Page 1

παρασκευή 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

43

εβδομαδιαία FREE PRESS ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

www.tetartopress.gr

Αλ

λά

Ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο

σε μια εβδομαδιαία εφημερίδα

ε διάθεση! μ υ ζο

Κάθε Παρασκευή Δωρεάν

Μικροί παράδεισοι

τέταρτο

■ 27/04/2012

εράντα β η τ , ο π Στον κή αλκόνι π μ ο τ ι α κ

1


editorial

του Ανδρέα Τσιλίρα

tsiliras@gmail.com

Το Διαδίκτυο, και κυρίως τα κοινωνικά δίκτυα, με πιο δημοφιλή το facebook και το twitter, βρίσκονται φέτος στο κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Κάτι η «απαγόρευση κυκλοφορίας» για αρκετούς πολιτικούς, κάτι τα λεφτά που δεν υπάρχουν για προεκλογική εκστρατεία, κάτι η ανάγκη να προσεγγιστούν νέοι ψηφοφόροι, οι περισσότεροι υποψήφιοι, είτε ξέρουν είτε δεν ξέρουν από υπολογιστές, είτε έχουν είτε δεν έχουν μεγάλο επιτελείο, διαφημίζονται κυρίως μέσω του Διαδικτύου και εμφανίζονται κυρίως μέσα από ηλεκτρονικές ανακοινώσεις. Στον αντίποδα όλων αυτών, στο Διαδίκτυο «ανθεί» επίσης και ο πολιτικός διάλογος. Με πολύ χιούμορ (ιδίως όταν αφορά στη σάτιρα και την έκφραση του θυμού των πολιτών), αλλά και με πολλές εξαιρετικά γραμμένες πολιτικές απόψεις, οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου κάνουν τη δική τους προεκλογική εκστρατεία. Υπάρχει όμως ένας αστερίσκος σε όλα αυτά. Ό,τι και να λέμε, ό,τι και να γράφουμε στα κοινωνικά δίκτυα, το ζήτημα είναι τι κάνουμε και τι πιστεύουμε στην αληθινή ζωή. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς, αλλά και όλους εμάς. Που δεν αρκεί να εκτονωνόμαστε, ίσως και να επαναστατούμε μέσω Διαδικτύου, αλλά που πρέπει μέρος αυτής της εκτόνωσης ή της επανάστασης (αν στ' αλήθεια τη νιώθουμε) να τη μεταφέρουμε και εκτός οθόνης…

ληξη Αποτέλεσαν την ευχάριστη έκπ κου ρια του προηγούμενου Σαββατοκύ σκο για την Πάτρα. Εκατοντάδες πρό κλη ποι απ’ όλη την Ελλάδα, προσκε κατέμένου του Σώματος της Πάτρας ναν έκα κλυσαν το κέντρο της πόλης κι ειολ αισθητή την παρουσία τους κυρ στηρικτικά σε όλη την Πάτρα με δρα τες. ότητες, εκδηλώσεις ή απλές βόλ μια γερή Για όσους θέλουν να πάρουν η σχετιγεύση προσκοπικής ιστορίας, 6 Μαΐκή έκθεση θα διαρκέσει ως τις νης. ου στο Μέγαρο Λόγου και Τέχ

ιδέες…

Στείλτε μας τις δικές σας ιδέες για δημοσίευση στο email info@tetartopress.gr ή στη σελίδα μας στο facebook www.facebook.com/tetartopress

■ Ο Έλληνας υποβρύχιος φωτογράφος Νικόλαος Σαμαράς βραβεύτηκε στις ΗΠΑ προβάλλοντας τον πλούτο των ελληνικών θαλασσών. Ο Νικόλαος, είναι ένας από τους πιο παθιασμένους και αφοσιωμένους υποβρύχιους φωτογράφους κι έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Εκδότης Βασίλης Πέττας ■ 27/04/2012

Φύλλο #43

τέταρτο

Ιδιοκτησία FINE VIEW Δοϊράνης 7, Πάτρα τηλ. 6944347030 www.tetartopress.gr info@tetartopress.gr

2

Διευθυντής Ανδρέας Τσιλίρας Φωτογραφίες Studio Στιγμιότυπο

■ Μετράει

σε περίπου ένα μήνα ζωής περισσότερα από 4.000 μέλη. Πρόκειται για τον νέο ιστότοπο www.xoris. gr, ο οποίος δημιουργήθηκε για να φέρει σε επαφή παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και καταναλωτές παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες και προωθώντας τις αγοραπωλησίες σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Εκτύπωση Παναγιωτόπουλος www.tipografio.gr Νομικός σύμβουλος Περικλής Πασχάκης Συνεργάτες Γιάννης Δοντάς Γιάννης Ευαγγέλου Αργυρώ Κουτσού

■ Στην άκρη θα αφήσουν για λίγο τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια για να γνωρίσουν τα παιχνίδια του παρελθόντος. Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του Κιλκίς θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, να μάθουν το τζαμί, την κεραμίδα, το ξιλίκι, τους βόλους και το τσέρκι. Τα παλιά παιχνίδια αναβιώνουν στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Κιλκίς κάθε Τετάρτη ως το τέλος Μαΐου.

Ρούλα Κωστακοπούλου Μένια Μαραγκού Αντωνία Μπαρμπετάκη Ξενοφών Παπαευθυμίου Μαρία Παπαμαργαρίτη Μίμης Πλέσσας Χρήστος Ρούσσης Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου

Διανομή Αχαϊκές Ταχυμεταφορές τηλ. 2610623072


επιλέγω Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

Tην άνοδο

στην Α2 εθνική κατηγορία βόλεϊ του Ερμή Πατρών. Η ομάδα του Στ. Σταματόπουλου κατάφερε να πετύχει το αήττητο στο φετινό περιφερειακό πρωτάθλημα Πελοποννήσου εξασφαλίζονταν από πολύ νωρίς και βαθμολογικά την άνοδο στην Α2 εθνική. Ήταν ένα στοίχημα για τους αθλητές, το προπονητή και τη διοίκηση έπειτα από τον υποβιβασμό της ομάδας που είχε έρθει στην Β΄εθνική πριν 2 χρόνια. Η σκληρή προπόνηση, η «όρεξη» των αθλητών και το καλό κλίμα που επικρατούσε έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ο σχεδιασμός της ομάδας έχει ήδη ξεκινήσει και οι νέες μεταγραφικές κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκτός από τον Ερμή και τη Παναχαϊκή που ανανέωσε την παραμονή της στην κατηγορία θα συμμετέχει στο νέο πρωτάθλημα της Α2 και η Ολυμπιάδα. Το φετινό ρόστερ του Ερμή Πατρών: Μαμάσης Δ., Σακκάς B., Κοντοδημόπουλος Ν., Κανάς Β., Μουσλία Ι., Παπαδόπουλος Θ., Χασάπης Γ., Μποσγανάς Χ., Ξένος Θ., Σπηλιωτόπουλος Αλ., Κουνετάς Κ., Αντωνόπουλος Θ., Βασιλόπουλος Χρ.

Την αναζήτηση

νέων μουσικών παραγωγών για το ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη στελέχωση του Σταθμού (UPFM, 92.5MHz) για την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013. Αιτήσεις ενδιαφέροντος μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση upfm@upatras.gr μέχρι την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2610 996675 (15:00-17:00) ή 2610 997394 ή στο email: upfm@ upatras.gr.

Άνοιξη στο After Eight;

■ 27/04/2012

Γιατί όχι; Το bar-restaurant της οδού Αγίου Ανδρέου 143 στην Πάτρα, συνεχίζει για λίγες ακόμα μέρες με καλή μουσική, γνήσια μεσογειακή κουζίνα, προσιτές τιμές και πολλές καλές επιλογές για ένα ποτό, μία μπύρα ή ένα ποτήρι καλό εμφιαλωμένο κρασί.

τέταρτο

3


επιλέγω ■

Θυμάμαι…

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα… ■

Την επαναλειτουργία

του δημοτικού κινηματογράφου «Απόλλων» στο Αίγιο, που μετά από διαδικασίες που διήρκεσαν περισσότερο από ένα έτος, απέκτησε άδεια λειτουργίας. Μετά τις ενέργειες του Δήμου προς την Εφορία και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ο «Απόλλων» απέκτησε άδεια λειτουργίας ως κινηματογράφος και θα δώσει ξανά τη δυνατότητα στους Αιγιώτες να παρακολουθούν ταινίες πρώτης προβολής. Σχετικά με την έναρξη των προβολών και το πρόγραμμα του δημοτικού κινηματογράφου θα υπάρξει νέα ενημέρωση, κατόπιν της απόφασης που θα ληφθεί ύστερα από τη σύγκληση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιάλειας. ■

Την καλοκαιρινή εκδρομή

της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) που φέτος έχει ως προορισμό τον Εθνικό Δρυμό «Βάλια Κάλντα» με το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον. Οι τυχεροί που θα συμμετάσχουν θα περιηγηθούν τις μαγευτικές Πρέσπες, το γραφικό Νυμφαίο και τα διάσημα λουτρά Πόζαρ. Όλα αυτά με τη γνωστή οργάνωση και ατμόσφαιρα της «Οικοπαρέας» και οικο-λογική τιμή, λόγω κρίσης! Περισσότερες λεπτομέρειες και δηλώσεις συμμετοχής στο www.oikipa.gr.

Την απόφαση

Την Ποδηλατική Βόλτα

που διοργανώνει για τρίτη χρονιά το Γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εκκίνηση έχει ορισθεί για τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 29 Απριλίου, στο κτήριο της Πρυτανε ίας. Το Γυμναστήριο διαθέτει δεκα πέντε ποδήλατα –προσφορά της εταιρείας IDE AL- για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν και δεν έχουν το δικό τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ηλεκτρον ικά στο e-mail usport@upatras.gr δηλώνοντας ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και τηλέφωνο και εφό σον παραλάβουν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά επιβεβαίωση, μπορούν να προσέλθουν στην γραμματεία της εκδήλωσης (την Κυριακή 29/4 στην Πρυτανεία μεταξύ 11:00 - 12:00) με την ταυτ ότητά τους για να το παραλάβουν. Η επιστροφή των ποδηλάτων θα γίνει στην Πλατεία Γεωργίου.

για ίδρυση «Κοινωνικού Παντοπωλείου» που αναμένεται να λάβει σε λίγες μέρες ο Δήμος Ερυμάνθου. Την περίοδο του Πάσχα ο Δήμος σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια, την Εκκλησία και τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», κατάρτισαν ένα πρόγραμμα βοήθειας σε άτομα και οικογένειες της περιοχής που το είχαν πραγματική ανάγκη. Παράλληλα τόσο το προηγούμενο διάστημα, όσο και κατά την Πασχαλινή περίοδο, διένειμε τρόφιμα σε άπορες πολύτεκνες οικογένειες του Δήμου τα οποία προσφέρθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό και τη Μητρόπολη Πατρών. Η Πασχαλινή βοήθεια προσφέρθηκε στους δικαιούχους με την έκδοση ονομαστικών διατακτικών από το Δήμο για την προμήθεια τροφίμων από τα καταστήματα της περιοχής, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τους νικητές

του 7ου διαγωνισμού Ελλάδας Global Management Challenge (www.globalmanager.gr) που θα ταξιδέψουν στο Κίεβο της Ουκρανίας για το διεθνή τελικό που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 42 χωρών. Η νικήτρια ομάδα των Ελληνικών Πετρελαίων ELPE - Compass αποτελείται από τους φοιτητές: Αθανάσιο Κολοβάκο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σταυρούλα Γατέα και Βασιλική Γαλατσίδα από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Αφροδίτη Βενέτη από το Πανεπιστήμιο Πατρων. Η ομάδα ELPE - Compass ταξιδεύει στο Κίεβο της Ουκρανίας για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνή Τελικό.

Θυμάμαι… Τα εγκαίνια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Του Ξενοφώντα Παπαευθυμίου

τέταρτο

■ 27/04/2012

εγκαίνια του Μουσείου ΛαΈχουν περάσει 35 χρόνια από τα σε κτίριο της οδού Ρήγα έδρα του ική ϊκής Τέχνης, στην αρχ Φεραίου, τον Ιούνιο του 1977. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Κωστής Στεφανόπουλος, υπουργός Προεδρίας τότε και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρουσία πλήθους Πατρινών. Στη φωτογραφία, διακρίνεται στα δεξιά ο Σοφοκλής Κολαΐτης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών του οποίου δημιούργημα ήταν το μουσείο και ο Λάζαρος Κολώνας, προϊστάμενος τότε της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

4


Συνέντευξη επιλογής προσωπικού μέσω Ίντερνετ Του Κων/νου Παναγιώτη Κωστόπουλου, Σύμβουλου Σταδιοδρομίας Γραφείου Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Πατρών Οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες υπηρεσίες και εργαλεία επικοινωνίας προκειμένου να καταχωρίσουν τις κενές θέσεις εργασίας τους, αλλά και να προβούν σε επιλογή των μελλοντικών συνεργατών τους. Ιδίως όταν ο υποψήφιος διαμένει σε χώρα του εξωτερικού, τότε η προσφιλέστερη μέθοδος επιλογής προσωπικού, πέραν της υποβολής και εξέτασης του βιογραφικού σημειώματος, είναι η διαδικτυακή διεξαγωγή συνέντευξης μέσω Skype ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων Voice Over IP. Η μέθοδος επιτρέπει την απευθείας και σχετικά ανέξοδη επικοινωνία εργοδότη και εργαζόμενου και χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα, ιδίως στα πρώτα στάδια της επιλογής προσωπικού. Είναι πολύ πιθανό σε ύστερη φάση να ακολουθήσει η διά ζώσης συνέντευξη, η οποία θα κρίνει οριστικά την πρόσληψη ή μη του υποψήφιου. Στη συνέχεια ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές που αφορούν αποκλειστικά τη διαδικτυακή συνέντευξη και ενδέχεται να σας προφυλάξουν από δυσάρεστες εκπλήξεις. • Κατεβάστε το λογισμικό πολύ πριν από τη συνέντευξη. • Πρακτική / δοκιμή με κλήσεις με τους φίλους με τη χρήση του Skype ή κάποιου άλλου σχετικού προγράμματος. • Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό όνομα. • Διεξαγωγή ενός γρήγορου τεστ το πρωί της συνέντευξης για να βεβαιωθείτε ότι η κάμερα και το μικρόφωνο λειτουργούν σωστά.

• • • • • • • • • • •

grafdias@upatras.gr

Να είστε σίγουροι ότι η σύνδεση λειτουργεί σωστά. Ντυθείτε επαγγελματικά. Φορέστε την ίδια ενδυμασία που θα φορούσατε σε για μια διά ζώσης συνέντευξη. Προσέξτε θέματα όπως φωτισμός και διακόσμηση δωματίου, θόρυβοι, διακοπές από τρίτους. Να υπάρχει εναλλακτικός υπολογιστής. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος και το τραπέζι σας είναι καθαρό και τακτοποιημένο. Δεν θέλετε κάτι να αποσπάσει την προσοχή του συνεντευκτή. Να γνωρίζετε ότι το μικρόφωνο πιάνει όλο το θόρυβο στο δωμάτιο. Μην πατάτε το στυλό σας ή μην κάνετε θόρυβο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Χρησιμοποιήστε τη Picture-in-Picture δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε πώς φαίνεστε. Διατηρήστε οπτική επαφή. Αν δεν το κάνετε η κάμερα θα επικεντρωθεί στην κορυφή του κεφαλιού σας. Να μιλάτε δυνατά και με ενθουσιασμό. Αν μπορείτε καταγράψτε τη συνέντευξη για να μπορείτε να κάνετε εκ των υστέρων αξιολόγηση. Μη ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια πραγματική συνέντευξη και ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν στην πραγματικότητα.

Ecomobility: Στην τελική ευθεία Μαθητές του Γυμνασίου Φαρών, του 21ου Γυμνασίου Πάτρας και του 9ου Γυμνασίου Πάτρας διεκδικούν βραβεία

τέταρτο

■ 27/04/2012

Στην τελική εξάδα για τα βραβεία Σύνθεσης και Δραματουργικής Έκφρασης της φετινής εκστρατείας Ecomobility 2011 – 2012 επελέγη η εργασία της ομάδας των μαθητών του 9ου Γυμνασίου Πάτρας. Για το βραβείο ηλεκτρονικής έκφρασης επελέγη η εργασία της ομάδας των μαθητών του 21ου Γυμνασίου Πάτρας και για το βραβείο Εικαστικής Έκφρασης επελέγη η εργασία της ομάδας των μαθητών του Γυμνασίου Φαρών, μπαίνοντας στη τελική ευθεία της επιλογής που θα ολοκληρωθεί σε αυτή την εβδομάδα. Από τις έξι εργασίες των συγκεκριμένων κατηγοριών θα επιλεγούν οι τρεις που θα βραβευθούν. Στη διάρκεια της τελετής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί (11:30) στην Αθήνα θα απονεμηθούν τα τέσσερα βραβεία Δημιουργικότητας, σε εργασίες Ηλεκτρονικής Έκφρασης, Εικαστικής Έκφρασης, Δραματοποίησης και Τραγουδιού. Η πρώτη ομάδα μαθητών, με τη πιο δημιουργική προσέγγιση από κάθε κατηγορία, θα φιλοξενηθεί στο ECOCAMP, στην Περιβαλλοντική Κατασκήνωση που διοργανώνει κάθε χρόνο το ECOCITY, στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδα του Αυγούστου. H τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, Επιστημονικών Ιδρυμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών, γονέων και φυσικά των μαθητών.

5


Ο δικός σας παράδεισος! Η διαμόρφωση του κήπου σας, όσο μικρός ή μεγάλος κι αν είναι ξεκινά με τους ειδικούς και καταλήγει σε στιγμές χαλάρωσης και ανταμοιβής των κόπων σας

Αφορμή μας η Πρωτομαγιά

κήπου, ρίξτε μια ματιά και στους γείτονες. Αν τα δέντρα που ονειρεύεστε δεν υπάρχουν πουθενά στη γύρω περιοχή, κάτι θα φταίει (π.χ. το υψόμετρο) κι επομένως καλό είναι μην το ρισκάρετε, ειδικά τώρα που οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν είναι και ιδιαίτερα προβλέψιμες (για παράδειγμα φέτος, δημιουργήθηκαν προβλήματα από τον πάγο, ακόμα και σε κήπους στο κέντρο της Πάτρας!). Κι αν σας φαίνεται ταπεινό να φυτέψετε απλώς μερικές ελιές, ξανασκεφθείτε το…

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως αν σκέφτεστε να διαμορφώσετε το δικό σας κήπο –μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία– πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Είτε σας κάνει μια ολοκληρωμένη μελέτη (που μοιάζει και το ιδανικότερο), είτε σας δώσει απλώς ορισμένες συμβουλές, η γνώμη του θα σας γλυτώσει χρόνο, χρήματα και κόπο, ενώ πιθανότατα θα βοηθήσει τη φαντασία σας να… ανθήσει! Μαζί του θα κάνετε τα πρώτα βήματα: Θα δείτε τις υποδομές του χώρου που θέλετε να διαμορφώσετε, θα συζητήσετε για τις χωματουργικές εργασίες, θα μιλήσετε για το αυτόματο πότισμα (αυτά τα δύο τελευταία μη διανοηθείτε να τα παραμελήσετε!) και κατόπιν θα ξεκινήσετε το σχεδιασμό: Θα οριοθετήσετε τους ελεύθερους χώρους του κήπου, θα βρείτε τα σημεία που θα γίνουν τα πεζοδρόμια ή οι μικρές πλατείες, θα χαράξετε το δρόμο και το γκαράζ για τα αυτοκίνητα και αμέσως μετά θα μιλήσετε για τις επιλογές που θα κάνετε. Δεν είναι κακό να γίνετε και λίγο… τοπικιστές στα δέντρα, τα φυτά και τα λουλούδια που θα επιλέξετε. Να εξηγούμαστε: Η Μεσόγειος και ειδικά η Ελλάδα κρύβει αρκετούς θησαυρούς που όχι μόνο θα σας καλύψουν απόλυτα σε αισθητικό επίπεδο, αλλά και θα σας ανταμείψουν: Ένα δέντρο, ένα φυτό ή ένα λουλούδι που ταιριάζει με το κλίμα της περιοχής (κι αυτό σημαίνει ότι διαφορετικές καλλιέργειες ευδοκιμούν στη βόρεια Ελλάδα σε σχέση με αυτές των πιο νότιων περιοχών), θέλουν λιγότερο νερό, λιγότερα λιπάσματα κι ίσως και να είναι και πιο φθηνά στην αγορά των σπόρων. Ο «τοπικισμός» που λέγαμε… Πριν αποφασίσετε για τη διαμόρφωση του

Οπωροκηπευτικά, αρωματικά ή βότανα;

που έρχεται την προσεχή Τρίτη. Αναζητώντας ένα θέμα αντάξιο της γιορτής των λουλουδιών και της άνοιξης, σκεφτήκαμε να μιλήσουμε για κήπους. Συζητήσαμε έτσι με ειδικούς από το χώρο της αρχιτεκτονικής κήπου και της γεωπονικής και αναζητήσαμε πληροφορίες και τάσεις στο Διαδίκτυο, αλλά και σε κουβέντες με φίλους και γνωστούς που έχουν φτιάξει ή ετοιμάζονται να φτιάξουν το δικό τους κήπο.

Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να λείπει και από τους ελληνικούς κήπους. Η πρώτη επίπτωση είναι πως αρκετοί επιχειρούν να φτιάξουν μόνοι τον κήπο τους, αρνούμενοι τις πολύπλοκες μελέτες (και τα έξοδα) των ειδικών. Τις πιο πολλές φορές βέβαια, με αυτό τον τρόπο δημιουργούν μερικά πρόσθετα έξοδα εξαιτίας των λαθών που θα κάνουν, όμως αυτά έχουν οι αυτοσχεδιασμοί… Από την άλλη πλευρά, μια θετική διάσταση της κρίσης είναι πως όλο και περισσότεροι πλέον προτιμούν καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και οπωροφόρων, ώστε να καλύπτουν και κάποιες από τις ανάγκες τους και να αισθανθούν ότι τρώνε πιο υγιεινά. Ακόμα και σε μικρά μπαλκόνια (όπου υπάρχει και η οικονομικά προσιτή δυνατότητα αυτόματου ποτίσματος), πολλοί είναι εκείνοι που διαλέγουν να φυτέψουν μερικές ντομάτες, αντί άλλων επιλογών. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου δηλαδή… Μαζί με την κρίση, η μόδα κάνει κι αυτή την εμφάνισή της. Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα είναι μια τάση που κυριολεκτικά έχει κατακτήσει την Ελλάδα. Είναι όμορφα στην όψη, ενώ δεν είναι αμελητέες ούτε οι χρήσεις τους για ρόφημα. Αρκεί βέβαια να μην καταφύγουμε σε υπερβολές. Ας πούμε, το γεγονός ότι στις εκπομπές μαγειρικής όλες οι κουζίνες των σεφ μπορεί κάπου να έχουν ρίγανη, αυτό μπορεί να είναι απλώς ντεκόρ και δε σημαίνει ότι μπορούμε παντού να φυτεύουμε ρίγανη! Οι πιο ευαίσθητοι ως προς το περιβάλλον, θα θέλουν ασφαλώς να δοκιμάσουν κάποιου τύπου βιολογική καλλιέργεια. Αρκεί να μην ξεχνούν ότι θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να δώσουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη πιθανών προβλημάτων του κήπου τους, παρά στη θεραπεία. Γιατί η θεραπεία συνήθως σημαίνει χρήση λιπασμάτων ή άλλων χημικών, οπότε η λέξη «βιολογική» δεν υφίσταται πλέον…

■ 27/04/2012

Συμπερασματικά: Η διαμόρφωση του κήπου σας, είτε μιλάμε για μερικά στρέμματα που ίσως έχετε γύρω από το σπίτι σας, είτε για τα λίγα τετραγωνικά του μπαλκονιού σας, είναι μια πολύ γοητευτική ιστορία. Ξεκινά με μία ή περισσότερες συζητήσεις με έναν επαγγελματία του χώρου, συνεχίζεται με κάποιες ώρες διαβάσματος σε βιβλία ή το Διαδίκτυο και καταλήγει σε πολλή προσωπική φροντίδα η οποία ακόμα κι όταν είναι κουραστική, στο τέλος θα σας χαρίσει μερικές ανεκτίμητες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, ίσως και κάποιους αληθινούς καρπούς των κόπων σας!

τέταρτο

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τους: Ελένη Παπουτσιδάκη, γεωπόνο - αρχιτέκτονα κήπου, Γιώργο Τσαγκάρη, τεχνολόγο γεωπόνο και Γιάννη Πετράτο, αρχιτέκτονα κήπου.

6


■ 27/04/2012

κατασκευή - συντήρηση κήπων εμπόριο ειδών πρασίνου αρδευτικά συστήματα

τέταρτο

Καρόλου 70, Πάτρα Τηλ.: 2610.435090, 432545 Fax: 2610.422058

7


ατζέντα Μουσική Φοίβος Δεληβοριάς και Μάρθα Φριντζήλα Live Απ’ τον Αττίκ ως τον Μανώλη Αγγελόπουλο κι από το «Never on Sunday» ως τις μεταλλαγμένες ζεϊμπεκιές του ‘90, διηγούνται μια μικρή ιστορία του τραγουδιού σε μια χώρα-κινούμενη άμμο, λίγο πριν μεταμορφωθεί ξανά σε κάτι άλλο. Τιμή Εισιτηρίου: 15 ευρώ στην είσοδο, 12 ευρώ στην προπώληση Σημεία Προπώλησης: Musical, Discover, Upstairs, City music Café, Χασομέρι, Ευοί Ευάν Παρασκευή 27/4, 21.30 Ακτή Δυμαίων Ακτή Δυμαίων 53, Πάτρα τηλ.: 2610 318180 2610 312979

Στείλτε μας τις εκδηλώσεις σας στο email info@tetartopress.gr λέμαχος Τσαρδάκας, Ελένη Καλαντζοπούλου Ώρα Έναρξης 21.30. Γενική είσοδος 10 Ευρώ. Μέχρι 28/4 Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Πάτρα

Μουσική παράσταση: «Δε Μασάμε 2012 Φιλιά» Η νέα μουσική παράσταση του τραγουδοποιού Σταμάτη Κραουνάκη και της ομάδας «Σπείρα Σπείρα» 28 - 29/4, Ακτή Δυμαίων 53, Πάτρα Sounds UNder Pressure 27-28/4, Παράρτημα Πανεπιστημίου Πάτρας Κορίνθου & Αράτου Γιώργος Μαζωνάκης Live 27-28/4 Fabric Club Αιγύπτου 57, Πάτρα τηλ.: 2610 437780 modal 4 Οι 4 μουσικοί συμπράττουν με έναν πρωτότυπο συνδυασμό 4 οργάνων που συνυπάρχουν για να μπλέξουν παραδόσεις, στοιχεία των οποίων επιδιώκουν να εξωτερικευθούν απαλλαγμέ-

«Σταυροφορία crusade»

να από όποια ανάγκη καθαρότητας ή ορθότητας... Εκτός από την ερμηνεία δικών τους συνθέσεων, οι modal 4 διασκευάζουν άλλοτε επώνυμες, και άλ-

λοτε ανώνυμες συνθέσεις παραδόσεων της ανατολής, επιδιώκοντας μια σύγχρονη συνήχηση και συνέκφραση. Ευγένιος Βούλγαρης  yayli tanbur, Θάνος Γκουντάνος άταστη κιθάρα, Παύλος Σπυρόπουλος contra bass, Δημήτρης Τασούδης   τύμπανα Εισοδος, 10 €. Κυριακή 29/4, 20.30 Θέατρο Λιθογραφείον Μαιζώνος 172β, 2610328394

Θέατρο

τέταρτο

■ 27/04/2012

Ένα ταψί με γεμιστά Οι εκδόσεις «Περί Τεχνών» παρουσιάζουν τη θεατρική διασκευή των παραμυθιών: «Ένα ταψί με γεμιστά» της Άννας Δενδρινού και «Ο ΤεμπέλΝικόλας» της Ελισάβετ Καπαγερίδου, από το βιβλίο «Παραμύθια που μου έλεγε η μητέρα μου». Η παρουσίαση των παραμυθιών θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή της Θεατρικής Ομάδας του 8ου Γυμνασίου Πατρών και του Θεατρικού Εργαστηρίου της «Πολυφωνικής» υπό τη Διεύθυνση της Αθηνάς Καλλιμάνη- Γεωργιτσοπούλου. Επίσης θα μετάσχει τμήμα της Προπαιδικής Χορωδίας υπό τη Διεύθυνση της Κατερίνας Πολυμενάκου με βοηθό την Ελένη Μουζάκη κα-

8

θώς και Ορχηστρικό Σύνολο της Φιλαρμονικής Ορχήστρα της «Πολυφωνικής» που θα διευθύνει ο Γιώργος Μπουρδόπουλος. Η θεατρική μεταφορά - διασκευή των παραμυθιών και η σκηνοθεσία είναι της Αθηνάς Καλλιμάνη - Γεωργιτσοπούλου, η σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής και οι στίχοι, του Περικλή Παπαδόπουλου, το video art, του Γιάννη Παππά, τα κουστούμια της Δόμνας Τεκτωνίδου και η επιμέλεια της ηχογράφησης, του Γιάννη Κούρκουλου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά μόνον με αριθμημένες προσκλήσεις. Χορηγός των παραστάσεων είναι τα ΙΕΚ ΒΕΡΓΗ. 29/4, 17:30 & 19:30 Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» Πλ. Γεωργίου, Πάτρα Προσκλήσεις: Τηλ. 2610 279679 Κότα Στο πλαίσιο του θεσμού Πατρινοί Δημιουργοί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και η «Μηχανή Τέχνης» παρουσιάζουν την Κότα του Frank Geerk. Πρόκειται για μια τολμηρή κωμωδία με θέμα τον έρωτα και την μεταμφίεση, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παίζουν: Κατερίνα Κολλυροπούλου,Τη-

«Τυχαία Συνάντηση» Η παράσταση βασίζεται στα δυο μονόπρακτα «ο Άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» του Λουίτζι Πιραντέλο και «Ιστορία Ζωολογικού Κήπου» του Έντουαρντ Άλμπι. Ειδικά για τις επόμενες παραστάσεις το εισιτήριο θα μειωθεί στα 8€ το κανονικό και στα 5€ για φοιτητές και ανέργους (επιδεικνύοντας τις αντίστοιχες κάρτες), καθώς επίσης μπορούν να διαμορφωθούν κατόπιν συνεννόησης ομαδικά πακέτα για συλλόγους και άλλα σχήματα. Τιμή εισιτηρίου 10 €, μειωμένο 8 € Παραστάσεις: καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης, ώρα 21:30 Τηλ. Επικοινωνίας – Κρατήσεων: 6948 094446 Θέατρο Αγορά, Καραϊσκάκη 149, Πάτρα Σταυροφορία crusade Η «Σταυροφορία» είναι μια παρέμβαση σε έναν χώρο προσήλωσης. Ένα εικαστικό λογοπαίγνιο που διατηρεί την ιερότητα της ανθρωπιάς μας. Αντικείμενα, σώματα, φυσικά υλικά, ήχοι και φωτισμοί συνδιαλέγονται σε μια δυναμική εγκατάσταση/ performance με την πεποίθηση πως αν κοιτάξεις την ιστορία μας μπορείς να την ανακτήσεις. Είναι μια τελετουργία για την συμβολική μας καθημερινότητα. Σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας. Εισιτήρια προπωλούνται στο ταμείο του Θεάτρου Απόλλων, προς 8 ευρώ. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Συντελεστές: Σύλληψη: eekuipoiz & Γιώργος Μαραζιώτης, Εγκαταστάσεις: Γιώργος Μαραζιώτης, Χορογραφίες/ Ερμηνεία: Marion RenardΧρίστος Καούκης


«Θαλασσογραφίες»

Εκθέσεις «Οι Δωρεές & τα αρχεία Μανιάκ, Τσίλερ, Δωρή» H έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο παρουσίασης έργων που απαρτίζουν τη μόνιμη συλλογή του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Μέχρι 20/5 Δημοτική Πινακοθήκη Μαιζώνος 110, Πάτρα Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Θαλασσογραφίες» Φωτογραφίες από θα-

«Μυθολογία Προσωπική»

λασσινά τοπία και Ελληνικές ακτές θα εκτεθούν στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Η έκθεση φωτογραφίας συνδιοργανώνεται από τις εθελοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις «Οικολογική Κίνηση Πάτρας» και «ΚΟΙ-

ΝΟ_ΤΟΠΙΑ» Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού.Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί η ομορφιά των Ελληνικών ακτών και της θάλασσας και να καταδειχθεί η ανάγκη προστασίας τους. Δευτέρα 30/4 Πλατεία Υψηλών

Αλωνίων, Πάτρα «Αρωμα Ζωής» Έκθεση Ζωγραφικής της Αγγελικής Κόκλα Μέχρι 30/4 Ποίκιλη Στοά Ρήγα Φεραίου 129, Πάτρα «Συνεκτικότητα» Η έκθεση του Βασί-

■ 27/04/2012

«Από τον Καθρέφτη μέσα στον Καθρέφτη» Σκηνική σύνθεση που παρουσιάζει η ομάδα Atomic No6. Πρόκειται για μία σύνθεση βασισμένη σε κείμενο του Γερμανού συγγραφέα Μίχαελ Έντε με

θέμα την απομόνωση ειδωμένη ως επέκταση και προέκταση του κοινωνικού αποκλεισμού. Συντελεστές της παράστασης είναι οι: Ευάγγελος Κουτσογιάννης, Δάφνη Γιαννουλάτου, Αριστείδης Λαύκας, Έρση Γιαννουλάτου, Σταύρος Αβραμίδης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Ασημίνα Τσαλπατούρου. 27-28/4 & 4-5/5 Θέατρο του πολυχώρου Πολιτεία στην Ακτή Δυμαίων τηλ.: 2610 342200

τέταρτο

(eekuipoiz), Μουσική: Θωμάς Πουλιάσης, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος Παρασκευή 27/4, 21.30 Σάββατο 28/4, 19.30 & 21.30 Αγγλικανική Εκκλησία Πάτρας

9


σινεμά STER CINEMAS VESOMARE

Ακτή Δυμαίων 17, Πάτρα. Τηλ. κρατήσεων από σταθερό: 8018017837 και από κινητό: 210 8092690 www.stercinemas.gr ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ Σκηνοθεσία: Τζος Γουίντον Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντάουνι Tζούνιορ, Κρις Έβανς, Μαρκ Ρούφαλο, Κρις Χέμσγουορθ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζέρεμι Ρένερ, Τομ Χίντλστον, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Στέλαν Σκάρσγκαρντ Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας Αίθουσα 4: Σαβ: 15:30, 18:30, 21:30, 00:30, Κυρ & Τρ: 15:30, 18:30,21:30, Παρ & Δευ: 18:30,21:30, 00:30, Τετ: 18:30,21:30 Αίθουσα 5: Παρ - Τετ: 19:30, 22:30 Αίθουσα 6: Σαβ - Κυρ & Τρ: 13:30, 16:30, Παρ & Δευ & Τετ: 16:30 POKER FACE Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Πιατάς, Εύη Σαουλίδου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Άλκις Κούρκουλος, Νίκος Βουρλιώτης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Δάφνη Λαμπρογιάννη, Τζένη Θεωνά Κατηγορία: Ρομαντική Κομεντί Αίθουσα 1: Τρ - Τετ: 19:50 Αίθουσα 8: Τρ - Τετ: 22:00 21 JUMP STREET Σκηνοθεσία: Φιλ Λορντ, Κρίστοφερ Μίλερ Πρωταγωνιστούν: Τζόνα Χιλ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Μπρι Λάρσον, Ντέιβ Φράνκο, Ρομπ Ριγκλ, Άις Κιουμπ Αίθουσα 7: Τρ: 13:50, 16:10, 18:30, 21:00, 23:30, Τετ: 16:10, 18:30, 21:00, 23:30 Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ Σκηνοθεσία: Πίτερ Μπεργκ Πρωταγωνιστούν: Τέιλορ Κιτς, Rihanna, Μπρούκλιν Ντέκερ, Λίαμ Νίσον, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Ταντανόμπου Ασάνο

Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας Αίθουσα 3: Παρ - Τετ: 18:40, 21:15, 23:50 STREETDANCE 2 ΚΑΙ ΣΕ 3D Σκηνοθεσία: Μαξ Γκιουα & Ντανια Πασκινι Πρωταγωνιστούν: Φαλκ Χεντσελ, Σοφια Μπουτελα, Ακαϊ Οσεϊ, Τζορτζ Σαμσον, Flawless, Τομ Κοντι Κατηγορία: Μιούζικαλ Αίθουσα 7: Σαβ - Κυρ: 13:10, 15:45, 18:30, 21:00, 23:30, Παρ & Δευ: 18:30, 21:00, 23:30 Αίθουσα 8: Τρ: 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, Τετ: 16:00, 18:00, 20:00 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ Σκηνοθεσία: Ντρου Γκοντάρ Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Τζένκινς, Κρις Χέμσγουορθ, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ, Τζέσι Γουίλιαμς, Φραν Κρανζ, Κρίστεν Κόνολι, Έιμι Άκερ, Τζοντέλ Φέρλαντ Κατηγορία: Θρίλερ Αίθουσα 1: Παρ - Δευ: 21:45, 23:40, Τρ - Τετ: 22:20 ΚΑΘΡΕΦΤΗ, ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙ ΜΟΥ Σκηνοθεσία: Τάρσεμ Σινγκ Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Ρόμπερτς, Λίλι Κόλινς, Άρμι Χάμερ, Νέιθαν Λέιν, Σον Μπιν Κατηγορία: Κωμωδία Αίθουσα 2: Σαβ - Κυρ: 12:10, 14:20, 16:30, 18:40, 20:50, 23:00, Παρ & Δευ: 16:30, 18:40, 20:50, 23:00, Τρ: 14:20, 16:30, 18:40, 20:50, Τετ: 16:30, 18:40, 20:50 ΑΘΙΚΤΟΙ - INTOUCHABLES Σκηνοθεσία: Ερίκ Τολεντανό & Ολιβιέ Νακάς  Πρωταγωνιστούν: Φρανσουά Κλουζέ, Ομάρ Σι, Άν Λε Νι, Οντρέ Φλερό, Κλοτίλντ Μολέ, Αλμπα Γκαϊα Μπελούτζι, Σιρίλ Μεντί, Κριστιάν Αμερί, Μαρί-Λώρ Ντεσκουρώ, Γκρεγκουάρ Οστερμάν Κατηγορία: Κωμωδία Αίθουσα 6: Παρ - Τετ: 19:50, 22:10 ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΣΕ 3D Σκηνοθεσία: Τζέιμς Κάμερον Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κέιτ λη Λιακόπουλου αποτελείται από 3 ενότητες όπου παρουσιάζονται κατασκευές, ζωγραφική και μια σειρά με βότσαλα & κοχύλια που συνθέτουν θαλασσινά πλάσματα. Μέχρι 28/4 Κέντρο Πολιτισμού Περί Τεχνών Κανακάρη 65, Πάτρα τηλ.: 2610 625257

τέταρτο

■ 27/04/2012

Εκθεση ζωγραφικής του Κυριάκου Κατζουράκη Μέχρι 2/6 Πολύεδρο Κανακάρη 147, Πάτρα τηλ. 2610 277342

Εκθεση ζωγραφικής του Κυριάκου Κατζουράκη

10

«Μυθολογία Προσωπική» Ατομική εικαστική έκθεση του Κώστα Παναγιωτακόπουλου. Εγκαίνια Παρασκευή 27/4, 20:00 Ώρες λειτουργίας: Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10.00 – 15.00 & 18.00 – 21.00, Τετάρτη Σάββατο 10.00 – 15.00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά Μέχρι 26/5 Γκαλερί Cube Μιαούλη 39, Πάτρα

Ουίνσλετ, Μπίλι Ζέιν Κατηγορία: Δράμα Αίθουσα 5: Παρ - Τετ: 16:00 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ Σκηνοθεσία: Παβελ Παβλικοφσκι Πρωταγωνιστούν: Ίθαν Χοκ, Κρίστιν Σκοτ Τόμας, Τζοάνα Κουλίγκ, Σαμίρ Γκουεσμι, Ντελφιν Σουιγιο Κατηγορία: Θρίλερ Αίθουσα 2: Τρ - Τετ: 23:00 Αίθουσα 5: Παρ - Σαβ & Δευ: 20:00, 22:00, 00:10, Κυρ: 20:00, 22:00 Αίθουσα 8: Παρ - Σαβ & Δευ: 20:00, 22:00, 00:10, Κυρ: 20:00, 22:00 ΠΕΙΡΑΤΕΣ! (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) ΚΑΙ ΣΕ 3D Σκηνοθεσία: Πίτερ Λορντ Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Θάνος, Λίλα Μουτσοπούλου, Μάντυ Λάμπου, Τζίμης Απέργης, Ηλίας Ζερβός, Κώστας Τσάκωνας, Αργύρης Παυλίδης, Δημήτρης Παπαδάτος, Φώτης Πετρίδης Κατηγορία: Animation Αίθουσα 1: Σαβ - Κυρ: 12:30, 14:20, 16:10, 18:00, 19:50, Παρ & Δευ: 16:10, 18:00, 19:50, Τρ: 14:20, 16:10, 18:00, Τετ: 16:10, 18:00 Αίθουσα 4: Σαβ - Κυρ & Τρ: 13:40 THE LORAX (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) ΚΑΙ ΣΕ 3D Σκηνοθεσία: Κρις Ρενό Ακούγονται οι φωνές των: Παύλος Χαϊκάλης, Κωνσταντίνος Σταυρίδης, Γιώργος Ματαράγκας, Γιάννης Στεφόπουλος, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Ντίνος Σούτης, Υακίνθη Παπαδοπούλου, Κατερίνα Γκίργκις, Ηλίας Ζερβός, Δημήτρης Μαρίζας, Τέτα Κωνσταντά, Βίνα Παπαδοπούλου Κατηγορία: Animation Αίθουσα 3: Σαβ - Κυρ : 13:20, 16:00, Παρ & Δευ: 16:00, Τρ : 13:20, 15:15, 17:00, Τετ: 17:00 Αίθουσα 5: Σαβ - Κυρ: 12:20, 14:10, Τρ: 14:10 Αίθουσα 7: Σαβ - Κυρ: 12:40, 14:30, 16:20, 18:10, Παρ & Δευ: 16:20, 18:10

www.cubegallery.gr Εκθεση ζωγραφικής Δημήτρη Βάσσου Μέχρι 20/5 Πολυχώρος Ιντεάλ Αγ. Νικολάου 4, Πάτρα Έκθεση στο χώρο της Πινακοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών Μόνιμη έκθεση των έργων των εικαστικών που προσέφεραν έργα τους για το νέο ξεκίνημα της Πινακοθήκης. Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πατρών Υπατίας, Ρίο

ΣεμινάριαΣυνέδρια Ανοιξιάτικες δράσεις τέχνης Ανοιξιάτικες δράσεις τέχνης και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά 7 έως 11 χρόνων στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία. Φοιτητές και φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, παρου-

σιάζουν δράσεις «πολύτεχνες» και εμψυχώνουν τη συνάντηση θεατρικού παιχνιδιού των παιδιών. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στη Διδακτική Θεατρικών Τεχνών με την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία της Μάρως Γαλάνη σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο. Σάββατο 28/4, 12.00 -13.30 «Η ντενεκεδούπολη» Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία Γεροκωστοπούλου 31, Πάτρα Κίνηση Μαβίλη Οι εκδηλώσεις με προσκεκλημένους σκηνοθέτες από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης Μαβίλη και βασικούς συντελεστές της ενεργοποίησης - με ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις- του εγκαταλελειμμένου Θεάτρου Εμπρός, που ξεκίνησαν την Πέμπτη 26/4 συνεχίζονται μέχρι και της 28/4 στο Τμήμα Θεα-


τσούλη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος. Η παρακολούθηση (ανεξαρτήτως συμμετοχής στο πρακτικό μέρος) θα είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Παρασκευή, 27/4, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Κτίριο Β’, ώρα 17:00

Μαθητικό φεστιβάλ στην «Πολιτεία» Το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας διοργανώνει μονοήμερο φεστιβάλ προβολής πολιτιστικών προγραμμάτων Γυμνασίων και Λυκείων του Nομού την Τετάρτη 2 Μαΐου 2012 στον πολυχώρο της «Πολιτείας» (μεγάλη αίθουσα), συνεχίζοντας και εδραιώνοντας το θεσμό του σχολικού πολιτιστικού φεστιβάλ που λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2008 - 2009. Η διοργάνωση και αυτή τη χρονιά, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, με δεδομένο ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι Καλλιτεχνικοί Αγώνες και η Μαθητική Εβδομάδα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μη παρουσίαση του έργου των μαθητών και εκπαιδευτικών πέρα ίσως από τα στενά πλαίσια της κάθε σχολικής κοινότητας. Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που εκπονούν πολιτιστικά προγράμματα να αναδείξουν το έργο τους σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και στην κοινωνία. Θα πάρουν μέρος ομάδες μαθητών από τα παρακάτω σχολεία: 9ο ΕΠΑΛ Πάτρας (εσπερινό), 2ο Γυμνάσιο Πατρών, Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Α.Ε.Ι Πατρών, Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πατρών, Γ.Ε.Λ Κ. Αχαΐας, 6ο Γυμνάσιο Πατρών, ΕΠΑΛ Παραλίας Πατρών και 13ο Γυμνάσιο Πατρών

Σάββατο, 28/4, Θέατρο Λιθογραφείο, ώρα 12:00 Θέατρο Λιθογραφείον Μαιζώνος 172β , Πάτρα Tηλ.: 2610 328394 «Μουσική σύνθεση χωρίς νότες» Βιωματικό σεμινάριο μουσικής έκφρασης με τη συνθέτρια Σοφία Καμαγιάννη. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικότητες όπως μουσικοί, παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, χορευτές, φοιτητές, αλλά και σε όσους απλώς ενδιαφέρονται επειδή αγαπούν τη μουσική και την καλλιτεχνική έκφραση, ανεξάρτητα με το αν έχουν ή όχι μουσικές γνώσεις. Kόστος: 20-25 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό συμμετεχόντων) Τηλέφωνα κρατήσεων – Πληροφορίες: 6973473210 και 6946404688 Σάββατο 28/4 DANSarte, κέντρο χορού και τεχνών, Όθωνος Αμαλίας & Καρόλου 1, Πάτρα «Αστρονομία από το μηδέν» Εισαγωγή στην αστρονομία και την παρατήρηση για αρχάριους. Στο σεμινάριο θα γίνει μια πλήρης εισαγωγή στην αστρονομία καθώς και στην

«Η θεραπεία της ενδομητρίωσης στην Ιαπωνία» Ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής Tasuku Harada. Η διάλεξη, που θα δοθεί στην Αγγλική γλώσσα, εντάσσεται στο πλαίσιο των Μετεκπαιδευτικών μαθημάτων που διοργανώνει η Μ/Γ Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Ο Καθηγητής Tasuku Harada είναι διευθυντής της Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Tottori στην Ιαπωνία. Η εξειδίκευσή του είναι οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις στη Γυναικολογία, το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη νόσο ενδομητρίωση και είναι από τους πρωτοπόρους στη χρήση Ρομποτικής Χειρουργικής (Da Vinci) στη Γυναικολογία. Πέμπτη 3/5, 14:00 Αμφιθέατρο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Σεμινάριο χορών Η Χορολογική Εταιρεία προσκαλέι τα

Βιβλίο Bazaar Βιβλίων Μέχρι το Σάββατο 28/4 το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» πραγματοποιεί ανοιξιάτικο Bazaar με τα βιβλία των εκδόσεων «Καστανιώτη». Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή: 09:00 - 21:00 & Σάββατο: 09:00 - 16:00 Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία Γεροκωστοπούλου 31, Πάτρα

Άλλες εκδηλώσεις Δραστηριότητες για παιδιά Eκδήλωση του Τοπικού Τμήματος Πάτρας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο πλαίσιο της δράσης «Οδηγοί στην κοινωνία, γνωρίζουμε το παρελθόν δημιουργούμε το

μέλλον». Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μέσα από ένα «Οδηγικό παιχνίδι». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 18 ετών προσκαλώντας τους σε μια «διαφορετική» επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο. Κυριακή 29/4, 10:45 Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας Εκδηλώσεις από την κίνηση «Πρόταση» Ομιλία της Μαρίας Βουτίδου, ψυχολόγο με θέμα «Μαθαίνοντας το παιδί» Παρασκευή 27/4, 20:00 To Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης πραγματοποιεί τις τελικές εκδηλώσεις του. Σάββατο 28/4, 19:30 Στέκι της Πρότασης Σαρανταπόρου 20, Πάτρα Τηλ.: 2610 451790

Αθλητισμός Κατάβαση φαραγγιού Βουραϊκού Ποταμού Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Πατρών πραγματοποιεί την ετήσια προγραμματισμένη κατάβαση του φαραγγιού του Βουραϊκού Ποταμού από Ζαχλωρού ως Διακοπτό. Κυριακή 29/4, 12:00 Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής 2610 273912 & 2610 273929, 20:00 - 21:30

■ 27/04/2012

τρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας και στο θέατρο Λιθογραφείον. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των μαθημάτων Θέατρο και Φωτογραφία και Σεμινάριο IV: Νεότερο Θέατρο με έμφαση στην Παράσταση, με διδάσκοντα τον Δημήτρη Τσα-

μέλη και τους φίλους της, σε ανοιχτό σεμινάριο διδακτικής των χορών της Αιτωλοακαρνανίας και της Κύπρου. 28-29/4 Πληροφορίες: 6945714899, 6973482186 (κα Τσενίκογλου, κα Τσιντώνη) Aίθουσα εκδηλώσεων του 64ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, Αμερικής 8, έναντι εισόδου Μαρίνας, Πάτρα

τέταρτο

Δραστηριότητες για παιδιά από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

αστρονομική παρατήρηση με τηλεσκόπια. Θέματα που θα καλύψει το σεμινάριο είναι νυχτερινός ουρανός, αναγνώριση ουράνιων αντικειμένων, εύρεση αντικειμένων, χρήση κιαλιών, τηλεσκοπίων, χαρτών του ουρανού. Δωρεάν και ελεύθερη συμμετοχή για όλους. Θα δοθεί και πιστοποιητικό συμμετοχής.
Διοργάνωση: Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» Τετάρτη 2/5, 19:00 Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, Αίθουσα Ι-10

11


Πού θα βρω το

;

Είναι πια μια αγαπημένη εβδομαδιαία συνήθεια για αρκετούς… Εκτός από τα δεκάδες σημεία στα οποία ταξιδεύει το «Τέταρτο» το πρωί της Παρασκευής, ολοένα και αυξάνονται τα σημεία στα οποία μπορείτε να μας βρίσκετε και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.

Με stand

Σταθμοί ΟΣΕ (Κεντρικό, Ρίο) ■ Στάση ΟΣΕ Αγ. Βασιλείου ■ Σταθμοί Οδοντωτού σιδηρόδρομου (Διακοπτό, Καλάβρυτα) ■ ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας (Ζαΐμη, Πάτρα) ■ Zizu (Μαιζώνος & πλ. Γεωργίου, Πάτρα) ■ Jazi (πλ. Όλγας, Πάτρα) ■ Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31-33, Πάτρα) ■ Ολύμπια (Τριών Ναυάρχων & Κανακάρη, Πάτρα) ■ Pas Mal (Ηρ. Πολυτεχνείου, Πάτρα) ■ Μίνι Μάρκετ Κάκκου (Μ. Αλεξάνδρου 1, Ριο) ■ Everest Πάτρας (Αγ. Νικολάου 16, Πάτρα) ■ Κάρνα (Ελευθερίου Βενιζέλου 227, Πάτρα) ■ Πλατεία Αγ. Σοφίας, Περίπτερο ■ Emiliano, Παντανάσσης 24

Άλλα σημεία

Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέου 14, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Μουσελίν (Αγ. Ανδρέου 42, Πάτρα) ■ TAG (Αγ. Ανδρέου 125 & Παντανάσσης, Πάτρα) ■ Ideal Bike Shop (Αγ. Ανδρέου 157, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Γωνιά του Βιβλίου (Αγ. Νικολάου 32, Πάτρα) ■ Ποτοποιία Χάχαλης (Αγίου Νικολάου 95, Πάτρα) ■ Φαρμακείο Ταρνάρας (Αγίου Γεωργίου 68, Πάτρα) ■ Αρτοποιείο Αρτόπολις (Αγ. Σοφίας 38, Πάτρα) ■ Αρτοποιείο Αρτόπολις (Ελλ. Στρατιώτου 108, Πάτρα) ■ Φαρμακείο Τριβυζά (Αρέθα 73, Πάτρα) ■ Κάισσα (Γούναρη 85, Πάτρα) ■ No Work Cafe (Δρέπανο) ■ Βιβλιοπωλείο Αριστείδου (Ερμού 86, Πάτρα) ■ W (Ηρώων Πολυτεχνείου & Λευκωσίας, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Πολύεδρο (Κανακάρη 147, Πάτρα) ■ Εστιατόριο Σινιάλο (Καραϊσκάκη 68, Πάτρα) ■ Παντοπωλείο Αργύτη (Στάση προαστιακού, Καστελόκαμπος) ■ Βιβλιοπωλείο Αχαϊκές Εκδόσεις (Κολοκοτρώνη 34, Πάτρα) ■ Αρτοποιείο Τρίγγος (Κολοκοτρώνη 48, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Ρούμπυ (Κορίνθου 19-21, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Ρούμπυ (Λεμεσσού 17, Πάτρα) ■ Φαρμακείο Καλλιβωκά (Κορίνθου 204-206, Πάτρα) ■ Σύγχρονο Ωδείο (Κορίνθου 337 & Μιαούλη, Πάτρα) ■ Πολυφωνική (Κορίνθου 280 & Γούναρη, Πάτρα) ■ Φοιτητικό Φροντιστήριο Γνώμονας (Κύπρου 44, Πάτρα) ■ Maizon (Μαιζώνος 80-92, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Λοτσάρη (Μαιζώνος 124, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Λοτσάρη (Σώμερσετ 80, Ρίο) ■ Γκαλερί Cube (Μιαούλη 39, Πάτρα) ■ Φαρίνα (Νέα εθνική οδός Πατρών - Αθηνών 82) ■ Φαρίνα (Νέα εθνική οδός Πατρών - Αθηνών 174) ■ Everest (Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Αθηνών 158) ■ Fast Travel by Keramidas [Όθωνος Αμαλίας 12Α (Superfast Ferries)] ■ Ψάρεμα Ρίο (Πατρών - Αθηνών 72, Ρίο) ■ Society (Πλ. Γεωργίου 18, Πάτρα) ■ City (Πλ. Γεωργίου 24-36, Πάτρα) ■ Φιλαρμονική (Ρήγα Φεραίου 7, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Emiliano (Σμύρνης & Μεσολογγίου, Πάτρα) ■ Το Νέον (Τριών Ναυάρχων 42, Πάτρα) ■ Βιβλιοθήκη Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Τριών Ναυάρχων & Μαιζώνος, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πατρέως 30, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πανεπιστήμιο Πατρών) ■ Πάρκο της Ειρήνης (Πανεπιστήμιο Πατρών) ■ Κυλικεία Πανεπιστημίου Πατρών ■ Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πατρών ■ Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Πατρών ■ Εκδοτήρια ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας (Αθήνα) ■ Βιβλιοπωλείο LEXIS (Κορίνθου 352, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο LEXIS (Αθηνών 11, Ρίο) ■ Γυμναστήριο EVATHLON (Αθηνών 5 Ρίο) ■ OVERTIME CAFE (Γήπεδο Απόλλων, Περιβόλα) ■ Ξενοδοχείο Χελμός (Καλάβρυτα) ■ Φαρμακείο Σκαλτσά (Πατρών Κλάους 7, Πάτρα) ■ Φάρμα Story (Κορίνθου 463, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Μείλιχος (Νοταρά 122, Πάτρα) ■ Bar - Restaurant After Eight (Αγίου Ανδρέου 143, Πάτρα) ■ News Stand (Αγίου Ανδρέου 77, Πάτρα) ■ Πέτρινο (Ακτή Δυμαίων 144) ■ Λιχουδιά (Ακτή Δυμαίων 132) ■ IZI (Ακτή Δυμαίων 130)

Θέλω το τέταρτο σπίτι μου!

Θέλετε να έρχεται το τέταρτο στο σπίτι ή στο γραφείο σας το πρωί της Παρασκευής;

τέταρτο

■ 27/04/2012

Η τιμή για την ετήσια συνδρομή (45 φύλλα) είναι 60€, ενώ αν μένετε εκτός Πάτρας είναι 100€ (ταχυδρομική αποστολή). Βρείτε το τέταρτο στην… πόρτα σας, στηρίξτε τη διάδοση θετικών κι αισιόδοξων ειδήσεων κι επωφεληθείτε από τις ειδικές προσφορές που θα ανακοινώνουμε για τους συνδρομητές. Γραφτείτε συνδρομητής! Επικοινωνήστε με τα τηλ. 2613009401, 6944347030 ή στείλτε email στο info@tetartopress.gr

Η

Μ

Ε

Ρ

Ο

Λ

Ο

Γ

Ι

Ο

24 ΤΡΙΤΗ

Του Ανδρέα Τσιλίρα

Ο Πύρρος κι ο Σαββόπουλος Θα ήταν πολύ βολικό να βρισκόταν ο Σαββόπουλος πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, όπως κάποια στιγμή συζητήθηκε. Θα τα έκανε όλα πιο εύκολα… Είχα τόσα να του προσάψω… Που τραγούδησε τις αδυναμίες του νεοέλληνα, χωρίς ο ίδιος να παλέψει καμία από τις δικές του αδυναμίες. Που προετοίμαζε μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια τις ατάκες των συναυλιών του, ακόμα και τις δήθεν αυθόρμητες κινήσεις του. Που μίλησε τόσο εύστοχα για τις ουτοπίες και τα όνειρα της αριστεράς, ενώ ο ίδιος βρέθηκε πολύ εύκολα στην αντίπερα όχθη. Θα βόλευε ο Σαββόπουλος. Ενώ τώρα, ο Πύρρος… Με έφερε σε αμηχανία κι όχι γιατί κατέβηκε με το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο θα συνέβαινε κι αν κατέβαινε με τη Νέα Δημοκρατία ή με όποιον άλλο σχηματισμό θα τον χρησιμοποιούσε ως άλλοθι και ως δήθεν «σύμβολο». Όχι πως στον Πύρρο δεν έχω να προσάψω τίποτα. Το αντίθετο… Και για τις μεθόδους του εθνικού προπονητή της άρσης βαρών Χρήστου Γεωργίου ήξερε και για τις μαζικές ελληνοποιήσεις και για τους ξαφνικούς ομαδικούς τραυματισμούς ολόκληρης της Εθνικής Ομάδας προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους. Ακόμα κι αν πιστέψουμε ότι ο ίδιος είχε ελάχιστη σχέση μ’ όλ’ αυτά, το κουκούλωμα της αλήθειας τον ενοχοποιεί. Τότε, λοιπόν, γιατί με τον Πύρρο υπάρχει αμηχανία; Αν το ερμηνεύω σωστά, αλλού είναι το πρόβλημα. Ο Σαββόπουλος ανήκει στις προηγούμενες γενιές. Είναι σύμβολο της γενιάς του Πολυτεχνείου, της πιο ένοχης και απογοητευτικής γενιάς της μεταπολεμικής Ελλάδας. Είναι εύκολος στόχος για τη δική μου γενιά. Δεν μεγαλώσαμε μαζί του. Μάθαμε τα τραγούδια του, πήγαμε στις συναυλίες του, αλλά δεν μας συνδέει κάποια κοινή πορεία. Ενώ ο Πύρρος ανήκει στη δική μου γενιά. Από τότε που, 25χρονος και με τη ρετσινιά του «Αλβανού», κέρδισε το πρώτο χρυσό, το 1996 στην Ατλάντα, μέχρι το 2004 που αποσύρθηκε μ’ εκείνο το ατέλειωτο χειροκρότημα, συνδέσαμε με την πορεία του πολλές δικές μας στιγμές. Και το κυριότερο, τον είδαμε να αντέχει στο χρόνο… Δεν ήταν πυροτέχνημα όπως η Πατουλίδου, δεν προκάλεσε με τη συμπεριφορά του όπως ο Κεντέρης και η Θάνου και κυρίως, χαμογελούσε… Πρέπει μάλλον να παραδεχτούμε ότι ήρθε και η δική μας σειρά να αρχίσουμε να απομυθοποιούμε τα σύμβολά μας. Και να δεχτούμε ότι πολλά απ’ αυτά κάποια στιγμή θα μας προδώσουν, όπως γίνεται με τα σύμβολα όλων των γενιών. Μόνο έτσι θα ωριμάσουμε…

12

ΑΠΡΙΛΙΟ 2012 Σ


H συντροφιά μας

παίζω Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

mpapamar18@gmail.com

Ο Μάιος μας έφτασε...

της Άνοιξης ή τ ρ ιο γ η ρ ε τ Η ομορφό 14.00 ι ώρα 11.00 πλησιάζει! ι28 & 29/04 κα

η ευκα ατοκύριακο προσφέρεται Αυτό το Σαββ του Λαυρίου κο αστηριάρ δρ Π ι τα κό τι ον στο Πολιτισ κά. Προσφέρ ια νε μαγε κο οι ρω σετε μενης Π το ρία να αποδρά σιο της επικεί αί τα πλ με κό με τι ου ασ ρτ ζί! Φυτεύ ότητες στο εο ριο τους γονείς μα ι ού ιν κα κα ιά ο ιδ στ πα α γιάς για τα ωμα λουλούδι μορφα πολύχρ ιδιά μας μποχέρια μας πανέ ς πάντα, τα πα ω όπ αι ζουν Κ υ! κο άρ ν να τα φροντί παρτέρι του Π Και θα μπορού Ακόν! ο! ου ρκ ήσ ετ πά οθ το κέπτονται ισ ρούν να τα υι επ υ πο βάζο ρά το κάθε φο α για τους λουλούδι όλο το χρόνο... κά δι τα δραό α μι απ υν ατοκύριακο μη και να κόβο αυτό το Σαββ ιμάκά το δι οε ει πρ αι ς Κ θαίνουν πώ μα της μαμάς..!! ιά ιδ πα Τα πληξη: αγματικό Μαηρείται το πρ στηριότητα έκ ντ συ ς πώ ι κα ται ζουν, πώς δένε ής Οδού ι! άν εφ στ ο κτασης Αττικ ικ οέ πρ γιάτ μ. χλ o άρκο, 16 , 2299067770 , 2299067999 Πολιτιστικό Π 99 79 04 99 22 Τηλ.: προς Λαύριο,

Παιδιά και γονείς διαβάζουν μαζί… «Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι» Συγγραφέας: Συλλογικό έργο Μετάφραση:Σέτη Λεπίδα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος Κάθε άντρας, κάθε γυναίκα και κάθε παιδί σ' αυτόν τον πλανήτη προστατεύεται από 30 ειδικά διαμορφωμένα άρθρα που αποτελούν αυτό που ονομάζεται Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτή η συλλογή εκδόθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, για να γιορτάσει την 60ή επέτειο της υπογραφής της Διακήρυξης, ενώ το κάθε της άρθρο εικονογραφείται από έναν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη. Τα συγγραφικά δικαιώματα του βιβλίου διατέθηκαν στη Διεθνή Αμνηστία. Είναι ένα βιβλίο ευκαιρία να προσεγγίσουν τα παιδιά την έννοια της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων που κάθε πολιτισμένη κοινωνία οφείλει να προστατεύει.

13

■ 27/04/2012

Να μην ξεχάσω...

προσκαλέσουν την καλή σοδειά να επισκεφτεί τα κτήματά τους και τις καλλιέργειές τους. Στα δε Δωδεκάνησα οι άνθρωποι μαζεύουν ένα λουλούδι που το λένε «ανοιχτομάτη» και πιστεύουν πως όποιος το έχει είναι πάντα γερός και τυχερός. Σε πολλά νησιά του Αιγαίου ανήμερα την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονται την αυγή και παίρνουν μαζί τους τα λουλούδια, που έχουν ήδη μαζέψει από την παραμονή και πηγαίνουν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό», το οποίο κουβαλούν σε κανάτα μέχρι το σπίτι τους χωρίς να μιλήσουν εξ ου και ο χαρακτηρισμός του. Σύμφωνα με ένα παλιό μύθο όποια μιλούσε ή μιλήσει κινδυνεύει να χάσει για πάντα τη λαλιά της από το ξωτικό του Μάη που καιροφυλακτεί στα μοναπάτια! Μόλις φέρνουν το νερό σπίτι πλένουν όλοι στην οικογένεια τα πρόσωπά τους για να διασφαλίσουν την προστασία τους από τα στοιχειά της φύσης. Στα χωριά της Κέρκυρας έχει επιβιώσει μέχρι και σήμερα το έθιμο του Μαγιόξυλου, ενός κορμού κυπαρισσιού σκεπασμένου με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. Οι νεαροί σε ηλικία αγρότες περιφέρονται στους δρόμους του χωριού τους κρατώντας τον κορμό και τραγουδώντας το Μάη επιδεικνύοντας έτσι τη σωματική τους δύναμη χάρη στην οποία μπορούν να υποτάξουν τα ανυπότακτα στοιχεία της φύσης. Πολλά τα έθιμα λοιπόν και όλα παρά τις παραλλαγές ή και διαφορές τους μοιράζονται έναν κοινό παρανομαστή: την αγάπη μα και το δέος των ανθρώπων για τη φύση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στα παλαιότερα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν αγρότες για αυτό και οι δεσμοί των ανθρώπων με τη φύση και τις δυνάμεις της ήταν πολύ πιο έντονοι σε σχέση με σήμερα που κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε την εικόνα ενός μπουμπουκιού που μόλις τολμάει να εμφανιστεί στην άκρη του μίσχου του. Καλό συναπάντημα εύχομαι με του Μαγιού την κορμοστασιά και περισσότερη αγάπη για τη μητέρα φύση μας!

τέταρτο

Εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή. Τρίτος στη σειρά μα ο πιο μυρωδάτα στολισμένος μήνας κατά τον οποίο η φύση φτάνει στο απόγειό της ομορφιάς της. Θυμάστε κάτι παλιές σχολικές μας εκθέσεις με θέμα την Άνοιξη ή πώς περάσαμε την Πρωτομαγιά, όπου όλοι μας ανεξαιρέτως ξεκινούσαμε με την εικόνα της Άνοιξης που βρισκόταν ως πριγκίπισσα με το πιο όμορφο φωτεινό χαμόγελο και λαμπερό βλέμμα πάνω στο άρμα της φύσης το στολισμένο με ρόδα και χίλια χρώματα και ερχόταν να μάς συναντήσει; Δεν ξέρω πόσοι θα τρέξετε στις εξοχές να φτιάξετε στεφάνια ή θα κυνηγήσετε παρέα με τα μικρά σας να βρείτε το άρμα της Άνοιξης και να επιβιβαστείτε για να ξεκινήσετε το μαγικό σας ημερήσιο ταξίδι της 1ης Μαϊου μα σίγουρα μπορείτε να μου κάνετε παρέα και να θυμηθούμε συντροφιά όλοι μαζί τα έθιμα της Πρωτομαγιάς ή τουλάχιστον κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά όπως το μαγιάτικο στεφάνι, το αμίλητο νερό και το μαγιόξυλο. Από τα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι ξεχύνονταν στους αγρούς και κόβοντας τα όμορφα άνθη που έβρισκαν έφτιαχναν το στεφάνι τους που κρεμούσαν στην πόρτα του σπιτιού τους για να δείξουν στη μητέρα όλων, τη φύση πόσο την τιμούν και πόσο σέβονται τη δύναμή της. Το μαγιάτικο στεφάνι σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση πρέπει να στολίζει την είσοδο του σπιτιού μέχρι και του Αϊ Γιαννιού του Θεριστή οπότε και το καίνε στις φωτιές που ανάβουν στις γειτονιές προς τιμή του Αγίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά μέρη ακόμα και σήμερα διατηρείται η παράδοση των Ελλήνων κατοίκων της Μικράς Ασίας οι οποίοι σε κάθε στεφάνι έβαζαν εκτός από τα λουλούδια ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό και ένα στάχυ για να


Ραντεβού

διαβάζω Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

Δημήτρης Φύσσας

Ο αναγνώστης του Σαββατοκύριακου Εκδόσεις Εστία (2012)

ακούω

μ’ ένα βιβλίο

mpapamar18@gmail.com

Τα μυστήρια της ανάγνωσης Ραντεβού σήμερα με την ιστορία της ηρωίδας Βάλιας Σουρμελή η οποία εκπροσωπεί την οικεία μορφή του νεαρού σε ηλικία ανθρώπου της σημερινής εποχής. Μια νέα κοπέλα εργαζόμενη σε ιδιωτική εταιρεία με αντικείμενο εργασίας που όχι μόνο προκαλεί μηδενικό ενδιαφέρον αλλά συντελεί στο απόλυτο βύθισμά της στην κολυμπήθρα της ανίας, αυτού του σύγχρονου ολοένα επεκτανόμενου μολυσματικού ιού. Και όμως, εκεί που η καθημερινότητά της την έχει πείσει για την προβλεψιμότητά της, πέφτει η ματιά της σε μια αγγελία «Ζητείται άτομο με καλή φωνή και άρθρωση, για ανάγνωση λογοτεχνίας κοντά στην Κηφισιά. Αποκλείονται οι ηθοποιοί και κάθε είδους επαγγελματίες…». Η Βάλια, λοιπόν, βρίσκει καταφύγιο ως αναγνώστρια λογοτεχνίας στη βίλα «Νούφαρο» της Λόρας Μπραΐμη, μιας καλλιεργημένης μεσήλικης αστής που έχει χάσει την όρασή της πριν από λίγο καιρό σ’ ένα δυστύχημα στο μετρό του Λονδίνου. Τα απογεύματα που περνούσε συντροφιά με τη Λόρα διαβάζοντάς της τα βιβλία που της υπεδείκνυε, διαδέχονται έτσι απλά ολόκληρες οι μέρες της απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, αφού αποφασίζει να παραιτηθεί από τη δουλειά της. Η Βάλια βαφτίζεται πια στη θάλασσα της λογοτεχνίας και αναγεννάται θαρρείς καθώς ανακαλύπτει τη μαγεία της συγγραφής, της αποτύπωσης σε χαρτί σκέψεων και συναισθημάτων τόσων ανθρώπων που τολμούν να μοιραστούν τις αναζητήσεις της ύπαρξής τους με το άγνωστο σε αυτούς αναγνωστιΤου Μίμη Πλέσσα

Beach House – Bloom Οι Beach House έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση το 2006 με τον ομώνυμο δίσκο και από την πρώτη κιόλας στιγμή τράβηξαν την προσοχή του μουσικού κόσμου, ενώ με την κυκλοφορία του τρίτου τους δίσκου Teen Dream (2010) εδραιώθηκαν και θεωρήθηκαν ένα απο τα καλύτερα σύγχρονα ποπ συγκροτήματα. Αυτό που τους έκανε σε μεγάλο βαθμό να ξεχωρίσουν είναι σίγουρα η ιδιαιτερότητα του ήχου τους και η φρεσκάδα με την οποία συνδύασαν όλες τις επιρροές τους και τις έντυσαν με ένα καθαρά δικό τους ύφος. Το ατμοσφαιρικό περιβάλλον των Magnetic Fields και των Cocteau Twins είναι η βάση πάνω στην οποία έρχονται και δένουν τα υπέροχα φωνητικά που παραπέμπουν στους Beach Boys και την Nico (Velvet Underground). Το τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται και από μια νότα ψυχεδέλειας που δίνει στην dream pop των Beach House το κάτι παραπάνω. Μετά την κυκλοφορία της νέας τους δουλειάς ύστερα απο οκτώ ολόκληρα χρόνια, οι Orbital μας επιφύλασσαν μια ακόμα έπληξη καθώς πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε και επίσημα η ζωντανή εμφάνιση τους στη χώρα μας το Σάββατο 23 Ιουνίου. Τα αδέρφια Hartnoll θα παρουσιάσουν στην Αθήνα το δικό τους ξεχωριστό show στα πλαίσια της περιοδείας τους για την προώθηση του Wonky. Αναμφίβολα το συναυλιακό γεγονός του καλοκαιριού όσον αφορά την ηλεκτρονική μουσική, από ένα συγκρότημα που δείχνει να έχει επιστρέψει για τα καλά. Σύντομα αναμένονται περισσότερες πληροφορίες από τη διοργανώτρια εταιρεία, ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα τους orbitalofficial.com υπάρχει διαθέσιμο αρκετό οπτικοακουστικό υλικό.

τέταρτο

■ 27/04/2012

14

κό κοινό τους. Αξιοσημείωτη η παράθεση αποσπασμάτων στο μυθιστόρημα από τους Βαλτινό, Καρυωτάκη, Μοπασάν, Ροΐδη, Σάμπατο, Σπίνραντ, Τσάντλερ, Χατζή, Σολωμό. Πέρα βέβαια απ’ τη μυστηριακή αίγλη της λογοτεχνίας ως τέχνης και δημιουργίας η ηρωίδα μας ανακαλύπτει και ένα άλλο μυστήριο, πιο πραγματικό και απτό, που επηρεάζει τη ζωή της. Υπάρχει και ένας άλλος αναγνώστης στη βίλα που εμφανίζεται μόνο τα Σαββατοκύριακα. Δε θα σας αποκαλύψω ποιος είναι ο αναγνώστης του Σαββατοκύριακου μα θα σταθώ στον επιδέξιο αριστοτεχνικό τρόπο του Φύσσα, με τον οποίο επιτυγχάνει για άλλη μια φορά να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη του απ’ την αρχή ως το τέλος. Γνωστός ο συγγραφέας από τη συνεργασία του με τις εφημερίδες “Athens Voice” και “Athens Review of Books” μα και προηγηθέντα βιβλία του «Η γενιά του Πολυτεχνείου», «Ένα βιογραφικό λεξικό», «Αγύριστο κεφάλι», έρχεται τώρα να κάνει την ανατροπή δίνοντάς μας με έναν καινοτόμο τρόπο μια χιλιοειπωμένη αλήθεια μα τις περισσότερες φορές παραγκωνισμένη: Η λογοτεχνία όχι μόνο γιατρεύει τις ζωές μας μα πάνω από όλα μπορεί να μάς κάνει πρωταγωνιστές της ίδιας μας της ζωής. Είναι ίσως από τις λίγες συνιστώσες που έχουν τη δύναμη να μας κάνουν καπετάνιους της ρότας που θα χαράξει το πλοίο της ζωής μας. Μιας ρότας με άνεμο ποιοτικό, γεμάτο αγάπη και όνειρα μα πάνω από όλα κατάθεση ψυχής!

dimplessas@gmail.com

[Sub Pop, 2012]

Ο τέταρτος κατά σειρά δίσκος έρχεται φέτος για να κάνει ακόμα πιο σαφές το γεγονός ότι οι Beach House δεν είναι απλώς περαστικοί, αλλά είναι εδώ για να μείνουν και να ηχογραφούν ποπ διαμάντια που στέκονται επάξια δίπλα στο παρελθόν και συνεχίζουν την παράδοση της ποπ κουλτούρας πηγαινοντάς την ένα βήμα παρακάτω. Το Bloom από τις πρώτες νότες του Myth σε παίρνει απο το χέρι και σε ταξιδεύει σε μια μοναδική διαδρομή που κυριαρχεί η γλυκιά μελαγχολία και η ονειρική ατμόσφαιρα. Από εκείνο το σημείο και μέχρι το τέλος σε κερδίζει ολοκληρωτικά και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αφεθείς στις υπέροχες μελωδίες. Το συναίσθημα που σου αφήνει στο τέλος θυμίζει σίγουρα πολλά από το παρελθόν καταφέρνει όμως να αποτυπώνεται στο μυαλό σου σαν κάτι εντελώς διαφορετικό, σύγχρονο και καλοφτιαγμένο. beachhousebaltimore.com

Στις πολλές και καλές συναυλιακές προτάσεις που όλο και πυκνώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, έρχεται να προστεθεί και η σημερινή εμφάνιση του Φοίβου Δεληβοριά και της Μάρθας Φριντζήλα το βράδυ στο Παλαιό Πτωχοκομείο στην Ακτή Δυμαίων. Το ξεχωριστό αυτό δίδυμο παρουσιάζει μια μουσικοχορευτική παράσταση που την ονομάζει «Ξυπόλητοι στο Πάλκο» και όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα (www.foidel.gr), διηγούνται μια μικρή ιστορία του τραγουδιού από τον Αττίκ εως το Μανώλη Αγγελόπουλο και από το «Never on Sunday» εως τις μεταλλαγμένες ζεϊμπεκιές του ’90.


δοκιμάζω

Θα χρειαστώ

Μαγειρεύοντας την καρδιά μου

Επιστολές γραμμένες στον πάγκο της κουζίνας… Από την Αργυρώ Κουτσού

27 Απρίλη του 12

Θα χρειαστώ: 4 φέτες καλού ψωμιού ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, μισό κιλό σπαράγγια, δύο σκελίδες σκόρδο, μισό κουταλάκι σπόρους κίμινου, ένα αβοκάντο, μερικές χούφτες ρόκας και μια χούφτα κουκουναρόσπορους. Πρώτα θα λιώσω το αβοκάντο με μια στάλα ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Μετά θα αλοίψω με λίγο ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού, θα κόψω στη μέση τη μια σκελίδα σκόρδο και θα την τρίψω πάνω τους να αρωματιστούν. Θα τις ψήσω λιγάκι, ίσα να πάρουν λίγο μυρωδιά και να γίνουν τραγανές. Σε ένα τηγάνι, θα βάλω λίγο ελαιόλαδο, και θα το αφήσω να κάψει. Θα προσθέσω τα σπαράγγια με λίγο αλάτι, και θα τα αφήσω περίπου 30 δευτερόλεπτα. Θα προσθέσω τη μια σκελίδα σκόρδου λιωμένη, τους σπόρους του κίμινου και θα τα αφήσω άλλο μισό λεπτό. Θέλω να δω τα σπαράγγια να παίρνουν ένα ζωηρό καταπράσινο χρώμα.

argyro.k@gmail.com

κουζινομηχανή θα βάλω το σκόρδο, τις ελιές, την κάπαρη, τις αγγινάρες και το λάδι και θα τα δουλέψω να γίνουν μια χοντροκομμένη πάστα. Θα ψήσω το ψωμί για 6 λεπτά στη σχάρα του φούρνου μου. Θα αλοίψω πλούσια την πάστα της αγγινάρας πάνω του, θα τρίψω ένα τσικ ξύσμα λεμονιού, λίγο μαύρο πιπέρι. Θα χρειαστώ: Δυο χούφτες τοματίνια, πλυμμένα και στεγνωμένα. Ένα ή και δυο ίσως μπουκάλια παγωμένης μαλαγουζιάς. Δυο ζακετάκια. Τρία – τέσσερα φαναράκια για ρεσώ. Ένα ποτήρι με νερό και μέσα του δυο κόκκινα γεράνια ή όποιο αλλο λουλούδι έχουν οι γλάστρες μου. Και τέλος, θα χρειαστώ την αγάπη μου.

Μια σκελίδα σκόρδο την οποία θα λιώσω, μια κούπα μεγάλες πράσινες ελιές χωρίς το κουκούτσι, μια κουταλιά της σούπας κάπαρη, μισό κιλό βρασμένες καρδιές από αγγινάρες, ένα τέταρτο της κούπας ελαιόλαδο, τέσσερις μεγάλες φέτες ψωμί.

Θα χρειαστώ. Την αγάπη μου. Σύντομα. Βγήκαν πάλι τα σπαράγγια και οι αγγινάρες. Και αν με παρακολουθείς από την αρχή, ξέρεις τι μου κάνουν οι αγγινάρες... α.

Θα βάλω τη ρόκα σε ένα μπωλ και θα της ρίξω ελάχιστο ελαιόλαδο, ίσα να γυαλίσει. Θα αλοίψω τις φέτες του ψωμιού με το λιωμένο αβοκάντο. Πλούσια ποσότητα. Θα βάλω από πάνω τη ρόκα, όσα σπαράγγια χωρούν, χοντρο αλάτι και πιπέρι και στο τέλος θα προσθέσω το καβουρδισμένο κουκουνάρι.

Θα προθερμάνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Εν τω μεταξύ, σε μια

τέταρτο

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι θα βάλω το κουκουνάρι μέχρι να το νιώσω να καβουρντίζεται καλά και να μου σπάει τη μύτη.

■ 27/04/2012

Θα χρειαστώ:

Θα είναι ωραίο να μοιράζομαι αυτές τις μπρουσκέτες με την αγάπη μου. Δεν θα απασχολούν μαχαιροπίρουνα τα χέρια μας έτσι. Θα τσιμπώ πού και πού ένα τοματίνι. Το οποίο, όπως θα δαγκώνω, θα πετά λίγο χυμό στην άκρη των χειλιών μου και γελώντας, η αγάπη μου θα μου το καθαρίζει. Φορώντας ζακετάκια, γιατί ακόμα κάνει λίγη ψύχρα. Στο πρώτο γεύμα που θα κάνουμε στη βεράντα. Κι ας είναι ακόμα νωρίς. Κι ας φυσά λίγο και ας νιώθω πού και πού την υγρασία της βραδιάς. Είναι ευκαιρία να πάω μέσα τότε, να πάρω ένα κουβερτάκι, να κάτσω πιο κοντά του και να τυλιχτούμε με αυτό. Να βγαίνει ένα χέρι από το κουβερτάκι και να ταΐζει και τους δυο. Τα άλλα χέρια να κρατιούνται σφιχτά μέσα απο την κουβέρτα. Και να κάνουμε όνειρα. Και σχέδια. Για όλα τα βράδυα της άνοιξης που ακόμα γεννιέται από την αρχή κάθε μέρα. Για το καλοκαίρι που έρχεται.

15


Καλωσήρθατε στο chillbox - frozen yogurt & juicy spoons! Με µεγάλη παράδοση στα γαλακτοµικά προϊόντα και ιδιαίτερα στην παραγωγή παγωτού, ξεκινάµε µια µεγάλη αλυσίδα κατστηµάτων chillbox. Το frozen yogurt ξεκινά την καριέρα του, το 1970 στην Νέα Αγγλία. Το δικό µας frozen yogurt είναι εξαιρετικά υγιεινό, µε µόλις 1,6% λιπαρά και χωρίς προσθήκη κρυσταλλικής ζάχαρης. Περιέχει φρέσκο παστεριωµένο γάλα, φυσικό γιαούρτι και φυτικές ίνες, που ενισχύουν την άµυνα του οργανισµού µας και βελτιώνουν την φυσική µας κατάσταση. Έχει υπέροχη γεύση, βελούδινη υφή και συνδυάζεται υπέροχα µε µια µεγάλη ποικιλία γαρνιρισµάτων. Σας καλούµε να το δοκιµάσετε και να µας πείτε τις εντυπώσεις σας.

www.atto.gr

Καλή απόλαυση!

τέταρτο

■ 27/04/2012

Ι D E L I V E R Y Ι 2 6 1 0 2 2 2 6 6 0 Ι Ρ Η ΓΑ Φ Ε ΡΑ Ι Ο Υ 1 1 4 , Π Α Τ ΡΑ Ι

16

tetarto#43  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...