Page 1

Ennek van értelme ! Magazin

Gubás Gabi a megújulásról Fókuszban a gyerekcipő! Gelencsér Tünde a matinékról Beszélő babakezek: beszélő anyukák Lackfi János költészetről és családról

A Tessloff Babilon Kiadó kiadványa szülőknek


Beköszöntő A minivilág magazin készítésekor ezúttal is remek szakértőkkel, művészekkel, intézményvezetőkkel találkoztam. Gubás Gabi mondata nagyon megragadott: „Szeretetből születnek a legjobb dolgok.” A minivilág könyvek tervezésénél, szerkesztésénél és létrehozásánál, valamint a minivilág események, matinék szervezésekor kiadónk munkatársait is a gyermekek iránti szeretet vezérli. Reméljük, ez a törekvésünk a nyomtatott minivilág magazinban is tetten érhető lesz olvasóink számára.

Ezúttal is érdekes interjúkkal, könyvajánlóval és nyereményjátékkal készültünk. Ebben a nyomtatott magazinban csupán ízelítőt adunk tavaszi témáinkból, a sok érdekes cikkből, amelyekkel a legkisebbek szüleinek kívánunk kedveskedni. Kedves Szülők, cikkeinket teljes terjedelmükben a www.minivilag.hu oldal Magazin rovatában olvashatjátok el!

Soós Anita

a www.minivilag.hu főszerkesztője

Tavaszi megújulás Gubás Gabival Itt a tavasz, a megújulás időszaka. Ilyenkor az édesanyákban is felélénkül a vágy a testi és lelki megújulásra. Gubás Gabit, a gyönyörű kétgyermekes színésznőt kérdeztük arról, mivel és hogyan érdemes ebbe belekezdenünk?

Milyen módon próbálsz tavasszal megújulni? Vannak titkos receptjeid?

photo © Olay

Szerintem a harmónia és a szépség is belülről jön. Az első lépés minden esetben a belső harmónia megtalálása. Minden nőnek fontos megtalálnia a célját, a párját és a helyét a világban. Innen indul ki minden, ez a harmónia segít a későbbiekben, hogy azt érezzük, boldogok vagyunk. A hivatásom, a színház, számomra egy önismereti út. Nagyon sokat segített és segít a mai napig abban, hogy új dolgokat fedezzek fel magamban. Emellett van néhány dolog, amit meg kell tenni az egyensúlyért.

2


Szoktál ilyenkor méregtelenítő kúrákat alkalmazni? Mit ajánlasz másoknak?

A két várandósságod alatt alig néhány kilót híztál. Mi a titkod?

Persze, és mindenki számára ajánlom, hogy iktasson be ebben az időszakban egy enyhébb béltisztító kúrát. Ilyenkor három napig csak főtt rizst és párolt zöldséget fogyasszunk, majd két napig vigyük be az étkezésünkbe a párolt húst is. Egyébként én a mindennapokban folyamatosan követem a szétválasztó diétát, amit már a várandósságom alatt is elkezdtem. Csupán annyi a titka, hogy egy étkezésen belül nem viszek be fehérjét és szénhidrátot együtt, hanem a két különböző típusú étel között három óra szünetet tartok.

A terhesség alatt is rendszeresen mozogtam, mert ezt ilyenkor sem szabad abbahagyni, ahogy terhesség után is fontos a testmozgás. Minden reggel hidegen sajtolt olajok keverékét fogyasztottam. Reggelente, éhgyomorra egy kávéskanállal beletettem egy pohár gyümölcslébe belőle, így az aznapi tápanyagokat, fontos vitaminokat vittem be a szervezetembe. Ezáltal nincs éhségérzet, és beépülnek a hasznos anyagok is, amelyek a baba fejlődéséhez szükségesek. Így értem el, hogy Annával csupán hét kilogrammot híztam.

Fókuszban az egészséges gyerekcipő! Évekkel ezelőtt még a merev talpú cipőket tartottuk egészséges babacipőnek. Mára viszont teret hódított az a nézet, hogy a kicsik minél többet legyenek mezítláb. Amikor ez nem lehetséges, inkább puha talpú cipőt viseljenek. Dr. Lengyel Zsuzsanna gyermekortopéd főorvost kérdeztük az egészséges babacipőkről.

Miért jó választás a puha talpú cipő a legkisebbek tappancsai számára? Egy puha talpú bőrcipőben a gyermek úgy érezheti, mintha mezítláb járna, érzi a talaj egyenetlenségeit, ami erősíti a lábát, fejleszti az egyensúlyát. Ez a neurológiai fejlődésében is fontos szerepet játszik. A természetes bőr kitűnően lélegzik, így a gyermek lába nem izzad bele a cipőbe. A cipő orrának kialakítása elég teret biztosít a lábujjak szabad mozgásának és a láb szabad fejlődésének.

Hogyan kell elképzelnünk egy ilyen kis cipőcskét? A puha talpú cipők talpa csúszásbiztos hasított bőr, ami egy izgő-mozgó gyereknél fontos szempont. A cipő talpa háromrétegű. Egy ilyen jellegű cipő előnyei között említeném meg, hogy jóval hosszabb ideig használható, mint merev talpú társai, mivel egy puha talpú méret két hagyományos cipőméretet ölel fel.

3


A minivilág matinék mosolygós arca A csütörtök délelőtti zenés minivilág matiné már számtalan édesanya életének részévé vált. Énekelünk, mondókázunk, minivilág könyveket lapozunk, játszunk, és elmerülünk a bábok világában kedves művészünkkel, Gelencsér Tündével. Most vele beszélgettünk.

Mikor kezdted a minivilág matinézást? Három éve kezdődött egy véletlen találkozással. Akkor már több csoportom is volt, akikkel heti rendszerességgel csináltunk foglalkozásokat. Először furcsa volt, hogy a kéthetente ismétlődő matinén nehezebben jön létre egy viszonylag állandó csoport, de az elmúlt években szépen kialakult ez is. Sok törzsvendégünk van, és ez a gyerekek miatt is fontos, akik megismerik egymást, és időről időre újra találkoznak. Az anyukákról nem is beszélve.

Hogyan építed be a műsorba a minivilág könyveket? A könyvek mindig ott vannak velünk. Ha a mesélés közben egy-egy állathoz kanyarodunk vagy arról énekelünk, mindig megkeressük a könyvekben is. A matiné végén pedig együtt lapozgatjuk és nézegetjük ezeket. A kicsik nagy kedvence a Nagyszemű lapozó, amit nemcsak nézegetni lehet, de játszani is tudnak vele.

Miért jó, ha a szülők már kicsi koruktól fogva hozzák a babájukat?

Mindig is gyerekekkel szerettél volna foglalkozni? Gyerekként a felnőttek érdekeltek, fel sem merült, hogy bármiféle gyerekekkel kapcsolatos foglalkozásom legyen. Aztán felnőttem, és most már a gyerekek érdekelnek. Tíz évvel ezelőtt a színház vitt a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványhoz, azóta valóban a gyerekeké a főszerep az életemben.

4

Ez egy nagyon kellemes élmény babáknak és anyukáknak egyaránt. És ugye azt a jó érzést, feloldódást, ami az anyukában megszületik, átveszi a gyermeke is. De ugyanúgy igaz ez fordítva. Sokszor látom, hogy az anyukák akkor kezdik el igazán élvezni a matinékat, amikor látják, hogy a gyerek milyen jókedvűen, önfeledten táncol, ringatózik, kacag vagy tapsikol. További információ a minivilág matinékról a www.minivilag.hu Események rovatában.


A humor hal meg utoljára Lackfi János a kortárs magyar irodalom egyik

legmeghatározóbb és legtermékenyebb alkotója. Sosem tétlenkedik. Hallhatunk róla, legyen szó műfordításról, tanításról, kritikákról, blogolásról, gyermekirodalomról. Ugyancsak író, József Attiladíjas szülei, Mezey Katalin és Oláh János óvták a pályától, de nem tiltották.

nek egy-egy nyilvános felolvasáson. Ilyenkor „Jaj, azt ne, Apa!” felkiáltásokkal hallgattatnának el, de sajnos könyörtelen vagyok. Mindenesetre sok könyvem borítójára rá lehetne írni: Tested on children.

Nagycsaládban élsz, öt gyermeked van. Sok ihletet kapsz tőlük? Hát persze, ezt le sem tagadhatnám, nyoma van a könyveimben. A Domboninneni mesék legtöbb fejezetének ötleteit Ágnes lányom adta, csak úgy, egyetlen csettintésre. Az Átváltozós mesék lapjain is megjelennek szereplőként, öt mesének pedig az a története, hogy egyik karácsonyra rajzoltam nekik egy-egy életkorukhoz illő mesét, s ezek kötetbe is kerültek később, nekik ajánlva. Nem unatkozunk, mindig mozgásban van a banda, ráadásul, mint egy cirkuszi artistamutatványban, mindig van, aki zuhan, és mindig kell egy kéz, ami továbblendíti.

Gyermekeid lelkes olvasóid? Esetleg kritikusaid? A Kövér Lajos-meseregények mindkét kötetét felolvastam nekik fejezetenként, és nagyon figyeltem a megjegyzéseikre, tanácsot is kértem tőlük, ha bizonytalan voltam valamiben. A módosítások rögtön mentek is a laptopba. Régebben, ha kijött a nyomdából egy-egy könyv, köré gyűltek, elolvasgatták, s ha tetszett, rábólintottak, hogy „Jó!”. Nem kényeztettek el, gondolták, ennyivel is beérem. Kritikus pillanatok is akadnak persze, főként amikor valamelyik versben korábbi énjükkel szembesül-

Írták, hogy „lezser profizmus, pimasz játékosság” jellemzi a gyerekversköteteidet. Egyetértesz ezzel? Ha a dicséretet leszámítjuk, egyetérthetek a kritikussal, mert ezek az összetevők megvannak: hit a szakmai tudás fontosságában, a könnyedség szándéka, csipetnyi provokáció és nagy-nagy játékszenvedély. Szeretném színesnek, nem mindig jó szagúnak, de mindig életszagúnak mutatni a világot, körbeszimatolni kisebb és nagyobb titkait, furcsaságait, belesni a felnőtt- és gyerekvilág közti hézagokba.

5


Beszélő babakezek: beszélő anyukák Egyre népszerűbbek a Beszélő babakezek könyvek. Két édesanya, Dr. Féjáné Tóth Emese és Szabó Enikő meséltek arról, milyen élményeik kötődnek a sorozat könyveihez.

„Amikor a gyermekeim megszülettek, nem volt kérdés, hogy belevágunk!” Enikő, Csongor és Gergő édesanyja arról is mesélt nekünk, hogy eltérő személyiségű ikerfiai még a konfliktusok megoldásában is jelek segítségével kérnek anyukájuktól segítséget.

Mióta jelelnek a fiúk? A babáim most 13 hónaposak, és 10 hónapos koruk óta mutatnak jeleket. A lámpa volt az első jelük, és a nagy robbanás körülbelül egyéves korukban történt. Akkor nagyon beindult, és most már szinte mindennap mutatnak új jeleket.

Hol hallottál a babajelbeszédről először? Egyik barátnőmnél és a kislányánál láttam, hogy mennyire működik ez a módszer. Akkoriban még nem voltam édesanya, de lenyűgözött, hogy milyen ügyes volt már egész kicsi korában a babája.

6

Amikor a gyermekeim megszülettek, nem volt kérdés, hogy mi is belevágunk!

Miért szeretitek a Beszélő babakezek könyvsorozat könyveit? A Gyere játszani! című könyv a fiúk egyik kedvenc könyve. Nagyon szépen illusztrált könyv, és olyan jelek vannak benne, amelyeket mindennap használunk. Egyik kedvencünk a hinta.

„A hisztik a tizedére csökkentek” Emese arról mesélt nekünk, hogy a babajelbeszéd mennyire megkönnyítette az életüket. Csökkent a hisztik száma, és örökmozgó kisfiát is sikerül leültetnie egy kis közös olvasásra.

Mikor találtál rá a módszerre? Barnabás, aki most másfél éves, születése pillanatától erős egyéniség. Mindig halasztást nem tűrő módon adta tudtomra, hogy ő azonnal akar valamit. Sokszor sajnos nem volt egyértelmű, hogy mit szeretne, és akkor vége volt a világnak. Olyan módszert kerestem, amely abban segít, hogy megértsem a fiamat. Ekkor találkoztam Zentai Katával, el is mentünk a tanfolyamára.

Miben nyújt nektek segítséget a könyv? Barnabás minden játékot szeret, kivéve, amit ülve, türelmesen kell játszani. Tehát a könyvlapozgatás, olvasgatás sem tartozik igazán a kedvelt időtöltések közé. Ám a könyvsorozat könyveit örömmel olvassa, hiszen interaktívan tudjuk alkalmazni. Mára már ő maga veszi elő és hozza nekem, hogy olvassunk, jeleljünk belőle.


Számtalan alkalommal hívta fel a figyelmemet olyasmire, amit én nem vettem észre a könyvben, így az is kiderült, hogy neki más dolgok fontosak, mint nekem. Olvasás közben előfordul, hogy kiragad egy képet, azt jelelve. Onnantól arról kell beszélgetnünk. Nagyon szépek a rajzok, a kellemes színek, a kis versecskék pedig a kisded

korosztálynak szólnak, kedvesek, egyszerűek, érthetőek. A letisztult rajzok és a versek szimbiózisban vannak a könyv oldalán található jelrajzokkal.

Várjátok már a folytatást? Persze, hogy várjuk! Addig is minden anyukának szívből ajánlom a babajelelést.

Szakértőnk a gyermekbiztonságról A minivilág oldalán szakértőink várják a családok kérdéseit. Pettik Ági mentálhigiénikus szakembert gyakran kérdezik a szülők gyermekneveléssel kapcsolatos problémákról.

Milyen változásokat hoz a családok életébe a tavasz és a nyár? Késő ősztől tavaszig a kisgyermekes családok életében a beltéri játékok kerülnek előtérbe, rövidebb szabad levegős programokkal, míg tavasztól őszig megfordul az arány, és nem tartózkodunk olyan sokat a lakásban. A napi rutin legnagyobb részét a játszótéri időtöltés foglalja el, ami új és merőben más helyzeteket hoz, mint az otthoni játékok.

Milyen veszélyekkel kell ilyenkor számolnunk? Jó idő esetén nemcsak mi, hanem a rendezvények is kikívánkoznak a szabad levegőre. Fesztiválok, találkozók, előadások, koncertek csalogatják a gyerekes családokat a jó mulatság ígéretében, ami rendre meg is valósul, ha nem mi vagyunk az a család, akinek elveszett a tömegben a gyereke. A kirándulás, erdei környezet is remek lehetőség, élmény és veszélyforrás egyszerre, hiszen a horzsolások,

hasra esések, kullancs körüli aggodalmak mellett számtalan veszélyt rejtegethet egy kirándulás.

Mit érdemes mindenképpen magunkkal vinnünk, ha elindulunk? Gondoljuk végig azokat a helyzeteket, amelyek veszéllyel járhatnak. Tervezzük meg, mi az, amit mindenképpen magunkkal vinnénk játszóterezéshez. Az alapfelszerelés mellett ajánlom, hogy legyen nálunk minden gyermek számára nedves törlőkendő, napos időre kalap, fényvédő krém, minden esetben víz, természetjáráshoz pedig kényelmes cipő. Ha fennáll a veszélye, hogy gyermekünk esetleg elveszhet, érdemes a kicsik karjára rátenni egy infoszalagot (www.infoszalag.hu), melyre ráírhatjuk a nevét, elérhetőségünket, esetleg néhány fontos tudnivalót.

7


Ajánljuk magunkat!

Beszélő babakezek Menjünk sétálni! 1590 Ft

Beszélő babakezek Gyere játszani! 1590 Ft Első interaktív képeskönyvem Letölthető az iBookstore--ból 3,99 EUR

Tapintós felfedező Állatkert 2640 Ft

Tapintós felfedező Kölyökállatok 2640 Ft

Tessloff Babilon Kiadó 1075 Budapest, Károly krt. 3/A Tel.: (1) 322 3871, (1) 413 0970 kiado@tessloff-babilon.hu www.tessloff-babilon.hu

Interaktív mesekönyvek babajeles videókkal az iBookstore--ból 3,49 EUR

Impresszum minivilág Magazin 2013. tavasz 3. évfolyam, 1. szám Felelős kiadó: Babai Éva Szerkesztő: Soós Anita

Profile for Tessloff Babilon Kiadó

Minivilág magazin 2013 tavasz  

Minivilág magazin 2013 tavasz  

Advertisement