Page 1

HAMBURG

Sternschanze De meest culturele en kunstzinnige wijk van Hamburg

Hamburg Quiz Wat weet jij al van Hamburg? Test je kennis!

m Pa ag g je ina ec ht 14 nie en t o 15 ve rsl aa n

Wist je dat... De leukste, grappigste en raarste weetjes van Hamburg

De St. Michaelis kirche HĂŠt herkenningspunt van Hamburg


Inleiding Dit magazine, uitgegeven door Excalibur Tours, richt zich op studiereizen voor zowel studenten met een logistieke opleiding als studenten die een opleiding volgen gerelateerd aan Kunst & Cultuur. Dit lijkt op misschien een wat vreemde combinatie, maar niets is minder waar! Het weerspiegelt alles wat Hamburg te bieden heeft, aan de ene kant de havenstad en aan de andere kant de culturele binnenstad. Hamburg heeft de op een na grootste haven van Europa, de motor van de stad en omgeving. Aan de rand van deze haven wordt HafenCity ontwikkelt, het grootste stadsontwikkelingsproject van Europa. Met de ontwikkeling van HafenCity ontstaat er een levendige stedelijke ruimte met een mix van woon-werkruimte, winkels, recreatievoorzieningen en cultuur. Dit project met al de logistieke vraagstukken die hierbij komen kijken, maakt de havenstad Hamburg tot een zeer interessante bestemming voor studenten logistiek. Ga naar het centrum van de stad en vind de eeuwenoude cultuurstad Hamburg. De op twee na grootste musicalstad ter wereld, de stad waar The Beatles internationaal doorbraken en de stad van meer dan 50 musea en 313 theaters, muziekpodia, variĂŠtĂŠs en kleinkunstpodia. Loop door de straten van Hamburg, proef de cultuur en laat je inspireren door de straatmuzikanten, kleine platenzaakjes en de steeds weer terugkerende graffiti art. Dit alles maakt Hamburg tot ideale studiereisbestemming waarin educatie en vermaak hand in hand gaan. Nog niet overtuigd? Lees gerust verder en ontdek wat Hamburg nog meer te bieden heeft op het gebied van accommodaties, trekpleisters, restaurants en uitgaansgelegenheden. Klik voor meer informatie over een onderwerp op een vakje en wij brengen je naar de website. Hoe ziet een weekje Hamburg eruit? Wij geven een impressie aan de hand van een voorbeeldreisprogramma. Ontdek Hamburg!


22

06

12

16

20

10

Wat weet jij van Hamburg?

De lekkerste restaurants

Dit wist je vast nog niet

Bijzondere slaapplekken

Iedere dag wat anders

Trekpleisters en zo


Jetzt geht’s los in

HAMBURG


Accommodaties Studenten Kunst & Cultuur “Bij hostel superbude liggen altijd biertjes koud en pizza’s in de vriezer die je zo kan pakken als je daar zin in hebt. je geeft later zelf aan wat je moet afrekenen”

Kiezbude

Kunstzinnige wijken Er liggen ontzettend veel leuke hostels in de kunstzinnige en alternatieve wijken van Hamburg. Zo zijn er bijvoorbeeld leuke hostels en hotels in de buurt van de Reeperbahn, in de wijk St. Pauli en in de wijk St. Georg. Wij hebben er twee uitgepikt waar je absoluut een bijzonder verblijf zult hebben.

Dit ex-bordeel is omgebouwd tot een hostel met warme en erotische sferen. Het hostel is gelegen in het verlengde van de Reeperbahn, waar het helemaal tot zijn recht komt. Veel toeristische attracties zijn vanaf dit hostel goed te bereiken. De metrohalte Reeperbahn ligt namelijk slechts twee minuten lopen van het hostel af. De twee- of vierpersoons kamers zijn versierd met veel kunstzinnige uitingen. Het feit dat dit hostel een bordeel is geweest maakt het tot een bijzondere slaapplek. Metro: U3 halte St.Pauli en S1, S2, S3 halte Reeperbahn.

Superbude St.Pauli Superbude is gelegen in de creatieve wijk St. Pauli waar veel kunst te vinden is. Superbude past perfect bij deze wijk. Bijna alle materialen die gebruikt zijn om het hostel te decoreren bestaan uit hergebruikte producten. Dit geeft het hostel een aparte, kunstige maar stijlvolle uitstraling. Het hostel werkt op basis van vertrouwen; iedere gast betaalt voor wat hij gebruikt heeft, maar geeft zelf aan wat dat precies geweest is. Er liggen biertjes koud en pizza’s in de vriezer en wie er zin in heeft kan zelf iets pakken. Je geeft later of de volgende dag aan dat je één (of meerdere) biertjes hebt gepakt. De koelkast staat voor iedereen open en ook iedereen is welkom zijn/haar eigen gekochte eten in de keuken te bereiden. In het hostel zijn verschillende kamers voor verschillende aantallen beschikbaar. Voor een absoluut ‘party’ gevoel heeft Superbude een Superstar kamer ingericht, welke van de meest luxe dingen is voorzien. Metro: U3 halte Sternschanze en S11, S21, S31 halte Hamburg-Sternschanze.

06

hamburg


Studenten Logistiek “Bij pyjama hotel/hostel kunnen tweepersoonskamers worden uitgebreid naar vierpersoonskamers en vierpersoonskamers naar achtpersoonskamers”

Pyjama hotel & hostel Dit hostel is de ideale verblijfplaats voor een student. Het is gelegen op de Reeperbahn waar veel uitgaansgelegenheden te vinden zijn. Het dichtstbijzijnde metrostation ligt op loopafstand van het hostel en ook de haven is gemakkelijk bereikbaar. Het hostel beschikt over kamers voor verschillende groepen en er is efficiënt nagedacht over de verdeling van ruimte. Tweepersoonskamers kunnen worden uitgebreid naar vierpersoonskamers en vierpersoonskamers naar achtpersoonskamers. Dit hotel beschikt tevens over een bar waar een drankje kan worden gedronken. Metro: U3 halte St.Pauli en S1, S2, S3 halte Reeperbahn.

Hotels in Hamburg Als je van plan bent een paar dagen naar Hamburg te gaan is het handig om van te voren een hostel of hotel te boeken. Dit is geen probleem voor een stad als Hamburg. Met haar vele accommodaties is Hamburg erg toegankelijk voor groepsreizen. Voor elke soort groepsreis is er voor ieder wat wils en veel hostels en hotels zitten dichtbij leuke trekpleisters en attracties. De prijzen voor een overnachting in Hamburg verschillen niet veel met de prijzen hier in Nederland. Een ontbijt is in de meeste gevallen niet inbegrepen bij een overnachting.

A&O Hostel Dit hostel ligt dicht bij het centraal station van Hamburg en op 5 minuten loopafstand van de metrohalte. Er kan vanaf deze plek dus gemakkelijk naar allerlei delen van Hamburg worden gereisd. A&O Hostel beschikt over 968 bedden die verdeeld zijn over verschillende soorten kamers; eenpersoonskamers, tweepersoonskamers, familiekamers en groepskamers. In de ochtend kan er, tegen een kleine vergoeding, lekker worden ontbeten. Verder beschikt het hostel ook over een bar met een gezellige ruimte waar ‘s avonds nog even een drankje gedronken kan worden. Daarbij heeft A&O hostel heeft een aantal faciliteiten, zoals een speelhal, waar jongeren zich goed kunnen vermaken. Metro: U1 halte Steinstrasse en S1, S2, S3, S11, S21, S31

07


Het

andere

Hamburg

Studenten Kunst & Cultuur “Alternatievelingen, lp-winkels, graffiti en punkers maken hamburg tot wat het is; een culturele, kunstzinnige en vooral alternatieve stad.”

Alternatievelingen

Bijzonder Hamburg Hamburg is op zichzelf een heel bijzondere stad. Naast de bekende Reeperbahn, de velen parkjes en de grote haven, biedt Hamburg nog veel meer. Zo zijn er in Hamburg veel verschillende buurten vol met alternatievelingen, LP-winkels en punkers. Missschien niet iets waar je in eerste instantie voor op vakantie zou gaan, maar het maakt Hamburg tot wat het is, een culturele, kunstzinnige en vooral alternatieve stad.

Kunst of vandalisme? Hamburg is een kunstzinnige stad. Als je muur-schilderingen en graffiti mooi vindt, dan ben je in Hamburg op het juiste adres. Hamburg heeft buurten waar op elke muur wel een stuk graffiti staat. Niet alleen legale art, maar ook veel illegale art. Je zult je ogen uitkijken; het ene moment zie je een geschilderde reuzereclame van een schoen- of biermerk en het andere moment loop je tegen een gebouw aan waar verschillende graffiticrews helemaal los zijn gegaan en geen plekje schoon hebben gelaten. In 2011 gingen graffiti-crews zo ver, dat ze op de muur van een nog te openen Apple winkel het Windows logo hadden gespoten. Dit deden zij overigens gewoon overdag met een ladder en bouwkleding aan. Er wordt, mede om deze reden, vaak gediscussieerd of de streetart in Hamburg kunst of vandalisme is.

08

hamburg

In Hamburg zijn verschillende alternatieve buurten, waar vanzelfsprekend veel alternatievelingen wonen. Gängeviertel is een van die buurten. Deze buurt bestaat uit twaalf historische panden en is omringend door moderne kantoorpanden. \

In 1996 werden deze panden gekraakt nadat zij voor een lange tijd leeg hadden gestaan. Vandaag de dag wonen en werken hier voornamelijk kunstenaars. De kunstenaars zijn vriendelijk en behulpzaam en willen al te graag wat vertellen over hun buurt en wat zij doen. Metro: U2 halte Gänsemarkt


Studenten Logistiek “In hamburg mag je bier drinken op straat. Bier wordt gezien als levensmiddel en niet als alcoholconsumptie.”

Ein zwei... Saufen! In Hamburg, en in veel andere steden van Duitsland, mag je bier drinken op straat. Bier drinken wordt daar gezien als een levensmiddel, een manier van dorstlessen, en niet als een alcoholconsumptie. Je moet er dus niet raar van staan te kijken als je een groep bierdrinkende punkers tegen komt op straat. Niet om je af te schrikken, want ze doen geen vlieg kwaad. Ze zien er alleen wat anders uit. Verder zal het aantal zwervers op straat je ook niet ontgaan. Geef ze gerust je lege flesje bier, zij zijn hier dol blij mee. Deze kunnen zij namelijk weer inwisselen voor wat centjes. Een win-win situatie voor beide partijen.

Filmfest Hamburg Filmfest Hamburg bestaat sinds 1992 en is momenteel het derde grootste filmfestival van Duitsland. München en Berlijn staan op nummer 1 en 2. Filmfest Hamburg toont verschillende nationale en internationale documantaires en films. De films die draaien kunnen verfijnde arthouse films zijn, maar ook nieuwe innovatieve ‘mainstream’ films. Het festival duurt 10 dagen en vindt plaats van eind september tot begin oktober.

City Cycling Om Hamburg optimaal te ontdekken is het handig om een fiets te huren. Dit kan bij vele bedrijven en een hiervan is ‘Hamburg City Cycles’. Het is 5 minuutjes lopen vanaf het metrostation Landungsbrücken. Je kunt fietsen los huren en zelf de stad verkennen of je kunt er voor kiezen een tourguide mee te nemen tijdens de fietstocht. Dit is wel een aanrader, want deze tourguides weten alle ins en outs van de stad, ontzettend leuk dus. Neem van te voren eerst even contact op met Lars Michaelssen van Hamburg City Cycles. Hij denkt ontzettend goed met je mee en bedenkt samen met jou wat een leuke route is voor jou en de groep. Metro: U3 of S1, S2 en S3 halte Landungsbrücken

09


Trekpleisters Studenten Kunst & Cultuur “De st. Pauli nachtmarkt is een ontmoetingsplek waar veel locals de laatse roddels en nieuwtjes met elkaar delen.”

Beatles Platz Zoals sommigen misschien wel weten zijn The Beatles in de jaren ’60 begonnen in Hamburg. Ter ere van de fantastische optredens in die tijd is het Beatlesplein ingehuldigd. Dit plein bevindt zich in de kunstzinnige wijk St. Pauli aan de bekende straat: de Grosse Freiheit. Op dit plein staan vijf beelden die The Beatles voorstellen en een drummer die toentertijd tijdens optredens in Hamburg nog een bandlid was. De beelden zijn silhouetten van metaal en van levensechte grootte. Je kunt dus op de foto als John, Paul of George.

St. Michaelis kirche

Adres: Beatles Platz 1 Metro: U3 halte St. Pauli of S1 en S3 halte Reeperbahn.

Der St. Pauli Nachtmarkt Op deze gezellige markt, gelegen in het hart van Hamburg op de wereldberoemde Reeperbahn, wordt iedere woensdag van 16.00u tot 22.00u veel verse en lokale producten verkocht. Een echte aanrader is een hamburger of braadworst, want deze kun je direct zelf barbecuen op een grote barbecue midden op het plein. Je kunt er daarna van genieten aan een van de picknicktafels of op een bankje. Lokale bewoners komen na het werk in alle rust winkelen en genieten van de leuke kraampjes, de meest verse producten van de beste kwaliteit en persoonlijke service. Voor locals is deze markt ook een ontmoetingsplek waar zij de laatste nieuwtjes en roddels met elkaar delen. Metro: S1 en S3 halte Reeperbahn, U3 halte St. Pauli.

10

hamburg

Hét herkenningspunt van de Hanzestad is de 17e eeuwse St. Michaelis kerk. Dit is een van de weinig overgebleven gebouwen van voor de oorlog en heeft een 132m. hoge toren. Deze kerk is meerdere keren afgebrand, gerenoveerd, herbouwd en er was een moment waarop er twee St. Michelskerken in Hamburg stonden. De huidige St. Michelskerk is nagebouwd van het originele ontwerp, wat nog vrij lastig was aangezien er veel foto’s en bouwtekeningen in de loop der tijd verloren zijn geraakt. Adres: Engels plank 1A Metro: U3 halte Baumwall Openingstijden: Mei tot oktober 09:00 – 20:00, november tot april 10:00 – 18:00


Studenten Logistiek Planten un Blomen Middenin het centrum van Hamburg bevindt zich een 47 hectare groot park ‘Planten un Blomen’ genaamd. Naast een rozentuin, mediterraanse terrassen, burgertuinen en kassen vind je hier ook de grootste Japanse Tuin van Europa. Deze tuin biedt de ideale mix van ontspanning en entertainment en is ook nog geheel gratis. In het midden van deze tuin, naast een kleine vijver, bevindt zich een traditioneel Japans theehuis. In de zomermaanden worden hier traditionele Japanse theeceremonies gehouden.

“een bekend drankje dat vaak genuttigd wordt door de lokale bevolking bij het alstermeer is ‘alsterwasser.” ‘Planten un Blomen’ biedt veel meer dan alleen planten en bloemen. Het park is ontzettend cultureel en dé plek voor families, dansgroepen, studenten, jongleurs, joggers, kunstenaars, plantenliefhebbers en muziekliefhebbers uit Hamburg, Duitsland en de hele wereld. Kortom: Planten un Blomen bied het hele jaar door ontspanning en plezier voor iedereen... met gratis toegang! Adres: St. Petersburger Strasse 28 Metrohalte: U1 halte Stephansplatz, S11, S21 en S31 halte Congress Center Hamburg Openingstijden: Mei tot september 07:00u – 23:00u, oktober tot april 07:00u – 20:00u.

Alstermeer Het Alstermeer is een meer middenin het centrum van de stad en heeft een indrukwekkende grootte van 164 hectare. De Binnenalster is omgeven door winkelstraten, parken en wandelpaden. Rondom de Binnenalster vind je diverse horecagelegenheden. De Buitenalster is een veel groter meer en ligt in het verlengde van de Binnenalster, waar vooral veel watersporten worden gedaan. Het meer is een populaire ontmoetingsplaats bij de lokale bevolking en toeristen. Een bekend drankje dat vaak genuttigd wordt door de lokale bevolking bij dit meer is ‘Alsterwasser’.

Adres: Jungfernstieg, 20534 Hamburg (Alster) Metro: S1, S2, S3, U1 en U2 halte Jungfernstieg

11


Restaurants Studenten Kunst & Cultuur ‘‘uit eten gaan in Duitsland is bijna een pretje voor de portemonnee’’

Lage prijzen

Ontbijtje buiten de deur

Uit eten gaan doen wij in Nederland, vaak vanwege de prijzen, liever niet te vaak. Maar uit eten gaan in Duitsland is, in vergelijking met uit eten gaan in Nederland, bijna een pretje voor de portemonnee. De kwaliteit van maaltijden is veelal erg goed, maar toch staat er vaak een lage prijs tegenover. Zo wordt voor een goed hoofdgerecht over het algemeen niet meer dan €15,- gevraagd en een halve liter bier kost niet meer dan €2,-.

Duitsers ontbijten vaak buiten de deur. Op veel verschillende plekken kan er voor weinig geld heerlijk en uitgebreid ontbeten worden. Een gezamenlijk ontbijt bij een plaatselijk restaurantje is net zo populair als het gezamenlijk dineren wat vooral in Nederland veel gedaan wordt. Een voorbeeld van een specifiek ontbijtrestaurant is Hoffski Müslibar; en klein restaurant in de buurt van Sternschanze waar klanten hun eigen ontbijt, bestaande uit muesli,

samen kunnen stellen. Een bakje ontbijt kost tussen de €1,80 en €3,00. Metro: U3, S11, S21 of S31 halte Sternschanze.

Aanbevelingen

Petisco

In de wijk Schanzenviertel, in de volksmond ‘Die Schanze’ genoemd, bevinden zich veel betaalbare en leuke restaurantjes. De wijk is gelegen in de stadsdelen Sternschanze en Eimsbüttel. Hier is tevens een ruim aanbod bars en alternatieve vintagewinkeltjes te vinden. Wanneer de zon begint te schijnen stromen de terrassen in ‘Die Schanze’ vol en draait het om zien en gezien worden.

Vier Fäuste

Een paar voorbeelden van restaurants in Schanzenviertel:

Jimmy Elsass

Een alternatieve bistro met een Franse keuken. Dit restaurant is er vooral voor groepen, want als je een reservering wil maken kan dat alleen als je met een groep bent! Metro: U2 of U3 halte Schlump en S11, S21, S31 halte Sternschanze.

12

hamburg

Een gezellig en sfeervol Portugees restaurant met uitzicht op de voorbij schuifelende mensenmassa op de Schulterblatt. Metro: U3, S11, S21 of S31 halte Sternschanze. Een terras met een mooi uitzicht op de “Schulterblatt”. Het terras nodigt u uit om te zien, maar niet gezien te worden. Metro: U3, S11, S21 of S31 halte Sternschanze.


Studenten Logistiek “Dips ’n Stix is een fingerfood restaurant in hamburg waar alleen met de handen gegeten mag worden”

Chic

aans ent: Afrik im P De kosten voor het eten buiten de deur zijn in Duitsland over het algemeen erg laag. Zo zijn er veel restaurants die voor een lekkere maaltijd maar zo’n €15 vraPoletto: Italiaans gen en waar je voor een biertje maar €2 betaald. Uiteraard zijn er ook restaurants die een duurdere prijs hanteren. Dit zijn bijvoorbeeld restaurants met een Michelin ster, want ook die zijn Landhaus Scherrer: Duits te vinden in Hamburg. In het jaar 2010 telde de stad elf restaurants met een Michelinster, wat Hamburg tot de culinaire top brengt. Drie voorbeelden van deze chique restaurants met Michelinster:

Biologisch Het bewust kopen en eten van voedsel staat de afgelopen tijd veel meer centraal dan een paar jaar geleden. Niet alleen in Nederland is dat zo, maar ook in Duitsland is biologisch eten in opkomst. Waar de afgelopen jaren in restaurants vooral de Franse en Italiaanse keukens populair waren, worden nu vooral regionale producten gebruikt. Veel restaurants beschikken over een gewone en een speciale menukaart met ‘bio’ gerechten. Een avondje uit eten in Hamburg is niet alleen lekker en gezond, maar is ook respectvol voor de natuur en jouzelf!

VLET

20-Up Loungebar

VLET is een modern restaurant dat is ondergebracht in een oud pakhuis. Het restaurants specialiseert zich in typisch Duitse gerechten maar weet deze op een innovatieve manier in een modern jasje te steken. Adres: Am Sandtorkai 23. Metro: U4 halte Uberseequartier.

Dit restaurant en loungebar is gevestigd in het prachtige gebouw van het Empire Riverside Hotel. De hoge ramen zorgen voor een sensationeel panoramisch uitzicht over Hamburg. Metro: U3 halte St.Pauli en S1, S2 of S3 halte Reeperbahn.

Dips ’n Stix

Dit fingerfood restaurant is gevestigd op de eerste vloer van het Schmidt Theater. Vanuit het restaurant heb je een perfect uitzicht op de Spielbudenplatz en de Reeperbahn. De bijzondere gerechtjes dienen met de vingers gegeten te worden. Metro: U3 halte St.Pauli en S1, S2 of S3 halte Reeperbahn.

13


Uitgaan Studenten Kunst & Cultuur “Het leuke aan hamburg is dat horecagelegenheden zelf mogen bepalen hoe laat zij sluiten. dit is dus vaak pas in de vroege uurtjes.”

Homoscene De afgelopen jaren is Hamburg zich meer gaan richten op de homoscene. Het St. Georg district is de ‘place to be’ wat betreft bars en discotheken. Ook zijn er veel boetiekjes, boekenwinkels en restaurants die vooral op het homopubliek gericht zijn. Het leuke aan Hamburg is dat horecagelegenheden zelf mogen bepalen hoe laat zij sluiten. Hierdoor sluiten veel discotheken sluiten pas vroeg in de ochtend.

Bijzonder Hamburg Liefhebbers van kunst en cultuur begeven zich vooral aan de oostzijde van St. Pauli, in Altona-Altstadt en Neustadt. De oostzijde van St. Pauli staat in het teken van musicals, cabaret en comedy en de wijken Altona-Altstadt en Neustadt hebben een groot aanbod theaters en opera. In het noordwesten van St. Pauli zijn, rond de Reeperbahn, de meeste uitgaansgelegenheden te vinden. De bekendste zijstraat is de Grosse Freiheit, waar The Beatles hun carrière startte in de toenmalige Star Club.

Rijke geschiedenis

Vroeger kwamen schippers in Hamburg aan bij de haven en terwijl het schip leeggehaald werd, maakte de zeemannen de stad onveilig. Vooral de Reeperbahn, wat bekend staat als rosse buurt, was zeer in trek bij de zeevaarders. Sindsdien staat dit deel van de stad bekend als hét uitgaansgebied van Hamburg, maar tegenwoordig is er meer te vinden dan bars en bordelen. Ook theaters, nachtclubs en restaurants hebben hun intreden gedaan, wat St. Pauli maakt tot de bruisende wijk dat het nu is.

Molotow Club

De Molotow Club is een kleine gezellige club midden op de Reeperbahn, waar veel locals komen. Er is elke dag live muziek en liefhebbers van rock, punk en indie zouden de Molotow Club echt een keer moeten bezoeken. Metro: U3 halte St.Pauli en S1, S2 of S3 halte Reeperbahn.

Golden Pudel Club

Deze gezellige club met een underground sfeer trekt een jong en zeer gevarieerd publiek. Zowel de wat artistiekere als hippe feestgangers zijn hier volledig op hun plek. De Golden Pudel Club is trots op zijn onconventionele houding, geen kledingvoorschriften en muziek die varieert van electro tot reggae. Metro: U3 St.Pauli en S1, S2, S3 halte Reeperbahn.

Club Grosse Freiheit 36

Een van de bekendste clubs van Hamburg met een heel gevarieerd aanbod van thema-avonden. Zoek van tevoren uit wat het thema is, anders kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Metro: U3 St.Pauli en S1, S2, S3 halte Reeperbahn.

14

hamburg


Studenten Logistiek “Dé uitgaanswijk van hamburg is st. pauli. nergens in de stad vind je binnen zo’n klein gebied zo veel verschillende clubs.”

Uitgaan

De moderne havenstad Hamburg heeft een breed aanbod uitgaansgelegenheden. Het uitgaansleven in Hamburg vindt plaats in de wijken Othmarschen, Ottensen, Altona-Altstadt, Neustad, St. Georg en St. Pauli. Deze wijken liggen naast elkaar op een strook van west naar oost vlak boven de Elbe. Vooral de wijken Altona-Altstadt, Neustad, St. George en St. Pauli zijn de bekende uitgaansgebieden. Er is echter één wijk die boven al deze wijken uitsteekt en dat is St. Pauli. Met dank aan haar grote uitgaans-

Funky Pussy Club

geschiedenis zijn er in deze wijk veel grote clubs te vinden met een goede reputatie. Nergens in de stad vind je binnen zo’n klein gebied, zo’n grote verscheidenheid aan uitgaansgelegenheden. Wie meer op zoek is naar hippe en trendy bars en clubs waar veel jongeren te vinden zijn, kan beter naar de wijken Ottensen en Altona gaan. In deze wijken wonen vooral de jonge inwoners van Hamburg, waar de sfeer heel anders is dan die in het gebied rond de, wat meer op seks gerichte, Reeperbahn.

De meest populaire club in Hamburg onder jongeren is, ondanks de naam, de Funky Pussy Club. Deze club is te vinden in de Große Freiheit, een zijstraat van de Reeperbahn. Deze club is zo populair door de populaire top 40, dance, R&B, hiphop en house muziek die gedurende de avond door elkaar worden gedraaid. In de club zijn diverse zitjes terug te vinden, waardoor er een erg relaxte sfeer hangt. Door dit diverse aanbod en de gezellige sfeer van de club is deze zeer aantrekkelijk voor groepsreizigers. Metro: U3 St.Pauli en S1, S2, S3 halte Reeperbahn.

Uebel & Gefärhlich De meest bijzondere en grootste discotheek van Hamburg is Uebel & Gefärhlich. Deze discotheek met meerdere zalen en verdiepingen is gevestigd in een oude bunker die als markant gebouw boven de wijk St. Pauli uitsteekt. In het weekend worden er diverse feesten met uiteenlopende thema’s georganiseerd, er is voor ieder wat wils! Het is bij sommige feesten nodig van te voren kaarten te kopen, ondanks dat Uebel & Gefährlich ruim 1000 gasten binnen kan laten. Zeker is dat de bunker zorgt voor een uniek sfeertje waar in ieder geval geen rekening gehouden hoeft te worden met de buren en waar feestjes pas bij het verstrijken van de nacht eindigen. Uebel & Gefärhlich ligt aan Heiligengeistfeld en is vanuit het midden van de stad goed te bereiken met het openbaarvervoer of te voet. Adres: Feldstraße 66e Metro: U3 halte Feldstrasse of S11, S21 en S31 halte HamburgSternschanze

15


Reisprogramma

DAg

1

09.20 uur : Vertrek vanaf station Amersfoort per trein 14.15 uur :

Aankomst Hamburg Haubtbahnhof

14.25 uur :

Vertrek naar accommodatie

18.00 uur :

Diner

19.30 uur :

Vertrek naar het St. Pauli Theater met rondleiding en voorstelling

De rest van de avond is naar eigen zeggen in te vullen

08.00 uur :

Ontbijt

09.30 uur :

Vertrek naar G채ngeviertel society, een kijkje nemen in hun leven

12.30 uur :

Lunch

14.00 uur :

Fietstocht door Hamburg onder leiding van een gids genaamd Lars

18.00 uur :

Diner op eigen gelegenheid

De rest van de avond is naar eigen zeggen in te vullen

DAg 16

3

hamburg

DAg

2

08.00 uur :

Ontbijt

09.00 uur :

Vertrek naar de Kunsthalle

12.30 uur :

Lunch

13.30 uur : Vertrek naar St. Michaelis kerk met rondleiding 15.00 uur:

Vertrek naar de Reeperbahn met een drankje en aansluitend diner

De rest van de avond is naar eigen zeggen in te vullen


Kunst & Cul

4 DAg

tuur

08.30 uur :

Ontbijt

10.00 uur :

Vertrek naar de wijk ‘Sternschanze’ met rondleiding van een local

13.00 uur :

Lunch

14.00 uur : Vertrek naar Uebel & Gefährlich met rondleiding 17.30 uur :

Diner

De rest van de avond is naar eigen zeggen in te vullen

Even wat anders Hamburg heeft veel te bieden. Loop in je vrijetijd eens een wijk in en geniet van de vele kunstwerken die er te zien zijn. Van graffiti en andere streetart, tot oude gebouwen en standbeelden.

08.30 uur :

Ontbijt

10.00 uur :

Koffers inpakken, uitchecken en koffers opslaan tot vertrek

11.00 uur :

Vrije tijd

14.00 uur :

Vertrek naar Hamburg Hauptbahnhof

14.45 uur : Vertrek van Hamburg Hauptbahnhof naar Amersfoort 21.00 uur :

Aankomst op Amersfoort

5DAg 17


Reisprogramma

DAg

1

09.20 uur : Vertrek vanaf station Amersfoort per trein 14.15 uur :

Aankomst Hamburg Haubtbahnhof

14.25 uur :

Vertrek naar accommodatie

18.00 uur :

Diner

19.30 uur :

Vertrek naar Landungsbr端cken voor een wandeling langs de haven

De rest van de avond is naar eigen zeggen in te vullen

08.00 uur :

Ontbijt

09.30 uur :

Vertrek naar Landungsbr端cken voor een rondvaart door de haven

12.30 uur :

Lunch

14.00 uur :

Fietstocht door Hamburg onder leiding van een gids genaamd Lars

18.00 uur :

Diner op eigen gelegenheid

DAg

2

De rest van de avond is naar eigen zeggen in te vullen

DAg 18

3

hamburg

08.00 uur :

Ontbijt

09.00 uur :

Vertrek naar het stadium van HSV voor een rondleiding

12.30 uur :

Lunch

13.30 uur :

Vertrek naar de Elbe voor een rondleiding met veel geschiedenis

17.30 uur :

Diner

De rest van de avond is naar eigen zeggen in te vullen


L OGI STIEK

08.30 uur :

Ontbijt

09.30 uur :

Rondtour in de wijk Hafencity met informatie van een local

12.30 uur :

Lunch

14.00 uur :

Kroegentocht over de Reeperbahn

17.30 uur :

Laatste diner

De rest van de avond is naar eigen zeggen in te vullen

4DAg

Even wat anders Even tijd voor jezelf? Loop eens een zijstraat in of maak een wandeling langs de Elbe of het Alstermeer. Genoeg water gezien? Ga de Reeperbahn op en kijk je ogen uit, want daar is genoeg te beleven.

5 DAg

08.30 uur :

Ontbijt

10.00 uur :

Koffers inpakken, uitchecken en koffers opslaan tot vertrek

11.00 uur :

Vrije tijd

14.00 uur :

Vertrek naar Hamburg Hauptbahnhof

14.45 uur : Vertrek van Hamburg Hauptbahnhof naar Amersfoort 21.00 uur :

Aankomst op Amersfoort

19


W

ist je dat...

M

M

iddenin het eisjes natcentrum gespoten van de stad het worden wanneer grote Alstermeer zij de rosse buurt ligt? betreden?

H

amburg bijna 1,8 miljoen inwoners telt? Dat is twee keer zoveel dan in Amsterdam en meer dan heel de provincie Utrecht.

H

amburg in 2011 ‘groene hoofdstad van Europa’ was?

O

ranje international Rafael van der Vaart in Hamburg bij HSV voetbalt?


H

amburg de op een na belangrijkste haven van Europa is?

E

r in Hamburg een straat is die ‘Schulterblatt’ heet, wat schouet rode licht derblad betekend? Zeelieden gaven voor voetdeze schouderbladen aan de café uit- gangers twee baters, die ze gebruikten als uithang- poppetjes heeft? bord voor de naam van hun café.

H

H

amburg zijn eigen cola heeft die ‘Fritzkola’ heet?

amburg, na Berlijn, de grootste stad van Duitsland is?

E

r veel zwervers en punkers op straat lopen in Hamburg?

E

r in Hamburg meer bruggen zijn dan alle bruggen van Venetië en Amsterdam samen?

H

H

amburg tijdens de WOII bijna volledig werd verwoest?

J

e beter bier kan drinken, omdat een wijntje zo €5 kost?


Quiz Zo, denk jij nu alles van Hamburg te weten? Laten we de proef op de som nemen! Beantwoord onderstaande vragen en kom erachter hoeveel jij weet.

2 3 4 5 22

Hoe heet het grote meer dat zich in het centrum van Hamburg bevindt? A. Alstermeer B. Astrameer C. Elbemeer Hamburg heeft zijn eigen biermerk, afkomstig uit de wijk St. Pauli. Hoe heet dit merk? A. Polar B. Astra C. Beck’s Welke wereldberoemde band brak in de jaren zestig internationaal door in Hamburg? A. Rolling Stones B. The Doors C. The Beatles Naast een biermerk heeft Hamburg ook haar eigen cola. Hoe heet deze cola? A. Fritz-kola B. Frankz-kola C. Franz-kola

hamburg

6 7 8 9

Er is in Hamburg een straat die ‘Schulterblatt’ heet, vernoemd naar de schouderbladen van een walvis. Zeelieden gaven deze schouderbladen aan café eigenaren. Wat deden café eigenaren met deze Schulterblättern? A. Ze werden gebruikt als dienblad B. Ze werden gebruikt als uithangbord C. Ze werden gebruikt als bord om gerechten op te serveren Midden in het centrum van Hamburg bevindt zich een groot park met een Japanse tuin, waar veel families en studenten voor hun ontspanning naartoe trekken. Hoe heet dit park? A. Planten un Blomen B. Blumen und Bäume C. grünen Wiese In welke omgeving vind je in Hamburg de meeste uitgaansgelegenheden? A. Schanzenviertel B. Gängeviertel C. Reeperbahn Welke club is gevestigd in een, uit de tweede wereldoorlog afkomstige, bunker? A. Funky Pussy Club B. Uebel & Gefährlich C. Molotow

Antwoorden: 1B, 2A, 3B, 4C, 5A, 6B, 7A, 8C, 9B

1

Hamburg wordt omschreven als ‘het Venetië van het noorden’, waarom is dat? A. Vanwege het grote aantal boot jes die door de gracht en van de stad varen B. Vanwege het grote aantal brug- gen in de stad C. Omdat Hamburg net als Venetië uit heel veel kleine eilanden bestaat


Excalibur Tours: groeps- en schoolreizen Tel: 020 4223313 E-mail: excalibur@excaliburtours.nl

HAMBURG  

A magazine about Hamburg, especially for students or other group travelers. Made by students of Hogeschool Rotterdam for the tour operator E...

HAMBURG  

A magazine about Hamburg, especially for students or other group travelers. Made by students of Hogeschool Rotterdam for the tour operator E...

Advertisement