Page 1

παρασκευή 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

www.tetartopress.gr

σε μια εβδομαδιαία εφημερίδα

ε διάθεση! μ υ ζο

Κάθε Παρασκευή Δωρεάν

Χριστούγεννα στην πόλη!

Με μουσική, παζάρια και αλληλεγγύη

■ 16/12/2011

Αλ

λά

Ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο

τέταρτο

26

εβδομαδιαία FREE PRESS ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

1


editorial

του Ανδρέα Τσιλίρα

tsiliras@gmail.com

Πρωτοσέλιδα γεμάτα έκπληξη… Δημοσιογράφοι που δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους… Πολιτκοί που αναρωτιούνταν δημόσια πού έχουμε φτάσει… Αφορμή για όλ’ αυτά, πριν λίγες μέρες, η δημόσια αναφορά που έγινε από (πρώην) αρμόδια χείλη σχετικά με τα ποσοστά που ισχύουν στις «κάτω από το τραπέζι» συναλλαγές ανάμεσα σε επιχειρηματίες – ελεγχόμενους και σε δημόσιους λειτουργούς – ελεγκτές. Ευτυχώς μέτα από αυτές τις «συγκλονιστικές», «προκλητικές», «τολμηρές» δηλώσεις, δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται αυτοί που κανονικά θα έπρεπε να πέφτουν από τα σύννεφα. Οι περισσότεροι πολίτες δεν έδειξαν να ταράζονται καθόλου στο άκουσμα αυτών των δηλώσεων, αντιθέτως τις προσπέρασαν επιδεικτικά. Κι αυτό όχι γιατί δεν θεωρούν σοβαρό σύμπτωμα τη διαφθορά, ούτε γιατί έχουν απλώς σημαντικότερα πράγματα για να ανησυχήσουν, αλλά κυρίως γιατί ξέρουν ότι η ουσία δε βρίσκεται στη δημόσια παραδοχή ενός προβλήματος, αλλά στη λύση του. Ίσως μαζί με το «τέλος της αθωότητας», στο οποίο αρκετοί πιστεύουν ότι έχουμε φτάσει με όσα συμβαίνουν, να ζούμε και το «τέλος της υποκρισίας». Οι πολίτες φαίνονται πλέον πιο ώριμοι από τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους που τους «καθοδηγούν». Το ερώτημα είναι πώς θα αποδείξουν αυτή την ωριμότητα στην πράξη…

τα τη περάσουν, η Πάτρα θα έχει πάν Όσες δεκαετίες ή αιώνες κι αν ιτικοί πολ με κάγκελα ή χωρίς. Μπορεί οι θάλασσα στην ταυτότητά της, όμως ς, ν την ουσία αυτής της ταυτότητα της να άργησαν να καταλάβου με οού ενν ενήμερος για το τι ακριβώς ο περισσότερος κόσμος είναι πια τοη αν ση» του θαλάσσιου μετώπου. Κι όταν ζητάμε την «απελευθέρω ε οι ελπίανωμένη και διεκδικητική, τότ πική ηγεσία δείξει ενωμένη, οργ μας θα αυξηθούν καθοριστικά. δες για να ευοδωθεί ο στόχος

ιδέες…

Στείλτε μας τις δικές σας ιδέες για δημοσίευση στο email info@tetartopress.gr ή στη σελίδα μας στο facebook www.facebook.com/tetartopress

■ Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ξεκινά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια πρωτοποριακή έρευνα για την οικιακή χρήση του νερού σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Οι πόλεις που συμμετέχουν στην έρευνα είναι οι εξής: Αθήνα, Βόλος, Γιάννενα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λαμία, Ξάνθη, Πάτρα και Ρόδος και στόχος είναι να καταγραφεί η σχέση των νοικοκυριών με το πολυτιμότερο φυσικό πόρο.

Εκδότης Βασίλης Πέττας ■ 16/12/2011

Φύλλο #26

τέταρτο

Ιδιοκτησία FINE VIEW Πίνδου 14, Ρίο τηλ. 6944347030 www.tetartopress.gr info@tetartopress.gr

2

Διευθυντής Ανδρέας Τσιλίρας

■ Το

χριστουγεννιάτικο χωριό που στήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ΟΛΠΑ στην Πάτρα, ήταν μια κίνηση που μπορούσε να έχει γίνει εδώ και χρόνια (εκεί ή σε άλλους χώρους), αλλά που ειδικά φέτος έχει τεράστια συμβολική σημασία για τους πολίτες που χρειάζονται ένα διαφορετικό χρώμα στην πόλη, και μάλιστα σε χώρους που θα έπρεπε να είναι μόνιμα ανοιχτοί γι’ αυτούς.

Ατελιέ Αρόης 19, Πάτρα τηλ. 2610346464 fax: 2610323060

Φωτογραφίες Studio Στιγμιότυπο

Εκτύπωση Παναγιωτόπουλος www.tipografio.gr

Δημιουργικό Χρήστος Ρούσσης

Νομικός σύμβουλος Περικλής Πασχάκης

Ελληνικά και Μεσογειακά Πανεπιστήμια προωθούν λύσεις για την έξοδο από την κρίση μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη. Την περασμένη Τρίτη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης (MIO-ECSDE) και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO διοργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα: «Το Αειφόρο / Πράσινο Πανεπιστήμιο στην περίοδο της κρίσης».

Συνεργάτες Γιάννης Δοντάς Γιάννης Ευαγγέλου Αργυρώ Κουτσού Ρούλα Κωστακοπούλου Αντωνία Μπαρμπετάκη Ξενοφών Παπαευθυμίου Μαρία Παπαμαργαρίτη Ευτυχία Παπατσίρου Μίμης Πλέσσας Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου

Διανομή Αχαϊκές Ταχυμεταφορές τηλ. 2610623072 Κόμικ Σπύρος Δερβενιώτης


επιλέγω

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα… ■

Την τεράστια

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

που δημιουργείται στην Δημοτική Ενότητα Βραχναιίκων, έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και φορέων της Δημοτικής Ενότητας. Στόχος του Δικτύου είναι η υλοποίηση δράσεων σε τοπικό επίπεδο που θα στηρίζουν τις κοινωνικά ασθενέστερες οικογένειες (ή τα μοναχικά άτομα) της Δημοτικής Ενότητας Βραχναιίκων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σε τομείς όπως η εκπαίδευση (δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα), η ιατρική φροντίδα, η σίτιση (δημιουργία Τράπεζας Τροφίμων), ο ρουχισμός κ.ά.

ανταπόκριση που συνάντησε η συναυλία των Sazman στον «Ηχότοπο» στην Πάτρα, που συνδυάστηκε με τα εγκαίνια της έκθεσης Artcraft. Η βραδιά που ήταν ταυτόχρονα και τα άτυπα «εγκαίνια» του νέου πολυχώρου της Αράτου, γέμισε από μουσική, εγκωμιαστικά σχόλια για τα έργα της έκθεσης, αλλά και ευχές για την πορεία του «Ηχότοπου» που ήδη ετοιμάζει ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους επόμενους μήνες. Επόμενη εκδήλωση το Σάββατο 17/12 με συναυλία γεμάτη λάτιν, ροκ και ρέγκε ήχους, με τους Los «Los Dos o Mas» και ωρα εναρξης στις 9 το βράδυ. Μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει dj set.

Το κατάστημα

shop-in-shop των προϊόντων «Κορρές» που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες μέσα στο φαρμακείο Καλλιβωκά στην Πάτρα, στην οδό Κορίνθου, προσφέροντας ειδικές προσφορές και εκπτώσεις.

■ 16/12/2011

τέταρτο

Τη συμμετοχή τριών αθλητριών της (Χριστίνα Παναχαϊκής , Καρίνα λου πού σο Αθανα Φωκαι οβα ούλ Σμαγκ τεινή Πλέα) στο πρώτο διεθνές τουρνουά πυγμαχίας γυναικών «open adidas boxing», που διοργανώνει την Κυριακή η Adidas στο Παρίσι.

Τη συγκίνηση

που όπως ήταν αναμ ενόμενο επικράτησε στην εκδ ήλωση που έγινε το βρά δυ της Τετάρτης 14 Δεκεμβρί ου στο «περί τεχνών» στη μνήμ η του Περικλή Μητρόπουλο υ, ένα χρόνο μετά το θάνατό του. Οι Διονύσης Γερολυμάτος , Αλέξης Γκλαβάς, Χρήστος Σταυρόπουλος και Νίκος Τσούκαλης, αλλά και η Αλεξά νδρα Γκοριτσοπούλου που είχε αναλάβει τη διοργάνω ση και την παρουσίαση της βρα διάς θυμήθηκαν αρκετά περ ιστατικά από τη ζωή και τη δράση του Περικλή στην πολιτική, στην τοπική αυτοδ ιοίκηση, αλλά και στο χώρο του βιβλίου.

3


επιλέγω

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

■ ■

Tο πρόγραμμα

εκπαίδευσης μαθητών που συνεχίζεται στην Πάτρα για δεύτερη σχολική χρονιά στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, που έχει δημιουργήσει ο δήμος στην περιοχή της Αγιάς. Το πάρκο ξεκίνησε τη λειτουργία του με στόχο την ανάπτυξη της κυκλοφοριακής συνείδησης στους μαθητές των δημοτικών σχολείων, πάντα μέσα από την εκπαίδευση. Όλα τα σχολεία της Πάτρας θα μπορούν να επισκεφθούν το πάρκο, έτσι ώστε οι μαθητές να εκπαιδευτούν σχετικά με το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στον δρόμο, για να είναι ασφαλείς οι μετακινήσεις τους. Οι μαθητές με την βοήθεια παιδαγωγών μαθαίνουν τούς βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ με την ενεργή συμμετοχή τους εκπαιδεύονται στο να χρησιμοποιούν σωστά τις διαβάσεις και τους φωτεινούς σηματοδότες.

Την εθελοντι κή

αιμοδοσία που διοργανώνει ο Ναυτικός Ομιλος Π ατρων σε συνε ργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας το υ Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα, στις εγκαταστ άσεις του στην Ακτή Δυμαίων το Σά ββατο 17 Δεκ εμβρίου από 9.30 13.00. Στο ΝΟ Π εκτός των άλλων καμαρώνουν και για την πρωταθλ ήτρια στην κο λύμβηση Νόρα Δρά κου, η οποία συ νεχίζει την προετοιμασ ία της στο δρόμ ο για τους Ολυμπια κούς Αγώνες το υ Λονδίνου το επόμ ενο καλοκαίρ ι, με την υποστήριξη κα ι των Εκπαιδευ τηρίων Πάνου (Ναύπα κτος).

Την απόφαση

των συντακτών του αμερικανικού περιοδικού TIME να διαλέξουν ως «Άνθρωπο της χρονιάς» τον «Ανώνυμο διαδηλωτή», με αφορμή τις εκατοντάδες διαδηλώσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του 2011 σε όλο τον κόσμο. Αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό (που περιλαμβάνει στο σχετικό αφιέρωμα ακόμα και το «Λουκάνικο», το σκύλο – σήμα κατατεθέν των διαδηλωτών της Αθήνας). «Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι όταν ένας νεαρός πωλητής φρούτων θα αυτοπυρπολείτο σε μια πόλη της Τυνήσιας που ούτε καν υπήρχε στον χάρτη, θα προκαλούσε κύμα διαμαρτυριών που θα έριχναν δικτάτορες στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, ενώ θα “ταρακουνούσαν” καθεστώτα στη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν. Ή ότι το πνεύμα της διαφωνίας θα έβγαζε στους δρόμους του Μεξικανούς κατά των καρτέλ των ναρκωτικών, τους Έλληνες στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για πολιτικούς που δεν έδωσαν ποτέ λόγο, τους Αμερικανούς να καταλάβουν δημόσιους χώρους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άνιση κατανομή του εισοδήματος και τους Ρώσους κατά ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος».

Τη δυνατότητα

ι τη λειτουργία που έδωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών σε κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσε ρώνεται ολοκλη σης Ενημέρω δα Εβδομά Η της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας. τη κοντά από υν γνωρίσο να ν μπορού ρόμενοι ενδιαφε οι σήμερα, και από 10.00 – 15.00 Πραυ Γραφείο του λειτουργία τόσο της Δομής, όσο και του Γραφείου Διασύνδεσης και κτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου.

Γεμιστή γαλοπούλα με σαφράν, άγριο ρύζι και αποξηραμένα cranberries

Μια διαφορετική συνταγή Θέλετε μια διαφορετική ιδέα για το χριστουγεννιάτικο μαγείρεμα της γαλοπούλας; Ακολουθήστε βήμα προς βήμα τη συνταγή, βάλτε και την προσωπική σας πινελιά και… καλή όρεξη!

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση: 50g άγριο μακρύκοκκο ρύζι 6 ξεφλουδισμένα λουκάνικα 100g βρασμένα κάστανα σε κομματάκια 4 κ.σ. αποξηραμένα Cranberries Ocean Spray ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι 50g τριμμένη φρυγανιά 25g βούτυρο 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο 3 μεγάλα φρέσκα φύλλα φασκόμηλου, τεμαχισμένα Για τη γαλοπούλα: 4,5 kg γαλοπούλα (αφαιρείτε τα εντόσθια) 1 πορτοκάλι κομμένο στα τέσσερα 2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο 25g βούτυρο Μεγάλη πρέζα σαφράν 12 φέτες καπνιστή πανσέτα

ΟΔΗΓΙΕΣ

τέταρτο

■ 16/12/2011

Μαγειρέψτε το ρύζι, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στο πακέτο. Στη συνέχεια το στραγγίζετε και το ξεπλένετε με κρύο νερό. Το στραγγίζετε ξανά και το τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ με τα λουκάνικα, τα κάστανα, τα αποξηραμένα Cranberries, τη φλούδα πορτοκαλιού και την τριμμένη φρυγανιά. Στο μεταξύ, λιώνετε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το φασκόμηλο

4

για 7-8 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέστε τα στο μείγμα που έχετε φτιάξει και ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά. Προσθέστε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Στη συνέχεια, γεμίστε με το μείγμα την άκρη του λαιμού της γαλοπούλας, σπρώχνοντάς το καλά ανάμεσα στα δύο στήθη της γαλοπούλας. Έπειτα τρυπάτε το δέρμα της με ένα ξύλο από σουβλάκι και την τοποθετείτε σε ένα μεγάλο ταψί. Προσθέστε το τεμαχισμένο πορτοκάλι και το δενδρολίβανο στην κοιλιά της γαλοπούλας και δέστε καλά τα πόδια. Ζυγίστε τη γαλοπούλα, ώστε να υπολογίσετε το χρόνο μαγειρέματος, χρειάζονται περίπου 18 λεπτά ανά 450g (συνολικά θα χρειαστούν περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά). Προθερμαίνετε το φούρνο στους190 οC. Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτετε το σαφράν. To αφήνετε να «σταθεί» για 5 λεπτά, ανακατεύοντάς το κατά διαστήματα, μέχρι να κιτρινίσει. Αλείφετε εξωτερικά τη γαλοπούλα με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τοποθετείτε τις πανσέτες πάνω στο στήθος της γαλοπούλας και τις στερεώνετε με ένα διχτυωτό πλέγμα. Σκεπάζετε τη γαλοπούλα χαλαρά με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε, με βάση το χρόνο που έχετε υπολογίσει. Ελέγχετε κάθε 45 λεπτά και ραντίζετε με το ζωμό από το κρέας. Για να ελέγξετε αν η γαλοπούλα ψήθηκε, πιέστε τη μύτη του ξύλου από το σουβλάκι στο παχύτερο μέρος του μηρού. Αν τα υγρά τρέχουν, καλύψτε τη γα-

λοπούλα και αφήστε την «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά, πριν την κόψετε. Σε περίπτωση που οι χυμοί της είναι ροζ, την ψήνετε για άλλα 15 λεπτά, και μετά δοκιμάζετε ξανά με τον ίδιο τρόπο. Μικρά μυστικά • Σερβίρετε με όλες τις γαρνιτούρες – τυλίγετε τα λουκάνικα με την πανσέτα, τα περνάτε με λίγη Ocean Spray Cranberry Sauce Wholeberry και τα ψήνετε μαζί με τη γαλοπούλα για τα τελευταία 20-25 λεπτά. Θα έχετε μια υπέροχη γεύση! • Χρησιμοποιήστε το ζουμί από το ταψί, για να φτιάξετε μια πλούσια σάλτσα με το σαφράν, το οποίο της χαρίζει ένα υπέροχο χρυσαφί χρώμα και άρωμα απλά ρίξτε λευκό κρασί στο ζουμάκι και βράστε το μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Για να πήξει, προσθέτετε λίγο αλεύρι με λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύετε. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο δενδρολίβανο και χυμό πορτοκαλιού.


5

τέταρτο

■ 16/12/2011


ατζέντα

Στείλτε μας τις εκδηλώσεις σας στο email info@tetartopress.gr

Μουσική Mode Plagal Live Θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο στα 4 cds τους,αλλά και σε καινούργιες συνθέσεις,από το καινούργιο cd που κυκλοφορήσε τον Δεκέμβριο 2010. Σάββατο 17 /12 Ευοί Ευάν, Σώμερσετ, Ρίο «ΠΡΟΤΑΣΗ για έναν άλλο τρόπο ζωής» Η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ για έναν άλλο τρόπο ζωής», στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποπεράτωση των εργασιών του σεισμόπληκτου κτιρίου του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης, διοργανώνει μουσική παράσταση με τους καλλιτέχνες Γιώτα Νέγκα και Απόστολο Ρίζο και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη. Εισιτήρια διατίθε-

Γιάννης Ζουγανέλης

Mode Plagal

νται στα γραφεία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» (πρωινές ώρες) - Σαρανταπόρου 20, και στα δισκοπωλεία Discover – Παπασωτηρίου και Musical – Φωκάς. Τιμή εισιτηρίου: 15 € Δευτέρα 19/12, 21:00 Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών Τηλ.: 2610-451790

Taki Tsan / Dj Alx / Full Face Παρασκευή 16/12, 20:00 Ακτή by Manifest, Ακτή Δυμαίων 53, Πάτρα Γιάννης Ζουγανέλης και «15 50» Δευτέρα 19/12, 22:00 Ακτή Δυμαίων, Ακτή Δυμαίων 53, Πάτρα ArtCraft Στο πέρασμά της η ArtCraft από την Πά-

τρα, λαμβάνει χώρα έως και την Παρασκευή 23.12.11 σε ένα Festival καλλιτεχνών και μουσικής στον πολυχώρο τεχνών Ηχότοπος Αράτου 14Α μεταξύ Μαιζώνος & Κορίνθου. Συνοδοιπόρος της ArtCraft στην Έκθεση – Live είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός Wave 97.4 και η ομάδα Καλλιτεχνών Art Apart. Κατά την έναρξη και λήξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν μουσικά Live events και Dj sets. Ώρα έναρξης 21:00. Ωστόσο η ArtCraft θα συνεργαστεί με τους καλλιτέχνες: Γιώργος Δακορώνιας (φωτογραφία), Άλκης Κανελλόπουλος (φωτογραφία), Παρασκευή Μπαλαμπάνη (Χάντρες - αξεσουάρ), Σωκράτης Πετράκης (Ζωγραφική - Καμβάς), Τελής Σοφιανόπουλος (Γλυπτική - ψηφιακή απεικόνιση), Σταυρούλα Στασινού (Graphic Design), Ιουστίνη Στυλιανέα (Justin Styles Χειροποίητο κόσμημα), Μίτση Χριστοπούλου (χειροποίητα κοσμήματα - αξεσουάρ). Σάββατο 17.12.11 Live: Los Dos o Mas (Rock/Reggae/Latin/ Funky)

τέταρτο

■ 16/12/2011

Τρίκυκλο Το Τρίκυκλο παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από δημιουργίες συνθετών του παρελθόντος, όπως Χατζιδάκι, Θεοδωράκη κ.ά., φτάνοντας μέχρι το σύγχρονο ρεπερτόριο σε τραγούδια των Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμα κ.α. Τρίτη 20/12, 22:00 Μέγαρο Γερμανού 4-16, Πάτρα

6

Θέατρο «Θαλασσινοί Έρωτες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Η παράσταση βασίζεται σε τρία ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. «Έρωτας στα χιόνια», «Όνειρο στο κύμα» και «Έρως-Ήρως». Με αφορμή το έτος Παπαδιαμάντη η Μίρκα Γεμεντζάκη παρουσιάζει για τέταρτη φορά παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του συγγραφέα. Η αφήγηση των ιστοριών, που πρωταγωνιστούν τρεις διαφορετικοί άντρες, γίνεται από γυναίκες, με τη συνοδεία μουσικής γραμμένης ειδικά για την παράσταση από την Μαριέττα Φαφούτη. Κυριακή 18/12, 21:00 Χώρος θεαμάτων «ΠολυΤεχνείο Fresh» Παναγιωτοπούλων & Επισκόπου Τιμοθέου, Αίγιο τηλ. 26910 24936 «Το φιλί ανάποδα» Το θέατρο act παρουσιάζει την επιτυχημένη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Τσαρδάκα, για λίγες επιπλέον παραστάσεις κατα τη διάρκεια των γιορτών. Το φιλί ανάποδα είναι μια μαύρη μουσική κωμωδία που αποτελείται από μικρές αυτοτελείς ιστορίες που μιλάνε για τα βασικά θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο: την αναζήτηση της ευτυχίας, την απώλεια, την οικογένεια, την παιδικότητα, τον έρωτα, το θάνατο, την αγάπη. Τιμές εισιτηρίων: 13 € και 9 € από το τα-

μείο του θεάτρου καθημερινά 11.00-13.00 και 19.00-21.00. Ειδικά για τις παραστάσεις του πρώτου τριημέρου ισχύει προσφορά όλα τα εισιτήρια 9 €. 16/12 - 6/1/2012 (Ρεπό 24-25/12 και 31/1201/01), 21:30 Θεάτρο act, Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65β, Πάτρα Κρατήσεις 6936 122 265 «Ο Ρόσενκρατζ και ο Γκύλντεστερν Είναι Νεκροί» Η φοιτητική θεατρική ομάδα «Σημεία και Θέατρα» παρουσιάζει το έργο του Toμ Στόπαρντ σε μετάφραση και σκηνοθεσία Θοδωρή Ηλιόπουλου. Γενική είσοδος 5 € Παρασκευή 16/12 Θέατρο Λιθογραφείον Μαιζώνος 172Β, 21:15 «Ο Χορός του Θανάτου» Ένα από τα κορυφαία έργα του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα Άουγκουστ Στρίντμπεργκ ανεβάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού του διευθυντή Γιάννη Βόγλη και με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους Πατρινής καταγωγής ηθοποιούς Όλγα Πολίτου και Δημήτρη Γεωργαλά. Τετάρτη - Σάββατο, 21:15 Κυριακή, 20:00 Θέατρο Απόλλων Τηλ. 2610 273613 «Χάιντι» Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας παρουσιάζει στην Παιδική του Σκηνή τη Χάιντι της Γιοχάνα Σπίρι. Η παράσταση θα παίζεται καθημερινά για τα


βάκι παρουσιάζονται στην έκθεση που διοργανώνει η COCO MAT σε συνεργασία με την Τότα Κοντόγεωργα, καθηγήτρια του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Ρίου. Μέχρι 17/12 COCO - MAT Μαιζώνος 235, Πάτρα

«Ο Συλλέκτης» Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο συγγραφέας του έργου Ανδρέας Θανασούλας, ο οποίος συμπρωταγωνιστεί με το Βασίλη Τάσση. Μέχρι 18/12 Παρασκευή & Σάββατο 21:30 Κυριακή 20:30 Θεατρική σκηνή πολυχώρου «Πολιτεία» τηλ.: 2610 342200

Εκθέσεις Έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΜΚΟ), Πάτρας οργανώνει έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων – δημιουργίες των εκπαιδευόμενων κυριών που συμμετέχουν στα Εργαστήρια που υλοποιεί. Παρασκευή 16/12, 09:00 – 15:00 & 17:00 – 22:00 Σάββατο 177/12, 09:00 – 15:00 Ποικίλη Στοά, Ρήγα Φεραίου 129 & Παντανάσσης, Πάτρα «ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ, Μια νυχθήμερη οικιακή αφήγηση»

Ατομική έκθεση της Άννας Καρατζά Μέχρι 7/1/2012 Gallery Cube Μιαούλη 39, Πάτρα τηλ. 2611 112269, www.cubegallery.gr Έκθεση λιθογραφίας Συμμετέχουν με έργα τους οι: Γ. Βαρλάμος, Δ. Γερός, Χρ. Γκαλτέμης, Στ. Δασκαλάκης, Αχ. Δρούγκας, Π. Ζουμπουλάκης, Ο. Ζούνη, Ν. Κακαδιάρης, Χρ. Κατσαδιώτης, Ν. Κληρονόμος, Σ. Κουρσάρης, Δ. Κοτρώτσος, Σ. Λύτρας, Θ. Μακρής, Ε. Μελά, Χ. Μπτσογλου, Ν. Οικονομίδης, Τρ. Πατρασκίδης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Μ. Πετροπούλου, Αγγ. Ράζης, Γ. Ροζάκου, Β. Σπεράντζας, Μ. Σπηλιόπουλος, Κ. Σπυρόπουλος, Β. Τάγκαλος, Α. Φασιανός. Σε συνεργασία με το λιθογραφείο «Περί – Τεχνών». Μέχρι 7/1/2012 Ωρες λειτουργίας 10:00 - 13:00, 18:00 - 21:00 (Δευτέρα - Τετάρτη & Σαββάτο απόγευμα κλειστά) Γκαλερί «Ακτίνα» Κωνσταντινουπόλεως 53, Πάτρα Συγκίνηση και συμπίληση Πολύχρωμα έργα από μαλλί, διακοσμητικά στοιχεία από μετάξι και πρωτότυπα αντικείμενα από μαλλί και βαμ-

Φώτης Παναγιωτόπουλος με κεντρικό θέμα την ανθρώπινη φιγούρα θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ο καθένας με μια διαφορετική πρόταση συνθέτοντας ένα τρίπτυχο υψηλής αισθητικής. Μέχρι 8/1/2012 Inteal, Αγίου Νικολάου 4, Πάτρα 2610 225565 Έκθεση στο χώρο της Πινακοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών Μόνιμη έκθεση των έργων των εικαστικών

που προσέφεραν έργα τους για το νέο ξεκίνημα της Πινακοθήκης. Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πατρών Υπατίας, Ρίο Patra stARTs CRAFTing O καλλιτεχνικός σύλλογος Patra stARTs CRAFTing διοργανώνει ομαδική έκθεση ζωγραφικής, κοσμήματος, ενδύματος και κατασκευών 50 εικαστικών καλλιτεχνών. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν δωρεάν παρου-

σιάσεις διαφόρων τεχνικών όπως: Σάββατο πρωί τεχνική χαρτοπετσέτας με decoupage απο την Αναστασία Κασιάδη, Κυριακή απόγευμα πλέξιμο σκούφου και κασκόλ από την κα Μαρία Χαϊκάλη. Στα εγκαίνια, Παρασκευή στις 6.30μμ. θα κληρωθούν πολλά χειροποίητα δώρα στους επισκέπτες. 16-19/12 Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, Πάτρα

Εκθεση Μεταβυζαντινών και Επτανησιακών Εικόνων Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «Πρωτοκλήτεια 2011» από το Δήμο Πατρέων και την Ιερά Μητρόπολη Πατρών Μέχρι 30/12 Δημοτική Πινακοθήκη Μαιζώνος 110, Πάτρα «Τρεις καλλιτέχνες τρεις απόψεις» Τρεις καλλιτέχνες, ο Γιώργος Μελάτος, ο Γιώργος Τζιόκας και ο

■ 16/12/2011

σχολεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και κάθε Κυριακή στις 11 για το κοινό. Κυριακή 18/12, 11:00 Θέατρο Απόλλων

Ποιητής, στιχουργός, μεταφραστής, κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία, σεναριογράφος, αλλά και βιβλιοπώλης… Ο Μιχάλης Γκανάς, γεννημένος το 1944 στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας έχει μια ζωή δίπλα στα γράμματα, όπως κι αν αυτά εκφράζονται. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες και ξένους συνθέτες: Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Κυπουργός, G. Bregovic, A. Dinkjian κ.ά. Το ξενοδοχείο «Χελμός» σε συνεργασία με το Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαβρύτων «Ευσέβιου Κυπουργού» διοργανώνει ποιητική και μουσική βραδιά αφιερωμένο στο Μιχάλη Γκανά το Σάββατο 17/12 στις 7.30 μ.μ.το απόγευμα σε αίθουσα του ξενοδοχείου. Ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος και ποιητής Γιάννης Παππάς, ενώ ο ίδιος ο Μιχάλης Γκανάς θα διαβάσει ποιήματά του και θα συνομιλήσει με το κοινό. Ποιήματα του Γκανά θα διαβάσουν επίσης μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. Παράλληλα το τριήμερο 16-18/12 διοργανώνεται στο ξενοδοχείο έκθεση ζωγραφικής των καλαβρυτινών ζωγράφων Μ. Γλαράκη και Α. Τέτοκα. Η έκθεση θα λειτουργεί 11:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00. Πληρ.: 26920 29222.

τέταρτο

«ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ, Μια νυχθήμερη οικιακή αφήγηση»

«1870-1970: ένας Αιώνας Ελληνογερμανικού Εμπορίου στον Καθρέφτη της Διαφήμισης» Στην έκθεση, που διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε-Κέντρο Γκαίτε Πάτρας και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, καθώς και το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αχαϊας, επιχειρείται η παρουσίαση της ιστορίας των ελληνογερμανικών συναλλαγών και η εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, μέσα από 100 διαφημίσεις. Μέχρι 27/1/2012 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Πανεπιστημιούπολη Τηλ. 2610 996732, 969972, 969973

Για τον Γκανά στο «Χελμό»

7


σινεμά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: ΦΑΝΤΑΣΜΑ Σκηνοθεσία: Μπραντ Μπερντ Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Τζέρεμι Ρένερ, Σάιμον Πεγκ, Πάολα Πάτον, Τζος Χόλογουεϊ, Ανίλ Καπούρ, Τομ Γουίλκινσον Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 4: Σαβ : 14:00, 16;40, 19:20, 22:00, 00:40, Κυρ: 14:00, 16;40, 19:20, 22:00, Παρ: 16;40, 19:20, 22:00, 00:40, Δευ - Τετ: 16;40, 19:20, 22:00 Αίθουσα 6: Σαβ - Κυρ: 13:00, 15:40, 18:20, 21:00, 23;40, Παρ & Δευ - Τετ: 18:20, 21:00, 23;40 ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ Πρωταγωνιστούν: Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρα Νάιτλι, Μάικλ Φασμπέντερ, Βενσάν Κασέλ Κατηγορία: Αισθηματική Αίθουσα 1: Δευ: 19:30, 21:30, 23:30 Αίθουσα 3: Παρ - Κυρ & Τρ-Τετ: 19:30, 21:30, 23:30 ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Σκηνοθεσία: Νίκος Κουτελιδάκης Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Αντίνοος Αλμπάνης, Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ελένη Κοκκίδου, Βασίλης Ρίσβας, Νικόλας Παπαγιάννης, Φοίβος Κοντογιάννης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Ρωμνιός, Θάνος Χρόνης Κατηγορία: Δράμα Αίθουσα 2: Σαβ - Κυρ: 12:20, 14:30, 16:50, 19:00, 21:10, 23:20, Παρ & Δευ - Τετ : 16:50, 19:00, 21:10, 23:20 NEW YEAR’S EVE Σκηνοθεσία: Γκάρι Μάρσαλ Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Μπίελ, Τζον Μπον Τζόβι, Άμπιγκεϊλ Μπρέσλιν, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζος Ντουχάμελ, Ζακ Έφρον, Χέκτορ Ελιζόντο, Κάθριν Χέιγκλ, Άστον Κούτσερ, Σεθ Μέγιερς, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Μισέλ Φάιφερ, Ράιαν Σίκρεστ, Χίλαρι Σουάνκ Κατηγορία: Ρομαντική Κομεντί Αίθουσα 1: Παρ - Κυρ & Τρ- Τετ: 20:40, 23:00 SHARK NIGHT 3D Σκηνοθεσία: Ντεϊβιντ Ελις Πρωταγωνιστούν: Σάρα Πάξτον, Αλίσα Ντίαζ, Ντάστιν Μίλινγκαν, Κρις Κάρμακ, Κάθριν

ΣεμινάριαΣυνέδρια Επιστημονική Ημερίδα Δικτύου ΔΑΠΑΦ Παρασκευή 16/12, 9:30 - 14:00 Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Αίθουσα I-12 Τηλ.: 2610 993999 Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών & Κοινή Γεωργική Πολιτική με ορίζοντα το 2020 Στην ημερίδα, που διοργανώνεται με φροντίδα της Ένωσης

Μακφι, Σινκουα Ουαλς, Τζόελ Μουρ Κατηγορία: Θρίλερ Αίθουσα 5: Παρ - Σαβ : 22:10, 00:10, Κυρ - Τετ: 22:10

Αίθουσα 5: Σαβ - Κυρ: 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, Παρ & Δευ - Τετ: 16:00, 18:00 Αίθουσα 8: Σαβ - Κυρ: 13:20, 15:20, 17:20, 19:20, Παρ & Δευ - Τετ: 17:20, 19:20

IN TIME Σκηνοθεσία: Άντριου Νίκολ Πρωταγωνιστούν: Τζάστιν Τιμπερλέικ, Αμάντα Σίφριντ, Κίλιαν Μέρφι, Άλεξ Πέτιφερ, Ολίβια Ουάιλντ Κατηγορία: Περιπέτεια Aίθουσα 8: Παρ - Τετ: 21:20, 23:50

HAPPY FEET 2 (ΜΕΤΑΓΛ.) Σκηνοθεσία: Τζορτζ Μίλερ Κατηγορία: Animation Αίθουσα 7: Σαβ - Κυρ: 13:50, 15:50, 17:50, Παρ & Δευ - Τετ: 17:50

MONEYBALL Σκηνοθεσία: Μπένετ Μίλερ Πρωταγωνιστούν: Μπραντ Πιτ, Τζόνα Χιλ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ρόμπιν Ράιτ, Κρις Πρατ, Τάμι Μπλάνσαρντ, Στίβεν Μπίσοπ, Τζακ ΜακΓκι Κατηγορία: Βιογραφικό Αίθουσα 7: Παρ - Τετ: 19:50, 22:30

Φωκαίας 26, Πλ. Ελευθερίας, 2610 329787 Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Σενάριο: Μιχαήλ Ρομ. Ντοκιμαντέρ. Ρωσία 1965. Διάρκεια 138'. Σάβ: 20:00 Είσοδος ελεύθερη

THE DOUBLE Σκηνοθεσία: Μάικλ Μπραντ Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Γκιρ, Τόφερ Γκρέις, Ταμερ Χασαν, Στάνα Κάτιτς, Στίβεν Μόγιερ, Μάρτιν Σιν, Οντέτ Γιάστμαν, Κρις Μάρκετ Κατηγορία: Περιπέτεια Αίθουσα 5: Παρ - Τετ: 20:00 THE TWILIGHT SAGA: ΧΑΡΑΥΓΗ ΜΕΡΟΣ 1o Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον Πρωταγωνιστούν: Κρίστεν Στιούαρτ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Τέιλορ Λότνερ, Ντακότα Φάνινγκ, Μάικλ Σιν, Άσλεϊ Γκριν, Μάγκι Γκρέις, Κέλαν Λατζ, Άννα Κέντρικ, Νίκι Ριντ, Μπίλι Μπερκ Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας Αίθουσα 1: Δευ: 17:10 Αίθουσα 3: Σαβ - Κυρ: 12:10, 14:50, 17:10, Παρ & Τρ - Τετ: 17:10 ARTHUR CHRISTMAS: O ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ (ΜΕΤΑΓΛ.) Σκηνοθεσία: Σάρα Σμιθ Ακούγονται οι φωνές των: Δημήτρη Μαρίζα, Βασίλη Μήλιου, Κώστα Δαρλάση, Μανώλη Γιούργου, Χρυσούλας Παπαδοπούλου, Μαρία Ζερβού Κατηγορία: Κινούμενα Σχέδια Αίθουσα 1: Σαβ - Κυρ: 12:40, 14:40, 16:40, 18:40, Παρ & Τρ - Τετ: 16:40, 18:40 Νέων Αγροτών Αχαΐας και παρουσία εκπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους, θα γίνει η τελική παράδοση των εξαγόμενων του προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς «Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών».

Κυριακή 18/12, 10:00 Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Πατρών Ρομποτική Χειρουργική Το ΙΕΕΕ EMB Chapter σε συνεργασία με το Φοιτητικό Παράρτημα της IEEE του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων με θέμα τη Βιοϊατρική Τεχνολογία, διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο: «Ρομποτική Χειρουργική». Παρασκευή 16/12, 12:45 Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών Τηλ.: 2610 993999

τέταρτο

■ 16/12/2011

Ομιλία στη μνήμη του Α. Χ. Παγιατάκη Το ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ διοργανώνει ομιλία στη μνήμη του Α. Χ. Παγιατάκη, εκλιπόντος Προέδρου του ΙΤΕ και Διευθυντή του ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ. Στην εκδήλωση προσκεκλημένος ομιλη-

8

ΠΑΜΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

«8ήμερο προβολής Ντοκιμαντέρ και Ταινιών Γερμανικού Νεανικού ποιοτικού Κινηματογράφου»

Από τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας δια του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων, σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ινστιτούτο ΓΚΑΙΤΕ – GOETHE ZENTRUM PATRAS (Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων για σχολεία: τηλ: 2610278796, politismos@dide. ach.sch.gr. Προβολές: Μουσείο Επιστημών Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών Παρασκευή 16/12 (ταινία) 10.00-12.00 «Ο Αιμίλιος και οι ντεντέκτιβς» (98’) Δευτέρα 19/12 (ταινία) 10.00-12.00 «Ο Αντώνης και η κουκιδίτσα» (107’) Τρίτη 20/12 (ταινία) 10.00-12.00 «Η τάξη πετάει» (110’) Τετάρτη 21/12 (ντοκιμαντέρ) 10.00-12.00 «Σχολικές ανταλλαγές» (45΄) «Κρυμμένος» (8’) «TomW» (28’) «Αyla, το κορίτσι του τσουνάμι» (15’)

τής θα είναι ο κ. Leon Gradon, καθηγητής στο Warsaw University of Technology, ο οποίος θα παρουσιάσει μια ομιλία με τίτλο: «Nanostructured particles for controlled inhalation therapy». Δευτέρα 19/12, 18:00 Αίθουσα σεμιναρίων ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ Οδός Σταδίου, Πλατάνι Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη από το «Πολύεδρο» Θα μιλήσουν οι: Στέση Αθήνη, επ. καθηγήτρια στο τμ. Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αλέξης Ζήρας, κριτικός της λογοτεχνίας, πρόεδρος της Εταιρείας συγγραφέων, Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ Μίνα Πετροπούλου, φιλόλογος. Παράλληλα θα παρουσιαστεί θεατρικό αναλόγιο πάνω σε δυο δι-

ηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου. οι μουσικοί: Λουκία Κωνσταντάτου και Νίκος Παραουλάκης Στις 6:30 το απόγευμα θα υπάρξει δεύτερη παράσταση για μαθητές. Δευτέρα 19/12, 20:30 Θέατρο Απόλλων, Πάτρα Θεατρικό Παιχνίδι Για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, Υπεύθυνη: Μαρία Γκλαβά, επαγγελματίας ηθοποιός. Κάθε Πέμπτη 17.0018.30 και κάθε Σάββατο 10.00-11.30 Θεατρική Ομάδα «ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ», Φαβιέρου 5, Πάτρα τηλ.: 6937 492516, 6942 227941 Σεμινάρια Υποκριτικής Υπεύθυνοι σεμιναρίων: Βάσω Σακελλάρη, επαγγελματίας ηθοποι-


«Φάλτσο»

ός και διδάσκουσα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών, Γεράσιμος Ντάβαρης επαγγελματίας ηθοποιός. Κάθε Σάββατο και Κυριακή 17.00-21.00 και κάθε Τετάρτη 19.3022.30 Θεατρική Ομάδα «ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ», Φαβιέρου 5, Πάτρα τηλ.: 6937 492516, 6942 227941

Βιβλίο «Το μελάνι της σουπιάς» To τελευταίο βιβλίο της Αναστασίας Ευσταθίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, με εικονογράφηση του Γιώργου Δημητρίου θα είναι η αφορμή για να «ταξιδέψουν» τα παιδιά

«Φάλτσο» Η θεατρική ομάδα «ΜονόΛογοι» παρουσιάζει το μυθιστόρημα «Φάλτσο» της Αιγιώτισσας Αντωνίας Παπαχριστοδουλοπούλου μέσα από ένα πρωτότυπο θεατρικό μονόλογο. Σάββατο 17/12, 20:00 Χώρος Θεαμάτων «ΠολυΤεχνείο-Fresh» Παναγιωτοπούλων & Επισκόπου Τιμοθέου Αίγιο Τηλ. Επικοινωνίας: 6986 811842

Άλλες εκδηλώσεις Διήμερο Tango Το Patras Tango Academia γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Tango, ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό της Πόλης μας με ένα διήμερο πλημμυρι-

σμένο από την μαγεία του Tango, με Έκθεση Φωτογραφίας, Tango Shows από κορυφαίους Έλληνες και Αργεντίνους Χορευτές, Σεμινάρια χορού Tango, Προβολή Θεματικών Ταινιών και Βραδιές Tango. 16-17/12 Πληροφορίες- Κρατήσεις: Patras Tango Academia, Παντανάσσης 20, Πάτρα.
Τηλ. Επικοινωνίας: 2610 221510, 6944520207 Εκδήλωση για παιδιά στην Παραλία Ροϊτίκων Η ομάδα Εθελοντών Πρόληψης της Παραλίας και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαίας σε συνεργασία με την Ομάδα αφήγησης και δραματοποίησης παραμυθιών «Μυθοπεριπατητές», διοργανώνει μια βραδιά όλο μύθους (μα και αλήθειες), μουσική, δημιουργία για παιδιά 8-12 χρονών. Κυριακή 18/12, 17:00 - 19:00 Χώρος Εκδηλώσεων «Δημήτρης Τσίγκας», Συγκρότημα Πατρινής Παιδικής Εξοχής, Παραλία Ροϊτίκων Κάθε άνθρωπος… ένας κόσμος

Ο Διονύσης Καρατζάς «εκπέμπει» στο «Σάκη» Με έναν πρωτότυπο τρόπο θα παρουσιαστεί την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο μπιστρό «Σάκης» (Ρ. Φεραίου 39, Πάτρα) η νέα ποιητική συλλογή του Διονύση Καρατζά με τίτλο «Χωρίς εδώ». Πιο συγκεκριμένα ο Καρατζάς και οι εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ απ’ όπου κυκλοφορεί το βιβλίο, καλούν τους φίλους τους να παρακολουθήσουν μια… εκπομπή την οποία θα παρουσιάσει ζωντανά η δημοσιογράφος Ζέττα Ζάχου. Η ποιητική συλλογή «Χωρίς εδώ» (επιμέλεια: Μαρία Κοσσυφίδου) κυκλοφορεί μαζί με μια συλλεκτική σειρά καρτών, στις οποίες τα ποιήματα του βιβλίου είναι γραμμένα χειρόγραφα και υπογεγραμμένα από την Διονύση Καρατζά, ενώ στο εξώφυλλό της υπάρχει πρωτότυπος πίνακας του εικαστικού Ηλία Παπανικολάου. Διήμερο εκδηλώσεων της ΑΔΕΠ και του Δήμου Πατρέων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης (18/12), σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τους Συλλόγους Αλβανών, Ρουμάνων, Βουλγάρων και Αφγανών που διαμένουν στην Πάτρα. Σάββατο, 17/12 - Από τις 12 το μεσημέρι τo θέατρο Λιθογραφείον και το θέατρο act παρουσιάζουν στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας ένα θεατρικό δρώμενο με τους μικρούς Ιωάννα και

Γιώργο γι’ αυτούς που αλλάζουν πατρίδα. - Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σπάζοντας τα τείχη» 20:00 Α.Σ.Τ.Ο. – Επικοινωνούμε (Βαλτετσίου 3) Κυριακή, 18/12 - Θεατρικό αναλόγιο με τη θεατρολόγο και ηθοποιό Συγκλητική Βλαχάκη, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Φάνη Δίπλα και τον ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Τηλέμαχο Τσαρδάκα. Είσοδος ελεύθερη. 12:00 Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 168 - 174)

- Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Η Πάτρα με τα δικά μας μάτια», με φωτογραφίες όψεων της πόλης τραβηγμένες από τους μετανάστες. - Τέσσερις σύλλογοι μεταναστών σε συνεργασία με το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων ετοίμασαν μία βραδιά με χορό και παραδοσιακά εδέσματα των χωρών καταγωγής τους 18:00 Αίθουσα «Αίγλη» (Πολυχώρος VESO MARE)

■ 16/12/2011

με το στολισμένο καράβι του κυρ- Αργύρη και να τυπώσουν με σφραγίδες ψάρια, αστερίες και διάφορα θαλασσινά δημιουργώντας πρωτότυπες και μοναδικές κάρτες με ευχές για την προστασία του πλανήτη. Σάββατο 17/12, 11:00 Πολύεδρο Κανακάρη 147, Πάτρα τηλ. 2610 277342

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

Music Station • Έτοιμα Ενδύματα Γεωργιόπουλος • Si doux • City • Ποικίλη Στοά • Tipografio.gr • Tag Coffee Place • Τσαρδάκας: Αρχιτεκτονικό Γραφείο ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

τέταρτο

Mojo Radio 107,7 • Ωμέγα FM 90 • Ραδιο Γάμμα 94 FM • Εφημερίδα Πελοπόννησος Εφημερίδα Τέταρτο • Περιοδικό Υποβρύχιο • www.thebest.gr • www.newsplus.gr

9


Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης

Η

Μ

Ε

Ρ

Ο

Λ

Ο

Γ

Ι

Ο

∆ΕΚΕΜΒΡ 2011 ΙΟΣ

12 ∆ΕΥΤΕΡΑ

«Κάθε άνθρωπος... ένας κόσμος» Του Γιάννη Ευαγγέλου

yiannis_evagelou@yahoo.gr

Του Ανδρέα Τσιλίρα

Αμφιβολίες Εδώ και αρκετές μέρες σχεδιάζουμε το φύλλο του «Τέταρτου» που θα κυκλοφορήσει την προπαραμονή των Χριστουγέννων, μαζί με ένα μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο «Πάθος για δημιουργία». Άνθρωποι, προϊόντα και γεγονότα από τους τομείς των επιχειρήσεων, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της κοινωνίας, της έρευνας, της παραγωγής και της εκπαίδευσης θα βρεθούν στις σελίδες μας για να μας μεταδώσουν κάτι από το πάθος τους και να μας αποδείξουν ότι υπάρχει ακόμα πολλή ενέργεια γύρω μας. Βέβαια, η αμφιβολία δεν λέει να φύγει… Μήπως κάνουμε λάθος; Γύρω μας έχουν όλοι αποφασίσει ότι είμαστε λίγο πριν την καταστροφή, ότι οι προβλέψεις των Μάγιας και του Νοστράδαμου για το 2012 θα μοιάζουν με παιδικό πάρτυ μπροστά σε όσα θα μας συμβούν, ότι όσα λέει ο Λιακόπουλος πουλώντας τα βιβλία του είναι απλώς το πρώτο κεφάλαιο της νέας εποχής… Τότε; Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, για ποιο ακριβώς «πάθος για δημιουργία» μιλάμε; Είμαι στην Αθήνα για δεύτερη μέρα και για έναν περίεργο λόγο συναντώ από χθες ανθρώπους που δεν έχουν καμία διάθεση να υποχωρήσουν. Παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που επιμένουν πεισματικά στην ποιότητα, νέους ανθρώπους που ψάχνουν μια καλή ιδέα για να ξεκινήσουν, μικρούς επιχειρηματίες που συνεχίζουν να ονειρεύονται. Όλοι τους γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα και δεν πετάνε στα σύννεφα. Ξέρουν ότι το 2012 θα είναι πιθανότατα πιο δύσκολο από το 2011, παρακαλάνε κι αυτοί όπως και εκατομμύρια άλλοι Έλληνες να πιάσουμε σύντομα πάτο και να σταματήσει αυτή η τρομοκρατία για όσα μας περιμένουν, είναι κι αυτοί εξοργισμένοι που έχουμε χάσει την κοινή λογική.

■ 16/12/2011

Δεν σταματάνε όμως… Και το πιο εντυπωσιακό είναι πως γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους…

Μετανάστες,

λαθρομετανάστευση, μεταναστευτικό πρόβλημα. Λέξεις γνώριμες σε όλους, λέξεις που αντηχούν κυρίως προβληματικές καταστάσεις, μας φέρνουν στο μυαλό εικόνες «δύσκολες», μας ανησυχούν. Η αλήθεια είναι πως το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που η πόλη μας δεν μπορεί να παραβλέψει, να αγνοήσει, να προσπεράσει. Το αντίθετο μάλιστα. Η Πάτρα, μια κατ’ εξοχήν πόλη-λιμάνι, πύλη εισόδου και εξόδου προς την Ευρώπη έχει εδώ και πολλά χρόνια το «προνόμιο» να συγκεντρώνει μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που προσπαθούν με χίλιους δύο παράνομους τρόπους να διαφύγουν προς τις χώρες της Ευρώπης, σ’ ένα ταξίδι προς το δικό τους όνειρο… Εκτός φυσικά από τη λαθρομετανάστευση δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τους εκατοντάδες νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται νόμιμα στην πόλη μας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως και αυτοί έχουν δικαίωμα στην πληροφόρηση, στις ευκαιρίες για να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο. Ο Δήμος Πατρέων και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών που δημιουργήθηκε στην Πάτρα, δίνουν έμφαση στην προβολή του πολιτισμού και των αξιών των χωρών προέλευσης των μεταναστών που διαμένουν στην πόλη μας, σχεδιάζουν δράσεις κοινωνικής ένταξης των μεταναστών με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών της Πάτρας. Η Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης και το νέο είναι καλό! Η Πάτρα έχει επιδιώξει να συμμετέχει στο δίκτυο «Διαπολιτισμικές πόλεις» του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως η μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας, ενώ παράλληλα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SPARDA, το οποίο παρέχει χρηματοδότηση για δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για ζητήματα κοινωνικής ένταξης μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, το διήμερο 17-18 Δεκεμβρίου προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις (για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από την ατζέντα του «Τέταρτου»), οι οποίες διοργανώνονται από την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών (ΑΔΕΠ) και το Δήμο Πατρέων. Το πώς ο καθένας μας αντιμετωπίζει τους μετανάστες –νόμιμους ή παράνομους– είναι ένα ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Μήπως τελικά η καλύτερη αντιμετώπιση ενός κοινωνικού φαινομένου όπως του μεταναστευτικού είναι μέσω της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της συμμετοχής; Όλων μας;

τέταρτο

* Η καμπάνια «Κάθε άνθρωπος... ένας κόσμος» διοργανώνεται από την ΑΔΕΠ και το Δήμο Πατρέων με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο πλαίσιο του έργου SPARDA του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ αποτελεί επιπλέον και δράση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.

10


Μια ανάσα πριν τη γιορτή! Συναυλίες, παζάρια και άλλες, δωρεάν ή… σχεδόν δωρεάν, ιδέες για τις παραμονές των Χριστουγέννων

Εντάξει,

Συναυλία στον Καθολικό Ναό

Η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία στον Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, με τη μικτή χορωδία του Ναού υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Σινιγάλια. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. 21/12, 21:00, Μαιζώνος 81

«Αντηχώ»

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Αντηχώ» του Αντιεφησυχαστικού Συλλόγου Τωρινών Ονειροπόλων αφιερώνει τη συναυλία του στο Σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού». Συμμετέχουν η «Παιδική χορωδία και ορχήστρα της Πατραϊκής Μαντολινάτας» και η «Παπαχαραλάμπειος Φιλαρμονική Δήμου Ναυπάκτου». 20/12, 20:30, Συνεδριακό Κέντρο Παμπελοποννησιακού Σταδίου Πάτρας

«Παγκόσμια Νύχτα της Μουσικής»

Γνωστές ελληνικές και ξένες μελωδίες θ’ ακουστούν στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Σύγχρονου Ωδείου Πατρών, σ’ ένα αφιέρωμα στην –άγνωστη στην Ελλάδα– γιορτή της «Παγκόσμιας Νύχτας της Μουσικής». Δευτέρα 19/12, 20.30 Σύγχρονο Ωδείο, Κορίνθου 337 & Μιαούλη, Πάτρα

Κυριακάτικο πρωινό

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Πατραϊκού Ωδείου βασισμένη στο Μουσικό Παραμύθι «Μελωδένια Πολιτεία» με την Παιδική Χορωδία του Ωδείου (διεύθυνση – διδασκαλία: Θεοδώρα Βικάτου & Θεώνη Ασημακοπούλου). Λαμβάνουν μέρος σπουδαστές Ανωτέρων τάξεων. Αφήγηση και ερμηνεία τραγουδιών: Αγγέλα Αντωνιάδη. 18/12, 12:00, Πατραϊκό Ωδείο, Σισίνη 2 και Γερμανού

Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο

Η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας, παρουσιάζει το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο. Συμμετέχουν η Ορχήστρα Πατρών, τα χορωδιακά τμήματα: Μικτή, Νεανική, Παιδική, Εμμέλεια και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πολυφωνικής. Προμήθεια εισιτηρίων: Δισκοπωλεία Musical, Discover και στα γραφεία της Πολυφωνικής, Κορίνθου 280 (10-1 π.μ. 6-9

μ.μ.) 17/12, 20:30, Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Ιστορίες, μπαζάρ κι ευχές

Δεν είναι, όμως, μόνο οι συναυλίες που θα δώσουν χρώμα στη γιορτή. Σύλλογοι, ομάδες καταστηματαρχών (ναι, η κρίση ένωσε κατά γειτονιές και τους εμπόρους!) και άλλοι φορείς μας περιμένουν στην Πάτρα για να ευχηθούμε μαζί τους «Καλά Χριστούγεννα»

Το δέντρο των ευχών

Ιστορίες γιορτινές θα ακούσουν τα παιδιά από την αφηγήτρια και συγγραφέα Άννα Δενδρινού. Θα γράψουν τις δικές τους ευχές και θα φτιάξουν το Δέντρο των Ευχών στον κήπο του «Πολύεδρου». Κυριακή 18/12, 11:00, «Πολύεδρο», Κανακάρη 147

Γιορτή στο πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου

Φασαριόζοι καλικάντζαροι-ζογκλέρ και κλόουν που κάνουν σκανδαλιές, παίζουν με μπαλάκια, κορίνες, μαχαίρια και φωτιές… Στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου, πάνω από την πλατεία Γεωργίου, έμποροι και εργαζόμενοι θα μας ευχηθούν με τεντούρα, γλυκά και εκπλήξεις. Κυριακή 18/12, 12.00 - 14.00

Κάλεσμα από το «Χάρισε Ζωή»

Το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, «Χάρισε Ζωή» διοργανώνει τριήμερη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Στο χώρο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και bazaar. 15 - 17/12, Υψηλών Αλωνίων 11 & Καρατζά

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή ΣΟΨΥ Πάτρας

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί βράβευση των εθελοντών του Συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσει χορός και τραγούδι από το μαέστρο Διονύσιο Μπονέλη και την ομάδα Μουσικής του ΣΟΨΥ. Δευτέρα 19/12, 20:00, Πολυχώρος «MIELE Μιχαηλίδης», Ν.Ε.Ο Πατρών-Αθήνων 74

Χριστουγεννιάτικο Χωριό

Ένα παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Χωριό με χιόνι, χιλιάδες φωτάκια και χριστουγεννιάτικα στοιχεία. Τιμή εισιτηρίου 3 € Μέχρι 8/1/2012, 10:00 - 23:00, Συνεδριακό Κέντρο ΟΛΠΑ, Λιμάνι Πάτρας

Παζάρι στην Πλατεία

Το παζάρι διοργανώνει το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που ανήκει στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων. Τα έσοδα θα διατεθούν στα παιδιά των εργαστηρίων του κέντρου. Μέχρι 18/12, Πλατεία Γεωργίου

«Christmust bazaar»

Διοργανώνει το δημιουργικό γραφείο QueenStudio και ο Mojo radio. Χριστουγεννιάτικo διαδραστικό παιχνίδι, μουσική, κεράσματα γλυκών και ποτών, αλλά και το θέατρο ACT να παρουσιάζει το θεατρικό αναλόγιο «Να θυμάμαι. Να γιορτάζω». Όσα χρήματα συγκεντρωθούν θα δοθούν στο Ίδρυμα «Ίρις – Εταιρία προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων». 17 - 18/12,12:00 – 19:00, Πλ. Παντοκράτος 45, Άνω Πόλη Πάτρας

Παζάρι στο Γηροκομειό

Κατασκευές με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γηροκομειού. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθούν στο Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πάτρας «Μέριμνα» 17-18/12, 17:00 - 21:00, Πλατεία Απ. Κυδωνιάτης, Γηροκομειό

Παζάρι Σταθμού Μέριμνας Ζώων Πανεπιστημίου

Μέχρι 23/12, 9.00 με 15.00 (Εκτός Κυριακής 18/12) Σταθμό Μέριμνας Ζώων (Πανεπιστημιούπολη, δίπλα στη Φοιτητική Εστία)

Και στο Διακοπτό Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διακοπτού «Νέα Πνοή» διοργανώνει χριστουγεννιάτικο μπαζάρ. Ωρες λειτουργίας: Παρασκευή 16/12 18:00 – 22:00, Σάββατο 17/12 10:00 – 22:00, Κυριακή 18/12 10:00 – 22:00. Kαφέ G SPOT (απέναντι απο τον σταθμό του ΟΣΕ στο Διακοπτό)

Φώτισμα Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Διακοπτού, διοργανώνουν γιορτή στην αγορά του Διακοπτού για το φώτισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Στη γιορτή θα συμμετέχει και η χορωδία Διακοπτού. Κυριακή 18/12, 18:00, Αγορά Διακοπτού

11

■ 16/12/2011

Στην ανοιχτή αγορά της Κυριακής, λοιπόν, αλλά και όλες τις μέρες ως την παραμονή των Χριστουγέννων, οι ευκαιρίες και οι ιδέες για να πάρουμε μια ανάσα και να συνοδεύσουμε τα πιτσιρίκια μας δεν θα μας λείψουν, παρά το κλίμα τις περιόδου. Ας ξεκινήσουμε με τις μουσικές προτάσεις…

τέταρτο

τα φετινά Χριστούγεννα, ούτε για πολλά ψώνια και δώρα είμαστε προετοιμασμένοι, ούτε για ακριβά ρεβεγιόν. Θα προτιμήσουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια, οικογενειακές στιγμές κ.τ.λ… Πλάι σ’ αυτά, όμως, γιατί να μην προσθέσουμε και μερικές εξόδους, ειδικά όταν αυτές είτε δεν κοστίζουν καθόλου ή ελάχιστα, είτε όταν κοστίζουν είναι για… καλό σκοπό;


H συντροφιά μας

παίζω Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

mpapamar18@gmail.com

Η ιστορία μιας κάλτσας κρεμασμένης στο τζάκι... Δεν υπάρχει γιορτή που δεν κουβαλά τις δικές της παραδόσεις που τη συνοδεύουν και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά δίνοντάς της τη δική της μοναδική χάρη, το δικό της χρώμα. Είναι τα έθιμα που κρατούν κάθε λαό ενωμένο και αποδεικνύουν ότι σε κάθε γωνιά της γης οι άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν ανάγκη από την αίσθηση της συνέχειας της ζωής, της επικοινωνίας με την ιστορία του τόπου τους και των προγόνων τους, την ομορφιά του μυστηρίου των λαϊκών ιστοριών και δοξασιών. Η Συντροφιά μας λοιπόν σκέφτηκε να θυμηθεί μαζί σας παραδόσεις από τα πολύ ή λιγότερο παλιά χρόνια και ν’ ανακαλύψει μαζί σας την μυστηριακή αίγλη των Χριστουγεννιάτικων εορταστικών ημερών. Κάθε παραμονή –Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς ανάλογα με τη συνήθεια κάθε τόπου– οι κάλτσες κρέμονται από την καμινάδα, στην άκρη του τζακιού, έξω από την πόρτα ή στο κλαδί του δέντρου με την ελπίδα ότι θα περάσει και από το δικό τους σπιτικό ο Αη-Βασίλης και θα τη γεμίσει με τα καλούδια του. Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η συνήθεια; Μια φορά και έναν καιρό πολύ-πολύ παλιά ζούσε σε ένα μακρινό ορεινό χωριό ένας καλόκαρδος πατέρας με τρεις κόρες. Η γυναίκα του είχε πεθάνει από βαριά αρρώστεια αφήνοντάς τους μόνους μέσα στην απέραντη θλίψη τους. Τα κορίτσια μεγάλωναν και μάθαιναν να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού μόνες τους, ενώ έφτιαχναν κεντήματα με όμορφα χρώματα και σχέδια που ο πατέρας τους πουλούσε κάθε εβδομάδα στην τοπική αγορά του χωριού. Μα τα χρόνια περνούσαν και η φτώχεια τους δεν μίκραινε καθόλου. Ο πατέρας ένιωθε όλο και πιο στενοχωρημένος γιατί τα κορίτσια του μεγάλωναν και έφτανε η ώρα να παντρευτούν μα ποιος θα δεχόταν να τiς πάρει χωρίς προίκα; Μια παραμονή Χριστουγέννων έπιασε τον πατέρα το παράπονο και μετά το φαγητό κάθησε μπροστά στο τζάκι με δάκρυα να κυλούν στα μάτια του. Μονολογώντας μπροστά στη φωτιά τον πήρε ο ύπνος, εκεί στην πολυθρόνα. Οι κοπέλες τον σκέπασαν με μία κουβέρτα και αφού άπλωσαν τα ρούχα τους μπροστά στο τζάκι για να στεγνώσουν πήγαν για ύπνο. Μα τα παράπονα και η θλίψη του πατέρα τους είχαν φτάσει μέσα στη σιγαλιά της νύχτας ψηλά στον ουρανό και τα άκουσε ο Άγιος Βασίλης που έτρεχε με το έλκηθρο παρέα με το φως του φεγγαριού να προλάβει να μοιράσει τα δώρα του σε όλα τα παιδάκια. Ο Άγιος Βασίλης ήξερε ότι τα κορίτσια δεν ήταν πια μικρά για να πάρουν δώρο, μα ήξερε επίσης πόσο καλή και ευαίσθητη ψυχή είχαν και θέλοντας να τις βοηθήσει κατέβηκε κάτω και στάθηκε στο παράθυρο της φτωχικής

τους καλύβας. Θυμήθηκε κάποια παλιά Χριστούγεννα τότε που τα κοριτσάκια ήταν μικρά και άφηνε τα δώρα τους κάτω από το δέντρο το στολισμένο. Μα τώρα έβλεπε μόνο τον μπαμπά τους αποκοιμισμένο στην πολυθρόνα μπροστά στο μισοσβησμένο τζάκι με τα ρούχα τους απλωμένα. Ούτε δέντρο στολισμένο, ούτε φωτάκια, ούτε τίποτα. Δεν ένιωθαν χαρά για να στολίσουν όλα αυτά τα χρόνια μετά το χαμό της μαμάς τους. Στάθηκε προβληματισμένος κοιτώντας μέσα από το παράθυρο. Πώς μπορούσε να βοηθήσει; Χαμόγελο πλατύ ξαφνικά φώτισε το πρόσωπό του, με φως πιο έντονο και από αυτό του φεγγαριού. Ανέβηκε γρήγορα στη σκεπή, στάθηκε στην κορυφή της καμινάδας και πέταξε με προσοσχή ένα-ένα με τη σειρά τρία μικρά πουγκιά με χρυσό. Κάθε πουγκί έπεσε και χώθηκε σε μία από τις κάλτσες που ήταν απλωμένες μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα μπροστά στο τζάκι για να στεγνώσουν. Οι κάλτσες ήταν η λύση που είχε βρει ο Άγιος Βασίλης! Το τι χαρά φώτισε τα πρόσωπα των κοριτσιών και του πατέρα τους το επόμενο πρωί δεν περιγράφεται! Από τότε τα παιδιά όλου του κόσμου συνέχισαν την παράδοση να κρεμούν κάλτσες τα Χριστούγεννα στο τζάκι τους με την ελπίδα να τους τις γεμίσει ο Άγιος Βασίλης. Στην Γαλλία τα παιδιά τις βάζουν δίπλα στο τζάκι, ενώ στην Ολλανδία τις γεμίζουν με άχυρο και καρότα για τα ελαφάκια του Άγιου Βασίλη. Στην Ουγγαρία τα παιδιά γυαλίζουν τα παπούτσια τους πριν τα βάλουν δίπλα στο τζάκι ή το παράθυρο. Στην Ιταλία αφήνουν τα παπούτσια τους έξω τα Θεοφάνια, για να τα βρει η καλή μάγισσα, ενώ στο Πόρτο Ρίκο τα παιδιά βάζουν κάτω από τα κρεβάτια τους πρασινάδα και λουλούδια για τις καμήλες των τριών Μάγων. Και φυσικά δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη είναι η κάλτσα που θα κρεμάσετε, μα πόσο πολύ θέλετε αυτό που ζητάτε. Τα μαγικά χεράκια του Αη-Βασίλη θα βρουν τρόπο να γεμίσουν την κρεμασμένη σας κάλτσα!

Να μην ξεχάσω...

τέταρτο

■ 16/12/2011

ό Ζωολογιρίς στο Αττικ νω αι ντ χο έρ ννα πτη! Τα φεΤα Χριστούγε ρό νέο επισκέ ικ μ α έν ζει ε μ αρέα Πάρκο γιορτά κό Πάρκο, π ό Ζωολογικό ικ ττ Α οίοπ το , ο να ρ, εν α Κάσπε τινά Χριστούγ το μικρό πούμ ς, γω λο λό μέ κι ο τά νέ μα φαντασ παρέα με ένα ό το ομώνυμο απ υ το α ομ ος πήρε το όν ώματος. ως αυτή τη του λευκού χρ χρώματος, ίσ υ το ς τα τη ανιό ο. Γεννημένο Λόγω της σπ ό στον κόσμ ικ αδ ον μ το ναι ρίπου 500ml στιγμή να εί , τρέφεται με πε 8κ 1. ι ζε γί ά τα ζυ υ, ίο κάνει σιγά-σιγ στις 31 Οκτωβρ α και πλέον έρ μα ημ κό Α ν . τη να Μοντά γάλα συνολικά στη μαμά του α το πλ α δί γι , τα να μα εν Χριστούγ πρώτα του βή S” ίσει φέτος τα A ον χι TM ν IS δε R CH αν ι “WHITE λοιπόν και να εί θα κο το άρ ικό Π ορείτε να ν Αττικό Ζωολογ ς μέρες θα μπ γε λί α σε υ πο περ 2000 υπέροχ χάρη στον Κάσ τα υπόλοιπα με ζί άρ μα Π ά ό ντ ικ ό κο ό Ζωολογ γνωρίσετε απ φορίες: Aττικ ρο λη Π α. ζώ α 24. φιλοξενούμεν Τηλ. 21066347 Γιαλού, Σπάτα, η έσ Θ . .Ε Α κο

12

Παιδιά και γονείς διαβάζουν μαζί… «Η κυρία Αϊ-Βασίλη», Εκδόσεις Δίπτυχο Μπορεί ο Αϊ Βασίλης να είναι άλλος από αυτόν που ξέρουμε; Κι αν ναι, ποιος μπορεί να είναι αυτός και γιατί καθυστέρησε να μοιράσει τα δώρα των παιδιών; Μια ιστορία για μια διαφορετική παραμονή Πρωτοχρονιάς και μια γιορτή μέσα σε ένα ιπτάμενο λεωφορείο με πρωταγωνιστές εκείνους που αυτή τη νύχτα μπορεί και να μην γιορτάζουν. Ανθρώπους που σε καθημερινή βάση δε μας απασχολούν, που μπορεί να τους προσπερνούμε στο δρόμο αδιάφοροι, όπως είναι η μοναχική κυρία, ο άστεγος και ο φίλος του, ο μουσικός του δρόμου και τόσοι άλλοι και που, δυστυχώς, θυμόμαστε την ύπαρξή τους, μόνο στις γιορτές. Μια πολύ όμορφη και τρυφερή ιστορία, γραμμένη με την κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το γνωστό συγγραφέα και άνθρωπο Κώστα Μάγο.


Πολλά μπισκότα

Μαγειρεύοντας την καρδιά μου 16 Δεκέμβρη του 11

Επιστολές γραμμένες στον πάγκο της κουζίνας… Από την Αργυρώ Κουτσού

Στα δάχτυλά μου υπάρχουν ακόμα ζύμες. Ή, τουλάχιστον, εγώ έτσι νιώθω. Οι τοίχοι του σπιτιού μου μυρίζουν κανέλες και βούτυρο και σοκολάτα και τζίντζερ και κάρδαμο. Ή, τουλάχιστον, εγώ έτσι νιώθω. Το μαξιλάρι μου είναι απο βούτυρο και οι βρύσες στο σπίτι τρέχουν μαρμελάδα. Ή, τουλάχιστον, εγώ έτσι νιώθω.

argyro.k@gmail.com

κους καφέ, ένα ολόκληρο μπαστουνάκι βανίλιας, σταφίδες, πιπέρια, ό,τι μα ό,τι αγαπάς. Ή νομίζεις ό,τι αγαπάς. Καμιά φορά συμβαίνει και αυτό ξέρεις... Είναι πολύ εύκολα. Ξεκινάς χτυπώντας στο μίξερ 150 γραμμάρια βούτυρο, προσθέτεις 200 ml μαύρης ζάχαρης και αφού αφρατέψει, προσθέτεις 300 ml αλεύρι. Αυτό το μπισκότο το πρωτοέφτιαξα για τον φίλο μου τον Νικόλα που έχει αλλεργεία στο αυγό. Και το πέτυχα με την πρώτη. Επειδή αγαπώ τόσο πολύ τον Νικόλα. Που είναι πια 8 χρονών. Σε αυτή τη βάση λοιπόν, κάνε τα παιχνίδια και τα σκέρτσα σου. Και ψήσε τα μπισκότα σου για 10 – 12 λεπτά στους 175 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα.

Ψήνω μπισκότα και φτιάχνω μαρμελάδες 7 μέρες τώρα. Τα βαζάκια με τις μαρμελάδες τα αγαπώ γιατί είναι χρωματιστά. Έχουν μέσα μαρμελάδα μανταρίνι με φρέσκο τζίντζερ, ή μήλο με μπαχαρικά και κάστανο. Και είναι και η άλλη. Η σκούρα. Η άτιμη. Με αχλάδια καλογινωμένα, κάρδαμο, και πικρή σοκολάτα. 72% πικρή. Εχω γεμίσει περίπου 150 βαζάκια.

Με όλα αυτά που σου είπα τώρα, νομίζεις πως ξέρεις όλα τα περιεχόμενα των σακουλιών που θα πάνε αύριο στο παζάρι. Θα λες ότι θα έχουν ή εκείνο το μπισκότο ή το άλλο. Έλα όμως που σου κράτησα το καλύτερο για το τέλος.

Έχω ψήσει επίσης περίπου 2.000 μπισκότα. Τα ετοιμάζω για ένα ωραίο παζάρι με καλό σκοπό. Και είναι όλα νόστιμα. Και μοιρασμένα. Όσα λευκά ζυμάρια, τόσα και τα σοκολατένια. Και στα λευκά ζυμάρια, πάλι μοιρασμένα τά ’χω. Είναι ίσες οι ποσότητες των εξαιρετικών συνδιασμών με τους καλούς συνδιασμούς. Έχει το απλό μπισκότο με την κανέλα και το τζίντζερ και το πιο ιδιαίτερο, με το ξύσμα μανταρίνι και το κάρδαμο. Δεν θέλω να ευνοήσω το δυνατό. Ούτε να υποστηρίξω το πιο απλό. Θέλω να έχει το καθένα τον χώρο του. Και την τύχη του. Ίσα.

Κάποια απο τα μπισκότα μου έχουν την ίδια βάση. Που θα σου την πω με μια συμφωνία. Θα παίξεις μαζί τους. Αλλιώς θα σου γίνουν αδιάφορα. Αυτή είναι μια βάση που σε προκαλεί να μυρίσεις τα μπαχαρικά σου, να κλείσεις τα μάτια σου, και να παίξεις. Μπορείς να προσθέσεις ξηρούς καρπούς, κακάο, κομμάτια σοκολάτας, κουκουνάρι, κόκ-

Όταν θα πάω να κοιμηθώ σήμερα το βράδυ, στα δάχτυλά μου δεν υπάρχουν ακόμα ζύμες. Θα υπάρχουν χάδια και αγκαλιές. Οι τοίχοι του σπιτιού μου θα μυρίζουν σπουδαίες γυναίκες. Το μαξιλάρι μου θα είναι από συλλογικότητα και αγάπη και οι βρύσες στο σπίτι θα ρέουν τα γέλια μας. Εγώ, έτσι θα νιώθω. Και αύριο στο παζάρι, όποιος ανοίξει ένα σακουλάκι, θα το νιώσει και αυτός! α.

ÕÓˆ - οو!

ηıËÌÂÚÈÓ¿

■ 16/12/2011

Το ίδιο και με τις σοκολάτες. Έχει το απλό μπισκότο με κακάο και ολόκληρους κόκκους εσπρέσσο, και το άλλο. Ναι ναι, εκείνο το άλλο. Με το ελάχιστο βούτυρο και αλεύρι και την πολύ πικρή σοκολάτα. Που μόλις ανοίξεις το σακουλάκι σε χτυπάει η μυρωδιά στο σώμα. Ναι καλά διαβάζεις. Στο σώμα, όχι στα ρουθούνια. Και την ώρα που δαγκώνεις την πρώτη μπουκιά και ακουμπήσει το δόντι σου το μισολιωμένο κομμάτι σοκολάτας gianduja, πάλι στο σώμα την έχεις την αντίδραση. Όχι στο στόμα.

Τα σακουλάκια με τα μπισκότα μου έχουν μέσα και τριγύρω, πολλή αγάπη. Και δεν σου μιλώ για τη δική μου. Αυτή είναι δεδομένη στην κουζίνα μου. Έχουν περίσσα αγάπη αυτή τη φορά. Την αγάπη των φιλενάδων μου για μένα. Που με γέλια και χαρά κάθε μέρα ερχόντουσαν και μου κρατούσαν τους χρόνους ψησίματος, μου πλέναν ταψιά και μπωλ, μου ζωγραφίζανε μπισκοτάκια χρυσαφιά, ξέρεις, εκείνα με το αλάτι στη ζύμη, για να στολίσω τα σακουλάκια μου, και σήμερα το βράδυ, θα είναι όλες εδώ, με ψαλίδια και κορδέλες, για να τα συσκευάσουμε.

τέταρτο

δοκιμάζω

13


Ραντεβού

διαβάζω Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

ΓΙΟΒΑΝΝΑ

Ένα καράβι στο μπαλκόνι μας Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2011)

ακούω

μ’ ένα βιβλίο

mpapamar18@gmail.com

Μια ζωή σαν πέλαγος Ραντεβού σήμερα με την εξιστόρηση της Ελληνικής Ιστορίας από την αρχή του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι την εδραίωση της δημοκρατίας και την εμφάνιση του πολυκομματισμού μέσα απ’ τη ζωή μιας Ελληνικής Οικογένειας από την Άμφισσα. Μια πλοκή που εξελίσσεται σε τρεις αλληλένδετους άξονες, της Ελληνικής Ιστορίας, των κοινωνικών αλλαγών και της ζωής των ηρώων. Σκληρές εικόνες και στιγμές, δοσμένες με αγάπη για την Ελλάδα που σπαράσσεται, βάζει τις κοινωνιολογικές της βάσεις, διχάζεται, κομματιάζεται μα πάει «μπροστά!» χωρίς να διαφθαρεί ολοκληρωτικά. Η Ιωάννα Φάσσου Καλπαξή γνωστή με το ψεδώνυμο Γιοβάννα, γεννημένη στην Αμαλιάδα, ιδιαίτερα αγαπητή όχι μόνο χάρη στους στίχους της, αλλά και σε βιβλία της που μεταφέρθηκαν στη μεγάλη και μικρή οθόνη, «Άντε Γεια» και «Βαμμένος Ήλιος», έρχεται φέτος να μάς ξαναβρεί με το νέο της μυθιστόρημα, «Ένα καράβι» που δείχνει μέσα από το ταξίδι του στη ζωή τριών γενεών της οικογένειας του Γιώργη και της Ευτυχίας Καραμάνου πόσο μοιάζει η ζωή μας με το απέραντο πέλαγος. Άλλοτε τρικυμίες, φουρτούνες και άλλοτε ελαφριά ρίγη κυμάτων ή νηνεμία. Δεν παρουσιάζει μόνο την ιστορία τριών γενεών μιας οικογένειας η συγγραφέας μέσα στο εκάστοτε ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο εντός του Του Μίμη Πλέσσα

Real Estate- Days Οι Real Estate είναι ένα ακόμα συγκρότημα απο τη Νέα Υόρκη που τείνει να γίνει η παγκόσμια μουσική πρωτεύουσα. Έχοντας άλλο ένα δίσκο στο ενεργητικό τους (2009), η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν μέχρι στιγμής ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα. Φέτος με την κυκλοφορία του Days κέρδισαν τις εντυπώσεις που δικαίως θεωρήθηκε από τους πιο ελπιδοφόρους δίσκους της χρονιάς. Με επιρροές κυρίως απο τους Galaxie 500 και τους Luna ο ήχος τους κινείται κυρίως σε αντίστοιχα indie-pop μονοπάτια με μια ελαφριά νοτά ψυχεδέλειας που αν κάποιος σκάψει πολύ στο παρελθόν μπορεί να φτάσει και στους Grateful Dead. Ενδιαφέρων συνδυασμός, λοιπόν, Ένα απο τα αγαπημένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού οι Tindersticks επιστρέφουν με νέα δουλειά δύο μόλις χρόνια μετά το Falling Down a Mountain. Με σχεδόν είκοσι χρόνια δισκογραφικής παρουσίας –με ένα μεγάλο κενό πέντε ετών- την τελευταία τριετία δείχνουν να περνούν και πάλι μια πολύ καλή και δημιουργική περίοδο ανάλογη με αυτήν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 κατά την οποία είχαν κυκλοφορήσει και μερικούς απο τους καλύτερους δίσκους του είδους. Ο νέος τους δίσκος με τίτλο “Τhe Something Rain” αναμένεται τον Φεβρουάριο ενώ στο youtube υπάρχει ήδη το κομμάτι “Medicine”, με το βίντεο να λαμβάνει χώρα στο στούντιο του συγκροτήματος σκηνοθετημένο απο τον David Reeve.

τέταρτο

■ 16/12/2011

14

οποίου κινούνται, μα θέτει και ένα κύριο ερώτημα. Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει την πορεία, την ρότα του καραβιού μας; Είμαστε εμείς οι ίδιοι προσωπικά; Είναι οι συνθήκες μας μήπως οι ιστορικές; Ένα ερώτημα λίγο πολύ γνωστό μα παρά ταύτα μυστηριωδώς αναπάντητο. Πόσο ελεύθεροι παραμένουμε για τις επιλογές μας όταν οι εξελίξεις της εποχής μας μάς προλαβαίνουν; Αυτή είναι και η καινοτομία του νέου της μυθιστορήματος. Η Ιστορία παραμένει η ραχοκοκκαλιά του βιβλίου, δοσμένη με πιστότητα και αντικειμενικότητα, αφού η συγγραφέας δεν αλληθωρίζει. Οι ήρωες όλοι μαζί δίνουν τον αγώνα τους. Ο καθένας, ανάλογα με τα όπλα του και για το δικό του στόχο. Και σε πείσμα όλων όσων συμβαίνουν γύρω τους, ελπίζουν, ονειρεύονται, ερωτεύονται, γεννούν και ματώνουν για ένα καλύτερο αύριο. Ο εχθρός άλλοτε είναι γύρω τους, άλλοτε είναι η ίδια η επιβίωση, ενώ τις περισσότερες φορές κρύβεται μέσα τους. Βάλσαμο μόνο η αγάπη, που τους ενώνει όλους πάλι σε μια γροθιά για να πάνε ακόμη πιο «μπροστά». Η Γιοβάννα, με ζωντανή αβίαστη γραφή, χωρίς φανατισμό ή πολιτική τοποθέτηση, καταγράφει τα γεγονότα, εστιάζοντας στην κακοποίηση των ιδεών και των ανθρώπων που κατά τη δική της άποψη οφείλεται πρωτίστως στην έλλειψη της Αγάπης για τη Ζωή την ίδια.

dimplessas@gmail.com

[Domino Records, 2011]

αλλά απο μόνο του δεν αρκεί. Οι συνθέσεις είναι που τελικά παιζούν το κυριάρχο ρόλο και δύσκολα θα αφήσουν αδιάφορο κάποιον που εκτιμά την καλή ποπ. Προκαλώντας έντονα το συναισθηματικό στοιχείο και δημιουργώντας μια γλυκιά μελαγχολική διάθεση είναι ένας δίσκος που δένεσαι μαζί του, σου θυμίζει πολλά απο το παρελθόν όχι σαν αντιγραφή αλλα σαν υπενθύμιση. Συνολικά ένας πολύ όμορφος δίσκος που καταθέτει μια αισθητική απλότητας που δείχνει ότι δεν χρειάζονται εκσυζητημένοι τρόποι για να γράψεις καλά τραγούδια.

Διαστάσεις ντόμινο έχει πάρει η τάση επιστροφής στη μουσική επικαιρότητα πολλών συγκροτημάτων κυριώς της δεκαετίας του ’90 και κυρίως από την εναλλακτική ροκ σκηνή. Γεγονός είναι ότι πολλά απο αυτά εξαφανίστηκαν απότομα, άλλα δικαίως άλλα αδίκως κάπου στις αρχές τις χιλιετίας, μην μπορώντας να ανταποκριθούν στην πληθώρα νέων ρευμάτων και στον εντελώς διαφορετικό τρόπο εξάπλωσης και διάδοσης της μουσικής μέσω της τεχνολογίας. Φαίνεται όμως ότι σιγά σιγά προσαρμόστηκαν, άρχισαν να αφουγκράζονται τη νέα εποχή (δεν τους πήραν και τα χρόνια άλλωστε, όπως κάτι αλλους γερόλυκους…) και σε συνδυασμό με τη φθίνουσα πορεία - ξεφούσκωμα πολλών νέων μουσικών αποφάσισαν να δοκιμάσουν να παίξουν ξανά κάποιο ρόλο.

www.myspace.com/realestate

Στις ήδη υπάρχουσες επιστροφές των Stone Roses, Blur, Guided By Voices προσθέστε και αυτές των Afghan Whigs και Spiritualized. Οι μεν πρώτοι με αρχή τις ζωντανές τους εμφανίσεις στο All Tomorrow’s Parties μετά από δέκα χρόνια απουσίας ενώ οι Spiritualized που είχαν αραιώσει τις κυκλοφορίες τους και φάνηκε ότι άρχισαν να εξαφανίζονται από το μουσικό χάρτη επιστρέφουν με νέο δίσκο με τίτλο “Sweet Heart Sweet Light” ο οποίος κυκλοφορεί επίσημα στις 19 Μαρτίου. Μένει να δούμε αν όλοι αυτοί που αγαπήσαμε και μεγαλώσαμε μαζί τους στα 90’s έχουν κάτι ακόμα να πουν.


15

τέταρτο

■ 16/12/2011


16

τέταρτο

■ 16/12/2011

tetarto#26  
tetarto#26  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...