Page 1

minivilág magazin Váczi Eszter az anyaságról Ha dühös a gyerek... Neked mit jelent a mese? Olvasó gyerekek Mit igyon a baba?

A Tessloff Babilon Kiadó kiadványa szülőknek


Beköszöntő Megérkezett a tavasz, és mi várakozással telve vártuk ezt a vidám évszakot. Kiadónk életében nagy változásokat hozott a tavalyi év, és az idén is rengeteg újdonsággal készülünk. A megszokott ismeretterjesztő könyvek mellett mesekönyvekkel is megleptük kis olvasóinkat és szüleiket. Frissességet és lendületet hozott munkánkba a sok különleges képeskönyv, melyekre nagyon büszkék vagyunk. A Városi legendák, a Cidrimókus és a hamarosan folytatással büszkélkedő Tükörcicák is

kedvenc olvasmánnyá váltak családomban. Legutóbbi magazinunk óta megszületett második kisfiam, Lénárd. A család legkisebb tagja természetesen a minivilág könyvcsalád újdonságait várja leginkább. A megújult Nagyszemű lapozók és a két Ujjvezető lapozó izgatottan várakoznak a polcon, hogy a kis kezek birtokba vegyék. Kellemes olvasgatást és időtöltést kívánok magazinunk tavaszi számához!

Somogyi-Soós Anita

a www.minivilag.hu főszerkesztője

Maradjunk meg nőnek az anyaság mellett! A különleges hangú Váczi Eszter ma már kétgyermekes édesanyaként éli mindennapjait. Zenekara, a Váczi Eszter és a Quartet nemrég új lemezzel rukkolt elő Belső tenger címmel. Interjúnkban kérdeztük a zenéről, az anyaságról, a tavaszról és karcsúságának titkáról.

Csodásan nézel ki, pedig a kisfiad még csak egyéves. Hogy csinálod? Örülök, hogy így találod, én korántsem gondolom ezt, de köszönöm! Talán a mentalitás az alapja mindennek. Én nem gondolom, hogy egy nőnek le kell mondania a nőiességéről a gyermeke megszületésének a kedvéért. Sok olyan anyát látni, akik látszólag lemondtak önmagukról egyrészt azért, mert azt gondolják, hogy az ön-

2

magukra fordított idő elvesz a gyerekkel való törődésből, másrészt mert fáradtak hozzá. Nem kell, hogy mindenki egyetértsen velem, de az embernek nemcsak gyereke van, hanem általában férje is, akinek igenis jó és fontos tetszeni. De elsősorban az ember ezt talán magáért csinálja. Hogy meg tudjon maradni nőnek az anyaság mellett. Szerintem ez fontos. Nekem valamelyest szerencsém is van, mert alkatilag nem vagyok egy könnyen elhízós fajta, ugyanakkor, nem megszállottan, de teszek is érte, mert gyakorlatilag a szülés utáni kötelező hat hét lejártával azonnal elkezdtem futni, ami számomra a legkielégítőbb testmozgás. Ami az étkezést illeti, nálam a mennyiségen van a hangsúly. Tulajdonképpen mindent eszem, de soha nem sokat.


Lányod és fiad születése után is lemezetek jelent meg. Inspirál az anyaság? Nem igazán tudatos összeegyeztetése a dolgoknak, hogy pont akkor adok ki lemezt, amikor szülök is egy gyereket. Az anyaság, mint téma, nemigen van jelen a dalaimban. Jóllehet a legtöbb szövegemnek van valamiféle intimitása, az anyaság megélése túlmegy azon a ponton, amit képes lennék megfogalmazni.

Célotok világszínvonalú, de magyar zenét alkotni. Sikerült megvalósítani ezt? Annyiban feltétlenül, hogy egy többszörös Grammydíjas hangmérnökkel, Helik Hadarral rögzítettük a lemezt (egyébként a második lemezünket is), aki nem kisebb előadóknak vette fel a dalait, mint Joni Mitchell, Madeleine Peyroux vagy Herbie Hancock. A második lemezünk munkálatai során még „csupán” hangmérnökként dolgoztunk együtt, de a harmadik lemezünk felvételei közben annyira magáénak érezte a zenei anyagot, hogy komolyan beleszólt a számok koncepciójába, és a stúdiómunka végére gyakorlatilag egy teljesen új világ nyílt meg a dalainkban ahhoz képest, ahogy eredetileg elképzeltük. Minden lemezünkkel előbbre léptünk azon az úton, amelyet választottunk magunknak. Én a szövegeimet is egyre érettebbnek érzem, ami kezdetektől fogva szinte jobban izgatott, mint az éneklésem, mert ezen a téren korábban nem volt gyakorlatom, ráadásul a magyar dalszövegekkel én magam is mindig kritikus voltam, arról nem is beszélve, hogy a saját szövegeiben egy előadó akarva-akaratlanul is kénytelen bepillantást engedni a gondolataiba, a lelkébe.

Az interjú itt folytatódik: www.minivilag.hu

photo © Papp&Schneider

3


Ha dühös a gyerek... Gyermekünk életében a változások dühöt, haragot, indulatokat válthatnak ki. Bár az okokat sejtjük, gyakran nagyon nehéz helyesen kommunikálni a kicsikkel a kritikus helyzetekben. Ezzel kapcsolatban kértük Skita Erika kommunikációs hídépítő segítségét.

zelítve, ám az válik be a leginkább, ha megölelem. Megölelem akkor is, amikor valami olyat tett, amire nem találok pozitív jelzőket. A tettet helytelenítem, és ezt ki is fejezem, de amikor dühös vagy zaklatott, nem az a legelső dolgom, hogy adjak ennek az érzelmi töltetnek még egy kis robbanótöltetet.

Mit tegyünk, ha gyermekünk dühből reagál a legapróbb történésekre is?

Mit mondjunk neki, hogy megértse, szeretjük, de rosszul esik nekünk a viselkedése?

Furcsa, vagy épp érthető módon ilyenkor a leginkább a figyelmünk és szeretetünk segíthet. Nemrég olvastam egy angol honlapon, hogy az még soha nem ártott meg egyetlen gyereknek sem, ha szerették. A kisfiam sokszor már akkor azt mondja, hogy „nem”, amikor még végig sem mondtam, mit szeretnék, vagy mi következik. Több lépéssel próbálkoztam, más-más módokon megkö-

4

Sokat segít, ha elmondjuk, hogyan érzi magát, és megkérdezzük, mi segítene most neki. A kislányom egy időben, ha valami felzaklatta, jött hozzám, és kérte, hogy üljünk le a fotelba, és nyugtassam meg. Hosszú távon kifejezetten hasznos, ha megtanulják, milyen élmény milyen érzéseket vált ki belőlük, és hagyjuk, hogy megéljék azt – ugyan már vagy katonadolog nélkül –, valamint segítünk abban is, hogy el tudják engedni. Nem érdemes erőltetni a szerintünk helyes utat, mert ami az egyiket megnyugtatja, talán csak még inkább felbosszantja a másikat. Lehet, hogy elég, ha felajánljuk, hogy ott vagyunk – akár tőle egy-két lépésre –, és jelezze, ha szüksége van ránk, akár úgy, hogy biztosítunk neki egy meghitt és barátságos kis kuckót, ahol visszanyerheti az önuralmát. Ne erőltessünk semmit, de vonjuk be a megoldás keresésébe, mert ő tudja, hogy mi az, ami segít neki a megnyugvásban. Végül, de nem utolsósorban, figyeljük meg, mi hogyan reagálunk, amikor dühösek vagyunk. A példa, amit mutatunk, sokkal erősebb nyomot hagy, mint az, amit mondunk.

Folytatás a www.minivilag.hu-n!


Testközelben a legjobb Miután a kisbaba kilenc hónapon keresztül az édesanyja testében élt, nagyon komoly változást jelent számára a születés utáni élet. Ezt a közvetlen kapcsolatot, az együtt lélegzés érzését segít visszahozni neki, ha rendszeresen olyan közel lehet a számára fontos személyekhez, amennyire az lehetséges, s ebben lehet szerepe egy megfelelő babahordozónak. A babahordozásnak talán az a legnagyobb előnye, hogy segíti a stabil és szoros érzelmi kapcsolat kialakulását a baba és környezete között. Egy hordozott baba nyugodtabb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb lesz, mivel megkapja azt a biztonságérzetet, amit ösztönei kívánnak. Az így kialakult kötődés meghatározza a későbbi éveket is, amikor már inkább a saját lábacskáin tipegve tapasztalja a világot. Ekkorra már olyan stabil érzelmi hátteret tud magáénak, ami biztos alapot nyújt számára, hogy magabiztosan, bátran merje felfedezni a környezetét. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy egy jó babahordozóval az édesanya és az édesapa elfelejtheti a babakocsi okozta kényelmetlenségeket.

nyolckilós baba súlyának. A Mei-Tai egy speciális kötéstechnikával használható hordozó, amit három hónapos kortól ajánlanak. Ettől a kortól kezdve kényelmes és biztonságos mind a hordozónak, mind a hordozottnak. A csatos hordozók derékpántja rugalmas, mégis erős tartású. Vastagon párnázott széles vállpántja tökéletesen osztja szét a terhelést, ezért nagyobb súlyú gyermeket is különösebb fáradság nélkül hordozhatunk vele. Használhatósága súlyhatár nélküli, a személyre szabottan állítható pántok segítségével pedig sok éven keresztül jó szolgálatot tehet igényeinknek megfelelően.

Liliputi. Több, mint babahordozás. www.liliputi.hu

Milyen szempontok alapján válasszunk hordozót? Az újszülött babáknak egyértelműen a rugalmas hordozókendő a legkényelmesebb hordozóeszköz. A kendőben való hordozás hasonlít a legjobban arra az érzésre, mikor a baba még az édesanyja pocakjában volt. Puhán, de biztosan tartja őt minden ponton, egyenletesen osztva el a terhelést. A megkötött kendő szárai rugalmasak, így ezt egészen pici csecsemőknél javasolják a szakemberek, hisz a kendő már nem tart kellően ellen egy

5


Neked mit jelent a mese? Beleszerettünk a mesékbe! Kiadónk, a Tessloff Babilon, a megszokott ismeretterjesztő és fejlesztő sorozatok mellett immár mesekönyveket is kínál. Megszülettek első mesekönyveink olyan hazai szerzők tollából, mint Szabó T. Anna, Ozsvárt Tóth Rita és Tasnádi Emese. Kanadából jött hozzánk Mélanie Watt Cidrimókusa, és Nicholas Oldland melegszívű medvéje, hebrencs hódja és jámbor jávorszarvasa, akiket azóta nagyon sokan megszerettek. Induló cikksorozatunkban kedves partnereinket, barátainkat és a könyves szakma jeles képviselőit kérdezzük arról, hogy számukra mit jelent a mese. „Az olvasás minden élethelyzetben jó: egyszerre távolít el önmagunktól, és a reflexión keresztül hoz vissza, sokkal közelebb magunkhoz.”

Győri Hanna, a Pagony Kiadó szerkesztője

kritikus

„Hogy milyen helyzetekben segít legjobban a mese? Legjobban akkor, ha szomorú vagy. Természetesen nem azzal, hogy esetleg megnevettet – bár ez sem egy elhanyagolható lehetőség –, hanem azzal, hogy a mese időt teremt, időt szakít magadnak, saját időt, amire krízishelyzetben igazán szükség van. A mesékben az még a fantasztikusan jó dolog, hogy ez az ajándékba kapott saját idő úgy lehet az erőgyűjtés ideje is, hogy a mese szövegei már önmagukban is erről a megerősödésről szólnak. Azaz a banálisnak, közhelyesnek hangzó nagy »mesei tanulság«, amiről minden mese szól – az életben nehézségek vannak, de a nehézségek legyőzhetők – tényleg mindig megszólít. A kiadó mesekönyvei közül Nicholas Oldland képeskönyveit különösen szeretem!

Tükörcicák

6

át... egy iker tort Süt nek maj d yi elég lesz . De Pss z...! Enn Lapo zz bele ? Ninc s étvá gyad meg éhez z! vigy ázz, neh ogy

Dr. Lovász Andrea, gyerekirodalom-kutató,

Szabó T. Anna

„A mese nekem elsősorban irodalom: élvezetes, magával ragadó szöveg, illetve kép-szöveg egység. Ötéves korom óta olvasok, nagyjából folyamatosan, nekem a mese, az írott történet az életem minden pontján jelen van. Mindenféle mesét, könyvet szeretek, csak a kedvenceim ák legfontolistája több oldalasra nyúlna, icnekem Tükörcde sabb a jó történet, a jó szöveg, az izgalmas nyelvi Cilá t: Laci t, nézd meg ák! Nézd megsztereotípiák megoldások, a narratív kimozdítása, Nem : tükö rcic egyf orm ák? tükö r-né v Tükö r-fo lt és a külö nbs ég. csak nyi orr a hibátlan vers. Szerintem az átélt olvasás minden élethelyzetben jó: egyszerre távolít el önmagunktól, és a reflexión keresztül hoz vissza, sokkal közelebb magunkhoz.”

„Olyan meséket szeretek, amelyekben rajongani lehet a főhősért, amelyekben bálványozni lehet őket.”

Szabó T. Anna

Maul Ági ra jzai va l

játék

187 0 Ft 2013.04.29. 12:37:26


Nicholas Oldland

nkit szerette

A MELEGSZÍVŰ

A MELEGSZÍVŰ MEDVE

MEDVE

Nicholas Old lan d

„Egy jó mesében még soha nem csalódtam.”

Both Gabi, a Meseutca főszerkesztője, meseíró

játék

Kevés szóval és zseniális képi világgal nagyon szerethető és emblematikus figurákat teremtett. De Szabó T. Anna Tükörcicáit is szeretem, a kép- és a szövegvilág remekre sikeredett összjátéka miatt.” „A mese jelenti számomra a megnyugvást és a lecsendesülést.”

Gurubi Ágnes, a Bóbita Magazin szerkesztője „Zelk Zoltán Este jó, este jó című verse jut először eszembe, ebben minden benne van, ami számomra a mesét, a mesélést jelenti: megnyugvás, lecsendesülés, gyakran megoldás bizonyos élethelyzetekre, valamint összetartozás és összekapcsolódás a gyerekeimmel. Előfordult már olyan is, hogy egy konkrét, megoldásra váró élethelyzethez egy mesén keresztül kaptam, kaptunk segítséget. Nagyon szeretem Boldizsár Ildikó meseterápiával kapcsolatos írásait, rendszeresen elolvasom, és rengeteget tanulok belőlük magamról is, nem csak a gyerekeimről. A kisebbik lányomnál egy időben Boribon volt a favorit, valamint Marék Veronika összes meséje. Ide sorolnám még Szabó T. Anna a Tükörcicák című könyvét is, amelyet december óta már ő mesél nekem a képek alapján.”

„Arra, hogy számomra mit jelent a mese, nem tudok válaszolni. Vagy csupán annyit, hogy mindent, ami jó. Ez elég semmitmondónak tűnik, mégis nagyon pontos. Tényleg csak jó élményeim kapcsolódnak a mesékhez. Minél idősebb leszek, annál fontosabbá válik. Egy jó mesében még soha nem csalódtam. Hogy mitől jó egy mese, az már más kérdés. Sok rossz mesét is olvastam, de a rossz meséket is szeretem. A mesék tudják, mikor kell elém kerülniük. Mesében mindenevő vagyok. A népmesék legalább annyira fontosak számomra, mint a kortárs mesék vagy az ifjúsági regények. Amióta anya vagyok, azóta nem volt még olyan helyzet az életemben, amit ne tudtam volna mesékkel megoldani, legyen az orrszívás vagy hisztiroham. A legnagyobb lányom kétéves volt, amikor belülről bezárta magát a vécébe. Még onnan is kimeséltem. A mesék ereje felbecsülhetetlen. Nem is tudjuk, mekkora kincs rejlik bennük! A tessloffos mesekönyvek közül a Cidrimókus a szívem csücske, de legalább annyira szeretem a Melegszívű medvét is.“

7


Kisbabák és gyerekek napvédelme A kisbabák bőre különlegesen érzékeny. Felhámja sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért jobban ki van téve a különböző felületi sérüléseknek. Születéskor a bőr alatti kötőszövet még nem fejlődik ki teljesen (ez felelős a test hőháztartásáért).

színű pólót, esetleg napszemüveget), ha kimennek játszani, fürdeni a nyílt napra. Kétóránként pedig kenjük be bőrüket magas faktorszámú (minimum 30-as), speciálisan a korosztályuknak (babáknak, gyerekeknek) készült fényvédő szerrel.

A faggyú- és verejtékmirigyek ekkor már szinte teljesen kialakulnak, de nem alkalmasak még arra, hogy a testhőmérsékletet teljes mértékben szabályozni tudják. A faggyúmirigyek a felnőttek bőrén ún. faggyúfilmet képeznek, erre a baba még nem képes, így bőre sokkal hajlamosabb a kiszáradásra is, amely hajlamosít a leégésre.

Napozási aranyszabályok

A bőrszínért egy barna színű pigmentanyag, a melanin nevű protein felel. Barnuláskor a bőr úgy védekezik az UV sugarak ellen, hogy ezt termeli, amely pajzsként veszi körül a bőrsejtek magját. A babáknál és a három év alatti gyerekeknél a melanintermelés rendszere még nem teljesen indult

• Már napozás előtt kenjük be magunkat és gyermekünket megfelelő faktorszámú napvédővel! • Fontos, hogy elegendő mennyiségű napvédőt használjunk, hiszen a terméken feltüntetett védelmet csak ezzel lehet elérni. Ez a mennyiség egy átlagos felnőtt esetében egész testre számolva 30–40 ml. • Az egész család kerülje a napon tartózkodást 11–15 óra között, de az árnyékban is használjunk napozókészítményt, mert a nap sugarai a visszaverődés következtében ott is veszélyt jelentenek. • Fürdés, erős izzadás, illetve a védelmi idő lejárta után (felnőtteknél átlagosan 5–10 perc szorozva az alkalmazott faktorszámmal) újra fel kell kenni a napvédőt, mert a megfelelő védelmi szintet csak ezzel lehet fenntartani. • Fejünket célszerű kalappal, kendővel védeni a napsugaraktól a napszúrás elkerülésére. A védőöltözet a kicsiknél különösen fontos! • Napozás után használjunk speciálisan erre a célra fejlesztett napozás utáni testápolókat!

be, így bőrük nem tud kellően védekezni. Ezért nagyon fontos, hogy a gyerekeket ne napoztassunk és védőöltözetet is adjunk rájuk (sapkát, világos

8

A NIVEA babanapozóval, gyermeknapozóival és felnőtt-napvédőtermékeivel teljes körűen kiszolgálja a családok fényvédelmi igényeit. További tippeket, információkat a napozás témakörében itt talál: www.NIVEA.hu/napozas_vedelem


Kedvenceink a Pagonytól! Volt egyszer egy kisegér, aki nem tudott békésen meguzsonnázni az erdőben, mert őt akarták meguzsonnázni. Ezért kitalált egy szörnyeteget, a Graffalót, akivel elrémítette a falánk baglyot, kígyót és rókát. De egyszer csak ki jött vele szembe? Maga a Graffaló. A kisegér esze azonban a helyén volt, a feldühödött ragadozókat a Graffalóval, az egérre éhes szörnyet pedig a ragadozók félelmével riasztotta el. Az okos kicsi legyőzi hát a hatalmas nagyot. A gyerekek nevetnek, félnek, megnyugszanak, Julia Donaldson versei pedig Papp Gábor Zsigmond fordításában, ha lehet, még szellemesebbek. Hamarosan fejből fogja mondani az egész család, miközben szörnyeset játszik:

„– Kedvenc kajám – mondta a Graffaló csendben. – Irtó finom leszel majd a szendvicsemben!” Julia Donaldson – Axel Scheffler: A Graffaló (ford. Papp Gábor Zsigmond) 2–5 év

Zog kedves, szorgos, barátságos iskolás sárkány

(a mi Süsünk távoli rokona is lehetne), aki szeretne mindenben a legjobb lenni – mégis, minden balul sül el. Bereked, ha kiabálni kell, nekimegy a fának, amikor repülni tanulnak, meggyullad a szárnya, ha tüzet kell hányni. Mi lesz így Zoggal? Hogy lesz az övé az aranyérem? Julia Donaldson és Axel Scheffler legújabb meséjét ismét Papp Gábor Zsigmond remek fordításában olvashatjuk.

Julia Donaldson – Axel Sheffler: Zog, a sárkány (ford. Papp Gábor Zsigmond) 2–5 év A szerzőpáros eddig magyarul megjelent könyvei a Pagony Kiadónál: A majom mamája,

A legcsinosabb óriás, Boszi seprűnyélen

A Pagony játszósarkában havonta megrendezésre kerül a minivilág matiné. Az eseményekről bővebben: www.minivilag.hu/esemenyek

9


Neveljünk olvasó gyereket! Manapság egyre gyakrabban hallani, hogy a mai gyerekek nem szívesen olvasnak, gyakran problémáik vannak az olvasással, és az olvasott szöveg megértésével. De milyen praktikákkal lehet rávenni őket arra, hogy így tegyenek? Veszekedni nincs értelme, tiltani a tévétől és egyebektől meg talán pláne nem, hiszen a tiltott gyümölcs mindig édesebb – arról nem is beszélve, hogy ha az óvodában még nem is olyan élesen, később, az iskolában sokat nyom a latban ezek ismerete, és az ezekből szerzett tájékozottság a szociális kapcsolatokban.

szokássá válhat, mely mélyen beleszövődik a napirendbe, és minőségi együtt töltött időt jelent szülőnek-gyereknek egyaránt. Az olvasóvá nevelést ne halasszuk arra az időre, mikor majd a gyerek már olvasni tanul.

A könyv legyen elérhető!

Szó szerint. Vagyis ne kelljen segítséget kérni ahhoz, hogy megkaparintsa a gyerek. A könyvespolcok legyenek alacsonyak, és az sem baj, ha a lakás egyes részein kisebb kupacok várják, hogy valaki felkapjon közülük egy kötetet. Szerintem az is remek ötlet, ha a mellékhelyiségben helyet kap a falon egy kis polc, ahonnan szintén leemelhető egy-egy vékony kötet.

Készítsünk olvasókuckót!

Nem kell hozzá nagy átalakítás, elég csak egy nyugodt sarok, egy matrac vagy pár párna, színes textil, világítás és persze egy könyvespolc. De mégis más egy ilyen sarokba bevackolódni a kedvenc képeskönyvvel, mint egy asztal mellett ülve olvasni. Még jobb, ha a gyerek természetének megfelelően külvilágtól elvonulós, vagy ablakon át álmodozós az olvasósarok.

Olvasson az egész család! Íme, öt praktikus tanács ahhoz, miképp neveljük könyvszerető csemetévé gyermekünket.

Nem lehet elég korán kezdeni!

Van, aki már a hasában fejlődő gyereknek is hangosan mesél, ám ha ennyire korán nem is, a születés után már érdemes rendszeresen olvasni a gyereknek. A mindennapos olvasás így olyan

10

A szakemberek szerint ha a gyerek látja, hogy a szülei is olvasnak a maguk szórakoztatására, sokkal inkább hajlamosak később maguk is kézbe venni egy könyvet. A példamutatás vagy mintaadás itt is épp olyan erős jelentőséggel bír, mint a gyereknevelés sok más területén. Az is lehet a kikapcsolódás egyik formája, ha a szülő felolvas a gyerekeknek, és az is, ha mindenki az őt érdeklő könyvet lapozgatja-olvasgatja.


Járjunk könyvtárba!

A könyvtárak egészen különleges helyek, ahol semmivel össze nem téveszthető hangulat uralkodik. Sok könyvtárban egyébként külön gyerekeknek szóló programokkal várják a családokat, sőt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi könyvtárában valami egészen fantasztikus gyermekrészleget alakítottak ki, ahol

nemcsak az agyunk, de a szemünk is jóllakhat. A könyvtárlátogatással a gyerek arra is rájöhet, hogy számtalan olyan könyvet is megtalál ott, ami otthon nincs fenn a könyvespolcon. Ugyanakkor felelősségre is nevel, hiszen a kölcsönzésnek megvannak a maga sajátos szabályai.

Mit és mennyit igyon a baba? A folyadékhiány nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is problémákat okozhat. Különösen igaz ez a gyerekekre, hisz testük víztartalma valamivel magasabb, mint a felnőtteké. A minivilág weboldal szakértője, Pacher Nóra természetgyógyász válaszolt a csecsemők folyadékpótlására vonatkozó kérdéseinkre.

Szüksége van babánknak a szoptatás mellett más folyadékra? Az igény szerint szoptatott babáknak nincs szüksége folyadékpótlásra, nagy melegben sem. Az igény szerint szoptatás azt jelenti, hogy minden alkalommal megkínáljuk az anyamellel, mikor lehet, hogy éhes, szomjas, vagy akkor is, ha „csak” komfortszopizásra van szüksége. A mellből ugyanis először a híg, szomjoltó nedű jön, csak később jön a hátsó, zsíros, tápláló folyadék.

A nyári nagy melegben adjunk babánknak vizet? Ha nagy melegben hajlandóak vagyunk a babát akár tízpercenként megkínálni, akkor nincs szükség folyadékpótlásra kánikulában sem, viszont az anya igyon rengeteget! Sok baba, amikor kifejezetten szomjas, abbahagyja a szopizást a zsíros résznél, és a másik mellre kéredzkedik. Az igény szerinti szoptatásnál ilyenkor természetesen ezt is hagyjuk, és utána, ha visszakéri az első cicit, akkor ismét megkínáljuk avval. Ő tudja, hogy melyikből pontosan milyen tej jön, és hogy ő mit kíván éppen. Víz, illetve egyéb folyadék itatása felesleges kizárólag szopó babáknál. Az anyatej 87,5%-a víz.

Folytatás a www.minivilag.hu-n!

11


Pillants bele a pocakodba! A szülészeti-nőgyógyászati ultrahangdiagnosztikában új távlatokat nyit a világújdonságnak számító 5 dimenziós ultrahangkészülék. Az 5D fantázianévre hallgató ultrahangos technológia segítségével a terhesgondozás során sokkal precízebb és pontosabb méréseket végezhetnek az orvosok, mint eddig bármikor.

Baráth Lászlóné okleveles szonográfust kérdeztük a lenyűgöző, új technikáról. Mi az 5 dimenziós ultrahang? A rendkívül korszerű képalkotó nagy segítséget nyújt az orvosok számára a fejlődési rendellenességek korai felismerésében. Az 5D ultrahangkészülék abban különbözik a 3D/4D ultrahangkészülékektől, hogy a bonyolultságuk miatt nehezen és lassan elvégezhető mérési műveleteket leegyszerűsíti, felgyorsítja, és a rutingyakorlatban könnyen alkalmazhatóvá teszi.

Ez azt jelenti, hogy a gép automatikusan és a jelenleg használt technológiáknál sokkal gyorsabban képes nagy precizitású méréseket végezni.

Valóban nem hibázik ez az új technológia? A magzat fejlődésének ellenőrzéséhez, a terhességi kor megállapításához fontos a hosszú csöves csontok pontos méretének ismerete. A hagyományos ultrahangvizsgálat során a végtagok hosszának mérésekor számos hibalehetőség fordulhat elő, de ezeket az új készülék teljes mértékben kizárja. Hasonló pontosságú mérésre képes a nyaki redő vastagságának meghatározásakor, amit a Down-szindróma szűrésénél alkalmazunk. Ezeket a méréseket automatikusan a gép végzi, kizárva a vizsgáló hibázási lehetőségét.

Hogyan kell elképzelnünk ezt a vizsgálatot? Az új készülék alkalmas valós háromdimenziójú kép megjelenítésére egy háromdimenziós tévéképernyő segítségével. Az eddigi háromdimenziós ultrahangkészülékek a térbeli képet kétdimenziós képernyőn jelenítették meg. Az ötdimenziós ultrahang-diagnosztikai készülék professzionális képalkotó teljesítményének köszönhetően rendkívül élethű. A gép speciális tulajdonsága, hogy az információ digitalizált „szövettömb” formájában tárolható és továbbküldhető, így a vizsgálat távoli centrumokban, kórházakban a páciens jelenléte nélkül is kiértékelhető. További információ: ww.5dultrahang.hu Kleopátra-ház, Medical Center + 36 30 83 38300

12


Gyermekjóga Egyre több felnőtt tapasztalja meg a jóga jótékony hatásait. De mi van a gyerekekkel? Megkérdeztük Demmel Tímea gyermekjóga-oktatót.

Hány éves kortól kezdjenek a kicsik jógázni? Önálló jógázásra a hároméves kort javasoljuk, vagyis az óvoda kezdetét. Természetesen egy egészséges babát hathetes kortól már el lehet vinni babamama jógára, ahol a kisbaba édesanyjával közösen jógázik. A baba-mama jógát kétéves korig ajánljuk. Az óvodásokat az ovijógára háromtól hétéves korig várjuk. Míg az iskolásokat a sulijógára héttől tizenkét éves korig. Tizenkét éves kortól pedig tinijógát javaslunk a gyermekeknek. A felosztás mindig követi a gyermek lelki-testi-szellemi fejlettségét, s az óra menete is életkori sajátosságok szerint változik. Természetesen a kismamajógán már a magzat a mama hasában is tud jógázni. Tehát a jógát nagyon hamar el lehet kezdeni.

Mivel a jóga nem versenysport, ezért az órán a gyermekek önfeledten átadják magukat a mozgás örömének, s jól érzik magukat. Tudják, itt nincs teljesítménykényszer. Ha valami nem sikerül elsőre, majd sikerül másodikra vagy harmadikra. Nem kapnak rossz jegyet, viszont biztatást igen, és segítséget, hogy hogyan kerülhetnek közelebb a célhoz. Megjegyzik a számukra legkedvezőbb gyakorlatot, s azt otthon is szívesen végzik, gyakorolják, akár továbbadják a szüleiknek is. A gyakorlás által egyre ügyesebbek lesznek és sikereket érnek el. Így nő az önbizalmuk, csökken a szorongási szintjük, kevésbé fognak félni számukra új dolgoktól, hiszen megtapasztalják, hogy gyakorlással mindenben lehet fejlődni. A mozgás hatására a szervezet endorfint, vagyis boldogsághormont termel, ami csökkenti az adrenalinszintet, ami stressz hatására aktivizálódik a szervezetben, s szorongáshoz vezethet.

Folytatás a www.minivilag.hu-n!

Milyen típusú gyerekek élvezik a legjobban? Nem tudok kategóriákban gondolkodni. Az a tapasztalatom, hogy általában az a szülő hozza el a gyermekét, akinek magának is van pozitív tapasztalata a jógával kapcsolatban, avagy olyan szülő keresi a gyermekének ezt a mozgásformát, aki már halott a jógáról, s szeretné, ha gyermeke szorongása csökkenne, figyelme javulna, jobban és könnyebben tudna teljesíteni az iskolában, javulna a testtartása. Számtalan típusú gyermek lelheti örömét a jógában.

Miként segít a jóga kezelni a gyerekek félelmeit és szorongásait?

13


Mit vegyek ma fel? Lassan beköszönt a tavasz! Éledni kezd a természet, ismét ezer színben látjuk majd a világot! A frissesség és lendület hatása az öltözködésünkön is megjelenik, hiszen ilyenkor szeretünk élénk ruhákba bújni, legyen szó felnőttekről vagy gyerekekről. Szülőként bátran párosítsuk a virágosat a csíkossal, a pöttyöset a kockással, a lényeg, hogy a színek harmonizáljanak egymással! Szülőként a legjobb, amit tehetünk, ha hagyjuk, hogy gyermekeink saját tempójukban követhessék a divatot, és ami a legfontosabb, saját érdeklődési körüknek megfelelően. A tisztaság, a rendezett ruhásszekrény és a színek elsajátítása már tekinthető kezdeti lépésnek. Picit nagyobb korban már kedvesen hozzáfűzhetjük véleményünket a gyermekünk által kiválasztott ruhákhoz. A tavaszi gardróbfrissítés alkalmával a Tessloff Babilon Kiadó két könyvvel is megörvendezteti a gyerekeket a divat és az öltözködés témakörében. A kicsiknek szóló Mi MICSODA mini sorozat legújabb kötete Mit vegyek ma fel? címmel jelenik meg, a nagyobbacskáknak pedig a Mi MICSODA sorozat Divat – Az irányzatok vonzásában címmel lesz kapható.

Boldog szülő- és babakezek „Néhány hete végeztem el a babakezes jelelőtanfolyamot, és izgatottan vártam, hogy kisfiamnak elkezdhessem tanítani a jeleket. Először csak néhány jelet kezdtem mutatni, leginkább a mindennapi szükségletekkel kapcsolatos dolgokat. Az állatos jeleket közvetett módon, az esti mesekönyv olvasása közben kezdtük el megtanulni, szinte észrevétlenül. Egyik délután az utcáról felszűrődő kutyaugatás után arra lettem figyelmes, hogy Benedek paskolja a hasát, de akkor ennek

14

még nem tulajdonítottam jelentőséget. Később egyre gyakrabban fordult elő, hogy a kutyaugatást meghallva hozta a könyvét, mutatva a kutyus fotóját, erre én utánoztam a kutya hangját, ő pedig néha már a combját ütögette. Egyik reggel szintén kutyaugatás ébresztett minket. Benedek még az ágyban feküdt, ám amikor meghallotta a kutyaugatást, felpattant, az erkélyajtó felé mutatott, majd elkezdte ütögetni a combját. Ismét az ajtó felé mutatott, és jelezte, hogy a kutyus


„Nyáron a Balatonon voltunk, és Hanna folyamatosan a krokodilt jelelte. Először nehezen találtuk ki, hogy pontosan mit jelel, aztán láttuk, hogy lehet kapni a strandon felfújható, zöld színű krokodilt, és Hanna arra célzott. Így jött az ötlet, hogy ellátogassunk a balatonszárszói Krokodil Zooba, hogy élőben is láthasson krokodilt, hisz a tudomásunkra hozta, szereti őket!” (Németh Tímea)

kint ugat az udvaron. Kedves jelenet volt, boldog voltam, hogy láttam azt, ahogy az álmos kisfiam ébredés után jelezte nekem, hogy a kutyus kint van az udvaron, és neki ezt fontos elmondania!” (Tóth Melinda) „A babajelek segítségével a csecsemők és tipegők is képesek “beszélni” a múltról vagy nem jelenlévő tárgyakról is. Babajeleket megtanítva babáinkat nem ítéljük passzivitásra olyankor, mondjuk, amikor elmeséljük közös élményeinket családtagjainknak. Jelek segítségével a még beszélni nem tudó gyermekünk is bekapcsolódhat a társalgásba. Egy alkalommal az állatkerti élményeiről meséltünk kisfiam nagyszüleinek, miközben ő boldogan jelelte, a majmot és a fogmosást, tehát látta a majmocskát a fogát piszkálni. Jelelte a macit és az alvást, vagyis elmesélte, hogy sajnos nem láttuk a medvét, mert biztos aludt. Határtalan élmény volt a nagyszülőknek, hogy szinte beszélgethettek unokájukkal az állatkerti sétáról.” (Zentai Kata, babajelbeszéd-oktató)

„Bogi vagyok, és tizennyolc hónapos. Kilenc hónaposak voltunk ikertestvéremmel, mikor anya jelelni kezdett nekünk, és nagyjából hatvan jel után annyira belejöttünk, hogy mi tanítjuk saját jeleinkre anyát! Ez nagyon mókás dolog! Mindent meg tudunk beszélni vele, és erre szükség is van, hiszen ennyi idősen már mindent tudunk, mindenről van véleményünk, és bizton állíthatom, hogy értünk is mindenhez. Kedvenc szakterületünk a madarak világa! Ha halljuk, hogy csipognak a kismadarak, anyának jeleljük, hogy ő is tudjon róla, mert nélkülünk lemaradna ezekről az érdekes dolgokról.” (Tóth Marafkó Dóra kislánya, Bogi) A Beszélő babakezek sorozat új kötete Menjünk az állatkertbe! címmel már kapható!

15


Ajánljuk magunkat!

Beszélő babakezek Menjünk az állatkertbe! 1995 Ft 9 hónapos kortól

Beszélő babakezek Menjünk sétálni! Gyere játszani! 1590 Ft

Nagyszemű lapozó Mosó Maci és barátai Búú Boci és barátai 1990 Ft 18 hónapos kortól Tessloff Babilon Kiadó 1075 Budapest, Károly krt. 3/A Tel.: (1) 322 3871, (1) 413 0970 kiado@tessloff-babilon.hu www.tessloff-babilon.hu

Ujjvezető lapozó Nézd, merre megy a kicsi kocsi! Nézd, merre száll a lepke! 2370 Ft 18 hónapos kortól

Impresszum minivilág magazin 2014. tavasz 4. évfolyam, 1. szám Felelős kiadó: Babai Éva Szerkesztő: Somogyi-Soós Anita

Tapintós felfedező Állatkert 2640 Ft 18 hónapos kortól

Tapintós felfedező Kölyökállatok 2640 Ft 18 hónapos kortól

Minivilág magazin 2014 tavasz  
Minivilág magazin 2014 tavasz  
Advertisement