Page 1

παρασκευή 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

www.tetartopress.gr

σε μια εβδομαδιαία εφημερίδα

ε διάθεση! μ υ ζο

Κάθε Παρασκευή Δωρεάν

Πάθος με το θέατρο

Ραντεβού με τρεις ερασιτεχνικές ομάδες της Πάτρας

■ 4/11/2011

Αλ

λά

Ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο

τέταρτο

20

εβδομαδιαία FREE PRESS ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

1


editorial

του Ανδρέα Τσιλίρα

tsiliras@gmail.com

Την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφορήσαμε ένα συλλεκτικό τετρασέλιδο με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, νομίζοντας ότι συνδυάσαμε, υποτίθεται με έξυπνο τρόπο, το «ΟΧΙ» της εθνικής γιορτής με τα «ΝΑΙ» που επιβάλλει η εποχή μας. Κι η αλήθεια είναι πως οι αντιδράσεις που εισπράξαμε ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικές… Ούτε στιγμή δεν φανταστήκαμε, όμως, ότι μόλις τρεις μέρες μετά, το παιχνίδι ανάμεσα στο «ΟΧΙ» και στο «ΝΑΙ» θα έπαιρνε μια τέτοια διάσταση, θα έμπαινε σε μια συζήτηση χρεωκοπίας, επιβίωσης και αξιοπρέπειας της Ελλάδας και των πολιτών της. Κι όμως περάσαμε σχεδόν όλη την εβδομάδα να συζητάμε για «ΟΧΙ» και για «ΝΑΙ» και να προσπαθούμε διαρκώς να διαβάζουμε «πίσω από τις γραμμές», μην πιστεύοντας με κανένα τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται, γράφονται και συζητώνται είναι έτσι ακριβώς όπως σερβίρονται. Προσπαθήσαμε φιλότιμα να μείνουμε πιστοί στη γραμμή του «τέταρτου» για θετικές σκέψεις και αναζητήσεις, όμως ειλικρινά είναι παντελώς αδύνατο. Το μόνο θετικό που μπορούμε να βρούμε μέσα σε όλο αυτό το χάος είναι η ελπίδα ότι ο κόσμος, όλοι μας δηλαδή, θα ασχοληθούμε με αφορμή όσα συμβαίνουν, πιο σοβαρά με αυτό που ονομάζουμε «πολιτική», δεν θα παρατήσουμε τα κοινά στο όνομα της απογοήτευσής μας, θα πάψουμε να είμαστε τόσο αθώοι και θα μάθουμε να εκδηλώνουμε την όποια περηφάνεια μας με ενεργητικό κι όχι παθητικό τρόπο.

ΚυΠελοποννήσου ταξιδεύουν την Τα μεγαλύτερα οινοποιεία της στο δυ βρά το μεσημέρι ως τις 8 ριακή στην Αθήνα. Από τη 1 το εται το ετήσιο ραντεβού της νών ξενοδοχείο «Χϊλτον», διοργα . Οι Αμπελώνα της Πελοποννήσου Ένωσης Οινοπαραγωγών του συλέξι ση ρω δίσουν μετά από κλή πιο τυχεροί επισκέπτες θα κερ αιρία ευκ την υν ι τους όμως θα έχο λεκτικές φιάλες μάγκνουμ, όλο ς. άδα Ελλ ωραιότερα κρασιά της να δοκιμάσουν μερικά από τα

ιδέες…

Στείλτε μας τις δικές σας ιδέες για δημοσίευση στο email info@tetartopress.gr ή στη σελίδα μας στο facebook www.facebook.com/tetartopress

Ξεκινά τη Δευτέρα το πρώτο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης για άνεργους και ανασφάλιστους στη Θεσσαλονίκη. Θα λειτουργεί ιατρείο γενικής ιατρικής, νευρολογικό τμήμα, παιδιατρικό τμήμα, τμήμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οδοντιατρείο και φαρμακείο. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Πρωτοβουλία Υγειονομικών και μπορεί να βρει μιμητές παντού.

Εκδότης Βασίλης Πέττας

■ 4/11/2011

Φύλλο #20

τέταρτο

Ιδιοκτησία FINE VIEW Πίνδου 14, Ρίο τηλ. 6944347030 www.tetartopress.gr info@tetartopress.gr

2

Διευθυντής Ανδρέας Τσιλίρας

Στη Σπάρτη ίδρυσαν μια εταιρεία λαϊκής βάσης, τη «Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ», με «έξυπνες» ιδέες για την «αξιοποίηση» των αποβλήτων και με στόχο να χρησιμοποιήσει τα σκουπίδια ως βάση για την παραγωγή νέων προϊόντων. Έχοντας οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής δικαιοδοσία στον τρόπο επεξεργασίας των απορριμμάτων, η ανακύκλωση φαίνεται να παίζει τον πρώτο λόγο.

Ατελιέ Αρόης 19, Πάτρα τηλ. 2610346464 fax: 2610323060

Φωτογραφίες Studio Στιγμιότυπο

Εκτύπωση Παναγιωτόπουλος www.tipografio.gr

Δημιουργικό Χρήστος Ρούσσης

Νομικός σύμβουλος Περικλής Πασχάκης

Στη Θεσσαλονίκη μια δημιουργική παρέα ζητάει από τους πολίτες να γράψουν σε ένα post it, μια θετική σκέψη (μία ζωγραφιά, μία φιλοσοφία ζωής, μία έξυπνη ατάκα). Τα post it θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν από την επόμενη εβδομάδα σε σημείο που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, ενώ μετά την έκθεση θα απελευθερωθούν στην πόλη.

Συνεργάτες Γιάννης Δοντάς Γιάννης Ευαγγέλου Αργυρώ Κουτσού Ρούλα Κωστακοπούλου Αντωνία Μπαρμπετάκη Ξενοφών Παπαευθυμίου Μαρία Παπαμαργαρίτη Ευτυχία Παπατσίρου Μίμης Πλέσσας Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου

Διανομή Αχαϊκές Ταχυμεταφορές τηλ. 2610623072 Κόμικ Σπύρος Δερβενιώτης


επιλέγω

Οι συνεργάτες του «Τέταρτου» διαλέγουν από την επικαιρότητα…

Την έναρξη

(από 1η Νοεμβρίου) της λειτουργίας της ναυτιλιακής γραμμής Κόρινθος - Πάτρα - Κατάνια - Γένοβα, η οποία μέχρι τώρα εξυπηρετούσε μόνο τις εμπορευματικές μεταφορές και πλέον επεκτείνεται και στην εξυπηρέτηση επιβατών. Η γραμμή θα εξυπηρετείται από το επιβατηγό - οχηματαγωγό «Κατάνια» του Ομίλου Γκριμάλντι, το οποίο θα αναχωρεί από Κόρινθο κάθε Τρίτη στις 5 το απόγευμα και στις 11.30 το βράδυ από Πάτρα για Κατάνια. Το πλοίο, που κατασκευάστηκε το 2003 και μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 800 επιβάτες, έχει προγραμματιστεί να φτάνει στο λιμάνι της Σικελίας κάθε Τετάρτη στις 8.30 το βράδυ και στις 12 θα αναχωρεί για Γένοβα.

Τις νέες

επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα που έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και αφορούν τη δημιουργία και λειτουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων παραγωγής και διακίνησης προϊόντων ζωικής προέλευσης. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίζει να κατασκευάζεται η νέα εγκατάσταση συσκευασίας νωπών ψαριών, με δυναμικότητα παραγωγής 95 τόνων ημερησίως, καθώς και ψυκτικών αποθηκών την περιοχή Πλατυγιάλι Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία. Στις νέες εγκαταστάσεις θα μεταφερθεί το διαμετακομιστικό κέντρο της εταιρίας, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας. Επίσης, από την Περιφέρεια εκδόθηκαν και τρεις άδειες ίδρυσης νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας κρέατος στην περιοχή της Πάτρας, συνολικής δυναμικότητας 14 τόνων κρέατος ημερησίως, όπως επίσης και μία άδεια ίδρυσης εγκατάστασης, επεξεργασίας γάλακτος στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία.

Την παράταση

που πήρε η προθεσμία ν υποβολή δικαιολογητικώ ιας άδε για τη χορήγηση άχρήσης νερού από υφιστ πηκαι ς σει τρή γεω μενες γάδια. Όπως μας υπενθυ ος λόγ ντο λλο μίζει ο περιβα – μελετητής Διονύσης Μα μάσης δόθηκε εξάμηνη πα, ράταση ως τις 16/6/2012 υση έλε παρ την ά ενώ μετ μιτων παραπάνω προθεσ τηατό δυν ών υπάρχει η τα υποβολής αίτησης από τους υπόχρεους εντός δύο ετών. Η άδεια χρήσης νεή ρού στην περίπτωση αυτ την από ά μετ ί οθε θα εκδ ιεπιβολή και είσπραξη διο . μου κητικού προστί

Τη συμμετοχ

ή του ΣΟΨΥ Π άτρας στην ψ ηφοφορία της Eu rocharity (htt p:// www.eurocha rity.gr/el) για την ανάδειξη του καλύτερου Π ρογράμματος απ ό ΜΚΟ-μέλος της Eurocharity για το έτος 2011. Στη διαδικασ ία μπορούν να συμμετάσχουν όλοι πολύ εύκολα, μέσα από το σύνδ εσμο http://polls.eur ocharity.gr/in dex. ph p? pi =2 & di =1 00 22 2& st =ydf f με απλή εισαγω γή του email το υς.

Την καινούρια

ιστοσελίδα www.patrasculture.gr που παρουσιάζει σε πιλοτική ακόμα μορφή τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Επιτέλους ο πολιτιστικός τομέας του Δήμου απέκτησε διαδικτυακή παρουσία.

■ 4/11/2011

τέταρτο

Την καινούρια

διάκριση της «Μαυροδάφνης Πατρών» της «Πατραϊκής Οινοποιίας» που ξεχώρισε για μια ακόμα φορά σε διεθνή διαγωνισμό οίνου. Το κρασί της «Πατραϊκής» κέρδισε τις εντυπώσεις των κορυφαίων sommeliers και απέσπασε ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό Anuga Wine Special που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών - Anuga στην Κολωνία από 08 έως 12.10.

Την καινοτομία

που εφάρμοσε φέτος ο Άγγελος Ρούβαλης στο οινοποιείο του στις πλαγιές της Αιγιάλειας. Για πρώτη χρονιά ο τρύγος πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ενός πρωτότυπου εργαλείου, που αξιοποιεί δορυφορικές φωτογραφίες και υποδεικνύει τις ποιοτικές ζώνες των αμπελώνων. Η τεχνολογία «Oenoview» εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μέσα από δορυφορικές φωτογραφίες που λαμβάνονται στην διάρκεια της ωρίμανσης των αμπελιών, επιτυγχάνεται να ξεχωρίσουν εκείνα τα κομμάτια του αμπελώνα που έχουν τα βέλτιστα χαρακτηριστικά για κάθε τύπο κρασιού (αρώματα φρουτώδη, περισσότερο μηλικό οξύ, πιο ώριμες φαινολικές ουσίες) αλλά και να τρυγηθούν στην ώρα τους. Τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν απ’ ότι φαίνεται στο φετινό λευκό «Μικρό Βοριά» αλλά και στο «Ασπρολίθι 2011».

3


Την αφιερωμένη

στην πόλη του Μεσολογγίου ομαδική έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου (ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ.) που παρουσιάζει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία στον πολυχώρο της (Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης) μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά την περίοδο των Γιορτών Εξόδου του Μεσολογγίου 2011 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου. Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος με έργα τους οι: Αρτίκος Βασίλης, Γκάτση Κατερίνα, Κονδύλη Μαρία, Κυριακόπουλος Βασίλης, Κυριακοπούλου Ραλλού, Λυμπερόπουλος Αθανάσιος, Ντέκας Γιώργος, Ντόβας Δημήτρης, Πανταζόπουλος Γεώργιος, Πατσουράκης Στάθης, Σκαρμούτσος Παντελής, Σκαρμούτσου Τζίνα, Ταράτσα Ελένη, Τσακαλίδης Βασίλης, Τσαλαφούτας Ιωάννης, Τσοκάντας Νίκος, Χριστοδουλάκης Άγγελος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, από 7.30 - 10.00 μ.μ.

Το πολύ καλό

νέο που βγήκε από το Δήμο Πατρέων πριν λίγες μέρες ότι το έργο της διάνοιξης της οδού Κανακάρη μπορεί επιτέλους να ξεμπλοκαριστεί και αφού γίνουν οι σχετικές μελέτες, να διεκδικηθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ. Το έργο, το οποίο συζητείται για περισσότερο από μία δεκαετία θα δώσει, αν υλοποιηθεί, ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Πάτρας. Μέχρι τώρα ένα σοβαρό πρόβλημα (εκτός φυσικά από τη χρηματοδότηση) ήταν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις, οι οποίες είχαν «κολλήσει» σε δικαστικές και όχι μόνο οδούς.

Την αυξανόμενη

απήχηση του ηλεκτρονικού περιοδικού για το περιβάλλον και τον πολιτισμό με τίτλο «Πράσινο Μπλε» που εκδίδεται με έδρα τη Ναύπακτο και έχει φτάσει στο 48ο φύλλο. Έχει ήδη 7500 παραλήπτες, ενώ διαρκώς υποστηρίζει δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και πολιτισμού σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Μπορείτε να γραφτείτε δωρεάν συνδρομητές στην ηλεκτρονική έκδοση και να ενημερώνεστε για σχετικές ειδήσεις στην ιστοσελίδα www.prasinomple.gr.

Το ηλεκτρονικό

τέταρτο

■ 4/11/2011

περιοδικό Electra που εκδίδεται από το Εργαστήριο Μελέτης Μύθου και Θρησκείας στην Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το περιοδικό φιλοξενεί (με σύστημα κριτών) πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα σε συγκεκριμένα θέματα της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας και θρησκείας. Γλώσσες του περιοδικού είναι τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά και τα ελληνικά. Το περιοδικό στεγάζεται και υποστηρίζεται τεχνικά από την κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών (ΒΥΠ). Η ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού είναι: http:// electra.lis.upatras.gr

4

Την επέκταση

της Digea στη Δυτική Ελλάδα με τη μετάδοση από 9/12 με ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR από το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά». Το αναλογικό σήμα θα διακοπεί από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Για το λόγο αυτό, όσοι λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα από το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά», θα χρειαστεί να διαθέτουν τηλεόραση ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T MPEG4 ή H.264 και από 9 Δεκεμβρίου να συντονίσουν το δέκτη τους στους διαύλους (συχνότητες) 31 (554 MHz) ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV και 37 (602 MHz) MEGA, ΣΚΑΪ, STAR. Επιπλέον, για την καλύτερη λήψη του ψηφιακού σήματος, οι κεραίες θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες προς το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά». Για την καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, σύντομα στις συχνότητες του κέντρου εκπομπής «Ακαρνανικά» που θα σταματήσουν να εκπέμπουν αναλογικά, θα αρχίσει να αναμεταδίδεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα ενημερωτικό κυλιόμενο μήνυμα (crawl), που θα ενημερώνει για τις απαραίτητες ενέργειες. Πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα θα έχουν κάτοικοι των πόλεων του Αγρινίου, της Πρέβεζας, της Λευκάδας, της Άρτας, τμημάτων των Ιονίων νήσων καθώς και περιοχές των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας και Αχαΐας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: www.yme.gr.

Τις ενημερωτικές

συναντήσεις για γονείς σε σχολεία που υλοποιούνται από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Υγείας Αχαΐας με θέμα: «Πρακτικοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υπευθυνότητα στα παιδιά μας». Οι επόμενες συναντήσεις θα γίνουν στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (Μαραγκοπούλου 30) στις 9/11, 6.30 μ.μ. και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (Παντοκράτορος 1) στις 14/11 την ίδια ώρα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 2610.226948 & 2610.623290, καθημερινά 8:00-15:00 και απόγευμα Δευτέρα, Τετάρτη: 18:0020:30 ή να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα: www.kpachaia.gr


Ψάχνετε κεφάλαιο; Βρείτε το στο… πλήθος! yiannis_evagelou@yahoo.gr

Έχετε σκεφθεί

μια νέα επιχειρηματική ιδέα και πιστεύετε πως μπορεί να υλοποιηθεί; Μήπως τα υπάρχοντα προγράμματα χρηματοδοτήσεων και η «ίδια συμμετοχή» σας αποθαρρύνουν; Απευθυνθείτε στο… πλήθος! Όσο και αν φαίνεται περίεργο, το «crowd funding» ή «χρηματοδότηση από το πλήθος» φαίνεται να είναι η νέα τάση στην άντληση επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capitals). Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο που αφορά στη συγκέντρωση κεφαλαίων από άτομα – συνήθως μέσω του Internet– για την υποστήριξη επιχειρηματικών (και όχι μόνο) προσπαθειών άλλων ανθρώπων ή οργανισμών. Το crowd funding βρίσκει εφαρμογή σε ένα πολύ μεγάλο εύρος σκοπών, από την ανακούφιση πληθυσμών λόγω φυσικών καταστροφών, την υποστήριξη καλλιτεχνών, τη χρηματοδότηση μιας νέας επιχείρησης ή τη δημιουργία δωρεάν λο-

γισμικού. Οι συνεισφορές σε αυτή τη «διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση» χαρακτηρίζονται από τον κανόνα του «δίνετε ό,τι έχετε ευχαρίστηση». Έχει παρατηρηθεί πως (οι συνεισφορές) μπορεί να κυμαίνονται από 1 έως πάνω από 1.000 δολάρια, με το μέσο όρο να κινείται μεταξύ 20 και 50 δολαρίων. Τα χρήματα εκταμιεύονται μόνο αν συγκεντρωθεί το σύνολο του ποσού το οποίο ζητείται, αλλιώς επιστρέφονται στους μικροεπενδυτές. Τα ανταλλάγματα για την επένδυση μπορεί να είναι προϊόντα, εισιτήρια, δωρεάν διαδικτυακές εφαρμογές μέχρι φυσικά την παροχή μετοχών της νεοσύστατης εταιρείας για την περίπτωση χρηματοδότησης μιας νέας επιχείρησης. Για παράδειγμα, το 2010 ο Αμερικανός Σκοτ Γουίλσον, σχεδιαστής τότε ρολογιών στην εταιρία Nike, εμπνεύστηκε ένα καινοτόμο προϊόν. Το “LunaTik”, ένα πρωτότυπο βραχιόλι χεριού, όμοιο με ένα κοινό ρολόι με τη διαφορά ότι στη θέση του ρολογιού θα υπήρχε ειδική θήκη για να τοποθετηθεί το νέο Nano iPod της Apple. Ο Γουίλσον πίστευε

πως η ιδέα του θα τον έκανε πλούσιο. Το πρόβλημα όμως ήταν πως κανένας επενδυτής δεν πείθονταν πως η ιδέα του άξιζε για να χρηματοδοτηθεί. Αποφάσισε λοιπόν να «ανεβάσει» την ιδέα του στο www.kickstarter.com, μία ιστοσελίδα όπου κάθε χρήστης μπορεί να παρουσιάσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο και να ζητήσει χρηματοδότηση. Στόχος: να μαζέψει 15.000 δολάρια σε 30 ημέρες. Αποτέλεσμα: στο τέλος της προθεσμίας μάζεψε 942.578 δολάρια από 13.512 χρήστες του διαδικτύου! Καθόλου άσχημα θα έλεγε κάποιος… Αν θέλετε λοιπόν να δοκιμάσετε την τύχη της επιχειρηματικής σας ιδέας «μέσα στο πλήθος» ή να γίνετε μικροεπενδυτές, επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες και… καλή τύχη! • startersfund.com (το ελληνικό crowd funding) • kickstarter.com (για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων) • kiva.org (για την κοινωνική αλλαγή στον αναπτυσσόμενο κόσμο) • rockethub.com (για καλλιτεχνικές ιδέες, ταινίες, μουσικές παραγωγές) Διαβάστε επίσης: Επιχειρώ, «Crowdfunding: οι επενδύσεις του λαού του Διαδικτύου», http://bit.ly/v7LGHc

■ 4/11/2011

τέταρτο

Του Γιάννη Ευαγγέλου

5


Πατρινοί ερωτευμένοι με το θέατρο Στην «Αγορά», το «Λιθογραφείο» και το «act»

Τρεις ερασιτεχνικές

θεατρικές ομάδες της Πάτρας ξεκίνησαν αυτές τις μέρες σχεδόν ταυτόχρονα τις φετινές τους παραγωγές. Δεκάδες Πατρινοί που διατηρούν μια ερωτική σχέση με το θέατρο, συνασπίζονται όλο και πιο συχνά σε ομάδες, ζωντανεύουν τους θεατρικούς χώρους της πόλης και συνεχίζουν μια καλή παράδοση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι «Υποκριτές» που μόλις συστάθηκαν και μοιάζουν αρκετά ορεξάτοι, το «Ελεύθερο Θέατρο – Τέχνες» που επανέρχεται, αλλά και η πιο παλιά ομάδα του «Ρεφενέ» παρουσιάζουν τρία διαφορετικά θεατρικά έργα και μας καλούν να γνωρίσουμε τη δουλειά τους, να μοιραστούμε το πάθος τους, ίσως και να παρασυρθούμε απ’ αυτό. Ας δούμε συνοπτικά τι μας προτείνουν:

«Υποκριτές»

Η πρώτη θεατρική παραγωγή των «Υποκριτών» θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Αγορά» από 4/11 – 20/11 (από Τετάρτη – Κυριακή στις 9.15 μ.μ.) με την κωμωδία «Ποια Ελένη;» των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου, σε μάλλον πειραγμένη μορφή. Στην παράσταση συμμετέχουν: Ελένη Καραλή – Σαρακίνη, Μάχη Αντωνοπούλου, Ασημάκης Στρατογιάννης, Καλλιρόη Τσώκου, Νικολέτα Μπακοπούλου, Ιάσονας Φωτήλας, Μαρία Καραπαναγιώτη, Ρούλα Μπάδα, Κωνσταντίνα Μαντζαβίνου, Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου, Έλενα Λουμπαρδέα, Δημήτρης Γεωργόπουλος, Τζίμης Πολίτης, Θάνος Τσέρης, Σταύρος Σολακάκης, Άλκης Σαρακίνης, Θεοδώρα Λιούταρη, Μάκης Νικολόπουλος, Ανέστης Χανουμίδης. H σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια είναι του Μίλτου Παπλά, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ανδριαννή Καπογιαννάτου, τη χορογραφία και την κινησιολογία έχει επιμεληθεί η Βίκυ Αγόρα, ενώ το σχεδιασμό του σκηνικού έχει κάνει ο Βασίλης Ρουντζομάνης. Κρατήσεις θέσεων θα γίνονται στο τηλέφωνο 6944061598 και στο ταμείο του θεάτρου από τις 6.30 το απόγευμα, τις ημέρες των παραστάσεων. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.

«Ρεφενέ»

Η 17η παραγωγή του «Ρεφενέ» αφορά ένα από τα σημαντικότερα έργα του ευρωπαϊκού θεάτρου, την «Επίσκεψη της Γηραιάς κυρίας» του F. Durrenmatt Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της κεντρικής Ευρώπης που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας κι ελπίζει μόνο στη βοήθεια μιας παλιάς συμπολίτισσας –και δισεκατομμυριούχου πλέον- που είχε να εμφανιστεί στη γενέτειρα της 40 ολόκληρα χρόνια. Το έργο θα παρουσιάζεται στο θέατρο «Λιθογραφείο» από 4/11 – 21/11, με καθημερινές παραστάσεις (εκτός Τρίτης και Πέμπτης) στις 9.00 μ.μ. (την Παρασκευή στις 9.30 μ.μ.). Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 6955 514155. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.

τέταρτο

■ 4/11/2011

«Ποια Ελένη;»

6

Παίζουν οι: Θεόδωρος Στεφανίδης, Δημοσθένης Χριστόπουλος, Φιορέλα Μαστρόκαλου, Φώτης Παλαιολόγος, Γιώργος Λογαράς, Χρήστος Αβραντινής, Κατερίνα Λειβαδά, Νίκος Πραγιάννης, Μαίρη Σιδηρά, Γιώργος Παπαστερφάνου, Γιώργος Φλογεράς, Ευάγγελος Μιχάλης, Παναγιώτης Γεωργαντόπουλος, Αργύρης Πετράτος, Καλλιόπη Ζερβού, Γιώτα Κατσαβοχρήστου, Όλγα Κανελλοπούλου, Πέπη Γαλανοπούλου, Έφη Ηλιοπούλου, Σίσσυ Ζαπάντη και Ματίνα Δαλαμάγκα. H μετάφραση είναι του Γ. Δεπάστα, η σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Γεωργακάκη, βοηθοί σκηνοθέτες είναι οι Ακριβή Μεϊντανά και Γιώργος Παπαστεφάνου, η μουσική είναι του Χρίστου Γιαννόπουλου, τα κοστούμια της Γιώτας Κατσαβοχρήστου, η σκηνογραφία της Μαρίας Αλανιάδη και οι φωτισμοί του Δημοσθένη Χριστόπουλου.

«Ελεύθερο Θέατρο – Τέχνες»

Το «Ελεύθερο Θέατρο – Τέχνες» επανέρχεται με ένα έργο κλασσικό, τον «Πατέρα» του κορυφαίου σουηδού συγγραφέα Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Το έργο ξεκίνησε να παρουσιάζεται στο θέατρο Act (σκάλες Γεροκωστοπούλου) από 3/11 - 4/12 καθημερινά από Πέμπτη – Κυριακή στις 9.30 μ.μ. Την Τετάρτη 9/11 την ίδια ώρα η παράσταση είναι αφιερωμένη στον ΣΟΨΥ Πάτρας & όλα τα έσοδα της παράστασης (τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ) θα πάνε για την υποστήριξή του. Κεντρικό σημείο της παράστασης είναι η σύγκρουση των δύο φύλων, θέμα που ο Στρίντμπεργκ (με τρεις γάμους στο… ενεργητικό του) φαίνετια να ξέρει καλά. σε αυτό το έργο του. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Σμυρλής, Βιβή Μπακαλάρου, Βασίλης Παπαδημητρόπουλος, Μίλτος Σπυρόπουλος, Φωτεινή Σταθοπούλου, Δήμητρα Τερζή και Μάρκος Γέττος. Η σκηνοθεσία είναι του Μίλτου Σπυρόπουλου. Τα κοστούμια και τα σκηνικά επιμελήθηκε η Θεοδώρα Τσούλου. Η μουσική είναι του Διονύση Μπονέλη και οι φωτισμοί του Στράτου Λυμπερτού. «Επίσκεψη της Γηραιάς κυρίας»


ατζέντα

Στείλτε μας τις εκδηλώσεις σας στο email info@tetartopress.gr

Μουσική Stan Live Παρασκευή 4/11 Fabric Club Αιγύπτου 57 (Πάροδος Ηρώων Πολυτεχνείου), 2610 437780

είναι 15 ευρώ στα σημεία προπώλησης και 20 ευρώ στην είσοδο. Παρασκευή 4/11, 21:00, Ακτή Δυμαίων, Πάτρα τηλ. 2610 312979, 2610 318180 Samantha Fox Zante Dilemma Η εκρηκτική σταρ της δεκαετίας του ’80, η πληθωρική Samantha Fox έρχεται στην Πάτρα! Το αλλοτινό σύμβολο του σεξ θα εμφανιστεί μαζί με το

COCKTAIL BAR • MAΡΙΝΑ ΠΑΤΡΑΣ

Στηρίζει τη Μουσική

Samantha Fox

Απροσάρμοστοι Live

συγκρότημα Zante Dilemma. Παρασκευή 4/11 Club Disco room Αγίου Ανδρέου και Πατρέως 88 Απροσάρμοστοι Live Αφιέρωμα στο Παύλο Σιδηρόπουλο Σάββατο 5/11 StoneBar Ερμού 118, Πάτρα β.λ.ε.πο. Το β.λ.ε.πο. Παρουσιάζει Βραδιά ελληνικής και ξενης rock μουσικής με τους: Απόστολο Γουγουλάκη - Κιθαρα, Φωνή και Σταύρο Μπούζιο - Πλήκτρα, Φωνή Σάββατο 5/11 JAX πατρέως 46, Πάτρα Σμυρνιοί συνθέτες του ρεμπέτικου Μια βραδιά αφιερωμένη στους μεγάλους μικρασιάτες συνθέτες της σχολής αυτής και σε όσους εμπνεύστηκαν από το ύφος της, όπως: ο Τούντας, ο Σκαρβέλης, ο Περιστέρης, ο Παπάζογλου, ο Καρίπης, ο Σέμσης, ο Ασίκης, ο Δραγάτσης.

Tonino Carotone

Μια βραδιά αφιερωμένη στο ξεχωριστό στίγμα που άφησαν στο λαϊκό αστικό τραγούδι της εποχής του Μεσοπολέμου με τα ιδιαίτερα όργανά τους και τη γλύκα της ανάσας των μακάμ. Κανονάκι: Ελευθερία Δαουλτζή, Φωνή: Νίνα Καραμολέγκου, Ούτι : Κώστας Τσαρούχης, Κιθάρα: Χρήστος Παπαναγιώτου Σάββατο 5/11, 21:00 Ρεστία Εστιατόριο, Ηρωων πολυτεχνειου 98 (κοντα στο hotel Delfini) τηλ. 2610 462148 Είσοδος ελεύθερη Bραδιά Μουσικής Δωματίου Βραδιά Μουσικής Δωματίου με τους εξαίρετους σολίστες, Τίτο Γουβέλη στο πιάνο και τον Αντώνη Σουσάμογλου στο βιολί. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7 με ελεύθερη είσοδο. Σάββατο 5/11, 20:30

31ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Κηφισιάς Η Μικτή Χορωδία Πολυφωνικής θα μετάσχει στο Φεστιβάλ, το απόγευμα του Σαββάτου, στην πρώτη κατά σειρά συναυλία, που θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα και στην οποία θα μετάσχουν πέντε συνολικά χορωδίες. Τη χορωδία θα διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Μο Σταύρος Σολωμός, ενώ πιάνο θα παίξει η Λούση Χριστοδούλου. Θα μετάσχουν ακόμα οι: Αναστασία Βελισσαρίου, φλάουτο και Σμαράγδα Αλεξανδρή, κρουστά. Σάββατο 5 και Κυριακή 6/11 Χρήστος Δαναός Live Τρίτη 8/11, 23:00 Lakoo Ερμού 127, Πάτρα

Θέατρο «Ο Πατέρας» Το Ελεύθερο Θέατρο-Τέχνες επανέρχεται στη θεατρική σκηνή και πάλι με ένα έργο κλασσικό, του ΠΑΤΕΡΑ του κορυφαίου σουηδού συγγραφέα Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Την Τετάρτη η παράσταση είναι αφιερωμένη στον ΣΟΨΥ Πάτρας & όλα τα έσοδα της παράστασης θα πάνε για την υποστήριξη του Συλλόγου. Τιμή εισητηρίου: 10 ευρώ Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλείτε στα γραφεία του

Συλλόγου, τηλ. 2610 621273, 6977 452647 Τετάρτη 9/11, 21:30 Θέατρο «Αct» Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα «Ο κύκλος με την κιμωλία» Η θεατρική ομάδα «ΜονόΛογοι» παρουσιάζει το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία» σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη. Ένα διαφορετικό έργο από τον Μπέρτολτ Μπρεχτ βαθιά ανθρώπινο και αισθαντικό, ένα λαϊκό παραμύθι όπου το κωμικό εξαλλάσσεται με το δραματικό. Πρόκειται για την πρώτη παράσταση της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας «ΜονόΛογοι» στην οποία και συμμετέχουν όλα τα μέλη της. Σάββατο 5/11, 19:00, Κυριακή 6/11 11:30. & 19:00 Χώρος θεαμάτων «ΠολυΤεχνείο Fresh» Παναγιωτοπούλων & Επισκόπου Τιμοθέου, Αίγιο τηλ. 6986 811842 «Ποιά Ελένη» Η πρώτη θεατρική παραγωγή των ΥΠΟΚΡΙΤΩΝ θα παρουσιαστεί στις 4 Νοεμβρίου στο θέατρο «Αγορά». Η κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου που σκηνοθετεί ο Μίλτος Παπλάς θα παίζεται μέχρι τις 20 Νοεμβρίου από Τετάρτη έως Κυριακή, στις 9.15 το βράδυ. Στην παράσταση συμμετέχουν (με σειρά εμφάνισης): Ελένη Καραλή – Σα-

7

■ 4/11/2011

Tonino Carotone O εκκεντρικός βάσκος καλλιτέχνης ιταλικών προδιαγραφών, με το τσιγγάνικο ταμπεραμέντο και τις punk καταβολές, επιστρέφει στην Πάτρα για να χαρίσει στο κοινό του μία ξεχωριστή βραδιά. Το κόστος εισιτηρίου

Blues Wire

τέταρτο

Blues Wire Μία από τις πιο γνωστές ελληνικές μπλουζ μπάντες, οι Blues Wire θα εμφανιστούν στο Ρίο. Οι Blues Wire ξεκίνησαν την πορεία τους το 1983 και δημιουργήθηκαν από τους Ηλία Ζάικο και Σωτήρη Ζήση ενώ η αρχική τους ονομασία έως το 1986 που είχαν ήδη κυκλοφορήσει τρεις δίσκους, ήταν Blues Gang. Σάββατο 5/11 Ευοί Ευάν, Σώμερσετ, Ρίο


ρακίνη, Μάχη Αντωνοπούλου, Ασημάκης Στρατογιάννης, Καλλιρόη Τσώκου, Νικολέτα Μπακοπούλου, Ιάσονας Φωτήλας, Μαρία Καραπαναγιώτη, Ρούλα Μπάδα, Κωνσταντίνα Μαντζαβίνου, Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου, Έλενα Λουμπαρδέα, Δημήτρης Γεωργόπουλος, Τζίμης Πολίτης, Θάνος Τσέρης, Σταύρος Σολακάκης, Άλκης Σαρακίνης, Θεοδώρα Λιούταρη, Μάκης Νικολόπουλος, Ανέστης Χανουμίδης.

Μέχρι 20/11 Τετάρτη ως Κυριακή 21:15 θέατρο «Αγορά». Κρατήσεις θέσεων θα γίνονται στο τηλέφωνο 6944061598 και στο ταμείο του θεάτρου από τις 6.30 το απόγευμα, τις ημέρες των παραστάσεων. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ «Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» Το έργο του Ελβετού Φρειδερίκου Ντίρενματ «Η Επίσκεψη της

Γηραιάς Κυρίας» πρόκειται να παρουσιαστεί στο θέατρο Λιθογραφείο, από το Ερασιτεχνικο Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ». Μέχρι 21/11, 21:00 (εκτός Τρίτης - Πέμπτης) Θέτρο λιθογραφείο Μαιζώνος 168-174 Τηλ.: 2610 328394 «Χάιντι» Το Δημοτικό Περιφερειακό θέατρο Πάτρας παρουσιάζει στη Παιδική του Σκηνή τη Χάιντι της Γιοχάνα Σπίρι. Η παράσταση θα παίζεται καθημερινά για τα σχολεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και κάθε Κυριακή στις 11 για το θεατρικό κοινό. Κυριακή 6/12, 18:00 θέατρο Απόλλων

Εκθέσεις Έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Ρωμανού Αίθουσα τέχνης «Παλίσσανδρος» Παρασκευή 4/11 20:30 - 23:30 Αίθουσα τέχνης «Παλίσσανδρος» Ερμού 8, Πάτρα

τέταρτο

■ 4/11/2011

«Χάιντι»

8

Ορίζοντες Aτομική έκθεση ζωγραφικής του Ηλία

Αηδονίδη Μέχρι 5/11 Γκαλερί Cube Μιαούλη 39, Πάτρα Τηλ: 2611 110069, www.cubegallery.gr

Μέχρι 18/11 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών Τηλ.: 2610 969972, 2610 969973

«Γεωτεχνήματα2» Εκθεση γεωλογικής φωτογραφίας Δευτέρα - Παρασκευή 9.00-14.00

«Έκθεση στο χώρο της Πινακοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών» Μόνιμη έκθεση των

έργων των εικαστικών που προσέφεραν έργα τους για το νέο ξεκίνημα της Πινακοθήκης. Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πατρών Υπατίας, Ρίο

Η γιορτή της Αγίου Ανδρέου Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι εβδομάδα μεγάλων προσφορών από πολλα καταστήματα της οδού Αγ. Ανδρέου στην Πάτρα, που οργάνωσαν για δεύτερη χρονιά την Έκθεση Δρόμου «Αγίου Ανδρέου». Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου θα λάβουν χώρα και μερικές εκδηλώσεις: Έκθεση τοπικών προϊόντων Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης Δρόμου «Αγίου Ανδρέου» θα διεξάγεται παράλληλα, έκθεση Τοπικών προϊόντων στην Αγίου Ανδρέου 122 (πρώην ΝΟΚΙΑ). Έκει θα μπορείτε να δείτε και να δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα όπως λάδι, κρασί, τεντούρα, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, όσπρια κ.α. που προέρχοντα από παραγωγούς της περιοχής μας και σας τα προσφέρουν τα καταστήματα Κρόνος-Καρακίτσος Α.Ε.Β.Ε. Party τοπικών προϊόντων Την Παρασκευή 4/11 διργανώνεται Party από έναν από τους Χορηγούς της Έκθεσης, τον ΚRONO Καρακίτσο Α.Ε.Β.Ε. στον χώρο εκδηλώσεών της Έκθεσης Δρόμου στην Αγίου Ανδρέου 122 (πρώην NOKIA). Το Party ξεκινά στις 12:00 το μεσημέρι και εκτός από την απεριόριστη διασκέδαση θα μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα τοπικά προϊόντα όπως κρασί, τυριά, τεντούρα, τσιπουρο, ούζο κ.α. αλλά και να απολαυσετε υπέροχα σουβλάκια που θα σας προσφέρονται από ψησταριά που θα έχει εκεί το Chick 'n Chicken! Παιχνίδι με… κέρδη Το Σάββατο 5/11 τα καταστήματα της Αγίου Ανδρέου σε συνεργασία με το πλήρωμα 94 χαρίζουν πλούσια δώρα παίζοντας! Το παιγνίδι θα διεξαχθεί από 11:00 - 14:00 και συμμετοχή μπορούν να έχουν όλοι οι επισκέπτες της Έκθεσης Δρόμου. Τα καταστήματα βάζουν τα δώρα, Το πλήρωμα 94 οργανώνει το παιχνίδι. Για όλες τις εκδηλώσεις, δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται & πληροφορίες μπορείτε να βρείτε, στον διαμορφωμένο χώρο στην Αγίου Ανδρέου 122 (Πρώην NOKIA). Τα καταστήματα που συμμετέχουν είναι: * ACS Χριστοδουλόπουλος-Παρασκευόπουλος Αγίου Ανδρέου 121 (Ταχυμεταφορές) * Amorosso Αγίου Ανδρέου 124 (Cafe, Bar) * Αναλώσιμο Αγίου Ανδρέου 147 (Ταμειακές, Υπολογιστές, Αναλώσιμα, Χαρτοπωλειακά) * Ανδριοπούλος Αγίου Ανδρέου 106 (Εξοπλισμοί καταστημάτων) * Άρωμα καπνού Αγίου Ανδρέου 151 (Είδη καπνιστού, Ποτά, Είδη δώρων) * Bose-Onkyo Αγίου Ανδρέου 118 (Ηχοσυστήματα, συσκευές ήχου) * Γ. Γατόπουλος & ΥΙΟΣ Αγίου Ανδρέου 80 (Είδη αλιείας) * Γιαννακόπουλος Βασίλης Αγίου Ανδρέου 141 (Εργαλεία, Μηχανήματα κήπου) * Γουρδούπης Αγίου Ανδρέου 168 (Βιομηχανικά είδη, εργαλεία) * Disco Room (Disco, Night club) * Chick n’ chicken Αγίου Ανδρέου 71 (Εστιατόριο, Ταχυφαγείο) * Kasper Αγίου Ανδρέου 128 (Εστιατόριο, Ταχυφαγείο) * Κατσιμπέρη Αγίου Ανδρέου 109Β (Κουρτίνες, Υφάσματα) * Κοινωνία ώρα μηδέν Αγίου Ανδρέου 100 (Εστιατόριο, Ταχυφαγείο) * Κόντραντζης Αγίου Ανδρέου 131 (Ξηροί καρποί) * La coupe bali Αγίου Ανδρέου 105 (Κομμωτήριο) * La libre lounge bar Αγίου Ανδρέου 92 (Cafe, Bar) * Λούκας Λεωνίδας (Φαρμακείο) * Μανιατόπουλος - IDEAL (Ποδήλατα, Είδη ποδηλασίας) * Multirama Αγίου Ανδρέου 139 (Υπολογιστές, Κινητά τηλέφωνα, Τηλεοράσεις) * Muselin Αγίου Ανδρέου 42 (Ζαχαροπλαστείο) * Optical Αγίου Ανδρέου 70 (Γυαλιά, Οπτικά) * Orthoway Αγίου Ανδρέου 140 (Ορθοπεδικά) * Πίττα του παππού Αγίου Ανδρέου 69 (Εστιατόριο, Ταχυφαγείο) * Πλαίσιο Αγίου Ανδρέου 120 (Υπολογιστές, Κινητά τηλέφωνα, Τηλεοράσεις, Αναλώσιμα) * Ρουμελιώτης Αγίου Ανδρέου 183 (Ρολλά, Γκαραζόπορτες) * Sony Center Αγίου Ανδρέου 109Α (Υπολογιστές, Κινητά τηλέφωνα, Τηλεοράσεις) * Τροχός - Παπαθεοδώρου Αγίου Ανδρέου 179 (Ανταλλακτικά αυτοκινήτων) * Vodafone - Swatch Ανδρουτσέλης Αγίου Ανδρέου 126 (Κινητή τηλεφωνία, Ωρολόγια) * Ύαλος - Βλάχου Γιώτα Αγίου Ανδρέου 62 (Τζάμια, Καθρέπτες)


ΣεμινάριαΣυνέδρια Θεατρικό παιχνίδι Εισαγωγικό σεμινάριο βιωματικού χαρακτήρα στον κόσμο του Θεατρικού Παιχνιδιού (μέθοδος του οποίου είναι ο Λάκης Κουρετζής Παιδαγωγός, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας), όπου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της μεθόδου, διευρύνοντας έτσι τους τρόπους διδασκαλίας αλλά και τη σχέση μαθητή. Εισηγήτρια: Ανδριάνα Ταβαντζή Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, δασκάλους, νηπιαγωγούς, βρεφονηπιαγωγούς, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών και σπουδαστές ΙΕΚ. Σάββατο 5/11, 11:30 - 13:30 Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής: ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΤΕΙΑ Παντανάσσης 36,Πάτρα, τηλ.: 2610 220085, 6945 976622. Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής Βιωματικό εργαστήρι «Δημιουργική γραφή και αυτογνωσία» Στόχος του εργαστηρίου είναι να ανακαλύψετε όλα εκείνα που θέλετε να πείτε γράφοντας, αλλά και όσα κρατά-

τε κλειδωμένα και προστατευμένα ακόμα και από την αυθόρμητη καταγραφή. Η επιστημονική μελέτη έχει γίνει από τους Ψυχολόγους Αθηνά Σύφαντου και Διονύση Σαβράμη, οι οποίοι θα είναι και οι εμψυχωτές του εργαστηρίου. Σάββατο 5/11, 15:00 - 20:00 Queenstudio Πλ. Παντοκράτορος 45 Δηλώσεις συμμετοχής στα 2610 271 312 και 6974 312114, ώρες 10:00 - 17:00. Κόστος 40€ Μαντραμ - Τσακρας, τι είναι, πως λειτουργούν, γιατι τα χρειαζόμαστε Η γνωστική πολιτιστική εταιρεία SAMAEL - LAKHSMI πραγματοποιεί σειρά διαλέξεων σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την αυτογνωσία και την πνευματική πρόοδο του ανθρώπου. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας θα δώσει εισαγωγική διάλεξη στην Πάτρα στον χώρο που διαθέτει στην Ηφαίστου 2 - 4 και Αγ. Νικολάου 80 στον 3ο Οροφο. Περισσότερα για την σειρά διαλέξεων που θα ακολουθήσει στο τηλ. 6973234705 και στο www.gnosisellas.gr Κυριακή 6/11, 12:00 Γυναίκες επιχειρηματίες στην Ελλάδα: Η κρίση μπορεί

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε συζήτηση, σχολιασμό καθώς και στα συμπεράσματα με την ενεργό ελεύθερη συμμετοχή τουριστικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνέδρων ακροατών, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της Αυτοκινητοδρόμιο Α.Ε., Δήμων της Δυτικής Ελλάδος, Επιμελητηρίων, της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Αχαΐας, της Ενωσης Ξενοδόχων Πάτρας, του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δ. Ελλάδος κ.λπ. Η Διαπεριφερειακή Επιχειρηματική Συνάντηση – Ανοικτή Συζήτηση του Σαββάτου, θα έχει γενικό θέμα «Οι επιχειρήσεις μπροστά στις προκλήσεις του νέου οικονομικού περιβάλλοντος» και θα δώσει την ευκαιρία γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων τόσο από τη Δυτική Ελλάδα, όσο και από την Πελοπόννησο και την Ηπειρο, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και κάποιες παρουσίες - εκπλήξεις. Μεταξύ των φιλοξενούμενων εισηγητών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνάντησης θα είναι η Πατρινής καταγωγής Γραμματέας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινο Πόντου Εφη Μπακοπούλου, ο Πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου, που εδρεύει στην

να γίνει ευκαιρία; Ομιλητές: -Γιώργος Σουφλιάς- Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Ν.Δ ,πρώην πρόεδρος ΕΟΜΜΕΧ Θέμα:»Αν η κρίση είναι γένους θηλυκού, το ίδιο είναι και η λύση» -Λευτέρης Σταυρόπουλος- Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Θέμα:»Γυναικεία Επιχειρηματικότητα σε κρίση:Η Ευρώπη μπορεί να σταθεί αρωγός;» -Γιούλα Παπαθανασίου- Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδας, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Πρόεδρος ΔΑΚΜΕ Αθήνας και μέλος ΔΣ κεντρικής ΔΑΚΜΕ. Θέμα:»Η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να επιβιώσει στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον;» Συντονισμός: Νατάσα Ράγιου , Αν. Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Ν.Δ - π.βουλευτής Αχαίας Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας Δευτέρα 7/11, 19:30 Ξενοδοχείο Αστηρ

στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Στασινοπούλου «Κυρία, με θυμάστε;» Θα μιλήσει ο φιλόλογος - συγγραφέας Παρίσης Νικήτας και η συγγραφέας του βιβλίου. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος μαθητές και μαθήτριες της συγγραφέως, των ετών 1969-1972 του Γυμνασίου Καλαβρύτων. Σάββατο 5/11, 19:30 Ξενοδοχείο Χελμός, Καλάβρυτα «...εις τας αυλάς» Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Καρελά «...εις τας αυλάς» από τις εκδόσεις Κ.Μ. Ζαχαράκης. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Παύλος Μαρινάκης, δικηγόρος συγγραφέας, Βίβιαν Φαρμάκη, φιλόλογος, πτυ-

Παρασκευή 4/11, 16.00 Σάββατο 5/11, 10.00 Ξενοδοχείο «Αστήρ» Αγ. Ανδρέου 16, Πάτρα

χιούχος Αρχαιολογικού Ιστορικού Τμήματος Παν. Αθηνών, Φώτης Δημητρόπουλος, καθηγητής συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Λεωνίδας Μαργαρίτης, δικηγόρος, συγγραφέας, πρόεδρος Εταιρίας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος. Τετάρτη 9/11, 20:30 Ξενοδοχείο «Βυζαντινό»

Άλλες εκδηλώσεις Αιμοδοσία & Ποδηλατοπορεία Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Ποδηλάτες-Ποδηλάτισσες της Πάτρας. Η πορεία θα είναι σύντομη και χαλαρή στο κέντρο της πόλης και θα καταλήξει στο Μόλο Αγ.Νικο-

λάου για εθελοντική αιμοδοσία. Παρασκευή 4/11, 8:00 Πλ. Όλγας, Πάτρα Δράση για τη Δωρεά Οργάνων Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση City Action, εγκαινιάζοντας τις δράσεις της για τη νέα σεζόν, καταπιάνεται με το ιδιαίτερης ευαισθησίας θέμα της Δωρεάς Οργάνων. Σάββατο 5/11, 10:00 - 15:00 Πλατεία Γεωργίου, Πάτρα

Αθλητισμός Α2 Μπάσκετ Ανδρών: Απόλλων Πάτρας - Αμύντας Σάββατο 5/11, 17:00 Κλειστό Απόλλωνα Πάτρας

Βιβλίο Κυρία, με θυμάστε; Το ξενοδοχείο ΧΕΛΜΟΣ και οι εκδόσεις Κίχλη σας προσκαλούν

τέταρτο

Ένα φιλόδοξο Επιχειρηματικό Διήμερο υψηλού επιπέδου, διοργανώνει η οικονομική εφημερίδα «Εξπρές» στην Πάτρα. Το Διήμερο εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων της εφημερίδας υπό τον καθιερωμένο τίτλο «Leaders of the New Economy» (Ηγέτες της Νέας Οικονομίας). Την Παρασκευή θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα «Η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός. Πλεονεκτήματα, αδυναμίες, προτάσεις και αναγκαίες προσαρμογές στρατηγικού σχεδιασμού» και θα ξεκινήσει με εναρκτήριες εισηγήσεις από τους Γιάννη Αδαμαντόπουλο, Marketing Manager του ΣΕΤΕ που θα αναφερθεί στην «Πρωτοβουλία Ελληνικός Τουρισμός 2020» και Αντώνη Στελλιάτο, Πρόεδρο της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού ο οποίος θα αναλύσει τη σημερινή κατάσταση στον κλάδο του yachting και στις εκτιμήσεις για το μέλλον. Ειδικές τοποθετήσεις θα γίνουν αμέσως μετά από τους Γιάννη Φρέρη, υπεύθυνο Επικοινωνίας της «Γέφυρα Α.Ε.» και Δημήτρη Καραγιάννη, General Manager της Harcos - Σύμβουλο Επιχειρήσεων Εστίασης – Φιλοξενίας. Θα ακολουθήσει ενότητα με θέμα τον «Τουρισμό κρουαζιέρας» και ομιλητές τους: Γεώργιο Ζεππάτο, Πρόεδρο του ΟΛΠΑ και Δημήτρη Αποστολόπουλο, Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου. Στην επόμενη ενότητα, «Θρησκευτικός τουρισμός» θα μιλήσει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιος Μπέλλας.

Τρίπολη, Μεσσήνιος επιχειρηματίας Ηλίας Κανάκης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Δημήτρης Φίλης, ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ Σπύρος Δεμερτζής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Agrino και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Κώστας Πιστιόλας, η Μεσσήνια επιχειρηματίας Κατερίνα Κοτταρίδη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «Oktabit» Δημήτριος Παπαϊωάννου. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Ασπρος, Διευθύνων Σύμβουλος της «DATA RC» θα παρουσιάσει στοιχεία και βασικούς δείκτες από την «Εκθεση 2011» για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία της Δυτικής Ελλάδος. Οι εργασίες της Συνάντησης θα εξελιχθούν υπό τη μορφή ελεύθερου σχολιασμού και ανοικτής συζήτησης πάνω στα θέματα που θα τεθούν. Στη διάρκεια του διήμερου, αναμένεται ότι θα κάνουν παρεμβάσεις ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, Δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων. Τόσο η Τουριστική Ημερίδα όσο και η Επιχειρηματική Συνάντηση, θα κλείσουν με τις καθιερωμένες απονομές τιμητικών διακρίσεων, εκ μέρους της «Εξπρές».

■ 4/11/2011

Επιχειρηματικό διήμερο με φιλοδοξίες

9


σινεμά Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

Ξεκίνησε δυναμικά! Η πρεμιέρα του προγράμματος έγινε την περασμένη Δευτέρα με τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» και με εκατοντάδες κόσμου να συρρέει στα Ster που αποτελούν και φέτος το δευτεριάτικο στέκι της Λέσχης (οι προβολές ξεκινούν περίπου στις 8.10 μ.μ. και στις 10.30 μ.μ., με τις ακριβείς ώρες να ποικίλουν ανάλογα με τη διάρκεια κάθε ταινίας). Το υπόλοιπο πρόγραμμα του πρώτου κύκλου έχει ως εξής: 10.10.2011 17.10.2011 24.10.2011 31.10.2011

Πώς τελείωσε αυτό το καλοκαίρι Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι 2010 Οι Ψίθυροι Γουίλιαμ Γουάιλερ 1961 Blue Valentine Nτέρεκ Σίανφρανς 2010 Η Λεωφόρος της Δύσης Μπίλυ Γουάιλντερ 1950 Αφιέρωμα στα Βαλκάνια 7.11.2011 Όταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω Φλόριν Σέρμπαν 2010 14.11.2011 Η πλειοψηφία της σιωπής Σερέν Γιουτζέ 2010 15.11.2011 Συναυλία Dasho Kurti 21.11.2011 Στις παρυφές Μπογκντάν Γκεόργκι Απέρτι 2010 28.11.2011 Μέλι Σεμίχ Καπλάνογλου 2010 5.12.2011 Μέσα από τις φλόγες Ντενίς Βιλενέβ 2010 12.12.2011 Tomboy Σελίν Σιαμά 2011 19.12.2011 Στην καρδιά του χειμώνα Ντέμπρα Γκράνικ 2010 ΑΙ1.2012 ΕΙΔΟΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ 9. Το χρίσμα Ντέιβιντ Μισό 2010

Προβολές STER CINEMAS VESOMARE

Ακτή Δυμαίων 17, Πάτρα. Τηλ. κρατήσεων από σταθερό: 8018017837 και από κινητό: 210 8092690 www.stercinemas.gr OI ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΝΤΕΝ: TO ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΝΟΚΕΡΟΥ Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ Ο Τεντέν, ένας ριψοκίνδυνος νεαρός δημοσιογράφος που διψά για περιπέτεια, θα βρεθεί στο στόχαστρο του μυστηριώδους, αποφασισμένου για όλα συλλέκτη Ιβάν Ιβάνοβιτς Σακχαρίν, όταν από καθαρή σύμπτωση θα πέσει στα χέρια του μια ρέπλικα του «Μονόκερου», ενός φημισμένου ιστιοφόρου του 17ου αιώνα. Αίθουσα 4: Παρ - Σαβ: 16:10, 18:10, 20:10, 22:10, 00:20, Κυρ - Τετ: 16:10, 18:10, 20:10, 22:10 Αίθουσα 5: Σαβ - Κυρ: 13:10, 15:10, 17:10, 19:10, 21:10, 23:20, Παρ & Δευ - Τετ: 17:10, 19:10, 21:10, 23:20 ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΨΕΤΕ ΕΝΑΝ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ Σκηνοθεσία: Μπρετ Ράτνερ Από τον μετρ στις κωμωδίες δράσης Μπρετ Ράτνερ (Αλεξίσφαιροι Ντετέκτιβ) έρχεται μια απολαυστική μαύρη κωμωδία αλά Συμμορία των Έντεκα με πρωταγωνιστές τους Μπεν Στίλερ, Μάθιου Μπρόντερικ και Κέισι Άφλεκ. Αϊθουσα 6: Σαβ - Κυρ: 13:00, 15:00, 17:00, 19:00, 21:00, 23:00, Παρ & Δευ - Τετ: 17:00, 19:00, 21:00, 23:00

τέταρτο

■ 4/11/2011

ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ Σκηνοθεσία: Νίκος Περάκης Λίγα χρόνια μετά το θερμό επεισόδιο της Πίττας, η μαχητική ομάδα αφήνει το Αιγαίο, συστρατεύεται και πιάνει στεριά… Αίθουσα 1: Δευ: 16:50, 19:10, 21:30, 23:50 Αίθουσα 2: Παρ - Τετ: 17:50, 20:10, 22:30 Αίθουσα 3: Σαβ - Κυρ: 12:10, 14:30, 16:50, 19:10, 21:30, 23:50, Παρ & Τρ - Τετ: 16:50, 19:10, 21:30, 23:50 KILLER ELITE Σκηνοθεσία: Γκάρι Μακέντρι Ο Ντάνι (Τζέισον Στέιθαμ), ένας από τους πιο ικανούς ειδικούς πράκτορες στον κόσμο, αποφασίζει να αφήσει την παλιά του ζωή και να κάνει μια νέα αρχή στην Αυστραλία, κοντά στην αγαπημένη του, Αν (Ιβόν Στραχόβσκι). Αίθουσα 1: Παρ - Κυρ & Τρ - Τετ: 22:20

10

Ρωσία ΗΠΑ ΗΠΑ ΗΠΑ Ρουμανία Τουρκία Ρουμανία Τουρκία Καναδάς Γαλλία ΗΠΑ Αυστραλία

ΑΙ ΕΙΔΟΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ Σκηνοθεσία: Τζορτζ Κλούνεϊ Ο Κυβερνήτης Μάικ Μόρις (Τζορτζ Κλούνεϊ) διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Αίθουσα 1: Σαβ - Κυρ: 13:20, 15: 30, 17:45, 20:00, Παρ & Τρ - Τετ: 17:45, 20:00 CONTAGION Σκηνοθεσία: Στίβεν Σόντερμπεργκ Μία ταξιδιώτισσα παίρνει ξηρούς καρπούς από ένα μπολ στο μπαρ του αεροδρομίου, πριν δώσει την πιστωτική της κάρτα στον σερβιτόρο. Μια επαγγελματική συνάντηση ξεκινά με ανταλλαγή χειραψιών. Ένας άνδρας βήχει σε ένα κατάμεστο λεωφορείο... Μία επαφή... Μια στιγμή... Και ένας φονικός ιός έχει ήδη εξαπλωθεί. Αίθουσα 8: Παρ - Σαβ: 19:50, 22:00, 00:10, Κυρ Τετ: 19:50, 22:00 ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 Σκηνοθεσία: Άριελ Σούλμαν, Χένρι Τζουστ Έχοντας αποσπάσει, ήδη από την πρώτη ταινία, διθυραμβικές κριτικές απ’ τα κινηματογραφικά φεστιβάλ ScreamFest και Slamdance Film Festival, η τρίτη ταινία του πολύ πετυχημένου franchise Μεταφυσική Δραστηριότητα έρχεται να μας τρομάξει και πάλι. Αίθουσα 7: Παρ - Σαβ: 22:40, 00:30, Κυρ - Τετ: 22:40 ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν Η νέα ταινία του Γούντι Άλεν, “Μεσάνυχτα στο Παρίσι” είναι μία ρομαντική κομεντί που εκτυλίσσεται στην Πόλη του Φωτός. Αίθουσα 7: Παρ - Τετ: 20:40 WINX CLUB: ΜΑΓΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Σκηνοθεσία: Ιγκίνιο Στράφι Στο Νεραϊδοσχολείο Αλφέα μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά με μια μεγαλειώδη γιορτή. Όμως το πάρτι διακόπτεται απρόσμενα από τις μοχθηρές Trix, που κλέβουν ένα πανίσχυρο, μυστηριώδες αντικείμενο. Αίθουσα 2: Σαβ - Κυρ: 13:50, 15:50 Αίθουσα 4: Σαβ - Κυρ: 12:10, 14:10 ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ (μεταγλ.) Σκηνοθεσία: Ράζα Γκόσνελ Βρισκόμαστε στο Μεσαίωνα, σε ένα μαγεμένο δάσος κάπου στα βάθη της Ευρώπης, όπου ο απαίσιος μάγιστρος Δρακουμέλ έχει καταφέρει να ανακαλύψει το χωριό των Στρουμφ. Αίθουσα 7: Σαβ - Κυρ: 12:40, 14:40, 16:40, 18:40, Παρ & Δευ - Τετ: 16:40, 18:40 Αίθουσα 8: Σαβ - Κυρ: 13:30, 15:40, 17:40, Παρ & Δευ - Τετ: 17:40

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΑΤΡΑΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΦΥΡΙΞΩ, ΣΦΥΡΙΖΩ Σκηνοθεσία: Φλόριν Σέρμπαν Ενα ακόμη συγκλονιστικό ντοκουμέντο, από τον πρόσφατα σε άνθηση ρουμάνικο κινηματογράφο, είναι η ταινία αυτή (βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βερολίνου και αλλού) του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Φλόριν Σέρμπαν. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός ανήλικου εγκληματία που, λίγο πριν από την αποφυλάκισή του, μπλέκει σε δραματικά γεγονότα χωρίς διέξοδο. Αίθουσα 2: Δευ: 20.30, 22.30

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ

Μαιζώνος 139, 4ος όροφος, Πάτρα, 2615 002009 ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΕΡΑΦΙΝ Σκηνοθεσία: Μαρτέν Προβόστ Η Σεραφίν Λουί, μία από τις πιο πολυσυζητημένες γαλλίδες ναΐφ εικαστικούς, γίνεται γνωστή με την ταινία του Μαρτέν Προβόστ που απέσπασε επτά βραβεία Σεζάρ. Κι εκεί που η ιστορία την είχε σχεδόν ξεχάσει, ήρθε το σινεμά να την αποκαταστήσει. Η Σεραφίν Λουί, στις αρχές του 20ού αιώνα, ήταν μια πάμπτωχη, θρήσκα παραδουλεύτρα με άχαρη εμφάνιση. Κανείς απ' όσους την περιγελούσαν στο επαρχιακό Σανλί της Γαλλίας δε μπορούσε να φανταστεί πως η γυναίκα αυτή είχε μια παράλληλη ζωή όπου η ζωγραφική κυριαρχούσε ως εμμονή - σαν μια ακατανίκητη παρόρμηση που έβρισκε τα εργαλεία της στην ύπαιθρο (η Σεραφίν ζωγράφιζε με φυτικά χρώματα). Τετ: 22.30

ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΧΑΪΑΣ

Κανακάρη 143 & Γεροκωστοπούλου, Πάτρα (3ος όροφος) Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι Η οδύσσεια ενός άνδρα να σώσει τη γυναίκα που αγαπά απλώνεται σε χρονική περίοδο χιλίων χρόνων. Στην Ισπανία του 16ου αιώνα, ο κατακτητής Τόμας ξεκινά την αναζήτησή του για την πηγή της νιότης, το θρυλικό ελιξίριο που φέρνει αιώνια ζωή. Στην βόρεια Αμερική του σήμερα, ο επιστήμονας Τόμι Κρεό προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τη θεραπεία κατά του καρκίνου που σταδιακά σκοτώνει τη γυναίκα του, Ίζαμπελ. Στο σύμπαν του 26ου αιώνα, ένας αστροναύτης προσπαθεί να κατανοήσει το μυστήριο της ζωής. Τετ: 21:30


Η

Μ

Ο

Λ

Ι

Ε Ο

Ρ Γ

Ο

ΟΚΤΩΒΡΙΟ 2011 Σ

28

ΠΑΡΑΣΚ

ΕΥΗ

Του Ανδρέα Τσιλίρα

Σαν μαθητική έκθεση Μερικά πράγματα που θα θυμάμαι από τη φετινή 28η Οκτωβρίου: Εκεί που δεν είχα καταλάβει ποτέ γιατί πρέπει οι μαθητές να παρελαύνουν στις εθνικές γιορτές, φέτος όχι μόνο ήθελα όσο τίποτε άλλο να γίνει η παρέλαση, αλλά την παρακαλούθησα κιόλας από την εξέδρα των επισήμων! Πρώτη φορά δεν με πείραξαν τα φάλτσα της Μπάντας του Δήμου Πατρέων. Η κίνησή της να μπει μπροστά στην πορεία του κόσμου μετά την παρέλαση, με μελωδίες Θεοδωράκη ήταν ασύγκριτα συμβολική και πετυχημένη. Είδα ξανά Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δακρύζει. Η προηγούμενη ήταν τότε που, είκοσι χρόνια περίπου πριν, ο Καραμανλής μιλούσε δακρυσμένος για τη Μακεδονία. Και θυμήθηκα ότι ο μόνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που κατάλαβε τον (έστω διακοσμητικό) ρόλο του ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος. Κι αυτός δεν χρειάστηκε να δακρύσει ποτέ… Αναθάρρησα μαθαίνοντας ότι τελικά υπάρχουν Δήμαρχοι που μπορούν ακόμα να μας εκπλήσσουν. Μιλάω βέβαια γι’ αυτούς που μας εκπλήσσουν θετικά, γιατί υπήρξαν το πρωί και 1-2 απογοητεύσεις… Είδα ξανά το Μανώλη Γλέζο στην τηλεόραση, επιτέλους όχι σαν ιστορικό πρόσωπο που έχει να μας διηγηθεί κάτι από το παρελθόν, αλλά σαν ένα σύγχρονο πολιτικό, που έχει «λίγο» παραπάνω θάρρος απ’ όλους τους άλλους. Επιβεβαίωσα πόσο διδακτικό είναι το βραδινό δελτίο ειδήσεων του

Recycling Center A. Schinas LTD Εργοληπτική εταιρεία καθαριότητας Ανακύκλωση, ∆ιαχείριση Στερεών Αποβλήτων Τηλέφωνα: 2610 647.443, 2610 647.558, 6978 675.675 Fax: 2610 647.351 | e-mail: rcschinas@yahoo.gr

Πού θα βρω το

;

Είναι πια μια αγαπημένη εβδομαδιαία συνήθεια για αρκετούς… Εκτός από τα δεκάδες σημεία στα οποία ταξιδεύει το «Τέταρτο» το πρωί της Παρασκευής, ολοένα και αυξάνονται τα σημεία στα οποία μπορείτε να μας βρίσκετε και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.

Με stand

Σταθμοί ΟΣΕ (Κεντρικό, Ρίο) Στάση ΟΣΕ Αγ. Βασιλείου Σταθμοί Οδοντωτού σιδηρόδρομου (Διακοπτό, Καλάβρυτα) ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας (Ζαΐμη, Πάτρα) Zizu (Μαιζώνος & πλ. Γεωργίου, Πάτρα) Jazi (πλ. Όλγας, Πάτρα) Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31-33, Πάτρα) Ολύμπια (Τριών Ναυάρχων & Κανακάρη, Πάτρα) Pas Mal (Ηρ. Πολυτεχνείου, Πάτρα) Μίνι Μάρκετ Κάκκου (Μ. Αλεξάνδρου 1, Ριο) Everest Πάτρας (Αγ. Νικολάου 16, Πάτρα) Moreno (Aυλώνος 48, ΤΕΙ Πάτρας)

Άλλα σημεία

Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέου 14, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Μουσελίν (Αγ. Ανδρέου 42, Πάτρα) ■ TAG (Αγ. Ανδρέου 125 & Παντανάσσης, Πάτρα) ■ Ideal Bike Shop (Αγ. Ανδρέου 157, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Γωνιά του Βιβλίου (Αγ. Νικολάου 32, Πάτρα) ■ Ποτοποιία Χάχαλης (Αγίου Νικολάου 95, Πάτρα) ■ Φαρμακείο Ταρνάρας (Αγίου Γεωργίου 68, Πάτρα) ■ Αρτοποιείο Αρτόπολις (Αγ. Σοφίας 38, Πάτρα) ■ Αρτοποιείο Αρτόπολις (Ελλ. Στρατιώτου 108, Πάτρα) ■ Φαρμακείο Τριβυζά (Αρέθα 73, Πάτρα) ■ Κάισσα (Γούναρη 85, Πάτρα) ■ No Work Cafe (Δρέπανο) ■ Βιβλιοπωλείο Αριστείδου (Ερμού 86, Πάτρα) ■ W (Ηρώων Πολυτεχνείου & Λευκωσίας, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Πολύεδρο (Κανακάρη 147, Πάτρα) ■ Εστιατόριο Σινιάλο (Καραϊσκάκη 68, Πάτρα) ■ Παντοπωλείο Αργύτη (Στάση προαστιακού, Καστελόκαμπος) ■ Βιβλιοπωλείο Αχαϊκές Εκδόσεις (Κολοκοτρώνη 34, Πάτρα) ■ Αρτοποιείο Τρίγγος (Κολοκοτρώνη 48, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Ρούμπυ (Κορίνθου 19-21, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Ρούμπυ (Λεμεσσού 17, Πάτρα) ■ Φαρμακείο Καλλιβωκά (Κορίνθου 204-206, Πάτρα) ■ Σύγχρονο Ωδείο (Κορίνθου 337 & Μιαούλη, Πάτρα) ■ Πολυφωνική (Κορίνθου 280 & Γούναρη, Πάτρα) ■ Φοιτητικό Φροντιστήριο Γνώμονας (Κύπρου 44, Πάτρα) ■ Maizon (Μαιζώνος 80-92, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Λοτσάρη (Μαιζώνος 124, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Λοτσάρη (Σώμερσετ 80, Ρίο) ■ Γκαλερί Cube (Μιαούλη 39, Πάτρα) ■ Φαρίνα (Νέα εθνική οδός Πατρών - Αθηνών 82) ■ Φαρίνα (Νέα εθνική οδός Πατρών - Αθηνών 174) ■ Everest (Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Αθηνών 158) ■ Ταξιδιωτικό γραφείο Κεραμιδά (Όθ. Αμαλίας 44, Πάτρα) ■ Ψάρεμα Ρίο (Πατρών - Αθηνών 72, Ρίο) ■ Society (Πλ. Γεωργίου 18, Πάτρα) ■ City (Πλ. Γεωργίου 24-36, Πάτρα) ■ Φιλαρμονική (Ρήγα Φεραίου 7, Πάτρα) ■ Ζαχαροπλαστείο Emiliano (Σμύρνης & Μεσολογγίου, Πάτρα) ■ Το Νέον (Τριών Ναυάρχων 42, Πάτρα) ■ Βιβλιοθήκη Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Τριών Ναυάρχων & Μαιζώνος, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πατρέως 30, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πανεπιστήμιο Πατρών) ■ Πάρκο της Ειρήνης (Πανεπιστήμιο Πατρών) ■ Κυλικεία Πανεπιστημίου Πατρών ■ Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πατρών ■ Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Πατρών ■ Libido (Veso Mare, Πάτρα) ■ Εκδοτήρια ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας (Αθήνα) ■ Βιβλιοπωλείο LEXIS (Κορίνθου 352, Πάτρα) ■ Βιβλιοπωλείο LEXIS (Αθηνών 11, Ρίο) ■ Γυμναστήριο EVATHLON (Αθηνών 5 Ρίο) ■ OVERTIME CAFE (Γήπεδο Απόλλων, Περιβόλα) ■ Βεντζινάδικο Shell (Ακταίο Ρίο)

«Μέγκα». Μέσα σε σαράντα λεπτά, μπορείς να καταλάβεις γιατί είναι τόσο προβληματική η ελληνική πολιτική και η ελληνική δημοσιογραφία και γιατί πολλές φορές αντιστρέφουν τους ρόλους τους. Να είμαστε, όμως, δίκαιοι: Το «Μέγκα» το πρωί μας είχε δώσει την ευκαιρία να χαλαρώσουμε, αφού μέχρι να πάρουν μπροστά το τμήμα ειδήσεων, τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη σχολίαζαν ο Λιάγκας με την

■ 4/11/2011

αστρολόγο Παγιατάκη! Άκουσα γονείς να εξηγούν στα παιδιά τους με ευρηματικά απλό και κατανοητό τρόπο τι σημαίνει το «μνημόνιο» που άκουγαν στα συνθήματα

τέταρτο

και γιατί ο κόσμος είναι τόσο θυμωμένος. …Και το ηθικό δίδαγμα της ημέρας: «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

11


Ραντεβού

διαβάζω Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

μ’ ένα βιβλίο

mpapamar18@gmail.com

Τα μάτια που δεν κοιτούν, αλλά βλέπουν

Αργύρης Χιόνης

ΤΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΦΥΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Εκδόσεις ΚΙΧΛΗ (2008)

Ραντεβού σήμερα με παράθυρα που ατενίζουν στο μπλε της θάλασσας, στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού, στο πράσινο των βουνών, στο φλερτάρισμα της αγριάδας με το διπλανό της κυπαρίσσι, στο κλείσιμο του ματιού των απέναντι βουνών στο αεράκι που τα χαιδεύει απαλά, στις πέτρες που ονειρεύονται κήπους, στις παπαρούνες που ανθίζουν κοκκινίζοντας, στα μάτια που δε θέλουν απλά να κοιτούν αλλά να βλέπουν. Το «Οριζόντιο Ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες» μου θύμησε πώς μπορεί κάποιος να βλέπει αν το θελήσει... Να νιώθει και να μη φοβάται να περάσει τη διαχωριστική γραμμή που η σκληρή, κάθε άλλο παρά ανθρώπινη, καθημερινότητα θέτει μεταξύ επιβαλλόμενης λογικής και ηθελημένα καλυμένης ευαισθησίας. Θυμήθηκα ότι «ο θάνατος και η ζωή ενώνονται» γιατί «αυτό το υποθετικό τέλος και η υποθετική διάρκεια είναι στην ουσία το ίδιο ακριβώς πράγμα, ένα όνειρο», όπως μοναδικά εκφράζει με την πένα του ο ποιητής μας-πεζογράφος. Το σίγουρο για τον αντίκτυπο των ιστοριών αυτών είναι πάλι ο θρίαμβος του παραμυθιού. Του

παραμυθιού που τελικά σε διδάσκει ότι δε χρειάζεται να αναλώνεσαι σε ένα ατέρμονο ψάξιμο για τη μαγική συνταγή του ονείρου. Του ονείρου τα υλικά δεν είναι γραμμένα σε κιτάπια ή περγαμηνές ή βιβλία μαγειρικής. Υπάρχουν εξ αρχής της γενέσεώς μας και συμπορεύονται πιστοί συνταξιδευτές της ζωής μας αφήνοντας τα σημάδια τους στη φύση που μας κυοφορεί και κάποια στιγμή όλους, με τη σειρά μας, μας ανασταίνει. Ο Χιόνης μοιράζεται μαζί μας τη χάρη που του ‘χει δοθεί να μιλήσει απλά. Μόνιμος πια κάτοικος του χωριού Θροφαρί της ορεινής Κορινθίας, ασχολείται με την ποίηση και τη γεωργία. Διαβάστε το και εναντιωθείτε στον ανείπωτο, φρικιαστικό εφιάλτη της σοβαροφανούς πραγματικότητας που της έχουμε επιτρέψει να μας καταδιώκει και να μας τυλίγει όλο και πιο σφιχτά. Διαβάστε το και αφεθείτε στην γλυκύτητα του ονείρου, της πίστης ότι όλα είναι εφικτά και ότι ακόμα και για αυτά που φαντάζουν αδύνατα αν τελικά δε γίνουν, η έκπληξη και το απρόσμενο θα έρθουν και θα αποδείξουν ότι καλώς δεν έγιναν...

ακούω Του Μίμη Πλέσσα

The Drums – Portamento

τέταρτο

■ 4/11/2011

Προερχόμενοι απο το Μπρούκλυν (μια ακόμα μπάντα που ξεπηδάει απο την Νέα Υόρκη) οι Drums έκαναν μεγάλη επιτυχία πέρυσι ιδιαίτερα με το single Let’s Go Surfing, το οποίο ακούστηκε από μπαρ και ραδιόφωνα μέχρι τηλεοπτικά σποτ. Η συνταγή που τους έκανε γνωστούς στο ευρύ κοινό αποτελείται κυρίως απο μία επιστροφή στη surf-pop της δεκαετίας του ’60 με βασικότερη επιρροή τους Beach Boys. Όπως και ο προηγούμενος δίσκος έτσι και το Portamento δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας εί■ Ένα απο τα σημαντικότερα και ιδαιτέρως αγαπητά συγκροτήματα της βρετανικής ποπ οι Stone Roses, ανακοίνωσαν πριν από λίγες μέρες την επανασύνδεσή τους μετά απο 15 χρόνια επιβεβαιώνοντας την έντονη φημολογία των τελευταίων ετών. Οι πρώτες δύο συναυλίες που ανακοινώθηκαν σε Λονδίνο και Μάντσεστερ (απ’ όπου και προέρχονται) έγιναν sold out μέσα σε λίγα λεπτά σπάζοντας το ρεκόρ στα χρονικά των συναυλιών στην Αγγλία ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και παγκόσμια περιοδεία. Το σημαντικότερο είναι ότι το σετ τους θα περιλαμβάνει και νέα τραγούδια τα οποία πιθανόν να αποτελέσουν και το υλικό ενός νέου δίσκου. Ελπίζουμε να τους δούμε και στη χώρα μας σε κάποιο φεστιβάλ.

12

dimplessas@gmail.com

[Island Records, 2011]

ναι όμως εδώ με κομμάτια ικάνα να ανεβάσουν την διάθεση με τον πιο απλό και ειλικρινή τρόπο. Ο ήχος τους διέπεται από γρήγορες μελωδίες, χορευτικούς ρυθμούς καθώς και από μια γενικότερη νεανική αίσθηση ενώ στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι στίχοι. Η απλότητα τους δεν καθηλώνει, μπορεί όμως να αποτελέσει μια ευχάριστη νότα στην πολύπλοκη καθημερινότητα.

Οι Sigur Rós τρία χρόνια μετά την τελευταία κυκλοφορία τους επανέρχονται, αυτή την φορά με ένα διπλό live cd και dvd απο την συναυλία τους στο Alexandra Palace το 2008 στο Λονδίνο με τίτλο Inni. Συνήθως τέτοιες κυκλοφορίες θεωρούνται ή αδιάφορες, ή ότι δείχνουν έλλειψη έμπνευσης απο τους καλλιτέχνες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους Sigur Rós οι συναυλίες των οποίων θεωρούνται ότι έχουν μια ιδιαίτερη μυσταγωγία, ατμόσφαιρα που αποτυπώνεται και στα βίντεο τους. Περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα τους: www.sigur-ros.co.uk.

www.myspace.com/thedrumsforever

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή με remixes έχει κυκλοφορήσει ο Ulrich Schnauss γνωστός άλλωστε για την ικανότητα του να προσδίδει στα κομμάτια το δικό του ήχο και κατά κάποιον τρόπο να τα αναζωογονεί, χωρίς όμως να αλλοιώνει αισθητικά την πρωτότυπη δημιουργία. Η συλλογή ονομάζεται Missing Deadlines-Selected Remixes και περιέχει διασκευές σε καλλιτέχνες όπως οι Katharina Frank, A Sunny Day in Glasgow, Mojave 3, Rachel Goswell, Asobi Seksu και πολλοί άλλοι.


Να αφεθεί στην υπέροχα αμαρτωλή της φύση…

Μαγειρεύοντας την καρδιά μου 4 Νοέμβρη του 11

Επιστολές γραμμένες στον πάγκο της κουζίνας… Από την Αργυρώ Κουτσού

Μερικές φορές, κοιτώ τους ανθρώπους, και εκείνοι είναι γεύσεις και μυρωδιές.

argyro.k@gmail.com

μονάχοι τους. Έτσι δεν είναι πια φανερά γλυκοί. Αυτό που δεν μπόρεσαν να ξεσκονίσουν φυσικά, ήταν η γλυκιά μυρωδιά τους. Εκείνη η απόλυτα ζαχαρένια σαν μαλλί της γριάς μυρωδιά μπαίνει στα ρουθούνια μου και δεν γελιέμαι. Σε εκείνους πηγαίνω με προσοχή. Θυμάμαι πάντα ότι μπέρδεψαν τη φυσική γλυκήτητα με την αδυναμία και την εξαφάνισαν. Όμως δεν ξεχνώ ποτέ ότι ακόμα μυρίζουν γλύκα. Και ας μην φαίνεται. Και επιμένω.

Μόνο. Κάποιοι είναι ξεκάθαρες γεύσεις. Τους συναντάς και νιώθεις ότι δίπλα τους θα νιώσεις την ίδια απόλαυση που νιώθεις τρώγοντας ένα τέλειο χωνάκι παγωτό ας πούμε. Και το τέλειο είναι υποκειμενικό έδώ. Για μένα, το τέλειο χωνάκι είναι τραγανό. Έχει πάνω μια μεγάλη, ακανόνιστή στο σχήμα, ποσότητα παγωτού bitter σοκολάτας. Που την έχουν βάλει με σπάτουλα και όχι με το ειδικό κουτάλι που κάνει τις τέλειες παγωτόμπαλες. Έχει σημεία που αν δεν σύρω τη γλώσσα μου γρήγορα, θα λιώσουν και θα τρέξουν στο χωνάκι και έτσι αυτό δεν θα είναι πια τραγανό. Άρα πρέπει να του αφοσιωθώ. Τίποτα δεν μπορεί να μπει ανάμεσα σε μένα και ένα τέλειο χωνάκι παγωτό να ξέρεις. Τουλάχιστον για όσο αυτή η συνάντηση διαρκεί.

Θα μπορούσα να σου μιλώ ώρες για τις γεύσεις των ανθρώπων γύρω μου. Εξάλλου, δεν είναι πολλά άλλα που με κάνουν να νιώθω ανθρώπινη τον τελευταίο καιρό. Θα μπορούσα να μπω σε λεπτομέρειες και να σου αναλύσω τα μπαχάρια και τα μυρωδικά τους ένα ένα. Μπορεί όμως να μην σε ενδιαφέρουν αυτά. Έτσι δεν μπορώ να στο ζητήσω.

Οι γεύσεις άλλων δεν είναι και τόσο φανερές. Κάποιοι θέλουν λίγο πιπέρι. Το βλέπεις ότι το είχαν αλλά το έχασαν κάπου στη διαδρομή. Μου αρέσει να τους βλεπω στη φαντασία μου να περπατούν σε μονοπάτια στις άκρες των γκρεμών και να σηκώνεται ξαφνικά ένας βοριάς και να παίρνει όλο το πιπέρι από πάνω τους. Εκεί, λοιπόν, που ήτανε πικάντικοι, μάθανε να είναι προσεχτικοί στον αέρα και στους γκρεμούς και ξεχάσανε να αναπληρώσουν το πιπέρι τους. Σε αυτούς πηγαίνω πάντα φορώντας τα δικά μου πιπέρια φανερά. Και περιμένω υπομονετικά να θυμηθούνε τα δικά τους. Άλλοι έχουν λίγο μπερδευτεί. Την άχνη ζάχαρη που η καλή νεράιδα τους έριξε περίσσια σαν ξεκίνησαν αυτήν εδώ τη βόλτα, την είδαν μια μέρα πάνω τους και την πέρασαν για σκόνη και την ξεσκόνισαν

Μετά θέλω να πάρεις λίγο βούτυρο στα δάχτυλά σου και να χαϊδέψεις τη σφολιάτα από πάνω. Ούτε εδώ θα το κάνεις ομοιόμορφα. Θα το κάνεις για να παίξεις με τις μπουκιές εκείνων που θα το φάνε. Γιατί έτσι όπως θα χαϊδεύεις τη σφολιάτα με τη γέμιση της πραλίνας, θα τη νιώθεις. Θες να νιώσεις ποιο είναι το σημείο που θες να σπρώξεις λίγη πραλίνα παραπάνω. Ένα ανεπαίσθητο βουναλάκι. Θες εκεί κάπου στη δεύτερη, τρίτη μπουκιά του, να έχει πιο πολύ πραλίνα. Για την έκπληξη. Θα το ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Και έτσι όπως θα την βγάλεις καυτή, θα την πασπαλίσεις με ζάχαρη άχνη. Και θα τη σερβιριστείς. Να με σκεφτείς τότε...

ÕÓˆ - οو!

α.

ηıËÌÂÚÈÓ¿

■ 4/11/2011

Άλλοι άνθρωποι είναι σαν ένα ζεστό μπωλ μιας λαχταριστής πλούσιας σούπας. Θες να τους κρατήσεις ανάμεσα στα χέρια σου, ακριβώς όπως κρατάς ένα μπωλ σούπας, να πλησιάσεις το πρόσωπό σου κοντά τους και να σκύψεις προσεχτικά πάνω τους –για να μην καείς από τους ατμούς– μέχρι να νιώσεις τη μυρωδιά τους να σε γεμίζει. Και όταν η μυρωδιά ακουμπήσει καλά μέσα σου, εσύ ξεσηκώνεσαι και σε κάνουν να θες να πάρεις το κουτάλι σου και να γευτείς με λαχτάρα την πρώτη κουταλιά. Κι ας ξέρεις πως θα καείς. Γιατί πάνω από τον κίνδυνο βάζεις τη νοστιμιά...

Μπορώ όμως να σου ζητήσω να πάρεις μία σφολιάτα. Να απλώσεις ένα φύλλο της πάνω σε βουτυρωμένο ταψί. Να αδειάσεις στο κέντρο ένα ολόκληρο βάζο πραλίνας φουντουκιού, χωρίς να είναι ομοιόμορφα απλωμένο και μετά να πάρεις τις άκρες του φύλλου και να τις φέρεις στο κέντρο σαν να διπλώνεις ένα πακετάκι. Χρειάζεται να κλείσεις καλά το πακέτο σου, ώστε να προστατέψεις την πραλίνα. Εκείνη, ασφαλής στην αγκαλιά του φύλλου, θα ξεδιπλώσει όλο το άρωμά της και θα αφεθεί στην υπέροχα αμαρτωλή της φύση, κρατώντας όλα τα έλαια του φουντουκιού που της δίνουν αυτήν την σχεδόν επικίνδυνη γεύση.

τέταρτο

δοκιμάζω

13


ταξιδεύω

Ιωάννινα

Ο χειμώνας τους πάει πολύ!

Εκτός από τα χιόνια

τέταρτο

■ 4/11/2011

και το χριστουγεννιάτικο κλίμα, ο χειμώνας αγαπάει και τη ζωή στην πόλη. Αρκεί να αγαπάει και η πόλη το χειμώνα και να ομορφαίνει μαζί του… Όπως συμβαίνει με τα Ιωάννινα που είναι μια από τις λίγες ελληνικές πόλεις που αποτελούν τους χειμερινούς μήνες έναν πολύ ελκυστικό «αστικό» προορισμό. Πρωτεύουσα της Ηπείρου (κι όχι μόνο λόγω του πληθυσμού τους που μετρά περίπου 100 χιλιάδες κατοίκους) τα Ιωάννινα είναι χτισμένα στην όχθη της λόμνης Παμβώτιδας σε υψόμετρο 500 μέτρων. Χάρη σ’ αυτή τη λίμνη μαγεύουν τόσο τους λάτρες των ορεινών περιοχών, όσο και αυτούς που έχουν μάθει να ζουν σε παραθαλάσσιες πόλεις, καθώς η βόλτα στο πλάι της λίμνης θα τους αποζημιώσει σίγουρα. Αφορμές για να βρεθεί κάποιος στα Ιωάννινα υπάρχουν πολλές. Άλλοι φτάνουν επειδή σπουδάζουν, διδάσκουν ή συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο (είναι από τα πιο δραστήρια ελληνικά περιφερειακά Πανεπιστήμια, με εξαιρετικές υποδομές και με… πλοκάμια που φτάνουν ως το Αγρίνιο, όπου βρίσκονται δύο τμήματά του), άλλοι γιατί εξορμούν στα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο ή σε άλλα χωριά της γύρω περιοχής κι άλλοι γιατί έχουν εμπορικές ή άλλες συναλλαγές (η Ήπειρος, όπως και η Θεσσαλία ή η Κρήτη αποτελούν ακόμα ζωντανές αγορές, συγκριτικά τουλάχιστον με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα). Και μια αφορμή που προέκυψε τα τελευταία χρόνια: Αν πηγαίνετε Θεσσαλονίκη προτιμήστε τη διαδρομή μέσω Ιωαννίνων. Έτσι και μια στάση στα Ιωάννινα θα μπορέσετε να κάνετε και τη διαδρομή της Εγνατίας θα απολαύσετε ως τη συμπρωτεύουσα (κάπου στα μέσα του δρόμου θα έχετε ξεχάσει πως είστε σε ελληνικό οδικό δίκτυο). Οι Γιαννιώτες καμαρώνουν ότι μπορούν να καλύψουν απαιτητικά γούστα διαφόρων κατηγοριών. Αν, ας πούμε, η διαμονή είναι για σας σημαντικό κομμάτι μιας εκδρομής, θα βρείτε με την ίδια ευκολία 2-3 πολυτελή ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις, αλλά και κάποια παραδοσιακά παλιά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε ζεστούς ξενώνες ή συγκροτήματα δωματίων. Οι φυσιολάτρες από την πλευρά τους θα χαρούν περπάτημα (στο Κάστρο, πλάι στη λίμνη και αλλού), θα γοητευτούν από τις εικόνες που δημιουργεί η τακτικά εμφανιζόμενη ομίχλη, θα πάνε στο στέκι του Φορέα

14

Διαχείρισης της Παμβώτιδας για να ενημερωθούν για το καταπληκτικό της οικοσύστημα, θα επισκεφθούν το σπήλαιο του Περάματος και θα περάσουν οπωσδήποτε στο νησάκι με τα μικρά φέρρυ (ευτυχώς το σχέδιο για σύνδεση της πόλης με το νησάκι μέσω… γέφυρας εγακταλείφθηκε γρήγορα). Όσο για τους φίλους της κουλτούρας, η πόλη είναι και γι’ αυτούς γενναιόδωρη: Μουσεία (κυρίως το αρχαιολογικό στα Λιθαρίτσια, τα δύο μουσεία κέρινων ομοιωμάτων της οικογένειας Βρέλλη και το λαογραφικό της ΕΗΜ), ιστορικά μνημεία, πινακοθήκες, εικόνες άλλων εποχών στα σοκάκια της πόλης, δεκάδες αρχοντικά που επιβιώνουν αγέρωχα, τζαμιά και άλλα σημάδια της περιόδου της τουρκοκρατίας, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δωδώνης λίγα χιλιόμετρα μακριά συνθέτουν ένα ξεχωριστό παζλ. Κι αν είστε απ’ αυτούς που θέλετε οπωσδήποτε να έχετε μυρωδιά σύγχρονης πόλης, τα Ιωάννινα δεν πρόκειται να απογοητεύσουν ούτε εσάς. Το πρωί δεν θα σας λείψουν το κυκλοφοριακό και τα κορναρίσματα, ενώ το βράδυ θα βρείτε εύκολα τα μαγαζιά που δημιουργούν την έντονη νυχτερινή ζωή (μετά φυσικά από καλό φαγητό που θα βρείτε σε δεκάδες στέκια, σε συνδυασμό με τα ξεχωριστά και ονομαστά επώνυμα κρασιά και τσίπουρα της περιοχής). Καλή διαμονή λοιπόν!


H συντροφιά μας

παίζω Της Μαρίας Παπαμαργαρίτη

mpapamar18@gmail.com

Πότε πρέπει να λέμε ΟΧΙ;

ον εργαστή, ένα ενδιαφέρ να θή Α ην στ ι ς φέρε ν κυρία ΕπειΑν ο δρόμος σα συνάντησε τη ί ατ Γι ος ρι κύ ταν ο -12 ρι με τίτλο «Ό ιά ηλικίας 6 ακή για παιδ ρι Κυ ν τη ι τα νε σεις δή!» διοργανώ δώσει απαντή υ φιλοδοξεί να πο ι ήρ στ γα ερ ύζουν το χρονών. Ένα τα που κατακλ μα τή ω ερ ς δε ό τα δεκά με την ψυσε κάποια απ ιμα το μάθημα ότ ισ ς τα ον άζ Συνδυ γα, να αναρωπαιδικό μυαλό. να είναι περίερ ιά ιδ πα τα ει ρρύν χαγωγία, ενθα σκέφτονται. φισβητούν, να αμ να , υν νο άχ δομάδα – τιούνται, να ψ (1 φορά την εβ ρα ώ ½ 1 : ράμματος τα», ΔερβεΔιάρκεια προγ αιχνιδοκαμώμα «Π ς: ρο Χώ . 0) - 12.0 Κυριακή 10.30 289. , Τηλ. 210 8259 νίων 43, Αθήνα

Όταν γονείς και παιδιά διαβάζουν παρέα... «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» Άλκη Ζέη, Μεταίχμιο 2011 – Πρώτη Έκδοση Κέδρος 1971 Ο Πέτρος, ένα αγόρι εννιά χρονών, είναι πολύ λυπημένος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Η μεγάλη αδελφή του, η Αντιγόνη, θέλει να του δώσει το κουτί από το βραχιόλι της για να το θάψει. Ο Πέτρος συλλογιέται να το χώσει στη χαραμάδα ενός δοκαριού. Δεν πρόλαβε όμως. Το άλλο πρωί τον ξύπνησε απότομα η μαμά του. «Σήκω, να ‘σαι ντυμένος. Έγινε πόλεμος! Δεν ακούς τις σειρήνες;». Ήταν 28 του Οκτώβρη του 1940. Ο Πέτρος ξέρει τον πόλεμο μέσα από τα βιβλία του. Τον μαγεύουν οι ήρωες, οι ασπίδες, τα ξίφη, οι νίκες. Άραγε, έτσι να ‘ναι και στ’ αλήθεια; Ο Πέτρος ζει τον πόλεμο, την κατοχή, την αντίσταση μαζί με τους γονείς του, την αδελφή του, τον παππού του και τη χελώνα του, το Θόδωρο. Κι εμείς τον παρακολουθούμε στο μεγάλο του περίπατο μ’ όλες τις αληθινές του πια περιπέτειες, από τον Οκτώβρη του 1940 ως τον Οκτώβρη του 1944 που η Ελλάδα ελευθερώθηκε. Ένα βιβλίο παρακαταθήκη για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας.

15

■ 4/11/2011

Να μην ξεχάσω...

Ναι, το «όχι» χρειάζεται αλλά μόνο για να υπηρετήσει την ουσία μας ως ενήλικες. Για να αποδείξει δηλαδή ότι ξέρουμε να υποστηρίζουμε τα πιστεύω μας. Μα πάντα πρέπει να μένουμε ανοιχτοί στις νέες θέσεις που έρχονται να τεθούν απέναντί μας από την επερχόμενη νέα γενιά. Και μια μικρή συμβουλή... ευρύτερης κατά τη γνώμη μου χρησιμότητας.... Μη φοβόμαστε την άρνηση ούτε όταν την εισπράττουμε, ούτε όταν τη δίνουμε. Μία άρνηση τεκμηριωμένη πάντα αποτελεί βάση δημιουργίας.

τέταρτο

Eξ αφορμής της εθνικής επετείου που γιορτάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε το ερώτημα του σημερινού μας τίτλου. Υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές ή περιστάσεις στις οποίες επιβάλλεται η άρνηση από πλευράς μας στις επιθυμίες και στα «θέλω» των παιδιών μας; Σίγουρα οι περισσότεροι θα συμφωνήσετε ότι υπάρχουν και ότι μάλιστα τις περισσότερες φορές το «ΟΧΙ» απαιτείται ως ένας τρόπος χαλιναγώγησης αυτών των παιδικών «απαιτήσεων» που εκ πρώτης όψεως φαίνονται υπερβολικές. Η δυσκολία φυσικά κρύβεται όπως όλες τις φορές στην εφαρμογή της θεωρητικής μας αυτής γνώσης. Το «ΟΧΙ» όπως και κάθε άποψη που εκφράζεται κατηγορηματικά οφείλει να είναι τεκμηριωμένο. Όπως η χώρα μας ολόκληρη έστησε το ανάστημά της απέναντι στον κίνδυνο εξαθλίωσης και απώλειας της εθνικής της αξιοπρέπειας, έτσι και κάθε ένας μας πρέπει να τολμά να αρνείται κάτι αν βέβαια πιστεύει ότι όντως είναι επικίνδυνα ζημιογόνο. Η επιθυμία κάθε παιδιού δεν είναι τόσο εγγενής όσο επίκτητη. Και αυτό που όλοι οι γονείς καλούμαστε να ανακαλύψουμε με σιγουριά είναι κατά πόσο, ανεξαρτήτως πηγής, η εκάστοτε επιθυμία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ψυχική ευημερία των παιδιών μας. Αν και ακούγεται δύσκολο δεν είναι και τόσο ανέφικτο. Ένας απλός τρόπος να είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά μας ξέρουν τι θέλουν είναι να τα ρωτάμε το «γιατί». Μια τόση δα απλή λεξούλα η οποία όμως θα τα οδηγήσει ασυναίσθητα σε μια βαθύτερη θεώρηση των «θέλω» τους. Και αν δυσκολεύονται να δώσουν απάντηση δε χρειάζεται ούτε αυστηρή κριτική, ούτε ειρωνεία. Λίγο παραπάνω χρόνο θα τους δίνουμε με την παρότρυνση να το σκεφτούν καλύτερα και να το συζητήσουμε αύριο. Έτσι θα έχουν χρόνο να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους και να ενδυναμώσουν την αυτονομία τους. Λέμε συχνά ότι τα παιδιά μας δεν έχουν μάθει να σκέφτονται. Άλλες πάλι φορές παραπονιόμαστε ότι δεν έχουν μάθει να εκτιμούν αυτά που έχουν και αυτά που αγωνιζόμαστε να τους παρέχουμε. Ας θυμηθούμε όμως εδώ την αλήθεια της παροιμίας «με όποιο δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις». Μήπως πολλές φορές οι παιδικές επιθυμίες που νιώθουμε να μας βομβαρδίζουν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αντανάκλαση της δικής μας παγίδας να υψώνουμε συνεχώς μπροστά μας τα τεράστια «θέλω μας» σχετικά με τα παιδιά μας; Μήπως μερικές φορές πέφτουμε στην παγίδα της απλής ανταλλαγής προϊόντων προκειμένου να λάβουμε από τα παιδιά μας αυτά που εμείς ονειρευόμαστε; Μήπως στο όνομα της «καλής σχολικής απόδοσης» υποσχόμαστε ανταλλάγματα που επί της ουσίας είναι ανώφελα; Γιατί ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά ότι το μεγαλύτερό μας γονεϊκό στοίχημα το οποίο καλούμαστε να κερδίσουμε είναι να καταφέρουν τα παιδιά μας να μάθουν να αγαπούν αυτό που κάνουν για αυτό που στα ίδια προσφέρει από μόνο του.


16

τέταρτο

■ 4/11/2011

tetarto#20  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...

tetarto#20  

Δωρεάν εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πάτρα. Κάθε Παρασκευή με θετική διάθεση και γεμάτη ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο, δίνουμε ραντεβού σ...