live Summer Δρέπανο Πατρών Τηλ.: 2610 336427 Monovine Acoustic Live Δευτέρα 18/6 Ευοί Ευάν Σώμερσετ 77, Ρίο

τέταρτο

■ 15/06/2012

Αφιέρωμα στη Θάλασσα Η παράσταση είναι μια καλλιτεχνική προσέγγιση και παρουσίαση της Θάλασσας συνδυάζοντας μουσική, Χορό, Ποίηση, Θέατρο δεμένα σε μια ενιαία σύνθεση. Τη μουσική της παράστασης, παραδοσιακή και έντεχνη, θα αποδώσει το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου υπό την επιμέλεια του Σάκη Παπαδημητρίου. Ο Μανόλης Κόττορος στο βιολί και το τραγούδι,  ο Χαρ. Παπαγιαννούλης στο σα-

8

Monovine Acoustic

Αντώνης Ρέμος

ντούρι, ο Βαγγέλης Μακρυγιώργος στα κρουστά, ο Σάκης Παπαδημητρίου στο λαούτο και την κιθάρα και η Έλενα Παπαδημητρίου στο τραγούδι. Τους χορούς θα παρουσιάσουν μέλη του Χορευτικού Δασκάλων Πάτρας, του Χορευτι-

κού Επτανησίων Πάτρας και του Χορευτικού εργαζομένων ΤΕΙ Πάτρας υπό την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου Κώστα Σουλτανά. Στο ρόλο της αφηγήτριας θα είναι η Βαρβάρα Σεφέρη ενώ την επιμέλεια της παράστασης έχει η Μαρία

Παναγιωτακοπούλου. Είσοδος ελεύθερη. Τετάρτη 20/6, 21:00 Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πάτρας

Θέατρο «STER CINEMA» Ετήσια παράσταση της σχολής χορού «Χοροδράση» Η παράσταση έχει ως

θέμα soundtrack από ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Εκτός από τους μαθητές-χορευτές της σχολής παίρνουν μέρος η Θεατρική ομάδα «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ» που υπογράφουν το σενάριο και την αφήγηση της παράστασης, αλλά και ο Αθλητικός σύλλογος «ΔΩΡΙΕΙΣ». Τετάρτη 20/6, 21:15

Θεατράκι Μαρίνας, Πάτρα «Το καλύτερο παραμύθι» Την παράσταση του Θανάση Λιούνη παρουσιάζουν τα παιδικά τμήματα του εργαστηρίου Τεχνών «Χορογαία» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Ηλιοπούλου και χορογραφία της Μαριμμίλης Ασημακοπούλου.


23:45-00:45: «EUROLAND!» 00:45-02:45: EURO 2012 Τσεχία - Πολωνία (ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠ.)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 18:00-19:00: «EUROLAND!» - Pre Game 19:00 -21:00: EURO 2012 Ουκρανία - Γαλλία 21:00-21:45: «EUROLAND!» - Post Game & Pre Game 21:45-23:45: EURO 2012 Σουηδία - Αγγλία 23:45-02:00: «EUROLAND!» ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 21:00-21:45: «EUROLAND!» - Pre Game 21:45-23:45: EURO 2012 Ελλάδα - Ρωσία Δευτέρα 18/6, 21:30 Θέατρο Λιθογραφείον Μαιζώνος 172 Β, Πάτρα

Εκθέσεις Έκθεση ζωγραφικής της Ευθαλίας Κατσι-

γιάννη – Χάχαλη και της Ευαγγελίας Τσιμπρή – Ρηγάλου Μέχρι 30/6 Γκαλερί «ΑΚΤΙΝΑ» Κων/πόλεως 53, Πάτρα Έκθεση ζωγραφικής της Χρυσάνθης

«Όψεις» - Ρετροσπεκτίβα 1979-2012»

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 21:00-21:45: «EUROLAND!» - Pre Game 21:45-23:45: EURO 2012 Σουηδία - Γαλλία 23:45-00:45: «EUROLAND!» 00:45-02:45: EURO 2012 Αγγλία - Κροατία (ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΜΕΝΟ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 21:45-23:00: «EUROLAND!»  ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 21:00-21:45: «EUROLAND!» - Pre Game 21:45-23:45: EURO 2012 Προημιτελικός (Βαρσοβία) 23:45-02:00: «EUROLAND!» 

Λιαροπούλου Μέχρι 31/8 Πολυχώρος Ιντεάλ Αγ. Νικολάου 4, Πάτρα «Αι-Εγινα.Ο.Γυρος Του Κοσμου.Μεσα Μου.» Η Έλλη Γρίβα επιστρέ-

φει στην Γκαλερί Cube, με την καινούρια της εικαστική δουλειά. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10.00 – 15.00 & 18.00 – 21.00, Τετάρτη Σάββατο 10.00 – 15.00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά Μέχρι 30/6 Γκαλερί Cube Μιαούλη 3, Πάτρα www.cubegallery.gr «Όψεις» - Ρετροσπεκτίβα 1979-2012» Η φωτογραφική έκθεση του Πατρινού δημιουργού Χρήστου Σταματόπουλου είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Μέχρι 24/6

Ωρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00, Σάββατο 10:00 - 14:00. Παλαιά Δημοτικά Λουτρά, Γούναρη 118, Πάτρα

ΣεμινάριαΣυνέδρια Ημερίδα για τα κοινωνικά δίκτυα Ο στόχος της ημερίδας αυτής που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο του Μπάρι Ιταλίας και την Εταιρεία Euromed Cultural Heritage Agency είναι να φέρει σε επαφή ερευνητές και επαγγελματίες που μελετούν και αναπτύσσουν τεχνολογίες για τα κοινωνικά δίκτυα, και ενδιαφέρονται για την ανταλλαγή ιδεών και διερεύνηση ευκαιριών συνεργασίας με θέμα τα κοινωνικά δίκτυα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην χρήστη των κοινωνικών δικτύων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερες πληροφορίες: http://www. dmod.eu/intersocial/ Παρασκευή 15/6 Achaia Βeach Hotel, Πάτρα

Βιβλίο Αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Θεοχάρη Για τον ίδιο και το

έργο του θα μιλήσουν οι: Γιάννης Ζαρκάδης, διδάσκει στην Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών, Γεωργία Μάνιου, φιλόλογος Στέλιος Μαφρέδας, ποιητής- περιφερειακός διευθυντής Τράπεζας Κύπρου Παρασκευή 15/6, 20:30 Πολύεδρο Κανακάρη 147, Πάτρα τηλ. 2610 277342 «Το πραγματικό στην Ηθική και τα Μαθηματικά» Το Πολύεδρο διοργανώνει συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Στέλιου Βιρβιδάκη «Η υφή της ηθικής πραγματικότητας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Leader Books. Θα μιλήσουν οι: Στέλιος Βιρβιδάκης, καθηγητής στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και θεωρίας της επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δήμητρα Χριστοπούλου, λέκτωρ στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τρίτη 19/6, 20:00 Πολύεδρο Κανακάρη 147, Πάτρα τηλ. 2610 277342

Άλλες εκδηλώσεις Δωρεάν κλινική εξέταση μαστού Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Αχαΐας συμμετέχει στο Πρόγραμμα Ενημέρω-

■ 15/06/2012

Με την Εθνική Ελλάδας να έχει το κρυφό όνειρο να κερδίσει αύριο (9.45 μ.μ.) τους Ρώσους και να πάρει την πρόκριση για τους «8», συνεχίζεται το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Μαζί και οι μεταδόσεις της ΕT1, που γι’ αυτή την εβδομάδας έχουν ως εξής (οι μαγνητοσκοπημένοι αγώνες μεταδίδονται από την ΕΤ3):

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 21:00-21:45: «EUROLAND!» - Pre Game 21:45-23:45: EURO 2012 Κροατία - Ισπανία 23:45-00:45: «EUROLAND!» 00:45-02:45: EURO 2012 Ιταλία - Ιρλανδία (ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΜΕΝΟ)

τέταρτο

EURO 2012 Οι μεταδόσεις της εβδομάδας

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 21:00-21:45: «EUROLAND!» - Pre Game 21:45-23:45: EURO 2012 Πορτογαλία - Ολλανδία 23:45-00:45: «EUROLAND!» 00:45-02:45: EURO 2012 Δανία - Γερμανία (ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠ.)

9


σινεμά AMERICAN PIE: REUNION Σκηνοθεσία: Τζον Χούρβιτζ & Χέιντεν Σλόσμπεργκ Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Μπιγκς, Άλισον Χάνιγκαν, Τόμας Ίαν Νίκολας, Τάρα Ράιντ, Σον Γουίλιαμ Σκοτ, Έντι Κέι Τόμας, Μίνα Σουβάρι, Κατρίνα Μπάουντεν, Κρις Κλάιν, Γιουτζίν Λέβι Κατηγορία: Κωμωδία Αίθουσα 4: Σαβ : 15:00, 17:20, 19:40, 22:00, 00:20, Κυρ: 15:00, 17:20, 19:40, 22:00, Παρ: 19:40, 22:00, 00:20, Δευ - Τετ: 19:40, 22:00 6 + 1 ΑΠΙΣΤΙΕΣ Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Μπερκό, Φρεντ Καβαγιέ, Αλεξάντερ Κουρτέ, Ζαν Ντιζαρντέν, Μισέλ Χαζαναβίσιους, Ερίκ Λαρτιγκό, Ζιλ Λελούς Πρωταγωνιστούν: Ζιλ Λελούς, Λιονέλ Αμπελάνσκι, Ζαν Ντιζαρντέν, Γκιγιόμ Κανέ Κατηγορία: Κωμωδία Αίθουσα 3: Σαβ - Κυρ: 13:30, 16:10, 18:40, 21:00, 23:20, Παρ & Δευ - Τετ: 18:40, 21:00, 23:20 ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ Πρωταγωνιστούν: Σαρλίζ Θερόν, Μάικλ Φασμπέντερ, Γκάι Πιρς, Νούμι Ραπάς, Ίντρις Έλμπα Κατηγορία: Επιστημονικής Φαντασίας Αίθουσα 6: Σαβ - Κυρ:13:50, 16:20, 18:50, 21:15, 23:40, Παρ & Δευ - Τετ: 18:50, 21:15, 23:40

Εκδήλωση από το «Άλμα Ζωής» Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας διοργανώνει μια καλοκαιρινή βραδιά με μπύρα, ούζο ή κρασάκι και την μουσική συντροφιά του Βασίλη Ακριβού. Δευτέρα 18/6, 20:30 Λάγιος, Δασύλιο Πάτρας

τέταρτο

■ 15/06/2012

σης Νέων Γυναικών που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ). Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται σε γυναίνες 20-29 ετών, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 2 έως τις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του Συλλόγου, από Χειρουργούς Mαστού, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ). Εάν χρειαστεί κάποια γυναίκα επιπλέον εξέταση, όπως υπερηχογράφημα ή μαστογραφία, θα έχει τη δυνατότητα να την κάνει δωρεάν σε αξιόπιστο διαγνωστικό κέντρο. Μέχρι 15/6 Αλμα Ζωής Γούναρη 37, Πάτρα τηλ.: 2610 222274

10

ΣΕ 3D Αίθουσα 5: Σαβ - Κυρ: 14:50, 17:20, 19:50, 22:15, Παρ & Δευ - Τετ: 19:50, 22:15 Η ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ Σκηνοθεσία: Ρούπερτ Σάντερς Πρωταγωνιστούν: Κρίστεν Στιούαρτ, Σαρλίζ Θέρον, Κρις Χέμσγουορθ Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 2: Σαβ - Κυρ: 13:40, 16:30, 19:00, 21:30, 00:00, Παρ & Δευ - Τετ: 19:00, 21:30, 00:00 Αίθουσα 7: Σαβ - Κυρ: 15:00, 17:30, 20:00, 22:30, Παρ & Δευ - Τετ: 20:00, 22:30 ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ Σκηνοθεσία: Τζέιμς ΜακΤιγκ Πρωταγωνιστούν: Τζον Κιούζακ, Άλις Ιβ, Λιουκ Έβανς, Μπρένταν Γκλίσον Κατηγορία: Θρίλερ Αίθουσα 1: Παρ - Τετ: 20:45, 23:00 DARK SHADOWS Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον Πρωταγωνιστούν: Τζόνι Ντεπ, Μισέλ Φάιφερ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Εύα Γκριν, Τζάκι Έρλ Χέιλι, Κλόι Μόρετζ, Γκιούλιβερ ΜακΓκράθ Κατηγορία: Κωμωδία Αίθουσα 8: Κυρ - Τετ: 19:20, 21:45, Παρ -Σαβ: 19:20, 21:45, 00:10 ΠΕΙΡΑΤΕΣ! (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) Σκηνοθεσία: Πίτερ Λορντ Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Θάνος, Λίλα Μου-

τσοπούλου, Μάντυ Λάμπου, Τζίμης Απέργης, Ηλίας Ζερβός, Κώστας Τσάκωνας, Αργύρης Παυλίδης, Δημήτρης Παπαδάτος, Φώτης Πετρίδης Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Αίθουσα 1: Σαβ - Κυρ: 14:00, 16:00, 18:00, Παρ & Δευ - Τετ: 18:00 THE LORAX (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) Σκηνοθεσία: Κρις Ρενό Ακούγονται οι φωνές των: Παύλος Χαϊκάλης, Κωνσταντίνος Σταυρίδης, Γιώργος Ματαράγκας,Γιάννης Στεφόπουλος, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Ντίνος Σούτης, Υακίνθη Παπαδοπούλου, Κατερίνα Γκίργκις, Ηλίας Ζερβός, Δημήτρης Μαρίζας, Τέτα Κωνσταντά, Βίνα Παπαδοπούλου Κατηγορία: Κινούμενα σχέδια Αίθουσα 8: Σαβ - Κυρ: 13:20, 15:40, 17:40

ΣΙΝΕ ΚΑΣΤΡΟ ΡΙΟΥ

Σώμερσετ, Ρίο Τηλ.: 2610 994765 ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΟΥΝΟΥΠΑΚΙΑ Σκηνοθεσία: Jannik Hastrup, Flemming Quist Møller, Μουσική: Jesper Mechlenburg Γλώσσα: Μεταγλωττισμένη Κατηγορία : Κινούμενα σχέδια Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινηματογράφος για παιδιά… Και για όλη την οικογένεια» Τρ – Πέ: 21:00

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής Ήχοι και χρώματα απ’ όλο τον κόσμο Με μουσικές από διάφορες εποχές και διάφορες γωνιές του πλανήτη γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Επιλέξαμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην περιοχή… Πιστό στις περσινές υποσχέσεις του, το «Σύγχρονο Ωδείο Πατρών» ετοίμασε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 19 Ιουνίου με την συναυλία των σπουδαστών σχολών πιάνου των Δέσποινας Βαρελτζή, Αθηνάς Ματθιοπούλου και βιολιού της Μαργαρίτας Γκραμπότσκα. Τίτλος της βραδιάς: «Μουσικές πράξεις και συμπράξεις». Οι μικροί μαθητές με την καθοδήγηση της Μάρις Βασιλοπούλου, παίρνουν τη σκυτάλη στις 20 Ιουνίου για την παράσταση «Η μάγισσα τερηδόνα και οι φίλοι της», ενώ το «χτύπημα» είναι διπλό, αφού ακολουθεί συναυλία του λαϊκού σχήματος του ωδείου σε διδασκαλία Γιάννη Νικολόπουλου. Ανήμερα της γιορτής, στις 21 Ιουνίου σειρά θα πάρουν για τη δική τους «ηλεκτρονική» εμφάνιση ο Αλέξανδρος Σκρεμμύδας και οι BIG KISS, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με με την τζαζ βραδιά των: Διονύση Κανάκη – Αλίκης Ζαφείρη. Όλες οι εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες στους χώρους του Ωδείου (Κορίνθου 337 & Μιαούλη) με την επιμέλεια των Δέσποινας Βαρελτζή και Αθηνάς Ματθιοπούλου.

«Καραβάνι» από τη Γαλλία

Το «La Vapeur» μία από τις μεγαλύτερες γαλλικές μουσικές σκηνές της γαλλικής Ντιζόν στο πλαίσιο του «Kultur’Mix 2012» θα ταξιδέψει στην Αχαΐα για μία τριήμερη μουσική συνάντηση με νέα γαλλικά και ελληνικά συγκροτήματα. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 19/6 Beach Bar Catamaran (Παναγοπούλα) 20/6 Beach Bar Loca (Διακοφτό) 21/6 Παραλία Σελιανιτίκων Παράλληλα, πραγματοποιείται αυτές τις μέρες έκθεση φωτογραφίας του Γάλλου φωτογράφου Edouard Barra στον «Ηχότοπο» (Αράτου 14Α Πάτρα).

Στο Διακοπτό

Με την Παιδική Χορωδία Διακοπτού ξεκινούν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Αιγιάλειας. Στις 21 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του «Πολύκεντρου» στη Μυρτιά μουσική βραδιά με τίτλο «Κινηματογραφικό Πεντάγραμμο». Πενταμελές φωνητικό σύνολο με τη συνοδεία μουσικής από πιάνο και βιολί θα ερμηνεύσει γνωστά μουσικά κομμάτια από τον ξένο κινηματογράφο. Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος πέντε άτομα από την Παιδική Χορωδία του Διακοπτού: Η Αργυρούλα και η Έλενα Μπουζιώτη, η Βάλερη Παλαιολόγου, η Άντζελα Σιαβελή και η Βίκυ Αλεξοπούλου. Τα παιδιά θα συνοδεύσει στο πιάνο η δασκάλα της Χορωδίας Βασιλική Νάσση και στο βιολί η Χριστιάνα Ζάρρου. Η εκδήλωση που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα θα ξεκινήσει στις 9,30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.


11

τέταρτο

■ 15/06/2012


Πού θα βρω το

;

Είναι πια μια αγαπημένη εβδομαδιαία συνήθεια για αρκετούς… Εκτός από τα δεκάδες σημεία στα οποία ταξιδεύει το «Τέταρτο» το πρωί της Παρασκευής, ολοένα και αυξάνονται τα σημεία στα οποία μπορείτε να μας βρίσκετε και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.

Με stand

Σταθμοί ΟΣΕ (Κεντρικό, Ρίο) ■ Στάση ΟΣΕ Αγ. Βασιλείου ■ Σταθμοί Οδοντωτού σιδηρόδρομου (Διακοπτό, Καλάβρυτα) ■ ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας (Ζαΐμη, Πάτρα) ■ Zizu (Μαιζώνος & πλ. Γεωργίου, Πάτρα) ■ Jazi (πλ. Όλγας, Πάτρα) ■ Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31-33, Πάτρα) ■ Ολύμπια (Τριών Ναυάρχων & Κανακάρη, Πάτρα) ■ Pas Mal (Ηρ. Πολυτεχνείου, Πάτρα) ■ Μίνι Μάρκετ Κάκκου (Μ. Αλεξάνδρου 1, Ριο) ■ Everest Πάτρας (Αγ. Νικολάου 16, Πάτρα) ■ Κάρνα (Ελευθερίου Βενιζέλου 227, Πάτρα) ■ Πλατεία Αγ. Σοφίας, Περίπτερο ■ Emiliano, Παντανάσσης 24

Άλλα σημεία

Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέου 14, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Μουσελίν (Αγ. Ανδρέου 42, Πάτρα) ■ TAG (Αγ. Ανδρέου 125 & Παντανάσσης, Πάτρα) ■ Ideal Bike Shop (Αγ. Ανδρέου 157, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Γωνιά του Βιβλίου (Αγ. Νικολάου 32, Πάτρα) ■ Ποτοποιία Χάχαλης (Αγίου Νικολάου 95, Πάτρα) ■ Φαρμακείο Ταρνάρας (Αγίου Γεωργίου 68, Πάτρα) ■ Αρτοποιείο Αρτόπολις (Αγ. Σοφίας 38, Πάτρα) ■ Αρτοποιείο Αρτόπολις (Ελλ. Στρατιώτου 108, Πάτρα) ■ Φαρμακείο Τριβυζά (Αρέθα 73, Πάτρα) ■ Κάισσα (Γούναρη 85, Πάτρα) ■ No Work Cafe (Δρέπανο) ■ Βιβλιοπωλείο Αριστείδου (Ερμού 86, Πάτρα) ■ W (Ηρώων Πολυτεχνείου & Λευκωσίας, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Πολύεδρο (Κανακάρη 147, Πάτρα) ■ Εστιατόριο Σινιάλο (Καραϊσκάκη 68, Πάτρα) ■ Παντοπωλείο Αργύτη (Στάση προαστιακού, Καστελόκαμπος) ■ Βιβλιοπωλείο Αχαϊκές Εκδόσεις (Κολοκοτρώνη 34, Πάτρα) ■ Αρτοποιείο Τρίγγος (Κολοκοτρώνη 48, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Ρούμπυ (Κορίνθου 19-21, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Ρούμπυ (Λεμεσσού 17, Πάτρα) ■ Φαρμακείο Καλλιβωκά (Κορίνθου 204-206, Πάτρα) ■ Σύγχρονο Ωδείο (Κορίνθου 337 & Μιαούλη, Πάτρα) ■ Πολυφωνική (Κορίνθου 280 & Γούναρη, Πάτρα) ■ Φοιτητικό Φροντιστήριο Γνώμονας (Κύπρου 44, Πάτρα) ■ Maizon (Μαιζώνος 80-92, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Λοτσάρη (Μαιζώνος 124, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Λοτσάρη (Σώμερσετ 80, Ρίο) ■ Γκαλερί Cube (Μιαούλη 39, Πάτρα) ■ Φαρίνα (Νέα εθνική οδός Πατρών - Αθηνών 82) ■ Φαρίνα (Νέα εθνική οδός Πατρών - Αθηνών 174) ■ Everest (Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Αθηνών 158) ■ Fast Travel by Keramidas [Όθωνος Αμαλίας 12Α (Superfast Ferries)] ■ Ψάρεμα Ρίο (Πατρών - Αθηνών 72, Ρίο) ■ Society (Πλ. Γεωργίου 18, Πάτρα) ■ City (Πλ. Γεωργίου 24-36, Πάτρα) ■ Φιλαρμονική (Ρήγα Φεραίου 7, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Emiliano (Σμύρνης & Μεσολογγίου, Πάτρα) ■ Το Νέον (Τριών Ναυάρχων 42, Πάτρα) ■ Βιβλιοθήκη Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Τριών Ναυάρχων & Μαιζώνος, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πατρέως 30, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πανεπιστήμιο Πατρών) ■ Πάρκο της Ειρήνης (Πανεπιστήμιο Πατρών) ■ Κυλικεία Πανεπιστημίου Πατρών ■ Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πατρών ■ Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Πατρών ■ Εκδοτήρια ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας (Αθήνα) ■ Βιβλιοπωλείο LEXIS (Κορίνθου 352, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο LEXIS (Αθηνών 11, Ρίο) ■ Γυμναστήριο EVATHLON (Αθηνών 5 Ρίο) ■ OVERTIME CAFE (Γήπεδο Απόλλων, Περιβόλα) ■ Ξενοδοχείο Χελμός (Καλάβρυτα) ■ Φαρμακείο Σκαλτσά (Πατρών Κλάους 7, Πάτρα) ■ Φάρμα Story (Κορίνθου 463, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Μείλιχος (Νοταρά 122, Πάτρα) ■ Bar - Restaurant After Eight (Αγίου Ανδρέου 143, Πάτρα) ■ News Stand (Αγίου Ανδρέου 77, Πάτρα) ■ Πέτρινο (Ακτή Δυμαίων 144) ■ Λιχουδιά (Ακτή Δυμαίων 132) ■ IZI (Ακτή Δυμαίων 130)

Θέλω το τέταρτο σπίτι μου!

Η

Μ

Ε

Ρ

Ο

Λ

Ο

Γ

Ι

Ο

ΙΟΥΝΙΟΣ 2012

13 ΤΕΤΑΡΤΗ

Του Ανδρέα Τσιλίρα

Τι να σου κάνει το Ίντερνετ αν… Με τα πενήντα τεύχη του «Τέταρτου» έχω μάθει αρκετή μουσική. Κάθε εβδομάδα όλο και κάποια αφορμή θα πάρω από τη στήλη του Μίμη για να γνωρίσω ένα συγκρότημα, ένα τραγούδι ή μια καινούρια παραγωγή. Βέβαια η ξένη μουσική δεν ήταν ποτέ το δυνατό μου σημείο. Ανήκω βλέπετε στο τυπικό κοινό του ελληνικού τραγουδιού, όπως τουλάχιστο το μάθαμε από τον παλιό καλό ραδιοφωνικό «Μελωδία» στις αρχές του 1990 (αυτό το είδος που κάποιοι λένε «έντεχνο» και κάποιοι «κουλτουριάρικο» - ακατανόητοι και οι δύο όροι για μένα). Έτσι πιάνομαι συχνά αδιάβαστος για τις μουσικές επιλογές που έρχονται απ’ έξω και που πολύ συχνά κρύβουν τεράστιες εκπλήξεις. Ψάχνοντας, λοιπόν, αυτές τις μέρες κυρίως για σύγχρονο πολιτικό τραγούδι, με αφορμή το αφιέρωμα που ετοιμάζουμε, οι εκπλήξεις έρχονταν η μία μετά την άλλη. Ο Χρήστος μου μαθαίνει μέσω youtube τους Τούρκους Mor ve Ötesi, ένα ροκ συγκρότημα με αρκετές πολιτικές ευαισθησίες (www.youtube.com/watch?v=3Tt65SdtKeQ), αλλά και τους Playing for Change, (http://playingforchange.com) που αναζητούν τρόπους να μιλήσουν μουσικά για την ειρήνη μέσα από κινητά στούντιο που στήνουν σε διάφορα σημεία του κόσμου. Την ίδια στιγμή όμως κι ενώ έχω χαθεί στο Διαδίκτυο και απορώ πού τα βρήκε ο Βασίλης όλα αυτά τα νέα ελληνικά συγκροτήματα με τις σημερινές όψεις του πολιτικού τραγουδιού, πέφτω διαρκώς πάνω στις διαφημίσεις των κομμάτων για τις εκλογές της Κυριακής. Εδώ οι εκπλήξεις αντιστρέφονται, γιατί αν εξαιρέσει κανείς 2-3 βίντεο, η κατάσταση είναι απογοητευτική. Κακογυρισμένα σποτάκια, συνθήματα και εικόνες αρνητικής διαφήμισης που μας γυρίζουν στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και αρκετές ανόητες προσπάθειες να πειστεί ο νέος ψηφοφόρος με λογοπαίγινα και εξυπνάδες. Σκόρπια και μόνο στην τύχη –κυρίως από απλούς χρήστες του Διαδικτύου κι όχι από οργανωμένα επιτελεία– θα βρει κανείς αληθινά έξυπνες ιδέες υποστήριξης ή κριτικής απέναντι σε κόμματα. Λέμε πως στις φετινές εκλογές μπήκε περισσότερο από ποτέ στη ζωή μας το Διαδίκτυο… Ε, και; Είναι όντως ένα τεράστιο εργαλείο, που όμως από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τίποτα… Ευτυχώς! Δεν αλλάζει το μέσο τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε, κάνουμε πολιτική ή ερωτευόμαστε…

Θέλετε να έρχεται το τέταρτο στο σπίτι ή στο γραφείο σας το πρωί της Παρασκευής;

τέταρτο

■ 15/06/2012

Η τιμή για την ετήσια συνδρομή (45 φύλλα) είναι 60€, ενώ αν μένετε εκτός Πάτρας είναι 100€ (ταχυδρομική αποστολή). Βρείτε το τέταρτο στην… πόρτα σας, στηρίξτε τη διάδοση θετικών κι αισιόδοξων ειδήσεων κι επωφεληθείτε από τις ειδικές προσφορές που θα ανακοινώνουμε για τους συνδρομητές. Γραφτείτε συνδρομητής! Επικοινωνήστε με τα τηλ. 2613009401, 6944347030 ή στείλτε email στο info@tetartopress.gr

12

Τα σκουριασμένα μυαλά θα είναι πάντα σκουριασμένα είτε ζουν στην εποχή των σπηλαίων είτε στην ψηφιακή εποχή. Κι αν κάποιος δεν μπορεί να εμπνεύσει ή να βάλει τη φαντασία του να δουλέψει, η τεχνολογία δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Δεν το χρειάστηκε για παράδειγμα το Διαδίκτυο ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας από την Κομοτηνή για να μελοποιήσει τους αξεπέραστους στίχους του Μιχάλη Κατσαρού στο «Αντισταθείτε». Όμως αν δεν υπήρχε το Youtube είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ερμηνεία του Χρήστου Θηβαίου δεν θα έφτανε ποτέ στο ευρύ κοινό. Κι από κει υπάρχει μεγαλύτερη ελπίδα αντίστασης απ’ ότι μέσα από τις κομματικές εκστρατείες.


Ραντεβού

διαβάζω Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

mpapamar18@gmail.com

μ’ ένα βιβλίο

Η δύναμη βρίσκεται μέσα μας

ΕΤΓΚΑΡ ΚΕΡΕΤ

Kορίτσι στο ψυγείο Εκδόσεις Καστανιώτη (2012)

Ραντεβού σήμερα με μία συλλογή από τα καλύτερα διηγήματα του Έτγκαρ Κέρετ, του Ισραηλινού συγγραφέα,.ο οποίος έχει θεωρηθεί ήδη με το πρώτο του έργο, τη συλλογή διηγημάτων Missing Kissinger, από τους κριτικούς λογοτεχνίας ως μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της περασμένης δεκαετίας. Γεννημένος το 1967 στο Τελ-Αβίβ, θεωρείται από τους σημαντικότερους συγγραφείς της νέας λογοτεχνικής γενιάς του Ισραήλ. Το βιβλίο του Missing Kissinger έχει συμπεριληφθεί στα δεκαπέντε σημαντικότερα ισραηλινά βιβλία όλων των εποχών, ενώ ο κριτικός Νισίμ Καλντερόν έγραψε ότι ο Κέρετ είναι «ο Άμος Oζ της γενιάς του». Αξίζει να σημειωθεί ότι για το νέο του αυτό βιβλίο γράφτηκε στην εφημερίδα LA Times ότι «αν υπάρχει χώρος στην καρδιά σου, στο πορτοφόλι σου ή στη λίστα βιβλίων που πρέπει να διαβάσεις για μία και μόνο συλλογή διηγημάτων φέτος, αυτή πρέπει να είναι του Έτγκαρ Κέρετ». Τι είναι αυτό που δίνει τόση δύναμη στη γραφή του; Μέσα από την ανάγνωση των διηγημάτων του «επικοινώνησα» με ανθρώπους φοβισμένους, ανήσυχους, ποτισμένους με την πικρή γεύση που τους αφήνει η έλλειψη ελπίδας, η αίσθηση στέρησης μιας νέας προοπτικής. Μα καθένας τους κατορθώνει με το δικό του μοναδικό τρόπο να συνεχίσει να ζει.

Ο Κέρετ σε πείθει πως όσο ζοφερή και αν είναι η πραγματικότητά σου, η δύναμή σου υπάρχει μέσα σου για να συνεχίσεις να ζεις. Υπάρχουν οι αμυντικοί μηχανισμοί που δε θα χτίσουν έναν κόσμο ψευδαισθήσεων μα θα σε βοηθήσουν να χαράξεις το δικό σου μονοπάτι επιβίωσης. Και αυτή η πειθώ έρχεται με τον πλέον απροσδόκητο τρόπο. Με μια εφευρετικότητα και σπιρτάδα που μπορεί ακόμα και να κουράσουν ίσως τον αναγνώστη ο οποίος χωρίς να είναι συνηθισμένος σε τέτοιες εκπλήξεις νιώθει μια απροσδιόριστη απορία: Τι γράφει τώρα; Πώς είναι δυνατόν; Και αμέσως μετά βλέπει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα των ηρώων του η πένα του συγγραφέα - δημιουργού τους. Και διαπιστώνει ότι η ουσία της ζωής ίσως και να είναι αυτό ακριβώς, ο τρόπος που επιλέγεις να αντιληφθείς και να ερμηνεύσεις την πραγματικότητά σου. Χωρίς όμως να κοροϊδεύεσαι, χωρίς αυταπάτες. Με πλήρη συνείδηση του τι αποφασίζεις να δεις και γιατί. Σημειώνω ενδεικτικά το διήγημα με τίτλο «Τίποτα» όπου γνωρίζουμε μια γυναίκα ερωτευμένη με έναν άντρα φτιαγμένο από τίποτα. «Αυτή που είχε πονέσει ήδη από πολλές απογοητεύσεις ήξερε πως η αγάπη αυτή δε θα την προδώσει ποτέ. Τι θα μπορούσε άλλωστε να την απογοητεύσει ξεκλειδώνοντας την πόρτα; Το άδειο διαμέρισμα; Το τίποτα μέσα στα σεντόνια του ανάκατου κρεβατιού;».

Το Ελληνικό κρασί «παίζει μπάλα» στη Νέα Υόρκη! yiannis_evagelou@yahoo.gr

Ίσως είναι ιδέα μου,

αλλά το τελευταίο διάστημα διακρίνω δύο διαφορετικές «Ελλάδες». Η μία κάπως απογοητευμένη, κουρασμένη και νωχελική να περιμένει απαθής αλλά και με αγωνία την επερχόμενη εκλογική διαδικασία και η άλλη, δυναμική, μαχητική και εξωστρεφής προσπαθεί επάξια να αποδείξει στις χώρες και τις αγορές του εξωτερικού πως υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, ειλικρινής, αληθινή και ποιοτική, μια χώρα που αξίζει πραγματικά να γνωρίσει κανείς από κοντά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ουσία είναι πως πολλές πρωτοβουλίες προβολής της Ελλάδας, με κυρίαρχα τα παραδοσιακά προϊόντα και τον τουρισμό έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι και αυτή των Ελληνικών Κρασιών στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. Με τον τίτλο «Γιορτάστε τα Ελληνικά Κρασιά – Celebrate Greek Wines» η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) με το νέο της λογότυπο «Επώνυμο Ελληνικό Κρασί» ή «New Wines of Greece» στα Αγγλικά, συντονίζει μια συγκροτημένη προσπάθεια γνωριμίας της

Αμερικανικής αγοράς με τα Ελληνικά κρασιά, τους παραγωγούς και το οινικό προφίλ της χώρας μας. Για δύο εβδομάδες, από τις 8 μέχρι και τις 22 Ιουνίου, περισσότερα από 80 επιλεγμένα εστιατόρια και κάβες στη Νέα Υόρκη προωθούν και διαφημίζουν το Ελληνικό κρασί. Με αιχμή του δόρατος τις τέσσερις Ελληνικές ποικιλίες – πρεσβευτές του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό (Ασύρτικο και Μοσχοφίλερο από τα λευκά και Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο από τα ερυθρά), όσοι επιλέξουν να δοκιμάσουν τα Ελληνικά κρασιά στη Νέα Υόρκη θα επωφεληθούν από συγκεκριμένα μενού, συνδυάζοντας έτσι και μια γνωριμία με την Ελληνική γαστρονομία και κουζίνα (οι τιμές κυμαίνονται από $25 μέχρι $50 για ένα πλήρες μενού κατ’ άτομο συνοδεία ενός ποτηριού Ελληνικού κρασιού) και εκπτώσεις στις κάβες σε ποσοστό 15-20% επί της αρχικής τιμής της φιάλης. Η προσπάθεια είναι πραγματικά αξιέπαινη και σημαντική, το Ελληνικό κρασί έχει πραγματικά να δώσει πολλά και είναι (ακόμη) εν πολλοίς άγνωστο στο εξωτερικό. Εξάλλου, όπως αναφέρουν και πολλά αμερικανικά blogs και ειδησεογραφικά sites, “it’s chic to be Greek” πίνοντας Ελληνικό κρασί και δοκιμάζοντας εξαιρετική κουζίνα!

■ 15/06/2012

www.celebrategreekwine.com www.newwinesofgreece.com

τέταρτο

Του Γιάννη Ευαγγέλου

13


H συντροφιά μας

παίζω Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

mpapamar18@gmail.com

Όταν η σχολική χρονιά τελειώνει...

ξεκινάει το πάρτυ του καλοκαιριού! Τα παιδιά μας βρίσκουν όλη τους την ενέργεια, αυτή που είχε λίγο αποκοιμηθεί σε μια προσπάθεια να ξεφύγει την κούραση των τελευταίων ημερών του σχολείου που όλα φάνταζαν τόσο ανιαρά και κουραστικά. Ειδικά για τους μαθητές μεγαλύτερων τάξεων η χαρά είναι διπλή μια και το τέλος της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την απελευθέρωση από τον τρομακτικό κλοιό των εξετάσεων! Μια και το νόμισμα όμως έχει πάντα δύο όψεις έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, η υποδοχή του καλοκαιριού δεν τυγχάνει της ίδιας αντίδρασης από όλα τα μέλη μιας οικογένειας! Φαίνεται μέσα από τις συζητήσεις που κυριαρχούν αυτό τον καιρό ανάμεσα στις παρέες των ενηλίκων, ότι το άγχος σχετικά με την «καλοκαιρινή συμβίωση» που επέρχεται είναι αρκετά μεγάλο για τους γονείς. Η απορία έντρομη ζωγραφίζει τα πρόσωπά τους και αγωνιωδώς ψάχνουν για λυτρωτικές απαντήσεις: Και τώρα που δεν έχουν σχολείο τι κάνουμε; Πώς θα περνούν τη μέρα τους; Και αν δε θελήσουν να παρακολουθήσουν κάποιο καλοκαιρινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης τι θα κάνουμε; Ερωτήματα ποικίλα όλα με παρόμοιο θεματικό πυρήνα εφόσον πηγάζουν από την ίδια ανάγκη. Όλοι οι γονείς νιώθουμε να απειλούμαστε από τη χαλαρότητα που φέρνει μαζί του το καλοκαιράκι. Γιατί αυτή η χαλαρότητα ταυτίζεται με την παραγκώνιση όλων των κανόνων λειτουργίας της οικογένειας σε καθημερινή βάση που με τόσο κόπο είχαν τεθεί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Κανόνες σχετικά με την ώρα του διαβάσματος, την ώρα που πάμε για ύπνο, την ώρα που σπαταλάμε μπροστά στην τηλεόραση ή στο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Δυστυχώς το σχολείο εξακολουθεί ακόμα να περνάει στη συνείδηση των παιδιών μας ως μία καταπιεστική τρόπον τινά ευθύνη και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τα παιδιά μας αντοδρούν συνήθως με έναν τρόπο που μάς αποσυντονίζει. Είναι πολλοί οι μαθητές και κυρίως αυτοί των μεγαλύτερων ηλικιών που ονειρεύονται να ξυπνούν ό,τι ώρα θέ-

Να μην ξεχάσω...

τέταρτο

■ 15/06/2012

με την νισμός ΕΛΙΞ ρνητικός οργα φέρει βε κυ οσ η πρ Μ », ς ύρος Νιάρχος Ο Εθελοντικό τα «Σ ς χρι το μα υ Ιδρύ 2 Ιουλίου μέ υποστήριξη το είο» από τις ολ ν. Σχ ίω ο να στ θη ς κοπέ υ Δήμου Α δωρεάν «Δια την αιγίδα το ό χο ασ υπ απ ου στ θα ού ς, τούς μήνε αυ και τις 10 Αυγ ο δύ σε υς ν το , ώ 6-12 ετ τις ΕΛΙΞ θε μία ηλικίας Δέκα ομάδες 0 παιδιά η κά ς,Θεατρικό 10 υ μό ισ πο ρί ητ θλ πε λήσουν ηριότητες:·Α στ ρα Δ ς. εριβαλλοΠ να θή κά παιχνίδια, δι σχολεία της Α μα Ο ς, ρό τικά, Χο παιχνίδι·,Εικασ ισμική εκπαίδευση. ρου ιτ ολ απ δι σίας, Βερανζέ ι ντική κα οντικής Εργα ελ Εθ τα μα άμ 5506 ΕΛΙΞ - Προγρ α, Τηλ.: 210382 Αθήνα-Ελλάδ 77 06 -1 ΤΚ , 15

14

λουν, να βλέπουν τηλεόραση και να πηγαίνουν απλώς βόλτες ή για μπάλα στο γήπεδο της γειτονιάς. Και εκεί αρχίζει ο αγώνας της «καλοκαιρινής μάχης» που καλείται να δώσει κάθε οικογένεια. Κατ΄αρχήν πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε αντίδραση είναι φυσιολογική γιατί κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη δική του προσωπική ελεύθερη έκφραση. Από εκεί και πέρα όμως αρχίζει το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε όχι ως αυτοδιοριζόμενοι ηγεμόνες αλλά ως συνοδοιπόροι στο ταξίδι που κάθε φορά ανοίγεται μπροστά μας τους καλοκαιρινούς μήνες για εμάς και τα παιδιά μας. Η πίεση και η κούραση της χρονιάς που πέρασε πρέπει να φύγει και να αντικατασταθεί από χαλρότητα, ξεκούραση και χαμόγελο. Μα χρειάζεται προσοχή για να αποφευχθεί η παγίδα της «αποχαύνωσης». Θέστε στόχους στα παιδιά σας μετά από συζήτηση που θα κάνετε μαζί τους. Εκμεταλλευτείτε τον πεισσότερο ελεύθερο χρόνο που έχετε μαζί τους και αρπάξτε την ευκαιρία που σάς προσφέρεται για μεγαλύτερη επικοινωνία. Η μέρα είναι μεγαλύτερη μια και το βραδάκι έρχεται πιο αργά οπότε μπορείτε πολύ πιο εύκολα να πάτε μια βόλτα ή ένα θερινό σινεμά. Μοιράστε στα παιδιά σας ευθύνες και δώστε τους πρωτοβουλίες. Ρωτήστε τα πώς θα ήθελαν να φυλάξουν τα βιβλία τους σε κούτες στην αποθήκη, τι θα ήθελαν να χαρίσουν και αν θέλουν να αλλάξουν κάτι στο δωμάτιό τους. Αναθέστε τους να ποτίζουν τα λουλούδια του κήπου ή της βεράντας μια και το καλοκαίρι χρειάζονται εντατική φροντίδα. Ζητήστε τους να συνδράμουν στην έρευνα για την οργάνωση των καλοκαιρινών σας διακοπών. Για να μπορέσουμε να περάσουμε ήρεμα όλοι, δίνουμε κάθε μέρα μια μάχη, στην περίοδο των διακοπών, που αλλάζει κάθε χρόνο, ανάλογα με την ηλικία. Κι αν η διαφορά σε αδερφάκια είναι μεγάλη και ξαφνικά βρισκόμαστε ως γονείς μπροστά στην ανάγκη να υπηρετούμε τις ανάγκες δύο διαφορετικών στρατοπέδων, των μικρών και των μεγαλύτερων παιδιών, ας μην πανικοβαλλόμαστε. Πάντα υπάρχουν τρόποι να τηρηθεί η ισορροπία αρκεί να διατηρούμε την ηρεμία μας!

Όταν γονείς και παιδιά διαβάζουν παρέα... «Μια τρύπα στο νερό» Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας, Εκδόσεις Μεταίχμιο (για ηλικία 8 ετών και άνω) Ένα πρωί ο Γιάννης αντιλαμβάνεται πως ζει μέσα σε ένα τρύπιο κόσμο. Κουμπότρυπες, κλειδαρότρυπες, μυρμηγκότρυπες και άλλες τόσες. Όμως αυτές δεν του φτάνουν. Θέλει να είναι ο πρώτος που θα καταφέρει το ανέφικτο: Να ανοίξει μια τρύπα στο νερό! Μια απλή ιστορία που απαντά με αξιοζήλευτη μαεστρία με τρόπο διδακτικό σε ένα παιδικό ερώτημα υπαρξιακής διάστασης. Ο Σάκης Σερέφας δείχνει πώς η ματαίωση μιας ουτοπικής υπερπροσπάθειας ενός παιδιού δεν κινδυνεύει να το απογοητεύσει όταν υπάρχει η συμπαράσταση των γονιών!


Θα σε πιω στο ποτήρι... 15 Ιούνη του 12

Τον τελευταίο καιρό μια επιθυμία για καινούργια γεύση τριγυρνά στον ουρανίσκο μου. Μια επιθυμία για καινούργια μυρωδιά αναστατώνει που και που τη σκέψη μου. Γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους και παίζω πάλι το παιχνίδι. Ή νιώθω καινούργιες αισθήσεις. Και παίζω πάλι το παιχνίδι. Σου έχω μιλήσει ποτέ για το παιχνίδι; Το πρωτόπαιξα όταν ήμουν 15 χρονών ένα βράδυ Αυγούστου, γύρω από φωτιά στην παραλία. Κάποιος έβαζε έναν από την παρέα στο μυαλό του, και όλοι κάναμε ερωτήσεις, οι οποίες είχαν αυτήν την μορφή: Αν ήτανε..., τι θά ’τανε; Ο καθένας γέμιζε τις τελίτσες με ότι ήθελε. Αν ήταν άνεμος, τι θά ’τανε; Αν ήταν θάλασσα, τι θά ’τανε; Αν ήταν γεύση, τι θα ήτανε; Αυτή η ερώτηση έγινε η αγαπημένη μου. Και εξαιτίας της, από τότε, όταν συναντώ έναν καινούργιο άνθρωπο, παίζω το παιχνίδι. Πρόσεξε. Μην μπερδευτείς με την άλλη μου διασκέδαση, να προσπαθώ να μαντέψω τη γεύση ενός ανθρώπου. Να θέλω να δω τι είναι αυτό που θα τον κάνει να ξεπεράσει τους τρόπους του στο τραπέζι και να αναστενάξει βαθειά από την ικανοποίηση που του προσφέρει η μπουκιά που μόλις ακούμπησε τον ουρανίσκο του. Αυτό είναι άλλο. Αυτό το παίζω και για τους δυο. Για μένα είναι πρόκληση, για τον άλλο πρόσκληση. Το παιχνίδι που σου λέω σήμερα όμως, είναι ατομική διασκέδαση. Μου αρέσει να αναρωτιέμαι συχνά τι γεύση θα ήταν ενας άνθρωπος. Τι μυρωδιά. Πώς θα ήταν αν τον έβαζα σε ένα ποτήρι; Πάνω στην φωτιά; Του πάει ζάχαρη ή θέλει πιπέρια; Μη νομίζεις. Δεν μου γεννούν όλοι οι άνθρωποι αυτή την επιθυμία να παίξω. Τον τελευταίο καιρό όμως, γνωρίζω ανθρώπους που με κάποιο τρόπο με στέλνουν στην κουζίνα. Κάποιοι είναι νέες γνωριμίες. Κάποιοι είναι παλιοί γνώριμοι που ξαφνικά εμφάνισαν μια νέα γεύση. Και εξαιτίας τους εγώ ανοίγω βαζάκια με μυρωδιές και τους μαντέυω. Και επειδή ζεσταίνομαι, και δεν πολυθέλω την φωτιά αυτήν την εποχή, τους βάζω όλους μέσα σε ένα ποτήρι... Πολτοποιώ φρέσκο δυόσμο και φρέσκια λουίζα στο γουδί και τα αναμιγνύω με ξύσμα λάιμ και χυμό λεμονιού. Αυτή την πάστα την βάζω σε παγοθήκες και μόλις τα παγάκια μου είναι έτοιμα, παίρνω μια κανάτα και τη γεμίζω με μισά παγάκια καθαρού νερού και μισά παγάκια δυόσμου. Προσθέτω λουίζα, την οποία έχω βράσει και κρυώσει, και μου κερνώ ένα ποτήρι. Πίνω μια γουλιά και περιμένω λίγο να αρχίσουν να λιώνουν τα παγάκια και να ελευθερώνουν τις μυρωδιές. Μου αρέσει να βλέπω το δυόσμο και τη λουίζα να ελευθερώνονται μαζί με το ξύσμα του λάιμ έτσι όπως λιώνει το παγάκι. Μου κάνει τη γουλιά μου πιο δροσιστική και πιο ενδιαφέρουσα. Έτσι μου φαίνεται πως είναι και αυτός ο άνθρωπος που τη γεύση του έβαλα στην κανάτα μου. Όσο περνά ο καιρός, θα ελευθερώνει και κάτι ακόμα από τις μυρωδιές του. Αργά. Σταδιακά. Όσο λιώνει, θα απλώνει περισσότερο το άρωμά του και όσο αυτό απλώνεται, τόσο θα

Επιστολές γραμμένες στον πάγκο της κουζίνας… Από την Αργυρώ Κουτσού

argyro.k@gmail.com

εντυπωσιάζει το σύνολο, αλλά και θα ξεχωρίζουν ένα ένα τα συστατικά. Είμαι σίγουρη για αυτό. Χρειάζεται μόνο να βρεθεί σε κατάλληλη θερμοκρασία. Ώστε να αρχίσει, λίγο λίγο, να λιώνει και να ελευθερώνεται. Βράζω ιβίσκο. Με τρελαίνει το χρώμα του. Τον βράζω μαζί με λίγο σιρόπι ροδιού. Το αφήνω να κρυώσει καλά και το γεμίζω πάγο. Κόβω λεπτές φέτες από ροδάκινο για να αρωματιστεί και το σερβίρω χωρίς καλαμάκι στο ποτήρι. Έτσι, αν όπως γέρνω το ποτήρι στα χείλη μου ακουμπήσει μια φετούλα από ροδάκινο, θα την βουτήξω ανάμεσα στα δόντια και θα την αφήσω να κυριαρχήσει του ιβίσκου. Στον άνθρωπο που μου γέννησε τη γεύση αυτή, τα σκληρά σημεία του είναι και τα πιο νόστιμα. Και ας το αρνείται κατηγορηματικά ο ίδιος... Παγώνω για δυο μέρες ένα μικρό καρπούζι και το κόβω κομμάτια. Μεθοδικά καθαρίζω τα κουκούτσια. Το βάζω στο μπλέντερ και το πολτοποιώ. Το περνώ από τουλουπάνι και έχω το χυμό του καρπουζιού καθαρό, χωρίς σάρκα ή τίποτα άλλο. Τρίβω πάγο, και γεμίζω ένα ψηλόλιγνο ποτήρι της μπύρας. Προσθέτω παγωμένη βόντκα κατευθείαν απο την κατάψυξη. Παίρνω λίγους κόκκους κάρδαμου. Και λίγη μαύρη σοκολάτα την οποία έχω ψιλοκομμένη στην κατάψυξη για αυτή τη δουλειά αυτήν την εποχή. Στον ίδιο μύλο τα βάζω για να τριφτούν. Και μετά, προσθέτω τον χυμό του καρπουζιού. Πίνω μια γουλιά και χαμογελώ. Έτσι είναι και εκείνη. Δροσερά καρπουζένια με τους ζεστούς τόνους του κάρδαμου ξεκάθαρους και την ήπια γλυκύτητα της πικρής σοκολάτας να κρύβεται ανάμεσα στον πάγο. Όλο με ένα ποτήρι στα χέρια θα με δεις τον τελευταίο καιρό. Δοκιμάζω γεύσεις που θα κορέσουν την δίψα μου. Έχει ζεστάνει πολύ και εγώ έχω αρχίσει να καίγομαι. Και θέλω πάγο. Και δροσιά. Με άρωμα και κολπα όμως. Θα μπορούσες μια μέρα να έρθεις να σε δροσίσω και σένα. Να πάρω τα μυρωδικά, τα φρούτα και τα μπαχάρια μου και να στα βάλω σε ένα ποτήρι. Και αντί να προσπαθήσω να μαντέψω τη γεύση σου, όπως έκανα μέχρι τώρα, να νιώσω τη γεύση μας, να κλείσω τα μάτια και να τη νιώσω. Να νιώσω το χρώμα της. Την πυκνότητά της. Τη γλύκα της. Τη φωτιά της. Και όλα αυτά, να τα βάλω σε ένα σέικερ. Και να τα χτυπήσω έτσι ώστε να μην ξεχωρίζεις εσένα από εμένα. Αλλά να γευτείς εμάς. Που είναι διαφορετική γεύση. Από τη δική σου. Και τη δική μου. Πρόσεξε όμως. Θα πρέπει να σου αρέσει απόλυτα αυτό που θα μας φτιάξω. Δεν γίνεται να έχεις αμφιβολία ούτε για ένα τόσο δα συστατικό. Βλέπεις, αν αμφιβάλλεις, έστω κι ελάχιστα, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε την βουτιά στο ίδιο βάθος. Ούτε θα μπορέσουμε να βουτήξουμε με την ίδια ένταση. Και είναι καλοκαίρι. Οι βουτιές θέλουν πάθος. Ζητούν ένταση. Και σε προκαλούν, επιτέλους, να αφεθείς. α.

■ 15/06/2012

Μαγειρεύοντας την καρδιά μου

τέταρτο

δοκιμάζω

15


16

τέταρτο

■ 15/06/2012

tetarto#50  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...