Page 1

vrijdag

Appingedam en omliggende wierdedorpen

1

zaterdag

2017


vrijdag zaterdag

2

3

2017


Van loepzuivere popliedjes tot geweldige wereldmuziek, en van jonge theatertalenten tot klassieke hoogtepunten. Ieder jaar stellen we een gevarieerd programma samen, met artiesten die je hopelijk stuk voor stuk wilt zien. We bieden ze de mooist podia van het land: de sfeervolle middeleeuwse kerken van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum.

Met een feestelijke opening op vrijdag 19 mei, vieren we dat Appingedam voor de vijfde keer het festivalhart is van een wervelende mix optredens. Schuif aan bij het openluchtdiner in De Proeftuin, om daarna te genieten van het openingsconcert van zangeres Sabrina Starke in de Nicolaikerk.

Op zaterdag 20 mei reis je met je eigen samengestelde programma langs de wierden van Noord-Groningen. Deze tocht wordt extra interessant met het festivalthema ‘… en de ander’: we selecteerden theatermakers, dichters, schrijvers, musici en kunstenaars die je iets laten ontdekken over vreemde, lieve, herkenbare, boeiende anderen. En een beetje over jezelf…

Stichting Terug naar het begin & Stichting Oude Groninger Kerken

Vrijdag 19 mei Zaterdag 20 mei

4

6 8 - 28

muziek

theater

Plattegrond Appingedam Pattegrond Wierdedorpen

12 16

lezing

voor kinderen

Blokkenschema Eten & Drinken Overnachten Praktische Informatie

30 32 33 34

lunch/diner

koffie/thee

Safari door De Dikke Dingen 5


VRIJDAG 19 MEI

Voorafgaand aan het openingsconcert van Sabrina Starke hebben we feestelijke activiteiten voor je in De Proeftuin, achter de Nicolaikerk. Hier begin je het festival goed met een nieuw hoofd van de Smoelenmakers, een uitbundige optocht of met heerlijk eten tijdens het openluchtdiner!

Zangeres Sabrina Starke startte met haar album IMAGINE een kerkentour en natuurlijk slaat ze onze prachtige Nicolaïkerk in hartje Appingedam niet over. We zetten haar prompt op de openingsavond: in gezelschap van een intieme bandbezetting zorgt ze voor een warm welkom…

Met IMAGINE brengt Sabrina Starke nummers die de wereld hebben veranderd: songs waar de liefde, compassie en hoop de inspiratie waren, maar die ook politiek en sociaalkritisch zijn. Daarmee gaat ze op de vrijdagavond een muzikaal gesprek met ons aan over de wereld waar we in leven, in de hoop je tot nadenken te zetten en te inspireren.

BRAM ESSER Ontdekkingsreiziger van het alledaagse, Bram Esser, leidt het openingsconcert in. Op de zaterdag kun je met hem op expeditie door Appingedam met de URBAN TOURS van Platform GRAS. Tijdens de opening doet hij alvast wat ontdekkingen uit de doeken: we horen verrassende verhalen over een stad die we dachten te kennen... Nicolaïkerk Wijkstraat 32 Appingedam 20:00-21:00

6

KINDERWORKSHOP SMOELENMAKERS Heb je ook weleens zin in een ander hoofd? Of zou je in de huid van een ander willen kruipen om even te voelen hoe dat is? De SmoelenMakers helpen je! Alle kinderen, jong en oud, zijn welkom om een masker te komen maken in De Proeftuin. Jouw nieuwe hoofd show je vervolgens met een feestelijk optocht!

OPENLUCHTDINER + MUZIEK Schuif tussen 18.00 20.00 uur aan bij het openluchtdiner in De Proeftuin: in de voorverkoop bestel je een dinerticket, waarmee je voor slechts een tientje een voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en drankje haalt bij één van de foodtrucks. We zorgen voor een gezellig terras, met livemuziek vanuit de muziekkoepel! Reserveren kan vanaf 1 april op www.terugnaarhetbegin.nl

Smoelenmakers is een project van kunstcollectief De Dikke Dingen. 16:00 - 18:00 De optocht start om 17.30 uur

De Proeftuin achter de Nicolaïkerk, Wijkstraat 32, aanschuiven tussen 18:00 en 20:00 uur

DAMSTER KLOKKENSPEL Op beide festivaldagen kun je genieten van concerten van het Damster Klokkenspel door beiaardiers, koperblazers en… kinderen! Al luisterend maak je een wandelingetje langs de hangende keukens, of eet je iets lekkers in De Proeftuin.

7


ZATERDAG 20 MEI

VVV/Groninger Zilverkamer

Oude Raadhuis

wijkstr

wijkstraat

aa t

Nicolaikerk

Franse School

P

Fietsverhuur

SAFARI NAAR DE ANDER Hoor je het gezang van het muzikale duo Jasper Vaessen en Mieke den Braber? Dan weet je dat er een safari start naar een verstopt pareltje in de buurt. In De Proeftuin nemen we je mee naar een bijzondere installatie van Karin Post, waar kinetische wetenschap en kunst bij elkaar komen: Het eindeloos heen en weer tikken van de ene naar de ander. Door de energie van de ene wordt de ander vooruit geholpen. Zonder de ander is er geen een.

KINDERWORKSHOP SMOELENMAKERS Heb je ook weleens zin in een ander hoofd? Of zou je in de huid van een ander willen kruipen om even te voelen hoe dat is? De SmoelenMakers helpen je! Alle kinderen, jong en oud, zijn welkom om een masker te komen maken. Dus hoe ziet jouw nieuwe hoofd eruit?

STERKE VERHALENKAR De Verhalen van Groningen/Spinbarg

De Verhalen van Groningen is voor het eerst mobiel met de Sterke Verhalen-kar! Het rijdende kabinet vertelt op een laagdrempelige manier religieuze ‘wonderverhalen’ uit het Groningse verleden, rond bijzondere objecten die zijn ontworpen door de Groningse kunstenaar Moniek Westerman.

Smoelenmakers is een project van kunstcollectief De Dikke Dingen.

Sterke verhalenkar is een

11.00-18.00

project van kunstcollectief De Verhalen van Groningen. 11.00-18.00

P

Doorlopend programma #DeDikkeDingen

In De Proeftuin kun je het hele festival terecht voor livemuziek, heerlijke festivalgerechtjes of een drankje aan de bar, maar ook voor een korte safari van kunstcollectief De Dikke Dingen of een ‘wonderverhaal’ uit de Sterke Verhalen-kar…

TRASH CASH - FIVELINGO APPINGEDAM Heb je de mooie picknicktafels in De Proeftuin gezien? Ze zijn gemaakt van het hout dat in het productieproces als restmateriaal vrijkwam (Trash Cash), door mensen uit de werk- en leeromgeving van Fivelingo: het werkplein dat passend werk biedt aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en/of –handicap.

Achter de Nicolaïkerk, (Wijkstraat 32), doorlopend

8

9


ZATERDAG 20 MEI

MUZIEKCARROUSEL De gezelligste eettentjes en cafés in hartje Appingedam worden nog leuker met een beetje muziek van het MuziekCarrousel: enthousiaste singer-songwriters en musici verrassen je met pop-up concertjes.

SNELTEKENAAR IN DE DIJKSTRAAT Het oude stadje Appingedam is helemaal de moeite waard en dat geldt zeker voor haar gezelligste winkelstraat: de Dijkstraat. Om bezoekers welkom te heten hebben de winkeliers samen een kunstenaar uitgenodigd: straattekenaar Christel Schols tekent kosteloos je portret-met-een-knipoog in de Dijkstraat in Appingedam. Zo heb je een mooi aandenken aan de dag! GALERIE DE NOORDELIJKE KUNSTHOF APPINGEDAM Meer kunst! Onder de prachtige titel ‘De mens, de mens… en meer’ laten de klassiek geschoolde kunstenaressen Claartje van der Linden en Anne Ruurd Oostwoud hun tekeningen en schilderijen zien in de pittoresk gelegen DNKA.

MUSEUM STAD APPINGEDAM Al 75 jaar bestaat dit karakteristieke museum. Ter ere van dat jubileum zijn 75 kunstwerken verzameld, die de beroemde hangende keukens van Appingedam verbeelden. In de tentoonstelling zijn geen twee afbeeldingen hetzelfde: van werk van Ploegschilder Johan Dijkstra tot een strip van de Donald Duck. En het leukste is nog wel dat je op vertoon van je festivalticket een euro korting krijgt op de entreeprijs! Wijkstraat 25, Appingedam 13:00 - 17:00

RONDVAARTBOOT DAMSTERVEER Vanaf het dek van rondvaartboot Damsterveer zie je de hangende keukens letterlijk van een andere kant. Tijdens een tour van ongeveer een uur bekijk je het historische centrum van ons festivalhart op je gemak vanaf het water. Aan boord is een stadsgids die je alles over de stad kan vertellen. Afvaart is bij de steiger achter de Nicolaïkerk, op vier tijdstippen: 13:00 / 14:15 / 15:30 / 16:45

De Noordelijke Kunsthof Appingedam Blankenstein 2, Appingedam

Kaarten zijn €4,- te verkrijgen bij de VVV.

10

11


autoroute

R

harmoniestraat

>

WEE

S UM

fiets & autoroute

st a tio

fiets en/of wandelroute route station < > Nicolaikerk

parkeren met parkeerkaart

S

station

ta

geldautomaat

ke

ns

la

eg

we g

an no

o rd

at

Synagoge

ers

ing

el

st ra a t

erk

P

sol we rde rweg

stationst raat

b ro

bo lw

P

st a tion

ni

ng

st

ra

eg

P

aw

ro n s

rd e r w

parkeerplaats

an

ja n b

juli

water

g inawe wilhelm

ju k we

treinspoor

P

D E L FZ

N 36 0

M AR

S TJA M

S

nsweg

<

P

N360

ko

g

mp ede

te k

ers

l

st ra a t

ep

t ra a

t

Centrum KabzeĂŤl

d AAN TAFEL

r s tra

at

1

d ijkst ra

tra at < oude ke rks tra at < nieuwe ke rks

bouwmeeste rstraat >

3

molenst raat > wijkstraat

sn

ast ra el g er sm

Nicolaikerk Oude Raadhuis Franse School

at

w ijkst ra

at

at

farmsume rweg

FIETSVERHUUR

4

overd iep PAVILJOEN OVERDIEP

1

Sneltekenaar in de Dijkstraat

2

Galerie De Noordelijke Kunsthof Appingedam

3

Museum Stad Appingedam

4

Rondvaartboot Damsterveer

P 12

OPWIERDE>

P

at

borglaan >

d ijkst ra

jan bronsweg

e rd e

aa t sin t an nastr

blankenste in >

VVV/Groninger Zilverkamer

kniest raat

2

molenst raat

s o lw

g

eg

P

we

rd e r w

pan

ju k we

den

P

Fivel kade

ers

SOLWERD>

tte nd iep gede mp te ka

gou

koni ng

e rd

ndi

ld

ing e

at

te rs

t ra

we s

solw

at te

wo

PLATTEGROND APPINGEDAM

N 36 0

13

IJL >


ZATERDAG 20 MEI

URBAN TOUR Bram Esser / Platform GRAS Wil je eens iets anders dan een traditionele stadswandeling? Speciaal voor het festival nodigde Platform GRAS, architectuurcentrum van Groningen, filosoof Bram Esser uit: als een ware ontdekkingsreiziger ga je op expeditie door de middeleeuwse stad. Er worden deuren geopend die anders gesloten blijven, met verrassende verhalen over een stad die je misschien dacht te kennen, maar die je vandaag opnieuw ontdekt.

DENNIS GAENS Schrijver en dichter Dennis Gaens is een graag geziene gast op festivals. Na Oerol, Into the Great Wide Open en Lowlands, ontvangen we hem met open armen! De plek die doordeweeks gebruikt wordt voor huwelijksvoltrekkingen, wordt gevuld met Gaens’ poëzie. Hij draagt zijn gedichten voor alsof het verhalen zijn. Maar het één sluit het ander niet uit, toch?

IK EN HONDERDDUIZEND Lisa Corsten en Geartsje van der Zee Durf jij iemand anders in je eigen spiegelbeeld te zien? In de kelder van de Groninger Zilverkamer neem je deel aan wel een hele bijzondere theatrale installatie. Je waant je voor 10 minuten in een droom. Maar wel een erg realistische. En misschien zelfs een beetje confronterend? VVV/Groninger Zilverkamer (kelder) Oude Kerkstraat 1 Tussen 11.00 - 17.00 uur en 18.00 - 20.00 is deze voorstelling elk heel en half uur te bezoeken (zie blokkenschema) duur +/_ 10 minuten 4 personen tegelijkertijd

Oude Raadhuis van Start bij informatiepunt in

Appingedam

De Proeftuin

Wijkstraat 36

11:00-12:00

12:15-12:30

16:45-17:45

14:15-14:30

KUNST IN DE ZILVERKAMER Bewonder een installatie over Groninger kerken (Manja Kindt) of volg een rondleiding van kunstenaar Jan Pieter van den Bos langs zijn tentoonstelling Waarde(n)schepping.

16:15-16:30

OP DRIFT Theo de Groot De theatrale lezing Op Drift wisselt ernst af met humor in een wervelwind van talen. De Verhalen van Groningen vroeg theatermaker en docent Groninger taal- en letterkunde Theo de Groot om zijn licht te laten schijnen over de confrontatie van de Groninger met de ander: de Groningse migratiegeschiedenis.

MARJOLEINE DE VOS & HENK VAN OS Natuurlijk zijn ook kunstkenner Henk van Os en dichter/journalist Marjoleine de Vos er weer bij dit jaar! Samen verzorgen ze een lezing waarin ze op hun gebruikelijke beschouwende, poëtische en razend intelligente manier dieper ingaan op het festivalthema ‘...en de ander’.

MOESJE Theater De Steeg Het eeuwige mysterie ‘vrouw’ vertienvoudigt wanneer je het over een moeder en een dochter hebt. De Thespianen van De Steeg verdiepen zich in deze complexe relatie en laten je in de schoenen van je mama staan (neem haar dus mee!). Synagoge van Appingedam, Broerstraat 6 13:15-14:00 15:00-15:45 16:45-17:30

Franse School in Appingedam, Wijkstraat 32

Centrum Kabzeël

13:15-14:00

Appingedam

16:15-17:00

Dijkstraat 77 11:00-11:45 12:45-13:30

14

EEN KAST VOL VERHALEN In de synagoge vind je een bijzondere boekenkast, ontworpen door 212 Fahrenheit, met 56 unieke boeken. Uniek omdat ze de persoonlijke verhalen vertellen van vroegere Joodse bewoners van Appingedam, verzameld door onderzoeker Benthe van Aalst. 15


-zuid >

en < we st

Losdorp

do rpw

eg

luin g a

krommeweg

2,

water n < p rovi

ci a lew

al nc i

Bierum 6

afferweg 2,1 sch

<h

<sc haf fer weg

ma

eg

ar

ge

hu

ds

i ze

Godlinze

lan

nw

eg

eg

ho

Krewerd

we

we

g

g

nz

ew

4,2

of d

ter

er w

w

ho

rum

3, 7

fd

9 4,

eg

oo

pr ov i

eg

3,

ew eg

station

2

< sc ha ffe rw eg

bie

S

we g >

we g

treinspoor

>

2 ,0

hoof dweg

fiets & autoroute

eg erw jkst spi

boter weg

autoroute

2,5

h e re

PLATTEGROND WIERDEDORPEN

Spijk

nesweg

go

dli

Holwierde 1 4, 3, 6

eg

wi jm ers

wird ume rwe g >

we

eg rdaw albe

g N 36

s ta ds

stadsweg

IN

5, 6

stad

g s we

we g

g

dijk hui zenwe g meedensingel >

we

rd

er w

eg

>

< woldweg 3,8

zwet

eg

uc

16

a we

6,6 vlotterspa d

Delfzijl Groningen Seaports

< opwierd eweg 2,0

we g

ro p < eu

3, 6

MOTHE RS UNI TED fa rmsu me rw

la a n

ko ju nin lia gi na n la an rij ks we g

eg

sol

ke

EN

S TE

an

kla

N IN G

0

EKE

0

e r s la

Opwierde

b.

O < GR

N 36

houd

jach tla an

< zeel

ster

ad

rw

9,0

s ta d

S

17

w

eg

uitwierde rweg

g dam

5, 0

ns

gp

de

Loppersum

>

N 360

S

0

and

lio

eg

oost

er

N 36

4,2

it e n z

r t we

w

jaa

eg sw

kw

< tja m

rweg swee rs te

sc hu

poo

ve

st

we g

ht

ee

>

Tjamsweer

g

r ic

eg

g

aan bo lhuisl

rweg fivelweg>

3,8

Solwerd

ku

de < ha nd els ka

3,0

pa

tions < s ta

eg

r we

rw a ms te

de < ju kwer

7,1

Marsum

ied e

d

ge

ew

g

rk

we

ke

we

3, 2

er w

eg

RES TAU RAN T VELDZIC HT

ge

er

g

os t

Plattegrond zie pagina 10

ho

um

Wirdum

ho lw iede

8

sc hoo lw

eg

Appingedam

>

rw

2,8

4,0

< marsumermaar

ho lw

2

we

t>

3,8

an

ijt

s tra a

nansumerweg >

nla

rw

s dor p

wierhuizerweg >

klo

ste

Oosterwijtwerd

tweg

2,

i rd

we

eg

eg

oo

osw

w

ers

w

s te r w

g

jm

er

la n d

2,2

we wi

st

hoge

eg

er

< po or

eg le nw

BRASSE RIE MEE R

4,1

4,

rw

sc ha nsweg

2 ,0

ijp mo

d

Uitwierde

mer

eg

me

er

9 2,

ze

S

er

oo

Eenum

HOT EL SPOORZICH T g e b

ew

kl

arsu

rw

kr

eg

<m

ste

Leermens

6

3, 4

en

eg

1,9

rw

nu

ste

ee

lop

w er

2,

eg

3, 5

kl ooste rw

rweg

rm

ka p

n

fivel weg

4 ,6 a sla

e rd e

lutj

r we

g

nansumerweg

k r ew

eg

2

lw

3,

to

lee

Zeerijp

jp eri


ZATERDAG 20 MEI

Wende ontwikkelde zich de afgelopen jaren als een van de meest veelzijdige en spraakmakende artiesten en performers van Nederland. Of het nu pop, elektro, klassiek, hedendaagse muziek of zelfs een film is, ze slaagt er steeds weer in haar publiek diep te raken. In de Petrus en Pauluskerk laat ze horen wat de rode draad is bij alles wat ze doet: Wende wil dwars door alle genres heen verhalen vertellen, met een eigen stem en kracht.

Identieke tweeling met identieke krullenbossen… maar dan beginnen de mannen te harmoniseren en worden ze pas echt één. Door hun zang en gitaarmuziek klinken echo’s van de hoogtijdagen van de folk - ja, de jaren zestig! Voor de middeleeuwse kerk van Tjamsweer nog maar een oogwenk geleden. Laat je meevoeren door de bezielde, loepzuivere en persoonlijke muziek van dit eigenzinnige tweetal. Kerk Tjamsweer

Kerk van Loppersum

Tjamsweersterweg 21

Kerkpad 1

Appingedam

15.00 -15.45

12:00-12:45

16.45-17.30

13:45-14:30 15:30-16:15

LENTE IN LOPPERSUM Een markt vol streekproducten, muziek en leuke Lopsters, de hele dag te bezoeken op het Marktplein!

Een viool en een accordeon, dat is alles wat broer en zus Vincent en Jeanine van Amsterdam nodig hebben (gelukkig, want een symfonieorkest zou in de compacte Solwerder kerk niet passen). Met een eenvoud die jaren oefening verraadt, toveren ze klassieke muziek met Spaans temperament uit de lucht. Een voorproefje op de zomer! Programma: Suite populaire Espagnole - M. De Falla / Dancing Suite - M. Murto / Danse Macabre C. Saint-Saëns / Chanson Russe I. Stravinsky Kerk Solwerd Solwerderweg 5a Appingedam 11:30-12:15 13:15-14:00

RESTAURANT SPOORZICHT Loppersum Ja hoor. Hij bestaat. De Groningse keuken! Net zoals Groningse gastvrijheid. Proef de sfeer én heerlijke gerechten bij Restaurant Spoorzicht in Loppersum (Molenweg 11).

BRASSERIE MEER Loppersum Tegenover de Petrus-en Pauluskerk in hartje Loppersum (Marktplein 3) vind je Brasserie Meer. Hier kun je heerlijk lunchen aan het mooie Marktplein, of genieten van een diner van de chefkok.

15:00-15:45

MUZIKALE PORTRETTEN Wie wonen er in de wierdedorpen? En hoe zien de levens van die dorpsbewoners eruit? Verrast door de gastvrijheid van de inwoners van Losdorp, zijn we op de zaterdagochtend van het festival uitgenodigd in enkele huiskamers: in deze intieme setting vertalen musici van Prins Claus Conservatorium persoonlijke verhalen en impressies over liefdes, familie, vrienden of buren naar interactieve muzikale portretten, als cadeautje voor de heer of vrouw des huizes. ‘s Middags neemt hoogleraar Evert Bisschop Boele de verhalen van bewoners als uitgangspunt voor de lezing in de Johanneskerk; afgewisseld met de muzikale portretten van de musici. Evert gaat in op de betekenis van muziek, het hoe en waarom van de belangrijke rol van muziek in het dagelijks leven én vertelt daarbij ook over de betekenis van muziek in zijn eigen dagelijks leven, en de rol die Losdorp in zijn leven speelt – een hoogleraar is immers ook maar een mens. Kerk van Losdorp Fraeilemaweg 18 13:15-14:00 15:00-15:45

18

19


ZATERDAG 20 MEI

WIJ Wie bedoelen we met ‘wij’? In een tijd waarin het belangrijker dan ooit lijkt om bij een groep te horen, stelt stand-up filosoof Laura van Dolron de vragen die niet in honderdveertig tekens beantwoord kunnen worden. Geen betere plek voor een zoektocht naar ‘onze waarden’ dan de monumentale Sebastiaankerk.

Vijf jongemannen in spijkerbroeken, hun instrumenten en de buigzame Groningse taal: simpeler kan het niet. Deze popmuziek blijft hangen door haar zachte eerlijkheid en doet daarin denken aan Groningen zelf. De charmante jongens spelen intieme versies van hun nummers, passend bij de sierlijke, witte Andreaskerk. Kerk Spijk ‘T Loug 1 13:45-14:30

Kerk Bierum

15:30-16:15

Kerkstraat 2

17:15-18:00

Met prachtig uitzicht op de Eems, stelt Groningen Seaports haar locatie open voor Levi Weemoedt. Met vuur en vaart gaat hij er tegenaan om het publiek het beste van zijn werken te laten horen. Weemoedt praat zoals hij schrijft: tragikomisch, met de nodige ironie en af en toe schaterlachend, terwijl je uitkijkt over de soms grijze Eems - een klein beetje deprimerend, maar toch eigenlijk heel mooi.

Wie denkt dat harpgeluiden enkel lieflijk en onschuldig zijn, heeft de begaafde vingers van deze harpist nog niet horen spelen. Maar dat kan in de Stefanuskerk! Remy van Kesteren nodigt je uit in zijn muzikale wereld, waar muziek van zijn hand door zijn handen klinkt. Kerk Holwierde Kerkpad 1 11:00-11:45

15:00-15:45

12:45-13:30

16:45-17:30

Groningen Seaports

14:15-15:00

Handelskade Oost 1 Delfzijl 13:45-14:30

SAFARI NAAR DE ANDER Luingahof Bierum Hoor je het gezang van het muzikale duo Jasper Vaessen en Mieke den Braber? Dan weet je dat er een safari start naar een verstopt pareltje in de buurt. Na de gezongen inleiding bij de kerk van Bierum, nemen we je mee. De Luingahof: een boomgaard in bloei en een expositie die daarop inspeelt... De expositie in doorlopend te bekijken; de safari’s starten om: 15.45 / 17.30 Adres Luingahof: Borgsingel 9, Bierum / #DeDikkeDingen

OPEN HUIS BIERUMER SCHOOL De Bierum School is een actief huis voor installaties, kunst aan de wand, audio, film, lezingen en workshops. Ontdek wat er allemaal gebeurt in dit bijzondere museum: je bent van harte welkom een kijkje te nemen!

15:30-16:15 17:15-18:00

MOTHERS UNITED Mothers United is een groep van zes enthousiaste Antilliaanse vrouwen, die in het stationsgebouw van Delfzijl een restauratie zijn gestart waar heerlijke Antilliaanse hapjes zijn te verkrijgen!

HARTELIJK HOLWIERDE Naast de kerk van Holwierde staat een tent (voorbereid op alle soorten weer!) waar je iets kunt drinken en kunt deelnemen aan activiteiten die de Holwierders voor je in petto hebben.

Stationsgebouw Delfzijl Johan van Den Kornputplein 1c

De Bierumer School: Hereweg 12

20

21


ZATERDAG 20 MEI

Haar stem lijkt een echo uit een andere wereld: dromerig, mysterieus en helder. Bijgestaan door een gitaar en achtergrondzangers hypnotiseert ze haar publiek met haar prachtige liedjes, een betovering die belooft te duren tot lang nadat je de versierde gewelven van de Mariakerk hebt verlaten. Kerk Krewerd

HA HA HAPPINESS Ze is op zoek naar alledaags geluk. De jonge theatermaakster Nhung Dam (in samenwerking met Koos Terpstra) sprak met mensen van over de hele wereld. Ze begroef zich in oude verhalen, om weer op te duiken in de kerk van Uitwierde met een prachtige voorstelling over de kleine keuzes die we allemaal maken en die van levensbelang zijn.

Kerkpad 8

SAFARI NAAR DE ANDER Toren Uitwierde Hoor je het gezang van het muzikale duo Jasper Vaessen en Mieke den Braber? Dan weet je dat er een safari start naar een verstopt pareltje in de buurt. In Uitwierde hoef je niet ver te zoeken. Na de gezongen inleiding, lonkt de losse (uitkijk)toren naast de kerk. Speciaal voor het festival is er een nieuwe dimensie aan deze bijzondere plek toegevoegd door ruimtelijk ontwerper Anne Brouwer.

De sobere Mauritiuskerk van Marsum ontvangt een folkzanger van de kust die het verst verwijderd is van Groningen: de Zeeuw Broeder Dieleman. Hij zingt er zijn liedjes in het Zeeuws-Vlaams, met tal van religieuze referenties in zijn poĂŤtische, nuchtere teksten, en begeleid zichzelf daarbij op akoestische gitaar en banjo.

13:45-14:30

Kerk Uitwierde

15:30-16:15

Torenpad 3

Doorlopend, muzikale

17:15-18:00

13:15-14:00

inleiding

Kerk Marsum

16:45-17:30

14:00, 17:30

Marsumerweg 12

#DeDikkeDingen

Appingedam

THEETUIN KREWERD Naast de kerk vind je de prachtige Theetuin waar je de hele dag terecht kunt om allerlei ambachtelijk lekkers te nuttigen, terwijl je je vermaakt met diverse activiteiten georganiseerd door de dorpsbewoners zelf!

15:00-15:45 16:45-17:30

Extra: rond 17:00 uur is er gelegenheid voor een hapje en een drankje. www.mariakerkkrewerd.nl

Vertrek boot Uitwierde naar Marsum: 14.15 uur Vertrek boot Marsum naar Uitwierde: 16.00 uur

22

MET DE BOOT NAAR UITWIERDE / MARSUM Beleef de oude fiveldelta per boot! Fiets mag mee en het kost niets, maar een vrijwillige kleine bijdrage zorgt dat iedereen het hoofd boven water kan houden. Kom snel, want als de boot vol is zal je toch moeten fietsen!

23


ZATERDAG 20 MEI

INTERVIEW DOOR RENSE SINKGRAVEN Wat voor land zijn wij? Daar gaat journalist en auteur Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen, Kaaskoppen) ons een antwoord op geven. Hij wordt geïnterviewd door Rense Sinkgraven (Groninger Forum Bibliotheek) over zijn onderzoek naar 'nieuwe kaaskoppen', en 'old skool kaaskoppen' in het kerkje van Eenum (stellig old skool).

INTERVIEW DOOR RENSE SINKGRAVEN ‘Magistraal’ en ‘ongekend virtuoos’ wordt het werk van schrijver en dichter Wouter Godijn genoemd. Zijn zinnen kabbelen rustig voort, maar gaan bijna altijd over tegenstellingen. Rense Sinkgraven interviewt hem over mooi en lelijk, het alledaagse en het verhevene, over het ‘zelf’ en de ‘ander’.

Deze live-band is een begrip geworden in Nederland en ver daarbuiten, met hun virtuoze mix van klezmer, balkan, jazz en zigeunermuziek. Aanstekelijk en een beetje vreemd, Jiddisch en een beetje Nederlands, feest en een beetje melancholie: dat wordt dansen in de Donatuskerk... Kerk Leermens Kerkpad 7

Kerk Eenum

Kerk Eenum

12:00-12:45

Kerkpad 14

Kerkpad 14

13:45-14:30

12:45-13:30

16:15-17:00

15:30-16:15

Alma Mathijsen schrijft. Uit haar pen stromen columns, romans, korte verhalen, opiniestukken, én in september 2017 verschijnt haar nieuwe roman Vergeet de meisjes. Een verhaal over twee vrouwen die besluiten zich aan de wereld te onttrekken. Een boek over de sterke band tussen vrouwen en de grenzen tussen liefde en vriendschap. In het kerkje van Opwierde gaat ze hierover in gesprek met schrijver en criticus Coen Peppelenbos en ontdekken we haar fascinatie voor de sterke vrouw.

14:30-15:15

Alma Mathijsen

KOFFIE- EN THEESCHENKERIJ BIJ DE KERK Ga er even bij zitten, kijk vanaf de wierde uit over de landerijen en peins nog even over wat je gehoord hebt. Binnen in de kerk hangen kleurrijke schilderijen die vervaardigd zijn door drie inwoners van Eenum.

Charlotte Corstanje is mode-antropoloog, medeoprichter van Wad en Design (waddesignfestival.com) en gefascineerd door alles wat met cultuur, mode en identiteit te maken

heeft. Tijdens het festival blogt ze over festivalbezoekers die ze tegenkomt: lukt het haar om onze ogen voor de ander te openen? 24

SAFARI NAAR DE ANDER Leermens Hoor je het gezang van het muzikale duo Jasper Vaessen en Mieke den Braber? Dan weet je dat er een safari start naar een verstopt pareltje in de buurt. Na de gezongen inleiding bij de kerk van Leermens, neem je mee op reis door het dorp met een audiotour: zo krijg je niet alleen een kijkje achter de ramen, maar ook door de lagen in de bodem…

Kerk Opwierde Opwierderweg 152 12:45 - 13:30 14:30 - 15:15

Start safari’s: 12.45 / 14.30/ 16.15 #DeDikkeDingen

25


ZATERDAG 20 MEI

De één (Reinier Baas) speelt gitaar, de ander (Ben van Gelder) altsaxofoon. Als duo zijn ze wereldwijd befaamd om hun soms kalmerende, soms vervreemdende maar altijd elegante jazz. De twee musici bespelen de luisteraars tot ze niet meer weten waar de één ophoudt, en de ander begint.

DE ONWAARSCHIJNLIJKE DOCH WAARGEBEURDE GESCHIEDENIS VAN PELLE DE ZWIJGER, ROZE MARIE EN LANGE HANS Met zo’n titel moet er wel een daverende voorstelling op stapel staan, niet? Met behulp van historie plus een dosis magisch realisme laten de jonge mensen van De Noorderlingen - Vooropleiding Theater zien hoe je niet loskomt van het verleden, laat staan andersom (anders stond je niet in een middeleeuwse kerk).

Meer dan 50 amateur- en professionele zangers voegen hun stemmen samen voor een reeks unieke concerten onder leiding van visionair dirigent Imre Ploeg. Onder de gewelven van de Jacobuskerk, beroemd om haar akoestiek, worden al die verschillende geluiden één… en spontaan meezingen mag! Kerk Zeerijp Borgweg 11

Kerk Godlinze

12.45 - 13.30

Hoofdweg 36

14.30 - 15.15

12:45-13:30

16.15 - 17.00

14:30-15:15

Kerk Wirdum Kerk Oosterwijtwerd

Kerkeweg 24

Dorpsstraat 29

12:00-13:00

12:00-12:45

16:15-17:15

13:45-14:30 15:30-16:15

GROETEN UIT... In de Mariakerk in Oosterwijtwerd, een oude pelgrimsplaats, zijn mooie kaarten van Groninger kerken en landschappen te koop. Je kunt ze meteen schrijven, terwijl je geniet van een drankje en versnapering.

16:15-17:00

DORPSHUIS BIJ JACOBUS Hoe beeld je de bekende Groningse sage ‘de Legende van het Riepster Licht’ uit? Laat je verrassen door de bewoners van Zeerijp. Bij het dorpshuis Bij Jacobus (met terras) kun je terecht voor bakje koffie, een drankje of een goede lunch.

KUNSTHUIS OAL EER Op één van de hoogste wierden van Groningen kun je niet alleen uitkijken tot waar vroeger de zee nog klotste, maar ook je creativiteit vrij laten stromen. Kom gerust even langs Kunsthuis Oal Eer van kunstenaar Jan Boerema (Peperstraat 8).

Dorpshuis Bij Jacobus, Borgweg 7-9

RESTAURANT VELDZICHT In Oosterwijtwerd (Schoolweg 4) kun je heerlijk eten bij Restaurant Veldzicht: vers, regionaal en veelal biologisch! Meer info op restaurantveldzicht.nl 26

Je kent deze Gronings-Finse groep van Eurosonic, De Wereld Draait Door en misschien wel van je vakantie in Jyväskylä. Maar na 20 mei staan ze bekend als de band die hun songs vol overgave speelden in de Pancratiuskerk, gezongen door Harmen Ridderbos, begeleid door folky vioolspel van Heta Salkolahti.

27


ZATERDAG 20 MEI

Het festival is niet afgelopen totdat we hartstochtelijk afscheid van je hebben genomen met het slotconcert. Kom gerust eerder, voor een hapje, drankje en gezelligheid in De Proeftuin achter de Nicolaikerk. Ook na Fuse word je hier weer warm ontvangen, met een kleine afterparty.

De energieke strijkersformatie Fuse, bekend van Podium Witteman en De Wereld Draait Door, voegt hun diverse muzikale invloeden en instrumenten samen tot een heel nieuwe stijl. De jonge virtuozen sluiten het festival groots af met een unieke mix van klassiek, jazz, pop en improvisatie.

DENNIS GAENS In 2015 en 2016 toerde Dennis Gaens samen met Orgel Vreten met de theatervoorstelling En de ander door het land: een seculiere mis, een zoektocht naar een uniek gevoel van samenzijn dat met de ontkerkelijking verdwenen is. Vanavond brengt hij een aangepaste versie van die tekst, waarin Gaens preekt dat we de ander allereerst in onszelf moeten zoekenâ&#x20AC;Ś

NicolaĂŻkerk van Appingedam Wijkstraat 32 20:00-21:30

28

29


APPINGEDAM WIERDEDORPEN

31

Zingen in Zeerijp

Zeerijp

De Noorderlingen

Wirdum

Reinier Baas & Ben v. Gelder

Oosterwijtwerd

Wende

Loppersum

Amsterdam Klezmer Band

Leermens

Wouter Godijn

Robert Vuijsje

Eenum

Nhung Dam

Uitwierde

Broeder Dieleman

Marsum

Pitou

Krewerd

Remy van Kesteren

Holwierde

Lévi Weemoedt

Groningen Seaports

Swinder

Spijk

Laura van Dolron

Bierum

Muzikale portretten / PCC en Evert Bisschop Boele

Losdorp

Town of Saints

Godlinze

Tangerine

Tjamsweer

Van Amsterdam Duo

Solwerd

Alma Mathijsen

Opwierde

Theater De Steeg

Synagoge

Henk van Os & Marjoleine de Vos

Centrum Kabzeël

Ik en honderdduizend / Lisa Corsten & Geartsje vd Zee

Zilverkamer

Dennis Gaens

Oude Raadhuis

12:00

12:00

13:00

13:00

14:00

14:00

15:00

15:00

16:00

12:15

13:15-14:00

16:15

16:15-17:00

16:45-17:45

kinderworkshop SmoelenMakers 11:00 - 18:00

14:15

12:45-13:30

12:45-13:30

12:00-13:00

12:00-12:45

12:00-12:45

12:45-13:30

13:45-14:30

13:45-14:30

15:30-16:15

15:30-16:15

14:30-15:15

15:30-16:15

15:00-15:45

19:00

20:00

16:45-17:30

16:45-17:30

17:15-18:00

17:15-18:00

Safari

16:15-17:00

16:15-17:15

16:45-17:30

21:00

21:00

20:00 - 21:30

20:00

20:00 - 21:00

Met fiets op de boot naar Marsum / Uitwierde

19:00

openlucht diner 18:00-20:00

18:00

17:15-18:00

16:45-17:30

16:15-17:00

16:00

15:30-16:15

15:00-15:45

14:30-15:15

14:15

13:45-14:30

14:15-15:00

13:45-14:30

15:30-16:15

15:00-15:45

15:00-15:45

16:45-17:30

16:15-17:00

15:30-16:15

15:00-15:45

14:30-15:15

13:45-14:30

13:15-14:00

Installatie in de toren 11:00 - 18:00

11:00-11:45

Expositie in Luingahof Bierum 11:00 - 18:00

13:15-14:00

12:45-13:30

15:00-15:45

14:3--15:15

13:45-14:30

13:15-14:00

12:45-13:30

13.15-14.00

12:45-13:30

12:00-12:45

11:30-12:15

11:00-11:45

18:00

Optocht 17:30 -18:00

17:00

SmoelenMakers 16:00 -17:30

Tussen 11.00 - 17.00 uur en 18.00 - 20.00 is deze voorstelling elk heel en half uur te bezoeken.

11:00-12:00

Safari naar de ander 11:00 - 18:00

17:00

De Proeftuin: ontmoetingsplek, eten, drinken, muziek, (kinder) kunst 16:00-21:00

16:00

De Proeftuin: ontmoetingsplek, eten, drinken, muziek, (kinder) kunst 11:00 - 21:00

11:00

11:00

Theo de Groot & De Verhalen van Groningen

Franse School

Fuse met inleiding van Dennis Gaens

Nicolaïkerk

Urban Tour/Bram Esser & Platform Gras (start in De Proeftuin)

(achter de Nicolaïkerk)

De Proeftuin

zaterdag 20 mei

Sabrina Starke

Nicolaïkerk

(achter de Nicolaïkerk)

De Proeftuin

vrijdag 19 mei

30


ETEN & DINKEN

Natuurlijk is De Proeftuin vol heerlijkheden, en ook bij kerken in de wierdedorpen bieden kerk- of dorpscommissies je vaak wat te eten en te drinken aan. Maar daar blijft het niet bij! Hier nog wat tipsâ&#x20AC;Ś

PAVILJOEN OVERDIEP Appingedam Tegenover De Proeftuin, aan de andere kant van het water, vind je Paviljoen Overdiep (Stadhaven 2, Appingedam). Dit Paviljoen is onder de leiding van de nieuwe eigenaren Jenz en Maartje Verbogt aan een tweede jeugd begonnen. Hun doel? Samen genieten op een unieke locatie met familie, vrienden of collega's. www.paviljoenoverdiep.nl

LUNCHROOM AAN TAFEL Appingedam Aan de gezellige winkelstraat (Dijkstraat 21) vind je Lunchroom Aan Tafel. Naast de uitgebreide keuze aan lunchgerechten, geniet je op het terras aan het water van het uitzicht op de beroemde Hangende Keukens! www.aantafel.eu

RESTAURANT VELDZICHT Oosterwijtwerd In Oosterwijtwerd (Schoolweg 4) kun je heerlijk eten bij Restaurant Veldzicht: vers, regionaal en veelal biologisch! www.restaurantveldzicht.nl

BRASSERIE MEER Loppersum Tegenover de Petrus-en Pauluskerk in hartje Loppersum (Marktplein 3) vind je Brasserie Meer. Hier kun je heerlijk lunchen aan het mooie Marktplein, of genieten van een diner van de chefkok. www.brasseriemeer.nl

32

LANDGOED EKENSTEIN Appingedam Het landgoed (Alberdaweg 70) is de aangewezen plaats voor een heerlijke lunch, high tea of diner. Maar ook voor een onvergetelijke bruiloft, chocolade- of kookworkshop, vergadering, feest of overnachting. Rust, ruimte en comfort in een historische ambiance. Vele mogelijkheden en verrassend betaalbaar! www.ekenstein.com

BOERDERIJ DE DIEK'N Zeerijp Kom eten en/of logeren bij de Boerderij de Diekâ&#x20AC;&#x2122;n (Dijkumerweg 2, Zeerijp). Je treft hier een oase van rust, ruimte en gastvrijheid. Weidse uitzichten, ondergaande zon en prachtige sterrenhemels. "In onze eetgelegenheid, met terras, serveren wij o.a. eigengemaakte taart en lunch. En een heerlijk diner met een goed glas wijn." www.dediekn.nl

RESTAURANT EN HOTEL SPOORZICHT & SPA Loppersum Verblijf, dineer en ontspan in een sfeer van weleer bij Hotel Spoorzicht & SPA (Molenweg 11). Alle 31 hotelkamers zijn comfortabel ingericht. Geniet van een heerlijke lunch in het restaurant, een hapje en drankje op het sfeervolle terras of kom na je bezoek aan het festival tot rust in de SPA. www.hotelspoorzichtspa.nl

33


PRAKTISCHE INFORMATIE

TICKETS Op www.terugnaarhetbegin.nl bestel je online je festivaltickets. Je hebt de keuze uit een openingskaart (vr 19 mei), dagkaart (za 20 mei) en slotkaart (za 20 mei) of combinaties daarvan. Bovendien kun je tot 15 mei online dinertickets bestellen voor het openluchtdiner op vrijdag 19 mei, of fietstickets om een (elektrische) fiets te huren voor het zaterdagprogramma op 20 mei. Lees er meer over op www.terugnaarhetbegin.nl. ONLINE RESERVEREN ZATERDAGPROGRAMMA Met de dagkaart kun je naar elke voorstelling van het zaterdagprogramma: je hebt de keuze uit maar liefst 60 acts! Misschien zit er een voorstelling tussen die je absoluut niet wilt missen… Tot 15 mei kun je via www.terugnaarhetbegin.nl online voorstellingen reserveren.

Terug naar het begin is het festival van de Stichting Oude Groninger Kerken en wordt jaarlijks mogelijk gemaakt door de fantastische medewerking van plaatselijke kerk- en dorpscommissies en andere vrijwilligers. Team Terug naar het begin: oprichter / bedenker / vader van het festival dagelijkse leiding / programmering / productie productie / coördinatie & organisatie De Proeftuin organisatie & catering De Proeftuin ondersteuning organisatie / coördinator vrijwilligers on- en offline communicatie grafische vormgeving & fotografie aankleding festival / kinderprogramma / safari’s

WAAR KAN IK PINNEN? Lang niet overal! Zorg er daarom voor dat je genoeg contact geld bij je hebt als je de dorpen in trekt voor koffie, thee, versnaperingen, markten en boottochtjes. Is je portemonnee toch leeg? Dan zijn er automaten te vinden in Appingedam, vlak om de hoek bij de Nicolaïkerk aan de Kniestraat, aan de Stationsweg en bij het winkelcentrum aan het Overdiep.

Foto’s: met als festivalthema ‘… en de ander’ hebben we Damsters geportretteerd en gecombineerd met andere Damsters. Resultaten daarvan zie je terug in dit programmaboekje.

34

35

directeur Stichting Oude Groninger kerken


oiste locaties van het land: begin speelt zich af op mo het r . naa ug Ter l iva fest t He am, Delfzijl en Loppersum van de gemeenten Appinged lde este eng sam de middeleeuwse kerken en eig je t e op ontdekkingstocht. Me ien Ieder jaar nemen we je me ord-Groningen af. Bovend No van n rde wie de sfiet de -op je de reis a van mm rs gra pro elijke bewone tvrij onthaal van de plaats kun je rekenen op een gas er maakt! ond bijz ra ext in beg naar het festivaldorpen, wat Terug

2017

36

Programmaboek festival Terug naar het begin 2017  

Van loepzuivere popliedjes tot geweldige wereldmuziek, en van jonge theatertalenten tot klassieke hoogtepunten. Ieder jaar stellen we een ge...

Programmaboek festival Terug naar het begin 2017  

Van loepzuivere popliedjes tot geweldige wereldmuziek, en van jonge theatertalenten tot klassieke hoogtepunten. Ieder jaar stellen we een ge...

Advertisement